Arhiv 2018. / IX.

Vijesti objavljene u rujnu 2018.

Vijesti 119, fotografija 152nedjelja, 30. 09. 2018.     ********************


alt


alt


STO TISUĆA GOSTIJU U BOLU

Ove je godine četiri dana ranije nego lani stigao u Bol 100-tisućiti gost. U subotu navečer u hotel „Elaphusa“ došla je gošća iz Birminghama (Velika Britanija) SHIRLEY PARNELL . Ona je i prošle godine bila u Bolu iz istih razloga: ljubiteljica je, naime, soul glazbe, a taj se glazbeni festival održava u objektima Bluesun hotela do 6. listopada.
Gošći su dobrodošlicu poželjeli i uručili joj prigodne darove direktor TZO Bol Markito Marinković i direktor hotela „Elaphusa“ Vinko Martinić.
U Bolu je prvi put 100 tisućiti gost došao 2016. godine. (j.e.)

(119) objavljeno  29. 09. 18. u 21:50 h 

********************


alt


ZATVARAJU SE RESTORANI

Bura je razlog što se prvi restorani na otvorenom u Bolu zatvaraju već u rujnu. U subotu, 29. rujna zadnji dan rada bio je u restoranu „Vendetta“ na Studencu, a tijekom listopada će to učiniti i ostali: „Pumparela“, „Topolino“, plaža „Borak“ i „Zlatni rat“ …
Iz hotela „Borak“ zadnji gosti odlaze 1. listopada, iz „Bonace“ 7., a iz „Elaphuse“ 8. listopada …

(118) objavljeno  29. 09. 18. u 21:50 h 

********************


alt


AUTOBUSI: UKIDAJU SE ZADNJI POLASCI

Od ponedjeljka, pa do 28. listopada, autobusi Autotransa prometovat će do Supetra i natrag po nešto izmijenjenom redu vožnje. Promjena je što se ukidaju zadnji polasci iz Bola u 19.25, a iz Supetra u 18 sati.
Nova je linija iz Supetra za Bol petkom i uoči praznika u 17.45 sati. (j.e.)

(117) objavljeno  29. 09. 18. u 21:45 h  

********************


alt


INA: ZIMSKI ORAR

Benzinska postaja u Bolu od ponedjeljka, 1. listopada, radi po zimskom rasporedu. Radnim danom je otvoreno od 7 do 12 te od 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom radi se samo kroz jutro, od 7 do 12 sati. (j.e.)

(116) objavljeno  29. 09. 18. u 21:40 h   

altsubota, 29. 09. 2018.     ********************


alt


PLANOVI IZGRADNJE U PODBARJU

U prizemlju Doma kulture do 12. listopada bit će izložene Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Bol – predio Podbarje, a s tim u vezi i 5. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Bol.
Izloženi materijali mogu se pogledati radnim danom od 9 do 14 sati, a javno izlaganje održat će se 4. listopada (četvrtak) u 18 sati, također u Domu kulture.
U Podbarju, na lokaciji gdje je sada objekt kotlovnice i praonice, izgradila bi se zgrada za smještaj sezonskih radnika Hotela Zlatni rat. Kapacitet novog zdanja bio bi 260 smještajnih jedinica, a zgrada bi imala prizemlje i tri kata, ukupne visine 12 metara.
Detaljnije o ovim planovima objavljeno je na Internet stranicama Općine Bol. (j.e.)

(115) objavljeno  28. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


PRIJATELJI POMOGLI U BERBI

Uobičajeno je u vrijeme berbe grožđa međusobno se pomagati. Učinili su to u petak prijatelji Lovre (Lenjina) Marinkovića koji su u njegovom vinogradu ubrali 500 kilograma plavca malog.
Dio Lenjinovog vinograda zasađen je prije 18, a ima ga i starijeg od 30 godina. (j.e.)

(114) objavljeno  28. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt

Loža s mjenjačnicom ...


alt

Montažni kiosk se odvozi iz Bola


U LOŽI VIŠE NEMA - MJENJAČNICE

Uklonjen je u petak montažni kiosk-mjenjačnica iz jedne od arkada Lože, stoljetne građevine, svojevrsnog zaštitnog znaka Bola. Mnogi su negodovali što se mjenjačnica tamo uopće i pojavila, a općinske službe su skoro dva mjeseca vodile prepisku sa odgovarajućim službama u županiji i državi. Napokon, kada je rješenje o uklanjanju trebalo realizirati u petak u 9 sati uz asistenciju policije, to je učinjeno dva sata ranije samoinicijativno - po nalogu vlasnika mjenjačnice.
Slične probleme ima i Supetar, ali suprotno od komentara i pisanju po drugim portalima, mjenjačnice tamo još uvijek - nisu uklonjene! (j.e.)

(113) objavljeno  28. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


SPORT: ČETVRTI POKUŠAJ BOLJANA

U ponedjeljak, 1. listopada malonogometna ekipa BOL pokušat će i četvrti put doći do bodova. U posljednjoj utakmici IV. kola Prve splitske malonogometne lige, u Velikoj dvorani na Gripama u Splitu, od 21.45 sati igraju STROŽANAC – BOL.
Strožanac je 12. na tablici i ima jedan bod, a Boljani su bez bodova na 14. poziciji. (j.e.)

(112) objavljeno  28. 0. 18. u 22:30 h  


altpetak, 28. 09. 2018.     ********************


alt


ZA IZLETE JOŠ TRI DANA

Dvije izletničke linije za Dubrovnik, na kojima plove katamarani „Jadrolinije“ i „Kapetana Luke“, mogu se koristiti još tri dana: petak, subotu i nedjelju.
Od 1. lipnja katamaran „Jadrolinije“ kreće u 7 sati iz Dubrovnika, pristaje u Korčuli, Hvaru, Bolu i plovi do Splita. Isti dan se u 16.15 sati vraća prema Dubrovniku. U ponedjeljak 1. listopada katamaran "Jadrolinije" ide iz Dubrovnika preko Bola do Splita, ali se u 16.15 više ne vraća u Dubrovnik.
Katamaran brodara „Kapetan Luka“, također od 1. lipnja, plovi u suprotnom pravcu. Iz Splita polazi u 7.30 preko Bola, Makarske, Korčule i Mljeta (Sobra), dolazi u 12.15 sati u Dubrovnik. Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati.
Prema popunjenosti katamarana, brodari sasvim sigurno mogu biti zadovoljni, pa je za pretpostaviti da će isti raspored biti i u ljetu 2019. (j.e.)

(111) objavljeno  27. 09. 18. u 22:30 h  

********************


alt


„TURIZAM I DIGITALNA TRANSFORMACIJA“

Svjetski dan turizma se obilježava 27. rujna pod okriljem UNWTO (Svjetske turističke organizacije). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu. Ovogodišnja središnja proslava Dana turizma održati će se u Budimpešti s temom “Tourism and the Digital Transformation” kojom se želi promovirati bolje razumijevanje sve većih gospodarskih, društvenih i ekoloških učinaka tehnologije i inovacije u turizmu.
Prošle godine Turistička zajednica općine Bol organizirala je turistički razgled Bola za srednjoškolce uz vodiča Zorana Kojdića. Ove godine napravljena je prezentacija u prostorima Srednje škole. Direktor TZO Markito Marinković pozdravio je profesore i 4-ak učenika, izložio im prezentaciju “Bol – destinacija za ljetni odmorišni turizam”, a nakon toga je Đurđa Eterović izlagala o temi Dana turizma “Turizam i digitalna transformacija”. Učenici su, nakon izlaganja,  goste počastili zakuskom. (đ. e.)

(110) objavljeno 27. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt


LOGOPEDSKA RADIONICA U OŠ BOL

Veliki odaziv bolske djece obilježio je i učinio još veselijom "Veselu logopedsku radionicu" koja se u četvrtak održana u Osnovnoj školi Bol.  Upoznali su se s avanturama malog bračkog kamena, učili o vlastitom otoku, a istovremeno i rješavali jezične zadatke. Radionicu je održala logopedinja Tamara Pracaić koja je s učenicima u prethodnoj školskoj godini radila online logopedsku terapiju. Logopedski rad se nastavlja i u ovoj školskoj godini, a zadovljstvo djece potiče nas da sličnih radionica bude i više. (a. bodlović)

(109) objavljeno  27. 09. 18. u 22:20 h 

********************


alt


OSPOSOBLJAVANJE I USAVRŠAVANJE

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je program obrazovanja za nezaposlene osobe. Zainteresirani se mogu javiti u Ispostavu Zavoda u Supetru (Jobova 2) ili na telefon 631-154.
STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE: priprematelj pizze, pomoćni konobar, pomoćni slastičar, pomoćni kuhar, sobarica, zidar, tesar, fasader, skelar, armirač, monter suhe gradnje, osposobljavanje za C i D kategoriju, brodobravar, brodomonter, brusač, cjevar, zavarivač, tečaj engleskog jezika za ugostitelje, tečaj njemačkog jezika za ugostitelje, tečaj talijanskog jezika za ugostitelje, vrtlar, zaštitar, čuvar, voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, njegovatelj starih i nemoćnih.
STRUČNO USAVRŠAVANJE: sommelier, barmen, kuhar majstor i cod 95.

(108) objavljeno  27. 09. 18. u 22:15 h 

********************


alt


LJEKARNA SAMO KROZ JUTRO

Bolska ljekarna Škoko od ponedjeljka (1. listopada) će biti otvorena radnim danom samo kroz jutro. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.
Od ponedjeljka do petka radno vrijeme je od 8 do 15 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

(107) objavljeno  27. 09. 18. u 22:10 h 

alt
četvrtak, 27. 09. 2018.     ********************


alt


OPROŠTAJ OD LJETA

Bol se u srijedu navečer, manifestacijom „Adio lito“, službeno oprostio od ljeta. Na Rivi je nešto manje bilo publike, ali i praznih štandova. Glavni je razlog bura i nešto hladnija večer. Osim gastronomske ponude, uz glazbu u živo, Boljani i malobrojni gosti su zaplesali i zaigrali tombolu.
Završetkom ljetnih manifestacija ne znači da je završila turistička sezona. Gostiju će u Bolu biti još i do kraja listopada, a hoteli su otvoreni do 20. Idućeg mjeseca. (j.e.)

(106) objavljeno  26. 09. 18. u 23:10 h  

********************


alt

Katamaran je nakon ponedjeljka ujutro ponovo u bolski porat došao u srijedu predvečer iz Splita. Prekid je bio zbog bure


OD PONEDJELJKA ZIMSKI RED PLOVIDBE

U nedjelju je zadnji dan ljetnog (sezonskog) reda plovidbe. Već u ponedjeljak vrijedi vansezonski (zimski) red plovidbe na trajektnim i katamaranskim linijama. To znači izmjena satnica, manji broj polazaka trajekti, ali i nešto niže cijene za one koji nemaju otočne iskaznice.
•    Katamaran iz Bola za Split polazit će ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i pekom u 6.25 sati, subotom u 12.25, a nedjeljom i praznikom u 13.25 sati.
Katamaran iz Splita za Bol i Jelsu polazit će ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom te nedjeljom i praznikom u 16.00, petkom u 16.30, a subotom u 23 sata.
Cijena karte Bol – Split je nakon 1. listopada 40, a Bol – Jelsa 25 kuna.
•    Trajektnih linija iz Supetra bit će tri manje nego do sada, a nedjeljom i praznikom još dvije manje. Prvi trajekt iz Supetra za Split polazi radnim danom u 6.30, a nedjeljom i praznikom u 7.45 sati.
Iz Splita je prvi polazak u 6.15, a nedjeljom i praznikom u 9.00 sati.
Cijena prijevoza Supetar – Split za putnike je 28, automobile 124, a bicikle 28 kuna.
•    Iz Sumartina za Makarsku su tri polaska, a isto toliko i iz Makarske za Sumartin.
Cijena za putnike je 24, automobile 120, a bicikle 24 kune.
•    Red plovidbe objavljujemo u rubrici RED PLOVIDBE ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(105) objavljeno  26. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


UKLANJAJU SE OBOLJELE PALME

Postupno se uklanjaju oboljele palme, a očito je da ćemo vrlo brzo ostati i bez druge palme ispred Konzuma na Rivi (na slici).
Iz komunalnog poduzeća „Grabov rat“, od voditeljice komunale Franke Marinković dobili smo slijedeću obavijest:
„Zbog povećanog broja upita građana o štetočinama koje su uništili palme, molimo sve vlasnike palma, da se za tretiranje svojih palma jave u Komunalno poduzeće Grabov rat d.o.o., da bismo ih uputili na ovlaštenu tvrtku koja se bavi tretiranjem.
Isto tako, neka se obavezno jave građani zaraženih palmi u komunalno poduzeće ( 021 635-393; 0989256043), radi posebnog postupka uklanjanja i zbrinjavanja zaraženih palmi zbog sprječavanja daljnjeg prenošenja štetočina“.

(104) objavljeno  26. 09. 18. u 23:00 h   

********************


alt

Darivanje krvi 4. travnja 2018.


DARIVANJE KRVI U PONEDJELJAK

Akcija darivanja krvi, druga po redu ove godine, organizira se u ponedjeljak 1. listopada u prostorijama škole na Rudini. Medicinska služba će krv uzimati od 8.30 do 12.30 sati – saznali smo od predsjednika bolskog kluba DDK-a Vinka Kraljevića.
Prvo ovogodišnje davanje bilo je 4. travnja kada je prikupljeno 49 doza krvi, a prvi put je krv dalo njih petero. (j.e.)

(103) objavljeno  26. 09. 18. u 22:55 h 

********************


alt


EUROPSKI DAN JEZIKA

I ove godine u Srednjoj školi obilježen je Europski dan jezika koji se obilježava i temelji na inicijativi Vijeća Europe. Cilj akcijskog dana je vrijednovanje svih jezika i kultura kao i doprinos osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti, povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Europi o doživotnom učenju jezika.  Srednja škola Bol od početka nastave sudjeluje u eTwinning projektu Greetings for the European day of languages. Dosad su zahvaljujući 2a i 3a razredu razmijenili razglednice i snimili dva kratka videa na znakovnom jeziku. Razglednice koje su primili mogu se pročitati na ulazu u novu zgradu na Bjenačici.
•    Nazočne je pozdravila učenica 3a razreda na finskom jeziku:
Hyvät ystävat. Tämä on meidan yhteinen hetkemme, näytetään yhdessä mihin pystymme ja valaistaan maailmaa tiedolla! Tervetuloa.
Što u prijevodu znači: Dragi prijatelji. Ovo je naš zajednički trenutak. Pokažimo koliko možemo i osvijetlimo svijet znanjem! Dobrodošli!
•    U Srednjoj školi od stranih jezika uči se engleski, njemački i talijanski te latinski jezik.
•    Učenica 3a razreda i učenik 2a razreda, su dočarali jedan od najljepših ljubavnih dijaloga ikad napisanih.
Radi se o slavnoj balkonskoj sceni iz tragedije Romeo i Julija Williama Shakespeare-a, engleskoga pjesnika i dramatičara koji je živio u 16., a umro početkom 17. stoljeća i smatra se najvećim piscem na engleskom jeziku. Jedna zanimljivost vezana uz Shakespearea, koji je osnovao vlastito kazalište,je da su u njegovo vrijeme sve uloge u predstavi glumili muškarci,jer se gluma nije smatrala poslom za uzorne članice društva.
•    Nakon toga učenici 2.a razred izrecitirali su  pjesmu I’ve learned koju je napisala Maya Angelou, američka pjesnikinja, spisateljica, glumica i aktivistica za ljudska prava.
Kako je ljubav najveća pokretačka sila, tako su velika i djela koja je nadahnula, pa smo uživali u ljubavnim riječima koje vjerna Penelopa putem pisma šalje svome kralju i mužu Odiseju. Naša Penelopa je učenica 2. a razreda, koja nam je to pročitala na latinskom jeziku.
•    Na red je došao i talijanski jezik. Učenice 2.a razreda su nam gestama dočarale prezentaciju njihovih kolega iz razreda.
•    Na kraju uživati se moglo i u našem hrvatskom jeziku čiju su nam ljepotu  dočarali učenici 1.a, 2.a i 3.a razreda svojim buketićima i porukama. Učenica 4.a razreda nam je približila djelo  Rodu o jeziku.
U slobodno smo vrijeme navikli slušati i govoriti našu čakavicu, a danas smo imali čast čuti interpretaciju kajkavske pjesme zahvaljujući učeniku 1. b razreda koji dolazi iz tog kraja Hrvatske. Također smo čuli i čakavicu u izvedbi učenice 4. a razreda, koja je s publikom podijelila dvije kratke bolske priče.
Učenica 1.b razreda nam je pročitala jednu pjesmu na štokavskom narječju, a učenica 4.a razreda  jednu pjesmu na njemačkom jeziku. (P. Kokeza)

(102) objavljeno  26. 09. 18. u 22:50 h  alt srijeda, 26. 09. 2018.     ********************


alt

Utorak, 25. rujna u 12 sati (zapadna strana Zlatnog rata)


alt

Utorak, 25. rujna u 12.05 sati (istočna strana Zlatnog rata)


NAJGORE JE PROŠLO?

