Arhiv 2018. / VI.

Vijesti objavljene u lipnju 2018.:

objavljeno 124 vijesti i 206 fotografija


subota, 30. 06. 2018.     ********************


alt


alt


alt


PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. PETRA

Svetom misom koju je predvodio o. Ivo Plenković u petak je u crkvici iznad Zlatnog rata obilježen blagdan sv. Petra, zaštitnika Crkve i Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja ali i mnogi mjesta širom svijeta.
Dinko Marinković, vlasnik turističkog vlakića, omogućio je besplatnu vožnju od rive do crkvice Sv. Petra. Vlakićem ih je došlo 25, a ostali su na jutarnju misu došli vlastitim vozilima ili pješice.
Nakon mise, hotel „Bretanide“ je organizirao doručak za sve koji su došli na proslavu blagdana. (j.e.)

(124) objavljeno 29. 06. 18. u 22:55 h

********************


alt


alt


alt


NOVE LEŽALJKE I SUNCOBRANI

Kupačima na Zlatnom ratu u petak su ponuđeni na korištenje novi suncobrani i ležaljke. Nije sve raspakirano, pa je nemoguće snimati novi izgled najatraktivnije plaže na svijetu. „Grabov rat“ je vlastitim sredstvima nabavio 600 ležajki i 300 suncobrana tirkizne i bijele boje.
Ležaljki ima tri tipa. U prvom redu uz more bit će ležaljke „deluxe“ a uz njih ide spužva i ručnik. Cijena dnevnog najma je 100 kuna. U drugom redu su ležaljke „premium“ sa ručnikom, a cijena je 90 kuna. U slijedeća tri ili četiri reda postavit će se ležaljke „standard“ koje imaju pomično sjenilo iznad glave. Cijena najma im je 70 kuna. Za suncobran će trebati platiti 70 kuna.
Za koji dan objavit ćemo još neke novosti koje priprema „Grabov rat“ na plaži Zlatni rat. (j.e.)

(123) objavljeno 29. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


NOVE USLUGE NA BRAČKOM AERODROMU

Slovenska tvrtka Helitours predstavila je u petak helikopter koji će ovog ljeta biti stacioniran na aerodromu Brač, a služit će za panoramske letove, snimanje i fotografiranje iz zraka, taksi letove, a po potrebi za prijevoz bolesnika i tereta. Helikopter može da preveze 8 putnika, a leti brzinom od cca 200 km na sat.
Cijena je 53 EU po minuti leta. Do Hvara, na primjer, treba 7 minuta, do Splita 15, Dubrovnika 35 minuta …
Osim na Braču, jedan će helikopter, istog vlasnika, stalno biti stacioniran i na Lošinju.
Novu uslugu na aerodromu Brač predstavio je direktor Tonči Peović, a detalje o letovima i najmu helikoptera govorio je predstavnik Helitoursa Tom Mastnak, koji nas je pozvao na panoramski let. Među pozvanima je bio i vaš novinar.
S aerodroma Brač letjelo se iznad Gornjeg Humca, Pražnica, Postira, Splitske, Supetra, pa preko Pustinje Blaca i Zlatnog rata, a nakon 16 minuta, vratili smo se na brački aerodrom. (j.e.)

(122) objavljeno  29. 06. 18. u 22:40 h  

********************


alt


DOGRADNJA VRTIĆA OD JESENI

U Općini nam je potvrđeno da će radovi na dogradnji dječjeg vrtića početi nakon završetka turističke sezone, u listopadu. Izvođač je splitska firma „Deltron“ koja je za izvođača izabrana još u proljeće. Radovi su morali biti odgođeni za jesen jer izvođač nije bio spreman odmah prionuti poslu i završiti ga do 1. lipnja.
Sredstva za dogradnju Dječjeg vrtića osigurana su iz općinskog proračuna. (j.e.)

(121) objavljeno 29. 06. 18. u 22:35 h    


altpetak, 29. 06. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SV. PETRA

U katoličkom kalendaru sveti Petar štuje se skupa sa svetim Pavlom, a njihov se blagdan slavi 29. lipnja. Obično ga se u kršćanskoj ikonografiji prikazuje s ključevima u rukama, budući da mu je Isus u evanđelju predao ključeve kraljevstva nebeskog. Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta.
Petrovo ime nosi i Grad Supetar, čiji je zaštitnik i taj dan (ove godine je to petak) je Dan Grada Supetra.
Misa u crkvici Sv. Petra iznad Zlatnog rata je ovog petka u 8 sati, a turistički vlakić besplatno prevozi vjernike od benzinske postaje. Polazak je u 7.30 sati. Nakon mise vjernici su pozvani na doručak u hotel „Bretanide“. (j.e.)

(120) objavljeno  28. 06. 18. u 22:35 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


FEŠTA 42. GENERACIJE MATURANATA

Svetu misu za maturante u Župnoj crkvi u četvrtak predvodio je bolski župnik o. Mirko Jagnjić, a završna svečanost počela je u 19.30 sati u kongresnoj dvorani Bluesun hotela „Elaphusa“. U dvorani su osim maturanata bili profesori, rodbina, ali i gosti: načelnik Tihomir Marinković, njegov zamjenik Jakov Okmažić, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, neki općinski vijećnici, ali i profesori iz nekoliko bračkih škola.
Počasno mjesto u dvorani imali su maturanti. Iz IVa razreda: Lovre Eterović, Frančeska Eterović, Bepo Goić, Lea Mihaić, Karla Štambuk, Nikolina Teskera, Andrea Zlatar, Sara Žaknić, Franko Žunić i Blaženko Štambuk te iz IVb: Katarina Bezmalinović, Tea Pučo, Mirjana Sauer, Zorana Škrpaca, Zvonimir Štambuk i Martina Vrsalović.
Maturantima su uručene svjedodžbe završnog razreda, a priznanja najboljim učenicima iz svih razreda Srednje škole Bol.
Ravnateljica škole Sani Bodlović zahvalila je učenicima 42. generacije maturanata na postignutom uspjehu, ali i primjernom vladanju. Zahvale je također uputila roditeljima, nastavnicima, Općini Bol, hotelskom poduzeću „Zlatni rat“ i hotelu „Bretanide“… Nije propustila napomenuti da je nakon 18 godina ponovno otvoren Đački dom u kojem će u idućoj školskoj godini biti učenika iz cijele Hrvatske.

"Izgradnja Učeničkog doma je rezultat dugogodišnjeg napora bivšeg ravnatelja Krešimira Okmažića, te smo ustrajnim radom nastavnika i uprave Škole ove godine uspjeli realizirati upise učenika iz cijele Hrvatske" – rekla je ravnateljica Sani Bodlović. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


STIGLO STOTINJAK PRIMJEDBI

Do 26. lipnja pristiglo je u Općinu e-mailom ili poštom stotinjak očitovanja, mišljenja i primjedbi na prijedlog Urbanističkog plana uređenja dijela područja Borak – Potočine te na prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine za područje Borak-Potočine. Riječ je o rušenju i na istoj lokaciji izgradnja novog hotela „Borak“.
Na javnoj raspravi te kasnije organiziranom okruglom stolu i tribini čule su se primjedbe na veličinu novog hotela, opasnosti zbog prekomjernog korištenja komunalne infrastrukture …
Svi oni koji su uputili neke primjedbe trebali bi dobiti i odgovor. Autorima Urbanističkog i Prostornog plana dostavit će se primljeni pisani materijali. Nešto će se, pretpostavljamo, usvojiti, nešto djelomično, ali će biti i odbačenih prijedloga.
Nove verzije planova dostavit će se Županiji i državnim institucijama, a potom sve to dolazi pred općinske vijećnike za konačnu odluku. (j.e.)

(118) objavljeno  28. 06. 18. u 22:20 h   

alt
četvrtak, 28. 06. 2018.     ********************


alt

Poljanu Općina traži od države za izgradnju dvorane, sportskih terena i garaže


OPĆINA TRAŽI TEREN ZA DVORANU, IGRALIŠTE I GARAŽU

Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je Sabor usvojio 25. svibnja, a o čemu je ministar Goran Marić razgovarao u utorak sa gradonačelnicima i načelnicima općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, daje nadu da će neki napušteni (i zapušteni) objekti napokon biti privedeni svojoj svrsi. Među njima spadaju objekti nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“ gdje gostiju nema već 15 godina.
Dio sastanka kod župana, kada je govorio ministar Goran Marić, a gdje je bio i bolski načelnik Tihomir Marinković, održan je bez novinara – iza zatvorenih vrata.
Po povratku u Bol načelnik nam je s optimizmom govorio o onome o čemu se razgovaralo. Bol se nada bržem rješavanju svojih zahtjeva, a Bol je zadnji put u siječnju i veljači ove godine pisao Ministarstvu državne imovine i tražio da se Općini Bol prepusti oko 10 tisuća kvadrata, koje su dio kompleksa „Bijele kuće“, za svoje potrebe: izgradnju sportske dvorane, javnog igrališta za male sportove i javne podzemne garaže. Te sadržaje osim mještana koristio bi budući hotel ali i obližnja luka na Račiću.
Prostornim planom Općine na tom zemljištu je predviđena izgradnja javnih sadržaja te Općina u svom pismu Ministarstvu navodi „da to zemljište nije uputno prodavati potencijalnim investitorima hotela kojima je neisplativo graditi javne sadržaje“.
Raspolaganje nekretninama u korist jedinica područne (regionalne) samouprave bez naknade, moguće je između ostalog (piše u članku 45 Zakona o upravljanju državnom imovinom) osobito u svrhu: „ostvarenja projekata koji su od općeg javnog, socijalnog ili kulturnog interesa, poput izgradnje škole, dječjih vrtića, bolnica, domova zdravlja, ustanova socijalne skrbi, groblja, za izgradnju sportskih objekata, muzeja, memorijalnih centara i drugih sličnih projekata kojima se povećava kvaliteta života građana na području jedinice lokalne i područne samouprave …“
Općina Bol smatra da izgradnja sportske dvorane i igrališta za male sportove znači povećanje kvalitete života na ovom području, a izgradnja podzemne garaže je neophodna također i za buduću luku i hotel.
Treba znati da Ministarstvo državne imovine ima nakon 20 godina sudovanja sve potrebne dokumente da može tražiti investitora za uređenje hotela „Bijela kuća“. (j.e.)

(117) objavljeno  27. 06. 18. u 23:30 h 

********************


alt


LITNJA NOĆ - OTKAZANA

Najava loših vremenskih prilika, razlog je što u srijedu nije održana Bolska litnja noć, gastronomsko-zabavni program na rivi.
U vrijeme početka zabave nije bilo ni kiše ni naročito jake bure, ali su prognoze predviđale loše vrijeme. Organizatori su izlagače (prodavače) već u 11 sati obavijestili da ne dolaze na rivu, iako su štandovi i stolovi bili spremni za feštu. (j.e.)

(116) objavljeno  27. 06. 18. u 23:25 h 

********************


alt


585CLUB – TREĆI PUT

Po treći put će se u ovom mjesecu i to ovoga četvrtka (28. srpnja) otvoriti 585club iznad plaže Zlatni rat. U Bol dolazi preko 50 jedrilica i oni organiziraju noćnu zabavu sa svojim DJ-ima. Međutim, zabava je otvorenog tipa i svima je dozvoljen besplatan ulaz. Nakon 23 sata besplatno će dva turistička vlakića prevoziti sa rive do cluba i natrag.
Promjene su moguće jedino u slučaju loših vremenskih prilika.
585club službeno se, svakodnevnim programom, otvara 2. srpnja. (j.e.)

(115) objavljeno  27. 06. 18. u 23:20 h 

********************


alt


UPOZORENJE ZA MASLINARE I VINOGRADARE

Bol poljoprivredna zadruga proslijedila je putem našeg portala (vidi OBAVIJESTI I OGLASI ili klikni OVDJE) obavijest i savjete Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe maslinarima i vinogradarima vezano za pojavu bolesti i načinu suzbijanja.
• Maslinari se obavještavaju da je zabilježen let odraslih jedinki maslinove muhe od srednjeg do jakog intenziteta. Pronađeni su i prvi ubodi maslina, a nestabilno vrijeme pogoduje razvoju maslinove muhe.
• Vinogradari su upozoreni na prisutnost vektora američkog cvrčka koji prenosi zaraze s oboljelih trsova na zdrave. U cilju suzbijanja zlatne žutice vinove loze daju se savjeti, a svi su vinogradari obvezni pratiti pojavu simptoma te u slučaju sumnji dužni su o tome odmah obavijestiti nadležnog  fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja.
• Savjete za maslinare i vinogradare te način zaštite u ime Savjetodavne službe potpisuje Silvija Marušić, dipl. ing. agr.

(114) objavljeno  27. 06. 18. u 23:15 h 

********************


alt


alt


BESPLATNO VLAKIĆEM NA MISU

Na blagdan sv. Petra i Pavla, u petak 29. lipnja, u istoimenoj crkvici iznad plaže Zlatni rat, služit će se sveta misa. Početak je u 8 sati.
• Tvrtka „Ferata“ čiji je vlasnik Dinko Marinković, besplatno će turističkim vlakićem prevesti vjernike koji idu na misu. Polazak vlakića je u 7.30 sati sa početne stanice kod benzinske postaje.
• Nakon mise, hotel „Bretanide“ poziva, po običaju, u svoje prostorije na jutarnji doručak. (j.e.)

(113) objavljeno  27. 06. 18. u 23:00 h   


altsrijeda, 27. 06. 2018.     ********************


alt

Početak prijava za upis 60 učenika u 4 obrazovna programa Srednje škole Bol počeo je 26. lipnja. Prve liste bit će objavljene 13. srpnja


NASTAVA I SLUŽBENO OD 10. RUJNA

Ministarstvo je prihvatilo prijedlog Splitsko-dalmatinske županije da nastava u osnovnim i srednjim školama, čiji su oni osnivači, počne 10. rujna, a ostalima u Hrvatskoj 3. rujna. To je gradonačelnicima i načelnicima u SDŽ potvrđeno na sastanku koji je u utorak održan u Splitu na poziv župana Blaženka Bobana. Besplatne knjige do kraja kolovoza dobit će 22.385 učenika osnovnih škola u našoj županiji. Oko 55 posto cijene su udžbenici, a oko 45 posto radni materijali. Jedinice lokalne samouprave, prema proračunskim mogućnosti, mogu dodatno pomoći roditeljima u nabavci radnih bilježnica i drugih potrebnih materijala – rekao je župan Boban.
Na sastanku, kojem je prisustvovao i bolski načelnik Tihomir Marinković, još se razgovaralo o arhivu SDŽ, potrebama specijalizacija u Domu zdravlja, protupožarnoj sezoni 2018., a ministar Goran Marić izvijestio je o novom zakonu o državnoj imovini i suradnji načelnika s Ministarstvom državne imovine.
S načelnikom T. Marinkovićem razgovarat ćemo o zaključcima sa splitskog sastanka i o tome vas izvijestiti u sutrašnjoj Bolskoj kronici. Posebno nas interesiraju moguće novosti vezane za prodaju i uređenje hotela „Bijela kuća“. (j.e.)

