Arhiv 2013. / X.

objavljeno 99 vijesti


četvrtak, 31. 10. 13. **********


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: IZGRADNJA LUKE U JESEN 2014.

Načelnik Tihomir Marinković, kako je to uobičajeno na početku svake sjednice Općinskog vijeća, izvijestio je vijećnike o radu općine Bol od posljednje sjednice do danas. Naglasio je posljednje podatke o turističkoj sezoni: dostignuta je brojka od 510 tisuća noćenja kakvu je Bol imao rekordne 1988. godine. Radovi na komunalnoj infrastrukturi počeli su 9. listopada kako je planirano, a do sada je učinjeno više od plana. Dio rive od Galerije do Krojevih skalina mogao bi se popločiti do nove godine. Ostali dio rive će se betonirati, a po završetku radova i asfaltirati. Za Račić se čeka lokacijska dozvola, a radovi bi trebali početi u studenome. Dobra je vijest što bi izgradnja luke počela iduće godine u ovo doba.


VIJEĆNIČKA PITANJA NAČELNIKU

- Zašto se kasni s početkom radova u Ulici T. Ujevića - pitao je Ivica Šćepanović i zatražio pismeni odgovor po pitanju hotela "Bijela kuća".

Odgovor: EU banka je odobrila sredstva, odabran je izvođač i kopanjem bi se trebalo početi u siječnju.

- Možda je trebalo iskoristiti ovo lijepo vrijeme, smatra Dinko Karninčić Batinić, i raditi i nakon 17 sati. Imam primjedbu zbog ponašanja onih koji ne poštuju novu prometnu regulaciju i voze u suprotnom smjeru. Poseban je prometni krkljanac kod "Marinera" i ispred ulaza u školu.

Odgovor: Do sada je učinjeno i više od plana. Računa se da će svi radovi na rivi biti završeni do Uskrsa. Prometne prekršaje čini jedna manja grupa jednih te istih vozača. Danas je bila policija, a dolazit će i idućih dana - odgovorio je načelnik.


ISPRAVAK TEHNIČKE GREŠKE

Još jednom se razgovaralo i odlučivalo o nekim manjim izmjenama nedavno usvojenoga UPU naselja Bol. Sve je to bilo potrebno kako bi zainteresirani mogli dobiti građevinske dozvole. Stambene zgrade imale bi podrum, prizemlje i tri kata ili podrum, suteren, prizemlje i dva kata. Prizemna stambena zgrada ne bi trebala prelaziti visinu od 3,5 metra, prizemlje s jednim katom 7,00 metara, a prizemlje s dva kata 10,5 metara ...

Uskoro će se na ovu temu još razgovarati i odlučivati na Općinskom vijeću jer će planove trebati uskladiti s onima koje je usvojila Županija.


DOPUNJENE KOMISIJE I ODBORI

Zbog odbijanja SDP-a da njegovi vijećnici budu u nekim odborima i komisijama, jer smatraju da je njihov broj neprimjeren izbornim rezultatima, u trećem su pokušaju izabrane zamjene: Odbor za prostorno i urbanističko planiranje Nikica Marinković pok. Frane, Odbor za statut i poslovnik Dinko Karninčić Batinić, Komisija za dodjelu stipendija Matko Dubravčić.

U Vijeće za koncesijska odobrenja izabrani su Matko Baković, Tomi Fabijanović i Frane Lukšić dok će se kooptirati još dva vanjska člana.


FINANCIJSKE POMOĆI "GRABOVOM RATU"

Još na prošloj sjednici donesene su odluke za dokapitalizaciju "Grabovog rata", a sada je trebalo ovlastiti načelnika za potpisivanje dokumenata za dokapitalizaciju i kreditna zaduženja. Predsjednik Vijeća Doro Adulmar, predložio je što su i vijećnici prihvatili da se što skorije sazove tematska sjednica o problematici u ovom komunalnom poduzeću.


RASPRAVA O PRORAČUNU ZA 2014. GODINU

Vijećnici su tek "odradili" prethodnu raspravu o nacrtu proračuna općine za 2014. godinu. Prihodi se planiraju na 19,2 milijuna kuna, ali je više diskutanata apeliralo da se što više vodi računa o smanjenju troškova.


ODBOR ZA REGULACIJU PROMETA

O regulaciji prometa na području Općine Bol, prije donošenja konačne odluke na Općinskom vijeću, raspravljati će poseban Odbor u kojeg su imenovani: Doro Adulmar, Dinko Karninčić i Dino Egekher.

(99) objavljeno  31. 10. 13. u 01.15 h 

(Ostale rasprave i zaključci u sutrašnjoj Bolskoj kronici)


********************


alt


DOBRA PONUDA CVIJEĆA

Za skorašnji Dan mrtvih dobra je ponuda prigodnoga cvijeća. Osim na dva štanda na tržnici, cvijeće se nudi i u cvjećarnici u Ulici F. Radića. U trgovinama i u poštanskom uredu ima dovoljno veliki izbor svijeća. Cijene su kao i na splitskom pazaru.

Iako je Dan mrtvih u subotu, svakim danom je sve više cvijeća i svijeća na mjesnom groblju. (J.E.)

(98) objavljeno  31. 10. 13. u 00.10 h  

******************

alt


TKO TREBA NOVE OSOBNE ISKAZNICE?

Iz Policijske postaje Brač stigla je obavijest koju je Općina izvjesila na oglasnoj ploči (ormariću). Riječ je o obvezi kojom se propisuje da svi oni kojima je istekao rok važenja osobne iskaznice više od 15 dana moraju zatražiti izdavanje nove. To isto moraju učiniti i oni koji imaju važeću osobnu iskaznicu pa i sa rokom "trajno" ali su bez naziva ulice i kućnog broja (adresa bb). Rok je do 29. prosinca.

Treba voditi računa i o prebivalištu, jer će ponovno trebati prijaviti prebivalište ako im adrese nisu evidentirane u registru prostornih jedinica.

Kako pišu 24 sata, oni koji budu koristili nevažeće osobne iskaznice mogu biti novčano kažnjeni 3.000 do 4.500 kuna. (J.E.)

(97) objavljeno  30. 10. 13. u 23.55 h 

********************


alt


PRAKTIČNA NASTAVA

Neobičan su sat praktične nastave imali u srijedu učenici prvog razreda Srednje škole, hoteljerskog smjera. Pripremili su jelo, servirali stol i zatim poslužili svoje nastavnice i roditelje. Došao je sve to vidjeti (i okusiti) i ravnatelj Srednje škole Krešimir Okmažić. (J.E.)

(96) objavljeno  30. 10. 13. u 23.40 h srijeda, 30. 10. 13. **********


alt


ZAVRŠEN OTKUP GROŽĐA

Utorak 29. listopada bio je posljednji dan otkupa grožđa u podrumima "Jako vino". Primljeno je oko 110 tona grožđa, dvostruko više nego prošle godine. Veći dio grožđa sorte Plavac mali je iz vlastitih vinograda, a ostalo je otkupljeno od vinogradara, članova Bol poljoprivredne zadruge. (J.E.)

(95) objavljeno  29. 10. 13. u 20 h  

********************


alt


ULJE ZA GOSTE

U maslinik uokolo hotela "Bretanide", iako je zatvoren, došli su djelatnici hotela da uberu masline. Urod je ove godine nešto siromašniji i skupljeno je oko 300 kg maslina. Dobit će se 30 do 35 litara ekstra djevičanskog ulja koje će idućeg ljeta biti posluženo gostima. (J.E.)

(94) objavljeno  29. 10. 13. u 19.55 h  

********************


alt


U ŠETNJU DOK JE SUNCA

Učiteljica Meri Biliš povela je u utorak svoje prvašiće malo izvan škole. Otišli su u šetnju kako bi iskoristili lijepi, sunčan dan. "Djeca se vesele, a dok je sunca i toplo treba biti u prirodi jer za koji dan je najavljeno pogoršanje vremenskih prilika" - objasnila nam je učiteljica Meri dok je sa svojim učenicima zastala dok ih fotografiramo. (J.E.)

(93) objavljeno  29. 10. 13. u 19.45 h  

********************


alt


IZLOŽBA U MRAKU

Svečano je 22. listopada u prizemlju Doma kulture otvorena izložba u povodu 90-e obljetnice turizma u Bolu. Izložene su stare "požutjele" fotografije, ali i brojne plakete i trofeje koje je Bol dobio od 1965. do danas. Impresivni su to dokumenti koji sasvim uvjerljivo govore o onom što je Bol u turizmu ostvario i od jednog težačkog i ribarskog mjesta postao vodeća turistička destinacija na Jadranu.

Ali ... Kao što vidite na slici izložba je ostala - u mraku. Struje ima, ali netko je treba upaliti i otvoriti vrata. U Uredu Turističke zajednice nisu znali za ovaj "mrak" pa su obećali da će se od srijede do kraja tjedna izložba moći razgledati (zašto ne i duže?).

Mi bi još dodali: Bol je zaslužio urediti trofejni salon, nešto poput onoga kakvog ima Hajduk (Bijeli salon). Bol ima što pokazati gostima, ali i domaćim ljudima koji su ponekad i previše kritični prema onom što je ostvareno. Možda uz muzej turizma treba razmišljati i o muzeju ribara i težaka, kakvog ima Vrboska. (J.E.)

(92) objavljeno  29. 10. 13. u 19.35 h utorak, 29. 10. 13. **********


alt

Krv se darivala u ponedjeljak 28. listopada u zgradi Osnovne škole


alt

Franki Kraljević po pedeseti put je dao svoju krv


PEDESETO DARIVANJE KRVI

Bolski klub DDK po pedeseti je put organizirao akciju darivanja krvi kojoj se odazvalo 37 članova, a krv je uzeta od njih 33. "Zadovoljni smo aktivnošću naših članova, a ovo davanje je u znaku dvaju jubileja. Po pedeseti put naš je klub pozvao Boljane na darivanje krvi, jedan naš član, Franki Kraljević, učinio je to isto toliko puta, a veseli i što je Ana Anić danas prvi put dala krv" - izvijestila je predsjednica DDK Bol Neda Kraljević. (J.E.)

