Arhiv 2012. / IV.

Broj objavljenih vijesti u travnju 2012. godine: 29

alt


BISKUP BLAGOSLOVIO CRKVICU SV. JOSIPA

Uoči blagdana sv. Josipa Radnika, bračko-hvarsko-viški biskup Slobodan Štambuk blagoslovio je obnovljenu kapelu sv. Josipa u Podbarju. I sam biskup je naglasio da je ova crkvica davno blagoslovljena (izgrađena je 1719. godine), ali to sada čini zbog svih onih divnih ljudi koji su sudjelovali u njenoj obnovi i uređenju, a posebno se prisjetio bolskog župnika o. Josipa Bepa Karninčića (1897. - 1983.) koji je s velikom ljubavlju štovao ovoga sveca.

Za sve nazočne, nakon blagoslova crkvice,  bolski župnik i obitelj Cvitanić Bilić priredili su zakusku. (J.E.)

********************


alt


ČIŠĆENJE PODMORJA

Krajem travnja već 13 godina se organizira čišćenje podmorja od plaže Martinica, preko mjesne luke (na slici) do plaže Zlatni rat. Angažirano je 130 ronilaca iz Slovenije, Makedonije, Italije, Slovačke, Češke i Hrvatske. U organizaciji i pomoći sudjeljuju Općina Bol, Turistička zajednica, Big Blue centar i bolski hoteli.

Na kraju akcije načelnik Općine Bol Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković predali su zahvalnice i prigodne poklone predstavnicima klubova čiji su članovi sudjelovali u čišćenju bolskog podmorja. (foto J. Egekher)


********************


alt


STOP PO RIVI

Riva je postala pješačka zona! Od ponedjeljka 30. travnja preko rive mogu samo vozila s dozvolom. Aktivirana je i naplata na parkiralištu kod benzinske crpke, a cijena je 10 kn po satu. Prometni problemi su tek djelomično riješeni. Previše je onih koji mogu svojim vozilom do Konzuma, a najveći problem su kamioni koji snabdijevaju trgovine u centru. (J.E.)


********************


alt


OTVORENA JOŠ DVA HOTELA

Zbog gostiju koji će Prvosvibanjske praznike provesti u Bolu, osim ranije otvorenog hotela "Elaphusa" od jučer je prve goste primio hotel "Bonaca", a danas je (subota, 28. travnja)  otvoren i hotel "Bretanide". U hotelskom smještaju je 1.440 gostiju, a računa se da ih u privatnim apartmanima boravi oko 500. Najviše je gostiju iz Slovenije koji uglavnom ostaju u Bolu i cijeli idući tjedan.

Lijepo i sunčano vrijeme omogućilo je boravak na plaži (na slici), a otvoren je danas i restoran na Zlatnom ratu. (J.E.)


********************


alt


OSMAŠI OTPUTOVALI U SLAVONIJU

Učenice i učenici osmog razreda Osnovne škole u Bolu otputovali su u petak ujutro na petodnevnu ekskurziju. Po dolasku katamaranom u splitsku luku (na slici) ukrcali su se u autobus koji ih je odveo u Slavoniju. Posjetit će Osijek, Vukovar i još neke znamenitosti, a nakon pet dana vraćaju se natrag u Bol. (foto: J. Egekher)


********************

   

alt


OTVARAJU SE ŠTANDOVI

Počelo je postavljanje štandova za prodaju suvenira na šetnici prema plaži Zlatni rat. Na natječaj se javilo 22 zainteresirana, a koncesiju je dobilo njih 16. Na štandove će raditi istih 16 kao i lani. Razlika je što će naknada koju trebaju platiti ove godine biti nešto veća. Lani ih je to koštalo 16.500, a ove godine 19.800 kuna.

U četvrtak navečer bilo je postavljeno i opremljeno osam štandova. (J.E.)


********************


alt


ASFALT NA RUDINI

U četvrtak (26. travnja) Rudina je potpuno prekrivena asfaltom što je omogućilo nesmetan pristup stambenim objektima, ali i za prolaz pješaka i vozila. Investitor je Poljoprivredna zadruga čija se dva poslovna prostora nalaze ispod ceste, a ulaz je sa Studenca. Uređenje tih prostorija odgođeno je do jeseni, nakon turističke sezone.

