Arhiv 2013. / XI.

Objavljeno 83 vijestisubota, 30. 11. 13.


alt

Sa sjednice Općinskog vijeća (arhivska snimka)


DRUGA RASPRAVA O PRIHODIMA I RASHODIMA

Pod predsjedanjem Dora Adulmara u petak je održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se najviše raspravljalo o prijedlogu prihoda i rashoda općine Bol za 2014. godinu. Bila je to druga po redu rasprava sa nešto detaljnijim podacima gdje će se i koliko trošiti iz općinskog proračuna. Općinski budžet za 2014. bit će na nivou ovogodišnjeg - 19,3 milijuna kuna. Još je prerano pisati o detaljima jer će još biti usaglašavanja, dopuna i korekcija.

Vijećnici su prihvatili prijedlog odluke o povjeravanju poslova održavanja sustava kanalizacije Vodovodu Brač, ali će još biti rasprava o nekim otvorenim pitanjima. Na sjednici Vijeća bio je i Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač.

Prihvaćen je i prijedlog o isplati naknade ravnateljici Centra za kulturu Ivani Bošković Ivičić za rad tijekom ljetne sezone. Osim redovnih primanja od 5.500 kuna mjesečno tijekom cijele godine, za dodatno angažiranje tijekom šest mjeseci platit će se još po 3.000 kuna.

Vijećnik Dinko Karninčić predlaže da Centar za kulturu izradi program organiziranog dočeka Nove Godine u Bolu.

Na sjednici u petak odlučeno je da se u proračunu Općine Bol za 2014, predvidi iznos od 90 tisuća kuna za sufinanciranje obnove zemljišne knjige za katastarsku općinu Bol.

Prihvaćena je molba Vinka Šimetovića da mu se omogući obročna otplata komunalne naknade - doprinosa za legalizaciju ali u zakonom određenom roku od godine dana. (J.E.)

(82) objavljeno 29. 11. 13. u 23.40 h 

********************


alt


KAKO SE TROŠI BORAVIŠNA PRISTOJBA?

Na sjednici Skupštine Turističke zajednica raspravljalo se i o financijskom planu za 2014. godinu. Skupštinari su jednoglasno podržali akcije i troškove za iduću turističku sezonu. Dobro je znati i kako se dijeli "kolač" od boravišne pristojbe: 45,5 posto ostaje TZ, 19,5 posto uplaćuje se Općini, 25 posto HTZ, a 10 posto je za aktivnosti i rad TZ županije.

Turistička zajednica ima prihode od 2.050.000 kuna i isto tolike rashode. Za plaće, doprinose, najam prostora i uredske troškove planirano je 420 tisuća, za razne manifestacije (Sub Eco Bol, Fashion.hr, potpora za dva teniska turnira i kulturno-zabavne manifestacije tijekom ljeta) odvojiti će se 295 tisuća kuna ... Planirani su troškovi za prezentaciju Bola u Norveškoj, izradu vizualnog identiteta, tiskanje vodiča i plana mjesta ...


TKO SU NAM GOSTI?

Već smo objavili da u Bolu dolazi 93 posto inozemnih, a tek 7 posto domaći gosti. Najbrojniji su Nijemci, zatim Austrijanci, Slovenci, Francuzi, Talijani, Norvežani ...

Prema prijavljenim gostima u privatnom smještaju ispada da nam pretežno dolaze gosti od 21 do 39 godina starosti (44,87 posto u srpnju i kolovozu, 37,86 posto u predsezoni i 41,67 posto u posezoni). Međutim, kada se za godinu-dvije bude uključilo i one goste koji dolaze u hotele ili posredstvom turističkih agencija, možda će te brojke biti drugačije. (J.E.)

(81) objavljeno  29. 11. 13. u 23 h  

********************


alt


U NEDJELJU - REFERENDUM!

U zgradi škole (na slici) biti će jedno biračko mjesto, a drugo je u Murvici. U nedjelju 1. prosinca od 7 do 19 sati birači će se izjašnjavati sa ZA ili PROTIV na referendumsko pitanje: "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

Ovo će biti treći referendum u Hrvatskoj. Posljednji put odlučivalo se 22. siječnja 2012. o pristupanju Hrvatske u članstvo Europske unije. Tada je odziv birača u Bolu bio 47,5 posto od 1722 na popisu. (J.E.)

(80) objavljeno  29. 11. 13. u 22.30 h   

*******************


alt

Mališi iz vrtića u šetnji (arhivska snimka)


J. DOLJANIN - NOVA RAVNATELJICA DJEČJEG VRTIĆA

Na prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića "Mali princ", Općinsko vijeće je na sjednici u petak navečer za novu ravnateljicu imenovalo Jadranku Doljanin. Na natječaj, koji je raspisan 12. studenog, javile su se dvije kandidatkinje i obje su ispunjavale tražene uvjete. Nakon obavljenog razgovora s obje kandidatkinje Upravno vijeće je jednoglasno predložilo Jadranku Doljanin. Ona je imenovana za ravnateljicu na rok od četiri godine.

Na prijedlog predsjednika Vijeća Dora Adulmara, sazvati će se u siječnju zajednička tematska sjednica Općinskog vijeća, Upravnog vijeća vrtića i nove ravnateljice. (J.E.)

(79) objavljeno  29. 11. 13. u 22.10 h  

********************


alt


ZATVARA SE I HOTEL "ELAPHUSA"

Završetkom teniskog turnira i odlaskom natjecatelja, od nedjelje nema više gostiju i hotel "Elaphusa" se zatvara. Taj se hotel u Bolu prvi i otvorio i to 23. ožujka.

Prema evidenciji koja se vodi u uredu Turističke zajednice, status hotela imaju "Elaphusa", "Borak", "Bonaca", "Bretanide", "Kaštil", "Ivan", "Bol", "Villa Daniela", "Villa Džamonja" i "Villa Dalmatino". U zimskom periodu hotelski smještaj može se dobiti samo u "Villi Daniela". (J.E.)

(78) objavljeno  29. 11. 13. u 21.55 h  

********************


alt


TRI DANA BEZ AUTOMOBILA

Zbog radova na vodovodnim instalacijama u ulici iza ambulante, neće biti moguć promet automobilima od ponedjeljka do srijede. Kopati će se za novu šahtu, a radove izvodi Vodovod Brač. Oni iz Lože i okolnih ulica morati će koristiti alternativni pravac - David cestom. (J.E.)

(77) objavljeno  29. 11. 13. u 21.40 h  

********************


alt


OSVIJETLJEN I PUT RUŽA

U petak su električari "Grabovog rata" montirali tri nova električna kandelabera na Putu ruža i osvijetlili 90 metara pješačke ulice koja je do sada bila u mraku. Ponovo je svijetli i u Ulici Domovinskog rata. Tri dana nije bilo javne rasvjete jer je izgorio osigurač u trafostanici.

Uskoro će zasvijetliti i Uz Gospojicu, ulicu između Stare ceste i Novoga puta. Na vijećničko pitanje Branka Mikulića, načelnik Tihomir Marinković, na sjednici 29. studenog, obećao je da će to biti tijekom prosinca ili najkasnije u siječnju. (J.E.)

(76) objavljeno  29. 11. 13. u 21.35 h   

********************


alt


STIGLA BRAČKA JANJETINA

U mesarnici "Tino" u petak je nakon mjesec dana ponovno stigla bračka janjetina. Cijena joj je 85 kn po kilogramu. Trebati će uraniti u subotu jer može je i - nestati. U mesarnici "Pivac" janjetina tek ponekad nestane, a oni prodaju onu iz Vrgorca po cijeni od 65 kn po kilogramu. (J.E.)

(75) objavljeno  29. 11. 13. u 21.20 h  

********************


alt


KAVA NA SUNCU

Na portalima se moglo pročitati da je u petak bilo najhladnije jutro ove jeseni. Ali kako gdje. U Lici je izmjereno -15,2 stupnja, a na štekatu caffe bara "Loža" u 13 sati ispijala se kava. Temperatura na suncu bila je (vjerovali ili ne) 35 stupnjeva. Službena temperatura zraka u 13 sati bila je 18, a mora 19 stupnjeva.

U ostalim dijelovima u unutrašnjosti Hrvatske: Otočac -3, Gospić -2, Slavonski Brod 3, Kutjevo 2, Vukovar 4, Zagreb 5, Bjelovar 5 stupnjeva ...

Meteorolozi u drugom dijelu subote i u nedjelju najavljuju mogućnost kiše. (J.E.)

(74) objavljeno 29. 11. 13. u 21.15 h
petak, 29. 11. 13. **********


alt


SKUPŠTINA ZADOVOLJNA TURISTIČKOM ŽETVOM

Članovi Skupštine Turističke zajednice općine Bol u četvrtak su jednoglasno prihvatili izvješće o radu Turističkog vijeća, analizu ostvarenih noćenja i strukture gostiju, realizaciju Programa rada u 2013., a usvojili su i Program rada i Financijski plan za 2014. godinu.

Bol je 2013. prvi put premašio rekordan broj noćenja još iz 1988. godine. Ukupno je ove godine ostvareno 508.275 noćenja, od čega 304.648 noćenja u glavnoj sezoni, a ostalo u predsezoni i posezoni. Domaći su gosti imali 33.897 noćenja (7 posto), a strani 474.378 noćenja (93 posto). U odnosu na 2012. to je povećanje od 9 posto. Nešto manje noćenja bilo je u hotelima i kampovima, ali je 27 posto više u privatnom smještaju.

Veći broj noćenja u odnosu na godinu ranije ostvarili su gosti iz Italije (13 posto), Poljske (14), Češke (2), V. Britanije (44), Švedske (52), Norveške (23), Mađarske (19), dok je rekordna posjeta bila iz Francuske: ove godine 33.696 noćenja, a lani 6.090. Podbacio je posjet iz Rusije za 21 posto, a razlog je uvođenje viznog režima.

