Arhiv 2018. / VIII.

Događanja u kolovozu 2018.:
petak, 31. 08. 2018.     ********************


alt

Domagoj Marinković i Goran Jekić pored suhozidnih križeva na Kornatima


alt

Na mjestu stradanja 12 vatrogasaca: Goran Jekić, Domagoj Marinković i Hrvoje Martinić sa Vesnom Crvelin Puček kojoj su na Kornatima stradali otac i brat


alt

Predsjednik bolskog DVD-a Goran Jekić s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom


BOLJANI NA TUŽNOM SJEĆANJU

• Uoči 11. godišnjice Kornatske tragedije, u Tisnom je u srijedu organiziran Mimohod sjećanja na 12-oricu vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, koji su stradali na otoku Kornatu. Uz članove obitelji i mještane, u povorci su i ove godine bili vatrogasci iz cijele Hrvatske i susjednih država, a među njima i tri člana iz DVD Bol: Goran Jekić, Domagoj Marinković i Hrvoje Martinić.
• Teških i bolnih 11 godina obitelji stradalih, prijatelji i kolege još uvijek čekaju istinu – zašto su vatrogasci izgorjeli i zašto su satima na kornatskom suncu čekali pomoć.
• Jedanaesta tužna godišnjica stradavanja 12-orice vatrogasaca na Kornatu obilježena je u četvrtak u Spomen parku podno klanca Velog vrha, mjesta njihove pogibije.
Članovi obitelji, prijatelji, kolege vatrogasci i građani potom su obišli 12-suhozidnih križeva na mjestima pogibije kornatskih heroja.

(114) objavljeno  30. 08. 18. u 21:40 h  

********************


alt


DOM ZA STARIJE IMA MLADU RAVNATELJICU

Bolski Dom za starije osobe dobio je v.d. ravnateljicu. To je Martina Ostojić, mag. sociologije, zasigurno najmlađa ravnateljica na Braču, čime je pomlađen i prosjek ljudi koji borave ili rade u tom domu.
Iako nije rodom Bolka, Bol joj nije nepoznat. Ima mnogo poznanika, posebno onih mlađe dobi. Nadamo se da će vrlo brzo postati i bolska nevjesta.
- Ugovorom s Općinom Bol firma Cor Aureum ovaj Dom u Bolu može koristiti do 2024. – kaže nam Martina Ostojić. – Ovaj dom ima 33 kreveta, a u Supetru je naša dislocirana jedinica sa 49 kreveta. Nedavno ste napisali da u Domu nema klima uređaja, a to nije sasvim točno. Objekt se zimi grije u svim prostorijama, sobama, dnevnom boravku … Hlađenje je u dnevnom prostoru, ali ne i u sobama. Uglavnom skrbimo o nepokretnim ljudima i nije dobro da su u sobama preniske temperature. Međutim, potrebna je energetska obnova. Neophodni su radovi na krovu i električnoj instalaciji. Sada nam je najvažnije dobiti sredstva iz Europske unije, a radilo bi se u suglasnosti s Općinom Bol koja je vlasnik objekta.
U Domu za starije osobe trenutno je 9 Boljana, a nova ravnateljica već je bila na službeno upoznavanje kod načelnika Općine. (j.e.)

(113) objavljeno  30. 08. 18. u 21:35 h  

********************


alt


SVE JE VIŠE JEDRILICA

Iako Bol nema adekvatne lučice za jedrilice, njih je ipak sve više u Bolu. Posebno dolaze u grupama ponedjeljkom i četvrtkom. Najviše ih je u jednom danu bilo 12. srpnja kada su na bolskim vezovima bile privezane 72 jedrilice. Prema najavama dolazak preko 50 jedrilica očekuje se još 6. i 13. rujna. Nakon večernje zabave u 585clubu, ujutro će otploviti iz Bola prema nekoj drugoj destinaciji.
Ponovno ih možemo očekivati u većem broju tek idućeg proljeća. (j.e.)

(112) objavljeno  30. 08. 18. u 21:30 h  


alt
četvrtak, 30. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt


NASTAVLJAJU SE LITNJE NOĆI

Kraj je kolovoza, ali vremenski uvjeti su i dalje idealni za organizaciju Bolskih litnjih noći. Tako je bilo i ove srijede na bolskoj Rivi gdje se moglo uživati u glazbenom programu i gastronomskoj ponudi. (j.e.)

(111) objavljeno  29. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


OSNOVCI SE VRAĆAJU NA RUDINU

Nakon 20 mjeseci osnovci se vraćaju 10. rujna u školsku zgradu na Rudini. Zbog potresa u prosincu 2016. preselili su u školske objekte na Bjenačici i prostor dijelili sa Srednjom školom.
Nakon sanacije oštećenja od potresa, trenutno se intenzivno uređuje unutrašnjost školskog prostora (na slici), a u srijedu je dovezen školski inventar (klupe, stolice …) sa Bjenačice.
Osnovna škola na svojim stranicama još nije objavila satnicu, ali je sigurno da će Osnovna i Srednja škola raditi samo u jutarnjom terminu, ali svatko u svom objektu. (j.e.)

(110) objavljeno 29. 08. 18. u 23:15 h  

********************


alt


MANJE TRAJEKTI IZ SUPETRA I SUMARTINA

Još ovaj tjedan trajekti „Jadrolinije“ prevoze putnike po ljetnom redu plovidbe. Već od ponedjeljka iz Supetra za Split će biti dva polazaka manje (11.45 i 16.30 sati), ali isto toliko iz Splita prema Supetru (10.30 i 15.15 sati).
Iz Sumartina za Makarsku i obratno umjesto pet bit će četiri linije. Međutim, novi je raspored polazaka. Iz Sumartina polasci su u 6.00 (nedjeljom u 8.00), 11.00, 15.00 i 18.30 sati, a iz Makarske u 9.00, 12.30, 17.00 i 20.00 sati.
Katamaran Jelsa – Bol – Split i natrag plovi kao i do sada.
Slijedeće izmjene u plovidbenom redu bit će 1. listopada. (j.e.)

(109) objavljeno  29. 08. 18. u 23:10 h 

********************


alt


ZADNJI DAN U 585CLUBU

Ovaj četvrtak (30. kolovoza) službeno je zadnja večer (noć) za zabavu u 585clubu iznad Zlatnog rata. Međutim, zbog dogovora s jedriličarima koji masovno u Bol navraćaju četvrtkom, 585club otvorit će se na jednu večer još dva puta: 6. i 13. rujna. (j.e.)

(108) objavljeno  29. 08. 18. u 23:05 h 

********************


alt


ZLATNI RAT JE SVJETSKA PLAŽA

• Na mnogim relacijama kojima prometuje avio prijevoznik Eurowings, jedna od prvih stvari koje će putnici ugledati kada uđu u avion je slika Zlatnog rata! Zlatni rat se također pojavljuje i u InFlight magazinu.
Eurowings je njemački avio prijevoznik koji prometuje na 79 destinacija sa flotom od 110 zrakoplova diljem svijeta, gdje će svi putnici moći vidjeti i sliku Zlatnog rata, koja je postavljena u sklopu kampanje Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
• Srpski Blic odlučio je objaviti deset najljepših plaža svijeta. Na njihovoj listi je i jedna plaža iz susjedne im Hrvatske – Zlatni rat. Na prvom mjestu je Mai Khao na Tajlandu, a Zlatni rat je drugi.
• Harpers Bazar uvrstio je Zlatni rat među 40 najljepših plaža na svijetu.
• Stranica European Best Destination napravila je popis 66 najljepših plaža Europe. Među njima je šest iz Hrvatske, ali je jedna od njih – Zlatni rat.

(107) objavljeno  29. 08. 18. u 23:00 h  


alt
srijeda, 29. 08. 2018.     ********************


alt


alt


ODBOR PODRŽAO IZGRADNJU HOTELA „BORAK“

Općinski Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora raspravljao je u utorak drugi put o Urbanističkom planu izgradnje hotela Borak, zbog novog rješenja kojeg im je predočio načelnik Tihomir Marinković. Umjesto ranije planiranih 930 kreveta, sada bi novi hotel imao 730 kreveta. Osim toga, važno je napomenuti, da je desalinizator za cijelo naselje projektiran unutar granica naselja i neće imati utjecaja na liniju pomorskog dobra odnosno na plaže u neposrednoj blizini. Smatrajući to najoptimalnijim, članovi Odbora su većinom glasova (5:1) podržali novi prijedlog. Nastavlja se s pripremom dokumentacije, a konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. Na sjednici je bila prisutna i Ivana Bojić iz Geoprojekta koja je autorica Urbanističkog plana izgradnje na području Borak – Potočine.
Odbor je nakon rasprave prihvatio i dopune Urbanističkog plana za uređenje naselja Podbarje, čiji je autor Maja Madiraca iz Urbosa d.o.o., a kojim se planira izgradnja objekta za smještaj radnika Bluesun hotela. U tom objektu, koji bi se gradio na mjestu sadašnje praonice i skladišta, bilo bi 250 soba. (j.e.)

(106) objavljeno  28. 08. 18. u 23:00 h  

********************


alt


alt


SEDAM LJETNIH PROGRAMA BOLSKE KNJIŽNICE

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ u sklopu kulturne manifestacije „Bolsko lito“ sudjelovala je sa sedam programa. Broj skroman, ali je zahtjevnost organizacije bila izuzetno velika.
• Predstavljanje  knjige „Prostorne čarolije“ i predavanje „Život u suvremenim naseljima“ dr.sc. Ivana Šimunovića dalo je vrlo snažan poticaj za osviještenjem prostora: prirodnih ljepota, arhitekture i narušavanja njihove skladnosti.

• Postavljanje i otkrivanje spomen obilježja Franu Radiću, bolskom polihistoru, pedagogu, arheologu, prevoditelju, kulturnom i javnom djelatniku zahtijevalo je višemjesečni rad.
Brončani odljev na kamenoj podlozi, rad Frane Šituma, magistra kiparstva  iz Splita, duboko je promišljano umjetničko ostvarenje koje će sačuvati sjećanje na život i djelo skoro potpuno zaboravljenog bolskog velikana duha.
Knjižnica će biti izdavač najavljene knjige o Franu Radiću. Od planiranog autorskog djela dr. sc. Franka Oreba, najboljeg suvremenog poznavatelja njegovog stvaralaštva, prerasla je u vrlo obiman zbornik radova, skoro 400 stranica, koji zahtijeva posebnu pripremu i obradu, svakodnevne kontakte sa suradnicima. Vjerujemo u skoru objavu.

• „Terra Croatica – Bročko blogo“, čiji su autori: ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, obiman je projekt koji će, režiranom fotografijom i riječju na sugestivan i jednostavan način ispričati povijest kultura koje su se smjenjivale na Braču.
Do sada je snimljeno deset scena, čije predstavljanje je započeto prošle sezone, a ovoga ljeta nastavljeno uz znanstvena predavanja stručnjaka:
-    akad. Josip Bratulić: „Postanak, važnost i književno-povijesna vrijednost Povaljske listine“  uz projekciju scene „Nastanak Povaljske listine“,
-    dr.sc. Tvrtko Korbar: „Geološka građa otoka Brača“ uz projekciju dvije scene: „Koloč i macići“ i „Illyrios Brentos, nimfe i Dalmatika“,
-    dr.sc. Jakov Karmelić: „Ne doj muoru da hi poguco“ uz projekciju scene „Pruž' ruku Bože“,
-    blagoslov ribara, mreža i brodova na Tijelovo,
-    dr.sc. Radoslav Bužančić: „Bračka graditeljska baština od rane renesanse do baroka“ uz projekciju scene „Juraj Dalmatinac na Braču“ i
-    Goran Gabrić: „Bračko podzemlje“ uz projekciju scene „Orkomarin u Veloj Slatini“.

U svim snimljenim scenama sudjelovalo je 150 statista iz raznih bračkih mjesta i 97 suradnika s našega otoka te iz mnogih hrvatskih gradova.

Bolska publika, željna saznanja o bogatoj bračkoj kulturnoj i prirodnoj baštini, prepoznala je kvalitetu programa i nagrađivala organizatore i predavače svojom nazočnošću i pohvalama.
- Hvala svima na toplim i poticajnim riječima! – kaže Jadranka Nejašmić. -  Hvala svima koji su pomogli u ostvarenju ovog programa, nadasve djelatnicima komunalnog poduzeća „Grabov rat“. Na žalost, u uvodnoj riječi programske knjižice „Bolskog lita“, među većim lokalnim projektima koji su obogatili ovu kulturnu manifestaciju, nema programa knjižnice koji se već godinama organizira pod imenom HUM / CROART, a cilj mu je promidžba hrvatske kulture i umjetnosti.

(105) objavljeno 28. 08. 18. u 22:55 h  altutorak, 28. 08. 2018.     ********************


alt


JE LI OVA SEZONA SLABIJA?

Jedni kažu da je sezona podbacila, očekivali su više turista i bolju popunjenost smještajnih kapaciteta, drugi su pak zadovoljni rezultatima, a među njima je optimističan i Gari Cappelli, ministar turizma, koji očekuje prihode od turizma i iznad 12 milijardi eura. O ovoj aktualnoj temi pročitali smo u „Slobodnoj Dalmaciji“ koja objavljuje razgovor s poznatim ekonomskim analitičarem Hrvojem Stojićem, izvršnim direktorom Ekonomskih istraživanja Addiko banke i Grupe. Tek dio prenosimo za čitatelje našeg portala:
– Na ovogodišnji glavni ljetni dio turističke sezone nepovoljno se odrazio raniji tajming vjerskih praznika u Njemačkoj i Austriji, povratak konkurentskih mediteranskih destinacija na tržište, cjenovni ratovi među velikima (Italija, Španjolska), promjenjive vremenske prilike i Svjetsko prvenstvo u nogometu. Normalno je da u takvim okolnostima, nakon tri neuobičajeno dobre godine s prosječnim rastom od oko 9,5 posto (po čemu smo bili prvaci na Mediteranu), ove godine na vrhuncu sezone dođe do stagnacije. Treba još reći da unatoč rekordnim investicijama hotelijera, u Hrvatskoj se godinama po više osnova potiče relativno brži rast privatnog smještaja (oko 60 posto ukupnih kapaciteta), koji onda u odnosu na hotele bude ranjiviji na kratkoročne fluktuacije u preferencijama inozemnih turista …
Obnovljeni su i mnogi hotelski kapaciteti, kao što su izgrađeni i privatni apartmani i vile s bazenima. Kako Hrvatska kotira na turističkom tržištu? Je li Hrvatska preskupa? Gdje su domaći gosti?
– Zbog prirodne i/ili položajne posebnosti te općenito niže razine cijena u odnosu na konkurentske destinacije, Hrvatska i dalje dobro kotira i ostat će još dugo vremena rastuće turističko tržište. Domaći gosti pretežito ljetuju u vlastitim nekretninama ili u nekretninama prijatelja, a zbog poskupljenja, atraktivnije domaće destinacije bit će im sve manje dostupne. Po toj osnovi stoga ne treba očekivati značajan doprinos domaćem turizmu … (za Slobodnu Dalmaciju napisala Ljubica Vuko)

(104) objavljeno  27. 08. 18. u 22:30 h 

********************


alt


UKIDAJU SE ZADNJE LINIJE

Od utorka 28. kolovoza ukida se zadnji polazak autobusa iz Bola u 21.15, a iz Supetra u 20.30 sati za Bol. Ostali red vožnje, kako smo saznali u razgovoru s Joškom Pulišelićem, neće se mijenjati do 9. rujna. Do tog datuma prometovat će i autobus Autotransa (Arriva) na sezonskoj liniji Zagreb – Bol – Zagreb.
Izmjene u autobusnom voznom redu bit 9. rujna prvog dana nastave u školama na Braču. (j.e.)

