Arhiv 2012. / IX.

Broj objavljenih vijesti u rujna 2012. godine: 46

alt


TZO BOL: BEZ UREDA I DIREKTORA?

Već smo na ovom portalu pisali kako "Zlatni rat" d.d. traži do kraja ove godine iseljenje Općinske knjižnice i Ureda Turističke zajednice. U tijeku je sudski spor oko vlasništva objekta pa je neizvjesno hoće li i kada knjižnica i TZ napustiti prostore u starom (adaptiranom) gotičkom dvorcu na rivi.

Najnovija je vijest - kako smo pročitali u "Večernjem listu" - da se na natječaj za direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice javilo 15 kandidata, a jedan od njih je i aktualni direktor TZO Bol Markito Marinković. Tijekom listopada tročlano povjerenstvo predložit će jednog kandidata Turističkom vijeću. Bude li to kandidat iz Bola, moguće je da za Novu godinu Turistička zajednica općine Bol ostane - bez ureda i direktora. (J.E.)


*******************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE

Trajekti i katamarani "Jadrolinije" od sutra (ponedjeljak 1. listopada) pa do 31. prosinca plove po zimskom redu plovidbe.

Katamaran će ubuduće nedjeljom (prvi put 7. listopada) iz Bola za Split isplovljavati u 13.40 sati. Isti sat polaska je i praznikom (8. listopada, 1. studenoga, 25. i 26. prosinca). Cijena karte pojeftinila je sa 40 na 35 kuna, a otočani plaćaju kao i ljeti - 22 kuna.

Trajekti iz Supetra za Split isplovljavat će 9, a ne 12 puta kao do sada. Nedjeljom i praznikom bit će još dvije linije manje. Prvi trajek iz Supetra nedjeljom i praznikom je u 7.45, a iz Splita u 9.00 sati zbog čega će nedjeljom i praznikom novine stizati u Bol tek nakon 11.30 sati.

Cijene na trajektnim linijama  bit će kao prije 1. lipnja.

Zbog izmjena u trajektnom prometu za očekivati je da će od ponedjeljka 1. listopada biti izmjenjen i red vožnje autobusa Autotransa. (J.E.)


*******************


alt

Murvica, snimak s mora (J.E.)


MURVICA: VRAĆAJU SE STROJEVI

Kao što je bilo i najavljeno, u ponedjeljak 1. listopada vraćaju se strojevi na cestu Bol - Murvica. Izvođač radova PZC iz Splita nastavit će uređenje i asfaltiranje ove prometnice u dužini od 2.700 metara. Murvica je jedino mjesto na Braču do kojeg nije bilo asfalta, a to će se napokon dogoditi u roku od 30 do 45 dana.

PZC je uspješno radio na ovoj dionici od 15. ožujka do 15. lipnja, ali su radovi, zbog turističke sezone, morali biti tijekom ljeta prekinuti, a strojevi uklonjeni. Za pretpostaviti je da će se ponovo promet vozila preusmjeriti starom cestom. (J.E.)


********************


alt

Dio bolske rive koji će uskoro biti prekopan


STIŽU MILIJUNI ZA BOLSKI KOLEKTOR!

Vijest na koju se u Bolu čekalo godinama: u četvrtak (27. rujna) u Hrvatskim vodama u Zagrebu potpisani su ugovori kojima Bol dobiva 8,3 milijuna kuna za izgradnju kolektora. Programom Vlade osigurano je ukupno 866 milijuna kuna, a u realizaciji sudjeluju 132 komunalna društva iz cijele Hrvatske. Za investiciju u Bolu ugovor s Hrvatskim vodama potpisao je Vodovod Brač, a svečanosti u Zagrebu bio je nazočan i bolski načelnik Tihomir Marinković.

Novi kolektor, zamjena postojećeg profila 250 novim od 400 mm, položit će se od bivše fabrike sardine na istočnom dijelu Bola do početka šetnice. Ovaj komunalni zahvat bio je neophodan za rješavanje sve većih problema, posebno u turističkoj sezoni, po pitanju sanitarne odvodnje i otpadnih voda. Radovi duž bolske rive je tek prva faza izgradnje kanalizacijskog sustava. Sljedeći zahvat, nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa, bit će u Ulici Tina Ujevića.

Idućih dana detaljnije ćemo izvjestiti o početku radova i drugim detaljima od interesa za stanovnike Bola. (J.E.) 


********************


alt

Vinograd Gabrijela Marinkovića (snimak iz mjeseca svibnja)


POČINJE OTKUP GROŽĐA

Jako vino d.o.o. najavilo je za četvrtak (27. rujna) početak otkupa grožđa sorti Plavac mali. Datum početka otkupa nešto kasni, a razlog su prošlotjedne kiše. Rok berbe utvrđuje se nakon kontrole sladora i kiseline, što je učinjeno prošlog utorka. O tome se strogo vodi računa kod otkupa grožđa za Jako vino iako su neki u svojim vinogradima već desetak dana, ali to beru za vlastite potrebe.

U jesen 2009. zaprimljene su u preuređenim podrumima u Bolu prve količine grožđa sorti Plavac mali i Pošip. Jako vino ima u vlasnosti 50 ha vinograda s oko 350.000 trsova, a ukupno s kooperantima se obrađuje 85 ha. Od ovogodišnjeg otkupa grožđa, vino će se na tržištu pojaviti tek za dvije godine. (J.E.)


********************


alt


TJEDAN TENISKIH TURNIRA

Od nedjelje do petka na teniskim terenima Sportskog centra igra se turnir seniora na kojem sudjeluje preko 350 igrača iz više Europskih zemalja. To je sedmi po redu sportski turnir kojeg organiziraju Bluesun hoteli i Patricio Travel. Odmah nakon seniora, od petka do nedjelje organizira se otvoreno prvenstvo liječnika na kojemu sudjeljuje 200 natjecatelja. To su tradicionalna natjecanja jer se organiziraju već 20 godina.

Ovi turniri sigurno će poboljšati turističke rezultate u rujnu, a sve su naznake da će u Bolu ovoga mjeseca biti više noćenja nego prošle godine. Trenutno je u Bolu 2.037 gostiju (u hotelima 1810, u privatnom smještaju 215 i u kampovima 12) ili 258 više nego istoga datuma prošle godine.

