Arhiv 2018. / III.

Vijesti objavljene u ožujku 2018.

objavljene 124 vijesti i 188 fotografijasubota, 31. 03. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


VELIKI PETAK U BOLU

Po 22. put otkako je 1997. obnovljena procesija „Priko poja“, na Veliki petak krenulo se u 7.10 sati iz Samostanske crkve, a nakon jutarnje molitve koju je vodio padre Ivo Plenković. Tmurni oblaci, jako jugo i prohladno jutro bili su razlog da su odustali neki stariji Boljani. U početku ih je u procesiji bilo 70, ali ih se mnogo priključilo kod Župne crkve. Kod crkvice Sv. Josipa bilo ih je oko 250, ali su uz Boljane u procesiji bili i neki turisti.
Od Župne crkve u procesiju su se uključili križonoša Velikog križa Jakov Mladineo, dok je križ Golubicu nosila Ana-Maria Psenner. Ovogodišnje križonoše, po ženskoj liniji, su iz obitelji Fabijanović Fajkinovi.
Sudionici u procesiji obišli su čitav Bol, prešavši put u dužini od 10 kilometara.
U Župnu crkvu došli su oko 10.30 sati, gdje je završila procesija odlaganjem križeva i molitvom koju je vodio padre Damir Šokić.


OTKAZANA VEČERNJA PROCESIJA
Navečer, u 19 sati, u Župnoj crkvi počeli su obredi Velikog petka. Međutim, zbog kiše nije održana večernja procesija do Samostanske crkve i natrag. (j.e.)

(124) objavljeno 30. 03. 18. u 22:10 h 

********************


alt


VIDEO ZAPIS „PRIKO POJA“

Procesija „Priko poja“ snimljena je video kamerom i već se emitira na našem portalu (boljani.info) od petka u 15.30 sati. Snimatelj je Željko Koceić, koji je snimao i 2014. i 2016. godine kada su križonoše bili Rajmond Šćepanović i Frane Marinković
Video zapis u trajanju od 37'39“ može se pogledati u rubrici Videoteka ili kliknite na sljedeći link:
http://www.boljani.info/videoteka/2018-priko-poja

(123) objavljeno  30. 03. 17. u 23:00 h 

********************


alt

Ulaz u konobu "Dalmatino"


alt

Terasa restorana "Santo" s novim namještajem


OTVARAJU SE RESTORANI

Otvaranje restorana, koji su zimi bili zatvoreni, znak je da nam uskoro počinje turistička sezona. Od petka goste prima konoba „Dalmatino“, koja je prvog dana rada za goste imala posebna iznenađenja. Tako će biti i u subotu, a radno vrijeme je od 15 do 24 sata.
U četvrtak je otvoren i restoran „Santo“, a novost je što su na terasi restorana postavljeni novi stolovi.
Za posjetitelje je otvoren i restoran Taverna Riva. (j.e.)

(122) objavljeno  30. 03. 18. u 22:55 h  

********************


alt


TRGOVINE ZA USKRS

U nedjelju na Uskrs sve su trgovine u Bolu, osim INE – zatvorene. Drugog dana praznika, na Uskrsni ponedjeljak, neće  u cijeloj Hrvatskoj, pa tako ni u Bolu, raditi trgovine Konzuma. Prehrambena trgovina „Tommy“ radit će od 7 do 20, a također i „Studenac“ u Podbarju. Prodavaonica „Kupinica“ otvorena je kao nedjeljom, do 12 sati.
Nedjelju i ponedjeljak zatvoreni su Poštanski ured, Splitska banka, FINA i trgovina „Berica“.
Na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak radi benzinska postaja INE kao nedjeljom, od 7 do 12 sati.
Katamaran i autobusi u ponedjeljak prometuju kao nedjeljom. (j.e.)

(121) objavljeno  30. 03. 18. u 22:50 h  

********************


alt


TKO ĆE DOBITI PRŠUT?

U subotu u podne znat će se tko je za samo 10 kuna dobio pršut iz okolice Sinja težak 9,60 kilograma. Preostalo je slobodnih još desetak brojeva, pa tko voli pršut, neka požuri tijekom subote ujutro do štanda Mikulića na tržnici.
Ime dobitnika objavit ćemo u Bolskoj kronici u nedjelju.

(120) objavljeno  30. 03. 18. u 22:45 h  

altpetak, 30. 03. 2018.     ********************


alt

Obredi Velikog petka u Župnoj crkvi (arhiv iz 2017. godine)


SPOMENDAN ISUSOVE MUKE I SMRTI

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i nakoncu same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.
Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest.

*****
Uz pratnju mnogih crkvenih i privatnih križeva, procesija "Priko poja" obilazi na Veliki petak čitavi Bol, prolazeći od Samostanske crkve rivom do Zlatnog rata i crkvice sv. Josipa u Podbarju te iz Podbarja ide do Samostanske crkve te se vraća u Župnu crkvu, gdje molitvom i odlaganjem križeva na njihova mjesta, procesija i završava.
U 15 sati u Župnoj crkvi početak je devetnice Božanskom Milosrđu
Redoviti obredi Velikog petka su u Župnoj crkvi od 19 sati. Po svršetku obreda u crkvi, počinje večernja procesija s Presvetim, koja ide od Župne do Samostanske crkve i natrag, a oko 22 sata završava liturgija Velikog petka. U večernjoj procesiji iste su križonoše s jutarnje procesije koji nose "Veliki križ" i "Golubicu".

(119) objavljeno  29. 03. 18. u 21:00 h  

********************


alt

Dom DVD-a će se graditi i bez državne potpore


BOL (I DALJE) BEZ POTPORE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je na svojim Internet stranicama odluku za operaciju 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu''. Pristiglo im je ukupno 464 zahtjeva, među kojima su Općina Bol za proširenje prostora dječjeg vrtića „Mali princ“ i DVD Bol za izgradnju novog doma.
Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za ovu operaciju iznosi 472 milijuna kuna što je omogućilo financiranje 102 projekta. Međutim, među njima nema Općine Bol, a ni DVD-a Bol. U bodovanju je ponovno presudila razvijenost Općine Bol, pa su zbog „razvijenosti“ ostali bez 1.460.930 kuna za Dječji vrtić i 5.822.100 kuna za Dom DVD-a.
Čitajući rang listu lako je uočiti da potporu nije dobio ni jedan projekt izgradnje vatrogasnog doma na otocima! Prva na listi potpore je Općina Markušica sa 70 bodova i dobivenih 1.698.657 kuna. Najveći iznos potpore, po 7.448.000 kuna, dobili su Općina Rovišće i Grad Hrvatska Kostajnica. Među 102 odobrene potpore je i osam DVD-ova: Vojnić, Jakšić, Brinje, Marijanci, Brestovac, Majur, Topolovac i Jagodna, a naveden je i neki NK Dinamo (55 bodova, 7.448.000 kn).
Općina Bol za Dječji vrtić je na 259-om mjestu (50 bodova), a DVD Bol je sasvim blizu začelja (438.) sa 35 „osvojenih“ bodova. (j.e.)

(118) objavljeno  29. 03. 18. u 20:55 h 

********************


alt

Tezga (štand) na rivi snimljen u ljeto 2017.


ZAKUP TEZGI NA RIVI

Općina Bol je objavila Oglas za davanje u zakup 8 tezgi i tri javne površine na bolskoj rivi tijekom održavanja ljetnih turističko-kulturnih manifestacija: Živilo lito (21. lipnja), Bolska fjera (5. kolovoza), Adio lito (23. rujna) te Bolske litnje večeri (jedan put tjedno od 21. lipnja do 21. rujna). Cijena je za sve navedene manifestacije 3.000 kuna po tezgi ili javnoj površini.
Rok za prijavu je 30 dana, a uvjeti su objavljeni na oglasnoj ploči Općine, ali i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI (kliknite OVDJE).

(117) objavljeno 29. 03. 18. u 20:50 h 

********************


alt

Akcija darivanja krvi u listopadu 2017. godine (arhiv: boljani.info)


DARIVANJE KRVI 4. TRAVNJA

Akcija darivanja krvi dva puta godišnje organizira se u Bolu. Bolski Klub DDK objavio je da će, prvi put ove godine, akcija biti organizirana u srijedu 4. Travnja od 8.30 do 12.30 sati u školskoj zgradi na Rudini.
Istovremeno bit će i besplatno ispitivanje sluha za sve zainteresirane Boljane, a ne samo za davaoce krvi.
- Prošle godine u dvije akcije prikupljeno je 84 doza krvi, a posebno raduje što smo dobili 9 novih davatelja – rekao nam je predsjednik Kluba DDK Vinko Kraljević. – Iako je vrijeme školskih proljetnih praznika, nadamo se dolasku novih članova. Svi su dobro došli, jer njihova krv će nekima spasiti život ili ubrzati oporavak. (j.e.)

(116) objavljeno 29. 03. 18. u 20:40 h   alt
četvrtak, 29. 03. 2018.


alt

Prošle godine križinoša u procesiji Priko poja bio je Tomi Fabijanović


alt

Golubicu je 2017. godine nosila Matea Radostić


VELIKI PETAK U BOLU

Bol njeguje drevne običaje Velikog petka koji započinju procesijom Priko poja. Procesija kreće u 7 sati iz Samostanske crkve do Župne crkve gdje križonoša, 24-godišnji Jakov Mladineo uzima Veliki križ. U istoj će crkvi Ana Marija Psenner uzeti Golubicu, manji križ koji redovito nosi žena ili djevojka. Procesija se nastavlja preko rive, šetnicom do plaže Zlatni rat, pa sjevernije preko polja ide se do crkvice Sv. Josipa. Tu je obično kraći odmor, a potom se nastavlja poljskim putovima i dijelom asfaltnom cestom do Samostanske crkve i ponovo do Župne crkve, gdje se očekuju nešto iza 11 sati. Molitvom i odlaganjem križeva procesija završava nakon pređenih 10 kilometara.
Veliki križ je visok tri metra i težak 20 kilograma.


Procesija Priko poja obnovljena je 1997. godine, nakon pauze od 40 godina. Križonoša daleke 1956. godine bio je Mate Lalić.
Prema evidenciji koju vodi Lovro Karmelić zna se tko će Veliki križ nositi sve do 2049. godine. Posljednji je upisan Zak Alan Šćepanović (rođ. 2015.) koji s roditeljima živi u Australiji, a čiji je otac Rajmond križonoša bio 2014. godine. Golubicu će 2044. nositi Luca Radostić (rođ.2012.) čija je majka Matea nosila Golubicu 2017. godine.
Meteorolozi u petak predviđaju jugo, ali ne i kišu tijekom procesije Priko poja. (j.e.)

(115) objavljeno  28. 03. 18. u 21:15 h  

********************


alt


DODATNA PUTOVANJA KATAMARANOM

Iz dosadašnjeg iskustva možemo napisati kao će u četvrtak karte za katamaran u 16 sati iz Splita za Bol i Jelsu biti - rasprodane. Većina putnika putuje za Jelsu gdje navečer počinje procesija Za križen.
Jadrolinija je već ranije objavila dopune na liniji za Jelsu. Nakon redovne linije Split – Bol – Jelsa, katamaran će iz Jelse isploviti za Bol u 18.15 sati kako bi preuzeo putnike iz Bola i ostalih mjesta na Braču koji žele Za križen. Polazak iz Bola je u 19.00 sati.
U petak ujutro iz Jelse nema redovne linije u 6 sati. Katamaran će u 8.00 sati isploviti za Bol, odakle se vraća za Jelsu u 8.30 sati. Redovna linija, iznimno ovoga petka, je u 9.15 iz Jelse, a iz Bola za Split u 9.40 sati. (j.e.)

(114) objavljeno  28. 03. 18. u 21:10 h   

********************


alt


alt


HUMANITARNA AKCIJA „SRCE ZA AFRIKU“

I ove godine su učenici zadnje školske dane prije proljetnog odmora zaključili humanitarnom akcijom "Srce za Afriku". Tako su učenici Turističke škole pripremili prigodne kolače, a gimnazijalci prigodne ukrase koje su izradili sa svojom profesoricom Adom. Uz kolače i ukrase moglo se kupiti i razne rukotvorine učenika Centra Otac Vjeko na čiju namjenu će prikupljena sredstva i ići.
Naime Centar Otac Vjeko se nalazi u izuzetno siromašnoj, ove godine i jakom sušom pogođenom župom Kivumu u dalekoj  Ruandi. Oko Centra je pokojni fra Vjeko Ćurić organizirao Strukovnu i Tehničku školu zahvaljujući kojoj se djeca školuju za zvanja tesara, zidara, krojača, vodoinstalatera ... Učenike je u početku privukao, da čovjek ne povjeruje - jednim  toplim obrokom u školi!!! Koji košta 2,5 kn!
Fra Ivica Perić se pokazao dostojnim Vjekinim nasljednikom, pa uz Školu koja je prošle godine proglašena "Uzor školama" u Ruandi po organizaciji, planu i programu te uspjesima, trenutno skrbi o 650 učenika u Školi te o 300 boljih učenika iz udaljenijih mjesta koji preko tjedna borave u internatu.
Osim toga osnovali su vrtić u koji dolazi 96-ero djece (opet samo zbog tople kaše za doručak), a najnovije je da  su preuzeli financiranje toplih obroka za djecu s Downovim sindromom i djecu s posebnim potrebama (hoćemo li ih zvati ruandski pupoljci?!) koju integriraju u nastavu.
Zahvaljujući humanitarnoj udruzi Srce za Afriku čija ste evo i vi svi koji ste nesebično darivali u utorak i srijedu produžena ruka, brojna djeca su nahranjena.
I još važnije - dali ste im priliku za školovanje, za život dostojan čovjeka kroz stjecanje znanja i vještina u Centru Otac Vjeko! (m.marić)

(113) objavljeno 28. 03. 18. u 21:50 h 

********************


alt


„DALMATINO“ OD PETKA

Otvaranje konobe „Dalmatino“ – kako nam je javio vlasnik Drago Eterović – iz tehničkih razloga morao se odgoditi za jedan dan. Konoba će goste primati u petak nakon 18 sati. Svi posjetitelji, Boljani i turisti, koji dođu u petak ili subotu bit će posebno počašćeni!
Nakon subote, pa idućih sedam dana, radno vrijeme je od 15 do 24 sata, a nakon toga će  konoba biti otvorena od 12 do 24 sata.

(112) objavljeno  28. 03. 18. u 21:05 h  


alt


srijeda, 28. 03. 2018.     ********************


alt


alt


SLETIO PRVI AVION IZ ZAGREBA

Od ovog utorka (27. ožujka) na aerodromu Brač počela je sezona putničkih letova. Iz Zagreba je, na domaćoj liniji, nešto iza 13 sati sletio zrakoplov Croatia Airlinesa. Njime je došlo 8 putnika, a za Zagreb ih je otputovalo troje.
Prve putnike na redovnoj liniji sačekao je na izlazu iz aviona direktor Turističke zajednice općine Bol Marikto Marinković koji im je poželio dobrodošlicu i uručio prigodne suvenire: maramicu za brisanje naočala i ogrlicu s bajamom na kojoj je ucrtana plaža Zlatni rat.
Zrakoplovna linija Zagreb – Brač – Zagreb bit će svakog utorka i subote do 27. listopada. (j.e.)

