Arhiv 2012. / III.

Broj objavljenih vijesti u ožujku 2012. godine: 21

alt

Izborna skupština općinske organizacije HDZ-a


alt

Stari i novi predsjednik: Zvonko Marić i Matko Baković


HDZ U BOLU VODIT ĆE MATKO BAKOVIĆ

Iduće četiri godine općinsku organizaciju HDZ-a u Bolu vodit će Matko Baković. Tako je odlučeno na izbornoj skupštini u subotu navečer (31. ožujka). M. Baković dobio je 67, a drugi kandidat Ivan Malenica 10 glasova. Tajnim glasovanjem izabran je i novi Općinski odbor HDZ-a: Đani Balajić (70 glasova), Zvonko Marić (68), Merlin Katić (66), Jakša Marinković Šimić (64), Goran Jekić (62), Branko Mikulić (61), Stanko Mikulić (59), Dinko Ružić (54) i Stipe Ivić (52). Preostalih šest kandidata s liste dobilo je manje glasova.

Nadzorni odbor: Željko Stipić, Stanko Marinković i Slavko Šimić.

Na županijskoj skupštini iz Bola će delegati biti Zvonko Marić (69) i Branko Mikullić (71), a na Opći sabor HDZ-a putuje Branko Mikulić (71), dok je drugi kandidat bio Zlatko Živković (10).

Izbornoj skupštini bilo je nazočno 87 članova, a tajno je glasovalo njih 77.

- Prije 22 godine u ovoj istoj sali Doma kulture osnovali smo temeljnu organizaciju HDZ-a - rekao je u svom izvješću dosadašnji predsjednik Zvonko Marić. - Na posljednjim lokalnim izborima polučili smo dobre rezultate, ali će trebati još malo više ozbiljnosti na idućim izborima.

U ime županijske organizacije govorio je Lovro Kuščević istaknuvši da je bolski skup najmasovniji na Braču zbog čega ih je pohvalio i čestitao im. (J.E.)


********************


alt


"VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA"

Gornji slogan Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije koristi tijekom priprema za glavnu turističku sezonu. Mi smo to posudili za informaciju o radovima koje izvode radnici komunalnog poduzeća "Grabov rat" kako bi Bol što lijepše uređen dočekao goste. U parkovima je posađeno 1300 komada maćuhica i sličnog cvijeća, a u portu ispod Lože usađena su tri tamarisa. Obnovljeno je i više od 200 kvadratnih metara zelenog travnjaka.

Akcijom čišćenja od suhih grana i drugog otpada, samo sa šetnice odvezeno je 30 kamiona smeća, a 13 dana se koristila auto-košara za podrezivanje stabala. (J.E.)


********************


alt


POČELO JE ...

Otvaranjem hotela "Elaphusa" u srijedu 28. ožujka u Bolu je i službeno počela ovogodišnja turistička sezona. Na seminar je pristiglo 550 sudionika, uglavnom žena, koji će Bol napustiti u subotu nakon ručka. Dio tih prvih gostiju smješten je u obližnjem hotelu "Bonaca". Već u subotu dolaze tenisači-rekreativci, a u "Elaphusi" ih očekuju oko tri stotine.

U ostalim hotelima ("Bonaca"  i "Borak") sezona počinje tijekom travnja dok se hotel "Bretanide", u vlasništvu austrijske agencije, otvara 28. travnja. (J.E.)


********************


alt

Sudionici izborne skupštine: članovi DDK Bol i gosti (foto J.E.)


DDK: JUBILEJ HUMANOSTI

Dvadeset godina humanitarnog rada bolski je DDK obilježio na izbornoj skupštini u subotu 24. ožujka. U nazočnosti članova i gostiju predsjednica DDK Neda Kraljević istakla je neke veoma važne činjenice: 20 godina kontinuiranog rada, 80 članova, 46 akcija i dvije tisuće doza prikuljene krvi. Za 30 davanja krvi priznanje je dobio Željko Vukota, a Crveni križ Brača uručio je zahvalnice DDK Bol i Općini Bol. Bolski klub zahvalio je i dosadašnjim članovima Jerku Martiniću, Mati Petriću i Vlatku Kolendi koji prestaju biti darivatelji krvi zbog dobne granice (65 godina).

Bolski DDK dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Grb općine Bol.

Izabrano je i novo-staro rukovodstvo kluba. Predsjednica će i iduće četiri godine biti Neda Kraljević, dopredsjednik je Vinko Kraljević, a u radu će im pomagati Odbor u kojega su izabrani Vojka Katić, Srđana Arbunić i Kristijan Marinković.

Gosti na skupštini bili su načelnik općine Bol Tihomir Marinković i ravnatelj Crvenog križa Brač Pero Bonačić.