(103) objavljeno  27. 08. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Ekipa MNK Bol koja je igrala utakmice prošlog prvenstva


POČINJE MALONOGOMETNO PRVENSTVO

Idućeg ponedjeljka, 3. rujna, u Splitu se održava Plenum ekipa na kojem će biti izvršen i ždrijeb za natjecanje u malonogometnim ligama koje organizira Udruga za mali nogomet iz Splita. Početak prvenstva u I. malonogometnoj ligi ove godine počinje 9. rujna, a lani je to bilo 18. rujna.
Bol će svoju ekipu četvrtu godinu za redom imati u I. malonogometnoj ligi i to je jedina ekipa s otoka koja će ponedjeljkom igrati u dvorani na Gripama u Splitu. Zbog problema s prijevozom Boljani će tražiti da se to ima u vidu prilikom određivanja satnice igranja. (j.e.)

(102) objavljeno 27. 08. 18. u 22:40 h 
alt


ponedjeljak, 27. 08. 2018.     ********************


alt

Svakodnevno gosti dolaze i odlaze: katamaran "Vida" u nedjelju 26. kolovoza u Bol je doplovio iz Dubrovnika, Korčule i Hvara, a u 12.05 sati krenuo je za Split


TURIZAM: U BOLU 5.111 GOSTIJU

I posljednjeg vikenda u kolovozu bilo je gužve na cestama, trajektnim lukama i na aerodromima. Iako svakodnevno turisti dolaze i odlaze, ipak su i dalje smjene najveće subotom i nedjeljom.
Prema eVisitoru u nedjelju ujutro je u Bolu bilo 5.111 gostiju. Najviše je Francuza, a stranih gostiju je 95 posto.
Ove nedjelje je u hotelima bilo 2.478 gostiju, u privatnom smještaju 2.328, u kampovima 206, a u tzv. nekomercijalnom smještaju 99 gostiju.
Prošle godine, u nedjelju, 27. kolovoza, u Bolu je eVisitoru bilo prijavljeno 5.811 gostiju. (j.e.)

(101) objavljeno  26. 08. 18. u 22:25 h   

********************


alt


585CLUB: U ČETVRTAK ZADNJI DAN

Druga sezona rada u 585clubu službeno završava u četvrtak, 30. kolovoza. Opća je ocjena da je noćni klub, iznad plaže Zlatni rat, dobro prihvaćen od mlade publike, ali i vlasnici ne kriju zadovoljstvo. Vremenske prilike su također bile povoljne za zabavu na otvorenom, a za Boljane je i drugu sezonu ulaz bio besplatan.
Svake večeri posjetitelji su mogli do 585cluba besplatno turističkim vlakićem, a isto tako i u povratku iz kluba.
Iako službeno 585club završava 30. kolovoza, još će dva dana raditi: 6. i 13. rujna. Ugovorom je još ranije dogovoreno da zbog dolaska jedriličara u Bol (četvrtkom) 585club bude otvoren još i ta dva dana. (j.e.)

(100) objavljeno 26. 08. 18. u 22:20 h  


alt

nedjelja, 26. 08. 2018.     ********************


alt


NAJVEĆI ZRAKOPLOV NA BRAČU

U subotu je na bračku zračnu luku sletio do sada najveći zrakoplov: Boing 737–800 max (189 sjedala) koji je dovezao goste agencije TUI umjesto zrakoplova Embraer 190. Boing je sletio u istom danu čak tri puta i isto toliko puta poletio za Bruxelles, Deauville i Rotterdam.
Ranije je, prije dva mjeseca, također sletio jedan Boing, ali je ove subote ipak došao još veći, najveći u povijesti Aerodroma Brač. (j.e. / foto: vladimir furman)

(99) objavljeno  26. 08. 18. u 00:20 h 

********************


alt


OPREZ: U  MORU IMA MEDUZA

Na bolskim plažama opažene su meduze koje mogu bite neugodne za kupače, pa je potreba oprez.
Ako vas je opekla meduza pomoć potražite u octu, vreloj vodi ili na hitnoj pomoći. Iako su opekline od meduze prilično bolne, rijetko će ozbiljno naštetiti zdravlju.
Važno je odmah izaći iz mora kako se kontakt s meduzom ne bi ponovio.
Ne ispirite bolno mjesto vodom za piće ni alkoholom.
Stručnjaci smatraju da je špricanje opekotine s octom jedan od načina da odmah umanjite osjećaj boli.
Ako u blizini nemate ocat, dr. Syzmanski smatra da će nanošenje pjene za brijanje spriječiti otpuštanje otrova iz žarnica koje su ostale na koži.
Meduzu u moru nije lako primijetiti zbog čega se neprimjetno može prikrasti žrtvi i priljubiti uz njenu kožu svoje žarnice. Simptomi meduzina 'poljupca' su iznenadna bol, osjećaj žarenja na koži, oticanje, crvenilo te svrbež koji može potrajati duže od tjedan dana.
Opeklinu ne trljajte ručnikom ili pijeskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Također, žarnice nikad ne pokušavajte maknuti s kože prstima
Simptomi obično popuste nakon nekoliko sati, ali ako opeklina izazove alergijsku reakciju ili osoba ima neku bolest zbog koje opeklina burnije reagira potrebno je potražiti pomoć liječnika.

(98) objavljeno  26. 08. 18. u 00:15 h 

********************


alt


alt


PRIJETI LI OPASNOST PALMAMA?

Na poziv iz komunalne tvrtke „Grabov rat“ u Bol su došli stručnjaci iz zagrebačke firme „id90“ koji su prethodno tri puta tretirali bolske palme, ali se jedna od tri palme na rivi, posađena 1965., u međuvremenu naglo počela sušiti. Ponovno su ih tretirali, ali još nije vidljivo nikakvo poboljšanje.
Čak nam se čini da propada i palma na Loži. (j.e.)

(97) objavljeno  26. 08. 18. u 00:10 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: (NE)KULTURA STANOVANJA

Prema najavama, ne bude li nekih promjena ili odgoda, od 1. studenog koncesionar za odvoz kućnog smeća, ispraznit će kantu i očitanjem čipa utvrditi vlasnika kome će se na platiti ta usluga! Što je sa smećem u crnim kesicama?
Njih koncesionar neće uzimati i odvoziti na smetlište jer im nije poznat vlasnik pa nemaju kome naplatiti uslugu.
Hoće li nam u Bolu, nakon 1. studenoga, biti mnogo gora situacija nego danas ili će stanari morati mijenjati navike?
(j.e.)

(96) objavljeno 26. 08. 18. u 00:05 h

altsubota, 25. 08. 2018.     ********************


alt


KRUZERI SE SIDRE I ISKRCAVAJU PUTNIKE!?

Sidrenje uokolo plaže Zlatni rat nije neka novost, ali je nešto novo uzbudilo kupače u petak 24. kolovoza zbog čega su prosvjedovali i u Uredu Turističke zajednice, a pismeno je istog dana pravna služba „Grabovog rata“ uputila pritužbu na više adresa: Lučka kapetanija Split, Ispostava Lučke kapetanije Bol, Komunalno redarstvo Općine Bol, Pomorska policija, Lučka uprava SDŽ, Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ i Javna ustanova More i krš.
„Grabov rat“ je jedan od sudionika na Zlatnom ratu koji je tamo od 31. srpnja 2017. prema koncesijskom odobrenju. Iako brinu o javnom redu i poštivanju pomorskih propisa, jedino mogu upozoravati, a to najčešće nema nekog posebnog učinka. U petak su naime mini kruzeri počeli svojim gumenjacima prevoziti goste sa broda na špicu Zlatnog rata, a nisu se nimalo obazirali na upozorenja plažnih spasilaca niti na negodovanje kupača. Sidrenje je naime zabranjeno, kao i iskrcavanje putnika (turista) na vrhu plaže!
Ne budu li nadležne službe intervenirale, vrlo lako se može dogoditi da izletnički brodovi, a njih je u sezoni i dvadesetak dnevno, umjesto u bolskoj luci dođu pred plažu Zlatni rat i svojim čamcima počnu izletnike prevoziti na plažu! (j.e.)

(95) objavljeno  24. 08. 18. u 23:45 h 

********************


alt


U NOVOM HOTELU 100 SOBA MANJE

Idućeg tjedna Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora raspravljat će o Urbanističkom planu uređenja dijela područja Borak – Potočine kojim je predviđeno rušenje i izgradnja novog hotela „Borak“. O tome se mnogo raspravljalo, a planovi su bili mjesec dana na javnom uvidu. Organizirana je i javna rasprava, a do 26. lipnja pristiglo je stotinjak primjedbi.
Pred članove Odbora bit će nešto izmijenjen kapacitet novog hotela. Novi je prijedlog da hotel ima 100 soba manje odnosno 200 kreveta manje, što bi značilo ukupni kapacitet od 712 kreveta u objektu sa 5 zvjezdica.
- Nakon javne rasprave i konzultacija dao sam novi prijedlog o kojem će raspravljati naš Odbor – rekao nam je načelnik Tihomir Marinković. – To je naša sugestija i želja da plan izgradnje bude što optimalniji.
Nakon odluke Odbora treba izraditi novi Urbanistički plan uređenja tog područja pa zatražiti suglasnost od nadležnih institucija u državi i županiji. (j.e.)

(94) objavljeno  24. 08. 18. u 23:40 h 

********************


alt


PANORAMSKI LETOVI

Na bolskoj rivi, na više punktova, javno se reklamiraju i prodaju turistima aranžmani za najam brodica, vozila i izlete. Od petka navečer otvoren je novi punkt ispod tržnice gdje se nude panoramski letovi avionom iznad Brača i Hvara. Zainteresirani mogu vidjeti i promotivni film. Cijena leta je 150 eura odnosno 50 eura po osobi.

(93) objavljeno  24. 08. 18. u 23:35 h  


altpetak, 24. 08. 2018.     ********************


alt


DOLAZI OSVJEŽENJE

Prema najavama, još će nam dva dana biti iznadprosječno vruće. Zbog toga treba to iskoristiti i potražiti osvježenje u moru. U noći od subotu na nedjelju najavljena je promjena vremena koja nam stiže sa sjevera Europe: ponegdje kiša, grmljavina i pad temperature.
Ciklona bi nas trebala brzo napustiti, a u ponedjeljak, kada slijedi stabilizacija vremena, zapuhat će jaka bura. Većim dijelom sljedećeg tjedna trebalo bi se zadržati stabilno vrijeme uz postepeni rast temperatura.

(92) objavljeno  23. 08. 18. u 22:20 h  

********************


alt


ŠKOLSKI ODMOR JOŠ DVA TJEDNA

Učenici u Splitsko-dalmatinskoj županiji imaju još dva tjedna ljetnih školskih praznika. Oni će u školske klupe 10. rujna, a Srednja škola Bol je na svojim službenim stranicama objavila da će nastava početi u ponedjeljak, 10. rujna u 8 sati u školskoj zgradi na Bračkoj cesti 3 (Bjenačica). Dan ranije, održat će se u 12 sati sastanak s roditeljima čija će djeca biti smještena u učeničkom domu. Na sastanku trebaju doći i učenici koji će biti smješteni u domu. (j.e.)

(91) objavljeno  23. 08. 18. u 22:15 h 

********************


alt


„MISTIČNI SVIJET BRAČKOG PODZEMLJA“

Goran Gabrić je alpinist koji se popeo na  brojne svjetske vrhove: Johanisberg (3467 m), Grossglockner (3798 m), Mount Blanc (4807 m), Catedral (5350 m) i Aconcagui (6960 m), a kao član mosorove alpinističke ekspedicije na Hindukush na Noshaqu dostigao visinu od 7360 m. Ujedno je speleolog, vodič, gorski spašavatelj, speleološki instruktor Hrvatskoga planinarskog saveza, dugogodišnji predsjednik HPD „Mosor“ i voditelj Ispostave HGSS Stanice Split na Braču. Godine 2008.  proglašen je najboljim dužnosnikom u planinarskoj udruzi u Hrvatskoj. On će u organizaciji „Hrvatske čitaonice“  održati  predavanje o mističnom svijetu bračkog podzemlja koje krije više od 400 speleoloških objekata, a zahvaljujući speleolozima bračke “Profunde” sve više se otkriva.
Ujedno će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić prezentirati fotografije scene „Orkomarin u Veloj Slatini“ snimljene u okviru projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.
Program je planiran u subotu, 25. kolovoza, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.30 sati. (j.n.)

(90) objavljeno  23. 08. 18. u 22:10 h     


altčetvrtak, 23. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


BOLSKE LITNJE NOĆI PO OBIČAJU

Ove srijede ništa novog na bolskoj rivi. Po običaju glazba u živo i štandovi sa uobičajenom ponudom. Sparno je i vruće, ali manje publike nego obično. Turista je sve manje, a sezona je sve bliže kraju.
Još će se na rivi, do kraja ljeta, organizirati tri fešte srijedom. Dva puta je Bolska litnja noć, a jednom – Adio lito. (j.e.)

(89) objavljeno  22. 08. 18. u 23:25 h    

********************


alt


NOVI TRG KOD „MARINERA“

Kružnog toka kod „Marinera“ sigurno neće biti, ali će se najkasnije u listopadu uređivati prostor u budućoj pješačkoj zoni ispred caffe bara „Marinero“ i ulaza u Osnovnu školu. Buduće gradilište obišli su u srijedu projektant inž. Nikola Popić sa suradnicom, izvođač radova i općinski načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(88) objavljeno  22. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


EMITIRANA TV EMISIJA O BOLU

Na Sportskoj televiziji objavljena je u srijedu emisija „Školska liga“ koja je bila posvećena događanjima u Bolu: Europsko prvenstvo windsurfera, završno natjecanje plivačke škole „Grancigula“ i ponuda obrta „Frane“ za pješake i bicikliste.
Emisija će biti još dva puta reprizirana na Sportskoj televiziji (Sptv), ali prikazana na drugim lokalnim televizijama, Z1 TV, Srce TV, Istra TV i Kanal RI.
Susretljivošću producenta i urednika Mladena Cetinje dobili smo mogućnost da i čitatelji ovog portala pogledaju emisiju „Školska liga“ ako kliknu da donji link.

https://www.youtube.com/watch?v=PFJq_Qs961o&t=129s

(87) objavljeno  22. 08. 18. u 23:15 h 

alt
srijeda, 22. 08. 2018.     ********************


alt


BOL NA LOKALNIM TV

„ Na kraju našeg putovanja Jadranom otišli smo do Bola našeg turističkog bisera koji se može pohvaliti brojnim nagradama za najbolje turističko mjesto na Jadranu, a također se proslavio svjetski poznatom plažom Zlatni rat koja je uvrštena među najljepše plaže na svijetu – javio nam je , urednik i voditelj  emisije ŠKOLSKA LIGA Mladen Cetinja (na slici).  Evo što objavljujemo u 271. emisiji:
-  U Bolu je prošli tjedan održano Europsko prvenstvo windsurfera, po kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sudjelovalo je 58 natjecatelja iz 15 zemalja;
-  Posjetili smo plažu Martinica u Bolu gdje je održan završni dan Škole plivanja“ Grancigula“;
-  Obrt za turizam, Frane Bol uz turističke ture nudi i mogućnost tjelesne aktivnosti tj. organizirano pješaćenje i bicikliranje do kulturnih i povijesnih znamenitosti otoka Brača i susjednog otoka Hvara.“
Termini emitiranja  emisije Školska liga:

SPORTSKA TV:  srijeda 18.00 h, četvrtak 11.05 h, nedjelja 10.35 h
Z1 TV: četvrtak 15.30 h, nedjelja 12.20 h,
SRCETV: subota 10.00 h i nedjelja 10.05 h,
ISTRA TV: utorak 11.25 h i četvrtak 12.45 h,
KANAL RI: subota 09.35 h, utorak 16.25 h i srijeda 12.55 h.

