Arhiv 2018. / VII.

Vijesti objavljene u srpnju 2018.

objavljeno  127 vijesti i 192 fotografije


utorak, 31. 07. 2018.     ********************


alt


SJEDNICA TURISTIČKOG VIJEĆA

Druga redovna sjednica Turističkog vijeća TZO Bol održana je prošlog ponedjeljka (30. srpnja)  na kojoj se raspravljalo o više aktualnih tema. Raspravu i zaključke objavljujemo na temelju priopćenja kojeg smo dobili iz Ureda TZO Bol:
• Direktor WTA turnira Feliks Lukas istaknuo je da je ovogodišnji turnir odrađen sa najmanjim budžetom do sada (3.200.000 kuna), te da se nada da će idući turnir biti podržan i od strane Središnjeg ureda za sport Vlade RH čija je podrška ove godine izostala. Osim u Bolu turniri istoga ranga ove godine održali su se u Newport Beach, Indian Wells, Chicago (USA), Limoges (Francuska), Mumbai (Indija), te tri destinacije u Kini.
• U osvrtu na tijek turističke sezone 2018., Markito Marinković, direktor TZO Bol izvijestio je članove Turističkog vijeća da je u prvih 7 mjeseci ostvaren pad od 8.000 noćenja od toga 7.000 u hotelskom te 1.000 u privatnom smještaju.
• Tajni gost u destinaciji Bol (prvo mjerenje) , izvijestio je Markito Marinković, utvrdio je da su ostvareni rezultati i ove godine najlošiji u grupaciji barova i trgovina te da će potpuno izvješće biti objavljeno do kraja ovog tjedna putem weba i društvenih mreža.
• Govoreći o nedavnim događanjima u vezi sa provođenjem plana uređenja plaže Zlatni rat, načelnik općine Tihomir Marinković,  istaknuo da se radi o neprimjerenom ponašanju grupe građana Bola sa namjerom da se destabilizira stanje u Bolu te da se napravi šteta Općini Bol. Zbog svega toga održana je sjednica Općinskog vijeća općine Bol gdje je prezentirano i dokumentirano da Općina Bol izvodi potpuno legalne aktivnosti za što ima sve propisane dozvole na plaži Zlatni rat, te da će  nastavak ovih radova na uređenju plaže biti na jesen.

(127) objavljeno  30. 07. 18. u 22:55 h 

********************


alt


ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA O ZLATNOM RATU

Na Aktualnom satu 14. sjednice Županijske skupštine, koja je održana u ponedjeljak (30. srpnja) bilo je vijećničkih pitanja vezano za nedavna događanja na plaži Zlatni rat.
O tome izvještava portal Dalmacija Danas.
Vijećnik Ante Renić (Pametno) je pitao:
- Svjedoci smo neovlaštenih uklanjanja stabala, postavljanja ležaljki, izgradnje zidića. Temeljem čega se to izvodi, je li Bol upozoren na to? Jesmo li odluku o koncesiji prepustili Općini da bi ona to nezakonito dodjeljivala? Jesmo li donijeli pravilnik koji je neprimjenjiv?
Odgovorio je Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo:
- Koncesija mora biti dodijeljena do kraja godine. Prošlog tjedna smo dobili dopis Općine Bol u kojem nas mole za produljenje roka. Imamo svog predstavnika za koncesijska odobrenja koji izvještava oko svih aktivnosti na području Bola. Vezano uz gradnju zidića i uklanjanje stabala, pratimo sve što se događa. Dogodile su se stvari koje se nisu trebale dogoditi. Moram naglasiti da se Općina trudi oko ovih problema, načelnik dolazi u Županiju, nažalost stvari ne idu tokom koji bi oni sami htjeli.
Mi možemo vršiti pritisak da Općina Bol i sve ostale općine rade po zakonu. Puno dobrih efekata smo imali ove godine zbog novog pravilnika i strožeg nadzora. Za općine koje se nisu držali pravila ove godine nisu odobrena sredstva za korištenje pomorskog dobra od strane Županije. Onaj tko se ne drži pravila, neće dobiti sredstva iz županijskog proračuna. Tako će biti i s Općinom Bol ako sve ne bude kako treba. Još ima vremena, očekujemo njihovu reakciju – kazao je Stipe Čogelja, a mi prenijeli s portala Dalmacija Danas.

(126) objavljeno  30. 07. 18. u 22:50 h 

*********************


alt


TKO PRAVI PROBLEME SA OTPADOM?

Odlaganje smeća postaje sve aktualnije kako se približava zakonski rok (1. studenog) od kada bi se trebao primjenjivati novi obračun za usluge odvoza smeća, ali i drugačije ponašanje onih koji „proizvode“, sortiraju i odlažu smeće.
U poluukopne kontejnere u Ulici Hrvatskih domobrana, nedaleko trgovine Tommy, ubacuje se otpad iz nekih restorana, a kese sa smećem pored kontejnera su svakodnevna pojava.
Radnici koncesionara koji prazni kontejnere, nisu obvezni čistiti uokolo, ali moraju obavijestiti kada uoče otpad kojemu tamo nije mjesto. Otpad iz restorana nije iz obližnjeg „Ranča“, kako se utvrdilo izvidom, jer oni uredno odlažu u svoje dvije kante, pa se sada želi utvrditi tko onečišćava okoliš. Tvrtka Michieli-Tomić, zadužena za odvoz smeća, moli za pomoć i tko otkrije prekršitelja ili pošalje fotografiju, može očekivati novčanu nagradu. Ne bude li rezultata, postavit će se – nadzorne kamere. (j.e.)

(125) objavljeno  30. 07. 18. u 22:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ZAŠTITNA OGRADA NA PLAŽI

Na kupalištu za invalide na Bjenačici postavljene su zaštitne plutače. Upozorenje su za kupače da se previše ne udaljavaju od obale, ali isto tako da onemoguće  malim brodicama da dolaze sasvim blizu kupača. (j.e./l.e.)

(124) objavljeno  30. 07. 18. u 22:40 h  

alt

ponedjeljak, 30. 07. 2018.     ********************


alt


TURIZAM BEZ BUKE NOĆU?!

Već dugo godina tijekom turističke sezone raspravlja se o buci uglavnom onoj koju „proizvode“ glazbeni sastavi ili DJ-i na otvorenom. Ima domaćina koji žele mirnu noć jer ujutro moraju na posao, a turisti, posebno oni mlađi, željni su noćne zabave. Zakon kaže da glazba na otvorenom može biti do ponoći, ali je lokalnim zajednicama dozvoljeno da to mogu produžiti i nakon tog roka.
U Bolu je na snazi Odluka o zaštiti od buke usvojena na Općinskom vijeću 28. ožujka 2017. Po kojoj „uporaba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, dopuštena je unutar radnog vremena najranije od 8, a najdulje do 23 sata maksimalne jačine 65 decibela, a u vremenu od 23 do 01 sat maksimalne jačine do 50 decibela“. Oni koji imaju radno vrijeme do 2 sata, u vremenu od 1 do 2 sata mogu emitirati tihu glazbu, maksimalne jačine do 40 decibela.
O ovoj temi razgovaralo se i na 7. sjednici Općinskog vijeća 25. srpnja, ali su ograničenja ostala ista. Rasprava je došla u srcu sezone na traženje vijećnice Katarine Marčić, ali i tri pisane pritužbe koje su upućene načelniku i Vijeću.
Jedan građanin pita može li Općina obavijestiti do kada koji kafić može da svira na otvorenom, ima li mogućnost uvesti dežurni telefon da se ljudi mogu požaliti, pa da službena osoba obavijesti lokal da utiša glazbu. Za primjer navodi da je 10. lipnja u 3.17 sati izmjerio buku od 89 decibela.
Citirali smo važeću odluku, ali u iznimnim situacijama se ponekad dozvoljava i duža svirka. Na primjer, na završetku WTA teniskog turnira i obilježavanju 70 godina hotela Zlatni rat, a slično se može očekivati i za bolsku fjeru.
Kazna za nepoštivanje općinske odluke je simboličnih 1.000 kuna, ali Općinsko vijeće ne mora iduće godine, zbog nediscipline, odobriti svirku nakon ponoći!
U raspravi su sudjelovali vijećnici Nataša Jakšić Paleka, Mate Petrić, Marjan Marjanović, Katarina Marčić, Ivica Šćepanović i načelnik Tihomir Marinković.
Bilo je primjedbi i zbog buke s broda „Makarski Jadran“ kod pristajanja u bolsku luku oko 13 sati.
Vijećnici su sa 6 glasova „za“ potvrdili raniju odluku da glazba do 50 decibela može biti do 01 sat, a do 02 sata – tiha glazba! (j.e.)

(123) objavljeno  29. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 29. srpnja


DOLAZI SVE VIŠE GOSTIJU

Prema objavljenim brojkama u drugom ovosezonskom vikendu došlo je na Jadran više turista nego u isto vrijeme prošle godine. Prema eVisitoru i podacima koje smo dobili u Uredu Turističke zajednice općine, u Bolu je u nedjelju ujutro bilo registrirano 5.719 gostiju. Iz iskustva su nam rekli da će se ta brojka tijekom dana povećati barem za 300 gostiju jer su prijave u eVisitoru moguće u roku od 24 sata po dolasku gosta.
U privatnom smještaju su 2.683 gosta, u hotelima 2.407, kampovima 295, a u nekomercijalnom smještaju 334. (j.e.)

(122) objavljeno  29. 07. 18. u 23:00 h

********************


alt


SVEČANOSTI ZA DAN OPĆINE

Ovogodišnje svečanosti za Dan općine trajat će dva dana: subotu i nedjelju, 4. i 5. kolovoza.
Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u subotu, 4. kolovoza u 11.30 sati u dvorani Bluesun hotela „Elaphusa“.
Na Dan općine, kada je i bolska fjera te blagdan Gospe od sniga, ali i državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u 10 sati je polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomenik palim za domovinu. Svečana sveta misa je u 10.30 u Samostanskoj crkvi.
Navečer gastro-zabavni program na Rivi počinje u 20 sati.  U glazbenom programu nastupaju Mia Dimšić, Giuliano i Bend Diktatori. (j.e.)

(121) objavljeno  29. 07. 18. u 22:55 h   

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: SMEĆE, A NIGDJE CVIJEĆA

U jeruli na šetnici nedaleko Marijan centra, pored koje dnevno prođe i nekoliko tisuća gostiju, umjesto cvijeća vide su razni otpadci. Bez obzira tko nadležan, trebalo bi barem do Dana općine nešto urediti. Podsjećamo na slogan Županijske TZ od prije nekoliko godina: „Više cvijeća, manje smeća“. (d.k./l.e.) 

(120) objavljeno 29. 07. 18. u 22:50 h  

alt
nedjelja, 29. 07. 2018.     ********************


alt

Cesta Bol - Murvica asfaltirana je 2013. u dužini od 2,8 km za 10,5 milijuna kuna


CESTA OD NEREŽIŠĆA DO MURVICE  

Županijska uprava za ceste planirala je u 2018. godini 123,6 milijuna kuna izgradnju novih cesta. Za nas je interesantno da će se nastaviti radovi na cesti Nerežišće – Vela Farska – Murvica – Bol. Završeni su radovi donjeg stroja i zaštita pokosa III. dionice u geotehnički izuzetno složenim uvjetima. Ove godine završio bi se gornji stroj, odbojna ograda i signalizacija. Rade se idejni projekti za dionicu Vela Farska – Murvica.
U planu je rekonstrukcija opasnih krivina između Supetra i Splitske, izgradnja ceste Pučišća – Povlja, za koju se ima građevinska dozvola.
Na području SDŽ ima autocesta 122 km, državnih cesta 770 km, a županijskih i lokalnih cesta 1.749 km. Godine 1998. bilo je u županiji oko 300 km neasfaltiranih cesta, a danas oko 40 kilometara. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 07. 18. u 21:40 h 

********************


alt

Zlatni rat u subotu, 28. srpnja u 12 sati


IZVANREDNI TRAJEKT ZA SUPETAR

U Hrvatskoj je tijekom subote došlo 92 tisuće novih turista. Iako turisti svakodnevno dolaze i odlaze i dalje su najveće gužve vikendom. Kroz splitsku trajektnu luku, prema informaciji iz „Jadrolinije“, u subotu je prošlo 87.000 putnika i 17.000 vozila.
Iako iz Splita prema Supetru dnevno, od 5.15 do 23.59 sata, ima 14 polazaka, zbog gužve u splitskoj luci, isplovio je i jedan izvanredni trajekt.
Unatoč smjeni na Zlatnom ratu je bilo kupača kao u špici sezone. (j.e.)

(118) objavljeno  28. 07. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OČIŠĆENE STEPENICE

I prije nego su neki uspjeli pročitati informaciju iz jučerašnje Bolske kronike, radnici „Grabovog rata“ očistili su željezne stepenice na plaži za invalide na Bjenačici. Sada se bez opasnosti po očišćenim stepenicama može u more ili iz mora.
Iz „Grabovog rata“ mole sve one koji imaju slične primjedbe, a u nadležnosti su ovog komunalnog poduzeća, da nazovu radnim danom na telefon (021) 635-393.

(117) objavljeno  28. 07. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Kuhar iz Indije s voditeljem u restoranu na Zlatnom ratu Tomijem Fabijanovićem


alt

Manoj, kuhar iz Indije, na radnom mjestu


UVOZ RADNIKA IZ INDIJE

Naslušali smo se i načitali o nedostatku radne snage potrebne hotelskim kućama i drugim subjektima koji opslužuju turističku privredu. Država je odobrila i uvoz radne snage i uglavnom nam konobari, kuhari, sobarice i čistači dolaze iz susjednih država, BiH i Srbije. Stižu nam, međutim, i iz udaljenih država, sa drugih kontinenata.
Za potrebe Bluesun hotela u Hrvatskoj, došlo je i pet radnika - iz Indije. U Bolu je ove subote (28. srpnja) prvi radni dan bio za Manoja Prasada iz daleke Indije, koji će raditi u kuhinji restorana na plaži Zlatni rat. (j.e.)

(116) objavljeno  28. 07. 18. u 21:25 h 

********************


TKO JE BIO U BERMUDAMA?

Na traženje Siniše Soljačića objavljujemo, bez ikakvih korekcija, njegov tekst  traženja ispravka (?):
Iz kronologije vaših priloga na portalu može se zaključiti da su sjednici prisustvovali samo DVA (2) gosta i da su oba bili upozoreni da ne dolaze u kratkim bermuda hlaćama.
Kako znate, ja sam bio dolično obučen i primjedbe predsjednika Vijeća i Načelnika nije bila upučena MENI!
Molim vas da što je moguće prije (već u slijedečem prilgu) objavite ispravak i naglasite da se rečena primjedba nije odnosila na mene i nije bila upučena meni.
Unaprijed hvala,
Siniša Soljačić

(115) objavljeno  28. 07. 18. u 21:20 h  


altsubota, 28. 07. 2018.     ********************


alt


ZAMJENA PROSTORA

Općinsko vijeće odobrilo je 25. srpnja dogovor o zamjeni prostora između Općine Bol i Bol poljoprivredne zadruge. Općinske službe (računovodstvo Općine i blagajna, računovodstvo Dječjeg vrtića i Centra za kulturu) napustile bi prostorije na I. katu zgrade, južno od Župne crkve. Oni bi preselili, zajedno sa ostalim općinskim službama, u zgradu na Loži, koju prethodno treba adaptirati.
Općina dobiva prizemlje zgrade Uz pjacu 2 gdje je sada kao podstanar općinska firma Grabov rat. U planu je da Grabov rat preseli na kat, gdje su sada prostorije općinske uprave.
U prizemlju bi, umjesto Grabovog rata, uselila FINA kojoj ističe ugovor o najmu u Ulici Frane Radića.
Realizacija ovih zamjena očekuje se tijekom 2019. a umnogome ovisi o rokovima za adaptaciju zgrade na Loži. (j.e.)

(114) objavljeno  27. 07. 18. u 22:50 h 

********************


alt


USPUT ZABILJEŽENO

Na sjednicama ima ponekad izjava ili događanja koja ostanu nezabilježena u novinarskim izvještajima ili službenim zapisnicima. Tri smo crtice izdvojili sa posljednje sjednice Općinskog vijeća, 25. srpnja:
HLAČE BERMUDA
Predsjednik Vijeća i načelnik upozorili su dvojicu gostiju na sjednici da ubuduće ne dolaze u bermuda hlačama, jer im neće biti dozvoljeno da budu na sjednici.
Hlače ispod koljena nisu primjerene na službenim sjednicama.
SJEČA STABALA
Četiri posjećena stabla razlog su prosvjeda na Zlatnom ratu o čemu je vijećnicima govorio, u ime prosvjednika, Josip Bačić. Predsjednik vijeća Matko Baković upitao ga je zna li i kako komentira da je u šumici na Borku posjećeno deset stabala kako bi  njegov otac montirao zabavni park.
„UMJETNIČKA“ IMENA
Vijećnica Katarina Marčić zamjerila je načelniku što je organizatoricu prosvjeda na Zlatnom ratu umjesto imenom nazvao „glavnom glumicom“, a na ranijoj sjednici jednog Boljanina: „čevapčić umjetnik“.
Načelnik je odgovorio kako je rekao onako kako misli o njima.

