Arhiv 2015. / I.

u siječnju 2015. objavljeno: 89 vijesti i 113 fotografija


subota, 31. 01. 15.   **********


alt


NEMA PRIJAVE, NEMA NI VEZA

Očito je mnogo njih zaboravilo da je 30. siječnja bio zadnji dan do kada je trebalo podnijeti zahtjev za vez u bolskom portu. „Grabov rat“ je pružio još jednu priliku „zaboravnima“ da to mogu učiniti do sljedećeg petka, 6. veljače. Zahtjevi koji se do tada zaprime bit će rješavani. Oni koji se jave nakon tog roka nemaju pravo prvenstva, a može se dogoditi da dobiju neki drugi vez koji ostane prazan ili da ostanu i bez njega. Sve je moguće s obzirom da u Bolu ima više čamaca nego vezova u staroj luci. Na novu luku, dok se izgradi, trebati će još pričekati! (J.E.)

(89) objavljeno  30. 01. 15. u 20.15 h 

********************


alt

Gužva oko štanda gdje su bolske učenice pripremale smuticu


alt

Sudjelovale su učenice 3b (smjer Hotelsko turistički komercijalist) Marina Jakšić, Katarina Džambas, Mihaela Šesnić i Mihaela Ostojić. U programu je sudjelovao i Duje Jakšić, učenik 3. razreda opće gimnazije. On se pridružio vrsnim govornicima bračke riječi  i recitirao pjesmu Čoban selačkoga pjesnika Ante Nižetića


alt

"Mirisi i okusi Brača" pripremljeni u Srednjoj školi Bol


„SMUTICA – PASTIRSKO PIĆE, NEKAD I DANAS"

U Noći muzeja 2015. pod nazivom Pastirski Brač sudjelovali su u Škripu i učenici Srednje škole Bol sa projektom „ Smutica-pastirsko piće, nekad i danas “. Projekt  je  timski rad nastavnika i učenika pod voditeljstvom  profesorice Sanje Nejašmić. Cilj ovog projekta je  oteti zaboravu  piće  koje je bilo osvježenje, hrana i lijek  mnogim generacijama, ali ponuditi i nešto novo.
Smutica, hmutica ili kako je još nazivaju bikla pravi se  od  crnog vina i  sirovog  kozjeg mlijeka  u omjeru 1:1 , a može i u omjeru 2/3 mlijeka i 1/3 crnog vina što često ovisi od doba godine. Boja smutice može biti svjetlije ili tamnije ljubičaste boje, ovisno o količini i gustoći crnog vina.
Učenice su pred auditorijem smutile smuticu na tradicionalan način ali i predložile tri nove smutice: smutica s medovicom, smutica s rogačušom i smutica sa prošekom.
Okupljeno mnoštvo isprobalo je ovaj novi brački specijalitet koji je osmišljen u Srednjoj školi Bol. Uz piće se malo i priglizlo domaćeg ovčjeg i kozjeg sira, probale su se i domaće masline, smokve i arancini, sve rađeno na tradicionalni način.
Za ovu priliku učenici iz Bola su u sklopu projekta izradili još  prigodan letak, bookmarkere i malu knjižicu u kojoj su sakupili recepte  bračke kužine. (K.O.- S.P. - S.N.)

(88) objavljeno  30. 01. 15. u 20.10 i 002.15 h  

********************alt

More je izbacilo žalo po rivi


alt

Zbog velike plime nedovršena šetnica ostala je ispod površine mora


alt

Na obije strane Zlatnog rata u 14 sati bilo je valovito


VRIJEME: MIRJANA NIJE DOŠLA

Mirjana, kako su nazvali najnoviju ciklonu, kao da je mimoišla Bol. Jugo koje je tijekom petka puhao i na području Bola ni izdaleka nije bio silovit kako se očekivalo. Svjedočili smo zadnjih godina i jačim udarima. U petak je tek neznatno izbacilo žala na rivu kod Vinskog podruma, a na Račiću su betonski blokovi ostali ispod površine mora zbog – plime. Zanimljivo je bilo na Zlatnom ratu u 14 sati, kada je valovito bilo na obije strane plaže. Na istočnoj strani su bili valovi juga, a na zapadnoj od tramontane.
Pomorski meteorološki centar za petak navečer najavljuje pogoršanje vremena, ali bi se nevera u drugom dijelu noći trebala malo smiriti. (J.E.)

