Arhiv 2012. / II.

Broj objavljenih vijesti u veljači 2012. godine: 12

Za štandove na Šetnici uvijek je bio veći interes od odobrenih koncesija (foto arhiv)


KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA 2012.

Na službenim internet stranicama Općine Bol i u oglasnom ormariću objavljena je 28. veljače obavijest o zaprimanju zahtjeva za korištenje pomorskog dobra za 2012. godinu. Svi zainteresirani moraju ispuniti odgovarajući obrazac i priložiti traženu dokumentaciju ukoliko planiraju tijekom ljetnih mjeseci obavljati određene poslove i usluge na pomorskom dobru na području općine Bol. To se odnosi na iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, organizaciju sportskih priredbi, izdavanje brodica, prijevoz turista do plaže Zlatni rat, štekate ispred ugostiteljskih objekata, štandove za prodaju suvenira ...

Rok za predaju zahtjeva nije određen, ali će trebati to učiniti što prije jer ukoliko se popuni broj koncesija za druge neće biti mjesta.

Na koncesiju, kako stoji u oglasu, neće moći računati oni koji su ostali dužni Općini Bol, Grabovom ratu ili općinskim ustanovama (Dječji vrtić, Centar za kulturu i Općinska knjižnica). J.E.


********************


Gorilo je na istočnom dijelu Bola na Smokovju (foto J.E.)


Bolski vatrogasci nakon još jedne uspješne intervencije (foto J.E.)


POŽAR ISTOČNO OD BOLA

U četvrtak 23. veljače tijekom prijepodneva dojavljeno je bolskim vatrogascima da gori 4,5 kilometra istočno od Bola na predjelu Smokovje. Na mjesto požara krenula su u 10 sati tri vozila i osam vatrogasaca. U gašenju im je pomogao i helikopter od 11.15 do 13.05 koji je ispustio 24 vodene "bombe". Vatra je zahvatila oko 5 hektara uglavnom makije i trave, pa šteta nije velika. Sačuvani su od vatre obližnji maslinici. Teren je nepristupačan, a gorilo je odmah iznad protupožarnog puta načinjenog pred par godina. Oko 16 sati konstatirano je da je požar ugašen.

Tereni na kojima je gorilo u vlasništvu su Markita Marinkovića Tomića, Joška Cvitanića Ščikarice i Nikole Bodlovića Šempera.

Odmah ispod ceste nalaze se i dvije poljske kućice koje nisu bile ugrožene. (J.E.)


********************KATAMARAN (OPET) NIJE DOŠAO

Ovaj snimak načinili smo u nedjelju 26. veljače u 13.25 sati, u vrijeme kada je u Bol trebao uploviti katamaran "Silba" i u 13.40 isploviti za Split. Katamaran nije došao (doplovio)! Razlog je navodno vremenska prognoza (?!) koja je predviđala loše vrijeme pa je katamaran iz Staroga Grada otplovio direktno za Split i u 16 sati ponovno se vratiti u Stari Grad (umjesto u Jelsu) i ponovno preskočiti Bol.

U veljači, uključivo i današnji dan, katamaran od 26 puta NIJE OSAM puta plovio iz Bola za Split, a DESET puta iz Splita za Bol. (J.E.)


********************


Nakon 16 sati "Puko" je bio na podu. Klorić kaže da nema s tim veze, a kasnije se utvrdilo da je spomenik srušila - bura


Ovaj par završio je šetnju bolskim ulicama na - lomači. Spaljeni su jer su sklopili istospolni brak, a to u Bolu ne prolazi (veza možda - brak nikako)


SPOMENIK NAJVEĆEM SINU KARNEVALA

Iznenađenje bolske karnevalske fešte, nakon povorke kroz mjesto, bilo je otkrivanje spomenika "Ivici Jakšiću, najvećem sinu bolskog karnavola" i to na Studencu, na mjestu gdje je nekada bio spomenik bračkom partizanu, uklonjen 1993. godine. Nije baš uvriježeno da se spomenici podižu nekome za života, ali se Puko (Ivica Jakšić Čokrić Puko) može pohvaliti da je on to doživio. Spomenik partizanu na Studencu je stajao 42 godine, a Pukotov?

Ovogodišnja organizacija bolskog karnevola protekla je bez Pukota i njegove grupe Šušur, jer je Puko u kolovozu 2011. najavio jednogodišnju apstinenciju od svih manifestacija nezadovoljan odnosom bolskih struktura prema njegovom umjetničkom i inom stvaralaštvu.

