Arhiv 2016. / XI.

Vijesti objavljene u studenom:


u studenom objavljeno 109 vijesti i 141 fotografija


alt

Poljana u prosincu 2015.


PROSINAC U BOLU: OBILJE DOGAĐANJA

Studeni je bio, po pitanju događanja u Bolu, kao mali predah za sve ono što nas očekuje u prosincu. Do 6. prosinca nastavlja se Humanitarni buvljak u Domu kulture, a onda će na svetog Nikolu najmlađi dobivati poklone. Bit će darivanja i za svetu Luciju (13. prosinca), ali i priredba u kino dvorani.
Murvica 8. prosinca (četvrtak) slavi blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, a taj dan je i murvička fjera.
Na Poljani 15. prosinca počinje poseban sportsko-zabavni program.
„Na dobro nam Božić dojde“ naziv je tradicionalnog koncerta koji se organizira u Župnoj crkvi 22. prosinca (četvrtak), dok će se 27. prosinca (utorak), na blagdan sv. Ivana, u Samostanskoj crkvi održati koncert na orguljama.
Na badnjak (24. prosinca) oko podneva servirat će se Boljanima i gostima bakalar u Domu kulture, a pred večer na Poljani zapaliti „badnjak“, što je običaj koji traje više od 40 godina. Na Badnjak je u Samostanskoj crkvi misa bdijenja, a u Župnoj crkvi ponoćka.
Školarci će na zimski odmor 23. prosinca (petak), a u klupe se vraćaju 12. siječnja (četvrtak)
Bolski umirovljenici, stariji od 80 godina, pred Božić će dobit po 300 kuna iz općinskog proračuna.
Na Staru godinu na Poljani se na otvorenom i pod šatorom organizira doček 2017. godine. (j.e.)

(109) objavljeno  29. 11. 16. u 21:35 h   

********************


alt


alt


HUMANITARNI BUVLJAK: PRAVI POGODAK

Za svaku je pohvalu ideja i organizacija Humanitarnog buvljaka u prizemlju Doma kulture. Iznad očekivanja je zaprimljena roba koju su donirali Boljani kao pomoć Udruzi Brački pupoljci i obitelji Babac iz Zadra za operaciju i liječenje 10-godišnjeg Davida. Veliki je interes i kod ljudi da pregledaju izloženu robu i predmete, pronađu nešto korisno za sebe i uz minimalnu naknadu od 20 do 30 kuna pomognu humanitarnu akciju. Do sada je, u utorak navečer, prikupljeno 6 tisuća kuna.
Ima prijedloga da se buvljak nastavi i nakon 6. prosinca. Do tada je buvljak otvoren radnim danom od 9 do 13 i od 15 do 19 sati. (j.e.)

(108) objavljeno  29. 11. 16. u 21:30 h 

********************


alt

Vezovi jahti u ljeto 2016.


SKUPŠTINA TZO 6. PROSINCA

Godišnja sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Bol održat će se 6. prosinca (utorak) kada će se analizirati ostvarena noćenja u 2016. i struktura gostiju. Članovi skupštine trebali bi usvojiti Program rada i financijski plan za 2017.
O materijalima koji će biti raspravljeni i usvojeni na Skupštini razgovaralo se na sastanku Turističkog vijeća koji je održan u utorak 29. studenoga – izvijestio nas je direktor Ureda TZO Markito Marinković. (j.e.)

(107) objavljeno  29. 11. 16. u 21:25 h 
utorak, 29. 11. 2016.     ********************


alt


STRANKAMA 60 TISUĆA KUNA

Za rad političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, prema broju zastupnika u Općinskom vijeću, rasporedit će se 60 tisuća kuna. Ta su sredstva planirana u proračunu za 2016. godinu, a Općinsko vijeće formalnu Odluku o raspoređivanju sredstava mora donijeti svake godine. Sredstva se doznačuju na žiro račun ogranka političke stranke i nositelja nezavisne liste. Isplate su tromjesečno u jednakim ratama.
SDP će za četiri člana u Vijeću dobiti 21.600 kuna i dodatnih 540 kuna za jednog ženskog člana. Lista grupe birača Doro Adulmar dobit će za tri člana 16.200, HDZ za dva člana 10.800, HSLS za jednog člana 5.400, a lista Ivice Šćepanovića za jednog člana također 5.400 kuna. To je ukupno 59.340 kuna. (j.e.)

(106) objavljeno  28. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt


STIGLI BURA I ZAHLAĐENJE

Prema najavi u ponedjeljak je stigla bura na našem području, ali je i nešto hladnije. Temperatura u 22 sata bila je 7, na Palagruži 10, a na Biokovu čak -11 stupnjeva. U unutrašnjosti Hrvatske temperatura je  ispod nule: Bilogora, Daruvar, Sisak, Kutjevo, Osijek, Karlovac, Ogulin, Plitvička jezera, Gospić i Čabar.
Zbog jake bure poremećen je pomorski promet. „Jadrolinija“ je objavila da su u ponedjeljak u prekidu katamaranske linije iz Splita za Lastovo i Korčulu, a katamaran nije došao ni u Bol. Iz Splita, umjesto za Bol i Jelsu, otplovio je u Stari Grad.
Smirivanje bure očekuje se tijekom srijede. (j.e.)

(105) objavljeno  28. 11. 16. u 22:50 h  

********************


alt

Strijelac jedinog pogotka za Boljane bio je J. Eterović iz penala (foto: J. Sabbioncello)


MALI NOGOMET: OČEKIVANI PORAZ

U izjednačenoj igri „Hercegovac“ je pobijedio „Bol“ rezultatom 4:1. Jedini strijelac za Boljane, kod rezultata 3:0, bio je J. Eterović pogotkom iz penala. Bila je to utakmica 9. kola odigrana u ponedjeljak navečer u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
U sljedećem kolu, 5. prosinca, igraju Bol – Garaža Pujanke s početkom u 16.55 sati. (j.e.)

(104) objavljeno  28. 11. 16. u 22:45 h  
ponedjeljak, 28. 11. 2016.     ********************


alt


PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

U nedjelju je počelo Došašće ili Advent, a to je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine.
U Došašću, izrađuje se i stavlja u kućama na stol adventski vijenac sa četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje Došašća. U nedjelju je upaljena prva svijeća, a od nedjelje poslije podne gori u Bolu i svjetleća svijeća na Loži, ispred crkvice Sv. Ante.
Adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.
Čine ga dva temeljna simbola – krug i svijeće odnosno svjetlo. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

(103) objavljeno  27. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt


TAVERNA OSTAJE ZATVORENA

U ponedjeljak se ipak neće moći popiti kava u caffe baru Taverna Riva kako nam je pred neki dan najavio vlasnik Josip Eterović. Razlog je što još majstori nisu završili s uređenjem prostora, pa će trebati strpljenja još par dana. (j.e.)

(102) objavljeno  27. 11. 16. u 22:50 h 

********************


alt

U nedjelju su neki iskoristili lijepo i sunčano vrijeme pa uživali na žalu Zlatnog rata


alt

Jugo je puntu Zlatnog rata okrenulo prema zapadu


ZATIŠJE PRED BURU?

U nedjelju je bilo sunčano i bez vjetra. Službena temperatura mora i zraka bila je u 13 sati po 19 stupnjeva, što je visoka temperatura za ovo doba godine. Na suncu u zavjetrini, izmjerili smo čak 39 stupnjeva!
Meteorolozi najavljuju za ponedjeljak buru i zahlađenje. (j.e.)

(101) objavljeno  27. 11. 16. u 22:45 h 

********************


alt


MALI NOGOMET: BOL - HERCEGOVAC

MNK Bol pobjedom protiv „Visual Sporta“ (4:1) krenuo je prema sredini tablice I. splitske lige malog nogometa. Ovog ponedjeljka, 28. studenoga, za protivnika Boljani imaju ekipu „Hercegovac“, trenutno treću na tablici sa 17 bodova, vrlo jaki sastav koji je dvije zadnje godine bio najbolji u I. ligi.
Utakmica Bol – Hercegovac igra se u Splitu u Velikoj dvorani SC Gripe s početkom u 18.50 sati. (j.e.)

(100) objavljeno  27. 11. 16. u 22:40 h 

********************


alt

Na našem portalu u rubrici Obavijesti i oglasi objavljuje se prodaja kuće s okolnim maslinikom


ŠTO ZANIMA NAŠE ČITATELJE?

Obično na kraju mjeseca objavljujemo podatke o čitanosti našeg portala, ali ovaj put činimo iznimku i dajemo neke statističke podatke sa stanjem na dan 26. studenoga. Po broju posjetitelja studeni će biti nešto lošiji od prethodnih „ljetnih“ mjeseci. Očekujemo da smo na nivou svibnja.
Najviše nas se čita, naravno, u Hrvatskoj. Do 26. studenog otvoreno je 110.406 stranica ili u prosjeku dnevno 4.246, a u ostalim državama otvoreno je 26.657 naših stranica ili u prosjeku dnevno 1.025 stranica.
Imamo dnevni uvid gdje nas se sve čita a po posjetima nakon Hrvatske najviše nas otvaraju u Švedskoj, zatim Njemačkoj, SAD, Sloveniji, Rusiji, Ukrajini, Austriji, BiH, Srbiji, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Češkoj, Japanu, Irskoj, Crnoj Gori, San Marinu, Norveškoj, Španjolskoj, Finskoj, Slovačkoj …
Najviše se čita Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Osmrtnice, Boljani po svijetu, Rođeni, Red plovidbe, Obavijesti i oglasi, Live camere, Ja tako mislim, Zanimljivosti …
Od 2011. aktivan je ovaj portal i većinu objavljenih materijala ne brišemo nego su i dalje dostupni. Zbog toga je lako uspoređivati podatke, na primjer, o rođenima i umrlima. Prvi put ove godine, nakon 2011. u Bolu je do 26. studenog više umrlih (14) u Bolu nego rođenih (8). Do sada, ove godine, davno u Bolu nije bilo toliko malo novorođene djece.

(99) objavljeno  27. 11. 16. u 22:35 h  
nedjelja, 27. 11. 2016.     ********************


alt


alt


alt


UPALJENA SVJETLEĆA DEKORACIJA

Paljenjem na stotina lampica postavljenih na svjetlećim dekoracijama, označen je u subotu navečer početak adventa. Sutradan, u nedjelju, upalit će se i prva svjetleća svijeća na Loži, ispred crkvice Sv. Ante.
Tako je u Bolu dočekan prvi advent, svjetlećom dekoracijom na ulicama, trgovima i u portu. Mnogi će u svojim kućama, po kršćanskom običaju, upaliti jednu od četiri svijeće.
Posebnih manifestacija u Bolu za advent kao, na primjer, u Zagrebu i Splitu, neće biti. u Bolu. Ipak će se organizirati neka praznička događanja tijekom prosinca. Spomenimo Božićni koncert „Na dobro nam Božić dojde“ u Župnoj crkvi, paljenje badnjaka na Poljani, Sportsko zabavni Božić od 15. prosinca, bakalar za Badnjak, poklone djeci za svetog Nikolu i predstavu za svetu Luciju … (j.e.)

(98) objavljeno  26. 11. 16. u 23_10 h 

********************


alt


POSVUDA GRADILIŠTA

Iako ove zime nema većih investicija, kakve smo imali prošlih godina (kanalizacija, vezovi na Račiću, rasvjeta na šetnici …) u Bolu se  ipak posvuda radi. Grade se novi stambeni objekti (i apartmani), uređuju se fasade, adaptiraju stanovi … Od objekata od općeg interesa spomenimo noćni klub iznad plaže Zlatni rat.
Pitanje je grade li svi po propisima. Svako gradilište, naime, mora imati istaknutu tablu s vidljivim podacima: tko je investitor, što se gradi, broj građevinske dozvole, ime projektanta i nadzornog organa. Tabla je obvezna i za legalnu gradnju, a tko nema tablu na gradilištu - u prekršaju je. Tablu neće postaviti, jer nema što napisati, ni onaj koji gradi bespravno.
Ima li u Bolu bespravnih graditelja? I ranije se govorilo da se gradi po propisima, a kod nedavne legalizacije samo je za Bol podneseno 700 zahtjeva za legalizaciju. Pola od toga su oni koji nemaju mjesto stalnog boravka u Bolu.
Kada pišemo o obvezama investitora, podsjetimo na općinsku odluku da su zabranjeni građevinski radovi i iskopi nedjeljom i praznikom tijekom cijele godine! (j.e.)

(97) objavljeno  26. 11. 16. u 23:05 h  

********************


alt

Bolska riva tijekom ljeta. Je li među njima i "tajni gost"?


ŠTO KAŽE TAJNI GOST?

Već smo pisali o zapažanjima „Tajnog gosta“ koji je prošlog ljeta u Bolu tri puta snimao stanje i ocjenjivao gostoljubivost, ponudu, sadržaje … Govorilo se javno o tome na sjednici Skupštine Turističke zajednice krajem listopada, a sada se detaljno izvješće može pročitati na službenom portalu TZO Bol u rubrici „Informacije iz ureda TZ“. Tamo je mnogo toga, na 19 stranica, konkretnog napisano, a za očekivati je – kao što je i najavljeno – da će Ured TZO Bol organizirati tijekom ove zime javnu raspravu o uočenim nedostacima, kao pripremu za novu sezonu.
Prije toga, savjetujemo da pročitate što je „Tajni gost“ sve zapazio u Bolu. (j.e.)