(113) objavljeno  27. 07. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: SKLISKE STEPENICE

Ponovit ćemo upozorenje vijećnika Marjana Marjanovića: treba očistiti stepenice na plaži za invalide (Bjenačica) jer su skliske (zbog morske trave) i postoji opasnost od ozljeda. U ranije objavljenom izvješću sa sjednice Općinskog vijeća smo napisali da treba očistiti žalo sa kamene staze na plaži Bjenačica, ali je vijećnik mislio na ove stepenice (na slici).
O istom problemu smo pisali prošle godine 11. kolovoza, a djelatnici Grabovog rata (Zoran Buktenica i Denis Čadonja) su to četkama očistili 17. kolovoza. (j.e.)

(112) objavljeno  27. 07. 18. u 22:40 h  

********************


alt


ISPLATE IDUĆE TJEDAN

Bolski studenti i srednjoškolci koji se školuju izvan Bola, još će koji dan morati pričekati na novčanu pomoć iz općinskog proračuna. Pravo na pomoć ima 45 studenata i tri srednjoškolca kojima će ukupno biti isplaćeno 135 tisuća kuna. Isplata je bila najavljena za ovaj tjedan, ali zbog potrebne pripreme to će se učiniti u ponedjeljak ili utorak.
Studenti će dobiti po 2, 3 ili 4 tisuće ovisno o uspjehu u prošloj školskoj godini, a srednjoškolci po tisuće kuna. (j.e.)

(111) objavljeno  27. 07. 18. u 22:35 h  

********************


alt


DRUGI UDARNI VIKEND

U petak nešto manje, ali u subotu se očekuju kolone automobila prema jadranskim ljetovalištima. Bit će to drugi udarni vikend ovog ljeta. Više turista dolazi nego ih se vraća kući.
Iz Auto moto saveza savjetuju da se na put prema Jadranu izbjegava vožnja od 4 do 17 sati, a turistima savjetuju da se kući vraćaju u nedjelju ujutro.
U Bolu zadnjih dana boravi preko 6.000 prijavljenih gostiju. (j.e.)

(110) objavljeno  27. 07. 18. u 22:30 h  alt


petak, 27. 07. 2018.     ********************


alt


UDRUGE O BUCI I RADOVIMA

Siniša Soljačić kao predstavnik Udruge Za bolji Bol informirao je 25. srpnja općinske vijećnike o buci na Račiću koja se stvara nakon sidrenja jahti i jedrilica.
- Buka na Račiću je jedan užas i svi se  pitaju kuda ovo vodi – kaže Soljačić. – Ovo može uništiti bolski turizam. Ne treba izbaciti te goste, nego ih utišati. Molio bih vas da navratite na Račić i čujete viku, glazbu … Naš je prijedlog da se angažira jedan ili više redara ili zaštitara. Buka je od 17 do 23 sata, a onda oni idu u disco klub.
Načelnik: Općina, a ni ja osobno, nismo izdali nikakvu dozvolu za glazbu. Dobar je prijedlog za zaštitara, a troškove angažiranja redara treba ukalkulirati u cijenu priveza tih brodova.
Ivica Šćepanović je pitao može li se računati i na pomoć policajaca koji su ljeti stacionirani u Bolu.
Načelnik je objasnio da su policajci došli, ali nezadovoljni uvjetima smještaja, otišli su iz Bola.
Ako ima problema – pitala je Katarina Marčić – može li se smanjiti ta ponuda?
Josip Bačić se predstavio kao predstavnik udruge Pokret otoka, koji se priključio prosvjednicima na Zlatnom ratu, kako bi – kako kaže – smirio situaciju. Primili su 37 prijava zbog radova na Zlatnom ratu gdje se radilo bez suglasnosti nadležnih.
- Šumu prije ili kasnije treba zamijeniti nekim drugim raslinjem – kaže načelnik Tihomir Marinković. – U nevremenu 13. studenoga 2004. samo na Zlatnom ratu oboreno je 250 do 300 borova. Neke udruge stavljaju se iznad Općine, Vijeća i mene kao načelnika. Nanijeli su Bolu veliku štetu, a pozivali su novine, radio, TV, druge portale …
Mate Petrić smatra da bi trebalo favorizirat Boljane kada traže koncesiju, a podržava da se urede kućice na Zlatnom ratu.
Siniša Soljačić smatra da nedostaje više komunikacije načelnika s biračima, pa predlaže organiziranje Aktualnog sata jer bi tada – po njemu - bilo i manje nesporazuma.
Na sjednici su načelnik T. Marinković i pročelnik Stipe Karmelić iznijeli kronologiju aktivnosti vezano za uređenje plaže Zlatni rat, a o čemu su redovno bili izvješteni vijećnici. (j.e.)

(109) objavljeno  26. 07. 18. u 22:40 h 

********************


alt


MANJE DOLAZAKA I NOĆENJA

Uobičajeno je da načelnik Tihomir Marinković na početku svake sjednice Općinskog vijeća usmeno izvijesti o radu općine Bol, pa je to učinio i na 7. sjednici, u srijedu 25. srpnja:
• Turistička sezona je u punom jeku. Lošiji rezultati, u odnosu na prošlu godinu, bilježe se u cijeloj Dalmaciji, pa tako i u Bolu. Uočljiv je veliki broj gostiju u tzv. nekomercijalnom smještaju. Vjerujem međutim da ćemo uskoro doći do prošlogodišnjih rekordnih brojki po pitanju dolaska i noćenja;
• Put prema crkvici Sv. Lucije je završen;
• Nakon sezone nastavit će se, prema programu, s radovima na uređenju plaže Zlatni rat;
• Uređeno je i dječje igralište u Ulici Hrvatskog preporoda, u šumici ispred Doma za starije i nemoćne;
• Agencija Heraklea i ove je godina ocjenjivala bolsku ponudu, a rezultat je u blagom padu, znači nešto lošiji nego lani.

(108) objavljeno  26. 07. 18. u 22:35 h 

********************


alt


VIJEĆNIČKA PITANJA, PRIMJEDBE …

Nataša Paleka Jakšić: „Pohvalila bi organizaciju upisa u prvi razred Osnovne škole, ali bi ovo Vijeće trebalo raspraviti o stanju u Domu za starije i nemoćne osobe (na slici). Čula sam da ima problema, da im ni klima nije ispravna …“
Načelnik: Uskoro će biti raspisan natječaj za novog koncesionara. U Domu je došla nova ravnateljica i ima pomaka na bolje.
Mate Petrić: „Ispred vidikovca su dva suha stabla koja je nemoguće izbjeći snimajući panoramu Bola. Također, Krojeve skaline do tržnice trebalo bi popraviti i redovno čistiti. Privatni vrt iza Ambulante i Galerije, koji je nedavno očišćen, ponovo je obrastao travom. Mislim da bi trebalo razgovarati s vlasnicima zbog otkupa terena. U spomen parku poginulim za Domovinu trebalo bi ga primjerenije urediti i postaviti imena poginulih Boljana u I. i II. svjetskom ratu.“
Načelnik: Na ovom sastanku je direktor Grabovog rata koji će dati nalog da se uredi vidikovac.
Tonči Buljan: „Već sam jednom napomenuo da bi trebalo postaviti rukohvat na stepenicama od Račića do Doma za starije. Dječje igralište je mnogo bolje sada nego što je bilo, ali bi tijekom noći možda trebalo smanjiti intenzitet rasvjete. Predlažem da se po 1.000 kuna nagradi 7 članova dječje klape Veras, koja zajedno nastupa 11 godina na obilježavanju svih važnijih događanja u Bolu.“
Načelnik: O prijedlogu za nagradu dječjoj klapi treba razgovarat pred Božić kada se donose odluke o prazničkim nagradama.
Nataša Paleka Jakšić: „Može li u Loži, zaštićenom spomeniku kulture, ostati mjenjačnica i bankomat? Sve je više bankomata, posvuda ih je po Bolu i je li se traži odobrenje za postavljanje?“
Marjan Marjanović: „Na plaži na Bjenačici ima šljunka po kamenom prilazu i to smeta kupačima pa bi netko trebao to povremeno očistiti. Od dva tuša na plaži za invalide radi samo jedan. Za vrijeme juga na plažu ima otpadaka, kao da nešto nije uredu sa obližnjim odvodom kanalizacije.“
Načelnik: Zatražit će se od Vodovoda Brač koji brine o bolskoj kanalizaciji da ispita ispravnost podmorskog odvoda.
Milan Škrbić: „Trebalo bi urediti pišćinu na plaži Zlatni rat, koja je puna vode i smeća.“


U Bolskoj kronici u subotu: nastavak izvješća sa sjednice Općinskog vijeća.

(107) objavljeno 26. 07. 18. u 22:30 h 

********************


alt


RADILO SE I NOĆU

Prema zaključku Općinskog vijeća sa 7. sjednice, na Zlatnom ratu privremeno treba postaviti tri kontejnera. Jedan je zamjena za izgoreni, a dva su za nove korisnike koji su dobili ugovore, ali se odustalo od uređenja planiranog trga sa novim kioscima.
Odluka Općinskog vijeća realizirana je u četvrtak navečer od 20 do 23 sata kada na plaži nema gostiju. Novi postavljeni kiosci još nisu u potpunosti završeni i dizajnirani prema projektu, što će se učiniti nakon konačne montaže.

(106) objavljeno  26. 07. 18. u 23:00 h 
altčetvrtak, 26. 07. 2018.     ********************


alt


ODRŽANA VII. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće, pod predsjedanjem Matka Bakovića, u srijedu navečer odlučivalo je o 13 točaka dnevnog reda, a rasprava je trajala od 20 do 23 sata. Na sjednici je bilo 10 vijećnika, a Tonči Kukoč Bager je opravdao svoj izostanak.
Prije početka rasprave prema dnevnom redu, predsjednik Vijeća je obavijestio vijećnike da su na sjednici prisutni Siniša Soljačić (Udruga za bolji Bol) i Josip Bačić (Pokret otoka) koji su tražili da iznesu vijećnicima primjedbe njihovih udruga vezano za buku i radova na plaži Zlatni rat.
Pred ulazom u općinsku zgradu, prije početka sjednice, unatoč najavama, nije bilo nikakvog okupljanja.
Gostima je rečeno da za svoja izlaganja imaju 15 minuta, ali je rasprava trajala punih sat vremena.
• U nastavku sjednice raspravljalo se i odlučivalo po predloženom dnevnom redu:
- Prihvaćen je zapisnik sa 6. sjednice vijeća;
- Načelnik je usmeno izvijestio  o radu u općini između dvije sjednice;
- Vijećnici su postavljali pitanja, prijedloge i pohvale, a načelnik je odgovarao;
- Većinom glasova potvrđena je dosadašnja odluka o zaštiti od buke po kojoj glazba na otvorenom može biti do 1 sat iza ponoći, a do 2 sata može se svirati, ali tiho;
- Korisniku izgorenog kioska te dvojici koncesionara koji su prvi put dobili suglasnost za rad, privremeno će se postaviti tri nova kioska u postojećem nizu objekata;
- Vijećnici su bili suglasni s prijedlogom odluke o jednoj nekretnini, na lokaciji budućeg groblja;
- Odobrena je obitelji Santo kupnja općinske čestice s otplatom na rok od pet godina;
- Suglasni su bili vijećnici sa zamjenom nekretnine između Općine Bol i Bol poljoprivredne zadruge;
- Dva nova parkirna mjesta u Ulici Hrvatskog preporoda prepustit će se bez naknade na korištenje Domu za stare i nemoćne, a dva će se ponuditi okolnim stanarima pod istim uvjetima kao na ostalim parkiralištima u Bol;
- Nisu prihvaćeni prigovori na naknadu za komunalnu infrastrukturu.


• U Bolskoj kronici u petak objavljujemo opširnije izvješće o raspravi i zaključcima sa 7. sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(105) objavljeno  26. 07. 18. u 00:55 h 

********************


alt


GRB OPĆINE OBRTU „BODLOVIĆ“

Općinsko vijeće na 7. sjednici održanoj 25. srpnja jednoglasno je donio odluku o dodjeli javnog priznanja za 2018. Godinu. GRB OPĆINE BOL, na prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja, dobit će OBRT „BODLOVIĆ“ za izuzetne zasluge za razvoj i ugled općine Bol iz područja gospodarstva, a povodom 100-te godišnjice kontinuiranog djelovanja obiteljskog obrta.
Uz plaketu i pismeno priznanje dodjeljuje se i novčana nagrada u iznosu od 6.000 kuna.
Obrt „Bodlović“ posluje u Bolu već 100 godina, a današnji voditelj i vlasnik je Nikica Bodlović koji je nastavio obiteljsku tradiciju od djeda Nikole i oca Mate.
Nagrada će biti uručena 4. kolovoza na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, uoči Dana općine. (j.e.)

(104) objavljeno  26. 07. 18. u 00:50 h  

********************


alt


NAKNADE STUDENTIMA OVAJ TJEDAN

Isplata novčanih naknada bolskim studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan Bola bit izvršena ovaj tjedan. To je obećao načelnik Tihomir Marinković na pitanje vijećnice Nataše Paleka Jakšić. (j.e.)

(103) objavljeno  26. 07. 18. u 00:45 h 

********************


alt


alt

Prošlogodišnji susret u pustinjačkom samostanu Dračeva luka


PETAK U 19: MISA U DRAČEVOJ LUCI

Pučiški župnik don Pavo Gospodnetić je proteklog ljeta okupio volontere iz Studentskog katoličkog centra u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu i organizirao kamp u pustinjačkom samostanu Dračeva luka iznad Murvice. Šezdeset pet mladih volontera je uz potporu Sveučilišta u Splitu i pučiških župljana, predvođenih Ivicom Drpićem, boravilo u samostanu tri tjedna. Svrha boravka, prema riječima don Pave, bila je: kulturna, ekološka (suživot s prirodom), radna, duhovna i zabavna.
Njihov dnevni raspored: ustajanje u 5.20 sati, molitva, doručak, nošenje vode, rad (čišćenje samostana), spremanje ručka, kupanje, duhovni razgovori, ručak, šutnja (jedan sat), kava, ponovo kupanje, večera, zabava (pjevanje), spavanje.
Zadnjeg dana njihovog druženja, organizirana je svečana sveta misa kojoj su nazočili Boljani, Murvičani i njihovi gosti uživajući u misnom slavlju s fascinantnim pogledom na Hvarski kanal i Zlatni rat, zajedništvu mladih i prekrasnom samostanu koji je nakon 1948. godine, kada  ga je napustio zadnji svećenik don Ivan i požara 1953.godine, prvi put temeljito očišćen.
*****
I ovoga srpnja okupio je don Pavo ponovo mlade katoličke volontere koji su nastavili započeto protekle godine u Dračevoj luci.
Oni pozivaju sve ljude dobre volje na zajedničko slavljenje euharistije i druženje u petak, 27. srpnja, s početkom u 19 sati.
Iz Murvice do Dračeve Luke može se pješice za 20 minuta. Posjetiteljima se savjetuje da ponesu baterije radi sigurnijeg i lakšeg povratka do Murvice. (j.n.)

(102) objavljeno  26. 07. 18. u 00:40 h  

alt
srijeda, 25. 07. 2018.     ********************


alt


alt


alt


IMAJU LI PROSVJEDI NEKU POZADINU?

Dva su razloga u kratko vremenu bila povod prosvjedima bolskih udruga. Udruga za bolji Bol prosvjedovala je zbog namjere izgradnje novog hotela „Borak“, a onda se javila neka nova udruga, nazvana Inicijativa mještana (Bol je naš) zbog uklanjanja četiri bora na Zlatnom ratu i postavljanja novih 17 kućica za ugostiteljsku ponudu i prodaju suvenira. Na prosvjednim skupovima bila su uvijek ista lica uz dolazak nekih nama nepoznatih, ali koji su očito pozvani i došli kao podrška prosvjednicima.
Općina, točnije načelnik Tihomir Marinković uputio je portalima službeno objašnjenje uz kopije suglasnosti županijske službe, Ministarstva okoliša i Lučke kapetanije.
Prosvjednici tvrde da to nisu nikakve dozvole i odobrenja nadležnih institucija.
Kome treba vjerovati?
Načelnika pitamo za neka pojašnjenja:


- Nadležnim službama u Županiji i Ministarstvu dostavili smo i projekte po kojima namjeravamo urediti plažu. Izradi projekata prethodio je krajem prošle godine poziv svima koji su davali usluge na pomorskom dobru da sudjeluju svojim prijedlozima u poboljšanju postojećih ili predviđanju novih sadržaja na Zlatnom ratu. Ono što smo primili, to smo proslijedili projektantu.
• Je li trebalo za radove ishoditi građevinsku dozvolu?
- Nije trebala građevinska dozvola – odgovara načelnik. – Mi smo izgradili neke potporne zidiće kako bi izravnali teren na budućem trgu gdje će se postaviti kućice. Za te zidiće koristio se kamen kao na ostalim zidićima, a za niveliranje isti materijal kao na ostalom dijelu plaže uokolo borova. Zbog sigurnosti i smetnji za postavu novih kućica uklonjena su četiri bora. Dva su bila nagnuta, a dva skoro potpuno suha. Procjena je da će na području cijelog Zlatnog rata trebati ukloniti 100 borova. Republički Zavod za zaštitu prirode izradio je još 1989. godine elaborat, kojeg potpisuje Eugen Draganović, dipl.inž. biologije, koji za šumu na Zlatnom ratu tvrdi da je biološki degradirana izostankom prorjeđivanja i čišćenja, bez šumskog reda u održavanju. Pješački prolazi pored stabala, piše u elaboratu, još pogoršavaju stanje.
- Nasipanjem zbog niveliranja još smo učvrstili stabla, jer je poznato da borovi imaju plitko korijenje, a na mnogim mjestima su i iznad površine zemlje.

