Arhiv 2013. / II.

Broj objavljenih informacija u veljači 2013. godine: 56

alt


NOVI DIZAJN INTERNET STRANICE TZO

Novi dizajn internet stranice Turističke zajednice općine Bol (www.bol.hr), koji je jučer objavljen, trebao bi omogućiti turistima bolji pregled sadržaja kao i lakše snalaženje u pretraživanju smještaja. Idućih dana osvježit će se i sami sadržaji na stranicama TZO. (J.E.)

objavljeno  27. 02. 13. u 20.15 h  

********************


alt


GRIPA ZAOBIŠLA BOL?

Prema pisanju javnih medija, gripa je sredinom veljače trebala dosegnuti svoj vrhunac, pa po tome idućih dana treba manje strahovati da ćemo oboljeti. U Bolu je - kako nas je informirao dr. Markica Tomić - bilo svega desetak oboljelih od gripe. Ostali su imali virozu ili prehladu.

Manje oboljelih je i rezultat cijepljenja, a čini se da i u cijeloj Hrvatskoj ima mnogo manje oboljelih nego što se očekivalo. (J.E.)

objavljeno  26. 02. 13. u 21 h

********************


alt


TRAŽI SE LOKACIJA ZA SPOMEN-PARK

U utorak se tražila u Bolu najpovoljnija lokacija za spomen-park u kojem bi bila obilježja palima za Domovinu. To je bio zadatak Povjerenstva u kojem su osim predstavnika Općine, načelnika Tihomira Marinkovića, Nede Kraljević i vijećnika Vice Klapeža, bili i sveučilišni profesori: arhitekta Nikola Popić te kipari Matko Mijić i Kuzma Kovačić. Oni će predložiti lokaciju o kojoj svoje mišljenje moraju dati i konzervatori, a konačnu odluku donjeti Općinsko vijeće. (J.E.)

objavljeno  26. 02. 13. u 20.40 h 

********************


alt


SAT U PRIRODI

Nakon kišnih dana, učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole u Bolu, jedva su dočekali sat u prirodi. Čak se i Gardačev "Duh u močvari" mogao usmeno interpretirati, a kasnije među maslinama u školskom vrtu odigrati ulomak iz djela. Eh što sve djeca mogu! (M. Biliš)

objavljeno  26. 02. 13. u 20.10 h 

********************


alt


POČELI ISKOPI IZ DRUGOG PRAVCA

Očekivali smo bagere i vozila još prije sedam dana, kako je "Berica" najavio dinamičnim planom izgradnje, ali su se ipak pojavili iza 11 sati 25. veljače. Početak je to radova iz drugog pravca za izgradnju kolektora (kanalizacija i vodovod). Zapazili smo i jednu novost u radu: bager kopa i odmah tovari u kamione koji iskopani materijal odvozi na privremenu deponiju. Zbog ovih radova zatvoren je promet automobilima, ali pješaci imaju dovoljno prostora za pristup katamaranu. (J.E.)

objavljeno  25. 02. 13. u 22.30 h 

********************


alt


U UTORAK BEZ VODE

Dio domaćinstava oko Poljane u utorak od 8.30 do 14.30 neće imati vode. Razlog je što će radnici Vodovoda Brač u Ulici A. Starčevića (na slici) prespajati novopostavljene cijevi na vodoopskrbni cjevovod. Po završetku toga posla potpuno će se betonirati preostali dio raskopane ceste i time omogućiti normalni promet vozila. (J.E.)

objavljeno 25. 02. 13. u 22.15 h  

********************


alt


NAJMLAĐI U ŠETNJI

Nakon kišovite nedjelja, osvanuo je sunčani ponedjeljak. To su iskoristile tete iz dječjeg vrtića Mali princ i povele najmlađe u šetnju bolskom rivom. Prije novog pogoršanja vremena i - bagera koji će se u portu zadržati malo duže. Najmlađi su prošetali do Račića gdje su im pokazane kuće zidane kamenom. (J.E.)

objavljeno  25. 02. 13. u 22.05 h 

********************


alt


RAMPA I LIFT ZA INVALIDE

Već ovoga ljeta invalidima će biti omogućen pristup plaži. Na početku šetnice prema plaži Zlatni rat, do prvog mosta (na slici) izradit će se prilazna rampa, a na samom mostu bit će montiran lift. Projekti su povjereni istoj firmi koja je projektirala pristup invalidima na plaži Žnjan u Splitu. (J.E.)

objavljeno 25. 02. 13. u 21.55 h 

********************


alt


ŠTO NAS ČEKA U PONEDJELJAK?

Ovako je (na slici) izgledao u nedjelju završetak Ulice A. Starčevića koja se betonirala u petak, kako bi u ponedjeljak bila prohodna za promet vozila i pješaka. U petak nije sve betonirano, a u subotu i nedjelju se nije ni radilo. Ovo pišemo zbog neizvjesnosti oko početka kopanja u Ulici porat bolskih pomoraca. Trebalo je početi još prošlog ponedjeljka (18. veljače) kako je to predviđeno dinamičnim planom "Berice", izvođača radova. Ostaje da vidimo što će se u ponedjeljak događati, ali ništa neće biti iznenađenje. Navikli smo!

Vodovod Brač planira u utorak (26. veljače) raditi na spajanju novopostavljene

vodovodne cijevi u Ulici A. Starčevića. Zbog tih radova bez vode će od 8.30 do 14.30 biti potrošači oko Poljane.

Ponovit ćemo i informaciju, koju smo objavili pred neki dan, a vezana je za rad benzinske postaje INE. Zbog korištenja godišnjeg odmora radit će od ponedjeljka samo jedan djelatnik i to dnevno dva sata kraće, a gorivo se neće prodavati nedjeljom. Taj raspored rada (7 do 10 i 16 do 19 sati, osim nedjeljom) važi do 29. ožujka. (J.E.)

objavljeno  24. 02. 13. u 20.15 h  (dopuna 25. 02. 13. u 12 h) 

********************


alt


POČINJE KOPANJE U PORTU?

