Arhiv 2018. / XII.

Vijesti objavljene u prosincu 2018.:
ponedjeljak, 31. 12. 2018.     ********************


alt


NA OPROŠTAJU SMO OD STARE GODINE

Ponedjeljak je zadnji dan godine na izmaku. Vrijeme je za analizu onoga što smo doživjeli, ali i iskazivanje nada u novoj godini. Danas ćemo više pisati o onome kako ispratiti 2018. U Bolu, osim na Poljani u šatoru, nema već godinama organiziranih dočeka. Hoteli su zatvoreni, pa mnogi ostaju kod kuće uz TV program. Mlađi uvijek imaju neki plan. Neki će uz komin pa nakon ponoći nastaviti slavlje na Poljani gdje se doček organizira već četvrtu godinu za redom. (j.e.)

(130) objavljeno 30. 12. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Praznička dekoracija na Loži


alt

Ulica Tina Ujevića


alt

David cesta (dio dekoracija)


alt

Uz Gospojicu/Hrvatskih domobrana


alt

Domovinskog rata


SVIJETLEĆE DEKORACIJE KUĆA I VRTOVA

Zahvaljujući organizatorima Božićnog grada na Rivi i Sportsko-zabavnog Božića na Poljani, imali smo tijekom prosinca napokon, nakon Bolskog lita - BOLSKU ZIMU. Svijetleća dekoracija unijela je dodatno praznično raspoloženje. Ove je godine nešto od te rasvjete obnovljeno. Naručena je svijetleća dekoracija dvaju čempresa na Loži, ali je nekoliko dana rada pošlo po zlu i gori samo na jednom čempresu (vidi najgornju sliku). Naručitelj će reklamirati grešku, ali ništa od popravka do prosinca 2019. godine.
Nas je posebno ugodno iznenadila svijetleća dekoracija na privatnim kućama i vrtovima. Desetak, ili možda više, Boljana je upalilo lampice pred svojom kućom. Čini nam se da je najuspješniji bio Jakša Marinković Tomić (Ulica Tina Ujevića). Svidio nam se dekor na kući Nikice Bodlovića Šempera (David cesta), Nikice Bodlovića Kovoča

(Uz Gospojicu/Hrvatskih domobrana), Jure Šesnića (Domovinskog rata) … Treba priznati da su u prirodi dekoracije mnogo ljepše i atraktivnije nego na našim fotografijama!
Predlažemo da se iduće zime ocjenjuju svijetleće dekoracije kuća i vrtova. Ne mora se Bol uljepšavati samo za turiste. Ponekad možemo učiniti nešto i za sebe.
(j.e.)

(129) objavljeno  30. 12. 18. u 22:10 h

********************


alt

Pobjednici u natjecanju na male branke


alt

Pobjednik u stolnom tenisu (desno) dobio je medalju i novčanu nagradu


SPORTSKA NATJECANJA NA POLJANI

Program „Sportsko-zabavnog Božića“ nastavljen je u nedjelju sportskim natjecanjima, a isto se planira i u ponedjeljak, zadnjeg dana 2018. godine.
• U nedjelju su igrali boćari: Malenica – Zmajevi 2:0 (13:2, 13:4) i za III. mjesto Zmajevi (Murvica) – Puko 2:0 (13:2, 13:2).
• Uzbudljivo je bilo i u natjecanju na male branke. Prva je ekipa Euro Fruti-Gogy pizza (B. Botica, S. Mikulić, G. Marjanović i Z. Radić). Drugo mjesto pripalo je ekipi El Bahatis (B. Klarić, A. Bačić, J. Bačić) dok je treća na turniru ekipa Auto servis Martinić (D. Marinković, N. Topalović, N. Ivelić i V. Šćepanović).
• Pobjednik stolnoteniskog turnira je Marjan Marjanović, drugi je Lovre Eterović, a za treće mjesto, umjesto u ponedjeljak, igrali su  B. Botica i T. Buljan u nedjelju iza 22 sata. Pobijedio je Boško Botica.  (j.e.)

(128) objavljeno  30. 12. 18. u 22:05 h 


altnedjelja, 30. 12. 2018.     ********************


alt

Sudionici humanitarnog krosa


alt

Dio sudionika krosa: (slijeva) direktor TZO Bol Markito Marinković i gošća iz Njemačke ...


alt

Vijećnici Tonči i Nataša


alt

Umjesto vijećnika Marjana Marjanovića sudjelovao je njegov sin Petar koji je prvi pretrčao stazu dugu 2,5 kilometra


HUMANITARNI KROS S LJUBAVLJU

U organizaciji „Sportsko-zabavnog Božića“ u subotu je organiziran humanitarni kros za pomoć Draganu Milosavljeviću. Na Poljani je u 14.15 sati došlo 36 dobrih ljudi koji su željeli da se njihov Boljanin što prije izliječi i oporavi. Kotizacija je bila 70 kuna, ali su neki uplatili i nešto više, a gošća iz Njemačke dala je 260 kuna. Ukupno je bilo 36 uplata, a uplaćeno je 2.970 kuna. Među poznatije uplatitelje, osim gošće iz Njemačke, bili su bolski dominikanac o. Ivo Plenković, direktor TZO Bol Markito Marinković, općinski vijećnici Nataša Peleka Jakšić, Tonči Buljan
Većina je stazu od Poljane do početka šetnice i natrag, u dužini od 2,5 kilometra pretrčala, ali su neki taj put prošli hodajući.
Nije se tražio pobjednik ali ipak spomenimo da je  Petru Marjanoviću trebalo 12 minuta od starta do cilja. Drugi je bio Duje Karninčić, a od djevojčica prva je Laura Marinković
Veliko hvala svima koji su u prazničko vrijeme željeli na ovaj naći pomoći onome kome je to uistinu potrebito. (j.e.)

(127) objavljeno 29. 12. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Igra se finale u trešeti i briškuli


alt

Boško Botica je Duji Balajiću uručio medalje, a Nikici Bodloviću - novčanu nagradu


ODRŽANO FINALE U KARTANJU

Finale u briškuli i trešeti ipak je održano kako je i planirano. Problem iz polufinala riješen je na način što je Antonio Cvitanić odabrao novog suigrača koji do sada nije sudjelovao u natjecanju. U zakazano vrijeme za stolom u šatoru su bili Nikica Bodlović Šemper i Duje Balajić, a nasuprot njih Antonio Cvitanić i Pjerin Pavišić.
Pobjednik je i ove godine par Bodlović-Balajić koji je dobio medalje i 800 kuna. (j.e.)

(126) objavljeno 29. 12. 18. u 21:25 h 

********************


alt


alt


SPORTSKA NATJECANJA

U subotu su igrali boćari i košarkaši.
•    Boćari su počeli u 13 sati, a završili su pod rasvjetom reflektora. Branitelji – Zmajevi 2:0 (10:9, 13:9) te Puko – Branitelji 2:1 (7:3, 7:10, 9:7).
Boćari nastavljaju u nedjelju u 11 i 14 sati.
•    U subotu se na Poljani igrao i basket. Pobijedila je ekipa iz Srednje škole Bol. (j.e.)

(125) objavljeno  29. 12. 18. u 21:25 h 

********************


alt


DOČEK NOVE GODINE NA POLJANI

Četvrti put se u Bolu organizirano dočekuje Nova godina na Poljani. U šator koji je postavljen zbog manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“ posjetitelji mogu dolaziti od 22 sata. Dogovorena je glazba uživo, a za to su zaduženi Igor Cukrov i Marsell Benzon. Ulaz je besplatan, ali se mogu naručiti (i platiti) jela s roštilja, pića, fritule …
Zabava na Poljani potrajat će do ranog jutra, odnosno dok bude posjetitelja. Vremenskom prognozom se ne predviđa kiša. (j.e.)

(124) objavljeno 29. 12. 18. u 21:20 h 

********************


alt


ZADNJE PUTOVANJE SUBOTOM NAVEČER

U posljednjem smo vikendu 2018. godine, a posljednji put je ove subote katamaran plovio u večernjem terminu. Prema redu plovidbe za 2019. godinu katamaran će subotom od 5. siječnja iz Bola polaziti u 7.25 sati (do sada u 12.25), a povratak je iz Splita u 16.30 (do sada subotom u 23 sata).
Ove subote je iz Bola za Split otputovalo 19 putnika, a petero ih ima povratne karte.
Podsjećamo naše čitatelje koji u ponedjeljak, na Staru godinu, planiraju u Split da taj dan trajekt ne plovi iz Supetra u 22.45, ali ni iz Splita u 23.59 sati. (j.e.)

(123) objavljeno  29. 12. 18. u 21:15 h 

********************


alt


BEZ ŠTANDA NA TRŽNICI

Ljeti imamo tri štanda s voćem i povrćem na bolskoj tržnici, a tijekom jeseni ostane samo jedan. Od ove subote (29. prosinca) neće biti otvoren ni taj jedini! Obitelj Mikulić je odlučila, a to su pred neki dan najavili preko našeg portala, malo se odmoriti. Možda nećemo trebati dugo čekati na njihov povratak, ali ne vjerujemo da će to biti prije veljače. (j.e.)

(122) objavljeno 29. 12. 18. u 21:10 h

********************


alt


alt


RADOVI NA KROVU

Lijepo vrijeme iskoristio je izvođač radova na zgradi Bol poljoprivredne zadruge pa i ove subote intenzivno radio na krovu. Još nam nije poznato što će sve biti u zgradi nakon preuređenja, ali ćemo o tome pitati investitora odmah nakon praznika.
Prema onome što se može vidjeti na našim slikama, očito je da se i u potkrovlju planiraju neki sadržaji.
Izvođač radova je tvrtka „Bilić“ d.o.o. iz Bola. (j.e.)

(121) objavljeno  29. 12. 18. u 21:05 h 


altsubota, 29. 12. 2018.     ********************


alt


alt


alt


SPORTSKA NATJECANJA NA POLJANI

•    U petak su svoj termin za natjecanje dobili i boćari. Ekipa „Malenica“ pobijedila je ekipu „Puko“ rezultatom 2:0 (13:6, 13:2). Drugi susret igra se u subotu u 13 sati na boćalištu na Poljani.
•    Planirano natjecanje na male branke u petak nije održano jer nije bilo zainteresiranih ekipa.
•    Finale u briškuli i trešeti zakazano je u subotu u 16 sati. U petak su u polufinalu trebali igrali Buljan/Lalić i drugi par Cvitanić/Botica. Ovaj drugi je otputovao iz Bola pa je Cvitanić pozvao drugog igrača koji je već nastupao u natjecanju kartaša. Oni su pobijedili i plasirali se u finale gdje ih čekaju Bodlović/Balajić. Neizvjesno je hoće se i tko igrati u finalu jer Bodlović i Balajić smatraju da nije imao pravo igranja igrač koji je već nastupao za drugu ekipu. Organizatori trebaju odlučiti tko će igrati u finale, a Bodlović i Balajić smatraju da su oni – pobjednici bez borbe.
•    Na turniru u FIFI na plejki najbolji je bio Dorjan Kusanović. (j.e.)

(120) objavljeno  28. 12. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PO DRUGI PUT PUB KVIZ

PUB KVIZ je u petak navečer po drugi put organiziran u šatoru na Poljani. Ovaj put prijavljeno je čak 15 ekipa koja su trebali odgovarati na pitanja i pokazati znanje iz povijesti, glazbe, zemljopisa … Pobjedu i najviše bodova, 89 od mogućih 100, osvojila je ekipa „Mile voli disko“: Milan, Boško i Antonio. Drugi su bili, sa 86 bodova, Ivan, Josip i Jure, dok je treća ekipa iz Selaca osvojila 84 boda.
Natjecatelje je pratilo još pedesetak posjetitelja „Sportsko-zabavnog Božića“, tako da je u šatoru sve bilo popunjeno i pomalo pretijesno. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 12. 18. u 22:35 h 

********************


alt


UKLONJEN ŠATOR BOŽIĆNOG GRADA

Uklonjen je u petak šator sa rive u kojem su se u njemu i oko njega od     13. do 26. prosinca odvijale aktivnosti za najmlađe, a na radost njihovih roditelja. Grupa Bolki, već smo to napisali, volonterski je osmišljavala i realizirala program te zaslužila priznanje uz želju da Božićni grad i iduće godine bude na bolskoj rivi. (j.e.)

(118) objavljeno  28. 12. 18. u 22:30 h 

********************


alt


SVI NA HUMANITARNI KROS

Ove subote je planiran humanitarni kros i hodanje, u organizaciji „Sportsko-zabavnog Božića“, za pomoć u liječenju i za što skoriji oporavak Boljanina Dragana. Za sve sudionike je obvezna kotizacija od 70 kuna, a čitav iznos će se predati Draganu.
Start je u 14 sati, nakon ručka, na Poljani, a trči se ili hoda do početka šetnice za Zlatni rat i natrag. Nije bitna tko će biti prvi, važno je sudjelovati i pomoći potrebitima. (j.e.)

(117) objavljeno 28. 12. 18. u 22:25 h 


altpetak, 28. 12. 2018.     ********************


alt


alt

ZVIJEZDE - pobjednici u finalu seniora


alt

BOL je pobjednik u konkurenciji veterana


DVIJE POBJEDE BOLJANA U FINALU

Uzbudljiva je i neizvjesna bila završnica malonogometnog turnira. U četvrtak navečer finalne su utakmice odigrali seniori i veterani. Pobjednici su kod seniora Zvijezde, a kod veterana ekipa Bola.
Rezultati: (finale seniori) ZVIJEZDE – TOPE (Supetar) 3:2, (finale veterani) BOL – TAKMAC PERIVOJ 4:3 (nakon penala), (za III. mjesto seniori) EL BAHATIS – RED BULL 5:0 i (za III. mjesto veterani) PROŽNICA – GALLO 6:4 (nakon penala).
Finalne utakmice na igralištu Poljana pratilo je stotinjak gledatelja.
Posebno je uzbudljivo bilo na finalnoj utakmici seniora. Nakon utakmica u grupi ekipa Tope je prvo mjesto osigurala zasluženom pobjedom, večer prije, nad ekipom Zvijezde (4:3). Međutim, prema propozicijama, prva i druga ekipa igraju u finalu, a trećeplasirana i četvrta igraju za treće mjesto.
Ponovno su zbog toga u četvrtak igrali Zvijezde i Tope. Poveli su gosti 0:2 i tako je završilo I. poluvrijeme. U nastavku najprije B. Botica nije iskoristio penal (stativa), ali je to ispravio i postigao dva gola te izjednačio na 2:2. Tri minute prije kraja Boljani su došli u vodstvo (3:2) i pobijedili na malonogometnom turniru, kao i prošle godine.
Igralo se u granicama korektnosti iako su Supetrani negodovali zbog nekih sudačkih odluka. Igra je bila izjednačena, ali su Boljani imali više prilika, a gosti dobrog golmana.

UZBUDLJIVO I NA NATJECANJU KARTAŠA
Finale u briškuli i trešeti osigurao je par Nikica Bodlović Šemper i Duje Balajić. U petak će se saznati drugi finalista, nakon igre u polufinalu, koja je na rasporedu u petak: Buljan/Lalić – Botica/Cvitanić.
Finale je u subotu. (j.e.)

(116) objavljeno  27. 12. 18. u 22:55 h 

********************


alt


KATAMARAN POSLJEDNJI PUT SUBOTOM NAVEČER

Prema važećem redu plovidbe katamaran će u subotu (29. prosinca) posljednji pu iz Bola za Split krenuti u 12.30 sati, a iz Splita u 23 sata. Tijekom zimskog reda plovidbe u 2018. godini nije bilo većeg interesa putnika na ovoj liniji, a mnogi su tražili da se ponovno uvede linija subotom ujutro.
Prema redu plovidbe za 2019. godinu, katamaran će subotom polaziti iz Bola u 7.25 (u ostale radne dane u 6.25, a nedjeljom i praznikom u 13.25 sati).  Povratak iz Splita je subotom u 16.30 (kao petkom), a u ostale dane u 16 sati. (j.e.)

(115) objavljeno 27. 12. 18. u 22:50 h alt


četvrtak, 27. 12. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


KRAJ, ZA OVU GODINU, ZABAVI NA RIVI

Počelo je na sv. Luciju, a završilo na sv. Stjepana, drugog dana iza Božića. Riječ je o Božićnom gradu, manifestaciji koju su inicirale prošle godine, a ovih prosinačkih dana, po drugi put organizirale mlade bolske mame. Uz financijsku potporu Općine, prebrodile su mnoge probleme, čak buru i kišu, i uspjele su svoju zamisao realizirati na radost najmlađih Boljana, ali i njihovih roditelja i starijih prijatelja.
U srijedu, posljednjeg dana, od jutra je bilo posjetitelja u Božićnom gradu gdje se osim jutarnje kave nudilo kuhano vino, palačinke i - ćevapčići koje su pripremali članovi DVD-a Bol.
U večernjim satima, za oproštaj, bilo je i muzike uživo. Prisutne je zabavljala Uršula i Band. (j.e.)