(91) objavljeno  28. 10. 13. u 20.15 h  ponedjeljak, 28. 10. 13. **********


alt


TEČAJ ZA SOMMELIERE

U hotelu "Elaphusa" završen je trodnevni seminar na prvoj razini za sommeliere. Bila su 32 polaznika uglavnom zaposlenici Bluesun hotela, od čega deset iz Bola, ali i jedan iz restorana Taverna riva. Predavači su iz Hrvatskog sommelier kluba čije je sjedište u Puli.

Tijekom tri dana govorilo se uglavnom o tzv. kulturi stola, a tu spada sastavljanje vinske karte, posluživanje, degustacija ... I to ne samo vina već i ostalih pića (pivo, sokovi, kave). Ispiti za ovu grupu su 13. studenoga.

Sommelier (riječ dolazi iz francuskog jezika) je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuke i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. (J.E.)

(90) objavljeno  27. 10. 13. u 22 h  

********************


alt

Gosti iz Slovenije na plaži Zlatni rat 27. listopada u 12 sati


BABLJE LJETO JOŠ TRAJE

Posljednjih desetak dana ekstremne su temperature za listopada, posebno u unutrašnjosti Hrvatske. Sunčano vrijeme pogoduje i za kupanje, a meteorolozi predviđaju da će ovakvo vrijeme potrajati do srijede. Temperature bi međutim i u studenom mogle biti nešto više od onih koje smo navikli u to doba godine.

Posljednjeg nedjelje u listopadu 2012. bilo je oblačno i nismo snimili kupače na Zlatnom ratu. (J.E.)

(89) objavljeno  27. 10. 13. u 21.45 h 

*******************


alt


PRVA UTAKMICA ODGOĐENA

Na Poljani je u nedjelju počelo natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa. Igra se pod reflektorima, a za natjecanje je prijavljeno šest momčadi. Igrat će se kao i u prošlom prvenstvu - trokružno.

Prva utakmica zakazana za 18 sati nije odigrana i odgođena je za srijedu 30. listopada. Trebali su se sastati "Selca" - "Povlja" ali je odgođena zbog obveza igrača jedne i druge momčadi.

Rezultati preostale dvije utakmice I. kola:

ZVIJEZDE - SOUTHERN COMFORT 2:1 (strijelci: B. Botica i N. Marinelić za Zvijezde, a M. Buvinić za S. Comfort)

POLJANA - KALA JUKEBOX UNITED 2:3 (strijelci: M. Keškić i I. Ivelić za Poljanu, a T. Buljan, L. Baković i S. Jerkan za Kalu J.U.)

Opomena (žuti karton): S. Jerkan (Kala J.U.)

Opširnije o malom nogometu i ostalim sportskim natjecanjima u poglavlju "Sport 2013/14." (J.E.)

(88) objavljeno  27. 10. 13. u 21.35 h 
nedjelja, 27. 10. 13. **********


alt


BERBA JE PRI KRAJU

Posljednji su dani otkupa grožđa u podrumima "Jako vino". Računa se da će sve biti gotovo do utorka ili srijede, a s otkupom se počelo 3. listopada. Do sada je u Podrumu primljeno oko 90 tona grožđa, a procjenjuje se da će biti otkupljeno i do 110 tona.

Ove se godine s otkupom nešto kasnilo zbog kiše. Za svoje potrebe bolski su vinogradari uglavno završili s berbom i mnogi su prešli u maslinike. (J.E.)

(87) objavljeno  26. 10. 13. u 21.35 h  

********************alt

Jeste li na satu vratili kazaljke za jedan sat?


alt

Od nedjelje 27. listopada moraju biti upaljena svjetla i po danu


PROVJERITE SAT I UPALITE SVJETLA!

Od ove nedjelje u cijeloj Europi je zimsko računanje vremena. U 3 sata je trebalo vratiti kazaljke jedan sat unatrag, pa ćemo zbog tog pomicanja moći spavati jedan sat duže. Ako ovo pročitate u subotu navečer, ne morate se buditi u 3 sata - odmah, još večeras, vratite kazaljke jedan sat unatrag i mirno čekajte jutro.

Sunce izlazi, po zimskom računanju vremena, u 6.23, a zalazi u 16.52 sata.

Od nedjelje je obveza imati upaljena svjetla na automobilu i po danu. Tko zaboravi moglo bi ga to koštati 300 kuna kazne.

Ima i treća novost: jeftinija struja, za one koji imaju dvotarifno mjerilo, je sada od 21 do 7 sati. (J.E.)

(86) objavljeno  26. 10. 13. u 21.25 h  subota, 26. 10. 13. **********


alt


IZLETNIKA JOŠ IMA

Pri kraju smo listopada ali brodovima još dolaze gosti na jednodnevni izlet u Bol. U petak je "Karlo Mali" dovezao pedesetak turista, a bio je i jedan brodar da ih preveze do plaže Zlatni rat. Tamo ih nije imao tko dočekati ni poslužiti jer je sve - zatvoreno. (J.E.)

(85) objavljeno  25. 10. 13. u 22.50 h  

********************


alt


ČUDNA NEKA TEHNIKA!

Zadnji put smo o uređajima koji ne rade pisali 9. listopada. Od tada - ništa novo. Dva info pulta (jedan je na slici) i dalje su isključena, a live kamera još je na popravku. Moglo bi se reći da skoro pa i ne radi ni uređaj za besplatno korištenje interneta. Možda ga i ne treba popravljati jer mu je domet samo unutar luke, a tamo se sada kopa. Turisti tu ne mogu prolaziti, a radnike mnogo ne zanima internet. (J.E.)

(84) objavljeno  25. 10. 13. u 22.40 h  

********************


alt


POČINJE LIGA MALOG NOGOMETA

Prošlo je prvenstvo završilo 1. travnja, a novo počinje u nedjelju 27. listopada. Prijavljeno je 6 ekipa, a igrat će se trokružno na Poljani pod električnom rasvjetom.

Raspored I. kola Bolske lige malog nogometa:

18:00 sati: SELCA - POVLJA

19:00 sati: ZVIJEZDE - SOUTHERN COMFORT

20:00 sati: POLJANA - KALA JUKEBOX UNITED

Izvlačenje parova obavljeno je u "Marinera" u petak navečer. (M.B.)

(83) objavljeno  25. 10. 13. u 22.30 h  
petak, 25. 10. 13. **********


alt


POČELO JE I ZATRPAVANJE

Povoljne vremenske prilike i veće angažiranje "Berice" kao izvođača, rezultirale su većim učinkom i obavljenim poslom iznad plana. Kanalizacijske cijevi postavljene su od parka pored Galerije B. Dešković sve do zgrade Poljoprivredne zadruge (ex Čitaonica). U četvrtak je počelo zatrpavanje, a od petka se polaže cjevovod.

Ne bude li nekih iznenađenja, posebno što se tiče vremenskih prilika, odmak iza Nove godine postavljao bi se kameni pločnik od Galerije do Krajevih skalina. (J.E.)

(82) objavljeno  24. 10. 13. u 20.20 h  

(detaljnije uz fotografije u poglavlju "Komunalni radovi")


********************


alt


ODVOZ SMEĆA UTORKOM, ČETVRTKOM I SUBOTOM

Općinske službe dogovorila su s komunalnim poduzećem "Michieli-Tomić" da će se kante sa smećem, izvan turističke sezone, prazniti tri puta tjedno: utorkom, četvrtkom i subotom. Do kraja ovoga tjedna smeće će se odvoziti svakodnevno. (J.E.)

(81) objavljeno  24. 10. 13. u 20.15 h

********************alt


DARIVANJE KRVI U PONEDJELJAK

Akcija darivanja krvi po 50-i put organizira Klub DDK Bol u ponedjeljak 28. listopada u zgradi Osnovne škole. Ekipa iz splitske bolnice krv će uzimati od 8.30 do 13 sati. Očekuje se da će taj dan i dva bolska člana, Franki Kraljević i Milivoj Brešković, po 50-i put dati krv!

Treba podsjetiti na jedan jubilej: prije 60 godina - 25. listopada 1953. - u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa. (J.E.)

(80) objavljeno  24. 10. 13. u 20.05 h  

********************


alt


MALI NOGOMET U SUBOTU I NEDJELJU

Ove subote i nedjelje igraju se prvenstvene utakmice maloga nogometa u kojima nastupaju i igrači iz Bola. Za Zlatan otok, u 3. ligi malog nogometa, svake subote igra većina Boljana. Prošle subote, na traženje Mertojaka, nije se igralo i to je na rasporedu 4. studenoga u 17.45 sati. Ove će se subote, 26. listopada, u 19.25 sastati Zlatan otok i Nevera iz Postira.

Do sada su odigrana četiri kola i sve se utakmice igraju u dvorani na Gripama u Splitu.

U nedjelju 27. listopada počinje i Bolska liga maloga nogometa. Igra se na Poljani, a parovi će biti određeni u petak navečer (20.30 sati) u caffe baru "Marinero". (J.E.)

(79) objavljeno  24. 10. 13. u 19.50 h  
četvrtak, 24. 10. 13. **********


alt


"KUD KOJI MILI MOJI"

Ne odlaze samo turisti iz Bola. Ovih dana napuštaju nas i sumještani. Otputovali u raznim pravcima, reklo bi se "kud koji mili moji". Osam Bolki već je danima na kruzeru negdje po Mediteranu, a neki su u Španjolskoj (jedni autobusom, a drugi na motorima). U Zadar su otputovali čelnici Turističke zajednice na manifestaciju "Dani hrvatskog turizma". Jedna grupa je viđena u Parizu. U petak, subotu i nedjelju u Primošten će boraviti 30 umirovljenika, a u nedjelju delegacija Općine Bol putuje u Sarajevo na poziv kardinala Vinka Puljića.

Oni što ostaju uživat će u lijepom vremenu pa makar (neki) morali brati masline. (J.E.)

