Arhiv 2012. / X.

Broj objavljenih vijesti u listopadu 2012. godine: 49

alt

Svečana sjednica Skupštine TZO. U prvom redu (slijeva) direktor "Jako vino" Jakša Marinković Šimić, zamjenik župana Visko Haladić, pomoćnik direktora Turističke zajednice županije Siniša Mikačić, direktor "Zlatnog rata" Vinko Ljubić


alt

Priznanja za Dan TZO: (slijeva) direktor Ureda TZO Markito Marinković, jedan od dobitnika priznanja novinar HRT-a Ivica Đuzel te predsjednik TZO i načelnik općine Tihomir Marinković


PRIZNANJA ZASLUŽNIMA ZA USPJEŠNU TURISTIČKU SEZONU

Dan turističke zajednice, umjesto 8. listopada, kako je zapisano u kalendaru, obilježen je u utorak 30. listopada jer se čekalo da svoje svečanosti tijekom listopada organiziraju Turistička zajednica županije (Brela) i Hrvatska turistička zajednica (Dubrovnik). A tamo je Bol dobio pet priznanja. U županiji Bol ima najbolju plažu (Zlatni rat) i najbolji Turistički informativni centar, a Bolu je pripalo drugo mjesto za najuređenije naselje do 3.000 stanovnika. U Dubrovniku nova priznanja: plaža Zlatni rat dobitnik je Plavog cvijeta kao najuređenija plaža na Jadranu (priznanje HTZ), a Bol je dobio posebno priznanje za višegodišnju kvalitetu u kategoriji srednjih turističkih mjesta (HGK i HRT).

- Sva ta priznanja - rekao je tijekom svog izlaganja predsjednik TZO Tihomir Marinković - pripadaju svim sudionicima u oblikovanju bolske ponude i usluge. To su zaslužili čistači ulica i plaža, ugostitelji, medicinsko osoblje, privatni iznajmljivači, hotelijeri, turističke agencije, prodavači suvenira, kao i ovdje prisutni članovi Skupštine, Nadzornog odbora i Turističkog vijeća.

Tihomir Marinković najavio je i početak priprema za sezonu 2013. Uvest će se moderniji pristup promidžbi bolske ponude putem interneta i viralnog marketinga. Planira se zajednički nastup sa TZ županije u zemljama Skandinavije (Švedska, Finska, Norveška), a mnogo će za razvoj bolskog turizma značiti i skora izgradnja kanalizacijskog sustava, asfaltiranje ceste do Murvice, a povijesni iskorak bit će izgradnja luke otvorene za javni promet s dijelom za nautičare. Iduće će se godine obilježiti i 90 godina organiziranog turizma u Bolu.

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče posebna priznanja i onima koji su dali na svoj način obol ovogodišnjim uspješnim rezultatima koje je Bol ostvario u turizmu. Laureati su "Grabov rat" za unapređenje kvalitete turističke ponude na plaži Zlatni rat (nagradu je preuzeo direktor Tomislav Marčić), restoran "Pumparela" vlasništvo Đemila Kadrijia, novinar HRT-a Ivica Đuzel, studentica Marijana Ivelić (za nađen i pošteno vraćeni novac i dokumente gostu iz Meksika), te dugogodišnji gosti Bola Wili i Roselies Neubert iz Njemačke (u Bol dolaze od 1978.),  Ralf i Helga Kressner iz Njemačke (u Bol ljetuju od 1964.) i Nizozemac Arthur Bauduin (u Bol je prvi put došao 1982.). U ime dobitnika priznanja, zahvalio se Ivica Đuzel.

Na uspjesima Bola čestitao je i ministar turizma Veljko Ostojić, ispričavši se što zbog obveza nije u mogućnosti osobno doći na svečanu sjednicu, a u ime župana i predsjednika TZ županije Ante Sanadera, bolskim turističkim djelatnicima i svim dobitnicima priznanja čestitao je zamjenik župana Visko Haladić.

Nakon svečane sjednice druženje je nastavljeno u obližnjem restoranu "Santo". (J.E.)

objavljeno 30. 10. 12. u 22.00 h   

********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

- Drugu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi možemo nazvati uspješnom - izjavila je predsjednica bolskog DDK Neda Kraljević. - U ponedjeljak se na naš poziv odazvalo 57 naših sumještana, pet više nego u travnju ove godine. Uzeta je 41 doza krvi, a raduje i podatak da smo dobili šest novih davalaca koji su svoju krv po prvi poklonili da bi spasili nečiji život i omogućili što uspješnije lječenje. 

Novi članovi Kluba DDK Bol su: Božan Pavičić, Toni Batinić, Jerko Restović, Nikola Bodlović, Irma Stipičić i Ana Marinelić. (J.E.)

objavljeno 29. 10. 12. u 22.50 h   

********************


alt


CVIJEĆE I SVIJEĆE ZA NAŠE UMRLE

Ovo su dani kada se sjećamo ljudi koji više nisu među nama. Na groblje se za Dan mrtvih nosi cvijeće i pale svijeće. Na bolskoj tržnici i u cvjećarnici dobra je i raznovrsna ponuda cvijeća, najviše krizantema po cijeni od 10 kuna. U plastičnom pitaru je multiflora koja se prodaje od 25 do 30 kuna. Tu ima i cvjetnih aranžmana u košaricama, a u supermarketima se mogu kupiti svijeće. (J.E.)

objavljeno 29. 10. 12. u 22.50 h   

********************


alt


POČELO JE ...

Boljani su u nedjelju (28. listopada) dočekali zimsko računanje vremena i paljenje po danu svjetla na automobilu, ali nisu dočekali katamaran koji ih je trebao u 13.40 sati odvesti za Split. Umjesto dolaska u Bol, katamaran je još od subote ujutro ostao privezan u splitskoj luci. Razlog je najava vremenskih nepogoda, a na slici se vidi kakvo je bilo u stvarnosti. Međutim, nisu to bile i jedine nevolje za putnike. Od nedjelje je Autotrans ukinuo polazak nedjeljom i blagdanom iz Bola za Supetar u 13.45 pa je onim koji su trebali u Split preostalo da biraju taxi ili da čekaju autobus u 16.30 sati.