U ukupnoj strukturi gostiju Nijemci su na prvom mjestu (16 posto), slijede Austrijanci (16%), a zbroje li se noćenja skandinavskih zemalja (Norveška i Švedska) oni su na trećem mjestu (10 posto).

Diskusiju te Program rada i Financijski plan za 2014. objaviti ćemo u subotnjem izdanju Bolske kronike. (J.E.)

(73) objavljeno  28. 11. 13. u 21.15 h 

********************alt


NEMA VIŠE "ZIMSKOG ĐIRA"

U Bolu će sasvim sigurno biti zime, ali od nedjelje nema "Zimskog đira". Pod tim nazivom konoba "Dalmatino" je imala posebnu ponudu sa 40 do 60 posto nižim cijenama nego tijekom ljeta. Međutim, računica je Dragi Eteroviću pokazala da je vrlo teško raditi bez gubitka u zimskom periodu. Odlučio je zatvoriti konobu. Zadnji dan rada je u subotu, a konoba će se otvoriti ponovno 1. travnja 2014. godine.

Zimi će Bol ostati bez jednog jedinstvenog ambijenta, ali je preostalo samo dvije večeri (petak i subota) za uživanje u dobrim jelima i piću. U subotu, zadnjeg dana rada u ovoj godini, Drago Eterović za posjetitelje konobe "Dalmatino" priprema - iznenađenje. (J.E.)

(72) objavljeno  28. 11. 13. u 20.45 h  četvrtak, 28. 11. 13. **********


alt


POSTAVLJAJU SE KAMENE PLOČE

Zbog niskih temperatura u srijedu od 8 sati nije bilo ugodno raditi, posebno ne s kamenim pločama. Ali hladnoći usprkos radnici "Perije" iz Selaca počeli su s popločavanjem rive od parka uz Galeriju Branislav Dešković prema "Konzumu". Postavit će se ukupno 500 četvornih metara kamenih ploča. (J.E.)

(71) objavljeno  27. 11. 13. u 20.30 h  

********************


alt

Šetnicom prema plaži Zlatni rat šetaju pješaci ali i - automobili. Može li se tome stati na kraj?


USKORO - PROMETNI REDAR!

Bol će od 2014. godine imati, kao već i mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj - prometnog redara. S ovlaštenjima koje ima i prometna policija nastojati će uspostaviti više reda u prometu. Prevedeno na bolske prilike, prometni redar trebao bi disciplinirati možda tek desetak stalnih prekršitelja: vožnja neregistriranih automobila, krivo parkiranje, vožnja u suprotnom pravcu ili ... Za prometnog redara potrebni su neki i preduvjeti, u prvom redu uspješno završen tečaj u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova. Taj tečaj pohađati će u Zagrebu od 2. do 19. prosinca gdje će polagati ispite  i Zdravko Bartulović koji trenutno radi i kao komunalni redar u Bolu. Na Braču su prvog prometnog redara dobili u Supetru. (J.E.)

(70) objavljeno  27. 11. 13. u 20.25 h   srijeda, 27. 11. 13. **********


alt


BURA OTJERALA KUPAČE

Do pred 8 dana na Zlatnom ratu je bilo kupača. A onda je jugo, pa zadnja dva dana i jaka bura učinila svoje. Po temperaturi mora (19 stupnjeva) još bi se i moglo kupati, ali se temperatura zraka spustila na 7 stupnjeva. Bol pamti i jače udare bure, ali svejedno nije ugodno jer je došlo iznenadno, a moglo se zbog datuma ovo i očekivati.

U utorak je u Bolu bura učinila tek manju štetu. Prevrnula se osmatračnica na plaži Zlatni rat (na slici), razbijen je reklamni totem na ulazu u hotelsko naselje, oboren je putokaz na početku Novog puta ... Dio dana bio je u prekidu i trajektni promet Split - Supetar, a naravno nije u Bol došao ni katamaran. To više i nije vijest u zimskom periodu. Vijest će biti kada katamaran pristane u bolskoj luci. Ovoga mjeseca katamaran nije dolazio 18 puta, a rekord je ožujak 2012. kada ga nije bilo - 30 puta. (J.E.)

(69) objavljeno  26. 11. 13.u 21.45 h  

********************


alt


KOTLOVI ZA GRIJANJE NA KOMINU MASLINE

Kada zahladi onda tek mnogi počinju razmišljati o grijanju. Jedan razlog više je javni natječaj o izgradnji kotlova gdje bi se za loženje koristio komin masline (otpad nakon prerade masline). To je isključivo za fizičke osobe u općini Bol, a detalji natječaja mogu se poročitati na portalu Općine Bol (www.opcinabol.hr). Za dobivanje subvencije do 20 tisuća kuna zainteresirani se trebaju javiti idućih 5 dana i uz molbu priložiti potrebnu dokumentaciju. (J.E.)

(68) objavljeno  26. 11. 13. u 21.35 h  

********************


alt


TRAŽI SE LOKACIJSKA DOZVOLA ZA NOVU LUKU

U Bol je stigla konačna verzija izgleda buduće luke nautičkog turizma na Račiću. Temeljem te projektne dokumentacije odmah će se zatražiti lokacijska dozvola. Početak radova planira se za krak listopada 2014. godine, a oprije toga proširiti će se Račić i imati će dvije kolničke trake. Uz more će biti šetnica širine 2,5 metra.

U novoj luci planirano je do 150 vezova. (J.E.)

(67) objavljeno  26. 11. 13. u 21.25 h  utorakl, 26. 11. 13. **********


alt


TKO SE TO VOZI ŠETNICOM?

Ljuti nas kada ljeti vidimo na šetnici, prema plaži Zlatni rat, automobile i motore. Ali ni u zimskom periodu ništa nije drugačije. Manje je automobila, ali više građevinskih vozila i strojeva. Ovi potanji više i oštećuju pločnik izgrađen prije više od 40 godina (kada su izgrađeni hoteli Elaphusa i Borak).

U komunalnoj službi Općine rekli su nam da se odobrava korištenje šetnice dok se tamo grade objekti, ali samo vozilima do 3 tone nosivosti. Osim toga, investitor mora položiti kauciju iz koje će se naplatiti popravci pločnika, ako to investitor sam ne uredi.

Kako je u stvarnosti i sami možemo posvjedočiti. Mora li svatko do svoje kuće (vlasnici ali i njihovi gosti) automobilom preko šetnice? (J.E.)

(66) objavljeno  25. 11. 13. u 23.10 h  ponedjeljak, 25. 11. 13. **********


alt


REFERENDUM U NEDJELJU 1. PROSINCA

Iduće nedjelje, 1. prosinca, očekuje nas referendum o ustavnoj definiciji braka. Na listiću će biti samo jedno pitanje: "jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?" Trebati će zaokružiti jedan od dva ponuđena odgovora: ZA ili PROTIV.

Birališta su u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, otvorena od 7 do 19 sati. Birači obvezno moraju ponijeti osobnu iskaznicu.

Posljednji put su u Bolu birališta bila otvorena 2. lipnja kada se u drugom krugu birao načelnik općine i njegov zamjenik. I sada će jedno biralište biti u zgradi Srednje škole, a drugo u Murvici. Na posljednjim izborima (2. lipnja) u Bolu je bilo upisano 1.663 birača, a glasovalo ih je 1.100 ili 66,15 posto.

U Hrvatskoj su do sada održana dva referenduma: 1991. za samostalnost Hrvatske i 2012. za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. (J.E.)

(65) objavljeno  24. 11. 13. u 20.55 h  

********************


alt


POMOĆ BOLJANA ZA KOMUNU KOD BITELIĆA

U Bolu se još samo u ponedjeljak 25. studenog, od 8.30 do 11 sati, prikuplja pomoć koja je namijenjena komuni Pape Ivana XXIII. kod Bitelića, gdje se liječe bivši narkomani. Boljani donose hranu (ulje, brašno, rižu ...), higijenske potrepštine, ali i novac prema svojim mogućnostima. Prilozi se donose u bivše prostorije FINE, Uz pjacu, pored zgrade Općine. (J.E.)

(64) objavljeno  24. 11. 13. u 20.40 h  

********************


alt

Unutrašnji dio restorana "Taverna Riva"


BLAGDANSKI POPUST 20 POSTO

Za sve svoje posjetitelje - kako nas je izvijestio Josip Eterović - restoran "Taverna Riva" priprema blagdanski popust od 20 posto. Taj popust važi od 1. prosinca pa sve do Sveta tri kralja i to za konzumaciju jela i pića.

Restoran "Taverna Riva" ima tradiciju dužu od 30 godina. (J.E.)

(63) objavljeno  24. 11. 13. u 20.30 h  

********************


alt


TEŠKO DO BODOVA U SPLITU

U petak nije, zbog kiše, odigrana zaostala utakmica Bolske lige malog nogometa ZVIJEZDE - TAKMAC, a u subotu u Splitu igralo se VII. kolo 3. malonogometne lige. Vodeći ZLATAN OTOK i dalje je bez poraza ali je bilo vrlo teško i neizvjesno u susretu s ekipom GRADSKA koju su pobijedili 6:5.

Jedna utakmica V. kola Bolske lige malog nogometa igrala se u nedjelju na Poljani: TAKMAC - POLJANA 5:3. Preostale dvije utakmice V. kola igraju se u ponedjeljak u 19 i 20.20 sati.

Opširnija izvješća u utorak u rubrici "Sport 2013/14". (J.E.)

(62) objavljeno  24. 11. 13. u 21.25 h   
nedjelja, 24. 11. 13. **********


alt

U 13 sati snimili smo bolski porat. Zatim smo nazvali informacije "Jadrolinije" i pita li hoće li u subotu u 16 sati isploviti katamaran za Bol i Jelsu. Znati će se tek u 15 sati - dobili smo odgovor.