(78) objavljeno  23. 10. 13. u 21.40 h  

********************


alt


JOŠ IMA KUPAČA

Nastavlja se lijepo, toplo i sunčano vrijeme, pa se nije čuditi da još ima kupača. Na Zlatnom ratu, snimljeno 23. listopada u 13 sati, na suncu u zavjetrini izmjereno je 39 stupnjeva. Službena temperatura je u 13 sati bila 23, a mora 21 stupanj.

Meteorolozi ne predviđaju kišu idućih sedam dana. Znači li da će biti kupača i u studenome?

(77) objavljeno  23. 10. 13. u 21.35 h 

********************


alt


ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Od nedjelje, posljednjeg vikenda u listopadu, počinje zimsko računanje vremena. U 3 sata ujutro kazaljke se vraćaju jedan sat unatrag - na 2 sata. Ove ćemo nedjelje spavati jedan sat duže, ali će se ranije smračiti.

Zimsko računanje traje do zadnjeg vikenda u ožujku 2014. kada će se kazaljke pomaknuti jedan sat unaprijed.

Promjenom računanja vremena uvodi se obveza za vozače da po danu imaju upaljena svjetla na automobilu. Tko zaboravi može platiti kaznu od 300 kuna. (J.E.)

(76) objavljeno  23. 10. 13. u 21.25 h  

********************


alt


"NAUČIMO OD DJECE"

Udruga "Svijet kao cvijet" iz Sutivana, u suradnji s osnovnim školama na Braču i bolskim Centrom za kulturu, organizira ciklus prezentacija i radionica "Otpad nije smeće". Predavači su učenici osnovnih škola iz Supetra, Pučišća i Povlja.

Prezentacija u Bolu je u četvrtak (24. listopada) u Domu kulture s početkom u 17 sati za bolske školarce ali i odrasle. (I.B.)

(75) objavljeno  23. 10. 13. u 21.15 h 

********************


alt


"BILJKE OTOKA BRAČA"

U petak (25. listopada) Centar za kulturu općine Bol organizira u Domu kulture predstavljanje knjige "103 samonikle biljke otoka Brača". O njizi će govoriti Tihomir Eterović i Franjo Mlinac, ali i autorice knjige Tija Mlinac i Marisa Škaljac. Autorice su opisale svaku biljku u svrhu lakšeg prepoznavanja i prikazali razne načine njihovog korištenja te podatke o ljekovitosti, jestivosti i zaštiti pojedinih vrsta.

Početak je u 17 sati. (I.B.)

(74) objavljeno  23. 10. 13. u 20.50 h  

********************


alt


USKORO PENJAČKA ŠKOLA

Tek osnovana Sporsko penjačka udruga "BRAClimbing" organizira u petak (25. listopada) uvodno predavanje u prostorijama Srednje škole. Tema je: Sportsko penjanje i održavanje penjačke škole u Bolu.

Početak je u 12.15 sati a pozvani su svi ljudi koji vole ovaj sport. (J.E.)

(73) objavljeno  23. 10. 13. u 20.35 hsrijeda, 23. 10. 13. **********


alt


NASTAVLJENO SLAVLJE ZA JUBILEJ

Turistička zajednica pozvala je mještane Bola u utorak navečer u Dom kulture da zajednički proslave 90 godina turizma. Počelo je u 19 sati stand-up komedijom i gostovanjem Denisa Bašića, a zatim je u prizemlju otvorena izložba starih fotografija i priznanja koje je Bol za turističke rezultate dobivao od 1965. do danas. Prvi put se na jednom mjestu moglo vidjeti tko je i kada priznavao Bolu primat u turizmu. Šteta što će opet to biti negdje skriveno jer u Bolu nema adekvatnog prostora gdje bi se otvorila stalna turistička izložba. Bol ima što pokazati!

Načelnik općine Tihimir Marinković, koji je po svojoj funkciji i predsjednik Turističke zajednice, svima je čestitao jubilej i zahvalio na naporima koji čine da je Bol u samom vrhu po pitanju turizma. Potom ih je pozvao na domjenak koji je pripremljen u obližnjem restoranu "Santo".

Duo Riva bio je zadužen za glazbeni program za ples. (J.E.)

(72) objavljeno  22. 10. 13. u 22.40 h


OPŠIRNIJE U POGLAVLJU "90 GODINA TURIZMA U BOLU"


********************


alt


ODVOZ SMEĆA SVAKI DRUGI DAN

"Michieli-Tomić", poduzeće iz Gornjeg Humca, angažirano za sakupljanje, odvoz i deponiranje smeća, bez prethodne najave počeo je od ponedjeljka 21. listopada odvoziti kućni otpad svaki drugi dan. Ne znajući za novi raspored, mnogi su u utorak donijeli svoje kante na ulicu, ali nisu ispražnjene. Opet je bilo viška kućnog otpada na Rudini (na slici) a situacija je, na intervenciju komunalnog redara, poboljšana jer je "Grabov rat" dovezao dodatne kante. (J.E.)

(71) objavljeno  22. 10. 13. u 22.25 h utorak, 22. 10. 13. **********


alt

Priznanja u pravim rukama


alt

Dvorana u hotelu "Elaphusa" tijekom svečane sjednice


alt

Nagrađeni i gosti


OBILJEŽAVA SE 90 GODINA TURIZMA

Dvodnevno obilježavanje 90-e obljetnice turizma u Bolu počelo je u ponedjeljak svečanom sjednicom Skupštine Turističke zajednice. Na skupu je bio izaslanik župana Visko Haladić i direktor TZ županije Joško Stela, kao i predstavnici TZ u gradovima i općinama naše županije. Na sjednicu su pozvani i dosadašnji predsjednici Turističke zajednice.

Nakon što su pročitana pozdravna pisma predsjednika RH Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskog novinarsko društva Zdenka Duke, o jubileju i turističkom razvoju Bola od 1923. do danas govorio je predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković. Zatim su uručena pismena priznanja pravnim i fizičkim osobama koje su dali svoj osobni obol u razvoju turizma. Svi su oni bili vizionari i pioniri u nastojanjima da Bol postane ono što je danas. Tako su podshumno to priznanje dobili Ante Vidošević, Tomo Kuis, Kažimir Cukar, Mirjan Marinković Šimić, Ive Marinković Mijarić, Nikica Marinković Šimić i Đuro Žuljević, ali i Mirjana Barhanović koja je to priznanje osobno preuzela. Značajnu su ulogu u turizmu i razvoju mjesta imali i Hotel "Zlatni rat" d.d., Bol poljoprivredna zadruga i Srednja škola.

Ovaj jubilej i na postignutim rezultatima čestitali su izaslanik župana Visko Haladić i direktor TZ županije Joško Stela.

Sudionici sjednice imali su prilike prvi put čuti pjesmu o Bolu "Svi putovi vode u Bol" čiji je autor Zdenko Runjić. Pjesma je napravljena prije 47 godina i tek se nedavno saznalo za nju. Može se poslušati i na našem portalu kao video spot.

Nekoliko dana prije sjednice portali i dnevne novine opširno su pisali o ovoj obljetnici, a poseban obol je dala "Slobodna Dalmacija" koja je na dan proslave objavila podužu reportažu sa starim fotografijama. Sam tijek sjednice pratile su i televizijske kamere HRT-a i TV Dalmacija. (J.E.)

(70) objavljeno  21. 10. 13.  u 22.10 h

OPŠIRNIJE U POGLAVLJU "90 GODINA TURIZMA"


********************


alt


BICIKLIZAM - NOVA TURISTIČKA PONUDA

U Bolu je u ponedjeljak prezentiran novi projekt nazvan "Cikloturizam" kojeg zagovara Turistička zajednica županije Splitsko-dalmatinske. Ide se prema ciljanim gostima koji bi dolazili prvenstveno kako bi uživali u vožnji biciklima. Trebati će, međutim, najprije izgraditi biciklističke staze, označiti ih na posebnim kartama pa tek onda krenuti na tržište. Neke pokušaje već su načinili u Istri i rezultati su već vidljivi.

Nešto detaljnije o ovom projektu u nastajanju govorio je Martin Čotar, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza. Nositelj projekta je Turistička zajednica županije, ali i sve lokalne turističke zajednice u gradovima i općinama. (J.E.)

(69) objavljeno  21. 10. 13. u 21.40 hponedjeljak, 21. 10. 13. **********


alt


BOL SLAVI 90 GODINA TURIZMA

U Bolu će se u ponedjeljak i utorak obilježiti 90 godina turizma. Za ovu priliku održat će se više skupova, izložbe, predat će se i priznanja ...

U hotelu "Elaphusa" u ponedjeljak s početkom u 11 sati je svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice. Tada će se uručiti priznanja zaslužnima za razvoj turizma u Bolu. Nakon ručka je okrugli stol o biciklizmu, kao značajnoj turističkoj ponudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Za utorak je predviđen prigodni program u Domu kulture. Od 19 sati je priredba u velikoj dvorani, a zatim otvaranje izložbe starih turističkih fotografija i priznanja koje je Bol dobio za uspjehe u turizmu. Slijedi zakuska i glazba za ples. (J.E.)

(68) objavljeno  20. 10. 13. u 22.40 h  

********************


alt


ZATVOREN I HOTEL "KAŠTIL"

Nakon "Borka", "Bonace" i "Bretanide" zatvoren je još jedan hotel -"Kaštil". Sada je sasvim sigurno da se opraštamo od uspješne turističke sezone, a pred nama je nekoliko mjeseci za odmor, sređivanje dojmova i računa. Vrlo brzo će početi pripreme za novu sezonu. (J.E.)

(67) objavljeno  20. 10. 13. u 22.30 h nedjelja, 20. 10. 13. **********


alt


BERBA GROŽĐA JOŠ IDUĆI TJEDAN

Lijepo vrijeme pogodovalo je berbi grožđa pa je u subotu u podrumima Jako vino otkupljena nova količina sorte Plavac mali. Uglavnom je to iz vinograda na području Murvice. Do sada je u podrumu dovezeno 60 tona grožđa što je negdje oko 70 posto planiranih količina.

U nedjelju će se ubrati oko 5 tona, a računa se da će berba i otkup biti završeni tijekom idućeg tjedna. (J.E.)

