Arhiv 2012. / VI.

Broj objavljenih vijesti u lipnju 2012. godine: 35

alt

Čitav obalni dio koji je obuhvaćen projektom uređenja


alt

Budući izgled dijela bolske rive kod sadašnje benzinske crpke


alt


Pogled s istoka prema zapadu


ŽUČLJIVO O PROSTORNIM PLANOVIMA

Na skupu gdje se izlagalo o prijedlozima prostornih i urbanističkih planova okupilo se tek četrdesetak zainteresiranih, ali polemičke rasprave i povišenih tonova nije nedostajalo. Iako je naglašeno kako je to tek početak dijaloga neki su smatrali kako se pogoduje tajkunima, a da stalni stanovnici Bola nemaju jednaki tretman. Osporavali su se planovi buduće ceste u naselju Kupina, u nastavku Ulice M. Marulića, koja po nekima čudno vijuga, umjesto da ide pravo. Čulo se kako će, zbog proširenja lukobrana, biti teško za loših vremenskih prilika pristajanje katamarana. Neki bi da marina bude s manje vezova od planiranih, a bilo je i pitanja na koji način zabraniti da istezalište u marini postane - brodogradilište.

Nakon dvosatne rasprave spomenuta je i izgradnja novoga groblja, ali je diskusija izostala.

Izlagači i predstavnici općine smatraju da prostorni i urbanistički planovi znače za Bol i njegov budući razvoj, izuzetno mnogo i ne treba baš tome podrediti osobne interese i komocije. Dokumenti se i dalje mogu pogledati radnim danom od 9 do 14 sati u prostorijama Doma kulture, a pismene primjedbe dostaviti stručnim službama Općine Bol.

Udruga Za bolji Bol pozvala je zainteresirane u Teatrin Dva ferala u utorak 3. srpnja u 21 sat gdje će oni iznijeti svoje primjedbe i neslaganja s predloženim planovima uređenja morske obale od Ribarske kućice do Biline kuće. (J.E.)


********************


alt


VEDRAN KARADŽA IZLAŽE U BOLU

U sklopu ciklusa "Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković" u Bolu je u subotu navečer (30. lipnja) otvorena izložba akademskog slikara-grafičara i profesora likovne kulture Vedrana Karadže. Umjetnik je rođen u Splitu 1977. godine ali je uglavno nastanjem na Velom Drveniku gdje se bavi slikarstvom, fotografijom te kontinuirano izradom ansamblagea. Njegovo gostovanje u Bolu organizirao je Centar za kulturu otoka Brača, a na otvaranju o autoru i njegovim radovima govorio je Tonči Šitin.

Izložba traje do 13. srpnja. (J.E.)


******************


alt


AUTOBUSNA LINIJA BOL - ZAGREB

I ovoga će ljeta Bol biti direktnom linijom povezan sa Zagrebom. Od nedjelje 1. srpnja autobusi riječkog Autotransa iz Zagreba će polaziti u 23.30, a u Bol će stizati sutradan u 7.25 sati. Polazak iz Bola je u 13.45, a dolazak u Zagreb je predviđen u 21.45 sati.

Cijena karte u jednom pravcu je 270 a povratne 378 kuna. Djeca od 4 do 10 godina voze se za 162, a za povratnu kartu plaćaju 270 kuna. Stariji od 65 godina imaju popust od 40 posto.

Autobusi na relaciji Zagreb - Bol - Zagreb voze do 31. kolovoza. (J.E.)


********************


alt


JAVNO IZLAGANJE O PROSTORNIM PLANOVIMA

Kako što je najavljeno na ovim web stranicama, ali i na onima Općine Bol te na oglasnoj ploči i u "Slobodnoj Dalmaciji", u subotu 30. lipnja održat će se izlaganje o prijedlogu prostornih planova. Zainteresirani su pozvani u Dom kulture (Frane Radića 18) u 11 sati.

