Arhiv 2013. / III.

Broj objavljenih informacija u ožujku 2013.: 79

alt


PLATANE UMJESTO TAMARISA

Na dio bolske rive, uz Ložu, gdje su caffe barovi "Loža" i "Barka" te nekoliko prodavaonica suvenira, umjesto tamarisa, u subotu (30. ožujka) posađeno je sedam platana. Stare su 5 do 7 godina, a visoke pet metara.

Platana je izuzetno lijepo drvo - pročitali smo na internetu - brzo raste, a čije krošnje daju veliki hlad. Lišće u jesen dobiva lijepu žutu boju. Kako je to listopadno drveće, u zimskom periodu i u rano proljeće propušta sunčeve zrake koje će grijati goste na štekatima dok ispijaju kavu i piće. (J.E.)

objavljeno  30. 03. 13. u 22.30 h  

********************


alt


OTVORENA KONOBA "DALMATINO"

Konoba "Dalmatino", omiljeno okupljalište Boljana, ali i gostiju, ponovo je od subote (30. ožujka) - otvorena. U međuvremenu osoblje je iskoristilo kolektivni odmor, a preuredio se i dio prostora (kuhinja, šank).

- Mi smo izvan turističke sezone imali ponudu "Zimski đir" sa niskim ili bolje rečeno popularnim cijenama - kaže nam vlasnik Drago Eterović. - Sada smo na pragu nove sezone i cijene su nešto više. Međutim, svi naši posjetitelji koji su dolazili na "Zimski đir" imaju do 15. svibnja popust od 30 posto!

Radno vrijeme u travnju u konobi "Dalmatino" bit će od 17 do 24 sata. (J.E.)

objavljeno  30. 03. 13. u 22.20 h 

********************


alt


IMPRESIVAN KLUB NA STUDENCU

U prostoru ispod Rudine, s ulazima sa Studenca, uređuje se novi caffe bar, koji će koristiti i otvoreni plato koji se upravo popločava. Neki mediji su već objavili kako će Bol dobiti novi impresivni noćni klub, ali vlasnik Vice Marinković pojašnjava kako se radi samo o reprezentativnom caffe baru koji će raditi od jutra (8 sati) do kasno u noć, odnosno unutar termina kojeg će odrediti Općina.

Na portalima se već može vidjeti kako će to izgledati (više slika možete pogledati u našem poglavlju "Ja tako mislim"), a otvorenje je planirano u drugoj polovici svibnja. Mislilo se da će to biti i ranije, ali su kiše otežale radove na uređenju.

Ime kluba smo već objavili - YOLO (You Only Live Once) što u prijevodu znači: samo jednom se živi. (J.E.)

objavljeno  30. 03. 13. u 22.10 h

********************


alt

Večernja procesija na Veliki petak (foto: j.e.)


alt

Predah križonoša kod sv. Josipa u procesiji "Priko poja" (foto: darija marinković)


VELIKI PETAK

Župna crkva u Bolu na Veliki je petak, od 19 sati, bila ispunjena vjernicima koji su željeli prisustvovati obredima Velikog petka. Nešto iza 21 sat krenula je večernja procesija od Male crkve do Samostanske crkve i natrag. Veličanstvena je to bila slika, jer u procesiju su sudjelovali svi, ili barem većina, onih koji su te večer mogli doći i sudjelovati u vjerskim obredima.

Ujutro je u 7 sati počela pučka procesija "Priko poja", a sedamdesetak Boljana otputovalo je u četvrtak navečer u Jelsu i pridružilo se brojnim vjernicima i hodočasnicima u noćnoj procesiji "Za Križem". (J.E.)

objavljeno  29. 03. 13. u 22.30 h  

********************


alt

Uskrsni doručak na terasi Taverne Riva 2011. godine


USKRSNI DORUČAK

U nedjelju, na Uskrs, Udruga privatnih ugostitelja organizira uskrsni doručak u prizemlju Doma kulture. Pozvani su svi Boljani, ali i gosti koji toga dana budu u Bolu. Doručak će se servirati oko 9.45 sati, odmak nakon jutarnje mise u Maloj (župnoj) crkvi. (J.E.)

objavljeno 29. 03. 13. u 23 h

*******************


alt


POMOĆ ZA "BRAČKE PUPOLJKE"

Uratke koje su izradili učenici Srednje škole, ali i oni iz dječjeg vrtića "Mali princ" još se mogu pogledati i kupiti u Domu kulture. Moto je ove izložbe "Uzmi što hoćeš, a plati koliko možeš". Prikupljeni novac uručit će se udruzi "Brački pupoljci". (J.E.)

objavljeno  29. 03. 13. u 23.15 h 

********************


alt


INA: NOVO RADNO VRIJEME

Povratkom djelatnika INE s godišnjeg odmora, radno vrijeme na benzinskoj postaji u Bolu u subotu (30. ožujka) vraća se na staro. Radnim danom po gorivo se može od 7 do 12 i od 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom (Uskrs i Uskrsni ponedjeljak) radit će se od 7 do 12 sati. (J.E.)

objavljeno  29. 03. 13. u 23.20 h 

********************


alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju 31. ožujka počinje ljetno računanje vremena. U 2 sata kazaljke na satu treba pomaknuti na 3 sata. Zbog toga će se te noći spavati jedan sat kraće. Zaboravite li to učiniti, u nedjelju bi mogli zakasniti na misu i kasnije na Uskrsni doručak.

Također u nedjelju prestaje obveza po danu paliti svjetla na automobilima iako prometni stručnjaci savjetuju da se i dalje vozi s upaljenim svjetlima posebno na automobilima sive i srebrne boje. (J.E.)

objavljeno  29. 03. 13. u  23.35 h 

********************


alt


ASFALTIRAJU SE PROMETNICE

U četvrtak se, prije kiše, asfaltiralo u nekoliko bolskih ulica. Izvođač su bile Županijske ceste a asfaltne "zakrpe" su postavljene u Ulici hrvatski domobrana, na David cesti (na slici), kod Mlina, na rivi kod Studenca, a uređena je pristupna rampa do Vatrogasaca i cesta do Velike (samostanske) crkve. Manji dio posla ostao je za utorak.

Do sredine travnja ucrtat će se horizontalna prometna signalizacija.

Spomenuli smo "zakrpe" jer će još u nekim ulicama biti kopanja, pa će se asfaltiranje u punoj širini ceste nastaviti krajem godine. (J.E.)

objavljeno  28. 03. 13. u 21.20 h 

********************


alt


OSAM NOVIH KONTEJNERA

Nastavlja se ugrađivanje (ukopavanje) novih kontejnera. Pokazali su se, lani postavljenih sedam kontejnera, veoma ekonomičnim i mnogo ljepšim od limenih. Sada je u tijeku postavljanje novih, ne samo za kućni otpad već odvojeno i za papir.  Bit će locirani kod "Bijele kuće" (na slici), na vrhu Ulice Tina Ujevića, na Poljani, u Ulici hrvatskih domobrana (kod igrališta za balote) i to jedan za kućni otpad, a jedan za papir, te još jedan na početku Ulice A. Radića (za papir). Treći kontejner bit će postavljen kod INE, ali za papir.

Tijekom iduće dvije godine potpuno će se ukloniti i zamijeniti stari limeni kontejneri. (J.E.)

objavljeno  28. 03. 13. 21.10 h  

********************


alt


D. ADULMAR KANDIDAT ZA NAČELNIKA

Doro Adulmar kandidat je za načelnika sa liste grupe građana. On je nositelj i prvi na listi kandidata za Općinsko vijeće. D. Adulmar rođen je 1960. godine i donedavno je bio direktor hotela "Kaštil".

Do sada su svoju kandidaturu za načelnika općine objavili dosadašnji načelnik Tihomir Marinković (SDP) i Doro Adulmar (lista grupe građana).

