Arhiv 2013. / VI.

Broj objavljenih informacija u lipnju 2013. - 86

alt

Misa u crkvici sv. Petra i Pavla izgrađenoj 1720. godine, a možda i ranije


alt

Na doručak, nakon mise, u hotelu"Bretanide"


BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA

Sveta misa služila se na blagdan sv. Petra i Pavla u istoimenoj crkvici iznad plaže Zlatni rat. Misno slavlje, u subotu u 8 sati, predvodio je bolski župnik p. Damir Šokić.

Nakon mise, hotel "Bretanide" pozvao je vjernike na doručak, a došlo ih je tridesetak koji su ponuđeni kavom, kolačima, voćem i sokovima. Poziv iz "Bretanide" postaje na ovaj blagdan dio lijepog običaja. (J.E.)

(86) objavljeno  29. 06. 13. u 22 h 

********************


alt


SKUPLJA VOŽNJA KATAMARANOM

Od ove subote (30. lipnja) skuplja je vožnja katamaranom, a na trajektima ostaju iste cijene koje vrijede od 1. lipnja do 30. rujna. Za vožnju katamaranom od Bola do Splita sada treba platiti 55 kuna (do sada u sezoni 40), a od Bola do Jelse 35 kuna (do sada 25). Nakon 15 godina vožnje po uvijek istoj cijeni, sada će i otočani plaćati nešto skuplju kartu. Umjesto dosadašnje 22, trebati će platiti samo tri kune više - 25 kuna od Bola do Splita. (J.E.)

(85) objavljeno  29. 06. 13. u 21.45 h 

********************


alt

Ulica Domovinskog rata 28. lipnja u 9.20 sati


alt

Uz Ložu 28. lipnja u 11.30 sati


TEROR KAMIONA!

Regulacija prometa u Bolu već je poodavno problem, možda i broj 1. Posebno je to uočljivo u turističkoj sezoni. Kamioni za snabdijevanje trgovina postali su prava napast jer voze kad hoće, kuda hoće i parkiraju gdje njima najviše odgovara. Na gornjoj slici (Uz Ložu) žene s dječjim kolicima nije mogla proći. Ima li rješenja? Naravno, jer te su se prometne napasti i samovolje riješili u mnogim mjestima. Na primjer u Supetru, Hvaru ... Od 15. lipnja do 15. rujna svim bi se kamionima trebao zabraniti ulaz u Bol. Roba bi se do trgovina razvozila električnim kolicima. Hoće li to razriješiti u svom trećem mandatu načelnik Tihomir Marinković? (J.E.)

(84) objavljeno  29. 06. 13. u 21.30 h 

********************


alt


ZABRANA LOŽENJA NA OTVORENOM

Dobro je još jednom podsjetiti da je zabranjeno loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada. Propisane su vrlo visoke novčane kazne ili kazne zatvora za nepoštivanje zabrane loženja, a posebno ako se prouzroči požar.

Često su poljoprivrednici namjerno ili slučajno izazivali požare u ovim ljetnim mjesecima, ali i nepažljivi izletnici-turisti koji su koristili improvizirane roštilje i gradele.

Primijetite li požar odmah nazovite 193. (J.E.)

(83) objavljeno  29. 06. 13. u 21.15 h 

********************


alt

Gosti su posluženi kanape sendvičima, pićem dobrodošlice ...


alt

Gostima su na usluzi bile i atraktivne hostese ...


alt

Voditeljica programa Sandra Barčot nije trebala posebno predstavljati vlasnika Vinka Vicu Marinkovića čiji osmijeh dovoljno govori ...


alt

Načelnik općine Tihomir Marinković izrazio je zadovoljstvo još jednom kvalitetnom ponudom za turiste, posebno za mlađe ...


alt

Zvijezda večeri bila je glumica Marina Fernandez, ali kao pjevačica ...alt

Prvi autogram za Karlu ...


YOLO - SAMO JEDNOM SE ŽIVI

Od petka navečer i službeno je otvoren reprezentativni cocktail bar i klub YOLO. Uz pozivnice okupilo se probrano društvo i uživalo u gostoprimstvu vlasnika Vice Marinkovića i osoblja bara. Svi su posluženi najprije pićem dobrodošlice, zatim kanape sendvičima, a onda se krenulo programom. Nakon par pozdravnih riječi, Vice Marinković je vrlo brzo mikrofon prepustio još jednom Marinkoviću - načelniku općine Tihomiru Marinkoviću. Sve je to trajalo vrlo kratko, a onda je glazbeni program otvorila glumica iz serije "Ruža vjetrova" Marina Fernandez, koja je pokazala da nije dobra samo izgledom i kao glumica, već i kao pjevačica.

Kao i u svim barovima sličnog tipa, zabava je nakon 23 sata tek počela. Bit će ovoga ljeta još mnogo sličnih večeri, a vlasnik najavljuje da će YOLO biti otvoren cijele godine. Njegov naziv već mnogo toga govori. YOLO je kratica od "You Only Live Once" ili u prijevodu "Samo jednom se živi". (J.E.)

(82) objavljeno  29. 06. 13. u 00.25 h 

*******************


alt

TRODNEVNA FEŠTA

Centar za kulturu općine Bol priprema poseban program kojim se želi i u Bolu obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Posljednjeg dana izvan UE, u nedjelju 30. lipnja, u župnoj crkvi Gospe od Karmela europsku i češku baroknu glazbu izvodit će ansambl MUZICA VIVA iz Praga. Nakon koncerta koji počinje u 20 sati, program se nastavlja na rivi. Osim gastronomske ponude iz bolskih restorana, bit će prilike zapjevati i zaplesati. Točno u ponoć - vatromet!

Prvog dana u EU, u ponedjeljak 1. srpnja, u Teatrinu "Dva ferala" s početkom u 19 sati predstava je za djecu: djeci pričamo priču o Hrvatskoj.

BRACIERA najavljuje svoj koncert za utorak 2. srpnja: "nešto samo naše, a za cijeli svijet". Ljubitelji klapske pjesme sigurno će u 21.30 doći u "Dva ferala". (J.E.)

(81) objavljeno  27. 06. 13. u 22.30 h  

********************


alt


AUTOBUSOM IZ ZAGREBA U BOL

Kao i prošlog ljeta, "Autotrans" uvodi posebnu liniju iz Zagreba u Bol i natrag. Od 1. srpnja pa do 31. kolovoza autobusi će iz Zagreba kretati u 23.30 sati, a u Bol će dolaziti sutradan u 7.25 sati. Isti dan iz Bola se polazi u 13.45, a u Zagreb stiže u 21.45 sati.

Cijena povratne karte je 378 kuna, gdje je uključena i karta za trajekt. (J.E.)


Od petka 28. lipnja novi raspored vožnje Bol - Supetar i Supetar - Bol. Vidi rubriku "Autobusi"

(80) objavljeno  27. 06. 13. u 22.45 h 

*******************


alt


TKO SU KANDIDATI ZA PRIZNANJA?

Objavljen je Pozivni natječaj za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja Općine Bol. Do 17. srpnja pismeno treba predložiti kandidate za Nagradu Općine Bol za životno djelo, za Grb Općine Bol te za Godišnju nagradu Općine Bol.

Predlagatelji mogu biti domaće fizičke i pravne osobe, udruge sa sjedištem u Općini Bol, općinski načelnik, vijećnici te radna tijela Općine Bol.

Nagrade se uručuju za Dan općine Bol, 5. kolovoza. (J.E.)

(79) objavljeno  27. 06. 13. u 00.20 h 

********************


alt


JOŠ DVIJE LINIJE ZA SPLIT

Od petka 28. lipnja "Jadrolinija" uvodi još dvije linije iz Supetra za Split i isto toliko iz Splita za Supetar. Do 1. rujna iz Supetra su dodatni polasci u 11.45 i 16.30 sati, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati. Sada će iz Supetra i Splita biti dnevno po 14 polazaka. Prvi polazak iz Supetra je u 5.00, a iz Splita u 5.15 sati.

Izmjena ima i na liniji Sumartin - Makarska i Makarska - Sumartin. Od 28. lipnja do 1. rujna dnevno je po pet polazaka iz Makarske i Sumartina. (J.E.)