(112) objavljeno  26. 06. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt


POČINJU BOLSKE LITNJE NOĆI

• Prošle je srijede na bolskoj rivi organizirano ŽIVILO LITO, a od ove srijede (27. lipnja) počinju BOLSKE LITNJE NOĆI. Svake srijede, do kraja ljeta, na rivi se održava gastronomsko-zabavni program. Osim glazbe za ples, na desetak štandova se nude riblji specijaliteti, plodovi mora, kolači, domaće vino, pivo …
Početak je od 20 sati.
• Prema objavljenom programu u 19 sati u Teatrinu Dva ferala priređuje se završna svečanost Osnovne škole Bol. (j.e.)

(111) objavljeno  26. 06. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Kongresna dvorana u Bluesun hotelu "Elaphusa"


U ČETVRTAK SVEČANOST ZA MATURANTE

Svečano uručivanje svjedodžbi 42. generaciji maturanata Srednje škole Bol bit će, kao i obično, u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ i to u četvrtak, 28. lipnja u 19.15 sati. Nagrade i pohvale bit će uručene najboljim učenicima škole, a ne samo maturantima.
Prije svečanosti u hotelu „Elaphusa“ maturanti će sa svojim profesorima prisustvovati u 18 sati svečanoj misi u Župnoj crkvi. (j.e.)

(110) objavljeno  26. 06. 18. u 21:30 h  

alt
utorak, 26. 06. 2018.     ********************


alt


PRAZNIČKI KONCERT KLAPA

Za Dan državnosti održan je pred crkvom Gospe od Karmela koncert dviju bolskih klapa: Braciere i Užonce. Publika je sa zanimanje pratila njihov nastup i više ih je bilo pred crkvom nego u bližnjem cocktail baru gdje je bio direktan TV prijenos sa Svjetskog nogometnog prvenstva. (j.e.)

(109) objavljeno  25. 06. 18. u 23:10 h 

********************


alt

Robotičari su stigli u Bol


alt

Boljani na zagrebačkom aerodromu


ROBOTIČARI SE VRATILI KUĆI

Bolska ekipa robotičara iz Kanade se, sa Svjetskog natjecanja, vratila u ponedjeljak navečer na bolski trg u tijeku koncerta bolskih klapa. Iako su došli bez medalja nikada ih do sada nije pozdravilo toliko ljudi. Dugotrajni aplauz i zagrljaj njihovih roditelja bila su im zaslužena nagrada i dobrodošlica.
U Kanadi su bili jedna od sedam ekipa iz Hrvatske. Veseli su zbog ponovnog dolaska kući iako nisu mogli sakriti umor. Na putu su od nedjelje navečer, a noć su proveli u avionu do Zagreba gdje su ih čekale TV ekipe. Od Zagreba do Splita su putovali autobusom, pa trajektom do Supetra i taksijem u 21.25 došli napokon kući. (j.e.)

(108) objavljeno  25. 06. 18. u 23:05 h 

********************


alt


GRAĐEVINSKI RADOVI U SEZONI?!

Poznato je da je Općinsko vijeće zaključilo da od 1. lipnja do 30. rujna nama građevinskih radova koji stvaraju buku i ometaju odmor gostiju i mještana. Naravno ima izuzetaka ako se radi o saniranju oštećenja komunalnih instalacija ili izgradnji objekata od važnosti za Općinu, Županiju i Hrvatsku.
U Murvici se nesmetano (?!) gradi stambeni objekt čiji je investitor iz Češke, a izvođač iz Pražnica. Na negodovanje okolnih stanara odgovaraju: još samo par dana! Pravdaju se i da imaju suglasnost Općine.
Takve odluke, barem ne za taj objekt – nema! Ni usmene ni pismene - potvrdio nam je načelnik Tihomir Marinković, jedina ovlaštena osoba koja može dozvoliti da se radi nakon 1. lipnja. (j.e.)

(107) objavljeno  25. 06. 18. u 23:00 h 

********************


alt


alt


TKO ČISTI KANALE?

U Bolu su još za vrijeme Austro-ugarske izgrađena dva vodotoka, a kasnije još tri manja kanala zbog oborinskih voda: Martinica, Potočina i Zlatni rat. Odvodni kanal od Potočina prema sjeveru (na slici), a prolazi između dva hotela („Elaphusa“ i „Bretanide“), često se spominje zbog vode koja se u njih ulijeva i kada nema kiše. U pitanju je voda iz hotelskih bazena i klima uređaja. Uz tu vodu vidljivo je i ponešto otpada, pa je logično upitati: tko bi trebao čistiti kanale? Dobijemo li odgovor, rado ćemo ga objaviti, ali ponovno snimiti smeće koje nakon kiše dođe na plaže. (j.e.)

(106) objavljeno  25. 06. 18. u 22:55 h 

********************


alt


POŠTA PO SVOME

Pisali smo o francuskoj zastavi na ulaznim vratima Poštanskog ureda u Bolu koja je tamo osvanula za Dan antifašističke borbe. Četiri dana kasnije, o zastavi na istom uredu, ali ovaj put za Dan državnosti (25. lipnja) , ponovno moramo pisati.
Zastava, trobojnica sa hrvatskim grbom, postavljena je na prozoru (vidi sliku) ali – naopako. Na lijepoj strani treba biti crveni, a plavi dio na desnoj strani. Je li u pitanju neznanje ili …
(j.e.)

(105) objavljeno 25. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


IZLOŽBE U GALERIJI DEŠKOVIĆ

Centar za kulturu Brač tiskao je poseban katalog kao najavu za Ciklus ljetnih izložbi koje će se ovog ljeta organizirati u Galeriji umjetnina Branislav Dešković.
Od 22. lipnja do 4. srpnja Mario Kučera (fotografije snimljene početkom svibnja 2018. na južnim padinama Brača), od 5. do 18. srpnja Petar Katavić (slikar mlađe generacije koji već godinama dosljedno gradi samosvojan vizualni identitet), od 19. srpnja do 1. kolovoza Kristina Restović (diplomirala na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani), od 3. do 22. kolovoza Nikolina Ivezić (izlagala na šezdesetak samostalnih i veći broj skupnih izložbi), a od 23. kolovoza do 23. rujna Roman Cieslewicz (istaknuti poljsko-francuski dizajner, rođen 1930. a umro 1996.).

(104) objavljeno 25. 06. 18. u 22:45 h  

alt

ponedjeljak, 25. 06. 2018.     ********************


alt


KONCERT ZA DAN DRŽAVNOSTI

Ovog ponedjeljka, 25. lipnja, obilježava se Dan državnosti u Republici Hrvatskoj. Tog datuma 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi (tko ne mora).
Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.
*****
Povodom Dana državnosti u Bolu se organizira koncert bolskih klapa ispred Župne crkve u centru mjesta. Početak je u 21 sat, a nastupit će muška klapa „Braciera“ i ženska klapa „Užonca“.

(103) objavljeno  24. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt

Producentica Imena Maja Duka osobno je pripremala namaz od pršuta i ružmarina koji je na domaćoj peki besplatno mazala i servirala posjetiteljima Trudne Teće


DRUGI DAN TRUDNE TEĆE

Neki su, posjetitelji i ugostitelji, zbog nedjelje ostali kući, ali je ipak bilo dovoljno jednih i drugih da i drugi dan Trudne Teće – bolske marende, može dobiti uspješnu ocjenu. Dobar je znak da je bilo publike iz prvog dana, što može značiti da je ova jutarnja manifestacija Festivala kulture Imena, dobro prihvaćena od mještana i gostiju. (j.e.)

(102) objavljeno  24. 06. 18. u 22:30 h  

********************


alt


alt


ZAVRŠENA IMENA, FESTIVAL KULTURE

U nedjelju navečer, trećeg i zadnjeg dana Imena, Festivala kulture, kojeg već devet godina organizira (sve uspješnije) Maja Duka, govorili su Jasen Boko i Nikolina Uroda. Tema predavanja i razgovora s publikom bila je „Tražeći Che Guevaru“.
Na samom kraju posjetitelji su mogli uživati u nastupu glazbenika, portugalsko-hrvatskog džez dua Amalie Baraone i Dinka Stipaničeva.
Program je sve tri večeri organiziran u prizemlju Galerije Dešković, a jutarnja Trudna Teća (bolska marenda) u subotu i nedjelju na tržnici. (j.e.)

(101) objavljeno  24. 06. 18. u 22:25 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: IGRA KOJA OŠTEĆUJE RUBOVE

Skateboard, daska sa četiri kola, omiljena je naprava za mlade. A koristi se i u Bolu. Više gosti nego bolska mladost. Atraktivni su im skokovi preko stepeništa pa koriste i one na početku šetnice. Zabava za neke je atraktivna, ali oštećuje rubne ploče (na slici). Što učiniti da bude što manje štete? (j.e.)

(100) objavljeno  24. 06. 18. u 22:25 h 

********************


alt


TRAŽIMO NAJBOLJE RESTORANE

Mogu li se javno objaviti ocjene bolskih restorana i tko bi to trebao učiniti? Mještani imaju svoje mišljenje o svakom od tridesetak restorana i konoba u Bolu, koji rade samo ljeti dok traje turistička sezona. Naš portal pokušava dogovoriti s Turističkom zajednicom akciju ocjenjivanja, ali naša je ideja da se ne formiraju nikakva posebna povjerenstva koja bi obilazila restorane. Bilo bi to skupo, a možda i subjektivno.
Predlažemo da restorane ocjenjuju vlasnici, osim svojeg, a zbroj ocjena možda će nam odgovoriti na traženo pitanje: koja su TRI najbolja restorana u Bolu? (j.e.)

(99) objavljeno  24. 06. 18. u 22:20 h 

alt
nedjelja, 24. 06. 2018.     ********************


alt

Iznenađujući broj zainteresiranih za Trudnu Teću


alt

Štand sa suvenirima na prodaji


alt

Maja Duka kontrolira što se dešava na štandovima, a načelnik Tihomir Marinković došao je vidjeti kako je to Maja organizirala Trudnu Teću


alt

Najtraženije je bila janjetina iz Taverne Riva, a prvu porciju su uzeli (i platili) Klara i Mate Petrić


alt

Mario Marinković Pusa sa svojom je harmonikom na svim bolskim marendama


INTERES ZA BOLSKU MARENDU

Unatoč buri i prohladnom vremenu, podosta je zainteresiranih došlo na tržnicu gdje je organizirana Trudna Teća – bolska marenda. Na tri su štanda ponuđene marende, ali je trebalo platiti 30 kuna. Prodavalo se i vino iz mjesne vinarije Stina.
Marenda se, također na tržnici, priprema i u nedjelju nakon 10 sati. (j.e.)

(98) objavljeno  23. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


IMENA: SVE VIŠE POSJETITELJA

Drugog dana Festivala kulture IMENA, u organizaciji Maje Duke, još je više posjetitelja u subotu navečer došlo u Galeriju Dešković. Predavač je bio Davor Rostuhar, osvajač Južnog pola, a u nedjelju je naslov predavanja  „Tražeći CHE Guevaru“ kada će govorit  i s publikom razgovarati Jasen Boko i Nikolina Uroda. Festival kulture završava koncertom gdje su izvođači Amalia Baraona i Dinko Stipaničev, sve popularniji portugalsko-hrvatski džez duo. (j.e./foto: j. sabbioncello)

(97) objavljeno  23. 06. 18. u 22:45 h 

********************


alt


NOVI KORISNIK PROSTORA

U prostor na autobusnoj postaji, koji je do sada koristila turistička agencija Adria Tours, od 1. srpnja uselit će turistička agencija FETIVA u vlasništvu Miroslava Ivelića. To je odlučeno nakon natječaja i otvaranja ponude u uredu načelnika. Najam prostora, koji će također biti informativni punkt, koristit će se do kraja godine. (j.e.)

(96) objavljeno  23. 06. 18. u 22:40 h 

********************


alt

Plaža na Bjenačici 23. lipnja u 12 sati


OKOM KAMERE: I PSI VOLE KUPANJE?

Ima li za sve zainteresirane mjesta na bolskim plažama? Dio je namijenjen za suncobrane i ležaljke, a svoje plaže imaju i nudisti, pa invalidi, ali na početku šetnice rezervirana je plaža i za pse. Svake godine sve je više gostiju u Bolu, ali s njima ima sve više i pasa. Na Zlatnom ratu, iza Velog mosta, a možda još i na nekoj drugoj stoji znak da je psima zabranjen pristup. Je li tamo, gdje nema znaka, dozvoljeno kupanje i kućnim ljubimcima?
Ima i onih koji misli da ako nije zabranjeno, da je - dozvoljeno!
Svakodnevno na plaži na Bjenačici (na slici), između dva mosta, gdje je i prostor rezerviran za invalide, dolaze kupaći sa psima. Žali nam se na tu pojavu invalid iz Slovačke. Uzaludno, pa se i nama obratio.
Mi pišemo da bi netko, tko je nadležan, možda ovo pročitao i riješio  – za mnoge – problem.
(j.e.)

(95) objavljeno  23. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


ROBOTIČARI SE VRAĆAJU KUĆI

Svečanim proglašenjem pobjednika u Montrealu je završeno Svjetsko natjecanje RoboCup 2018. Bolski robotičari ovaj put se vraćaju kući bez medalja, ali sigurno sa mnogo uspomena sa putovanja i boravka u Kanadi. U Bolu se očekuju tijekom ponedjeljka navečer.
Prema informacijama koje nam je poslala pedagoginja Ana Bodlović ukupno je na natjecanju bilo 4.000 sudionika iz 35 zemalja. Iz Hrvatske je sudjelovalo sedam ekipa, a osvojili su dvije zlatne medalje.
Bolski robotičari s mentoricom Lucijom Špacal i pedagoginjom Anom Bodlović posjetili su i Ottawu gdje ih je ugostio Vinko Marinković Bumba koji u glavnom gradu Kanade s obitelji živi 20 godina. Nakon ručka u obiteljskoj kući domaćini su ih poveli u razgledanje Ottawe.
- Ovim putem još jednom veliko hvala Vinku, njegovoj supruzi Tatjani, sinu Mati i kćeri Petri na gostoprimstvu i ugodnom društvu. Od srca im hvala i radujemo se susretu s njima ovoga ljeta u Bolu – napisala nam je Ana Bodlović.

(94) objavljeno  23. 06. 18. u 22:30 h 

alt
subota, 23. 06. 2018.     ********************


alt


alt


VIJENAC I SVIJEĆE ZA POGINULE

U povodu Dana antifašističke borbe, umjesto pred spomenikom Jozi Bodloviću, u petak su vijenac i svijeće postavljeni pred spomenikom palim za domovinu kod crkvice Sv. Ivana. U delegaciji su bili načelnik Općine Tihomir Marinković i njegov zamjenik Jakov Okmažić, koji je i predsjednik Općinske organizacije SDP-a …
Spomenik palim za domovinu otkriven je prošle godine na Dan općine (5. kolovoza) a autor mu je akademski kipar Kažimir Hraste. (j.e.)

(93) objavljeno  22. 06. 18. u 22:50 h  

********************


alt


alt


HRVATSKI PRAZNIK – FRANCUSKA ZASTAVA?!

