Arhiv 2013. / IX.

Broj objavljenih informacija u rujnu 2013. godine - 84


Ponedjeljak, 30. 09. 2013.


alt


REGULACIJA PROMETA NAKON 9. LISTOPADA

Općina je na oglasnoj ploči objavila novu regulaciju prometa nakon 9. listopada uvjetovanu nastavkom radova na rivi. Osobna i kombi vozila u centar mjesta dolazit će sa zapada Ulicom Domovinskog rata, koja od križanja s Ulicom R. Boškovića (na slici) postaje jednosmjerna sve do prodavaonice "Studenca" i Dječjeg vrtića.

Za sada je predviđeno da Novi put bude dvosmjerna prometnica koja završava kod "Studenca" i tu će se vozila morati okrenuti za natrag. Svi oni koji stanuju u naselju Blato svojim će autima do kuće dolaziti jednosmjernim ulicama: Domovinskog rata, Rudinom, Ulicom Frane Radića ...

Nakon prvih dana nove regulacije moguće su određene korekcije, ali je sigurno da osobni automobili pa ni kamioni za snabdijevanje neće moći rivom barem idućih 6 mjeseci. (J.E.)

(84) objavljeno  29. 09. 132. u 22.20 h  

********************


alt


RAD NEDJELJOM

I prije 1. listopada neki su počeli raditi po zimskom rasporedu. Ove nedjelje "Konzum" je radio do 12 sati, a dvije prodavaonice "Studenca" do 20 odnosno 21 sat. Očekuje se da će i "Studenac" nedjeljom i blagdanom raditi skraćeno.

INA još nije službeno objavila zimsko radno vrijeme, ali neslužbeno saznajemo da će se od utorka raditi dvokratno na pumpnoj stanici, a nedjeljom i blagdanom samo do podne. (J.E.)

(83) objavljeno  29. 09. 13. u 22.10 h 

********************


alt


ADIDASOV TENISKI TURNIR

Tijekom subote u Bluesun hotele siglo je preko 400 sudionika VIII. Internacional Adidas Senior Open Bay Bluesun Hotels iz 27 europskih zemalja. Već u nedjelju u 8 sati igralo se na svih 20 teniski terena. Svečano otvaranje bilo je u nedjelju u 17 sati, a u programu je nastupila i klapa "Kantaduri".

Natjecanje završava u četvrtak, a sudjeluju tenisačice i tenisači od 35 do preko 75 godina starosti. (J.E.)

(82) objavljeno  29. 09. 13. u 22 h  

********************


alt


VJEŽBA HGSS

Mnoge je u nedjelju iznenadilo često prelijetanje helikoptera iznad Bola. Bila je to vježba Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kojom su uvježbavali spašavanje ranjenika sa Vidove gore i bolesnika s broda u Hvarskom kanalu. U vježbi je sudjelovao jedan helikopter i dvije ekipa s ukupno 12 ljudi. Inprovizirani heliodrom bio je na parkiralištu, na ulazu u Bol. Tijek vježbe pratio je pročelnik HGSS Vinko Prizmić.

Bol nije slučajno odabran za ovu vježbu jer će nešto slično biti izvedeno 16. do 20. listopada kada se u hotelu "Elaphusa" organizira međunarodni skup Gorskih službi spašavanja, a bit će nazočno preko 500 sudionika. (foto: Markito Marinković)

(81) objavljeno 29. 09. 13. u 21.50 hnedjelja, 29. 09. 13. **********


alt


ODGOĐENO KOPANJE U T. UJEVIĆA

Možda se sjećate da smo na ovom portalu pisali da će se na rivi za novu kanalizaciju kopati od 15. studenog. Pa smo to ponavljali da će se dogoditi "idući ponedjeljak", a dogodilo se dva mjeseca kasnije - 15. siječnja. Hoće li se nešto slično ponoviti i sa Ulicom Tina Ujevića?

Najavili smo početak kopanja od David ceste, preko Tina Ujevića do Šetališta A. Rabadana. Ništa se od toga neće dogoditi, ni po datumu ni po redoslijedu kopanja. Možda će se neki koji tamo imaju apartmane s gostima i poveseliti ovoj odgodi početka, ali se čini da će jednoga dana (kada se to već dogodi) početi kopati na Šetalištu A. Rabadana. Ima još dosta toga da se riješi i dogovori. Ne treba zaboraviti da će se raditi i na Račiću, a kamioni do toga gradilišta moraju dovoziti i odvoziti materijal jedino Ulicom T. Ujevića.

Nastojat ćemo idućih dana saznati nešto više podataka. Sada je jedino sigurno da 1. listopada od kopanja nema ništa! (J.E.)

(80) objavljeno  28. 09. 13. u 22.20 h 

********************


alt


POJEFTINILO - KAKO KOME

Otočanima neće pojeftiniti vožnja katamaranom i trajektom nakon 1. listopada (jer cijelu godinu imaju istu cijenu), ali će većini (?) biti od utorka skuplje dopunsko zdravstveno osiguranje. HZZO nas je detaljno informirao najprije da će pojeftiniti (?) dopunsko zdravstveno osiguranje, pa da će svi plaćati 70 kn mjesečno, a da će za oko 870.000 osiguranika to i dalje biti besplatno. Nigdje nismo pročitali da će umirovljenicima koji su plaćali do sada 50 kuna, sada to biti 40 posto skuplje i plaćati će kao svi ostali 70 kn.

Nigdje nismo pročitali koliko ima onih koji su plaćali 50 kuna, a koliko onih koji su plaćali 80 i više. Je li državni proračun ovom odlukom od 70 kuna oštećen ili je zaradio? Pitati ćemo to Sinišu Vargu, ravnatelja HZZO kada ga sretnemo iduće ljeto na kavi pod Ložu, jer u Bolu obvezno provodi godišnji odmor.

Ali od našeg pitanja i Varginog odgovora neće biti nikakve koristi. Platiti se mora na isti račun kao i do sada i isti pozivni broj. Svoj status u HZZO može se provjeriti ako se na njihovom portalu ukuca vlastiti OIB. Nadalje, dobit ćemo i nove iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja (na slici), ali stare vrijede dok ne dobijemo nove na kućnu adresu. (J.E.)

(79) objavljeno  28. 09. 13. u 22.10 hsubota, 28. 09. 13. **********


alt

Pano kod Konzuma sa starim fotografijama Bola postavljen je u petak 27. rujna


OBILJEŽAVA SE 90 GODINA TURIZMA U BOLU

Tijekom listopada obilježiti će se 90 godina turizma u Bolu. Već je tiskana prigodna knjižica, a u petak (27. rujna) postavljen je pano sa starim slikama: plaža Zlatni rat 1926. godine, kupači 1927., Zlatni rat 1950. sa vinogradima, plaža Borak s kabinama (1933. - 1966.), proslava 1965. prvog priznanja - Bol je najbolje ljetovalište na Jadranu.

Svečana sjednica Turističkog vijeća i okrugli stol održat će se 21. listopada kada će se uručiti godišnja priznanja zaslužnima za razvoj turizma u Bolu. (J.E.)

(78) objavljeno  27. 09. 13. u 20.20 h 

********************


alt

BALETNI STUDIO, voditeljica Nives Rumora: prvi sastanak u srijedu 2. listopada u 17.30 sati u Domu kulture


alt

MANDOLINSKI ORKESTAR & BUBNJARI, voditelj Daniel Kelava: sastanak 14. listopada u 17.30 sati u vjeronaučnoj dvorani


POČINJU ZIMSKE AKTIVNOSTI U DOMU KULTURE

Nakon 1. listopada kreću ustaljene radionice i aktivnosti u Domu kulture koje organizira Centar za kulturu općine Bol. Pozivaju se zainteresirani za Karate klub Dojo Brač, zatim stari i novi polaznici Baletnog studija, a u tijeku je i upis za Mali dječji zbor (probe su ponedjeljkom i četvrtkom u 13 sati, a članstvo je besplatno). Aktivira se i Mandolinski orkestar i radionica bubnjeva odnosno Ritam sekcija (probe ponedjeljkom i dodatno u školi, članstvo je besplatno).

Od 15. listopada kreće Zumba fitness, a moguće je organizirati i nove sekcije i aktivnosti. S prijedlozima treba se javiti u Centar za kulturu. (J.E.)

(77) objavljeno  27. 09. 13. u 20 h

********************


alt


BOLJANI IDU U SUPETAR: TRIBINA O VUKOVARU

Udruga dragovoljaca Domovinskog rata i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, organiziraju ove subote (28. rujna) javnu tribinu, a tema je - Vukovar. Tribina će se održati u Supetru u Gradskoj knjižnici s početkom u 19 sati.

Voditelji tribine su prof. Josip Jurčević i Stjepan Šterc, a prikazat će se i film "Vukovar 1991. - kronika jednog zločina".

Na ovu tribinu dobro su došli i Boljani, koje Pero Nevistić, jedan od branitelja,  poziva da dođu u što većem broju. (JE.)

(76) objavljeno  27. 09. 13.u 19.50 h petak, 27. 09. 13. *********


alt


PLAVAC MALI NA ČEKANJU

Na današnji dan (27. rujna) prošle je godine "Jako vino" počeo s otkupom grožđa sorte Plavac mali. Za ovogodišnju berbu još nije utvrđen točan datum, a "Jako vino" svakodnevno testira u vinogradima, a učinit će to i u petak. U bolskom će podrumu otkupljivati od kooperanata samo ono grožđe od kojeg se može dobiti kvalitetno vino.

Prema sadašnjim predviđanjima kooperanti će svoje grožđe u podrum dovoziti tek krajem idućeg tjedna. Neki su vinogradari počeli s berbom Plavca malog, ali za svoje potrebe. (J.E.)

(75) objavljeno  26. 09. 13. u 21.25 h 

********************


alt


OD UTORKA ZIMSKI RED PLOVIDBE

Trajekti i katamarani od utorka, 1. listopada, plove po novom, zimskom redu plovidbe. Novost što su i cijene prijevoza nešto jeftinije, a otočani se voze po istim cijenama.

