Arhiv 2018. / XI.

Vijesti objavljene u studenom 2018.


petak, 30. 11. 2018.     ********************


alt


KOLIKI PAUŠALI ZA IZNAJMLJIVAČE?

Prema novom zakonu gradovi i općine određuju visinu paušala za porez iznajmljivačima. Taj porez, koji se plaća po ležaju, ne može biti manji od 150 ni veći od 1.500 kuna.
Kada će o tome raspravljati i odlučivati Općinsko vijeće u Bolu? – pitao je Mate Petrić.
Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković je potvrdio je kako je to značajna tema za stanovnike Bola, te da će se o tome uskoro raspravljati, na jednoj od slijedećih sjednica vijeća. (j.e.)

(124) objavljeno  29. 11. 18. u 22:50 h 

*********************


alt

Prije uređenja dijela makadamske ceste na Kupini (pored kampa Meteor) Općina je trebala  kupiti nekretninu (zemljište)


NOVE ULICE I NAZIVI

Općinsko vijeće jednoglasno je na XI. sjednici donijelo odluke o nazivima ulica i otkupu terena za uređenje jedne od njih.
• DALMATINSKA ULICA  bit će od Novog puta (Gospojica) prema istoku do Bračke ceste u dužini od 290 metara.
• Od Stare ceste (sjeverni ulaz u restoran Ranč) prema sjeveru do Dalmatinske ulice, u dužini od cca 105 metara bit će POSTIRSKA ULICA.
• Ogranak od Ulice Obala prema sjevero-istoku imat će također naziv OBALA, a završava kod stambenih objekata kao slijepa ulica.
• Zbog uređenja ceste na Kupini koja vodi pored kampa Meteor, od Ulice Hrvatskih domobrana do Stare ceste, kupit će se nekretnine (zemljište) od tvrtke Gondi (četiri čestice, ukupno 374 m2) i tvrtke Husnjak (jedna čestica, 226 m2). Prema procijeni sudskog vještaka platit će se 137,57 eura po kvadratnom metru ili ukupno 61.906 eura.
• Dvije ceste u Bolu nose isti naziv: Put Zlatnog rata. Jedna je šetnica uz more prema plažći Zlatni rat, a druga od rotora prema Murvici. Isti nazivi stvaraju probleme u orijentaciji, posebno gostima koji traže smještaj u tamošnjim apartmanima. Vijećnik Mate Petrić tražio je da se taj problem riješi preimenovanjem jedne od te dvije ulice (ceste).

(123) objavljeno  29. 11. 18. u 22:45 h 

********************


alt


SANIRAJU SE OŠTEĆENJA NA RIVI

Kada se smirila bura na rivu su u četvrtak došli strojevi i djelatnici „Grabovog rata“ kako bi sanirali oštećenja na Rivi koja su nastala nakon juga. Popravljeni su rubnik i dio asfalta ispred hotela „Kaštil“ i kod Vinskog podruma. (j.e.)

(122) objavljeno  29. 11. 18. u 22:40 h    

alt

četvrtak, 29. 11. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: NOVA KATEGORIZACIJA

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica, rekao je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli. On je na Kongresu Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske podsjetio na nedavno stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će uskoro krenuti rekategorizacija.
„Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj", rekao je Cappelli.
Tipični turist koji posjećuje Hrvatsku po njegovim riječima ima prosječno 41,5 godina i najčešće dolazi iz jednog od pet glavnih emitivnih tržišta: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke. Prosječna mu je dnevna potrošnja 79 eura, odnosno 122 eura u hotelima.  Oko 47 posto od svih posjetitelja boravi u privatnom smještaju, 29 posto u hotelima, a 24 posto u kampovima. U hotelima, gdje je oko 171 tisuća kreveta, ostvari se 24 posto noćenja. U hotelima najviše borave gosti iz Njemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije.
Cappelli za 2019. godinu očekuje investicije u hrvatskom turizmu nešto veće od jedne milijarde eura. Otkrio je i da se za 2019. intenzivno razmatra uvođenje direktne avio-linije s Kinom iz koje bi nam, predviđa, moglo doći 50-ak posto više gostiju nego ove godine. 
Novoizabrani predsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Veljko Ostojić, istaknuo je utjecaj turizma na kvalitetu života u Hrvatskoj.  "Bude li turizmu bolje, svim građanima ove zemlje bit će bolje", zaključio je Ostojić. (Hina)

(121) objavljeno  28. 11. 18. u 22:10 h 

********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA O RADU U OPĆINI

Načelnik Tihomir Marinković, na XI. sjednici prošlog utorka, izvijestio je vijećnike o radu i aktivnostima u općini između dvije sjednice.
• Do iduće sezone treba nešto urediti na Vidovoj gori. Postoje dvije mogućnosti: minimalna ulaganja ili natječaj ali on može biti uzaludan jer još nisu sređeni imovinski odnosi po pitanju vlasništva. Vodi se sudski spor pa načelnik predlaže minimalna ulaganja, a radove bi izveo „Grabov rat“.
• Uskoro će se raspisati natječaj za uređenje objekta na Loži gdje bi do ljeta trebale preseliti općinske službe.
• Očekuju se potrebne suglasnosti za uređenje trga sa novim kučicama koje dolaze početkom prosinca.
• Prema nekim saznanjima investitor će obaviti rekonstrukciju postojećeg hotela „Borak“ ali i dograditi objekt sa 101 sobom opremljen za 5 zvjezdica.
• Izgradnja objekta u Podbarju za smještaj osoblja Hotela „Zlatni rat“ počet će u siječnju.
• Po pitanju komunalnog otpada još ima nejasnoća i nije poznato kada će koncesionar početi sa prikupljanjem i odvozom otpada po novim pravilima.
• Načelnik je još jednom pojasnio planove vezano za novo groblje: odmah će se izgraditi prateći objekti i parkiralište te u I. fazi 100 ukopnih mjesta. Naručitelj bi trebao odmah po potpisivanju ugovora platiti 40 posto cijene, a ostatak u pet slijedećih godina.

PITANJA VIJEĆNIKA, ODGOVORI NAČELNIKA
Vijećnici su, kao i obično, imali pitanja i primjedbe za načelnika: gdje će biti spomenik dugogodišnjem načelniku Anti Radiću; hoće li se i kada nastaviti postavljanje rasvjete na šetnici od „Elaphuse“ prema Zlatnom ratu; namjeravaju li se promijeniti dosadašnje odluke kako bi se zaustavila apartmanizacija u Bolu; mogu li se izdvojiti domaći (bolski) graditelji od onih koji grade zbog vlastitog profita, a na štetu domaćih iznajmljivača;  što se misli učiniti na poboljšanju prometnih uvjeta na Račiću i za više reda u bolskoj luci; kada će se urediti spomen park kod crkvice Sv. Ivana; gdje će preseliti Glazbena škola; namjerava li se popuniti sportsko-rekreativna zona iznad Zlatnog rata; tko je investitor uređenja zgrade na rivi; hoće li se urediti kolnik državne ceste od Vidove gore do Pražnica i postaviti željezni branici posebno od Bola do G. Humca; što je Bol dobio Vladinom odlukom o pomoći hrvatskim otocima; hoće li biti nekih poboljšanja u financiranju i organizaciji WTA tenis turnira? Odgovorio je načelnik:
• Još nije kompletirana dokumentacija za spomen ploču Anti Radiću pa će vijećnici to na vrijeme dobiti na uvid.
• Kasni se sa nastavkom radova na osvjetljavanju šetnice jer nisu dobivena sredstva iz EU fondova. Do ljeta će se nastaviti sa radovima.
• Priprema se novi tekst uvjeta za gradnju u Bolu pa će se napisati i neka ograničenja.
• Zakonski je nemoguće izdvajati graditelje po mjestu stanovanja.
• Račić je napravljen kako su tražili konzervatori. Prometni su stručnjaci ograničili brzinu na 30 kilometara, ali naši se vozači na to ne obaziru.
• Izgradnjom nove lučice bit će manje gužve u starom portu, a od „Grabovog rata“ kao koncesionara tražit će se veće angažiranje za uspostavu više reda.
• Autori projekta pred neki dan su obišli Spomen park i predložit će neke izmjene kao i prijedlog za postavu ploče s imenima poginulih Boljana u I. i II. svjetskom ratu.
• Glazbena škola će privremeno koristiti prostor u zgradi Osnovne škole, a nakon dogradnje Doma kulture tamo bi za stalno preselili.
• Uskoro će biti raspisan natječaj i anketa za popunu Sportsko-rekreativne zone iznad Zlatnog rata.
• Investitor radova na krovu kao i uređenje objekta na rivi je Bol poljoprivredna zadruga.
• Cesta od Bola do Supetra je državna cesta i u nadležnosti je Hrvatskih cesta. Upozorit ćemo ih na stanje na cesti, a branike traže i druge općine na Braču.
• Na sastanku Vlade u Hvaru, gdje se govorilo o pomoći otocima, Bol je spomenut samo kada se odlučivalo o gradnji ceste od Hvarske do Murvice.
• Po pitanju organizacije WTA turnira uvijek može biti bolje. Mnogo toga ovisi i o financijskim mogućnostima. Uskoro ćemo, nakon usvajanja proračuna, na sjednici vijeća pozvati direktora WTA turnira i porazgovarati o primjedbama u cilju poboljšanja.
(j.e.)

(120) objavljeno 28. 11. 18. u 22:05 h 

********************


alt

Murva i čempres na Loži


alt

Murva pred "Marinerom" traži posebnu pažnju jer bez nje ne bi bilo isto


IMENOVAN ODBOR ZA HORTIKULTURU

Ideja je načelnika T. Marinkovića da ubuduće odluku o sjeći zelenila donosi Odbor za hortikulturu čiji su neki članovi imenovani na XI. sjednici Općinskog vijeća. Posebno je aktualno pitanje sudbine za dva čempresa i jedne murve na Loži. Novoimenovani odbor imao bi zadatak da obiđe, procijeni stanje i predloži mjere sanacije ili uklanjanja za stoljetne borove na Šetalištu A. Rabadana, uz šetnicu i na samoj plaži Zlatni rat.
Osim dva stručnjaka (pretpostavljamo iz splitske firme „Parkovi i nasadi“) u Odbor su imenovani vijećnici Mate Petrić (kao predsjednik), Nataša Paleka Jakšić i Tonči Kukoč Bager. Dva člana može još imenovati, ako to žele, i neke od bolskih udruga.
Vijećnici su pitali je li se u Bolu vodi adekvatna (redovna i stručna) briga o zelenilu. Istina, sve ima svoj vijek trajanja, ali bi se možda stručnim radom to moglo i odgoditi. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 11. 18. u 22:00 h 

********************


alt


OBAVIJEST IZ SPLITSKE BANKE (2)

Zbog procesa pripajanja Splitske banke OTP banci, sadašnje poslovnice Splitske banke biti će zatvorene za rad s klijentima od petka, 30. studenoga od 14 sati do utorka, 4. prosinca, kada otvaraju u uobičajenom radnom vremenu.
Također, u istom razdoblju neće se biti u mogućnosti obavljati transakcije putem telefonskog, internet i mobilnog bankarstva.
U navedenom periodu može se podizati gotovina debitnim karticama (VISA Electron, VISA Business Electron, Maestro, Mastercard debitna kartica) na bankomatima Splitske i OTP banke, kao i bankomatima svih ostalih banaka na području Republike Hrvatske, bez ikakve naknade. Također, tijekom navedenog perioda moći će se vršiti plaćanja svojim karticama kao i inače.

(118) objavljeno  28. 11. 18. u 21:55 h   

alt
srijeda, 28. 11. 2018.     ********************


alt


ODRŽANA XI. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Sjednica Općinskog vijeća, jedanaesta po redu, održana je u utorak navečer i trajala je puna dva sata. Prisutno je bilo 10 vijećnika, a izostao je Tonči Kukoč Bager koji se opravdao jer je u Zagrebu.
Dnevni red i osam točaka usvojeni su jednoglasno. Jedino je zapisnik sa X. sjednice prihvatilo 8 vijećnika, a po jedan je vijećnik bio protiv i suzdržan.

PRVO ČITANJE PRORAČUNA
Samo 35 minuta trebalo je za raspravu o prijedlogu proračuna za 2019. godinu. Napisano je da se planira potrošiti 32 milijuna kuna. Neki neće sigurno biti zadovoljni ni sa podosta većim proračunom nego je bio za ovu godinu. Na sjednici su neki vijećnici predlagali da se povećaju iznosi za Srednju i Osnovnu školu, za Klub jedriličara na dasci, za Sportsko društvo, Župnom uredu za popravak nosača zvona i javnog sata na Župnoj crkvi, udruzi umirovljenika i davateljima krvi, Centru za kulturu … Prijedlog je da se poveća učešće za prodaju na štandovima Bolskih litnjih noći, a tim novcem pomogne obiteljima sa troje i više djece. Rečeno je da se za Centar za kultura izdvaja 1.117.500 kuna, a nema adekvatno tome kvalitetnog programa.

JEDNOGLASNO USVOJENE ODLUKE
Vijećnici su jednoglasno prihvatili ostale prijedloge: dopunu odluke o zajedničkoj izradi prostornih planova, donošenje pravilnika o zaštiti i obradi arhivskog i registraturnog gradiva općine, odluku o određivanju imena ulica, odluku o nerazvrstanim cestama, odluku o osnivanju odbora za hortikulturu te odluku o kupnji nekretnine.
Sutra: izvještaj načelnika, vijećnička pitanja, tko je u odboru za hortikulturu … (j.e.)

(117) objavljeno  27. 11. 18. u 22:45 h 

********************


alt

Veli most bez putnika i katamarana (iz arhive)


KATAMARAN IZOSTAO ZBOG BURE

Prvi put ovog mjeseca katamaran u utorak u 17 sati nije došao u Bol. Zbog bure je u 16 sati krenuo direktno iz Splita za Stari Grad, a ovisno u vremenskim uvjetima moguće je da u srijedu ujutro (28. studenoga) dođe u Bol i preveze putnike za Split.
Prošlog mjeseca (listopad) katamaran je prvi put izostao na isti datum (27.) a razlog je bilo jugo pa je ostao u Splitu sljedeća tri dana.
Prošle godine u studenome katamarana nije bilo u Bolu 11 puta, a najviše je izostao 2013. – 18 puta. (j.e.)

(116) objavljeno 27. 11. 18. u 22:40 h  

********************


alt


alt


BOLJANI PREMA SREDINI

Nakon pobjede u X. kolu MNK Bol sa 10 bodova je na 11 poziciji. Ukoliko pobjedi u odgođenoj utakmici Apios Kidan žile, koji je posljednji na tablici, Boljani bi sa 13 bodova bili deveti.
Na službenoj stranici Udruge za mali nogomet Split, o utakmici Bol – PB Split (3:2) je napisano:
„Odlična utakmica s puno ritma i trke u kojoj se pobjednik nije znao do posljednjih sekundi. Momčad PB Split je dva puta dolazila u vodstvo da bi uporni i rastrčani Bračani iskoristili dužu klupu i u posljednje 3 minute potpuno preokrenuli rezultat u svoju korist i došli s dva pogotka Boška Botice do zaslužene pobjede i nova tri boda.“
U XI. kolu, u ponedjeljak 3. prosinca, s početkom u 17.55 sati igrat će Bol – L.C.M. Python. (j.e.)   

(115) objavljeno  27. 11. 18. u 22:35 h  

******************** 


alt


IZJAVE O BERBI, GROŽĐU I RAKIJI

Bol poljoprivredna zadruga obavijestila je na oglasnoj ploči, ali i na našem portalu (vidi: Obavijesti i oglasi) proizvođače grožđa i vina koji su upisani u vinogradarski registar da su dužni podnijeti izjave o berbi i proizvodnji grožđa. Prijave se podnose do 15. siječnja Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitu.
Mali proizvođači jakog alkoholnog pića (rakije) dužni su od 1. do 20. siječnja Carinskom uredu u Splitu podnijeti godišnji izvještaj o proizvedenoj rakiji preko 20 litara.
Više u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(114) objavljeno  27. 11. 18. u 22:30 h 


alt


alt


IMA NASTAVE U SRIJEDU!

