Arhiv 2016. / IV.

U travnju objavljene 123 vijesti i 159 fotografija


subota, 30. 04. 2016.     **********


alt

Suncobrani ih štitili od kiše


alt

Prvi su krenuli najmlađi, djeca do 7 godina starosti (400 m, do Konzuma i natrag)


alt

Juniori na startu (zbog kiše samo 400 m, do Konzuma i natrag)


alt

Seniori i veterani zajedno su krenuli i otrčali 8 kilometara


alt

Mitja Kit (Slo) i ove je godine bio najbrži: 8 kilometara za 32'27''


alt

Najbrži Boljani bio je Boško Botica, koji je na cilj stigao sedmi


alt

Kros je iscrpio Tomislava Mikulića


alt

Važno je sudjelovati, kaže Vinko Kraljević Veva (lijevo), a Tomaž Garbajs (desno) s njim je zbog - podrške


KIŠI UNATOČ, USPJEŠAN HUMANITARNI KROS

Kiša je u petak ujutro zadala mnogo problema organizatorima, ali je ipak održan humanitarni kros „Đir oko Bola“. Bilo je nešto odustajanja, ali više kod starijih, nego onih najmlađih. Ukupno je na startu bilo 215 natjecatelja, onih do 15 godina 120 (i svi su dobili medalje), a u dvije kategorije, seniori i veterani, bilo ih je 95 koji su prešli stazu od 8 kilometara.
Prvi put su svi stariji bili čipirani, što je omogućilo bolju kontrolu i točno vrijeme prolaza od starta do cilja. Prvi je kroz cilj od seniora prošao Mitja Kit (Slovenija) u vremenu od 32'27''. Najbolji Boljanin je bio Boško Botica koji je stazu dugu 8 kilometara prošao sedmi za 36'36''.
Poredak: do 15. godina (ž) 1. Ajda Ahačič (Slovenija), 2. Luna Jerčić (Bol), 3. Ana Pina Marinković (Bol); (m) 1. Meško Gal (Slo); seniori (ž) 1. Mojca Turčin; (m) 1. Mitja Kit (Slo); veterani (ž) 1. Vesna Toroš (Slo), (m) 1. Uroš Maček (Slo).
ASICS oprema darivala je za prvo mjesto tenisice, drugo majicu i hlaće za trčanje, a za treće majice. Svi su oni dobili i kamene medaljone (od bračkog kamena).

Apsolutni pobjednici, Mojca Turčin i Uroš Mačak, dobili su – kameni pehar.

Zasluga za ovo natjecanje sasvim sigurno pripada inicijatorima i organizatorima obitelji Garbajs, ali i MNK Bol koji  je bio drugi organizator.

- Mislim da su svi bili zadovoljni, iako je kiša smetala na startu, ali je prestala kada su seniori i veterani došli na cilj – rekla nam je Leona Garbajs. - Njima hvala jer su za start platili po 70 kuna, a taj smo novac dali Bračkim pupoljcima. Sakupljeno je 10 tisuća kuna. Vjerujem da će dogodine biti još više natjecatelja, a svoj su nam dolazak najavili i natjecatelji iz Splita koji bi u Bol došli trajektom i autobusom.
Bolke, čija su djeca sudjelovala u krosu, donijele su pred caffe bar Big Blue kolače za sve koji su došli kao natjecatelji ili publika. (j.e.)

(123) objavljeno  29. 04. 16. u 22.15 h 

********************


alt


RASVJETA NA ŠETNICI

Postavljeno je na šetnici prema plaži Zlatni rat još pet kandelabra javne rasvjete i to od hotela Elaphusa do potoka prije hotela Bretanide. Dalje, prema plaži odnosno Marijan centru ostaje dosadašnja rasvjeta.
Nova rasvjeta je mnogo kvalitetnija od dosadašnje, uz to je manja potrošnja, a moguće je regulirati jačinu svjetla, što znači dodatnu štednju. (j.e.)

(122) objavljeno  29. 04. 16. u 22.05 h 

********************


alt


DOBAR ODZIV ZA TESTIRANJE

Čak 42 Boljanina, raznih uzrasta, odazvalo se pozivu HCK Brač i u petak došlo u prostorije Osnovne škole u Bolu na besplatno testiranje sluha.
- Zadovoljni smo odzivom u Bolu, s obzirom na loše vremenske prilike – rekao nam je Pavao Bonačić Proti, ravnatelj Gradske organizacije Crvenog križa Brač. – Za one mlađe nije bilo primjedbi, ali su kod starijih konstatirani određeni problemi. (j.e.)

(121) objavljeno  29. 04. 16. u 22 h 

********************


alt


JANJETINA ZA NEDJELJU

Za Praznik rada običaj je konzumirati janjetinu, pa još ako je s ražnja onda je to prava fešta. Provjerili smo i sasvim je sigurno da će mesnica Provjereni u trgovačkom centru Studenac (Bračka cesta) u nedjelju (1. svibnja) imati na prodaju bračku janjetinu s ražnja.

Cijena je 200 kn za kilogram, a može se predbilježiti na telefon mesnice: 635-050.

(120) objavljeno  30. 04. 16. u 09.15 h
petak, 29. 04. 2016.     ********************


alt


KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Na oglasnoj ploči i službenom portalu Općine Bol objavljen je oglas o zaprimanju molbi za korištenje javnih površina u 2016. godini. To treba učiniti u roku od 30 dana, iako je za pretpostaviti da će i prije tog roka biti postavljeni štandovi, štekati … Ove se godine oglas objavljuje nešto kasnije iako piše u Pravilniku da to treba učiniti do 1. ožujka.
Molba se dostavlja načelniku uz odgovarajuće dokumente i potvrde, a novost je što je za one koji ne poštuju Pravilnik (zauzimanje više prostora na javnoj površini od dozvoljenog, isticanje izvan prodavaonice „zabranjenih“ artikala) predviđena kazna od 35 tisuća kuna koje će općina naplatiti temeljem javnobilježnički solemnizirane zadužnice na iznos od 50 tisuća kuna koja je jamstvo za poštivanje Općinske odluke o javnim površinama. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 04. 16. u 22.15 h 

********************


alt


alt


DJEČJI VRTIĆ POSJETIO POŠTU

U sklopu svojih aktivnosti mališani iz Dječjeg vrtića Mali princ, u pratnji svojih teta, obilaze bolske znamenitosti. Neki dan su bili kod vatrogasaca, a u četvrtak su, oni rođeni 2010. i 2011. navratili u Poštanski ured. Posebno ih je oduševio svojom pričom Jurica Eterović koji im je objasnio što to rade pismonoše. (foto: S. Kusanović)

(118) objavljeno  28. 04. 16. u 22.10 h 

********************


alt


SVIBANJ U BOLU

Približavanjem ljeta sve će više biti zanimljivih događanja u Bolu za mještane i turiste. U svibnju imamo dva državna praznika: Praznik rada (nedjelja, 1. svibnja) i Tijelovo (četvrtak, 26. svibnja).
Praznik rada je ujedno i blagdan sv. Josipa Radnika. Tim povodom održat će se u istoimenoj crkvici u Podbarju misa, ali i procesija s kipom sv. Josipa.
SDP organizira za svoje članove i simpatizere tradicionalno druženje u Teatrinu Dva ferala (Dom kulture) uz karanfile i janjetinu s ražnja.
Svečano će biti 8. svibnja (nedjelja) u Župnoj crkvi (10.30 sati) kada mladi Boljani prvi put pristupaju euharistijskom stolu te u pričesti blaguju tijelo Kristovo (Prva pričest).
Na Tijelovo (26. svibnja) će iz Župne crkve krenuti procesija preko Lože, a u luci će se potom održati blagoslov ribarskih mreža i brodica.
Kraj svibnja donosi nam sportski spektakl. Nakon 13 godina u Bolu se ponovno organizira WTA teniski turnir za žene, koji traje do 5. lipnja.
U našoj rubrici „Svibanj u Bolu“ objavljujemo sva važnija događanja koja mogu biti interesantna i bolskim gostima. Nastavit ćemo tim objavama i u sljedećim mjesecima. Za otvoriti rubriku kliknite OVDJE. (j.e.)

(117) objavljeno  28. 04. 16. u 22.05 h 

********************


alt

Za Dubrovčane neprimjereni prizori ...


alt

Turisti pored Samostanske crkve prolaze prostorom Dominikanskog samostana u Bolu


U DUBROVNIKU ZABRANJENO, U BOLU …

"Prošlogodišnja neugodna iskustava zbog pojedinaca koji su se nedolično odjeveni ili bez odjeće  kretali povijesnom jezgrom Grada Dubrovnika ukazala su na potrebu da se u Odluci o komunalnom redu definiraju odredbe koje se odnose na javi red. Predloženim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu predviđena je zabrana kretanja unutar povijesne jezgre Grada Dubrovnika bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu te shodno navedenom definirane su i kaznene odredbe za nepoštivanje navedene zabrane", potvrdili su iz Grada za Indeks.
U Odluci će konkretno stajati: 'Nije dopušteno kretanje po Povijesnoj jezgri Grada Dubrovnika bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu.' Za ovaj prekršaj kazniti će se fizička osoba u iznosu od 2500 kuna  ili na mjestu počinjenja prekršaja 1000 kuna.
Istim izmjenama i dopunama zabranjeno je i motornim vozilima kretanje pješačkim zonama, što će se pak kažnjavati svotom između 1000 i čak 10 tisuća kuna.
Turisti koji smatraju da im ove dubrovačke odluke ometaju odmor, neka dođu u Bol gdje se ne kažnjava šetnja kroz mjesto u kupaćem kostimu (ponekad navrate i u samoposlugu) i vožnja motornim vozilom u pješačkoj zoni. (j.e.)

(116) objavljeno  28. 04. 2016. u 22 h
četvrtak, 28. 04. 2016.     ********************


alt


PETAK: HUMANITARNI KROS

Samo kiša može smanjiti interes za treći po redu kros „Đir oko Bola“. Organizatori računaju da će biti do 300 sudionika raspoređenih u četiri kategorije. Prijave su u tijeku, a primat će se do samog starta. Prvi će krenuti najmlađi, do 7 godina, već u 9.30 sati, a seniori i veterani startat će kod caffe bara Big Blue u 10 sati. Oni trebaju proći stazu dugu 8 kilometara. Prošle godine pobjedniku je trebalo 34 minute do dolaska na cilj koji je također na Velom mostu.
Stariji natjecatelji plaćaju 70 kuna za startni broj, a novac će biti uplaćen Bračkim pupoljcima, udruzi koja brine o djeci s posebnim potrebama.
Organizatori su Big Blue Sport i MNK Bol. (j.e.)

(115) objavljeno  27. 04. 16. u 22 h 

********************


alt


TESTIRANJE SLUHA

Hrvatski crveni križ Brač organizira u petak (29. travnja) besplatno testiranje sluha. Svi koji su zainteresirani trebaju doći u zgradu Osnovne škole (Rudina) od 9 do 12 sati. (j.e.)

(114) objavljeno  27. 04. 16. u 21.55 h 

********************


alt


BLATO BEZ VODE

Moguće je da će u drugom pokušaju biti riješeno pitanje vodovodne mreže u naselju Blato. Vodovod Brač je bio najavio prekid u snabdijevanju vodom prošlog petka, ali radovi nisu do kraja završeni pa je Općina u srijedu u 15 sati obaviještena da će se raditi u četvrtak (28. travnja) od 8 do 15 sati. Zbog tih radova potrošači u naselju Blato će u to vrijeme biti - bez vode. (j.e.)

(113) objavljeno  27. 04. 16. u 21.50 h 

********************


alt

Moderatorica Sanja Baković


VEČER POEZIJE U NEDJELJU

U galeriji Doma kulture 1. svibnja u 20 sati održat će se večer druženja uz stihove pod nazivom "Odvalimo se poezijom".
Organizator događaja Centar za kulturu Bol poziva mještane i Bračane da ponesu svoje stihove kao i pjesme najdražih autora kako bi svi zajedno čitali i razgovarali o poeziji. Moderatorica večeri bit će Sanja Baković koja je osmislila projekt "Odvalimo se poezijom", te čija će prva zbirka "Plovna mjesta" biti objavljena koncem svibnja u izdanju Centra za kreativno pisanje u Zagrebu.
"Odvalimo se poezijom" spontani je projekt izrastao iz istraživanja i uživanja u  poeziji najrazličitijih autora i poetika, kojeg je na svojem Facebook profilu započela Sanja Baković 2015. godine. Kako je jačao kontinuitet objavljivanja, tako je ova neformalna pjesnička rubrika polako dobila svoje čitatelje koji su se zainteresirali za stihove, komentirali, iščekivali, pa i sami ponekad na svojem profilu objavili poneku pjesmu. "Odvalimo se poezijom" postala je i  redovna rubrika na web stranici Centra za kreativno pisanje, a polako postaje i živi događaj i mjesto susreta za pjesnike i ljubitelje stihova.
Ulaz na događaj je slobodan.

(112) objavljeno  27. 04. 16. u 21.45 h 

********************


alt


HORIZONTALNA SIGNALIZACIJA

U srijedu je od Gornjeg Humca prema Bolu počelo obilježavanje prometne horizontalne signalizacije. Pred večer su stigli do bolske rive (na slici). Bojanje na prometnicama radi se svake godine pred turističku sezonu. (j.e.)

(111) objavljeno  27. 04. 16. u 21.40 h 
srijeda, 27. 04. 2016.     ********************


alt


alt

Najmlađi na startu 2015. godine


TREĆI KROS JE U PETAK

Najmasovniju sportsko-rekreativnu i turističku manifestaciju organiziraju u petak Big Blue Sport i Malonogometni klub Bol pod nazivom ĐIR OKO BOLA. Sve je spremno, a jedine su nepoznanice i dileme: kakvo će biti vrijeme u petak i hoće li vozači poslušati organizatore da u petak tijekom jutra ne parkiraju svoja vozila na Velom mostu.
Start i cilj je ispred caffe bara Big Blue.
Računa se, na ovom trećem po redu, da će biti najmasovniji kros do sada. Natjecatelji će biti raspoređeni u četiri kategorije. Oni najmlađi, djeca do 7 godina, start imaju u 9.30 sati i trebaju otrčati 400 metara, do Konzuma i natrag. Iza njih će startati djeca od 8 do 15 godina i njihova je staza 800 metara, do benzinske postaje i natrag. Seniori, od 16 do 45 te veterani stariji od 45 godina na startu su u 10 sati. Oni će trčati 8 kilometara, preko rive, šetnicom, pa će skrenuti na plažu Zlatni rat oko osmatračnice, ponovno nastaviti asfaltom, cestom pored teniskih terena, zaobilaznicom, Ulicom Tina Ujevića, Šetalištem A. Rabadana, pored Doma umirovljenika, niz Ložu, pored tržnice i Župne crkve, ponovno rivom do caffe bara Big Blue.
Svi će mladi dobiti medalje, a po tri prvoplasirana seniora i veterana poklone sponzora. (j.e.)

(110) objavljeno  26. 04. 16. u 21.45 h 

********************


alt

Plava zastava je prvi put zavijorila na plaži Zlatni rat 2012. godine


PLAVA ZASTAVA I 2016.

