Arhiv 2018. / II.

Vijesti objavljene u veljači 2018.

objavljeno 99 vijesti i 154 fotografijesrijeda, 28. 02. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


POLARNA ZIMA: PROŠLO JE NAJTEŽE?

Snijega nije bilo u utorak, a pojavilo se i sunce. Nakon čišćenja ulica i trgova, moglo se normalno šetati, ali je još uvijek neizvjesno što će biti u srijedu. Najavljena je temperatura ispod nule, a bura u pojačanju. Kiša je moguća tek u četvrtak.
• Na Braču su u utorak ceste bile prohodne samo za osobne automobile sa zimskom opremom. Autotransovi autobusi nisu dolazili u Bol, ali je objavljeno da će u srijedu prometovati po redu vožnje. Bude li kašnjenja, putnici su zamoljeni za razumijevanje i strpljenje.
Nije bilo autobusa, ali se u bolsku luku u utorak ujutro pojavio katamaran  s kojima je prema Splitu otputovalo troje (3) putnika. Poslijepodne ih je iz Splita došlo dvadesetak. Zbog najave bure katamaran će noćiti u Starom Gradu, a ovisno o vremenskim prilikama kapetan katamarana će odlučiti hoće li u srijedu ujutro navratiti u Bol.
• Nastave će u srijedu ujutro biti u Srednjoj školi, a u Osnovnoj školi od 13 sati kako bi se učenici prije mraka vratili kući.
• Ostataka snijega još ima po ulicama, a moguća je i poledica. Savjetuje se oprez! (j.e.)

(99) objavljeno  27. 02. 18. u 21:20 h 

********************


alt


ZADNJI DAN ZA PLAĆANJE

Turističku članarinu može se uplatiti još danas (srijeda, 28. veljače). Članarina ovisi o zbroju izdanih računa pomnožena sa 0,1615 posto. U Uredu TZO Bol treba preuzeti i ispuniti obrazac. Kopiju uplatnice i popunjeni obrazac dostavlja se Poreznoj upravi, Ispostava u Supetru.
U Bolu ima 564 obveznika plaćanja turističke članarine, a do 27. veljače, tu je obvezu ispunilo njih 60 posto! (j.e.)

(98) objavljeno  27. 02. 18. U 21:15 h

******************** 


alt


TREBATE LI POMOĆ U KUĆI?

Ima li u Bolu zainteresiranih za korištenje usluga gerontodomaćica? To su osobe koje bi starijim ljudima dostavljale namirnice, lijekove, pomagali u pripremanju obroka u kućanstvima korisnika, ali i u pružanju podrške kroz razgovor i druženje.
Načelnik Tihomir Marinković objavio je Javni poziv a zainteresirani za korištenje ovih usluga trebaju se do 9. ožujka javiti u prostorije Općine Bol.
Tekst Javnog poziva objavili smo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(97) objavljeno 27. 02. 18. u 21:10 h 
alt


utorak, 27. 02. 2018.     ********************


alt

Vinko Marinković Bumba sa svojom ralicom bio je angažiran na čišćenju ulica


alt

Kašikom s bagera vadilo se more i čistilo od snijegaalt

Pod Ložu je lopatom čistila i šefica komunalne službe Grabovog rata Franka Marinković


BEZ AUTOBUSNE VEZE

Oni koji su ranije ustali u utorak morali su oprezno voziti i hodati. Do 12 sati još se nitko nije javio u mjesnu ambulantu zbog lomova. Temperatura u Bolu u 7 sati bila je -1 stupanj. Tijekom jutra pojavilo se i sunce, pa je i to malo pomoglo radnicima Grabovog rata u čišćenju ulica i rive.
Ralicom je uklanjao snijeg i Vinko Marinković Bumba, a riva se čistila morem uz pomoć bagera.
Bol  nije bio u potpunoj izolaciji zahvaljujući katamaranu. Autobusne linije na Braču su u prekidu osim linija Supetar – Sutivan i Supetar – Pučišća. Odluka o prometovanju autobusa u srijedu bit će donesena danas (utorak) u 15 sati.
Nastava u Srednjoj školi nije bilo, ali će je biti poslije podne (od 13 sati) osnovcima. (j.e.)

(96) objavljeno  27. 02. 18. u 12:30 h

********************


alt

Radnici Grabovog rata čiste Uz Ložu (utorak, 27. veljače u 8.45 sati)


ČISTE SE ULICE

U utorak ujutro (27. veljače) mogli smo na bolskim ulicama sresti i radnike Grabovog rata koji su uklanjali led sa strmih dijelova. Čini nam se kako je dobro napomenuti da je obveza žitelja Bola da očiste svatko ispred svoje kuće.

Jutros nema nastave u Srednjoj školi Bol jer su mnogi učenici trebali autobusom doći u Bol.

Katamarana u Bolu nije bilo od petka ujutro, ali je jutros (utorak) došao iz Starog Grada.

SLJEDEĆIH dana očekuje se vrhunac hladnog vala koji je tijekom nedjelje zahvatio Hrvatsku i bit će još hladnije, s temperaturama koje se u unutrašnjosti mogu spustiti do minus 15, pa i minus 20, osobito u srijedu i u četvrtak ujutro, priopćio je Državni hidrometeorloški zavod. (j.e.)

(95) objavljeno  27. 02. 18. u 09:00 h 

********************alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat pod snijegom


alt

Istočna strana Zlatnog rata


alt

Snijega je bilo i u šumici iznad plaže Zlatni rat


alt

Zimski ugođaj u bolskom portu


alt

Izletnički brod "Frane" čeka - proljeće


alt

Na bolskoj tržnici nema kupaca, a jedini štand je - zatvoren


alt

Pogled na Bol sa autobusne postaje


alt

Snijeg u samom centru, ispred Župne crkve i Poštanskog ureda


alt

Ulica Ruđera Boškovića pod snijegom  (snježne snimke, nastale 26. veljače od 14 do 16 sati, snimili su Sretna Kusanović i Dino Egekher)


SNIJEG PREKRIO ZLATNI RAT

Veći dio Hrvatske bio je u ponedjeljak pokriven snijegom. Snježne pahuljice ponovo su, nakon 11 sati, došle i do Bola. Snijeg je prekrio i plažu Zlatni rat, a zbog hladnoće i problema s nabavom, na tržnici je ostao zatvoren jedini štand. Na bračkim cestama je otežan promet, pa je odlučeno da u utorak ujutro neće biti nastave u Srednjoj školi.
Ekipa MNK Bol nije otputovala za Split jer su otkazali susret kojeg su trebali odigrati u ponedjeljak na Gripama u 16.55 sati.
Oko 14 sati, nakon 17 sati vožnje, sretno su stigli u poljski grad Bielsko-Biala vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije, među kojima su i četvorica iz Bola: Goran Jekić, Nikola Topalović, Stipe Marinković i Zlatko Radić. Oni će tijekom utorka posjetiti tvornicu koja proizvodi vatrogasnu opremu.
U Bolu je u ponedjeljak u 7 sati, na mjernoj stanici, bila temperatura -1 stupanj Celzija.
Idućih dana očekuje se još problema s niskim temperaturama. DHMZ posebno upozorava na vrlo veliku opasnost koja prijeti iduće srijede Zagrebu, Karlovcu, Gospiću i – Splitu.
*****
Neki savjeti za ove hladne dane
Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Pravilnim postupanjem i pripremom se mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.
Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.
Obvezni kapa, šal i rukavice
Ako morate izaći iz kuće, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.
Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.
Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.
Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

(94) objavljeno  26. 02. 18. u 19:45 h 

********************


alt

U dvorani na Gripama bio je u 16.55 sati samo naš reporter Jakša Sabbioncello. Utakmica nije odigrana


ODGOĐENA UTAKMICA

Utakmica 18. kola Prve splitske malonogometne lige Apios Kidan žile – Bol nije odigrana u ponedjeljak. Zbog zimskih uvjeta na bračkim cestama, na traženje Boljana, utakmica je odgođena.
Zbog utakmice koja se trebala igrati u 16.55 sati, igrači su iz Bola trebali krenuti u 14.30, a trajektom iz Supetra u 15.30 sati. Poseban problem bi im bio povratak jer bi po mraku trebali cestom od Supetra do Bola. (j.e.)

(93) objavljeno  26. 02. 18. u 19:35 h   
altponedjeljak, 26. 02. 2018.     ********************


alt

Snijeg nadomak plaže Zlatni rat (25. veljače)


alt

Pogled na istočni dio Bola, 25. veljače oko 11.30 sati


alt

Cesta prema Gornjem Humcu


alt

Kuzmanići na snijegu


alt

Ljubičice pod snijegom


alt

Snjegović na vidikovcu (foto: Z. Buktenica, D. Marinković, J. Pratljačić, H. Kuzmanić)


HLADNOĆA, BURA, SNIJEG …

Hladnoća i snijeg nisu nas iznenadili. Zabijelilo je i u Bolu, a temperatura je blizu nule. Za sada ima struje, pa nema problema s grijanjem. Prohodna je cesta do Supetra, a nije iznenađenje što nema katamarana koji u bolsku luku ne dolazi ni po mnogo manjem nevremenu.
Zbog ostataka snijega treba biti oprezan jer je na ulicama moguća poledica.
Prema najavama mogu se očekivati još niže temperature. Međutim, već od četvrtka poboljšanje vremena i porast temperature. (j.e.)

(92) objavljeno  25. 02. 18. u 20:40 h  

********************


alt

Šetnica u zimskom periodu: bez auta, bicikla i ponekim šetačem


NA BRAČU U SIJEČNJU 258 GOSTIJU

U našoj županiji u siječnju je došlo 11.056 stranih (57 posto) i 8.732 domaćih gostiju (43 posto). Oni su ukupno ostvarili 63.561 noćenje što je povećanje od 11 posto u odnosu na siječanj 2017.
Od stranih gostiju najviše ih je u siječnju došlo iz Koreje – 8.732, ali oni ostaju vrlo kratko, u prosjeku 1,07 noć. Gostiju iz BiH bilo je 1.928 i ostajali su u prosjeku 5,9 noći.
Na Braču je u siječnju ove godine došlo više gostiju nego lani u isto vrijeme. Došlo ih je 258, najviše u Supetru (147), zatim Postirima (51), Sutivanu (40) … (j.e.)

(91) objavljeno  25. 02. 18. u 20:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ZRAČNI KABELI

Nekada su električni i telefonski vodovi išli isključivo zračnim putem. Onda je počelo s ukopavanjem, ali se još nađe i starih primjera. Za vjetrovitog vremena znaju se žice i dodirivati. Ima i primjera zračnih vodova i nesvakidašnjih rješenja, na primjer: kako se netko dosjetio produžiti drveni stup. (j.e.)

(90) objavljeno  25. 02. 18. u 20:30 h  

********************


alt


SPORT: BORBA ZA OPSTANAK

Za ekipu Bol, koja već tri godine igra u I. splitskoj ligi malog nogometa, svaka je sljedeća utakmica bitna za opstanak u društvu najboljih. Posebno su važni oni susreti sa ekipama koje su pri dnu tablice. U tu kategoriju spada i utakmica koja se igra ovog ponedjeljka, 26. veljače: Apios Kidan žile – Bol. Početak utakmice je u 16.55 sati, a igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Do kraja natjecanja još je 9 kola. U dosadašnjih 17 odigranih utakmica Bol je sakupio 14 bodova, a Apios Kidan žile ima 15 bodova, ali i utakmicu manje.

(89) objavljeno  25. 02. 18. u 20:25 h  


altnedjelja, 25. 02. 2018.     ********************


alt

Direktor Hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol (desno) uručio je ček predsjedniku DVD Bol Goranu Jekiću (lijevo)


HOTELI ZLATNI RAT URUČILI ČEK ZA DVD

Direktor Hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol u subotu je navratio u barake gdje su smješteni bolski vatrogasci i predsjedniku DVD Bol Goranu Jekiću uručio ček na iznos od čak 100 tisuća kuna za nabavku novog vatrogasnog vozila. U akciji prikupljanja sredstava za nabavku vatrogasne opreme, koju je upravo inicirao Goran Jekić, donacija bolskih hotela je najveća, do sada primljena uplata. Hoteli Zlatni rat, koji ove godine obilježavaju 70 godina postojanja, mnogo su puta pomagali i dokazali da su sastavni dio Bola s kojim su uvijek bili jedna cjelina. (j.e.)

(88) objavljeno  24. 02. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Prizor s utakmice Marinero - Ferali by Grabov rat


alt

Nedovoljno oporavljeni Boško Botica pokušao je pomoći svojoj ekipi kao golman


alt

Ozlijeđeni Emil Buktenica na poluvremenu je otišao kući


BLMN: SVI PO ŠEST BODOVA

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) odigrana je u subotu, 24. veljače na Poljani: Marinero – Ferali by Grabov rat 7:1 (2:0).
Suci: N. Cvitanić i Z. Buktenica.
Strijelci: 1:0 Z. Marić, 2:0 I. Trutanić, 3:0 T. Šeparović, 4:0 T. Mikulić, 5:0 T. Mikulić, 6:0 K. Trutanić, 7:0 T. Mikulić, 7:1 P. Šćepanović
Nakon ove pobjede Marinera, sve tri ekipe imaju po 6 bodova. Za igru nije bio potpuno spreman Boško Botica (Ferali), pa je neko vrijeme bio na golu, ali je nakon visokog vodstva Marinera pokušao pomoći ulaskom u igru. Nije dugo igrao i do kraja susreta ostao je uz rub igrališta. U 18. minuti ozlijedio se Emil Buktenica (Marinero) i na poluvremenu ga je brat Zoran, inače sudac na utakmici, autom odvezao kući. Zbog toga je II. poluvrijeme počelo nekoliko minuta kasnije.
Ekipa Ferali i nije bila toliko podređena kako bi se moglo zaključiti po rezultatu.
Uvjeti za igru bili su idealni. Po sunčanom vremenu, uz laganu buru, uživali su i gledatelji koji su došli na Poljanu. (j.e.)

