Arhiv 2013. / IV.

Broj objavljenih informacija u travnju: 83


alt


alt


PALME ULJEPŠALE RIVU

Split je uredio zapadnu obalu, a Bol i nešto više - istočni i zapadni dio rive. U ponedjeljak su dovezene i zasađene palme umjesto tamarisa. Sada predstoji vraćanje električnih kandelabra, zatim betoniranje trotoara i montaža klupa. Tada će se moći donjeti i konačna ocjena urađenog. Čini nam se da će ovaj zapadni dio rive biti ljepši i ugodniji za šetnju gostima i mještanima.

Planom je predviđeno, na jesen ili na proljeće 2014. godine, popločenje trotoara. Konačnim uređenjem obalnog dijela predviđeno je i proširenje rive na dijelu od pumpne postaje do Biline kuće. (J.E.)

objavljeno  29. 04. 13. u 20.40 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE ASFALTIRANJE

Nekoliko pomoćnih ulica u Bolu tijekom ponedjeljka je dobilo - asfalt: prilazne ceste na Ulicu Hrvatskih domobrana (na slici) i Uz pjacu (kod Studenca). Asfaltirana je prilazna cesta Reciklažnom dvorištu i dio rive na Velom mostu. Ukoliko se ne uspije u ponedjeljak predvečer, nastavit će se asfaltirati u utorak ujutro i to prekopi preko rive, od benzinske postaje do Biline kuće. (foto: Z.B.)

objavljeno 29. 04. 13. u 20.30 h 

********************


alt


DODATNA LINIJA ZA SUPETAR

Od ponedjeljka (29. travnja) uvedena je još jedna, dodatna autobusna linija za Supetar. Polazak je u 10.45 i može se za Split (tko to želi) nastaviti trajektom u 12.30 sati. Dodatni polazak je i iz Supetra, ali u 9.00 sati. (J.E.)

(Za detalniji raspored otvorite rubriku AUTOBUSI)

objavljeno  29. 04. 13. u  20.20 h  

********************


alt


FINSKI NOVINARI U BOLU

Grupa od 108 ljudi, novinari i turoperatori iz Finske, u ponedjeljak (29. travnja) došli je u Bol na jednodnevni izlet. Željeli su se osobno uvjeriti u ljepote Bola i što sve mogu očekivati njihovi sunarodnjaci koji planiraju odmor. Iz Skandinavskih zemalja (Švedska, Finska i Norveška) sve je više turista u Bolu. Zajedno, po broju noćenja, su na trećem mjestu, iza Austrijanaca i Nijemaca.

Finski gosti su prošetali bolskom rivom i šetnicom došli do plaže Zlatni rat. Zajednički ručak organiziran im je u hotelu "Elaphusa". (J.E.)

objavljeno  29. 04. 13. u 20.10 h 

********************


alt


SVE JE VIŠE KUPAČA

Nakon kišovite subote, u nedjelju je bilo vedro i toplo. Na plažama je bilo živo, posebno na Zlatnom ratu (na slici). U Bolu je oko 2.000 turista i mnogi su od njih odlučili uživati na suncu ili se okupati u relativno toplom moru (18 stupnjeva).

"Grabov rat" je najmlađima ponudio ljuljačke u šumici, ali i suncobrane i ležaljke, te alkoholno i bezalkoholno piće, kavu ... Za prehranu, na samoj plaži, trebati će pričekati jer se još uređuje restoran "Zlatni rat". (J.E.)

objavljeno  28. 04. 13. u 21 h

********************


alt


STRANE TV EKIPE U BOLU

Nakon francuske televizje u Bolu je bila i TV ekipa iz Novoga Sada (na slici). Oni su osim u Bolu bili u Postira i Supetru. U ponedjeljak na jednodevni izlet iz Splita stiže čak 108 novinara i turoperatora iz Finske. Nekoliko su dana u Splitu, a planirali su izlet u Hvar i Bol kako bi svojim gledateljima i čitateljima prikazali mogućnosti ljetovanja u Dalmaciji.

Godišnje u Bolu dođe oko dvadesetak novinarskih ekipa koje izvještavaju za TV, radio, novine i stručne publikacije. Za 3. svibnja najavljeni su novinari iz Španjolske, a 14. svibnja dolaze novinari iz Engleske. (J.E.)

objavljeno  27. 04. 13. u 21.45 h  

********************


alt


GORIVO I NEDJELJOM

Nakon što su iskoristili godišnji odmor, na benzinskoj postaji INE od subote se ponovno radi po starom: radnim danom od 7 do 12 te od 16 do 19, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati. Prema novom (starom) rasporedu u nedjelju i Prvog svibnja moći će se kupiti gorivo. (J.E.)

objavljeno  27. 04. 13. u 21.40 h 

********************


alt


OBNOVLJENA SIGNALIZACIJA

Na svim prometnicama u Bolu i prema Murvici obojena je horizontalna prometna signalizacija. Jedino preostaje da se to učini nakon 15. svibnja u Ulici Vl. Nazora, ali nakon završetka radova na kanalizaciji. Posljednjih godina je to postalo uobičajeno prije početka turističke sezone i dolaska većeg broja turista. (J.E.)

objavljeno  27. 04. 13. u 21.30 h  

********************


alt

Iz arhive: prošlogodišnja akcija čišćenja podmorja za Prvosvibanjske praznike


OTVARAJU SE JOŠ DVA HOTELA

U subotu (27. travnja) otvaraju se još dva hotela u Bolu. U hotel "Bonaca" stiže oko 800 gostiju, najviše iz Slovenije. Svake godine Slovenci za Prvi svibnja dolaze u Bol, a sada će ih biti 500. Mnogi od njih već 14 godina sudjeluju u akciji čišćenja podmorja od Martinice do Zlatnog rata. Lani ih je bilo 130, a osim Slovenaca sudjelovali su i ronioci iz Hrvatske, Italije, Makedonije, Slovačke i Češke. S roniocima dolaze i članovi njihove obitelji.

Hotel "Bretanide" ugostit će 160 turista iz Austrije.

Za Prvosvibanjske praznike u Bolu će biti oko 2000 gostiju. U hotelima 1500, a ostalo u privatnom smještaju i kampovima. (J.E.)

objavljeno 26. 04. 13. u 20.35 h  

********************


alt


BOL SE ULJEPŠAVA

Intenzivno ovih dana radnici "Grabovog rata" uređuju bolske parkove. Posijana je engleska trava, a negdje se sadi i cvijeće (na slici). Već za Prvosvibanjske praznike Bol će za goste, ali i domaće stanovništvo, imati lijepši izgled. Preostaje da svi zajedno pazimo da parkovi što duže ostaju lijepi. (J.E.)

objavljeno  26. 04. 13. u 20.25 h 

********************


alt


ČEKAJU SE PALME

Na dijelu Ulice Vladimira Nazora gdje se kopalo još u siječnju i veljači, polako se radovi privode kraju. Nije lako graditeljima, ali ni nama koji sve to gledamo i pratimo. Saznali smo da palme stižu u ponedjeljak (29. travnja) i bit će posađene umjesto tamarisa. U međuvremenu će se dovesti kvalitetnija zemlja i sadnja može početi. Možda ovaj put planeri održe riječ i ako se to dogodi u utorak (30. travnja) na ovom portalu ćete vidjeti jednu novu (ljepšu) rivu. (J.E.)

objavljeno  25. 04. 13. u 20.50 h  

********************


alt


SA ILI BEZ ŽBUKE?