Iz Bluesun hotela najavljuju dobru popunjenost i tijekom listopada. Od 4. do 7. listopada Bol je domaćin Kongresa liječnika opće prakse na kojem se očekuje više od 400 osoba. Ovogodišnja sezona u Bluesun hotelima završava također masovnim skupom i to sredinom studenoga kada se u Bolu održava Sabatina, tradicionalni skup dalmatinskih vinogradara i vinara. (J.E.)


*******************


alt


GRUNTOVNICE: SUPETAR NIJE NAJSPORIJI

Analiza koju je provelo Ministarstvo pravosuđa otkrila je - piše "Jutarnji list" - koliko se u pojedinim gruntovnicama radi sporo (ili brzo) u rješavanju prredmeta. U Općinskom sudu u Starom Gradu sa zahtjevom za uknjižbu neke promjene nad nekretninom trebati će na rješenje u prosjeku čekati 356 dana. Riječ "prosjek" dovoljno objašnjava bit cijelog problema, jer to znači da čekanje može biti i duže.

Po sporosti Brač je na trećem mjestu, jer Općinskom sudu u Supetru treba - 237 dana. U Makarskoj, drugoj na listi, treba čekati 286 dana, u Omišu 221, Solinu 181, Krku 158 ... Međutim, spomenuta analiza pokazala je da u nekim gradovima u gruntovnicama treba na rješenje čekati samo jedan dan (Vinkovci, Virovitica, Križevci, Rovinj,Čazma ...)

Vjerojatno ima i objektivnih razloga za ovoliku sporost na Općinskom sudu u Supetru, ali time neka se bavi nadležno ministarstvo. Tek treba spomenuti da je Ministarstvo pravosuđa formiralo "odrede čistaća" gruntovnica pa će referenti iz najuspješniji rješavati zaostale predmete u onim najsporijima. U svibnju se već na taj način počelo raditi u Makarskoj, a "odred čistaća" doći će u prvoj polovici 2013. godine - u Supetar. (J.E.)


********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Na kraju ljetne sezone možemo s pravom ustvrditi da je na bolskim kupalištima more bilo izvrsno - visoke kakvoće. To potvrđuju nalazi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, čiji se rezultati ispitivanja uzoraka mora mogu do u detalje isčitati na njihovim internet stranicama (datumi, točne lokacije, temperature zraka i mora ...).

Zavod je uzorke uzimao dva puta mjesečno, od 15. lipnja do 18. rujna, na Zlatnom ratu (istočna i zapadna strana), na plaži Borak i na plaži Martinica, ukupno 40 ispitivanja. Tražili su se crijevni enterokoki/streptokoki (za ocjenu izvrsno treba vrijednost biti manja od 60) te fekalne koliformne bakterije (vrijednost manja od 100). Nalazi su uglavnom bili "O", a tek jednom (4. rujna) iznosili su 12 odnosno 15.

Ovi rezultati demantiraju neke glasine da je more na Martinici zagađeno nakon adaptacije hotelskog objekta. Priče su zabrinule roditelje čija su djeca svakodnevno tamo vježbala u ljetnoj školi plivanja. (J.E.)


*******************


alt


USKORO ZIMSKI RED PLOVIDBE

Još ovaj tjedan katamarani i trajekti plove po sezonskom redu plovidbe, ali već od idućeg ponedjeljka (1. listopada) stupa na snagu zimski raspored. To znači da će iz Supetra prema Splitu biti 9 linija, umjesto sadašnjih 12. Isti broj polazaka je i iz Splita prema Supetru. Nedjeljom i praznikom još će biti dvije linije manje, pa će novine nedjeljom i praznikom u Bol umjesto u 8.30 dolaziti nakon 11.30 sati.

I dalje ostaju tzv. noćne linije za Split (22.45) i iz Splita (23.59). Pojeftinit će i karte za prijevoz putnika i automobila, odnosno vraćaju se kako je bilo do 1. lipnja. Otočanima ostaje sve po starom.

Novost za katamaransku liniju je što će nedjeljom (od 7. listopada) i praznikom iz Bola za Split umjesto u 7.35 polazak biti u 13.40 sati. Polasci iz Splita ostaju isti (svaki dan u 16, a petkom u 16.30 sati). Cijena karte smanjuje se sa 40 na 35 kn u jednom pravcu, a cijena za otočane ostaje kao i do sada. (J.E.)


********************


alt

Slavljenik Dinko sa suprugom Keti


PRAVO SLAVLJE BIT ĆE ZA 100-ti ROĐENDAN

U krugu najbližih u nedjelju je Dinko Bodlović proslavio 95-i rođendan. S obzirom da je najstariji Boljanin normalno je da smo mu i mi došli čestitati.

- Bilo je i kolača i torte, ali pravo ćemo slavlje pripremiti za 100-ti rođendan - kao obiteljski glasnogovornik objašnjava nam supruga Keti koja će u veljači naponiti 87 godina. - Jedino nije došao sin Tonći, koji radi u Zagrebu. Nije mogao dobiti dopust - opravdava ga mama.

Dinko je čitav život u Bolu radio kao krojač, pa zato i ima nadimak Krojač. Zanat je tri godine učio u Korčuli, a kod njega su naukovali Franka Kukoč, Vinko Ostojić, Jelka Plenković, a supruga Keti mu je bila pomoćnik.

- Bilo je i teških vremena - prisječa se Dinko - ali je uvijek bilo posla. Narudžbe su dolazile i iz Splita. Šivao sam i u El Shatu, za vrijeme II. svjetskog rata. Tamo sam za plaću dobivao malo voća.

Dinko i Keti u braku su 62 godine, imaju dva sina (Nikšu i Tonća), a prije braka hodali su samo godine dana. Nije te 1950. za njih bilo problema radi izrade novih dokumenata jer su oboje imali isto prezime - Bodlović. Ona je bila kći poznatog bolskog kovača Mike Bodlovića.

Na rastanku smo obećali ponovno ih snimiti zajedno za Ketin 90-i i Dinkov 100-ti rođendan. (J.E.)