Kamioni "Berice" u subotu su po portu razvozili armirano-betonska korita, a iskopi su najavljeni za ponedjeljak. Bageri će početi radom kod Ureda turističke zajednice prema supermarketu "Konzum". Promet vozilima neće biti moguć, a oni koji žele do katamarana morat će zaobilaznicom, preko Račića.

Na ovom dijelu rive, nakon postavljanja kanalizacije, ugradit će se kamene ploče. Taj će posao raditi također "Berica" jer je njegova ponuda bila povoljnija. (J.E.)

objavljeno  23. 02. 13.u 19.30 h   

********************


alt


GRADI SE I BEZ DOZVOLE (?!)

Ured za gospodarstvo u Supetru zaprimio je u 2011. (po starom zakonu) 36, a u 2012. godini 157 zahtjeva za legalizaciju objekata na području općine Bol. Svi ti objekti nisu imali rješenje o rušenju, pa će taj broj sigurno biti znatno veći jer je zadnji rok 30. lipnja 2013. godine.

Međutim, u Bolu se i dalje gradi - bez dozvole. Ti objekti nemaju istaknutu tablu s osnovnim podacima o investitoru, vrsti objekta, projektantu, izvođaču i uz sve to s brojevima lokacijske i građevinske dozvole. Građevinska inspekcija, nakon očevida na gradilištu, zabranila je u srijedu 20. veljače daljnju izgradnju (dogradnju) hotela "Villa Džamonja" iz razloga je što investitor nema potrebne dozvole. (J.E.)

objavljeno 22. 02. 13. u 21.35 h 

********************


alt


BETONIRANA ULICA A. STARČEVIĆA

Napokon je u petak betonirana Ulica A. Starčevića u kojoj se radilo od 30. siječnja. Od planiranih 7 dana, ulica je bila zatvorena 24 (!?) dana i kroz to vrijeme se kopalo za vodododne cijevi, a u petak se ulica betonirala po cijeloj širini. Ulica će ostati zatvorena subotu i nedjelju, a od ponedjeljka će biti otvorena za promet. (J.E.)

objavljeno  22. 02. 13. u 20 h   

********************


alt


DRUGA FAZA OD PONEDJELJKA?

Kopanje za kolektor (druga faza), prema najnovijim najavama, počinje u ponedjeljak 25. veljače i to od zgrade Turističke zajednice prema supermarketu Konzum. Dinamičnim planom, kojeg je izvođač dostavio Općini, ovaj dio radova bio je najavljen za 18. veljače. Moralo se početak odgoditi jer je bila zatvorena Ulica A. Starčevića, a možda je i bilo drugih razloga.

U četvrtak su skinute klupe ispred apoteke i restorana "Pumparela", a u petak je uklonjen drvani podij štekata caffe bara "Loža" (na slici). Postoji mogućnost da se "Loža" zatvori zbog kopanja kanalizacije na desetak dana, a oni će to vrijeme iskoristiti za nužno preuređenje caffe bara. (J.E.)

objavljeno  22. 02. 13. u 19.30 h   

********************


alt


POČINJE UTRKA S VREMENOM

Odbor za prostorno i urbanističko planiranje Općine Bol razmatrao je pristigla pismena očitovanja na Prostorne i Urbanističke planove koji su bili na javnom uvidu od 29. siječnja do 6. veljače. U nazočnosti izrađivača ovih planova inž. Nikole Popića, članovi Odbora dobili su na uvid ukupno 15 pisanih primjedbi. Neke od njih su i usvojili pa se sada to treba ugraditi (ucrtati) pa bi to bio i konačni prijedlog. Predstoji utrka s vremenom kako bi konačnu odluku donijelo Općinsko vijeće do 10. travnja. To je zadnji datum za sjednicu Vijeća (jer se ono tada raspušta zbog lokalnih izbora) koji glasuje o stupanju na snagu Prostornog i Urbanističkog plana.

Međutim, do te sjednice predstoji mnogo posla. Osim već spomenutih korekcija u planovima, dokumentacija se šalje na čak 24 adrese zbog traženja suglasnosti. Rok za odgovore je 30 dana, a onda se sve to dostavlja u Županiju i Ministarstvo graditeljstva na konačnu suglasnost. (J.E.)

objavljeno 21. 02. 13. u 22.20 h 

********************


alt


USKORO JE SVE GOTOVO

Još koji dan posla i završit će se ugradnja oko 2000 metara zaštitne ograde na nedavno asfaltiranoj cesti Bol - Murvica. Zatim slijedi tehnički pregled i dogovor za prigodnu svečanost otvaranja ove prometnice. Činjenica je da je Murvica posljednje naselje na Braču do kojeg se dolazilo makadamskom cestom.

Nužno je i postavljanje prometnih znakova kako bi se ograničila brzina na ovoj cesti, ne toliko zbog vozača koliko zbog brojnih pješaka i biciklista koji se očekuju u ljetnim mjesecima. Šteta što cesta nema biciklističku stazu ali se razmišlja da se biciklisti i pješaci preusmjere starom makadamskom cestom koju prethodno treba popraviti. (J.E.)

objavljeno  21. 02. 13. u 21.55 h 

********************


alt


ODRŽAVANJE I ZAŠTITA

Nakon uređenja centralnog potoka za odvod oborinskih voda, izgrađenog za vrijeme Austrijske uprave i velikog povodnja koji je Bol zadesio 1878. godine, na red su došli i obalni zidovi kod restorana Taverna Riva. Taj posao obavljaju radnici "Grabovog rata" kako bi se zid zaštitio od čestih udara juga. (J.E.)

