Arhiv 2012. / VIII.

Broj objavljenih vijesti u kolovozu 2012. godine: 36

alt


NUDISTI BEZ PLAŽE !?

Odavno je poznato da su nudističke plaže u Bolu zapadno od plaže Zlatni rat i istočno od plaže Martinica. Izvan glavne turističke sezone nudisti su i na zapadnoj strani Zlatnoga rata, ali tijekom dva ljetna mjeseca oni se povlače zapadnije. Međutim, od ove godine ima dosta kupača s malom djecom koji se kupaju među nudiste. Razlog je što su otvorena tri nova parkirališta, pa se automobilom može do same plaže. A kako tu nema posebnih oznaka ni ograda oni jednostavno tu ostanu na kupanje i možda ne znajući da je taj dio plaže rezerviran za nudiste.

Za iduću sezonu komunalne službe, a posebno Turistička zajednica moraju nešto uraditi da se osigura mir i nesmetani odmor i turistima koji se iz bilo kojih razloga žele kupati bez kostima. Nudistička plaža mora biti vidljivo označena i ograđena, a dežurni redar mora upozoriti nezvane da se u kupaćim kostimima ne mogu zadržavati na nudističkoj plaži. Potrebno je razmisliti i o sanitarnom čvoru na tom dijelu plaže. To je ipak minimum koji Bol može i mora ponuditi i toj sve brojnijoj populaciji kupača bez odjeće. (J.E.)


*******************


alt


UKIDA SE AUTOBUSNA VEZA SA ZAGREBOM

Još samo dva dana, četrtak i petak, vozit će autobusi "Autotransa" između Bola i Zagreba i to će biti kraj za ovu sezonsku direktnu vezu s metropolom. U petak, posljednjeg dana kolovoza, u 13.45 krenut će autobus iz Bola za Zagreb, a isti dan navečer iz Zagreba direktno za Bol. Bit će od subote izmjena i na lokalnim autobusnim linijama Bol - Supetar - Bol. (Novi autobusni red vožnje od ponedjeljka 3. rujna.)

Prvog dana rujna (kada počinje klimatološka jesen, ali ona kalendarska tek 22. rujna) mnoge će se stvari izmijeniti u odnosu na srpanj i kolovoz. Bol bi trebala napustiti i policijska posada koja je u Bolu od 1. srpnja. Odlaze i neki sezonski radnici, a od ponedjeljka 3. rujna "Jadrolinija" smanjuje polaske trajekata iz Supetra i Sumartina.

U Bolu ipak ostaju turisti i dolaze novi, a hoteli su i dalje otvoreni. Ovoga tjedna u Bolu je u hotelima, kampovima i privatnom smještaju dnevno boravilo (registriranih) 4.500 gostiju (samo 600 manje nego u prethodnom tjednu). Svi se nadaju babljem ljetu i nastavku uspješne, rekordne sezone. (J.E.)


********************


alt


KOLIKO NAS IMA?

Uvijek se pred izbore pitamo koliko nas ima i tko sve ima pravo glasa. Pred vratima su novi izbori, u svibnju 2013. godine, a do tada je manje od devet mjeseci.

U Bolu je prema popisu stanovništva 1991. bilo 1.478 osoba, a deset godina kasnije (2001.) 169 više, odnosno 1647. Na posljednjem popisu stanovništva 2011. upisano je 1.645 osoba, ali je na popisu birača 4. prosinca 2011. bilo 1.713 ljudi. Ukoliko se isključe maloljetnici, koji nisu imali pravo glasa, ispada da je barem 400 osoba glasalo više nego ih u Bolu živi. Tek treba vidjeti hoće li se to ponoviti i 2013. iako Bol po tom pitanju nije iznimka.

Interesantni su još neki podaci iz posljednjeg popisa stanovništva. Bol je 2011. imao 591 kućanstvo, ali i 1903 stambene jedinice. Stanova za stalno stanovanje bilo je 636, pa se jednostavnom računskom operacijom dolazi do podatka da je u Bolu 1.267 stambenih jedinica bilo - prazno. Tu spadaju apartmani i vikendice, odnosno sve stambene jedinice u kojima se veći dio godine ne stanuje.

Po broju praznih stambenih jedinica Bol je, na Braču, na prvom mjestu. Slijede ga općine Sutivan (1.112) i Milna (981), grad Supetar (650), općine Selca (586), Postira (402), Pučišća (354) i Nerežišća (195). (j.e.)


