Arhiv 2018. / I.

Vijesti objavljene u siječnju 2018. god:

srijeda, 31. 01. 2018.     ********************


alt


NATJEČAJI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Za mjere iz Programa ruralnog razvoja u ovoj će se godini raspisati 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede te pozivaju poljoprivrednike da prate natječaje, razvijaju ideje i pišu projekte.
- Prošle godine smo napravili veliki zaokret u korištenju sredstava Programa ruralnog razvoja. Rezultati jednostavnijih procedura i bolje obrade projekata već su vidljivi i daju nam vjetar u leđa za provođenje novih natječaja - istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Sredstva se, dodaje, sada povlače učinkovitije, a korisnici ne moraju čekati dvije godine u neizvjesnosti hoće li proći na natječaju ili odustati od investicija.

- Objavili smo plan natječaja za ovu godinu kako bi potencijalnim korisnicima dali dovoljno vremena za planiranje i pripremu. Čeka nas posao težak 3,75 milijardi kuna. Pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte i gradite budućnost naših ruralnih prostora – kaže ministar Tolušić.

Iz Ministarstva navode kako će se ove godine i dalje otvarati natječaji za mjere za koje su poljoprivrednici pokazali najviše interesa, poput mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu“, predviđenom za veljaču, a koja se odnosi na biljnu proizvodnju, dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima za uljare i mini mljekare.
Značajan napredak u proteklom periodu razdoblju vidljiv je bio i u Mjeri 19. pa će tako u 2018. natječaje objaviti i LAG-ovi (lokalne akcijske grupe).

(103) objavljeno  30. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Nagrađeni brački maslinari na manifestaciji održanoj u Bolu


MASLINARI IDU U VODICE

Ovogodišnja jubilarna, 20-o po redu, međunarodna manifestacija uljara i maslinara održat će se u hotelu Olympia u Vodicama 15. do 18. ožujka. Sudjelovat će i bolski maslinari koji su trebali do 15. siječnja dostaviti svoje uzorke na ocjenjivanje. Pristiglo je, neslužbeno saznajemo, preko 300 uzoraka.
Susret uljara i maslinara, pod nazivom Noćnjak, organiziran je 2016. u Bolu, a prošle godine u Jelsi. (j.e.)

(102) objavljeno  30. 01. 18. u 21:55 h alt


utorak, 30. 01. 2018.     ********************


alt


GRABOV RAT DOBIO BOLSKU LUKU?

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije raspisala je svojevremeno natječaj za vođenje i upravljanje bračkim lukama 2018. i 2019. godine. Za 11 luka stiglo je 17 ponuda, a sudjelovao je na natječaju i „Grabov rat“, koji je taj posao radio i do sada. Ponude su otvarane 26. siječnja. Po tri ponude su bile za Supetar i Bobovišća, po dvije za Bol i Pučišća, a po jedna za Sutivan, Milnu, Sumartin, Povlja, Postira, Splitsku i Mirca.
Za komunalne i nautičke vezove te privez izletničkih brodova i redovnih katamarana u Bolu, osim Grabovog rata, svoju je ponudu za Bol, Bobovišća, Supetar i Pučišća, dostavila i splitska tvrtka Infesto d.o.o.
Saznajemo da će taj posao, sa pet djelatnika, u Bolu obavljati i sljedeće dvije godine „Grabov rat“, ali za službenu potvrdu treba pričekati istek žalbenog roka od 10 dana. (j.e.)

(101) objavljeno  29. 01. 18. u 20:45 h  

********************


alt

Prije 41 godinu: maskenbal u hotelu "Bijela kuća" 1977. godine, (slijeva) Nela Dešković iz Sumartina kao Kraljica plesa, zatim nagrađene maske: Stipe Karmelić Rade i Maja Brajko Livaković kao Turci te Rajka Malvasija kao Mačka


VRIJEME JE ZA MAŠKARE

U Bolu još nema maškara, ali su pripreme u tijeku. Ove godine bolske maškare neće putovati u Veronu i Rijeku, pa će dječji karneval biti u nedjelju 11. veljače. Sutradan, u ponedjeljak je po tradiciji karnevalska tombola, a u utorak 13. veljače karnevalska povorka, zatim presuda Juri Karnevalu na Studencu, spaljivanje na Pumpareli, pašticada za one pod maskama … Sve završava plesom u Domu kulture.
*****
Za poklade se nekada u Bolu plesalo na pet mjesta: u Slogi, Čitaonici, Kavalkinu, kod Curice, u Tri kolone. Plesalo se svaki dan osim petkom.
Karneval je značio kraj zabave i početak korizme. Na posljednji pokladni ples, u utorak navečer, majke bi u ponoć dolazile po kćeri, jer počinje korizma.

(100) objavljeno  29. 01. 18. u 20:40 h 

********************


alt

Susret na gripama 29. siječnja: Parna mastiona - Bol


SPORT: PORAZ BOLJANA

Parna mastiona visokim rezultatom 9:2 (2:0) pobijedila je Bol u izravnoj utakmici za opstanak u I. ligu. Bio je to susret XIV. kola odigran u ponedjeljak 29. siječnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
U službenom zapisniku Bol je prijavio za igru šest igrača među kojima je bio i trener Pjer Malvasija.
Nakon 2:0 u prvom poluvremenu, Boljani su uspjeli golovima M. Bodlovića i B. Botice izjednačiti na 2:2, a onda je Parna mastiona u nepunih 7 minuta postigla isto toliko golova. (foto: j. sabbioncello)

(99) objavljeno  29. 01. 18. u 20:35 h 

********************


alt

Slika Zlatnog rata na američkom portalu


alt

Mi do plaže goste vodimo brodicama, vlakićem i taksijem, a u Keniji - devama


alt

Ova je plaža u Portugalu


alt

Ujedinjeno Kraljevstvo: podsjeća li vas ova plaža (barem malo) na Zlatni rat?


alt

Brazil: na plaži su ležaljke i suncobrani malo podalje od mora


ZLATNI RAT MEĐU 100 SVJETSKIH PLAŽA

Business Insider složio je listu sto nerazvikanih plaža na svijetu koje bi svatko trebao posjetiti barem jednom u životu, a na popisu se našla i jedna naša – pročitali smo na portalu rtl.hr
Riječ je o plaži Zlatni rat na Braču koja je američki portal oduševila neobičnim oblikom. "Zlatni rat široko je poznat kao najljepša plaža u Hrvatskoj, a ima i jedan od najneobičnijih i najunikatnijih oblika", citira Insider stranicu Holiday Pirates. Naglasili su i da plaža stalno mijenja svoj oblik, pod utjecajem morskih struja i vjetrova. 
Osim linka, pomoću kojeg možete vidjeti svih sto plaža, mi smo izdvojili – osim slike Zlatnog rata – još četiri neobične plaže u Portugalu, Keniji, Ujedinjenom kraljevstvu i Brazilu.(98) objavljeno  29. 01. 18. u 20:30 h  alt


ponedjeljak, 29. 01. 2018.     ********************


alt


alt


JAVNA ZAHVALA

Poštovane mještanke i mještani Općine Bol!
Ovim Vam putem zahvaljujemo na podršci koju ste nam pružili pri realizaciji ideje Božićnog grada u Bolu!
Zajednički smo napravili velik posao, počevši od inicijative koja je po prvi put u ovakvom obliku viđena na ovom području.
Oduševljenje za ovu ideju iskazano je od samog početka stvaranjem izvrsnog ozračaja, kako među nama volonterima, tako i u samom mjestu.
Vrhunac oduševljenja ipak se dogodio kad smo u konačnici prikupile 32.200,00 kn.
Prikupljena sredstva su daleko iznad naših očekivanja! Dio navedenog iznosa planiramo uložiti u nabavku opreme za Osnovnu školu Bol, a dio donirati u humanitarne svrhe. Točne iznose i adrese na koje ćemo novac donirati objavitćemo naknadno.
Osnovna škola Bol je zatražila ponude od dobavljača za nabavku potrebneopreme pa ćemo imati više informacija kad iste pristignu.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovom idejom mjesto doživi renesansu kakvu smo vidjeli.
Zahvaljujemo tetama iz vrtića „Mali princ“, Adi Seferagić, Brezi Marinković i Centru za kulturu Bol na održanim radionicama u šatoru Božićnog grada. Ivani Kusanović zahvaljujemo na savjetima za pripremu palačinki, a Valentini Ratković na pružanju ideja pri izradi  božićnih ukrasa (anđeli) te na posuđenim igrama za animaciju djece u šatoru.

Zahvala za financijsku donaciju: TZO Bol, Hoteli Zlatni rat d.d., Bretanide Resort d.o.o., Bol poljoprivredna zadruga, MS Brač turist d.o.o., Kaurin d.o.o., Fetiva d.o.o., Jakov Okmažić, DVD Bol, Berica d.o.o., Big Blue-Sport d.o.o., Varadero d.o.o., Karmelić&Waller d.o.o.,Anđelka Lukšić, Dinko Marinković-Bučo, Jakša i Jasmina Marinković, Jerka i Joško Cvitanić, Nada Okmažić, Frizerski salon „Sirena“, Obrt Marinero, Nivex d.o.o., Edita Žaper, Pizzeria Gogy, Obrt Andro, Frizerski salon „Mia“, Nikolina Akrap, Vedran Koljatić, Knjigovodstvene usluge „Klara“, Denis Karmelić Jerčić,Vilma Batarelo i još nekoliko gospođa koje su donirale ali ih nismo  uspjele zapisati – žao nam je...
Postojalo je još financijskih donacija, ali nam je naglašeno kako ne žele da ih se spominje u zahvali – e pa hvala i vama!!!

Zahvalu za donirane građevinske radove za potrebe Božićnog grada upućujemo Obrtu Bilić, za donirane transportne usluge Domagoju Marinkoviću, za donirane taxi usluge Mikiju Miljeviću, a za foto usluge Vladi Aniću. Jerkici Santo zahvaljujemo na posudbi stolova  i Goranu Jekiću na posudbi barskih stolova i friteze kad je naša otkazala poslušnost; Nikolini Akrap zahvaljujemo što je uskočila nekoliko puta kad je zafalilo radnika za odraditi smjenu,  a Alenu Bošnjaku zahvaljujemo na iznimnoj pomoći pri zatvaranju Božićnog grada!

Velika hvala i gradu Supetru što su nam dali u najam 4 drvene tipske kućice i to po simboličnoj cijeni!

Zahvala za doniranu robu za prodaju:
Piće: Jako vino d.o.o., Gabrijel Marinković (velike količine domaćih likera), Zdravko Karmelić, Alen Bošnjak, Ivica Cvitović, Vera Baković,  Tina Klapež, Jakov Okmažić, Nikola Marinković–Žuti, Ivica Baković, Hoselita Klarić, Hrvoje i Iva Baković, Jasenka Eterović Sorić,
Kolači: Ivana Radić, Fany Katić, Irena Marinković, Tina Klapež, Damira Restović, Nada Okmažić i Nikolina Akrap.
Kobasice: Mesnica Tino.
Ulje: Andrea Jekić.
Slatkiši i drugi materijali: Zdravko Bartulović, Klara i Mate Petrić, Miro Palavra, Suzana Hero, Nivex d.o.o., Ivana Miljević, Petra Ivelić, djelatnice Konzuma, Darija Marinković.
Dekoracije: Darija Marinković, Mare Jakšič – Popić, Jerkica Santo i Ana Rašperger.

Posebnu zahvalu upućujemo:
- Općini Bol i načelniku Tihomiru Marinkoviću bez čije financijske potpore i podrške ova ideja ne bi ni zaživjela,
- Centru za kulturu Općine Bol za logističku podršku,
- Grabovom ratu d.o.o. na ustupljenom inventaru za formiranje štekata, djelatnicima Grabovog rata na električarskim radovima te radovima odrađenim pri montaži/demontaži božićnih dekoracija.
- Dragi Eteroviću-Šali za iznimnu pomoć pri otvaranju Božićnog grada, stručnim savjetima i donaciji mnoštva materijala namijenjenog za prodaju.
- Poljoprivrednoj zadruzi Bol uz zahvalu za financijsku donaciju zahvaljujemo i za davanje na korištenje prostora (Voćarna) koji nam je uvelike olakšao skladištenje robe i bez čijeg korištenja bi rad bio uvelike otežan, da ne kažemo nezamisliv! Posebno i  njihovoj djelatnici Faniki Klisović na susretljivosti i pomoći.
- Štandu „Mikulić“ za donaciju voća (u neograničenim količinama) za sve vrijeme održavanja Božićnog grada.
- Matku Bakoviću za svakodnevnu pripremu i transport kuhanog vina/jabukovače.
-  Hotelima Zlatni rat d.d. i Vicku Matuliću za osposobljavanje turističkog vlakića koji se na Badnji dan pretvorio u božićni vlakić i najmlađima priredio nezaboravnu vožnju.

Za kraj, posebna zahvala našim obiteljima na ukazanoj podršci, odricanju i strpljenju ...

Nadamo se da nismo nikoga izostavile u zahvali a ispričavamo se ako jesmo... Puno vas je bilo voljno pomoći, na našu veliku radost!

Od srca hvala i vidimo se ponovno u Božićnom gradu u Bolu!


Inicijativa Božićni grad
                  Antonija Cvitović, Ana Marinelić, Franka Marinković, Franka Andrić, Ivana Jekić,

                     Ivana Marinković, Ivana Okmažić, Ivana Bošnjak, Jaka Šošić, Jelena Karmelić, Katarina Martinić, Linda Marinković, Maja Žuljević, Matea Radostić, Milena Marjanović,

            Mirela Miljković, Nevenka Martinović, Romana Baković, 

Simona Buktenica i Slavica Bošnjak.

                                                                                                        (97) objavljeno  28. 01. 18. u 21:25 h 

********************


alt


SPORT: DERBI ZAČELJA

Utakmicama XIV. kola, koje se igraju ovoga ponedjeljka (29. Siječnja), počinje drugi dio natjecanja u I. splitskoj ligi malog nogometa. U dvorani SC Gripe u Splitu u 17.55 sati igrat će PARNA MASTIONA i BOL. Bit će to svojevrsni derbi začelja jer je Bol na 12. mjestu sa 11 bodova, a Parna mastiona je 13. sa dva boda manje.
Za Bol neće igrati Jurica Eterović zbog žutih kartona, a Stanko Mikulić zbog ozlijede. (j.e.)

