Arhiv 2012. / XII.


Broj objavljenih informacija u prosincu 2012. godine: 61


alt


ČAKULA NA SUNCU

Vrijeme u nedjelju 30. prosinca bilo je kao da je proljeće, a ne zima. Nitko se zbog toga ne žali. Na štekatima se ispijala kava (ispred caffe bara Loža), a na suncu su uživali i malobrojni gosti. Uostalom, na suncu je bilo čak 30 stupnjeva. (J.E.)

objavljeno  30. 12. 12. u 21.30 h

********************


alt


IMA LI LJEPŠEGA U BOLU?

Malo je kuća u Bolu koje za Božić nisu ukrasile jelku, a prema našoj ocijeni najljepšu je napravila (okitila) Tonkica Trutanić (na slici). Jednako su lijepe i atraktivno uređene jaslice. Možda bi bolski župnik Damir Šokić, koji ovih dana blagoslivlja bolska domaćinstva, imao i drugačije mišljenje.

- Trebalo bi iduće godine organizirati izbor najljepše uređenih jaslica i bora - predlaže Tonkica Trutanić i dodaje: - Želim svima čestitati Božić i poželiti mnogo sreće i zdravlja u 2013. godini, a posebno mojim Bolkama. (J.E.) 

objavljeno  30. 12. 12. u 21.25 h 

********************


alt


JAVNI BILJEŽNIK 5. VELJAČE

U prostorije Općine Bol svakog prvog utorka u mjesecu dolazi u 14.30 sati javni bilježnik. Međutim, u siječnju je prvi utorak praznik, Nova godina pa će javni bilježnik u Bol doći tek prvog utorka u veljači (5. veljače). Svi oni koji će trebati usluge javnog bilježnika morati će u Supetar. (J.E.)

objavljeno  30. 12. 12. u 21.10 h  

********************


alt


NAJTRAŽENIJI OTOCI

Internetska stranica Touropia.com objavila je deset otoka na Jadranu koji su među turistima najtraženiji. Prema toj rang listi Hvar je na prvom mjestu, zatim slijede Vis, Korčula, Brač, Cres, Mljet, Pag, Kornati, Rab i Krk.

Uz gornju sliku Bola uz objašnjenje za četvrto mjesto otoka Brača piše: "Ovaj se veliki otok nalazi nedaleko Splita. Brda, čista voda, borove šume, sve to čini Brač nezaobilaznom turističkom destinacijom. Poznata plaža Zlatni rat u blizini Bola uvrštena je na listu najljepših svjetskih plaža, a planina Vidova gora svakako je mamac za turiste. Popularne aktivnosti na Braču svakako su surfanje, ronjenje i potraga za skrivenim plažama."

objavljeno 29. 12. 2. u 22.30 h  

********************


alt


OTVORENA ZAOBILAZNICA

Od subote ponovno je otvorena za promet zaobilaznica (Ulica Hrvatskih domobrana) od glavnog raskrižja do Ulice Ivana Mažuranića. Na tom dijelu se od 4. prosinca ukopavala nova kanalazacijska cijev profila 200 mm u dužini od 300 metara. (J.E.)

objavljeno  29. 12. 12. u 22.20 h  

********************


alt


IZLOŽBA PROJEKTNIH RJEŠENJA

Projekti planirane izgradnje u Bolu izloženi su od 24. prosinca u Domu kulture, a u petak je načelnik općine od 10 do 12 sati odgovarao na pitanja posjetitelja, objašnjavajući što se sve namjerava graditi i zašto. Najveći interes je za buduću luku u istočnom dijelu Bola, na Račiću, ali i za kompletno uređenje obalnog dijela, od Ribarske kućice do početka šetnice za Zlatni rat.

Mnoge je interesiralo kada će se svi ti planovi i realizirati. Načelnik Tihomir Marinković smatra da ne treba davati proizvoljna obečanja. Mnogo je još prepreka, ali i ekonomska situacija u zemlji traži realne planove i oprezna obećanja. Sigurno je da će 7. siječnja početi iskopi na zamjeni postojeće odvodne kanalizacije, a za luku se početak rada može očekivati tek 2014. godine. Vidikovac na cesti prema Gornjem Humcu trebao bi se izgraditi do početka turističke sezone, a igradnja rotora (okretišta) na ulazu u Bol počela bi na jesen ...

Izložba je u Domu kulture otvorena do 6. siječnja. (J.E.)


objavljeno  28. 12. 12. u 22.35 h  

********************


alt


NAKON SPLITA U PRAŽNICA

Bolske klape Užonca i Braciera otpjevali su svoj posljednji koncert u 2012. i to u Pražnicama. (Mi smo na ovom portalu pogrešno napisali da im je posljednji nastup bio u splitskoj crkvi Sv. Dominika.)

Božićni koncert u pražničkoj crkvi bio je na sv. Ivana, 27. prosinca, gdje je to već nekoliko godina tradicija muške klape Braciera. Od prošle im se godine pridružila ženska klapa Užonca. Glavni je inicijator i organizator Bracierin pjevač iz Pražnica - Ivica Kusanović. Klapa Užonca rado se priključila toj dobroj tradiciji, tim više što u ženskoj klapi također ima Pražničanki. Antonija Kukoč, bolska je nevjesta iz Pražnica, a Sumartinka Antonela Arbunić, pražnička je nevjesta  i jedna od domaćica koncerta.

Na zajedničkoj fotografiji bolskih klapa nedostaje Ivica Kusanović koji je u trenutku snimanja bio angažiran u crkvi u pripremama za koncert. (I.B.I.)

objavljeno 28. 12. 12. u 20.15 h 

********************


alt


KRENULO JE ...

Napokon i pučanstvo može vidjeti nešto konkretno: u četvrtak (27. prosinca) dopremljene su iz Nerežišća prve četiri armirano-betonske kade. One će biti ugrađene u iskopane rovove duž bolske rive, a u njih položene kanalizacijske i vodovodne cijevi.

Iskopi počinju 7. siječnja i to će biti početak najvećeg komunalnog zahvata u posljednjih 35 godina u Bolu. Svi se nadamo da će radovi biti gotovi do glavne turističke sezone.

Bageri "Berice" počinju iskopima od početka šetnice, gdje su trenutno odložene betonske kade. (J.E.)

objavljeno  27. 12. 12. u 21.35 h  

********************


alt


KUPAČI NA ZLATNOM RATU!

Iako smo zakoračili u kalendarsku zimu, u četvrtak (27. prosinca) vrijeme je bilo kao u rano proljeće. Na plaži Zlatni rat, nešto prije 15 sati, i - kupači! Naša suradnica Ivana Radić zabilježila je to svojom kamerom, ali identitet muškaraca nije saznala jer su se kupali u adamovom kostimu. Tek ih je čula da govore hrvatski.

