Arhiv 2012. / V.

Broj objavljenih vijesti u svibnju 2012. godine: 18

alt


NEDJELJOM SAMO UJUTRO

Ove nedjelje (27. svibnja) katamaran je posljednji put iz Bola za Split isplovio u 13.40 sati. Po novom sezonskom plovidbenom redu, već od 3. lipnja (samo nedjeljom) katamaran će iz Bola isplovljavati u 7.35, sat vremena kasnije nego radnim danom. Blagdanom će ploviti kao  radnim danom, ako blagdan nije u nedjelju.

Ponovno će katamaran u posljepodnevnim satima za Split tek nakon 1. listopada. (J.E.)


********************


alt


POSTAVLJENE SKULPTURE

Šesta kiparska kolonija odradila je svoje zadatke i u subotu (26. svibnja) je postavljeno pet skulptura. Na prigodnoj svečanosti kod parka na Loži, gdje su bili uz načelnika općine Tihomira Marinkovića i ravnateljice Centra za kulturu Ivane Bošković Ivičić još i voditeljica kolonije Vesna Ristovski kao i pet autora. Skulptura na Loži (na slici) predstavlja čvor, a autorica je Anja Brabec, studentica akademije iz Osijeka. Ostali radovi su postavljeni na šetnici, u parku ispred Vagabunda i na privezištu ispred hotela Kaštil.

Autore je predstavio i o njihovim radovima govorio akademski kipar Kažimir Hraste.  (J.E.)


********************


alt

Zastava stigla u Bol: direktor Grabovog rata Tomislav Marčić, koncesionara za plažu Zlatni rat, pokazuje nam Plavu zastavu koja će zavioriti u utorak 5. lipnja u 15 sati


PLAVA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Uz prigodnu svečanost 5. lipnja (utorak) na plaži Zlatni rat podignut će se na jarbol Plava zastava! Ona je međunarodni ekološki program  zaštite okoliša mora i priobalja. Cijeni se u svijetu kao turistička markica koja je turistima orijentir prilikom odabira destinacije. Plava zastava dodjeljuje se samo za jednu sezonu. Ovoga ljeta će se Plava zastava podignuti u Hrvatskoj na 106 plaža i u 18 marina, a po prvi put će se zavioriti na Zlatnome ratu i na plaži Tri mosta u Supetru.

Nacionalni koordinator i voditelj projekta Plava zastava u Hrvatskoj je Udruga Lijepa naša. (j.e.)

********************


alt


RADI SE I PO KIŠI

Kiparsku koloniju posjetili su u utorak (22. svibnja) načelnik općine Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. Unatoč kiši koja ih ometa u radu, sve drugo ide po planu - izvjestila je voditeljica kolonije Vesna Ristovski. Akademski obrazovani mladi (i mlade) kipari iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Širokog brijega, do 28. svibnja napravit će pet kamenih skulptura. Njihovi će uradci biti postavljeni uz prometnice u Bolu. (J.E.)

Dopuna informacije: zatvaranje 6. kiparske kolonije je u subotu 26. svibnja kada će se u 11 sati u parku na Loži postaviti neke od izrađenih skulptura.


********************


alt


PREPORUKE ZA LJETOVANJE NA BRAČU

Američki internetski portal The Daily Meal smatra da su, među osam odredišta na svjetu, Brač i Hvar idealni za biciklističke gurmane. Bol ima posebnu kartu sa ucrtanim bisiklističkim stazama, a najviše se koristi makadamska cesta prema sv. Luciji (4 km) ili stara cesta do Murvice (3 km).

Internetska stranica Agrophilia.com predlaže odmor na hrvatskim otocima: Korčuli, Hvaru, Braču, Mljetu i Rabu. Kako piše Index.hr, autora članka Brač je zadivio zbog plaže Zlatni rat i bogate ponude.

Također Index.hr prenosi pisanje američkog portala Huffington Post koji hvali Brač i preporučuje ga kao idealno odredište za pustolovni odmor. Novinarka Jessica Festa savjetuje da se do Vidove gore dođe biciklom ili pješice. (J.E. - foto: Andrija Carli)


********************


alt


JOŠ TRI SMEĐE TABLE

Postavljene su još tri (posljednje) smeđe table: Zlatni rat - jedinstvena plaža na svijetu, Kamen sreće (na slici) te Križ i ploča kao spomen na povodanj 1792. i 1891. (na zgradi Uz potok, nasuprot Doma kulture). Time je završena akcija Turističke zajednice u kojoj je, u tri godine, postavljeno ukupno 30 tabli na značajnijim lokacijama u Bolu. Najistočnija je na crkvici sv. Lucije, a najzapadnija u Murvici za Zmajevu špilju. Objašnjenja su na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Direktor TZO Bol Markito Marinković (na slici) osobno je sudjelovao u postavljanju svih 30 smeđih tabli, a najavio je i mogućnost da se sljedeće godine tiska manja brošurica s planom Bola kao vodič za obilazak svih 30 lokacija. (j.e.)