(96) objavljeno  28. 01. 18. u 21:20 h 

********************


alt


SUNČANO I TOPLO JUTRO

Nedjeljno jutro je bilo neobično lijepo za ovo doba godine. Bez vjetra i sunčano bilo je idealno za šetnju ili za ispijanje kave na štekatu Taverne Riva. Poslijepodne je zapadni vjetar bio kao upozorenje da je siječanj zimski mjesec. Meteorolozi najavljuju nastavak sličnog vremena i u novom tjednu. Pogoršanje je moguće krajem tjedna, kada se očekuje jugo i ponegdje kiša.
Meteorolog HRT-a Zoran Vakula mišljenja je da je sve veća vjerojatnost da veljača neće nastaviti ekstremno topli ritam iz siječnja, nego da će mjestimice biti i hladnija od prosjeka.

(95) objavljeno  28. 01. 18. u 21:15 h 

********************


alt


OKO KAMERE: KAKO PREODGOJITI VLASNIKE PASA?

MA IMA LI OVOME VIŠE KRAJA?!? Zar stvarno moramo SVAKI dan čistiti izmet od pasa ispred ulaza u kuću?!?!?
Što treba napraviti da se vlasnici preodgoje i čiste za psima??? Ako su ih mogli nabavit, mogli bi i brinut u njima!!!
Gdje god se pomakneš po mjestu - nagazna mina!!! – piše nam M. C. R.

(94) objavljeno  28. 01. 18. u 21:10 h alt

 

nedjelja, 28. 01. 2018.     *********************


alt


alt


NOĆ  MUZEJA: TRADICIONALNE DJEČJE IGRE

I ove godine je Srednja škola Bol sudjelovala na Noći muzeja koja se održala u Nerežišćima. Ovogodišnja manifestacija je bila posvećena tradicionalnim igrama i sportovima otoka Brača. Učenici i profesori Srednje škole Bol su se odlučili pozabaviti  tradicionalnim dječjim igrama koje su se igrale na Braču.  Razgovarali su sa starijima o tome kojih se igara sjećaju iz djetinjstva i naučili pravila tri igre prohujalog vremena kad nije bilo mobitela i napravili brošurice s pravilima ovih igara. Radi se o igrama PIKE PAKE (PILJKI), OTIMANJE POJA I TUJA. Igre su predstavili u punoj dvorani na radost brojne djece koja je zainteresirano pratila prezentaciju te su se mnogi od njih željeli uključiti u igre. (a. seferagić)

(93) objavljeno  27. 01. 18. u 22:25 h  

********************


alt


BESPLATNE KNJIGE ZA OSNOVCE

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban prilikom posjeta Trogiru objavio je u petak kako će za iduću školsku godinu 2018./2019. Županija nabaviti udžbenike za sve osnovce, od prvog do osmog razreda.
Vijest su objavili u subotu tiskani i elektronski mediji. (j.e.)

(92) objavljeno  27. 01. 18. u 22:20 h  

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Zbog korištenja godišnjih odmora benzinska postaja INE u Bolu ponovno će raditi samo kroz jutro. Novo radno vrijeme je od 5. do 28. veljače, samo kroz jutro, od 7 do 13 sati, a neće biti otvoreno nedjeljom.

(91) objavljeno  27. 01. 18. u 22:15 h 

********************


alt


SPORT: ZAOSTALA UTAKMICA

Druga utakmica III. kola Bolske lige malog nogometa, koja je odgođena prošle nedjelje, odigrana je ove subote: Big Blue/Ranč – Taverna Riva 12:0 (6:0).
Strijelci: 1:0 I. Trutanić (a.g.), 2:0 B. Klarić, 3:0 B. Klarić, 4:0 N. Topalović, 5:0 L. Klapež, 6:0 L. Baković, 7:0 N. Topalović, 8:0 Zl. Radić, 9:0 Z. Buktenica, 10:0 L. Baković, 11:0 N. Topalović i 12:0 N. Topalović.
Suci: S. Mikulić i T. Karmelić
Visoka pobjeda vodeće ekipe Big Blue/Ranč, iako su svojih prilika imali i igrači Taverne Riva koji u tri odigrana kola još nemaju ni jedan bod.
Ove nedjelje, 28. siječnja, neće se igrati utakmice IV. kola. (j.e.)

(90) objavljeno  27. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt


ODGOĐENA SKUPŠTINA BOĆARSKOG KLUBA

Redovna skupština Boćarskog kluba Blato Ratac, koja je bila sazvana za ovu subotu, nije održana jer nije došao dovoljan broj članova. Sastanak je odgođen, a datum i vrijeme naknadno će biti objavljeni.  održat će redovnu skupštinu.

(89) objavljeno  27. 01. 18. u 22:05 h 

*******************


alt

Jedna od pet nagrađenih fotografija čiji je autor Jens Kramer iz Njemačke


NAJBOLJE LJETNE RAZGLEDNICE

Na početku prošlog ljeta naš portal i onaj što izdaje Turistička zajednica pozvali su čitatelje da nam šalju fotografije snimljene tijekom odmora u Bolu. Od primljenih 65 fotografija, objavili smo ih 43. Povjerenstvo dvaju portala odabralo je pet najboljih čiji će autori dobiti poklon pakete.
Nagrađene su fotografije objavljene u rubrici LJETNE RAZGLEDNICE pod brojevima 3 (Nicolas Ehrschwendner, Austrija), 9 (Lea Ana, Zagreb), 22 (Jens Kramer, Njemačka), 35 (Marin Talajić, Đakovo) i 40 (Fabio Raccanello, Italija).
Sljedećeg ljeta, kada ponovo dođu u Bol, trebaju se javiti u Ured Turističke zajednice i preuzeti nagradu.

(88) objavljeno  27. 01. 18. u 22:00 h  

alt


subota, 27. 01. 2018.     ********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O ODVOZU OTPADA …

Općinski vijećnici, na I. ovogodišnjoj sjednici koju je Matko Baković sazvao za srijedu, 31. siječnja,  ponovno će raspravljati o dopisima ravnatelja Osnovne škole i ravnateljice Srednje škole, ali i o izmjenama i dopunama Statuta općine Bol, te o donošenju odluke o izradi UPU-a Parkirališta na ulazu u mjesto.
Zadnjeg dana zakonom predviđenog roka, Općinsko vijeće će donijeti odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja komunalnog otpada na području općine Bol. Te odluke trebaju donijeti svi gradovi i općine, a u papirima, koje su dobili vijećnici, piše da je davatelj usluge (Michieli-Tomić d.o.o. iz Gornjeg Humca) obvezan ispuniti tehničko-tehnološke uvijete naplate odvoza komunalnog otpada po volumenu najkasnije do 1. studenoga 2018. godine.  Do ispunjenja tih uvjeta naplata bi se trebala obavljati kao do sada.
Opširniji izvještaj u srijedu navečer u Bolskoj kronici. (j.e.)

(87) objavljeno  26. 01. 18. u 21:40 h 

********************


alt


IGRA SE U SUBOTU, U NEDJELJU – ODGOĐENO

Po rasporedu Bolske lige malog nogometa u subotu u 18 sati igra se odgođena utakmica III. kola: Big Blue/Ranč – Taverna Riva.
U nedjelju se neće igrati na Poljani IV. kolo. Utakmice su odgođene jer je nekoliko igrača taj dan pozvano na feštu krštenja. (j.e.)

(86) objavljeno  26. 01. 18. u 21:35 h  

********************


alt


SKUPŠTINA BOĆARSKOG KLUBA

Ove subote, 27. siječnja, u Domu kulture s početkom u 18 sati Boćarski klub Blato Ratac održat će redovnu skupštinu. Ovim putem pozivamo sve članove i sve simpatizere balotaškog sporta koji su zainteresirani da dođu te se uključe u rad kluba.  Upisivat će se novi članovi, a na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o iznosu godišnje članarine.

(85) objavljeno  26. 01. 18. u 21:30 h   

altpetak, 26. 01. 2018.     ********************


alt

Prvi radni dan za građevinare: 25. siječnja u 14 sati


POČELI RADOVI, A MOŽDA I PROBLEMI

Kao što je bilo i najavljeno, u četvrtak su počeli radovi na cesti koja vodi prema crkvici Sv. Lucije. Ostaje otvoreno pitanje hoće li prema najavi to biti završeno u predviđenom roku?
Prvog dana rada, bagerom se počeo čistiti teren gdje će se graditi potporni zid u dužini od 70 metara. Na gradilištu je dovezeno i potrebno željezo. Osim zida, tvrtka Dikovača iz Zmijavaca treba kopati za odvodnju oborinskih voda, vodovod, struju, javnu rasvjetu, a pretpostavljamo i za telefon.
Cesta još nije asfaltirana, ali je prometna. Ne gradi se samo zbog budućeg groblja, već i zbog sve većeg broja novo izgrađenih stambenih objekata, poljoprivrednih imanja …
Javio nam se porukom i Gabrijel Marinković koji se tom cestom svakodnevno vozi pa nam savjetuje da provjerimo što će se tamo sve raditi, a prema njegovim informacijama realno je očekivati „totalni zastoj u prometu, a radovi bi mogla trajati i misec i po dana“.
Posjetili smo gradilište i saznali da će se cesta kopati, ali će uvijek biti omogućen prolaz za osobne automobile. Tako su nam rekli odgovorni na gradilištu. Nekoliko smo puta telefonom (mobitelom) nazivali i komunalnog redara, pa ga i tražili u uredu, ali nam se nije javio. To ne znači da su Gabrijelovi strahovi realni!? (j.e.)

(84) objavljeno  25. 01. 18. u 21:50 h 

********************


alt

Grafikon termina čitanja portala boljani.info


KADA SE ČITA NAŠ PORTAL?

Nije vijest, ali je dobro znati i kada se čita naš portal? Svakodnevno oko 21.30 imamo statističke podatke koliko ih je taj dan otvaralo naše stranice, iz kojih su prvih 25 država čitatelji, koliko dugo ostaju na stranicama … Sada objavljujemo grafikon iz kojeg se vidi da nas se najviše čita u 22 sata. Ovog mjeseca, do 25. siječnja, u 22 sata otvoreno je 12.899 naših stranica, a sat kasnije 9.846. Iz grafikona je vidljivo da nema pauze. Mnogo se čita i ujutro u 7 (7.989 otvorenih stranica) ili u 8 sati (8.674), a najmanje u tri sata ujutro (796 stranica).

(83) objavljeno  25. 01. 18. u 21:45 h  
altčetvrtak, 25. siječnja 2018.     ********************


alt

Turistima nije dovoljno more i sunce. Za ostale sadržaje TZO nudi organizatorima nepovratna sredstva


POTPORE ZA LJETNE MANIFESTACIJE

Turistička zajednica općine Bol objavila je Javni poziv za kandidiranje ljetnih manifestacija koje računaju na njihovu financijsku potporu. Za tu je namjenu u proračunu TZO rezervirano 100 tisuću kuna.
U roku od 30 dana, pravne i fizičke osobe, trebaju dostaviti svoj zahtjev i ispunjeni obrazac koji se nalazi na Internet stranici TZO Bol (www.bol.hr) a mi smo Javni poziv objavili u rubrici Obavijesti i oglasi (kliknite OVDJE).
Povjerenstvo će razmotriti pristigle prijedloge i predložiti Turističkom vijeću konačnu odluku.
Oni koji duguju boravišnu pristojbu ili turističku članarinu ne mogu računati i na financijsku potporu organizaciji ljetnih manifestacija.

*****
Ovih dana treba pratiti i slične obavijesti na portalima Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice SDŽ. Županija je već objavila Godišnji plan financiranja programa, projekti i manifestacija od interesa za opće dobro. Njihovih 6 upravnih odjela bespovratno će podijeliti 6,3 milijuna za područje socijalne i zdravstvene skrbi i humanitarne djelatnosti te za programe javnih potreba u sportu, za zaštitu okoliša, turističke manifestacije, ali i za projekte iz domena lovišta.
Natječaji će biti objavljeni krajem mjeseca, a većina tijekom veljače i ožujka.
Natjecati se mogu udruge građana kao i udruge proistekle iz Domovinskog rata te turističke zajednice. (j.e.)

(82) objavljeno  24. 01. 18. u 21:50 h 

********************


alt


RADOVI NA CESTI DO SV. LUCIJE

Prema najavi od ovog četvrtka, pa iduća tri do četiri tjedna, trebalo bi se raditi na makadamskoj cesti koja vodi prema crkvici Sv. Lucije i budućem groblju. Tvrtka Dikovača iz Zmijavaca najprije će izgraditi potporni zid u dužini od 70 metara, ali će se kopati na cesti za odvodnju oborinskih voda.
Tijekom rada bit će otežan promet automobilima, a mogući su i kraći zastoji. Vozači se mole za poštivanje prometne signalizacije i razumijevanje. (j.e.)

(81) objavljeno  24. 01. 18. u 21:45 h 

alt


srijeda, 24. 01. 2018.     ********************


alt


NUŽNA JE EDUKACIJA PRIJE SEZONE

Neznanje nije opravdanje za eventualne propuste i moguću štetu koja nastane krivnjom iznajmljivača. Koliko su naši domaćini upoznati s propisima kojih se moraju pridržavati?
Hvale je vrijedna inicijativa Turističke zajednice da i ove godine (15. veljače) organizira
edukaciju koja je dogovorena sa splitskom tvrtkom Interligo, savjetovalištem za male iznajmljivače. Iako će biti pozvani svi bolski iznajmljivači, čini nam se da će se ponoviti dosadašnja praksa – nezainteresiranost. Često do sada događalo, na sličnim skupovima, da bude više predavača nego onih koji su ih došli slušati i eventualno nešto naučiti.
Teme dogovorene edukacije su uistinu zanimljive: nove potrebe gostiju i kako im se prilagoditi; specifičnosti poslovanja apartmana, kuća za odmor i soba u domaćinstvu (kako izabrati i postaviti poslovanje da bi povećali prihode, uštede, izmjene, politika cijena, ponuda …); kako izabrati portal za oglašavanje; kako se oglasiti putem web stranice (kako naručiti tj kupiti web stranicu koja će vam donijeti rezervacije); mogućnosti vlastite web stranice i nove tehnologije; pregled zakonskih obveza malih iznajmljivača; aktualne teme (PDV, televizijska pretplata, izdavanje računa) …
Do najavljene edukacije ostalo je nešto više od 20 dana, pa ćemo bolske iznajmljivače još jednom podsjetiti. Naravno, dobit će i poziv organizatora, iz Ureda Turističke zajednice Bol. (j.e.)