Od 21. lipnja također u Domu kulture na javnom su uvidu od 9 do 14 sati prijedlog izmjena i dopuna prostornog uređenja općine Bol kao i prijedlog urbanističkog plana uređenja naselja Bol te prijedlog urbanističkog plana uređenja novoga groblja. (J.E.)


********************


alt


DODATNA PUTOVANJA TRAJEKTOM

Prema ljetnom redu plovidbe od subote 30. lipnja do 2. rujna "Jadrolinija" uvodi dodatna putovanja na liniji Supetar - Split te Sumartin - Makarska i obratno.

Iz Supetra će dodatno putovanje biti u 11.45 i 16.30, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati. Nakon subote "Jadroliniji" će trajekti iz Supetra isplovljavati 14 puta dnevno i isto toliko iz Splita prema Supetru.

Na liniji Sumartin - Makarska uvodi se dodatno putovanje (ukupno će ih biti pet) ali ima većih izmjena u satnici polazaka. Iz Sumartina će trajekt od 30. lipnja isplovljavati u 6.00, 9.30, 13.00, 16.30 i 20.00 sati, a iz Makarske u 8.00, 11.00, 14.30, 18.00 i 21.00 sat. (J.E.)


********************


alt

Pogled na plažu Zlatni rat s Vidove gore (foto j. egekher)


DOBITNIK JE U KRUGU?

Jedan naš tjednik, prije tridesetak godina, imao je rubriku "Dobitnik je u krugu" gdje bi slučajnim odabirom zaokružili jednu osobu u snimljenoj masi ljudi. Zaokruženi bi dobio vrijednu nagradu. Zlatni rat je igrom sjene i sunca (nije fotomontaža) dobio nesvakidašnju areolu, a možda to znači da mu slijedi i nagrada. U četvrtak (28. lipnja) je u Bolu boravilo povjerenstvo Turističke zajednice splitsko-dalmatinske županije koje provjerava navode iz ovogodišnjih nomanacije za županijsku nagradu Plavi cvijet. Za naj plažu u našoj županiji nominirano je uz Zlatni rat još četiri kupališta, a četiri turistička mjesta, sa 1.000 do 3.000 stanovnika, među kojima je i Bol, nadaju se prestižnom turističkom priznanju. Pobjednici iz svih županija, u različitim kategorijama, mogu računati na priznanje Hrvatske turističke zajednice koje se uručuje krajem listopada na Danima turizma.

Bol je priznanje Plavi cvijet dobio 2008. godine, a Turistički cvijet, nagradu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, 2009., 2010. i 2011. godine. HGK i HRT je Bol turističkim prvakom Hrvatske proglasila 2009. i 2010. godine. (J.E.)


******************


alt


SAMO OVAJ PETAK: BOLSKA LJETNA NOĆ

Glazbeno gastronomska manifestacija koju Centar za kulturu pod nazivom "Bolska ljetna noć" organizira jednom tjedno bit će na programu svakoga četvrtka. Međutim, iznimno ovaj put to će biti u petak (29. lipnja) zbog TV prijenosa polufinala europskog nogometnog prvenstva koje se igra u četvrtak.

Bolska ljetna noć (slika iz arhive) održava se na rivi s početkom u 20.30 sati. (J.E.)


********************


alt


RADNO VRIJEME TRGOVINA

Sadašnja radna vremena trgovina, po svemu sudeći, vrijedit će tijekom ovoga ljeta.

"Kupinica" se otvara već u 6 sati i radi do 20.30, a nedjeljom od 6 do 20 sati.

"Kerum" je otvoren od 6.30 do 22, a nedjeljom od 7 do 21 sat.

"Studenac" (Bračka cesta) otvoren je svaki dan od 7 do 22 sata.

"Konzum" svaki dan radi od 7 do 21 sat.

Mini market "Palma" (Hrvatskog preporoda 1) otvoren je svaki dan od 7 do 21 sat.

Mesarnica "Tino" radi od 7 do 2 i 17 - 19.30, a nedjeljom od 7 do 12 sati.

