Arhiv 2018. / IV.

Vijesti objavljene u travnju 2018.

objavljene 152 vijesti i 195 fotografija
ponedjeljak, 30. 04. 2018.*******


alt


alt


alt


alt


PRVA PRIČEST U ŽUPNOJ CRKVI

Svetu pričest po prvi puta primilo je u nedjelju (29. travnja) 16 vjeroučenika trećeg razreda Osnovne škole u Bolu. Svečana Sveta misa u Župnoj crkvi počela je u 10 sati. Prvopričesnici su u pratnji ministranata i svećenika došli do pred oltar.

Misu je predvidio i dijelio sakrament Svete pričesti o. Damir Šokić, dugogodišnji bolski župnik, a sada starješina bolskog samostana dominikanaca. (j.e.)

(152) objavljeno 29. 04. 18. u 21:00 h

********************alt


alt


alt


alt


PLESNE VEČERI NA PLAŽI BORAK

Na plaži Borak žele još ovog ljeta obnoviti nekadašnje veoma popularne plesne večeri gdje su krajem šezdesetih godina nastupali Oliver Dragojević, Vice Vukov, Mišo Kovač, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Arsen Dedić … a svirali su Batali.
Od petka je otvoren restoran na plaži Borak, a u nedjelju je glazbeni nastup imala grupa „Jukebox live band“ s pjevačicom Izabelom Martinović. Taj program nazvan je „Zalazak sunca“ (Sunset party).
Počelo je u 17 sati, dok je na plaži još bilo kupača i daskaša, a u restoranu je upaljen roštilj za mesne i riblje specijalitete.
- Naš je plan od sredine lipnja, pet puta tjedno, od 20 do 23 sata, organizirati plesne večeri – saznali smo od Dinka Karninčića, direktora Vanjskih objekata u firmi Hoteli Zlatni rat d.o.o. – Ovo danas je tek prvi pokušaj, a razlog je početak rada objekta na plaži i preko dvije tisuće gostiju koliko ih je došlo u Bol za prvosvibanjske praznike. (j.e.)

(151) objavljeno 29. 04. 18. u 20:55 h 

********************


alt


PONOVNO SADNICE CVIJEĆA

Na bolskoj tržnici u utorak i srijedu ponovno će, po četvrti put ove sezone, biti na prodaji veliki izbor sadnica cvijeća. Prilika je da se ukrase vrtovi, okućnice i balkoni jer će Turistička zajednica sredinom svibnja objaviti natječaj za izbor najljepšeg vrta u Bolu. Prošle godine interes je bio manji jer je oštra zima bila krivac što je dosta cvijeća bilo uništeno. (j.e.)

(150) objavljeno 29. 04. 18. u 20:50 h

********************


alt


VRIJEME ZA SUNČANJE I KUPANJE

Meteorološka prognoza za idući tjedan najavljuje na Jadranu pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka i mora su u porastu.
Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a od utorka sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji prema otvorenome moru mjestimice može biti i jak.
Dakle, za produljeni vikend uživat ćemo u obilju sunčanog i iznadprosječno toplog vremena.
Na Zlatnom ratu je u nedjelju bilo kupača. Uokolo plaže usidrene su prve jahte, ali ipak ne preblizu plaže iako još nisu postavljene ograde na moru.

(149) objavljeno 29. 04. 18. u 20:45 h

nedjelja, 29. 04. 2018. *********


alt


alt


alt


alt


alt


alt


AVIONSKA LINIJA IZ LJUBLJANE

Iz Ljubljane je u subotu u 13.45 sati na brački aerodrom sletio avion Adria Airwaysa sa 62 putnika. Ta zrakoplovna tvrtka iz glavnog grada Slovenije do Brača i natrag letjet će subotom i srijedom do 27. listopada.
Adria Airways se na Brač vratila nakon 20 godina! U bračkoj zračnoj luci priređen im je poseban doček. Avion su dvoja vatrogasna vozila polila vodom, kao znak dobrodošlice. Putnike je pred avionom pozdravio direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković koji im je predao prigodni suvenir i informativnu knjižicu o Bolu. Na ulazu u aerodromsku zgradu putnicima je ponuđeno piće dobrodošlice, a u aerodromsku holu zapjevala im je bračka klapa Kantaduri.
Torta sa slikom aviona i plažom Zlatni rat pripremljena je za posadu aviona. Kapetan aviona zajedno sa direktorom aerodroma Brač Tončom Peovićem izrezali su tortu koja je ponuđena svima koji su tog trenutka bili u aerodromskom kafiću. (j.e.)

(148) objavljeno 28. 04. 18. u 22:40 h

********************


alt


alt


SVE VIŠE GOSTIJU

Produženi vikend i prvosvibanjske praznike u Bolu će provesti 2.050 gostiju. Uglavnom su došli iz Slovenije. Prošle godine je u ovo vrijeme bilo 1.454 gostiju. Većina je doputovala automobilima zbog čega su iz Splita prema Supetru uvedeni i dodatni trajekti.
Potpuno je bio popunjen i avion iz Zagreba s kojim je došlo 76 putnika, a iz Ljubljane 62.
Na plaži Zlatni rat od prošle nedjelje, 22. travnja, otvoren je cocktail bar Auro, čije je radno vrijeme za sada od 9 do 20 sati. Od utorka, 24. travnja, radi i caffe bar Grabovog rata i to od 10 do 17 sati. (j.e.)

(147) objavljeno 28. 04. 18. u 22:35 h

********************


alt

Prošlogodišnji start najmlađih


POČELE PRIJAVE ZA HUMANITARNI KROS

U prodavaonici Big Blue sport uvelike se prijavljuju natjecatelji za humanitarni kros „Đir oko Bola“ koji će se održati u utorak, 1. svibnja. Oni najmlađi, do 7 godina starosti, startat će sa Velog mosta kod caffe bara Big Blue u 10 sati, a njihova staza je 400 metara. Oni od 7 do 15 godina imaju stazu od 800 metara, a glavni dio krosa počinje u 11 sati kada je start za seniore (16 do 45 godina) i veterane (starije od 45 godina). Oni trebaju pretrčati stazu od 8 kilometara.
Glavni sponzor ove godine je MICO – BORA SPORT GRUP od koje će pobjednici dobiti vrijedne nagrade. Organizatori 5. po redu krosa je BIG BLUE SPORT i DJD (Društvo jedrenja na dasci) koji će to obaviti sami bez Sportskog društva Bol.
Seniori i veterani plaćaju kod prijave 70 kuna i to su sredstva koja će se dati Bračkim pupoljcima. Prošle godine im je uplaćeno 10 tisuća kuna. Prijaviti se mogu, uz plaćanje 70 kuna, i oni koji ne namjeravaju trčati, ali žele pomoći Bračkim pupoljcima.
Meteorolozi za utorak predviđaju lijepo vrijeme. (j.e.)

(146) objavljeno 28. 04. 18. u 22:30 h

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: ZRAČNI ELEKTRO VODOVI

Mnogo je toga napisano o trafostanici na Rudini. Okolni stanari smatraju da im je zbog zračenja ugroženo zdravlje i – život. Koliko je to točno trebala bi dokazati ili demantirati mjerenja. „Elektrodalmacija“ tvrdi da stanari nisu u pravu. Obećali su da će nesporazumi biti riješeni izgradnjom nove trafostanice na Studencu. Nova je trafostanica izgrađena, ali su sada obije u funkciji, stara i nova.
Ako se ne može utvrditi (ili ne želi) ima li zračenja i koliko štete zdravlju ljudi, prostim okom se vidi da zračni električni vodovi hitno traže intervenciju. Za vjetrovitog vremena, naročito zimi, vodovi se međusobno udaraju, dolazi do iskrenja i prekida u snabdijevanju električnom energijom.
Nikako da dođu radnici „Elektrodalmacije“ da to stručno saniranju. Umjesto njih stižu redovno računi, uvijek sve veći …
(j.e.)

(145) objavljeno 28. 04. 18. u 22:25 h

*********************


alt


alt

Dobitnica pršuta je Darija Marinković (treća slijeva)


DARIJA DOBILA PRŠUT

Za predstojeće praznike u konzumaciji pršuta uživat će obitelj Marinković. Broj 15 bio je sretan za Dariju Marinković koja je za 10 kuna dobila pršut od 9,90 kn iz okolice Sinja.
Izvlačenje brojeva obavljeno je, prema najavi, na štandu Mikulić na bolskoj tržnici u subotu točno u podne. Prije početka je dogovoreno da Pave Petek izvuče 10 brojeva. Deseti broj dobiva pršut.
Zašto 10? Ekipa Bol za koju igraju braća Mikulić trenutno je deseta na tablici I. lige malog nogometa. (j.e.)

(144) objavljeno 28. 04. 18. u 22:20 h

********************


alt


SPORT: KOLO ODLUKE

Do kraja natjecanja u I. splitskoj ligi malog nogometa ostala su dva kola. Ono koje se igra u ponedjeljak, 30. travnja, mogao bi odlučiti koji će klubovi u idućem natjecanju biti članovi II. lige. BOL nakon tri godina u prvoligaškom društvu još nisu osigurali ostanak. U 25. kolu s početkom u 16 sati igrat će treći na tablici IL VICTUM EN-WE, koji ima 52 boda, protiv desetoplasiranih Boljana koji su osvojili 26 bodova. Utakmica se igra u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
O sudbini Boljana ovisi i ishod rezultata ostalih utakmica. U slučaju istog broja bodova redoslijed odlučuje međusobni susret. Bol je u prednosti ispred Strožanca, Stefi, Garaže Pujanke i Staklo Maas.
Zbog ozbiljnosti i neizvjesnosti u subotu navečer je organiziran trening na igralištu na Poljani. Nije bilo Boška Botice koji još uvijek osjeća ozljedu leđa i neizvjesno je hoće li biti spreman u ponedjeljak. Ipak, nastupit će, iako nedovoljno oporavljeni, Matej Bodlović. (j.e.)

(143) objavljeno 28. 04. 18. u 22:15 h

subota, 28. 04. 2018. ********


alt


NOVČANE POMOĆI PREMA USPJEHU

Općina će i ove godine isplatiti novčanu pomoć studentima, ali i trojici srednjoškolaca koji se školuju izvan općine u školskim programima kojih nema na području Općine Bol. Ovisno o uspjehu u prethodnoj školskoj ili akademskoj godini dobit će po 4.000, 3.000 i 2.000 kuna, a srednjoškolci bez obzira na uspjeh po 1.000 kuna. Novčanu pomoć tijekom svibnja primiti će 45 studenata i tri srednjoškolca, a Općina će im ukupno isplatiti 135 tisuća kuna. Lani je isplaćeno 116 tisuća kuna.
Maksimalnu novčanu pomoć u iznosu od 4.000 kuna dobit će oni najbolji, koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa prosjekom ocjena od 4,50 do 5,00. To su Nina Kukoč, Doris Šćepanović, Dora Tomić, Frano Marinković, Ruža Jozić, Marino Bodlović, Ela Jakšić i Helenka Marinković.
Imena ostalih dobitnika novčane pomoći objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(142) objavljeno 27. 04. 18. u 22:40 h

********************


alt


MISA U NEDJELJU U 10 SATI

Nedjeljna misa u Župnoj crkvi iznimno će biti ove nedjelje, 29. travnja, u 10 sati. Taj će dan sakrament prve pričesti primiti 16 mladih iz Bola.


Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. On je tada blagoslovio kruh i rekao : Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas daje. Blagoslovio je i kalež s vinom i rekao : Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen.

(141) objavljeno 27. 04. 18. u 22:35 h

*********************


alt


PRŠUT U SUBOTU

Ime dobitnika pršuta znat će se ove subote (28. travnja). Izvlačenje brojeva je u 12 sati, a ostalo je tek desetak slobodnih brojeva. Tko u subotu ujutro požuri na tržnicu, na štand Mikulića, može još sudjelovati u nagradnoj igri i za 10 kuna dobiti – pršut.

(140) objavljeno 27. 04. 18. u 22:30 h

petak, 27. 04. 2018. *********


alt

Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač


alt

Boljani su po pitku vodu do 1962. morali dolaziti na Studenac


HOĆE LI BITI REDUKCIJE VODE?

Prijeti li nam nestašica pitke vode? Stariji Boljani su skoro pa zaboravili kada su po vodu morali na Studenac ili Martinicu. Bol je na regionalni vodovod priključen 1976. a voda je došla iz rijeke Cetine. Godine 1970. položen je cjevovod (8 kilometara) od Omiša do Postira, ali je Bol morao čekati još šest godina dok se ne izgradi tunel (8.543 metra) od Postira do Bola. Zbog nestašice vode, hotelska kuća „Zlatni rat“ nabavila je 1972. vodonosac „Jezero“ i time se za neko vrijeme osiguralo normalno snabdijevanje vodom, ne samo hotela već i cijelog mjesta.
- Trenutno na Brač voda iz Cetine dolazi kroz četiri cijevi – kaže nam Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač. – Voda međutim ne ostaje samo na Braču. Nju koriste na Šolti i Hvaru. Potrošači trebaju znati da smo na rubu iskorištenosti! Projektira se i priprema dokumentacija za novi cjevovod. To je investicija od 40 milijuna kuna. Međutim, trebat će urediti stanicu u Omišu, a još će trebati 5 milijuna za crpnu stanicu u Dolu.
Ostali smo poprilično iznenađeni priznanjem da smo na rubu iskorištenosti vode koja nam dolazi iz Cetine. Javljaju se međutim zahtjevi za izgradnju novih, velikih potrošača, hotela i bazena, ne samo na Braču nego i na susjednim otocima Šolti i Hvaru. Bez europskih fondova teško je naći potrebna sredstva. Ukoliko se i pronađu, kada se projekti mogu dovršiti i realizirati?
- Treba računati da će nam za realizaciju trebati tri godine – zaključio je prvi dio našeg razgovora Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač. (j.e.)

(139) objavljeno 26. 04. 18- u 21:55 h

********************


alt


SKUPŠTINA TZO USVOJILA IZVJEŠĆA ZA 2017.

Skupština Turističke zajednice općine Bol na svojoj prvoj sjednici održanoj 26. travnja, u hotelu Bretanide – kako nas izvještavaju iz Ureda TZO – usvojila je Izviješće Nadzornog odbora o izvršenom nadzoru Turističke zajednice općine Bol za razdoblje 01.01. do 31.12.2017. te Izviješće o ostvarenim prihodima i izvršnim rashodima TZO Bol za isto razdoblje.
Na sjednici je nazočio Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko – dalmatinske županije koji je članove Skupštine upoznao sa razvojem cikloturizma u Županiji i na otoku Braču. Također ih je izvijestio o pojedinostima XCM Bluesun Epic Bol Croatia, međunarodne biciklističke utrke svjetskog kupa, a koja će se održati u Bolu 5. svibnja. Do sada je prijavljeno 80 biciklista iz 10-tak zemalja, a očekuje se da će ih biti oko 150. U drugoj i trećoj godini održavanja ove utrke očekuje se njih oko 700 te se procjenjuje ostvarenje oko 2.500 noćenja. (đ.e.)

(138) objavljeno 26. 04. 18. u 21:50 h

********************


alt


alt


OTVARAJU SE BORAK I BOLERO

Sezona u restoranu na plaži „Borak“ počinje od petka (27. travnja). Za prvo vrijeme radit će se svakodnevno od 10 do 20 sati, ali će se gostima povremeno ponuditi i neki posebni sadržaji. Već ove nedjelje od 17 sati u restoranu se organizira „Sunset party“ (Zalazak sunca) uz glazbenu grupu „Jukebox live band“. Dobar je to poziv za praćenje zalaska sunca, uz piće, a može i jelo po izboru.
U susjedstvu se otvara coctktail bar Bolero koji će biti otvoren od 10 do 17 sati. (j.e.)

(137) objavljeno 26. 04. 18. u 21:45 h

********************


alt


ĐIR OKO BOLA 1. SVIBNJA

Peti po redu humanitarni kros „Đir oko Bola“ organizira se u Bol 1. svibnja (utorak). Star i cilj je na Velom mostu ispred caffe bara Big Blue. Prvi će na start, u 10 sati, oni najmlađi do 7 godina starosti. Za njih je staza u dužini od 400 metara. Nešto stariji, oni od 8 do 15 godina, trebaju pretrčati stazu od 800 metara. Glavni kros je za seniore od 16 do 45 godina te veterane starije od 45 godina. Oni trebaju pretrčati staza dugu 8 kilometara, a kod registracije trebaju uplatiti 70 kuna.
Prijave za sudjelovanje primaju se od subote u Big Blue sport shopu. (j.e.)

(136) objavljeno 26. 04. 18. u 21:40 h

********************


alt


CVIJEĆE ZA DOBRODOŠLICU

U Bolu se trude da goste dočekuju - cvijećem. Radnici Grabovog rata trenutno su angažirani na zamjeni zemlje i sadnji sadnica na parapetu na rivi. U Bolu su za predstojeći praznik, 1. svibnja, otvoreni svi hoteli. Najviše gostiju se očekuje iz Slovenije. (j.e.)

(135) objavljeno 26. 04. 18. u 21:35 h

četvrtak, 26. 04. 2018.********


alt

Mons. PETAR PALIĆ, novi je Hvarsko-bračko-viški biskup, čije je ređenje u ponedjeljak u Hvaru


TV I RADIO PRIJENOS IZ HVARA

Brod iz Sumartina, s vjernicima iz tamošnje župe, dolazi u ponedjeljak u 7.30 na Veli most po prijavljene iz Bola, Gornjeg Humca, Pražnica i Nerežišća. Prijevoz se ne plaća! Tko se još nije prijavio treba učiniti to što prije i javiti se o. Ivi Plenkoviću. Broj putnika je ograničen.
Tko neće u Hvar može tamošnja događanja u katedrali pratiti u izravnom TV i radio prijenosu (HRT i Hrvatski katolički radio). U nedjelju u 10 sati je misa oproštaja mons. Slobodana Štambuka, a u ponedjeljak od 10.30 sati je obred biskupskog ređenja.
U Hvaru se tri dana, petak, subotu i nedjelju, organizira u katedrali prigodni program. Kada se i što izvodi možete pročitati u programu kojeg objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(134) objavljeno 25. 04. 18. u 22:50 h

********************


alt


UREĐUJE SE ROTOR

Rotor na ulazu u Bol, izgrađen krajem lipnja prošle godine, ovih dana dobiva konačni izgled. Na zemljanom prostoru neće biti cvijeća pa se postavljaju kamene ploče i šljunak. Nakon prvih kiša znat ćemo koliko je to adekvatno rješenje zbog bujice vode koje se u potocima vode slijevaju Bračkom cestom.