********************


alt


KIPARSKA KOLONIJA

Po šesti put u Bolu se, pod vodstvom Vesne Ristovski, okupila kiparska kolonija. Oni će tijekom dva tjedna (14. do 28. svibnja) u kamenu oblikovati skulpture koje će se postaviti uz neke prometnice u Bolu. Jedna od članica je magistar primijenjene umjetnosti, a ostali su studenti treće ili četvrte godine. Došli su iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita i Širokog brijega. (J.E.)

********************


alt


SVE VIŠE SEMINARA U BOLU

Oktal pharma d.o.o. iz Zagreba, koja ove godine obilježava 20 godina rada, organizator je najnovijeg seminara za farmaceute. U hotelu "Elaphusa", od 16. do 19. svibnja, okupilo ih se 350 iz Hrvatske i susjedne BiH.

Osim dvodnevnih stručnih predavanja, za sudionike seminara organiziran je izlet u Pučišća i posjet tamošnjoj Klesarskoj školi, jedinoj te vrste u Hrvatskoj. Tehnički organizator bolskog skupa je zagrebačka turistička agencija "Spektar putovanja".

Ove će se godine u Bluesun hotelima u Bolu organizirati najmanje 30 seminara, što se smatra veoma dobrim poslovnim uspjehom. (J.E.)


********************


alt


PROMETNA REGULACIJA

Na dijelu ceste Hrvatskih domobrana postavljena je željezna ograda kako bi se u blagom ali nepreglednom zavoju zaštitili pješaci. Zbog toga je napravljena manja devijacija na cesti, a za koji dan će se postaviti i "ležeći policajac" kako bi se ograničila brzina vozila na 30 km na sat. Tijekom utorka (15. svibnja) bojala se i horizontalna prometna signalizacija, a dozvole li vremenske prilike, to će se nastaviti raditi i u srijedu. (J.E.)


*******************


alt


SJEĆANJE NA ŽRTVE KRIŽNOGA  PUTA

Dok su predsjednici Republike, Vlade i Sabora polagali vijence ispred spomenika nevinim žrtvama Križnog puta u Tezno kod Maribora, u Bolu je na svojoj kući istim povodom izvjesio zastavu Ivica Klarić. On to čini već godinama 15. svibnja u sjećanje na  stradale u Bleirbugu. Hrvatska zastava, koju je izvjesio Klarić, i nije baš ona službena, ali ne treba biti sitničav. Važan je povod, a čovjek možda nije imao onu pravu. (J.E.)


********************


alt


OD 1. LIPNJA SEZONSKI RED PLOVIDBE

Još do kraja ovoga mjeseca katamaran i trajekti "Jadrolinije" plove po zimskom redu plovidbe. Od 1. lipnja stupa na snagu sezonski red plovidbe i sezonske (više) cijene prijevoza. (Za detaljnije otvori "Red plovidbe".)

Po novome ukidaju se do 1. listopada polasci katamarana nedjeljom i blagdanom u 13.40 sati iz Bola za Split. Od 1. lipnja samo nedjeljom polasci su u 7.35 iz Bola, a u ostale dane (i blagdanom) u 6.35 sati. Iz Splita za Bol i Jelsu katamaran isplovljava svaki dan, kao i do sada, u 16, a petkom u 16.30 sati.

Trajekti su iz Supetra isplovljavali 9 puta radnim danom, a dva puta manje nedjeljom i blagdanom. Od 1. lipnja polazaka je svaki dan (pa i nedjeljom) tri puta više (ukupno 12), a još dvije linije se dodatno uvode od 30. lipnja do 2. rujna.

Iz Sumartina za Makarsku u lipnju i rujnu bit će četiri polaska, a u srpnju i kolovozu čak pet (do 1. lipnja su tri polaska).

"Jadrolinija" na svojim internet stranicama još nije objavila nove cijene, koje se povećavaju svake godine tijekom glavne sezone. Otočanima su do sada cijene bile tijekom cijele godine uvijek iste. (J.E.)


********************


alt


JOŠ JEDAN BANKOMAT

Erste banka postavila je bankomat pored samog ulaza u kino dvoranu. Postavljanjem bankomata, što će sigurno pozdraviti štediše ove banke, uređena je (i uljepšana) fasada ove kulturne ustanove koja je u funkciji od 1960. godine. (J.E.)


********************


alt


MURVICA NA TV

TV Jadran priprema za petak 11. svibnja reportažu o radovima na cesti Bol - Murvica. Prilog će biti emitiran u Vijestima koje su na programu u 17.30, a repriza isti dan u 19.30 sati. (J.E.)