Temperatura zraka bila je 15, a mora 16 stupnjeva, dok je na suncu u zavjetrini izmjereno 26 stupnjeva.

Prema 7-dnevnoj vremenskoj prognozi u petak se očekuje oblačno (a moguća je i slaba kiša), ali bi u subotu, nedjelju i ponedjeljak trebalo biti vedro. A to znači (pretpostavljamo) i kupanje na Zlatnom ratu. (foto Ivana Radić)

objavljeno  27. 12. 12. u 21.15 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA, KAKO KOME

Prošli su Božićni blagdani, a bez božićnice su i oni koji su je dobili (jer su je, pretpostavljamo, potrošili), kao i oni koji na nju nisu ni imali pravo, pa je nisu ni primili. Najveće iznose, po 2.500 kn, dobili su zaposlenici "Zlatnog rata", "Bretanide" i Poljoprivredne zadruge. "Grabov rat" je isplatio 1.500 kn, Općina i njene tvrtke (Dječji vrtić, Knižnica, Centar za kulturu) po 1.250, Turistička zajednica po 500, a bez božićnice ove su godine ostali zaposlenici u Osnovnoj i Srednjoj školi.

Općina je umirovljenicima starijim od 80 godina isplatila po 300 kn, a Poljoprivredna zadruga je članovima zadruge od 70 do 75 godina starosti isplatila po 1.000 kn, onima od 75 do 80 godina po 1.500, a starijima od 80 godina po 2.000 kn.

objavljeno  26. 12. 12. u 19 h 

********************


alt


DOČEK U JOSIPA I DRAGE

Doček Nove godine organizirano i javno bit će u "Taverni Riva" (vl. Josip Eterović) i u Konobi "Dalmatino" (vl. Drago Eterović). Zbog ograničenog prostora trebat će na vrijeme rezervirati mjesto za stolom, a rok je do popune ili do 29. prosinca (subota). Za Tavernu Riva treba nazvati 091 202 5377, a za Konobu Dalmatino 091 545 5779.

Taverna Riva na katu nudi bogatu trpezu prema vlastitom izboru (a la carte) o čemu ovisi i cijena dočeka. U prizemlju će biti otvoren caffe bar gdje je uobičajena ponuda, bez jela.

Konoba Dalmatino najavljuje za 150 kuna četiri slijeda: hladno predjelo, gulaš juhu, pečeni odojak i sarme te na kraju u 2013. - desert. Bit će i iznenađenja za posjetitelje. (J.E.)

objavljeno  25. 12. 12. u 20.45 h  

********************


alt


BOLSKE KLAPE U SPLITU

Bolske klape "Užonca" i "Braciera" zaključili su svoja gostovanja u 2012. godini nastupom u Splitu. Sudjelovali su u nedjelju 23. prosinca na humanitarnom Božićnom koncertu u splitskoj crkvi Sv. Dominika na Pazaru. Još su nastupile i klape iz Splita, Kaštel Sućurca te s otoka Šolte. (I.B.I.)

objavljeno  25. 12. 12. u 20.25 h  

*******************


alt


BADNJAK U BOLU

Već godinama Općina organizira bakalar na Badnjak, a priprema je povjerena restoranu "Santo". U Domu kulture u ponedjeljak se servirao bakalar (na slici) pripremljen na bijelo i na brodet. Boljani su mogli birati jedno od ta dva jela ali i - oba. Jelo je bilo besplatno, a plaćali su samo piće.


alt

U susjednoj prostoriji otvorena je izložba projekata planirane izgradnje u Bolu: luka, kanalizacija, groblje, okretište, šetnica, vidikovac, sportska i kino dvorana, vatrogasni dom ... Prvog dana izložbu je pogledalo stotinjak zainteresiranih, a ostali to mogu učiniti do 6. siječnja.


alt

Lijepo vrijeme, na suncu čak 23 stupnja, praznički ugođaj i popunjeni štekati ispred Taverne Riva


alt

Badnjak je i naziv za drvo koje gori na kršćanskom ognjištu, ali u Bolu od davnina "Bondori" to čine na Poljani. Okupljeni se najprije pomole za žive i umrle, a onda se zapjevaju božićne pjesme ...


alt

Na Badnjak se kite jelke i rade male jaslice. Mnogo veće napravljene su u Velikoj (na slici) i Maloj crkvi


alt

Misa bdijenja počela je u 21 sat u Samostanskoj crkvi. Mnoštvo vjernika ispunilo je crkvu, a neki su misu morali pratiti i izvan crkve. Misa ponoćka održana je u Maloj crkvi, a počela je točno u ponoć gdje su vjernici dočekali Božić, blagdan Kristova rođenja. (J.E.)

objavljeno  24. 12. 12. u 22.40 h

********************


alt


PROJEKTI ZA PREPOROD BOLA

Od ponedjeljka 24. prosinca u 11 sati na javnom uvidu su projektna rješenja za niz komunalnih zahvata koja se planiraju u 2013. ali i narednih godina. Kada se to realizira Bol će promijeniti svoj sadašnji izgled, a to će značiti daljnji (veliki) iskorak u njegovom razvoju na dobrobit mještana i turista.

Odmah nakon novogodišnjih praznika počinje realizacija dugo godina pripremanog komunalnog zahvata: izgradnja kanalizacijskog sustava duž cijele rive, od nekadašnje Fabrike sardina do početka šetnice. Do sezone planira se izgraditi i vidikovac, a na jesen bi počela izgradnja rotora na ulazu u Bol.

Posjetitelji izložbe u prizemlju Doma kulture vidjet će i rješenja nove rasvjete na šetnici, izgled budućeg Doma vatrogasaca, trasu ceste do sv. Lucije i buduće groblje. Izloženi su i projekti uređenja kino dvorane, izgled buduće luke, uređenje Studenca, popločavanje šetnice u Portu bolskih pomoraca, izgled dvorane na Poljani i garaže ...

Zainteresirani će u petak 28. prosinca od 10 do 12 sati dobiti tražena objašnjenja i detaljnije informacije od načelnika općine Tihomira Marinkovića. Izložba će biti otvorena do 6. siječnja, a od 7. siječnja u prostorijama Općine mogu se pogledati projekti izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže u Murvici.

Čitatelji našeg portala mogu u novootvorenom poglavlju PROJEKTI RAZVOJA pogledati dio fotografija izloženih projekata u Domu kulture. (J.E.)

objavljeno  23. 12. 12. u 22.45 h

********************


alt


BAKALAR NA BADNJAK

Svi koji vole i žele mogu u ponedjeljak, na Badnjak, uživati u konzumaciji bakalara. Općina Bol je osigurala sredstva, a bakalar će na dva načina - na bijelo i na brodet - pripremati po tradiciji restoran "Santo". Bakalar će se servirati u prizemlju Doma kulture od 11 sati.