(111) objavljeno  27. 03. 18. u 21:50 h  

********************


alt


POČELA ISPLATA USKRSNICA

Bolski će umirovljenici za Uskrs dobiti po 200 kuna. Isplata je počela u utorak, a nastavit će se i ove srijede od 9 do 13 sati. Osim umirovljenika isplatit će se i 1000 kuna korisnicima osobnih invalidnina te 500 kuna Boljanima koji su smješteni u Domu za starije i nemoćne osobe.
Općinskim proračunom za Uskrsnicu je rezervirano 50 tisuća kuna. (j.e.)

(110) objavljeno  27. 03. 18. u 21:45 h  

********************


alt


PROLJETNI PRAZNICI

Ova srijeda je zadnji dan nastave u hrvatskim školama, jer od četvrtka počinju proljetni praznici. Ponovno će i bolski učenici u školske klupe u ponedjeljak 9. travnja, a to znači da će imati 11 dana odmora, gdje su uključeni subote i nedjelje te Uskrsni ponedjeljak.

Zbog proljetnih praznika mijenja se i red vožnje autobusa od Bola do Supetra i natrag. Nedjeljom i praznikom nema promjena, ali u ostale dane iz Bola nema autobusa u 13.45 sati. Iz Supetra će autobusi za Bol radnim danom polaziti u 5.45, 10.25, 12.25, 15.25 i samo petkom u 17.15 sati.

(109) objavljeno  27. 03. 18. u 21:40 h 

********************


alt


SPOMEN BISTA DON ANDRIJI

Na inicijativu grupe mještana u Gornjem Humcu će se u nedjelju 8. travnja postaviti spomen bista don Andriji Bogdanoviću, dugogodišnjem župniku u Gornjem Humcu (1946. – 1996.), profesoru u Dominikanskoj gimnaziji u Bolu …
Don Andriju stariji mještani pamte po njegovom hobiju, popravljanju satova, svima na Braču, ali je to radio bez naknade. Pomagao je i mladima u učenju, pješice je iz Gornjeg Humca odlazio u Bol predavati u Dominikansku gimnaziju.
Don Andrija je rođen 6. siječnja 1913. u Komiži na Visu, a umro je u Gornjem Humcu 8. travnja 1996. Po njegovoj želji pokopan je u crkvici Sv. Marije na groblju u Gornjem Humcu.
Inicijativni odbor za podizanje biste pokojnom župniku činili su Nikola Taraš, Nikica Marčić, Jakša Vrsalović, Ivica Šćepanović Truto, Joško Vrsalović i Nikša Michieli-Tomić.
Bistu radi Ivan Jakšić, mladi umjetnik iz Donjeg Humca, a kameni blok je donirao „Jadrankamen“ iz Pučišća.
Za realizaciju ovoga projekta potrebno je 30 tisuća kuna, pa Inicijativni odbor poziva donatore da se jave Ivici Šćepanoviću Truti (mob 098 182 7907) ili da svoj prilog uplate na račun: Župa Sv. Nikole, Gornji Humac, HR9123300031100338905 sa naznakom „Za don Andriju“.
Načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan koji je upoznat sa cijelim projektom dao je punu podršku za realizaciju ove ideje.

(108) objavljeno  27. 03. 18. u 21:35 h  

********************


alt


PRŠUT ZA 10 KUNA

Jedan sretnik (ili sretnica) može za Uskrs dobiti pršut za samo 10 kuna. Uplata je obvezna za one koji žele igrati lot (lutriju) na štandu Mikulić na bolskoj tržnici. Uplate se primaju u srijedu, četvrtak, petak i subotu, a izvlačenje se planira u subotu u 12 sati.

(107) objavljeno  27. 03. 18. u 21:30 h  

********************


alt

Zajednički snimak iz Postira


alt

Zakuska na Poljani u Bolu


BOLJANI NA MEĐUNARODNOM TURNIRU

Mladi bolski nogometaši i nogometašice imali su priliku odmjeriti snage u Postirima sa mnogim poznatim klubovima (Hajduk, Solin, Crvena zvezda...) što im je zasigurno bilo jedno veliko zadovoljstvo i iskustvo.
Mlađi su poraženi od Hajduka, Solina i Dubrovnik talenta, a stariji su u neizvjesnim utakmicama poraženi od Uranije i Talenta Split. Vrijedno je istaknuti da su naši predpioniri igrali za Postira Sardi i ostali su neriješeno sa Solinom i odigrali kvalitetnu utakmicu sa Crvenom Zvezdom uz tijesan poraz od 0:1.
Po završetku turnira je trener Boško Botica nagradio svoje nogometaše sa zakuskom te su odigrali meč protiv roditelja na Poljani. Roditelji su pružili dobar otpor, ali mladi nisu mogli dopustit vikend bez pobjede.

(106) objavljeno  27. 03. 18. u 21:25 h  


altutorak, 27. 03. 2018.     ********************


alt

Zrakoplov domaće avio kompanije "Croatia Airlines" na bračkom aerodromu (foto: j.e.)


POČINJE SEZONA AVIOLETOVA

Sezonu letova na bračkom aerodromu ovog će utorka, 27. ožujka, otvoriti Croatia Airlines. Prvi let kreće iz Zagreba u 12.35, a slijetanje u zračnoj luci Brač očekuje se u 13.30 sati. Isti avion polijeće za Zagreb u 13.10 sati.
Croatia Airlines do 27. listopada letjet će svakog utorka i subote.
Ova bi godina, prema potpisanim ugovorima i najavama, bila najbolja u povijesti zračne luke, čak 47 tisuća aviogostiju. Od svibnja na brački aerodrom slijetat će avioni iz Ljubljane, Graza, Bruxellesa, Amsterdama, Innsbrucka, Linza ... U špici sezone bit će i dvije linije iz Italije (Bari i Salerno).
Produženjem piste na 1760 metara sada je omogućeno slijetanje zrakoplova i do 150 mjesta, a u planu je do 2020. da pista bude produžena na 2400 metara kada će na Brač moći slijetati i zrakoplovi tipa Boeing 737. (j.e.)

(105) objavljeno  26. 03. 18. u 21:15 h 

********************


alt

Predsjednica udruge "RoboBrač" Lucija Špacal (desno) i potpredsjednica Ana Bodlović (lijevo)


OSNOVANA UDRUGA „ROBOBRAČ“

U prostorijama Osnovne škole Bol – kako piše školski portal - osnovana je ovog ponedjeljka (26. ožujka) Udruga za  promicanje novih tehnologija „RoboBrač“. Na Osnivačkoj skupštini bili su nazočni načelnik Općine Bol Tihomir Marinković, ravnatelj Osnovne škole Bol Bartul Bakulić, roditelji robotičara, te učitelji koji robotiku podržavaju od samih početaka. Temeljni ciljevi Udruge su promicanje, razvitak i unapređenje izvannastavnog i izvanškolskog djelovanja mladeži na razvijanju sposobnosti, znanja i vještina za znanstveno-tehničko i radno-proizvodno stvaralaštvo, te poticanje i promicanje tehničke kulture.
Za predsjednicu  Udruge izabrana je Lucija Špacal, dok je potpredsjednica Ana Bodlović, a tajnica Jasna Rončević.

(104) objavljeno  26. 03. 18. u 21:10 h  

********************


alt

Bol -  Stefi 5:0 (4:0)


alt

Ivica Karninčić Koloč došao je podržati nogometaše iz Bola


SPORT: UVJERLJIVA POBJEDA BOLJANA

Utakmica 21. kola I. splitske lige malog nogometa, BOL – STEFI 5:0 (4:0). Susret je odigran u ponedjeljak, 26. ožujka u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 7,29 min 1:0 Matej Bodlović / 9,09 min 2:0 Tomislav Mikulić / 9,51 min 3:0 Tomislav Mikulić / 14,29 min 4:0 Boško Botica / 28,42 min 5:0 Boško Botica
Žuti karton: Stanko Mikulić
Željeli smo pobjedu, a Boljani su je i ostvarili protiv trenutno posljednje ekipe na tablici. Sve je bilo riješeno u I. poluvremenu, a pred sam kraj utakmice Boško Botica je postigao pogodak za konačnih 5:0.
Za Bol su igrali: Tomislav Mikulić, Nikola Bodlović, Matej Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović i Stanko Mikulić. Ekipu Bol je vodio Mate Roić. (foto: j. sabbioncello)

(103) objavljeno  26. 03. 18. u 21:05 h  

alt
ponedjeljak, 26. 03. 2018.     ********************


alt


BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA 

U nedjelju je, na Cvjetnicu, započeo Veliki tjedan. Tradicionalno, kao u svim župama diljem svijeta i u Bolu su u Samostanskoj crkvi, prije mise, blagoslovljene maslinove grančica. Zbog loših vremenskih uvjeta i mogućnosti kiše, obred blagoslova maslina obavljen je u samoj crkvi. Isto je to učinjeno i 2012. godine. Blagoslov je obavio padre Ivo Plenković uz asistenciju padre Damira Šokića.
Na Cvjetnicu Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama. 
Sama misa je bila posvećena Isusovoj muci na kojoj se pjevalo o muci iz Evanđelja. Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove gdje ih čuvaju i nakon što se osuše kao znak vjernosti Isusu do druge Cvjetnice.
U Župnoj crkvi tiha sv. misa služila se u 11 sati. Počelo je i 40-satno klanjanje.
Navečer, u 19 sati, održana je svečana sv. misa i blagoslov sa Presvetim. Na misi je propovijedao don Toni Plenković, brački dekan i supetarski župnik.

(102) objavljeno  25. 03. 18. u 22:20 h 

********************


alt

Župna crkva u centru mjesta


alt

Procesija Priki poja na Veliki petak


alt

Misa Uskrsnog bdijenja na Veliku subotu (arhiv iz 2017.)


LITURGIJA VELIKOG TJEDNA

Služba Božja u Velikom tjednu obavljat će se prema sljedećem rasporedu u Župnoj crkvi:
Veliki ponedjeljak
07:00 h   Tiha sv. misa i izlaganje Presvetog / 40-satno klanjanje
19.00 h   Svečana sv. misa i izlaganje Presvetog
Veliki utorak
07:00 h   Tiha sv. misa i izlaganje Presvetog / 40-satno klanjanje
19.00 h   Svečana sv. misa i izlaganje Presvetog
Velika srijeda
07:00 h   Tiha sv. misa i izlaganje Presvetog / 40-satno klanjanje
11:00 h   Sveta misa i blagoslov sa Presvetim / završetak 40-satnog klanjanja
19:00 h   Baraban
Veliki četvrtak
19:00 h   Svečana sv. misa večere Gospodnje
Veliki petak
07:00 h   Procesija Priko poja, polazak iz Samostanske crkve
15:00 h   Početak devetnice Božanskom Milosrđu
19:00 h   Obredi Velikog petka i večernja procesija
Velika subota
15:00 h   Devetnice Božanskom Milosrđu
22:00 h   Svečana misa Uskrsnog bdijenja, a nakon mise blagoslov jela
Uskrs
…..         Mise po nedjeljnom raspored, nakon jutarnjih misa blagoslov jela
09:00 h   Sv. misa u Murvici
15:00 h   Devetnica Božanskom Milosrđu

(101) objavljeno 25. 03. 18. u 22:15 h 

********************


alt


USKRSNICA U UTORAK I SRIJEDU

Ponavljamo obavijest po kojoj će bolski umirovljenici za Uskrs dobiti po 200 kuna. Isplata je na blagajni Općine u utorak i srijedu od 9 do 13 sati. Obavezno kod preuzimanja novca treba predočiti osobnu iskaznicu, OIB i dokument iz kojeg je vidljivo da primaju mirovinu.
Korisnici osobnih invalidnina dobit će po 1.000 kuna, a Boljani koji su u domu po 500 kuna. (j.e.)

(100) objavljeno  25. 03. 18. u 22:10 h 

********************


alt


OTVARA SE KONOBA „DALMATINO“

Prema najavi, nakon zimske stanke, ponovno se otvara konoba „Dalmatino“ u Ulici Frane Radića. Prvi dan rada – kako nas je izvijestio vlasnik Drago Eterović – bit će u idući četvrtak, 29. ožujka. (j.e.)

(99) objavljeno  25. 03. 18. u 22:05 h 

********************


alt

Ovo su pobjednici: ekipa Big Blue/Ranč


alt

Kapetani momčadi J. Klarić (Big Blue/Ranč) i Mikulić (Marinero) sa sucima Buljanom i Boticom koji su isključili sami sebe nakon 15 minuta igre


alt

I nakon utakmice bilo je razgovora i rasprave


BLMN: SUCI ISKLJUČILI SAMI SEBE

Mnogo je uzbuđenja i neuobičajenih odluka bila na majstorici koja je odlučivala o pobjedniku Bolske lige malog nogometa. Nakon boljeg izvođenja penala, ekipa BIG BLUE/RANČ pobijedila je MARINERO rezultatom 3:1. U regularnom dijelu bilo je 3:3 (1:1).
Semafor: 1:0 J. Klarić / 1:1 Z. Marić / 2:1 B. Klarić / 3:1 J. Klarić / 3:2 Z. Marić / 3:3 J. Eterović
Penali: 1:0 J. Klarić, golman obranio udarac J. Eterovića / 2:0 B. Klarić, 2:1 M. Marjanović / 3:1 L. Baković. Treći udarac Marinero nije ni izvodio jer se znao pobjednik.
Susret su počeli suci B. Botica i T. Buljan. U 15. minuti kod rezultata 1:0 sudac B. Botica je pokazao crveni karton i isključio Z. Marića (Marinero). Prigovaralo se sucu da je njegova odluka prestroga i revoltirani B. Botica odbio je nastaviti suditi, a s njim se solidarizirao i drugi sudac T. Buljan. Nakon 15-minutnog prekida, ekipe su se dogovorile da nastave utakmicu, ali da Z. Marić može igrati jer mu je crveni karton zamijenjen žutim. Ostatak I. poluvremena i II. poluvrijeme sudio je I. Ćulina.
Unatoč neobičnoj situaciji da su suci sami sebe isključili, da je ostatak utakmice odigrao isključeni pa pomilovani igrač i bio strijelac dva gola, da je veći dio utakmice sudio samo jedan sudac, treba priznati da je Big Blue/Ranč zasluženo pobjednik Bolske lige malog nogometa. (j.e.)

(98) objavljeno  25. 03. 18. u 212:00 h 

********************


alt


SPORT: DERBI ZAČELJA

U 21. kolu I. splitske malonogometne lige ovog ponedjeljka (26. ožujka) igraju 12. na tablici BOL (17 bodova i utakmica manje) i 14. na tablici STEFI (11 bodova). To je derbi začelja u kojem Bol mora pobijediti želi li mirno dočekati kraj prvenstva i zadržati prvoligaški status.
U prvom dijelu prvenstva ova dva kluba igrali su u VIII. kolu i Bol je pobijedio rezultatom 6:1.
Utakmica Bol – Stefi igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 16.55 sati. (j.e.)