(80) objavljeno  23. 01. 18. u 21:35 h  

********************


alt


IZNAJMLJIVAČI NISU TAKSISTI

Dobro je znati prije početka turističke sezone: privatni iznajmljivači ne mogu pružati usluge transfera gostiju, a kako su se neki ponadali usvajanjem Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Tu uslugu osim taksista mogu pružati jedino turističke agencije i hoteli.
- Iznajmljivači su fizičke osobe koje pružaju samo uslugu smještaja – pročitali smo u „Slobodnoj Dalmaciji“ izjavu Nede Pinezića, stručnjaka za obiteljska domaćinstva u turizmu. – Oni mogu gostu ponuditi dodatnu uslugu bez naplate, a to su mogli i do sada i to je stvar njihovog domaćinskog ponašanja prema gostu, ali isključivo besplatno. (j.e.)

(79) objavljeno  23. 01. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Malonogometni klub Bol (snimljeno 16. 10. 2017.)


alt


SPORT: BOL JE MOGAO I BOLJE

Utakmicama XIII. kola završen je prvi dio natjecanja u I. splitskoj ligi malog nogometa. Za ekipu Bol ovo je treća sezona natjecanja u I. ligi i uspjeli su u 13 utakmica pobijediti 3 puta, 2 puta odigrati neriješeno, a izgubiti 8 puta. Postigli su 39 golova (3 po utakmici), a primili su ih 48 (3,69 po utakmici).
Sa osvojenih 11 bodova na tablici su jedanaesti.
Bol je jedina otočna ekipa koja se natječe u I. ligi i treba im najmanje dva sata da dođu od Bola do dvorane na splitskim Gripama, gdje se igraju utakmice ponedjeljkom. Još je veći problem s povratkom i čekanje na trajektne veze do Supetra, a osobnim kolima nastavljaju za Bol.
Golove za Bol postigli su: Matej Bodlović 12, Boško Botica 8, Jurica Eterović 4, Branimir Klarić 4, Tomislav Mikulić 4, Nikola Bodlović 3, Petar Baković 1, Marko Marinović 1, Davor Matulić 1 i Stanko Mikulić 1.
- Mjesto na tablici ne prikazuje realno našu kvalitetu – objašnjava nam kapetan momčadi Boško Botica. – Imali smo igračkih problema. Neki su izostali zbog posla, neki su bili ozlijeđeni, a bilo je i onih koji su otišli u inozemstvo. Mi želimo dau našoj ekipi igraju Boljani i da su nam pojačanja iz drugih mjesta na Braču. Mislim da će u drugom dijelu prvenstva biti boljih rezultata, bez straha da ispadnemo iz I. lige.
U nastavku natjecanja, u XIV. kolu, igrat će Bol – Parna mastiona i to u ponedjeljak 29. siječnja u 17.55 sati. Na tablici Bol je ispred Parne mastione koja za pobjedu ne zna zadnjih 9 kola. (j.e.)

(78) objavljeno 23. 01. 18. u 21:25 h  

********************


alt


EUROPSKO PRVENSTVO U JEDRENJU NA DASCI

Idućeg ljeta, od 13. do 19. kolovoza u Bolu se organizira Europsko prvenstvo u jedrenju na dasci. Nagradni fond je 10.000 eura, a organizatori su Zoo Station Bol, Općina Bol i TZ općine Bol.
Očekuje se velik broj natjecatelja jer je ovo službeno Europsko prvenstvo osim za starije kategorije i za sve kategorije mlađih natjecatelja tako da bi Bol moglo posjetiti oko 100 natjecatelja iz cijele Europe. U mlađim kategorijama imamo i dvoje natjecatelja sa Brača, Boljanin Ian Anić i Supetranka Lara Bulić od kojih se na "domaćem terenu" očekuje da budu konkurentni natjecateljima iz Europe. (t.b.)

(77) objavljeno  23. 01. 18. u 21:15 h  


altutorak, 23. 01. 2018.     ********************


alt

Pri kraju su radovi na uređenju pješačkog puta, istočno od hotela "Ivan"


alt

Kontejner za građevinski otpad i vozila na rivi, ali i prometna signalizacija, upućuju da se nešto radi u prizemlju hotela "Kaštil". Dođe do privremenog kraćeg zastoja u prometu vozila, ali se najčešće bune oni koji tuda ne bi trebali ni voziti


GRAĐEVINARI IMAJU POSLA

Bol je ovih dana jedno veliko gradilište što može biti najava za ono što nas tek očekuje na jesen, nakon odlaska gostiju. Sada su građevinske tvrtke angažirane na proširenju hotela „Bretanide“, izgradnji novog hotela „Vitar“ i renoviranju kuhinje hotela „Kaštil“. Međutim, grade se i novi apartmani, uređuje unutrašnjost školske zgrade na Rudini, ali ima posla i za bolsku operativu: adaptiraju i proširuju smještajne kapacitete u bolskim kućama. Računa se da je u Bolu došlo najmanje stotinjak radnika.
Angažirani su i radnici „Grabovog rata“ prvenstveno na uklanjanju posljedica prošlogodišnjeg požara.
Naravno, našlo bi se i onih koji rade bez građevinske dozvole. Oni su briga briga komunalnog redara i građevinske inspekcije. (j.e.)

(76) objavljeno  22. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt


alt


MALI NOGOMET: BOL - L.C.M. PYTHON

Utakmica XIII. kola Prve lige malog nogometa: Bol – L.C.M. Python 2:5 (1:2), odigrane u Splitu 22. siječnja.
Golove za Boljane postigli su u 14' T. Mikulić (1:1) i u 26' B. Botica (2:3).
Na utakmici je Bol imao 10 igrača i trenera, ali nisu uspjeli protiv treće momčadi na tablici. Bila je to tvrda utakmica u kojoj Bol nije iskoristio sve prilike za gol. Na kraju su izgubili, ali su zadovoljili prikazanom igrom. (j.e. – foto: jakša sabbioncello)

(75) objavljeno  22. 01. 18. u 23:25 h 


alt

ponedjeljak, 22. 01. 2018.     ********************


alt

Veli most 21. siječnja u 16.45 sati, a katamaran je trebao doploviti (a nije) u 17.05


alt

Šire područje, a vidi se i Hvarski kanal, u isto vrijeme: nigdje nevremena, ali ni katamarana


KATAMARAN OPET NIJE DOŠAO!

Već je uobičajeno da katamaran ne dolazi u bolsku luku. Ovoga mjeseca nije ga bilo 15 puta! Jadrolinija je za nedjeljni polazak iz Splita u 16 sati objavila da katamaran kreće iz Splita za Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale moguće je u ponedjeljak ujutro da navrati u Bol i poveze putnike za Split.
Na službenoj stranici Jadrolinije ne piše razlog izmjena u redu plovidbe, ali pretpostavljamo da su razlozi meteo najave – orkanske bure.
Vrijeme je, međutim, bilo povoljno i izmjena je objavljena već u 13.30 sati na temelju pretpostavke.
Očito je da katamarani poput „Novalje“ nisu za naše podneblje i to je glavni razlog što smo mi u Bolu u prošloj godini bez katamarana bili 91 put! (j.e.)

(74) objavljeno  21. 01. 18. u 22:55 h 

*******************


alt


OKOM KAMERE: STARE BOLSKE KUĆE

Zbog radova na parceli uz David cestu ukazala se znatiželjnim prolaznicima stara bolska kuća koja je pripadala obitelji Cvitanić Gargurić. Ispred nje grade se dva objekta sa po šest apartmana, pa staro zdanje uskoro neće biti vidljivo prolaznicima sa David ceste. (j.e.)

(73) objavljeno  21. 01. 18. u 22:50 h 

********************


alt

Umjesto odgođene utakmice u 14 sati moglo se gledati igru na balote


alt

Odigrana je samo jedna utakmica III. kola: Ferali by Grabov rat - CB Marinero


BLMN: UVJERLJIVA POBJEDA FERALA

Samo je odigrana jedna utakmica III. kola Bolske lige malog nogometa (BLMN). Odgodu su tražili Big Blue/Ranč i Taverna Riva, a u nedjelju su na Poljanu igrali Ferali by Grabov rat i CB Marinero. Nakon mnogo uzbuđenja, tek je pred kraj utakmice uspjelo ekipi Ferali by Grabov rat nadigrati CB Marinero i pobijediti 4:1 (1:1).
Strijelci: 1:0 B. Botica, 1:1 T. Mikulić, 2:1 T. Buljan, 3:1 A. Bačić i 4:1 B. Botica.
Sudili su S. Mikulić i Z. Buktenica.
U nedjelju tijekom jutra padala je kiša, ali se u 15 sati pojavilo sunce. Navodno je Big Blue/Ranč tražio odgodu da još neko vrijeme ostaje na čelo tablice bez poraza, a Taverna Riva se pribojavala još jednog neuspjeha.
I dok se nije igrao mali nogomet, na susjednom terenu igrali su boćari.
Na vrhu tablice je i dalje Big Blue/Ranč sa 6 bodova i utakmicom manje, druga je ekipa Ferali by Grabov rat također sa 6 bodova ali slabijom gol razlikom. (j.e.)

(72) objavljeno  21. 01. 18. u 22:45 h 

********************


alt

Sportski centar na Gripama u Splitu


I. LIGA: BOL IGRA U 21.45 SATI

Ovog ponedjeljka, 22. siječnja, nastavlja se natjecanje u I. ligi malog nogometa, a sve se utakmice igraju u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu. Ekipa Bol, koja je na 12. mjestu sa 11 bodova igra protiv trećeplasirane ekipe L.C.M. Python sa osvojenih 28 bodova. Susret je na rasporedu u 21.45 sati i to je zadnja utakmica XIII. kola.
Kasni termin predstavlja veliki napor za bolsku ekipu koja iz Bola mora krenuti u 19 sati, a trajektom iz Supetra u 20 sati. Iz Splita imaju trajekt tek u 23.59, a kući su oko 2 sata iza ponoći. Naravno, ukoliko Jadrolinija ne otkaže putovanje, što se znalo dogoditi. (j.e.)

(71) objavljeno  21. 01. 18. u 22:40 h  alt


nedjelja, 21. 01. 2018.     ********************


alt


STIGLA NAM JE I GRIPA

Nakon viroze u Bol je stigla i gripa. Liječnik u bolskoj ambulanti dr. Markica Tomić obavijestio nas je u subotu da i u našem mjestu ima nekoliko slučajeva oboljelih sa simptomima gripe. Možda ima još više oboljelih, ali se nisu javili liječniku.
*****

U Hrvatskoj je, zaključno sa 14. siječnja 2018. godine, službeno registrirano ukupno 9.126 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5281) stiglo u drugom tjednu 2018. godine.
Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići krajem siječnja i tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.
Najveći broj ukupno oboljelih zabilježeno je na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Krapinsko-zagorske županije.
*****
Gripa je zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka. To znači da se svatko može zaraziti ako boravi u prostoru u kojem je i oboljela osoba i nije važno kašlje li oboljela osoba ili ne. Tijekom epidemije mogućnost zaraze virusom gripe je izrazito velika, pa se samo izolacija može smatrati mjerom izbora kod sprječavanja zaraze virusom. Osnovna načela liječenja gripe su mirovanje dok je povišena temperatura, u toploj prostoriji s ovlaženim zrakom, uzimanje dosta tekućine poput toplih napitaka te primjena antipiretika odnosno lijekova i drugih sredstva za snižavanje temperature.
*****
Opće mjere prevencije su pranje ruku i izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. Kada se bolest pojavi, potrebno ju je preležati i izbjegavati odlazak liječniku kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje. Gripa je ozbiljna bolest i potpuni oporavak od bolesti zna potrajati dugo, čak i do mjesec dana. Danas postoje i antivirusni lijekovi čiju primjenu treba započeti rano, unutar 48 sati od pojave prvih simptoma gripe. U pravilu ih se preporuča osobama kod kojih bi gripa mogla izazvati ozbiljne posljedice.

(70) objavljeno  20. 01. 18. u 22:40 h  

********************


alt


DOGOVOR ČLANOVA UDRUGE BRANITELJA

Na drugom sastanku Udruge bolskih branitelja, održanom u subotu navečer, raspravljene su i usvojene neke dodatne odluke potrebne za registraciju. Predsjednik Udruge Pero Nevistić izvijestio je o dosadašnjim akcijama, ali i planovima za iduće razdoblje.
Portal boljani.info nakon registracije Udruge uvest će posebnu stranicu vezanu za njihovu aktivnost, ali i objavljivati aktivnosti i problematiku koja je od interesa za članove.
Svi će članove Udruge dobiti tijekom veljače iskaznice, a organizirat će se dolazak jednog od stručnjaka koji će objasniti odredbe iz novog Zakona o hrvatskim braniteljima, ali i odgovarati na pitanja. (j.e.)

(69) objavljeno  20. 01. 18. u 22:35 h 

********************


alt


SLIKA KAO ZAHVALA

Branka Koljatić nakon 22 godine rada u FINI od 1. siječnja je u mirovini. Press servis, izdavač portala boljani.info, kao jedan od brojnih korisnika usluga plaćanja na šalteru FINE, najčešće usluživan od Branke Koljatić, odlučio je u znak pažnje i zahvale pokloniti sliku, grafiku ribe KONJAC, rad bolskog umjetnika Ivice Jakšića Čokrića Pukota.
Sliku je, poklon Press servisa i autora grafike, u subotu Branki Koljatić uručio glavni urednik portala boljani.info Joško Egekher.

(68) objavljeno  20. 01. 18. u 22:30 h  

altsubota, 20. 01. 2018.     ********************


alt


RADOVI POČINJU 25. SIJEČNJA

Od idućeg četvrtka, 25. siječnja, počet će gradnja potpornog zida na makadamskoj cesti prema crkvici Sv. Lucije i budućem groblju. Zid u dužini od 70 metara, ali i iskope za kanal oborinskih voda, radit će 3 do 4 tjedna tvrtka „Dikovača“ iz Zmijavaca.
Dok budu trajali radovi trebat će mnogo strpljenja i opreza onih koji tamo budu prolazili svojim vozilom, a mogući su i kraći zastoji. (j.e.)

