Arhiv 2012. / XI.


Broj objavljenih informacija u studenom 2012. godine: 44

alt


NAKON JUGA BEZ VEĆE ŠTETE

Ciklona Perislav nije, srećom, prouzročila veće štete na južnoj strani otoka Brača. Valovi juga bili su u srijedu 28. studenog manji nego početkom mjeseca, a posljedice ciklone vidljive su samo na plaži Zlatni rat čiju je špicu jugo okrenulo prema zapadu. (J.E.)

objavljeno 30. 11. 12. u 00.05 h 

********************


alt


INA - NOVO RADNO VRIJEME

Poprilično je vozače u Bolu iznenadilo novo radno vrijeme na benzinskoj postaji. Vjerovatno je INA imala svoje razloga što je ukinula prodaju goriva nedjeljom i blagdanom (do sada se gorivo moglo kupiti u prvoj smjeni, tijekom jutra), a radnim danom će ujutro raditi skraćeno od 7 do 10 sati (do sada do 12), a poslijepodne od 16 do 19 sati. (J.E.)

objavljeno 29. 11. 12. u 23.50 sati 


Iz INE, Sektor korporativnih komunikacija primili smo 30. studenog sljedeće objašnjenje: "Radno vrijeme benzinske postaje Bol u periodu od 26. studenog do 14. prosinca 2012. je od 7 do 10 i od 16 do 19 (nedjeljom i blagdanom neće raditi). Riječ je privremenoj izmjeni radnog vremena zbog obveze korištenja godišnjeg odmora radnika benzinske postaje. Navedena postaja će nakon 14. prosinca ponovno imati svoje redovno radno vrijeme (7 - 12 i 16 - 19 te nedjeljom i blagdanom 7 - 12 h)"


********************


alt


PREPISKA OKO KNJIŽNICE

O prostoru općinske knjižnice raspravljalo je 30. listopada Općinsko vijeće, a onda je nekoliko dana kasnije stigao Apel mladih Boljana i Bolki za očuvanjem Općinske knjižnice. Ubrzo je, 27. studenog napisan i odgovor mladima koji su potpisali načelnik općine Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Jakša Marinković Tomić.

Njihova pisma i mišljenja možete pročitati u poglavlju "Ja tako mislim". (J.E.)

objavljeno 29. 11. 12. u 23.40 h 

********************


alt

Valovi su preplavili rivu u Bolu (snimljeno 28. studenog u 15.35 sati)


PONOVNO JUGO

Ciklona nazvana Perislav zahvatila je tijekom srijede (28. studenog) i područje Srednje Dalmacije. Jugo i ošto imalo je na nekim područjima i orkanske udare, a mjerna postaja na Biokovu zabilježila je jačinu vjetra od čak 144 km/h. Čini nam se da je na području Bola jugo učinilo manju štetu nego početkom mjeseca. Točni razmjeri najnovijeg nevremena znat će se kada svane u četvrtak ujutro.

Samo na kratko Bol je bio bez struje oko 18.30 sati, a što je i uobičajeno i za manjeg nevremena u Bol u srijedu navečer nije došao katamaran iz Splita.

Idućih dana očekuje se slabljenje juga, a u nedjelju je moguća bura i zahlađenje. (J.E.)

objavljeno 29. 11. 12. u 6.30 h 

********************


alt


OPREZ, OŠTEĆENJE NA KOLNIKU!

Nakon 28 dana poslije orkanskog juga koje je oštetilo dio kolnika na rivi, postavljen je znak upozorenja. Na popravak će trebati još pričekati (možda i malo duže) vjerovatno nakon završetka iskopa i postavljanje novih kanalizacijskih cijevi. (J.E.)

objavljeno 29. 11. 12. u 6.20 h 

********************


alt

Igralište na Poljani gdje će se ubuduće igrati utakmice Bolske malonogometne lige


SPORT NA NAŠEM PORTALU

Sportska događanja u Bolu od četvrtka 29. studenog možete pratiti na ovom portalu (www.boljani.info). Od nedjelje navečer počinjemo objavljivati rezultate Bolske lige malog nogometa. Utakmice će se ubuduće umjesto kod hotela "Elaphusa" igrati nedjeljom na Poljani pod električnom rasvjetom.

Bolska liga malog nogometa ima šest klubova, a igra se trokružno. Iz prvoga kruga odigrano je pet kola, a u nedjelju 2. prosinca (ne bude li vremenskih nepogoda) igrat će se tri utakmice prvoga kola iz II. kruga. (J.E.)

objavljeno 27. 11. 12. u 22.15 h   

********************


alt


NAČELNIK ZAHVALIO ČASNAMA

Načelnik općine Tihomir Marinković osobno je u ponedjeljak (26. studenog) posjetio časne sestre Celestinu Budimir-Bekan i Jakicu Barišić koje završavaju svoje poslanje i odlaze iz Bola u Split odnosno Korčulu. Uz zahvalu za njihov rad u dominikanskom samostanu, načelnik im je uručio prigodne monografije koje će ih podsjećati na boravak u Bolu, a predao im je i novčane bonove. Susretu su prisustvovale časna sestra Dolores Matić, vrhovna glavarica sestara dominikanki u Hrvatskoj i zaposlenica u općinskoj upravi Neda Kraljević. (J.E.)

objavljeno 27. 11. 12. u 6.45 h  

********************


alt


IZVOĐAČ (JOŠ) NIJE DOŠAO

Izostao je u ponedjeljak najavljeni i očekivani dolazak izvođač koji je trebao početi s iskopima u Portu bolskih pomoraca. Tu će se, naime, startati s radovima na postavljanju nove kanalizacije, kojom će se zamijeniti ona ugrađena prije 35 godina. Zna se, ono što još mi nismo bili napisali, da će na iskopima podizvođač biti "Berica" iz Nerežišća gdje se već rade betonska korita koja će se postavljati u iskopanim kanalima. Na Račiću (na slici) neće se kopati jer će se cijevi postavljati u proširenom dijelu sadašnje ceste. Naime, graditi će se novi potporni zid pa će taj dio biti proširen za 2,5 metra.