(97) objavljeno  25. 03. 18. u 21:50 h 

********************


alt


DVD BOL U ZAGREBU

Ne idu bolski vatrogasci izvan Bola samo zbog intervencija. Ovog vikenda bili su u prijateljsku posjetu Zagrebu i to u petak na skupštini bratskog DVD-a Zagreb, a u subotu kod kolega DVD-a Kučilovina. Petak i nedjelju proveli su na putu.
U nedjelju navečer sretno su se vratili kući: (na slici slijeva) Domagoj Marinković, Stipe Marinković, Nikola Topalović i Goran Jekić.
Dok su oni bili odsutni, u Bolu su ostali dežurati Nikša Bjelobradić i Toma Stipičić.

(96) objavljeno  25. 03. 18. u 21:45 h 

********************


alt


alt


VEČERA ZBOG SREBRNIH MEDALJA

Uobičajeno se nedjeljom sastaju neki bolski maslinari na večeri, ali ovaj put je to bilo u povodu osvajanja srebrnih medalja na Noćnjaku u Vodicama, koje su za ekstra djevičansko ulje dobili Nikola Bodlović i Vojmir Cvitanić. Nije nam poznato kako se u tom društvu našao Toni Pešutić, možda kao stručnjak za pripremanje tatarskog bifteka u čemu mu je pomagao (?) Vojmir.

(95) objavljeno  25. 03. 18. u 21:40 h  


altnedjelja, 25. 03. 2018.     ********************


alt


alt


OTVOREN I HOTEL „BONACA“

Zbog skupa Zagrebačke pivovare otvoren je prošlog četvrtka hotel „Elaphusa“, ali samo privremeno, jer su tijekom subote ujutro gosti otišli i „Elaphusa“ nove goste očekuje tek pri kraju travnja kada u Bol dolaze gosti iz Slovenije. Za nove goste od subote je otvoren hotel „Bonaca“ i u hotelu će prve noći biti stotinjak gostiju. Za njih je spreman i bazen, a jedino, zbog vremenskih (ne)prilika, nisu uređeni svi tenis tereni.
Prvi dan rada u hotelu „Bonaca“ razlog je što su u hotel navratili prvi ljudi bolskog turizma: predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković, koji tu dužnost obavlja volonterski kao načelnik općine, te direktor Ureda TZO Markito Marinković koji je uručio cvijeće Ireni Šimunić, direktorici u „Bonaci“. (j.e.)

(94) objavljeno  24. 03. 18. u 22:05 h 

*********************


alt


PONOVNO RADI JAVNA RASVJETA

Nevrijeme koje je vladalo u Bolu u četvrtak navečer razlog je što je nekoliko ulica ostalo bez javne rasvjete. U Ulici Novi put već su navikli da se nakon jače bure ugasi javna rasvjeta, ali je dežurni električar u Grabovom ratu Jurica Kusanović imao posla i u nekoliko drugih ulica. U subotu navečer ponovno svijetli javna rasvjeta u ulicama Uz curicu, Ante Radića, Domovinskog rata i Ruđera Boškovića.
Za kvarove na javnoj rasvjeti potrebno je javiti u Grabov rata ili dežurnim električarima jer se jedino tako mogu pravovremeno ukloniti problemi i vratiti rasvjeta. (j.e.)

(93) objavljeno 24. 03. 18. u 22:00 h  


alt


subota, 24. 03. 2018.     ********************

alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Zadnje nedjelje u ožujku, počinje ljetno računanje vremena. Ove godine je to u nedjelju 25. ožujka kada se kazaljke na satu u 2 sata pomiču za jedan sat unaprijed. Zbog toga će se u nedjelju spavati jedan sat kraće.
Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila od nedjelje prestaje obveza vožnje danju s upaljenim svjetlima, ali izuzetak od tog pravila su mopedi i motocikli.
Ljetno računanje vremena ove godine završava zadnje nedjelje u listopadu kada se kazaljke vraćaju za jedan sat unatrag. (j.e.)

(92) objavljeno 23. 03. 18. u 22:30 h  

********************


alt


CVJETNICA, NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvod je u Veliki tjedan, spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem gdje ga je narod dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama.
Ove nedjelje, 25. ožujka, ispred Samostanske crkve, u 9.30 obavit će se blagoslov maslinovih grančica. Njima će se okititi u kući križ ili sveta slika i to će biti znak koji će nas podsjećati da ostanemo vjerni Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice.
U Župnoj crkvi tiha misa je u 11 sati i početak četrdeset satnog klanjanja. Isti dan, u nedjelju, u istoj crkvi u 19 sati je sveta misa, a zatim blagoslov s Presvetim. Na večernjoj misi će propovijedati don Toni Plenković, brački dekan i župnik Supetra. (j.e.)

(91) objavljeno  23. 03. 18. u 22:25 h 

********************


alt


NOVI TERMIN ZA SJEDNICU

Druga sjednica Općinskog vijeća, koju je predsjednik Matko Baković sazvao za ponedjeljak 26. ožujka, odgođena je za osam dana. Tovi termin je utorak 3. travnja u 19 sati.
Dnevnim redom je predviđena rasprava i donošenje odluke o završnom računu općine Bol za 2017. godinu, a vijećnici su za raspravu dobili financijski izvještaj prihoda i rashoda, dugovanja i potraživanja te popis sudskih sporova. Raspravljat će se o izvršenju programa održavanja i gradnji komunalne infrastrukture, a trebalo bi Vijeće donijeti odluku o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. Vijećnici će odlučivati i o kratkoročnom zaduženju općine, izmjenama i dopunama odluke o zabrani izvođenja radova u 2018. te o organizaciji i naplati parkiranja …

(90) objavljeno  23. 03. 18. u 22:20 h  


altpetak, 23. 03. 2018.     ********************


alt

Zagrebačka pivovara posebno je dekorirala ulaz u hotel "Elaphusa"


alt

Direktori u hotelu Elaphusa: Željan Jelavić (lijevo) i Vinko Martinić (desno)


OTVARAJU SE BOLSKI HOTELI

Nakon zimske pauze u četvrtak, 22. ožujka, hotel „Elaphusa“ je otvorio svoja vrata i primio prve goste u 2018. godini. U hotelu će na druženju biti 470 djelatnika Zagrebačke pivovare koji u Bolu ostaju do subote i nakon doručka se vraćaju kući.
Od subote, 24. ožujka za nove goste se otvara hotel „Bonaca“ također iz sastava Bluesun hotela.
Novu sezonu u „Elaphusi“ dočekuju sa nekim kadrovskim promjenama. Umjesto Ivane Kralj, koja je prešla u supetarski hotel „Velaris“, novi direktor hrane i pića sada je  Željan Jelavić, a direktor smještaja ostaje i dalje Vinko Martinić. (j.e.)

(89) objavljeno  22. 03. 18. u 21:45 h  

********************


alt


GRIPA NIJE MIMOIŠLA NI BOL

Prema izvještaju iz bolske ambulante, ove zime od gripe je oboljelo oko stotinjak Boljana. Najviše ih je bilo u Dječjem vrtiću Makli Princ, a bolovali su oni najmlađi ali i njihove tete. Gripa je u Bolu počela pred sam početak školskih praznika, pa je to razlog što nema mnogo oboljelih među školarcima.
- Gripa nije za sve bila bezazlena – saznali smo od dr. Vesne Tomić. – Bilo je i komplikacija. Neki su oboljeli i od upale pluća. Vrijeme epidemije je prošlo i sada se rijetki javljaju u našu ambulantu. (j.e.)

(88) objavljeno  22. 03. 18. u 21:40 h 

******************** 


alt


ROBOT KOJI HODA I PLEŠE

Zadnjih nekoliko tjedana robotička ekipa Osnovne škole Bol odlučila je uz pomoć mentorice Lucije Špacal i svestranog učitelja glazbene kulture Daniela Kelave kreirati svog robota i naučiti ga hodati i plesati. Pronašli su model robota, doradili ga i isprogramirali. Njihov Otto robot kreće se i pleše. Sve to ne bi bilo moguće bez vrijedne donacije Općine Bol - 3D printera. Koristili su ga za printanje svih potrebnih dijelova kako bi njihov robot dobio svoj finalni oblik.
Modeli isprintani 3D printerom svakako će pomoći mladoj ekipi bolskih robotičara u što boljoj i kvalitetnijoj pripremi za natjecanje RoboStart koje će se održati u Splitu 24. ožujka. Bolski robotičari natjecat će se u dvije kategorije: Robo Bowling i On stage.
Sve ovo je dobar trening i priprema za sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u Kanadi u lipnju ove godine – pročitali smo na portalu Osnovne škole Bol. (a.b.)

(87) objavljeno  22. 03. 18. u 21:35 h  

********************


alt


PROJEKT BUDUĆNOSTI NAŠEG ZDRAVLJA

Tema o kojoj su učenici Srednje škole Bol trebali više naučiti tijekom veljače za naš projekt, bila je DIJABETES.
Učenici su nešto više saznali o tome kako spriječiti nastanak dijabetesa, kako prepoznati simptome, te nešto o tipovima dijabetesa.
Izradili su dva digitalna plakata, jedan o dijabetesu, te jedan o zdravlju općenito.

- Također smo i uredili naš školski pano, da svi mogu saznati nešto više o dijabetesu i pozitivnim navikama vezanim za zdravlje kojih bi se trebalo pridržavati – izvijestile su na Petra Kokeza i Rovena Trivanović.

(86) objavljeno  22. 03. 18. u 21:30 h  

********************


alt


BLMN: MAJSTORICA U NEDJELJU

Majstorica, međusobni susret Marinera i ekipe Big Blue/Ranč, koji su na kraju prvenstva sakupili po 10 bodova, odlučit će o pobjedniku. Tako naime predviđaju propozicije natjecanja.
Susret Marinero – Big Blue/Ranč igra se na Poljani u nedjelju, 25. ožujka u 15 sati. (j.e.)

(85) objavljeno  22. 03. 18. u 21:25 h  

********************


alt


alt

Tijekom četvrtka navečer bura je oborila bor koji je zatvorio prolaz cestom Bol - Murvica kod kampa Matić-Jozić. Iste večeri intervenirao je Grabov rat


PONOVNO SNIJEG U BOLU

U četvrtak, 22. ožujka ponovno je u Bolu oko 21 sat zabijelilo. Počeo je sniježiti, a tako su najavili i meteorolozi. Diljem obale je zbog olujne i orkanske bure na snazi crveni alarm, što znači da bi udari vjetra mogli na trenutke dosezati i do 145 kilometara na sat.

(84) objavljeno 22. 03. 18. u 21:20 h  


alt

četvrtak, 22. 03. 2018.     ********************


alt

Faksimil članka objavljenog 21. ožujka u "Slobodnoj Dalmaciji"


alt


BICIKLIZAM: BOGATIJA TURISTIČKA PREDSEZONA

Biciklističku utrku Svjetskog kupa koja se organizira na Braču 5. svibnja, a čiji je start i cilj u Bolu, obogatit će turističku predsezonu otoka – smatra direktor TZO Bol Markito Marinković. Očekuje se oko 200 vozača iz 15 zemalja, a s njima dolaze članovi pratnje i obitelji. O tome smo kratko izvijestili sa press konferencije koja je u utorak održana u Splitu.
Neke detalje prenosimo iz „Slobodne Dalmacije“ koja o tom sportskom događaju opširno piše u sportskoj rubrici Tanja Gattin Zebić.
Biciklistička trka organizira se pod nazivom XCM Bluesun Epic, a radi se od najvećem mogućem rangu te vrste utrke na kojoj se skupljaju bodovi za odlazak na Europsko i Svjetsko prvenstvo.
Dvije godine ranije biciklistička trka se također organizirala na Braču, ali su start i cilj bili u Sutivanu. Ove i slijedeće dvije godine, to je ugovorom već definirano, to će se dešavati u Bolu.
- Staza je duga 110 kilometara i prolazi preko dvije trećine otoka, a 85 posto utrke vozi se po makadamu. Iz Bola se vozi prema istoku, do Selca, Sumartina, Povlja, Pučišća, pa do Vidove Gore, spušta se u uvalu Farska, te preko Murvice vraća u Bol – objašnjava Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza SDŽ.
Ukupno će biti tri trke. Veterani i amateri vozit će na stazi dugoj 50 kilometara, a Rotari klub Brač organizira humanitarnu utrku od 10 kilometara gdje će sudjelovati školarci iz Bola, a možda dođu i njihovi vršnjaci s Hvara. (j.e.)

(83) objavljeno  21. 03. 18. u 21:45 h  

********************


alt

Ima li u Bolu neprijavljenih vikendica?


PRIJAVE VIKENDICA DO 31. OŽUJKA!

Svake godine do 31. ožujka, sve pravne i fizičke osobe koje u Bolu imaju kuće za odmor (vikendice i apartmani), a obveznici su poreza na kuće za odmor, moraju se javiti Ispostavi Porezne uprave u Supetru radi utvrđivanja poreza za 2018. godinu. To su obvezni učiniti novi vlasnici, zatim svi oni koji imaju promjena u površini objekta od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. te vlasnici novoizgrađenih kuća. Tko to ne učini može očekivati kaznu od 2.000 do 25.000 kuna.
Obrasci za prijavu mogu se dobiti besplatno u Ispostavi Porezne uprave u Supetru.
Nije tajna da u mnogim mjestima, a Bol nije iznimka, ima onih koji ne prijavljuju svoje vikendice, ali ih redovno koriste pa čak i iznajmljuju. Malo je čudno da se za neke ne zna tko su vlasnici niti adresa stanovanja. Neki vlasnici pak žive u inozemstvu.
Porez na vikendice je prihod općine. (j.e.)

(82) objavljeno  21. 03. 18. u 21:40 h  

********************


alt

Srijeda, 21. ožujka u 17 sati: nema snijega, ali ima bure


STIGLO PROLJEĆE SA SNIJEGOM

Po vremenskim prilikama zima kao da još traje. Ni proljeće, čini se, nije kao što je nekad bilo. Stiglo nam je u utorak iza 17 sati, ali s njim jaka tzv. marčana bura i – snijeg. U srijedu ujutro je snijeg zalepršao i u Bolu, a prekrio je cestu koja vodi prema Supetru. Zbog jake bure u srijedu nije bilo katamarana ujutro za Split ni poslije podne iz Splita. Smirivanje vremena i porast temperature očekuje se tek nakon petka.
Prvog dana proljeća dan i noć traju jednako dugo. Nakon 93 dana, 21. lipnja u 12.07 sati, počinje ljeto. (j.e.)

(81) objavljeno  21. 03. 18. u 21:35  h

********************


OBAVIJEST

U Ulici Uz Ložu, do David ceste, radi se na ukopavanju električnih kabela koji su sada išli zračnim putem. Radove izvodi "Elektrodalmacija" ali je moguće da u četvrtak 22. ožujka tijekom jutra bude zastoja u prometu osobnih vozila.

"Elektrodalmacija" moli za strpljenje i razumijevanje!