(67) objavljeno  19. 01. 18. u 23:20 h 

********************


alt

U Bolu je prošlog ljeta bilo 4.233 gosta iz Slovenije


TRAGOM POZIVA ZA LJUBLJANU

Iako do odlaska u Ljubljanu, na prezentaciju nove avio linije i općenito turističke ponude županije, Brača i Bola, ima još desetak dana, već se zna da tamo neće biti predstavnika Turističke zajednice Supetra. Ured TZO Bol, koji je pozive uputio na više adresa, iz Supetra je već stigao odgovor: „Zahvaljujem na ponudi i želim vam puno uspjeha u Ljubljani. TZG Supetra ovaj put neće sudjelovati u ovom događaju“.
Sigurno turistički djelatnici Supetra imaju svoje razloge, ali je činjenica da slovensko tržište protežira naša ljetovališta. Već smo objavili da je u Bolu prošle godine bilo 4.233 Slovenca, a tome dodajmo i podatak da ih je u našoj županiji ljetovalo 102.189 ili svaki dvadeseti stanovnik Slovenije. Po odnosu stanovnika i turista koji dolaze na Jadran, Slovenija je na prvom mjestu.
Prezentacije turističkih ponuda, koje će biti objavljene u medijima, sasvim sigurno su dobra promidžba i možemo se nadati da će nam iduće ljeto doći još više gostiju iz države gdje se to organizira. Očito ima i onih koji misle drugačije.
(j.e.)

(66) objavljeno  19. 01. 18. u 23:15 h  

********************


alt

Prvi sastanak bolskih branitelja održan je 7. prosinca 2017.


SASTANAK BRANITELJA

Drugi sastanak Udruge bolskih branitelja održat će se ove subote, 20. siječnja, u prostorijama Doma kulture s početkom u 20 sati.
Pozivaju se ovim putem članovi koji su bili na prvom sastanku, ali i svi oni koji su tada izostali ili nisu bili obaviješteni.
Na sastanak treba donijeti i fotokopiju osobne iskaznice.

(65) objavljeno  19. 01. 18. u 23:10 h 

********************


alt

Ekipa Big Blue/Ranč je prva na tablici bez izgubljenog boda


BOLSKA LIGA – III. KOLO

U nedjelju se nastavlja natjecanje Bolske lige malog nogometa. Na Poljani se igraju dvije utakmice III. kola:
14:00 sati: Big Blue/Ranč – Taverna Riva
15:00 sati: Ferali by Grabov rat - CB Marinero
Nakon drugog kola na vrhu tablice je Big Blue/Ranč bez poraza i sa 6 bodova. Taverna Riva još nije osvojila ni jedan bod, ali to ne znači da se unaprijed predaje.
Ovo natjecanje se igra trokružno i svaka ekipa će odigrati ukupno 9 utakmica.

ODGOĐEN TENISKI TURNIR
Bilo je najavljeno da će se u nedjelju igrati i teniski turnir. Međutim, još nije sve spremno, pa je početak natjecanja odgođen za neki drugi termin. (j.e.)

(64) objavljeno  19. 01. 18. u 23:05 h  

alt


petak, 19. 01. 2018.     ********************


alt


alt


BOLJANI IDU U LJUBLJANU

Predstavnici Bola putuju 2. veljače u Ljubljanu gdje će u suradnji sa TZ Splitsko-dalmatinske županije i Zračnom lukom Brač promovirati novu zračnu liniju Ljubljana – Brač, koja se otvara 27. travnja, ali i turističku ponudu naše županije i Brača.
Nakon dvadesetak godina pauze zrakoplovi Adria Airwaysa ponovo će slijetati na brački aerodrom, a poznato je da slovenski gosti u velikom broju dolaze na odmor na Brač. U Bolu ih je prošle godine bilo 4.233.
Na poslovnoj večeri bit će pozvani predstavnici tiskovnih i elektronskih medija te vodećih slovenskih touroperatora. U to vrijeme u Ljubljani se održava Sajam turizma Gast Expo pa se očekuje i dolazak ministra turizma RH Garija Cappellija,  gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, bivšeg predsjednika Slovenija i dugogodišnjeg bračkog gosta Milana Kučana
Ured TZO Bol, kako nas je obavijestio direktor Markito Marinković, poziv je upućen na više adresa na Braču, da im se priključe u prezentaciji ponude Brača. (j.e.)

(63) objavljeno  18. 01. 18. u 21:40 h 

********************


alt


PUTOVANJE S POPUSTOM

Od ovog vikenda pa do 18. ožujka, oni koji stalno ne borave na otoku, mogu koristiti popust od 20 posto na cijene prijevoza trajektom. Jeftiniji je, također 20 posto, i za prijevoz osobnih automobila.
Jeftiniji prijevoz je vikendom, od petka do nedjelje, a otočani nemaju pravo na popust jer imaju otočnu iskaznicu koja im omogućava jeftinija, a nekima i besplatna putovanja cijele godine. (j.e.)

(62) objavljeno  18. 01. 18. u 21:35 h 

********************


alt


UPLATE ZA DVD BOL

Nakon male pauze zbog korištenja kolektivnog odmora u knjigovodstvu Općine, ponovo može objaviti o novim uplatama za DVD Bol. Tri su fizičke osobe uplatile dvije tisuće kuna, pa je do 18. siječnja prikupljeno od pravnih i fizičkih osoba ukupno 318.930,71 kuna.
Imena uplatitelja objavljujemo u rubrici Uplate za DVD Bol ili kliknite OVDJE.

(61) objavljeno  18. 01. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Zapadna strane plaže Zlatni rat, 18. siječnja u 12 sati


alt

Vrijeme se poslije podne smirilo, Zlatni rat 18. siječnja u 16.30 sati


VALOVI PREKRILI ZLATNI RAT

U četvrtak je bilo vedro, ali su valovi skoro prekrili plažu Zlatni rat. Međutim, to je uobičajena pojava, a kada prestanu valovi ponovno se ukaže Zlatni rat, možda čak i nešto duži. Jedino se vrh plaže povije prema istoku pa ponekad nastane i bazen. Ovoga puta – bazena nema. (j.e.)

(60) objavljeno 18. 01. 18. u 21:25 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: STIGLO JE MESO

Navikli smo da uvijek ima više onih koji gledaju, nego onih što rade. Tako je bilo pri iskrcaju mesa za mesnicu Tino u Ulici Frane Radića.
Trenutno su u Bolu otvorene dvije mesnice – Tino i Pivac – a od 1. veljače otvara se i mesnica Provjereni na Rudini. (foto: d. marinković)

(59) objavljeno 18. 01. 18. u 21:20 h  

********************


alt


ADRENALINSKI PARK

Nije vrijeme za kupanje, a u zimskim mjesecima ne radi 585 club, pa rijetkim gostima jedino ostaje adrenalinski park. Sunčano vrijeme u četvrtak bilo je upravo idealno za uživanje na ovim neobičnim napravama. (foto: z. buktenica)

(58) objavljeno  18. 01. 18. u 21:15 h  


alt


četvrtak, 18. 01. 2018.     ********************


alt


JOŠ NEMA GRIPE!

Ima viroze, ali nema gripe – bio bi najkraći zdravstveni bilten o zdravlju Boljana. Sezona je prehlada što je i uobičajeno u ovom dijelu godine. Riječ je najčešće o virusnim oboljenjima gornjih dišnih putova, od obične prehlade, upale grla, laringitisa …
Dulji boravak u zatvorenim prostorima, koji se slabo provjetravaju, česti je uzrok epidemija. U posebnoj su opasnosti školska djeca i najmlađi u dječjim vrtićima.
Jedna od komplikacija virusnih oboljenja može biti upala pluća, upala srednjeg uha ili upala sinusa.
Liječnik će svakako preporučiti, ako obolite od gripe, da je treba odležati. (j.e.) 

(57) objavljeno  17. 01. 18. u 22:30 h 

********************


alt

Iz naše arhive: snijeg iznad Bola 18. siječnja 2017.


OČEKUJE LI NAS ZAHLAĐENJE?

U srijedu su zbog juga katamarani ostali privezani u splitskoj luci. U Bol nije došao katamaran iz Splita, a zbog toga ga, bez obzira na vremenske prilike, neće biti ni u četvrtak ujutro iz Bola za Split. Jedina veza Boljana sa kopnom je ona autobusom ili osobnim vozilima preko Brača, pa trajektom od Supetra prema Splitu.
Podsjećamo na prošlogodišnje niske temperature kada su nekima bile zaleđene vodovodne cijevi i pucali vodomjeri. Brač je 18. siječnja bio u 24-satnoj blokadi jer nije bilo ni trajektne ni katamaranske veze.
Dalmaciju bi trebalo sljedećih dana, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ, zahvatiti jače zahlađenje. Minimalne temperature bi bile oko nule, a kiša je najavljena za petak i subotu.

(56) objavljeno 17. 01. 18. u 22:25 h  

******************


alt


SADNICE JOŠ NISU STIGLE

Jučerašnju informaciju o sadnicama vinove loze neki su shvatili da su već stigle u Bol pa su požurili po njih u Bol poljoprivrednu zadrugu. Svi oni koji su rezervirali određeni broj sadnica, a članovi su zadruge, bit će obaviješteni telefonom kada ih trebaju preuzeti. Ovih dana nisu ni povoljni vremenski uvjeti za sadnju, ali bi to moglo biti do kraja mjeseca ili početkom veljače.
Za članove zadruge sadnice su besplatne, a ostali će trebati platiti jednu trećinu cijene koštanja, jer dvije trećine plaćaju Županija i Općina Bol. (j.e.)

(55) objavljeno  17. 01. 18. u 22:20 h  


altsrijeda, 17. 01, 2018.     ********************


alt


DOLAZE SADNICE VINOVE LOZE

Bol poljoprivredna zadruga rezervirala je 600 sadnica vinove loze. Njih će dobiti bolski vinogradari, a u financiraju, po jednu trećinu, sudjeluju Županija i Općina Bol, a za svoje članove Bol poljoprivredna zadruga.
Ovo je nastavak prakse nabavke sadnica, a ima zainteresiranih i za sadnice maslina. (j.e.)

(54) objavljeno  16. 01. 18. u 21:50 h  

********************


alt


UKLANJAJU SE IZGORJELA STABLA

Šest mjeseci nakon požara iznad plaže Zlatni rat, počelo je uklanjanje izgorjelih stabala. Na tim su poslovima angažirani radnici komunalne tvrtke „Grabov rat“, a uz njih i dvojica Boljana koja su se javila na natječaj za javne radove. Tražilo ih se 15, a javilo – šest. Na kraju su ostala samo dvojica i oni sada rade na saniranju posljedica od požara. (j.e.)

(53) objavljeno  16. 01. 18. u 21:45 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE BOLSKA LIGA

Natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa nastavlja se u nedjelju, 21. siječnja na Poljani, utakmicama III. kola. Sljedeći su parovi: Big Blue/Ranč – Taverna Riva, CB Marinero – Ferali by Grabov rat.
Prvo je kolo odigrano 3. prosinca, a drugo kolo 10. prosinca. Na tablici je u vodstvu Big Blue/Ranč sa 6 bodova i bez poraza, drugi je CB Marinero sa 3 boda, toliko bodova je osvojila i ekipa Ferali by Grabov rat, a četvrta je Taverna Riva trenutno bez boda.
*****
Organizatori sportskih natjecanja najavljuju za nedjelju početak teniskog turnira. Igrat će se na jednom od terena u Teniskom sportskom centru Bluesun hotela. (j.e.)

(52) objavljeno  16. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt


STIPE MANDALINIĆ UČLANIO SE U HAJDUK

Vojsci hajdukovih navijača koja je iz dana u dan sve brojnija, a koja je u dva tjedna od početka nove godine dosegla brojku veću od 11 tisuća, u utorak se priključio i rukometni reprezentativac Stipe Mandalinić.
Fetivi Splićanin na privremenom radu u Berlinu tako je uoči susreta sa Švedskom postao najnoviji član splitskog kluba.
Navijači se u klub mogu učlaniti svakim radnim danom u Odjelu za članstvo na Poljudu koji radi od 8 do 20 sati, u svim Društvima prijatelja Hajduka, preko opće uplatnice ili putem web stranice www.hajduk.hr.

(51) objavljeno  16. 01. 18. u 21:35 h  
alt
utorak, 16. 01. 2018.     ********************


alt

Bol ima jednu od rijetkih atrakcija, a možda i jedinu u svijetu: Kuća u kući


ISKUSTVA DRUGIH: KOLIKO POZNAJEMO SVOJE MJESTO?

Dobro je ponekad poslušati tuđe iskustvo, posebno ako može i drugima biti od koristi. Preporučili bi iskustvo iz Makarske gdje je organizirana besplatna tura vođenja kroz grad Makarsku. Njih tridesetak, u pratnji stručnih vodiča, prošetalo je Makarskom i čulo nešto detaljnije o desetak najvažnijih građevina, znamenitosti i spomenika.
Znaju li Boljani (i koliko) o povijesti i zanimljivostima svojeg mjesta: fenomenu plaže Zlatni rat, povijesti rimske piscine na Zlatnom ratu, priči vezanoj uz Kuću u kući, stepenicama koje su izgrađene zbog posjeta cara Franje Josipa, bolskom Romeu i Juliji, zašto su izgrađeni potoci za oborinske vode, o bolskim pomorcima, ribarima i težacima …
Koliko njih može gostima objasniti značenje imena bolskih ulica? Zašto je jedna ulica dobila ime: David cesta?
(j.e.)