(66) objavljeno  19. 10. 13. u 22.10 h 

********************


alt


KRENUO JE "ZIMSKI ĐIR"

Od ove subote (19. listopada) u konobi "Dalmatino" ljubitelji dobre spize moći će uživati uz povoljne cijene. Svi dosadašnji i budući prijatelji imaju popust na jela od 40 do 60 posto. Prvoga dana posjetitelji su imali - besplatno jelo. Piće se trebalo platiti. Jedino je nedostajalo slobodnih mjesta!

Konoba "Dalmatino" radi od 17 sati, a subotom će ubuduće biti posebna ponuda: meni za 40 do 60 kuna. (BI)

(65) objavljeno  19. 10. 13. u 22.05 h 

********************


alt


NOVA SPORTSKA UDRUGA U BOLU

Od ovoga mjeseca Bol ima još jednu sportsku udrugu! Riječ je o penjačkoj udruzi "BRAClimbing" čiji je cilj poticanje, razvitak i unapređenje slobodnog i sportskog penjanja. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Milan Karmelić, dopredsjednik je Dragan Mitrović, a tajnica će biti Andrea Čulina.

Bolski penjači, koji će u svoje redova primati i mlade sa cijeloga Brača, imaju idealne uvjete za svoje aktivnosti. Okruženi su vapnencom u enormnim količinama, a već koriste podnožje Vidove gore s okolicom, Zaogradu i Koštilo s Krunom. Penjač za napredovanje po stijeni koristi isključivo vlastitu snagu, izdržljivost svoga tijela i poznavanje tehnike penjanja, dok mu tehnička sredstva služe za osiguranje od ozlijeda.

Naš će portal biti na usluzi penjačkoj udruzi i popularizirati njihove aktivnosti i akcije. (J.E.)

(64) objavljeno 19. 10. 13. u 21.50 hsubota, 19. 10. 13. **********


alt

Spašavanje unesrećenih s broda u vožnji bilo je atraktivno i za brojnu publiku


alt

Na plaži Borak bili su sudionici kongresa koji su pratili tijek vježbe


alt

Spašavanje utopljenika uz pomoć helikoptera


HGSS IZVEO POKAZNU VJEŽBU

U sklopu IKAR CISA, međunarodnog kongresa spašavatelja, u petak je u 16 sati između plaža Borak i Zlatni rat, HGSS izveo pokaznu vježbu spašavanja na moru i strmim dijelovima obale.

U subotu je predviđeno završno i zajedničko analiziranje i usvajanje zaključaka. Održat će se na kraju i Plenarna sjednica gdje će se usvojiti izvješća i akti te izvršiti prijem novih članova.

Bolski skup, koji je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, završava svečanom večerom. (J.E., foto J.E.)

(63) objavljeno  18. 10. 13. u 23.20 h 

********************


alt


POČELA BERBA MASLINA

Ne događa se tako često da se istovremeno bere grožđe i masline. Nisu maslinari uranili, nego su vinogradari zakasnili. Svemu je kriv, za berbu grožđa, kišni period početkom listopada.

Masline sorte levatinka i lastovka po tradiciji se beru sredinom listopada, a oblice krajem mjeseca. Za ekstra djevičansko ulje berba je nakon 30. listopada.  Može se, međutim, čuti da je urod maslina ove godine nešto slabiji. Računa se da je na području općine Bol zasađeno oko 5.000 stabala maslina. (J.E.)

(62) objavljeno  18. 10. 13. u 23.05 

********************


alt


IVICA PLANČIĆ VODI PODRUŽNICU HNS-a U BOLU

Na redovnoj izbornoj skupštini bolske podružnice Hrvatske narodne stranke (HNS) za predsjednika je izabran Ivica Plančić, pomoćnik direktora za komunalne poslove u firmi "Grabov rat". Tajnica u podružnici biti će Ivona Plančić.

Dosadašnji predsjednik Vinko Brešković, iz zdravstvenih je razloga, još u svibnju dao ostavku na tu dužnost. (J.E.)

(61) objavljeno  18. 10. 13. u 22.50 h 

********************


alt


NOVI PUT - DVOSMJERNA ULICA

Od petka Ulicom Novi put može se vozilom u oba smjera. Međutim, treba voditi računa da je to samo do Dječjeg vrtića i Studenca. Dalje prema centru se ne može i o tome moraju misliti svi oni koji žele svojim vozilom u naselje Blato. Oni će morati do svoje kuće zaobilazno Ulicom Domovinskog rata, Rudinom ... (J.E.)

(60) objavljeno  18. 10. 13. u 22.40 h  

********************


alt

Zlatni rat 18. listopada u 13 sati: jahte i kupači


alt

Gosti su u petak u 10.30 bez majice bili u caffe baru "Loža"


TEMPERATURE KAO LJETI

Jedan dan, u srijedu, imali smo tijekom jutra nešto kiše, a onda se ponovno ukazalo sunce. Neki su to iskoristili za sunčanje i kupanje, a većina mještana za berbu grožđa i maslina. Službena temperatura bila je u 13 sati: zraka 22, mora 21, a na suncu, u zavjetrini, čak 45 stupnjeva. Meteorolozi slično vrijeme predviđaju i idućih sedam dana. Kiša se tek očekuje u četvrtak 24. listopada. (J.E.)

(59) objavljeno  18. 10. 13. u 22.35 h petak, 18. 10. 13. **********


alt


USUSRET JUBILEJU: PRIZNANJA, IZLOŽBA, DOMJENAK ...

Bol će 90 godina turizma proslaviti idućeg ponedjeljka i utorka, 21. i 22. listopada. Svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice održat će se u hotelu "Elaphusa" u ponedjeljak u 11 sati. Tada će se uručiti pismena priznanja najzaslužnijima za razvoj turizma u Bolu. Na tom će se skupu prvi put javno izvesti pjesma o Bolu, čiji je autor Zdenko Runjić, a snimljena je prije 47 godina (1966.)

Istoga dana u 14 sati bit će prezentiran projekt "Cikoturizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji", a u 15.30 održat će se kolegij direktora TZ gradova i općina u našoj županiji.

Za utorak je planiran program u Domu kulture, a pozvani su svi stanovnici Bola. U 19 sati je prigodni zabavni program u velikoj dvorani Doma kulture, a u 19.45 otvoriti će se prigodna izložba: stare fotografije iz povijesti bolskog turizma i trofeji koje je Bol dobio od 1965. godine do danas. Nakon toga je domjenak i glazbeni program. (J.E.)

(58) objavljeno  17. 10. 13. u 22 h   

********************


alt


POČINJE BOLSKA LIGA MALOG NOGOMETA

Novo natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa počinje u nedjelju 27. listopada. To je zaključak sa sastanka predstavnika klubova u četvrtak navečer (17. listopada) u caffe baru "Marinero". Prijavilo se pet ekipa, ali organizatori očekuju da će ih biti ukupno šest.

Na posljednjem prvenstvu prvo mjesto je osvojio GS Badel sa 34 boda, jednim više od drugoplasiranog Vestaca.

Utakmice će se igrati nedjeljom na Poljani. (A.B.)

(57) objavljeno  17. 10. 13. u 21.50 h 
četvrtak, 17. 10. 13. **********


alt


SVJETSKI SPAŠAVATELJI U BOLU

Službeno je IKAR - CISA konferencija otvorena u srijedu navečer u kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa". U ime pokrovitelja predsjednika RH Ive Josipovića sudionike skupa je pozdravio zapovjednik HRM komodor Robert Hranj, a dobrodošlicu im je izrazio načelnik općine Bol Tihomir Marinković.

U srijedu, prvog dana rada, kiša je umnogome otežala planirane aktivnosti iako su članovi gorskih službi spašavanja navikli i na mnogo teže uvjete na terenu.

Skup, njih 500 iz cijeloga svijeta, nastavlja radom u četvrtak i petak. Govorit će o svojim iskustvima u traganju i spašavanju. HGSS će organizirati nekoliko demonstracija iz svoga djelokruga rada. Nešto od toga moći će vidjeti i mještani Bola, ali i turisti, u petak nakon 16 sati. (J.E.)

(56) objavljeno  16. 10. 13. u 21.50 h  

********************


alt


"ZIMSKI ĐIR" U KONOBI "DALMATINO"

Konoba "Dalmatino" u Ulici F. Radića i ove će godine, izvan turističke sezone, raditi kao "Zimski đir", a to znači popust na sva jela po narudžbi od 40 do 60 posto.

- Svi koji zimi obitavaju u Bolu - kaže vlasnik Drago Eterović - naši su dragi gosti i pozivamo ih da uživaju u našim specijalitetima po povoljnim cijenama. Subotom ćemo pripremiti poseban meni, kao i prošle zime, po cijeni od 40 do 60 kuna.

Ove subote, 19. listopada, počinje "Zimski đir", a konoba "Dalmatino" priprema nešto posebno - za dosadašnje ali i buduće prijatelje. Početak je već od 19 sati. (J.E.)

(55) objavljeno  16. 10. 13. u 21.40 h  

********************


alt


SVE JE MANJE RUŠEVINA

Iako je od ratnih stradanja prošlo 70 godina, još uvijek ima ruševina koje svjedoče o strahotama Drugog svjetskog rata. U Bolu je ostalo desetak ruševina, ne računajući one u Podborju. Ovih dana počela je u Ulici Uz Garmu rekonstrukcija jednog takvog objekta, koji će nakon završetka radova poslužiti svojoj svrsi, ali će se otkloniti opasnost za prolaznike od eventualnog urušavanja zidova. (J.E.)

(54) objavljeno  16. 10. 13. u 21.30 h  
srijeda, 16. 10. 13. **********


alt


POKAZNE VJEŽBE SPAŠAVANJA

Ne bi nas trebalo iduća tri dana iznenaditi nadlijetanje i buka helikoptera jer se u Bolu upravo održava svjetski kongres službi spašavanja (IKAR-CISA) sa preko 500 sudionika. Već tijekom srijede, od 9 do 16 sati održat će se mnoge vježbe na 7 radnih pozicija na Vidovoj gori, iznad plaže Zlatni rat.