• Zašto je uklanjanje stabala obavljeno pod zaštitom mraka?
- Grabov rat je početkom lipnja dobio nalog da ukloni stabla koje je označio tehnički direktor tvrtke koja treba isporučiti nove kućice. Oni ni nakon mjesec dana čekanja nisu to obavili jer su neki radnici odbili to učiniti. Morali smo zatražiti ponude, dogovoriti da to netko drugi uradi i oni su izvršili zadatak. Poslali su općini račun na 8.000 kuna plus PDV, kojeg ćemo prefakturirati Grabovom ratu jer je taj posao učinio netko umjesto njih. Plan je bio što više posla napraviti kada na plaži nema turista. Tu je spadala sjeća stabala, dovoz i montaža kućica, a nikakav tajanstveni rad po noći.
• Kako su se dijelila koncesijska odobrenja?
- Općina je objavila natječaj za korištenje kućica i druge aktivnosti na pomorskom dobru - odgovara načelnik. – Dogovorili smo da prednost imaju oni koji su do sada to radili, ukoliko su poštivali uvjete iz prethodnog ugovora. Stigle su samo dvije žalbe koje smo proslijedili nadležnom ministarstvu, kao drugostupanjskom organu.
Neki, pod izlikom brige za Bol, sada rade velike probleme. Pozivajući medije, građane pa i čelnike drugih lokalnih jedinica na otoku zbog potpore, učinili su nesagledivu štetu općini Bol, njegovim žiteljima, svima onima koji žele da nam Bol bude ljepši i kvalitetniji u pružanju usluga gostima. Možda nas žele prikazati da nismo u stanju upravljati pomorskim dobrom, da bi to netko drugi radio bolje. Znat ćemo se zaštititi od onih koji pretendiraju na naše prostore, ili im u tome pomažu, te ćemo i dalje ostati svoji na svome!
(j.e.)

(101) objavljeno 24. 07. 18. u 22:55 h 

********************


alt

Mons. Slobodan Štambuk na misi u bolskoj Župnoj crkvi 2016. godine. Uz njega su o. Ivo Plenković (lijevo) i o. Damir Sokić (desno)


ŽUPANIJSKA NAGRADA S. ŠTAMBUKU

U našoj županiji 13 će pojedinaca i grupa dobiti nagrade 30. rujna, na Dan Splitsko-dalmatinske županije. Nama je posebno interesantno što će nagradu za životno djelo dobiti Slobodan Štambuk, donedavni hvarsko-bračko-viški biskup.
Slobodan Štambuk je rođen u Selcima, a biskup je bio od 1989. do 2018. godine. (j.e.)

(100) objavljeno  24. 07. 18. u 22:50 h 

********************


alt


PREDAVANJE: „GEOLOGIJA OTOKA BRAČA“

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira u četvrtak, 26. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.30 sati predavanje dr. sc. Tvrtka Korbara: „Geologija otoka Brača“.  Kroz prezentaciju bit će prikazane mogućnosti izravne uporabe nove geološke karte i zanimljivi geoturistički lokaliteti (napušteni kamenolomi, pogotovo antički) koji bi se kroz tematske projekte mogli urediti u atraktivne geoturističke lokalitete.
U drugom dijelu programa, autori projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, projicirat će snimljene scene „Illyrios Brentos, nimfe i Dalmatika“ i „Koloč i macići“. (j.n.)

(99) objavljeno  24. 07. 18. u 23:45 h  

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: KULTURA STANOVANJA

Još tri mjeseca i trebala bi se primjenjivati nova pravilna po pitanju odlaganja i odvoza kućnog i ostalog smeća. Hoćemo li se do tada naučiti (kultivirati) drugačijem ponašanju i prizorima koje smo danas snimili u centru Bola?

(98) objavljeno  24. 07. 18. u 22:40 h  

alt
utorak, 24. 07. 2018.      ********************alt


alt


TURIZAM PO KIŠI

Ponedjeljak je u Bolu osvanuo oblačan, a zbog kiše mnogi su kafići i restorani na otvorenom bili bez gostiju. Oko podneva pojavilo se i sunce, a poslijepodne je većina gostiju ipak požurila na plažu.
Za kišnih dana uvijek je aktualno pitanje: gdje će gosti, posebno oni koji su u privatnom smještaju? U Bolu ih je u ponedjeljak bilo preko tri tisuće. U kafićima, koji su u zatvorenom prostoru, za sve nema mjesta i gosti moraju ostati u apartmanima.
O lošim vremenskim prilikama mnogo se ne razmišlja ali ništa i ne planira. Hotelski gosti zbog kiše imaju mnogo manje tih i sličnih problema.
Bio je ponedjeljak pa je i galerija bila zatvorena, gdje bi se barem dvadesetak moglo skloniti od kiše. Nitko i ne pomišlja otvoriti kino dvoranu zbog jutarnje projekcije crtanih filmova za djecu …
Znajući za našu volju i spremnost, suvišno je govoriti o produženju turističke sezone. Zatvaranjem hotela sezona završava u Bolu i sličnim destinacijama. (j.e.)

(97) objavljeno  23. 07. 18. u 21:40 h 

********************


alt

Putnici u ponedjeljak prije 12 sati strpljivo čekaju katamaran za Split


KATAMARANOM TRI PUTA ZA SPLIT

Mnogo je za bolski turizam značilo uvođenje katamaranske ljetne izletničke linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag. Dogodilo se to 2016., od 1. lipnja do 18. rujna. Slijedeće godine uvedena je još jedna linija, a katamaran brodara „Kapetan Luka“ kretao je iz Splita prema Dubrovniku s pristajanjem u Bolu.
Još prve godine (2016.) kada je katamaran iz Dubrovnika dolazio u Bol oko podneva,  ostao bi na sidrištu pred bolskom luku da bi se u 16.15 vratio prema Dubrovniku, predložili smo (vidi Bolsku kroniku 9. srpnja 2016.) da katamaran iz Bola nastavi prema Splitu. Tamo bi mogao i ukrcati gorivo umjesto da cisterna svakodnevno dolazi u Bol. Netko je to u „Jadroliniji“ možda pročitao ili je došao na istu ideju, ali je za 2017. bilo najprije predviđeno da katamaran iz Bola umjesto za Split ide za Makarsku. Shvatilo se da ne bi bilo dovoljno zainteresiranih putnika za Makarsku, a cisterna s gorivom bi morala iz Solina do Makarske. Problem je bio i vez kao i u Bolu. Onda se promijenio red plovidbe i katamaran oko podneva svakodnevno ide iz Bola za Split.
Prošlog i ovog ljeta iz Bola se za Split može tri puta dnevno katamaranom: 6.30, 11.55 i 20.05 sati. Posebno je popularna linija u podne kada bude i preko 100 putnika. Isti broj putovanja je iz Splita za Bol, ali u 7.30, 16.15 i 16.30 sati.
Poželimo da tako bude i sljedeće godine. Jedino predlažemo da prodaja karata bude na jednom mjestu za oba brodara („Jadrolinija“ i „Kapetan Luka“), da se u dane vožnje sporijeg katamarana, kada iz Dubrovnika dolazi i 70 minuta kasnije u Bol, putnicima osigura točna informacija o dolasku i odlasku katamarana te ih se barem ponekad besplatno ponudi flašicom hladne vode dok čekaju na suncu, na Velom mostu! (j.e.)

(96) objavljeno  23. 07. 18. u 21:35 h  

********************

alt


OKOM KAMERE: BAZEN, LEŽALJKE I ŽALO

Posjetitelje na otvaranju hotela „Vitar“ posebno je oduševio panoramski pogled sa IV. kata prema plaži Zlatni rat. Divili su se i bazenu na terasi krova. A ljetni ugođaj dočaran je ležaljkama i pravim morskim žalom. (j.e.)

(95) objavljeno 23. 07. 18. u 21:30 h   
altponedjeljak, 23. 07. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: UDARNI VIKEND

Ovaj se vikend u turističkom prometu smatra udarnim. Kolone automobila kreću se prema jadranskim ljetovalištima, a gužve ima u trajektnim lukama, ali i na aerodromima. Sigurno je da dolazi više nego što ih odlazi. Međutim, pročitali smo u dnevnom tisku da na Jadranu početkom srpnja manjka 165.000 gostiju.
Bol nije iznimka. U nedjelju je eVizitor u Bolu zabilježio 5.476 gostiju, a prije godinu dana bilo ih je 5.955.
Ove nedjelje u bolskim hotelima je bilo 2.037 gostiju, u privatnom smještaju 2.290, a u kampovima 141. Iako još ima mogućnosti korekcije tih brojki, nije teško izračunati da je u takozvanom nekomercijalnom smještaju (vikendaši, rodbina …) u nedjelju bilo prijavljeno čak 1.008 (!?) gostiju. (j.e.)

(94) objavljeno  22. 07. 18. u 23:30 h 

********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Ispitivanje kakvoće mora za kupanje na plažama hrvatskog Jadrana provodi se od 15. svibnja do 30. rujna, odnosno do završetka sezone kupanja. Uzorci mora uzimaju se na plažama svakih 15 dana i to na više od 900 točaka ispitivanja, deset puta u sezoni, koje prije početka sezone kupanja određuju predstavnička tijela sedam priobalnih županija.
Zadnje je mjerenje na Jadranu obavljeno od 2. do 20. srpnja kada su uzeta 964 uzorka mora. U Bolu su uzorci uzimani 9. srpnja i to na Martinici (9.45 sati), plaži Borak (10 sati) i sa istočne i zapadne strane Zlatnog rata (10.15 i 10.25 sati). Rezultati su pokazali da se kupamo u moru izvrsne kvalitete.
Na Braču su, osim u Bolu, uzeta 24 uzorka. Svi su izvrsne kvalitete.
Od 964 ispitana uzorka na Jadranu, najviše ih je „izvrsne“ kvalitete (939), ocjenu „kvalitetno“ dobilo ih je 15, a „zadovoljavajuće“ 10. Ni jedan uzorak nije nezadovoljavajući. (j.e.)

(93) objavljeno  22. 07. 18. u 23:25 h  

********************


alt


POGORŠANJE VREMENSKIH PRILIKA

U nedjelju je područje Crikvenice pogodila obilna kiša, a padaline su stvorile bujice koje su potopile ulice ovog turističkog središta. Snažne oluje u noći sa subote na nedjelju pogodile su Istru i Kvarner, a dan ranije i dijelove unutrašnjosti.
Prema prognostičkim modelima u nastavku nedjelje očekuju se nove nestabilnosti, naročito u kopnenom dijelu Istre, piše Istramet.
Sinoptičari za ponedjeljak najavljuju promjenljivo, prijepodne i pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno moguća obilnija oborina, osobito na istoku, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne postupan prestanak oborine i razvedravanje sa zapada.
Zbog prijepodnevnih oluja i kasnijeg jačanja vjetra DHMZ je putem Meteoalarma za ponedjeljak cijelu Hrvatsku stavio pod žutu uzbunu.
Prema Meteo-info u Bolu je kiša moguća tijekom ponedjeljka ujutro.

(92) objavljeno  22. 07. 18. u 23:20 h 

alt
nedjelja, 22. 07. 2018.      ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OTVOREN HOTEL „VITAR“

Za manje od 10 mjeseci izgrađen je novi hotel u vlasništvu MS Brač turist. Novo je zdanje dobilo ime VITAR i izgrađeno je na samom ulazu u Bol, pored rotora. Među uzvanicima u subotu navečer bio je i načelnik bolske općine Tihomir Marinković, a prisutne je pozdravio vlasnik Stanko Kvesić koji je u Bolu od 1977. godine. U sastavu tvrtke MS Brač turist su hotel „Bol“, agencija Adria tours, a u zakupu još 250 smještaj jedinica raznih kategorija. Ima i vila s bazenima …
Za novi hotel „Vitar“ utrošeno je tri milijuna eura, a u novom objektu bit će 20 zaposlenika. Osim 27 smještajnih jedinica u hotelu je recepcija, kuhinja, garažni prostor, a na četvrtom katu terasa sa bazenom. (j.e.)

(91) objavljeno  21. 07. 18. u 23:10 h  

********************


alt


DVD DEŽURA U BARAKAMA

Je li zbog promjene plana ili smo mi pogrešno razumjeli i krivo objavili, noćno dežurstvo ekipe DVD-a nije na Zlatnom ratu, već u prostorijama društva. Za intervenciju, bude li potrebno, uvijek su spremni jedno vozilo i dva vatrogasca. (j.e.)

(90) objavljeno  21. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


ROBOTIČARI 15. NA SVIJETU

Nakon skoro mjesec dana iščekivanja, iz Kanade su stigli službeni rezultati natjecanja. Bolski tim CroBlueAdriatic na svjetskom natjecanju RoboCup Junior u Montrealu natjecao se u kategoriji OnStage - pojedinačno i u super timovima s ekipama iz Portugala i Francuske.
U pojedinačnoj kategoriji naši robotičati su 15. na svijetu, dok su u super timovima osvojili izvrsno 3. mjesto.
-  Odlični su to rezultati za mladu ekipu koja je po drugi put imala priliku nastupati na svjetskom natjecanju. Važno je istaknuti da ništa ne bi bilo moguće bez pomoći donatora koji su nesebično podržavali naše robotičare. Svima se od srca zahvaljujemo – napisala nam je Ana Bodlović, koja je s robotičarima bila u Kanadi.
Ekipa je sada na zasluženom odmoru do kraja kolovoza kada kreću s novim pripremama. Već u listopadu čeka ih novo međunarodno natjecanje koje će se održati od 6. do 8. listopada u St. Petersburgu (Rusija).

(89) objavljeno  21. 07. 18. u 23:00 h

********************


alt


NASTAVAK SNIMANJA „BROČKOG BLOGA“

Uz već prije snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja na Braču, dolaska Jurja Dalmatinca po kamen za izgradnju šibenske katedrale, kao i prirodnog fenomena Koloč i mitoloških bića: vila, macića, Orkomarina i nimfa te blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, donošenja Povaljske listine u zgradi biskupije (današnji dominikanski samostan na Bolu), u sklopu projekta Terra Croatica – Bročko blogo, snimalo se i u  crkvi Gospe od Karmela te procesija s njezinim kipom u Nerežišća.
Glumile su: Marica Šimunović i praunuka Marita Matulić iz Dračevice.
Autori projekta su Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman.
Gospi Karmelskoj posvećene su crkve u mnogim bračkim mjestima: Bolu, Selcima, Postirima, Milni i Nerežišćima, a kao svoju zaštitnicu slave je Selčani, Postirani i Milnarani. (j.n.)

(88) objavljeno  21. 07. 18. u 22:55 h  


altsubota, 21. 07. 2018.     ********************


alt


PROTIV ILEGALNIH RADOVA, SJEČE BOROVA …

Na inicijativu mještana ljubitelja Bola „Bol je naš“, kako su organizatori napisali na plakatima, na budućem trgu na plaži Zlatni rat, u petak se u 18 sati okupilo sedamdesetak prosvjednika. Prisutnima su govorili Ana Marija Botteri i Josip Bačić.
- Protiv su do sada izvedenih radova na Zlatnom ratu, pozdravljaju odgađanje postavljanja novih kućica za jesen iako smatraju da nikada ne bi trebale biti postavljene.
- Šteta je već učinjena jer se građevinski radovi izvode do polovine sezone.
- Zalažu se za uređenje Zlatnog rata po zakonskim propisima uz potrebne dozvole i odobrenja nadležnih institucija.
- Nigdje ni traga, smatraju, dozvolama institucija za građevinske radove, sječu borova, nasipanje kamenog materijala na budućem trgu gdje se misle postaviti kućice.
- Sječa borova (4 bora) obavljena je u noćnim satima dok je cijela Hrvatska slavila povratak Vatrenih, naređena je od nepoznatog počinitelja, odrađena od nepoznatog, te plaćena iz nepoznatih izvora.
- Voditelji na skupu su izrazili nevjeru u dokumente koje je prezentirao načelnik, a objavili neki portali. Međutim, naglasili su kako žele da i ubuduće plažom upravlja Općina i Grabov rat.
- Za srijedu, kada je najavljena sjednica Općinskog vijeća planiraju okupljanje pred zgradom Općine jer žele vijećnicima reći svoje stavove i zaključke.
Skup je nakon 20 minuta završen bez incidenata. (j.e.)