- Bit će i cvijeća, ali nakon što završi uređenje na rotoru - obavijestio nas je komunalni redar Zdravko Bartulović. (j.e.)

(133) objavljeno 25. 04. 18. u 22:45 h

****************


alt


NOVI DIZAJN AUTOBUSA

U kolovozu 2017. „Autotrans“, čiji autobusi voze i po Braču, postao je dio Arriva Deutsche Bahn grupe. Sada su i u Bol počeli dolaziti bijelo-plavi autobusi sa novim vizualnim identitetom. (j.e.)

(132) objavljeno 25. 04. 18. u 22:40 h

********************


alt


alt


OSNOVCI U MUZEJU I GALERIJI

Učenici viših razreda Osnovne škole Bol posjetili su Pomorski muzej grada Splita te Galeriju Meštrović.
Nakon šetnje kroz stoljeća pomorstva i razgledavanja zanimljivih eksponata sudjelovali su u radionici "Mala škola brodogradnje".
Predavanje o našem najpoznatijem kiparu Ivanu Meštroviću, unutar prekrasnog kompleksa,približilo je učenike njegovim djelima i stvaralaštvu.
Nasmijani i opušteni vratili su se kućama puni dojmova. (z.k.)

(131) objavljeno 25. 04. 18. u 22:35 b

********************


alt

Branka Šesnić i Mlado Matej Karmelić


PJESNIČKA MANIFESTACIJA NA ŠOLTI

Na Šolti je ove srijede (25. travnja) održana 20. pjesnička manifestacija „Ča, more, judi“. To je natjecanje učenika od prvog do osmog razreda Splitsko-dalmatinske županije s pjesmama u dijalektu. Pjesma "Muoj jazik" koju je napisao Mlado Matej Karmelić, učenik četvrtog razreda OŠ Bol, ušla je u izbor deset najboljih.
Mlado i njegova mentorica Branka Šesnić jedrenjakom Polaris posjetili su Nečujam na Šolti i Stari Grad na Hvaru. (b.š.)

(130) objavljeno 25. 04. 18. u 22:30 h

srijeda, 25. 04. 2018. ********


alt


OTVORENI SU „KAŠTIL“ I „TOPOLINO“

Na bolskoj rivi otvoren je hotel „Kaštil“ ali i restoran „Toplino“ koji je u prizemlju hotela. Reprezentativni restoran „Vusio“ s radom će početi od 1. lipnja.
Otvaranje hotela „Bretanide“ najavljeno je za četvrtak 26. travnja, a dan poslije goste će ponovno primati i hotel „Elaphusa“. (j.e.)

(129) objavljeno 24. 04. 18. u 22:15 h

********************


alt


ZAVRŠNI RADOVI NA FASADI „VITRA“

Radovi na dovršenju novog hotela „Vitar“, čiji je investitor MS Brač turist d.o.o., postupno se privode kraju. Postavljeni su stakleni zatvori, a u tijeku su radovi na fasadi.
Hotel je na samom ulazu u Bol, uz rotor, a primat će goste u 28 soba. Na krovu hotela bit će – bazen. (j.e.)

(128) objavljeno 24. 04. 18. u 22:10 h

********************


alt


AKTIVNOST OPĆINSKE KNJIŽNICE U 2017.

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ očito nema razloga da skriva svoje rezultate i troškove u 2017. godini. Dapače! Dobro je znati sve njihove aktivnosti: 740 novih knjiga na 5 jezika i 6 naslova časopisa, 350 članova među kojima je 160 gostiju, organizacija 30 raznih događanja, radionica maski za odrasle, radionica za djecu sa izložbom u Bolu i Splitu, dokumentarni film „Brač: kamen i voda“, realizira se projekt snimanja 10.000 godina bračke kulturne povijesti … Za sve te aktivnosti potrošeno je 287 tisuća kuna što su uz osnivača Općinu Bol, osigurali Ministarstvo kulture, Turistička zajednica općine Bol i vlastiti prihodi.
Opširan izvještaj, kojeg potpisuje ravnateljica Hrvatske čitaonice Jadranka Nejašmić, objavljujemo u prilogu, koji se otvara kada kliknemo na link:

http://www.boljani.info/images/pdf/izvjesce_o_radu_za_2017._knjiznica.pdf

(127) objavljeno 24. 04. 18. u 22:05 h

********************


alt


HVAR: BROD DOLAZI IZ SUMARTINA

Na odlazak na svečanost ređenja novog Hvarsko-bračko-viškog biskupa, došlo je do manjih izmjena u organizaciji putovanja. Kako nas je izvijestio o. Ivo Plenković, brod iz Sumartina sa tamošnjim župljanima (Selca, Sumartin, Povlja, Nova Sela) dolazi u Bol gdje će u ponedjeljak, 30. travnja u 7.30 na Velom mostu ukrcati putnike iz Bola, Gornjeg Humca, Pražnica i Nerežišća.
Povratak je oko 15 sati ili prema dogovoru.
Oni koji namjeravaju u Hvar, a nisu se još prijavili, trebaju to učiniti što prije jer je broj putnika ograničen. Javiti se treba o. Ivi Plenkoviću. (j.e.)

(126) objavljeno 24. 04. 18. u 22:00 h

********************


alt


PRŠUT 28. TRAVNJA?

U tijeku je predbilježba na brojeve uz pomoć kojih će se saznati ime dobitnika pršuta iz okolice Sinja. Preostalo je još četiri dana za sudjelovati u ovoj, u Bolu popularnoj igri. Na tržnici, na štandu Mikulić, „samo“ treba odabrati slobodan broj, upisati ime igrača i platiti 10 kuna. Moguće je da se do subote odaberu svi brojevi, pa bi već u subotu u 12 sati bilo javno izvlačenje. (j.e.)

(125) objavljeno 24. 04. 18. u 21:55 h

********************


alt

Na slici (slijeva): Tihomir Marinković, Ana Konjuh, Feliks Lukas, Petra Martić i Jana Fett


WTA TURNIR OD 5. LIPNJA

Na konferenciji za medije koja se održala u utorak u zagrebačkom hotelu Palace uz direktora turnira Feliksa Lukasa i načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića, podršku projektu došle su dati i naše tenisačice Petra Martić, Ana Konjuh i Jana Fett.
„Ana je igrala polufinale našeg turnira koje je nažalost zbog bolova morala predati, Petra je osvojila Bol u parovima, Jana još nije nastupila u Bolu no obzirom koliko one napreduju iz godine u godinu, moram ulagati sve više energije kako bi ih pratio u njihovim uspjesima.“ – otvorio je simpatičnom dosjetkom svoje obraćanje Feliks Lukas, direktor Croatia Bol Opena, istaknuvši i da je uloga jedinog WTA turnira u regiji da bude podrška ženskom tenisu u globalu. „Sve što naše cure postižu rezultat je njihovog rada i ulaganja njihovih najbližih. Samo u Europi ima 20 milijuna tenisača i biti u top 100 kao što su naše cure trenutno, doista je izuzetan rezultat. Moj je zadatak da pokušam podignuti razinu turnira i u budućnosti uklopiti u termin koji će našim tenisačicama najbolje odgovarati.“
WTA Croatia Bol Open započinje 5. lipnja, a finale je na programu u nedjelju, 10. lipnja u 18 sati. Turnir će i ove godine imati humanitarni karakter. Ukupni prihodi od ulaznica bit će donirani jedinoj sigurnoj kući koja se nalazi u Dalmaciji s ciljem da se aktualizira problem adekvatnog smještaja i skrbi za žene žrtve obiteljskog nasilja. (l. visković, foto: m. ćužić)

(124) objavljeno 24. 04. 18. u 21:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: DIMNI SIGNALI

Učestalo je ovih dana paljenje vatre u polju i dvorištima. Radi se to uglavnom bez prethodne najave Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Bilo je tako i ovog utorka, 24. Travnja oko 11 sati – provjerili smo u DVD-u. Iako je riječ o prekršaju, ni ovaj put nitko neće biti prijavljen. Kada zbog nemara izbije požar onda se pozivaju vatrogasci, kanaderi … Sve to plaćaju porezni obveznici. Osim onih koji pale vatru. (j.e.)

(123) objavljeno 24. 04. 18. u 21:45 h


utorak, 24. 04. 2018. *********


alt


NOĆ KNJIGE POSVEĆENA ZAŠTITNIKU BRAČA

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ i ove je godine bila u Bolu organizator manifestacije Noć knjige koju je posvetila kršćanskom mučeniku svetom Jurju, čiji blagdan slavimo 23. travnja. Brač je ovog sveca odabrao za svog zaštitnika.
U prostoru knjižnice, u 14 sati su učenici Osnovne škole pričali priče o svetome Jurju i zmajevima, a od 18.30 sati učenici Srednje škole govorili su o štovanju svetoga Jurja na Braču. (j.e.)

(122) objavljeno 23. 04. 18. u 21:50 h

********************


alt


NATJEČAJ ZA BARKARIJOLE

Grabov rat je objavio natječaj za sklapanje ugovora s bolskim brodarima (barkarijolima) koji žele u ljetnim mjesecima prevoziti putnike od luke do plaže Zlatni rat i natrag. Ukupno će biti odobreno osam odobrenja, a svaki od njih trebat će Grabovom ratu uplatiti po 15.099 kuna uvećano za PDV (istu cijenu kao i lani), ali tome treba pridodati i 7.500 kuna na ime naknade za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru.
Rok za predaju molbi je 12 dana, odnosno do 7. svibnja.
Kompletan tekst Natječaja može se pročitati u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(121) objavljeno 23. 04. 18. u 21.45 h

********************


alt


IMA LI KANDIDATA ZA ŽUPANIJSKU NAGRADU?

Prigodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, 30. rujna na blagdan sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, dodijelit će se županijske nagrade za najviše zasluge u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i drugih područja društvenog života u Županiji.
Prijedlozi za nagradu primaju se do 10. svibnja, a podnose ih trgovačka društva i ustanove, građani i udruge građana, političke stranke, vjerske zajednice i druge pravne osobe.
Ima li u općini Bol kandidata za županijsku nagradu? (j.e.)

(120) objavljeno 23. 04. 18. u 21:45 h

********************


alt


OBILAZAK BICIKLISTIČKE STAZE

Organizatori biciklističke utrke Svjetskog kupa koja se održava na Braču 5. svibnja, Denis Špadina i Marin Deković, ovog su ponedjeljka iz Bola krenuli u obilazak staze kojom će voziti 150 biciklista, a čiji je start i cilj u Bolu.
Biciklistička trka organizira se pod nazivom XCM Bluesun Epic, a radi se od najvećem mogućem rangu te vrste utrke na kojoj se skupljaju bodovi za odlazak na Europsko i Svjetsko prvenstvo.
Staza je duga 110 kilometara i prolazi preko dvije trećine otoka, a 85 posto utrke vozi se po makadamu. Iz Bola se vozi prema istoku, do Selca, Sumartina, Povlja, Pučišća, pa do Vidove Gore, spušta se u uvalu Farska, te preko Murvice vraća u Bol.
Ukupno će biti tri trke. Veterani i amateri vozit će na stazi dugoj 50 kilometara, a Rotari klub Brač organizira humanitarnu utrku od 10 kilometara gdje će sudjelovati školarci iz Bola, a možda dođu i njihovi vršnjaci s Hvara.
Start je 5. svibnja (subota) u 9.30 na glavnom trgu u Bolu kod „Varadera“. Na istom mjestu je i cilj. (j.e.)

(119) objavljeno 23. 04. 18. u 21:40 h

********************


alt


alt


BOLJANIMA TRI MEDALJE

Prošle nedjelje, 22. travnja, u Mostaru je u organizaciji Univerzalne sportske škole „Sport talent“, održana 5. Međunarodna dječja olimpijada koja je okupila preko 400 natjecatelja iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Sudjelovalo je ukupno 8 sportskih škola iz regije, a Bol je predstavljalo 24 polaznika Unisport škole višestranog razvoja u pratnji trenera Jure Klarića i Nikoline Knežević.
Mladi Boljani vratili su se iz Mostara sa tri osvojene medalje koje su osvojili Eva Jakšić – srebro (skok u dalj) i bronca (poligon prepreka) te Renzo Čović – bronca (skok u dalj).
Reprezentaciju Unisport škole Bol u Mostaru još su predstavljali: Nina Ivelić, Dora Kraljević, Tonka Koljatić, Toni Martinić, Miriam Cvitanić, Luka Marinković, Arijana Marinković, Lovre Marjanović, Zara Jakšić, Sara Kambović, Ema Palavra, Tonia Šeparović, Tara Ratković, Dorian Ratković, Dora Okmažić, Laura Marinković, Ana Bošnjak, Duje Karninčić, Nina Lisičar, Jelena Bošnjak, Nikola i Andi Matijas. (t.b.)

(118) objavljeno 23. 04. 18. u 21:35 h

********************


alt


SPORT: BOLJANI BEZ BODOVA

U 24. Kolu I. splitske lige malog nogometa, Boljani su ostali bez bodova. Pobjeda je pripala objektivno boljoj ekipi Zlatko Celent. Konačni rezultat je 4:8 (2:4).

Semafor: 1.07 min 0:1 / 4.44 min 0:2 / 8.27 min 0:3 / 10:14 min 0:4 / 12.24 min 1:4 Marko Marinović / 13.56 min 2:4 Vinko Medić / 21.23 min 2:5 / 23.28 min 2:6 / 24.56 min 2:7 / 26.48 min 3:7 Matej Martinić / 27.05 min 4:7 Marko Marinović / 28.56 min 4:8 /

Nadali smo se i povoljnijem rezultatu, ali treba priznati da je ekipa Zlatko Celent igrala bolje i zasluženo pobijedila. U borbi za ostanak u društvu najboljih Boljani moraju odigrati još dvije utakmice. (foto: j. sabbioncello)

(117) objavljeno 23. 04. 18. u 23:05 h


ponedjeljak, 23. 04. 2018. ********


alt


NOVI SADRŽAJI (I CIJENE) NA PLAŽAMA

Čitatelji već znaju da je tek u trećem pokušaju (4. sjednica održana 20. travnja) Općinsko vijeće donijelo odluku o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. Naknade je predložio načelnik, ali je prije početka rasprave načelnik dao suglasnost da vijećnici mogu korigirati njegov prijedlog. Bitno je bilo usvojiti odluku jer bi u protivnom općina naplatila mnogo manje iznose. Siromašniji općinski proračun značio bi reviziju i odustajanje od nekih bitnih projekata. Istina je i da su mnoge nove, nešto veće naknade nego lani, ipak znatno manje od najma prostora koji se daje u zakup u zidanim objektima. Neki su vijećnici pitali po kojim se kriterijima određuju cijene, pa na primjer na Zlatnom ratu, za jedno prodajno mjesto se naplaćuje dvostruko više nego za drugo, ni tri metra udaljeno? Pitali su, ali nismo čuli odgovor. Promet nije mjerilo jer svi ne daju za svoju uslugu račune, a inače su obvezni imati fiskalnu kasu. Cijene su određivane na temelju dosadašnje prakse uz manja ili veća povećanja svake godine. Zašto nema licitiranja? Tko da više, pa bi i općina nešto više uprihodila? Onda bi (možda) bez posla i zarade ostali neki mještani.
Tko će trebati platiti više nego je načelnik predlagao? Stol za prodaju karata za izlete (lani 5.000, po načelniku 6.000, a po odluci vijeća 7.000 kn); bankomati na javnim površinama 25.000 umjesto 18.000 kn …
Za aqua park na Zlatnom ratu lani se tražilo 1.200.000 kn, a ove godine 200.000 kn manje. Vijeće je odlučilo da za štandove na šetnici ostaju iste cijena kao i lani.
Predviđaju se i neki novi sadržaji: bicikle na moru, zdrava hrana na Zlatnom ratu, jela i napitci na plaži Mali rat, bankomati na šetnici i na Velom mostu …
Brodari će od sada trebati plaćati 7.500 kuna za prijevoz putnika od luke do Zlatnog rata i natrag, ali uz to ide i plaćanje Grabovom ratu za korištenje luke. Novost je i plaćanje 1.000 kuna po jednoj brodici (godišnje) za rent a boat.
Od 54 raznih djelatnosti na pomorskom dobru tijekom ljetne sezone, za njih 14 cijena naknade za komunalnu infrastrukturu ostaje kao lani. Međutim, osim ove naknade, koju je Općinsko vijeće usvojilo sa 6 glasova „za“, četiri glasa „protiv“ i jednim "suzdržanim", plaća se dodatno i naknada za koncesijsko odobrenje.
O ovoj temi Općinsko vijeće raspravljalo je i glasovalo 2 sata i 40 minuta. (j.e.)

(116) objavljeno 22. 04. 18. u 21:40 h

********************


alt


NOĆ KNJIGE: 23. TRAVNJA

Manifestacija Noć knjige organizira se u Hrvatskoj već sedmu godinu za redom u cilju poticanja čitanja i razgovora o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).
Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ pridružuje se svake godine velikom broju programa i akcija koje za ljubitelje knjige i pisane riječi pripreme brojne kulturne ustanove (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca…).
Dana 23. travnja slavimo i blagdan sv. Jurja pa je bolska knjižnica ovogodišnji program posvetila tom kršćanskom mučeniku kojega je naš otok odabrao za svog zaštitnika.
U 14.00 sati, u prostoru knjižnice, učenici Osnovne škole pričat će priče o svetome Jurju i zmajevima, a u 18.30 sati učenici Srednje škole govorit će o štovanju svetoga Jurja na Braču. (j.n.)

(115) objavljeno 23. 04. 18. u 08:20 h

********************


alt


STOP ZA AUTOMOBILE

Zbog radova na fasadi stambenog objekta Petrić, iznad crkvice Sv. Ante, ovog ponedjeljka (23. travnja) bit će zatvoren za promet vozila dio ulice Uz Ložu. Radovi bi mogli potrajati kroz cijelo jutro.

(114) objavljeno 22. 04. 18. u 21:35 h

********************


alt


OTVORENA I „BARKA“

Pod Ložom je otvoren i caffe bar „Barka“. Jedino ostaje zatvoren caffe bar „Loža“, pa ne možemo objaviti da su otvoreni svi kafići u centru mjesta kao u glavnoj sezoni. Moguće je da se „Loža“ otvori nakon prvosvibanjskih praznika. (j.e.)