********************alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 26. kolovoza u 11.45 sati prije dolaska izletnika iz Makarske, Brela, Podgore, Omiša, Jelse ...


TURISTI (NE)ODLAZE

Posljednji tjedan u kolovozu dat će odgovor na mnoga pitanja. Na primjer, hoće li u kolovozu ove godine biti više noćenja nego u isto vrijeme lani, hoće li se nastaviti bablje ljeto ...

Ipak, već ponedjeljak najavljuje da moramo biti oprezni u prognozama. Prema najavama iz "Jadrolinije" ujutro u 6.40 neće biti katamarana za Split. Možda se i vremenske prilike pogoršaju, ali meteorolozi kažu samo za kratko.

Klimatološka jesen počinje 1. rujna (subota), a ona kalendarska tek 22. rujna u 16.49 sati. Ipak s 1. rujna otkazat će se jednom dijelu sezonskih radnika koji se vraćaju kući i na Zavod za zapošljavanje. Taj se dan ukida i direktna autobusna veza Bol - Zagreb, a Autotrans najavljuje smanjenje autobusnih linija na relaciji Bol - Supetar - Bol. Od 3. rujna reducira se i broj linija trajekata Supetare - Split - Supetar i Sumartin - Makarska - Sumartin. (J.E.)


********************


alt

Nedjelja 26. kolovoza 2012. u 17.50 sati: katamaran nije pristao u Bol i vraća putnike u Split. Putnici koju su namjeravali za Jelsu u čudu prate njegov odlazak (vidi se lijevo od svjetionika) i ostaju bespomoćni na rivi


alt

Nedjelja 26. kolovoza 2012. u 18.10 sati: vremenska situacija u bolskoj luci i oko nje


KATAMARAN (OPET) NIJE PRISTAO

Ovu nedjelju, posljednju u kolovozu, mnogi će dugo pamtiti. U 17.10 po plovidbenom redu katamaran je došao pred samo pristanište i onda zavozio natrag. Još je dva puta pokušao, a onda se odlučio, nakon 40 minuta plutanja pred lukom, vratiti s putnicima u Split. U katamaranu ih je, prema našim saznanjima, bilo preko 250. Na slikama se vide vremenske (ne)prilike zbog kojih je kapetan katamarana umjesto u Bol i Jelsu (ili Stari grad) odlučio sve vratiti natrag u Split. Ostale brodice i jedrenjaci normalno su, u to vrijeme, ulazili i izlazili iz luke.

Onima koji su čekali za Jelsu, a bilo ih je barem pedesetak, nije bilo jasno zbog čega ne mogu natrag u Jelsu iz koje su ujutro došli na jednodnevno kupanje u Bol.

U povratku se katamaran propinjao na valovima tramontane koja je nakon plaže Zlatni rat umnogome otežala plovidbu, ali i udobnost putnika.

Mještanima Bola ovo međutim nije iznenađenje. Navikli su da katamaran "preskače" njihov porat. A bilo je rješenja. Na primjer putnike za Jelsu prebaciti autobusom u Sumartin (23 km), a iz katamarana preuzeti putnike za Bol. Mogao je katamaran iz Bola preko istočne strane Brača krenuti za Split. Bilo bi ugodnije putovanje, a osobno smo, svojevremeno, bili svjedoci takvog putovanja.

Bilo bi interesantno pročitati objašnjenje "Jadrolinije", ali prije toga neka pogledaju ove naše dvije slike. (tekst i snimci: joško egekher)


********************


alt


KERUM ODLAZI - DOLAZI RIBOLA?

Posljednjih se dana uveliko priča da "Kerum" napušta trgovinu u Bolu. Potvrda su sve praznije police, a i osoblje u prodavaonici priča o odlasku "Keruma" iz Bola. Ta vijest nije najbolje primljena među bolske potrošaće jer su mnogi artikli u "Kerumu" jeftiniji od onih u druga dva prodajna centra. Na naš upit o sudbini prodavaonice ni nako desetak dana nitko nije odgovorio iz komercijale "Keruma".

Navodno će u istom prostoru svoju trgovinu otvoriti "Ribola", trgovački centar osnovan 1992. u Kaštel Kambelovcu. Od 2005. su u 100 postotnom vlasništvu NIRD-a iz Kaštel Lukšića. U "Riboli" su nam potvrdili mogućnost dolaska u Bol uz napomenu da su pregovori još u tijeku. Vlasnik prostora u Bolu je "Zlatni rat".