Plava zastava će, petu godinu za redom, zavijoriti na plaži Zlatni rat. Na državnoj svečanosti u istarskom Novigradu Plavu zastavu će 5. svibnja preuzeti 94 plaže i 20 marina. Bolski „Grabov rat“, kao koncesionar na plaži Zlatni rat, će osim zastave dobiti i Srebrnu plaketu za 5-godišnju vjernost ovom programu.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji Plava zastava će 2016. biti podignuta na jarbol na šest plaža: Bačvice Split, Radisson Blu-Resort Split, Stobreč Split, Punta Omiš, Nikolina Baška Voda i naravno Zlatni rat Bol. (j.e.)

(109) objavljeno  26. 04. 16. u 21.40 h 

********************


alt


POČELO PA – STALO

Radovi na vodovodnoj mreži u naselju Blato, započeli su 22. travnja, ali nisu završeni. Otkopano je oko cijevi koja je ispuštala vodu, ali je onda utvrđeno da će trebati kopati novi kanal za dovod vode u naselje. 
Kada će se to uraditi nismo uspjeli saznati. Možda neće trebati čekati glavnu turističku sezonu?! (j.e.)

(108) objavljeno  26. 04. 16. u21.35 h 

********************


alt


DVA FILMA U SUBOTU

Ove subote, 30. travnja, Kino Mediteran Bol donosi nove zanimljive naslove. Za naše najmlađe na rasporedu je animirani film "RATCHET I CLANK", priča o dva netipična junaka koji se bore protiv zločestog izvanzemaljca koji želi uništiti sve planete u galaksiji Solana. Projekcija filma je u 18 sati.
Navečer, u 20:30 sati, na rasporedu je film "HOUSTON, IMAMO PROBLEM!" intrigantan igrano-dokumentarni film koji istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara.

(107) objavljeno  26. 04. 16. u 21.30 h 
utorak, 26. 04. 2016.     ********************


alt


BESPOVRATNA SREDSTVA ZA TURIZAM

Program podizanja kvalitete turističke ponude predviđa dodjelu bespovratnih sredstava iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije. Pravo na potporu imaju pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge smještaja u sobama, studio apartmanima, apartmanima, kućama za odmor i to isključivo za postojeće objekte. Moguće je dobiti do 50 posto opravdanih troškova, a najviše do 30 tisuća kuna.
Podnositelj zahtjeva mora ispuniti Prijavni obrazac i priložiti još neke dokumente koji su navedeni u objavljenom Programu (Službeni glasnik SDŽ br 18/16).
Bitno je znati da je zadnji rok za dostavu zahtjeva 11. svibnja na adresu Splitsko-dalmatinske županije, Upravnom odjelu za turizam. Za pomoć se zainteresirani mogu obratiti i LAG-u Brač u Supetru, tel 021/677 393. (j.e.)

(106) objavljeno  25. 04. 16. u 20.25 h 

********************


alt


OPREZ! OD UTORKA DERATIZACIJA!

Sustavna preventivna deratizacija na području općine Bol izvest će se ovog utorka (26. travnja). Radnici splitskog „Ciana“ postavljat će parafinizirane mamce u stambene i druge objekte te okoliš.
„Cian“ moli za suradnju, ali i oprez. Djeci i domaćim životinjama treba zabraniti pristup zatrovanim mamcima, ne dirati ni premještati mamce, a u slučaju trovanja treba se odmah javiti u ambulantu odnosno veterinarskoj službi. Protuotrov je vitamin K1.
Prvi znaci trovanja javljaju se tek 2 – 3 dana nakon uzimanja velikih doza, a nakon nekoliko tjedana za manje doze. (j.e.)

(105) objavljeno  25. 04. 16. u 20.20 h 

********************


alt


alt


ZABRANA VOŽNJE RIVOM!

U ponedjeljak su postavljeni prometni znakovi koji zabranjuju vožnju rivom, od benzinske postaje prema trgovini „Konzum“, ali i Ulicom Frane Radića i pored Župne crkve. Tijekom utorka osposobit će se i stupiće kod kina, a rampa će prvi tjedan dana biti spuštena od 8 do 16 sati.
Međutim, prometni znakovi zabranjuju prolaz vozilima, bez obzira je li rampa otvorena ili spuštena. Do 1. svibnja, kako smo saznali u „Grabovom ratu“, neće se naplaćivati parkiranje kod benzinske postaje.
„Ljetnom“ prometnom regulacijom aktivirat će se i općinski prometni redar. (j.e.)

(103) objavljeno  25. 04. 16. u 20.15 h 

********************


alt


NA DAVID CESTI – ODGOĐENO

Najavljeni radovi na dijelu David ceste odgođeni su za tjedan dana. Loše vremenske prilike u ponedjeljak i najava nestabilnog vremena tijekom cijelog tjedna, tvrtka „Zeba“ će zatvoriti cestu i početi s radom tek nakon Prvosvibanjskog praznika. (j.e.)

(103) objavljeno  25. 04. 16. u 20.10 h 
ponedjeljak, 25. 04. 2013.     ********************


alt


RADOVI JOŠ OVAJ TJEDAN

Zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine, kako piše o općinskoj Odluci o zabrani građenja, mogu se izvoditi još ovaj tjedan. To nije moguće raditi od 1. svibnja do 30. rujna, a nadzor na poštivanju odluke provodi komunalni redar.
Naravno, postoje izuzeci, kada se radi o objektima od državnog, županijskog i općinskog značaja te hitnoj sanaciji oštećenja na objektima infrastrukture.
U Bolu će se i tijekom svibnja nastaviti radovi na izgradnji potpornog zida u Ulici Hrvatskih domobrana, izgradnji plaže za invalide i uređenju dijela David ceste.
Buku međutim mogu stvarati i neki radovi na uređenju objekata, kao što je obrada kamena i slično. U tom slučaju bi izvođači trebali imati razumijevanja zbog gostiju, pa zbog buke koja ometa njihov odmor, početi s radom malo kasnije, barem od 8 sati. (j.e.)

(102) objavljeno 24. 04. 16. u 23 h 

********************


alt


NASIPANJE ĆE ONEČISTITI PLAŽE?! (2)

Pisali smo 22. travnja o nasipanju dijela plaže Mali rat za potrebe Škole kiteboardinga koja je u Bolu već 15 godina. Zbog nasipanja neki su negodovali prošle godine jer je more na obližnjim plažama bilo od zemlje zamućeno, a plaše se da se to dogodi i ovoga ljeta. Međutim, javio nam se Christian Vrdoljak vlasnik „Žutog mačka“ koji vodi spomenutu školu gdje se podučavaju odrasli i djeca:
- Naša životna i poslovna filozofija usmjerena je na napredak koji se postiže suživotom, komunikacijom i korištenjem svih resursa, pa tako i prirodnih u onoj mjeri koja ne bi izazvala štetu nekom drugom. Tako da Vas molim da makar rečenicu "Lani je zbog toga bilo problema i negodovanja jer je na obližnje plaže, sa istočne i zapadne strane, more uvijek bilo zamućeno” koja se nalazi u tekstu koji ste objavili izmijenite i ako ništa napišete “navodno”. Nakon intervencije na plaži, lani je more bilo mutno i to u smjeru mjesta u lipnju mjesecu, nakon prve jake tramuntane i to tri sata. Nakon toga više ne, jer ga i nije imalo što zamutiti! Nadam se da se i Vi slažete, da su navodi oko “mutnog” mora “uvijek” neistini, jer da se to stvarno događalo, Vi kao urednik portala, općina, a i mi bili bi sigurno upozoreni, a postojala bi i neka foto dokumentacija.
Činjenica da je lani nasipanje bilo u lipnju, a ove godine dva mjeseca ranije, sigurno će stvoriti manje problema i negodovanja. Poželimo da ih uopće ne bude.
Načelnik Tihomir Marinković, kojeg smo zamolili za komentar, kaže:
- Još se na nekim plažama u Bolu nakon sezone izvlači žalo da ga ne odnese jugo, ali se pred sezonu kupanja ponovo vraća i nasipa. Naravno, ako se donosi novi materijal treba voditi računa da bude što manje štetan za okolinu. Razgovarao sam sa vlasnikom „Žutog mačka“ i upozorio na obvezu da već u veljači treba tražiti suglasnost županijskih službi, jer se radi o pomorskom dobru. Vjerujem da problema može biti samo dan-dva nakon nasipanja i prvog juga ili tramontane.
O aktivnosti Škole kiteboardinga nešto više kada počnu s radom. (j.e.)

(101) objavljeno  24. 04. 16. u 22.55 h 

******************


alt


ZATVARA SE DAVID CESTA

Dio David ceste koji se spaja na Ulicu Hrvatskih domobrana (bolska zaobilaznica) bit će od ponedjeljka zatvorena za promet. Riječ je o građevinskim radovima na kolniku koji će trajati, kako se predviđa, barem tjedan dana. Mnogo ovisi i o vremenskim (ne)prilikama. (j.e.)

(100) objavljeno  24. 04. 16. u 22.50 h 

********************


alt


PRVI IZLET BRODOM

MB „Frane Bol“ odveo je u nedjelju grupu od 50 Austrijanaca iz hotela „Bretanide“ na izlet u Jelsu i Vrbosku. Ni kiša im nije smetala u obilasku i razgledanju pa su se zadovoljni vratili u Bol i hotel.
Ovo je prvi izlet brodom „Frane Bol“ ove godine. U sezoni će biti svakodnevni izleti za Hvar ili Jelsu i Vrbosku ili pustinju Blaca. (j.e.)

(99) objavljeno  24. 04. 16. u 22.45 h 

********************


alt


U NEDJELJU JE BILO I KUPAČA 

Tijekom nedjelje počeo je pristizati znatno hladniji zrak u odnosu na prethodne dane.

Na Zavižanu je sredinom dana padao snijeg.

Ciklona je donjela kišu. U Veloj Luci je do 14 sati palo 35 litara, u Dubrovniku 34, Trstenu 27, Vodicama i Korčuli 22, Drnišu 20 litara … Glavnina oborina se očekuje u noći od nedjelje na ponedjeljak.

U nedjelju ujutro je i u Bolu bilo kišovito, ali je oko podneva kiša prestala. Na plaži Zlatni rat oko 13.30 bilo je šetača, ali smo snimili i bračni par iz Češke kako se – kupa. More je bilo toplije (17 stupnjeva) od temperature zraka (14 stupnjeva).

Bura će se proširiti i na naše područje, a temperatura će podsjećati na kasnu zimu.

(98) objavljeno  24. 04. 16. u 22.40 h nedjelja, 24. 04. 2016.     ********************


alt

Hotelsko naselje "Bretanide"


OTVORENA JOŠ DVA HOTELA

U Bolu su u subotu prve goste primila još dva hotela. U „Bonaci“  su stigla 273 gosta uglavnom iz Slovenije, dok ih je u hotelu „Bretanide“ došlo dvjestotinjak Slovenaca i Austrijanaca.
Hotel „Bol“ je prve goste ove godine primio još 20. travnja, tri dana prije nego je najavljeno. Otvaranje je bilo planirano i ranije, ali je odgođeno zbog radova na cesti ispod samih prozora hotela. Radovi se, naravno, nastavljaju. (j.e.)

(97) objavljeno  23. 04. 16. u 22.45 h 

********************


alt

Na otocima se živi i po buri ...


ZA BOLJI ŽIVOT NA OTOCIMA

Lijepe vijesti za otočane dolaze iz Ureda Predsjednice RH. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od Vlade i Premjera traži donošenje hitnih mjera za spas hrvatskih otoka. Prošlog mjeseca obišla je Dugi otok, Molat, Ist, Premudu, Silbu, Olib i Pag i sada predlaže osnivanje Uprave za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja, svrstavanje otoka u potpomognuta područja uzimajući u obzir i vrlo negativne demografske trendove, povećanje frekvencije brodskih, trajektnih i katamaranskih linija, subvencioniranje troškova prijevoza vode, izmjenu pravilnik o povlaštenom prijevozu otočana, omogućavanje otočanima gospodarski korisno upravljanje lukama i pomorskim dobrom, jačanje zdravstvene skrbi, poticanje investiranja na otoke …
Predsjednica smatra da je dio spomenutih mjera moguće vrlo brzo provesti donošenjem odgovarajućih zakonskih rješenja, uredbi i pravilnika. Otočani i Predsjednica očekuju premjera Vlade na svibanjsko zasjedanje Otočnog sabora.

(96) objavljeno  23. 04. 16. u 22.40 h 
subota, 23. 04. 2016.     ********************


alt

alt


alt


AKCIJA: ZA ČISTIJI BOL

Krivi su radnici „Grabovog rata“ što nije prikupljeno više otpada. Razlog je, objašnjava nam Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu (organizator akcije JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ) što Grabov rat cijele godine, a ne samo kad su ove ili slične akcije, čisti mjesto i sklanja otpad.
U akciju su sudjelovali i učenici Osnovne škole koji su marljivo čistili na Poljani i plaži Martinica. Građani su sami dovozili na parkiralište kod ex Bolke EE otpad iz svojih kuća. Hoteli „Zlatni rat“ napunili su kombi starim televizorima iz hotelskih soba, starim kompjutorima, printerima …

(95) objavljeno  22. 04. 16. u 22.40 h 

********************


alt


USPJEŠNA NOĆ KNJIGE

Manifestacija kojom se daje poticaj kulturi čitanja te potiče razgovor o literaturi, pod nazivom Noć knjige, održana je u petak u organizaciji bolske knjižnice. Jadranka Nejašmić, ravnateljica knjižnice i organizatorica Noći knjige, izvijestila nas je o programu koji je izveden kako je i planiran. Osim bolskih osnovaca u 17 sati sudjelovali su i njihovi vršnjaci iz Pučišća, a od 18.30 sati srednjoškolci su izveli program „Svevid u bračkoj arkadiji“. Još je bilo programa u 19.30 i 20.30 sati.

(94) objavljeno  22. 04. 16. u 22.35 h 

********************


alt


alt


PLAŽA ZA INVALIDE

Polako se vidi izgled buduće plaže za invalide, na Bjenačici, uz šetnicu prema plaži Zlatni rat. Gotova je prilazna rampa, postavljaju se protuklizeće ploče, a pri kraju su i radovi na platou za sunčanje. U ponedjeljak bi trebala početi montaža ograde i rukohvata.
Mnogi se čude zašto se betonira kameni dio mostića, ali je tako predviđeno projektom, jer će se i na mostiću postaviti protuklizeće ploče. Projektant je Mario Domljanović iz splitske firme „Albus“ po čijim je projektima napravljena i plaža za invalide na splitskom Žnjanu.
Građevinske radove izvodi „Solidus“, a ograde „Kovinoelektra“ iz Solina koja je i nositelj posla. Investitor je Općina Bol.
Plaža će, kada bude u potpunosti završena, imati svoj WC i tuš. Lift za ulaz u more je na vrhu mostića, a sa zapadne strane će biti i stepenice za ulaz u more.
O plaži za invalide govori se (i piše) od travnja 2013. godine. (j.e.)