(113) objavljeno 22. 04. 18. u 21:30 h

********************


alt


NOVA ULICA: UZ PAKLINU

Ulica koja počinje od Puta Zlatnog rata (ŽC 6191) i ide prema sjeveru u dužini od cca 270 metara do Puta Podkaštilja (stara cesta Bol – Murvica) dobila je naziv Uz Paklinu. Općina je postigla dogovor s vlasnicima terena koji su ustupili dio svog zemljišta za buduću cestu.
Odluku o određivanju imena ulice donijelo je Općinsko vijeće na 4. sjednici, 20. travnja. Za ovu odluku glasovalo je svih 11 vijećnika. (j.e.)

(112) objavljeno 22. 04. 18. u 21:25 h

********************


alt


NA SUNCU 48 STUPNJEVA!

Vikend je bio iznadprosječno topao, a slično vrijeme očekuje se i idućeg tjedna. Na suncu smo u nedjelju u 13 sati izmjerili 48 stupnjeva! To je upozorenje za one koji imaju osjetljivu kožu kako moraju koristiti kvalitetnu zaštitu.
Na Zlatnom ratu bilo je u nedjelju kupača iako je temperatura mora „samo“ 16 stupnjeva. (j.e.)

(111) objavljeno 22. 04. 18. u 21:20 h

nedjelja, 22. 04. 2018. *********


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA I PITANJA VIJEĆNIKA

Na 4. sjednici Općinskog vijeća, načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike o aktivnostima između dvije sjednice:
- Svaki dan očekujemo suglasnost iz Županije kako bi mogli raspisati natječaj za korištenje pomorskog dobra;
- Postavljene su rampe kod autobusne stanice, a čini mi se da smo to trebali uraditi i ranije;
- Radovi kod škole i caffe bara Marinero radit će se na jesen:
- Raspisan je natječaj za zakup parking prostora na Velom mostu, na Loži i kod Dječjeg vrtića;
- Naručeni su kiosci koji će biti postavljeni na Zlatnom ratu;
- Odabrali smo izvođača za proširenje Dječjeg vrtića. Ali zbog turističke sezone, radovi će početi na jesen.


Pitanja i primjedbe vijećnika
Matu Petrića je interesiralo može li se razgovarati sa vlasnicima vrta iza Galerije, jer tu bi se mogao urediti prostor za tržnicu i ribarnicu. Nadalje, trebalo bi urediti Spomenik palim za domovinu i tamo objaviti i imena poginulih Boljana u II. svjetskom ratu. Kakvih posljedica za Bol može imati rasprava na Upravnom sudu po tužbi Sport B vezano za poništenje županijske koncesije za Zlatni rat?
Načelnik: Vlasnici su prije tri mjeseca tražili 1,8 milijuna eura za prodaju. Općina toliko sredstava nema. Ovog ljeta u vrijeme Kiparske kolonije dolaze Hraste i Popić i s njima će se dogovoriti uređenje prostora oko Spomenika palim za domovinu. Na temelju novinskih članaka ne mogu komentirati. Čekat ćemo sudsku odluku, ali pratimo događanja.
Tonči Buljan: Kada možemo očekivati otvaranje sadržaja na plaži Zlatni rat. Nedavno je očišćena šuma na privatnim parcelama. Hoće li se to naplatiti? Ima li nade da se nešto uredi na Vidovoj gori? Na parceli kod teniskih terena, gdje je prošle godine građevinska inspekcija uklonila jedan objekt, danas se tamo opet nešto gradi.
Načelnik: Svima će se poslati računi gdje su šumu čistili radnici Grabovog rata. Sve će se učiniti da nekih pomaka bude na Vidovoj gori. Komunalni redar je obavio očevid na terenu i izvijestio Građevinsku inspekciju.
Katarina Marčić: Što radi prometni redar? Zašto nije bilo natječaja za direktora Grabovog rata nakon isteka 4-godišnjeg mandata?
Načelnik: Prometni redar radi sezonski i počeo je od srijede ostavljati opomena krivo parkiranim automobilima. Direktor Grabovog rata je zadovoljio i pokazao vidljive rezultate pa sam odlučio da mu se produži povjerenje još četiri godine.
Sani Bodlović: kako uvesti reda na bolskim gradilištima jer su gosti već počeli dolaziti?
Načelnik: Komunalni redar upozorava građevinare na Općinsku odluku da nema građevinskih radova nakon 1. lipnja. Loše vremenske prilike utjecale su da je bilo kašnjenja. Registrirali smo i prijavili neke građevinare koji su otpad odlagali uz staru cestu Bol – Murvica.
Ivica Šćepanović: Što je s nabavku defilibratora koji mogu spasiti život onima koji dožive zastoj u radu srca?
Načelnik: Do početka lipnja dolazi nam 6 – 7 defilibratora, a do tada ćemo organizirati obuku za rukovanje. Postavit ćemo ih od Zlatnog rata do Martinice.
Marjan Marjanović: Radi li se nešto po pitanju hidranata oko plaže Zlatni rat?
Načelnik: Širi se cesta od rotora prema teniskim terenima i plaži Zlatni rat. Izgradit će se nogostup u kojem će se postaviti vodovodne cijevi i hidranti. Nakon čišćenja šuma u tom dijelu, sada je manja opasnost od požara.
Jakov Okmažić: Što je učinjeno za postavu primjerenije kućice za prodaju karata za katamaran? Kako spriječiti buku na Račiću u večernjim satima kada se tamo usidre jedrilice? Za iduću sjednicu trebalo bi vijećnicima dati na uvid izvještaj o organizaciji Sportsko-zabavnog Božića.
Za izvještaj načelnika i pitanja vijećnika trebalo je 60 minuta. (j.e.)

(110) objavljeno 21. 04. 18. u 23:25 h

********************


alt


NEMA SUGLASNOSTI ZA DOGRADNJU

Vijećnici su raspravljali i o molbi Mije Mijića kojom traži požurnicu za rješavanje dogradnje objekta i otkup dijela terase za svoj stambeni objekt, zapadno od zgrade kina.
Prvu suglasnost M. Mijić dobio je 2010. godine po kojoj kupuje od općine 17 kvadratnih metara terase. Konzervatori su dali suglasnost 2011., ali još nema potpisanog međusobnog ugovora. Prošle godine je napravljen i izvedbeni projekt iz kojeg je vidljivo da bi se na postojeće prizemlje i I. kat izgradila još jedna etaža i visinom ovaj bi se objekt izravna sa susjednom zgradom. Načelnik smatra da tako nije bilo dogovoreno prije 8 godina i predložio je vijećnicima da ne prihvate molbu M. Mijića.
Načelnikov prijedlog prihvatilo je 7 vijećnika, tri su bila protiv, a jedan suzdržan.

(109) objavljeno 21. 04. 18. u 23:15 h

********************


alt


SPORT: ČETVRTA POBJEDA?

Tri zadnje utakmice u I. splitskoj ligi malog nogometa ekipa BOL nas je obradovala pobjedama. Možemo li to od njih očekivati i u susretu sa petoplasiranom ekipom ZLATKO CELENT? Oni imaju 35 bodova, a Bol je deseti sa 26 bodova.
Susret Bol – Zlatko Celent igra se u ponedjeljak u 19.50 sati u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. (j.e.)

(108) objavljeno 21. 04. 18. u 23:10 h

********************


alt


PRŠUT ZA 10 KUNA

Za Prvosvibanjske praznike jedan će sretni dobitnik konzumirati pršut iz okolice Sinja. Ponovo se na štandu Mikulića od ponedjeljka upisuju brojevi. Cijena je kao i obično: 10 kuna.
Izvlačenje će biti, bude li dovoljno zainteresirani, možda već u subotu 28. travnja.

(107) objavljeno 21. 04. 18. u 23:05 h

subota, 21. 04. 2018. ********


alt


TREĆA SREĆA: USVOJENE NAKNADE

Sjednica Općinskog vijeća počela je u petak, a završila u subotu. Trebalo je 4 sata i 25 minuta za pet točaka dnevnog reda. U ovom izvještaju sa 4. sjednice bitno je spomenuti da je iz trećeg pokušaja usvojena odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. One su za oko 500 tisuća kuna veće nego lanjske godine, ali su načelnikov prijedlog vijećnici nešto i korigirali.
Detaljnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici, uz napomenu da su nove naknade usvojene sa 6 glasova „za“ i pet „protiv“.
Na samom početku sjednice, koju je vodio Matko Baković, prihvaćeni su zapisnici sa prethodne dvije sjednice, saslušano je izvješće načelnika o radu općine Bol između dvije sjednice, a zatim su uslijedila pitanja vijećnika.
Vijećnici su razmatrali i molbu Mije Mijića, vezano za dogradnju njegove kuće pored kina i otkup dijela terase iznad biljetarnice. Vijećnici su sa 7 glasova „za“, tri „protiv“ i jednim „suzdržanim“ prihvatili prijedlog načelnika da općina ne prihvati realizaciju ranijeg dogovora jer je naručeni projekt drugačiji od ranijih dogovora.
Na kraju sjednice razmatrao se prijedlog Katarine Marčić da se vijećnicima ne isplati novčana naknada za 3. sjednicu koja nije održana. Načelnik je predložio da se vijećnici pojedinačno pismeno izjasne žele li primiti naknadu od 350 kuna. Ni jedan ni drugi prijedlog nije dobio potreban broj glasova pa će vijećnici ipak dobiti po 350 kuna.
Na samom kraju sjednice, 25 minuta iza ponoći, u dvorani za sastanke stigle su četiri jumbo pizze iz pizzerie „Gogy“. (j.e.)

(106) objavljeno 21. 04. 18. u 02:10 h

********************


alt


RAMPE NA RIVI

Kada nesavjesni vozači nisu uvažavali prometne znakove, niti ih je policija uspjela disciplinirati, odlučeno je od petka (20. travnja) aktivirati rampe kod autobusne postaje. Parkiranje je i dalje besplatno, ali samo do 1. svibnja. Tada će početi naplata i to 15 kuna za sat.
Većina pozdravlja ovu odluku, a načelnik priznaje da je ovo trebalo učiniti i malo ranije, barem od 1. travnja. (j.e.)

(105) objavljeno 21. 04. 18. u 02:05 h

*********************


alt


PRIJAVE ZA ODLAZAK U HVAR

Boljani idu 30. travnja (ponedjeljak) u Hvar gdje će biti održana svečanost ređenja novog Hvarsko-bračko-viškog biskupa Mons. dr. Petra Palića u gradskoj katedrali.
Iz Bola se u Hvar ide brodom „Frane Bol“, a polazak je iz bolskog porta u 7.45 sati. Povratak je planiran istim brodom u 15 sati.
Cijena prijevoza je 100 kuna.
Prijave primaju bolski župnik o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković prije i poslije nedjeljnih misa.
Dobro je javiti se što prije jer je broj putnika na brodu ograničen, a računa se da će istim brodom u Hvar putovati i vjernici iz drugih mjesta na Braču.

(104) objavljeno 21. 04. 18. u 02:00 h


petak, 20. 04. 2018.*********


alt


alt


HUMANOST NA DJELU

Od davnina su bolski zadrugari pomagali članovima koji zbog bolesti ili starosti nisu bili u mogućnosti obrađivati vinograd. Svjedočili smo proteklih godina tim akcijama, a ovog četvrtka u vinograd Lovre (Lenjina) Marinkovića došli su Vinko Marinković Bumba, Vinko Kraljević Veva, Ivica Eterović, Jakša Cvitanić Borovina, Zdravko Karmelić Pirčić, Mate Petrić i Davor Marinković. S motokultivatorima oni su okopali oko 2.000 kvadrata vinograda. Sve je to urađeno od 7 do 11 sati, a na kraju su zajednički ručali s roštilja ono što im je pripremio restoran „Mali Raj“, odnosno Tonči Kukoč Bager. On je umjesto okopavanja sudjelovao u akciji doniravši ručak. Uz domaće vino i poneko pivo, konzumirali su na kraju i sladoled.
Nema im odmora ni u petak. U svom vinogradu čeka ih Goroslav (Goro) Šćepanović. (j.e.)

(103) objavljeno 19. 04. 18. u 22:30 h

********************


alt


MLADOJ PIJANISTICI DRUGA NAGRADA

Na 23. međunarodnom natjecanju Daleki akordi, koje se održalo od 18. do 21. travnja u Splitu i Kaštelima, učenica Glazbene škole Josipa Hatzea Split Dislociranog odjela Bol 11-godišnja Ema Tomić, u klasi prof. Josipe Vrca, osvojila je drugu nagradu.
Drugi je put da Ema osvaja istu nagradu na ovom zahtjevnom natjecanju u vrlo jakoj konkurenciji domaćih i stranih mladih pijanista. Prije dvije godine postigla je to s profesoricom Višnjom Marović.
Mala bolska Glazbena škola ponosna je na svoju učenicu i njezine profesorice. (j.n.)

(102) objavljeno 19. 04. 18. u 22:20 h

********************


alt


RED VOŽNJE JE TU, ALI NEMA VLAKIĆA

Turističkog vlakića još nema, ali uredno stoji na stanicama red vožnje. Tamo je još od prošlog ljeta. Malobrojni turisti ne znaju za našu „ažurnost“ pa zastanu na stanicama čekajući vlakić, ali ga neće dočekati. Tek će vlakić naići (možda) 1. lipnja.
Neće nam se zamjeriti ako upitamo: tko treba da brine o tabelama s redom vožnje?
Koncesionar (vlasnici vlakića) ili davatelj koncesije?
(j.e.)

(101) objavljeno 19. 04. 18. u 22:15 h

********************


alt


alt


alt


PREZENTACIJA VINA I LIKERA

U cocktail baru „Varadero“ u četvrtak su „Vinogradi Nuić“ iz Ljubuškog i „Paško“ iz Zmijavaca organizirali prezentaciju vina odnosno likera. Na stolovima se našla i miješana plata sireva s domaćim maslinovim ulijem iz susjedne konobe „Dalmatino“.
Ivica Glamuzina predstavio je čak 11 vrsti vina Nuić, dvije bijelog i devet crnog: bazična Žilavka, Cabernet Souvignon, Merlot, Shiraz …
Nazočni su imali prilike, uz vanilija sladoled, degustirati i 7 vrsti dalmatinskih likera prema klasičnim domaćim receptima od divlje naranče, višnje maraske, jelšanskog rogača, medovače, kadulje sa metvicom, limoncela … O likerima („liker je likarija“) govorio je Zoran Dedić iz prodaje tvrtke „Paško“.
Vjerujemo da će barem neki od ovih proizvoda biti ponuđeni gostima „Varadera“, „Topolina“ i restorana „Vusio“. (j.e.)

(100) objavljeno 19. 04. 18. u 22:10 h

********************


alt


PRVAŠIĆI KOD ZUBARA

Jedna od bitnih prevencija zdravlja je pravilno pranje zubi koje su danas pokazali naši mali prvaši uz asistenciju bolskog zubara Stipe Vrsalovića. Svi su bez imalo straha isprobali zubarsku stolicu i poslušali savjete o njezi i važnosti redovitog i pravilnog načina pranja zubi. Zubar je rekao da skoro svi redovito dolaze na kontrole i nagradio ih zubnim pastama Zendium.
- Mogu li ja preko reda, ja znam odlično barba Stipu? - pitao je jedan prvašić, nestrpljivo čekajući svoj red. (m.b.)

(99) objavljeno 19. 04. 18. u 22:45 h

********************


alt


ROBOTIČARI MOLE ZA POMOĆ

Zlatnu medalju na natjecanju RoboCup Zagreb 2017. osvojili su bolski robotičari i to im je omogućilo nastup na svjetskom prvenstvu (RoboCup 2018) koje će se održati  od 17. do 22. lipnja u Montrealu (Kanada). Boje Hrvatske u kategorji OnStageSecondary branit će bolski robotičari okupljeni u timu CroBlueAdriatic: Frane Radić, Ante Kraljević, Mia Pivčević, Lucija Ivičić i Nicol Lovrić, a pod vodstvom mentorice Lucije Špacal i pedagoginje Ane Bodlović.
Kotizacije za učenike (2.000 kuna po učeniku) pokrivene su od strane Hrvatskog robotičkog saveza, dok ostale troškove snose natjecatelji. Troškovi avionskog i autobusnog prijevoza, te smještaja iznose 12.900 kuna po osobi, što za Boljane znači ukupno 90.300 kuna.
Udruga „RoboBrač“ moli za pomoć u okviru svojih mogućnosti. Donacije za natjecanje trebalo bi uplatiti do petka 11. svibnja 2018. godine na račun Udruge:
HR12 2330 0031 1320 9027 0
Udruga „RoboBrač“, Bračka cesta 3A, 21420 Bol – Brač

(98) objavljeno 19. 04. 18. u 22:00 h


četvrtak, 19. travnja 2018. ********


alt


S POPUSTOM – DRUGI PUT

Drugi put ove godine, ponovo se može vikendom putovati trajektima uz popust od 20 posto. Popust vrijedi za osobe, automobile, motocikle, mopede, bicikle, tricikle i četverocikle, a koristi se za putovanja petkom, subotom i nedjeljom. Popust ovaj put vrijedi od 20. travnja do 27. svibnja, ali ne svih šest vikenda. Nema, naime, popusta 27. do 29. travnja ni 4. do 6. svibnja (!?).
Jeftinije putovanje vikendom ne odnosi se na korisnike otočnih iskaznica. (j.e.)

(97) objavljeno 18. 04. 18. u 21:35 h

********************


alt

Prilikom boravka u Poljskoj posjetit će i rudnik soli: obavljajući marljivo jedan od najopasnijih poslova proteklih 700 godina, ruke rudara uspjele su proizvesti jedno od najljepših čuda te jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija Poljske – Rudnik soli Wieliczka. Na slici, najpoznatija dvorana iz rudnika Wieliczka

TKO FINANCIRA PUTOVANJE U POLJSKU?