Zgradu na samoj rivi, gdje je nekada bila Hrvatska čitaonica, odlučila je Bol poljoprivredna zadruga urediti prvenstveno zbog prokišnjavanja krova, ali i električnih kabela koji su ispresijecali fasadu, a trebalo je obnoviti grilje i prozore. Svaka se zamisao uvijek ne može ostvariti. Novac nije bio u pitanju već očitovanje Konzervatorskog odjela u Splitu. Oni su pismeno izvjestili investitora, a to i na znanje poslali Općini Bol, da se "dvokatnica na rivi ubraja u neoklasicističke građevine iz druge polovine 19. st. ... pa nije prihvatljivo čišćenje pročelja kako bi se završno prezentiralo fugirano ziđe. Nakon građevinske sanacije potrebno je zgradu ožbukati u svjetlom tonu slično boji kamena."

Mi smo snimili dio očišćene fasade gdje si vidi kameno pročelje. Ali, po konzervatorima, to treba - ožbukati (!?). Kako turistička sezona počinje vrlo brzo, a Općina zabranjuje rad nakon 15. svibnja, radovi na spomenutom objektu će se obustaviti i (srećom) ukloniti skela. Tada će svima, pa i konzervatorima, možda biti mnogo toga jasnije. (J.E.)

objavljeno 24. 04. 13. u 23.25 h   

********************


alt


PRORADILE WEB KAMERE

Nakon višemjesečne pauze ponovno su proradile web kamere koje se mogu pogledati na portalima Općine Bol (www.opcinabol.hr) i Turističke zajednice (www.bol.hr). Montirane su nove kamere na zgradi gdje je Ured TZO i na zgradi Osnovne škole. Još jedino ne radi kamera koja je okrenuta prema plaži Zlatni rat, ali je planirano da se ona premjesti na zgradu hotela "Bretanide". (J.E.)

objavljeno  24. 04. 13. u 23.05 h  

********************


alt


OTVOREN I "VARADERO"

Postupno se otvaraju štekati pa su u srijedu (24. travnja) posluženi i prvi gosti u cocktail baru "Varadero". Istina, bilo je to najavljeno za ponedjeljak, ali kiša i radovi u susjedstvu odgodili su ovosezonski početak za dva dana. (J.E.)

objavljeno  24. 04. 13. u 22.55 h  

********************


alt


PONOVNO ZLATNA MEDALJA DOLAZI U BOL

Već smo pisali o medaljama za bolsko vino. Godine 1890. nagrađen je zlatnom medaljom Petar Ivulić u Beču i Zagrebu. U Parizu je 1900. zlatnu medalju dobio Ante Petrić, a srebrnu  braća Radić. Ante Radić je ponovno 1909. nagrađen zlatnom medaljom na Međunarodnoj izložbi u Parizu.

Zlatna medalja ponovno dolazi u Bol 2013. Osvaja je u Bordeauxu (Francuska) Stina za Plavac mali Majstor 2009. Priznanje i medalja osvojena je na međunarodnom natjecanju vina (Challenge Internacional du Vin).

objavljeno  23. 04. 13. u 22.20 h 

********************


alt

Večernji "Susret s Tinom" učenika Srednje škole


alt

Petaši u Općinskoj knjižnici


SVJETSKI DAN KNJIGE

Za Svjetski dan knjige u Bolu je bilo više manifestacija kojima se obilježio 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti. Toga je dana 1616. umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare. Svrha je da se obilježavanjem ovoga dana promiče knjiga, kultura čitanja, autore i izdavaštvo.

Zadnji jutarnji sat učenici V. razreda Osnovne škole otišli su u knjižnicu i posudili po jednu knjigu izvan obvezne lektire (na slici).

Predvečer je to već bila Noć knjige pa su u Domu umirovljenika u 18 sati slušali Priču o sv. Franji Asiškom. Nastavilo se u 19.30 sati u Općinskoj knjižnici gdje su učenici Osnovne škole izveli Svjetlo riječi u Noći knjige. Oni stariji, učenici Srednje škole, upriličili su u caffe baru Carleto (na slici), susret s Tinom (Noćas se moje čelo žari).

objavljeno  23. 04. 13. u 22.35 h 

********************


alt


TKO ĆE ORGANIZIRATI SPORTOVE NA VODI?

Grabov rat, koncesionar na plaži "Zlatni rat", raspisao je natječaj i traži pravnu ili fizičku osobu koja će ovoga ljeta pružati uslugu sportova na vodi. Riječ je o najviše tri glisera sa pripadajućom opremom (tuba gume, kolutovi, banane i skije). Cijena je 55 tisuća kuna plus PDV. Natječaj je otvoren još nekoliko dana, do 26. travnja (petak).

objavljeno  22. 04. 13. u 20.30 h 

********************


alt


ŽUPAN ANTE SANADER POSJETIO BOL

Župan Ante Sanader u nedjelju (21. travnja) je boravio oko podneva u Bolu. Razlog je bio predstavljanje članstvu HDZ-a i simpatizerima kandidate za župana i načelnika općine Bol. Nešto više o tom skupu u novootvorenom poglavlju "Lokalni izbori 2013."

Gosti su prije sastanka u Vinskom podrumu prošetali u pratnji domaćina bolskom rivom. (J.E.)

objavljeno  21. 04. 13. u 22.15 h  

********************


alt


ZADOVOLJNI S AKCIJOM "ZELENA ČISTKA"

Akcija "Zelena čistka", organizirana 20. travnja u cijeloj Hrvatskoj, održana je i u Bolu. Prikupljao se električni i elektronski otpad, stare baterije i stari lijekovi. Sudjelovali su učenici Osnovne i Srednje škole, Grabov rat i DVD. Oni najmlađi, iz dječjeg vrtića "Mali princ", čistili su plažu iza Veloga mosta.

- Bilo je i odraslih koji su donosili iz kuće stare TV prijemnike, kazetofone, DVD uređaje - izvijestila nas je Ivana Bošković Ivičić, koordinatorica akcije, inače ravnateljica Centra za kulturu općine Bol.

Na slici: već u 10 sati, na samom početku akcije, snimili smo prvu količinu prikupljenog materijala koji je kamionom odvezen na centralno sabiralište (reciklažno dvorište). (J.E.)

objavljeno  20. 04. 13. u 23.05 h 

********************


alt


"ZAROBLJENA ŠKOLJKA"

Uz Dan planeta Zemlje (22. travnja) učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole u Bolu izradili su ovaj strip od 10 sličica kojeg su nazvali "Zarobljena školjka". Autori su Mate Petrić, Marija Karninčić i Petra Soljačić, a crtež vjerno prikazuje kako se i morske životinje bore protiv zagađenja u moru. Hvala svima onima koji čuvaju naše more! (M. BILIŠ)

objavljeno  20. 04. 13. u 22.50 h 

********************


alt


OTVOREN JE "TOPOLINO"

Pizzeria "Topolino" od petka navečer je otvorena, a cocktail bar "Varadero" će prve goste primiti u ponedjeljak 22. travnja. Reprezentativni restoran "Vusio" počet će radom tijekom svibnja.

U Bolu su trenutno na otvorenom može jesti u Taverni Riva, restoranu Santo, Pumpareli i od petka u već spomenutom Topolinu. (J.E.)

objavljeno  20. 04. 13. u 22.45 h 

********************


alt

 

VRAĆAJU SE ŠTEKATI

Na dijelu rive gdje je postavljen pločnik tijekom subote vraćeni su štekati u caffe baru Big Blue, a u nedjelju će se posluživati i posjetitelji. Caffe bar "Loža" će još neki dan biti zatvoren zbog preuređenja, ali će se i njegovi štekati postaviti do kraja idućeg tjedna. (J.E.)

objavljeno  20. 04. 13. u 22.35 h 

********************


alt


AUTOMOBILI NE MOGU PREKO RIVE!