********************


alt

srijeda, 21. 03. 2018.     ********************


alt

Izjava direktora TZO Markita Marinkovića za TV gledatelje (foto: đ. eterović/tzo)


BICIKLISTIČKA UTRKA 5. SVIBNJA

Na konferenciji za novinare koja je održana u utorak u hotelu Park u Splitu, Denis Špadina predsjednik biciklističkog saveza SDŽ, Markito Marinković, direktor TZO Bol, Dino Sokol, izvršni direktor hotela "Zlatni rat" i Joško Stella, direktor TZ SDŽ,  predstavili su utrku XCM Bluesun Epic Bol Croatia, koja se prvi put ove godine održava u Bolu, 5. svibnja. Utrka će se bodovati za svjetski kup, a vozit će se na čak 2/3 biciklističkih staza  otoka Brača. Očekuje se oko 200 sudionika sa svojim obiteljima. (đ.e.)

(80) objavljeno  20. 03. 18. u 21:10 h 

********************


alt

Nova oprema postavljena je na krovu hotela "Kaštil"


„KAŠTIL“ SE PRIPREMA ZA SEZONU

Sve je obavljeno i prije nego se računalo. Od 6.30 zatvoren je u utorak promet rivom jer je ispred hotela „Kaštil“ došla specijalna dizalica kojom su sa krova hotela skinuta stara i postavljena veća i jača tzv. dizalica topline. Zahvaljujući stručnim radnicima, ali i povoljnim vremenskim uvjetima, sve je bilo gotovo do podneva kada su rivom mogli prometovati vozila sa i bez dozvole.
Za sada se vjeruje da će sve biti spremno za otvaranje hotela i dolazak prvih gostiju 20. travnja. (j.e.)

(79) objavljeno  20. 03. 18. u 21:05 h 

********************


alt


USKRSNICE U UTORAK I SRIJEDU

Bolski će umirovljenici, iz općinskog proračuna, i ove godine za Uskrs dobiti po 200 kuna. Korisnici osobnih invalidnina dobit će po 1.000 kuna, a Boljani koji su u domu po 500 kuna.
Isplate su idućeg tjedna, u utorak i srijedu, 27. i 28. ožujka, na općinskoj blagajni, od 9 do 13 sati.
Kod isplate treba predočiti osobnu iskaznicu, OIB i dokument kojim se dokazuje da primaju mirovinu. (j.e.)

(78) objavljeno  20. 03. 18. u 21:00 h 


altutorak, 20. 03. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


BLAGDAN I FJERA U PODBARJU

Podosta je vjernika došlo u ponedjeljak na svečanu misu u Podbarje, te za sve nije bilo mjesta u crkvici Sv. Josipa. Misno slavlje predvodio je o. Damir Šokić, starješina bolskog samostana dominikanaca uz asistenciju o. Ive Plenkovića.
Kako je blagdan sv. Josipa ujedno i fjera u Podbarju, obitelj Cvitanić Bilić pozvala je, po običaju, u svoj dom na domjenak. Bračni par, Željana i Jakša, iskazali su se kao darežljivi i uslužni domaćini. (j.e.)

(77) objavljeno  19. 03. 18. u 21:05 h  

********************


alt

Prošlogodišnji blagoslov maslinovih grančica


BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Iduće nedjelje, na Cvjetnicu, blagoslov maslinovih grančica bit će u 9.30 sati ispred Samostanske crkve. Nakon blagoslova slijedi svečana sveta misa.
U Župnoj crkvi, u 11 sati je tiha misa i početak klanjanja, a u 19 sati je sveta misa i blagoslov s Presvetim. Na večernjoj misi će propovijedati don Toni Plenković. (j.e.)

(76) objavljeno  19. 03. 18. u 21:00 h 

********************


alt


SPORT: TRI AUTOGOLA

Utakmica XX. kola I. splitske lige malog nogometa, odigrane 19. ožujka u Splitu: Bol – Hercegovac 2:7 (0:2).
Semafor: 10.28 min 0:1 (autogol), 12.37 min 0:2, 17.48 min 0:3, 18.59 min 1:3 T. Mikulić, 23.22 min 1:4, 23.58 min 2:4 B. Botica, 24.50 min 2:5 (ag), 26.16 min 2:6 (ag), 29.51 min 2:7.
Trener P. Malvasija imao je na raspolaganju 9 igrača, ali Boljani nisu uspjeli osvojiti nove bodove. Čak su postigli tri gola u vlastitu mrežu (autogolovi). Svaki poraz nije ugodan, ali bodove treba tražiti u izravnim susretima s ekipama koje se bore za opstanak. (foto: jakša sabbioncello)

(75) objavljeno 19. 03. 18. u 20:55 h   

alt
ponedjeljak, 19. 03. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA

Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.
Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Kršćani slave Josipa, Marijinog zaručnika i Isusova poočima kao sveca i kao Božjeg odabranika, kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje.
Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.
*****
Crkvica Sv. Josipa sagrađena je 1719. godine u Podbarju. U njoj će se, ovog  ponedjeljak, 19. ožujka služiti sveta misa s početkom u 9 sati. Nakon mise će se nastaviti druženje u obitelji Cvitanić Bilić. Na blagdan Sv. Josipa od davnina je u Podbarju bila – fjera.

(74) objavljeno  18. 03. 18. u 21:45 h 

********************


alt


NEMA VIŠE POPUSTA?

Proteklih devet vikenda, od 19. siječnja do 18. ožujka, mogao se koristiti popust od 20 posto za prijevoz osoba ali i vozila na svim državnim trajektnim linijama. Taj popust nije vrijedio za otočane koji koriste otočne iskaznice.
Nakon 18. ožujka taj popust više ne vrijedi iako postoji mogućnost da se s popustom nastavi barem do kraja svibnja. Naime, Agencija za obalni linijski pomorski promet u najavi ovih popusta objavila je: „po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima, razmotrit će se mogućnost daljnje primjene nižih cijena u dane vikenda u izvansezonskom razdoblju uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt“. (j.e.)

(73) objavljeno  18. 03. 18. u 21:40 h 

********************


alt


ZATVARA SE RIVA

Već smo jednom objavili, a sada ponavljamo: u utorak (20. ožujka) za promet vozila bit će cijeli dan zatvorena riva pored hotela „Kaštil“. Razlog je montaža opreme na krovu hotela zbog čega je angažirana 50-tonska dizalica iz Splita.

(72) objavljeno  18. 03. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OD NEDJELJE: LJETNO VRIJEME

Još šest dana vrijedi zimsko računanje vremena, a u nedjelju 25. ožujka u 2 sata trebalo bi kazaljke na satu pomaknuti sat unaprijed – na 3 sata. Time počinje ljetno računanje vremena, a kazaljke ćemo ponovo vratiti na zimsko vrijeme zadnje nedjelje u listopadu.
Zbog pomicanja kazaljki sat unaprijed, u noći od subote na nedjelju, spavat ćemo sat vremena manje.
Od nedjelje prestaje obveza upaljenih svjetala na automobilima tijekom dana. (j.e.)

(71) objavljeno  18. 03. 18. u 21:30 h 

********************


alt


SPORT: NOVI ISPIT ZA BOLJANE

Trenutno 11. na tablici MNK BOL (17 bodova) ovog ponedjeljka igra susret protiv 5. na tablici ekipe HERCEGOVAC (29). Bitno je osvojiti nove bodove, ali su za Boljane mnogo važniji susreti protiv onih iz donjeg dijela tablice.
MNK Bol se ipak nada povoljnom rezultatu. U prvom dijelu prvenstva, u VII. kolu odigranom 6. studenoga pobijedili su sa uvjerljivih 4:0.
Utakmica Bol – Hercegovac igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 17.55 sati. (j.e.)

(70) objavljeno  18. 03. 18. u 21:25 h   


alt

nedjelja, 18. 03. 2018.     ********************


alt


alt


alt


UNATOČ KIŠI - USPJEŠAN KRIŽNI PUT

Nekoliko stotina vjernika iz Hvarsko-bračko-viške biskupije sudjelovalo je na Biskupijskom križnom putu koje je ove godine organizirano na Braču. Okupljanje je bilo u petak u Postirima gdje je u mjesnoj crkvi održano molitveno bdijenja, a zatim se u procesiji sa svijećama krenulo prema crkvici Sv. Josipa.
U subotu se iz Gornjeg Humca preko Pražnica krenulo prema Pučišćima, prepješačivši  19 kilometara križnog puta. Sudionicima nije smetala ni povremena kišica, a oduševljeni su srdačnim gostoprimstvom svojih domaćina. Posebno ih dojmilo pripremljeni kolači. U Pražnicama 150, a u Gornjem Humcu 70 raznih vrsta. Na ručku su bili u Pučišćima, a nakon večernje mise autobusima i vlastitim automobilima krenuli su svojim kućama.
Višani su autobusom došli u Supetar odakle su trajektom krenuli prema Splitu, a zatim drugim trajektom u 21 sat za Vis. Boljani su s Hvaranima autobusom došli u Bol, a u 20.30 su Hvarani prevezeni brodom „Frane Bol“ u Jelsu. (foto: darija marinković)

(69) objavljeno  17. 03. 18. u 21:35 h  

********************


alt

Maslinari na sastanku Noćnjaka u Vodicama


MASLINARI: DVIJE MEDALJE BOLJANIMA

Od 35 brončanih medalja koje su dodijeljene na Noćnjaku, međunarodnom natjecanju maslinara i uljara održanom u Vodicama, dvije dolaze u Bol. Dobili su ih OPG Nikola Bodlović za sortu levantinka i OPG Leo Cvitanić za sljubljenu sortu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, organizator Noćnjaka,  podsjetio je kako je na prvom Noćnjaku prije 20 godina bilo prijavljenih samo 70 uzoraka, a na ovom jubilarnom brojka se popela na rekordnih 440 uzoraka otvorenih ulja i pakovina ulja te još 45 proizvoda od maslina iz svih maslinarskih regija Hrvatske.
On je istaknuo i zadovoljstvo činjenicom da na Noćnjaku iz godine u godine sve više sudjeluje maslinara iz susjednih zemalja - Italije, Slovenije, BIH-a i Crne Gore. (j.e.)

(68) objavljeno  17. ožujka 18. u 21:30 h  

********************


alt

Jugo u Bolu, u subotu 17. ožujka (foto: ivana radić)


DOLAZI NOVO ZAHLAĐENJE?

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u većem dijelu zemlje, u popodnevnim satima subotu je obilježila izražena promjena vremena. Očekuju se obilne oborine, s kojima i porast vodostaja, te osjetno zahladnjenje zbog kojeg će ponovno ponegdje na snazi biti zimski uvjeti. S juga će stizati zrak bogat vlagom, a sa sjevera će se spuštati hladan zrak. 
Jako, na udare i olujno jugo polako će okretati na zapadni, a zatim sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, a najviša dnevna između 13 i 16 stupnjeva.
U nedjelju će ipak kiše biti manje, posebice na sjeveru, a bit će i duljih sunčanih razdoblja. Početak tjedna bit će i dalje promjenljiv, pri čemu će oborine biti češće u ponedjeljak kada na sjevernome dijelu može biti i susnježice i snijega uz jaku, ponegdje i olujnu buru. Temperatura u znatnijem padu, najprije na sjeveru, a zatim u utorak i u Dalmaciji.

(67) objavljeno  17. 03. 18. u 21:25 h  

*******************


alt


alt


BLMN: IGRA SE MAJSTORICA

Utakmica Bolske lige malog nogometa, odigrana u subotu, 17. ožujka na Poljani: Marinero – Ferali by Grabov rat 5:3 (5:1).
Suci: B. Klarić i Z. Buktenica
Semafor: 1:0 T. Šeparović, 2:0 V. Trutanić, 3:0 T. Mikulić, 4:0 J. Eterović, 5:0 V. Trutanić, 5:1 T. Buljan, 5:2 A. Bačić, 5:3 T. Buljan
U otvorenoj igri Marinero je još u I. poluvremenu osigurao pobjedu, a onda su Ferali uspjeli ublažiti poraz. Po prikazanoj igri bila je to izjednačena utakmica u kojoj ekipa Ferali nije iskoristila prilike za još neki pogodak.
Ovom pobjedom Marinero se izjednačio s bodovima sa Big Blue/Ranč pa će njihov međusobni susret (majstorica) odlučiti o prvaku. Taj će se susret odigrati, pretpostavljamo, sljedeće subote, a nakon utakmice uručit će se pokal pobjedniku. (j.e.)

(66) objavljeno  17. 03. 18. u 21:20 h   


alt
subota, 17. 03. 2018.     ********************


alt

Molitveno bdijenje u Postirima (foto: d. marinković)


alt

Procesija sa svijećama pred crkvicom Sv. Josipa (foto: d.m.)


BISKUPIJSKI KRIŽNI PUT NA BRAČU

U petak su vjernici s Brača, Hvara i Visa došli u Postira na Biskupijski križni put. U 20 sati počelo je molitveno bdijenje i zatim procesija sa svijećama do crkvice Sv. Josipa. Večernja procesija je protekla u povoljnim vremenskim uvjetima.  Iz Bola je najmanje pedesetak vjernika, a brodom „Frane“ ih je predvečer došlo u Bol s Hvara njih osamdesetak.
U subotu križni put kreće, nakon doručka, u 8 sati od Gornjeg Humca, preko Pražnica do Pučišća. (j.e.)

(65) objavljeno  16. 03. 18. u 22:55 h  

********************


alt


alt


MISA I FJERA U PODBARJU

Na blagdan sv. Josipa, u ponedjeljak, misa je u 9 sati u istoimenoj crkvici u Podbarju. Taj dan je i fjera u Podbarju, a svi koji dođu na misu gosti su obitelji Cvitanić-Bilić.
U crkvici sv. Josipa mise se održavaju dva puta godišnje: 19. ožujka i 1. svibnja. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 03. 18. u 22:50 h 

********************


alt


KAMENE STEPENICE NA LOŽI

Već se može vidjeti kako će izgledati južni prilaz Loži, od gotičkog dvorca do crkvice Sv. Ante. Radnici tvrtke Ufo-Bianco iz Selaca počeli su sa oblaganjem kamenom stepenice i podeste. Bit će to sasvim sigurno reprezentativni prilaz Loži, a tek za većih kiša znat će se koliko je funkcionalan. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 03. 18. u 22:45 h  

********************


alt


JANJETINA ZA USKRS

Nakon strogog posta na Veliki petak, kada se jedu nemasna jela, na Uskrs se u krugu obitelji blaguje obilno. Što će se naći na uskrsnom blagdanskom stolu, ovisi o tome radi li se o kontinentalnoj Hrvatskoj, Primorju ili pak Dalmaciji. Juha je obavezna, glavno jelo obično je pečenje s puno priloga i svježim salatama. Na moru je to bijela riba, zubatac ili kovač (šanpjer).
Ipak, tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima, pa i kod nas na Braču, na Uskrs za ručak priprema pečena janjetina, uz koju se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk. Obilni uskrsni ručak pamti se i po desertu. Raskošna torta od čokolade ili oraha, te neizostavno kolači od dizanog tijesta, sirnica ili pinca.
Na našem portalu mogli ste pročitati zanimljivu ponudu: prošle godine, ali i ove, za Uskrs, Miko Eterović Šala iz Gornjeg Humca prodaje domaću janjetinu po cijeni od 70 kuna za kilogram. Za sve informacije treba nazvati 091 945 8529.