Ekipa Srednje škole Bol, učenice Antea Jerčić, Sara Marinković i Nika Ursić te nastavnice Petra Kokeza i Rovena Trivanović, u petak iz Splita putuju avionom u Poljsku. Tamo će osim realizacije drugog radnog zadatka Erasmus+ projekta, imati priliku vidjeti i brojne znamenitosti Poljske. Tko financira prijevoz, boravak, smještaj, radionice i izlete u Poljskoj?
- Erasmus plus programi se odnose na obrazovanje, obuku i sport mladih i traju od 2014. do 2020. Financiraju se iz Europskih fondova, a novac se prosljeđuje Nacionalnim agencijama odgovornima za nadzor u njihovoj provedbi. Srednjoj školi Bol su odobrena sredstva za provedbu projekta Be a Responsible part in the digital world of tomorrow (Kako odgovorno koristiti modernu tehnologiju) u iznosu od 25.000 eura, a namijenjena su financiranju putovanja učenika i njihovih profesora, smještaju, transferu, prehrani, radionicama, izletima, posjetima muzejima te organizaciji rada u zemlji domaćinu. U ovom projektu osim Srednje škole Bol sudjeluju škole iz još 5 zemalja: Italije, Njemačke, Grčke, Finske i Njemačke, što znači da projekt uključuje pet putovanja i jedno domaćinstvo za svaku zemlju partnera – objasnila nam je profesorica Rovena Trivanović.
Radni dio programa boravka u Poljskoj je od ponedjeljka do petka. (j.e.)

(96) objavljeno 18. 04. 18. u 21:30 h

********************


alt


alt


OKO KAMERE: UZALUD VAM TRUD …

Navikli smo na motorkotače Pošte koji voze pod Ložom preko kamenom popločene rive. Sada su im se pridružila, prema slici snimljenoj u srijedu, i poštanska dostavna vozila. Mogu li pored Lože prolaziti i vozila s lijekovima za Ljekarnu?
*****
Novost je što je prometni redar u srijedu stavljao pod brisače opomene na vozila koja su se tamo u povećem broju zatekla gdje nisu trebala. Vjerojatno će to činiti i idućih dana. Čuli smo i komentar: Uzalud vam trud, prometni redari! (j.e.)

(95) objavljeno 18. 04. 18. u 21:25 h

********************


alt


GDJE SA SMEĆEM?

Jesmo li spremni za sezonu? U bolskom portu već dolaze jedrilice, ali još nije počela naplata vezova. Naplaćuje im se samo potrošnja struje i vode, ali i smeće. Na rivi međutim još nema kanti, pa posade smeće odlažu u vrećicama pored kamenih vaza predviđenih za sitni otpad. Naravno da se zbog toga ljuti Savica Petojević. Posade jedrilica ne možemo kriviti jer im je to jedino rješenje. Drugo im rješenje preostaje da smeće - bace u more! (j.e.)

(94) objavljeno 18. 04. 18. u 21:20 h

********************


alt


2CELLOSI – REKORDNO

Glazbeni spot popularnog sastava 2Cellosi (Luka Šulić i Stjepan Hausar), snimljen početkom travnja prošle godine na Zlatnom ratu, pogledao se od 16. lipnja do danas, blizu tri milijuna puta. Ove srijede u 20 sati bilo je registrirano 2.992.043 otvaranja, a pretpostavljamo da će se tri milijuna ostvariti tijekom četvrtka ili petka. (j.e.)

(93) objavljeno 18. 04. 18. u 21:15 h

********************


alt


TZO BOL NA ŽUTOM DRESU

Po svemu sudeći u idućem natjecanju u I. splitskoj ligi malog nogometa klub BOL na svom žutom dresu imat će i natpis sponzora: Turistička zajednica općine Bol. To su dogovorili direktor TZO Bol Markito Marinković i predsjednik Sportskog društva Bol koji je i kapetan momčadi Boško Botica. (j.e.)

(92) objavljeno 18. 04. 18. u 21:15 h

********************alt


BEZ JAVNE RASVJETE

Zbog neophodnih radova na elektro mreži u srijedu navečer bez javne rasvjete bio je Račić i Veli most. Izvođači radova, „Elektrodalmacija“ i „Grabov rat“, mole za razumijevanje – javila nam je Franka Marinković iz „Grabovog rata“. (j.e.)

(91) objavljeno 18. 04. 18. u 21:10 h

srijeda, 18. 04. 2018. *********


alt


PARKIRANJE 15 KUNA

„Grabov rat“ će prema uputama Općinskog vijeća organizirati naplatu parkiranja kod benzinske postaje i na Velom mostu. Ove je godite ta usluga 50 posto skuplja nego lani, pa će za sat parkiranja trebali izdvojiti 15 kuna.

Petnaest minuta zadržavanja je besplatno kao i u vrijeme dolaska katamaranske redovne linije.

Naplata kod benzinske postaje počinje 1. svibnja, a na Velom mostu od 1. lipnja. Na oba parkirališta neće se naplaćivati parkiranje nakon 30. rujna.

Nema naplate parkiranja na velikom parkiralištu na ulazu u Bol kod rotora, ali ni na Poljani. (j.e.)

(90) objavljeno 17. 04. 18. u 21:55 h

********************


alt


BOLSKA EKO ŠKOLA NA SAJMU U SUPETRU

Povodom međunarodnog dana borbe za prava seljaka u Supetru je organiziran sajam eko proizvoda.
Svoj rad su predstavile eko škole otoka Brača,a među njima i Osnovna škola Bol.
Učenici V. razreda Ian Anić, Mateo Marinković, Matias Lovrić zajedno sa koordinatoricama eko škole Zdravkom Koljatić i Anom Bodlović prezentirali su rad i uspjehe tijekom trogodišnjeg sudjelovanja u projektu.
Prigodno odjeveni pozdravili su prisutne simpatičnom izvedbom pjesme "Murvica je selo malo".
Nakon izlaganja uslijedio je kviz znanja o održivom razvoju, te povijesti i kulturi otoka Brača. Naši učenici su pokazali zavidnu razinu znanja i osvojili prvo mjesto.
Zahvaljuju se organizatorima LAG-u i LAGUR-u na odličnoj organizaciji i raduju se idućem eko susretu. (z.k.)

(89) objavljeno 17. 04. 18. u 21:50 h

********************


alt


NOVA SJEDNICA U PETAK

Naknade za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru po treći put će se naći pred općinske vijećnike. Prvi put je nedostajao jedan glas da se usvoji prijedlog, drugi put nije usvojen ni dnevni red, a treći je pokušaj zakazan za petak, 20. travnja.
Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća je također rasprava i donošenje odluke o imenovanju ulice Uz Paklinu te rasprava i donošenje zaključka o molbi Mije Mijića. (j.e.)

(87) objavljeno 17. 04. 18. u 21:45 h

********************


alt

Utorak, 17. travnja ujutro: katamaran iz Jelse čekali su i gosti iz Finske


alt

Katamaran "Vida" otišao je iz Bola za Split, ali se nije vratio poslije podne u Bol


MUKE PO KATAMARANU

Ovog utorka nije bilo katamaranske veze iz Splita za Bol i Jelsu. Ovaj put razlog za „liniju u prekidu“ nisu bili vremenski uvjeti (bura, jugo, magla …). Katamaran „Vida“ uredno je ujutro odvezao u Split turiste i otočane, ali ih nije vratio. Zbog kvara nije krenuo u 16 sati, a „Jadrolinija“ nije imala zamjenskog katamarana.
Putnici za Jelsu imali su mogućnost iz Splita trajektom do Starog Grada (ali tek u 20.30 sati) i zatim autobusom (?), taksijem ili privatnim vozilom do Jelse.
Boljanima i njihovim gostima bilo je nešto teže. Umjesto za sat vremena vožnje katamaranom, morali su u 16.30 (nešto se kasnilo pa se krenulo u 16.47 sati) trajektom „Tin Ujević“ do Supetra. Autobusa do Bola nakon 15.30 sati – više nema. Putnici mogu birati taksi ili nazvati nekoga od ukućana u Bolu da dođu po njih. U „Jadroliniji“ očito smatraju da to nije više njihov problem! „Jadroliniji“ se jedino ne može zamjeriti što je putnike koju su žurili na trajekt u 16.30 okupala kiša u trajektnoj luci u Splitu.
(j.e.)

(86) objavljeno 17. 04. 18. u 21:40 h

********************


alt


ZAHTJEVI ZA POTICAJ U ČETVRTAK (SUTRA)

BOL poljoprivredna zadruga u suradnji sa Poljoprivrednom savjetodavnom službom iz Supetra organizira sutra (u četvrtak, 19. travnja) od 9 sati popunjavanje Zahtjeva za potporu. To će se obaviti  u uredu BOL poljoprivredne zadruge, Bračka cesta 13 u Bolu.
Zainteresirani obvezno trebaju predočiti korisničko ime i zaporku.
Međutim, poljoprivrednici trebaju znati da ako je na ARKOD parcelama bilo nekih promjena, a nisu upisane, Zahtjev za poticaj trebat će popuniti u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi u Splitu i promijeniti prethodni upis. (j.e.)

(85) objavljeno 17. 04. 18. u 21:35 h

********************


alt


FILM ZA POLJSKU

Učenici srednje škole Bol, zajedno sa svojim profesoricama izradili su film o otoku, kojeg će pokazati u Poljskoj.
Uvodnu poruku za naše partnere snimio je učenik Franko Žunić, koji je u listopadu prošle godine posjetio Finsku u sklopu istog projekta.
Na kraju su svi učenici koji sudjeluju u projektu, poslali zajedničku poruku za naše partnere, pjesmu Maye Angelou - I've learned.
- Nadam se da će vam se svidjeti naš filmić – napisala nam je Petra Kokeza.

https://youtu.be/KAPicfVBmHI

(84) objavljeno 17. 04. 18. u 21:25 h


utorak, 17. 04. 2018.*************


alt


ZAKUP PARKIRNIH MJESTA

Za koji dan komunalno poduzeće „Grabov rat“ objavit će natječaj za zakup parkirnih mjesta na tri lokacije u Bolu: Veli most, Loža i Dječji vrtić. Cijena je ove godine 2.000 kuna za fizičke, a 3.000 kuna za pravne osobe. U tu cijenu je uključen i PDV. Prednost imaju oni koji bliže stanuju spomenutim lokacijama, ali je uvjet da je fizička osoba najmanje pet godina sa stalnim boravkom u Bolu.
Na Velom mostu može se zakupiti 6 parkirnih mjesta (4 su za fizičke, a 2 za pravne osobe). Na Loži je 6 parkirnih mjesta, a posebno su označeni prostori za opskrbu, policiju i skutere. Kod vrtića je skraćeno vrijeme za zakup i na rezervaciju se može računati od 1. svibnja do 30. rujna. Pet parkirnih mjesta je za fizičke, a dva za pravne osobe. Jedno je parkirno mjesto rezervirano za Općinu.
Na Rudini ove godine nema rezerviranih parkirnih mjesta. (j.e.)

(83) objavljeno 16. 04. 18. u 21:25 h

********************


alt

One idu u Poljsku: (slijeva) Sara Marinković, Rovena Trivanović, Antea Jerčić i Nika Ursić. Na slici nedostaje Petra Kokeza


EKIPA SREDNJE ŠKOLE PUTUJU U POLJSKU

Tri učenice Srednje škole u Bolu, Antea Jerčić (II.a), Sara Marinković (II.a) i Nika Ursić (III.a) sa profesoricama Petrom Kokeza i Rovenom Trivanović u petak putuju u Poljsku gdje ih očekuje drugi radni zadatak učenika i profesora koji sudjeluju u Erasmus+ projektu.
Radni sastanci traju pet dana i održat će se u Rozwienici, gradiću na jugoistoku Poljske. Međutim, tijekom subote i nedjelje predviđeno je vrijeme za razgledanje Krakowa i posjet glasovitom poljskom rudniku soli na devet katova.
Na put do Poljske putovat će avionom iz Splita, a detalje o zadacima i planovima piše Petra Kokeza što možete pročitati ukoliko kliknete na donji link:

http://www.boljani.info/images/pdf/poland.pdf

(82) objavljeno 16. 04. 18. u 21:30 h

********************


alt


INTERES ZA SADNICE CVIJEĆA

Mnogo je više žena nego muškaraca u ponedjeljak na bolskoj tržnici kupovalo sadnice cvijeća. Treći je put ove godine isti proizvođač ponudio veliki izbor cvijeća kojim će Boljani ukrasiti svoje vrtove, okućnice i balkone. Za sebe, ali i za goste. Dugo je godina parola Turističke zajednice naše županije bila: Više cvijeća, manje smeća.
Prodaja sadnica cvijeća nastavit će se i u utorak. (j.e.)

(81) objavljeno 16. 04. 18. u 21:20 h

********************


alt


SAJAM EKO PROIZVODA U SUPETRU

Dan 17. travnja proglašen je međunarodnim danom borbe za prava seljaka.
LAG Brač i Udruga Ekološki proizvođači Brač taj dan obilježavaju ovog utorka malim sajmom i susretom Eko škola s Brača, ispred svoga ureda u Centru Arnerić u Supetru.
Posjetitelji sajma imaju priliku kupiti ekološke proizvode i informirati se o domaćim ekološkim proizvođačima, domaćim sortama i njihovoj genetskoj raznolikosti. Sadnice (ljute paprike, balancane, pomidori, chery, tikvice, petrusimul, selen, bosiljak …) se prodaju po 5 kn komad.
Izlagači će svoje proizvode predstaviti u 9 sati, a s programima bračkih eko škola zainteresirani se mogu upoznati u 14 sati u uredu LAG-a Brač.
LAG Brač ima dan otvorenih vrata od 9 do 15 sati kada će informirati o radu i mjerama LAG-a Brač i o radu udruge Ekoloških proizvođača Brač.
U 18.30 sati je Skupština eko proizvođača Brača.

(80) objavljeno 16. 04. 18. u 21:15 h

********************


alt


PREDSTAVLJENA VINA NOVE BERBE

Stina vino predstavilo je bolskim i bračkim ugostiteljima vina iz berbe 2017. godine. Druženje uz degustaciju trajalo je punih pet sati u bolskom Podrumu što bi trebalo biti ubuduće stalna praksa. Sličan skup organiziran je prije dvije godine.
Osim vina nove berbe uživalo se i u crnim vinima iz 2013. godine. (j.e.)

(79) objavljeno 16. 04. 18. u 21:10 h

********************


alt

Lopta je u mreži! Bol vodi 1:0 (foto: j. sabbioncello)


alt

Osvježenje prije utakmice. Na sladoled u splitsku Pumparelu (za Boljane besplatno)


SPORT: VRATILI SE MATEJ I - POBJEDA

U ponedjeljak, u 23. kolu, BOL je treću utakmicu za redom pobijedio i osvojio možda presudne bodove za ostanak u društvu najboljih: BOL – STAKLO MAAS 3:2 (2:1). Utakmica je odigrana, kao i obično, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 4.09 min 1:0 Antonio Radelja / 4.31 min 1:1 / 9.53 min 2:1 Matej Bodlović / 28.41 min 2:2 / 29.39 min 3:2 Matej Bodlović
Žuti kartoni: Branimir Klarić, Jurica Eterović i Matej Bodlović
Sastav pobjednika: Tomislav Mikulić, Nikola Bodlović, Matej Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Stanko Mikulić, Branimir Klarić, Marko Marinović i Antonio Radeljak.
Utakmica s mnogo neizvjesnosti. Boljani su tri puta bili u vodstvu, ali je ekipa Staklo Maas uspijevala dva puta izjednačiti. Na kraju zaslužena i značajna pobjeda.

(78) objavljeno 16. 04. 18. u 21:00 h

ponedjeljak, 16. 04. 2018. ************


alt


PONOVNO AKTUALNA STARA KONCESIJA?!

Nakon godinu dana, pred sam početak nove turističke sezone, kao da se želi ponovo aktualizirati stara rasprava oko upravljanja plažom Zlatni rat. U nedjeljnom broju „Slobodne Dalmacije“ piše o skorašnjoj sudskoj raspravi na Upravnom sudu u Splitu koji bi trebao rješavati tužbe tvrtke „Sport B“ d.o.o. iz Zagreba i „Kamen sreće“ d.o.o. iz Bola.
Tvrtka „Sport B“ odlukom Skupštine SDŽ odabrana je 18. travnja 2017. za koncesionara na rok od15 godina za upravljanje plažom Zlatni rat. Uslijedili su prosvjedi u Splitu, Supetru i Bolu, a Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provelo je nadzor i poništilo odluku Županijske skupštine zbog povrede tri zakona. Nije Županija tražila ni prethodnu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. Briga oko plaže prepuštena je Općini Bol u 2017. i 2018. godini, a prema odluci Županijske skupštine, Općina Bol tijekom ovog lipnja treba raspisati natječaj za koncesiju na plaži. Ime koncesionara u 2019. objavit će do kraja ove godine.
U izjavi za „Slobodnu Dalmaciju“ sudac Upravnog suda Silvije Čović kaže da će se ročište u navedenom postupku zakazati u kratkom (!?) roku.
Pitanje je hoće li se sudski spor završiti do raspisivanja novog natječaja, jer odluka suda nakon nove odluke o koncesionaru, mogla bi poništiti tu odluku. Što bi se tada dešavalo, ne treba (za sada) ni predviđati! (j.e.)

(77) objavljeno 15. 04. 18. u 21:35 h

********************


alt


alt


NESVAKIDAŠNJE PRISTAJANJE „VIDE“

U nedjelju su putnici za Split na Velom mostu prisustvovali nesvakidašnjem pristajanju katamarana u bolsku luku. U 13.25, prema redu plovidbe, došao je katamaran „Vida“ iz Jelse. Nakon ubičajnog privezivanja, utvrđeno je da se ne može spustiti most (rampa) za iskrcaj i ukrcaj putnika. Taj je problem riješen što se katamaran odvezao i ponovno privezao, ali je umjesto pramcem došao – krmom. Zbog ove nezgode, katamaran je iz Bola za Split otputovao sa 15 minuta zakašnjenja.
Isti dan se vratio ponovno u Bol, s polaskom iz Splita u 16 sati. Ovaj put sa mostom je bilo sve u redu.
Subotnjih i nedjeljnih poslijepodnevnih linija iz Bola za Split bit će još šest puta, do kraja svibnja. Nakon 1. lipnja važi sezonski red plovidbe i katamarani subotom u Bol dolaze iz Jelse u 6.25, a nedjeljom sat kasnije. (foto: t. dešković)

(76) objavljeno 15. 04. 18. u 21:30 h

********************


alt


VARADERO OTVOREN OD 8 DO PONOĆI

Cocktail bar Varadero u nedjelju je, kao što smo i najavili, poslužio prve posjetitelje. Radno vrijeme do 1. svibnja je od 8 do ponoći. Večernji program počinje početkom lipnja. (j.e.)