Tko voli, neka izvoli! (J.E.)

objavljeno  22. 12. 12. u 22.15 h

********************


alt


NOVA SKULPTURA "VODA NA PJACI"

Bol je i službeno u subotu 22. prosinca dobio još jednu skulpturu - česmu ili kako ju je autor Ivica Jakšić Čokrić Puko nazvao "Voda na Pjaci". U prigodnom slovu načelnik Tihomir Marinković je rekao da će ovdje dolaziti mještani i turisti radi osvježenja, ali i kako bi oprali voće kupljeno na susjednom štandu bolske tržnice. Kratak je u svom govoru bio i autor, zahvalivši poimenično svima koji su sudjelovali u izradi ove skulpture, a na sebi svojstven način priopćio: "Prvi put u povijesti Bola nema primjedbi!"

Slavinu je odvrnuo predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge Vinko Marinković Bumba. I voda je potekla. (J.E.)

objavljeno  22. 12. 12. u 22 h 

********************alt


RADOVI NA RIVI POČINJU 7. SIJEČNJA!

Najavljeni početak radova na bolskoj rivi za 23. studenog, dogodit će se - 7. siječnja. To su nam u petak potvrdili predstavnici "Berice" čiji će strojevi raskopati rivu zbog postavljanja novih kanalizacijskih cijevi. Do odgode je došlo zbog izmjene trase iskopa, zbog čega je trebalo prepraviti projekte i tražiti potrebnu dozvolu za rad. U međuvremenu su u Austriji naručene cijevi koje su stigle na skladište izvođača. U Nerežišćima, u pogonu "Berice", intenzivno se rade betonske kade (na slici) koje će se postavljati u iskopani rov, a u njih kanalizacijske i vodovodne cijevi.

Novost je što će se početi kopati od početka šetnice, prema istoku, ali ne po kolniku već po trotoaru. Već su uklonjene klupe, a uklonit će se i stabla tamarisa. To će olakšati rad, a tamarise je zbog njihovog oštećenja ionako trebalo ukloniti. Po završetku radova zasadit će se novi tamarisi. (J.E.)

objavljeno 21. 12. 12. u 19.45 h  

********************


alt


ORGANIZIRAT ĆE SE DOČEK NOVE GODINE

Ni deset dana prije dolaska Nove godine još u Bolu nema plakata o organiziranom dočeku u nekom od ovdašnjih restorana. Ipak, saznali smo da se nešto priprema, a to su nam potvrdili vlasnici restorana "Taverna Riva" i Konobe "Dalmatino". Za dan-dva znat će se program i cijena, ali će zainteresirani trebati rezervirati mjesta jer je broj posjetitelja ograničen.

Prošle godine u "Taverni Riva" se Nova godina dočekala na dva nivou. Na katu se serviralo jelo, a u prizemlju je bio švedski stol i glazba. Konoba "Dalmatino" će pokušati s organizacijom, ali i nekim iznenađenjima za potencijalne goste. (J.E.)

objavljeno  21. 12. 12. u 19.30 h 

********************


alt


UREĐUJE SE PLAŽA ZLATNI RAT

Zima e pa što. Treba misliti na ljeto i urediti plaže za prve kupače. A oni dolaze već u travnju. Ovih dana "Grabov rat", komunalno poduzeće i koncesionar na plaži "Zlatni rat" uklanja stare borove koji bi mogli ugroziti prolaznike i turiste. Posebna tročlana komisija Hrvatskih šuma prošle je srijede označila i odobrila uklanjanje nekih borova, ali će "Grabov rat" na njihovo mjesto zasaditi - nove. (J.E.)

objavljeno 21. 12. 12. u 19 h 

********************


alt

Mandolinski sastav otvorio je koncert u župnoj crkvi


BOŽIĆNI KONCERT

Trebalo je biti u četvrtak navečer u crkvi Gospe od Karmela gdje se pjevalo i sviralo. Bio je to koncert u organizaciji Centra za kulturu općine Bol pod nazivom NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE.

Onima koji nisu bili i onima koji su poželjeli da to traje što duže, možemo preporučiti još jednu pretprazničku večer PAMTIM SAMO SRETNE DANE. Bit će to u subotu 22. prosinca u Domu kulture. Od 20 sati igrat će se tombola i plesati uz glazbu uživo. (J.E.)

objavljeno 20. 12. 12. u 21.40 h 

********************


alt


PAŠTICADA U KONOBI "DALMATINO"

Konoba "Dalmatino" svake subote nudi jedno ekstra jelo. Ove će subote (22. prosinca) to biti PAŠTICADA S DOMAĆIM NJOKIMA. Pašticada se smatra kraljicom dalmatinske kuhinje, a spravlja se (ona prava) od goveđeg fikandoa. To će učiniti i kuharica u konobi "Dalmatino" Vanja Matulić, inače iz Supetra ali s boravkom u Bolu. Sastavni dio pašticade su jednako ukusno i maštovito pripreljeni domaći njoki. Prije pašticade servira se goveđa juha i to će konobarica (ili konobar) naplatiti 65 kuna po osobi.


Pašticada je uvrštena na Popis jela gastronomske baštine Hrvatske!


Do petka navečer treba rezervirati mjesto u konobi jer je ograničen broj mjesta i pripremljenih porcija. Serviranje počinje u 20 sati.

Konoba "Dalmatino", osim pašticade, nudi veliki izbor drugih jela po veoma povoljnim cijenama. (J.E.)

objavljeno 20. 12. 12. u 21.15 h

********************


alt


ZIMSKI ODMORI

Ured Turističke zajednice u Bol bit će zatvoren od petka 21. prosinca u 14 sati do ponedjeljka 14. siječnja u 8.30 sati, a razlog je kolektivno korištenje godišnjeg odmora. Zimski odmor je od petka i za učenike osnovne i srednje škole.

Po starom običaju i mnogi će zaposlenici spajati praznike za Božić i Novu godinu pa će umjesto četiri radna dana za odmor imati 11 dana. Nezaposleni i umirovljenici nemaju tih "radnih briga". (J.E.)

objavljeno  20. 12. 12. u 21.15 h 

*******************


alt


BOŽIĆNI KONCERT U ČETVRTAK

Programom "Prosinac u Bolu", kojeg je osmislio Centar za kulturu općine Bol, u četvrtak 20. prosinca predviđen je Božićni koncert bolskih pjevača i svirača NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE. U župnoj crkvi Gospe od Karmela nastupit će Mali zbor, Crkveni zbor, Mandolinski sastav, ženska klapa Užonca i muška klapa Braciera.