objavljeno  21. 02. 13. u 21.45 h

********************


alt


NOVI RADOVI U MURVICI

Od ponedjeljka građevinska operativa "Berica" iz Nerežišća ponovno kopa u Murvici za potrebe supetarskog pogona "Elektrodalmacije". Kopat će se novi kanal kroz naselje Murvica i nastaviti zapadno (na slici) do uvale Dračeva Luka. U taj će se kanal položiti dva kabela, 35 i 25 kV, koji su do sada išli zračnim putem. "Elektrodalmacija" najavljuje mogućnost, ovisno o vremenskim uvjetima, otežano ili čak onemogućeno prometovanje kroz samo naselje Murvica. Radovi trebaju biti završeni do 8. ožujka - priopćili su iz "Elektrodalmacije". (J.E.)

objavljeno  20. 02. 13. u 21.20 h 

********************


alt


PRIPREME ZA SEZONU

Pred Uskrs stižu prvi gosti u bolske hotele, a do tada mnogo toga treba pripremiti. Mobilizirani su kuhari, konobari, recepcionari i šefovi u Bluesun hotela kako bi pripreme bile što uspješnije. Jedna grupa (na slici) uređuje pločnik ispred hotela "Bonaca" gdje će se u sredini posaditi palma i napraviti okretište (kružni tok). Parkiranje neće biti dozvoljeno.

Druga je grupa uređivala hotelske maslinike. (J.E.)

objavljeno 20. 02. 13. u 21.10 h  

********************


alt


ČETIRI NEDJELJE BEZ GORIVA

Zbog korištenja godišnjeg odmora jednog od dvojice djelatnika, radnim danom će se od 25. veljače (sljedeći ponedjeljak) pa do 29. ožujka (Veliki petak) na benzinskoj postaji u Bolu raditi nešto kraće: od 7 do 10 i od 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom bit će zatvoreno. (J.E.)

objavljeno 19. 02. 13. u 22.30 h 

********************


alt


NOVE MURVE NA STUDENCU

Na Studencu će se najprije, prema projektu inž. Nikole Popića, urediti pločnik pa će se nastaviti s uređenjem interijera novoga caffe bara YOLO (You Only Live Once ili u prijevodu Samo jednom se živi).

Nakon uklanjanja pločnika iz 1951. (premjestit će se na trg ispred Samostanske crkve), iskopani su kanali za odvodnu kanalizaciji i posađene, po sredini Studenca, dvije murve (na slici).

Otvaranje caffe bara planirano je u prvoj polovini mjeseca svibnja. (J.E.)

objavljeno 18. 02. 13. u 02.30 h 

********************


alt

Unutrašnjost muzeja u Dominikanskom samostanu nakon prve faze uređenja


alt

Unutrašnjost muzeja kakvu pamtimo od 1975. godine


SANIRA SE PROSTOR DOMINIKANSKOG MUZEJA

Prošle turističke sezone muzej u Dominikanskom samostanu bio je zatvoren i mnogi su turisti zbog toga bili razočarani. Međutim, radovat će se informaciji da je završena prva faza sanacije: uklonjeni su i pohranjeni eksponati iz muzeja, uklonjeni su stari podovi, uklonjeni spušteni stropovi, otučena je žbuka sa zidova ... Nakon tih radova ukazalo se pravo stanje nosivih zidova, vlažnost ... Utrošena je jedna četvrtina sredstava predviđenih troškovnikom  kojeg je izradio "Art-projekt" iz Kaštel Gomilice. Ukupna cijena ove sanacije iznosi 488 tisuća kuna, ali tu nisu uključeni radovi na izmjeni elektroinstalacija, rasvjete, protuprovale i vatrodojave.

Kako bi zadovoljstvo Boljana i turista bilo potpuno, trebat će osigurati novčana sredstva i dovršiti započeti posao. Ministarstvo kulture uplatilo je 100 tisuća, a Općinsko vijeće Bola odobrilo je još 65 tisuća kuna. Vjeruje se da će određenu pomoć pružiti i hotelske kuće u Bolu, Turistička zajednica, agencije - svi oni koji imaju koristi, na bilo koji način, od muzeja i onoga što nudi posjetiteljima.

Naš portal uključuje se u akciju prikupljanja sredstava. U narednih desetak dana objaviti ćemo nešto više o tome. Ne sumnjamo u spremnost Boljana da pomognu. Jer, Boljani su  izgradili i samostansku crkvu Gospe od Milosti, sudjelovali su i u izgradnji zvonika (kojem je također nužna sanacija), a pomogli su i u kupovini crkvenih zvona. U svim tim akcijama uključili su se i naši iseljenici, pa se nadamo da će svi oni, prema svojim mogućnostima, pomoći da se muzej ponovno (što prije) otvori. (J.E.)

objavljeno 16. 02. 13. u 21.20  h  

********************


alt


IZMJENE NA TRAJEKTNIM LINIJAMA

Od ponedjeljka (18. veljače) "Jadrolinija" će promijeniti satnicu na dvijema linijama iz Supetra i iz Splita. Polazak iz Splita ponovno je u 16.30, a ne u 16.15 sati. Za 15 minuta kasnije će isplovljavati trajek iz Supetra za Split: u 20.00, a do sada u 19.45 sati.

Ranija satnica vraćena je nakon brojnih prosvjeda jer je "Jadrolinija" pogodovala postirskoj "Sardini" pa je iz Splita trajekt polazio 15 minuta ranije. Isti je razlog, čini se, što će večernji polazak iz Supetra umjesto u 19.45 od ponedjeljka biti u 20 sati. (J.E.)