Radni dio kongresa, po komisijama, bit će u četvrtak i petak, a održava se u hotelu "Elaphusa". U petak nakon 16 sati Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) imati će pokaznu vježbu spašavanja na moru i strmim dijelovima obale pri nemirnom moru.

U subotu će se analizirati i usvojiti zaključci, a na kraju je predviđena i Plenarna sjednica. U nedjelju će neki produžiti boravak u Bolu aktivnostima u prirodi, penjanju, planinarenju i - kupanju. (J.E., foto Zoran Erceg)

(53) objavljeno  15. 10. 13. u 22.35 h  

********************


alt


UKLANJAJU SE GRANE I STABLA

Uz pomoć posebne auto košarke pripadnici vatrogasne postrojbe iz Bola uklanjaju grane i nagnuta stabla koja ugrožavaju sigurnost prometa i prolaznika. Naravno, oni to čine uz logističku i radnu podršku "Grabovog rata". U utorak se počelo raditi na Račiću (na slici) a auto košara s granom koja doseže visinu i do 21 metar, nastavit će radom idućih dana i u drugim predjelima u Bolu. (J.E.)

(52) objavljeno  15. 10. 13. u 22.20 h  

********************


alt


KOPANJE I NA ŠETNICI

Za dan-dva kopat će se i na šetnici (Put Zlatnog rata). Sa sjeverne strane šetnice, između drvoreda borova i ogradnog zida, od Puta čempresa prema istoku do broja 10, položit će se električni kabel. Nakon ukopavanja uklonit će se zračni električni vodovi. (J.E.)

(51) objavljeno 15. 10. 13. u 22.10 hutorak, 15. 10. 13. **********


alt

Plaža Zlatni rat 14. listopada 2013. u 14.30 sati


U BOLU JOŠ IMA TURISTA

Na plažama još ima kupača, a podaci iz Ureda Turističke zajednice govore da još ima i gostiju. U ponedjeljak ih je prema prijavama boravilo 349: u hotelima 313, privatnom smještaju 27 i u kampovima 9.

Sasvim je realno očekivati da će Bol ove godine dostići rekordnu 1988. po broju noćenja, a možda je i premašiti. Za devet mjeseci ostvareno je u komercijalnim objektima 491.644 noćenja, što je 10 posto više nego u istom periodu 2012. godine. (J.E.)

(50) objavljeno  14. 10. 13. u 22.20 h  

********************


alt


UKLONJENI ŠTANDOVI NA ŠETNICI

Od 17 štandova koji su bili ovoga ljeta na početku šetnice prema plaži Zlatni rat, sada nema ni jednoga. Zbog sve manjeg broja gostiju, troškovi su bili veći od prihoda i prvi su štandovi zatvoreni još početkom mjeseca.

Interes za prodaju suvenira je veći od dozvoljenog broja štandova pa svake godine u proljeće ima problema oko dodjeljivanja koncesija. Općina je za korištenje prostora naplaćivala 18 tisuća kuna po štandu. (J.E., foto N. Omeragić)

(49) objavljeno 14. 10. 13. u 22.05 h  

********************


alt


OTEŽANO PREKO RAČIĆA

U utorak (15. listopada) počinje sjeća stabala koja su osušena ili prijete da se sruše na prometnice. Iz Splita je dovezena posebna auto košara za taj posao, a počet će se raditi od Račića. Zbog toga je moguć zastoj u prometu na tom dijelu. Nakon Račića radit će se još tri dana na drugim lokacijama, a svi kojima je trebala usluga auto košare trebali su se javiti komunalnom redaru o čemu smo i mi pisali na ovom portalu. (J.E.)

(48) objavljeno  14. 10. 13. u 21.55 h 

********************


alt


STIPE ŠESNIĆ POBJEDNIK U MAKARSKOJ

Na posljednjem ovogodišnjem rejting turniru Hrvatske Backgammon lige, održanom prošlog vikenda u Makarskoj, pobjednik je Stipe Šesnić iz BK-a Bol (na slici u sredini). On je u finalu bio bolji od Srećka Raića iz Zagreba.

Na turniru u Makarskoj nastupilo je u pojedinačnoj konkurenciji 34 igrača iz Hrvatske, BiH i Srbije, a u ekipnoj konkurenciji bilo je 11 ekipa. (M.A.)

(47) objavljeno  14. 10. 13. u 21.45 h
ponedjeljak, 14. 10. 13. **********


alt


IZ "BRETANIDE" U BLACA

Već po tradiciji zaposlenici hotela "Bretanide" organiziraju izlet, bliže ili dalje od Bola. Ove su nedjelje, njih sedamdesetak, predvođeni direktoricom hotela Nadom Orehovac, odabrali Blaca. Razgledavši znamenito zdanje pustinjaka, ručali su na brodu "Frane Bol". Kavu su odlučili popiti u Starom Gradu na Hvaru.

Vrijeme im je bilo idealno za izlet, a neke su to iskoristile i za kupanje. (J.E.)

(46) objavljeno  13. 10. 13. u 21 h  

********************


alt


"CONCORDIA DISCORS" U BOLU

Najavljeni koncert za 16. lipnja zagrebački mješoviti zbor "Concordia discors"  bio je odgođen, ali je održan ove nedjelje (13. listopada) u župnoj crkvi Gospe od Karmela. Zbor broji 70-ak članova, među kojima ima i Boljana, a osnivač je Jurica Bošković koji je s Vinkom Karmelićem dirigirao današnjom izvedbom. Lijepo je bilo vidjeti i ispunjeno gledalište (barem tri puta više slušatelja od članova zbora), koje je moglo 78 minuta uživati u sakralnoj glazbi, hrvatskim tradicionalnim i folklornim pjesmama te stranim hitovima. Uz brojne "bisove" i dirljive zahvale Vinka Karmelića na kraju koncerta, jedini mogući komentar je: "super je bilo!"

Zbor je u petak nastupio i u Milni, a koncert u Supetru je otkazan. Organizator i pokrovitelj ovoga gostovanja je Centar za kulturu općine Bol.

(45) objavljeno  13. 10. 13. u 20.50 h  

********************


alt


UMIROVLJENICI IDU U PRIMOŠTEN

Trideset bolskih umirovljenika prijavilo se za ovogodišnji izlet u Primošten. Tamo će od 25. do 27. listopada biti oko 800 umirovljenika iz Dalmacije. Tijekom subote (26. listopada) planirani su izleti na Slapove Krke, otočić Visovac i Zmajevo okno u Rogoznici.

Bit će to 34. susret umirovljenika Dalmacije. (J.E.)

(44) objavljeno  13. 10. 13. u 20.35 h  

********************


alt

Nebo istočno od Bola 13. listopada u 18.10 sati


OBLACI PRIJETE ALI NEMA KIŠE

Prošlog su nas tjedna meteorolozi plašili orkanskim jugom i obilnom kišom. Od svega toga nije bilo ništa. Srećom po vinogradare koji su u subotu i nedjelju brali Plavac mali i dovezli ga na otkup u podrum "Jako vino". Otkupljena je tek polovica planiranih količina grožđa.

S berbom će se nastaviti iako (opet) meteorolozi za utorak i srijedu najavljuju malo kiše. Da im vjerujemo?

(43) objavljeno  13. 10. 13. u 20.25 h  nedjelja, 13. 10. 13. **********


alt

Dubov dolac, istočno od Murvice, 400 metara iznad mora


alt

Pogled s vrha: slovenski i domaći berači u vinogradima "Jako vino"


SLOVENCI U BERBI GROŽĐA

Nakon petodnevne pauze, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, u subotu 12. listopada nastavljena je berba sorte Plavac mali i otkup grožđa u podrumima "Jako vino". Put nas je odveo u Dubov dolac, istočno od Murvice, koji je na nadmorskoj visini od 400 metara. Tu su vinogradi firme "Jako vino" zasađeni na strmini od blizu 50 stupnjeva. Bez automobila, koji ima pogone na sva četiri kotača, do berača se ne može (zadržat ćemo za sebe putešestvije u pokušaju da se pješice vratimo do asfaltne ceste Murvica-Bol). Berači u subotu nisu bila samo domaća čeljad. Došlo ih je 26 iz Slovenije: Postojne, Gorice (poznati vinogradarski kraj Goriška brda) i Ljubljane. Bili su neki od njih ovdje prije tri godine kao turisti, dok su se sadili vinogradi, pa su poželjeli doći i na berbu. Bili su ranije i u berbu na Pelješcu, pa i u Španjolsku, ali nigdje nije bilo ovako strmo kao na Dubovom dolcu! (J.E.)

(42) objavljeno  12. 10. 13. u 20.45 h   subota, 12. 10. 13. **********


alt


UGRAĐENE PRVE BETONSKE KADE I CIJEVI

Povoljne vremenske prilike omogućile su "Berici" da intenzivno radi na dvije lokacije na rivi: kod Galerije B. Dešković i Konzuma. Drugoga dana rada postavljene su i prve betonske "kade" i u njih kanalizacijske cijevi profila 400 mm.

Prije početka kopanja na rivi radnici "Grabovog rata" uklonili su klupe i električne kandelabere. (J.E.)

(41) objavljeno  11. 10. 13. u 21.25 h 

********************


alt


VRATILE SE KANTE ZA SMEĆE

Umjesto ukopnih kontejnera ponovno su na Rudinu vraćene klasične kante za smeće. To je ipak samo privremeno, do završetka radova na rivi, jer kamioni ne mogu dolaziti do Rudine i prazniti kontejnere. Na ostalim lokacijama sve ostaje po starom. (J.E.)

(40) objavljeno  11. 10. 13. u 21.20 h 

********************


alt


HELIKOPTERSKO SPAŠAVANJE

HGSS (Hrvatska gorska služba spašavanja) po drugi put će ugostiti IKAR - CISA konferenciju na kojoj će se okupiti 500 sudionika iz cijeloga svijeta. Oni će biti smješteni u hotelu "Elaphusa" od 15. do 20. listopada.

IKAR - CISA je svjetska organizacija asocijacija službi koje djeluju u najtežim uvjetima. To su u pravilu najelitnije službe koje jedino mogu funkcionirati u ekstremnim vremenskim i reljefnim uvjetima u planinama, ponorima i drugim nepristupačnim terenima.