Ne treba se u jesensko-zimskim mjesecima mnogo oslanjati na "Jadroliniju". Njihovi katamarani su tek počeli "preskakati" iako se katamaran isti taj dan "ukazao" u 17.10 iz Splita za Jelsu. Nisu u tu mogućnost mnogo vjerovali ni umirovljenici pa se njih 35 vratilo sa izleta u Zadar preko Supetra. (J.E.)

objavljeno 29. 10. 12. u 5.40 h     

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Autotrans od nedjelje 28. listopada vozi na relaciji Bol - Supetar - Bol po novom, nešto izmjenjenom rasporedu. Ukinut je polazak iz Bola u 10.45, a nedjeljom i praznikom umjesto tri, sada su samo dva polaska (iz Bola u 11.20 i 16.30, a iz Supetra u 10.25 i 15.25 sati). Detalnije u našoj rubrici "Autobusi". (J.E.)

objavljeno 29. 10. 12. u 5.35 h    

********************


alt


RASPORED MISA U BOLSKIM CRKVAMA

Za Sve svete i Dan mrtvih nešto je izmijenjen raspored služenja svetih misa. U četvrtak 1. studenog u Maloj crkvi misa je u 9.00, a u Velikoj crkvi u 10.30 i 16.00 sati. Sutradan, u petak 2. studenog u Maloj crkvi nema mise, a u Velikoj crkvi mise su u 8.00 i 16 sati. Oba dana, u četvrtak i petak, krunica se moli u Velikoj crkvi pola sata prije večernje mise.

Misa će se u Murvici služiti u nedjelju 4. studenog u 10.30 sati. (J.E.)

objavljeno 29. 10. 12. u 5.30 h     

********************


alt


40 GODINA MATURE

U samostanskoj crkvi 28. listopada održano je misno slavlje koje je predvodio o. Ivan Iko Mateljan, jedan od 18 sjemeništaraca iz posljednje generacije koja je školovanje završila 1972. u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziji u Bolu. Za ovu priliku u Bolu su se okupili njih osmero. Ostali su opravdali izostanak iz zdravstvenih razloga, a petero ih je umrlo.

Na slici: slavljenici nakon mise. Jedini sjemeništarac iz Bola je Jakša Marinković Šimić (drugi zdesna), a s njima je i tadašnji profesor Zvonko Marić (u gornjem redu, desno).

objavljeno 28. 10. 12. u 12.00 h    

********************


alt


VOZITE S UPALJENIM SVJETLIMA

Od nedjelje 28. listopada pa sve do 30. ožujka 2013. obvezno je po danu voziti s upaljenim svjetlima na automobilu. Tko to zaboravi mogao bi platiti 300 kuna kazne.

Od zadnje nedjelje u listopadu pa do zadnje nedjelje u ožujku računa se zimsko vrijeme i 28. listopada (nedjelja) u 3 sata kazaljke na satu vraćaju se jedan sat unatrag. Zbog toga će se spavati jedan sat duže, ali će dan biti kraći i ranije će se paliti vanjska javna rasvjeta. 

Ukoliko u nedjelju idete u crkvu i u 9 sati ne bude nikoga, znači da niste pomakli kazaljke na svojem satu! (J.E.)

objavljeno 27. 10. 12. u 23.40 h   

********************


alt


CVIJEĆE ZA DAN MRTVIH

Na bolskoj tržnici i u cvjećarnici zadovoljavajuća je ponuda cvijeća koje se već nosi na mjesno groblje. Interesantna je ponuda "Sitotiska" iz Pučišća kojeg vodi obitelj Kalilić Trife. Kod njih se na mobitel 095 903 98 17 može naručiti cvijeće s dostavom na kućnu adresu, a isti broj mogu nazvati i oni koji ovih dana ne mogu do bolskog groblja jer žive izvan Brača ili čak u inozemstvu. Umjesto njih cvijeće će na posljednje počivalište njihovih najmilijih odnijeti netko iz "Sitotiska". (J.E.)

objavljeno 27. 10. 12. u 6.00 h  

********************


alt


OSNOVCI U SINJU I VRANJAČI

Lijepo vrijeme, neposredno prije najavljenog pogoršanja, iskoristile su učiteljice Osnovne škole Bol i povele učenike 2., 3. i 4. razreda na jednodnevni izlet. Posjetili su Sinj i poznatu špilju Vranjaču kod Dugopolja u kojoj temperatura nikada ne prelazi 15 stupnjeva. Na sinjskom ranču okušali su se u jahanju konja ali i dječjoj alci. Najuspješniji, s pogotkom u "sridu", bili su Franko Karmelić, Mia Pivčević, Mate Petrić i Luka Bošnjak.

Na slici: mladi osnovci iz Bola sa svojim učiteljicama pripremljeni za zimske uvjete u špilji Vranjači. (M.B.)

objavljeno 27. 10. 12. u 6.00 h   

********************


alt


INVENTURA U KONZUMU

Nakon zatvaranja "Keruma" i prodavaonica kruha (koje rade samo u turističkoj sezoni) za ponedjeljak 29. listopada zatvaranje je najavljeno i u "Konzumu", a razlog je - inventura. Boljanima je preostalo da kruh i druge kućne potrepštine kupa dan ranije (do 12 sati) ili se prošetaju do udaljenijih trgovina - supermarketa "Studenac" (Bračka cesta 13), marketa "Kupinica" (Domovinskog rata 64) ili marketa "Studenac" (Hrvatskog preporoda 1).

objavljeno  27. 10. 12. u 6.00 sati   

********************


alt


40 GODINA MATURE SJEMENIŠTARACA

Zadnja generacija sjemeništaraca Dominikanske klasične gimnazije u Bolu, obilježit će u nedjelju 28. listopada 40-obljetnicu mature. Gimnazija i sjemenište prestali su radom u Bolu 1972. godine, a mlađe generacije nastavile su školovanje u Dubrovniku.