0bjavljeno  16. 02. 13. u 21.15 h  

********************


alt


U ULICI A. STARČEVIĆA JOŠ SE RADI

Trebalo je sve biti gotovo za sedam dana, a ni sedamnaesti dan, dio Ulice Ante Starčevića kod restorana "Mlin", nije otvoren za promet. Vozila idu obilazno, a za one koji moraju na katamaran dozvoljen je promet Ulicom Porat bolskih pomoraca. U petak u 15 sati još nije zatrpan kanal (na slici) u kojem je postavljena vodovodna cijev. Problem će biti u ponedjeljak 18. veljače kada isti izvođač planira početak iskopa za kolektor, od zgrade Turističke zajednice do supermarketa "Konzum". Ako bude išlo po planu, a kasnilo se s dovršenjem radova u Ulici A. Starčevića, od ponedjeljka će dobar dio Bola biti u prometnoj blokadi! (J.E.)

objavljeno  15. 02. 13. u 20.45 h 

********************


alt


PETICIJA ZA REFERENDUM

Na oglasnim pločama u Bolu osvanuli su Proglasi kojima se pozivaju Boljani da daju svoj potpis za održavanje referenduma u Hrvatskoj na kojem bi se izjašnjavalo ZA ili PROTIV sljedeća četiri pitanja:

a. poništenje pretvorbe, privatizacije u RH?

b. zabrana rasprodaje imovine, prostora i privatnih resursa RH?

c. članstvo Republike Hrvatske u članstvo EU?

d. zabrana prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a u RH?

Prikupljanje potpisa za referendum počelo je u Hrvatskoj u srijedu 13. veljače, a u Bolu će se potpisivati peticija u ponedjeljak, utorak i srijedu (18., 19. i 20. veljače) u prizemlju Doma kulture od 10 do 20 sati. Organizator ove akcije je Građanska inicijativa "Referendumski ustanak" iz Zagreba koja smatra da građane treba pitati za mišljenje o svim važnijim pitanjima.

- Mi smatramo da građane treba pitati, bez obzira u kojoj su stranci i kakav će odgovor, ako dođe do referenduma, zaokružiti. (J.E.)

objavljeno  14. 02. 13. u 21.50 h

********************


alt


ZUMBA PROGRAM ZA NJEŽNI SPOL

U zimskim mjesecima treba naći nove sadržaje kako što spremniji dočekali turističku sezonu, jer kad se otvore hoteli i dođu prvi gosti neće biti vremena za rekreaciju i zabavu. Iz tih razloga razumljiv je veliki interes kod Bolki za najnoviju ponudu Centra za kulturu: fitness program zvučnog naziva Zumba. Na prvom, besplatnom satu, okupilo se 50-ak djevojaka, žena i majki. Program plesa i vježbanja primjeren je za sve dobne skupine, a redovito vježbanje počinje danas (četvrtak) i održavat će se dva puta tjedno u dvorani Doma kulture.

Instruktorica je mlada Bolka Marina Marinković. (J.E.)

objavljeno  13. 02. 13. u 19.30 h

********************


alt


SPALJEN JE JURE KARNAVOL

Pokladni utorak, tradicionalno okupljanje bolskih maškara koje traje punih 200 godina, nije omela ni najava lošeg vremena. Možda je tek zbog straha od kiše došlo manje maškara, ali točno u zakazano vrijeme krenula je povorka i krivac za sve nevolje - Jure Karnavol. Mnogi su zapazili da mnogo sliči na ministra Jovanovića, ali ga nisu optužili i osudili samo zbog seksualnog odgoja. Ove je godine bilo manje maski, ali je - treba priznati - bilo vidljivo da je uloženo mnogo vremena i truda za njihovu pripremu i izradu. 

Umjesto na otvorenom, testament se čitao, zbog straha od kiše, u dvorani Doma kulture koja je bila pretijesna da primi sve znatiželjnike. Nakon predstavljanj nekih maskiranih skupina, pročitao se testament, a onda se otišlo na Pumparelu gdje je Jure Karnavol i - spaljen.

U Domu kulture svi su zainteresirani (sa i bez maski) posluženi pašticadom, a nakon jela počela je u 17.25 sati - kiša. (J.E.)

objavljeno  12. 02. 13. u 20.50 h 

Više fotografija pogledajte u poglavlju: Karnavol 2013.

U petak objavljujemo na ovom portalu video snimku čitanja testamenta!


********************


alt


KARNEVALSKA TOMBOLA

Tradicionalno se nedjeljom navečer igra tombola u Domu kulture, više zbog druženja nego zbog neke zarade. Ipak, uoči pokladnog utorka tombola je nešto drugo. Ovoga ponedjeljka okupilo se njih stotinjak, uglavnom žena, ali je glavnu nagradu dobio - muškarec. Igralo se preko 3,5 sata, čak je 14 tomboli. Osim zadnje, na ostalima su bili nagrade sponzora: suveniri, izleti, večere ... Tako je svoju nagradu koju je dala za tombolu (ručnik i madrac za plažu) dobila Paula Lalić, a Jerkica Santo jednodnevnu vožnju skuterom. Za obitelj poznatih maslinara zgoditak od 5 litara maslinovog ulja dobila je Zorica Karmelić. Od tombole je najviše profitirao Rade Jerčić koji je osim 1.000 kn dobio i večeru u taverni Riva u vrijednosti od 500 kuna.

Karnevalska fešta završava u utorak. Okupljanje maski je u 13 sati, zatim se kreće po mjestu, a testament će se čitati u 15.30 ispod Lože (ne bude li kiše) ili u Domu kulture. Nakon testamenta i izvršenja kazne za Juru Karnavola, dijelit će se u prizemlju Doma kulture - pašticada. Navečer je maskenbal. (J.E.)

objavljeno  11. 02. 13. u 21.35 h

Za više fotografija tombole otvorite: Karnavol 2013.


********************


alt


BRAČKI HDZ-e U BOLU

Koordinacija bračkog HDZ-a sastala se u ponedjeljak u Bolu, a razgovaralo se o aktualnostima u Hrvatskoj i na otoku, ali i aktivnostima za lokalne izbore koji nam predstoje u svibnja. Na sastanku su bila i četiri aktualna načelnika bračkih općina: Nerežišće, Postira, Selca i Pučišća.

Domaćin bolskog skupa bio je predsjednik općinskog HDZ-a u Bolu Matko Baković. Nakon sastanka sudionici sklupa bili su na zajedničkoj večeri u restoranu "Ranč" gdje su ih pozvali bolske kolege.