Tijekom dana asfaltiran je dio ceste na tržnice. Tamo se kopalo zbog polaganja električnih kabela pa je za pretpostaviti da će se tamo prodavati voće i povrće i u večernjim satima. (J.E.)

********************


alt


AVIONOM OD 5. SVIBNJA?

Prema objavljenom sezonskom redu letenja već od 5. svibnja u zračnu luku Brač trebali bi slijetati zrakoplovi Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb - Brač - Zagreb. Prema dosadašnjem iskustvu prvi avion iz Zagreba očekuje se tek 19. svibnja (subota). Polazak iz Zagreba je u 10.40, a povratak s bračkog aerodroma u 15.25 sati.

Osim ove linije subotom do 13. listopada, u zračnu luku Brač slijetat će i čarter avioni iz Austrije s gostima koji će ljetovati u hotelu "Bretanide". (J.E.)


********************


alt


KOLIKO SE PLAĆA STRANKAMA?

Iz proračuna Općine Bol četiri stranke i dvije nezavisne liste dobit će ove godine za svoje aktivnosti ukupno 59.940 kuna. Novac će im se uplaćivati tromjesečno u jednakim iznosima. Najviše će dobiti HDZ jer u Općinskom vijeću imaju četiri vijećnika, ukupno 21.600 kn i dodatak od 540 kn jer je jedan njihov vijećnik ženskog spola. SDP-u će biti isplaćeno 16.200 kn, HNS-u i HSP-u po 5.400 kn, a po toliko će dobiti i Nezavisna lista Jakše Marinkovića Tomića i Nezavisna lista Tomislava Marčića.

Odluka o raspoređivanju ovih sredstava za rad političkih stranaka u 2012. prihvaćena je jednoglasno na sjednici Općinskog vijeća, a objavljena je i u Službenom glasniku općine. (J.E.)

********************


alt

Biskup Slobodan Štambuk i 24 krizmanika (foto: Ivo Brizić)


KRIZMA U BOLU

Krizmu, kršćanski obred ulaska djeteta u svijet odraslih, obično dodjeljuje biskup pa je to u subotu (21. travnja) u Bolu učinio hvarsko, bračko, viški biskup Slobodan Štambuk. U župnoj crkvi Gospe od Karmela bila su 24 krizmanika, 12 djevojčica i 12 dječaka. (J.E.)


********************


alt


RUDINA (NAPOKON) PROHODNA

U subotu 21. travnja na Rudini više nije bilo strojeva! Pješaci sada mogu slobodno prolaziti, a za dan-dva moći će i vozila. Rudina je bila zatvorena ravno 100 dana iako je ugovorom bilo predviđeno da će se raditi 30 radnih dan. Gradilište je ograđeno 11. siječnja, ali je bilo problema s podzemnim instalacijama, pa je dva puta napadalo snijega ...

Radovi su bili neophodni kako bi se sanirala vlaga u prostoru ispod ceste gdje će biti dva caffe bara (ili nešto slično), a dograđena su s istočne i zapadne strane dva sanitarna čvora. Investitor je Poljoprivredna zadruga, a uređenje prostora planira se tek na jesen, po završetku turističke sezone. (J.E.)

*******************


alt

Izborna skupština Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara u Kongresnoj dvorani hotela


SEMINAR FARMACEUTA

Od četvrtka do nedjelje (19. do 22. travnja) u Bolu se organizira VI. Sabor Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara, a u hotelu "Elaphusa" bit će smješteno više od 500 sudionika. Tema seminara je "Odgovornost i zadaća farmaceutskog tehničara u susretu s trudnicama". Pokrovitelj ovoga skupa je Ministarstvo zdravlja.

U četvrtak je u 17 sati planirana redovita izborna skupština, a otvaranje seminara je u petak u 8.15 sati. Stručna predavanja su ujutro i poslije podne. U subotu se nastavlja radom u 9.30, a za 16 sati organizirano, u pratnji stručnog vodiča, ide se u razgledanje Bola i njegovih znamenitosti.

Odlazak iz Bola planiran je u nedjelju u 9.30 sati. (J.E.)