Kada će početi radovi u Portu bolskih pomoraca? Navodno za dan-dva jer su u tijeku intenzivne pripreme za početak iskopa. (J.E.)

objavljeno 27. 11. 12. u 6.30 h

********************


alt


OPROŠTAJ PRED ODLAZAK SESTARA DOMINIKANKI

Nakon 79 godina nazočnosti u Bolu i dominikanskom samostanu, odlaze nam sestre dominikanke i zatvara se bolska kuća! One time završavaju svoje poslanje i odlaze u druge samostane (Split i Korčula) jer je tako odlučilo Vrhovno vijeće sestara dominikanki. Razlog je nedostatak sestara, a teško je oboljela i sada je već pokojna sestra Nikolina Batinić (pjevala je u bolskom zboru i držala vjeronauk u vrtiću) dok je zbog starosne dobi za sestru Celestinu Budimir-Bekan i sestru Jakicu Barišić trebalo pronaći manje naporan posao.

U nedjelju je (25. studenog) služena u Samostanskoj crkvi misa zahvalnica koju je predvodio p. Ivo Plenković, a koncelebrirali su p. Eugen Bižaca i p. Damir Šokić. Na misi je uz sestre koje odlaze bila i časna sestra Dolores Matić, vrhovna glavarica sestara dominikanki u Hrvatskoj.

Po završetku misnog slavlja u samostanskom vrtu upriličen je za sve nazočne mali domjenak, a na svečanom ručku bilo je više od 40 uzvanika. (I.B.I. - D.Š.)

objavljeno 26. 11. 12. u 03.30 h

********************


alt


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Zbog gripe je u cijeloj Hrvatskoj od 15. studenog organizirano cijepljenje, a u bolskoj ambulanti to se čini u poslijepodnevnim satima od prošlog ponedjeljka (19. studenog). Međutim, izostao je prošlogodišnji interes i dnevno u ambulantu, kako nas je izvjestila medicinska sestra Lela Marinković, dnevno navrati zbog cijepljenja tek 5 do 6 pacijenata.

Cijepljenje nije obvezno, ali se preporuča osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima. Za uslugu cijepljenja naplaćuje se 50 kuna, a starijima od 65 godina je besplatno. Ovu  uslugu mogu dobiti i svi oni koji su privremeno u Bolu, a njihov izborni obiteljski liječnik je u nekom drugom gradu.

Da podsjetimo: gripa je virusna zarazna bolest koja se prenosi kapljicama u zraku. Većina se oporavlja u roku od tjedan dana, ali kod starijih se osoba mogu javiti komplikacije (bronhitis ili upala pluća).

objavljeno 26 11. 12. u 02.45 h 

********************


alt

Slavlje veterana ekipe "Pražnica"


USPJEŠNA AKCIJA HUMANOSTI

Inicijativa za organizaciju sportskog natjecanja kako bi se prikupila dodatna sredstva u akciji "Dobro je činiti dobro" pokazala se uspješnom. Tri se dana družilo i igralo na Poljani, a u subotu navečer svi su bili u Domu kulture kako bi još jednom pokazali kako imaju veliko srce i spremnost da pomognu Viktoru Ivuliću, Jurici Šćepanoviću i "Bračkim pupoljcima". Za njih su prikupljeni dobrovoljni prilozi, a dio sredstava je dobiven i od ulaznica u subotu navečer te prodajom pića i jela na Poljani.

Na malonogometnom turniru sudjelovalo je 16 muških momčadi iz cijeloga Brača, dvije ekipe veterana i čak 6 ženskih ekipa.

Ova dobra i hvale vrijedna inicijativa, bez obzira na financijski učinak, zaslužuje podršku uz želju da ovo postane tradicionalno. (J.E.)

objavljeno 24. 11. 12. u 23.15 h 

********************


alt


U PONEDJELJAK POČINJE ...

Nakon obavljenih priprema, u ponedjeljak stižu strojevi u Porat bolskih pomoraca! Počinju iskopi za polaganje kanalizacijskih cijevi profila 400 milimetara. Start je ispred Ureda Turističke zajednice i trgovine Big Blua. U prvoj fazi kopat će se do privezišta broda Frane, a o drugim detaljima izvjestit ćemo na ovome portalu u utorak.

Sasvim je sigurno da će automobilima biti zapriječen prolaz ovim dijelom rive, iako tamo ni do sada nisu smijeli (?!) zbog prometnih znakova koji to zabranjuju. (J.E.)

objavljeno 23. 11. 12. u 23.30 h 

*******************


alt


PIJAVICA U HVARSKOM KANALU

U Hvarskom kanalu uočili smo i snimili u petak oko 14 sati pijavicu - atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja. Pijavica se spušta od oblaka prema morskoj površini, silno uzburkava morsku površinu, a može i potopiti čamac. Istočnije od snimljene pijavice bile su vidljive još tri manje.