DOŠAO KATAMARAN - NESTALO STRUJE

Nekoliko minuta prije nego je u Bol uplovio katamaran, nestalo je struje. Ponovno je došla nakon pola sata, kada je katamaran otišao za Jelsu. Boljani su nakon pet dana dočekali katamaran - u mraku. Zbog vremenskih nepogoda, kako je objasnila "Jadrolinija", katamaran je u Bol zadnji put uplovio u ponedjeljak 18. studenog. Inače, ovaj mjesec ga nije bilo 13 puta.

Nisu to jedine muke po pitanju prijevoza. "Autotrans" je novi red vožnje objavio 21. studenog, ali ima i jedan noviji. U tom "novijem" izostavljen je polazak autobusa iz Bola za Supetar u 10.30 sati. Sada je prva veza autobusom za Supetar u 6.35, pa tek u 13 sati. Zna se da je Supetar administrativni centar Brača (policija, sud, katastar, bolnica, matični ured ...) pa ukoliko zakasnite na autobus, pričekajte sutradan. Trajek za Split je u 7.45

(autobus u 6.35) ili tek u 14.30 sati (autobus u 13). U međuvremenu su za Split otplovili trajekti u 10.45 i 12.30 sati ali do njih se nije moglo autobusom iz Bola. (J.E.)

(61) objavljeno  23. 11. 13. u 20.50 h  

********************


alt


NEMA GUŽVE ZA CIJEPLJENJE

U četiri dana u bolskoj se ambulanti cijepilo protiv gripe njih 35. Svi su oni cjepivo primili besplatno jer su stariji od 65 godina ili su kronični bolesnici. Oni mlađi za cijepljenje se najprije trebaju javiti u ljekarnu i platiti 50 kuna. Do sada to nitko nije učinio i u ljekarni smo saznali da oni nemaju cjepiva, ali kad ga netko naruči, dobit će ga za dan-dva. Pretpostavlja se da će cijena biti 50 kuna. Pacijent će se s kupljenim cjepivom morati javiti u ambulantu. (J.E.)

(60) objavljeno 23. 11. 11. u 20.30 h  

********************


alt


DUPIN ODVEZEN U ZAGREB

Veterinar iz Supetra u subotu je oko 14 sati uklonio s plaže Borak uginulog dupina i organizirao njegov prijevoz u Zagreb. Prema prvim saznanjima dupin je ubijen harpunom, a nakon što mu je odrezan rep, možda zbog trofeja, bacili su ga u more. Zbog južine doplutao je do plaže Borak gdje su ga pronašli u petak ujutro. (J.E.)

(59) objavljeno  23. 11. 13. u 20.20 h  subota, 23. 11. 13. **********


alt

Hotelski kompleks hotela "Bretanide" (avio snimak, Mladen Katavić)


MEĐUNARODNA PRIZNANJA ZA HOTEL "BRETANIDE"

Bolski hotel "Bretanide", u vlasništvu austrijskog državljanina Michaela Schlogela, dobio je ovih dana još dva značajna međunarodna priznanja. Jedno je certifikal za kvalitetu "Holiday Check Quality Selection 2013 certificate", a drugo je objava svjetskog portala TripAdvisor koji je naveo hotel "Bretanide" kao hotel koji se preporuča.

Nisu ovo prva priznanja. Godine 2008. dobio je priznanje za kvalitetu All Inclusive ponudu te priznanje za poticaj i razvoj wellness programa. Sljedeće godine (2009.) hotel "Bretanide" osvojio je 2. mjesto u izboru hotela godine na Jadranu. Prema ocjeni međunarodne organizacije ITS Red Star Award godine 2011/12 hotel "Bretanide" bio je među 10 najboljih hotela od 100 koje su ocjenjivali. (J.E.)

(58) objavljeno  22. 11. 13. u 21.30 h  

********************


alt

Uginuli dupin i Miki Karmelić (foto Zoran Karninčić)


alt

Mladog dupina izbacilo je jugo na žalo plaže Borak (foto: Zdravko Bartulović)


UGINULI DUPIN NA PLAŽI BORAK

Prolaznici su u petak ujutro pronašli uginulog dupina na plaži Borak, prema Potočinama, i o tome odmah obavijestili Lučku kapetaniju, komunalnu službu općine i policiju. Dupin nije imao repa, a pod lijevom perajom mu je ubodna rana. Bilo je još krvi, pa se pretpostavlja da je nedavno uginuo.

Dupin je najpoznatiji i najomiljeniji morski sisavac, vrlo je inteligentna i društvena životinja. Ova vrsta koja se sreće u Jadranu dužine je 2 do 4 metra, a teži 100 do 500 kilograma. Ovaj dupin pronađen na Borku dužine je oko 1,5 metar.

Dupini su velika napast za ribare, a godišnje ih strada u Jadranu 15 do 20. (J.E.)

(57) objavljeno  22. 11. 13. u 21.20 h  

********************


alt

Bolski težaci u dokumentarnom filmu "Jesen na otoku Braču"


NOVA RUBRIKA: VIDEOTEKA

Jedna e-mail poruka, Bolske nevjeste Tijane Marinelić, koja trenutno nije u Bolu, dala nam je ideju da otvorimo novu rubriku (poglavlje) koje smo nazvali VIDEOTEKA. Tijana nas je upozorila da na jednom portalu ima stari film "1000 poziva" i kako bi bilo lijepo da ga i mi prenesemo, a tamo je vidjela i kuću svoga djeda Bogdana Stojkova. Nije nam naročito teško bilo prikupiti (za sada) 15 naslova jer je stjecajem okolnosti urednik ovoga portala pronašao ta dva stara filma na 16 mm filmskoj traci i prebacio ih na VHS, a kasnije i na CD. To su "Jesen na otoku Braču" i "1000 poziva". Sada se oni nalaze u našoj Videoteci, ali i još 12 dokumentarnih filmova koje je snimio Joško Egekher o događanima u Bolu od 1990. do danas. Na početku tog popisa je glazbeni broj "Svi putove vode u Bol" koji ima svoju interesantnu priču o nastanku 1966. i prvom emitiranju 2013. godine.

U desnom stupcu je baner "Videoteka" i jednim kikom će vam se otvoriti 14 filmova.

(56) objavljeno  22. 11. 13. u 21.05 h   

********************alt

Ekipa "Zlatan otok" u kojoj su većinom igrači iz Bola, a Boljanin je i trener Pjer Malvasija


KIŠA ODGODILA UTAKMICU

U petak navečer na Poljani se nije moglo igrati zbog kiše. Na rasporedu je bila odgođena utakmica iz IV. kola, a trebali su se sastati ZVIJEZDE i TAKMAC. Naknadno će biti određen novi termin, a mali nogomet će se igrati u subotu, nedjelju i ponedjeljak.

Trenutno vodeća momčad u 3. ligi malog nogometa ZLATAN OTOK igra u Splitu, u dvorani na Gripama u 16.30 sati protiv 12. plasirane ekipe GRADSKA koja ima samo jednu pobjedu. Svi su izgledi da će ZLATAN OTOK i dalje ostati na prvom mjestu. Po tri boda manje imaju F.C. KAVANA CLUB i KOCUNAR.

U pet utakmica ZLATAN OTOK postigao je 41 pogodak, a primio ih je 9. Strijelci: Zoran Sviličić (7), Matej Bodlović (5), Boško Botica (5), Jure Klarić (5), Danijel Brzica (4), Darko Novačić (4) ...

U nedjelju u 19 sati na Poljani se igra utakmica 5. kola Bolske lige malog nogometa: TAKMAC - POLJANA, a u ponedjeljak su na rasporedu preostale dvije utakmice. U 19 sati SAN MARTINO - ZVIJEZDE, a u 20.20 sati POVLJA - S. COMFORT. (J.E.)

(55) objavljeno  22. 11. 13. u 20.45 h   petak, 22. 11. 13. **********


alt


NEMA KATAMARANA, ALI IMA RIBE

Navodno zbog vremenskih nepogoda već tri dana katamaran nije bio u Bolu. Neće doći ni u petak ujutro iz Jelse za Split, jer je u četvrtak ostao u Splitu. Ali kad nema katamarana, imamo dovoljno svježe ribe. Dvjema kočaricama ne smeta uzburkano more, pa je u ribarnici ovih dana dobra ponuda. Trilje se prodaju po 30 do 50 kuna za kilogram, ugotice su 20 kn, moli 20 do 60 kn, muzgavci 30 kn, lignje 100 kn ...

U četvrtak kasno navečer očekuje se uplovljavanje "Svjetlice" pa će se u petak tijekom jutra moći kupiti još svježija riba. (J.E.)

(54) objavljeno  21. 11. 13. u 22.20 h   

********************


alt


ZAKON ZA VIŠE REDA I MIRA

Uskoro bi Sabor trebao usvojiti novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. U odnosu na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, moguće su tijekom rasprave i neke izmjene i dopune, pa ćemo ovdje navesti samo neke odredbe u kojima se može prepoznati naše ponašanje na javnim mjestima.

- Tko na javnom mjestu uništi, ošteti ili izvrgne ruglu domaći ili strani novac, kaznit će se 1.000 do 5.000 kuna;

- Tko bez odobrenja glasnim reproduciranjem ili izvođenjem glazbe remeti javni red i mir kaznit će se sa 1.000 do 3.000 kuna, a ako to čini od 22 do 06 sati kazna je 3.000 do 5.000 kuna;

- Za udaranje na javnom mjestu kazna je 3.000 do 6.000 kuna ili zatvor do 40 dana;

- Za naročito drsko ili nasilno ili nepristojno vrijeđanje građana, predviđena je kazna od 4.000 do 10.000 kuna ili zatvor do 60 dana.