Za praznike je običaj, bez obzira je li se zbog turističke sezone radi ili praznuje, na javnim ustanovama i tvrtkama, izvjesiti državne zastave. Na ulaznim vratima Poštanskog ureda osvanula je, međutim – francuska zastava (vidi slike). Mnogima je to bilo čudno, a neki su nam poslali fotografije.
U ponedjeljak je ponovno praznik (Dan državnosti) pa nas interesira koja će zastava tada biti na vratima Poštanskog ureda?
(j.e.)

(92) objavljeno  22. 06. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt


POČEO FESTIVAL KULTURE

Producentica Festivala kulture IMENA Maja Duka kaže za ovogodišnji program, koji je počeo u petak navečer, da su putovanja ovogodišnje teme koja nam otvaraju oči, usta i um. U Galeriji Dešković posjetitelji su mogli prve večeri upoznati Marija Kučeru i pogledati fotografije snimljene na južnom dijelu otoka Brača. O svojim putovanjima s moderatoricom programa Day Antunović  razgovarali su Jasen Boko, Igor Rajki i Tanja Mravak.
U subotu nakon 10 sati je bolska marenda (Trudna Teća) koju na pazariću pripremaju konobe Pusa i Raj iz Murvice, Taverna Riva (Grill Prodoli) i Muzej na stolu iz Škripa. Zaigrat će se tada i brački lot (tombola).
U subotu navečer (21.30 sati), također u Galeriji Dešković nastavlja se Festival kulture Imena. (j. sabbioncello)

(91) objavljeno  22. 06. 18. u 22:40 h 

********************


alt

Vozilo koje će ovog ljeta biti u Bolu te dvojica vatrogasaca iz Zagreba sa zamjenikom zapovjednika bolskog DVD-a Stipom Marinkovićem


DVD DOBIO POJAČANJE

Bolski vatrogasci su, zlu ne trebalo, dobili pojačanje iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Stiglo im je na posudbu vozilo-cisterna kapaciteta 2.800 litara i četiri vatrogasca. Tijekom ljeta, do 1. listopada, smjene vatrogasaca bit će svakih 15 dana.
Bolski DVD već godinama uspješno surađuje sa Vatrogasnom zajednicom Grada Zagreba od koje dobiva pomoć u ljudstvu ali i opremi. (j.e.)

(90) objavljeno  22. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


BURA POKVARILA ODMOR

Bura i razmjerno hladnije vrijeme mnogima su pokvarili planove odmora za produženi vikend. Zbog dva praznika, Dan antifašističke borbe (petak) i Dan državnosti (ponedjeljak), neki koji su u radnom odnosu, planirali su četiri dana odmora. Mogućnost spajanja praznika iskoristili su i u bolskom Dječjem vrtiću ne misleći na probleme koje su zbog toga imali roditelji.
Bura će, prema najavama oslabiti, ali će skrenuti na sjevero-zapadnjak. Zbog bure u petak navečer je katamaran iz Jelse krenuo u Stari Grad. U subotu ujutro dolazi katamaran u Bol ukoliko to dozvole vremenske prilike. Oni koji moraju putovati mogu autobusom tek u 7.40 za Supetar i trajektom u 9 sati nastaviti za Split. (j.e.)

(89) objavljeno  22. 06. 18. u 22:30 h   


altpetak, 22. 06. 2018.     ********************


alt


VIJENAC ZA POGINULE

Dan antifašističke borbe – 22. lipnja – dan je sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. u šumi Brezovica kod Siska.
Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je njih 38.
*****
U Drugom svjetskom ratu 58 Boljana izgubilo je život kao antifašistički borci (40) ili su bili civilne žrtve rata (18). Antifašistički borci bili su uglavnom od 18 do 29 godina starosti, dok je među civilnim žrtvama bilo i dvoje djece, 8 i 11 godina starosti.
U Domovinskom ratu sudjelovao je 101 Boljanin na ratištima na Mljetu, Novigradu, Velebitu i Prevlaci. Svi su se živi vratili kućama.
******
U povodu Dana antifašističke borbe u petak će se u 10 sati položiti vijenac u spomen parku kod crkvice Sv. Ivana za sve poginule za domovinu. Pozivaju se građani da prisustvuju ovoj svečanosti.

(88) objavljeno  21. 06. 18. u 23:00 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BOLSKI VRTOVI 2018.

U VIP salonu Vinskog podruma u četvrtak predvečer objavljeno je izvješće stručnog povjerenstva iz firme „Parkovi i nasadi“ nakon njihovog obilaska bolskih vrtova i okućnica.
- Srdačno zahvaljujemo na ovom za nas značajnom iskustvu i pozivu Turističke zajednice – napisali su Antonia Miletić, dipl. ing. kraj. arh  i Igor Belamarić, dipl. ing. kraj. arh. - Gledajući s odmakom, tri su najjača dojma ostavili na nas: entuzijazam ljudi koji oplemenjuju prostor, mnoštvo biljnih vrsta u vrtovima, te zanimljivi prostorni koncepti razvijeni uglavnom kroz duži niz godina.
Priznanja za sudjelovanje u trećoj po redu akciji, a drugoj koju organizira Turistička zajednica, uručili su Tihomir Marinković, predsjednik Turističke zajednice i Markito Marinković, direktor Turističke zajednice.
Prije svakog uručenog priznanja pročitano je i zapažanje povjerenstva koje je ocjenjivalo ono što je vidjelo u obilasku:
1. Meri Fabjanović - Kontinentalno-mediteranski
Zanimljiva kolekcija sezonskog cvijeća i ruža koje daju kontinentalni štih vrtu. Duh mediterana ogleda se kroz impresivne hortenzije. Za kamenjarski vrt uz postojeće cikase bilo bi preporučljivo dodati kolekciju sukulentnih biljaka.
2. Vinko Marinković - Zeleni tuneli
Prva impresija na obilasku vrta je razmjerno dugačka pergola oplemenjena lozom i lozicom (Parthenocissus) s vjerojatno najugodnijom hladovinom u Bolu. Bazeni s cvijećem reprezentativni su kroz cijelu godinu, pogotovo uz dominantno prisustvo snježurka (Iberis) koji cvijeta i zimi. Izazov bi svakako – ponajprije zbog jakih vjetrova - bio više ozeleniti krovnu terasu na jugu, ispred ljetne kuhinje.
3. Franka Andrić - Ugodno i korisno
Kombinacija ozelenjene terase s penjačicama i privrednog dijela. Relativno malena površina razigrana s mnoštvom privlačnih detalja – čak i s prigodnim navijačkim patuljkom.
4. Božo Nejašmić - Eksterijer i interijer
Najveća kolekcija lukovica u Bolu, prekrasna armelina (sorta marelice) na ulazu, pergola na južnom dijelu terena samo su detalji skladno posloženog vanjskog dijela prostora – okućnica kao da je u samom početku zajedno planirana s objektom. Interijer oduzima dah na samim ulaznim vratima – nekoliko Monstera, pa nekoliko “drvoreda” palmi u pitarima u prostorijama.
5. Marija Vrca - Privatno i javno
Ogledni primjer urbanog vrta, original koji bi se trebao ponoviti na raznim mjestima (gotovo regionalno). Projekt energičnošću podsjeća na europske primjere za guerrilla gardening i skladno je komponiran u svim razinama zelenila, uokviren golemim grafitom i prekriven golemom smokvom. Entuzijazmom i dugogodišnjim trudom jedne gospođe oplemenjen je jedan bezlični javni prostor na veselje čitavog susjedstva.
6. Maja Baković - OPG s paulovnijom
Ovaj gospodarski objekt kao da je obilježen tradicijom pomorstva, sadrži biljke sa svih strana svijeta: u poluzatvorenoj terasi uza zid stare kuće raste velika biljka papaje, u glavnoj cvjetnoj lijehi razni egzoti s akcentom na hortenziju; na glavnim skalama uočavamo kurkumu (prvi put vidimo!). Glavni ulaz obilježen je stablom paulovnije, nasljednikom starog stabla koje je nekoć raslo u središtu naselja.
7. Perica Mladineo - Snaga bugenvileje
Snažan špalir trajnica (uglavnom sve u cvatu!) vodi do centralne bugenvileje, brazilskog cvijeta koji je odavno osvojio morski dio Dalmacije. Pomno posložen povrtnjak i ozelenjena terasa koja se uskoro otvara, kao da su u službi nepca gosta i sigurno vrhunske kužine.
8. Desanka Martinić - Zeleni prilaz
Opća zaljubljenost u cvijeće svake vrste odražava se u ovom vrtu cijelom dužinom hoda, od ulaska do kuće. Mini-terase tako na sebi nose zeleni oblog za susjedne građevine, kao i ornamentalne biljke, dok gotovo svaka skala do vrha kuće na sebi ima pomno održavanu lončanicu.
9. Antonija Kukoč - Mali raj
Ovaj restoran svakako je više od same hrane koju nudi. Ugoda sredozemnog uređenja pod krošnjama biblijskog stabla u opuštenom prostornom rasporedu daje dovoljno zraka i pregršt vizualnog za posjetitelja. Središnja zona “za doček” oplemenjena je sjajnim kiparskim artefaktima u kamenu i, rekli bismo, stotinama raznih pitara sa sukulentnim biljkama.
10. Željana Cvitanić - Suhi maslinik
Reprezentativni vrt na južnom dijelu parcele je u izgradnji. Neki od glavnih elemenata već su tu: masline, prilazi sa formiranim cvjetnim lijehama i dio staza. Na sjevernoj strani dominira raznoliko i usklađeno sastavljen povrtnjak. Dopunom maslinika sa nekoliko novih stabala cijeli prostor bi dobio još ugodniji karakter za boravak.
*****
Načelnik i predsjednik TZ Tihomir Marinković zahvalio je prisutnima na dolasku i sudjelovanju u akciji poželjevši da iduće godine bude više prijava. Obećao je ocjenjivanje i nagrađivanje najboljih.
Za koji dan naš portal će objaviti po nekoliko fotografija iz svakog vrta. (j.e.)

(87) objavljeno  21. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


STIGLO NAM JE LJETO

Došlo nam je ljeto, a u Bolu je u četvrtak to posebno bilo vidljivo po šumi jarbola. Od lučkog redara smo saznali da je u Bolu usidreno 56 brodica, od manjih kruzera do pretežno dvotrupnih i jednotrupnih jedrilica. Na njima je oko 500 gostiju. Jedrilice će u većem broju u Bol dolaziti četvrtkom tijekom cijelog ljeta. Navečer, nakon 23 sata, zabava se nastavlja u 585clubu iznad Zlatnog rata. (j.e.)

(86) objavljeno  21. 06. 18. u 22:45 h  

********************


alt


KULTURA U GALERIJI, MARENDA NA PAZARU

U atriju Galerije Dešković ovog petka (22. lipnja) počinje trodnevni festival kulture, deveto izdanje IMENA. Početak je u 21.30 sati, a voditeljica Day Antunović ima poznate sugovornike  (Mario Kučera, Jasen Boko, Tanja Mravak i Igor Rajki) s kojima će razgovarati o putovanjima.
Sutradan (subota), na bolskoj tržnici je po tradiciji Trudna Teća ili u prijevodu: bolska marenda. Počinje u 10 sati, ali će za marendu trebati platiti 30 kuna. (j.e.)

(85) objavljeno 21. 06. 18. u 22:40 h  

alt
četvrtak, 21. 06. 2018.     ********************


alt

Direktor Turističke zajednice, kao odgovorna osoba za gastro ponudu, odredio je tko će koristiti koji štand na rivi


alt

Izostala je ove srijede očekivana posjeta ...


alt

Najposjećeniji je bio štand restorana Dinko, obitelji Bošnjak


alt

Stolovi su dobro došli za tombolu, a kasnije i za večeru


alt

Snimili smo i najljepši štand


alt

Svestrani Goran Jekić pripremao je jelo na rivi


alt

Ozbiljni razgovori uz pivo: ugostitelj  Vladimir Matić, načelnik Tihomir Marinković i direktor Grabovog rata Mirko Perić


POZDRAV LJETU – DAN RANIJE

Boljani su dočekali i pozdravili ljeto - dan ranije. U srijedu je organizirana od 20 sati na rivi zabavna večer „Živilo lito“, a to je bio ujedno i početak 39. Bolskog lita kada se osim zabava srijedom (Bolske litnje noći) u ostale dane održavaju priredbe, predavanja, izložbe, koncerti …
Ove srijede najprije su nastupili najmlađi, folklor i plesna radionica (37 minuta), a nakon 15 minutne pauze zaigrala se tombola. Terno (400 kn) dobila je Perica Bošković, cinkvinu (800 kn) Đina Barhanović, a tombolu (1.500 kn) Ana Matić.
Nakon 21.11 počeo je glazbeni program gdje je prvi put cjelovečernji koncert imao mladi Boljanin Marin Karmelić.
Okupljene Boljane i goste u 21.17 pozdravio je općinski načelnik Tihomir Marinković napomenuvši da mještane  ovog ljeta očekuju mnogo posla, ali i zarada, a gostima je poželio ugodan odmor. Ako bude kiše, kaže načelnik, neka pada noću.
Nije ove srijede bilo uobičajene gužve na rivi. Ljeto tek počinje, u četvrtak u 11.07 sati … (j.e.)

(84) objavljeno  20. 06. 18. u 23:20 h 

********************


alt


AUTOBUSI PO NOVOM REDU VOŽNJE

Od ovog četvrtka, 21. lipnja, autobusi „Autotransa“ na Braču voze prema novom redu vožnje. Umjesto šest, sada će iz Bola prema Supetru biti 9 polazaka. Prvi autobus polazi u 7.40, a ne u 6.35 kao do sada. Pretpostavljamo da će u ljetnim mjesecima redovno ploviti katamarani jer sa polaskom autobusa u 7.40 dolazi se na trajekt koji iz Supetra ide u 9.00 sati. Zadnji autobus iz Bola je u 21.15 i putnici koji namjeravaju u Split imaju trajekt u 22.45 sati iz Supetra.
Iz Supetra za Bol bit će 13 polazaka. Prvi autobus je u 6.15, a zadnji iz Supetra prema Bolu u 20.30 sati. Iz Splita trajektom u 19.30 sati može se otputovati autobusom za Bol u 20.30, ali treba požuriti na iskrcaju u supetarskoj luci. Možda autobus pričeka barem pet minuta.
Novost je što je novi red vožnje isti svaki dan do 2. rujna: radnim danom, nedjeljom i praznikom.
Novi vozni red objavljujemo u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(83) objavljeno 20. 06. 18. u 23:15 h

********************


alt


VLAKIĆ VOZI PREMA ISTOKU BOLA

Prema najava, od četvrtka turistički vlakić vozit će zaobilaznicom do Samostana. Objavljen je i red vožnje na našim stranicama, ali i na stanicama vlakića. Od benzinske postaje prvi vlakić prema plaži Zlatni rat kreće u 9 sati, a zadnji u 19 sati. Polasci su svaki puni sat, a od 12 do 16 svakih pola sata.
Iz Zlatnog rata do benzinske postaje vlakić vozi od 9.30 do 19.30 sati.
Kompletan red vožnje pogledajte na ovom portalu ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(82) objavljeno 20. 06. 18. u 23:10 h 

********************


alt


ZAVRŠENI ISKOPI ZA DOM DVD-a

Zbog ograničenja rada u turističkoj sezoni, zatvoreno je gradilište Vatrogasnog doma. Strojevi i vozni park tvrtke „Bilić“ d.o.o. završio je s iskopima podrumskog dijela budućeg objekta. Nastavak radova najavljen je za mjesec listopad, nakon završetka glavne turističke sezone. (j.e.)

