Arhiv 2013. / VII.

Broj objavljenih informacija u srpnju 2013. - 94


alt


O PLANOVIMA UREĐENJA BOLA - JEDNOGLASNO!

Svi su nazočni vijećnici bili jednoglasni i prihvatili su Prostorni plan uređenja općine Bol i Urbanistički  plana uređenja naselja Bol! Obije točke dnevnog reda na Vijeću općine (utorak, 30. srpnja) trajale su tek desetak minuta. Postavljena su, prije glasovanja, samo dva pitanja: je li moguće isključiti dio plana koji je za neke sporan i koja je razlika između Prostornog i Urbanističkog plana. Odgovorio je autor ove projektne dokumentacije  inž. Nikola Popić, koji je bio nazočan na sjednici:

„Ne može se usvajati parcijalno nego sve ili ništa, a nezadovoljni uvijek imaju mogućnost za pokretanje upravnog spora. Urbanistički plan je provedbeni plan na temelju kojeg se mogu izdavati lokacijske dozvole“.

Dan ranije vijećnici su na neformalnom sastanku o ovim planovima tražili objašnjenja od inž. Nikole Popića, što je umnogome skratilo vrijeme za donošenje odluke.

Što ovi planovi znače za Bol - nešto više idućih dana na ovom portalu.

 

KAMEN NIJE NESTAO

Na prošloj sjednici Vijeća jedan je vijećnik postavio pitanje sudbine kamena koji je uklonjen sa Studenca, a bilo je rečeno da će se postaviti pred Veliku crkvu. Navodno, kamen je ugrađen na sasvim suprotnoj lokaciji, u Mrvici, na privatnoj parceli.

- Kamen nigdje nije nestao – informirao je načelnik Tihomir Marinković. – Uskladišten je u kamenolomu Bilića i ugradit će se tamo gdje je i planirano.

 

PARKIRANJE KOD VELIKE CRKVE

Vijećnik Matko Baković imao je primjedbu da zbog nove regulacije prometa nije moguć pristup vozilima sa starijim osobama do Velike crkve ili groblja.

Radi sigurnosti kupača i pristupa vozilima prve pomoći i vatrogasaca, zabranjeno je parkiranje na pristupnoj cesti, a isto je to učinjeno da ne dolaze vozila pred samu crkvu. Međutim, uz prethodnu najavu i dogovor, dozvolit će se vozilima da dođu do groblja, iskrcaju putnike i besplatno parkiraju na za to određenom prostoru –  čuli smo od načelnika.

 

GODIŠNJA NAGRADA ANI ĐORĐEVIĆ

Do 17. srpnja pristiglo je šest prijedloga za nagrade i priznanja koja se dodjeljuju za Dan općine. Komisija je predložila samo jednu osobu, a Vijeće je to jednoglasno prihvatilo. Godišnju nagradu za 2013. godinu dobit će Ana Đorđević za dostignuća iz područja razvoja i popularizacije informatičkih tehnologija. Ana je osnovnu i srednju školu završila u Bolu, a studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Uz pismeno priznanje pripada joj i novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna,

 

POPUNA KOMISIJA I VIJEĆA

Na prošloj sjednici u šest raznih komisija i odbora, tri su mjesta bila predviđena za vijećnike SDP-a. Međutim, SDP je nezadovoljan imenovanjima odbio sudjelovati u radu pa je na ovoj sjednici trebalo te iz SDP-a razriješiti i imenovati nove članove. Kako nova koalicija, zbog opravdano odsutnog jednog člana, nije uspjela osigurati većinu od šest glasova, ni jedan prijedlog nije usvojen.

Po prvi put je predloženo i Vijeće za koncesijska odobrenja, ali ni tu nije bilo potrebnih šest glasova.

 

KAKO SMANJITI DECIBELE?

Najviše su vremena vijećnici utrošili u raspravi o buci u noćnim satima. Očito je da je glazba u dva noćna coctail bara na rivi i jednom disco klubu mnogo bučnija od dozvoljenog. Da li skratiti vrijeme emitiranja glazbe na otvorenom ili razgovarati s vlasnicima o ovom problema zbog kojeg neki gosti i odlaze iz Bola? Odlučilo se za razgovor, i to već u petak 2. kolovoza, a ne bude li poboljšica Općinsko vijeće će razmotriti i mogućnost da glazba svira samo do ponoći, što su već i odredili neki gradovi i općine u našoj županiji.

 

ŠTEKAT ILI RIBARNICA

Vijećnici su razgovarali i o nekim pristiglim primjedbama. Tako bi vlasnik kafića kod ribarnice  proširio svoj štekat, a žali se i da ribarnica radi i nakon 11 sati. Općina odgovara da je podij ispred kafića veći nego je u projektu, a nakon 15. lipnja ribarnica ne radi duže od dogovorenog. U međuvremenu je obavljen i inspekcijski nadzor nad radom ribarnice koja je očito smetnja proširenju. Nije ni zbog mirisa ugodno biti u njezinoj blizini i ispijati kavu ili sokove.

Ipak činjenica je da je ribarnica otvorena mnogo prije kafića, a tako brzo nema izgleda da se preseli na neku drugu lokaciju. (J.E.)

(94) objavljeno  30. 07. 13. u 22.40 h

********************


alt


RADOST NA VALOVIMA

U utorak su zbog tramontane na zapadnoj strani plaže Zlatni rat veliki valovi izazvali radost kod kupača, posebno onih mlađih. Ali stari poznavatelji prilika na moru znaju da je tramontana i najava za buru. Dogodilo se to i u Bolu nakon 21 sata, koja će već u srijedu malo ohladiti more. Ipak noću će biti ugodnije spavati, a meteorolozi za čitav tjedan najavljuju sunčano vrijeme. (J.E.)

(93) objavljeno  30. 07. 13. u 22.55 h

********************


alt


TRODNEVNO DRUŽENJE MLADIH

U Bolu je počelo trodnevno druženje nazvano Festival urbane kulture "Graffiti na gradele" koje je okupilo četrdesetak mladih ljudi. Ovo je druga godina da se okupljaju u Bolu, a prema onome što smo čuli u utorak navečer, želja im je da to nastave i dogodine. Oni kažu da je riječ o festivalu neprofitne inicijative mladih koja svojim sadržajem nastoji doprinijeti bolskom kulturnom programu, položaju mladih u mjestu te promovirati vrijednosti volontiranja i aktivizma mladih.

U četvrtak će na zidu nekadašnje "Fabrike" sardina iscrtati novi grafit. (J.E.)

(92) objavljeno  30. 07. 13. u 23.15 h 


utorak, 30. 07. 13. **********


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O PLANOVIMA

Nakon dugog čekanja i tri javne rasprave, u utorak (30. srpnja) Bol bi napokon trebao dobiti dva važna dokumenta koji omogućavaju daljnji razvoj i izgradnju. Pred vijećnike su konačne izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Bol i Urbanistički plan uređenja naselja Bol. Za ove planove trebalo je pribaviti po 20 suglasnosti raznih institucija i službi. Do konačne verzije trebalo je mnogo vremena, strpljenja, usuglašavanja ...

Na sjednici Općinskog vijeća u utorak će se raspravljati o ovogodišnjim nagradama i priznanjima za Dan općine Bol, a na dnevnim redom je predviđeno imenovanje članova nekih komisija i odbora. (J.E.)

(91) objavljeno  29. 07. 13. u 23.10 h 

*******************alt


OPERNA DIVA GOSTUJE U BOLU

Jedinstvenu priliku imaju mještani i gosti u srijedu, u Dominikanskom samostanu, poslušati svjetski poznatu sopranisticu. U sklopu ciklusa klasičnih koncerata nastupiti će Cynthia Hansell Bakić uz pratnju Ivana Perničkog na glasoviru.

Cynthia Hansell Bakić rođena je u Virginiji (SAD), a od jedanaeste godine nastupa kao solistica u brojnim programima. Imala je samo 22 godine kada je došla u Split, a u svibnju je velikim koncertom u splitskom HNK-a proslavila 40 godina karijere.

Početak koncerta je u srijedu 31. srpnja u 21.30 sati. (J.E.)

(90) objavljeno  29. 07. 13. u 23.05 h ponedjeljak, 29. 07. 13. *******************


alt


OPASNOST OD POŽARA

Vrući i suhi zrak, u kombinaciji s burom koja se očekuje u utorak i srijedu, podignut će stupanj opasnosti od šumskih požara na maksimum. O tome piše i upozorava portal dalmacija news, a mi prenosimo neke od savjeta:

- od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je svako paljenje vatre na otvorenom. Kazna je 15 do 150 tisuća kuna bez obzira je li izbio požar ili ne,

- dužnost je svakog građanina koji uoči drugu osobu da pali vatru o tome odmah obavijestiti policiju ili vatrogasce, a ukoliko to ne učini može "zaraditi" kaznu od 2 do 15 tisuća kuna. (J.E.)

(89) objavljeno  29. 07. 13. u 00.15 h

********************


alt


NOVI PARKING KOD MARTINICE

Do sada se moglo, ali odnedavno se ne može automobilom do same plaže Martinica. Za novu regulaciju prometa ima više razloga. U sklopu Dominikanskog samostana jedan je dio dograđen i adaptiran za hotel ("Sv. Križ") zbog kojeg je dio njihovog vrta preuređen za parkiranje automobila gostiju. Tu mogu parkirati i svi oni koji žele na plažu. Nakon ulaza na parking, postavljene su vaze sa cvijećem i prepreka kako bi se, u slučaju potrebe, omogućio slobodan prolaz za dolazak ambulantnih kola, vatrogasaca ...

(88)  objavljeno  29. 07. 13. u 00.05 h

********************


alt


TURNIR BALOTA U MURVICI

Već po tradiciji i ove će se godine održati turnir u balotama na bočalištu u Murvici. Prijave se primaju do 5. kolovoza, a prvi susreti su na rasporedu već sutradan - 6. kolovoza (utorak). Sudjelovat će ekipe i iz drugih mjesta na Braču, a kotizacija je 150 kn po ekipi (3 igrača plus rezerva).

(87) objavljeno  28. 07. 13. u 23.50 h 


nedjelja, 28. 07. 13. *******************


alt


"BRACIERA" NASTUPILA U OMIŠU

Bolska klapa "Braciera" nastupila je u subotu navečer na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. U izravnom TV prijenosu na II. programu HRT-a petnaestak minuta iza ponoći saznati ćemo tko su pobjednici i nagrađeni.