U blizini pijavice, prema otočiću Zvečevo ispred Jelse, kočario je bolski brod "Svjetlica". Kapetan i vlasnik broda Vicko Šćepanović nije bio u opasnosti, uočio je pijavicu ali se njemu činilo da je ona bliže Bolu. Po tome se može zaključiti da su se pijavice pojavile negdje u pola Hvarskog kanala. (foto J. Egekher)

objavljeno 23. 11. 12. u 14.45 sati  

********************


alt


ASFALTOM NA FJERU?

Svi su izgledi kako će se asfaltnom cestom moći u Murvicu na fjeru - 8. prosinca, na blagdan bezgriješnog začeća Blažene Djevice Marije. Poduzeće za ceste iz Splita (PZC) očekuje dolazak strojeve za asfaltiranje do kraja idućeg tjedna jer su oni trenutno pri kraju posla na cesti Komiža - Vis. Za dva sloja asfalta potrebno je pet dana, a onda je na redu postavljanje ograde i kandelabera za osvjetljavanje istočnog ulaza u Murvicu.

U četvrtak 22. studenog trasu ceste obišli su s rukovodiocem gradilišta predstavnik investitora (Županijska uprava za ceste) i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. (J.E.)

objavljeno 23. 11. 12. u 01.15 h 

********************


alt


"DOBRO JE ČINITI DOBRO"

Malonogometnom utakmicom "Vestac" (Pražnica) i "Skalinada" (Splitska) u četvrtak 22. studenog u 16 sati počeo je turnir na kojem je prijavljeno 16 muških i čak četiri ženske ekipe. Igra se na Poljani kod Bijele kuće u sklopu humanitarne akcije "Dobro je činiti dobro" kao pomoć Viktoru Ivuliću, Jurici Šćepanoviću i "Bračkim pupoljcima", udruzi djece s posebnim potrebama. Za njih će se tijekom turnira i na završnoj svečanosti u subotu navečer prikupljati dobrovoljni prilazi, ali će se u taj fond uplatiti i prihodi od prodaje jela i pića na igralištu te od ulaznica (10 kn) i pića na zabavnoj večeri u subotu.

U subotu su na rasporedu finalne utakmice. U 17.30 igraju veterani, u 19.00 je finale žena, a u 20 sati je finale muških ekipa. U 22 sata nastavlja se humanitarna akcija u Domu kulture uz glazbu, ples i piće. (J.E.)

objavljeno 23. 11. 12. u 01.00 h   

********************


alt


SANIRA SE ŠTETA OD JUGA

Pri kraju su radovi na sanaciji štete koja je nastala nakon olujnog juga 1. studenog. Veliki valovi potpuno su potkopali dio uz šetnicu prema plaži Zlatni rat, pa su se ukazale ogoljele kanalizacione cijevi. Sada je to sanirano kako eventualno novo nevrijeme nebi učinilo još veću štetu. (J.E.)

0bjavljeno 23. 11. 12. u 00.45 h

********************


alt


KAMEN UMJESTO ASFALTA

Skorašnje prekopavanje rive iskoristit će se za uređenje Porta bolskih pomoraca, od caffe bara Big Blua do privezišta broda "Frane Bol". Dosadašnji asfaltni dio rive bi se popločio što je sasvim sigurno lijepše i kvalitetnije rješenje. Raspisan je natječaj za isporuku kamenih ploča za popločenje površine od 700 kvadratnih metara. Procjena vrijednosti materijala je 500 tisuća kuna, a točan iznos znat će se nakon 4. prosinca kada je i rok za dostavu ponuda. (J.E.)

objavljeno 21. 11. 12. u 23.30 h

********************


alt


OTIŠLI GOSTI IZ "ELAPHUSE"

U utorak 20. studenog posljednji su gosti napustili hotel "Elaphusa" koji je nakon njihova odlaska zatvorio vrata za ovogodišnju sezonu. Gosti su bili djelatnici Bluesun hotela iz Tučepa, Brela, Marije Bistrice i Bola koji su, njih 350, tri dana boravili u bolskom hotelu na tradicionalnom druženju. Prve goste ove je godine "Elaphusa" primila 28. ožujka, a ponovno otvaranje očekuje se pred Uskrs koji je iduće godine 31. ožujka.

Zatvaranjem hotela ne znači da je završilo i kupanje u Bolu. Prve kupače snimili smo na plaži Zlatni rat 25. ožujka, a na istoj plaži snimili smo kupačice u nedjelju 18. studenog. Možda i ne posljednji put ove godine? (J.E.)

objavljeno 20. 11. 12. u 22.30 h  

********************


alt


GRADI SE POTOK NA MARTINICI

Nešto više od mjesec dana, od 15. listopada, podalje od očiju većeg broja znatiželjnika, gradi se odvodni kanal za oborinske vode. Na istočnom dijelu Bola, iznad plaže Martinica, radnici splitskog "Domusa" najprije su očistili i proširili raniju trasu zemljanog kanala, a onda počeli betoniranjem korita i oblaganjem kamenom u dužini od 300 metara. Kanal se uređuje od juga prema sjeveru, a budući izgled vidi se na već uređenih pedesetak metara (na slici). Posluži li vrijeme dio radova bi mogli biti završeni do kraja idućeg mjeseca, do kuće Marinković (Vila Nena), a ostatak će se raditi tijekom siječnja i veljače. (J.E.)

objavljeno 19. 11. 12. u 23.30 h  

********************


alt


SPOMEN NA ŽRTVE

Na dan sjećanja na brojne žrtve u Škabrnji i Vukovaru, u Bolu se u nedjelju predvečer (18. studenog) molilo za stradale u Domovinskom ratu prisjećajući se tog tragičnog datuma 1991. Tada su u Škabrnji pobijeni branitelji i civili, a selo spaljeno. U Vukovaru je prestala obrana grada, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu.