- Za nuždu na javnim mjestima trebati će platiti 500 do 2.000 kuna:

- Za omalovažavanje ili vrijeđanje ili ometanje u njihovom radu službenih osoba kazna je 3.000 do 5.000 kuna ili do 30 dana zatvora;

- Tko na javnom mjestu bez nadzora ostavi životinju koja može ozlijediti druge građane ili životinje, kaznit će se sa 3.000 do 5.000 kuna. Ukoliko nastane ozljeda kazna je 5.000 do 10.000 kuna;

- Ukoliko vlasnik, voditelj, šef sale, konobar i sl. ne spriječe narušavanje javnog reda i mira ili bez odgode ne dojave policiji, kaznit će se sa 2.000 do 5.000 kuna. (J.E.)

(53) objavljeno  21. 11. 13. u 22.10 h  
četvrtak, 21. 11. 13. **********


alt

Zlatni rat u srijedu 20. studenog u 13 sati: tramuntana u pojačanju


alt

Radnici "Grabovog rata" uklanjali su oko podneva žalo i kamenje koje je izbacilo jugo


NAKON JUGA - TRAMUNTANA

Vremenske nepogode ponovno su mimoišle Bol. Bilo je južine koja je samo izbacila nešto žala i kamenja pred zgradu Vinskog podruma. Ni kiše nije bilo kao u drugim dijelovima Dalmacije. U Bolu je od utorka u 7 sati do srijede u isto vrijeme palo 28 litara na metar četvorni.

U srijedu je do 11 sati puhalo jugo, a onda je okrenulo na tramuntanu. Katamarana nije bilo ni u utorak ni u srijedu. U Bol neće doći ni u četvrtak ujutro iz Jelse za Split jer je ostao privezan u splitskoj luci. (J.E.)

(52) objavljeno  20. 11. 13. u 20.35 h  

********************alt


TKO PLAĆA DAROVE ZA DJECU?

Za sv. Nikolu 128 mališana primit će darova, ali smo čuli od nekih roditelja, kako moraju platiti taj poklon ili to nije umjesto njih mogla učiniti Općina? Krenuli smo tragom te primjedbe i utvrdili kako je Društvenim dogovorom predviđeno da poslodavci odvajaju sredstva između ostalog i za dječje darove. Poslodavci su i vlasnici obrta pa tako svojoj djeci i djeci zaposlenika moraju uplatiti za dar. Vrlo je malo djece kojima oba roditelja nisu zaposlena. U tom slučaju oni neće ništa ni platiti.

Općina će financirati ostale troškove: organizaciju priredbe za sv. Nikolu i sv. Luciju. To košta oko 10 tisuća kuna. (J.E.)

(51) objavljeno  20. 11. 13. u 20.20 h  

********************


alt


UREĐUJU SE POLJSKI PUTOVI

Klub jedriličara na dasci i SPU "Bracliming" dogovorili su hvale vrijednu akciju: raščišćavanje i obnavljanje zapuštenih putova koje su naši stari svakodnevno koristili. Dogovor se počeo i realizirati! Utorkom i četvrtkom (ako nema kiše) od 9 do 14 sati se uređuju poljski putovi, buduće pješačke staze, kojima će u ljetnim mjesecima biti atraktivne i bolskim gostima.

Naravno, ovim će entuzijastima trebati i stručna pomoć za obnavljanje suhozida, a računaju i na vatrogasce za uklanjanje izgorenih stabala prema uvali Blaca.

(50) objavljeno  20. 11. 13. u 20 h  

********************


alt


NOVI VOZNI RED

Iako je 23. rujna "Autotranas" objavio izvan sezonski red vožnje koji će važiti do kraja godine, ipak su neke manje korekcije napravljene 20. studenog. Koliko smo mogli uočiti, uspoređujući "stari" i novi vozni red, nema bitnih promjena na relaciji Bol - Supetar - Bol.

U redu vožnje više se ne navodi polazak iz Bola u 20.10, svaki drugi tjedan, kada je u Srednjoj školi nastava poslije podne. Iz Supetra za Bol autobus je svaki dan (osim nedjeljom i praznikom) u 14.20 sati, a ne samo subotom kao do sada. Ukinut je polazak iz Supetra u 9 sati. (J.E.)

(49) objavljeno  20. 11. 13. u  19.45 h   

********************


alt


I VESO JE OTROVAN?

Objavili smo informaciju 9. studenog o čudnom pomoru mačaka u naselju Blato o čemu je obaviještena i policija jer se sumnja na masovno trovanje. Ista je sudbina, čini se, zadesila ovih dana i mačka Vesu. Nije pomogla ni intervencija veterinara, a njegova ga vlasnica Antonija Kukoč nikako ne može prežaliti. Veso je po mnogo čemu bio neobičan mačak, poznat u tom dijelu Bola pa mu je u svojevrsnom nekrologu zapisano: "Veso je bio čuvar bolske tržnice u zimskom razdoblju kada nema Savice. Veso se vraćao kad je on to htio. Veso je odlučivao kada je pravo vrijeme. Veso je imao Antoniju."

O problemima koje imaju vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima, ali i ostali Boljani i gosti sa njihovim vlasnicima - pisat ćemo jednom drugom prilikom. (J.E.)

(48) objavljeno  20. 11. 13. u 19.35 h  
srijeda, 20. 11. 13. **********


alt

Na rivi 19. studenog u 9 sati


alt

Šetačima na Zlatnom ratu u 13 sati nije smetalo jugo


ZBOG JUGA NIJE BILO (VEĆIH) PROBLEMA

Sredozemna ciklona koja je tijekom utorak jutro zahvatila područje Srednjeg Jadrana nije u Bolu pričinila veće probleme. Navikli smo vidjeti i osjetiti jače jugo, a ono je ipak učinilo nešto štete u hvarskoj luci. Meteorolozi najavljuju da će u noći od utorka na srijedu jugo ponovno ojačati, a svoj vrhunac imati će u srijedu ujutro.

Prošle godine Bol su zahvatila dva jaka juga i to 1. i 28. studenog kada je pričinjena i šteta na rivi, a potopljene su bile i dvije brodice. Katamaran je u studenome prošle godine izostao 15 puta, a ovoga mjeseca (do sada) šest puta. Nije u bolsku luku katamaran došao ni u utorak ujutro, a ni poslije podne. (J.E.)

(47)  objavljeno  19. 11. 13. u 21.25 h 

********************


alt


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Istoga datuma kao i lani, počelo je u Bolu cijepljenje protiv gripe. Cjepivo su u utorak prvi primili stanari u Domu umirovljenika, a to je učinio bolski liječnik dr. Markica Tomić. Prema njegovoj izjavi cijepljenjem će se nastaviti u srijedu u mjesnoj ambulanti. Pravo na besplatno cijepljenje imaju stariji od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici.

Novost je ove godine što će oni koji se žele cijepiti uz nadoplatu, morati po cjepivo u ljekarnu i onda u ambulantu. Međutim, još se ne zna cijena, pa će još koji dan morati pričekati. Do tada će oni stariji od 65 godina moći to obaviti besplatno i bez gužve.

Val gripe u Hrvatskoj očekuje se oko Božića. (J.E.)

(46) objavljeno  19. 11. 13. u 21.10 h  utorak, 19. 11. 13. **********


alt

Upaljeni lampioni na Loži


alt

Molitvu za sve poginule u Domovinskom ratu, pred crkvicom Sv. Antuna, predvodio župnik

p. Damir Šokić


alt

Mnoštvo je Boljana zapalilo svijeće (lampione) u znak sjećanja za poginule u Vukovaru i Škabrnji. Učinili su to i načelnik Tihomir Marinković, zamjenik načelnika Mate Petrić i novoizabrani predsjednik SDP Bol Jakov Okmažić


SVIJEĆE I MOLITVA ZA ŽRTVE AGRESIJE

Na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u Bolu su i ove godine na Loži upaljeni brojni lampioni. Bol je iskazao svoju ljubav i gostoprimstvo i 1991. godine kada je primio izbjeglice iz Vukovara. Neki od njih su ostali živjeti u Bolu.

Za žrtve, ali i sve poginule u Domovinskom ratu, molilo se na Loži, ispred crkvice Sv. Ante. (J.E.)

(45) objavljeno  18. 11. 13. u 22 h  

*******************


alt


POTPISI ZA REFERENDUM

U Bolu je također počela akcija potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskih jezika i pisma. Inicijator ove akcije je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Zahtjevi se potpisuju do 1. prosinca, a svatko mora upisati svoj JMBG ili OIB. (J.E.)

(44) objavljeno  18. 11. 13. u 21.40 h  

********************


alt

Prošlogodišnja priredba za sv. Nikolu


USKORO DAROVI ZA NAJMLAĐE

I ove će godine 128 bolskih mališana primiti darove za sv. Nikolu. Na općinskoj oglasnoj ploči objavljena su njihova imena i roditelji trebaju do 1. prosinca provjeriti je li netko možda greškom izostavljen.

Pravo na poklon imaju učenici prva četiri razreda Osnovne škole kao i oni mlađi rođeni do 1. prosinca 2012. godine. (J.E.)

(43) objavljeno  18. 11. 13. u 21.15 h  

********************


alt


MALI NOGOMET SE IGRAO U PONEDJELJAK

Umjesto u nedjelju, utakmice IV. kola Bolske lige malog nogometa odigrane su u ponedjeljak. Razlog je što su neki igrali u subotu i nedjelju za "Zlatan otok" u 3. ligi malog nogometa u Splitu.

Izvješće objavljujemo u poglavlju (rubrici) Sport 2013/14. (J.E.)