(114) objavljeno  26. 12. 18. u 22:50 h 

********************


alt

Ekipa Tope u poluvremenu okružena svojim navijačima iz Supetra


alt

Boljim izvođenjem penala veterani Bola su izborili finale


BOLJANI U DVA FINALA

Čak pet malonogometnih utakmica odigrano je u srijedu na Poljani. U šatoru, gdje je bilo mnogo toplije, nastavljeno je natjecanje u briškuli i trešeti.
Pred stotinjak gledatelja odigran je derbi između prošlogodišnjih finalista, domaće ekipe Zvijezde i supetarskog sastava Tope. Pobijedili su Supetrani rezultatom 4:3. Golom B. Botice poveli su Boljani 1:0, ali sa dva gola gosti su izjednačili i došli u vodstvo 1:2. Tim rezultatom završilo je I. poluvrijeme. U nastavku utakmice Zvijezde su mogle izjednačiti, ali je B. Botica iz penala pogodio stativu. Boljom igrom Tope je došao do sigurnih 1:4. Zvijezde su zaigrale mnogo bolje i smanjile golovima B. Botice na 3:4, ali su na kraju gosti zasluženo pobijedili.
U drugoj utakmici Tope je sa 3:0 pobijedio El Bahatis i potvrdio prvo mjesto. Prema propozicijama prve dvije ekipe igrat će u četvrtak finale (Tope – Zvijezde). Igranje za III. mjesto osigurao je Red Bull pobijedivši Poljanu 3:1.
Veterani iz Bola su boljim izvođenjem penala pobijedili Gallo (Supetar) rezultatom 5:4 nakon što je u regularnom dijelu bilo 1:1. U drugoj utakmici veterana Takmac Perivoj (Selca) rezultatom 2:1 eliminirao je ekipu Prožnica.
U finalu veterana će u četvrtak igrati Bol – Takmac Perivoj, a za III. mjesto Gallo - Prožnica. (j.e.)

(113) objavljeno 26. 12. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt


VINSKI OSCAR I UBUDUĆE?

Bol nije prvi, ali je dobro što se počelo i u Bolu sa ocjenjivanjem bolskih vina. Uspješnom se premijerom može ocijeniti dodjela Vinskog oscara koja je održana u šatoru na Poljani kao dio programa Sportsko-zabavnog Božića. Za komentar smo zamolili predsjednika Ocjenjivačkog odbora, sommelijera Tonija Pešutića, zaposlenog u restoranu „Vusio“ (hotel „Kaštil“):
- Ovim putem želim se zahvaliti organizatoru, kolegama iz žirija, publici koja je također sudjelovala u ocjenjivanju i pokazala vrlo istančan ukus i senzibilitet za predložene eksponate te prema danim ocjenama skroz korenspodirala sa ocjenama kolega iz žirija. Također bih se zahvalio i poslužiteljima koji su rastakali i točili vino. Predlažem da manifestacija postane dio tradicije bolskog adventa. Najviše zahvale idu bolskim vinarima koji su ponudili svoje eksponate .
Moram istaknuti, također, da je rezultat ocjenjivanja bio uvelike izbalansiran i ujednačen i da su nijanse odlučile o pobjedniku. Iako se radi o malim obiteljskim kućnim i rekao bih vikend ili garažnim vinarima, ponuđeni eksponati pokazali su veliki stupanj potencijala koji se nalazi u sortimentu plavac mali. Za bolsku vinsku scenu nema zime.
Koristim da čestitam Božić i zaželim uspješnu i veselu novu godinu. Živjeli.
(j.e.)

(112) objavljeno  26. 12. 18. u 22:40 h 

********************


alt


USPJEŠNA GODINA ZA DDK BOL

Kraj godine je prigoda za sumiranje i ocjenjivanje ostvarenih rezultata. O radu bolskog Društva  Davatelja krvi (DDK) njihov predsjednik Vinko Kraljević kaže:
- U dvije redovite akcije DDK Bol u travnju i listopadu prikupljeno je ukupno 90 doza krvi, što je najveći broj prikupljenih doza do sada za KDDK Bol. Hvala svim davaocima! Nadamo se da se vidimo i u 2019. u još većem broju. Od srca vam želimo sretan Božić i uspješnu novu godinu uz obilje zdravlja, smijeha i radosti!

(111) objavljeno  26. 12. 18. u 22:35 h 

********************


alt


ŠTAND NA TRŽNICI JOŠ TRI DANA!

Još samo tri dana, četvrtak, petak i subotu, bit će otvoren u zimskom periodu jedini štand na bolskoj tržnici. Nakon subote, kao i svake godine, obitelj Mikulić, koristit će zasluženi odmor - do kraja siječnja.
Znači, iduća tri dana moguće je osigurati nešto od ponude sa štanda Mikulić, za zimske dane. (j.e.)

(110) objavljeno  26. 12. 18. u 22:30 h 

********************


alt


U SUBOTU HUMANITARNI KROS

Sportsko-zabavni Božić organizira u subotu humanitarni kros (šetnju) od Poljane preko Račića i rive do početka šetnice za Zlatni rat i natrag. Ova akcija nema natjecateljskog značaja. Važno je sudjelovati, a tko ne može ili ne želi trčati, može samo hodati. Po povratku na Poljanu za sudionike ovog humanitarnog krosa (hodanja) organizirat će se druženje i domjenak.
Prikupljena sredstva (dobrovoljni prilozi) namijenjeni su za liječenje i što skoriji oporavak našeg Boljanina Dragana. (j.e.)

(109) objavljeno 26. 12. 18. u 22:20 h 

alt                                                                      srijeda, 26. 12. 2018.     ********************


alt

Pogled s vidikovca u utorak, 25. prosinca u 9 sati


BOŽIĆNO JUTRO U BOLU

Ne trebamo naše čitatelje uvjeravati da u Betlehemu nije bilo snijega kada se rodio mali Isus. Nije ga bilo ni u Bolu, na Božić 2018. godine. Na ovaj Božić dan je bio sunčan i relativno topao. Temperatura zraka u 9 sati bila je 10 stupnjeva.
Boljani su mogli popiti jutarnju kavu u četiri kafića. Peti „zimski“ kafić, Big Blue, zadnji dan rada imao je na Badnji dan, a ponovno će se otvoriti – dogodine. (j.e.)

(108) objavljeno  25. 12. 18. u 23:05 h 

********************


alt


RADILA SAMO BENZINSKA POSTAJA

Na Božić, ako se izuzmu kafići, radila je samo benzinska postaja INE. Iako je radno vrijeme od 7, u utorak je prvo vozilo došlo tek u 8.30 sati. INA u srijedu, na blagdan sv. Stjepana, radi od 7 do 12 sati, a market "Studenac" do 13 sati. Otvorena je i mesnica „Tino“ tijekom srijede ujutro.
Dnevna štampa dolazi tek u četvrtak. (j.e.)

(107) objavljeno 25. 12. 18. u 23:00 h 

********************


alt


BESPLATNO PARKIRANJE U SUPETRU

Oni koji su zbog posjete prijateljima ili bolesnim članovima obitelji u nekoj bolnici, na Božić morali u Split, nisu imali problema u prometu. Ceste su bile suhe i na putu za Supetar, na trajekt u 10.30 sati, susreli smo iz pravca Supetra samo 8 automobila. Iz Splita ih je prvim trajektom došlo 12 vozila, a ukrcalo ih se za Split 21.
Za one koji će idućih dana autom u Supetar dobro je znati da je do 6. siječnja parkiranje u Supetru – besplatno. To je odluka i poklon Komunalnog društva „Grad“ zbog blagdana. (j.e.)

(106) objavljeno 25. 12. 18. u 22:55 h  

********************


alt


ZADNJI DAN U BOŽIĆNOM GRADU

Srijeda je zadnji dan aktivnosti u Božićnom gradu. Unatoč teškoćama zbog bure i kiše, organizatorice zaslužuju visoku ocjenu i savjet da to Boljanima (posebno onim najmlađima) i malobrojnim (slučajnim) gostima prirede i iduće godine, po treći put.
Od 16 sati u Božićnom gradu se priprema „Party zatvaranja“. Tako je barem najavljeno u programu. (j.e.)

(105) objavljeno  25. 12. 18. u 22:50 h 

********************


alt


PROGRAM DOGAĐANJA NA POLJANI

Organizatori Sportsko-zabavnog Božića objavili su kompletan raspored događanja do Nove godine:
•    Srijeda, 26. prosinca:
17:00 h GALLO – BOL (veterani); 18:00 h  ZVIJEZDE – TOPE; 19:00 h PROŽNICA - TAKMAC PERIVOJ (veterani); 20:00 h EL BAHATIS – TOPE;
21:00 h POLJANA - RED BULL
•    Četvrtak, 27. prosinca:
17:00 h Veterani za 3. mjesto; 18:00 h Seniori za 3. mjesto; 19:00 h Veterani finale; 20:00 h Seniori finale
•    Petak, 28. prosinca:
14:00 h Turnir na male branke (sve će se odigrati u jedan dan); 15:00 h Turnir u FIFI na playstationu; 19:00 h PUB KVIZ
•    Subota, 29. prosinca:
14:00 h Humanitarni kros/šetnja za Dragana; 15:00 h Turnir u basketu; 21:00 h KARAOKE
•    Nedjelja, 30. prosinca:
14:00 h Stolni tenis
•    Ponedjeljak, 31. prosinca:
DOČEK NOVE GODINE U ŠATORU NA POLJANI

(104) objavljeno 25. 12. 18. u 22:45 h 


alt
utorak, 25. 12. 2018.     ********************


alt

Ujutro na Badnji dan bilo je sunčano i toplo


alt

Boljani (i Bolke) od 11 sati su na štekatu Božićnog grada čekali - bakalar


alt

U podne je stigao prvi lonac s bakalarom kojeg je pripremio restoran "Pusa" na Račiću


alt

Pripremljeno je i posluženo 150 porcija koje su plaćene iz općinskog proračuna


alt

Nešto prije 17 sati zapaljen je badnjak na Poljani


alt

U šatoru Sportsko-zabavnog Božića bilo je ugodno ...


alt

... zaštićeni od bure i kiše nastavljeno je natjecanje u briškuli i trešeti


alt

U Samostanskoj crkvi u 21 sat počela je misa bdjenja


alt

Misno slavlje u Samostanskoj crkvi predvodio je o. Ivo Plenković


alt

Jaslice u Samostanskoj crkvi


alt

Ponoćka u Župnoj crkvi


alt

Misno slavlje predvodili su o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković


alt

Jaslice u Župnoj crkvi


SRETAN VAM BOŽIĆ!

Danas, u utorak 25. prosinca, je Božić, kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista.
Hrvatska riječ Božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog − Isus.
Većina kršćanskih crkvi slavi ga 25. prosinca. Međutim, neke istočne crkve slave ga 7. siječnja, jer po Julijanskom kalendaru 25. prosinca pada na taj dan. Božić je u mnogim državama svijeta tako i u Hrvatskoj, državni blagdan.
Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.


BADNJI DAN U BOLU

Jutro je na Badnji dan počelo kako se moglo samo poželjeti. Vrijeme bez vjetra, sunčano sa temperaturom zraka, izmjerenom u 12 sati, 17,5 stupnjeva. Srećom, od najavljene prognoze kako će biti kišovito, nije bilo ništa.

U Božićnom gradu nije bilo slobodnih stolica, a od 11 sati, kako je bilo najavljeno, čekalo se strpljivo na bakalar. Pripremao ga je restoran „Pusa“, a posluženo je od 12 sati ukupno 150 porcija. Kasnilo se zbog problema sa strujom, ali za sve je bilo dovoljno. Moglo se dobiti i repete.

Podijeli bakalara prisustvovao je i načelnik Tihomir Marinković koji je nazočnima u Božićnom gradu čestitao predstojeće blagdane poželivši im mnogo zdravlja.
• Oko 13 sati saznali smo da nevrijeme ipak dolazi zbog čega je „Jadrolinija“ već objavila da katamaran u ponedjeljak iz Splita ide za Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.
• U 15.15 počela je kiša, a odmah zatim i bura. Nevrijeme je uvjetovalo da pored badnjaka na Poljani prigodni program bude nešto kraći. Posjetitelji su, po tradiciji, pozvani u kuću obitelji Fabijanović na domjenak.
• Sportsko-zabavni Božić u šatoru na Poljani organizirao je nastavak natjecanja u briškuli i trešati.
• Crkveni obredi počeli su navečer. Misu bdjenja predvodio je od 21 sat o. Ivo Plenković u Samostanskoj crkvi.
• Misu ponoćku u Župnoj crkvi predvodili su župnik o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković.
• U utorak, na Božić, sve su trgovine u Bolu zatvorene. Jedino radi benzinska postaja INE od 7 do 12 sati. Na blagdan sv. Stjepana (srijeda), osim benzinske postaje, radi samo market „Studenac“ od 7 do 13 sati i mesnica "Tino".
Katamaran, trajekti i autobusi u utorak i srijedu prometuju kao nedjeljom. (j.e.)

(103) objavljeno 24. 12. 18. u 22:10 h 
(dopunjeno 25. 12. 18. u 00:25 h)

alt

ponedjeljak, 24. 12. 2018.      ********************


alt


UPALJENA I ČETVRTA SVIJEĆA

U nedjelju je na Loži, kao i u mnogim kršćanskim obiteljima na adventskom vijencu, upaljena četvrta svijeća. To nam je znak da se nalazimo neposredno pred svetkovinom Božića, svetkovinom Kristova rođenja.
Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi – ljubav.
Dan uoči Božića, na Badnji dan, ujutro će se (od 11 sati) u Bolu besplatno dijeliti bakalar, a poslijepodne, po tradiciji, na Poljani će se uz prigodni program zapaliti badnjak.
Večernje mise su u 21 sat (misa bdjenja) u Samostanskoj crkvi, a u ponoć u Župnoj crkvi.

(102) objavljeno  23. 12. 18. u 22:40 h 

********************


alt


alt


alt


VINSKI OSCAR NIKŠI BAKOVIĆU

Prvi put je u Bolu organizirano, u sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić, ocjenjivanje vina (plavac mali) sa vinogorja Bola i Murvice. Pristiglo je devet uzoraka, a svoje su ocjene davali u nedjelju navečer u šatoru na Poljani, stručni žiri, kojeg je predvodio sommelier Toni Pešutić, ali i žiri publike.
Apsolutni pobjednik i dobitnik Vinskog Oscara je Nikša Baković, koji je dobio najviše bodova od publike, dok je stručni žiri najboljim ocijenio vino Ive Brizića.
Nakon ocjenjivanja i proglašavanja pobjednika, publika je mogla konzumirati specijalno za ovu priliku pripremljeni fažol. Bila je to humanitarna akcija za pomoć u liječenju Dragana Milosavljevića. (j.e.)

(101) objavljeno  23. 12. 18. u 22:35 h  

********************


alt


alt


alt


VOŽNJA VLAKIĆEM I DOČEK DJEDA BOŽIĆNJAKA

U nedjelju je nastavljen predviđeni program u Božićnom gradu. Najmlađi su u pratnji roditelja bili u vožnji Božićnim vlakićem od Benzinske postaje do plaže Zlatni rat i natrag.
Poslijepodne su s mnogo veselja čekali i dočekali Djeda Božićnjaka koji im je donio punu vreću kesica sa slatkišima. (j.e.)

(100) objavljeno 23. 12. 18. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt


NOGOMET I BRIŠKULA

Na Poljani su odigrane dvije utakmice malog nogometa, a u šatoru je nastavljeno natjecanje u briškuli i trešeti. Na otvorenom, pored šatora, su postavljena i dva stola za stolni tenis. To je omogućeno zainteresiranima za vježbanje prije početka natjecanja.
Rezultati malog nogometa: Zvijezde – Red Bull 15:0, El Bahatis – Poljana 11:1.
U ponedjeljak i utorak nema sportskih natjecanja na Poljani, a nastavak je u srijedu. (j.e.)