Mesarnica "Pivac" radi od 7 do 12 i 17 do 19, a nedjeljom od 7 do 11 sati.

"Splitska banka" od 8 do 13.30, srijedom od 8 do 17, a subotom od 8 do 12 sati.

FINA je otvorena od 8 do 13, a subotom od 8 do 12 sati.

Poštanski ured je otvoren od 8 do 21, a subotom od 8 do 12 sati.

Prodavaonica tehničkom robom "Berica" radi od 8 do 14, a subotom od 8 do 12 sati.

Benzinska postaja INA otvorena je svaki dan od 7 do 21 sat.

Galeriju "Branislav Dešković" može se posjetiti svaki dan od 9 do 12 i 18 do 21 sat.

Na tržnici se prodaje voće, povrće, ulje, vino ... svaki dan do 22 sata.


********************alt


GALERIJA OČEKUJE POSJETITELJE

Turisti koji se odmaraju u Bolu ili dolaze na jednodnevni izlet imaju jedinstvenu priliku razgledati stalni postav u galeriji umjetnina "Branislav Dešković". Na tri etaže izloženo je tridesetak slika Ignjata Joba, dvadesetak Ljube Ivančića, skulpture Valerija Michielija i Ivana Rendića te samog Branislava Deškovića (1883.-1939.), ali i radovi mnogih drugih hrvatskih umjetnika koji su svoju inspiraciju našli na Braču ili su rodom s ovoga otoka.

Galerija je otvorena svakoga dana od 9 do 12 te od 18 do 23 sata. Cijena ulaznice za odrasle je 15, a za djecu 5 kuna.

Možda je u predsezoni i posezoni trebalo misliti i na preko dvije tisuće gostiju koji brodom dolaze svaki dan na jednodnevni izlet. Kako su u Bolu od 13 do 16 sati, a nije im do kupanja, galerija je u to vrijeme - zatvorena. (J.E.)


Reagiranje iz Centra za kulturu Brač: U vezi gornje informacije upućujem Vam mali ispravak. Upravo u predsezoni i posezoni Galerija je otvorena od 9 do 15 sati. U vrijeme glavne sezone, u dogovoru s Općinom Bol i TZ Bol, Galerija radi dvokratno.

Srdačno, Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač


********************


alt


OD DANAS LJETNO KINO

Terasa ljetnog kina od danas (ponedjeljak, 25. lipnja) bit će otvorena za posjetitelje. S početkom u 21 sat prikazat će se film "Osvetnici", a u utorak je, u isto vrijeme, na programu film "Puss in Boots". Dosadašnjih godina u Bol su stizali filmovi i ranije nego u zagrebačka i splitska kina. Svakoga dana na programu je novi film.

"Osvetnici" je američki spektakl koji na jednom mjestu okuplja sve borce za pravdu. Traje 142 minute.

Film "Puss in Boots" (Mačak u čizmama) proizveden je prošle godine, a traje 90 minuta. Uloge tumače Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis ... (J.E.)


********************


alt


POČEO 3. FESTIVAL KULTURE

U dvorištu Galerije Dešković u subotu navečer otvoren je 3. festival kulture IMENA 2012., jedna od manifestacija ovogodišnjeg Bolskog lita. Svi zainteresirani nisu mogli vidjeti što se sve tamo događalo jer je prostor (koji umnogome podsjeća na dubrovački Knežev dvor) bio premalen za sve posjetitelje. Oni koji su imali sreću nači mjesto barem na stepeništu mogli su svjedočiti nastupima akademske slikarice Lidije Šaler (čija će izložba biti otvorena idućih 8 dana), plesnog para Lucije Lovrić i Boštjana Fajdinga te novinara Borisa Dežulovića i Predraga Lučića. Prva je večer bila hommage Miroslavu Krleži.

Festival koji na originalan i funky način povezuje knjigu, glazbu, ples, ali i iće i piće, nastavlja se u nedjelju i ponedjeljak u istom prostoru s početkom u 22 sata. (J.E.)