Naglo (ali najavljeno) nevrijeme u ponedjeljak u 12.20 sati, prekinulo  mnogima odmor i uživanje na plaži. Bura je učinila neku štetu, možda i prouzročila smrt jedne turistkinje, ali je sunce u utorak ponovo postupno normaliziralo život u turističkom Bolu. Čak su se vratili i kupači na zapadnu stranu plaže Zlatni rat koja je po buri u zavjetrini. Istočna strana je potpuno opustjela jer su sklonjene ležaljke i suncobrani. U srijedu se planira njihov povratak.
Temperatura zraka u 13 sati bila je 20, a mora 22 stupnja.
U utorak ni jedan katamaran nije dolazio u Bol, a moguće je da u srijedu ujutro „Vida“ doplovi iz Starog Grada za Split. Ovisno o buri. (j.e.)

(101) objavljeno  25. 09. 18. u 21:25 h 

********************


alt


REZERVACIJE ZA PRIJEVOZ AUTA?

Na sastanku u Agenciji za obalni linijski pomorski promet, gdje je bio u utorak i bolski načelnik Tihomir Marinković sa još dvadesetak gostiju, iznesene su primjedbe na ponuđeni prijedlog reda plovidbe trajekti i katamarana u 2019. godini. Primjedbe i predloženi prijedlozi tek će se raspraviti i kao konačna verzija ponuditi na usvajanje.
Značajna novost je mogućnost rezervacije mjesta za vozila na trajektnim linijama, što je već praksa na zadarskom području.
Načelnik Tihomir Marinković iznio je i tri bolske primjedbe, a o nekima smo već pisali:
- Plovidbeni red katamarana subotom (Jelsa – Bol – Split i natrag) neka bude kao u ostale radne dane u tjednu;
- U ljetnom rasporedu neka se ne unose promjene polazaka blagdanom zbog stranih gostiju, već samo nedjeljom;
- Treba težiti da se smanji trajanje putovanja od Supetra do Splita i natrag, jer se putuje 60 minuta kao i prije 30 godina. (j.e.)

(100) objavljeno  25. 09. 18. u 21:20 h  

********************


alt


NOVI ZAKONI U TURIZMU

Ministar turizma RH i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili su novinarima nacrte prijedloga Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o turističkoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama. Mišljenja, prijedlozi i komentari mogu se dati putem portala e-Savjetovanja do 18. listopada 2018.
Predloženim zakonima značajnije se mijenja ustroj nakon 26 godina, nakon nekoliko neuspješnih najava i pokušaja da to učine četvorica bivših ministara turizma. Sve je završilo s velikim brojem primjedbi i nezadovoljstvom čelnika na lokalnoj razini.
Ovaj novi paket zakona ima za cilj povećanje ukupne učinkovitosti sustava turističkih zajednica posebno na regionalnoj i lokalnoj razini, osiguranje preduvjeta za sustavnu provedbu poslova destinacijskog upravljanja te osiguravanje dostatnog izvora financiranja.
HTZ koji predstavlja Nacionalnu turističku organizaciju napušta brigu o turističkim zajednicama u smislu nadzora i koordinacije te fokus stavlja na promociju naše zemlje izvan granica RH na eminentnim tržištima kako bismo još bolje pozicionirali zemlju na svjetskom turističkom tržištu. Prema novom modelu, regionalne turističke zajednice dobit će 15 posto prihoda iz turističke pristojbe i članarina što je pet posto više nego do sada. Hrvatska turistička zajednica, prema novoj raspodjeli dobit će 20 posto što je pet posto manje nego do sada, a lokalne turističke zajednice u postotku ostaju na istoj razini kao i do sada – odnosno na 65 posto od ukupnih prihoda, ali od toga 30 posto trebaju prepustiti lokalnoj zajednici.
Odluku o visini boravišne pristojbe (ubuduće bi se zvala turistička pristojba) više neće donositi Vlada RH na prijedlog Ministarstva turizma, već županijske skupštine, i to za svaki pojedini grad ili općinu.
Ovisno o tome što će pokazati javna rasprava i koliko će primjedbi sektora stići na predložene zakone, ono najvažnije što Zakon o turističkim zajednicama donosi jest odredba po kojoj će se lokalne turističke zajednice ubuduće baviti razvojem proizvoda i događanja, te stvaranjem novih motiva za dolazak gostiju dok će se marketingom, strateškim planiranjem i potporama manifestacijama baviti županijske turističke zajednice, koje bi u novoj raspodjeli sredstava boravišne pristojbe trebale dobiti 5 posto više sredstava nego do sada.
Predloženim zakonima se gase male turističke zajednice u mjestima koje na plaće troše više od 30 posto uprihođenih sredstava i nisu financijski samoodržive. (j.e.)

(99) objavljeno  25. 09. 18. u 21:15 h 

********************


alt


DONACIJA SREDNJOJ ŠKOLI

Srednja škola Bol ima konstruktivan i uzorit model privlačenja mladih za školovanje iz  kontinentalne Hrvatske i udaljenih otoka, zbog čega im kao svojevrsno priznanje Udruga Imena poklanja 28 knjiga ukupno 19 autora.Neki od njih su: Robert Perišić, Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Milan Kundera, Merita Arslani, Christian Crusat, Edo Popović i drugi. IMENA Bol, kao što je mnogima poznato, je multimedijalni festival koji je ugostio u Bolu tijekom ljeta brojne suvremene pisce.
„Želimo da pored obavezne školske lektire mladi uhvate time-out za otkrivanje novih svježih knjiga i autora, koji su vrlo aktualni u društvu u kojem trenutno živimo. Knjige šire horizonte, potiču na razmišljanje i promišljanje o sebi i okolini u kojoj živimo te nas obogaćuju kao ljude“,  poručila je Maja Duka, predsjednica Udruge Imena.
Direktoricu Srednje škole Bol, Sani Bodlović je razveselila  ova donacija.

(98) objavljeno  25. 09. 18. u 21:10 h 

********************


alt

Učenici su morali preskakati vodopade


SANIRANO OŠTEĆENJE VODOVODA

U subotu navečer u Bolskoj kronici objavili smo foto-vijest da voda izlazi mjesec dana iz puknute cijevi u parku hotela „Park“. Intervenirali su radnici Vodovoda Brač ali tek u utorak ujutro kada je voda potekla niz susjednu ulicu. (foto: m. biliš)

(97) objavljeno  25. 09. 18. u 21.05 h  

********************


alt


alt


ULJE NA ASFALTU

Kažu da jedna nezgoda nikada ne dolazi sama. U utorak ujutro, dok još sve ceste nisu bile očišćene od polomljenih stabala nakon orkanske bure, u Ulici Uz pjacu, kod Vile Giardino, auto je parkirao, gdje je inače zabranjeno, preko kamene polukugle i oštetio spremnik ulja. Komunalci su morali posipati preko mrlje od ulja na asfaltu kako bi nesmetano mogli prolaziti automobili. (d.e./j.s.)

(96) objavljeno  25. 09. 18. u 21:00 h

*********************


alt 

VESELA LOGOPEDSKA RADIONICA

Pozivamo vas na veselu logopedsku radionicu „Putovanje malog bračkog kamena ¨kamenčuljka bračuljka¨ po Braču“  za djecu 1. do 5. razreda osnovne škole. Radionica će se održati u prostoru  Osnovne škole Bol u četvrtak (27. rujna) s početkom u 17 sati. 

Od  16:00 do 17:00 sati logopedinja Tamara Pracaić bit će slobodna za  konzultacije s  roditeljima.

Veselimo se Vašem dolasku! 


alt

utorak, 25. 09. 2018.     ********************


alt


alt


alt


BURA OHLADILA ZRAK

Promjena vremena je bila najavljena, ali je ipak neke iznenadila. Do 12.20 bilo je uobičajeno, a onda je naglo zapuhalo. Mnogo je posla bila na Zlatnom ratu jer je bura nosila zatvorene suncobrane. Oborena je i jedna grana velikog stabla kod Poljane. Polomljene su i grane stabla na tržnici. Jaki vjetar oborio je pano turističkog vlakića na autobusnoj postaji.
Mnogo će se više toga znati tijekom utorka ujutro. Oni koji žive izvan Bola ne mogu ništa vidjeti preko kamera u živo. Ona na Zlatnom ratu već duže vrijeme ne radi, a ove u centru Bola su „u kvaru“ i prije bure.
Zbog jakog vjetra otkazane su katamaranske (4) i trajektne linije (5) u splitskom okružju.
Katamaran „Vida“ nije ni krenuo u 16.30 iz Splita za Bol i Jelsu, pa neće u utorak ujutro Boljani moći katamaranom u Split. Katamaran „Novalja“ na izletničkoj liniji iz Dubrovnika nije došao u 12 sati u Bol, nego je iz Hvara preko Milne otišao za Split, odakle nije isplovio za Dubrovnik u 16.15 sati pa neće ni u utorak u 12 sati doći u Bol za Split. Katamaran „Krilo Eclipse“ u ponedjeljak navečer iz Dubrovnika nije navraćao u Makarsku i Bol.
Temperatura zraka u ponedjeljak u 20 sati bila je u Bolu 18 stupnjeva. Već za srijedu najavljeno je smirivanje bure i porast temperature. (j.e.)

(95) objavljeno  24. 09. 18. u 20:40 h 

********************


alt


NOVI PORAZ BOLJANA

Ni u trećem pokušaju Boljani nisu uspjeli osvojiti prve bodove u natjecanju Prve splitske lige malog nogometa. U ponedjeljak navečer u dvorani SC Gripe u Splitu igrali su Staklo Maas – Bol, a rezultat je 10:3! Golove za Bol postigli su Joško Jakšić i Boško Botica (2).
Ni na ovoj utakmici Boljani nisu imali dovoljno igrača. Morao je igrati i trener Pjer Malvasija, a igrao je ovaj put i Stanko Mikulić, ali kao – golman. (j.e.)

(94) objavljeno 24. 09. 18. u 20.35 h   

********************


alt


POČINJU TOTAL FITNESS I PILATES

Petu godinu za redom u Domu kulture organizira se Total Fitness i Pilates / Korektivna gimnastika.
Prvi trening i dogovor za PILATES/KOREKTIVNU GIMNASTIKU je ovog  UTORKA (25. rujna) u 19 sati, a za TOTAL FITNESS u 20 sati.
Broj vježbača je ograničen, a prednost imaju dosadašnji članovi.
Svi detalji i informacije su na facebook stranici "TOTAL FITNESS BOL" ili na broj 098 948 3390. Treninge vodi Boško Botica, diplomirani magistar kineziologije.

(93) objavljeno  24. 09. 18. u 20:30 h   

alt
ponedjeljak, 24. 09. 2018.     ********************


alt


U NEDJELJU 2.650 GOSTIJU

Ove nedjelje (23. rujna) na eVisitoru je zabilježeno 2.650 gostiju u Bolu, što je za 696 gostiju manje nego sedam dana ranije. Istog datuma prošle godine u Bolu smo imali 2.891 gosta.
Trenutno su u hotelima 1.534 gosta, u privatnom smještaju 1.015, u kampovima 80, a u nekomercijalnom smještaju 51. Najbrojniji su gosti iz Francuske (23 posto), iz Njemačke (21 posto), iz Velike Britanije (10 posto), iz Švedske (5 posto), iz Slovenije (5 posto), Hrvatske 4,9 posto … (j.e.)

(92) objavljeno  23. 09. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 23. rujna u 13.35 sati


alt

Za Bolke je omiljeno kupalište iza Velog mosta (subota, 22. rujna u 16.30)


JESEN, A VRIJEME LJETNO

Prema najavi, u nedjelju u 3.54 sata stigla nam je jesen, ali ne (barem za sada) i najavljeno pogoršanje vremena. U nedjelju je bilo vruće, a more sasvim ugodno za kupanje. Moglo je 2.650 gostiju, koliko je registrirano u eVisitoru, uživati u šetnji, sunčanju i kupanju.
Ako Bol i zahvati nešto od najavljenog nevremena u ponedjeljak, trajat će dan-dva. Još će biti babljeg ljeta, barem kod nas u Srednjoj Dalmaciji.
Već u nedjelju je u unutrašnjosti Hrvatske bilo prohladno. Temperatura zraka u 13 sati bila je u Zagrebu 16 stupnjeva, u Bjelovaru 17, Karlovcu 16, Varaždinu 15 … U Bolu je, u isto vrijeme, bilo 29 stupnjeva, a na suncu u zavjetrini čak 40 stupnjeva. (j.e.)

(91) objavljeno  23. 09. 18. u 21:30 h 

********************


alt


USUGLAŠAVANJE REDA PLOVIDBE!

Na sastanku u Agenciji za obalni pomorski promet raspravljat će se u utorak (25. rujna) o prijedlogu plovidbenih redova na linijama „Jadrolinije“. Prilika je to da i Bol iznese svoje mišljenje i prijedloge.
• Na sjednici Općinskog vijeća predložila je Nataša Paleka Jakšić da subotom, u zimskom periodu, katamaran umjesto u 12.25 iz Bola i povratkom u 23 sata iz Splita, plovi kao i u ostale dane, ujutro iz Bola u 6.25 sati. To mnogo više odgovara zaposlenim otočanima i roditeljima sa školskom djecom.
• Prema objavljenom prijedlogu, izmjena je u odnosu na sadašnji red plovidbe pa bi u sezoni katamaran osim nedjeljom, po novome, i državnim praznicima u Bol dolazio iz Jelse sat kasnije. Mišljenja smo da treba ostati kao i do sada: samo nedjeljom! Idućeg ljeta imamo 5 državnih praznika, a mnogi strani turisti to ne znaju.
• Za katamaranske linije pitat će se i Jelsu, ali mislimo da predstavnik Bola mora biti na sastanku ili da se barem Agenciji pošalje pismeno mišljenje. (j.e.)

(90) objavljeno  23. 09. 18. u 21:25 h 

*******************


alt


alt


OKOM KAMERE: BUKA DO 01 SAT!?

Na nekoliko tabli, postavljenih još lani na privezištu brodova na Račiću, sasvim jasno piše: IZA 01:00 H BUKA NIJE DOZVOLJENA. Znači li to da je do 01:00 h buka – dozvoljena. Na buku se žale okolni stanari pa se predlaže za iduće ljeto angažirati redare. Prije toga možda bi najjeftinije bilo promijeniti natpis na tabli. Natpis je na nekim tablama već netko prekrio crnim lakom. (j.e.)