Uspjeli smo i prije službene objave rezultata saznati da je naša "Braciera" peta, uvijek pri samom vrhu. "Smatramo da je to super uspjeh naše klape. Stalno su među najboljima" - javila nam je iz Omiša Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu općine Bol. (J.E.)

(86) objavljeno  27. 07. 13. u 23.35 h 

********************


alt


I ZBOG TENISA SE DOLAZI U BOL

Sve je teže turiste dovoditi na Jadran samo zbog sunca i mora. Agencija "Solo Croazia" iz Milana, koju vodi Rea Karninčić, bolskih korijena, u svoju je ponudu uvrstila i igranje tenisa.

- Iz jednog milanskog kluba u Bol je došlo četrdesetak tenisača svih uzrasta. Sedam dana su igrali tenis, a zadnji dan su se malo i okupali - kaže nam vlasnica agencije. S tenisačima su bili treneri, liječnici, fizioterapeuti ...

U Reinom dvoru, nekad popularnom Dvoru Koločevog mira, održana je mala svečanost.

Bol ima mogućnosti, kao malo koje mjesto na Jadranu, najbolje uvjete za brojne tenisače, ali se to zadnjih godina slabo koristi. Ima naznaka da bi moglo doći i do zatvaranja Teniskog centra. (J.E.)

(85) objavljeno  27. 07. 13. u 23.30 h 

*********************


alt


NAJSEKSIPILNIJA DJ U CLUBU YOLO

Nekadašnja porno glumica, a danas popularna DJ-ica Niki Belucci nastupa u nedjelju (28. srpnja) u night clubu YOLO na Studencu. Ova Mađarica jedna je od najseksipilnijih i najtraženijih DJ-ica na svijetu, sasvim sigurno će oduševiti mušku publiku. Ne zna se je li bolja ona ili glazba. Provjerite u nedjelju u 23 sata. (J.E.)

(84)  objavljeno  27. 07. 13. u 23.15 h 


subota, 27. 07. 13. ******************


alt


"BRACIERA" NASTUPA U OMIŠU

Muška klapa "Braciera" nastupit će u subotu (27. srpnja) s još 11 klapa na finalnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Na izbornoj večeri 11. srpnja dobili su najviše bodova. Na Trgu sv. Mihovila u Omišu za "Bracieru" pjevati će: Krešimir Ivičić (1. tenor), Srećko Damjanović, Josip Marinković Bepo i Ivica Kusanović (2. tenori), Pero Žuljević i Nikola Damjanović (baritoni), Nikola Kuščević i Andro Jugović (basovi).

HRT na 2. programu izravno će prenositi u subotu iz Omiša s početkom u 21 sat, a proglašenje pobjednika je na istom programu 15 minuta iza ponoći. (J.E.)

(83) objavljeno  26. 07. 13. u 21.10 h 

********************


alt


KAKVO JE MORE? IZVRSNO!

Možda temperatura mora nije baš ono što bi mi željeli, ali je kakvoća - izvrsna! Potvrđuju to ispitivanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine su po peti put uzeti uzorci mora 16. srpnja na četiri lokacije u Bolu. Veseli što je kakvoća na plaži Martinica također izvrsna, jer je tamo od 15. srpnja svakodnevno stotinjak i više djece u školi plivanja. Rezultat za crijevne enterokoke je 2, a za Escherichia coli - 0. Za ocjenu izvrstan ta brojka može biti do 60.

Na plaži Borak rezultat je "1" i "0", a na dvije lokacije na Zlatnom ratu je "0" i "2" (zapadna strana) te "0" i "0" (istočna strana).

Na dan uzimanja uzoraka  (9.45 - 10.20 sati) temperatura zraka je bila 30, a mora 24 stupnja. (J.E.)

(82) objavljeno  26. 07. 13. u 21 h  

********************


alt


RIBE IMA DOVOLJNO

Zahvaljujući ribarici "Svjetlici" u Bolu se ne mogu požaliti na ponudu, pa ni na cijene. U petak predvečer bio je, kao i obično, raznoliki izbor: trilje (50 kn), škampi (100 - 200 kn), moli (50 - 70 kn), kozice (70 kn), ugotice (30 kn), šnjuri (50 kn), lignjuri (50 kn), muzgavci (30 kn) ...

Dolazak "Svjetlice" s ribom očekuje se ponovno u utorak oko 18 sati. (J.E.)

(81) objavljeno  26. 07. 13. u 20.45 h 

********************


alt

Slalom preko dvije pune linije, između parkiranih kamiona (snimljeno 26. srpnja u 11.15 sati)


alt

Reklame posvuda, čak i na tuđim zidovima


MOŽE LI BITI VIŠE REDA?

Sve je očitije da će po pitanju javnog reda u Bolu trebati učiniti odlučnije zahvate. Naime, sve je više onih koji misle da mogu raditi što ih je volja. Kamioni za dostavu robe ne prave nered samo u tzv. pješačkoj zoni. Vidimo na gornjoj slici dva kamiona koja samo što nisu potpuno blokirali jedinu ulaznu prometnicu u centar. Za promet ostalih vozila malo mare. Baš ih i nije mnogo briga.

Na žalost nisu to jedini primjeri koji ruše ugled turističkog mjesta, višegodišnjeg šampiona turizma. Pred prodavaonicama se ostavlja ambalaža, sanduci s lubenicama, prazne kartonske kutije ... Reklame postavlja gdje tko želi: na prometnim znakovima, na zidovima tuđih objekata (na donjoj slici).

Navodno se za iduće ljeto priprema potpuna zabrana ulazaka kamiona, a roba bi se prevozila malim električnim kolicima. To je već u mnogim mjestima sasvim normalno. Kada će tako biti i u Bolu? (J.E.)

(80) objavljeno  26. 07. 13. u 20.35 h 


petak, 26. 07. 13. ********************


alt


NEVIDLJIVI TURISTI!?

Službena statistika koja se vodi u turističkim uredima, a zbirno objavljuje Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, govori o boljoj posjećenosti turista nego u istom periodu prošle godine. U Bolu je 15. srpnja bilo 20 posto više gostiju, a 22. srpnja 15 posto više nego istoga datuma 2012. Čuju se i razni komentari o ovim brojkama, kao da netko namjerno uljepšava stvarno stanje. Jer u Bolu ima još uvijek slobodnih soba i apartmana, a navodno je i manja gužva na parkiralištima. Međutim, zaboravlja se da se pred svako ljeto grade novi apartmani, otvaraju obiteljski hoteli ... (J.E.)

(79) objavljeno  25. 07. 13. u 23.58 h 

*******************


alt


DOBRA PONUDA NA TRŽNICI

I dalje je na bolskoj tržnici veliki izbor po prihvatljivim cijenama. Najviše se zadnjih dana traži bijelo grožđe (35 kn/kg), crno je po 30, a trešnje su možda nešto skuplje i za njih treba izdvojiti 40 kn za kilogram.

Turisti traže marelice, lubenicu, ali i drugog voća i povrća. (J.E.)

(78) objavljeno  25. 07. 13. u 23.50 h 

*******************


alt


NEDJELJOM BOL - JELSA - BOL

Nedjeljna izletnička linija katamaranom "Bisovo" iz Splita za Bol, od nedjelje 28. srpnja nastavlja za Jelsu. To je prilika da gosti iz Bola mogu nedjeljom u 11.30 za Jelsu, a povratak je iz Jelse u 16.30 sati. Karta u jednom pravcu je 45, a povratna 90 kuna. Djeci do tri godine je besplatno.

Polazak katamarana iz Splita je u 9 sati, a iz Bola za Split u 17 sati. Prodaja karata u Splitu je u kiosku agencije Split Tours kod Hrvojeve kule na Pazaru, a u Bolu u agenciji Bol Tours ili ispred katamarana, prije polaska. (J.E.)

(77) objavljeno  25. 07. 13. u 23.45 h  četvrtak, 25. 07. 13. *******************


alt


VJENČANJE NA PLAŽI

Nije baš uobičajeno vjenčanje u prirodi, ali se i to dogodi. Do sada se u Bolu vjenčavalo na plaži Zlatni rat ili na šetnici kod hotela "Borak". Pred matičarom Franom Marinkovićem svoje sudbonosno DA rekli su u srijedu Tija i Niko i to na plaži u Murvici. Zašto u Murvici? - pitali smo mladoženju. To je bila želja mladenke - dobili smo odgovor. (J.E.)

(76) objavljeno  24. 07. 13. u 23.15 h 

********************


alt


OPASNOST JE PROŠLA

Nema više opasnosti od požara koji je u ponedjeljak oko 12 sati zahvatio područje istočno od Murvice. Gorjela je šuma i nisko raslinje, ali su vatrogasci uz pomoć dva kanadera ugasili požar isti dan kada se i pojavio. Na terenu su bile dežurne ekipe u noći od ponedjeljka na utorak, a u srijedu više nije bilo potrebe za njihovim prisustvom. (J.E.)

(075) objavljeno  24. 07. 13. u 23.05 h 

*******************


alt


SUMAGLICA KAO ATRAKCIJA

Sumaglica je bila u srijedu ujutro svojevrsno iznenađenje. Već oko 6 sati Bol se sa ceste skoro i nije vidio, ali izlaskom sunca situacija se postupno vraćala u normalu. Kako je bilo u 8 sati vidi se na našoj fotografiji.

Sumaglica ili kalig, kako to zovu ovdašnji ribari, pojavljuje se više u svibnju i lipnju, nego u srpnju. Ovo je prvi put ove godine da je Bol ostao sakriven u sumaglici. (J.E.)

(74)  objavljeno  24. 07. 13. u 22.55 h 


srijeda, 24. 07. 13. ******************


alt


DORIS DOLAZI ZA FJERU

Centar za kulturu, organizator kulturnih ali i zabavnih događanja, pa tako i Fjere 5. kolovoza, izvijestio je o promjeni u programu. Umjesto ranije najavljenog Nene Belana, nastupit će glazbena diva Doris Dragović uz pratnju Flash banda.

Neno Belan će sigurno gostovati u Bolu, ali u nekom drugom terminu. (J.E.)