(87) objavljeno  30. 01. 15. u 20 h   petak, 30. 01. 15.   **********


alt


ŠETNICA ILI PROMETNICA

Uz plažu Zlatni rat, sigurni smo da je za turiste šetnica najatraktivniji dio bolske ponude. Popločanom šetnicom u hladovini borovine ne idu, na žalost, samo pješaci. Ljeti ima biciklista, ali i onih na motoru. Svakodnevno se vozikaju automobilom gosti ili vlasnici tamošnjih vikendica. U zimskom periodu je također – prometno. Kamioni prevoze građevinski materijal …
O šetnici se govorilo i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Može li se preprekama spriječiti prolaz kamionima? Barem još idućih deset godina će se renovirati i dograđivati objekti izgrađeni 60-tih godina prošlog stoljeća. To znači da će isto toliko trajati vožnja po kamenom pločniku koji nije predviđen za toliki i takav promet.
Načelnik je predložio, na spomenutoj sjednici Vijeća, da „Grabov rat“ ispita mogućnost nabavke adekvatnog vozila za prijevoz građevinskog materijala, a da se u ljetnim mjesecima to vozilo koristi za snabdijevanje trgovina i lokala u centru Bola.
Rješenje za ljeto je mnogo jednostavnije: zašto mora svatko vozilom uči u dvorište svoje kuće ili objekta gdje se odmara! Kako do svojih kuća i apartmana dolaze, na primjer, na splitskoj ili hvarskoj rivi? (J.E.)

(86) objavljeno  29. 01. 15. u 19.20 h 

********************


alt


ZABORAVILI KUĆNE BROJEVE

Obveza je vlasnika da o svom trošku nabavi i postavi kućni broj. Općina mora osigurati natpise ulica. U uredu Općine već poodavno stoje i čekaju kućni brojevi da ih preuzmu naručitelji. Netko je zaboravio, a netko će to učiniti kada na ljeto dođe u svoju vikendicu.
Ovo je tek obavijest da se naručeni brojevi mogu preuzeti, ali i platiti 100 kuna koliko košta njihova izrada.
Moramo dodati ovoj informaciji i pojavu da dok neki naručuju brojeve, ima i onih koji ih skidaju. Očito ne žele da ih bilo tko od službenih osoba (poštar, poreznici, inkasatori,  inspekcije …) ometaju dok su na odmoru. (J.E.)

(85) objavljeno  29. 01. 15. u 19.15 h  

********************


alt


PREPORUČAMO: NA DAN MUZEJA U ŠKRIP

Dan muzeja za Boljane znači u petak odlazak u Škrip, iako će se ta manifestacija ove godine po prvi put organizirati i u Milni. U bogatom programu koji u Škripu počinje u 18 sati, za nas iz Bola je interesantan nastup polaznika Srednje škole Bol koji će u 20.30 sati pripremati smuticu, napitak spravljen od svježeg kozjeg mlijeka i crnog vina. Možda, oni pokažu i ponude novi način pripreme tog pića, koji je poznat kao tradicionalni napitak bračkih pastira i težaka …
Detaljan program možete pogledati u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite ovdje. (J.E.)

(84) objavljeno  29. 01. 15. u 19.10 h četvrtak, 29. 01. 15.    **********


alt

Oko 7 sati remorker je doteglio maonu ispred bolske luke


alt

Počinje iskrcaj na Račiću


alt

Poput lego kockica slažu se betonski elementi


alt

U 14.10 remorker odvlači maonu na kojoj su neiskrcani elementi i oštećena dizalica


NEZGODA NA RAČIĆU

Prema najavi maona s betonskom elementima koju je vukao remorker pojavila se, unatoč buri i susnježici, pred bolsku luku. Dovezen je prvi dio elemenata koji će se ugraditi za buduću šetnicu na Račiću. Oko 9 sati počeo je iskrcaj i slaganje. Postavljeno je 8 od planiranih 21 elemenata kada se moralo prekinuti zbog oštećenja krana dizalice. Srećom nitko nije ozlijeđen, a čini se da nema ni štete na maoni. S dizalicom nije bilo moguće nastaviti raditi, pa je remorker s maonom (i preostalim betonskim elementima) u 14.10 sati napustio bolsko gradilište.
Za dan-dva znat će se kada će se maona vratiti s popravljenom ili drugom dizalicom. (J.E.)

(83) objavljeno  28. 01. 15. u 21.10 h  

********************


alt

Ljeto 2015. bez šarenih suncobrana?