(93) objavljeno  22. 04. 16. u 22.30 h 

********************


alt


KNJIGOVODSTVO SE VRATILO U BOL

„Tko vodi knjigovodstvo Grabovog rata te zbog čega knjigovodstvo ne vode stručne službe Općine Bol?“ – pitao je vijećnik Ivica Šćepanović 6. studenog 2015. na sjednici Općinskog vijeća.
Svi su vijećnici uz poziv i ostale materijale za 2. ovogodišnju sjednicu dobili i pismeni odgovor direktora Grabovog rata Mirka Perića.
„Zbog odlaska na porodiljski dopust dviju zaposlenica koje su vodile knjigovodstvo, trebalo je promptno i kvalitetno reagirati – piše u odgovoru direktora Perića – stoga sam  sklopio ugovor sa iskusnim knjigovodstveno-računovodstvenim servisom… Nakon povratka zaposlenica u drugoj polovici 2015. otpočelo se postupnim preuzimanjem poslova. Od 1. siječnja 2016.  knjigovodstveni odjel Grabovog rata potpuno je preuzeo i službeno počeo evidentiranjem, knjiženjem, praćenjem poslovnih događanja za poslovnu 2016. godinu.“
Direktor Perić predlaže da se knjigovodstveni servis objedini u knjigovodstveni servis Općine na jednom mjestu, za sve firme i društva kojima je Općina 100 postotni vlasnik. (j.e.)

(92) objavljeno  22. 04. 16. u 22.25 h 
petak, 22. 04. 2016.      ********************


alt

Plesačica Ana Karla Suarez izvodi na finalu flamenco. Mnogi će zbog nje doći na tenis ...


WTA: VIŠE OD TENISA

Još je preostalo samo 36 dana do početka WTA teniskog turnira za žene. Međutim, organizatori najavljuju da će u Bolu osim tenisa u to vrijeme biti i vrhunske zabave. Svjetski poznati DJ Antoine imat će 3. lipnja koncert u cocktail baru Varadero, a francuskinja Luyanna pjevati će 4. lipnja na Zlatnom ratu, u cocktail baru Auro. Publiku na stadionu, na dan finala, zabavljat će kubanska plesačica Ana Karla Suarez izvedbom flamenca. Ona je široj javnosti poznata po nastupu u spotu „Bailando“ Enrique Iglesiasa.
Vlasnik licence i direktor turnira Feliks Lukas smatra da će po mnogo čemu turnir ove kategorije biti jedinstven u svijetu. Događanja će, osim na teniskim terenima, biti po cijelom mjestu.
Na press konferenciji u splitskom hotelu „Park“ čuli smo da se razgovara o uspostavi izvanredne katamaranske linije za jednodnevne izlete u Bol. (j.e.)

(91) objavljeno 21. 04. 16. u 21.45 h 

********************


alt


NASIPANJE ĆE ONEČISTITI PLAŽE?!

Užurbano se mnogi ovih dana pripremaju za novu sezonu. Na dijelu plaže Mali rat gdje je Škola kiteboardinga nasipa se uz samo more plato kojeg koriste polaznici škole. Lani je zbog toga bilo problema i negodovanja jer je na obližnje plaže, sa istočne i zapadne strane, more uvijek bilo zamućeno. Mnogi strahuju da će se to dogoditi i ove godine.
U pravilu nije dozvoljeno nasipanje plaža, jer je to pomorsko dobro, pa treba tražiti posebno odobrenje od županijskih službi.
Po nama nasipanje ne bi trebao biti problem, ako se ne onečišćuju plaže i ometa druge u radu. O ovim problemima upoznat je i komunalni redar, a upitno je kako će na sve ovo reagirati Odbor za dodjelu koncesija na pomorskom dobru.
Načelnik nam je obeća izjavu na ovu temu koju čekamo tri dana, ali je nismo dobili, jer je načelnik službeno odsutan iz Bola. (j.e.)

(90) objavljeno  21. 04. 16. u 21.40 h 

********************


alt


BLATO BEZ VODE

Naselje Blato, prema obavijesti iz Vodovoda Brač, u petak (22. travnja) će biti bez vode od 8 do 15 sati. Razlog su neodgodivi radovi na mjesnoj vodovodnoj mreži kod kućnog broja 10. (j.e.)

(89) objavljeno  21. 04. 16. u 21.35 h 
četvrtak, 21. 04. 2016.      ********************


alt


alt


WTA BOL OPEN PREDSTAVLJEN NOVINARIMA

Na konferenciji za medije u Splitu najavljen je u srijedu  skori početak turnira WTA 125K Series Bol Open. Ždrijeb će se održati 28. svibnja, a od 29. pa do 5. lipnja Bol će opet, nakon 13 godina, postati domaćin vrhunskom profesionalnom ženskom tenisu.
Nakon uvodne zahvale partnerima i glavnom sponzoru projekta Atlantic Grupi, direktor turnira g. Feliks Lukas istaknuo je kako je domaćinstvo jednog WTA turnira posebno priznanje hrvatskom sportu te da je Bol ujedno i posljednja prilika tenisačicama za plasman u Rio obzirom da se skupljeni bodovi računaju i za Olimpijske igre.  „Naglasio bih i da je WTA Bol Open od velikog značaja zbog trenutačne pozicije u kojoj se hrvatski ženski tenis nalazi jer imamo brojne, izrazito talentirane igračice od kojih su neke već i prijavile turnir kao što su već etablirane Ana Konjuh, Donna Vekić i Petra Martić , nadolazeće teniske nade Jana Fett, Tena Lukas i Silvija Nirić kao i iskusne Darija Jurak i Ana Vrljić. No kao što znate, zbog drugih turnira i obveza igračica točna imena natjecateljica ćemo znati tek u drugoj polovici svibnja. U Bolu ove godine pripremamo pravi spektakl hrvatskog ženskog tenisa, djevojke će se boriti za nagradni fond od 125.000 USD.“ – nastavio je Lukas uz napomenu kako je održavanje turnira u drugom tjednu Roland Garrosa vrlo atraktivan termin, što je velika prednost.
Župan g. Zlatko Ževrnja rekao je kako je održavanja ovako priznatih sportskih manifestacija vrlo važno za županiju koja izdvaja oko 8 milijuna kuna godišnje u turističku promociju, izrazivši svoju punu podršku organizatorima kao i dobrodošlicu svim sudionicima. Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, g. Joško Stella istaknuo je zadovoljstvo što će ovaj turnir doprinijeti obogaćivanju turističke ponude Dalmacije, s naglaskom na činjenicu kako imamo idealnu klimu za cjelogodišnje pripreme za sve sportove, kao i za održavanje i drugih vrhunskih sportskih događaja.
Na konferenciji za medije bio je prisutan i načelnik Općine Bol, g. Tihomir Marinković koji je istaknuo i par zanimljivih podataka vezanih uz Bol i tenis: „Specifičnosti ovog turnira na svjetskoj razini su da je Bol najmanji grad na svijetu koji je domaćin nekog WTA turnira, a uz turnir u Mallorci jedini je otok u kalendaru WTA. Ujedno, naše mjesto je posebno i po tome što je jedino na svijetu u kojem stadion ima više sjedalica nego čitav Bol stanovnika.“
Uz zabavne, gastro i druge popratne događaje,  Bol će posjetiti i ugledni međunarodni poduzetnici u sklopu panel diskusija koje će za temu imati poticanje poduzetništva među mladima te kreiranje pozitivnog poduzetničkog okruženja.
O svim programima bit će govora detaljnije u narednom periodu, a svi zainteresirani za dolazak na WTA 125K Series Bol Open ulaznice mogu kupiti od danas, u svim poslovnicama Atlasa kao i on line na www.ticketshop.hr, gdje su osim ulaznica u ponudi i paket aranžmani. (L. Visković)

(88) 0bjavljeno  20. 04. 16. u 23.20 h 

********************


alt


RIVA SAMO ZA PJEŠAKE

Ove godine, mjesec dana kasnije, zatvara se riva za slobodan promet vozilima. Idući petak i subotu aktivirat će se zapreke na ulazu kod autobusne postaje (stupići i rampa), postaviti odgovarajući prometni znakovi, ali će se zatvoriti i prilazne ulice: Ulica Frane Radića i kod Župne crkve.
Pristup centru imat će samo vozila s dozvolom, a prema izjavi načelnika Tihomira Marinkovića objavljenoj u „Slobodnoj Dalmaciji“, kamioni za snabdijevanje moći će ulaziti na rivu u noćnim satima, a to znači da će koristiti prijevoz trajektom iz Splita u ponoć. Tijekom dana roba bi se u trgovine dovozila električnim kolicima koje je još lani kupio „Grabov rat“.
Naplata parkinga na rivi počet će od 30. svibnja. (j.e.)

(87) objavljeno 20. 04. 16. u 23.15 h 

********************


alt


NAGRADE ZA STUDENTE I UČENIKE

Općina je i ove godine odobrila novčane pomoći studentima i srednjoškolcima, ukupno 130 tisuća kuna. Ovisno o prosječnoj ocjeni u prošloj školskoj ili akademskoj godini određeni su i iznosi: 4.000, 3.000 ili 2.000 kuna dok su srednjoškolci, bez obzira na uspjeh, dobili po 1.000 kuna uz uvjet da se školuju izvan Bola za programe kojih nema u Bolu.

Najveći iznos dobit će deset studenata čiji je prosjek ocjene prošle godine bio 4,50 do 5,00. Osim 4.000 kn zaslužuju  da im se objave i imena: Mia Dubravčić, Mirna Martinić, Jakov Krunić, Mariana Karmelić, Iva Jakšić, Olga Marinković, Ivana Marić, Doris Ivičević, Jere Kukoč i Helenka Marinković.

Po 3.000 kuna dobilo je 17 studenata, a po 2.000 kuna također njih 17.

Pet je srednjoškolaca, koji se školuju izvan Bola, dobilo po 1.000 kuna.

Ova novčana pomoć je jednokratna i nepovratna.

Isplata se može očekivati, kao i lani, početkom ljeta. Imena svih studenata i učenika objavljena su i na službenim stranicama Općine Bol. (j.e.)

(86) objavljeno 20. 04. 16. u 23.10 h

********************


alt


BETONIRANJE CESTE

Prošli mjesec se kopalo i polagalo kanalizacijske i vodovodne cijevi te telefonske instalacije, a u srijedu su radnici tvrtke „Bilić“ betonirali cestu Uz Šilovac. Nekada je to bio samo poljski put, ali izgradnjom više objekata neophodno je bilo proširiti i urediti pristupnu cestu do stambenih zgrada. (j.e.)

(85) objavljeno  20. 04. 16. u 23.05 h 

********************


alt


AKCIJA U PETAK: ZA ČIŠĆE I LJEPŠE

Bol se priključuje akciji JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ koja se u Bolu organizira u petak 22.travnja. Jednodnevna akcija ima za cilj čišćenje divljih odlagališta otpada i sigurno je  najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.
- OŠ Bol - čišćenje plaža u pratnji učitelja i upoznavanje s problematikom razvrstavanja otpada.
- SŠ Bol - čišćenje u organizaciji škole na lokaciji Benačica.
- Grabov rat - na raspolaganju je za vreće i rukavice te za odnošenje otpada.
- DVD Bol -  dežurstvo i prihvat te pomoć pri transportu EE otpada iz kućanstva                 (na poziv DVD Bol, tel 021 635 582 )
- Na ulazu u Bol, parkiralište kod ex Bolke - dežurstvo od 10 do 13 sati za prihvat EE otpada i ostalog navedenog u nastavku kao i čišćenje

U ovoj akciji skuplja se:
- EE otpad - naručen je ovlašteni koncesionar za EE otpad te će isti kaminom biti odvezen u reciklažno dvorište (napominjemo i za baterije, mobitele, tonere...koje također preuzimamo)
- Plastični čepovi svih vrsta, preuzima CZK Bol za daljnju akciju (pomoć udrugama koji za iste dobivaju financijsku pomoć).
- Neispravni ili suvišni CD-i, preuzima CZK Bol za ekološku radionicu.

Organizator akcije, Centar za kulturu (099 316 1468), poziva sumještane da u svojim kućama i okolini pronađu i odvoje elektični i elektronski otpad. Svi koji EE otpad ne mogu sami donijeti, mogu se javiti na kontakt telefone  pa će im bolski vatrogasci rado pomoći. Pozivamo vas da se riješite nepotrebnog smeća i starih aparata. 
Korak po korak...za čišće i ljepše...  

(84) objavljeno  20. 04. 16. u 23 h 

********************


alt


NOĆ KNJIGE U PETAK

Noć knjige je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Brojna događanja organizirat će se u mnogim knjižarama, školama, kulturnim centrima i knjižnicama, pa tako i u bolskoj „Hrvatskoj čitaonici“ koja je pripremila za petak (22. travnja) bogat program za sve uzraste.
U 17.00 sati održati će se program za osnovce pod naslovom „Bile i crne bračke vile“ u kojem će učenici osnovne škole iz Bola i Pučišća pričati i čitati bračke fjabe i gočice o vilama.
U 18.30 sati, u programu pod naslovom „Svevid u bračkoj arkadiji“, učenici Srednje škole Bol održat će predavanje o staroslavenskoj mitologiji, s posebnim naglaskom na odraz slavenskog bajoslovlja na otoku Braču, i čitati Nazorove stihove iz zbirke Slavenske legende, a ravnateljica Jadranka Nejašmić pričat će priču o njegovom satiru Brahu.
U 19.30 sati ispred knjižnice, u sklopu inicijative „Kulturnjaci 2016“,  akcijom čitanja „In memoriam Umberto Ecce homo“, čitat će se ulomci teksta Umberta Eca:  „Esej o vječnom fašizmu“.
U 20.30 sati Slaven Nižetić održat će predavanje uz video prezentaciju „Bračko podzemlje“ o bračkim jamama i špiljama. (j.n.)

(83) objavljeno  20. 04. 16. u 22.55 h 

********************


alt


UREĐUJU SE PARKOVI

Tijekom idućeg tjedna, a prije Praznika rada, obnovit će se cvjetni parkovi. Planirano je da se umjesto zimskog cvijeća (ciklama) posadi nešto prikladnije za ljeto. Zbog zamjene cvijeća „Grabov rat“ je spreman besplatno ustupiti, jer nemaju odgovarajućih skladišta,  zainteresiranim Boljanima, gomolje ciklama. Tko to želi uzeti treba se javiti Franki Marinković u „Grabov rat“. (j.e.)

(82) objavljeno  20. 04. 16. u 22.50 h 
srijeda, 20. 04. 2016.     ********************


alt


POREZNI DUG BEZ PROMJENA

Porezna je uprava objavila popis dužnika. Dug se odnosi na neplaćeni PDV, porez i prirez na dohodak, promet nekretninama i carinski dug. Među dužnicima s bolskom adresom stanovanja su 44 fizičke i jedna pravna osoba. Ukupno duguju 10,2 milijuna. Dug je jednak onom objavljenom 31. listopada iako su neki anulirali dugovanje, ali su se pojavila nova imena.
Fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na poimeničnom popisu je 915 osoba koji duguju više od 100 tisuća. Najveći je dužnik iz Ljubitovice od kojeg Porezna uprava potražuje 42 milijuna. Prvi Boljanin je na tom popisu  40. a duguje 1.156.318 kuna.
Na popisu pravnih osoba (firme) jedna tvrtka iz Bola čiji je dug 417.715 kuna, a dužnika (preko 300 tisuća kuna) je u našoj županiji  466 firmi.
Treću grupu čine ostali porezni obveznici (građani), a njih je u našoj županiji 7.035, a iz Bola 35 s dugom većim od 15 tisuća kuna. Prvi Boljanin na tom popisu u županiji je 565. s dugom od 433.510 kuna.
Lista poreznih dužnika ažurirati će se ponovno 30. travnja. (J.E.)