(96) objavljeno  26. 11. 16. u 23:00 h  
subota, 26. 11. 2016.     ********************


alt


NOVA ODLUKA ZA AUTOTAKSI PRIJEVOZ

Uprava cestovnog i željezničkog prometa i infrastrukture zatražila je od bolske općine donošenje nove Odluke o autotaksi prijevozu. O tome će raspravljati i odlučivati vijećnici na sastanku iduće srijede. Iz prijedloga Odluke, koju su dobili vijećnici, dobro je upoznati taksiste, ali i korisnike njihovih usluga, s nekim odredbama. Autotaksi vozilo, na primjer, može imati najviše 8 sjedala, a za Dozvolu se plaća tisuću kuna po sjedalu. Dozvola nije prenosiva i može je koristiti samo prijevoznik kojem je izdana. Autotaksi prijevoznik mora obavljati svoju uslugu najmanje od 1. travnja do 31. listopada, a u ostalom dijelu godine mora biti dežuran barem jedan autotaksi. Listu dežurstva određuje načelnik. Prijevoz putnika se obavlja od 00 do 24 sata.
Pet autotaksi stajališta je kod benzinske postaje, dva su na Velom mostu, a tri na Zlatnom ratu. Putnik ima pravo izbora vozila.
Na vidljivom mjestu u vozilu treba biti istaknut cjenik ali i fotografija vozača s njegovim imenom i prezimenom te označenim brojem Dozvole.
Taksimetar se uključuje po ulasku putnika u vozilo. Vozač koji putnika ukrcava ispred hotela ili kuće, taksimetar također uključuje tek kada putnik uđe u vozilo.
Na svim sjedalima u vozilu moraju biti ugrađeni sigurnosni pojasevi kao i nasloni za glavu.
Zabranjeno je isticanje reklamnih poruka i oglasa na staklima vozila, a isticanje reklamnih poruka može biti isključivo na prednjoj i stražnjoj strani vozila.
O ostalim novostima pisat ćemo nakon što Općinsko vijeće usvoji prijedlog Odluke o autotaksi prijevozu. (j.e.)

(95) objavljeno  25. 11. 16. u 22:15 h  

********************


alt

Petak u Bolu: jugo i galebovi, ali katamaran (zbog juga) nije došao iz Splita (foto: ivana radić)


NAKON JUGA I KIŠE - BURA

U studenome je bilo toplije od prosjeka za ovo doba godine. Razlog je tome jugo, čija se dominacija, po svemu sudeći, bliži kraju. Zbog juga u Bolu nije bilo katamarana sedam puta, posljednji put u petak (25. studenog) navečer jer je iz Splita isplovio za Jelsu.
Kišovit je bio petak, a to se očekuje i u subotu. U nedjelju će jugo postupno slabiti i okretati na levanat..
Za ponedjeljak se najavljuje bura i zahlađenje. (j.e.)

(94) objavljeno 25. 11. 16. u 22:10 h petak, 25. 11. 2016.     ********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE BEZ KVORUMA

Sjednica Općinskog vijeća u četvrtak navečer nije održana! Odgođena je za sljedeću srijedu, 30. studenoga - zbog nedostatak kvoruma. Od 11 vijećnika, dvojica su na putu, jedan na bolovanju, na jednoga se čekalo da se vrati iz Splita … U Sali za sastanke došli su Doro Adulmar, Sani Bodlović, Jakov Okmažić, Matko Baković, Frane Lukšić i Tomislav Marčić.
Iako je to bio dostatan broj za kvorum, Jakov Okmažić je najavio odlazak sa sjednice jer je s petoricom odsutnih teško donositi kvalitetne odluke. Naime, za usvajanje dviju točaka dnevnog reda (rebalans proračuna za 2016. i izvršenje proračuna siječanj – lipanj) trebalo bi svih šest glasova „za“, a za ostale odluke dovoljna je većina prisutnih. Odlaskom Jakova Okmažića ostalo bi ih samo petorica što nije dovoljno za rad, pa predsjednik Vijeća Doro Adulmar nije ni počeo sa sjednicom. (j.e.)

(93) objavljeno  24. 11. 16. u 22:10 h 

********************


alt


alt

Južni dio teniskog stadiona (gornja slika) je na općinskom zemljištu, a geometar je u četvrtak označio granice. Na donjoj slici je sjevero-istočni kut općinskog terena.


TENISKI STADION NA OPĆINSKOM TERENU!

Predstavnici Suda i geometar u četvrtak su uveli Općinu Bol u posjed zemljišta površine 8.952 kvadratna metra. Zbog vlasništva tog terena vodio se sudski spor s Hotelima Zlatni rat d.d. punih 15 godina. Radi se o zemljištu na kojem su dijelom izgrađeni teniski stadion i još dva terena.
Po sudskoj odluci sada je južna polovina stadiona na općinskom zemljištu, sa istočne strane je granica potok, na jugu su dva teniska terena također dijelom na općinskom zemljištu. (j.e.)

(91) objavljeno  24. 11. 16. u 22:00 h 

********************


alt


JOŠ ŠEST DANA ZA DONACIJE

Ostalo je još šest nepunih dana do kraja projekta donacija: Ili jesmo ili nismo! Nakon Gibonnija i Olivera, podršku projektu udruge Naš Hajduk dao je i legendarni Marijan Ban. Ban je donacijom poklonio ime i prezime utkano u dres svojoj kćeri Mirti.
Novost: od ove subote, donirati se može i na splitskoj Rivi gdje će Naš Hajduk imati svoju kućicu.
Projekt donacija traje do 30. studenoga. Donirati se može bilo koji iznos. A iznos od 1911 kn može se uplatiti u maksimalno 12 rata. Donirati se može u prostorijama Odjela za članstvo na Poljudu, štandu na prvom katu City Center one Split, općom uplatnicom, ali i putem web stranice www.nashajduk.hr, na kojoj se nalaze detaljnije informacije o projektu.
S obzirom na veliki broj navijača i simpatizera koje Hajduk ima u Bolu, nije isključeno da će na dresu biti i ime nekog Boljanina.

(91) objavljeno  24. 11. 16. u 21:55 h 
četvrtak, 24. 11. 2016.     ********************


alt


UREĐUJE SE PRISTUP CRKVI

Tijekom ovog tjedna radnici Grabovog rata angažirani su na izgradnji potpornog zida uz pristupni put do crkvice u Murvici. Nakon zidarskih radova posadit će se ružmarin. Nešto ranije dio zemljanog puta prema crkvi uredio je mještanin Tonči Žuljević.
Radnike i radove u Murvici u srijedu je obišao načelnik Tihomir Marinković. (j.e./z.b.)

(90) objavljeno  21:50 h  

********************


alt


alt


alt


VATROGASCIMA U POSJETU

U sklopu izvanučioničke nastave učenici II. razreda Osnovne škole Bol u srijedu su posjetili DVD Bol u pratnji učiteljice Nade Okmažić i nastavnice Karle Marinković. Dobrodošlicu im je poželio zapovjednik DVD-a Nikša Bjelobradić, a vatrogasci Zoran, Tomo i Ivica demonstrirali su im dio svojih aktivnosti od gašenja požara, opreme vatrogasnih vozila, do penjanja uz konop …
Vatrogasci su počastili svoje mlade goste i uručili im prigodne poklone. (j.e.)

(89) objavljeno  23. 11. 16. u 21:45 h 

********************


alt


BLMN: JOŠ TRI BODA ZA MNK BOL

U IV. kolu Bračke lige malog nogometa (BLMN), koje je odigrano u srijedu (23. studenoga) u Supetru MNK Bol je bio bolji od Pražnica rezultatom 5:3. Ovom pobjedom MNK Bol je zadržao prvu poziciju na tablici.
Sljedeće srijede, 30. studenoga, igrat će MNK Bol – MNK Milna. (j.e.)

(88) objavljeno  23. 11. 16. u 21:40 h  srijeda, 23. 11. 2016.     ********************


alt


DEKORACIJA OD SUBOTE

U Bol je dovezena posebna auto košara zbog postave svjetleće dekoracije na dva visoka stabla na Loži, čiji su vrhovi 20 metara iznad pločnika na rivi. Ostala dekoracija je uglavnom postavljena. U odnosu na lani nema ništa novoga.
Svjetla će se upaliti u subotu navečer jer je u nedjelju prva nedjelja adventa ili došašća. Tada će zasvijetliti i prva od četiri svijeće na Loži pred crkvicom Sv. Ante.


Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine.
U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog (što je slučaj ove godine), a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.
U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.

(87) objavljeno  22. 11. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Šatori na Poljani za Božić 2014. godine


DOČEK 2017.: PRIPREME U TIJEKU

Organizatori su prikupili ponude za šator koji će biti postavljen na Poljani za sportska natjecanja, ali i za doček Nove godine. Traži se šator sa više zatvorenog prostora, ali i kvalitetniji nego prošle godine. Izbor ovisi i o cijeni.
Ovo bi bila treća godina da se na Poljani organizira „Sportsko zabavni Božić“, a drugu godinu se dočekuje Nova godina pod šatorom. (j.e.)

(86) objavljeno  22. 11. 16. u 23:00 h 

********************


alt


TAVERNA RIVA OD PONEDJELJKA

Caffe bar Taverna Riva otvara se, nakon preuređenja, u ponedjeljak 28. studenoga. O tome nas je izvijestio vlasnik Josip Eterović.
Od ponedjeljak će se jutarnja kava u Bolu moći ispijati još i u Marinera, Loži, Big Blue i restoranu Santo. (j.e.)

(85) objavljeno  22. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt


BLMN: BOL – PRAŽNICA

U srijedu (23. studenoga) se u Supetru igra 4. kolo Bračke lige malog nogometa.
MNK Bol u 17:40 sati igra protiv Pražnica. U ostalim utakmicama sastaju se: MNK Milna – Concordia (18:30 h), MNK Postira - Fortuna Povlja (19:20), Takmac Selca – Sutivan (20:10), Young Boys – MNK Supetar (21:00). Slobodna je ekipa Sedmo nebo Konoba Tomić.
Nakon tri kola po 6 bodova imaju MNK Bol (utakmicu manje), Sedmo Nebo Konoba Tomić, Young Boys, Fortuna Povlja i Pražnica. (j.e.)

(84) objavljeno  22. 11. 16. u 22:50 h utorak, 22. 11. 2016.     ********************


alt


BOLSKI UČENICI U SPLITU

Izvanučionička integrirana nastava za učenike 6. I 8. razreda Osnovne škole Bol održana je u ponedjeljak u Splitu. Učenici su se upoznavali s karitativnim i socijalnim djelovanjem Crkve na našim prostorima i ulogom prosjačkih i ostalih redova u Crkvi i društvu.
Organizatori nastavne aktivnosti bili su učitelj katoličkoga vjeronauka voditelj Jadran Bašić i učitelj povijesti Milan Škrbić. Također, pridružile su im se učiteljica biologije Katarina Carević i pedagoginja Ana Bodlović. Na početku su posjetili Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, zatim Dom za starije i nemoćne osobe "Lovret" s čijim štićenicima su naši učenici zaigrali na „balote“.  Bili su i u splitsku crkvu i franjevački samostan Gospe od Zdravlja na Dobrome gdje su prisustvovali središnjem slavlju blagdana Gospe od Zdravlja. U završnom dijelu programa navratili su u samostan Sv. Klare, gdje su razgovarali s redovnicama klarisama o njihovom pozivu i načinu života. Na kraju su učenici sudjelovali u radionici i predavanju koje je za njih pripremila knjižničarka Gradske knjižnice Marko Marulić. (a.b.)

(83) objavljeno  21. 11. 16. u 22:35 h 

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE U ČETVRTAK

Predsjednik Doro Adulmar sazvao je za četvrtak (24. studenoga) 5. sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom redu je 16 točaka, između ostalog: izvršenje proračuna općine Bol za razdoblje siječanj – lipanj 2016; drugi rebalans proračuna; izrada UPU-a za polaznu stanicu žičare te plaže Potočine – Borak; komunalni doprinos i komunalne naknade; raspoređivanje sredstava za političke stranke i nezavisne liste; odluke o taxi prijevozu; uređenje potkrovlja Dječjeg vrtića …
Vijećnici će raspraviti i o nekim pismima i traženjima koja su im uputili Boljani. (j.e.)

(82) objavljeno  21. 11. 16. u 22:30 h 

********************


alt


„DANI TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA“

Hrvatski autoklub poziva vozače na provjeru tehničkog stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji „Dani tehničke ispravnosti vozila 2016.“
Akciju ovog tjedna zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programom sigurnosti cestovnog prometa.
Akcija je počela ovog ponedjeljka, a završava u subotu 26. studenog. Provodi se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. U sklopu akcije vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled vozila u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila.
U HAK-u napominju kako se ova dragovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njenog provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole odnosno registracije vozila.
Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema automobilima i koliko u njih ulažu.
Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 15.228 vozila, ili 10 posto više nego 2014. a kod 5.286, ili 34,7 posto utvrđene su tehničke neispravnosti. Dominantne skupine tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila bile su na uređajima za kočenje (2.209 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1.946 vozila), ovjesu i kotačima (1.312 vozila), motoru (1.012 vozila) te na uređaju za upravljanje (724 vozila).
Više informacija dostupno je u Reviji HAK te web-stranicama HAK-a.

(81) objavljeno  21. 11. 16. u 22:25 h

********************


alt


TREĆA POBJEDA!