(87) objavljeno  24. 02. 18. u 22.20 h  


alt

subota, 24. 02. 2018.     ********************


alt

Ne ponovilo se: 7. siječnja 2016. na rivi se ledilo - more


PRIPRAVNOST ZA SLUČAJ SNIJEGA I LEDA

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban sazvao izvanrednu sjednicu županijskog Stožera civilne zaštite zbog najave DHMZ-a o mogućim vremenskim neprilikama – velikom snijegu i ekstremnoj hladnoći na određenim područjima županije.
Župan je još jednom istaknuo važnost pripravnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite za provođenje potrebnih mjera i aktivnosti civilne zaštite u ovakvim mogućim ugrozama.
Zajedno s čelnim ljudima svih relevantnih službi analizirana je njihova spremnost za možebitnu vremensku nepogodu.
Preporuka svim građanima je da bez velike potrebe ne kreću na put.
Pozivaju se građani, posebno obitelji s manjom djecom i bolesnima, da blagovremeno osiguraju potrebnu pričuvu hrane, vode, lijekova, energenata i drugih osnovnih životnih potrepština.
Važno je također, prema naputku odgovornih iz splitskog Vodovoda i kanalizacije, zaštiti vodovodne instalacije, prvenstveno okno vodovodnog priključka, te instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično.
Stožer je stavljen u stanje pripravnosti, nastavlja pratiti vremenske prognoze i razvoj situacije na području županije, te će po potrebi biti aktiviran.

*****
Na svojem portalu Vodovod Brač je napisao kratku poruku:
UPOZORENJE!! S obzirom na najave iznimno niskih temperatura za slijedeći tjedan, prijeko je potrebno zaštititi vodovodne instalacije od smrzavanja, prvenstveno okno vodovodnog priključka.

*****
U stanju pripravnosti su i komunalne službe u Bolu. Direktor komunalne tvrtke Grabov rat Mirko Perić izvijestio nas je kako je provjerena ispravnost potrebnih strojeva za čišćenje u slučaju snijega i leda, a ima sasvim dovoljno soli i lopata.
Ukoliko dobijemo neke nove informacije i upute vezano za najavljeni hladni val, odmah ćemo objaviti na ovom portalu.

(86) objavljeno  23. 02. 18. u 21:45 h  

********************


alt

Novac pristiže, a novi Dom je još uvijek u projektima


UPLATA OD 100 TISUĆA KUNA

DVD Bol dobio je 100 tisuća kuna, a to su uplatili Hoteli Zlatni rat d.d. Do sada su brojni Boljani te njihovi gosti i prijatelji uplatili 419.530 za nabavku potrebne opreme. Računa se da je u akciji sudjelovalo 250 firmi i osoba. Pravne osobe uplatile su 283.230 kuna, pojedinci i domaćinstva, njih 156, uplatili su 76.896 kuna, a od prodaje majica i kolača prikupljeno je još 59.404 kune.
U našoj rubrici UPLATE ZA DVD BOL objavljujemo imena svih dosadašnjih donatora. (j.e.)

(85) objavljeno  23. 02. 18. u 21:40 h 

********************


alt

Prošlog ljeta na izletničkoj liniji iz Dubrovnika dolazio je katamaran "Vida"


PONOVNO IZLETNIČKA LINIJA IZ DUBROVNIKA

Jadrolinija će i ovog ljeta, treću godinu za redom, imati izletničku liniju katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i isti dan natrag. O tome je izvijestila Grabov rat, koncesionara zaduženog za privez plovila u bolskom portu. Novost je što će katamaran na toj liniji ploviti puna četiri mjeseca. Počinje ranije, već 1. lipnja, a završava 1. listopada.
Polazak iz Dubrovnika bit će u 7 sati, a u Bol katamaran dolazi u 11.40 sati. Za Split nastavlja 11.55 sati. Povratak iz Splita je 30 minuta kasnije nego lani - u 16.15 sati.
Cijena prijevoza od Bola do Splita je 80 kuna, 10 kuna skuplje nego lani. (j.e.)

(84) objavljeno  23. 02. 18. u 21:35 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA VINOGRADARE

Consulting project plus d.o.o. iz Kalnika (048 270 787) uputilo je općinama, gradovima i županijama obavijest o otvaranju natječaja 4.1.1. za sektor biljne proizvodnje. Prvi je takav natječaj od ulaska RH u EU i prvi nakon neslavnog natječaja iz 2015. Naglasak je na financiranju poljoprivredne mehanizacije i opreme. Oni su spremni organizirati zainteresiranima kratku prezentaciju i upute o tome kako dobiti bespovratna novčana sredstva. Kod nas u Bolu na ovaj natječaj mogu sudjelovati vinogradari.
Osnovni uvjeti prihvatljivosti jednaki su onima iz prošlogodišnjih natjecanja podmjere 4.1.:
• Prijavitelji moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika dulje od godinu dana i poslovati barem dvije godine (u protivnom su početnici s potporom do 100.000 eura)
• Fizičke osobe (OPG i obrti) moraju biti upisane u RPO godinu dana te plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje
• Poduzeća moraju imati barem jednog zaposlenika u prethodnoj godini.

Jedna od važnijih razlika u odnosu na prošlogodišnje natječaje je svakako visina potpore koja ne može biti veća od zbroja prihoda/primitaka u posljednje tri godine, odnosno maksimalnih 300.000 EUR.
Evo primjera: oko ste tijekom zadnje 3 godine uprihodili ukupno 150.000 EUR, to vam je i
maksimalno visina potpore koju možete zatražiti.
Rok za podnošenje zahtjeva za potporu počinje teći 15. ožujka, a završava 16. travnja u 12 sati.
Savjetujemo da osim spomenutoj tvrtki (Consulting project plus) mišljenje možete zatražiti od LAG Brač u Supetru (677 393)

(83) objavljeno  23. 02. 18. u 21:30 h altpetak, 23. 02. 2018.     ********************


alt

Trajekt Jadrolinije na ulazu u supetarsku luku


NAJVIŠE PUTNIKA ZA SUPETAR 

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je podatke o broju prevezenih putnika i vozila na državnim linijama u 2017. godini. Ukupno je prevezeno 13.506.173 putnika (+4,3 posto) i 3.294.172 vozila (+6,2 posto).
Na 25 trajektnih linija bilo je 10.899.630 putnika i 3.294.172 vozila, na 16 brzobrodskih linija bilo je 1.020.472 putnika te na 12 klasičnih linija 1.586.071 putnik.
Najviše putnika bilo je na trajektnoj liniji Supetar – Split – Supetar (1.965.373), a na drugom mjestu je linija Valbiska – Merag (1.126.089). Najviše je automobila prevezeno na liniji Valbiska – Merag i natrag (449.352), a na drugom mjestu je Supetar – Split – Supetar (387.074).
Na brobrodskim linijama najviše je putnika bilo na liniji Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split  i natrag (134.639), zatim Korčula – Prigradica – Hvar – Split i natrag (125.566), te Zadar – Sali – Zaglav – Bršanj i natrag (100.454).
Na četvrtom je mjestu, od ukupno 16 linija, Jelsa – Bol – Split i natrag. Prevezeno je 75.992 putnika, ali je to za 1.379 manje nego godinu dana ranije. U izvještaju Agencije se ne navodi, ali smo mi evidentirali u 2017. godini, pa dodajemo ovom izvješću podatak: 91 nedolazak katamarana u Bol! Da su katamarani dolazili, prevezli bi i više putnika!
Na državnim linijama bilo je angažirano 12 brodara. Najviše je posla obavila Jadrolinija (87 posto), zatim Rapska plovidba (6,3 posto), a ostalih deset svega 6,7 posto. (j.e.)

(82) objavljeno 22. 02. 18. u 21:45 h  

********************


alt

U siječnju 2017. zbog hladnoće trebalo je zamijeniti u Bolu stotinjak vodomjera


DOLAZI HLADNI VAL IZ SIBIRA?

Prošle godine zima je svoje zube pokazala u siječnju, a prema DHMZ moglo bi nas to zadesiti ove nedjelje. Idućih dana najavljena je u Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi, a u unutrašnjosti snijeg. Na dijelu Srednjeg Jadrana očekuje se jaka bura s orkanskim udarima. Moguć je snijeg na otocima nošen burom.
U noći od subote na nedjelju bit će znatan pad temperature, a niske temperature će se zadržati i do srijede. Za srijedu minimalne temperature bi mogle biti i ispod nule. U Gospiću -18, u Glini -20, u Zagrebu -19 stupnjeva …
Zbog niskih temperatura treba biti oprezan u prometu, ali to traži zaštitu kućnih vodomjera od mogućeg smrzavanja i pucanja. Istina, iz Vodovoda Brač još nisu poslali nikakvo upozorenje i savjet, ali neće štetiti ako se pripremimo za najavljene niske temperature. (j.e.)

(81) objavljeno  22. 02. 18. u 21:40 h 

********************


alt


BLMN: IGRA SE U SUBOTU

Utakmica iz drugog kruga natjecanja u Bolskoj ligi malog nogometa trebala bi se igrati – kako smo saznali od Boška Botice – ovu subotu, 24. veljače u 15 sati na Poljani. Po rasporedu je susret Ferali by Grabov rat – Marinero.
Naravno, bude li vremenskih nepogoda, utakmica će se – odgoditi.
Na tablici su u vodstvu Ferali i Big Blue/Ranč sa po 6 bodova, a treći je Marinero sa tri boda. U BLMN igra se trokružno, a ukoliko dvije ekipe imaju isti broj bodova, o prvaku će odlučivati majstorica, njihov međusobni susret. (j.e.)

(80) objavljeno  22. 02. 18. u 21:35 h  

altčetvrtak, 22. 02. 2018.     ********************


alt


DEFIBRILATORI: VRIJEME JE ZA OBUKU

O potrebi nabavke defibrilatora, koje mogu život za neke da znače, već smo pisali. Načelnik je obećao da ćemo ih u Bolu do ljeta imati barem pet komada. Naravno, uz dva koja već imaju Vatrogasci i mjesna ambulanta.
Ne sumnjamo u načelnikovo obećanje iako smatramo da o nabavci ne treba da brine samo Općina već i ostali subjekti, posebno oni u turizmu. Za nabavku, ako računamo samo na sezonu, još ima vremena, iako ga mogu trebati i mještani. Međutim, upravo je vrijeme za obuku ljudi koji će rukovati tim aparatima. Od 2013. godine Pravilnikom o uvjetima za provođenje programa javno dostupne defibrilacije dopuštena je upotreba i laicima, osobama koje nisu medicinske struke.
U Bolu bi defibrilatori trebali biti gdje ima mnogo ljudi, a ljeti su to plaže Zlatni rat, Potočine, Borak, autobusni kolodvor, gradska luka, hoteli …
Defibrilatori mogu spasiti život osobi zbog iznenadnog zastoja srca. Ako se intervenira u roku od 5 minuta moguće je očekivati pozitivan učinak do 70 posto. Veći broj defibrilatora ima i propagandnog efekta kod gostiju koji nam dolaze na izlet ili odmor. Zbog toga bi više učešća u akciji nabavke ovih uređaja trebalo očekivati od Turističke zajednice.
U našoj županiji, prema podacima koje je objavila „Slobodna Dalmacija“, ima 37 automatskih vanjskih defibrilatora. Na Jadrolinijinim brodovima ih je 14, tri u vozilima DVD-a, po jedan u HNK Hajduk, na info pultu City centra One, na željezničkom kolodvoru, aerodromu u Resniku, na splitskoj Rivi, a dva u hotelu „Lav“ … (j.e.)

(79) objavljeno  21. 02. 18. u 21:05 h 

********************


alt


DONACIJA IZ AUSTRIJE

Srednja škola Bol dobila je vrijednu donaciju od prijateljske Škole za obrazovanje u ugostiteljstvu St. Barbara iz Štajerske. Iz Austrije su dobili 22 klupe za dvije učionice. Prije dvije godine dobili su 34 stolice.
- Ovim putem  zahvaljujemo upravi Škole St. Barbara, a posebno gospodinu Wolfgangu Luegeru – rekla nam je ravnateljica Srednje škole Bol Sani Bodlović u ime Nastavničkog vijeća.

(78) objavljeno  21. 02. 18. u 21:00 h    


alt


srijeda, 21. 02. 2018.     ********************


alt


OTVORENA POLJOLJEKARNA

Od utorka ponovno je otvorena u Bolu poljoljekarna. U objektu na samom ulazu u Bol sada je to trgovina Sandi čija je vlasnica Sandi Jelinčić iz Postira. Radno vrijeme je od 8 do 12 sati, a nedjeljom i praznikom je zatvoreno.
Osim uobičajene ponude na prodaji je sjemenski krumpir u pakovanjima po 10 i 25 kilograma. Nudi se i organsko gnojivo.

(77) objavljeno  20. 02. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: UTAKMICE KOJE ODLUČUJU O OPSTANKU

Boljanima, koji nastupaju u I. ligi malog nogometa, mnogo su važnije utakmice sa suparnicima iz donjeg dijela tablice, nego one s ekipama iz vrha. Tako možemo ocijeniti i utakmicu odigranu prošlog ponedjeljka kada su izgubili od četvrte ekipe. U sljedećem kolu, 26. veljače, igraju sa ekipom Apios Kidan žile koja ima bod više.
Jedna i druga ekipa imaju po četiri pobjede, a Bol je u dosadašnjih 17 kola postigao 54, a Apios Kidan žile 44 gola.
Za Boljane najviše je golova postigao Mateo Bodlović (13), zatim Boško Botica (12), Branimir Klarić (9) …
Utakmica Bol – Apios Kidan žile igra se u splitskoj dvorani na Gripama u 16.55 sati. (j.e.)