(73) objavljeno  23. 07. 13. u 22.15 h 

********************


alt


PARKING - 50 KUNA

U specijalnom prilogu "Slobodne Dalmacije" pisalo je 22. srpnja o najljepšim plažama u Dalmaciji. Naravno da je na tom popisu i plaža Zlatni rat. "Uokolo plaže Zlatni rat ima više parkirališta, a dnevna karta stoji 60 kuna" - napisano je, ali to nije točno. Vlasnik najvećeg i najstarijeg parkirališta, najbližeg plaži, Vinko Kraljević Veva, nije bio posebno iznenađen jer je navikao na razno-razne priče i komentare.

Istina je da se jedan (1) sat parkiranja naplaćuje 10 kuna, dva sata 20 kuna itd, a oni koji ostaju duže mogu platiti dnevnu kartu koja je 50, a ne 60 kuna kako piše "Slobodna Dalmacija". (J.E.)

(72) objavljeno  23. 07. 13. u 22 h 

********************


alt


KUDA S IZLETNICIMA?

Dnevno, u špici sezone, na jednodnevni izlet u Bol brodovima stiže i preko tri tisuće gostiju. Obično dolaze iz Jelse i svi u roku od 45 minuta pa u luci nastaje poprilična zbrka i gužva. Postoji prijedlog, koji se sigurno neće realizirati ove godine, ali je dobro o njemu prodiskutirati: svi brodovi bi izletnike iskrcavali na Velom mostu, a oni bi se malo prošetali bolskom rivom da bolje upoznaju ovo ljetovalište i možda sljedeće godine dođu na odmor u Bol. Šetajući rivom (vidi ucrtanu žutu liniju) proći će pored suvenirnica, kafića, restorana, supermarketa, slastičarnica ... Brodice za Zlatni rat čekali bi ih na privezištu kod autobusne postaje, gdje bude parkiran i turistički vlakić.

Svaki novi prijedlog ima i svojih slabosti, ali ima vremena da se o svemu raspravi do ljeta 2014. (J.E.)

(71) objavljeno  23. 07. 13. u 21.50 h   


utorak, 23. 07. 13. ********************


alt


alt

Snimci s požarišta (foto Roni Marinković)


VATROGASCI DEŽURAJU I NOĆU

- Vatra je ugašena, ali će vatrogasci s vozilima ostati na opožarenom području gdje će biti cijelu noć - rekao nam je zapovjednik postrojbe DVD Bol Nikša Bjelobradić. - U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz Bola, njih 10 s četiri vozila, zatim vatrogasne postrojbe iz Pučišća, Selaca i Supetra, ukupno 40 ljudi. Požar su gasila i dva kanadera. Nitko nije ozlijeđen, a vatra nije prijetila kućama. Opožarena su tri hektara šume i niskog raslinja. Policija je bila na uviđaju pa se uzroci požara tek trebaju utvrditi.

Noćas će na mjestu požara dežurati pet vatrogasaca iz Bola s dva vozila, 15 sezonskih vatrogasaca iz Splita, dvojica iz Selaca i jedan iz Pučišća. (J.E.)

(70) objavljeno  22. 07. 13. u 22.45 h 

********************


alt


VIRTUALNA ŠETNJA BOLOM

Jedna novost na portalu Turističke zajednice (www.bol.hr) ugodno je iznenađenje i od koristi je za goste koji nam dolaze, ali i turističkim djelatnicima za prezentaciju naše destinacije. Objavljene su Virtualne šetnje Bolom! Ovaj novi i suvremeni način prezentacije, koji postupno uvode i druga turistička središta, omogućava turistima da prije dolaska bolje upoznaju Bol, dok turistički djelatnici sada imaju veće mogućnosti za prezentaciju svoje ponude.

Za sada ova virtualna šetnja ima četiri cjeline: šetnja od Zlatnog rata do Martinice, Dominikanski samostan, vinograde iznad Murvice s vinskim podrumom te Zmajevu špilju.

Dopune se planiraju već u rujnu, a moći će se uključiti i ostali zainteresirani (agencije, restorani, hoteli, privatni apartmani ...).

Ovu hvale vrijednu novost možete pogledati i na našem portalu. (J.E.)

http://www.bol.hr/hr/news/read/virtualne-setnje

(69) objavljeno  22. 07. 13. u 22.30 h 

********************


alt


DOLAZE NAM VRUĆINE!

Meteorolozi do kraja tjedna predviđaju vedro vrijeme s maksimalnim dnevnim temperaturama i do 37 stupnjeva. Tijekom dana puhat će lagani maestral, a noću će biti tiho ili lagani burin. Preporuka je za starije i kronične bolesnike da što manje izlaze iz kuće i izbjegavaju sunce od 11 do 17 sati. Na plaži će se sasvim sigurno tražiti zaklon u hladu ili pod suncobranom. (J.E.)

(68) objavljeno  22. 07. 13. u 21.45 h


ponedjeljak, 22. 07. 13. ********************


alt


alt

Kanaderi u akciji iznad Murvice (foto: Juraj Pavišić Juki)


POŽAR IZNAD MURVICE

U ponedjeljak malo prije 12 sati buknuo je požar iznad Murvice, na području jugo-istočno od  Zmajeve špilje. Jedan od očevidaca bio je i Juraj Pavišić Juki:

- Bio sam u Vranina i primijetio dim od vatre. Nazvao sam 112, ali su oni već bili obaviješteni. Vatra je zahvatila uglavnom nisko raslinje, ali i jedan dio šume. Po mojoj procjeni opožareno je oko 25 tisuća kvadratnih metara. Oko 13.30 stigla su dva kanadera i ubrzo ugasila požar.

Na terenu će ostati vatrogasci da spriječe moguće ponovno aktiviranje požara jer se noćas očekuje bura i promjena pravca vjetra. (J.E.)

(67) objavljeno  22. 07. 13. u 15.45 h

********************


alt


"BIŠOVO" DOVEZLO STOTINJAK IZLETNIKA

Katamaran Linijske nacionalne plovidbe (LNC) u nedjelju je prvi put dovezao 94 izletnika iz Splita u Bol. "Bišovo" je u 17 sati isplovio za Split, a osim izletnika ukrcalo se i 14 putnika iz Bola. Cijena karte u jednom pravcu je 70 kuna i ova će se putovanja nastaviti i sljedeće nedjelje.

Malu je zbrku, posebno za strane turiste, izazvalo pojavljivanje dva katamarana u samo 10 minuta razlike. "Bišovo" je isplovio u 17.00, a iz Splita je stigla "Dubravka" u 17.10 i nastavila za Jelsu. Pred kioskom u redu za kupnju karata bilo je i onih koji su željeli isti dan za Split, ali se u kiosku prodaju karte samo za "Jadoliniju", a za "Bišovo" ispred katamarana. (J.E.)

(66)  objavljeno  22. 07. 13. u 00.15 h 

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O PLANOVIMA UREĐENJA

Još na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (prošloga saziva), prije izbora, trebalo je raspraviti i odlučiti o usvajanju Prostornog plana uređenja općine Bol i Urbanističkog plana uređenja naselja Bol. Kako nisu bili pribavljene sve potrebne suglasnosti, ostavljeno je to novom Općinskom vijeću. Sjednica će biti, kako saznajemo, sazvana za 30. srpnja, ali će dan ranije vijećnici, jer su oni to tražili, razgovarati s projektantom inž. Nikolom Popićem. Žele još jednom čuti sve detalje, posebno iz razloga što je u ovom sazivu vijeća šest novih članova. Četvero njih bilo je na sastanku 20. lipnja kada su svoje mišljenje o budućoj gradskoj luci iznosili stručnjaci s Pomorskog fakulteta u Rijeci. (J.E.)

(65) objavljeno 22. 07. 13. u 00.05 h


nedjelja, 21. 07. 13. ********************


alt


KUPANJE GDJE JE ZABRANJENO!

Od davnina se Boljani kupaju na plaži na Studencu, a kasnije su im se pridružili i gosti. Međutim, korištenjem obližnje rive za privez brodova i najam rent a boat, postoji opasnost za kupaće pa je postavljen znak o zabrani kupanja. Naravno, malo se tko na to upozorenje obazire, ali svakako treba biti oprezan! (J.E.)

(64) objavljeno  20. 07. 13. u 22 h

********************


alt


HVALA SEKI I NIKICI!

Nakon 33 godine odrađene u Poštanskom uredu, posljednji dan Kita (Seka) Šćepanović i Nikica Marčić odradili su u subotu. U 12 sati zaključali su vrata i otišli kući, a to je značilo za njih rastanak od radnih kolega jer odlaze u zasluženu mirovinu. Cijeli protekli tjedan častili su sve one koji su ih došli pozdraviti, a u subotu je bilo i pršuta, sira, kolača ...

Zatekli smo se u Poštanskom uredu kada su Seku i Nikicu došli pozdraviti i predati im prigodne poklone Markito Marinković u ime Turističke zajednice, Fanika Klisović u ime Poljoprivredne zadruge, pa Alma Marinković ... Uvijek je netko dolazio, pa i načelnik općine Tihomir Marinković ... (J.E.)

(63) objavljeno  20. 07. 13. u 21.55 h 

********************


alt


MARENDA ZA POMOĆ U VINOGRADU

Mate Marinković Špodić održao je obećanje i organizirao ove subote marendu za sve koji su mu u lipnju pomagali na radovima u vinogradu. Snimali smo tada i sada pa nam se čini da ih je na marendi bilo malo više. Mate se nije bunio, a nije mu ni smetalo što mu je imenjak iskoristio ovu marendu za proslavu svoga rođendana. Na marendi je bilo sasvim dobro: juha, lešo janjetina, vitalac, pečena janjetina, kolači, crno i bijelo vino ... Svi su izrazili spremnost ponovno doći Mati u vinograd, ali i na marendu - ako treba ... (J.E.)

(62)  objavljeno  20. 07. 13. u 21.40 h


subota, 20. 07. 13. ********************


alt


BRAČKE IGRE U LITNJOJ NOĆI

Bolska litnja noć, održana u petak umjesto u četvrtak, obogaćena je nastupom natjecatelja iz Selaca i Milne. Nastupili su u sedam discplina u sklopu Prvih bračkih igara (trka u vrećama, obaranjne ruke, potezanje konopa ...). Pobijedili su Selčani i izborili polufinale.

