Arhiv 2013. / I.

Broj objavljenih informacija u siječnju 2013. godine: 58

alt

Kao pred Zidom plača: prije rasprave gledaju se izloženi planovi


BURNA RASPRAVA O UREĐENJU OPĆINE I NASELJA

U Domu kulture u srijedu se okupilo tridesetak zainteresiranih  da u ponovljenoj raspravi čuju od inž. Nikole Popića koje su to izmjene unesene u planovima za uređenje Općine Bol i samog naselja Bol. Neki su željeli ponovo ukazati na primjedbe o kojima su i ranije govorili i pisali, ali nisu prihvaćene.

Neki su primijetili kako su na ovom skupu trebali biti i vijećnici koji na kraju usvajaju Prostorni i Urbanistički plan, pa da i uživo čuju što o tome misle njihovi sumještani.

Interesantan je bio odgovor na primjedbu jednog Murvičanina kako su njegovi tereni nekada bili u građevinskoj zoni, a sada to više nisu. Kako je dao dio svoje zemlje za proširenje groblja, ali ni to nije moguće uraditi. Rekli su mu, a svi smo to čuli: "Murvica je kao nekada Zapadni Berlin u Istočnoj Njemačkoj. Murvica je u Općini Bol, a okolno zemljište pripada Općini Nerežišće". Već se 15 godina "rješava" pitanje općinskih granica. Do sada je to bilo - bezuspješno.

Tri su teme dominirale na ovom skupu: parkiralište na Zlatnom ratu, projekt gradske luke i jedna cesta na Kupini.

Parkiralište je u planu ucrtano kod hotela Bretanide, a vlasnici sadašnjeg parkirališta, iznad Zlatnog rata, smatraju kako bi njihovo trebalo ucrtati, a kod Bretanide - izbrisati.

Produženje Veloga mosta jedan je diskutant nazvao velikom greškom jer za nevremena, posebno u zimskom periodu, neće dolaziti katamarani u Bol. On predlaže da se most pruduži ravno, ali da se ne ukosi prema zapadu, kako je nacrtano, čime se smanjuje manevarski prostor katamaranu.

Nova trasa ceste, u produžetku Ulice M. Marulića prema istoku, za pristup objektima koje treba tek izgraditi, izazvala je veoma žučnu raspravu, ali je ipak sve ostalo na verbalnim i na momente uvredljivim riječima. Obojica "diskutanata" bila su u publici. Jedan je zagovarao predloženo rješenje, a drugi je smatrao da ima boljih i jeftinijih načina za pristup budućim objektima. Samo ne preko njegove njive.

Nakon 80 minuta rasprave okupljeni su se razišli uz napomenu da se predloženi planovi mogu vidjeti svaki dan do 6. veljače (od 9 do 14 sati). Pismena očitovanja šalju se na adresu Općine Bol do 6. veljače (J.E.)

objavljeno  30. 01. 13. u 20.45 h  

********************


alt


HORIZONTALNA SIGNALIZACIJA

Samo je jedan dan trebalo za obilježiti i obojiti središnju crtu na novoj prometnici do Murvice. Sada je vožnja mnogo sigurnija, posebno u večernjim satima. Preostaje da se dovrši postavljanje željezne ograde, a onda se ponovno očekuju građevinari da urede prilaze na cestu i otklone nanose šljunka i zemlje nakon prošlotjednih kiša. (J.E.)

objavljeno  30. 01. 13. u 19.50 h 

********************


alt


PONAVLJA SE RASPRAVA

Ponavlja se druga javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna dvaju planova: Prostornog plana uređenja Općine Bol i Urbanističkog plana uređenja naselja Bol. Materijali su izloženi na javni uvid od 9 do 14 sati u Domu kulture od 29. siječnja do 6. veljače. O tome smo već izvjestili 18. siječnja u Bolskoj kronici.

Sada želimo samo podsjetiti da je danas (srijeda, 30. siječnja) također u Domu kulture, javno izlaganje s početkom u 11 sati. Govorit će inž. Nikola Popić. Pismena očitovanja (primjedbe i prijedlozi) mogu se dostaviti do 6. veljače na adresu: Općina Bol, Uz pjacu 2. (J.E.)

objavljeno  29. 01. 13. u 21.35 h 

********************


alt


UTORAK (DIO BOLA) BEZ VODE

Zbog radova na vodovodnoj mreži kod Dječjeg vrtića, u utorak (29. siječnja) će bez vode ostati dio okolnih potrošača. Slavine će biti bez vode skoro tri sata, najvjerojatnije od 9 sati. (J.E.)

objavljeno  28. 01. 13. u 21.45 h  
********************
 

alt


POPRAVLJA SE RIVA

Veliko jugo koje je 1. studenog zahvatilo ovaj dio Dalmacije dobrano je oštetilo rivu u Bolu. Situacija je pogoršana novim udarima juga 28. studenog pa je od straha da nove vremenske nepogode ne načini još veću štetu, počelo se i sa sanacijama. Pred nekoliko dana popravljen je dio rive ispred ulaza u Podrum, a u ponedjeljak su radnici "Grabovog rata" popravljali rubni dio rive malo istočnije, ispred Studenca. (J.E.)

objavljeno  28. 01. 13. u 21.40 h  

********************


alt


MASKENBAL U SUBOTU I NEDJELJU

Centar za kulturu najavio je za subotu i nedjelju maskenbal za odrasle i djecu. U subotu (2. veljače) od 20 sati u prizemlju Doma kulture svirat će uživo Alen i Peša, stižu i bračke maškare, ali nemaskiranima - nema ulaza.

Sutradan, u nedjelju 3. veljače, u Velikoj dvorani Doma kulture organizira se dječji maskenbal. Početak je u 16 sati. (J.E.)

objavljeno 28. 01. 13. u 21.30 h 

********************


alt

Anđelka Visković, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita i Tihomir Marinković, kandidat SDP-a za načelnika Općine Bol (snimljeno na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku, listopad 2012.)


SDP ODREDIO KANDIDATA

Osnovna organizacija SDP-a u Bolu odredila je da njihov član Tihomir Marinković, aktualni načelnik općine, bude kandidat za načelnika i na idućim lokalnim izborima u svibnju ove godine. To je odlučeno na sastanku u nedjelju navečer (27. siječnja). Tko će biti njihov kandidat za donačelnika i s kim će SDP koalirati, nije još poznato.

Ostale stranke još nisu objavile imena svojih kandidata, a ne zna se hoće li netko istaknuti  kandidaturu za načelnika mimo stranaka.