Od pred neki dan postavljeni su prometni znakovi (na slici) kojima je zabranjena vožnja automobilima (i motorima) preko rive, osim za vozila s dozvolom. Rampa je tek pomoćno sredstvo u regulaciji prometa, a kada je podignuta ne znači da se može prometovati rivom. Isti znak je i kod crkve Gospe od Karmela i na početku Ulice F. Radića. Prometna policija, osim onih s dozvolom, može svih kazniti, a Općina je zatražila njihovu pomoć. Prometne znakove treba poštivati! (J.E.)

objavljeno  20. 04. 13. u 22.25 h 

********************


alt


PRI KRAJU PRVA FAZA RADOVA

Jedina lokacija gdje će se još koji dan zadržati veći građevinski strojevi je ona kod benzinske postaje. Danas i sutra se zatrpavaju cijevi, a idućeg tjedna će se asfaltirati cesta i promet će se odvijati normalno. Idući tjedan će se nasipati kanalizacijske cijevi prema Bilinoj kući, po trotoaru. Dovozit će se zemlja za sadnju palmi, a do 10. svibnja vratit će se kandelaberi.

Pod Ložu je sasvim pri kraju popločavanje. Štekati i suncobrani mogli bi se montirati već krajem idućeg tjedna.

Završetkom prve faze Bol će dobiti mnogo ljepši izgled, ali će se kopanjem nastaviti nakon 1. listopada. (J.E.)

objavljeno  19. 04. 13. u 20.50 h 

********************


alt


STIŽU NAM I GOSTI IZ FRANCUSKE

Prvi gosti iz Francuske dolaze u hotel "Elaphusa" u subotu (20. travnja) i to će činiti sve do kraja rujna. Za njihov dolazak učinjene su posebne pripreme, a tijekom zime organiziran je i tečaj francuskog jezika ...

Dolasku prvih Francuza prethodila je višednevna posjeta studijskih grupa iz raznih agencija u Francuskoj koji prodaju aranžmane za ljetovanje u Bolu. Njih 220 posjetilo je Vinski podrum (na slici) a brodom "Frane" su pogledali Bol s mora, od Martinice do plaže Zlatni rat. (J.E.)

objavljeno  19. 04. 13. u 20.45 h 

********************


alt


KLAPA "UŽONCA" ŽELI U OMIŠ

Nakon muške klape "Braciera", koja je na dosadašnjim Festivalima dalmatinskih klapa u Omišu osvajala i nagrade, svoju priliku traži i druga bolska (ali ženska) klapa "Užonca". Prošli su audiciju i dobile priliku da na Večeri debitanata izbore pravo nastupa na omiškom finalu. Debitanti već 12 godina imaju kvalifikacije u Bolu pa bi našoj ženskoj klapi trebalo biti nešto lakše nego ostalim 11 klapa. Na slici klapa "Užonca" s voditeljem pred audiciju u Omišu. (J.E.)

objavljeno  19. 04. 13. u 20.18 h  

********************


alt


ZAHTJEVI ZA POTPORU

Bol poljoprivredna zadruga objavila je javni poziv članovima zadruge, proizvođačima grožđa i maslina kao i stočarima. U četvrtak 25. travnja nakon 8.30 sati zainteresirani mogu navratiti u prostorije Zadruge (Bračka cesta 13) gdje će popuniti Zahtjev za potporu za 2013. godinu. Potrebno je predočiti korisničko ime i zaporke te 2o kuna državnih biljega.

Rok za podnošenje Zahtjeva za vinogradare i maslinare je do 15. svibnja, a za stočare do 30. travnja. Popunjeni zahtjevi dostavljaju se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, na adresi: Mažuranićevo šetalište 24b u Splitu. (J.E.)

objavljeno  19. 04. 13. u 19.50 h  

********************


alt

Prošle godine u akciji čišćenja bila su angažirana i djeca iz dječjeg vrtića "Mali princ"


U SUBOTU VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA

U povodu Dana planete Zemlje, u subotu 20. travnja, u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Bolu, organizira se "Zelena čistka". Centar za kulturu, uz pomoć DVD-a i uz sudjelovanje Osnovne i Srednje škole, Grabovog rata ali i brojnih mještana, objavio je raspored akcije.

Sabirni centar je na parkiralištu na samom ulazu u Bol (barake ex Bolka) i to od 10 do 14 sati. Najmlađi će uređivati okoliš i pomagati onima koji budu donosili otpad. Tko nije u mogućnosti vlastitim vozilom doći na parkiralište treba nazvati CZK (099 316 1468) ili DVD (635 582).

Prikupljaju se električni i elektronski uređaji i oprema koji nisu u upotrebi (otpad):

- električni štednjaci, strojevi za pranje rublja, hladnjaci,

- usisivači, glačala, tosteri, uređaji za sušenje kose,

- računala, pisači, kopirna oprema, kalkulatori, telefoni, mobiteli,

- radio i TV aparati, video kamere, hi-fi uređaji, glazbeni instrumenti,

- rasvjetna oprema,

- medicinski uređaji.

Skupljat će se stare baterije i stari lijekovi...

objavljeno  18. 04. 13. u 21.25 h  

********************


alt


MALI KONCERT GLAZBENE ŠKOLE

Jedanaest mladih polaznika Glazbene škole Josipa Hatzea, u četvrtak je na malom koncertu za velike (roditelje i znatiželjnike) pokazalo svoje znanje za klavirom. Nastupili su: Ana Pina Marinković, Jure Eterović, Mia Pivčević, Sara Marinković, Marina Lalić, Dora Marinković, Antonia Katić, Stela Marinković, Ana Mari Tomičić, Nina Kukoč i Dora Tomić. Zasluga za njihovo znanje pripada i nastavnicama Maji Novak i Maji Jurjević. (J.E.)

0bjavljeno  18. 04. 13. u 21.05 h  

********************


alt


UREĐUJU SE I FASADE

Postavljanje skele oko zgrade na rivi počelo je u četvrtak (18. travnja), a to znači da će se i do ljeta urediti i pročelje "žute zgrade" u vlasništvu Bol poljoprivredne zadruge. Oni ulažu u sanaciju krovišta i ljepši vanjski izgled. Kada se otuče žbuka, znat će se hoće li ostati vidljiva kamena fasada (kao na okolnim zgradama) ili će se ponovno žbukati. Konačnu odluku donose konzervatori.

Radovi se trebaju završiti do kraja svibnja. (J.E.)

objavljeno  18. 04. 13. u 21 h 

********************


alt

Sjede: (slijeva) vijećnik i predsjednik Općinskog vijeća Jakša Marinković Šimić, načelnik Tihomir Marinković i donačelnik Mate Petrić, (stoje) Jakša Marinković Tomić, Vice Klapež, Jakov Okmažić, Srećko Karmelić, Boris Škrbić, Zvonko Marić, Branko Mikulić, Merlin Katić i Matko Baković (nedostaje vijećnik Vinko Kraljević)


NA KRAJU MANDATA

Vijećnicima koji su izabrani 17. svibnja 2009. te načelniku i donačelniku koji su izabrani u drugom krugu 30. svibnja 2009. ističe mandat i u srijedu 17. travnja bila je to zadnja sjednica prije novih izbora - 19. svibnja 2013.

Podsjetit ćemo na rezultate izbora prije četiri godine. Bile su četiri stranačke i četiri nezavisne liste. Lista SDP/HNS dobila je 309 glasova i četiri vijećnika, a isti broj glasova i vijećnika dobio je i HDZ. Nezavisna lista Tomislava Marčića dobila je 145 glasova i jednog vijećnika, nezavisna lista Jakše Marinkovića Tomića 127 glasova i jednog vijećnika, a jednog vijećnika dobio je i HSP sa 87 glasova. Ostale tri liste nisu prešle izborni prag.

U Općinsko vijeće ušli su: Tihomir Marinković (zamjenio ga Jakov Okmažić), Boris Škrbić, Vinko Brešković (zamjena Vinko Kraljević) i Srećko Karmelić (SDP/HNS), Jakša Marinković Šimić, Zvonko Marić, Branko Mikulić i Merlin Katić (HDZ), Tomislav Marčić (zamjena Vice Klapež), Jakša Marinković Tomić i Matko Baković.

Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Jakša Marinković Šimić.

Za načelnika, koji se prvi put birao neposredno, bila su četiri kandidata, a u drugom krugu je za načelnika izabran Tihomir Marinković, a za donačelnika Mate Petrić.

Na sjednici u srijedu navečer zabilježili smo i dvije zanimljive izjave. Vice Klapež, koji je na mnogim sjednicama znao postaviti (za neke) i neugodna pitanja rekao je: "Želim se na kraju mandata ispričati ako sam nekada bio i neugodan!" Svoje srce otvorio je i predsjednik Vijeća Jakša Marinković Šimić: "Zadovoljan sam što je ovo zadnja sjednica koju vodim. Bilo je naporno i želim se odmoriti." (J.E.)

objavljeno  17. 04. 13. u 23.05 h 

********************


alt


JOŠ TREBA ČEKATI!

Sve je bilo spremno da Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici u ovom mandatu, u srijedu navečer, usvoji izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Bol i Urbanističkog plana uređenja naselja Bol. Međutim, nisu dobivene sve pismene suglasnost i konačnu će odluku morati donjeti idući saziv Općinskog vijeća u lipnju ili srpnju. Treba napomenuti da svaki od ova dva plana treba imati po 20 razno-raznih suglasnosti. Zapelo je u Splitu, u Županijskom zavodu i to će biti riješeno tijekom idućeg tjedna - kako je rekao na sjednici Vijeća inž. Nikola Popić - ali ipak prekasno da se sazove nova sjednica. Oni koji prate događanja oko ovih planova znaju da su prošli put suglasnost uskratili Konzervatori, ali su sada to učinili - prvi.

Mala je utjeha što tih problema imaju i druge općine, a za Bol je sretna činjenica što izmjene i dopune mogu usvojiti do 6. kolovoza. Ne učine li to do tada, morat će se po treći put organizirati javna rasprava. (J.E.)

objavljeno  17. 04. 13. u 22.35 h

********************


alt


KONCERT MLADIH GLAZBENIKA

U četvrtak 18. travnja prilika je da djeca s ponekim odraslim podijele svoju radost muziciranja. Tu će priliku, sasvim sigurno, iskoristiti njihovi roditelji, ali bit će mjesta i za druge zainteresirane. U 16 sati počinje mali koncert učenika Područne osnovne glazbene škole i to u njihovim prostorijama Uz pjacu 2. (J.E.)

objavljeno  17. 04. 13. u 22.15 h  

********************


alt


AVIONI SUBOTOM ZAGREB - BOL - ZAGREB

Redom letenja domaćeg avioprijevoznika Croatia Airlines planirano je da avioni od Zagreba do zračne luke Brač lete subotom od 4. svibnja do 12. listopada. Iz iskustva od ranijih godina za pretpostaviti je da će zračna linija biti uspostavljena tek 18. svibnja.

Polazak je iz Zagreba subotom u 10.40, a iz bračke zračne luke isti dan u 15.25 sati. Avion je tipa DASH sa 76 sjedala. (J.E.)

objavljeno  16. 04. 13. u 21.10 h 

********************


alt

"OČISTIMO HRVATSKU!"

Ekološko-volonterski projekt "Zelena čistka" organizira se u subotu 20. travnja na području cijele Hrvatske pod motom "Očistimo Hrvatsku u jednom danu!". I Bol će sudjelovati u ovoj akciji a bit će angažirani učenici Osnovne i Srednje škole, Grabov rat, Centar za kulturu i Općina Bol.

Centar za kulturu, kao koordinator u bolskoj općini, poziva sve mještane da u subotu pronađu i odvoje otpad iz svoje kuće ili dvorišta koji će biti prikupljen i odvezen kamionom iz Bola.

Sudionici trebaju imati vreće za otpad, rukavice i prikladnu odjeću i obuću.

U petak, dan uoči akcije, lokalni koordinator će objaviti detalje (mjesto i vrijeme okupljanja, trajanje akcije ...).

objavljeno  16. 04. 13. u 21 h  

********************


alt


SKUPŠTINA TZO - JEDNOGLASNO

Skupštini Turističke zajednice općine Bol, održana 15. travnja, jednoglasno je prihvatila izvješće Nadzornog odbora i realizaciju financijskog plana za 2012. godinu. Nadzor nije utvrdio nepravilnosti u radu, ali traži da se imena onih koji duguju za boravišnu pristojbu dostave Državnom inspektoratu radi prisilne naplate. Direktor TZO Markito Marinković izvjestio je i o skoroj prezentaciji ponude Bola, Brača i Županije u Stockholmu, glavnom gradu Švedske. (J.E.)

objavljeno  15. 04. 13. u 21.40 h 

********************


alt


NOVE MOBILNE APLIKACIJE

Članovi Skupštine TZO Bol upoznati su s novostima koje ovo ljeto očekuje turiste u Bolu. Idućih desetak dana ponovno će biti osposobljene sve tri web kamere koje se nalaze na zgradi TZ i fasadi Osnovne škole te na plaži Borak, a okrenuta je prema Zlatnom ratu. Ipak, najveća je novost što će vlasnici Android uređaja - smartphone-a i tableta moći koristiti aplikaciju mobil bol.hr. Na svom će mobilnom uređaju moći preuzeti sadržaje sa portala www.bol.hr.

O ovim i drugim novostima cirkularnim pismom će biti obaviješteni svi korisnici portala Turističke zajednice. (J.E.)

objavljeno  15. 04. 13. u 21.30 h
********************
 

alt


OD ČETVRTKA - RAMPA

U tijeku su tehničke pripreme da se od četvrtka 18. travnja spusti rampa i zabrani prolaz automobilima preko rive od 8 do 17 sati. Istovremeno će se postaviti i stupići u Ulici F. Radića i kod crkve Gospe od Karmela. Prošle godine to je učinjeno 30. travnja, ali je sigurno da će biti određenih teškoća u prometu jer će još neko vrijeme biti zatvoren dio rive sjevero od benzinske crpke.

Razlog ovoj odluci, kako smo uspjeli saznati, je dolazak velikog broja francuskih turista koji će u Vinski podrum dolaziti autobusima. (J.E.)

objavljeno  15. 04. 13. u 21.15 h 

********************


alt


IZBORI ZA EU PARLAMENT

U nedjelju se u Hrvatskoj prvi put biralo 12 članova za EU parlament čiji će mandat biti samo godinu dana, jer su 2014. redovni izbori. U Bolu na dva biračka mjesta nije bilo teško prebrojiti glasove jer se odazvalo 22 posto upisanih birača (391 od 1593 upisana).

Iako će se bolski glasovi pribrojiti ostalima u Hrvatskoj, zanimljivo je kome su Boljani dali svoj glas. Lista SDP-a dobila je 166 glasova (Tonino Picula 98, Biljana Borzan 9, Jozo Radoš 8 ...) HDZ-a 110 (Andrej Plenković 37, Ruža Tomašić 19, Dubravka Šuica 15 ...) i lista Laburista 13 glasova. (J.E.)

objavljeno 14. 04. 13. u 21.35 h 

********************


alt


ZNA SE I ČETVRTI KANDIDAT ZA NAČELNIKA

Ivica Šćepanović četvrti je objavio svoju kandidaturu za načelnika Općine Bol. Njega podržava lista grupe građana. I. Šćepanović radi u hotelu "Bretanide" kao voditelj tehnike održavanja.