Određen je HDZ-ov kandidatat za načelnika općine Bol, a njegovo ime bit će objavljeno do kraja tjedna. (J.E.)

objavljeno  11. 02. 13. u 20.50 h

********************


alt


BRIGA ZA ZELENILO

Radnici "Grabovog rata", zaduženi za zelene površine u Bolu, ovih dana obrezuju stabla, a u ponedjeljak su na redu bili tamarisi u Portu bolskih pomoraca. Ove će godine imati nešto manje posla jer je nedavno posjećeno petnaestak tamarisa u Ulici Vl. Nazora zbog izgradnje kolektora. (J.E.)

objavljeno 11. 02. 13. u 20.35 h

********************


alt


DJEČJI KARNAVOL

Najmlađi su iskoristili lijepo vrijeme i maskirani prošetali u nedjelju 10. veljače neprekopanim dijelom bolske rive, a zatim u Domu kulture uživali u glazbi, plesu i krafnama. Na kraju su pogledali i lutkarsku prestavu te zadovoljni u pratnji mama, tata i nona otišlii kući. Doći će oni, barem oni stariji, i na karnevolsku feštu u utorak poslije podne.

U ponedjeljak se u Domu kulture igra tombola, a osigurane su i vrijedne nagrade.

Na pokladni utorak (12. veljače) okupljanje je u 13 sati kod benzinske postaje, zatim povorka ide bolskim ulicama, a testament se u 15.30 čita u slučaju lijepog vremena ispod Lože, a ako bude kiša onda u Domu kulture. Bez obzira na vremenske prilike kazna za Juru Karnevola izvršit će se na Pumpareli. Potom slijedi pašticada (samo za maskirane), a na večer je ples pod maskama u Domu kulture. (J.E.)

objavljeno 10. 02. 13. u 21.25 h

Za više slika Dječjeg karnavola otvorite poglavlje: Karnavol 2013


******************


alt


UNAOKOLO SNIJEG, U BOLU - SUNCE

Radio i portali javljaju u 10.30 sati da snijeg pada u Splitu, Trogiru, Kaštelima ... Padao je ujutro i u Dubrovniku. U isto vrijeme (10. veljače u 10.30 sati) na bolskoj rivi se na štekatu ispijala kava i čitale novine.Na suncu je bilo sasvim ugodno.

Prošle godine 11. veljače Bol je osvanu pod snijegom. (J.E.)

objavljeno  10. 02. 13. u 11h

********************


alt


MAŠKARE: RADI SE JURE KARNEVOL

U drvodjelskoj radionici, Lovre i Gemo "sklapaju" Juru Karnevola i oni su i ove godine autori lika kojeg će u utorak osuditi za sve nevolje koje su zadesile Bol, ali i malo šire. Napisan je i tastament, a još je samo dilema gdje će se čitati osuda. Meteorolozi ne obečavaju povoljno vrijeme (bez kiše) pa će se maškare i znatiželjnici najvjerojatnije okupiti u utorak u velikoj dvorani Doma kulture. Najnovija dopuna ove informacije: ne bude li kiše, nakon dvogodišnje pauze, testament će se čitati Pod ložu, kod caffe bara "Loža". (J.E.)

objavljeno  09. 02. 13. u 20 h 

********************


alt


JOŠ SE RADI U ULICI A. STARČEVIĆA

I dalje je za promet zatvoren dio Ulice Ante Starčevića kod restorana "Mlin". Od srijede 30. siječnja se radi na postavljanju vodovodnih cijevi, a u subotu, jedanaesti dan, nitko nije radio (na slici). Neće se raditi ni u nedjelju, a teško je povjerovati da će se do utorka u 14 sati ulica osposobiti za promet. Zbog toga neće tim putem moći proči ni povorka maškara. Eto, umjesto najavljenih sedam, za promet će ulica biti zatvorena 14 dana! (J.E.)

objavljeno  09. 02. 13. u 19.45 h 

********************


alt


U NEDJELJU DJEČJE MAŠKARE

Bez obzira na vremenske prilike, a u najavi meteorolozi ne predviđaju kišu, u nedjelju će bolskom rivom paradirati dječje maškare. Okupljanje je planirano u 14 sati u Domu kulture, a onda kreće povorka rivom. Ponovno su u Domu kulture u 15 sati gdje će za njih biti organiziran maskenbal, a od 17 sati pogledat će lutkarsku priču "Put oko svijeta".

Podsjetit ćemo i na program maškara sljedeća dva dana. U ponedjeljak je od 15 sati tombola s vrijednim nagradama, a u utorak okupljanje maski je u 13 sati. Čitanje testamenta bit će najvjerojatnije od 15.30 sati u velikoj dvorani Doma kulture. Nakon toga slijedi izvršenje kazne nad krivcem svih naših nevolja - Jurom Karnavolom. Zatim će oni pod maskama na pašticadu, a navečer je maskenbal. (J.E.)

objavljeno  08. 02. 13. u 20.05 h  

********************alt


DINAMIČKI PLAN ZA RADOVE NA RIVI

Mnogi se pitaju hoće li radovi na rivi biti gotovi do početka turističke sezone i može li raskopana riva otjerati turiste? U pitanju su kapitalni objekti za daljnji razvoj Bola i oni se moraju napraviti. Gradi se i prekopava i u drugim mjestima, a turisti nisu kritični prema radu već prema - neradu.

Izvođač radova "Berica" d.o.o. iz Nerežišća izradio je dinamički plan građenja kojeg je dostavio nadležnim službama u Općini. Kako je skoro pa svaki Boljanin zainteresiran za tijek radova, mi ćemo objaviti neke datume iz toga plana.

"Berica" smatra 21. siječnja početkom rada, a planira dovršiti do 24. svibnja.

Prva dionica, od Biline kuće do benzinske postaje, u dužini od 221 metar radit će se do 7. ožujka, a druga dionica, od benzinske postaje do zgrade Turističke zajednice, u dužini od 463 metra, od 18. veljače do 18. svibnja. Osim obalnog kolektora postavit će se i vodoopskrbni cjevovod.