"Ribola" ima preko 30 prodavaonica u Kaštelima, Solinu, Splitu, Trogiru, Šibeniku, Makarskoj, Sinju i od pred neki dan u Stobreču. Zapošljava 240 radnika, uglavnom žena. (J.E.)


********************


alt


IZLOŽBA ANE MARIJE BOTTERI PERUZOVIĆ

Centar za kulturu Brač organizira još jednu izložbu u ciklusu "Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković". Od subote 25. kolovoza pa do 7. rujna svoje će radove izlagati Ana Marija Botteri Peruzović, rođena 1971. koja je diplomirala 1993. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezina djela se nalaze u mnogim zbirkama i muzejima. Živi i radi u Splitu i Bolu.

Otvaranje izložbe je u subotu 25. kolovoza u 21 sat. (J.E.)


*******************


alt


SLOVAČKI POLICAJCI U BOLU

U sklopu projekta "Sigurna turistička sezona" Bol je u petak (24. kolovoza) posjetila mješovita policijska ophodnja MUP-a Hrvatske i policijski službenici iz Republike Slovačke. Osim razgledanja bolskih znamenitosti navratili su i u ured TZO Bol.

Na slici (slijeva): Roman Hoštak (Slovačka), Ante Radoja (PU Splitsko-dalmatinska), Slavomira Sukelova (Slovačka) i Branko Cvitanić (PS Brač).

U Bol svake godine dolazi sve više gostiju iz Slovačke. Ovoga ljeta, do 1. kolovoza, došlo ih je 847, a oni su ostvarili 6.189 noćenja, što je tri posto u ukupnoj strukturi gostiju. (foto: markito marinković)


********************


alt

Žuta površina: za stambenu i mješovitu namjenu; crveno: za ugostiteljsko i turističku namjenu te za javnu i društvenu namjenu; zeleno: javne zelene površine; sivo: infrastrukturne građevine (rezervoari za vodu)


PRIMJEDBE DO 10. RUJNA

Samo je osmero Murvičana došlo poslušati javno izlaganje o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja etno-eko sela Murvica koje je održano u četvrtak 23. kolovoza u prostorijama Doma kulture. U uvodnom slovu načelnik općine Bol Tihomir Marinković je upozori da je ovo tek početak javne rasprave koja treba dati što kvalitetnije zaključke. Murvca je dobila vodu, došla je i makadamska (proširena) cesta od Bola do Murvice, a nastavak radova do potpunog uređenja očekuje se 1. listopada. Urbanistički plan je novi iskorak koji će omogućiti daljnji razvoj ovoga naselja, a raspave o uređenju Murvice počele su još u svibnju 2006. godine. Županija financira projektnu dokumentaciju za 33 naselja koji imaju status etno-eko sela među kojima je i Murvica.

Svi koji još nisu vidjeli prijedloge Urbanističkih planova mogu to učiniti do 10. rujna radnim danom od 9 do 14 sati u prizemlju Doma kulture u Bolu. Do tog roka (10. rujna) mogu se dostaviti pismena očitovanja, prijedlozi i primjedbe Općini Bol, Uz pjacu 2. (J.E.)


********************


alt


OSOBA GODINE: MARIJANA IVELIĆ

Bude li se u Bolu birala osoba godine onda tu titulu zaslužuje Marijana Ivelić, mlada 20-godišnja studentica, trenutno na sezonskom radu u suvenirnici Web"N"Walk, na rivi, na početku Ulice Vladimira Nazora. Marijana je pronašla manju torbicu u kojoj su bili tri putovnice i četiri tisuće eura.

- Bilo je oko 14 sati, kada ovdje prolaze mnogi turisti, uglavnom izletnici koji u Bol dolaze brodovima s Makarske rivijere - priča Marijana ne skidajući osmijeh s lica. - Došao je do mene jedan mlađi par s djetetom i pitali su me za apartmane gdje su imali rezerviran smještaj. Ja sam ih uputila kuda da krenu i zbog gužve morala sam se posvetiti ostalim turistima, potencijalnim kupcima. Nakon nekoliko minuta opazila sam na zidiću, pored ulice, gdje su izloženi naši suveniri, manju torbicu kao neki neseser. Otvorila sam i zapanjilo me kad sam vidjela putovnice i hrpu novaca. Sa slike u putovnicu prepoznala sam turistu koji mi se obratio. Zatvorila sam torbicu, spremila je u prostoriju s namjerom kada prođe gužva nazovem policiju ili potražim turiste, jer su mi rekli gdje će boraviti.