*******************


alt

Avio snimak dijela izgrađenog naselja (snimljeno 23. 09. 2009.), foto: Mladen Katavić


ROKOVI ZA LEGALIZACIJU

Vlasnici (investitori) nezakonito izgrađenih zgrada za koje je građevinski inspektor već donio rješenje o uklanjanju moraju do 31. prosinca 2012. podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Ostali vlasnici nezakonito izgrađenih objekata to moraju učiniti do 30. lipnja 2013. godine.

Rješenja o izvedenom stanju neće se izdavati za nezakonito izgrađene zgrade nakon 21. lipnja 2011. godine.

Zahtjev se podnosi Uredu za graditeljstvo u Supetru.

Javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada objavljen je na internet stranicama općine Bol (www.opcinabol.hr) i na oglasnoj ploči u Bolu. (J.E.)


********************


alt


OTROVALI SE U BOLU?

Kako su objavili neki portali, prošlog petka na jednodnevnom izletu u Bolu bili su učenici dva osma razreda osnovne škole Brajda iz Rijeke. Navečer su, po povratku u Makarsku, zatražili pomoć zbog mučnine, povraćanja i visoke temperature. Njih sedmero, s težim simptomima trovanja, upućeno je na Zarazni odjel splitskog KBC-a. Nakon par sati pušteni su iz bolnice i zajedno sa svojim vršnjacima vratili se u Rijeku.

Čini se da nešto nije bilo u redu s pizzom ili sladoledom kojeg su konzumirali. U tijeku je kontrola uzoraka hrane.

Ovoga i prošlogodišnjeg ljeta ništa se slično nije dogodilo u Bolu. (J.E.)


********************

 

alt

Plaža Zatni rat 22. rujna u 16.49


ADIO LITO, STIGLA JE JESEN

Kao što je i najavljeno, jesen je stigla u subotu u 16.49 sati, a brojni su je kupači dočekali na plaži Zlatni rat (na slici). Na sjevernoj zemljanoj polutci počinje jesen, a na južnoj proljeće. U astronomiji ovaj je dan ravnodnevica ili ekvinocij, a to je pojava kada su dan i noć izjednaćeni (približno po 12 sati).

Centar za kulturu općine Bol u nedjelju organizira oproštaj od ljeta - "Adio lito". U 20 sati na rivi počinje tombola, zatim slijedi gastronomska ponuda i glazbeni program. (J.E.)


********************


alt

Berba (foto: Andrija Carli)


POČINJE BERBA I (MOŽDA) PROBLEMI

Zbog kiše koja je padala u noći od srijede na četvrtak mnogi su odgodili berbu grožđa najavljenu za ovaj vikend. Čekajući da se malo osuši grožđe i zemljište, mnogi će Boljani u vinograde tek od srijede. Još ni Jako vino d.o.o. nije službeno objavilo početak otkupa grožđa iz sorte plavac mali.

S početkom berbe stigli su u petak u Murvicu inspektori rada koji kontroloraju kako se poštuje zakon o sezonskom radu. Mnogo se o tome pričalo, ali još je mnogo toga ostalo nejasno. Tko sve može pomagati u berbi? Postoji knjižica (obrazac USP-1) nazvana Ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi koju bi trebao imati svaki berač. U knjižicu se upisuje ime i prezime berača, OIB i adresa stanovanja, zatim datum rada, podaci o poslodavcu, a u knjižici ima prostor gdje treba nalijepiti (svaki dan) i markicu. Knjižica se u Bolu može kupiti u poštanskom uredu i poslovnici FINE po cijeni od 3 (tri) kune. Markica u FINI zapada 20 kn i nešto sitno lipa. Idućih dana, nakon brojnih provjera, upute svojim članovima obijavit će Poljoprivredna zadruga na oglasnoj ploči. (J.E.)


********************


alt

Porat bolskih pomoraca


BOL USKORO VELIKO GRADILIŠTE?

Bude li sve išlo kako je i planirano, tijekom mjeseca studenoga bageri će prekopati bolsku rivu u cijeloj dužini, od pizzerije "Maza" na istoku, do početka šetnice na zapadnom dijelu rive. Razlog je postavljanje novoga kolektora, odnosno zamjena postojeće kanalizacije profila 250 sa novom cijevi profila 400 mm. Više pojedinosti objavit ćemo krajem idućeg tjedna kada će biti poznat izvođač radova. Zna se da su pristigle tri ponude, da se 90 posto financira iz europskih fondova, a sa 10 posto sudjeljuje Općina Bol.

Ovaj složeni građevinski zahvat trebao bi se obaviti tijekom zimskih mjeseci - do početka nove turističke sezone. (J.E.)


*******************


alt


"ADIO LITO" U NEDJELJU

Iako u subotu završava ljeto i počinje jesen, u Bolu se oproštaj od ljeta organizira u nedjelju 23. rujna. Meteorolozi ne predviđaju loše vrijeme pa će mještani i gosti moći uživati u gastronomsko-glazbenom programu. Bit će to i završetak "Bolskog lita" koje je počelo 8. lipnja izbornom večeri za 46. festival dalmatinskih klapa u Omišu. U proteklih 107 dana Centar za kulturu organizirao je i ponudio raznovrstan program koji je mogao zadovoljiti i one najizbirljivije: izložbe, koncerti ozbiljne glazbe, zabavne večeri, kazališne predstave, prezentacije knjiga, nastupe klapa, filmske večeri ... Skoro pa svaki dan se nešto dešavalo. Osim već spomenutih klapa, upečatljiv je bio program za "Živilo lito" (21. lipnja), Fjeru (5. kolovoza), nedavni Ljetni karneval, gastro-zabavne večeri svakoga četvrtka, a kruna svega bit će u nedjelju - Adio lito.

Fešta na rivi počinje u 20 sati, a osim gastronomske ponude i glazbenog programa organizira se i - tombola. (J.E.)


*******************


alt


PONTON NA REMONTU

Ponton koji se ovoga ljeta nalazio na istočnoj strani Zlatnog rata, a služio je za iskrcaj kupača na plažu, oštećen je za posljednjeg nevremena. Jako jugo ga je oštetilo pa je u srijedu 19. rujna dotegljen do bolske luke, a odatle prevezen u skladište "Grabovog rata". Kada stignu oštećeni dijelovi, ponton će biti popravljen. Vjerovatno će tek iduće sezone (2013.) ponovno biti otegljen na Zlatni rat. (J.E.)