********************


alt


PETAK I SUBOTA: AKCIJA ZA ČISTI OKOLIŠ

"Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" naziv je najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva. Ovu akciju podupire Europski parlament a u Hrvatskoj se provodi pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Akcija je planirana za subotu 21. travnja, ali će u Bolu početi dan ranije i umjesto jedan, organizira se dva dana (petak i subotu).

Petak, 20. travnja:

- plaže Benačica, Borak i Potočine čistit će koncesionari plaže od 8.30 do 12.30 sati, a učenici Osnovne škole sa svojim profesorima od 9.30 do 11 sati.

Subota, 21. travnja:

- kompleks šumice kod Bijele kuće čistit će od 8.30 do 12.30 djelatnici "Grabovog rata" i dio đaka Srednje škole sa svojim profesorima;

- plaže Portić, Martinica i Grabov rat čistit će od 8.30 do 12.30 dio đaka Srednje škole sa svojim profesorima, a brodom će ih prevoziti Tonči Jakšić Popić.

Sakupljeno smeće odvozit će svojim kamionima komunalno poduzeće.

Općina poziva građane Bola da kao volonteri sudjeljuju u ovoj akciji.  (J.E.)


********************


alt


ZATVARA SE PROMET RIVOM

Odmah nakon Praznika rada, a možda i ranije, zatvara se promet rivom. Zapreka će biti aktivirana kod autobusne postaje, a ulazak u zabranjenu zonu bit će omogućen samo vozilima s propusnicom. Otvaranjem štekata postala je još veća gužva na rivi, a do koji dan štekate će postaviti Topolino i Varadero. Međutim, i dalje su najveći problem kamioni koji snabdjevaju trgovine u centru (Konzum i Kerum), ali i poveći broj dozvola za ulazak u centra mjesta.

Saznajemo da se radi na rješavanju gužvi koje stvaraju kamioni. Oni će negdje na ulazu u Bol pretovarati robu u manja vozila, a nije isključeno da se to dogodi već ovoga ljeta. (J.E.)


********************


alt


VATROGASCI: ŠTO MANJE POSLA U 2012.

Dobrovoljno vatrogasno društvo "Bol", osnovano prije 17 godina, želi punoljetnost dočekati sa što manje posla i početkom izgradnje vatrogasnog doma. Bile bi to dvije osnovne poruke sa skupštine bolskog DVD-a održanog u subotu navečr (14. travnja). Od 49 članova nazočno ih je bilo 44, a na skupu je bilo i desetak gostiju iz drugih DVD-a, kao i načelnik općine Tihomir Marinković.

Predsjednik Skupštine Ivica Šćepanović izvjestio je o poboljšanju materijalnih uvjeta i općoj opremljenosti društva (kupljena je za jednu kunu od Zračne luke Brač vatrogasna cisterna, Zavod za hitnu medicinu SDŽ donirao je sanitetsko vozilo). Vatrogasna postrojba, koja broji 24 člana, imala je u 2011. godini 22 vatrogasne i 13 tzv. tehničkih intervencija.

Za stanovnike Murvice i Vele Farske prevezeno je 780 kubika pitke vode, sudjelovali su i u pranju javnih površina. Bolski DVD ntervenirao je na kanalizacijskom sustavu, prevozili su ambulantnim vozilo pacijente do Supetra ili zračne luke, a 202 puta su vozili putnike na relaciji Murvica - Bol - Murvica. Zahvalili su općini koja im financijski pomaže, ali  i zbog činjenice da su za 2011. prvi put dobili čitav iznos koji im je planom bio i predviđen. Zahvalili su i ovaj put obitelji Bonetti koja im je mnogo pomogla u razvoju DVD "Bol".

Za aktivnost DVD-a u 2012. godini rezervirano je 750 tisuća kuna.

Jedan od zadataka je promidžba u završnom razredu Osnovne škole i u svim razredima Srednje škole. Gosti su im preporučili da u rad i aktivnosti uključe i ženske osobe, a načelnik je na kraju izrazio vjeru da će iduće godine biti ugrađeni prvi kubici betona u novi vatrogasni dom. (J.E.)