(78) objavljeno  26. 06. 13. u 23.55 h 

********************


alt


ČUVA SE TRADICIJA

Blagdan sv. Ivana slavi se u Planici, malom ali poznatom zaseoku čiji su stanovnici uglavnom preselili u susjedni Bol. Na imanju Mate Šćepanovića izgrađena je 1996. kapelica posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Od tada se svake godine služi misa, a ove godine misno slavlje je predvodio p. Ivo Plenković. Nakon mise - domjenak (hvala Mati Šćepanoviću). Bilo je lijepo i svečano, da ljepše nije moglo biti.

(Malo smo zakasnili s ovom informacijom iako Planica i nije tako daleko. Pokušali smo objaviti ovogodišnju sliku slavlja, ali iz tehničkih razloga to nije bilo moguće. Tekst smo ilustrirali fotografijom iz arhive.)

(77) objavljeno  26. 06. 13. u 23.45 h

********************


alt


YOLO - SLUŽBENO OTVARANJE U PETAK

U petak 28. lipnja organizira se i službeno otvaranje novog cocktail bara i kluba YOLO na Studencu. Gošća večeri je Marina Fernandez, popularna glumica iz serije "Ruža vjetrova", koja će otvoriti YOLO svojim glazbenim nastupom koji će biti kombinacija standard jazz i bossanova stila. Uz njezin i rezident DJ-e na otvaranju se sprema atraktivna plesna house i RnB glazba, catering ekskluzivnog restorana Vagabundo kao i piće dobrodošlice.

Iza naziva kluba se krije akronim za moto You Only Once ili u prijevodu "samo jednom se živi" što je zapravo bila tema uređenja ovog objekta.

Tijekom sezone YOLO će promovirati klupski glazbeni program (latino, house, RnB, nu disco) u izvedbi domaćih i stranih DJ-a.

(76) objavljeno  25. 06. 13. u 22.10 h

********************


alt


VLAKIĆ ZA DJECU - BESPLATNO

Na plažu Zlatni rat od 20. lipnja osim brodicama može se i turističkim vlakom. Polazak je sa autobusne postaje a prometuje od 9 do 19 od Rive do Zlatnog rata, a nakon toga, do 23 sata od rive do hotela "Bretanide". Cijena prijevoza je za odrasle 15, a za djecu do 7 godina - besplatno. Djeca od 7 do 14 godina plaćaju 7 kuna. (J.E.)

(75) objavljeno  25. 06. 13. u 22.25 h 

********************


alt


FINA PRESELILA NA NOVU ADRESU

Poslovnica financijske agencije FINA u Bolu, od ponedjeljka (24. lipnja) nalazi se na novoj adresi: Ulica Frane Radića 14. Radno vrijeme ostaje kao i do sada, radnim danom od 8 do 14 sati, subotom od 8 do 12, a nedjeljom i praznikom ne radi. Preseljenjem u mnogo veći prostor poslovnica FINE ima i nove brojeve telefona: 303-597 (Branka) i 303-596 (Vera), a fax je 303-595.

Uređenje još nije u potpunosti završeno. Građevinari su radili i u nedjelju, pa su kao dokaz svoje nazočnosti ostavili na ulici, pored ulaza, i hrpu otpadnog građevinskog materijala. Za pretpostaviti je da će se raditi još koji dan. (J.E.)

(74) objavljeno  24. 06. 13. u 22.35 h  

********************


alt


ZBOG VODOVODA BEZ POLA PLAŽE

Više od šest mjeseci radnici Pomgrad-inženjeringa iz Splita su na plaži Potočine, odmah ispod hotela "Bretanide". Rade na polaganju drugog cjevovoda za vodoopskrbu Hvara. Radovi su se, po našem običaju, neplanirano odužili pa se računa, u najboljem slučaju, da će biti sve to dovršeno do 15. srpnja. Do tada je gostima "Bretande" ostavljeno tek pola plaže Potočina s pogledom na građevinske strojeve. Uprava hotela, gdje uglavnom borave gosti iz Austrije, zbog toga negoduje, a mala je utjeha da cijevi po morskom dnu Hvarskog kanala polaže firma - iz Austrije. O nekim drugim detaljima kada - napokon - budu radovi završeni. (J.E.)

(73) objavljeno  23. 06. 13. u 22.28 h  

********************


alt


JEDNODNEVNI IZLETI IZ SPLITA

Prvi put od ovoga ljeta Autotrans će organizirati jednodnevne izlete iz Splita do Bola. Od 1. srpnja do 31. kolovoza polasci su svakodnevno u 8.40, zatim trajektom do Supetra, pa autobusom do Bola gdje se stiže u 10.45 sati. Povratak je planiran iz Bola u 19.25, a dolazak u Split u 21.40 sati.

Lako je izračunati da se u Bolu ostaje više od 8 sati, dovoljno za uživanje na plaži Zlatni rat. Pristupačna je i cijena: 95 kuna za povratnu kartu ako se koristiti aranžman Autotransa. (J.E.)

(72) objavljeno  23. 06. 13. u 22.25 h 

********************


alt


BOLJANI BEZ NAGRADA

Na četvrtom međunarodnom turniru "Backgammon Bol open" domaći natjecatelji nisu ostvarili očekivani uspjeh. Marko Aždajić (na slici desno) ostajo je u samoj završnici bez trofeja i nagrade. Osvojio je četvrto mjesto. Prošlogodišnji pobjednik Stipe Šesnić, prošao je još mnogo lošije.

Pobjednik turnira u Bolu je Tomislav Jurlin iz Bobovica. Međutim, domaćini umjesto trofeja dobili mnogo pohvala za dobru organizaciju, gostoprimstvo i ambijent u hotelu "Elaphusa". (foto: Breza Marinković)

(71) objavljeno  23. 06. 13. u 22.50 h 

********************

alt


TURNIR U KARATEU

Turnirom u tradicionalnom karateu "Bol open 2013." završen je i 3. međunarodni WTKO seminar. U nedjelju su u konkresnoj dvorani hotela "Elaphusa" nastupili i svi članovi karate klubova s otoka Brača. (J.E.)

(70) objavljeno  23. 06. 13. u 23 h 

*******************


alt


DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

U povodu Dana antifašističke borbe u parku kod tržnice, pred spomen bistu Joze Bodlovića, načelnik općine i predsjednik Osnovne organizacije SDP-a Tihomir Marinković položio je vijenac. Minutom šutnje odana je počast svim poginulima za Hrvatsku.

U Drugom svjetskom ratu poginulo je 58 Boljana. Njih 40 bili su borci, od 16 do 38 godina starosti, a 18 su civilne žrtve. Jozo Bodlović ubijen je u Bolu 5. kolovoza 1943., a tada je imao 33 godine. (J.E.)

(69) objavljeno  22. 06. 13. u  21.30 h 

********************


alt


alt


MATURANTI DOBILI DIPLOME

Dvadeset četiri maturanta, 14 djevojaka i 10 momaka, dobilo je u subotu navečer diplome kao potvrdu za uspješno završeno školovanje u Srednjoj školi u Bolu. Diplome su im uručene na prigodnoj svečanosti u hotelu "Elaphusa" gdje su ostali na večeri sa ravnateljem i profesorima.

Poslijepodne su bili na misi u župnoj crkvi Gospe od Karmela, a misno slavlje predvodio je p. Ivo Plenković. (J.E.)

(68) objavljeno  22. 06. 13. u 22 h 

********************


alt


KRIVI SU PRAZNICI?

U subotu ujutro petnaestak putnika došlo je u luku ali je katamaran otišao za Split sat vremena ranije. Oni su očito računali da je zbog praznika (Dan antifašističke borbe) plovidbeni rad kao nedjeljom. "Jadrolinija" već godinama, a i mi smo o tome pisali, po ljetnom redu plovidbe (1. lipnja do 30. rujna) nema poseban raspored za katamarane praznikom jer bi to bunilo turiste. Samo nedjeljom katamaran iz Bola za Split ide u 7.35 sati, a u sve ostale dane u 6.35 pa je tako bilo i ove subote bez obzira na praznik.

Katamaran će i u utorak na Dan državnosti (25. lipnja) ploviti po redu plovidbe kao svakog radnog dana.

Trajekti iz Supetra, i to treba znati, do 30. rujna plove po istom rasporedu bez obzira je li nedjelja ili praznik. (J.E.)

(67) objavljeno  22. 06. 13. u  22.10 h 

*******************


alt


NEOBIČNO NATJECANJE

Neobično je to natjecanje Backgammon. Na turniru koji se po četvrti put održava u Bolu, a počelo je u subotu u 14 sati, sudjeluje 23 igrača iz Hrvatske, BiH i USA. Trojica su iz Bola: Stipe Šesnić (prošlogodišnji pobjednik), Marko Aždajić i Zlatko Marić.