(42) objavljeno  18. 11. 13. u 21.10 h  ponedjeljak, 18. 11. 13. **********


alt


SDP U BOLU VODI J. OKMAŽIĆ

Na nedjeljnoj izbornoj konvenciji SDP-a Bol za novoga je predsjednika izabran 31-godišnji Jakov Okmažić. Potpredsjednik će biti Tihomir Marinković, koji je do sada odradio tri mandata kao predsjednik i nije ovaj put bio ni kandidat.

- Vrijeme je da se i mladi uključe u vođenje i obnašanje odgovornih dužnosti - objasnio nam je Tihomir Marinković glavni razlog promjena u vođenju bolske organizacije SDP-a.

Na idućem sastanku izabrat će se tajnik, umjesto Jakova Okmažića koji je do sada obnašao tu dužnost. (J.E.)

(41) objavljeno  17. 11. 13. u 20.15 h   

********************


alt


POTPISI ZA NOVI REFERENDUM

Od nedjelje se prikupljaju potpisi za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskih jezika i pisma. U Bolu će se potpisivati od ponedjeljka (18. studenog) u 16.30 sati na Loži, prije paljenja svijeća za sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Inicijatori referenduma predlažu da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma ako čine najmanje polovinu stanovnika grada ili općine, a ne kao do sada trećinu stanovništva.

Svi koji žele svojim potpisom podržati inicijativu za referendum trebaju upisati i svoj jedinstveni matični broj (JMBG) ili OIB.

Potpisi će se prikupljati do 1. prosinca. (J.E.)

(40) objavljeno  17. 11. 13. u 20.05 h   

********************


alt


KAMENE PLOČE DO KONZUMA

U ponedjeljak je 34. dan otkako se kopa na bolskoj rivi za novu kanalizaciju i vodoopskrbni cjevovod. Počelo je u subotu i betoniranje dijela u portu gdje će biti postavljene kamene ploče, kao i prije ljeta ispod Lože. Po betoniranoj šahti, gdje će biti ugrađen pilomat, može se zaključiti do kuda će se popločiti. To je do ruba sadašnjeg pločnika ispred samoposluge "Konzum". Na ostalom dijelu rive, prema pumpnoj stanici INE, postavit će se (za sada) asfalt. (J.E.)

(39) objavljeno  17. 11. 13. u  20.30 h  

********************


alt


KUPAČI NE POSUSTAJU

U subotu i nedjelju u Bolu je bilo kupača! Posebno su brojni bili u nedjelje uz temperaturu zraka i mora od 19 stupnjeva. Ne obaziru se mnogo na datum jer po mirnom i sunčanom vremenu u zavjetrini je u 14 sati izmjereno 35 stupnjeva. Kupači su se mogli vidjeti na Račiću, ispred Vagabunda, a posebno su brojni bili na Zlatnom ratu (na slici) i na obližnjoj nudističkoj plaži. (J.E.)

(38) objavljeno  17. 11. 13. u 20 h  nedjelja, 17. 11. 13. **********


alt


POČELO BETONIRANJE RIVE

Prema najavama, radnici "Berice" počeli su u subotu betoniranje rive od parka kod Galerije "B. Dešković". Do 15 sati, osim jednog manjeg dijela što će uraditi u ponedjeljak, betonirana je riva do istočne fasade "Konzuma". Kamenjari se očekuju 25. studenog, a možda i koji dan ranije.

Na rivi, gdje se radi, uvijek ima znatiželjnika. Boljani s mnogo pažnje prate radove u portu. (J.E.)

(38) objavljeno  16. 11. 13. u 21 h  subota, 16. 11. 13. **********


alt


DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA I ŠKABRNJE

Na Loži je veliki transparent na kojem piše: "Iz krvi i bola niknut će cvijeće / i nikada Boljani zaboravit neće !!!" To je ujedno i poziv za molitvu i paljenje svijeća u ponedjeljak 18. studenog na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje iz 1991. godine.

U 17 sati zapalit će se svijeće, kao što se činilo i ranijih godina, a onda i zajednički pomoliti za sve poginule u Domovinskom ratu. Bit će to naš mali doprinos i sjećanje na sve naše branitelje i nedužne žrtve iz toga rata.

(37) objavljeno  15. 11. 13. u 21.20 h petak, 15. 11. 13. **********


alt

Dio rive koji je spreman za betoniranje (snimljeno 14. studenog u 10 h)


POČINJE BETONIRANJE RIVE U PORTU

Od parka kod Galerije B. Dešković prema Konzumu sve je spremno za betoniranje podloge na koju će se postavljati kamene ploče. U petak je planirana kontrola kvalitete podloge, pa ako bude sve u redu, od subote počinje betoniranje.

Radovi na iskopima počeli su 9. listopada i do danas (četvrtak, 14. studenog) utrošeno je 30 radnih dana, a iskopani kanal, u kojeg su postavljene kanalizacijske i vodovodne cijevi, te ugrađene šahte, dug je 134 metra.

Kamene ploče mogle bi se, od parka galerije B. Dešković do Konzuma, postavljati i prije 1. prosinca, a završilo bi se već do Božića. (J.E.)

(36) objavljeno  14. 11. 13. u 21.25 h  

********************


alt

Ljetni motivi iz bolskog pristaništa


KOLIKO PUTNIKA JE DOŠLO U BOL?

Prema evidenciji koju vodi Lučka kapetanija u Bol je tijekom ove godine (do 13. studenog) uplovilo 1.588 domaćih brodova i isto toliko isplovilo. Tu su uključene redovne katamaranske linije i izletnički brodovi. Iskrcalo se 90.635, a ukrcalo i iotišlo iz Bola 90.480 putnika.

- Mi u Bolu imamo najmanju operativnu obalu, izgrađenu još za vrijeme Austro-ugarske, pa je ova brojka značajna s tendencijom da stalno bilježimo rast prometa brodova i putnika godišnje za 10 posto - rekao nam je lučki kapetan Drago Jerkin.

Broj uplovljavanja u bolsku luku bio je veći nego, na primjer, u Jelsi, Omišu, Visu, Komiži, Milni ... Iako je kapetanija zbrajala podatke iz prijava koje dostavljaju kapetani brodova, ipak nam se čini da je u Bol došlo i mnogo više putnika od 90.635 koliko je službeno objavljeno. Samo u tijeku dva ljetna mjeseca u Bol izletničkim brodovima dođe i preko 2.000 gostiju dnevno. Tada je jednostavno izračunati da ih je samo u srpnju i kolovozu u Bol došlo 120 tisuća! Zašto su brodari prijavljivali manju brojku, to samo oni znaju, a mi možemo nagađati. Nije u pitanju lučka naknada jer se plaća po metru dužnom broda, bez obzira na broj putnika. (J.E.)

(35) objavljeno  14. 11. 13.  u 21.15 h  

********************


alt

Plaža zlatni rat 14. studenog u 14 sati


VRATILE SE KUPAČICE!

Zadnjih nekoliko dana bilo je malo bure, ali ona nije bila ni približno jaka kao na sjevernom Jadranu. Na opće iznenađenje onih koji su čekali u četvrtak da katamaranom otputuju u Split, morali su autobusom preko Supetra. Kapetan katamarana je iz samo njemu znanih razloga "preskočio" Bol.

Kupači su se već u srijedu vratili na Zlatni rat, a bilo ih je i danas (četvrtak). Međutim, kupači (bolje rečeno kupačice) su bili na dijelu rezerviranom za nudiste pa ih nismo smjeli uznemiravati.

Sljedećih dana bit će stabilno bez bure barem još desetak dana, a kiše će možda biti od utorka. I dalje toplo. (J.E.)

(34) objavljeno  14. 11. 13. u 20.50 h  četvrtak, 14. 11. 13. **********


alt


OD ZAGREBA DO BOLA - 6 DANA!

Imati prebivalište u Bolu znači mnoge pogodnosti: ne plaća se porez na vikendicu, jeftiniji je za otočane prijevoz katamaranom, trajektom (putnici i vozila), a oni stariji od 65 godina mogu besplatno autobusom i trajektom u Split i natrag. Ali stanovati na otoku, posebno u zimskom periodu, nešto je sasvim drugo i ne baš uvijek mnogo romantično.

Ovo i jednog primjera koji to dokazuje: naručite li iz Zagreba paket express dostavom možda će vam ga donijeti sutradan, a možda tek za šest (!) dana. Isti dan (četvrtak 7. studenog oko 15 sati) jedan je paket prema Bolu krenuo HP expressom i u Bol je stigao sutradan oko 11 sati. Drugi je paket preuzeo Overseas Express također u četvrtak, a u Split je došao sutradan u 6.35 sati. Roba za Brač nosi se samo dva (!) puta tjedno: srijedom i petkom. Za petak je već bilo kasno, pa je u Bol paket stigao tek šesti dan (srijeda 13. studenog u 12.50 h).

Cijena prijevoza za HP express i Overseas Express je ista (39,20 kn), ali je brzina dostave bitno različita.

Možda treba spomenuti i dostavu putem "Tiska". Cijena prijevoza kod njih je 10 kuna, a robu dobijete sutradan ili jedan dan kasnije.

Kad se živi na otoku i ovo treba znati! (J.E.)

(33) objavljeno 13. 11. 13. u 19.45 h   srijeda, 13. 11. 13. **********


alt


BOLJANI DUGUJU 12,6 MILIJUNA

Na portalu Porezne uprave objavljeni su najnoviji spiskovi dužnika. To je, istina, stanje sa 30. lipnja pa se može pretpostaviti da je netko i podmirio barem dio dugovanja. Mi bi bili u prekršaju ako bi objavili njihova imena, ali mi može uputiti naše čitatelje da ukucaju na internetu "porezni dužnici", zatim odaberu županiju (Splitsko-dalmatinska) i općinu (Bol).

Na bolskom popisu su ukupno 64 imena. Dvije su firme (pravne osobe), 15 obrtnika i 46 građana. Ukupan dug je 12.676.150 kuna, a odnosi se na PDV, porez na dobit, doprinos za obvezno osiguranje, porez i prirez na dohodak, porez na promet nekretninama ili carinu.