(81) objavljeno  20. 06. 18. u 23:05 h 

********************


alt


KAKVE SU BOLSKE OKUĆNICE?

Izvještaj stručnog povjerenstva iz splitske tvrtke Parkovi i nasade, koji su prošlog tjedna obišli bolske vrtove, okućnice i balkone, bit će službeno objavljen na svečanosti u četvrtak u 18.30 sati u Vinskom podrumu. Turistička zajednica, kao organizator, uručit će priznanja, a naš portala, kao medijski pokrovitelj, objaviti taj izvještaj i fotografije u Bolskoj kronici u petak. (j.e.)

(80) objavljeno  20. 06. 18. u 23:00 h 


altsrijeda, 20. 06. 2018.     ********************


alt


POČINJU LITNJE NOĆI SRIJEDOM

Bolske litnje noći na rivi počinju od ove srijede. Prva fešta organizira se pod nazivom Živilo lito, dan prije službenog početka kalendarskog ljeta. Program je uobičajen kao i ranijih godina: glazba i gastronomska ponuda na deset štandova. Prve i zadnje srijede organizira se još i tombola, omiljena igra Bolki.
Početak zabave na rivi je u 20 sati, kada će se otvoriti 29. Bolsko lito. (j.e.)

(79) objavljeno  19. 06. 18. u 21:40 h 

********************


alt


585CLUB – DRUGI PUT

U četvrtak 585club iznad plaže Zlatni rat po drugi put će ove godine biti otvoren za zabavu mladih i onih koji se tako osjećaju. U Bol taj dan dolazi 40 jedrilica sa preko 200 gostiju kojima će se pridružiti i oni koji su već stigli na odmor, ali i mještani.
Program počinje nakon 23 sata.
585club bit će i treći put otvoren ovog mjeseca i to 28. lipnja, a službena sezona noćne zabave počinje svakodnevno nakon 2. srpnja. (j.e.)

(78) objavljeno  19. 06. 18. u 21:35 h 

********************


alt


SPORT: MNK BOL BEZ POBJEDE

Na malonogometnom turniru u Supetru u povodu blagdana sv. Petra i Dana grada, sudjeluje i MNK Bol. Prijavljeno je ukupno 16 ekipa, a Bol je u četvrtoj grupi gdje su još Supetar, splitski prvoligaš Staklo Mass i MNK Pučišća.
Bol je odigrao dvije utakmice i obije je – izgubio: Supetar – Bol 6:4, Staklo Mass – Bol 5:2. U petak igraju MNK Pučišća – Bol, ali je sigurno da Boljani neće, bez obzira na rezultat treće utakmice, nastaviti ovo kup natjecanje. (j.e.)

(77) objavljeno 19. 06. 18. u 21:30 h  

alt
utorak, 19. 06. 2018.     ********************


alt


KOJA JE STAROSNA DOB NAŠIH GOSTIJU?

Već smo objavili turističke rezultate za svibanj i brojke potvrđuju da je više bilo dolazaka i noćenja nego lani u istom mjesecu. Najbrojniji su gosti iz Francuske, zatim Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Slovenije …
Interesantno je pogledate i koje su starosne dobi gosti koji su u Bol došli na odmor u svibnju. Najviše ih je bilo u dobi od 45 do 54 godine. Oni su ostvarili 9.936 noćenja. Na drugom mjestu su gosti od 55 do 64 godine starosti (9.884 noćenja). Mladi od 18 do 24 godine imali su 2.559 noćenja, ali njih će sasvim sigurno biti mnogo više u srpnju i kolovozu kada nemaju obveza u školama i na fakultetima.
Od 45 do preko 65 godina starosti u svibnju je bilo 57 posto, onih nešto mlađih od 18 do 44 godine 31 posto, a sasvim mladih, do 17 godina, 12 posto gostiju. (j.e.)

(76) objavljeno 18. 06. 18. u 22:20 h 

********************


alt


LJETNE MUKE PO KATAMARANU!

Ne dogodi se uvijek kako su to u „Jadroliniji“ planirali, a mi to napisali. U ponedjeljak je poslije podne „Novalja“ u 16.15 trebala krenuti za Dubrovnik (Bol, Hvar, Korčula), a „Vida“ u 16.30 isploviti za Bol i Jelsu. Međutim, ovaj put zbog kvara na pumpi, „Novalja“ je ostala u splitskoj luci, a „Vida“ je preuzela dvije linije: Split – Bol – Jelsa pa nastaviti preko Hvara i Korčule za Dubrovnik.
Polazak izletnika iz Splita odgođen je za 15 minuta jer se čekalo na polazak planiran za Bol i Jelsu (16.30). Sve je to produžilo putovanje pa je „Vida“ u Korčulu (Dominče) došla sat i 10 minuta kasnije nego je redom plovidbe bilo planirano.
Pitanje je kako će u utorak ujutro putnici iz Jelse i Bola do Splita? Očito da „Jadrolinija“ nije spremna za turističku sezonu, iako njihov prvi čovjek to javno izjavljuje. Nemaju rezervnih brzih plovila, pa po nekim neslužbenim informacijama čeka se iz Rijeke pumpa i tijekom večeri ili noći „Novalja“ bi iz Splita krenula za Jelsu odakle u utorak ujutro u 6.00 sati isplovljava prema Bolu i Splitu.
Putnicima iz Bola (mještanima i turistima) ne preostaje nego se nadati sretnom završetku i dolasku „Novalje“ ili će morati u 6.35 autobusom za Supetar, pa trajektom za Split. (j.e.)

(75) objavljeno  18. 06. 18. u 22:15 h  

********************


alt


OTVOREN I TREĆI ŠTAND

Od ponedjeljka je na bolskoj tržnici otvoren i treći štand sa ponudom voća i povrća, ali i drugim artiklima koji su traženi u turističkoj sezoni kada u Bolu, sa izletnicima, bude i preko 12 tisuća ljudi. Vlasnik obrta Branko Grubišić obećava svakodnevno svježe voće i povrće, ali i besplatnu dostavu na kućnu adresu robe kupljene za više od 100 kuna. (j.e.)

(74) objavljeno  18. 06. 18. u 22:10 h   

alt
ponedjeljak, 18. 06. 2018.     ********************


alt


FESTIVAL KULTURE 22. – 24. LIPNJA

Po deveti put u Bolu se idućeg vikenda organiziraju IMENA, festival kulture u organizaciji Maje Duke. Bit će tri dana predavanja u Galeriji Dešković – petak, subota i nedjelja – a tijekom jutra (od 10 sati) na bolskoj tržnici - u subotu i nedjelju – predviđen je svojevrsni spektakl za širu publiku: Trudna Teća ili bolska marenda.
Radni naslov ovogodišnjih IMENA je „Od Bola do Južnog pola“, a u petak će od 21.30 sati govoriti Mario Kučera, Jasen Boko, Tanja Mravak i Igor Rajski. Voditeljica je Day Antunović. Sutradan, u isto vrijeme, predavač je Davor Rostuhar, osvajač Južnog pola. Trećeg dana, u nedjelju, naslov predavanja je „Tražeći CHE Guevaru“ a govorit će i s publikom razgovarati Jasen Boko i Nikolina Uroda. Festival kulture završava koncertom gdje su izvođači Amalia Baraona i Dinko Stipaničev, sve popularniji portugalsko-hrvatski džez duo. (j.e.)

(73) objavljeno 17. 06. 18. u 22:10 h 

********************


alt


VRATIO SE VODENI PARK

Sa istočne strane plaže Zlatni rat, nakon prošlogodišnje pauze, ponovo je postavljen vodeni park. Postupno se popunjavaju i otvaraju i ostali sadržaji na plaži. Do plaže se može pješke ali se nudi prijevoz brodicama, turističkim vlakićem i taksi vozilom.

Vozači imaju parkiralište sa tri različite cijene. Jedna je, najskuplja, 70 kuna za dnevno parkiranje, ali se vozilo pod borove može ostaviti sa sjeverne strane pristupne ceste za 20, a sa južne strane za 30 kuna. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 06. 18. u 22:05 h 

********************


alt


HUMANITARNA UTRKA

U petak je u Povljima organizirana humanitarna utrka Run Croatia za najmlađe, a u subotu su nastupili stariji. Oni su trčali Selca - Sumartin. Prihod od utrke namijenjen je „Bračkim pupoljcima“. Sudjelovao je iz Bola dio ekipe iz Total fitnessa: Boško Botica, Tonči Šeparović, Nataša Paleka Jakšić, Ana Pina Marinković i Breza Marinković. (j.e.)

(71) objavljeno 17. 06. 18. u 22:00 h 

********************


alt


BOLJANI IGRALI S HAJDUKOM

U subotu su u posjet Bolu bili nogometaši iz MNK „Hajduk“. Na Poljani su sa vršnjacima iz bolske škole nogometa odigrali dvije utakmice, a onda su zajednički prošetali do plaže Zlatni rat. Najviše su vremena proveli na vodenom parku, a onda su za ručak pojeli pizzu.
Škola nogometa će se organizirati i tijekom ljetnih mjeseci – saznali smo od Boška Botice, voditelja škole. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 06. 18. u 21:55 h 

********************


alt


ZAMJENA KATAMARANA

„Jadrolinija“ je objavila da izletnička linija iz Dubrovnika za Korčulu, Hvar, Bol i Split kreće u ponedjeljak u 7 sati, nakon četiri dana pauze. Treba informirati o namjeri brodara da izvrši zamjenu katamarana. Umjesto „Vide“ u ponedjeljak će u 16.15 sati za Dubrovnik krenuti katamaran „Novalja“, a „Vida“ se vraća (privremeno) na liniju Split – Bol – Jelsa i natrag.
Ova zamjena neke će možda u ponedjeljak zbuniti pri ukrcaju u Splitu, ali i poslijepodne nakon 17.15 sati u bolskoj luci. Najprije dolazi „Novalja“ koja nastavlja za Hvar, Korčulu i Dubrovnik, a dvadesetak minuta kasnije dolazi  „Vida“ koja će iz Bola isploviti za Jelsu. (j.e.)

(69) objavljeno  17. 06. 18. u 21:50 h  

********************


alt


IZMJENE U REDU VOŽNJE AUTOBUSA?

Zbog ljetnih školskih praznika normalno je da se reduciraju neke autobusne linije između Bola i Supetra. Međutim, zbog turističke sezone „Autotrans“ uvodi nove linije. Ona iz Zagreba do Bola kreće od 20. lipnja svakodnevno u 23.30 sati s dolaskom u Bol u 7.35, a iz Bola za Zagreb autobus polazi u 13.45 sati.
Neslužbeno saznajemo da će izmjena u redu vožnje biti već od ponedjeljka 18. lipnja, ali o tome nismo dobili (do nedjelje u 20 sati) nikakvu obavijest iz Supetra. (j.e.)

(68) objavljeno  17. 06. 18. u 21:45 h  


alt
nedjelja, 17. 06. 2018.     ********************


alt


NOVA AVIO LINIJA IZ FRANCUSKE

Na brački aerodrom ove je subote sletjelo 11 putničkih zrakoplova s kojima je doputovalo 664 gosta, a otišlo ih je prema Zagrebu i deset europskih destinacija također 11 zrakoplova s 410 putnika.
Ove subote prvi put je počela ove godine avionska linija Deauville – Brač – Deauville. Iz Francuske je ovom linijom došlo 110 putnika. (j.e.)

(67) objavljeno 16. 06. 18. u 22:40 h 

********************


alt


U BOLU LJETUJU 36 GODINA

U Bolu je u subotu ujutro, prema informaciji iz Ureda TZO, bilo 2.715 gostiju. U hotelima ih je noćilo 1.699, u privatnom smještaju 970, a u kampovima 46.
Kod obitelji Ivice Bakovića već 30 godina dolaze na odmor Regina i Martin (na slici) iz njemačkog Munstera. Prije toga, šest su godina ljetovali u hotelima „Elaphusa“ i „Borak“. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


„VIDA“ OD PONEDJELJKA

Četiri dana, zbog kvara, u dubrovačkoj luci Gruž stoji privezan katamaran „Vida“. Ovo plovilo „Jadrolinije“ određeno je za izletničku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i isti dan natrag, ali je linija od četvrtka u prekidu.
Kako smo saznali u subotu navečer, „Vida“ će u ponedjeljak krenuti iz Dubrovnika prema Splitu. Za bolske goste je interesantna zbog mogućnosti, između ostalog, da iz Bola za Split umjesto u 6.30 otputuju u 11.50 sati. (j.e.)

(65) objavljeno  16. 06. 18. u 22:30 h    

******************* 


alt


DO MARTINICE OD ČETVRTKA

Iako je ranije bilo najavljeno da će se turističkim vlakićem moći od benzinske postaje do Dominikanskog samostana, ali i iz istočnog dijela Bola do Zlatnog rata, početak prometovanja odgođen je za četvrtak 21. lipnja.
Na jednom od dva turistička vlakića, zbog sigurnosti putnika, potrebno je zamijeniti kočnice, a za njihovu nabavku i ugradbu treba nekoliko dana.
Ukoliko ranije budu završeni popravci, o tome ćemo obavijestiti potencijalne putnike.
Za pogledati red vožnje vlakića kliknite OVDJE. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 06. 18. u 22:25 h 

********************


alt


ZA REGULACIJU PROMETA

Počeli su u subotu radovi na postavljanju opreme, rampe i stupića, za regulaciju prometa kojom se želi spriječiti pristup automobilima u neke dijelove mjesta. Bučilo je i prašilo zbog rezanja asfalta, a kopanjem će se nastaviti u ponedjeljak.
Dobro je upozoriti izvođača na oprez kod kopanja kako se ne bi oštetilo vodovodne, telefonske ili elektro instalacije. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 06. 18. u 22:20 h  

********************


alt


PETI PRILOG IZ BOLA

Prošlog petka (15. lipnja) RTV San Marino objavila je peti nastavak serijala koja je njihova ekipa snimala prošlog ljeta u Bolu. U najnovijem nastavku emisije „Alta Marea“ objavljen je razgovor s Jurkom Karninčićem, umirovljenim kapetanom duge plovidbe.
Svi do sada objavljeni razgovori mogu se pogledati na ovom portalu, a linkovi su na početnoj stranici.
Sljedećeg petka, 22. lipnja, RTV San Marino objavit će u 20.05 sati razgovor s Markitom Marinkovićem, direktorom Turističke zajednice općine Bol. (j.e.)