********************


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat u utorak 18. rujna u 16.45 sati (foto J.E.)


KUPAČI NE POSUSTAJU

Po plaži Zlatni rat nebi se reklo da će uskoro jesen. U Bolu su u ponedjeljak 17. rujna bila 2.133 gosta (28 domaćih i 2.105 stranih). U hotelima je 1.717, u privatnom smještaju 402, a u kampovima 14 gostiju. U Bolu trenutno ima više gostiju nego u Hvaru (1867), Omišu (1337), Supetru (1737), Jelsi (1242) ...

Na području Splitsko-dalmatinske županije odmara se 2.840 domaćih i 42.931 strani gost, ili ukupno 45.771. To je 22 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. (J.E.)


********************


alt

Ovako izgleda danas teren na kojem su do jučer bile dvije prizemnice


SRUŠENA DVA OBJEKTA

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je u utorak 18. rujna početak uklanjanja bespravno izgrađenih građevina nakon 21. lipnja 2011. godine. Uklanjanje je počelo na Braču u Bolu i Milni te na području Marčane i Medulina. Kako je priopčeno novinarima, objekte su uklonili (srušili) sami investitori, ali uz nadzor građevinske inspekcije.

U Bolu su porušene dvije prizemnice istoga investitora, a izgrađene su zapadnije od Zlatnog rata, iznad asfaltne ceste koja vodi prema plaži.

Do kraja godine srušit će se na obali Jadrana još 60 nelegalnih objekata.

U Bolu je tijekom utorka ujutro inspekcija zatvorila i dvije slastičarnice istoga vlasnika.(J.E.)


********************


alt


ŽIVOT NA OTOCIMA

U Bolu će se tri dana govoriti o tome kako se živi na otocima. Veoma zanimljiva tema na Drugoj međunarodnoj konferenciji "Islands 2012" čiji su organizatori Hrvatski hidrografski institut i Wessex Institut iz Velike Britanije. Od ponedjeljka do srijede dvadesetak stručnjaka iz područja nautike i pomorstva govorit će o životu na otocima u državama iz kojih dolaze.

U Hrvatskoj ima 50 naseljenih otoka s više od 130 tisuća stanovnika. Najviše ih je na Krku (17.860), pa na Korčuli (16.182), a Brač je na trećem mjestu sa 14.031 stanovnikom. Krk i Čiovo (5.387) se još uvijek računaju kao otoci iako su mostom povezani s kopnom pa bi trebali biti - poluotoci. Za poboljšanje života na otocima predlažu se dodatne mjere: uvođenje hidroavionske linije, avionom i brodovima povezati Italiju i otoke, uvesti međuotočnu brodsku i trajektnu vezu, staviti u funkciju napuštene vojne komplekse, posebno stimulirati povratak i naseljavanje mladih ljudi ...

Činjenica je da su u 19. stoljeću na otocima bile čak 32 firme za preradu ribe, brojna manja brodogradilišta. Otoci bi morali postati - čulo se na skupu u Bolu - ono što su nekada bili: prostor na kojem se živi sretno i zadovoljno.

Otoci bi trebali povesti računa tko se prijavljuje na otok samo zbog beneficija (neplaćanje poreza na vikendice, jeftiniji ili čak besplatni prijevoz trajektom ...).

"Slobodna Dalmacija" je 18. rujna objavila opširan izvještaj sa skupa u Bolu. (J.E.)


********************


alt


GALERIJA RADI KROZ JUTRO!

Od ponedjeljka 17. rujna Galerija umjetnina "Branislav Dešković" ima novi raspored rada. Umjesto od 18 do 23 sata Galeriju će zainteresirani moći posjetiti svaki dan, osim nedjeljom, od 9 do 15 sati. Cijena ulaznice povećana je sa 10 na 15 kuna.

Novo radno vrijeme od ponedjeljka ima i poštanski ured u Bolu. Ponedjeljkom se radi od 8 do 17, a u ostale dane od 7 do 15 sati. Ured je zatvoren subotom i nedjeljom.

Trgovina "Kerum" radi od 6.30 do 21 sat, a nedjeljom od 7 do 13 sati. "Konzum" će i dalje raditi kao do sada, od 7 do 21 sat (nedjeljom i praznikom također), a novi raspored biti će nakon 1. listopada. (J.E.)


********************


alt


BOL BEZ JAJA, ALI BIT ĆE RIBE

Posljednjih nekoliko dana na policama bolskih trgovina nema - jaja. Točnije, dolaze manje količine koje se do 10 sati rasprodaju. "Studenac", na primjer, dnevno dobije 700 umjesto 3.000 jaja. Pravi razlog ove nestašice nisu nam mogli objasniti, ali trgovci vjeruju da će se od ponedjeljka situacija postupno stabilizirati.

U utorak će, kad već nema jaja, biti - ribe. U nedjelju navečer isplovila je iz bolske luke kočarica "Svjetlica" čiji je vlasnik i kapetan broda Vicko Šćepanović najavio povratak (s ribom) u utorak oko 18 sati. (J.E.)


*******************


alt


PLIVAČKI MARATON

Prvi (neslužbeni) plivački maraton imao je 12 natjecatelja, ali su desetorica stigla na cilj. Start i cilj su bili ispred Taverne Riva, a trebalo je plivati do Zlatnog rata i natrag. Najbolje vrijeme postigao je Pražničanin, 45-godišnji Ivan Kusanović s adresom stanovanja u Supetru. On je stazu dugu četiri kilometra isplivao za 1:05:32. Drugi je bio 39-godišnji Joško Marinković (1:12:33), a treći 33-godišnji Mario Plenković (1:15:49), obojica iz Bola. Najstariji, 57-godišnji Ivica Jakšić Čokrić Puko (1:20:54) došao je na cilj - šesti.