Ali prema onoj: koga nema, bez njega se mora i može, organizirane su ovogodišnje maškare koje je tek pokvarila kiša. Kasnilo se s početkom programa (45 minuta), a kiša je za toliko uranila i čitanje tastamenta slušalo se pod kišobranima.

Nakon testamenta, po starom običaju, spaljen je krnje i njegova družica (nejasnog spola) kako i priliči u prijestupnoj godini.

Navečer je nastavljeno maskenbalom, a moglo se birati na čak tri lokacije. (J.E.)


Maškare možete pogledati ako kliknete na "Bolski likovi"

Javio se i "Šušur" ali smo dobili i odgovor - otvorite "Ja tako mislim"


********************


Bolski porat u nedjelju 12. veljače 2012. u 13 sati


PROMETNA IZOLIRANOST

U nedjelju nije bilo u 13.40 sati katamaranske veze sa Splitom. Katamaran ni u subotu nije došao iz Splita. Na našoj slici snimljenoj u 13 sati lijepo se vide vremenske prilike u bolskom portu. Skoro pa bonaca!

Služba informacija "Jadrolinije" u Splitu priopćila nam je da će u 16 sati katamaran isploviti prema Bolu, pa je za pretpostaviti - ukoliko ne pogoršaju vremenske prilike - da će Boljani s katamaranom u ponedjeljak (13. veljače) otputovati za Split.

Od 1. veljače zaključno sa nedjeljom 12. veljače iz Bola za Split trebao je katamaran isploviti 12, ali je to učinio samo četiri puta. Hoće li "Jadroliniji" biti isplaćene državne subvencije i za dana kada njihov katamaran nije plovio?

Autobusa od Bola do Supetra u 13.45 nije bilo, a hoće li ga biti u 17.50 (posljednja linija) nije bilo moguće provjeriti jer se na telefon Bračtransa u Supetru nitko ne javlja. (Naknadno smo utvrdili da vozni red koji se nalazi na autobusnoj postaji - nije točan, pa ni satnice koje smo naveli. Preko (?!) ceste na ormariću kina zalijepljen je važeći vozni red po kojem nedjeljom iz Bola za Supetar autobusi kreću u 11.20 i 16.20 sati. Znači, ukoliko želite putovati autobusom, pređite preko ceste i saznajte točnu satnicu, jer ona na autobusnoj stanici više ne važi!)


********************


Bolski porat 11. veljače u 9.30 sati


SNIJEG U BOLU - DRUGI PUT

Kao što je bilo i najavljeno, snijeg je po drugi put osvanuo u subotu 11. veljače. Počeo je lepršati već u petak u večernjim satima. Oko 21 sat Murvica je ostala bez struje i nema je još ni u subotu do 11 sati. Komunalne službe rade već od jutra, a čisti se i u sjeverno-istočnom dijelu Bola, znanom kao Bosanski Novi, gdje se prošlog tjedna podosta zakasnilo s uklanjanem snijega.

Novine nisu stigle do 11 sati, a vjerovatno i neće do kraja dana.

Puše lagani burin, temperatura je dosta visoka (6 stupnjeva) a u 11 sati ugledali smo i malo sunca. (J.E.)


Novine su umjesto u 9 stigle u Bol u 17.30, a Murvica je struju dobila nešto prije 13 sati.


Više fotografija o novom snijegu u Bolu pogledajte ZIMSKE RAZGLEDNICE

********************KRENULO PA STALO

Gradilište na Rudini ograđeno je još 11. siječnja, kada su počeli radovi, ali su nakon nekoliko dana i stali. Problem su bile podzemne instalacije, točnije telefonski kabel kojeg je trebalo premjestiti kako bi se omogućio iskop bagerima. Kabel je trebalo čekati iz Zagreba, a kada je došao vremenske prilike nisu dozvoljavale da se počne odmah raditi.

Smirivanje vremena omogućilo je u četvrtak (9. veljače) da počne premještanje kabela, što je stvorilo nove teškoće. Zapadni dio Bola ostao je bez telefona, a nije se mogao ni gledati TV program (MaxTV). Brač-Tel iz Postira cijeli je dan radio u četvrtak kako bi telefoni ponovno zazvonili.

- Dogovoreno je s izvođačem radova tvrtkom "Bilić" iz Bola - objašnjava nam predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge (investitor radova) Vinko Marinković Bumba - da se u idućih 30 radnih dana završi s građevinskim radovima na Rudini i taj dio ponovno otvori za promet. Donje prostorije koje će se ovim zahvatima izolirati od prokišnjavanja i vlage uređivat će se tek nakon turističke sezone.