Molitvu je pred crkvicom sv. Ante predvodio o. Ivo Plenković, a na ogradnom zidiću Lože zapaljene su svijeće i lampioni.

U Bol su u jesen 1991. došle izbjeglice iz Tompojevaca, mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nekoliko je porodica ostalo živjeti u Bolu. Četiri je godine (1992. - 1996.) u Dominikanskom samostanu privremeno utočišće našla Vrhbosanska visoka teološka škola iz Sarajeva. (J.E.)

objavljeno 19. 11. 12. u 6.30 h   

********************


alt


DANAS: SJEĆANJE NA ŠKABRNJU I VUKOVAR

Molitvom i paljenjem svijeća i lampiona danas, u nedjelju 18. studenog Bol će se prisjetiti žrtava u Škabrnji i Vukovaru 1991. godine. U 17 sati ispred crkvice sv. Ante na Loži molit će se za stradale u Škabrnji i Vukovaru, ali i za sve žrtve u Domovinskom ratu. Nakon molitve zapalit će se svijeće i lampioni na ogradnom zidiću. (J.E.)

objavljeno 17. 11. 12. u 22.45 h    

********************

alt


ZASTAVE ZA OSLOBOĐENE GENERALE

Mnogi su u Bolu jutro u petak proveli pred TV ekranima prateći prijenos suđenja našim generalima u Hagu, ali i veličanstveni doček koji im je priređen u Zagrebu. Svirale su u bolskoj luci sirene, čule su se i petarde ... Mnogi su izvjesili i državne zastave, a mi objavljujemo i ovu snimku broda "Frane Bol" gdje je izvješena zastava kako je to Zakonom određeno. Naime, u Zakonu o zastavi, u članku 13, stav 3 piše "crvena boja zastave je prva s lijeve strane, gledano s prednje strane". (J.E.)

objavljeno 17. 11. 12. u 22.35 h  

********************


alt


POMIDORI U STUDENOM

Obitelji Darije Marinković neće trebati zimnica. Oni u svom vrtu imaju pitar iz kojeg rastu samonikli pomidor (rajčice)i. Ima još cvijetova, pa će vjerujemo biti još i plodova. Ako se tako nastavi možda nešto svježeg povrća ponude i na mjesnoj tržnici. (J.E.)

objavljeno 17. 11. 12. u 22.30 h  

********************


alt


TREĆI POZIV ZA LEGALIZACIJU "DIVLJIH" OBJEKATA

Općina Bol je na svojim internet stranicama i na oglasnoj ploči objavila treći javni poziv za legalizaciju izgrađenih objekata bez dozvole. Još samo do kraja idućeg mjeseca (31. prosinca 2012.) to mogu učiniti u Uredu za graditeljstvo u Supetru i to oni koji su dobili rješenje o rušenju. Svi ostali koji su gradili više od odobrenog projekta mogu svoj zahtjev dostaviti do 30. lipnja 2013. Ova pogodnost za naknadnom legalizacijom ne vrijedi za one koji su bez dozvole gradili nakon 21. lipnja 2011. godine.

Do 15. studenog u Supetru je primljeno za legalizaciju na Braču 353, a za Bol samo 73 zahtjeva. Napisali smo "samo" jer se računa da skoro pa svaka kuća u Bolu ima jedan dio dograđen ili nadograđen, a podosta je i onih koji su izgradili (bez dozvole) garaže ili neki pomoćni objekt u dvorištu kuće.

Za zahtjev treba izdvojiti odmah oko 1.500 eura (geometar, projektant, odvjetnik, javni bilježnik ...) pa zatim čekati na nove uplatnice i na kraju rješenje o legalizaciji. Ipak, oni koji su krenuli u postupak za legalizaciju, smatraju kako je, ukupno uzevši, ovo pogodnost koju treba iskoristiti. Samo da se ne zaborave rokovi! (J.E.)

objavljeno 17. 11. 12. u 7.30 h      

********************


alt


ŽUPAN MOLIO U BOLU

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader doputovao je u četvrtak katamaranom iz Splita kao izaslanik Predsjednika Republike za otvaranje godišnje manifestacije vinogradara i vinara Dalmacije. Svojim je domaćinima izrazio želju da prisustvuje u 18 sati sv. misi u crkvi Gospe od Karmela kako bi se pomolio za generale Gotovinu i Markača. Prije mise kraće su se zadržali na kavi u caffe baru "Loža".

Na sv. misi, koju je predvodio o. Ivo Plenković, uz župana bili su još zamjenik Visko Haladić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Ivan Udovičić te njihovi domaćini na dočeku: općinski vijećnici Branko Mikulić, Zvonko Marić i Matko Baković, zatim Stipe Ivić, Pero Nevistić i direktor TZO Markito Marinković.