U četvrt finalu sastaju se Bol i Supetar i to 24. srpnja u Sutivanu. (J.E.)

(61) objavljeno  20. 07. 13. u  00.45 h 

********************


alt


IZLET NEDJELJOM SPLIT - BOL - SPLIT

Linijska nacionalna plovidba (LNP) iz Splita od ove nedjelje (21. srpnja) uvodi izletničku nedjeljnu liniju katamaranom od Splita do Bola i natrag. Polazak iz Splita je u 9 sati, a iz Bola u 17 sati. Pristajanje katamarana "Bišovo" (na slici) je na Velom mostu u Bolu. Cijena karte u jednom pravcu je 70 kuna, a povratna karta je dvostruko skuplja. Djeca do 3 godine ne plaćaju.

"Bišovo" je katamaran sa 325 mjesta, može da razvije brzinu od 30 čvorova, a izgrađen je u Singapuru 1991. godine.

Karte se u Bolu mogu kupiti u agenciji Bol Tours ili ispred broda. (J.E.)

(60) objavljeno 20. 07. 13. u 00.35 h 

********************


alt


"NOSTALGIJA" VEČERAS U BOLU

Programom Centra za kulturu predviđen je za večeras (subota, 20. srpnja) nastup klape "Nostalgija". Osnovani su 1983. u Zagrebu, a nastupali su širom Hrvatske i u inozemstvu. Najviše nagrada i priznanja osvajali su na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Jedinstvena je ovo prilika da ih poslušamo u Teatrinu Dva ferala u subotu u 21.30 sati. (J.E.)

(59) objavljeno  20. 07. 13. u 00.30 h 

********************


alt


"VIDE ALI NE ČUJU"

Stariji čitatelji našega portala možda se sjećaju jedne priče iz Splita. U Mejama je bila zgrada iz koje je Radio Split emitirao program, ali su se sa Šolte žalili da ih oni ne mogu čuti. Dobili su zanimljiv odgovor: "Ako nas ne čujete, zato nas vidite".

Nešto slično se događa i s uređajima hotspota koji bi trebao omogućiti besplatni pristup internetu. Na bolskoj tržnici (vidi sliku) lijepo se vidi antena na gotičkoj fasadi, ali nema - signala! Pristup besplatnom internetu imaju samo oni na rivi od restorana "Pumparela" do "Varadera". Općina je tražila da besplatni internet imaju svi koji vide uređaj na zgradi a nisu udaljeni više od 500 metara. Ministarstvo turizma je za ove uređaje u turističkim mjestima na Jadranu izdvojilo 1,5 milijun kuna, a trebala je još nešto dodati i svaka općina odnosno grad. Platio je svoj dio i Bol, ali skoro da nije dobio ništa. Turistička zajednica je pismeno prosvjedovala u Ministarstvo turizma, a pitanje je kada će dobiti signal ili barem natrag novac koji je uplatila. Dodajmo i to da se hotspot u Bolu "rađa" već punih 100 dana. Još toliko i više neće ni biti turista u Bolu! (J.E.)

(58) objavljeno  20. 07. 13. u 00.15 h  

******************


alt


INA UKLONILA KONTEJNER

Kontejner koji je INA pred neki dan postavila uz istočnu fasadu benzinske postaje u Bolu, u petak ujutro je INA i odvezla (uklonila). O tome smo pisali i naveli da Općina nije dala suglasnost za postavljanje, ali je pohvalno od INE što je odmah reagirala na opomenu iz komunalne službe Općine.

Često se događaju samovolje pojedinaca, ali nije baš tako često da netko ispravi svoju grešku kao što je to sada učinila INA. (J.E.)

(57) objavljeno 19. 07. 13. u 23.55 h 


 petak, 19. 07. 13. *******************


alt


DOLAZE VISOKI GOSTI

Za blagdan Gospe od sniga (5. kolovoza) kada se u Bolu slavi Dan općine i fjera, dolaze nam u goste visoki crkveni dostojanstvenici. U Velikoj crkvi s početkom u 10 sati svečanu svetu misu predvodit će msgr. Vinko kardinal Puljić, nadbiskup Vrhbosanski u koncelebraciji s msgr. Slobodanom Štambukom, bračko-hvarsko-viškim biskupom, msgr.dr. Tomom Vukšićem, vojnim ordinarijem u BiH, o. Antom Gavrićem, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije, o. Damirom Šokićem, bolskim župnikom i ostalim svećenicima.

Svečana sjednica Općinskog vijeće održat će se isti dan u 12 sati na kojoj se očekuju i visoki predstavnici crkve.

Josip Botteri Dini ustupio je bez naknade pravo korištenja motiva jedne njegove slike za pozivnicu na svečanosti koje se organiziraju za Dan općine.

(56) objavljeno  18. 07. 13. u 23 h 

********************


alt


NIZOZEMAC PREUZEO PRIZNANJE

Vjerni gost Bola Arthur Bauduin iz Nizozemske, koji je prošle godine dobio pismeno priznanje od Turističke zajednice, po dolasku na odmor navratio je u Ured TZ gdje mu je direktor TZ Markito Marinković (na slici) uručio Priznanje.

Artur, inače profesor njemačkog jezika, prvi je put došao u Bol 1982. i izostao je samo pet godina. Kao dugogodišnji gost, koji u Bolu provodi i do četiri tjedna odmora, stekao je mnogo prijatelja i naučio hrvatski. (J.E.)

(55) objavljeno  18. 07. 13. u 22.40 h 

********************


alt


PRVE BRAČKE IGRE

Nešto kao Jadranski susreti na Braču se organiziraju Prve bračke igre. Natječu se po dvije ekipe, pobjednik nastavlja natjecanje, a u petak će na bolskoj rivi nastupiti ekipe iz Milne i Selaca. Prema programu moglo bi biti zanimljivo. Natjecati će se u trčanju u vreći, plivanju, nošenju jaja na žlici, obaranju ruke, punjenju bačve morem, prebacivanju kašeta i potezanju konopa. Bolska ekipa nastupa protiv Supetra u Sutivanu 24. srpnja.

Osim sportskog programa u petak je na rivi uobičajena ponuda kao svake Litnje noći: gastronomska ponuda, glazba za ples ... (J.E.)

(54) objavljeno  18. 07. 13. u 22.25 h 

********************


alt


BEACH PARTY NA ZLATNOM RATU

Od 17. srpnja počele su zabave na plaži Zlatni rat, koje se organiziraju u cocktail baru "Auro". Ukupno će ih ovoga ljeta biti 22, devet u srpnju, a 13 u kolovozu. Glazbeni program je predviđen od 17 do 20 sati, uglavnom po ukusu onih mlađih, ali će i stariji, barem zbog ambijenta i pogleda, naći razloga da dođu ili ostanu na Zlatnom ratu nakon kupanja. (J.E.)

(53) objavljeno  18. 07. 13. u 22.15 h 

********************


alt


ZABORAVLJENI KUĆI BROJEVI

Na svakoj kući trebaju biti brojevi, a neki koji su ih naručili zaboravili su doći po njih u općinski ured. Inače, brojevi se naručuju u uredu Općine uz potvrdu katastarskog ureda u Supetru kojom se dokazuje ime vlasnika objekta i katastarski broj kuće. (J.E.)

(52) objavljeno  18. 07. 13. u 22.10 h 

********************


alt


MALO DA, MALO NE

Stupić koji sprječava prolaz automobilima pod Ložu malo radi, a malo je u kvaru. Po peti put je popravljen iako on tu ne bi ni trebao biti. Ali očito da prometni znak nije dovoljan našim vozačima pa se postavljaju razno-razne prepreke. Betonska vaza koju vidite na slici sasvim lijevo za dan-dva će se preseliti na početak Veloga mosta. Razlog je toj novoj prepreci što neki automobilom dolaze pred sam katamaran, pa se to želi na ovaj način spriječiti. (J.E)

(51) objavljeno 18. 07. 13. u 22 h  

********************


alt


ZAPRAŠIVANJE PROTIV KOMARACA

U petak u ranu zoru, nešto iza 3 sata, "Cian" je zaprašivao bolskim ulicama - protiv komaraca. Radilo se iz automobila najviše gdje ima zelenila i kontejnera. Dimna zavjesa brzo je nestala i nije štetna za zdravlje ljudi ni kućnih ljubimaca. Ovom metodom "Cian" radi već godinama.

(50) objavljeno  19. 07. 13. u 03.30 h 


četvrtak 18. 07. 13. ********************


alt


U BOLU 20 POSTO VIŠE GOSTIJU!

Službeni podaci Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije pokazuju da je u Bolu 15. srpnja (ponedjeljak) bilo 38 domaćih i 4190 stranih gostiju ili ukupno 4.228 što je 20 posto više nego na isti datum prošle godine. Toj brojci trebalo bi pridodati i sve one koji su došli na ljetovanje u Bol a nisu prijavili svoj boravak.

Statistika u našoj županiji prati podatke o broju gostiju u 39 gradova i općina, a više gostiju nego lani bilo je u njih 14 (Marina, Kaštela, Sinj, Split, Brela, Baška Voda, Milna, Supetar, Postira, Pučišća, Bol, Jelsa, Hvar, Vis). Ukupno je u županiji 15. srpnja bilo 109737 gostiju, što je dva posto manje nego istoga datuma 2012. godine. (J.E.)

(49) objavljeno  18. 07. 13. u 7.00 h 

*******************


alt


MUKE  PO KATAMARANU

Navikli smo u zimskim mjesecima da umjesto katamaranom u Split moramo preko Supetra, najprije autobusom (ili taksijem) pa trajektom. Ali u srijedu ujutro iz Bola za Split krenuo je katamaran ali za sve nije bilo mjesta. Njih tridesetak moralo je iz Bola dužim i skupljim putem. Neki od putnika, koji su srećom dobili putnu kartu, posvjedočili su da je još bilo barem dvadesetak slobodnih sjedala, a to potvrđuje i fotografija koju nam je poslao Davor Duplančić. Umorni putnik platio je jedno mjesto, a ispružio se na četiri i spavao do Splita. Neki su morali ostali na bolskoj rivi. Zašto? (J.E.)