(62) objavljeno  16. 06. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Jelena Pušković i ivan Abramović


alt

Heidrun i Gerd Wieltsch


DVA VJENČANJA U BOLU

Brački matičar Franko Marinković u subotu je u Bolu, u Galeriji Doma kulture, vjenčao dva para. Najprije su se vjenčali Jelena Pušković, s prebivalištem u Nevesinju (BiH) i Ivan Abramović, sa prebivalištem u Bolu. Zatim su bračnu zajednicu, pred matičarom, zasnovali bolski gosti iz Klagenfurta (Austrije): Heidrun Wieltsch i Gerd Wieltsch. (j.e.)

(61) objavljeno 16. 06. 18. u 22:10 h  


alt


subota, 16. 06. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


TKO IMA NAJLJEPŠI VRT?

Stručno povjerenstvo u kojem su bili djelatnici splitske tvrtke „Parkovi i nasadi“ Antonia Miletić i Igor Belamarić, obišli su u petak s predstavnicima Ureda Turističke zajednice vrtove i okućnice koje su Boljani prijavili za ocjenjivanje. Njihovo pisano mišljenje, utiske i ocjene, idućih dana dostavit će organizatoru, a javno će biti objavljeni 21. lipnja (prvog dana ljeta) na prigodnoj svečanosti u prostorijama Vinskog podruma.
Naš portal, kao medijski pokrovitelj, isti će dan navečer objaviti mišljenje stručnog povjerenstva i fotografije vrtova i okućnica koje su posjetili. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 06. 18. u 22:40 h

********************


alt


PRŠUT ZA PUPOLJKE

Ivica Baković poklonio je jedan pršut Udruzi Brački pupoljci. U dogovoru s Ivanom Radić taj će pršut, od 7 kilograma, biti na lutriji, a dobiveni novac uplaćen na račun Udruge Brački pupoljci. Još nije sve dogovoreno, ali pretpostavljamo, da će se brojevi upisivati i plaćati (po 10 kuna) za ovu humanitarnu akciju na štandu obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. (j.e.)

(59) objavljeno  15. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


NOVA PROMETNA REGULACIJA

U općinskoj službi saznali smo da će se ove subote i u ponedjeljak radi na ugradnji rampe i stupića na tri lokacije. Rampa će se postaviti na početku Ulice Domovinskog rata (na slici), a pomični stupići kod Župne crkve i na Loži kod zgrade policije.
Pripremni radovi su u subotu, a u ponedjeljak bi se kopalo bagerom. O ovome bi trebalo voditi računa posebno oni koji svojim automobilima dolaze do svojih kuća na Rudini i okolnim ulicama, kao i oni koji tamo imaju restorane, kafiće, trgovine … (j.e.)

(58) objavljeno 15. 06. 18. u 22:30 h  

alt

petak, 15. 06. 2018.     ********************


alt


GRADI LI SE NAKON 1. LIPNJA?

Poštuju li građevinari u Bolu odluku Općinskog vijeća da su zabranjeni nakon 1. lipnja građevinski radovi koji bi stvarali buku i ometali odmor gostiju, ali i mještana? Komunalni redar, koji je zadužen za kontrolu provedbe općinske odluke, potvrdio nam je u četvrtak kako građevinari uglavnom poštuju spomenutu odluku. Ima međutim poziva ljudi koji upozoravaju da ima i onih koji koriste, i nakon 1. lipnja, brusilice za kamen! (j.e.)

(57) objavljeno  14. 06. 18. u 22:45 h 

********************


alt


UDŽBENICI ĆE ČEKATI U ŠKOLI

Splitsko-dalmatinska županija će nabaviti udžbenike za sve razrede osnovne škole i oni će učenike dočekati u školi prvi nastavni dan – objavljena je obavijest na službenom portalu Osnovne škole Bol koju je potpisao ravnatelj Bartul Bakulić. To je akcija u okviru provedbe županijskih demografskih mjera.

Pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, vježbenice, likovne mape i dr.) trebat će nabaviti roditelji. Udžbenici su isti kao i prošle školske godine.

Prvi puta će u školske klupe u rujnu sjesti 22 prvašića. Županija je zatražila od nadležnog Ministarstva odgodu početka nastave za 10. rujna. (j.e.)

(56) objavljeno  14. 06. 18. u 22:40 h 

********************alt


alt


VATROGASCI UKLONILI PLINSKE BOCE

Sasvim slučajno otkriveno je da u plinskoj stanici kod nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“, neposredno uz dječje igralište, ima 17 velikih plinskih boca. Tamo su najmanje 15 godina, otkako je zatvoren hotelski objekt, a boce su uočene nakon što je odvaljen dio salonitnog pokrova. Preko tog otvora ušli su vatrogasci i boce odvezli u svoje skladište.
- Uglavnom su prazne boce, ali osim njihove vrijednosti, mogu biti opasnije od napunjenih. Sada te opasnosti više nema – izjavio nam je Goran Jekić, predsjednik DVD-a Bol. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


NUDISTI TRAŽE ČUVARA!

Nudističke plaže na istočnoj i zapadnoj strani Bola poodavno su predmet kritika njihovih korisnika, ali i napisima na našem portalu. Postavljeni su putokazi i oznake da su plaže za nudiste, da nije dozvoljeno koristiti ih u kupaćim kostimima i naravno da je zabranjeno fotografiranje.
U stvarnosti ima mnogo problema, a u našoj rubrici JA TAKO MISLIM objavljujemo pismo jedne gošće i njezin komentar.

(54) objavljeno  14. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


TKO ĆE UKLANJATI JEŽEVE?

Akcija čišćenja podmorja u Bolu se već godinama organizira krajem travnja. Tada se izvlače iz morskih dubina razno-razni predmeti, ali do sada njihov interes nije bio uklanjanje – ježeva. Tko bi trebao uklanjati ježeve? – pitala je jedna Bolka na nekoliko adresa, ali nije dobila nikakav konkretan odgovor.
Ubod na ježa može biti bolan i sigurno je da može pokvariti odmor. Dobra je informacija da se ježevi nalaze tamo gdje je čisto more, a mogu se vidjeti na plaži kod Bijele kuće, Bjenačici …
Na internetu savjetuju mjesto uboda premazati vrućim voskom ili umakati u toplu kupku. Znamo i za savjet naših starih da se stave oblozi od nafte. Najsigurnije se javiti liječniku u ambulantu, a možda netko i organizira čišćenje prilaza za siguran pristup u more. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


VEČERA U „PUMPARELI“

Naš portal objavio je 14. travnja da će restoran „Pumparela“ častiti ručkom ili večerom igrače MNK Bol ukoliko zadrže prvoligaški status. Točno, dva mjeseca kasnije, 14. lipnja vlasnici „Pumparele“ održali su obećanje. U međuvremenu MNK Bol je odigrao pet utakmica i u zadnjem kolu, pobjedom nad prvakom (3:1) potvrdio ostanak u I. ligi i – dolazak na večeru.
Hvala „Pumpareli“! (j.e.)

(52) objavljeno 14. 06. 18. u 22:25 h  


altčetvrtak, 14. 06. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


KIŠA ONEČISTILA BOLSKE ULICE

Goste i one mještane koji ne moraju rano na posao, probudila je u srijedu grmljavina, obilna kiša, a bilo je nešto i krupe. Mnoge su bolske ulice sličile na potoke, a posebno je bilo na Bračkoj cesti kojom su se slijevale oborinske vode od Studenca i parkirališta na ulazu u Bol. Vodena bujica nosila je zemlju, šljunak i ploče sa dijela rotora. Sve je to došlo na rivu kod benzinske stanice gdje su tragovi nevremena bili vidljivi i oko podneva. Kiša nije oprala ulice, kako su se neki nadali, nego je donijela nanose šljunka i zemlje. Posla je bilo najprije za vlasnike poslovnih prostora na rivi, a onda su došli komunalci …
U nedavno napisanoj, usvojenoj i plaćenoj studiji Procjene rizika velikih nesreća za općinu Bol nigdje se ne spominju moguće opasnosti od vodene bujice (opasnosti su potresi, požari i visoke temperature), pa ovu kišu u srijedu ne trebamo računati ni kao potencijalnu nesreću. Međutim, ne treba zaboraviti, dva su povodnja u Bolu 1792. i 1891. uzrokovala veliku materijalnu štetu, a bilo je i 8 mrtvih. Veliki prolom oblaka, uz veliku štetu, ali bez žrtava, zadesio je Bol i 1987. godine. (j.e. / foto: d. marinković & j. egekher)

(51) objavljeno  13. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt


BOLSKA SVETKOVINA SV. ANTE

Zbog loših vremenskih (ne)prilika u srijedu su u crkvici Sv. Ante na Loži bili samo vjernici koji su se mogli skloniti i biti sigurni da neće pokisnuti. Misno slavlje je predvodio bolski župnik o. Mirko Jagnjić.
Nakon mise moglo se nastaviti slavljem i na otvorenom u caffe baru Big Blue jer su oblaci krenuli prema Makarskoj. Kavom, sokovima i kolačima častili su Antonia i Tonči Kukoč, bračni par kojima je bio imendan, a ujedno se brinu o crkvici sv. Ante. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 06. 18. u 22:25 h 

********************


alt


PROŠIRENJE PRIJE DOLASKA GOSTIJU

Nije baš uobičajeno da se hoteli preuređuju ili proširuju prije početka sezone. To se ipak dogodilo u hotelu „Bretanide“ gdje su radovi na proširenju kuhinjskog i skladišnog prostora izvedeni u zimskim mjesecima, prije nego je planirano otvaranje hotela.
- Mi smo sve te radove izveli prema projektima inž. arh. Dinka Kovačića koji je autor cijelog naselja izgrađenog 1984. godine – rekao nam je direktor hotela „Bretanide“ Alfred Hackl. – Planiramo i ove godine, u zimskom periodu, neke nove građevinske radove. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 06. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Osnovci u Murvici prije odlaska u Zmajevu špilju


NASTAVA JOŠ DVA DANA

Maturantima je zadnji dan nastave bio 22. svibnja, a ostali će učenici Osnovne i Srednje škole Bol morati na nastavu još dva dana: četvrtak i petak. Onda im slijede ljetni praznici do 3. rujna. Međutim, Splitsko-dalmatinska županija iskoristila je svoje pravo i predložila Ministarstvu da nastava na njihovom području počne tjedan dana kasnije, 10. rujna. Razlog za ovo traženje su očekivane vrućine početkom rujna u Dalmaciji. (j.e.)

(48) objavljeno 13. 06. 18. u 22:20 h 

alt
srijeda, 13. 06. 2018.     ********************


alt

Na centralnom stadionu Teniskog centra Bluesun hotela ima mjesta za 2.000 gledatelja


alt

Feliks Lukas, direktor WTA turnira u razgovoru s novinarkom TV Zagreb


alt

Svi koji su sudjelovali u organizaciji čekaju na terenu proglašenje pobjednica


alt

Tenisačica iz Poljske imala je u Bolu svojih navijača


WTA TURNIR BEZ DOVOLJNO PUBLIKE

Treći WTA turnir je službeno završio u nedjelju predvečer, a na kraju TV prijenosa direktor Feliks Lukas izjavio je da je to do sada najuspješnije organizirano natjecanje tenisačica. Poznato je da je pobjednica Tamara Zidanšek iz Slovenije. Ona je na turniru pokazala najviše i zasluženo pobijedila Magdu Linette iz Poljske koja je po mnogima bila favorit.
Termin odigravanja finala (18 sati) sigurno je mnogo povoljniji od igranja u podne, što je bio slučaj prošle godine. Međutim, ponovili su se neki propusti od ranije. Na primjer, gledalište nije bilo popunjeno kako smo željeli. U Bolu su na polufinale i finale došla školska djeca iz Splita i Dugog Rata, ali bolski školarci nisu na stadion došli organizirano iako tijekom godine u Bolu aktivno djeluje nekoliko sportskih klubova. Najmlađi koji su bili uokolo igrališta došli su iz Solina, a samo je jedno dijete (!?) bilo iz Bola.
Nije po Bolu bilo dovoljno ni vanjskih promotivnih panoa i obavijesti o natjecanju koje se u Bolu održavalo od utorka do nedjelje.
Tek dan ranije postavljen je video zid na glavnom trgu i slavoluk na početku šetnice. A trebalo je da Bol i mještani žive s tenisom i za tenis, kao nekada, kao centar ženskog tenisa. Mogli su se organizirati i dolasci barem na polufinale i finale iz ostalih mjesta na Braču ili jednodnevni izleti iz Splita. Katamaranska linija iz Splita je svaki dan u 7.30, a povratak iz Bola u 20 sati.
Čini nam se da nije dovoljno samo bez greške organizirati natjecanje tenisačica. Dio tog spektakla trebala bi biti i publika. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 06. 18. u 22:05 h 

********************


alt


TKO ĆE ZAKUPITI PROSTOR NA RIVI?

Općina Bol objavila je Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u južnom dijelu objekta na autobusnoj postaji (na slici). Obveza je navedeni prostor od 12 m2 koristiti za djelatnost turističke agencije, a sporedna djelatnost može biti prodaja suvenira. Taj prostor do kraja lipnja koristi agencija Adria Tours, a prije njih tu je bio info punkt Turističke zajednice.
Zakupnina za godinu dana je 35.000 kuna i još treba platiti 7.200 kuna naknade za koncesijsko odobrenje. Rok zakupa je do 31. prosinca 2018. godine pa pretpostavljamo da će se za šest mjeseci trebati platiti pola traženog godišnjeg iznosa.
Rok za podnošenje pismenih zahtjeva je 19. lipnja do 11 sati, a isti dan će biti javno otvaranje ponuda.
Tekst natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(46) objavljeno  12. 06. 18. u 22:00 h 

********************


alt


OSNOVCI U ZRAČNOJ LUCI

Učenici drugog razreda sa svojom učiteljicom Marinom posjetili su ovog utorka (12. lipnja) Zračnu luku Brač. Sve što su učili o putovanju zrakoplovom sada su vidjeli uživo u zračnoj luci. Razgledavanje je počelo u pratnji Anne Hero koja je upoznala učenike sa uobičajenom procedurom prijave putnika, preuzimanja i kontrole  prtljage  te kontrole putnika.

Učenici su razgledali  i razne prostorije zračne luke a posebno ih je zainteresirao kontrolni toranj i posao kontrolora leta. Oduševljeni  posjetom zaželjeli su da se svake godine ponovi. (m.š.)

(45) objavljeno  12. 06. 18. u 22:30 h 

********************alt


alt


OKOM KAMERE: PTICE SU NEČIJA BRIGA

Lastavice (lat. Hirundinidae) su porodica ptica koja pripada redu vrapčarki. Lastavice su kozmopolitska grupa ptica i nastanjuju sve kontinente osim Antarktika. Smatra se da potječu iz Afrike, jer tamo živi najviše vrsta. Također se pojavljuju i na otocima. Karakteristika ovih ptica je njihova prilagođenost lovu za hranom u letu: kukce hvataju u zraku. Tijelo im je vitko, a krila uska. Kljun je kratak, a grkljan mogu široko otvoriti.
Lastavice svoja gnijezda već godinama imaju pod krovnom strehom na zgradi bolske škole. Ali iza lastavica treba netko i čistiti, jer njihovog izmeta ima po stepeništu i rukohvatu (vidi slike). Nekada je na zgradi škole ispod gnijezda bila daska, ali je ona uklonjena nakon obnove fasade.
Dasku treba vratiti ili češće čistiti stepenice i rukohvat! (j.e.)