Na prvim neposrednim izborima za načelnika, prije četiri godine, bila su također četiri kandidata. Ove godine poznato je da će za čelno mjesto u Općini konkurirati još i Tihomir Marinković (SDP), Doro Adulmar (lista grupe građana) te Matko Baković (HDZ, HSS, HSP AS i HSLS)

objavljeno  14. 04. 13. u 21.20 h 

********************


alt

Agnes Bukta (Mađarska) prima trofej za pobjedu na turniru od direktora TZO Bol Markita Marinkovića


alt

Zajednička fotografija: finalistice s organizatorima, sucima, domaćinima i sponzorima


POBJEDA MLADE MAĐARICE

Podjelom pehara završen je deseti teniski turnir "Bluesun Bol Ladies Open 2013" koji se igrao na terenima Sportskog centra "Zlatni rat". U finalu se igralo 2,40 sati i nakon tri odigrana seta Mađarica Agnes Bukta bila je bolja od Amerikanke iz Zadra Bernarde Pera (5:7, 6:2, 7:5). Ovogodišnja pobjednica bila je i prošle godine u Bolu, ali je izgubila već u prvom kolu.

Na ovom turniru nastupilo je 88 igračica iz 24 zemlje, a iz Bola tenisačice su otputovale u Šibenik. Organizatori su zahvalili Bluesun hotelu "Elaphusa" na primjerenoj organizaciji turnira i smještaju tenisačica. (J.E.)

objavljeno  14. 04. 13. u 21.05 h   

********************


alt

Prisjećanje na 1993. godinu: pročelnik Stipe Karmelić Rade, jedan od ranijih načelnika Mate Petrić, aktualni načelnik Tihomir Marinković i još jedan bivši načelnik Petar Ivulić ...


alt

Prvo Općinsko vijeće iz 1993. godine: (slijeva) Tonči Toni Pešutić, Pero Katić, Robert Pešutić, Stipe Ivić, Lovro Karmelić Rade, Franko Marinković Puko, Ivica Šćepanović, Zoran Bodlović i Tomislav Marčić st. (na slici nedostaju Lorko Lovro Cvitanić, Pero Kraljević Oko, Ivica Karninčić, Ivan Anić, Mate Vukoja i Stipe Karmelić Rade te danas pokojni Đuro Žuljević)


alt

Ženska klapa "Užonca" bila je na ovoj svečanosti poput šlaga na svečarskoj torti


DVADESET GODINA OPĆINE BOL

Bol je jedna od rijetkih općina na Braču, a možda i jedina, koja je obilježila 20 godina od osnivanja u Republici Hrvatskoj. Na prigodnom druženju u subotu 13. travnja prisjetilo se 1993. godine kada je ponovno osnovana Općina Bol. Izbori su održani 19. siječnja 1993. - podsjetio je u uvodnom dijelu pročelnik Stipe Karmelić Rade - a od ukupno 1029 upisanih birača glasovalo ih je 820. Bilo je pet općinskih lista, četiri stranačke i jedna nezavisna, ali se još i u osam izbornih jedinica birao po jedan vijećnik. Konstituirajuća sjednica održana je 15. travnja 1993. također u prostorijama Doma kulture.

Minutom šutnje odana je počast dvojici umrlih vijećnika - Đuri Žuljeviću i Milivoju Šćepanoviću.

Uz prve vijećnike iz 1993. na ovoj svečanosti bili su i vijećnici kojima za koji dan prestaje mandat, ali i neki dosadašnji načelnici.

Nazočnima se obratio sadašnji načelnik općine Tihomir Marinković, a govorili su i bivši načelnici Pero Ivulić i Mate Petrić te prvi vijećnici Tomo Marčić i Tonči Toni Pešutić.

Prigodnu svečanost uveličala je ženska klapa Užonca. (J.E.)

objavljeno 13. 04. 13. u 22.30 h  

********************


alt


PUŽEVI STIGLI RANIJE

Na bolskoj tržnici puževi su stigli nešto ranije. Nude se po cijeni od 50 kn za kilogram. Ima mnogo onih koji obožavaju puževe, a u nekim su zemljama kao nacionalni specijalitet. Mogu se pripremati na više načina. Od njih se pravi juha, mogu se kuhati, peči ... Dijetalna su hrana jer su siromašni masnoćama, a bogati bjelančevinom i spadaju u niskokaloričnu hranu. (J.E.)

0bjavljeno  13. 04. 13. u 22.05 h  

********************


alt


"BOL LADIES OPEN 2013"

Od petka do nedjelje ponovo je živo na terenima tenis centra "Zlatni rat". Rekreativce su zamijenile mlade tenisačice iz Italije, Rumunjske, Švicarske, Češke, Mađarske, Bugarske, Francuske, Nizozemske, Srbije, Portugala, Njemačke, Slovačke, Španjolske, Belgije, Rusije, Velike Britanije, SAD i Hrvatske. U petak se u 15.30 igralo finale parova, a u subotu je u 11 sati polufinale u singlu. Finale je na rasporedu u nedjelju u 11 sati. Ulaz je slobodan. (J.E.)

objavljeno  12. 04. 13. u 22.40 h  

********************


alt


TRI LINIJE NEDJELJOM

Brački prijevoznik Autotrans od 7. travnja ima novi vozni red na relaciji Bol - Supetar - Bol. Značajna je novost što sada nedjeljom iz Bola za Supetar nedjeljom i blagdanom ima tri umjesto dvije linije: 11.20, 13.45 i 18.30. Iz Supetra su nedjeljom i blagdanom polasci u 10.25, 12.25 i 15.25 sati.

Mnoge će obradovati polazak iz Bola u 13.45 sati (trajekt iz Supetra u 15.30) jer je to posebno pogodno kada katamaran "preskoči" iz Bola za Split u 13.35 sati. (J.E.)

objavljeno  12. 04. 13. u 22.25 h 

********************


alt


UREĐUJU SE PARKOVI

Došao je na red za uređenje i ovaj park ispred istoimenog hotela. Radnici hotelske kuće "Zlatni rat" (Bluesun hoteli) sakupili su petnaestak velikih crnih vreća raznog otpada ispred hotela gdje tijekom ljeta stanuje personal hotela. Sada će i njima biti lijepo za vidjeti ili se prošetati parkom, a Bol će zadržati visoku ocijenu kada je u pitanju čistoća okoliša. (J.E.)

objavljeno  12. 04. 13. u 22.15 h  

********************


alt


DIZALICA SPUSTILA BETONSKU ŠAHTU

Specijalnom dizalicom iz pogona "Berice" dopremljena je već gotova armirano-betonska šahta teška čak 24 tone! Spuštena je u četvrtak (11. travnja) u iskopanu rupu pored benzinske postaje. Ta će šahta biti zasunska komora budućeg kolektora. Nakon ovoga, predstoji spajanje, a onda i zatrpavanje kanalizacijskih cijevi. Istovremeno je počelo i postavljanje drenažnih cijevi na zapadnom dijelu gradilišta gdje se radilo u siječnju i veljači. (J.E.)

objavljeno  11. 04. 13. u 22.05 h 

********************


alt


"ŽIVOT ZA HAJDUKA"

Grupa mladih koji stanuju u naselju Blato radila je dva-tri mjeseca, s ljubavlju prema voljenom klubu, ovaj mural širine 10, a visine tri metra. Osim dva grba, Hajduka i Torcide, ističe se pisana poruka: "Nikad mi neće biti ža / šta sam tebi život da / i da se opet rodim ja / sve bi ponovia ..." Trojica od četvorice autora s razlogom su ponosni na ovaj uredak: (slijeva) Frane Barać, Marin Jozanović i Marin Šerka. (J.E.)

objavljeno  11. 04. 2013. u 21.55 h 

********************


alt


IZGUBLJENO - NAĐENO

Nije vijest da se izgubio prsten (jer svakodnevno se nešto gubi), ali je vijest da je jedan prsten pronađen. Možda je netko prekinuo zaruke i ljutito bacio prsten, ali ako se predomisli može nazvati poštenu nalaznicu na mob. 098 363 863. Morat će reći gdje je i kada izgubio prsten, ali i opisati njegov izgled. Ovo što vidite na slici samo je ilustracija uz tekst. (J.E.)

objavljeno  11. 04. 13.  u 21. 30 h  

********************


alt


U NEDJELJU IZBORI ZA EU PARLAMENT

U Bolu će u nedjelju 14. travnja biti otvoreno samo jedno biralište i to u mjesnoj školi, a drugo će biralište, kao i obično, biti u Murvici. Od 7 do 19 sati bit će u cijeloj Hrvatskoj otvorena birališta za izbor 12 članova Europskog parlamenta. Ima 28 lista sa ukupno 336 imena. Svatko od nas, koji ima pravo glasa, treba se odlučiti za jednu od ponuđenih 28 lista, a može zaokružiti (ali nije obvezno) i jedno ime ali samo na onoj listi koju je izabrao.