Novost je za katamaran što će nedjeljom, ali i blagdanom, iz Bola za Split isploviti u 13.35. U ostale dana satnica je ostala kao i ljeti. Iz Bola do Splita treba za prijevoz platiti 40 kn, a do Jelse 25 kn. Ljeti je trebalo platiti 55 odnosno 35 kuna. Otočani plaćaju 25 kuna,

Broj polazaka trajekta iz Supetra za Split smanjen je sa 12 na 9 (nedjeljom još dvije linije manje). Prvi trajekt iz Supetra je u 6.30, a nedjeljom i blagdanom u 7.45 sati. Iz Splita prvi trajekt za Supetar isplovljava u 6.15, a nedjeljom u 9 sati. Cijena karte za odrasle je 28 kn, za djecu od 3 do 12 godina 14 kn, za automobil 130 kn, za biciklu 32 kn, motor 58 kn ...

Zbog polaska prvog trajekta iz Splita nedjeljom i blagdanom u 9 sati, dnevni tisak će u Bol dolaziti nešto prije 12 sati. (J.E.)

Za više informacija otvorite: Red plovidbe.

(74) objavljeno  26. 09. 13. u 21.10 h 

********************


alt


PRIJAVE ZA MALONOGOMETNU LIGU

U tijeku su prijave za malonogometnu Bolsku ligi. Natjecanje počinje sredinom listopada, a za više informacija treba kontaktirati Boška Boticu (098 948 33 90) ili Mateja Bodlovića (091 726 65 34).

Prošlog prvenstva, koje je završeno 1. travnja, pobjednik je odlučen u posljednjem kolu. Prvo mjesto osvojio je GS Badel, a sudjelovalo je šest momčadi. (J.E.)

(73) objavljeno  26. 09. 13. u 21 h 
četvrtak, 26. 09. 13. **********


alt

Polu-podmornica koja idućeg ljeta dolazi u Bol


alt

Unutrašnjost podmornice za 12 putnika


PODMORNICA - TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA 2014.

Svako ljeto Bol ima iznenađenja za svoje goste. Idućeg ljeta u bolskoj luci će biti polu-podmornica, prava turistička atrakcija. Do sada su o ovoj novosti znali samo odabrani i malobrojni, a naš portal je u prilici da prvi to javno objavi.

- Radi se o polupodmornici - objašnjava nam bolski obrtnik Vedran Krunić - pravom hrvatskom proizvodu i gradnja će ukupno trajati šest mjeseci. Plovilo izgleda kao prava podmornica, uključujući komandni most, vanjska kormila te zaobljeni oblik trupa. Ovo plovilo ne roni nego ima podvodnu kabinu s neprobojnim staklima koji su 1,5 metar ispod površine mora. Ima mjesta za 12 putnika i vožnja će trajati cca 30 minuta. Posebno će biti interesantna noćna vožnja s upaljenim reflektorima.

Ovakva plovila već imaju turistički centri kao Krk, Hvar, Trogir i Dubrovnik. Općina Bol i Turistička zajednica pozdravljaju ovaj projekt, uvjereni da će i ova polu-podmornica biti ugodno iznenađenje i značiti poboljšanje u turističkoj ponudi. (J.E.)

(72) objavljeno  25. 09. 13. u 21.30 h  

********************alt


U STANOVE POS-a TEK 2015.

Usvajanjem Prostornog i Urbanističkog plana moguće je tražiti lokacijsku i građevinsku dozvolu za dva objekta sa 10 stanova koji će se graditi na Staroj cesti (ispod kampa Kito) po programu POS-a. Međutim, za lokacijsku i građevinsku dozvolu trebati će pričekati možda i do kraja godine. Slijedi utvrđivanje katastarskih granica, pa izrada geodetske podloge, pa raspisivanje natječaja za izbor izvođača ... Računamo da useljenja u ove stanove neće biti prije 2015. godine.

Pristigla je 21 molba za 10 stanova i napravljena je rang lista. Kada počne izgradnja pozvat će se zainteresirani po redoslijedu prvenstva na sklapanje ugovora s poslovnom bankom kada će se utvrditi i njihova kreditna sposobnost. Do sada se govorilo da će cijena biti 900 do 1000 eura po kvadratnom metru. (J.E.)

(71) objavljeno  25. 09. 13. u 21.10 sati  

********************


alt


SVE U SVOJE VRIJEME

Na kraju ili pri samom kraju turističke sezone uklanjaju se ljetni štekati, mijenja se radno vrijeme, dan je sve kraći ... Poštanski ured od 15. rujna radi po zimskom rasporedu, zatvoren je noćni klub "Yolo", nema više vodenog parka na plaži Zlatni rat, a u srijedu su i neki brodovi (rent a boat) odvezeni da odspavaju "zimski san" (na slici). Ipak ima i onih koji malo poslovno razmišljaju i neke su brodove ostavili za goste kojih još ima u Bolu. Ali tako očito nisu mislili oni koji su u srijedu uklonili dva kemijska WC kojima se na početku šetnice koriste prodavači i prodavačice na 17 štandova sa suvenirima. Navodno je istekao ugovor za njihov najam pa su morali biti vraćeni. Predlažem da iduće godine najam bude barem do 15. listopada jer je Općina za svaki štand naplatila 18 tisuća kuna. (J.E.)

(70) objavljeno  25. 09. 13. u 20.55 h srijeda, 25. 09. 13. **********


alt

Plaža Zlatni rat u utorak 24. rujna u 13.30 sati


KOLIKO IMA JOŠ GOSTIJU U BOLU?

U Bolu su u ponedjeljak 23. rujna, prvog dana jeseni, bila 2.304 gosta! Nemamo podataka koliko turista boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer se ta evidencija više ne vodi od prošlog tjedna.

Početkom mjeseca (2. rujna) u Bolu je boravio 3.581 gost. Sedam dana kasnije ta je brojka bila za 713 imena manja, pa sljedeći tjedan još za 147. Od prošlog ponedjeljka (16. rujna) do ovog posljednjeg (23. rujna) smanjio se broj gostiju za 417. U Uredu TZO Bol objavili su najnovije brojke o boravku (prijavljenih) turista: u hotelima 91 domaći i 1687 stranih, u privatnom smještaju 14 domaćih i 491 stranih, a u kampovima 21 strani gost. Ukupno je u Bolu 105 domaćih i 2.199 stranih gostiju. (J.E.)

(69) objavljeno  24. 09. 13. u 22.20 h   

********************


alt

Sendwich bar Arguola i vlasnik Ivica Plenković dobili su ocjenu - pet


TKO JE NAJBOLJI?

Poznati svjetski portal Tripadvisor objavljuje redoslijed restorana na temelju ocjena i zapažanja svojih čitatelja koji su u njima koristili usluge. U Bolu je najvišu ocjenu (5) dobio sendwich bar "Arguola". Slijede sa ocjenom 4,5: konoba "Dalmatino", restoran "Centar Marijan" i restoran "Marija". Ocjenu 4 dobili su: "Mali Raj", "Pumparela", "Vagabundo", "Ranč", "Santo", "Mendula", "Skalinada" i konoba "Dinko". Ocjenu 3,5 imaju "Ribarska kućica", "Topolino", pizzerija "Maza", "Equinox", "Mlin" i "Taverna Riva". Ostali restorani imaju lošije ocjene. (J.E.)

(68) objavljeno  24. 09. 13. u 22.05 h  

********************


alt

II. a razred Srednje škole Bol u kojem će tri mjeseca biti i jedna učenica iz Belgije (stoji u gornjem redu, treća slijeva). Njena je mentorica i nastavnica hrvatskog jezika Ljubica Kusanović (u donjem redu, treća slijeva)


RAZMJENA UČENIKA

U II.a razred Srednje škole ove je godine došla Kato Van Roey iz Belgije, koja će se u Bolu zadržati tri mjeseca. Riječ je o razmjeni učenika u koju se 2001. uključila i Srednja škola  preko Udruge Globus. Do sada je iz Bola u inozemstvo boravilo 9 učenika (Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, SAD, Švicarska i Portugal). U Bolu su nastavu pohađale jedna učenica iz Francuske i dvije iz Belgije.

Mlada Kato Van Roey, tijekom školovanja u Bolu, stanuje u obitelji Renate Brešković. (J.E.)

(67) objavljeno  24. 09. 13. u 21.50 h 

********************


alt


AVIONOM U DUBROVNIK

Još se samo dvije subote u ovoj godini može zrakoplovom s Brača u Zagreb. Sljedeće subote, s polijetanjem s Brača u 15.25 sati, još je u utorak bilo mjesta u zrakoplovu, ali je vrlo malo ostalo karata za let 5. listopada. Taj dan zrakoplov s Brača leti za Dubrovnik, a iz Dubrovnika za Zagreb. Dovoljno mjesta jedino ima od Bola do Dubrovnika.

Iako je u redu letenja predviđen let za Zagreb i 12. listopada, već sada je otkazan. (J.E.)

(66) objavljeno  24. 09. 13. u 21.35 h 

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME U UREDU TZO

Manje je turista, sezona je na izmaku, pa je nešto skraćeno radno vrijeme u Uredu Turističke zajednice. Sada se radi dvokratno i to od ponedjeljka do subote od 8.30 do 14 sati i od 16 do 21 sat. Nedjeljom i praznikom je u jutarnjoj smjeni dva sata kraće (8.30 do 12 sati), a poslije podne je otvoreno kao i u ostale dane (16 do 21 sat). J.E.

(65) objavljeno  24. 09. 13. u 21.25 hutorak, 24. 09. 13. **********


alt


UREĐUJU SE PUTOVI

"Grabov rat" će ovaj tjedan sanirati većinu zemljanih putova na području općine, uglavnom sve one koji vode prema vinogradima gdje počinje berba grožđa. Dovest će se oko 100 kubika prknja koji će se razasuti na izrovanim dijelovima prometnica i zatim valjkom poravnati.