Za roditelje nema mnogo dileme: hoće li ili neće u srijedu biti nastave u školama. Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u ponedjeljak u Splitu da će štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima djeluju podružnice toga sindikata početi u srijedu, 28. studenog od 11:55 do 12:55 sati i nastaviti se svake srijede dok Vlada ne utvrdi pravičnu cijenu rada zaposlenika u školama.
Tijekom utorka moguć je dogovor sindikata i Vlade pa možda neće biti ni jednosatnog štrajka. Bio štrajk ili ne učenici trebaju u 8 sati doći u školu.
"Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i sa više od devet tisuća članova ulazi u jednosatni štrajk. Za vrijeme trajanja štrajka ćemo biti u zbornici  i održati sindikalni sastanak," rekao je Stipić.

(113) objavljeno  26. 11. 18. u 21:20 h 

********************


alt


alt


BRAČKA CESTA KAO POTOK

Za većih kiša Bračka cesta je kao potok. Tako je bilo i u ponedjeljak. Oborinske vode pred sobom nose zemlju, šljunak i otpad sa okolnih terena - sve do rive. Odvodna šahta pored Studenca i upravne zgrade Zlatnog rata je namjerno ili slučajno – zatvorena. Čini se da nema rješenja ovog problema dok se ne izgradi odvodni kanal od rotora niz Bračku cestu do Biline kuće gdje će biti ispust u more. (j.e.)

(112) objavljeno  26. 11. 18. u 21:15 h   

********************


alt


INVENTURA U „STUDENCU“

U utorak, 27. studenoga, market „Studenac“ na Bračkoj cesti otvoren je od 7 do 10 sati. Nakon 10 sati ne može se kupovati jer se planira inventura.
U srijedu se u marketu radi normalno. (j.e.)

(111) objavljeno  26. 11. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: TRI BODA ZA BOLJANE

Utakmica X. kola I. splitske lige malog nogometa: BOL – PB SPLIT 3:2 (0:1). Utakmica se igrala u ponedjeljak u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 7:23 min 0:1 / 22:51 min 1:1 Davor Matulić / 24:35 min 1:2 / 27:13 min 2:2 Boško Botica / 29:31 min 3:2 Boško Botica.
PB Split je bio favorit, ali je Bol zasluženo pobijedio. Imali su Boljani i više prilika. U zadnjih 7 minuta postignuto je ukupno 4 gola.
Za Bol su igrali: Tomislav Mikulić, Nikola Bodlović, Matej Bodlović, Boško Botica, Stanko Mikulić, Branimir Klarić, Luka Bakija, Davor Matulić i Joško Jakšić. Trener: Pjer Malvasija. (foto: j. sabbioncello)

(110) objavljeno 26. 11. 18. u 23:25 h 

alt


ponedjeljak, 26. 11. 2018.     ********************


alt


RASPRAVA O PRORAČUNU ZA 2019.

Prvo čitanje i rasprava o općinskom proračunu za 2019. godinu bit će na XI. sjednici Općinskog vijeća koju je Matko Baković sazvao za utorak, 27. studenoga.
Na dnevnom redu su također izmjene i dopune odluke o zajedničkoj izradi prostornih planova, određivanje imena dviju ulica, osnivanje Odbora za hortikulturu … (j.e.)

(109) objavljeno  25. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


BOLJANI OSVOJILI ZLATNU MEDALJU

Bolski tim Boul: Frane Radić, Ante Kraljević i Mia Pivčević osvojio je Zlatnu medalju, a time i sudjelovanje na svjetskom natjecanju robotičara koje se održava u srpnju u Australiji – izvijestila nas je Ana Bodlović nakon završne svečanosti i podjele medalja u Zagrebu.
Bolski učenici uspjeh su to ostvarili na natjecanju robotičara Robocoup Junior, koje je prošle subote i nedjelje organizirano u Zagrebu. Ukupno je bilo 106 ekipa sa preko 200 natjecatelja, a iz Bola su bile prijavljene četiri ekipe. Uspješan je bio i tim Plavi Jadran koji je osvojio brončanu medalju.

(108) objavljeno  25. 11. 18. u 21:00 h 

********************


alt

Dio dekoracije na rivi (iz arhive)


USKORO SVIJETLEĆA DEKORACIJA

Počelo je, u mnogim gradovima, postavljanjem svijetlećih dekoracija za skorašnje blagdane. Neće se mnogo u tome zaostajati ni u Bolu. „Grabov rat“ planira, ako kiša ne bude smetala, postavljati svijetleću dekoraciju od ovog ponedjeljka. Zasvijetlit će tek u nedjelju 2. prosinca, prve nedjelje adventa. (j.e.)

(107) objavljeno  25. 11. 18. u 20:55 h 

********************


alt


OBAVIJEST IZ SPLITSKE BANKE

Zbog procesa pripajanja Splitske banke OTP banci, sadašnje poslovnice Splitske banke biti će zatvorene za rad s klijentima od petka, 30. studenoga od 14 sati do utorka, 4. prosinca, kada otvaraju u uobičajenom radnom vremenu.
Također, u istom razdoblju neće se biti u mogućnosti obavljati transakcije putem telefonskog, internet i mobilnog bankarstva.
U navedenom periodu može se podizati gotovina debitnim karticama (VISA Electron, VISA Business Electron, Maestro, Mastercard debitna kartica) na bankomatima Splitske i OTP banke, kao i bankomatima svih ostalih banaka na području Republike Hrvatske, bez ikakve naknade. Također, tijekom navedenog perioda moći će se vršiti plaćanja svojim karticama kao i inače.

(106) objavljeno  25. 11. 18. u 20:50 h  


altnedjelja, 25. 11. 2018.     ********************


alt


BOL JE VELIKO GRADILIŠTE

Interesira li vas koliko u Bolu ima lokacija na kojima se grade stambeni objekti (čitaj: apartmani)? U subotnjem obilasku izbrojili smo 23 gradilišta. Negdje je konstrukcija već gotova, a negdje su počeli iskopi. Tek na nekim gradilištima postoji tabla s osnovnim podacima o vrsti objekta, investitoru, projektantu, građevinskoj dozvoli … Iako je to zakonska obveza, tabli uglavnom – nema. Zbog toga možda i griješimo, ali samo na pet gradilišta su investitori Boljani.
Na 23 gradilišta trebalo bi se do ljeta izgraditi 92 nova apartmana sa nešto manje od 400 kreveta.
Naravno nisu to jedine lokacije gdje se gradi. Adaptiraju se sobe u jednom hotelu, preuređuju tri stambene zgrade, uređuju dvije fasade. Bol je veliko gradilište, a nije teško pretpostaviti da će se na proljeće u Bolu otvoriti nova gradilišta. (j.e.)

(105) objavljeno 24. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


U SRIJEDU NEMA NASTAVE?

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod najavio je štrajk za sljedeću srijedu.
Sindikat Preporod traži povećanje plaća za 18,9 posto, a iz svih dosadašnjih poruka vladajućih jasno je da vlada nema namjeru pristati na to.
Iako je za sljedeći tjedan predviđen još (najmanje) jedan pokušaj mirenja između sindikata i vlade, činjenica je da je već nekoliko pokušaja propalo i nema naznaka da bi novo mirenje moglo donijeti konkretne rezultate.
Javnost i roditelje učenika vjerojatno najviše zanima hoće li u srijedu biti nastave.
Na to pitanje, barem zasad, još nema konkretnog odgovora. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja neslužbeno poručuju da je ministrica Blaženka Divjak razgovarala s predstavnicima sindikata koji je najavio štrajk te očekuje da će se nastava održati.
No bude li bilo najava ozbiljnije obustave rada, Ministarstvo će objaviti informacije, odnosno upute za roditelje. (indeks)

(104) objavljeno  24. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt


ROBOCUP: TKO ĆE U AUSTRALIJU I NJEMAČKU?

U organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza u subotu je u Zagrebu otvoreno veliko robotičko natjecanje. Hrvatska liga robotičara – Robocup Junior, održava se 24. i 25. studenog u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu.
Na natjecanju će se mladi robotičari natjecati u 12 kategorija i u više dobnih skupina. Prijavljeno je ukupno 106 ekipa s preko 200 natjecatelja. Osim iz Hrvatske, natjecatelji su stigli iz Slovačke, Slovenije, Njemačke, a tu je i mješovita ekipa iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Ekipe iz Bola okupljene u Udruzi "Robobrač" natječu se u četiri kategorije: dvije ekipe u kategoriji On Stage Advanced (Boul: Frane Radić, Ante Kraljević i Mia Pivčević; Plavi Jadran: Lucija Ivičić, Nicol Lovrić i Marija Karninčić), kategoriji RoboBowling  (TechnoBIK: Borna Rupnik, Ian Anić i Karla Klapež), te kategoriji Soccer Beginner (Boduli: Roko Kalpić i Leon Lisičar). Boljani su u subotu bili odlični, a u nedjelju ih čeka jedan nastup.
Pobjednici ovog natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom Robocup Junior natjecanju u Australiji, te na Europskom natjecanju u Njemačkoj. Proglašenje pobjednika i podjela medalja predviđena je za nedjelju iza 13 sati. (a. bodlović)

(103) objavljeno  24. 11. 18. u 21:25 h 

********************


alt


DOLAZI KIŠNI PERIOD?

Meteorolozi najavljuju kišni period. U nedjelju će kiša padati posvuda, uz izraženu južinu, a u ponedjeljak uglavnom u prvom dijelu dana. U utorak će zapuhati umjeren sjeverni vjetar, a uz osjetan pad temperature zraka mjestimice će biti u unutrašnjosti susnježice i snijega.
Na Jadranu promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito u nedjelju, kada mjestimice može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Od sredine idućeg tjedna barem djelomice sunčano. U početku će puhati umjereno i jako jugo, a u ponedjeljak će na sjevernom dijelu okrenuti na umjerenu, do kraja dana i jaku buru, koja će od utorka mjestimice biti i olujna.
Za nedjelju je „Jadrolinija“ u Splitskom okružju otkazala katamaransku liniju Ubli – Vela Luka – Hvar – Split. Nema najave da će se otkazati večernja linija u subotu u 23 sata Split – Bol – Jelsa. (j.e.)

(102) objavljeno  24. 11. 18. u 21:20 h 

********************


alt

NAŠ HAJDUK: IZABRANO 12 KANDIDATA

Članovi Udruge Naše Hajduk u subotu su u prvom krugu izbora za Nadzorni odbor izabrali 12 kandidata, a 15. prosinca, kada je glasanje drugog kruga od njih 12 sedam će biti izabrano u novi saziv Nadzornog odbora.
Izborima je ukupno pristupilo 4.997 birača s 8.666 glasova, a cijeli proces protekao je bez poteškoća i u demokratskom ozračju.
- Zahvalio bih članovima koji su glasali u prvom krugu izbora za NO Hajduka. Veliko hvala i svim volonterima koji su svoje vrijeme, znanje i trud uložili u organizaciju izbora kako bi oni protekli u najboljem redu. Također, zahvala i vama, prisutnim novinarima koji ste do sada pratili izbore, korektno i kvalitetno. Isto tako, hvala i klubu koji nam je ustupio sve potrebne resurse, ali i prostorije Kluba kao i svim kandidatima koji su sudjelovali - rekao je predsjednik udruge Naš Hajduk Toni Baletić.
Poredak kandidata (ime, prezime, broj glasova): 1. Benjamin Perasović (6,948), 2.    Denis Alajbeg (4,971), 3. Krešimir Krolo (4,215), 4. Nino Martinić (3,789), 5. Sergije Popović (3,648), 6. Ante Armanda (3,642), 7. Marko Mustapić (3,415), 8. Denis Burmaz (3,095), 9. Tin Laušić (2,818), 10. Ivica Močić (2,317), 11. Duje Malenica (2,198), 12. Davor Živković (1,818),
13. Marko Erceg (1,747), 14. Miroslav Maletić (1,597), 15. Ivan Olujić (1,538), 16. Stipe Sumić (1,411), 17.     Željko Šundov (1,339), 18. Zoran Jakus (1,274), 19. Antonio Kuzmanić (1,260), 20. Mario Meštrović (1,136), 21. Miroslav Delić (1,008), 22. Marijo Paladin (1,003)

(101) objavljeno  24. 11. 18. u 22:00 h  

alt

subota, 24. 11. 2018.     ********************


alt


KADA ĆE POJEFTINITI VODA?

Iz usvojenog Zakona o otocima posebnu pažnju privlači odluka o izjednačavanju cijene vode domaćinstvima i gospodarstvu na otocima sa cijenama na kopnu. Što bi to značilo za potrošače na Braču?
U Splitu je, na primjer, cijena kubika vode za domaćinstva 11,50 kn, a u Bolu 16,11 kuna.
- Trebat ćemo još pričekati do odluke o cijeni vode na otocima – saznali smo od Tonča Trutanića, direktora Vodovoda Brač. – Na kopnu imamo šarenilo cijena, a svaka je sredina specifična. Na konačnu cijenu utječu brojne specifičnosti: fiksni dio vodoopskrbe i odvodnje, varijabilni dio za vodoopskrbu (po m3 u Bolu je 4,62 kn + porez 13 posto), varijabilni dio odvodnje, razne naknade za razvoj, za korištenje voda i zaštitu voda …
• Mnogo je bilo povika kod planiranja proširenja hotela „Borak“ zbog čega bi Bol mogao ostati bez vode. Za sada se „Borak“ ne gradi, ali isto toliko će biti novih kreveta u privatnim apartmanima koji se upravo grade, a do ljeta će ih biti još i više …
- U iduće dvije-tri godine – kaže direktor Trutanić – potrošači na Braču neće biti ugroženi. Do tada će se riješiti pitanje vodoopskrbe polaganjem nove cijevi od kopna do otoka.
• Neki imaju problema sa divljim priključcima na vodovodnu mrežu. Kakva je situacija na Braču?
- Kada računamo koliko je vode došlo na Brač, a koliko je računima pokriveno – informirao nas je Tonči Trutanić – onda imamo podatak da je gubitak 30 posto. Nešto od toga se izgubi zbog oštećenja cijevi, ali i korištenje vode za razne pogone koji se ne naplaćuje. Tek manji dio od tih 30 posto se može pripisati onima koji su se ilegalno priključili. Mi primamo dojave o sumnjama da netko troši vodu mimo mjerila. Provjeravamo svaku prijavu i interveniramo. Činit ćemo to i ubuduće, ali je na Braču mnogo manje tih slučajevima nego na drugim područjima. (j.e.)

(100) objavljeno  23. 11. 18. u 21:20 h 

********************


alt


UKLONJENE SUHE, A NE BOLESNE GRANE

U petak je djelatnik „Grabovog rata“ uklanjao osušene grane palme na rivi, od benzinske postaje do Bilina kuće. Nije u pitanju bolest kao na drugim palmama – potvrdio nam je Jure Kusanović:
- Ovo je druga vrsta palmi, koja - barem za sada -  nije ugrožena. Bolest je zahvatila, koliko smo do sada evidentirali u Bolu, 15 palmi i njima nema spasa. Nekima smo uklonili grane, a neke potpuno posjekli. (j.e.)

(99) objavljeno 23. 11. 18. u 21:15 h 

*********************


alt


SPORT: IGRAJU BOL – PB SPLIT

Nakon dvotjedne pauze, u ponedjeljak, 26. studenoga, nastavlja se natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu na rasporedu su utakmice X. kola.
Zadnji će na parket, u 21.45 sati, igrati B0L – PB SPLIT. Boljani su 12. na tablici sa 7 bodova, ali i utakmicom manje, dok PB Split ima 14 bodova i 5. je na tablici.
Bol ima jednu odgođenu utakmicu iz 7. kola, a trebaju igrati Bol – Apios Kidan žile. (j.e.)

(98) objavljeno  23. 11. 18. u 21:10 h 

alt

petak, 23. 11. 2018.     ********************


alt


USVOJEN NOVI ZAKON O OTOCIMA

Nakon dva desetljeća, Hrvatski sabor je donio novi Zakon o otocima koji treba osigurati uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost.
Uvodi se novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju njihova razvoja. Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu. Zakon obuhvaća mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr.
Zakon uvodi otočne koordinatore čiji će rad financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način.
Hrvatska ima 1244 otoka, ali ih je samo 50 naseljeno.
Lani je u otoke uloženo 1,7 milijardi kuna, a od 2004. gotovo 22 milijarde kuna. (index)

(97) objavljeno  22. 11. 18. u 21:20 h 

********************


alt


JOŠ 35 DOZA CJEPIVA PROTIV GRIPE

Prva pošiljka od 80 doza cjepiva protiv gripe, koja je stigla u bolsku ambulantu, vrlo brzo je utrošena. Međutim, ocjenjeno je da bi još moglo biti zainteresiranih pa je naknadno naručeno i već je došlo još 35 doza. Pravo na besplatno cijepljenje imaju stariji od 65 godina i kronični bolesnici.
U mjesnu ljekarnu može se kupiti cjepivo i tu je mogućnost iskoristilo desetak Boljana. (j.e.)