Molilo se u Bolu, ali i u ostalim crkvama diljem Hrvatske, u očekivanju konačne presude hrvatskim generalima koju će izreći sud u Hagu u petak tijekom jutra. (J.E.)

  objavljeno 15. 11. 12. u 22.45 h   

********************


alt


BOLSKA VEČER U SPLITU

Obilježavajući Hrvatski mjesec knjige, u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića, organizirane su dvije bračke večeri. Prvi dan su se predstavili Boljani programom pod nazivom "Bolski cviti". Nastupili su mandolinski orkestar bolskih školaraca, ženska klapa "Užonca" (na slici), a Anna Hero je organizirala izložbu fotografija. O bolskom govoru i njegovoj sadašnjosti i budućnosti govorila je ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković-Ivičić, inače profesorica hrvatskog jezika u Bolu. Posjetitelji su imali priliku vidjeti i snimke pripreme kolača "bolski cvit", a čuli su i pravi bolski govor.

Gostovanje u Splitu organizirao je bolski Centar za kulturu. (I.B.I.)

objavljeno 15. 11. 12. u 22.40 h     

*******************


alt


VATROGASCI SVE MOGU (?!)

Vatrogasce se, barem je to slučaj u Bolu, ne zovu samo kada negdje gori. Često su na usluzi građanima kada ih se, recimo, prevozi po spizu od Murvice do Bola i natrag, kada treba dovesti vodu, izvuči mačku iz potkrovlja ... Najnovije: pozvali su ih da uklone veliki osinjak na kući u Ulici Novi put. Zahtjevan posao skidanja osinjaka uspješno je obavio vatrogasac Toma Stipičić. (Z.B.)

objavljeno 15. 11. 12. u 22.25 h    

********************


alt


UREĐUJE SE POTOK

Prije pune 121 godine (1891.) izgrađen je ovaj potok na gornjoj slici kojeg ovih dana radnici "Grabovog rata" čiste od trave i drugog raslinja, ali će se napokon i fugirati kako bi služio svojoj svrsi. Potok je, da podsjetimo, izgrađen nakon dva katastrofalna povodnja 1792. i 1891. kada je živote izgubilo osam osoba, a zabilježena je i velika materijalna šteta.

Prvi potok izgrađen je u centru mjesta pored današnjeg Doma kulture (na slici), a kasnije su izgrađena još dva, na istoku kod Bijele kuće i na zapadu na Potočine.

Kako piše u monografiji "Boljani" potok u centru Bola gradila su 104 vojnika i četiri oficira odmah nakon katastrofalnog povodnja. Za ublažavanje posljedica tadašnji namjesnik dao je načelniku 250 forinti za siromašne, pomogao je i načelnik općine Nikola Bodlović, Jerolim Vusio i drugi. Car Franjo Josip iz svoje je blagajne poslao 6.000 forinti. O tome svjedoći i spomen ploča postavljena na početku Ulice Uz potok.

Bol je te 1891. imao 1.759 stanovnika i još 206 odsutnih. Popisom stanovništva popisane su 444 kuće, ali su neke bile prazne. Pismenih je bilo 772, a 57 je znalo samo čitati. (J.E.)

objavljeno 14. 11. 12. u 22 h   

********************


alt


SJEĆANJE NA ŠKABRNJU I VUKOVAR

Hrvatski branitelji Općine Bol pozivaju na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara 1991. godine. Pod motom "Bol svijetli za Vukovar" u nedjelju 18. studenog, na dan stradanja hrvatskih branitelja i civila, s početkom u 17 sati ispred crkvice sv. Ante na Loži zajednički bi se molilo za sve stradale u Domovinskom ratu. Nakon molitve zapalit će se svijeće i lampioni duž ogradnog zidića na Loži.

Pokolj u Škabrnji: domaći pobunjeni Srbi uz pomoć JNA ubili su 18. studenog 1991. godine 84 Hrvata (26 branitelja i 58 civila), a selo u zadarskom zaleđu sravnili sa zemljom.

Bitka za Vukovar: istoga datuma završila je bitka za obranu Vukovara, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Vukovar se branio 87 dana, a za to vrijeme poginulo je od 2.900 do 3.600 ljudi. (J.E.)

objavljeno 13. 11. 12. u 22 h  

********************


alt


STIGLA ČESMA IZ PRAŽNICA

Skulptura isklesana u kamenoj gromadi teškoj 8 tona dopremljena je u ponedjeljak iz pražničke klesarske radionice "Lukrić kamen" (u vlasništvu Đure Mihovilovića) i postavljena u malom parku istočno od župne crkve Gospe od Karmela. Autor ove česme (a ne fontane) je Ivica Jakšić Čokrić Puko, a skulpturu je Bolu poklonila Bol poljoprivredna zadruga.

Česma će poslužiti ponajprije posjetiteljima obližnje tržnice, a mnogi će, posebno u ljetnim mjesecima, moći ovdje utažiti žeđ.

Idućih dana predstoji uređenje okoliša, priključak na vodovod i odvodnu kanalizaciju, postavljanje javne rasvjete ... Nakon otvaranja napisat ćemo o česmi i autoru još nekoliko redaka. (J.E.)

objavljeno 12. 11. 12. u 23.15 h   

********************

alt


OPREZ, RADOVI NA CESTI!

U ponedjeljak 12. studenog najprije su rano ujutro postavljeni semafori, a iza 11 sati stigli su i prvi strojevi koji će idućih dana kopati kanal s južne strane ceste koja vodi prema plaži Zlatni rat i Murvici. U taj će se kanal postaviti kabeli 20 kilovoltnog dalekovoda, koji je do sada išao zračnim putem. Ovi će radovi potrajati dva do tri tjedna, ovisno o vremenskim prilikama. Vremena za iskope i polaganje kabela u dužini od 250 metara i nema mnogo jer cesta mora biti slobodna za dovoz asfalta koji će se nakon 1. prosinca postavljati na cesti do Murvice. Nakon dugog čekanja Murvica bi se do 8. prosinca, murvičke fjere, trebala povezati asfaltom s ostalim cestama na Braču. (J.E.)