Među slavljenicima je i jedan Boljanin - Jakša Marinković Šimić (na slici četvrti zdesna u donjem redu). Jedini je sjemeništarac iz Bola od 1945. do njezina prestanka 1972. U razdoblju od 1925. do 1945. deset Boljana se zaredilo i reklo mladu misu.

Prigodna sv. misa održat će se u nedjelju u 10.30 sati u Samostanskoj crkvi, a misu će predvoditi o. Ivan Iko Mateljan, jedan od slavljenika, a ostali će mu ministrirati. Iz ove generacije petorica nisu više među živima.

Ova obljetnica i prigodna sv. misa posvećena je uz molitvu Bogu da nadahne ove mlade naraštaje na svećenički poziv. (J.E.)

objavljeno 25. 10. 12. u 20.15 h   

********************


alt


UMIROVLJENICI U ZADRU

Grupa od 35 umirovljenika otputovala je u petak (26. listopada) na trodnevni izlet u Zadar. Vraćaju se u Bol u nedjelju navečer, a u Zadru će boraviti zajedno s umirovljenicima iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na slici: dio bolskih umirovljenika na Velom mostu prije ukrcaja u katamaran za Split odakle će autobusom u Zadar. (J.E.)

objavljeno 26. 10. 12. u 7.35 h   

********************


alt


VODOOPSKRBA I ODVODNJA

Središnje godišnje okupljanje stručne javnosti u području vodnog gospodarstva odnosno stručnjaka iz područja vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda - upravo se održava u hotelu "Elaphusa" (od 24. do 28. listopada). Akreditirano je 620 osoba.

Nakon ovoga skupa u "Elaphusi" će se održati još dva: 15. do 18. studenog "Sabatina", godišnje okupljanje vinara i vinogradara (500 do 600 sudionika) i 18. do 20. studenog skup zaposlenika Bluesun hotela (oko 500 osoba). Nakon 20. studenog zatvara se hotel "Elaphusa", a otvorit će se pred Uskrs 2013. godine. (J.E.)

objavljeno 25. 10. 12. u 20.50 h   

********************


alt

Akcija darivanja krvi u travnju 2012.


U PONEDJELJAK DARIVANJE KRVI

Drugi put ove godine u Bolu se organizira akcija darivanja krvi. Bit će to u ponedjeljak 29. listopada u prostorijama Osnovne škole. Iako do ponedjeljka ima još tri dana, smatrali smo da ovo treba objaviti kako bi se potencijalni davatelji mogli pripremiti i odgoditi neke druge poslove.

- Krv se daje od 8.30 do 12.30 sati - izvijestila je predsjednica DDK Neda Kraljević. - U travnju su došla 52 sumještanina, ali je krv uzeta od njih 41. Raduje nas da je njih petero prvi put dalo krv. Vjerujem da će i u ponedjeljak biti dobar odziv, a onda ćemo na zajedničku marendu u Tavernu Riva. (J.E.)

objavljeno 24.10 u 23.15 h   

********************alt


FONTANA IZA MALE CRKVE

U utorak su počeli radovi za postavljanje fontane u malom parku iza župne crkve Gospe od Karmela. Uklonjena je klupa, kameni zid i pripremaju se temelji za fontanu, kamenu skulpturu visoku 2,40 m čiji je autor Ivica Jakšić Čokrić Puko. Već početkom idućeg tjedna bit će spremno da se fontana doveze iz Pražnica gdje su u tijeku završni radovi u klesarskoj radionici "Lukrić kamen" u vlasništvu Đure Mihovilovića. (J.E.)

objavljeno 23.10.12. u 22.45 h  

********************


alt


OD NEDJELJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju 28. listopada počinje zimsko računanje vremena. U 3 sata kazaljke na satu treba vratiti jedan sat unatrag, na 2 sata, pa taj dan možemo spavati jedan sat duže. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku 2013. godine.

Promjena s ljetnog na zimsko računanje vremena bit će i u ostalim državama u Europi osim na Islandu, a u SAD i Kanadi to će se dogoditi 3. na 4. studenog. Međutim, u Rusiji i Bjelorusiji nemaju zimsko i ljetno računanje vremena.

Sunce u nedjelju izlazi u 6.25, a zalazi umjesto u 17.51 u 16.51 sat. Zbog toga će dan biti "kraći" u posljepodnevnim satima.

Važno je upozoriti vozače da od nedjelje moraju na svojim vozilima i tijekom dana imati upaljena svjetla. (J.E.)

uneseno 22. 10. 2012. u 22.15 h  

********************


alt


KOME PRIZNANJA TZO?

Dan Turističke zajednice umjesto 8. listopada obilježit će se ove godine 30. listopada - tako je zaključilo Turističko vijeće. Usvojeni su i prijedlozi za dodjelu priznanja pravniim i fizičkim osobama koji su aktivno sudjelovali u stvaranju uspješne slike o Bola kao turističkoj destinaciji. Priznanja će dobiti: komunalno poduzeće "Grabov rat", restoran "Pumparela", studentica Marijana Ivelić (koja je u kolovozu našla i vratila torbicu u kojoj su bile putovnica i 4.000 eura), zatim novinar HRT-a Ivica Đuzel i gosti koji u Bol dolaze preko 20 godina. To su turisti iz Njemačke Ralf Gressner, bračni par Wili i Roselies Neubert te Arthur Bauduin iz Nizozemske. (J.E.)

Uneseno 21.10.12. u 23 h

********************


alt

Unutrašnjost dječjeg vrtića "Mali princ"


TRAŽI SE RAVNATELJ VRTIĆA

Dječji vrtić "Mali princ" u Bolu raspisao je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja i to za 0,25 radnog vremena. Uvjeti su VII/1 stručne spreme (pedagog, psiholog, defektolog) ili VI/1 stručne spreme (odgojitelj predškolske djece) te najmanje 5 godina radnog iskustva u djelatnosti predškolskog odgoja.

Natječaj je objavljen u "Slobodnoj Dalmaciji" 19. listopada i rok za podnošenje prijava je 8 dana od dana objave. (J.E.)