Na lokalnim izborima prije četiri godine u Bolu su bila četiri kandidata za načelnika, a osam lista za Općinsko vijeće. (J.E.)

objavljeno  27. 01. 13. u 21.45 h 

********************


alt


VIŠE MJESTA U VRTIĆU

Nakon ljeta ne bi više trebalo biti problema oko upisa u dječji vrtić. Za sve će biti mjesta jer je upravo završen idejni projekt proširenja. Sve ostaje u istim gabaritima ali će se adaptirati prostor u potkrovlju sadašnjeg objekta. Tu bi se dobio potreban prostor za djecu jaslične dobi, pa bi u prizemlju bilo više prostora za one starije, predškolske dobi. (J.E.)

objavljeno  27. 01. 13. u 21.30 h 

********************


alt


STVARA SE NOVI DEPONIJ SMEĆA?

Mnogi bi se trebali sjetiti deponija smeća na cesti prema G. Humcu. Nije to bila najbolja dobrodošlica gostima koji su, dolazeći cestom u Bol, najprije ugledali smeće i najčešće njegovo izgaranje, pa onda plažu Zlatni rat. Srećom, to je sanirano i otpad se odvozi negdje u unutrašnjosti, daleko od pogleda. Ipak, kao da se novi deponij stvara, ali bliže ulazu u Bol. Na parkiralištu su četiri kontejnera za odlaganje krupnog otpada (na slici) ali se najčešće ono (otpad) ostavlja pored. Dovoljno je malo bure, kao pred neki dan, pa da najlon i kartonski otpad poleti preko glavne prometnice i zastane na žičanoj ogradi pored ceste.

Na ovo smo više puta upozoravali, ali čini se kako će ove slike (i prilike) dočekati i novu turističku sezonu. (J.E.)

objavljeno 27. 01. 13. u 21.10 h  

********************


alt


BOLKE U ŠKRIPU

Nezaboravnu Noć muzeja uveličale su i Bolke (uglavnom) svojim prisustvom, ali i sudjelovanjem u programu. Spomenimo Centar za kulturu općine Bol, žensku klapu Užonca i Fany Katić koja je pripremila"bolske cvite". Na slici (slijeva): ravnateljica Centra Ivana Bošković Ivičić, Lea Marinković, Fany Katić i Merlin Katić.

objavljeno  26. 01. 13. u 20.25 h  

********************


alt


ZATVARA SE CESTA

Od utorka 29. siječnja počet će radovi za polaganje vodovodnih cijevi u Ulici Ante Starčevića (pored restorana "Mlin") zbog čega će za promet biti zatvoren dio te ulice, od križanja sa Šetalištem A. Rabadana do restorana "Laguna". Planirano je da radovi traju sedam dana.

Za vrijeme ovih radova, dozvolit će se promet Obalom bolskih pomoraca do Velikog mosta i pristaništa katamarana. Istina, mnogi koriste ovu prometnicu u zimskim mjesecima, iako je prometni znakovima to zabranjeno. (J.E.)

objavljeno  26. 01. 13. u 20.15 h 

********************


alt


OŠTEĆENA PROMETNICA

U Zagrebačkoj ulici, u naselju Blato-Ratac, odnedavno se pojavilo udubljenje koje ugrožava sigurnost vozila, ali i pješaka. Tko je nadležan za ovaj dio prometnice, da barem prometnim znakovima upozori na opasnost. (J.E.)

objavljeno  26. 01. 13. u 20 h 

********************


alt


POŠUMLJAVA SE ZLATNI RAT

Prethodnih dana "Grabov rat" je posadio 20 stabala u šumici na plaži Zlatni rat. Učinjeno je to u zamjenu za nekoliko uklonjenih stabala zbog opasnosti da se sruše i izazovu nevolje koncesionaru. Sa pošumljavanjem će se nastaviti i tijekom veljače. Prošlogodišnja akcija, sredinom ožujka, kada je posađeno 9 stabala, nije uspjela jer su se ubrzo posušila.

Sadašnja borova šumica posađena je prije 60-ak godina na prostoru gdje su do tada bili vinogradi. (J.E.)

objavljeno  25. 01. 13. u 22.50 h  

********************alt


KAKVO ĆE BITI NOVO GROBLJE?

Već smo izvijestili da je Općinsko vijeće 21. siječnja jednoglasno prihvatilo urbanistički plan novoga groblja kod crkvice sv. Lucije. Od autora plana, Ane Krstulović i Nikole Popića, dobili smo neka detaljnija objašnjenja:

- Na vrlo strmom terenu građevinske intervencije se svode na gradnju zidova paralelno sa slojnicama terena (kako se oduvijek radilo u ovom podneblju). Grobna polja su položena u blagim rampama po terenu kako bi se pristup i kretanje po groblju omogućilo i osobama s invaliditetom. U groblje će se ulaziti preko mosta pa spustiti stepenicama u vrt s čempresima i zatim se ulazi u prostor za oproštaj u koje je nebnicom posebno naglašen prostor odarnice i oltara za održavanje mise, u ovom slučaju na otvorenom. Na novom groblju predviđen je i prostor za mrtvačnicu. Grobnim poljima, osim rampi, moći će se pristupiti i stubištem postavljenim okomito na zidove grobnih polja, a što se vidi i na gornjem crtežu.

Što sada predstoji? Nakon idejnog, treba napraviti glavni projekt. Nastavljaju se radovi na izgradnji pristupne ceste, a pri kraju ove godine moći će se rezarvirati i kupovati grobna mjesta. (J.E.)

objavljeno  24. 01. 13. u 20.25 h 

********************


alt


PETICIJA ZA MORATORIJ

Tijekom subote i nedjelje u Bolu se organizira potpisivanje peticije za moratorij u narednih 10 godina na uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao službenih u gradu Vukovaru. Inicijator ove akcije je HSP dr. Ante Starčević Splitsko-dalmatinske županije.

U subotu će se peticija potpisivati ispred Tri palme (na slici) od 9 do 11 sati, a u nedjelju ispred župne crkve od 9.30 do 10.30 sati, ispred samostanske crkve od 11 do 12 sati te u Domu kulture od 20 do 21 sat. Svi koji žele sudjelovati moraju ponijeti osobnu iskaznicu. (J.E.)

objavljeno  24. 01. 13. u 19.50  h   

********************


alt


BOLJANI POZVANI U ŠKRIP

Centar za kulturu Brača poziva u petak 25. siječnja na Noć muzeja. Od 19 sati pa do ponoći besplatno se može razgledati Muzej otoka Brača u Škripu, ali i Galerija "Nerežišća" na Trgu sv. Petra 1 u Nerežišćima. U Noći muzeja sudjeljuje i bolska ženska klapa Užonca, ali i klape Mrduja (Milna), Vala (Supetar), Udruga Hrapaćuša (Dol), Osnovna škola Pučišća, Osnovna škola Vladimir Nazor (Postira) i Centar za kulturu općine Bol. Posjetitelji će moći uživati i u starinskim delicijama: hrapaćuši, bračkoj torti, medenjacima, bolskim cvitima ... (J.E.)

objavljeno  23. 01. 13. u 20.43 h  

********************


alt


POSTAVLJA SE I OGRADA

Uz rubni dio nedavno asfaltirane ceste do Murvice, od utorka (22. siječnja) ugrađuje se i zaštitna ograda. Počelo je, istina, dan ranije, ali se zbog kiše moralo ubrzo i prekinuti s radom. Na cesti dugoj 2.700 metara postavit će se blizu 2.000 metara ograde.