********************


alt


IZLOŽBA ŽENA IZ SUTIVANA

U subotu (14. travnja) u Galeriji Doma kulture predstavile su se u Bolu svojim radovima žene iz udruge "Svijet kao cvijet". Izloženi su razni ručni radovi, umjetnine, dekorativni i uporabni predmeti, prehrambene prerađevine, modni detalji i cvjetni aranžmani. Organizator gostovanja žena iz Sutivana je Centar za kulturu općine Bol.

Izložba će biti otvorena desetak dana.(J.E.)


********************


alt


KADA POČINJE TURISTIČKA SEZONA?

Na VI. sjednici Skupštine Turističke zajednice (13. travnja) jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu u 2011. godini kao i izvještaj Nadzornog odbora po kojem se rad TZO odvijao u skladu sa Zakonom o TZ i promicanju hrvatskog turizma te općim aktima TZO. Ipak, treba napisati da su prihodi u 2011. iznosili 1.777.409 kn (boravišne pristojbe, članarina i ostalo), a rashodi su bili za 61.066 kuna veći (ukupno 1.838.475 kn). Nadzorni odbor je naložio da se popis dužnika boravišnih pristojbi dostavi što prije Državnom inspektoratu koji će pokrenuti prisilnu naplatu (ovrhu).

U raspravi su skupštinari pitali, između ostalog, zna li se kada počinje turistička sezona? Naime, u Bolu ovih dana boravi i preko 700 gostiju ali još nema izleta u Hvar, Jelsu, Vrbovsku, Blaca, Dubrovnik ... zatvorene su slastičarnice ... Iako svi rade na ekonomskoj računici ipak bi se trebalo organizirati da se i u predsezoni nešto organizira za gosta koji je došao u Bol kada još nije vrijeme od sunčanja i kupanja. Postavljeno je i pitanje Elaborata o razvoju turizma u Bolu koji je plaćen, a sada leži zaboravljen na nekim policama ili u ladicama. Predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković (načelnik je po službenoj dužnosti i predsjednik TZO) obećao je da će se o tome raspravljati na sljedećoj sjednici. Skupštinari su informirani i skorašnjoj prezentaciji bolske ponude u Ljubljani (18. travnja) jer po broju ostvarenih noćenja Slovenci su u Bolu na trećem mjestu. Na sastanak u Ljubljani pozvano je 40 osoba (novinari i predstavnici turističkih agencija). Već u četvrtak 19. travnja HTV će u večernjim emisija izvjestiti  o toj akciji u Ljubljani. (J.E.)


********************

 

alt


I VODU TREBA PLATITI

Ovih dana stižu računi za potrošenu vodu u ožujku, a njih treba platiti do kraja ovoga mjeseca. To je uobičajeno, ali pišemo o toj temi zbog nekih novosti. Cijena se za potrošnju vode u Bolu plaća po sedam osnova. PDV je svega 10 posto na dvije stavke (fiksni dio vodoopskrbe i varijabilni dio vodoopskrbe), a za ostalih pet stavki nema PDV-a. U Bolu se kubik vode naplaćuje trenutno 12,08 kn po kubiku, a više plaćaju u Postirama (12,88), Pučišćima (12,38) i Selcima (12,38), ali manje u Supetru (10,88), Sutivanu (10,88), Milni (9,58) i Nerežišćima (7,58 kn).

Od Nove godine u računima piše nova stavka: fiksni dio vodoopskrbe. Za to Vodovod Brač naplaćuje 4,62 kn mjesečno bez obzira na potrošene kubike. Drugim riječima, oni koji tijekom zime ne stanuju u vikendicama i sličnim objektima, platit će tih 4,62 kn bez obzira što nisu potrošili ni kubik vode. Novost je za potrošaće u Bolu što je naknada za odvodnju odnedavno povećana sa 1,30 na 2,00 kn po kubiku potrošene vode. (J.E.)