(50) objavljeno  15. 01. 18. u 21:45 h 

********************


alt

Boljani u napadu


alt

Izvođenje penala: lopta je u golu, a strijelac je Boško Botica


LIGA KUP: BOL IDE DALJE

U utakmici II. kruga Liga kupa, koja je odigrana u ponedjeljak navečer u Splitu, MNK Bol je boljim izvođenjem penala svladao drugoligaša Samo Spinut rezultatom 4:3. U regularnom vremenu bilo je 1:1. U 9. minuti golom B. Botice poveli su Boljani, a izjednačenje je postignuto u 28. minuti.
Na penala je bilo 3:2. Strijelci za Bol bili su S. Mikulić, M. Bodlović i B. Botica.
U III. krugu Liga kupa igrat će Bol – Strožanac. (j.e. – foto: j. sabbioncello)

(49) objavljeno  15. 01. 18. u 21:40 h  


altponedjeljak, 15. 01. 2018.     ********************


alt


OPOMENE, PA ONDA KAZNE

Turistička inspekcija, prema novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu, najprije će prekršitelje opomenuti, a obrtnicima i turističko-ugostiteljskim tvrtkama dati rok do kada su obvezni ukloniti uočeni propust. Opomena se daje za prekršaj koji ranije nije inspekcija evidentirala. Međutim, ukoliko se propust ne otkloni ili ponovi, Turistička inspekcija će novčano kažnjavati i podnositi prekršajne prijave kao i do sada.
Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim je obuhvaćeno oko 87 tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj te oko 20 tisuća ugostitelja, još je u proceduri izmjena i dopuna, ali se može očekivati da će to biti usvojeno do početka turističke sezone.
Važno je da ugostitelji i privatni iznajmljivači znaju koje su im obveze. Prije par godina bila je praksa u Kaštelima da se organizira javna tribina sa predstavnicima Policije, inspekcijskih službi i Turističke zajednice. Neznanje nije opravdanje za prekršitelje, a dobro je znati što sve treba imati u apartmanu ili ugostiteljskom objektu. Na žalost, u Bolu do sada nije bilo naročitog interesa kada bi neke slične sastanke organizirala Turistička zajednica. (j.e.)

(48) objavljeno  14. 01. 18. u 21:30 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST NA CESTI

Dobro bi bilo obići prometnice na području naše općine i utvrditi oštećenja koja bi mogla biti uzrok nesrećama. Jedna „crna“ točka je i na cesti koja vodi pored disco kluba 585 do parkirališta iznad plaže Zlatni rat (vidi sliku).

(47) objavljeno  14. 01. 18. u 21:25 h 

********************


alt


POČINJU PILATES I FITNESS

Početkom II. polugodišta počinje pilates i total fitness. Vježba se u velikoj dvorani Doma kulture.
Pilates je utorkom i petkom u 18 i 19 sati, a Total fitness utorkom, srijedom i petkom u 20 sati.

(46) objavljeno  14. 01. 18. u 21:20 h 

********************


alt


IGRA SE LIGA KUP

U ponedjeljak malonogometni klub BOL igra utakmicu LIGA KUPA, a protivnik im je drugoligaš SAMO SPINUT. Trenutno su u II. ligi na šestom mjestu i imaju 22 boda. To je utakmica II. kruga, a igra se u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu s početkom u 18.25 sati. U I. krugu igrali su 23. studenoga BOL – MNK ŠOLTA 8:1
Ukoliko pobjede, Boljanima je u III. krugu protivnik STROŽANAC, član I. lige malog nogometa. (j.e.)

(45) objavljeno  14. 01. 18. u 21.15 h 
alt


nedjelja, 14. 01. 2018.     ********************


alt

Ukrcaj u katamaran, subota 13. siječnja u 12:25 h


alt

Katamaran je isplovio iz Bola sa 14 putnika. Koliko će ih doputovati u ponoć iz Splita? (Malo iza ponoći - kako nam je javio Zoran Buktenica - iz katamarana se u Bolu iskrcalo sedam putnika. Kažu da im je dugo bilo čekati partencu u 23 sata.)


KRENULA NOVA LINIJA SUBOTOM

Ove smo subote (13. siječnja) svjedočili dolasku i odlasku iz bolske luke katamarana „Novalja“ na novouspostavljenoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag. Izvan sezone, do 31. svibnja i nakon 1. listopada, katamaran će iz Bola subotom za Split polaziti u 12.25 sati, a povratak iz Splita je isti dan u 23 sata.
Prve subote u katamaran se u Bolu ukrcalo 14 putnika, a dvoje su kupili povratne karte. (j.e.)

(44) objavljeno  13. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt

Nakon izgradnje novog groblja, što se planira sa sadašnjim grobljem?


alt

Lokacija za novo groblje istočno od crkvice Sv. Lucije


ČEKANJE DUGO 128 GODINA

Na sadašnjem groblju ukopi su počeli 1830. godine, a 60 godina kasnije, od 1890. razgovara se i planira preseljenje posljednjeg počivališta na neku drugu lokaciju. Je li kraj čekanju dugom 128 godina?
Načelnik je najavio početak radova još ove godine. Ali prije početka izgradnje treba utvrditi prodajnu cijenu, odrediti izvođača, osigurati početna financijska sredstva …
Treba međutim, po nama, utvrditi i neke bitne činjenice pa i odgovarajuće odluke vezane za staro groblje.
U planu je da se, izgradnjom novog groblja, konzervira sadašnje groblje i onemoguće ukopi čak i u privatnim grobovima. Dobro bi bilo objasniti kakva je praksa po tom pitanju u ostalim mjestima u Dalmaciji i kakve su zakonske odredbe.
Čini nam se da to mora jasno biti određeno prije raspisivanja ankete i početka predbilježbe za ukopna mjesta na novoj lokaciji. (j.e.)

(43) objavljeno  13. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt


KAO DA ZIME (JOŠ) NEMA

U subotu se moglo uživati na suncu ispijajući kavu ili sokove na štekatu Taverne Riva, jedinom otvorenom štekatu u Bolu u ovo doba godine. U kaputu je bilo prevruće, a u 11 sati izmjerili smo na suncu u zavjetrini 34 stupnja.
Meteorolozi najavljuju idućih dana buru i zahlađenje, a od utorka ponovno jugo i porast temperature.
Lani u ovo doba godine bilo je izuzetno hladno. Rekordna potrošnja struje i opterećenje od čak 499,96 megavoltampera zabilježeno je 10. siječnja. Osam dana kasnije, 18. siječnja, bila je 24 sata potpuna blokada otoka. Nisu plovili katamarani, ali ni trajekti. Vodovod Brač imao je u Bolu preko 300 intervencija, a zamijenjeno je 80 vodomjera.
(j.e.)

(42) objavljeno  13. 01. 18. u 21:55 h 

********************


alt


SPORT: NASTAVAK 22. SIJEČNJA

Nakon mjesec dana pauze, natjecanje u I. ligi malog nogometa, nastavlja se drugi ponedjeljak, 22. siječnja. Na rasporedu su utakmice 13. Kola, a u 21.45 sati u dvorani na Gripama u Splitu igrat će Bol – L.C.M. Python.
Bol je trenutno na 12. mjestu sa 11 bodova, a L.C.M. Python je drugi na tablici sa 28 bodova.
Posljednji put su Boljani na Gripama igrali 18. prosinca, utakmicu u 12. kolu. (j.e.)

(41) objavljeno  13. 01. 18. u 21:55 h 

********************


alt


NAŠI NA RUKOMETNOM PRVENSTVU

Europsko rukometno prvenstvo EHF EURO 2018 najznačajniji je sportski događaj koji se ove godine održava u Republici Hrvatskoj. Hrvatski rukometni savez je povjerenje za organizaciju navedenog natjecanja koje se od 12. do 16. siječnja održava u Splitu dodijelio Unisport timu koji iza sebe ima iskustvo organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva održanog 2009. godine. Na poziv tajnika ureda Lokalnog organizacijskog odbora Europskog rukometnog prvenstva Tonija Batinića, svoj doprinos uspješnoj organizaciji dati će i naša sumještanka Kate Pavišić koja je dosadašnje volontersko iskustvo stekla na nizu sportskih manifestacija u organizaciji Unisporta. Za Katu će ovo natjecanje biti idealna prilika za nadogradnju već stečenih znanja i vještina kao i prilika za upoznavanje niza poznatih osoba iz svijeta sporta. (t.b.)

(40) objavljeno 13. 01. 18. u 21:50 h 

alt
subota, 13. 01. 2018.     ********************


alt

Školska zgrada na Rudini


ZAVRŠAVAJU ZIMSKI PRAZNICI

U ponedjeljka će učenici Osnovne i Srednje škole ponovo u klupe. Počinje drugo polugodište, a nastava počinje najprije srednjoškolcima. Oni u školu trebaju u 7, a osnovci u 14 sati.
Jedni i drugi nastavljaju i II. polugodište na Bjenačici. Radovi u zgradi na Rudini (na slici) još nisu završeni. U tijeku je sanacija oštećenja od potresa, a u zgradi nema nastave još od 9. prosinca 2016. godine. (j.e.)

(39) objavljeno  12. 01. 18. u 21:50 h 

********************


alt


OTOČANIMA NIJE POJEFTINILO

Vijest o pojeftinjenju uvijek je interesantnija nego o poskupljenju, stoga su mnogi, koji i ne misle putovati, sa simpatijom pročitali o pojeftinjenju prijevoza trajektom za 20 posto vikendom od 19. siječnja do 18. ožujka.
Ovo pojeftinjenje, međutim, ne odnosi se na otočane koji imaju otočne iskaznice i cijele godine putuju jeftinije. Niže cijene mogu koristiti oni koji planiraju na otoke vikendom.
Sigurno je da će ipak biti zainteresiranih, najviše kod onih otočana koji žive na kopnu, a mnogo manje kod izletnika i turista. Na otocima je u ova dva zimska mjeseca praktično sve zatvoreno. (j.e.)

(38) objavljeno  12. 01. 18. u 21:45 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE NAKON POŽARA

Od ponedjeljka počinju javni radovi na čišćenju opožarenih terena. Općina je za ovaj posao tražila, javnim oglasom, 15 radnika, a javilo ih se – šestorica. Neki su naknadno odustalih pa je ugovor potpisan s dvojicom koji imaju pravo na mjesečnu naknadu od 3.839 kuna bruto. Javni radovi će trajati do 6 mjeseci.
Dvojici prijavljenih radnika, pomoći će u sanaciji opožarenih terena i djelatnici komunalne tvrtke „Grabov rat“. (j.e.)

(37) objavljeno  12. 01. 18. u 21:40 h 

********************


alt

Vinograd u Murvici


IZJAVA O BERBI I PROIZVODNJI VINA I RAKIJE

Iako vjerujemo da su proizvođači grožđa i vina već ispunili svoju obvezu, o čemu ih je obavijestila BOL poljoprivredna zadruga putem ovog portala, još jednom podsjećamo da trebaju do 15. siječnja podnijeti (a) izjavu o berbi i (b) izjavu o proizvodnji grožđa.
To se šalje Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mažuranićevo šetalište 24b u Splitu.
Svi „mali proizvođači jakog alkoholnog pića“ (rakije), a koji su upisani u Registar trošarinskih obveznika dužni su Carinskom uredu u Splitu, Službi za trošarine i posebne poreze (Kopilica 27) podnijeti godišnje izvješće o ukupnoj proizvedenoj količini rakije za vlastite potrebe. To su obvezni učiniti do 20. siječnja. Ako je proizvodnja bila manja od 20 litara nisu obvezni podnositi izvješće.

(36) objavljeno  12. 01. 18. u 21:35 h 

altpetak, 12. 01. 2018.     *******************


alt

Gosti su 2017. u Bolu u prosjeku boravili 6,15 noći, a u Županiji 5,30


KOLIKO GOSTI OSTAJU NA ODMORU?

Oni stariji sigurno se sjećaju da su smjene gostiju prije 40-ak godina bile svake druge subote. Danas je, uvjeravaju nas dobri poznavatelji turističkih trendova, nešto sasvim drugačije. Mnogo se više putuje, a oni mlađi obilaze turistička mjesta nastojeći da tijekom odmora vide što više. Obiteljski turisti s malom djecom ostaju uglavnom na jednoj lokaciji.
U našoj županiji u 2017. bilo je turista iz stotinjak zemalja. Preko 100 tisuća dolazaka evidentirano je iz 10 zemalja (Poljska, Njemačka, Češka, Ujedinjena Kraljevina, BiH, Francuska, Švedska, SAD, Slovačka i Slovenija), a njima treba pridodati i domaće goste. Najbrojniji su bili, a to smo već i objavili, gosti iz Poljske. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetovalo ih je prošle godine 313.079.
Više od sedam dana odmarali su se gosti iz Češke (7,54), Slovačke (7,42), Poljske (7,35) i Njemačke (7,12). Gosti iz SAD-a (129.856) boravili su u prosjeku 2,61 dan, domaći gosti 4,10 dana, Francuzi 4,41 dan …
Sve nam više gostiju u našu županiju, točnije Split, dolazi iz Koreje (86.088 gostiju), Indije (15.150), Kine (30.830) … Njihov prosjek boravka je svega 1,16 do 2,46 noćenja. (j.e.)

(35) objavljeno  11. 01. 18. u 22:20 h  

********************


alt


KATAMARAN SUBOTOM

Od ove subote (13. siječnja) ne treba rano ujutro žuriti na katamaran za Split. Prema redu plovidbe, koji vrijedi od 1. siječnja, katamaran će umjesto u 6.25 sati za Split subotom polaziti iz Bola u 12.25 sati. Povratak je iz Splita tek u 23.00 sata.
Ukoliko zbog pogoršanja vremenskih prilika bude otkazan večernji povratak katamaranom, putnici iz Bola mogu trajektom do Supetra u 23.59 sati, a onda će taksijem do Bola ili će netko od rodbine morati doći osobnim automobilom po njih u Supetar.
Izmjene u redu plovidbe katamaranom subotom izvan sezone (do 31. svibnja i nakon 1. listopada) tražila je Općina Jelsa, a to je podržalo i Općinsko vijeće Bola. (j.e.)

(34) objavljeno  11. 01. 18. u 22:15 h 

********************


alt


JEFTINIJI PRIJEVOZ VIKENDOM?

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet  preporučilo je brodarima na trajektnim linijama smanjenje cijene karata u iznosu od 20 posto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda (od petka do nedjelje). Mjera bi se primjenjivala u razdoblju od 19. siječnja do 18. ožujka za sljedeće kategorije: putnike, djecu od 3 do 12 godina, osobne automobile do 5 i preko 5 metara dužine, motocikle, mopede, motocikle s prikolicom, tricikle, četverocikle i bicikle.
Po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima provedbe ove preporuke, razmotrit će se mogućnost nastavka primjene, a osobito uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt primjene preporuke.