(86) objavljeno  22. 08. 18. u 13:30 h 

********************


alt


alt


alt


DVD SPAŠAVAO BICIKLISTU

Članovi DVD-a Bol uspješno su u utorak kasno navečer obavili još jedan zadatak. Tražili su i pronašli izgubljenog biciklistu te ga vratili u hotel „Borak“.
•    21:00 h: DVD Bol zaprimio dojavu iz hotela „Borak“ da je njihov gost  prijavio kako se izgubio tijekom biciklističke ture na predjelu Matrinjača -Vidova gora.
Po dojavi na teren izlazi vozilo sa dva vatrogasca (Domagoj Marinković i Joško Marinković).
•    22:48 h: Domagoj Marinković pronalazi biciklistu 500 m od biciklističke staze na nepristupačnom terenu.
Tada se donosi odluka da se pješice spuste u uvalu Slatina.
•    23:30 h: Izgubljeni biciklist u pratnji Domagoja Marinkovića, koji je usput nosio i biciklu od turista, uspješno su stigli na odredište gdje su ih dočekali ostali vatrogasci predvođeni zamjenikom zapovjednika Stipom Marinkovićem koji je ujedno i koordinirao akcijom spašavanja.
•    23:50 h:  Biciklist i bicikla sretno stižu u hotel „Borak“.  (foto: j. marinković)

(85) objavljeno  22. 08. 18. u 07.50 h 

********************


alt


OPASNOSTI OD TOPLINSKOG VALA I MUNJA

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)  upozorio je zbog toplinskih valova koji mogu utjecati na zdravlje ljudi. Naše bi krajeve trebali pogoditi kroz naredna četiri dana. Prema upozorenju DHMZ-a, umjereno opasno vrijeme očekuje se u srijedu, četvrtak i petak u riječkoj i splitskoj regiji te u južnoj Dalmaciji, za koje je oglašena žuta, dok je za dubrovačku regiju oglašena narančasta opasnost – pročitali smo na portalu „Slobodne Dalmacije“.
Žuti stupanj upozorenja  znači da je 'vrijeme potencijalno opasno'. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali preporuka je građanima da budu na oprezu ako namjeravaju prakticirati aktivnosti za vrijeme kojih su koje su izloženi meteorološkim rizicima.
'Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece', upozoravaju iz DHMZ-a.
Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti bit će od 14 do 19, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 °C', najavili su iz DHMZ-a za srijedu.
Dobro je ponoviti i neka upozorenja vezana za udare munje. U tome je opširno objasnio u „Slobodnoj Dalmaciji“ Slavko Vujević, profesor na splitskom FESB-u:
– Jedna od osnovnih stvari u mojim predavanjima o osobnoj zaštiti od munje je da se ne smijete kupati za vrijeme olujnog nevremena, biti u čamcu i loviti ribu. Ne smijete voziti bicikl, voziti se na kamionu... Jednostavno ne smijete stršiti iznad tla. Dobro je skloniti se u duboku šumu ili ispod dalekovoda, ali ne pod osamljeno stablo ili blizu metalnog stupa – objašnjava naš sugovornik. Najopasnije je biti na vrhu brda i pod osamljenim stablom.
Prof. Vujević upozorava da munja može udariti i dok se sprema olujno nevrijeme, odnosno prije nego počne padati kiša.
Postoji osobna zaštita o kojoj ljudi, napominje naš sugovornik, ne vode računa. Ljeta su posebno opasna.
– Olujno nevrijeme nastaje uglavnom ljeti jer se zagrije tlo, vrući zrak se diže uvis i stvaraju se olujni oblaci, dok je u zimskom razdoblju, prije ovih klimatskih promjena, to bila rijetkost. Kod nas ima oko 40 grmljavinskih dana godišnje, u Švedskoj samo 10-ak, a u Ekvadoru oko 200.
Gdje smo najsigurniji za vrijeme nevremena, pitamo prof. Vujevića.
– U automobilu ste relativno dobro zaštićeni, ali je opasno ako vas munja udari tijekom vožnje jer tada možete od straha sletjeti s ceste.
Za kraj prof. Vujević otkriva za „Slobodnu Dalmaciju“ zanimljiv podatak:
– U 84 posto slučajeva žrtve udara munje su muškarci. Naime, žene su pametnije i sklone se ako nadolazi grmljavinsko nevrijeme.

(84) objavljeno  21. 08. 18. u 23:45 h 

********************


alt

Kamera na Zlatnom ratu zimi je isključena, a ljeti - ne radi


TRI KAMERE - UNIŠTA

Bol ima tri kamere koje prikazuju trenutno stanje u bolskom portu i na plaži Zlatni rat. Ova na Zlatnom ratu, koja je uključena samo u ljetnim mjesecima, već danima ne radi. Za nju je zadužen TELE2, ali su povremeno problemi i sa preostale dvije kamere koje servisira T-com, a nalaze se na zgradi gdje je Ured TZO i na pročelju zgrade Osnovne škole.
Firma koja brine o bolskim kamerama ima još pedesetak destinacija u Hrvatskoj gdje su postavljene kamere. Prema njihovom izvješću na samo četiri lokacije imaju problema s kamerama. Među njima, na našu žalost, je i Bol.
Idućih dana će se pokušati s T-comom  i TELE2 riješiti bolski problem kamera. Do tada će trebati strpljenja ... (j.e.)

(83) objavljeno  21. 08. 18. u 23:40 h  

********************


alt

Čekanje oko podneva na katamaran za Split


alt

Jedna od dvije neispravne klupe, a na Velom mostu ih ima ukupno četiri


OKOM KAMERE: „ČEKAONICA“ NA VELOM MOSTU

Sportski izvjestitelj bi napisao 2:2, a u prijevodu bi značilo da su na Velom mostu dvije klupe ispravne, a dvije to nisu. Njihov broj (4) možda je dovoljan za šetače, ali je premalo za sve one koji, njih barem stotinjak, u turističkoj sezoni čeka na Velom mostu dolazak katamarana. A dolazaka i odlazaka ima šest puta tijekom dana.
Klupe su tek jedan od problema. Čekanje na suncu je priča za sebe … (j.e.)

(82) objavljeno  21. 08. 18. u 23:35 h  

alt

utorak, 21. 08. 2018.     ********************


alt


ZEMLJOVID PJEŠAČKIH I BICIKLISTIČKIH STAZA

Zahvaljujući Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) dobili smo ovih dana Turističko planinarski zemljovid otoka Brača. Na karti, u mjerilu 1:25.000, ucrtani su planinarski putovi, poučne, pješačke i biciklističke staze te prateći turistički sadržaji koji su prethodno snimljeni upotrebom GNSS (GPS) uređaja te nakon toga obrađeni na računalu. Svojim potpunim i ažuriranim podacima pridonosi sigurnijem kretanju otokom stranih i domaćih turista.
Na jednoj strani zemljovida je istočna strana Brača, a na drugoj zapadna strana.
Osim topografskih elemenata na zemljovidu su ucrtane planinarske i  biciklističke staze na otoku te prateći turistički sadržaj koji su prethodno snimljeni upotrebom GNSS(GPS) uređaja te nakon toga obrađeni na računalu.
Turističko planinarski zemljovid, po cijeni od 50 kuna, može se dobiti u Uredu Turističke zajednice te u turističkim agencijama Adria Tours, Boltours i More. (j.e.)

(81) objavljeno  20. 08. 18. u 22:10 h  

********************


alt


VRIJEME: SUHO I TOPLO DO PETKA?

Do petka će se zadržati pretežno suho i iznadprosječno toplo vrijeme. Tek mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Temperatura mora u Bolu u ponedjeljak 20. kolovoza u 15 sati bila je 25 stupnjeva.
U Dalmaciji pretežno sunčano, ali u unutrašnjosti su mjestimice mogući poslijepodnevni pljuskovi i grmljavina. Ujutro slaba do umjerena bura, a zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz malo, samo ponegdje i umjereno valovito more. Bit će vruće s najvišom dnevnom temperaturom od 31 od 34 °C.
Prema kraju tjedna, očekuje se promjena vremena, a za vikend i pad temperature.

(80) objavljeno  20. 08. 18. u 22:05 h  

********************


alt


BOLJANI S BISKUPOM

U Blaca su u subotu bila 22 Boljanina, koji su prisustvovali proslavi blagdana Gospe Blatačke. Misno slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić koji se slikao, pred crkvom u Blacama, sa dijelom Boljana. (foto: p. dragičević)

(79) objavljeno 20. 08. 18. u 22:00 h   
alt

ponedjeljak, 20. 08. 2018.     ********************


alt


SMANJUJE SE BROJ GOSTIJU

Sudeći po broju dolazaka i odlazaka gostiju proteklog vikenda, očito je da se približavamo kraju turističke sezone. Prema eVisitoru, u nedjelju ujutro je u Bolu bilo 5.328 gostiju. Istog datuma (bila je subota) prošle godine bilo ih je 6.313.
Trenutno je u privatnom smještaju 2.519 gostiju, u hotelima 2.307, kampovima 297, a u nekomercijalnom smještaju 205.
Idućeg vikenda još bi se mogao smanjiti broj dolazaka u odnosu na odlaske. (j.e.)

(78) objavljeno  19. 08. 18. u 22:20 h 

********************


alt

Zlatni rat 19. kolovoza 2018. (foto: k.d.)


SREDSTVA ŽUPANIJE ZA ZLATNI RAT

Odlukom župana Blaženka Bobana – kako je objavljeno na službenim stranicama Općine Bol – iz Programa sufinanciranja projekata na pomorskom dobru, Općina Bol je dobila 50 tisuća kuna! To je za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije razradbenog i izvedbenog arhitektonsko-urbanističkog projekta zahvata u prostoru na plaži Zlatni rat.
„Najveće novosti mogu se očekivati na Zlatnom ratu“ – napisali smo u Bolskoj kronici 3. travnja. -  „Sadašnji montažni objekte se uklanjaju, a novih 17 će biti postavljeni u centru šumice u krugu. Predviđene su i exclusivne zone: baldakini i drveni platoi sa ležaljkama ali i mjesta za – pušenje.“
Kompletan plan upravljanja objavljen je na službenim stranicama Općine Bol 1. travnja sa svim potrebnim skicama. Do 10. travnja trebalo je dostaviti primjedbe, prigovore i prijedloga. Nitko ništa nije napisao, ali su organizirani prosvjedi kada je počela realizacija. (j.e.)

(77) objavljeno  19. 08. 18. u 22:15 h

********************


alt


alt


PANORAMSKI LETOVI S BRAČA

Već drugu godinu Aero klub Wings of Brač na bračkom aerodromu organizira panoramsko letenje iznad Brača i Hvara. Avionom cesna, u kojem se mogu ukrcati tri putnika, leti se 40 minuta, a let je planiran preko Bola i južne strane Brača prema Hvaru i Palmižani, a u povratku se preko Milne i Supetra.
Cijena je 150 eura, odnosno 50 eura po osobi.
Za rezervaciju letenja treba nazvati: +386 404 356 47 ili +385 91 333 2421. Na našem portalu je u desnom stupcu baner Aero kluba sa promotivnim filmom ili kliknite OVDJE.
Dnevno se trenutno organiziraju dva do tri panoramska leta. (j.e./foto z.k.)

(76) objavljeno  19. 08. 18. u 22:10 h

********************


alt 

alt


POŽAR ZBOG UDARA GROMA

Dojava o požaru na području Grabica zaprimljena je oko 18.45 sati. Uzrok je udar groma koji je izazvao požar niskog raslinja. Na teren su izašli DVD Bol, DVD Supetar i DVD Pučišća sa 4 vozila i 20 ljudi. Požar je lokaliziran u 19.20, a u potpunosti ugašen oko 20 sati. Opožareno područje je 100×100 metara. (n. topalović)

(75) objavljeno  19. 08. 18. u 22:40 h  


alt
nedjelja, 19. 08. 2018.     ********************


alt


alt

Ministrica Žalac na odlasku iz Bola: (slijeva) Tihomir Marinković, načelnik Bola, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Marino Franinović, savjetnik potpredsjednika Europske investicijske banke


MINISTRICA ŽALAC U BOLU

Na izletu iz Starog Grada, gdje je na odmoru, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, na jedan dan je neslužbeno navratila u subotu i do Bola. Dobrodošlicu joj je poželio načelnik Tihomir Marinković s kojim je popila kavu u „Topolinu“ (na slici), a razgovarali su i o planovima za koje Bol računa na financijsku potporu od ministarstva i Europskih fondova.
Gabrijela Žalac sa članovima obitelji i prijateljima dobar dio dana uživala je u ljepotama plaže Zlatni rat. (j.e.)

(74) objavljeno  18. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


alt


SVETKOVINA U BLACAMA

Vjernici otoka Brača tradicionalno hodočaste u Blaca, prve subote nakon 15. kolovoza, kako bi proslavili blagdan Velike Gospe. U glasovitoj glagoljaškoj pustinji koju su u 16. stoljeću utemeljili poljički glagoljaši, nalazi se crkva posvećena Uznesenju Marijinu. Za pristigle hodočasnike, među kojima je bilo i Boljana, služila se sveta misa, a misno slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić.
Poslije mise održana je procesija sa slikom Majke Bogorodice s Djetetom, najstarijim predmetom tamošnjega pustinjskog kompleksa. (foto: vinko karmelić).

(73) objavljeno  18. 08. 18. u 23:15 h 

********************


alt


alt


KONCERT SLOVENSKIH GLAZBENIKA

Pred župnom crkvom u subotu navečer nastupio je amaterski band „Abot“ iz Slovenije, čiji su glazbenici amateri, ali po profesiji ugledni javni radnici, privrednici … Ovo je druga godina da nastupaju u Bolu, a domaćini su poželjeli da to učine i idućih godina tijekom turističke sezone. (j.e.)