HGSS će tom prilikom demonstrirati spašavanje helikopterom iz mora, s broda u punoj brzini te brzu evakuaciju iz vode i kopna. (J.E.)

(39) objavljeno  11. 10. 13. u 21.15 h 

********************


alt


SREDSTVA ZA KULTURU, SPORT I TEHNIČKU KULTURU

Svi koji računaju na sredstva iz Proračuna općine za 2014. godinu a bave se kulturom odnosno sportom i fizičkom kulturom, trebaju do 18. listopada dostaviti svoje programe rada i aktivnosti za 2014. i projekcije za 2015. i 2016. godinu. Uz to trebaju priložiti i plan financijskih potreba po pojedinim programima. To su obvezni učiniti i dosadašnji korisnici, a u slučaju da se ne odazovu na natječaj neće biti uvršteni u Proračun Općine Bol.

Prijave se dostavljaju na propisanim obrascima koji se preuzimaju u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine ili na službenoj stranici Općine Bol www.opcinabol.hr (J.E.)

(38) objavljeno  11. 10. 13. u 20.55 h
petak, 11. 10. 13. **********


alt


POČELO KAKO JE I NAJAVLJENO

Možda neki i nisu vjerovali, ali radovi na kanalizacijskom sustavu na rivi, počeli su kako je i najavljeno. Prvi dan nakon praznika, u srijedu su obavljeni pripremni radovi, ograđeno gradilište, postavljena signalizacija, a u četvrtak 10. listopada bageri su počeli - kopati. Najprije se krenulo od parka kod Galerije B. Dešković, a nakon 10 sati i na drugoj lokaciji, ispred Konzuma.

Neki pješaci se mnogo i ne obaziru na ograđeni prostor pa prolaze između strojeva. Izvođač je poduzeo sve mjere zaštite pa u slučaju nesreće pješaci ne mogu računati na nikakvu naknadu. (J.E.)

(Opširnije slikom u rubrici "Komunalni radovi")

(37) objavljeno  10. 10. 13. u 23.15 h  

********************


alt

Ulica Domovinskog rata je - jednosmjerna


alt

Pored škole zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje s desne strane, a na Rudini s lijeve strane


NOVA PROMETNA REGULACIJA

Tijekom četvrtka postavljeni su uglavnom svi prometni znakovi zbog nove regulacije prometa. Razlog je što će zbog građevinskih radova, preko rive moći prolaziti samo vozila izvođača. Kao što smo već pisali glavni je ulaz u Bol preko Ulice Domovinskog rata, zatim Rudine i Ulice F. Radića do samog centra (ribarnica, Konzum, pošta, župna crkva, tržnica). Obvezan je pravac, također u jednom pravcu, Ulicom Uz pjacu, Novim putem do Ulice Hrvatskih domobrana.

Možda svi i neće poštivati prometnu signalizaciju. Nakon kažnjavanja zbog prometnih prekršaja možda će promijeniti svoje ponašanje. (J.E.)

(36) objavljeno  10. 10. 13. u 23.05 h 

********************


alt


KUHANJE RAKIJE PO ZAKONU!

Od grožđa se dobiva bijelo i crno vino, a može i rakija lozovača. Zakonski propisi strogu su propisali tko i kako može prerađivati drop iz kojeg će poteći rakija. Zbog toga je BOL poljoprivredna zadruga pismeno obavijestila svoje članove da će se kuhanje rakije obvezno uskladiti sa važećim zakonskim propisima. Sigurno je da se u Murvici neće kuhati rakija, a svi zainteresirani trebaju se javiti u Ured zadruge BOL gdje će dobiti detaljnije informacije i obrazce za prijavu upisa u registar trošarinskih obveznika (obrazac PUR).

(35) objavljeno  10. 10. 13. u 22.50 h 

********************


alt


KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Dugo očekivani koncert akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu "Concordia Discors", za kojeg stručnjaci smatraju da je najbolji zbor u Hrvata, nastupit će u nedjelju 13. listopada u župnoj crkvi Gospe od Karmela. Početak je u 19 sati.

Bit će to koncert duhovne i popularne glazbe gdje se među 70-ak mladih pjevača nalaze i više Boljanina. Jurica Bošković je osnivač zbora i dirigent, Vinko Karmelić "samo" dirigent. (A.Ć.)

(34) objavljeno 10. 10. 13. u 22.40 h
četvrtak, 10. 10. 13. **********


alt

Bager je dovezen 9. listopada u 10.15 sati


alt

Ograda na početku trase iskopa, kod Galerije B. Dešković


alt

Na Račiću je u 9.30 sati počelo kopanje kako bi se napravio kanalizacijski ispust u more


POČELA JE DRUGA FAZA RADOVA NA RIVI

Kako je bilo još ranije najavljeno, u srijedu su, kiši unatoč, nastavljeni radovi na rekonstrukciji obalnog kolektora kanalizacije i vodoopskrbnog cjevovoda. Radnici "Berice", izvođača radova, prvi su dan pokazali da misle ozbiljno. Ograđeno je gradilište, dovezena su dva bagera, postavljeni su kontejneri za skladište alata, a urađen je i prvi posao: iskopan je na Račiću ispust u more kako bi se moglo početi raditi (kopati) u četvrtak od Galerije Branislav Dešković prema benzinskoj postaji.

"Berica" je već radio na ovim poslovima od 14. siječnja do 20. svibnja, ali su radovi zbog turističke sezone morali biti prekinuti.

Zbog radova na rivi od četvrtka je nova regulacija prometa, pa vozači trebaju obratiti pažnju na prometne znakove. Uspostavit će se jednosmjerni promet od zapada prema centru mjesta, Ulicom Domovinskog rata od križanja s Ulicom R. Boškovića, preko Rudine i Ulicom F. Radića. Jednosmjerna će biti i Ulica Novi put! (J.E.)

(33) objavljeno  09. 10. 13. u 21.50 h 

********************


alt


INFO PULT BEZ INFORMACIJA

Mora se priznati da je ovoga ljeta bilo podosta novosti, prvenstveno za bolje informiranje gostiju. Ali nije bilo baš kako se željelo. Kamera uživo još je na popravku, dugo je trebalo čekati da proradi uređaj za besplatno korištenje interneta, a dva info pulta (na slici) već duže vrijeme su ugašena. Možda i mještane nešto interesira od ponuđenih materijala. Na primjer, kako je riješena prometna regulacija dok se bude kopalo po rivi?

Možda idućeg ljeta sve to bude u funkciji. (J.E.)

(32) objavljeno  09. 10. 13. u 21.30 h  srijeda, 09. 10. 13. **********


alt


ZBOG KIŠE NEMA BERBE NI OTKUPA

U ponedjeljak ni utorak, zbog kiše, nije se bralo crno grožđe sorte Plavac mali. Iz istrih razloga nije ni bilo otkupa u Podrumima "Jako vino". Do sada je otkupljena tek jedna trećina planiranoga.

Berba će se nastaviti čim se poboljšaju vremenske prilike. (J.E.)

(31) objavljeno  08. 10. 13. u 23.20 h 

********************


alt


"SLOBODNA DALMACIJA" DOLAZI RANIJE

Jedina novina koja se u utorak, na Dan neovisnosti, mogla kupiti bila je "Slobodna Dalmacija". Ostala izdanja tiskana su u ponedjeljak kao dvobroj. Ipak, iznenađenje što se "Slobodna Dalmacija" mogla kupiti već u 8.30 sati (prvi trajekt iz Splita je u 9 sati nedjeljom i praznikom) ali je to bilo večernje izdanje. U 11.30 dovezeno je u Bol i jutarnje izdanje "Slobodne Dalmacije". Za pretpostaviti je da će tako biti i iduće nedjelje. (J.E.)

(30) objavljeno  08. 10. 13. u 23.10 h 

********************


alt


SVE JE MANJE I ŠTEKATA

Nakon restorana"Equinox" svoje je štekate uklonila u utorak "Pumparela", petnaestak dana ranije nego obično. Razlog je što bi od srijede na tom dijelu rive trebalo početi s kopanjem za kanalizaciju. Ranijih godina restoran "Pumparela" prvi bi u Bolu otvorio, a zadnji zatvorio štekat. (J.E.)

(29) objavljeno  08. 10. 13. u 23-05 h 

********************


alt


NUDISTIČKE PLAŽE NA JADRANU

Portal Kult.com.hr navodi i preporuča 16 nudističkih plaža na Jadranu. Na tom popisu je i Paklina (na slici) zapadno od plaže Zlatni rat. Za nju piše da je predivna šljunčana plaža, a uz nju se nastavljaju prema zapadu male plaže i stjenovite uvale koje nude privatnost i željeni odmor daleko od gužvi. U pozadini plaže je borova šuma, ali se na plaži ne mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Za piće i jelo treba "prošetati" do plaže "Zlatni rat". (J.E.)

(28) objavljeno 08. 10. 13. u 22.55 h 

********************


alt


KIŠOVITI TJEDAN

U mjernoj stanici u Bolu, kako nas je informirao Ivan Buvinić Bano, registrirane su u ponedjeljak 34 litre kiše na metar četvorni, a u utorak do 16 sati još 9 litara. Nakon 16.30 pojavilo se sunce, ali je pred večer ponovno kišilo.

Puše jugo, a tijekom srijede bit će i sunčanih razdoblja. Slično se predviđa i za četvrtak, a kiša će biti u petak češća i obilnija. Meteorolozi upozoravaju pomorce da će u petak jugo povremeno biti jako, a na otvorenom moru s olujnim udarima. U subotu ponovno oblačno i kišovito, a u nedjelju će biti kiše ali i sunčanih razdoblja. (J.E.)

(27) objavljeno 08. 10. 13. u 22.40 h 

********************


alt


BOLJANI IGRAJU MALI NOGOMET U SPLITU

U 3. malonogometnoj ligi igraju i Boljani, ali u klubu "Zlatan otok" koji je nakon 3. kola na prvom mjestu sa sedam bodova (dvije pobjede i jedan neodlučan rezultat). Postigli su 16, a primili 6 golova. Strijelci su Darko Novačić (4), Matej Bodlović (3), Danijel Brzica (2), Jure Klarić (2), Zoran Sviličić (2), Boško Botica (1), Pjer Malvasija (1) i Mario Matijačević (1).