Dvije firme duguju 1.304.696,16 kuna, ali nam se čini da je jedna poodavno neaktivna.

Obrtnika je 15 i dug im iznosi 5.382.069 kuna. Prvi na listi duguje 915.145,69 kuna, a drugi 787.730,89 kuna ...

Na listi poreznih dužnika u kategoriji građana ima ih 46 sa ukupnim dugom od 5.989.398 kuna. Prvi je porezni dužnik sa iznosom od 952.318,38 kuna, drugi sa 599.702,56 kn ... Dvije su osobe umrle, jedna je iselila iz Bola, a troje ih stalno živi izvan Hrvatske.

(32) objavljeno  12. 11. 13. u  20.30 h   utorak, 12. 11. 13. **********


alt

Udari juga u ponedjeljak u 11.15 sati


BEZ KUPANJA I KATAMARANA

Još u nedjelju navečer počela je kišiti, a ponedjeljak je bio oblačan s pojačanim jugom i nešto kiše nakon podneva. Ipak, to je bilo uobičajeno za ovo doba godine i očito je nevrijeme poput onoga u Rijeci, Zadru, Zagrebu ... mimošlo Bol. Iako je temperatura mora bila 20 stupnjeva nije se kupalo. U Bol, u ponedjeljak ujutro, nije došao ni katamaran jer je iz Jelse otplovio direktno za Split. U 16 sati ni jedan katamaran nije krenuo iz Splita prema otocima.

Nakon juga, vjetar je pred večer skrenuo na buru. Poboljšanje vremena očekuje se u utorak u drugom dijelu dana. (J.E.)

(31) objavljeno  11. 11. 13. u 20.30 h   ponedjeljak, 11. 11. 2013. **********


alt


JOŠ IMA KUPAČA

U Bolu je u nedjelju bilo sasvim ugodno, čak i za kupanje. Temperatura zraka u 13 sati bila je 21, a mora 20 stupnjeva. Na suncu u zavjetrini izmjerili smo 32! Na plaži Zlatni rat bila je i grupa domaćih kupača, ali ih nismo snimili, jer su se kupali i sunčali - bez kupačih kostima.

Snimili smo međutim Tanju Karninčić u 15.30 sati (na slici) na stjenovitoj plaži ispod restorana "Vagabundo". Dok je ona bila u moru, sin Hrvoje je u pličaku Bačvica igrao picigin, a suprug Slavko po moru u barci lovio lignje. Svi su oni iskoristili lijepi dan, iako je na kalendaru bio 10. studeni.

Što se prognozira za ponedjeljak? Meteorolozi negdje predviđaju kišu i jaku buru, a ovdje u Bolu možemo buru (ali ne jaku) očekivati predvečer. U utorak, srijedu i četvrtak biti će, prema meteo prognozi, suho i djelomice sunčano, a bura će postupno slabiti. Nova kiša od petka. (J.E.)

(30) objavljeno  10. 11. 13. u 22 h  

********************alt


ODIGRANO III. KOLO

Na Poljani je u nedjelju navečer odigrano III. kolo Bolske lige malog nogometa. Postignuti su sljedeći rezultati: Poljana - Zvijezde 2:7, Takmac Selca - S. Comfort 2:5, San Martino - Kala J.U. 4:2. Slobodna je bila ekipa Postira.

Opširnije izvješće u poglavlju: Sport 2013/14.

(29) objavljeno  10. 11. 13. u 21.45 h  

********************


alt

Fotografija iz 1931., prije izgradnje Dominikanske gimnazije, a kasnije hotela "Bijela kuća"


STARI BOL (FOTO)

Otvorili smo novo poglavlje (rubriku): Stari Bol (foto). To su stare fotografije Bola koje ste možda već pogledali u poglavljima "Stare slike 1 - 4". Tamo smo objavili 610 fotografija Bola i ljudi, ali smo izdvojili 80 slika na kojima je prikazan Bol i njegove plaže. Učinili smo to radi lakšeg pregleda. (J.E.)

(28) objavljeno  10. 11. 13. u 21.40 h  nedjelja, 10. 11. 13. **********


alt


GDJE SE ZIMI MOŽE RUČATI?

Završetkom turističke sezone u Bolu je sve manje glamura. Zatvaraju se pekare, štekati, slastičarnice, pizzerie, cocktail barovi, fast foodovi ... Pomalo je otužno u zimskom periodu biti u Bolu, ali nije dosadno. Čitavu zimu se mogu ispijati kave i na otvorenom, a vrijeme brzo prolazi u pripremama za novu sezonu. Nas je interesiralo gdje u Bolu može ručati  zalutali gost ili poslovni čovjek?

Ljeti je u Bolu otvoreno 30 restorana, a od studenog do travnja, tek nekoliko. Ručati i večerati može se u "Taverni Riva" i na "Ranču", a tko ima auto može i do Murvice u restoran "Raj". Samo ručak priprema "Santo", a samo večeru "Dalmatino". Pizza se može dobiti samo u caffe baru "Taverna". (J.E.)

(27) objavljeno  09. 11. 13. u 20.35 h  

********************alt


SMJEROM PUTOKAZA

Prošlih je dana Komunalna služba Općine uputila na dvadesetak adresa pismenu obavijest o uklanjanju raznih putokaza. Ne učine li to oni, koji su samovoljno postavljali table uz putokaze, bit će uklonjeni o njihovom trošku.

Tijekom zimskih mjeseci pregledati će se sve službene table. Neke će trebati obnoviti, a mnoge - ukloniti. Na smeđim i bijelim tablama označavaju se javni objekti (pošta, INA, ambulanta, ljekarna, turističke agencije,hoteli, katamaran, autobusna postaja, plaža, Dominikanski samostan ...), a nema prostora za apartmane, jer njih je u Bolu nekoliko stotina. (J.E.)

(26) objavljeno  09. 11. 13. u 20.20 h  subota, 09. 11. 13. **********


alt


"PROBIJEN" TUNEL

Četiri-pet radnika "Grabovog rata" čistilo je desetak dana potok zapadno od ex hotela "Bijela kuća". Odvezeno je sedam dampera s oko 25 kubika otpadnog materijala: kamenja, zemlje, starih kanti, stupova i mreža s nekadašnjih teniskih terena, a bila je tu i jedna bicikla. Nije se čistilo barem 20 godina pa je dio potoka koji prolazi ispod ceste (Šetalište A. Rabadana) potpuno bio zatrpan. (J.E.)

(25) objavljeno  08. 11. 13. u 21 h   

********************


alt

Na Borku se 1930. godine na betonskim stolovima igrao šah


ČUVAJTE STARE STVARI!

Sve se više razmišlja o otvaranju Muzeja turizma, a jedini je, za sada, problem pronaći adekvatan prostor. U Bolu su dolazili gosti i u vrijeme kada nije bilo tekuće vode, pa su u sobama bili lavori. Umjesto električnih lustera, gorjele su voštanice ... Tih je predmeta sve manje, nisu u upotrebi i nalaze se negdje u konobama ili potkrovljima. Iz Turističke zajednice apeliraju na mještane da ne bacaju te predmete na smetlište već da ih još neko vrijeme čuvaju i predaju za potrebe muzeja.

Interesantno bi bilo vidjeti i kakve su bile šahovske figure s kojima se igralo na Borku (na slici). Muzej turizma, koliko nam je poznato, jedino se nalazi u Opatiji. (J.E.)

(24) objavljeno 08. 11. 13. u 20.50 h  

*******************alt


TKO JE OTROVAO MAČKE?

Tijekom četvrtka i petka dobili smo više dojava iz naselja Blato da je netko - otrovao mačke. Navodno je posljednjih dana uginulo desetak mačaka, a osnovano se sumnja da je u pitanju trovanje. U općinskoj komunalnoj službi nitko nije podnio ni usmenu ni pismenu prijavu o ovom nesvakidašnjem slučaju.

Zakonom o zaštiti životinja za fizičke osobe predviđena je kazna od 10 do 15 tisuća kuna, a Kazneni zakon predviđa zatvor do jedne godine. (J.E.)

(23) objavljeno  08. 11. 13. u 20.35 h  
petak, 08. 11. 2013. **********alt


PROMJENE ZA PRIVATNI SMJEŠTAJ

Ministarstvo turizma izradit će već do kraja godine Akcijski plan reorganizacije obiteljskog smještaja. Taj bi sektor - kako piše Poslovni dnevnik - trebao dobiti veću financijsku odnosno investicijsku snagu. Obiteljski smještaj treba postati jedan od generatora gospodarskog rasta i razvoja mikro poduzetništva. Bolske iznajmljivače bi najviše moglo zanimati nadopuna kriterija izvrsnosti i kvalitete usluživanja, ali i edukacija pružatelja usluga obiteljskog smještaja.

Planira se ulagati u privatni smještaj više od 700 milijuna eura, najviše u rekonstrukciju i podizanje kvalitete smještaja te unapređenje dodatnih sadržaja. Po novom iznajmljivači u svojim apartmanima i kućama mogu imati do 10 soba odnosno do 20 kreveta. Novost je i da nasljednici iznajmljivača i osobe koje imaju ugovor o darivanju ili uzdržavanju mogu nastaviti iznajmljivati te kapacitete bez novog rješenja i kategorizacije. (J.E.)

(22) objavljeno 07. 11. 13. u 23.15 h 
četvrtak, 07. 11. 13. **********


alt


PO BROJU NOĆENJA BOL JE JEDANAESTI

Prema podacima koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Bol je na 11. mjestu po broju ostvarenih noćenja u prvih 10 mjeseci 2013. godine. Veće brojke imaju Makarska (1.036.219), Baška Voda (959.739), Split (882.122), Tučepi (574.111), Gradac (563.581), Brela (547.388), Hvar (546.354), Seget (542.984), Podgora (541.726), Omiš (540.988). Bol je, kao što smo već objavili, imao 508.275 noćenja (474.378 stranih i 33.897 domaćih). Manji od Bola turistički promet po pitanju noćenja imali su u našoj Županiji Trogir, Kaštela, Podstrana, Drvenik, Supetar, Jelsa, Stari Grad, Vis ...