(44) objavljeno  12. 06. 18. u 21:55 h   alt


utorak, 12. 06. 2018.     ********************


alt

Tko ima ljepše otoke?


USKORO ZAKON O OTOCIMA

Aktivistice iz Pokreta otoka, udruge za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, Andreja Baraba i Maja Jurišić, dostavile su medijima objavu na temu Prijedlog Zakona o otocima. Nacrt spomenutog Zakona objavljen je 7. lipnja, a zainteresirani se do 23. lipnja mogu uključiti svojim komentarima i primjedbama.
Opširnije objašnjenje u prilogu (kliknite na donji link):

http://www.boljani.info/images/pdf/OBJAVA%20ZA%20MEDIJE.pdf

(43) objavljeno  11. 06. 18. u 22:45 h  

********************


alt


BANKOMATI HPB

Do gotovine, onaj tko ima kreditne kartice, može sada u Bolu doći mnogo brže i jednostavnije. Bankomata ima posvuda, barem desetak, a dva najnovija postavila je Hrvatska poštanska banka (HPB) na Velom mostu i na početku šetnice prema plaži Zlatni rat (na slici).

(42) objavljeno  11. 06. 18. u 22:40 h 

********************


alt


LETEĆI OBROCI: BESPLATNA DOSTAVA

Na Glavici se i ove sezone pripremaju jela koja se u roku od 15 minuta besplatno dostavljaju na kućnu adresu. U lokalu zvučnog naziva FLYNG MEALS  (Leteći obroci) primaju se telefonske narudžbe (647 046 ili 098 189 1218), a ponuda je raznovrsna. Najviše se traže mali (35 kn) ili veliki ćevapi (50 kn), a na jelovniku je 9 vrsta pizza od 50 do 70 kn dok se za jumbo pizzu doplaćuje 15 kuna. Naravno ima i ribe (pržene lignje, tuna steak, fish burger), salate, razni sendviči, azijski menu, vegan wok … Novost su paste i njoki …
Radno vrijeme je od 12 do 22 sata.

(41) objavljeno  11. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


BLAGDAN SV. ANTE U SRIJEDU

U srijedu je blagdan Sv. Ante kojim povodom će se održati sveta misa u istoimenoj crkvici na Loži. Početak je u 8 sati, a nakon mise obitelj Kukoč, koja brine o crkvici, poziva na kavu i kolačiće u caffe baru Big Blue.
*****
Sveti Ante (1195. – 1231.) je svetac cijeloga svijeta, a ne samo Padove ili Portugala, gdje je rođen. Njegov život veoma dobro oslikava Devetnica, pobožnost Svecu u kojoj na kraju svakoga zaziva molimo, da ako milost Božju izgubimo grijehom ili kojim drugim zlom, da je ponovno zadobijemo i u nju sve vratimo.
Tako je sa i izgubljenim materijalnim stvarima, ali uvijek dajemo prednost duši i milosti Božjoj, a Svetac nas neprestano zagovara i pomaže da se vratimo putu Milosti Božje.
*****
Crkvica na Loži izgrađena je početkom 16. stoljeća. Bila je u početku posvećena sv. Bernardinu, a danas sv. Anti Padovanskom.

(40) objavljeno  11. 06. 18. u 22:30 h  


altponedjeljak, 11. 06. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


PROSLAVA JUBILEJA

Obilježavanje 70-obljetnice hotelskog poduzeća „Zlatni rat“ privuklo je u nedjelju navečer na bolsku rivu mnoštvo Boljana, ali i njihovih gostiju. Počelo je podjelom kanape sendviča koje se među ljude nosili i nudili konobari iz hotela slavljenika. Moglo se besplatno konzumirati i piće (crno i bijelo vino, pivo), a nakon kraće povijesti hotelske kuće okupljenima se, u svom stilu, obratio Ivica Jakšić Čokrić Puko, najavivši nastup ČETIRI TENORA.
Zabavni program je nastavljen do kasno u noć. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 06. 18. u 23:45 h  

********************


alt


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U KANADU

Bolski robotičari: Frane Radić, Ante Kraljević, Mia Pivčević, Nicol Lovrić i Lucija Ivičić u pratnji mentorice Lucije Špacal i pedagoginje Ane Bodlović u nedjelju rano poslijepodne otputovali su u daleku Kanadu gdje će sudjelovati na svjetskom natjecanju RoboCup 2018.
Na odlasku ih je pozdravio i bolski načelnik Tihomir Marinković koji im je poželio sretan put i što bolji uspjeh na natjecanju. Od Bola do Supetra besplatno ih je prevezao Taxi Miki, a od Splita su do Zagreba putovali autobusom. U Zagrebu će prenoćiti, a u ponedjeljak nastavljaju avionom za Toronto.
Svjetsko natjecanje je u Montrealu 17. do 22. lipnja. (l.š.)

(38) objavljeno 10. 06. 18. u 23:40 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: MORE CVIJETA I NEDJELJOM?

U nedjelju se, prije tramontane, mogla vidjeti bijela mrlja kako pluta po površini mora. Na poziv naših čitatelja snimili smo u 11 sati kako to „cvjetanje mora“ izgleda na plaži za pse, na početku šetnice prema Zlatnom ratu.
Može li se zamoliti ljude iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, kada uzimaju uzorke mora za analizu na Martinici, Borku i Zlatnom ratu, da učine to i s ovom pojavom, nimalo ugodnom za oko (a možda i zdravlje) za koju ribari tvrde da se radi o – cvjetanju mora. (j.e.)

(37) objavljeno  10. 06. 18. u 23:35 h 

********************


alt


alt


alt


alt


TENIS: POBJEDNICA JE IZ SLOVENIJE

Tamara Zidanšek (Slo), 122. na rang listi, pobjednica je WTA turnira Croatia Bol Open koji se od utorka igrao u Bolu. Tamara Zidanšek u subotu je u polufinalu pobijedila našu Tenu Lukas, a u nedjelju, u finalu, Magdu Linette (Pol) 6:1, 6:3, inače 68. na rang listi.
Pred relativno dobro ispunjenim gledalištem, Tamara Zidanšek je u oba seta bila uvjerljivo bolja, a tek je pred kraj susreta Magda Linette pokazala nešto od svog znanja i mogućnosti.
Sutkinja je dva puta prekidala susret zbog pojave drona koji može biti opasan za igračice i publiku.
Pobjednici je priznanje uručio župan Blaženko Boban, a drugoj finalistici bolski načelnik Tihomir Marinković.
Prije ovog finalnog susreta igralo se finale parova: M. Duque-Marino / Y. Wang – S. Soler-Espiros / B. Stefkova 6:3, 7:6. (j.e.)

(36) objavljeno  10. 06. 18. u 23:30 h   


altnedjelja, 10. 06. 2018.     ********************


alt


VEČERAS JE NAŠA FEŠTA

Sve je spremno za feštu ove nedjelje (10. lipnja) na bolskoj rivi. Postavljena je i bina (na slici) na kojoj će nakon 21.30 nastupati ČETIRI TENORA. Osim njihovog koncerta bit će u 20.30 sati organizirana zakuska, a nakon 22.30 donijet će se rođendanska torta …
Zabavni program na rivi organizira se povodom 70-obljetnice hotelskog poduzeća „Zlatni rat“.

(35) objavljeno  09. 06. 18. u 22:20 h 

********************


alt


VOZI I DRUGI VLAKIĆ

Od ove nedjelje, 10. lipnja, u promet se uključuje i drugi turistički vlakić. Oba će idućih desetak dana prometovati od benzinske postaje do plaže Zlatni rat od 9 do 19 sati, a u povratku od 9.30 do 19.30 sati.
Nakon 17. lipnja  turistički vlakić će prometovati i do Dominikanskog samostana te u večernjim satima do hotela „Bretanide“.
Naš portal objavljuje red vožnje vlakića, a možete pogledati ako kliknete OVDJE.

(34) objavljeno  09. 06. 18. u 22:15 h  

********************


alt

Tamara (lijevo) i Tena (desno) sa sucem prije polufinalnog susreta u subotu


alt

Susret polufinala pratili su i učenici iz Supetra


alt

Dvije Splićanke došle su u Bol zbog tenisa. Radovale su ih uspjesi Tene Lukas, ali su ih zanimali i rezultati poljske igračice Magde Linette, koja će igrati u finalu, jer je njezin  trener njihov dobar poznanik Izo Žunić, inače iz Kaštel Lukšića


TENIS: T. LUKAS OSTALA BEZ FINALA

Tena Lukas nije uspjela u polufinalu WTA turnira Croatia Open Bol. Pobijedila je Slovenka Tamara Zidanšek, 122. igračica na rang listi, rezultatom 6:4, 6:3 nakon 1 sat i 13 minuta igre. Na centralnom stadionu, uz izravni TV prijenos na Drugom programu HRT-a, podosta je bilo i gledatelja. Došli su i školarci iz Supetra. U prvom setu Tena je povela za 3:0 i 4:3, ali je Tamara uspješno završila prvi i uvjerljivo bila bolja i u drugom setu. Zanimljivost je da su njih dvije, dan ranije, igrale zajedno u dublu.
Tena Lukas prvi put je u Hrvatskoj igrala uz izravni TV prijenos, ali je postigla veliki uspjeh dolaskom do polufinala. Slovenska igračica bila je bolja pa će u nedjelju u 18 sati u finalu igrati sa Magdom Linette iz Poljske.
U subotu je odigrano i polufinale u dublu: M. Duque-Marino (COL) / Y. Wang (CHN) – Y. Bonaventure (BEL) / S. Sornbeo Tormo (ESP) 6:4, 7:6 (1).
U nedjelju u 15.30 igra se finale u dublu: M. Duque-Marino (COL) / Y. Wang (CHN) – S. Soler-Espinosa (ASP) / B. Stefkora (CZE).

(33) objavljeno  09. 06. 18. u 22:05 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: SKLADIŠTE OTPADA

Neposredno uz parkiralište hotela „Bretanide“, na privatnom terenu je skladište svega i svačega: građevinskog otpada, starih automobila … U općinskoj službi su nam potvrdili da je ovaj slučaj prijavljen nadležnim službama u Županiji. Sada se očekuje njihova intervencija.
Bilo bi dobro da se to ukloni što prije. (j.e.)

(32) objavljeno  09. 06. 18. u 22:00 h  

alt

subota, 09. 06. 2018.     ********************


alt


BURNA RASPRAVA O PLANOVIMA RAZVOJA

U Galeriji Doma kulture u petak je organizirano javno izlaganje o Urbanističkim planovima uređenja dijela područja Borak – Potočine te izmjenama Prostornog plana uređenja Općine Bol za područje Borak – Potočine. Planovi su na javnom uvidu u Domu kulture od 25. svibnja. Na skupu u petak došlo je četrdesetak zainteresiranih da poslušaju izlaganje inž. Ivane Bojić iz Geoprojekta, kao i odgovore na pitanja i primjedbe.
Sastanak u Domu kulture vodio je općinski pročelnik Stipe Karmelić, a među okupljenima bio je načelnik Tihomir Marinković, tri vijećnika (Mate Petrić, Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić), izvršni direktor Hotela „Zlatni rat“d.d. Dino Sokol
Inž. Ivana Bojić u uvodnom dijelu je informirala da se planovima želi uskladiti granice vlasničkog kompleksa sa stanjem u prostoru i katastru, proširiti županijska cesta od rotora prema zapadu (sa sjeverne strane bi bila biciklistička staza, a sa južne strane Bluesun hoteli će prepustiti 2,40 m svog prostora za trotoar i nesmetan prolaz za pješake). Svi ovi planovi, nakon javnog uvida, idu na suglasnost u Županiju i nadležno ministarstvo, a onda pred Općinsko vijeće na konačno usvajanje.
Ceda Marinković smatra da se ovim planovima ugrožava pomorski pojas, gdje se ništa ne bi trebalo graditi 70 metara od mora.
Boris Đorđević smatra da je ustupanje dijela prostora za proširenje ceste prema Murvici samo ispunjenje starih obećanja ranijih uprava Zlatnog rata.
Vijećnik Mate Petrić zamjera što na ovom skupu nema više vijećnika, jer hotel Borak je nova gradnja, a ne rekonstrukcija, pa moramo znati što nam se nakon izgradnje novog hotela može dogoditi. Prošlo je vijeće donijelo neke čudne i za Bol štetne odluke po pitanju izgradnje novih objekata, a novo vijeće nije ništa učinilo da se to promijeni. On će, kaže M. Petrić, glasovati po svojoj savjesti i ne treba računati na njegov glas za usvajanje ovih planova.
Ana Marija Botteri  kaže da je novi hotel poput velikog kruzera u borovoj šumi, uz to i suludi projekt sa sedam etaža i 25 metara visine. Udar je, po njenom mišljenju, na postojeću infrastrukturu. Zašto se zanemaruje ono što je zapisano i plaćeno u Strategijama razvoja bolskog turizma?
Branimira Burmaza je interesiralo hoće li biti prostora za kupanje na Zlatnom ratu i kako će se osigurati kvalitetni radnici u novim hotelskim objektima?
Josip Bačić je mišljenja kako će novi hoteli još više ugroziti i onako prekapacitirane plaže. Novi zakoni koji su u pripremi, predviđaju da se plaže daju bez natječaja hotelima koji bi 70 posto prostora zadržali za svoje goste.
Jerko Martinić  kaže da Bolu novi hoteli nisu potrebni, a da se na referendumu pita mještane za mišljenje. Birače bi trebalo pitati, predlaže J. Martinić, i za povjerenje Općinskom vijeću, jer se sve  radi suprotno od usvojenih strategija.
Bol puca po svim šavovima, napomenula je Ines Kraljević, a Ceda Marinković kaže da treba zaštititi domicilno stanovništvo. Siniša Soljačić misli da se vrtimo u krugu, da nam se sprema da postanemo kao Indijanci u Americi, ali oni su tamo barem ostali u svojim rezervatima. Južni prostor uz šetnicu sve je  manji, jer se zemlja urušava, pa ćemo za 50 godina ostati i bez šetnice.
Dvosatna rasprava uglavnom je pokazala da sudionici, koji su se javili za riječ, ne gledaju blagonaklono prema planovima izgradnje novih turističkih kapaciteta. Dobro je što upozoravaju na neke probleme o kojima svakako treba voditi računa kod planiranja i same izgradnje. Do sada Općini nitko ništa nije pisanog dostavio, a u iduća tri dana to se može učiniti za predložene izmjene i dopune Prostornog plana Općine Bol, a do 26. lipnja za Urbanističke planove uređenja dijela područja Borak – Potočine. Spomenuti planovi objavljeni su i na službenim stranicama Općine Bol. (j.e.)