Na slici: početak sanacije na cesti prema crkvici Sv. Lucije. (J.E.)

(64) objavljeno  23. 09. 13. u 21.40 h 

********************


alt


VELIKI SPORTSKI DOGAĐAJ

Teniski sportski centar uvelike se priprema za skorašnji 8th Internacional Adidas Senior Open Bay Bluesun hotels. Od nedjelje 29. rujna, pa idućih sedam dana, na 20 teniskih terena natjecati će se preko 400 sudionika od 35 do preko 75 godina. To sasvim sigurno spada u velike sportske događaje, a sudjeluju tenisači iz Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Italije, Slovačke, Češke ... (J.E.)

(63) objavljeno  23. 09. 13. u 21.30 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE "BABLJE" LJETO

Noć od nedjelje na ponedjeljak, kada smo ispratili ljeto a u 22.44 dočekali jesen, bila je prohladna. Međutim, u ponedjeljak nakon prestanka bure, kao da je počelo "bablje" ljeto. Posebno je ugodno bilo u ponedjeljak navečer.

meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme čitav ovaj tjedan: noću lagani burin ili tiho, danju jugozapadnjak ili maestral, a dnevna temperatura do 27 stupnjeva. Biti će sunčano.

Tek se u nedjelju, u drugom dijelu dana, očekuje naoblaka. Tek od ponedjeljka bi mogla nastupiti promjena vremena. (J.E.)

(62) objavljeno  23- 09. 13. u 21.20 hponedjeljak, 23. 09. 13. **********


alt


ADIO LITO, STIGLA JE JESEN

Prigodnim programom na rivi ispratili smo ljeto i u 22.44 sata dočekali jesen. Posjetiteljima nije smetala ni bura ni prohladno vrijeme, pa ih je dvjestotinjak najupornijih ostalo na rivi i uživalo u glazbi, plesu i piću. Bila je to zadnja manifestacija predviđena programom 24. Bolskog lita. Od 7. lipnja, kada je počelo nastupom klapa za Omiški festival, pa do 22. rujna održana su čak 92 koncerta, izložbe, glazbene večeri, predavanja ...

Turistička sezona u Bol se i nakon 22. rujna nastavlja. U hotelima će turista biti do kraja listopada, a trenutno ih je u Bolu preko dvije tisuće (u hotelima, privatnom smještaju i kampovima). Temperatura mora (23 stupnja) je pogodna za kupanje, a na suncu je u nedjelju u zavjetrini izmjereno čak 40 stupnjeva! (J.E.)

(61) objavljeno  22. 09. 13. u 22.55 h

********************


alt


MORE VISOKE KAKVOĆE!

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije završio je za ovo ljeto ispitivanje kakvoće more, a posljednji uzorci na četiri lokacije u Bolu uzeti su 9. rujna. Od 21. svibnja do 9. rujna devet je puta ispitivana sanitarna kakvoća mora za kupanje i uvijek je bila ocjena, za sve četiri lokacije - izvrsno!

Uzorci su uzimani između 9 i 11 sati na plaži Martinica, na plaži Borak i sa istočne i zapadne strane plaže Zlatni rat. Tablica s rezultatima mjerenja za plažu Zlatni rat nalazi se na velikom panou, na istočnom ulazu na plažu.

Rezultati ispitivanja objavljeni su i na internet stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ. (J.E.)

(60) objavljeno  22. 09. 13. u 22.45 h


nedjelja, 22. 09. 13. **********


alt


USKORO I POPRAVAK ZVONIKA

Priče da su zvona u Velikoj crkvi utihnula zbog susjednog hotela "Sveti Križ", nemaju nikakve osnove. Razlog je što zvonik hitno treba popraviti jer je uslijed zvonjave dobrano protresen.

- Svaki dan očekujem projektnu dokumentaciju i troškovnik za radove na zvoniku - rekao nam je bolski župnik p. Damir Šokić. - Tada ćemo mnogo toga više znati i bolje objasniti mještanima. Nadam se da će radovi na sanaciji početi još ove jeseni.

Radovi na izgradnji ovoga zvonika (na slici) završeni su sredinom 18. stoljeća, prije više od 250 godina! Sadašnja četiri zvona, ukupne težine 1.776 kilograma, nabavljena su 1925. godine u Italije, a sredstva su za njihovu nabava prikupili naši iseljenici u Americi, Australiji, Argentini, Čileu i Italiji, ali i Boljani koji su živjeli u Zagrebu, Splitu, Gružu (Dubrovnik) i Bolu. Zvona je 9. kolovoza 1925. blagoslovio p. Anđelo Orlandini, provincijal dominikanaca. Svečanosti je nazočio cjelokupni bolski narod - napisalo je "Novo doba". (J.E.)

(59) objavljeno  21. 09. 13. u 23.10 h 

********************


alt


ZAVRŠEN LJETNI KARNEVAL

U subotu su tijekom dana otputovale posljednje dvije karnevalske grupe, a većina je to učinila tijekom petka nakon sedmodnevnog boravka u Bolu i sudjelovanja na 6. Bračkom međunarodnom ljetnom karnevalu.

- Ono što je prije šest godina započeto s entuzijazmom, sada se veselo širi i dobiva novo ruho. Još lani su se sjever i jug otoka udružili i karnevalsko veselje na Braču pretvorili u međunarodnu ljetnu turističku manifestaciju - rekla nam je Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu, koji je zajedno karnevalskom udrugom "Monade" iz Supetra" bio organizator ove manifestacije.

U Bolu, Supetru, Sutivanu i Sumartinu nastupile su karnevalske grupe iz Hrvatske, Italije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Bolivije. Bilo je preko 300 maskiranih sudionika.

Prvog dana boravka u Bolu organizirana je Karnevalska humanitarna noć. Od prodaje suvenira i jela te dobrovoljnih priloga sakupilo se 15.000 kuna za Udrugu Brački pupoljci.

Na slici: dio karnevalista iz Italije i Rijeke ostao je u Bolu jedan dan duže i u petak navečer su u Teatrinu Dva ferala, uz pomoć sponzora, organizirali oproštajnu večeru. (J.E.)

(58) objavljeno  21. 09. 13. u 22.45 h 

********************


alt


LIJEČNICI IGRAJU TENIS

Sekcija tenisača Hrvatskog liječničkog zbora i ove godine je u bolskim hotelima "Elaphusa" i "Bonaca" okupila 150 svojih članova zbog druženja, rekreacije i humanitarne aktivnosti. Prvi su došli u četvrtak navečer, a tenis su igrali u subotu i nedjelju.

- U Bol dolazimo već petnaest godina - izvijestio nas je dr. Marijan Saraga, jedan od organizatora. - Ovdje smo stekli veliki broj prijatelja i u Bolu nam je lijepo. Ovih par dana boravka u Bolu koristimo za druženje, a organiziramo, međusobno i od naših prijatelja te sponzora, prikupljanje sredstava. Pomogli smo Udruzi Brački pupoljci, koja brine o djeci s posebnim potrebama, kupujemo i neophodnu opremu za bolnice ... Godišnje, na ovim skupovima,  prikupimo i poklonimo i do 40 tisuća kuna. (J.E.)

(57) objavljeno  21. 09. 13. u 22.30 h 

********************


alt


PRVAŠIĆI NA AERODROMU

Učenici prvog razreda Osnovne škole, njih 15 s učiteljicom Meri Biliš, posjetili su u subotu poslije podne Zračnu luku Brač. Bila je to jedinstvena prilika da vide slijetanje i polijetanje zrakoplova, a našli su i zanimaciju - lovili su skakavce. Od pomoći učiteljici na ovom izletu bila je i jedna mama - Vesna Tomić. (M.B.)

(56) objavljeno 21. 09. 13. u 22.15 hsubota, 21. 09. 2013. **********


alt


"ADIO LITO" U - NEDJELJU!

U nedjelju 22. ili u ponedjeljak 23. rujna? Organizator ljetnih događanja u Bolu, Centar za kulturu, odlučio se za - nedjelju. Razlog je što će, nakon nedjeljne mise, biti više mještana na rivi nego radnim danom. Početak je programa u 20 sati.

Igrat će se tombola (na slici, iz naše arhive), a za glazbeni program angažirani su Slaven i Pero. Biti će uobičajena gastronomska ponuda, a možda i još neko iznenađenje.

Manifestacijom "Adio lito" završava 24. Bolsko lito. (J.E.)

(55) objavljeno  20. 09. 13. u 21.45 h 

********************


alt


PLANOVI NA INTERNETU

Nedavno usvojeni Prostorni plan Općine Bol, Urbanistički plan naselja Bol te groblja kod sv. Lucije, objavljeni su na službenim stranicama portala Općine Bol (www.opcinabol.hr). Za pristup navedenim dokumentima potrebno je imati na vašem računalu pdf. čitač. (J.E.)

(54) objavljeno  20. 09. 13. u 21.40 h 

********************


alt


NOVI VOZNI RED

Već od subote 21. rujna autobusi Autotransa Brač prometuju po izvansezonskom redu vožnje. Najviše je promjena subotom i nedjeljom. Autobus nedjeljom iz Bola za Supetar polazi u 16.30 sati kako bi putnici stigli na trajekt u 18 sati iz Supetra za Split.

Subotom će umjesto 6 biti dvije linije manje prema Supetru, a nedjeljom i blagdanom su samo dvije linije za Supetar (11.20 i 16.30 sati). Iz Supetra za Bol zadnji je autobus  u 15.25, a petkom i uoči blagdana u 17.45 sati. Od ponedjeljka do petka ima dodatna linija iz Supetra u 17.45, ali svaki drugi tjedan kada je poslije podne nastava u Srednjoj školi u Bolu. Detalnije u rubrici "Autobusi". (J.E.)

(53) objavljeno 20. 09. 13. u 21.30 h 

********************


alt


IZLET ZA UMIROVLJENIKE

I ove godine umirovljenici imaju priliku putovati na trodnevni izlet. Lani su bili u Zadar (na slici), a ove godine je od 25. do 27. listopada planiran posjet Primoštenu. Cijena je 700 kuna po osobi, ali će dio tih troškova biti plaćen iz fonda Udruge umirovljenika. Prijave prima Klara Petrić do 10. listopada.