(89) objavljeno  23. 09. 18. u 21:20 h 

********************


alt


alt


ROĐENDANI U PARKU

Mnogi su roditelji otkrili da je novouređeni park ispred Doma starijih upravo idealan za organizaciju dječjih rođendana. Stolovi i klupe su za serviranje kolača i pića, a oprema u parku služi za zabavu i igru najmlađih. Naravno, za hladnih i kišnih dana ponovno će se rođendani slaviti u Domu kulture. (j.e.)

(88) objavljeno  23. 09. 18. u 21.15 h  

alt
nedjelja, 23. 09. 2018.     ********************


alt


TKO IMA PRAVO NA POPUST?

Tko može računati da će biti oslobođen od plaćanja (dijela) komunalnog doprinosa ako gradi, dograđuje ili nadograđuje stambenu građevinu? Zbog rasprava i komentara nakon posljednje sjednice Općinskog vijeća (17. ožujka), kada je prihvaćena molba dvojice investitora iz Bola, objavljujemo dio Odluke o komunalnom doprinosu usvojene na VI. sjednici Općinskog vijeća 13. prosinca 2016. (vidi Službeni glasnik broj 09/2016 objavljen na službenim stranicama Općine Bol):


… ako ispunjavaju kumulativno slijedeće uvijete:
1.
da   posljednjih   petnaest   godina   imaju neprekidno  prijavljeno  prebivalište  i boravište na području Općine Bol,
2.
da  u  trenutku  podnošenja  zahtjeva  za izdavanje  Rješenja  o komunalnom doprinosu zaposlena fizička osoba plaća općini  Bol  poreze  i  prirez  od  svojih prihoda, što se dokazuje ugovorom o radu ili  preslikom  radne  knjižice, ili da nezaposlena fizička osoba dostavi
potvrdu nadležne institucije o nezaposlenosti i upis u evidenciju nezaposlenih.
3.
Ukoliko  je na istoj građevnoj parceli više fizičkih osoba u svojstvu investitora, onda svi  investitori  trebaju  ispuniti  kriterije  iz stavka  1.  ovog  članka  da  bi  mogli  biti oslobođeni  od plaćanja (dijela) komunalnog doprinosa.
4.
osoba   starija   od   18   godina,   koja   kao vlasnik   ili investitor namjerava graditi, dograditi  ili  nadograditi građevinu, treba dostaviti javnobilježnički ovjerenu izjavu da nema u  vlasništvu  nekretnine  za stanovanje  na  području  Republike Hrvatske, te da im je ovo prva
nekretnina kojom rješavaju svoje stambeno pitanje.


Zamolbu za smanjenje komunalnog doprinosa braća Martinić podnijela su Općini Bol 11. prosinca 2017., a u odgovoru im je predsjednik Vijeća napisao 19. prosinca 2017.: „Iz vašeg dopisa je vidljivo da će biti tri investitora od kojih jedan sigurno ne ispunjava uvjete za oslobađanja od dijela plaćanja komunalnog doprinosa, pa automatski ni ostali investitori ne mogu dobiti popust“.
Općinsko vijeće je ipak prihvatilo molbu dvojice Boljana, koji će dobiti popust, ali ne i treći investitor iako su mu nono, nona i majka rođeni u Bolu. Šest je vijećnika bilo „za“, a po jedan „protiv“ i „suzdržan“. (j.e.)

(87) objavljeno  22. 09. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SVAKODNEVNI ODVOZ SMEĆA, OSIM …

Kamioni i djelatnici komunalnog poduzeća „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca još će ovog mjeseca svakodnevno prikupljati i odvoziti smeće iz kućnih kanti i poluukopnih kontejnera. Iznimka su, kako nas je obavijestio komunalni redar, kućanstva u dvije ulice na Kupini: Marka Marulića i Petra Hektorovića. Tamo se kućno smeće odvozi po zimskom rasporedu, ponedjeljkom, srijedom i petkom, a samo ponekad i subotom. (j.e.)

(86) objavljeno  22. 09. 18. u 21:50 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: „IZVOR“ VODE U PARKU

Učiteljica II. razreda, u šetnji sa učenicima parkom hotela „Park“, primijetila je poveću nakupinu vode. Nije teško bilo utvrditi da je pukla vodovodna cijev, a susjed iz obližnje obiteljske kuće, potvrdio nam je da voda „izvire“ već mjesec dana. Ukoliko je cijev pukla nakon mjerila onda će sve to platiti Hoteli „Zlatni rat“ čiji radnici stanuju u hotelu „Park“. Ako je cijev pukla prije mjerila onda to spada u „gubitak“ kojeg indirektno plaćaju svi potrošači. (j.e.)

(85) objavljeno 22. 09. 18. u 21:45 h   


altsubota, 22. 09. 2018.     ********************


alt


KATAMARAN PONOVNO SUBOTOM UJUTRO?

Još 9 dana katamarani i trajekti „Jadrolinije“ plove po ljetnom (sezonskom) redu, a onda od ponedjeljka 1. listopada stupa na snagu zimski red plovidbe.
Najveće su promjene na katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag. Ujutro su ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom polasci iz Bola u 6.25, subotom u 12.25, a nedjeljom i praznikom u 13.25 sati.
Iz Splita je polazak u 16 sati, ali samo ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom, nedjeljom i praznikom. Petkom je, zbog vikendaša, polazak u 16.30, a subotom u 23 sata.
Po istom redu vožnje katamarani su plovili od 1. siječnja do 30. travnja.
Mnogi otočani imaju primjedbi na liniju subotom. Na prijedlog Jelse, uz podršku Bola, uvedena je poslijepodnevna linija za Split. Računalo se da će biti interesa zbog splitskih trgovina, kazališnih i kino predstava, posjeta bolnicama i utakmicama Hajduka. Interes za ta putovanja nije bio kako se očekivalo. Za 14 dosadašnjih putovanja subotom bilo je iz Bola za Split ukupno 240 putnika (17 u prosjeku), a povratnu kartu za 23 sata kupila ih je – sedmorica!
Zaposlenici i obitelji sa školskom djecom ostali su u subotu ujutro bez mogućnosti da odu katamaranom u Split ili su morali preko Supetra. Prijedlog je, čuli smo ga na sjednici Općinskog vijeća, da Općina Bol zatraži promjenu sadašnjeg reda plovidbe subotom. Ako to nije moguće od 1. listopada, onda barem da se to dogodi u novoj, 2019. godini, od 1. siječnja. (j.e.)

(84) objavljeno  21. 09. 18. u 22:15 h

******************** 


alt

Kupača je na plaži Zlatni rat bilo prošle godine 29. listopada


JESEN DONOSI KIŠU I ZAHLAĐENJE?

U nekim medijima najavljuju promjenu vremena i kraj babljeg ljeta. Mi mnogo u to ne vjerujemo, barem kada je u pitanju područje oko Bola. Možda bude kiše, grmljavine i bure, ali već godinama ima kupača u listopadu i studenome.
Prema objavljenoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, ogromna hladna fronta sa sjevera veći dio Hrvatske pogodit će u subotu – pročitali smo u Jutarnjem listu.
Zbog najavljenih vremenskih neprilika, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu državu, uz izuzetak krajnjeg juga, izdao žuta upozorenja koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uvjete.
U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar će oslabjeti.
U ponedjeljak se očekuje novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na zapadu, a zatim i drugdje. Jugozapadnjak i jugo u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverni vjetar, a na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka i olujna bura. Prema večeri osjetno hladnije.
O predstojećim meteorološkim zbivanjima oglasio se i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji svoj izvještaj također započinje konstatacijom da se bliži kraj sada već u većini Hrvatske relativno dugom nizu dana - jednom od ove godine najduljih - pretežno suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje i vrućeg.
Ljeto kalendarski završava u nedjelju, 23. rujna, kada nam u 3.54 sata stiže – jesen.

(83) objavljeno 21. 09. 18. u 22:10 h 

********************


alt


U III. KOLU: STAKLO MAAS - BOL

Obično se kaže (ili napiše) da bez treće nema sreće. A u III. kolu Prve splitske lige malog nogometa, u ponedjeljak 24. rujna, na rasporedu je u 17.55 sati utakmica STAKLO MAAS – BOL.
Boljani su, ali i još tri ekipe, bez bodova. Staklo Maas ima jednu pobjedu i 3 boda.
Za malonogometnu ekipu Bol u ponedjeljak će zaigrati neki igrači kojih nije bilo u prva dva kola. Siguran je nastup jednog od braće Mikulić.
Utakmica se, kao i obično, igra u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. (j.e.)

(82) objavljeno  21. 09. 18. u 22:05 h   alt


petak, 21. 09. 2018.     ********************


alt


PLAN GOSPODARENJA OTPADOM

Za raspravu i donošenje Plana gospodarenja otpadom u općini Bol trebalo je vijećnicima svega 8 minuta. Šest je vijećnika bilo „za“, a dvoje „protiv“. Plan je izradila zagrebačka tvrtka Uniprojekt Terra d.o.o. u veljači 2018. a vrijedi za razdoblje 2017. do 2022. Dobro ste pročitali: Plan vrijedi godinu prije nego je napisan i usvojen!
Nešto više o Planu napisat ćemo idućih dana te koje obveze iz njega proizlaze za domaćinstva u Bolu.

USVOJENA MOLBA
Da bi ih se oslobodilo plaćanja (dijela) komunalnog doprinosa za gradnju novogradnje u Ulici Petra Hektorovića, Vinko i Joško Martinić obratili su se zamolbom  Općinskom vijeću. Općinska služba je utvrdila da nemaju to pravo na temelju odluke iz 2016. jer ne ispunjavaju sva četiri uvjeta.
Nakon rasprave Općinsko vijeće je ipak prihvatilo molbu braće Martinić. Šest je vijećnika bilo „za“, a po jedan „protiv“ i „suzdržan“.
O drugoj molbi, kojom Kozmetički obrt Stella Mare traži smanjenje naknade za korištenje pet stolova za masažu na Zlatnom ratu, jer su koristili samo tri, zaključeno je da o tome odluči Odbor za koncesijska odobrenja.

KUPNJA NEKRETNINE
Radi uređenja parkirališta i pristupne ceste, Općinsko vijeće je odobrilo kupnju nekretnine površine 971 m2 od Perice Baričević po cijeni od 147.888 eura, a sukladno procjeni sudskog vještaka. Navedena čestica nalazi se pored drvenih baraka u kojima je trenutno DVD Bol (Hrvatskih domobrana 3). Navedeni iznos Općina Bol će platiti u četiri godišnja obroka. Četvrti obrok (36.972 eura) dospijeva na naplatu do 31. prosinca 2021. godine. (j.e.)

(81) objavljeno 20. 09. 18. u 22:45 h  

********************


alt


PLAVAC MALI DOLAZI U PODRUM

Članovi Bol poljoprivredne zadruge počeli su donositi grožđe (plavac mali) u Podrum „Jako vino“. Prethodno je trebalo dostaviti uzorke grožđa kako bi se odredila kakvoća grožđa i vrijeme berbe.
Već godinama najprije je berba u vinogradima Murvice i zapadnije prema Farskoj. U četvrtak je u Podrum primljeno grožđe Mate Šćepanovića iz Planice. (j.e.)

(80) objavljeno 20. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PRIJEVOZ ZA ZADRUGARE

Bol poljoprivredna zadruga organizira za svoje članove prijevoz grožđa od vinograda do Podruma.
Članovi zadruge kojima je potreban prijevoz trebaju se javiti obrtu BILIĆ (Tonči Cvitanić) na mobitel 098 265 370.

(79) objavljeno 20. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: GUMENJACI NA ZLATNOM RATU?!

Zna se da se moda vraća, a čini se i davni običaj da se manjim barkama dođe na samo žalo Zlatnog rata. Zbog velikog broja kupača netko se dosjetio pa plutačama ogradio veći dio plaže. Međutim, ostalo je slobodnog prostora na špicu plaže pa su tamo počeli ostavljati gumenjake sa jahti (uz to nepropisno) usidrenih u neposrednoj blizini plaže. (foto: ines kraljević, snimljeno 29. rujna u 11.50 sati)

(78) objavljeno  20. 09. 18. u 22:30 h 


altčetvrtak, 20. 09. 2018.     ********************


alt


OBJEDINJENI PROSTORNI I URBANISTIČKI PLANOVI

Vijećnici su na sjednici održanoj 17. rujna usvojili sa 6 glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim „suzdržanim“ Zajedničku odluku o izradi III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Bol i s tim u vezi II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Bol, Urbanističkog plana uređenja komunalne zone K3 na predjelu „Ratac meštre Bijene“ te Urbanističkog plana uređenja pretežno reciklažne zone K4. Poduži tekst citirane odluke ima i kraću verziju: PPUO BOL (Prostorni plan uređenja Općine Bol) i UPU NASELJA BOL (Urbanistički plan uređenja naselja Bol).
Ovim planovima bit će, između ostalog, utvrđena nova regulacija prometa kod hotela „Bijela kuća“ (izgradnja tunela), određivanje koridora buduće žičare Bol – Vidova gora sa trafostanicama na polaznoj i dolaznoj stanici, iskorištavanje sunčeve energije postavljanjem panela na javnim ili privatnim objektima, legalizacija sidrišta istočno od plaže Zlatni rat, proširenje područja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ucrtavanje biciklističkih i pješačkih staza, uređenje plaža, eksploatacija morske soli iz malih solana istočno od plaže Martinica, ispravak maksimalne visine građevina turističko-ugostiteljske namjene, ispravak minimalne površine građevinske parcele, omogućavanje izgradnje sjenice za automobile, rekonstrukcija, izgradnja i nadogradnja hotela „Park“, izgradnja jednostavnih objekata uz postojeće građevine izvan građevinskog područja (cisterne za vodu, septičke jame, bazen površine do 40 m2) …
Vijećnici su upozorili da prilikom ovih izmjena treba promijeniti do sada uočene anomalije u izgradnji: visina stambenih objekata i katnost, broj apartmana u objektu.
Predviđeni su i rokovi: 30 dana za izradu Nacrta prijedloga, 15 dana za javnu raspravu i javno izlaganje te 30 dana za pripremu izvještaja o javnoj raspravi. (j.e.)

(77) objavljeno  19. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


NOVA ODLUKA O GROBLJIMA

Bol je dobio Odluku o grobljima kojom je određeno da grobljima na području Općine Bol upravlja Komunalno društvo „Grabov rat“. U njihovoj je nadležnosti dodjela grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukcija. Predviđeno je novom Odlukom da se za korištenje grobnog mjesta plaća godišnja grobna naknada.
Novčane naknade utvrđuje Uprava groblja uz suglasnost Općinskog vijeća.
Novčane naknade, neslužbeno saznajemo, Uprava groblja će naplaćivati tek nakon izgradnje novog groblja. Tada će se početi voditi i registar umrlih.
Dosadašnja Odluka o grobljima donesena je prije 19 godina, 1999. godine. (j.e.)