Nismo očekivali, a MNK Bol osvojio je nova tri boda! U ponedjeljak je odigrana odgođena utakmica iz I. kola: BOL – VISUAL SPORT 4:1. Strijelci za Bol bili su Rendić (2), Eterović i Botica.
Bol sada ima 9 bodova. S ovom pobjedom Bol je sa 13. došao na 9. mjesto na tablici. (j.e.)

(80) objavljeno  21. 11. 16. u 22:20 h 
ponedjeljak, 21. 11.2016.     ********************


alt


alt


INTERES IZNAD OČEKIVANJA

U Bolu je, na inicijativu i u organizaciji Centra za kulturu, otvoren prvi buvljak. U prva tri dana, uz simbolične cijene po 20 i 30 kuna, prikupljeno je 1.200 kuna, a sve što se zaradi od prodaje uplatit će se u humanitarne svrhe, za udrugu Brački pupoljci i pomoć obitelji Babac za liječenje i operaciju 10-godišnjeg Davida.
Boljani su pozvani da donesu robu, ali i predmete, koji će se prodavati radnim danom od 9 do 13 i od 15 do 19 sati. Neki donose i posve nove, nekorištene stvari, a oni koji vrednije stvari prodaju po skupljim cijenama dio od prodaje daju u humanitarne svrhe.
Mnogi su pomogli, a mnogi će se još priključiti. Srednja škola svaki dan određuje po jednu učenicu koja volonterski prodaje izloženu robu.
Za vrijeme rada buvljaka moguće je donositi robu, a kupovati se može do 6. prosinca. (j.e.)

(79) objavljeno  20. 11. 16. u 22:20 h 

********************


alt


DONACIJE ZA VODOTORANJ

Akcija prikupljanja sredstava za Vodotoranj u Vukovaru počela je u petak na Dan sjećanja na žrtve Vukovara. U kutiju, pred crkvicom Sv. Ante na Loži, Boljani su ubacili 2.100 kuna. Oni koji to nisu učinili, mogu novac ubaciti u kutiju koja je sada u Domu kulture, gdje će ostati do kraja mjeseca.
Tvrtke koje će novac uplatiti na žiro račun bilo bi dobro da o tome obavijeste Centar za kulturu u Bolu, kako bi se na kraju akcije mogao objaviti i ukupni iznos bolske donacije za Vodotoranj. (j.e.)

(78) objavljeno  20. 11. 16. u 22:15 h  

********************


alt


alt


alt


USPJEŠAN SPORTSKI VIKEND

Ove nedjelje (20. studenoga) u sportskom centru Igalo u Herceg Novom, održana je 3. Međunarodna dječja olimpijada JUMP koja je okupila preko 600 djece iz 15 sportskih škola iz Crne gore, Hrvatske i BiH. Domaćin ove sportske manifestacije bila je Univerzalna školica sporta JUMP te njihovi voditelji Milutin i Bojana Govedarica koji su se zbilja potrudili da natjecanje i druženje prođe u veselom i prijateljskom ozračju. Natjecanje se održalo po uzrasnim kategorijama u tri discipline: poligonu spretnosti, sprintu na 60 m  i utrci četveronoške a upravo u ovoj zadnjoj disciplini, naši su mladi Boljani osvojili većinu odličja. Najuspješniji u utrci četveronoške bili su: Sara Kambović (zlato), Matias Lovrić  (zlato), Eva Jakšić (srebro i bronca u poligonu spretnosti), Tonka Koljatić (srebro), Hana Šesnić (srebro), Jelena Bošnjak  (bronca) i Leon Lisičar (bronca). Vrijedi spomenuti i ostale naše male sportaše koji su u pratnji trenerica Karle Magzan, Petre Ivančić i Kate Pavišić te voditelja Tonija Batinića predstavljali Bol na navedenom natjecanju: Nika Šarac, Miriam Cvitanić, Ian Anić, Niko Marinković, Duje Karninčić, Lana Topalović, Nina Lisičar, Tia Živković, Luka Marinković, Ariana Marinković, Lena Karmelić, Iva Buktenica, Viki Kraljević, Dora Kraljević, Zara Jakšić, Toni Pavišić, Frančeska Kusanović, Mirko Pratljačić, Lovre Marjanović, David Vrtar, Dora Okmažić, Karla Klapež, Celina Marčić i najmlađa Iva Marčić. (T.B.)

(77) objavljeno  20. 11. 16. u 22:10 h 

********************


alt


DANAS SE IGRA ODGOĐENA UTAKMICA

Deveto kolo Prve malonogometne lige igra se tek 28. studenoga. Ovoga ponedjeljka odigrat će se dvije odgođene utakmice. Utakmica iz I. kola Bol – Visual Sport igra se u 16 sati ovog ponedjeljka (21. studenoga) u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Bol je na tablici 13. sa 6 bodova, a Visual Sport je 5. sa 13 bodova. (j.e.)

(76) objavljeno  20. 11. 16. u 22:00 h 
nedjelja, 20. 11. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


ZAJEDNIČKA PROSLAVA PRIZNANJA

Već smo objavili, ali s razlogom trebamo još jednom ponoviti: Jadranka Nejašmić dobitnica je međunarodne nagrade „Povelja F.E.S.T. 2016“, Europske federacije turističkih novinara, „za izuzetan doprinos razvoju kulturnog turizma“, a Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ Bol dobila je Priznanje za produkciju filma „Zmajevo selo“ kao najboljeg filma 19. ITFCRO, Međunarodnog festivala turističkog filma, za filmski prikaz tradicijskog života.
- Radost priznanja sam imala potrebu podijeliti s ljudima koji su zaslužni za uspjeh predstave, a to su u prvom redu glumci, zatim s redateljem filma Šimom Strikomanom, akademskim i filmskim snimateljem, koji nam je film darovao te s Ivicom Jakšićem Pukom, koji je izradio veliki kameni reljef za potrebe predstave – kaže dobitnica priznanja Jadranka Nejašmić po čijoj je ideji i zalaganjem realizirana predstava „Zmajevo selo“ i snimljen istoimeni film.
Iako uz ova priznanja nije bilo novčanih nagrada, Jadranka je pozvala na druženje, zajednički ručak u subotu sve one koji su sudjelovali u realizaciji predstave i filma. Studenti, suradnici u predstavi i redatelj nisu bili na ručku zbog obveza u matičnim kazalištima u Splitu i Dubrovniku.
-  Njih nisam zaboravila i njima ću se posebno zahvaliti – kaže nam Jadranka koja je ručak financirala zajedno sa suprugom Božom. Murvičani su za ručak donijeli vino, a žene kolače.
Na kraju trosatnog druženja i bogatog ručka, Ivica Jakšić Puko poklonio je Zlatnog Zmaja Jadranki Nejašmić, a Srebrnog Zmaja Šimi Strikomanu.
- Izuzetno sam sretna zbog svih ovih priznanja, ali i zbog onih koji su možda zbog toga nesretni. Radost je dvostruka kad je se dijeli s prijateljima – rekla je Jadranka, između ostalog, u obraćanju nazočnim suradnicima koji su joj umnogome pomogli u realizaciji projekta zbog kojih je dobila priznanja. (j.e.)

(75) objavljeno  19. 11. 16. u 23:10 h 

********************


alt


GRADI SE NOVI NOĆI KLUB

Već se mjesec dana radi na lokaciji iznad plaže Zlatni rat gdje će idućeg ljeta biti noćni klub. Iskopan je podrumski dio budućeg objekta, u dubini od 8 metara, a oko dvije tisuće kubika zemlje odvezeno je na privremenu deponiju. Pred neki dan su ugrađeni i prvi kubici betona, a u subotu smo snimili radnike firme „Tolo trade“ iz Imotskoga koji su armirali podrumsku podnu ploču.
Iako je planirano da radovi budu gotovi do 1. lipnja, nastojat će se da to ipak bude nešto ranije. (j.e.)

(74) objavljeno  19. 11. 16. u 23:05 h 

********************


alt


KAPELICA U KUĆNOM DVORU

U bračkoj stijeni isklesan je Gospin lik, rad bolskog umjetnika Ivice Jakšića Čokrića Pukota. Neobična kapelica uskoro će, a najkasnije do Božića, iz Pražnica biti prenesena u dvor obitelji Malvasija, u Bolu na adresi Uz potok 2.
- Ovo je poklon mojoj mami Rajki za njezin 77. rođendan – kaže nam Manuela. – To sam odlučila u znak zahvalnosti za mamin oporavak bez posljedica od moždanog udara prije 9 godina, 16. srpnja 2007. Svake godine na taj dan, blagdan Gospe Karmelske, mama nosi cvijeće u Župnu crkvu. (j.e.)

(73) objavljeno  19. 11. 16. u 23:00 h  
subota, 19. 11. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


OBLJETNICA STRADANJA VUKOVARA I ŠKABRNJE

Bol se priključio svehrvatskom obilježavanju 25-obljetnice stradanja Vukovara, ali nisu zaboravljene ni žrtve Škabrnje. Na Loži su, u petak navečer,  zapaljene svijeće (crveni lampioni) i za sve poginule u Domovinskom ratu.
Nakon otpjevane himne, molitvu pred crkvicom Sv. Ante predvodio je o. Ivo Plenković. Potom su bolski osnovci izveli prigodni program.
Novčane priloge za uređenje Vodotornja u Vukovaru dali su brojni posjetitelji okupljeni na Loži, a oni koji to nisu učinili mogu novac ubaciti u posebnu kutiju koja će do kraja mjeseca biti u Domu kulture. (j.e.)

(72) objavljeno  18. 11. 16. u 22:15 h  

********************


alt


alt


alt


I U MOM SRCU VUKOVAR SVIJETLI!

Kao i svake godine, 18. studenoga, prigodnim programom učenici Osnovne škole Bol obilježili su Dan grada-heroja, Vukovara!
Program su vodili učenici viših razreda, a niži razredi su nadahnuti pričama o Vukovaru izradili simbole Vukovara: Vučedolsku golubicu i Vodotoranj. Uvodnim dijelom o opsadi Vukovara 1991. godine započeo je program. Lirskim crticama Siniše Glavaševića te recitacijama o djetinjstvu, mladi Boljani su dali jasnu poruku da sva djeca imaju pravo na djetinjstvo! Nakon programa uputili su se zapaliti svijeće odajući time počast svim palim i nestalim Vukovarcima kao i onima koji su dali svoje živote za Lijepu Našu tijekom Domovinskog rata.

(D.Delimar - Kvaternik, M. Biliš)

(71) objavljeno  18. 11. 16. u 22:10 h 

********************


alt


„ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU“

Devetu godinu zaredom bikeri u karavani vozili su od Prevlake do grada heroja putujući pod geslom “Zajedno u ratu, zajedno u miru”. Cijelim putem do Vukovara priključivali su im se i  motoristi iz mjesta i gradova kroz koje su prolazili. Iz Splita su krenuli i članovi Moto kluba Brač 2005 među kojima je bila i nekolicina Boljana.
U Vukovaru su zapalili svijeće i položili vijenac kod spomen-obilježja poginulim braniteljima.
Naši motoristi, Miko, Joško, Jakov, Hari i Zoran (na slici), šalju pozdrave iz Vukovara čitateljima portala boljani.info.

(70) objavljeno  18. 11. 16. u 22:00 h 

******************** 


alt


NAVIJAČI BIRAJU DIZAJN DRESA

Projekt Udruge Naš Hajduk naziva „Ili jesmo ili nismo!“ ulazi u posljednjih 12 dana. Projekt u kojem navijači Hajduka doniraju za otkup dionica, a svim donatorima 1911 kn i više Udruga se zahvalila imenom i prezimenom utkanim u treći dres.
U petak su Naš Hajduk i Klub predstavili još jednu privilegiju svim trenutnim i budućim donatorima iznosa od 1911 kn i više. Naime, prvi puta u povijesti, članovi će biti ti koji će izabrati konačan izgled Hajdukovog, već sada nazvanog navijačkog dresa. Udruga je svoje pravo dizajna prebacila na same donatore navedenog iznosa. Navijači koji nisu dosada donirali, donacijom do 30.11. također stječu pravo glasovati i izabrati dizajn dresa.
Više informacija i detaljniji prikaz dresova pogledajte na www.nashajduk.hr

(69) objavljeno  18. 11. 16. u 21:55 hpetak, 18. 11. 2016.     ********************


alt


UPALIMO SVIJEĆE ZA VUKOVAR I ŠKABRNJU

U spomen na 25. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje u Bolu će se ovoga petka (18. studenoga) paliti svijeće (lampioni) na Loži pored crkvice Sv. Ante. Svijeće treba upaliti do 17.30 sati kada počinje molitva za sve žrtve u Domovinskom ratu. Centar za kulturu u suradnji s bolskom školom priprema i prigodni program.
Na Loži se organizira prikupljanje sredstava za obnovu Vodotornja u Vukovaru, simbola stradanja grada heroja. Bol se na taj način priključuje akciji koja je ranije organizirana u cijeloj Hrvatskoj. U jesen 1991. u Bol su došle izbjeglice iz Tompojevaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Neke su porodice ostale živjeti u Bolu. U Dominikanskom samostanu od 1992. do 1996. privremeno je utočište našla Vrhbosanska visoka teološka škola iz Sarajeva. (j.e.)

(68) objavljeno  17. 11. 16. u 22:50 h 

*********************


alt


OPOMENA PRED OVRHU!