********************


alt


I ČETVRTU GODINU PRIZNANJE OPĆINI BOL

Zadnje večeri na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku, ministar turizma Veljko Ostojić uručio je načelniku Općine Bol Tihomiru Marinkoviću statuu i priznanje za višegodišnju kvalitetu u kategoriji srednjih turističkih mjesta na Jadranu. To je odluka Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije.

Bol je od istih institucija proglašen tri godine uzastopno prvakom u svojoj kategoriji (2009., 2010. i 2011.), a dva je puta bio i Turistički prvak Hrvatske (2009. i 2010.).


********************


alt

Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković predaje priznanje Tomislavu Marčiću direktoru Grabovog rata, koncesionaru na plaži Zlatni rat


ZLATNI RAT NAJBOLJA PLAŽA NA JADRANU

Na Danima hrvatskog turizma, koji se 18. i 19. listopada održavaju u Dubrovniku, Hrvatska turistička zajednica već u četvrtak navečer počela je s uručivanjem priznanja - najboljima. "Zlatni rat" je najbolja plaža, a za tu titulu konkurirali su još plaža Straško u Novalji, Pješčana uvala u Istri i Plava plaža u Vodicama.

Plaža Zlatni rat je proglašena najboljom i u našoj županiji, što joj je omogućilo da se natječe za titulu najbolje u primorskom dijelu Hrvatske.

Posebno povjerenstvo ocjenjuje hortikulturno uređenje, uređenost plaže općenito, održavanje, WC, spremnike za smeće, tuševe, ležaljke, ugostiteljske i sportske sadržaje, službu spašavanja ...

Skup u Dubrovniku nastavlja radom i u petak, a navečer će se također uručivati priznanja Hrvatske turističke zajednice, ali i Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije uz izravni prijenos na 2. programu od 20.55 sati. (J.E.)


********************


alt


ODLAZI "KERUM" - DOLAZI "STUDENAC"

Već tri dana zatvorena su vrata trgovine "Kerum", ali se zna da će u te prostore useliti "Studenac". Kada će se to dogoditi, u "Studencu" nam nisu mogli potvrditi, ali se smatra da će to biti najkasnije do kraja studenoga. Predstoji uređenje prostora i mnogi drugi detalji prije samog otvaranja trgovine.

Ranije se pretpostavljalo da bi ovu prodavaonicu preuzela "Ribola", ali se u kasnijim razgovorima "Kerum" dogovorio sa "Studencem" koji je uzeo i mnoge "Kerumove" trgovine u Splitu i okolnim mjestima. (J.E.)


********************


alt


ZATVORENI ŠTANDOVI NA ŠETNICI

Zatvaranje štandova znači da je turistička sezona sasvim blizu kraju. U hotelima je nešto više od 200 gostiju, ali očito nije više isplativo stajati na otvorenom i prodavati malo ili ništa. Ali brzo će proljeće i ponovno borba za prodajno mjesto na šetnici prema plaži Zlatni rat. Jer interes je veći od 16 štandova koliko je limitirano općinskom odlukom. (J.E.)


********************


alt


POTOK NA MARTINICI

Nakon višegodišnjeg čekanja u ponedjeljak 15. listopada počeli su radovi na uređenju potoka na Martinici. Nakon iskopa betonirat će se korito potoka kojim će se odvoditi u more oborinske vode s okolnog terena. Betonsko korito obložit će se kamenom, poput onoga na Potočinama.

Glavni izvođač je "Vodoprivreda" iz Solina, a na iskopima su trenutno angažirani strojevi splitske firme "Domus". Radit će se nekoliko mjeseci. (J.E.)


********************


alt

Fotografija plaže Zlatni rat iz 1925. godine i grupa ferijalaca. Na mjestu današnje borove šume nekada su bili vinogradi


DATUMI KOJI SE PAMTE

Na kraju sezone, kada je manje brige i posla oko apartmana i gostiju, želimo podsjetiti na neke datume koje nikako ne treba zaboraviti. Ovdje će biti riječi o počecima turizma u Bolu, jer ono što se kasnije događalo, posebno nakon 1970. godine, manje-više je mnogima poznato. Pisat ćemo i o tome, ali drugom prilikom.

Godina 1923., prije 89 godina: U zgradi Osnovne škole organizirana je prva ferijalna kolonija. Počeli su dolaziti prvi ferijalci iz Sarajeva (vidi sliku).

Godina 1926., prije 86 godina: Radi pošumljavanja i uređenja mjesta osnovano je "Društvo za uljepšavanje varoši i promet strancima". U Bolu postoji i općinski ured za žalbe i pritužbe.

Godina 1927, prije 85 godina: Prve posjetitelje prihvatio je i evidentirao kao turiste (dokoličare) pionir bolskog turizma Ante Vidošević s još nekoliko obitelji (Turketo, Soljačić, Marinković ...).

Godina 1928., prije 84 godine: Početak bolskog hotelijerstva. Otvorena je gostionica III. kategorije, budućeg Pansina Vidošević.

Godina 1929., prije 83 godine: Prvi podaci o broju gostiju u Bolu. Domaćih je bilo 127, a stranih gostiju 48. (J.E.)


********************


alt


MARIJANA ZA PRIMJER

Studenticu 20-godišnju Marijanu Ivelić u subotu je primio načelnik općine Tihomir Marinković. Razlog je mnogima poznat, ali ćemo ukratko ponoviti: radeći u suvenirnici u Ulici Vladimira Nazora, Marijana je 27. kolovoza pronašla torbicu u kojoj su bile tri putovnice i četiri tisuće eura. Pogledavši putovnice prepoznala je turiste iz Meksika koji su autobusom doputovali u Bol i malo prije toga pitali je kako do apartmana gdje su imali rezerviran smještaj.