(81) objavljeno  19. 04. 16. u 22 h 

********************


alt


GRIPA NIJE STIGLA U BOL!

Liječnik u bolskoj ambulanti dr. Markica Tomić potvrdio nam je da ni ove godine nije bilo u Bolu oboljelih od gripe! Bilo je nešto viroze, ali to nije gripa. Praktično nije bilo ni cijepljenja protiv gripe, tek su cijepljene starije osobe u Domu umirovljenika.
Inače, gripa se u Hrvatskoj pojavila 21. prosinca i objavljeno je da je bilo preko 20 tisuća oboljelih. U prvoj polovici travnja zabilježen je u Hrvatskoj pad oboljelih iako se može očekivati da će gripe biti sve do sredine svibnja. (j.e.)

(80) objavljeno  19. 04. 16. u 21.55 h 

********************


alt


alt


KOPANJE ZA OPTIČKI KABEL

Dva dana se kopa u naselju Ratac-Blato. Razlog je postavljanje optičkog kabela. Ništa neobično da se u Splitskoj ulici nije kopalo prije nekoliko mjeseci za kanalizaciju i vodovod. To su naša uobičajena posla zbog kojih se plaća više, a istovremeno ometa svakodnevni život u naselju.
Kako svatko kopa kada i gdje želi, a nema ucrtanih planova postavljenih podzemnih instalacija, prava je sreća što je izbjegnuta nesreća kada je pikamer oštetio električni kabel. Jedina je šteta što je dio potrošača ostao bez struje. (j.e.)

(79) objavljeno  19. 04. 16. u 21.50 h 

********************alt


NEŠTO JE VRAĆENO U MORE

Naši su čitatelji mogli još ranije (i više puta) upoznati umijeća u ribolovu dvojice Boljana: Pravdana Katića i Vedrana Krunića.
Na gornjoj je slici Pravdan Katić (na slici desno) sa dvije hobotnice od 7,5 i 3,6 kg i škarpinom od dva kg, a Vedran Krunić (lijevo) pokazuje goluba od blizu 20 kilograma.
Ne znajući što bi s tolikim golubom, vratili su ga - u more. (Snimio: Z. Buktenica)

(78) objavljeno  19. 04. 16. u 21.45 h 
utorak, 19. 04. 2016.     ********************


alt

Najmlađi na startu krosa prošle godine


HUMANITARNI KROS 29. TRAVNJA

Big Blue Sport i MNK Bol organiziraju treću godinu za redom humanitarni kros ĐIR OKO BOLA. Prihod od startnine (70 kuna za odrasle natjecatelje) uplatit će se Bračkim pupoljcima, udruzi koja brine o djeci s posebnim potrebama.
Organizatori računaju na rekordan broj natjecatelja pa su naručili 300 prigodnih majica.
Prijave i registracije primaju se u Big Blue sport shopingu ili Big Blue windsurfing centru na plaži Borak.
Kros se održava 29. travnja (petak), a start i cilj su kod caffe bara Big Blue na Velom mostu. U 9.30 na startu su djeca do 7 godina i trčat će 400 metara, zatim nastupaju djeca od 8 do 15 godina, ali je za njih određena staza od 800 metara. Seniori (16 do 45 godina) i Veterani (stariji od 45 godina) startat će u 10 sati i trčati 8 kilometara, od Big Blua preko rive, šetnicom do Zlatnog rata, zaobilaznicom do Samostana i preko Račića do Big Blua. (j.e.)

(77) objavljeno  18. 04. 16. u 21.55 h 

********************


alt


ZELENA ČISTKA U PETAK

I Bol se priključuje akciji JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ koja se organizira u cijeloj Hrvatskoj 23. travnja. Međutim iz tehničkih razloga, u Bolu će to biti dan ranije – u petak 22. travnja.
Organizator akcije u Bolu je Centar za kulturu u suradnji s Općinom, DVD-om, Grabovim ratom i bolskim školama...
Zajednička jednodnevna akcija ima za cilj čišćenje divljih odlagališta otpada i sigurno je  najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.
Pozivaju se mještane da u svojim kućama i okolini pronađu i odvoje električni i elektronski otpad. Svi koji EE otpad ne mogu sami donijeti, mogu se javiti DVD-u Bol i u petak  pa će im bolski vatrogasci  rado pomoći. Prilika je za riješiti se nepotrebnog smeća i starih aparata.
Skupljat će se EE otpad kao i baterije, stari mobiteli, toneri, plastični čepovi svih vrsta,    neispravni ili suvišni CD-i …

(76) objavljeno  18. 04. 16. u 21.50 h 

********************


alt


ŠTANDOVI NA ŠETNICI

Dosadašnjih godina uvijek je bilo više interesa nego što se dozvolilo postaviti štandova na šetnici. Na temelju raspisanog natječaja i pristiglih molbi Vijeće za dodjelu koncesija na pomorskom dobru određuje tko ima pravo prodavati. U ponedjeljak se montirao prvi od 17 štandova, ali natječaja još nema! Lani se već 1. travnja znalo tko je dobio štand, ali po iskustvu iz 2014. još za to ima vremena. Rješenja su, naime, te godine napisana 23. svibnja. (j.e.)

(75) objavljeno  18. 04. 16. u 21.45 h 

********************


alt


alt


IZLOŽBA STARIH UČILA

U sljedećoj godini kani se u Bolu obilježiti tri značajna datuma iz povijesti bolskog školstva:
160 godina od osnivanja muške pučke škole, 130 godina od uvođenja hrvatskog jezika u nastavu  i 110 godina  od osnutka Dominikanske gimnazije.
Tim povodom  je u auli  Osnovne i Srednje škole Bol otvorena  interesantna izložba starih  učila  gdje se među ostalim mogu  vidjeti stari pisaći strojevi, grafičke prese, geštatneri, gramofoni, magnetofoni , prvi kompjutori, kinoprojektori , diktafoni, TV prijamnici …
Cilj izložbe je potaknuti učenike i građane da  Školi doniraju   stara učila, dokumente i ostale arhivske vrijednosti  kako bi  se sakupilo što više eksponata za budući školski muzej.  

(74) objavljeno 18. 04. 16. u 21.40 h
          ponedjeljak, 18. 04. 2016.     *******************


alt


ZONA R3 IDE DALJE

Na sjednici Općinskog vijeća 14. travnja prihvaćen je konačni prijedlog UPU-a prve faze R3 zone. Od 10 nazočnih vijećnika „za“ je bilo 7, jedan suzdržan, a dva su glasala bila „protiv“.
Prije ove konačne odluke bile su dvije javne rasprave na kojima je zaprimljeno desetak primjedbi građana. Većina primjedbi i prijedloga nije prihvaćena, a svi su predlagatelji dobili pisane odgovore.
Dobivene su sve potrebne suglasnosti, a posljednja je stigla 6. travnja od Ministarstva graditeljstva. (j.e.)

(73) objavljeno  17. 04. 16. u 23.55 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat sredinom srpnja


VIJEĆNICI PITAJU …

Vijećnici su i na sjednici 14. travnja postavljali pitanja, na koja je odgovarao općinski načelnik Tihomir Marinković:
ULTRA PARTY? Hoće li dio programa Ultra Party  održati na plaži Zlatni rat nakon trodnevnog nastupa u Splitu, sredinom srpnja? – pitao je Boris Škrbić, pozivajući se na pisanje dnevnog tiska i portala.
- Nitko nas u Općini nije ni usmeno ni pismeno kontaktirao da se dio te manifestacije organizira u Bolu, odnosno na Zlatnom ratu – odgovorio je načelnik.
SPOMEN PARK Već se nekoliko godina govori o izgradnji Spomen parka poginulima za Hrvatsku. Kada će se to napokon realizirati, interesiralo je Branka Mikulića
- Projekti su gotovi i dobili smo i maketu budućeg Spomen parka. U ponedjeljak možete to pogledati u općinskom uredu – kaže načelnik. Spomen park je predviđen, uz suglasnost konzervatora, u prostoru zapadno od sadašnjeg groblja.
BADNJAK NA POLJANI Izgradnjom parkirališta na Poljani – kaže Tomi Fabijanović – u pitanju je buduća organizacija badnjaka na tom prostoru, a to je dugogodišnja tradicija u Bolu.
- Ima tehničko rješenje da se na istom mjestu i ubuduće zapali badnjak bez opasnosti za oštećenje asfaltne podloge – rekao je načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 04. 16. u 23.50 h 

********************


alt


KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Vijećnici su potvrdili odluku o korištenju javnih površina koja je važila i prošle godine. Ostaje obveza da se roba može izlagati izvan prodavaonice u vitrinama, na stalcima ili sličnim napravama širine jedan, visine dva metra, a dubine samo 25 centimetara. Izvan trgovine ne mogu se izlagati plažni artikli, plastična galanterija i slično.
Kako trgovci nisu poštivali ovu odluku, bilo je prijedloga da se potpuno zabrani izlaganje robe izvan trgovine. Nakon rasprave od toga se odustalo, ali će se kod sklapanja ugovora tražiti od vlasnika trgovine potpisana zadužnica na 35.000 kuna. Tko se ne bude pridržavao općinske odluke ostat će bez tih novaca. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 04. 16. u 23.45 h 

********************


alt


SREDNJOŠKOLCI ZA BESKUĆNIKE

Učenici i nastavnici SŠ Bol prošlog su petka kuhali večeru za 35 beskućnika u Splitu. Pošto je bilo previše zainteresiranih za sudjelovanje u ovoj akciji, oni koji ovaj put nisu mogli direktno uključiti u pripremanju obroka, sudjelovali su u prikupljanju namirnica i higijenskih potrepština za socijalnu samoposlugu u sklopu Centra za beskućnike koju vodi udruga Most. Korisnici samoposluge su socijalno najugroženiji pojedinci i obitelji s područja grada Splita i bliže okolice.
No, vijest o solidarnosti bolskih srednjoškolaca s najsiromašnijima u ovom slučaju samo je uvod za priču o „čudu dobrote“ koje se cijele godine događa u Splitu.
Akcija kuhanja večera za beskućnike pod nazivom „O La La 366 večera“ pokrenuta je krajem 2011. prvu večeru za beskućnike skuhali su navijači Torcide. Nakon njih kuhaču u ruke uzelo je na stotine ljudi. Nekad su to bile udruge građana, nekad obitelji, koji put siromašne umirovljenice, bogati poduzetnici, neki su kuhali više puta, ali gotovo uvijek je netko u protekle četiri godine, oko 19 sati, stigao u sklonište (Gundulićeva 22 u Splitu)  i donio im večeru. Onima koji su se, nesretnim spletom životnih okolnosti, našli na ulici više od same hrane znači to što nisu zaboravljeni i odbačeni. Svi koji rade na ovom projektu rade dobrovoljno, volonterski i jedina plaća za njihov rad je kada vide koliko veselja sve to pruža i onima koji te večere kuhaju i onima koji ih jedu.
Ako želite kuhati pridružite se ovoj akciji i prijavite se za svoj termin preko Facebook profila

O La La 366 večera te tako i vi postanite dio priče o čudu dobrote. (A. Seferović) 

(70) objavljeno  17. 04. 16. u 23.40 h 

********************


alt


UMIROVLJENICI SE VRATILI KUĆI

Nakon četverodnevnog izleta i obilaska Slavonije, bolski su se umirovljenici u nedjelju navečer, oko 22.30 sati, vratili kući. Zajedno s njima u autobusu bili su i umirovljenici iz ostalih mjesta na Braču.
U Bizovačkim Toplicama bili su smješteni, a od tuda su odlazili u obilazak: Osijek, Baranja, Vukovar, Ilok i Đakovo.
U Vukovaru su na Memorijalnom groblju položili vijenac (na slici).

(69) objavljeno  17. 04. 16. u 23.35 h 

********************


alt

Mladi Boljani u Mostaru


alt

Na pobjedničkom postolju


alt

Djeca i roditelji na Kineziološkom fakultetu u Splitu prija odlaska za Mostar


IZ MOSTARA S MEDALJAMA

Naši mladi Boljani iz Mostara sa Međunarodne dječje olimpijade su se vratili sa 11 osvojenih odličja u disciplinama: poligon prepreka, sprint 60 m i štafetnoj utrci. Jelena Bošnjak osvojila je zlato i srebro. Eva Jakšić - broncu, Miriam Cvitanić - zlato, Hana Šesnić - broncu, Dora Kraljević - broncu, Viki Kraljević - srebro i broncu, Nina Lisičar - zlato, Sara Kambović - broncu i Matias Lovrić - broncu. Vrijedi istaknuti da je sportska škola Unisport Bol osvojila ekipno 2. mjesto u konkurenciji od čak 7 sportskih škola. Tom uspjehu pridonijeli su još: Dora Okmažić, Ela Santo, Niko Marinković, Zara Jakšić, Tonka Koljatić, Petar Katić, Lena Karmelić, Lana Topalović, Tia Živković, Ian Anić, David Baković, Frančeska Kusanović, Anita Ivelić, Franko Fabijanović, Luka Batinić, Andro Batinić, Ema Tomić, Dorian Ratković i Matias Lovrić.
Domaćini sljedeće Međunarodne dječje olimpijade biti će polaznici sportske škole Unisport Bol a ista će se, kako je planirano, organizirati u listopadu ove godine.
******
Neposredno prije  odlaska na Međunarodnu dječju olimpijadu u Mostaru u okviru koje se okupilo više od  500 djece iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, a u najavi predstojećeg Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu, djelatnici Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta u Splitu u subotu su ugostili 25 roditelja i polaznika sportske škole višestranog razvoja Unisport Bol.
Predstojnik Instituta doc. dr. sc. Dražen Čular i predsjednica Alumni uduge KIFST doc. dr. sc. Mirjana Milić uz pomoć trenera u pratnji i djelatnika instituta djeci su predstavili napredne tehnologije i mogućnosti najopremljenijeg sportsko-dijagnostičkog centra u regiji. Sa velikim zanimanjem roditelji i djeca su iz prve ruke saznali kako se provode antropometrijska mjerenja, mjerenja sastava tijela, mjerenja statičke i dinamičke ravnoteže, mjerenje snage udarca ruku i nogu, mjerenja funkcionalne dijagnostike,  provjera statusa stopala, mjerenje  spirometrijskih parametara plućne funkcije  itd.
u sklopu društveno korisnih  aktivnosti objedinjenih pod nazivom "treća misija". Ovo je samo jedna od brojnih budućih akcija kojima Kineziološki fakultet namjerava biti na usluzi u funkciji zaštite i očuvanja zdravlja stanovnika grada Splita i regije. (T.B.)