Početak koncerta je u 18.30 sati. (J.E.)

objavljeno  19. 12. 12. u 20 h 

********************


alt


UDRUGA IZNAJMLJIVAČA: KAKO BITI AKTIVAN?

Umjesto redovne skupštine, koja je sazvana za utorak navečer (18. prosinca), uglavnom se razgovaralo kako aktivirati brojno članstvo kako bi Udruga iznajmljivača soba i apartmana ispunila statutom predviđena očekivanja. Naime, od 86 članova u Domu kulture došlo ih je 13, ali vrijeme nije - po nama - uzaludno potrošeno. Činjenica je da je u privatnom smještaju povećan broj noćenja 2013. godine, ali se i tijekom sezone moglo čuti da ima praznih kreveta u Bolu. Ne treba zanemariti ni podatak da se prošlog ljeta nudilo turistima čak 250 kreveta više nego godinu dana ranije. Nadalje, izmijenjen je način rezervacija i gosti pretražuju internetom ponude, a svi nisu za to u Bolu osposobljeni. Vrijeme klasičnih rezervacija i ponovni dolazak starih gostiju je iza nas i treba prihvatiti nove metode ponude i rezervacija. Udruga je mjesto gdje iznajmljivači moraju osigurati zajedničke akcije, koje su efikasnije i jeftinije od pojedinačnih nastupa. Sada je aktualno korištenje EU fondova uz minimalnu kamatu, pa čak i mogućnost korištenja bespovratnih sredstava za uređenje starih kuća. Najveću prednost imaju oni u Murvici, pa u Podbarju ...

Oni koji su bili u utorak navečer u Domu kulture složili su se da treba biti aktivan, ali i birati vodstvo Udruge koje će morati "povući" više od ostalih članova. U 2013. godini birati će se novo vodstvo Udruge pa će se od mogućih kandidata tražiti i njihovi programi, prijedlozi i nove ideje. (J.E.)

objavljeno  19. 12. 12. u 7.30 h 

********************


alt


ZABAVNO I HUMANO

Pred prazničkom dobrom raspoloženju zasluga pripada Osnovnoj školi Bol i Radionici Centra za kulturu. Unatoč kiši, velika dvorana Doma kulture u ponedjeljak je bila ispunjena svim generacijama Boljana koji su došli poslušati blagdansku predstavu, ali i sudjelovati u humanitarnoj akciji za malu Paolu. Osim sredstava prikupljenih prodajom božićnih ukrasa, mnogo je onih koji su dali i novčani prilog.(J.E.)

objavljeno  17. 12. 12. u 22 h 

********************


alt


KOLIKO NAS IMA?

Državni zavod za statistiku objavio je dio podataka dobivenih popisom stanovništva u travnju 2011. godine. Bol je 31. ožujka 2011. imao 1630 žitelja od čega 787 muškaraca i 843 žene. Prosječna starost je 42,7 godina, mladih do 19 godina bilo je 279, a starijih od 75 godina - 127. Kao Hrvati izjasnilo se 1551, kao Srbi 20, Albanci 19, Nijemci 4, Bošnjaci, Slovenci i Turci po 3, Poljaci 2, a kao Crnogorci, Bugari i Romi po jedan Boljanin.

Bol je jedna od 429 općina u Hrvatskoj, a 71 općina, gdje pripada i Bol, ima 1.501 do 2.000 stanovnika (J.E.)

objavljeno 17. 12. 12. u 22 h 

********************


alt

Dio aranžmana koji će biti na prodaji


VEČERAS: BLAGDANSKA PREDSTAVA

U sklopu programa "Prosinac u Bolu", kojeg organizira Centar za kulturu općine Bol, večeras (ponedjeljak 17. prosinca) će se u Domu kulture održati BLAGDANSKA PREDSTAVA u kojoj sudjeluju Osnovna škola Bol i Radionica Centra za kulturu.

Od prodaje božićnih ukrasa prikupit će se sredstva za našu malu Paolu pa se i ovim putem pozivaju ljudi dobre volje kako bi uz ugodno druženje i prigodni program dali svoj obol akciji solidarnosti i za Božić jednoj obitelji iskazali svoju pažnju, dobrotu i veliko srce.

Početak predstave je u ponedjeljak u 18 sati. (J.E.)

objavljeno  16. 12. 12. u 21.45 h 

********************


alt


UREDIT ĆE SE KINO DVORANA

Načelnik općine Tihomir Marinković izvijestio je Općinsko vijeće da je naručena projektna dokumentacija za uređenje kino dvorane. Ona je izgrađena 1960. godine, a godinu dana kasnije otvorena je ljetna terasa (na slici). Iako je bilo intervencija u interijeru kina, vrijeme je učinilo svoje, a i nova tehnologija traži suvremeniji način prikazivanja filmova i veću udobnost za gledatelje. S ovim projektom uređenja aplicirat će se na natječaj kako bi se dobila sredstva iz EU fondova. (J.E.)

objavljeno 16. 12. 12. u 21.30 h  

********************


alt


VESELA BOŽIĆNA RADIONICA

Prema najavi u subotu je u Domu kulture počela VESELA BOŽIĆNA RADIONICA, a nastavit će se u ponedjeljak, utorak ... Mladi osnovci marljivo i strpljivo radili su božićne ukrase, a u radu su im od velike pomoći bile Ada Seferagić i Jadranka Doljanin. Uz sve njih cijelo je vrijeme bila i Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu.

Ukrasi će se prodavati u ponedjeljak, također u Domu kulture, od 18 sati na BLAGDANSKOJ PREDSTAVI, a prikupljena sredstva namjenjena su za malu Paolu. (J.E.)

objavljeno  15. 12. 12. u 22.30 h  

********************


alt


INA PO STAROM

Benzinska postaja na bolskoj rivi od subote ponovno radi po starom rasporedu: radnim danom od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a nedjeljom i blagdanom od 7 do 12 sati. Do promjene radnog vremena došlo je nakon povratka jednog od dvojice zaposlenika, a tako je najavio i Sektor korporativnih komunikacija INE u priopćenju 30. studenog, kao odgovor na naš napis o skraćenom radnom vremenu. (J.E.)

objavljeno  15. 12. 12. u 22.15 h 

********************


alt


PROSINAC U BOLU

Centar za kulturu objavio je predbožićni program koji će zasigurno obradovati sve uzraste koji ovih dana borave u Bolu.

Subota, 15. prosinca: VESELA BOŽIĆNA RADIONICA za sve od 7 do 97 godina. Dom kulture od 16 sati, a nastavlja se u ponedjeljak, utorak ...

Ponedjeljak, 17. prosinca: BLAGDANSKA PREDSTAVA Osnovne škole Bol i Radionica Centra za kulturu. Dom kulture u 18 sati.