(62) objavljeno  16. 03. 18. u 22:40 h  


altpetak, 16. 03. 2018.     ********************


alt

Po povratku bolskih osnovaca uvijek im se organizira dobrodošlica - s razlogom


USPJEŠNI NASTUPI NA NATJECANJIMA

Učenici Osnovne škole Bol i njihovi mentori – kako piše na školskom portalu -  i ove su godine uspješno sudjelovali na školskim i županijskim natjecanjima iz raznih predmeta.
Tehnička kultura: mentorica Lucija Špacal
Leon Lisičar (VII. razred) bio je prvi na županijskom natjecanju iz kategorije robotika te će sudjelovati na državnom natjecanju u Poreču od 9. do 12. travnja.

Matematika: mentori Branka Šesnić za IV. razred  i Ivan Budimir.
U županiji je na školskim natjecanjima sudjelovalo 709 učenika 4. razreda. Na županijsko natjecanje je pozvano njih 65. Nina Lisičar bila je 25., a Mlado Matej Karmelić šesti. Iz VII. razreda na županijsko natjecanje je bio pozvan i Leon Lisičar.

Hrvatski jezik: mentorica Dražana Delimar Kvaternik
Iz bolske je škole na natjecanju sudjelovala Lucija Ivičić (VII. razred) i osvojila 8. mjesto. Na županijsko natjecanje pozvano je 39 učenika iz 26 škola županije.

Geografija: mentorica Petra Kokeza
Na županijsko natjecanju Leon Lisičar je bio 23. od 42 pozvanih, a Ivo Petrić je bio 20. od 40 pozvanih.

Kemija: mentorica Katarina Carević
Od 169 učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima, njih 26 pozvano je na županijsko natjecanje. Među njima i Leon Lisičar koji je osvojio 20. mjesto.

Povijest: mentor Milan Škrbić
Na županijsko natjecanje pozvan je Fabijan Tomić (VIII. razred).

Engleski jezik - posebno natjecanje HIPPO: mentorica Zdravka Koljatić
U velikoj konkurenciji među čak 22.155 prijavljenih učenika iz 27 država troje naših osnovaca, Leon Lisičar (Hippo 3), Hana Šesnić (Hippo 2 ) i Tia Živković (Hippo 1) se plasiralo na Državno polufinale koje će se održati u Splitu 24. ožujka 2018.

(61) objavljeno 15. 03. 18. u 20:25 h  

********************


alt

Trajekt "Cres" koji trenutno plovi na liniji Sumartin - Makarska - Sumartin


IZ SUMARTINA NOVA SATNICA

Od ovoga petka (16. ožujka) – prema obavijesti iz „Jadrolinije“ – prvi trajekt iz Sumartina prema Makarskoj polazi u 8 sati, dva sata kasnije nego do sada. Drugi polazak je u 11.15 (do sada u 11 sati), a treći u 17.30 (do sada u 15.30).
Polasci nedjeljom i praznikom iz Sumartina ostaju po ranije objavljenom redu plovidbe: u 8.00, 11.00 i 18.00 sati. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 03. 18. u 20:20 h 

********************


alt


BLMN: ODLUKA ILI MAJSTORICA?

Zadnja utakmica u Bolskoj ligi malog nogometa (BLMN) igra se ove subote, 17. ožujka jer su za nedjelju loše vremenske prognoze. Na Poljani će u 15 sati igrati Marinero i Ferali by Grabov rat. Pobijedi li Marinero o prvaku odlučivat će majstorica, međusobni susret Marinera i Big Blue/Ranč koji bi imali po 10 bodova.
Pobijedi li ekipa Ferali by Grabov rat, oni će biti drugi, a Big Blue/Ranč prvaci u BLMN.
Posljednji susret sigurno će biti interesantan za gledatelje, a prognoza je da u subotu poslije podne neće biti kiše. (j.e.)

(59) objavljeno  15. 03. 18. u 20:15 h  

alt
četvrtak, 15. 03. 2018.     ********************


alt


MASLINARI IDU PO MEDALJE

Na ocjenjivanje je pristiglo 440 uzoraka maslinovog ulja i 45 proizvoda od masline. Stručno povjerenstvo priopćit će svoje odluke i imena dobitnika medalja u petak i subotu na Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslina i ulja koja se organizira u Vodicama. Tijekom četvrtka iz Bola će u Vodice otputovati i nekoliko ovdašnjih maslinara, a sigurno je zaprimljen i poveći broj uzoraka koji su poslali Bolski maslinari.
Ove godine je jubilarni susret maslinara, 20-i po redu, koji se održava od 15. do 18. ožujka. Na ovim skupovima se organiziraju stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, izložbe maslinovih ulja i proizvoda od maslina … (j.e.)

(58) objavljeno  14. 03. 18. u 21:05 h  

********************


alt


GRADI SE DJEČJI PARK

Uskoro će, nekadašnja šumica ispred Doma za starije osobe u Ulici Hrvatskog preporoda, dobiti novi izgled i sadržaje. Tvrtka „Građenje“ za 1,3 milijuna kuna treba urediti park prvenstveno za djecu, ali i za stanare obližnjeg Doma.
Dječji park radi se kao zamjena za onaj na lokaciji bivše „fabrike“ gdje od jeseni počinje izgradnja nove luke. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 03. 18. u 21:00 h  

********************


alt


ZATVARA SE RIVA ZA PROMET!

Ima li svrhe obavještavati širu javnost da će u četvrtak od 8 sati ispred hotela „Kaštil“, zbog iskopa, biti onemogućen promet vozilima? Zna se da je, prema prometnim znakovima, rivom inače zabranjen promet vozilima, osim onima s dozvolom. Da nema onih koji se mnogo ne obaziru na prometnu signalizaciju, ne bi trebalo ni ove obavijesti, a pretpostavljamo da će upravo oni u četvrtak biti najglasniji u prosvjedima.
Već se zna da će i 20. ožujka (utorak) biti obustavljen promet rivom jer dolazi 50-tonska dizalica zbog montaže opreme na krovu hotela „Kaštil“. (j.e.)

(56) objavljeno  14. 03. 18. u 20:55 h   

alt


srijeda, 14. 03. 2018.      ********************


alt


SLAB INTERES ZA POMOĆ U KUĆI

Na Javni poziv zainteresiranima za pomoć u kući, do 9. ožujka, u prostorije Općine Bol javilo se svega petero. Da bi se realizirala ova ponuda trebalo bi biti barem deset zainteresiranih za korištenje usluga gerontodomaćica. To su osobe koje bi starijim ljudima dostavljale namirnice, lijekove, pomagali u pripremanju obroka u kućanstvima korisnika, ali i u pružanju podrške kroz razgovor i druženje. (j.e.)

(55) objavljeno  13. 03. 18. u 21:10 h 

********************


alt


POZIV IZ UREDA TZO

Turistička zajednica i za ovu sezonu priprema izdavanje nekoliko informativnih publikacija za goste i to na hrvatskom, njemačkom, engleskom, slovenskom i talijanskom jeziku. U sredini knjižice BOL INFO nalaze se tzv. žute stranice na kojima su važniji telefoni, nazivi restorana, pizzeria, hotela, putničkih agencija, trgovina, caffe barova …
Zbog točnosti podataka, jer svake godine ima nekih izmjena i dopuna, iz Ureda Turističke zajednice mole sve one koji imaju nekih promjena da im se jave do 10. travnja jer 15. travnja knjižice idu u tisak. Objava podataka je besplatna, ali zainteresirani u tim knjižicama mogu objaviti i promidžbeni oglas.

(54) objavljeno  13. 03. 18. u 21:05 h  

altutorak, 13. 03. 2018.     ********************


alt


IZBORNA SKUPŠTINA TZO BOL

Na prvoj, izbornoj sjednici, potvrđen je četverogodišnji mandat za 19 članova Skupštine Turističke zajednice Općine Bol: Dinko Karninčić, Miro Karmelić, Đurđica Šeparović, Božena Filipić, Ivana Selak, Fanika Serventi, Matko Baković i Tonči Buljan (svi delegati iz Zlatnog rata d.d.), Zoran Milosavljević, Zdravka Marinković i Karin Dubravčić (Gruber d.o.o.), Kristijan Džamonja (Džamonja d.o.o.), Stanko Kvesić, Jakov Okmažić, Pero Eterović, Nikola Mrđen, Jakša Marinković Tomić i Pero Šošić (privatni iznajmljivači) te po funkciji načelnika općine Tihomir Marinković, predsjednik Skupštine.
Skupštinari su izabrali i 9 članova Turističkog vijeća: Tihomir Marinković (predsjednik), Vinko Martinić, Zdenka Petek, Frane Žuvić i Dino Sokol (svi Zlatni rat d.d.), Alfred Hacki (Gruber d.o.o.) te Krešimir Okmažić, Stanko Kvesić i Pero Šošić (privatni iznajmljivači).
U Nadzornom odboru su izabrani Pero Kraljević i Željana Cvitanić dok trećeg člana određuje TZ SDŽ.
Predstavnik TZO Bol u Skupštini  TZ SDŽ bit će Tihomir Marinković.
Dinko Karninčić i Zdravka Marinković u diskusiji su smatrali da je osim hotelijera i privatnih iznajmljivača trebalo biti i drugih sudionika koji sudjeluju u turističkoj ponudi Bola. Međutim, Statutom i zakonom predviđeno je da se u radu Skupštine biraju članovi prema uplatama članarine i boravišne pristojbe.
Radna sjednica Skupštine održat će se sredinom travnja. Predsjednik Skupštine Tihomir Marinković savjetovao je članovima da predlože za dnevni red teme koje smatraju da su aktualne u pripremi za novu sezonu. Predsjednik je najavio i informaciju o problemima sa vodoopskrbom ne samo Bola, već i cijelog Brača, ali i otoka  koji su vezani na podmorski cjevovod kojim voda dolazi sa Cetine. (j.e.)

(53) objavljeno  12. 03. 18. u 21:00 h   

********************


alt

Drugi od ukupno tri gola koja je postigao Matej Bodlović


SPORT: VAŽNA I ZASLUŽENA POBJEDA

U 19. kolu Boljani su došli do pete pobjede, veoma značajne u nastojanju da zadrže prvoligaški status: BOL – GRM I TUNJ 7:5 (1:3). Utakmica je u ponedjeljak odigrana u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 11.45 min 0:1 / 12.22 min 0:2 / 14.18 min 0:3 / 14.39 min 1:3 M. Marinović /  17.52 min 1:4 / 20:27 min 2:4 B. Botica / 20:46 3:4 M. Bodlović / 22.44 min 4:4 B. Botica / 24.08  4:5 / 27.08 min 5:5 M. Bodlović / 28.09 min 6:5 M. Marinović / 29.12 min 7:5 M. Bodlović.
U prvom poluvremenu nije za Boljane izgledalo nimalo dobro. Gosti su poveli 3:0, a u posljednjoj minuti uspjelo je Marku Marinoviću smanjiti na 3:1. U drugom poluvremenu, bilo je mnogo neizvjesnosti, ali boljom igrom Bol je došao do tri važna boda. Gosti su imali vodstvo 4:1, a u 25. minuti vodili su i sa 5:4. Golovima Boška Botice (2), Mateja Bodlovića (3) i još jednim Marka Marinovića u II. poluvremenu slavili su Boljani za konačnih 7:5. (j.e. – foto: j. sabbioncello)

(52) objavljeno  12. 03. 18. u 20:50 h  

********************


alt


alt


CVIJEĆE I U UTORAK

Prošle godine u ovo vrijeme na bolskom pazaru su ponuđene na prodaju sadnice cvijeća. U ponedjeljak je veći dio kupljen i odnesen kućama, ali će se prodaja nastaviti i u utorak. Isti prodavač, koji cvijeće donosi iz vlastitih staklenika, ponovo dolazi u Bol početkom travnja. (j.e.)

(51) objavljeno  12. 03. 18. u 20:45 h   


alt
ponedjeljak, 12. 03. 2018.     ********************

alt

Stabla su posjećena i zapaljena


alt

Pauza zbog marende: kruh, salama, pivo ....


alt

Stigao je i načelnik Tihomir Marinković (u razgovoru sa zapovjednikom i predsjednikom DVD-a)


alt

Čišćenje ulice nakon radova


alt

Za ručak će se pripremiti kobasice na gradele


VATROGASNI DOM: POČELO JE …

Za DVD Bol datum 11. ožujka bit će upisan u povijest društva. Nakon višegodišnjeg planiranja počelo se nešto konkretno i raditi na lokaciji koja je predviđena vatrogascima za novi Dom. Na Staroj cesti, južno od kampa Kito, tridesetak članova DVD-a uklonilo je stabla sa dijela terena gdje će do ljeta biti iskopan podrumski dio, a izgradnja će se nastaviti nakon turističke sezone.
U podrumskom dijelu predviđeni su prostori za skladišta Grabovog rata.
Na teren je, u posjetu članovima DVD-a, došao i načelnik Tihomir Marinković, direktor TZO Bol Markito Marinković, a vlasnik kafića Big Blue Tomaž Garbajs donio im je piće … (j.e.)

(50) objavljeno 11. 03. 18. u 21:15 h 

********************


alt


alt


BLMN: UVJERLJIVA POBJEDA

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) odigrana 11. ožujka na Poljani: BIG BLUE/RANČ – FERALI BY GRABOV RAT 7:2 (3:0). Suci: T. Mikulić i J. Eterović.
Semafor: 1:0 B. Klarić, 2:0 B. Klarić, 3:0 J. Klarić, 4:0 N. Topalović, 5:0 J. Klarić, 5:1 I. Kraljević, 5:2 N. Bodlović, 6:2 D. Čamber (ag), 7:2 B. Klarić.
Odluka o novom prvaku možda će se znati iduće nedjelje. Tada će igrati Marinero i Ferali by Grabov rat. Trenutno je u vodstvu Big Blue/Ranč sa 10 bodova, a u slučaju pobjede Marinero bi imao isti broj bodova. Tada bi njihov međusobni susret, druge nedjelje, odlučio o prvaku. Ne uspije li Marinero pobijediti Ferale tada Big Blue/Ranč može slaviti. (j.e.)

(49) objavljeno 11. 03. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: VAŽNA UTAKMICA ZA BOLJANE

Ovog ponedjeljaka (12. ožujka) nakon dvotjedne pauze nastavlja se natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. U 19. kolu u dvorani SC Gripe u Splitu igrat će BOL i GRM I TUNJ. Početak susreta je u 17.55 sati.
Bol je trenutno na tablici na 13-om mjestu sa 14 bodova, ali i utakmicom manje. Grm i Tunj ima četiri boda više i 10-i je na tablici. Za Boljane je ovo važna utakmica i svaki bod im je potreba posebno u susretima s direktnim rivalima za opstanak u društvu najboljih.
U VI. kolu, 23. listopada, njihov međusobni susret završio je pobjedom Grm i tunj rezultatom 6:1. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 03. 18. u 21:05 h  altnedjelja, 11. 03. 2018.     ********************


alt


TKO JE TRAŽIO POMOĆ?