(76) objavljeno 19. 09. 18. u 23:00 h 

********************


alt


AUTOTAKSI PRIJEVOZ U BOLU

Kako bi uskladili općinsku odluku o taksi prijevozu sa novim Zakonom, Općinsko vijeće je trebalo razmotriti i odlučiti o novoj Odluci kojom su određene lokacije autotaksi stajališta, način njihovog korištenja i visinu naknade za izdavanje dozvole za njihov rad. Prijedlog odluke je usvojen jednoglasno čime prestaje važiti odluka iz 2016.
Autotaksi stajališta su kod benzinske postaje (5), na Velom mostu (2), kod crkvice Sv. Petra (2) i pred rampom na Zlatnom ratu (3).
U slučaju potrebe načelnik može odrediti i druge lokacije za stajališta.
Na autotaksi stajalištu ne može stajati više vozila nego što ima obilježenih mjesta, ali se na tim rezerviranim mjestima ne smiju parkirati druga vozila.
Naknada za izdavanje dozvole je nešto niža nego je ranijom Odlukom bilo određeno. Sada je ta naknada jedna desetina prosječne neto plaće u Općini Bol. Dozvola se izdaje na razdoblje od pet godina.
Odlukom je određeno da kod benzinske postaje bude pet stajališta za autotaksi, ali ih je na kolniku ucrtano – šest.
Vijećnici su imali primjedbi na prebrzu vožnju taksista, a zbog reda na stajalištima treba se više angažirati prometni redar da ne dozvoljava parkiranje izvan označenog prostora, a prekršiteljima naplati kaznu. Za više reda trebaju se založiti sami taksisti međusobnom suradnjom i prihvatiti rješenja svojih kolega iz drugih općina ili gradova. (j.e.)

(75) objavljeno  19. 09. 18. u 22:55 h  

********************


alt


OŠIŠANA I DRUGA PALMA

U srijedu su radnici „Grabovog rata“ uklonili suhe grane i na palmi koja je bila na Loži, u parku ispred crkvice Sv. Ante. Druga je to palma u Bolu koju je uništio nametnik, a iz istog razloga su uklonjene i mnoge palme u Dalmaciji. Strahuje se da bi i ostale palme u Bolu mogla zadesiti ista sudbina. (j.e.)

(74) objavljeno 19. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


GALERIJA DEŠKOVIĆ SAMO KROZ JUTRO

Sudeći po objavljenom radnom vremenu, čini se da je za Galeriju Branislav Dešković (na slici), završila turistička sezona. Od 2. rujna pa do 22. lipnja iduće godine Galerija će biti otvorena utorkom, srijedom, četvrtkom, petkom i subotom od 9 do 15 sati. Galerija ne radi nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom. (j.e.)

(73) objavljeno  19. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


„NA DVA KOLA OKO BOLA“

Big Blue Sport priprema i ove godine, drugi put, biciklističku utrku „Na dva kola oko Bola“ koja će se održati 6. listopada (subota). Lani su organizirane trke u četiri kategorije na stazama dugim 800, 1600 i 4100 metara.
Već je stigla kamena plaketa za apsolutnog pobjednika (na slici), a od kamena će biti i medalje.
Nakon prošlogodišnje trke, čiji je start i cilj bio na Zlatnom ratu, predložili smo da okupljanje bude ispred caffe bara Big Blue na Velom mostu, a da odatle biciklisti u koloni krenu revijalno zaobilazno ili preko rive i šetnice do Zlatnog rata. (j.e.)

(72) objavljeno  19. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ČEMU SLUŽE OGRADE?

Nekoliko incidenata sa smrtnim posljedicama, razlog su što se ozbiljno pristupilo planiranju i postavljanju ograda uz šetnicu prema plaži Zlatni rat. Pitanje je koliko su ozbiljni turisti koji preskaču, iz raznih razloga, postavljenu ogradu. Snimili smo (19. rujna) tri gošće koje su prešle preko ograde zbog mačkica koje obično tamo čekaju da ih netko nahrani. Pažnja prema kućnim ljubimcima može biti i opasna! (j.e.)

(71) objavljeno  19. 09. 18. u 22:35 h 


altsrijeda, 19. 09. 2018.     ********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Kao što je uobičajeno na početku sjednice Općinskog vijeća, načelnik Tihomir Marinković je 17. rujna (9. sjednica) izvijestio vijećnike o događanjima u općini Bol od 7. sjednice (25. srpnja) do danas:
•    Proteklu turističku sezonu ocjenjujemo uspješnom, a u listopadu ćemo iznijeti i komentirati kompletne rezultate,
•    Ponovno smo kandidirali izgradnji Doma DVD-a za novi natječaj i sa više optimizma se nadamo sredstvima iz EU fondova. Ako u tome uspijemo onda bi u novom domu bili samo vatrogasci.
•    Poništen je natječaj nabavu auto cisterne jer je ponuda veća nego se planiralo potrošiti.
•    Počela je nova školska godina i sada se nastava održava samo u jutarnjoj smjeni u Osnovnoj i Srednjoj školi. Općina je preuzela obvezu tehničkog opremanja jedne učionice informatike. Školi ćemo dati pozajmicu od 200.000 kuna za konačno uređenje, a tu je uključena i zamjena krovišta i instalacija u Osnovnoj školi.
•    Još nema nekih rješenja na nivou države pa ne vjerujem da će novi način odvoza kućnog otpada i obračuna početi 1. studenoga.
•    Dali smo potrebnu suglasnost Vodovodu Brač za njihovo kandidiranje na europske fondove za odvodnju, vodovod i parterno uređenje ulica u Murvici.
•    Ponovili smo zahtjev da nam država ustupi dio zemljišta od „Bijele kuće“, a to je Poljana, gdje mi planiramo izgradnju sportske dvorane, terena za nogomet i košarku, podzemnu garažu …
•    Izgradnja hotela „Borak“ dugo je bila na tapetu i u raspravama, a ponuda je našeg Odbora da se smanji kapacitet hotela za 200 kreveta. Sada čekamo odluku investitora.
•    Na javnom uvidu je UPU za Podbarje gdje je predviđena izgradnja hotela za smještaj radnika koji će raditi u Hotelima „Zlatni rat“. Javna prezentacija bit će 4. listopada.
•    Stručno povjerenstvo od 7 članova, gdje će biti dva vijećnika, ispitat će i predložiti sanaciju drvoreda do Samostana i Zlatnog rata, palme na rivi i čempresa na Loži.
•    Do koji dan dobit ćemo izvedbeni projekt za uređenje trga pored Osnovne škole. Projektant predlaže kvalitetniji kamen (Dolit), a još je dilema da li to urediti u jednoj ili dvije faze.
•    Posjetili smo potpredsjednika Vlade Srbije sa željom da se do iduće turističke sezone uspostavi stalna avionska linija Beograd – Brač  – Beograd.
•    Do Nove godine očekujemo dozvolu kako bi počeli uređivati zgradu na Loži za smještaj općinskih ureda. Grabov rat bi preselio, kat više, u sadašnje prostorije Općine, a u prizemlju bi uselila FINA, koju želimo zadržati u Bolu.

(70) objavljeno  19. 09. 18. u 00:00 h 

********************


alt


PITANJA I PRIMJEDBE VIJEĆNIKA

Matko Baković: Što je sa POS-ovim stanovima?
(Načelnik: Inspektori su tražili da pristup objektima sa POS-ovim stanovima bude iz dva pravca. To je tražilo izmjene u planovima i sada je to riješeno.)
Mate Petrić: Problem objekta i usluge na Vidovoj gori treba riješiti do iduće sezone. Mora se urediti postojeći objekt („Vladimir Nazor“), a društvo „Mosor“, koje je 1937. dobilo teren od Općine Bol, neka gradi tamo gdje je njihov objekt nekada bio. Također, kada je katastarski riješeno oko novog groblja, treba hitno to urediti i u zemljišniku. Nadalje, u spomen parku kod crkvice Sv. Ivana treba naći mjesta za spomen ploču sa imenima poginulih Boljana u I. i II. svjetskom ratu.
(Načelnik: Do 1. svibnja trebalo bi poboljšati uvijete na Vidovoj gori, a to bi nas koštalo barem dva milijuna kuna. Za groblje očekujemo izvedbene projekte, a radovi moraju početi u 2019. Autor postavljenog spomenika palim za Domovinu ponudit će rješenje za konačno uređenje pa i postavu spomen ploče.)
Ivica Šćepanović: Treba požuriti radove na uređenju Vidove gore, a mene interesiraju vlasnički odnosi na zgradi Osnovne škole. Razmišlja li se o gradi nove zgrade za obije škole?
(Načelnik: U tijeku su razgovori o razgraničenju imovine između Bol poljoprivredne zadruge i Osnovne škole. Nekada smo imali konkretne planove za novu školu, ali se to nije realiziralo. Sada je situacija po pitanju prostora zadovoljavajuća, a Općina trenutno nema terena za izgradnju objekta  gdje bi bili Osnovna i Srednja škola.)
Nataša Paleka Jakšić: Možda bi „Bijela kuća“ umjesto hotela bila rješenje za dvije škole?
(Načelnik: nema u Općini trenutno kvalitetnog prostora za škole.)
Tonči Kukoč Bager: Ljeto nam prošlo bez policije, jer navodno nisu zadovoljni smještajem, ali su tamo ljetovali članovi njihovih obitelji. Molio bih pismeni izvještaj o službenim putovanjima načelnika u posljednje četiri godine. Nadalje, u Bolu treba zaustaviti izgradnju velikih objekata sa apartmanima, a nešto se mora učiniti za uređenje Kuće u kući.
(Načelnik: Izvijestit ću nadležne o ljetovanju u objektu gdje su trebali biti policajci. Svi moji nalozi o putovanjima su arhivirani i dostupni na uvid vijećnicima, a uz njih je i izvještaj s putovanja. Kuća u kući ima veliki broj vlasnika i od većine očekujemo pismo namjere o prodaji.)
Nataša Paleka Jakšić:  Red plovidbe katamaranom subotom u zimskom periodu ne odgovara otočanima, kako se mislilo. Trebalo bi vratiti polazak katamarana subotom ujutro iz Jelse i Bola za Split.
(Načelnik: Razgovarat ćemo sa Jelsom i Jadrolinijom na tu teme.)
Marjan Marjanović: Nakon većih kiša od rotora do rive krene bujica vode i nanosi zemlju sve do benzinske postaje. Još nisu postavljene, kako se planiralo, kamene ploče sa Studenca na plato ispred Samostanske crkve. Interesira me koliko smo sigurni sa odlaganjem azbesta na deponiji kod Gornjeg Humca?
(Načelnik: Imamo projekte za konačno rješenje odvodnje oborinskih voda i to bi se uskoro trebalo realizirati. Plan za postavljanje ploča pred Samostanskom crkvom i dalje je aktualan. Imamo garancije da se odlaganje azbesta obavlja stručno i bez opasnosti za okoliš.) 
Milan Škrbić: Što je sa bolskim palmama?
(Načelnik: Sigurno je da je nametnik došao i uništio dvije palme. Opasnost prijeti i ostalim palmama. Angažirana je stručna firma za sanaciju štete, a povjerenstvo će odlučiti o budućim sadnicama.)
Točka dnevnog reda sa pitanjima i primjedbama vijećnika te odgovorima načelnika trajala je 55 minuta.

Sutra: Odluka o Prostornim i Urbanističkim planovima uređenja Općine Bol odnosno uređenja naselja Bol te zona; Odluka o auto taxi prijevozu; Plan gospodarenja otpadom; Odluka o grobljima: kupnja zemljišta; molbe … (j.e.)

(69) objavljeno  18. 09. 18. u 23:55 h 

********************


alt


TRI DANA 30% JEFTINIJE

Market GASTROMAXIMUM u Ulici Domovinskog rata 74 (Kupina) bit će otvoren još tri dana: srijedu, četvrtak i petak. Svi proizvodi mogu se u te dane kupiti 30 posto jeftinije od dosadašnjih cijena.
Isti market na Račiću ostaje otvoren do sredine listopada – saznali smo od vlasnika Drage Eterovića Šale. (j.e.)

(68) objavljeno  18. 09. 18. u 23:50 h

********************


alt


ZADNJI DAN ZA CANDY BOL

Trgovina slatkiša CANDY BOL na Rivi (Ulica Vladimira Nazora) otvorena je još samo u srijedu, 19. rujna. Kao i lani, zadnji dan je rezerviran za rasprodaju, a popust je čak 50 posto. (j.e.)

(67) objavljeno 18. 09. 18. u 23:45 h
alt
utorak, 18. 09. 2018.     ********************


alt


ODRŽANA 9. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće u ponedjeljak je 3 sata i 20 minuta raspravljalo i donosilo odluke na 9. sjednici pod predsjedanjem Matka Bakovića. Na sjednici je bilo prisutno osam vijećnika, a troje ih je opravdalo izostanak (Katarina Marčić, Sani Bodlović i Tonči Buljan).
Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne dvije sjednice, načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o radu općine Bol između dvije sjednice, a onda su vijećnici postavljali pitanja punih 55 minuta tražeći od načelnika odgovore ili komentar.
Sve su točke dnevnog reda, ukupno ih je bilo 9, raspravljene, a odluke donesene kako su i predložene, jednoglasno ili većinom glasova.


Sutra: rasprave i zaključci sa 9. sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(66) objavljeno  18. 09. 18. u 00:45 h

********************


alt

Frančeska Tomaš vodit će Dječj vrtić iduće četiri godine


NOVA RAVNATELJICA DJEČJEG VRTIĆA

Općinsko vijeće sa sedam glasova „za“ i jednim „suzdržanim“, prihvatilo je prijedlog upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Mali princ“ i za novu ravnateljicu imenovalo Frančesku Tomaš, odgojiteljicu u vrtiću.
Ona je bila jedini kandidat i kao ravnateljica na toj će dužnosti biti iduće četiri godine, 0,25 radnog vremena. Ostalo će vrijeme i dalje raditi kao odgojiteljica koji posao je uspješno obavlja preko 10 godina. (j.e.)

(65) objavljeno  18. 09. 18. u 00:40 h  

********************


alt


alt


SPORT: DRUGI PORAZ BOLJANA

Nije zabranjeno niti bez osnove nadati se povoljnom rezultatu u II. kolu Prve splitske lige malog nogometa. U utakmici odigranoj u splitskoj dvorani Gripe „Hercegovac“ je bio bolji i rezultatom 5:1 (2:0) pobijedio ekipu „Bol“ koja je i dalje bez bodova.
Kod rezultata 4:0 jedini gol za Boljane postigao je Matej Bodlović.
- Očito je da još nismo uigrani – pokušava opravdati drugi poraz Boško Botica, vođa i kapetan ekipe. – Zbog radnih obveza i povreda nedostaje nam nekoliko ključnih igrača. Drugo kolo ne igraju nam braća Mikulić i Klarić. Ovog ponedjeljka morao je igrati trener Pjer Malvasija. Idućeg mjeseca popravit će se situacija sa igračima, postupno ćemo se uigrati i bilježiti za nas povoljnije rezultate. (j.e./foto: ž. koceić)

(64) objavljeno  18. 09. 18. u 00:35 h 

********************


alt


OBAVIJEST ZA BERBU GROŽĐA

Bol poljoprivredna zadruga obavještava svoje članove, koji namjeravaju predati grožđe u Podrum (Jako vino d.o.o.) da se jave Rikiju Petriću radi dogovora oko termina berbe.
Obavezno je, za one koji to do sada nisu učinili, dostaviti u Podrum uzorak grožđa kako bi se utvrdila kakvoća i odredilo vrijeme berbe.