(68) objavljeno  17. 04. 16. u 23.30 h 

********************


alt

Bolski porat u nedjelju 17. travnja u 17.20h: katamaran odlazi iz Bola za Jelsu. Zbog vremenskih uvjeta u Bolu (!?) nije ukrcao putnike iz Splita za Bol


MUKE PO KATAMARANU

Mi uporno vodimo evidenciju o mjesečnim nedolascima katamarana u bolsku luku. Malo je od toga koristi jer nas u tome ne prati Općina, a ni Turistička zajednica. Luka nije najveći problem. U Bolu su i po lošem vremenu pristajali manji katamarani („Mediteran“, „For“ …) ali i nešto veće „Krilo“. Nitko neće javno priznati da ovi katamarani koje ima „Jadrolinija“ nisu za naš Jadran!
Ponekad se čudimo odlukama nadležnih u Jadroliniji da se linije otkazuju na temelju vremenske prognoze, odnosno najave vremenskih nepogoda.
U nedjelju nešto prije 16 sati, kada je katamaran trebao isploviti iz splitske luke, trojici putnika za Bol rečeno je da nisu sigurno da će pristati u Bol i da je moguće da ih prevezu u Jelsu.
„Jadrolinija“ nije na svojim službenim stranicama objavila nikakve promjene na liniji za Bol i Jelsu, ali je pisalo da su u prekidu dvije linije, za Korčulu i Lastovo.
Na dvije bolske video kamere, moglo se vidjeti stvarno stanje u bolskom portu.
Ne želeći prespavati u Jelsi, bračni par iz Bola i jedna gošća iz Njemačke, odlučili su se za trajektnu vezu Split – Supetar u 16.30 sati. U Supetru, u to vrijeme, više nema autobusne veze pa su uzeli taksi i platili 350 kuna. U Bol su stigli u 18.15 i saznali da je katamaran ipak bio u Bolu gdje je ukrcao dva inozemna gosta za Jelsu.
Da nije žalosno, bilo bi smiješno! (j.e.)

(67) objavljeno  17. 04. 16. u 23.20 h 
nedjelja, 17. 04. 2016.     ********************


alt


PRIVREMENO RJEŠENJE ZA VIDOVU GORU

Uređenje restorana na Vidovoj gori odgođeno je za jesen. MS Brač turist, koji je na natječaju dobio koncesiju za rad, pismeno je odustao od posla jer je naknadno utvrđeno da treba temeljita rekonstrukcija objekta. Općinsko vijeće nije prihvatilo traženje koncesionara da im se priznaju troškovi uređenja kroz najam, pa su iz ekonomskih razloga odustali.
Zbog skorog početka sezone, a da se na Vidovoj gori ipak nešto ponudi posjetiteljima, odlučeno je da će „Grabov rat“ organizirati barem neku minimalnu uslugu: osvježavajuća pića, kavu, sendvič, kolače i usluge sanitarnog čvora.
Zanimljiv je idejni projekt koji su na traženje MS Brač turista načinili Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina. O njihovoj ideji i 3d prikazu mogu se naši čitatelji, a posebno Boljani, bolje upoznati ali treba otvoriti rubriku ZANIMLJIVOSTI ili kliknuti OVDJE.

(66) objavljeno 16. 04. 16. u 22.55 h 

********************


alt


SKUPŠTINA VATROGASNOG DRUŠTVA

U iščekivanju početka gradnje novog Vatrogasnog doma, uz konstataciju uspješnog sudjelovanja u akcijama gašenja požara na otoku te drugim poslovima za koja se tijekom godine ukaže potreba u općini, održana je u subotu 21. sjednici Skupštine DVD-a Bol. Posebno su toplo pozdravljeni gosti iz bratskog DVD-a Zagreb (Željka, Mislav i Vlado) kao i predstavnici DVD-a Supetar, Selca, Milna i Pučišća.
U izvještaju za 2015. godinu, kojeg su članovi usvojili jednoglasno, bolski DVD sudjelovao je u 44 akcije. Zbog gašenja požara bili su angažirani 16 puta (11 puta u Bolu, po dva puta u Nerežišća i Pučišća i jednom u Selca), a imali su 28 tehničkih intervencija. Između ostalo, za razne potrebe, prevezli su svojim cisternama 1.010 kubika vode. Inspekcijski nadzor u svibnju prošle godine nije imao primjedbi uz konstataciju Nadzornog odbora da se radilo u skladu Statuta društva i zakonskih propisa.
Na Skupštini su predstavljena i nova tri člana: Ivica Čović, Rudolf Marinelić i Zoran Buktenica.
Brački predstavnici DVD-a izrazili su želju za većim međusobnim druženjem i onda kada nisu na požarištima. U ime zagrebačkog DVD-a govorio je Mislav Švigir izrazivši zadovoljstvo što su dva društva, Zagreba i Bola, postali prijatelji i jedna velika obitelj.
Druženje je nastavljeno u restoranu „Ranč“ na zajedničkoj večeri. (j.e.)

(65) objavljeno  16. 04. 16. u 22.50 h  

********************

alt


alt


SMOTRA ŽUPNIH ZBOROVA

Bol je u subotu navečer bio domaćin Smotri župnih zborova otoka Brača. U Samostanskoj crkvi nastupilo je 10 zborova sa preko 200 članova: Župa sv. Ivana Krstitelja (Bol), Župa Gospe Karmelske (Selca), Župa Gospe od Blagovijesti (Milna), Župa Očišćenja Blažene Djevice Marije (Dol), Župa Svetog Petra (Supetar), Župa Gospe Karmelske (Nerežišća), Župa Svetog Ivana Krstitelja (Postira), Župe Uznesenja Marijina (Sutivan) i Pohođenja Marijina (Mirca), Župa Svetog Nikola (Gornji Humac) i Župa Svetog Jeronima (Pučišća).
Nakon koncerta u Dominikanskom samostanu za sve je priređen domjenak. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 04. 16. u 22.45 h 

********************


alt

Hotel "Kaštil"


alt

Osoblje restorana "Topolino"


OTVOREN HOTEL „KAŠTIL“

Prema najavi otvoren je i hotel „Kaštil“, ali i pizzerija „Topolino“, dok će se od nedjelje ujutro moći na kavu u cocktail bar „Varadero“. Tjedan kasnije otvorit će se i slastičarnica B58.
Hoteli „Bretanide“ i „Bonaca“ prve će goste primiti 23. travnja. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 04. 16. u 22.40 h 

********************


alt


BOL NA PERISTILU

Dio Bola, točnije naziv Pumparela, od subote je preselio na Peristil. Obitelj Kadriji, vlasnici bolskog restorana „Pumparela“ otvorili su u Splitu slastičarnicu istog imena gdje nude sladoled 16 okusa i smrznuti jogurt. Oprema i recepti su iz Italije, a svi su Boljani dobrodošli. Uvijek su u slastičarnici Đemo ili sin mu Betim, pa će oni Boljane prepoznati i posebno ugostiti. (j.e.)

(62) objavljeno  16. 04. 16. u 22.35 h 
subota, 16. 04. 2016.     ********************


alt


WTA TURNIR – SVE IDE PO PLANU

Feliks Lukas, direktor i nositelj licence za ženski teniski turnir WTA 125K serije, informirao je u četvrtak navečer članove Općinskog vijeća o tijeku priprema za natjecanje koje se u Bolu organizira od 28. svibnja do 5. lipnja.
-    U to vrijeme – rekao je F. Lukas – održavaju se samo dva teniska turnira. Onaj u Roland Garrosu i ovaj u Bolu, jedini na zemljanoj podlozi. Sve ide po planu. Očekujemo još novčanu podršku od Ministarstva turizma, HTZ i TZ županije. Polufinale i finale će prenositi Hrvatska televizija. Međutim, preko interneta će se moći pratiti svi mećevi koji se igraju na centralnom stadionu i terenu broj 4. Ovaj bolski turnir je najveći ove kategorije u svijetu.
Osim teniskih susreta u Bolu će biti i niz popratnih događanja i nastupa poznatih pjevačkih zvijezda. Na party u cocktail baru Varadero besplatni pristup imat će posjetitelji s ulaznicama, ali i Boljani uz predočenje osobne iskaznice. (j.e.)

(61) objavljeno  15. 04. 16. u 23.25 h 

********************


alt


OPĆINI SE DUGUJE 11,5 MILIJUNA KUNA (?!)

O Završnom računu općine za 2015. godinu nije bilo rasprave ni komentara. Prihodi su iznosili 14.793.900 kuna, a rashodi 18.859.174 kune. Ukoliko se uzme u račun da je višak iz prethodnih godina iznosio 2.057.172 kune, onda je stvarni manjak na kraju 2015. bio 2.008.021 kunu. Za prihvaćanje Završnog računa bilo je sedam vijećnika, a po jedan je bio suzdržan odnosno protivan.
Vijećnici su uz poziv dobili i obimne pisane materijale: financijski izvještaj prihoda i rashoda, dugovanja i potraživanja te popis sudskih sporova Općine Bol.
Dugovanje Općine 31. prosinca 2015. iznosilo je 2.200.951,56 kuna (izvođači radova, projekti, odvoz smeća, struja, voda …) ali je većina računa podmirena s uplatom ili kompenzacijom u prvom tromjesečju 2016. godine.
Potraživanja su Općine, međutim, znatno veća od navedenog dugovanja. Iz raznih osnova Općina potražuje 11.531.631,10 kuna od čega se 5.094.845,02 kune odnosi na sudske sporove. Za komunalni doprinos veći od 10 tisuća kuna Općini duguje njih 27, ukupno 3.370.434,85 kuna. Od pravnih ili fizičkih osoba (14) potraživanja za korištenje javne površine su 1.269.660,37 kuna, za koncesije 2.149.550 kuna. Tu su još potraživanja od zakupa i iznajmljivanja imovine, neplaćene komunalne naknade, porezi …
Vijećnici su dobili poimenični popis dužnika. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 04. 16. u 23.20 h 

********************


alt


alt


BOLSKI OSNOVCI NA MOSORU

Osnovci nižih razreda, njih šezdesetak, u sklopu izvan učioničke nastave posjetili su Mosor. Nisu se popeli na najviši vrh (1.339 metara), ali su stigli do Zvjezdanog sela na visini od 700 metara. Slušajući predavanje astronoma upoznali su pobliže Sunčev sustav, vidjeli izvor rijeke Žrnovnice, okusili izvorsku vodu i upoznali biljni svijet na obroncima planine.
Kao i svaki put, učenici su rekli da je izlet bio baš super. (foto: Meri Biliš)

(59) objavljeno  15. 04. 16. u 23.20 h

********************alt


PRANJE ULICA

Vatrogasna cisterna i radnici Grabovog rata nastavljaju pranjem ulica. U petak je na redu bio Veli most i Račić. Od ponedjeljka se planira to isto uraditi na šetnici prema plaži Zlatni rat.
Međutim, oprati i očistiti bi trebalo još neke ulice u Bolu, barem dva puta godišnje: Ulica Hrvatskih domobrana, Ulica Domovinskog rata, Novi put … (j.e.)

(58) objavljeno  15. 04. 16. u 23.15 h 

********************


alt


SUSRET ZA PAMĆENJE

Susret u Bolu sa Stipom Božićem pamtiti će svi, a bila je puna kino dvorana, koji su došli slušati njegovu ispovijest o izazovima, sanjama,  postignućima i tragedijama koje su za njih vezane.
Oduševljeni njegovim svjedočenjem i prezentacijom, mnogi su kupili potpisanu knjigu „K2 – trijumf i tragedija“ u kojoj je ispripovijedao svoje najdramatičnije alpinističke trenutke.
Prije predavanja Stipe Božić je u pratnji domaćina posjetio  vinarski podrum i knjižnicu. (J.N.)

(57) objavljeno  15. 04. 16. u 23.10 h 

********************


alt


IZBORI U HDZ-u

Na 800 biračkih mjesta oko 220 tisuća članova HDZ-a u nedjelju  (17. travnja) birat će Tomislava Karamarka za predsjednika u još jednom mandatu. Biračko mjesto za bolske članove HDZ-a bit će u prizemlju hotela „Park“, a bit će otvoreno od 12 do 18 sati.
Rezultati glasovanja očekuju se oko 21 sat.
Izbori za vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija održat će se početkom svibnja, a Sabor HDZ-a je 28. svibnja gdje će se birati najviša stranačka tijela.

(56) objavljeno  15. 04. 16. u 23.05 h

********************


alt


NOVI ORAR PRODAJE PLINA

Od ponedjeljka, 18. travnja, plin će se prodavati ponedjeljkom, srijedom i petkom po ljetnom rasporedu: od 17 do 19 sati. Prodaja subotom ostaje kao i do sada, od 9 do 10 sati.

(55) objavljeno  15. 04. 16. u 23 h
********************* 


alt


BOLJANI NA DRAVI

Od četvrtka 17 je bolskih umirovljenika u obilasku Slavonije. U petak su nam poslali razglednicu snimljenu na obali Drave. Putovanje i obilaske nastavljaju u subotu i nedjelju.

(54) objavljeno  15. 04. 16. u 23.30 h 
petak, 15. 04. 2016.      ********************


alt


VIJEĆE INFORMIRANO O WTA TURNIRU

Dva je i pol sata trajala druga sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Dora Adulmara, održana u četvrtak navečer (20 do 22.30 sati). Raspravljeno je ukupno 13 točaka dnevnog reda uz uobičajena pitanja vijećnika, usmeno izvješće načelnika o radu općine između dvije sjednice  te prihvaćanja zapisnika s prve sjednice Vijeća (26. veljače).
Najviše je vremena potrošeno (45 minuta) za informacije o WTA teniskom turniru koje će se održati u Bolu 28. svibnja do 5. lipnja, o čemu je vijećnicima govorio Feliks Lukas, direktor i vlasnik licence natjecanja. Vijećnici su informirani o ranijoj „telefonskoj sjednici“ o kratkoročnom zaduženju općine. Usvojena je odluka o prihvaćanju konačnog prijedloga UPU-a R3 zone (prva faza), a prihvaćen je i završni račun općine za 2015. kao i prvi rebalans proračuna za 2016. godinu.
Imenovana je ravnateljica Centra za kulturu, a usvojen je i završni račun Centra.
Govorilo se i o kupnji nekretnina za novo groblje s tim da je potvrđena ranija odluka da pravo na besplatnu grobnicu imaju svi koji su prodali zemljište, a ne samo oni koji su to tražili.
Pooštrit će se kazne za one koji ne poštuju važeću odluku o korištenju javnih površina. Nisu prihvaćene molbe za smanjenje komunalnog doprinosa.
Opširnije o odlukama Općinskog vijeća u Bolskoj kronici u subotu i nedjelju. (j.e.)

(53) objavljeno  15. 04. 16. u 00.20 h 

********************


alt


NOVA – STARA RAVNATELJICA

Ivana Bošković Ivičić i iduće će četiri godine biti ravnateljica Centra za kulturu općine Bol. Na natječaj je pristigla samo jedna molba, a Natječajno povjerenstvo (Zvonko Marić, Anna Hero i Boris Škrbić) predložilo je Općinskom vijeću da Ivana Bošković Ivičić bude ponovno izabrana.
Odluka Općinskog vijeća, na sjednici u četvrtak navečer, bila je jednoglasna. (j.e.)

(52) objavljeno  15. 04. 16. u 00.15 h 

********************


alt


GUŽVA ZA KARTE

Neobično je bilo u četvrtak ujutro na Velom mostu, prije odlaska katamarana za Split. Za kupnju karata trebalo je čekati u redu, kao da je špica turističke sezone. Bilo je 60 osnovaca koji su krenuli na izlet u Split i na Mosor, zatim 17 umirovljenika koji će četiri dana obilaziti Slavoniju, pa tridesetak redovnih putnika koji su u Split putovali na posao, kupovinu, liječnički pregled …
Bez namjere da tražimo krivca, tek konstatirajmo da je katamaran umjesto u 6.30 iz Bola krenuo u 7.05 sati, sa zakašnjenjem od 35 minuta. (j.e.)