(99) objavljeno 23. 12. 18. u 22:25 h 

********************


alt


TRGOVINE ZA BLAGDANE

Sve trgovine u Bolu na Božić ne rade, osim benzinske postaje gdje se može kupiti gorivo (i cigarete) od 7 do 12 sati. INA radi i u srijedu, na blagdan sv. Stjepana, također od 7 do 12 sati.
Na Badnji dan „Konzum“ i „Tommy“ rade do 17 sati, a „Studenac“ do 16.30 sati.
Na sv. Stjepana, u srijedu 26. prosinca, ne rade „Konzum“ ni „Tommy“, a „Studenac“ je otvoren od 7 do 13 sati. Ujutro će u srijedu biti otvorena i mesnica „Tino“.
U utorak i srijedu katamaran, trajekti i autobusi prometuju kao nedjeljom. (j.e.)

(98) objavljeno  23. 12. 18. u 22:20 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju u 13.30 sati. U moru je 18 stupnjeva


NAJAVLJENO POGORŠANJE VREMENA

U nedjelju, drugog dana zime, bilo je iznadprosječno toplo. Službena temperatura zraka i mora u 13 sati bila je 18 stupnjeva. Na suncu u zavjetrini, izmjerili smo čak 32 stupnja.
Zbog toplog i sunčanog vremena bez problema se odvijao planirani program na Rivi i Poljani. Na Zlatnom ratu je bilo šetača, a neki su se odvažili i kupaćim gaćicama zakoračili u more.
Kako javlja Državni hidrometeorološki zavod, u ponedjeljak na Badnji dan očekuje se kiša, a u Badnjoj noći oborine će uglavnom prestati. U nastavku tjedna očekuje nas većinom suho i djelomice sunčano, ali uz pad temperature.
Potkraj ponedjeljka i u utorak zapuhati će bura, najprije umjerena, a zatim jaka, ponegdje na udare i olujna.

(97) objavljeno  23. 12. 18. u 22:15 h 


altnedjelja, 23. 12. 2018.     ********************


alt


alt

Stipe Marinković novi je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol


NOVI JE ZAPOVJEDNIK DVD-a

Članovi Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol u subotu su izabrali Stipu Marinkovića za novog zapovjednika, a za njegovog zamjenika Tomu Stipičića.
Dosadašnji zapovjednik Nikša Bjelobradić još je 22. svibnja pismeno podnio ostavku na tu dužnost, ali i dalje ostaje kao profesionalni djelatnik u DVD-u. Skupštinari su jednoglasno, bez rasprave, prihvatili financijski plan Društva za 2019. kao i plan rada za iduću godinu.
Predsjednik Društva Goran Jekić izvijestio je o dosadašnja dva natječaja za nabavku novog vozila. Prvi natječaj je poništen jer je predviđeni iznos za nabavku bio 1.250.000 kuna, a pristigla je samo jedna ponuda na 1.700.000 kuna. Na drugi natječaj došle su četiri ponude, ali s nepotpunom dokumentacijom, pa će se iza Nove godine raspisati i treći natječaj.
Načelnik Tihomir Marinković, na kraju sjednice pozdravio je bolske članove DVD-a zahvalivši im na naporima koje čine za sigurnost mještana, gostiju i imovine. Za početne radove na novom Domu Općina je utrošila 370 tisuća kuna, a Općina će i dalje kvalitetno troškovno pratiti potrebe DVD-a.
U pogledu nastavka radova na izgradnji novog Doma, načelnik je izvijestio da se do sredine siječnja očekuju rezultati natječaja gdje se računa na financijsku potporu iz EU fondova. Mnogo ih se javilo na natječaj, ali bez obzira na tu potporu, ima se alternativno rješenje za nastavak gradnje Doma u 2019. godini.
Na skupštini su bili i zamjenik načelnika Jakov Okmažić te predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković. (j.e.)

(96) objavljeno 22. 12. 18. u 23:00 h 

********************


alt


BOŽIĆNI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Tradicionalni božićni koncert bolskih pjevača i svirača održan je u subotu u Župnoj crkvi. Nastupile su klape Veras, Braciera i Užonca, zbor Čarčojak, Mandolinski orkestar i Župni zbor.
Šteta što u Župnoj crkvi nije bilo više publike. (d. marinković)

(95) objavljeno  22. 12. 18. u 22:55 h 

********************


alt


alt


alt


NASTAVLJENA NATJECANJA NA POLJANI

U subotu su nastavljena sportska natjecanja na Poljani u sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić. Odigrane su tri utakmice malog nogometa te partija briškula i trešeta.
U derbiju kola ekipa Zvijezde pobijedila je ekipu El Bahatis rezultatom 2:1. Do pred sam kraj utakmice bilo je 0:0, a onda je sa dva gola Boško Botica (na svoj rođendan) odlučio o pobjedniku. Međutim, El Bahatis je minutu prije kraja smanjio na 2:1 golom Josipa Nižetića, ali su Zvijezde s više mirnoće sačuvali pobjedu.
Ekipa Tope iz Supetra u subotu je odigrala na Poljani dvije utakmice i obije pobijedile: Tope – Poljana 9:3 te Tope - Red Bull 8:1.
Zvijezde i Tope imaju po 6 bodova.
Natjecanje se nastavlja u nedjelju, a utakmice su u 17 i 18 sati.
U igri briškule i trešete N. Bodlović/D. Balajić pobjedili su 2:0 ekipu I.Marčić/I. Marinelić. (j.e.)

(94) objavljeno  22. 12. 18. u 22:50 h 

********************


alt


TKO ĆE DOBITI PRVI VINSKI OSCAR?

U nedjelju bi moglo biti zanimljivo u šatoru na Poljani. Za 19 sati najavljeno je natjecanje bolskih vinara. Poseban žiri, kojeg će voditi sommelier Toni Pešutić, ali i publika u šatoru, degustirat će i ocjenjivati bolska vina i odlučiti kome će pripasti Prvi bolski vinski Oscar.
Još se mogu prijaviti vina za natjecanje, a to mogu učiniti i svi oni koji žele biti degustatori. Prijave prima Tonči Buljan (091 604 74 23).
Pokrovitelj natjecanja je Jako vino, a u zabavnom programu nastupa Marin Estrada. (j.e.)

(93) objavljeno 22. 12. 18. u 22:45 h 

********************


alt


BAKALAR NA BADNJI DAN

U ponedjeljak, na Badnji dan, i ove će se godine Boljanima besplatno posluživati bakalar. Lani, a tako će i biti i ovaj put, bakalar će se servirati u prostoru Božićnog grada na Rivi. Početak je u 11 sati! U slučaju lošeg vremena to će se učiniti u prostorijama Doma kulture.
Ove godine bakalar će pripremati restoran „Pusa“. Pripremit će se „na bijelo“, ali opet nešto posebno. Uvjeravaju nas Pusinovi da će biti nešto posebno – ukusno.
Troškovi pripreme bakalara plaćaju se iz Općinskog proračuna. (j.e.)

(92) objavljeno  22. 12. 18. u 22:40 h 

*******************


alt


TZO NA ODMORU DO 12. SIJEČNJA

Ured Turističke zajednice, zbog blagdana i korištenja godišnjeg odmora, bit će zatvoren do 12. siječnja 2019.

(91) objavljeno  22. 12. 18. u 22:35 h  


alt
subota, 22. 12. 2018.     ********************


alt


alt


IGRALA SE TOMBOLA NA RIVI

Od jutra, po lijepom vremenu za ovo doba godine, u prostoru na Rivi, gdje je smješten Božićni grad, podosta je posjetitelja kojisu na štekatu ispijali kavu ili se častili fritulama, sendvičima …
Od 17 sati prostor u šatoru je premalen za sve posjetitelje, pa se i na otvorenom smještaju igrači tombole, omiljene igre Bolki.
Traženi su topli napici, ali su se dobro prodavali i ćevapčići … (j.e.)

(90) objavljeno  21. 12. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt


alt


POČELA SPORTSKA NATJECANJA

U petak su odigrane prve dvije utakmice malog nogometa. Odmah je uočen i veći dolazak posjetitelja. U 20 sati bilo ih je stotinjak.
Mali nogomet igra pet ekipa. Favoriti su Zvijezde i ekipa El Bahatis koji su u prvom kolu zabilježili uvjerljive pobjede, a o njihovoj kvaliteti možda će se više znati nakon međusobnog susreta koji se igra u subotu.
Rezultati I. kola odigranog u petak: EL BAHATIS – RED BULL 12:0, ZVIJEZDE – POLJANA 10:4.
Natjecanje se nastavlja u subotu. Utakmice su na rasporedu u 17, 19 i 20 sati. (j.e.)

(89) objavljeno  21. 12. 18. u 22:35 h

********************


alt


alt


alt


NOĆNI GLAZBENI PROGRAM NA POLJANI

U petak navečer u šatoru na Poljani organiziran je glazbeni program u živo. Nastupao je duo Danijel i Tonči. U 21 sat nije više bilo slobodnih sjedećih mjesta, a zabava će, kako najavljuju organizatori Sportsko-zabavnog Božića na Poljani, potrajati do ranih jutarnjih sati. (j.e.)

(88) objavljeno 21. 12. 18. u 22:30 h 

alt

petak, 21. 12. 2018.     ********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA - JEDNOGLASNO

Sjednica Općinskog vijeća, 13. po redu, bila je i posljednja ove godine. Prisustvovalo joj je 9 vijećnika, a dvoje je opravdano bilo odsutno (Tonči Kukoč Bager i Tomi Fabijanović). Ova će sjednica, održana 20. prosinca, po nećemo ipak ostati upamćena. Sve su odluke, naime, čak i prijedlog dnevnog reda, usvojene jednoglasno. To vaš novinar nikada, otkako prati rad Općinskog vijeća, nije doživio i zabilježio.
Za vijećnička pitanja i načelnikove odgovore utrošeno je 45 minuta. I tu je bilo mnogo neobičnosti. Sve je sličilo razgovoru sa željom da se ukaže na neke probleme, ali smo čuli i vrlo konstruktivne prijedloge rješenja.
Za iduću sjednicu odgođena je rasprava i usvajanje dopuna odluke o uvjetima izgradnje na području općine, a za ciljem smanjenja betonizacije i apartmanizacije.
Već smo naglasili da su odluke o četiri točke dnevnog reda donesene jednoglasno: Plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol; Pravilnik o obavljanju djelatnosti na pomorskom dobru na temelju koncesijskih odobrenja; Odluka o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada te Plan razvoja sustava civilne zaštite s financijskim učincima za razdoblje 2019. do 2021.
Na kraju sjednice, koja je ukupno trajala 60 minuta, načelnik Tihomir Marinković čestitao je prisutnima skorašnje blagdane poželivši mnogo zdravlja i sreće u 2019. godini. (j.e.)

(87) objavljeno 20. 12. 18. u 23:00 h 

********************


alt

Sa sjednice Općinskog vijeća (iz arhive)


VIJEĆNICI PITAJU I PREDLAŽU …

• Prvo vijećničko pitanje postavio je Milan Škrbić interesirajući se kako idu poslovi oko uspostave avionske linije Beograd – Brač? Zanimalo ga je treba li zaštititi „pametnu klupu“ kod autobusne stanice od atmosferskog utjecaja, posebno morske soli?
Načelnik Tihomir Marinković je izvijestio da je Aerodrom Brač poslao u Beograd svu potrebnu dokumentaciju, a oni sada ispituju interes putnika. Razgovaralo se o zajedničkoj prezentaciji na sajmu u Beogradu. Načelnik je za „pametnu klupu“ rekao da je otporna na vanjske utjecaje.
Tonči Buljan je pitao kada će biti pozvani na sjednicu Vijeća odgovorne osobe s kojima bi se razgovaralo o planovima i troškovima Centra za kulturu i WTA turnira.
To će biti sigurno tema razgovora na sjednici u siječnju – rekao je predsjednik Vijeća Matko Baković.
Marjan Marjanović ponovio je primjedbu da je u zimskom periodu previše rasvjete u novoizgrađenom parku u Ulici Hrvatskog preporoda. Isti je vijećnik predložio da se uvrsti u prioritete uređenje makadamske stare ceste prema Murvici, barem na dijelovima gdje su preveliki usponi.
Katarina Marčić je pitala što će se odgovoriti grupi Boljana koja brine o kućnim ljubimcima na njihovo traženje da se formira azil za mačke i pse? Odgovoreno je da taj zahtjev treba uputiti Županiji koja je obvezna urediti jedan azil za cijelu Županiju.
• Zaobilaznica je u katastrofalnom stanju, opasna za vožnju, ali i za pješake – kaže Ivica Šćepanović.
Kompletno uređenje se planira, ali tek nakon završetka luke na Račiću, odgovorio je načelnik. Zaobilaznicom će do tada voziti teški kamioni i uzaludno bi prije toga trebalo nešto uređivati.
• Božićni grad bi trebalo dogodine organizirati na Studencu, to je jedini trg kojeg ima Bol – predlaže I. Šćepanović.
Načelnik je napomenuo da su sadašnju lokaciju tražili organizatori koji to rade volonterski. Pročelnik Stipe Karmelić Rade napomenuo je da u Bolu ima nekoliko općinskih prostora: Studenac, Balauštra, Varadero … ali su oni u zakupu i ne mogu se koristiti kada to nekome treba.
Načelnik smatra da je sadašnji Trg dobar za Božićni grad, a bit će idealan kada se uklone skele i automobili. (j.e.)

(86) objavljeno  20. 12. 18. u 22:55 h 

********************


alt

Zgrade Srednje škole i Učeničkog doma


ZIMSKI ŠKOLSKI PRAZNICI

Ovog petka (21. prosinca) zadnji je dan nastave u osnovnim i srednjim školama, a od subote su na zimskim praznicima. U Splitsko-dalmatinskoj županiji učenici će ponovno u klupe 7. siječnja, sedam dana ranije od svojih vršnjaka u unutrašnjosti Hrvatske. To je zbog kasnijeg početka ove školske godine.
Autobusi na Braču, tijekom školskih praznika, prometuju po nešto izmijenjenom redu vožnje. Iz Bola nema polazaka u 13.45 i 14.05 sati, a iz Supetra prema Bolu u 6.15, 12.40 i 14.20 sati.
Tijekom zimskih praznika polasci autobusa iz Bola za Supetar su radnim danom u 6.35, 13.00 i 16.30 sati, a iz Supetra u 10.25, 12.25 i 15.40 sati. (j.e.)

(85) objavljeno  20. 12. 18. u 22:45 h 

********************


alt


NOVI RASPORED ZA SMEĆE

Do kraja godine koncesionar Michieli-Tomić d.o.o. kućno smeće prikupljat će u Bolu i odvoziti na deponij kod Gornjeg Humca ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Novi raspored načinjen je zbog skorašnjih blagdana, kako bi i radnici Michieli-Tomić imali neradne dane. (j.e.)

(84) objavljeno 20. 12. 18. u 22:45 h 

********************


alt


BOĆARIMA JE HLADNO

U četvrtak boćari nisu igrali finale, ali ni za III. mjesto. Od organizatora su tražili odgodu igranja zbog hladnoće (?!), a kiše poslije podne nije bilo iako je najavljena.
Na boćarskom turniru u povodu blagdana Svetog Nikole bilo je prijavljeno pet muških i jedna ženska ekipa. Finale su izborili dvije ekipe iz Murvice: Zmajevi i Murvica 2. Za III. mjesto igrat će Povlja i Blato-Ratac. (j.e.)

(83) objavljeno 20. 12. 18. u 22:40 h 

********************


alt


POČINJU SPORTSKA NATJECANJA NA POLJANI

Na Sportsko-zabavnom Božiću u petak počinju sportska natjecanja. Najprije kreće malonogometni turnir. Nastupa pet ekipa, a igra svatko sa svakim. Prva dva igraju finale, a treći i četvrti za treće mjesto.
 
Petak, 21. prosinca:
18:30 EL BAHATIS : RED BULL
19:30 POLJANA : ZVIJEZDE

Subota (22. prosinca): TOPE – POLJANA, EL BAHATIS – ZVIJEZDE, TOPE - RED BULL
Nedjelja (23. prosinca): ZVIJEZDE - RED BULL, EL BAHATIS - POLJANA
Srijeda (26. prosinca): TOPE - EL BAHATIS,  POLJANA - RED BULL, ZVIJEZDE - TOPE
Četvrtak (27. prosinca): Utakmice za treće mjesto; Finale veterani; Finale dame i Finale seniori.
Izvučeni su parovi u briškuli i trešeti. Prijavljeno je 16 parova.

(82) objavljeno 20. 12. 18. u 22:35 h 

********************


alt


HAJDUK: PRVI DAN 300 ČLANOVA

U četvrtak je krenulo učlanjivanje u Hajduk za 2019. godinu. Od ponoći se svi navijači mogu učlaniti putem interneta na www.hajduk.hr, a učlanjenje je moguće i u Odjelu za članstvo na Poljudu gdje se u petak radi do 20 sati te na prigodnom štandu u City Centru one u Splitu koji se nalazi na prvom katu i radi do 22 sata. Kroz noć je Hajduk već došao do gotovo 300 članova. Saznajemo da je među njima i 12 članova iz Bola.
Hajduk je već prvi dan učlanjivanja dobio vjerojatno najstariju članicu. Baka Anđa Perić iz Kotlenica, trenutno ima 108 godina, a u četvrtak je postala i prva članica Hajduka u 2019. godini.