(75) objavljeno  15. 04. 18. u 21:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: KAMENJE NA CESTI

Treći put pišemo o prilazu pored noćnog kluba, sa parkirališta do glavni prometnice Zlatni rat – Murvica. Prvi put smo ukazali na raskopanu cestu uz ogradni zid, a nastalu nakon obilnih kiša. Drugi put smo napisali (i snimili) kako je sanirano oštećenje. Nismo bili napisali tko je to popravio, pa nećemo spomenuti ni upitati (u trećem nastavku) da li bi isti izvođač trebao ukloniti kamenje koje je već preko mjesec dana ostalo „zaboravljeno“ na cesti. (j.e.)

(74) 0bjavljeno 15. 04. 18. u 21:20 h 


altnedjelja, 15. 04. 2018.*********


alt


alt


alt


IDUĆA SKUPŠTINA U NOVOM DOMU?

Redovna 23. po redu sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol (DVD) održana je u subotu navečer u barakama, sadašnjim prostorijama Društva u nadi da će se iduće okupljanje na Skupštini biti u novom domu, pa makar u nedovršenom zdanju. Na sastanku u subotu bila su nazočna 42 od ukupno 65 članova, ali su došli i brojni gosti: načelnik Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, te iz DVD-a Zagreb, Kašina, Kučelovina, Trnje, Otok kod Vinkovaca, Jelsa, Supetar, Selca, Pučišća i Milna.
Na skupu su nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, minutom šutnje odana počast umrlim članovima između dvije skupštine. Predsjednik DVD-a Goran Jekić zamolio je da se aplauzom pozdravi goste, ali i osam novih članova bolskog DVD-a.
- Lijepo je vidjeti ovoliko gostiju na Skupštini i želim da nastavite međusobnom suradnjom – rekao je načelnik T. Marinković u pozdravnom obraćanju. – Zadovoljni smo radom našeg DVD-a. Na pomoć u izgradnji novog doma i nabavci opreme ne možemo računati na EU i državu, ali je Općina spremna pomoći.
Svi su članovi dobili pisani izvještaj o radu društva u 2017. godini, ali je predsjednik DVD-a i voditelj sjednice Goran Jekić prepričao ono najbitnije: u sezoni je bilo stalno angažirano 7 vatrogasaca. Dvoje su stalno zaposleni, a pet je bilo „sezonaca“. Nadalje, stalno se nadziralo i vodila evidencija o paljenju vatre na otvorenom. Vatrogasna postrojba intervenirala je u 2017. godini 34 puta. U srpnju je bilo najviše, čak 9 intervencija. Intervencije su osim u Bolu bile u Supetru (2), Pučišćima, Milni, Selcima i Nerežišću. Prevezeno je u općini Bol i Nerežišća 1.644 kubika pitke vode. Vatrogasnim vozilima prale su se javne površine (25 intervencija), a bilo je i intervencija na sustavima fekalnih voda (42). Od 27. srpnja do 1. rujna u vremenu od 22 do 6 sati bilo je na Zlatnom ratu protupožarno dežurstvo. Uskoro DVD-u dolazi kombi 8+1 i vatrogasno vozilo. Za desetak dana počinju iskopi za novi Dom, a betonski radovi nakon 15. rujna … Uz financijsku pomoć Općine Bol uskoro će se u bolskoj školi organizirati vatrogasna mladež s djecom od 6 do 12 godina koja će dobiti i odgovarajuću opremu.
Svi su izvještaji usvojeni jednoglasno, a gosti su pojedinačno pozdravili bolski skup DVD-a. Nakon skupštine druženje je nastavljeno u obližnjem restoranu Ranč. (j.e.)

(73) objavljeno 14. 04. 18. u 23:20 h

********************


alt


alt


alt


AVIO LINIJA BEOGRAD – BRAČ?

Grupa od pedesetak novinara i predstavnika turističkih agencija iz Srbije, u subotu je boravila na Braču. Iz Makarske su došli u zračnu luku Brač gdje su ih pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu pomoćnica direktora Petra Bonačić-Sargo, načelnik općine Bol Tihomir Marinković i direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković. Kolege iz Srbije pozdravili su i dopisnik Slobodne Dalmacije u Supetru Ivica Radić i urednik našeg portala Joško Egekher.
Predstavnik agencije Titelprevoz iz Kule uručio je svojim domaćinima na Braču, ali i avioprijevoznicima Croatia Airlines i AIR Srbija, pismo namjere za 2019. godinu za otvaranje redovne ili čarter linije Beograd – Brač – Beograd. Spremni su za 100-postotni zakup 70 sjedećih mjesta u avionu ATR-72-500.
Nakon razgledanja zračne luke Brač i obavljenih razgovora, gosti iz Srbije nastavili su za Pučišća gdje su posjetili Kamenoklesarsku školu, a ručali su u Postirima. (j.e.)

(72) objavljeno 14. 04. 18. u 23:15 h

********************


alt


BOLJANI NA IZLETU PO LICI

Grupa od 25 Boljana ovog je vikenda na izletu po Lici, a u organizaciji Udruge umirovljenika. Sliku su nam poslali iz nacionalnog parka Risnjak na čijem je području izvor rijeke Kupe.
Od petka ujutro do nedjelje navečer, kada se vraćaju u Bol, posjetit će Smiljan (Memorijalni centar Nikola Tesla), Otočac, Delnice, Fažanu, Modrić i Krasno.

(71) objavljeno 14. 04. 18. u 23:10 h

********************


alt


OTVARA SE „VARADERO“

Od ove nedjelje (15. travnja) mogu se koristiti usluge cocktail bara „Varadero“. U hladovini borova i slamnatih suncobrana tijekom jutra se uživa u ispijanju kave, sokova i alkoholnog pića. Gostima će se nuditi sladoled, razne tortone … „Varadero“ je omiljeno okupljalište mladih u večernjim satima zbog programa i dobre glazbe. (j.e.)

(70) objavljeno 14. 04. 18. u 23:05 h

********************


alt


OPET DOVOZE SADNICE CVIJEĆA

Po treći put ove godine na bolsku tržnicu dolaze sadnice cvijeća. Prodaja je predviđena u ponedjeljak i utorak. Cijena sadnica je 6 do 16 kuna po komadu.

(69) objavljeno 14. 04. 18. u 23:00 h

********************


alt


SPORT: VEČERA AKO OSTANU PRVOLIGAŠI

Mnogo bi Boljanima značila pobjeda u susretu s ekipom Staklo Maas. Njihov susret je na rasporedu u ponedjeljak, 16. travnja. To je utakmica 23. kola Prve splitske lige malog nogometa koja se u 18.50 sati igra u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Staklo Maas je osmi na tablici sa 27, a Bol deseti sa 23 boda.
U prvom dijelu prvenstva (X. kolo, 4. prosinca) pobijedio je Bol rezultatom 7:1.
Do kraja prvenstva igra se još četiri kola.
Restoran „Pumparela“ obećao im je večeru (ili ručak) ukoliko zadrže prvoligaški status. (j.e.)

(68) objavljeno 14. 04. 18. u 22:55 h 


alt

subota, 14. 04. 2018. **********


alt

Zbog neusvajanja dnevnog reda, sjednica Općinskog vijeća nije ni održana (petak, 13.)


NIKAD KRAĆA SJEDNICA

Kod glasovanja za dnevni red 3. sjednice Općinskog vijeća, sazvane za 13. travnja (petak), nije bilo dovoljno glasova za prihvaćanje prijedloga, pa je predsjedniku Vijeća Matku Bakoviću jedino preostalo konstatirati da se sjednica – neće održati. Naime, pet je vijećnika bilo ZA, a isto toliko PROTIV predloženog dnevnog reda.
Počelo je konstatacijom predsjednik M. Bakovića da je na sjednici nazočno 10 vijećnika, te postoji kvorum, a da je vijećnik M. Petrić opravdao pročelniku svoj izostanak.
Dnevni red kojeg su dobili vijećnici s pozivom, izmijenjen je na prijedlog načelnika, kao predlagača, da se na ovoj sjednici ne donosi odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. Trebalo je samo raspravljati o toj temi.
Osim o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru, trebali su vijećnici donijeti i odluku o imenovanju ulice Uz Paklinu.
Zbog nedovoljnih glasova za predloženi dnevni red, nije bilo ni uobičajenog prihvaćanja zapisnika sa 2. sjednici, ni usmenog izvješća načelnika o radu općine između dvije sjednice.
Za pretpostaviti je da bi se nova sjednica mogla održati u roku od desetak dana. (j.e.)

(67) objavljeno 13. 04. 18. u 22:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: SMEĆE U CENTRU BOLA

Već danima na Rudini, u samom centru mjesta, na samoj ulici stoji hrpa otpadnog materijala. Tko bi trebao to ukloniti? Zna li se tko je za to nadležan? Nije lijepo to gledati ni mještanima, a ni turistima. (j.e.)

(66) objavljeno 13. 04. 18. u 22:35 h

********************


alt


OTVARA SE PUMPARELA

Očito je sezona sasvim blizu. Nakon restorana „Vendetta“ na Studencu od ove subote (14. travnja) otvoren je i restoran „Pumparela“ (na slici).
Od nedjelje počinje s radom i cocktail bar „Varadero“, a otvaranje pizzerie „Topolino“ i hotela „Kaštil“ planirano je za 20. travnja.
Drugog vikenda radit će i caffe bar „Barka“ pod Ložom. (j.e.)

(65) objavljeno 13. 04. 18. u 22:30 h

********************


alt


RADOVI NA CESTI

Nastavljeno je komunalnim radovima na uređenju nogostupa na bolskim ulicama. Radnici „Grabovog rata“ upravo su angažirani na izradi nogostupa pored igrališta za balote u Ulici Hrvatskih domobrana. (j.e.)

(64) objavljeno 13. 04. 18. u 22:25 h

********************


alt


SADNICE IZ DRAČEVICE

Prvi put ove godine na bolsku tržnicu stigle su sadnice voća i povrća iz Dračevice. Počela je sezona sadnje i ubuduće će sa svojeg OPG-a svakog petka sadnice dovoziti Ivica Šimunović. (j.e.)

(63) objavljeno 13. 04. 17. u 22:25 h

********************


alt


SLAVLJE POBJEDNIKA

Igrači BIG BLUE/RANČ, pobjedničke ekipe nedavno završenog natjecanja u Bolskoj ligi malog nogometa, ponovno su bili na okupu. Umjesto na igralištu Poljana, našli su se u restoranu Ranč na slavljeničkoj večeri. Osim hrane i pića, dobili su i pehar kao prvaci, a manji pehar je dobio i njihov igrač Branimir Klarić, kao najbolji strijelac. (n.topalović)

(62) objavljeno  13. 04. 18. u 22:20 h


alt
petak, 13. 04. 2018. *********


alt


PRIPREME ZA NOVU SEZONU

Zaposlenici Bluesun hotela ovih su dana angažirani na uređenju plažnih objekata (restorana) na Zlatnom ratu i Borku. Njihovo se otvaranje planira u vikendu prije prvosvibanjskih praznika.
U četvrtak je na plaži Borak, uz pomoć bagera, počelo razastiranje žala koje je bilo nakon prošle sezone povučeno na gomile, podalje od morskih valova. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 04. 18. u 21:20 h 

********************


alt


BOLJANI IDU NA REĐENJE NOVOG BISKUPA

Ređenje novog Hvarsko-bračko-viškog biskupa dr. don Petra Palića obavit će se 30. travnja u katedrali Sv. Stjepana I. u Hvaru. Dogovoreno je da i Boljani također budu u to vrijeme u Hvaru.

Brodom „Frane Bol“ krenulo bi se iz Bola 30. travnja (ponedjeljak) u 7.30 sati, a svečanost u hvarskoj katedrali počinje u 10.30.

Idućih dana objavit ćemo više detalja jer će sigurno biti zainteresiranih putnika i iz ostalih mjesta na Braču. (j.e.)

(60) objavljeno 12. 04. 18. u 21:15 h

********************


alt


M. PERIĆ JOŠ ČETIRI GODINE

Skupština Grabovog rata imenovala je dosadašnjeg direktora Mirka Perića na tu dužnost i u idućem mandatu od četiri godine.
Novi mandat počeo je 7. travnja.

(59) objavljeno 12. 04. 18. u 21:10 h

********************


alt

Dragan Milosavljević sa suprugom (foto iz arhive)


POSJET I POMOĆ PRIJATELJU

Dragana Milosavljevića, koji se vratio kući s bolničkog liječenja, posjetila je u četvrtak grupa njegovih prijatelja. Među njima je bilo i članova "Bolske muške radionice" koja je cjelovitu zaradu Uskršnje prodaje u iznosu od 2.200 kuna odlučila dati upravo Draganu,kako bi mu se barem malo olakšalo u rehabilitaciji.
"Ovim putem želimo Draganu što uspješniji oporavak i skori povratak u svakodnevnicu" – rekli su njegovi prijatelji iz Bolske muške radionice.
Podsjetimo,ova inicijativa,čija je voditeljica Breza Marinković, se prvi put realizirala u Božićnom gradu prošle zime, kad se cjeloviti prihod od prodaje dodijelio udruzi Brački pupoljci.
- Ideja ove inicijative je uključivanje muškarca u neke slobodne aktivnosti gdje se provodi ugodno vrijeme druženja, a uz to se i stvaraju interesantne ideje koje se kasnije njihovim umijećem baratanja raznim alatima pretvaraju u prigodne suvenire. Za sada djelujemo u vrijeme Božićnih i Uskršnjih blagdana. Obje prodaje su protekle uspješno i hvaljeno od strane naših građana te se s toga nadam da ćemo uz taj poticaj nastaviti i dalje s druženjem i stvaranjem u ovoj organizaciji. Svi prihodi od prodaja namijenjeni su u humanitarne svrhe ili neke društveno korisne akcije – rekla nam je Breza Marinković.

(58) objavljeno 12. 04. 18. u 21:05 h

alt

četvrtak, 12. 04. 2018. ********


alt


DOPUNA ODLUKE O ZABRANI GRAĐENJA

Općinsko vijeće o zabrani izvođenja radova u 2018. (od 1. lipnja do 30. rujna) raspravljalo je i donijelo odgovarajuće odluke 29. studenog 2017. godine. Međutim, Ured državne uprave u SDŽ, nakon obavljenog nadzora nad zakonitošću općih akata OV Općine Bol, zatražilo je da se odluke usklade sa odredbama Zakona o građenju.
Vijećnici su dobili kopiju dopisa Ureda državne uprave, a pravnica Svjetlana Baković je pojasnila vijećnicima što bi trebalo mijenjati i dopuniti, a što su oni jednoglasno prihvatili na 2. sjednici održanoj 3. travnja:
• „Pod građevinskim radovima koji su predmet ove odluke smatraju se svi zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine.“
• „Zabrana izvođenja radova u 2018. godini se ne odnosi na: 1. građevine, odnosno radove za čije je građenje, odnosno izvođenje utvrđen interes Republike Hrvatske: 2. uklanjanje građevina na temelju rješenja građevinske inspekcije ili odluke drugog tijela državne vlasti; 3. građenje građevina, odnosno izvođenje radova u godini u kojoj je odluka stupila na snagu.“
Znači li to, prema stavki 3, da se može nastaviti graditi i nakon 1. lipnja na svim objektima koji su sada u Bolu u izgradnji? Pročelnik u Općini nas uvjerava da smo došli do pogrešnog zaključka. Bilo bi dobro da je pročelnik u pravu. (j.e.)

(57) objavljeno 11. 04. 18. u 22:00 h 

********************


alt


MINISTAR SMIRUJE IZNAJMLJIVAČE

Ministar turizma Gari Capelli u srijedu je, sa saborskog Aktualnog prijepodneva, poslao umirujuću poruku iznajmljivačima apartmana.
Do rušenja neće doći, svi iznajmljivači moći će se rekategorizirati, a oni koji ne žele dati zahtjev za to, moći će raditi dalje, ali neće moći imati zvjezdice, vjerojatno će biti manje popunjeni i imati imanju kvalitetu, odgovorio je ministar HDZ-ovu zastupniku Davoru Lončaru koji je prenio zabrinutost da će izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje se pripremaju, dovesti do rušenja u apartmanima.
Ministar uvjerava da do rušenja neće doći, ali će se uvesti kontrola svega što se događa u apartmanima, tri pravilnika koji sada reguliraju smještaj u njima, objedinit će se u jedan. Hoteli, pojašnjava, svake četiri godine moraju proći kontrolu kategorizacije, što u obiteljskom smještaju nije slučaj, pa postoje apartmani u kojima po 20-30 godina nitko nije provjerio zvjezdice.
Ministar ističe značaj obiteljskog smještaja za turističku ponudu, koji pokriva 56 posto smještajnih kapaciteta, a lani je ostvario oko 35 milijuna noćenja …

(56) objavljeno 11. 04. 18. u 21:55 h

********************


alt


PLIN OD 17 DO 19 SATI

Sezonsko radno vrijeme je počelo za prodaju plina. Na parkiralištu, na ulazu u Bol, sada se plin može kupiti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati. Subotom je prodaja kao i u zimskom periodu, od 9 do 10 sati.

(55) objavljeno 11. 04. 18. u 21:50 h

********************


alt


POPUNJAVANJE ZAHTJEVA ZA POTPORU

Poljoprivrednici trebaju do 15. svibnja podnijeti zahtjev za potporu u 2018. godini i to Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitu. Kako bi pomogli svojim članovima i ostalim proizvođačima i uzgajivačima, BOL poljoprivredna zadruga u suradnji sa Poljoprivrednom savjetodavnom službom iz Supetra organizira 19. travnja (četvrtak) od 9 sati popunjavanje Zahtjeva za potporu.
Popunjavanje zahtjeva je u uredu BOL poljoprivredne zadruge, Bračka cesta 13 u Bolu.
Zainteresirani obvezno trebaju predočiti korisničko ime i zaporku.
Poziv je objavljen u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(54) objavljeno 11. 04. 18. u 21:45 h

********************


alt


REAGIRANJE

Na foto kritiku objavljenu 10. travnja u Bolskoj kronici reagirala je Jadranka Nejašmić iz Općinske knjižnice:
Parkirala sam na mjestu rezerviranom za invalide s punim autom sadnica i zemlje za cvijeće da bih bila što bliže knjižnici. Žao mi je ako sam u to vrijeme uskratila parking nekom invalidu.
*****
Ovo reagiranje dopunili bi informacijom koju prenosimo sa Središnjeg državnog portala:
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a ako učini takav prekršaj kaznit će se sa 700 kuna novčane kazne.