(48) objavljeno  17. 07. 13. u 23.50 h 

********************


alt


GLAZBA U "LOŽI"

Od srijede navečer glazba uživo je i u cafe baru "Loža". Goste zabavlja grupa "Minus 5", a svi su iz različitih mjesta, ali iz Brača. Po prvim reakcijama posjetitelja, vlasnik lokala Branko Mikulić nije pogriješio. Idućih dana bit će donesena odluka koliko dugo će svirati i pjevati u "Loži". (J.E.)

(47) objavljeno  17. 07. 13. u 23.40 h 


srijeda 17. 07. 13. ********************


alt


IZMJENE U PROGRAMU ZA ČETVRTAK I PETAK

Ustaljeni termin četvrtkom rezerviran za Bolsku litnju noć, iznimno se ovaj tjedan pomiče za jedan dan - u petak 19. srpnja! Osim standardnog programa na rivi se u petak organiziraju i Bračke igre, natjecanje u više disciplina koje bi mogle pobuditi interes kod gostiju i domaćih ljudi: trka u vrećama, plivanje, nošenje jaja na žlici, obaranje ruku, prebacivanje jabuke zavezanih ruku, punjenje bačve morem, prebacivanje kašeta i potezanje konopa. Nastupaju dvije ekipe, a pobjednik nastavlja natjecanje u nekom drugom mjestu na Braču.

Planirani koncert za četvrtak na rivi, iz tehničkih razloga, izvest će se u Teatrinu Dva ferala. Nastupa jazz orkestar HRT-a, solista Simon Marlow i dirigent Saša Nestrović. Ulaznice su 40, a na dan koncerta 50 kuna. (J.E.)

(46) objavljeno  16. 07. 13. u  21.45 h 

********************


alt


DESET NAJLJEPŠIH PLAŽA

Plaža Zlatni rat, što se moglo i očekivati, nalazi se na popisu 10 najljepših plaža u Hrvatskoj, a koje preporuča svojim čitateljima turistički vodič Rough Guides u svom internetskom izdanju. Na ovom zanimljivom popisu čak devet plaža je u Dalmaciji: Kraljičina plaža u Ninu, splitske Bačvice, plaže Lovrečina i Zlatni rat na Braču, uvala Dubovica te Grebišće na Hvaru, Proizd na Korčuli, Šunj na Lapadu, Kupari kod Dubrovnika te ona jedina izvan Dalmacije  na otoku Susku u Kvarnerskom zaljevu.

Zlatni rat je 2012. godine Hrvatska turistička zajednica proglasila najboljom plažom na Jadranu, a Plava zastava na plaži je podignuta prošle i ove godine.

(J.E., foto andrija carli)

(45) objavljeno  16. 07. 13. u 21.35 h 

********************


alt


POČELA ŠKOLA PLIVANJA

Prema najavi, ljetna škola plivanja počela je na Martinici, od ponedjeljka i trajat će mjesec dana. Na samom startu prijavilo se 60 mladih, od 3 do 15 godina. Međutim, i idućih dana moguće se uključiti u školu plivanja koju organizira plivački klub "Grancigula".

Djeca su podijeljena u više skupina, prema uzrastu, a početak je u 9 sati. (J.E.)

(44) objavljeno 16. 07. 13. u 21.20 h 

********************


alt


INA SE ŠIRI ?!

Uz istočnu fasadu objekta INE na rivi pojavio se - kontejner (na slici). Očito im je tijesno u sadašnjem objektu pa je netko odlučio malo se proširiti. Istina, INA je nedavno od Općine tražila suglasnost, ali je nije dobila! Zbog toga su u utorak općinske službe napisale prijavu Građevinskoj inspekciji. Čekamo reakciju! (J.E.)

(43) objavljeno 16. 0. 13. u 21.15 h 
 

utorak, 16. 07. 13. *********************


alt


PRVA RADNA SJEDNICA NOVOGA VIJEĆA

Prva radna sjednica novoizabranog Općinskog vijeća održana je u ponedjeljak predvečer i trajala je 90 minuta. Pored već uobičajenog izvješća načelnika Tihomira Marinkovića o aktivnostima između dvije sjednice. Slijedila su vijećnička pitanja, zatim imenovanja raznih odbora, komisija, vijeća i stožera, a onda se raspravljalo i o tri pisma koja su upućena Vijeću.

 

USPJEŠNE PRIPREME ZA SEZONU

Načelnik Tihomir Marinković u svom je usmenom izvješću, o aktivnostima od zadnje sjednice prošlog saziva Vijeća (17. travnja) do danas, odmah na početku naglasio kako su pripreme za turističku sezonu bile uspješne. Radovi na kanalizacijskom sustavu bili su usporeni zbog vremenskih (ne)prilika, ali i radi samoga izvođača. Vjeruje u uspješniji nastavak već 1. listopada, a poslovi su dosta zahtjevni: kopat će se od Galerije Dešković do autobusnog kolodvora, gradit će se novi obalni zid na Račiću i proširiti cesta, počet će iskopi u Ulici Tina Ujevića, čeka se građevinska dozvola za vidikovac na cesti Bol – Gornji Humac … Početkom 2014. gradilo bi se okretište na ulazu u Bol, a uskoro će biti objavljen i natječaj za sanaciju urušenog zida na cesti prema sv. Luciji.

- Ove ćemo godine obilježiti 90 godina turizma u Bolu, a svečana se sjednica priprema za Dan općine – nastavio je načelnik. – U lipnju je zabilježeno više noćenja nego 2012, a trebam reći i to da smo danas (15. srpnja) u Splitu imali sastanak kod župana Zlatka Ževrnje. Razgovarali smo o aktualnoj problematici u Bolu i smatram da ćemo do kraja trajanja koncesije za Zlatni rat, riješiti probleme dugovanja Grabovog rata.

 

VIJEĆNIČKA PITANJA

Matka Bakovića zanimalo je što je sa proširenjem dječjeg vrtića, a načelnik je odgovorio da je u tijeku dorada projektne dokumentacije. Ivica Šćepanović kritizirao je ostavljeni iskopani materijal na ulazu u Bol, pitao za objašnjenje u vezi regulacije prometa oko samostana, kako riješiti buku u noćnim satima? Dinko Karninčić smatra da nije primjeren program na Studencu sa plesačicama dok su još djeca po rivi, a smetaju ga i dvije jedinice klima uređaja postavljene na Rudini, zatim pretrpani kontejner sa smećem koji se redoviti ne prazni …

Rad na otvorenom dozvoljen je do ponoći, ali Općinsko vijeće ima ovlaštenje da to produži još dva sata. Sadašnje radno vrijeme odredilo je Vijeće u prošlom sazivu. Jačina glazbe također je ograničena, ali je očito da se to ne poštuje. Za mjerenje buke zadužena je Sanitarna inspekcija. Čuo se i prijedlog da što prije treba sazvati sastanak i razgovarati s vlasnicima dvaju noćnih klubova na bolskoj rivi. Na primjedbu jednog vijećnika da mu se čini kako je stari pločnik sa Studenca umjesto na trg pred Velikom crkvom, završio u drugom pravcu, načelnik je obećao to ispitati i obavijestiti o tome vijećnike.

 

ODBORI, KOMISIJE …

Vijeće za koncesijska odobrenja izabrat će se na sljedećoj sjednice, a ostali odbori i komisije imenovane su većinom glasova, najčešće šest „za“ i pet „protiv“. Ni jedan alternativni prijedlog „opozicije“ nije dobio potrebnih šest glasova.

Odbor za dodjelu javnih priznanja: Doro Adulmar (predsjednik), Matko Baković, Zvonko Marić, Tomislav Marčić i Mario Jakšić, Odbor za prostorno i urbanističko planiranje: Branko Mikulić (predsjednik), Matko Baković, Vinko Kraljević p. Stjepana, Božo Nejašmić, Vice Klapež, Nikola Cvitanić i Jakov Okmažić, Odbor za statut i poslovnik: Doro Adulmar (predsjednik), Matko Baković, Branko Mikulić, Frane Lukšić i Sani Bodlović. U Komisiji za dodjelu stipendija biti će Matko Baković (predsjednik), Tonči Buljan, Ante Trutanić, Mario Jakšić i Sani Bodlović. Odbor za socijalnu skrb: Branko Mikulić (predsjednik), Matko Baković, Ivan Malenica, Dinko Karninčić, Leona Garbajs, Lela Marinković i Tomi Fabijanović. Odbor za financije i proračun: Doro Adulmar (predsjednik), Matko Baković, Nedjeljka Marinković, Tomislav Marčić i Katarina Palavra.

Nezadovoljni ovim imenovanjima, javio se Jakov Okmažić i izjavio da članovi SDP-a izlaze iz odbora i komisije (Jakov Okmažić i Sani Bodlović) te će se umjesto njih na idućoj sjednici imenovati novi članovi.

Općinsko vijeće informirano je o odluci načelnika da u Nadzorni odbor Vodovoda Brač umjesto Zvonka Marića imenuje Borisa Škrbića. (J.E.)

(42) objavljeno 15. 07. 13. u 22.30 h 

ponedjeljak, 15. 07. 13. ***********


alt


NEDJELJA ZA BALOTE

Murvičani ne propuštaju nedjeljom zaigrati na balote. Nije im smetala ni velika sparina da i ove nedjelje već u 16 sati dođu na bočilište. Kažu da je to zbog rekreacije, ali dobro dođe i kao trening za skorašnje prvenstvo koji se svake godine organizira u kolovozu. Prve utakmice počet će već krajem srpnja. (J.E.)

(41) objavljeno 14. 07. 13. u 22.20 h 

********************


alt


IZLOŽBA NAJMLAĐIH BOLJANA

Likovna radionica za bolske osnovce, koju je vodila Ji Sun Beak (Jessy Beak) rodom iz Južne Koreje, završila je u nedjelju izložbom njihovih radova. Ravnateljica Centra za kulturu općine Bol Ivana Bošković Ivičić (na slici) zahvalila je slikarici Ji Sun Beak na uloženom trudu, ali i mladima koji su pokazali veliku volju za učenje i stvaranje. (J.E.)

(40) objavljeno  14. 07. 13. u 22.12 h

********************


alt


BLAGDAN GOSPE OD KARMELA

U utorak se slavi blagdan Gospe od Karmela, u čiju čast je posvećena i župna crkva u centru Bola. Taj dan će po uobičajenom raspored biti misa u 19 sati, ali ovaj puta - svečana.