(72) objavljeno  18. 08. 18. u 23:10 h    

alt

subota, 18. 08. 2018.     ********************


alt


DVA DOGAĐANJA U SUBOTU NAVEČER

Dva se događanja organiziraju na bolskom Trgu u subotu navečer. U 20 sati je završna svečanost Europskog prvenstva windsurfera, po kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Proglasit će se pobjednici i podijeliti medalje.
Nešto kasnije, u 21.30 sati ispred Župne crkve, nastupit će drugu godinu za redom amaterski band Anbot iz Slovenije. Glazbenici su od reda amateri, a po profesiji su suci Ustavnog suda, odvjetnici, menadžeri, gospodarstvenici … (j.e.)

(71) objavljeno  17. 08. 18. u 22:00 h 

********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Dosadašnjih sedam ispitivanja kakvoće mora na četiri lokacije u Bolu pokazala su da se kupamo u moru izvrsne kakvoće. Ispitivanja obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ na plažama Martinica, Borak te sa istočne i zapadne strane Zlatnog rata. Prvi su uzorci mora uzeti 14. svibnja, a zadnji 7. kolovoza od 9.40 do 10.20 sati po sunčanom vremenu pri temperaturi zraka 30, a mora 26 stupnjeva.
Posljednji put su na Jadranu ukupno uzeta 937 uzorka. Izvrsna kakvoća je bila u 937 uzoraka, „dobro“ se pokazalo na 19, „zadovoljavajuće“ na 6, a dva su uzorka bila „nezadovoljavajuća“ što znači da na tim plažama nije bilo uvjeta za kupanje. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 08. 18. u 21:55 h 

********************


alt


UPITAN JE TURNIR U MURVICI

Još se ne zna kada će se igrati XII. boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ u Murvici. Pitanje je hoće li se i organizirati nakon 11 godina! Ovaj je portal od 2011. pratio događanja u bolskoj općini pa tako i natjecanja boćara. Dolazilo je s Brača i po 20 ekipe, a posebno je bilo svečano na finalu i završnoj večeri. Uvijek su slušali pohvale na račun organizatora.
Murvica je uz pomoć Općine uredila dva boćališta na kojima je postavljena električna rasvjeta.
S posebnim zanimanjem čekamo da nam Murvičani ipak jave početak XII. boćarskog turnira! (j.e.)

(69) objavljeno  17. 08. 18. u 21:50 h 

********************


alt


IDE SE U BLACA

U petak navečer nije bilo neizvjesnosti oko odlaska na proslavu blagdana Velike Gospe u pustinju Blaca. Postojala je mogućnost, ako ne bude dovoljno zainteresiranih, da se iz Bola ne ide brodom u Blaca. Međutim, Frane Marinković nas je informirao da ukoliko bude manje putnika, da će umjesto broda „Frane“ za Blaca krenuti manji brod.
Polazak je u 8 sati, a cijena je povratne karte 100 kuna.

Vinko Karmelić u ime o. Ive Plenkovića potvrdio nam je da se u Blaca ide brodom "Frane". Sastanak ispred broda je u 7.45 sati.

(68) objavljeno  17. 08. 18. u 21:45 h  

alt
petak, 17. 08. 2018.     ********************


alt


alt


ZAVRŠENA ŠKOLA PLIVANJA

Četvrtak je bio zadnji dan u školi plivanja „Grancigula“, rezerviran za natjecanja. Sudjelovali su i roditelji, ali su oni mlađi pokazali više želje i radosti zbog pobjede. Na kraju su imali zajednički domjenak s podjelom medalja.
Na Martinici je bila i kamera Sportske televizije. Urednik i reporter emisije „Školska liga“ Mladen Cetinja snimio je najzanimljivije detalje i razgovarao s organizatorima „Grancigule“. Emisija će biti emitirana iduće srijede.
Sudionici škole plivanja u petak ujutro idu na izlet u Supetar. (j.e.)

(67) objavljeno  16. 08. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


SV. ROKO, ZAŠTITNIK OD KUGE I KOLERE

Spominjemo se svetog Roka, sveca koji je svoj život posvetio brizi za oboljele od kuge – bolesti od koje je kasnije i sam obolio. Proglašen je zaštitnikom od kuge, ali i od ostalih zaraznih bolesti. Rođen je u francuskom gradu Montpellieru.
U četvrtak, na sam blagdan, iz Samostanske crkve krenula je procesija koju je predvodio o. Ivo Plenković uz asistenciju o. Damira Šokića. Nakon procesije služena je sveta misa.
Sutivan slavi sv. Roka kao svog zaštitnika. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 08. 18. u 22:00 h 

********************


alt


U PETAK PROTIV KOMARACA I MUHA

Drugi put ove godine, splitsko poduzeće „Cian“ u Bolu će u petak rano ujutro zamagljivati prizemnom metodom protiv komaraca. Tim povodom prenosimo obavijest iz „Ciana“:


OBAVIJEST STANOVNICIMA BOLA
Obavještavamo Vas o izvođenju radova adulticidne dezinsekcije komaraca na području općine Bol  dana 17. kolovoza 2018. g. (petak). Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u 03:00h . U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.
Skrećemo Vam pažnju i molimo:
    -za vrijeme zamagljivanja zatvorite vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa),
    -upozoravamo vozače na povećani oprez u prometu (vozilo se kreće malom brzinom i obilježeno je rotacijskim svijetlom),
    -upozoravamo pčelare da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.

PROTIV MUHA TAKOĐER U PETAK
„Cian“ će također tijekom petka obaviti dezinsekciju protiv muha na području općine Bol. Obradit će se prvenstveno kontejneri za smeće i njihov neposredni okoliš.
******
Bude li bure akcija „Ciana“ protiv komaraca i muha morat će se odgoditi. O novom terminu ćemo obavijestiti čitatelje ovog portala.

(65) objavljeno  16. 08. 18. u 21:55 h 

********************


alt


BANKOMAT I U MURVICI

U Murvici je sve življe, posebno u ljetnim mjesecima. Nakon asfalta i magistralnog vodovoda, stigao je i bankomat (na slici). Ostaje da se riješi problem parkirališta, posebno prije dovršenja ceste iz pravca Vele Farske. (j.p.)

(64) objavljeno  16. 08. 18. u 21:50 h 

********************


alt


alt


SVETKOVINA VELIKE GOSPE U BLACAMA

U pustinji Blaca blagdan Velike Gospe slavi se prve subote nakon 15. kolovoza. To je ove godine u subotu, 18. kolovoza.
Prijevoz do Blaca i natrag organiziran je brodom „Frane“. Iz bolske luke polazak je u 8 sati, a povratak u Bol planira se do 14 sati.
Cijena prijevoza (povratna karta) je 100 kuna, a bude li slobodnih mjesta moguće je onima koji će do Blaca pješice ili preko Vidove Gore da se vrate u Bol brodom „Frane“. Karta u jednom pravcu je 60 kuna.
Zainteresirani se trebaju javiti o. Ivi Plenkoviću ili Frani Marinkoviću (098 274 412) do petka u 18 sati kada treba utvrditi ima li zainteresiranih za Blaca.
U Blacama će za vjernike biti sveta misa i procesija. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 08. 18. u 21:45 h 

*******************


alt


POPRAVLJENI ODVODI NA KLIMI

Na gotičkom dvorcu, u kojem su prostorije Turističke zajednice i Općinske knjižnice, riješen je u četvrtak problem sa vanjskim jedinicama klima uređaja. Tvrtka „Radolfi“ iz Sumartina, na poziv iz Ureda TZO, obavila je taj posao na zadovoljstvo zaposlenika, ali i brojnih prolaznika koji su svjedočili o raznim odvodima i kabelima. (j.e.)

(62) objavljeno  16. 08. 18. u 21:40 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Četiri puta dnevno turistički vlakić dolazi do parkirališta na Martinici, ali skoro uvijek ima problema za okretanje zbog parkiranih automobila. Problemi su najčešće kada je neki sprovod, vjerske svečanosti ili natjecanja na Martinici.
Pokušalo se stavljanjem drvenih prepreka, ali se na to čak nisu obazirali ni domaći vozači.
Moralo se, treba to naglasiti, bolje označiti prostor za prolaz vlakića! U četvrtak je „pomogao“ vozač krivo parkiranog renault twinga koji je ostavio ključeve u autu.  Vozač vlakića je to iskoristio i privremeno preparkirao osobni automobil kako bi prošao barem preko susjednog dvorišta te nastavio vožnju u 19 sati prema Bolu.
(j.e.)

(61) objavljeno  16. 08. 18. u 21:35 h  

alt
četvrtak, 16. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


PROCESIJOM OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

U Bolu, kao i u brojnim Gospinim svetištima širom Hrvatske, u srijedu je obilježen državni i vjerski praznik, blagdan Velike Gospe. Nakon svečane svete mise u Samostanskoj crkvi, točno u 20 sati, krenula je procesija. Kip Blažene Djevice Marije nosili su Doro Adurmar, Ivica Šćepanović, Matko Glasinović i Lovro Karmelić, a uz njih su od pomoći bili, i povremeno se izmjenjivali, Marin Adulmar i Josip Karmelić. Procesiju je predvodio o. Ivo Plenković.
Od Samostanske crkve krenula su 394 vjernika, neznatno manje nego prošle godine kada ih je bilo 440. Osim Boljani bilo je i podosta gostiju.
Nakon 30 minuta, procesija je prošla preko Račića i Rive, da bi desetak minuta zastala pred Župnom crkvom. Nakon molitve, vratili su se prema Samostanskoj crkvi, preko tržnice, Lože, Ulicom Hrvatskog preporoda i Šetališta A. Rabadana. (j.e.)

U ČETVRTAK SVETI ROKO
Ovog četvrtka, 16. kolovoza, slavi se sveti Roko (1295. – 1327.), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Svete mise u Bolu su samo u Samostanskoj crkvi. Ujutro u 8 sati, a u 19 sati je najprije procesije, a zatim sveta misa. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 08. 18. u 23:05 h  

********************


alt


DANI UMJETNIČKOG FILMA

I ove godine na poziv umjetnice Renate Poljak, nastavljaju se Dani umjetničkog filma u Bolu. Ovogodišnja lokacija je kino pod zvijezdama; ljetno kino Bol, koje će u četiri dana (od 16. do 19. kolovoza) postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena i recentna kako hrvatska tako i inozemna umjetnička produkcija.
Program se otvara premijernim prikazivanjem u Hrvatskoj novog Renatinog rada „Još jedan odlazak“. U centru interesa je naracija koja se odvija na tri ekrana, a pratimo potapanje admiralskog broda Vis dok glavnu ulogu igra glumica iz Renatinog prošlog filma Partenza. Nakon razgovora slijedi novi film Igora Grubića,eksperimentalna animacija koja kroz odnos oca i sina govori o propalom sistemu, radu i tvornici, korištenjem različitih medija, na vizualno i konceptualno zanimljive načine. Nova zvijezda internacionalne scene Dane Komljen uz Jamesa Lattimera na potpuno neočekivan i poetičan način stvaraju film o nastajanju Brazilije. Dok posljednji film prvog dana izlaganjem o zvjezdanom nebu i filmskoj vrpci Davora Sanvicentija ljetnom kino dajemo novu dimenziju.
Program se održava uz potporu Centra za kulturu, Kina Mediteran i HAVC-a te su sve projekcije i popratni programi besplatni.

(59) objavljeno  15. 08. 18. u 23:00 h  

********************


alt


LJETU NIJE KRAJ

Nevrijeme sa kišom i grmljavinom, koje je u utorak zahvatilo šibensko, splitsko i dubrovačko područje, nije u Bol izazvalo nikakve probleme. Već smo javili o požaru kod Selaca zbog udara munje, ali su brački vatrogasci, među kojima su bili i Boljani, uz pomoć dva kanadera uspjeli prije noći sanirati.
Kiša je mimoišla Bol, a u srijedu su plaže ponovno bile pune kupača.
Prognoza je da će od četvrtka rasti temperatura, pa nema naznaka, barem za naše područje, da je ljetu došao kraj. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 08. 18. u 22:55 h 

alt
srijeda, 15. 08. 2018.     ********************

alt


alt


PREDSJEDNIK VLADE U BOLU

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je oko podneva iz Splita za Hvar navratio i u Bol. Na rivi su ga pozdravili ministar Lovro Kuščević i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. Na dočeku su bili i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, koalicijski partner u Vijeću Tomi Fabijanović, direktor TZO Bol Markito Marinković, članovi HDZ-a iz ostalih mjesta na Braču ...
Šetnjom su prošli rivom do terase restorana Taverna Riva. Tu je održan sastanak koordinacije bračkog HDZ-a. Izvijestili su predsjednika o otočkim problemima i planovima tražeći pomoć u rješavanju pitanja vodoopskrbe otoka, polaganjem petog podmorskog cjevovoda od kopna do otoka. Bilo je razgovora o uređenju i korištenju državne imovine na otoku, gdje spada i kompleks objekata hotelskog naselja „Bijela kuća“. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


LITNJA NOĆ IZNIMNO UTORKOM

Zbog blagdana Velike Gospe, Bolska litnja noć iznimno je organizirana dan ranije, u utorak umjesto u srijedu. Program je uobičajen: glazba i gastronomska ponuda. Zabrinuti su bili organizatori zbog mogućih vremenskih (ne)prilika, ali je sve prošlo bez problema. (j.e.)

(56) objavljeno  14. 08. 18. u 23:30 h  

********************


alt


alt


alt


BOLSKI VATROGASCI U AKCIJI

Udar munje izazvao je u utorak požar kod Selaca. Vatrogasci su dojavu dobili u 14.40 sati. U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca i 7 vozila iz DVD-a Supetar, Selca, Pučišća i Bol. U pomoć su im, do mraka, došla i dva kanadera.
- Iz Bola je na požarište bilo osam vatrogasaca i dva vozila – saznali smo od Stipe Marinkovića. – Teren je bio nepristupačan za vozila pa je trebalo pješačiti s opremom 300 do 400 metara. Zadatak je u potpunosti izvršen, a požar ugašen. Vratili smo se u Bol s vozilima do 21.30 sati. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 08. 18. u 23:24 h 

*******************


alt


PROGRAM ŠKOLE PLIVANJA

U srijedu, iako je blagdan Velike Gospe, škola plivanja ima redovni trening na Martinici.
U četvrtak, 16. kolovoza, u 8.30 sati je okupljanje djece, a u 8.45 počinju natjecanja. Najprije će mlađi, pa onda stariji.
Završno natjecanje je 17 sati kada se na Martinici okupljaju djeca, ali i roditelji. U 17.30 sati je štafeta za djecu i roditelje, zatim potezanje konopa, a onda slijedi podjela majica i medalja.
Za petak, 17. kolovoza je predviđen sportski izlet u Supetar. Autobusom se polazi u 8 sati kod Samostana, a povratak se planira oko 12 sati – izvijestio nas je voditelj škole plivanja Boško Botica.