(96) objavljeno  22. 11. 18. u 21:15 h 

********************

alt


I BOLJANI BIRAJU NADZORNI ODBOR

Ukupno 5.677 osoba se registriralo za online glasanje u predstojećem prvom krugu izbora za nove članove Nadzornog odbora Hajduka, koji će biti održan u subotu, 24. studenog. Kako zbog proteka kontinuiranog članstva neki od registriranih imaju viševrijedne glasove, radi se u konačnici o 9.657 glasova koji će biti raspodijeljeni u prvom krugu izbora – objavila je Udruga naš Hajduk.
Treba napomenuti kako se ovdje radi isključivo o glasačima koji su se registrirali za online glasanje, jer će članovi moći na sam dan izbora od 8 do 19 sati doći u Odjel za članstvo, registrirati se i glasati za kandidate po svom izboru. U 19 sati se zatvara pristup biračkim mjestima u Odjelu za članstvo, a online glasanje će biti moguće do 20 sati. Online registrirani glasači će moći svoj glas dati već u ponoć u noći s petka na subotu, čime se izlazi u susret članovima koji nisu u istoj vremenskoj zoni s Hrvatskom.
Računa se da će u izboru novih članova Nadzornog odbora Hajduka sudjelovati i 200 članova iz Bola.

(95) objavljeno  22. 11. 18. u 21:10 h   


altčetvrtak, 22. 11. 2018.     *********************


alt

Koncesionar će odvoz ovih kesa (vreća) ubuduće zaračunati vlasniku spremnika (!?)


alt

Televizor je trebalo odvesti u Reciklažno dvorište ....


PROBLEMI S ODVOZOM SMEĆA

Hoće li domaćinstva odvoz kućnog smeća, kada se uvede nova organizacija gospodarenja otpadom, plaćati manje ili više? Mnogo toga će biti jasnije, pa i cijena, kada sve to krene, a kada će, teško je dobiti precizan odgovor. Sve je bilo najavljeno za 1. studenoga, ali smo svjedoci da je sve (za sada) ostalo po starom.
Kućni spremnici stižu tek u lipnju, a prije toga nema ništa od čipiranja kanti i evidencije pražnjenja.
* Kako će se obračunavati, odnosno tko će plaćati kese sa kućnim otpadom ostavljene pored spremnika?
-  Mi ćemo te plastične i slične kese zaračunati i naplaćivati od vlasnika spremnika koji bude u blizini – jasan je bio Zoran Marinelić, direktor „Michieli-Tomić“ d.o.o., koncesionara za odvoz i zbrinjavanje otpada na većem dijelu otoka.
• Mislite li da će cijene vaših usluga biti skuplje ili jeftinije?
- Nastoji se da bude pravednije, da se plaća obim obavljenog posla. Nekima će bit skuplje, ali nekima i jeftinije nego do sada – kaže Z. Marinelić.
• Pored kućnih spremnika ostavljaju se osim kesa i razni kućanski namještaj, televizori, čak i frižideri …
- Tu će trebati više reda i samodiscipline – nastavlja Z. Marinelić. – Građevinski otpad i kućni namještaj treba odvoziti u Reciklažno dvorište. Naši ljudi to ne mogu uzimati i miješati sa biorazgradivim komunalnim otpadom. Zakon je odredio da je posao komunalnih redara da utvrde tko su prekršitelji. U Reciklažno dvorište to se odlaže besplatno, ali tamo netko treba da evidentira i raspoređuje otpad. To treba odvoziti na naš centralni deponij. Planirano je da otpad odvozimo u Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, a tamo još ništa nije izgrađeno.
Od svih problema i nejasnoća, dobra je vijest da Bol jedini ima već godinama poluukopne kontejnere i prihvaćena je praksa da se tamo odlažu odvojeno staklo, papir i plastika. Ali ima pojava da se po noći, ali i po danu, otvaraju poklopci i uzima (krade) staklena ambalaža.
Sasvim sigurno ima još pitanja i nejasnoća. Uskoro će „Michieli-Tomić“ imati svoj portal na kojem će se moći pročitati potrebne obavijesti. Naši čitatelji mogu pitanja dostaviti na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it a mi ćemo jednom tjedno objavljivati odgovore koncesionara „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca. (j.e.)

(94) objavljeno  21. 11. 18. u 22:10 h  

********************


alt


NOVOSTI NA OPĆINSKOM PORTALU

O Registru općinske imovine (objasnili smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici), na službenom portalu Općine Bol uvedene su još dvije rubrike: Proračun i Savjetovanje s javnošću.
• Sada su u Proračunu objavljeni podaci za 2018. godinu, a uskoro će biti objavljeni i podaci za 2019. godinu. Detaljno je prikazano na koji način Općina Bol prikuplja i investira sredstva.
• Sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama, tijela državne uprave, druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima dužne su provoditi savjetovanje s javnošću pri donošenju zakona i podzakonskih propisa, a pri donošenju općih akata odnosno drugih strateških ili planskih dokumenta kad se njima utječe na interese građana i pravnih osoba.
Savjetovanje s javnošću, onako kako ga propisuje Zakon provodi se putem Interneta, kako bi se osigurala mogućnost sudjelovanja što šireg kruga zainteresiranih osoba. Savjetovanje s javnošću započinje internetskom objavom nacrta propisa, općeg akta odnosno drugog dokumenta, uz popratni tekst u kojem se navode razlozi donošenja kao i ciljevi koji se žele postići donošenjem te pozivom javnosti da dostavi svoje prijedloge i mišljenja u određenom roku, s jasno naznačenim rokom trajanja savjetovanja. Po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga izrađuje se i objavljuje na internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi. Izvješće o savjetovanju s javnošću dostavlja se tijelu koje usvaja ili donosi propis, opći akt ili dokument. Objavljivanje izvješća nužno je radi dvosmjerne komunikacije s javnošću i pružanja povratne informacije, te u konačnici izgradnje povjerenja.

(93) objavljeno  21. 11. 18. u 22:05 h  

alt

srijeda, 21. 11. 2018.     ********************


alt


KONCESIONAR OČEKUJE ODGOVOR

Od 1. studenoga trebalo je drugačije gospodariti otpadom, ali je očito da je sve i dalje ostalo po starom. Jedina je novost što su mnogi (većina) uz nove račune za odvoz kućnog smeća dobili i upitnike (izjave) o načinu korištenja javne usluge (odvoz smeća). Rok za ispunjavanje izjava je 15 dana, a tko to ne učini ili „zaboravi“ koncesionar „Michieli-Tomić“ može to ispuniti po vlastitom nahođenju.
U zgradama gdje ima više stanova koji će koristiti zajednički spremnik, domaćinstva trebaju navesti broj osoba. Oni koji će imati svoje spremnike trebaju se odlučiti koje će im veličine trebati: 120, 240 ili 1100 litara. Najčešće domaćinstva koriste onaj od 120 litara.
Koncesionara interesira koliki se planira broj odvoza miješanog otpada: 2, 4 ili 12 pražnjenja mjesečno, a koliko za biorazgradivi komunalni otpad (4 puta mjesečno?).
Što spada u biorazgradivi komunalni otpad? To su ostaci iz kuhinje, ali je pitanje mogu li ostaci nakon čišćenja ribe čekati u spremniku sedam dana?
U miješani otpad spada sve ostalo: staklo, pelene, ulošci, kartonske kutije … Mnogo od toga u Bolu se već godinama odvaja i odvozi u poluukopne kontejnere odvojeno za papir, plastiku, staklo …
O gospodarenju otpadom razgovarat će se 27. studenoga u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, gdje su pozvani predstavnici županija, gradova i općina.
Sutra: kako će se obračunavati usluga odvoza smeća, hoće li biti skuplje ili jeftinije nego se do sada plaćalo? (j.e.)

(92) objavljeno  20. 11. 18. u 22:10 h 

********************


alt


NOVO: REGISTAR OPĆINSKE IMOVINE

Na temelju Uredbe o registru državne imovine načelnik općine Bol donio je Odluku o uspostavi Registra imovine Općine Bol koji je objavljen na službenom portalu Općine Bol (vidi: IMOVINA).
Registar je popis nekretnina u vlasništvu Općine Bol.
Registar se sastoji od: popisa nekretnina i popisa vlasničkih udjela u trgovačkim društvima
Popis nekretnina sastoji se od popisa: građevinskog zemljišta i građevina, poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta, javnog vodnog dobra, stambenih objekata, poslovnih prostora, nerazvrstanih cesta, drugih nekretnina evidentiranih kao kapitalna imovina.
Dobro je otvoriti portal Općine Bol i pročitati koju sve imovinu Općina smatra svojom, da među tom imovinom nije možda i nešto što netko smatra da je privatno vlasništvo.

(91) objavljeno  20. 11. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


BRAČANI ZAJEDNO U BERLINU

Zajednički nastup Brača na Sajmu turizma u Berlinu (ožujak 2019.) bio je razlog sastanka u Bolu gdje su se našli direktori svih Turističkih zajednica s otoka. Dogovoren je reprint zajedničkog prospekta, ali i zajedničko sudjelovanje u  natječajima za manifestacije koji se pripremaju za iduću turističku sezonu. Direktor TZG Supetra Ive Cvitanić najavio je, a ostali su prihvatili, inicijativu za formiranje šetnice po makadamskim putovima oko Brača. Tijekom šest dana prešlo bi se 128 kilometara i posjetile bračke znamenitosti, kao što su Škrip, Blaca, Zlatni rat …
Nakon sastanka turistički djelatnici Brača razgledali su, uz stručno vođenje, vinski podrum u Bolu. (j.e.)

(90) objavljeno  20. 11. 18. u 22:00 h  


altutorak, 20. 11. 2018.     ********************


alt


TRI MEDALJE ZA BOLSKE VINARE

Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova organizirali su 28. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2018., koji se ove godine održao u Malom Lošinju, u hotelu Aurora, od 15. do 18. studenoga.
Sabatina okuplja vinogradare i vinare, stručnjake, sommeliere, ugostitelje, trgovce, medije i druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo iz hrvatskih vinskih regija i inozemstva. Osim gospodarskih subjekata iz Hrvatske, interes za sudjelovanjem pokazali su i oni iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
Na skupu u Malom Lošinju bila su i dvojica iz Bol poljoprivredne zadruge, upravitelj Ivica Vlahović i predsjednik Skupštine Vinko Marinković Bumba. Druga dvojica, međutim, imaju razloga za posebno zadovoljstvo. Dobitnici su triju medalja: u kategoriji buteljiranih proizvoda ZLATNU MEDALJU dobio je DENIS BARHANOVIĆ za teraspino 2015, dok je DVIJE SREBRNE MEDALJE dobio OPG SMILJENKO PAVIŠIĆ i to za plavac mali 2017 i pošip 2016. (j.e.)

(89) objavljeno  19. 11. 18. u 20:25 h 

********************


alt


GRADI SE „ZIMSKI VRT“ TAVERNE RIVA

U ponedjeljak su na Balauštri počeli radovi na proširenju restorana „Taverna Riva“. Suglasnost za ove radove, koji se izvode na općinskom zemljištu, dalo je Općinsko vijeće u prošlom sazivu na II. sjednici održanoj 27. ožujka 2017. U zapisniku koji je objavljen i na službenom portalu Općine Bol zapisano je:
"Josip Eterović direktor tvrtke Riva d.o.o. iz Bola od Općinskog vijeća traži suglasnost za rekonstrukciju i natkrivanje postojeće terase uz stambeno poslovnu zgradu-restoran „Taverna Riva“. Naime, traži suglasnost da se terasa „Balauštra“ pretvori u zimski vrt odnosno da se zatvori i natkrije. Za navedeno je ishođena suglasnost Konzervatorskog odjela u Splitu.
Vijećnici su JEDNOGLASNO prihvatili idejno rješenje izloženo u ovoj zamolbi.
Daljnja realizacija ovog projekta ovisi o zakonskim okvirima za gradnju na javnoj površini, te će biti naknadno regulirana."

Prisutni članovi na sjednici Općinskog vijeća: Doro Adulmar, Tomislav Marčić, Ivica Ščepanović, Matko Baković, Tomi Fabijanović, Srečko Karmelić, Boris Škrbić, Jakov Okmažić i Sani Bodlović.
Opravdano odsutni: Frane Lukšić i Branko Mikulić. (j.e.)

(88) objavljeno  19. 11. 18. u 20:20 h 

********************


alt


VRATILE SE IZ TORINA

Predstavnice Srednje škole Bol, učenice Marija Karninčić, Josipa Mihovilović, Sara Marinković i Ozana Pavlović, te profesorice Petra Kokeza, Rovena Trivanović i Ivana Radolfi, koje su sudjelovale u Torinu na trećem radnom sastanku u sklopu ERASMUS+ projekta Be a responsible Citizen int he Digital World of Tomorrow, vratile su se u Bol.
* Prvi radni dan, zbog čega su i putovali na tjedan dana u Italiju, započeli su razgovorom na temu koja je svrha snimanja videa, pisanja i prenošenja poruka uopće i došli do zaključka kako svi imamo potrebu komunicirati sa svijetom, ali i da smo svi odgovorni za način na koji to radimo.
* Drugi dan su u cik zore krenuli na put u Valle d' Aosta kamo su stigli nakon dva sata vožnje. Prvi zadatak im je bio pješačiti po planinskim stazama i snimiti kadrove koji će se uključiti u video koji predstavlja taj dio Italije. Dan su završili povratkom u Torino u večernjim satima.
* Treći dan učenici su proveli birajući fotografije i snimke iz Aoste i montiranju istih koristeći program Premiere.
* Četvrti dan je nastavljena montaža učeničkih videa, a popodne su bili u Muzeju filma u Torinu, gdje su provjerili znanje o sedmoj umjetnosti.
* Peti dan su prezentirali učeničke radove na Institutu filma u Torinu, gdje su učenici i nastavnici dobili certifikate za sudjelovanje u ovom dijelu projekta. U popodnevnim satima učenici su imali oproštajnu zabavu, a nastavnici odradili sastanak za provedbu sljedeće faze projekta u ožujku u Grčkoj.
U Bol su se vratili sretni zbog novih uspomena i jedinstvenog iskustva. (p. kokeza)

(87) objavljeno  19. 11. 18. u 20:15 h   

alt


ponedjeljak, 19. 11. 2018.     ********************


alt


alt


TUŽNO SJEĆANJE NA 1991.

Boljani svih uzrasta u nedjelju su došli na Ložu pred crkvicu Sv. Ante kako bi zapalili svijeću i sudjelovali u molitvi koju je predvodio o. Ivo Plenković. Molilo se za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i za sve one koji su dali svoje živote za slobodu u Hrvatskoj.
Po prohladnom vremenu na Loži je bilo nešto manje ljudi nego ranijih godina, ali ta ih je hladnoća podsjetila na patnje onih koji su 1991. napuštali razoreni Vukovar, odlazeći u nepoznato. Neki međutim nisu dočekali slobodu. Za neke od njih rodbina i ne zna ni gdje im je posljednje počivalište.
Zvona na bolskim crkvama, istovremeno kao i u cijeloj Hrvatskoj, oglasila su se u 18.11 sati podsjećajući nas na dan kada se umiralo u Vukovaru i Škabrnji za Hrvatsku.
Na večernjoj nedjeljnoj misi u bolskoj Župnoj crkvi molilo se za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i sve poginule u Domovinskom ratu.
Nakon mise, na Ložu su bili i zapalili lampione i učenici Srednje škole, a najviše ih je bilo iz učeničkog doma gdje borave srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske, a jedan od njih je učenik iz Vukovara.

(86) objavljeno 18. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt


KARAVANA MOTORISTA

U XI. karavani motorista „Zajedno u ratu – zajedno u miru“  koja je krenula iz Korčule prema Vukovaru, bilo je i Boljana. Na slici su članovi MK Brač 2005. ispred Vodotornja u Vukovaru: Nikola Dubravčić, Joško Eterović i Marijo Eterović.