(63) objavljeno 18. 09. 18. u 00:30 h    


altponedjeljak, 17. 09. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 16. rujna u 13:45 sati


TURIZAM: VIŠE NEGO PROŠLE NEDJELJE

Prve nedjelje u rujnu u Bolu je eVisitor zabilježio 4.011 gostiju, nedjelju poslije (9. rujna) bilo ih je 2.783, a treće nedjelje (16. rujna) 3.346 ili svega 253 gosta manje nego treće nedjelje u rujnu 2017. godine.
Lijepo vrijeme i toplo more sigurno imaju utjecaja na produljenje turističke sezone.
U hotelima je trenutno (u nedjelju ujutro) 2.097 gostiju, u privatnom smještaju 1.073, u kampovima 58, a u nekomercijalnom smještaju 118 gostiju.
Najviše je gostiju iz Francuske (17 posto), zatim Austrije (16 posto), Njemačke (13 posto), Velike Britanije (9 posto), Švedske (5 posto), Hrvatske (4 posto) …

(62) objavljeno  16. 09. 18. u 22:55 h  

********************


alt


alt


alt


MEĐUNARODNI LJETNI KARNEVAL

Međunarodni brački ljetni karneval, po 11. put, organiziran je u Bolu, a maskirane grupe iz Hrvatske i susjednih zemalja, prošetale su u nedjelju navečer od Velog mosta do glavnog trga. Tu je organizirano njihovo predstavljanje, a publika je to mogla pratiti i na velikom ekranu.
Čini nam se da je ove godine sve bilo mnogo skromnije. Očekivalo se više maski i publike, jer u Bolu je u nedjelju bilo preko 5.000 turista i mještana. Lani je došlo 330 maski, ali je kiša prekinula program na rivi. Ove nedjelje vrijeme je bilo idealno, ali je u Bolu rivom prodefiliralo tek 180 maski. (j.e.)

(61) objavljeno  16. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


LIJEPO VRIJEME DO PETKA?

Ljeto ne posustaje te meteorolozi najavljuju toplo i vruće i u tjednu koji je pred nama. Prema nekim prognozama od petka nas očekuje promjena vremena i zahlađenje. Prilika je stoga, da oni koji to mogu, iskoriste lijepo vrijeme i toplo more iduća četiri dana.
Temperatura zraka u nedjelju u 13 sati bila je 31, a mora 24 stupnja.

(60) objavljeno 16. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Kod tržnice je postavljen stupić kao prepreka za prolaz vozila, jer mnogi se vozači nisu obazirali na prometni znak. Problemi su što stupić ne funkcionira kako su to planirali naručitelji. Ipak i za to ima rješenje. U slučaju potrebe, za prolaz vozila hitne pomoći i vatrogasce, treba malo pomaknuti vaze sa cvijećem. Neki to čine iako nemaju dozvolu za prolaz, ali najčešće zaborave vratiti vaze. Mora to učiniti jedan od braće Mikulić sa obližnjeg štanda na tržnici. (j.e.)

(59) objavljeno  16. 09. 18. u 22:40 h    

alt

nedjelja, 16. 09. 2018.     ********************


alt

Na Zlatnom ratu još ima kupača i - usidrenih jahti (subota, 15. rujna, foto: a.s.)


PRIMJERENO STANJE NA ZLATNOM RATU!

Devet dosadašnjih ispitivanja mora na bolskim plažama (Zlatni rat, Martinica i Borak) pokazala su da nam je za kupanje more izuzetne kakvoće. Ta ispitivanja, dva puta mjesečno, rade u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a uzorci mora uzimaju se na Jadranu na 964 lokacije.
Nedavno je na Zlatnom ratu bila i inspekcija koja obilazi plaže s Plavom zastavom. Njihovo je zapažanje: održavanje plaže je primjereno. Na zavidnoj razini su čistoća i okoliš, a pohvalili su što su ovog ljeta dobili defibrilator za brzu intervenciju kod zastoja rada srca.
Međutim, ostaje i dalje otvoreno pitanje sidrenja uokolo plaže. Sidri se gdje tko želi, neki i preblizu samih kupača. Općina je zatražila dozvolu od županije, za postavu betonskih blokova za sidrenje umjesto da brodovi bacaju svoja sidra. Desetak takovih blokova ne bi bilo dovoljna za sva plovila koja dolaze u sezoni. Višak bi se i dalje sidrio gdje želi, jer ih nema (u Bolu) tko otjerati. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 09. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


UČENICI U OBILASKU

Novoupisani učenici I. razreda Srednje škole, koji stanuju u učeničkom domu, u subotu su dva sata bili u obilasku Bola. Stručni vodič Nikica Trutanić upoznao ih je sa povijesnim i turističkim znamenitostima, ali i nekim sadržajima koji će im trebati dok se budu školovali i radili u Bolu: tržnica, trgovine, kafići, ljekarna, ambulanta, galerija, knjižnica, autobusna stanica, pristanište katamarana … (j.e.)

(57) objavljeno  15. 09. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Vrijeme do dolaska katamarana za Split (u subotu, 15. rujna)  neki su iskoristili da se malo osvježe u moru iza Velog mosta


URED TZO RADI DVOKRATNO

Ured Turističke zajednice, do kraja mjeseca, otvoren je dvokratno. Radno vrijeme je od 8.30 do 14 sati te od 16.30 do 21 sat. Ovaj raspored prilagođen je dolascima katamarana iz Splita, ali i onih izletničkih koji dolaze ili idu za Dubrovnik.
Ujutro, oko 8.30 sati, do 1. listopada dolaze katamaranom gosti iz Splita, a odlaze iz Bola za Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik. Između 12 i 12.30 sati dolaze gosti katamaranom  iz Dubrovnika, Korčule i Hvara, pa je dobro što je u tu vrijeme otvoren Ured TZO gdje gosti mogu dobiti potrebne informacije i prospekte.
Bilo bi dobro da se radno vrijeme u Uredu TZO ne mijenja do kraja mjeseca, dok plove izletnički katamarani. (j.e.)

(56) objavljeno  15. 09. 18. u 21:55 h  

********************


alt

Utakmica I. kola Bol - Jako Sport


U II. KOLU PRVI BODOVI?

Prošle sezone MNK „Bol“ do prve je pobjede došao tek u VII. kolu protiv „Hercegovca“, ekipe s kojom treba igrati u II. kolu, u ponedjeljak, 17. rujna.
Na startu prvenstva, u I. kolu, „Bol“ je izgubio od „Jako sport“ (2:4), a „Hercegovac“ od „Zlatarije Dvornik“ (1:3).
„Bol“ kao jedina ekipa s otoka u I. splitskoj ligi, nema nikakvih privilegija u rasporedu i satnici igranja. U II. kolu igraju u dvorani na splitskim Gripama u 19.50 sati. Iz Bola trebaju krenuti u 17 sati jer im trajekt polazi u 18 sati iz Supetra. Nakon utakmice imaju samo desetak minuta do polaska trajekta u 21 sat inače moraju čekati do 23.59 sati. To bi značilo vratiti se kući u Bol oko 2 sata iza ponoći, nakon 9 (devet) sati odsutnosti. (j.e.)

(55) objavljeno 15. 09. 18. u 21:50 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ČISTOĆA

Dobili smo od našeg čitatelja B.B. fotografiju snimljenu na Poljani gdje od početka nove školske godine skoro svakodnevno vježbaju djeca iz raznih klubova i sportova. Opušcima cigareta i čepovima sa boca (pretpostavljamo) piva sigurno tamo nije mjesto. (j.e.)

(54) objavljeno 15. 09. 18. u 21:45 h  

alt
subota, 15. 09. 2018.     ********************


alt


ODAKLE DOLAZE UČENICI?

U novoj školskoj godini u Srednju školu Bol upisao se u prvi razred rekordan broj od 47 učenika i učenica. Sada ih u Srednjoj školi na Bjenačici ima 105 đaka. Iz Bola ih je najviše, 25 a iz ostalih mjesta na Braču autobusom svakodnevno putuje njih 55: iz Pučišća 13, Selaca 12, Pražnica 9, Sumartina 7, G. Humca 5, Povalja 4, N. Sela 2 te po jedan učenik iz Milne, Nerežišća i Sutivana.
U učeničkom domu je smješteno trenutno 25 učenica i učenika i oni se školuju za konobare i kuhare. Po dvoje su došli iz Belice (Međimurska županija) i Siska, a ostali su iz V. Ludine (Sisak), Stobreča, Perušića, Vrlike, Vukovara, G. Stubice, Knina, Čađavice (Virovitička županija), Runovića, Lastova, Strizivojne, Grohota, Metkovića, Brođanaca (Osječka županija), Brodskog Stupnika, Zagreba, Ogulina, Ozlja, Dugopolja, Čazme i Gabele (BiH).
Korisnici smještaja u učeničkom domu imaju stalni nadzor dežurnih nastavnika, a preko vikenda imaju poseban program. Bili su na zajedničkom kupanju, a ove će subote (15. rujna) u pratnji stručnog vodiča upoznati znamenitosti Bola. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


NATIONAL GEOGRAPHIC SNIMA U BOLU

Katamaranom iz Hvara doputovala je u petak u Bol iz londonske redakcije National Geographica, ekipa koja će snimiti priloge o turističkoj ponudi Bola, a posebno ih je zanimalo podmorje i mogućnosti ronjenja. Domaćin im je Turistička zajednica općine Bol uz pomoć Big Blue Diving centra.
National Geographic (NG) ima svoj časopis (na hrvatskom jeziku od 2003. godine), namijenjen je ljubiteljima prirode, znanosti, ekologije, zemljopisa, ljudima koji žele učiti i proširiti svoje spoznajne vidike, upoznati daleke i nepoznate krajeve i običaje, ali i svoj zavičaj, uroniti u tajne majke Zemlje, ali i svemira, čitateljima koji se ne zadovoljavaju šturim dnevnopolitičkim izvješćima, nego od života, okoline i okoliša žele mnogo više. Osim časopisa imaju TV program i Internet stranice. (j.e.)

(52) objavljeno  14. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt


alt


HUMANITARNA PRODAJA ZA PUPOLJKE

Na bolskoj rivi u petak navečer je na osam štandova organizirana humanitarna prodaja, a prihod će biti uplaćen za Udrugu „Brački pupoljci“. Prošle godine je bili prikupljeno 18 tisuća kuna.
Humanitarna prodaja se organizira već godinama povodom održavanja Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala. (j.e.)

(51) objavljeno  14. 09. 18. u 22:20 h 

********************


alt


INA DVA SATA KRAĆE

Benzinska postaja u Bolu od ponedjeljka, 17. rujna, radit će dva sata kraće. Do kraja mjeseca radno vrijeme će biti od svaki dan (i nedjeljom) od 7 do 19 sati. (j.e.)

(50) objavljeno  14. 09. 18. u 22:15 h   

alt
petak, 14. 09. 2018.      ********************


alt


AVIONSKA LINIJA BEOGRAD – BRAČ?

Na brački aerodrom ovog ljeta su slijetali avioni iz 11 europskih destinacija. Završetkom sezone, krajem listopada, sumirat će se rezultati o broju letova i broju putnika, ali je sigurno da će 2018. po mnogo čemu pozitivnom biti zapisana u povijesti ove zračne luke. 
Ljudi koji vode aerodrom žele još više. Planiraju se nove linije, a na tu temu u četvrtak se razgovaralo i u Beogradu. Na inicijativu direktora Zračne luke Brač Tonča Peovića prijedlog o mogućnostima redovne avio linije Beograd – Brač  – Beograd  predočen je Rasimu Ljajiću, potpredsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru turizma, trgovine i telekomunikacija. Idućih dana, dogovoreno je, u Beograd će direktor Tonči Peović uputiti pismo namjere.
Na sastanku u Beogradu, u četvrtak, zbog podrške planovima Zračne luke Brač,  bili su načelnik općine Bol i predsjednik TZO Tihomir Marinković te direktor TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 09. 18. u 21:55 h 

********************


alt


alt


alt


MAJSTORIJE CHEFA MARIJA ČEPEKA

Kako bi posjetitelji novootvorenog  hotela „Vitar“dodatno uživali i u odličnim jelima pobrinuo se vlasnik hotela Stanko Kvesić koji je angažirao Marija Čepeka, cijenjenog  chefa koji je sastavio jelovnik ali ima i zadatak da educira mlado osoblje u hotelskoj kuhinji.
- Gosti su uživali u pripremljenim jelima, ponajviše zahvaljujući iskustvu, majstorijama i znanju Marija Čepeka – kaže nam Stanko Kvasić. – Zadovoljni smo onim što je prikazao ovaj renomirani kuhar, a vesele nas i komentari gostiju. Dobra spiza može biti mamac da nam se gosti ponovo vrate u hotel, ali i da to preporuče svojim prijateljima.
Turistička zajednica je dvije godine organizirala i sufinancirala obuku bolskih kuhara u zagrebačkom hotelu „Palace“. Predsjednik TZO Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Marikito Marinković razgovarali su sa Marijom Čepekom  o organiziranju obuke u Bolu za kuhare bolskih restorana. Na žalost, to se neće realizirati za iduće sezonu jer Mario Čepek ima popunjene termine, ali je moguć dogovor za 2020. godinu. (j.e.)

(48) objavljeno 13. 09. 18. u 21:50 h  


altčetvrtak, 13. 09. 2018.     ********************


alt


JAVNA RASPRAVA ZA PODBARJE – 15 DANA

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća, inače osmoj po redu ove godine, jednoglasno je usvojena odluka o ulaganju za građenje i opremanje budućeg vatrogasnog doma. Ista je odluka donesena i prije godinu dana kada se također kandidiralo na natječaj za financiranje izgradnje doma iz sredstava EU fondova. Sada je raspisan novi natječaj i nešto su veći izgledi da se dobiju europska sredstva.
Na isto sjednici u srijedu navečer, kojoj su prisustvovali svi vijećnici, odlučeno je da javna rasprava o izmjenama i dopunama UPU-a naselja Bol za dio Podbarja gdje će se graditi hotel za smještaj sezonskih radnika Hotela Zlatni rat, traje 15 dana. Prijedlog je Ivice Šćepanovića da se sastanak umjesto kroz jutro, što je bila dosadašnja praksa, organizira u poslijepodnevnim satima. Marjan Marjanović ponovno je tražio da se stara gustirna za vodu, izgrađena 1935. godine, a sada je unutar područja Hotela „Zlatni rat“, zaštiti od mogućeg rušenja ili prenamjene.
Za odluku o smanjenju javne rasprave na 15 dana, glasalo je njih 10, a jedan je glas bio suzdržan. 
Iduća sjednica Općinskog vijeća održat će se u ponedjeljak 17. rujna. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 09. 18. u 22:20 h  

********************


alt


BOLJANI GASILI U SELCA

Ove srijede ponovno je bilo posla za bolske vatrogasce. U 13.10 javljeno je da gori u Selcima, a požar je zahvatio borova šuma i nisko raslinje. Na požarište je krenulo 23 vatrogasca sa 8 vozila. Došli su iz Selca, Supetra, Pučišća, a iz Bola su s jednim vozilom upućeni Domagoj Marinković i dva vatrogasca iz Zagreba koji su u Bolu na ispomoći. Na gašenju je bio angažiran i jedan air tractor.
Požar je već u 14.20 bio lokaliziran. (j.e.)

(46) objavljeno 12. 09. 18. u 22:15 h 

alt
srijeda, 12. 09. 2018.     ********************


alt

U ovoj zgradi otvorena je 1897. godine Prva hrvatska čitaonica. Prostor je ustupio Petar Niseteo (1821. - 1901.)


alt

Vrijedne eksponate za buduću Galeriju poklonio je Općini Bol Ivica Karninčić Koloč


DONACIJA ZA NOVU GALERIJU NA RIVI

Na prvom katu nekadašnje Prve čitaonice, gdje su sada općinske službe i Glazbena škola, već od idućeg ljeta trebala bi se nalaziti Galerija slika, skulptura, grafika, vitraža … Prostor je vlasništvo Bol poljoprivredne zadruge, koja je naručila projekt uređenja tog objekta, ali i susjednog „Konzuma“ gdje je planiran hotelski dio.
Eksponate, skoro 350 radova, Bolu je poklonio Ivica Karninčić Koloč. Za izbor i postav angažiran je Igor Zidić.
Ovu informaciju o Koločevoj donaciji Bolu i planovima Bol poljoprivredne zadruge za prenamjenu prostora u dva objekta na Rivi, prvi javno objavljujemo. Uskoro ćemo detaljnije o tome pisati. (j.e.)