Nastavljamo o ovoj temi: kakvi su planovi investitora, koliko je ugroženo snabdijevanje vodom i strujom, kakve Bol turiste treba, graditi vile ili hotele …

(31) objavljeno  08. 06. 18. u 23:35 h 

********************


alt


U NEDJELJU VELIKA FEŠTA NA RIVI

Hoteli „Zlatni rat“ d.d. povodom 70-obljetnice poduzeća pripremaju u nedjelju 10. lipnja veliku feštu na rivi. Počinje već u 20.30 sati zakuskom, a u 21.15 je predviđena rođendanska čestitka i kratka povijest poduzeća. Gosti, ČETIRI TENORA, nastupaju od 21.30 do 22.30 sati, kada u pauzi dolazi rođendanska torta i bolska Četiri tenora koja će izvesti turističku himnu Bola.
Od 23 sata nastavlja se II. dio slavljeničog koncerta i nastup ČETIRI TENORA.
Organizatori su poručili da takuine (novčanike) ostavimo kod kuće jer su zakuska i torta – besplatni.
Program obilježavanja 70 godišnjice poduzeća Zlatni rat može se pogledati u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(30) objavljeno  08. 06. 18. u 23:30 h  

********************


alt


KATAMARAN PONOVO ZA MAKARSKU

Od petka katamaran „Krilo Eclipse“ brodara „Kapetan Luka“ ponovno iz Bola prema Dubrovniku ide u Makarsku, a također i u povratku. Zbog kvara na katamaranu „Krilo Star“ bilo je promjena u redu plovidbe pa je „bolski“ katamaran iz Splita polazio u 7.40 sati preko Bola, ali umjesto u Makarsku plovio je prema Hvaru, Korčuli i Mljetu za Dubrovnik. Povratkom katamarana „Krilo Star“ polazak katamarana iz Splita za Bol je ponovno u 7.30 sati.
*****
Kako bi olakšali našim čitateljima izbor plovila, autobusa ili aviona do Bola i u povratku, pripremili smo zbirni red vožnje: KAKO DO BOLA? i ODLAZAK IZ BOLA. Dozvolu za objavljivanje osim našeg portala ima samo Turistička zajednica općine Bol. (j.e.)

(29) objavljeno  08. 06. 18. u 23:25 h  

********************


alt


alt


TENA LUKAS U SUBOTU U 17.30

Naša tenisačica iz Kaštela TENA LUKAS u subotu na centralnom stadionu igra polufinalni meč protiv TAMARE ZIDANŠEK iz Slovenije. Njih dvije su u paru u petak kasno navečer izgubile od Mariane Duque-Marino (COL) i Yafan Wang (CHN) 6:4, 6:4
Tena Lukas je u petak u 17 sati igrala četvrtfinalni meč sa Marianom Duque-Marino iz Kolumbije i nakon dva sata igre pobijedila 6:4, 4:6, 6:1. (j.e.)

(28) objavljeno  08. 06. 18. u 23:15 h 


alt

petak, 08. 06. 2018.     ********************


alt


alt


TENA LUKAS IZBORILA POLUFINALE

U petak navečer, nakon dva sata igre, hrvatska igračica iz Kaštela TENA LUKAS pobijedila je Marianu Duque Marino iz Kolumbije 6:4, 4:6, 6:1 čime je osigurala plasman u polufinale WTA turnira koji se od utorka igra u Bolu. (j.e.)

(27) objavljeno 08. 06. 18. u 19:00 h 

********************


alt


SIGURNOST U TURISTIČKOJ SEZONI

Predstavnici Policijske uprave Splitsko dalmatinske i Policijske postaje Brač razgovarali su u četvrtak u Bolu sa dvadesetak turističkih djelatnika vezano za partnerstvo u turističkoj sezoni, a sa ciljem bolje komunikacije i veće sigurnosti gostiju i domaćeg stanovništva. U anketama je rečeno da 56 posto turista vodi računa o sigurnosti u destinaciji koju su odabrali za odmor. Zbog toga je potreban oprez iako je u Hrvatskoj relativno dobro stanje.
Na skupu je bio i načelnik općine Tihomir Marinković, zatim predstavnici agencija i hotela, a direktor TZO Bol Markito Marinković smatra da policija u Supetru, iz preventivnih razloga, kod iskrcaja iz trajekta treba najprije propustiti osobne automobile pa tek onda kamione, šlepere i hladnjače.
Domaćini su upozorili i na prebrzu vožnju nekih taksi vozila od Supetra do Bola, a smatraju da je problem što u Bolu nema stalno, tijekom godine, policijskih službenik. Čini se da ih neće biti ni ovog ljeta, ali su to demantirali predstavnici Policijske uprave SD. (j.e.)

(26) objavljeno 07. 06. 18. u 23:55 h 

********************


alt


USKORO DOLAZE PRVI GOSTI

Užurbano se privode kraju radovi na izgradnji novog hotela „Vitar“. Izgradnja je počela 1. listopada, a zbog vremenskih uvjeta tijekom zime, prvi gosti će useliti desetak dana kasnije nego je bilo planirano. Do kraja mjeseca će se potpuno urediti i opremiti objekt, a onda slijedi ishođenje potrebnih dozvola. Svečano otvaranje najavljeno je za 7. srpnja. (j.e.) 

(25) objavljeno  07. 06. 18. u 23:50 h 

********************


alt


alt


TENIS: TENA LUKAS IDE DALJE

Mnogo je bilo uzbuđenja na centralnom stadionu gdje su pod reflektorima igrale naša T. LUKAS i kanađanka C. ZHAO. Susret je umjesto u 20 počeo u 21.35 sati, a na tribinama je došlo stotinjak gledatelja. Kasnilo se jer su raniji mečevi trajali nešto duže.

T. Lukas, 318. igračica na rang listi uvjerljivo je dobila prvi set 6:0 protiv C. Zhao, Kanađanke, 134. igračice. Drugi set je pripao Kanađanki (2:6), a u trećem je bilo mnogo drame. Kanađanka je imala 4:5 i priliku za meč, ali je na kraju dobila naša Kaštelanka Tena Lukas sa 7:5.

U petak, također na centralnom stadionu igrat će u četvrtfinalu Tena Lukas i Mariana Duque Marino iz Kolumbije. Pretpostavlja se da će to biti oko 17 sati. To je treći meč po redu, a počelo je u 13 sati. Isti dan u 20 sati igra se četvrtfinale parova: M. Duque Marino (COL) / Y. Wang (CHN) - T. Lukas (CRO) / T. Zidansek (SLO) (j.e.)

(24) objavljeno  07. 06. 18. u 23:45 h 


alt

četvrtak, 07. 06. 2018.       ********************


alt


alt


PLAVA ZASTAVA I SEDMU GODINU

Sedmu godinu je na plaži Zlatni rat u srijedu podignuta na jarbol Plava zastava.  To je učinio načelnik općine Tihomir Marinković u nazočnosti direktora TZ Bol Markita Marinkovića, direktora „Grabovog rata“ Mirka Perića i njegovog pomoćnika za plažu Zlatni rat Ante Selaka.
Prvi put je Plava zastava na Zlatnom ratu zavijorila 5. lipnja 2012. godine. (j.e.)
*****
Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i obalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Plava zastava je danas najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. Plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama također mogu biti nosioci međunarodne Plave zastave.

(23) objavljeno  06. 06. 18. u 22:35 h  

********************


alt


VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA NA BRAČU

Turistički rezultati, dolasci i noćenja na Braču, su bolji u svibnju i za prvih pet mjeseci ove godine, nego je to eVisitor zabilježio, a objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, za prošlu godinu.
Na Braču je u svibnju došlo 20.312 gostiju (17.184 u svibnju 2017.), a noćenja je bilo 118.489 (102.895 u svibnju prošle godine). Najviše je gostiju bilo u Bolu (8.562), zatim Supetru (7.934), Milni (1.687) … Najveći porast dolazaka zabilježen je u Milni gdje su u svibnju 2017. došlo 254 gosta, ali je tamo ove sezone otvoren novi hotel. Interesantan je i podatak da je u Supetru došlo više gostiju nego lani, ali je noćenja više bilo 2017. Očito je da su gosti boravili kraće.
Za pet mjeseci, prema eVisitoru TZ SDŽ, najviše je bilo gostiju u Supetru (13.406), zatim u Bolu (12.604). Rast dolazaka su zabilježili svi osim Supetra, gdje su rezultati u 2017. bili bolji (202 dolaska i čak 4.823 noćenja više nego ove godine).
Koliko gosti ostaju na Braču? Prema iskazanim podacima otočni prosjek u svibnju je bio 5,83 noćenja, u Selcima 6,63 noćenja, u Milni 6,06 noćenja, u Bolu 5,69 noćenja, a najkraće su boravili u Sutivanu – 4,64 noćenja. (j.e.)

(22) objavljeno 06. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


JAVNO IZLAGANJE U PETAK

Od 25. svibnja  u Domu kulture izloženi su Urbanistički planovi uređenja dijela područja Borak – Potočine te izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Bol za isto područje. Planovi se mogu pogledati i na službenim stranicama Općine Bol (www.opcinabol.hr).
Ovoga petka (8. lipnja) u istoimenom prostoru (Dom kulture) organizira se javno izlaganje gdje će se autorima i investitoru moći postavljati pitanja vezano za planiranu izgradnju novog hotela „Borak“. Početak je u 11 sati.
Očitovanja, primjedbe, mišljenja i prijedlozi mogu se dostaviti Općini Bol (Uz pjacu 2, 21420 Bol) ili na e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )

(21) objavljeno 06. 06. 18. u 22:25 h  

********************


alt


TENIS: OSTALA JE SAMO TENA LUKAS

Zanimljivost drugog dana WTA teniskog turnira je što se po prvi put igralo pod reflektorima. Naša predstavnica Tena Lukas uvjerljivo je bila bolja od Španjolske Estrelle Cabeza Candele (6:1, 6:0) i jedina je hrvatska igračica koja nastavlja s natjecanjem. U I. kolu D. Kovinić (CG) sa 6:3 i 6:2 eliminirala je drugu našu predstavnicu L. Bošković.
U četvrtak će se ponovno igrati pod reflektorima i to T. LukasC. Zhao (Kanada). Početak je u 20 sati, a cijena ulaznice je 30 kn. (j.e.)

(20) objavljeno 06. 06. 18. u 22:20 h  

alt
srijeda, 06. 06. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: BOL DEVETI U ŽUPANIJI

U našoj županiji u svibnju ove godine bilo je 26 posto više dolazaka i 29 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Dolazaka je bilo 262.852, a noćenja 971.186. Najviše je u županiji došlo  gostiju iz Njemačke (34.321), zatim Ujedinjenog Kraljevstva (27.734), SAD-a (19.864), Francuske (17.909) … Domaćih je gostiju bilo 24.769.
Po broju dolazaka u svibnju na prvom mjestu je Split (84.406), a Bol je deveti u Županiji (8.652). Više od Bola, osim u Splitu, bilo je gostiju u Hvaru, Makarskoj, Segetu, Trogiru, Podstrani, Tučepima i Omišu. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 06. 18. u 22:05 h  

********************


alt


SVEČANOST PODIZANJA ZELENE ZASTAVE

U školskom dvorištu na Bjenačici u utorak je održana svečanost podizanja zelene zastave i prezentacija u sklopu projekta međunarodnih Eko škola. Svjetski dan zaštite okoliša posvetili su temi recikliranja. Nakon prezentacije održan je i kviz znanja u kojem su snage odmjerili učenici i roditelji. Iako su svi natjecatelji pokazali zavidnu razinu znanja, pobjednici su ovog puta bili učenici 6. i 7. razreda. Program je završio pjesmom, a nad školskim igralištem zavijorila se zelena zastava. (a.b.)

(18) objavljeno  05. 06. 18. u 22:00 h 

********************


alt


BESPLATNI UDŽBENICI ZA OSNOVCE

Učenici u osnovnim školama, čiji je osnivač Splitsko-dalmatinska županija dobit će besplatno potrebne udžbenike. Svojevremeno je ovu vijest objavio župan Blaženko Boban i obradova roditelje koje na jesen očekuje jedan trošak manje. Na pitanje nekih roditelja pokušali smo saznati na koji će način to biti realizirano. Trebaju li roditelji kupovati knjige i čuvati račun koji će im se naknadno refundirati ili će Županija nabaviti knjige i dostaviti ih u škole?
Čini se da je za očekivati ovu drugu varijantu o čemu ćemo izvijestiti roditelje kada dobijemo odgovor stručne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
– Od školske godine 2018./2019. Županija će osigurati sve udžbenike za osnovnoškolce od prvog do osmog razreda na području Splitsko-dalmatinske županije, a lokalnoj zajednici ćemo prepustiti nabavku radnih bilježnica i listova, u dogovoru s roditeljima – kazao je župan Boban. (j.e.)

(17) objavljeno  05. 06. 18. u 21:55 h  

********************


alt


alt


alt


PO LJEPOTU I OPUŠTANJE U HOTEL „BRETANIDE“

Za tajlandsku masažu ne treba putovati daleko. Dovoljno je navratiti u Wellness Centar hotela Bretanide gdje će vas jedna od tri Tajlanđanke osloboditi napetosti i stresa. Tretmani su od 20, 50, 80 i 100 minuta, a najčešće se traži masaža od 50 minuta.
U Wellness Centru hotela Bretanide nude se i drugi očaravajući tretmani i terapije: njega oko očiju, manikura, pedikura, ali i bojanje trepavica i obrva, lakiranje, depilacija, masaža vrućim kamenjem …
Posjetiteljima se nude i razne kreme te proizvodi za njegu kože.
Za Boljane, ali i one koji duže borave u Bolu, u Wellness Centru odobravaju popust od 20 posto. Radno vrijeme je od 8 do 20 sati, a rezervacije se primaju putem telefona +385 (0)21 740 130.

(16) objavljeno  05. 06. 18. u 21:50 h 

alt
utorak, 05. 06. 2018.      ********************


alt

Uz Feliksa Lukasa, direktora WTA turnira, bile su i tenisačice Ajla Tomljenović (državljanka Australije), prošlogodišnja pobjednica Aleksandra Krunić koje je došla u Bol ali zbog bolova u ruci neće igrati ...


alt

Video zid na glavnom trgu


POČINJE WTA TURNIR U BOLU

U cocktail baru Varadero u ponedjeljak predvečer izvučeni su parovi za nastup na III. izdanju obnovljenog WTA ženskog teniskog turnira koje se održava od utorka do nedjelje u Bolu.
 Postavljen je u ponedjeljak na glavnom (jedinom) trgu i veliki video zid pa je tek sada i javno u Bolu obznanjeno što se ovog tjedna organizira. Pojavili su se i prvi plakati. Uz ranije medijske informacije pitanje je hoće li to biti dovoljno za promidžbu i poziv mještanima Bola i s otoka, kao i turistima, da dođu na tribine teniskog centra Bluesun hotela. Posebno što nastupaju, među 32 igračice, samo dvije naše državljanke: Tena Lukas i Lea Bošković. Prvi mečevi su u utorak nakon 11 sati.
Cijene ulaznica su prihvatljive: dnevno 30 kuna, finale 60, a za sve dane, od utorka do nedjelje, ukupno 100 kuna. Sav prihod od ulaznica bit će doniran u humanitarne svrhe, jedinoj sigurnoj kući u Dalmaciji koja pruža adekvatan smještaj i skrb ženama žrtvama obiteljskog nasilja.
Osim tenisa idućih dana bit će u Bolu i dobre zabave. U utorak turnirski player’ party održat će se u restoranu Vendetta by Vagabundo na Studencu, nakon kojeg se zabava nastavlja u klubu Varadero.
Za petak je u Varadera najavljen  DJ-a iznenađenja, dok u subotu na istom mjestu nastupa njemački producent i DJ-a Tom Novy, autora brojnih, međunarodnih MTV hitova. Nakon finala u nedjelju, iza 20.30 sati, na glavnom trgu nastupaju za Boljane i goste ČETIRI TENORA kao poklon tvrtke HOTELI ZLATNI RAT d.d. koja ove godine obilježava 70-obljetnicu uspješnog rada. (j.e.)