Nakon završetka ovoga posla slijedi bojanje horizontalne signalizacije. (J.E.)

objavljeno 22. 01. 13. u 21.25 h   

********************


alt


VINOLJUPCI PROSLAVILI SV. VINKA

Mnogim vinoljupcima uz blagdan sv. Martina omiljen je i sv. Vinko ili Vincekovo koji se obilježava 22. siječnja. Istina, Vincekovo slavlje se organizira uglavnom u sjevernijim krajevima Hrvatske, ali grupa bolskih vinogradara pokušava to učiniti i u našem malom mistu. Vinko Kraljević poznatiji kao Veva, u povodu svoga imendana, pozvao je nekolicinu prijatelja i poznanika kojih nije trebalo mnogo nagovarati. U vinogradu na Zlatnom ratu "biskup" (Tonči Kukoč Bager) je poškropio starim vinom grančica vinove loze i kobasice.

Društvo se nakon "blagoslova" družilo uz kobasice, sir i - vino. (J.E.)

objavljeno 22. 01. 13. u 21.18 h  

********************


alt

Dječji karneval na Studencu 2011. godine


KARNEVAL: PRIPREME SU U TIJEKU

Centar za kulturu izvijestio nas je o tijeku priprema za bolski karneval čija je završna fešta ove godine nešto ranije - 12. veljače, a dogodit će se "kao i uvijek onako kako ga u Bolu zajedno budemo napravili".

Dječji karneval: uz pomoć mama, teta iz vrtića i učiteljica, dječje se maske već pripremaju. Oformljeno je i malo vijeće dječjeg karnevala a čine ga Ivana Bošković (ravnateljica Centra), mame Darija Marinković, Vini Lovrić i Saša Marinković, predstavnici vrtića i škole, a savjetnice su Tamara Šegvić i Tonkica Trutanić.

Dječji karneval organizirati će se u nedjelju 10. veljače. Od 14 sati počinje okupljanje na Studencu, zatim slijedi povorka i nastavak programa u Domu kulture od 15 sati. Možda će se vikend ranije organizirati i maškarani ples za djecu.

Karnevalska tombola po tradiciji bit će u ponedjeljak 11. veljače od 15 sati u Domu kulture, a trenutno se prikupljaju nagrade za dobitnike.

Bolski karneval je u utorak 12. veljače, a osigurane su dvije glazbe uživo, na Studencu i u Domu kulture za ples maškara nakon povorke. Sve maškare imaju pravo, nakon povorke, na besplatnu pašticadu, također u prostorijama Doma kulture. U Centru za kulturu vjeruju da će se dogoditi i tastament koji se, čini se, još nije počeo pripremati. (J.E.)

objavljeno  22. 01. 13. u 21 h

********************


alt


I ZIMI MORA BITI ČISTO

Jugo, koje je posljednjih dana puhalo na ovom dijelu Jadrana, nanijelo je podosta grana i poneki balvan na istočnu stranu plaže Zlatni rat. Iako ima još dosta vremena do masovnog dolaska kupaća, a još će biti i juga, u komunalnom poduzeću "Grabov rat" (inače koncesionar na plaži) bez razmišljanja su poslali svoju ekipu da očisti plažu. Učinit će to ponovno kada more nanese otpad, ne čekajući ljeto. (J.E.)

objavljeno  22. 01. 13. u 209.40 h  

********************


alt

Na avio snimku smo žutom bojom označili teren koji je predviđen za novo groblje. U vrhu slike, u krugu, je crkvica sv. Lucije


O GROBLJU - JEDNOGLASNO

Općinsko vijeće u ponedjeljak (21. siječnja) jednoglasno je prihvatilo urbanistički plan uređenja groblja istočno od crkvice sv. Lucije. Prije glasovanja vijećnici su informirani o svim detaljima vezanim za izgradnju novoga groblja, a potrebna objašnjenja dao je i izrađivač plana inž. Nikola Popić.

Za novo groblje predviđena je površina od 1,21 ha. Grobna polja bit će na površini od 7.308 kvadratnih metara (180 grobnica sa 3 i isto toliko grobnica sa 6 ukupnih mjesta), parkiralište je predviđeno za 50 automobila, tu je još natkriti prostor za ispračaj, mrtvačnica, hladnjača ... Groblje je locirano ispod ceste, a bit će kaskadno, ali bi se gradilo etapno.

U idućih mjesec dana znati će se više detalja o čemu ćemo i mi obavijestiti naše čitatelje. (J.E.)

objavljeno 21. 01. 13. u 21.20 h

********************


alt


VATROGASCI DOBILI AMBULANTNA KOLA

Servisirana i popravljena ambulantna kola stigla su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Bolu. Prethodno je Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije još 2011. donirao ambulantno vozilo bolskim vatrogascima, ali ga je trebalo temeljito popraviti i urediti limariju. Učinjeno je to u Zagrebu uz svesrdnu pomoć i podršku Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Ambulantna kola koristiti će bolski vatrogasci kod svojih intervencija, ali će (prema potrebi) biti na usluzi i kod zdravstvenog zbrinjavanja mještana i gostiju. (J.E.)

objavljeno  21. 01. 13. u 21 h

********************


alt


POSADIT ĆE SE NOVI TAMARISI

Početkom iskopa na rivi, o ćemo smo već pisali, uklonjene su klupe, kandelaberi, ali i tamarisi. Sve je to smetalo za iskop, ali će se to biti i - vraćeno. Stari, uklonjeni tamarisi, kao što se vidi na našoj slici, morali bi se za koju godinu zamijeniti novima.

Obveza je izvođača da zasadi nove tamarise najmanje tri godine starosti. Inače, tamarisu pogoduje blizina slanoga tla, a ima ih čak 50-ak vrsta. "Zeleni Dalmacije" tražili su da se umjesto palmi na Zapadnoj obali (ispred hotela Marjan) u Splitu posade tamarisi. (J.E.)

objavljeno  19. 01. 13. u 20.10 h

********************


alt


KADA NOVO GROBLJE?

Čak 123 godine govori se o izgradnji novoga groblja, a hoće li se početi graditi ove ili iduće godine umnogome ovisi i o odluci Općinskog vijeća koji će o tome odlučivati u ponedjeljak 21. siječnja na prvoj ovogodišnjoj sjednici. U pozivu upućenom vijećnicima piše da je jedina točka dnevnog reda: rasprava i donošenje odluke o prihvaćanju urbanističkog plana uređenja groblja kod sv. Lucije. Na sjednicu je pozvan i Nikola Popić, izrađivač plana novoga groblja (na slici).