(85) objavljeno  18. 11. 18. u 21:45 h  


altnedjelja, 18. 11. 2018.     ********************


alt


DAN SJEĆANJA

Od subote se pale svijeće širom Hrvatske za žrtve ratnih strahota i stradanja 18. studenoga 1991. u Vukovaru i Škabrnji. Svijeće će, kao i prijašnjih godina, zapaliti i Boljani pred crkvicom Sv. Ante na Loži, ove nedjelje (18. studenog) u 17.45 sati. Nakon molitve krenut će se prema Župnoj crkvi.
U cijeloj Hrvatskoj, pa tako u Bolu, oglasit će se u 18.11 sati crkvena zvona u spomen na poginule i nestale u Vukovaru. Nakon zvonjave u Župnoj crkvi će se održati sveta misa. (j.e.)

(84) objavljeno 17. 11. 18. u 21:15 h 

********************


alt


TRAJEKTNE LINIJE BEZ PROMJENA

Od Nove godine katamarani i trajekti „Jadrolinije“ plovit će po novom redu plovidbe. Gradovi i općine imale su priliku ranije reći svoje mišljenje o prijedlogu reda plovidbe koji im je predočila Agencija za obalni linijski pomorski promet.
Bolske primjedbe iznio je načelnik Tihomir Marinković: ukinuti subotnji poslijepodnevni odlazak katamaranom i predvidjeti da otočani mogu u Split u subotu ujutro; ukinuti u sezoni drugačiji raspored praznikom jer turisti nisu upoznati s našim blagdanima; učiniti da trajekti plove manje od 60 minuta jer toliko im je trebalo i prije 30 godina od Supetra do Splita.
Od tri prijedloga, dva su prihvaćena: katamaran će iz Bola za Split subotom ujutro, a u sezoni raspored je isti nedjeljom i praznikom kao i u ostale radne dane. Jedino je u plovidbenom redu ostala napomena da plovidba trajektom od Supetra do Splita traje 50 minuta, a u stvarnosti je – 60 minuta.
Red plovidbe na trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar i Sumartin – Makarska – Sumartin ostaje kao i do sada. Cijene su također kao i ove godine. (j.e.)

(83) objavljeno  17. 11. 18. u 21:10 h 

********************


alt


alt


SLAVLJE DJELATNIKA GODINE

Slavica Petojević, ovogodišnji djelatnik godine po odluci Hrvatske turističke zajednice, a kojem je priznanje uručeno 24. listopada na Danima hrvatskog turizma u Hvaru, odlučio je zajedničkom večerom proslaviti taj događaj. U prepunom restoranu „Ranč“ uz dobitnika priznanja bili su u subotu navečer članovi njegove obitelji, djelatnici iz „Grabovog rata“, prijatelji … Među 65 pozvanih, viđeni su načelnik općine Tihomir Marinković, direktor TZO Markito Marinković, bolski župnik o. Mirko Jagnjić … (j.e.)

(82) objavljeno  17. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


VOZAČI OPREZ!

Iako je to još prijedlog, dobro je upozoriti vozači, što im možda već od Nove godine priprema zakonodavac.
Budu li te izmjene usvojene, za svaki prolazak kroz crveno svjetlo, oduzima se vozačka dozvola na mjesec dana. I plaća kazna od 3 do 7 tisuća kuna. S obzirom na to da se prema ovom prijedlogu izmjena Zakona i fotografija smatra dokazom u prekršajnom postupku dovoljno je da vaš prolazak kroz crveno snimi prometna kamera.
Ako u naseljenom mjestu vozite 50 kilometara na sat brže od ograničenja, prvi put ćete bez vozačke dozvole ostati na 6 mjeseci te će vam biti naplaćena kazna između 10 i 20 tisuća kuna i dobit ćete 6 negativnih bodova. Bez vozačke dozvole na minimalno 3 mjeseca ostat ćete i ako ne stanete na traženje policije.
Ministar Božinović najavio je da će se zakonskim izmjena posebno “udariti” na recidiviste. Tako se predlaže uzimanje automobila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila …

(81) objavljeno 17. 11. 18. u 21:00 h   


alt
subota, 17. 11. 2018.     *********************


alt


alt


KOMEMORACIJA U SREDNJOJ ŠKOLI

Učenici Srednje škole Bol u petak su komemorirali žrtve grada Vukovara. Zbog blizine Srbiji bio je prvi veći grad koji je bio na udaru neprijateljske vojske. Opsada Vukovara od strane Jugoslavenske Narodne Armije i srpskih paravojnih jedinica je trajala čitavih 87 dana. Ti dani su bili iznimno teški za sve stanovnike Hrvatske, a pogotovo Vukovarce. Nakon opsade neprijateljska vojska je počinila pokolj nad stanovništvom grada Vukovara, a najzloglasnije stratište je bilo Ovčara.
Činom komemoriranja žrtava neprijateljske tromjesečne opsade učenici Srednje škole Bol su poslali jasnu mirotvornu i antiratnu poruku. Na školskom igralištu nacrtali su vodeni toranj, simbol porušenog Vukovara, a zapalili su i svijeće. Učenici Srednje škole koji stanuju u Bolu u nedjelju će u 18.11 sati biti i na komemorativnoj svečanosti na Loži. (m.š./j.e.)

(80) objavljeno  16. 11. 18. u 21:50 h  

********************


alt


alt


SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

„Djedi vaši rodiše se tudijer,  otci vaši rodiše se tudijer, i vi isti rodiste se tudier: Za vas ljepše na svijetu neima.“

Riječi su našeg pjesnika i književnika Ivana Mažuranića kojima su u petak učenici Osnovne škole otvorili program sjećanja na Grad Heroj.  Vukovar je simbol borbe do posljednjeg atoma snage, uz snažnu vjeru u svoju rodnu grudu i spoznaju da zaista „ljepše na svijetu neima“. I ove godine prigodnim programom poslana je jasna poruku da se žrtva, Vukovar i Domovinski rat nikada ne zaboravljaju. Pjesmom Hrvoja Hegedušića „I stoji grad“ u izvedbi učenika 4. razreda započeli smo glazbeni dio programa. Također, pročitali su i nekoliko dječjih literarnih radova.
Učenici 8. razreda, koji su Vukovar posjetili, prezentacijom su prenijeli svoje dojmove, osjećaje i zapažanja. Nakon kratkog i lijepog programa uputili su se zajedno zapaliti svijeće i time još jednom odali poštovanje svim palim i nestalim Vukovarcima kao i svima koji su za domovinu dali ono najdragocjenije što čovjek ima – svoj život. (a. bodlović)

(79) objavljeno 16. 11. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt


ZAHTJEV  ZA BESPLATNA PUTOVANJA

Na inicijativu Crvenog Križa i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” ovog petka je u općinskoj vijećnici Općine Nerežišća održan sastanak na kojem su svi načelnici bračkih Općina i gradonačelnica Grada Supetra POTPISALI PRIJEDLOG ZA IZMJENU ČLANKA 47. ZAKONA O PRIJEVOZU U LINIJSKOM I OBALNOM POMORSKOM PROMETU.
Ovim prijedlogom želi se ukazati na jedan vid diskriminacije otočke djece s poteškoćama u razvoju, u odnosu na ostalo povlašteno otočno stanovništvo te se traži izmjena teksta navedenog članka Zakona:

...9./ darivatelji krvi koji imaju prebivalište na otoku, na linijama koje povezuju njegov otok prebivališta s kopnom i drugim otocima, a koji su krvi dali 36 puta (muškarci), odnosno 25 puta (žene).
10./ djeca s poteškoćama u razvoju sa prebivalištem na otoku koja zbog tjelesnih, senzoričkih, komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća trebaju dodatnu podršku za učenje i razvoj, kako bi ostvarili najbolji mogući razvojni ishod i socijalnu uključenost, te za vozila osoba u njihovoj pratnji.
11./ osobe  s težim invaliditetom sa prebivalištem na otoku čija dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta, te za vozila osoba u njihovoj pratnji.

(78) objavljeno 16. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


KATAMARAN 2019. SUBOTOM UJUTRO!

U redu plovidbe za 2019. godinu značajna je novost za Boljane da se ukida dosadašnja linija subotom s polaskom iz Bola u 12.25, a povratkom iz Splita u 23 sata. Zbog malog interesa kod putnika iz Bola, ali i iz Jelse, za ovu poslijepodnevnu i večernju satnicu, vijećnica Nataša Paleka Jakšić tražila je da se i subotom ujutro ponovno katamaranom može za Split. Pismo podrške uputio je Agenciji za obalni linijski pomorski promet i načelnik Tihomir Marinković.
Prema objavljenom reda plovidbe od Nove godine katamaran će ponovno iz Bola kretati subotom prema Splitu, ali u 7.25 sati. U ostale dane polazak je, kao i do sada, u 6.25 sati, osim nedjeljom i praznikom kada je polazak, izvan sezone, u 13.25 sati.
Iz Splita za Bol i Jelsu katamaran polazi u 16 sati, a petkom i sada po novome subotom u 16.30 sati.
Zimski red plovidbe vrijedi do 30. svibnja, ali i nakon ljetne sezone, od 30. rujna do 31. prosinca 2019.
Sutra: više o redu plovidbe u 2019. na trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar, Sumartin – Makarska – Sumartin kao i cijenama. (j.e.)

(77) objavljeno 16. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt


alt


DOŠLI NAM SUPETRANI U GOSTE

Škola nogometa Bol koju vodi Boško Botica ugostila je u petak vršnjake iz NK Jadran iz Supetra. Odigrali su tri utakmice malog nogometa na igralištu Sportskog centra na Poljani. Lijepo vrijeme doprinijelo je još boljem raspoloženju i bez obzira na rezultat bilo je to vrlo korisno druženje i još bolje upoznavanje mladih Supetra i Bola. (j.e.)

(76) objavljeno 16. 11. 18. u 21:25 h  

********************


alt


alt


„UMIVANJE“ POLJANE

Djelatnici „Grabovog rata“ uspješno su u petak uredili igralište na Poljani, ali očistili i sjedeća mjesta na tribini. Razlog je bio sportski susret polaznika bolske Škole nogometa sa vršnjacima iz Supetra. (j.e./z.b.)

(75) objavljeno  16. 11. 18. u 21:20 h   


altpetak, 16. 11. 2018.


alt

Iz arhive: osnovci na Loži


ŠKOLARCI ZA VUKOVAR

Bolski će učenici Osnovne i Srednje škole već ovog petka odati počast žrtvama Vukovara i Škabrnje koji su stradali u Domovinskom ratu 18. studenoga 1991. godine.
Osnovci bi tijekom jutra trebali zapaliti svijeće pred crkvicom Sv. Ante na Loži. Srednjoškolci prigodni program pripremaju na sportskom igralištu pored škole na Bjenačici. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 11. 18. u 22:55 h 

********************


alt


BOLJANI KOD MINISTRICE ŽALAC

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac primila je delegaciju iz Bola s kojom je razgovarala u Zagrebu o projektima od značaja za općinu Bol. Uz načelnika općine Tihomira Marinkovića na sastanku su bili i savjetnik potpredsjednika Europske investicijske banke Marino Franinović, direktor WTA teniskog turnira Feliks Lukas i direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić.

(72) objavljeno  15. 11. 18. u 22:50 h 

********************


alt

30. travnja: oznake na cesti za početak ugradnje opreme


alt

9. srpnja: montaža rampe i stupova


alt

15. studenoga: još ne rade ali su postavljeni semafori, kamera i čitači registracija


NOVI SEMAFORI U BOLU

Ovog četvrtka (15. studenoga) montiran je četvrti semafor na bolskim prometnicama. Još nije u funkciji, ali predstavlja pripremu za realizaciju nove prometne regulacije u centru, nakon popločavanja ulica na prilazu i pored zgrade Osnovne škole na Rudini.
Ovaj portal izvještavao je o radovima koji su počeli 30. travnja oznakama na kolniku u Ulici Domovinskog rata, zatim 9. srpnja postavljanjem rampi i ugradnjom kabela, da bi konačno 15. studenoga bili postavljeni: kamera i oprema za očitavanje registracija vozila kojima će biti dozvoljen prolaz.
Pretpostavljamo da neće biti dozvoljen prolaz vozilima do Rudine ni dok se bude radilo na cesti. Zbog školske djece i drugih pješaka u planu je da to postane pješačka zona, a dozvolu za vožnju bi dobila vozila za snabdijevanje (do 8 sati) i vlasnici garaža. (j.e.)

(71) objavljeno  15. 11. 18. u 22:40 h  

********************


alt

Zime još nema u Bolu (15. studenoga u 15.30  sati, foto: ivana radić)


TEMPERATURA NEŠTO NIŽA

U srijedu (14. studenoga) bilo je kupača na Zlatnom ratu, ali za četvrtak ne možemo to potvrditi. Bura je malo ohladila, a temperatura zraka u 13 sati bila je 19, a mora jedan stupanj više.
Prognoza najavljuje manji pad temperature zraka, uz umjerenu buru. Za ponedjeljak je najavljeno jugo uz mogućnost i malo kiše. (j.e.)

(70) objavljeno  15. 11. 18. u 22:30 h

alt
četvrtak, 15. 11. 2018.     ********************


alt

Svijeće na Loži za stradale u Vukovaru i Škabrnji (arhiv)


DAN SJEĆANJA: SVIJEĆE, ZVONA I MOLITVA

Na dan sloma herojske obrane Vukovara, u nedjelju 18. studenoga, crkvena zvona u cijeloj Hrvatskoj trebala bi se oglasiti točno u 18 sati i 11 minuta. Inicijativa je to vukovarskoga franjevca Ivice Jagodića pod nazivom "Zvon za Vukovar" . Osim odavanja počasti žrtvama - to je i poziv na molitvu u cijeloj Hrvatskoj.

STRADANJA U VUKOVARU I ŠKABRNJI
•    Padom Vukovara, 18. studenoga 1991., završena je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Istog dana u Škabrnji su pobijeni branitelji i civili, a selo je spaljeno.

SVIJEĆE NA LOŽI
•    Bol će se kao i ranijih godina priključiti obilježavanju tužne obljetnice pada Vukovara, ali i stradanja Škabrnje.
Na Loži, ispred crkvice Sv. Ante u nedjelju 18. Studenoga u 17.45 sati zapalit će se svijeće, a nakon molitve krenut će se prema Župnoj crkvi.
Na bolskim crkvama, kao i u cijeloj Hrvatskoj, oglasit će se u nedjelju zvona u 18.11 sati, a nakon toga služit će se večernja misa u Župnoj crkvi.

IZBJEGLICE U BOLU
•    U jesen 1991. Bol je primio izbjeglice iz Tompojevaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Neke od tih porodica i danas žive u Bolu. U Dominikanskom samostanu od 1992. do 1996. privremeno je utočište našla i Vrhbosanska visoka teološka škola iz Sarajeva. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 11. 18. u 20:55 h 

********************


alt

Unutar ograde ostao je bankomat, ribarnica ...


OGRADA JE SAMO ZA KRATKO

Tek što je zamijenjen i osposobljen bankomat Zagrebačke banke, u srijedu je - ograđen. Razlog je početak radova na zgradi Poljoprivredne zadruge, što je uznemirilo vlasnike bankovnih kartica, korisnike ribarnice, nesavjesne vozače koji nepropisno parkiraju na rivi, ali i organizatore Božićnog grada (7. do 26. prosinca).
Pitamo upravitelja Bol poljoprivredne zadruge Ivicu Vlahovića: Do kada će se raditi?
Dok se ne dovrši posao …
Ali na tom ograđenom prostoru za manje od mjesec dana dolazi šator i kućice „Božićnog grada“ …
- Ograda oko objekta – kaže Ivica Vlahović – ostaje samo nekoliko dana dok se na vrhu objekta ne postavi viseća skela. Izvođač radova na krovu je Obrt „Bilić“. Mijenjat će se dotrajala krovna konstrukcija.
Na krovu se radilo i u studenome 2015.?
- Tada smo samo obnovili pokrov, a sada moramo zamijeniti kompletno krovište. Ranije to nije bilo moguće uraditi – objasnio nam je upravitelj PZ Ivica Vlahović. (j.e.)