(15) objavljeno  04. 06. 18. u 21:05 h 


altponedjeljak, 04. 06. 2018.     ********************


alt


alt

(Snimci sa kamera u živo)


U KAKVOM SE MORU KUPAMO?

Bol ima idealan geografski položaj, a uz to zahvaljujući strujanjima i maestralu, more je uvijek čisto. Potvrđuju to i analize mora za kupanje koja se rade dva puta mjesečno tijekom ljeta. Ispitivanja 14. i 28. svibnja na četiri lokacije u Bolu (plaže Martinica, Borak, zapadna i istočna strana Zlatnog rata) pokazala su, prema nalazima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ u Splitu, da je more na bolskim plažama izvrsne kakvoće.
Međutim, zadnjih dana, u jutarnjim satima vide se poveće onečišćene površine mora. Nekoliko nam je ribara potvrdilo da je riječ o tzv. cvjetanju mora. Za čovjeka nije ni to posve bezopasno, iako je bolje nego da se radi o nekom drugom otpadu.
Gosti koji su došli u Bol zbog kupanja u čistom moru, očekuju neko službeno objašnjenje ili uvjerenje na recepciji hotela ili u Uredu Turističke zajednice. Naravno, je li to i koliko opasno za kupače? U Bolu nema službe ili stručne osobe koja bi barem evidentirala neželjene pojave na moru i plažama. Preostaje jedino čekati maestral da to odnese prema Makarskoj. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 06. 18. u 21:20 h 

********************


alt


KUDA PLOVI OVAJ BROD?

U subotu navečer trimaran „Krilo Eclipse“ u Bol je došao iz Hvara umjesto iz Makarske. Stigao je sa sat zakašnjenja, a mi smo ih pohvalili da su u petak, prvog dana plovidbe, u Bol iz Dubrovnika došli u minutu točno, po redu plovidbe. U nedjelju je „Krilo Eclipse“ ujutro ponovno krenuo prema Hvaru…
Za objašnjenje smo pitali u agenciji Bol Tours koja prodaje izletničke karte za Split, ali i prema Dubrovniku. Do promjene reda plovidbe došlo je iz tehničkih razloga. Drugi katamaran, istog brodara je u kvaru, pa je ovaj „bolski“ umjesto u Makarsku krenuo za Hvar. Polazak iz Splita je sada 10 minuta kasnije (7.40), a iz Dubrovnika 30 minuta (16.30).
Tako će biti još nekoliko (?) dana dok se ne ukloni kvar na drugom brodu „Kapetana Luke“ koji plovi na izletničkoj liniji Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik i isti dan natrag.
(j.e.)

(13) objavljeno  03. 06. 18. u 21:15 h 

********************


alt


alt


PLESNE VEČERI NA PLAŽI BORAK

Kako je bilo najavljeno, od ovog ponedjeljka (4. lipnja) u restoranu na plaži Borak počinju plesne večeri. Ponedjeljkom, utorkom i srijedom, tijekom cijelog ljeta, nastupat će  grupa IZZY POP sa solisticom Izabelom Martinović. Naknadno ćemo objaviti tko će svirati četvrtkom i petkom. Subotom i nedjeljom neće biti glazbe za ples.
Na plesnim večerima domaći gosti imaju poseban popust.

(12) objavljeno  03. 06. 18. u 21:10 h  
alt

nedjelja, 03. 06. 2018.     ********************


alt


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

Ovog svibnja bilo je u Bolu više dolazaka i noćenja nego u istom mjesecu prošle godine. Prema podacima eVisitora došlo je 8.556 gostiju koji su ostvarili 48.537 noćenja. U prosjeku su u Bolu proveli 5,67 noći.
Najviše je noćenja zabilježeno u hotelima (39.097), zatim u privatnom smještaju (8.219), kampovima (556) i nekomercijalnom smještaju (665). Prema noćenjima na prvom su mjestu u svibnju bili Francuzi (10.844 noćenja), slijede ih Nijemci (8.678), zatim gosti iz Ujedinjene Kraljevine (5.856), Austrijanci (5.021), Slovenci (2.300), domaći gosti (2.082) …
Podaci i za prvih pet mjeseci također su bolji nego lani. Došlo je ove godine od siječnja do svibnja 558 više gostiju, a registrirano je i 1.032 više noćenja. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 06. 18. u 22:05 h 

********************


alt

Snimak iz srpnja 2017. godine: tehnička služba s direktorom hotela (slijeva) Vice Klapež, Igor Marinković, Vinko Kraljević, Denis Karmelić, Vinko Martinić i Ivica Buvinić

ZBOG PUNIONICE DOLAZE U BOL

U sklopu Bluesun hotela Elaphusa, otvorena je u srpnju prošle godine prva službena Tesla punionica automobila na električni pogon. Punionica sadrži dvije pozicije za punjenje ukupne snage 22 kW.
Uslugu punjenja mogu koristiti svi korisnici usluga Bluesun hotela (hotelski smještaj, restorani, kafići) a informacije se mogu dobiti na recepciji hotela Elaphusa.
Ovakva vrsta usluge imala je odjeka i povećao se broj gostiju koji imaju potrebu korištenja  Teslinih punionicama. Punionicu je instalirala tehnička služba Hotela Zlatni rat.

(10) objavljeno  02. 06. 18. u 22:00 h 

********************


alt


BOL NA RTV SAN MARINO

RTV San Marino prošlog je petka (1. lipnja) objavio treći prilog snimljen u Bolu. Ovaj put se razgovaralo s Jakovom Karmelićem, sa mjestom stalnog boravka u Rijeci, koji je govorio o povijesti pomorstva i ribarstva u Bolu.
Sljedećeg petka gost u emisiji Alta Marea bit će Mislav Bezmalinović, čelnik tvornice „Sardina“ iz Postira.
Dozvolom autora naš portal reprizira spomenute emisije sa RTV San Marinom. Na početnoj stranici našeg portala, u rubrici „Preporučamo, pogledajte“, objavljujemo tri do sada objavljena nastavka. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 06. 18. u 21:55 h 

********************


alt


PONOVNO OTVORENA „LOŽA“

Nakon osam mjeseci čekanja, ponovno je otvoren caffe bar „Loža“. Voditelj kafića je iz obitelji Mikulić. U subotu, prvog dana rada, bilo je podosta onih koji su došli na kavu, sok ili sladoled, i uživali u hladovini stoljetne murve. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 06. 18. u 21:50 h  


altsubota, 02. 06. 2018.     ********************


alt


NATJEČAJ ZA OPĆINSKA PRIZNANJA

Jedinstveni upravni odjel Općine Bol objavio je Pozivni natječaj za predlaganje kandidata za javna priznanja Općine Bol za 2018. godinu. Priznanja su: Nagrada Općine Bol za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Pisane prijedloge uz obrazloženje treba dostaviti do 13. srpnja, a predlagači mogu biti domaće pravne i fizičke osobe, udruge sa sjedištem u Bolu, općinski načelnik, vijećnici te radna tijela Općine Bol.
Uz priznanje se dodjeljuje i novčana nagrada.
Kompletan tekst natječaja objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(7) objavljeno  01. 06. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt

KRILO ECLIPSE je novi trimaran u brodara "Kapetan Luka", ali je zadržao ime prošlogodišnjeg trimarana koji je vozio na  izletničkoj liniji Split - Dubrovnik - Split. Maksimalna mu je brzina 40 čvorova, dug je 55, a širok 15 metara. U trimaranu se može smjestiti 473 putnika


DVIJE IZLETNIČKE LINIJE PREKO BOLA

Prema najavama krenule su od petka (1. lipnja) katamaranske izletničke linije između Dubrovnika i Splita. Ove godine je to desetak dana ranije, a plovidbeni red vrijedi do 30. rujna.
Iz Splita prema Dubrovniku sa pristajanjem u Bolu, Makarskoj, Korčuli i Mljetu (Sobra), trimaran „Krilo Eclipse“ brodara Kapetan Luka iz Krila Jesenice krenuo je u 7.30 sati. Iz Dubrovnika se vraća u 16 sati, a u Bol je u petak doplovio točno po redu plovidbe, u 19.55 sati. Deset minuta kasnije krenuo je za Split.
Poslijepodne se u Bolu iskrcalo 18, a ukrcalo za Split 23 putnika. Karte se za trimaran mogu kupiti preko interneta ili u Bolu u agenciji Bol Tours. Međutim, i na trimaranu se mogu kupiti karte. Putnici su, a njih je bilo petero u petak bez karte, bili malo zbunjeni. Na početku Velog mosta je kućica na kojoj velikim slovima piše KARTE ZA KATAMARAN, ali tu se prodaju karte samo za katamarane „Jadrolinije“, a za trimaran „Krilo Eclipse“ treba „prošetati“ do agencije Bol Tours koja je više od kilometra dalje, prema zapadu. Vaš novinar smatra da je trebalo naći primjerenije rješenje prodaje karata, prikladnije za putnike (ukoliko nam je stalo do njihovog mišljenja).
„Jadrolinijin“ katamaran je u petak u 16.15 krenuo iz Splita preko Bola, Hvara i Korčule do Dubrovnika odakle će od subote prema Splitu isplovljavati svakog dana u 7 sati. „Vida“ će u 11.55 iz Bola za Split, a iz Bola prema Hvaru, Korčuli i Dubrovniku u 17.30 sati.
Cijena karte od Bola do Splita na oba plovila je 80 kuna, a otočani na ovim izletničkim linijama nemaju pravo popusta. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


alt


OTVOREN SALON LJEPOTE

U Bolu je od pred neki dan otvoren salon za kozmetičko pedikerske usluge: MANI PEDI SPA, na adresi Ulica Vladimira Nazora 6, kod benzinske postaje. U prikladno uređenom prostoru Mojca Jeraj Plenković nudi vrhunski tretman njege lica i tijela: pedikuru, manikuru, depilaciju … Radi dogovora i rezervacije termina dobro je prethodno nazvati 098 916 1079. Salon će biti otvoren cijele godine, a Boljani mogu koristiti usluge po povoljnijoj cijeni.

(05) objavljeno  01. 06. 18. u 22:30 h   

alt
petak, 01. 06. 2018.     ********************


alt


alt


alt


TIJELOVO: PROCESIJA I BLAGOSLOV NA RIVI

Tijelovo je proslavljeno u četvrtak u Bolu, ali i u crkvama i svetištima diljem Hrvatske. Bolski župnik o. Mirko Jagnjić predvodio je, nakon mise u Župnoj crkvi, procesiju preko Lože do bolske rive gdje je blagoslovio okićene brodove. Blagoslov je uputio svim mještanima, ribarima i njihovim mrežama.
U procesiji se nosio Presveti oltarski sakrament, ispod baldahina kojeg su pridržavali Matko Glasinović, Matko Ivelić, Ivan Cvitović i Marin Adulmar.
Ovaj put osim uobičajenog cvijeća, na brodovima su bile uniformirane posade zahvaljujući Općinskoj knjižnici i Jadranki Nejašmić koja je organizirala snimanje za potrebe projekta „Bročko blogo“ kojeg realizira Šime Strikoman.  (j.e.)

(04) objavljeno  31. 05. 18. u 23:30 h 

********************


alt


PRI KRAJU ISKOPI ZA DOM DVD-a

Iskopi podrumskog dijela novog Doma DVD-a Bol su skoro pri kraju. U osam radnih dana mehanizacija bolske tvrtke „Bilić“ d.o.o. iskopala je oko dvije tisuće kubika koje je odvezeno na deponiju. Zbog statusa objekta i činjenice da je obavljeno 2/3 posla, nastavit će se s iskopima i idućih nekoliko dana.
Betonski radovi se planiraju na jesen, nakon završetka glavne turističke sezone. Za iskopani dio može biti opasnosti od kiša, ali vatrogasci imaju rješenje i za taj mogući problem. Imaju dovoljno pumpi da spriječe nastanak bazena. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 05. 18. u 23:25 h 

********************


alt


NI JEDAN IZOSTANAK!

U svibnju 2013. katamaran nije ni jednom izostao na liniji Jelsa – Bol – Split i natrag. Nakon četiri godine to se ponovno dogodilo ovoga svibnja! „Jadrolinija“ je jednom zbog kvara „Vide“ angažirala katamaran „Kapetana Luke“.
Prema sezonskom redu plovidbe, od 1. lipnja katamaran iz Splita svaki dan polazi u 16.30 sati, a iz Bola za Split radnim danom u 6.30, a nedjeljom u 7.30 sati.
Osim za vlasnike otočnih iskaznica, prijevoz katamarana je od 1. lipnja do 30. rujna skuplji. Umjesto 40 za kartu od Bola do Splita trebat će platiti 55 kuna.
Kako katamaran „Vida“ ide na liniju Dubrovnik – Split, za Bol i Jelsu će ploviti „Novalja“ ili „Karolina“. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 05. 18. u 23:20 h

********************


alt


POČINJU IZLETNIČKE LINIJE

Ove godine nešto ranije, već od 1. lipnja počinju izletničke linije katamaranom. „Jadrolinijin“ katamaran „Vida“ iz Splita za Bol, Hvar, Korčulu i Dubrovnik kreće u petak 1. lipnja iz Splita u 16.15 sati. Cijena karte iz Splita do Bola je 80 kuna i na ovoj izletničkoj liniji ne vrijede otočne iskaznice i popusti. Ova svakodnevna izletnička linija kreće iz Dubrovnika u 7 sati, a u Bolu je u 11.45, a za Split nastavlja u 11.55 sati. Katamaran iz Splita prema Dubrovniku umjesto u Korčuli pristaje u luci Dominče.
Drugi brodar, „Kapetan Luka“, također i ove godine ima izletničku liniju od 1. lipnja. Njihov će katamaran polaziti iz Splita u 7.30, s pristajanjem u Bolu, Makarskoj, Korčuli, Mljetu (Sobra), a u Dubrovnik dolazi u 12.15 sati. Povratak je iz Dubrovnika u 16, a iz Bola za Split u 20.05 sati.                                                                                                                                                                                        Cijena prijevoza je i na ovoj liniji, od Bola do Splita, 80 kuna. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 05. 18. u 23:15 h    


********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"