Pola sata kasnije, sav zadihan, dotrčao je turist koji se predstavio da je u Bol došao iz dalekog Meksika. Tek je stigao autobusom iz Supetra i nakon stotinjak metara uspio izgubiti dokumente i novac. Marijana mu je predala izgubljene stvari i tada su utvrdili da ništa ne nedostaje, a da je u torbici četiri tisuće eura.

- Ja vjerujem da će gosti još koji put navratiti do ove suvenirnice. Voljela bih da nas zajedno slikate.

Marijana Ivelić završila je Turističku školu u Bolu, a u Splitu je nastavila na studiju Predškolskog odgoja. Preko ljeta radi u suvenirnici, jer novaca uvijek treba.

- Da, ali novac treba zaraditi, a onaj koji se nađe treba vratiti vlasniku - zaključuje naš razgovor ovo divno mlado stvorenje s kojim treba biti ponosan, a najviše njeni roditelji Meri i Čedomir te brat Domagoj. (J.E.) 


Informaciju o poštenoj nalaznici iz Bola prenijeli su:

portali dalmacija news, večernji list, slobodna dalmacija,

net.hr, digital journal (USA), portaloko, index.hr, rtl.hr, haber.ba, dnevnik.hr,

hr-hr.facebook, srednja.hr, jutarnji.hr, danas.hr, https, vazdan.com, večernji.ba ...

Radio Riva je objavio razgovor s Marijanom,

a 24 sata su tražili fotografije za novinu koja izlazi u petak.

To je tek dio podužeg popisa medija koji su pisali o poštenoj djevojci iz Bola.

Portal boljani.info u kolovozu se otvarao dnevno u prosjeku 350 puta.

Na dan objave informacije o Marijani Ivelić, 23. kolovoza,

registrirana su čak 896 otvaranja portala www.boljani.info********************


alt


NOVI KOMUNALNI REDAR

Novi komunalni redar (vježbenik) je Zdravko Bartulović, koji je izabran između pet kandidati koji su se javili na natječaj. Dosadašnji komunalni redar odlazi krajem godine u mirovinu.

Zdravko Bartulović je inženjer građevinarstva, a rođen je 1984. godine. (J.E.)


********************


alt

Šetnica prema plaži Zlatni rat u utorak 21. kolovoza u 12 sati


TURISTI NE NAPUŠTAJU BOL

Službeni podaci Turističke zajednice u Bolu pokazuju da je neznatno manje turista nego prošlog tjedna iako se očekivalo da će ih tijekom vikenda više otići nego doći novih gostiju. U ponedjeljak 20. kolovoza u Bolu je bilo 5.100 gostiju u hotelima, privatnom smještaju i kampovima. To je kao i prošle godine u isto vrijeme.

Zbog početka školske godine moguće je da se tek idući vikend registrira veći broj odlazaka nego dolazaka. (J.E.)


********************


alt

Pobjednici, organizatori i načelnik općine Bol


ŠKRIPLJANI POBJEDNICI U MURVICI

Boćarski turnir "Mihovil Pavišić" imao je u nedjelju 19. kolovoza svoje finale. Na boćilištima u Murivici u borbi za prvo mjesto sastala su se dva kluba iz Škripa. Pobjednici su "Šeksi" sa 2:1 (13:5, 8:13, 13:4), čime je drugo mjesto pripalo "Lovcima" također iz Škripa. Za treće mjesto igrale su dvije ekipe iz Supetra. "Veterani" su bili bolji od "Male Kate" 2:1.

Na turniru u Murvici nastupile su 22 ekipe sa 88 prijavljenih igrača.

Pobjednička ekipa dobila je pehar, a Dominik Guerieri, Rino Guerieri, Željko Božić i Jerislav Krstinić medalje koje im je predao bolski načelnik Tihomir Marinković. (J.E.)


********************

 

alt

Villa Daniela pravi je hit ovoga ljeta: vlastiti restoran, bazen, masaža, parking ...


VIŠE ODLAZAKA, MANJE DOLAZAKA?

Obično trećeg vikenda u kolovozu više je odlazaka nego dolazaka. Je li to slučaj ove godine znat će se službeno tek u ponedjeljak. Najava meteorologa da nas i dalje očekuju vrućine mogu biti najava za nastavak dobre turističke sezone. Tek bi domaći gosti mogli sljedeći vikend napuštati Bol zbog početka školske godine. Lijepo vrijeme pogoduje i gostima u kampovima koji su vrlo dobro popunjeni.