SVA ĆE DJECA U VRTIĆ

Danas objavljujemo nastavak izvješća sa I. sjednice Općinskog vijeća kojom je predsjedavao Doro Adulmar, a održana je u utorak navečer, 27. siječnja. Na sjednici je bilo prisutno 10 od 11 izabranih vijećnika.
***
Po drugi put su izmijenjeni i dopunjeni Statut općine, ali i Poslovnik vijeća općine. Razlog su upute Ureda državne uprave koji je, provodeći nadzor nad zakonitošću općih akata, utvrdio neke nedostatke i tražio njihovo uklanjanje. Vijećnici su prihvatili predložene izmjene, a pročišćeni tekst Statuta i Poslovnika bit će objavljen u Službenom glasniku Općine i na službenoj Internet stranici Općine Bol.
***
Izmijenjene su i dopunjene odluke o korištenju javnih površina na području općine Bol. Važno je spomenuti da se izvan prodavaonica može izlagati roba samo na prostoru širine 100, visine 200 i dubine 25 centimetara. Tko ima štand izvan prodavaonice mora ostaviti na trotoaru prostor od najmanje 160 centimetara za nesmetan prolaz pješaka, dječjih i invalidskih kolica. Također je svim vlasnicima štandova u luci rečeno da ne mogu koristiti raznobojne reklamne suncobrane, već isključivo jednobojne, bedž boje.
Tko se ne bude pridržavao usvojenih odluka, gubi pravo idućeg ljeta na korištenje javnih površina.
Ranija riječ „može“ zamijenjena je s „mora“, a odnosi se na obvezu načelnika ili Komisije za dodjelu koncesija u postupanju odnosno oduzimanju prava korištenja javnog prostora kada netko prekrši uvijete korištenja.
***
Vijećnici smatraju da treba omogućiti svakom djetetu u Bolu upis u dječji vrtić, bez obzira što to uvijek nije moguće zbog postojećih zakonskih propisa. Općina treba stvoriti uvijete da se ispune zakonske obveze, ali i udovolji želji mladih bračnih parova.
Raspravu po ovom pitanju potakla je predstavka roditelja petoro djece koja su ostala neupisana u vrtić.
***
Bolski taksisti su tražili da Općina intervenira kod Grada Supetra jer njihovi taksisti imaju dvojne tarife (za rad noću, nedjeljom i praznikom) pa vožnju od trajekta do Bola naplaćuju čak 500 do 550 kuna. Zbog visoke tarife gosti kasnije izbjegavaju koristiti taksi u Bolu. Nadalje, supetarski taksisti ulaze s gostima u ograđeni prostor Zlatnog rata iako postoji odluka da tamo mogu dolaziti i parkirati samo taksisti iz Bola. Taksisti ne traže povećanje cijena, iako se ona nije mijenjala od 2007. ali traže da „loco“ vožnja unutar Bola bude 50 kn, a do katamarana 90 kn. Neki u Bolu, koji ne plaćaju koncesiju, naplaćuju za „loco“ vožnju 125 kuna od hotela do autobusne stanice ili katamarana. Traže također da im se smanji sadašnja koncesija od 1000 kn po sjedalu u vozilu.
***
Općina, Županija i Ministarstvo kulture imaju pravo prvootkupa za svaku zgradu koja se prodaje u prvoj zoni, a to je uži dio Bola. Tek kada to oni odbiju učiniti, objekt se može prodati nekoj drugoj osobi ili firmi. Zbog toga je pred vijećnike bila i odluka po kojoj Općina Bol nije zainteresirana za ostvarivanje prava na prvootkup za k.č. br. 586/ ZGR, što su vijećnici i potvrdili. (J.E.)

(82) objavljeno  28. 01. 15. u 21.00 h 

********************


alt

Prošlogodišnje maškare


U SUBOTU SASTANAK ZBOG MAŠKARA

Za zimski, tradicionalni karneval, nema bojazni i bit će organiziran i ove godine. I sva uobičajena popratna događanja. Pripreme su u tijeku. Školarci pripremaju svoje maske, a u Domu kulture se šivaju novi kostimi koji će se premijerno prikazati 17. veljača a nosit će se i na gostovanjima bolskih maškara.
Dječji će karneval biti u nedjelju 15. veljače, a tradicionalna povorka, čitanje testamenta, spaljivanje krnje, pašticada i zabava s plesom na pokladni utorak, 17. veljače.
Karnevalska tombola će se igrati u ponedjeljak 16. veljače.
Saznali smo da Centar za kulturu organizira za subotu 31. siječnja sastanak u Domu kulture. Pozvani su svi koji žele pomoći i sudjelovati u organizaciji ovogodišnjih maškara. Sastanak je u 18 sati u Galeriji Doma kulture. (J.E.)

(81) objavljeno  28. 01. 15. u 21.20 h 

********************


alt

Ivana Ščepanović


BOLKA MODEL GODINE

U Zagrebu je prošlog ponedjeljka održan izbor za najbolje domaće modele i to u kategorijama ženskog i muškog modela te fotomodela godine. Pobjednica je naša Bolka Ivana Ščepanović (22), studentica matematike koja se inače bavi manekenstvom, obožava modne piste, snimanje i sve vezano uz to. Hobi su joj ples, klizanje, a obožava i kuhati.
Ivana je osvojila titulu Model godine 2015. Za nešto opširnije otvorite i pročitajte u rubrici Model godine ili kliknite ovdje.