Još nekoliko kola i "Zlatni otok" će se zvati MNK "Bol", a trener ostaje Pjer Malvasija.

Sve utakmice 3. lige malog nogometa igraju se subotom u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe (na slici), a u 4. kolu u subotu 19. listopada u 18.25 sati igraju "Zlatan otok" i "Mertojak" (J.E.)

(26) objavljeno 08. 10. 13. u 22.30 h  utorak, 08. 10. 13. **********


alt

Francuski turisti gledaju tek raspakirane panoe za izložbu u povodu 90 godina turizma u Bolu


DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Danas, 8. listopada, nije sam praznik - Dan neovisnosti već i Dan turističke zajednice. Naime, toga dana prije 59 godine (1954.) formirano je Turističko društvo, a za prvog predsjednika izabran je kap. Đuro Vodanović.

Ove godine Bol obilježava i 90 godina turizma pa će u povodu ta dva jubileja biti svečanost 21. listopada. U hotelu "Elaphusa" održat će se sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Bol kada će se uručiti pismena priznanja fizičkim i pravnim osobama koje su zaslužne za razvoj turizma u Bolu. Isti dan će biti organiziran i okrugli stol u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Sutrada, 22. listopada u Domu kulture bit će prigodni program, izložba i domjenak.

Turistička zajednica za ovu je priliku tiskala prigodnu brošuru sa starim fotografijama, uređen je i displej kod Konzuma, a upravo su u Bol stigli "pingvini" (na slici) koji svjedoče o povijesti bolskog turizma. (J.E.)

(25) objavljeno  07. 10. 13. u 22.10 h 

*******************


alt


POČELO JE: KATAMARAN NIJE DOŠAO

Ove godine nešto ranije, u ponedjeljak 7. listopada, katamaran "zbog vremenskih nepogoda" produžio je iz Splita direktno za Jelsu. Kakve su bile "nepogode" svjedoći naša slika gdje se vidi čamac koji isplovljava iz luke u ribolov. Oko 17.30 vratio se u Bol iz Hvara sa izletnicima brod "Frane Bol".

Katamaran nisu dočekale ni tri putnice koje je gliserom u Jelsu prevezao Antonio Cvitanić.

Tko zna hoće li u utorak u 13.35 (praznik je, Dan neovisnosti) pristati katamaran iz Jelse za Split ili će svi oni kojima završava produženi vikend morati autobusom i trajektom iz Supetra u Split na posao ili u školu.

Prošle godine katamaran je prvi put "preskočio" Bol 27. listopada. (J.E.)

(24) objavljeno  07. 10. 13. u 21.55 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 6. listopada u 14 sati


GOSTIJU JOŠ IMA U BOLU

U nedjelju je još bilo podosta gostiju u hotelima, privatnom smještaju i kampovima. Ured Turističke zajednice, prema prijavama, priopćio je da je u Bolu 769 gostiju, najviše u hotelima - 700. Već smo objavili da je u rujnu u Bolu ostvareno 79.807 noćenja ili 8 posto više nego lani u istom mjesecu. Po broju noćenja Bol je 7. u županiji. Supetar, na primjer, imao je u rujnu 64.950, a Hvar 71.961 noćenje.

U devet mjeseci 2013. u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je 11.562.166 noćenja ili 8 posto više nego u istom periodu 2012. Bol je po broju noćenja (491.644) na 11. mjestu u Županiji s povećanjem od 10 posto. (J.E.)

(23) objavljeno  07. 10. 13. u 21.40 h 

*******************


alt


PRIPREME ZA KOPANJE NA RIVI

"Berica" je u ponedjeljak dovezao kontejner i željezne ograde koje će se rasporediti duž trase kopanja za kanalizaciju. Početi će se u srijedu od parka kod Galerije B. Dešković, a koji dan kasnije kopati će se od Konzuma prema hotelu "Kaštil".

Zbog ovih radova uvest će se nova regulacija prometa, pa se vozači upozoravaju na oprez i poštivanje novopostavljene prometne signalizacije. (J.E.)

(22) objavljeno  07. 10. 13. u 21.30 h

*******************


alt


U SRIJEDU BEZ AUTA NA VELOM MOSTU

Odmah nakon praznika, u srijedu 9. listopada, kopati će se zbog kanalizacijskog ispusta u more na Račiću kod frizerskog salona "Štefa". Zbog toga neće veći dio dana biti moguć pristup vozilima na Veli most. Isto tako oni parkirani na Velom mostu (na slici) neće moći otići. Zbog toga iz komunalne službe Općine upozoravaju vozače da u vrijeme radova ne parkiraju na Velom mostu! (J.E.)

(21) objavljeno  07. 10. 13. u 21.20 h 

********************


alt


NEPOŠTIVANJE PROMETNIH ZNAKOVA

U ponedjeljak 7. listopada, zbog kiše, nije radila rampa kod autobusne stanice. Kao da je to vozačima bio znak da mogu autom preko rive iako su prošli pored dva prometna znaka koja im to zabranjuju (osim vozilima s posebnom dozvolom). Očito je da naši vozači poštuju samo fizičke prepreke na cesti! (J.E.)

(20) objavljeno  07. 10. 13. u 21.15 h ponedjeljak, 07. 10. 13. **********


alt


IZLETI JOŠ DVA TJEDNA

Brodom "Frane Bol" moći će se na izlet u Hvar još dva tjedna. Toliko su do sada rezervirani izletnički termini, a hoće li se taj rok možda i produžiti ovisi o interesu turista kojih će u Bolu biti i do kraja listopada. Prema informaciji Dinka Marinkovića polasci su sa istoga veza kao i do sada bez obzira što će se u blizini uskoro početi s kopanjem. Vjeruje da neće biti teškoća niti bi sigurnost putnika pri ukrcaju mogla biti ugrožena.

Međutim, više neće biti prijevoza putnika brodicama iz luke do plaže Zlatni rat. Zainteresirani mogu pješice ili turističkim vlakom koji će voziti do sredine listopada. (J.E.)

(19) objavljeno 06. 10. 13. u 21.55 h

********************


alt


LIVE KAMERA NA POPRAVKU

Već više dana ne može se preko našeg portala i portala TZO pratiti uživo događanja u akvatoriju ispred Bola. Razlog je što je u kvaru kamera koja je 17. svibnja montirana na zgradi Osnovne škole (na slici). Trenutno je kamera skinuta i nalazi se na popravku u Splitu. Mnogi su, posebno oni izvan Bola, ali i oni u inozemstvu, koji prate uz pomoć ove kamere događanja ispred bolske luke, od Studenca preko Velog mosta do autobusne postaje, bili razočarani što umjesto slike vide - crni ekran. Uskoro bi trebali ponovno vidjeti Bol uživo. (J.E.)

(18) objavljeno  06. 10. 13. u 21.45 h
nedjelja, 06. 10. 13. **********


alt

Avio snimak hotela "Borak" (foto Andrija Carli)


ZATVARAJU SE HOTELI

Sasvim je blizu kraj ovogodišnje turističke sezone i postupno se zatvaraju hoteli. Od subote više ne radi hotel "Borak", a 12. listopada zatvaraju se hoteli "Bonaca" i "Bretanide". Hotel "Elaphusa" radit će cijeli listopad, a možda neko vrijeme i u studenome. (J.E.)

(17)  objavljeno  05. 10. 13. u 23.05 h  

********************


alt


MATURANTI IZ 1978.

Treća generacija bolske Gimnazije u subotu navečer je proslavila 35 godina mature. Okupili su se zbog aperitiva u Tavernu Riva, a zatim su zajednički otišli na misu u crkvu Gospe od Karmela. Druženje je nastavljeno uz večeru u konobi "Dalmatino". (J.E.)

(16) objavljeno  05. 10. 13. u 23 h 

********************


alt


NOVINE TEK OKO PODNE?

Prvi trajekt nedjeljom i praznikom iz Splita polazi u 9 sati, pa će u te dane novine u Bol stizati tek iza 11.30 sati. Prošle godine, od listopada i sve do 31. svibnja ove godine, "Slobodna Dalmacija" je svoja nedjeljna izdanja dovozila u Bol već oko 9 sati. Istina bilo je to večernje izdanje koje bi u Supetar došlo jedan sat iza ponoći, a ujutro taxi vozilom u Bol.

U trafici Tiska prodavačica o tome nije imala nikakvo saznanje već je samo objašnjavala da novine u nedjelju dolaze nakon 11.30 sati. Hoće li "Slobodna Dalmacija" učiniti nešto slično kao i u prošlom zimskom periodu znati ćemo već ove nedjelje ujutro. (J.E.)

(15) objavljeno  05. 10. 13. u 22.55 h  

********************


alt 

KOME TREBA USLUGA AUTO-KOŠARE?

Za sječu nekih stabala u Bolu, Općina je angažirala iz Splita posebnu auto-košaru (nešto slično ovoj na slici) koja će to raditi od srijede, odmah nakon praznika. Možda se ti radovi i odgode budu li nepovoljne vremenske prilike. 

Međutim, svi koji žele koristiti usluge ove auto-košare, a moguć je pristup terenu gdje to treba raditi, trebaju nazvati komunalnog redara (098 917 6803) ili se javiti u općinsku upravu. (J.E.)

(14) objavljeno  05. 10. 13. u 22.45 h subota, 05. 10. 13. **********


alt


KATAMARAN NEDJELJOM U 13.35 SATI

Već smo pisali, ali možda treba još jednom ponoviti: prema zimskom redu plovidbe katamaran nedjeljom iz Bola za Split ne ide ujutro u 7.35 već poslije podne u 13.35 sati. Ukoliko "Jadrolinija" ne odluči drugačije tako će biti sve do 31. svibnja 2014.

Poslijepodnevni polasci iz Bola bit će ne samo nedjeljom već i državnim praznicima. Tako će katamaran već u utorak (8. listopada), na Dan neovisnosti, iz Bola krenuti za Split u 13.35 sati.