Za Marijanu Ivelić nije bilo dileme: vratit će pronađene dokumente i novac, ali za desetak minuta dotrčao je uplašeni Meksikanac pitajući je li netko možda pronašao njegovu torbicu. Marijana mu je bez dvoumljenja predala nađene stvari i novac. O tome smo prvi pisali na ovome portalu, a onda su drugi portali i novine to prenijeli. Preko 60 portala i tko zna koliko novina pisalo je o poštenoj nalaznici, što je bez sumnje bila i najbolja reklama za Bol i bolski turizam u minuloj sezoni.

Stoga nije čuditi što je načelnik Tihomir Marinković osobno želio čestitati Marijani i zahvaliti joj za poštenje koje nije razveselilo samo goste iz Meksika, njene roditelje i kolege s fakulteta, već i sve Boljane pa i rukovodstvo općine i Turističke zajednice. Načelnik je Marijani Ivelić predao, u znak zahvalnosti, novčanu nagradu od tisuću kuna. (J.E.)


********************


alt


TURSKA TV EKIPA U BOLU

Tijekom subote (13. listopada) u Bolu je boravila ekipa TV8 iz Turske i snimala kadrove za emisiju u kojoj će predstaviti našu ponudu i ljepote Hrvatske. Osim u Bolu snimali su i na Vidovoj gori i u Supetru. Ovo je prvi put da u Bol dolazi turska televizija.

TV8 je dio koncerna u privatnom vlasništvu u čijem su sastavu i brojni hoteli u Turskoj. Namjera je da u naša ljetovališta dovedu već iduće ljeto goste iz Turske. (J.E.)


********************


alt


NOVINE NEDJELJOM DOLAZE RANIJE

Od 1. listopada, kada trajekti plove po zimskom redu plovidbe, nedjeljom i praznikom prvi trajekt iz Splita kreće u 9 sati. Dnevni tisak u Bol dolazi tek nakon 11.30 sati jer autu, koji razvozi novine po Braču, Bol je posljednja (?!) stanica. Srećom da u "Slobodnoj Dalmaciji" ima ljudi koji o tome vode računa pa se već dva puta dio tiraža dnevne novine "Slobodna Dalmacija" ukrcava na ponoćni trajekt u subotu i u Bol se može kupiti u nedjelju već oko 8.30 sati. Istina to je večernje izdanje pa ima stranicu-dvije manje vijesti iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, ali ipak dolazi - ranije. Može se pročitati novina uz jutarnju kavu, a drugi dio izdanja "Slobodne Dalmacije", sa ostalim tiskom, dolazi nedjeljom i praznikom u 11.30 sati. (J.E.)


*******************


alt

Najljepša i najuređenija javna plaža u našoj županiji je Zlatni rat. Pismeno priznanje u ime TZ županije predao je Jozo Tomaš, predsjednik Nadzornog odbora, a preuzeo je direktor "Grabovog rata", koncesionara na plaži, Tomislav Marčić


alt

Najbolji TIC u županiji (prvo mjesto se dijeli s TIC TZ grada Splita): pismeno priznanje primio  je direktor TZO Bol  Markito Marinković, a predao mu ga je Ante Rosso, član Turističkog vijeća TZ Splitsko-dalmatinske županije


alt

Bol je u kategoriji mjesta do 3.000 stanovnika, zajedno sa Starim Gradom, osvojio 2. poziciju u izboru najuređenijeg mjesta. Priznanje je u ime TZ županije predao Mario Krželj, a primio ga je načelnik općine Bol Tihomir Marinković


BOL DOBIO TRI ŽUPANIJSKA PRIZNANJA

Priznanja "Sunčani cvijet" za 2012. uručena su u četvrtak u hotelu "Soline" u Brelima. Stotinjak uzvanika nazočilo je ovoj svečanosti, a ne bez razloga odabrana su ove godine Brela. Ovaj turistički biser na Makarskoj rivijeri upravo obilježava 80 godina organiziranog turizma. Pozdravljajući sve nazočene novoizabrani direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim dobrim rezultatima, posebno u mjesecu rujnu. Ipak, smatra Stella, više treba napraviti za privući domaćeg gosta, a za iduću sezonu trebamo na tržištu biti još agresivniji.

Bol postignutim rezultatima može biti također zadovoljan. To su prepoznali i organizatori akcije "Sunčeni cvijet" i dodjelili Bolu čak tri priznanja. 

Pobjednici u pojedinim kategorijama konkuriraju za "Plavi cvijet" koji dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica. Joško Stella je priopćio nazočnima u Brelima da će na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku (18. i 19. listopada), između ostalih pobjednika u raznim kategorijama, biti i bolska plaža "Zlatni rat" kao najljepša i najuređenija javna plaža na hrvatskoj obali Jadrana.


I još jedan podatak, koji će idućih dana biti i službeno objavljen: Bol je po četvrti put pobjednik u kategoriji od 5 do 10 tisuća kreveta, a prema odluci Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije. (tekst i snimci: J.E.)


*******************


alt


SVEČANOST  U RESTORANU "VAGABUNDO"

Ne svetkuje se samo na otvaranju restorana. Vinko (Vice) Marinković vlasnik restorana "Vagabundo" smatrao je da s prijateljima treba podijeliti i radost zbog uspješnog završetka treće sezone rada.To je razlog da je pozvao prijatelje i suradnike u četvrtak navečer (11. listopada), da zajednički obilježe zadnji dan rada i kraj sezone.

- Ove godine je bilo bolje nego lani, a lani smo radili bolje nego prve godine. To je razlog za večerašnje druženje - bilo je prigodno slovo i objašnjenje za ovo pozivanje.

Među pedesetak gostiju bili su i načelnik općine Tihomir Marinković, direktor TZO Bol Markito Marinković ... (J.E.)


*******************


alt


IZLET NA VIS I BIŠEVO

Najprije su hotel "Bretanide" napustili gosti, a nekoliko dana kasnije to su učinili i zaposlenici. Oni su po starom običaju, na kraju sezone, zajednički (o trošku vlasnika hotela) otputovali na izlet. Brodom "Frane Bol" u srijedu (10. listopada) otputovali su prema Visu, posjetili Biševo, Modru špilju, Komižu i pred večer (20.15 sati) vratili se u Bol.