(80) objavljeno  28. 01. 15. u 20.50 h  

********************


alt

Zabijelilo uokolo Bola (28. siječnja u 9 sati, foto: Jurica Kusanović)


SNIJEG UOKOLO BOLA

Snježne oborine iznenadile su mnoge, pa i prognostičare. Već u utorak navečer iza 22 sata malo je zasnježilo, a u srijedu ujutro bilo je i uokolo Bola nešto snijega. Na Vidovoj gori i sjevernoj strani Brača bilo ga je i do desetak centimetara. Oko 10 sati obronci Vidove gore i Koštila bili su bez snijega. Oko podneva se pojavilo sunce s nešto malo bure, ali je temperatura bila niža nego prethodnih dana.

(79) objavljeno  28. 01. 15. u 20.45 hsrijeda, 28. 01. 15.    **********


alt

Snimljeno na jednoj od ranijih sjednica Općinskog vijeća


NAČELNIKOVO IZVJEŠĆE I VIJEĆNIČKA PITANJA

Sjednica Općinskog vijeća, I. u novoj godini, koju je vodio Doro Adulmar, trajala je „samo“ tri sata (od 19 do 22). U večerašnjem izvješću napisat ćemo ono, po nama, najbitnije. Ostalo ćemo objaviti u Bolskoj kronici u četvrtak.

PRIMJEDBE NA DNEVNI RED
Vijećnik Tomislav Marčić nije se složio s predloženim dnevnim redom, jer smatra da treba razgovarati i o nekim za Bol aktualnijim temama, pored onih koje je trebalo odraditi. Na primjer, o turizmu i pripremama za sezonu jer to je od životne važnost za ovdašnje stanovništvo. Smatra također da je Vijeće trebalo formirati i Odbor za turizam, jer je tako ranije dogovoreno.
Turizam će biti tema na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

NAČELNIKOVO IZVJEŠĆE
Načelnik Tihomir Marinković je, kao i na ranijim sjednicama, usmeno izvijestio o radu općine između dvije sjednice. Najprije je spomenuo radove na Račiću koje treba završiti do 1. lipnja, ali će se na drugim lokacijama raditi do 15. travnja. Prostorni i Urbanistički planovi za Bol i Murvicu bit će usvojeni do kraja veljače, a onda slijedi Studija utjecaja na okoliš vezano uz izgradnju nove luke. Uskoro će se znati i kako urediti restoran na Vidovoj gori, a za dva tjedna trebao bi biti prohodan kolnički dio na Rudini gdje se gradi trafostanica. Grabov rat je angažiran na uređenju pješačke šetnice zapadno od Zlatnog rata, u dužini od jednog kilometra…

VIJEĆNIČKA PITANJA
Što je s rotorom? – interesiralo je Matka Bakovića.
Ukoliko se ne riješi pitanje izvođača do ožujka, radovi će se zajedno sa vidikovcem odgoditi za jesen – odgovorio je načelnik.
Ivica Ščepanović pitao je što je sa cestom prema groblju, kontrolira li se kako se radi trafostanica i koliko je Bol uključen u rasprave oko platformi za naftu …
Cesta prema groblju radit će se etapno, kako se riješe imovinsko-pravni odnosi i neće biti većih zastoja u prometu. Vijećnici će dobiti pismena izvješća o izgradnji i potrebne ateste od interesa za sigurnost okolnih stanovnika. Po pitanju platformi prate se događanja, a u Bolu će se na tu temu organizirati 18. veljače  i stručna tribina – objašnjenje je načelnika.
Boris Škrbić je upozorio na kamion i damper kojeg je vidio na šetnici, jer se tamo izvode građevinski radovi na jednom objektu.
Načelnik je upoznat s tim problemom koji se javlja svake godine. Investitor je deponirao 50 tisuća kuna za slučaj oštećenja kamenog pločnika.
Vijećnici su imali primjedbi i na zapušteni i neuredni ulaz u Bol, novo odlagalište krupnog otpada kod nekadašnjeg disco kluba, na „zaboravljene“ skulpture kod kina, nered u prometu i vožnju i parkiranje u centru unatoč zabrani … (J.E.)
(Sutra: o ostalim točkama i odlukama Općinskog vijeća)

(78) objavljeno  27. 01. 15. u 23.05 h 

********************


alt


STIŽU BLOKOVI ZA RAČIĆ

Na rivi nekadašnje tvornice cementa „Renko Šperac“ u Omišu, u utorak je počeo ukrcaj u maonu betonskih blokova za šetnicu na Račiću. Maona će, ne bude li vremenskih iznenađenja, tijekom noći isploviti iz Omiša, a u Bol se očekuje u srijedu ujutro.
Betonski blokovi, svaki težak 26 tona, slagat će se poput lego kockica na već napravljenu betonsku podlogu. Bit će to buduća šetnica, na nižem nivou od proširene ceste na Račiću. (J.E.)