********************


alt


VJENČANJE NA PLAŽI ZLATNI RAT

Na plažu Zlatni rat ne ženi se tako često, pa sklapanje braka obavljenog u subotu 23. lipnja zaslužuje našu posebnu pozornost. Mlada, Loren Plančić je iz Bola, a mladoženja Andraž Ražen je iz Postojne, državljanin Slovenije. Točno u 20 sati pred matičarem Frankom Marinkovićem rekli su svoje sudbonosno "da", istina po drugi put jer su to koji sat ranije kazali i tijekom vjerskog obreda u Velikoj crkvi. (J.E.)


********************


alt

Obitelj Mikulić na tradicionalnoj svečanosti maturanata u Bolu


alt

Maturantice i maturanti u crkvi Gospe od Karmela


SVEČANOST BOLSKIH MATURANATA

Nakon mise u župnoj crkvi Gospe od Karmela, bolski su se maturanti, njihovi profesori, roditelji, prijatelji i gosti u petak navečer (22. lipnja), po tradiciji, okupili u kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa". Svečanost je uveličao i puhački orkestar iz Fužina. Ovo je 36 generacija koja je školovanje završila u bolskoj gimnaziji osnovanoj prije 40 godina odlukom radničkog savjeta poduzeća "Zlatni rat".

Ravnatelj škole Krešimir Okmažić uručio je priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama, a dobili su ih Goran Maksimović, Dominikanski samostan, Đuro Žuljević (podshumno), Sandra Radić (nastavnica matematike), Ivan Turković i obitelji Jakše Marinkovića Tomića i Stanka Kvesića (udomitelji dviju učenica iz Belgije i Francuske).

Pohvaljeni su i nagrađeni učenici: Roberta Jerčić, Marija Štambuk, Lucijana Adulmar, Tomo Brešković, Nikola Brizić, Silvija Buvinić, Velimir Tomčić, Loreta Mošić, Veronika Jerčić, Jure Trutanić, Ivan Karmelić, Karmen Eterović, Margarita Eterović, Sani Barhanović, Helenka Marinković, Sara Radić, Renato Kusanović, Marijana Arbunić, Mirjana Soljačić, Ivan Vuković, Ivana Radić, Marina Karmelić, Borna Jerčić, Mihaela Gojević, Daniela Carina Buvinić, Bruna Jerčić i Olga Vladilo. Pohvaljeni su i svi učenici 3.b razreda za primjereno obavljanje praktične nastave.

Učenici i učenice završnog razreda Opće gimnazije: (IV.a) Lucijana Adulmar, Marino Bodlović, Lena Brešković, Tomo Brešković, Nikola Brizić, Silvija Buvinić, Roberta Jerčić, Lovre Jurković, Ivona Kusanović, Lucija Mikulić, Anđelka Stančić, Marija Štambuk, Anta Teskera, Jelena Vukota, Marin Vuković, (IV.b) Melita Bezmalinović, Juraj Janović, Jurica Kovač, Antonia Matić, Loreta Mošić, Stipe Nevistić, Dajana Radošević, Nives Šesnić i Velimir Tomičić. (J.E.)


********************


alt


NA RIVI "ADRIA TOURS"

U prostoru na autobusnoj postaji, kojeg je do sada koristila Turistička zajednica, od sada je ured agencije Adria tours. Na javni natječaj za zakup prostora javila se bolska turistička agencija i promjenom najmoprimca gosti neće biti uskraćeni za tražene informacije. Osim gostiju koji u Bol stižu autobusom ovdje je velika frekvencija i onih koji dolaze na jednodnevni izlet brodovima sa Hvara ili iz Makarskog primorija. (J.E.)


********************


alt


VIJENAC ZA POGINULE ANTIFAŠISTE

Načelnik općine Tihomir Marinković, u povodu Dana antifašističke borbe, položio je vijenac pred spomen bistu Joze Bodlovića, ubijenog 5. kolovoza 1943. godine. Polaganjem vijenca odana je počast svim poginulima u borbi protiv fašizma.