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije javno je objavila obavijest korisnicima komunalnih vezova, onima koji nisu platili svoje obaveze, da hitno, u najkraćem roku podmire svoj dug.
Za neplatiše je predviđeno raskidanje ugovora te pokretanje postupka za ovrhu. To će značiti dodatne troškove zbog sudskih pristojbi, naknade javnom bilježniku kao i plaćanje zateznih kamata.
Obavijest za korisnike komunalnih vezova u bolskoj luci objavljena je na oglasnim ploćama Općine Bol i Grabovog rata. Faksimil obavijesti je i na našem portalu, u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(69) objavljeno  17. 11. 16. u 22:45 h 

********************


alt


PRIKUPLJENO 5 TONA HRANE

Na našem je otoku u nedavnoj akciji Crvenog križa Brač prikupljeno preko pet tona hrane koja je kamionom prevezena u Osijek za Udrugu „Rijeka ljubavi“. Oni svakodnevno pomažu siromašne i socijalno ugrožene te obitelji s više djece.
U Bolu je također zabilježen masovni odaziv i prikupljene su velike količine kuhinjske soli, tjestenine, ulja, riže, šećera, juhe u vrećicama, ribljih i mesnih konzervi i marmelade. Akcija je u Bolu organizirana od 19. do 26. listopada.
Osječani su uzvratili s ljubavlju. U kamion su ukrcali slavonske jabuke koje će se idućih dana podijeliti dječjim vrtićima, školama i domovima za starije i nemoćne. (j.e.)

(66) objavljeno  17. 11. 16. u 22:40 h 
četvrtak, 17. 11. 2016.     ********************


alt


BOLJANI ZA VODOTORANJ

Vukovarski vodotoranj simbol je stradanja, ali i otpora agresorima u Domovinskom ratu. Mnogo je akcija organizirano u Hrvatskoj da se prikupe sredstva za sanaciju nastale štete, ali nikada nije dovoljno. Čini se da će na sastanku Vlade Hrvatske, u četvrtak u Vukovaru, biti odlučeno o sredstvima koja još nedostaju Vukovarcima.
Bol također želi sudjelovati u financiranju uređenja vodotornja. Zbog toga će, svi koji to žele, u posebnu kutiju ubacivati novac u petak navečer (18. studenoga) prilikom paljenja svijeća na Loži ispred crkvice Sv. Ante, a u povodu 25.godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje.
Svijeće na Loži trebaju biti upaljene do 17.30 sati kada počinje molitva i prigodni program. Misa je u Župnoj crkvi u 18 sati. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 11. 16. u 22:25 h 

********************


alt


BUVLJAK OD ČETVRTKA

Od četvrtka (17. studenog) pa do 6. prosinca u Galeriji Doma kulture biti će otvoren humanitarni buvljak. Već sada, uoči humanitarne prodaje, ima dovoljno robe i predmeta, koje su dobri Boljani donijeli kako bi pomogli u prikupljanju sredstava za udrugu Brački pupoljci i operaciju 10-godišnjeg Davida Babca. Naime, u Centru za kulturu osmislili su ovu humanitarnu akciju, ustupili su prostor za prodaju i organiziraju prodaju uz simboličnu naknadu.
Buvljak je otvoren tijekom jutra od 9 do 13 sati i poslije podne od 15 do 20 sati. (j.e.)

(65) objavljeno  16. 11. 16. u 22:20 h 

********************


alt


GOSTI NISU OSTALI GLADNI!

Nismo baš sretni kada pišemo o nekim nedostacima u Bolu, a jučerašnja priča koju smo objavili u Bolskoj kronici imala je sretan završetak, Dvije su dame, naime, vašeg novinara pitale, u utorak navečer, ima li neki otvoreni restoran jer bi naručile barem pizzu. Restorani su u Bolu navečer zatvoreni, a i vikendom cijeli dan! Poslušali su naš savjet i pizzu naručile kod „Gogija“, a Centar za kulturu, za njih deset, ustupio je prostoriju u Domu kulture. Pizzerija radi samo po sistemu dostave, svaki dan od 17 do 22 sata. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 11. 16. u 22:15 h 
srijeda, 16. 11. 2016.     ********************


alt

Po danu je i do 30 stupnjeva na suncu. Mogu uživati djeca i malobrojni turisti. Navečer nema sunca, prohladno je, ali za turiste nema otvorenog restorana.


GOSTI JOŠ DOLAZE

Prošle je godine službena statistika TZ županije objavila da je u Bolu u studenome (2015.) boravio JEDAN gost. Ove godine je nešto sasvim drugačije. Zahvaljujući eVisitoru u Uredu TZO Bol saznali smo da je evidentirano u 15 dana studenoga 14 dolazaka i 92 noćenja. Njima treba pridodati i neke koji su na dan-dva u Bol došli kod prijatelja ili rodbine.
Od nedjelje su mogli, gosti i Boljani, uživati na suncu. Tako je bilo po danu, ali zalaskom sunca bilo je prohladno. Jedna nevolja, kažu naši stari, ne dolazi sama. Gosti nemaju gdje nešto prezalogajiti jer su svi restorani u Bolu – zatvoreni. Dvije gošće koje su nas pitale (utorak u 18 sati) gdje bi mogle večerati, uputili smo na jednu od pet prodavaonica mješovite robe ili da nazovu pizzeriju GOGI (mob 091 526 6167) koja radi svakodnevno od 17 do 22 sata. (j.e.)

(64) objavljeno  15. 11. 16. u 22:05 h  

********************


alt


PRIKUPLJAJU SE STVARI ZA BUVLJAK

Stvari za humanitarni buvljak, kojeg smo najavili, mogu se donositi u galeriju Doma kulture od utorka navečer (15. studenog),  Buvljak će biti otvoren čim se poslože prve stvari, najkasnije od četvrtka 17. studenoga, u jutarnjim satima od 9 sati do 13 sati, potom u popodnevnim od 15 do 20 sati, a po potrebi i češće.
Napominjemo da se stvari mogu donirati buvljaku (sve što je upotrebljivo prodaje za udrugu Brački pupoljci i operaciju Davida Babca),  mogu se
prodavati (vrijedi posebno za skuplje predmete, za koje dio zarade ide vlasniku predmeta, a dio u humanitarne svrhe), mogu se razmijeniti (posebno vrijedi za igračke)i, te kupovati kako bi se prikupio novac u humanitarne svrhe.
Cilj humanitarnog buvljaka je ojačati praksu razmjene na razini čitavog mjesta. Stvari će se prikupljati u Centru za kulturu Bol, s urednom evidencijom o imenu vlasnika i dodijeljenim brojem.
Buvljak će trajati do 6. prosinca. (s.b.)

(63) objavljeno  15. 11. 16. u 22:00 h  

********************


alt


UPALJENA SVJETLEĆA ČESTITKA

U Dnevniku Nove TV, u utorak navečer, objavljeno je da Dubrovnik prvi u Hrvatskoj postavlja prazničku dekoraciju. Svjetleća čestitka (Sretan Božić i Nova godina) na Loži u Bol svijetli od utorka u 16.30 sati (vidi sliku), kada se inače pali javna rasvjeta. Tko je onda prvi?
„Grabov rat“ je od utorka počeo postavljanjem svjetleće dekoracije u centru mjesta, ali je kompletno dovršenje i paljenje predviđeno uoči prve nedjelje adventa, odnosno u subotu 25. studenoga. (j.e.)

(62) objavljeno  15. 11. 16. u 21:55 h  

********************


alt


MOLITVA I SVIJEĆE ZA ŽRTVE STRADANJA

U petak 18. studenoga u spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje palit će se svijeće. Od velike tragedije 1991. koja je zadesila stanovnike Vukovara i Škabrnje prošlo je 25 godina, ali patnje i žrtve se ne zaboravljaju.
Povodom Dana sjećanja Vukovar i Škabrnju u petak će se u 17.30 paliti svijeće i moliti pred crkvicom Sv. Ante na Loži.
Misa je nakon toga, u 18 sati, u Župnoj crkvi. (j.e.)

(61) objavljeno  15. 11. 16. u 21:50 h  
utorak, 15. 11. 2016.    ********************


alt

Sv. Nikola u Župnoj crkvi 6. prosinca 2015. godine


DAROVI ZA SV. NIKOLU

U tijeku su pripreme za obilježavanje blagdana sv. Nikole i darivanja najmlađih Boljana. Vijeće za proslavu sv. Nikole objavilo je popis djece koja imaju pravo na poklon. To su predškolci rođeni do 6. prosinca 2015. godine (112) i učenici prva četiri razreda Osnovne škole (61).
Ukupno 173 paketa podijelit će se 6. prosinca.
Poimenični popis djece nalazi se na oglasnim pločama Općine, ali ga objavljuje i naš portal u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI (kliknite OVDJE). Ukoliko je neko dijete izostavljeno trebaju to prijaviti roditelji do 1. prosinca na telefon 635-140, računovodstvo Centra za kulturu. (j.e.)

(60) objavljeno  14. 11. 16. u 21:10 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA STIPENDIJE

Rotary club Brač objavio je na svojim Internet stranicama natječaj za dodjelu dvije stipendije. Molbu uz odgovarajuće preslike traženih dokumenata treba dostaviti do 25. studenog na adresu: Natječaj za dodjelu stipendija Rotary cluba Brač, hotel „Bretanida“, 21400 Supetar.
Stipendija se daje od 1. listopada 2016. do 31. srpnja 2017. uz mjesečnu naknadu od 800 kuna. (j.e.)

(59) objavljeno  14. 11. 16. u 21:05 h 

********************


alt


OČEKIVANI PORAZ

MNK Bol nije uspio iznenaditi vodeći L.C.M. Python u 8. kolu I. malonogometne lige koje je odigrano u ponedjeljak: Bol – L.C.M. Pythom 4:5. Bol je jednom bio i u vodstvu (2:1), a tri puta je bilo neriješeno (1:1, 2:2, 3:3).
Strijelci za Boljane bili su Botica (2), Eterović i Rendić.
Opširnije u srijedu u rubrici SPORT. (j.e.)

(58) objavljeno  14. 11. 16. u 21:00 h 
ponedjeljak, 14. 11. 2016.     ********************


alt


DOČEK 2017. NA POLJANI

Po drugi put organizira se doček Nove godine u Bolu pod šatorom i na otvorenom. Na Poljani će 15. prosinca, tri dana ranije nego lani, početi manifestacija „Sportsko zabavni Božić“. Nastojat će se – rekao nam je jedan od organizatora Boško Botica – da sportska natjecanja završe do Božića. Uskoro će se objaviti detaljni program.
Treći put će biti podignut šator za sportska natjecanja, a drugi put se organizira  doček Nove godine.
Do kraja mjeseca počet će se postavljati u centru Bola svjetleća dekoracija. Lani je to učinjeno 28. studenoga, uoči prve nedjelje došašća (adventa). j.e.

(57) objavljeno  13. 11. 16. u 23:05 h  

********************


alt


POREZ: BOLJANI DUGUJU 11 MILIJUNA KUNA

Porezna uprava je na svojim stranicama objavila ažurirani popis dužnika sa stanjem 25. listopada. U odnosu na popis od 30. srpnja, sada su među dužnicima tri Boljanina više, a dug se povećao za 1,6 milijuna.
Na listi dužnika gdje su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji 874 imena, a Boljana je 11. U našoj županiji najviše duguje M.R. iz Ljubitovice čak 38,5  miljuna. Prvi Boljanin je na 57. mjestu sa dugom od 1.181.585 kuna. Ukupno ih je u toj grupi 11, a duguju 6.055.011 kuna. Na popisu su svi oni koji duguju više od 100 tisuća kuna.
Na popisu dužnika preko 300 tisuća kuna je  874 pravnih osoba, a iz Bola je samo jedna firma s dugom od 492.412 kuna.
Ostali porezni obveznici (građani) su u trećoj grupi i navedena su imena onih koji duguju više od 15 tisuća kuna. Iz Bola ih je 37, a najveći dužnik je 433. po redu u našoj županiji s dugom od 497.758 kuna.
Na što se odnose dugovanja: PDV, porez na dobit, porez i prirez na dohodak, porez za obavezna osiguranja, trošarine, porez na promet nekretnina i carinski dug. Ukupno 48 Boljana i jedna bolska firma duguju 11.043.109 kuna, a 30. srpnja to je iznosilo 9.383.057 kuna. (j.e.)

(56) objavljeno  13. 11. 16. u 23:00 h  

********************


alt

Štekat caffe bara Big Blue, u nedjelju u 11 sati


KAVA NA SUNCU

Za razliku od unutrašnjosti Lijepe naše, gdje su temperature u nedjelju bile oko 5 stupnjeva, a uz to maglovito, djelomično ili potpuno oblačno, u Bolu je bilo vedro, sunčano i toplo. Službeno je objavljeno da je u 13 sati temperatura zraka bila 15, a mora 20 stupnjeva. Međutim, u zavjetrini i na suncu, izmjereno je 32 stupnja! Mnogi su iskoristili lijepi dan i uživali na suncu ispijajući jutarnju kavu.
Meteorolozi najavljuju zahlađenje i buru. Glavno je da ne predviđaju kišu do petka.
Šteta što Live kamere u nedjelju nisu radile pa da vide oni podalje od Bola kako  uživamo na suncu. Čak smo imali u subotu i nedjelju redovitu katamaransku vezu sa Splitom, a za Lastovo i Korčulu bila je u prekidu. (j.e.)