(76) objavljeno  20. 02. 18. u 21:05 h  

alt
utorak, 20. 02. 2018.     ********************


altSlika Karle štambuk: Ljubav


VALENTINOVO U SREDNJOJ ŠKOLI

Učenici Srednje škole Bol sudjelovali u nekoliko Valentinovskih izazova. Andrea Zlatar i Lea Mihaić (4a) napravile su prezentaciju u kojoj su podsjetile na porijeklo Valentinova, osvježile sjećanje na snagu ljubavi kroz priču o splitskim Romeu i Juliji - Andriji i Palmini, odabrale citate pjesnika i poznatih ljudi o ljubavi ukazujući na njihovo tumačenje osjećaja koji povezuje cijeli svijet, ponudile svoja objašnjenja o najjačoj sili u svemiru i na kraju sve zaokružile prekrasnom pjesmom koju je pjevala Whitney Houston - Greatest Love of All.
Učenici 3a razreda su dali svoj doprinos odabirom pjesama koje su njima simbol pokretačke snage, a Karla Štambuk (4a) naslikala je svoju interpretaciju ideje ljubavi.
Učenica 3b razreda Rafaela Marinković je odabrala recept za zaljubljene.
Učenici 4a su se uspješno okušali u pisanju limerick-a (kratke zabavne pjesme od 5 stihova).
Učenici 1a razreda su pisali popise koji su uključivali 10 razloga koji njihove prijatelje čine posebnima, a 2a razred je izrazio svoja razmišljanja na temu: Mogu li životinje osjetiti ljubav? Njihova kolegica Pia Marić je također napisala pismo Gospođi Ljubav, u kojem nas podsjeća na sve ono što uzimamo zdravo za gotovo i o čemu bismo češće trebali razmišljati. (r.t. i p.k.)

Da li životinje mogu osjetiti ljubav? Kliknite na link:

https://padlet.com/pepy5/xbcp7qmaxn5a

(75) objavljeno  19. 02. 18. u 22:15 h  

********************alt


SPORT: PORAZ, A MOGLO JE I BOLJE

Nadali smo se, bilo je prilika, a na kraju: Bol – Zlatarija Dvornik 1:2 (0:1).
U utakmici 17. kola, odigranoj u ponedjeljak u Splitu, Bol se suprostavio ekipi koja je imala dvostruko više bodova. U 5. min povela je Zlatarija Dvornik, a u 17. min nakon izjednačenja (1:1, autogol) Boljani su imali nekoliko izrazitih prilika koje nisu iskoristili. Uspjelo je to protivniku koji je u 28. min pogodio za konačnih 1:2.
Boljani su igrali sa samo jednim rezervnim igračem. Zbog ozlijede Boško Botica je cijelo vrijeme bio na klupi. (j.e. – foto j. sabbioncello)

(74) objavljeno  19. 02. 18. u 21:10 h 

altponedjeljak, 19. 02. 2018.     ********************


alt


ODVOJAK NA CESTI ZA SV. LUCIJU

Izgradnja potpornog zida na cesti do crkvice Sv. Lucije, kao i postavljanje cijevi za odvod i električne kabele u kolnik, traži da se zatvori zaustavi promet automobilima. Riješeno je kako će se privremeno urediti odvojak, južnije od sadašnje ceste,ali će njega moći koristiti samo osobni automobili. Za teretna vozila, dok traju radovi, prolaz neće biti moguć – obavijestio nas je općinski komunalni redar. (j.e.)

(73) objavljeno  18. 02. 18. u 22:15 h  

********************


alt


SPORT: JOŠ JEDAN ISPIT

Ovog ponedjeljka (19. veljače) u Splitu se igra 17. kolo Prve lige malog nogometa. U 18:50 sati igrat će Bol – Zlatarija Dvornik. Boljanima se nakon pobjede u prošlom kolu vratilo  samopouzdanje, ali neće im biti lako protiv Zlatarije Dvornik koja je četvrta na tablici i ima dvostruko više bodova od ekipe Bola.
Susret se, kao i uvijek do sada, igra u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu. (j.e.)

(72) objavljeno  18. 02. 18. u 22:10 h 
alt


nedjelja, 18. 02. 2018.     ********************


alt


UŽIVALI NA SUBOTNJEM SUNCU

U subotu se moglo uživati radeći na otvorenom, ali i u šetnji ili ispijanju kava na jednom od dva jedina otvorena štekata u Bolu (Taverna Riva ili Big Blue). Meteorolozi već za nedjelju najavljuju pogoršanje vremena. Očekuje se vjetrovito vrijeme, pretežno oblačno, a bit će i kiše.
Meteo-info, kojeg mogu svakodnevno pogledati i čitatelji ovoga portala, predviđa kišu u nedjelju, posebno oko podneva. Zbog vjetrovitog vremena moguće je da nas ponovo zaobiđe katamaran za Split ili iz Splita.

(71) objavljeno 17. 02. 18. u 22:30 h 

********************


alt

Kućice na plaži Zlatni rat koje je u ranu zoru u subotu posjetio nepoznati provalnik


PROVALNIK NOĆU POSJETIO ZLATNI RAT

U subotu rano ujutro, oko 3 sata, za sada nepoznati provalnik provalio je u nekoliko objekata na plaži Zlatni rat. Prema prvim saznanjima nema veće materijalne štete, a čini se da provalnik nije našao ono što je tražio. Nadzorne kamere su sve snimile i to će biti od pomoći policiji kako bi utvrdila tko to noću obilazi plažu. (j.e.)

(71) objavljeno 17. 02. 17. u 22:25 h  

********************


alt

Dogovor  ekipe Ferali by Grabov rat prije utakmice na Poljani


BLMN: FERALI UVJERLJIVO SLAVILI

Po sunčanom vremenu, sasvim ugodnom za igru i gledanje, na Poljani je odigrana utakmica Bolske lige malog nogometa: Ferali by Grabov rat – Big Blue/Ranč 6:2 (4:0).
Sudili su Z. Marić i J. Eterović
Strijelci: 1:0 T. Buljan, 2:0 T. Buljan, 3:0 F. Mladineo, 4:0 D. Čamber, 4:1 Z. Radić, 5:1 T. Buljan, 5:2 L. Baković, 6:2 N. Marinelić
U prvom poluvremenu Feralovci su bili bolji, a u drugom su, zadovoljni visokim vodstvom (4:0) malo posustali. Big Blue/Ranč je ozbiljno zaprijetio, ali je teško bilo nadoknaditi visoko vodstvo.
Tablica: Ferali by Grabov rat i Big Blue/Ranč imaju po šest bodova, a Marinero tri boda. Taverna Riva je odustala, pa su njezini rezultati brisani.
Natjecanje u BLMN igra se trokružno. Iz drugog kruga treba se još odigrati utakmica Ferali bi Grabov rat - Marinero. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 02. 18. u 22:20 h    


alt


subota, 17. 02. 2018.     ********************


alt


UREĐUJE SE PRILAZ LOŽI

Pješački prilaz na Loži, od crkvice Sv. Ante do zgrade u kojoj je Ured TZO i Općinska knjižnica, ovih se dana uređuje. Radnici „Grabovog rata“ iskopali su kanal u kojem će biti postavljeni električni vodovi koji sada ide po zraku. Ugradit će se i potrebni odvodi oborinskih voda, a onda će se taj dio prilaza i popločiti. Završetkom ovih radova sigurno će to biti mnogo ljepši kutak, a više neće biti ni zadržavanja vode nakon kiše pred sam ulaz u Ured Turističke zajednice i dvorište Općinske knjižnice. (j.e.)

(69) objavljeno  16. 02. 18. u 23:00 h 

********************


alt


ZATVARA SE CESTA

Ove subote, 17. veljače, bit će neko vrijeme, od 12 do 15 sati, zatvoren za promet dio makadamske ceste od crkvice Sv. Lucije prema istoku. Razlog je dolazak auto miksera zbog betoniranja na objektu koji se gradi stotinjak metara istočno od lokacije budućeg groblja.
Za one koje interesira što se tamo i zašto gradi, od komunalnog redara dobili smo objašnjenje od komunalnog redara da investitor ima potrebnu dozvolu. (j.e.)

(68) objavljeno  16. 02. 18. u 22:55 h 

********************


alt


BLMN: IGRA SE U SUBOTU

Dileme više nema u pogledu termina odigravanja utakmice Bolske lige malog nogometa. Ove subote, 17. veljače, s početkom u 15 sati igrat će Ferali by Grabov rat i Big Blue/Ranč. Slobodna je ekipa Marinero.
Odustalo se od termina u nedjelju u 14 sati jer je prognoza da bi moglo biti kiše, a u 15 sati je TV prijenos utakmice Dinamo – Hajduk. (j.e.)

(67) objavljeno  16. 02. 18. u 22:45 h  


altpetak, 16. 02. 2018.     ********************


alt

Dio dvorane u Domu kulture tijekom izlaganja Anamarije Cicarelli


VELIKI INTERES ZA EDUKATIVNU RADIONICU

Iznenađujuće i neuobičajeno za bolske prilike, ali trebalo je donositi dodatne stolice na edukativnoj radionici održanoj u četvrtak prije podne u Domu kulture za privatne iznajmljivače. Njih četrdesetak došlo je poslušati Anamariju Cicarelli iz Interliga, savjetovališta za obiteljski smještaj.
Puna tri sata nazočni su pažljivo slušali mnoge zanimljivosti, ali i savjeta vezano za punjenje apartmana. Čuli smo, na primjer, da nam 48 posto gostiju dolazi s partnerom, a tek 4,3 posto su samci. Više puta  vraćaju se u istu destinaciju, njih 50 posto, a najviše ih dolazi, 44 posto, putem interneta …
Za Internet oglašavanje bitno je voditi računa o kvaliteti slike, kako bijela posteljina ostavlja bolji dojam, snimati treba po sunčanom vremenu, koristiti panoramske kamere, da promotivni filmovi nisu duži od jedne minute …
Nemamo dovoljno prostora da bi prenijeli sve savjete, a govorilo se i o zakonskim obvezama iznajmljivača. Čini nam se da su mnogo propustili oni što nisu došli u Dom kulture.
- Mi smo kao organizatori iznenađeni velikom posjetom, a to nas veseli i obvezuje da nastavimo sličnim edukativnim radionicama – priznao nam je nakon sastanka direktor TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(66) objavljeno  15. 02. 18. u 21:40 h 

********************


alt


MANJE REZERVIRANIH PARKINGA

Prošlog ljeta određena su u Bolu četiri lokacije na kojima se za 1.000 kuna moglo zakupiti parkirno mjesto na godinu dana. Međutim, nakon godine dana iskustva čini se da će se nešto ipak mijenjati. Povjerenstvo za promet već je odlučio da se na Rudini ne može rezervirati parkiralište pa se počelo uklanjanjem zaštitnih barijera.
Čuli su se na sjednicama Općinskog vijeća i prijedlozi da se to isto učini i sa parkiralištem kod zgrade Dječjeg vrtića prvenstveno zbog roditelja koji dovoze i dolaze po djecu.
Saznajemo da se razmatra i mogućnost zabrane pristupa vozilima Ulicom Domovinskog rata do Rudine. Naravno, osim vlasnicima vozila koji imaju garažu. (j.e.)

(65) objavljeno  15. 02. 18. u 21:35 h  

********************


alt


OSNOVCI SNIMILI SPOT

Za Valentinovo, dan zaljubljenih, učenici IV. razreda Osnovne škole napravili su prigodni video spot pod mentorstvom učitelja glazbene kulture Daniela Kelave. Sa školskog portala prenosimo ovu informaciju, ali i link da mogu i naši čitatelji pogledati i poslušati ovaj prigodni uradak.  

https://www.youtube.com/watch?v=9sVo2PMy-Hg

(64) objavljeno 15. 02. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Bolski porat u četvrtak u 16.30 sati: katamaran ne dolazi - zbog bure (?!)


MUKE PO KATAMARANU

Svjedoci smo da se uvijek ne ostvaruju vremenske prognoze koje objavljuje DHMZ. Radujemo se kada najavljuju snijeg, a u stvarnosti se može oko podneva i u kratkim rukavima. Može se dogoditi da i prevari one koji im vjeruju. Tako u „Jadroliniji“ otkazuju ili mijenjaju red plovidbe prema vremenskoj prognozi. Dogodilo se to i u četvrtak. Ujutro je katamaran, zbog najava bure, iz Starog Grada direktno krenuo za Split bez pristajanja u luku Bol. Poslije podne je „Jadrolinija“ objavila da katamaran iz Splita ne ide u Bol već direktno za Jelsu.
Na našoj slici, snimljenoj u 16.30 sati, sasvim je vidljivo kakvo je to „nevrijeme“ u Bolu?!
Inače, do sada, u ovom mjesecu (veljači), katamaran u Bol nije dolazio 11 puta! (j.e.)

(63) objavljeno  15. 02. 18. u 21:25 h 

********************


alt


2CELLOS: 2,5 MILIJUNA PREGLEDA

U osam mjeseci, od 16. lipnja do danas, glazbeni spot 2CELLOS-a, pogledan je više od 2,5 milijuna puta, točnije 2.505.515. Spot je snimljen uglavnom na plaži Zlatni rat 2. travnja prošle godine. Režiju spota potpisuje Darko Drinovac, a ekipa je ovoga puta snimala video za prepoznatljivu Vangelisovu glazbenu temu  iz filma “Chariots of Fire” (Vatrene kočije) iz 1981. Luka Šulić i Stjepan Hauser su na svojim violončelima i u svojim aranžmanima izveli glazbenu temu koja u filmu prati dvojicu atletičara koji su se natjecali na Olimpijskim igrama 1924. godine.
Kao i posljednjih nekoliko spotova, i ovaj video uradak je prekrasna razglednica i promocija hrvatskog Jadrana, konkretno Zlatnog rata.