Kao i ranijih godina putovalo bi se u petak ujutro katamaranom, a u 9 sati ih u trajektnoj luci čeka autobus. Povratak je u nedjelju u 16 sati katamaranom iz Splita ili trajektom pa autobusom ali preko Supetra.

Na izletu u Primošten bit će i umirovljenici iz drugih gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. (J.E.)

(52) objavljeno  20. 09. 13. u 21.15 h petak, 20. 09. 13. **********


alt


ISKOPI NA RIVI OD 9. LISTOPADA

U tijeku su pripreme da nastavak radova na rivi za kolektor i vodoopskrbni sustav počne u srijedu 9. listopada, dan nakon praznika, Dana neovisnosti. U četvrtak su trasu budućeg gradilišta obišli predstavnici Vodovoda Brač, glavnog izvođača Vodoprivrede iz Solina i podizvođača Berice iz Nerežišća. S njima su bili načelnik općine Bol i komunalni redar.

Zna se da će iskopi početi kod Galerije prema Konzumu, ali se otvara odmah i drugo gradilište pa će se kopati od veza broda "Veli" prema hotelu "Kaštil". (J.E.)

(51) objavljeno  19. 09. 13. u 22.30 h 

********************


alt


KONFERENCIJA O SIGURNOSTI U TURIZMU

Sigurnost je značajan motiv za dolazak turista na odmor u Hrvatsku - čulo se na prvoj konferenciji "Sigurnost u turizmu" koja se u organizaciji časopisa "Zaštita" održava u četvrtak i petak u Bluesun hotelu "Elaphusa". Nazočno je nešto više od stotinjak ljudi iz Hrvatske, ali i stručni predavači iz SAD, Engleske, Francuske i njemačke. Umjesto najavljenih ministara turizma i unutarnjeh poslova, došli su njihovi zamjenici, ali je sasvim sigurno da o ovoj temi treba razgovarati. U Strategiji razvoja turizma do 2020. godine jasno je naznačeno da Hrvatska želi biti među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta.

Skup je pozdravio načelnik općine Bol Tihomir Marinković poželjevši im dobrodošlicu "u najbolju turističku destinaciju u Hrvatskoj". (J.E.)

(50) objavljeno  19. 09. 13. u 22.20 h 

********************


alt


IZLOŽBA PERE DOLJANINA

Svake godine na kraju ljeta Perica (Pero) Doljanin otvara svoju samostalnu izložbu u prostoru Galerije Branislava Deškovića. Njegovi se radovi mogu pogledati svaki dan, do kraja ovoga mjeseca, osim ponedjeljkom, od 9 do 13 i od 18 do 23 sata.

P. Doljanin diplomirao je 1976. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sada je voditelj u Galeriji umjetnina B. Dešković u Bolu. (J.E.)

(49) objavljeno  19. 09. 13. u 22.05 h 

********************


alt


NOVA SATNICA ZA PRODAJU PLINA

Nakon 15. rujna mnogi mijenjaju ljetni raspored rada. Prvi je to učinio Poštanski ured, a plin će se po novoj satnici prodavati od 2. listopada. Sada se zamjena boca obavlja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19, a subotom od 9 do 10 sati. U listopadu će se prodavati plin također ponedjeljkom, srijedom i petkom ali od 14 do 16 sati, a subotom, kao i do sada, od 9 do 10 sati. (J.E.)

(48) objavljeno  19. 09. 13. u 21.55 hčetvrtak, 19. 09. 13. **********


alt


OPREZNO U VINOGRADIMA

"Jako vino" neće početi s otkupom grožđa sorte Plavac mali prije 28. rujna. Točan datum utvrdit će se na temelju kontrole sladora i kiseline. Lani je otkup počeo 27. rujna.

Unatoč većim padalinama neki su već u vinogradima, ali to oni beru za vlastite potrebe. Možda ipak treba upozoriti na oprez kod berbe jer uvijek prijeti opasnost od uboda zmija, a posebno može biti opasan ugriz poskoka. U slučaju da se to dogodi odmah treba potražiti pomoć liječnika. Bolska ambulanta ima serum za cijepljenje, a ukoliko se to dogodi kada ambulanta ne radi, treba nazvati hitnu pomoć 112 ili 94. (J.E.)

(47) objavljeno  18. 09. 13. u 23.50 h

********************


alt


AMBULANTA NIJE U ŠTRAJKU

Tijekom srijede svi su nas mediji, bez izuzetaka, bombardirali vijestima o štrajku liječnika i medicinskog osoblja. Vrlo malo ili ništa o onima koji rade po uredovnom radnom vremenu. Uobičajeno se radilo i u bolskoj ambulanti gdje je, da podsjetimo, radno vrijeme od 7 do 19.30 sati, a subotom od 8 do 12 sati. (J.E.)

(46) objavljeno  18. 09. 13. u 23.40 h 

********************


alt


NEMA VIŠE "LITNJE NOĆI"

Bolske litnje noći, kako se zvala manifestacija koja se uglavnom organizirala četvrtkom, više neće biti - ove godine. Zbog toga neće na rivi ovoga četvrtka (19. rujna) biti uobičajenog šušura, ali se četiri dana kasnije priprema oproštaj od ljeta. Na programu je "Adio lito" i to u ponedjeljak 23. rujna. U knjižici tiskanoj s programom za cijelo ljeto greškom je navedena nedjelja umjesto ponedjeljak, ali je datum točan, 23. rujna, prvi dan jeseni. (Za stanovnike sjeverne Zemljine polutke jesen ove godine službeno počinje 22. rujna u 22.44 po srednjo-europskom vremenu.)

Na rivi će u ponedjeljak biti gastronomska ponuda, ali i glazbeni program. Planirana je i tombola, a nastupit će i dvije bolske klape "Užonca" i "Braciera".

Ovom manifestacijom završava ovogodišnje 24. Bolsko lito. (J.E.)

(45) objavljeno  18. 09. 13. u 23.25 h srijeda, 18. 09. 13. **********


alt

Pred odlazak izletničkih brodova u utorak 17. rujna u 16 sati


BOL OPET U PLUSU

I posljednji rezultati za ovu godinu, koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, govore o uspješnoj turističkoj sezoni. Nas posebno vesele rezultati ostvareni u Bolu i sasvim je sigurno da će biti premašen prošlogodišnji broj noćenja.

U ponedjeljak 16. rujna bilo je u Bolu 147 manje gostiju nego sedam dana ranije, ali 28 posto više nego istoga datuma 2012. Ukupno je prijavljen 2.721 gost o čega 207 domaćih i 2.514 inozemnih turista. Po broju gostiju Bol je na početku ovoga tjedna u županiji na 4. mjestu. Više je turista bilo u Splitu (5606), Makarskoj (4215) i Baškoj Vodi (3.751). U Hvaru je treći ponedjeljak manje gostiju nego u Bolu - 2.305.

Na Braču je 16. rujna bilo 6.312 gostiju, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 50.936 ili 11 posto više nego prošle godine. (J.E.)

(44) objavljeno  17. 09. 13. u 22.10 h

*******************


alt


EKIPNO PRVENSTVO HRVATSKE U ŠAHU

U velikoj dvorani Bluesun hotela "Elaphusa" u tijeku je ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu. Ukupno je 180 sudionika, a igra u muškoj konkurenciji I.A i I.B liga, a u ženskoj I. liga. Prisutno je 47 velemajstora i 4 velemajstorice.

Natjecanje je počelo 14. rujna, a završava u nedjelju 22. rujna.

Igra se od 15 sati, a može se pratiti uživo na www.crochess.com. (J.E.)

(43) objavljeno  17. 09. 13. u 21.55 hutorak, 17. 09. 13. **********


alt

Čekajući nastup maškare iz Slovenije pjevale su i svirale u caffe baru "Loža"


alt

Grupa maškara iz Rijeke i ove je godine bila najbučnija i u otmjenim kostimima


alt

Po nama najveću pažnju pobudile su "mačkice" iz Šabca (Srbija)


MAŠKARE ĆA MOGU MAŠKARE ...

U prekrasnoj kasnoj ljetnoj noći dogodio se u Bolu VI. Brački međunarodni ljetni karneval u kojem je sudjelovalo 20 grupa sa 300 sudionika. Vrijeme nije moglo biti idealnije i sve je proteklo u redu, kako su i zamislili i planirali u Centru za kulturu općine Bol. U 19.30 krenula je povorka od Veloga mosta preko rive, a na čelu su bile delegacije Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC). U povorci su bile i maske iz Bola.

Ljetni karneval osim u Supetru (15. rujna) i Bolu (16. rujna) organizira se i u Sutivanu (17. rujna) i Sumartinu (19. rujna).

Nije lako organizirati ovakvu manifestaciju i sigurno će trebati još mnogo na tome raditi, ali je sasvim sigurno da je Centar za kulturu općine Bol na dobrom putu da ovo postane atraktivna turistička manifestacija.

Na konvenciji u Bugarskoj, jednoglasnom odlukom, određeno je da Bol 2015. bude domaćin konvencije europskih karnevalskih gradova. (J.E.)

(42) objavljeno 16. 09. 13. u 22.35 h


Za više slika otvorite "Ljetni karneval 2013" ili kliknite ovdje!


********************


alt


SVE NEĆE BITI LEGALIZIRANO

Prema podacima koji su stigli u Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja od ukupno 821.867 zahtjeva za legalizaciju, do sada je riješeno što pozitivno što negativno, njih 43.896. Županijski i gradski odjeli za prostorno uređenje i gradnju dosad su tijekom rješavanja zahtjeva odbili svaki šesti  koji su vlasnici podnijeli za legalizaciju kuća, zgrada, štala, šupa, terasa i drugih građevinskih objekata.