U Drugom svjetskom ratu poginulo je 40 boraca iz Bola, a bilo je i 18 civilnih žrtava. (J.E.)


********************


alt


LJETNO RADNO VRIJEME

Trgovine će u Bolu 22. i 25. lipnja (Dan antifašističke borbe i Dan državnosti) raditi kao i običnim danom, od 7 do 21 sat. Samo će im radno vrijeme nedjeljom biti skraćeno i to od 7 do 12 sati.

Za blagdane su zatvoreni Pošta, banka i uredi općinskih službi.

Poštanski ured od 15. lipnja do 15. rujna radi svakodnevno od 8 do 21, a subotom od 8 do 12 sati. Benzinska crpka otvorena je svaki dan od 7 do 21 sat, a Galerija "B. Dešković" od 9 do 12 te od 18 do 23 sata. (J.E.)

P.S.

Dobili smo i dopunu našoj informaciji: Studenac i Palma nedjeljom rade od 7 do 21 sat.


********************


alt


POČELO JE 23. BOLSKO LITO

Tradicionalnom manifestacijom Živilo lito, u četvrtak 21. lipnja službeno je počelo i 23. po redu Bolsko lito. Na bolskoj rivi organizirana je tombola, a dobici su bili 500, 1000 i 1500 kuna (vidi "Bolski likovi"), nastupio je puhački orkestar iz Fužina, a za ples je bio zadužen Duo Arija. Bolski ugostitelji su ponudili i nešto od "morskih" jela. (J.E.)


********************


alt


SVE JE NA PANOU

Na istočnom ulazu plaže "Zlatni rat" postavljen je novi pano sa svim podacima o ponudi koja se nudi posjetiteljima ove jedinstvene plaže na svijetu. Prema obvezi koncesionara nakon dobivanja Plave zastave, Grabov rat će kupače redovito izvještavati (na istom panou) i o kakvoći mora, a uzorke će uzimati i analizirati Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Prema mjerenjima od 20. svibnja 2009. do 27. rujna 2011. kakvoća je uvijek bila - "izvrsno". (J.E.)


********************


alt


ŽIVILO LITO 21. LIPNJA

Astronomski točan trenutak Solsticija pada u noći sa srijede na četvrtak, a prvog dana ljeta je dan najduži, a noć najkraća. Svake godine, pa tako i ove, u četvrtak 21. lipnja Centar za kulturu Općine Bol organizira manifestaciju Živilo lito. Taj će se dan službeno otvoriti i 23. po redu Bolsko lito, kulturno-zabavna manifestacija. Od 21. lipnja do 23. rujna organiziraju se u Bolu brojne izložbe, koncerti, predstave, zabave ...

U četvrtak 21. lipnja u 19.30 počinje velika tombola, a od 20.30 nastupa Puhački orkestar iz Fužina. Zatim slijedi glazbeno-gastronomski program u kojem sudjeljuju bolski ugostitelji (na slici gužva pred roštiljom snimljena prošle godine) i Duo Arija. (J.E.)


********************


alt


SUVENIRI ČEKAJU TURISTE

Na šetnici prema plaži Zlatni rat postavljeno je svih 16 štandova na kojima se nude razni suveniri i potrepštine za plažu. I ove je godine bilo više zainteresiranih nego što ih je dobilo odobrenje za rad, a za to svaki od njih treba platiti u općinski proračun po 19.800 kuna. Na slici: Milka Kalilić "izgubljena" u brojnim suvenirima. (J.E.)


********************


alt


HLAĐENJE VANJSKOG PROSTORA

Restoran "Pumparela" (na slici) može se pohvaliti da je prvi objekt u Bolu koji hladi vanjski prostor! Francuski uređaj tzv. brumizator iz mlaznica, koje se nalaze iznad svakoga stola, u obliku vodene pare, ispušta hladni zrak koji i za vrijeme najvećih vrućina čini ugodnim boravak na otvorenom. (J.E.)