U Bolu ljetuju, kao i ranijih godina, uglavnom inozemni gosti (94 posto), a najbrojniji su Austrijanci i Nijemci. Na visokom trećem mjestu su i dalje Slovenci. Ipak ima jedan interesantan podatak: sve je više gostiju iz Skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Finska) i zbroje li se njihova noćenja ispada da ih ima više od Nijemaca. (J.E.)


********************


alt


ZAVRŠILA LJETNA ŠKOLA PLIVANJA

Štafetom u kojoj su sudjelovali svi polaznici škole plivanja, ali i njihovi roditelji, završena je još jedna uspješna sezona plivačkog kluba "Grancigula". Ove godine okupili su 112 djece, a u petak 17. kolovoza, priključili su im se vršnjaci iz Pučišća. "Grancigula" u Bolu djeljuje punih 15 godina, a ove godine su okupljali i vježbali mlade plivače ali i neplivače od 16. srpnja do 17. kolovoza na plaži Martinica. (J.E.)


********************


alt


KVALITETA MORA - IZVRSNA

I peto ispitivanje uzoraka mora s obije strane plaže Zlatni rat pokazalo je da se kupamo u izuzetno čistom moru. Posljednje uzorke uzele su 7. kolovoza stručne osobe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Koncesionar (Grabov rat) je obaviješten da je rezultat za crijevne enterokoke na obije strane "0" (za ocjenu "izvrsno" treba biti manje od "60"), a za escherichia coli na jednoj strani plaže je "0", a na drugoj "3" (za ocjenu "izvrsno" treba biti manje od "100").

Do sada su uzorci mora uzimani 12. i 26. lipnja, 10. i 24. srpnja te najnovije 7. kolovoza. Ispitivanje kakvoće mora obvezno je na svim plažama koje imaju Plavu zastavu, ali po pitanju kakvoće plaža Zlatni rat uvjerljivo ima najčistije more. (J.E.)


*******************


alt


BOL IM JE DRUGI DOM

Tijekom ljetnih mjeseci u Bol dolaze na odmor ili jednodnevni izlet mnoge poznate osobe iz javnog života. Ne samo iz Hrvatske već i iz drugih zemalja Europe. To su političari (bivši ili sadašnji), gospodarstvenici, sportske zvijezde, glumci, novinari ... Nas je međutim interesirao tko je od njih izabrao Bol kao neku vrstu drugog doma pa izgradio ili kupio vikendicu, apartman ili u Bol dolazi jer mu je tu bliža rodbina.

Uz mogućnost da nekoga nenamjerno izostavimo u Bolu su svakoga ljeta: (abecednim redom, po prvom slovu prezimena) Emil Babić, fizičar u Institutu Ruđer Bošković i profesor na PMF, Zvonimir Boban, bivši nogometaš, Josip Botteri Dini, akademski slikar i ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu, Ivan Buljan, bivši nogometaš, Nenad Camby, akademik, Jakša Cvitanić, svjetski stručnjak za financijsku matematiku (USA), Petar Čulo, predsjednik NO Partner banke, Zdenko Duka, predsjednik HDN, Tomislav Erceg, bivši nogometaš, Zvonimir Hodak, odvjetnik, Nina Ivančić, slikarica, Miroslav Ivić, predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije, Josip Kalajžić, liječnik u mirovini, Juraj Kolarić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, Vinko Mioč, predsjednik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Vladimir Paar, akademik, Ksenija Pajić, glumica, Marijan Šarić, privrednik, Neven Šimac, katolički intelektualac, Mate Škegro, kirurg u KBC Rebro, Siniša Varga, ravnatelj HZZO, Srećko Vargek, privrednik, Miroslav Vulić,liječnik u mirovini, Josip Vrsalović, privrednik u Njemačkoj, Mario Zubović, stomatolog i bivši saborski zastupnik ...


********************


alt

Svi bi na plažu "Zlatni rat" (foto: j.e.)


VEČERNJI LIST: BOL PRVI U ŽUPANIJI, PETI NA JADRANU

Turistička patrola "Večernjeg lista" obišla je 30 turističkih destinacija na hrvatskoj obali Jadrana i Rovinj proglasila - najboljim. Drugi je Poreč, treći Dubrovnik, četvrti je Umag, a peti - Bol. Iza Bola, jer su dobili manji broj bodova, ostala su mnoga zvučna turistička imena: Split, Hvar, Vodice, Opatija, Rab, Novalja, Primošten, Vrsar, Mljet, Makarska, Tučepi, Brela, Korčula, Cavtat ... Bol je najbolje plasirano turističko mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji!