U uredu u Supetru zaprimljeno je preko 4.000 zahtjeva za legalizaciju. Sređivanje je u tijeku i još se ne zna koliko ih je stiglo iz općine Bol. Samo se može pretpostaviti da ih je oko 600. Ako će biti isti postotak odbijanja, onda u općini Bol neće biti legalizirano čak 100 objekata. To su ipak samo pretpostavke! (J.E.)

(41) objavljeno 16. 09. 13. u 22.20 h 

********************


alt

Brački matičar Frane Marinković, s adresom stanovanja u Bolu, nakon posla morao je šekavati svoj kaić 


NAPOKON I KIŠA

U ponedjeljak rano ujutro, prema najavama meteorologa, na području Bola pala je obilna kiša, čak 70 litara po metru kvadratnom. Uokolo Bola kišilo je, ali mnogo manje. U Zadru je palo 36 litara, u Vodicama 49, Milni 54, Hvaru 59, Splitu 30 litara. Kiša je, kako kažu poljoprivrednici, za njih došla malo kasno, ali će od nje biti ipak neke koristi.

Kiši se nisu veselili turisti, ali je tijekom dana razvedrilo i kupači su ponovno došli na plaže. Poboljšanju vremena radovali su se i organizatori Ljetnog karnevala, a vlasnici brodica moglu su u miru izbaciti vodu iz svojih čamaca. (J.E.)

(40) objavljeno  16. 09. 13. u 22 h ponedjeljak, 16. 09. 13. **********


alt

U nedjelju prije odlaska za Supetar: Tonkica Trutanić, inicijatorica ljetnog karnevala u Bolu, ujedno i Kraljica bolskog karnevala s gostima iz Rijeke (Meštar Toni i riječka Kraljica karnevala)


SVE JE SPREMNO ZA VI. LJETNI KARNEVAL

Karnevalisti su stigli u Bol još u petak navečer i to iz Italije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i naravno iz više gradova Hrvatske. Ukupno je 20 karnevalskih grupa sa 300 sudionika koji će večeras (ponedjeljak, 16. rujna) nakon 19 sati prodefilirati rivom i pokazati svu raskoš kostima i maski. Na rivi će nakon toga biti glazbeni program i ples pod maskama.

Sve je počelo prije šest godina na inicijativu Tonkice Trutanić i još nekoliko njezinih kolegica, a danas je to već međunarodna manifestacija gdje je Bol, od prošle godine, član Federacije europskih karnevalskih gradova.

Organizatori VI. bračkog ljetnog međunarodnog karnevala su FECC Bol (Centar za kulturu) i karnevalska udruga "Monade" iz Supetra, a generalni pokrovitelji su Općina Bol i Turistička zajednica grada Supetra. Kao sponzori pojavljuju se Općine i turističke zajednice s Brača gdje će također karnevalisti imati svoj nastup (Supetar, Sutivan, Sumartin).

Humanitarna karnevalska noć u subotu je privukla na rivu mnoštvo mještana i turista, a vjeruju organizatori da će ih u ponedjeljak navečer biti još više. Prema meteorološkim prognozama kiše ne bi trebalo biti. (J.E.)

(39) objavljeno  15. 09. 13. u 21.10 h


OKUPLJANJE MASKIRANIH GRUPA JE U 18.30 SATI NA VELOM MOSTU. ORGANIZATORI MOLE VOZAČE DA TAMO NE PARKIRAJU SVOJA VOZILA NAKON ODLASKA KATAMARANA.

GLAZBENI PROGRAM NA RIVI POČINJE ODMAH NAKON ZAVRŠETKA MISE U ŽUPNOJ CRKVI.


********************alt


"SIGURNOST U TURIZMU"

Prva međunarodna konferencija "Sigurnost u turizmu", koju organizira časopis "Zaštita", održat će se idućeg četvrtka i petka (19. i 20. rujna) u bolskom hotelu "Elaphusa". Očekuje se oko 200 sudionika, a među govornicima su stručnjaci iz SAD, Engleske, Francuske i Njemačke. U radu konferencije sudjelovati će i dva ministra iz hrvatske Vlade: Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova i Darko Lorencin, ministar turizma. (J.E.)

(38) objavljeno  15. 09. 13. u 20.50 h

********************


alt


YOLO: SEZONA JE ZAVRŠENA

Noćni klub i na otvorenom coctail bar YOLO od subote više ne radi. Turista je sve manje, posebno onih mlađih, pa je i ovogodišnja sezona za ovaj lokal - završena. U tijeku je spremanje inventara i idućih dana sve će na Studencu biti uklonjeno i uskladišteno do svibnja ili lipnja 2014. godine. (J.E.)

(37) objavljeno  15. 09. 13. u 21.50 hnedjelja, 15. 09. 13. **********


alt

Najveća je gužva bila pred štandom gdje su maškare iz Italije nudile pašta šutu


KARNEVALSKA HUMANITARNA NOĆ

Na štandovima na rivi u subotu navečer nudila su se jela, pića, slastice, suveniri, lutrija ... Bila je to karnevalska humanitarna noć i sav prihod bit će uplaćen Udruzi Brački pupoljci koja brine o djeci s posebnim potrebama. Pjevalo se i plesalo na rivi do kasno u noć.

To je najljepša najava za 6. Brački ljetni međunarodni karneval na kojem će sudjelovati 20 maskiranih grupa sa 300 sudionika. Boljani i njihovi gosti sve će sudionike ljetnog karnevala vidjeti u ponedjeljak 16. rujna u povorci po rivi. Početak je u 19 sati.

Osim u Bolu karnevalske povorke će se organizirati u Supetru, Sutivanu i Sumartinu. (J.E.)

(36) objavljeno  14. 09. 13. u 23 h

********************


alt


SVE JEDNOGLASNO

Sedmoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovalo je u petak (13. rujna) 10 od 11 vijećnika. Sve su odluke donesene - jednoglasno.

Inž. Nikola Popić detaljno je obrazložio razloge za ispravke tehničkih grešaka u tekstualnom dijelu nedavno usvojenih planova, a što je potrebno učiniti kako bi se mogle izdavati građevinske dozvole. Vijećnici su to nakon rasprave i prihvatili uz napomenu da to vrijedi za sve one koji budu željeli graditi, a ne samo za neke.

Nije bilo pitanja i prihvaćen je izvještaj načelnika o polugodišnjem radu u općini.

Razgovaralo se na sjednici Općinskog vijeća o prihodima i rashodima, a izvjestitelj je bila Neda Kraljević. Vijećnici su prihvatili drugi rebalans općinskog proračuna za 2013. godinu.

Donesena je i odluka o povećanju temeljnog kapitala KJP "Grabov rat" i općinskim jamstvima za kredit kako bi ova općinska tvrtka nesmetano mogla poslovati i u iduće tri godine, do isteka koncesije za plažu Zlatni rat, riješiti se svih financijskih dugovanja.

Vijeće nije raspravljalo o imenovanjima u komisijama, vijećima i odborima jer vladajuća većina, zbog odsutnosti jednog njihovog člana, nije mogla osigurati potrebnih 6 glasova. Zbog toga će se to učiniti u trećem pokušaju, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

O radovima koji se u Bolu očekuju u listopadu izvijestili smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(35) objavljeno  14. 09. 13. u 22.40 h 

********************


alt


VIJEĆNIČKA PITANJA

Na početku svake sjednice Općinskog vijeća, pa tako i na onoj održanoj u petak 13. rujna, vijećnici su postavljali pitanja na koja je odgovarao načelnik općine Tihomir Marinković.

Matko Baković: Postoje liste čekanja za upis u Dječji vrtić. Hoće li za sve biti mjesta?

Odgovor: Svi će biti upisani. O tome je odluku donijelo Upravno vijeće vrtića "Mali princ".

Branko Mikulić: Rađena su geodetska snimanja i to je dosta koštalo. U zadnje vrijeme se o tome ništa ne govori.

Odgovor: Provjerit će se gdje je i zbog čega zastalo s tim poslom potrebnim za izradu katastarskih podloga.

Boris Škrbić: Uz novu cestu prema Murvici ima osušenih stabala koji se s prvim većim kišama mogu srušiti na prometnicu.

Odgovor: Sa Županijskim cestama je dogovoreno njihovo uklanjanje i to će uskoro učiniti Vatrogasno društvo iz Bola.

Dinko Karninčić: Svakodnevno smo svjedoci da se osim na štandovima, na početku šetnice (na slici), razna bižuterija i suveniri prodaju uz cestu sve do plaže Zlatni rat. Nešto slično je i na rivi kod Podruma i ispred Konzuma. Nije korektno dozvoliti takovu prodaju bez naknade, dok oni na štadovima plaćaju po 18.000 kuna godišnje.

Odgovor: Na šetnici smo zatražili dozvolu da ukupno bude 17 štandova. Ostali nemaju dozvolu, ali tamo budu par dana i odu.

Ivica Šćepanović: Ima li Bol lučkog kapetana i kako spriječiti sidrenja jahti zapadno od plaže Zlatni rat?

Odgovor: To nije u nadležnosti općine, ali će se idućih dana razgovarati s inspektorom Lučke kapetanije kako bi se spriječila sidrenja izvan dozvoljenih područja.

Srećko Karmelić: Je li manja buka iz coctail barova i disco kluba nakon nedavnog sastanka?

Odgovor: Prema komentarima i pritužbama građana nije se mnogo poboljšala situacija. Manje je gostiju, a buka je veća. (Neki se vijećnici nisu složili s odgovorom i smatraju da je sada manja buka od glazbe, ali imaju primjedbu da se u noćnim klubovima, gdje se može svirati i do 6 sati, čuje jače nego kada svira na otvorenom, jer su vrata otvorena.) J.E.

(34) objavljeno  14. 09. 13. u 22.15 h

********************


alt


VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA

Nakon što su u subotu ujutro pomeli bolske ulice i uklonili smeće, radnici "Grabovog rata" nastavili su sadnjom cvijeća. Posađeno je 200 sadnica maćuhica i učinili Bol još ljepšim. Iako je turistička sezona na izmaku, uređivanjem parkova i vaza sa cvijećem se nastavlja. (J.E.)