(53) objavljeno 11. 04. 18. u 21:40 h

altsrijeda, 11. 04. 2018. **********


alt


USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN ZA 2017.

Na 2. sjednici Općinskog vijeća računovodstvena referentica Katarina Martinić je obrazložila završni račun proračuna općine Bol za 2017. godinu: prihodi su u 2017. godini iznosili 17.621.292 kn, a rashodi 17.754.783 kn, te je ostvaren manjak
poslovanja u iznosu od 133.491 kuna. Manjak iz prethodnih godina iznosi 915.121
kune, što bi značilo da je rezultat poslovanja 2017. godine manjak u iznosu 1.048.613 kuna.
Stanje na žiro računu dana 31. prosinca 2017. godine iznosio je 363.986,79, a stanje u fondu za financiranje kapitalnih projekta je 285.712,63 kune.
Vijećnici su primijetili da je financijsko stanje općine Bol stabilno, jer je dugovanja lako podmiriti iz poslovanja u 2018. godini.
Mate Petrić je kazao da je Odbor za financije podržao ovaj prijedlog završnog računa.
Ivica Šćepanović je primijetio da je Općina Bol pravomoćno izgubila nekoliko sudskih
sporova čija je vrijednost iznosila preko tri milijuna kuna. To se primjerice odnosi na javnu površinu ispred Marjan centra, javnu površinu ispred Hotela Kaštil, pomorsko dobro koje koriste Hoteli Zlatni rat itd. Vrijednost ostalih utuženih potraživanja ne prelazi 450.000 kuna. Ivica Šćepanović smatra da vijećnici trebaju dobiti ovako važne informacije na vrijeme.
Predsjednik Vijeća Matko Baković je kazao da su vijećnici na dužnosti cijele godine te da se i sami mogu raspitati i obaviti uvid u općinsku dokumentaciju za sve što ih zanima.
Načelnik Tihomir Marinković je kazao da se ne može govoriti da je općina u sudskim sporovima izgubila tri milijuna kuna, jer je u sudskom postupku zaključeno da općina nije imala pravo naplaćivati navedene javne površine i pomorsko dobro.
Katarina Marčić je pitala da li općinu pored odvjetnika Berigoja Vrsalovića zastupa koji drugi odvjetnik.
Načelnik je odgovorio da je odvjetnik Vrsalović tijekom dugog niza godina iznimno uspješno zastupao Općinu Bol, ali da, zbog njegovih poodmaklih godina, nove predmete postupno treba ustupati drugim odvjetnicima.
Katarina Marčić je pitala da li općinska uprava poduzima sve mjere da se na vrijeme utuže sva dugovanja koja građani imaju prema općini na ime komunalne naknade, komunalnog doprinosa i dr.
Općinska pravnica Svjetlana Baković je kazala da se redovito poduzimaju mjere naplate potraživanja. Tako se redovito šalju opomene dužnicima te pokreću interni postupci ovrhe komunalne naknade i komunalnog doprinosa. Pred sudom i javnim bilježnicima se pokreću postupci naplate naknade za korištenje pomorskog dobra i javne površine. Općina Bol veliku većinu dugovanja uspije naplatiti, ali neki dugovi su, usprkos našim naporima, teško naplativi.
Završni račun Općine Bol za 2017. godinu vijećnici su prihvatili sa 7 glasova ZA i 4 glasa PROTIV. (s.b.)

(52) objavljeno 10. 04. 18. u 20:40 h

********************


alt


POTPORE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Turističko vijeće TZO Bol na sjednici održanoj 9. veljače odlučilo je kome podijeliti 43 tisuće kuna za sedam manifestacija koje će se organizirati tijekom ove godine. Uni sport Split dobit će 10.000 kuna za organizaciju 5. Međunarodne dječje olimpijade Bol 2018.; za Božićni grad izdvojeno je 8.000 kuna; Centar za kulturu dobit će 8.000 kuna za Večer lokalne kulture (nastupi klapa, folklora …); za 9. Festival kulture IMENA izdvojit će se 7.000 kuna; za Backgemon Bol Open 3.000 kuna; dok će Sportsko-zabavni Božić dobiti 5.000 kuna, a Grafiti na gradele 2.000 kuna. (j.e.)

(51) 0bjavljeno 10. 04. 18. u 20:35 h

********************


alt

U utorak na Velom mostu prije dolaska katamarana za Split


BOLSKI UČENICI NA EKSKURZIJI

Učenici 4. razreda OŠ Bol s velikim uzbuđenjem dočekali su utorak (10. travnja) i odlazak na dugo iščekivanu četverodnevnu ekskurziju. Pod vodstvom učiteljice Branke Šesnić učenici će posjetiti niz prirodnih i kulturnih znamenitosti Like, Gorskog kotara, Hrvatskog zagorja i vodećeg kulturnog i političkog središta Republike Hrvatske grada Zagreba. Tijekom ekskurzije koja ima edukativni karakter, učenici će ponoviti znanja stečena u školi, unaprijediti sposobnost kritičkog mišljenja i odgovornog ponašanja i iskazati ljubav i ponos prema domovini. S njima su na ekskurziji i vršnjaci iz Komiže i Visa.
Također, učenici 7. razreda s razrednikom prof. teologije Jurom Matkovićem, otišli su na ekskurziju u terminu od 9. do 13. travnja. Cilj ove ekskurzije je poznavanje kulturnih, povijesnih i prirodnih odredišta Istre i jadranske obale, ljepote ovog dijela naše domovine, poticati i unaprjeđivati društveni, intelektualni, tjelesni, estetski, moralni i duhovni razvoj učenika. S njima su otputovali vršnjaci iz Postira i Selca.
Zaželimo učenicima i njihovim učiteljima ugodan boravak, lijepo vrijeme i sretan povratak u Bol. (k. carević)

(50) objavljeno 10. 04. 18. u 20:30 h

********************


alt


INFO PUNKT NA PRILAZU?

Manji objekt na ulazu u Bol, čija je izgradnja počela prije godinu dana, došao je do krova. U planu je da se tijekom srijede postavi crijep na krovu. Investitor je Bol poljoprivredna zadruga, a namjena skladišnog i kancelarijskog prostora još nije posve definirana. Ima, naime, zainteresiranih turističkih agencija, zbog lokacije objekta, da se tamo postavi info punkt za turiste, posebno za one koji dolaze vlastitim kolima. (j.e.)

(49) objavljeno 10. 04. 18. u 20:25 h

********************


alt


SLADOLED BESPLATNO ZA BOLJANE

Za „Pumparelin“ pogon u Splitu već je počela sezona. Tamo se, u neposrednoj blizini Peristila, proizvodi sladoled po talijanskim receptima. I sokova ima, naravno. Ove godine, kao i lani, Boljani uz predočenje otočne iskaznice sladoled - ne plaćaju.
Bolski restoran „Pumparela“ otvara se krajem tjedna. (j.e.)

(48) objavljeno 10. 04. 18. u 20:20 h

alt
utorak, 10. 04. 2018. *********


alt

Supetar (foto: tino pavišić)


TURIZAM NA BRAČU

Statistički podaci koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije pokazuju da su ovogodišnji rezultati u ožujku i za prva tri mjeseca 2018. mnogo bolji od lanjskih.
Na Braču su u ožujku došla 2.542 gosta (lani ih je došlo u ožujku 596), a noćenja je bilo 9.724. Po broju dolazaka na prvom mjestu je Supetar (1.546), zatim slijede Bol (710), Postira (151), Sutivan (80), Milna (30), Pučišća (16) i Selca (8).
U našoj županiji je dolazaka u ožujku bilo 42 posto više, a noćenja 43 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine (dolazaka 50.267, noćenja 134.638).
Stranih gostiju je, od ukupnog broja, došlo 70,59 posto, a domaćih 29,41 posto. Najviše ih je došlo iz Koreje (4.840), slijede gosti iz Njemačke (3.355), SAD (2.484), BiH (2.306), Tajvan (1.739) …
U ožujku je najviše gostiju stiglo u Split (22.695), Podstranu (3.594), Podgoru (3.038), Seget (2.790), Dugopolje (2.451), Makarsku (2.336), Trogir (1.606), Supetar (1.546) … Bol je u županiji petnaesti po broju dolazaka u ožujku. (j.e.)

(47) objavljeno 09. 04. 18. u 21:15 h

********************


alt


OTVORENA PIZZERIA NA STUDENCU

Nakon terase „Santo“ otvoren je još jedan restoran na otvorenom. Počela je s radom na Studencu „Vendetta“ koja uz ostalo nudi i pizze. Za Boljane, koji pizzu nose kući, jedinstvena je cijena od 50 kuna po komadu.
Radno vrijeme je, za sada, od 12 do 21 sat. (j.e.)

(46) objavljeno  09. 04. 18. u 23:15 h

********************


alt


VIJEĆE U PETAK, 13. TRAVNJA

Nakon samo deset dana ponovo će se održati sjednica Općinskog vijeća. Kao što smo pretpostavili u subotnjoj informaciji, razlog je ponovna rasprava o cijenama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru.
Sjednica će se održati, vjerovali ili ne, u petak a datum je 13. (j.e.)

(45) objavljeno  09. 04. 18. u 21:10 h

*********************


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Jedan nam je čitatelj poslao fotografiju nepropisno parkiranog automobila na mjestu rezerviranom za invalide. Možda ih je zbunila žuta oznaka na kolniku, misleći da je to predviđeno za žute automobile.

(44) objavljeno  09. 04. 18. u 21:05 h

********************


alt


KATAMARAN DOLAZI U UTORAK UJUTRO

Katamaran u utorak ujutro (10. travnja) dolazi iz Jelse u Bol i u 6.25 nastavlja za Split. Otkazan je bio u ponedjeljak polazak katamarana „Vida“ iz Splita u 16 sati za Bol i Jelsu zbog kvara. Nakon popravka, katamaran je izravno iz Splita otplovio za Jelsu. (j.e.)

(43) objavljeno 09. 04. 18. u 23:20 h

********************


alt


SPORT: POBJEDA BOLJANA

Utakmica 22. kola I. splitske lige malog nogometa: GARAŽA PUJANKE – BOL 1:3 (0:0). Utakmica je odigrana u ponedjeljak u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 18.24 min 1:0 / 20.52 min 1:1 Marko Marinović / 21.15 min 1:2 Boško Botica / 26.16 min 1:3 Branimir Klarić
Žuti kartoni: B. Botica i J. Klarić
Značajnu su pobjedu i tri boda ostvarili igrači Bol. Iako su gubili 1:0 uspjeli su sa tri pogotka, golovima M. Marinovića, B. Botice i B. Klarića, doći do zaslužene pobjede. (foto: j. sabbioncello)

(42) objavljeno  09. 04. 18. u 22:45 h

alt
ponedjeljak, 09. 04. 2018. *********


alt

Cvijeće na grob don Andrije u crkvici na groblju položili su članovi Inicijativnog odbora


alt

Svečanu misu u crkvi Sv. Nikola predvodio je o. Ivo Plenković


alt

Na misi su bili i ministar Lovro Kuščević, načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan ...


alt

Tijekom mise krštena je Vini Jakšić


alt

Na otkrivanju spomen biste don Andrije okupilo se mnoštvo ljudi iz Gornjeg Humca ali i iz ostalih mjesta na Braču


alt

Kamena spomen bista don Andriji rad je magistra kiparstva Ivana Jakšića iz Donjeg Humca


alt

Domjenak na Pjaci u Gornjem Humcu pripremio je restoran Taverna Riva iz Bola


G. HUMAC: SPOMEN BISTA DON ANDRIJI

U Gornjem Humcu, na Pjaci pored crkve, otkrivena je u nedjelju (8. travnja) spomen bista don Andriji, dugogodišnjem župniku rođenom u Komiži 1913. Kao 33-godišnjak došao je na službu i dok su mnogi iseljavali, on je ostao u Gornjem Humcu punih 50 godina, a nije ga htio napustiti ni kada je dobio nalog za premještaj u drugu župu. Umro je 8. travnja 1996., a pokopan je u crkvici Sv. Marije na mjesnom groblju.
Stanovnici Gornjeg Humca, ali i svi koji su ga poznavali, voljeli su don Andriju Bogdanovića i višegodišnja ideja o spomen bisti realizirana je 22 godine nakon njegove smrti.
Inicijativni odbor položio je ove nedjelje cvijeće pored njegovog groba u crkvici na groblju, a zatim su svi zajedno bili na svečanoj misi u crkvi Sv. Nikole. Misno slavlje predvodio je dominikanac o. Ivo Plenković. Na misi su bili ministar u Vladi RH Lovro Kuščević, načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan
Nakon mise održana je mala svečanost na Pjaci. Skup je prigodnim riječima otvorio načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan, pozdravivši sve okupljene te ministra Kuščevića, načelnike općina Nerežišća i Selca … Članovi inicijativnog odbora otkrili su kamenu spomen bistu rad magistra kiparstva Ivana Jakšića iz Donjeg Humca. O. Ivo Plenković govorio je o don Andriji koji je predavao fiziku u Dominikanskoj gimnaziji u Bolu dok je o. Ivo bio učenik.
Don Andrija je bio poznat i kao urar, jer je taj zanat učio u Visu prije odlaska u bogosloviju. Podučavao je besplatno djecu svojih župljana iz matematike, fizike, francuskog i zemljopisa. Čuli smo da je bio i navijač „Hajduka“…
Za sve koji su došli u Gornji Humac organiziran je na Pjaci domjenak kojeg je pripremio restoran Taverna Riva iz Bola. (j.e.)

(42) objavljeno 08. 04. 18. u 21:15 h

********************


alt


ZAVRŠILI ŠKOLSKI PRAZNICI

Nakon 11 dana bez nastave, učenici će ovog ponedjeljka (9. travnja) ponovno u školske klupe. Učenici Osnovne i Srednje škole i dalje će na nastavu dolaziti u istu zgradu. Srednja škola počinje u jutarnjoj, a Osnovna škola u poslijepodnevnoj smjeni.
Početkom nastave mijenja se i red vožnje autobusa. (j.e.)

(41) objavljeno  08. 04. 18. u 21:10 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: REKLAME PO STABLIMA

Na Zlatnom ratu se po stablima ostavljaju razne reklamne poruke. Nekad se to pričvršćivalo selotejpom, a najnovije vrijeme se koriste čavli i vijci.
Kako ne intervenira komunalni redar, može se zaključiti da je to svima, a ne samo nekima dozvoljeno. Pripremajući se za novu sezonu na stablima bi mogle osvanuti reklame privatnih iznajmljivača, restorana, kafića …
(j.e.)

(40) objavljeno  08. 04. 18. u 21:05 h  

********************


alt

Zlatni rat u nedjelju, 8. travnja u 13.30 sati


POČELA SEZONA SUNČANJA

U subotu i nedjelju napokon toplo, primjereno vrijeme za ovo doba godine. Na Zlatnom ratu je bilo podosta onih koji su uživali na suncu. Uostalom, izmjereno na suncu u nedjelju u 13 sati bilo je čak 48 stupnjeva. Službeno temperatura zraka je bila 20, a mora 15 stupnjeva. Iako more, za naše pojmove, još nije za kupanje bilo je nešto i kupača, a još više onih koji su točavali noge.
Prognoza je da će u ponedjeljak biti vjetrovito, a oko podneva je moguća i kiša. (j.e.)

(39) objavljeno  08. 04. 18. u 21:00 h 


altnedjelja, 08. 04. 2018.     ********************


alt

Skup je otvorio i pozdravio prisutne direktor TZO Bol Markito Marinković


EDUKACIJA: BITAN JE ODNOS PREMA GOSTU

Najnovije održana edukacija za iznajmljivače, koju je organizirala i platila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, nije bila posjećena kao ona u veljači, ali je za njih petnaestak bila od koristi. Predavači iz Privatne srednje škole Wallner iznijeli su mnoge zanimljive i korisne podatke vezane za uređenje apartmana i okućnice ali i prava i obveze koje očekuju privatne iznajmljivače.
Teško je u nekoliko rečenica ponoviti što su bolski iznajmljivači četiri sata odslušali, ali ponovimo samo nešto: gost koji dolazi u našu županiju prosječne je starosti 41,5 godinu, autom ih dolazi sve manje, a avionom sve više, ne treba robovati staroj praksi da su smjene svakih sedam dana, istaknite u svojim oglasima da primate kućne ljubimce, u apartmanima nemojte previše isticati vjerska obilježja, primajte goste opušteno ali srdačno da shvate kako su kod vas našli drugi dom …
Šteta je samo što ih više nije poslušalo predavače. Možda bolski iznajmljivači misle da o gostoprimstvu već sve znaju. One pak iznajmljivače, koji u Bolu imaju apartmane, a žive negdje drugdje, ne zanimaju mnogo edukacije, a mnogo ni odnos prema turistima. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 04. 18. u 22:45 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: KAKO DO DJEČJEG VRTIĆA?

Može li se omogućiti roditeljima da bez problema dovedu autom svoju djecu u Dječji vrtić? Donekle bi im to trebalo olakšati što u zimskom periodu nema rezerviranih parkirališta pored dječjeg vrtića, ali ostaju problemi s kamionima koji donose robu u prodavaonici „Studenac“.
Treba li na ulazu u Ulicu Novi put staviti prepreke za kamione? Ne može, odgovaraju odgovorni u Općini, jer kamion donosi robu za više prodavaonica na otoku. Zaboravljaju odgovorni da je prije dvije godine kupljen ne baš jeftini električni automobil za prijevoz prtljage i robe. Nikada nije poslužio u svrhe zbog koje je i kupljen. Rekli bi neki: promašena investicija.
Čuli smo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća i prijedlog jedne vijećnice da se zabrani pristup kamionima barem od 8 do 9 sati, kada roditelji dovode djecu u vrtić. Nismo međutim čuli odgovor!
(j.e.)

(37) objavljeno  07. 04. 18. u 22:40 h 

********************


alt


KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Koncert bolskih svirača i pjevača, kao glazbena čestitka za Uskrs, ranijih godina se organizirao na Uskrsni ponedjeljak, ali ove godine će Župni zbor, Dječji zbor Čarčojak, bolske klape Veras, Užonca i Braciera te Mandolinski sastav Bol, nastupiti ove nedjelje, 8. travnja, na Mali Uskrs. (Taj dan neki slave Uskrs, ali po Julijanskom kalendaru.)
Koncert je u Župnoj crkvi, a počinje u 19.45 sati, odmak po završetku nedjeljne mise. (j.e.)