Da podsjetimo o nekim već poznatim činjenicama: Boljani su od davnina ukupovani u crkvi Gospe od Milosti (Samostanska ili Velika crkva). Francuska uprava 1808. zabranila je ukop u crkvama, a iz zdravstvenih razloga groblje je trebalo graditi izvan naselja. U Bolu se to dogodilo 22 godine kasnije (1830.) kada su počeli ukopi na sadašnjem groblju. Godine 1890. počele su rasprave o izgradnji novoga groblja, a tadašnji načelnik općine Nikola Bodlović oporučno je ostavio bolskoj općini dio svojih dionica rudnika Rude kod Sinja za novo groblje. Samostan je 1935. ponudio svoje terene na Potočine za preseljenje groblja, ali Boljani nisu to prihvatili. Generalnim urbanističkim planom 1988. određena je lokacija za novo groblje jugo-istočno od crkvice sv. Lucije. (J.E.)

objavljeno  18. 01. 13.  u 20.30 h

********************


alt


"STUDENAC" OTVARA DO USKRSA

Počelo je preuređenje poslovnog prostora u kojem je do sredine listopada prošle godine bio supermarket "Kerum". Sada će se tamo useliti "Studenac", a prema najavama otvaranje bi bilo oko 15. ožujka. (J.E.)

objavljeno  17. 01. 13. u 20.45 h 

********************


alt


JAVNE RASPRAVE

Općina Bol objavila je drugu ponovnu javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna:

a. Prostornog plana uređenja Općine Bol i b. Urbanističkog plana uređenja naselja Bol. Materijali će od 29. siječnja do 6. veljače na javnom uvidu biti u prizemlju Doma kulture (Ulica Frane Radića 14) od 9 do 14 sati.

Javno izlaganje biti će 30. siječnja u 11 odnosno 11.30 sati, također u Domu kulture.

Pismena očitovanja, primjedbe i prijedlozi mogu se dostaviti do 6. veljače  poštom na adresu: Općina Bol, Uz pjacu 2. (J.E.)

objavljeno  17. 01. 13. u 20.35 h  

********************


alt


PETI POZIV ZA LEGALIZACIJU

Općina Bol je na svojim internet stranicama i na oglasnoj ploči objavila peti poziv za legalizaciju objekata izgrađenih bez dozvole, ali samo za objekte izgrađene do 21. lipnja 2011. godine. Rok do kojeg trebaju podnjeti zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju je 30. lipnja 2013., a zahtjev se podnosi Uredu za graditeljstvo u Supetru.

Informacije se mogu dobiti i u Upravnom odjelu Općine Bol, Uz pjacu 2. (J.E.)

objavljeno  17. 01. 13. u 20.25 h 

********************


alt

Prometnicom od Bola prema Zlatnom ratu i Murvici treba voziti oprezno do potpunog uređenja. Ovaj je cesta izgrađena 1972. godine


ASFALT "DOLAZI" NA PROLJEĆE

Na cesti koja vodi prema plaži Zlatni rat i Murvici radilo se u studenom i prosincu prošle godine. S južne strane prometnice ukupavao se 20 kilovoltni dalekovod, koji je do tada išao zračnim putem. Nakon završetka toga posla, preostalo je još asfaltirati prekopani dio prometnice gdje je sada ograničena brzina vožnje na 30 km/sat. Saznali smo da će asfalt biti postavljen tijekom travnja.

Tada će se asfalt postaviti i na dijelu Ulice hrvatskih domobrana gdje se kopalo u dužini od 300 metara za ugradnju kanalizacijskih cijevi profila 200 mm. (J.E.)

objavljeno 16. 01. 13. u 20.20 h  

********************


alt


CESTA ČEKA NA OGRADU

Firma PZC iz Splita obavila je svoj dio posla i u subotu pred večer, 12. siječnja, napustila gradilište ceste od Bola do Murvice. Nema više ni strojeva, a odvezen je i kontejner koji se koristio za kancelariju. Sada se čeka da netko postavi željeznu ogradu (branike) uz rub ceste, jer nije baš sigurno voziti se djelomično dovršenom cestom. Apeliramo da se to učini što prije. (J.E.)

objavljeno 15. 01. 13. u 21 h 

********************


alt


KRENUO JE BAGER, KOPA SE ZA NOVI KOLEKTOR

"Berica", građevinska tvrtka iz Nerežišća, pokrenula je bager koji je 14. siječnja oko 12.30 sati (ponedjeljak) počeo kopati rivom, od šetnice prema benzinskoj pumpi. Za desetak dana počet će ugradnja armirano-betonskih kada u koje dolaze kanalizacione i vodovodne cijevi. Na prvoj dionici kopa se trotoarom kako bi se omogućio nesmetani promet motornim vozilima do centra Bola. Međutim, na trotoaru ima prepreka koje smetaju za rad bagera pa će ih trebati ukloniti. Još ranije su skinute klupe, a danas se odstranjuju stabla tamarisa, a u utorak će se privremeno skinuti i kandelaberi, zbog čega će taj dio rive ostati u mraku.

Prema zacrtanoj dinamici rada, za desetak dana počet će se kopati s druge strane rive, od zgrade ureda Turističke zajednice do supermarketa "Konzum". (J.E.)

objavljeno  14. 01. 13. u 19.45 h  

*******************


alt

Srednjoškolci su nakon nastave otputovali autobusom kući (G. Humac, Pražnica ....)


UČENICI PONOVO U ŠKOLI

Od ponedjeljka 14. siječnja ponovno se čuje školsko zvono. Završili su zimski praznici, a na odmor će opet će od 25. do 29. ožujka. Školska godina završava 14. lipnja, a maturantima nešto ranije - 17. svibnja. (J.E.)

objavljeno  14. 01. 13. u 19.35 h  

********************


alt

Tonkica Trutanić, kraljica i inicijator Ljetnog karnevala, želi vratiti zimski karneval kakav su voljele naše none i nonoti


KAKAV KARNEVAL ŽELIMO?

Na početku poklada interesiralo nas je što se ove godine planira u Bolu. Do završne karnevalske večeri, 12. veljače, ostalo je manje od mjesec dana, pa se pitamo što će se ove godine učiniti. Činilo nam se logičnim da potražimo Tonkicu Trutanić, osobu koja je osmislila Ljetni karneval a ta je manifestacija poprimila međunarodno obilježje. Prihvaćena je od mještana, ali i turista koji u rujnu, kada se Ljetni karneval održava, ljetuju u Bolu.