(62) objavljeno  15. 02. 18. u 21:20 h 

********************


alt


DRUGI O NAMA: KOALICIJSKE I BRAČNE VEZE

Zanimljive neformalne koalicijske veze, ali i bračne, provlače se kroz imena članova školskih odbora Srednje i Osnovne škole u Bolu na Braču koje je u ime Županije kao osnivača i vlasnika ustanove „friško“ imenovao župan Blaženko Boban – piše „Slobodna Dalmacija“ u broju od četvrtka.
U sastavu oba „nadzornička“ tijela nalazi se Jakov Okmažić, općinski donačelnik iz SDP-ovih redova, a u srednjoškolskom Odboru sjedit će Maja Žuljević, njegova stranačka kolegica koja je na prošlosvibanjskim  izborima također bila na listi za lokalni parlament. Kako bi HDZ-ov župan podržao vlastitu opciju na južnoj bračkoj obali, u spomenuti Školski odbor imenovao je Matka Bakovića, predsjednika Općinskog vijeća. Obitelj Baković bit će zastupljena i u Osnovnoj školi „Bol“  gdje je u upraviteljsku „fotelju“ imenovana Romana Baković, supruga čelnika Vijeća, a treći član koji je dobio povjerenje Županije je Stipe Karmelić, pročelnik općinskog Jedinstvenog  upravnog odjela.

(61)  objavljeno 15. 02. 18. u 21:15 h 

********************


alt


BLMN: IGRA SE U SUBOTU ILI NEDJELJU

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) igrat će se na Poljani u subotu u 15 ili u nedjelju u 14 sati. Sastaju se Feraly by Grabov rat i Big Blue/Ranč.
Redovni igrači Taverne Riva, čija je ekipa odustala od daljnjeg natjecanja, registrirani su u preostale tri ekipe. Stanko Mikulić i Zoran Karninčić igrat će za ekipu Ferali, Lovre Eterović i Ivo Trutanić za Marinero, a Ante Selak, Nikola Cvitanić i Hrvoje Eterović za Big Blue/Ranč. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 02. 18. u 21:10 h 

alt

četvrtak, 15. 02. 2018.      ********************


alt


PRŠUT ZA VALENTINOVO

Na štandu obitelji Mikulić u srijedu, na Valentinovo, saznali smo tko je za 10 kuna dobio – pršut. Jadran Marinković izvlačio je ukupno 14 ceduljica, a na četrnaestoj po redu (jer je 14. veljače Valentinovo) pisalo je broj 86. Pod tim brojem u bilježnici je bilo upisano ime dobitnice: RITA NIŽETIĆ.

(59) objavljeno  14. 02. 18. u 21:50 h 

********************


alt


SPLITSKI NASTUP CEDE MARINKOVIĆ

Splićani, a posebno Boljani koji žive u Splitu, imaju ovog četvrtka (15. veljače) priliku prisustvovati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića predstavljanju dviju knjiga „Bota obo bitu“ (čakavski stihovi) i „Hod po paučini“ (aforizmi) autorice Mercedes Cede Marinković.
Knjigu će predstaviti Ivana Bošković Ivičić i Mladen Vuković, a izabrane stihove čitat će Lea Marinković i Manuela Malvasija.
Početak je u 18.30 sati. (j.e.)

(58) objavljeno  14. 02. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Unutrašnjost Kuće Velebita u Krasnom


UMIROVLJENICI IDU U LIKU

Bolski umirovljenici imaju priliku, sredinom travnja, na trodnevni izlet kada će posjetiti nacionalne parkove Sjeverni Velebit i Risnjak. Polazak je autobusom 13. travnja (petak) u 7.30 sati iz splitske trajektne luke. U selu Smiljan posjetit će Memorijalni centar Nikole Tesle, odakle nastavljaju do vrela Gacke, a u Otočcu je planiran posjet sirani Runolist. Večera i noćenje su u Delnicama.
Sutradan, u subotu, ide se u Crni lug i šetnja Poučnom stazom, a za ručak je grah sa kobasicama. Poslijepodne se ide u špilju Vrelo, kraći odmor je u Fažani, a zatim šetnja do jezera Bajer. Večera i noćenje su u Otočcu.
Za nedjelju je predviđen odlazak u selo Krasno i dalje do NP Sjeverni Velebit. U Modriću će prošetati Botaničkim vrtom. Razgledat će Kuću Velebita u Krasnom, a nakon ručka ide se prema Splitu.
Cijena je 1.240 kuna po osobi, a moguć je doplatak za jednokrevetnu sobu, kao i obročna otplata.
Broj mjesta je ograničen jer na ovaj izlet ne idu samo Boljani. Zainteresirani se trebaju što prije javiti Klari Petrić (098 287 369).

(57) objavljeno  14. 02. 18. u 21:40 h  

********************


alt


alt


SPORT: POBJEDA NIJE SLUČAJNOST

Obradovao nas je prošlog ponedjeljka MNK Bol pobjedom i rezultatom od čak 10:2 protiv Strožanca koji je po dosadašnjim rezultatima bio favorit. Pobjeda im ne znači samo jedno bolje mjesto na tablici već povratak samopouzdanja, da mogu pobijediti i trenutno uspješnije ekipe.
Najbolji strijelac kod Boljana je Matej Bodlović sa postignutih 13 golova u isto toliko odigranih utakmica. Odmah iza njega je Boško Botica sa 12 golova (15 utakmica), a Branimir Klarić pogodio je protivničku mrežu 9 puta.
U idućem kolu, 19. veljače, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igrat će Bol i Zlatarija Dvornik. Početak utakmice je u 18.50 sati. (j.e.)

(56) objavljeno 14. 02. 18. u 21:35 h   


alt


srijeda, 14. 02. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ZAVRŠNA POKLADNA FEŠTA

U utorak su u Bolu, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, završene pokladne  svečanosti. Nakon okupljanja na Studencu, nešto iza 13 sati krenula je maskirana povorka bolskim ulicama. Najduže su se zadržali u Ulici Marka Marulića gdje su zastali zbog pripremljenih im kolača, pića, kave … ali i prigodnog programa.
Nastavili su dalje prema istočnom dijelu Bola.
Na rivu, pred Studenac, došli su 45 minuta kasnije nego je bilo planirano. Čitanje tastamenta trajalo je 35 minuta, a zatim su uslijedila predstavljanja maskiranih grupa.
Zbog hladnoće neki nisu dočekali spaljivanje Jure Karnevala koji je i ove godine dovezen, ali je cijelim putem jahao na živog magarca.
U karnevalskoj povorci bilo je dvadesetak maskiranih grupa, a najbučniji su bili „policijski“ motori. Interesantna je bila i maketa bolske luke u kojoj ima mnogo više zainteresiranih od slobodnih vezova i drugih sadržaja. Autori makete sugeriraju da će i ovdje trebati arbitraža, a predložili su da se dio rive ispred hotela „Kaštil“ nazove Obala Zdravka Mamića. Pažnju gledatelja privukle su i gošće iz Sjeverne Koreje koje su na povratku sa Zimskih olimpijskih igara navratile najprije do Bola.
Karnevalska fešta završila je u Domu kulture podjelom pašticade, a zatim su sve zajedno zaplesali na maskenbalu. (j.e.)

(55) objavljeno  13. 02. 18. u 20:35 h  

********************


alt


NOVČANE POMOĆI I NAGRADE

Općina je objavila u uobičajeno vrijeme natječaj za dodjelu bespovratne novčane pomoći i nagrade srednjoškolcima i studentima. Rok prijave je do 16. ožujka.
Pomoć od 1.000 kuna dobit će srednjoškolci koji se školuju izvan općine u školskim programima kojih nema na području općine Bol.
Na pomoć od 2.000, 3.000 ili 4.000 kuna mogu računati redovni studenti ovisno o uspjehu u prethodnoj školskoj godini.
Osim pomoći srednjoškolci i studenti mogu računati i novčane nagrade. Srednjoškolci koji se školuju izvan općine Bol, a završe odličnim uspjehom školsku godinu 2017/2018. dobit će 1.000 kuna. Po 1.000 kuna dobit će također i studenti sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem (prvostupnik) u 2018. godini. Studenti sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij (magistar) u 2018. godini  dobit će 2.000 kuna.
Studenti sa završenim akademskim  stupnjem doktor znanosti ili doktor umjetnosti u 2018. godini dobit će 10.000 kuna.
Kompletan tekst natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(54) objavljeno  13. 02. 18. u 20:30 h 

********************


alt

Koje iznajmljivači imaju zakonske obveze?


PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA

Oni privatni iznajmljivači koji žele naučiti nešto novo, sigurno će se u četvrtak (15. veljače) odazvati pozivu Turističke zajednice i prisustvovati radionici na  kojoj će govoriti Anamarija Cicarelli iz Interliga, savjetovališta za obiteljski smještaj. Teme su: kako povećati popunjenost apartmana za sezonu 2018., oglašavanje, kako biti uspješan na portalu, zakonske obveze iznajmljivača (PDV, TV pretplata, ispisivanje računa, kutija prve pomoći, dolazak inspekcija) …
Sastanak je u četvrtak u Domu kulture, a počinje u 9 sati. (j.e.)

(53) objavljeno  13. 02. 18. u 20:25 h  


alt

utorak, 13. 02. 2018.     ********************


alt


ODLIČAN POČETAK TURISTIČKE SEZONE

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew) u siječnju je u Hrvatskoj ostvareno 217.000 dolazaka (+20 posto) i 612.000 noćenja (+17 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 126.000 dolazaka (+22 posto) i 377.000 noćenja (+21 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 17 posto te u noćenjima za 12 posto.
„Nastavak dvoznamenkastog rasta turističkog prometa na početku ove godine najbolji je pokazatelj kako različite manifestacije, od sportskih događaja pa do brojnih novih ponuda pozitivno utječu na razvoj turizma u Hrvatskoj. Današnji gosti u Hrvatskoj traže raznoliku ponudu i sadržaje, a to je upravo ono na što ćemo naše aktivnosti i programe i dalje usmjeravati. Vjerujem kako će turistička 2018. godina biti uspješna ne samo kroz rast turističkog prometa, već i kroz još veći iskorak prema boljem pozicioniranju Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije“, poručio je ministar Cappelli. (mt)

(52) objavljeno  12. 02. 18. u 21:15 h   

********************


alt


ZA LJEPŠI BOL

U bolskim se parkovima ovih dana sadi cvijeće, a za taj su posao angažirani radnici Grabovog rata. Sadnja cvijeća trebala bi značiti postupni kraj zime i skori dolazak proljeća. S njim i početak nove turističke sezone. (j.e.)

(51) objavljeno 12. 02. 18. u 21:10 h 

********************


alt


alt


alt


SPORT: VAŽNA POBJEDA BOLJANA

Ispratili smo igrače MNK Bol na utakmicu bez posebne nade da bi osim časnog poraza mogli postići nešto više. Oni su se na svoju i našu radost vratili iz Splita s pobjedom: Bol - Strožanac 10:2 (5:1).
Strožanac je nakon 15 kola bio na petom mjestu sa 8 pobjeda i ukupno 24 boda. Bol je bio na predzadnjem mjestu sa samo tri pobjede i 11 bodova. U ponedjeljak je Bol prijavio za utakmicu čak 8 igrača, a zaigrao je i trener Pjer Malvasija koji je bio i strijelac.
Strijelci: 1:0 B. Botica, 2:0 B. Botica, (2:1), 3:1 B. Botica, 4:1 B. Klarić, 5:1 autogol, 6:1 B. Klarić, (6:2), 7:2 T. Mikulić, 8:2 B. Klarić, 9:2 P. Malvasija i 10:2 B. Klarić. (foto: J. Sabbioncello)

(50) objavljeno  12. 02. 18. u 23:55 h 


altponedjeljak, 12. 02. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


DJEČJI KARNEVAL

Dvjestotinjak maskiranih mališana prodefiliralo je u nedjelju od Studenca do Velog mosta i natrag do Doma kulture gdje je održana završna priredba. Održavanju dječjeg karnevala pogodovalo je i lijepo, sunčano vrijeme. Povorku su pratili i roditelji. Bila je to najljepša najava i poziv za karnevalsku feštu u utorak. (foto: s. kusanović i j. egekher)

(49) objavljeno  11. 02. 18. u 21:20 h 

********************


alt


SPORT: BOL - STROŽANAC

Za malonogometni klub BOL svaka je sljedeća utakmica od posebne važnosti. Boljani su na predzadnjem mjestu na tablici sa 13 bodova, a u XVI. kolu ovog ponedjeljka (12. veljače) igraju sa STROŽANCEM koji je na tablici peti, a sakupili su 24 boda.
Utakmica I. lige malog nogometa, Bol – Strožanac igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 21.45 sati. Za Bol sigurno neće igrati Jure Klarić zbog crvenog kartona iz prošlog kola. (j.e.)

(48) objavljeno 11. 02. 18. u 21:15 h
alt

   


nedjelja, 11. 02. 2018.     ********************


alt


LETAK S PRAVILIMA ODVAJANJA OTPADA

Kako se pripremiti do 1. studenoga kada počinje obveza sortiranja otpada i donos plastičnih spremnika (kanti) na javne površine po kojih će dolaziti koncesionar (kod nas u Bolu Michieli-Tomić d.o.o.)? Uskoro bi trebali dobiti letak s točnim uputama u koje sve kategorije otpad treba razvrstavati. Bit će u početku nejasnoća i pitanja, ali je očito da se trebamo postupno privikavati na ono što se od nas očekuje.
Boljanima je možda nešto lakše, u odnosu na druga mjesta na Braču, jer već godinama imamo poluukopne kontejnere, ukupno ih je u Bolu 35 komada, gdje se odlaže staklo, PET ambalaža, papir i kućni otpada. Bol ima i reciklažno dvorište gdje se može, bez naknade, donositi krupni otpad: stari namještaj, TV prijemnici …
Sigurno je, prema dosadašnjim najavama, da će domaćinstva dobiti jednu ili čak dvije kante. Njih će trebati nakon 22 sata donijeti na javnu površinu, gdje imaju pristup vozila Michieli-Tomića, kako bi do 8 sati ujutro ispraznili kante i kompjutorski očitali čipove i na temelju toga slali mjesečne račune. Osim usluge pražnjenja, sva će domaćinstva dobiti i cijenu fiksnih troškova. Fiksna cijena pokriva troškove tzv. hladnog pogona. Vozila koncesionara moraju obilaziti ulice bez obzira ima li na javnim površinama kanti sa smećem.
Korisnici ovih usluga se pitaju:
-    Kako će stariji ljudi donositi kante ako stanuju u uskim ulicama gdje vozila ne dolaze?
-    Tko će plaćati kazne ukoliko netko od prolaznika u kantu ubaci nerazvrstani otpad?
-    Kome će se naplatiti cijena otpada u kesama koje se ostave pored kanti više vlasnika?
-    Što sa smećem koji netko od prolaznika, nakon pražnjenja, ubaci u kantu koja još nije vraćena u kuću ili dvorište?
-    Zašto je za Bol najavljeno da u kućama sa više stanova (Blato, na primjer) neće biti, kao u gradovima, zajedničkih kontejnera, već će svaki stan dobiti po jednu ili dvije kante?
-    Tko će plaćati i razvrstavati otpad koji se ubacuje u košare po ulicama, trgovima i plažama?
-    Imaju li svi stanovi u Bolu prostor gdje će držati kante za kućni otpad?