Vrijeme im je bilo kao naručeno i njih stotinjak uživalo je na izletu kojeg su sasvim sigurno i zaslužili. (foto: Marijana Dugeč)


*******************


alt


"PUMPARELA" - GOSTIMA PO UKUSU

Koji je restoran najbolji u Bolu? Svjetski pretraživač Trip Advisor smatra, prema onome što im pišu gosti bolskih restorana, da je to "Pumparela". Na drugom mjestu je "Mendula", zatim slijede "Mali raj", "Vagabundo", "Topolino" ...

Trip Advisor objavljuje pisma (komentare) i slike restorana, jela i osoblja. Sve se to uzima u obzir kod sastavljanja rang liste. Isto su gosti mislili i 2011. godine kada je restoran "Pumparela" također bio - najbolji.

Na slici: dio osoblja restorana "Pumparela". (J.E.)


*******************


alt


U BRELA PO PRIZNANJA

U četvrtak (11. listopada) u Brelima Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije dodjeljuje priznanja "Sunčani cvijet" za 2012. godinu. Bol će dobiti tri trofeja: plaža "Zlatni rat" je najljepša i najuređenija javna plaža, Turistički informativni centar Bol je najbolji u našoj županiji, a Bol je osvojio drugo mjesto u kategoriji mjesta do 3.000 stanovnika (prvo mjesto pripalo je Brelima).

Ostali dobitnici Plavog cvijeta su: Maslinica u kategoriji mjesta do 1.000 stanovnika, Hvar u kategoriji 3 do 10 tisuća stanovnika, Makarska u kategoriji preko 10 tisuća stanovnika. Najljepši i najuređeniji park je Sustipan u Splitu, a najljepšu okućnicu imaju Stanko i Milenka Budimir iz Promajne. Priznanje će dobiti Gašpina mlinica u Solinu, ali i "starogrojski paprenjok" kao autohtoni suvenir iz Staroga Grada.

U Dubrovniku se 18. i 19. listopada održavaju Dani hrvatskog turizma kada će se objaviti imena najboljih u Hrvatskoj.(J.E.)


******************


alt


SANIRAN VODOVOD

Tijekom utorka ujutro (9. listopada) radnici Vodovoda Brač iz Supetra sanirali su oštećenje na vodovodnoj cijevi zbog čega je niz ulicu tekla voda skoro desetak dana. Radovi su trajali tri sata i za to vrijeme je bez vode bio dio kućanstava u naselju Blato. (J.E.)


*******************


alt

Hotel "Borak"


ZATVARAJU SE HOTELI

U Bolu trenutno boravi 400 uglavnom inozemnih gostiju. Zatvoreni su hoteli "Bretanide", "Bonaca" i "Borak". Hotel "Elaphusa" ima gostiju do 24. listopada, ali će samo privremeno biti zatvoren jer se sredinom studenoga organizira "Sabatina", tradicionalno okupljanje vinara i vinogradara Dalmacije. Hotel "Kaštil" je otvoren do 20. listopada, a tijekom zime goste će primati samo Vila Daniela. (J.E.)


*******************


alt


NAKON VINOGRADA U MASLINIKE

Još ovaj tjedan, a možda i koji dan duže, potrajat će berba grožđa, a onda su od sredine listopada na redu maslinici. Bez obzira na prihode, otočanima i nije baš lako. Naporno su radili tijekom turističke sezone, a onda je trebalo obrati vinograde, a sada slijedi nešto teži posao: berba maslina. Nije samo teško već i opasno. Treba biti oprezan jer mnogi su pali sa stabla i završili u gipsu.

Na sjevernoj strani Brača berba maslina je već počela. O urodu prognoze su različite, a čini se da ni na području Bola svima isto nije rodilo.


Početkom 19. stoljeća na Zapadu se pojavila filoksera, a Boljani su kao i drugi u Dalmaciji počeli krčiti maslinike da bi sadili vinovu lozu. Međutim, godine 1894. pojavila se filoksera i na ovdašnjim vinogradima. Posljedice su bile katastrofalne, zbog čega su mnogi počeli iseljavati u prekomorske zemlje. Na Braču je sredinom 19. stoljeća bilo tri milijuna stabala maslina, a 1976. svega 350 tisuća. Maslina se na bolskim poljima masovnije sadi od 1992. kada je Vlada dala bezpovratna sredstva za sadnju i uzgoj. (J.E.)


******************


alt


DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Na današnji dan, 8. listopada 1954. osnovano je i registrirano Turističko društvo u Bolu, a za prvog predsjednika izabran je kap. Đuro Vodanović. Mnogo godina kasnije odlučeno je da taj datum bude - Dan turističke zajednice. Uz ovu prigodnu fotografiju (vatromet za fjeru 2012.) red je napisati i nekoliko rečenica više. Da se ne zaboravi!

Turističko društvo osniva 1959. svoj Turistički biro koji se bavio posredovanjem i zakupom privatnog smještaja, ali Turist biro dvije godine kasnije (1961.) postaje samostalni gospodarski subjekt, a direktor je Mirjan (Miro) Marinković Šimić.

Godine 1969. Turist biro se pripaja hotelskom poduzeću "Zlatni rat". Zbog zakonske obveze u Bolu se umjesto Turist biroa 1992. osniva Turistička zajednica mjesta Bol koja se 1994. preimenuje u Turističku zajednicu općine Bol. Predsjednik je Jakša Marinković Šimić (koji tu dužnost obavlja volonterski), a za direktora je izabran Markito Marinković Tomić. Funkciju nekadašnjeg Turist biroa u posredovanju privatnog smještaja preuzimaju privatne turističke agencije. Prva je agencija 1995. u Bolu "Boltours", a nešto kasnije "Adriatours", "Santo" ...


Kako obilježiti Dan TZO?