U subotu su odigrana četiri kola, a nastavlja se u nedjelju (tri kola) u 10 sati u hotelu Elaphusa. (J.E.)

(66) objavljeno  22. 06. 13. u 22.30 h 

********************


alt


NAGRADA JE - PRŠUT

Samo oni koji nešto igraju mogu nešto i dobiti. Ovaj put se igra za pršut, a jedan broj je 10 kuna. Zainteresirani mogu doći na štand Mikulića na tržnici, odabrati sretan broj i naravno uplatiti 10 kuna. Izvlačenje je u utorak, na Dan državnosti, u 9 sati.

Posljednji put se igralo 6. rujna 2012. a dobitnica je bila Lea Marinković. Na slici s vlasnikom i njegova dva sina. (J.E.)

(65) objavljeno  22. 06. 13. u 22.40 h 

********************


alt

Još prije početka programa na rivi nije više bilo slobodnih stolica ni klupa ...


alt

Tombolu, 1.000 kn i večeru za dvije osobe u jednom od bolskih restorana, dobila je Biserka Marinelić


alt

Prvog dana ljeta i prvi sladoled u "Equinoxu" na Studencu ...


alt

Ispred konobe "Dalmatino" slavio se prvi dan ljeta, ali i rođendan vlasnika Drage Eterovića


alt

Na jednom od štandova, prvi put u Bolu, nudila se morska sol proizvedena u Makarskoj u sustavu vjetro-solane - 100 posto eko


alt

Stigao je novi namještaj u caffe baru YOLO pa se u kvalitetu ponude želio uvjeriti i bračni par Karmelić, Marđi i Tonko


alt

Napokon znamo i koliko je sati. Na obelisku kod benzinske postaje sat nije radio od ožujka prošle godine. Netko se sjetio da ga treba popraviti. Čekali smo taj trenutak 15 mjeseci i dočekali prvog dana ljeta ...


STIGLO LJETO - POČELO 24. BOLSKO LITO

Kao i ranijih godina prvog dana ljeta organizira se zabava na rivi pod nazivom "Živilo lito". Taj dan počinje službeno i "Bolsko lito" čiji organizator - Centar za kulturu općine Bol - najavljuje brojna događanja: izložbe, koncerte, predstave, zabavne večeri svakoga četvrtka ... U petak je, na nečiju žalost (jer ima i takovih), u Bolu bilo zabavno i za mještane, ali i turiste koji su došli na rivu slušati muziku, popiti čašu (hladnog) piva ili vina, a neki su i degustirali pripremljena jela - plodove mora. Najprije je nastupio puhački orkestar Brassčuta iz Pučišća, zatim se igrala tombola (a sve su tri nagrade dobile - Bolke), a onda se nastavilo uz gastronomsko-zabavni program i duo Alen i Pešo.

Osim na rivi mnogo je ljudi bilo i u okolnim restoranima. Na Studencu novi sladoled i novi namještaj u caffe baru YOLO, u Ulici F. Radića slavio se rođendan, na rivi se mogla u malim teglicama kupiti morska sol, 100 postotini eko proizvod iz Makarske. (J.E.)

(64) objavljeno  22. 06. 13. u 00.05 h

********************


alt


KARATAŠI IZ JAPANA U PODRUMU

Dok je japanski princ sa suprugom bio na zagrebačkoj tržnici Dolac, njihov sunarodnjak, inače instruktor na 3. međunarodnom WTKO seminaru i turniru u tradicionalnom karateu, slobodno vrijeme je iskoristio da u pratnji domaćina obiđe bolske znamenitosti. Navratio je i u vinski podrum (na slici), a gostu iz Japana, shihanu Tetsuo Otakeu kulturu bolskih vina prezentirao je Dragan Mitrović. (T.B.)

(63) objavljeno  22. 06. 13. u 00.30 h 

********************


alt


PRISTANIŠTE PO MJERI KATAMARANA

O izgledu buduće bolske luke razgovaralo se u četvrtak u općinskoj vijećnici. Svoje stavove s posebnim naglaskom na uvijete pristajanja katamarana iznijela su dva stručnjaka Pomorskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. pom. kap. Robert Mohović i prof. dr. pom. kap. Đani Mohović. Općina Bol angažirala je Pomorski fakultet u Rijeci kako bi se riješile neke dileme i osporavanja koja su napisana ili su se čula u javnoj raspravi. Njihova izlaganja saslušali su načelnik Tihomir Marinković, zamjenik načelnika Mate Petrić, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, vijećnici Frane Lukšič, Dinko Karninčić i Sani Bodlović, pročelnik Upravnog odjela Stipe Karmelić, a na sastanku je bio i pomorski kapetan Jurko Karninčić.

Pomorski fakultet iz Rijeke svoja će zapažanja pismenim putem dostaviti Općini i projektantu. (J.E.)

(62) objavljeno  20. 06. 13. u 21.45 h 

********************


alt


POČEO CIKLUS LJETNIH IZLOŽBI

Izložbom "Čežnje u boji", češkog umjetnika Jana Brabenca, počeo je ciklus ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture, a u organizaciji Centra za kulturu. Umjetnik Jan Brabenec rođen je u Plzenu, a poznat je po radu s posebnom tehnikom u koži. Inspiraciju nalazi u moru, Bolu, Hrvatskoj i naravno - ženama.

Izložba se može pogledati do 3. srpnja. (I.B.I.)

(61) objavljeno  20. 06. 13. u 22.20 h 

********************


alt


MAKEDONSKO KOLO I KARATE

Kulturno društvo Makedonija iz Splita predstavilo se na bolskoj rivi makedonskom glazbom, plesom i nošnjama. Nastupio je njihov orkestar "Makedo", solistice i folklorna skupina.

Publici je predstavljen i karate klub Dojo Brač i senset Jovan Kostadinov s bolskim članovima kluba koji su pokazali i dio svojih karate vještina. (I.B.I.)

(60) objavljeno  21. 06. 13. u 7.45 h

********************


alt


OD PETKA I LJETNO KINO

Prvi film ovoga ljeta prikazat će se na ljetnoj terasi Kina Bol u petak 21. lipnja s početkom u 21.15 sati. Na repertoaru je film "Krš i lom", 3D animirani film nastao 2012. u animacijskom studiju Walt Disney Animation Studios. Svjetska premijera održana je 29. listopada 2012. godine, a prvi put je u Hrvatskoj prikazan 10. siječnja 2013. (J.E.)

(59) objavljeno  20. 06. 13. u 22.30 h  

********************


alt


NOVE PROSTORIJE ZA FINU

Od ponedjeljka 24. lipnja poslovnica FINE u Bolu seli u nove prostorije u Ulicu Frane Radića (na slici). U tijeku je uređenje unutrašnjeg prostora koji je znatno već od onoga kojeg sada koristi FINA u Ulici Uz pjacu.

Prelaskom u nove prostorije FINA će dobiti i nove telefonske brojeve o čemu ćemo vas izvjestiti za dan-dva. (J.E.)

(58) objavljeno 20. 06. 13. u 22.40 h  

********************


alt


BACKGAMMON TURNIR U SUBOTU I NEDJELJU

Backgammon je međunarodni turnir koji se u Bolu održava već četvrtu godinu za redom.Iako je na našim prostorima ova igra manje poznata, u svijetu je vrlo raširena i rado se igra. Najstarija je to igra na ploči, a pronalasci ploča za igru na arheološkim nalazištima datiraju i preko 5.000 godina. Igra je inače vrlo jednostavna za naučiti, ali za pobjedu je iznimno važno  uspjeti zadržati smirenost.

Ako ste znatiželjni navratite 22. i 23. lipnja (subota i nedjelja) u hotel "Elaphusa". Početak turnira je u 14 sati.

(57) objavljeno  20. 06. 13. u 22.55 h 

********************


alt


PRIMANJE KOD NAČELNIKA

Načelnik općine Tihomir Marinković primio je u četvrtak delegaciju karate turnira koji se organizira u Bolu. Tom prilikom se razgovaralo o budućim karate manifestacijama pa i o mogućnosti da se u Bolu organizira Svjetsko prvenstvo u tradicionalnom karateu 2015. godine.

Na slici (slijeva): shihan Jovan Ivchev, crni pojas 7 dan, instruktor Svjetske tradicionalne karate organizacije (WTKO), načelnik općine Bol Tihomir Marinković, shihan Tetsuo Otake, crni pojas 7 dan, instruktor Svjetske tradicionalne karate organizacije i Japanske karate organizacije te sensei Jovan Konstadinov, crni pojas 3 dan, trener KK Karate Dojo Brač. (T.B.)