(36) objavljeno 07. 04. 18. u 22:35 h

********************


alt


POZIV IZ MARIJINE LEGIJE

Povodom blagdana Bogojavljanja, prezidij „Kraljice Svih Svetih“ poziva legionare, molitvene članove i prijatelje na svečano bogoslužje koje će predvoditi duhovnik Marijine legije pater Mirko Jagnjić.
Svečanost će se održati u ponedjeljak, 9. travnja u 15 sati u crkvi Gospe od Karmela (Župna crkva). Nakon mise je zajedničko druženje u župnoj dvorani.

(35) objavljeno 07. 04. 18. u 22:30 h

********************


alt


SPORT: JOŠ PET UTAKMICA

Svaka od preostalih pet utakmica, koje treba odigrati MNK Bol u I. splitskoj ligi malog nogometa, bitna je u borbi za opstanak. U ponedjeljak, 9. travnja na splitskim Gripama Bol igra protiv sedmoplasirane ekipe Garaža Pujanke koja ima 31 bod, 11 više od Boljana. U prvom dijelu prvenstva, u IX. kolu (27. studenoga) ove dvije ekipe igrale su 1:1.
Za Bol u ponedjeljak ne može igrati Nikola Bodlović zbog tri žuta kartona, a neizvjesno je hoće li se do tada oporaviti Tomislav Mikulić.
Susret Garaža Pujanke - Bol počinje u 20.45 sati u dvorani na Gripama u Splitu. (j.e.)

(34) objavljeno 07. 04. 18. u 22:25 h 


altsubota, 07. 04. 2018.*****


alt


ŠTO ZNAČI JEDAN GLAS MANJE?

Nismo uspjeli saznati kakva će sudbina zadesiti nove cijene za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru, a koje je načelnik predložio Općinskom vijeću. Međutim, kako smo već izvijestili, na sjednici 3. travnja prijedlog je dobio pet glasova „za“, a toliko ih je bilo i „protiv“. Jedan je glas, onaj „suzdržani“, nedostajao da nove cijene budu prihvaćene.
Prema spomenutom glasovanju značilo bi da vrijede prošlogodišnje cijene ili će se održati možda nova sjednica i ponovno glasovati?
Što je razlog da je vladajuća koalicija SDP-HDZ ostala bez jednog glasa? U raspravi je I. Šćepanović (nezavisna lista) pitao hoće li se i kada zamijeniti sadašnji štandovi na šetnici, a načelnik je odgovorio kako će se raspisati natječaj za moderniji i ekonomičniji izgled štanda, a razmišlja se i o otkupu terena gdje bi svi štandovi bili u krugu, a šetnica oslobodila. To se može dogoditi tek 2019. godine.
Član vladajuće koalicije, Mate Petrić sa liste SDP-a, smatrao je da se previše traži za aqua park (milijun kuna) iako je to 200.000 kn manje nego lani, a zbog previsoke cijene prošlog ljeta nije bilo nikoga, ni prihoda ni zabave. Pitao je, također, kako se došlo do cijene od 200 tisuća za kiosk gdje se prodaje pomfrit, a od susjednog kioska se traži svega 15 tisuća kuna? Nezadovoljan dobivenim odgovorom ostao je – suzdržan prilikom glasovanja.
(j.e.)

(33) objavljeno  06. 04. 18. u 21:35 h

********************


alt


Q-GROZNICA: U BOLU NEMA OBOLJELIH

Mediji su objavili informaciju da su troje oboljelih od Q-groznice iz općine Lovreć, ali je jedan slučaj zabilježen i na Braču u okolici Nerežišća. Liječnici tvrde da nema mjesta panici, bolest se uspješno liječi  i ne prenosi se s čovjeka na čovjeka.
- U Bolu nema oboljelih od Q-groznice – saznali smo u bolskoj ambulanti od dr. Markice Tomića.
Q-groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burneti, a očituje se naglim početkom:  vrućicom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna.
Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.
Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine. Prevencija se ponajprije svodi na prevenciju među životinjama, a te su mjere u domeni veterine. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 04. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Crkvica Sv. Marije na groblju u Gornjem Humcu u kojoj je pokopan don Andrija


OTKRIVANJE BISTE DON ANDRIJI

Ove nedjelje, 8. travnja, u Gornjem Humcu će se otkriti spomen bista don Andriji Bogdanoviću, dugogodišnjem župniku u Gornjem Humcu (1946. – 1996.) i profesoru u Dominikanskoj gimnaziji u Bolu …
Don Andrije se sjećamo i po njegovom hobiju, popravljanju satova, svima na Braču, ali je to radio bez naknade. Pomagao je i mladima u učenju, pješice je iz Gornjeg Humca odlazio u Bol predavati u Dominikansku gimnaziju.
Don Andrija je rođen 6. siječnja 1913. u Komiži na Visu, a umro je u Gornjem Humcu 8. travnja 1996. Po njegovoj želji pokopan je u crkvici Sv. Marije na groblju u Gornjem Humcu. Spomen bista otkriva se u povodu 22-godišnjice smrti, a u inicijativnom odboru su bili Nikola Taraš, Nikica Marčić, Jakša Vrsalović, Ivica Šćepanović Truto, Joško Vrsalović i Nikša Michieli-Tomić.
Bistu je izradio Ivan Jakšić, mladi umjetnik iz Donjeg Humca, a kameni blok je donirao „Jadrankamen“ iz Pučišća.


*****
10.30 sati: okupljanje na glavnom trgu pred crkvom u Gornjem Humcu odakle će Inicijativni odbor krenuti do crkvice Sv. Marije na samom groblju gdje je sahranjen don Andrija. Tu će svojem dugogodišnjem župniku odati počast i na grob položiti cvijeće.
11.00 sati: svetu misu u crkvi Sv. Nikole predvodit će padre Ivo Plenković
12.00 sati: otkrivanje biste don Andriji na glavnom trgu, a nakon prigodne svečanosti i blagoslova, organizira se zakuska za sve koji su došli u Gornji Humac. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 04. 18. u 21:25 h

********************


alt


HUMANITARNI KONCERT BEZ BOLJANA

Općina Selca i Crveni križ Brač organiziraju humanitarni koncert bračkih klapa, koji će se održati ove nedjelje, 8. travnja, s početkom u 19 sati, u kino dvorani u Selcima.
Na koncertu će nastupiti klape Mrduja, Volat, Timbar i Blaca.
Ukoliko niste u mogućnosti doći na koncert, a želite sudjelovati u akciji – objavili su organizatori -  možete to napraviti donacijom na račun Crvenog križa Brač:
HR33 2360 0001 1018 2908 1, uz obaveznu naznaku “za Ivicu Aničića - Balinu”
Na koncertu u Selcima neće nastupiti ni muška, a ni ženska klapa iz Bola jer u to vrijeme sudjeluju na koncertu u Bolu.
Sredstva prikupljena na koncertu i uplatom na račun Crvenog križa, potrebna su za liječenje 58-godišnjaka iz Sumartina.

(30) objavljeno 06. 04. 18. u 21:20 h

********************


alt


VIŠE AUTOBUSNIH LINIJA

Od ove subote, 7. travnja, prijevoznik Autotrans vraća dvije linije koje su tijekom zimskih mjeseci bile ukinute.
Svakodnevno, osim nedjeljom i praznikom, iz Supetra preko Pučišća u Bol autobus polazi u 9 sati, a iz Bola u 10.45 za Supetar, također preko Pučišća. (j.e.)

(29) objavljeno 06. 04. 18. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZAHODI KOJI NE RADE

Čemu WC-i koji ne rade - pitaju se gosti ... (foto: darija marinković)

(28) objavljeno 06. 04. 18. u 21:10 h


alt


petak, 06. 04. 2018. ******


alt


ZA INFRASTRUKTURU 4,2 MILIJUNA

Za realizaciju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2017. godini utrošeno je 1,56 milijuna, a za održavanje komunalne infrastrukture potrošeno je 2,67 milijuna.
Izvještaje o izvršenju programa prihvatilo je Općinsko vijeće na sjednici održanoj prošlog utorka, 3. travnja.
GRADNJA OBJEKATA: potporni zid do Sv. Lucije, potporni zid na obilaznici te odvodni kanal na Gnjilici 326.860 kuna; asfaltiranje i betoniranje ulica (nerazvrstane ceste) 42.500 kuna; javna rasvjeta na Gospojici, Zlatnom ratu, Sv. Luciji i Velom mostu 76.666 kuna; otkup zemljišta za novo groblje, za ceste prema UPU-u i za igralište balota 1.119.356 kuna.
ODRŽAVANJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE: odvodnja atmosferskih voda 27.628 kn; održavanje čistoće javnih površina 260.134 kn; održavanje javnih površina 941.256 kn; održavanje nerazvrstanih cesta 109.163 kn; održavanje groblja 65.560 kn; održavanje javne rasvjete 80.661 kn; troškovi potrošene struje javne rasvjete 202.672 kn; održavanje plaža i čistoće podmorja 71.920 kn, održavanje plaže Zlatni rat 440.867 kn; za održavanje cesta i ulica komunalne strukture 418.206 kn; poljski putovi, biciklističke i pješačke staze 1.500 kn te održavanje javnih građevina u vlasništvu općine Bol 58.502 kune. (j.e.)

(27) objavljeno 05. 04. 18. u 22:20 h

********************


alt


KRATKOROČNO ZADUŽENJE

Općinsko vijeće odobrilo je kratkoročno zaduženje Općine Bol kod Zagrebačke banke na iznos kredita od 4 milijuna kuna uz fiksnu godišnju kamata od 1,67 posto. Namjena kredita je podmirenje tekućih obveza za savladavanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.
Rok vraćanja kredita je godinu dana. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 04. 18. u 22:15 h

********************


alt


OVE SUBOTE: EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Podsjetili bi bolske iznajmljivače na informaciju koju smo objavili prije neki dan: Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije organizira u subotu 7. travnja edukaciju za privatne iznajmljivače sa cijelog otoka Brača i to u prostorijama Doma kulture u Bolu, a početak je u 9 sati. Prvih 30 iznajmljivača koji se prijave imaju zajamčeno mjestu na edukaciji. Iznajmljivači iz Bola prijavljuju se u Ured TZO Bol osobno ili na telefon 635-638.
Teme su veoma aktualne i interesantne: uređenje apartmana i okućnice; kako odgovoriti na kritike; suradnja turističkih agencija i privatnih iznajmljivača; prava i obveze privatnih iznajmljivača …
Na edukativnoj radionici, koju je organizirala TZO Bol 15. veljače, bio je neočekivano veliki odziv - četrdesetak privatnih iznajmljivača. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 04. 18. u 22:10 h

alt
četvrtak, 05. 04. 2018. ******


alt

Akcija darivanja krvi 4. travnja u Bolu


alt

Oni su prvi put dali krv: Dragan Mitrović, Ivan Rončević, Slaven Šćepanović (mali od Vice iz Murvice), Linda Marinković i Ivana Marinković (suprug Jasmin krv će dati u listopadu)


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi ocjenjena je uspješnom – saznali smo od predsjednika DDK Bol Vinka Kraljevića. U srijedu je poklonjeno 49 doza krvi, a prvi put su krv darovali: Linda Marinković, Ivan Rončević, Slaven Šćepanović, Dragan Mitrović i Ivana Marinković.
Istovremeno moglo se i ispitati sluh i tu mogućnost su iskoristile 32 osobe. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 04. 18. u 23:00 h

********************


alt

Na Vidikovac ne mogu vozila koja dolaze iz Supetra. Može li se to riješiti?


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA I PITANJA VIJEĆNIKA

Uobičajeno je da na početku svake sjednice Općinskog vijeća, pa je tako bilo i 3. travnja, načelnik Tihomir Marinković usmeno izvijesti o radu općine Bol od posljednje sjednice (31. siječnja).
Pripreme za novu sezonu uspješno su obavljene, kaže načelnik. Sanirane su šume koje su gorile prošlog ljeta. Neki radovi kasne zbog hladnoće i kišnog perioda kao što je izgradnja zida na cesti prema crkvici Sv. Lucije. Do kada je dozvoljeno graditi bit će završeni i radovi u novom parku kod Doma za starije i nemoćne. Počet će i dogradnja Dječjeg vrtića i iskopi za novi Dom DVD-a. Na Vidovoj Gori uredit će se sanitarni prostor i organizira minimalna ponuda za turiste. Riješit će se i pristup vatrogasnim vozilima sa dvije strane do POS-ih stanova, što je uvjet da počne izgradnja. Za izgradnju nove luke na Račiću trebat će načiniti šest bušotina zbog ispitivanje tla, a radovi na izgradnji počeli bi na jesen. Tada će početi i izgradnja hotela „Borak“. Pripreme su za regulaciju prometa u centru mjesta gdje treba osigurati više prostora za pješake.
Načelnik je pojasnio i što se radilo na Loži, naglasivši da je rađeno prema suglasnosti konzervatora iz 1995. i da radovi još nisu završeni, ali je sada mnogo ljepše i funkcionalnije nego je bilo do sada.


Vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale
Ivica Šćepanović je tražio uvid u dokumentaciju vezano za suglasnost konzervatora oko radova na Loži, a predlože da se nađe rješenje za pristup vidikovcu i vozilima koja dolaze iz Supetra u Bol. Isti vijećnik smatra da nije primjereno uređen okoliš i sam spomenik palim za Domovinu. Pitao je hoće li biti problema i sa novo ugrađenom ventilacijom hotela „Kaštil“.
Vezano za uređenje Lože, načelnik T. Marinković je najavio i mogućnost uklanjanja čempresa na Loži, koji su svojevrsni simbol Bola, ali postoji opasnost za ljude zbog njihovog rušenja. Stručna grupa će dati svoju ocjenu o čempresima, ali i o platanama ispod Lože, kao odgovor na pitanje Nataše Paleke Jakšić.
Mate Petrić je kritizirao betonizaciju, smatrajući da treba zaustaviti izgradnju i devastaciju prostora te se zaštititi o moguće nestašice vode i struje.
Marjan Marjanović smatra da komunalni red treba utvrditi što se to gradi na Kupini i hoće li svi imati prilaz do novih objekata.
Katarini Marčić je neshvatljivo kako izgledaju objekti koji se grade u Bolu i nisu nimalo nalik mediteranskom ambijentu, a traži također da se ispita zašto se odlaže građevinski otpad uz cestu prema Gornjem Humcu.
Načelnik je informirao da su u tijeku pripreme za postavljanje nove vodovodne cijevi od Omiša do Brača. Također bi se polagao i novi podmorski kabel za struju. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 04. 18. u 22:55 h

********************


alt


NOVE CIJENE ZA PARKIRANJE

Prema usvojenoj Odluci o općim uvjetima organizacije i naplate parkiranja, usvojenoj na sjednici Općinskog vijeća 3. travnja, neće se 2018. naplaćivati parkiranje na ulazu u Bol, na Poljani te kod Vrtića ali u razdoblju od 1. listopada do 30. travnja.
Od 08 do 22 sata naplaćivat će se parkiranje po 15 kn za jedan sat (lani 10 kn). Naplata parkiranja kod benzinske postaje počinje od 1. svibnja, a na Velom mostu od 1. lipnja do 30. rujna.
Na Velom mostu fizičke osobe mogu zakupiti četiri, a pravne osobe dva mjesta. Na Loži se može zakupiti šest parkirnih mjesta, a kod vrtića četiri mjesta za fizičke, a dva za pravne osobe. Kod vrtića je zakup samo od 1. svibnja do 30. rujna.
Cijena zakupa ovih mjesta povećana je za fizičke osobe sa 1.000 na 2.000 kuna, a pravne osobe godišnju rezervaciju plaćaju 3.000 kuna.
Ukinuta je mogućnost rezerviranja parkirnih mjesta na Rudini. (j.e.)

(23) objavljeno 04. 04. 18. u 22:50 h

********************


alt


STUPIĆI NA TROTOARU

U Ulici Hrvatskih domobrana tzv. Zaobilaznici postavljaju se na nogostupu stupići kako bi se spriječilo parkiranje. Najprije ih se postavilo 20 komada kod konobe „Mendula“, a sada nešto istočnije još 9 komada (na slici).
Nogostupi bi trebali biti slobodni za pješake i majke s kolicima. Ali to je tek manji dio te ulice gdje ima nogostupa, a negdje ih, tako brzo, neće ni biti.
Očiti su u Bolu prometni problemi koji se nisu rješavali ni u naseljima izgrađenim zadnje dvije godine („Bol 3“). U onim ranijim naseljima vlasnici su svoje objekte gradili uz sam rub ceste ne ostavljajući prostor ni za parkiranje ni za nogostup. Ipak smo sigurni kako vlasnici objekata nisu jedini krivci. Postojali su urbanistički planovi i plaćeni komunalni redari, ali i neučinkovita građevinska inspekcija koja nije mogla ili željela intervenirati. Zbog tih razloga imamo ovakvo prometno stanje. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 04. 18. u 22:45 h 

********************


alt


UREĐIVANJE MURVE

Murvu pored caffe bara Marinero, staru preko 150 godina, svake godine treba podrezati. To već 30 godina uspješno rade Tonči Kukoč Bager i Lovre Lenjin Marinković. (j.e.)