(45) objavljeno  11. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


DVIJE SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

U roku od 6 dana, Matko Baković je sazvao dvije sjednice Općinskog vijeća – objavljeno je na službenim stranicama Općine Bol.
Ove srijede, 12. rujna, na VIII. (izvanrednoj) sjednici predviđena je rasprava i donošenje odluke o suglasnosti ulaganja za projekt „Građenje i opremanje vatrogasnog doma“ te  izmjena i dopuna UPU naselja Bol, a odnosi se na dio Podbarje gdje će se graditi hotel za smještaj sezonskih radnika.
U ponedjeljak, 17. rujna, na IX. sjednici pored prihvaćanja zapisnika sa 7. i 8. sjednice, vijećnicima će načelnik podnijeti usmeno izvješće o radu općine, a onda su na redu vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale.
Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluka vezano za prostorne i urbanističke planove: uređenje naselja Bol, komunalne zone K3 i reciklažne zone K4. Vijećnici će odlučiti o autotaxi prijevozu  na području općine Bol, zatim o planu gospodarenja otpadom … Predviđena je dnevnim redom odluka o grobljima, zatim imenovanje ravnateljice dječjeg vrtića, kupnja zemljišta kod  baraka gdje su sada vatrogasci, a na Općinskom vijeću su došle i dvije molbe. (j.e.)

(44) objavljeno  11. 09. 18. u 22:45 h 


altutorak, 11. 09. 2011.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


U PRVOM RAZREDU 22 ĐAKA

Učenici i nastavnici u Osnovnoj školi Bol vratili su se u ponedjeljak u staru zgradu na Rudini. Tu će im nastava biti samo kroz jutro od 8 sati, a prvog dana iznimno u 9 sati došli su u pratnji roditelja, njih 22. Zadovoljstvo je kada ih toliko počne sa školovanjem, a po njih je došla i uvela ih u razred njihova učiteljica Branka Šesnić.
U učionici su iza učenika bili roditelji, a sve njih pozdravio je ravnatelj Bartul Bakulić. Ispričao se što još u potpunosti nisu završeni radovi na uređenju, ali će to biti uskoro učinjeno, u poslijepodnevnim satima i vikendom.
U Osnovnoj školi Bol ove školske godine je 111 učenica i učenika!
Za prvaše su prigodni program izveli učenici II. razreda učiteljice Meri Biliš.
Tko su ovogodišnji prvaši?
Matej Eterović (Šale), Valentina Marinković, Natali Kusanović, Natali Marinković, Mia Jelavić Mitrović, Tonia Šeparović, Petra Cvitović, Laura Lukšić, Antonio Plenković, Toni Baković, Ivano Šesnić, Leon Buktenica, Anamarija Lemo, Dominik Marinkovic, Mia Žuvič, Laura Marinković, Luce Klapež, Ana Bošnjak, Iva Marčič, Kristijan Bodlović, Nina Ivelić i Renzo Čović. (j.e./s.k.)

(43) objavljeno  10. 09. 18. u 23:35 h 

********************


alt

Prvaši u Srednjoj školi s tablet-računalima


alt

Načelnik je osobno svakom učeniku uručio tablet-računalo


alt

Kuhinja u učeničkom domu na Bjenačici


SŠ BOL: TABLET-RAČUNALA PRVAŠIMA

Nakon doručka koji je pripremljen za 27 stanara novootvorenog učeničkog doma, oni su sa ostalima, njih ukupno 47, došli u tri učionice Srednje škole na Bjenačici, na Bračkoj cesti. Toliki ih je broj upisano u prvi razred, prvi put otkako postoji Srednja škola.
Osim uobičajenog programa gimnazije i učenja za turističko-hotelijerskog komercijalista, od ove godine, u suradnji s hotelima „Zlatni rat“ i „Bretanide“, počelo je školovanje budućih konobara i kuhara. Zbog njih je godinama pripremano, a od ove godine realizirano, otvaranje učeničkog doma. Mnogo je zaslužnih za ovaj, za Srednju školu, Bol i bolski turizam, povijesni iskorak. Čini nam se da ipak barem jedan čovjek zaslužuje da ga se spomene. To je Krešimir Okmažić, dugogodišnji ravnatelj Srednje škole, čijom je vizijom i upornošću Srednja škola preživjela krize i opstala kako bi ubuduće stvarala kadrove neophodne za kvalitetan rad bolskih hotela.
Prvog dana nastava u Srednju školu došao je načelnik općine Tihomir Marinković koji je svakom učeniku osobno uručio tablet-računalo koje im je potrebno za učenje, ali u slobodno vrijeme može poslužiti i za igru. (j.e.)

(42) objavljeno  10. 09. 18. u 23:25 h  

********************


alt


MANJE VOŽNJI TURISTIČKIM VLAKIĆEM

Za turistički vlakić je glavna turistička sezona završila. Normalno je da se smanji i broj vožnji, pa od ponedjeljka (10. rujna) prvi vlakić sa Rive prema Zlatnom ratu ide u 10 sati. Smanjuje se broj vožnji prema Dominikanskom samostanu, a potpuno se ukida linija Benzinska postaja hotel „Bretanide“.
Novi red vožnje objavljujemo u rubrici TURISTIČKI VLAKIĆ ili kliknite OVDJE.

(41) objavljeno  10. 09. 18. u 23:20 h 

********************


alt


BOLJANIN FIRO JE DRUGI

Nešto slabiji odziv nije utjecao na dramu ovogodišnjeg Backgammon turnira. U susretu osamnaest igrača iz 3 zemlje, najbolji je bio Kristijan Čuljat, a odmah do njega, na drugom mjestu  je naš Boljanin Stipe Šesnić - Firo, dok je treće mjesto pripalo Tihomiru Ziniću.
Igra je bila dinamična i napeta, pa se do zadnjih mečeva nije znalo tko će zauzeti koje mjesto. Organizatori zahvaljuju svim sponzorima koji prate već devet godina u  nastojanju da održe ovaj turnir aktivnim, a bez njihove pomoći to bi bilo nezamislivo. Iduća, 2019. godina je jubilarna, pa se nadaju da će biti prostora za još bolje druženje, malo posebniji turnir i osvrt na sve prijašnje godine organiziranja turnira u Bolu.
Reakcije igrača i na  ovogodišnji turnir su izvanredne, a to je i pokazatelj da organizatori iz bolskog kluba idu dobrim smjerom. Potruditi će se da jubilarni 10. turnir bude još bolji. (d.p.)

(40) objavljeno  10. 09. 18. u 23:10 h  

********************


alt

Ekipa Bol u prvom kolu novog prvenstva


alt


POČELO JE S PORAZOM

Na startu novog prvenstva u I. splitskoj ligi malog nogometa malonogometaši ekipe BOL zabilježili su -  poraz. Novi prvoligaš, pobjednik prošle sezone u II. ligi, JAKO SPORT GANNICUS, pobijedio je rezultatom 4:2 (2:0).
Bol u prvoj utakmici nije mogao računati na nekoliko standardnih igrača. U zapisnik, kao igrač, prijavio se i trener Pjer Malvasija.
Nakon autogola u 2. minuti (B. Botica), u 8. minuti bilo je 2:0. U drugom poluvremenu golovima Marka Marinovića i Joška Jakšića Boljani su izjednačili na 2:2, ali su u zadnje tri minute primili dva gola.
Ni u prošloj sezoni BOL nije počeo dobro. Prvi bod (3:3) Boljani su osvojili u V. kolu, a prvu pobjedu u VII. kolu kada su neočekivano pobijedili HERCEGOVCA  4:0. Protiv njih BOL igra u II. kolu, 17. rujna također u Splitu u Sportskoj dvorani Gripe. (j.e. / foto: j. sabbioncello)

(39) objavljeno  10. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


UNISPORT ŠKOLA POČINJE S VJEŽBANJEM

Unisport škola poziva nove i stare članove da zajednički nastave vježbanjem u novoj sezoni.
Unisport škola košarke počinje od 17. rujna svakog ponedjeljka i četvrtka u 14.30 sati na sportsko terenu na Poljani.
Unisport škola višestranog razvoja počinje 24. rujna i održava se u Centru za kulturu ponedjeljkom, srijedom i petkom. Prva grupa je u 14, a druga u 15.15 sati.
Svi treninzi su besplatni!

(38) objavljeno  10. 09. 18. u 23:00 h   

alt
ponedjeljak, 10. 09. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat 9. rujna u 13 sati


SVE MANJE GOSTIJU

I ovog vikenda je zabilježeno više odlazaka gostiju, nego ih je došlo u hotele, privatni smještaj i kampove. Prve nedjelje u rujnu (2. rujna) u Bolu je eVisitor zabilježio 4.011 gostiju, a ove nedjelje (9. rujna) bilo ih je 2.783. Druge nedjelje u rujnu prošle godine (10. rujna 2017.) bilo ih je nešto više – 3.877.
Ove nedjelje u hotelima je, prema podacima iz Ureda TZO Bol, bilo 1.468 gostiju, u privatnom smještaju 1.105, kampovima 71 i nekomercijalnom smještaju 129. Trenutno je u Bolu najviše Francuza (27 posto), zatim slijede gosti iz Njemačke (13 posto), Velike Britanije (9 posto), Austrije (4 posto), Hrvatske (3 posto) … (j.e.)

(37) objavljeno  09. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


PRVI STANARI U UČENIČKOM DOMU

Novootvoreni učenički dom Srednje škole na Bjenačici u nedjelju je primio prve goste. Smještaj je dobilo 27 učenika i čenica prvog razreda koji će učiti za konobara i kuhara, a stigli su iz svih krajeva Hrvatske.
U nedjelju su novi stanari Učeničkog doma imali prvi sastanak sa rukovodstvom škole, a s njima su bili i roditelji. Pozvani su i roditelji bračkih učenika za konobara.
Sve je pozdravila ravnateljica Sani Bodlović, a predstavila je prisutnima voditelja učeničkog doma Boška Boticu i tri njihove razrednice: Ivanu Lovreković Bonačić (kuhari i konobari), Ines Kraljević (THK) i Luciju Brešković Carević (Gimnazija). (j.e.)

(36) objavljeno  09. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


ZADNJI JE DAN ZA PRIJAVU

Zadnji je dan (10. rujna) za proizvođače grožđa i vina da podnesu Izjavu o zalihama vina koju su imali 31. srpnja. Izjavu treba podnijeti na novu adresu: Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Trg Hrvatske bratske zajednice 8/I, 21000 Split.
Potrebni obrazac i pomoć može se dobiti u Uredu Bol poljoprivredne zadrugu u Bolu na Bračkoj cesti. (j.e.)

(35) objavljeno 09. 09. 18. u 22:25 h  


alt
nedjelja, 09. 09. 2018.     ********************


alt


VOZAČI OPREZ, UČENICI SU NA CESTI!

Školska godina u Bolu počinje u ponedjeljak. U Osnovnoj školi na Rudini i Srednjoj školi na Bračkoj cesti nastava će biti radnim danom uvijek ujutro u 8 sati. Iznimka su prvaši koji će u školske klupe prvi put u ponedjeljak u 9 sati.
Treba upozoriti vozače na opreznu vožnju posebno one koji budu prometovali Rudinom. (j.e.)

(34) objavljeno  08. 09. 18. u 22:10 h  

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Od ponedjeljka, zbog početka nove školske godine, autobusi „Autotransa“ prometovat će po novom redu vožnje.
Prvi autobus iz Bola od ponedjeljka do subote ponovno polazi u 6.35, a zadnji za Supetar u 19.25. Nedjeljom je samo pet autobusnih linija prema Supetru, od 11.20 do 19.25 sati.
Iz Supetra je prvi autobus prema Bolu u 5.25 (osim subotom i nedjeljom), a subotom u 5.45 sati.
Sljedeće izmjene voznog reda najavljene su 1. listopada kada trajekti plove prema zimskom redu plovidbe.
Novi red vožnje autobusa možete pogledati u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 09. 18. u 22:05 h 

********************


alt


IX. BACKGAMMON U „ELAPHUSI“

Backgammon je igra za koju je potrebno znanje i sreća. Igra se sa dva igrača sa 15 figura svaki na tabli koja se sastoji od 24 prostora ili polja. Igrači pomiču svoje figure ovisno o bacanju kocke. To bi bio kratki opis igre koja se po deveti put organizira u hotelu „Elaphusa“ u Bolu, a igra se u subotu i nedjelju.
Domaćin je bolski Backgammon klub, a natječu se i tri bolska igrača: Marko Aždajić, Stipe Šesnić i Dalibor Pavošević.
U subotu su na otvaranju turnira bili i poželjeli im dobrodošlicu direktor TZO Markito Marinković i direktor hotela „Elaphusa“ Vinko Martinić.
Na turniru nastupa 18 natjecatelja. (j.e.)

(32) objavljeno 08. 09. 18. u 22:00 h  

alt
subota, 08. 09. 2018.     ********************


alt


FRANCUSKINJE DOLAZE U LISTOPADU

Sredinom listopada na Brač, Hvar i Vis stiže stotinjak Francuskinja i to bi trebao biti ženski sportsko-adrenalinski događaj nazvan „Trip Croatia Island Trophy“. Na padinama Vidove gore, prema Bolu, hodalo bi se, ali i trčalo (uzbrdo i nizbrdo).  Po dolasku na Zlatni rat veslale bi na surf daskama.
Nakon Bola, natjecanja se nastavljaju na Hvaru i Visu.
Ovaj događaj pratit će više francuskih medija pa bi to dobro došlo za promidžbu Hrvatske na francuskom emitivnom tržištu. (j.e.)

(31) objavljeno  07. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


AUTOBUSOM S BRAČA U ŠKOLU

Na službenoj Internet stranici Srednje škole Bol objavljen je vozni red školskog autobusa kojim će učenici dolaziti u Bol iz drugih mjesta na Braču. Jedan autobus polazi iz Supetra u 6.15, a drugi iz Povlja u 6.40 sati. Oni su u Bolu u 7.35, a nastava je uvijek tijekom jutra u 8 sati u zgradi na Bjenačici (Bračka cesta 3).
Dolazak autobusom:
* AUTOBUS 1 (Supetar- Bol)
Supetar 6.15; Splitska 6:25; Postira 6.30; Pučišća 6.55; Pražnica 7.10; Gornji Humac 7.15 (dolazak u Bol u 7.35)
* AUTOBUS 2 (Povlja- Gornji Humac)
Povlja 6.40; Novo Selo 6.45; Sumartin 6:50; Selca 7.00; Gornji Humac 7.15 (dolazak u Bol u 7.35)

Povratak autobusa:
BOL – GORNJI HUMAC – POVLJA / SUPETAR
Bol 14.05; Gornji Humac 14.20 (presjedanje za Povlja); Pražnica 14.25; Pučišća 14.40; Postira 15.00, Splitska 15.05; Supetar 15.15 / Selca 14.35; Sumartin 14.40; Novo Selo 14.50; Povlja 14.55.

(30) objavljeno  07. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PRVA LIGA OD PONEDJELJKA

Učenici će u ponedjeljak u školske klupe, a malonogometaši u Sportsku dvoranu Gripe u Splitu gdje počinje natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. Bol je četvrtu sezonu prvoligaš i jedina je od 14 ekipa koja dolazi u Split s otoka.
U ponedjeljak, 10. rujna, „Bol“ u 20.45 sati igra utakmicu I. kola protiv novog prvoligaša, s ekipom „Jako Sport Gannicus“, koja je u II. ligi osvojila prvo mjesto.
Za ekipu „Bol“ registrirano je nekoliko novih igrača, a u cilju postizanja što boljih rezultata. (j.e.)