(87) objavljeno  20. 07. 18. u 22:50 h  

********************


alt


OSNIVA SE BRANITELJSKA ZADRUGA

Na sastanku predsjedništva Udruge hrvatskih branitelja općine  Bol jednoglasno je prihvaćen izvještaj predsjednika Pere Nevistića, o dosadašnjem radu Udruge. Važno je napomenuti kako je Udruga uspješno registrirana, te nastavlja svoj rad na temelju Statuta. Nakon rasprave doneseni su sljedeći zaključci:
- Uspostavi kontakt sa Županijskim uredom za branitelje te da predsjednik dogovori posjet naše delegacije istom uredu;
- Predsjedništvo udruge  donijelo je odluku o osnivanju braniteljske zadruge i imenovalo inicijativni odbor, kojega čine: Andrija Vlastelica, Pero Nevistić,Mate Vukoja, Mate  Šćepanović i Stanko Rašperger.
U raspravi se govorilo i o UPU Borak-Potočine, a predsjedništvo je protiv all inclusive ponude na  području općine Bol. (p.n.)

(86) objavljeno  20. 07. 18. u 22:45 h  

********************


alt


alt

Fotografije sa prošlogodišnjeg svečanog otvaranja


BESPLATNO U 585CLUB

Na današnji dan (21. srpnja) prije godinu dana službeno je otvoren 585club. Tim povodom svima je ove subote navečer besplatan ulaz. U programu sudjeluju DJ Zoran & Miguel Lara house violina.
Turistički vlakić besplatno prevozi od autobusne stanice do „zlatnog kluba“ i natrag.

(Više detalja na FB stranici 585club)

(85) objavljeno  20. 07. 18. u 22:40 h  

********************


alt


AKCIJA: „SVAKA KUNA SE RAČUNA“

Crveni križ Brač organizira ove subote (21. srpnja) diljem Brača akciju “Svaka kuna se računa“, koja ima za cilj prikupljanje novčanih sredstava za pomoć u radu Udruzi roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Brački pupoljci”. Ovo je šesta godina održavanja akcije, a ideja je da se konobari na jedan dan odreknu napojnica u korist Udruge. Do sada je u pet akcija prikupljeno 245.000 kuna, odnosno plaćeno je više od 1.600 sati terapija za djecu. U akciji će sudjelovati osoblje preko 120 ugostiteljskih objekata na Braču.
Sudjelovanje u akciji potvrdili su slijedeći ugostiteljski objekti u Bolu: Santo, Marinero, Arguola, Skalinada, Bolero, Big Blue, Barka, Loža, Taverna, Pumparela i Varadero. (f.m.)

(84) objavljeno  20. 07. 18. u 22:35 h  


altpetak, 20. 07. 2018.     ********************


alt

Budući izgled kućica na plaži Zlatni rat


KUĆICE ČEKAJU JESEN

Projektom kojeg je izradila tvrtka PLUS AR arhitektura d.o.o. iz Zagreba predviđeno je uređenje središnjeg trga u šumici na plaži Zlatni rat. Na trgu bi bilo 17 montažnih objekata (kućica) za pružanje ugostiteljskih i trgovačkih usluga kao i stolovi i stolice sa suncobranima. Sadašnje kućice postavljene uz istočni rub šumice bi se uklonile.
Na Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom, Općina Bol je ishodila suglasnost SDŽ – Upravnog odjela za pomorstvo, Lučke kapetanije i Ministarstva zaštite okoliša.
Zbog postavljanja montažnih objekata uklonjena su četiri bora, ali je kupljeno 10 novih sadnica koje se planira posaditi nakon postave montažnih objekata.
Zbog objektivnog kašnjenja isporuke montažnih objekata pretpostavlja se da bi sve bilo uređeno do 1. kolovoza.
- Naša je procjena – piše 19. srpnja u općinskom priopćenju za javnost, a potpisuje ga načelnik općine – da bi radovi na montaži izazvali opravdano negodovanje građana i turista te smo zaključili da se montažni objekti postave nakon ovogodišnje turističke sezone.
U prilogu ove informacije je link na kojem se može pročitati  Priopćenje za javnost, ali i dopisi Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Lučke kapetanije. (j.e.)

http://boljani.info/images/pdf/ZlatiRatIzjava.pdf

(83) objavljeno  19. 07. 18. u 22:30 h   

********************


alt

Zadnji dan dežurstva prošle godine bio je 1./2. rujna


NOĆNA DEŽURSTVA DVD-a

Od četvrtka navečer uvodi se dežurstvo vatrogasaca na Zlatnom ratu, neposredno pored 585cluba. Tako je bilo i lani, a razmišlja se, rekao nam je predsjednik DVD-a Bol Goran Jekić, da bolski vatrogasci na Zlatnom ratu budu cijeli dan, po danu i po noći. (j.e.)

(82) objavljeno  19. 07. 18. u 22:25 h  

********************


alt


ZAMJENA KATAMARANA

Dan kasnije nego smo bili najavi, „Jadrolinija“ je od četvrtka poslije podne zamjena katamarane „Novalju“ i „Vidu“. Brži katamaran „Vida“ sada u 16.15 polazi iz Splita za Bol, Hvar, Korčulu i Dubrovnik, a nešto sporija „Novalja“ se vraća na državnu brzobrodsku liniju Split – Bol – Jelsa, s polaskom iz splitske luke u 16.30 sati.
Zbog ove promjene nije bilo u četvrtak čekanja da jedan katamaran isplovi iz bolske luke kako bi drugi uplovio. „Vida“ je nakon sat plovidbe prva došla u Bol, iskrcala i ukrcala putnike i isplovila prema Dubrovniku. Desetak minuta kasnije „Novalja“ se, po redu plovidbe, mogla nesmetano privezati za Veli most. (j.e.)

(81) objavljeno  19. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


SJEDNICA VIJEĆA U SRIJEDU

Odgođena 7. sjednica Općinskog vijeća, zbog bolesti predsjednika, održat će se u srijedu 25. srpnja. Raniji dnevni red dopunjen je sa još šest točaka: Odluka o javnim priznanjima za Dan općine; Storniranje dijela računa za izgoreni kiosk na Zlatnom ratu; Ukidanje statusa javnog dobra za česticu zemlje 6131 i prodaju iste; Zamjena nekretnine Općina – Bol poljoprivredna zadruga te Organizacija na novoizgrađenom parkiralištu kod Doma za stare i nemoćne. (j.e.)

(80) objavljeno  19. 07. 18. u 22:20 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: U KOSTIMU ŠETAJU PO RIVI!?

Kada su u pitanju gosti koji razodjeveni šetaju rivom, čak ulaze i u trgovine, a mogu se vidjeti i u restoranima – Bol nije nikakva iznimka. Gornju sliku snimili smo u četvrtak, a u ponedjeljak svjedočili kada je prodavač putnih karata upozorio jednu gošću da se u ponedjeljak u 13 sati ne može u kupaćem kostimu (crnim tangama) ukrcati u katamaran za Split. Ona je bez pogovora poslušala upozorenje iako je bilo i onih kojima je to bilo žao.
U Bolu jedino na prilazima nudističkoj plaži ima tabla s upozorenjem da je zabranjeno fotografiranje i kupanje u kostimu. Ali ima podosta onih koji to ne poštuju!
Poluodjeveni turisti u Splitu – čitamo u „Slobodnoj Dalmaciji“ – plaćaju komunalnom redaru 500 kuna ili duplo manje, ako plate na licu mjesta. U dvije zadnje godine kažnjeno ih je samo šestero.
U Hvaru je istaknuto upozorenje: šetnja bez majice do 500 eura, u kupaćem kostimu 600 eura …
Onima mlađima, do 30 godina, na primjer, ne bi (možda) trebalo naplaćivati, a niti ih – upozoravati.
(j.e.)

(79) objavljeno 19. 07. 18. u 22:15 h 


alt


četvrtak, 19. 07. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt

PRIOPĆENJE IZ UREDA NAČELNIKA


alt

(78) objavljeno 19. 07. 18. u 14:00 h

********************


alt


alt


alt


alt


ZABAVA SRIJEDOM BEZ VRSALJKA

Srijeda je po običaju rezervirana za manifestaciju Bolske litnje noći, kada se uz glazbeni program na štandovima, uz rub rive, ponudi gastronomska ponuda, uglavnom riblji specijaliteti i plodovi mora, ali ima sira, pršuta, kolača, domaćeg vina, rakije, piva …
Oko 20 sati bio je najavljen dolazak našeg nogometnog reprezentativca Šime Vrsaljka. Doplovila je u Bol ispred hotela "Kaštil" jahta "Kraljica Jelena", ali Šimu nismo dočekali. Publika, posebno oni mlađi, bili su pomalo razočarani. Možda dođe neke druge bolske litnje noći. Ne mora biti srijeda ... (j.e.)

(77) objavljeno  18. 08. 18. u 23:45 h  

********************


alt


alt


NOVA TRGOVINA NA KUPINI

U Bolu je otvorena i druga trgovina Gastro Maximum. Nakon one na Račiću, od ove srijede može se i u novootvoreni prostor na Kupini, Domovinskog rata 74. Jedinstvena je ponuda hrane i pića: tortilje, kanapei, punjene krafne, domaći kruh, mliječni proizvodi, pakovana piletina, puretina i janjetina …
- Pakovanja su nešto veća nego u trgovini na Račiću pa su i cijene nešto niže – rekao nam je vlasnik obiju trgovina Drago Eterović.
Radno vrijeme je od 6 do 24 sata.

(76) objavljeno  18. 07. 18. u 23:40 h  

********************


alt


alt


POČELA ŠKOLA PLIVANJA

U srijedu, prvog dana rada, upisano je 50 djece koji su polaznici škole plivanja „Grancigula“. Vježbat će se na Martinici pod paskom voditelja škole Boška Botice, ali i nekoliko mladih trenera. Svima im je bilo drago što je s njima i dugogodišnja voditeljica i trenerica Marina Lekić. (b.b.)

(75) objavljeno 18. 07. 18. u 23:35 h 

*********************


alt


PREDAVANJE O POVALJSKOJ LISTINI

Ovog četvrtak, 19. srpnja, s početkom u 21.30 sati, Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira u svom atriju predavanje akademika Josipa Bratulića o postanku, važnosti i književno-povijesnoj vrijednosti Povaljske listine.
Autori projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, akademski televizijski i filmski snimatelj i redatelj, prikazat će ujedno snimke scene o nastanku Povaljske listine 1184. godine kada se u biskupijskoj palači na Bolu sastalo vijeće s bračko-hvarskim knezom Brečkom, županom Prvošem, sucem Dasenom, brašćikom Prvoslavom, biskupom Nikolom, predstavnikom bračke vlastele i puka, kao i opatom Ratkom koji je zatražio da se obnovljenom benediktinskom samostanu u Povljima vrate zemlje koje je posjedovao na područjima po Koncu, tj. po istočim bračkim predjelima. (j.n.)

(74) objavljeno  18. 07. 18. u 23:30 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: NEŠTO FALI

U šumici na Zlatnom ratu (na slici) i na Borku postavljena je pred neku godinu oprema za vježbanje. To je u svakom slučaju hvale vrijedna inicijativa, ali netko o tim instrumentima treba – brinuti. Na podu je kod montaže postavljena spužvasti podmetač pod noge, ali ga sada nema. Nakon kiše nije ugodno gaziti po blatu pa mislimo da bi to trebalo ponovno postaviti tamo gdje je nestalo ili ukradeno. (j.e.)

(73) objavljeno 18. 07. 18. u 23:25 h  


altsrijeda, 18. 07. 2018.     ********************


alt


alt


OTVARA SE NOVI HOTEL

Novi hotel „Vitar“ na samom ulazu u Bol, kod rotora, svečano se otvara u subotu. Izgradnja je počela početkom listopada prošle godine, a investitor MS Brač turist, u novom objektu će imati 28 soba, sve potrebne sadržaje, a uz sve to i bazen na krovu (terasi) hotela. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


alt

Na slikama su dva od četiri posjećena stabla na Zlatnom ratu


alt

Pet od sedam sadnica koje će se posaditi prema stručnom rješenju


alt

Tri nove kućice još su na kamionu


alt

Prostor u sredini šumice uređen za buduće kućice


alt

Dio novouređenog prostora na Zlatnom ratu


IMA I ONIH KOJI SU PROTIV

Poodavno se može čuti kritički komentari na šarenilo ugostiteljskih kućica na istočnom rubu šumice na Zlatnom ratu. Neki to nazivaju ciganskom čergom, a onda je Općina odlučila ponešto urediti. Projektirano je novo ugostiteljsko naselje u sredini šumice gdje će se smjestiti 17 identičnih kućica.
Obavljeni su pripremni radovi, uređeni pristupi, postavljena vodovodni dovod i odvod otpadnih voda…
Zbog novih kućica trebalo je ukloniti nekoliko stabala (4) koje su poodavno trebali biti uklonjeni, ali je i dovezeno sedam novih sadnica koje će se tek zasaditi. U utorak oko 17 sati dopremljene su kamionom prve tri kućica.
Naravno, po običaju, uvijek ima onih koji su protiv novoga. Desetak njih se „spontano“ okupilo kod kamiona parkiranog na cesti iznad Zlatnog rata, uzvikujući protiv namjere postavljanja novih kućica. Isti su tijekom jutra obavijestili i policijsku ispostavu u Supetru zbog sječe stabala.
U Bolu je tijekom pripreme sezone posječeno nekoliko desetaka zdravih stabala borovine, ali nije bilo prosvjeda. Možda, jer je to bilo podalje od plaže Zlatnog rata. Boljani su dokazali ljubav prema toj plaži, a to bi trebao (možda) biti i razlog protivljenju nekim promjenama na plaži. Treba, međutim, znati da su stručnjaci poodavno najavili potrebu uklanjanja borovine koja je posađena prije 60-ak godina. Istina, nezamisliv nam je Zlatni rat bez zelenila, ali će, prije ili kasnije, trebati borovinu ukloniti i posaditi nešto drugo. O tome bi trebali odlučiti oni koji su stručnjaci za taj posao. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 07. 18. u 22:15 h  

********************


alt

More na plaži iza Velog mosta u utorak u 9.30 nakon odlaska jahti sa Račića


KAKVOĆA MORA ZA KUPANJE?

Otkako pratimo analize mora od strane Nastavni zavoda za javno zdravstvo SDŽ, već tri sezone pišemo da je more u Bolu izvrsne kakvoće. Mjeri se svakih 15 dana na plažama Martinica, Borak i na dvije lokacije na Zlatnom ratu (istočna i zapadna strana).
Međutim, imali smo ove godine primjedbi na pojavu nečistoće, ili nam se tako činilo, na površini mora. Ribari nam kažu da je u pitanju uobičajena pojava cvjetanja mora. Mnoge bi umirio službeni izvještaj o dodatnom ispitivanju uzetih uzoraka mora izvan standardne tri lokacije. Na primjer na Račiću ili Bjenačici …
Dobro bi bilo znati i tko je nadležan za red i čistoću na bolskim plažama. Neke imaju svoje koncesionare i pretpostavljamo da su oni zadužen i odgovorni na tim plažama za čistoću i red. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt

Putnici su u "Vidi" trebali čekati 15 minuta dok iz Bola isplovi "Novalja"


ZAMJENA KATAMARANA

Čekanje katamarana „Vida“ na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa pred bolskom lukom i po 15 minuta da se iskrcaju i ukrcaju putnici na izletničkoj liniji Split – Bol – Hvar -  Korčula – Dubrovnik, moglo bi se riješiti već ove srijede. Za taj dan je planirana zamjena katamarana. Za izletničku liniju bi se odredio brži katamaran „Vida“, a „Novalja“ bi se vratila za Bol i Jelsu. (j.e.)

(69) objavljeno  17. 07. 18. u 22:00 h

********************


alt


BESPLATNO I OVE SRIJEDE

Zainteresirani mogu ponovno i ove srijede (18. srpnja) besplatno u pratnji stručnog vodiča u obilazak bolskih znamenitosti. Kreće se iz Samostanske crkve u 18 sati šetnjom prema centru do jedinstvenog spomenika, Kuće u kući.
Prvi besplatni obilazak bio je prošlog ponedjeljka, ali zbog TV prijenosa sa dočeka Vatrenih u Zagrebu, nisu došli svi zainteresirani.
Organizator je Nikica Trutanić vlasnik nove turističke agencije Brattia Laudata koja će se prvenstveno baviti organizacijom i vođenjem izleta.

(68) objavljeno 17. 07. 18. u 21:55 h   


altutorak, 17. 07. 2018.     ********************


alt


POČINJE ŠKOLA PLIVANJA

Na Martinici se i ove godine organizira škola plivanja „Grancigula“. Vježbat će se mjesec dana, osim subotom i nedjeljom. Ove srijede, 18. srpnja, je upis i testiranje. U 8.45 na Martinicu se očekuju neplivači i djeca do 7 godina, a u 9.45 oni stariji od 8 godina.
Cijene se kao i lani. Za cijeli mjesec 300 kuna, ali za drugo dijete roditelji plaćaju 100 kuna. Tko ostaje kraće, plaća po tjednu „školovanja“ 100 kuna. (j.e.)