Tko prati vijesti ili oglase na našem portalu mogao je proteklih dana pročitati i tri zanimljive ponude. Već je za neke kasno, jer je prošao rok (26. veljače) za prijavu manifestacija kako bi od Turističke zajednice dobili potrebna sredstva kojima bi to financirati. TZO Bol je za tu namjenu rezervirala 100 tisuća kuna.
Drugu su mogućno neki možda i iskoristili. Do 9. Ožujka trebalo se javiti u Ured Općine i zatražiti uslugu gerontodomaćice za njegu samaca, bolesnih i starijih. Koliko ih se javilo saznat ćemo idućeg tjedna kada pristignu i zahtjevi poslati poštom.
Za srednjoškolce i studente natječaj je još otvoren do 15. ožujka. Ovisno o uspjehu mladi školarci i studenti imaju pravo na jednokratnu, bespovratnu novčanu pomoć. Opširnije je napisano u rubrici Obavijesti i oglasi.(j.e.)

(47) objavljeno  10. 03. 18. u 21:50 h  

********************


alt


ZIME VIŠE NEMA, VRIJEME JE ZA SADNJU CVIJEĆA

Pretpostavljamo da je gotovo sa hladnim zimskim danima. Uskoro će i proljeće i mnoge to vesele kako će svoje okućnice i balkone ukrasiti raznobojnim cvijećem. Nakon godinu dana u Bol u ponedjeljak, 12. ožujka, stiže cvjećar koji nam donosi pregršt lijepih  raznobojnih sadnica.
Prošle godine isti je cvjećar dolazio četiri puta i sve rasprodao. To može biti dokaz da je zadovoljan prodajom i interesom, a Boljani kvalitetom ponude.
Prodaja cvjetnih sadnica bit će na bolskoj tržnici u ponedjeljak od 9 sati. (j.e.)

(46) objavljeno  10. 03. 18. u 21:45 h  


altsubota, 10. 03. 2018.     ********************


alt

Biskup Slobodan Štambuk u hvarskoj katedrali 9. ožujka (foto: IKA)


ZAHVALA BISKUPA ŠTAMBUKA

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, čiju je molbu za odreknućem prihvatio papa Franjo imenovavši mons. dr. Petra Palića novim biskupom trootočke biskupije, uputio je u petak (9. ožujka) u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, prigodnu poruku zahvale svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima mjesne Crkve kojom je predsjedao od 1989. godine. Zahvalu je uputio nakon što je pročitao odluku pape Franje o imenovanju novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa.
„Želim rado zahvaliti svima koji su me kroz moj dvadesetsedmogodišnji biskupski život pratili svojom dobrotom, pomaganjem i nastojanjem da budu pri ruci kad je bilo potrebno. Nadam se i očekujem da će se Hvar pokazati kako treba i prilikom skorašnjega biskupskoga ređenja", rekao je, uz ostalo, vidno dirnut biskup Štambuk, najavivši da će biskupsko ređenje biti početkom svibnja. Obraćajući se dijecezanskim svećenicima, poručio im je: „Braći svećenicima, uz moj osobiti pozdrav, želim da brata Petra prime s ljubavlju, s puno takta i ljudskoga zdravoga pristupa. To isto očekujem i od cijele biskupije".
Poslije objave imenovanja novoga hvarskoga biskupa, dijecezanski svećenici zahvalili su pojedinačno mons. Štambuku na suradnji kroz njegovu višegodišnu biskupsku službu. U hvarskoj katedrali bolsku župu predstavljao je padre Ivo Plenković.
Mons. Petar Palić bit će 56. biskup u povijesti Hvarsko-bračko-viške biskupije koja je osnovana u 12. stoljeću. U njezinoj dosadašnjoj povijesti dvojica biskupa bili su i kardinali, a nekoliko njih i naslovni nadbiskupi. U povijesti mjesne Crkve šestorica biskupa bili su ujedno i dominikanci, a posljednji je mons. Celestin Bezmalinović kojega je naslijedio mons. Slobodan Štambuk. (IKA)

(45) objavljeno  09. 03. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Sudionici križnog puta trebaju biti u Postirima u petak, 16. ožujka (foto: visitbrac)


PRIJAVE ZA KRIŽNI PUT PO BRAČU

Zadnji dan prijava za sudjelovanje na Biskupijskom križnom putu je ove nedjelje 11. ožujka. Zainteresirani se trebaju javiti u Župni ured ili Samostansku crkvu.
Biskupijski križni put ove se godine organizira na Braču. Sastanak je 16. ožujka (petak) u Postirima gdje će u 20 sati biti molitveno bdijenje i procesija sa svijećama do zavjetne crkve Sv. Josipa.
Sutradan, u subotu 17. ožujka, je križni put od 8 sati koji vodi prema Gornjem Humcu, Pražnicama i Pučišćima. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 03. 18. u 21:55 h 

********************


alt


VIŠE U ŽUPANIJI, MANJE NA BRAČU

U prva dva mjeseca ove godine – u siječnju i veljači – u našoj je županiji došlo 42.102 gosta (+12 posto u odnosu na isti period 2017.) koji su ostvarili 131.433 noćenja (+10 posto). Domaćih gostiju je bilo 17.884 (40 posto), a inozemnih 24.218 (60 posto). Najbrojniji su bili, kod stranaca, gosti iz Republike Koreje (5.331), zatim BiH (3.649), Japana (1.171), Švedske (1.140), Njemačke (879), Slovenije (863), SAD (846), Kine (784), Danske (740), Norveške (696) … Gosti iz dalekih zemalja (Koreja, Japan, Kina) u našoj Županiji ostaju dan-dva, jer obično obilaze i druga središta, Dubrovnik, Međugorje, Plitvička jezera …
Na Braču su zabilježeni rezultati manji nego prije godinu dana. Došlo je u siječnju i veljači 566 (575 prošle godine) gostiju, a ostvarili su 3.339 (3.701) noćenja. U plusu su po dolascima i noćenjima Supetar, Sutivan i Selca, a ostali su u minusu. Iznimka je Milna koja ima manje gostiju, ali više noćenja nego lani. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 03. 18. u 21:50 h   

********************


alt


PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Udruga hrvatskih branitelja Općine Bol poziva na predstavljanje knjige ADMIRALOVI ZAPISI 2: ŠTO JE ISTINA, koje će se održati u Domu kulture, u nedjelju 11. ožujka u 19 sati.
Na predstavljanju će govoriti autor, admiral Davor Domazet-Lošo. (j.e.)

(42) objavljeno  09. 03. 18. u 21:45 h 

********************


alt


BLMN:  DERBI U NEDJELJU

Ferali by Grabov rat i Big Blue/Ranč igrat će u nedjelju 11. ožujka na Poljani. Početak utakmice je u 15 sati, a prema najavi meteorologa ne očekuje se loše vrijeme pa će sigurno biti i navijača.
Ove nedjeljne slobodna je ekipa Marinero.
Big Blue/Ranč ima 7, a Ferali by Grabov rat 6 bodova. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 03. 18. u 21:40 h  

altpetak, 09. 03. 2018.     ********************


alt

Dr. don Petar Palić novi je biskup Hvarsko-bračko-viške biskupije, objavio je u petak u Hvaru dosadašnji biskup Slobodan Štambuk. U podne su  zvona u cijeloj biskupiji zvonila 5 minuta


alt

Mons. Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup od 1989. godine, predvodi misno slavlje u Župnoj crkvi u Bolu (snimljeno 04. 06. 2016.)


NOVI JE BISKUP DR. DON PETAR PALIĆ (46)

Zvona su ovog petka (9. ožujka) u svim crkvama Hvarsko-bračko-viške biskupije obznanila da je papa Franjo imenovao novog biskupa. U našoj biskupiji dr. don Petar Palić zamijenit će Slobodana Štambuka koji je, nakon navršenih 75 godina života, svoj mandat dao na raspolaganje papi Franji.
Vijest o dolasku novog biskupa obznanio je biskup Štambuk u petak u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u nazočnosti svoje braće svećenika i redovnika.
Novi biskup dolazi nakon što je 25. veljače 2017. preuzeo službu generalnog tajnika hrvatske biskupske konferencije.
Dr. don Petar Palić rođen je 3. srpnja 1972. u Prištini. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.
U listopadu 2005. godine upisao je postdiplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008. Na tom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009. godine.
Mons. Slobodan Štambuk rođen je 1. ožujka 1941. u Selcima, a za svećenika je zaređen 3. srpnja 1966. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je za biskupa 30. ožujka 1989, a za biskupa je zaređen 30. travnja 1989.

(40) objavljeno  09. 03. 18. u 12:05 hJAVNO OBRAĆANJE NOVOIMENOVANOG BISKUPA
Zagreb, (IKA) – „Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe, u dubokoj poniznosti pred Bogom i Crkvom prihvatio sam imenovanje hvarskim biskupom", izjavio je novoimenovani hvarski biskup dr. don Petar Palić u prigodi objave imenovanja 9. ožujka u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Dr. Palić izrazio je zahvalnost Bogu na daru života i milosti krsnog i ministerijalnog svećeništva. Zahvalio je i roditeljima i cijeloj obitelji, svojim odgojiteljima i svima koji su na bilo koji način povezani s njime, na njihovoj podršci na njegovu svećeničkom putu. Izrazio je zahvalnosti i papi Franji na povjerenju i imenovanju te mu je obećao sinovsku odanost i poštovanje.
Zahvalnost je izrekao i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, koji ga je zaredio za svećenika; dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, koji ga je imenovao svojim generalnim vikarom, i hvarskom biskupu Slobodanu Štambuku, koga će naslijediti na katedri hvarskih biskupa.
„U dubokoj zahvalnosti i molitvi sam danas povezan s Janjevom, Dubrovnikom i Zagrebom: moje je porijeklo iz Janjeva na Kosovu, najstarije hrvatske, dubrovačke dijaspore; s Dubrovnikom je povezan moj svećenički život; a sa župom sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi povezan je život moje obitelji i dio moga pastoralnog angažmana, kao i služenje kroz ovu godinu na službi u Tajništvu HBK", rekao je dr. Palić.
Novoimenovani hvarski biskup uputio je pozdrav svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje Hvarske biskupije, na sva tri njezina otoka: Hvaru, Braču i Visu, poručivši: „Molim Gospodina, da nam korake učvrsti i daruje snagu u izgradnji Kraljevstva Božjega i u naviještanju Božje ljubavi i milosrđa".
Dr. Palić istaknuo je da je ovih dana proživljavao duboku duhovnu povezanost s mučenicima bl. fra Serafinom Glasnovićem Kodićem i bl. don Antonom Muzićem, kao i slugom Božjim fra Alojzijem Palićem.
„Duhovnu povezanost osjećam i s biskupom Fulgencijem Carevom, nekada skopskim nadbiskupom (1879. – 1888.), biskupije u kojoj sam rođen i kasnijim hvarskim biskupom (1888. – 1901.), kao i fra Antunom Maroevićem, rodom iz Starigrada na Hvaru, čiji mučenički zemni ostaci počivaju u sjeni Gospinog svetišta u Letnici, koji je, uz ne male patnje, hrabro naviještao Evanđelje Kristovo i zauzimao se za ljudska prava i dostojanstvo katolika na Kosovu", rekao je dr. Palić.
Svoje služenje povjerio je zagovoru i pomoći bl. Djevice Marije, čiji je zagovor kao dijete molio pred likom Gospe Letničke, sv. Nikole biskupa, sv. Vlaha, sv. Stjepana, pape, sv. Prošpera, sv. Jurja i svih svetih Božjih ugodnika.

(objavljeno 09. 03. 18. u 13:20 h  


********************


alt


alt


alt


RUŽE ZA DAN ŽENA

Bolski SDP već po tradiciji 8. ožujka, na Dan žena, čestita i dariju crvene ruže našim Bolkama. U četvrtak su čestitari bili predsjednik općinske organizacije SDP-a Jakov Okmažić i član predsjedništva stranke Boris Škrbić. (j.e.)

(39) objavljeno 08. 03. 18. u 19:50 h  

********************


alt


KATAMARAN DOPLOVIO S ISTOKA

Katamaran „Vida“ u četvrtak je u Bol došao pola sata kasnije nego je predviđeno redom plovidbe. Razlog je što je zbog velikih valova, iz sjevero-zapadnog smjera (NW), zbog sigurnije vožnje katamaran iz Splita krenuo prema istočnoj strani Brača i pored Sumartina skrenuo prema Bolu. Istom rutom, samo u suprotnom smjeru, ujutro je plovio iz Bola prema Splitu. (j.e.)

(38) objavljeno  08. 03. 18. u 19:45 h 


alt


PRVA PRINOVA TEK 6. OŽUJKA

Posljednjih osam godina, koliko naš portal prati rođene u Bolu, prvi put se dogodilo da nitko nije rođen u siječnju i veljači. Prvi Boljanin, koji će iz splitskog rodilišta 2018. doći u Bol, je David Klapež, sin Dijane i Darka, a rođen je 6. ožujka.
Tri Bolke koje su rodile u siječnju i veljači, sa svojim obiteljima i prinovama, žive u Zadru, Salzburgu i Zagrebu. (j.e.)

(37) objavljeno 08. 03. 18. u 19:40 h 

********************


alt


alt


PRŠUT ZA POŠTARA

Sretni dobitnik pršuta na izvlačenju brojeva u četvrtak na štandu obitelji Mikulić, na bolskom pazaru, je Jurica Eterović, mjesni poštar. Osmi broj po redu, jer ipak je bio 8. Ožujka, izvukla je Jasenka Milosavljević. Bio je to broj 4, a u bilježnici je pod tim brojem bio upisano ime Jurice Eterovića.
Dvogodišnji pršut težak 11,5 kilograma izrezat će se tek 23. travnja na Juričin imendan (sv. Juraj), a taj dan je i rođendan njegovom sinu Mateju. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 03. 18. u 19:35 h alt
četvrtak, 08. 03. 2018.     ********************


alt

Hotel "Elaphusa" otvara se 27. ožujka


BILO JE GOSTIJU I U VELJAČI

Iako su u Bolu u zimskim mjesecima zatvoreni svi restorani, a prenoćiti se može samo u Villi Daniela, nešto gostiju ipak je bilo u Bol. Zahvaljujući evidenciji eVisitora i podacima koje smo dobili u Uredu TZO Bol u veljači je zabilježeno 271 noćenje. To je ipak nešto manje od prošlogodišnjih noćenja u veljači kada je ostvareno 360.
Tko su nam bili gosti? Domaćih, iz Hrvatske, noćili su 69 dana, iz BiH 50, iz Južne Amerike 42, Španjolske 36, Njemačke 28, Argentine 21, Albanije 12, Crne Gore 8 i Srbije 5 dana.
Smatra se da turistička sezona počinje otvaranjem hotela. Ove godine prvi će biti otvoren hotel „Elaphusa“ 27. ožujka. (j.e.)