(33) objavljeno  11. 01. 18. u 22:10 h 

alt
četvrtak, 11. 01. 2018.     ********************


alt

U Bol turisti ne dolaze samo zbog odmora. Sve je više onih koji u Bolu sklapaju brak


U ŽUPANIJI POLJACI, U BOLU FRANCUZI

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u prošloj godini bilo je 2.200.123 gosta (stranaca 2.956, domaćih 243.628) što je porast od 17 posto u odnosu na 2016. Noćenja su porasla za 12 posto.
U našoj županiji su bili najbrojniji gosti iz Poljske (313.079), zatim Njemačke (295.124), Skandinavskih zemalja (270.038), Hrvatske (243.628), Češke (231.000), BiH (156.845), Francuske (138.249) …
U Bolu su najbrojniji gosti iz Francuske , zatim iz Skandinavije (Švedska, Norveška i Finska), Njemačke, Velike Britanije, Hrvatske …
Iz svih zemalja, čiji građani dolaze u našu županiju, povećan je broj dolazaka, osim iz Albanije. Međutim, manje noćenja imaju gosti iz Italije, Kosova, Makedonije, Slovačke i Meksika u odnosu na godinu ranije.
Zbog usporedbe s podacima iz Bola, zbrojili smo u županijskoj statistici goste iz Skandinavskih zemalja: Švedske (132.958 dolazaka), Norveške (92.141) i Finske (44.942).
Na Braču je u 2017. godini došlo 251.237 gostiju, najviše u Bolu, pa u Supetru, Postirima, Milni …
Po broju gostiju Bol je u županiji na desetom mjestu. Više gostiju imali su Split, Makarska, Hvar, Baška Voda, Seget, Omiš, Trogir, Podstrana i Tučepi. (j.e.)

(32) objavljeno  10. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt

Katamaran Novalja na ulazu u bolsku luku 10. siječnja u 17.05 sati (foto: j.e.)


STIGAO JE KATAMARAN!

U srijedu (10. siječnja) u 17.05 u bolsku luku je uplovio katamaran „Novalja“ na liniji Split – Bol – Jelsa. To zaslužuje barem par rečenica i sliku, jer je katamaran došao nakon 8 (osam) izostanaka. Zbog juga nije ga bilo od subote (Sveta tri kralja) u 13.25 sati kada je iz Bola krenuo za Split, a prema redu plovidbe za blagdane!
U siječnju je do sada katamaran izostao 12 puta, a neslavni rekorde smo zabilježili u siječnju 2014. i 2017. kada ga u Bolu nije bilo po 20 puta. (j.e.)

(31) objavljeno  10. 01. 18. u 21:35 h  

********************


alt


PLAN ZA 2018. – 600.000 OTVARANJA

Plan nam je, budemo li pisali cijele godine, da u 2018. ostvarimo barem 600.000 posjeta. Lani se naš portal otvarao 555.553 puta, čak 15.553  puta više nego smo priželjkivali. Čitanost u 2017. povećala se u odnosu na 2016. za 70.841 put.
Zadovoljni smo i podacima za prvih deset dana u ovoj godini. Naš portal (boljani.info) otvarao se 13.723 puta (podaci do 21.20 sati 10. siječnja), a najviše nas se čita zadnja dva sata (22 do ponoći) i ujutro od 7 do 9 sati.
Imamo i podatke gdje su nas sve čitali ovih deset dana. Navedeno je 25 država, a redoslijed je po broju posjeta: Hrvatska, Švedska, SAD, Njemačka, BiH, Slovenija, Rusija, Austrija, Poljska, Srbija, Ukrajina, Mađarska, Švicarska,Italija, Kanada, Češka, Velika Britanija, Španjolska, Irska, Crna Gora, Norveška, Tajland, Nizozemska, Australija i Makedonija, ali je otvoreno u ovih deset dana još 556 stranica našeg portala u nama nepoznatim državama u svijetu. (j.e.)

(30) objavljeno  10. 01. 18. u 21:30 h  
alt
srijeda, 10. 01. 2018.     ********************


alt

Pojedinačno, najviše sredstava TZO će izdvojiti za WTA teniski turnir u Bolu


ŠTO TURISTIČKA ZAJEDNICA PLANIRA 2018.?

Za aktivnosti vezano za turistički razvoj Bola i što ugodniji boravak gostiju, svojim planom rada Turistička zajednica je planirala 2018. uprihoditi i zatim utrošiti 2.780.000 kuna. Najviše će se uprihoditi od boravišne pristojbe (2.390.000 kn), zatim članarine (310.000 kn), te ostalih prihoda (60.000 kn) i prenesenog dijela iz 2017. (20.000 kn).
Detaljno je razrađeno gdje će taj novac biti i utrošen.
Novost je što će se organizirati i sufinancirati biciklistička utrka Bluesun Bol race, utrka koja je uvrštena u svjetski kup i boduje se, a koja je dogovorena za 5. svibnja u dužini od 90 kilometara. Vozilo bi se od Bola prema istoku do Novih Sela i natrag. Računa se da već prve godine dolazi u Bol 300 biciklista, a sa pratnjom će početkom svibnja biti do 500 osoba.
Svakako je zanimljiva i odluka TZO da objavi u ožujku interni natječaj za financiranje zabavno-sportskih manifestacija i za to je planirano 100 tisuća kuna.
Nadalje, Bol samostalno sudjeluje na sajmu Vakanz – Luxemburg od 11. do 15. siječnja, a razlog je uvođenje izravne avionske linije  Luxemburg – Brač. U dogovoru sa Aerodromom Brač, TZO će sudjelovati i u prezentacijama u Ljubljani, ali i na sajmovima u Milanu, Napulju, Berlinu …
• Značajna sredstva, čak 375.000 kuna, izdvojit će se za teniski WTA turnir u lipnju.
Od 2.780.000 kuna prihoda, TZO treba, prema zakonskoj obvezi, u proračun Općine Bol uplatiti 30 posto prihoda, a to je 710.000 kuna.
Za plaće i doprinose troje stalno zaposlenih te dvoje sezonskih radnika planirano je  525.000 kuna.
• TZO će kao i ranijih godina novčano podržavati organizaciju raznih manifestacija:
- Čišćenje podmorja SUB ECO Bol (5.000 kn);
- Potpora Bolskom litu (80.000 kn);
- Bol Senior Open, teniski turnir u listopadu (20.000 kn):
- Humanitarni kros utrka Đir oko Bola (10.000 kn);
- IFCA Grand Prix Windsurfing u srpnju (40.000 kn) …
• TZO će sufinancirati i realizaciju projekata na uređenju mjesta: fontana u parku Na curici (50.000 kn), prostor pred ulazom u Ured TZ (20.000 kn) …
• Za online komunikacijske aktivnosti rezervirano je 120.000 kn, za udruženo oglašavanje (TUI, Gruber, Bluesun) 170.000 kn.
Tiskat će se promotivni materijali: Vodič Bola, Plan Bola, Biciklistička karta Brača, obnoviti panoi kod Dugopolja i na prilazu Bolu, smeđa signalizacija …
• Dio sredstava rezerviran je za obilježavanje 95 godina turizma u Bolu i 70 godina tvrtke Zlatni rat (20.000 kn) te razne druge aktivnosti među kojima je i akcija Tajni gost.


Plan rada i financijski plan odobrila je Skupština Turističke zajednice Općine Bol i uskoro će svi ti materijali biti javno objavljeni i na Internet stranici TZO. (j.e.)

(29) objavljeno  09. 01. 18. u 21:40 h 


altutorak, 09. 01. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat 15. rujna


alt

Mladi u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu


DOLAZE NAM UGLAVNOM STRANI GOSTI

Nakon iskorištenih kolektivnih odmora, dok su još uvijek neki na krstarenjima ili skijalištima, vrijeme je, barem za one koji su ostali u Bolu, da se počne barem pričati o pripremama za novu turističku sezonu. Turizam, naime, za mnoge u Bolu život znači.
Prije nego što napišemo o planovima koje nam je pripremio Ured Turističke zajednice, trebamo iznijeti i neke turističke brojke o godini koja je ostala iza nas.
Susretljivošću direktora TZO Bol Markita Marinkovića dobili smo statističke podatke i grafikone za 2017. godinu:
• Noćenja je, prema eVisitoru, bilo u prošloj godini 650.055 ili 2 posto više nego rekordne 2016. godine. U sezoni je ostvareno 56, a u predsezoni i posezoni 44 posto noćenja. Manje je noćenja nego 2016. bilo u ožujku, svibnju i listopadu, a više ih je registrirano u travnju (plus 41%), lipnju i srpnju.
• U hotelskom smještaju je ostvareno 356.819 noćenja (4% domaćih, 96% stranih), u privatnom smještaju 254.973 noćenja (7% domaćih, 93% stranih), u nekomercijalnom smještaju 20.905 noćenja (33% domaćih i 67% stranih) te u kampovima 17.364 (4% domaćih i 96% stranih).
Porast noćenja bio je u hotelima 2 posto, ali u privatnom smještaju 2 posto manje, a u kampovima 3 posto manje. Međutim, u značajni je porastu evidentiran u nekomercijalnom smještaju (vikendice i stanovi za odmor koji su odjavili kategorizaciju) od čak 155 posto. Uostalom, i to su gosti koji se prijavljuju i uredno plaćaju boravišnu pristojbu. Jedan dio njihovih noćenja može se pribrojiti privatnom smještaju.
• Najviše noćenja ostvarili su Francuzi 100.624 (porast od 17 posto), Nijemci 87.169 (minus 2%), Skandinavci 82.975 (plus 1%), Austrijanci 76.891 (plus 1%), Hrvati 37.782 (minus 11%). Slijede gosti iz Velike Britanije (plus 9%), Slovenije (minus 8%), Italije (minus 9%), Češke (minus 10%), Poljske (minus 3%) …
• U dolasku najviše je bilo Francuza (plus 18% u odnosu na 2016.), gostiju iz Skandinavskih zemalja (plus 5%), ali je Hrvata na odmor došlo u Bol 25 posto manje nego godinu dana ranije.
• Posredstvom agencija u Bolu je boravilo 9 posto, a individualno je došlo 17 posto od ukupnog broja gostiju.
• Najduže su na odmoru, od prvih pet, boravili Nijemci (7,57 dana), zatim Austrijanci (7.30 dana), Francuzi (6,97), Skandinavci (6,13), a Hrvati najmanje, svega 5.43 dana. (j.e.)

Sutra: što se planira za 2018. godinu?

(28) objavljeno  08. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt

Branka Koljatić na radnom mjestu u FINI


ŠINJORINA FINA

Jo u FINA-u: „Di je?“ piton Borovinu.
„Nimo ti je već, išla je u mirovinu!“
A ča ću von govorit, uz muža, ćier i sina,
bila i ostala šinjorina fina!
Drogo naša Branka,
bez obzira na tvoju diverziju,
želimo ti veliku penziju
i na Račić:
ligonj pun sić!

(Pjesmica kao obavijest, a umjesto u Bolskim „likovima“ objavljujemo, s razlogom, u Bolskoj kronici)

(27) objavljeno  08. 01. 18. u 22:05 h   
altponedjeljak, 08. 01. 2018.     ********************


alt

Plastične ili drvene ležaljke na Zlatnom ratu?


alt

Kućice će sigurno biti zamijenjene i premještene


alt

Sidrenje je zabranjeno, a hoće li se legalizirati?


ULJEPŠAVA SE ZLATNI RAT?

U tijeku je projektiranje uređenja plaža na zapadnom dijelu Bola, od početka šetnice do Zlatnog rata. Navodno bi nešto od toga trebalo biti vidljivo već idućeg ljeta. Javnost posebno interesira kako se planira uređenje plaža. Idejnim projektom predviđene su neke promjene, ali na sve te novosti treba dati suglasnost Ministarstvo zaštite okoliša.
Ono što se zna je da će se ukloniti sadašnje kućice postavljene uglavnom uz istočni rub šumice. Predviđaju se nove kućice u centru šumice koje bi bile locirane u krugu, pa bi u sredini bio svojevrsni trg. Nešto treba učiniti i po pitanju ležaljki i suncobrana, jer nadležno Ministarstvo ograničava površinu gdje će se ležaljke postavljati. Na Internet stranici Grada Hvara, tamošnji gradonačelnik je odredio da svi koncesionari na plažama moraju plastične plažne ležaljke zamijeniti drvenim, a suncobrani moraju biti od prirodnog materijala, poput trske ili slično ili od tkanine.
Trebat će riješiti i privezište za čamce kojima dolaze turisti na plažu, jer dosadašnje pontone treba – ukloniti.
Mnogi traže zabranu sidrenja jahti i drugih brodica uokolo plaže.
Mora se također ograničiti i broj posjetitelja na Zlatnom ratu. Prije ili kasnije naplaćivat će se ulaz na Zlatnom ratu. Ima prijedloga da besplatno ili nižu cijenu na kupanje mogu turisti koji u Bolu plaćaju boravišnu pristojbu, kao i mještani, a ostali bi – plaćali ulaznicu. (j.e.)

(26) objavljeno  07. 01. 18. u 21:40 h  

********************


alt

Bolski porat u 13.25 u vrijeme kada je trebao (a nije) doploviti katamaran

alt

Lanterna (svjetionik) na Velom mostu, a uokolo "uzburkano" more zbog juga


MUKE PO KATAMARANU I 2018.

Kada je u pitanju problematika katamarana u 2018. ostaje sve po starom. Ista su plovila, Veli most je isti još od Austro-ugarske, a odluku o pristajanju u bolsku luku i dalje se donosi prema – slobodnom uvjerenju kapetana katamarana. Dokaz je to i najnoviji „slučaj“ od ove nedjelje (7. siječnja) kada je „Jadrolinija“, ni pola sata prije polaska iz Jelse (13.00 sati), obavijestila na svojim službenim Internet stranicama da se putuje direktno iz Jelse za Split bez pristajanja u luku Bol!
Na našim fotografijama dobro se vidi da nema razloga ne doći u Bol po putnike. Nije se čak ni pokušalo, pa je njih desetak umjesto katamaranom u Split moralo autobusom i trajektom preko Supetra.
U nedjelju u 16 sati katamaran je ostao u Splitu pa se u ponedjeljak ujutro u 6.30 neće moći iz Bola u Split. Bit će to osmi izostanak u samo osam dana u novoj godini. (j.e.)