(51) objavljeno  15. 04. 16. u 00.10 h 
četvrtak, 14. 04. 2016.     ********************


alt


ULTRA DOLAZI U BOL?

Organizatori su najavili dolazak 150 tisuća posjetitelja iz više od 140 zemalja na ovogodišnju Ultra Europe. Glavna su događanja u Splitu od 15. do 17. srpnja, a onda se program nastavlja na Braču, Hvaru i Visu.
U najavi se ne spominje gdje će to biti na Braču, ali se u video spotu prikazuje  plaža Zlatni rat, koja je bila u planu 2014. i 2015. godine.
U Bolu nitko od odgovornih nije nam mogao nešto više reći o ovom glazbenom događanju na plaži Zlatni rat. Nitko ih, naime, od organizatora, barem nam tako kažu, nije kontaktirao ni pitao za suglasnost.
Što prije bi, po nama, ipak trebalo znati, dolaze li partijaneri u Bol? To moraju znati i gosti koji namjeravaju ljetovati u Bolu, kao i organizatori izleta koji u to doba ljeta, u Bol dovoze dnevno preko 2.500 gostiju na plažu, kojoj sigurno neće, barem jedan dan, biti moguć pristup za kupanje. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 04. 16. u 22.50 h 

********************


alt


alt


alt


NEMA PREDAHA ZA VATROGASCE

Bolski DVD i kada nema intervencija zbog požara, uvijek ima nekih obveza. U srijedu su polaznicima Dječjeg vrtića Mali princ demonstrirali neke od svojih aktivnosti: gašenje požara i opremu za izvlačenje unesrećenih iz automobila. Pedesetak mališana s pažnjom je pratilo što rade i govore bolski vatrogasci. Na rastanku su im vatrogasci poklonili igre i slikovnice.
Istovremeno je druga ekipa vatrogasaca zajedno s djelatnicima Grabovog rata bila angažirana na pranje novouređenog nogostupa (trotoara) na rivi. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 04. 16. u 22.45 h 

********************


alt


SUNČALIŠTE ZA INVALIDE

Do 23. travnja trebaju biti završeni građevinski radovi na plaži za invalide na Bjenaćici. Tvrtka „Solidus“ iz Splita do tog roka mora postaviti protuklizne ploče na prilaznoj rampi, a trenutno se zida potporni zid za sunčalište (na slici).
Nakon 25. travnja počinje montaža ograda i rukohvata, a taj će posao obaviti solinska „Kovinoelektra“. (j.e.)

(48) objavljeno  13. 04. 16. u 22.40 h 

********************


alt

Ema Tomić s profesoricom Višnjom Marović


DRUGA NAGRADA ZA EMU

Ema Tomić, učenica drugog razreda Područnog odjela „Bol“ - Glazbene škole Josipa Hatzea Split, na 21. natjecanju mladih glazbenika „Daleki akordi“ u Splitu, osvojila je drugu nagradu u kategoriji klavir s 50 bodova od ukupno 60. To je međunarodno natjecanje na kojem su sudjelovali natjecatelji iz Slovenije, Slovačke, Crne gore, BiH i Hrvatske, a u komisiji za klavir su bili prof. Dalibor Cikojević iz Hrvatske, prof. Peter Tuite iz Irske i prof. Sergio de Simone iz Italije.
Ema se s njenom profesoricom Višnjom Marović intenzivno pripremala mjesec dana, a posljednja dva tjedna je gotovo svakodnevno odlazila i na dodatne pripreme u Split. (J.N.)

(47) objavljeno  13. 04. 16. u 22.35 h 

********************


alt


BOLSKA DJECA U MOSTARU

Sezona sportskih natjecanja za najmlađe počinje već ovog vikenda u sportskoj dvorani Bijeli Brijeg u Mostaru. Kao što je i najavljeno, univerzalna sportska škola „Sport talent“ u nedjelju 17. travnja organizira 3. Međunarodnu dječju olimpijadu koja će kao i prošle godine okupiti preko 500 natjecatelja iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Hrvatsku će na ovoj sportskoj manifestaciji predstavljati 27 polaznika Unisport sportske škole višestranog razvoja Bol koji će u pratnji svojih roditelja i trenera Jure Klarića u subotu katamaranom krenuti preko Splita za Mostar.
„Odlazak u Mostar neće biti samo natjecateljskog, već i sportsko - edukativnog karaktera. Osim kvalitetnog sportskog razvoja kojem težimo, cilj nam je djeci od malih nogu omogućiti svestrano sportsko obrazovanje i odgoj kroz dodatnu edukaciju iz područja sporta. Zato put započinjemo posjetom Splitu i Kući slave splitskog sporta gdje ćemo djecu upoznati sa bogatom povijesti splitskog sporta, osvajačima najsjajnijih svjetskih i olimpijskih odličja. Nadalje slijedi posjet Institutu za kineziologiju i sport gdje će nas dr. sc. Mirjana Milić sa svojim timom mladih znanstvenika upoznati s najnovijim dostignućima znanstveno - istraživačkog rada iz područja kineziologije“ - rekao nam je Toni Batinić, voditelj sportske škole UniSport BOL.

(46) objavljeno  13. 04. 16. u 22.30 h 
srijeda, 13. 04. 2016.     ********************


alt


alt


"PJEŠKE U ŠKOLU"

Učenici, roditelji i djelatnici Osnovne škole Bol zajednički su u utorak pješačili od benzinske postaje do samostana i natrag. Time su proveli ranije najavljeni projekt "Pješke u školu za zdravlje u Bolu". U 13:30 sati krenulo se rivom uz vodstvo učitelja povijesti  Milana Škrbića koji je učenike usput upoznao s kulturnim znamenitostima mjesta.
Na radost djece Tonči Buljan je događaj zabilježio svojim dronom. Organizatori zahvaljuju i kustosu Galerije umjetnina Branislav Dešković Tinu Vukoviću koji je osmislio i nacrtao logo koji je krasio majice ovoga projekta. Pomalo umorni od šetnje učenici su se nakon dva sata ispred škole okrijepili svježim voćem i pićem. (A.B.)

(45) objavljeno  12. 04. 16. u 22.30 h 

********************


alt

Stipi Božiću nije ovo prvi dolazak u Bol


STIPE BOŽIĆ: „K2 – TRIJUMF I TRAGEDIJA“

Jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista, osvajač najviših vrhova svijeta na svih sedam kontinenata, speleolog, putopisac, fotograf, snimatelj i redatelj stotinu dokumentarnih filmova i emisija, član HGSS-a, gostuje u Bolu gdje će govorit o usponu na drugi najviši vrh svijeta poznatom i po nazivu „Divlja planina“, zbog najviše stope smrtnosti penjača na visinama iznad 8000 metara. Svaki četvrti alpinist, koji se popeo na vrh K2, je poginuo.
Predavanje uz video-prezentaciju održat će se u četvrtak, 14. travnja u 18 sati u kinu dvorani Bol. Ulaz je slobodan. Organizator predavanja je bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“.
Više u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(44) objavljeno  12. 04. 16. u 22.25 h  

********************alt


OVE SUBOTE - DVA FILMA

Ove subote Kino Mediteran prikazuje dva filma. U 18 sati na programu je  film za djecu "KNJIGA O DŽUNGLI" - priču o dječačiću Mowgliju i njegovim prijateljima panteri Bagheeri i medvjedu Baloou u spektakularnoj realnoj animaciji. Film nije sinkroniziran i preporučuje se djeci starijoj od 7 godina.
Pola sata kasnije nego do sada, u 20.30 sati, može se pogledati "BATMAN V SUPERMAN: ZORA PRAVEDNIKA" - priča o dva superheroja koji će morati odmjeriti snage kako bi spasili čovječanstvo.
Ulaznice su 25 kn i može ih se kupiti na ulazu u kino prije projekcije.

Za više o filmovima kliknite OVDJE. (A.M.)

(43) objavljeno  12. 04. 16. u 22.20 h 

********************


alt


GOSTOVALI U VRANJICU

Mladi nogometaši koji su u Školi nogometa, pod vodstvom trenera Boška Botice, gostovali su u Vranjicu gdje su odigrali dvije utakmice s vršnjacima iz NK Omladinac.
Mlađi početnici: Bol – NK Omladinac 0:0 (kazneni udarci 2:3)
Stariji početnici. Bol – NK Omladinac 1:1 (kazneni udarci 4:3).
Dogovoren je dolazak prijatelja iz Vranjica u Bol. (j.e.)

(42) objavljeno  12. 04. 16. u 22.15 h 
utorak, 12. 04. 2016.     ********************


alt


ŠKOLA U PRIRODI

Nastava za učenike „Baštinskog razreda“, kojeg je utemeljila bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“, započela je u nedjelju, 10. travnja, na bračkoj visoravni, podno Vidove gore, pod motom „Otoče, bez vode, hvala ti, što me nauči žeđati i čeznuti za nečim čitav svoj život“.
Stigli su  do pastirskog stana Gažul gdje su ih dočekali predsjednik PD „Profunda“ Brač Davor Cvitanić i potpredsjednik Ivica Plenkovića s dva HGSS-ova psa: Vipom i Manom, a zatim odveli do planinarskog doma, gdje su ih upoznali s radom društva i treniranjem pasa.
U njihovoj pratnji krenuli su obilježenom, dijelom poučnom a dijelom planinarskom stazom, dugom oko 6 km, kroz prekrasnu šumu crnoga bora, jasena, česmine, rašeljke, Božjeg drvca... do otvorene krške visoravni Korita s kojeg se vidi sam vrh Vidove gore. Tu ih je prof.  Deni Bjelobradić  upoznao s geologijom otoka, s karakteristikama krškog reljefa, njegovim oblicima i vodama. 
Nakon uspona na vidikovac gdje zastaje dah od prekrasnog pogleda na Škrip, Postira, kanal i kopno, djeci je posebno zanimljiva bila jama Lizard koju su otkrili, istražili i ime joj dali članovi planinarskog društva po gušteru kojeg su u njoj pronašli. Prolazeći pored, na žalost, žicom ograđene krške ponikve Dubokog dolca mogli su samo iz priče naslutiti koliku ljepotu krije ovaj prirodni amfiteatar.
Cijelim putem je Ivica Ščepanović iz Gornjeg Humca, zaljubljenik u svoj otok, pisanu riječ i fotografiju, upoznavao s bračkom florom, autohtonom i alohtonom faunom i pastirskim načinom života. Saznali su da se još uvijek nedovoljno istražen životinjski svijet otoka Brača, ističe velikom raznolikošću. U ovom zanimljivom i osebujnom svijetu do sada je zabilježeno najmanje: 15 vrsta vretenaca, 30 vrsta danjih i 140 vrsta noćnih leptira, 400 vrsta kornjaša, 26 vrsta cvrčaka, 70 vrsta paukova, 20 vrsta puževa, jedna vrst vodozemca (žaba krastača), 13 vrsta gmazova, 130 vrsta ptica,  11 vrsta šišmiša koji su najugroženija skupina...
Trolokve su prirodni i povijesni spomenik koji se nalazi na tromeđi četiriju povijesnih bračkih naselja: Bola, Nerežišća, Pučišća i Dola. Na vodom siromašnom Braču zakon je nalagao da stanovnici bilo koje općine ne smiju ometati pastire drugih općina pri napajanju ovaca, ali su do vode praćeni, jer im ovce nisu smjele pasti na tuđoj livadi.
O važnosti ovog lokaliteta još u prapovijesno vrijeme, o čemu svjedoče grobne gomile kao najraniji nadgrobni spomenici prvih bračkih stanovnika Ilira, kojih je na Braču zabilježeno oko 200, govorila je ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić. Dok su sjedili uz vodu, ona im je također ispričala priču inspiriranu romanom Vladimira Nazora o besmrtnom kozonogom satiru Brahu koji je pokrstivši se, preobrazio se u smrtnika pastira Lodu.
Umorni od skakutanja po bračkom kršu, s plućima punim kisika i mirisa samoniklog bilja u nosnicama, vratili su se u planinarski dom gdje ih je dočekala pečena piletina koju je bez naknade pripremio Frane Lukšić (restoran Ranč), a donio Božo Nejašmić.
Ni kolači nisu nedostajali, a svega je bilo i previše pa su počastili grupu planinara koji su ih pozvali da im se pridruže na njihovim čestim pješačenjima našim otokom. (J.N.) 

(41) objavljeno  11. 04. 16. u 23.30 h 

********************


alt

Noćna razglednica Osijeka


UMIROVLJENICI IDU U SLAVONIJU

U četvrtak ujutro 18 bolskih umirovljenika ide na izlet u Slavoniju. Smještaj im je rezerviran u Bizovačkim Toplicama odakle će odlaziti na izlete u Osijek, Baranju, Vukovar, Ilok i Đakovo.
Povratak u Bol je planiran u nedjelju navečer. (j.e.)

(40) objavljeno  11. 04. 16. u 23.25 h

********************


alt


POTPORE ZA 2016. GODINU

Bol poljoprivredna zadruga obavijestila je članove zadruge i ostale proizvođače i uzgajivače, koji su upisani u Upisnike obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) da je u tijeku podnošenje Zahtjeva za izravne potpore (poticaje) za 2016. godinu.
Rok je 16. svibnja do kada zahtjeve treba podnijeti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitu.
Obavijest u cijelosti objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(39) objavljeno  11. 04. 16. u 23.20 h 

********************


alt


NOVE BICIKLISTIČKE STAZE

Akcijom vlasnika zemljišta na istočnom dijelu Općine, uređeni su poljski putovi, koji omogućavaju lakši pristup poljoprivrednom zemljištu. Međutim, sada to mogu biti i nove staze za bicikliste. Od crkvice Sv. Lucije uređeno je prema istoku oko 6.900 metara makadamske ceste. Naravno, trebat će postaviti i neke putokaze za bicikliste jer ima i poprečnih putova, pa bi mogli doći na „slijepi“ put, pred nečiju poljsku kućicu. (j.e.)

(38) objavljeno  11. 04. 16. u 23.15 h 
ponedjeljak, 11. 04. 2016.     ********************


alt

Detaljan plan akcije, koja će se održati u utorak 11. travnja, učenici su izložili načelniku općine


"PJEŠKE U ŠKOLU ZA ZDRAVLJE U BOLU"

Udruga Bioteka u suradnji s trgovačkim lancem Emmezeta organizira nagradni natječaj za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Bolski projekt, čiji je cilj upoznati učenike i građane Bola svih dobnih skupina s pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti I promovirati zdravi način života uz pravilne prehrambene navike, prošao je u drugi krug natjecanja.
Projekt učenika VIII. razreda Osnovne škole Bol provesti će se u utorak 12. travnja s početkom u 13.30 sati ispred Osnovne škole Bol (na benzinskoj postaji). Pješačeći do Samostana i natrag do škole upoznat će kulturne znamenitosti Bola i nastojati potaknuti sumještane da parkiraju svoje automobile i prošeću s njima.
Učenici osmog razreda s mentoricom učiteljicom engleskog jezika Zdravkom Koljatić i ravnateljem Bartulom Bakulićem posjetili su načelnika bolske općine Tihomira Marinkovića te mu prezentirali svoj projekt - Pješke u školu za zdravlje u Bolu.
-    Bez automobila dođite i naš projekt podržite! – poruka je osmaša i mentorice Zdravke Koljatić.