Bol, koji je postao perjanica hrvatskog turizma, zaslužuje adekvatno i obilježiti Dan TZO. Zbog opće štednje nemoguće je organizirati masovno slavlje, a ni datum nije baš prikladan. Sezona još traje, a od sredine do kraja listopada dodjeljuju se priznanja TZ Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske turističke zajednice. Ove je godine to 11. listopada u Brelima (županija) i 19. listopada u Dubrovniku (HTZ). Bol očekuje nova priznanja, pa se smatralo da treba Dan TZO obilježiti najprije prigodnom sjednicom, a tijekom studenoga sazovati širi skup kada bi se dodijelila i priznanja dugogodišnjim gostima, istaknutim pojedincima i ostalima koji su zaslužili barem pismeno priznanje. Međutim, radno obilježavanje je izostalo zbog nedostatka kvoruma! Razlog nedolaska nekih članova može se samo nagađati, ali se još ne zna kako će i kada biti obilježen Dan TZO i ovogodišnji dobri rezultati u turizmu.


Direktor ostaje!

Nedavno smo objavili informaciju da se direktor TZO Bol javio na natječaj za direktora Ureda Hrvatske turističke zajednice. Između 14 prijavljenih kandidata, osam je udovoljavalo traženim uvjetima (među njima i molba Markita Marinkovića), a izabrana je 38-godišnja Zadranka Meri Matešić, do sada voditeljica predstavništva HTZ u Londonu.

Time pitanje direktora TZO u Bolu nije više aktualno, a tek preostaje da se riješi pitanje prostora za rad u 2013. godini. I naravno, prije toga, kako obilježiti i kada Dan turističke zajednice općine Bol? Možda i saznamo tko i zašto ne dolazi na sjednice Turističkog vijeća. (J.E.)


*******************


alt


VODA TEČE U POTOCIMA ?!

Stanari u naselju Blato već danima bespomoćno gledaju kako voda, u potocima, teče niz njihovu ulicu, a da - čini se - nitko ne vodi o tome računa.

"Mi otočani - piše nam naša sumještanka i čitateljica ovoga portala - odmalena smo navikli da je voda dragocjena i trebamo je čuvati pa tome i podučavamo djecu odmalena."

Tragom ove informacije pokušali smo saznati nešto više. Ali nam trud bijaše uzaludan. Nismo mogli do odgovornih u Vodovodu Brač jer se zbog produženog vikenda ne radi, a odsutan je nekoliko dana i bolski načelnik. Susjedi ovoga neobičnog izvora rekli su nam da su pred 7-8 dana dolazili radnici Vodovoda Brač iz Supetra, mali bagerom otkopali dio ceste, ponovno zatrpali i - otišli.

Vjerujemo da ćemo u utorak (9. listopada) saznati nešto više, ali je trenutno najvažnije otkloniti kvar i zaustavi nepotrebno oticanje vode. (J.E., foto M.B.)


*******************


alt


MEĐUNARODNI SEMINAR MLADIH

Od nedjelje do četvrtka u Bolu se održava međunarodni seminar mladih u organizaciji JEF Europe i JEF Hrvatske pod nazivom "Religion in Europe: Beliere it or leave it" ("Religija u Europi: Vjerovati ili ostaviti"). Sudjeluje četrdesetak aktivista iz preko 30 europskih zemalja. Između ostaloga bavit će se promoviranjem i zagovaranjem europskih vrijednosti, poput vladavine prava, mira i tolerancije. Projekt su podržali Europska komisija i Općina Bol, a u radu seminara uključit će se i petnaestak učenika Srednje škole u Bolu.

Organizator projekta je naš sumještanin Marko Boko, predsjednik JEF-a Hrvatska, a u tome mu pomaže i jedna Boljanka - Mare Okmažić, također članica JEF-a Hrvatska. (M.B.)


*******************


alt


UKLANJAJU SE ŠTANDOVI

Pri kraju turističke sezone u Bolu je sve manje gostiju, ali i štandova na šetnici prema plaži Zlatni rat. Od 17, koliko ih je bilo tijekom ljetnih mjeseci, u subotu poslije podne ostalo ih je devet. Idućih dana i oni će biti demontirani.

Zatvorene su i neke prodavaonice suvenira na rivi, dvije od tri slastičarnice nisu otvorene, a više ne rade ni restoran "Equinox" i pizzeria "Toni". Do kraja sljedećeg tjedna zatvorit će se štekat Marjan centra kod crkvice sv. Petra i Pavla, a ista sudbina čeka i pizzeriju "Topolino",  restorane "Vagabundo" i "Mali raj". Prvi se otvorio, a posljednji će se zatvoriti (20. listopada) restoran "Pumparela".

Tijekom zimskih mjeseci ipak će nešto biti i otvoreno. Po običaju radit će caffe bar "Loža" i "Moby dick", caffe bar Doma kulture, caffe bar i restoran "Taverna Riva", restorani "Ranč", "Santo" i "Jadranka", a rad tijekom cijele zime najavila je konoba "Dalmatino". (J.E.)


********************


alt


KATAMARAN ZA SPLIT U 13.40

Za one koji to još ne znaju ili su zaboravili, po Zimskom redu plovidbe katamaran nedjeljom i praznikom iz Bola za Split kreće u 13.40 sati. Prvi put će ove nedjelje, nakon ljetne sezone, umjesto ujutro u 7.35 isploviti u 13.40 sati. Kako je u ponedjeljak praznik (Dan neovisnosti) isti raspored katamarana (za trajekte i autobuse također) je kao i nedjeljom.

Trgovine u nedjelju i ponedjeljak rade do 12 sati, poštanski ured ne radi subotu, nedjelju i ponedjeljak, FINA i Splitska banka ne rade nedjelju i ponedjeljak ... Općinske službe ne rade do utorka, ali je otvoren Ured TZO Bol. (J.E.)


********************


alt


BABLJE LJETO

Već danima ove bolske dame (none i one koje to još nisu) uživaju u čarima babljeg ljeta na plaži iza Veloga mosta. Koriste one (a o traga se vidi i jedan "on") more i sunce kao pravu antistresnu terapiju. Na suncu je 32, u moru 22 ... čista uživancija.