(68) objavljeno  14. 11. 18. u 20:50 h 

********************


alt


alt


ZADNJI DAN ZA KULTURU I SPORT

Potencijalni korisnici proračunskih sredstava iz Proračuna Općine Bol za 2019. godinu, sa područja kulture, odnosno sporta i tehničke kulture mogu još samo danas (četvrtak, 15. studenoga) dostaviti svoje programe rada i aktivnosti za 2019. godinu, te projekcije za 2020. i 2021. godinu s planom financijskih potreba po pojedinim programima.
Potencijalni korisnici dužni su u financijskim pokazateljima prikazati sve planirane prihode i izdatke s posebnim naglaskom na mogućnost ostvarivanja drugih izvora financiranja.
Prema proračunskim mogućnostima Općina Bol će razmotriti pristigle zahtjeve i uvrstiti ih u Proračun za 2019. godinu. Uz zahtjev potrebno je ispuniti i priložiti dva obrasca.
Dosadašnji korisnici u slučaju da se ne jave na poziv neće biti u Proračunu za 2019. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 11. 18. u 20:45 h  

********************


alt

Palma na Loži (arhiv, snimljeno 28. 03. 2013.)


alt

Palma bez bolesnih grana


alt

Radnici Grabovog rata ove su srijede potpuno uklonili palmu na Loži


UKLONJENA PALMA NA LOŽI

Na dvije palme na Rivi, ispred Konzuma, zbog bolesti, odrezane su grane, a na jedinoj palmi na Loži ove srijede je posjećeno i deblo. Očito je da nema spasa u Bolu za palme ove vrste, dok nametnik, po svemu sudeći, neće nauditi palmama posađenim prije par godina od benzinske postaje prema Bilina kući. (j.e.)

(66) objavljeno  14. 11. 18. u 20:40 h   

alt
srijeda, 14. 11. 2018.     ********************


alt

Luka na Račiću (fotomontaža)


NA RAČIĆU OD JESENI 2019.

Građevinska dozvola za bolsku luku na Račiću očekuje se u proljeće 2019. godine, s tim da bi izvođenje radova krenulo nakon turističke sezone – objavila je „Slobodna Dalmacija“ u utorak izjavu Domagoja Maroevića, ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije koju je zapisala novinarska Sandra Bračot.
- Sve suglasnosti za projekt smo dobili, no, moram priznati, zbog proceduralne pogreške još ne možemo početi tražiti dozvole. Naime, na Županijskoj skupštini smo naveli zajedno gradnju i luke Vis i luke Bol, pa smo morali samo pravno odijeliti jedan projekt od drugog i tražiti suglasnost vijećnika za te izmjene, što su vijećnici i izglasali. Sve kako bi se projekt „papirnato“ priveo kraju – pojasnio je ravnatelj Maroević.
- Dozvole bismo trebali imati u proljeće 2019. godine, te nakon turističke sezone, na jesen, krenuti s radovima.

(65) objavljeno 13. 11. 18. u 22:00 h  

*******************


alt


ZAMIJENJEN BANKOMAT

O bankomatu, koji nije radio 15 dana, pisali smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici. Moramo, sa zadovoljstvom napisati i slikom dokumentirati, da je sutradan (utorak, 13. studenoga) bankomat Zagrebačke banke kod „Konzuma“ – zamijenjen. Rečeno nam je da će u funkciji biti od srijede! (j.e.)

(64) objavljeno  13. 11. 18. u 21:55 h 

********************


alt


VRIJEME: KUPAČA JE BILO I U UTORAK

Na Zlatnom ratu je i u utorak 13. studenoga bilo - kupača. Prema DHMZ temperatura zraka i mora u 14 sati bila je 20 stupnjeva. Na suncu, naravno, mnogo toplije.
Prognoza je da nam se približava značajna promjena vremena. Prema najavi norveškog Meteo instituta početkom idućeg tjedna nas očekuju prvi ozbiljniji mrazovi u dalmatinskoj Zagori.
Od ponedjeljka je moguće jugo, ali kiše idućih sedam dane neće biti. (j.e.)

(63) objavljeno 13. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt


VRATILA SE „VIDA“

Katamaran „Vida“ ponovo je u utorak 13. studenoga na liniji Split – Bol – Jelsa. Posljednji put je bio u subotu 27. listopada kada je u 12.30 krenuo za Split, a onda je nastupila pauza zbog juga, a od 30. listopada u bolsku luku je dolazio novi katamaran „Jelena“.
Putnici koji su bili u prilici putovati „Jelenom“ raduju se povratku „Vide“ jer je katamaran niži i lakši je ulazak i izlazak putnika. Rampa na „Jeleni“ je mnogo strma i nezgodna putnicima, posebno onima koji imaju više prtljage i „viška“ godina. (j.e.)

(62) objavljeno  13. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Velika dvorana SC Gripe u Splitu gdje ponedjeljkom Bol igra utakmice (arhiv)


SPORT: SREĆA NAPUSTILA BOLJANE!?

Boško Botica, kapetan ekipe Bol, ne slaže se s ocjenom u izvještaju s posljednje utakmice, odigrane u ponedjeljak, kada smo napisali da je ekipa Zlatko Celent AŠ Kružni tok „zasluženo pobijedila“ (5:3). Moglo je biti sasvim drugačije, mišljenja je Botica, a on je upravo ta tragična figura susreta. Postigao je dva gola i izjednačio u 18,06 minuti na 3:3, a onda mu je u 24,38 minuti golman obranio akumulirani udarac kada su Boljani mogli preuzeti vodstvo (4:3). To je međutim uspjelo 40 sekundi kasnije gostima koji su zahvaljujući autogolu poveli 3:4.
Unatoč porazu Boljani su ostali na istoj bodovnoj razlici sa dvije ekipe koje su na tablici iza njih. Sa 7 bodova Bol ima priliku u odgođenoj utakmici, sa posljednjim na tablici ekipom Apios Kidan žile, doći do 10 bodova i 10. mjesta na tablici.
U X. kolu, koji se igra nakon dva tjedna pauze, sastaju se Bol – PB Split, koji je trenutno 5. na tablici sa 14 bodova. (j.e.)
(Kliknite na donje linkove i pogledajte dvije kratke video snimke čiji je autor Antonio Karmelić. Na jednoj je drugi pogodak B. Botice pored tri igrača na golu, a na drugom snimku akumulirani udarac kojeg je obranio golman.)

(61) objavljeno  13. 11. 18. u 21:35 h 


alt

utorak, 13. 11. 2018.     ********************


alt


alt


PREUREĐENJA U „BRETANIDI“

Podalje od interesa javnosti u naselju Bretanide intenzivno se radi na preuređenju jednog od objekata. Splitski građevinar MOROVIĆ MARKING d.o.o. prema projektima Dinka Kovačića, autora izgradnje cijelog naselja, proširuje za dva metra lođe na 75 soba koje gledaju na otvorene bazene. Neće biti nikakve nadogradnje. U pitanju je zamjena krovne konstrukcije na dijelu jednog objekta. Ugovoreni rok dovršenja radova je 21. travnja. (j.e.)

(60) objavljeno 12. 11. 18. u 22:05 h  

********************


alt

Smeće na Zlatnom ratu nakon juga (foto naše čitateljice)


alt

Očišćena plaža u ponedjeljak 12. studenoga


alt

Damperom su vreće sa smećem odvezene na deponij


ČIŠĆENJE NAKON JUGA

Naša nam je čitateljica poslala nekoliko fotografija sa smećem koje je jugo nanijelo na plažu Zlatni rat. Pita: treba li čekati novo jugo da to odnese na neku drugu plažu?
Međutim, prije novog juga, „Grabov rat“ je uputio trojicu svojih djelatnika da smeće pokupe i odvezu na deponij. To su obavili prošlog petka, a dovršili su posao u ponedjeljak.
(j.e.)

(59) objavljeno  12. 11. 18- u 22:00 h 

********************


alt


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2019.

Već se sve zna za komercijalnu (izletničku) liniju 2019. godine iz Dubrovnika preko Korčule, Hvara i Bola za Split te isti dan natrag. „Jadrolinijin“ katamaran, pretpostavljamo „Jelena“, će iz Dubrovnika krenuti od 31. svibnja  u 7 sati. U Bolu će biti u 11.40, a nakon 15 minuta nastaviti za Splita gdje je dolazak predviđen u 12.55 sati. Iz Splita je povratak predviđen u 15.30 sati, 45 minuta ranije nego je bilo prošlog ljeta. U Bol je dolazak predviđen u 16.30, a za Hvar nastavlja u 16.45 sati.
Cijene su nešto malo veće nego 2018. godine. Karta Bol – Split bit će 90 kuna (ranije 80), Bol – Hvar 100 (ranije 80), Bol – Korčula 130 (kao i 2018.), a Bol – Dubrovnik 215 kuna (ranije 210).
Na ovim komercijalnim linijama ne vrijede popusti na osnovi otočnih iskaznica. (j.e.)

(58) objavljeno  12. 11. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SPORT: BOL BEZ BODOVA

Utakmica IX. kola Prve splitske malonogometne lige, odigrano u ponedjeljak 12. studenoga u Splitu: BOL – ZLATKO CELENT AŠ KRUŽNI TOK 3:5 (2:2).
Semafor: 03:00 min 0:1 / 04:49 min 0:2 / 08:34 min 1:2 Boško Botica / 14:20 min 2:2 Joško Jakšić / 16:17 min 2:3 / 18:06 min 3:3 Boško Botica / 25:18 min 3:4 / 27:35 min 3:5
Nade je bilo do 25:18 minute kada je B. Bodlović,kod rezultata 3:3, umjesto protivničke mreže pogodio vlastitu (autogol). Treba realno ocijeniti i priznati da je ekipa Zlatko Celent zasluženo pobijedila, iako su se Boljani nadali povoljnijem rezultatu.
Za Bol su igrali Tomislav Mikulić, Matej Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Luka Bakija, Davor Matulić, Marko Marinović i Joško Jakšić. (j.e.)

(57) objavljeno  12. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt

Mladi natjecatelji, treneri i roditelji na povratku iz Herceg Novog


OSAM MEDALJA IZ CRNE GORE

Sa V. Međunarodne dječje olimpijade JUMP, koja je prošle nedjelje održana u Herceg Novom, u Bol se sretno vratilo 27 natjecatelja sa osam osvojenih medalja. Tako je trenere Juru Klarića i Nikolinu Knežević, ali i roditelje koji su ih pratili, zlatom u poligonu spretnosti razveselila Eva Jakšić. Zlato u formuli 1 te broncu u sprintu, osvojila je Rina Šeparović. Duje Karninčić osvojio je srebro u sprintu,  a broncu su još osvojili Laura Marinković u poligonu te Dora Okmažić u formuli 1. Dvije medalje osvojila je i Iva Cvitović i to: srebro u sprintu i broncu u poligonu. Ostali natjecatelji iz Bola  – kako nam javlja Toni Batinić – bili su: Nina Ivelić, Tonia Šeparović, Tonka Koljatić, Viki Kraljević, Dora Kraljević, Zara Jakšić, Lena Vrsalović, Petra Cvitović, Miriam Cvitanić, Ema Palavra, Nika Šarac, Luce Radostić, Sara Kambović, Jelena Bošnjak, Toni Martinić, Maro Marinković, Mariela Koljatić, Stela Palavra, Mia Martinić, Dorian Ratković i Tara Ratković.
Na natjecanju u Crnoj gori bilo je ukupno 500 djece rođenih od 2006. do 2014., a došli su iz Crne Gore, Hrvatske i BiH.
Domaćin je bila Univerzalna školica sporta JUMP iz Herceg Novog.

(56) objavljeno 12. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: RAZUMIJEVANJE?!

Kiše u Bolu nije bilo od 29. listopada, a kiša je navodno razlog što ne radi bankomat Zagrebačke banke. Vlasnicima kartica se zahvaljuju na razumijevanje što ne mogu do svog novca!? Ali to traje već 15 dana! (j.e.)

(55) objavljeno  12. 11. 18. u 21:35 h 


alt
ponedjeljak, 12. 11. 2018.     ********************


alt


RADNO VRIJEME: ZATVORENO!

Ove zime u Bolu će biti (po svemu sudeći) sve po starom, kao i lani. Iz info knjižice TZO lako je utvrditi da imamo 21 restoran. Od toga njih 12 ima uvjeta i za rad zimi, ali ih radi (za sada) nekolicina. Na upit iz Ureda TZO hoće li i kada biti otvoreni odgovorili su „Pusa“ (Ulica Ante Starčevića) koji će biti otvoren i u zimskom periodu od 12 do ponoći te „Dišpet“ (David cesta) koji radi od 17 do 21 sat. Istina, trenutno je otvoren i restoran „Taverna Riva“, ali će i oni uskoro zatvoriti vrata, dok „Ranč“ priprema samo marende za građevinare.
Ima u Bolu još lokala gdje bi se moglo nešto pojesti (ali samo ljeti): dostava gotovih jela (2), pizzeria (7), slastičarnica (3), fast foodova (2) …
U Bolu registraciju kao hotel ima 11 objekata, ali ni jedan trenutno nije otvoren! Dva su hotela već godinama zatvorena za goste.
Sa kafićima je nešto bolja situacija, a što će biti tijekom prosinca možemo samo pretpostaviti. Ipak, u dobre vijesti spada informacija da je pred neki dan u Domu kulture „Grabov rat“ otvorio šank s radnim vremenom od 8 do 12 i 16 do 20 sati. (j.e.)

(54) objavljeno  11. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt


HUMANOST NA DJELU

U nedjelju ujutro na trgu u Bolu, pred Župnom crkvom, organizirana je humanitarna prodaja kolača, a prihod je namijenjen kao pomoć za liječenje i oporavak Mirele Trutanić iz Gornjeg Humca. Neki su Boljani priložili novčani prilog bez da su uzeli kolače. Ukupno je u Bolu prikupljeno 3.400 kuna.
Organizatori i obitelj Trutanić zahvaljuju Boljanima na humanosti. (j.e.)

(53) objavljeno  11. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


alt


alt


IZ OŠ BOL: OD MASLINE DO ULJA 

Kao i u ostalim bolskim maslinicima, urod u školskom masliniku bio je nešto slabiji nego prethodne godine. Učenici viših razreda Osnovne škole vrijedno su brali i u kratkom roku ubrali 59 kg maslina. Kako svaki pravi maslinar zna da je za kvalitetu maslinovog ulja jako bitno da se svježe ubrane masline prerade unutar 24 sata kako bi se postigla kvaliteta ekstra djevičanskog ulja – odlučili su obrane masline idućeg dana i preraditi. U pratnji ravnatelja Bartula Bakulića i razrednice Zdravke Koljatić,  učenici 7. razreda posjetili su uljaru u Novom Selu. U organizaciji izvanučioničke nastave uvelike im je pomogao DVD Bol koji im je ustupilo vozilo i vrijednog vatrogasca Zlatka Radića.
Prva stanica njihovog izleta bio je posjet Osnovnoj školi Selca. Tamo ih je dočekao i kroz školu proveo ravnatelj OŠ Selca Ivica Škrpaca, a nakon razgledavanja zajedno sa učenicima 7. razreda škole u Selcima zaputili su se prema uljari. Direktor PZ „Selčanka“ Ivica Stančić poželio im je dobrodošlicu i upoznao s procesom obrade maslina. Od odvajanja masline od lišća, prešanja i na kraju finalnog proizvoda – 7 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Osnovna škola Bol sudionica je programa od 2016. godine kada su stekli zelenu zastavu kao potvrdu rada na projektnim zadacima. U proteklim godinama sudjelovali su u raznim natječajima vezanima za projekt: „Eko paket“ natječaj; „Mi jedemo odgovorno“ - projekt financiran iz sredstava Europske Unije s ciljem poticanja odgovornih prehrambenih navika kod djece; „Veliki lov na biljke“ – projekt usmjeren na razvijanje bioraznolikosti, te sudjelovanje na međunarodnoj manifestaciji „Dani kruha“ u Malinskoj.
Obradom maslina u uljari u Novom Selu otvorili su put prema lijepoj suradnji dviju škola – Osnovne škole Bol i Osnovne škole Selca. Budući da su obje škole i međunarodne Eko škole - rodila se ideja o organizaciji kviza među učenicima viših razreda. Vjerujemo da je vrijeme kvalitetne suradnje pred njima. (a. bodlović)

(52) objavljeno  11. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST S KROVA

Već smo upozorili na opasnost sa krova napuštene stambene kuće iza Galerije umjetnina. Čudo je kako nisu kupe počele padati na ulicu gdje uvijek ima prolaznika. I djece, naravno.