Druženje je nastavljeno na zajedničkoj večeri u restoranu "Ranč". (J.E.)


********************


alt


PRVI "MALI KRUZER" U BOLU

Izletničkim brodom "Bibe" u Bol je u petak (23. ožujka) nenajavljeno stiglo 280 gostiju iz Austrije. Oni su na odmoru u Brelima i željeli su posjetiti Bol. Od 12.30 do 14 sati, koliko su se zadržali, mogli su tek nakratko popiti kavu ili sok u jednom od četiri otvorena caffe bara na samoj rivi ili navratiti u samoposlugu Konzuma. Vrata galerije B. Dešković su bila zatvorena (bez obavijesti o radnom vremenu), a vodička nam je priznala svoj propust što ranije nije najavila dolazak uredu Turističke zajednice. (J.E.)


********************


alt


OD MALIH NOGU

U pripreme za skori dolazak turista, uključili su se i oni najmlađi. Dvadesetak polaznika dječjeg vrtića "Mali Princ", u pratnji svojih teta, s crnim vrećama u rukama obilaze plažu i skupljaju sve ono što bi moglo smetati ugodnom sunčanju.

Primjer hvale vrijedan! Od malih nogu se uči redu i očuvanju prirodnih ljepota Bola. (J.E.)


********************


alt


BOL U MAGLI

Već drugo jutro Bol je osvanuo obavijen u magli, točnije kaligu (kako tu pojavu zovu ovdašnji ribari). U četvrtak (22. ožujka) magla se zadržala i nešto duže pa je sunce "provirilo" tek iza 10 sati.

Katamaran je, magli unatoč, ujutro pristao u Bol i odvezao putnike za Split.

Na slici: bolski porat u 9.30 sati. (foto: J. Egekher)


********************


alt


KANALIZACIJA I VODOVOD

Ovih se dana intenzivno prekopava na dijelu zaobilaznice (Hrvatskih domobrana) zbog dogradnje vodovoda i fekalne kanalizacije. U dužini od 230 metara dogradit će se vodovod profila 150 mm, a kanalizacija će biti dužine 71 metar profila 200 mm. Radove financira Vodovod Brač uz sudjelovanje Općine Bol. Radovi bi trebali biti gotovi do Uskrsa, ali postoje naznake da se taj rok i produži.

Zbog radova na zaobilaznici umnogome je otežan promet jer je pola kolničkog traka prekopano, a nije baš pregledno za vožnju automobilima. Iz tih razloga na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća traženo je da se postave semafori. (J.E.)


********************


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA

Svetom misom, koju je predvodio mjesni župnik o. Damir Šokić, obilježen je blagdan sv. Josipa. U crkvici sv. Josipa u Podbarju za sve vjernike u ponedjeljak u 9 sati nije bilo mjesta pa su neki morali ostati na otvorenom.

Sveti Josip, Djevičin zaručnik a Isusov poočim, za zaštitnika svete Crkve proglasio je 1870. papa Pio IX.

Ovaj sakralni objekt sagrađen je već 1719. godine. Od početka prošle godine traje uređenje (popravak krova i poda ...) ali još nije sve završeno. (J.E.)


********************ZA VIŠE REDA NA GRADILIŠTIMA

Načelnik općine Tihomir Marinković izvjestio je u petak navečer (16. ožujka) na prvoj ovogodišnjoj sjednici općinske vijećnike o radu općine Bol od posljednje sjednice do danas: počeli su radovi na asfaltiranju ceste do Murvice, postavljena je skulptura Hrvatske gospodarske komore i HRT-a za postignute turističke rezultate, počelo je uređenje fasade Doma kulture, na Glavici se radi kanalizacija i vodovod, uređena je sjeverna i zapadna fasada škole, sanirat će se glavni kolektor ...

Za uobičajena vijećnička pitanja utrošeno je 30 minuta, upola manje nego je to Poslovnikom o radu općinskog vijeća predviđeno. Branko Mikulić zamjera što nisu u potpunosti završeni radovi oko nekih novo postavljenih kontejnera. Vice Klapež traži od načelnika intervenciju da se bolje i sigurnije, uz pomoć semafora, regulira promet dok se kopa kolektor u Ulici Hrvatskih domobrana, kako bi se spriječile moguće nezgode. Matka Bakovića je interesiralo kada će vijećnicima biti isplaćene naknade za 2011. godinu, a Jakov Okmažić je pitao nazočnog direktora "Grabovog rata" do kada će se raditi na brodovima u luci i voziti autima od Konzuma do Big blua. Srečka Karmelića je interesiralo zašto nisu sigle uplatnice za komunalije (mještani će ih dobiti u idućih 10 dana, rekao je pročelnik Stipe Karmelić Rade). Jakša Marinković Tomić tražio je izvješće o prikupljenim sredstvima od prireza i načinu trošenja, a Branko Mikulić je zamolio objašnjenje u vezi ponovnog povratka Stipe Ivića na rad u "Grabov rat".