- Program za ovogodišnji karneval treba se tek utvrditi u Centru za kulturu, koji je organizator ove i sličnih manifestacija - objašnjava nam naša sugovornica. - Ja ću predložiti da se vratimo našim korijenima, da karnevalske fešte budu kao nekada, ali prilagođene našim današnjim uvjetima. Zašto se ne bi organizirali subotom plesne večeri pod maskama. Recimo, prve subote svi bi bili u piđamama, druge subote bi priredili samba beach party, pa zatim večer u gospodskim odijelima i haljinama i zadnje subote - ribarsku večer.

Zanimljivo je bilo slušati Tonkina razmišljanja i ideje. Na žalost, nema prostora da sve to već danas i napišemo, pa ćemo radije pričekati službeni program koji će idućih dana objaviti Centar za kulturu. U nekom drugom poglavlju (Ja tako mislim) napisat ćemo opširnije i zagovarati da se što više od Tonkinih ideja i realizira. Ako ne sve ove, a ono barem idućih godina. (J.E.)

objavljeno  13. 01. 13. u 22 h  

********************


alt

Do Murvice - asfaltom


alt


ZAHVALA GRAĐEVINARIMA

Nekoliko sati prije planiranog roka, u subotu u 16 sati, finišeri s asfaltom došli su na cilj i završili asfaltiranje ceste Murvica - Bol. Od utorka do četvrtka ugrađivao se prvi, a u četvrtak i petak drugi sloj asfalta u dužini od 2700 metara. Nakon 16 sati strojevi firme PZC iz Splita  napustili su Bol i otišli na novo gradilište.

Na asfaltnu cestu Murvičani su čekali skoro 200 godina (otkako postoji ovo naselje), a o njenom uređenju intenzivnije se obećava, planira i projektira posljednje tri godine. Preostaje, međutim, još posla za potpuno uređenje ove prometnice (ograde, horizontalna signalizacija ...), a do tada će trebati mnogo opreza u vožnji.

U znak zahvalnosti za napore i uspješno obavljeni posao, za radnike PZC Split u subotu je pripremljena marenda. U organizaciji i financiranju sudjelovali su Općina Bol, za "tekuća pitanja" (vino, pivo) bili su zaduženi Jurica Pavišić Juki i Nikola Pavišić Major. Na ražanj je pazio Božo Gojević, a za šankom je dežurao Nikša Pavišić. Dinko Ružić Pivac osigurao je prostor i koordinirao radom kako bi građevinari uživali u siru, pršutu, janjetini, piću ... (J.E.)

objavljeno   12. 01. 13. u 21.20 h

********************


alt


PLINA IMA DOVOLJNO

Iako meteorolozi najavljuju zahlađenje, dobra je vijest da u Bolu ima dovoljno plina za grijanje i kuhanje. Zimsko radno vrijeme, koje se neće mijenjati do 15. travnja, je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16, a subotom od 9 do 10 sati. (J.E.)

objavljeno  12. 01. 13. u 21 h  

********************


alt


MURVICA DOBILA ASFALT!

U utorak ujutro počelo je asfalitiranje ceste od Murvice prema Bolu. U četvrtak navečer asfaltom je prekrivena cijela trasa ceste duga 2.700 metara. Sada je i Murvica spojena sa "starim" asfaltnim putem (na slici) koji vodi od Bola prema zapadu i na ovoj okuci skreće za plažu Zlatni rat.

U petak se postavljao završni sloj asfalta deblj. 4 cm, također od Murvice prema Bolu i prema planu (ne bude li nekih neplaniranih iznenađenja) strojevi u subotu predvečer, po obavljenom poslu, odlaze iz Bola na novi zadatak u Kaštela.

Na novoj cesti još će biti posla za PZC iz Splita. Najvažnije je postaviti ograde i ucrtati horizontalnu signalizaciju. Do potpunog završetka trebat će prilagoditi brzinu uvjetima na cesti, posebno noću. Savjet: maksimalna brzina 30 km/sat. (J.E.)

objavljeno 11. 01. 13. u  20.35 h 

*********************


alt


STIGAO BAGER I KONTEJNER

Nakon dvomjesečnog iščekivanja u petak 11. siječnja "ukazao" se i bager koji će kopati po trasi budućeg kolektora. Malo kasnije dopremljen je i kontejner, na početku šetnice, u kojem će biti kancelarija izvođača.

Mi smo po običaju bili znatiželji i pitali izvođača: "Kada će se početi kopati?"

Dobili smo odgovor: u ponedjeljak 14. siječnja 2013. godine! (J.E.)

objavljeno 11. 01. 13. u 20.25 h  

********************


alt


ROĐENDANSKA SLAVLJA

Već je postala praksa da se rođendanska slavlja onih najmlađih organiziraju u prostorijama Doma kulture. Igra se, pleše, pjeva, ali na stolu uvijek bude izobilje hrane, kolača i slavljenička torta. Uz slavljenika (ili slavljenicu) mnogo je njihovih vršnjaka. Ponekad bude manje, a nekada i više odraslih. Važno je da bude veselo.

Na slici: drugi rođendan Duje Karninčića u Domu kulture (snimljeno 10. siječnja).

objavljeno  10. 01. 13. u 22.20 h  

********************


alt


FISKALIZACIJA NIJE PROBLEM

Boljani se mnogo ne uzbuđuju zbog fiskalizacije. Oni koji su to bili obvezni učiniti nabavili su odgovarajuće blagajne i uredno izdavaju nove račune. Novi su računi, ali su cijene ostale iste kada je PDV bio 25 posto. Ni zbog toga se ne uzbuđuju.

Ipak ima jedno mjesto gdje je sve jeftinije. U konobi "Dalmatino" kava se naplaćuje svega 4 kune. Jedino za ispijanje kave treba čekati do 17 sati, jer tada konoba počinje s radom.

Bol, međutim, ima mnogo sezonskih radnji i trgovina koje su sada zatvorene. Saznajemo kako su već neki tražili dodatna objašnjenja i upute kako naplaćivati, na primjer, izdavanje suncobrana, ležaljki, sportskih rekvizita na plaži, sladoled, rent a boat ... (J.E.)

objavljeno  10. 01. 13. u 22.10 h  

********************


alt


ASFALTOM DO MURVICE - DO NEDJELJE

Nakon drugog dana asfaltiranja ceste od Murvice prema Bolu, crna je masa prekrila više od pola puta. Gradilište je u srijedu obišao i načelnik općine Bol Tihomir Marinković (na slici) interesirajući se za dinamiku i planove završetka. Asfalt se dovozi iz asfaltne baze kod Dugopolja kamionima koje od Splita do Supetra prevoze dva posebna trajekta, ali se neki kamioni ukrcavaju na redovnu liniju. Radi se i nakon 18 sati.

Moguć je zastoj u četvrtak jer su meteorolozi najavili kišu, ali su na gradilištu načelnika izvijestili kako će uložiti dodatni napor da i drugi sloj asfalta bude postavljen do nedjelje.