(56) objavljeno  20. 06. 13. u 23.15 h 

********************


alt


JOŠ SE ČEKA NA HOT SPOT(?!)

Prije 2,5 mjeseca (5. travnja) pisali smo kako će "idući tjedan" na zgradi Turističke zajednice (na slici) biti montiran uređaj (Hot Spot) koji će u radijusu od 500 metara omogućiti besplatno korištenje interneta. Od tada je prošlo više od deset "idućih tjedana" ali od besplatnog surfanja nema ništa. A kada će se to dogoditi, nitko nam nije znao odgovoriti. Možda monteri iz Zagreba dođu na jesen kada bude manje vruće i manje gostiju. (J.E.)

(55) objavljeno  19. 06. 13. u 21.50 h 

********************


alt


SIDRENJE JE IPAK ZABRANJENO!

Nakon dva napisa na našem portalu o sidrenju jahti na trasi kanalizacijskog ispusta, obratili smo se Lučkoj kapetaniji u Splitu s molbom da saznamo njihov komentar. Odgovor objavljujemo u cijelosti:

Postojeći kanalizacioni podmorski ispust u Bolu izgrađen je prije mnogo godina na način kako se to tada izvodilo, tako da isti nije ucrtan u službene pomorske karte i druge publikacije, a nije bilo  baš ni potrebe sidriti na ovome mjestu. Prošle godine općina Bol kao investitor poduzeo je radove na sanaciji (začepljenje) istoga.

Podmorski ispust kao sastavni dio kanalizacije još nije predan korisniku, Vodovodu Brač. Na obali postoji oznaka „zabrana sidrenja“ koja bi trebala biti vidljiva i „ljetnim kapetanima“ da tu ne sidre svoja plovila a korisnik/investitor treba snimak pružanja cijevi ispusta dostaviti Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu radi ucrtavanja u službene publikacije. Ove postupke kontrolira Lučka kapetanija Split a na terenu i Ispostava kapetanije Bol a prekršitelji koji tu sidre podlježu sankcijam temeljem pozitivnih zakonskih propisa.

S poštovanjem

IVICA ČIKOTIĆ, inspektor 

objavljeno  19. 06. 13. u 21.35 h  

********************


alt


IZLET U LOVREČINU

Susret ministranata otoka Brača organiziran je u Lovrečini, slikovitoj uvali na sjevernoj strani otoka. Na jednodevnom izletu bilo je i 11 ministranata iz Bola koje je vodio p. Ivo Plenković. (foto: Darija Marinković)

objavljeno  19. 06. 13. u 21.25 h  

********************


alt


KARATE SEMINAR I TURNIR U BOLU

Od 20. do 23. lipnja u Bolu se održava 3. Međunarodni WTKO seminar i turnir u tradicionalnom karateu "Bol open 2013". Na seminaru u hotelu "Elaphusa" očekuje se oko 100 polaznika mlađeg uzrasta iz više europskih zemalja. Bit će tu i svi članovi karate klubova s otoka Brača. Tema seminara je: natjecanje i sudačka pravila.

Interesantno je u nedjelju 23. lipnja navratiti u hotel "Elaphusa" i pogledati turnir-natjecanje u vještinama tradicionalnog karatea, od 9 do 16 sati.

Načelnik općine Tihomir Marinković primit će u četvrtak predstavnike organizatora, a osobno će u nedjelju otvoriti natjecanje.

U Bolu postoji karate sekcija koja broji 36 članova uzrasta od 4 do 18 godina. Bolska trojka nastupila je prošle godine (na slici) na turniru u Sanderdorfu (Njemačka), a za drugo mjesto medalje su dobili S. Barhanović, N. Bogunović i M. Garbajs. (T. Bogunović)

objavljeno  19. 06. 13. u 21.20 h  

********************


alt

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća održana je 18. lipnja


alt

Nakon sjednice zajedno na piće u cocktail baru "Varadero"


DORO ADULMAR PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća za predsjednika je izabran Doro Adulmar za kojega je glasala njegova lista birača (3) i lista koalicije HDZ-a (3). Protiv su bili vijećnici SDP-a (4), a suzdržan je bio Ivica Šćepanović (1 glas). Dora Adulmara predložio je Odbor za izbor i imenovanja (Frane Lukšić, Matko Baković, Tomi Fabijanović, Dinko Karninčić i Sani Bodlović) a kako je kod glasovanja dobio potrebnih 6 glasova, nije se ni raspravljalo o prijedlogu SDP-a da predsjednica Vijeća bude Sani Bodlović.

Prvi potpredsjednik će biti Matko Baković (6 "za", 4 "protiv" i 1 "suzdržan), a drugi potpredsjednik Vijeća je Boris Škrbić (10 "za", nitko protiv, 1 "suzdržan")


TOČNO NA VRIJEME

Sjednica je počela točno u 19 sati, a otvorio ju je Matko Martinić iz Ureda Državne uprave u Supetru. Nakon intoniranja državne himne odana je minutom šutnje počast poginulima u Domovinskom ratu i umrlim vijećnicima u općini Bol.

Mandatno povjerenstvo (Dinko Karninčić, Matko Baković i Sani Bodlović) objavilo je imena članova Općinskog vijeća: Sani Bodlović (umjesto Tihomira Marinkovića), Boris Škrbić, Jakov Okmažić i Srećko Karmelić sa liste SDP-a, Doro Adulmar, Dinko Karninčić (umjesto Tomislava Marčića) i Frane Lukšić sa liste grupe birača D. Adulmar, Matko Baković, Branko Mikulić i Tomi Fabjanović sa liste HDZ i partnera te Ivica Šćepanović sa liste grupe birača I. Šćepanović.

Od prošlog saziva u novo Općinsko vijeće su petorica, a šestorica je novih. Jedina žena je Sani Bodlović (SDP).


PRISEGA ČLANOVA OPĆINSKOG VIJEĆA

Sjednicu je u nastavku vodio prvi na listi koja je dobila najviše mandata - Boris Škrbić (SDP), a zatim su vijećnici dali svečanu prisegu i pojedinačno je potpisali.

Prisega glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost člana Općinskog vijeća općine Bol obavljati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu pridržavati ustava, zakon, statuta i odluka Općine Bol, da ću poštovati pravni poredak i zauzimati se za svekoliki napredak općine Bol, Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske."

Uslijedio je već opisani izbor Odbora za izbor i imenovanje te izbor predsjednika i dva potpredsjednika predstavničkog tijela.

Do kraja sjednicu je vodio novoizabrani predsjednik Vijeća Doro Adulmar koji se u kratkom obraćanju nazočnima zahvalio na izboru i obećao aktivno sudjelovanje u daljnjem razvoju Bola. Novoizabranim vijećnicima, predsjedniku i potpredsjednicima čestitao je i načelnik Tihomir Marinković.


OČEKIVANI IZBOR

Pobjeda Dora Adulmara nije neočekivana nakon dogovora o postizbornoj suradnji ili koaliranju, svejedno kako će se to nazvati, između HDZ-a i liste grupe birača D. Adulmara. Imali su zajedno većinu u Vijeću (6) i sve je bilo odlučeno za samo 30 minuta.

Na izborima 19. svibnja lista D. Adulmara dobila je 266, a HDZ i koalizijski partneri 265 glasova (ukupno 531), a sadašnja opozicija, SDP 372 i lista I. Šćepanovića 168 (ukupno 540). Iako je opozicija dobila više glasova ostat će u opoziciji iduće četiri godine.

Neslužbeni dio nastavljen je u obližnjem "Varaderu". (J.E.)

(50) objavljeno  18. 06. 13. u 22 h  

********************


alt


KAD ZVIZDAN PRIPEČE ...

Dan kasnije nego što je bilo najavljeno, popravljena su dva betonska ormarića na privezištu ispred hotela "Kaštil". Tu se nalaze priključci za struju i vodu, a ormariće je srušilo jako jugo još 1. studenog 2012. godine. Nakon 7,5 mjeseci čekanja pojavili su se radnici koje je angažirala Županijska lučka uprava, a oni su taj posao odradili po najvećem zvizdanu. Temperatura na suncu bila je i preko 45 stupnjeva. Da su došli koji mjesec ranije bilo bi im ljepše i manje vruće, a privezište bi bilo - ispravno. (J.E.)

objavljeno  18. 06. 13. u 22.30 h 

********************


alt


VLAKIĆ OD ČETVRTKA

Turistički vlakić koji prevozi turiste na plažu Zlatni rat i natrag počet će prometovati od četvrtka. Još se pouzdano ne zna hoće li odmah voziti od 9 do 23 ili prvih nekoliko dana od 10 do 19 sati. U večernjim satima, nakon 19 sati vozit će do hotela "Bretanide".