(37) objavljeno  10. 04. 16. u 20.45 h 

********************


alt

U Ulici Hrvatskih domobrana, na ovom križanju, vozila koja dolaze sa istoka, morat će skrenuti desno u Ulicu Stari put. U Ulici Gospe od sniga neće se moći skrenuti - lijevo


alt

Iz Ulice Gospe od sniga, zbog radova na cesti, neće se moći na Ulicu Hrvatskih domobrana. Obvezno je skretanje lijevo u Ulicu Petra Hektorovića


NOVA PROMETNA REGULACIJA!

Zbog radova u Ulici Gospe od sniga, gdje će se kopati na prometnici zbog spajanja objekta na vodovodnu mrežu, od ponedjeljka (11. travnja) sjeverni dio te ulice (koji izlazi na Ulicu hrvatskih domobrana) potpuno će biti zatvoren za promet vozila. Iz Ulice Ruđera Boškovića i dijela Ulice Gospe od sniga vozila će morati skretati lijevo u Ulicu Petra Hektorovića.
Za vozila koja idu Ulicom Hrvatskih domobrana iz pravca istoka, obvezno je skretanje desno u Ulicu Stari put i morat će zaobilazno ako žele u trgovinu Tommy ili restoran Ranč.
Sada će biti dozvoljena vožnja Ulicom Hrvatskih domobrana prema istoku, pored hotela „Bol“, Tommya i restorana Ranč.
Vozači trebaju biti oprezni i poštivati prometnu signalizaciju. Radovi će trajati, prema najavi komunalnog redara, od ponedjeljka do srijede. (j.e.)

(36) objavljeno  10. 04. 16. u 20.40 h  
nedjelja, 10. 04. 2016.     *******************


alt


RIBOLOV ILI TURIZAM?

Sve je izglednije da će u srpnju i kolovozu ribarica „Svjetlica“ umjesto ribe prevoziti – turiste. Vlasnik broda je još prošle godine razmišljao da umjesto odlaska u ribolov, uredi brod za jednodnevne izlete. Ribe je navodno sve manje, a ribolov traži mnoga odricanja i napor bez adekvatnog financijskog efekta.
Prošlog ljeta „Svjetlica“ je ribarila u akvatoriju Biševa i Visa, a u Bol dva puta tjedno donosila svježu ribu. Ljubiteljima plodova mora neće biti po volji ova promjena djelatnosti, ali je sasvim normalno da vlasnik traži ono od čega će imati više koristi. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 04. 16. u 21.05 h 

********************


alt


BAŠTINSKA KUĆA I RAZRED: NASTAVA U PRIRODI

Eurotour Heritage je projekt za valorizaciju baštine i održivog turizma u Europskoj uniji. Uz više europskih zemalja, članica je i Hrvatska, a predstavlja je Udruga za otočki razvoj Brač čija je predsjednica dr. sc. Lucija Puljak, ravnateljica OŠ Pučišća, a Jadranka Nejašmić je članica Predsjedništva.
Namjera Udruge je ukazati na bogatu kulturnu i povijesnu tradiciju koju posjeduje Brač: obilježavanjem Baštinskih staza otoka Brača, osnivanjem Baštinskih kuća u svakome mjestu koje bi vodili dragovoljci, ambasadori baštine, osnivanjem Baštinskih razreda, osvješćivanjem stanovništva, nadasve mladih, o vrijednosti i ekonomskoj iskoristivosti baštine, organiziranjem mreže baštinskih animatora koji će promovirati Baštinske staze i predlagati  akcije za isticanje njihove vrijednosti i animiranje posjetitelja.
Baštinska kuća u Bolu je Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica. Dvadeset učenika od 5. do 8. razreda je zainteresirano biti članovima Baštinskog razreda. Plan je upoznavanje baštine južne strane Brača koja je puna lokaliteta iznimne vrijednosti i ljepote, prirodne i graditeljske baštine te kulture življenja.
Nastava će se održavati u prirodi i u knjižnici, a započinje već ove nedjelje, 10. travnja, izletom na područje Vidove gore. Organiziran je prijevoz do Gažula, a zatim pješaćenje do Trolokvi i ručak u planinarskom domu. Djecu će pratiti prof. Deni Bjelobradić, Ivica Ščepanović iz Gornjeg Humca, Ivica Plenković, potpredsjednik Planinarskog društva „Profunda“ Brač i ravnateljica bolske knjižnice prof. Jadranka Nejašmić. (J.N.)

(34) objavljeno  09. 04. 16. u 21 h 

********************


alt


ZAVRŠENA PRISTUPNA CESTA

U subotu su radnici Grabovog rata završili uređenjem pristupne ceste sa istočne strane plaže Zlatni rat. Prošle sezone je uređen južni dio, a sada je završen preostali dio.
Po završenom poslu, zatekli smo zadnju dvojicu zaposlenika Grabovog rata, koji su napuštali Zlatni rat: Zorzija Marinkovića i Vladu Pavića. (j.e.)

(33) objavljeno  09. 04. 16. u 20.55 h 

********************


alt


„DALMATINO“ JE ČASTIO

Konoba „Dalmatino“ na početku i kraju sezone počasti svoje posjetitelje. Uz živu glazbu u subotu su na otvaranju besplatno poslužena dva slijeda jela. Vlasnik i voditelj konobe Drago Eterović predstavio nam je i osoblje koje će raditi ovoga ljeta: dvoje u kuhinji, a dvoje u sali. Bit će u špici sezone još konobara.
Radno vrijeme je od 12 do 24 sata. (j.e.)

(32) objavljeno  09. 04. 16. u 20.50 h  
subota, 09. 04. 2016.     ********************


alt


OTVORENA POLJOAPOTEKA „JAMATVA“

Poljoapoteka „Jamatva“ otvorena je u petak, a posjetitelji su počašćeni pršutom, sirom, kolačima, sokovima i vinom. Prvi su komentari Boljana veoma pozitivni, kako za asortiman ponude tako i cijene. Jedino treba upozoriti one koji dolaze automobilom da budu oprezni jer je Bračka cesta na tom dijelu veoma prometna i trebat će osigurati prostor za parkiranje i postaviti zrcala.
Radno vrijeme je ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 7 do 14, srijedom se radi dvokratno, 7 do 12 i 16 do 18 sati, a subotom od 7 do 12 sati. (j.e.)

(31) objavljeno  08. 04. 16, u 20.35 h 

********************


alt


alt


ROBOTIČARE PRIMIO NAČELNIK

Bolske robotičare koji su na natjecanju u Innsbrucku (Austrija) osvojili drugo mjesto, primio je u petak načelnik općine Tihomir Marinković. Osim robotičara, Kate Pavišić, Ante Kraljevića, Frane Radića, Dore Marinković i Ane Mikulić, na primanju su bile i mentorica Lucija Špacal i pedagoginja Ana Bodlović, koje su s njima putovale u Austriju, ali i ravnatelj OŠ Bartul Bakulić.
Robotičari su načelniku poklonili sliku s njihovog natjecanja, a zatim mu prikazali i ispričali najzanimljivije detalje s puta.
Svjetsko natjecanje organizira se krajem lipnja u Njemačkoj, a Boljani se nadaju pozivu organizatora. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 04. 16. u 20.30 h 

********************


alt


OTVARA SE „DALMATINO“

Konoba „Dalmatino“ u Ulici Frane Radića od ove subote (9. travnja) ponovno se otvara za goste. Po običaju, prvog dana svi će posjetitelji besplatno dobiti dva slijeda hrane, a vlasnik Drago Eterović najavljuje još neka iznenađenja:
- Svi su pozvani i dobro došli, oni koji su dobili moju SMS poruku kao oni koji pročitaju ovu najavu ponovnog otvaranja konobe. Od srca pozivam sve ljude dobre volje. Osim jela i pića biti će i muzika u živo. (j.e.)

(29) objavljeno  08. 04. 16. u 20.25 h 

********************


alt


SADNICE POVRĆA

Prvi put ovoga proljeća Ivica Šimunović iz Dračevice dovezao je na bolsku tržnicu razne sadnice povrća. Cijene su kao i prošle godine, a prodavat će se svakog petka. (j.e.)

(28) objavljeno  08. 04. 16. u 20.20 h 
petak, 08. 04. 2016.     ********************


alt

Slovenski biciklisti dolaze na cilj treće etape


alt

Snimak za uspomenu


SLOVENSKI BICIKLISTI U BOLU

Sudionici XVII. biciklističke karavane „Dalmacija tour“ treću etapu završili su u četvrtak u Bolu, nešto prije 17 sati na Velom mostu ispred caffe bara Big Blue gdje su im domaćini ponudili piće dobrodošlice. U organizaciji Biciklističkoga saveza Slovenije i Športskoga društva Bam-Bi u biciklističkoj karavani je 70 biciklista, uz pratnju tehničkog osoblja i u pet etapa prolaze 627 kilometara kroz primorske i zagorske predjele Hrvatskoga primorja i Dalmacije.
Među sudionicima iz više generacija, su bivši profesionalni biciklisti, ugledni gospodarstvenici, odvjetnici, profesori, obrtnici, među kojima i 15 žena, ali svi zaljubljenici u Dalmaciju i njezinu prirodu, ljude i običaje, koje ponovno rado doživljavaju.

Start karavane bio je u utorak u Crikvenici do Starigrada Paklenica, a u hotelu Alan imali su  večeru i noćenje.
Drugu etapu su vozili u srijedu  prema Vrhu Obrovca i do Benkovca, a zatim nastavili do Vodica i Hotela Punta zbog  večere i noćenja.
U četvrtak (7. travnja) na trećoj etapi vozili su kroz Dalmatinsku Zagoru do trajektne luke u Splitu, a od Supetra nastavljaju po Braču i preko Vidove gore i dolaze u Bol. Smještaj im je osiguran u hotelu Elaphusa, a zatim večera, zabava i prezentacija projekta cikloturizma na Braču.
U petak starta četvrta etapa po Braču, pa  trajektom do Splita i preko Ciste Provo cilj im je u Petrčanima. Zadnjega dana, u subotu 9. travnja, start je u 9,30  sa odmorom u Pagu, vožnja pored poznate sirane Gligora i u 14 sati stižu na seosko gospodarstvo Ante Prtorića u Mandrama, gdje je konačni cilj karavane.
Ova lijepa pokretna slika u plavim biciklističkim dresovima mogla bi biti i lijepa najava za nadolazeću turističku sezonu.

(27) objavljeno  07. 04. 16. u 21.40 h 

********************


alt


alt


BRETANIDE SE PRIPREMA ZA SEZONU

Hotel Bretanide se intenzivno priprema za predstojeće otvaranje (23. travnja). U jeku pripremnih radova nađe se vremena i dobre volje da  po lijepom vremenu uz ukusnu hranu i  lijepo raspoloženje, zajedno uživaju i jačaju timski duh. (k.d.)

(26) objavljeno  07. 04. 16. u 21.35 h  

********************


alt


KONTEJNER ZA GLOMAZNI OTPAD

Duže je vremena na Poljani bio kontejner za glomazni otpad. Sada ga više tamo nema. Dva su razloga što je uklonjen: ugrađeni su poluukopni kontejneri, a teren na Poljani, gdje je bio lociran, je asfaltiran za parkiralište. Stanarima u tom dijelu Bola jedino preostaje da glomazni otpad odvezu u reciklažno dvorište, kao i svi ostali u Bolu. (j.e.)

(25) objavljeno  07. 04. 16. u 21.30 h 
četvrtak, 07. 04. 2016.     *******************


alt


alt


DOM ZA STARIJU GENERACIJU

U tijeku su pripreme da u prostoru hotela „Ivan“ od listopada bude Europski super luksuzni dom za stariju generacijsku dob. Njima će biti na raspolaganju 80 kreveta u luksuznim apartmanima koji imaju svoj balkon, ali i brojni sadržaji koje hotel ima ili će se urediti do dolaska prvih gostiju. Bol će time produžiti turističku sezonu na cijelu godinu, a zaposlit će se 20 novih radnika: medicinskog osoblja, sobarica, čistačica i kuhinjskog osoblja.
Vlasnih objekta Ivan Dujmović računa na inozemne goste koji će u ovom objektu i Bolu provoditi odmor i uživati u prirodnim ljepotama koje pruža Bol i Brač sa mogućnošću izleta u Split, Dubrovnik, Međugorje, Hvar …
Danas u prostorima hotela djeluje Bolnica za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju „Dujmović“ u kojoj je zajedno s podružnicom u Supetru zaposleno 15 ljudi (liječnici, fizioterapeuti i maseri).
Sve je spremno i za korištenje toplica s bazenom, virpulama, saunom, kabinetima za masažu, mini teretanom … (j.e.)

(24) objavljeno  06. 04. 16. u 22.10 h 

********************


alt

Postavljanje ograde na Račiću u lipnju 2015.


VRAĆA SE OGRADA

Ograda na Račiću koja je bila postavljena u lipnju prošle godine, skinuta je zbog postavljanja kamene obloge na ogradnom zidu. Potom se posumnjalo da inox nije kvalitete koja se tražila i – platila. Trebalo je čekati rezultate laboratorijskog ispitivanja i nakon što je potvrđena kvaliteta, od ponedjeljka će se ponovo ugrađivati (vratiti) ograda. Postavljanjem ograde biti će veća sigurnost za pješake. (j.e.)

(23) objavljeno  06. 04. 16. u 22.05 h 

********************


alt


SVE BOLJA PONUDA U MESNICI

„Provjereni“ koji ima mesnicu u prodajnom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti, u travnju je povećao asortiman ponude, a sigurno je da će dolaskom turista, biti još većeg izbora. Osim bračke janjetine (iz Gornjeg Humca), govedine i svinjetine, trenutno se nude ćevapčići, pljeskavice čak i punjene sa sirom. Vikendom će biti i odojka s ražnja, a za koji dan i pečene kokoši.

(22) objavljeno  06. 04. 16. u 22 h 
srijeda, 06. 04. 2016.     ********************


alt


OD PETKA POLJOAPOTEKA

Prva poljoapoteka otvara se u Bolu u petak (8. travnja) u objektu Bol poljoprivredne zadruge na Bračkoj cesti, na samom ulazu u Bol iz pravca Supetra i Gornjeg Humca. U zatvorenom dijelu objekta i u natkritom dijelu dvorišta nudit će se široki asortiman svih potrepština za poljoprivredu: sadnice, razna gnojiva, sjemenska roba, zaštitna sredstva, alati, poljoprivredni strojevi, rezervni dijelovi … Za nabavku ove robe Boljani su trebali do sada putovati u Supetar, Postira ili u Split.
Novootvorena prodavaonica, koja će za prvo vrijeme raditi jednokratno, biti će svojevrsna ispostava trgovine „Jamatva“ iz Postira. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 04. 16. u 20.50 h 

********************


alt

Otvaranje izložbe u Parizu: veleposlanik RH u Francuskoj Ivo Goldstein, autorica izložbe Renata Poljak i Lidija Vizek Mazljak, savjetnica za medije, kulturu i iseljeništvo


NAKON PARIZA U SPLITU

Nakon uspješnog otvaranja samostalne izložbe u Parizu (1. travnja) na kojoj su Zlatni Rat i Bol odigrali glavnu ulogu, zajedno sa statisticama iz Bola te glavnom glumicom Dajnom Čuljak, nova samostalna izložba Renate Poljak „Jedan običan život“ otvara se u Splitu u Galeriji Umjetnina u petak 8. travnja u 20 sati.
Dio te izložbe je i projekt Partenza koji je samostalno prikazan u sklopu izložbe u Parizu. Veleposlanik RH Ivo Goldstein je čestitao autorici ali i svim ženama i akterima iz Bola koji su sudjelovali u kreaciji ove dojmljive priče koja koristi nevjerojatan pejzaž Bola i Zlatnog rata.
Renata Poljak želi, još jednom, zahvaliti svim aktericama i akterima iz Bola koji su joj pomogli u kreaciji filma te poziva sve zainteresirane na otvaranje izložbe u kojoj će projekt PARTENZA imati centralnu ulogu u Galeriji Umjetnina u Splitu u petak navečer.