Novost je što su se pomakle i kupe na krovu Galerije umjetnina B. Dešković. Istina, manja je opasnost za prolaznike, ali svejedno bi bilo dobro da se to popravi! (j.e.)

(51) objavljeno  11. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt


U NEDJELJU JE BILO KUPAČA!

Već smo duboko zakoračili u mjesec studeni, ali zbog iznad prosječne temperature zraka i mora, i dalje ima kupača. Bilo ih je ove nedjelje (11. studenoga) na Zlatnom ratu gdje smo u 13 sati na suncu i u zavjetrini izmjerili čak 40 stupnjeva. DHMZ je objavio službenu temperaturu zraka i mora - po 21 stupanj.
Tek u drugoj polovini tjedna postoji mogućnost nešto niže temperature, bliže prosjeku sredine studenoga. (j.e.)

(50) objavljeno  11. 11. 18. u 21:25 h 

********************


alt


OBAVIJEST: ZATVARA SE ULICA

Zbog radova na krovu objekta u Ulici Uz Ložu, nekadašnjoj zgradi Osječke banke, postavljat će se tijekom ovog ponedjeljka (12. studenoga) cijevna skela. Zbog toga će biti onemogućen promet automobilima koji bi željeli do David ceste ili iz David ceste preko Lože na Tržnicu.
Promet automobilima će biti onemogućen do petka, ali je prolaz moguć pješacima i motorima.

(49) objavljeno  11. 11. 18. u 21:20 h 


alt

nedjelja, 11. 11. 2018.     ********************


alt


OČITOVANJE ZA ODVOZ SMEĆA

Na kućne adrese komunalno poduzeće za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ d.o.o. iz Gornjeg Humca poslao je ili će to učiniti idućih dana Izjavu koju će korisnici njihovih usluga trebati ispuniti i vratiti u roku od 15 dana. To je potrebno kako bi se izradio novi obračun po novim pravilima odvoza koji su bili najavljeni nakon 1. studenoga. Očito da je to biti odgođeno zbog niza neriješenih preduvjeta.
Koncesionara interesira kakav spremnik se zadužuje (120, 240 ili 1100 litara), planirani broj primopredaja miješanog komunalnog otpada te broj biorazgradivog komunalnog otpada. Traži se i očitovanje korisnika planira li kompostirati biootpad kod kuće.
Ranije je bilo objavljeno, a idućih ćemo dana kod koncesionara provjeriti je li se nešto promijenio planirani odvoz otpad i naplaćivanje te usluge: korisnik bi (prema ranijem planu) plaćao paušal, a dodatak bi bila cijena po jednom ispražnjenom spremniku. (j.e.)

(48) objavljeno  10. 11. 18. u 21:50 h 

********************


alt

Objekti Srednje škole Bol


NA EDUKACIJU U TORINO

U subotu su u Torino (Italija) otputovale tri profesorice iz Srednje škole Bol Rovena Trivanović, Ivana Radolfi i Petra Kokeza, te četiri učenice: Marija Karninčić i Josipa Mihovilović, čija se edukacija financira iz ERASMUS+ projekta, te Sara Marinković i Ozana Pavlović, čiju edukaciju financiraju roditelji.
Učenici će biti smješteni u obiteljima njihovih talijanskih vršnjaka. Tijekom idućeg tjedna prisustvovat će edukaciji: montaža videa i filmova. U programu su predavanja o montaži, snimanju i simulaciji montaže, radionice snimanja, ali i posjete znamenitostima Torina. Na završnom sastanku u petak govorit će se o radnom tjednu koji se organizira u Grčkoj u travnju 2019.
U Bol se profesorice i učenice vraćaju u subotu 17. studenoga.

(47) objavljeno  10. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KLUPE NISU ZA BOLJANE?

Na rivi, Ulica Vladimira Nazora, od benzinske postaje do Biline kuće, nema ni jedne klupe!? Uklonjene su, pretpostavljamo, da bi se u zimskim mjesecima zaštitile od propadanja zbog udara juga. Znači li, možda, da su klupe za turiste, ali ne i za Boljane kojima ne preostaje nego sjesti na betonski (hladni i mokri) ogradni zidić. (j.e.)

(46) objavljeno 10. 11. 18. u 21:40 h 

********************


alt


POMOZIMO MIRELI

Ove nedjelje, 11. studenog, od 9.30 sati ispred Župne crkve u Bolu organizira se humanitarna prodaja kolača. Prihod od prodaje namijenjen je za liječenje i oporavak Mirele Trutanić iz Gornjeg Humca koja je prošlog ljeta ozlijeđena u prometnoj nesreći. (j.e.)

(45) objavljeno 10. 11. 18. u 21:35 h  

alt
subota, 10. 11. 2018.     ********************


alt


alt


KOLIKO TREBA ZA KULTURU I SPORT?

Pozivaju se svi potencijalni korisnici proračunskih sredstava iz Proračuna Općine Bol za 2019. godinu, sa područja kulture, odnosno sporta i tehničke kulture da do četvrtka 15. studenoga 2018. godine dostave svoje programe rada i aktivnosti za 2019. godinu, te projekcije za 2020. i 2021. godinu s planom financijskih potreba po pojedinim programima – piše u uvodu Natječaja koji je 8. studenoga objavljen na službenim stranicama Općine Bol.
Dokument (Natječaj) je datiran 15. listopada, a trebalo mu je nešto malo duže vremena da bude objavljen (8. studenoga) pa treba voditi računa da je rok za predaju vrlo brzo - 15. studenoga (četvrtak).
Prema proračunskim mogućnostima Općina Bol će razmotriti pristigle zahtjeve i uvrstiti ih u Proračun za 2019. godinu. Uz zahtjev potrebno je ispuniti i priložiti dva obrasca.
Dosadašnji korisnici u slučaju da se ne jave na poziv neće biti u Proračunu za 2019.
Osim na službenim stranicama Općine Bol, Natječaj objavljuje i naš portal u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 11. 18. u 21:20 h 

********************


alt


ZADNJI DAN ZA „DALMATINO“

Ova subota je zadnji radni dan ove sezone u Konobi „Dalmatino“. To će sigurno iskoristiti oni koji vole večernje izlaske i uživanje u jelu. Naravno, zadnjeg dana je moguće zatražiti posebnu ponudu „Zimskog đira“ (plata, glavno jelo i kolač za 150 kuna ili plata i kolač za 100 kuna). Naravno u ponudi su i ostala jela iz jelovnika.
U konobi „Dalmatino“ zimska pauza je do Uskrsa 2019. godine. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 11. 18. u 21:15 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA ZAKUP PARKIRALIŠTA

Nakon uređenja parka u Ulici Hrvatskog preporoda napravljena su i četiri parkirna mjesta. Dva su ustupljena na korištenje Domu za starije, a za dva je „Grabov rat“ raspisao natječaj za zakup. Uvjeti su kao i za ostala parkirališta u Bolu: za fizičke osobe godišnji zakup u 2019. godini je 2.000 kuna, za pravne osobe i obrtnike 3.000 kuna, a za turiste 4.000 kuna.
Rok za podnošenje zahtjeva je do 11. Prosinca. Tekst natječaja za zakup korištenja dva parkirna mjesta objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(42) objavljeno 09. 11. 18. u 21:10 h 

********************


alt


SPORT: BOLJANI PRIŽELJKUJU POBJEDU

Idućeg ponedjeljka (12. studenoga) u Prvoj splitskoj malonogometnoj ligi igra se 9. kolo. Bol je domaćin ekipi Zlatko Celent AŠ Križni put, ali kao i sve ostale utakmice igraju se u Splitu u Velikoj dvorani SC Gripe. Početak je u 16 sati.
Boljani se postupno organiziraju i sve je više igrača na utakmici. Jedna je utakmica odgođena (6. kolo), a svih sedam utakmica odigrao je Boško Botica. Po utakmicu manje odigrali su Marko Marinović i Ivica Zlatar...
Ekipa Zlatko Celent je na 7. mjestu i ima 12 bodova, a Bol je 12. sa 7 bodova ali i utakmicom manje. Rezultat je neizvjestan iako Bol priželjkuje – pobjedu. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 11. 18. u 21:05 h 

alt
petak, 09. 11. 2018.     *********************


alt


PROTIV GRIPE 25 CIJEPLJENIH U BOLU

U dva dana, srijedu i četvrtak, 25 Boljana je besplatno cijepljeno protiv gripe. U petak će isto toliko cjepiva biti utrošeno u Domu za starije, pa ostaje u bolskoj ambulanti još 30 doza. U prvoj pošiljki ambulanta je dobila 80 besplatnih cjepiva za starije od 65 godina, kronične bolesnike, medicinsko osoblje …
Prošle zime u Bolu je bilo podosta oboljelih od gripe,  a u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 64.318 slučajeva sa 30 smrtnih ishoda zbog komplikacija. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 11. 18. u 21:45 h  

********************


alt


NAGRADA RECEPCIJI „ELAPHUSE“

Nakon trodnevnog natjecanja i druženja u Tučepima, u četvrtak se vratilo kući stotinjak zaposlenika Bluesun hotela brodom „Frane Bol“. U hotelima „Alga“ i „Afrodita“ bilo ih je preko 900, a osim iz bolskih hotela bili su i zaposlenici Jako vino, Aerodroma Brač i supetarskog Velarisa.
Recepcija hotela „Elaphusa“ proglašena je najboljom u konkurenciji koncerna Bluesun hotela, a stalni i sezonski zaposlenici recepcije s direktorom hotela Vinkom Martinićem dobili su i novčanu nagradu od 10 tisuća kuna. (j.e.)

(39) objavljeno  08. 11. 18. u 21:40 h  

********************


alt


LIVE KAMERE: RADE PA NE RADE

Od četvrtka poslije podne ponovo se događanja u bolskom portu mogu pratiti preko dvije live kamere, one na zgradi TZO i na zgradi Osnovne škole. Istina, još nije sve kako bi trebalo, jer je kamera na zgradi TZO nepomična i prikazuje tržnicu i prostor rive gdje ljeti bude štekat restorana „Pumparela“.
Kamere su u zadnje vrijeme sve češće u kvaru, a razlog nitko u Bolu nam ne zna objasniti. Iako su u 8 dana kamere bile ispravne samo tri dana, njih se preko našeg portala pokušalo otvoriti 913 puta, ali se umjesto bolske luke mogao vidjeli telop (vidi sliku).
Poodavno vodimo evidenciju ne dolazaka katamarana, a sada ćemo, od ovog mjeseca, to isto raditi i kada su u pitanju live kamere.
(j.e.)

(38) objavljeno  08. 11. 18. u 21:35 h 

*********************


alt


STRMA RAMPA ZA ISKRCAJ I UKRCAJ

Nakon šest izostanaka katamarana zbog juga, od utorka 30. listopada u bolsku luku dolazi novonabavljeni katamaran „Jelena“. Iako može razviti brzinu od 40 čvorova, novom katamaranu od Splita do Bola treba i dalje sat vremena.
Oni koji su imali priliku putovati „Jelenom“ nisu posve oduševljeni novim katamaranom. Brzinu će hvaliti oni koji budu iduće ljeto putovali od Dubrovnika do Splita, a Boljanima smeta strma rampa za iskrcaj i ukrcaj putnika (na slici). Najviše zbog toga svoj glas pohvale daju katamaranu „Vida“ koji se ponovno vraća na liniju Split – Bol – Jelsa od ponedjeljka 12. studenoga. (j.e.)

(37) objavljeno  08. 11. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Na Zlatnom ratu i 8. studenog ima kupača ali i smeća kojeg je prošlog tjedna nanijelo jugo


JOŠ IMA KUPAČA

Osmi je dan studenoga (četvrtak) a na Zlatnom ratu ima onih koji uživaju na suncu, ali i u kupanju. Do podneva je bilo bez daška vjetra, a poslije podne je zapuhalo sa zapada pa su posjetitelji prešli na istočnu stranu plaže.
U 13.30 sati u zavjetrini, na suncu smo izmjerili 32 stupnja. Službena temperatura mora i zraka bila je 21 stupanj. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 11. 18. u 21:25 h  

alt
četvrtak, 08. 11. 2018.     ********************


alt

Turisti su na Brač (i odmor) dolazili i avionima na brački aerodrom


TURIZAM NA BRAČU: MANJE U LISTOPADU

U listopadu na Braču je bilo 6.618 gostiju, a to je 1.111 manje nego lani u istom mjesecu. U Bolu ih je bilo 45 posto manje, u Selcima 17 posto, a u Supetru 2 posto manje. Milna je zabilježila najveći porast (57 posto).
Po broju dolazaka gostiju u listopadu Supetar je prvi (3.515), Bol je drugi (1.798), zatim slijede Postira (690), Milna (278), Selca (81) i Pučišća (39). Redoslijed noćenja je isti: Supetar (26.570, +7 posto), Bol (13.854, -34%), Postira (3.577, +7%), Milna (3.007, +129%), Selca (626, -24%) i Pučišća 369 (-29%).
Za deset mjeseci su brojke slične prošlogodišnjima. Na Brač je došlo 258.204 gosta, a noćenja je bilo 1.730.170.
Po dolascima Bol je na prvom mjestu (102.141 dolazak / 603.223 noćenja), slijede Supetar (84.180 / 580.382), Milna (19.424 / 140.859) …
Na Braču prosječno turisti ostaju 6,70 dana, ali pojedinačno - najduže u Selcima (8,12 dana), Postirima (7,80) i Sutivanu (7,76), a najkraće u Bolu (5,90 dana).
U statistici koju objavljuje TZ SDŽ nešto su manje brojke nego u pojedinačnim objavama TZ na otoku. Razlog su nešto drugačija statistička računanja. Županija, naime, ne računa dolaske i noćenja u nekomercijalnom smještaju. (j.e.)

(35) objavljeno  07. 11. 18. u 21:25 h 

********************alt

Bolke su u srijedu na jutarnju kavu došle u Dom kulture


OTVOREN ŠANK, A BIT ĆE I DNEVNOG TISKA

Prema najavi, „Grabov rat“ je u prizemlju Doma kulture u srijedu otvorio šank. Po nešto nižim cijenama nego u drugim caffe barovima, nudi se kava, sokovi, čaj, alkoholna pića …
Radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 12 i 16 do 20 sati.
Osim TV programa za koji dan moći će se pročitati i dnevni tisak: „Slobodna Dalmacija“ i „Jutarnji list“. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 11. 18. u 21:20 h  

altsrijeda, 07. 11. 2018.     ********************


alt


ŽUPANIJA: VIŠE GOSTIJU I NOĆENJA

Dolazaka i noćenja turista u Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu, ali i ukupno u prvih deset mjeseci bilo je više nego u istom periodu prošle godine. Dolazaka u listopadu bilo je 166.790 turista (+18 posto), a noćenja 582.083 (+15 posto).
U deset mjeseci, prema statističkim podacima TZ SDŽ, bilo je ukupno 3.401.582 dolaska  (+8 posto), a 17.519.718 noćenja (+ 5 posto).
U deset mjeseci došlo je u našu županiju najviše turista iz Njemačke (318.265), na drugom mjestu su domaći turisti (247.213), slijede gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva (230.543),  iz Češke (224.387), iz BiH (176.884), iz SAD (161.752), iz Francuske (158.326), iz Švedske (142.474), iz Slovačke (103.811) …
Najduže na odmoru ostaju turisti iz Češke (7,55 dana) i Slovačke (7,41 dan), a na trećem mjestu su Nijemci (6,76 dana) …
Najviše je gostiju došlo u deset mjeseci u Split (830.579), zatim u Makarsku (249.780), Hvar (204.592), Bašku Vodu (158.681), Omiš (158.149), Seget (156.247), Trogir (139.635), Podstranu (128.068), Tučepima (123.963), Gradac (103.314), a slijedi Bol koji je na 11. mjestu (102.141).
Sutra: dolasci turista i noćenja na Braču. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 11. 18. u 21:45 

********************

alt


POČINJE CIJEPLJENJE

Ove srijede u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, počinje cijepljenje protiv gripe. Liječnici obiteljske medicine još su u ponedjeljak dobili cjepivo za besplatno cijepljenje. To su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, medicinski djelatnici … Ostali koji se žele cijepiti trebaju se javiti u mjesnu ljekarnu i naručiti cjepivo. Nakon par dana će ga dobiti, a cijena mu je stotinjak kuna. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 11. 18. u 21:40 h

********************


alt


KONOBA „DALMATINO“ JOŠ DO SUBOTE

Još je ostalo samo četiri dana (srijeda, četvrtak, petak i subota) za uživati u ambijentu i ponudi konobe „Dalmatino“ (Ulica Frane Radića). Naime, subota, 10. studenoga, je zadnji rada u konobi, a onda slijedi pauza do proljeća.
Do subote se može odabrati nešto iz jelovnika ili i nešto iz ponude „Zimskog đira“: za 150 kuna tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert ili za 100 kuna je dva slijeda: plata i desert. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt


OTVARA SE ŠANK U DOMU KULTURE

Od ove srijede, svakodnevno ujutro od 8 do 12 i poslijepodne od 16 do 20 sati, bit će otvoren šanka u prizemlju Doma kulture. Kadrove na šanku osigurava „Grabov rat“.
Cijene su povoljnije nego u drugim sličnim lokalima: kava essšpresso 7 kn, kava s mlijekom 8 kn, bijela kava 10 kn, topla čokolada 10 kn, čaj 8 kn, coca cola 10 kn, prirodni sok 10 kn, bijelo ili crveno vino (0,187 l) 10 kn, karlovačko pivo 0,25 10 kn, karlovačko pivo 0,5 15 kn, orahovac (koji se prošle zime najviše pio) 8 kn … (j.e.)