(67) objavljeno  16. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


ODGOĐENA SJEDNICA

Sedma sjednica Općinskog vijeća, sazvana za utorak 17. srpnja, neće se održati. Zbog zdravstvenih problema predsjednika vijeća Matka Bakovića, koji će brzo biti sanirani, odgođena je sjednica za tjedan dana. O novom terminu zainteresirani će pravovremeno biti obaviješteni. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 07. 18. u 22:10 h 

********************


alt


LJEKARNA SE ZATVARA

Ljekarna „Škoko“ obavještava da neće raditi u četvrtak, 19. srpnja, tijekom jutra. Očekuju  da će ljekarna biti otvorena nakon 15 sati.

(65) objavljeno  16. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


NEČISTOĆA NA PLAŽI

Hitno bi Vodovod Supetar trebao intervenirati na sustavu fekalnog postrojenja – piše nam Šime Henjak - jer mu se čini kako nema kupanja zbog  moguće bakterijske infekcije, salmonele, ešerihija koli bakterije i sl. Lijepo bi bilo vidjeti i načelnika da se okupa na ovakvoj plaži, ako je bezopasno za ljude.
Zagađeno more je na području cijele Bjenačice, gdje se kupaju i djeca, a vidljivo je kada nema maestrala. Svakodnevno od deset i pol do podneva nailaze i oblaci fekalnih nakupina, a nakon izlaženja nautičara … Sve to dođe na plažu …
Tko bi trebao utvrditi ima li opasnosti za kupače i poduzeti neke mjere da se saniraju eventualna oštećenja na odvodnoj kanalizaciji ili da se discipliniraju neodgovorni skiperi, ako su oni odgovorni za neugodne pojave na moru?

  (64) objavljeno  16. 07. 18. u 22:00 h


alt
ponedjeljak, 16. 07. 2018.     ********************


alt

Ivan Živković Delta sa zastavom Bola na Crvenom trgu u Moskvi

prije finalne utakmice Francuska - Hrvatska


alt

Bonaca team - osoblje koje je svoje hotelske uniforme zamijenilo

dresovima hrvatske reprezentacije. Pridružio im se i jedan gost iz Francuske

(donji red, u sredini)


alt

Đina Karninčić, jedna od najstarijih Bolki, nije u Moskvi ali tamošnja događanja

na stadionu prati na televiziji u Bolu


alt

Još malo i obitelj Grubišić će kući na TV prijenos


alt

U kafiću "Kala" svi su u iščekivanju prijenosa finalne utakmice


alt

Navijačica žuri prema "Marineru"


alt

Pizzeria "Topolino" nema TV prijemnika ali ni publike


alt

U cocktail baru "Varadero" publike je mnogo više nego sjedećih mjesta


alt

TV prijenos se pratio i u restoranu "Vendetta" na Studencu


alt

Gosti u hotelu "Elaphusa" TV prijenos su pratili u kongresnoj dvorani.

U hotelu je bilo podosta i Francuza


alt

Gledanje TV prijenosa u hotelu "Elaphusa"


alt

Zakrčeni su bili prolazi pored "Marinera"


alt

Na stadionu u Moskvi sve je bilo puno, ali isto tako i u "Marinera"


alt

Južno gledalište kafića "Marinero" gdje je umjesto TV platna, zbog sunca, postavljen drugi televizor


alt

Najmasovnije praćenje TV prijenosa u Bolu


alt

Ni Rebić nije pomogao ...


alt

Prijenos se pratio i u restoranu "Pumparela"

foto: šime henjak, merlin katić, ivana selak, jakša sabbioncello i joško egekher


HRVATSKA JE DRUGA NA SVIJETU

Naši su nogometaši u nedjelju u Moskvi zabilježili najveći uspjeh na Svjetskim nogometnim prvenstvima. Francuzi su pobjednici i slavili su nakon rezultata 4:2. Ima razloga da i mi proslavimo drugo mjesto. Cijela je Hrvatska u nedjelju bila s našim nogometašima. U bolskim restoranima i kafićima gdje su bili postavljeni TV prijemnici nije bilo slobodnog mjesta, a pusto je bilo na plažama.

U 19 sati oglasile su se i vatrogasne sirene. Nije bilo opasnosti od vatre nego se slavio uspjeh naše reprezentacije, porazu unatoč. (j.e.)

(63) objavljeno  15. 07. 18. u 19:20 h  

alt

nedjelja, 15. 07. 2018.     ********************


alt

Morski puž iz kojeg nastaje kamen sreće (foto: b. kragić)


KAMEN SREĆE ZA VATRENE

Nogometna euforija neće završiti u nedjelju. Bez obzirom na rezultat finalne utakmice Francuska – Hrvatska u ponedjeljak se priprema doček našim reprezentativcima. Već plasmanom u finale ostvarili su najveći uspjeh.
U Bolu će se u svim caffe barovima i hotelskim dvoranama i sobama pratiti od 17 sati izravni prijenos iz Moskve. Neke će trgovine u Bolu nakon 16 sati biti zatvorene.
U subotu su Francuzi proslavili svoj nacionalni praznik, a mi se nadamo slavlju u nedjelju. U Bolu su u subotu bila 5.323 gosta. Najbrojniji su bili Austrijanci (671), a Francuza je 657, koji su uglavnom smješteni u Bluesun hotelima.
Na Zlatnom ratu smo tražili kamen sreće (na slici) kojeg posvećujemo našoj reprezentaciji. (j.e.)

(62) objavljeno  14. 07. 18. u 23:25 h  

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Matko Baković sazvao je za utorak (17. srpnja) sedmu sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o zaštiti od buke. Razgovarat će se i o korištenju pomorskog dobra s posebnim osvrtom na plažu Zlatni rat.
Na dnevnom redu je i kupnja nekretnine za novo groblje, a vijećnici će odlučivati o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka.
Raspravljat će se na 7. Sjednici i donjeti odluke o komunalnoj naknadi, a razmatrat će se o pristiglim prigovorima na naknadu za komunalnu infrastrukturu. (j.e.)

(61) objavljeno  14. 07. 18. u 23:20 h  

********************


alt


alt


ISTOVREMENO DVA KATAMARANA?!

Dva katamarana iz Splita prema Bolu kreću u razmaku od 15 minuta. U 16.15 ide prvi za Bol (cijena 80 kn) ali nastavlja za Hvar,Korčulu i Dubrovnik. Drugi je u 16.30 (cijena 55 kn) i nakon Bola ide do Jelse.
U Bolu, kako je zamišljeno i objavljeno redom plovidbe, ne bi trebalo biti problema. Međutim, zadnjih dana u 16.15 iz Splita prema Dubrovnik plovi nešto sporiji katamaran „Novalja“, a  brža „Vide“ ide za Bol i Jelsu. Njih dvoje u Bol stižu skoro pa u isto vrijeme.
U subotu je, na primjer, „Novalja“ došla u 16.30 i zbog velikog broja putnika za Hvar, Korčulu i Dubrovnik tek je oslobodila privez za „Vidu“ u 16.55 sati. „Vida“ je  20-tak minuta morala, pred bolskim portom, čekati na slobodan vez.
Na Velom mostu su istovremeno bili putnici koji su čekali ukrcaj u  „Novalju“ i „Vidu“, a  posada na ulazu morala je paziti i objašnjavati da se netko ne ukrca za krivu luku.
„Jadrolinija“ će trebati o tome voditi računa i barem iduće sezone odrediti da polazak katamarana iz Splita za Dubrovnik bude nešto ranije, barem u 16 sati.
(j.e.)

(60) objavljeno 14. 07. 18. u 23:15 h 

********************


alt


NOVA AGENCIJA ZA VOĐENJE

Bol je dobio novu turističku agenciju - BRATTIA LAUDATA d.o.o. -  koja će se prvenstveno baviti organizacijom i vođenjem  izleta namijenjenih gostima koji borave u Bolu. Naziv agencije dolazi iz jednog od najstarijih spomena otoka Brača iz I. stoljeća, a prevodi se kao čuveni, poznati odnosno hvaljeni Brač.
Izleti ove agencije, sasvim sigurno, upotpunjuju turističku ponudu Bola i u ovoj godini će ići prema tjednom rasporedu, bez ograničenja broja gostiju te s garantiranim polaskom.
Vođenje po Bolu bit će organizirano svakog ponedjeljka i srijede s polaskom u 18 sati ispred Dominikanskog samostana. Nakon razgledavanja „Vele crkve“, šetnjom se kreće prema centru Bola uz povremeno zaustavljanje  i  tumačenja o bolskom turizmu, povijesti  i svakodnevnom životu. Nakon obilaska centra mjesta dolazi se i do najneobičnijeg spomenika u Bolu, Kuće u kući.
Na kraju gosti mogu nastaviti u podrumu Vinarske zadruge uz degustaciju vina.
Četvrtkom je u ponudi izlet do Pustinje Blaca i na Vidovu goru.
Utorkom i petkom je u programu HIT izlet po otoku. U program su uključeni posjeti: Klesarska škola, Muzej otoka Brača u Škripu te Muzej uja. Osim toga u cijenu je uračunata i marenda koja uključuje: sir i pršut, paštete od zelenih i crnih maslina, domaći kruh te tradicionalni otočki kolač. Nakon marende slijedi još kratko zaustavljanje u Nerežišćima za fotografiranje crnog bora na krovu crkvice, te vožnja do Vidove gore.
Nedjeljom se planira izlet u Split, a polazak je u 7.30 sati katamaranom. 
Izleti  se mogu kupiti na recepcijama Bluesun hotela, Hotelu Bol te u agenciji Adria Tours.
U ponedjeljak 16. srpnja, prvo  će vođenje po Bolu biti besplatno kako bi se predstavio program. Polazak je u 18 sati ispred Vele crkve.

(59) objavljeno  14. 07. 18. u 23:10 h 

alt
subota, 14. 07. 2018.      ********************


alt


AERODROM POTIČE RAZVOJ TURIZMA

Ne tako davno, prije pet godina, čitali smo ili slušali o mogućnosti zatvaranja zračne luke Brač. Razlog je bio sve manji broj letova, gubici koje većinski vlasnik nije želio ili nije mogao pokrivati. Danas je situacija sasvim drugačija. Na mjesto direktora došao je čovjek sa iskustvom, nakon rada na dubrovačkom i zagrebačkom aerodromu. U međuvremenu je produljena pista koja omogućava slijetanje zrakoplova na mlazni pogon do 150 sjedala. Sada se govori o novim ulaganjima i značaju aerodroma u turističkom razvoju otoka.
- Otok Brač po svojoj površini nudi mnogo veće mogućnosti – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – Brač je veći od Malte, a tamo avionima godišnje dolazi tri milijuna putnika. Mi ove godine računamo sa 40.000 putnika, ali za pet do deset godina bit će ih i do 150 tisuća. Prije produljenja piste na Brač su dolazili manji avioni iz Austrije, Njemačke i Italije. Ove godine imamo avio vezu iz 10 europskih destinacija i dvije linije, utorkom i subotom, sa Zagrebom. Mi želimo kvalitetnije goste, a oni nam sada dolaze iz udaljenijih zemalja. Da smo krenuli ispravnim pravcem dokaz su podaci iz Supetra gdje gosti prihvaćaju ponudu 10 posto skuplju. Subotom na brački aerodrom avionima dolazi oko 800 putnika.
• Razmišlja li se i o dolascima putnika za Makarsku, Hvar …
- Splitski aerodrom u ovim ljetnim mjesecima je preopterećen. Sa Brača bi se mnogo brže i jednostavnije moglo na Makarsku rivijeru ili na otok Hvar. Međutim, to je stvar agencija koje prodaju turističke aranžmane i biraju najpovoljnije i najjeftinije transfere. Na brački aerodrom slijeće i po 30 privatnih, poslovnih zrakoplova. Morat ćemo proširiti zbog njih i parking pozicije jer trenutno možemo osigurati 20 mjesta za te avione.
Očito, neka su sada druga razmišljanja i planovi o važnosti zračne luke Brač na razvoj turizma na Braču. Vjeruje se kako se stvaraju uvjeti za kvalitetniju ponudu gostima bolje platežne moći. Uskoro bi, zahvaljujući i avio gostima, trebala početi revitalizacija zapuštenih bračkih baština u centralnom dijelu otoka. Osim toga, gosti koji dolaze avionom, njih barem 50 posto traži rent a car vozila za obilazak i razgledanje otoka. Malih, poslovnih aviona sve više dolazi na Brač, a u Europi ih je registrirano 43.000.
- Imajmo na umu da dolazak 2.000 putnika generira jedno novo radno mjesto – čuli smo optimističku prognozu i najavu od direktora Aerodroma Brač Tonča Peovića s kojim smo razgovarali u petak u cocktail baru Bolero. (j.e.)

(58) objavljeno  13. 07. 18. u 23:25 h  

********************


alt

Koliko će im se Bračana u nedjelju pridružiti u Moskvi?


AVIONOM S BRAČA NA FINALE

U petak još nije bilo sigurno koliko će navijača s Brača putovati u Moskvu na finalnu utakmicu Francuska – Hrvatska. Avionski prijevoz nije bio upitan već ulaznice za utakmicu.
Poznata su nam imena zainteresiranih putnika, a znamo i kako planiraju do Moskve i koliko će ih to koštati.
S aerodroma Brač bi krenuli cesnom u – Tivat (Crna Gora). Iz Tivta prema Moskvi voze tri aviokompanije, ukupno 17 puta dnevno (nešto je više polazaka nego trajektom Supetar – Split). Cijena povratne karte Tivat – Moskva je 265 EU.
Kandidata ima, mjesta u avionima također, a jedino su upitne ulaznice za utakmicu. (j.e.)

(57) objavljeno  13. 07. 18. u 23:20 h 

********************


alt

Objekti na Bjenačici gdje se nalazi Srednja škola i đački dom


alt

Jedna od soba u đačkom domu


SREDNJA ŠKOLA: 47 PRVAŠA

Petak, iako je uz to bio i 13., čini se sretan početak za Srednju školu u Bolu. Lani ih se upisalo 8, a za školsku godinu 2018./19. – čak 47. Trogodišnje školovanje bit će za 10 kuhara i isto toliko konobara. Četverogodišnje školovanje za Turističko hotelijerske komercijaliste upisat će u prvi razred 15, a u Opću gimnaziju 12 učenika. U đački dom ih je primljeno 27 iako je bilo planirano primiti 20.
- U jesenskom roku bit će još mjesta za THK i Opću gimnaziju, ali mjesta više nema u đačkom domu – rekla nam je ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović. (j.e.)

(56) objavljeno  13. 07. 18. u 23:15 h 

********************


alt


T. PEOVIĆ VODI ROTARY CLUB

Od petka navečer Tonči Peović, direktor Aerodroma Brač, vodit će iduću godinu dana Rotary club Brač.

Prethodnih godina predsjednici Rotary cluba Brač bili su Tihomir Marinković, načelnik općine Bol i Markito Marinković, direktor TZ Bol.
Od svog osnivanja 2004. Rotary club Brač svoje aktivnosti usmjerava u dva glavna smjera. Prvi se odnosi na vlastitu izgradnju te jačanje rotarijanstva na Braču, u Dalmaciji i Hrvatskoj. Drugi se odnosi na humanitarno djelovanje provođenjem čitavog niza akcija usmjerenih pomaganju onih kojima je pomoć potrebna.

(55) objavljeno  13. 07. 18. u 23:10 h  

********************


alt


PUPOLJCIMA DONACIJA, SEKI PRŠUT

Na štandu obitelji Mikulić, na bolskoj tržnici, izvučena je trinaesta po redu (jer je to bio petak 13. srpnja) ceduljica s brojem 99. Pod tim brojem bilo je upisano ime dobitnice pršuta: Seka Bodlović.
Ceduljice je izvlačio 3,5 godišnji Josip Pavlin uz asistenciju nonota Ivice Bakovića koji je pršut dao na lutriju, a novac (1.000 kuna) donirao Bračkim pupoljcima, udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju. Na izvlačenju je bila i Ivana Radić, kao predstavnica Udruge. (j.e.)

(54) objavljeno  13. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


DOVRŠEN OČEVID ZBOG POŽARA

U jučerašnjoj Bolskoj kronici izvijestili smo o požaru na Zlatnom ratu, uz napomenu kako je u tijeku policijski uviđaj koji treba utvrditi uzrok požara. Policijska uprava Splitsko-dalmatinska na svoj je portalu napisala:
„U  noći 12. srpnja oko 4.30 sati u mjestu Bol na Braču izbio je požar na drvenom kiosku koji je ugašen  oko  5,15 intervencijom vatrogasaca.  Provedenim očevidom  utvrđena je sumnja da je uzrok požara otvoreni plamen. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno, a daljnje kriminalističko istraživanje je u tijeku.“

(53) objavljeno  13. 07. 18. u 23:00 h   


altpetak, 13. 07. 2018.      ********************


alt


alt


alt


JEDRILICE U BOLSKOJ LITNOJ NOĆI

Umjesto u srijedu, zbog TV prijenosa iz Moskve, Bolska litnja noć organizirana je u četvrtak navečer na bolskoj rivi. Osim glazbenog programa, na štandovima su nuđeni plodovi mora, kolači, domaće vino, pivo …
Svečanom dekoru pridonijele su i jedrilice koje ponedjeljkom i četvrtkom dolaze u Bol, a gosti posjećuju 585club. Ovog četvrtka uz bolsku rivu bio je privezan rekordan broj plovila, 72 jedrilice. (j.e.)