********************


alt


OPREZNO U BLACA

Pustinju Blaca, nekad slavno obitavalište glagoljaša, a kasnije i zvjezdarnica, ima velike spomeničke vrijednosti i turisti tamo dolaze individualno ili organizirano u grupama. Zbog odrona kamena kretanje i razgledanje je ograničeno prvenstveno zbog sigurnosti. Početak sanacije se očekuje već idućeg mjeseca, a radovi će potrajati do proljeća iduće godine.

Svake srijede brodom "Frane" (od 9 do 14 sati) moguć je iz Bola odlazak u Blaca. (J.E.)


********************


alt


PROSTORNI I URBANISTIČKI PLANOVI NA JAVNOM UVIDU

Kako je objavljeno na službenim internet stranicama Općine Bol (www.opcinabol.hr) od 21. lipnja u prostorijama Doma kulture (Frane Radića 18) bit će na ponovnom javnom uvidu prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Bol (do 6. srpnja) te prijedlog Urbanističkog plana uređenja naselja Bol i Urbanističkog plana uređenja groblja sv. Lucije (do 21. srpnja).

Javno izlaganje ovih planova održat će se u subotu 30. lipnja u Domu kulture s početkom u 11 sati.

Iz spomenutih planova mi smo izdvojili uređenje obalnog dijela Bola, a to je izgradnja luke za razvoj nautičkog turizma te produženje glavnog mosta i proširenje rive od Bilinove kuće (početak šetnice za Zlatni rat) do autobusne postaje.

Nautička luka (na slici), prema prijedlogu plana, imati će 180 vezova, širi se Račić i bit će dvosmjerna cesta, izgradit će se benzinska stanica za nautičare, sadašnje plaže ostaju ... Investitor je Županijska lučka uprava, a do kraja godine očekuje se lokacijska dozvola.

Glavni lukobran (Veli most) produžava se 75 metara što će značiti i veću sigurnost za pristajanje katamarana, a sa istočne strane izgradit će se vezovi za mega jahte. I plaža iza Velog mosta ostaje za kupanje.

Nova šetnica će se graditi od Biline kuće do autobusne postaje, a bit će široka 25 metara. Tu se planiraju vezovi za mini kruzere, a produžit će se i sadašnji most za 30 metara. U planu je i preseljenje benzinske postaje u Podbarje, ali ostaje plaža ispred Vinskog podruma. (J.E.)


********************


alt


NASTAVAK RADOVA NA JESEN

Još koji dan i potpuno će biti prekinuti radovi na uređenju ceste od Bola do Murvice u dužini od 2700 metara. Zbog turističke sezone i sve većeg broja vozila koji idu prema Murvici izvođaču PZC iz Splita umnogome je otežan rad pa je investitor - Županijska uprava za ceste - dao nalog da se uklone sva vozila sa gradilišta a kolnik bude uređen na nivou posteljice. Gradilište su u srijedu 13. lipnja obišli načelnik općine Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković (na slici).

Graditelji ceste vraćaju se 1. listopada. (J.E.)


********************


alt

Brod "Frane Bol" i ponosni vlasnik Dinko Marinković Bučo


alt

Slavlje na palubi broda "Frane Bol"


SLAVLJE ZBOG NOVOGA BRODA

Prigodnim uvodom Ivice Jakšića Čokrića Pukota počelo je u subotu navečer (9. lipnja) slavlje na novoizgrađenom brodu "Frane Bol" u vlasništvu Dinka Marinkovića Bučota. Jelšanski župnik don Stanko Jerčić zatim je udijelio blagoslov i poželio posadi i putnicima ugodna i sigurna putovanja. Slavlje je nastavljeno zajedničkom večerom za sve uzvanike.