Četvrtak, 20. prosinca: NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE, Božićni koncert bolskih pjevača i svirača. Župna crkva Gospe od Karmela u 18.30 sati.

Subota, 22. prosinca: PAMTIM SAMO SRETNE DANE, tombola i plesnjak sa starim hitovima, glazba uživo, za sve u najboljim godinama. Dom kulture od 20 sati.

Ponedjeljak, 24. prosinca: IZLOŽBA PROJEKATA LUKE BOL i prigodni domjenak uz tradicionalni BAKALAR. Dom kulture od 11 sati.

objavljeno   14. 12. 12. u 22 h

********************


alt


ZATVARA SE RIVA

Zbog popravka oštećene rive kod Vinskog podruma (na slici) u ponedjeljak (17. prosinca) i utorak (18. prosinca) bit će taj dio zatvoren za promet. Za dolazak u centar mjesta trebat će koristiti alternativni pravac preko obilaznice niz Novi put do župne crkve. Radove će izvoditi "Grabov rat", a u slučaju lošeg vremena radit će se dan-dva kasnije. (J.E.)

objavljeno 14. 12. 12. u 22 h

*******************


alt

Crkvica sv. Lucije pretpostavlja se da je izgrađena u 18. stoljeću, a pripadala je obitelji Matulić. Svake godine u njoj se 13. prosinca održava sv. misa (foto: d. marinković)


alt

Ženska klapa "Užonca" u Domu za starije i nemoćne osobe (foto: j.e.)


BLAGDAN SV. LUCIJE

Već po tradiciji na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, služi se misa u istoimenoj crkvici iznad Martinice. Misu je ovoga četvrtka predvodio mjesni župnik p. Damir Šokić. Nakon mise priređen je domjenak u kući Vini Cvitanić.


Sveta Lucija (284. - 303.) je kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo. Mačem su joj odrubili glavu, a štuje se kao zaštitnica slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara i kovača. Na dan sv. Lucije sije se božićna pšenica, simbol života kod kršćana.


Lijepu, hvale vrijednu gestu, učinila je na sv. Luciju ženska klapa "Užonca". One su posjetile Dom za starije i nemoćne osobe donjevši štićenicima doma kolača i - pjesmu. U Domu je trenutno zbrinuto 30 osoba. (J.E.)

objavljeno  14. 12. 12. u 05.15 h 

********************


alt


LUTKARSKA PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE

Djeca su za sv. Luciju na dar dobila predstavu "Prvi dan maloga Pipa" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka iz Splita. Ovim povodom bolskim mališanima pridružili su se najmlađi Selčani, polaznici tamošnjeg vrtića. Na slici: djeca iz Selaca, u pratnji svojih teta, stigla su u Bol autobusom. (J.E.)

objavljeno  14. 12. 12. u 05.00 h 

********************


alt


VIŠE GOSTIJU I 2013.

Na kraju još jedne uspješne turističke sezone i dva priznanja na državnom nivou, a tri na županijskom, Skupština Turističke zajednice općine Bol, čiji je sastanak održan 12. prosinca (srijeda), mogla je samo (sa zadovoljstvom) prihvatiti (jednoglasno) izvješća i analize o ostvarenim noćenjima i strukturi gostiju u 2012., realizaciju programa s financijskim planom te usvojiti program rada i financijski plan za 2013. godinu.

Pored iznesenih brojki o rekordnom broju noćenja (o čemu smo mi već pisali na ovome portalu), vrijedno je možda spomenuti da je iz godine u godinu sve više gostiju iz Njemačke, ali su u padu dolasci iz Italije, Austrije i Slovenije. Porast noćenja bilježi se u hotelima i privatnom smještaju u predsezoni, glavnoj sezoni i posezoni, ali su pad prikazali - kampovi od čak 14 posto. Objašnjenje za ovaj negativni rezultat je što ove godine nije bio otvoren kamp u Dominikanskom samostanu, ali se čula i primjedba da su neki - novo otvoreni. Čini se, čulo se od skupštinara, da svi nisu prijavili svoje goste u kampovima.

Prvi put izneseni su rezultati o dobnoj strukturi naših gostiju. U predsezoni (siječanj - lipanj) u Bolu je najviše bilo onih od 40 do 59 godina starosti (36,65%), zatim od 21 do 39 godina (36,35%), pa mladih do 20 godina (14,94%), a starijih od 60 godina 12.06%. Broj starijih je povećan u posezoni na 15,3%, a u glavnoj sezoni (srpanj-kolovoz) ih je svega 4,19 posto. Turista od 21 do 39 godina najviše je bilo u srpnju i kolovozu, čak 47,32 posto od ukupnog broja gostiju u tom periodu. Gosti su u Bolu boravili u prosjeku 6 dana.

Od planova za 2013. spomenimo da će prigodno biti obilježeno 90 godina turizma u Bolu, a glavna će svečanost biti u listopadu. Očekuje se 2013. veći broj dolazaka gostiju iz Francuske i to već od početka travnja, a organizirat će se turistička prezentacija Bola u Skandinavskim zemljama zajedno sa TZ županije i TZ otoka Brača.

Načelnik općine Tihomir Marinković, koji je po svojoj funkciji i predsjednik Turističke zajednice, izvijestio je o predstojećim komunalnim radovima obečavši da će se maksimalno angažirati da građevinari svoj posao završe u ugovorenim rokovima. Iskopi na rivi (za kanalizaciju) nešto kasne jer se čekaju cijevi iz Austrije, a na cesti za Murvicu radi sigurnosti najprije će se postaviti ograde pa tek onda asfaltirati. Do iduće sezone trebalo bi završiti i vidikovac na cesti iznad Bola. U Domu kulture bit će izloženi svi projekti na javni uvid, uključivo i oni za luku na Račiću. Direktor Turističke zajednice Markito Marinković najavio je vrlo skoro javno objavljivanje imena pravnih i fizičkih osoba koji duguju boravišne pristojbe (oko 100 tisuća kuna).

Nakon jednosatnog sastanka svi prisutni na sjednici pozvani su na bakalar u konobu "Dalmatino". (J.E.)

objavljeno 12. 12. 12. u 22.15 h  

********************alt


BOL 12. 12. 12. u 12.12 h

Mnoge je zahvatila manija oko tri brojke 12 u datumu pa još dva broja u satu (12.12 h). Portali su objavljivali razna događanja u tom trenutku, jer na nešto slično trebati će pričekati 89 godina (01. 01. 2101.). Malo će, a možda i nitko, od nas to dočekati. 