U vezi nereda u luci direktor Grabovog rata Tomislav Marčić obećao je pismeni odgovor. Uz povratak na posao Stipe Ivića izvijestio je da je postignuta nagodba uz obvezu isplate 116.000 kuna u tri obroka tijekom tri godine što on smatra da je mnogo povoljnije od čekanja sudske odluke.

U nastavku sjednice načelnik je podnio polugodišnje izvješće o svom radu (srpanj - prosinac 2011.), imenovani su članovi Upravnog vijeća "Mali princ", govorilo se i o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih lista, a podosta je vremena potrošeno za raspravu i donošenje plana korištenja javnih površina i naknadama za njihovo korištenje. (J.E.)


********************ULJEPŠAVA SE ZLATNI RAT

Kažu da nije vijest kada pas ugrize čovjeka, već kada čovjek ugrize psa. Po toj logici zaslužuje vijest i akcija pošumljavanja na plaži Zlatni rat. Prošle godine smo tražili (i nismo našli) posječena stabla, sada nešto što nije viđeno više od 50 godina (koliko se mi možemo prisjetiti) - djelatnici komunalnog poduzeća "Grabov rat" posadili su devet stabala (na slici) a akcija uređivanja plaže se nastavlja. Gosti uskoro stižu. O ostalim novitetima, drugom prilikom. (foto J. Egekher)


********************


Počelo je: snimak za uspomenu od 15. ožujka 2012. (foto J. Egekher)


POČELI RADOVI NA CESTI DO MURVICE!

Nakon trogodišnjih planiranja, projektiranja i čekanja, napokon su počeli radovi na asfaltiranju ceste od Bola do Murvice, u dužini od 2,7 km. Izvođač radova PZC Split službeno je u četvrtak 15. ožujka uveden u posao koji bi trebao, prema ugovoru, završiti u roku od pet mjeseci. Na budućem gradilištu osim izvođača bili su i predstavnici investitora (Županijska uprava za ceste) i nadzorne službe. U ime Općine Bol bio je nazočan donačelnik Mate Petrić.

Kako se zbog sređivanja otkupa terena kasnilo puna dva mjeseca, neizvjesno je hoće li izvođač završiti posao prije ugovornog roka, a to znači prije glavne turističke sezone. Od investitora smo saznali da se sigurno neće raditi tijekom srpnja i kolovoza, a bude li trebalo nastavit će se na jesen.

U špici radova do Mrvice i obratno vozit će se možda jednim kolničkim trakom, a već sada je brzina vozilima ograničena na 20 km. (J.E.)


********************POVOLJNIJI ARANŽMANI IZVAN SEZONE

Na inicijativu Udruge privatnih ugostitelja u Bolu su se u srijedu navečer (14. ožujka) sastali zainteresirani: vlasnici restorana i privatnih agencija u nazočnosti i predstavnika Turističke zajednice. Tema je bila izrada zajedničke ponude za sedmodnevne i vikend aranžmane u predsezoni i posezoni. Zaključak je da se u narednih osam dana definira što se i za koliko novaca nudi gostima koji izvan glavne sezone žele nekoliko dana provesti u Bolu. Osim  privatnog smještaja i prehrane privatnim restoranima (na bazi polupansiona), u ovoj ponudi bili bi uključeni i izleti, biciklističke i pješačke staze, posebni koncerti, posebni popusti u bolskim kafićima ... (J.E.)


********************


Ženska klapa "Užonca" ispred novopostavljene skulpture na rivi (foto J.E.)


Predsjednica Županijske HGK Jadranka Radovanović, načelnik Općine Bol Tihomir Marinković, članovi Općinskog vijeća Branko Mikulić i Jakša Marinković Tomić te donačelnik Mate Petrić


"TURISTIČKI CVIJET" POSTAVLJEN U BOLU

Skulptura "Turistički cvijet", rad akademskog kipara Dalibora Stošića, od utorka (13. ožujka) nalazi se na rivi, u malom parku u Ulici Vladimira Nazora. Općina Bol dobila je ovu skulpturu od Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, kao najbolje turističko mjesto Hrvatske 2010. godine u akciji "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku".

Na prigodnoj svečanosti postavljanja skulpture (od željeza i drva, visine 3 metra, težine 1,5 tonu) bila je u ime Hrvatske gospodarske komore predsjednica Županijske komore Split Jadranka Radovanović, a u ime domaćina načelnik općine Tihomir Marinković, neki članovi Općinskog vijeća, direktor TZ Bol Markito Marinković ... Uz šampanjac zapjevala je i ženska klapa "Užonca". (J.E.)