Gledajući brojke o noćenjima u listopadu Bol je u Županiji na 7. mjestu i pretekao je Seget, Omiš, Bašku Vodu i Hvar.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih deset mjeseci zabilježeno je 11.902.515 noćenja, ili 8 posto više nego u istom periodu 2012. (J.E.)

(21) objavljeno  06. 11. 132. u 21.35 h  

********************


alt


ZLATNI RAT - ZAŠTIĆENI KRAJOLIK

Područje Zlatnog rata, koje se proteže na istoku od plaže Borak, a na zapadu sve do potoka na Paklini, spada u zaštićeni krajolik. Državni zavod za zaštitu prirode zatražio je od Splitsko-dalmatinske županije da unutar tih granica (na sjevernoj strani je to šetnica) odredi moguće sadržaje. Od gradnje čvrstih, zidanih objekata, vjerojatno neće biti ništa jer postoji zabrana gradnje u pojasu 70 metara od mora. Međutim, plan treba tek izraditi, a usvaja ga Skupština naše županije.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (30. listopada) odlučeno je da se podnese inicijativa za izradu PPPO zaštićenog krajolika Zlatni rat. (J.E.)

(20) objavljeno  06. 11. 13. u 21.15 h  

********************


alt


NAKON KIŠE SUNCE

Od 9. listopada pa do 5. studenog nije bilo kiše u Bolu. Kako smo mogli pročitati u dnevnom tisku ili na portalima Dalmaciju je u utorak zahvatila ciklona Špela i dobro je natopila Split (40 litara po metru četvornom), Starigrad i Prvić (45 litara), a u Brsećini, nedaleko Dubrovnika poplavili su i podrumski prostori. U Bolu je u utorak palo svega 3,5 litre, a u srijedu je osvanuo lijepi sunčan dan. Na Zlatnom ratu u 13.15 sati bilo je i kupača. (J.E.)

(19) objavljeno  06. 11. 13. u 21 h   srijeda, 06. 11. 13. **********


alt


GALERIJA PRESELILA U SPLIT

Od 5. studenog pa sve do 5. prosinca eksponati iz Galerije umjetnina "Branislav Dešković" bit će izloženi u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu na Narodnom trgu. Povod je 50. obljetnica bolske galerije.

Izložbu je organizirao Centar za kulturu Brač uz potporu Ministarstva kulture i Općine Bol.

Na otvaranju, u utorak u 12 sati, bili su prisutni predstavnici Županije, Grada Splita i Općine Bol.

Na slici: (slijeva) autor stalnog postava Guido Quien, dogradonačelnik Splita Goran Kovačević, načelnik općine Bol Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Brač Jasna Damjanović. (foto: Duško Sisarić)

(18) objavljeno  05. 11. 13. u 22.10 h 

********************


alt


U SRIJEDU OTKUP AMBALAŽE

Prema obavijesti iz općinske komunalne službe u srijedu 6. studenog bit će otkup plastične i staklene ambalaže. Vrijeme otkupa je od 7 do 9 sati i to na parkiralištu gdje se donedavno odlagao krupni otpad. (J.E.)

(17) objavljeno  05. 11. 13. u 21.50 h  

********************


alt


BOL NA HTV 1

O 90 godina turizma u Bolu biti će govora u emisiji "Turistička klasa" koja je na programu HRT1 u četvrtak 7. studenog u 18.15 sati. Prilog u trajanju od tri minute snimljen je 21. listopada u Bolu tijekom obilježavanja jubileja. (J.E)

(16) objavljeno  05. 11. 13. u 21.45 h  utorak, 05. 11. 13. **********


alt

Ljetni motiv iz bolskog porta (foto: N. Omeragić)


NIJEMCI PRVI PO BROJU NOĆENJA

Poznati su turistički rezultati za mjesec listopad, ali i ukupno za deset mjeseci ove godine.

Od siječnja do kraja listopada ostvareno je 508.275 noćenja u hotelima, privatnom smještaju i kampovima. Prema broju prijavljenih gostiju (jer bilo je i onih koje domaćini nisu prijavljivali) to je povećanje od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše noćenja imali su gosti iz Njemačke (83.347), zatim slijede iz Austrije (79.874), Slovenije (34.972), Francuske (33.696), Italije (28.636), Norveške (26.578), Poljske (25.106), Švedske (22.737), Češke (22.726), Ujedinjenog Kraljevstva (18.391) ...

U listopadu je bilo čak 30 posto više noćenja nego lani. Nijemci su također na prvom mjestu (5.074), ali su Francuzi drugi (2.866), pa slijede Austrijanci (2023) ...

Gostiju ima i u studenome. Najviše će ih biti u hotelu "Elaphusa". (J.E.)

(15) objavljeno  04. 11. 13. u 22.10 h 

********************


alt


"BERICA" NE RADI DOBRO, NEGO - ODLIČNO!

Kolegij kojeg čine predstavnici investitora, izvođača, nadzorne službe i općine Bol, barem jednom mjesečno obilazi gradilište kolektora i vodoopskrbnog cjevovoda. U ponedjeljak je sa zadovoljstvom konstatirano da su izvedeni radovi mjesec dana prije roka, pa s pravom možemo zaključiti da "Berica" ne radi dobro, nego odlično.

Radovi su počeli 9. listopada i malo je kišilo samo kada su u Bol dovezeni strojevi. Od tada uvijek lijepo vrijeme, izuzetno pogodno za radove. Ako se isključe nedjelje i jedan dan praznika (Svi sveti) "Berica" je za samo 21 radni dan prokupao kanal u dužini od 134 metra i u njega postavio betonska korita, kanalizacijske cijevi, ugradio šahte (neke su i armirano betonske) i počeo sa zatrpavanjem.

Na sastanku je ponovljen plan (o čemu smo već pisali) da će se idućih dana završiti sa prespajanjem vodovodnih cijevi, a do kraja mjeseca omogućiti kamenarima postavljanje pločnika od Galerije B. Dešković do Konzuma. S kopanjem kanala od Varadera prema pumpnoj stanici nastavlja se 1. prosinca. (J.E.)

(14) objavljeno  04. 11. 13. u 21.50 h  

********************


alt

Katamar plovi prema Bolu (arhivska snimka)


KATAMARAN IZ DRUGOG POKUŠAJA

U ponedjeljak (4. studenog) bilo je nešto juga, ali to nije razlog da bi katamaran umjesto u Bol odveo putnike u Jelsu. Sve je srećom dobro završilo jer se pojavio vlasnik žute kočarice i oslobodio katamaranu vez za slobodno pristajanje i iskrcaj putnika.

Katamaran je u 17.05 došao do samog vrha Velog mosta. Već je bilo dosta mračno, a kapetan nije, zbog privezane brodice, mogao sigurno pristati. Zavozio je natrag, učinio krug i vratio se po drugi put. Ribarica je uklonjena, katamaran je pristao, a putnici nisu trebali u Jelsu. (J.E.)

(13) objavljeno  04. 11. 13. u 21.35 h 

ponedjeljak, 04. 11. 13. **********


alt


PENJAČI PUTUJU U SPLIT

Sportska udruga BRAClimbing organizira za svoju penjačku školu odlazak na splitski Marjan. Sportski penjački klub Marilianus biti će im domaćin 16. i 17. te 23. i 24. studenog. Osim prezentacije oni će mladim penjačima iz Bola ustupiti i potrebnu opremu.

Zainteresirani se trebaju javiti na e mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na drugi e mail: milankarmelić@gmail.com (J.E.)

(12) objavljeno 03. 11. 13. u 22.50 h  

********************


alt


ODIGRANO II. KOLO

U nedjelju navečer odigrane su tri utakmice II. kola Bolske lige malog nogometa. U ovom kolu bila je slobodna ekipa "Zvijezde".

Utakmice se igraju pod reflektorima na Poljani.

Rezultati, tablica i ostale zanimljivosti u poglavlju "Sport 2013/14." (J.E.)

(11) objavljeno  03. 11. 13. u 22.40 h  nedjelja, 03. 11. 13. **********


alt


ZA "BERICU" NEMA ODMORA

Na gradilištu novoga kolektora nije bilo produžnog vikenda. Nakon praznika u petak, u subotu se ponovno radilo. Betonirane su vodovodne šahte i postavljane vodoopskrbne cijevi. Do kraja mjeseca potpuno će se urediti prostor gdje se počelo kopati 9. listopada, pa će već 1. prosinca biti omogućeno popločavanje od Galerije Dešković do "Konzuma".

- Mi smo na početku posla zacrtali dinamiku građenja - rekao nam je Saša Radić, glavni inženjer na gradilištu. - Sada možemo ustvrditi da smo taj dio posla napravili mjesec dana prije roka. Od 1. prosinca nastavljamo kopanjem prema benzinskoj postaji! (J.E.)

(10) objavljeno  02. 11. 13. u 21.45 h 

********************


alt


"ZA BOLJI BOL"

Na poziv za sastanak na kojem bi se raspravljalo o akcijama koje treba poduzeti kako bi se opravdao naziv udruge, odazvalo se njih 17. To je voditelj sastanka Siniša Soljačić smatrao uspjehom, jer je Udruga u posljednje vrijeme neaktivna. Na papiru je 200 članova, ali je svega desetak aktivno. Čak je i predsjednica iz Bola preselila u Split.