(81) objavljeno  20. 12. 18. u 22:30 h  

alt

četvrtak, 20. 12. 2018.     ********************


alt


PRORAČUN 2019.: ČIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Općinskim proračunom za 2019. godinu predviđeni su do sada rekordni    troškovi, čak 32,1 milijuna kuna. U  izvještaju se detaljno navodi što se za taj novac planira uraditi, a mi ovaj put izdvajamo ODRŽAVANJE ČISTOĆE JAVNIH POVRŠINA za što će se izdvojiti 360.000 kuna. Objavljeni popis poslova je svojevrsna kontrola onoga što bi trebalo uraditi, ali za čišćenje javnih površina koje nisu ovdje navedene, zaduženi su stanari koji tamo stanuju:
• Čišćenje površina javne namjene koje obuhvaća ručno i strojno čišćenje i pranje javnih površina od otpada, snijega i leda, kao i postavljanje i čišćenje košarica za otpatke i uklanjanje otpada koje je nepoznata osoba odbacila na javnu površinu ili zemljište u vlasništvu općine Bol.
- Redovno čišćenje javnih površina (trgova, pješačkih zona, otvorenih odvodnih kanala, dječjih igrališta, javnih prometnih površina i groblja te javnih cesta koje prolaze kroz naselje) ručno i mehaničko čišćenje Rive (od Biline kuće do Velog mosta), Bračke ceste (do kuće Karelovića), Rudine, tržnice i kale Vuzio (Ulica F. Radića) jedanput dnevno u razdoblju svibanj – listopad ručno i mehaničko čišćenje gore navedenih prostora tri puta na tjedan u razdoblju siječanj - travanj i studeni – prosinac ručno i mehaničko čišćenje rive i  pražnjenje košarica za smeće na području rive i šetnice od Zlatnog rata do Martinice, na Rudin,  i tržnici, Loži, u kali Vuzio i na trgu Studenac svaki dan kroz cijelu godinu, a za vrijeme turističke sezone više puta dnevno ručno čišćenje i pražnjenje košarica za smeće na ostalom području općine jedanput tjedno,
- svakodnevno čišćenje plaža (Grabov rat, Martinica, Portić, Kotlina, Bjeninovo more, Račić, Veli most, Studenac, Benačica, Borak, Potočine, Paklina, Drasin) u toku turističke sezone, a generalno čišćenje plaža prije početka turističke sezone,
- mehaničko pranje kale Vuzio, trga ispred crkve i tržnice dva puta na tjedan u razdoblju svibanj - rujan
Sredstva za izvršenje ovih radova predviđaju se u ukupnom iznosu od 360.000 kuna.
Ova sredstva uplatit će se komunalnom poduzeću „Grabov rat“ koji je obvezan obaviti napisane zadatke.

(80) objavljeno  19. 12. 18. u 22:40 h 

********************


alt


OPĆINSKE POMOĆI PRIJE BLAGDANA

Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu donio je, prije blagdana, odluku o novčanim naknadama, a to će dobiti Boljani, samci i obitelji, uglavnom na ime pomoći za liječenje. Dio sredstava namijenjen je starijima od 80 godina, korisnicima usluga u Domu za stare i nemoćne, socijalno ugroženima …
Tijekom godine na ime socijalne pomoći, uglavnom za liječenje, isplaćeno je 40.000 kuna, a na sjednici je iz općinske blagajne odlučeno isplatiti još 104.700 kuna.
Jednokratnu novčanu pomoć za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba zbog bolesti, od 1.000 do 2.500 kuna  dobit će 23 osobe.  Sedmorica će dobiti za osobnu invalidninu ukupno 8.000 kuna, a devetorica Boljana, koji su u Domu za starije, dobit će po 500 kuna ili ukupno 4.500 kuna.
Osobe, njih osam, koje primaju doplatak za pomoć u kući dobit će po 500 kuna.
Odobrena je za tri obitelji stalna mjesečna pomoć za cijelu 2019. godinu u ukupnom iznosu od 25.800 kuna.
Božićnica će tijekom srijede i četvrtka biti isplaćena po 300 kuna, a dobit će je  58 Boljana starijih od 80 godina. (j.e.)

(79) objavljeno  19. 12. 18. u 22:35 h 

********************


alt

Od jutra se posluživalo na suncem ugrijanom štekatu


alt

Iza podneva je šator bio kao i prije bure


BOŽIĆNI GRAD: ŠATOR JE OPET NA RIVI

Prema najavi Inicijative Božićni grad, u srijedu su tijekom jutra otvorene kućice, a na štekatu se posluživala kava, sokovi, fritule … U isto vrijeme došli su majstori i ponovno montirali šator kojeg je bila porušila bura. Program se mogao nastaviti kako je bilo i planirano.
Nakon 14 sati nastupili su mladi sportaši iz Uni sport sportske škole Bol. (j.e.)

(78) objavljeno 29. 12. 18. u 22:30 h 

********************


alt

Osam ekipa sa po tri člana na prvom Pub kvizu


alt

Nije voditeljica nego voditelj: Carmen Electra Jakšić


PUB KVIZ – PRVI U BOLU

U šatoru na Poljani, u sklopu programa Sportsko-zabavni Božić, organiziran je u srijedu navečer prvi Pub kviz, kažu nam, prvi put u Bolu. Navodno je to natjecanje popularno po kafićima u mnogim gradovima u Hrvatskoj, a na Braču
u Selcima. Prvi put je odaziv bio iznad očekivanja. Prijavilo se 8 ekipa po 3 člana. U šatoru je bilo publike i grijanja.
Natjecateljima je na TV ekranu prikazano 10 slika, a oni su trebali napisati što su vidjeli. U drugom krugu trebali su odabrati jedan od tri ponuđena odgovora na 10 pitanja.
Najbolji rezultat postigli su Milan, Boško i Antonio. Drugi po bodovima su Zoran, Arsen i Vlado, a treći  Ada, Tonči i Stanko. (j.e.)

(77) objavljeno 19. 12. 18. u 22:25 h 

********************


alt


alt


BOĆANJE: MURVIČANI U FINALU

Lijepo vrijeme iskoristili su organizatori boćarskog turnira u povodu Svetog Nikole, pa su u srijedu odigrane dvije polufinalne utakmice: ZMAJEVI (Murvica) – POVLJA 2:0 (13:2, 13:6) te MURVICA 2 – BLATO-RATAC 2:0 (13:11, 13:10).
U finalu će igrati dvije ekipe iz Murvice: Zmajevi – Murvica 2. Plan je da se igra u četvrtak, dozvole li vremenski uvjeti. Igrat će Povlja – Blato-Ratac za III. mjesto. (j.e.)

(76) objavljeno 19. 12. 18. u 22:15 h 


alt


srijeda, 19. 12. 18.     ********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA O RADU

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je prošlog ponedjeljka vijećnike o događanjima u općini između dvije sjednice:
• Radovi na objektu Dječjeg vrtića Mali princ odvijaju se po planu i trebaju se završiti u ugovorenom roku, do 1. ožujka. Nakon ovih radovi stvoreni su uvjeti da sva djeca budu upisana.
• Prema najnovijem rješenju Glazbena škola privremeno ostaje u objektu Poljoprivredne zadruge dok se ne završi uređenje prostora koje je koristila trgovina elektromaterijala. Trajno je za njih rješenje u Domu kulture.
• Dogovoren je nastavak geodetskog mjerenja, koje je davno počelo u našoj općini, ali je bilo prekinuto. Vrijeme je da se to dovrši.
• Pri kraju su pripremni radovi za početak radova na izgradnji u Podbarju gdje će početkom godine početi radovi na izgradnji hotela za radnike Bluesun hotela.
• Očekujemo svaki dan certifikat za kućice koje će biti na Zlatnom ratu.
• Božićni grad je uspješno startao iako je njima, kao i organizatorima na Poljani, vrijeme pokvarilo posjetu i planirani program.
• Ima vremena do 31. siječnja da se dogovorimo i odlučimo o iznosu poreza na turističke krevete.

(75) objavljeno  18. 12. 18. u 21:10 h 

********************


alt

Ostaci Božićnog grada nakon bure


alt

Šator na Poljani odolio je naletima bure


BURA PORUŠILA – GRAD

U noći ponedjeljak na utorak bura je opustošila Božićni grad i ožalostila organizatore i najmlađe. Nemoguće je u kratkom roku sve popraviti pa je Božićni grad bio vrlo kratko vrijeme mjesto okupljanja i zabave. Snalažljive organizatorice će sasvim sigurno pronaći alternativno rješenje o čemu ćemo izvijestiti u Bolskoj kronici.
Manjih problema bura je učinila i na šatoru na Poljani, ali se tamo nesmetano nastavljaju planirane aktivnosti.
Radnici Grabovog rata uklanjali su sa prometnice nanesenu zemlju i šljunak.


PLESNA PREDSTAVA I DRUŽENJE NA ŠTEKATU
Ove srijede (19. prosinca) u 18 sati u kino dvorani organizira se plesna predstava Čarobni Božić by Dnf Split u organizaciji Božićnog grada.
Isti dan, srijeda ujutro, Božićni grad otvara vrata sa ponudom na kućicama i ako bude lijepo vrijeme, druženje na štekatu.
U toku dana se očekuje ekipa koja će ponovno osposobiti šator – javili su nam iz
Inicijative Božićni grad.


PROGRAM NA POLJANI: PRVI PUB KVIZ
Ove srijede (19. prosinca) na Poljani se organizira PRVI PUB KVIZ. Početak je u 19 sati, a svaka ekipa ima po tri člana. Pub kviz je sve popularniji način zabave u kafićima. Pitanja su iz sporta, zemljopisa, povijesti … Organizatori su najavili nagrade za prva tri mjesta. Voditeljica je Carmen Electra Jakšić. (Vidi oglas: klikni OVDJE)

U NEDJELJU OCJENJIVANJE BOLSKIH VINA
U sklopu Sportsko-zabavnog Božića na Poljani se u nedjelju organizira prvi bolski Vinski Oskar. Degustirat će se i ocjenjivati bolska vina, a svi su pozvani da prijave svoja vina, a očekuju se i vinoljupci koji će kušati i ocjenjivati. Stručnu komisiju za ocjenjivanje vodit će bolski sommelier Toni Pešutić. (j.e.)

(74) objavljeno  18. 12. 18. u 21:05 h 

*********************


alt

Vijećnicima je pokazana situacija sa ucrtanim novim objektom uz postojeći hotel "Borak"


„BORAK“ SA 580 KREVETA

Bluesun hoteli, kao investitor, obavijestio je Općinu Bol o novoj verziji obnove hotela „Borak“. Odustalo se od ranijeg plana potpunog rušenja starog hotela „Borak“ i izgradnje novog hotela sa 5 zvjezdica i 930 kreveta. Novi je plan renovirati postojeći hotel  i izgraditi dodatno zdanje. Ukupni kapacitet novog „Borka“ bio bi 580 kreveta.
Očekuje se mišljenje nadležnog ministarstva treba li za realizaciju ovog projekta organizirati javnu raspravu.
Renoviranje i gradnja planiraju se u listopadu 2019., nakon glavne turističke sezone. (j.e.)

(73) objavljeno 18. 12. 18. u 21:00 h 

********************


alt


NOVA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Nakon dva dana pauze, u četvrtak (20. prosinca) će se održati nova, 13.- a po redu, sjednica Općinskog vijeća. Na dnevnom redu su izmjene i dopune zajedničke odluke o izradi 3. ID PPUZ Općine Bol i drugih ID UPU naselja Bol. Raspravit će se i plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2019. Vijećnici bi trebali usvojiti pravilnik o obavljanju djelatnosti na pomorskom dobru na temelju koncesijskog odobrenja na području općine Bol, a raspravit će se odluka o mjerama za sprijećavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje otpada odbačenog u okolišu.
Na sjednici raspravit će se analiza stanja civilne zaštite za 2018. kao i plan razvoja sustava od 2019. do 2021. (j.e.)

(72) objavljeno  18. 12. 2018. u 20:55 h  


alt
utorak, 18. 12. 2018.     *******************


alt


USVOJEN OPĆINSKI PRORAČUN ZA 2019.

Većinom glasova (7 „za“ i 2 „protiv“) usvojen je općinski proračun za 2019. godinu, a o tome se raspravljalo i odlučivalo na XII. sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak 17. prosinca. Rasprava je trajala svega 15-ak minuta.
Na sjednici pod predsjedanjem Matka Bakovića prisustvovalo je 9 vijećnika, a dvoje ih je opravdano bilo odsutno (Ivica Šćepanović i Tonči Kukoć Bager).
Usvojen je do sada najveći općinski proračun i on će iznositi 32,113 milijuna kuna. Prihvaćeno je sedam amandmana vijećnika sa XI. sjednice i povećani su izdaci za 432 tisuće kuna, ali za toliko smanjene i tri stavke iz proračuna. Amandmanima se više dobilo za sufinanciranje smještaja i prehrane u Đačkom domu (215.000 kn), za nabavku novih tableta (62.000 kn), za sufinanciranje plivačke škole Grancigula (20.000 kn), za sufinanciranje teniske škole (35.000 kn), za financiranje Otvorenog prvenstva Bola u tenisu (50.000), dodatak za uređenje zgrade Osnovne škole (20.000 kn) i dodatak za program Centra za kulturu (30.000 kn).
Gdje se planiraju utrošiti sredstva proračuna:
- Materijalni rashodi su 6.232.500 kuna;
- Pomoć građanima i domaćinstvima, porodiljne naknade, Božićnice, Uskrsnice … 650.000 kn;
- Održavanje komunalne infrastrukture 780.000 kn;
- Održavanje javnih površina 450.000 kn;
- Građevine javne odvodnje 40.000 kn;
- Održavanje zelenih površina 400.000 kn;
- Održavanje groblja u Bolu i Murvici 50.000 kn;
- Održavanje čistoće na javnim površinama 360.000 kn;

- Javna rasvjeta 150.000 kn;
- Održavanje zgrada u vlasništvu Općine 144.500 kn;
- Gradnja komunalne infrastruklture (groblje, nove ceste, javne rasvjete, zelene površine …) 8.831.000 kn;
- Protupožarna zaštita 1.700.000 kn;
- Javne potrebe u kulturi 1.672.000 kn;
- Javne potrebe u predškolskom odgoju 3.421.000 kn;
- Javne potrebe u športu 882.000 kn …
Idućih dana detaljno ćemo pisati i obrazložiti svaku od ovih stavki, posebno činjenicu da se proračunom za 2019. godinu predviđa izgradnja 39 objekata.
Sutra: izvještaj načelnika, pitanja i primjedbe vijećnika … (j.e.)

(71) objavljeno 17. 12. 18. u 21:20 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA U SRIJEDU I ČETVRTAK

Već smo objavili, ali treba ponoviti: u srijedu i četvrtak će se isplaćivati Božićnica, po 300 kuna, Boljanima starijim od 80 godina. To pravo ima 54 naša sumještana, a po novac trebaju doći u općinsku blagajnu od 9 do 12 sati. Kod isplate treba predočiti osobnu iskaznicu i OIB.
Za one koji nisu u mogućnosti preuzeti novac, iz opravdanih razloga, to može učiniti netko od članova uže obitelji, uz predočenje gore navedenih dokumenata. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 12. 18. u 21:15 h 

********************


alt


alt


SNIJEG NA BRAČU, A KATAMARAN NIJE DOŠAO

Nakon sunčane nedjelje u ponedjeljak ponovo kiša. Na bračkim cestama je pao snijeg (vidi slike), ali nema većih problema u cestovnom prometu. Međutim, „Jadrolinija“ je odlučila da katamaran „Judita“ iz Splita direktno isplovi za Jelsu, bez pristajanja u Bol. Razlog je – bura.
Zbog kiše i otkrivenog krova na zgradi Luka, u vlasništvu Bol poljoprivredne zadruge, kiša je došla i do prostorija u kojima je općinska blagajna, a u susjedstvu Glazbena škola.