  (21) objavljeno 04. 04. 18. u 22:40 h

********************


alt


POLJACI SE PRIPREMAJU U BOLU

Već nekoliko godina za Uskrs u Bol dolaze na pripreme sportaši iz Poljske. Tehničke uvijete osigurala im je bolska tvrtka Big Blue Sport, a oni su u utorak vježbali u malim jedrilicama tipa Optimist. Ukupno je 16 sportaša, a s njima su u Bol doputovala i četvorica trenera. Osim jedrilica koriste i 12 daski za surfanje. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 04. 18. u 22:35 h

********************


alt


TRAJEKT: SAT KASNIJE IZ SPLITA

„Jadrolinija“ je na svojim službenim stranicama objavila izmjenu polaska trajekta iz Splita za Supetar i to u subotu 7. travnja. Umjesto u 20.30 iz Splita je polazak sat kasnije, u 21.30 sati. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 04. 18. u 22:30 h


altsrijeda, 04. 04. 2018. ********


alt


NAJVIŠE VREMENA ZA PITANJA I PARKIRALIŠTA

Druga ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, održana 3. travnja, trajala je od 19 do 21.52. Za utvrđivanje dnevnog reda i usvajanje zapisnika sa prošle sjednice trebalo je 22 minute, a za usmeni izvještaj načelnika o radu između dvije sjednice i vijećnička pitanja čak 51 minuta. Za ostale točke dnevno reda trebalo je po nekoliko minuta, osim za raspravu o parkiralištima (25 min) i naknadama za infrastrukturu na pomorskom dobru (30 minuta).
• Završni račun proračuna općine Bol za 2017. godinu, zajedno sa dugovanjima i potraživanjima te popisom sudskih sporova usvojen je sa 7 glasova „za“ i 4 „protiv“.
• Izvještaj o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture u 2017. godini vijećnici su prihvatili za 6 glasova „za“ i 5 glasova „protiv“.
• Usvojen je i izvještaj o izvršenju gradnje komunalne infrastrukture u 2017. godini. Izvještaj je prihvatilo 6 vijećnika, a 5 ih je bilo „protiv“.
• Mnogo se raspravljalo, pitalo i odgovaralo kada je trebalo odlučiti o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. Odluka nije donesena jer nije dobila potreban broj glasova: 5 je vijećnika bilo „za“, isto toliko „protiv“, a jedan je glas bio „suzdržan“.
• Vijećnici su prihvatili prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju (4 milijuna kuna) kod Zagrebačke banke. Kako se glasovalo? 7 „za“, 4 „protiv“.
• Jednoglasno su prihvaćene izmjene odluke o zabrani izvođenja radova u 2018. godini.
• O organizaciji i naplati na parkiralištima bilo je rasprave te mnogo pitanja i objašnjenja. Činjenica je da će se u sezoni sat parkiranja naplaćivati 15 kuna (do sada 10), da se ukida rezervacija parkiranja na Rudini, ali da će se to i dalje moći koristiti na Velom mostu, Loži i kod vrtića, za dvostruko veću naknadu nego do sada. Za odluku je bilo 6 glasova „za“, a 4 „protiv“. (Jedan je vijećnik tijekom rasprave morao opravdano otići sa sjednice.)
• Bez rasprave (6 glasova „za“ i 4 „suzdržana“) usvojen je plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol.


Opširnije o izvještaju načelnika, pitanjima vijećnika te raspravama o pojedinim točkama dnevnog reda u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(18) objavljeno 04. 04. 18. u 00:00 h

********************


alt

Najviše novosti ovog ljeta mogu očekivati posjetitelji plaže "Zlatni rat"


ŠTO SE PLANIRA NA PLAŽAMA?

Načelnik općine Tihomir Marinković donio je Plan upravljanja pomorskim dobrom na području općine Bol za 2018. godinu. To je u detalje sa skicama objavljeno na općinskom službenom portalu (www.opcinabol.hr) a zainteresirani mogu do 10. travnja uputiti primjedbe, prigovore i prijedloge na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili preporučenom poštom na adresu: Općina Bol, Uz pjacu 2, 21420 Bol.
Planom je navedeno koja sve ulaganja planira Općina: zaštitna ograda na šetnici kod hotela „Bretanide“ (50.000 kn), čišćenje podmorja (30.000 kn), tipski WC na Martinici (100.000 kn), dohranjivanje plaže na Benačici, nabavka 17 montažnih objekata u šumici na plaži Zlatni rat (1.400.000 kn).
Napisano je i koliko na kojoj plaži, od Zlatnog rata do Martinice, može biti suncobrana i ležaljki. Najviše ih je na Zlatnom ratu, suncobrana 350, ležaljki 700, a na ostalim plažama ukupno 280 suncobrana i 590 ležaljki. Interesantna je odredba zapisana u Planu da ležaljke mogu biti udaljene 2 do 4 metra od mora. Ležaljke i suncobrani trebaju biti složeni na jednom mjestu, a tek na zahtjev korisnika mogu se postaviti na predviđeno mjesto.
Najveće novosti mogu se očekivati na Zlatnom ratu. Sadašnji montažni objekte se uklanjaju, a novih 17 će biti postavljeni u centru šumice u krugu. Predviđene su i exclusivne zone: baldakini i drveni platoi sa ležaljkama ali i mjesta za – pušenje. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 04. 18. u 23:55 h

********************


alt


SVE VIŠE GOSTIJU

U ožujku su u Bolu došla 703 gosta koja su ostvarila 2.268 noćenja. Lani u istom mjesecu  došla su 59 gosta (542 noćenja).
U hotelima je bilo 662 gosta, a u privatnom smještaju 41 gost.
Domaćih je gostiju u ožujku bilo najviše, 386. Ostali gosti su bili iz Njemačke (150), BiH (79), Luksemburga (16), Slovenije (8) … (j.e.)

(16) objavljeno 03. 04. 18. u 23:55 h

********************


alt


DARIVANJE KRVI OVE SRIJEDE

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi organizira se ove srijede (4. travnja), kao i obično, u prostorijama škole na Rudini. Akcija traje od 8.30 do 12.30 sati.
Istovremeno se organizira i besplatan pregled sluha. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 04. 18. u 23:50h

********************


alt

Veliki je bio interes za edukaciju u veljači


EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE U SUBOTU

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije organizira u subotu 7. travnja edukaciju za privatne iznajmljivače sa cijelog otoka Brača u prostorijama Doma kulture u Bolu, a početak je u 9 sati. Prvih 30 iznajmljivača koji se prijave imaju zajamčeno mjestu na edukaciji. Iznajmljivači iz Bola prijavljuju se u Ured TZO Bol osobno ili na telefon 635-638. (j.e.)

(14) objavljeno 03. 04. 18. u 23:45 h 

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA

Na bolskoj tržnici u utorak se nudile sadnice cvijeća. Veliki je bio izbor, a cijena se kretala od 6 do 16 kuna po komadu. Prodaja sadnica nastavit će se i u srijedu.

(13) objavljeno 03. 04. 18. u 23:40 h

********************


alt

S utakmice Apios Kidan žile - Bol


SPORT: PORAZ KOJI NISMO ŽELJELI

U zaostaloj utakmici iz XVIII. kola, u utorak su u Splitu igrali Apios Kidan žile – Bol 6:0 (2:0). Rezultat je to kojeg nisu željeli Boljani ni njihovi navijači jer se radilo o susret dvije ekipe koje se bore za opstanak u Prvoj splitskoj ligi malog nogometa.
- Zasluženo smo izgubili – bio je kratki komentar kapetana momčadi Boška Botice. – Ništa nam nije uspijevalo. Ali još vjerujemo u opstanak u ligi.
Prvi pogodak Bol je primio u 3.38 minuti, a drugi pred sam kraj I. poluvremena (14.56 min). U II. dijelu golovi su postizani u 20.54 min (3.0), 22.22 min (4:0), 23.40 min (5:0) i u 27.45 min (6:0).
Za Bol su igrali Nikola Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Stanko Mikulić, Jure Klarić, Luka Bakija i Antonio Radeljak. (foto: j. sabbioncello)

(12) objavljeno 03. 04. 18. u 23:35 h


altutorak, 03. 04. 2018. ********


alt


NAŠA POSLA: DORUČAK NA OTVORENOM

Na Uskrsni ponedjeljak u Bolu je, kao i u mnogim drugim turističkim destinacijama, organiziran Uskrsni doručak. Najavljen je kao akcija Udruge bolskih ugostitelja, ali umjesto u Domu kulture, postavljeno je par stolova ispred ribarnice gdje su uskrsne delicije ponudili restorani „Ranč“, „Santo“ i „Taverna Riva“.
Zašto je došlo do promjene lokacije, znaju organizatori, a poduži bi bio spisak krivaca za blamažu. Neki su, treba i to napisati, navodno uvijek nedodirljivi i nepogrješivi.
Ovaj uskrsni doručak, to smo mnogo puta napisali, nije fešta isključivo za Boljane, već prvenstveno turiste koji su u privatnom smještaju.
Uskrsni doručak je svojevrsna dobrodošlica i onim malobrojnim turistima koji su za Uskrs došli u naš Bol. Uz delicije treba ponuditi malo glazbe, programa …
Obično napišemo kao zaključak: ne ponovilo se! (j.e.)

(11) objavljeno 02. 04. 18. u 22:10 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: TKO SU DUŽNICI?

Druga sjednica Općinskog vijeća koja je bila planirana za 26. ožujka, odgođena je i održat će se ovog utorka (3. travnja). Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o završnom računu proračuna općine Bol za 2017. godinu te odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru kao i odluka o organizaciji ali i višoj cijeni naplate na parkiralištima.
Vijećnici su dobili poimenični spisak dužnika i sudskih sporova. Od 13 stanova za otkup Općina potražuje 415.215 kuna, od komunalnog doprinosa za legalizaciju 2.038.081 kunu, za korištenje javnih površina 1.260.044 kune, za dane koncesije 2.381.550 kuna, od zakupa i iznajmljivanja imovine 154.651 kunu, za komunalnu naknadu 2.356.028 kuna i na ime poreza 2.756.028 kuna. To je ukupno: 11,3 milijuna kuna! Istovremeno, unatoč pozamašnim dugovanjima, vijećnici trebaju odlučiti o kratkoročnom zaduženju (kreditu) općine Bol. (j.e.)

(10) objavljeno 02. 04. 18. u 22:05 h

********************


alt

Prošlogodišnji obilazak vrtova, dvorišta, balkona ...


alt

Sadnice cvijeća na tržnici će se prodavati u utorak i srijedu


PRODAJA SADNICA CVIJEĆA

Turistička zajednica općine Bol i ove će godine organizirati ocjenjivanje kućnih vrtova i balkona. Medijski pokrovitelj akcije je naš portal koji će objavljivati fotografije svih vrtova koje će obilaziti stručno povjerenstvo, najvjerojatnije stručnjaci iz splitske firme „Parkovi i nasadi“.
Prošle godine je broj prijavljenih na natječaj bio nešto manji, a kriva je velika hladnoća u siječnju 2017. kada je mnogo raslinja uništeno.
Za obnovu vrtova prilika je prodaja sadnica cvijeća koja će, drugi put ove godine, biti organizirana u utorak i srijedu na bolskoj tržnici. Cijena sadnica je od 5 do 17 kuna. (j.e.)

(09) objavljeno 02. 04. 18. u 22:00 h

*********************


alt

Parkiranje na benzinskoj postaji


alt

Motori na rivi 2. travnja (foto: d. marinković)


PROMETNA (NE)KULTURA!?

Ovaj put nećemo pisati o prometnoj (ne)kulturi domaćih vozača. To je za nas uobičajeno. Uostalom zar nismo Balkanci?
Kakvi su Europljani? Ne mnogo bolji od nas.
Neki dan mladi je par iz Francuske došao na benzinsku stanicu i parkirao ispred pumpe (vidi gornju sliku) prije početka radnog vremena. Auto je ostalo parkirano ispred jedne od dvije pumpe 40 minuta! Bi li oni to učinili i u Francuskoj?
Na Uskrsni ponedjeljak snimljena su dva motor kotača stranih tablica kako prolaze po pločniku ispred Lože (vidi donju sliku). Istina, vožnja rivom dozvoljena je motorkotačima do 9 sati. Međutim kod Konzuma nema znaka da se prema istoku, otkako je taj dio rive popločen, ne može autima ni motorima. Nekada je na kandelabru kod Krojevih skalini bio prometni znak koji zabranjuje vožnju, ali ga već dvije godine nema!
(j.e.)

(08) objavljeno 02. 04. 18. u 21:55 h

********************


alt


SPORT: IGRA SE ZAOSTALA UTAKMICA

U ponedjeljak, zbog praznika, nisu se igrale utakmice Prve splitske lige malo nogometa. Međutim, već ovog utorka (3. travnja) u Split putuju igrači MNK Bol jer u Velikoj dvorani SC Gripe trebaju odigrati zaostalu utakmicu iz XVIII. kola, a protivnik im je Apios Kidan žile.
Bitna je to utakmica za Boljane, jer su obije ekipe u opasnoj zoni. Bol ima 20 bodova, a Apios Kidan žile jedan bod manje.
U prvom dijelu prvenstva, u V. kolu, ove dvije ekipe odigrale su 3:3.
Susret Apios Kidan žile – Bol igra se u 17 sati. (j.e.)

(07) objavljeno 02. 04. 18. u 21:50 h


********************


OBAVIJESTI

NAĐENI SU KLJUČEVI: Na Zaobilaznici kod kuće Jekić nađen je u ponedjeljak oko 20 sati snop ključeva, 6 od stana i 2 manja sa privjeskom (nožić). Vlasnik izgubljenih ključeva treba nazvati Mirka Kitića, mob 098 1768 403
KASNIJE BOLSKA KRONIKA: U utorak navečer portal boljani.info objavit će Bolsku kroniku i druge informacije oko 23 sata, nakon završetka sjednice Općinskog vijeća.altponedjeljak, 02. 04. 2018. *******


alt


BOLJANI ŽELE U HVAR NA REĐENJE

Već smo objavili, kao i drugi mediji, da je Sveti Otac Franjo imenovao mons. dr. Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije, novim hvarsko-bračko-viškim biskupom.
Ceremonija biskupskog ređenja bit će 30. travnja (ponedjeljak) u 10.30 sati u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika. Poznato je da će mons. Palića za biskupa zarediti predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a suzareditelji će biti dosadašnji hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
Mnogi nas Boljani pitaju mogu li i kako taj dan (30. travnja) nazočiti svečanosti u Hvaru. Pretpostavljamo da će interes biti već od mjesta u hvarskoj katedrali, jer i vjernici sa Brača i Vise željeli bi doći u Hvar. Bolski župni ured još nije objavio program odlaska u Hvar i gdje se zainteresirani trebaju javiti. Navodno bi se brodom Frane Bol išlo iz Bola do Jelse, a odate autobusom u Hvar.
Savjetujemo zainteresirane da pričekaju obavijest iz Župnog ureda ili se osobno jave župniku ili padre Ivi Plenkoviću. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 04. 18. u 22:30 h

********************


alt


SVE NAS SE VIŠE ČITA

Osma je godina izdavanja portala boljani.info, a ovog smo ožujka zabilježili najveći broj otvaranja u ovo doba godine – 44.724 ili u prosjeku 1.442 dnevno. Najviše je čitalo (čak 1.869) 5. ožujka.
U ožujku 2016. imali smo 37.527 posjeta, godinu dana kasnije, također u ožujku, 42.876 posjeta.
Svake večeri oko 21.30 sati, imamo izvješća o broju posjeta, gdje nas se sve čita i koje su rubrike najčitanije. Osim u Hrvatskoj, naše informacije i druge priloge, u ožujku su čitali u SAD-u (dosadašnjih mjeseci bili su na trećem mjestu), slijede ih čitatelji iz Švedske, Njemačke, Slovenije, BiH, Srbije, Austrije, Poljske, Ukrajine, Rusije, Švicarske, Kanade, Italije …
Najčitanija je Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Umrli, Boljani po svijetu, Rođeni, Live camere, Red plovidbe, Obavijesti i oglasi, Sjećanja i zahvale …
Prvog dana travnja, na popisu 25 država gdje nas se čitalo, po prvi put su, nakon više mjeseci: Barbados, Danska i Japan. Nema međutim, San Marina. Pretpostavljamo da su naši Boljani, koji tamo žive, negdje otputovali za Uskrs. (j.e.)

(05) objavljeno 01. 04. 18. u 22:25 h 


altnedjelja, 01. 04. 2018. ********


alt


alt


alt


alt


USKRSNO BDIJENJE I BLAGOSLOV JELA

Obred u noći Velike subote počinje „Službom svjetla“. Pred Župnom crkvom blagoslovljen je oganj na kojem je upaljena uskrsna svijeća. Oganj nas podsjeća na Duha Svetoga po kojem je Marija Djevica začela Isusa Krista i po kojem je sve stvoreno. Upaljena svijeća koju svećenik unosi u crkvu simbol je samoga Krista – i svjetla koje je obasjalo svijet.
Velika subota je kršćanski blagdan. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.
Po mnogo čemu neobičnu ovu subotnju večer, mnogi su vjernici proveli od 22 sata u Župnoj crkvi, gdje su o. Damir Šokić i o. Ivo Plenković, predvodili misno slavlje Uskrsnog bdijenja.
Nakon svečane mise obavljen je blagoslov jela, a to isto će se učiniti i na nedjeljnim jutarnjim misama. (j.e.)

Na Uskrs svete mise su prema nedjeljnom rasporedu, a misa u Murvici bit će u 9 sati.

(04) objavljeno 01. 04. 18. u 00:30 h

********************


alt

Snimak iz 2017. godine (arhiv boljani.info)


USKRSNI DORUČAK U PONEDJELJAK

Udruga bolskih ugostitelja i ove godine organizira Uskrsni doručak. Bit će to u ponedjeljak od 10 sati u prizemlju Doma kulture. Osim Boljana na doručak su pozvani i gosti koji su smješteni u privatnim apartmanima. (j.e.)

(03) objavljeno 01. 04. 18. u 00:25 h

********************


alt

Na Veli most u ožujku katamaran nije dolazio 14 puta


KATAMARANA NIJE BILO 14 PUTA

U ožujku katamaran 14 puta nije dolazio u Bol, a to bi trebalo značiti da smo imali bolje vremenske prilike nego u siječnju (17 izostanaka) i veljači (21). Najviše, čak 30 izostanaka katamarana, zabilježili smo u ožujku 2013. godine.
U subotu navečer katamaran u 23 sata nije isplovio za Bol i Jelsu. Ostao je u Splitu pa je sasvim izgledno kako u nedjelju u 13.25 sati neće dolaziti u Bol. (j.e.)

(02) objavljeno 01. 04. 18. u 00:20 h

********************


alt


ROMANA DOBILA PRŠUT

Sinjski pršut težine 9,60 kg dobila je Romana Baković u nagradnoj igri koja je organizirana na štandu obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. Brojeve je u subotu izvlačio Matko Glasinović, a 11-i po redu bio je broj 115. Pod tim broj u bilježnici je bilo upisano ime Romane Baković.
- Redovno igram loto i ovo je prvi put da sam postala dobitnica - rekla nam je sretna dobitnica, priznavši da je kupila samo jedan broj. To znači da je stvarno pršut dobila za samo 10 kuna.

(01) objavljeno 01. 04. 18. u 00:15 h


********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"