0bjavljeno 12. 11. 12. u 23 h 

********************


alt


AVIONOM NA BRAČ I 2013. GODINE

Država će, odlukom Vlade - kako piše Jutarnji list - pokrivati gubitke domaćeg avioprijevoznika na nerentabilnim linijama među koje spada i ona za Brač. Zrakoplovi Croatia Airlinesa jednom tjedno (subotom) povezivali su Brač i Zagreb tijekom turističke sezone, a lokalna samouprava nekoliko je puta tražila da se uspostave dva leta tjedno.Tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna vrlo teško se dolazi do slobodnog mjesta na liniji za Brač i u povratku za Zagreb. Najbrojniji avio putnici su iz Austrije koji dolaze u aranžmanu agencije Gruber na ljetovanje u hotel Bretanide u Bolu.

Bračka zračna luka, otvorena 1993. godine, može primiti i opremiti putničke zrakoplove kapaciteta do 100 mjesta, a ima mogućnost polijetanja i sletanja i noću. Međutim, sve je manje putnika koji dolaze na ovaj aerodrom udaljen svega 14 km od Bola i 30 km od Supetra. Od nekadašnjih 30.000 putnika sada ih je samo 13.000. Očito je da se aerodrom premalo koristi, a o razlozima trebaju razmišljati prvenstveno vlasnici u suradnji s hotelijerima. (J.E.)

objavljeno 12. 11. 12.  u 04.30 h     

********************


alt

Ulazni dio konobe "Dalmatino"


"DALMATINOV" ZIMSKI ĐIR

Na istoj adresi (Frane Radića 14) u istom interijeru, ali s novim vlasnikom (Drago Eterović Šale) i novim imenom "Dalmatino" nudi se pod nazivom "Zimski đir" nešto sasvim novo i - jeftino. Posjetitelji ove konobe, od 16 do 24 sata, i izvan turističke sezone na jelovniku imaju veliki izbor jela: goveđa juha 10 kn, riblja juha 15, pržene girice 15, pržene lignje 25, tunjevina na žaru 30, dagnje 25, biftek na žaru 80, čevapčići (10 kom) 30, pileća prsa na žaru 20, blitva s krumpirom 12, salata 10, palačinke 7, a kava svega 4 kn ... Svake subote je, kao dodatak, posebna ponuda, ali dan ranije treba rezervirati mjesto u konobi. U subotu 10. studenog nudilo se: goveđa juha, teleći rižot i panacota za svega 65 kuna. (J.E.)

objavljeno 11. 11. 12. u 02.45 h  

********************


alt

Zajednički snimak pred zgradom Županije u Splitu (foto: j.e.)


ŽUPAN PRIMIO DOBITNIKE

Župan Ante Sanader primio je u petak (9. studenog) dobitnike priznanja koja su im uručena na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku. Tom susretu nazočili su predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, zamjenik župana Visko Haladić, pročelnik za pomorstvo i turizam Mate Ivanković i direktor TZ županije Joško Stella.

- Vi ste najbolji među najboljima - pozdravio je župan Ante Sanader prisutne laureate. - Nikada do sada nije bilo toliko nagrađenih u našoj županiji, ali i to je još jedna obveza više.

Na ovom primanju bili su turistički djelatnici iz Splita, Trogira, Hvara, Supetra, Brela, Maslinice, Stobreča, Solina, Sinja, Makarske, a Bol su predstavljali načelnik općine Tihomir Marinković, direktor Ureda TZ Markito Marinković i direktor Grabovog rata Tomislav Marčić.

Svi su dobili priliku da ukratko izlože svoje planove i probleme te kako misle da im županija može pomoći kako bi 2013. godina bila uspješnija.

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković bio je vrlo kratak: - Možda nećemo peti put uzastopno dobiti priznanje, ali ćemo sigurno biti još bolji. (J.E.)

objavljeno 9. 11. 12. u 21.00 h    

*******************


alt

Zlatni rat snimljen 8. studenog 2012. (foto: j. egekher)


KAKO VITAR PUŠE ...

Nakon orkanskog juga u četvrtak ujutro 1. studenog punta Zlatnog rata "ukazala" se okrenuta prema zapadu. Ali to nije bilo dugog vijeka, jer smo puntu snimili u četvrtak 8. studenog okrenutu prema - istoku. Posljedica je to jake tramontane i dokaz da se punta Zlatnog rata okreće - kako vitar puše.

Zapuše li ponovno jugo, što i nije nemoguće, može na vrhu ove plaže nastati i bazen. I to je već viđeno, ali ne tako često. (J.E.)

objavljeno 9. 11. 12. u 00.15 h  

********************


alt

Četiri vinska doba: fotografija na zidu Vinskog podruma u Bolu (prema ideji Ivice Jakšića Čokrića Pukota)


SABATINA NAKON 9 GODINA PONOVNO U BOLU

Sabatina, tradicionalno godišnje okupljanje vinarara i vinogradara čiji je organizator Zadružni savez Dalmacije, ponovno se održava u Bolu. Bit će to njihov 22. međunarodni susret, a posljednji put u Bolu su bili 2003. u povodu 100-godišnjice Poljoprivredne zadruge Bol. Ove godine očekuje se od 15. do 17. studenog više od 600 sudionika koji će biti smješteni u hotelu "Elaphusa".