********************BRAČKI ROTARIJANCI U BOLU

Članovi Rotary kluba Brač sastaju se svakog ponedjeljka, a ovaj put je to bilo u Bolu, nakon kraće zimske stanke. Od predsjednika Ivice Radića saznali smo za akcije koje planiraju ove godine: teniski turnir rotarijanaca iz Hrvatske održat će se u lipnju u Bolu, financirat će izradu ulaznih vrata na Zmajevoj špilji u Murvici, postaviti prigodnu skulpturu u prostorijama središnjice distrikta u Zagrebu (izrađenu iz bračkog kamena i bračkog autora), a sigurno će biti i neka humanitarna akcija.

Na slici su u gornjem redu (slijeva) Braco Kušeta, Tonko Ostojić, Ivo Brizić i Ado Bošković, (sjede) Miljenko Jovanović, Milan Šlender, Ivica Radić, Markito Marinković i Vinko Brešković.

Prije početka zajedničke večere Markito Marinković predao je priznanje Turističke zajednice Ivici Radiću za doprinos promidžbi bolskog turizma. On je to zaslužio 2009. ali mu je to tek danas uručeno. Slična priznanja čekaju Ivicu Jakšića Čokrića Puka, Borisa Kragića i Jerka Martinića. (J.E.)


********************


Zračni snimak Bluesun hotela "Elaphusa" (foto Andrija Karli, dokumentacija TZO Bol)


TURISTIČKA SEZONA POČINJE 28. OŽUJKA

Ovogodišnja turistička sezona službeno u Bolu počinje već 28. ožujka. Naime, toga dana svoja vrata otvara Bluesun hotel "Elaphusa" koji će prihvatiti 800 gostiju. I u slučaju lošeg vremena gostima su na raspolaganju brojni hotelski sadržaji: zatvoreni bazen, sauna, wellness centar, kuglana, konoba ...

Pred Uskrs, neki već za Cvjetnicu, otvorit će se restorani na otvorenom (Equinox, Pumparela ...) a vjerovatno i još neki hotel. (J.E.)


********************
KORIZMENI KONCERT

U organizaciji  Centra za kulturu općine Bol u nedjelju 11. ožujka organizira se Korizmeni koncert "Prosti nam Gospodine", a nastupa VA "Angeluš" iz Zagreba. Koncert će se održati u župnoj crkvi Gospe od Karmela u 18 sati, nakon večernje mise. (J.E.)


********************
TOMBOLA SAMO ZA ŽENE

Po tradiciji se nedjeljom se u Domu kulture igra tombola, ali ovaj put - zbog Dana žena - igralo se u četvrtak. Igrale su samo žene i to puna dva sata. Uz novčane dobitke pobjednice su dobile i prigodne poklon-suvenire, a sve zajedno kolače i piće. Organizator je bio Centar za kulturu. (J.E.


********************
RUŽE ZA DAN ŽENA

Načelnik općine Tihomir Marinković sa suradnicima dijelili su svojim sumještankama, u povodu Dana žena, žute i crvene ruže. Znak pažnje primljen je sa simpatijama.

Druženje će žene nastaviti u 17.30 sati u Domu kulture gdje će tradicionalno zaigrati tombolu, a najavljene su i vrijedne nagrade. (J.E.)


********************KONCERT: VIKTORU S LJUBAVLJU

U nedjelju navečer (4. ožujka u 19 sati) u velikoj dvorani Doma kulture za sve nije bilo mjesta. Na humanitarnom koncertu sedam bračkih klapa bilo je preko 300 posjetitelja koji su dali svoj dobrovoljni prilog za nastavak liječenja i pomoć u kupovini prijeko potrebnih pomagala za 23-godišnjeg Viktora Ivulića. On je preživio tešku prometnu nesreću, ali s teškim posljedicama. Boljani su dolaskom na koncert i dobrovoljnim prilozima pokazali da imaju veliko srce i spremnost za pomoć svojem sumještaninu. Prikupljene su 22 tisuće kuna. (J.E.)


*****************ULJEPŠAVA SE ŠKOLA

Fasada zgrade u kojoj se održava nastava za učenike Osnovne i Srednje škole ovih se dana uređuje i uskoro će imati lijepši izgled. Prošle su se godine uređivali sanitarni čvorovi i istočna fasada, a sada je došla na red sjeverna i zapadna fasada.

S radovima se požurilo zbog skorašnjeg jubileja Srednje škole. U lipnju će se obilježiti 40 godina rada. (J.E.)