Europski parlament bira se na pet godina i 2009. godine 27 zemalja izabrale su 754 člana. Kako Hrvatska 1. srpnja postaje 28. članica ima pravo na 12 mjesta u EU parlamentu, ali samo na godinu dana. Ponovno će se, naime, birati novi sastav EU parlamenta 2014. godine. (J.E.)

objavljeno 10. 04. 13. u 20.55 h 

********************


alt


NEDJELJOM (OPET) INA NE RADI

Drugi put ove godine benzinska crpka INE u Bolu radi skraćeno zbog korištenja godišnjeg odmora djelatnika na crpki. Radno vrijeme je od 7 do 10 i od 16 do 19 sati, a nedjeljom je zatvoreno. Ovaj novi raspored vrijedi do 24. travnja. (J.E.)

objavljeno 10. 04. 13. u  21 h  

********************


alt

Mlade Bolke i Boljani u Zagrebu u svibnju 2012. godine. Većina njih su studenti


ODOBRENE POMOĆI UČENICIMA I STUDENTIMA

I ove će godine učenici srednjih škola i studenti, koji se školuju izvan Bola, dobiti općinske novčane nagrade. Odobrene su sve pristigle molbe (41), a odlučeno je da pet srednjoškolaca dobjei po tisuću kuna. Iznos za studente određen je na temelju uspjeha na fakultetu. Po 4.000 kuna dobit će 6 studenata, po 3.000 kuna njih 16, a po 2.000 kuna 14 studenata. Ukupno je za ove pomoći izdvojeno 105 tisuća, a to će dobiti do kraja lipnja.

Novčane pomoći i nagrade učenicima i studentima dodjeljuju se - bespovratno. (J.E.)

objavljeno  09. 04. 13. u 20.40 h 

********************


alt


NOVI POZIV ZA LEGALIZACIJU

Općina Bol ispunjava zakonsku obvezu i po osmi put javno poziva nelegalne graditelje da do 30. lipnja ove godine podnesu zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Za to učiniti ostalo je nešto malo više od dva mjeseca.

Zahtjev se podnosi Uredu za graditeljstvo u Supetru, a više detalja može se pročitati na portalu www.opcinabol.hr, službenoj stranici bolske općine. (J.E.)

objavljeno  09. 04. 13. u 20.30 sati  

********************


alt


ŠVEĐANKE PREPORUČUJU BOL

Švedski časopis Nya Allt Resor, koji mjesečno čita preko 800 tisuća Šveđana, u svom je travanjskom broju veliku pažnju posvetio Hvaru i Braču, koji su se našli među 17 najpopularnijih otoka Mediterana - piše portal Dalmacija News.

U reportaži na 8 stranica, autorice Elisabet Axas i Lottie Molund kao posebnu atrakciju navode rt Zlatnog rata i vinariju u Bolu u kojoj se može degustirati plavac mali.

Sigurno će ova reportaža biti od pomoći turističkim djelatnicima Bola, otoka Brača i Splitsko-dalmatinske županije koji će 23. travnja u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, tridesetorici tamošnjih uglednih novinara i turoperatora, prezentirati mogućnosti odmora na ovom području Jadrana.

objavljeno  08. 04. 13. u 23.25 h 

*******************


alt


USKORO ŠTANDOVI NA ŠETNICI

Vijeće za davanje koncesijskog odobrenja korištenja pomorskog dobra - kako nas je izvijestio Matko Baković - odredilo je 5. travnja tko može postaviti 16 štandova na šetnici. Bilo je 19 molbi, ali je odabrano njih 16, jednaki broj kao i prošlih godina.

Lani su prvi štandovi postavljeni 26. travnja, a do tada će trebati osloboditi taj prostor od iskopanih kanala i završiti sa zidanjem ogradnih zidova.

Vijeće je odobrilo da ležaljke i suncobrane turistima iznajmljuje "Grabov rat", a idućih dana će se raspravljati o koncesijama za prijevoz putnika do plaže "Zlatni rat". (J.E.)

objavljeno  08. 04. 13. u 22.45 h  

********************


alt


LIFT ZA INVALIDE - DOGODINE

Na zemljanom dijelu šetnice, od Biline kuće do prvog mostića, iskopan je kanal u kojeg će se položiti električni kabel. On će služiti za budući lift na plaži kojeg će koristiti invalidi. Međutim, sezona je pred vratima, a nisu dobivene sve potrebne suglasnosti, pa će rampa i lift biti napravljeni za ljeto 2014. (J.E.)

objavljeno  08. 04. 13. u 22.35 h 

********************alt


ROTOR U "BONACI"

Radi bolje komunikacije, ispred glavnog ulaza u hotel "Bonaca" izgrađen je rotor i zasađena palma. Automobili koje vidite na slici tu su parkirani privremeno, jer se radi na unutrašnjem uređivanju hotela i bojanju fasade. Kada se završi taj posao potpuno će se zabraniti parkiranje vozila, a pristup će biti dozvoljen samo autobusima za ukrcaj ili iskrcaj gostiju.

Hotel "Bonaca" prve će goste primiti krajem ovoga mjeseca. (J.E.)

objavljeno  08. 04. 13. u 22.25 h 

********************


alt


ISKOPI I U ULICI T. UJEVIĆA

Projekti su završeni, sredstva osigurana, odabran je izvođač i još se samo čekaju cijevi da počnu iskopi u Ulici Tina Ujevića. Određena je i dinamika rada, a jedino se teškoće očekuju kada se bude kopalo pored Bijele kuće. Morat će se, naime, dva do tri dana potpuno obustaviti promet vozila. Za ona manja alternativni je pravac Ulicom Uz poljanu. Međutim, tijekom iskopa u Ulici T. Ujevića promet će se regulirati semaforom jer će uvijek jedna traka biti slobodna za vozila. (J.E.)

objavljeno 07. 04. 13. u 21.35 h

********************


alt


KARDINAL ZAHVALIO NA POZIVU

Pred Uskrs je crkveni zbor gostovao u Sarajevo i tom prilikom je delegacija iz Bola predala poziv kardinalu Vinku Puljiću da dođe za fjeru, kada se navršava 15 godina otkako je proglašen za počasnog građanina Bola. Ovih dana kardinal je osobno uputio pisma načelniku općine Tihomiru Marinkoviću i župniku i samostanskom starješini o. Damiru Šokiću.

- Iskreno zahvaljujem na ovom pozivu. Pokušavam urediti svoje termine da stignem na Bol. Primio sam i ljubazni poziv od župnika i poglavara samostana da uzmem učešća u proslavi Gospe Snježne 5. kolovoza. Oba poziva s poštovanjem prihvaćam - napisao je kardinal u pismu kojeg je dobio bolski načelnik. (J.E.)

objavljeno  06. 04. 13. u 22.05 h

********************


alt


RIVA ĆE ZABLISTATI!