Današnji oblik crkva je dobila 1778. godine. Izgradnja je počela 1668. na mjestu gdje je bila mala crkvica. Zemljište je darovala obitelj Vusio, a crkva se gradila dragovoljnim prilozima Boljana. (J.E.)

(39) objavljeno  14. 07. 13. u 22.05 h 


nedjelja 14. 07. 13. ****************


alt


POČELA ŠPICA SEZONE 2013.

Subota je uobičajen dan smjene gostiju. Jedni odlaze, drugi dolaze, ali se po gužvama u Splitu i Supetru lako moglo zaključiti da ih je više došlo nego se vratilo kućama. Jadrolinija je uvela i izvanredne polaske trajekata prema Supetru.

Točan broj gostiju koji ovoga vikenda boravi u Bolu znati će se tek u ponedjeljak, ali nećemo pogriješiti ako napišemo da je u hotelima, privatnom smještaju i kampovima preko 4,5 tisuće gostiju, uglavnom (90 posto) iz inozemstva. Toj se brojci treba pridodati i goste koji nisu prijavljeni, zatim ne mali broj "rođaka", zatim vikendaše, pa ispada da je u Bolu u ovom trenutku, zajedno s mještanima, blizu deset tisuća ljudi.

(38) objavljeno  13. 07. 13. u 22.50 h

********************


alt


ZAHVALA S RUČKOM

Zna cijeniti pomoć svojih prijatelja-zadrugara pa je Rajko Šćepanović uz svesrdnu pomoć supruge Lene i unučadi organizirao u subotu svečani ručak. Bila je to prava gozba za sve one koji su radili u njegovom vinogradu dok se on liječio u splitskoj bolnici. Rajko se i ovim putem zahvaljuje svojim zadrugarima: Bumbi, Vevi, dvojici Joška, Jozi, Lenjinu, Juri, Gorotu, Mikici, Banetu, Peri, Kali, Perici i Vinki, ali i supruzi Leni. Ona je rukovodila radovima u vinogradu, ali i na ovom ručku. (foto: lena šćepanović)

(37) objavljeno  13. 07. 13. u 22.35 h

********************


alt


NAŠA PREPORUKA: PREDSTAVA "BOBOČKA"

Na programu Bolskog lita u ponedjeljak je predstava "Bobočkina priča ili drugih sto stranica Filipa Latinovića" koju je po romanu Miroslava Krleže napisala Ana Tonković Dolenčić. Ulogu Bobočke utjeluje Ecija Ojdanić, jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica.

Krleža u svom romanu opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične znanstvenike i neurotične slikare.

Predstava se izvodi u Teatrinu Dva ferala, a početak je u 21.30 sati. (J.E.)

(36) objavljeno  13. 07. 13. u 22.25 h 

********************


alt


U RAJ SE IDE ZBOG PISME I SPIZE

Da ne bude zabune, mislimo na konobu "Raj" u Murvici gdje je goste u petak navečer dalmatinskom pismom zabavljala grupa "Kantaduri", a restoran je ponudio bogati izbor svih mogućih mesnih i morskih delicija. Bilo je i vina, piva, a netko je poželio (i dobio) - sokove.

Večer dalmatinske pisme bit će još u subotu i nedjelju od 20 sati. Prilika je da se nadoknadi propušteno, jer u Raju je zaista sve lijepo i ukusno. (J.E.)

(35) objavljeno 13. 07. 13. u 00.08 h 

subota, 13. 07. 13. ********************


alt


GRAĐEVINARI NAPUŠTAJU POTOČINE

Nakon višemjesečnih radova, građevinari postupno napuštaju Potočine i plažu će prepustiti turistima. U petak se više nije betoniralo, a radnici su s plaže uklanjali veća kamenja ostala nakon iskopa. Mali je bager poravnavao ulaz u more i sve je izglednije da će na cijeloj plaži od ponedjeljka (a možda i u nedjelju) biti ponovno ležaljke i suncobrani.

Na Potočinama se radilo šest mjeseci zbog polaganja druge cijevi za vodoopskrbu otoka Hvara. (J.E.)

(34) objavljeno  12. 07. 13. u 23.50 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE 15. SRPNJA

Predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar sazvao je za 15. srpnja sjednicu na kojoj će se birati razni odbori, po jedno vijeće, komisija i stožer. Prije dnevnog reda usmeno će načelnik izvijestiti o radu Općine između dvije sjednice Vijeća, a zatim slijede pitanja, primjedbe i eventualno pohvale.

Na dnevnom redu, koji je objavljen na službenom portalu Općine Bol, bit će rasprava i biranje: Vijeća za koncesijska odobrenja, Odbora za dodjelu javnih priznanja, Odbora za statut i poslovnik, Odbora za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora, Odbora za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, Komisije za dodjelu stipendija, Odbora za financije i proračun te Stožera zaštite i spašavanja.

Vijeće bi trebalo dati suglasnost za nabavku opreme u dječjem vrtiću, a raspravit će se i o nekim dopisima upućenim Općinskom vijeću. (J.E.)

(33) objavljeno  12. 07. 13. u 23.35 h 

petak, 12. 07. 13. ********************


alt


BRACIERA U FINALU

Muška klapa "Braciera" pobjednik je prve izborne večeri 47. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Nastupili su u četvrtak navečer (11. srpnja) i osvojili najviše bodova čime su osigurali muško finale 27. srpnja.

Ove će godine biti ukupno tri izborne večeri, a na finale računa 21 muška, 18 ženskih klapa i jedna klapa debitanata.

"Braciera" nas je zadnjih godina navikla na nagrade pa s pravom možemo očekivati nešto i sa omiškog festivala.

(32) objavljeno  12. 07. 13. u 7.45 h 

********************


alt


ISTEKAO ROK ZA LEGALIZACIJU

Sa 30. lipnja istekao je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nelegalno izgrađenih, dograđenih ili nadograđenih objekata. Priliku da to reguliraju po povoljnijim cijenama iskoristilo je u Hrvatskoj nešto više od 700 tisuća ljudi. Kakva je situacija na Braču? U Supetru u Uredu za graditeljstvo zaprimljeno je preko 4.800 zahtjeva, a samo u lipnju 3.060.

Iz Ministarstva graditeljstva protekli su dana izjavljivali da neki zahtjevi možda i neće biti pozitivno riješeni. Navodno, računa se na 10 do 20 posto!

Nema još sređenih podataka pa se ne zna koliko zahtjeva je došlo iz Bola. Zna se da u Bolu nije bilo mnogo izgrađenih objekata bez dozvole. Možda ni desetak, ali je dosta onih koji su dograđivali postojeći objekat pa sada to žele legalizirati.

Na Braču je najviše nelegalno izgrađenih objekata u Supetru i Milni. (J.E.)

(31) objavljeno  11. 07. 13. u 22.30 h  

********************


alt


MURVICA: VEČERI DALMATINSKE PJESME

U petak, subotu ili nedjelju, onaj tko voli dobru spizu i dalmatinsku pjesmu, može se zaputiti do Murvice. U restoranu-konobi "Raj" nastupaju "Kantaduri", a na jelovniku su specijaliteti s roštilja, pizza, pršut, sir ... domaće bijelo i crno vino, pivo, sokovi ...

Sve tri večeri početak je u 20 sati. (J.E.)

(30) objavljeno  11. 07. 13. u 22.20 h

********************


alt

Auto parkirano ispred stupića ...


alt

Kontejner i smeće oko njega


DEŽURNI KRITIČAR: PROMET I SMEĆE

U četvrtak predvečer trebalo je iz ovoga crvenog vozila iskrcati škrinju. Preskupo je bilo platiti 10 kuna za parking pa je naš vozač parkirao ispred stupića i uz pomoć kolege odgurao manju škrinju do caffe bara YOLO. Vozač turističkog vlakića dobro se namučio dok ga je zaobišao, a vozač možda misli ... Tko zna je li uopće može da misli?

Malo dalje opet treba snimiti. Ne prvi put. Na Rudini je prepun kontejner pa ljudi moraju "višak" ostaviti pored kontejnera ili smeće vratiti kući. Možda bi manje problema bilo kada bi se smeće u srpnju i kolovozu odvozilo svaki dan! Kako se nitko nije toga sjetio?

(29) objavljeno 11. 07. 13. u 22.10 h 

********************


alt


JOŠ SE MORA ČEKATI

Prije 96 dana (5. travnja) pisali smo kako će "idući tjedan" u Bolu biti montiran uređaj koji će omogućiti besplatno korištenje interneta. To je nešto što je sasvim normalno u europskim gradovima već desetak godina, pa je Ministarstvo turizma izdvojilo 1,5 milijun kuna za hotspotove  kako bi se turistima omogućio besplatan pristup internetu isključivo na vanjskim površinama, trgovima, rivi ...

U srijedu (10. srpnja) snimili smo montažu uređaja na zapadnoj fasadi gotičkog dvorca na rivi. Ipak zbog nekih tehničkih problema treba će pričekati još koji dan dok ne stigne dodatni dio iz Zagreba. Kad uređaj konačno proradi napisat ćemo gdje će se sve u Bolu moći "uhvatiti" signal i besplatno surfati. (J.E.)

(28) objavljeno  10. 07. 13. u 21.50 h 

********************


alt


LIKOVNA RADIONICA ZA OSNOVCE

Galerija Dešković, utočište poznatih umjetnika i njihovih djela, ugostila je likovnu radionicu za bolske osnovce. Voditeljica je slikarica Ji Sun Beak (Jessy Beak) rodom iz Južne Koreje koja je 1989. diplomirala na Likovnoj akademiji u Seulu. Posljednjih 15 godina živi i stvara u Zagrebu.

Nakon što na korejskom nauče napisati i nacrtati svoje ime, nastavit će s malim umjetničkim djelima. Njihove ćemo radovi moći vidjeti u nedjelju (14. srpnja) na izložbi u Galeriji Branislav Dešković. (I.B.I.)

(27) objavljeno 10. 07. 13. u 21.25 h 

********************


alt


KONCERT BURI UNATOČ

Kada zapuše bura, osim veselja nakon vrućeg dana, romantičnog ugođaja i zvukova, pojavljuju se i problemi za organizatore događanja na otvorenom. Iako bura ne bi smetala slušateljima u Teatrinu, jer bi naši glazbenici zdušno svirali usprkos vjetru, ipak bi leteće note i oboreni stalci malo ometali doživljaj ... Spontano je odlučeno: Teatrin ne može, a u dvorani je vruće i ne baš romantično ... Otišlo se u dvorište Galerije Dešković ...