(20) objavljeno  05. 04. 16. u 20.50 h 

********************


alt


LUTKARSKA PREDSTAVA

Centar za kulturu općine Bol dogovorio je za ponedjeljak 11. travnja gostovanje Lutkarskog studija Kvak iz Zagreba. Oni će izvesti lutkarsku predstavu „Tri praščića“, koja je namijenjena djeci starosti od 2,5 do 11 godina.
Predstava se izvodi u kino dvorani s početkom u 17 sati. Cijena ulaznica je 25 kuna.

(19) objavljeno  05. 04. 16. u 20.45 h  
utorak, 05. 04. 16.     ********************


alt

Od benzinske postaje, gdje su došli kombijem agencije Adria Tours, naši su se robotičari s nastavnicama prošetali rivom do Doma kulture


alt

Srebrni robotičari dočekani su pljeskom u Domu kulture, a nastavnice su dobili svijeće (na slici ravnatelj Srednje škole Krešo Okmažić predaje cvijeće Ani Bodlović)


alt

Tortu, na kojoj je pisalo BRAVO, razrezao je Frane Radić


alt

Na dočeku robotičara bili su nastavnici, roditelji, prijatelji ...


PLJESAK ZA ROBOTIČARE

Mladi robotičari iz Hrvatske s devet osvojenih medalja uništili su konkurenciju na Međunarodnom natjecanju u Innsbrucku (Austrija). Sa srebrnim medaljama u ponedjeljak se iza 18.30 sati vratila kući bolska ekipa Plavi Jadran. Ravnatelji Osnovne i Srednje škole, nastavnici, roditelji i školske kolege dočekali su u Domu kulture Katu Pavišić, Antu Kraljevića, Franu Radića, Doru Marinković i Anu Mikulić kao i dvije nastavnice koje su s njima putovale u Austriju, mentoricu Luciju Špacal i pedagoginju Anu Bodlović.
Ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić zahvalio se sponzorima koji su omogućili putovanje u Austriju. To su Općina Bol i agencija Adria Tuors koja je besplatno ustupila kombi i vozača. Zahvalio je i roditeljima koji su organizirali, za slavljenike i ostale na dočeku, sendviče, pizzu, kolače, sokove …
Cvijeće su uručili dvjema nastavnicima ravnatelji Osnovne i Srednje škole.

***
Bender, C-3PO ili R2D2 mogli bi nastati u Hrvatskoj. To je možda laičko shvaćanje robotike, ali naši mladi robotičari, koji su se iz Austrije vratili s 4 zlata, 3 srebra i 2 bronce, sigurno nisu laici, piše skolskiportal.hr.
Prva mjesta osvojili su ekipe Anbet iz II. i III. Gimnazije Zagreb, ekipa Cveteki iz 1. OŠ Varaždin, ekipa Croatian Robotic Association iz XV. Gimnazije i Gimnazije Benedikta Kotruljevića iz Zagreba, te  ekipa Croadriatic iz Udruge mladih robotičara Split.
Srebra su kući donijele ekipe Fibra iz SŠ Dugo Selo, Bulbs and wires iz 1. OŠ Dugave i ekipa Plavi Jadran koju čine Kate Pavišić i Ante Kraljević iz Srednje škole Bol te Frane Radić, Dora Marinković i Ana Mikulić iz Osnovne škole Bol.
Brončani su bili ekipa Školska knjiga iz Zagreba te Petar Slaviček sa Hvara i ekipa CRObotix iz  Gimnazije Karlovac.

(18) objavljeno  04. 04. 16. u 22.25 h 

********************


alt

Osnovci prije 8 sati jedva su vidjeli gdje im je zgrada škole


alt

Pogled sa školske terase na privezane brodove (kao ukleti brodovi iz filmova strave)


BOL U MAGLI

Neuobičajeno je bilo u nedjelju i ponedjeljak ujutro u Bolu. Magla je, a bolski ribari kažu da je to kalig, smanjila vidljivost, a u ponedjeljak se razbistrilo tek oko podneva. Meteorolozi kažu da se to dešava zbog velike razlike u noćnim i dnevnim temperaturama zraka. (foto: Meri Biliš)

(17) objavljeno  04. 04. 16. u 22.20 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA ŠTANDOVE NA RIVI

Općina je objavila, kao i lani, natječaj za korištenje štandova na rivi tijekom turističko-kulturnih manifestacija: Živilo lito (21. lipnja), Fjera (5. kolovoza), Adio lito (23. rujna) i Bolske litnje večeri (jedan put tjedno). Ukupno će se moći koristiti 8 štandova i tri prostora na otvorenom.
Cijena je kao i lani, za cijelo ljeto 3.000 kuna.
Rok za dostavu molbe i potrebne dokumentacije je do 15. travnja.
Tekst natječaja objavljen je na službenom portalu Općine Bol. (j.e.)

(16) objavljeno  04. 04. 16. u 22.15 h

********************


alt


STOP 1. SVIBNJA

Prema općinskoj odluci građevinari u Bolu još mogu slobodno raditi do 1. svibnja. Nakon toga zabranjeni su svi građevinski radovi koji stvaraju buku i mogu smetati turistima. Ta je zabrana na snazi do 30. rujna.
Naravno, predviđeni su i neki izuzeci. Od općine treba tražiti dozvolu za rad nakon 1. svibnja, ako se radi na objektima komunalne infrastrukture.
Komunalnom redaru treba prijaviti one koji budu stvarali buku na gradilištu nakon 1. svibnja.
Također, nakon 1. svibnja zabranjeno je, prema odluci Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, paljenje vatre na otvorenom. (j.e.)

(15) objavljeno  04. 04. 16. u 22.10 h 
ponedjeljak, 04. 04. 2016.      ********************


alt


SREBRNI ROBOTIČARI

Veliki uspjeh postigli su bolski robotičari na međunarodnom natjecanju RoboCupJunior Austrian Open 2016 u Innsbrucku (Austija).

U kategoriji On stage Secondary učenici Osnovne i Srednje škole Bol (Ante Kraljević, Frane Radić, Kate Pavišić, Dora Marinković i Ana Mikulić) u pratnji mentorice Lucije Špacal i pedagoginje Ane Bodlović osvojili su 2. mjesto. Robotičari u nedjelju navečer putuju natrag, noćit će u Zagrebu, a  njihov dolazak u Bol se očekuje u ponedjeljak u popodnevnim satima.

Robotičarske ekipe Hrvatske ostvarile su u Innsbrucku fantastične rezultate. Od 10 prijavljenih ekipa u 5 kategorija, čak 9 ekipa je osvojilo medalje. (A.B.)

(14) objavljeno  03. 04. 16. u 23.15 h 

********************


alt


RAMPA ZA INVALIDE

Kada je uklonjena oplata ukazala se rampa za invalide koju je na Bjenaćici izradila tvrtka „Solidus“ iz Splita. Preostaju još manji betonski radovi na platou za sunčanje i postavljanje protukliznih ploča. Za ograde i postavu lifta za ulazak u more zadužena je „Kovinoelektra“ iz Solina.

Novi objekt malo je neobičan za vidjeti s morske strane, ali s vremenom ćemo se naviknuti i na tu novost. (j.e.)

(13) objavljeno  03. 04. 16. u 23.10 h 

********************


alt


ROĐENDAN NAJSTARIJEG BOLJANINA

Posebnu čestitku i nekoliko rečenica zaslužuje Vinko Ivulić. Najstariji je Boljanin (rođen 3. travnja 1926.), a 90-i rođendan proslavio je u krugu svoje obitelji. Svečarsku fotografiju načinili smo sa slavljenikom i njegovim praunucima.

(12) objavljeno  03. 04. 16. u 23 h 

********************


alt


alt


LJETNE TEMPERATURE

U nedjelju je, nakon jutarnje sumaglice, bilo vedro i toplo. Na Zlatnom ratu smo snimili kupače, iako ih je možda bio i ranije.

Novi tjedan će nam donijeti nastavak lijepog vremena, ali se za četvrtak najavljuje oblačno, a u petak i subotu biti će promjenljivo: malo su ali je moguća i slaba kiša u pad temperature zraka. (j.e.)

(11) 0bjavljeno  03. 04. 16. u 22.50 h
nedjelja, 03. 04. 16.      ********************


alt


UŠMINKANI NOGOSTUP

Iako je sve bilo planirano i ugovoreno da se uradi u roku od 30 dana, tek su prošlog petka završili radovi na 186 metara dugom trotoaru od benzinske postaje do Bilina kuće. Posljednjih dana obavljena su potrebna brušenja bijelog betona, zatim impregnacija pa sada preostaje postavljanje klupa, sadnja adekvatnog cvijeća kome neće smetati morska sol i montaža reklamnih panoa.
Radilo se u proljeće 2015. do 16. lipnja kada su radovi prekinuti zbog turističke sezone. Trebalo je nastaviti u listopadu, ali je drugi dio radova počeo tek u siječnju 2016. godine. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 04. 16. u 23.05 h  

********************


alt


KONTEJNER ZA ODJEĆU I OBUĆU

U reciklažnom dvorištu, o čemu smo već pisali, postavljen je kontejner u kojeg se može odlagati odjeća i obuća. Komunalno poduzeće „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca koje brine o prikupljanju kućnog smeće i krupnog otpada, pohvalno govori o Boljanima koji dovoze i odlažu njima nepotrebnu odjeću i obuću. Bolski kontejner se češće prazni nego u drugim mjestima na Braču. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 04. 16. u 23 h 

********************


alt


SVEČANOST MARIJINE LEGIJE

Povodom blagdana Blagovijesti ili Navještenja Gospodinovog, Prezidij Kraljice svih Svetih u Bolu, poziva legionare, molitvene članove i prijatelje Marijine Legije da prisustvuju svečanom bogoslužju u ponedjeljak 4. travnja u 15 sati u Župnoj crkvi Gospe od Karmela.
Bogoslužje će predvoditi duhovnik Marijine Legije pater Damir Šokić.
Nakon mise slijedi zajedničko druženje i zakuska. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 04. 16. u 22.50 h   
subota, 02. 04. 2016.     *******************


alt


alt


UREĐUJU SE PLAŽE

Na plažama, posebno onoj na Zlatnom ratu, sve je više posjetitelja koji uživaju u šetnji, sunčanju ili rekreaciji. Zbog njih je od pred neki dan otvoren Beach bar gdje se mogu dobiti pića, kava … Cijene su kao i lani: kava 12 kn,  kava u velikoj šalici s mlijekom 15 kn, svi su sokovi po 20 kn, karlovačko pivo 0,33 je 18 kn …
Na plaži Zlatni rat uređuje se pristupni put sa istočne strane. Prošlog ljeta je uređen jedan dio, a sada se radi nastavak s tim da su po sredini puta, umjesto kocki, postavljene ploče koje umnogome olakšavaju lakšu komunikaciju posebno onima koji će na Zlatni rat dolaziti dječjim kolicima. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 04. 16. u 21.50 h  

********************


alt


DARIVANJE KRVI

Na poziv Hrvatskog crvenog križa u petak se odazvalo 47 osoba, ali je krv moglo dati njih 36. Među njima je i troje koji su po prvi put dali krv: Neli Bogunović, Katarina Džambas i Pero Šćepanović. Ovo je prva ovogodišnja akcija darivanja krvi, a slijedeća je početkom listopada. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 04. 16. u 21.45 h 

********************


alt


„ZAŠTITA VINOVE LOZE“

Dvadesetak je bolskih vinogradara došlo u petak u Dom kulture na predavanje koje su organizirali Bol poljoprivredna zadruga i „Jako vino“ d.o.o. Uz video projekciju o zaštiti vinove loze govorio je Milan Franić, predstavnik Syngente, poznatog proizvođača sredstava za zaštitu bilja.
Bol poljoprivredna zadruga priprema još nekoliko predavanja za vinogradare, ali i maslinare. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 04. 16. u 21.40 h  

********************


alt


ŠTO JE KUĆNI OTPAD?

U Bolu su znatna sredstva uložena u poluukopne kontejnere u koje treba ubacivati otpad prema oznakama odnosno natpisima. U kontejnere za kućni otpad nađu se i pojedini dijelovi starog namještaja, a sada, u vrijeme rezidbe, i mnogo zelenila iz vrtova. Taj  bi otpad trebalo odvoziti u reciklažno dvorište, na ulazu u Bol, jer mu nije mjesto u kontejnerima za kućni otpad što umnogome otežava rad na centralnoj deponiji u Gornjem Humcu. (j.e.)

(04) objavljeno  01. 04. 16. u 21.30 h  
petak, 01. 04. 2016.     ********************


alt


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U AUSTRIJU

Bolski tim mladih robotičara iz Osnovne i Srednje škole u Bolu otputovali su u četvrtak ujutro u Innsbruck (Austrija) gdje će u subotu i nedjelju nastupiti pod nazivom „Plavi Jadran“, a natjecat će se u kategoriji On stage Secondary. Pod vodstvom mentorice Lucije Špacel i pedagoginje Ane Bodlović na put su krenuli Ante Kraljević, Frane Radić, Dora Marinković, Ana Mikulić i Kate Pavišić. Kombi s vozačem, kao sponzori putovanja, osigurala im je turistička agencija Adria Tours. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 03. 16. u 22.05 h

********************


alt


ODRŽAVANJE I ULJEPŠAVANJE

Već nekoliko dana radnici „Grabovog rata“ rade na bojanju željezne konstrukcije objekta na autobusnoj postaji. Bojati će se i zidovi, pa će sve to uljepšano dočekati turiste. Osim prostora za putnike tu je informativni punkt agencije „Adria Toursa“ te prodavaonica suvenira i mjenjačnica. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 03. 16. u 22 h 

********************


alt


MANJE IZOSTANAKA

Katamaran u ožujku nije u Bol dolazio 13 puta, 7 puta za Split i 6 puta iz Splita. Razlog su uglavnom bile vremenske neprilike (bura ili jugo), a jednom je katamaran ostao u splitskoj luci zbog kvara.
Isti broj izostanaka bio je i 2014., a prošle godine u ožujku katamaran nije dolazio 16 puta. Najviše puta nije bilo katamarana u ožujku 2013. – čak 30 puta. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 03. 16. u 21.55 h 


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"