Na gornjem stroju obale radit će se od 18. do 24. svibnja.

Veći graditeljski zahvat predstoji na izgradnji crpne stanice kod benzinske crpke INE i izradi tlačnog cjevovoda. U dinamičnom planu za to je predviđeno vrijeme od 21. veljače do 2. ožujka. (J.E.)

objavljeno  07. 02. 13. u 22.15 h 

********************


alt


NOVI PLOČNIK NA STUDENCU

U četvrtak ujutro su počeli na Studencu radovi i do kraja radnog vremena potpuno je uklonjen stari pločnik postavljen 1951. godine. Idućih dana kopat će se za odvodnu kanalazaciju buduće caffe bara, a zasadit će se na sredini trga i dvije murve.

Zbog ovih radova sasvim je sigurno da na Studencu neće biti karnevalske fešte i čitanje testamenta. Postoji alternativa: skup maškara održat će se u utorak 12. veljače u velikoj dvorani Doma kulture. Osim radova maškarama je problem bila i vremenska prognoza koja za utorak predviđa kišu. (J.E.)

objavljeno  07. 02. 13. u 21.55 h 

********************


alt


JAVNA RASVJETA KOD KUĆE U KUĆI

Napokon je u četvrtak predvečer upaljena javna rasvjeta u Ulici Donja obala u kojoj se nalazi i znamenita Kuća u kući. Postavljena su četiri kandelabera i sada će u večernjim satima biti mnogo ugodnije tamošnjim stanarima, ali i turistima koji u ljetnim mjesecima dolaze vidjeti Kuću u kući.

Uključivanjem novih kandelabera otklonjen je i kvar na javnoj rasvjeti u susjednoj Ulici Domovinskog rata koja je dvadesetak dana bila noću - u mraku. (J.E.)

objavljeno  07. 02. 13. u 21.50 h 

********************


alt


POZIV IZ SUPETRA

Torcida, klub navijača Hajduka na Braču, organizira u povodu rođendana Hajduka, tradicionalnu akciju darivanja krvi pod nazivom "I krv svoju za bilu boju". Darivanje krvi je u petak 8. veljače u prostorijama Crvenog križa u Supetru (iznad trgovine Edi) od 8 do 14 sati.

Torcida Brač poziva svoje članove, prijatelje i ljude dobre volje na sudjelovanje u akciji darivanja krvi. Za sve koji sudjeljuju osigurana je večera uz zabavni program.

0bjavljeno  07. 02. 13. u 21.35 h 

********************


alt


RADOVI DO KRAJA VELJAČE

Predstavnici investitora, nadzorne službe i izvođača radova obišli su u srijedu (6. veljače) nedavno asfaltiranu cestu od Bola do Murvice. U tijeku je postavljanje željezne ograde, a onda slijede manji građevinski zahvati i saniranje pristupnih makadam cesta do asfaltirane prometnice. Obavit će se nakon svega tehnički pregled i dogovoriti svečano otvaranje asfaltne ceste duge 2700 metara.

- Svi preostali radovi na cesti - saznali smo od inž. Petra Danolića, iz Županijske uprave za ceste - bit će završeni do kraja veljače. (J.E.)

objavljeno  06. 02. 13. u 20.50 h  

********************


alt


POZIV ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA

Šesti put je Općina Bol objavila javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju je 30. lipnja 2013. godine. To međutim ne mogu učiniti oni koji su bez dozvole gradili nakon 21. lipnja 2011.

Zahtjevi s potrebnom dokumentacijom podnose se Uredu za graditeljstvo u Supetru gdje se mogu dobiti dodatna pojašnjenja i informacije. Međutim, za informacije se mogu obratiti i Jedinstvenom Upravnom odjelu Općine Bol.

Poziv za legalizaciju objavljen je i na internet stranici Općine Bol. (J.E.)

objavljeno  06. 02. 13. u 20.35 h

********************


alt

Mladi Boljani u Zagrebu (arhivski snimak iz svibnja 2012., foto M. Boko)


POMOĆ I NAGRADE UČENICIMA I STUDENTIMA

Upravo je objavljen na internet stranici Općine Bol i na oglasnoj ploči Natječaj za dodjelu pomoći i nagrada srednjoškolcima i strudentima koji je školuju izvan Općine Bol. Planirano je 1.000 kn za srednjoškolce, a 9.000 za studente ovisno o ostvarenom uspjehu. Osim pomoći predviđene su i nagrade najboljima.

Pomoći i nagrade isplaćuju se jednokratno i bespovratno.

Rok za podnošenje prijava na natječaj je 15. ožujka 2013. (J.E.)

objavljeno  06. 02. 13. u 20.30 h 

********************


alt


OVE GODINE STANOVI POS-a

Na javnom uvidu do 18. veljače u Domu kulture biti će idejna rješenja stanova iz Programa društveno poticajne stanogradnje. Dva objekta s ukupno 10 stanova gradila bi se na općinskom zemljištu, na Staroj cesti, južno od kampa Kito. U manjoj zgradi, koja ima prizemlje i dva kata, biti će četiri, a u većem objektu (podrum, prizemlje i dva kata) nalazit će se šest stanova. Projektant je Paulo Valčić, Ortux Lux d.o.o. iz Zadra, a izabran je na javnom natječaju.

Na raspisani natječaj za kupnju ovih stanova pristigla je 21 molba, nakon čega je napravljena rang lista. Stanovi će se otplaćivati na kredit dvadeset godina. Početak gradnje predviđa se na jesen. (J.E.)

objavljeno  05. 02. 13. u 19 h

********************


alt

Tastamen se prošle godine slušao pod kišobranima


KARNEVALSKA FEŠTA: BIT ĆE I TASTAMENT

Centar za kulturu objavio je program ovogodišnjih karnevalskih ludovanja koja počinju u nedjelju, a završavaju u utorak 12. veljače u ponoć. Ono najvažnije je svakako da će se i ove godine čitati tastament i optužbe protiv Jure Karnavola.