(77) objavljeno  27. 01. 15. u 18.10 h 

********************


alt


KOME TREBA VEZ U PORTU?

Samo je još tri dana preostalo da se može javiti u „Grabov rat“ i zatražiti vez u bolskom portu. U oglasu koji je objavljen na oglasnoj ploči i na našem portalu (Obavijesti i oglasi) naveden je rok do 31. siječnja do kada se trebaju javiti zainteresirani. Možda mnogi čekaju zadnji dan, a možda im vez ne treba, iako imaju svoje plovilo. Prema sadašnjem stanju, u luci ima više brodica nego vezova.
Oni koji ispunjavaju uvjete bit će, nakon obrade prispjelih zahtjeva, pozvani u „Grabov rat“ na potpisivanje ugovora. (J.E.)

(77) objavljeno  27. 01. 15. u 18.05 h  

********************


alt


ASFALTIRANJE NA KUPINI

U naselju Kupina u ožujku će se (napokon) asfaltirati tri prometnice: Ulica Ivana Mažuranića (sjever – jug), Ulica Marka Marulića (istok – zapad) i Ulica Mirka Vrsalovića (istok – zapad). Tijekom veljače trebalo bi izvršiti potrebne iskope za priključke vode ili struje, kako ne bi trebalo kopati nakon asfaltiranja – upozoravaju iz Komunalne službe Općine. (J.E.)

(76) objavljeno  27. 01. 15. u  18 h   utorak, 27. 01. 15.   **********


alt


ZABORAVLJENI OBIČAJI?!

Zahvaljujući najmlađim školarcima i njihovim učiteljica u Bolu su se u ponedjeljak u živo mogle vidjeti, na bolskoj rivi, male maškare. Prvi put ove godine! Čini se da su u Bolu za maškarana ludovanja rezervirana samo dva dana: jedan za djecu i jedan za odrasle. (J.E.)

(75) objavljeno 26. 01. 15. u 20-05 h  

********************


alt


AKCIJE CRVENOG KRIŽA

U Bolu su u ponedjeljak održane dvije akcije koje je organiziralo Društvo Crvenog križa Brač. Podijeljena su 92 paketa jabuka (452 kilograma) koje je Crveni križ dobio iz Međimurja. Jabuke su bile namijenjene izvozu u Rusiju, a kako nije realizirano, proizvođači su odlučili to podijeliti po cijeloj Hrvatskoj.
Prikupljala su se i novčana sredstva potrebna za liječenje teško oboljele Anđele Švab iz Milne. Prikupljeno je u Bolu 2.446,80 kuna. Neki su se međutim odlučili za uplatu putem banke pa će, vjerujemo, biti veća pomoć iz Bola. Uplate se mogu izvršiti i tijekom ovog tjedna na račun Zagrebačke banke: HR33 236 0000 11 018 29081 uz napomenu: za tetu Anđelu. (J.E.)

(74) objavljeno  26. 01. 15. u 21 h  

********************


alt

Snimanje švedske TV serije na Zlatnom ratu


SNIMANO U BOLU - EMITIRANO U ŠVEDSKOJ

„Božić na suncu“, pustolovna dječja TV serija, emitirana je od 1. prosinca do Božića svakodnevno po 12 minuta na švedskoj televiziji. Za nas je serija interesantna jer se od ožujka do svibnja snimala na Braču: u Bolu, Pučišćima, uvali Lovrečina, Škripu, Dolu … To je priča o 11-godišnjoj Minne i 13-godišnjem Sama koji iz Stockholma dolaze u posjet rodbini na Braču.
Do pred neki dan serija se mogla pogledati i na internetu, ali je sigurno imala određenog propagandnog efekta za naš turizam. Poznato nam je da su neki gosti iz Švedske rezervirali smještaj u Bolu, napomenuvši da su se odlučili za Bol nakon emitiranja serije. (J.E.)