Cijena je kao i za prijevoz brodicama. Jedan pravac 15, a za djecu će trebati platiti 7 kuna. (J.E.)

objavljeno  18. 06. 13. u 22.35 h 

********************


alt


"KUĆA U KUĆI" DOSTUPNIJA TURISTIMA

Nakon što je prošlog ljeta dodatno osvijetljena unutrašnjost "Kuće u kući", početkom mjeseca uklonjena su kamenja s jednih vratiju i postavljene rešetke (na slici). Radnici "Grabovog rata" u ponedjeljak su uklonili korov i travu, pa je to postao reprezentativan prostor koji se može pogledati i po danu i po noći. Ulazak u unutrašnjost objekta nije dozvoljena zbog opasnosti od urušavanja kamenih zidova. (J.E.)

objavljeno  17. 06. 13. u 22.50 h 

********************


alt


"ŽIVILO LITO" U PETAK

Već godinama prvog dana ljeta, 21. lipnja, počinje Bolsko lito. Prva se manifestacija zove "Živilo lito" a na rivi je Centar za kulturu općine Bol za taj dan (petak) planirao više zabavno-glazbenih manifestacija. Svečano otvaranje 24. Bolskog lita je u 20 sati, a na rivi će se igrati tombola (na slici iz prošle godine), nastupiti će puhački orkestar, a bit će i uobičajena gastronomska ponuda te naravno i glazba za ples. (J.E.)

objavljeno  17. 06. 13. u 22.55 h 

********************


alt


BOL DOMAĆIN 2015.

Na 33. konvenciji Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC), čiji je član od prošle godine i Općina Bol, odlučeno je da se konvencija 2015. organizira u Bolu. O tome se raspravljalo prošlog tjedna u Bugarskoj, a bolsku ponudu su prezentirali načelnik općine Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. U Bol će doći predstavnici FECC-a iz svih europskih zemalja, ali i iz Kolumbije, Amerike i Aruba.

objavljeno 17. 06. 13. u 23.10 h  

********************


alt

Usidrena jahta točno iznad kanalizacijskog ispusta


alt

Što bliže plaži ...


TKO SE PRAVI ENGLEZ?

Ovu jahtu već su vidjeli čitatelji našega portala. I drugi put se usidrila iznad kanalizacijskog ispusta koji na ovom dijelu rive (na slici) ide 1200 metara prema pučini. Kapetana su upozorili da pomakne brod malo udesno, ali se on, kako to kaže narod "pravi Englez". Nije mu to ni teško jer je po narodnosti - Englez. On kaže da nigdje u pomorskim kartama nije ucrtan kanalizacijski ispust (možda je i u pravu), ali njemu ništa ne znači ni iscrtani znak zabrane sidrenja ni zamolba domaćina. Navodno se naš Englez žalio i Lučkoj kapetaniji u Splitu. Ne treba posebno pisati što bi značilo da se cijevi oštete, a fekalije "doplivaju" na bolske plaže.

Pismeno smo zatražili pojašnjenje ovoga slučaja od Lučke kapetanije u Splitu i njihov odgovor ćemo svakako objaviti na našem portalu.

A u čekanju na odgovor iz Splita, pogledajte donji snimak "katamarana" koji je prešao (i razbio) zaštitnu ogradu na moru i sasvim se približio plaži i kupačima. Namjerno ili slučajno? Snimili smo to u nedjelju 16. lipnja u 13.55 sati. (J.E.)

objavljeno  16. 06. 13. u 21.35 h 

********************


alt


BISKUP S MLADIMA

Na blagdan sv. Vida misno slavlje u subotu je na Vidovoj gori predvodio bračko-hvarsko-viški biskup Slobodan Štambuk. Za uspomenu na taj dan i susret mladih s biskupom snimljena je ova fotografija (foto: Darija Marinković)

objavljeno 16. 06.13. u 6.00 h  

********************


alt


KONZERVATORI ZADOVOLJNI URAĐENIM

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu u subotu je došao u Bol kako bi se osobno vidio što je do sada učinjeno na uređenju muzeja u dominikanskom samostanu.

Postava električnih instalacija je pri kraju, a onda se nastavlja sa žbukanjem. Ti radovi naime neće stvarati buku.

- Zadovoljan sam onim što sam vidio - rekao nam je R. Bužančić - i mislim da su radovi solidno izvedeni, a da će samostan i Bol dobiti reprezentativni muzejski prostor. Posebno bih pohvalio p. Damir Šokića koji s mnogo ljubavi i entuzijazma brine o ovim zahvatima. Rijetko sam imao prilike upoznati takove ljude. (J.E.)

objavljeno  15. 06. 13. u 21.50 h 

********************


alt


IZ MAĐARSKE U BOL - NA VJENČANJE

Mađarski turisti koji su u Hrvatsku došli na odmor odlučili su u Bolu - sklopiti brak. Pred matičarom Frankom Marinkovićem svoje sudbonosno DA rekli su ove subote (15. lipnja) Judit Eva Balogh i Krisztian Molnar, a naravno tu su bili i kumovi Jasminka i Pero Mladineo te službena prevoditeljica za mađarski jezik.

Sličnih događanja nema tako često u Bolu, pa ovo vjenčanje zaslužuju vijest u Bolskoj kronici. Naravno i uz naše čestitke, a ne samo matičara (na slici).

objavljeno  15. 06. 13. u 22.05 h 

********************


alt


LJETNI ORAR POŠTANSKOG UREDA

Od subote Poštanski ured u Bolu radi po ljetnom oraru i tako će biti sve do 15. rujna. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat, a subotom od 8 do 12 sati. Naknadno ćemo objaviti kako se radi blagdanom, a iz obavijesti na ulazu zaključili smo da je nedjeljom - zatvoreno! (J.E.)

(40) objavljeno  15. 06. 13. u 22.10 h  

********************


alt

Prvi gosti na novootvorenoj terasi - restoranu"Vusio"


alt

Radni dogovor: direktorica hotela"Kaštil" Katica Sesjak i voditelj restorana Toni Pešutić


OTVOREN I RESTORAN "VUSIO"

Od petka 14. lipnja za bolske goste je otvoren i restoran "Vusio" koji se nalazi na terasi hotela "Kaštil". Ovdje gosti mogu sada uživati ne samo u prekrasnom ambijentu i pogledu na luku već i u specijalitetima koji se nude i priprema Ignacije Čubrić. Prvenstveno su to riblja jela, ali se u jelovniku može uvijek naći za svakoga po nešto. Osoblje će preporučiti i kolače.

- Uz ribu idu vrhunska vina, a njih ovdje ima u velikom izboru - savjetuje nas sommelier Toni Pešutić. - Mi ta vina nudimo našim gostima i na čaše, a ne samo u flaširanim bocama. Restoran je otvoren od 18 do dva sata iza ponoći.

- Svaki ćemo tjedan ponuditi neki specijalitet. Vjerujemo da će to biti ugodno iznenađenje za naše posjetitelje - najavila je direktorica hotela Katica Sesjak. (J.E.)

objavljeno  15. 06. 13. u 06.55 h 

********************


alt


ČEKA SE NA POPRAVAK

Veliko nevrijeme s jakim jugom, koje je još 1. studenoga prošle godine zahvatilo Bol, oštetilo je i instalacije na privezištu za jahte ispred hotela "Kaštil". Dva su od tri priključka za vodu i struju potpuno onesposobljena, ali se na njihov popravak čeka više od sedam mjeseci. Prije su stigle novi brodovi nego majstori iz Županijske lučke uprave iz Splita. Navodno, očekuju se u ponedjeljak 17. lipnja! (J.E.)

objavljeno  15. 06. 13. u 06.35 h  

********************


alt


BLAGDAN SV. ANTE

Već po tradiciji na blagdan sv. Ante Padovanskog (13. lipnja) služi se sveta misa u istoimenoj crkvici na Loži. Nakon mise vjernici se okupljaju u caffe baru Big Blue (na slici) gdje ih obitelj Kukoč, Antonija i Tonči, časte kolačima. Oni tijekom godine vode brigu o crkvici, a na svoj imendan vode brigu o vjernicima i štovateljima sv. Ante. Uz kolače servirala se kava, sokovi ...