Završna fešta počinje u nedjelju 10. veljače u 14 sati. Za dječji karneval okupljanje je u Domu kulture, a ovisno o vremenskim prilikama, krenut će se u povorku preko rive. Maskenbal za najmlađe počinje u 15 sati u Domu kulture, a u 17 sati pogledati će i poslušati lutkarsku priču "Put oko svijeta".

U ponedjeljak je tradicionalna tombola s atraktivnim nagradama od 15 sati u prizemlju Doma kulture.

Okupljanje maškara u utorak 12. veljače je u 13 sati na Studencu ili kod benzinske postaje, a onda se kreće bolskim ulicama i naseljima. Čitanje testamnenta planirano je za 15.30 ili koju minutu kasnije. Mjesto događanja još nije sasvim sigurno. Ako budu povoljne vremenske prilike biti će to na Studencu. Ukoliko bude kiše ili tamo počnu radovi, treba se prošetati do velike dvorane u Domu kulture. Nakon testamenta slijedi oproštaj od Jure Karnavola.

Nakon izvršenja presude Juri Karnavolu, za sve maskirane (ali ne i za one bez maski) servirat će se u Domu kulture - pašticada.

Navečer je u Domu kulture maskenbal, zabava, ples, a za muziku uživo brinu se Alen i Peša. (J.E.)

objavljeno  04. 02. 13. u 20.40 h 

********************


alt


NAJMLAĐI POD MASKAMA

Ova nedjelja je bila tek zagrijavanje i generalna proba za ono što se priprema iduće nedjelje (10. veljače). U Domu kulture došli su neki sami, ali ipak najčešće u pratnji mame i tek ponekog tate.

Bilo je glazbe, kolača, sokova ... Plesalo se i pjevalo, a mnogi su se, od ovih mališana, po prvi put obukli u maškare. (J.E.)

objavljeno  03. 02. 13. u 20 h 

*******************


alt


PRIZNANJE ZA HOTEL VILLA DANIELA

Svjetski poznati portal TripAdvisor koji ocjenjuje hotelske i ugostiteljske objekte objavio je da je za 2013. godinu bolski hotel Villa Daniela uvršten među 10 vrhunskih (Top Ten) u Hrvatskoj. Njih su visoko ocijenili u kategoriji "Povoljnih smještaja", gosti koji su tu proveli odmor.

Hotel Villa Daniela nudi usluge smještaja i prehrane. U klimatiziranim sobama ukupno je 65 kreveta, a gostima je na raspolaganju restoran i bazen na otvorenom. (J.E.)

objavljeno  03. 02. 13. u 20.45 h

*******************


alt


BOL - VELIKO GRADILIŠTE

Ovih dana u Bolu se uveliko radi i gradi. Mnogi se pitaju hoće li sve biti gotovo do početka turističke sezone. Najveći je zahvat duž bolske rive gdje se ukopava novi kolektor. Zatim se radi na odvodnim kanalima za oborinske vode kod Martinice, u istočnom dijelu Ulice Hrvatskih domobrana, na glavnom potoku u Ulici novi put te na zapadnom ulazu na plažu Zlatni rat. Postavlja se željezna ograda na cesti Bol - Murvica, a na Potočinama se polaže željezna cijev u Hvarskom kanalu za vodoopskrbu susjednog otoka. U Ulici A. Starčevića kopa se za vodovod, a na početku Bračke ceste dograđuje se hotel Villa Džamonja. Preuređuje se, nadalje, bivši supermarket "Kerum" kojeg je preuzeo "Studenac" ... Svaki dan treba počet uređenje Studenca i novog caffe bara. A dograđivat će se objekat na ulazu u Bol za potrebe Poljoprivredne zadruge, a u izgradnji je ili se uređuje dvadesetak stambenih objekata gdje će biti i novih apartmana, možda već za novo ljeto.

U Domu kulture su na javnom uvidu urbanistički i prostorni planovi za izgradnju koja nas očekuje idućih godina. Međutim, dovršeni su idejni projekti za rotor na ulazu u Bol, vidikovac na cesti Bol - G. Humac, vatrogasni dom, dvoranu i podzemnu garažu na Poljani, novo groblje kod sv. Lucije, novu luku, uređenje kino dvorane i proširenje dječjeg vrtića. Ipak, za početak ovih radova pričekat će se jesen i iduća godina. (J.E.)

objavljeno  03. 02. 13. u 19.25 h  

********************


alt


MAŠKARE ČA MOGU MAŠKARE

Vrijeme je maškara, a Centar za kulturu nastoji obnoviti i zainteresirati što više mještana za ples pod maskama. Neka to bude kao nekada, kada se u Bolu plesalo na pet mjesta. Za trenutak smo, zbog zajedničke snimke, prekinuli ples, ali tek je počimalo zagrijavanje. Subota je, pa se može ostati i do zore. Za glazbu uživo zaduženi su Alen i Peša, a nemaskiranima je ulaz bio zabranjen.

U nedjelju u 16 sati u Domu kulture bit će dječji maskenbal (J.E.)

objavljeno  02. 02. 13. u 22.55 h 

********************alt


ROVOKOPAČ UZNEMIRIO PROLAZNIKE

Rovokopač na Zlatnom ratu?! Je li to moguće? Nije ugrožena plaža Zlatni rat, barem ne u ovom slučaju. Jedan je Boljanin angažirao rovokupač da mu očisti teren neposredno uz zapadni ulaz na plažu. Nije u pitanju nikakva izgradnja već priprema terena za sadnju maslina. Usput je rovokopač očistio i zapušteni kanal davno izgrađen za odvodnju oborinskih voda. (J.E.)

objavljeno 02. 02. 13. u 22.40 h  

********************


alt

Vozilo hitne službe na trgu u Gornjem Humcu


POČEO S RADOM TIM 2 - GORNJI HUMAC

U sklopu provođenja reforme hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, od petka 01. veljače 2013. god. počelo je sa novim načinom organiziranja hitne medicinske službe na istočnom dijelu otoka Brača, točnije za područje općina Pučišća, Selca i Bol.