(54) objavljeno  14. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


„BRAČKA GRADITELJSKA BAŠTINA“

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predavanje dr.sc. Radoslava Bužančića: „Bračka graditeljska baština od rane renesanse do baroka“ koje je znanstveni uvod u projekciju scene „Juraj Dalmatinac na Braču“, snimljene u okviru projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, čiji su autori Jadranka Nejašmić i Šime Strikomana. Jurja Dalmatinca, koji dolazi u pučiški kamenolom po kamen za izgradnju šibenske katedrale, glumi bolski multimedijalni umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko, a njegove učenike Božo Nejašmić i Đuro Mihovilović.
Program je u četvrtak, 16. kolovoza, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.30 sati. (j.n.)

(53) objavljeno  14. 08. 18. u 23:15 h 
altutorak, 14. 08. 2018.     ********************


alt


LITNJA NOĆ U UTORAK

Bolska litnja noć, ovog tjedna, iznimno će se umjesto u srijedu organizirati u utorak (14. kolovoza). Razlog je blagdan Velike Gospe u srijedu (15. kolovoza) i večernja procesija.

(52) objavljeno  13. 08. 18. u 23:35 h  

********************


alt

Prošlogodišnja procesija na Veliku Gospu ispred Samostanske crkve


BLAGDAN VELIKE GOSPE

U srijedu je državni blagdan u RH – Velika Gospa – svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Mise su u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30 sati, a u 19 sati je svečana sveta misa, a nakon mise procesija.
Na Veliku Gospu misa u Župnoj crkvi je samo u 9 sati.
Sutradan, u četvrtak, 16. kolovoza, je blagdan sv. Roka. U Župnoj crkvi nema mise, a u Samostanskoj crkvi misa je u 8 sati, a u 19 sati je procesija, a potom sveta misa. (j.e.)

(51) objavljeno  13. 08. 18. u 23:30 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1950. bez šumice, sa vinogradima


95 GODINA TURIZMA

Ove se godine obilježava 95 godina turizma u Bolu. Već duže vrijeme, u suradnji s Turističkom zajednicom, objavljujemo baner u desnom stupcu, a sada smo dodali i 76 starih fotografija koje svjedoče o razvoju i povijesti bolskog turizma (kliknite OVDJE). Veći dio tih fotografija objavljen je u monografiji Boljani (2011.) čiji je izdavač Press servis, a urednik Joško Egekher. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


EUROPSKO PRVENSTVO WINDSURFERA

Na glavnom trgu, na bolskoj rivi, u ponedjeljak navečer otvoreno je Europsko prvenstvo windsurfera, po kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sudjeluje 58 natjecatelja iz 15 zemalja: Austrije, Arube, Curcaje, Francuske, Švicarske, Njemačke, Ukrajine, Mađarske, Turske, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svi su natjecatelji pojedinačno predstavljeni, a u ime sponzora i domaćina pozdravio ih je direktor TZO Bol Markito Marinković i načelnik općine Tihomir Marinković, koji im je poželio ugodan boravak u Bolu i povoljan vjetar za natjecanje.
Proglašenje pobjednika najavljeno je za subotu 18. kolovoza. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


alt


BOLJANI IGRALI U SUTIVANU

Škola malog nogometa gostovala je u Sutivanu na tradicionalnom malonogometnom turniru sv. Rok. Igrali su s domaćinima u dvije kategorije.
Odmjerili smo snage sa domaćinima u dvije kategorije.
- Bilo je to lijepo i zabavno iskustvo – rekao nam je voditelj škole Boško Botica. - Hvala DVD-u Bol što nam je ustupio kombi i njihovom članu Domagoju Marinkoviću što nas je vozio, te Martini Ostojić i Tončiju Buljanu što su izdvojili svoje osobno vrijeme i prevezli nas sa svojim automobilima. Hvala i organizatoru na pozivu i dolazimo u Sutivan i  dogodine.

(48) objavljeno  13. 08. 18. u 23:10 h  


altponedjeljak, 13. 08. 2018.     *********************


alt


U BOLU U NEDJELJU 6.066 GOSTIJU

Ovog vikenda bila je najveća smjena gostiju u jadranskim ljetovalištima. Prema neslužbenim podacima još uvijek ih je više došlo, nego otišlo. U Bolu je eVisitor, prema podacima koje smo dobili u Uredu TZO, pokazao da ih je prijavljeno ukupno 6.066. Međutim, prijavljenih turističkih kreveta ima preko 7.200, pa je sasvim očito da još ima slobodnih kapaciteta.
U privatnom smještaju trenutno boravi 2.890 gostiju, u hotelima ih je 2.470, kampovima 376, a u nekomercijalnom smještaju 330.
Prošle godine, na isti dan (12. kolovoza) bilo je u Bolu 6.105 gostiju. Najviše ih je eVisitor lani zabilježio 18. kolovoza – 6.390. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 08. 18. u 23:00 h 

********************


alt

Roditeljski blagoslov mladomisnika od majke Margite i oca Ivana pred crkvom.


alt
Karmelići na Mladoj misi

alt
Ema, Dora i Vinko Karmelić s mladomisnikom i njegovom sestrom Katarinom


MLADA MISA PATER STANKA

Ove nedjelje, 12. kolovoza u općini Viškovo (Grad Rijeka), u župnoj crkvi sv. Mateja apostola nakon punih 98 godina služena je Mlada Misa. Služio ju je p. Stanko Perica, isusovac, a njegova je majka naša Bolka, Margita rođ. Marinković-Tomić. (v.k.)

(46) objavljeno  12. 08. 18. u 23:25 h 

*******************

alt


OKOM KAMERE: NEUREDNA KLIMA

U uskoj uličici sjeverno od ljetnikovca u kojem su Ured Turističke zajednice i Općinska knjižnica na fasadi su klima uređaji, ali ispusne cijevi za vodu u potpunom neredu. Loše slike svjesni su i u Turističkoj zajednici:
- Pozvali smo servisera – rekao nam je direktor TZO Markito Marinković – koji je obeća da će navratiti u Bolu u idućih osam dana i sanirati taj problem. (j.e.)

(45) objavljeno  12. 08. 18. u 22:55 h  

alt
nedjelja, 12. 08. 2018.     ********************


alt

Dr. Nikša Šimetović i Đurđa Eterović, koja je završila tečaj za rukovanje defibrilatorom u Uredu TZO Bol


alt

Naljepnica na vratima Ureda TZO informira da se unutra nalazi defibrilator


POZITIVNA OCJENA ZA PRVU FAZU

Zagovornik nabavke defibrilatora bio je Boljanin dr. Nikša Šimetović, koji umirovljeničke dane uglavnom provodi u San Marinu, ali je ljeti obvezno u obiteljskoj kući u Bolu. Iako nije sudjelovao u nabavci opreme, zadovoljan je što se barem u prvoj fazi realizirala njegova ideja.
- Nabavka defibrilatora značajna je u promidžbi bolske turističke ponude, ali i zbog samih mještana – komentira dr. Nikša Šimetović. – Kamo sreće da nije potrebna njegova upotreba, ali investicija se isplati ako spasimo barem jedan život. Treba znati da je potrebno stvoriti mrežu, da jedan od drugog uređaja bude barem udaljen pet minuta. U tom roku treba intervenirati, a meni se čini da bi lokacije trebale biti u 585clubu, na plaži Zlatni rat, u hotelima „Bretanide“ i „Elaphusa“, na plaži Borak te na plaži za invalide, na autobusnoj stanici, u pizzeriji Topolino, ambulanti, uredu TZO, u budućoj lučici na Račiću, na plaži ispod Bijele kuće, na Martinici, na igralištu Poljana, u školama, kampovima, na većim izletničkim brodovima … Veoma je važno da što više ljudi zna gdje se nalaze defibrilatori, a po meni bitno je odrediti i jednu osobu za koordinaciju. Educirani laici su najvažnija komponenta cijelog ovog programa. (j.e.)

(44) objavljeno  11. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


NAJVIŠE GOSTIJU SU OD 45 DO 54 GODINE

Otkako imamo eVisitor znamo vrlo brzo i precizno sve potrebne podatke: dolaske, noćenja, odakle nam dolaze gosti, ali i koje su životne dobi. U sedam mjeseci najviše ih je bilo u dobi od 45 do 54 godine (18,67 posto), zatim od 25 do 36 godine (18,53 posto). Po broju noćenja u Bolu su isto tako na prvom mjestu (19,77 posto) oni od 45 do 54 godine.
Podaci samo za srpanj su nešto drugačiji. Više je došlo onih mlađih, do 24 godine, ali su najmanje u Bolu boravili oni od 25 do 34 godine. Manje je došlo u srpnju i onih starijih od 55 godina. Najviše je došlo gostiju u srpnju od 25 do 34 godine starosti (19,25 posto), a po ukupnim noćenjima prvi su oni od 45 do 54 godine (20,48 posto). Ta godišta (45 do 54 godine) u Bolu ostaju najduže, u prosjeku 6,85 dana, a najmanje oni od 25 do 34 godine, samo 4,62 dana. (j.e.)

(43) objavljeno  11. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


NOVO U PONUDI: PATKA S RAŽNJA

Mesnica „Delicates grill“, koja ima roštilj na ulazu u kamp odmorište „Zlatni rat“, na cesti Bol – Zlatni rat (Murvica), ove nedjelje (12. kolovoza) osim janjetine, odojka i piletine, ima u ponudi jednu novost: patku s ražnja. Zainteresiranima se preporuča da navrate do lokacije gdje je roštilj, a patke će se moći kupiti nakon 13 sati.
Dobro je prethodno nazvati na mob. (0)95 8187 443

(42) objavljeno  11. 08. 18. u 23:15 h
alt

subota, 11. 08. 2018.     ********************


alt

Polaznici prvog tečaja u Domu kulture


STIGLO ŠEST DEFIBRILATORA!

Bol je bogatiji za šest novih defibrilatora, uređaja koji mogu spasiti život osobama do kojih je došlo do zastoja rada srca. Bitna je pravovremena intervencija, barem u roku od 5 minuta. Zbog toga je neophodno da defibrilatora bude što više, dostupnih ljudima koji su obučeni za pružanje prve pomoći.

Tri je uređaja nabavila Općina, a po jedan Turistička zajednica, Grabov rat i hotel „Bretanide“. U petak su održani i prvi tečajevi koji će se organizirati i u rujnu.

Planirano je da se po jedan defibrilator postavi na Martinici (hotel „Sv. Križ), u Domu kulture, na autobusnoj stanici, na plaži Zlatni rat, u hotelu „Bretanide“ te u Uredu TZO. Od ranije su defibrilatore imali mjesna ambulanta, DVD i hotel „Elaphusa“.

- Ovdje je obavezno da sve sportske udruge posjeduju defibrilator – rekao nam je dr. Nikša Šimetović, inicijator njihove nabavke. - Ako svaka zgrada mora imati aparat za gašenje požara, a do požara ne mora doći skoro nikada, tako isto mislim da i defibrilatori moraju biti što difuzniji, tj. u mreži, iako njihova upotreba ne mora biti česta, ali spada u kulturu življenja, jer spasiti jedan život vrijedi više nego svi defibrilatori! (j.e.)

(41) objavljeno  10. 08. 18. u 23:20 h  

********************


alt


MONTIRANA SOLARNA KLUPA

Od petka i Bol ima pametnu solarnu klupu. Postavljena je uz zid zgrade gdje je vinski podrum, a na katu prostorije Osnovne škole. Prva solarna klupa u Hrvatskoj postavljena je u Solinu, a inovator je dvadesetogodišnji Solinjanin, Ivan Mrvoš, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.
Klupa je otporna na udarce koja može raditi i do 10 dana bez sunčeve svjetlosti, a na kojoj se mogu napuniti mobiteli, ali i odmoriti umorne noge.

(40) objavljeno  10. 08. 18. u 23:15 h 

********************


alt


PRI KRAJU JE ŠKOLA PLIVANJA

Škola plivanja „Grancigula“ još će na Martinici raditi do četvrtka. Ove je godine bilo sedamdesetak mladih polaznika, a prvi puta su neki od njih u školi naučili plivati. U četvrtak je planirano završno natjecanje, podjela diploma sa prigodnom zakuskom.
U petak će polaznici škole „Grancigula“ na jednodnevni izlet u Supetar. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 08. 18. u 23:10 h   


altpetak, 10. 08. 2018.     ********************


alt


RADNA VEČERA: RASPRAVA O TURISTIČKOJ SEZONI

Načelnik i predsjednik TZO Tihomir Marinković pozvao je na radnu večeru sudionike u turizmu kako bi, prvi put ove godine, zajednički raspravili tijek turističke sezone i stanje u destinaciji. Pozivu u četvrtak navečer odazvali su se, uz nekoliko isprika, predstavnici (direktori) hotela „Bretanide“, Aerodroma Brač, „Grabovog rata“, Centra za kulturu, Big Blue Sporta, „Kaurina“, hotela „Kaštil“ i Turističke zajednice.
Direktor Ureda TZO Markito Marinković iznio je statističke podatke o dolascima i noćenjima, koje smo mi već objavili, uz napomenu da je u prvih sedam mjeseci bilo 0,5 posto više dolazaka, ali minus 1,71 posto noćenja.
- Bol je ranijih godina, kazao je direktor M. Marinković, imao godišnje po 20 posto više noćenja. Zadnje dvije godine je to samo 4 posto i čega se može zaključiti da smo dostigli vrhunac, posebno u špici sezone.
Interesantan je i izvještaj o Tajnom gostu koji je u VI. i VII. mjesecu bio u Bolu i ocjenjivao ponudu i uslugu. Najlošije su ocjenjeni barovi, trgovine, suvenirnice, poštanski ured, benzinska postaja i vinarija. Imaju primjedbe i na izdavanje računa u restoranima. Prvi put se susreću, umjesto računa sa „zaključkom stola“ i „predračunom“?!
Pohvalno je o ovogodišnjim rezultatima na Aerodromu Brač govorio direktor Tonči Peović, istaknuvši povećanje zračnog prometa i četiri puta veću prodaju goriva. Prenio je primjedbe putnika o neadekvatnom ponašanju i oblačenju taksista.
Direktor „Bretanide“ Alfred Hackl kaže da su njihovim gostima interesantni izleti brodom i po otoku, traže još više pješačkih staza, ali bi bilo dobro znati u kojem smjeru ide destinacija Bol. Njihovi su planovi da ne šire kapacitete, a možda za koju godinu ih i smanje, ali žele povećati kvalitetu.
Načelnik je prihvatio prijedlog da Bol za iduću sezonu uredi prostor za prihvat prtljage gostiju. U petak bi u Bol trebali stići defibrilatori, a isti dan za 11.30 sati najavljen je i početak tečaja za osobe koje će učiti s njime rukovati. Novost je, također, što bi se kod kina trebala u petak postaviti i prva solarna klupa u Bolu.
Na sastanku su svi nazočni sudjelovali u raspravi, a nastavak uređenja plaže Zlatni rat, kao i rasprava o izmjenama i dopunama Urbanističkih planova najavljena je za jesen. (j.e.)

(38) objavljeno 10. 08. 18. u 00:05 h 

********************


alt


VIŠA TURISTIČKA PRISTOJBA U 2019.