(52) objavljeno  12. 07. 18. u 23:15 h   

********************


alt


AUSTRIJANCI NAJVIŠE VOLE - BOL

Najviše Austrijanaca koji ljetuju u Splitsko-dalmatinskoj županiji dolaze u Bol. Na drugom mjestu je Split, pa zatim slijedi Makarska.
Za Francuze je također Bol omiljeno ljetovalište. Prošle godine najviše ih je bilo u Splitu, pa onda u Bolu. Belgijanci, nakon Splita, u najvećem broju dolaze u Bol. Talijanima i Švicarcima Bol je četvrti, nakon Splita, Hvara i Makarske. Finaca je prošle godine najviše bilo u Splitu pa Makarskoj i Podstrani, a onda u Bolu.
Britanci najviše idu u Split, Hvar i Trogir, a Bol im je na sedmom mjestu.
U SDŽ Šveđana je 2017. najviše bilo u Splitu, pa Makarskoj, Baškoj Vodi, a Bol je na osmom mjestu. Za Nijemce, Norvežane i Slovake Bol je deveta destinacija …

(51) objavljeno  12. 07. 18. u 23:10 h 

********************


alt


PREDSTAVLJANJE KNJIGE I. ŠIMUNOVIĆA

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predstavljanje knjige dr. sc. Ivana Šimunovića: „Prostorne čarolije“ i ujedno njegovo predavanje „Život u suvremenim naseljima“ ovoga petak, 13. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.30 sati.
Autor u knjizi iznosi uvjerenje „kako smo u sadašnjem trenutku razvoja dodirnuli i prostor u kojem i vrijeme kada više nije moguće misliti ni raditi po starom obrascu“. Knjigu je nazvao „Prostorne čarolije“ jer je „doista očaran sadržajem prostora, to jest prirodom kao vrhunskim arhitektom ambijenta, koja odolijeva vremenima, narodima i svim dobrim i lošim scenarijima te ostaje tisućljećima poželjno mjesto življenja.“ Posebno poglavlje posvećeno je temi „kamo idu naši otoci“.

(50) objavljeno  12. 07. 18. u 23:05 h  

********************


alt


POŽAR NA ZLATNOM RATU

U četvrtak rano ujutro, oko 4.30 sati, noćni čuvar „Grabovog rata“ na plaži Zlatni rat opazio je vatru u jednoj od kućica gdje se tijekom dana prodaju voćne salate i kokteli. Odmah je obavijestio DVD Bol, a opremom koju je imao na raspolaganju počeo je sa gašenjem. Priskočili su mu u pomoć zaštitari obližnjeg 585cluba.
Malo kasnije stiglo je i 11 članova DVD-a sa četiri vozila.
Vatra je uništila unutrašnjost kućice, ali nije zahvatila borovu šumu.
U tijeku je policijski uviđaj kojim se treba utvrditi uzrok požara. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 07. 18. u 23:00 h


altčetvrtak, 12. 07. 2018.     ********************


alt


JE LI TO MOGUĆE? HRVATSKA U FINALU!

San generacija postao je java. Hrvatska će u nedjelju igrati s Francuzima u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Bol je u srijedu navečer bio dio hrvatskih navijača. Svi su kafići bili prepuni, a najviše ih je bilo ispred „Marinera“ (na slici).
S nama su bili i brojni gosti koji su trenutno u Bolu. eVisitor ih je ujutro registrirao 5.440, a među njima je bilo i 218 gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Bolska fešta nastavlja se u četvrtak na rivi na Bolskoj litnjoj noći. Treba se spremiti i za novu ludnicu u nedjelju u 17 sati. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 07. 18. u 23:00 h   

********************


alt


SDŽ DRUGA PO BROJU GOSTIJU                                                                                                                                                       

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je na svojim službenim stranicama  statističku analizu turističkih rezultata ostvarenih u prošloj godini. Učinila je to Sara Salamunić na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku i eVisitora.
U ukupnom broju dolazaka SDŽ sudjeluje sa 18 posto, a 19 posto udjela ima u ukupnim noćenjima u Hrvatskoj. Na prvom je mjestu Istarska županija (24 posto), a iza naše županije je Primorsko-goranska (16 posto), Dubrovačko-neretvanska (11 posto) …
Najveći udio dolazaka u SDŽ ima Splitska rivijera (49,85 posto), slijede Makarska rivijera (28,07), otok Hvar (10,07), otok Brač (7,89) i otok Vis (1,45 posto).
Hotela je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo 253 (godinu ranije 248) sa 32.651 krevetom (godinu ranije 31.568), kampova je bilo 53, objekata u domaćinstvima 24.879 (godinu ranije 21.708)  sa 156.497 kreveta (godinu ranije 141.801).
Prosječna popunjenost u hotelima bila je 38,52 posto, u objektima domaćinstava 17,13 posto …
Poljaci su 2017. bili najbrojniji gosti u SDŽ, a slijede ih Nijemci, Hrvati, Česi, Britanci …
Najduže su boravili, u prosjeku 8 dana, gosti iz Rusije, Bjelorusije, Češke i Ukrajine, po 7 dana Slovaci, Poljaci, Nijemci, Slovenci, Norvežani i Srbi …
U Supetru je prošle godine bilo 83.240 gostiju (Nijemaca 9.976, Francuza 8.662,
Šveđana 8.467, Hrvata 7.012 …). U Bolu je došlo 102.745 gostiju. Francuza je bilo najviše (14.460), zatim Nijemaca (11.496), Austrijanaca (10.512), iz Ujedinjenog Kraljevstva (7.198), Hrvata (6.865), Šveđana (6.848), Talijana (5.700), Norvežana (4.253), Slovenaca (4.142), Čeha (2.496)…
U Bolu je bilo 2017. gostiju iz najmanje 50 zemalja. U taj popis su uvršteni oni kojih je bilo preko 50 iz iste države. (j.e.)

(47) objavljeno  11. 07. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


BROČKO BLOGO – SNIMLJENA NOVA SCENA

Autori projekta Terra Croatica – Bročko blogo, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, akademski filmski i televizijski snimatelj i redatelj, snimili su novu scenu: donošenje Povaljske listine u zgradi biskupije (današnji Dominikanski samostan) na Bolu.
Za potrebe snimanja su bili angažirani padre Ivo (kao biskup Nikola), padre Damir (opat Ratko), Lovro Karmelić (knez Brečko), Jakša Marinković Tomić (župan Prvoš), Stipe Karmelić Rade (sudac Dasen), Nikica Bodlović (brašćik Prvoslav), Ivica Ščepanović (predstavnik vlastele) i Tonči Kukoć Bager (predstavnik puka).
Povaljska listina najstariji je dokument pisan hrvatskom ćirilicom (tzv. bosančicom), najvrjedniji brački spomenik i jedan od najvažnijih i najstarijih hrvatskih povijesnih i jezičnih spomenika uopće.  Posjedovna je isprava benediktinskoga Samostana sv. Ivana Krstitelja u Povljima napisana na listu pergamene. Sačuvan je prijepis iz prosinca 1250. godine koji je načinjen na osnovi izvornika iz 1184. god. kada se u biskupijskoj palači na Bolu sastalo vijeće s bračko-hvarskim knezom Brečkom, županom Prvošem, sucem Dasenom, brašćikom Prvoslavom,  biskupom Nikolom i bračkom vlastelom koja ima moć odlučivanja, te predstavnicima puka, koji više nemaju nekadašnjeg udjela u odlučivanju, kao i opat Ratko koji je zatražio da se obnovljenom benediktinskom samostanu u Povljima vrate zemlje koje je posjedovao na područjima po Koncu, tj. po istočim bračkim predjelima. Ratkov uspjeh o vraćanju zemalja uklesan je na Povaljskom pragu.

(46) objavljeno  11. 07. 18. u 22:45 h  

********************


alt


„VIDA“ DOLAZI U ČETVRTAK

U srijedu u 16.30 katamaran „Vida“ umjesto da krene za Bol i Jelsu, zbog kvara, ostao je u splitskoj luci. Putnici za Bol mogli su katamaranom „Novalja“ koji plovi na izletničkoj liniji Split – Bol – Hvar – Korčula – Dubrovnik.
Nakon popravka, „Vida“ je u 20 sati iz Splita izravno krenula u Jelsu, pa se u Bol očekuje u četvrtak u 6.30 odakle će nastaviti za Split. (j.e.)

(45) objavljeno 11. 07. 18. u 22:40 h  

alt
srijeda, 11. 07. 2018.     ********************


alt


alt


alt


KAKVA SE IZGRADNJA PLANIRA NA BORKU?

BLUESUN HOTELI uputili su medijima detaljna objašnjena svojih planova vezano za izgradnju hotel „Borak“. Zbog dužine teksta izdvojili smo jedan dio koji nam se činio najzanimljivijim, ali i kao odgovor na iznesene kritike tijekom javne rasprave o izmjenama Urbanističkih planova.
Kompletan tekst je u prilogu, a potrebno je kliknuti na donji link.
*****
• Kapacitet cijelog kompleksa Bluesun hotela u Bolu trenutno je 1.599 kreveta u 726 smještajnih jedinica. Od toga je svega 612 kreveta kategorije 4*, dok su ostali kapaciteti kategorije 3*. S novim projektom naš kapacitet u Bolu će biti 2.143 kreveta (1.046 soba)i svi će oni  biti kategorije 4* i 5*.
Radi usporedbe,  potrebno je napomenuti da je 1989.-e u Bolu kapacitet u hotelskom smještaju i odmaralištima  bio 3.080 kreveta, a danas svi bolski hoteli raspolažu sa 2.348 kreveta.
• Novi hotel koncipiran je kao hotel visoke kategorije (5*) s ponudom usmjerenom na obiteljski turizam. U skladu s tim, nova zgrada zamišljena je kao funkcionalna cjelina s najraznovrsnijim sadržajima (ugostiteljskim, zabavnim, rekreacijskim i uslužnim).
Zgrada je poluukopana, kaskadnog volumena i katnosti Po+Su+Pr+4, te je funkcionalno podijeljena u nekoliko zona.
• Veći dio smještajnih jedinica orijentiran je prema jugu, s pogledom na more. Sobe na završecima volumena koji se protežu u smjeru sjever-jug najveće su i najkvalitetnije sobe s velikim terasama i zelenim krovovima, dok sobe na najnižoj etaži zapadnog i srednjeg volumena imaju vlastiti bazen ispred sobe, tzv. swim-up. 
• Gornja kota građevine prati visinu postojećeg hotela Borak.
• Novim rješenjem hortikulture sve slobodne površine planiraju se oplemeniti visokokvalitetnim zelenilom lokalnog karaktera i klime. Zelene površine tako će zauzimati više od 40% ukupne površine zone. Dodatno, arhitektonskim rješenjem oblikovanja pojedinih krovova u obliku „zelenih krovova“ dodatno se doprinosi povećanju prirodne vegetacije i stvaranju lokalnog ambijenta.
• Za potrebe kompleksa Bluesun kao i novog hotela u sklopu kompleksa, predviđa se izvedba sustava desalinizacije za sve postojeće i buduće potrošače pitke sanitarne vode. Procesom desalinizacije osigurat će se sigurna opskrba objekta pitkom sanitarnom vodom čime će se znatno poboljšati dosadašnja vodoopskrba naselja Bol kao i ostalih potrošača na postojećem magistralnom cijevovodu.
• Crpljenje morske vode će se koristiti i za toplinske pumpe potrebne za grijanje i hlađenje građevine što predstavlja napredno zeleno ugljiko-prijateljsko rješenje.
Višak vode od ispiranja filtera i površinskih oborinskih voda će se filtrirati i koristiti kao tzv. „tehnološka voda“, i koristit će se za navodnjavanje.
• Dakle, osim što se i u pogledu svih sustava povezanih sa vodom minimalno koristi postojeća i planirana infrastruktura Bola, ovim se mjerama ona dodatno rasterećuje u odnosu na trenutno stanje postojećih potrošača u samoj zoni. Možemo sa sigurnošću tvrditi da projekt budućeg hotela predstavlja najzeleniji hotel u široj regiji.
• Električna energija dodatno će se proizvoditi putem fotonaponskih folija na ravnom krovu zgrade, i time, u ljetnim mjesecima omogućiti samoodrživost, što pozitivno utječe na uštedu energije na razini naselja i cijelog otoka.
• TUI Grupa vodeća je svjetska kompanija u području turizma koja pruža usluge za 30 milijuna kupaca, a zapošljava 77 tisuća ljudi u 130 zemalja. Ključne su odrednice korporativne kulture TUI Grupe globalna odgovornost prema ekonomiji, okolišu i društvu, što se odražava i kroz dugogodišnju strategiju održivog turizma.
• Bluesun hoteli se prilagođavaju zahtjevima tržišta i sukladno tome, u novom hotelu planiraju se nuditi sve vrste usluga. Iskustvo iz naših ostalih hotela, u kojima imamo sličan koncept kazuje nam da su različite vrste usluge zastupljene ovisno o tržištu i sezoni dolaska gostiju na sljedeći način: očekuje se do 40% gostiju koji će koristiti usluge polupanisiona, 30% koristit će uslugu noćenja i doručka,  a 30% all inclusive uslugu.
• Tradicionalno, najvjerniji  i najbrojniji gosti ove destinacije i dalje se očekuu s njemačkog tržišta. Ciljane skupine su klijenti visoke platežne moći, koji putuju više puta godišnje i troše prosječno 2-3 puta više u destinaciji od gostiju koji su trenutno klijenti naših hotela.
• Plaža ispred hotelskog naselja nije predmet ovog projekta, niti se izgradnjom novog hotela   prejudicira budući izgled plaže ili njeno uređenje u budućnosti.
Projekt novog hotela obuhvaća izgradnju 5 grijanih zatvorenih i otvorenih bazena ukupne vodene površine 2000 m2 što će rezultirati rasterećenjem plaže u tom smislu.
• Ukupna vrijednost ove investicije je cca. 55 mil. EUR. Uvjereni smo da će ona polučiti višestruke koristi za lokalnu zajednicu. Općina Bol njome, samo od komunalne naknade ostvaruje financijsku korist od 14 milijuna.kuna.
• Planira se zapošljavanje još 200 ljudi što će sasvim sigurno potaknuti gospodarski razvoj Bola i  pozicionirati ga u vodeću jadransku odmorišnu destinaciju visoke kategorije.
Jedan od strateških ciljeva ovog projekta je produljenje turističke sezone za više od 40 dana u odnosu na sadašnje stanje.
• Ovaj projekt je važan i sa aspekta Zračne luke Brač jer predstavlja jedan od  temelja za produženje piste što će, kao rezultat imati letove iz svih važnijih europskih emitivnih tržišta direktno za Brač, čime se otvaraju neslućene mogućnosti za daljnji razvoj otoka i dobrobit svih njegovih stanovnika.

*****
(Kompletno objašnjenje Bluesun hotela je u prilogu. Kliknite na donji link.)

http://boljani.info/images/pdf/TUI%20MAGIC%20LIFE%20priop%e6enje.pdf

(44) objavljeno  10. 07. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Ujutro nije bilo baš jednostavno pronaći jedrilicu kojom su došli u Bol pa je jednostavnije bilo malo odspavati na asfaltu kolnika na Račiću (foto: d. marinković)


S PARTIJANERIMA NIJE BILO PROBLEMA

Boravak partijanera u Bolu tijekom ponedjeljka do utorka ujutro, prema nama dostupnim informacijama, prošao je bez ikakvih incidenata.
U 585clubu bilo je preko tisuću posjetitelja gdje su u piću i glazbi uživali do 5 ujutro. Dva turistička vlakića stalno su vozila i besplatno prevozila cijelu noć – saznali smo od Danijela Čambera, voditelja disco kluba.
U 585clubu bilo je u ponedjeljak najviše posjetitelja ove godine, a više ih je jedino bilo prošlog ljeta za Dan općine. (j.e.)

(43) objavljeno  10. 07. 18. u 21:30 h 

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE OD 1. RUJNA

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je obavijest za sve predškolce, učenike i studente, koji su korisnici povlaštenog prijevoza, da se zaprimanje i obrada zahtjeva za navedene skupine zaustavlja do 1. rujna.
Svi navedeni korisnici (predškolci, učenici i studenti) koji su, u odnosu na prethodnu školsku/akademsku godinu, mijenjali obrazovnu ustanovu, mjesto školovanja ili mjesto boravka (učenici i studenti koji borave u učeničkim i studentskim domovima izvan svoga mjesta prebivališta), zahtjev za novu otočnu iskaznicu će moći podnijeti tek od 1. rujna 2018. godine.
Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje nove učeničke iskaznice ili iskaznice za studenta, korisnici se upućuju da u obrazovnoj ustanovi obavezno provjere da li je njihov status uredno ažuriran u pripadajućem Registru (CARNET, SRCE).
Svi korisnici koji imaju učeničke/studenske otočne iskaznice će svoje pravo moći ostvarivati temeljem svojih postojećih iskaznica, a dok im se ne obrade novi zahtjevi.
Također, svi ostali korisnici, učenici i studenti, kod kojih nije došlo do nikakve promjene vezano uz mjesto školovanja, odnosno prebivališta/boravišta, ne podnose zahtjev za novu iskaznicu, nego koriste postojeću do datuma njene valjanosti.
Za sve informacije treba se obratiti Agenciji za obalni linijski pomorski promet na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na telefon 021/329-370.