U novouređenoj zgradi u Gornjem Humcu u 24-satnom dežurstvu radi TIM 2 hitne medicinske službe kojeg sačinjavaju dva medicinska tehničara, specijalno educirana za sve hitne medicinske intervencije, od kojih je jedan i u funkciji vozača, sa kompletno opremljenim navalnim kolima hitne medicinske službe.
Smješteni su u Gornjem Humcu kako bi približno podjednako vremenski mogli intervenirati na svim djelovima triju istočnobračkih općina.
Ukoliko vam zatreba hitna medicinska intervencija kao i do sada trebate pozvati telefonski broj 112, te ćete biti povezani sa dispečerom u Prijavno dojavnoj jedinici Zavoda za hitnu medicinu, i u kontaktu sa njime ostvariti adekvatnu hitnu medicinsku uslugu.

Tihomir Eterović, dr.med.
spec. hitne medicine
voditelj ispostave hitne medicine "Brač"

objavljeno  02. 02. 13. u 9.45 h

********************


alt


GEJZIR NA POTOČINAMA?

Mnoge je iznenadila pojava u moru, 20-ak metara od plaže Potočine, a posebno kada bi se povremeno pojavio i vodoskok. U čudu, mnogi su pomislili da je to možda - gejzir. Međutim, riječ je o podmorskim radovima na postavljaju novog cjevovoda od Brača prema Hvaru. Radnici "Pomgrad-inženjeringa" moraju na morskom dnu iskopati kanal dubine 2,5 metra i dužine 250 metara gdje će se postaviti željezna cijev za vodoopskrbu otoka Hvara. Na samoj plaži betonirat će se šahta vel. 2,5x2,5 metra. (J.E.)

objavljeno  01. 02. 13. u 22 h

********************


alt


NOVI PLOČNIK NA STUDENCU

Iidućih dana počet će radovi na Studencu vezano za uređenje novog caffe bara. Najprije će se ukloniti stari pločnik postavljen 1951. godine, pa će se malo kopati za odvodnu kanalizaciju i posaditi dva stabla, a onda slijedi postavljanje novoga pločnika. Kažu nam da novi pločnik traže konzervatori.

Korisnik novoga caffe bara bit će Aqua Solus u vlasništvu Vice Marinkovića koji je do sada uspješno vodio restoran "Vagabundo" i susjednu pizzeriju "Equinox". Novi lokal dobio je ime - YOLO, što je kratica za "You Only Live Once" ili u prijevodu "Samo jednom se živi".

Nakon uređenja interijera, slijedi i otvaranje što će se dogoditi početkom svibnja. (J.E.)

objavljeno  01. 02. 13. u 21.45 h 

********************


alt


MASKENBAL U SUBOTU

Bez obzira na godine, a to znači i mladi i oni stariji, mogu se zabaviti ove subote (2. veljače) na maskenbalu u prizemlju Doma kulture. Početak je u 20 sati, a muzika je - uživo. Jedini je uvijet da se dođe maskiran. Može i u piđami - poručuju iz Centra za kulturu koji je organizator ove maskirane zabave.

U nedjelju, s početkom u 16 sati, na programu je dječji maskenbal. (J.E.)

objavljeno   01. 02. 13. u 21.20 h 

********************


alt


HITNA POMOĆ U GORNJEM HUMCU

U vitrini Općine Bol osvanula je obavijest: "Zbog novog ustroja medicinske pomoći (novi punkt u Gornjem Humcu) od 01. 02. 2013. PRESTAJE PRIPRAVNOST liječnika u Bolu. U slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći nazvati 112 ili 94". U potpisu je Markica Tomić dr. med.

Mi smo o novoj organizaciji i novom punktu u Gornjem Humcu pisali na ovom portalu 8. siječnja i obečali smo naknadno napisati nešto detalnije. Međutim, uzaludan nam je bio trud zadnjih osam dana. Bolski liječnik uputio nas je na rukovoditelja Hitne pomoći u Supetru, a on nam je preporučio  nazvati ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu dr. Lea Luetića u Splitu. Na telefon se javljala automatska sekretarica, službenica na drugom telefonu ponavljala je kako je ravnatelj na službenom putu, ali će mu prenijeti našu poruku. Pa smo prije tri dana napisali gosp. ravnatelju i e-mail poruku i nekoliko pitanja. Od svega ništa.

Ukoliko budu pacijenti čekali na pomoć iz Gornjeg Humca, kao mi odgovore na postavljena pitanja - loše im se piše! (J.E.)

objavljeno  31. 01. 13. u 21 h  

********************


alt


U SIJEČNJU - NEMA ZIME

Neki nam pokazatelji govore da je siječanj, po vremenskim uvjetima, bio povoljniji od studenog i prosinca prošle godine. To zaključujemo po broju nedolazaka katamarana u bolsku luku, za Split ili iz Splita. U siječnju, naime, katamaran je od predviđenih 62 pristajanja izostao 11 puta. U prosincu se to dogodilo 21, a u studenom 15 puta. (J.E.)

objavljeno  31. 01. 13. u 20.10 h  

********************


alt


"DALMATINO" IDE NA ODMOR

Popularna bolska konoba "Dalmatino", nakon 11 mjeseci neprekidnog rada, radi još u subotu 2. veljače, a onda se zatvara do 25. ožujka zbog - kolektivnog odmora i manjeg renoviranja. Vlasnik i voditelj Drago Eterović priprema za posjetitelje u subotu nekoliko iznenađenja. Jedno od njih je flaširano vino (7 dcl) za samo 70 kn. Jela se nude po zaista popularnim cijenama: juhe 10 - 15 kn, pržene lignje 25, tunjevina 30, piletina na seljački 25, 10 čevapčića 30 kn ... Ponovno otvaranje konobe najavljeno je za 25. ožujka. (J.E.)

objavljeno  31. 01. 13. u 20 h 

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"