Manifestacija počinje u četvrtak 15. studenog u 16 sati otvaranjem sajma opreme, alata i repromaterijala te burzom i izložbom vina i proizvoda od grožđa i vina. Programom je predviđen i Sabor vinogradara i vinara (petak u 9.30 sati), razni stručni skupovi, okrugli stol, studijski obilazak vinogorja na Braču ... Tijekom trajanja Sabatine uručit će se osobna i kolektivna priznanja, a među dobitnicima je i Boljanin Frane Cvitanić Bilić koji će dobiti priznanje kao uzorni vinogradar. (J.E.)


objavljeno 8. 11. 12. u 04.45 h     

********************


alt


BERBA MASLINA, A ULJE - GOSTIMA

Uokolo bolskih hotela podosta je maslina, a u ponedjeljak i utorak brali su ih zaposlenici hotela "Bonaca". Pobrali su oko 1.200 kg od čega će se dobiti oko 200 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Zajedno s maslinama koji su ranije ubrali zaposlenici iz hotela "Borak" dobit će se ulje koje će se iduće sezone posluživati u restoranima Bluesun hotela.

Na slici: berači iz hotela "Bonaca". (J.E.)

objavljeno 7. 11. 12. u 12.30 h   

*******************

alt


JOŠ IMA KUPAČA

Ove dvije moske sirene su Bolke Tanja Karninčić i Gordana Ferić. Iako smo zakoračili u mjesecu studeni za njih sezona kupanja još nije završena. Jučer (utorak 6. studenog) oko podneva kupale su se na rivi (Ulica Vladimira Nazora) a naša ih je kamera snimila kada su namjeravale kući na ručak. Vrijeme je bilo sunčano i toplo (na suncu preko 30 stupnjeva), a službena temperatura mora i zraka je bila 21 stupanj. Istovremeno u drugim dijelovima Hrvatske - (pro)hladno: Krapina 7, Koprivnica 9, Ogulin 8, Čakovec 7, Zagreb aerodrom 10 stupnjeva ... (J.E.)

objavljeno 7. 11. 12. u 12.15 h    

********************


alt


MALIŠANI IZ VRTIĆA U SUPERMARKETU

Prema programu rada u dječjem vrtiću "Mali princ", mališi su u pratnji svojih teta u ponedjeljak obišli i supermarket "Konzum". Iako su većina njih dolazila ranije u pratnji svojih roditelja, sa zanimanjem su slušali objašnjenja svojih odgojiteljica. (J.E.)

objavljeno 5. 11. 2012. u 22.15 h    

********************


alt

U nedjelju 4. studenog katamaran je iz Bola za Split otišao u 13.40 (vidi sliku), ali se nije vratio u 17.10


KATAMARAN: HOĆE - NEĆE

Nije više vijest da katamaran nije pristao u Bol, već da je - katamaran došao! U prvih pet dana ovoga mjeseca (još se ne zna hoće li danas, u ponedjeljak, katamaran u 16 sati krenuti za Bol) iz Bola za Split trebao je isploviti pet, a stvarno je krenuo dva puta. Iz Splita za Bol umjesto četiri isplovio je dva puta. Razlog su vremenske neprilike ili točnije najava nevremena.

I o autobusnoj vezi Bol - Supetar - Bol moglo bi se i trebalo nešto napisati. Nedjeljom su samo dvije mogućnosti odlaska iz Bola, a ukinut je autobus nedjeljom u 13.45 koji je bio alternativa za nedolazak katamarana u 13.40. Prvi autobus za Supetar, radnim danom, kreće u 6.35, a sljedeći je tek u 13 sati. Posljednji autobus iz Supetra (osim petkom) je u 15.25 kojim mogu za Bol putnici s trajekta koji iz Splita kreće u 14.15 sati. Oni koji kasnijim trajektima dolaze u Supetar (iz Splita u 16.30, 18.15, 20.30 i 23.59) do Bola moraju taxijem. (J.E.)

objavljeno 5. 11. 12. u 7.15 h  

********************


alt


"MASLINA JE (NE)OBRANA ..."

Posljednja dva dana, u očekivanju nove kiše, intenzivnije su se brale masline. Ali time berba neće biti završena jer je još ostalo dosta neobranih maslinika. U maslinicima Bola brat će se cijeli ovaj mjesec. Prema izjavama uljara ove je godine više maslina, ali će biti manji postotak ulja. Na Braču će se ubrati preko 400 vagona, a u Bolu 10 posto te količine - oko 40 vagona.

- Neki su požurili s berbom i brali još zelene masline - objašnjava nam Vojmir Cvitanić, najtrofejniji maslinar u Bolu. - Ipak treba biti zadovoljan urodom i količinom ulja, s obzirom na dugotrajnu sušu.

Boljani svoje masline prevoze uglavnom u uljare u Supetru i Selcima, a odnedavno Poljoprivredna zadruga u Bolu planira izgradnju vlastite uljare. (J.E.)

objavljeno 4. 11. 2012. u 00.10 h   

********************


alt


POČINJU RADOVI - JOŠ OVOGA MJESECA

Dileme više nema: još ovoga mjeseca počet će radovi na kanalizacijskom sustavu duž obale u Bolu. Nakon 35 godina zamijenit će se stare cijevi profila 250 s novima od 400 milimetara. To će biti značajan komunalni zahvat kojim će se riješiti mnogi problemi s odvodnjom, posebno u ljetnim mjesecima. U osiguranju investicije od 10 milijuna kuna sudjeluje međunarodni fondovi sa 90 posto nepovratnih sredstava, a 10 posto treba osigurati Općina Bol.