(55) objavljeno  13. 11. 16. u 22:55 h   
nedjelja, 13. 11. 2016.     ********************


alt


SABATINA: ZLATNE I SREBRNA MEDALJA

Na ovogodišnjoj Sabatini, održanoj u Neumu, sudjelovali su vinari iz Hrvatske, BiH, Italije, Slovenije, Srbije i Crne Gore a među 364 prijavljena uzorka vina nagrade su pobrala i tri Boljanina.
Ovogodišnja Sabatina, za razliku od prethodnih 25, koje su se održavala diljem Dalmacije upriličena je u Neumu (BiH) sa ciljem popularizacije dalmatinskih i hercegovačkih vina. Ako je suditi po masovnom odazivu vinara te stručno znanstvenim predavanjima neumska Sabatina je nedvojbeno uspjela. Kako je istaknuto u Neumu, Sabatinom težaci, vinogradari i vinari obilježavaju završetak berbe grožđa.
Vrhunac Sabatine je ocjenjivanje vina, a ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih stručnjaka enologa, nije imao nimalo lagan zadataka među 364 uzorka vrhunskih vina odabrati najbolja buteljirana vina, otvorena vina te jaka alkoholna pića. Ocjenjivala se boja, bistrina, okus i miris te izgled i pakiranje vina.
Ukupni šampion Sabatine 2016 je vino Traminac izborna berba bobica 2012, Iločki podrumi Ilok.
Zlatne diplome za kvalitetu otvorenih i mladih vina dobili su: PLAVAC MALI 2015. OPG Denis Barhanović (certificirana  ekološka proizvodnja) i PLAVAC MALI 2016. OPG Smiljenko Pavišić.
Srebrnu diplomu za kvalitetu dobio je PLAVAC MALI 2013. Mate Šćepanovića. (brač online)

(54) objavljeno  12. 11. 16. u 22:30 h 

********************


alt


PEŠUTIĆU DIPLOMA U MAKARSKOJ

Ovogodišnji, drugi po redu, Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te suorganizaciji Grada Makarska, TZ Makarska, hotela Meteor održao se od  8. do 11. studenog u gradu Makarska, u hotelu Meteor. Na festivalu je bilo oko 200 sudionika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Italije, koji su uz posjetitelje, sudjelovali na edukacijama, radionicama i natjecanjima.
U Makarskoj je bio i Toni (Tonči) Pešutić, konobar iz restorana „Vusio“, koji je u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojio četvrto mjesto u izradi tatarskog bifteka.
- Medalja mi je izmakla za svega nekoliko bodova – kaže nam Toni Pešutić po povratku u Bol. – Moglo je biti bolje, ali nisam razočaran. Bilo mi je to prvo međunarodno natjecanje. Dogodine idem po zlatnu medalju.
Pobjednica u izradi tatarskog bifteka je Katarina Kuba iz splitskog bistroa „Bepa“. Prije dvije godine radila je u Bolu, u restoranu „Ranč“, kao kuharica. (j.e.)

(53) objavljeno  12. 11. 16. u 22:25 h 

********************


alt


STIGLO CJEPIVO U LJEKARNU

Cijepljenje protiv gripe u Bolu je počelo 2. Studenog. Pravo na besplatno cijepljenje imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, osobe koje su u Domu za starije, zdravstveni radnici, trudnice … Ostali, ako se žele cijepiti, morat će platiti cjepivo. Određene količine su stigli u bolsku ljekarnu. Za kupnju cjepiva protiv gripe potreban je bijeli liječnički recept, a cijepljenje je u ambulanti. (j.e.)

(52) objavljeno  12. 11. 16. u 22:20 h  

********************


alt

Znaju i žene tulumariti,pa do jutra slaviti uspješnu poslovnu godinu. Prije zatvaranja u konobu Dalmatino navratile su Vinka, Katija, Janja, Darija, Diana, Marijana i Štefica

ZATVORENA I KONOBA „DALMATINO“

U studenom ne fali informacija o zatvaranju hotela, restorana, kafića … Subota je bio zadnji dan rada u konobi „Dalmatino“. Konoba je otvorena 9. travnja, a sada slijede odmori. U zimskim mjesecima bit će i manjih intervencija na uređenju interijera.
Ponovno otvaranje planira se pred Uskrs 2017. godine. (j.e.) 

(51) objavljeno  12. 11. 16. u 22:10 h 

********************


alt


JAPNENICA – KAKO SU GRADILI NAŠI STARI

Prije više od godinu dana startala je ideja o vapnenici. Ekipa se posložila, u sastavu udruga Zemlja za nas, Osnovna škola Pučišća i LVC Brač. Projekt je napisan, nakon mjeseci čekanja i odobren, od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. A onda su krenule muke - kako sagraditi vapnenicu koja na Braču nije sagrađena točno 41 godinu? Kako svima objasniti zašto je uopće gradimo? No, 21. travnja, gradnja je krenula. Prvo skromno, uz neumornog i divnog meštra Jozu, a onda se odjednom oko vapnenice skupilo preko 100 volontera sa svih strana svijeta. Škljocali su fotoaparati, snimale kamere, kotrljali se kamenčići, a vapnenica je samo rasla. Kako je tekao proces gradnje, tko su bili graditelji, zašto je ovo povijesna akcija, saznajte u Domu kulture Bol, u utorak 15. studenoga u 18.30 sati. Predavanje i prezentaciju projekta održat će Dijana Šabić, tajnica ANTROPOP-a. (I.B.I.)

(50) objavljeno  12. 11. 16. u 22:05 h 

********************


alt


TEŠKA UTAKMICA ZA MNK BOL

Malonogometna ekipa Bol u 8. kolu, koje se igra u ponedjeljak 14. studenoga, imat će težak zadatak. Boljani dočekuju vodeću momčad u I. ligi koja ima 18 bodova, 6 pobjeda i samo jedan poraz. Bol je 12. sa 6 bodova, dvije pobjede i četiri poraza, ali i jednu utakmicu manje.
Utakmica Bol – L.C.M. Python igra se u Velikoj dvorani SC Gripe  u Splitu s početkom u 17.55 sati. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 11. 16. u 22:00 h 
subota, 12. 11. 2016.     ********************


alt

19. Međunarodni festival turističkog filma: laureati za predstavu i film, Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman


alt

Sudionici predstave "Zmajevo selo"


„ZMAJEVO SELO“:  NAGRADE AUTORIMA

Predstava "Zmajevo selo" koja je u Murvici igrala u ljeto 2015. godinu, na koju su turisti i Boljani putovali turističkim vlakićem i gledali je pješačeći Murvicom i prateći glumce po murvičkim kalama i konobama,  putuje dalje u svijet i dobiva priznanja. Istoimeni film snimio je redatelj Šime Strikoman, a film "Zmajevo selo“ nagrađen je u petak navečer u Solinu na 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma. Sama predstava „Zmajevo selo“ prikazala je život pustinjaka koji su bježali pred Turcima nastanivši se u Zmajevoj špilji i pustinjačkim samostanima pokraj Murvice, kao i njihov suživot s lokalnim stanovništvom. Predstava je nastala u suradnji „Hrvatske čitaonice“, Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split, a u njoj su uz studente Umjetničke akademije u Splitu glumili i mještani Murvice kao glumci naturščici.
Film o predstavi „Zmajevo selo“ ušao je u izbor među 65 nagrađenih filmova na festivalu na koji je pristiglo 265 turističkih, putopisnih, dokumentarnih i kulturološko-povijesnih filmova iz 57 zemalja svijeta. Priznanje je dobila i ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ u Bolu Jadranka Nejašmić. Europska federacija turističkih novinara dodijelila joj je Povelju F.E.S.T., kako stoji u obrazloženju, za izuzetno stručnu, profesionalnu i entuzijastičnu postavu predstave „Zmajevo selo“, te zbog aktivnog poticanja lokalnog stanovništava kao i mladih obrazovanih ljudi da pridonose originalnosti izričaja u autohtonom ambijentu promovirajući time raznolikost, tradicijsko kulturno bogatstvo, te prošlost i suvremenost Hrvatske. (S. Baković)

(48) objavljeno 11. 11. 16. u 23:10 h 

********************


alt

Biciklisti su krenuli iz Bola ...


alt

Svi su, mladi i stariji, došli do Murvice


REKREACIJA NA BICIKLIMA

Vlado Anić poveo je u petak ujutro, točno u zakazano vrijeme (9 sati), 25 biciklista svih uzrasta. Vozilo se od benzinske postaje prema Murvici i natrag. Bila je to prva vožnja po jednoj od 25 biciklističkih staza na Braču. Za prvi put, ali i zbog onih najmlađih, odabrana je najlakša dionica po kamenoj šetnici i asfaltu, duga 13 kilometara.
Ubuduće bi, kako nam je najavio direktor Turističke zajednice Markito Marinković, trebalo biti više ovih akcija. Posebno u zimskom periodu. (j.e.)

(47) objavljeno  11. 11. 16. u 23:00 h  
petak, 11. 11. 2016.     ********************


alt


TREĆE IZMJENE PROSTORNOG PLANA

Treće izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Bol moraju proći stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Poduži je spisak onoga što se mijenja ili dopunjuje, a što je usvojeno na sjednici Općinskog vijeća 27. srpnja. Kompletni materijali objavljeni su na službenom portalu Općine Bol i bilo bi dobro da to pročita što više ljudi. Radi se, između ostalog, o utvrđivanju koridora za žičaru Bol – Vidova gora, izgradnju solarnih elektrana, eksploataciju morske soli iz malih solana … Ukupno je navedeno 25 stavki, a nama se čini posebno interesantnim namjera legalizacije sidrišta istočno i zapadno od plaže Zlatni rat te kod Murvice, proširenje područja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ispravak nove visine građevina za objekte turističko ugostiteljske namjene, legalizacija bazena površine do 40 kvadrata, mogućnost izgradnje kokošinjaca 100 metara od mora i isto toliko od granice građevinske zone …
Čak 16 državnih i županijskih tijela trebaju dati svoje mišljenje na planirane izmjene i dopune PPU-a. Naravno, organizirat će se i javne tribine. (j.e.)

(46) objavljeno  10. 11. 16. u 23:05 h 

********************


alt


BICIKLIJADA U PETAK

Na inicijativu Turističke zajednice, ovoga petka (11. studenoga) se organizira masovna vožnja biciklima od benzinske postaje do Murvice i natrag. To je jedna od staza ucrtanih na biciklističkoj karti otoka Brača. Start je u 9 sati, a staza je asfaltirana u cijeloj dužini vožnje.
Za sudjelovanje nema nikakvog ograničenja. Dobro su došli svi oni koji imaju biciklu i dobru volju za malo rekreacije. (j.e.)

(45) objavljeno  10. 11. 16. u 23:00 h 

********************


alt


SUBOTA JE ZADNJI  DAN

Za Konobu „Dalmatino“ ovogodišnja sezona završava u subotu 12. studenoga. Prilika je posljednja dva radna dana, u petak i subotu, iskoristiti ponudu koju daje Drago Eterović: glavno jelo i piće za 100 kuna, a za 150 se još dobije predjelo i desert na kraju.
Konoba „Dalmatino“ ponovno će se otvorioti pred Uskrs 2017. Godine.
Zatvaranjem „Dalmatina“, koliko je nama poznato, sljedećeg vikenda u Bolu neće biti otvoren ni jedan restoran. Od ponedjeljka do petka ručati se može samo u restoranu „Santo“. (j.e.)

(44) objavljeno  10. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt


TOTAL FITNESS: SUBOTOM RANIJE

Od ovoga tjedna Boško Botica odvojeno vježba, muške i ženske, na Total Fitnessu. Vježbe su utorkom i srijedom, ali će od ove subote u Dom kulture muški dolaziti u 18:30, a dame u 19.30 sati.
Satnica utorkom i  srijedom ostaje kao i do sada. (j.e.)

(43) objavljeno  10. 11. 16. u 22:50 h  
četvrtak, 10. 11. 2016.     ********************


alt

Goran Međimurec iz tvrtke O-K-TEH  demonstrira rad novog uređaja za čišćenje ulica


alt

Direktor Grabovog rata Mirko Perić uvjerio se u efikasnost "Gluttona"


BOL KUPUJE NOVI USISAVAČ?

Bol bi mogao dobiti suvremeno komunalno vozilo za čišćenje javnih površina. U srijedu smo bili nazočni prezentaciji na Studencu. Zagrebačka tvrtka 0-K-TEH, koja je na tržištu od 1992. godine, nudi između ostalog i komunalnu opremu najpoznatijih svjetskih proizvođača. Usisavač „Glutton“, proizveden u Belgiji, ima baterije koje omogućavaju rad 12 do 16 sati. Stroj je skoro bešuman, lagan za rukovanje i predstavnici „Grabovog rata“ bili su impresionirani onim što su vidjeli.
Zagrebačka tvrtka je uvoznik i serviser, a cijena može biti jedini razlog što se „Gluttonom“ neće uskoro čistiti bolske ulice i trgovi. (j.e.)