U očekivanju odgovora, dobro bi bilo znati ima li još pitanja i dilema. Pišite nam na naš e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(47) objavljeno 10. 02. 18. u 22:50 h  

********************


alt

Ekipe prije početka utakmice


alt

Zbog ozlijede utakmicu je Topalović morao napustiti 10 minuta prije kraja


alt

U gledalištu su bile samo dvije dame, buri i hladnoći usprkos


BLMN: CB MARINERO - UVJERLJIVO

Utakmica V. kola Bolske lige malog nogometa (BLMN): CB MARINERO – BIG BLUE/RANČ 6:0 (1:0). Odigrano na Poljani u subotu, 10. veljače.
Suci: T. Buljan i S. Mikulić
Strijelci: 1:0 V. Trutanić, 2:0 J. Galić, 3:0 T. Mikulić, 4:0 E. Buktenica, 5:0 E. Buktenica, 6:0 T. Mikulić.
Uvjerljiva i zaslužena pobjeda ekipe CB Marinero, ali je i ekipa Big Blue/Ranč imala svojih prilika. Igralo se po prohladnom vremenu, ali je to više smetalo onima u gledalištu i uz aut liniju. (j.e.)

(46) objavljeno 10. 02. 18. u 22:40 h 

alt

subota, 10. 02. 2018.     ********************


alt


alt


MEĐUNARODNA SURADNJA SREDNJE ŠKOLE

Što je eTwinning? eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+. Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima.
Srednja škola BOL od početka školske godine sudjeluje u nekoliko eTwinning projekata.
Počeli su s projektom Postcards (Razglednice), gdje je zadatak bio napisati razglednice za škole u Turskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Italiji. Također su i oni primili mnogo prekrasnih razglednica koje su izložili na panou u školi.
Nakon toga krenuli su s projektom National holidays in Europe (Nacionalni praznici u Europi), gdje su se naši učenici upoznali s različitim običajima za Božić, Novu Godinu, Svetog Nikolu i Svetu Luciju u Litvi i Ukrajini. Projekt još traje do kraja školske godine, te će još razmijeniti mnogobrojne običaje.
Također od ove kalendarske godine uključila se Srednja škola i u projekt o zdravlju pod nazivom Future of our Health, u kojem se promiču zdrave navike među našim učenicima. Učenici imaju mogućnost razmjenjivati svoja iskustva sa školama iz Turske, Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke i Poljske.
U ovom mjesecu ljubavi sudjelovati će u projektu Frendship fun month, gdje će naši učenici kroz mnogobrojne aktivnosti naučiti neke nove stvari o Valentinovu, zajedno s učenicima iz Poljske, Ukrajine, Italije i Irske. (r. trivanović / p. kokeza)

(45) objavljeno  09. 02. 18. u 20:55 h 

********************


alt


MAŠKARE NA RIVI

Najbolju najavu za maškare organizirali su u Dječjem vrtiću Mali princ. Najmlađi su polaznici u pratnji svojih teta i ponekog roditelja prošetali u petak po suncu bolskom rivom. Naravno maskirani. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 02. 18. u 20:50 h 

********************


alt

Bova ispred bolske luke, snimljeno 9. veljače ujutro


alt

Ovi su konopi 26. srpnja 2016. zaustavili katamaran i spriječili da odveze turiste u Dubrovnik


PARANGALI SMETAJU KATAMARANU!                        

Kapetan katamarana upozorio je u petak ujutro na opasnost zbog običaja bolskih ribara da parangale i mrežice bacaju u more pored samog ulaza u luku. Prijeti naime opasnost da ih se usisa što može dovesti do kvara i nesposobnosti da katamaran nastavi plovidbu prema Splitu (ujutro) ili Jelsi (poslijepodne). Kapetan je zaprijetio da će o tome obavijestiti kapetaniju i pomorsku policiju!
Katamaran „Novalja“, koji je 2016. plovio na izletničkoj liniji Dubrovnik – Bol – Dubrovnik, „usisao“ je 26. srpnja konop kojim je bio privezan za bovu ispred luke. Više od pet sati ostao je privezan u Bolu, a putnici su platili poseban brod da ih preveze do Jelse. Samo s jednim motorom nastavio je do Hvara, ali za Dubrovnik je morao odustati. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 02. 18. u 20:40 h 

********************


alt

Prema broju posjetitelja moglo bi se zaključiti da je bolskim iznajmljivačima - sve jasno. Je li baš tako?


RADIONICA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE

Bolski privatni iznajmljivači imaju priliku nešto i naučiti uoči nove turističke sezone. Na primjer: kako povećati popunjenost apartmana za sezonu 2018., oglašavanje, kako biti uspješan na portalu, zakonske obveze iznajmljivača (PDV, TV pretplata, ispisivanje računa, kutija prve pomoći, dolazak inspekcija …)
O tim, ali i drugim temama govorit će i odgovarati na pitanja Anamarija Cicarelli iz Interliga, savjetovališta za obiteljski smještaj.
Organizator radionice je Turistička zajednica, a održat će se 15. veljače (četvrtak) u Domu kulture s početkom u 9 sati.
Oglas i poziv za radionicu objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(42) objavljeno  09. 02. 18. u 20:35 h 

********************


alt

Ekipa Taverna Riva je odustala od natjecanja u Bolskoj ligi malog nogometa


BLMN: IGRA SE OVE SUBOTE

Jedna utakmica V. kola Bolske lige malog nogometa ipak će se igrati ove subote (10. veljače). Na Poljani se u 18 sati sastaju CB Marinero i Big Blue/Ranč.
Drugi susret se neće igrati jer je ekipa Taverne Riva odustala od daljnjeg natjecanja.
Rukovoditelj natjecanja Boško Botica izvijestio nas je da će se natjecanje nastaviti bez Taverne Riva, a njihovi dosadašnji rezultati će se – brisati. Dozvolit će se igračima Taverne Riva da se naknadno registriraju za jednu od tri preostale momčadi. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 02. 18. u 20:30 h  
alt


petak, 09. 02. 2018.     ********************


alt

Prošlogodišnji dječji karneval


MAŠKARE U NEDJELJU I UTORAK

Bolske maškare će bolskim ulicama prodefilirati u nedjelju i u utorak.
DJEČJI KARNEVAL je u nedjelju, 11. veljače. Za 14 sati se planira okupljanje na Studencu odakle kreće povorka preko rive do parkirališta na Velom mostu i natrag. Prigodni program, ovisno o vremenskim prilikama, bit će na Studencu ili u velikoj dvorani Doma kulture.
BOLSKI KARNAVOL održat će se u utorak, 13. veljače. Okupljanje je u 13 sati na Studencu odakle se ide u šetnju bolskim ulicama sa zaustavljanjem na nekoliko lokacija. Kraći program priprema se u Ulici Marka Marulića gdje je već napravljena tribina, a na Studencu (ili u kino dvorani) oko 15.30 sati čitat će se tastamenat. Spaljivanje Jure Karnevala je, kao i obično, na Pumpareli, a zatim će maškare u Dom kulture na pašticadu. U istim prostorima nastavit će se plesom. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 02. 18. u 21:45 h 

********************


alt


BRAČ DOBIO VOZILO HITNE POMOĆI

Ključeve šest novih vozila hitne medicinske pomoći predao je župan Blaženko Boban ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, dr. Leu Luetiću. Vozila, ukupne vrijednosti skoro 3, 3 milijuna kuna, će služiti ispostavama Makarske, Supetra, Vrgorca, Trogira, Omiša i Solina.
– U skladu s našom ustaljenom praksom koju su počeli moji prethodnici i na tome im se zahvaljujem, evo i na početku ove godine županija predaje šest vozila Hitne pomoć koja će služiti za još kvalitetniji, hitniji, brži i bolji prijevoz pacijenata. – kazao je župan.
S obzirom na broj turista i manifestacija ljeti Hitna pomoć ima udvostručene aktivnosti prilikom čega je potrebno brzo reagirati.

(39) objavljeno  08. 02. 18. u 21:40 h 

********************


alt


VEĆE OVLASTI KOMUNALNIM REDARIMA?

Bolski komunalni redar Zdravko Bartulović dobit će uskoro šire ovlasti. O tome je u četvrtak raspravljao Sabor, a radi se o vladinom prijedlogu novog zakona o komunalnom gospodarstvu. Svi bi komunalni redari u Hrvatskoj imali iste odore i iskaznice, a moći će legitimirati i ulaziti u dvorišta.
"Do sada su redari imali problema u obavljanju svog posla jer nisu mogli legitimirati osobu koja je napravila neki nered u prostoru. Sad će, kako bi utvrdili činjenično stanje, moći ući u nečije dvorište, legitimirati osobu i imat će mogućnost protiv te osobe, ako je prekršila neki zakon, podnijeti prekršajnu prijavu", kazao je u četvrtak Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja. (j.e.)

(38) objavljeno  08. 02. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OTVARA SE TREĆI KAFIĆ

Kada u Bolu ima samo dva kafića, onda je sigurno vijest kako se u subotu otvara treći caffe bar. To je onaj na Velom mostu, poznati Big Blue, koji je bio zatvoren od 21. prosinca.
Otvaranjem kafića znači da nam uskoro stižu gosti, a zbog njih se otvaraju hoteli, restorani, pizzerije, caffe barovi … Budimo se iz zimskog sna! (j.e.)

(37) objavljeno  08. 02. 18. u 21:30 h 

********************


alt


PRŠUT ZA VALENTINOVO?

Prvog dana igre za pršut upisano je 35 brojeva. Na tržnici se za 10 kuna može dobiti pršut od 6 kilograma, a dobitnik bi se mogao saznati za Valentinovo.

(36) objavljeno  08. 02. 18. u 21:25 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRANJE

Navikli smo na svakojake navike naših vozača. Parkiraju gdje požele ne vodeći računa o pješacima. Tako je i kod ambulante. (foto: d. marinković)

(35) objavljeno  08. 02. 18. u 21:25 h 

********************


alt


BOLSKA LIGA: KADA SE IGRA V. KOLO?

U subotu bi se trebalo igrati V. kolo Bolske lige malog nogometa. Na redu su utakmice: Taverna Riva – Ferali by Grabov rat i CB Marinero – Big Blue/Ranč.
Do zaključenja Bolske kronike rukovoditelj natjecanja Boško Botica još nam nije mogao potvrditi hoće li se i kada igrati.
Zbog dječjeg karnevala nije pogodno igrati u nedjelju. (j.e.)

(34) objavljeno  08. 02. 18. u 21:20 h  


alt

četvrtak, 08. 02. 2018.     ********************


alt

Nerežišća: sastanak predstavnika sedam bračkih općina


ŠTO DONOSI NOVI SUSTAV ODLAGANJA OTPADA?

Odlaganje i recikliranje otpada bila je u srijedu (7. veljače) tema razgovora na sastanku u Nerežišćima gdje su prisustvovali načelnici ili njihovi pomoćnici i komunalni redari iz sedam bračkih općina. Općinu Bol predstavljali su pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Stipe Karmelić i komunalni redar Zdravko Bartulović.
Organizatori su bili Michieli-Tomić d.o.o. i sesvetska tvrtka Gradatin čiji su predstavnici objasnili način i evidenciju prikupljanja otpada. Dobro je da se i o tome razgovaralo, jer treba znati što će se i kako evidentirati preuzeti kućni otpad.
Sada se zna, kako će se voditi elektronska evidencija preuzetog otpada, a taj se sustav na tržištu u Europi primjenjuje već 25 godina. Kod nas u Hrvatskoj, prvi su počeli u Crikvenici. U vozilima će biti instalirana oprema koja automatski identificira posudu koja se prazni te ispisuje datum i vrijeme. Jedno vozilo može tijekom radnog dana isprazniti 400 posuda (spremnika, kanti). U centrali koncesionara se u svakom trenutku vidi gdje se trenutno ta vozila nalaze.
Domaćinstva će dobiti besplatno dvije posude (možda za prvo vrijeme samo jednu), u kojoj će se odlagati miješani i biorazgradivi otpad. Ostalo treba odvajati: papir, karton, staklo, plastiku, metal … i to se nosi na tzv. zeleni otok, a to su u Bolu poluukopni kontejneri. Krupni otpad se odvozi u Reciklažno dvorište.
Odvajanjem otpada, smatra se da će u ljetnim mjesecima biti dovoljno tri puta tjedno odvoziti kućni otpad, ali oni koji imaju veći broj apartmana moći će tijekom turističke sezone zadužiti i više posuda.
Sve posude koje se zateknu na javnoj površini, bez obzira jesu li pune ili poluprazne, radnici koncesionara (Michieli-Tomić) će ih isprazniti i to naplatiti. Nakon 8 sati na javnoj površini ne smije  biti ni jedna posuda!
Do 1. studenoga ostaje sve kao do sada, ali do tog roka treba čipirati posude,  ugovoriti cijenu i ugraditi opremu u vozila.
Najavljeno je da će ubuduće, nakon 1. studenoga, domaćinstva plaćati fiksnu cijenu, a  varijabilna cijena ovisi o broju pražnjenja. Hoće li to biti skuplje ili možda čak nekima jeftinije nego do sada, znat će se kad počne primjena i počnu stizati prvi računi.
Za poštivanje pravila odlaganja smeća zaduženi su, prema Zakonu - komunalni redari. Oni su i sada preopterećeni, jer kako smo čuli, zaduženi su za sve poslove koje nitko drugi neće da radi, osim - rastava. Koliko će trebati komunalnih redara, treba tek utvrditi, ali to netko treba i platiti. Već sada  su u Postirima dvojica.
Sva domaćinstva će dobiti letke o pravilima odvajanja, ali i izjave u kojima trebaju navesti koju veličinu spremnika žele. Sve to treba ispuniti u roku od 90 dana. (j.e.)