Lokalni izbori su 19. svibnja. Prije četiri godine za načelnika su bila četiri kandidata, a za Općinsko vijeće sedam lista. (J.E.)

objavljeno  27. 03. 13. u 20 h

********************


alt


PROCESIJA "PRIKO POJA"

"Priko poja", tradicionalna pučka procesija na Veliki petak, kreće u 7 sati iz Velike (samostanske) crkve, a vjernici se priključuju ispred Male (župne) crkve gdje se uzima veliki križ koji se nosi rivom, šetnicom, pa kod restorana "Mali raj" ide sjevernim putem (na slici) kroz Ratac do crkvice Sv. Josipa. Nakon kraće stanke nastavlja se Novim putem, zatim Ulicom Hrvatskih domobrana do Velike crkve. Ide se zatim do Male crkve, gdje završava procesija nakon pređenih 15-ak kilometara. Tijekom procesije pjevaju se korizmene pjesme.

Procesija "Priko poja" obnovljena je 1997. i do sada je samo jednom otkazana zbog velike kiše. Obično sudjeljuje 400 do 500 vjernika. (J.E.)

objavljeno  27. 03. 13.  u 19.50 h

********************alt


POPLOČAVANJE POČINJE 2. TRAVNJA

Istočna dionica novog kolektora, od caffe bara Big Blue do Galerije Dešković, spremna je za postavljanje kamenih ploča. Betonirana je podloga, a u petak i subotu obavit će se potrebni pripremni radovi i ukloniti stare ploče koje su oštećene. Postavljanje novih ploča počinje nakon Uskrsnih blagdana, u utorak 2. travnja. Ovaj plan mogu poremetiti samo vremenske nepogode. (J.E.)

objavljeno  27. 03. 13. u 19.35 h 

********************


alt


UMIROVLJENICIMA PO 200 KUNA

Pred Uskrsne blagdane, svi umirovljenici koji imaju mjesto stalnog boravka u Bolu, dobit će i ove godine po 200 kuna. Isplata je počela u utorak, a novac će se isplaćivati i tijekom srijede i četvrtka, od 8 do 12 sati u računovodstvu Općine Bol. Umirovljenici moraju sa sobom ponijeti odrezak posljednje mirovine i osobnu iskaznicu.

Računa se da će Uskrsnicu dobiti oko 250 umirovljenika, a njih 95 po novac je došlo već prvog dana isplate. Karmela Vulić i Ivica Karninčić Koloč odlučili su za 400 kuna kupiti slatkiša i predati to u dječji vrtić "Mali princ". (J.E.)

objavljeno  26. 03. 13. u 23.55 h  

********************


alt


VATRA UNIŠTILA SKLADIŠTE I OPREMU

U utorak (26. ožujka) u 1.40 sati DVD Bol dobio je dojavu o požaru na plaži između Borka i Potočina (na slici). Dvoja kola i pet vatrogasaca na mjesto požara došli su u 1.50 sati i konstatirali da je vatra zahvatila montažni drveni objekt na samoj plaži u kojem je bio kompresor za punjenje ronilačkih boca kao i same boce za ronjenje. Drveni objekt je skoro potpuno izgorio, a uništen je i dobar dio opreme. Prema prvim procjenama šteta iznosi više od 300 tisuća kuna.

Vatrogasci su na požarištu ostali do 4.30 sati. Tijekom jutra obavljen je stručni očevid koji će dati odgovor zbog čega je izbila vatra u objektu. (J.E.)

objavljeno  26. 03. 13. u 23.50 h 

********************


alt


KINO JE OPĆINSKO!

Sudski spor koji je trajao punih 14 godina (od 1999.), dobio je svoj konačni epilog. Općina Bol isključivi je vlasnik nekretnine čzgr 321/1 ZU 1040 K.O. u naravi kuća u kojoj je kino. To je odluka Vrhovnog suda od 6. veljače 2013. godine kojom su potvrđene ranije presude Općinskog suda u Supetru (30. 05. 2008.) i Županijskog suda u Splitu 21. 05. 2009.). 

objavljeno  26. 03. 13. u 23.35 h 

********************


alt

Štekati na Šetnici (foto arhiv iz 2012.)


KONCESIJA ZA PRODAJU

Općina Bol je objavila 26. ožujka početak zaprimanja zahtjeva za korištenje pomorskog dobra za 2013. godinu. Godišnjim planom navedene su djelatnosti i usluge za koje se može tražiti koncesija. Najveći se interes očekuje za štandove na Šetnici gdje je predviđeno 16 lokacija, ali već godinama ima više zainteresiranih.

Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja neće odobravati molbe onima koji imaju dugovanja kod Porezne uprave, prema Općini Bol ili prema KJP "Grabov rat" ili nekoj od općinskih ustanova.

Saznajemo da će naknade za korištenje pomorskog dobra ostati na prošlogodišnjem nivou. (J.E.)

objavljeno  26. 03. 13. u 23.25 h 

********************


alt


HUMANITARNA AKCIJA

U organizaciji Centra za kulturu u srijedu se u Domu kulture organizira još jedna humanitarna akcija "Za bračke pupoljke". Tijekom utorka (26. ožujka) svoje su uratke izložili učenici Srednje škole, ali i oni najmlađi iz vrtića uz pomoć svojih teta. Pod motom "Uzmi što hoćeš, plati koliko možeš" to će se u srijedu od 17 do 19 sati moći i kupiti, a prikupljeni novac dobit će udruga "Brački pupoljci". (J.E.)

objavljeno  26. 03. 13. u 23.10 h  

********************


alt


DEPONIJ (OPET) OČIŠĆEN!

"Michieli-Tomić", koji brine o odvozu smeća, dobio je poseban nalog da očisti uokolo kontejnera na deponiji krupnog otpada. Učinio je to po tko zna koji put, a idućih će dana Općina Bol dobiti dodatni račun za taj rad. Obveza je "Michieli-Tomića" da prazni kontejnere, ali ne i ono unaokolo njih gdje netko (?) uporno odlaže uglavnom građevinski materijal. Na početku prostora gdje su smješteni kontejneri, od pred neki dan stoji tabla koja upozorava da prekršitelj može biti kažnjen i do 10 tisuća kuna. Kako dodatno čišćenje i odvoz plaćaju porezni obveznici Bola, možda bi trebalo razmisliti i o zapošljavanju "lovca" na nesavjesne. Od kazne bi se moglo platiti "Michieli-Tomiću" i ostalo bi dovoljno za njegovu plaću. Bez kazni se očito ne može uspostaviti red i zaštititi okoliš od smeća. (J.E.)

objavljeno  26. 03. 13. u 23h  

********************alt


IPAK SE MOŽE!

Općina je dala suglasnost Telecomu da se može kopati u naselju Ratac-Blato, ali uz uvjet da sve bude gotovo do 25. ožujka. Angažiran je "Berica" da iskopa 160 metara kanala u Zagrebačkoj ulici, u kojeg se postavio telefonski kabel. Kanal je zatrpan i betoniran, a mi ovom snimkom potvrđujemo da je do 25. ožujka sve urađeno. Čak i dva dana ranije, još u subotu 23. ožujka. (J.E.)

objavljeno  25. 03. 13. u 21 h  

********************


alt


NOVI POZIV ZA LEGALIZACIJU

Po sedmi put Općina Bol je objavila javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata. Obvezna je to Općina činiti svakog mjeseca, a 30. lipnja će se znati koliko je njih prihvatilo povoljnu mogućnost legalizacije onoga što su nelegalno izgradili do 21. lipnja 2011.

Zahtjev za legalizaciju se podnosi Uredu za graditeljstvo u Supetru gdje se mogu dobiti dodatna pojašnjenja i informacije. Zainteresirani o tome mogu upitati i u Jedinstvenom Upravnom odjelu Općine Bol. (J.E.)

objavljeno  25. 03. 13. u 20.20 h  

********************


alt


POTOK ILI ULICA?