Slika otkriva i neke druge njihove zanimacije. Donesu iz kuće kolača, kavu ... (Meri Biliš)


********************


alt


USKORO ĆE I ASFALT

Intenzivno se od ponedjeljka 1. listopada radi na cesti prema Murvici. Geometri su još u utorak obavili svoj dio posla, a sada dijelom ceste postavlja posteljica i oplata za betoniranje rigola. Izvođač PZC Split planira, ne bude li vremenskih nepogoda, cestu u dužini od 2.700 metara završiti (asfaltirati) do 15. studenoga. (J.E.)


*******************


alt


BERBA JOŠ TRAJE, A I OTKUP GROŽĐA

Obilna kiša u utorak ujutro (preko 50 litara) tek je samo malo omela berbu, ali je ona nastavljena i sigurno će trajati cijeli ovaj tjedan. Cijelo to vrijeme u podrumu "Jako vino" donosi se grožđe sorte Plavac mali s vinorodnih padina Bola, Murvice i Plaže. Kvalitet i kvantitet je nešto lošiji nego lani, ali se pretpostavlja da će biti otkupljeno 10 vagona grožđa, ali količina sladora ne može biti ispod 18 gradi.

Bolski podrum je nešto ranije otkupio i pet vagona bijelog grožđa sorte pošip i vugava s Brača i Korčule. (J.E.)


*******************


alt


ZABRANA, ALI KAKO ZA KOGA (?!)

Od 1. listopada ne naplaćuje se parkiranje na rivi kod benzinske i autobusne stanice, pa se više i ne spuštaju rampe. Međutim, ostali su prometni znakovi (na slici) koji zabranjuju promet automobila (i kamiona) osim motociklima od 6 do 9 sati i vozilima s dozvolom. Ali mnogi ne brinu zbog te zabrane i voze rivom i to pored još uvijek otvorenih štekata. Minimalna kazna za taj prekršaj je 500 kuna.

Ne mari se mnogo ni na zabranu vođenja kućnih ljubimaca bez uzice, a ni zbog zabrane kupanja na plaži ispred vinskog podruma. (J.E.)

Ispravak i dopuna: parkiranje se plaća, ali putem automata koji se nalazi u čekaonici na autobusnoj postaji. Policija uredno naplaćuje kazne za vožnju rivom. Za skidanje prometnih znakova nadležna je lokalna samouprava, ali prethodno mora obavijestiti Policijsku postaju u Supetru. Ako to ne učini, a skine prometne znakove, može "zaraditi" kaznu od 15.000 kuna.

*******************


alt

Plaža Zlatni rat 2. listopada u 14 sati


TURISTIČKI REKORDI

U prvih devet mjeseci u Bolu je registrirano 448.219 noćenja ili tri posto više nego 2011. godine (437.090). Najviše noćenja imali su Austrijanci (84.864), zatim Nijemci (79.723), Slovenci (36.334), domaći gosti (33.230), Talijani (24.911.) ... Brojke ukazuju i na neke druge zanimljive podatke: Austrijanaca, Slovenaca i Talijana bilo je manje nego 2011., ali je zamjetan veći broj gostiju iz Njemačke i domaćih turista. Sve je više i gostiju u Bolu iz Skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Finska). Ove su godine ostvarili 40.323 noćenja, a lani 31.919.

U rujnu ove godine zabilježeno je 73.888 noćenja, neznatno ali ipak više nego prošle godine (73.692).

U Bolu i u listopadu još ima gostiju i kupača. Nakon noćašnje i jutrošnje kiše, u utorak je oko podneva razvedrilo pa smo na Zlatnom ratu zatekli podosta kupača. Plava zastava je još na jarbolu iako je koncesionar mogao, po preuzetim obvezama, skinuti zastavu 30. rujna i ukinuti neke sadržaje koje ima zbog Plave zastave. U utorak 2. listopada u Bolu je bilo 1.150 gostiju. (J.E.)


*******************


alt


VIŠE MASLINA NEGO LISTOVA

Čudno maslinovo drvo u svojem dvorištu u Ulici Domovinskog rata ima prof. Grozdan Čulić. Više ima maslina nego listova! Zastaju turisti, ali i domaći ljudi, gledaju i fotografiraju. Bere li Grozdan listove umjesto maslina?

- Ovo je mlada mastrinka - objašnjava nam Grozdan Čulić. - Stabo je staro tri godine i čeka na navrtanje, pola na oblicu, a pola na levantinku. Trenutno je kao neki "bonsai".

Mastrinka inače ima mali plod, pa se ne uzgaja za proizvodnju ulja. Dobro je, kažu stručnjaci, imati u masliniku po neku mastrinku koja onda služi i kao oprašivač. (J.E.)


********************


alt


LIJEČNICI DAROVALI 20 TISUĆA KUNA!

Liječnici-tenisači iz splitske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, koji su prošlog vikenda sudjelovali na teniskom turniru u Bolu, darovali su 20 tisuća kuna "Bračkim pupoljcima", udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju. Ček je u ime Udruge preuzela Ivana Radić a ovu vrijednu donaciju predao joj je dr. Mario Saraga, glavni organizator turnira. (J.E.)


********************


alt


ISELJENICI IZ BOLA

Zanimljiv grafički prikaz iseljavanja iz Bola izradio je Krešimir Adamić i ustupio ga našem portalu za objavljivanje. Autor navodi izvor podataka: knjiga Iseljenici otoka Brača koju su napisali K. Derado i I. Čizmić. U periodu od 1864. do 1940. iz Bola je iselilo 712 osoba uglavnom iz ekonomskih razloga. Najviše ih je otputovalo 1912. godine.

Iseljavanje je nastavljeno i nakon II. svjetskog rata, ali bilo je odlazaka i prije 1864. godine. Prvi je iz Bola iselio Marko Radić (Vicko) još 1840. koji se sa 47 godina života preselio u susjednu Italiju. Najviše ih je otputovalo u Argentinu (387), zatim u SAD (164), Čile (92) ... Iseljavalo se i u Meksiko, Boliviju, Kanadu, Australiju, Francusku, Englesku, pa čak i u Rumunjsku. (J.E.)