Naš portal će redovito, barem jednom tjedno, informirati o novom načinu odvajanja otpada. Pitanja za Općinu ili koncesionara možete dostavljati na naš e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , a vaše komentare, ako to želite, ćemo objavljivati u rubrici „Ja tako mislim“. 

(33) objavljeno  07. 02. 18. u 22:10 h 
alt
srijeda, 07. 02. 2018.     ********************


alt


KRIŽONOŠA JE JAKOV MLADINEO

Na ovogodišnjoj procesiji Priko poja, na Veliki petak, 30. ožujka, križonoša će biti 24-godišnji student Jakov Mladineo. Imena nositelja križa znaju se do 2049., a Golubice do 2044. godine.
Procesija Priko poja, na Veliki petak, kreće iz Samostanske crkve u 7 sati, a završava iza 11 sati u Župnoj crkvi. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 02. 18. u 22:30 h 

********************


alt


USPJEŠNA PREZENTACIJA U LJUBLJANI

Nakon 2012. godine, Bol je ponovno organizirao prezentaciju turističke ponude u Ljubljani. Bilo je to prošlog petka, 2. veljače, kada je slovenskim novinarima i turoperatorima predstavljena avionska linija Ljubljana – Brač – Ljubljana i to dva puta tjedno od 27. travnja. Slovenskih gostiju na Braču bilo je prošlog ljeta više od 12 tisuća koji su ostvarili 100 tisuća noćenja. Nakon predstavljanja naše ponude, gosti su pozvani na večeru uz dalmatinsku glazbu.
- Naš nastup u Ljubljani financirali su TZ županije, Zračna luka Brač, TZG Supetar, TZO Bol te Grad Supetar i Općina Bol – izvijestio nas je po povratku direktor TZO Bol Markito Marinković. – Nama su turisti iz Slovenije veoma dragi gosti, a vjerujemo da će za naš turizam mnogo značiti i nova avionska linija iz Ljubljane tijekom nove sezone. Zahvalio bih se na pruženoj podršci i pomoći u realizaciji naše promocije direktoru TZ županije Jošku Stelli, pomoćnici direktora Zračne luke Brač Petri Bonačić Sargo, gradonačelnici Supetra Ivani Marković, bolskom načelniku Tihomiru Marinkoviću, ali i direktorici predstavništva HTZ u Ljubljani Metki Bradetic, predsjedniku uprave Mercatora Tomislavu Čizmiću, slovenskoj avio kompaniji Adria Airways … Veliko hvala i našim dvjema Bolkama koje su nam volonterski pomagale, Ani Eterović udanoj Šarenac i Mariji Garbajs. Ivo Biočina nam je donirao brački sir i ulje …
Direktor Markito Marinković zahvalnost upućuje i svima koji su došli na druženje među kojima je bio i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, koji se ljeti odmara u Bobovišćima. Sastanku u Ljubljani pridružili su im se načelnik općine Jelsa Nikša Peronja i Marino Franinović iz EIB-a. Prezentaciju županijske i bračke ponude snimila je ekipa HRT-a, koja je samo zbog toga došla iz Čakovca u Ljubljanu i iste večeri emitirala u Dnevniku 3 na HRT-u. (j.e.)

(31) objavljeno  06. 02. 18. u 22:25 h 

********************


alt


BILO JE GOSTIJU I U SIJEČNJU

Od bolskih hotela u ovim zimskim mjesecima otvorena je jedino Villa Daniela, ali se noćenje može rezervirati i u privatnim apartmanima. Prema podacima iz Ureda TZO u Bolu su u siječnju zabilježena 73 noćenja. Bili su nam gosti iz BiH, Austrije, Španjolske, Crne Gore, Srbije, Amerike, Njemačke, Albanije i nekolicina iz Hrvatske.
Restorani su, naravno, i dalje zatvoreni. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 02. 18. u 22:20 h 

********************


alt


VRATILI SE MIKULIĆI

Od 9. siječnja na bolskoj tržnici nije bio otvoren ni jedan štand za prodaju voća i povrća. Tako je bilo do ovoga utorka, 6. veljače, kada je za obitelj Mikulić završio zimski odmor i ponovno su za pultom u kompletnom sastavu.
Osim uobičajene ponude, od srijede se nudi i mogućnost igranja lota. Za samo 10 kuna može se dobiti pršut od 6 kilograma. Prethodno se treba upisati i odabrati jedan broj. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 02. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Plakat manifestacije kojeg su izradili učenici Srednje škole u Bolu


DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Srednja škola Bol sudjeluje u obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day) koji se ove godine globalno promiče 6. veljače pod sloganom “Create, connect and share Respect: A better internet starts with you.“ Učenici Srednje škole Bol sudjelovali su u rješavanju kviza o odgovornom ponašanju na internetu, izradi plakata koji se odnosi na savjete koji internet čine sigurnim i korisnim alatom za napredovanje i načine na koji oni provode svoje vrijeme online, analizi videa poput Digital Empathy u kojem učenici govore što je to empatija i kako se može primijeniti u virtualnom svijetu, Connections by Christian Foley u kojem se u rap formi govori o najboljim načinima na koje možemo napredovati koristeći Internet te Empathy in digital age Katri Saarikivi TEDx u kojem se obrađuju pitanja poput: Što je empatija? Tri polja povezana s empatijom su? Zašto je empatija bila važna u prošlosti, zašto je važna danas i zašto će biti važna u budućnosti? Zašto se ne trebamo bojati preuzimanja poslova od strane robota? Koji faktori utječu na smanjenje empatije? Koji faktori utječu na povećanje empatije? Zahvaljujući spomenutim aktivnostima,još jednom smo osvijestili neke ideje i nadamo se postali još kvalitetniji! (R. Trivanović i P. Kokeza)

(28) objavljeno  06. 02. 18. u 22.10 h   
altutorak, 06. 02. 2018.     ********************


alt


KOME TREBA POMOĆ?

U prosincu smo objavili koliko je Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu odobrio sredstava za bolesne i socijalno ugrožene. Vijećnici su na posljednjoj sjednici, 31. siječnja, pitali: ima li možda i onih koji su potrebiti, a pomoć nisu dobili?
Boljani trebaju znati da se iz proračuna izdvajaju značajna sredstva i kako se vodi računa o onima kojima ta pomoć treba, ali se zna da ima i onih koji ne žele, bez obzira na financijske probleme, tražiti pomoć.
Pravo na pomoć imaju bolesni i socijalno ugroženi, ali i oni koji zbog pregleda i pretraga moraju putovati, a zdravstvenu pomoć tražiti i od ne baš jeftinih privatnih klinika i specijalističkih ambulanta.
Oni kojima pomoć treba, ali i susjedi koji znaju za te probleme, trebaju barem usmeno kontaktirati sa nekim članom Odbora (Marjan Marjanović, Boris Škrbić, Neda Kraljević, Željko Eterović, Breza Marinković, Matko Baković i Ivona Radić) ili se obratiti u Jedinstveni upravni odjel općine Stipi Karmeliću. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 02. 18. u 21:55 h 

********************


alt

Kuća u kući: urediti ili pustiti da propada?


alt

Rijetki su posjetitelji koji mogu uči u objekt


TREBA LI UREDITI KUĆU U KUĆI?

Osim plaže Zlatni rat – pitao je vijećnik Tonči Kukoč Bager – ima li u Bolu još znamenitosti koje bi trebalo pokazati turistima? Spomenu je i Kuću u kući, jedinstveni objekt koji datira iz XIX. stoljeća, a nismo sigurni ima li sličnih primjera u svijetu.
Do pred nekoliko godina tamo je „Šušur“ organizirao predstave, nastupale su i klape … Zbog opasnosti za posjetitelje od urušavanja zidova, ljetna pozornica je preseljena u Dva ferala, pored Doma kulture.
Ipak, Općina je nastavila voditi brigu o ovoj turističkoj atrakciji. Financirala je ugradnju rasvjete, sa vrata i prozora uklonila kamene pregrade i postavila rešetke kako bi posjetitelji mogli vidjeti što više.
Vanjske zidove bi trebalo osigurati od urušavanja, a unutrašnji objekt urediti (na primjer) u muzej bolskih težaka i restoran za posjetitelje.
Jedna obitelj je većinski vlasnih (60 posto), a njih stotinjak na preostalih 40 posto.
Za dobivanje sredstava iz EU fondova, što su dobili za sličnu investiciju u Šibeniku, potrebno je da se riješi pitanje vlasništva.
Poznavatelji sličnih investicijskih zahvata, savjetuju kako treba napisati pismo namjere. Pitanje je, treba li to učiniti većinski vlasnik koji prodaje Kuću u kući ili Općina koja to namjerava kupiti i urediti? (j.e.)

(26) objavljeno 05. 02. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Radovi na stambenom objektu na David cesti ...


alt

Zbog sigurnosti prolaznika zatvoren je pješački prilaz Vukovarskoj ulici


ZATVOREN PRILAZ VUKOVARSKOJ

Pješaci koji su do sada iz David ceste ulazili u Vukovarsku ulicu (naselje Ratac) morat će iduća tri mjeseca koristiti zaobilazni, malo duži prilaz. Razlog zatvaranja pješačkog prolaza su radovi na adaptaciji stambenog objekta.
Očekuje se da se još tijekom ove godine uredi sada zatvoreni pješački prilaz Vukovarskoj ulici i tamošnjim stambenim objektima. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 02. 18. u 21:40 h 

********************


alt

U ponedjeljak su na splitskim Gripama igrali Bol - PB Split (foto: j. sabbioncello)


SPORT: NIJE SE MOGLO BOLJE

Utakmica XV. kola Prve malonogometne lige, odigrane u ponedjeljak 5. veljače na Gripama u Splitu: Bol – PB Split 2:5 (1:1).
Boljani su imali dovoljan broj igrača (8), bio je s njima i trener Pjer Malvasija, ali je zbog bolesti izostao kapetan momčadi Boško Botica. Treba ekipi Bol priznati da je protiv vodeće ekipe na tablici ušla otvorenom igrom i čak golom J. Klarića povela 1:0. Na poluvremenu je bilo 1:1, ali je PB Split pogodio za 2:1. M. Marinović izjednačio je na 2:2. Onda je, u 22. minuti, zbog drugog žutog kartona igru morao napustiti ponajbolji igrač „žutih“ Jure Klarić, a njegova momčad je dvije minute igrala s igračem manje. Od tada PB Split preuzima inicijativu i postiže 3 gola koja znače za Boljane još jedan poraz, ovaj put 2:5.

(24) objavljeno  05. 02. 18. u 21:35 h  

alt

ponedjeljak, 05. 02. 2018.     ********************


alt


IZMJENE STATUTA: MOGUĆE OSNIVANJE MJESNIH ODBORA

Općinsko vijeće donijelo je, a nedavnoj sjednici (31. siječnja) izmjene i dopune Statuta općine Bol, a što je trebalo učiniti zbog usuglašavanja sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Sada je Statutom predviđeno da građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem lokalnog referenduma i mjesnog zbora građana.
Tko i kada može raspisati referendum sada je određeno Statutom.
Novost je u izmijenjenom Statutu općine Bol što je predviđena mogućnost osnivanja vijeća mjesnih odbora.
Inicijativu i prijedlog za osnivanje mjesnog odbora može dati 10 posto građana upisanih u popis birača za područje za koje se predlaže osnivanje mjesnih odbora te članovi predstavničkog tijela, udruge sa sjedištem na području Opčine te općinski načelnik. (j.e.)

(23) objavljeno  04. 02. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Snimljeno 25. siječnja, prvog dana rada


OTEŽANO NA CESTI DO SV. LUCIJE

U tijeku su radovi na cesti koja ide prema crkvici Sv. Lucije i lokaciji gdje će biti buduće groblje. Zbog nepredviđenih problema tijekom rada, dobili smo priopćenje kojeg potpisuje komunalni redar Zdravko Bartulović:


„ Zbog lošeg terena koji se pokazao na izradi zida i povećanja visine zida s obzirom na projektirano, potrebno je radit viši zid visine 3-3,5 m a time je i širi temelj pa i dio koji se odnosi na zamjenu materijala ispod temelja. Širina ceste će se svesti na tri (3) metra ali predstavlja opasnost zbog mogućeg odrona. Iz tih razloga moli se one koji koriste taj put da budu oprezni, a po mogućnosti da što manje koriste tu dionicu za vožnju automobilom. Za kamione neće bit moguće prometovanje barem idućih mjesec dana.“

(22) objavljeno  04. 02. 18. u 22:10 h 

********************


alt


HOTEL „VITAR“ DOŠAO DO VRHA

Visina budućeg hotela „Vitar“ sada je vidljiva znatiželjnim prolaznicima. Još koji dan i betonirat će se ploča nad trećom etažom. Na objektu se radi po planu i do sada nije bilo većih problema zbog vremenskih prilika.
Novi hotel, čiji je investitor MS Brač turist d.o.o., imat će 28 soba sa svim potrebnim hotelskim sadržajima, ali i bazen na trećem katu. Ugovorom sa izvođačima predviđeno je da sve bude dovršeno do sredine lipnja, kada dolaze prvi gosti. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 02. 18. u 22:05 h 

********************


alt

Bazen na cesti kod teniskog centra


alt

Udubljenja na cesti uz 585club "zakrpao" je vlasnik restorana Mali Raj (vijećnik Tonči Kukoč Bager)


alt

Zna li se tko bi trebao očistiti ovu rešetku?