Vlada RH donijela je Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2019. godinu. U Bolu (A razred) će se u glavnoj sezoni naplaćivati 10 kuna po noći (ove godine 8 kuna), predsezoni i posezoni 8 kuna, a izvan sezone 7 kuna. U kampovima je ta pristojba nešto niža: u glavnoj sezoni 8, u predsezoni i posezoni 6, a izvan sezoni 5 kuna.
Boravišna pristojba za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu plaćat će paušalno 345 kuna po krevetu i kamp jedinici (ove godine 300 kuna).
Vlasnici kuća ili stana za odmor (iz EU) mogu za sebe i članove uže obitelji plaćati turističku pristojbu u paušalnom iznosu, a cijena se ne mijenja u 2019. godini: za dvije osobe 60 kuna, a za svaku slijedeću osobu 25 kuna. (j.e.)

(37) objavljeno  10. 08. 18. u 00:00 h 

********************


alt

Tri palme snimljene 9. kolovoza 2018.


alt

Iz naše arhive


IMA LI NADE ZA PALMU?

S nevjericom su mnogi pročitali informaciju u Bolskoj kronici, osobno su mogli vidjeti jednu od tri palme na rivi koja je u samo nekoliko dana potpuno propala. Prijeti li opasnost i palmi na Loži?
Do sada je na poziv iz „Grabovog rata“, zagrebačka firma „id90“ tri puta tretirala palme u Bolu: 28. ožujka, 14. lipnja i 20. srpnja.
- Obavijestili smo firmu koja je do sada radila na zaštiti palmi – saznali smo od Franke Marinković, voditeljice komunale u „Grabovom ratu“. – Pretpostavljaju da bi to moglo biti zbog velike suše ili nametnika ili reakcija na tretiranje. Istu su reakciju imali prošli tjedan u Dubrovniku i nakon dodatnog tretiranja, palma se oporavila. Zbog godišnjih odmora u Bol dolaze idući tjedan i ponovno će ih tretirati.
Do tada se  nadajmo da Bol neće ostati bez palme koja je posađena 1965. godine. (j.e.)

(36) objavljeno  09. 08. 18. u 23:55 h  

********************


alt


POZNATI NA ODMORU: ZVONE BOBAN

Tijekom ljeta u Bolu dolaze brojne domaće i inozemne ličnosti: političari, gospodarstvenici, bankari, pjevači, liječnici, glumci, sportaši … Zvonimira Bobana i ne bi trebali svrstati u goste jer u Murvici ima obiteljsku kuću. U četvrtak je sa svojim brodom došao do bolske luke i jutarnju kavu popio u cocktail baru Varadero. Tu su ga pozdravili vlasnik Varadera Ivan Ivančić Bosa i direktor TZ Bol Markito Marinković.
Zvonimir Boban je bivši nogometaš, a za reprezentaciju je odigrao 51 utakmicu. Nastupao je za Dinamo, AC Milan, A.S. Bari i Celtu Vigo. Trenutno je na dužnosti glavnog savjetnika predsjednika FIFE Giannia Infantina. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 08. 18. u 23:50 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE ME OPRATI?

Vapaj sa šetnice: Ljudi, molim vas operite me, ovo mi je obraz! (Š. Henjak)

(34) objavljeno  09. 08. 18. u 23:45 h  

********************


alt


OBAVIJEST ZA VINOGRADARE

Svi proizvođači grožđa i vina, upisani u vinogradarski registar, dužni su do 10. rujna podnijeti Izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja.
To, međutim, ne trebaju učiniti proizvođači kojima je u vinogradarskom registru upisana samo aktivnost  proizvodnje grožđa i čitav su urod isporučili vinariji.
Potreban obrazac i pomoć pri popunjavanju „Izjave“ mogu se dobiti u Uredu zadruge BOL. Više u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(33) objavljeno  09. 08. 18. u 23:40 h 


altčetvrtak, 09. 08. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SV. DOMINIKA

Hvarsko-bračko-viški biskup u miru Slobodan Štambuk u srijedu je na blagdan svetog Dominika predvodio misno slavlje u Samostanskoj crkvi u Bolu. U koncelebraciji su bili don Stanko Jerčić, generalni vikar biskupije i o. Damir Šokić, starješina bolskog samostana.
*****
Dominik Guzman rođen je oko 1171. u Caleruegi u Kastilji (Španjolska) kao potomak plemićke obitelji. Godine 1216. papa Honorije III. potvrđuje osnutak Reda Propovjednika. 1217. iz Toulousea u južnoj Francuskoj šalje svoju braću, jedne u Pariz, druge u Španjolsku, razdvajajući još uvijek nejaku zajednicu. U Palenciji u Španjolskoj Dominik studira filozofiju i teologiju. Već u to vrijeme pokazuje svoju veliku ljubav prema siromasima. Kad je zavladala strašna glad, Dominik prodaje svoje skupocjene knjige i pomaže ljudima u nevolji, jer kako sam kaže, nije mogao učiti iz mrtvih koža dok oko njega živi ljudi umiru od gladi.
Sveti Dominik nije ostavio gotovo ništa napisano, ali se njegov duh osjeća u djelima njegovih učenika i duhovnih sinova koji prenose baštinu Utemeljitelja Reda propovjednika. To izvrsno potvrđuju i djela bl. Jordana Saskog, Dominikova prvog suradnika i prvog nasljednika u upravi Reda, autora Knjižice o počecima Reda propovjednika, Molitve sv. Dominiku i Pisama. Jordan Saski ocrtao je povijest Dominikova djela u Knjižici o počecima Reda propovjednika.
Dominik umire u Bologni  6. kolovoza 1221. u 51. godini života. Dvanaest godina kasnije, 1233., papa Grgur IX. proglašava ga svetim.

*****
Bol i dominikanski samostan ne mogu se promatrati odvojeno – zapisano je u monografiji Boljani (izdanje 2011.). Od 1475., kada su prije 543 godine dominikanci došli u Bol, do danas traje prisna obiteljska povezanost i suživot. U sudbonosnim trenucima samostan je ostao uz narod i pomagao narodu.
Kada su Talijani u kolovozu 1943. počeli paliti kuće u Bolu, gotovo svi mještani sklonili su se u samostan na Glavici gdje su dobili hranu, smještaj i zaštitu.
Liječničke usluge i nakon rata pružao je Boljanima o. Anđeliko Rabadan. Vlasnici popaljenih kuća u II. svjetskom ratu dobili su od dominikanaca željezne krevete i drugu opremu iz svoje bivše gimnazije koja je bila prestala s radom zbog ratnih (ne)prilika.
Među dominikancima bilo je i 79 fratara rođenih u Bolu.
Dominikanci su 1828. dio svog vrta ustupili za sadašnje groblje, gdje su ukopi počeli 1830.
Dominikanska gimnazija iz Dubrovnika u Bol preselila je 1907. Pravo javnosti dobili su niži razredi 1928., a to pravo su 1940. dobili i viši razredi dominikanske klasične gimnazije. Tu su školu pohađali i mnogi Boljani. S kraćim prekidima dominikanska gimnazija u Bolu djeluje sve do 1973. godine. (j.e./d.m.)

(32) objavljeno  08. 08. 18. u 23:55 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Zbog velike vrućine ili nekog drugog razloga ove srijede nije na rivi bilo gužve, kao da nije špica sezone, a u Bolu, sa mještanima, ima preko sedam tisuća ljudi. Slične zabave organiziraju se i u drugim turističkim središtima na Jadranu, pa nije teško nešto od toga prenijeti i organizirati u Bolu. Imali smo ranijih godina u Bolu razna natjecanja: potezanje konopa, penjanje uz konop, trke u vrećama, plesna natjecanja …
Za iduće ljeto trebalo bi osmisliti i organizirati nešto kvalitetno i gostima interesantno. Zbog gostiju se sve to i radi. Zar ne? (j.e.)

(31) objavljeno  08. 08. 18. u 23:50 h  

********************


alt

Dvorana SC Gripe u Splitu


PRVA LIGA MALOG NOGOMETA OD 9. RUJNA

Točno za mjesec dana, 9. rujna, počinje natjecanje u 10 malonogometnih liga koje u Splitu organizira Udruga za mali nogomet. Četvrtu sezonu ekipa BOL je u I. ligi, a sve će se prvoligaške utakmice igrati ponedjeljkom u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu.
Sve ekipe do 31. kolovoza moraju platiti I. ratu u iznosu od 4.000 kuna, a oni koji to ne učine neće biti u ždrijebu natjecanja. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 08. 18. u 23:45 h 

********************


alt


alt


IZ SAD U BOL NA VJENČANJE

Dvoje mladih iz Irvine (SAD) došli su u Bol sklopiti brak. U parku Dominikanskog samostana, pred matičarom Franom Marinkovićem i sudskom prevoditeljicom za engleski jezik Zdenkom Petek brak su u srijedu poslije podne sklopili Sarah Ann Richard (1987.), državljanka SAD-a i Marin Runje (1982.), hrvatski državljanin, oboje s prebivalištem u Irvine, SAD.
Ovo je sedmi brak koje ove godine sklapa brački matičar, a mladenci su stranci. (j.e.)

(29) objavljeno  08. 08. 18. u 23:40 h 

********************


alt


ZBOG UTAKMICE U MARINERA

Ovog četvrtka, 9. kolovoza, Hajduk prvu utakmicu III. predkola Europske lige igra u Splitu. U goste mu stiže ekipa FCSB iz Rumunjska. Početak susreta je u 20.45 sati, a izravni TV prijenos je na MAX TV-u. Oni navijači Hajduka koji neće na Poljud, sigurno će TV prijenos pratiti u caffe baru Marinero gdje je i okupljalište navijača „bijelih“. (j.e.)

(28) objavljeno  08. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: TRI ILI DVIJE PALME?

Davno se prostor na rivi kod samoposluge Konzuma naziva: KOD TRI PALME. One su tamo posađene 1965. kada je Bol prvi put proglašen šampionom turizma na Jadranu. Sa jednom od tri posađene palme nešto se zadnjih dana dešava. Pred sumrak smo snimili onu najistočniju palmu koja je ostala bez vrha. Je li je moguće spasiti, da je ne izgubimo? (j.e.)

(27) objavljeno  08. 08. 18. u 23:30 h 


altsrijeda, 08. 08. 2018.     ********************


alt


IZBJEGAVAJTE BORAVAK NA SUNCU!

Potrošnja struje, zbog upaljenih klima uređaja, još nije dostigla rekord od 4. kolovoza prošle godine. Najteže je onima koji moraju raditi na suncu, a liječnici savjetuju da treba izbjegavati izlaganje suncu. Velike vrućine posebno su opasne starijima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. Preporuča se piti što više vode.
Bez obzira na visoke temperature, oni koji su došli na more, moraju izbjegavati sunčanje na Zlatnom ratu.
Nije lako ni putnicima koji po suncu čekaju na Velom mostu dolazak katamarana kako bi otputovali iz Bola.
(j.e.)

(26) objavljeno  07. 08. 18. u 21:40 h 

********************


alt


IZLOŽBA: HOTEL „VITAR“

U Bolu je 21. srpnja otvoren novi hotel koji je dobio ime „Vitar“. Vlasnik mu je MS Brač turist d.o.o. u čijem je sastavu i hotel „Bol“ te turistička agencija „Adria tours“. Novi hotel ima 27 smještajnih jedinica, a na četvrtom katu, na terasi je i bazen.
Ovih dana su popunjeni svi hotelski kapaciteti, a znatiželjnicima jedino preostaje otvoriti našu rubriku IZLOŽBA gdje, zahvaljujući susretljivošću vlasnika, objavljujemo 11 fotografija novoizgrađenog zdanja. Ili kliknite OVDJE.

(25) objavljeno  07. 08. 18. u 21:35 h  

********************


alt


OTKAZANA POETSKA VEČER

Poetska večer „Insula ultima“ planirana za četvrtak, 9. kolovoza, u dvorištu knjižnice, otkazuje se s isprikom i obrazloženjem samog pjesnika i znanstvenika  dr.sc. Joška Božanića:


„U Komižu dolazi Tore Friis Olsen iz Osla, predsjednik Forbundet Kysten, kulturne ustanove za maritimnu baštinu. Na festivalu mora na Islandu u srpnju on je prezentirao projekt gradnje vikinškog broda koji je UNESCO zaštitio kao svjetsku baštinu. Ja sam predložio da paralelno gradimo repliku vikinškog broda na Visu. On dolazi na Vis da bi razgovarali o toj mogućnosti.
Procijenio sam da bi moj gubitak, a i gubitak za opći interes, bio neusporedivo veći negoli će biti gubitak otkaza ili odgode mog nastupa u Bolu 9. kolovoza.
Ispričavam se zbog otkaza mog nastupa i spreman sam nastupiti drugom prilikom ako nisam potpuno potrošio vaše povjerenje.“

(24) objavljeno  07. 08. 18. u 21:30 h  

********************


alt


MISA ZADUŠNICA ZA PERU

Misa zadušnica za Peru Zeleniku (14.5.1950. – 4.8.2018.) održat će se u Samostanskoj crkvi u četvrtak, 9. kolovoza u 9 sati.
Pero Zelenika bio je stanar u Domu za starije u Bolu gdje je umro 4. kolovoza.

(23) objavljeno  07. 08. 18. u 21:25 h  


altutorak, 07. 08. 2018.     ********************


alt


alt


STATISTIKA: VIŠE SE TRAŽI PRIVATNI SMJEŠTAJ

Prema podacima eVisitora, koje objavljuje Ured TZO Bol, u srpnju je došlo 28.070 gostiju, a noćenja je bilo 179.007. U odnosu na isti mjesec prošle godine dolazaka je 3,5 posto manje, a noćenja  - 2,3 posto. Ima nekih razlika, ali ne bitnih, u odnosu na podatke koje je objavila TZ SDŽ o dolascima i noćenjima.
Najviše noćenja u srpnju zabilježeno je u privatnom smještaju, 84.660 (-5,1 posto u odnosu na srpanj 2017.), zatim u hotelima 79.398 (- 2,3 posto), u mekomercijalnom smještaju 9.310 ( +3,4 posto) i kampovima 5.639 (-0,7 posto).
Najviše je u Bolu u srpnju bilo gostiju iz Francuske 3.170 (21.012 noćenja), zatim iz Švedske 2.981 (17.223 noćenja), Austrije 2.395 (18.086 noćenja), Njemačke 1975 (15.630 noćenja), Hrvatske 1.926 (12.355 noćenja), Norveške 1.918 (12.951 noćenja), Velike Britanije 1.849 (8.699 noćenja), Slovenije 1.211 (12.100 noćenja) …
Ponekad objavljujemo i prosječni broj dana koliko gosti ostaju u Bolu. U srpnju su na prvom mjestu Slovenci (9.99 dana boravka), zatim Nijemci (7,91), Austrijanci (7.55), a najkraće su boravili u Bolu gosti iz Velike Britanije (4,7 dana).
U sedam mjeseci ove godine bilo je 0,5 posto više dolazaka (58.644) nego u istom periodu 2017. Međutim, noćenja je 1,7 posto manje nego lani odnosno 340.433. Hoteli bilježe pad noćenja od 3,9 posto, privatni smještaj minus od 1,6 posto, kampovi također minus od 3,3 posto, ali je porastao broj noćenja u nekomercijalnom smještaju za čak 46 posto. (j.e.)