Ovaj maraton imao je i četiri broda u pratnji (Vedran Krunić, Andro Jugović, Jere Restović i Matko Eterović), sudac je bio Neven Šimac, a organizatori su bili "Šušur" i "Grancigula". Prva trojica dobila su medalje, a svi sudionici - diplome. Sponzor, Taverna Riva, priredio je bogati ručak koje je sve oduševio pa su predložili da se već sljedeću subotu ponovno organizira plivački maraton. Puko to nije prihvatio jer mu treba odmora i treninga pa je najavio prvi službeni maraton za 1. rujna 2013. godine (J.E.)


*******************


alt


PREMIJERA FILMA "ŽIVOT U KAMENU"

U Bolu je u subotu navečer, buri usprkos, premijerno prikazan film "Život u kamenu" slovačkog autora s adresom boravka u Pragu Petra Kršaka. Riječ je o filmu snimljenom na Braču prije dvije godine, ali je prva verzija nešto izmjenjena i sada je taj najnoviji uradak u trajanju od 30 minuta vidjelo stotinjak gledatelja u Teatrinu "Dva ferala". U stvaranju filma sudjelovala su i neka naša lica: Jakša Fiamengo (autor teksta "Brački soneti"), Ante Čedo Martinić (čita tekst), Ivica Jakšić Čokrić Puko (napisao je i govori stihove pjesme "Bračka trilogija"), bolska klapa "Braciera" ...

Razgovor je nastavljen u zatvorenom prostoru Doma kulture, uz prigodnu zakusku i domaće vino (bilo je i sokova), u prostoru gdje je postavljena izložba fotografija i skulptura od kamena. (J.E.)


********************


alt


MAŠKARE SE VRATILE KUĆI

Nakon osmodnevnog druženja, u subotu su sudionici 5. međunarodnog ljetnog karnevala otputovali iz Bola svojim kućama. Ove ih je godine bilo preko 300 iz Italije, Makedonije, BiH i Hrvatske (Rijeka, Ivanić-Grad, Kaštela, Bol, Supetar i Milna). Prvi put je u Bolu na čelu kolone bila zastava Međunarodne federacije karnevalskih gradova (FECC), jer Bol je odnedavno  primljen u najveću karnevalsku obitelj koja ima više od 500 članica iz 40-ak zemalja. Predstavnici FECC-a uručili su posebne medalje domaćinima, načelniku općine Bol Tihomiru Marinkoviću i ravnateljici Centra za kulturu Ivani Bošković Ivičić.

Međutim, osim nastupa u Bolu, Supetru, Sutivanu, Sumartinu i Milni, ovogodišnje okupljanje imalo je i jednu hvale vrijednu humanitarnu akciju. Prvog dana boravka u Bolu na rivi su se pripremala i kasnije prodavala tradicionalna jela iz kraja iz kojeg dolaze maškare. Od prodaje jela i suvenira prikupljeno je preko sedam tisuća kuna koja će se uplatiti u poseban fond za mladu Kaštelanku Tinu, štičenicu doma za nezbrinutu djecu "Miljenko i Dobrila" iz Kaštel Lukšića. Za nju se pod motom "Korak u život - za Tinu" (prema zamisli Željke Perdić) već treću godinu prikupljaju sredstva kako bi se Tini po završetku studija osigurao vlastiti stan i omogućilo lakše osamostaljenje nakon izlaska iz doma. (J.E.)


*******************


alt


VIŠE GOSTIJU U BOLU NEGO U HVARU

Prema službenim podacima Turističke zajednice naše županije u ponedjeljak (10. rujna) u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila su ukupno 61.503 gosta, (domaćih 2.965, stranih 58.538). To je 19 posto više nego istoga datuma prošle godine. U privatnom smještaju ima ih najviše (29.207), zatim u hotelima (25.367), pa kampovima (3.452) ...

Bol je zabilježio 10. rujna isti broj gostiju kao i prošle godine. U hotelima ih je registrirano 2.100, u privatnom smještaju 843, a u kampovima 50 ili ukupno 2.993. Brojke govore da je Bol 10. rujna imao više gostiju nego Hvar, Stari Grad, Omiš, Podstrana, Vis, Jelsa ...

Najviše gostiju 10. rujna bilo je u Makarskoj - 5.893, na drugom mjestu je Baška Voda (5.696), treći je Split (4.911), četvrti su Tučepi (3.650), peta su Brela (3.588), šesta je Podgora (3.385), sedmi je Seget (3.120), na osmom mjestu je Bol (2.993 gosta), deveti je Gradac (2.894), deseti je Hvar (2.599), jedanaesto je Živogošće (2.107), dvanaesti je Supetar (2.063) itd. (J.E.)


********************


alt


SIMPOZIJ O LIJEČENJU BOLI KRALJEŠNICE

Od 14. do 16. rujna u Bolu se organizira prvi europsko-američki simpozij o liječenju kronične boli i bolnih stanja kralješnice. Svečano otvaranje najavljeno je za subotu u 10 sati u kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa". Znanstveni odbor čine prof. dr. Richard Rauck (World Institut of Pain, SAD), prof. dr. Dragan Primorac (International Sociery for Applied Biological Sciences SAD/Hrvatska), prof. dr. Leonardo Kapural (Carolinas Pain Institut, SAD), prof. dr. sc. Željko Bošnjak (Medical College of Wisconsin, SAD) prof. dr. Krešimir Rotim (Hrvatsko društvo za spinalnu kirurgiju), Jan Van Zundert (Multidisciplinary Pain Centre Ziekenhuis Oost-Limburg, Belgija) i cijeli tim Specijalne bolnice "Sv. Katarina" iz Zaboka.

Ovo je prvi ovakav znanstveni simpozij koji se održava u Hrvatskoj, a cilj mu je pokazati nove i učinkovite postupke liječenja boli koji su u SAD-u i svijetu tijekom posljednjih godina dovele do bitno učinkovitijeg liječenja bolnih stanja, ali i značajnih ušteda u sustavu zdravstva. (J.E.)