Ulaz je bio slobodan. Fenomenalni puhački kvartet Simply Brass iz Zagreba, svjetske i domaće, filmske, etno i jazz uspješnice ... Publika u Galeriji i ispred Galerije ... Bilo je predivno ... (I.B.I.)

(26) objavljeno  10. 07. 13. u 21.10 h 

********************


alt


NEMA VIŠE TELEFONSKIH GOVORNICA

Nakon što su više mjeseci bile izvan upotrebe, u utorak su uklonjene sve javne govornice u Bolu. Time su riješeni mnogi nesporazumi i negodovanja gostiju, ali se i dalje u kioscima Tiska mogu kupiti kartice za telefoniranje koje više (barem u Bolu) ničemu ne služe.

Slobodni prostor na mjestu nekadašnje govornice mogao bi poslužiti za premještanje info pulta (na slici sasvim lijevo) koji trenutno ne radi. Na novoj lokaciji (kada proradi) bio bi manje izložen suncu i vidljiviji zainteresiranima da pročitaju traženu informaciju. (J.E.)

(25)  objavljeno  09. 07. 13. u 22.25 h

********************


alt


"UNIFORME" ZA BRODARE

Posada na brodicama koje prevoze turiste iz centra mjesta do plaže Zlatni rat i natrag, od utorka imaju "uniforme". Na bijelim majicama istaknut je natpis taxi boat, što je mnogo simpatičnije od dosadašnjih majica različitih boja i krojeva.

Trenutno brodice prevoze do plaže od 9 do 19 sati. (J.E.)

(24) objavljeno  09. 07. 13. u 22.18 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA RIBE

Otkako Vicko Šćepanović sa svojim brodom "Svjetlica" ribari, u Bolu nema problema sa izborom plodova iz mora. Dva puta tjedno "Svjetlicom" se dovozi riba ulovljena oko Visa, a nude se trilje (50 kn), škampi (50-200), kozice (70), moli (20-60), šampjeri (kovač) (250) ...

Idući dolazak "Svjetlice" najavljen je za subotu u 18 sati. (J.E.)

(23) objavljeno  09. 07. 13. u 22.10 h 

********************


alt


POZNATI U BOLU

Ovoga će ljeta mnoge poznate osobe provesti odmor u Bolu. Mi smo snimili poznatog pjevača rok i pop glazbe Željka Bebeka s unukom Emom u dvorištu domaćina, direktora Turističke zajednice Markita Marinkovića i njegove kćerke Sare.

(22)  objavljeno 09. 07. 13. u 22 h 

********************


alt


POČINJE ŠKOLA PLIVANJA

Od 15. srpnja počinje ljetna škola plivanja, a u organizaciji plivačkog kluba "Grancigula". Roditelji mogu prijaviti svoju djecu, od 3 do 15 godina starosti, koja će pod stručnim nadzorom vježbati na plaži Martinica (na slici) do 15. kolovoza. Bit će upisano do 120 djece, a prijave i informacije mogu se dobiti kod Željane Cvitanić (mob. 099 210 2015). Posljednjih godina prijavljuju se i djeca inozemnih gostiju koji ljetuju u Bolu. (J.E.)

(21) objavljeno 08. 07. 13. u 22.08 h

********************


alt

Pekara i prodavaonica kruha


alt

Osoblje pekare "Bol"


KRUH IZ FINSKE!

Pekara "Bol" stavila je u prodaju dva nova artikla: Finski kruh i specijalni kruh Konig Ludwig, oba po 400 gr, bez aditiva, ali sa sjemenkama suncokreta. Moglo bi se reći da je kruh iz uvoza, jer gotova smjesa dolazi iz Finske, a obrada je u Bolu. Kruh je crni i dobro je prihvaćen od potrošača.

- Mi smo u Bolu deset godina - kažu nam braća Nazim i Fitim Čollaku - a naša je obiteljska tradicija ovim poslom preko 50 godina. Imamo u našoj prodavaonici desetak vrsta kruha, crnog i bijelog, ali i ukupno preko 60 raznih artikala.

Radno vrijeme prodavaonice je od 6 do 24 sata. U pekari se radi bez bez prekida. (J.E.)

(20) objavljeno  08. 07. 13. u 21.55 h 

*******************


alt


DOBRA PONUDA NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici dovoljna je i raznovrsna ponuda voća i povrća. Najviše se traže trešnje (40 kn za kilogram), marelice (30 kn), nektarine (30 kn), breskve (20-30 kn), lubenice (10 kn).

Od ove godine tržnica ima struju i vodu, ali je premali i neadekvatan prostor. Bila je ideja da se nova tržnica izgradi u prizemlju novoga hotela na mjestu nekadašnjeg Odmarališta željezničara. Teško je međutim i prognozirati kada bi se to moglo realizirati. Mnogo je jednostavnije pokušati otkupiti privatni teren sjeverno od ambulante. Tamo ima prostora za natkriti tržnicu i pristup cestom za snabdijevanje, sa sjeverne strane. (J.E.)

(19) objavljeno  07. 07. 13. u 22.15 h

********************


alt


NEMA (JOŠ) LJETNIH VRUĆINA

Tek se posljednja dva dana čuju cvrčci, a oni se oglašavaju kada je temperatura iznad 25 stupnjeva. Na nižoj temperaturi nemaju dovoljno snage za cvrčenje. Treba znati da samo mužjaci ispuštaju prodorne zvukove.

Za vrućih dana cvrčci se čuju posvuda, najviše na šetnici prema plaži Zlatni rat. Zbog boje tijela teško ih se može zapaziti. (J.E.) 

(18) objavljeno  07. 07. 13. u 21.50 h

********************


alt


ZASTAVA EU

Na jarbolu na autobusnoj stanici, sada se viori zastava Europske unije. Tu se prošlih godina nalazila hrvatska zastava. Inače, još su na dvije lokacije u Bolu postavljene sve tri zastave: EU, Hrvatske i Općine Bol. To je na Loži i na zgradi Općine. (J.E.)

(17) objavljeno  06. 07. 13. u 22.25 h

********************


alt

Do Zmajeve špilje, uz nekoliko zastajkivanja, pješači se blizu jedan sat


alt

U unutrašnjosti Zmajeve špilje vodič objašnjava mnoge zanimljivosti i detalje


MASOVNI POSJET ZMAJEVOJ ŠPILJI

Iako nije jednostavan uspon do Zmajeve špilje, tristotinjak metara iznad Murvice, ipak je sve više turista koji tamo odlaze u pratnji stručnog vodiča. Zmajeva špilja je prvorazredni spomenik pećinskog, pustinjačkog života, u kojem se mire poganski pogledi na svijet s kršćanskim poimanjem istog. Ukrašena mnoštvom reljefa čije značenje ni do danas nije u potpunosti razjašnjeno, mjesto je koje vas sa sigurnošću neće ostaviti ravnodušnim.

Turistički vodič Zoran Kojdić savjetovat će vam sportsku obuću, flašicu hladne vode i mnogo strpljenja. Naporno je, kaže Zoran, ali i nezaboravno. (L.E.)

(16) objavljeno  06. 07. 13. u 22.12 h 

********************


alt

Trajekt je pristao na mulu kod autobusne postaje


alt

Ispred plaže Potočine betoniralo se u subotu do 21 sat


U BOL DOLAZE KATAMARAN I - TRAJEKT

Kada je lijepo vrijeme katamaran redovito dolazi u Bol, a u subotu je došao i trajekt. Razlog dolaska trajekta su radovi na Potočinama pa je iz Bola trebalo prevesti miksere i betonsku pumpu. I to nekoliko puta.

Već smo pisali da se od Potočina prema Hvaru polaže nova cijev za vodoopskrbu susjednog Hvara. Turistima koji su morali dio plaže prepustiti građevinarima ne preostaje nego sve to promatrati i pitati se je li se to moglo raditi i ranije? (J.E.)

(15)  objavljeno  06. 07. 13. u 22 h 

********************


alt


IZLOŽBA U GALERIJI DOMA KULTURE

Izložba u Galeriji Doma kulture zaslužuje našu pozornost jer su izloženi radovi našeg sumještanina Ive Marinelića Ćuka. Na otvaranju je pjevala i ženska klapa Užonca, a druženje je nastavljeno uz domjenak.

Ako ste propustili otvaranje, izložba se može pogledati do 12. srpnja od 19.30 do 22.30 sati.

Na slici: autor (u sredini) s klapom i ponosnim članovima obitelji.

(14) objavljeno  06. 07. 13. u 21.50 h  

********************


alt


IZVRSNA KAKVOĆA MORA!

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dva puta mjesečno ispituje kakvoću mora na četiri lokacije u Bolu. Uzorci su uzimani 21. svibnja, 4. i 19. lipnja te 2. srpnja. Ispitivanja su potvrdila da je kakvoća mora - izvrsna.

Na Zlatnom ratu se uzorci mora uzimaju sa zapadne i istočne strane, zatim na plaži Borak i na plaži Martinica. Prilikom uzimanja uzoraka mjeri se temperatura zraka i mora, slanost i bilježe vremenske prilike.

Ispitivanja na crijevne enterokoke pokazala su rezultat od 0 do 24, a za ocjenu "izvrsno" treba biti manje od 60. Za escherichia coli rezulati su od 0 do 11, a ocjena "izvrsno" traži da je manje od 100.

Na istočnom ulazu na plažu Zlatni rat nalazi se na velikom panou tabela s rezultatima ispitivanja kakvoće mora. (J.E.)

(13) objavljeno  05. 07. 13. u 21.55 h 

********************


alt


RESTORAN ZA GURMANE

Preuređeni restoran na plaži Zlatni rat nudi i mnoge druge novosti. Istočni dio je rezerviran za jela a la carte gdje goste poslužuju konobari. Na ponudi su mediteranska jela, a za roštilj se koristi bračka drva (česmina). Zapadni dio je za brzu prehranu po sistemu samoposluživanja, a jela se mogu dobiti već za 50 kuna.

Restoran na plaži Zlatni rat izgrađen je 1977. godine.

Gosti ovih dana mogu uočiti i aranžman (na slici) čiji je autor Pero Nevistić, šef restorana. (J.E.)