Kiša koja je padala u ponedjeljak (25. ožujka) pretvorila je ovu uličicu pored hotela "Ivan" u pravi potok! Prolaznici su poželili da im se (možda) izgradi most. (U 17.05 sati snimila Darija Marinković)

objavljeno  25. 03. 13. u 20.40 h  

********************


alt


BESPLATNI TEČAJ FRANCUSKOG I TALIJANSKOG

U očekivanju ove godine većeg broja gostiju iz Francuske, bolska podružnica HSP dr. Ante Starčević organizira za sve zainteresirane besplatni tečaj francuskog jezika. Zainteresirani se mogu javiti i za učenje taljanskog jezika. Početak tečaja dogovorit će polaznici i prof. Božica Šesnić, a održavat će se u Domu kulture u večernjim satima.

Zainteresirani se trebaju javiti na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na mob. 098 370 472.

objavljeno  25. 03. 13. u 20.10 h  

********************


alt


PRVI GLAS DALMACIJE

U Trogiru se 12. svibnja organizira festival "Prvi glas Dalmacije" na kojem mogu sudjelovati djeca (8 - 14 godina) i mladi (15 - 22 godine) iz Bola. Organizator je Dječji klub "Dalmatino" iz Splita koji prima prijave do 5. travnja. Za detalnije informacije treba nazvati voditelja projekta Zorana Vrsalovića (mob 098 948 0700).

objavljeno  25. 03. 13. u 20 h  

********************


alt Plima je i more se izlijevalo po rivi ...


alt

Veli most kao da je - zaronio ...


alt

Na Pumpareli more je na rivi ...

alt

Samo između dva vala mogli su na Studencu prolaziti automobili ...

alt

Istočna strana plaže Zlatni rat oko 15 sati  kada je lebić malo oslabio

alt

Dva bolska ribara sklonila su se, dok ne prođe opasnost, na zapadnu stranu Zlatnog rata. Ivica je na plaži, a Zvonko u barci ...


PLIMA, JUGO, LEBIĆ ...

Nevrijeme je oko 14 sati zahvatilo Bol. Uz veliku plimu, zapuhalo je jugo pa lebić. Srećom lebić ne traje dugo, ali često puše olujnom jačinom. Lebić pomiješan sa zaostalim valovima juga stvara opasno križano more. Oko 15.30 nevrijeme se postupno smirivalo ... (j.e.)

objavljeno  25. 03. 13. u 16.15 h

********************


alt


BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA 

Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan, nedjelja prije Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana.

U Bolu su se vjernici okupili pred Velikom (samostanskom) crkvom, a p. Ivo Plenković blagoslovio je maslinove grančice koje su držali u rukama (na slici). Po običaju grančice su ponijeli svojim kućama gdje će ih čuvati do iduće Cvjetnice.

Vjernici su, nakon blagoslova grančica, krenuli u procesiji u crkvu. Misno evanđelje je opis Isusove muke koju je otpjevao crkveni zbor. (J.E.)

objavljeno  24. 03. 13. u 20.35 h 

********************


alt


OPET JUGO

Nakon sunčane subote, nedjelja je osvanula s oblacima i jugom, ali bez kiše. Plaži Zlatni rat "punta" se nakon tramontane okrenuta prema istoku. Često ona, tijekom zimskih mjeseci (pa evo i u proljeće), promijeni svoj izgled pa se dogodi da pri vrhu plaže nastane pravi mali bazen.

Ipak nije u nedjelju bilo ni traga od bure, a ni jugo nije divljalo, ali katamarana nije bilo ni na vidiku. Nije došao u 13.35 iz Jelse za Split, pa ga nije bilo ni u 17.05 iz Splita za Jelsu. A hoće li se pojaviti u ponedjeljak u 6.35 ne ovisi samo o vremenskim (ne)prilikama. (J.E.)

objavljeno  24. 03. 13. u 20.25 h 

********************


alt


OTVOREN HOTEL "ELAPHUSA"

Hotel "Elaphusa" prve je goste primio u subotu (23. ožujka), pet dana ranije nego prošle godine. Prve noći u hotelu će biti 250 gostiju, uglavnom iz Njemačke. U hotelu su gostima na raspolaganju svi sadržaji (bazeni, sauna, konoba, kuglana ...).

Hotel "Kaštil" otvara se 19., a hotel "Bretanide" 27. travnja. (J.E.)

objavljeno  23. 03. 13. u 22.10 h 

********************


alt


BETONIRANJE PODLOGA

U subotu (23. ožujka) počelo je betoniranje podloga za postavljanje kamenog popločenja na istočnom dijelu bolske rive. Uklonjeni su bageri i postepeno se dovodi u red taj dio luke gdje su ukopane kanalizacijske cijevi novoga kolektora. "Berica" je intenzivirao radove i u subotu se radilo od 7 do 17 sati. Inače se radi do 18, a nakon Uskrsa će se raditi i nedjeljom. Zaključak je da prva faza radova na rivi bude završena do 15. svibnja, a nastavit će se 1. listopada. (J.E.)

objavljeno  23. 03. 13. u 22 h  

********************


alt


PREDSTAVA PRIJE ODMORA

Dan uoči školskih praznika, a povodom Uskrsnih blagdana, Centar za kulturu općine Bol organizirao je poklon predstavu "Ježeva kućica" koju su u velikom broju posjetili oni najmlađi, iz dječjeg vrtića "Mali princ" i prva četiri razreda osnovne škole.

U petak su učenicima počeli proljetni praznicima. Srednjoškolci, kojima je nastava bila u popodnevnim satima, imali su manji broj sati i otišli su kući u 17.30 da bi pratili TV prijenos utakmice Hrvatska - Srbija. U školske klupe će za deset dana, u utorak 2. travnja. (J.E.)

objavljeno  22. 03. 13. u 20.15 h  
********************
 


alt


IZBORI ZA EU PARLAMENT

Hrvatski državljani, pa tako i mi u Bolu, birat ćemo 14. travnja 12 članova Europskog parlamenta iz Hrvatske. U dnevnom tisku objavljeno je 28 lista sa ukupno 336 imena. Birači trebaju odabrati i zaokružiti jednu od 28 lista i jednog od 12 kandidata na toj listi.

U Bolu će biti samo jedno biračko mjesto (inače ih budu dva) i jedno u Murvici.

Iako se idućih dana može očekivati mnogo razno-raznih analiza, mi smo utvrdili da od 336 kandidata njih 132 ima adresu stanovanja u Zagrebu. Iz naše županije je ukupno 17 kandidata, a samo jedan s Brača i to iz Milne. (J.E.)

objavljeno  22. 03. 13. u 20.10 h  

********************


alt


UMIROVLJENICIMA PO 200 KUNA

Umirovljenici koji imaju stalno mjesto boravka u Bolu dobit će po 200 kuna. Time se nastavlja praksa Općine da pred Uskrs misli i na svoje umirovljenike. Novac će se preuzimati u prostoriji Glazbene škole, u zgradi gdje je i računovodstvo Općine, i to u utorak, srijedu i četvrtak (26. - 28. ožujka) od 8 do 12 sati. Prilikom isplate treba predočiti odrezak zadnje mirovine i osobnu iskaznicu. (J.E.)

objavljeno 21. 03. 13. u 20.05 h  

********************


alt


BRIGA ZA LJUDE

Pred blagdane, kao što je Uskrs, prilika je da malo pažnje posvetimo starijima, bolesnima i samcima. To ovih dana čini i Crveni križ Brača čiji su predstavnici navratili i u Bol da bi uručili prigodni paket našoj sumještanki Nedi Petrić. Ukupno će prije Uskrsa biti na Braču uručeno 15 poklon paketa. Na slici: (slijeva) Neda Kraljević, povjerenica CK u Bolu, Ivana Hržić, volonterka CK u Supetru i Pave Bonačić Proti, ravnatelj CK Brač. (J.E.)