Nakon asfaltiranja predstoji postava branika i ucrtavanje prometne signalizacije.

- Iako je vidljivo ograničenje brzine na 20 km zbog radova na cesti - kaže načelnik Tihomir Marinković - potreban je dodatni oprez posebno noću, sve dok cesta ne bude u potpunosti završena. (J.E.)

objavljeno  09. 01. 13. u 22 h

********************


alt


STIGAO JE I "BERICA"

Dugo očekivani i najavljivani početak radova na bolskoj rivi dogodio se u srijedu 9. siječnja kada su radnici "Berice" postavili gradilišnu tablu i ogradili trotoar do benzinske postaje. Na toj trasi počet će kopanje za rekonstrukciju obalnog kolektora za kanalizaciju i vodoopskrbni cjevovod. Kopat će se, inače, od početka šetnice do nekadašnje Fabrike na Račiću. Ugovorom je precizirano da radovi moraju biti dovršeni do 31. svibnja.

Glavni je izvođač "Vodoprivreda" iz Solina koja je za podizvođača angažirala "Bericu" iz Nerežišća.

Predstavnici izvođača, nadzorne službe, investitora i Općine Bol trasu su obišli još 2. studenoga 2012., a onda je uslijedilo preprojektiranje trase, priprema, nabavka cijevi i šahti iz Austrije, izrada armirano-betonskih kada koje su (četiri komada) dovezene u Bol 27. prosinca. Nekoliko puta je najavljivan početak radova, zadnji datum je bio 7. siječnja, a počelo se - 9. siječnja. Iskopi bi, opet prema najavi, trebali početi u četvrtak (10. siječnja).

objavljeno  09. 01. 2013. u 21.30 h

Napomena: opširnije ćemo slikom pratiti tijek radova na rivi u poglavlju "Komunalni radovi"

********************


alt


POČELO JE ASFALTIRANJE!

Tri je godine trebalo za planiranje i projektiranje, a još mnogo godina duže čekalo se da se do Murvice može - asfaltnom cestom. Asfaltiranje počelo u utorak 8. siječnja, a ne bude li vremenskih iznenađenja, asfaltom će se do nedjelje u potpunosti prekriti cesta u dužini od 2,7 km koja vodi od Bola do Murvice.

Radovi na ovoj prometnici počeli su 15. ožujka 2012. ali se zbog turističke sezone prekinuti su od 15. lipnja do 1. listopada. Izvođač je splitsko poduzeće PZC. (J.E.)

objavljeno  08. 01. 13. u 21.15 h  

********************


alt


IVANOVIH 95 GODINA

Svakodnevno netko slavi rođendan, ali 95-i rođendan je nešto posebno. Zbog toga je i Ivan Marinković Šmiko odlučio u krugu svoje obitelji organizirati rođendansko slavlje, ali ne kod kuće, već u restoranu "Ranč". Počelo je aperitivom, uslijedio je kavijar, pa pečenje ...

Uspjeli smo od Ivana saznati da je najduže radio kao lugar, a kada više nije bilo toga posla, nastavio je kao noćni čuvar u Odmaralištu željezničara.

- Tamo sam ostao do mirovine - sjeća se tih "radnih" godina i priznaje da je pored gostiju (a posebno gošći) bilo zabavnije nego po šumi kao lugar.

Na rođendanskoj večeri bio je i načelnik općine Nerežišća Lovro Kušćević poklonivši slavljeniku hrvatski grb u kamenu. (J.E.)

objavljeno 08. 01. 13. u 21 h   

********************


alt


HITNA DOLAZI IZ GORNJEG HUMCA?

Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije primio je osmero liječnika, 50 medicinskih sestara i 26 vozača koji će ojačati mrežu hitne pomoći u našoj županiji. Otvaraju se novi punktovi, ali se novom organizacijom nije počelo 1. siječnja 2013. kako je bilo najavljeno. Prije početka rada treba se povjerenstvo Ministarstva zdravlja uvjeriti da punktovi ispunjavaju propisane uvjete za rad. A za to će, čini se, trebati pričekati do početka veljače.

Kako saznajemo, jedan od novih punktova bit će u Gornjem Humcu. Tamo će danonoćno dežurati medicinska ekipa s vozilom, a pokrivat će Pražnica, Gornji Humac, Pučišća, Povlja, Selca, Sumartin i - Bol. Na tom području (istočni dio Brača) živi 4.200 stanovnika, a ljeti ih je i preko 12 tisuća. Ukoliko se to realizira, kolima hitne pomoć trebat će od punkta do Bola desetak minuta, a to je trostruko kraće nego da dolaze iz Supetra.

Detalji nove organizacije i način pozivanja znati će se prije početka rada punkta u Gornjem Humcu. To nam je obečao i bolski liječnik dr. Markica Tomić koji očekuje uputstva od ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Lea Luetića. (J.E.)

objavljeno  07. 01. 13.  u 22.00 h 

********************


alt


PROCVJETALA I LAVANDA

Nakon što je krajem 2012. otkrila brnistru koja je neobično za ovo doba godine procvjetala,

Darija Marinković "otkrila" je (i snimila) lavandu - u cvatu (na slici). Očito toplo vrijeme pogoduje buđenju prirode, ali je ipak neobično vidjeti cvijet na lavandi koja raste u vrtu obitelji Okmažić. (foto: darija marinković)

objavljeno  07. 01. 13. u 21.45 h 

********************


alt


GORILO U VELO SMOKOVLJE

DVD Bol dobilo je u nedjelju (6. siječnja) u 14.21 od Državne uprave za zaštitu i spašavanje (tel. 112) dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Velo Smokovlje, istočno od Bola.

Bolski su vatrogasci na terenu bili već u 14.45 sati sa tri vozila i 12 vatrogasaca. U pomoć su im pritekli i vatrogasci iz Selaca sa dva vozila i pet vatrogasaca.. Požar je lokaliziran u 16.10, a pogašen u 17.35 sati. Opožareno je 15 hektara pretežno česmine, niskog raslinja i trave.

Očevid su obavili djelatnici Policijske postaje Brač. (tekst i foto: Z. Karninčić)

objavljeno  07. 01. 13. u 00.10 h 

********************


alt

Subota, 15.35 h (Jadrolinija kaže da zbog nevremena katamaran neće u Bol)


alt

Subota, 15.45 h (Jadrolinija kaže da zbog nevremena katamaran neće u Bol)


alt

Subota, 16.00 h (Jadrolinija kaže da zbog nevremena katamaran neće u Bol)


KATAMARAN (OPET) NIJE DOŠAO

Katamaran u subotu 5. siječnja nije isplovio u 16 sati iz Splita za Bol. "Jadrolinija" je obavijestila putnike da je isplovljavanje otkazano zbog jake tramontane u Hvarskom kanalu. Nervozni putnici koji nisu baš bili uvjereni da je u pitanju vremenska nepogoda, nazvali naš portal i zamolili da nešto o tome i napišemo. A oni su krenuli prema trajektu za Supetar (u 16.15 sati), a od Supetra do Bola što bude. Autobusa više nema pa im ostaje da biraju između taxia ili da pozovu nekoga da po njih autom dođe iz Bola.