(73) objavljeno  26. 01. 15. u 19.55 h  

********************


alt

Prognoza za petak: jako i olujno jugo


DOLAZE NOVE CIKLONE

U drugom dijelu tjedna velika je vjerojatnost dolaska niza novih ciklona. Kako smo pročitali na portalu Dalmacija News, neće biti većeg zahlađenja, ali svega ostalog hoće: obilnr kiše, jakog i olujnog juga i lebićade … Crometeo je ovu ciklonu nazvao – Mirjana.
Promjena vremena očekuje se u četvrtak. Za petak je najavljeno jugo. U subotu i nedjelju promjenljivo.
Što možemo očekivati početkom veljače? Čuli smo od naših starih: „Gospa Kandelora zima fora (ponedjeljak 2. veljače) – Sveti Blaž (utorak 3. veljače) da je laž …“

(72) objavljeno  26. 01. 15. u 19.50 h ponedjeljak, 26. 01. 15.   **********


alt


MANJE SE DUGUJE POREZNOJ UPRAVI

Ovih se dana mnogo govori i piše o opraštanju dugova obiteljima koji su u problemima s otplatom kredita i plaćanja računa, najčešće ne svojom krivnjom. Razni su spiskovi dužnika. Banka ima svoj poduži popis, komunalna poduzeća također, HRT za neplaćanje TV pretplate, a TZ za neplaćanje članarine i boravišne pristojbe.
Interesantan je i poduži objavljeni spisak dužnika Poreznoj upravi. Dužnici su razvrstani u tri kategorije: I. fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost, II. pravne osobe i III. ostali porezni obveznici.
U odnosu na stanje od prije godinu dana u Bolu se smanjio dug, ali i broj dužnika. Prije godinu dana bilo ih je 63 sa 12,7 milijuna duga, a na kraju 2014. godine su 24 imena i 6,5 milijuna duga.
U I. gupi ih je 9 iz Bola, a najveći pojedinačni dug je 1.047.192 kune. Na tom poimeničnom popisu u Hrvatskoj ih je 8.259, u županiji 1.078, a rekorder je iz Žaborića sa dugom od 50 milijuna kuna
U II. grupi su pravne osobe i tu nitko nije iz Bola. U Hrvatskoj ih je 4.287, a u našoj županiji 551. Najveći dužnik je firma u stečaju iz Zagreba koja duguje 170 milijuna kuna.
U III. grupi su ostali dužnici, a njih je u Hrvatskoj 69.376, u županiji 6.978, a u Bolu 12. Ovi Boljani duguju 2,6 milijuna, a najveći dužnik je sa 762.453 kune.
U te dugove su uključeni dug za PDV, porez na dobit, porez i prirez na dohodak, doprinosi za obvezna osiguranja, trošarine, promet nekretninama i carinski dug. (J.E.)

(71) objavljeno  25. 01. 15. u 19.55 h  

********************


alt

Prilaz nudističkoj plaži zapadno od Zlatnog rata


alt

Nudistička plaža, istočno od Martinice i prilazni put kojeg treba urediti (foto: Frane Marinković)


UREĐUJU SE PRILAZI NUDISTIČKIM PLAŽAMA

Radnici „Grabovog rata“ od početka mjeseca angažirani su na uređenju pristupnog puta od Zlatnog rata koji uz more vodi prema nudističkim plažama. Početni dio će se i popločati benkovačkim kamenim pločama, a uredit će se i prilazi do šljunčanih plaža.
Po završetku ovoga posla, ista će grupa uređivati pristupni put istočno od Martinice, takođe do nudističkih plaža. Tamo će se, po završetku proširenja Račića i izgradnje šetnice, višak kamenog materijala odvesti prema Martinici radi zaštite novouređenog prilaza plažama. (J.E.)

(70) objavljeno  25. 01. 15. u 19.50 h 

********************


alt


CRVENI KRIŽ POKLANJA JABUKE, ALI I MOLI ZA POMOĆ

Crveni križ Brača organizirao je u svim općinama na otoku besplatnu podjelu jabuka. U ponedjeljak će se to učiniti u Bolu od 9 do 9.30 sati ispred Tri palme. Istovremeno s ovom akcijom podjele jabuka, Crveni križ Brača prikupljat će sredstva potrebna za liječenje jedne teško oboljele Milnarke.


****

Pozivamo Boljane da se odazovu pozivu Crvenog križa Brač i svojim novčanim prilogom pomognu gospođi Anđeli Švab iz Milne, supruzi 80-postotnog invalida branitelja, koja boluje od uznapredovalog karcinoma pluća.
Pomoći joj može samo lijek čija cijena za tri doze iznosi 42.000 kuna. U nemogućnosti da sami prikupe neophodna financijska sredstva u akciju se uključilo Društvo Crvenog križa Brač te kao i uvijek u ovim situacijama uputilo apel za pomoć i zajedno sa Udrugom dragovoljaca Domovinskog rata RH Brač pokrenulo akciju užurbanog prikupljanja novca kako bi se što prije moglo krenuti sa terapijom.
Prilika je da Boljani u ponedjeljak (26. siječnja) pokažu svoju humanost i solidarnost s oboljelom i svojim novčanim prilozima pomognu u ozdravljenju. Uplate se mogu izvršiti i na poseban račun kod Zagrebačke banke: HR33 236 0000 11 018  29081