objavljeno  21. 03. 13. u 19.55 h  

********************


alt


ZABRANJENO PARKIRANJE

U Ulici Frane Radića postavljene su kamene polukugle kako bi se onemogućilo parkiranje automobila. Razlog je što parkirana vozila onemogućavaju pristup kamionima za odvoz smeća a moguća su oštećenja na automobilima. (J.E.)

objavljeno  21. 03. 13. u 20.20 h 

********************


alt


ASFALTIRAJU SE PROMETNICE

Na dijelu ceste koja vodi prema plaži Zlatni rat i Murvici u srijedu se asfaltiralo. Tu se u studenom i prosincu kopao kanal za polaganje 20 kilovoltnog kabela koji je do tada išao zračnim putem. Sa asfalitiranjem se nastavlja, nakon Uskrsa, kroz naselje Murvica gdje se radilo također zbog ukopavanja električnih kabela. (J.E.)

objavljeno  20. 03. 13. u 20.10 h 

********************


alt


POMOĆ UČENICIMA I STUDENTIMA

Svake godine Općina Bol raspisuje natječaj za novčane pomoći učenicima i studentima koji se školuju izvan Bola. Do 15. ožujka, zadnjeg dana natječaja, pristiglo je 37 molbi, desetak manje nego prošle godine. Idućih dana utvrdit će se tko sve ispunjava uvjete pa će zatim učenici i studenti dobiti jednokratnu, bespovratnu isplatu za školsku (akademsku) godinu 2012./2013. (J.E.)

objavljeno  20. 03. 13. u 20 h  

********************


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA

U maloj crkvici u Podbarju bolski župnik p. Damir Šokić služio je svetu misu u povodu blagdana sv. Josipa, zaštitnika Crkve, nerođene djece, očeva, emigranata, umirućih, trudnica ... Crkvica u Podbarju izgrađena je pred skoro 300 godina (1719.) i ponovo će se u njoj služiti misa 1. svibnja na blagdan sv. Josipa radnika. (J.E.)

objavljeno  19. 03. 13. u 20.35 h 

********************


alt

Valovi prekrili plažu Zlatni rat (snimljeno 19. 03. 2013. u 11.30 sati)


NAKON JUGA - TRAMONTANA

Tijekom ponedjeljka puhalo je u Srednjoj Dalmaciji orkansko jugo, a u utorak - tramontana. Veliki valovi umalo su prekrili plažu Zlatni rat, ali to ništa nije neobično. Bilo je tijekom ove zime, ali i ranijih godina, sličnih situacija koje nisu ugrozile plažu.

Zbog tramontane u utorak nije bilo katamaranske veze između Bola i Splita.

U srijedu 20. ožujka (u 12.02 h) počinje proljeće i sigurno će biti i manje prilika da snimimo nešto slično.

objavljeno  19. 03. 13. u 20.30 h

********************


alt


PALME UMJESTO TAMARISA

Što saditi u okućnicama, vrtovima i parkovima? - tema je o kojoj se razgovaralo na predavanju Ivana Šimića, dipl.inž. iz Makarske. Predavač je poznat u Bolu jer je su po njegovoj zamisli i savjetima uređeni parkovi oko hotela "Elaphusa" i "Borak". Inž. Šimić smatra da bi palme bile najbolje rješenje za bolsku rivu.

S pažnjom su posjetitelji slušali njegova razmišljanja uz video projekcije. Šteta što je u dvorani Doma kulture bilo svega dvadesetak zainteresiranih. Sutra će sasvim sigurno biti mnogo više kritičara. To su naša posla. (J.E.)

objavljeno  19. 03. 13. u 20.20 h  

********************


alt


BOL POZIVA GOSTE IZ ŠVEDSKE

Turistička zajednica općine Bol u suradnji s turističkim zajednicama otoka Brača i Turističkom zajednicom županije organizira posebnu prezentaciju turističke ponude Bola, otoka i županije u Švedskoj. Planirano je da se to učini 23. travnja u Stockholmu, a pozvat će se na prezentaciju 30-ak uglednih turističkih novinara i turoperatora.

Bol je pozvao i ostale zainteresirane da im se priključe u Švedskoj. Obavijesti su upućene svim otočnim TZ, turističkim agencijama i hotelima. Iz Skandinavskih zemalja (Švedska, Finska i Norveška) sve više turista dolazi na Jadran, a značajan broj ih je prošloga ljeta bio i u Bolu. Kada bi se zbrojila noćenja koja su ostvarili gosti iz Skandinavskih zemalja, bili bi na visokom trećem mjesto, odmah iza Austrije i Njemačke. (J.E., foto Boris Kragić)

objavljeno  18. 03. 13. u 21.30 h  

********************


alt


NOVI PUT NIJE (VIŠE) U MRAKU

Nije bilo mjesečine, a ni javne rasvjete, pa proteklih nekoliko dana nije ugodno bilo u večernjim satima pješačiti Ulicom Novi put ni predjelom Gornja obala. Požalio nam se (na naš e mail) u nedjelju navečer Kristijan Marinković i zamolio našu pomoć. Kiši unatoč u ponedjeljak smo navratili u "Grabov rat", ali i kiši unatoč električari su već bili na terenu. Zbog jake bure spojile su se dvije žice koje zračnim putem povezuju rasvjetu na ulici. Nastao je kratki spoj i - mrak.

Dva električara otklonila su kvar i na Novom putu (na slici) u ponedjeljak navečer ponovo svijetli.

(U "Grabovom ratu" nisu bili oduševljeni što im novinar dolazi intervenirati, smatrajući da se ubuduće treba najprije njima javiti, pa onda žaliti našem portalu. Kada već svijetli i nije bitno tko se kome žalio. Možda je i Kristijan nazivao "Grabov rat" ali se u subotu i nedjelju nije radilo.)

objavljeno  18. 03. 13. u 21 h

********************


alt


ORKANSKO JUGO

Zbog jakih udara juga i velikih valova nije se oko 17.30 sati u ponedjeljak (18. ožujka) bilo ugodno voziti rivom u automobilu. Ujutro, a ni poslije podne nije bilo katamarana. Za utorak, srijedu i četvrtak meteorolozi predviđaju smirivanje i čak sunčana razdoblja. U petak i subotu trebalo bi biti vedro i toplije. (foto: ivana radić)


********************


alt


OSMA ZLATNA MEDALJA

Sa 15. Noćnjaka, godišnjeg okupljanja maslinara i uljara Dalmacije, u Bol se Vojmir Cvitanić vratio sa Zlatnom medaljom koju je dobio za Djevačansko masalinovo ulje. Priznanje mu je uručeno u subotu 16. ožujka u hotelu "Alga" u Tučepima.

Vojmir kao da je navikao da se svake godine u Bol vrati s nekom medaljom. Od 2000. godine dobio je ukupno 14 priznanja. Ovo mu je osma Zlatna medalja, a osvojio je ranije tri srebrne, jednu brončanu medalju, jednu diplomu za extra kvalitetu, a 2005. je bio vicešampion. (J.E.)

objavljeno  18. 03. 13. u 20.40 h 

********************


alt

Naša simulacija jedne od ideja da se na rivi posade - palme


ŠTO ĆE SE POSADITI NA RIVI?

Zanimljivo predavanje organizira Centar za kulturu općine Bol. Ono će se održati u utorak s početkom u 18 sati u Domu kulture, a tema je "Mediteran u hortikulturi - smjernice izgradnje i gospodarenja". Predavač je Ivan Šimić, dipl.ing. a govorit će o uređenju okućnica, vrtova i javnih parkova. Vezano za ovu temu bit će riječi i o sadnji duž bolske rive: tamarisi, murve ili čak palme. Interesantno će biti čuti što o tome misle Boljani, iako bi konačnu odluku trebali donijeti stručnjaci s obzirom na blizinu mora, vjetrove (jugo i bura) ... (J.E.)

objavljeno  17. 03. 13. u 19.30 h 

********************


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA

U utorak, 19. ožujka, slavi se blagdan svetog Josipa. U crkvici u Podbarju služit će se sveta misa u 9 sati.

Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Zanimljiv je i podatak iz 1521. godine kada je Vlada Dubrovačke republike prihvatila prijedlog da se u Republici svetkovina sv. Josipa slavi kao zapovjedni blagdan. Sv. Josip je i zaštitnik Crkve, nerođene djece, očeva, emigranata, umirućih, trudnica ...

Zna se da je crkvica sv. Josipa u Podbarju bila sagrađena već 1719. godine. (J.E.)

objavljeno  17. 03. 13. u 19.15 h  

********************


alt


OTVARA SE "ELAPHUSA"

Sudeći po najavama otvaranja hotela, očito uskoro počinje i nova turistička sezona. Hotel "Elaphusa" otvorit će se i primiti prve goste u subotu 23. ožujka. To je pet dana ranije nego lani kada je zbog seminara (550 sudionika) "Elaphusa" otvorena 28. ožujka.

Hotel "Bretanide" goste će primiti 27. travnja, a hotel "Kaštil", kao i njegovi restorani "Topolino" i "Vusio" te cocktail bar "Varadero" otvaraju se 19. travnja. (J.E.)

objavljeno  16. 03. 13. u 22 h 

********************


alt


PRIZNANJE ZA KAMP "KITO"

Nizozemska udruga kampista ANWB objavila je u svojem katalogu imena sedam najšarmantnijih kampova. To su bolski kamp "Kito" zatim "Slapić" (Duga Resa), "Kate" (Mlini), "Nevio" (Orebić), "Rio" (Sv. Filip i Jakov), "Rožac" (Trogir) i "Ulika" (Rovinj) koji su smješteni - kako piše u katalogu - na posebno mirnim i lijepim prirodnim lokacijama.

Kamp "Kito" otvoren je 1990. godine i u vlasništvu je obitelji Karmelić. (J.E.)

objavljeno  16. 03. 13. u 21.50 h  

********************


alt


USKORO NOVE WEB KAMERE?

Posjetitelji portala Turističke zajednice i Općine Bol već duže vremena gledaju istu sliku gradske luke i plaže Zlatni rat. Obije kamere, kao i ona na zgradi škole, poodavno su u kvaru i jednostavno rečeno ne služe svojoj svrsi. Uskoro bi se nešto moglo i promijeniti. Općina, koja brine o tim kamerama, pozvala je servisera da otkloni kvar, ali se razmišlja o postavljanju jedne kamere na zgradi škole koja bi bila stalno uključena, i poput panoramskih kamera, pod kutom od 180 stupnjeva, prikazivala sve što se može vidjeti od privezišta jahti (ispred hotela"Kaštil"), preko pristaništa katamarana do autobusne i benzinske postaje. Za plažu Zlatni rat se još traži rješenje jer kamera mora imati telefonsku liniju i stalno napajanje električnom energijom. (J.E.)

objavljeno  16. 03. 13. u 21.35 h 

********************


alt


RADI SE SAMO DO 15. SVIBNJA

Koordinacija, koju čine najodgovornije osobe zadužene za izgradnju kolektora (investitor, projektanti, nadzorna služba, izvođač i Općina Bol), zaključila je da će do 15. svibnja sa bolske rive biti uklonjeni svi strojevi i građevinski materijali. Radovima će se nastaviti 1. listopada.

U međuvremenu, kopat će se još dan-dva kod Lože, a već je počelo zatrpavanje kanalizacijske i vodovodne cijevi. Od ponedjeljka počet će betoniranje i popločavanje. To će se učiniti od platoa caffe bara Big Blue, pored Lože do malog parka uz Galeriju Dešković. Postavljanjem kamenih ploča zatvorit će se taj dio rive za sav promet vozila, osim Prve pomoći i vatrogasaca. Zabrana će vrijediti i u zimskim mjesecima.

Na zapadnom dijelu gradilišta još treba ugraditi jednu veću betonsku šahtu, pa će se i tu zaustaviti radovi za veće strojeve. Radit će se samo na zatrpavanju iskopanog dijela rive, betoniranju i postavi električnih kandelabera i klupa.

Idući tjedan odlučit će se i o vrsti stabala koja će se posaditi.

Koordinacija će se ponovno sastati 5. travnja. (J.E.)

objavljeno  15. 03. 13. u 19.30 h 

*******************


alt


VISOKO MORE

U Bolu nisu iznenađeni burom, koja je tijekom petka pustupno jenjavala. Uobičajene su tri bure u ožujku. Oko podneva ukazalo se i sunce, ali je temperatura zraka svega 4 stupnja. More je mnogo toplije - 14 stupnjeva. Neobično je u portu bilo vidjeti plimu, pa se činio da će se možda i more izliti po rivi. To se ipak nije dogodilo. (J.E.)

objavljeno  15. 03. 13. u 19.10 h  

********************


alt

Pučki pivači na probi u Samostanskoj crkvi pred odlazak u Sarajevo


alt

Kostimi "Zlatni rat" u kojima će nastupiti Bolke u Makedoniji


PUTOVANJA ZA VIKEND

Lošim vremenskim prilikama unatoč, tri grupe krenut će ili su krenule i sljedeći vikend ih neće biti u Bolu. U četvrtak navečer desetak je članica pjevačke klape "Užonca" otputovala autobusom za Strumicu i Prilep (Makedonija) gdje će sudjelovati na međunarodnom karnevalu, a nastupit će u kostimima "Zlatni rat" (na slici). S njima u autobusu, na putu koji će trajati 18 sati, bit će i karnevalska udruga "Monade" iz Supetra i karnevalisti iz Rijeke. Bol je, na čelu sa svojim Centrom za kulturu kao organizatorom Ljetnog međunarodnog karnevala, postao 2012. član Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC).

Pučki pivači naše župe otputovat će u petak ujutro za Sarajevo. U sarajevskoj katedrali, u subotu navečer, održat će koncert "Križu sveti, križu blagi" i predstaviti tamošnjoj publici korizmene napjeve i običaje Velikog tjedna u Bolu. Autor scenarija i programski voditelj zbora je Vinko Karmelić, a u organizaciji su još Jurica Bošković i Joško Ćaleta, kao stručni suradnik. Boljane na put vodi p. Damir Šokić.

U trećoj grupi, koja će ovaj vikend biti izvan Bola, su maslinari. Njih desetak od 14. do 17. ožujka bit će u Tučepima na Noćnjaku, tradicionalnom godišnjem okupljanju maslinara i uljara Dalmacije.

objavljeno  14. 03. 13. u 20.45 h 

********************


alt


BRAČU TREBA AERODROM

I dok neki otoci užurbano pripremaju projekte za gradnju aerodroma, s Brača dolaze neke sasvim suprotne vijesti: brački aerodrom se zatvara! Većinski vlasnik tvrdi da mu aerodrom donosi gubitke i da je jedino rješenje - stečaj. Zaposlenici traže pomoć i podršku kako bi se riješila neizvjesnost i osigurali bolji dani.

- Općina Bol nema udjela u vlasničkoj strukturi Aerodroma Brač - kaže nam načelnik bolske općine Tihomir Marinković - ali u potpunosti podržavamo stav zaposlenika koji traže da se ne prestane s radom. Kada bi se to dogodilo, bilo bi loše za razvoj turizma na otoku. Aerodrom je važna karika u ukupnoj turističkoj ponudi. Na ovom primjeru država treba pokazati svoju skrb o otocima.

Općina Bol je u pismu upućenom radnicima Aerodroma još 18. veljače 2013. izrazila svoju podršku smatrajući da brački aerodrom mora biti u funkciji gostiju. To isto učinili su i Nerežišća i Supetar. Intervenciju po ovom pitanju zatražio je i bolski hotel "Bretanide" koji je 2012. bukirao 5.000 avio-gostiju koji su ostvarili preko 30 tisuća noćenja u Bolu. (J.E.)

objavljeno  14. 03. 13. u 20.20 h 

********************


alt


BOLJANIN SUDJELOVAO U IZBORU NOVOGA PAPE

U srijedu navečer u 19.06 pojavio se bijeli dim, a to je značilo da je izabran 266. poglavar Katoličke crkve. Zvona na župnoj crkvi Gospe od Karmela u Bolu oglasila su se u 19.21, a novi se papa, 76-godišnji Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, pojavio pred vjernike u 20.12 sati. Novi je papa uzeo ime Franjo I. i nakon 1300 godina prvi je papa koji nije iz Europe.