Polako se naziru ljepote bolske rive, barem onaj dio ispod Lože. Lijepi subotnji dan iskorišten je za intenzivnije radove na popločavanju i to rubnog dijela, a za ponedjeljak je planirano fugiranje spojeva. Utorak će tim dijelom moći slobodno pješaci, a dvije ekipe počet će popločavanje dijela koji je nekada bio pod asfaltom.

Na sastanku najodgovornijih za ove radove (investitor, projektant, nadzor i izvođač) dogovoreno je da će kopanje na rivi prestati do 1. svibnja, a potpuno će biti obustavljeni svi radovi do 15. svibnja. Nastavit će se - 1. listopada! (J.E.)

objavljeno  06. 04. 13. u 22.15 h  

********************


alt


OTVARAJU SE PRVI ŠTEKATI

Iako će ove godine kasniti desetak dana, restoran "Pumparela" će prvi i ove sezone otvoriti štekat na rivi. Lani su radom počeli 31. ožujka, a prve će goste poslužiti ove sezone 10. travnja. Do tada se uređuje i boji drvenarija.

Na zidu su izvješene i cijene i ostale su kao i 2012. godine. (J.E.)

objavljeno  06. 04. 13. 22.22 h  

********************

 

alt


BESPLATNI INTERNET!

Idući tjedan treba se montirati uređaj (Hot spot) na krovu zgrade Turističke zajednice i Općinske knjižnice koji će u radijusu od 500 metara omogućiti besplatno korištenje interneta. To će sigurno obradovati turiste, ali i vlasnike lokala i restorana jer oni neće trebati trošiti svoj novac za nabavku uređaja i pretplatu. Ovo će omogućiti i fiskalizaciju na tržnici, za prodaju brodskih i manjim trgovinama-suvenirnicama. (J.E.)

objavljeno  05. 04. 13. u 21.35 h  

********************


alt


ZAKON JE ZAKON!

Obveza je svih investitora tijekom gradnje postaviti na vidljivom mjestu tablu s osnovnim podacima, kako to zakon propisuje: tko je investitor, vrsta objekta, projektant, nadzor, broj odobrenja za građenje ... Učinio je to i investitor ovoga objekta koji se gradi pored šetnice prema plaži. Ali ne čine to svi. Neki "zaborave", a neki ne znaju što bi napisali, jer rade - bez dozvole! Barem je lako uočiti, kad nema table, da investitor očito radi mimo zakona. (J.E.)

objavljeno  05. 04. 13. u 21.30 h 

********************


alt


ZATVOREN CAFFE BAR "LOŽA"

Od subote, 6. travnja, zatvoren je caffe bar "Loža", omiljeno mjesto za ispijanje jutarnje kave u očekivanju katamarana, ali i uživanje na štekatima tijekom dana. To će potrajati desetak dana (a možda i koji dan više) jer se ispred trebaju postavljati kamene ploče. Vlasnik će tu prisilnu pauzu iskoristiti i za unutrašnje uređenje lokala. (J.E.)

objavljeno  05. 04. 13. u 21.20 h 

********************


alt


M. BAKOVIĆ KANDIDAT KOALICIJE

Zna se i ime trećeg kandidata za načelnika općine. U četvrtak su sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima 19. svibnja potpisali HDZ, HSLS, HSP AS i HSS. Ova je koalicija odlučila da njihov kandidat za načelnika bude Matko Baković (HDZ), a za zamjenika Tomi Fabijanović (HSLS).

Ranije smo objavili da je kandidat SDP-a Tihomir Marinković (dosadašnji načelnik), a sa liste grupe građana Doro Adulmar. (J.E.)

objavljeno  04. 04. 13. u  21.25 h 

********************


alt


POČELO POPLOČAVANJE

Zbog kiše nije se radilo u utorak i srijedu, ali je počelo s popločavanjem u četvrtak, 4. travnja. Prvi dan, po sunčanom vremenu, radilo se na obnovi rubnog dijela rive gdje su zamjenjene oštećene kamene ploče. Do početka turističke sezone popločit će se dio rive u portu, od caffe bara Big Blue do parka uz Galeriju Dešković, ukupno 600 kvadratnih metara.

Rečeno nam je da će na tom poslu biti angažirane dvije ekipe, a rok umnogome ovisi o vremenskim (ne)prilikama. (J.E.)

objavljeno  04. 04. 13. u 21.25 h  

********************


alt


KIŠE U IZOBILJU

Sunčani četvrtak vratio nam je dobro raspoloženje, ali za koliko dugo? Naši stari su mnogo vjerovali u talijansku izreku "Quattro perlanti (a ne aprilanti) - quaranta duranti", a to bi značilo da kakva su prva četiri dana u travnju, takvo će vrijeme biti idućih 40 dana! Sa prva četiri dana u travnju, osim u četvrtak, ne možemo biti zadovoljni. Previše je kiše koja smeta i ovim što rade i grade, ali i poljoprivrednicima.

Obilne kiše pale su i u prva tri mjeseca ove godine. U Bolu su u siječnju pale 142,4 litre, u veljači 157,9 litara, a u ožujku čak - 218,1 litara. (J.E.)

objavljeno  04. 04. 13. u 20.55 h 

********************


alt


NOVA JAHTA U MATIČNOJ LUCI

U predvečerje 4. travnja (četvrtak) u matičnu luku Bol uplovila je prvi put jahta "Arianna" u vlasništvu Ivana Živkovića iz tvrtke "Taktika" d.o.o. Novo plovilo nabavljeno je za krstarenja hrvatskom obalom, a ima 12 kreveta za goste i dva za posadu. Sasvim sigurno da je ovo još jedna zanimljiva ponuda u turističkoj ponudi Bola. (J.E.)

objavljeno  04. 04. 13. u 20.30 h  

********************


alt


REPRINT ZA TURISTE

U sklopu priprema za novu sezonu, Turistička zajednica općine Bol pripremila je reprint dvaju najtraženijih prospekata: Bol info (knjižica sa 40 stranica, dimenzija 11,5x15,5 cm) i plan Bola (vel. 40x21 cm). Bol info sadrži i tzv. žute stranice sa osnovnim podacima i brojevima telefona svih subjekata koji su na usluzi turistima (restorani, suvenirnice, agencije, muzeji, trgovine, hoteli ...). Ova se publikacija tiska na hrvatskom, engleskom, talijanskom, njemačkom i slovenskom, a od ove godine prvi put i na francuskom jeziku. (J.E.)

objavljeno  03. 04. 13. u 22.45 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE ASFALTIRANJE

Nakon Uskrsa, kako je bilo i najavljeno, nastavljeno je asfaltiranje bolskih prometnica. U srijedu se radilo na zaobilaznici, u Ulici hrvatskih domobrana. Idućih dana, kada se poboljšaju vremenske prilike (bez kiše), ucrtavat će se horizontalna prometna signalizacija na cestama. (J.E.)

objavljeno  03. 04. 13. u 22.35 h 

********************


alt

Nikica Bodlović, jedan od aktivnijih davatelja krvi u Bolu


MANJE DAVATELJA KRVI

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Bolu nije polučila očekivana rezultate. Obično bi dolazilo i po pedesetak članova, a u utorak 2. travnja došlo ih je 35, a krv je uzeta od njih 26.

- Razočarana sam, jer smo očekivali bolji odziv - rekla nam je predsjednica bolskog DDK Neda Kraljević. - Raduje što smo dobili novoga člana, odnosno članicu. Krv je prvi put dala Vini Lovrić. (J.E.)

objavljeno  02. 04. 13. u 21.45 h 

********************


alt


BAZEN NA PLAŽI (?!)