********************


alt

Na primanju kojeg je načelnik općine Bol Tihomir Marinković organizirao na palubi broda "Frane" dobio je medalju Udruge karnevalskih gradova Europe (F.E.C.C.), ali i čestitke za ukazano gostoprimstvo


alt

Preko tri stotine maskiranih osoba sudjelovalo je u paradi bolskom rivom. Po nama, najatraktivnija je bila skupina iz Makedonije (na slici)


LJETNI KARNEVAL POSTAJE DIO TURISTIČKE PONUDE

Ono što je 2008. započela i inicirala Tonkica Trutanić, 2012. postaje - tradicija. Preko tri stotine maskiranih iz Italije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i naravno Hrvatske s oduševljenjem su pozdravili Boljani, ali i brojni turisti koji su još uvijek u velikom broju na ljetovanju u Bolu. Po peti put je u Bolu organiziran ljetni karneval, a ove će se maškare idućih dana predstaviti u još nekim mjestima na Braču.

Bol je u lipnju primljen u punopravno članstvo Udruge karnevalskih gradova Europe, a načelnik je predao pismo namjere sa željom da Bol bude domaćin konvencije ove udruge.

Maškare, turisti i mještani ispunili su u nedjelju navečer bolsku rivu gdje se do kasno pjevalo, plesalo, jelo i pilo. To je najbolja pozivnica za istu manifestaciju i sljedeće godine. (Tekst i snimci: J. Egekher)


********************


alt


MEĐUNARODNI LJETNI KARNEVAL

Karnevalske svečanosti počele su u subotu navečer (8. rujna) kao humanitarna noć "Korak u život za Tinu". Prihod od prodaje jela, slastica i pića namjenjen je za djevojku iz Kaštela. Službeni početak petog po redu ljetnog karnevala najavljen je za nedjelju u 19 sati na rivi. Organizatori očekuju sudjelovanje brojnih skupina iz Hrvatske, Italije i Makedonije sa preko 400 sudionika. (J.E.)


********************


alt


POČELA BERBA GROŽĐA

Lijepo vrijeme Boljani su iskoristili i u subotu počeli s berbom grožđa. Bralo se bijelo grožđe i to za vlastite potrebe i preradu u svojim konobama. Berba plavca malog očekuje se sljedećeg tjedna, a datum početka određuju stručnjaci firme "Jako vino" za one vinogradare koji grožđe prodaju u podrume toga proizvođača čija vina nose etiketu "Stina". (J.E.)


*******************


alt

Prof. Josip Jurčević i Josip Botteri Dini


alt

Dio dvorane Doma kulture tijekom prezentacije knjige J. Jurčevića


INTERES ZA ISTINU

Iako je bilo malo vremena za promidžbu predstavljanja najnovije knjige prof. Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina", a u isto vrijeme je bio sportski prijenos (Hrvatska - Makedonija), u Domu kulture okupilo se četrdesetak ljudi, a više nije ni bilo slobodnih stolica. Ljude je interesirala istina, a željeli su čuti i komentare samoga autora koje nisu napisane u knjizi.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Centra za kulturu Ivane Bošković Ivičić i uvoda bračkog kroničara Joška Nigojevića, autora knjige predstavio je Josip Botteri Dini. Izlaganja i razgovori s autorom trajali su punih 105 minuta.

Nakon druženja prof. Jurčević je s bolskim prijateljima prošetao do Studenca gdje je prije ravno 30 godina, kao student, imao svoj štand na kojem je prodavao suvenire i zarađivao za školovanje. Bio je to razlog više da se tu i zadrži na večeri, u restoranu "Equinox". Voditelj restorana Stipe Marinković saznavši da je prof. Jurčević na toj lokaciji dolazio prije 30 godina, a uz to njegova nećakinja Hana Marta taj je dan imala - rođendan, velikodušno je peteročlanom društvu priopćio: "Kuća danas časti!". (J.E.)


********************


alt


STIGLA JE KOČA I - RIBA

Dva puta tjedno u Bol dolazi koča "Svjetlica" (ribarsko-turistički brod) u vlasništvu Boljanina Vicka Šćepanovića koju s veseljem dočekuju mještani, ali i turisti koji u svojim apartmanima vole pripremati svježu ribu. Cijene su prihvatljive, pa je tim i zadovoljstvo veće: moli 20 - 60 kn/kg, trilje 50, kozice 70, škampi 50, 100 ili 200, raža 80, kozice 70, lignjuni 50 ... Prodaja počinje odmah po pristajanju broda, a onda se nastavlja u ribarnici.

Iako je kočarenje dozvoljeno do kraja mjeseca, riba ovim brodom neće dolaziti nakon 25. rujna jer "Svjetlica" mora u brodogradilište. (J.E.)


********************


alt


KOJA JE PLAŽA NAJBOLJA NA JADRANU?

Povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice (Stipe Maleš, Adrijana Savi i Milo Sršen) u pratnji domaćina obišlo je u četvrtak (6. rujna) plažu Zlatni rat i njezine sadržaje kako bi dalo svoju ocjenu viđenoga. Njihovo je mišljenje odlučujuće kod izbora najbolje plaže 2012. godine. Za tu laskavu titulu konkurira ukupno sedam plaža koje su proglašene najboljima u svojim županijama.

Na plaži Zlatni rad s članovima povjerenstva bili su u ime koncesionara, komunalnog poduzeća "Grabov rat", direktor Tomislav Marčić, voditelj plaže Stipe Ivić te predsjednik Skupštine Grabovog rata Jakša Marinković Šimić i direktor TZO Bol Markito Marinković.

Pobjednici u raznim kategorijama bit će poznati na Danima hrvatskog turizma, krajem listopada u Dubrovniku. (J.E.)


*******************


alt


LEA DOBILA PRŠUT

Treći put ovoga ljeta na bolskoj tržnici (pjaci) izvlačio se loto, a glavni zgoditak je opet bio - pršut. Iz lonca je sretni broj 25 izvukla Gordana Ferić, a pod tim brojem se krila nova dobitnica: Lea Marinković. Prušut joj je osobno uručio vlasnik štanda Veselko Mikulić. (J.E.)


*******************


alt


LJETNI KARNEVAL U SUBOTU I NEDJELJU

Veliki transparent na Loži obavještava da će se u Bolu uskoro dogoditi - ljetni karneval. Do srijede navečer još nije bilo plakata koji bi detaljnije obavijestili o programu, a u odnosu na tiskanu službenu knjižicu programa Bolskog lita, saznali smo da će umjesto u nedjelju i ponedjeljak u Bolu karnevalska fešta biti u subotu i nedjelju (8. i 9. rujna).