Prošle godine "Večernji list" je za Hvar  napisao da je broj 1, a izvrsnima su proglašeni Bol, Dubrovnik i Korčula. Njima je inače Turistička patrola dala 2011. isti broj bodova.

"Večernji list" je Bolu dodijelio "Zlatno sunce" 1977., 1979., 1984. i 1994.godine, a "Šampionom turizma" proglasilo 2002., da bi Bol po "Večernjem listu" 2008. bio Najbolje ljetovalište na Jadranu.

Ovogodišnji pobjednik Rovinj ima 94, a Bol deset bodova manje. Isti broj bodova (10) dobili su za urednost i čistoću mjesta, zatim za smještaj u hotelima i kampovima te za opći dojam. Za apartmanski smještaj Bol ima bod manje te za promet i javni prijevoz, a za opskrbljenost te za kulturni i sportski život dva boda manje. Najveća je razlika za zabavni život jer je Rovinj dobio 9, a Bol samo 4 boda. Ipak, više od Rovinja dobio je Bol (10 bodova) za uređenost i opremljenost plaža, a Rovinj bod manje. (J.E.)


********************


alt


MODNA REVIJA: IZA DUGE

Nakon slikarske izložbe, slikarica i kreatorica Sanda Ristovski predstavila nam se u nedjelju (12. kolovoza) i svojim kreacijama, ženskim haljinama, koje je nosilo osam djevojaka iz Bola. Uspješnu modnu reviju pratilo je stotinjak gledatelja u teatrinu "Dva ferala" koji su na kraju toplim aplauzom pozdravile autoricu (na slici u sredini) i vrlo uspješan nastup manekenki. (J.E.)


********************


alt


FINALE U MURVICI 19. KOLOVOZA

Četiri su dana preostala za natjecanje balotaša u Murvici. S početkom u 18 sati igrat će se u ponedjeljak, utorak, četvrtak a finale je u nedjelju 19. kolovoza. Nakon posljednje, finalne utakmice, uručit će se najboljima pokali i medalje, a potom će svi sudionici na zajedničku večeru. (J.E.)


********************


alt


NOVA OPREMA NA IGRALIŠTU

U borovoj šumici na plaži Zlatni rat postavljena je nova oprema za igru najmlađih. Koncesionar ("Grabov rat") ulaže napore i sredstva kako bi posjetitelji ove plaže, na kojoj je od ove godine i "Plava zastava", bili što zadovoljniji. Novim rekvizitima ne vesele se samo oni najmlađi. I roditelji su zadovoljniji kada im se djeca zaigraju u hladovini dok oni ispijaju kavu ili sok. (J.E.)


  *******************


alt


NEODOLJIVA SEVERINA

Ovo je gledalište centralnog stadiona Sportskog centra u Bolu u petak navečer,točno u 21.30 sati kada je trebao početi koncert Severine. Došlo ih je, po našoj procijeni, oko 1.500 i vjerujemo da nisu požalili. Uz gromoglasni pljesak Severina se pojavila u 22.05 sata i zabilježila još jedan uspješan nastup koji Boljane i njihove goste, ali i mnoge Bračane koji su specijalno došli na koncert, nije ostavio ravnodušnim. Ni bura nije smetala da druženje sa Severinom i njezinim pjesmama ne potraje skoro pa tri sata. (J.E.)


********************


alt

Kod Mate Matičice - kratki predah za bolske vatrogasce


GORI KOD VELE FARSKE

Vatrogasno operativno središte DUZS-a zaprimilo je u petak 10. kolovoza u 15.15 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Vele Farske, uvale na južnoj strani otoka Brača. U gašenju sudjeluju zračne snage, ali i vatrogasna postrojba iz Bola (deset vatrogasaca i tri vozila).


Izvještaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje u 17 sati: Požar gasi stotinjak vatrogasaca s otoka, a u pomoć im dolaze vatrogasne snage s kontinenta. U gašenju sudjeljuju tri kanadera, dva helikoptera i jedan Air Tractor. Gori trava i nisko raslinje.


Portal Dalmacija News u 18 sati: izgorjela je jedna vikendica nepoznatog vlasnika, a dvije su nagorjele.


Izvještaj DUZS-a u 19 sati: na požarištu je oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne postrojbe. Iz zraka požar trenutno gase dva canadera i dva helikoptera.