(12) objavljeno  05. 07. 13. u 21.35 h

********************


alt


PROGRAMSKE KNJIŽICE

U Domu kulture, Turističkoj zajednici, hotelima i turističkim agencijama od petka se mogu dobiti knjižice u kojima je kompletan program 24. Bolskog lita. Iako se program mogao pročitati na više portala (www.czk-bol.hr - www.bol.hr - www.opcinabol.hr i na našem www.boljani.info) ipak je za mnoge knjižica sa 40 stranica mnogo preglednija i praktičnija. Tiskana je u 5.000 primjeraka i dijeli se besplatno.

Na portalima trenutno ima teškoća kod otvaranja programa jer je pripremljen u visokoj rezoluciji pa se sporije otvaraju stranice. Idućih dana to će biti riješeno. (J.E.)

(11) objavljeno  05. 07. 13. u 21.25 h 

********************


alt


BOL PRIVLAČI I JAHTAŠE

Iako se luka u Bolu tek planira izgraditi, jahti i jedrilica je svake godine sve više. U svibnju je, međutim, zabilježeno manje pristajanja jahti i jedrilica u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Razlog su loše vremenske prilike, a Bol nema sigurne vezove.

U lipnju je bilo više pristajanja nego 2012. godine. U Bolu se privezalo 216 jahti i jedrilica te 21 katamaran (13 u lipnju 2012.). Kruzera, koji prenoće u bolskoj luci, bilo je također više

- 66, a u istom mjesecu 2012. svega 34. Međutim, nešto manje je bilo pristajanja izletničkih brodova koji na jedan dan dovoze izletnike uglavnom s makarskog područja. Registrirano je 285 pristajanja, a prošle godine 311. (J.E.)

(10) objavljeno  04. 07. 13. u 22.50 h 

********************


alt


STUDENTI GLUME DOLAZE U BOL

Studenti druge godine glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gostuju u petak (5. srpnja) u Bolu s predstavom "Mizantrop" Jeana Baptista Molierea. Nastupaju u 21.30 u Teatrinu "Dva ferala" u sklopu Bolskog lita.

Svoju turneju počeli su 2. srpnja u Baškoj na Krku, a prije dolaska u Bol bili su u Komiži. U planu im je gostovanje u Supetru, Skradinu, Trogiru, a devetodnevnu turneju završit će nastupom u Korčuli.

(9) objavljeno  04. 07. 13. u 23.04 h 

********************


alt


LJETNE IZLOŽBE: SANDRA I JANEZ

U Galeriji umjetnina Branislav Dešković u četvrtak (4. srpnja) u 21.30 otvara se izložba slika i skulptura Sandre Nejašmić Pirnat i Janeza Pirnata Nejašmića.

Sandra je izlagala na dvadesetak skupnih i tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Autorica je fontane pored Varadera u Bolu. Živi i radi u Postirama. Janez je slovenski kipar koji je sudjelovao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Sloveniji i Svijetu. Živi u Ljubljani i Postirima.

Organizator ove izložbe je Centar za kulturu Brač, a izložba se može razgledati do 17. srpnja svaki dan osim ponedjeljka od 9 do 12 i od 18 do 23 sata.

(8) objavljeno  03. 07. 13. u 21.15 h 

********************


alt


GOVORNICE KAO UKRAS

Prije tridesetak godina u Bolu su bile dvije javne telefonske govornice pred kojima je u redu čekalo i po pedesetak ljudi, uglavnom turista. Sada nema redova - došli su mobiteli, a govornice - ne rade. HT-u možda nisu profitabilne, ali nisu ni za ukras, iako smo to napisali u naslovu. Oštećene su, devastirane i što je najbitnije - neispravne. U susjednoj Pošti već poodavno nema javnih govornica, pa se turisti čude ovim našim muzejskim eksponatima na ulici.

Razmišlja li netko da bi trebalo ove govornice ukloniti? (J.E.)

(7) objavljeno  03. 07. 13. u 21.35 h 

********************


alt


OPET PORAST NOĆENJA

I u lipnju je nastavljen trend rasta noćenja u hotelima, privatnom smještaju i kampovima. U Turističkoj zajednici objavili su podatak da je u lipnju ostvareno 61.174 noćenja što je za pet posto više nego u istom mjesecu 2012. godine (58.208 noćenja). Istovremeno smo mogli pročitati da je u Makarskoj, na primjer, četiri posto manje gostiju.

U bolskim hotelima u lipnju je bilo 39.427, u privatnom smještaju 20.139, a u kampovima 1608 noćenja. Najbrojniji gosti su Austrijanci, zatim Nijemci, a u porastu je broj gostiju iz Francuske, Švedske, Norveške, Velike Britanije ... (J.E.)

(6) objavljeno  02. 07. 13. u 23.30 h 

********************


alt


STIGLA JE POLICIJA! DOBRO DOŠLI!

U policijskoj postaji u Bolu od 1. srpnja stalno će boraviti policijski službenici. Treba im poželjeti dobrodošlicu, iako možda tako ne misle i neki od vozača koji su u utorak zatečeni u prekršaju. Dogodilo se to u Ulici Frane Radića, gdje je vožnja motorima dozvoljena samo od 6 do 9 sati, a automobilima - nikako. Policajci će stalno biti u Bolu do 1. rujna. (J.E.)

(5) objavljeno  02. 07. 13. u 23.20 h 

********************


alt


ČUDNA NEKA TEHNIKA

Priča prva: najprije smo objavili 5. travnja "da će idući tjedan" biti montiran uređaj (hot spot) koji će omogućiti u krugu od 500 metara besplatno korištenje interneta. Mnogo je od tada prošlo "idućih tjedana", pa još koji dan i puna tri mjeseca! Od besplatnog surfanja - ništa. Navodno bi to moglo proraditi u srijedu. Ali koju?

Priča druga: napisali smo 15. svibnja da je proradila panoramska kamera (live camera) koja pokriva akvatorij od hotela Kaštil, preko Velog mosta do autobusne postaje. I to je nešto novo što može koristiti i "Jadrolinija" kada u zimskim mjesecima odlučuje hoće li njeni katamarani u Bol ili će ostati (zbog "nevremena") u Splitu. Ali ... Ima nešto što nije dobro s tom kamerom. Nekada se uključuje zum pa se vide neki detalji (vidi sliku) i ljudi, a nije to baš dobro. Zašto ne bi kamera snimala lijevo-desno, bez zumiranja?

Priča treća: montiran je 23. svibnja info pult koji će omogućiti (kad nema sunca) dostupnost informacijama o događanjima u Bolu, programu Bolskog lita, izletima ... Opet ono ali ... Taj uređaj još nije proradio! U utorak predvečer svjedočili smo njegovom aktiviranju. Neki je kvar kojeg će majstor trebati otkloniti. Možda već danas ili sutra.

Čudnovata je i čudljiva ta tehnika! (J.E.)

(4) objavljeno  02. 07. 13. u 23.10 h 

********************


alt


I BAGER SE MALO OKUPAO

Nije se uvijek ugodno kupati pored građevinskih strojeva, pa i uz to u zamučenom moru od iskopa i nasipa zemlje. Ali i gosti trebaju vidjeti kako smo mi radišan narod, pa i to da se naši bageri znaju i mogu okupati!? (Snimljeno na plaži Potočine gdje se polaže drugi cjevovod za vodoopskrbu Hvara. Navodno nakon 15. srpnja neće biti sličnih prizora. Da im povjerujemo?)

foto: Antonia Matić

(3) objavljeno  02. 07. 13. u 22.40 h 

********************


alt


DJEČJE SELO AVANTURA

U borovoj šumici na plaži Zlatni rat uređen je, opremljen i ograđen prostor za igru djece čiji se roditelji mogu bezbrižno kupati ili ispijati kavu na obližnjem štekatu. Na podu je umjetna trava a u ograđenom prostoru je više opreme za igru nazvane "dječje selo avantura". Na raspolaganju je i vozni park čija se vozila pokreću daljinskim upravljačem. Naravno, ovo dječja razonoda nešto će i koštati roditelje. Za vozilo se plaća 5 kn za tri minute, a u dječjem selu je 15 minuta igre isto toliko kuna. Za sat vremena treba platiti 45 kuna. (J.E.)

(2) objavljeno  01. 07. 13. u 23.35 h    

********************


alt

Vatromet je označio ulazak u EU


alt

Zdravica načelnika Tihomira Marinkovića


alt

Na rivi se čekao ulazak Hrvatske u EU


alt

Koncert u župnoj crkvi


alt

Svečanost u kući obitelji Trutanić


alt

Slavljenička torta pripremljena u obitelji Ratković


U EU S VATROMETOM

Bol je malo požurio s ulaskom u EU. Sat na župnoj crkvi otkucao je ponoć, dvije minute ranije i onda je počeo vatromet. Nešto skromniji i kraći nego obično, kao da je navijestio da ne treba očekivati nešto mnogo veselo od novoga "braka". Nakon što su mnogi otišli s rive, ponovno su nakon pet minuta ispaljene nove rakete. Nismo ih vidjeli, ali pretpostavljamo da je bilo ljepše nego u prvom pokušaju. Možda je to nagovještaj da će i Hrvatskoj u Europskoj uniji kasnije biti mnogo bolje.

Neposredno prije vatrometa, a na kraju zabavnog programa, načelnik općine Tihomir Marinković poželio je svima nama bolje dane nakon što je Hrvatska postala 28. članica EU-a.

Posljednji sati Hrvatske izvan EU bili su u znaku priprema za večernje slavlje na rivi. U dvorištu obitelji Trutanić okupili su se njihovi gosti, njih dvadesetak, iz 8 zemalja EU (Njemačka, Austrija, Belgija, Grčka, Švedska, Finska, Engleska i Češka). Nakon ispijanja šampanjca domaćica Tonkica Trutanić servirala im je domaće specijalitete: riblju paštetu, kanape sendviče,  pršut i sir, rižot ... domaće vino, sokove ... Obavijestila ih je da te noći apartman plaćaju svega 5 eura.

Svojevrsnu čestitku za novu članicu priredili su glazbenici iz Praga. U župnoj crkvi Gospe od Karmela ansambl MUZICA VIVA iz Praga izveo je prigodni program. (J.E.)

(1) objavljeno  01. 07. 13. u 01.00 h