"Frane Bol" je izgrađen u vranjičkom brodogradilištu, željezne je konstrukcije, dužine 24, a širine 6 metara. Može razviti brzinu od 12 nautičkih milja. Već od ponedjeljka isplovit će na prvu komercijalnu vožnju prema Hvaru. Tijekom ljeta organizirat će se izleti za Hvar te za Jelsu i Vrbovsku, a razmišlja se o davnoj ideji da se, uz državnu potporu, otvori stalna brodska linija Bol - Hvar.

Datum blagoslova broda nije slučajno odabran. Naime, vlasnik Dinko Marinković u subotu je proslavio i svoj rođendan. (J.E.)


********************alt


NA PARKING S DOZVOLOM

Uz istočni ulaz na plažu "Zlatni rat" uređen je prostor za parking automobila (na slici), ali samo za vozila s dozvolom. Koncesionar plaže, komunalno poduzeće "Grabov rat", time je željelo spriječiti parkiranje na cesti gdje se ometao promet turističkom vlakiću i taxi vozilima, a uvijek je postojala i opasnost od požara.

Novi režim ulaska u područje koncesionara nekim pojedincima još uvijek nije po volji pa ostavljaju vozilo gdje oni to žele. To će se idućih dana eliminirati dolaskom zaštitara na zapadnom ulazu - saznali smo od odgovorne osobe u "Grabovom ratu". (J.E.)


********************


alt


KVALIFIKACIJE ZA OMIŠKI FESTIVAL

Već 12-u godinu u Bolu se organizira debitantska večer na kojoj se biraju klape za nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. U petak navečer (8. lipnja) nastupilo je sedam muških i pet ženskih klapa. Stručni žiri odabrao je za nastup u Omišu dvije muške klape: Kožino iz Zadra i Pižolot iz Zagreba. Ženska klapa Škerac iz Korčule (na slici) dobila je prvu nagradu publike. ali joj to ne osigurava nastup na Festivalu dalmatinskih klapa.

U subotu, s početkom u 21 sat, na programu je Revijalna večer pobjednika, koja je obično mnogo interesantnija za publiku. (J.E.)


********************


alt

Procesija na Tijelovo 7. lipnja


alt

Bolski župnik o. Damir Šokić blagoslivlja brodove u luci


PROCESIJA I BLAGOSLOV BRODOVA

Nakon večernje mise u crkvi Gospe od Karmela, krenula je već po tradiciji procesija sa Presvetim sakramentom do crkvice sv. Ante, a zatim niz Ložu preko rive do Tri palme. Tu je bolski župnik o. Damir Šokić blagoslovio okičene brodice i brodove u luci (na gornjim slikama).

Tijelovo, deveti četvrtak nakon Uskrsa, od 2001. godine je u Hrvatskoj državni praznik i neradni dan, a za Katoličku crkvu je to svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. (J.E.)


********************


alt


ZAUSTAVLJAJU SE RADOVI

Prema pismenom nalogu Županijske uprave za ceste, kojeg je potpisao ravnatelj Zlatko Čaljkušić, radovi na uređenju ceste do Murvice moraju se prekinuti 15.lipnja. Izvođač treba omogućiti da tijekom glavne turističke sezone cesta bude prohodna u oba smjera, strojevi uklonjeni, a kolnik uređen na nivou posteljice. Investitor se poziva na općinske odluke Bola i Nerežišća kojima se zabranjuju radovi od 15. lipnja do 15. rujna.

Nakon tri mjeseca intenzivnog rada (počelo je 15. ožujka) PZC Split privremeno se povlači sa ceste pa će na asfalt u dužini od 2700 metara trebati pričekati jesen.

U utorak (5. lipnja) svoj boravak na Braču, zbog podizanja Plave zastave, iskoristio je župan Ante Sanader da sa suradnicima i domaćinima posjeti i gradilište ceste Bol - Murvica. (J.E.)