Bit će to peti po redu ljetni karneval, po prvi put - međunarodni. Očekuje se preko 400 maski iz Rijeke, Ivanić-Grada, Kaštela, Supetra, Milne i Bola, ali i iz Italije i Makedonije.

U subotu je predviđena karnevalska humanitarna noć "Korak u život za Tinu" kada će se pripremati i prodavati na rivi razna jela, a prikupljena sredstva namijenjena su za pomoć Tini iz Kaštela.

U nedjelju u 9 sati počinje mimohod maškara od Poljane, a završava na Rivi gdje se priprema poseban program. Isti dan, u nedjelju, orkestar će na Zlatnom ratu u 14 sati svirati - sambu. (J.E.)


********************


alt


J. JURČEVIĆ: "PRIKRIVENA STRATIŠTA I GROBIŠTA"

Hrvatski povjesničar i nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima 2009. Josip Jurčević predstavit će svoju najnoviju knjigu i u Bolu. Predstavljanje je najavljeno za petak 7. rujna u 21 sat u prizemlju Doma kulture. Naslov knjige je "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina". Autora će predstaviti Josip Botteri Dini.

Iako će detaljnije o tome govoriti sam autor knjige, treba napomenuti da su do sada državna povjerenstva evidentirala samo u Hrvatskoj 850 prikrivenih masovnih gubilišta. (J.E.)


********************


alt


ŠTEDNJA: MANJE TRAJEKTNIH LINIJA?

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture iniciralo je javnu raspravu na temu moguće racionalizacije obalnog putničkog pomorskog prometa. Cilj je u vansezonskom razodoblju, od 1. listopada do 31. prosinca, uštedjeti 38,1 milijun kuna. Uštedom se - kažu u Ministarstvu - ne želi utjecati na kvalitetu povezanosti i života na otocima. Ali ne zaboravljaju napomenuti da je od 56 linija rentabilno samo 5, pa država mora iz proračuna subvencionirati što to je 2011. godine iznosilo 383 milijuna kuna.

Što najavljena štednja donosi odnosno odnosi Braču? U predloženim materijalima za raspravu ne spominje se katamaranska linija Split - Bol - Jelsa, ali se predlaže ukidanje trajektne linija s polaskom iz Supetra u 10.45 i one iz Splita za Supetar u 24 sata. Svoje pismeno očitovanje Ministarstvu pomorstva uputili su gradonačelnik Supetra te načelnici općina Bol, Milna, Sutivan, Nerežišća, Pučišća, Selca i Sutivan. Oni se ne slažu s mogućnošću ukidanja noćnih linija tražeći da se vodi računa o tome kako je linija Split - Supetar - Split visokodohodovna. Nadalje ljeti, ali i zimi organiziraju se posjeti koncertima i kino predstavama u Splitu, a na otok se vraća u ponoć. Svake druge nedjelje trajektom putuju i navijači na utakmice "Hajduka".

Zahtjev s Brača je da se kao državna sezonska linija kategorizira brza linija katamaranom Split - Postira - Pučišća - Povlja i to dva puta tjedno od 15. lipnja do 15. rujna.

Jedinice lokalne samouprave otoka Brača podržavaju izmjenu brzobrodske linije Split - Rogač - Stomorska u državnu liniju novim imenom Milna - Rogač - Split, ali da se poveća kapacitet plovila sa 150 na 250 mjesta.

Preostaje manje od mjesec dana da se vidi kako ćemo i koliko puta moći s otoka na kopno. (J.E.)


*******************


alt


ANA GRATELI PROSLAVILA 99-i ROĐENDAN

U dvorištu obiteljske kuće u Bolu Ana Grateli proslavila je u utorak (4. rujna) 99-i rođendan. Osim najbliže rodbine, prijatelja i susjeda, a bilo ih je tridesetak, došao je čestitati i načelnik općine Tihomir Marinković koji je slavljenici uručio buket cvijeća i bon od 500 kn, poželivši da se vide i dogodine za 100-i rođendan.

Na slici: (slijeva) brat Marko (došao iz Zagreba na rođendan), načelnik Tihomir Marinković (koji danas također ima rođendan), sin Ivo, kći Branka i naravno slavljenica Ana, najstarija Bolka. (J.E.)


********************


alt


SRUŠILO SE STABLO

U utorak (4. rujna) oko 16 sati srušilo se jedno stablo u borovoj šumici na plaži Zlatni rat. Srećom nitko nije stradao iako je u neposrednoj blizini dječje igralište, ali tamo nije bilo nikoga. Nema ni materijalne štete.

U noći s ponedjeljka na utorak palo je dosta kiše (12 litara na metar kvadratni) i to je, pretpostavlja se, otežalo krošnje stabla koji se pri samoj površini zemlje prelomio i srušio. (J.E.)


*******************


alt


PUKO SE VRATIO S - KIŠOM

Puko se, nakon godine dana, ponovno ukazao na javnoj sceni u rodnome Bolu. U ponedjeljak 3. rujna u 21 sat, na otvorenom prostoru pred zgradom Loža 7, u čijem prizemlju je njegov novi dom (stambeno-poslovni prostor), Puko (Ivica Jakšić Čokrić) izveo je uz pomoć svojih prijatelja i brojnih sponzora svoj uobičajni performans: izložba, govori, pjesma, bogata trpeza s jelima, kolačima i vinom ... Sve je Puko dobro osmislio, ali je kiša počela u 21.25 i umnogome pokvarila zamišljeni scenarij i planirano druženje do kasno u noć.

Puko je pozdravio svoje obožavatelje, a posebno Tonća Šitina poznatog i kao glazbenog, baletnog i likovnog kritičara, zatim najavio dalmatinsku klapu "Dalmatino Dalmacija", pjevača iz Meksika (Tonći Kukoč Bager) i Maju Petek iz potkrovlja Lože 7 koja je službeno otvorila izložbu i druženje. Ona je u svojem obračanju zahvalila ljudima koji su "potirali Pukota iz Benačice, a oni su u Loži 7 umjesto novih škura dobili novoga stanara".