Objasnit ćemo i konstataciju iz našeg naslova. U izboru pape sudjelovao je i kardinal Vinko Puljić koji je 1998. proglašen počasnim građaninom Bola. (J.E.)

objavljeno  13. 03. 13. u 22 h  

********************


alt

Unutrašnjost muzeja koji se sada uređuje


DONACIJE ZA UREĐENJE MUZEJA

Počela je akcija prikupljanja donacija za uređenje muzeja u sklopu Dominikanskog samostana. Muzej je otvoren 1975. u povodu 500-te obljetnice osnutka dominikanskog samostana u Bolu. Već dvije godine muzej je zatvoren, a u tijeku su radovi na njegovoj sanaciji. Zbog velikih troškova samostanski starješina p. Damir Šokić obratio se svima koji to mogu i žele, da financijski pomognu projekt obnove. Bez razmišljanja svoju pomoć je ponudila Turistička zajednica općine Bol, ali je pozvala i sve one koji žive od turizma i za turizam da sudjeluju u nastojanjima da muzej bude otvoren za turiste još ovoga ljeta.

Financijsku pomoć dalo je Ministarstvo kulture (100.000 kn) i Općina Bol (65.000 kn), a ovih je dana na 150 adresa pravnih osoba upućena molba za pomoć.

Portal boljani.info uključio se u akciju promidžbe, a Press servis (izdavač portala boljani.info) bez naknade vodit će te poslove, a besplatno tiskati, na kraju akcije, knjižicu s imenima donatora. U posebnom poglavlju ovoga portala "Donacije za muzej" možete pročitati i ostale detalje akcije. Na krajem svakoga mjeseca objavit ćemo i imena donatora u tom mjesecu. (J.E.)

objavljeno  13. 03. 13. u 21.45 h  

********************


alt


JOŠ ĆE BITI KOPANJA

U Bolu se ovih dana posvuda kopa, prekopava i gradi. Nagovještaj je to skorog početka turističke sezone, a tek treba vidjeti hoće li se raskopanim ulicama dočekati i prvi gosti. Do kraja tjedna trebalo bi početi kopanje 160 metara kanala u Zagrebačkoj ulici, u naselju Ratac-Blato. Telekom, kao investitor, dobio je dozvolu Općine za ove radove, ali uz uvjet da sve mora biti dovršeno do 25. ožujka. Iskopi su povjereni "Berici", a u kanale će se postaviti dvije PVC cijevi profila 110 mm potrebnih za uključenje novih telefonskih pretplatnika u Zagrebačkoj, Zadarskoj i Splitskoj ulici.

Tijekom radova bit će više problema za automobile nego za pješake. (J.E.)

objavljeno  12. 03. 13. u 21.25 h  

********************


alt


IMA LI PROBLEMA NA GRADILIŠTU?

Mnogo znatiželjnika prati radove na izgradnji kolektora u bolskom portu. Naravno uz razne komentare i nagađanja, ali je očito da zadnjih dana nešto ne ide po planu. Zastalo se kod parka pored Galerije B. Dešković, a što i kako dalje odlučit će se na sastanku u utorak (12. ožujka) kada je načelnik općine pozvao u Bol projektanta, nadzornog organa i predstavnika investitora.

U ponedjeljak po povratku sa službenog puta načelnik općine Tihomir Marinković odmah je obišao gradilište (na slici), a razgovarao je i s odgovornom osobom iz "Berice".

- O detaljima će se više znati u utorak nakon sastanka, a već ranije smo za petak dogovorili širi skup odgovornih za ovaj zahvat - kratak je bio načelnik.

U ponedjeljak su na rivu stigle kamene ploče kojima će se popločiti od caffe bara Big Blue do supermarketa "Konzum". (J.E.)

objavljeno  11. 03. 13. u 20.40 h 

********************


alt


SMOTRA SIRNICA NA BRAČU

Smotra sirnica otoka Brača održat će se u Nerežišća na Uskrsni ponedjeljak (1. travnja). Svako mjesto na Braču može prijaviti po četiri uzorka sirnica za degustaciju i ocjenu. Centar za kulturu Općine Bol ima tri majstorice, ali se traži - četvrta. Iz Bola će biti i jedan (jedna) član gastronomskog žirija. Prijave prima CZK Bol (mob 099 316 1468).

Svi zainteresirani su pozvani na Uskrsni ponedjeljak u Nerežišća. (J.E.)

objavljeno  11. 03. 13. u 20.20 h

********************


alt


ŠTO SE KRIJE IZA OTOČNIH ISKAZNICA?

Agencija za nacionalni i linijski promet uz navodnu podršku Ministarstva prometa, pomorstva i veza, priprema za otočane obvezu od 1. lipnja da imaju iskaznicu uz čije će predočenje na šalterima "Jadrolinije" dobiti odgovarajući popust. O tome smo mogli pročitati u "Slobodnoj Dalmaciji", a predlagači to objašnjavaju željom da se doskoči krađi identiteta. Po njima, "Jadrolinija" je bila oštećena za četiri milijuna kuna godišnje jer su popuste na putovanjima koristili i oni koji nemaju na to pravo.

Troškovi izrade iskaznice, uz gubitak vremena, padaju na teret otočanina. On mora platiti preslik osobne iskaznice, pa još i fotografiranje i na kraju izdvojiti 35 do 50 kuna za novu iskaznicu. Poštarinu nismo računali jer se zahtjev može poslati e-mailom tvrtki AKD u Zagreb koja je odabrana (?) za taj posao.

Nitko ne govori i ne piše je li se bez novih iskaznica mogao onemogućiti tzv. šverc identiteta? Nije tajna da ljudi uz predočenje svoje osobne iskaznice uzimaju jeftinije karte za svoje prijatelje, ali i turiste koji kod njih ljetuju. Čine to i neke turističke agencije kada njihovi gosti idu s otoka na izlet. Prodavači karata, također, mogu izdavati karte s popustom koristeći tuđa imena i podatke. Ovaj dio priče može se ponovit i sa novim iskaznicama.

Zašto nitko tijekom vožnje katamarana ili trajekta ili na ulazu u plovilo ne izvrši identifikaciju putnika koji koristi popust? Možda je to posao koji treba dodatno platiti posadi, ali na kontrolu smo već navikli u autobusima. I sa uvođenjem iskaznica trebat će kontrola, jer ukoliko se to ne dogodi, bit će sve isto kao do sada. Samo što će to, po novom, otočane koštati stotinjak kuna. Što kada otočanin i dobije iskaznicu pa nakon mjesec-dva iseli s otoka na kopno? Hoće li iskaznice vrijediti doživotno ili će ih trebati ponovno tražiti - svake godine? (J.E.)

objavljeno  10. 03. 13. u 20 h

********************


alt

Unutrašnjost novootvorene trgovine "Studenac"


alt

"Studenac" je častio prvoga dana rada: pršut, sir, kolači, piće ...


alt

Prvi kupac na blagajni: Jakša Sabbioncello


OTVORENA TRGOVINA "STUDENAC"

Omiški "Studenac" otvorio je u subotu novu trgovinu u prostoru gdje je nekada bio "Kerum". Prvog dana kruh se nije naplaćivao, a posjetiteljima su besplatno ponuđeni pršut, kruh, kolači, sokovi ...