(j.e./foto s. kusanović)

(69) objavljeno  17. 12. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: PONOVNO ODGOĐENA UTAKMICA

Derbi začelja, utakmica Bol – DWS Kidan žile po drugi put je odgođena. Prvi put se trebalo igrati 29. listopada (VII. kolo) ali Boljani nisu mogli u Split jer su zbog juga bile u prekidu trajektne veze između Supetra i Splita. Ovaj put, u ponedjeljak, nije se igralo na traženje ekipe DWS Kidan žile, a Boljani su to prihvatili jer je bilo opasno, zbog snijega, krenuti iz Bola prema Supetru i kasno navečer se vratiti kući.
Slijedeće (XIII.) kolo igra se u Splitu tek 21. siječnja, a odgođena utakmica na rasporedu je u nedjelju 20. siječnja – rekao nam je Boško Botica, kapetan bolskih „žutih“. (j.e.)

(68) objavljeno 17. 12. 18. u 21:05 h 


alt
ponedjeljak, 17. 12. 2018.     ********************


alt


UPALJENA I TREĆA SVIJEĆA

Treća adventska svijeća, koja je upaljena na Loži (na slici) kao i u mnogim domaćinstvima, već polako najavljuje dolazak Isusa Krista.
Svaka od četiri svijeće ima svoje značenje: Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća - simbolizira nadu i iščekivanje; Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska - označava mir; Treća svijeća je pastirska - slavi radost i veselje; Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi - ljubav.

(67) objavljeno 16. 12. 18. u 21:15 h 

********************


alt


SUNCE OBASJALO BOŽIĆNI GRAD

Mnogi su roditelji iskoristili sunčanu nedjelju i s djecom navratili u Božićni grad. Sjedilo se za stolovima na otvorenom ispijajući kavu, čaj ili sokove, ali i degustiralo ukusne (i jeftine) fritule. Organizatorima je lijepo vrijeme omogućilo realizaciju planiranog programa, a od 18 sati, iako je već bilo malo i hladnije, prisutne je na otvorenom zabavljao glazbeni sastav B-Band. (j.e.)

(66) objavljeno 16. 12. 18. u 21:10 h 

********************


alt


NA POLJANI SAMO U ŠATORU

Na Poljani se organiziraju natjecanja u šatoru, jer za sportove na otvorenom trebaju povoljnije vremenske prilike. Bolje vrijeme očekuje se od utorka.
U šatoru, bez obzira na vanjske vremenske uvijete, može se naručiti nešto od pića i sa roštilja. Kava i čaj su, na primjer, po 10 kn, stolno vino 0,7 litara 70 kn, pivo 15 kn, sokovi 10 kn, fritule 10 kn, ćevapčići i burger po 30 kn, kobasice 15 kn … (j.e.)

(65) objavljeno 16. 12. 18. u 21:05 h 

********************


alt


PARKIRALIŠTA: NEMA INTERESA?!

Iako je parkiranje u Bolu veliki problem, posebno u ljetnim mjesecima, sada smo, nakon isteka roka natječaja, saznali da nema zainteresiranih za dva parkirna mjesta nasuprot Doma za starije u Ulici Hrvatskog preporoda. Možda ima onih koji bi tamo parkirali, ali nisu zainteresirani da za to treba platiti 2.000 kuna za jednogodišnji zakup. Računaju da im je jeftinije ostaviti auto na cesti. Možda su u pravu, dok ih ne uoči prometni redar. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 12. 18. u 21:00 h 

********************alt


BOĆANJE: NIJE SE IGRALO POLUFINALE

Iako je u nedjelju bilo sunčano, nije se igralo polufinale boćarskog turnira. Razloge nam je objasnio organizator, u ime kluba „Blato-Ratac“, Ivan Malenica:
- Neki od igrača su imali obiteljskih obveza, drugi su tražili odgodu zbog prehlade, a neki su željeli gledati TV prijenos utakmice Dinamo – Hajduk. Vjerujem da bi se turnir trebao odigrati tijekom tjedna, u utorak i srijedu. (j.e.)

(63) objavljeno 16. 12. 18. u 20:55 h  alt


nedjelja, 16. 12. 2018.     ********************


alt


SPORADIČNA POJAVA GRIPE

U Hrvatskoj je s ovim tjednom službeno registrirano ukupno 53 oboljelih od kliničke gripe, što ukazuje na još uvijek sporadičnu pojavu oboljelih, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Zabilježeni su slučajevi oboljelih od gripe u većem broju županija (15), od kojih najveći broj na području Dubrovačko-neretvanske županije.
U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu u 49. tjednu virus gripe potvrđen je u 34 posto uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa.
U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A, i to podtip A/H1N1/pdm09 (89 posto), dok je u manjem udjelu (11 posto) detektiran podtip A/H3N2.
Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije bilježi se niska aktivnost gripe, sa sporadičnom detekcijom virusa gripe, i to dominantno virusa gripe A.

U Bolu još nema oboljelih od gripe. U ambulanti ima besplatnog cjepiva za starije od 65 godina i kronične bolesnike.

(62) objavljeno 15. 12. 18. u 21:50 h 

********************


alt


„JUDITA“ UMJESTO „VIDE“

Nakon nekoliko kišovitih dana u subotu se pojavilo sunce i zapuhala bura. Temperatura zraka u 21 sat bila je 5,4 stupnja. Pred zaključenje redakcije „Jadrolinija“ je potvrdila da će katamaran „Judita“ u 23 sata iz Splita isploviti za Bol i Jelsu.
„Judita“ je zamijenila „Vidu“ koja u ponedjeljak ide na remont u brodogradilište.
Jedino su na riječkom okružju u prekidu, zbog bure, dvije katamaranske linije. (j.e.)

(61) objavljeno  15. 12. 18. u 21:45 h 

********************


alt


NAŠ HAJDUK: IZABRANO SEDAM ČLANOVA

Drugi krug izbora za novi saziv Nadzornog odbora HNK Hajduk održan je ove subote, a članovi udruge Naš Hajduk su od 11 kandidata izabrali sedam novih nadzornika.
Izborima je pristupilo ukupno 4.765 članova, s 8.281 glasova. Kao i prvi krug, i drugi krug je eliminacijski te se u slučaju potrebe saziv Nadzornog odbora neće popunjavati s kandidatima koji nisu odabrani kroz dva kruga izbora.
Poredak kandidata (ime, prezime, broj glasova): Benjamin Perasović (7.360 glasova), Denis Alajbeg (6.876), Nino Martinić (6.366), Krešimir Krolo (6.190), Sergije Popović (5.906), Marko Mustapić (5.704), Tin Laušić (4.720), Denis Burmaz (4.453), Duje Malenica (3.718), Davor Živković (3.353) i Ivica Močić (3.321)
Novi saziv Nadzornog odbora bit će potvrđen u četvrtak, 20. prosinca, na Skupštini HNK Hajduk koja će se održati na Poljudu.

(60) objavljeno 15. 12. 18. u 22:05 h    
alt

subota, 15. 12. 2018.     ********************


alt


NOVO U TURISTIČKOJ PONUDI: PENJAČKE STAZE

Do početka turističke sezone u Bolu se pripremaju dvije lokacije na kojima bi se nalazile penjačke staze. Najprije će biti uređena ona na istočnoj strani Bola, na Smokovju, a kasnije je u planu penjačka staza na Kaštil.
Smatra se da stijene na Smokovju spadaju u vrhunsku lokaciju za uređenje sportskog penjališta i mogu postati najpopularnije penjalište na Braču. Visina iskoristive stijene (kompaktni vapnenac) je od 15 do 30 metara, a uspon je idealan za početnike do onih vrhunskih penjača. U prvoj fazi bilo bi uređeno tridesetak smjerova penjanja.
Planirano je da projekt uređenja penjališta u Smokovju realiziraju članovi SPK Marulianusa iz Splita od kojih su neki stanovnici Bola. Tu spada čišćenje pristupnih putova, čišćenje kršljivih dijelova stijena, postavljanje penjačkih smjerova sa najboljim materijalom (isključivo inox tipli), sastavljanje skice penjališta, postavljanje info table za posjetitelje, uvrštenje penjališta u službeni vodič Hrvatske, promocija … (j.e./foto: m. marinković)

(59) objavljeno  14. 12. 18. u 21:55 h 

********************


alt


NA POLJANI SE IGRA BRIŠKULA

Zbog kiše ne može se na Poljani na otvorenom organizirati planirana natjecanja, ali se u šatoru igra briškula i trešeta. Naravno moguće je u prostoru koji se grije i koristiti ugostiteljsku ponudu.
U ovogodišnji program uvršten je i manje poznati backgammon, a članovi bolskog kluba prezentiraju način igre. Već ima zainteresiranih za natjecanje, a to može značiti i omasovljenje bolskog kluba.
Do početka natjecanja na otvorenom, moguće su prijave za ostala sportska natjecanja na Poljani predviđena programom manifestacije Sportsko-zabavni Božić. (j.e.)

(58) objavljeno  14. 12. 18. u 21:50 h 

********************


alt


INA PONOVNO – DVOKRATNO

Od ove subote (15. prosinca) benzinska postaja u Bolu ponovno će biti otvorena radnim danom dvokratno, od ponedjeljka do subote od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom samo kroz jutro, od 7 do 12 sati.
Po gorivo se u Bolu do ove subote moglo samo kroz jutro, od 7 do 13 sati, a nedjeljom je bilo zatvoreno. Razlog je korištenje godišnjih odmora od 5. studenoga. (j.e.)

(57) objavljeno 14. 12. 18. u 21:45 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA U SRIJEDU I ČETVRTAK

Boljani stariji od 80 godina dobit će po 300 kuna na ime Božićnice. To će im se isplaćivati 19. i 20. prosinca (srijeda i četvrtak) na općinskoj blagajni uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a. Za bolesne i nemoćne novac mogu preuzeti članovi uže obitelji, također uz predočenje potrebnih dokumenata imaoca prava na Božićnicu. Prema dostupnoj evidenciji,po 300 kuna primit će 54 Boljanina i Bolke starijih od 80 godina.
Za Božić će novčanu naknadu dobiti i Boljani koji su smješteni u Domu za starije, a njih je u bolskom domu 6, a izvan Bola troje. Također će, prema odluci Odbora za socijalnu skrb, biti isplaćene naknade invalidima, bolesnima i socijalno ugroženima. (j.e.)

(56) objavljeno 14. 12. 18. u 21:40 h

********************


alt


JOŠ TRI SUBOTE

Do kraja godine još su ostale tri subote kada će katamaran u 12.25 iz Bola isplovljavati za Split, s povratkom iz Splita u 23 sata. Zbog vremenskih (ne)prilika moguće je da neko od putovanja bude i otkazano.
Od Nove godine, prema redu plovidbe, subotom će katamarani iz Bola polaziti u 7.25, dok je povratak iz Splita u 16.30 sati. (j.e.)

(55) objavljeno 14. 12. 18. u 21:40 h 

********************


alt


XII. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je za ponedjeljak 17. prosinca XII. sjednicu vijeća. Na dnevnom redu je Odluka o komunalnom doprinosu, komunalnoj naknadi te određivanje vrijednosti boda za obračun komunalne naknade.
Aktualno je u svim gradovima i općinama, pa tako i u Bolu, donošenje proračuna za 2019. godinu.
Vijećnici će raspravljati i odlučivati o programu održavanja infrastrukture, gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture, o javnim potrebama u protupožarnoj zaštiti, o javnim potrebama u kulturi i predškolskom odgoju te javnim potrebama u športu.
Vijećnici trebaju odobriti i plan ulaganja sredstava boravišne pristojbe, odlučiti o visini Božićnice, darova za djecu i regres za godišnji odmor u 2019. godini … (j.e.)

(54) objavljeno 14. 12. 18. u 21:35 h   


alt

petak, 14. 12. 2018.     ********************


alt


alt


OTVOREN BOŽIĆNI GRAD

Božićni grad smješten u šatoru i kućicama počeo je s radom. Bilo je posjetitelja prvog dana kiši usprkos, ali su zbog toga moguće neke izmjene u najavljenom programu. Do zaključenja redakcije ovih vijesti nismo dobili potvrdu, ali nam je ujutro javljeno da će se u petak planirani nastup B-Banda odgoditi za nedjelju.
Kiša je moguća u petak i subotu, ali prema vremenskoj prognozi u nedjelju neće biti kišovito. Božićni grad otvoren je svakodnevno od 8 do 20 sati. (j.e.)

(53) objavljeno  13. 12. 18. u 21:15 h 


PROMJENA RASPOREDA:  Natjecanje sportske škole planirano za petak u 14 sati zbog vremenskih (ne)prilika odgađa se za srijedu 19. prosinca u 14 sati - javila nam je Ivana Okmažić.
Iz istog razloga odgađa se i nastup B-Banda u Božićnom gradu koji se je trebao održati u petak, a održat će se u nedjelju 16. prosinca u 18 sati.

(objavljeno  13. 12. 18. u 22:05 h)


********************


alt

S utakmice Garaža Pujanke - Bol


alt

Tablica nako nepotpunog XII. kola


ODGOĐENA UTAKMICA U PONEDJELJAK

MNK BOL odgođenu utakmicu iz VII. kola odigrat će s ekipom DWS KIDAN ŽILE u ponedjeljak 17. prosinca. Taj je susret odgođen jer u Split nisu doputovali Boljani zbog velikog juga i prekida trajektnih linija.
Za Bol je to važna utakmica za bijeg prema sredini tablice. Imaju 10 bodova, bod više od 13. plasirane ekipe DWS Kidan žile koja se također bori za opstanak u prvoligaškom društvu.
Inače, iznenađenje prvenstva je ekipa C.B. SEA WOLF koja je sa 32 boda i bez izgubljene utakmice na prvom mjestu. Novi su prvoligaš, a prošle sezone su bili drugi u II. ligi gdje su nastupali pod imenom C.B. Albatros.
Susret Bol – DWS Kidan žile igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 18.25 sati. (j.e.)

(52) objavljeno  13. 12. 18. u 21:10 h   


altčetvrtak, 13. 12. 2018.     ********************


alt


PRAZNIČNI PROGRAM U PROSINCU

U četvrtak, na blagdan Svete Lucije, počinje praznični program, koji će se u Bolu održavati svakodnevno na Rivi, Poljani, Kino dvorani ili crkvama do 1. siječnja 2019. godine.
Četvrtak, 13. prosinca
Božićni grad na Rivi: Otvaranje Božićnog grada u 8 sati
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Petak, 14. prosinca
Božićni grad: Natjecanje Uni sport sportske škole Bol (odgođeno za srijedu); Zabavlja vas B-Band (odgođeno za nedjelju)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Subota, 15. prosinca
Božićni grad: Oslikavanje platnenih vrećica – vrtić (10 h); Radionica Božićnih ukrasa – IV. razred OŠ (16 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Nedjelja, 16. prosinca
Božićni grad: Oslikavanje platnenih vrećica – školarci (10 h); Radionica Božićnih ukrasa od kamena (16 h); Zabavlja vas B-Band (18 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Ponedjeljak, 17. prosinca
Božićni grad: Radionica Božićnih ukrasa (14 h); Plesni studio DNF Split (17 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Utorak, 18. prosinca
Božićni grad: Radionica Božićnih ukrasa – vrtić (16 h); Humanitarna predstava OŠ Bol (18 h u kino dvorani)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Srijeda, 19. prosinca
Božićni grad; Plesni studio DNF Split (18 h u kino dvorani); Natjecanje Uni sport sportske škole Bol (14 sati)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Četvrtak, 20. prosinca
Božićni grad: Klaun Šarenko (16.30 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Petak, 21. prosinca
Božićni grad: Božićna tombola (17 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Subota, 22. prosinca
Božićni grad: Radionica tijesta za najmlađe (16 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
• Božićni koncert bolskih pjevača i svirača u Župnoj crkvi (18 h)
Nedjelja, 23. prosinca
Božićni grad: Vožnja božićnim vlakićem sa benzinske postaje (11 h); Dolazak Djeda Božićnjaka (16 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Ponedjeljak, 24. prosinca
Božićni grad: Tradicionalna podjela bakalara (11 h)
• Paljenje badnjaka na Poljani (17 h)
• Misa bdjenja u Samostanskoj crkvi (21 h)
• Misa ponoćka u Župnoj crkvi (24 h)
Utorak, 25. prosinca
Božićni grad: Zabavlja vas Uršula i Band (18 h)
Srijeda, 26. prosinca
Božićni grad: Party zatvaranja (16 h)
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Četvrtak, 27. prosinca
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Petak, 28. prosinca
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Subota, 29. prosinca
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Nedjelja, 30. prosinca
Sportsko-zabavni Božić na Poljani: Sportska natjecanja
Ponedjeljak, 31. prosinca
• Doček Nove godine u šatoru na Poljani

(51) objavljeno 12. 12. 18. u 21:15 h   

alt

srijeda, 12. 12. 2018.      ********************


alt


RADOVI NA KROVU

Intenzivni radovi na zgradi Bol poljoprivredne zadruge na Rivi počeli su još u ponedjeljak kada je otkriven krov kako bi se zamijenila drvena krovna konstrukcija. Sada sve ovisi o vremenskim (ne)prilikama.
Zbog radova na krovu, oko kuće je postavljena ograda, a iz tih razloga morali su se  premjestiti i objekti Božićnog grada. Vozači također moraju voditi o tome računa i zaboraviti na parkiranje, iako je tu zabranjeno cijele godine. Pitanje je kako će se riješiti prilaz kamionima koji dovoze robu u trgovinu „Konzum“. Problem pristupa trgovini bit će i za majke s kolicima, ako se tijekom srijede ne iznađe neko povoljnije rješenje. (j.e.)