Nikša Bjelobradić, zapovjednik DVD Bol u 22.30 sati: Nas je ovdje desetak Boljana sa tri vozila i ostajemo na požarištu cijelu noć. Nema povrijeđenih, ali je vatra uništila jedan, a oštetila dva objekta. Počelo je iz same uvale Vela Farska. Trenutno je požar pod kontrolom, lokaliziran je, ali još ima otvorenih plamenova. Bit će za vatrogasce još posla.


********************


alt


SEVERINA JAHTOM DOŠLA U BOL

Nešto prije 13 sati Severina se iskrcala iz jahte "Copper" i u pratnji Nade Orehovac, direktorice hotela "Bretanide" otišla u hotel na kraći odmor. Večeras (10. kolovoza) u 21.30 nastupa na stadionu sportskog centra "Zlatni rat". (J.E.)


*******************


alt

Plaža Zlatni rat 9. kolovoza, a novi kupači tek treba da stignu (izletnici iz Makarske)


alt

Nema slobodnih suncobrana i zaštita od sunca traži se u borovoj šumici


ŠPICA JE TURISTIČKE SEZONE

U Bolu je ovih dana preko 10 tisuća ljudi. Broju stanovnika pribrojili smo 6.000 turista u komercijalnom smještaju (hoteli, privatni apartmani i sobe, kampovi), zatim one koji borave u svojim vikendicama, neprijavljene goste i "rodbinu", ali i tri tisuće izletnika koji svakodnevno dolaze brodovima ili automobilima na kupanje u Bol. Špica je sezone i to će potrajati vjerojatno do 18. kolovoza.

Na plaži Zlatni rat oko 13 sati u četvrtak 9. kolovoza nije bilo slobodnog suncobrana ni ležaljke. Tako je već danima, informira nas Stipe Ivić, prvi čovjek koncesionara "Grabov rat" na ovoj jedinstvenoj plaži. (J.E.)


*******************


alt


VIDIKOVAC NA ČEKANJU

Na lokaciji gdje je planiran vidikovac mogu zastati samo pješaci i biciklisti. I za njih je to opasno jer nema ugibališta, a automobila ovih ljetnih mjeseci ima u oba pravca. Načelnik općine Tihomir Marinković (na mjestu gdje će se izgraditi vidikovac) kaže kako će trebati pričekati jesen kada će se znati hoće li ova investicija, nakon nekoliko godina čekanja, dobiti prioritet u planovima Županijskih cesta. Teren gdje će se nalaziti vidikovac već je otkupljen i tu nema imovinsko-pravnih zapreka. Čeka se samo - novac. (J.E.)


********************


alt


SEVERINA DOLAZI U PETAK

Još su tri dana preostala do gala koncerta Severine na centralnom stadionu Sportskog centra. Organizator je zadovoljan interesom kojeg ne pokazuju samoi gosti i Boljani već i žitelji ostalih mjesta na Braču.

Koncert je u petak 10. kolovoza u 21.30 sati, a ulaznice se prodaju po 90 kuna. Na dan koncerta cijena je 100 kuna. (J.E.)

Danas (utorak 7. kolovoza) uz "Večernji list", za samo 5 kuna, može se dobiti najnoviji CD Severine s pet velikih hitova, među kojima je i Italiana.


********************


alt


BOL NA HRT 1

Tijekom srijede (8. kolovoza) ekipa HRT-a snimat će u Bolu, a javljanje uživo predviđeno je isti dan u emisiji Hrvatska uživo (HRT 1, 17.25 sati) i Dnevniku (HRT 1, 19.30 sati). Pretpostavlja se da će tema biti ovogodišnji turistički rezultati, a sugovornici načelnik općine Tihomir Marinković i direktor Ureda TZO Markito Marinković. TV reporter je Ivica Đuzel. (J.E.)


********************


alt


CIAN PROTIV MUHA

Akciju protiv muha, koju je naručila Općina Bol, provest će splitski Cian tijekom srijede (8. kolovoza). Dezinsekcijom će se obraditi kontejneri sa smećem i njihov okoliš. Nakon ove akcije bit će ugodnije gostima, ali i domaćem stanovništvu. (J.E.)


********************


alt


NAJDUŽE AUTO

Pažnju Boljana i njihovih gostiju u ponedjeljak je privukao ovaj auto, sasvim sigurno najduži u kategoriji osobnih vozila. Razlog njegovog dolaska je party organiziran u večernjim i noćnim satima u cocktail baru Varadero pod nazivom "Adriatic Tour 2012."

Isti smo automobil mogli vidjeti i prošle godine (J.E.)