Dok nije počela kiša pjevao je uz harmoniku i Mario Pusa, a zbog kiše se nastavilo u portunu i u stambeno-poslovnom prostoru gdje ih se podosta natiskalo razmišljajući naglas "Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna". (J.E.)


********************


alt


JESENSKO RADNO VRIJEME

S prvim danima rujna, iako kalendarski ljeto još traje, neki su odlučili promijeniti (skratiti) radno vrijeme. Zbog odlaska sezonskih radnika (obveze na studiju) Ured Turističke zajednice, na primjer, radi dvokratno, svaki dan (i nedjeljom) od 8.30 do 14.00 i od 16.00 do 21.00 sat. Iznenadilo nas je novo radno vrijeme u Galeriji "Branislav Dešković". Tamo se može u razgledanje samo od 18 do 23 sata. Već smo, još u lipnju, polemizirali s ravnateljicom Centra za kulturu Brač zbog radnog vremena jer smatramo da bi bilo, posebno za lošeg vremena, podosta interesenata za posjet Galeriji među izletnicima koji u Bol borave između 13 i 17 sati. U to vrijeme Galerija - ne radi. U našoj arhivi pronašli smo gornju sliku snimljenu 25. rujna 2008. kada izletnici prolaze pored zatvorene Galerije.Lučki redar izvjestio nas je da je brodovima, uglavnom s područja Makarske, u ponedjeljak u Bol došlo oko tisuću izletnika.

Samoposluge su do daljnjega otvorene do 22 sata, a ljetni orar zadržat će poštanski ured do 15. rujna. (J.E.)


********************


alt


PRVI PUT U ŠKOLSKE KLUPE

U ponedjeljak je počela nova školska godina. Pretpostavljamo da su najuzbuđeniji bili prvaši ali i njihovi roditelji. U Osnovnoj školi Bol prvi put su sjeli u školske klupe: Marijan Brešković, Ivo Petrić, Josip Glasinović, Katarina Karninčić, Dorian Kusanović, Liora Marinković, Iva Marjanović, Ela Pavišić, Mirko Pratljačić, Hana Šesnić i Lucija Vrsalović. Njihova je učiteljica Marina Soljačić.

Na prvi sat s prvašima su bili i njihovi roditelji (na slici).

U Osnovnoj školi Bol ove godine upisani su 72 učenice i učenika. (J.E.)


********************


alt

Plaža Potočine


KOLOVOZ: MANJE NOĆENJA U KAMPOVIMA

Bol je u kolovozu imao ukupno 144.613 noćenja. To je za 8.277 noćenja više nego u srpnju, ali ipak nešto manje nego u kolovozu prošle godine (minus od 528 noćenja). U odnosu na kolovoz 2011. ove je godine zabilježeno više noćenja u hotelima i privatnom smještaju, ali su kampovi imali svega 6.398 noćenja ili čak 3.168 manje nego lani.

Po ostvarenim noćenjima u kolovozu najbolja je Austrija (24.573 noćenja), zatim Njemačka (23.672), Italija (16.913), Hrvatska (11.562), Slovenija (7.967), Poljska (6.910), Češka (6.207), Rusija (6.012), Velika Britanija (4.681), Francuska (3.742)...

U ukupnom broju noćenja strani turisti sudjeluju s 92, a domaći s 8 posto. U Bolu su tijekom kolovoza boravili turisti iz 36 zemalja. Već smo napisali da ih je najviše bilo iz Austrije, a najmanje iz Turske (10 turista s 63 noćenja). U Bolu su boravili i gosti iz Kanade, Čilea, Australije, Portugala, Brazila, SAD, Španjolske, Rumunjske, Makedonije, Grčke ... (J.E.)


*******************


alt

Ivica Jakšić Čokrić Puko i Klarica


PUKO SE VRAĆA

Nakon godine dana vlastite (dragovoljne) apstinencije u Bolu, Puko se u ponedjeljak (3. rujna) opet vraća svom javnom stvaralaštvu i djelovanju. Nije ga bilo, jer je on tako odlučio. Bio je to svojevrstan prosvjed zbog neshvaćanja nadležnih institucija i pojedinaca njegovih stambeno-poslovnih problema. Ali Puko je, u međuvremenu, ipak napustio privremeno prisvojene "dvore" na Bjenačici i doselio (uselio) na Ložu. Tu mu je novi dom, za njega i macu Klaricu, ali ima i poslovni dio gdje će stvarati na radost svojih obožavatelja.

Prvo javno predstavljanje najavio je za ponedjeljak u 21 sat uz prigodnu izložbu. Posebne gošće su mu njegove dvije nećakinje Eva i Zara. Za publiku ne bi trebao da brine. (J.E.)


*******************


alt


PONOVNO U ŠKOLSKE KLUPE

Nakon 40 godina ponovno su se u subotu 1. rujna, kiši usprkos, okupili u razredu Osnovne škole. Na prozivci je bio njihov razrednik Ivan Bajić, a odazvalo mu se 15 od ukupno 28 osmaša iz 1972. godine. Prisjetili su se jedinog umrlog kolege, Zlatka Zjakića, ali i ostalih koji su bili spriječeni ili su odsutni pa nisu mogli zajedno s njima provesti subotnju večer.

Druženje je nastavljeno zajedničkom večerom u restoranu "Ranč". (J.E.)


********************


alt


OD PONEDJELJKA MANJE TRAJEKTI

Sezonskim redom plovidbe "Jadrolinija" je planirala od ponedjeljka 3. rujna ukinuti dvije linije iz Supetra za Split (11.45 i 16.30) i isto toliko iz Splita prema Supetru (10.30 i 15.15 sati). Iz Sumartina za Makarsku trajekti će ploviti jedan put manje, ali je drugačija satnica polazaka. Iz Sumartina trajekt isplovljava u 06.00 (nedjeljom u 08.00), 11.00, 15.00 i 18.30 sati, a iz Makarske u 09.00, 12.30, 17.00 i 20.00 sati.

Katamaran plovi kao i do sada.

Sljedeća izmjena u plovidbenom redu je od 1. listopada, kada će pojeftiniti karte na trajektima za putnike i prijevoz automobila, ali i za prijevoz katamaranom. (J.E.)