(30) objavljeno  06. 11. 18. u 21:30 h  

********************


alt

Jadranka Nejašmić u Općinskoj čitaonici (foto: arhiv Knjižnice)


SUDJELOVANJE NA „LET'S GO GREEN!“ KONFERENCIJI

Na Prvoj međunarodnoj konferenciji o zelenim i održivim knjižnicama „Let's go green!“, koja će se održati od 8. do 10. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz četrdeset ustanova iz cijeloga svijeta, sudjelovat će i bolska Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“. Ravnateljica Jadranka Nejašmić, uz asistenciju Nikice Trutanića, predstavit će tri projekta koji su proizvod suradnje sa Šimom Strikomanom: „Brač: kamen i voda“, „Zmajevo selo“ i „Terra Croatica – Bročko blogo“.
U projektima je sudjelovalo 270 statista i izvođača i 150 suradnika.
U njima su sadržana tri osnovna elementa na kojima bi se trebao zasnivati održivi razvoj turizma na ovim našim prostorima: edukacija, osvješćivanje, u prvom redu djece i mladih, o vrijednosti i značaju naslijeđa, njihova edukacija, osvješćivanje o vrijednosti i ekonomskoj iskoristivosti baštine, stvaranje baštinskih animatora i ambasadora koji će promovirati svoju kulturu i dalje raditi na animaciji posjetitelja, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.
Krajnji cilj jest postizanje empatije kod naših gostiju za percepcijom otoka Brača kao kulturne destinacije s cjelogodišnjom ponudom.
Zelene i održive knjižnice predstavljaju novu granu knjižničarstva. Njihov cilj je educiranje korisnika, promicanje i popularizacija održivog razvoja.
Ana Rubić, članica Organizacijskog i Programskog odbora konferencije, izjavila je: „Prijavljeni programi nisu ni 'do koljena' onima u organizaciji 'Hrvatske čitaonice'“. (j.n.)

(29) objavljeno  06. 11. 18. u 21:25 h 

********************


alt


RADOVI KOD KINA

Komunalna tvrtka „Grabov rat“ počela je u utorak sa radovima sa sjeverne strane kino dvorane. Kopa se kanal u dubini od jednog metra zbog izolacije objekta od vlage. Predviđa se da će sve biti završeno u roku od desetak dana. (j.e.)

(28) objavljeno  06. 11. 18. u 21:20 h 

altutorak, 06. 11. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: MANJE NEGO LANI

Statistički turistički podaci za listopad, isčitani sa eVisitora, pokazuju da je skoro upola manje gostiju u Bol došlo ove godine (1.811) u odnosu na listopada 2017. (3.285). Ostajali su ipak ove godine nešto duže (7,91 dan), nego godinu ranije (6,25) pa su nešto povoljniji ukupni rezultati noćenja (14.322), ali ipak manji nego lani (20.522). Negativni rezultati su i očekivani s obzirom da su zbog planiranih radova na rušenju hotela „Borak“ mnogo ranije prestali s radom objekti Bluesun hotela.
U listopadu u hotelima je ostvareno 11.054 noćenja, u privatnom smještaju 2.395, u nekomercijalnom smještaju 468 i kampovima 405 noćenja.
U prvih deset mjeseci najviše su dolazili gosti iz Francuske (13.328 dolazaka / prosjek boravka 6,76), zatim iz Njemačke (10.677/7,46), iz Austrije (10.263/7,11), iz Ujedinjenog Kraljevstva (8.119/5,28), iz Hrvatske (7.941/5,78) …
Iz iznesenih podataka vidi se da su u Bolu najduže boravili gosti iz Njemačke (7,46) i Austrije (7,11), a najkraće oni iz Ujedinjenog Kraljevstva (5,28).
Podaci za deset mjeseci su blizu prošlogodišnjim, ali ipak u manjem minusu. Dolazaka je bilo ove godine 103.143, a noćenja 630.728. Prošlogodišnji rezultati: dolazaka 103.339, a noćenja 648.092. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 11. 18. u 21:45 h 

********************


alt


GRABOV RAT: DOBRI REZULTATI

Na sjednici Općinskog vijeća (31. listopada) direktor komunalne tvrtke „Grabov rat“ Mirko Perić objavio je neke osnovne podatke poslovanja za devet mjeseci: ukupni promet je 10.320.812 kuna, što je 15,67 posto bolje nego lani, a 41 posto više nego 2015. godine.
Plaža (ugostiteljstvo i ležaljke) je ostvarila veći promet od 15,6 posto, luka 18,05 posto, parking 38,85 posto … U „Grabovom ratu“ je stalno zaposlenih 24, a u sezoni još 40 od čega je 35 posto njih je sa Brača. Neto prosječna plaća u firmi je 6.055 kuna.
* Tonči Buljan je pitao hoće li na Račiću iduće ljeto biti angažiran barem jedan redar?
* Može li se osigurati noćno dežurstvo u „Grabovom ratu“ kada se očekuju vremenske nepogode – pitao je Ivica Šćepanović. Njega je također interesiralo može li se bolje urediti raspored kolpomorti za sidrenje u luci?
* Natašu Paleku Jakšić zanimalo je koliko ima istine da  pored dva dana prošlog ljeta, još četiri dana treba da budu rezervirana za dolazak jahti?
* Odgovorio je direktor Mirko Perić:
-    Planira se angažiranje jednog redara na Račiću prije odlaska na noćnu zabavu i po povratku na jedrilice;
-    Svakog dana, čak i blagdanom, se zna tko je dežuran u „Grabovom ratu“ i on će, prema potrebi, pozvati ostale za pomoć;
-    Za posao u samoj luci treba suglasnost Županijske lučke uprave, ali se o tome razgovara;
-    Nema novih najava o organiziranom dolasku jedrilica u bolsku luku, osim ponedjeljkom i četvrtkom. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 11. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt


ZELENILO U DJEČJEM PARKU

Novouređeni park u Ulici Hrvatskog preporoda, pored Doma za starije, dobio je konačni izgled. Glavnina radova završena je još početkom srpnja, ali su izvođači ovih dana posadili potrebno zelenilo što će parku dati mnogo ljepši izgled. Park će sigurno osim djece i njihovih roditelja, sasvim sigurno koristiti i stanari obližnjeg Doma za starije. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 11. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Gol Boška Botice (2:1)


alt

Gol Marka Marinovića (2:0)


SPORT: SAMO JEDAN BOD

U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, u VIII. kolu Prve splitske lige malog nogometa igrali su u ponedjeljak GRM I TUNJ DAIKIN PEL-3 – BOL 2:2 (2:0)
Semafor: 3.33 min 1:0 / 6:45 min 2:0 / 17:12 Boško Botica 2:1 / 25:05 min 2:2 Marko Marinović
Priželjkivali smo pobjedu i nova tri boda, ali moramo biti zadovoljni i sa podjelom bodova. Grm i Tunj vodio je u prvom poluvremenu sa 2:0, ali su Boljani u II. dijelu uspjeli s golovima B. Botice i M. Marinovića izjednačiti na 2:2. (foto: j. sabbioncello)

(24) objavljeno  05. 11. 18. u 21:30 h  


alt


 
ponedjeljak, 05. 11. 2018.     ********************


alt


KOLIKO DUGUJU BOLJANI?

Porezna uprava objavila je na svojim stranicama imena dužnika, a njih je podosta. Oni duguju ukupno 14 milijardi kuna! Naravno, među njima i Boljana, ali je njihov broj kao i visina duga, manja nego prethodne dvije godine.
Godine 2016. bilo je 48 Boljana koji su dugovali 11.043.109 kuna, a godinu kasnije na popisu ih je bio 31 sa 7.253.412 duga. Ove godine, sa stanjem 31. listopada, ima ih 28 koji duguju ukupno 5.085.639 kuna.
Dug je zbog neplaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, poreza na obvezna osiguranja, trošarina, poreza na promet nekretnina i carinskog duga.
U grupi fizičkih osoba koji obavljaju djelatnost u našoj županiji ima ukupno 730 dužnika, koji premašuju 100.000 kuna. Iz Bola ih je 11. Prvi na bolskoj listi duguje 1.057.569 kuna, drugi ima dug od 490.038 kuna …
U grupi „ostali porezni obveznici“ ispisano je u našoj županiji 3.808 imena, a svi oni duguju više od 15.000 kuna. Iz Bola ih je 17. Od najvećeg dužnika iz Bola, Porezna uprava potražuje 522.662 kune.
Nisu to, na žalost, jedini dužnici iz Bola. Poduži je spisak onih koji duguju bankama, bolskoj općini (koncesije, komunalije …), za TV pretplatu, telefon, struju … (j.e.)

(23) objavljujemo 04. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


alt


alt


ŠTO SA OPASNIM BOROVIMA?

Ma koliko čuvali zelene površine ili se ljutili što ih se siječe, neka će stabla ove zime ipak trebati ukloniti. Već je najavljeno da će posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika nadležnih službi koje brinu o zelenim površinama te stručnjaka, kojima će se pridružiti i dva općinska vijećnika, „snimit će“ stanje u Bolu i predložiti mjere koje treba poduzeti.
To se odnosi na šumicu na Zlatnom ratu, borove na šetnici prema plaži, borove uz Poljanu i na Šetalištu A. Rabadana, čemprese na Loži …
Za one koji ne znaju, ili ne žele znati, kako to izgleda na plaži Zlatni rat, snimili smo stvarno stanje: nagnuti borovi koji prijete ljeti brojnim turistima (i djeci), a u zimskom periodu rekreativcima i šetačima. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 11. 18. u 20:55 h 

********************


alt


KUPAČA IMA I 4. STUDENOGA

U nedjelju je bilo oblačno, ali to nije smetalo da nekima da dođu na plažu Zlatni rat. Iako je 4. studenoga, bilo je i kupača. Temperatura zraka u 13 sati bila je 22, a mora 21 stupanj.
Prognoza je da će se toplo vrijeme, iznad prosječno za ovo doba godine, zadržati i idućeg tjedna. U srijedu je moguća kiša, ali je sigurno da će biti juga. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 11. 18. u 20:50 h 

alt
nedjelja, 04. 11. 2018.     ********************


alt


ČETRDESET GODINA OD MATURE

Svi su oni maturanti iz lipnja 1978. ali su tek sada, 3. studenoga, našli vremena da se nađu u Bolu i obilježe 40 godišnjicu mature. Nakon večernje mise u Župnoj crkvi popili su piće u susjednoj konobi „Dalmatino“.
Na bolskom skupu bilo je i njih šestero koji ne žive u Bolu. Na zajedničkoj snimci u Župnoj crkvi su: Stipe Karmelić Rade, Srećko Karmelić, Doro Adulmar, Jagoda Šćepanović, Jasenka Milosavljević, Kitica Matulić, Ljiljana Koljatić, Željka Kuzmanić, Pavo Barišić, Dušan Šušnjara, Marko Dragičević, Milan Milošević i Slavko Nedić. S njima su na slici župnik o. Mirko Jagnjić i njihov nastavnik Dragutin Kale. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 11. 18. u 21:05 h 

********************


alt


NAPLATA POREZA I PRIREZA

• Naplatu poreza i prireza Općina Bol, prema zaključku Općinskog vijeća od 31. listopada, prenosi se i u 2019. godini na Poreznu upravu. Oni će uz naknadu od 5 posto utvrđivati, evidentirati, nadzirati, naplaćivati i voditi ovrhe za prirez poreza na dohodak, porez na potrošnju i porez na korištenje javnih površina.
U idućoj godini naplatu poreza na kuće za odmor preuzimaju općinske službe. Računa se da će prihodi biti i dvostruko veći od onoga što se naplaćivalo do sada. Prihod od poreza na kuće za odmor bio je do sada 250.000 kuna, a računa se da je mnogo onih koji nisu to prijavljivali, a Općina na temelju komunalnih računa lakše može utvrditi tko je obveznik plaćanja poreza na kuće za odmor.
Za odluku o prijenosu naplate poreza i prireza na Poreznu upravu glasovalo je 8 vijećnika, a tri su bila protiv.
• Na X. sjednici Općinskog vijeća jednoglasno je donesena odluka o razrješenju i imenovanju novog člana Odbora za financije i proračun. Na zahtjev nositelja liste grupe birača Tonča Buljana razriješena je člana odbora Natalija Marijančević Brešković, a imenovan je Zlatko Radić. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 11. 18. u 21:00 h 

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Na benzinskoj postaji u Bolu gorivo će se od ponedjeljka prodavati samo u jutarnjoj smjeni i to od 7 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom bit će zatvoreno. Razlog promjeni radnog vremena je korištenje godišnjeg odmora zaposlenika INE.
Po novom rasporedu radit će se do 14. prosinca. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 11. 18. u 20:55 h  

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Arriva (Autotrans), autobusni prijevoznik na Braču, objavio je da od ponedjeljka 5. studenoga ukida neke linije iz Bola prema Supetru i u povratku iz Supetra za Bol.
Iz Bola se ukida linija u 10.45 i 17.50 sati. Po novom redu vožnje prvi polazak za Supetar je radnim danom u 6.35, a slijedeći tek u 13 sati.
Iz Supetra nema polazaka u 5.25 i 5.45, a prvi autobus je od ponedjeljka do petka u 6.15, a subotom i nedjeljom tek u 10.25 sati. Ukidaju se polasci za Bol radnim danom u 9.00 i 15.25 sati.
Novi vozni red objavljujemo u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 11. 18. u 20:50 h 

alt

subota, 03. 11. 2018.     ********************


alt


CIJEPLJENJE OD SRIJEDE I U BOLU

Cijepljenje protiv gripe počet će u Bolu od srijede 7. studenog kao i u ostalom dijelu Hrvatske – potvrdio nam je to u petak dr. Markica Tomić iz bolske ambulante. Besplatno cjepivo u Bolu se očekuje tijekom ponedjeljka.
Koje kategorije imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe, a  prema odluci HZZO-a: osigurane osobe starije od 65 godina; kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) te zdravstveni radnici.
Ostali koji se žele cijepiti trebat će cjepivo kupiti u ljekarni. O cijeni i prodaji nešto više znat će se do srijede, saznali smo u bolskoj ljekarni Škoko. (j.e.)

(16) objavljeno 02. 11. 18. u 22:20 h 

********************


alt


alt


PITANJA NAČELNIKU: VIDIKOVAC, PROMET, SMEĆE …

Iako su dnevnim redom predviđena pitanja, prijedlozi i pohvale, na X. sjednici Općinskog vijeća (31. listopada) načelnika Tihomira Marinkovića se uglavnom pitalo, zabilježili smo poneki prijedlog, a pohvala nije bilo.
* Ivicu Šćepanovića interesiralo je što je sa radovima na novom groblju (odgovor smo objavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici), rješava li se pitanje skretanja na vidikovac iz pravca Supetra, kada će se popločiti šematorij (trg ispred Samostanske crkve) te promet zimi preko rive (ukinuti zabranu ili poštivati prometne znakove).
Načelnik: Dogovara se sa Hrvatskim cestama rješavanje prometne regulacije kako bi i vozila, bez prekršaja, mogla skretati na vidikovac. Trebat će izgraditi treću traku, a to znači podosta iskopa za proširenje ceste.
Idući utorak u Bol dolazi projektant sa rješenjima na šematorij i konačno uređenje obližnjeg spomen-parka poginulim za Domovinu.
Treba poštivati prometne znakove kojima je zabranjen prolaz preko rive. Naša je politika da što više prostora ostavimo za pješake, bez vozila.