*******************


alt


DAN OPĆINE BOL

Obilježavanje Dana općine Bol (5. kolovoza) počelo je dan ranije, u subotu 4. kolovoza otkrivanjem skulpture Kuzme Kovačića "Jisaljev stub" na šetnici kod hotela "Elaphusa", a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Tom prigodom uručeno je priznanje "Grb općine Bol" profesorici Božici Karmelić.

Na slici: predsjednik Općinskog vijeća Jakša Marinković Šimić, dobitnica priznanja Božica Karmelić i načelnik Tihomir Marinković. (J.E.)

Za više otvorite: Dan općine Bol


*******************

 

alt


VIŠE NOĆENJA I U SRPNJU!

I dok se ponegdje može čuti da još ima praznih apartmana, Ured Turističke zajednice objavio je najnovije podatke o noćenjima u srpnju po kojima je ostvareno za šest posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine. U hotelima, privatnom smještaju i kampovima bilo je 136.336 noćenja ili 7.998 više nego u srpnju 2011. Zbirni broj noćenja za sedam mjeseci 2012. (ukupno 230.050) za pet posto je veći u odnosu na godinu ranije.

U Bolu je već godinama najviše Austrijanaca (17 posto), zatim Nijemaca (11 posto), Slovenaca (10 posto), Norvežana (8 posto), Hrvata (6 posto), Čeha (5 posto) ... Interesantan je podatak da u Bol dolazi sve više gostiju iz Skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Finska) i kada bi se zbrojila njihova noćenja (18.448) bili bi na drugom mjestu, ispred Nijemaca (15.494 noćenja).

U srpnju je zabilježen porast noćenja u privatnom smještaju i hotelima, ali su kampovi u minusu. Razlog je i to što ove godine ne radi kamp pri Dominikanskom samostanu. (J.E.)


********************


alt


ZUBATAC JE VRLO BRZO - NESTAO

Nakon samo par dana u vitrini restorana "Vusio" pojavio se i drugi veliki zubatac "krunaš". Toni Pešutić nam je samo mogao reći da je težak 8,60 kg i da ga sutra nećemo vidjeti. Ima, naime, zainteresiranih da im se pripremi (servira) za večeru. Ako želimo, savjetuje Pešutić, treba navratiti za dan-dva. Možda bude izložen i još veći zubatac. (J.E.)


*******************


alt


I BOLJANI MEĐU POREZNIM DUŽNICIMA

Portal Porezne uprave posljednja je dva dana najčitaniji jer je objavio dužnike razvrstane u tri kategorije pa su se tako na stupu srama našle 102.370 fizičke i pravne osobe koje državi duguju više od 52 milijarde kuna. Iako tamo sve piše jasno i detaljno (ime i prezime, godina rođenja, županija i mjesto boravka te s kojeg osnova je nastao dug) ipak je još toga nejasno i maglovito poput naše slike (snimljene u veljači 2011.). Ali tom temom i pitanjima neka se bave pisani i elektronski mediji.

Mi ćemo navesti samo neke činjenice: kada bi deset najvećih tvrtki dužnika platile svoj dug, bilo bi to dovoljno za gradnju pelješkog mosta. Po visini duga Boljani nisu pri vrhu top-liste dužnika, ali je Porezna uprave poimenično navela 48 fizičkih i dvije pravne osobe koje zajedno duguju 13 milijuna kuna. Najmanji iznos je 16.083, a najveći 952.318 kuna (J.E.)


********************


alt


GRAFFITI KAO UKRAS

Nakon akcije mladih iz Bola, uz podršku vršnjaka iz Splita, Zagreba i Sarajeva, potporni zid dječjeg igrališta kod restorana "Mlin" dobio je novi, ljepši izgled. U srijedu navečer, prvog dana kolovoza, uzeli su sprejeve i oslikali bezlični betonski zid, a autori su to nazvali "Graffiti na gradele". Poželimo da se još koji put nešto slično dogodi u Bolu. (J.E., foto Krešimir Pavić)


*******************


alt


POČELO NATJECANJE BALOTAŠA

U utorak navečer (31. srpnja), kao što je i najavljeno, počeo je tradicionalni turnir balota u Murvici. Nastupile su prve četiri momčadi, a prijavljeno ih je 22. Natjecanje se odvija na dva bočarska terena u Murvici, svaki dan od 18 sati (neće se igrati 2. kolovoza zbog prijenosa utakmice Hajduk - Inter). Završna svećanost s podjelom medalja planira se 16. kolovoza. (J.E.)