U 60 minuta rasprave uglavnom se ukazivalo na neka otvorena pitanja i dileme koje u svakom slučaju zaslužuju pažnju i - odgovor. Čulo se na primjer, kako bi trebalo postaviti ogradu duž šetnice, od Borka prema plaži Zlatni rat. Ponovljeno je ono što su i do sada govorili članovi ove Udruge: novo rješenje luke ne garantira pristajanje katamarana za lošeg vremena, nova lučica znači onečišćenje mora, motocikli u Ulici A. Radića ugrožavaju pješake, Studenac bi trebao biti javni trg ...

Tražila se i veća podrška ovoga portala aktivnostima udruge "Za bolji Bol", a skup je završio zaključkom da se organiziraju redoviti sastanci jednom mjesečno ili čak jednom tjedno. Naravno i dobrovoljno javljanje onih koji žele pomoći u radu Udruge kako bi u Bolu bilo još bolje. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 11. 13. u 21.35 h 

*******************


alt


HOĆE LI SVI DOBITI MIROVINE?

Službeno je objavljeno da 2.400 umirovljenika u Hrvatskoj i 46.000 u inozemstvu neće ovih dana dobiti svoje mirovine. Razlog je što nisu, unatoč pismenom upozorenju, dostavile svoj OIB. Kada to učine dobit će mirovinu i zaostatke.

Nije nam poznato ima li i u Bolu onih koji će barem privremeno ostati bez mirovine. Za pretpostaviti je da su svi HZMO-u dostavili traženi OIB. (J.E.)

(08) objavljeno  02. 11. 13. u 21.15 h  
subota, 02. 11. 13. **********


alt


ODRJEŠENJE ZA POKOJNE

Na blagdan Svih svetih, nakon svete mise u 16 sati, na mjesnom groblju održano je odrješenje za pokojne. Molilo se za one koji počivaju na ovom groblju, ali i za sve umrle po svijetu koji potječu iz ovoga kraja. Molitvu je predvodio mjesni župnik p. Damir Stokić, a pjevao je crkveni zbor. Misi i kasnije odrješenju prisustvovalo je mnoštvo vjernika.

U subotu na Dan mrtvih (Dušni dan) mise su samo u Velikoj (Samostanskoj) crkvi. U 8 sati je tiha misa, a u 16 sati svečana sveta misa.

Na Dušni dan u Maloj se crkvi ne slavi misa. (J.E.)

(07) objavljeno 01. 11. 13. u 21.10 h 

********************


alt


ADRIA TOURS - GOSTU UVIJEK NA USLUZI

Gosti koji su u Bol ovoga ljeta bili u aranžmanu agencije Adria tours ostvarili su 50 tisuća noćenja, što je 10 posto od ukupnog broja noćenja u Bolu. Agencija Adria tours čini dodatne napore, što su gosti prepoznali i prihvatili njihove aranžmane. U Bolu imaju vlastiti hotel "Bol" (na slici) sa 23 sobe i 60 kreveta. Ovih je dana hotel zatvoren jer predstoji izgradnja bazena i mini wellness centra.

- Planirali smo da hotel bude otvoren cijele godine - objašnjava nam Stanko Kvesić, vlasnik Adria toursa. - Noćenje s doručkom u zimskom periodu plaćati će se 50 eura dnevno. Naša agencija u Bol dovodi goste od ožujka, a ima ih i sada u studenom. Gostu smo uvijek na usluzi i ulažemo znanje i napore da gost bude zadovoljan.

Priprema se projektna dokumentacija za gradnju još jednog hotela na samom ulazu u Bol. Inače, Adria tours ima u sezoni fiksno zakupljenih 800 kreveta i još do 500 prema potrebi. Njihovi gosti su i u hotelskom smještaju, a dnevno ih u špici sezone bude ukupno i do 1.400.

Spomenimo i jednu zanimljivost. Pred zapadnim ulazom u plažu Zlatni rat ova je agencija zakupila teren gdje njihovi gosti besplatno parkiraju automobile. Planiraju za iduće ljeto  svojim vozilom tri puta kroz jutro prevoziti goste na plažu i u posljepodnevnim satima ih vratiti u mjesto. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 11. 13. u 21 h  

********************


alt

Kupači na istočnoj strani Zlatnog rata, 1. studenog u 13 sati


alt

Stanko Kvesić, vlasnik Adria toursa, svojim je primjerom pokazao da sezona još traje


KUPAČI NE POSUSTAJU

Kalendarski je studeni, a na plaži je - toplo. U Bolu još ima turista koji uživaju na sunci i u moru. Ali kupaju se i domaći ljudi. Prije ručka istočna strana plaže Zlatni rat pristojno je bila popunjena, a na zapadnoj strani ih je bilo mnogo manje jer je puhao maestral pa nije bilo baš ugodno biti sa ni bez kupaćeg kostima.

Temperatura zraka je izmjerena 23, a mora 21 stupanj. Kišu ne bi trebalo očekivati prije srijede. Barem tako govore meteorološke prognoze. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 11. 13. u 20.35 h 

********************


alt


LIGA SA SEDAM KLUBOVA

Nakon prvog odigranog kola u Bolskoj ligi malog nogometa priključio se i sedmi klub. Komisija za natjecanje, kako nam je javio Matej Bodlović, prihvatila je prijavu ekipe "San Martino" iz Sumartina i oni će igrati u nedjelju 3. studenog. Protivnik im je ekipa "Povlja", a igraju u 20 sati na Poljani. "Zvijezde" su u II. kolu slobodne. (J.E.)

(04) objavljeno  01. 11. 13. u 20.25 h  petak, 01. 11. 13. **********


alt


DANI SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Danas je blagdan Svih svetih, a sutra Dušni dan (Dan mrtvih). Oba dana posjećuju se grobovi, donosi cvijeće i pale svijeće. Na ovaj sveti dan još jednom ćemo se prisjetiti svojih najmilijih koji su napustili ovaj svijet.

Objavljen je raspored liturgijskog slavlja za svetkovinu Svih svetih i Dušnog dana u bolskim crkvama.

Petak, 1. studenog: 9.00 sati sveta misa u Maloj crkvi, a u 10.30 u Murvici. U Samostanskoj crkvi svete mise su u 10.30 i 16.00 sati. Nakon ove mise na groblju slijedi odrešenje za pokojne.

Subota, 2.studenog: u Samostanskoj crkvi u 8 sati tiha sveta misa, a u 16 sati svečana sveta misa. (Na Dušni dan u Maloj crkvi se ne slavi misa.)

(03) objavljeno  31. 10. 13. u 22.10 h  

********************


alt


KAKO SE TROŠI NOVAC IZ PRORAČUNA?

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj u srijedu 30. listopada pod predsjednanjem Dora Adulmara, vođena je prethodna rasprava o nacrtu proračuna općine Bol za 2014. godinu. Planira se potrošiti 19,2 milijuna kuna, ali je vijećnike zanimalo kako će se taj novac trošiti i može li se neke stavke reducirati odnosno neka kuna i uštediti. Naravno bilo je i traženja da se za neke stavke povećaju (na primjer vatrogascima), ali su neki smatrali da treba vidjeti nije li malo previše sredstava planirano za odvoz krupnog otpada iz Bola na deponiju i može li taj posao možda obaviti i općinska firma "Grabov rat". Pitalo se i za troškove korištenja privatnih automobila u službene svrhe i bi li možda bilo jeftinije da općina kupi jedno auto?

Vijećnike je interesiralo i kako se planira trošiti novac za Bolsko lito 2014. godine, pa je za pretpostaviti da će o proračunu još biti mnogo rasprave, prijedloga i - pitanja.


TEMATSKE SJEDNICE

Tijekom diskusije predloženo je sazivanje tematskih sjednica Općinskog vijeća na kojima bi se raspravljalo o "Grabovom ratu", Dječjem vrtiću ...

Vijećnici smatraju da se može i moraju osigurati uvjeti za kvalitetan rad u dječjem vrtiću. Uskoro bi se trebao proširiti prostor uređenjem potkrovlja jer je sadašnji prostor premali za 92 djece. Činjenica je da više od pola djece nema uvjeta za upis u vrtić jer oba roditelja nisu zaposlena, ali je ranijom odlukom Općinskog vijeća i Upravnog vijeća vrtića zaključeno da svi ipak moraju biti upisani. To je stvorilo prostorne i kadrovske probleme, ali se zna da će idućih godina biti manje kandidata za upis. Ovih dana bit će raspisan natječaj za ravnatelja vrtića, a i dalje se bezuspješno traže pedagog, psiholog i medicinska sestra.


PISMA GRAĐANA

Mještani se zbog raznih tema (molbe, pritužbe i slično) obraćaju Općinskom vijeću, pa su se i na ovoj sjednici našla tri pismena podneska. Jedno se pismo odnosilo na nezadovoljstvo jedne majke na stanje u vrtiću, a druga dva su zahtjevi (smanjenje potraživanja) koji nisu prihvaćeni. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 10. 13. u 21.50 h  

********************


alt


IZLOŽBA "GALERIJA NA OTOKU"

Ovih dana iz Galerije umjetnina Branislav Dešković prenose se u Split eksponati novog stalnog postava. Razlog je izložba koja se 5. studenog otvara u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu, a u povodu 50. obljetnioce osnutka bolske galerije.

Organizator izložbe je Centar za kulturu Brač u suradnji s Gradom Splitom uz potporu Ministarstva kulture i Općine Bol.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti slike Ignjata Joba, Jurja Plančića, Emanuela Vidovića, Ive Šebalja, Šime Perića, Ljube Ivančića, Otonu postružnika ... ali i skulpture Branislava Deškovića, Valerija Michielija, Ivana Rendića, Mirka Ostoje ...

Izložba pod nazivom "Galerija na otoku" otvara se 5. studenog u 12 sati, a ostaje u Splitu otvorena do 5. prosinca. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 10. 13. u 21.20 h