(33) objavljeno  14. 09. 13. u 21.45 h


subota, 14. 09. 13. **********


alt


POČINJU ISKOPI - TREBATI ĆE STRPLJENJA

Iako je na VII. sjednici Općinskog vijeća bilo podosta točaka dnevnog reda i važnijih tema o kojima se raspravljalo od 20 do 23.30 sati, mi smo za prvo izvješće izabrali temu koja najviše zanima Boljane i njihove goste: nastavak radova na infrastrukturnim objektima.

Načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar apeliraju na strpljenje i razumijevanje. Treba shvatiti da se mora raditi i prihvatiti priliku da netko to još i financira sa 90 posto.

Već 1. listopada otvoriti će se prvo gradilište. Bageri će kopati u Ulici Tina Ujevića, a od 9. listopada se nastavljaju iskopi na rivi za kanalizaciju i vodoopskrbu. Na Račiću bi izgradnja potpornog zida za proširenje ceste počela nakon 1. studenoga.

Zbog ovih radova bit će određena potpuno nova regulacija prometa. Ulica Domovinskog rata prema centru mjesta postati će jednosmjerna, a prometovati će se Rudinom i Ulicom F. Radića, zatim oko župne crkve Ulicom Uz pjacu, pa Novim putem ... Prodavaonice su obaviještene da zbog novih uvjeta na cesti moraju, za dostavu robe, koristiti manja vozila. (J.E.)


(Sutra: ostale rasprave i zaključci Općinskog vijeća.)

(32) objavljeno  04. 09. 13. u 00.55 h 

********************


alt


KAKVE KORISTI ZA BOLJANE?

Na sjednici Općinskog vijeća u petak navečer Matko Baković je pitao kakve koristi Boljani imaju od Doma umirovljenika koji je izgrađen 1883. donacijama kap. Luke Marinkovića i Marka Radića. O tome svjedoći i kamena ploča iznad ulaza: "Uzor domoljubi vitez Marko Radić i kapetan Luka Marinković ovo utočište za bolske siromahe zasnovaše vječna im uspomena MDCCCLXXXIII".

Svojoj svrsi Dom je priveden djelomičnoj nakon 120 godina (2005.) kada je u uređenju derutne zgrade sudjelovala i država.

Danas je to Dom za umirovljenike i nepokretne osobe u kojem je i nekoliko Boljana, ali su oni tu po komercijalnoj cijeni kao i ostali stanari iz drugih mjesta. Cijena je i do 6.000 kn mjesečno i općina ne sudjeluje u sufinanciranju smještaja. U državnim domovima u Splitu cijene su upola jeftinije nego u privatnim domovima kakav je i ovaj u Bolu.

Vijećnika je ipak interesiralo imaju li Boljani neku privilegiju. Dobio je odgovor da samo imaju prednost kod smještaja.

Tijekom sjednice saznali smo da vlasnici Doma ne plaćaju Općini nikakvu naknadu, pa bi bilo dobro da i Općinsko vijeće bude upoznato sa detaljima ugovora. Je li odluka Luke Marinkovića i Marka Radića iz 1839. (prije 174 godine!) da osnuju instituciju "Javna dobrotvornost" za pomoć siromašnima i kasnije (1883.) izgrade zgradu za siromašne, provedena prema njihovoj želji i namjeni? (J.E.)

(31) objavljeno  14. 09. 13. u 00.35 h 


petak, 13. 09. 13. **********


alt

Izletnički brodovi "Frane" i "Frane Bol"  u četvrtak su goste odvezli na jednodnevni izlet u Blaca odnosno Hvar. Otišli su po suncu, a sunčano je bilo i na povratku. U međuvremenu je bilo i nešto kiše (u Bolu je oko 13 sati palo 13 litara na kvadratni metar, prva malo obilnija kiša nakon 10. lipnja)


IZLETI: DOLAZE, ALI I ODLAZE

Ne dolaze izletnici samo u Bol već se izleti organiziraju i iz Bola u Hvar, Vrbosku, Jelsu i Blaca. Brodom "Frane Bol" svakodnevno se ide u Hvar i planira se da će izleta biti do sredine listopada. Ovoga ljeta u Hvar se moglo i brodom "Veli".

Brod "Frane" četvrtkom goste vodi u pustinju Blaca, a jednom tjedno je i izlet u Vrbosku i Jelsu. U Jelsu se ranijih godina išlo i više puta tjedno, ali nije bilo dovoljno zainteresiranih. Mali je interes bio i za Makarsku pa izleta nema već četiri godine.

Brodom "Frane Bol", koji može primiti 120 putnika, planira se idućeg ljeta uspostaviti stalna linija Bol - Hvar - Bol jer gostima je mnogo praktičnije, jeftinije i vremenski brže ovim brodom direktno iz Hvara u Bol, nego preko Splita i Supetra. (J.E.)

(30) objavljeno 12. 09. 13. u 20.10 h 

********************


alt


ZIMSKI ORAR U POŠTANSKOM UREDU

Još će dva dana, u petak i subotu, u poštanskom uredu u Bolu raditi prema ljetnom rasporedu od 8 do 21 sati, a subotom od 8 do 12 sati. Od ponedjeljka 16. rujna ured će biti otvoren od 7 do 15 sati, a neće se raditi subotom, nedjeljom i blagdanom. (J.E.)

(29) objavljeno  12. 09. 13. u 19.55 h četvrtak, 12. 09. 13. **********


alt


U PETAK SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Doro Adulmar sazvao je za petak (petak pa još i 13.) sjednicu Općinskog vijeća. Nakon uobičajenih točaka (izvještaj načelnika o radu općine između dvije sjednice, vijećničkih pitanja i prihvaćanja zapisnika sa VI. sjednice) na dnevnom redu je izvještaj načelnika o radu u prvom polugodištu 2013. te o prihodima i rashodima u istom razdoblju. Raspravit će se i odlučiti o povećanju temeljnog kapitala KJP "Grabov rat" te popuniti komisije, vijeća i odbore koje imenuje Općinsko vijeće.

Zanimljiva će biti informacija i odgovarajuće odluke vezano za nastavak odnosno početak radova na komunalnoj infrastrukturi što se planira za listopad ove godine. (J.E.)

(28) objavljeno  11. 09. 13. u 21.35 h

********************


alt


SIDRENJE NA ZLATNOM RATU

Ovi brodovi, koje smo snimili u nedjelju 8 rujna, usidreni su iako tu ne bi trebali biti. Takvih je prizora ovoga ljeta, ali i prošlih godina, bilo svakodnevno. Brodovi za ovo sidrenje ne plaćaju nikome ništa, a vrlo velika su opasnost da zagade plažu nekontroliranim bacanjem otpada u more, pa čak i fekalija.

Ovo je problem kojeg će trebati riješiti do iduće sezone! (J.E.)

(27) objavljeno  11. 09. 13. u 21.25 h 

********************


alt


U BOLU LJETO JOŠ TRAJE

Od najavljenih pljuskova i grmljavine u Bolu nije bilo ništa ili vrlo malo. U srijedu rano ujutro, oko 3 sata, palo je tek 2,4 litre kiše na kvadratni metar što za poljoprivredu ne znači gotovo ništa. Jutro je osvanulo vedro i toplo. Temperatura zraka u 14 sati izmjerena je 30, a mora 24 stupnja. U drugim dijelovima Hrvatske bilo je kišovito i mnogo hladnije: Gospić, Karlovac, Krapina po 16, Sljeme 9, Zagreb-Maksimir 17 stupnjeva ...

Na plažama uobičajena gužva za ovo doba godine. S 11 brodova došlo je 920 izletnika, uglavnom s Makarske rivijere. Na slici: bolska riva u 15.30 sati. (J.E.)

(26) objavljeno  11. 09. 13. u 21.15 h 

********************


alt

Fotografija s prošlogodišnjeg predavanja J. Mosera o R. Boškoviću (foto: Krešimir Pavić)


PREDAVANJE O NIKOLI TESLI

Povodom 70. obljetnice smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih inovatora i utemeljitelja suvremene tehničke civilizacije, Centar za kulturu općine Bol organizira u četvrtak (12. rujna) predavanje ponajprije za bolske srednjoškolce i školarce, ali su naravno i svi drugi dobrodošli.

Predavač je Josip Moser, stručnjak iz oblasti o kojoj govori. Rođen je u Dubrovniku ali mu je u Bolu ljetna adresa boravka. J. Moser je autor šest knjiga, među kojima je prva u nas knjiga "Elektroenergetički pojmovnik", a baveći se poviješću elektrotehnike napisao je i objavio preko 130 članaka na tu temu.

Predavanje je u Dvorani Doma kulture s početrkom u 12.15 sati. (A.Ć.)

(25) objavljeno  11. 09. 13. u 21.05 hsrijeda, 11. 09. 13. **********


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO U HVARU

U Bolu je u ponedjeljak 9. rujna bilo 2.868 gostiju, što je prvi put ovoga ljeta da ih je manje (4 posto) nego istoga datuma prošle godine. U hotelima je bilo 1711 stranih i 48 domaćih gostiju, u privatnom smještaju stranaca je bilo 1009 i domaćih turista 39, a u kampovima su boravili samo strani gosti - 61.

Na Braču je 9. rujna ukupno bilo 8.079 gostiju (Bol 2868, Supetar 2431, Milna 1209 ...)

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Bol je na desetom mjestu po broju gostiju. Ukupno ih je 69.062 ili 12 posto više nego lani. U Baškoj Vodi ponovno ih ima najviše - 6.844, a već drugi tjedan u Hvaru je manje turista nego u Bolu. U ponedjeljak ih je bilo 2.604. (J.E.)

(24) objavljeno  10. 09. 13. u 21 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE U PORTU

U bolsku luku često zapadni vjetar donese i smeća, najčešće plastične boce i kese. Naravno da to nije ugodno za vidjeti, ali srećom "Grabov rat" pošalje svoga djelatnika da to špurtilom pokupi. Očistio se porat i u utorak ujutro.