Zbunjuje ova iskopana rupa na plaži Potočine i mnogi će pomisliti da se gradi bazen. Ali zašto par metara od mora na šljunčanoj plaži? Neće tu biti bazen već šahta koja će se izgraditi za potrebe polaganja druge cijevi podmorskog cjevovoda za otok Hvar. Međutim, hoće li ova rupa dočekati i turiste koji u obližnji hotel "Bretanide" dolaze 27. travnja? Iako do tada ima 25 dana, dosadašnji tempo rada splitske tvrtke "Pomgrad inženjering" ne ulijeva preveliko povjerenje. Radovi na plaži Potočine počeli su prije puna dva mjeseca, 31. siječnja i malo se toga učinilo na ovoj strani Hvarskog kanala. (J.E.)

objavljeno  02. 04. 13. u 21.30 h

********************


alt


DOLAZE NOVE SKULPTURE

Kiparska kolonija koja već godinama stvara tijekom ljeta u Bolu, ove će godine postaviti desetak novih skulptura na šetnici prema plaži Zlatni rat. Za razliku od ranijih godina kada su sudjelovali studenti s Likovnih akademija, ove će godine stvarati poznati akademski obrazovani kipari. O mogućim lokacijama u utorak (2. travnja) razgovarao je načelnik općine Tihomir Marinković s kiparima Kažimirom Hrastom i Slavomirom Drinkovićem (na slici).

Dogovoreno je da Slavomir Drinković, profesor na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, izradi svoju sklupturu za Bol. Još ima radova poznatih umjetnika na šetnici. Tamo se već nalaze radovi Vesne Ristovski, Matka Mijića, Kuzme Kovačića i Kažimira Hraste. (J.E.)

objavljeno  02. 04. 13. u 21.20 h 

********************


alt


NOVA SPORTSKA PONUDA

Bluesun hoteli u Bolu od ove sezone imaju dodatnu ponudu za rekreaciju svojih gostiju. Izgrađena su četiri terena za boćanje neposredno uz hotele "Elaphusa" i "Borak".

Dva boćališta (na slici) bliža hotelu "Elaphusa" su po svim međunarodnim propisima, a osnovna podloga im je asfalt. Dobri poznavatelji ovoga sporta - Ivan Buvinić Bane i Pero Nevistić - slažu se da su tereni idealni za igru pa vjeruju da će koji put i Boljani sudjelovati na nekom turniru. Druga dva terena, istočno od hotela "Borak" izgrađena su za igru početnika, posebno djecu. (J.E.)

objavljeno  02. 04. 13. u 21.05 h  

********************

 

alt


SUNCE IZVUKLO U ŠETNJU

Uskrsni ponedjeljak bio je sunčan i topao, a već dio dana je bio i bez vjetra. Nakon ručka mnogi su krenuli u šetnju, a na plaži Zlatni rat bilo je podosta onih koji su iskoristili lijepo vrijeme za sunčanje (u kupaćim kostimima).

Službena temperatura zraka bila je 16, a mora 15 stupnjeva. Međutim, izmjereno na suncu i u zavjetrini čak 38 stupnjeva! (J.E.)

objavljeno  01. 04. 13. u 21.35 h  

********************


alt


ZA USKRS 600 GOSTIJU

U hotelu "Elaphusa" za Uskrs je bilo 300 gostiju, uglavnom iz Njemačke, a isto toliko i u privatnom mještaju. Prošle godine Uskrs je bio nešto kasnije i u Bolu je boravilo tisuću gostiju. Hotelski gosti uglavnom su slobodno vrijeme provodili igrajući tenis (na slici).

Trenutno u hotelu boravi druga grupa turista. Prvi su stigli 23. ožujka. (J.E.)

objavljeno  01. 04. 13. u 21.25 h  

********************alt


STIŽU DONACIJE ZA MUZEJ

Sredinom ožujka i na našem portalu objavili smo pisma Dominikanskog samostana i Turističke zajednice o akciji prikupljanja donacija za uređenje muzeja. Oba pisma upućena su na 80 adresa, a idućih dana bit će ih uručeno još 70. Traži se podrška i pomoć prvenstveno od pravnih osoba (poduzeća, obrti, kafiči, turističke agencije ...) ali su neki pojedinci, pročitavši u poglavlju "Donacije za muzej", uplatili određeni iznos.

Kompletan popis uplata do 31. ožujka objavit ćemo na našem portalu u srijedu 3. travnja, a sada ćemo spomenuti samo neke. Ranije su potvrdili svoje sudjelovanje Ministarstvo kulture (100 tisuća kuna) i Općina Bol (65 tisuća kuna), a do kraja ožujka uplatili su Županija splitsko-dalmatinska 15.000 kn, Obrt "Luce" (Tomo Brešković) 4.000 kn, Restoran Ranč (Frane Lukšić) 2.000 ... Od pojedinaca, koji su to učinili samoinicijativno, su Božo Nejašmić (najveći pojedinačni iznos - 1.000 kn), Klara i Mate Petrić, Milan Matić iz Zagreba ... (J.E.)

objavljeno 01. 04. 13. u 21.15 h  

********************


alt


VAŽNO JE SUDJELOVATI

Sa II. Smotre sirnica otoka Brača, održanoj na Uskrsni ponedjeljak u Nerežišćima, predstavnice Bola vratile su se kući bez nagrada. Međutim, Bol se super predstavio sa sirnicama i klapom Užonca. Majstorice pinci (sirnica), kojima treba zahvaliti na trudu i sudjelovanju, bile su Fany Katić, Gita Marinković, Meri Biliš i Dubravka Mrsić (Hero).

Važno je bilo sudjelovati, izjavile su po povratku u Bol: svi sudionici i publika dobro su se zabavili, ugodno družili i na kraju, lijepo se zasladili.

Na slici: klapa Užonca prije nastupa.

objavljeno 02. 04. 13. u 9.30 h 

********************


alt


USKRSNI DORUČAK

Udruga privatnih ugostitelja, nakon jednogodišnje pauze, ponovno je organizirala doručak na Uskrs: šunka, kuhana jaja, sirnice, francuska salata, razni kolači, čaj ... U prizemlje Doma kulture došle su uglavnom domaćice, nakon mise, ali se zbog obiteljskih (kuharskih) obveza nisu dugo zadržale. Došao je i načelnik Tihomir Marinković i osobno čestitao prisutnima najveći kršćanski blagdan. Od pripremljenog i ponuđenog doručka dosta je toga ostalo pa su mogli konzumirati i posjetitelji Doma kulture u večernjim satima.

- Običaj ćemo nastaviti i sljedećih godina za Uskrs - rekao nam je predsjednik Udruge privatnih ugostitelja Dinko Karninčić Batinić. - Želim se ovim putem zahvaliti restoranima Taverna Riva, Santo i Ranč koji su sve ovo pripremili i poklonili svojim sumještanima. (J.E.)

objavljeno  31. 03. 13. u 19.55 h  

********************


alt


DARUJ KRV - SPASI ŽIVOT

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Bolu organizira se u utorak 2. travnja. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina, a akcija se organizira u školi od 8.30 do 13 sati.

Prošle godine, na isti datum, prijavila su se 52 davatelja, a uzeta je 41 doza. Isti broj doza prikupio se na drugom davanju (29. listopada). Raduje, međutim, podatak da je po prvi put krv u 2012. godini dalo 11 mladih Boljana. (J.E.)

objavljeno 31. 03. 13. u 19.45 h  

********************


alt


MUKE PO KATAMARANU U OŽUJKU

Ako je suditi po katamaranu, onda su nam u ožujku vremenske prilike bile kao u prosincu. Zadnjeg mjeseca 2012. umjesto 62 puta, katamaran nije pristao u Bolu 21 put. U ožujku su neznatno bile bolje prilike pa se katamaran iz Jelse ili iz Splita uz bolski Veli most nije privezao 20 puta. (J.E.)

objavljeno  31. 03. 13. u 19.35 h 

****************

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"