OKOM KAMERE: KOMUNALNI PROBLEMI

• Za većih kiša, na cesti pored teniskih terena, stvara se bazen koji stvara probleme vozačima, a još više i pješacima. O tome smo već pisali, pa su učinjeni neki građevinski zahvati na odvodnji i ugrađene rešetke. Međutim, rešetke bi povremeno trebalo i očistiti! Cesta ima status županijske ceste, ali je voda i smeće sa općinskih terena.
• O rupama na prilaznoj cesti sa parkirališta kod 585cluba pisali smo 14. siječnja. Sada smo snimili da je to sanirano, a učinio je to vlasnik obližnjeg restorana Mali raj. Toliko da se zna kako ne bi netko poslao radnike komunalnog poduzeća da to urede.
• Pored oštećenja na spomenutoj cesti nalazi se i odvodni kanal za prikupljanje oborinskih voda. Rešetka na kanalu je međutim začepljena i nepropusna za kišnicu.
(j.e.)

(20) objavljeno  04. 02. 18. u 21:55 h 

*********************


alt


SPORT: BOL IGRA S VODEĆIM

Prvu utakmicu XV. kola I. malonogometne lige igraju ovog ponedjeljka, 5. veljače,  BOL i PB SPLIT. Susret se igra u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu s početkom u 16 sati.
PB Split je prvi na tablici sa osvojenih 35 bodova. Osvojili su 11 pobjeda, imaju dva neriješena rezultata i samo jedan poraz. Bol je nakon 14 odigranih utakmica na predzadnjem mjestu sa samo 11 bodova.
Favorit je sasvim očito ekipa PB Split, ali Boljani se unaprijed ne predaju iako će ovu utakmicu možda igrati bez Boška Botice koji još nije posve ozdravio. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 02. 18. u 21:50 h  

alt

nedjelja, 04. 02. 2018.     ********************


alt

Parking na ulazu u Bol gdje se planira izgradnja trgovačkog centra, garaže, parking, hotel, autobusni kolodvor, turističke agencije ... (snimak prije izgradnje rotora)


ODOBRENE IZMJENE URBANISTIČKIH PLANOVA

Općinsko vijeće je na I. ovogodišnjoj sjednici (31. siječnja) izglasalo odluke o izradi urbanističkih planova na dvije lokacije: za izgradnju na sadašnjem parkiralištu „Velo poje“, na ulazu u mjesto, glasovalo je 9 vijećnika, a dvoje je bilo suzdržano, dok je jednoglasnu podršku dobio plan izgradnje u Podbarju.
• Na parkiralištu se planira izgradnja modernog trgovačkog centra sa garažama i parkiralištem, nekoliko ureda turističkih agencija, Turistički informativni centar TZO Bol, stajalište za turistički vlakić i autobuse, autobusni kolodvor, hotel te zelena površina kao park i dječje igralište. U neposrednoj blizini bila bi i polazna stanica za žičaru do Vidove gore, ali to nije u ovom obuhvatu UPU-a parkirališta „Velo poje“.
Vijećnici su pitali je li potrebno graditi još jedan hotel, nisu li to pomalo megalomanski projekti …
• Prostornim planom uređenja Općine Bol definirane su namjene prostora za područje Podbarje gdje je većina prostora određena kao izgrađeni i neizgrađeni dio građevinskog područja. Na većem dijelu južne lokacije zone K3, u vlasništvu Hoteli Zlatni rat d.d., sada se nalazi upravna zgrada, kotlovnica, pekarnica i praonica. Sada bi novim izmjenama Urbanističkog plana trebalo predvidjeti dogradnja postojećih objekata za smještaj sezonskih radnika (hostel).
Iako je odluka donesena jednoglasno ipak je postavljeno pitanje kako se unutar lokacije u vlasništvu  Hoteli Zlatni rat d.d. nalazi cisterna za vodu kišnicu s naplavom izgrađena 1934. godine, a izgrađena je financijskim sredstvima banovine u Splitu za vodoopskrbu stanovništva u Podbarju.
• Za jedan i drugi plan organizirat će se javna rasprava, a na javnom uvidu bit će 30 dana. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 02. 18. u 21:55 h 

********************


alt


POMOĆ ZA NOVOROĐENU DJECU

Roditelji kojima se rodi dijete tijekom 2018. imaju pravo i na novčanu pomoć od strane Splitsko-dalmatinske županije. Uvjet je da roditelji imaju neprekidno prebivalište u nekom od gradova ili općina na području županije najmanje tri godine.
Gradovi i općine razvrstane su u pet grupa. U četvrtoj grupi uz Bol su još Brela, Šolta, Postira, Dugopolje, Dugi Rat, Klis i Imotski.
Roditelji u tim lokalnim jedinicama za prvo dijete dobit će 700 kuna, za drugo 800 kn, za treće 1.000 kn, za četvrto 1.500 kn …
Roditelji koji ostvare pravo na ovu pomoć moraju ispuniti pismeni zahtjev i priložiti potrebne dokumente. Detaljnije o ostvarivanju ovoga prava piše na službenoj stranici Općine Bol (www.opcinabol.hr).
Zadnjih sedam godina, koliko naš portal prati novorođene u Bolu, prvi put da u siječnju nije bilo prinova. Istina, tri su Bolke rodile u siječnju 2018. ali njihove obitelji sada borave izvan Bola i Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 02. 18. u 21:50 h 

********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat i bolski porat u subotu, 3. veljače u 11 sati


KIŠA, VJETAR I POTRES

Prema najavi, subota je osvanula vjetrovita i kišovita. U noći od petka na subotu, do 7 sati, u Bolu je palo 12,5 litara kiše na metar kvadratni. Zapadni vjetar, a ne tramontana, kako nas je upozorio Pjerin Jugović, uzburkao je more u bolskoj luci zbog čega je dobro izvaljalo usidrene brodice.
Bol je u 13.53 osjetio podrhtavanje tla uz tutnjavu, kao da grmi. Magnituda potresa iznosila je 4,5 prema Richteru, a potres se osjetio od Dubrovnika do Zadra. Epicentar je bio u blizini Makarske. U Bolu, koliko nam je poznato, nisu prijavljena oštećenja na objektima. (j.e.)

(16) objavljeno  03. 02. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Dogovor na centru igrališta: utakmica se neće igrati


NIJE SE IGRALO NA POLJANI

U subotu se na Poljani nije igralo. Na prvu utakmicu nije došao potreban broj igrača u ekipi Taverna Riva pa su suci Zlatko Radić i Toni Karmelić, u dogovoru s kapetanima momčadi, konstatirali činjenice i objavila da će susret biti registriran rezultatom 3:0 u korist CB Marinero. Igrači koji su došli dogovorili su da odigraju međusobni susret, ali nakon par minuta morali su prekinuti zbog kiše.
Kiša je počela u 17.16 sati, a da se to dogodilo 15 minuta ranije, utakmica bi bila odgođena.
Druga utakmica između ekipa Ferali by Grabov rat i Big Blue/Ranč odgođena je zbog loših vremenskih prilika pa bi se trebalo igrati u srijedu u 18.30 sati. (j.e.)

(15) objavljeno  03. 02. 18. u 21:40 h  
alt


subota, 03. 02. 2018.     ********************


alt

Najveći problem parkiranja je u naselju Ratac


VIJEĆNIČKA PITANJA I PRIMJEDBE

Na početku svake sjednice, nakon izvještaja načelnika o aktivnostima u općini između dvije sjednice, vijećnici mogu postavljati pitanja ili nešto predložiti. Tako je bilo i na prvoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća, 31. siječnja.
* Mate Petrić predlaže da se napravi, kod rekonstrukcije i uređenja puta od zgrade TZO do crkvice Sv. Ante, i rampa kako bi gostima bilo lakše prolaziti s koferima.
Načelnik Tihomir Marinković je odgovorio da se o tome vodilo računa, ali je to teško izvesti jer je preveliki uspon, a djeca bi mogla to koristiti za klizanje, što može biti za njih opasno.
* Katarina Marčić smatra da bi trebalo riješiti i pitanje parkiranja u naselju Ratac, a pita što je sa rampama na rezerviranim parkiralištima, posebno kod dječjeg vrtića.
Načelnik: traži se najpovoljnije rješenje za Ratac, ali je činjenica da su mnogi svoje kuće i garaže izgradili na sam rub parcele ne ostavljajući prostor ni za nogostup, pa ni za parkiranje. Neke će se rampe ukloniti, a nastojimo s vremenom da centar mjesta oslobodimo od automobila.
* Ivica Šćepanović je pitao kada će se postaviti rasvjeta na šetnici od potoka kod Bretanide do Zlatnog rata? Taj se dio puta osvjetljava kandelabrima iz naselja Bretanide. Što je sa uređenjem okoliša spomenika palim za domovinu?
Načelnik: projektna dokumentacija je napravljena i čeka se natječaj za sredstva EU fondova kako bi se u potpunosti dovršilo osvjetljavanje na šetnici. Uređenje oko spomenika palim za domovinu rješavaju Hraste i Popić, koji će nam ponuditi rješenje.
* Tonči Kukoč Bager: Ne vidi se koliko se troši za zimski, a koliki za ljetni karneval.
Načelnik: postoji Udruga koja organizira zimski karneval, a oni nisu, kada je to trebalo, dostavili svoj plan potreba.
* Tonči Buljan: što je sa uređenjem objekta na Vidovoj gori?
Načelnik: Dio troškova, prema odluci Vijeća, plaćen je firmi MS Brač turist. Oni će za tjedan dana vratiti ključeve, a ja vjerujem da će se do ljeta na Vidovoj gori ipak nešto urediti i ponuditi posjetiteljima.
* Nataša Paleka Jakšić predlaže da Općina obavijesti Jadroliniju o nedolascima katamarana u Bol kada za to vremenske (ne)prilike nisu razlog, a Katarina Marčić je ukazala na problem sa psima koji obavljaju nuždu po mjestu, a da većina vlasnika pasa za njima to ne počisti.

(14) objavljeno  02. 02. 18. u 22:30 h 

********************


alt


STORNIRAN RAČUN ZA POMORSKO DOBRO

Na traženje tvrtke Riva Bol, da se stornira jedan od dva računa za korištenje pomorskog dobra na Zlatnom ratu jer su počeli s radom 20. srpnja, Općinsko vijeće je većinom glasova (7 za, 1 suzdržan i 3 protiv) prihvatilo njihov prijedlog.  Razlog je što dotadašnji korisnik prostora nije napustio kiosk u kojem se trebalo raditi. Riva Bol je platila 100 tisuća kuna, ali je dobila još jedan račun na isti iznos.
Stornirani račun poslat će se ranijem korisniku prostora. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 02. 18. u 22:25 h  

********************


alt

Novoosnovano poduzeće uselilo je 17. listopada 1948. u zgradu pansiona Vidošević


JUBILEJ TVRTKE „ZLATNI RAT“

Ovo godine u Bolu bi trebalo obilježiti dva turistička jubileja: 95 godina turizma i 70 godina rada tvrtke Hoteli Zlatni rat.
Godine 1923. u Bol su stigli ferijalci iz Sarajeva koji su boravili u zgradi Osnovne škole i to se smatra početkom turizma u našem mjestu.
Godine 1948. formirana je tvrtka „Zlatni rat“, perjanica bolskog turizma, ali i razvoja Bola i njenih žitelja. Taj će jubilej biti obilježen nizom manifestacija, a o programu će poslovodstvo Bluesun hotela i Hotela „Zlatni rat“ d.d. uskoro obavijestiti javnost.
O povijesti hotelske tvrtke „Zlatni rat“ pisat ćemo i na našem portalu u novoj rubrici 70 GODINA HOTELA ZLATNI RAT. Svakog petka objavljivat ćemo nove priloge, tekstove, fotografije i grafikone, ali i druge informacije od interesa za hotelske i bolske goste kao i same Boljane.
Za pristup informacijama o jubileju Hotela Zlatni rat kliknite OVDJE.

(12) objavljeno 02. 02. 18. u 22:20 h  

********************


alt

Većina traženih sezonskih radnika bit će raspoređena na plaži Zlatni rat


„GRABOV RAT“ TRAŽI SEZONSKE RADNIKE

Društvo „Grabov rat“ objavilo je natječaj za zapošljavanje 37 sezonskih radnika. Osim plaće osiguran im je smještaj, topli obrok i putni troškovi. Natječaj je otvoren od 5. Veljače do popune svih traženih mjesta. Oglas je osim na oglasnoj ploči objavljen i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.
Traže se konobari (3), šankeri (4), slastičari (2), pomoćno osoblje u ugostiteljstvu (4), iznajmljivači plažnih rekvizita (6), spasioci na plaži (4), privezivači plovila – redari u luci (5) i komunalni radnici (9).
Osim za komunalne radnike, za ostale se traži znanje engleskog jezika i završena srednja škola. Radilo bi se šest mjeseci, od travnja do kraja rujna.

(11) objavljeno  02. 02. 18. u 22:15 h 

********************


alt


„SJEME“ UMJESTO „JAMATVE“

Zbog promjena poslovne politike tvrtke JAMATVA d.o.o., ista je bila prinuđena napustiti prodavaonice diljem Dalmacije i prepustiti vođenje istih tvrtki SJEME d.o.o..
U međuvremenu, trgovine u Postira i Bolu nisu se mogle opskrbljivati potrebitom robom dok se odnosi između tvrtki JAMATVA d.o.o. i SJEME d.o.o. nisu riješili.
Trenutno se vrši primopredaja robe, te molimo za strpljenje do otvorenja, izvijestio nas je upravitelj BOL poljoprivredne zadruge, Ivica Vlahović.

(10) objavljeno  02. 02. 18. u 22:10 h 

********************


alt


OD PONEDJELJKA INA SAMO UJUTRO

Još danas i sutra (subota i nedjelja) benzinska postaja INE u Bolu radi po ustaljenom zimskom radnom vremenu. Od ponedjeljka, zbog korištenja godišnjeg odmora, po gorivo će se moći samo kroz jutro, od 7 do 13 sati. Nedjeljom će biti – zatvoreno.
Novo, skraćeno radno vrijeme bit će na snazi do kraja veljače. (j.e.)