(50) objavljeno  11. 12. 18. u 21:30 h 

********************


alt


BOŽIĆNI GRAD SE PRIPREMA

Drugu godinu grupa mladih Bolki s mnogo entuzijazma i dragovoljno pripremaju Božićni grad. Šator i kućice su nešto istočnije, a zbog skela oko susjedne zgrade, pristup im je nešto otežan.
Otvaranje je u četvrtak u 8 sati, a program možete pogledati u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(49) objavljeno 11. 12. 18. u 21:25 h 

********************


alt


OPREMA ZA ŠATOR NA POLJANI

U utorak je stigla oprema za šator na Poljani gdje se organizira Sportsko-zabavni Božić, ali i doček 2019. godine. Prijave su još u tijeku pa će raspored natjecanja biti objavljen tijekom srijede.
Posjetitelji na Poljanu mogu već u srijedu, kada će se i grijati prostor u šatoru. Natjecanja bi mogla početi u četvrtak. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 12. 18. u 21:20 h  

********************


alt


BOĆANJE: POLUFINALE U ČETVRTAK

Nakon trećeg kola boćarskog turnira poznati su parovi polufinala koji će se igrati u četvrtak (13. prosinca) u 13 sati na terenima na Poljani i na početku naselja Blato-Ratac: Murvica 1 – Povlja te Murvica 2 – Blato-Ratac.
U utorak su postignuti slijedeći rezultati: Murvica 1 – Malenica 2:0 (13:2, 13:2), Murvica 2 – Povlja 2:0 (13:8, 13:7).
Organizator boćarskog turnira je klub „Blato-Ratac“. (j.e.)

(47) objavljeno 11. 12. 18. u 21:15 h 

********************


alt


LIVE CAMERE: NEMA SLIKE

Prema statističkim podacima u 10 dana ovog mjeseca 1.318 čitatelja našeg portala pokušalo je otvoriti i vidjeti što prikazuju dvije kamere u živo (live camere). To je u prosjeku 131 otvaranje dnevno, a kako 5 dana kamere nisu prikazivale ništa, ispada da je 655 otvaranja (u prosjeku) – bilo uzaludno.
Kamere već duže vrijeme malo rade, malo ne rade. Ljeti su nam objašnjavali da  je to zbog velikog broja mobitela i preopterećenosti, ali znamo da u zimskim mjesecima (iako je još službeno jesen) nema turista, a manje je i „mještana“ koji su fiktivno prijavljeni u Bolu.
Očito je da oprema nije u redu ili operateri ne rade svoj posao za koji uredno šalju račune, a TZO ih plaća.
Ovo pišemo kako bi otklonili svoju odgovornost i zamolili svoje čitatelje da budu strpljivi, a TZO Bol da bude upornija u nastojanju da se ovi problemi s kamerama što prije riješe ili dobije stručno objašnjenje zbog čega se to dešava. Prošlog mjeseca, na primjer, jedna kamera je bez signala bila 10, a druga 7 dana.
(j.e.)

(46) objavljeno 11. 12. 18. u 21:10 h 


alt
utorak, 11. 12. 2018.     ********************


alt


BOŽIĆNI GRAD: OTVARANJE 13. PROSINCA

„Božićni grad“ otvorit će se na bolskoj rivi u četvrtak 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, u 8 sati (ujutro). Poslije podne, od 16 sati je akcija „Darujem ti dar  - ne traži mu kvar“. Na programu je i sijanje božićne pšenice.
Organizatori su objavili svakodnevni program u Božićnom gradu kojeg čitatelji našeg portala mogu vidjeti u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.
Zatvaranje Božićnog grada bit će drugog dana Božića, na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca, kada će biti organiziran od 16 sati Party zatvaranja.
Božićni grad bit će od 13. do 26. prosinca otvoren od 8 do 20 sati.

(45) objavljeno 10. 12. 18. u 22:40 h 

*******************


alt


PRIJAVE ZA NATJECANJA NA POLJANI

Čak osam turnira će se organizirati na Poljani u sklopu manifestacije „Sportsko- zabavni Božić“. U tijeku je poziv za prijave, a to se može učiniti u šatoru na Poljani ili osobno nazvati Boška Boticu (mob. 098 948 3390)
Turniri su u malom nogometu (seniori, dame i veterani); na male branke 3na3;
Basketu, stolnom tenisu, nogometu na playstationu te u briškuli i trešeti. (j.e.)

(44) objavljeno 10. 12. 18. u 22:35 h 

********************


alt


SPORT: NOVI PORAZ

Utakmica XII. kola I. splitske lige malog nogometa: GARAŽA PUJANKE – BOL 4:1 (2:1). Susret odigran u ponedjeljak u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Zbog podužeg putovanja preko Brača i trajektom iz Supetra, igrači iz Bola na parket dvorane došli su tri minute prije početka susreta (16 sati). Za ozbiljnije zagrijavanje nije bilo vremena. Nije bilo ni dovoljno igrača za zamjenu pa je trener Pjer Malvasija morao u igru. Na bolskoj klupi bilo ih je dvoje, a Garaža Pujanke imala ih je petoro.
Početak je za Boljane bio obećavajući. Nakon dvije minute na semaforu je bilo 0:1. Strijelac za Boljane bio Boško Botica. Potom su uslijedile dvije nove prilike, ali se rezultat nije promijenio. Garaža Pujanke je uspjela izjednačiti, a vodeći pogodak postigli u dvije sekunde prije kraja I. poluvremena.
U II. poluvremenu bilo je prilika za obije ekipe, ali su igrači Garaže Pujanke bili svježiji i zasluženo postigli još dva gola. (j.e.)

(43) objavljeno 10. 12. 18. u 22:30 h 

********************


alt


NASTAVLJENO NATJECANJE BOĆARA

Turnir u povodu Sv. Nikole, kojeg organizira klub „Blato-Ratac“, nastavljen je i u ponedjeljak. Odigrane su dvije utakmice: Blato-Ratac – Malenice 2:0 (13:5, 13:12), Povlja – Blato-Ratac (ž) 2:0 (13:7, 13:5).
Natjecanje se nastavlja u utorak. (j.e.)

(42) objavljeno 10. 12. 18. u 22:25 h  

alt
ponedjeljak, 10. 12. 2018.     ********************


alt


BESPLATNI INTERNET I U BOLU

Općina Bol je jedna od 224 hrvatske općine i grada koji su dobili na natječaju WiFI4EU 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog interneta. Ukupno u Hrvatsku dolazi 3,36 milijuna eura. Isti iznos (po 15 tisuća eura) dobili su na Braču osim Bola još i Supetar, Selca, Pučišća i Sutivan.
Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.
„Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba", rekao je Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU.
Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivanja (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.
Gdje će se u Bolu nalaziti pristupne točke tek treba utvrditi. Prvenstveno će se voditi računa da što većem broju gostiju bude omogućen besplatan pristup internetu.

(41) objavljeno  09. 12. 18. u 20:20 h 

********************


alt


OPASNOST OD PIROTEHNIKE!

Posljednjih nekoliko godina u Bolu i nije bilo mnogo korištenja pirotehnike. Unatoč tome, treba upozoriti, posebno roditelje, da pirotehnika može biti opasna kada je koriste djeca. Prošle godine u Splitu je na liječenje zadržano 20 osoba. Izuzetno teške ozlijede zadobilo je dijete s Brača.
Božić i Nova godina vrijeme je mira za svu djecu, a ne dani kada bi ih trebalo odvoziti u bolnice, pročitali smo upozorenje pravobraniteljice za djecu. Ustvrdila je da u "lancu zaštite djece" najvažniju ulogu igraju njihovi roditelji i staratelji.

(40) objavljeno 09. 12. 18. u 22:15 h  

********************


alt


POČELO NATJECANJE BOĆARA

Od nedjelje se igra boćarsku turnir u povodu blagdana sv. Nikole kojeg organizira klub „Blato-Ratac“. Susreti se igraju na dva boćališta, ono na Poljani i na ulazu u naselje Blato-Ratac.
Rezultati prvog dana: Murvica I. – Blato-Ratac 2:0 (13:6, 13:8) i Murvica II. – Blato-Ratac (ž) 2:0 (13:1, 13:8)
Na turniru je prijavljeno šest ekipa, a voditelj natjecanja je Ivan Malenica. (j.e.)

(39) objavljeno  09. 12. 18. u 20:10 h  


alt

nedjelja, 09. 12. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


MURVICA OBILJEŽILA BLAGDAN I FJERU

U Murvici se okupilo minule subote petorostruko više ljudi nego ih tamo živi, a razlog je blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije i – fjera. Za one koji nisu imali vlastiti prijevoz, organiziran je taxi koji ih je odvezao do Murvice i nakon fešte vratio u Bol.
U mjesnoj crkvi, gdje su uređeni vanjski zatvori, ali je ostalo da se uredi krov i spriječi prokišnjavanje, održana je sveta misa koju je predvodio župnik o. Mirko Jagnjić.
Nakon mise, po starom običaju, vjernike je u svom dvorištu počastio pićem, kolačima, pršutom i sirom Tonči Žuljević. Čini on to već 22 godine, odlaskom u mirovinu i povratkom iz Splita u rodnu Murvicu.
- Plašilo me da kiša ne pokvari ovo naše druženje – kaže Tonči. – Većinu ovoga što je na stolu pripremio sam osobno iako je bilo dobrih ljudi koji su donijeli nešto od svojih kolača. Ovdje u mojem dvorištu, pored crkve, družimo se na otvorenom, a samo jednom smo morali zbog kiše u konobu.
Bilo je podosta i onih koji su nastavili slavljem u kući Juraja Pavišića Jukija. Tamo je uz pršut, sir, francusku salatu bio ponuđen i pečeni odojak. Čuli smo i pohvale na vino kojeg je osobno pripremio domaćin. (j.e.)

(38) objavljeno 08. 12. 18. u 21:25 h 

********************


alt


alt


alt


NAGRADE NA DANIMA POMORSTVA

Da Bol ima dugu pomorsku tradiciju, to svi znamo.
I danas na  svjetskim morima plove Boljani - djeca i unuci  bivših pomoraca.
A ima i onih koji se zdušno bore za napredak u pomorstvu,  te priznanje dobre prakse iz male zemlje Hrvatske na svjetskim kongresima pomorskih agenata čiji predsjednik je upravo bolski sin Jakov Karmelić.
Ove godine na Sv. Nikolu na Danima pomorstva koji su se održavali u Zadru,  uz  druge nagrade koji su dobili zaslužni pojedinci,  nagradu za pojedince koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu dobili su  dva Boljanina - Jadran Marinković te dr. sc. Jakov Karmelić.
Zaslužio je to Jakov   svojim angažmanom, neumornim radom  za postizanje bolje organizacije u kontejnerskom  prijevozu robe, isticanjem kvaliteta hrvatskih pomoraca kroz dugu povijesnu tradiciju.
A Jadran Marinković, svima  nam  znani  radio voditelj, čiji je otac Nikica rođeni Boljanin, začinio je mnoge emisije dobrom pjesmom. Dok su naše mame i none jedva iščekivale glas svojih najmilijih u radio emisiji Pomorska večer, Jadran je znao prekinuti šutnju i dobaciti koju dosjetku da razbije iščekivanje.
Zato im posebne čestitke i zahvala da promiču dobar glas Bola gdje god se nalazili po svijetu! (j. rukavina)

(37) objavljeno 08. 12. 18. u 21:15 h 

********************


alt

Na Zlatnom ratu se ne dolazi samo zbog kupanja i sunčanja. Neki na Zlatni rat dolaze da bi se - vjenčali  


ZLATNI RAT TREĆI U EUROPI

Britanski Daily Mail – kako piše na portalu Turističke zajednice Bol - je uvrstio Zlatni rat u listu najboljih plaža u Europi. Prvo mjesto zauzela je Harbour Beach u Wales-u, drugo mjesto je Praia da Cova u Portugalu, a naš Zlatni rat je na trećem mjestu.

(36) objavljeno 08. 12. 18. u 21:10 h 

********************


alt


„VIDA“ PO PLOVIDBENOM REDU

U subotu je preko našeg područja prošla brzopotezna ciklona. Za nedjelju je najavljeno sunčano i vjetrovito, a predvečer naoblačenje s kišom. U ponedjeljak će biti malo hladnije.
Prema obavijesti iz „Jadrolinije“ u 22 sata nema teškoća u pomorskom prometu. Katamaran „Vida“ će po plovidbenom redu u subotu u 23 sata iz Splita isploviti za Bol. (j.e.)

(35) objavljeno  08. 12. 18. u 22:15 h  


altsubota, 08. 12. 2018.     ********************


alt

Ljetna razglednica Supetra gdje je u studenome bilo najviše gostiju na Braču (foto: tino pavišić)


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Na Braču su u studenome došla 524 gosta, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine (291) povećanje od 187 posto ili 233 više dolazaka. U Supetru ih je došlo 456, Sutivanu 23, Bolu i Selcima po 15, u Postirima 5, Milni 6 i u Pučišćima 4. Ostvareno je u studenome 2.685 noćenja ili 565 više ne lani u istom mjesecu. Najveće povećanje (65 posto) bilo je u Supetru.
U jedanaest mjeseci (I. – XI.) na Braču je bilo 254.751 gostiju ili 4.851 više nego lani. Po broju gostiju Bol je prvi (102.176), slijede ga Supetar (84.639), Milna (19.430), Postira (18.539), Sutivan (15.955), Selca (13.780) i Pučišća (4.232). Noćenja je ukupno na Braču zabilježeno 1.733.353 odnosno 21.363 noćenja više nego 2017. godine.
Na Braču najviše je gostiju iz inozemstva, bilo ih je 232.981, a domaćih 21.770.
Gosti najviše ostaju u Selcima (8,12 dana), a onda u Sutivanu (7,76), Pučišćima (7,51), Postirima (7,50), Milni (7,25), Supetru (6.88), a najmanje u Bolu (5,91).
Ovo su statistički podaci koje je objavila Turistička zajednica SDŽ. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 12. 18. u 21:25 h 

********************


alt


alt


MONTIRAN ŠATOR NA POLJANI

Veliki šator na Poljani, za potrebe programa Sportsko-zabavni Božić, montiran je u petak. Učinila je to firma iz Bjelovara, a šator je površine 90 kvadrata, iste veličine kao i lani. Idućih dana predstoji opremanje i dekoracija. Od srijede 12. Prosinca počinju natjecanja, ali i ugostiteljska ponuda. Za pečenjarnicu je montiran dodatni aneks.
Na šanku su moguće prijave za sportska natjecanja: mali nogomet, stolni tenis, basket, boćanje te briškula i trešeta. Svoj dolazak najavili su i natjecatelji iz drugih mjesta na Braču. (j.e./foto: t.buljan)

(33) objavljeno  07. 12. 18. u 21:25 h 

********************


alt


POLICIJSKO PREDAVANJE

Srednju školu u Bolu posjetili su načelnica policijske postaje Brač Katica Jelinčić i policijski službenik iz Odjela za prevenciju Jasmin Hasukić. Našim učenicima zanimljivo predavanje održao je J. Hasukić  vezano uz sigurnost i odgovorno ponašanje svakog pojedinca u prometu.
Govorio je i o pogubnom djelovanju opojnih  sredstava poput alkohola, lakih i težih droga te kocki i kako im se na vrijeme othrvati. Ipak, najzanimljivija tema je bila vezana uz Internet – negativne strane društvenih mreža, zaštita osobnih podataka i krađa identiteta, cyber bulling tj. virtualno zlostavljanje i dr. Učenici su na kraju izlaganja mogli postavljati pitanja na koja su im naši gosti rado odgovorili. (p.k./a.u./portal SŠ)

(32) objavljeno 07. 12. 18. u 21:20 h  alt

petak, 07. 12. 2018.     ********************


alt


SV. NIKOLA DARIVAO DJECU

Djeca su u četvrtak dočekala dan kojeg čekaju cijelu godinu. Došao im je Sveti Nikola sa torbama punim korisnih darova. Nakon jedne godine pauze, kada je Sveti Nikola bio na Rivi, sada je ponovno došao u Župnu crkvu gdje su ga djeca s roditeljima radosno dočekala.
Darovi su dijeljena djeci raspoređena u tri grupe prema uzrastu. U 10 sati su došli oni najmlađi, iz jaslica, od 1 do 3 godine starosti. Sat kasnije darove su dobila djeca iz vrtića (3 do 6 godina), a u podne su došli školarci, učenici prva četiri razreda Osnovne škole. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 12. 18. u 22:20 h  

********************


alt


ŽUPANIJA: U STUDENOME 63 POSTO VIŠE

Turistička zajednica SDŽ objavila je statističke podatke o dolascima i noćenjima turista u našoj županiji u studenome i za jedanaest mjeseci 2018. godine.
* U studenom je u našu županiju došla 51.124 gosta ili 63 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Turističkih noćenja je u studenome bilo 41 posto više (107.569) pa možemo izračunati da su boravili u prosjeku dosta kratko –  prosječno 2,10 dana.
Najbrojniji su bili Nijemci (15.925), zatim ih slijede domaći gosti (4.812), gosti iz Koreje (3.763), Kine (1.945), BiH 81.662), Japana (1.390), SAD (1.568) …
U kojim su gradovima i općinama noćili? U Splitu 16.618, Živogošću 9.275, Trogiru 6.155, Podstrani 3.693, Dugopolju 3.561, Podgori 2.116, Segetu 1.691, Solinu 1.318, Makarskoj 1.318 … U Bolu ih je prema županijskoj statistici bilo 15 jer oni ne računaju one koji su bili u nekomercijalnom smještaju (što su oni, ako nisu turisti – op. j.e.).
* Statistika za 11 mjeseci govori o 3.452.936 dolazaka (+ 9 posto), 17.631.591 noćenje (+ 5 posto) i prosječno su boravili 5,11 dana. Najviše je gostiju došlo iz Njemačke (334.210), Poljske (311.222), Hrvatske (259.057), Ujedinjene Kraljevine (230.961), Češke (224.475), BiH (178.554), SAD (163.336), Francuske (158.783), Švedske (142.639), Slovačke (103.887) …
Najviše je gostiju u periodu I. – XI. bilo u Splitu (847.342), Makarskoj (251.098), Hvaru (205.142) … Bol je u županiji bio deseti sa 102.176 dolazaka.
Sutra: turističke brojke dolazaka i noćenja na Braču. (j.e.)