(42) objavljeno  10. 07. 18. u 21:25 h  

********************


alt


TRI DANA ZA PRŠUT

Preostalo je još tri dana za igru u kojoj se za 10 kuna može dobiti pršut. Na tržnici, na štandu obitelji Mikulić, upisuje se broj za lutriju, a izvlačenje je u petak, 13. srpnja u 12 sati.
Pršut je poklonio Ivica Baković (na slici), a prihod od lutrije namijenjen je udruzi Brački pupoljci. (j.e.)

(41) objavljeno  10. 07. 18. u 21:20 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: BOLSKA SIDRENJA

Možda će jednog dana, nakon izgradnje nove luke na Račiću, biti manje sidrenja gdje tko želi. Na trasi podmorske fekalne cijev na Bilina kući ili u neposrednoj njezinoj blizini usidrena je u utorak bila jedna poveća jahta. Ukoliko bi svojim sidrom zakačila cijev možemo samo pretpostaviti što bi to značilo za obližnje plaže, a bez posljedica, za južnog vjetra, mnogo bi bolskih fekalija došlo i na plažu Zlatni rat. (j.e.)

(40) objavljeno  10. 07. 18. u 21:15 h   

altutorak, 10. 07. 2018.     ********************


alt

Jedrilicama, a možda i ovom jahtom, čitav dan su u ponedjeljak partijaneri počeli dolaziti u Bol


alt

585club na početku zabave, 23 sata ...


ULTRA EUROPE U BOLU

Nakon tri dana u Splitu (petak, subota i nedjelja) dio sudionika Ultra Europe došao je u ponedjeljak u Bol. Iako je to nazvano Regatta, mnogi su došli autobusom preko Supetra ili izravnim katamaranskim linijama. U Splitu je bilo preko 100 tisuća posjetitelja, a u Bolu ih se očekuje do tisuću.
Ponedjeljak poslije podne partijaneri su proveli u cocktail baru Auru na Zlatnom ratu, a noć u 585clubu. Organizatori Ultre su zakupili disco klub, ali je uz ulaznicu od 290 kuna bio omogućen ulaz i ostalim zainteresiranim posjetiteljima. U ponedjeljak nije za Boljane vrijedio besplatan ulaz. (j.e./m.m.)

(39) objavljeno  09. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


alt


VEČER LOKALNE KULTURE

Na trgu pred Župnom crkvom u ponedjeljak je održan koncert bolskih glazbenika. Nastupili su dječji zborovi Versi i Čarčojak, mandolinski orkestar Partenca i ženska klapa Užonca. (i.r.)

(38) objavljeno  09, 07. 18. u 22:10 h 

********************


alt


RAMPA ZA VOZILA

U ponedjeljak su završeni radovi na montaži rampe u Ulici Domovinskog rata (na slici), ali još neko vrijeme neće biti u funkciji. Rješenjem prometne regulacije predviđeno je da Rudina postane pješačka zona, posebno zbog Osnovne škole. Nakon završetka turističke sezone počet će uređenje trga uokolo caffe bara Marinero pa će tada biti aktivirana rampa i prolaz će ubuduće biti dozvoljen u neko doba dana za snabdijevanje te vozilima koji imaju u tom dijelu riješeno parkiranje. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt


NA RIVU U ČETVRTAK

Zbog TV prijenosa sa Svjetskog nogometnog prvenstva (Hrvatska – Engleska) Bolska litnja noć ovog će se tjedna umjesto u srijedu organizirati u četvrtak – obavijestili su nas u Turističkoj zajednici općine Bol koja je zadužena za gastro ponudu.
Vjerujemo da će u četvrtak na bolskoj rivi biti nastavak slavlja od srijede. (j.e.)

(36) objavljeno  09. 07. 18. u 22:00 h 

********************


alt


PRIJEDLOZI ZA NAGRADE DO PETKA

Još ovaj tjedan mogu se predlagati kandidati za javna priznanja Općine Bol koja se dodjeljuju za Dan općine, 5. kolovoza. Rok za dostavu prijedloga je petak, 13. srpnja, a priznanja su: Nagrada za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Svaki prijedlog treba biti pismeno obrazložen. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 07. 18. u 21:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: OTVORENI KONTEJNERI

Nije lijepo ni za oko a ni za nos kada je na ulici otvoreni kontejner – bez poklopca. Navodno, ovaj na našoj slici, nije jedini. Ima ih u Bolu – desetak. Kada se odgovorni dogovore tko ih treba popraviti ili zamijeniti, možda neće završiti turistička sezona, a prema najavama, od 1. studenoga ionako ih ne bi trebalo biti na ulici. (š.h.)

(34) objavljeno  09. 07. 18. u 21:50 h  

alt
ponedjeljak, 09. 07. 2018.     ********************


alt


BOLJANI IMAJU TREĆINU APARTMANA?!

Brojke uvijek nam nešto govore, ako se znaju i žele pročitati. Na primjer, koliko bolskih obitelji ima koristi od izdavanja apartmana i soba? Ukupno je u Bolu 757 obveznika koji imaju odobrenja za smještaj gostiju. Boljana, sa stalnim boravkom cijele godine u Bolu, je 316 ili 41,7 posto. Neka domaćinstva imaju i do četiri odobrenja, pa se može objaviti da se tek trećina bolskih domaćinstava bavi iznajmljivanjem!
Tko su ostali: prijavljeni, ali ne žive u Bolu (58), pravne osobe sa sjedištem u Bolu (20), prave osobe sa sjedištem izvan Bola (15), pravne osobe izvan Hrvatske (2), fizičke osobe prijavljene u drugim mjestima u Hrvatskoj (188) i stranci (7).
Među ukupno 757 obveznika nalazi se i 151 rješenje za tzv nekomercijalni smještaj. Tu pogodnost koriste najčešće strani državljani koji imaju apartmane u Bolu (63), hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Bolu (51), ali i Boljani kojima tijekom ljeta dolazi rodbina (37).  Oni u nekomercijalnom smještaju ne naplaćuju noćenja, ali plaćaju boravišnu pristojbu, paušalno ili u punom iznosu.
Nema zakonske mogućnosti da se zainteresiranima izvan Bola onemogući izgradnja apartmana u Bolu. Boljani uostalom slobodno kupuju stanove u Zagrebu i Splitu, a apartmanizaciju svjesno ili slučajno omogućili su oni koji su prodavali građevinske parcele. Tome su pogodovale i općinske odluke po kojima se u objektu umjesto šest može graditi devet apartmana. Odlukom je omogućena i viša katnost objekta … Sve je to dovelo do ove situacije: prevelika apartmanizacija koja je 2/3 u vlasništvu pravnih osoba i onih koji žive podalje od Bola, čak i u inozemstvu. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


U BOLU 4.899 GOSTIJU

Drugi je vikend u srpnju kada dolazi više gostiju nego ih odlazi. Ove nedjelje, prema eVisitoru, u Bolu je bilo prijavljeno 4.899 gostiju. Druge nedjelje u srpnju prošle godine (9. srpnja) u Bolu ih je boravilo 5.484 gosta. (j.e.)

(32) objavljeno  08. 07. 18. u 23:00 h  

********************


alt


LITNJA NOĆ U ČETVRTAK?

Gastronomsko-glazbeni program koji je planiran srijedom (Bolska litnja noć) mogao bi se ovog tjedna odgoditi za jedan dan – za četvrtak. Razlog je polufinale na Svjetskom nogometnom prvenstvu i izravni TV prijenos utakmice Engleska – Hrvatska koji je na programu u srijedu u 20 sati.
U Bolu osim domaćih ljudi ima i navijača iz Engleske koji će od 20 do 22 sata, a možda i duže, okupirati kafiće, posebno prostor cocktail bara „Varadero“ koji je na samoj rivi, neposredno uz pozornicu i štandove.
Odluka o eventualnom novom terminu održavanja Bolske litnje noći ovog tjedna trebala bi se donijeti tijekom ponedjeljka. (j.e.) 

(31) objavljeno  08. 07. 18. u 22:55 h  

********************


alt

Vedran Krunić zimi lovi ribu, a ljeti turiste za svoju polupodmornicu


OSAM PRIČA NA RTV SAN MARINO

Prošlog petka, 6. srpnja, emitirana je posljednja, osma po redu, priča na RTV San Marino. Emitiranje je počelo 18. svibnja i svakog petka emitiran je po jedan razgovor u trajanju po 10 minuta.
Zadnji sugovornik je Vedran Krunić, vlasnik polupodmornice „Val“.
Sve objavljene nastavke mogu se pogledati na našem portalu, a linkovi se nalaze na početnoj (prvoj) stranici: Preporučamo - pogledajte. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 07. 18. u 22:50 h  

alt
nedjelja, 08. 07. 2018.     ********************


alt

Publika u "Marinera" u dva nivoa


alt

U "Varaderu" su bili i navijači iz Švedske


alt

Slobodnih stolica nije bilo ni u caffe baru "Loža"


alt

Početak utakmice pratili smo u caffe baru "Kala"


VIJEST DANA: HRVATSKA BOLJA OD RUSIJE

Sve druge vijesti u subotu navečer nisu toliko bitne. Najvažnije je ono što se dogodilo u Sočiju. Hrvatska će u srijedu u 20 sati igrati u Moskvi polufinale protiv Engleske. Navijači u bolskim kafićima i restoranima slave ovaj uspjeh kao i Hrvati u drugim gradovima, ali i oni izvan Hrvatske. Posebno oni koji su uživo pratili susret četvrtfinala: Rusija – Hrvatska, nakon penala, 4:3.
Drugi polufinalni susret igra se u utorak: Francuska – Belgija. (j.e.)

(29) objavljeno  07. 07. 18. u 23:10 h  

********************


alt


alt


TKO JE PROTIV ZELENILA?

Zeleni se u ovom slučaju neće javiti. Ne javlja se ni L.J., prodavačica u trgovini u Loži 7, koju je u petak u 13 sati poklopila grana stoljetne murve. Grana je popustila pod opterećenjem godina! Srećom, prošla je L.J. samo s ogrebotinama.
Da je netko planirao uklanjane grana bilo bi galame, peticija i prosvjeda, a L.J. nije imala vremena ni pobjeći. Ima najava da i obližnji čempresi na Loži nisu još dugog vijeka. Pozvani su stručnjaci iz splitskih „Parkova i nasada“ da predlože moguću sanaciju ili će čemprese trebati ukloniti. Oni jesu zaštitni znak bolske luke (na razglednicama) ali i potencijalna opasnost da netko i nastrada. (j.e.) 

(28) objavljeno  07. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


DJECA USELILA U PARK

U subotu je bilo najavljeno da će građevinari dovršiti poslove oko uređenja parka u Ulici Hrvatskog preporoda, ispred Doma za starije osobe. Građevinari su otišli, ali bi se trebali vratiti u ponedjeljak. Djeca nisu više imala strpljenja i u subotu su došli u park uživati u igri. (j.e.)

(27) objavljeno  07. 07. 18. u 23:00 h  

alt
subota, 07. 07. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: U BOLU OSTAJU 5,4 NOĆI

Sedam turističkih zajednica na Braču ukupno su u lipnju imali više dolazaka (41.688) i noćenja (244.828) nego u istom mjesecu prošle godine. Domaćih je gostiju bilo 3.094, a inozemnih 38.594.
Po broju dolazaka Bol je na prvom mjestu (17.704), drugi je Supetar (13.059), slijede Milna (3.041), Postira (2.769), Sutivan (2.561), Selca (2.041) i Pučišća (513). Najveće je povećanje dolazaka u Selcima (52 posto), a najmanje u Bolu (3 posto).
Bol je, prema podacima eVisitora u županiji, zabilježio manjak noćenja od 5 posto, Supetar ima kao i lani, a ostali su u plusu.
Interesantan može biti i podatak o dužini boravka u lipnju. U Milni su boravili u prosjeku 6,38 noći, a u Bolu najkraće – 5,40 noći. To je ranijih godina, kada je Bol u pitanju, bilo nešto povoljnije: 2016. godine 6,46 noći, 2017. godine 5,80 noći …
Možda bi trebalo analizirati zbog čega nam gosti u Bolu ostaju sve kraće? (j.e.)

(26) objavljeno  06. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


HUMANOST: PRŠUT ZA PUPOLJKE

Na bolskoj tržnici od ove subote ponovno se igra lot (lutrija), a za 10 kuna može se dobiti pršut od 10 kilograma. Ovaj put je ipak nešto drugačiji razlog za igru. Pršut je poklonio Ivica Baković za Udrugu Bračke pupoljke. Kako je njima novac potrebniji odlučeno je da se igra lutrija, a novac će biti uplaćen Bračkim pupoljcima, a jedan od onih koji će svojim uplatama pomoći ovu humanitarnu akciju dobit će pršut. Hvala naravno i Ivici Bakoviću koji je poklonio pršut.
Brojevi se upisuju, kao i obično, na štandu obitelji Mikulić. Izvlačenje se planira u petak, 13. srpnja.
(j.e.)

(25) objavljeno  06. 07. 18. u 22:20 h alt


petak, 06. 07. 2018.      ********************


alt

Plaža Zlatni rat u četvrtak, 5. srpnja u 12 sati


VIŠE DOLAZAKA, A MANJE NOĆENJA

Prema podacima koje smo dobili u Uredu Turističke zajednice u lipnju je bilo više dolazaka gostiju nego lani, ali je registrirano manje noćenja. Očito je da su gosti na odmoru ostali nešto kraće. Ista konstatacija vrijedi i za prvo polugodište.
U Bolu je u lipnju došlo 17.845 gostiju (lani u lipnju 17.219), a zabilježeno je 98.021 noćenje (lani 101.263).
U hotelima je u lipnju bilo 57.751 noćenje (7% manje nego lani), u privatnom smještaju 35.435, u kampovima 1.496, a u nekomercijalnom smještaju 3.339 noćenja.
Najviše su noćenja ostvarili gosti iz Francuske (15.493), zatim Austrije (12.679), Njemačke (10.918), Švedske (7.570), Hrvatske (6.618) …
Objavljeni podaci su pročitani sa eVisitora u TZO Bol. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 07. 18. u 22:35 h 

********************


alt


OTVOREN GASTRO MAXIMUM

Mini market Gastro Maximum, vlasništvo Drage Eterovića, otvorem je od četvrtka na Račiću i radit će treću sezonu. U ponudi su domaći proizvodi: tartufe, tjestenina, sirevi, pršut, džemovi, ekstra djevičansko maslinovo ulje …
Svi proizvodi, koji su na prodaji, mogu se kušati prije kupovine.
Radno vrijeme je od 10 do 24 sata (Ante Starčevića 9).
Od ponedjeljka u ponudi će biti punjeno pecivo, namazi … (j.e./d.e.)

(23) objavljeno  05. 07. 18. u 22:30 h 

********************


alt


DJEČJI PARK OD SUBOTE?

Bliži se dan završetka radova na uređenju dječjeg parka koji se gradi u Ulici Hrvatskog preporoda, ispred Doma za starije osobe. Prema najnovijim informacijama, uvjeravaju nas da u subotu neće više biti građevinara, pa u taj prostor napokon mogu najmlađi Boljani i njihovi roditelji, ali ima prostora za sve koji se žele odmoriti i skloniti od sunca. (j.e.)

(22) objavljeno 05. 07. 18. u 22:25 h  

********************


alt

Ovog četvrtka (5. srpnja) u Bol je ponovno došlo pedesetak jedrilica. Prvi put su privezani ispred hotela "Kaštil" u četveroredu! U noćnim satima su jedriličari bili u 585clubu


ULTRAŠI DOLAZE U BOL

Dio sudionika ULTRA EUROPE, festivala elektroničke glazbe, koji se održava u petak, subotu i nedjelju u Splitu, u ponedjeljak će krenuti ULTRA REGATTOM prema Bolu i plaži Zlatni rat. Nakon zabave u cocktail baru Auro, nastavit će navečer u 585clubu.
Organizatori Ultra Regatte su zakupili 585club i osigurali glazbeni program, ali su njihovi redari na ulazu pa taj dan (ponedjeljak) ne vrijedi besplatan ulaz za Boljane uz predočenje osobne iskaznice. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 07. 18. u 22:20 h  

alt
četvrtak, 05. 07. 2018.     ********************


alt


SUMRAK ZBOG HOTELA ILI APARTMANA?