********************


alt


BOLJANI U VIDEO KRONICI

Prvi od tri DVD-a prikazan je u ponedjeljak (9. travnja) u Domu kulture. Tijekom projekcije u trajanju od jednog sata i 13 minuta zainteresirani su mogli vidjeti događanja u Bolu: fjeru 1990., procesiju za Veliku Gospu 1991., Dan općine 1996., izložbu Pukota 1996., karnavol 1997., Dan općine 1997., sto godina čitaonice 1997., prvi dolazak katamarana u Bol 1998., fjeru 1998., 50 godina Zlatnog rata 1998., blagoslov vina u Podrumu (sv. Martin) 1998. i Dan općine 1999. godine.

U utorak u 17 sati prikazat će se drugi dio: Dan općine, procesija za Veliku Gospu, teniski turnir, premještanje Zlatnoga rata, berba, viroza poarty, 100 godina podruma i ručak u hotelu Bonaca na kraju sezone. Video materijali na drugom DVD-u snimljeni su od 2000. do 2003. godine.

U srijedu u 17 sati prikazuju se događanja u Bolu od 2004. do 2008. godine: karnavol, Priko poja, fjera, Stipina izložba, vjenčanje Pukota i Dore, porinuće Jasne, Dan Murvice, živilo lito ... Ukupno trajanje 1h25min.

Zainteresirani mogu dobiti svaki od tri DVD-a po cijeni od 30 kn po komadu. (J.E.)


********************


alt

Sada treba i ograditi parkove. Manje zbog pasa, više zbog njihovih vlasnika


alt

Slika za uspomenu: Jozo Bošnjak, Savica Petojević, Siniša Babić i Ivan Cvitović


KAKO SAČUVATI PARKOVE?

Djelatnici Grabovog rata proteklih su dvadesetak dana marljivo uređivali parkove kako bi svima (i gostima) bilo lijepo. Problem je kako sačuvati da ti parkovi ostanu lijepi. Treba ih zalijevati, to svakako, ali kako spriječiti pse (ili bolje njihove vlasnike) da ih prekopavaju i oničešćavaju? U Makarskoj, na primjer, to se kažnjava sa 300 do 1000 kuna, a u Bolu su odlučili postaviti žičanu ogradu. Treba podsjetiti da su sasvim vidljivi (tko to želi vidjeti) znakovi da se psi moraju voditi na uzici po rivi. Jedan znak je kod Vinskog podruma, a drugi kod Big blua. (J.E.) 


********************


alt


ZA USKRS 1000 GOSTIJU

Za Uskrs će u Bolu boraviti oko tisuću gostiju. Najviše ih je u hotelu "Elaphusa" - 800, uglavnom Nijemaca (80 posto) ali i domaćih gostiju (20 posto). U privatnom smještaju ih je 102, a ostalo su vikendaši.

Nestabilno vrijeme najmanje će smetati onima u "Elaphusi" gdje imaju veliki izbor sadržaja za odmor, zabavu i rekreaciju (wellness centar, zatvoreni bazen, sauna, kuglana, konoba ...).

Neznatno manji broj gostiju u Bolu je za Uskrs bio i prošle godine. (J.E.)


********************


alt

Rajko Šćepanović nosi križ (težak 19 kilograma), a lijevo je sin Rajmond


alt

Križ nosi Rajmond Šćepanović, lijevo je otac Rajko


"PRIKO POJA"

Tradicionalna procesija na Veliki petak počela je u 7 sati iz Velike crkve. U župnoj crkvi Rajko Šćepanović (68) ponio je križ i s vjernicima, njih oko tri stotine, krenulo se "Priko poja". Nositelju križa pomagao je sin Rajmond (34) koji je specijalno za ovu priliku doputovao (nenajavljeno) iz Australije. Procesija je krenula rivom, zatim šetnicom do Zlatnoga rata, a onda zemljanim putem do crkvice sv. Josipa. Tamo se i stalo zbog kiše koja je počela u 9.10 sati.

"Priko poja" je tradicionalna manifestacija na Veliki petak koja se održavala od davnina do Drugoga svjetskog rata. Obnovljena je 1997. i po prastarim zapisanim pravilima križ mogu nositi isključivo Boljani ili njihovi prvi potomci. Nositelji križa znaju se idućih 27 godina. Da su dozvolile vremenske prilike vjernici bi s križem prešli put od skoro 15 kilometara. (J.E.)