(30) objavljeno 06. 12. 18. u 22:15 h 

********************


alt


alt


SVIJETLI NA LOŽI, DOŠLE KUĆICE …

U četvrtak je upaljena i svjetleća dekoracija na južnom čempresu na Loži. Drugi će biti osvijetljen u petak navečer.
U Bol su stigle i kućice koje će se koristiti za Božićni grad nakon 13. prosinca.
Saznali smo da je u ovaj petak planirana montaža šatora na Poljani gdje se organizira Sportsko-zabavni Božić i doček Nove godine. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 12. 18. u 22:10 h 

********************alt


BEZ VODE U PETAK?

Radnici Vodovoda Brač došli su, prema najavi, u četvrtak u Bol kako bi popravili oštećenu vodovodnu cijev iza hotela „Park“. Međutim, nije se radilo, niti je bilo redukcije u vodoopskrbi. Utvrdilo se da treba izvršiti poveći iskop i angažiran je „Bilić“ koji će to učiniti u petak. Isti dan će radnici Vodovoda Brač obavili svoj dio posla, a to zahtjeva redukciju u opskrbi vodom centralnog dijela Bola.
Očekivani prekid u vodoopskrbi očekuje se u petak nakon 9 sati. Ne zna se međutim tko će od potrošača ostati bez vode, pa je dobro preventivno osigurati rezervnu količinu vode.
Nismo sigurno hoće li ponovno biti odgode radova, ali se preporuča potrošačima:
- pripremite zalihe vode za potrebe kućanstava i poslovnih prostora
- tijekom obustave nemojte koristiti uređaj za čiji rad je potrebna voda u količini i pritisku iz javne vodovodne mreže
- nakon ponovnog puštanja vode može doći do zamućenja dok se ne uspostave normalni uvjeti tečenja
- u slučaju zamućenja treba ispustiti dio zamućene vode prije korištenja radi zaštite uređaja i aparata, iako je to sanitarno ispravna voda.
Dežurna služba Vodovod Brač: 631-141, Mladena Vodanovića 23, Supetar

(28) objavljeno  06. 12. 18. u 22:05 h 

********************


alt


U SUBOTU JE FJERA U MURVICI

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije, ove godine u subotu slavi se u Murvici, a taj je dan i njihova fjera.
Nakon mise koja je u 10.30 sati, kod prvog susjeda Tonča Žuljevića, priprema se  – tratamenat. Dobrodošlicu će gostima, po običaju, poželjeti domaćin bičerinom domaćeg pića, ali i kolačima … Blagovanje će se nastaviti u novoj kući kod Juraja Pavišića Jukija. Tamo će, kao i obično, biti iča i pića: sira, pršuta, francuske salate, pečenja …
Organiziran je i prijevoz, za one koji žele na misu i feštu u Murvicu, a nemaju vlastiti automobil. Na njih će čekati taxi vozilo ispred ribarnice u 9.45 sati. (j.e.)

(27) objavljeno 06. 12. 18. u 22:00 h   

********************


alt


SPORT: TEŽAK ISPIT ZA BOLJANE

Ponovno za Boljane težak ispit u XII. kolu Prve splitske malonogometne lige. U ponedjeljak (10. prosinca) igraju s ekipom Garaža Pujanke koja je peta na tablici sa 17 bodova. Bol s utakmicom manje ima 10 bodova i dvanaesti je na tablici.
Utakmica Garaža PujankeBol igra se u Velikoj dvorani Sportskog cntra Gripe u Splitu s početkom u 16 sati.
Zbog tri žuta akumulirana kartona nema u ponedjeljak pravo nastupa Tomislav Mikulić. (j.e.)

(26) objavljeno 06. 12. 18. u 21:55 h  

alt
četvrtak, 06. 12. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: STUDENI BOLJI NEGO LANI!

Statističke brojke ponekad mogu izgledati nevjerojatno. To je i u slučaju podataka o prometu gostiju u studenome u Bolu. U odnosu na lanjski studeni dolazaka imamo 288 posto više, a noćenja 154 posto! Još je bitan jedan podatak: ove smo godine, u odnosu na 2017., po noćenjima bili bolji samo u ožujku i svibnju. Sada se možemo pohvaliti i studenim, ali …
Ovo povećanje nije baš neka senzacija jer je lani u Bolu u studenome bilo 9, a ove godine 26 gostiju.  EVisitor je lani zabilježio 253, a ove godine 389 noćenja.
U hotelima u studenome nije bilo ni jedno noćenje, a u privatnom smještaju 169. Nekomercijalni smještaj imao je najviše, čak 200, a kampovi 16 noćenja.
Odakle su bili gosti? Najviše iz Norveške (90 noćenja), BiH (82), Meksika (56), Češke (54), Albanije (26) …
Sutra: turistički podaci o dolascima i noćenjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 12. 18. u 22:30 h 

********************


alt


POSTUPNO SE PALI  DEKORACIJA

U srijedu je „Grabov rat“ upalio drugi dio svijetleće dekoracije: zgrada knjižnice, oko Župne crkve i u Ulici Frane Radića (na slici). Postavljena je dekoracija i na čempresima na Loži, ali će se lampice upaliti u četvrtak.
Preostaje da se upali dekorativna rasvjeta na kandelabrima na rivi te na Bračkoj cesti. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 12. 18. u 22:25 h 

********************


alt


DAROVI SAMO U ŽUPNOJ CRKVI

Sveti Nikola sa torbama punim darova dolazi ovaj četvrtak (6. prosinca) u Župnu crkvu gdje će u tri termina obradovati 175 mladih Boljana. Najprije će darove primiti djeca iz jaslica i to u 10 sati. Sat kasnije će sv. Nikola darivati one iz dječjeg vrtića.
Dan uoči blagdana promijenjeno je mjesto predaje darova za učenike od I. do IV. razreda. Iako je javno oglašeno da će to biti u dvorani Osnovne škole, sv. Nikola će i njih darivati u Župnoj crkvi, ali od 12 sati. (j.e.)

(23) objavljeno  05. 12. 18. u 22:20 h 

********************


alt


BEZ VODE CENTAR BOLA

U četvrtak (6. prosinca) radnici Vodovoda Brač iz Supetra sanirat će oštećenje na vodovodnoj cijevi kod hotela „Park“. Zbog radova zatvorit će se dovod vode, ali se ne zna tko bi mogao ostati bez nje. Vodovod Brač moli za razumijevanje te je potrebno da se domaćinstva pripreme za moguću redukciju. To se odnosi na potrošače u centru Bola.
Radovi se planiraju od 9 sati. (j.e.)

(22) objavljeno  05. 12. 18. u 22:15 h 

********************


alt


PRIJAVE ZA BOĆARSKI TURNIR

Povodom blagdana sv. Nikole, klub „Blato-Ratac“ organizira boćarski turnir. Prijave se primaju u četvrtak, petak i subotu do 12 sati, a treba se javiti Ivanu Malenici na mobitel

098 943 2107.
Svaka ekipa prijavljuje 3+1 igrača, a kotizacija je 150 kuna po ekipi.
Ovisno o broju prijavljenih ekipa odredit će se tereni gdje će se igrati. To će biti na boćalištu Blato-Ratac (Ulica Hrvatskih domobrana), na Poljani ili u Murvici.
Prvi susreti su već u subotu 8. prosinca. (j.e.)

(21) objavljeno 05. 12. 18. u 22:10 h 

alt
srijeda, 05. 12. 2018.     ********************


alt


alt

Grafikon rasta noćenja gostiju iz Velike Britanije


MANJE GOSTIJU I NOĆENJE, ALI …

U 2018. godini (do 1. studenoga) ostvareno je u Bolu 630.665 noćenja. U predsezoni (I. – VI.) 161.420, u glavnoj sezoni (VII. – VIII.) 361.420, a u posezoni (IX. – XI.) 108.237 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom noćenja je manje tri posto. Inozemni gosti su manje noćenja ostvarili inozemni gosti (4 posto), ali je noćenja domaćih gostiju bilo više nego lani (20 posto).
Podatke o turističkim rezultatima u 2018. Iznio je na Skupštini TZO direktor Markito Marinković.
Hotelski smještaj imao je 4 posto manje noćenja, a isto toliko i privatni smještaj. Više nego lani zabilježio je nekomercijalni smještaj (32 posto), a kampovi su također bili u plusu (2 posto).
Po zabilježenom noćenju na prvom mjestu su gosti iz Francuske (90.048 noćenja), slijede iz Njemačke (79.631), Austrije (72.962), Skandinavije (71.626), Hrvatske (45.916), Velike Britanije (42.859), Slovenije (31.723), Italije (30.472), Poljske (17.590), Češke (17.560) …
Više noćenja u 2018. Ostvarili su gosti iz Hrvatske (22 posto) i Velike Britanije (21 posto), dok su svi ostali u minusu. Najviše Skandinavske zemlje – 14 posto.
Noćenja u agencijskom aranžmanu bilo je 52 posto, a individualno 48 posto.
Domaćih je gostiju od do 1. Studenoga u Bolu bilo 8 posto, a inozemnih 92 posto.
Iako statistika govori o manjem broju dolazaka i noćenja nego rekordne 2017. godine, čini se da su u Bolu financijskim rezultatima ostvarenim 2018. godine – zadovoljni. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 12. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Koncert u Glazbenoj školi (arhiv)


NOVA LOKACIJA ZA GLAZBENU ŠKOLU?

Nastavlja se traženje pogodnije lokacije za Glazbenu školu koja mora iseliti iz zgrade Bol poljoprivredne zadruge na Rivi. Rješenjem o preseljenju u zgradu Osnovne škole i Doma kulture, nisu zadovoljni voditelji Glazbene škole. U Osnovnoj školi navodno nema prostora za dva pianina, a ni u Domu kulture, dok se ne izgradi novi prostor.
U utorak su u Bol došle ravnateljica Glazbene škole Josip Hatze iz Splita Vesna Alebić i voditeljica bolske škole Josipa Vrca. Sa bolskim domaćinima pokušali su naći zadovoljavajuće rješenje, pa makar ono bilo – privremeno.
Dogovoreno je da se Glazbena škola preseli, do uređenja Doma kulture, u općinski prostor na Loži, u prizemlju stambene zgrada (Loža 5) gdje nekada bila prodavaonica elektro uređaja i opreme. Problem je što su potrebni neki radovi, ali i izolacija koju uvjetuju stanari iznad prostora gdje bi vježbali mladi glazbenici. Predstavnici škole zamolili su investitora da ostanu u sadašnjem prostoru do 19. prosinca, do početka zimskih praznika.
- U PZ Bol su nam obećali da će razgovarati sa izvođačem zbog ugovorenih rokova izgradnje ili da se preselimo do uređenja prostora na Loži na II. kat zgrade, iznad Konzuma – rekla nam je Jadranka Nejašmić. – Posebno smo zahvalni Franki Marinković iz „Grabovog rata“ koja nam je od velike pomoći u traženju nove lokacije i sutra na uređenju tih prostora. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 12. 18. u 22:20 h

********************


alt


alt


STIGLA VELIKA JELKA

I ovo će godinu na rivi, ispred Konzuma, biti postavljena velika jelka. Dopremljena je u utorak u Bol, a kiši usprkos, postavili su je radnici „Grabovog rata“. Kada dozvole vremenske prilike bit će okićena i osvijetljena. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 12. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Nakon dvije godine sv. Nikola ponovno dolazi s darovima u Župnu crkvu


SV. NIKOLA DONOSI DAROVE

Sveti Nikola sa darovima dolazi u četvrtak bez obzira na vremenske uvjete. Donosi, kao i ranijih godina darove, ali ove godine za 175 malih Boljana. Predškolske djece je 110, a polaznika I. do IV. razreda 65.
Podjela darova za pred školarce je u Župnoj crkvi i to u 10 sati za one iz jaslica (1 do 3 god), a djeca iz vrtića (3 do 6 god) darove će dobiti u 11 sat.
Učenici od I. do !V. razreda darove će primati u dvorani Osnovne škole od 12 sati.

Tijekom srijede je odlučeno da će i školarci , umjesto u zgradi Osnovne škole, darove primati također u Župnoj crkvi od 12 sati. (j.e.)

(17) objavljeno 04. 12. 18. u 22:10 h

********************


alt


PONOVNO SE RADI NA RIVI

Nastavljeni su radovi na zgradi Bol poljoprivredne zadruge. Dovršava se postavljanje ograde na krovu, zbog zamjene krovne konstrukcije. Zbog toga je u utorak ponovno, uokolo zgrade, postavljena željezna ograda zbog sigurnosti pješaka. Ona će ostati privremeno dok ne završe pripremni radovi na krovu, ali neće smetati postavljanju opreme za Božićni grad.
Tijekom utorak preselilo je i općinsko računovodstvo i blagajna. Sada su na I. katu susjedne zgrade, iznad Konzuma, ali sa sjeverne strane objekta. (j.e.)

(16) objavljeno  04. 12. 18. u 22:05 h 

alt
utorak, 04. 12. 2018.     ********************


alt


alt


PRIHOD TZO TRI MILIJUNA

Skupština TZO Bol u ponedjeljak je razmatrala i jednoglasno prihvatila zapisnik sa prošle sjednice Skupštine, izvještaj o radu TZO u 2018., analizu ostvarenih noćenja i strukture gostiju, realizaciju Programa rada i rebalans financijskog plana za 2018. godinu. Prihvaćen je također program rada i financijski plan za 2019. godinu.
Prihodi u 2018. bili su 2.780.000 kuna, a za 2019. planiraju se 3.150.000 kuna.
Što će se tim sredstvima financirati? Na plaće i doprinose zaposlenih trebat će 570.000 kn, za uredske troškove 80.000 kn, za podršku raznim manifestacijama 655.000 kn (SUB ECO BOL 10.000 kn; potpora Bolskom kulturnom ljetu 50.000 kn; tenis turnir za rekreativce u listopadu 30.000 kn; Kros Đir oko Bola 10.000 kn, Festival od kulture IMENA 10.000 kn; Bol Soul Festival 10.000 kn: WTA tenis turnir 375.000 kn). Za Natječaj za podršku ostalim manifestacijama rezervirano je 90.000 kn, sufinanciranje obnove fontane Na Curici 80.000 kn, pomoć Srednjoj školi za uređenje učeničkog doma 30.000 kn, za nabavku 10 novih štandova na Rivi 35.000 kn, tiskanje Vodiča Bola sa žutim stranicama 20.000 kn, karta plana Bola 15.000 kn, Image brošura Zlatni Bol na engleskom i njemačkom 20.000 kn, biciklistička karta otoka Brača 10.000 kn, priprema i tisak nove image brošure Bola 85.000 kn, pano kod Dugopolja 30.000 kn, Smeđa signalizacija i najam za pano na ulazu u Bol 65.000 kn …
Planiraju se sredstva i za nastupe na sajmovima (Beograd, Munchen, Milano, Berlin, Napulj, London) 90.000 kn, za obilježavanje Dana TZO 20.000 kn, a na račun općine uplatit će se, prema zakonskoj obvezi, 30 posto prihoda odnosno 840.000 kuna.
Detaljan financijski plan za 2019. bit će objavljen na službenim stranicama Turističke zajednice.
Sutra: analiza ostvarenih noćenja i strukture gostiju. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 12. 18. u 22:05 h 

********************


alt


KAKO ZAUSTAVITI APARTMANIZACIJU?