Četvrtak je u Bolu, inače,  bio sunčan dan uz lagani burin. Službena temperatura zraka u 11 sati bila je 7, ali je na suncu u zavjetrini izmjereno  - 20 stupnjeva. Uspostavljena je katamaranska pruga Bol - Split i poslije podne Split - Bol. Nastava je održana u osnovnoj i srednjoj školi, novine su došle u uobičajeno vrijeme, a sastao se i Krizni štab koji je razmotrio pripreme za najavljene nove vremenske nepogode. (J.E.)


Bol, 15. veljače (srijeda) - Radnici "Vodovod Brač" danas su počeli premještanjem vodovodnih instalacija, a bageri tvrtke "Bilić" nastavili su iskopima. Dogovoreno je da će u idućih 30 radnih dana svi radovi biti završeni a Rudina otvorena za promet vozila.


********************


Katamaran "Silba" u nedjelju uplovljava u bolski porat iz Jelse za Split


Na štekatu caffe bara "Loža" u nedjelju u 13 sati: (slijeva) Dragutin Kale, Braco Radić i Vinko Brešković (na suncu, čekajući konobaricu)


STIGLI KATAMARAN I NOVINE

U Bolu se u nedjelju (5. veljače) posve stabilizirao život nakon dvodnevne bure i snijega. Na štekatu caffe bara "Loža" ispijala se kava, a iz Jelse je doplovio katamaran "Silba" koji je u 13.40 sati za Split odvezao 20 putnika. Ponovno je "Silba" u 16 sati isplovila iz Splita na redovnoj liniji za Bol i Jelsu.

Bol je u nedjelju napokon u 12.15 dobio i dnevni tisak (nije ga bilo u petak i subotu), a uspostavljena je i autobusna veza Bol - Supetar.

Ovoga mjeseca katamaran je bio samo u četvrtak u 17.10 sati (Split - Bol) i danas iz Bola za Split.

Temperatura u Bolu bila je u 13 sati 6, a na suncu u zavjetrini čak 19 stupnjeva. (J.E.)


********************
PROSVIJED ZBOG NEBRIGE

Nezadovoljan što nitko nije očistio prometnice u sjevero-istočnom dijelu Bola, poznatom kao Bosanski Novi, T.M. je svoje vozilo u subotu (4. veljače) oko 9 sati parkirao po sredini rive ispred Vinskog podruma i na desetak minuta blokirao promet. Revoltiran je nebrigom nadležnih koji čekaju kišu i zatopljenje. Kako se očekuje novi snijeg možda će netko reagirati na ovaj opravdani prosvijed.

Tijekom petka samoinicijativno je Vinko Marinković Bumba svojom ralicom čistio neke važnije prometnice prema ambulanti, samoposlugama ...

Novine nisu došle u Bol u petak, nema ih ni u subotu do 12 sati, a nije sigurno hoće li ih biti do kraja dana. Trgovine su dobro snabdjevene, a saznajemo u mjesnoj ambulanti da nije bilo lomova. (J.E.)

********************

SNIJEG I U BOLU

U petak (3. veljače) Bol je osvanuo prekriven snijegom. Prvi snimak snijega načinjen je u 7.35 u Ulici Ruđera Boškovića. Radnici komunalnog poduzeća "Grabov rat" već su u akciji čišćenja glavnih ulica, ali treba podsjetiti da je obveza stanara da počiste ispred svoje kuće kako se vidi u desnom kutu naše slike gdje je to učinio Vinko Marinković Bumba. On je svojom ralicom očistio i nekoliko okolnih ulica na Kupini.

Katamaran jutros nije bio u Bolu. Nastave u školi nema, ali je dovezen oko 10 sati kruh iz Pučišća. Ne radi danas ni općinska uprava, ali je otvoren Ured Turističke zajednice. Prvi autobus iz Supetra očekuje se tek oko 13.30 sati. Do 12 sati još nisu stigle dnevne novine.

Snijega u Bolu nije bilo od veljače 2009. godine. (foto J.E.)

Više fotografija u poglavlju ZIMSKE RAZGLEDNICE

********************


Plaža Zlatni rat 1. veljače (srijeda) u 12 sati: veliki valovi polako okreću špicu plaže prema zapadu (foto J.E.)


Valovi prelaze i preko dijela rive kod autobusne i benzinske postaje (snimljeno 1. veljače 2012. u 12.10 sati)


NEVRIJEME ZAHVATILO I BOL

Vremenske (ne)prilike nisu mimoišle 1. veljače ni Bol. Bura po levantu je u pojačanju, a jutros je katamaran iz Staroga Grada (gdje je noćio umjesto u Jelsi) direktno otplovio prema Splitu. Temperatura zraka je u podne bila 10 stupnjeva (more 14), oblačno je ali bez oborina.