(42) objavljeno  09. 11. 16. u 23:15 h 

********************


alt

Nikica Trutanić čita priče naše Bolke Maje Brajko Livaković "Zlatnorata"


alt

Jadranka Nejašmić, ravnateljica Općinske knjižnice: 40 godina rada u kulturi i turizmu


KNJIŽNICA U TURIZMU

U bolskoj knjižnici nalazi se 21 tisuća knjiga, među kojima beletristika i publicistika stranih i hrvatskih autora, brojne monografije hrvatskih umjetnika, regija i gradova, kulturne i prirodne baštine, turistički vodiči na čak 8 jezika, kao i notni zapisi i CD-i dalmatinske klapske pjesme itd. Upravo zbog ovako bogatog fundusa, osim Boljana, u knjižnicu se svakoga ljeta učlanjuje i sve više turista. Ove se godine u bolsku knjižnicu učlanilo 110 gostiju i platilo godišnju članarinu, a iskaznicu su mogli koristiti i svi članovi obitelji i prijatelji.
U knjižnom „kredencu“ uz kafić Barka, tzv. BookCrossing knjižnici, gosti su uzimali knjige i ostavljali svoje, pa sada knjige razmijenjene u Bolu putuju svijetom (obrađeno 220 knjiga, a sigurno ih je i više). U dvorištu knjižnice održavana su predavanja i različiti programi, potom večeri poezije u Karelovića dvoru koji je za  scenska događanja otvoren protekle sezone. Ovoga ljeta i bolska je šetnica postala scenski prostor kada je u srpnju postavljena izložba bračkih suhozida i lokvi pod nazivom „Brač: kamen i voda“, te organiziran nastup bračkih klapa, dječjeg folklora i mandolinista, kao i čitanje Nazorovih stihova o Braču na više jezika. Jasno je da bolska knjižnica i njezini programi daju značajan doprinos turističkoj ponudi i promicanju kulturnog turizma kroz aktivnosti knjižnice.
Prošle godine glavni je program knjižnice bila višejezična, interaktivna, peripatetička predstava „Zmajevo selo“ nastala u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i HNK Split o suživotu Murvičana i pustinjaka koji su obitavali u špilji i samostanima u brdu iznad sela od 15. do 20. stoljeća. Predstava je prikazana deset puta, a posjetilo ju je 500 ljudi iz 15 zemalja. O predstavi je redatelj i snimatelj Šime Strikoman snimio i kratki dokumentarni film „Zmajevo selo", ranije je (2014.) snimio i dokumentarni film "BookBol".

Mnogi vrijedni programi i projekti začeti su u kreativnom prostoru bolske knjižnice i njezine voditeljice Jadranke Nejašmić, od samog Bolskog lita utemeljenog 1989. godine, potom iniciranja uređenja Paloca - Kuće u kući kao bolskog kazališta 1998. godine, obnavljanja bračkih nošnji te osnivanje folklorne družine „Krejonca“ 1999. godine, iniciranja suradnje s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš i organiziranje debitantskih večeri Festivala u Bolu 2000. godine, organiziranje međunarodne dječje likovne radionice tijekom ljeta počevši od 1997. godine, iniciranje osnivanja Područnog odjela Glazbene škole Josipa Hatzea Split u Bolu 1997. godine, te osnivanje programa promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti HUM/CROART 2009. godine.
- Moj životni imperativ jest: biti svoj, originalan, ne biti ničija kopija, biti izvan mase, ploviti uzvodno, oblačiti se u žuto dok su svi oko mene u crnom. Stvarati svoj izvorni, originalni proizvod, ne biti kopija svijeta kojem nedostaje mašte i kreativnosti, već se napajati sa nepresušnog vrela našeg bogatog kulturnog naslijeđa. Tome težim tijekom čitavog svojeg 40-godišnjeg rada u kulturi i turizmu. Smatram da bi se na tome trebala temeljiti i strategija razvoja našega turizma. To je jedini pravi put naše turističke ponude, dakle, u prvom redu, valorizacija naše bogate kulturne baštine. Mišljenja sam da je održivi razvoj ovih naših prostora moguć jedino kroz promicanje kulturnog turizma – rekla nam je ravnateljica Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić. (s.b.)

(41) objavljeno  09. 11. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Sve se utakmice igraju srijedom u Supetru (foto: nina_photography/brač online)


NOVI BODOVI IZ SUPETRA

MNK Bol je u II. kolu Bračke lige malog nogometa u srijedu pobijedio ekipu Sedmo nebo Konoba Tomić rezultatom 3:2. Bila je to utakmica s mnogo uzbuđenja, ali su Boljani na kraju zasluženo slavili.
Iduće srijede se igra III. kolo a MNK Bol je slobodan. (j.e.)

(40) objavljeno  09. 11. 16. u 23:00 h 
srijeda, 09. 11. 2016.     ********************


alt


alt

Ponovno osvojile zlato: boćarice iz Aerodroma Brač sa svojim izbornikom


BLUESUNIJADA U BOLU

U Bluesun hotelima u Bolu organizirano je od ponedjeljka do srijede tradicionalno druženje zaposlenika na tzv. Bluesunijadi . Okupilo ih se 650 iz Brela, Tučepa, Starigrad Paklenice, Marije Bistrice i Bola.
Pod vodstvom izbornika Berislava Grebenara, zlatne boćarice su zaposlenice Aerodroma Brač d.o.o.: Ecija Martinović, Dina Radić i Anna Hero. One su pobijedile i prošle godine u Tučepima.
Na završnoj svečanosti, u utorak navečer u hotelu „Elaphusa“, proglašeni su najbolji prema ocjenama gostiju anketiranih prošlog ljeta u Bluesun hotelima. (j.e.)

(39) objavljeno  08. 11. 16. u 22:10 h  

********************


alt

Dvorana u Domu kulture


TOTAL FITNESS: MUŠKI ODVOJENO

U Domu kulture od 27. rujna svakog utorka, srijede i subote organizira se Total Fitness. Novost je što od 8. studenoga muški vježbaju odvojeno od žena. One vježbaju od 20 sati, a muški će to činiti od 21 sat.
U planu je da subotom vježbanje počne nešto ranije, možda žene u 18.30, a muški u 19.30 sati. (j.e.)

(38) objavljeno  08. 11. 16. u 22:05 h 

********************


alt


STABLO KOJE PRIJETI

U parku, sjeverno od zgrade nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“, rezerviranom za pse, jedno se stablo opasno nagnulo i da se nije naslonilo na drugo stablo bilo bi sada na podu. Potrebno je da netko od zaduženih za održavanje parka to barem uoči čitajući ovaj portal. Stablo treba što prije ukloniti jer postoji opasnost da padne kada bude u parku netko sa svojim kućnim ljubimcem. (j.e.)

(37) objavljeno  08. 11. 16. u 22:00 h utorak, 08. 11. 2016.     ********************


alt


RIBA U SRIJEDU UJUTRO

"Svjetlica" je u ponedjeljak navečer isplovila u ribolov. Povratak se očekuje u utorak kasno navečer, a tek ulovljena riba prodavati će se na bolskoj ribarnici već od rana jutra u srijedu. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 11. 16. u 11.45 h 

********************


alt


HUMANITARNI BUVLJAK

U predbožićno vrijeme darivanja, od 15. studenog do 6. prosinca,  u Bolu će se u prostoriji Galerije Doma kulture održati humanitarni buvljak. Zamišljeno je da mještani daruju svoju rabljenu i nekorištenu odjeću kao i druge predmete u dobrom stanju koji će se potom prodavati po umjerenoj i prihvatljivoj cijeni.
Sve što buvljak zaradi, uplatit će se isključivo u humanitarne svrhe, udruzi Brački pupoljci, te obitelji Babac kojoj je novac potreban za liječenje i operaciju malog Davida.
Ako netko ima kod kuće skuplje predmete, značajnije novčane vrijednosti koji su rezultat neke pogrešne kupnje, postoji mogućnost da se takvi predmeti na buvljaku prodaju, pa 80% od prodaje ide vlasniku, a 20% humanitarnom fondu.
Stvari će se prikupljati u Centru za kulturu, s urednom evidencijom o imenu vlasnika i dodijeljenim brojem.
Centar za kulturu moli da se roba ne donosi prije 15. studenog, a naknadno će biti objavljeno precizno vrijeme početka prikupljanja stvari.
Kada završi humanitarni buvljak, odmah kreće poznata akcija "Darujem ti dar, ne traži mu kvari", skupljanje i darivanje igračaka među djecom. O toj akciji nešto opširnije naknadno.

(s. baković)

(35) objavljeno  07. 11. 16. u 21:10 h 

********************


alt


POZIV BICIKLISTIMA ZA PETAK

Po jednoj od novooznačenih biciklističkih staza – priopćio nam je direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković - organizira se sljedećeg petka, 11. studenoga, biciklistička tura za sve mještane, uključivo naravno i djecu, iz Bola i Murvice. Staza je ukupne dužine 19,80 km, ali će se u petak voziti 13 kilometara i to samo po asfaltnoj cesti, od Bola do Murvice i natrag.
Sastanak biciklista, koje će voditi Vlado Anić, je u petak u 9 sati na benzinskoj postaji.
Prijave za sudjelovanje zainteresirani trebaju prijaviti do četvrtka na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili osobno, tijekom jutra, u Ured TZO. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 11. 16. u 21:00 h 

********************


alt


MALI NOGOMET: BOL - KIDAN ŽILE 5:4

MNK BOL u sedmom kolu došao je do druge pobjede i sada ima šest bodova: BOL - KIDAN ŽILE 5:4. Strijelci za Bol su Roić (3), Z. Matulić i Botica. Utakmica je odigrana u ponedjeljak u dvorani SC Gripe s početkom u 21.45 sati.

Bol još nije odigrao jednu utakmicu, odgođenu u I. kolu.

Opširniji izvještaj sutra (srijeda) u rubrici SPORT. (j.e.)

(33) objavljeno  07. 11. 16. u 23:15 h
ponedjeljak, 07. 11. 2016.     ***************


alt

Jugo u Bolu, 6. studenoga u 14 sati


JUGO OMETA POMORSKI PROMET

Ove nedjelje bolski porat nije bio razlog što nije dolazio katamaran, ni u 13.25 za Split ni u 17.00 sati iz Splita. Ostao je katamaran od petka navečer u Jelsi jer je jako jugo u Bračkom kanalu i Bračkim vratima bio razlog prekidu katamaranskih veza na splitskom području (Korčula – Split, Jelsa – Split i Ubli – Split). U Bolu nije u nedjelju bilo problema s jugom.
Meteorolozi najavljuju smirivanje juga pa se može očekivati u ponedjeljak normalizacija pomorskog prometa. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 11. 16. u 22:55 h 

********************


alt


ZAŠTO NE VOZI BUS?

„Zašto autobus iz Bola u 10.45 nije vozio za Supetar iako je to istaknuto na voznom redu, na autobusnom kolodvoru“ – pitao je D.P. upravu i prometnika Autotransa u Supetru.
Joško Pulišelić, Autotransov direktor za područje Dalmacije, šalje e mail poruku Turističkoj zajednici Bol, agenciji Adria Tours, našem portalu (boljani.info) i svom prometniku:


„Poštovani,
Kako vidite iz niže priložene prepiske, sukladno registriranim voznim redovima, u razdoblju od iza Svih svetih do 01. svibnja ukidaju se polasci za Bol u 09,00 iz Supetra, te analogno tome povratak iz Bola u 10,45 sati. To se vrši već više godina po ustaljenom rasporedu – u cilju racionalizacije prometne mreže sukladno potrebama tržišta i izdanim dozvolama za obavljanje županijskog linijskog prijevoza.
Naša prometna služba ostavila je o tome obavijest na čekaonici u Bolu, ali očito ju je netko uklonio, a mi nemamo ključ kako bi uredili oglasnu tablu.
Stoga molimo za Vašu pomoć da se možebitnim putnicima osigura točna informacija.
Srdačan pozdrav, Joško Pulišelić“


Naš portal je već prvog dana vožnje po novom rasporedu objavi novi raspored iz kojeg je vidljivo da nema autobusa u 10.45 iz Bola za Supetar. Učinila je to i TZO na svojoj oglasnoj tabli u svom Uredu.
Možda je vozač i nalijepio novi vozni red, ali je zaboravio skinuti stari. Netko je (možda) uklonio novi raspored, ali i danas (6. studenoga) još stoji onaj stari. Promjena je samo to što je urednik portala olovkom prekrižio „spornu“ satnicu u 10.45 sati.
Savjetujemo: treba nazvati agenciju Adria Tours, koja je ljetos prodavala karte za autobuse, da iza stakla unutra agencije, koja je sada zatvorena, nalijepi novi vozni red. Sigurni smo da će to oni učiniti. Na zadovoljstvo putnika. (j.e.)