Osim investitora, većina smatra da bi u Bolu trebalo zaustaviti betonizaciju i apartmanizaciju. Prilika je da uskoro Općinsko vijeće donese odgovarajuće odluke kojima bi se spriječila izgradnja apartmanskih naselja sa višekatnicama. Trebat će ubuduće planirati i favorizirati izgradnju luksuznih vila sa bazenima!

Već su napisani prijedlozi odgovarajućih odluka, koje će – nakon rasprave – možda trebati i dopuniti. Pravni temelj je skorašnje donošenje prostornih planova.

Jedan od inicijatora izmjena tekstualnog dijela prostornih planova je vijećnik Tonči Buljan. On smatra da za izgradnju slobodnostojećih građevina treba parcela od 400 do 1500 kvadratnih metara, s tim da u objektu može biti najviše šest stanova. Nove građevine moraju imati najmanje parkirnih mjesta koliko i stanova. Dvojne i skupne kuće u nizu mogle bi se graditi na parceli od 150 do 400 kvadrata sa po tri stana.

Precizno treba, također, odrediti što je to podrum, što je krovni prozor i što je luminarij. Također treba ograničiti nagib krova na 22 do 32 stupnja! (j.e.)

(14) objavljeno  03. 12. 18. u 22:00 h  

********************


alt


INA U UTORAK DO PODNE

Benzinska postaja u Bolu ovog utorka (4. prosinca) radit će sat kraće, umjesto do 13 sati zatvara se u 12 sat. Razlog je – inventura.
Dvokratno radno vrijeme ponovno se uvodi nakon 15. prosinca. (j.e.)

(13) objavljeno  03. 12. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SPORT: BOLJANI BEZ BODOVA

Utakmica XI. kola I. splitske lige malog nogometa: BOL – L.C.M. PYTHON – TOLO TRADE 5:8 (2:2). Utakmica se igrala u ponedjeljak u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 2:59 min 0:1 / 3:48 min 1:1 Stanko Mikulić / 12:28 min 1:2 / 14:26 min 2:2 Boško Botica / 18:42 min 2:3 / 18:55 min 2:4 / 21:10 min 2:5 / 22:47 min 3:5 Boško Botica / 24:10 min 3:6 / 24:59 min 4:6 Boško Botica / 27:13 min 4:7 / 27:45 min 4:8 / 28:07 min 5:8 Marko Marinović.
Boljani su otputovali na utakmicu nadajući se novim bodovima, ali L.C.M. Python je dobra ekipa, uostalom druga je na tablici, i zasluženo pobijedila.
U prvom poluvremenu igralo se izjednačeno, a u drugom je igračima ekipe Bol malo ponestalo snage i koncentracije. Boško Botica je postigao tri gola, a uz njega strijelci su bili Stanko Mikulić i Marko Marinović. Pet golova nije bilo dovoljno za radovanje, jer su ih primili osam.
Za Bol su igrali: Tomislav Mikulić, Matej Bodlović, Boško Botica, Stanko Mikulić, Luka Bakija, Marko Marinović, Ivica Zlatar i Joško Jakšić. Trener: Pjer Malvasija.

(12) objavljeno  03. 12. 18. u 21:50 h 

alt
ponedjeljak, 03. 12. 2018.     ********************


alt


alt


PAUŠAL IZNAJMLJIVAČIMA DO 31. SIJEČNJA

Bolske iznajmljivače interesira koliko će im Općinsko vijeće razrezati paušalnog poreza po krevetu. To moraju učiniti do 31. siječnja, a imaju mogućnost prema novom Zakonu o porezu na dohodak odrediti iznos od 150 do 1500 kuna po krevetu. U Bolu je do sada obveza bila 300 kuna, a u Murvici i na istočnom području Bola upola manje, 150 kuna po krevetu.
Čitajući dnevni tisak, saznali smo da su Poreč i Tisno već odredili koliki će biti paušal za iduću godinu: ostaje isti kao do sada! Ne donese li Općinsko vijeće odluku do 31. siječnja paušal će biti 750 kuna po krevetu! Tako kaže spomenuti Zakon.
U Bolu su iznajmljivači prijavili u 2018. godini 4.269 kreveta u privatnim apartmanima, kućama i vikendicama. Porezno zaduženje bilo je 2018. godine ukupno 1.280.700 kuna. Kako se taj porez plaća u četiri rate, neki su nakon završetka sezone otkazivali rješenja o iznajmljivanju. Goste su primali pola godine, a smatrali su da im je i obveza platili pola (?!) godišnjeg zaduženja. Po toj njihovoj računici paušal im je bio 150, a ostalima, koji se toga nisu sjetili, 300 kuna po krevetu.
Inače, paušal u Bolu je jedinstveno određen za sve iznajmljivače i po svemu sudeći tako će biti i ubuduće. Jednaka su zaduženja bez obzira na ostvareni broj noćenja, lokaciju i opremljenost objekta. U špici sezone prošlog je ljeta bilo u Bolu i do tisuću praznih kreveta. Najviše se traže i najprije prodaju apartmani u blizini plaža i centra mjesta.
Koliko treba raditi za godišnji paušal od recimo 345 kuna, koliko neki predlažu da bude kao i boravišna pristojba? Za četvero-krevetni apartman to je godišnje 1.380 kuna. Toliko gost plati, a domaćin naplati za tri noći boravka. (j.e.)

(11) objavljeno 02. 12. 18. u 22:10 h  

alt

nedjelja, 02. 12. 2018.     ********************


alt


alt


UPALJENA PRVA SVIJEĆA

Nije bilo u Bolu programa ni glazbe, kao u većim gradovima u Hrvatskoj, ali se paljenjem prve svijeće na Loži i dijela svjetleće dekoracije u portu, označio početak adventa. Upaljena je u subotu iza 17 sati prva od četiri svijeće ispred crkvice Sv. Ante, a od dekoracija gori samo čestitka iznad arkada Lože, parangal na crkvici i ukrasi na dvije zgrade na Loži. Ostalo će se upaliti možda već u ponedjeljak, kada se planira montirati i dekoracija na dva čempresa na Loži. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 12. 18. u 23:25 h 

********************


alt


PROVJERA PODATAKA U OTOČNIM ISKAZNICAMA

Korisnici Otočnih iskaznica ukoliko imaju promjena mjesta prebivališta, imena, prezimena kao i podataka o vozilu, moraju zbog toga promijeniti i otočnu iskaznicu!
Tijekom ovog mjeseca Agencija za obalni linijski pomorski prijevoz kao izdavatelj otočnih iskaznica, zajedno sa operatorom sustava SEOP Agencijom za komercijalnu djelatnost d.o.o. provodi provjere podataka korisnika povlaštenog prijevoza.
Periodičke provjere podataka vrše se u službenim Registrima MUP-a, HZMO-a, MZOS-a iz kojih su podaci korisnika povučeni na otočne iskaznice prilikom provjere prava korisnika i prilikom izrade otočnih iskaznica za putnike i vozila.
Izvršenim provjerama sve iskaznice čiji podaci korisnika više ne odgovaraju podacima na otočnoj iskaznici biti će automatski deaktivirane jer su podaci korisnika promijenjeni. Korisnici neće moći ostvarivati pravo na povlašteni prijevoz sa takvom iskaznicom već moraju ishodovati nove iskaznice na kojima će se nalaziti ažurirani i točni podaci.

(09) objavljeno 01. 12. 18. u 23:20 h 

********************


alt


ČETVERO OBOLJELIH OD GRIPE

Nacionalni referentni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije za gripu, potvrdio je virus gripe u uzorcima četvero hrvatskih bolesnika iz Zagreba, Zaboka i Rijeke, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
Virus gripe laboratorijski je potvrđen 28. studenoga.
U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu, ističu iz HZJZ-a.

(08) objavljeno  01. 12. 18. u 23:15 h 

********************


alt


U STUDENOME 44.828 POSJETA

Statistički podaci za studeni pokazuju da je naš portal otvaran 44.828 puta ili u prosjeku dnevno 1.496 puta. Najviše nas se čitalo 1. studenoga (1.638), a najmanje 23. studenoga (1.302).
Brojke nam govore, a to se može pročitati i na Početnoj stranici portala, da je u studenome ove godine bilo najviše posjeta nego ranijih godina u istom mjesecu.
U studenome, u najčitanijoj rubrici – Bolska kronika objavljene su 124 vijesti ilustrirane sa 152 fotografije. Bilo je još napisa i fotografija u ostalim rubrikama: Boljani po svijetu (9), Umjesto čestitke (40), Umrli i osmrtnice (3), rođeni (5), Bolski „likovi“ (39) …
Najviše nas, naravno, čitaju u Hrvatskoj, ali i u još 24 države za koje imamo statističke podatke. Navodimo ih redoslijedom prema broju posjeta: SAD, Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Srbija, Austrija, Poljska, Rusija, Kanada, Kina, Švicarska, Francuska, Južna Afrika, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Češka, Irska, Norveška, Argentina, Španjolska, Europska Unija …
Prvog dana prosinca, do 21 sat, među prvih 25 zemalja koje su otvarale naš portal, nove su države San Marino, Makedonija i Danska.  (j.e.)

(07) objavljeno  01. 12. 18. u 23:10 h

********************  alt


VRIJEME: OČEKUJE SE ZATOPLJENJE

Za nedjelju je prognoza da će biti djelomice sunčano i toplije. Zbog povremene veće naoblake na Jadranu i predjelima uz njega mjestimice će pasti malo kiše, koja se prijepodne u gorskim predjelima može smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Ujutro je u unutrašnjosti moguća magla.
Puhat će slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar na kopnu, a na Jadranu jugo koje će na sjevernom dijelu okretati na jugozapadnjak.
Od sljedećeg tjedna sve toplije
Od ponedjeljka će prevladavati oblačno sa sunčanim razdobljima te toplije vrijeme. Mjestimice će pasti malo kiše, češće na Jadranu i predjelima uz njega, a na kopnu je prijepodne moguća magla, osobito u utorak.
U srijedu će biti još sunčanije nego prethodna dva dana. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren jugozapadni vjetar, a na Jadranu će jugo u utorak okretati na sjeverozapadnjak i buru.
Zoran Vakula, meteorolog na HRT-u u svojoj je prognozi analizirao prethodni mjesec, ali i jesen. Dodao je i kako će rekordno topla biti cijela ova godina, budući da će i prosinac u većini Hrvatske najvjerojatnije biti barem prosječne temperature.
"U Splitu je ovogodišnja jesen jednaka dosadašnjoj najtoplijoj 2012. godine, a u Rijeci i Dubrovniku je kao ni jedna do sada u znanoj povijesti mjerenja, koja je u tim mjestima počela sredinom prošloga stoljeća", objašnjava Vakula.
Dodaje kako je dosadašnji dio godine do kraja studenog u Gospiću i Zavižanu samo 2014. bio topliji nego ove godine, dok je u Osijeku jednako toplo kao i 2000. godine. No stoga je u  Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku i Zagrebu rekordno topao.

(06) objavljeno 01. 12. 18. u 23:05 h  


altsubota, 01. 12. 2018.     ********************

alt


alt


PALI SE BLAGDANSKA DEKORACIJA

Već u subotu, uoči prve nedjelje došašća, u mnogim će se gradovima upaliti prva od četiri svijeće. Možda će se to učiniti i u Bolu, iako je lani prva svijeća, ispred crkvice Sv. Ante na Loži, upaljena u nedjelju navečer.
„Grabov rat“ je proteklih dana postavljao svjetleću dekoraciju po bolskim ulicama i rivi koja će se upaliti u subotu ili nedjelju. Posao još nije u potpunosti završen jer nije došla specijalna autodizalica za postavu dekoracije na dva čempresa na Loži. To će se, kako saznajemo, učiniti u ponedjeljak.
Nešto  će, ove godine, ipak biti manje svjetleće blagdanske dekoracije. Električnih svjećica, na žalost, neće biti na tri palme ispred Konzuma, jer već nema ni palmi. (j.e./foto: s. kusanović)

(05) objavljeno  30. 11. 18. u 22:30 h 

********************


alt


UREĐENJE DOMA NA VIDOVOJ GORI

Već smo ukratko izvijestili sa sjednice Općinskog vijeća o planovima za uređenje ugostiteljskog objekta na Vidovoj gori. Zbog aktualnosti teme, pišemo ponovno, ali nešto detaljnije:
Načelnik je izložio dva moguća rješenja problema uređenja Doma na Vidovoj gori. Prvo je minimalno ulaganje i minimalno uređenje kako bi se mogle pružati jednostavne ugostiteljske usluge.
Načelnik predlaže ovo rješenje do konačnog rješenja imovinsko-pravnih pitanja vezanih uz vlasništvo objekta na Vidovoj gori. Predlaže se uređenje dva WC-a, nabavka stolova i klupa za vanjski prostor i minimalno uređenje unutrašnjosti.
Ugostiteljsku djelatnost bi povjerio općinskom komunalnom poduzeću „Grabov rat“.
Drugo moguće rješenje je raspisivanje javnog natječaja za izbor zakupnika i veći zahvati u uređenje prostora Doma. (j.e.)

(04) objavljeno 30. 11. 18. u 22:25 h 

********************


alt


ČETIRI IZOSTANKA KATAMARANA

Nikad manje izostanaka katamarana u studenome od 2011. Sada već prošlog mjeseca (studeni) katamaran, zbog bure, u Bol nije dolazio četiri puta.
Ukupno ove godine katamarana nije bilo u Bolu 75 puta, najviše u veljači kada je izostao 21 put. (j.e.)

(03) objavljeno 30. 11. 18. u 22:20 h

********************


alt

Dosadašnji prostor Glazbene škole u Bolu (foto: dokumentacija GŠ)


GDJE ĆE GLAZBENA ŠKOLA?

Na sjednici Općinskog vijeća načelnik je izvijestio o planovima premještanja Glazbene škole iz zgrade Bol poljoprivredne zadruge, zbog prenamijene tog prostora (za galeriju). Privremeno bi Glazbena škola koristila prostor u Osnovnoj školi gdje bi se smjestila dva pianina, a treći bi bio u Domu kulture. U planu je, kazao je načelnik vijećnicima, da Glazbena škola stalno preseli u Dom kulture, ali nakon preuređenja i proširenja prostora.
Voditeljica Glazbene škole Jadranka Nejašmić, kojoj pripadaju zasluge za osnivanje i dugogodišnji rad, nije zadovoljna „privremenim“ rješenjem. Svoje mišljenje napisala je u tekstu „SOS za bolsku glazbenu školu“ kojeg u cijelosti objavljujemo u rubrici „Ja tako mislim“ ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(02) objavljeno  30. 11. 18. u 22:15 h 

********************


alt


SPORT: NEIZVJESNO ZA BOLJANE

Utakmice XI. kola I. lige malog nogometa igraju se u ponedjeljak, 3. prosinca u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. Susret BOL – L.C.M. PYTHON – TOLO TRADE na rasporedu je u 17.55 sati.
Bol dočekuje vrlo dobru momčad koja je trenutno na drugoj poziciji sa 27 bodova iz 10 utakmica. Pobijedili su 9, a izgubili jednu utakmicu.
Bol sa utakmicom manje ima 10 bodova.
- Na utakmicu nam dolazi sve više igrača i moguća su iznenađenja – kaže trener Pjer Malvasija.
Na svih 9 utakmica nastupio je Boško Botica, slijede ga Matej Bodlović (8 nastupa), Marko Marinović (7), Jurica Eterović (6), Joško Jakšić (6), Tomislav Mikulić (6) i Ivica Zlatar (6)

(01) objavljeno 30. 11. 18. u 22:10 h 


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"