(29) objavljeno  07. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


NEMA BOĆARSKOG TURNIRA U MURVICI

Boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ neće ove godine  biti organiziran u Murvici. To nam je potvrdio u petak prvi čovjek organizatora Tiho Pavišić. Do sada je u Murvici organizirano 11 turnira, a domaća ekipa „Zmajevi“ prošle je godine igrala u finalu, ali su osvojili brončane medalje. Sudjelovalo je lani 18 ekipa sa cijelog otoka Brača.
Organizatori imaju svoje razloge, ali je mnogo više onih koji žale zbog prekida ove tradicije. Svjedočili smo mnogim pohvalama, pa se treba nadati da će se natjecanje ponovo nastaviti iduće godine. (j.e.)

(28) objavljeno  07. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


USKORO ČETIRI MILIJUNU POSJETA

U 15 mjeseci, od 16. lipnja 2017. godine,  glazbeni spot kojeg su 2CELLOS snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat pogledalo je do 7. rujna 3.926.965 gledatelja. To je u prosjeku više od 8.700 gledanja dnevno. Posjetitelji osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera na svojim violončelima, mogu vidjeti i sve ljepote plaže Zlatnog rata koju mnogi Boljani i turisti smatraju jedinstvenim prirodnim fenomenom, najljepšom plažom na svijetu. (j.e.)

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(27) objavljeno  07. 09. 18. u 22:25 h  

altpetak, 07. 09. 2018.     ********************


alt


NAJBROJNIJI U ŽUPANIJI SU POLJACI

U Bolu najviše gostiju dolazi iz Francuske i Njemačke, a u županiji su najbrojniji u osam mjeseci bili Poljaci, pa Nijemci, Hrvati, Česi, Britanci … U kolovozu je došlo 883.195 gostiju, 5 posto više nego godinu ranije, a noćenja je bilo 5.513.799 ili 2 posto više.
Pozitivni su i rezultati za osam mjeseci. Dolazaka je bilo 2.801.517 (+7 posto), a noćenja 14.874.358 (+5 posto).
Sve više, iz godine u godinu, ima u našoj županiji gostiju iz Luksemburga (+44 posto), Argentine (+40 posto), Kine (+29 posto), SAD (+25 posto), Čilea (+22 posto), Srbije (+15 posto), Australije (+14 posto) …
Manje je došlo gostiju, u odnosu na 2017. godinu, iz Koreje (-25 posto), Rusije (-8 posto), Slovačke (-5 posto), Češke (-2 posto), Norveške (-1 posto), Slovenije (-1 posto) …

(26) objavljeno  06. 09. 18. u 23:30 h 

********************


alt


JOŠ TRI DANA ZA LJETNI RED VOŽNJE

Po ljetnom redu vožnje prometovat će autobusi Autotransa (Arriva)  još samo tri dana: petak, subotu i nedjelju. Od ponedjeljka, 10. rujna, zbog početka nove školske godine u našoj županiji, novi je raspored vožnje autobusa na Braču.
Zadnji dan vožnji, u nedjelju, je i autobusa koji iz Bola za Zagreb polazi u 13.45, a iz Zagreba za Bol u 23.30 sati.
Putnici koji su iz Bola namjeravali u Supetar, a posebno oni za Zagreb, imali su problema s rezervacijama i kupovinom karata. To se odnosi na period u kolovozu kada je došlo do promjene u info punktu na autobusnoj postaji. Novi korisnik nije dogovorio s autoprijevoznikom prodaju karata, pa je zbog rezervacije za Zagreb trebalo putovati u Supetar. Kupovanje karata preko interneta još uvijek nije dostupna ni praktična za većinu putnika.
U rješavanju ovog problema trebali bi se, po nama, uključiti Općina i Turistička zajednica. (j.e.)

(25) objavljeno  06. 09. 18. u 23:20 h 

********************


alt


OSTAJEMO I BEZ PALME NA LOŽI

U pitanju je još nekoliko dana i palmi na Loži trebat će odrezati grane. Istu je sudbinu zadesila i ovu palmu kao i onu kod Konzuma. Bolest je razlog što smo ostali bez dvije palme, ali su realni izgledi (na žalost) da se to isto dogodi sa preostale dvije palme kod Konzuma. U opasnosti su i palme duž bolske rive, od benzinske postaje do Bilina kuće. (j.e.)

(24) objavljeno  06. 09. 18. u 23:10 h 

alt
četvrtak, 06. 09. 2018.     ********************


alt


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Statističke brojke koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije govore o pozitivnim rezultatima, kada su u pitanju dolasci i noćenja gostiju na Braču u kolovozu, ali i za osam mjeseci 2018.
Po dolascima gostiju Bol je prvi na Braču (26.635 dolazaka), slijedi Supetar (20.846), Milna (5.449), Postira (5.398), Sutivan (5.124), Selca (4.710) i Pučišća (1.468) ili ukupno 69.630 dolazaka. To je 1.635 dolazaka više nego u kolovozu 2017. godine. Više gostiju je zabilježen u Sutivanu (+9 posto), Milni (+7 posto) i Selcima (+5 posto).
Noćenja je u kolovozu na Braču bilo više 8.775 nego u kolovozu prole godine. Ukupno je prijavljeno i evidentirano 533.406 noćenja. U minusu su međutim Bol (2 posto), Supetar (2 posto) i Pučišća (1 posto). Ostali su u plusu, a najviše Milna (11 posto).

(23) objavljeno  05. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


alt


alt


JOŠ JEDNA LITNJA NOĆ NA RIVI

U programskoj knjižici Bolskog lita nije bila planirana ove srijede (5. rujna) Bolska litnja noć. Ipak je održana jer su organizatori naknadno shvatili da ljeto još traje ili je ispravljena tiskarska greška, kojih je još bilo u ovogodišnjoj knjižici. Eto, moguće je da pogriješe i oni koji sebe smatraju – nepogrješivim.
Nešto je manje posjetitelja bilo u srijedu navečer na Rivi što je i razumljivo jer je i manje gostiju u Bolu. Ponuda uobičajena: štandovi uglavnom sa morskim specijalitetima, domaća rakija i vino, pivo, pršut, sir, kolači …
U glazbenom dijelu nastupila je grupa Magic Wish i bolska folklorna skupina s harmonikašem Marinom Karmelićem. (j.e.)

(22) objavljeno  05. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Tramontana na Zlatnom ratu, siječanj 2016.


ŠTO SE GLEDA U VIDEOTECI?

U videoteci našeg portala objavili smo 28 filmova, od kojih smo 26 sami realizirali, u potpunosti ili bili jedan od sudionika u izradi. Prva dva filma smo pronašli u arhivi na filmskoj 16 mm traci i prebacili na DVD. To su „Jesen na otoku Braču“ iz 1956. koji je proizveo Zagreb film te „1000 poziva“ koje je snimila Ozeha 1965.
Što se najviše gleda? Svatko može vidjeti i provjeriti gledanost ako se klikne na You Tube. Najviše puta, čak 297.423 pregleda, ima film „Tramontana na Zlatnom ratu“ iz 2016. koji je snimio Frane Marinković. Isti je autor snimio i „Zlatni rat - Bagerovo kupanje“ 2016. godine, a vidjelo je 15.497 gledatelja našeg portala.
Na trećem mjestu je film „Asfaltom do Murvice“ iz 2013. sa 3.429 otvaranja.
Slijede filmovi „Jesen na otoku Braču“ (3.102) iz 1956., „Premještanje Zlatnog rata“ (2.254) iz 2002., „Priko poja 2014.“ (2.123), „Fjera 1990.“ (2.005), „Maturanti 2014.“ (1.867), „Dječji pričigin 2017.“ (1.420), „Viroza party: Tito u Bolu“ (1.364 pregleda) …
Želite li pogledati neki od 28 objavljenih dokumentarnih filmova otvorite rubriku „Videoteka“ ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 09. 18. u 22:20 h 

********************


alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Mnogi, pa usudimo se napisati i većina vozača, ne poštuju prometne znakove. Zbog njih se postavljaju na ulici razne prepreke: rampe, brklje, stupići … Bol nije nikakva iznimka.
Novo postavljeni stupići su na tržnici i na Loži kod crkvice Sv. Ante. Bez automobila sasvim je drugačija slika na Loži (na slici), ali je opravdano pitati kako omogućiti, u slučaju potrebe, pristup vatrogascima, hitnoj pomoći, vozilima za odvoz smeća …
To smo pitali i u općinskoj upravi gdje nam nisu mogli dati sasvim precizan odgovor. Nastavili smo provjeravati i saznali da vatrogasci imaju šifru kojom uz pomoć mobitela mogu spustiti stupić. To može učiniti samo jedna osoba jer šifra se može koristiti iz samo jednog, određenog mobitela. To nije problem za koncesionara koji skuplja kućno smeće, ali još nije riješeno kome šifru dati u Hitnoj službi koji imaju više vozila i dežurstva 24 sata, a jedan mobitel nije dovoljan  …
Rješenje se mora naći! Što prije, to bolje! (j.e.)

(20) objavljeno  05. 09. 18. u 22:15 h  

********************


alt


DRUŽENJE U JUMP PARKU BORAK

Ljeto je polagano na izmaku te počinje nova školska godina, pa se s početkom školske godine zatvara zabavni sadržaji za najmlađe do idućeg ljeta. U petak 7. rujna., dan prije zatvaranja jednog dijela zabavnog dječjeg parka, pozivaju se svi mali Boljani da posjete Jump park zajedno sa svojim roditeljima od 16 do 19 sati. Svi zabavni sadržaji bit će besplatni za djecu, ali i roditelje, dok roditelje čeka besplatna kava, a djecu besplatni slushy napitak!
Malo zabave i rekreacije olakšati će najmlađima, ali i roditeljima novi početak školske godine! (đ.e.)

(19) objavljeno  05. 09. 18. u 22:50 h     

alt
srijeda, 05. 09. 2018.     ********************


alt


VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Ured TZO Bol objavio je podatke o dolascima i noćenjima u kolovozu, kao i u prvih osam mjeseci. Zaključak je da u oba termina ima više dolazaka gostiju, ali je realizirano nešto manje noćenja.
U kolovozu je u Bol došlo 26.855 gostiju (u kolovozu prošle godine 26.765) što je povećanje od 0,3 posto. Noćenja je bilo 181.619, a godinu dana ranije 183.259 što je smanjenje od 0,9 posto.
Po noćenjima na prvom su mjestu Francuzi (24.532/13,51%), zatim Nijemci (21.029/11,58%), Talijani (20.609/11,35%), Austrijanci (18.664/10.28%), Hrvati (17.994/9,91%), Britanci (11,599), Slovenci (7.123), Šveđani (6.477), Poljaci (4.623), Česi (4.288) …
U privatnom smještaju u kolovozu ostvareno je 84.422 noćenja, u hotelima 80.496, u nekomercijalnom smještaju 9.850 i u kampovima 6.851 noćenje.
Od siječnja do kolovoza u Bol je stiglo 85.531 gost (+0,5 posto više nego 2017.), a bilo je 522.227 noćenja (-1,49 posto).
Kojih su godišta gosti koji su u Bolu bili u kolovozu? Najbrojniji su oni od 25 do 34 godine starosti. Njih je došlo 6.135. Drugi su od 45 do 54 godine (4.871). Najmlađih, do 5 godina bilo je 836, a starijih od 65 godina 852 gosta. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 09. 18. u 22:55 h  

********************


alt


MIJENJA SE POREZ ZA IZNAJMLJIVANJE? (2)

Najavljeno je donošenje  zakona po kojem će gradovi i općine na svojem području određivali visinu paušala poreza u zimmer freiu, s time da ti paušali neće  moći biti manji od 150, ali ni veći od 1.500 kuna po ležaju.
Trenutno, iznajmljivači u turističkim destinacijama plaćaju godišnje 300 kuna poreza po ležaju, što je iznos koji je odredila država 2005. godine.
U anketi koju je proveo „Jutarnji list“ najavu su o budućem određivanju paušala pozdravili  Dubrovnik i Zadar, dok je Poreč isključio mogućnost povećanja poreza za iznajmljivače. U Rovinju smatraju da je puno veći problem u nelegalnom iznajmljivanju kuća i stanova za odmor.
- Za nas je to nova informacija o kojoj se treba izjasniti Skupština i Turističko vijeće – kaže nam direktor TZO Bol Markito Marinković. – Veliki je raspon paušala od 150 do 1.500 kuna. Veći porez može dovesti i do otkazivanja prijavljenih kapaciteta kod privatnih iznajmljivača. Sve ćemo analizirati tek kada zakon bude usvojen. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 09. 18. u 22:50 h  

********************


alt


BOL NA LISTI "PET LOŠIH"

Portal Kult Plave Kamenice objavio je uz komentar i listu pet loših destinacija na Jadranu. Na toj listi su Umag, Rijeka, Pula, Poreč i – Bol. Evo što je napisano:


„Sumirajući glavnu turističku sezonu, moramo nažalost konstatirati da dio turističkih destinacija i gradova na obali nije ni pokušao iskoristiti prethodnih pet godina ekspanzije hrvatskog turizma, nego se i dalje ponašaju kao da je hrvatska trećerazredna turistička zemlja s naivnim gostima kojima se može bilo što prodati po bilo kakvoj cijeni.  A neki se gradovi na moru ponašaju kao da Hrvatska uopće nije turistička zemlja. Za ovu smo listu izabrali pet drastičnih primjera.
Bol je nevjerojatan primjer nebrige, pa i upropaštavanja jednog od najljepših mjesta na Jadranu. Bolska glavna plaža, zaista jedinstveni, svjetski čuveni Zlatni rat, pretvorio se u sajam friteza, loših sendviča i dosadnih kafića. Plaža svjetske vrijednosti poput Zlatnog rata morala bi imati čvrsta i stroga pravila o uređenju svih objekata koji se na njoj podižu. Hoteli su jednako socijalistički, zapravo predturistički kao u Umagu, ozbiljnih restorana uopće nema, tako da je Stinina vinarija i kušaonica uvjerljivo najveća bolska turistička atrakcija“.


Portal Kult Plave Kamenice očito nije upoznat sa reakcijama nekih udruga u Bolu na planirane  inovacije, izmjene urbanističkih planova i druge promjene koje su planirane kao boljitak za mještane i razvoj turizma u Bolu. Protive se: izgradnji nove lučice na Račiću, produženju Velog mosta, uređenju novih sadržaja na plaži Zlatni rat, izgradnji novog hotela „Borak“ … Može se samo pretpostaviti kakve će možda reakcije biti kada bude aktualno uređenje hotela „Bijela kuća“ i „Park“ …

(16) objavljeno  04. 09. 18. u 22:45 h  

********************


alt


PRIJEM PRVAŠA U 9 SATI

Nastava u nadolazećoj školskoj godini 2018./2019. započinje u ponedjeljak, 10. rujna, u prostoru Škole na adresi Rudina 1 (stara školska zgrada u centru). Redovna nastava će se od ove školske godine za sve učenike održavati isključivo u jutarnjoj smjeni – piše u obavijesti koju potpisuje Učiteljsko vijeće Osnovne škole Bol.
Učenicima 2. do 8. razreda nastava počinje u 8 sati, dok je svečani prijem prvaša i njihovih roditelja u 9 sati.
Učenike će udžbenici dočekati na njihovim školskim klupama prvog dana nastave.

(15) objavljeno  04. 09. 18. u 22:40 h   

alt

utorak, 04. 09. 2018.     ********************


alt


TKO NE PLAĆA POREZ NA VIKENDICE?