Odgovor je dopunio Stipe Karmelić, pročelnik JUO, informacijom da je prometni redar ispisao 60 do 80 kazni mjesečno. Polovinu toga je naplaćeno, ali će to biti teško učiniti od inozemnih vozača.
* Tonči Buljan predlaže info table na vidikovcu.
Načelnik: O tome smo već razgovarali i u tijeku su pripreme da se te table postave do iduće sezone.
* Katarina Marčić: Kada će početi radovi kod Marinera, a što je sa najavljenim obračunom i načinom odvoza kućnog otpada nakon 1. studenoga?
Načelnik: Pripreme su pri kraju, uskoro će biti raspisan natječaj za izvođača, a u planu je da se popločavanje završi u ožujku 2019. godine.
Do daljnjega, kada je u pitanju odvoz smeća, ostaje po starom. Znamo da je EU odobrila sredstva za edukaciju građana pa uskoro treba očekivati na tu temu letke, plakate i slično.

* Marjan Marjanović: Hoće li se i kada smanjiti zona zabrane gradnje poljskih objekata 1000 metara od mora?
Načelnik: O tome se već razgovaralo posebno zbog otoka koji su u specifičnom položaju. Mi u Bolu, na primjer, imamo širinu, ali ne i dubinu prostora.
* Milan Škrbić: Razmišlja li se o montaži ili izgradnji nadstrešnica na Velom mostu kako bi se putnici zaštitili ljeti od vrućine, a zimi od kiše?
Načelnik: Sigurno je da će i za to trebati iznaći neko rješenje.
* Mate Petrić: Što je sa Vidovom gorom gdje je situacija gora nego je bila godinu ranije?
Načelnik: Moramo promijeniti situaciju na Vidovoj gori, ali treba biti oprezan jer se još vodi sudski spor oko vlasništva zemljišta. Na idućoj sjednici vijećnicima ću predložiti dva moguća rješenja za Vidovu goru. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 11. 18. u 22:15 h 

********************


alt


SJEDNICE TELEFONOM I ELEKTRONSKI

Jednoglasno su usvojene izmjene i dopune Poslovnika općinskog vijeća i Statuta općine Bol na X. sjednici Općinskog vijeća.
Bitna je za javnost, po nama, novost u Poslovniku o radu Općinskog vijeća da se izvanredna sjednica može održati elektronski ili telefonom. Glas vijećnika koji se ne očituje u određenom roku smatrat će se glasom protiv.
Vijećnici nemaju pravo na novčanu naknadu (350 kn) za sjednice održane telefonom ili elektronski. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 11. 18. u 22:10 h 

********************


alt


NAJDUŽE O MOLBAMA

Čak 45 minuta utrošeno je za 7. i 8. točku dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća kada se raspravljalo o storniranju dijela računa za korištenje pomorskog dobra i javnih površina. Vijećnici su pojedinačno glasovali o svakoj molbi. Uz 9 molbi imali su i mišljenja Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja.
Dvije su molbe odbijene, a istog je mišljenja bilo i Vijeće za koncesije, iako je podnosilac zahtjeva u jednom slučaju u međuvremenu u potpunosti podmirio račun. Odbijene su i obije molbe vezane za korištenje javnih površina. Prihvaćeni su, većinom glasova,  prijedlozi Vijeća za koncesije, pa je u pet zahtjeva prihvaćeno umanjenje plaćanja, ali su dvije molbe – odbijene. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 11. 18. u 22:05 h 

********************


alt


USPUT ZABILJEŽENO: ZAPISNICI

Vijećnici, prema dnevnom redu, na početku sjednice, nakon usvajanja dnevnog reda, trebaju prihvatiti i zapisnik sa prethodne sjednice.
Tako je bilo i na X. sjednici, nakon što je predsjednik Vijeća Matko Baković pitao je li bilo pisanih primjedbi vijećnika i ima li netko neku primjedbu na samoj sjednici.
Nakon što je dobio negativan odgovor, vijećnici su glasovali: pet ih je bilo „za“, jedan „suzdržan“, a troje je bilo „protiv“.
Reagirao je pročelnik Stipe Karmelić Rade:
- Nije mi jasno da je netko protiv, a nema nitko primjedbi na ono što je zapisano u zapisniku. Ako se ne usvaja zapisnik, znači li to da nema ni donesenih odluka sa prethodne sjednice?
Tonči Buljan, koji je bio „suzdržan“, objasnio je to činjenicom da nije bio na prethodnoj sjednici
. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 11. 18. u 22:00 h

********************


alt


SPORT: VAŽNE UTAKMICE ZA BOLJANE

U VIII. kolu BOL (6 bodova) igra u ponedjeljak, 5. studenoga, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu susret sa ekipom GRM I TUNJ DAIKIN PEL-3 koja ima 4 boda i utakmicu više. Bol nije zbog juga igrao prošlog ponedjeljka (VII. kolo) s ekipom Apios Kidan žile, koja je zadnja na tablici sa 3 boda.
Boljanima su iz te dvije utakmice veoma važni bodovi jer igraju protiv ekipa koje se također bore za opstanak u prvoligaškom društvu.
Susret Bol – Grm i tunj igra se u 18.50 sati, a još se ne zna kada će se igrati odgođena utakmica iz VII. kola. (j.e.) 

(11) objavljeno  02. 11. 18. u 21:55 h 

********************


alt


U LISTOPADU 47.760 POSJETA

U listopadu smo zabilježili, što je i uobičajeno, nešto manji broj posjeta našem portalu nego je to bilo u rujnu. Međutim, zadovoljni smo što su naše stranice u proteklom mjesecu otvorene 47.760 puta ili u prosjeku 1.540 dnevno. Najviše puta je otvarano 29. listopada(1.707), a najmanje 18. listopada (1.222).
U listopadu 2017. bilo je 43.982, a u listopadu 2016. godine 42.963 posjeta. Broj posjeta objavljujemo na Početnoj stranici.
U listopadu smo objavili u Bolskoj kronici 150 vijesti koje smo popratili sa 222 fotografije. Najčitanija rubrika je Bolska kronika, slijede zatim Umjesto čestitke, Rođeni, Umrli, Bolski "likovi"…
Najviše nas se u listopadu čitalo u Hrvatskoj, zatim USA, Švedskoj, Njemačkoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Rusiji, Poljskoj …

(10) objavljeno  02. 11. 18. u 21:50 h 

alt
petak, 02. 11. 2018.     ********************


alt


alt


ODRJEŠENJE ZA POKOJNE

U petak je Dušni dan kada se sjećamo naših pokojnika. Cvijeće su mnogi položili i svijeće zapalili na grobove tijekom blagdana Svih svetih. Vjernici su u četvrtak ispunili Samostansku crkvu kako bi prisustvovali svečanoj svetoj misi koju je predvodio o. Ivo Plenković.
Međutim, vremenske prilike su razlog što se umjesto na groblju, nakon mise, molilo odrješenje za pokojne u Samostanskoj crkvi.
Na Dušni dan mise su samo u Samostanskoj crkvi. Tiha misa je u 8, a svečana sveta misa u 16 sati.
Na bolskom groblju ukopi su već 188 godina (od 1830.) i tamo je posljednji počinak za preko 2.200 Boljana. Posljednjih godinu dana, između dva Dušna dana, na bolskom groblju pokopani su Zorka Pavišić, Blaga Barhanović, Tonko Karmelić, Vinko Karmelić, Tomo Marinković Špodić, Ljubica Vukojević i Jerko Malvasija. 

(009) objavljeno  01. 11. 18. u 20:35 h 

********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike na X. sjednici (31. listopada) o aktivnostima između dvije sjednice i poslovima čija će realizacija početi uskoro:
• Dozvolu za uređenje zgrade na Loži očekujemo za koji dan, a onda slijedi natječaj i izbor izvođača. Vjerujem da bi radovi mogli početi početkom godine.
• Radovi na objektu Dječjeg vrtića su u tijeku.
• Usuglasili smo se sa vlasnikom Bluesun hotela i u tijeku je projektiranje proširenja ceste od rotora prema Zlatnom ratu. Investitor su Županijske ceste.
• Prioritetna je izgradnja tunela za odvodne vode niz Bračku cestu, od rotora do Bilina kuće. Tu treba usuglasiti i sa projektima i planovima T-com i Elektrodalmacije.
• Vodovod Brač je angažiran na rješavanju vodoopskrbe u naselju Murvica gdje računamo i na sredstva iz EU fondova.
• Županijska skupština je prošlog ponedjeljka odredila je granice lučkog područja u Bolu pa je realno očekivati da će izgradnja na Račiću početi u listopadu 2019. U II. fazi bi se radilo produženje Velog mosta i pristaništa kod autobusne stanice.
• Dokumentacija za radove na Zlatnom ratu je pri kraju. Manje kućice dolaze do sredine studenoga, a veće do sredine prosinca. Do Nove godine trebalo bi urediti trg u šumici na plaži.
• Intenzivno se radi na dobivanju potrebnih suglasnosti i izradu dokumentacije za izgradnju hotela za zaposlenike Bluesun hotela u Podbarju.
• Još čekamo odgovor investitora vezano za izgradnju hotela „Borak“ nakon naše odluke na smanjenju broja kreveta.
• Za desetak dana trebamo iznaći privremeno adekvatno rješenje za preseljenje Glazbene škole, a naš je plan da se za njih nađe konačni prostor u Domu kulture.
Sutra: što su vijećnici pitali načelnika i koje su odgovore dobili. (j.e.)

(008) objavljeno  01. 11. 18. u 20:30 h 

********************


alt

Novo groblje (žuti raster) istočno od crkvice Sv. Lucije (u krugu)


KADA ĆE NOVO GROBLJE?

Čini nam se da je aktualno pa smo izdvojiti pitanje vijećnika Ivice Šćepanovića o izgradnji novog groblja. Načelnik Tihomir Marinković je odgovorio:
- Za I. fazu izgradnje osigurano je 2,5 milijuna kuna. Riješeno je pitanje vlasništva zemljišta i sada je sve objedinjeno u jednu parcelu. Dozvolu očekujemo do kraja godine, a onda slijedi natječaj za izvođača. Prema trenutnim saznanjima  jedno grobno mjesta, sa grubim građevinskim radovima, koštalo bi tisuću EU. Odmah bi trebalo platiti 40 posto, a ostatak u pet rata. U prvoj fazi, na lokaciji kod crkvice Sv. Lucije, gradili bi se zajednički objekti i 100 grobnica. (j.e.)

(007) objavljeno 01. 11. 18. u 20:25 h 

********************


alt


NAGRADA ZA DJELATNIKA GODINE

Vijećnike je interesiralo hoće li Savica Petojević, ovogodišnji dobitnik priznanja „djelatnik godine“ koje mu je na Danima hrvatskog turizma dodijelila Hrvatska turistička zajednica na prijedlog TZO Bol, dobiti adekvatnu nagradu od matične firme.
- Skupština i ja kao direktor - odgovorio je Mirko Perić, direktor komunalne tvrtke „Grabov rat“ – odlučili smo da Savica Petojević uz redovnu plaću ovog mjeseca dobije još i novčanu nagradu od 5.000 kuna neto. (j.e.)

(006) objavljeno  01. 11. 18. u 22:25 h   

********************


alt


ŠANK U DOMU KULTURE

Šank u Domu kulture preuzet će „Grabov rat“ i počet će radom sredinom idućeg tjedna – rekao je direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić na X. sjednici Općinskog vijeća i naglasio da su prošle sezone prihodi na šanku bili 10.932 kune, a za plaće djelatnika koji će tamo raditi treba bruto 45.000 kuna.
Moguće je da će šank u Domu kulture raditi dvokratno! (j.e.)

(005) objavljeno  01. 11. 18. u 20:20 h 

********************


alt


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

U Hrvatskoj iduće srijede, 7. studenoga, počinje cijepljenje protiv gripe, a za ovu sezonu osigurano je 320.000 doza trovalentnog cjepiva, najavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a objavila HINA.
Ovosezonsko cjepivo, koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a, te sadrži dva podtipa virusa gripe A (H1N1 i H3N2) i jedan tip virusa gripe B. Količina cjepiva procijenjena je na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni.
Budući da je cijepljenje najbolji način za prevenciju gripe, preporučuje se osobama iznad 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, osobama u kontaktu s kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama. Građani se, kao i ranijih godina, mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.
Tijekom prošle sezone gripe prijavljeno je 64.318 slučajeva i 30 smrtnih ishoda gripe zbog komplikacija.
Od dr. Markice Tomića, iz bolske ambulante, saznat ćemo u petak kada cijepljenje počinje u Bolu.

(004) objavljeno 01. 11. 18. u 20:15 h  

alt
četvrtak, 01. 11. 2018.     ********************


alt

Odrješenje za pokojne na bolskom groblju 1. studenoga 2017. godine


SVI SVETI I DUŠNI DAN

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.
Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.
*****
U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. U Bolu su u četvrtak kroz jutro otvorene sve trgovine prehrambenom robom, a Tommy i Studenac rade i poslijepodne. Benzinska postaja INE radi do 12 sati. Zatvoreni su Splitska banka, Fina, Poštanski ured, Berica, Ljekarna, Ured TZO i općinski uredi.
Autobusi prometuju kao nedjeljom, a također katamaran i trajekti.
U četvrtak ne izlazi „Slobodna Dalmacija“, u srijedu se prodavao dvobroj.
*****
U četvrtak, 1. studenoga, misa u Župnoj crkvi je u 9 sati. U Samostanskoj crkvi misa je u 10.30, a u 16 sati je svečana sveta misa. Nakon mise je ophod na groblju.

(003) objavljeno 31. 10. 18. u 23:10 h 

********************


alt

Katamaran "Vidu" snimili smo u subotu 27. listopada posljednji put prije juga. Katamaran nakon te subote u Bol nije dolazio šest puta. U utorak u 17 sati iz Splita je došla "Jelena"


KATAMARAN IZOSTAO 6 PUTA

Jugo je razlog što je katamaran u listopadu izostao šest puta. Bio je u Bolu u subotu, 27. listopada u 12.25 kada je otplovio prema Splitu, ali se taj dan nije zbog juga vratio. Ponovno smo katamaran dočekali u utorak u 17 sati iz Splita, a umjesto „Vide“ došao je novonabavljeni katamaran „Jelena“.
U listopadu 2015. katamaran u Bol nije dolazio 12 puta, a po izostancima smo rekord zabilježili u ožujku 2013. kada katamarana nije bilo 30 puta. (j.e.)

(002) objavljeno  31. 10. 18. u 23:05 h 

********************


alt


ČETIRI SATA RASPRAVE

Deseta sjednica Općinskog vijeća raspravljala je skoro četiri sata u srijedu navečer (od 18 do 21.55 sati) o osam točaka dnevnog reda. Najviše je vremena utrošeno (45 minuta) i žučno raspravljalo kada se odlučivalo o pristiglim molbama. Bilo ih je ukupno 11, a pozitivan odgovor dobit će njih šest.
• Na samom početku načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike o radu općine Bol između dvije sjednice, ali je i odgovarao na njihova pitanja.
• U ovom prvom izvješću važno je napomenuti da je usvojen prvi rebalans proračuna općine Bol; obnovljen je prijenos općinskih poreza na Poreznu upravu osim poreza na vikendice koje će ubuduće naplaćivati općinske službe. Izmijenjeni su i dopunjeni Poslovnik općinskog vijeća kao i Statut općine Bol.
• Dopunjena je odluka o prometu na području općine Bol po kojoj dio oko Marinera i sjeverno od Osnovne škole i Rudine postaje - pješačka zona.
• Detaljnije o izvještaju načelnika, pitanjima vijećnika te raspravi i odlukama sa X. sjednice u Bolskoj kronici od petka. (j.e.)

(001) objavljeno  31. 10. 18. u 23:00 h     


********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"