(35) objavljeno  07. 03. 18. u 20:40 h 

********************


alt

Projektant je na bolski sastanak stigao brodicom iz Vrboske


RAZGOVORI O NOVOM DOMU DVD-a

Predstavnici DVD Bol, predsjednik Goran Jekić, zapovjednik Nikša Bjelobradić i njegov zamjenik Stipe Marinković, razgovarali su u srijedu s projektantom novog vatrogasnog doma Ivom Bojanićem iz projektnog biroa For-ing. Tema je bila intenziviranje priprema za gradnju. Na sastanku je bio i direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić čija tvrtka sudjeluje u financiranju izgradnje podrumskog dijela objekta za svoje potrebe. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 03. 18. u 20:35 h 

********************


alt


ZATVORENA CESTA

Od četvrtka u 7 sati pa do petka u 17 sati bit će zatvorena za promet makadamska cesta od crkvice Sv. Lucije prema istoku. Razlog su iskopi na postavljanju vodovodnih cijevi i električnih kabela za potrebe zgrade u izgradnji. Radove izvodi bolska firma „Bilić“.
Obavijest o ovim radovima i prekidu prometa dobili smo od G.M. koji prolazi tom cestom prema svojoj poljskoj kućici. Komunalni redar, kod kojeg smo provjeravali ovu informaciju, nije bio upoznat (?!) s ovim radovima. (j.e.)

(33) objavljeno  07. 03. 18. u 20:30 h  alt


srijeda, 07. 03. 2018.     ********************


alt


ŠTO IZNAJMLJIVAČI TREBAJU ZNATI?

Svi koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu trebaju znati za obveze koje moraju ispuniti prije dolaska gostiju, a to od njih ne očekuju samo gosti već i inspektori koji će dolaziti u kontrolu. Neznanje ne opravdava prekršitelje, pa sigurno iznajmljivači koji su sredinom veljače poslušali stručnu radionicu u organizaciji TZO Bol znaju mnogo toga više. Znaju, pretpostavljamo, i oni koji prate informacije na Internet stranicama Turističke zajednice.
Ukratko navodimo što sve iznajmljivači moraju imati:
* Rješenje o pružanju usluga u domaćinstvu;
* Knjigu „Evidencija prometa”;
* Uredno prijavljene turiste u sustavu eVisitor;
* Vidno istaknuti cjenik usluga u svakoj smještajnoj jedinici te normativ ukoliko pruža usluge prehrane
* Postavljenu standardiziranu ploču na glavnom ulazu u objekt;
* Sve dosad izdate račune za tekuću godinu po rednom broju i u sladu sa službenim cjenikom;
* Dokaz o plaćenom godišnjem paušalnom iznosu boravišne pristojbe, odnosno boravišnu pristojbu po noćenju;
* Dokaz o uplaćenom godišnjem (paušalni) porezu;
* Dokaz o plaćenoj članarini Turističkoj zajednici;
* Vidno istaknutu obavijest o načinu podnošenja pisanog prigovora gosta, a evidenciju prigovora čuvati godinu dana;
* Prijaviti i odjaviti gosta u roku od 24 sata;
* Na vidljivom mjestu postaviti obavijest o zabrani služenja i konzumiranja alkohola osobama mlađim od 18 godina, u objektima koji pružaju uslugu prehrane;
* Fiskalnu kasu dužni su imati samo oni koji su u sustavu PDV-a.


Moguće su, naravno, i naknadne izmjene propisa koji obvezuju privatne iznajmljivače. Zbog toga u Uredu Turističke zajednice savjetuju da se prate njihove Internet stranice i obavijesti za iznajmljivače. Isto tako privatni iznajmljivači dužni su redovito pratiti “Pravilnik o izmjenama pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu“. Najjednostavnije je to povremeno učiniti putem linka: 

 https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/440701.pdf

(32) objavljeno  06. 03. 18. u 20:20 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: KAIĆI NA RIVI!

U bolskom portu, oko 19 sati (utorak, 6. ožujka), nesvakidašnji događaj. Zbog plime, more samo što se nije izravnalo s rivom, pa je zaprijetilo da se na rivi uz automobile pojave i – kaići.
(snimio: jurica kusanović)

(31) objavljeno  06. 03. 18. u 20:15 h 

********************


alt


alt


PREPREKE ZBOG RADOVA

Zbog građevinskih radova u utorak je bio otežan pristup Uredu Turističke zajednice i Općinskoj knjižnici. U pitanju su radovi na uređenju pristupnog puta uz Ložu, od spomenutog gotičkog dvorca do crkvice Sv. Ante. Nakon što su postavljene kanalizacijske cijevi i ukopani električni kabeli, taj će se pješački prilaz popločiti. Radove izvodi komunalno poduzeće „Grabov rat“.
Nakon završetka radova bit će i ljepši pristup Uredu TZO i knjižnici, bez vodene prepreke za kišnih dana. Saznajemo da se ovim zahvatom neće sanirati i dvorište gdje se također, zbog loših padova, zadržava kišnica. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 03. 18. u 20:10 h 

********************


alt


alt


KATAMARANU NE SMETA KIŠA

Katamaran je u utorak došao iz Splita u Bol iako je vrijeme bilo kišovito. More je bilo jednako „nemirno“ kao dan ranije, kada je katamaran „Novalja“ ostao u Splitu. Ovaj put došla je „Vida“ neobičnog izgleda, pa smo u prvom trenutku pomislili da je „Jadrolinija“ nabavila novi katamaran. Za novi izgled „krivi“ su oni koji su skinuli reklamu nalijepljenu na bočnim stranama plovila na što smo bili navikli u prošloj godini. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 03. 18. u 20:05 h 

********************


alt


PRŠUT ZA 10 KUNA

Javno izvlačenje jednog dobitnika ili dobitnice pršuta bit će u četvrtak, na Dan žena, kod štanda na tržnici. Slobodnih je ostalo još desetak brojeva pa oni koji su zaboravili imaju priliku da se uključe u igru i za samo 10 kuna dobiju pršut.

(28) objavljeno  06. 03. 18. u 20:00 h  

********************


alt


DAN ŽENA: TOMBOLA I RUŽE

Međunarodni praznik Dan žena obilježit će se u Bolu igranjem tombole, a Općinska organizacija SDP-a darivat će Bolkama – ruže.
Tombola se igra u srijedu, 7. ožujka od 16 sati u Domu kulture, a darivanje ruža i čestitanje je planirano u četvrtak, 8. ožujka, u jutarnjim satima u centru mjesta. (j.e.)

(27) objavljeno  06. 03. 18. u 19:55 h  


altutorak, 06. 03. 2018.     ********************


alt

Objekti Srednje škole i Učeničkog doma nalaze se na istoj lokaciji


alt

Na terasi jednog apartmana u Učeničkom domu


alt

Dnevni boravak u dvosobnom apartmanu


alt


BESPLATNI SMJEŠTAJ I PREHRANA!

Ne može se baš tako često pročitati ono što je napisano na Internet stranicama Srednje škole Bol: u Učeničkom domu nudi se besplatni smještaj i prehrana ali i stipendija!
- Sasvim jasno piše što nudimo onima koji ispunjavaju uvjete za upis – rekla nam je ravnateljica škole Sani Bodlović. – Mali je broj učenika završnih razreda osnovnih škola na Braču. U Bolu je u VIII. razredu samo troje đaka. Zbog toga smo se obratili školama izvan otoka. Pisali smo o pogodnostima koje nudimo brojnim školama, izvan većih gradova, pa i onima u susjednoj Bosni i Hercegovini. Osim prava na besplatni smještaj i prehranu u našem novom učeničkom domu na Bjenačici, onima koji se odluče upisati program za zanimanje kuhar ili konobar nudi se i stipendija od 1.200 kuna mjesečno . Stipendiju osigurava hotelsko poduzeće „Zlatni rat“ d.d. ali i praktičnu nastavu te stalni posao i smještaj nakon završenog obrazovanja.
Srednju školu Bol ove školske godine u dva programa i 7 razrednih odjela pohađa 73 učenika. U idućoj školskoj godini 2018./2019. planiraju se upisi u tri programa: (1) Opća gimnazija, te (2) Turističko-hotelijerski komercijalist (četverogodišnji program) i (3) kuhar/konobar (trogodišnji program).
Svi učenici koji upišu Srednju školu Bol dobit će na korištenje laptop ili tablet. Učenicima-putnicima koji svakodnevno dolaze autobusom u Bol iz drugih mjesta na Braču, Općina Bol daje po 2.000 kuna.
Ponuda Srednje škole Bol, prema prvim reakcijama, izuzetno je zanimljiva. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 03. 18. u 21:05 h  

********************


alt

Križni put 2016. bio je također na Braču, od Sutivana do Milne


KRIŽNI PUT 17. OŽUJKA NA BRAČU

Biskupijski križni put ove će se godine organizirati na Braču. Sastanak je16. ožujka (petak) u Postirima gdje će u 20 sati biti molitveno bdjenje i procesija sa svijećama do zavjetne crkve Sv. Josipa.

Sutradan, u subotu 17. ožujka, je križni put od 8 sati koji vodi prema Gornjem Humcu, Pražnicama i Pučišćima.
Prošle godine križni put je bio na Visu na kojem je sudjelovalo i pedeset Boljana. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 03. 18. u 21:00 h  

********************


alt


LIGA KUP: STROŽANAC IDE DALJE

U osmini finala kupa, u utakmici koja je odigrana u ponedjeljak u Splitu, Strožanac je pobijedio ekipu Bol rezultatom 5:3 (3:1) i nastavlja natjecanje u kup natjecanju. Pred nepunih mjesec dana, 12. Veljače, u natjecanju u I. ligi malog nogometa Boljani su uvjerljivo slavili sa 10:2.
Semafor: 5,44 min 1:0 / 9,44 min 1:1 N. Bodlović / 11,15 min 2:1 / 12,18 min 3:1 / 21,07 min 3:2 D. Matulić / 21,38 min 4:2 / 22,40 min 4:3 N. Bodlović / 26,20 min 5:3. (foto: j. sabbioncello)

(24) objavljeno  05. 03. 18. u 20:55 h   
alt

ponedjeljak, 05. 03. 2018.     ********************


alt


alt


HVARSKI PLANINARI NA BRAČU

Ovaj vikend članovi Planinarskog društva Hvar proveli su na Braču gdje su ih ugostili prijatelji iz Planinarskog društva Profunda. Hvarani su u Bol doputovali katamaranom u subotu u 12.30 sati, a zatim su se zaputili na Vidovu goru. Nije bilo snijega, ali ih je od Vidove gore do planinarske kuće u Gažul, gdje su prenoćili, pratila kiša. U nedjelju su nastavili prema Blacama, a onda preko Murvice ponovno su došli u Bol jer su katamaranom u 17.15 krenuli na svoj otok.
Zanimljivo je da je među 15 članova Planinarskog društva Hvar bilo čak devet žena! (j.e.)

(23) objavljeno  04. 03. 18. u 20:15 h 

********************


alt


alt


BLMN: DERBI BEZ POBJEDNIKA

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) odigrana na Poljani u nedjelju 4. ožujka: MARINERO – BIG BLUE/RANČ 3:3 (3:2).
Suci: Tonči Buljan i Danijel Čamber.
Strijelci: 1:0 M. Marjanović, 1:1 B. Klarić, 1:2 H. Eterović, 2:2 T. Mikulić, 3:2 V. Trutanić, 3:3 B. Klarić
Tri su ekipe imale po 6 bodova, a nakon ovog susreta u vodstvu na tablici su današnji protivnici sa po 7 bodova. Bio je to susret s mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti. Igrači Marinera su čak četiri puta pogodili vratnicu. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 03. 18. u 20:10 h 

********************


alt


LIGA KUP: BOL - STROŽANAC

Umjesto prvoligaške utakmice, MNK Bol će ovog ponedjeljka (5. ožujka) u Splitu, također u Velikoj dvorani SC Gripe, igrati kup utakmicu, a protivnik im je Strožanac. S njima sa Boljani odigrali dvije prvenstvene utakmice. U III. kolu, 2. listopada, bilo je 2:6, ali su pobijedili u XVI. kolu, 12. veljače čak sa 10:2.
Početak utakmice je u 17.25 sati.
U Liga kupu Bol je do sada odigrao dvije utakmice. Pobijedio je Šoltu 8:1, a protiv Negro Spinuta, nakon penala, bilo je 4:3. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 03. 18. u 20:05 h alt


nedjelja, 04. 03. 2018.     ********************


alt

Magla ili dim u Ulici Ivana Gundulića, subota u 12.30 sati


alt

Zapalilo je vatru i u polju, iznad teniskih terena


PALJENJE VATRE TREBA NAJAVITI!

Mnogi zaboravljaju ili jednostavno ignoriraju županijsku odluku da je i u zimskom periodu zabranjeno paliti vatru bez prethodne najave i suglasnosti vatrogasaca. Dokaz su za to dvije paljevine tijekom subote. Dim se uzdizao sa poljoprivrednog zemljišta iznad teniskih terena, a u Ulici Ivana Gundulića činilo se da se magla spustila među kuće u naselju Kupina.
U oba primjera vatrogasci nisu bili obaviješteni. Ona paljevina u Ulici Ivana Gundulića posebno bi trebala smetati susjedima ukoliko imaju otvorene prozore ili im je oprana roba na sušilu.
U sličnim situacijama, zbog nepoštivanja odluka o zaštiti od požara, treba pozvati policiju. To mogu učiniti susjedi, vatrogasci ili komunalni redar.
Prekršitelji, posebno oni koji namjeravaju paliti u naseljenom dijelu, da je mnogo jednostavnije i jeftinije suhe ili odrezane grane odvesti u reciklažno dvorište. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 03. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Apartmani u Ulici Hrvatskih domobrana (u izgradnji)


ZABRANA GRAĐENJA NAKON 1. LIPNJA

U Bolu se posvuda gradi, a mnogi će trebati požuriti, jer prema općinskoj odluci zabrana je građevinskih radova, zbog turističke sezone, od 1. lipnja do 30. rujna.
Pod građevinskim radovima koji su zabranjeni u tom periodu, ali cijelu godinu nedjeljom i praznikom, smatraju se zemljani radovi (iskopi i odvoz materijala) te radovi na konstrukciji građevine (zidanje nosivih i pregradnih zidova, betoniranje i izrada krovne konstrukcije) kao i ostali radovi koji stvaraju buku i ometaju odmor gostima i mještanima.
Nadzor nad provedbom ove zabrane provodi Jedinstveni upravni odjel Općine putem komunalnog redara. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 03. 18. u 22:10 h 

********************


alt

Katamaran je u Bol došao u subotu u 12.25, ali se navečer nije vratio iz Splita


KATAMARANA NEMA U NEDJELJU

Katamaran je u subotu (na slici), po redu plovidbe, iz Bola u 12.25 sati krenuo za Split, ali je „Jadrolinija“ na svojim službenim stranicama objavila da se u 23.00 sata  iz Splita ne vraća u Bol i Jelsu. Nije naveden razlog, ali se pretpostavlja da su razlog vremenske (ne)prilike.
Kako je katamaran ostao u Splitu, već je na portalu „Jadrolinije“ objavljeno:  u prekidu je nedjeljna linije Jelsa – Bol – Split s polaskom iz Jelse u 13, a iz Bola u 13.25 sati sati.
Vremenska prognoza predviđa za nedjelju smirivanje vjetra (juga) pa je moguće da katamaran u nedjelju u 16 sati ipak krene iz Splita za Bol i Jelsu. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 03. 18. u 22:05 h 