********************


alt


OTVARAJU SE ŠTEKATI

Sezonski restorani počeli su s postavljanjem štekata na otvorenom. Prvi je to učinio, kao i prošle godine, restoran "Pumparela" (na slici) i to 31. ožujka. "Vagabundo" će to učiniti za Uskrs, a "Equinox" na Studencu pri kraju mjeseca. Restoran na plaži Zlatni rat otvara se 28. travnja.

Pod novim imenom i s novim vlasnicima ove će sezone raditi bivša pizzeria "Pumparela 2" i konoba "Gušt". (J.E.)


********************


alt


RADOVI PRI KRAJU

Užurbano se radi u Ulici Hrvatskih domobrana (zaobilaznica) kako bi taj dio prometnice bio osposobljen za normalni promet automobila. Očekuje se da će to biti tijekom petka ili subote, sigurno prije Uskrsa.

U kolniku se kopalo zbog postavljanja vodovoda i fikalne kanalizacije. Investitor je Vodovod Brač uz sudjelovanje i Općine Bol. (J.E.)


********************


alt

Mate i Vinko došli su kod Tihane po kune


UMIROVLJENICIMA PO 200 KN

Danas i sutra (4. i 5. travnja) bolski umirovljenici na općinskoj blagajni mogu preuzeti po 200 kn, a u povodu Uskrsnih blagdana. Vrijeme isplate je od 8 do 15 sati, a treba predočiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine.

Pravo na 200 kn ima 250 umirovljenika kojima je Bol mjesto stalnog boravka. (J.E.)


********************


alt


"QUATTRO APRILIANTI " ILI ....

Stara talijanska izreka "Quattro aprilianti - quaranta duranti" kaže da će vrijeme slijedećih 40 dana biti onakvo kakvo je 4. travnja. A danas je u Bolu, kao i na većem dijelu Jadrana, bilo nestabilno, promjenljivo i oblačno. Kiše do 10 sati nije bilo, ali nju priželjkuju poljoprivrednici. (J.E.)

Ispravak krivog navoda: Vinko Karmelić pok. Ivana upozorio nas je na pogrešni citat kojeg smo pronašli na Googlu. Stari pomorci kažu da je ispravno reči "Quattro perlanti - quaranta duranti", a to bi u prijevodu značilo "kakva su prva četiri dana u travnja, da će takvo vrijeme biti idućih 40 dana". To je slaba utjeha za one koji su na odmoru, jer je vrijeme tijekom sva četiri prva dana u travnju bilo nestabilno. Hvala Vinku Karmeliću.


********************


alt


MOŽDA I PRIJE ROKA

- Na cesti Bol - Murvica intenzivno se radi - izjavio je rukovodilac gradilišta Ante Milardović iz PZC Split. - Rok je pet mjeseci, a to je 15. kolovoza. Kako je to srce turističke sezone, sve ćemo učiniti da radove završimo do 15. srpnja. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti.

Gradilište je u utorak (3. travnja) obišao i načelnik Tihomir Marinković. Bio je zadovoljan viđenim i informacijama koje je čuo od šefa gradilišta. Na cesti dugoj 2,7 km angažirano je 10 strojeva, dnevno se ugrađuje 50 do 60 kubika betona, a cesta će u konačnici biti široka 5, a na mjestima i 6 metara. (J.E.)


********************


alt


AKCIJA DARIVANJA KRVI

Na prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi (2. travnja) odazvale su se 52 osobe, ali je je krv uzeta od njih 41. U bolskom DDK zadovoljni su odzivom i činjenicom da je petero prvi put dalo krv: Damira Arković, Zorana Marinković, Ivana Okmažić, Đurđica Eterović i maturant Nikola Brizić. (J.E.)


********************


alt


CVJETNICA: BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje u Velikoj (samostanskoj) crkvi blagoslovljene su maslinove grančice kao spomen na Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem. Tada je Isusa narod dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama.

Ujutro (9.30 sati) u Velikoj crkvi, nakon blagoslova maslinovih grančica, održana je svečana sv. misa s pjevanom mukom iz Evanđelja. U župnoj crkvi, u 11 sati, služila se tiha sv. misa, a potom je počelo 40-satno klanjanje. (J.E.)