Sv. Ante Padovanski rodio se 1195. u Lisabonu, a umro je u 36. godini života u Padovi gdje počivaju njegovi ostaci. (J.E.)

objavljeno  13. 06. 13. u 21.10 h 

********************


alt


JEDNODNEVNI IZLETI

Počela je i sezona izleta iz Bola do susjednog otoka Hvara (Hvar, Jelsa i Vrboska), ali i do pustinje Blaca. Brodom "Frane Bol" u četvrtak se otišlo u Hvar, a nešto manjim brodom "Frane" u uvalu Blaca.

Veći broj izletnika je oko podneva došao u Bol zbog plaže Zlatni rat. Sa desetak brodova došlo ih je blizu tisuću izletnika, uglavnom s područja Makarske rivijere. (J.E.)

objavljeno  13. 06. 13. u 21.05 h 

********************


alt


MISA NA VIDOVOJ GORI

Na blagdan sv. Vida, biskup Slobodan Štambuk, predvodit će svetu misu na Vidovoj gori. Biti će to u subotu 15. lipnja s početkom u 19 sati.

Danas su zapadnije od vrha Vidove gore vidljivi temelji ranoromantičke crkvice Sv. Vida. U našim krajevima sv. Vid je bio zaštitnik očiju odnosno ljudskog vida. Rođen je u današnjoj Nazara del Vallo, na jugozapadnoj obali otoka Sicilije. Bio je progonjeni kršćanin, a njegovo mučeništvo zbilo se na početku Dioklecijanova progonstva negdje oko 304. ili 305. godine. (J.E.)

objavljeno  13. 06. 13. u 20.35 h  

********************


alt


ZADNJI POZIV ZA LEGALIZACIJU

Kao i ranijih mjeseci, tako je i u lipnju Općina Bol uputila deseti, vjerojatno i posljednji poziv za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata. Preostalo je još malo vremena jer je zadnji rok za to učiniti - 30. lipnja. Nije poznato koliko je nelegalnih objekata u Bolu i koliko je podneseno zahtjeva za legalizaciju jer je ta evidencija u Supetru. (J.E.)

objavljeno  12. 06. 13. u 21 h  

********************


alt


ODOBRENJA ZA PRIJEVOZ DO PLAŽE

Svi koji žele svojim brodicama prevoziti putnike od luke do plaže Zlatni rat i natrag, moraju do 18. lipnja zatražiti odobrenje od tvrtke "Grabov rat". Dozvole može dobiti najviše osam brodica, ali je uvjet da su vlasnici podmirili sva dugovanja prema Grabovom ratu. Svaki zainteresirani za odobrenje mora uplatiti 13.000 kn plus PDV. (J.E.)

objavljeno  12. 06. 13. u 20.55 h 

********************


alt


YOLO POSLUŽIO PRVE GOSTE

Na otvorenom trgu Studenac u utorak (11. lipnja) posluženi su prvi gosti novootvorenog reprezentativnoga caffe bara YOLO (You Only Live Once ili Samo jednom se živi).

- Za službeno otvaranje - kaže vlasnik Vinko Vice Marinković - treba će pričekati još koji dan kada nam stiže namještaj. Ovo je tek improvizacija i prilika da se osoblje malo uhoda. Mi ćemo se truditi da svi budu zadovoljni i da nam se opet vrate. (J.E.)

objavljeno  11. 06. 13. u 22.05 h 

*******************


alt


ŠUŠUR U PROŽNICA

Ivica Jakšić Čokrić Puko i njegova grupa "Šušur" pripremaju poseban program u povodu ulaska Hrvatske u EU. Umjesto u Bol oni će to organizirati u Pražnicama u "slobodnoj autonomnoj zoni" 30. lipnja. Početak šušura najavljen je u 20 sati nastupom limene glazbe iz Pučišća, otvaranjem izložbe I. J. Č. Puka "Povijest na djelu", zabavljat će i DJ Izgubljena generacija, pa slijede video projekcija, EU lutrija, vatromet, otvaranje spomenika povijesnom trenutku, a očekuje se i gost iznenađenja ...

Za PDV (Posljednja Domaća Večera) bit će pršut na čelo, sir na glavi, janjetina na ražnju, vino iz karatila, voda u uši! Sve će to biti mujta - barem tako piše na plakatima.

- Bit će to tradicionalni godišnji susreti Bračana, uvijek 30. lipnja, ali svaki put u drugoj općini - najavio je Ivica Jakšić Čokrić Puko. (J.E.)

(31) objavljeno  11. 06. 13. u 22.15 h 

********************


alt


ČEKA SE NA OPĆINSKO VIJEĆE

Preostalo je sedam dana do konstituiranja Općinskog vijeća, a izborne neizvjesnosti još traju. Nitko nema apsolutnu većinu (6 vijećnika) pa su proteklih dana nastavljeni razgovori i konzultacije. Ne manjka ni uličnih priča i nagađanja, pe se moglo čuti da je već zaključena koalicija SDP – HDZ.

- Nikakva koalicija nije zaključena – rekao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik bolskog SDP-a i načelnik Tihomir Marinković. – Mi smo sa svima razgovarali i rekli što mislimo i što nudimo. Ništa još nije definirano i sve je otvoreno do kraja tjedna. Mi želimo suradnju u realizaciji zajedničkih projekata i tražimo partnera, a i time podršku za poslove koji nas očekuju.

Tijekom predizborne kampanje svi su govorili da im je prvenstveni cilj boljitak Bola i njegovih stanovnika. Ako su bili iskreni, onda će se 18. lipnja vrlo lako postići dogovor. 

SDP će predložiti predsjednika Vijeća. Javno još nije objavljeno tko bi to mogao biti, a novi prijedlog mogu dati bilo koja četiri vijećnika. Ako nitko od predloženih kandidata za predsjednika Općinskog vijeća ne dobije potrebnih šest glasova, održat će se nova konstituirajuća sjednica u roku od 30 dana (do 18. srpnja). Vrijeme nije u ovom slučaju saveznik Bolu i planovima. Jer, 6. kolovoza je zadnji rok da Općinsko vijeće usvoji prostorne planove, a bez toga nema nastavka radova na kanalizacijskom sustavu, niti izgradnje POS-ovih stanova, ni proširenja rive …

Zakon predviđa tri pokušaja konstituiranja Općinskog vijeća. Ukoliko ni tada ne bude izabran predsjednik Vijeća, raspisat će se novi izbori za Općinsko vijeće. (J.E.)


********************


alt


UREDIT ĆE SE KINO DVORANA

Projektum iz Splita izradio je projekte unutrašnjeg uređenja postojeće kino dvorane, izgrađene 1960. godine. Autori projekta su Lea Aviani i Mislav Kuzmanić sa suradnicima. Dio potrebnih sredstava za ovaj zahvat tražit će se se od EU fondova.

Inače, prikazivanje filmova ove godine neće početi prije 20. lipnja. (J.E.)

objavljeno  10. 06. 13. u 22.10 h 

********************


alt


NOVI NAMJEŠTAJ NA "ZLATNOM RATU"

Brojne novosti očekuje ovoga ljeta posjetitelje plaže "Zlatni rat", a zahvaljujući u prvom redu koncesionaru "Grabovom ratu". U proljeće su zasađena nova stabla, nabavljen je novi ponton za iskrcaj putnika, montiran je vodeni park, a 5. lipnja ponovno je na jarbol podignuta Plava zastava. Ali to nije sve! U caffe baru je sada i novi namještaj (na slici) koji i priliči plaži svjetskoga glasa. (J.E.)

objavljeno  09. 06. 13. u 22 h  

********************alt


VIŠE TURISTA NEGO LANI!

Broj noćenja i dolazaka u Bol u mjesecu svibnju za 6 posto je veći nego u istom mjesecu prošle godine. Dobri rezultati zabilježeni su i na nivou Splitsko-dalmatinske županije gdje je registrirano povećanje noćenja od 7 posto.

U Bol su i dalje najbrojniji gosti iz Austrije, Njemačke, Slovenije ... Zabilježen je krajem svibnja veći broj dolazaka gostiju iz Austrije i Njemačke zbog blagdana Tijelova. (J.E.)

objavljeno  09. 06. 13. u 21.50 h  

*******************


alt


OPASNO SIDRENJE?