Možda bi i vlasnici kafića mogli ponekad priskočiti "u pomoć" pa pokupiti barem ispred svojih štekata. (J.E.)

(23) objavljeno  10. 09. 13. u 20.45 h 

********************


alt


ZADNJI OVOGODIŠNJI KONCERT

U župnoj crkvi Gospe od Karmela u srijedu (11. rujna) održat će se koncert iz Ciklusa klasičnih koncerata, posljednji ove sezone u programu "Bolskog lita 2013". Nastupaju Franka i Ivana Kovačević, gitara i flauta. Ulaz je slobodan.

Važno je napomenuti da je početak u 20 sati, a ne u 21 kako je najavljeno u knjižicama tiskanim u lipnju. (J.E.)

(22) objavljeno  10. 09. 13. u 20.40 h 

********************


alt


OTKAZANA "BOLSKA LITNJA NOĆ"

U četvrtak ne će biti "Bolske litnje noći" iako je u programu najavljena. Razlog je što se dva dana kasnije, u subotu u 19 sati, organizira humanitarna večer gdje će se prodavati jela, piće, suveniri ... a prihod od te manifestacija ide za Udrugu Brački pupoljci. Glavni će kuhari biti sudionici Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala, a Boljani i gosti se pozivaju da u što većem broju dođu pod maskama. (J.E.)

(21) objavljeno  10. 09. 13. u 20.30 h  

********************


alt


LASTE OTIŠLE NA JUG

Oni koji su u utorak ranije ustali mogli su vidjeti zanimljiv prizor. Na električnim žicama, Uz potok, bilo je barem 500 lastavica. Kao da im je tu bilo sabirno mjesto jer su nakon dvadesetak minuta u jatu odletjele u toplije krajeve. Možda sve do Afrike da bi se u proljeće ponovno vratile.

Lastavice se nastanjuju na svim kontinentima osim na Antartiku. Lastavice su ptice selice i hrane se kukcima koje hvataju dok lete. (J.E.)

(20) objavljeno  10. 09. 13. u 20.25 h 
utorak, 10. 09. 13. **********


alt


NOVE VIRTUALNE ŠETNJE

Još sredinom srpnja na portalu Turističke zajednice općine Bol moglo se tzv. virtualnim šetnjama bolje upoznati Bol i njegove ljepote (i preko ovoga portala također), a sada se taj vid promidžbe omogućava i zainteresiranim privatnim iznajmljivačima. Ured TZO uputio je pismenu obavijest iznajmljivačima koji se, ukoliko žele, moraju javiti u Ured TZ osobno, telefonom (635-638) ili putem e-maila ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )

Po izboru naručitelja objekt ili apartman snimio bi se izvana ili iznutra sa dvije pozicije, a trebati će i više fotografija interijera u visokoj rezoluciji. Cijena je 750 kn, a snimalo bi se 20. i 21. rujna. Rok za prijavu je 18. rujna. (J.E.)

(19) objavljeno  09. 09. 13. u 22.35 h 

********************


alt


START U TINA UJEVIĆA

I prije nego što odu iz Bola svi gosti, počet će građevinski radovi na izgradnji nove komunalne infrastrukture. Najprije će se kopati, već prvih dana listopada, u dijelu David ceste i Ulicom Tina Ujevića (na slici) za postavljanje kanalizacijskih cijevi. Promet će biti otežan, ali se cesta neće zatvarati. Odmah nakon praznika (8. listopada) bageri će početi kopati rivu od Galerije Dešković prema zapadu. Treće će se gradilište otvoriti početkom studenoga na Račiću gdje će se graditi potporni zid za proširenje ceste, a uz more šetnica širine 2,5 metra.

Općinsko vijeće će na sjednici u petak 13.rujna raspravljati o radovima na komunalnoj infrastrukturi u Bolu (početak rada, financiranje, regulacija prometa ...) o čemu ćemo opširnije izvijestiti na ovom portalu u subotu 14. rujna. (J.E.)

(18) objavljeno  09. 09. 13. u 22.25 h ponedjeljak, 09. 09. 13. **********


alt

Hrvoje Marko Peruzović, Manuela Malvasija, Ivana Bošković Ivičić i klapa Užonca


alt

Prepuna Galerija Doma kulture na otvaranju izložbe


NIKAD VIŠE POSJETITELJA

U nedjelju navečer, nakon 20 godina, svoje je radove ponovno predstavila Manuela Malvasija. Premali je bio prostor u Galeriji Doma kulture da bi primio sve zainteresirane i vjeruje se da je ovo, na otvaranju, bila najmasovnija posjeta ovoga ljeta. Ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić predstavila je autoricu, svima nama znanu Bolku Manuelu, ali i Hrvoja Marka Peruzovića koji je dao stručni osvrt na izložene radove. Program je uveličala i ženska klapa Užonca, a iznenađenje večeri bio je Jure Stanić, poznati kompozitor i tekstopisac, autor legendarnih pjesama Olivera Dragojevića, Gibonnija i Tereze Kesovije, poput "Tko sam ja da ti sudim", "Ajde zbogom", "Nisam te zaslužio", "Pismo moja" ... Iako nije pjevač ipak je otpjevao i odsvirao na gitari neke od njih.

Ovo je inače posljednja ovogodišnja izložba iz ciklusa Ljetnih izložbi. (J.E.)

(17) objavljeno  08. 09. 13. u 23.58 h

********************


alt


USKORO LJETNI KARNEVAL

Karnevalske grupe iz susjednih država, ali i iz naših gradova, pa tako s Brača i Bola, već u subotu 14. rujna predstavit će se Boljanima i njihovim gostima. Od 19 sati na rivi će kuhati kao i lani (na slici), a prodavat će se majice, suveniri, kolači, jela ... Zaigrat će se i tombola, a sav prihod ide u korist Udruge Brački pupoljci.

Organizator ovog šestog po redu Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala je Centar za kulturu općine Bol koji i putem našeg portala poziva sve Boljani da se priključe ovoj humanitarnoj akciji. Zainteresirani se trebaju javiti u Dom kulture.

Povorka preko 20 maskiranih grupa s preko 300 sudionika prošetati će se bolskom rivom u ponedjeljak 16. rujna od 19 sati. (J.E.)

(16) objavljeno  08. 09. 13. u 23.45 h nedjelja, 08. 09. 13. **********


alt

U 10.50 počeli su iskopi


TRI SATA BEZ VODE

Zbog puknuća vodovodne cijevi kod supermarketa Konzum u subotu je od 12 do 14.30 sati bez vode bio dio Bola, od zgrade škole do ljekarne. Dovod vode je zatvoren kako bi se zamijenila oštećena cijev, a osim domaćinstava bez vode je bio hotel "Kaštil", restorani, slastičarnice ...

Dežurna ekipa Vodovoda Brač došla je u Bol u 10.30, a kopanjem se počelo u 10.50 sati. Zamijenjena je oštećena cijev profila 80 mm, zatrpana iskopana rupa i betoniran dio rive. Otišli su iz Bola u 17 sati. (J.E.)

(15) objavljeno  07. 09. 13. u 21.55 h 

*******************


alt


IZLOŽBA MANUELE MALVASIJA

Posljednja ovogodišnja izložba iz Ciklusa ljetnih izložbi, otvara se u nedjelju (8. rujna) u Galeriji Doma kulture s početkom u 20 sati. Nama je ova izložba posebno zanimljiva jer je autorica Retrospektiva naša Bolka Manuela Malvasija.

U katalogu izložbe Hrvoje Marko Peruzović zapisao je: "Zaigrana i nesputana Manuela se odaje svojim unutarnjim porivima, mislima, osjećajima i svojoj neobičnoj mašti koja se iskazuje kroz lepršavu igru ruke".

Centar za kulturu općine Bol, organizator Bolskog lita 2013., poziva mještane na otvaranje i najavljuje i žensku klapu Užonca, a možda bude još pokoje iznenađenje. (J.E.)

(14) objavljeno  07. 09. 13. u 21.45 h subota, 07. 09. 13. **********


alt


ODREĐENA LOKACIJA ZA SPOMEN PARK

Zna se da će lokacija za spomen park poginulima za Domovinu biti na prostoru ispod zapadnog zida današnjeg groblja. To je zaključak općinskog povjerenstva (Nikola Popić, Matko Mijić, Kuzma Kovačić, Tihomir Marinković, Neda Kraljević i Vice Klapež) koje je obišlo još u veljači više lokacija u Bolu i odlučila se za ovu pored groblja. Predložena projektna skica predana je konzervatorima i nakon njihovog mišljenja izradit će se potrebna dokumentacija. (J.E.)

(13) objavljeno 06. 09. 13. u 23.45 hpetak, 06. 09. 13. **********


alt

Plaža na Bjenačici gdje će biti ugrađen lift i prilazna rampa


alt

Isti lift kao na splitskom Žnjanu montirati će se za invalide u Bolu


LIFT ZA INVALIDE

Odmah nakon Nove godine počet će izgradnja prilazne rampe, a zatim i ugradnja lifta koji će omogućiti kupanje i invalidnim osobama. Isti proizvođač opreme to je uradio i na splitskoj plaži Žnjan.

U idućih mjesec dana očekuje se građevinska dozvola, a prije ovoga ljeta postavljen je kabel za dovod struje. Radovi za ovo ljeto nisu se mogli nastaviti jer je utvrđeno da je i za ovaj zahvat potrebna građevinska dozvola.

Radove će financirati Općina Bol i Splitsko-dalmatinska županija. (J.E.)

(12) objavljeno 05. 09. 13. u 23.55 h 

********************


alt


PLAĆANJE POREZNOG DUGA

Porezna uprava na svom je portalu u četvrtak (5. rujna) obavijestila poduzetnike koji su porezni obveznici da je rok za podnošenje zahtjeva za plaćanje poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom do 23. rujna 2013.