(09) objavljeno 02. 02. 18. u 22:05 h 


petak, 02. 02. 2018.     ********************


alt


KOJA SU NOVA PRAVILA ZA OTPAD?

Papirnato je riješena prva prepreka po pitanju sortiranja i prikupljanja otpada. Gradovi i općine trebale su do 1. veljače donijeti odgovarajuće odluke, a to je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo na sjednici u srijedu navečer. Sada ostaje do 1. studenoga obaviti sve ostalo: podijeliti spremnike, ugovoriti međusobne obveze između korisnika usluge i koncesionara (Michieli-Tomić d.o.o.).
Mnogo ima nepoznanica i – nevjerice. Bol je u određenoj prednosti jer već godinama odvojeno odlažemo staklo, PET ambalažu i papir. Osim toga Bol je prvi odredio i uredio nekakav prostor kojeg je nazvao Reciklažno dvorište gdje se može svakodnevno donositi krupni otpad.
Ubuduće, nakon 1. studenoga, neće se plaćati prema kvadratnom metru stambenog prostora. Nova cijena će se sastojati od paušalnog dijela i cijene za svako pražnjenje spremnika (kante). U poluukopne kontejnere neće se moći ubacivati kućni otpad, a kućne kante treba držati u vlastitom dvorištu ili kućnom prostoru. Kante treba iznijeti na javnu površinu od 22 do 02 sata., a vratiti u vlastiti prostor do 8 sati.

Pražnjenje ima svoju cijenu i jednaka je za polupraznu ili punu kantu.
Cijene paušala i svakog pražnjenja kućne kante znat će se, navodno, do kraja veljače. Međutim, ima otvorenih pitanja. Na primjer, kako će se u Bolu prikupljati kućni otpad u objektima sa više stanova, mogu li svi vlasnici dovoziti kante na javnu površinu i poslije ih vraćati kući …
Nije Bol jedini koji ima te probleme i dileme. Idućih dana dogovorit ćemo sastanak sa predstavnicima tvrtke „Michieli-Tomić“ i objaviti njihove namjere i savjete. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 02. 18. u 22:40 h 

********************


alt

Na sjednicu Općinskog vijeća pozvan je i ravnatelj Osnovne škole


ŠKOLSTVO U BOLU: POZIV NA DIJALOG

Drugi put je Općinsko vijeće, u roku od samo mjesec dana, raspravljalo o navodnim problemima između Osnovne i Srednje škole u Bolu. Ovaj put, prošle srijede, na sjednici je bio i ravnatelj OŠ Bartul Bakulić, dok je ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović na sjednici prisutna kao vijećnica.
Rasprave, diskusije, a ponekad i povišeni tonovi, trajali su punih 90 minuta.
Ravnatelj Bartul Bakulić najprije je demantirao neke navode i zaključke sa prošle sjednice: sredstva za saniranje štete od potresa na zgradi na Rudini odobrena su 11. prosinca, a ugovor sa izvođačem je potpisan 13. prosinca. Ugovoreni rok za izvršenje tog posla je dva mjeseca. Prosvjetna inspekcija bila je 1. prosinca, po prijavi jednog nastavnika, ali  nije utvrdila nikakve nepravilnosti. Nema govora o fluktuaciji radne snage. Ove školske godine potpisali smo četiri, a Srednja škola šest ugovora. Četiri je dopisa ravnatelj OŠ uputio u Općinu, ali ni na jednoga nije odgovoreno. Tražila je OŠ neka sredstva za uređenje školskog dvorišta, rasvjetu, prometnu signalizaciju, dnevni boravak učenika u školi … Nisu dobili odgovor, žali se ravnatelj OŠ, a uobičajenu donaciju dobili su manju nego godinu ranije. Prostor na Bjenačici zajednički je Osnovne i Srednje škole, ali ravnatelj Bakulić pita, zašto se odustalo od gradnje nove školske zgrade i dvorane, jer ni prostor na Rudini, pa ni onaj na Bjenačici, ne udovoljava pedagoškim standardima.
Mnogi smatraju da bi trebalo prostor na Rudini odrediti za jednu, a onaj na Bjenačici za drugu školu. Tada bi bilo moguće organizirati nastavu u jednoj smjeni.
Ravnateljica Srednje škole smatra da je Bjenačica pogodnije za Srednju školu jer je tamo uređen i prostor za đački dom …
Ravnatelj Bartul Bakulić smatra da nema uvjeta da se ove školske godine bilo tko preseli na Rudinu.
- Pozivam odgovorne iz Općine, načelnika i predsjednika Vijeća, da nakon završetka radova na Rudini, sredinom veljače, navrate u taj prostor – poziv je ravnatelja Bakulića. – Trebat će urediti krovište, a procjena je da to košta 1,7 milijuna plus PDV. Što odluči Županija o korištenju prostora, jer oni su naši osnivači, to će OŠ i poštivati. Treba riješiti etažiranje objekta na Rudini. Ove smo godine prvi put dobili dio prihoda od izdavanja kućica na Bjenačici, a mi smo taj prostor dobili zajednički, Osnovna i Srednja škola. Od suda ću tražiti zaštitu zbog izrečenih kleveta i neistina, navedenih u zapisniku sa prošle sjednice.
U raspravi su sudjelovali osim Bartula Bakulić i načelnik Tihomir Marinković, pročelnik Stipe Karmelić, vijećnici Sani Bodlović, Tomi Fabijanović, Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Mate Petrić, Matko Baković, Nataša Paleka Jakšić, Milan Škrbić
Dojam je da Općina želi pomoći jednoj i drugoj školi, a to je činjeno i do sada. Dodatni se napori čine zbog Srednje škole kako bi upisali što više učenika i time nastavili s radom. Trebat će svakako više razumijevanja i rješavanja problema u njihovom međusobnom radu i suradnji posebno dok se ne riješi pitanje korištenja prostora. Za svađu uvijek trebaju dvoje, a barem isto toliko za suradnju i dogovor. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 02. 18. u 22:35 h 

********************


alt


ŠTO SE RADI U BOLU?

Načelnik Tihomir Marinković usmeno je izvijestio vijećnike o aktivnostima u Općini između dvije sjednice Vijeća.
-    Pohvalio je grupu Bolki koje su inicirale i organizirale Božićni grad na bolskoj rivi na radost najmlađih, ali i onih starijih;
-    Zahvalio je Sportskom društvu na programu i uloženom trudu za manifestaciju Sportsko-zabavni Božić i doček Nove godine.
-    Načelnik smatra da je učinjen bitan napredak u organizaciji zabave i druženja u zimskom periodu;
-    Raspravljeno je u nadležnim ministarstvima o planovima za uređenje plaže Zlatni rat i ostalog obalnog dijela. Ima nekih primjedbi, a kada sve bude definirano o tome će upoznati vijećnike, ali i širu javnost;
-    Novo povjerenstvo pozvalo je na sastanak vezano za rješavanje granice između Bola i Nerežišća kod Murvice, a taj spor traje već 12 godina;
-    Pri kraju su radovi na pješačkoj ulici istočno od hotela Ivan;
-    Poslije ljeta počet će radovi na novom groblju;
-    Na plaži Potočine uređuje se izljev potoka oborinskih voda u more;
-    Završavaju se poslovi oko uklanjanja izgorenih stabala, a nastavit će se izrada protupožarnih putova;
-    Do Uskrsa bi trebalo urediti dječji park u šumici ispred Doma za starije;
-    Grabov rat je dobio na natječaju da upravlja lukom u Bolu;
-    Načelnik je pozvao vijećnike za nastavak suradnje na dobrobit mještana Bola. (j.e.)
   
U sutrašnjoj Bolskoj kronici: što su vijećnici pitali načelnika.

(06) objavljeno  01. 02. 18. u 22:25 h 

********************


alt


NAKNADE ZA VIJEĆNIKE

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata koji obnašaju dužnost člana Općinskog vijeća. Naknade su određene za 2018. godinu.
Za svakog člana dobit će se 5.400 kuna i dodatnih 540 kuna za ženskog člana, a njih su tri u ovom sazivu (Sani Bodlović, Katarina Marčić i Nataša Paleka Jakšić).
Sredstva su namijenjena financiranju političkih stranaka i nezavisnih lista.
SDP za četiri člana ima pravo na 21.600 kuna plus dodatnih 540 kuna, HDZ za dva člana 10.800 kuna, a lista Katarine Marčić dva puta 5.400 plus 540 kuna, lista Tonča Buljana također dva puta 5.400 plus 540 kuna te lista Tonča Kukoča Bagera 5.400 kuna.

(05) objavljeno 01. 02. 18. u 22:25 h 

********************


alt


SPORT: IGRA LI SE U SUBOTU?

Bolska liga malog nogometa trebala bi se nastaviti ove subote (3. veljače) utakmicama IV. kola. Ukupno se igra trokružno, pa bi to bio početak drugog kruga.
Tijekom petka dogovorit će se ostale pojedinosti, pa ćemo satnicu i termin objaviti u Bolskoj kronici u subotu.
Bude li dogovoreno igranje u subotu (umjesto u nedjelju) sastali bi se:
Big Blue/Ranč – Ferali by Grabov rat
CB Marinero – Taverna Riva.
Tri odigrane utakmice i isto toliko poraza kao da je obeshrabrilo igrače Taverne Riva pa se čuje da bi mogli odustati od natjecanja, a to ne bi bilo dobro. Ovo je natjecanje popularno i interesantno za gledatelje pa ih na Poljani bude i stotinjak.
Prvo natjecanje Bolske lige, po ovim propozicijama, odigrano je u proljeće 2017. a pobjednik je bila ekipa CB Marinero. (j.e.)

Pred objavu ove informacije dobili smo SMS poruku od Boška Botice: igra se u subotu i to Taverna Riva – CB Marinero u 17 sati, a Ferali by Grabov rat – Big Blue/Ranč u 18 sati.

(04) objavljeno  01. 02. 18. u 22:20 h 

********************


alt


SKUPŠTINA BOĆARA

Redovna skupština Boćarskog kluba Ratac, nakon slabog odaziva prošle subote, ponovo bi se trebala održati sljedeće subote, 3. veljače. Sastanak je ponovno u Domu kulture s početkom u 19.30 sati – izvijestio nas je predsjednik kluba Ivan Malenica. (j.e.)


Skupština je ponovno odgođena i trebala bi se održati u subotu 10. veljače.

(03) objavljeno  01. 02. 18. u 22:15 h  


četvrtak, 01. 02. 2018.     ********************


alt


USVOJENA ODLUKA O PRIKUPLJANJU OTPADA

Zadnjeg dana, ali ipak u zakonskom roku, Općinsko vijeće je u srijedu navečer (31. siječnja) usvojilo Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada sa područja općine Bol.
Odluka je usvojena jednoglasno, a o tome se raspravljalo svega 25 minuta, iako je to tema o kojoj se ovih dana mnogo govori u Hrvatskoj pa tako i u Bolu. Za mjesec dana znat će se cjenik odvoza, a primjena Odluke počinje nakon 1. studenoga. Do tada će to biti period za prilagođavanje, a moguće su i neke izmjene i pojašnjenja.
U sutrašnjoj Bolskoj kronici napisat ćemo nešto više.

STANJE U BOLSKOM ŠKOLSTVU
Vijećnici su čak 100 minuta utrošili raspravljajući o stanju i problemima vezano uz rad u Osnovnoj i Srednjoj školi, a na temelju pristiglih dopisa ravnatelja tih dviju obrazovnih ustanova. Na sjednici je bio i ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić.
Opširniji izvještaj objavit ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici.

IZMIJENJEN STATUT OPĆINE
Zbog usuglašavanja sa Zakonom vijećnici su na prvoj ovogodišnjoj sjednici  usvojili izmjene i dopune Statuta općine Bol. Odluka je donesena jednoglasno.

IZVJEŠTAJ NAČELNIKA
Kao i obično, načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o radu općine Bol od posljednje sjednice, a vijećnici su postavljali pitanja i prijedloge.
U tome opširnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici, kao i o ostalim odlukama Općinskog vijeća: storniranje računa za usluge na plaži Zlatni rat, izrada UPU-a Parkirališta na ulazu u mjesto, izmjene i dopune UPU-a za Podbarje gdje će se graditi smještaj za sezonske radnike hotela „Zlatni rat“, a donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata članova Općinskog vijeća.
Sjednica Općinskog vijeća trajala je od 18 do 21.20 sati. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 01. 18. u 23:10 h  

********************


alt

Katamaran u siječnju nije u Bol dolazio 17 puta, ali se u srijedu poslije podne dva puta privezivao za Veli most


U SIJEČNJU 17 IZOSTANAKA

Katamaran u siječnju u Bol nije dolazio 17 puta. Uglavnom je razlog bilo jugo, a manje zbog bure. Ponekad katamaran nije došao jer je prognoza bila da će biti nevrijeme. Upravo je zbog tih izostanaka, a u bolskom portu je bilo mirno, postavila vijećnica Nataša Paleka Jakšić pitanje načelniku na sjednici Općinskog vijeća 31. siječnja, može li Općina pismeno o tome napisati nešto Jadroliniji. Odgovoreno joj je da kapetan samostalno odlučuje ima li uvjeta za pristajanje.
Međutim, jadrolinija bi trebala znati kada katamaran nedjeljom u 13 sati direktno iz Jelse krene za Split, a na bolskoj rivi uzaludno čeka petnaestak putnika ne vjerujući da katamaran prolazi pored Bola i ne pokušavajući da pristane. U to vrijeme more je bilo skoro pa posve mirno (vidi Bolsku kroniku 7. siječnja).
Kada pišemo o nedolascima, treba napomenuti i to da katamaran ponekad pristane uz Veli most i dva puta. Dogodilo se to ove srijede (31. svibnja) kada je isplovio za Jelsu, ali se vratio po dva putnika koja su se zabunom iskrcala u Bolu. (j.e. – foto: s. kusanović)

(01) objavljeno  31. 01. 18. u 23:05 h   


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"