Iz tehničkih razloga TV Jadran nije emitirala VIJESTI u uobičajenom terminu u 17.30 sati. Čim to bude tehnički moguće VIJESTI s prilogom iz Murvice bit će emitirane. Vjerujemo da će to biti u 19.30 sati kada je rezerviran termin za reprizu.

********************


alt


KATAMARAN (OPET) NIJE DOŠAO

Ni lijepo vrijeme, kakvo je bilo u srijedu 9. svibnja, nije garancija da će u Bol pristati katamaran. I zamjenski katamaran "Krilo" taj dan je bio u kvaru, pa su putnici morali trajektom do Supetra pa do Bola kako tko. Ali da mnogo ne duljimo o nevoljama s katamaranom i prijevozom do Bola, dobru smo vijest dobili od Dragutina Kale, zaduženog za privez katamarana i prodaju karata. U večernjim satima kvar na "Krilu" je otklonjen i on je iz Splita direktno zaplovio do Jelse i u četvrtak ujutro (10. svibnja) bit će na redovitoj liniji Jelsa - Bol - Split. (J.E.)

********************


alt


PRIJAVA GOSTA PREKO INTERNETA

Iznajmljivači soba i apartmana od 1. svibnja mogu mnogo jednostavnije prijavljivati svoje goste. Sada ne moraju dolaziti u Ured TZO, već to mogu učiniti putem interneta. Za prvi put ipak moraju do Ureda TZO gdje će dobiti jedinstveno korisničko ime i lozinku za prijavu, ali i potrebno uputstvo za rad.

Pristupom na internet (www.prijava-turista.net) dobit će grafički prikaz statističkih podata o noćenjima (po državama) ostvarenih u Bolu. Imat će i već gotov izvještaj koje banke traže kod dizanja kredita.

Ovaj projekt ostvaren je u suradnji TZO Bol i tvrtke TA elektronics, a autor je Tonči Buljan iz Bola. (J.E.)

********************


alt


ASFALTOM DO MURVICE VEĆ 1. SRPNJA!

- Desetak dana kišnog perioda umnogome je usporilo radove na cesti, ali sada mogu potvrditi da će se asfaltom do Murvice moći već 1. srpnja - izvijestio je rukovoditelj gradilišta Ante Milardović iz PZC Split. Tu je informaciju u petak 4. svibnja od prve osobe gradilišta čuo i načelnik općine Bol Tihomir Marinković, ali i direktor Turističke zajednice Markito Marinković. Posjet gradilištu bio je očekivan jer već sada, manje automobilom, a više biciklama i pješice turisti idu prema Murvici.(Pješice i biciklom može se i zaobilaznom cestom nešto sjevernije.)

U petak je dio dana Murvica bila bez struje jer se prespajao električni kabel. Umjesto zrakom na stupovima sada su kabeli ukopani u trasu buduće ceste. Poznato je da će se urediti 2,7 km do sada zemljanog puta, a izgradit će se ukupno dva kilometra potpornih zidova. Na cesti se radi od 7 do 19 sati, svaki dan osim nedjeljom.

Ugovoreni rok završetka radova bio je 15. kolovoza, a po svemu sudeći PZC će glavninu radova završiti 45 dana ranije! (J.E.)


********************


alt

Apartman "Kanun" ima bazen s kojeg se pruža pogled na plažu Zlatni rat i susjedni otok Hvar


TRAŽE SE KUĆNI BAZENI

Općina Bol ima 58.950 kvadratnih metara plaža pogodnih za kupanje (3.650 metara uz more) pa ipak se sve više traže privatni apartmani s bazenom. Bolski iznajmljivači prihvatili su zahtjeve tržišta i počeli s gradnjom bazena. Trenutno ih je u ponudi desetak, a cijena 4-krevetnog apartmana s bazenom u glavnoj sezoni je i do 800 eura po danu (četverokrevetni apartman bez bazena je oko 100 eura dnevno).

Hoteli u Bolu imaju sedam otvorenih i jedan zatvoreni bazen. (J.E.)


********************


alt


PRVOSVIBANJSKI URANAK

Već po tradiciji, bolski SDP organizirao je proslavu Praznika rada u kampu "Kito". Oko stotinjak gostiju, uglavnom članova i simpatizera SDP-a, ali i nekih drugih političkih stranaka, na ulazu su s karanfilima dočekali predsjednik OO SDP-a Tihomir Marinković i njegovi suradnici Boris Škrbić i Srećko Karmelić. Na terpezi im je serviran vitalac, janjetina s ražnja, pečena piletina, salata, crno i bijelo vine... Slavlje je nastavljeno uz pjesmu i glazbenu. (J.E.)