********************


alt


SPORT: IGRA SE DRUGI PONEDJELJAK

U borbi za opstanak MNK Bol u 19. kolu I. splitske malonogometne lige igra protiv ekipe Grm i tunj. Utakmica se neće odigrati ovog ponedjeljka (5. ožujka) već sedam dana kasnije – 12. ožujka u 20.45 sati u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Bol ima 14, a Grm i tunj 17 bodova. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 03. 18. u 22:00 h  

alt
subota, 03. 03. 2018.     ********************


alt

Bolska luka u petak, 2. ožujka


VRIJEME: OD PETKA JE TOPLIJE

Prošli su hladni dani, a zatopljenje se osjetilo već u petak. Ujutro, u 7 sati, na mjernoj stanici u Bolu temperatura je bila 10 stupnjeva! Za vikend se očekuje promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu.
Južni vjetar nam je u petak donio pustinjski pijesak sa sjevera Afrike.
Prvim danom ožujka počelo je klimatološko proljeće, ali ćemo na kalendarski početak proljeća ipak morati pričekati do 20. ožujka. U ožujku nas očekuju i tri marčane bure, ali meteorološke prognoze kažu da idućih desetak dana neće biti ni bure ni hladnoće. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 03. 18. u 22:10 h  

********************


alt

Bielsko-Biela, poljski je grad kojeg su posjetili bolski članovi DVD-a


alt

Član Upravnog odbora DVD Bol Andro Jugović (lijevo) i naš sugovornik Goran Jekić, predsjednik DVD Bol


USPJEŠNO PUTOVANJE U POLJSKU

Dva su dana proveli na putu, a isto toliko boravili u poljskom gradu (170 tisuća stanovnika) Bielsko-Biela, da bi se u četvrtak navečer umorni, ali sretno vratili u Bol. Riječ je o četvorici članova DVD Bol, Goranu Jekiću, Stipi Marinkoviću, Nikoli Topaloviću i Zlatku Radiću koji su bili u posjeti Wiss, tvornici vatrogasnih vozila i opreme.
- U Poljsku nas je bilo 16 iz DVD-a Komiža, Vis, Podstrana, Kaštel Gomilica, Supetar i Bol – saznali smo od Gorana Jekića, predsjednika bolskog DVD-a. – U ponedjeljak je sjednica Upravnog odbora gdje ćemo opširno izvijestiti o našem putu i onome što smo tamo vidjeli, a vidjeli smo pogone firme Wiss koja ima dvije tvornice u Poljskoj i po jednu u Švedskoj i Njemačkoj sa ukupno 1.200 zaposlenika.
Tvornica ima u Hrvatskoj u Zagrebu servis i prodaju rezervnih dijelova.
- Ovu prezentaciju smo realizirali uz pomoć jednog državljanina Poljske koji u Bolu ima apartman, a direktor tvornice je njegov prijatelj – odgovorio nam je G. Jekić na naše pitanje kako su došli do tvornice u Poljskoj. – Mislim da dijelim mišljenje svih posjetitelja kako je to bila kvalitetna i vrijedna posjeta.
Domaćini su im organizirali i posjete Auschwitzu i Krakowu. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 03. 18. u 22:00 h  

********************


alt

Trimaran koji je lani plovio na izletničkoj liniji prodan je u Grčkoj. "Kapetan Luka" još nije objavio koja će mu biti zamjena


NOVA IZLETNIČKA LINIJA

Nakon "Jadrolinije" i brodar iz Krila Jesenice „Kapetan Luka“ objavio je plovidbeni red prema kojem će i sljedeće ljeto ponovno uvesti brzobrodsku izletničku liniju Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet (Sobra) – Dubrovnik i isti dan natrag. Iz Splita je polazak u 7.30, a iz Bola za Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik u 8.30 sati. U povratku iz Bola se za Split može u 20.05 sati.
Cijene prijevoza su kao i prošlog ljeta, ali je novost što će svakodnevna izletnička linija biti  od 1. lipnja do 30. rujna. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 03. 18. u 21:55 h 

********************


alt


BLMN: IGRA SE U NEDJELJU

Utakmica Bolske lige malog nogometa (BLMN) Big Blue/Ranč – Marinero odigrat će se u nedjelju 4. ožujka na Poljani. Početak je u 15 sati.
Sve tri ekipe u BLMN imaju po 6 bodova, a igra se trokružno. Četvrta ekipa bila je Taverna Riva, ali su odustali od natjecanja.
Vremenska prognoza predviđa kišu tek nakon 18 sati. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 03. 18. u 21:50 h     

alt
petak, 02. 03. 2018.     ********************


alt

Jugo, 1. ožujka u 16.20 sati


OŽUJAK JE, A JOŠ SNIJEŽI

Snijeg je u četvrtak donio na Braču nove probleme. Nad Bolom su samo zalepršale pahuljice pomiješane sa kišom, ali je zbog snijega sa sjeverne strane Brača bilo problema u prometu. U Bolu je u 7 sati izmjereno +2 stupnja, ali zbog moguće poledice u petak ujutro treba biti oprezan.
Zbog jakog juga otkazana je u četvrtak katamaranska veza iz Splita prema Bolu i Jelsi. Kako je katamaran ostao u Splitu, bez obzira na vremenske prilike, u petak ujutro nema katamarana iz Bola za Split. (j.e.)

(12) objavljeno  01. 03. 18. u 21:35 h 

********************


alt


UPLATNICE ZA KOMUNALNU NAKNADU

Na adresu bolskih domaćinstava pristižu ovih dana, kao preporučena pošiljka, rješenja i uplatnice za komunalnu naknadu u 2018. godini. Zbog mogućih nejasnoća potrebno je ovim putem objasniti:
• Prva uplatnica, koju treba platiti do 15. ožujka, nekima je povećana u odnosu na ostale uplatnice, jer je tu uračunato i dugovanje. Koliki je dug, piše na dnu uplatnice, nešto manjim slovima.
• Komunalna naknada većini je povećana i to za 42 posto odlukom Općinskog vijeća.
• Neki su dobili i manje iznose. To se odnosi na one koji stalno žive u Bolu, a vlasnici objekta su stariji od 65 godina. Oni su naime, također odlukom Općinskog vijeća, oslobođeni plaćanja komunalne naknade za prvih 50 kvadratnih metara stambenog prostora. Na ovu pogodnost ne mogu računati oni koji su prijavljeni na bolskoj adresi, radi korištenja raznih privilegija, ali u Bol dolaze ljeti, a zimi povremeno ili nikako.
• Veća komunalna naknada obračunata je i onima nakon legalizacije jer sada koriste više kvadrata stambenog prostora.
• Svi imaju pravo žalbe u roku od 15 dana Upravnom odjelu za prostorno planiranje i komunalno gospodarenje Splitsko-dalmatinske županije. Uz žalbu se prilažu biljezi u vrijednosti 50 kuna, a žalba se šalje Županiji putem Upravnog odjela Općine Bol.
• Zbog eventualnih nejasnoća ili dodatnih informacija može se nazvati računovodstvo Općine (Zorana Marinković) na tel. 635-140. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 03. 18. u 21:30 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1926. godine


alt

Izložba turističkih priznanja u Domu kulture organizirana povodom 90 godina turizma u Bolu


TURISTIČKI JUBILEJI 2018.

Tri će turistička jubileja ove godine biti obilježena u Bolu. Godine 1923., prije 95 godina, u zgradi Osnovne škole organizirana je prva ferijalna kolonija. Gosti su došli iz Sarajeva. Prije 90 godina, 1928. godine, otvorena je u Bolu gostionica III. kategorije, budući Pansion Vidošević, što se smatra početkom bolskog hotelijerstva. Značajan je svakako i jubilej: 70 godina od osnivanja hotela „Zlatni rat“.
Nije jubilej, ali je značajna još i 1929. godina kada su zabilježeni i prvi podaci o broju turista: u Bolu je te godine ljetovalo 127 domaćih i 48 stranih gostiju.
Hoteli Zlatni rat d.d. pripremaju nekoliko manifestacija vezanih za 70 godina rada.
Saznajemo da će krajem rujna u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ biti organizirana zajednička svečanost: 95 godina turizma u Bolu i 70 godina Hotela Zlatni rat. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 03. 18. u 21:25 h 

********************


alt


BICIKLISTIČKI MARATON U SVIBNJU

U Bolu se 5. svibnja organizira biciklistički maraton, utrka svjetskog kupa. Računa se da će na startu biti 300 biciklista, a vozit će se na tri staze: 110, 40 i 20 kilometara. Najduža staza je od Bola makadamskom cestom prema Gornjem Humcu, Selcima, Pučišćima, preko Vidove Gore, do uvale Farska, Murvice do Bola.
Organizatori su Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije i Bicikistički klub Spalatum, dok su sponzori Općina Bol, Turistička zajednica Bol i Bluesun hoteli. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 03. 18. u 21:20 h 

********************


alt


UZNEMIRILA IH VATRA

Nešto iza 16 sati primijećen je dim u šumici ispred Doma umirovljenika u Ulici Hrvatskog preporoda. Pozvani su i vatrogasci, a utvrđeno je da su vatru zapalili radnici splitske firme Građenje koji u spomenutoj šumici uređuju park za djecu i stanare doma. Uz uređaje za dječju igru postavit će se odgovarajući broj stolova i klupa te urediti parkiralište za Dom. Ove radove u iznosu od 1,3 milijuna financira se iz proračuna Općine. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 03. 18. u 21:15 h 

********************


alt


POVRATNICI IZ POLJSKE

Sa službenog puta u Poljsku, četvorica članova DVD Bol vratila se u četvrtak navečer u Bol. Snimili smo ih na trajektu iz Splita za Supetar sa još dvojicom kolega iz DVD Supetar. Ukupno ih je u Poljsku bilo 16 kako bi u tamošnjoj tvornici vatrogasnih vozila vidjeli nešto od opreme koja bi im dobro došla zlu ne trebalo na Braču.
Od poljskog grada Bjelsko-Biela do Splita putovali su od 5 do 19.30 sati, a na trajekt u Splitu ukrcali su se u 20.30 sati. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 03. 18. u 21:10 h 


altčetvrtak, 01. 03. 2018.     ********************


alt

Štekat Taverne Riva, 28. veljače u 11 sati


alt

Nakon dva dana, u srijedu je otvoren i štand na tržnici


alt

Još ima tragova snijega, ali su ulice prohodne


NA ŠTEKATU SE ISPIJALA KAVA

Najniža temperatura ove zime očitana je u srijedu u 7 sati u Bolu na mjernom mjestu u Ulici Novi put. Bilo je -4 stupnja Celzija. Zahvaljujući suncu, iza 11 sati moglo se ispijati kava ili piće na štekatu caffe bara Taverna Riva. Temperatura na suncu bila je 23 stupnja.

Ulice su uglavnom očišćene od snijega. Ipak ima i onih koji su tijekom poslijepodneva prali vodom svoja dvorišta, a voda je oticala niz cestu. Hoće li biti smrzavanja i padova, znat ćemo u četvrtak ujutro.

Tijekom srijede odvijala se nastava u Osnovnoj i Srednjoj školi, a redovno su prometovali autobusi i katamaran.

Otvoren je, nakon dva dana, i štand na tržnici.

Zbog smrznute vodovodne cijevi, bez vode je ostao caffe bar Big Blue i susjedni uredi. Zabilježena su i oštećenja vodomjera – izvijestio nas je Robert Bošnjak iz Vodovoda Brač. Dogodilo se to u Galeriji B. Dešković i u još šest vikendica. To je ipak mnogo manje nego u siječnju prošle godine.

Što najavljuju meteorolozi: na Jadranu će se već u četvrtak ujutro naoblačiti, uz povremene oborine na granici kiše i snijega. Zapuhat će jugo, pa će od petka biti i toplije, ali uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu kišu, koja na jugu može biti i obilnija. Promjenljive naoblake uz povremenu kišu bit će i u nedjelju i ponedjeljak. (j.e.)

(06) objavljeno  28. 02. 18. u 22:20 h 

********************


alt

Opožareno područje, pristupačno samo s mora (foto: Ivica Čović)


alt

Povratak vatrogasaca nakon akcije gašenja (foto: j.e.)


VATROGASCI U AKCIJI

Od 16 do 19.30 u srijedu je devet pripadnika bolskog DVD bilo angažirano na gašenju požara u uvalama Veliki Dol i Lancun, na pola puta između Bola i Sumartina. Zbog nepristupačnog terena do požarišta su morali gliserom. Bolski DVD krenuo je u akciju na poziv DVD Selca čiji su pripadnici također sudjelovali u gašenju niskog raslinja i makije na površini od 1,5 hektar.
Požar su na nepristupačnom terenu i niskoj temperaturi gasili morem uz pomoć motornih pumpi i naprtnjača.
Uzrok požara treba tek utvrditi, ali se pretpostavlja da su to svjesno ili nesvjesno učinili – čobani. (j.e.)

(05) objavljeno 28. 02. 18. u 22:10 h 

********************


alt


BOL JE DEVETI PO PRORAČUNSKOM PRIHODU

Sutivan je rekorder među općinama i svim lokalnim jedinicama u zemlji po proračunskom prihodu po stanovniku od 16.782 kune.
Ta je bračka općina s 822 stanovnika, prešišala Novalju, vodeći grad s prihodom od 13.702 kune, dok najveći prihod po stanovniku među županijama od 1.579 kuna imala je Virovitičko-podravska županija.
Na listi gradova s najvećim prihodima po stanovniku u 2016. godini, najbolje plasirani dalmatinski gradovi su Hvar i Dubrovnik koji su na šestom, odnosno sedmom mjestu s prihodima od 9.150 i 9.090 kuna.
O tome piše „Slobodna Dalmacija“ u broju od srijede i na svom portalu. Tamo smo pročitali da je Bol sa 11.964 kune prihoda po stanovniku, na devetom mjestu na rang  listi općina. Bolje su plasirani: Sutivan (16.782 kn), Vir (16.142 kn), Baška (15.630), Motovun (14.320), Funtana (12.846), Lovinac (12.594), Kolan (12.208) i Milna (12.126).

(04) objavljeno  28. 02. 18. u 22:05 h 

********************


alt


KATAMARAN IZOSTAO 21 PUT

Katamaran u veljači u Bol od mogućih 56 pristajanja, nije dolazio 21 put. Razlog su bile vremenske (ne)prilike, jugo ili bura.
Ovi izostanci su rekordni u veljači posljednjih sedam godina, koliko pratimo dolaske katamarana u bolsku luku. Prošle godine u veljači katamaran nije dolazio u Bol pet (5) puta. (j.e.)

(03) objavljeno  28. 02. 18. u 22:00 h  

********************


alt


INA PONOVNO DVOKRATNO

Od ovog četvrtka, 1. ožujka, benzinska postaja ponovno radi dvokratno. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom samo kroz jutro, od 7 do 12 sati.

(02) objavljeno  28. 02. 18. u 21:55 h  

********************


alt


PRŠUT ZA DAN ŽENA

Na tržnici, na štandu obitelji Mikulić, ponovno se organizira igra loto, a nagrada je pršut. Cijena jednog broja je 10 kuna, a pretpostavlja se, ne bude li loših vremenskih prilika, kako bi izvlačenje nagrade bilo za Dan žena.

(01) objavljeno 28. 02. 18. u 21:50 h  alt


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"