Interesantnu smo vijest pročitali o događaju u Podgori. Upravo kada se poklopilo svih pet brojki 12 u moru se kupalo 12 Podgorana (muškaraca i žena) a njihov je moto bio "Bolje plivati nego kihati". U Bolu je proteklo bez nekih senzacija. Barem koliko smo mi saznali. U tom trenutku poprilično je bilo mirno na sjednici Skupštine Turističke zajednice u Domu kulture, iz restorana "Santo" vlasnica je ispraćala dva gosta (vidi Bolski likovi), a na slici možete vidjeti kako je bilo na sunčanoj rivi u Bolu. (J.E.)

objavljeno  12. 12. 12. u 21.12 h  

********************


alt


BOŽIĆNICA STARIJIMA OD 80 GODINA

Idućih dana naši će sumještani dobiti božićnicu po 300 kuna, ali je uvjet da su stariji od 80 godina. Na isti način božićnica je isplaćena i prošle godine pred Božić. Pravo na 300 kn, koje će dobiti poštom na kućnu adresu, ostvaruje 60 Boljana. Za uskrsne blagdane svi će umirovljenici, kao i lani, dobiti po 200 kuna, bez obzira na godine života.

Općina će svim kućanstvima poštom poslati stolni kalendar za 2013. godinu kao čestitku za Božić i Novu godinu, a kuju potpisuju načelnik općine Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Jakša Marinković Šimić. (J.E.)

objavljeno  11. 12. 12. u 21.30 h 

********************


alt 


SNIJEG NA BRAČU

Oni koji su ranije ustali u utorak 11. prosinca mogli su vidjeti i snijeg na obroncima Vidove gore. Već oko podneva se otopio, a vedro vrijeme uz tek laganu buru mnoge je izmamilo u šetnju rivom. Na štekatu caffe bara "Loža" ispijala se kava gdje je na suncu, u zavjetrini bilo 24 stupnja.

Katamaran je ujutro zaobišao Bol i putnici koji su namjeravali za Split morali su krenuti autom do Supetra. Na cesti od Pražnica do Nerežišća bilo je snijega i poledice (na slici) pa je uz opreznu vožnju od Bola do Supetra trebalo 50 do 60 minuta. (foto: markito marinković)

objavljeno  11. 12. 12. u 21.20 h 

********************


alt


RIJETKI SU OVO DATUMI

Kada u srijedu pogledamo kalendar moramo zapaziti neobičan redoslijed brojki: 12. (dan), 12. (mjesec) i 12. (godina). Nešto slično neće se ponoviti idućih 89 godina, a to će možda doživjeti rijetki, tek rođeni Boljani. To će biti, naime, 01.01.2101. (01.01.01.).

Ovogodišnji neobičan datum za neke Boljane bit će prilika i za slavlje. Toga datuma, prema našim saznanjima, rođendan će slaviti Petar Soljačić, Miroslav Palavra i (možda) Juraj Šćepanović. Zašto ono možda? Barba Jure nas je i prošle godine upozorio da mu je rođendan na sv. Luciju (13. prosinca), ali smo mi malo tvrdoglavi. U službenim dokumentima (pa i u osobnoj iskaznici) piše da mu je datum rođenja: 12. prosinca, a godina za ovu informaciju i nije toliko bitna, zar ne? (J.E.)

objavljeno  10. 12. 12. u 21.15 h
********************


alt


OSNOVCI USPRAVILI MASLINU

Snagu olujne bure koja je puhala u noći od subote na nedjelju, osjetile su i masline u školskom masliniku na Benačici. Učenici trećeg razreda Osnovne škole Bol napravili su plan kako maslinu vratiti u uspravni položaj. Svi su u tome sudjelovali i - uspjeli. (m. biliš)

objavljeno 10. 12. 12. u 21 h  

********************

 

alt

Klapa Braciera u Omišu


BOLSKA PODRŠKA KLAPAMA

Klapsko je pjevanje napokon na najljepši način međunarodno priznato! Na sastanku Međuvladina odbora koji se održao u Parizu - klapsko pjevanje upisano je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Pisma potpore koja su bila priložena uz nominaciju potpisala su i neka bolska imena: Jurica Bošković u ime Hrvatske udruge klapa te Ivana Bošković Ivičić za mušku klapu Braciera i žensku klapu Užonca.

Na svjetskom popisu nematerijalne baštine ranije su upisani: ganga, ojkanje, mačkare mućkog kraja i potkamešničkih sela, hvarska čipka od agave, nijemo kolo, Sinjska alka, , procesija Za križem, bračka torta hrapačuša iz Dola i vitalac ... (J.E.)

objavljeno  10. 12. 12. u 6.30 h 

********************

 

alt

Nakon mise krenulo se u Jukija


alt

Domjenak za murvičku fjeru organizirao je u svojoj kući Juki Pavišić


FEŠTA U MURVICI

Blagdan Bezgrešnog začeća BDM (8. prosinca) ujedno je i fjera u Murvici. Misno slavlje predvodio je p. Damir Šokić, a nakon mise sve je nazočne u svoju kuću pozvao Juraj (Juki) Pavišić gdje ih je čekalo jelo i piće.

Prava fešta tek slijedi. Bit će to završetkom asfaltiranja ceste od Bola do Murvice. (J.E.)

objavljeno  08. 12. 12. u 22.15 h   

*******************


alt

Plaža Zlatni rat 8. prosinca u 12 sati (foto j.e.)


ZLATNI RAT PREKRILI VALOVI

Dok je u sjevernim dijelovima Hrvatske padao snijeg, na ovom dijelu Jadrana izmjenjivale su se vremenske prilike. U petak navečer je puhalo jako jugo, a u noći je okrenulo na tramontanu. Pred zoru se vrijeme smirilo pa je i katamaran u 6.35 isplovio iz Bola prema Splitu. Oko podneva zapadni dio plaže Zlatni rat prekrili su valovi tzv. mrtvo more (kao posljedica  tramontane) što i nije neka rijetkost. Osim što su valovi atraktivni za fotografiranje, nema bojazni da će nestati ova svjetski poznata plaža. Tek se je "punta" sa zapoadne strane "vratila" prema istoku. Oko 14 sati bilo je i sunčano, ali je već u 16 sati, prema najavama meteorologa, zapuhala bura i katamaran za Bol nije u 16 sati isplovio iz Splita. (J.E.)

objavljeno  08. 12. 12. u 22.00 h 

********************


alt


INTERVIEW: SVE VIŠE TURISTA IZ SKANDINAVSKIH ZEMALJA

Bol je zaključio još jednu turističku sezonu: rekordnih 467 tisuća noćenja, dva prva mjesta na državnom nivou i tri priznanja Turističke zajednice županije. Pet godina za redom (od 2008.) Bol je u samom vrhu, a od 1964. godine, u raznim kategorijama bio je 24 puta - prvi.