Sve pravne i fizičke osobe koje u Bolu imaju kuće za odmor (vikendice i apartmani), a obveznici su poreza na kuće za odmor, moraju se javiti Ispostavi Porezne uprave u Supetru do 31. ožujka radi utvrđivanja poreza za tekuću godinu – pisalo je svake godine u oglasu Porezne uprave, a kojeg smo i mi prenijeli u Bolskoj kronici.
To su bili obvezni učiniti novi vlasnici, zatim svi oni koji imaju promjena u površini objekta te vlasnici novoizgrađenih kuća. Tko to ne učini može očekivati kaznu od 2.000 do 25.000 kuna.
Nije nam poznato koliko se njih javilo Poreznoj upravi, ali znamo da je mnogo više onih koji su zanemarili poziv, a time i plaćanje poreza za kuću za odmor. A taj je porez prihod općine na čijem se teritoriju nalazi vikendica. Neki su pak iskoristili zakonsku mogućnost i jedan član obitelji je prijavio mjesto stalnog boravka u Bolu, a drugi dio obitelji živi negdje u Hrvatskoj ili inozemstvu. Taj novi stanovnik Bola ne provodi šest mjeseci u Bolu, što je zakonski obvezan, ali ima otočnu iskaznicu s kojom putuje jeftinije ili besplatno trajektom, katamaranom ili autobusom. Zahvaljujući tim „Boljanima“, kojih imaju svi naši otoci, službena statistika objavljuje kako otočana ima sve više (!?).
Ima i Boljana koji imaju stanove, kuće ili apartmane, koje su naslijedili od svojih roditelja, ali „misle“ da nisu obveznici plaćanja poreza za vikendice. A vlasnici su poodavno umrli, i pred više od 20 godina.
U općinskoj upravi nisu nam službeno potvrdili, ali smo čuli da se priprema popis objekta, svojevrsna inventura, kako bi se utvrdilo tko u njima i koliko živi (prema potrošnji vode). Revizija biračkih spiskova obično se radila pred izbore, ali je očito potrebno, iz više razloga, utvrditi stvarno stanje i saznati koliko Bol ima stanovnika koji stalno žive, te  koliko je kuća i apartmana tijekom zimskih mjeseci prazno. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


MIJENJA SE POREZ ZA IZNAJMLJIVANJE?

Gradovi i općine ubuduće bi, već za 2019. godinu, određivati  iznose paušalnog poreza u sustavu iznajmljivanja – pročitali smo u Jutarnjem listu. Naravno, prethodno treba usvojiti zakon po kojem će gradovi i općine na svojem području određivati visinu paušala poreza u zimmer freiu, s time da ti paušali neće  moći biti manji od 150, ali ni veći od 1.500 kuna po ležaju.
Iznajmljivači u turističkim destinacijama plaćaju godišnje 300 kuna poreza po ležaju, što je iznos koji je odredila država 2005. godine.

Sutra: Kako ovo komentiraju u Turističkoj zajednici općine Bol?

(13) objavljeno  03. 09. 18. u 23:00 h  

*********************


alt

Makarski Jadran svakodnevno tijekom lijeta oko 13 sati glazbom, barem desetak minuta, bučno najavljuje svoj dolazak u Bol


PROČITALI SMO: GLAZBA S BRODOVA

Zapovjednicima turističkih brodova na otoku Mallorca u Španjolskoj bit će zabranjeno puštanje glazbe, a njihovi gosti više neće smjeti plesati i ispijati alkoholna pića na brodu – piše pomorac.net
Vlasti Mallorce, naime, planiraju zabraniti vlasnicima turističkih brodova da organiziraju zabave, budući da su nedavno dobili mnogo pritužbi od stanovnika otoka koji ne mogu živjeti i spavati zbog cjelodnevnih partyja na moru.
Turistički brodovi na otoku puštaju glasnu glazbu, a imaju i živu glazbu. Buka ne prestaje niti na minutu i mještani se bune da ne mogu obavljati svoj posao danju, niti spavati noću.
Tako će na brodovima najvjerojatnije uskoro biti zabranjeno konzumiranje alkohola i postavljanje zvučnika kako bi gosti uživali u glazbi. Osim toga, ove će mjere doprinijeti očuvanju čistoće otoka s jedinstvenom prirodom.

(12) objavljeno 03. 09. 18. u 22:55 h  

alt
ponedjeljak, 03. 09. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 2. rujna u 13:35 sati


U NEDJELJU BILO 4.011 GOSTIJU

Prve nedjelje u rujnu u Bolu je registrirano 4.011 gostiju. Prije godinu dana, u nedjelju 3. rujna, bilo ih je 4.549.
Najviše gostiju, prema eVisitoru, je u hotelima, 2.058, pa u privatnom smještaju 1.680, kampovima 159, a u tzv. nekomercijalnom smještaju 114.
Za koji dan Ured TZO objavit će dolaske i noćenja u kolovozu i za prvih osam mjeseci ove godine. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 09. 18. u 22:40 h  

********************


alt

Zbog najave lošeg vremena, manje je u Bol došlo izletničkih brodova. Turističkim vlakićem u podne na plažu Zlatni rat bilo je svega šest putnika


RUJAN, NAJBOLJI TURISTIČKI MJESEC?

Baš kao što su profesionalci i najavljivali, veliki dvoznamenkasti rast turističkog prometa u špici sezone, kakav je bio lanjske godine, nije se ni očekivao zbog niza okolnosti, a hotelijeri tvrde kako im je, unatoč nekim praznim sobama u vršnom dijelu sezone, zarada ipak bolja od lanjske za visokih 10 do 15 posto zbog viših cijena usluga – piše Ružica Mikačić na portalu „Slobodna Dalmacija“.
Na turističkom Jadranu Dalmacija je bolje prošla u kolovozu od Istre i Kvarnera, pa je tako Splitsko-dalmatinska županija s četiri posto više turista i noćenja u kolovozu na čvrstom drugom mjestu po turističkom prometu u zemlji, odmah nakon Istre. Najveći rast imala je u kolovozu Zadarska županija, sa šest posto više noćenja nego lanjskog kolovoza.
A da bi rujan trebao biti najbolji turistički mjesec ove godine, čulo se od inozemnih partnera još tijekom zime, kad je većina hotela već imala popunjene rezervacije i prodane sobe za taj mjesec. Rujan je tako još zimus najavio da će bablje ljeto u turističkom prometu na Jadranu biti fantastično za hotelijere, pa su oni veći dio organiziranih kongresa, tura i skupova koji su se prijašnjih godina odvijali u rujnu ove godine prebacili na listopad.
I privatni iznajmljivači koji planiraju raditi u rujnu imaju razloga za optimizam. Očekuje se, naime, da će Hrvatsku samo u rujnu posjetiti još oko dva milijuna gostiju, gotovo isključivo stranih, koji se prosječno u tome mjesecu zadržavaju pet dana.
Hrvatska, prema posljednjim Eurostatovim podacima, ima daleko najlošiju strukturu smještajnih kapaciteta u turizmu. Tako Eurostat objavljuje kako se u Hrvatskoj u hotelskom smještaju ostvari samo 28 posto noćenja stranih turista.
U Španjolskoj hoteli ostvare više od 70 posto svih noćenja, u Grčkoj više od 80 posto, na Malti i Cipru gotovo 100 posto, u Italiji hoteli čine 66 posto turističkih noćenja, u Austriji 76 posto, u Francuskoj 50 posto. Isto tako, udio obiteljskog smještaja u tim zemljama neusporedivo je manji i u Španjolskoj čini 19 posto svih noćenja, a u Grčkoj 20 posto, koliko i u Francuskoj.

(10) objavljeno  02. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt

Mali, a vrlo korisni uređaj


alt

Uz službenu naljepnicu, kao obavijest, bit će navedene adrese i brojevi telefona gdje se defibrilatori nalaze


GDJE SU DEFIBRILATORI?

Respektabilan je broj od 9 defibrilatora koliko ih trenutno ima u Bolu. Velika je to sigurnost za Boljane i njihove goste ukoliko im zatreba pomoć u slučaju zastoja rada srca. Ali pomoć mora biti pružena u roku od 5 minuta! Zbog toga ima i onih koji smatraju da će trebati u Bolu još defibrilatora, posebno u sezoni kada ima sa domaćim ljudima, turistima i izletnicima preko 10 tisuću osoba.
Potrebno je da što više ljudi zna gdje se defibrilatori nalaze! O tome moraju biti informirani mještani, ali i konobari, taksisti, prodavači u trgovinama …
•    Grabov rat je dobio jedan aparat za plažu „Zlatni rat“ i nalazi se na Info pultu. U zimskom periodu će biti u upravi poduzeća.
•    Centar za kulturu, Frane Radića 18, može intervenirati ako to bude potrebno za brojne korisnike koji vježbaju u Domu kulture, ali i za sportska natjecanja na Poljani.
•    Agencija Fetiva na autobusnom kolodvoru pokriva potrebe na benzinskoj postaji, autobusnoj stanici, za putnike koji dolaze izletničkim brodovima, taksijem, turističkim vlakićem. Zimi će defibrilator biti u Osnovnoj školi.
•    Defibrilatori su na recepcijama hotela „Bretanide“, „Elaphusa“ i „Baština Sv. Križ“ na Martinici.
•    Ured TZO dobio je također defibrilator koji, bude li trebalo, mogu koristiti obližnji kafići, privezišta brodova na Račiću, plaža na Velom mostu i putnici koji putuju ili čekaju katamaran.
•    Po jedan defibrilator od ranije imaju u DVD-u i ambulanti.
Uskoro će se po Bolu postaviti naljepnice sa adresama i brojevima telefona onih kod kojih su defibrilatori. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 09. 18. u 22:30 h  


altnedjelja, 02. 09. 2018.     ********************


alt


OD PONEDJELJKA MANJE TRAJEKTI

Još ove nedjelje (2. rujna) trajekti će iz Supetra prema Splitu od 5.00 do 22.45 sati isploviti 14 puta. Već u ponedjeljak bit će dvije linije manje. Ukidaju se polasci iz Supetra u 11.45 i 16.30 sati, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati.
Jedan polazak manje je i iz Sumartina prema Makarskoj i isto tako prema Sumartinu.
Nove izmjene u plovidbenom redu za trajekte i katamarane „Jadrolinija“ uvodi 1. listopada. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 09. 18. u 22:30 h  

********************


alt


KAD PALME (NE) NJIŠU GRANE

Do jučer su ispred konzuma bile tri palme. U subotu su jednu ošišali i ostala je bez grana. Stručnjaci, po čijem su uputama uklonjene grane, vratit će se za dvadesetak dana. Moguće je, kažu, da ipak proklijaju nove grane. Ukoliko se to ne dogodine, trebat će i ostale palme ošišati i - posjeći. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 3. rujna 2017. godine


ZLATNI RAT NEDJELJOM PRIJE 2

Nakon ljetne pauze, od nedjelje ponovno snimamo zapadnu stranu plaže Zlatni rat. Tijekom rujna će to biti oko 13.30 sati, a od 1. listopada desetak minuta kasnije, u vrijeme prolaska katamarana iz Bola za Split.
Plažu Zlatni rat snimamo nedjeljom, osim u srpnju i kolovozu, od 4. rujna 2011. godine.
Lani u nedjelju 3. rujna (na slici) bilo je malo kupača. Nakon oblačnog i kišovitog jutra, sunce se pojavilo iza 13 sati. Temperatura zraka bila je 22,5 stupnja, a mora 23. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 09. 18. u 22:20 h  

********************


alt


DNEVNO 1.648 OTVARANJA

U kolovozu, kao i ranijih godina, zabilježen je manjih posjet našim stranicama nego u srpnju. Ukupno je bilo 51.098 posjeta ili u prosjeku dnevno 1.648. Najviše smo čitani (preko 1.900 otvaranja) 6., 10., 11. i 12. kolovoza.
Naši čitatelji najviše čitaju Bolsku kroniku, zatim Umjesto čestitke, Umrli, Bolski „likovi“, Red plovidbe …
Imamo i grafikon iz kojeg se vidi da nas se najviše čita od 22 do 24 sata, zatim od 6 do 8 sati.
Svakodnevno vidimo prvih 25 države gdje se otvara portal boljani.info. U kolovozu su, prema broju otvaranja, navedene: Hrvatska, zatim slijede USA, Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Velika Britanija, Srbija, Europska Unija, Ukrajina, Austrija, Rusija, Poljska, Češka, Nizozemska, Francuska, Norveška, Kanada, Španjolska, Italija, Brazil, Švicarska, Turska, Australija i Danska.
Prvog dana rujna, u 22 sata, na tom popisu su Ujedinjeni Arapski Emirati, Palestina, Crna Gora, Albanija, Slovačka, Čile …

(05) objavljeno  01. 09. 18. u 22:15 h    

alt
subota, 01. 09. 2018.     ********************


alt


NESTABILNO ZA VIKEND?

Nakon kraćeg povratka visokih i ljetu primjerenijih temperatura zraka, pred nama je nova promjena vremena koja donosi nestabilne uvjete i osvježenje. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u petak će još biti djelomice sunčano, ali nestabilno.
Glavnina nestabilnosti stiže nam za vikend tako da DHMZ za subotu najavljuje promjenljivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj unutrašnjosti.
Najmanje oborine očekuje se u Dalmaciji gdje će se veći dio dana zadržati pretežno sunčano. Kiša će biti češća krajem dana i u noći na nedjelju.
Zbog obilne kiše i grmljavinskih oluja DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu Hrvatsku za subotu izdao žuta upozorenja, koja se objavljuju u slučaju potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.
U nedjelju nastavak nestabilnosti uz mogućnost izraženijeg grmljavinskog nevremena na istoku i jugu zemlje i pad temperatura zraka.
Za prošli vikend je bilo također najavljeno loše vrijeme s kišom, grmljavinom i padom temperatura. U Bolu se malo ili ništa od toga nije dogodilo.

(04)  objavljeno  31. 08. 18. u 22:05 h 

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

Samo je jedan put u kolovozu izostao katamaran i to 27. kolovoza (ponedjeljak) iz Splita do Bola. Tijekom noći, nakon popravka, katamaran „Vida“ je iz Splita krenuo za Jelsu, pa je u utorak ujutro ponovo uspostavljena redovna linija za otočane Jelsa – Bol – Split.
Jedan izostanak katamarana bio je i prošle godine u kolovozu , a 2016. u kolovozu nije dolazio sedam puta.
U rujnu nema nikakvih izmjena u redu plovidbe katamarana. Ostaju i izletničke linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol  – Split i natrag („Jadrolinija“) te Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik  i natrag (Kapetan Luka).

(03) objavljeno 31. 08. 18. u 22:00 h  

********************


alt


LJEKARNA NEDJELJOM - ZATVORENO

Još će ovu subotu i nedjelju ljekarna u Bolu raditi prema ljetnom rasporedu.
Od ponedjeljka, 3. rujna pa do kraja mjeseca (30. rujna) radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, subotom od 8 do 15, a nedjeljom je – zatvoreno.

(02) objavljeno  31. 08. 18. u 21:55 h  

********************


alt


RUJAN U BOLU

Manje će tijekom rujna u Bolu biti turista pa tako i kulturno-zabavnih događanja. Noćne zabave u 585clubu biti će još samo u dva četvrtka, 6. i 13. rujna.
Zadnji klasični koncert u Samostanskoj  crkvi je u utorak 4. rujna (21 sat).
Međunarodni brački ljetni karneval, 11. po redu, počinje 14. rujna na Rivi gdje se tradicionalno organizira Karnevalska humanitarna noć, a karnevalska povorka je u nedjelju 16. rujna na Rivi.
Završna ljetna manifestacija na otvorenom, Adio lito, bit će 26. rujna (srijeda). Osim uobičajenog  gastronomsko-zabavnog program, na Rivi će se igrati tombola.
Od ostalih događanja u rujnu treba spomenuti  natjecanje Backgammen Bol Open (8. i 9. rujna) u hotelu „Elaphusa" te glazbeni program Bol Soul od 29. rujna do 6. listopada u objektima Bluesun hotela. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 08. 18. u 21:50 h  

**************************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"