Hotelski smještaj ne može bitno utjecati na privatne iznajmljivače, ali hoteli svojim sadržajima (bazeni, wellness, bowling …) mogu poboljšati i obogatiti ponudu u privatnim apartmanima i sobama. Kada su hoteli zatvoreni ne može se ni razmišljati o produženju turističke sezone.
Prijeti li bolskom turizmu preveliki rast smještajnih jedinica u hotelima ili nekontrolirana apartmanizacija?  U posljednjih 30 godina smanjio se broj hotelskih kreveta, ali se enormno povećao broj kreveta u privatnom smještaju. Zna se da je najveći broj od 4.296 kreveta u privatnom smještaju u vlasništvu privatnih i pravnih osoba koji ne žive u Bolu. To su im omogućili u prvom redu sami Boljani koji su prodavali terene za gradnju novih naselja sa apartmanima. Danas oni konkuriraju domaćim iznajmljivačima cijenom i suvremenijom opremom, a zimi su to sablasno prazna naselja.
U Bolu u hotelima, privatnom smještaju i kampovima ima službeno prijavljeno 7.300 kreveta. Prošlog ljeta najveći broj gostiju bio je 19. kolovoza kada je u Bolu registrirano 6.390 turista, a to znači da je i tada bilo još 900 slobodnih kreveta. Vlasnici hotela znaju točnu računici prije nego krenu u investicijska ulaganja, a pojedinci grade prema vlastitim željama i pretpostavkama. Zbog toga nam se dogodila apartmanizacija, a što je veća ponuda to je manja cijena noćenja.
Koga bi, u tom slučaju, trebalo sprječavati da gradi nove objekte? (j.e.)

(20) objavljeno  05. 07. 18. u 01:00 h 

********************


alt


alt


alt


PALME OKO NOVOG HOTELA

Radovi na hotelu „Vitar“ sasvim su pri kraju. U tijeku je hortikulturno uređenje okoliša. Posađene su palme, kaktusi … U hotel je stigao i namještaj, a službena kategorizacija najavljena je za 17. srpnja. Prije toga datuma hotel ne može primiti goste.
Radovi na rušenju postojećih objekata na lokaciji gdje je danas hotel „Vitar“ počeli su u listopadu prošle godine. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 07. 18. u 00:55 h  

********************


alt


TURIZAM: SPLIT I DUBROVNIK U PLUSU

U lipnju je u većini županija u Hrvatskoj, osim u Dubrovniku i Splitu, zabilježen minus u broju dolazaka gostiju i noćenja. Prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u našoj županiji bilo je u lipnju 510.389 dolazaka (+14 posto) i 2.328.832 noćenja (+8 posto).
Najbrojniji su bili gosti iz Češke (49.119), zatim Poljske (48.286), Ujedinjene Kraljevine (39.687), Njemačke (37.417), Hrvatske (32.165), SAD (30.927), Švedske (29.593) …
U Bolu su u lipnju došla 17.704 gosta (+3 posto), a u Supetru 13.059 (+12 posto).

(18) objavljeno  05. 07. 18. u 00:50 h  

********************


alt


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Drugi put ovog ljeta na rivi je organizirana gastro-glazbena fešta. Ove srijede je to bilo pod nazivom Bolska litnja noć i tako će biti do kraja ljeta svake srijede, ukoliko ne bude vremenskih nepogoda kao prije sedam dana.
Na desetak štandova nude se plodovi mora, kolači, domaće vino, pivo i alkoholna pića …

(17) objavljeno  05. 07. 18. u 00:45 h  

********************


alt


OPASNOST JE UKLONJENA

Objavili smo fotografiju i napisali da vozačima prijeti opasnost na županijskoj cesti Bol – Murvica. Nakon obilne kiše 13. lipnja, voda je nanijela sa makadamske stare ceste za Murvicu zemljanu i kamenu naslagu na asfaltnu cestu. Nije bitno jesu li to učinili zbog našeg napisa, ali je na teren izišla ophodnja Županijskih cesta i angažirala tvrtku „Bilić“ da svojim strojem ukloni naslagu zemlje i kamenja.
To je učinjeno u srijedu i sada vozila nesmetano mogu do Murvice. Ali …
Sve je dobro do prve veće kiše koja će ponovo „vratiti“ zemlji i kamenje na asfaltnu prometnicu. (j.e./j.p.)

(16) objavljeno  05. 06. 18. u 00:40 h 

*******************


alt


NOVA ADRESA

BOL poljoprivredna zadruga obavještava  članove zadruge i sve ostale korisnike Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da od 04. srpnja 2018. godine podružnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, umjesto na dosadašnjoj adresi (Mažuranićevo šetalište 24 b) posluje na novoj adresi: Trg Hrvatske bratske zajednice 8 (I kat).
Nove prostorije su u zgradi Croatia osiguranja, preko puta zgrade Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

(15) objavljeno 05. 07. 18. u 00:35 h 

********************


alt


RUSKI BALET DOLAZI U BOL

Kada nastupa svjetski poznati baletni ansambl „Carski ruski balet“ iz Moskve, publika ostaje bez daha! Prvi puta nastupit će na otoku, u Bolu, 3. kolovoza s početkom u 21 sat. Bit će to prigoda brojnim domaćim i stranim gostima te stanovnicima najvećeg dalmatinskog otoka, prisustvovati izvedbi na teniskom stadionu, vjerojatno najomiljenije predstave svih vremena „Labuđe jezero“, skladatelja Petra  Iljiča Čajkovskoga.
 „Labuđe jezero“ najpoznatiji je bijeli balet kojeg je skladao P. I. Čajkovski u kojem se princ Siegfried zaljubljuje u kraljicu labudova Odette, koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta. Princ obećava prekrasnoj Odette kako će se vratiti po nju i spasiti ju, no Odile, čarobnjakova kći, vodi princa na pogrešan put.
Cijena ulaznica za centralne tribine iznosi 300 kn, za parter 400 kn, a mogu se kupiti na kioscima Tiska, Autotransa te u uredima Turističkih zajednica u Bolu i Supetru.

(14) objavljeno  05. 07. 18. u 00:30 h   
alt

srijeda, 04. 07. 2018.     ********************


alt


MANJE JE HOTELSKIH, ALI VIŠE PRIVATNIH KREVETA

Znači li izgradnja jednog hotela, sumrak našeg Bola? Pitanje je koje postavljaju ovih dana neke udruge, a obične promatrače ne može to ostaviti ravnodušnim. Akcija protiv izgradnje hotela u Bolu, nije ništa novo.  Bilo je povika i 1970. kada se planirala izgradnja „Elaphuse“ i starog „Borka“, ali i 1982. kada se govorilo o izgradnji hotela „Bretanide“. Svi znamo, naravno oni dobronamjerni, da je izgradnjom „Elaphuse“ počeo procvat turizma u Bolu!
Zahvaljujući profesionalnoj znatiželji (neki to smatraju istraživačkim novinarstvom) došli smo do Izvještaja Turističkog saveza općine Brač s datumom 10. listopada 1989. kojeg potpisuje predsjednik TSO Brač Tomislav Fijan. Na Braču je te godine bilo 1.334.344 noćenja, a prošle godine (2017.) 1.614.189 noćenja.
Za nas su ipak interesantnije bolske brojke:
• Godine 1989. u Bolu je u hotelima i odmaralištima bilo 3.080 kreveta, a u privatnom smještaju manje od 2.000 kreveta.
• Godine 2018. u Bolu je u hotelima 2.348 kreveta, a u privatnom komercijalnom smještaju 4.296 kreveta.

U hotelima je 742 kreveta manje, ali je narastao privatni smještaj za barem 2.296 kreveta! Nastojali smo, ali (za sada) nismo saznali koliko tih kreveta iznajmljuju privatne ili pravne osobe koje ne žive u Bolu. Sigurno je da ih je podosta iz drugih mjesta u Hrvatskoj, ali i iz država Europske unije. Pred ovu sezonu izdano je pedesetak novih rješenja za izdavanje apartmana.
Sutra: konkuriraju li i koliko hoteli privatnim iznajmljivačima? Tko je omogućio da toliko naraste ponuda privatnog smještaja? Jesu li domaći iznajmljivači građani drugog reda? Što savjetuje TSO Brač godine 1989.? (j.e.)

(13) objavljeno  03. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


IMA LI BOL DJELATNIKA GODINE?

Hrvatska turistička zajednica i ove godine dodjeljuje godišnje turističke nagrade kao posebno priznanje za iznimni doprinos pojedinaca, tvrtki i ustanova u razvitku hrvatskog turizma. Prijave i kandidature za godišnje nagrade „Anton Štifanić“ i „Nagrada za životno djelo“ primaju se online od strane fizičkih i pravnih osoba do 31. kolovoza 2018. Uz to, online kandidature za nagradu „Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine“, do 27. srpnja 2018. godine mogu podnijeti turističke zajednice, ministarstva, strukovne udruge, tvrtke te jedinice lokalne samouprave.
Bol je 2016. imao djelatnika godine, a hoće li i koga ove godine kandidirati Turistička zajednica Općine Bol? (j.e.)

(12) objavljeno 03. 07. 18. u 22:20 h 

********************


alt


KAMERA NA ZLATNOM RATU

Uključena je i treća kamera u živo, ona na Zlatnom ratu. Sada se u svako doba dana, osim po noći, može vidjeti događanja na istočnoj strani plaže Zlatni rat.
Ostale dvije kamere su u centru mjesta. Jedna je na zgradi Turističke zajednice i okrenuta je prema zapadu, a druga na zgradi škole i prikazuje istočni dio, od autobusne stanice do Velog mosta. (j.e./d.e.)

(11) objavljeno  03. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


JE LI TO MOGUĆE: AKCIJA VIKENDOM?!

Na službenom portalu „Jadrolinije“ osvanula je (3. srpnja) obavijest, kojoj se nismo nadali: Akcija – vikendom ostvarite 20% popusta na trajektnim linijama. Međutim, kada se nastaviti čitati saznat ćete da je vrijeme popusta poodavno završeno. Popust se naime primjenjivao za putovanja vikendom, ali do 27. svibnja 2018. Pravo na popust imali su osobe, automobili, motocikli, tricikli, četverocikli i bicikli.
Od 1. lipnja nema popusta, a cijene su u prosjeku čak 20 posto skuplje tijekom turističke sezone, odnosno do 30. rujna!
Oni koji sada pročitaju staru obavijest znat će koliko su propustili što nisu u proljeće vikendom putovali trajektima „Jadrolinije“. (j.e.)

(10) objavljeno  03. 07. 18. u 22:10 h 

alt
utorak, 03. 07. 2018.     ********************


alt


BOROVINU TREBA ZAMIJENITI! 

Postupno, plaža Zlatni rat poprima nešto drugačiji izgled. Stigle su nove ležaljke i suncobrani, a u sredini šumice, prema projektu i traženju Ministarstva zaštite okoliša, pripremljeni su zidići i temelji budućih kućica. One će biti postavljene u određenom krugu, zatvarajući prostor koji će biti poput trga. Nove će kućice biti jednoobrazne, a dosadašnje, uz rub šumice sa istočne strane, bit će uklonjene.
Treba pričekati da radovi i planovi budu realizirani pa da ocijenimo (i komentiramo) jeli nam Zlatni rat ljepši i funkcionalniji nego je bio.
Svi smo mi, više ili manje, zainteresirani što se na plaži događa. Posebno kada su u pitanju borovi. Oni su posađeni pedesetih godina prošlog stoljeća, na terenu gdje su do tada bili vinogradi i trstika. Međutim, ti su borovi, prema stručnoj analizi, postali previsoki i nestabilni zbog plitkih korijena. Nekoliko se puta dogodilo da se jednostavno sruše, srećom bez žrtava. A moglo ih je biti. Neki su borovi uklonjeni iz preventivnih razloga, zbog opasnosti od rušenja, ali uz suglasnost nadležnih županijskih službi.
Neki zaboravljaju što smo mi o borovima na Zlatnom ratu pisali u Bolskoj kronici 5. svibnja 2015. godine. U Bolu su na sastanku, kojeg je sazvala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima (danas Javna ustanova More i krš), predstavnici Prirodoslovnog muzeja upozorili na loše stanje borovine na Zlatnom ratu i preporučili – ukloniti je! Tri su godine prošle, a nismo još saznali što bi trebalo posaditi umjesto borovine?
Ma koliko se brinuli o borovini, očito je da će je trebati posjeći. Trebalo bi nas interesirati što učiniti da Zlatni rat ne ogoli, da ne ostane bez hladovine … (j.e.)

(09) objavljeno  02. 07. 18. u 22:40 h 

********************


alt


FETIVA USELILA U KIOSK

U objekt na autobusnoj stanici, na južnom dijelu, selila je agencija FETIVA. Dobro je da je ponovno u tom prostoru turistička agencija u kojoj će navraćati po informacije i prospekti turisti koji dolaze autobusom ili izletničkim brodovima.
Nakon prvih nekoliko dana sređivanja, u Fetivi će se prodavati karte i za autobus za Supetar. Osim, smještaja u Fetivi se može rezervirati stol u restoranu Belvedere, ali i naručiti rent a car vozilo. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 07. 18. u 22:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: VIŠAK JE ŽALA

Ima u Bolu plaža bez žala, kojeg je jugo odnijelo prema Zlatnom ratu, ali na plaži na Bjenačici, žala ima i previše (na slici). Jugo ga je nanijelo i na popločanom dijelu plaže što bosonogim kupačima sigurno smeta .
Ako netko (možda) brine o stanju na plažama, mogao bi se i sa jednom lopatom riješiti ovaj problem, a  višak žala vratiti u more.
(j.e.)

(07) objavljeno  02. 07. 18. u 22:30 h  

alt

ponedjeljak, 02. 07. 2018.     ********************


alt


OTVARA SE 585CLUB

Službeno se noćni zabavni klub - 585club - otvara ovog ponedjeljka (2. srpnja), nakon 23 sata. Kao i lani Boljani uz predočenje osobne iskaznice, kojom dokazuju da im je stalno prebivalište u Bolu, imaju besplatan ulaz. Svake će večeri od 23 sata besplatno prevoziti posjetitelje turistički vlakić od benzinske postaje do 585cluba i natrag. U vrijeme kada se bude očekivao veći broj posjetitelja, bit će angažirana oba turistička vlakića. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 07. 18. u 23:00 h 

********************


alt


VOZAČI OPREZ, OPASNOST NA CESTI!

Nakon kiše koja je pred neki dan (13. lipnja) obilnije padala u Bolu, na asfaltnoj cesti prema Murvici, sa makadamske stare ceste, pojavili su se nanosi zemlje i šljunka. Tamo to stoji punih 15 dana (na slici). Ne treba posebno napominjati da to predstavlja opasnost za vozače, a ne mislimo ni pitati: tko bi to trebao očistiti?
Cesta od Bola do Murvice ima status županijske ceste! (j.e. / v.k.)

(05) objavljeno  01. 07. 18. u 22:55 h 

********************


alt


OPHODNJA, A NE DEŽURSTVO

Vidjeli smo (i snimili) vatrogasno vozilo pored crkvice sv. Petra na Zlatnom ratu. Ponadali smo se da se počelo sa stalnim dežurstvom vatrogasaca zbog opasnosti od požara u ljetnim mjesecima. Međutim, riječ je o ophodnji koja će tek (za sada) povremeno obilaziti kritične lokacije u koje spada i borova šuma uokolo plaže Zlatni rat. (j.e.)

(04) objavljeno 01. 07. 18. u 22:50 h  

alt
nedjelja, 01. 07. 2018.     ********************


alt


alt


alt


NOVA KONOBA U BOLU

Gastro ponuda u Bolu od subote je bogatija za još jedan novi ugostiteljski objekt. Na David cesti otvorena je Konoba Dišpet u vlasništvu Gabrijela Marinkovića. S kadrovima vjerujemo neće biti problema jer je Gabrijel angažirao (zaposlio) suprugu Irenu, sina Mirjana i kćer Mariju.
Na otvaranju su pozvani ne samo Marinkovići, koji su u Bolu najbrojniji, nego i druge viđenije osobe (od utjecaja), susjedi, prijatelji …
Konoba Dišpet, prema evidenciji Turističke zajednice, je 23-i ugostiteljski objekt u općini Bol (bez pizzerija). Na subotnjem otvaranju bilo je gostiju u dvoru i na terasi. U sali (konobi) bi ih moglo biti ove zime? (j.e.)

(03) objavljeno  30. 06. 18. u 22:15 h 

********************


alt


KATAMARAN: JEDAN IZOSTANAK

Zbog bure, katamaran je 23. lipnja iz Starog Grada krenuo direktno za Split, bez dolaska u luku Bol. Bio je to jedini izostanak u lipnju, katamarana koji plovi na državnoj brzobrodskoj liniji jelsa – Bol – Split i natrag.
Prošle godine u lipnju je katamaran također izostao jedan put, a 2016. četiri puta. (j.e.)

(02) objavljeno  30. 06. 18. u 22:10 h 

********************


alt


LJEKARNA  SVAKODNEVNO

Od ove nedjelje, 1. srpnja, bolska ljekarna radit će – svakodnevno. Od ponedjeljka do subote otvoreno je od 8 do 22 sata, a nedjeljom i blagdanom radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 13 i od 17 do 20 sati.
Ljetni raspored rada u ljekarni vrijedi do 2. rujna. (j.e.)

(01) objavljeno  30. 06. 18. u 22:05 h ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"