(69) objavljeno  25. 01. 15. u 19.45 h  nedjelja, 25. 01. 15.   **********


alt

Zapadni dio gradilišta na Račiću: ostalo je još 30-ak metara podloge za betonske blokove


alt

Istočni dio: iskop za manji potporni zid buduće prometnice


JUGO USPORILO RADOVE

Jaka južina koja je zahvatila prošlog petka ovo područje, umnogome je smetala radovima na Račiću. U subotu, po buri i velikoj plimi, nastojala se sanirati manja šteta od juga i nadoknaditi izgubljeno vrijeme. To je glavni razlog što se maona iz Omiša sa betonskim blokovima može očekivati tek u utorak ili srijedu. Sve opet ovisi o vremenskim prilikama.
Na gradilištu se trenutno, na istočnom dijelu kopa za potporni zid, između plaže (koja ostaje) i sadašnje ceste. Sasvim na zapadnom dijelu, betonira se posljednjih 30-ak metara podloge za gotove elemente buduće šetnice. (J.E.)

(68) objavljeno  24. 01. 15. u 20 h 

********************


alt


KREATIVNA RADIONICA

Centar za kulturu organizira i poziva „drage ženice i sve kreativce, ako su za brzinsku i kvalitetnu kreativnu radionicu“ da dođu u utorak (27. siječnja) u Dom kulture. Gostuje udruga „La vita e bella“ koja nudi nekoliko  sati aktivnog i slatkog stvaranja pod nazivom 2 u 1. Riječ je o dva uratka s dvije različite tehnike na staklu. Plaća se 150 kuna voditeljici, a materijal za rad je osiguran.
Kreativna radionica počinje u utorak u 16.30 sati. Prijave za sudjelovanje primaju se u Centru za kulturu ili na mobitel 099 316 1468.

(67) objavljeno  24. 01. 15. u 19.55 h  subota, 24. 01. 15.   **********


alt

Potpisivanje Sporazuma u Supetru (foto: Ivica Radić)


DUGOVI ĆE SE OPRAŠTATI I NA BRAČU

Potpredsjednica  Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisala je u petak poslijepodne u Supetru  Sporazum za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Potpisnici su bili i gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković (SDP) te načelnici općina Bol Tihomir Marinković (SDP) i Sutivana Ranko Blažević (nezavini).
Tako su taj Sporazum, nakon četiri velika hrvatska grada, prvi potpisali Bračani.
Zanimljivo je spomenuti da potpisivanju nisu bili nazočni načelnici  HDZ-a  iz općina   Nerežišća, Postira, Pučića i Selaca uz obrazloženje da nisu dobili nikakav poziv niti obavijest  u svezi potpisivanja Sporazuma.
„Ne radi se o jednostranačkoj politici već politici Vlade Republike Hrvatske  koja je odlučila pomoći onima koji su najugroženiji i koji najteže živu“ - kazala je ministrica Opačić te dodala kako su usvojeni kriteriji strogi i isključivi socijalni  pa je zbog toga sve više subjekata koji su se voljni uključiti u taj projekt.
Načelnici Bola i Sutivana kazali su kako će na području njihovih općina  biti mali broj onih kojima će, na temelju potpisanog Sporazuma, trebati pružiti pomoć.                                                  
Tihomir Marinković je dodao kako Bol ima odličan socijalni program koji vodi računa o svim kategorijama  stanovništva bez obzira da li im je ugrožen standard ili su zapali u životne poteškoće.
Zahtjev za otpis dugova treba podnijeti od 2. veljače do 30. lipnja. Prvi je korak otići na šalter FINE gdje zainteresirani mogu provjeriti svoja prava. (I. Radić)

(66) objavljeno  23. 01. 15. u 20.55 h  

********************


alt


POJEFTINIO PLIN

Nakon pada cijena goriva, dočekali smo u Bolu i pojeftinjenje plin. Boca plina od 12 kilograma, koja se i najviše koristi u kućanstvu, umjesto za 130 kuna prodavat će se za 110. Boce od 7,5 kg pojeftinile su također 20 kuna i sada se prodaju po 90 kuna. One veće boce od 35 kg prije su koštale 440, a sada 395 kuna. (J.E.)