Turističko vijeće usvojilo je pred neki dan izvješće o radu u 2012. i prihvatilo plan za 2013. godinu. Skupština Turističke zajednice općine Bol trebala bi to verificirati 12. prosinca. Za naš portal razgovarali smo s direktorom TZO Markitom Marinkovićem:

- Realizacija prihoda je dva posto veća od planiranoga, bilježimo stalni rast noćenja, vraćaju nam se turisti iz Njemačke, a posebno raduje sve više gostiju iz Skandinavskih zemalja (Finska, Norveška, Švedska). Ako zbrojimo njihova noćenja oni bi bili na trećem mjestu. Inače, Austrijanci su prvi, Nijemci drugi, Slovenci treći, Talijani četvrti ...

U Bolu je 2012. bilo inozemnih 92, a domaćih gostiju 8 posto. Zabilježen je rast noćenja od 4 posto u odnosu na 2011. godinu.

- Brojke mnogo toga govore i imamo pokriće za naše zadovoljstvo - nastavlja Markito Marinković - ali uvijek se može i mora više i bolje. Mi smo zacrtali plan za 2013. godinu kojim smo predvidjeli na poseban način obilježiti 90 godina organiziranog turizma u Bolu. Ovim putem pozivamo sve mještane i goste, koji to žele i mogu, da nam do kraja siječnja dostave svoje prijedloge, fotografije i pisanu dokumentaciju o povijesti bolskog turizma. Planiramo izdati prigodnu brošuru gdje bi se na jednom mjestu našla kronologija razvoja ovdašnjeg turizma i sva priznanja koja je Bol zaslužio. Za obilježavanje jubileja imenovat će se poseban odbor.

O ostalim planovima direktor TZO Bol nastavlja:

- Pojačat ćemo internet komunikacije, a posebno će, zajedno Bol, TZ županije i TZ Brača, organizirati početkom proljeća prezentaciju naše turističke ponude na skandinavskom tržištu.

Uredu TZO predstoji i akcija za naplatu paušala boravišne pristojbe. Njih petnaestak duguje oko 100 tisuća kuna (pojedinačno najveći dug je 9.000 kuna) i svi su izgledi da će imena dužnika biti uskoro objavljena na internet stranici Turističke zajednice općine Bol. (J.E.)

objavljeno 08. 12. 12. u 7.15 h    

********************


alt


SV. NIKOLA DARIVAO NAJMLAĐE

Mnoga djeca su nestrpljivo čekala blagdan sv. Nikole, prvi dan u prosincu kada mogu dobiti prigodne darove. Oni koji u prozoru svoje kuće nisu možda našli u čizmici neko slatko iznenađenje (pa čak ni šibu), dočekali su ih u četvrtak u Domu kulture darovi i - sv. Nikola.

Darove su najprije dobili najmlađi, od jedne do tri godine starosti. U drugoj grupi bili su učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Bol koji su za ovu priliku pripremili i poseban program kojeg su vodile njihove učiteljice, ali pažljivo pratili i roditelji. Na kraju su po poklone došli mališani od 3 do 7 godina starosti.

Ovo je mjesec darivanja: nakon sv. Nikole, dolazi sv. Lucija, pa Božić i - Nova godina. (J.E.)

objavljeno 06. 12. 12. u 22.30 h  

********************

alt


FJERA U MURVICI

Murvica, malo slikovito naselje sa statusom etno-eko sela, u subotu 8. prosinca slavi blagdan Bezgriješnog začeća Blažene Djevice Marije. Taj dan je i murvička fjera! Sveta misa će se služiti u 10.30 sati, a nakon mise - domjenak u novoj kući Jurja (Jukija) Pavišića.

Za fjeru u Murvicu, kako se očekivalo, neće se moći asfaltom, ali je i sadašnja prometnica u dužini od 2,7 km proširena i udobna za vožnju. Do Murvice je stigla i voda, a završena je projektna dokumentacija i dobivena dozvola za gradnju odvodne kanalizacije i vodovodne mreže. Postupno se i ljudi vraćaju u Murvicu, koju su davno napustili i preselili se uglavnom u Bol, ali i u druge gradove u Hrvatskoj.

Do 1993. Murvica je bila u sastavu općine Nerežišća, a od tada je u općini Bol. (J.E.)

objavljeno 6. 12. 12. u 22.20 h

********************


alt


NAPOKON I PRAZNIČKI DEKOR

Od četvrtka svijetle prazničke dekoracije na bolskim ulicama. Nešto je manje svjetlećih ukrasa, ali je moguće da radnici "Grabovog rata" još nešto montiraju i uključe. Lani je bilo toga više, ali je možda oštećeno, a za nabavku novog, bogatijeg dekora trebati će pričekati bolja (bogatija) vremena. Ne treba biti sitničav, jer i ovo nešto skromnije - oku je lijepo.

Na slici: dekoracija u Ulici Frane Radića. (J.E.)

objavljeno 6. 12. 12. u 22.15 h

********************


alt

Načelnik Tihomir Marinković na lokaciji budućeg vidikovca


PISMO NAČELNIKA: "STRPLJENJA I RAZUMIJEVANJA"

Ovih dana na 330 adresa u Bolu upućeno je načelnikovo pismo u kojem navodi sve komunalne radove koji su u tijeku ili će početi idućih dana. Kako su zbog prekopavanja prometnica mogući i problemi u prometu, svojim pismom načelnik općine Tihomir Marinković "moli za strpljenje i razumijevanje, jer ovi zahvati su neophodni da općina Bol bude mjesto poželjno za stanovanje svim građanima Bola i Murvice i atraktivna destinacija turistima iz cijelog svijeta."

Završila je još jedna uspješna turistička sezona - navodi se u pismu - u kojoj je Bol ugostio više gostiju i u kojoj je ostvareno više noćenja nego prošle godine. Kako bi općina održala visoki komunalni standard i ove se godine ulažu velika sredstva u uređenje Bola:

- Uskoro će početi rekonstrukcija glavne kanalizacijske cijevi koja se polaže od prostora bivše Fabrike do Biline kuće. Izvođenjem tih radova riješit će se kapacitet kanalizacijske mreže za idućih pedesetak godina. U prvoj fazi radit će se od Ureda Turističke zajednice do benzinske postaje, a u drugoj fazi od benzinske postaje do Biline kuće. U trećoj fazi radit će se na Račiću gdje će se proširiti postojeća ulica za jedan do dva metra, a kasnije će se ispod tog potpornog zida izgraditi Riva širine 2,5 metra, koja će biti sastavni dio luke na Račiću;

- Na obilaznici (Hrvatskih domobrana) od raskrižja do Ulice Ivana Mažuranića gradi se novih 300 metara  kanalizacijske cijevi koja će u budućnosti prihvaćati otpadne vode iz kuća, športskog centra, parkirališta i garaža koje će se graditi na Kupini;