Slika 1: Nakon telefonskog poziva krenuli smo najprije do plaže Zlatni rat. Bili su, u 15.35 sati nekakvi (!) valovi ali bez vjetra tzv. mrtvo more, kao posljedica tramontane koja je vjerovatno puhala tijekom jutra.

Slika 2: U bolskom portu u 15.45 sati more je mirno.

Slika 3: U 16 sati iz bolske luke isplovljavaju dvije male barke. U isto vrijeme katamaran je ostao privezan u splitskoj luci zbog vremenskih nepogoda!

Ovo je prvi put u siječnju da nije došao katamaran. Tek smo na početku siječanja!  U studenome od 60 pristajanja nije ga bilo 15, a u prosincu od 62 puta čak 21 put katamaran nije došao. (J.E.)

objavljeno  05. 01. 13. u 21.00 h 

********************


alt


alt


ČESTITANJE - PJESMOM

Kolende je stari običaj čestitanja pjesmom, koji se njeguje i u Bolu. Ta su čestitanja uoči Božića, Nove godine ili Sveta tri kralja. Upravo pred ovaj posljednji blagdan, u subotu navečer, došli su Boljani, njih četrdesetak, pred Samostan i pjesmom čestitali dominikancima. Ovi su ih pozvali na zakusku, gdje se nastavilo ugodno druženja s pjesmom. (foto: ivana radić)

objavljeno 06. 01. 13. u 7.35 h 

********************


alt


ZAŠTO SU UTIHNULA ZVONA?

Dok se na nekim portalima vodi polemika o nesnosnoj i nezdravoj buci koju stvaraju crkvena zvona, mi pitamo nešto sasvim suprotno: zašto se ne čuju zvona iz Velike crkve u Bolu? Razlog je što je zbog velike vibracije ozbiljno ugrožena stabilnost zvonika, pa se zvona već par godina ne koriste, a u mjestu se čuju samo zvona sa krova crkve Gospe od Karmela.

Uvođenjem automatizma, čime je zamijenjen čovjek koji je ručno vukao konope, stvoreni su - čini se - mnogo veći problemi. Neki su nam stručni ljudi potvrdili da u mnogim crkvama, nakon uvođenja automatizma, nastaju isti problemi kao i u Bolu. Za sanaciju bolskog zvonika naručeni su projekti, ali za radove je potrebno osigurati znatna financijska sredstva kojih trenutno - nema.

Četiri zvona u bolskom kampanelu nabavljena su 1925. u Italiji  i ukupno teže 1.776,20 kilograma. U nabavci zvona sudjelovali su Boljani, ali i naši iseljenici iz Amerike, Australije, Argentine i Čilea. Zvona je 9. kolovoza 1925. blagoslovio o. Anđelo Orlandini, provincijal dominikanaca. Svečanosti je nazočio cjelokupni narod iz Bola. (J.E.)

          objavljeno  04. 01. 13. u 21.15 h     

********************


alt


IZLOŽBA JOŠ SAMO U SUBOTU

Izložba projektnih rješenja graditeljskih zahvata koji se planiraju u Bolu, otvorena je 24. prosinca u Domu kulture i moći će se pogledati još jedan dan! Zainteresirani mogu vidjeti zanimljive slike i projekte još samo u subotu 5. siječnja. Na zidnim panoima vidi se budući izgled bolske luke, nova zgrada vatrogasnog doma, vidikovac na cesti prema Gornjem Humcu, sportska dvorana s podzemnim garažama na Poljani, okretište (kružni tok) na ulazu u Bol, novo groblje kod sv. Lucije, nova rasvjeta na šetnici, preuređena kino dvorana ... (J.E.)

objavljeno  04. 01. 13. u 21.10 h 

********************


alt


NOVI SADRŽAJI NA PANOIMA

Nedavno je obnovljen pano kod supermarketa "Konzum" u kojem su slike i tekstovi (hrvatski i engleski) vezani uz priznanja koje je Bol dobio za turističku sezonu 2012. Poznato je kako je Bol po četvrti put dobio priznanje Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, a Hrvatska turistička zajednica je za plažu Zlatni rat dodjelila Plavi cvijet, kao najuređeniju plažu na Jadranu.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije najboljima je proglasila Informativni centar TZ Bol i plažu Zlatni rat, a Bol je po uređenosti osvojio drugo mjesto.

Na drugoj strani panoa je slika plaže Zlatni rat s navedenim godinama kada je Bol bio u raznim kategorijama proglašen - najboljim. (J.E.)

objavljeno  03. 01. 2013. u 22.10 h 

********************alt


TRAJEKTI: MANJE IZMJENE

Od 1. siječnja pa do 31. svibnja trajekti i katamarani plove po novom redu plovidbe, ali većih izmjena nema u odnosu na onaj koji je važio do Nove godine. Novost je na trajektnoj liniji Split - Supetar što je "stari" polazak iz Splita u 16.30 pomaknut 15 minuta ranije, pa trajekt za Supetar iz splitske luke sada polazi u 16.15 sati.

Iz Supetra onaj trajekt u 19.30 od 1. siječnja polazi za Split 15 minuta kasnije - u 19.45 sati.

Sve ostalo ostaje kao i do Nove godine. Bit će nekih dodatnih linija u ožujku na katamaranskoj liniji Split - Bol - Jelsa (za Križni put na Hvaru), te raniji polazak 1. travnja (Uskrsni ponedjeljak) na trajektnoj liniji Sumartin - Makarska.

Za satnice katamarana i trajekata otvorite poglavlje "Red plovidbe".

 objavljeno  02. 01. 13. u 21 h  

********************


alt


INVENTURA DOGAĐANJA U 2012. GOD

Na kraju svake godine čine se inventure, a dobro je to učiniti i s događanjima u Bolu. Podsjetit ćemo na ono najvažnije:

Bol je ostvario rekordan broj turističkih noćenja - 467.000, a to je imalo utjecaja na priznanja koja je dobio. Od 1964. godine Bol je 24 puta bio prvi, a za 2012. priznanje je dobio od Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije za kvalitetu postignutu u turizmu, a Hrvatska turistička zajednica uručila je Plavi cvijet za najuređeniju plažu na Jadranu (Zlatni rat).

Na referendumu za članstvo u EU (22. siječnja) 57,83 posto Boljana bilo je ZA, 41,68 posto PROTIV. Snijeg nas je dva puta iznenadio u veljači. Najprije 3. pa 11. veljače. Na izbornoj skupštini Osnovne organizacije HDZ-a (krajem ožujka) za novoga predsjednika izabran je Matko Baković.