(31) objavljeno  06. 11. 16. u 22:50 h 

********************


alt


BALETNI STUDIO OD SRIJEDE

Baletni studio Centra za kulturu počinje s radom od srijede 9. studenoga. Vježbat će se srijedom i četvrtkom, a točna sadnica utvrdit će se na prvom sastanku u srijedu u 17 sati. Djeca koja imaju taj dan nastavu poslije podne doći će na dogovor s voditeljicom Nives Rumora nakon nastave. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 11. 16. u 22:45 h  

********************


alt


alt


OBLJETNICE: BOLSKI DVD NA PROSLAVI U OTOKU

Dragovoljno vatrogasno društvo (DVD) grada Otoka u Vukovarsko srijemskoj županiji, obilježilo je u nedjelju 120. obljetnicu djelovanja i postojanja. Tim su povodom upriličili pokaznu vježbu dok su na svečanoj sjednici Skupštine Društva uručene nagrade i priznanja. Bolski DVD predstavljali su Nikša Bjelobradić, zapovjednik, Stipe Marinković, dozapovjednik i Zoran Karninčić, član uprave DVD-a Bol.
“Ponosni smo na proteklih 120 godina djelovanja i rada. DVD Otok djelovao je i u najtežim trenucima, a mnogo je naših članova sudjelovalo u Domovinskom ratu u kojem smo gasili požare izazvane topničkim napadima na Otok”, kazao je predsjednik DVD Otok Marin Štivičević.
Posebice je istaknuo porebu rada s djecom i mladeži rekavši kako najstariji član Duštva, Ivica Bakoš, ima 96 godina. Zahvalio se građanima Otoka na podršci u radu kao i Vladi austrijske pokrajine Tirol koja je Otoku darovala navalno vatrogasno vozilo.
Nakon svete misi u Žunoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, na platou ispred dječjeg vrtića izvedena je pokazna vježba spašavanja ozlijeđene osobe iz osobnog automobila na kojem je buknuo požar.
Otočki DVD osnovan je 10. svibnja 1896. godine. Grad Otok ima 5.858 stanovnika. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 11. 16. u 22:40 h  
nedjelja, 06. 11. 2016.     ********************


alt

Konoba "Dalmatino" zatvara se 13. studenoga. U restoran "Santo" može se samo na ručak od ponedjeljka do petka, subotom i nedjeljom u Bolu ne radi ni jedan restoran!? Ljeti ima u Bolu 23 restorana, 7 pizzerija, 3 fast fooda ...


ŽIVOT U ZIMSKOM PERIODU

Mnogi, koji ljeti dolaze u Bol, zavide nam što stanujemo cijele godine u tako živopisnom mjestu. U Bolu zna biti lijepo i u zimskom periodu, ali samo ako je sunčano i bez vjetra. Ovdašnji žitelji nimalo se ne raduju buri i jugu. Još je tužnije kada pada kiša. Puste su bolske ulice, a u mjestu nema posebnih događanja. Još je manje ugodno slučajnim gostima. Sve je naime – zatvoreno. Od 23 restorana koji rade tijekom ljeta, sada radi tek nekoliko. Restoran „Santo“ otvoren je od ponedjeljka do petka tijekom jutra. Subotom i nedjeljom je zatvoreno. Konoba „Dalmatino“ otvorena je još do 13. studenog, od 12 do 24 sata, a onda se zatvara. Restoran „Ranč“ je, zbog žalosti, zatvoren do 15. studenog, a ukoliko se i otvori radit će samo tijekom jutra. Na otvaranje ostalih 20 restorana trebat će čekati još barem šest mjeseci.
Zatvorena su i sva tri fast fooda i sedam pizzerije.
Trenutno su otvorena samo četiri caffe bara: Loža, Big Blue, Taverna Riva i Marinero.
Može li se nešto promijeniti? (j.e.)

(28) objavljeno  05. 11. 16. u 23:45 h 

********************


alt


„INA“ SAMO UJUTRO

Već smo pisali, ali je dobro ponoviti: od ponedjeljka benzinska postaja u Bolu radit će samo tijekom jutra, od 7 do 13 sati. Ove nedjelje (6. studenoga) radno vrijeme je od 7 do 12 sati, ali ubuduće nedjeljom INA neće raditi u Bolu.
Novi raspored rada ostaje do sredine prosinca kada se, zbog praznika, mogu očekivati neke promjene. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 11. 16. u 23:40 h 

********************


alt


„VIDI“ NE SMETA JUGO

Ponovno je, ovoga puta zbog juga, došlo do poremećaja u pomorskom prometu. U subotu su u prekidu bile katamaranske linije Splita – Hvar – Vela luka – Ubli te Split – Hvar – Korčula. Za čudo, ovoga puta je katamaran „Vida“ došao u Bol i nastavio za Jelsu.
U prekidu su zbog vremenskih neprilika u prekidu neke trajektne, katamaranske ili brodske veze na riječkom i šibenskom području. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 11. 16. u 23:35 h 

********************


alt


MALI NOGOMET: BOL – KIDAN ŽILE

U ponedjeljak (7. studenoga) igra se sedmo kolo I. malonogometne lige. Bol i Kidan žile igraju zadnju utakmicu u dvorani Gripe u Splitu s početkom u 21.45 sati.
Kidan žile je trenutno 5. na tablici sa 10 bodova, a Bol je 13. sa 3 boda ali i utakmicom manje.
U 7. kolu nemaju pravo nastupa Tomislav Mikulić (crveni karton) i Jure Klarić (3 žuta kartona).

(25) objavljeno  05. 11. 16. u 23:30 h  
subota, 05. 11. 2016.     ********************


alt


alt


POSJET ZMAJEVOJ ŠPILJI, S RAZLOGOM

Na inicijativu Turističke zajednice organiziran je u petak posjet Zmajevoj špilji. Po lijepom i sunčanom vremenu na parkiralištu u Murvici okupilo se dvadesetak Boljana, uglavnom Bolki, koje je pozdravio direktor TZO Markito Marinković i poželio im ugodno jutro i uspon do Zmajeve špilje. Vodio ih je, ovih dana medijska zvijezda, turistički vodič godine Zoran Kojdić iz Murvice, koji je to priznanje dobio na Danima hrvatskog turizma. On ih  je, ne prvi put, besplatno poveo na obilazak koji je trajao s usponom, pauzama, razgledanjem i spustom ukupno 3,5 sata. (j.e.)

*****
Od špilja ponad Murvice najpoznatija je Zmajeva spilja ili Zmajeva pećina. Ta je redovnička pustinja taj naziv dobila zbog tajanstvenog reljefa zmaja pronađenog u njoj. Spomenik je pećinskoga samostanskog života popova glagoljaša iz 15. stoljeća. Sama špilja duga je 20 metara i podijeljena u četiri prostorije. Zmaja je urezao nepoznati redovnik u 15. stoljeću, kada su glagoljaši živjeli u špilji i čak u njoj sagradili kapelicu posvećenu Gospi.
Glagoljaški misal iz 1483. godine, pronađen u Zmajevoj spilji, danas je u Dominikanskom samostanu u Bolu.
Osim što se zna da su izgradili samostan iznad Dračeve luke u koji su i preselili, smatra se da su ti glagoljaši kasnije osnovali obližnju Pustinju Blaca, do koje put vodi kroz Murvicu. Nekada otvorena za posjet, Zmajeva špilja je bila oštećena i pokradena, pa je danas zatvorena željeznim vratima, tako da se posjet može organizirati samo u pratnji vodiča (Zorana Kojdića) koji ima ključ. Od Murvice do špilje uspon traje do sat vremena, a iz špilje se pruža prekrasan pogled na otok Hvar.

(24) objavljeno  04. 11. 16. u 21:20 h 
petak, 04. 11. 2016.     ********************


alt

Vjenčanje na plaži Zlatni rat (2016. godina)


alt

Brojna publika prati izvlačenje ribarske mreže (2008. godina)


NOVO U PONUDI: VJENČANJE NA ZLATNOM RATU

Za iduću sezonu Ured Turističke zajednice namjerava uvesti jednu novu ponudu: organizaciju vjenčanja na plaži Zlatni rat! Događalo se i ranijih godina da su se tamo sklapali brakovi, a ove ih se godine vjenčalo 8 parova iz inozemstva. Na svojem portalu TZO bi javno objavila namjeru organiziranja vjenčanja, a parovima bi se ponudila kompletna usluga: prijevoz do Bola, rezervacija smještaja i dogovor s matičarom, vožnja brodom ili turističkim vlakićem, dekoracija prostora, vatromet, svadbena večera …
Mi bi dodali i naš prijedlog: da se jedanput godišnje, u predsezoni ili posezoni, organizira vjenčanje istovremeno više parova. Osim jednog para iz Hrvatske, bili bi pozvani parovi iz država čiji su gosti najbrojniji u Bolu (Njemačka, Švedska, Austrija, Slovenija …). Nešto slično već je organizirano na Plitvičkim jezerima.
Mnogo je puta rečeno i napisano da nije dovoljno nuditi gostima samo sunce i more. Ima događanja i ponuda što može biti interesantno gostima. Početkom svibnja već se organizira maraton „Đir oko Bola“, a Big Blue planira za listopad 2017. godine i biciklističku trku „Na dva kola oko Bola“.
Nekada su u Bolu bili atraktivni izleti na mazgama do Murvice i do vrha Vidove gore. Danas to nema tko organizirati, ali više nema ni mazgi. Moglo bi se obnoviti izvlačenje ribarske mreže na Zlatnom ratu što se činilo petkom (2008. godine) ili možda organizirati natjecanja u vožnji pedalina … Ne traži to velike troškove, ali nedostaje volje da se ponudi nešto novo. Zbog toga ideja Turističke zajednice, da organizira vjenčanja na Zlatnom ratu, ili nekoj drugoj lokaciji, je svojevrsno iznenađenja, ali svakako namjera vrijedna hvale. (j.e.)

(23) objavljeno  03. 11. 16. u 22:20 h 

********************


alt


UREĐUJE SE STARI PUT DO MURVICE

Od petka pa iduća četiri dana Hrvatske šume će uređivati protupožarni put, od kampa Njiva do priključka starog puta za Murvicu na asfaltnu cestu – javio nam je komunalni redar Zdravko Bartulović. Ukupna dužina puta je 3,5 kilometra. Iako će to biti makadamski put, koji se prvenstveno uređuje za prolaz vatrogasnih vozila u slučaju požara, njime će se koristiti i oni koji tamo imaju poljoprivredno zemljište, vinograde i maslinike. (j.e.)

(22) objavljeno  03. 11. 16. u 22:15 h 

*********************


alt


GORIVO SAMO UJUTRO!

Dobili smo potvrdu jučerašnje najave o novom radnom vremenu benzinske postaje. Od idućeg ponedjeljka, 7. studenoga, INA će biti otvorena samo tijekom jutra i to od 7 do 13 sati. Poslije podne i nedjeljom neće se raditi. (j.e.)

(21) objavljeno  03. 11. 16. u 22:10 h 

********************


alt


ZADNJI TJEDAN – ZIMSKI ĐIR

Konoba „Dalmatino“ najavila je zatvaranje, zbog zimskog odmora, a zadnji radni dan im je druga subota, 12. studenoga. Vlasnik konobe Drago Eterović uvijek ima neko prijatno iznenađenje. Od subote do subote je ponovno – Zimski đir.
U subotu 5. studenog konoba „Dalmatino“ otvara se iznimno u 19 sati, a u ostale dane se radi od 12 do 24 sata.
Pogodnost je što se za 100 kuna može, zadnjeg tjedna rada,  dobiti glavno jelo i piće, a za 150 kuna još se uz to servira predjelo i desert. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 11. 16. u 22:05 h 
četvrtak, 03. 11. 2016.     ********************


alt

Novo groblje, za sada je samo na papiru


ZAŠTO SE NE GRADI NOVO GROBLJE?

Prigoda je za Dan mrtvih (Dušni dan) upitati: što je sa izgradnjom groblja na novoj lokaciji? Godinu dana je prošlo od odluke Općinskog vijeća (sjednica održana 6. studenog 2015.) o kupnji nekretnine (zemljišta) jer je to uvjet za dobivanje građevinske dozvole i nekakav početak realizacije zamisli o novom groblju. Godinu dana je prošlo, a još svi vlasnici zemljišta nisu potpisali pred javnim bilježnikom ugovor o kupoprodaji. Ostao je još jedan potpis i to bi navodno trebalo učiniti u petak. Koji petak?
Trakavica ne traje samo zadnjih godinu dana. Poodavno nema među živima onih koji su počeli razgovarati o preseljenju groblja:
- Prije 126 godina (1890. godine) odlučeno je da treba preseliti sadašnje groblje.
- Prije 114 godina (1902.) tadašnji načelnik općine Nikola Bodlović oporučno je ostavio bolskoj Općini dio svojih dionica rudnika Rude kod Sinja za novo groblje.
- Prije 81 godinu (1935.) dominikanci su ponudili svoje terene na Potočinama za preseljenje groblja.
- Prije 28 godina (1988.) određena je Urbanističkim planom sadašnja lokacija istočno od crkvice Sv. Lucije za novo groblje.


Prema svim tim datumima, ovo čekanje od godinu dana, samo za prikupljanje desetak potpisa, čini se beznačajnim. Bitniji su, međutim, razlozi zbog čega se to toliko odugovlači? Navodno su financijski razlozi! Treba naime platiti prvu ratu za  otkup terena, ali i osigurati sredstva za građevinske radove na samom groblju, dovršenje pristupne ceste … (j.e.)

(19) objavljeno  02. 11. 16. u 23:10 h 

********************


alt


MJESEC HRVATSKE KNJIGE

„Mjesec hrvatske knjige“ je manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Ovogodišnje svečano otvaranje je održano 15. listopada u Šibeniku, a zatvara se međunarodnim sajmom knjiga „Inteliber“ u Zagrebu.
Dan hrvatskih knjižnica je 11. studenoga, a ove se godine odvija pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica, kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.
Centralna tema i moto ovogodišnje manifestacije je Čitam 100 na sat.
I bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“, iako u vrlo skučenom prostoru, sudjeluje i ove godine u manifestaciji nizom programa namijenjenim djeci i mladima.
Učenici nižih razreda Osnovne škole u srijedu su, osim slušanja priča, izveli zajedno s ravnateljicom knjižnice i mali igrokaz. Srednjoškolci će poeziju hrvatskih pjesnika čitati u petak (4. studenoga) u 19.10 sati u svojoj školi. (j.n.)