Na popisu objavljenom 31. srpnja, na istom portalu, nalazi se 5.248 pravnih osoba koji duguju oko 8,7 milijardi kuna, a fizičkih je osoba koji obavljaju djelatnost (obrtnici) 10.543, a dužni su 3,79 milijardi kuna. Među ove fizičke osobe je i njih 11 s adresom stanovanja u Bolu. Njihov je dug 3.670.025 kuna. (J.E.)

(11) objavljeno  05. 09. 13. u 23.45 h četvrtak, 05. 09. 13. **********


alt


I DALJE TURISTIČKI REKORDI

U Bolu je u kolovozu registrirano 157.052 noćenja što je za 9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Strani turisti su ostvarili 92, a domaći 8 posto. Najviše je u kolovozu bilo Austrijanaca (15 posto), zatim Nijemaca (14), Talijana (12), Francuza (6), Poljaka (6), Skandinavaca (5), Slovenaca (5), Čeha (4), Engleza (4), Rusa (3 posto) ...

U hotelima je zabilježeno 75.093 noćenja, u privatnom smještaju 74.928, a u kampovima 6.529 noćenja.

Vrlo dobri, veći od predviđanja, su rezultati za osam mjeseci 2013. godine. Ukupno je ostvareno 411.837 noćinja ili 10 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. U ukupnom zbroju i dalje su najviše noćenja imali Austrijanci (15 posto), zatim Nijemci (14), a na visokom trećem mjestu su gosti iz Skandinavskih zemalja (12), pa Slovenci (8) ... (J.E.)

(10) objavljeno  04. 09. 13. u 23.45 h 

********************


alt

Obitelj Gratelli: slavljenica Ana (sjedi), kći Katica, sin Ivo i kći Brankica


alt

Čestitarima se pridružio i načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Svečarski stol za četrdesetak uzvanika


alt

Pravo slavlje ne može bez glazbe i pjesme


STOTI ROĐENDAN ANE GRATELI

U dvorištu obiteljske kuće Gratelli u srijedu je bilo posebno svečano i dekorativno: slavio se stoti rođendan Ane Gratelli, najstarije Bolke. Došla je rodbina, ali i troje djece, brat, unuci, prijatelji, susjedi ... Bio je i dominikanac o. Ivo Plenković koji je molio za slavljenicu, da Bog njoj i svima prisutnima podari zdravlje, pa da se sljedeće godine ponovno nađemo na istom mjestu. Načelnik Tihomir Marinković je predao buket cvijeća i poklon bon u vrijednosti od tisuću kuna.

Za svečanim stolom bilo je 40 stolica, ali ih je naknadno doneseno još nekoliko. Kako i priliči za ovu priliku bilo je i pjesme i glazbe. Slavljenici nije trebalo posebno predstavljati sve uzvanike jer je pamćenje još dobro služi. Sjeća se ona mnogih događaja u proteklih 100 godina, radosnih i tužnih. Jednom drugom prilikom ćemo o tome s njom porazgovarati, jer ima što reći: proživjela je tri rata, sedam država (Austrijska uprava, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevina Jugoslavija, NDH, Jugoslavija, Hrvatska i odnedavno je u Europskoj uniji) ... Tijekom svog života sjeća se deset poglavara Rimokatoličke crkve ...

Prema našim saznanjima Kata Marinković Tomić, rođena prije 200 godina (1813.) živjela je 100 godina 5 mjeseci i 5 dana. (J.E.)

(09) objavljeno  04. 09. 13. u 23.30 h srijeda, 04. 09. 13. **********


alt

Jeftiniji smještaj, lijepo vrijeme, toplo more, manja gužva na plažama - idealni uvjeti  za odmor (foto: Andrija Carli)


PONOVNO VIŠE TURISTA NEGO LANI

U ponedjeljak (2. rujna) u Bolu je bilo 3.581 prijavljeni gost ili tri posto više nego lani na isti dan. U hotelima je boravio 2021 gost, u privatnom smještaju 1471, a u kampovima 89. Od ukupnog broja (3581) domaćih je gostiju bilo samo 133.

U našoj županiji 2. rujna bilo je 81.924 gosta ili 9 posto više nego istoga datuma 2012. godine. Po broju gostiju Bol je na devetom mjestu i više ih je bilo nego u Hvaru (3.158) i Supetru (3.022). Na prvom mjestu je ovoga ponedjeljka Makarska sa 7.778 gostiju, zatim slijede Baška Voda (7.090), Split (5612), Omiš (5.231) ...


Sutra: Rezultati noćenja u Bolu u kolovozu i za prvih 8 mjeseci 2013. (J.E.)

(08) objavljeno  03. 09. 13. u 21.35 h 

********************


alt


POTPORE ZA GRADNJU BAZENA

U Bolu je izgrađeno najmanje 20 bazena uz privatne kuće i vile. Do idućeg ljeta bit će ih još nekoliko, posebno nakon najnovije odluke Ministarstva turizma o dopuni programa "1000 bazena za hrvatski turizam". Oni kojima su odobrena sredstva ne moraju završiti radove do 30. studenog već je taj rok produžen do 31. svibnja 2014. godine.

Na ovaj natječaj može se javiti do 30. rujna, a pojedini projekt može dobiti potporu do 50 tisuća kuna. Na ta sredstva mogu računati trgovačka društva, obrti i zadruge stim da bazen mora imati minimalnu površinu 30 kvadratnih metara. (J.E.)

(07) objavljeno  03. 09. 13. u 21.25 h 

********************


alt


UPIS U KARATE KLUB

U bolsku sekciju karate kluba "Karate Dojo Brač" počeo je upis novih članova i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 21 sat u prostorijama Doma kulture. Upisuju se predškolska djeca, osnovci i srednjoškolci.

Vrijeme prilagodbe je 30 dana i za to se ništa ne plaća. Kasnije je mjesečna članarina 180 kuna. Kontakt osoba za upis je sensei Jovan Kostadinov, mob 095 887 0884. (J.E.)

(06) objavljeno  03. 09. 13. u 21.15 h utorak, 03. 09. 13. **********


alt


PRVAŠIĆI PRVI DAN U KLUPAMA

Ponovno se u ponedjeljak 2. rujna, nakon ljetnog odmora, oglasilo zvono u osnovnim i srednjima školama u Hrvatskoj, pa tako i u Bolu. U prvom razredu čak 15 učenica i učenika:

Luka Batinić, Petar Katić, Matias Lovrić, Mateo Marinković, Borna Rupnik, Boris Trutanić, Ian Anić, Antonija Ivičić, Marija Lena Pavišić, Marija Jozić, Iva Buktenica, Karla Klapež, Natalie Andrić, Frančeska Kusanović i Ema Tomić.

Prvi su dan došli u pratnji mame ili tate, bio je poneki i nono, a u razredu su ih dočekali ravnatelj OŠ Marjo Rončević i učiteljica Meri Biliš. Dobrodošlicu su im, prigodnim programom, poželjeli učenici II. razreda.

Odavno nije bilo ovoliko prvašića, pa još i njihovih roditelja, te je u razredu bilo premalo prostora, a ni kamera nije sve "uhvatila". Još veća se gužva očekuje za četiri-pet godina jer će u prvi razred generacija rođenih 2011. godine. Tada se u Bolu rodilo 29 djece. (J.E.)

(05) objavljeno 02. 09. 13. u 22.15 h  ponedjeljak, 02. 09. 13. **********


alt


MANJE IZLETNIKA

Sa 12 brodova u Bol je u nedjelju došlo oko 1300 izletnika, uglavnom s područja Makarske rivijere. Najviše ih je doputovalo "Kalipsom" - 350. To su relativno dobre brojke s obzirom na datum i činjenicu da su u subotu došla s izletnicima samo dva broda, a razlog je bila smjena gostiju.

U špici sezone, od 15. srpnja do 15 kolovoza, u Bol dnevno 25 brodova doveze i do 3.500 izletnika. (J.E.)

(04) objavljeno 01. 09. 13. u 22 hnedjelja, 01. 09. 13. **********


alt

Plaža Zlatni rat u subotu 31. kolovoza u 15 sati


LJETU NIJE KRAJ

Ove subote Bol je napustilo više turista, nego ih je došlo. Međutim, lijepo vrijeme imalo je svoj pozitivni učinak i neki su produžili boravak. Temperatura zraka u 13 sati bila je 29, a mora 24 stupnja.

Broj gostiju koji je trenutno u Bolu znati će se u utorak ujutro, a za pretpostaviti je da ih ima barem tri tisuće. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 08. 13. u 22.35 h 

********************


alt


KONCERT PONOVNO U ŽUPNOJ CRKVI

U nedjelju (1. rujna) u župnoj crkvi Gospe od Karmela u 21 sat nastupa gudački kvartet HIP4tet iz Španjolske i Josip Dragnić na gitari.

HIP4tet je sastavljen od članova JOA Formation Superior. Tijekom studija u Saintesu otkrili su strast prema zajedničkom muziciranju. Prošle godine izveli su djela Mozarta, Beethovena i Schuberta na nizu koncerata u Švicarskoj, a na proljeće ove godine nastupili su i u Luksemburgu.

Zanimljivost je što glazbenici HIP4tet koriste crijevne žice i gudala kakva su koristila u vremenu iz kojeg potječe glazba koju oni izvode.

Ciklus klasične glazbe je dio programa Bolskog lita kojeg organizira Centar za kulturu općine Bol. (A.Ć.)

(02) objavljeno  31. 05. 13. u 22.25 h 

*******************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

"Autotrans", RJ Supetar, objavio je novi vozni red po kojem će autobusi iz Bola prometovati od ponedjeljka 2. rujna - do opoziva. Umjesto dosadašnjih 8, biti će dva polaska manje iz Bola, a iz Supetra umjesto 8 bit će ih sedam. Tijekom dva ljetna mjeseca autobusi su vozili nedjeljom i praznikom kao i radnim danom, ali će od 2. rujna biti manje polazaka nedjeljom. Za satnice novoga reda vožnje otvorite i pogledajte u poglavlju: Autobusi. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 08. 13. u 22 h **********************************************************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"