Dva je dana ispred Bola bila usidrena ova jahta. Nakon prvih pitanja tko je s njom doplovio do Bola, mnogo više je njih zanimalo hoće li sidra ove jahte (na slici) možda oštetiti kanalizacijski ispust koji je tu negdje u njenoj blizini? Zabrinutost je tim veća što je pred par godina katamaran Splittoursa zbog sidrenja oštetio optički kabel u uvali između Borka i Potočina.

Od službenika Lučke uprave koji vodi brigu o privezima u luci saznali smo da je on upozorio odgovorne na brodu o blizini kanalizacijskog ispusta. (J.E.)

objavljeno  09. 06. 13. u 21.45 h  

********************


alt


PREDSTAVLJEN VIDEO SPOT "BRACIERE"

Šlag uvijek dolazi na kraju! Tako je bilo i u subotu navečer u Teatrinu "Dva ferala". Na kraju revijalnog koncerta (klapa "Jacera" iz Šibenika, pobjednik je Debitantske večeri i izborili su sudjelovanje u Omišu, a još su nastupile i ženske klape iz Zemunika, Daruvara i Štrigova) pred publiku se pojavila bolska klapa "Braciera". Najprije su, pozdravljeni od prepunog gledališta, otpjevali tri svoje pjesme, a onda je predstavljen njihov spot (na slici). To je izazvalo nove ovacije i čestitanja. (J.E.)

objavljeno 08. 06. 13. u 22.55 h  
********************


alt


AUTOBUS PO NOVOM REDU VOŽNJE

Bračtrans objavio je manje izmjenu u redu vožnje iz Bola za Supetar. Ukida se od subote 8. lipnja polazak u 13 sati, ali će svakodnevno prometovati u 13.45 sati. Nedjeljom i praznikom je polazak iz Bola u 18, umjesto u 18.30 sati. (J.E.)

objavljeno  08. 06. 13. u 22.50  h 

********************alt


SVI SU ŠTANDOVI NA ŠETNICI

U subotu je na šetnici montiran i 16. štand ("Sitotisak" Pučišća). Na njima će se prodavati suveniri, ali i potrepštine za plažu i općenito ljeto. Hoće li i ostati na tom broju (16), koliko je odobrila Komisija za dodjelu koncesija, znati će se idućih dana. Znalo se dogoditi ranijih godina da se montira i neki prekobrojni pa je morala intervenirati i policija. (J.E.)

objavljeno  08. 06. 13. u 22.40 h 

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE 18. LIPNJA

Ured Državne uprave u našoj županiji, odnosno predstojnik Veljan Radojković, potpisao je pozive za konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Općine Bol za utorak 18. lipnja. Prema službenim rezultatima izbora održanih 19. svibnja u Općinsko vijeće izabrani su: Tihomir Marinković, Boris Škrbić, Jakov Okmažić i Srećko Karmelić (sa liste SDP-a), Doro Adulmar, Tomislav Marčić i Frane Lukšić (sa liste grupe birača), Matko Baković, Branko Mikulić i Tomi Fabjanović (sa liste koalicije HDZ-a) i Ivica Šćepanović (sa liste grupe birača). Dvojica vijećnika već obavljaju nespojive dužnosti: Tihomir Marinković je načelnik, a Tomislav Marčić je direktor K.J.P. Grabov rat. Njihov mandat miruje, a na njihovo mjesto u vijeće dolazi zamjena.

Do izbora predsjednika Vijeća sjednicom će predsjedavati prvi izabrani član s kandidacijske liste koja je dobila najveći broj glasova, a to je Boris Škrbić. (J.E.)

objavljeno  07. 06. 13. u 22.15 h 

********************


alt


VATROGASCI DARIVALI NAJMLAĐE

Bolski vatrogasci, pod punom opremom, ušetali su u petak u dječji vrtić "Mali princ" i donijeli kutije s darovima. Dobili su mališi bijele majice, vatrogasne bojanke i igre čovječe ne ljuti se. Zadržali su se vatrogasci s najmlađim Bolkama i Boljanima u razgovoru pokazujući im svoju opremu i kako se ona koristi. (J.E.)

objavljeno  07. 06. 13. u 21.55 h  

********************


alt


ČEKA SE PREMIJERA SPOTA "BRACIERE"

U petak su debitanske klape "okupirale" bolske ulice i trgove u iščekivanju večernjeg nastupa na 13. izbornoj večeri za nastup na Festivalu klapa u Omišu. Kako bi skratili vrijeme čekanja i smanjili tremu pred nastup, mnoge su klape zapjevale na bolskoj rivi i prije službenog nastupa. Kod tri palme snimili smo klapu iz Šibenika.

U subotu, također u 21 sat, u Teatrinu Dva ferala na programu je Večer pobjednika, ali i još jedna zanimljivost: prvi put će biti prikazan video spot klape "Braciera" snimljen sredinom svibnja u Bolu. (J.E.)

(20) objavljeno  07. 06. 13. u 21.45 h 

********************


alt


BLACA OTVORENA ZA POSJETE

Od srijede ponovo posjetitelji mogu u Blaca, u razgledanje samostanskog kompleksa iz 16. stoljeća. Zbog kamenih odrona i opasnosti za sigurnost posjetitelja, u Blaca se nije moglo tri godine. U međuvremenu je izvršena neophodna sanacija i sada se ponovno može u razgledanje ovoga jedinstvenog spomenika kulture.

Za goste iz Bola najpovoljniji su izleti četvrtkom brodom "Frane". Cijena prijevoza je 100 kuna. (J.E.)

objavljeno  06. 06. 13. u 22.50 h 

********************


alt


KLAPE U TEATRINU

Uljepšani Tetrin očekuje večeras (petak, 7. lipnja) natjecatelje iz Šapjana, Tučepa, Klisa, Daruvara, Kotora, Pašmana, Šibenika, Mostara, Zagreba ... To su debitantske klape koje će, neke od njih, izboriti nastup na 47. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Izborna večer počinje u 21 sat. Očekuje se i dobar posjet domaće publike koja će ne samo bodriti ove klape nego i vidjeti novi izgled Teatrina. (J.E.)

objavljeno  06. 06. 13. u 22.42 h 

********************


alt


PIZZA ZA RASTANAK

Njih 15 od jeseni više neće u vrtić nego u prvi razred Osnovne škole. Za rastanak su ih odgojiteljica Jadranka Doljanin i ravnateljica dječjeg vrtića "Mali princ" Zorana Marinković pozvali na pizzu i sok. Svečano je i veselo bilo u četvrtak na terasi restorana "Taverna Riva". (J.E.)

objavljeno  06. 06. 13. u 22.35 h  

********************


alt


DANI PRVAŠIĆA

Po tradiciji, pri kraju školske godine, obilježi se i dan prvašića. Njih 11 s učiteljicom Marinom Soljačić u četvrtak navečer u Domu kulture priredili su za roditelje prigodni program. Roditelji nisu došli praznih ruku. Oni su, naime, pripremili domaće kolače. (J.E.)

objavljeno  06. 06. 13. u 22.28 h  

********************


alt


GLAZBA NA STUDENCU

Čim su to vremenske prilike dozvolile, na Studencu u restoranu "Equinox" - glazba uživo. Svake večeri od 19.30 do 23 sata svirati će trio: saksofon, gitara i kontrabas. Jedna nova ponuda u želji da se što više ugodi gostima. Od nedjelje - kako nam je rekao Stipe Marinković - u punom pogonu će biti i kuhinja, pa će se osim pizza nuditi, kao i lani, brojni drugi mesni i riblji specijaliteti. (J.E.)

objavljeno  06. 06. 13. u 22.20 h  

********************


alt


PONOVNO PLAVA ZASTAVA

U srijedu je, na Svjetski dan zaštite okoliša, ponovno podignuta na jarbol Plava zastava. Prvi put je to učinjeno prošle godine na isti datum, a sada je potvrđeno da plaža Zlatni rat ispunjava sve stroge kriterije za dobivanje Plave zastave. Između ostalog, dva puta mjesečno će se uzimati uzorci mora sa jedne i druge strane plaže, kako bi se utvrdila kakvoća mora za kupanje. Dosadašnja mjerenja uvijek su pokazivala da je kvaliteta mora - izvrsna. Rezultati ispitivanja nalaze se na velikom panou na istočnom ulazu na plažu. (J.E.)

objavljeno  05. 06. 13. u 20.50 h 

*******************


alt


YOLO - SAMO JEDNOM SE ŽIVI

Reprezentativni cafe bara YOLO (You Only Live Once) na Studencu za koji dan će poslužiti prve goste. Unutrašnjost je potpuno uređena, a nazire se i vanjski izgled gdje uz suncobrane dolazi i novi namještaj. Od vlasnika Vice Marinkovića saznajemo da će biti otvoren cijele godine, a pripremaju se još ovoga ljeta brojna iznenađenja za posjetitelje. (J.E.)

objavljeno  05. 06. 13. u 20.40 h  

********************


alt


VODENI PARK NA ZLATNOM RATU

Od utorka (4. lipnja) na plaži Zlatni rat još je jedna atraktivna ponuda koja će, sasvim smo sigurni, obradovati ovogodišnje kupače. Riječ je o vodenom parku njemačke proizvodnje za kojeg postoje sve garancije za sigurnost posjetitelja.