(25) objavljeno  07. 01. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Boljani po dolasku u Stubičke Toplice


ROBOTIČARI DOPUTOVALI NA PRIPREME

Bolski robotičari s mentoricom Lucijom Špacal tijekom nedjelje stigli su u Stubičke Toplice gdje će se tijekom tjedna pripremati za Svjetsko prvenstvo od 16. Do 22. Lipnja u kanadskom gradu Montrealu. I dugotrajno putovanje od Bola do Stubičkih Toplica, gdje su promijenili nekoliko prijevoznih sredstava, dio su priprema za dugi put do Kanade. Istina, Kanada je mnogo dalje, ali će avionom biti lakše i brže.

(24) objavljeno  07. 01. 18. u 21:30 h  

altnedjelja, 07. 01. 2018.     ********************


alt

Ovako je rotor izgledao u subotu


alt

Mikseri se peru na platou parkirališta iznad rotora


alt

Otpadne vode, slobodnim padom, krenu preko trotoara na cestu


„BIJELI ROTOR“

Oni koji su ovih dana odlučili na skijanje, kažu da je ovo „bijeli tjedan“. Boljani, ovaj tjedan, imaju - „bijeli rotor“. Mikseri se peru od ostataka beton na parkiralištu iznad rotora, a onda slobodnim padom to krene preko rotora ostavljajući bijeli trag.
Zna se tko je to učinio, ali ih nema tko upozoriti ni intervenirati da se pokuša očistiti (isprati). Općinske službe su na kolektivnom odmoru pa tek mogu, eventualno, u ponedjeljak utvrditi činjenično stanje.
Pitat ćemo ih: na koji način će „bijeli rotor“ dobiti svoju prirodnu boju? (j.e.)

(23) objavljeno  06. 01. 18. u 22:45 h 

********************


alt


LJUBIČICE, SIMBOLI PROLJEĆA I LJUBAVI

U siječnju je Jerkica Pratljačić u Blatu između kućnog broja 22 i 24 snimila ljubičice. U razdoblju stare Grčke ljubičice su bile poznate kao simboli proljeća, vječnog života i ljubavi.

(22) objavljeno  06. 01. 18. u 22:40 h  

********************


alt


VREMEPLOV: ZLATNI RAT 2016.

Na današnji dan prije dvije godine (7. siječnja 2016.) tramontana je okrenula vrh plaže Zlatni rat i na samom špicu nastao je bazen u kojeg se okupao Tonči Kukoč Bager 13. siječnja.

Video film kojeg je za naš portal snimio Frane Marinković možete pogledati u rubrici VIDEOTEKA. Snimku od 7. siječnja do sada je pogledana 292.944 puta, a kupanje Bagera 14.872 puta.

(21) objavljeno 06. 01. 18. u 23:15 h 

alt


subota, 06. 01. 2018.     ********************


alt


BLAGDAN SVETA TRI KRALJA

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena.
Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.
***
U Hrvatskoj su Sveta tri kralja i državni praznik.
U bolskim crkvama su svete mise u subotu kao i nedjeljom, ali se također sveta misla služi i u crkvici u Murvici. Početak mise je u 10.30 sati. (j.e.)

(20) objavljeno  05. 01. 18. u 23:55 h 

********************


alt


RADNO VRIJEME TRGOVINA

U subotu, na blagdan Sveta tri kralja, prodavaonice prehrambenom robom rade tijekom jutra, a neki i duže. Konzum i Kupinica su otvoreni do 12, a Tommy i Studenac do 20 sati.
Benzinska postaja radi kao nedjeljom, do 12 sati.
Zatvoreni su Poštanski ured, Splitska banka, Fina i trgovina Berica.
Katamarani i autobusi voze prema nedjeljnom rasporedu. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 01. 18. u 23:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt

foto: m. katić i j. egekher

KOLENDA ZA DOMINIKANCE

Po prastarim običajima, pa tako i ovoga petka uoči blagdana Sveta tri kralja, tridesetak Boljana došlo je pred samostan dominikanaca da im pjesmom (kolendom) čestita božićne i novogodišnje blagdane.
Dominikanci su im otvorili svoja vrata i pozvali ih da zajednički blaguju i pjevaju. Na čestitki im je zahvalio starješina samostana padre Damir Šokić, ali se ispričao što se ne može ostati s njima jer je tek prebolio virozu (gripu).
S čestitarima su do kraja ostali župnik padre Mirko Jagnjić i padre Ivo Plenković. Pjesmu su predvodili Frane Lukšić i Vinko Karmelić, a pjevali su svi zajedno.
(j.e.)

(18) objavljeno  05. 01. 18. u 23:40 h 

********************


alt

Vremenske prilike u Bolu 5. siječnja u 17:45 sati


KATAMARAN NIJE DOŠAO

U petak, uoči blagdana i nedjelje, svi koji su namjeravali u Bol morali su putovati trajektom i autobusom. „Jadrolinija“ je (navodno) zbog juga odlučila da katamaran iz Splita u 16.30 isplovi za Jelsu, bez pristajanja u luci Bol.
Po nama, a to se vidi i po slici, mogao je katamaran doći i u Bol!
Međutim, odluku donosi „Jadrolinija“ na temelju vremenske prognoze. Pitanje je koliko će puta biti otkazan povratak katamarana kada po novom redu plovidbe subotom (od 13. siječnja) bude povratak iz Splita u 23 sata? Postoji alternativa da putnici u 23.59 krenu iz Splita trajektom za Supetar, a onda …
Autobusne veze više nema u to doba dana, pa im ostaje taksi ili pozvati nekoga od rodbine ili prijatelja da dođu po njih u 1 sat iza ponoći u Supetar.
(j.e.)

(17) objavljeno  05. 01. 18. u 23:35 h 

********************alt


ROBOTIKA: PRIPREME ZA KANADU

Posljednji tjedan zimskih praznika bolski će robotičari provesti u Stubičkim Toplicama na priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se od 16. do 22. lipnja održati u Montrealu (Kanada).
Pod vodstvom mentorice Lucije Špacal u nedjelju ujutro iz Bola će u Stubičke Toplice otputovati Frane Radić, Ante Kraljević, Mia Pivčević, Nicol Lovrić i Lucija Ivičić, pobjednici natjecanja održanog u Zagrebu 18. i 19. studenoga prošle godine. (j.e.)

(16) objavljeno 05. 01. 18. u 23:30 h  

altpetak, 05. 01. 2018.     *******************


alt


ZATVARA SE JEDINI ŠTAND NA TRŽNICI

Ovaj petak (5. siječnja) zadnji je radni dan štanda obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. Neko vrijeme, sigurno do kraja mjeseca, a možda i do 30 dana, ostat će Boljani bez jedinog štanda na tržnici u zimskom periodu. Mikulići imaju pravo na odmor, a nama koji smo tamo kupovali voće, povrće, pršut, sir, cvijeće i slično, može biti samo žao što se privremeno zatvara.
Možda zadnjeg dana rada bude i neke rasprodaje. (j.e.)

(15) objavljeno  04. 01. 18. u 21:45 h  

********************


alt


RED PLOVIDBE: U SUBOTU KAO NEDJELJOM

Prema novom redu plovidbe, po kojem katamarani i trajekti plove od 1. siječnja, u subotu i nedjelju, raspored je kao nedjeljom.
Subotom je predviđeno, na prijedlog Općine Jelsa, da katamaran umjesto ujutro iz Bola za Split isplovljava u 12.35 sati, a iz Splita se umjesto u 16 sati, vraća u 23 sata.
Po tom rasporedu katamaran će ploviti tek od 13. siječnja, jer je ove subote blagdan Sveta tri kralja pa se po redu plovidbe (izvan sezone) plovi na praznik kao nedjeljom. (j.e.)

(14) objavljeno  04. 01. 18. u 21:40 h 

********************


alt


KADA ĆE PRVA PRINOVA?

Mediji su već objavili imena prvorođenih u 2018. godini. U Bolu ćemo na tu vijest još morati pričekati, iako se i Bolke porađaju u splitskom rodilištu. Svih ovih godina, otkako izdajemo ovaj portal (od 2011.) prvorođenih je uvijek bilo u siječnju.
Sara Kusanović rođena je već 1. siječnja 2014., a Sara Peradinović prošle godine 4. siječnja. Ostali najmlađi Boljani rođeni su 6., 10., 14., 19. i 26. siječnja.
(j.e.)

(13) objavljeno  04. 01. 18. u 21:25 h  

alt

četvrtak, 04. 01. 2018.     ********************


alt


GRIPE U BOLU JOŠ NEMA

Cijepljenje protiv gripe počelo je 3. studenoga u Hrvatskoj, ali i u Bolu. Međutim, prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj zabilježeni su 15. studenoga, mjesec i pol dana ranije nego je uobičajeno. U Bolu gripe još nema – potvrdili su nam u srijedu u bolskoj ambulanti.
Istina, ima slučajeva viroze, ali to nije gripa.
***
Gripa ili influenca akutna je virusna zarazna bolest s visokom temperaturom i bolnim simptomima koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Uzrokovana je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj. I premda se virus ne širi po tijelu već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, treskavice, glavobolje, bolova u mišićima i opće slabosti organizma.
U Hrvatskoj sezona gripe traje najmanje 4 mjeseca, i to uglavnom od Božića do Uskrsa. Gripa nije obična prehlada već bolest koja može izazvati i teške komplikacije.
Gripa se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih osoba, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili indirektno, dodirom zaraženih predmeta (rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice). Obzirom da virus u zraku preživi oko sat vremena, dovoljno je biti blizu osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Zaražena osoba virus širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.
Koja je razlika između prehlade i gripa?
Simptomi kod klasične gripe nastupaju naglo za nekoliko sati, s visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, te jakom iznemoglošću. Glavna razlika između gripa i prehlade (osim u uzročnicima) leži u intenzitetu bolesti.
Simptomi gripe su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripe su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća.
Osim u rijetkim slučajevima, ljudski organizam ima mehanizme - imunitet kojima se sam može izboriti protiv virusa prehlade i gripe. No, zbog psihičkog stresa, neispavanosti, loše ishrane ili nekog drugog razloga, organizam ponekad u tu borbu s virusom ulazi s dosta oslabljenim imunitetom i mi zapažamo simptome prehlade. Klasični savjeti kod prehlade glase: piti puno tekućine, često uz gubitak apetita i mirovati.

(12) objavljeno  03. 01. 18. u 22:10 h 

********************


alt


DESTINACIJA ZA ODMOR ILI IŽIVLJAVANJE (2)

Udruga za bolji Bol, odnosno njezine predstavnice Ana Marija Botteri i Ceda Marinković, iznijele su na 8. sjednici Općinskog vijeća (16. rujna) svoje mišljenje o  „alarmantnom stanju sigurnosti ljudi i okoliša na području općine Bol“. Podsjetimo na njihove primjedbe o kojima smo opširnije pisali u Bolskoj kronici, izvještavajući sa spomenute sjednice:
• Općina je produžila koncesiju objektima na Zlatnom ratu koji već šest godina imaju rješenje o uklanjanju; Buku stvaraju po danu izletnički brodovi, poslijepodne bar Auro na Zlatnom ratu, navečer Varadero i noćni bar 585; Noćna vožnja vlakićem od Zlatnog rata do mjesta stvara dodatnu buku, a putnici odbacuju opuške što može izazvati požar; Medicinsku ekipu iz Gornjeg Humca ljeti bi trebalo stacionirati u Bolu; Nije baš lijepo u sezoni vidjeti na rivi pripadnike interventne policije; Sramota je kako se (ne)brine o piscini na Zlatnom ratu; Treba zabraniti sidrenje uokolo plaže Zlatni rat; Zbog malog broja hidranata u slučaju požara u opasnosti je šuma na Zlatnom ratu; Bol umjesto destinacije za odmor postaje mjesto iživljavanja …

O navodima iz predstavke Udruge za bolji Bol odgovorio je načelnik Tihomir Marinković, tri mjeseca kasnije (21. prosinca) na 13. sjednici Općinskog vijeća:
- Na Zlatnom ratu je tijekom rada 585 cluba bilo organizirano noćno dežurstvo DVD-a,
- Postoji hidrantska cijev u staroj cesti od Bola do Murvice, ali će se do ljeta poboljšati stanje i na Zlatnom ratu,
- Do početka iduće sezone Grabov rat će očistiti suhe grane u šumi i proširiti protupožarni koridor,
- U novom hotelu Borak bit će predviđen i prostor za medicinsko osoblje.

O ovoj temi na sjednici je potrošeno 9 minuta. Ostaje da se vidi i čuje, koliko je Udruga za bolji Bol zadovoljna iznesenim odgovorima. (j.e.)

(11) objavljeno  03. 01. 18. u 22:05 h 

alt


srijeda, 03. 01. 2018.     ********************


alt


ŠTO OČEKUJEMO U 2018. GODINI?

U svojevrsnoj inventuri događanja 2017. godine, o čemu smo pisali u jučerašnjoj Bolskoj kronici, nismo spominjali probleme, a njih je sigurno bilo. Poželimo da se nešto od toga ne ponovi u 2018.
Godina koja je pred nama bit će karakteristična po graditeljskim zahvatima. U proljeće bi trebala (napokon) početi izgradnja Vatrogasnog doma. Gradit će se, sasvim sigurno, tijekom proljeća i novi apartmani!
Do sredine lipnja treba završiti novi hotel „Vitar“.
Na jesen, nakon završetka turističke sezone, planira se gradnja objekta za smještaj sezonskih radnika Bluesun hotela.
Počet će rušenje pa izgradnja novih hotela „Borak“ i „Park“. Možda se raspiše i natječaj za prodaju kompleksa „Bijele kuće“.
Očekuje se nastavak izgradnje nove luke na Račiću.
Najavljen je tijekom godine i početak gradnje novog groblja!
Trebao bi se otvoriti novouređeni muzej u sklopu Dominikanskog samostana.
Pretpostavljamo da će se realizirati, barem prva faza, nabavke defibrilatora, uređaja za spas onih koji imaju problema sa srcem.
Ove će se godine prigodnim manifestacijama obilježiti i 70-obljetnica osnivanja hotelskog poduzeća „Zlatni rat“.
Poželimo da na tribini teniskog centra bude više gledatelja tijekom održavanja WTA ženskog teniskog turnira.
Poželimo također da se organizira barem dio potrebne ponude za posjetitelje na Vidovoj gori … (j.e.)