- Imamo još pogodnosti za Boljane koji dođu do 16. ožujka u ovu prodavaonicu - kaže voditeljica poslova Suzana Žuvić. - Akcija vrijedi za 31 artikal koji su trenutno znatno jeftiniji. Sir ovidur, 1 kg, na primjer, košta svega 79,98 kuna. Te niže cijene su na akciji do 16. ožujka ili do isteka zaliha.

"Studenac" je odlučio raditi i nešto duže u odnosu na druge trgovine u Bolu. Prije glavne sezone radit će se od 6.30 do 20.30, a nedjeljom od 7 do 13 sati.

Evo cijena još nekih artikala na akciji: mlijeko 1 lit. 4.78 kn, tekući jogurt 1 kg 6.98 kn, brašno T-500 glatko 1 kg 3.18 kn, šećer 1 kg 5.98 kn, svježa jaja 10 kom 10,98 kn, pepsi cola 2 lit 7.98 kn ... (J.E.)

objavljeno  09. 03. 13. u 20.15 h 

********************


alt


OPREZ! ODRONILA SE CESTA!

Dio makadamske ceste prema sv. Luciji, odronio se u petak poslijepodne. Zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja preporuča se oprezna vožnja tim dijelom ceste ili čak da se ne vozi do završetka sanacije. 

Ranije su uočena oštećenja na cesti i već se razgovaralo o uređenju. Oštećenje je posljedica puknuća vodovodne cijevi prije dvije godina, a velika količina vode oštetila je put u predjelu Vroca. (J.E.)

objavljeno  08. 03. 13. u 19.40 h   

********************

alt


alt


DRUŽENJE UZ TOMBOLU

Poslijepodne na Dan žena, Bolke su provele u druženju uz svoju omiljenu igru - tombolu. Malobrojni muškarci koji su se zatekli u to vrijeme u Domu kulture bili su mirni promatrači, ali i uživali u sirnicama kojima su ih počastile slavljenice. Kao i obično, ugodno je i zabavno bilo u Domu kulture. Zahvaljujući organizatoru i svim ženama koje su donijele svoje lijepe stvarčice, svaka je žena dobila i lijepi mali poklon.

U pauzi igranja tombole pjevala je ženska klapa Užonce. 

Od skupljenih sredstava izdvojeno je 500 kuna za jednog bolskog pupoljka.

Nakon trosatne igre slavljenice su zadovoljne otišle na večernju misu. (J.E.)

objavljeno  08. 03. 13. u 19.20 i 23.50 h 

********************


alt


ZANIMANJE: MASLINAR

Bolska Poljoprivredna zadruga pozvala je zainteresirane proizvođače maslina na stručno osposobljavanje za zanimanje maslinar. Predavanje, vježbe u masliniku te vježbe kušanja (degustacija) organiziralo bi u Bolu tijekom ožujka Pučko otvoreno učilište iz Sinja. Po završetku predavanja bit će provjera znanja, a oni uspješni dobit će Uvjerenje o osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjižicu kao zanimanje.

Prijave i informacije u Poljoprivrednoj zadruzi u Bolu do 15. ožujka. (J.E.)

objavljeno  08. 03. 13. u 19.10 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


RUŽE ZA DAN ŽENA

U petak je, na Dan žena, već po tradiciji, Općina darivala Bolke - ružama. U odsutnosti načelnika to su ove godine učinili (uspješno) vijećnici Srećko Karmelić, Boris Škrbić i Jakov Okmažić. Ruže su dobile i zaposlenice u školi, FINI, općinskoj upravi, pošti, apoteci, Splitskoj banci, Konzumu, cafe barovima Taverna Riva i Loža ... (J.E.)

objavljeno  08. 03. 13. u 11 h

********************


alt


NOVA AUTOBUSNA STANICA

Zbog radova na novom kolektoru, autobusi Autotransa Brač od četvrtka 7. ožujka iskrcavaju i ukrcavaju putnike kod Ville Džamonja. Bilo je i boljih rješenja, ali se prijevoznik odlučio za ovo rješenje koje će biti na snazi dok se ne završe radovi na dijelu rive gdje je inače autobusna stanica i čekaonica. (J.E.)

0bjavljeno  07. 03. 13. u 22.25 h  

********************


alt


ZAHVALA GRAĐEVINARIMA

Ne događa se tako često da se hvali građevinare. Međutim, Općina Bol u znak zahvalnosti i priznanja pozvala je na ručak radnike koji su uređivali potok oborinskih voda na Martinici. Riječ je o šestorici radnika splitske firme "Domus" koji su u Bolu od 15. listopada čistili, kopali, betonirali i zidali za račun Hrvatskih voda. Posao su obavili u planiranom roku i kvalitetno. Ista ova firma uređivala je potok na Potočinama prije desetak godina.

U ime Općine Bol zahvalili su im se pročelnik Stipe Karmelić i komunalni redar Zdravko Bartulović. (J.E.)

objavljeno  07. 03. 13. u 22.15 h

********************


alt


"STUDENAC" OTVARA U SUBOTU?

U prostoru gdje je do 15. listopada bila prodavaonica "Keruma", od subote 9. ožujka trebala bi se otvoriti trgovina "Studenac". Prostor je preuređen, roba se unosi i prema našim saznanjima prvi će potrošači biti usluženi već ove subote.

Boljanima je "Kerum" ostao u lijepoj uspomeni, kao najjeftinija trgovina s velikim izborom robe. Nadaju se da "Studenac" može biti još bolji!

Hrvatski trgovački lanac "Studenac" je iz Omiša i ima preko 200 marketa i supermarketa u maloprodajnom lancu u četiri dalmatinske županije. Počeli su ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a prva im je trgovina bila u Dućama kod Omiša. Danas imaju 1.800 zaposlenih. (J.E.)

objavljeno  06. 03. 13. u 20.30 h 

********************


alt


KANAL ZA OBORINSKE VODE

Splitska tvrtka "Domus" s uspjehom privodi kraju radove na izgradnji kanala za oborinske vode na Martinici. Hrvatske vode financiraju ovaj zahvat koji je počeo 15. listopada, a do danas je očišćen raniji zemljani kanal u dužini od 300 metara, a onda se pristupilo betoniranju i oblaganju kamenom. (J.E.)

objavljeno  06. 03. 13. u 20.20 h 

********************


alt


ULJEPŠAVA SE FASADA ZGRADE NA RIVI

Zgrada na rivi koja je u vlasništvu Bol-poljoprivredne zadruge, počela se renovirati. Najprije je počelo zamjenom kamenih pragova, a onda na red dolaze zatvori (grilje), bojanje fasade i sanacija oluka zbog kojeg prokišnjava i u unutrašnjosti zgrade. Ono što svakako veseli jeste što će se ukopati i postati nevidljivi brojni električni kabeli na fasadi.

Jednoga dana trebat će zamjeniti drvenu podnu konstrukciju, jer ova zgrada je stara mnogo više od 120 godina. Zna se da je vlasnik objekta Petar Niseteo (1821. - 1901.) poklonio 1897. godine dio kuće za Prvu hrvatsku čitaonicu. Ona je tu bila do 1914. kada je izgrađena nova zgrada, današnji Dom kulture, a čitaonica je preimenovana u Hrvatsku čitaonicu. (J.E.)

objavljeno  05. 03. 13. u 20 h  

********************


alt

Istočni dio gradilišta, uz Ložu (snimljeno 4. ožujka u 17.15 sati)


"MISLIMO POZITIVNO I RADIMO POZITIVNO"

Ovih dana sva domaćinstva u Bolu i Murvici, kao i vlasnici kuća za odmor, dobit će, uz redovne uplatnice za komunalije, i pismo načelnika Tihomira Marinkovića vezano za intenzivne komunalne radove. On moli za razumijevanje, strpljenje i potporu realizaciji projekata kojima će se poboljšati uvjeti za kvalitetniji život mještana i gostiju. Posebno se apelira na vozače automobila da bez naročite potrebe ne dolaze u centar i da se što manje zadržavaju. Njihovi automobili smetaju i otežavaju rad izvođačima radova.