Inače, na plaži se počela mjeriti i sanitarna kakvoća mora za kupanje. Uzorci uzeti 21. svibnja, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrđuju da je kakvoća - izvrsna!  (J.E.)

objavljeno  04. 06. 13. u 22.10 h

********************


alt


DOLAZE KLAPE U PETAK I SUBOTU

Po 13. put Bol je domaćin debitantskim klapama, gdje će se u petak (7. lipnja) odabrati neke od njih za nastup na 47. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Drugi dani, u subotu, na programu je revijalna večer pobjednika, ali i posebna zanimljivost: prvi put će se prikazati i predstaviti javnosti spot klape "Braciera" "Bol 21420" snimljen sredinom svibnja u Bolu.

Obije je večeri početak u 21 sat, a nastupa se u Teatrinu "Dva ferala". Prilika je da publika podrži tradiciju održavanja ovakvih Festivalskih večeri izvan Omiša. Publika će vidjeti i nešto obnovljeni Teatrin: novu i proširenu binu koja je prekrivena vodootpornim materijalom.

Ženska klapa "Užonca", iako je prošla audiciju, neće se u petak natjecati za nastup u Omišu. To je njihova zajednička odluka, a na zamolbu ravnateljice Centra za kulturu, jer su mnogo angažirane za domaćinstvo ostalim klapama i organizaciju. (J.E.)

objavljeno  04. 06. 13. u 21.55 h 

********************


alt


PO GORIVO OD 7 DO 21 SAT

Benzinska postaja INE u Bolu, od 1. lipnja, radi non-stop - od 7 do 21 sat. Novo, ljetno radno vrijeme, je svaki dan pa i nedjeljom i blagdanom. (J.E.)

objavljeno  04. 06. 13. u 21.35 h 

********************


alt


VATROGASCI OPRALI RIVU

Nakon uređenja fasade nekadašnje Čitaonice, ostali su na asfaltu tragovi tih radova. Ali isti dan kada je ukljonjena skela i završeni radovi, došli su bolski vatrogasci i u utorak predvečer oprali šmrkovima taj dio rive - na zadovoljstvo mještana i gostiju. (J.E.)

objavljeno  04. 06. 13. u 21.33 h 

********************


alt


NOVI PUT SE ZATVARA U SRIJEDU

Na sanaciji Novoga puta, od potoka do križanja sa Ulicom Hrvatskih domobrana, radit će se u srijedu i četvrtak. Radnici "Berice" sanirat će oštećenja na postojećem kolniku i taj dio ponovno betonirati. Ovi su se radovi trebali izvesti prošli petak i subotu, ali je odgođeno zbog kiše.

Tijekom rada ova će cesta biti zatvorena za promet vozila. (J.E.)

objavljeno  03. 06. 13. u  20.50 h 

********************


alt


alt


PROJEKT RASVJETE ZA LOŽU

Zagrebačka tvrtka Artprojekt izradila je projektnu dokumentaciju javne rasvjete za Ložu. To će se priložiti uz prijavu na natječaj za korištenje sredstava iz EU fondova radi sufinanciranja projekata energetski učinkovite javne rasvjete. Dio sredstava trebati će osigurati i Općina Bol. Bude li sve išlo po planu novi će izgled, u večernjim satima, Loža dobiti pred ljeto 2014. godine. (J.E.)

objavljeno  03. 06. 13. u 20.45 h 

********************


alt


T. MARINKOVIĆ JOŠ ČETIRI GODINE

U drugom krugu Lokalnih izbora Tihomir Marinković (SDP), dosadašnji načelnik općine, dobio je 547, a drugi kandidat Doro Adulmar (grupa birača) 528 glasova. Minimalna pobjeda od samo 19 glasova razlike dovoljna je da Tihomir Marinković po drugi put pobjedi na neposrednim izborima za načelnika.

U birački spisak (Bol i Murvica) upisano je bilo 1.663 birača, a glasovalo je 1.100 (66,15%). Nevažećih listića bilo je 25 (2,27%).

Pobjednici ovih izbora, načelnik Tihomir Marinković i njegov zamjenik Mate Petrić proslavili su to sa suradnicima i simpatizerima u caffe baru "Barka" (na slici). Točno u 21 sat bolsko nebo ukrasio je vatromet.

(Opširnije u poglavlju "Lokalni izbori 2013.)

objavljeno  02. 06. 13. u 22.40 h 

********************


alt


KIŠOVITI SVIBANJ

Nedjelja je osvanula vedro (na slici) što je mnogima vratilo dobro raspoloženje. Dosadila je kiša i poljoprivrednicima, a kako ne bi turistima. Kiša se u svibnju dobro napadala, a i temperature su niže od uobičajenog prosjeka u ovo doba godine. U Bolu je u svibnju palo 143,9 litara kiše, a prvog dana lipnja 12 litara. (J.E.)

(5) objavljeno  02. 06. 13. u 23.50 h 

*******************


alt

Predškolci u vrtiću "Mali princ" s odgojiteljicom Jadrankom Doljanin


ADIO VRTIĆ!

Prva je subota u lipnju tradicionalno rezervirana za završnu priredbu u dječjem vrtiću "Mali princ". Tako su i ove subote prigodni program za roditelje pripremile sve vrtičke grupe i to mališi s tetama Frančeskom i Jelenom. Posebnu predstavu roditeljima i vrtiću poklonili su predškolci i njihova odgojiteljica Jadranka Doljanin.

Dodjelom diploma, darivanjem i prigodnom proslavom 15 budućih bolskih prvašića reklo je: ADIO VRTIĆU! (I.B.I.)

objavljeno  01. 06. 13. u 21.15 h 

********************


alt


POJEFTINILE KAZNE

Od subote vozači mogu svoje kazne plaćati upola jeftinije. Zakonom je predviđena mogućnost da se odmah policajcu može platiti kazna uz popust od 50 posto. Ako vozač nema novaca, dobit će uplatnicu koju treba platiti u roku od 8 dana ali 2/3 kazne. Najgore je ako se neplatiša upiše u registar jer u tom slučaju neće moći produžiti prometnu dozvolu, niti sudjelovati ni na jednom javnom natječaju.

Bolski vozači najčešće plaćaju kaznu jer nisu vezani, a kada voze motor nemaju zaštitnu kacigu na glavi ... U subotu nitko u Bolu nije kažnjen, ali to ne znači da ih policija neće zaustavljati tijekom nedjelje. (J.E.)

objavljeno  01. 06. 13. u 21.30 h 

********************


alt


ODGOĐENI RADOVI

Na Novom putu nije se radilo u petak, a neće ni u subotu. Planiralo se popraviti postojeći kolnik i ponovno betonirati dio te ulice, ali su radovi odgođeni zbog vremenskih (ne)prilika. Čim se vrijeme stabilizira doći će radnici i strojevi "Berice" i u roku od dva dana sve to i urediti. (J.E.)

objavljeno  31. 05. 13. u 21.35 h 

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

Katamaran u svibnju samo je jedan put "preskočio" Bol. Inače u siječnju je izostao 11, u veljači 7, ožujku 21 i travnju 6 puta. Nadati se da u lipnju, srpnju i kolovozu katamaranska

linija neće biti u prekidu.

Iako smo pred neki dan već napisali, ponovit ćemo da Jadrolinija od 1. lipnja ima ljetni red plovidbe. U nedjelju će katamaran iz Bola za Split u 7.35, a ne u 13.35 sati prema zimskom redu plovidbe. Više je i trajektnih linija između Splita i Supetra, a trajekti plove po istom rasporedu svakodnevno, radnim danom, nedjeljom i blagdanom. Zbog ovih izmjena nedjeljne novine u Bolu moći će se kupiti već od 9 sati. (J.E.)

(1) objavljeno  31. 05. 13. u 21.25 h