(10) objavljeno  02. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt


RADITI SE MORA

Prvi radni dan u 2018. godini i radnici su ponovno na gradilištu novog hotela „Vitar“ kod rotora. Izvođač je splitska tvrtka A3, a investitor MB Brač turist d.o.o. Imali su graditelji kraći odmor od Badnjaka, ali za dužu pauzu nema vremena. Morali su se vratiti jer gosti u novi hotel stižu sredinom lipnja 2018.
Betonirani su zidovi podruma i prizemlja, a treba još podignuti tri etaže. Ukupno će u novom hotelu biti 28 soba te ostali prateći sadržaji (recepcija, kuhinja, bazen na krovu hotela …).

(09) objavljeno  02. 01. 18. u 21:55 h 

********************


alt

U šatoru 1. siječnja u 04 sata


alt

Utorak, 2. siječnja u 11.30 sati


JOŠ IMA POSLA NA POLJANI

Tonči Buljan i Boško Botica, organizatori manifestacije Sportsko zabavni Božić, i 2. siječnja još su imali posla na Poljani. Demontirani su šatori, a trebalo je i vratiti posuđenu opremu. Uz pomoć nekolicine svojih prijatelja oni su to uspješno obavili tijekom utorka, a ostalo je još nešto malo posla za srijedu ujutro.
Inače, opća je ocjena da je organizacija bila uspješna, a posjeta za doček Nove godine još masovnija nego lani. Zbog nedostatka sredstava nije organiziran najavljeni dječji doček Nove godine, u nedjelju u podne. Nastojat će se to učiniti za najmlađe Boljane na Staru godinu 2018. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 01. 18. u 21:50 h  

********************alt


VREMEPLOV: DOČEK 2008. GODINE

U Bolu su ranijih godina organizirani dočeci Nove godine u hotelima „Kaštil“, „Bijela kuća“ i „Elaphusa“. Zadnje tri godine Boljani, a naročito oni mlađi, imaju priliku ispratiti Staru i dočekati Novu u šatoru na Poljani.
Prije točno 10 godina u hotelu „Elaphusa“ organiziran je bal i svečana večera ali i poseban doček za djecu i mlade. U velikoj kongresnoj dvorani dva dana prije dočeka Nove godine nastupili su Arsen Dedić i Oliver Dragojević, a na Novu godinu 2008. održan je novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra po ravnanjem Alana Bjelinskog
Objavljujemo nemontiranu snimku događanja u Bolu i hotelu „Elaphusa“ od 28. prosinca 2007. do 1. siječnja 2008. Trajanje snimke je 107 minuta, a snimatelj je Joško Egekher.


Kliknite na donji link ili otvorite VIDEOTEKU

http://www.boljani.info/videoteka/2008-doek-nove-godine

(07) objavljeno  02. 01. 18. u 21:45 h    
alt


utorak, 2. siječnja 2018.

utorak, 02. 01. 2018.     ********************


alt


DOGAĐANJA KOJA SU OBILJEŽILA 2017. GODINU

Ima razloga da budemo zadovoljni ostvarenim rezultatima i događanjima u Bolu tijekom 2017. godine. Općina je, na primjer, izdašno izdvajala i pomagala bolesne, invalide, novorođene, studente, umirovljenike (Božićnica, Uskrsnica, izleti) … Znači da Općina ima sredstava, uostalom nije bez razloga po razvijenosti prva u županiji i 14. u Hrvatskoj.
Po turističkim rezultatima, dolasci i noćenja gostiju, ponovo su zabilježene veće brojke u odnosu na rekordnu 2016. godinu. Na Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju priznanje je dobio hotel „Elaphusa“ kao najbolji wellness hotel u Hrvatskoj.

NOVI ROTOR, VIDIKOVAC …
Izgrađeni su tijekom godine i neki komunalni objekti: rotor na ulazu u Bol i vidikovac, montiran je lift za invalide na plaži Bjenačica, postavljen je i novi WC objekt u šumici na Borku …
Uspostavljena je nova svakodnevna ljetna izletnička katamaranska linija Split – Bol – Dubrovnik i natrag. Na drugoj liniji, iz Dubrovnika, Jadrolinijin katamaran oko podneva ne ostaje u Bolu već nastavlja za Split odakle se u 15.45 vraća prema Bolu i dalje za Hvar, Korčulu i Dubrovnik. Sa ove dvije linije i redovitom katamaranskom vezom Jelsa – Bol – Split, u ljetnim mjesecima Bol je tri puta dnevno povezan sa Splitom.
Godine 2017. imali smo izbore na kojima je Tihomir Marinković (SDP) dobio, voljom birača, četvrti mandat za načelnika. Prvi put nakon osam godina načelnik ima i većinu u Općinskom vijeću zahvaljujući dogovoru (koaliciji) sa HDZ-om.

KONCESIONARA ODREĐUJE OPĆINA BOL
Mnogo je prosvjeda bili u Bolu, Supetru i Splitu zbog koncesije na Zlatnom ratu. Na kraju se može smatrati da je Bol dobio ono što je i tražio: koncesionara će određivati Općina Bol, a prema odluci Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.
Na Poljani je postavljena umjetna trava na malonogometnom igralištu, a u prosincu je izgrađen i teren za balote. Na susjednoj lokaciji uređeno je dječje igralište.
Na bračkom aerodromu produžena je pista sa 1440 na 1760 metara, a u listopadu je počela izgradnja novog hotela „Vitar“ kod rotora na ulazu u Bol.
Otvoren je iznad plaže Zlatni rat 585 club za večernju i noću zabavu.
Bolski su robotičari imali značajne uspjehe na natjecanjima u Sinju, Zagrebu, Sloveniji i Austriji. U I. razred osnovne škole upisano je 12 đaka.
Početkom srpnja požar je zaprijetio šumi uokolo plaže Zlatni rat, ali je intervencijom bolskih i bračkih vatrogasaca i uz pomoć dva kanadera spriječena katastrofa. Vatrogasci su pokrenuli, nakon toga, akciju prikupljanja pomoći za nabavku jednog navalnog vozila. Odazvalo se do kraja godine 64 pravnih i 130 fizičkih osoba koji su uplatili 317 tisuća kuna.
U dvije akcije darivanja krvi prikupljene su 84 doze krvi, a evidentirano je devet novih članova.
Pored crkvice sv. Ivana podignut je spomenik poginulima za domovinu, a u prosincu je osnovana Udruga bolskih branitelja.
Na križnom putu Priko poja ove je godine križonoša bio Tomi Fabjanović, a križ golubicu nosila je Matea Radostić.

PRVI PUT PREDSJEDNICA U BOLU
Bol je prvi put posjetila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je prisustvovala znanstvenom skupu „Izazovi Europe“. Bol je u rujnu službeno dobio novog župnika. To je padre Mirko Jagnjić
U siječnju smo imali izuzetno niske temperature. Zabilježeno je i -7 stupnjeva, ledile su se vodovodne cijevi, pucali vodomjeri, nestalo je struje … Sredinom siječnja Brač je zbog loših vremenskih prilika bio 24 sata u potpunoj pomorskoj blokadi. Nije bilo katamarana, ali nisu plovili ni trajekti.
U siječnju je građevinska inspekcija uklonila 5 nelegalno postavljenih kućica.
Na rivi je pred Božić otvoren Božićni grad, a na Poljani je održan Sportsko-zabavni Božić i treći put organiziran doček nove godine pod šatorom.

VIŠE ROĐENIH NEGO UMRLIH
U 2017. godini ponovno je u Bolu bilo više rođenih nego umrlih. Rođeno je 21 dijete, a umrlo je 17 Boljana. Iako je svaka smrt tužna i bolna za obitelj i prijatelje, ipak ćemo spomenuti neke čija je smrt mnoge iznenadila, a bili su svojevrsne legende Bola: Lovro  Cvitanić, Luka Jugović, Vedran Nemec, Branko Mikulić, Joško Šćepanović, Matko Eterović Šale …


(O spomenutim događanjima opširnije smo pisali u Bolskoj kronici, a može se pročitati u rubrici Kronika-arhiv. Ukupno je 2017. objavljeno 1.489 vijesti ilustriranih sa 2.109 fotografija.)

Sutra u Bolskoj kronici: što očekujemo u 2018. godini?

(06) objavljeno 01. 01. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Ivica Brešković Gučor, djelatnik benzinske postaje, radio je na Novu godinu od 7 do 12 sati


alt

Vidova gora skrivena u oblacima (1. siječnja u 10.30 sati)


alt

Veli most u 13.30 sati: katamaran ne dolazi u Bol zbog juga


KIŠOVITI POČETAK

Prvi dan nove godine osvanuo je, barem nama u Bolu, oblačan i s jugom. Oblaci su potpuno zaklonili Vidovu goru, a iza 11 sati počela je i kiša.
Godina nam je započela i bez katamarana. „Jadrolinija“ je objavila da će u ponedjeljak (1. siječnja) katamaran u 13 sati isploviti iz Jelse za Split bez pristajanja u luci Bol. Nešto kasnije objavili su, na svojim službenim Internet stranicama, da je linija Split – Bol – Jelsa s polaskom u 16 sati u prekidu. To znači da ni u utorak ujutro, bez obzira na vremenske uvijete, nema katamarana iz Bola za Split.
Trgovine su, prema najavi, na Novu godinu zatvorene. Od 7 sati jedino je u Bolu otvorena benzinska postaja. Prva mušterija je u 9.44 kupila dvije kutije cigareta, a po gorivo je došao vozač u 10.04 sati.
Kafići su otvoreni tek u 9 sati.
Vremenski uvjeti su bili idealni da se ostane ujutro kod kuće, u krevetu. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 01. 18. u 21:50 h  

altponedjeljak, 01. 01. 2018.     ********************


alt

Štekat caffe bara Taverna Riva na Staru godinu u 10.30 sati


alt

Plaža Zlatni rat u 13:36 sati


alt

Odgovorni za uslugu u šatoru: Boško Botica, Martina Ostojić, Tina Roglić i Tonči Buljan


alt

Šator je od 21.30 bio spreman za feštu koja će potrajati do jutra


alt


alt

Doček Nove godine uz komin


alt


ADIO 2017. – DOBRO NAM DOŠLA 2018.

Zadnjeg dana 2017. na bolskoj rivi bila je uobičajena gužva nedjeljom. Taverna Riva je jedini caffe bar na otvorenom, a ljeti ih ima deset. Ali to je životna istina na skoro svim našim otocima. Sunčano jutro je mnoge izmamilo iz kuće. Neki su odsutni. Oni što su formalno, radi beneficija, prijavljeni u Bolu, zatim oni što su krenuli prema Splitu, Zagrebu, ili na krstarenje, pa čak u neku od susjednih, nama nekad bratskih republika.
Na Zlatnom ratu ima šetača, ali ne i kupača. Temperatura zraka je u 13 sati bila 12, a mora 14 stupnjeva.
U šatoru na Poljani sve je u 21.30 bilo spremno za feštu. Posjetitelji se očekuju iza 23 sata, a najviše njih dolazi iza ponoći. U šatoru će ostati do zore.
Noć je tiha, bez vjetra, relativno topla za ovo doba godine.
Do 23 sata ispaljena je tek poneka petarda. (j.e.)

Sutra u Bolskoj kronici: događanja koja su obilježila 2017. i što nas očekuje u novoj godini.

(04) objavljeno  31. 12. 17. u 23:20 h 

********************


alt


U PROSINCU 21 IZOSTANAK

Možda ne bi pogriješili kada bi napisali naša razmišljanja o razlozima zašto katamaran ne dolazi u bolsku luku čak i u ljetnim mjesecima. Je li zbog lokacije, kapetana, plovila ili vremenskih prilika? Ostavimo za sada komentare, ali možemo iznijeti činjenice.
U prosincu katamaran u Bol nije došao 21 put! Kvar na motorima razlog je za tri nedolaska, zbog bure ga nije bilo 7, a zbog juga 11 puta.
Isti broj izostanaka (21) zabilježili smo u prosincu 2012. godine.
U 2017. katamaran u Bol nije došao 91 put, što je jedan izostanak manje nego 2016. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 12. 17. u 23:10 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KAKVO ĆE VRIJEME?

Ne treba slušati vremensku prognozu na radiju ili TV. Mnogo je jednostavnije prošetati Ulicom Domovinskog rata i pogledati ulaz u dvorište kuće na broju 15. Ako će biti kiše onda će Dalibor Pavošević na ulaznim vratima postaviti prepreku (blažujku) kako bi spriječio oborinske vode da razbiju vrata. Za većih kiša, oborinske vode se sa cijele Kupine slijevaju niz Ulicu Ruđera Boškovića do ulaza u objekt na broju 15. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 12. 17. u 23:05 h

********************


alt


OSMA GODINA PORTALA BOLJANI.INFO

Sedam smo godina zajedno! To je 2.556 dana, a samo četiri puta nismo ništa napisali. Od Nove godine ulazimo u osmu godinu. Jedino nam je zadovoljstvo i motiv za daljnji rad, kada svakodnevno oko 21.30 sati možemo pogledati statistiku i vidjeti koliko nas se taj dan čitalo, koji vas prilozi interesiraju i iz kojih su država naši čitatelji.
Prema nepotpunim podacima (jer još treba pribrojiti i one koji će otvoriti naš portal od 21.30 do 24 sata) u prosincu smo imali 44.494 posjetitelja. U odnosu na isti mjesec prošle godine to je povećanje od 6.945 posjeta.
U prosincu smo objavili 133 vijesti u Bolskoj kronici što smo ilustrirali sa 225 fotografija. Ukupno je 2017. objavljeno u Bolskoj kronici 1.489 vijesti i 2.109 fotografija. Objavljivali smo i druge informacije, a naše je čitatelje nakon Bolske kronike, najviše interesiralo pročitati Umjesto čestitke, Umrli, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Rođeni, Live camere, Obavijesti i oglasi, Red plovidbe …
Na početku 2017. napisali smo na naslovnoj stranici da očekujemo 540.000 posjeta. Sada možemo objaviti da je naš portal u godinu dana otvoren 555.553 puta ili 15.553 puta više nego smo prognozirali!

(01) objavljeno  31. 12. 17. u 23:00 h   
ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"