********************


alt


PLAVA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i predsjednik Udruge "Lijepa naša" dr. Ante Kutle podigli su u utorak nešto iza 15 sati Plavu zastavu na plažu Zlatni rat. Svečanosti su bili nazočni i načelnik općine Bol Tihomir Marinković, načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević, direktor TZ županije Joško Stela i drugi. Prigodnim riječima okupljenima su se obratili direktor Grabovog rata Tomislav Marčić, predsjednik Općinskog vijeća Jakša Marinković Šimić, župan Ante Sanader i u ime udruge "Lijepa naša" Ante Kutle.

Za ovu godinu na Jadranu je, osim u Bolu, podignuto također 5. lipnja (Svjetski dan zaštite okoliša) na plažama još 105, a u marinama 18 Plavih zastava.

Izvješće s bolske svečanosti emitirat će TV Jadran u Vijestima u srijedu 6. lipnja u 17.30 i 19.30 sati. (J.E.)

(foto: jakša sabbioncello)


********************

 

alt


ODOBRENJA ZA PRIJEVOZ DO PLAŽE

"Grabov rat", koncesionar na plaži "Zlatni rat", do 8. lipnja prima zahtjeve za prijevoz turista od luke do plaže. Kao i ranijih godina izdati će se osam odobrenja iako se pretpostavlja da će biti više zainteresiranih. Jedan od uvjeta za dobivanje odobrenja je podmirenje svih novčanih obveza prema Općini i "Grabovom ratu".

Svaki vlasnik taxi brodice, kada dobije odobrenje za prijevoz, mora uplatiti 11 tisuća kuna plus PDV. (J.E.)


********************

 

alt


TURISTIČKI VLAKIĆ OD 16. LIPNJA

Prijevoz turista na plažu Zlatni rat kopnenim putem počet će u subotu 16. lipnja. Turistički vlakić vozit će od autobusne postaje do Zlatnoga rata po prošlogodišnjim cijenama (odrasli 10, a djeca 5 kn u jednom pravcu) u početku od 10 do 18 sati, ali će na polaznim stanicama biti izvješen red vožnje. (J.E.)


*******************


alt


ZLATNI RAT SVE DUŽI

Plaža Zlatni rat je jedinstven fenomen na svijetu. Morske struje i vjetrovi okreću mu špicu pa se znade dogoditi da na vrhu plaže nastane - na radost djece i neplivača - pravi bazen. Ali Zlatni rat je svake godine i sve duži. To može potvrditi urednik ovoga portala koji plažu mjeri svake godine od 2006. Na današnji dan (2. lipnja 2012.) istočna strana je duga 440 metara (godine 2006. izmjereno je 420 metara), zapadna strana je nešto kraća - 408 (2006. bila je 360 m). Od zadnjeg bora do špice je 167 (2006. bilo je 158 metara).

Tekst: Joško Egekher, zračni snimak: Andrija Carli


********************


alt


VEČERA UZ GLAZBU

Od petka (1. lipnja) u restoranu "Vagabundo" tijekom večere gosti će uživati i u glazbi. Od 19.30 do 23.30 na pijaninu svira profesor glazbe Filip Zlatar. Vlasnik restorana Vice Marinković i voditelj u objektu Joško Kalilić vjeruju da će ovaj vid zabave prihvatiti posjetitelji ovog kultnog restorana koji je u kratkom roku stekao ime i brojne prijatelje koji znaju uživati u delicijama koje priprema "Vagabundo".

Restoranu "Vagabundo" ovo je treća sezona rada. (J.E.)


*******************


alt


ZAŠTITNA OGRADA NA PLAŽI

Uokolo plaže Zlatni rat koncesionar (Grabov rat) postavio je plutače i zaštitnu ogradu. Čini se to već godinama kako bi se onemogućio pristup brodovima na plažu i zaštitili kupači. Slobodan je samo vrh (špica) plaže zbog surfera i dio na istočnoj strani Zlatnoga rata gdje pristaju brodice koji dolaze s kupačima iz bolske luke. Idućih dana postavit će se i ponton za lakši i sigurniji iskrcaj putnika. (J.E.)