(22) objavljeno  06. 08. 18. u 22:30 h 

********************


alt


KAKVE SU OCJENE TAJNOG GOSTA?

Agencija Heraklea, kao Tajni gost, ocjenjivala je treću godinu za redom bolsku ponudu, usluge, gostoljubivost … Iako je ovogodišnja prosječna ocjena (75,71 posto) u odnosu na prošlu godinu (74.42) nešto povoljnija, opći je dojam da su neki, kao na primjer trgovine i suvenirnice te barovi, potpuno podbacili.
Tajni gost je u lipnju obišao 35 lokacija, a svoje ocjene i komentare pismeno dostavio Uredu Turističke zajednice. Detalji ipak neće biti javno objavljeni, jer zbog novog zakona o zaštiti podataka, trebalo bi dobiti njihovu suglasnost da se to javno sazna. Ostaje da zainteresirani navrate u Ured TZO i zatraže na uvid pismeno izvješće Tajnog gosta pa da pročitaju što se o njima misli. Loši se, sasvim sigurno, neće složiti s ocjenom i teško da će nešto promijeniti (na bolje) za slijedeću sezonu.
Maksimalnu ocjenu dobilo je osoblje recepcije za prihvat gostiju, ali i oproštaj na njihovom odlasku. Isto su ocjenjene sobe i hotelski prostor.
Bolju ocjenu (95,69) nego lani ima smještaj, ali i Turistički informativni centar (86,59).
Visoku ocjenu (81,63 posto) dobile su telefonske rezervacije, a restorani, pizzerije i barovi su lošije ocjenjeni (67,65  posto). Barovi su dobili ocjenu 33,33 posto, trgovine i suvenirnice 28,57 posto (lani 75 posto), a vinarije 25,00 posto.
Grafikon ocjenjivanja objavljen je na portalu Turističke zajednice u rubrici Informacije iz Ureda TZ. (j.e.)

(21) objavljeno 06. 08. 18. u 22:25 h 


altponedjeljak, 06. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


DAN OPĆINE I BOLSKA FJERA

• Fešta na Dan bolske općine počela je u 10 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomenik palim za Domovinu. Vijenac su položili načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković.
• Cvijeće i svijeća postavljeni su i pred spomen bistu Joze Bodlovića koji je poginuo na bolsku fjeru prije 75 godina. Ubijen je u napadu bračkih partizana na talijansku vojnu postrojbu koja je bila stacionirana u Bolu, na Rudini.
• U Domovinskom ratu sudjelovao je 101 Boljanin, ali nitko nije stradao. Branitelji općine Bol prisjetili su se svojih suboraca koji su naknadno umrli i posljednje im je počivalište u Bolu: Jurica Šćepanović Goro, Ante Vuleta, Zdravko Jakšić Popić i Frane Jakšić. Nakon svečane mise u Samostranskoj crkvi položili su cvijeće i zapalili svijeće uz centralni križ na mjesnom groblju. Spomenuli su se i umrlih sumještana čiji su grobovi izvan Bola: Matko Eterović Šale, Stipe Prlić i Branko Mikulić.
• Predvečer je gastronomsko-glazbeni program organiziran na rivi. Boljane i brojne goste zabavljali su Mia Dimšić, Giuliano i Bend Diktatori. (j.e.)

(20) objavljeno  05. 08. 18. u 23:40 h 

********************


alt


U BOLU VIŠE OD 6.000 GOSTIJU

Prvi vikend u kolovozu, po broju pristiglih gostiju, smatra se špicom turističke sezone. Zbog obveze da se gosti moraju prijaviti u eVisitor u roku od 24 sata po dolasku, moguće je da je u Bolu u nedjelju ujutro bilo više gostiju nego je objavljeno.
U privatnom smještaju je boravilo 2.706 gostiju, u hotelima 2.435, u kampovima 498, a u nekomercijalnom smještaju 372 ili ukupno 6.011 gostiju. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


PREDAVANJE O POMORSKOJ BAŠTINI

U dvorištu Općinske knjižnice ovog ponedjeljak (6. kolovoza) u 21.30 sati je  predavanje  dr. sc. Jakova Karmelića o pomorskoj nematerijalnoj baštini „Ne doj muoru da hi poguco“. Saznat ćemo o drvenoj brodogradnji i tradicijskim zanatima, običajima prilikom porinuća, ukrašavanju barki, mašćenju mreža, ždrijebanju (bruškitu) za ribolovne pošte, pozdravljanju brodova, religioznim običajima pomoraca...
Ujedno će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić predstaviti snimke scene blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, snimatelja i redatelja Šime Strikomana. To je deseta snimljena scena u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“. (j.n.)

(18) objavljeno 05. 08. 18. u 23:30 h 

alt


nedjelja, 05. 08. 2018.     ********************


alt


alt


alt

Dio uglednih gostiju na svečanosti u hotelu "Elaphusa"


alt

Govori načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Tri generacije Bodlović: Marija (žena Mate), Nikica (sadašnji vlasnik) i sin Mate (nasljednik)


alt

Nagradu je Nikici Bodloviću uručio načelnik Tihomir Marinković


alt


alt

Ministar Lovro Kuščević čestitao je Boljanima u ime predsjednika Vlade i svoje osobno


alt


UZ DAN OPĆINE: SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA

Nakon otpjevane državne himne, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u subotu u povodu Dana općine u hotelu „Elaphusa“, predsjedavajući Matko Baković pozvao je prisutne da se minutom šutnje odaje počast svima koji su položili život za domovinu Hrvatsku, kao i preminulim građanima općine Bol.

- Poštovane dame i gospodo – nastavio je Matko Baković - otvaram ovu svečanu sjednicu vijeća općine Bol koju održavamo povodom  sutrašnjeg blagdana Gospe od sniga i Dana općine Bol. Sutra također slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Sutra diljem Hrvatske slavimo 23-tu obljetnicu slavne, oslobodilačke vojnoredarstvene akcije Oluja, kojom je konačno slomljena agresija Srbije na našu Domovinu. Posebnu zahvalnost izražavamo našim braniteljima. Svima ovdje nazočnima i svim mještanima  i gostima općine Bola, čestitam sutrašnji blagdan.
Predsjednik Općinskog vijeća poimenično je pozdravio goste koji su došli na sjednicu: Darinka Kosora (u ime predsjednika Sabora), Lovru Kušćevića (u ime predsjednika Vlade RH) te Danicu Baričević (u ime župana). Svečanoj sjednici prisustvovali su i gradonačelnici Supetra, Hvara i Starog Grada, načelnici Jelse i Nerežišća, donačelnik Pučišća, direktori komunalnih poduzeća na Braču …
Izvješće na sjednici podnio je načelnik bolske općine Tihomir Marinković:

IZLAGANJE NAČELNIKA OPĆINE BOL
Poštovane dame i gospodo, dragi gosti, poštovani vijećnici i predsjedniče vijeća!
Čestitam vam sutrašnji blagdan: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Na dobro vam došla bolska fjera.
Od prošle godine do danas nastavili smo sa poboljšavanjem uvjeta za kvalitetan život naših mještana i gostiju:
-    Obavljeni su geoistražni radovi kao preduvjet za dobivanje građevinske dozvole za novu luku otvorenu za javni promet na Račiću.
-    Sklopljen je ugovor sa izvođačem radova za uređenje potkrovlja dječjeg vrtića, gdje će se dobiti prostor za još jednu jasličnu skupinu djece. Radovi će započeti nakon turističke sezone.
-    Uz potporu općine Bol, splitsko-dalmatinske županije i glavnih turističkih tvrtki iz Bola, ispunjeni su uvjeti da se na Benačici ove godine otvori Đački dom Srednje škole Bol, a to je rezultiralo upisom čak 47 đaka u prve razrede Srednje škole Bol.
-    Bolska Osnovna škola ovu školsku godinu započinje sa nastavom u školi na Rudini, a općina Bol financijski pomaže uređenju škole i kompletno će opremiti jednu učionicu za informatiku. Nakon mnogo godina naši đaci će osnovnu i srednju školu pohađati samo u jutarnjem terminu.
-    Napravili smo iskope za temelje novog Vatrogasnog doma. U njemu će dio podruma koristiti naše komunalno poduzeće za skladištenje materijala i opreme. Općina Bol će sufinancirati nabavku jednog novog vatrogasnog vozila, čija je ukupna cijena oko milijun kuna.
-    Napravljeno je novo dječje igralište i uređena je šumica kod Doma staraca kao susretište djece i korisnika doma za stare i nemoćne.
-    Početkom lipnja ove godine održan je treći WTA Croatia Bol open turnir koji je dobio potporu Hrvatske vlade i Ministarstva turizma što nam daje sigurnost da će ovaj turnir imati dugogodišnju tradiciju.
-    I ove godine smo nastavili sa čišćenjem šumskih područja na području općine Bol. Naravno da to nije ni izdaleka dovoljno u odnosu na stanje u prostoru. Privatna imanja su potpuno zapuštena te ovim putem apeliram na vlasnike zemljišta da pristupe uređenju svojih površina. Upućujem zamolbu svima da sačuvamo prirodu u kojoj tako rado boravimo i od koje zapravo pristojno živimo.
-    Provedena je procedura javne rasprave o prijedlogu urbanističkog plana uređenja zone Bluesun hoteli. Radi se o mogućnosti rušenja starog i izgradnje novog hotela Borak. Zaprimljeno je 108 primjedbi, prijedloga i mišljenja, ali odgovori još nisu u potpunosti definirani. Službena tijela općine Bol će još jednom raspraviti o prijedlogu UPU-a i o svim primjedbama, te će se na temelju konačnih odgovora napraviti konačni prijedlog prostornog plana. Taj konačni prijedlog prostornog plana treba dobiti suglasnost državnih i županijskih službi, prije nego što vijeće općine Bol bude o njemu glasovalo.
-    Ove godine smo imali namjeru nivo usluge na plaži Zlatni rat podići na višu razinu. Naše poduzeće Grabov rat je nabavilo nove suncobrane, ležaljke, baldekine i prateću komunalnu opremu. Općina Bol je provela postupak javne nabave i zaključila ugovor o nabavci 17 tipskih montažnih objekata iz kojih će se pružati ugostiteljsko-trgovačke usluge. Do sada je ukupno utrošeno nešto manje od tri milijuna kuna. Započeli smo sa uređenjem šumice na plaži Zlatni rat ali smo od toga plana odustali. Postoji više razloga za privremeno odustajanje: od kašnjenja u izvođenju radova i kašnjenja u proizvodnji montažnih objekata do prave medijske hajke popraćene naslovima: Kaos u Bolu ili Napredak za nečiji džep. Dok je rad općine podložan kontroli različitih državnih inspekcija i državnog odvjetništva, dezinformiranje javnosti od strane privatnih portala nitko ne kontrolira, te ponekad virtualna stvarnost zasjeni realnu sliku uređenja šumice na Zlatnom ratu. A realna slika će se vidjeti nakon konačnog uređenja, nažalost nakon ovogodišnje turističke sezone.
-    Općina Bol redovno prati  potrebe svojih stanovnika te sufinanciramo kulturne i športske događaje, pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
-    Niz manjih i većih projekata koji su u pripremi bit će prezentirani u planu rada za narednu godinu i verificirani kod donošenja proračuna za 2019. godinu.
-    Na kraju zahvaljujem svima, pojedincima i tvrtkama, koji su doprinijeli da je općina Bol jedna od financijski najodrživijih općina u Hrvatskoj što rezultira visokom kvalitetom života na Bolu. Ali, kako se kaže da uvijek može biti i bolje, otvoreni smo za sve prijedloge i dobronamjerne kritike koje ćemo rado saslušati i raspraviti  zajedno sa vijećnicima općine Bol.
Sutra u 10 sati kod crkvice Sv. Ivana postavljamo vijenac svima koji su dali svoj život za Domovinu Hrvatsku.
Molim sve nazočne da svojim prisustvom uveličamo taj događaj i tako odamo počast onima koji su najviše dali za Domovinu Hrvatsku.

NAGRADA GRB OPĆINE BOL
- Poštovane dame i gospodo na današnji dan dodjeljujemo javna priznanja onima koji su u proteklom razdoblju postigli rezultate od značaja za općinu Bol – rekao je M. Baković. -  Vijeće općine Bol je na 7. sjednici dana 25. srpnja 2018. godine donijelo odluku o dodjeli jednog javna priznanja i to: Grb općine Bol obiteljskom obrtu Bodlović, a povodom 100-te godišnjice kontinuiranog djelovanja.
Obrazloženje odluke pročitao je Stipe Karmelić, pročelnik Upravnog odjela:

OBRAZLOŽENJE UZ NAGRADU OBRTU BODLOVIĆ
Obrt Bodlović, posluje u Bolu već 100 godina. Današnji vlasnik obrta je Nikica Bodlović, koji je naslijedio obiteljsku tradiciju od svoga djeda Nikole i od svoga oca Mate.
Pokojni Nikola Bodlović je rođen 1898. godine, a za kotlara i kovača se školovao u Zadru od 1914. do 1918. godine, te je nakon povratka u Bol otvorio svoju kotlarsko-kovačku radionu. U početku je radiona bila u srednjem prostoru na Studencu, ispod Rudine. Kasnije se radiona preselila iza župne crkve gdje je danas vjeronaučna dvorana. Godine 1959.  radiona je bila uz obiteljsku kuću na rivi koja je kasnije srušena, a danas je na tom mjestu ugostiteljski objekt Varadero.
Do završetka Drugog svjetskog rata uglavnom su se izvodili kotlarski i kovački radovi, tj. popravljanje kotlova za rakiju, izrada sjekira, motika, mašklina, potkova i sl.
Od 1945. godine posao se proširio na izradu kuhinjskih špahera na drva (peći), koristeći ostatke vojnih mesinganih čahura.
Izrađivale su se svjetiljke na garbit-cintalene. Od 1956. godine, prilikom elektrifikacije otoka izrađivali su se razni nosači, vrata za trafostanice i ostala bravarija.
Pokojni Mate Bodlović je rođen 1931. godine, a od 1968. godine je nastavio obiteljski bravarsko-limarski-vodoinstalaterski obrt. Uz proširenje djelatnosti izgradio je novu radionu u vrtu iza nove obiteljske kuće u ulici Ante Radića u kojoj se i danas radi.
Mate Bodlović je u dva navrata napravio željeznu kupolu sa pumpama na izvoru vode na Studencu.
Najviše se bavio vodo instalacijama i limarskim radovima.
Nikica Bodlović je rođen 1957. godine te je kao dječak učio zanat kod svoga oca. Nakon očevog odlaska u mirovinu i završetka Domovinskog rata otvara svoj bravarsko-vodoinstalaterski obrt.
Danas se obrt uglavnom bavi vodoinstalacijama, razvodom centralnog grijanja i montažom solarnih panela za pripremu tople vode u manjim objektima.
U ovih 100 godina obitelj Bodlović je izučila 30-tak šegrta i pomoćnih radnika koji su se osposobili za zvanje majstora u ovim djelatnostima. Ovo je rijedak primjer održavanja obiteljskog obrta neprekidno 100 godina.