U pismo načelnik navodi da će se trotoar od Biline kuće do benzinske postaje do početka turističke sezone vratiti u prvobitno stanje, a popločit će se do ljeta 2014. Do ove sezone dovršit će se radovi od Općinske knjižnice do supermarketa "Konzum" i taj će dio biti poločen bračkim kamenom.

Do početka sezone ugradit će se još osam poluuklopnih kontejnera (do sada ih je ugrađeno - sedam), a posebni će kontejneri biti za papir, staklo, PET ambalažu i kućni otpad. U dogovoru s firmom koja odvozi otpad, novi će se kontejneri ukopati kod Ville Džamonja (papir), benzinske postaje (papir), ex hotela Bijela kuća (kućni otpad), na vrhu Ulice T. Ujevića (kućni otpad), u naselju Blato-Ratac (kućni otpad i papir), na Velom mostu (papir) i na Poljani (kućni otpad).

Vlasnici pasa zamoljeni su da svoje ljubimce drže uredno, a one koji oborinske vode ispuštaju u kanalizaciju, da to ubuduće ne mogu raditi.

Na kraju načelnik pozdravlja s motom "Mislimo pozitivno i radimo pozitivno!"

objavljeno 04. 03. 13. u 20.40 h  

********************


alt


TOMBOLA ZA DAN ŽENA

Sve su Bolke pozvane na tombolu koja se za Dan žena (8. ožujka) organizira u petak u Domu kulture. Neće to biti samo tombola, već i druženje - poručuju organizatori i pozivaju sve sudionice u igri da donesu neku sitnicu kako bi se što duže igralo i sva žena dobila neki poklončić.

Početak igre i druženja je u 15 sati. (J.E.)

objavljeno  04. 03. 13. u 20.05 h  

********************


alt


DOLAZI PROLJEĆE

U nedjelju (3. ožujka) moglo se uživati na suncu. To su iskoristile i mlade mame da sa svojom djecom neko vrijeme, prije ručka, budu na šljunku ove plaže na Studencu. Na suncu je, u zavjetrini, izmjereno čak 32 stupnja.

Ali i ožujak, poput veljače, zna biti prevrtljiv. Treba očekivati i tri marčanske bure, ali ne treba zaboraviti ni narodnu mudrost koja upozorava i na opasnosti od ožujskog sunca: "bolje da te zmija ujede, nego da te marčano sunce opeče".

(foto: ivana radić, snimljeno 3. ožujka u 11.30 sati)

objavljeno  03. 03. 13. u 20.05 h   

********************


alt


VIDEO VOŽNJA DO MURVICE

Za one koji još nisu bili u Murvicu novo asfaltiranom cestom odlučili smo pripremiti video zapis kojeg ćemo na ovom portalu emitirati od ponedjeljka 4. ožujka. Do Murvice smo slijedili Antoniju Petek koja se, rekreacije radi, svakodnevno vozi biciklom. Od pomoći nam je bio, svojim kabriolet vozilom, Bepo Marinković gdje se smjestio naš kamerman.

Snimajući 10-minutni video film, susreli smo radnike koji su i nedjeljom radili postavljajući željeznu ogradu na cesti Bol - Murvica. (J.E.)

Za pregled videa kliknite ovdje.

objavljeno  03. 03. 13. u 19.55 h

********************


alt


UPOZORENJE, A ONDA SLIJEDE KAZNE

Prostor predviđen za odlaganje krupnog otpada na parkiralištu, sasvim je jasno da postaje novi deponij smeća. Otpad, najčešće građevinski, odlaže se pored kontejnera! To treba naknadno čistiti i - platiti. Nakon bure, najlon vrećica je posvuda, najčešće uz ogradu glavne prometnice na ulazu u Bol. Sada je postavljena i tabla upozorenja (na slici) na kojoj je napisano da Odlukom o komunalnom redu kazna za odlaganje izvan kontejnera može biti i do 10 tisuća kuna. (J.E.)

objavljeno 02. 03. 13. u 20.35 h  

********************


alt


KREDITI ZA POLJOPRIVREDU I AGROTURIZAM

Splitsko-dalmatinska županija objavila je natječaj za provedbu programa kreditiranja razvitka poljoprivrede i agroturizma u 2013. godini. Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe vlasnici odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta. Iznos pojedinačnog kredita je od 40.000 do 1.500.000 kn. Rok otplate je od 9 mjeseci do 7 godina, a poček za otplatu nekih kredita je i do tri godine. Kamata je od 3 do 5 posto.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana (do 25. ožujka), a podnose se Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvitak i europske integracije u Splitu (Domovinskog rata 2).

Zainteresirani mogu detalje pročitati na web-stranici Županije (www.dalmacija.hr)

objavljeno  01. 03. 13. u 20.20 h  

********************


alt


NASTAVAK RADOVA

Nakon što su u četvrtak iz Austrije stigle šahte, u petak se nastavilo radom na tzv. drugoj dionici kolektora, od zgrade TZO prema "Konzumu". Postavljene su šahte i cijevi, a radilo se duže nego obično - do 17 sati.

Zbog otežanog prometovanja kamiona na gradilištu smanjit će se prostor kod "Konzuma" za parkiranje osobnih automobila. Pred "Konzum" će biti dozvoljen pristup kamionima za istovar robe, a ostali će prostor biti ograđen za nesmetan prolaz kamionima gradilišta. (J.E.)

objavljeno 01. 03. 13. u 20.10 h  

*******************


alt


OTVORENA UL. A. STARČEVIĆA

Nakon što je 30 dana bila zatvorena za promet vozila, od petka (1. ožujka) ponovno se vozi Ulicom Ante Starčevića. U toj ulici, pored restorana Mlin, kopalo se za vodoopskrbne cijevi, a umjesto sedam radilo se - 30 dana. Istini za volju, još radovi nisu u potpunosti završeni, ali se cestom nesmetano može na Račić i do pristaništa katamarana. (J.E.)

objavljeno 01. 03. 13. u 20 h  

********************


alt

Zapadni dio gradilišta tzv. prva faza izgradnje kolektora


ŠTEKATI SE VRAĆAJU 10. TRAVNJA?

Najodgovorniji u izgradnji kolektora u Bolu, predstavnici investitora, izvođača i nadzorne službe, bili su na sastanku kod načelnika Tihomira Marinkovića u četvrtak 28. veljače. Tema sastanka: može li se ubrzati radovi i hoće li sve biti završeno u ugovorenom roku?

Mještani s nevjericom gledaju što se radi, svjesni da je to investicija od povijesne važnosti za budućnost Bola, ali žele garanciju da će izvođač završi u planiranom roku kako ne bi bilo negativnih posljedica za turizam.

Na sastanku je izvođač ponovio svoj plan rada i čulo se obećanje da će tzv. druga faza, od Ureda TZO do "Konzuma", u betonu biti završena do 20. ožujka. U međuvremenu će se početi i s popločavanjem, pa se štekati na tom dijelu rive mogu vratiti do 10. travnja (!). Hoće li se nastaviti (prije ljeta) kopati od "Konzuma" do benzinske postaje odlučit će se na skupu istih ljudi 15. ožujka!

U novoiskopane kanale osim kanalizacije postavljaju se vodoopskrbne cijevi, ali i cijevi za odvodnju oborinskih voda i kabeli javne rasvjete. Idućih dana "Berica" će na rivi raditi od 7 do 17 sati! (J.E.)

objavljeno  28. 02. 13. u 20.35 h 

********************


alt


ZIMA ODLAZI - KATAMARAN DOLAZI

Sa zadovoljstvom moramo konstatirati da je katamaran u veljači "preskočio" Bol samo sedam puta, a pristao je za Split ili iz Splita ukupno 49 puta. Očito su prestankom zime i klimatske prilike na moru mnogo povolnije. Podsjetimo, u studenome katamarana nije bilo 15, u prosincu 21, a u siječnju 11 puta. (J.E.)ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"