Prvim malim kruzerom, brodom "Bibe" u Bol je već 23. ožujka na jednodnevni izlet stigla grupa od 280 gostiju s područja Makarske rivijere, a prvi gosti stigli su u "Elaphusu" 28. ožujka.

Radovi na asfaltiranju ceste za Murvicu počeli su 15. ožujka, a uređene su fasade Osnovne i Srednje škole te Doma kulture.

Bračko-hvarsko-viški biskup Slobodan Štambuk krizmao je 24 mladih, a uoči blagdana sv. Josipa blagoslovio je obnovljenu kapelu istoimene crkvice u Podbarju. Na veliki petak održan je tradicionalni križni put "Priko poja". Na plaži Zlatni rat tijekom ljeta obavljena su dva vjenčanja.

Umirovljenici su pred Uskrs dobili po 200 kuna, a za Božić oni stariji od 80 godina po 300 kuna.

Dalmatinske klape - debitanti nastupili su po 12. put u Bolu (8. lipnja) u kvalifikacijama za Omiški festival. Održano je i 23. Bolsko lito, od 21. lipnja do 23. rujna. Na plaži Zlatni rat prvi je put 5. lipnja podignuta Plava zastava.

Obilježen je i Dan općine (5. kolovoza) kada je Grb općine Bol dobila Božica Karmelić, profesorica matematike i fizike u OŠ.

Tijekom ljetna dva mjeseca u Bol su ponovno, nakon dvogodišnje pauze, došli policajci. U bolsku luku uplovio je i novi brod "Frane Bol" koji je tijekom ljeta održavao izletničku prugu od Bola prema Jelsi i Vrboskoj te Hvaru. Studentica Marijana Ivelić pronašla je 4.000 EU i dokumente te sve to vratila turistima iz Meksika.

Organiziran je 8. rujna ljetni međunarodni karneval, a Ana Gratelli, najstarija Bolka, proslavila je 4. rujna 99. rođendan.

Od komunalnih radova spomenimo ukopavanje dalekovoda koji ide prema Murvici, izgradnju kanalizacijskog kolektora u Ulici Hrvatskih domobrana, početak uređenja potoka oborinskih voda kod Doma kulture i na Martinici, postavljanje suvremenih kontejnera za kućni otpad ... Bol je dobio i 8,3 milijuna kuna za izgradnju kolektora, a u Domu kulture je 24. prosinca otvorena izložba projekata i planova izgradnje na području Općine Bol (kanalizacija, groblje, luka, vidikovac, kino dvorana, vatrogasni dom).

U 2012. u Bolu je umrlo 19 osoba (2011. umrlo ih je 18), a rođeno ih je 17 (2011. rođeno ih je znatno više - 28).

(Detaljnije o ovim i drugim događanjima u Bolu tijekom 2012. možete pogledati na ovom portalu: Kronika - arhiv)

objavljeno 01. 01. 13. u 22.15 h 

********************


alt


KATAMARANI ZA BONACU

Muke Boljana po katamaranu nastavljene su i tijekom prosinca. Nakon što nije u studenom katamaran pristao u Bolu 15 puta, u prosincu ga nije bilo 21 put od ukupno 62 pristajanja (računa se dva puta dnevno: Bol - Split i Split - Bol). Razlog je najčešće loše vrijeme, pa bi katamaran ostao u Splitu ili bi direktno išao za Jelsu ili Stari Grad.

Kapetan broda odgovoran je za sigurnost broda i putnika pa je njegova odluka uvijek i posljednja. Međutim, sve je više onih koji smatraju kako je razlog nedolaska katamarana ili neadekvatan brod ili preveliki strah kapetana. Boljani se sjećaju kako je Split i Bol svojevremeno povezivao manji katamaran (Mediteran, Marina, kasnije For, Broc, Komiza) u vlasništvu "Dalmacijaturista" i "Sem toursa" ali su oni i po lošijem vremenu dolazili u bolsku luku.

Možda ovi tipovi katamarana (Judita, Karolina) i nisu najbolje rješenje za naše otoke, ali o tome je netko u "Jadroliniji" trebao misliti kod njihove kupovine. (J.E.)

objavljeno 01. 01. 13. u 21.15 h 

Na objavljeni članak reagirao je Ivica Karmelić i njegov tekst objavljujemo u poglavlju "Ja tako mislim"

********************


alt

Nova godina čekala se i u konobi "Dalmatino"


STIGLA JE 2013.!

Točno u ponoć, kako je i najavljivano, stigla je 2013. godina! Većina ju je, barem u Bolu, dočekala kod kuće. Pedesetak njih bilo je u to vrijeme u restoranu "Taverna Riva" ili u Konobi "Dalmatino". Neki su otišli do Splita kako bi na otvorenom dočekali Novu godinu, ali je bilo i onih Boljana koji su ove noći bili na - kruzeru.

Sretna nam bila 2013., a hoće li se to ostvariti i u kojoj mjeri, znati ćemo za 365 dana.

Posljednji dan 2012. bio je sunčan i topao. Poput proljeća. Štekati puni ljudi, šetača na Zlatnom ratu, ali oko 12 sati i kupača. Bili su to gosti iz Francuske koji su uživali na najljepšoj plaži na svijetu. (J.E.)

objavljeno 01. 01. 13. u 00.10 h 

********************


alt


MARATON NA STARU GODINU

Po trinaesti put organiziran je maraton, a trčalo se (malo i hodalo) od Taverne Riva do Murvice i natrag. Za protrčati stazu dugu 11 kilometara našoj petorki trebalo je jedan sat i 35 minuta. Zajedno su krenuli 31. prosinca u 15.45 sati i zajedno su došli na cilj.

Važno je bilo sudjelovati! (J.E.)

objavljeno 31. 12. 12. u 22.30 h  

********************


alt


BRNISTRA JE PROCVJETALA

Neobično za ovo doba godine brnistra je u Bolu - procvjetala. Opazila je to naša suradnica i sumještanka Darija Marinković i poslala nam ovaj snimak načinjen iznad teniskih terena, uz samu cestu koja vodi prema plaži Zlatni rat i Murvici.

Brnistra ili žuka biljka je iz porodice mahunarki. Cvjetovi su brojni, tako da brda obrasla brnistrom za njena cvata poprimaju prekrasnu žutu boju. Cvate u drugom dijelu proljeća, a najviše u svibnju. Brnistra je opojnog mirisa, žutog cvijeta, zavodljivog izgleda.

Toplo vrijeme razlog je što u Bolu možemo vidjeti prve žute cvjetove. Inače uokolo Bola ima izuzetno mnogo brnistre. (J.E.)

objavljeno 31. 12. 12. u 22.30 hZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"