- U tijeku je rekonstrukcija i asfaltiranje ceste prema Murvici, a u cestu se ukopava elektro kabel;

- Ishođena je projektna dokumentacija i građevna dozvola za izgradnju kanalizacijske mreže na istočnom dijelu Bola (Samostan dominikanaca - Bijela kuća - ulica Tina Ujevića) ali i projektna dokumentacija i građevna dozvola za izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže u naselju Murvica.

objavljeno 06. 12. 12. u 8.45 h  

********************


alt


ZBOG RADOVA ZATVORENA CESTA

Od ponedjeljka 4. prosinca, pa idućih desetak dana (ovisno o vremenskim prilikama) bit će zatvoren za promet zapadni dio Ulice Hrvatskih domobrana. Tamo se već kopa kanal u dužini od 260 metara u kojeg će se postaviti kanalizacijske cijevi promjera 200 mm. (J.E.)

objavljeno 5. 12. 12. u 00.00 h

********************


alt


PRAZNIČKA DEKORACIJA

U mnogim dijelovima Hrvatske već 1. prosinca postavljena je ulična svjetleća dekoracija. Bol će biti praznički ukrašen idućih dana, a naša slika prikazuje kako bi to trebalo izgledati. Fotografiju smo snimili prošle godine 3. prosinca. (J.E.)

objavljeno 04. 12. 12. u 3.15 h 

********************


alt


STRPLJIVI LIGNJARI

Ovih dana, u vrijeme kada je dobar ulov liganja, bolski ribari koriste svaki slobodan trenutak da isplove svojom barkom pa čak i onda kada vremenske prilike nisu najpovoljnije. Ljubomorno se čuvaju "pošte", ali su najčešće na okupu kako ih je snimila kamera Antonije Radić. Rekorder ovogodišnjeg ulova, ali bez barke, je Dražen Mijač koji je na peškafondo sa rive, kod benzinske postaje, uhvatio lignju tešku 1 kg i 30 deka (vidi na Bolski "likovi"). 

objavljeno 04. 12. 12. u 3.00 h

********************


alt


POKLONI ZA DJECU

Na sv. Nikolu, u četvrtak 6. prosinca, 118 djece predškolskog uzrasta i osnovci do 4. razreda, dobit će prigodne poklone. Podjela će se obaviti u velikoj dvorani Doma kulture po sljedećem rasporedu:

- u 10 sati - mališani do 3 godine starosti

- u 11 sati - učenici I. do IV. razreda

- u 12 sati - mališani od 3 do 7 godina.

Centar za kulturu općine Bol pozvao je djecu i njihove roditelje da donesu u Dom kulture 6. prosinca nakon 11.30 sati ili 7. prosinca nakon 18 sati igračke koje ne koriste ili imaju duplikate. Prikupljene igračke darivale bi se djeci na prigodnoj priredbi koja će se organizirati do kraja ovoga mjeseca. Inicijator ove ideje želi još jednom razveseliti najmlađe Boljane, naravno uz pomoć djece i njihovih roditelja. Centar za kulturu napominje kako nebi željeli da roditelji kupuju poklone za ovu akciju već da donesu ono što njihova djeca više ne koriste. (J.E.)

objavljeno 02.12.12. u 22.30 h  

********************


alt


ZATVARA SE DIO OBILAZNICE

Idućih dana kopat će se sredinom Ulica Hrvatskih domobrana, od kuće Čurković prema zapadu, a zbog polaganja kanalizacijskih cijevi. Zbog ovih radova, zatvara se za promet taj dio ceste u dužini od oko 140 metara. Na križanju kod agencije Adriatours kanal će se dalje kopati uz sjeverni rub Bračke ceste do ulaza u restoran Toni. Tu će se nova cijev priključiti na postojeću šahtu. (J.E.)

objavljeno 02. 12. 12. u 22.30 h

********************


alt


NIJE MARINA, NEGO LUKA ...

Pisanje Slobodne Dalmacije, u broju od subote 1. prosinca, o novom prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije, iznenadilo je i zbunilo mnoge koji su do sada sudjelovali u raspravama oko izgradnje na Račiću. Naime, Bol se u tom napisu spominje samo na jednom mjestu i to u popisu luka koje se - ukidaju!

- To je propust u prezentaciji planova izgradnje turističkih zona, marina, golf-destinacija, akvaparkova, aerodroma, novih cesta, elektrana ... Kada je u pitanju izgradnja u općini Bol napisani podatak ne odgovara istini - uvjerava nas načelnik općine Tihomir Marinković. - Županija mijenja Prostorni plan donesen 2002. godine, a kasnije nešto dopunjavan, kojim je bila predviđena izgradnja marine na Račiću. Sada je taj zahvat dobio drugi naziv: "Luka otvorena za javni promet s nautičkim dijelom od značaja za Županiju".  Projektiranje je u tijeku, a zna se i tko je investitor. S najnovijim projektnim rješenjima i privezištem za 150 vezova (umjesto ranije predviđenih 180), javnost u Bolu će biti upoznata u drugoj polovici ovoga mjeseca. Organizirati će se, naime, izložba projektnih rješenja u prostorijama Doma kulture. (J.E.) 

objavljeno 02. 12. 12. u 02.00 h  

********************


alt

Katamaran je u petak 30. studenog ostao privezan u splitskoj luci


KATAMARANA OPET NEMA

Mjesec studeni kako je počeo tako je i završio - bez katamaranske veze Splita s Bolom i Jelsom i obratno. Za mještane nije to posebna novost jer samo u studenom od ukupno 60 polazaka i dolazaka u Bol katamaran 15 puta nije došao! Posljednji put Boljani su se vozili katamaranom u srijedu 28. studenog u 6.35 iz Bola za Split.

U petak 30. studenog katamaran je ostao privezan u splitskoj luci, a putnici za Bol imali su sreće što je bio petak i mogli su trajektom u 16.30 za Supetar, a onda autobusom u 17.45 za Bol (prometuje u taj sat samo petkom).

Uputili smo upit Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture: hoće li Jadrolinija dobiti državnu subvenciju i za dane kada ne plovi njihov katamaran. Očekujemo odgovor! (J.E.)

objavljeno 01. 12. 12. u 8.00 h  

********************


alt

Gradilište na šetnici, snimljeno 2. prosinca u 13.30 h


KOMUNALNI RADOVI

U Bolu se intenzivno radi na komunalnoj infrastrukturi. U četvrtak 29. studenog otvoreno je još jedno gradilište. Istočno od hotela "Borak" kopa se za odvodni kanal oborinskih voda. Prekopava se i šetnica, a kanal će biti ukupne dužine 75 metara, a cijev profila 500 mm. Radit će se 7 do 10 dana. (Z.B.)

objavljeno 1. 12. 12. u 7.45 h