Predstavnici izvođača (Vodoprivreda iz Solina) i nadzorna služba obišli su s predstavnicima Općine Bol i Vodovoda Brač (na slici) u petak 2. studenog čitavu trasu gdje će se već 19. studenoga (a možda i koji dan ranije) otvoriti gradilište. Prema prvom dogovoru trebalo bi se početi raditi od Ulice A. Starčevića (kod restorana "Laguna") prema zapadu, ali se po Račiću neće kopati jer će se cijevi polagati po trasi buduće ceste. Drugi dio gradilišta bit će u portu, od zgrade gdje je Ured Turističke zajednice do supermarketa Konzum, a treći dio je od benzinske postaje prema Bilina kući (šetnica za Zlatni rat).

O novoj regulaciji prometa, zbog ovih radova, izvijestit će se mještani putem obavijesti na oglasnim pločama, ali će o tome pisati i na naš portal.

Radove na kanalizacijskom sustavu, prema ugovoru, treba završiti do 31. svibnja 2013. godine!!! (J.E.)

objavljeno 2. 12. 2012. u 22 h  

********************


alt


DAN MRTVIH: CVIJEĆE I SVIJEĆE

Spomen Dan mrtvih, koji se na vanjski način počinje obilježavati dan ranije, znači da će naša groblja oživiti živim posjetiteljima. Lijepo je vidjeti kada ljudi uređuju i kite grobove svojih najmilijih, kada pale svijeće ... U Bolu se, kao i u mnogim drugim mjestima u Hrvatskoj, već tijekom četvrtka (Svi sveti) dolazilo na groblje. Tijekom dana (petak) bit će još više ljudi, a u Samostanskoj crkvi služit će se sv. mise u 8 i 16 sati. Krunica će se moliti u istoj crkvi od 15.30 sati, pola sata prije večernje mise.

Računa se da je na bolskom groblju sahranjeno preko 1900 ljudi. Ovih se dana prisjećamo ne samo umrlih članova obitelji, već i mnogih Boljana, naših prijatelja, susjeda i ljudi koji su za života bili svojevrsne legende. Mi ćemo od 23 umrla u 2012. navesti njih devetero koji su sahranjeni u Bolu: Anđela Jela Barhanović, Zorica Nikolić, Juraj Klarić, Ljubica Marinko, Ivan Marinković Šimić (Bak), Katica Marinković Šimić, Rolf Nikolaus Boscher, Ivan Vrsalović i Vinka Fabjanović.

Na bolskom groblju ukopi su počeli 1830. godine. O preseljenju groblja raspravlja se više od 120 godina, a 1935. Samostan je ponudio svoje terene na Potočinama za preseljenje groblja. Boljani nisu to prihvatili, a Generalnim urbanističkim planom 1988. određeno je da se novo groblje gradi jugo-istočno od crkvice sv. Lucije. (J.E.)

objavljeno 01. 11. 2012. u 23 h  

********************


alt

Žalo na rivi kod benzinske i autobusne postaje


ORKANSKO JUGO

Nakon olujnog jugo koji je u noći sa srijede na četvrtak zahvatio područje Srednje Dalmacije, Bol je zoru dočekao potopljenim brodicama, žalom na rivi, oštećenim rubnjacima ... Radnici "Grabovog rata" počeli su od jutra sanacijom štete koju će trebati tek utvrditi. Pitanje je koliko je jugo potkopalo terene prema Zlatnom ratu zbog čega su u opasnosti borovi da se sruše u more ili plaže.

Tijekom noći palo je 23 litre kiše, a temperatura zraka je 22 stupnja. (J.E.)

objavljeno 01. 11. 2012. u 10.30 h  


alt

Potpisivanju ugovora u Splitu nazočio je i bolski načelnik Tihomir Marinković


UGOVOR POTPISAN, RADOVI MOGU POČETI

U prostorijama Hrvatskih voda u Splitu, u srijedu (31. listopada) je potpisan ugovor o izgradnji kanalizacijskog sustava u Bolu. Investicija je vrijedna 10 milijuna kuna, a obveza je izvođača da radovi moraju biti u potpunosti završeni do 31. svibnja 2013. godine. Riječ je o kanalizacijskom kolektoru profila 400 mm, koji će zamjeniti dosadašnji od 250 mm izgrađen prije punih 35 godina. 

Izvođač radova je solinska firma Vodoprivreda čiji su predstavnici, direktor Predrag Zečić i pomoćnik direktora Ante Zelić, supotpisali ugovor s Vodovodom Brač kojeg je zastupao direktor Tonči Trutanić. Tijekom petka izvođač će obići buduću trasu gradilišta, a radovi će početi idući tjedan. Tada će se odrediti dinamika građenja o čemu ćemo detalnije informirati na ovom portalu.

Bez sumnje obalni dio Bola idućih će mjeseci biti veliko gradilište, a mještanima će trebati mnogo strpljenja. Uostalom od ovih poslova ubuduće će imati koristi cijelo mjesto. Iako će se nove kanalizacijske cijevi polagati od restorana "Laguna" do Biline kuće, sigurno je da se neće kopati po Račiću. Cijevi će se na tom dijelu polagati po trasi buduće ceste, južnije od Račića. (J.E.)

objavljeno 31. 10. 2012. u 23 h