(18) objavljeno  02. 11. 16. u 23:05 h  

********************


alt


alt


BOL DOBIO NOVI PIANINO

Bolska Glazbena škola, kao Dislocirani odjel Glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu, slavi ove školske godine 20. obljetnicu djelovanja. Kao rođendanski dar u Bol je u srijedu (2. studenoga) stigao novi japanski pijanino marke Kawai, dar Matične škole. Dočekali su ga radosni učenici i Jadranka Nejašmić, na čiju inicijativu je škola utemeljena i koja se bez honorara brine o organizaciji nastave tijekom svih dvadeset godina njezinog rada.
Na žalost, djeca imaju mogućnost učenja samo jednog instrumenta – glasovira. Ali se zato mogu pohvaliti uvjetima u kojima rade. Naime, kao možda nigdje drugdje, svi učenici imaju ključ od škole i slobodno dolaze vježbati kad im odgovara, a mnoga u pratnji svojih roditelja.

Prvi instrument Petrof darovalo je Školi Hotelsko poduzeće „Zlatni rat“. Sljedeće godine  još jedan polovni pianino dobili su od Općine, a nekoliko godina kasnije i od Zagrebačke banke zahvaljujući maestru Tonku Niniću koji se, nastupajući u Bolu sa Zagrebačkim solistima, upoznao s radom škole i oduševio entuzijazmom profesora i organizatora nastave.

Polukoncertni klavir Foerster kupljen je donacijom Općine i „Jeruzalem vina“.
Kako je prostor Škole pretijesan za tako veliki instrument, smješten je u Dominikanskom samostanu gdje ujedno služi i za potrebe izvođenja koncerata tijekom „Bolskog lita“. (j.n.)

(17) objavljeno  02. 11. 16. u 23:00 h  

********************


alt


ODLAZAK U ZMAJEVU ŠPILJU

Za petak 4. studenog najavljen je besplatni odlazak u Zmajevu špilju, a u organizaciji Turističke zajednice općine Bol. Publiku će voditi Zoran Kojdić, najbolji turistički vodič u Hrvatskoj. To je priznanje dobio na nedavnim Danima hrvatskog turizma.
Četvrtak do 12 sati je rok za prijavu, a treba se javiti na e mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   ili osobno u Ured TZO. Sastanak je, ne bude li vremenskih iznenađenja (nepogoda), u 9 sati na parkiralištu u Murvici. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 11. 16. u 22:45 h  

********************


alt


INA: ZATVORENO ZBOG INVENTURE

U četvrtak (3. studenoga) u poslijepodnevnom terminu, od 16 do 19 sati, neće raditi benzinska postaja INE u Bolu. Razlog je – inventura.
Govori se, ali nismo dobili službenu potvrdu, da će benzinska postaja u Bolu uskoro biti otvorena samo tijekom jutra, a poslije podne i nedjeljom neće se raditi. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 11. 16. u 22:40 h  

********************


alt


POČELA BRAČKA LIGA, BOL JE POBIJEDIO

Nakon nekoliko godina pauze u srijedu je počela Bračka liga malog nogometa. Utakmice se igraju srijedom u sportskoj dvorani u Supetru. Prijavljeno je 11 ekipa, a MNK Bol je u I. kolu pobijedio ekipu Takmac Selca rezultatom 6:1.
U II. kolu, 9. studenog, igrat će Sedmo nebo Konoba Tomić (Supetar) – MNK Bol. (j.e.)

(14) objavljeno  02. 11. 16. u 22:35 h  
srijeda, 02. 11. 2016.     ********************


alt


alt


MOLITVA ODRJEŠENJA ZA POKOJNE

Već danima Boljani donose cvijeće i pale svijeće na mjesnom groblju gdje je već 186 godina njihov posljednji počinak. Nakon popodnevne mise u Samostanskoj crkvi, na blagdan Svih svetih, župnik o. Damir Šokić u pratnji o. Ive Plenkovića i fra Mladena Folnovića, zajedno s bolskim vjernicima i župnim zborom, izmolio je odrješenje za pokojne.
U srijedu, 2. studenoga, na Dušni dan, mise su samo u Velikoj (Samostanskoj) crkvi. Tiha misa je u 8 sati, a svečana sveta misa u 16 sati. (j.e.)

(13) objavljeno  01. 11. 16. u 22:50 h 

********************


alt

Malobrojni gosti mogli su 1. studenoga uživati u šetnji rivom, po suncu


TURIZAM: REKORDAN I LISTOPAD

Zahvaljujući informacijskom sustavu eVisitor moguće je već sljedećeg dana utvrditi broj gostiju i noćenja u prethodnom mjesecu. Ipak točne podatke može nam priopćiti samo direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković koji ima pristup traženim podacima za destinaciju Bol.
Podaci su i u listopadu – rekordni – kaže Markito Marinković. Noćenja je registrirano 25.231 ili 40 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Za deset mjeseci 2016. godine ostvareno je 666.463 noćenja ili 12 posto više.
U ovoj godini gosti iz Njemačke su imali 91.957 noćenja. Na drugom mjestu su Skandinavci (Švedska, Norveška i Finska) sa 87.710 noćenja. Slijede Francuzi (86.244 noćenja), Austrijanci (76.642), Hrvati (44.506) …
U Bol su, do 31. listopada, došla 101.183 gosta!
Hoteli su u 2016. imali 349.544 noćenja, privatni smještaj 290.939, a kampovi 17.856, dok je u nekomercijalnom smještaju (vikendice) prijavljeno 8.138 noćenja.
Zatvaranjem hotela, osim Ville Daniela, u Bolu je završila turistička sezona za 2016. godinu. Iz tih razloga prestajemo objavljivati, na naslovnoj strani našeg portala, svakodnevni izvještaj o broju gostiju. (j.e.)

(12) objavljeno  01. 11. 16. u 22:45 h  

********************


alt


PRIZNANJE ZA BOLSKI WTA TURNIR

Predsjednica WTA Micky Lawler, jedna od najutjecajnijih osoba u ženskom tenisu na svijetu, uputila je pismo Feliksu Lukasu, direktoru WTA turnira održanog krajem proljeća u Bolu, u kojem navodi da je za vrijeme US Opena u New Yorku bolski turnir dobio priznanje za najbolje organizirani turnir iz 125K serije na svijetu. Uz to predsjednica WTA dala je i svoj osobni osvrt što prije nikada nije bio slučaj. U pismo se kaže da je za WTA Bol open „flagship event“ odnosno najvažniji event u ovom dijelu Europe.
Faksimil pisma predsjednice WTA objavljujemo u rubrici SPORT ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(11)  objavljeno  01. 11. 16. u 22:40 h   

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1. studenoga u 13.30 sati: ima i kupača


alt

Tonči Kukoč Bager je odabrao nudističku plažu


JOŠ SE MOŽE KUPATI

Počeo je mjesec studeni, a još nije studeno. Čak se moglo u utorak i kupati. Temperatura zraka bila je 20, mora 21, a na suncu u zavjetrini 38 stupnjeva. Podosta je onih koji su uživali na suncu, ali i u moru.
Tonči Kukoč Bager je na svojoj omiljenoj plaži, koja je u ljetnim mjesecima rezervirana za nudiste. Bez obzira na godišnje doba, glavno da je sunčano, Bager je uvijek na plaži i u moru. Jednom je i Novu godinu dočekao na plaži, u spilji. Nije bio sam. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 11. 16. u 22:35 h 

********************


alt


TKO I KOLIKO ČITA NAŠ PORTAL?

U listopadu smo imali 42.943 posjeta našem portalu ili nas je u prosjeku dnevno čitalo 1.381. Najviše smo posjeta imali 25. listopada – 1.638, a najmanje 12. listopada – 1.164.
U Hrvatskoj je u listopadu otvoreno 144.812 stranica našeg portala. Otvaraju nas i čitaju i u inozemstvu: u Švedskoj (5.588 stranica), SAD (5.122), Njemačkoj (3.786), Sloveniji (1.929). Redosljed ostalih, prema otvaranju: BiH, Ukrajina, Poljska, Srbija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Kanada, Rusija, Švicarska, Norveška, Francuska, Japan, Mađarska, Kina, Moldavia, San Marino, Španjolska, Nizozemska, Australija … U inozemstvu nas najviše čitaju naši iseljenici ili oni koji tamo privremeno borave ili rade, ali i gosti koji odmor provode u Bolu.
Najviše se otvarala i čitala u listopadu Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Umrli, Bolski „likovi“, Red plovidbe, Rođeni, Boljani po svijetu, Sjećanja i zahvale, Osmrtnice-arhiv, Kamera uživo …
Do 5 minuta čitalo ih je 41.788, od 30 do 60 minuta 2.087, a preko sat vremena 1.115. Najviše otvara i čita između 22 i 23 sata, a najmanje od 3 do 4 sata.

(09) objavljeno  01. 11. 16. u 22:30 h  
utorak, 01. 11. 2016.     ********************


alt

Villa Daniela, jedini je hotel koji će ove zime biti otvoren u Bolu


ZATVORENI HOTELI

Svi Bluesun hoteli (Elaphusa, Borak i Bonaca) i Bretanide su zatvoreni. Privremeno će se „Elaphusa“ otvoriti u subotu zbog vjenčanja te sportskog natjecanja i druženja zaposlenika 14 Bluesun hotela, što se ove godine održava u Bolu u ponedjeljak i utorak.
U Bolu će u zimskom periodu od hotela biti otvorena jedino Villa Daniela, ali noćenje se može rezervirati i preko agencije Adria Tours u nekoj od njihovih villa ili apartmana. (j.e.)

(08) objavljeno  31. 10. 16. u 22:45 h 

********************


alt


RADNO VRIJEME 1. STUDENOGA

U utorak, na blagdan Svih svetih (ujedno i državni praznik), trgovine prehrambenom robom su otvorene, ali Konzum radi do 12, Tommy do 20, a Studenac do 21 sat. Benzinska postaja radi od 7 do 12 sati. Zatvoreni su prodavaonica Berica, Poštanski ured, Splitska banka, Fina (nisu radili ni u ponedjeljak) i Ljekarna. Benzinska postaja je otvorena od 7 do 12 sati. Ne rade općinske službe, ali je otvoren Ured TZO.
Autobusi prometuju kao nedjeljom, a katamaran iz Bola za Split ide u 13.25 sati. (j.e.)

(07) objavljeno  31. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


SLOBODNO PARKIRANJE

Od utorka, 1. studenoga, ne naplaćuje se parkiranje automobila kod benzinske i autobusne stanice. Međutim, iako je rampa podignuta, ostaju prometni znakovi koji zabranjuju vožnju automobila preko rive osim onima s dozvolom. Kazna za vožnju unatoč zabrani je 300 kuna.
Zabranjena je vožnja Ulicom Frane Radića i pored Male crkve kao i parkiranje kod Konzuma. (j.e.)

(06) objavljeno  31. 10. 16. u 22:35 h 

********************


alt


MANJE POLAZAKA ZA SUPETAR

Autotrans je najavio od srijede, 2. studenog, izmjene u voznom redu autobusa. Ukida se polazak iz Bola za Supetar u 10.45 i 17.50 sati, a iz Supetra za Bol u 9 sati. (j.e.)

(05) objavljeno  31. 10. 16. u 22:30 h 

********************


alt

Katamaran "Vida" u ponedjeljak 31. listopada krenuo je u 17:15  iz Bola za Jelsu


KATAMARANA NIJE BILO 9 PUTA

U listopadu zbog juga ili bure katamaran u bolsku luku nije uplovio 9 puta. Za Splita nije dolazio 5, a iz Splita 4 puta. To je nešto manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je katamaran izostao 12 puta.
Ukupno ove godine, u deset mjeseci, katamarana nije bilo u Bolu 74 puta, a lani 66. (j.e.)

(04) objavljeno  31. 10. 16. u 22:25 h  

********************


alt


OBNOVA FASADA

Scripea d.o.o. iz Škripa, za upravljanje i održavanje stambenih zgrada na Braču, poziva suvlasnike višestambenih zgrada na sastanak koji će se održati u srijedu, 2. studenoga u 17 sati u Supetru u Gradskoj vijećnici.
Tema je korištenje  nepovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u cilju energetske obnove višestambenih zgrada.
Sastanak se organizira u suradnji s Projektnim društvom Tesla d.o.o. iz Klenovnika.
Nepovratna sredstva namijenjena su za izradu: energetskih certifikata, tehničke dokumentacije (projekti) i obnovu fasada u energetskom smislu.

(03) objavljeno  31. 10. 16. u 22:20 h 


alt

Dio igrača MNK Bol otputovao je iz Bola u 17.45 h s mnogo optimizma


alt

Mnogo su postigli golova, ali više primili (foto: jakša sabbioncello)


BOL - ZLATKO CELENT 6:8

Još jedan poraz! Zlatko Celent - Bol 8:6. Strijelci za Boljane bili su Klarić (3) i Botica (3). Opširnije izvješće u srijedu u ribrici SPORT.

(02) objavljeno  31. 10. 16. u 23:15 h 

*********************


alt


RIBA U SRIJEDU UJUTRO

"Svjetlica" se u Bol vraća u utorak navečer, a riba će se prodavati na ribarnici u srijedu ujutro - obavijestila nas je Seka Šćepanović. U ribolov je "Svjetlica" krenula u ponedjeljak navečer i zbog lovostaja posljednji put ove sezone ribare u vodama oko Visa. Ubuduće će se loviti u Hvarskom kanalu. (j.e.)

(01) objavljeno  01. 11. 16. u 08:00 h ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"