Grb općine Bol, pismeno priznanje i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 kuna uručio je načelnik Tihomir Marinković vlasniku obrta Bodlović Nikici Bodloviću.

POZDRAV GOSTIJU
Prisutne na sjednici pozdravili su Lovro Kuščević, u ime predsjednika Vlade RH,  Darinko Kosor, u ime predsjednika Sabora i Danica Baričević, u ime Splitsko-dalmatinskog župana.
Na kraju sjednice prigodni program izvela je dječja klapa „Veras“, a zatim je  predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković pozvao prisutne na prigodno druženje u restoranu hotela „Elaphusa“. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 08. 18. u 22:10 h  altsubota, 04. 08. 2018.     ********************

alt


PROGRAM ZA DAN OPĆINE BOL

U Bolu se 5. kolovoza osim Dana općine, blagdana Gospe od sniga i fjere, slave i dva državna praznika: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
• Fešta počinje već u subotu, 4. kolovoza, kada se u hotelu „Elaphusa“ održava svečana sjednica Općinskog vijeća. Na sjednici koja počinje u 11.30 sati dodijelit će se i općinska priznanja.
• U nedjelju, 5. kolovoza, položit će se u 10 sati vijenac i zapaliti svijeće pred spomenik palim za Domovinu.
Svečana sveta misa je u 10.30 sati u Samostanskoj crkvi.
Već u poslijepodnevnim satima na Rivi će na štandovima biti ponuđena riblja, a iznimno ovaj put i mesna jela, te kolači, piće … Glazbeni program je od 21 sat.
Vatromet je planiran u 23.59 sati.

(16) objavljeno  03. 08. 18. u 23:10 h 

********************


alt


MANJE TURISTA U SRPNJU

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema objavljenim podacima TZ SDŽ, u srpnju je bilo ove godine manje dolazaka gostiju nego lani u istom mjesecu. Došao je ove godine 908.801 gost (-1 posto), ali ostvarili su više noćenja: 5.385.443 (+2 posto).
Najviše je u srpnju došlo gostiju iz Poljske (107.149), zatim Češke (78.759), Njemačke (67.050), BiH (50.724), a domaći su peti (46.407).
Osim u Selcima sve ostale destinacije na Braču su zabilježile manje gostiju nego u srpnju prošle godine. Ukupno ih je na Brač došlo 74.079 gostiju. Najviše u Bolu (27.530), zatim Supetru (22.536), Milni (5.997), Postirima (5.619), Selcima (5.422), Sutivanu (5.370) i Pučišćima (1.605).
Za dan-dva i Ured TZO Bol objavit će rezultate za srpanj i prvih sedam mjeseci ove godine. (j.e.)

(15) objavljeno  03. 08. 18. u 23:05 h 

********************


alt


VJENČANJE PRI ZALAZU SUNCA

U petak je u predvečer na Zlatnom ratu matičar Frane Marinković vjenčao dvoje britanskih državljana. Mladenka je Natalie Sarah Ryan (1979.), a mladoženja Harry Joshua David Petrushkin (1981.). Osim svjedoka i rodbine, vjenčanju je prisustvovala i Zdenka Petek, ovlaštena sudska prevoditeljica za engleski jezik.
Mladenci su poželjeli da se tijekom vjenčanja vidi sunce na zapadu, pa je zbog toga dogovorena satnica u 20.30 sati. To međutim nije bilo moguće realizirati jer je bilo - oblačno. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 08. 18. u 23:00 h 

********************


alt


JANJETINE ĆE BITI DOVOLJNO

Mesnica „Delicates grill“od četvrtka nudi pečenu janjetinu, odojak i piletinu. Ražanj je na platou uz cestu prema plaži Zlatni rat, nasuprot ulaza u kamp odmorište „Zlatni rat“ gdje je i kiosk u kojem se može kupiti ili naručiti pečenje. U Bolu je tradicija da se za fjeru peče i jede janjetina.
Cijena nam se čini prihvatljivom: janjetina 180 kn/kg, odojak 100 kn/kg i piletina 50 kn/kom.
Tko naruči telefonom ima dodatnih 10 posto popusta. Treba nazvati:
00385 (0) 95 8187 443 ili 00385 (0)21 341 098.
Naručeno pečenje se može dobiti dostavom ili ga preuzeti kod kampa „Zlatni rat“ ili u mesnici na Rudini.
- Uzeli su mi ono što sam najviše volio, ali nisu ono što sam sanjao. Za moje prijatelje janjetina je 150 kuna – rekao nam je vlasnik mesnice Dražen Skelin Dika.

(13) objavljeno  03. 08. 18. u 22:55 h 


altpetak, 03. 08. 2018.     ********************


alt

Grob Frane Radića u Bolu


alt

Cvijeće su položili i svijeće zapalili: rodbina, Jadranka Nejašmić i predstavnici Općine Jakov Okmažić, zamjenik načelnika i Matko Baković, predsjednik Gradskog vijeća


alt


alt


alt


U SPOMEN NA FRANU RADIĆA

Frane Radić, istaknuti Boljanin, zasluženo je dobio spomen ploču na fasadi kuće u kojoj je živio, danas hotelu „Kaštil“, u ulici koja je po njemu dobila ime. Rodio se 1857. u Bolu gdje je završio osnovnu školu, a školovanje je nastavio u Zadru i Splitu. Dvije je godine proveo na studiju arhitekture u Beču, ali je kao učitelj radio u Makarskoj, a 24 godine je u Korčuli proveo kao stručni učitelj. Nastavio je u Dubrovniku, a u Bol se vraća 1914. gdje je umro 1933. u 76. godini života.
Zahvaljujući inicijativi Općinske knjižnice i upornosti Jadranke Nejašmić, uz financijsku pomoć Općine Bol, realizirana je u četvrtak navečer ideja o postavljanju spomen ploča, ali i da se čuje o aktivnosti i zaslugama ovog velikana duha, kulturnom i javnom djelatniku. O tome su govorili Jadranka Nejašmić, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ i dr. sc. Jakov Karmelić, koji je za ovu priliku doputovao iz Rijeke. Na putu, pred sam Split, imao je prometni udes sa totalnom štetom na autu, bez svoje krivnje, ali i bez ozljeda došao u Bol i vrhunski odradio svoj zadatak. Šezdesetak posjetitelja u Teatrinu Dva ferala, mnogo je zanimljivosti saznalo iz života i stvaralaštva Frane Radića, a mogli su vidjeti, prvi put javno prikazanu, najstariju sliku panorame Bola iz 1870. godine.
Frane Radić bio je stručni učitelj ali i prevoditelj s njemačkog i talijanskog, priučeni arheolog … Sa svojim učenicima iz Korčule načinio je ulazni portal na Domu za stare, kamenu kupolu na studencu 1885. …
Prije predavanja na bolskom groblju položeno je cvijeće i zapaljene svijeće na njegov grob.
Spomen ploču otkrila je Radićeva pranećakinja Katarina Pavešić, a brončani odljev na kamenoj podlozi rad je Frane Šituma, magistra kiparstva iz Splita. (j.e./l.e.)

(12) objavljeno  02. 08. 18. u 23:50 h 

********************


alt


VATROMET NA DAN OPĆINE

U nedjelju, na državni praznik (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja) ali i na blagdan Gospe od sniga, Dana općine i bolske fjere, bit će u 23.59 sati – vatromet. Organizator završnog dijela bolske fešte je Turistička zajednica. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 08. 18. u 23:45 h  

********************


alt


POČAST  UMRLIM BRANITELJIMA

Čestitajući mještanima i ostalim građanima Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Udruga bolskih branitelja uz čestitku je uputila i slijedeću obavijest:
* Pozivamo mještane i goste da nam se u što većem broju pridruže na svečanoj svetoj misi u Samostanskoj crkvi, u nedjelju 05. kolovoza, s početkom u 10:30 sati. Nakon mise, počast ćemo odati našim preminulim suborcima: Zdravku Jakšiću, Frani Jakšiću i Anti Vuleti, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na njihovim vječnim počivalištima.
                                                                                                Za Udrugu Pero Nevistić

(10) objavljeno  02. 08. 18. u 23:40 h  

********************


alt

Gitaristi u klasi prof. Anders Miolin (Švedska)


JAZZ RADIONICA U BOLU

Krajem mjeseca, od 23. do 30. kolovoza, u Bolu se i ove godine održavaju ljetne glazbene radionice u organizaciji Međunarodne ljetne glazbene škole iz Pučišća.
U svojoj dugogodišnjoj tradiciji (23 godine) škola je postala najveći međunarodni edukativno – kulturno – turistički projekt u Europi glazbeno odgojivši više od 4.000 polaznika te kroz 80 glazbenih događanja godišnje Pučišća pozicionirao kao prepoznatljiv svjetski brand turističke i kulturne destinacije. Upravo su brojni polaznici ove međunarodne glazbene škole kasnije upisali studij glazbe, postigli velike uspjehe i sada su prisutni, kako u diskografiji, tako i na značajnim mjestima u glazbenim institucijama.
Program Međunarodne glazbene škole Pučišća i Jazz radionica Bol namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola, studentima glazbenih akademija i samoukim glazbenicima koji, bez obzira na stupanj dosadašnjeg znanja i glazbene naobrazbe žele aktivno provesti svoj ljetni odmor na jednom od najljepših hrvatskih otoka.

(09) objavljeno  02. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt


alt


PEČENA JANJETINA, ODOJAK …

Od četvrtka poslijepodne počela se pripremati na ražnju janjetina, odojak i piletina. Taj 24-satni posao u petak, subotu i nedjelju, s dostavom na kućnu adresu radi mesnica „Delicates grill“. Ražanj je na platou ispred ulaza u kamp odmorište „Zlatni rat“ na cesti Bol – Zlatni rat (Murvica).
Cijena pečene janjetine je 180 kn/kg, odojka 100 kn/kg, a pečene piletine 50 kn/kom.
Tko naruči telefonom ima dodatnih 10 posto popusta. Treba nazvati:
00385 (0) 95 8187 443 ili 00385 (0)21 341 098.
Naručeno pečenje se može dobiti dostavom ili ga preuzeti kod kampa „Zlatni rat“ ili u mesnici na Rudini.

(08) objavljeno  02. 08. 18. u 23:30 h  


altčetvrtak, 02. 08. 2018.     *********************


alt


SRIJEDOM JE FEŠTA NA RIVI

Na bolskoj rivi je i ove srijede organizirana manifestacija Bolska litnja noć uz glazbeni program i gastronomsku ponudu. Tako će biti svake srijede u kolovozu, osim 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, kada će se Bolska linja noć održati dan ranije, u utorak 14. kolovoza.

Tijekom večeri može se uživati u ponudi morskih specijaliteta, domaćim kolačima, domaćem vinu, pivu …

(07) objavljeno  01. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


PREDAVANJE O F. RADIĆU

Frane Radić (1857. – 1933.) jedan je od bolskih velikana kojem će ovog četvrtka Bol, na inicijativu Općinske knjižnice, postaviti spomen obilježje na fasadi zgrade u kojoj je živio, danas hotelu „Kaštil“, u ulici koja nosi njegovo ime.
Predstavljanje života i djela bolskog velikana duha počet će u 21 sat u Teatrinu Dva ferala gdje će govoriti Jadranka Nejašmić i dr. sc. Jakov Karmelić.

(06) objavljeno  01. 08. 18. u 23:20 h  

********************


alt


OPASNOST ZA MASLINIKE

Hrvatsko poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba SDŽ obavijestila je maslinare kako je zabilježen let 2. generacije maslinine muhe srednjeg do vrlo jakog intenziteta. Obavijest potpisuje Silvija Marušić, dip. Ing. agr.
Od maslinara se zahtjeva poduzimanje mjera zaštite radi očuvanja plodova jer je već sada vidljiva šteta i opadanje plodova.
Kako se zaštititi i koje preparate se treba koristiti navedeno je u Obavijesti savjetodavne službe koju u cijelosti objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(05) objavljeno  01. 08. 18. u 23:15 h   
alt


srijeda, 01. 08. 2018.     ********************


alt


alt

Oliver je u Bolu uvijek rado bio viđen. U društvu je sa Zdenkom Petek i Željanom Cvitanić iz Bluesun hotela


OPROŠTAJ OD OLIVERA

Bol se isticanjem zastava na pola koplja u utorak pridružio ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj koji su se oprostili od Olivera Dragojevića. „Svjetlica“ i još nekoliko brodica krenulo je iz Bola ususret katamaranu „Vida“ na kojem je bio lijes sa posmrtnim ostacima glazbenog velikana koji će u srijedu u 18 sati biti sahranjen na groblju u rodnoj Veloj Luci.

Stariji Boljani se sjećaju Olivera koji je sa „Batalima“ nastupao na plesnim večerima na plaži Borak. Nastupao je i na koncertima u hotelu „Elaphusa“.

Općina Bol će umjesto vijenca uplatiti prilog u Fond Lige za borbu protiv raka, a brzojav sućuti uputio je načelnik općine Tihomir Marinković. (j.e.)

(04) objavljeno  31. 07. 18. u 22:25 h 

*********************


alt


SUD PONIŠTIO RJEŠENJE MINISTARSTVA

Presudom Upravnog suda u Splitu poništeno je rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz travnja prošle godine – kako piše „Slobodna Dalmacija“ – kojim je poništena odluka o dodjeli koncesije na Zlatnom ratu zagrebačkoj tvrtki Sport B d.o.o.
Sud je naložio Ministarstvu da ponovno provede postupak.
Sudu su tužbe podnijeli Sport B i Kamen sreće d.o.o. iz Bola. Tvrtka Sport B tražila je od suda poništenje odluke Ministarstva, ali i potvrdu odluke o dodjeli koncesije.
Na odluku suda utjecala je činjenica što je Ministarstvo donijelo odluku u tijeku trajanja roka za žalbe.

(03) objavljeno  31. 07. 18. u 22:20 h  

********************


alt


DVA IZOSTANKA KATAMARANA

Dva je puta u srpnju izostao katamaran. Jednom nije došao iz Splita (11. srpnja), a jednom nije iz Bola krenuo za Split (27. srpnja). Razlog oba izostanka je bio kvar na katamaranu „Vida“.
U srpnju 2017. i 2016. katamaran je izostao po jedan put.
Ove godine, u sedam mjeseci, katamaran nije u Bol dolazio 58 puta. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KOTLOVINA U DVD-u

Ove sezone nisu u Bol „uvezena“ samo četiri vatrogasca iz Zagreba (i jedno vozilo) već i tamošnji specijalitet – kotlovina. Umijeće kuhara demonstrirao je Damir Pelesk iz DVD Hrašće koji u utorak pripremio ukusnu večeru za četrdesetak vatrogasaca. (j.e.)

(001) objavljeno  31. 07. 18. u 22:10 h ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"