Od 1. listopada jeftinija je karta za katamaran. U ljeti se plaćalo 55, a u zimskom periodu 40 kuna. Otočanima je ostalo isto - 25 kuna. (J.E.)

(13) objavljeno  04. 10. 13. u 21.15 h 

********************


alt


BLAGDAN KRALJICE SV. KRUNICE

Blagdan Kraljice sv. Krunice u Bolu će se obilježiti u nedjelju (6. listopada) svetim misama i procesijom. Misa u Maloj crkvi (župna crkva Gospe od Karmela) biti će u 9.30 sati, a krunica i molbenica u 11.30 sati.

U Veloj crkvi (Samostanska crkva) misa je kao i svake nedjelje u 10.30, ali je u 17.30 sati krunica i procesija s Gospinim kipom, a zatim svečana sveta misa. (J.E.)

(12) objavljeno  04. 10. 13. u 21.05 h petak, 04. 10. 13. **********


alt


POČEO OTKUP PLAVCA

Od četvrtka, nešto kasnije ove godine, počeo je otkup grožđa sorte Plavac mali. U Podrumima "Jako vina" prvi je dan primljeno 6 tona, a računa se da će ukupno biti otkupljeno 100 tona. Otkupna cijena je od 8 do 21 kunu po kilogramu što ovisi o gradaciji, ali i području gdje je grožđe ubrano. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 10. 13. u 22.45 h 

********************


alt

Bolska riva u četvrtak 3. listopada u 15 sati: puno sunca i - turista


ZNAJU SE DOBITNICI PRIZNANJA

Turističko vijeće na sjednici održanoj u četvrtak odabralo je 8 fizičkih i tri pravne osobe koje će 21. listopada dobiti Priznanja Turističke zajednice općine Bol u povodu obilježavanja 90 godina turizma u Bolu. Oni su umnogome zaslužni za razvoj nekadašnjeg ribarskog i težačkog mjesta koje je danas jedno od vodećih turističkih destinacija na Jadranu. Njihova imena objavit ćemo na dan održavanja sjednice.

Vijeće je odlučilo da se sutradan nakon sjednice (22. listopada) u Domu kulture organizira prigodna izložba uz glazbeni program i prigodni domjenak. (J.E.)

(10) objavljeno  03. 10. 13. u 22.35 h 

********************alt


TRI HELIODROMA U BOLU

Radnici Županijskih cesta u četvrtak su na "parkiralištima" na ulazu u Bol ucrtali oznake "H" za sletanje tri helikoptera. Oni će u Bol sudjelovati u vježbama spašavanja u sklopu skorašnjeg međunarodnog skupa Gorske službe spašavanja. Jedna od ovih oznaka ostati će i dalje kao mogućnost korištenja u slučaju potrebe za hitnim intervencijama.

Ako se već godinama ne uspjeva taj teren koristiti za parkiranje automobila, dobro je da posluži za "parkiranje" helikoptera. (J.E.)

(09) objavljeno  03. 10. 13. u 22.20 h 

*******************


alt


NESTABILNO ZA VIKEND?

Sudeći po Gabrijelu Marinkoviću (snimljeno 3. listopada u 10 sati) zime još nema. Međutim, meteorolozi za produženi vikend najavljuju nestabilno vrijeme. Ne zanima to samo one koji će zbog praznika u utorak imati četiri dana odmora već ponajviše vinogradare koji planiraju berbu grožđa. U četvrtak je bilo vedro uz nešto bure, a temperatura je zraka (20) bila manja od temperature mora (22). Na suncu, u zavjetrini, u 15 sati izmjereno je visokih 35 stupnjeva. U subotu se očekuje oblačno, a moguća je i kiša u večernjim satima. U nedjelju: naizmjenično sunčano i oblačno, a u ponedjeljak i utorak oblačno i kiša. Mogu li i sada meteorolozi pogriješiti. (J.E.)

(08) objavljeno  03. 10. 13. u 22.10 h 
četvrtak, 03.10.13. **********


alt

Plaža Zlatni rat u srijedu, 2. listopada u 13 sati


TURIZAM: VIŠE OD REKORDA

U rujnu je ove godine zabilježeno 79.807 noćenja ili 8 posto više nego u istom mjesecu 2012. - objavila je Turistička zajednica općine Bol. Za devet mjeseci 2013. u Bolu je bilo 491.644 noćenja što je za 10 posto bolje nego lani! Sasvim je izvjesno da će Bol sustići rekordnu 1988. godinu kada je bilo blizu 500.000 noćenja. Optimizam se bazira na činjenici da se u hotelima ovoga mjeseca održavaju tri velika skupa sa po 500 sudionika.

U prvih devet mjeseci u Bolu su bili najbrojniji Nijemci (78.274 noćenja), pa Austrijanci (77.851), Skandinavci (52.475), Slovenci (34.502), domaći gosti (32.264), Francuzi (30.830), Talijani (28.410), Poljaci (24.492), Česi (22.557), Rusi (15.155) ... Posljednjih godina Nijemci se ponovno vraćaju u Bol, ali se nastavlja pad posjeta gostiju iz Italije.

U 8 kampova najviše je gostiju, prema prijavama, bilo u kampu "Kito" (1.276), zatim u kampu "Kanun" (364), pa kampu "Meteor" (325) ... Najduže su u prosjeku boravili u kampu "Aloa" (9 dana), zatim u kampu "Mario" (7 dana), te u kampu "Tenis" (6) ...

O bolskom "fenomenu" pisat ćemo za koji dan: statistika govori o sve većem broju noćenja, a istovremeno se čuju i komentari kako iz godine u godinu ima sve više praznih apartmana. (J.E.)

(07) objavljeno  02. 10. 13. u 22 h  

********************


alt


"OTPLOVIO" PONTON

Početak listopada je vrijeme pospremanja na plaži "Zlatni rat". Zatvoren je i restoran u borovoj šumici, ali je i ponton spreman za "zimski san". Sada su brodari primorani, kada nema pontona, iskrcavati putnike kao nekada - preko daske. Nije to baš praktično jer nam na jednodnevne izlete još uvijek dolaze malo stariji gosti. Zbog toga brodari negoduju ...

Na slici: pripreme za iskrcaj putnika na plažu, a u pozadini je ponton koji će za koji dan otploviti u skladište. (J.E.)

(06) objavljeno  02. 10. 13. u 22.38 h 

********************


alt


UKLANJAJU SE OSUŠENA STABLA

Pisali smo o suhim borovima uz cestu prema Murvici koja prijete sigurnosti u prometu. Normalno je da napišemo kako se se taj problem rješava. Već nekoliko dana radnici Županijskih cesta uklanjaju osušena stabla pored novo asfaltirane prometnice, a u srijedu su nastavili i na starom dijelu ceste (na slici) prema Bolu. (foto: Juraj Pavišić)

(05) objavljeno  02. 10. 13. u 22.30 h 

*******************alt


DOKUMENTI VREMENA

U ovom će se mjesecu, kako smo već pisali, biti obilježeno 90 godina turizma u Bolu. Počelo je 1923. dolaskom ferijalaca iz Sarajeva, a koji su bili smješteni u zgradi Osnovne škole. Za pretpostaviti je da su i ranije u Bol dolazili turisti, ali nigdje nisu službeno evidentirani.

Naš portal je otvorio novu rubriku "90 godina turizma u Bolu" gdje su skoro sve fotografije iz brošure tiskane za ovaj jubilej turizma.

Na slici, koju nam je ustupio Luka Dragičević, je parobrod u bolskoj luci, pretpostavljamo iz 1920. godine. Jedino je morskim putem Bol bio povezan sa kopnom. Prva brodska pruga uvedena je 1881. godine. (J.E.)

(04) objavljeno  02. 10. 13. u 21.20 h srijeda, 02. 10. 13. **********


alt


OD ČETVRTKA OTKUP GROŽĐA

Poljoprivredna zadruga obavijestila je svoje članove, proizvođače grožđa, da će od četvrtka (3. listopada) tvrtka "Jako vino" početi s otkupom grožđa "Plavac mali". Potrebno je da se prije početka berbe jave u Vinski podrum Viktoru Marinkoviću (099 815 55 16) od kojeg će dobiti točan raspored preuzimanja grožđa i potreban broj gajbi za transport. Prilikom predaje grožđa obveza je priložiti kopiju izvoda iz vinogradarskog registra,

Prošle godine otkup je počeo 27. rujna, ali se ove godine kasnilo zbog kiše i želje da berba bude što kvalitetnija. (J.E.)

(03) objavljeno je  01. 10. 13. u 21.15 h 

********************


alt


UKLANJAJU SE ŠTANDOVI

Zbog sve manjeg broja turista i interesa za ponudu na prodajnim mjestima uz šetnicu prema plaži Zlatni rat, od jučer je počelo postupno uklanjanje štandova. Većina je ovdje od kraja travnja i nakon pet mjeseci i za njih završava sezona. Ukupno je na šetnici bilo 17 štandova i nekima je sa 30. rujna istekla dozvola za rad. (J.E.)

(02) objavljeno  01. 10. 13. u 21.10 h utorak, 01. 10. 13. **********


alt


TURISTIMA SE NE IDE IZ BOLA

Dobri turistički rezultati bilježe se i pri kraju rujna. Iako smo ušli u jesen, turista još uvijek ima u Bolu. U ponedjeljak, posljednjeg dana rujna, u hotelima je boravilo 1700 gostiju, u privatnom smještaju 205, a u kampovima 10. To su uglavnom inozemni gosti, domaćih je tek pedesetak.

Za dan-dva znati će se podaci i o ostvarenim noćenjima u rujnu. Sigurno je da će ovogodišnja sezona biti uspješnija od 2012. U lipnju je bilo 5 posto više noćenja nego istoga mjeseca 2012. godine. U srpnju je zabilježen porast od 8, a u kolovozu 9 posto.

Sezonom su zadovoljni i ugostitelji, a u Bolu je 21 restoran i četiri pizzerije. (J.E.)

(01) objavljeno  30. 09. 13. u 21.40 h