(65) objavljeno  23. 01. 15. u 20.50 h  petak, 23. 01. 15.   **********


alt


SV. VINKO – ZAŠTITNIK VINOGRADARA

Mnogi smatraju da je upravo na blagdan sv. Vinka, odnosno 22. siječnja, službeni početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Taj se dan, kako ga neki nazivaju Vincekovo, zaželi sretna nova vinogradarska godina! Posebna se slavlja priređuju u vinogradima u sjevernoj Hrvatskoj, bez obzira je li kiša ili snijeg. Ali i u Bolu se nešto od toga dešavalo u četvrtak. Treću godinu za redom.
U vinogradu Vinka Kraljevića Geme, došlo je odabrano društvo. Drugi je Vinko (Kraljević Veva) donio rekvizite i dozvao „biskupa“ (Tonča Kukoča). Ministrirao je Ivan Buvinić, a za ocjenu vina bio je zadužen priučeni vinolog Jakša Sabbioncello. Na trsove loze objesili su kobasice i slaninu, pa trsove zalili starim vinom, kako bi grožđe bilo lijepo i zdravo.
- Prošle smo godine bili u ovom vinogradu i slavili Vincekovo. Mogu vam potvrditi da je bolest mimoišla ovaj vinograd – kaže Gemo i očekuje ovo društvo i dogodine. (J.E.)

(64) objavljeno  22. 01. 15. u 21.25 h  četvrtak, 22. 01. 15.   **********


alt

Muzej u dominikanskom samostanu otvoren je 1975. godine, ali se već 4 godine preuređuje


MUZEJ (IPAK) OVOGA LJETA?

Akcija prikupljanja sredstava za sanaciju muzeja u dominikanskom samostanu nije dovoljno osigurala potrebnih novaca. Prvotne računice o pola milijuna kuna pokazale su se nedostatnim  da se uredi i plati sve ono što je naknadno trebalo učiniti. Vrijedni eksponati su, srećom, pohranjeni i zaštićeni od propadanja koje im je prijetilo u derutnom zdanju. Građevinski radovi su završeni, ali je neophodno uraditi još mnogo toga. Alarmne uređaje, na primjer, ali izvesti još neke nepredviđene radove što će ukupno koštati za kompletno uređenje blizu milijun kuna.
- Ja nisam čovjek koji tek tako odustaje od zacrtanih planova – objašnjava nam bolski župnik o. Damir Šokić. – Potrebnu dokumentaciju poslali smo Ministarstvu kulture i čekamo njihov odgovor do kraja ožujka ili početkom travnja. Dobijemo li potrebna sredstva, muzej bi nakon četiri godine ponovno mogli otvoriti za publiku.
Detaljno smo i na našem portalu objavili tko je sve do sada uplatio donacije za muzej. Ustanove i firme, njih 24, uplatile su 317.200 kuna. Najviše su dali Ministarstvo kulture (100.000 kn) i Općina Bol (dva puta po 65.000 kuna). Značajna su sredstva uplatili Hotel Kaštil (20.000 kn), Splitsko-dalmatinska županija (15.000 kn), Villa sv. Križ (10.000), Bol poljoprivredna zadruga (10.000 kn), Caffe bar Loža (5.000 kn) … Na popisu nema (barem za sada) turističkih imena kojima ovaj muzej može biti značajan u njihovoj ponudi. Hvale je vrijedna inicijativa pojedinaca kojima i nije bio upućen direktan poziv za pomoć. Ipak njih 33 je uplatilo, prema svojim mogućnostima, ukupno  28.080 kuna.
Akcija se nastavlja, a za dva mjeseca znat će se hoće li, nakon četiri ljeta, napokon  mještani i naši gosti biti u prilici razgledati izložene eksponate. Muzej je inače otvoren 1975. godine, pa bi se u ljeto, recimo za bolsku fjeru, moglo svečano otvoriti preuređeni muzej i obilježiti 40 godina njegovog postojanja. (J.E.)

(63) objavljeno  21. 01. 15. u 21 h

********************


alt

Tečaj francuskog jezika počeo je prošle godine 13. ožujka


UČENJE STRANIH JEZIKA

Turistička zajednica i ove godine organizira za privatne iznajmljivače učenje stranih jezika i to talijanskog i francuskog. Planirano je da to traje od sredine veljače do kraja ožujka, ipak mjesec dana ranije nego lani. Besplatne tečajeve vodit će prof. Božica Šesnić.
Prijave do 6. veljače treba poslati na mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(62) objavljeno  21. 01. 15. u  20.55 hsrijeda, 21. 01. 15.    **********


alt


ZAHTJEVI ZA KORIŠTENJE VEZA U LUCI

Svi korisnici vezova u bolskom portu imaju rok od 10 dana (do 31. siječnja) do kada trebaju dostaviti u komunalno društvo „Grabov rat“ zahtjev i određenu dokumentaciju za korištenje komercijalnog veza u luci Bol. Nakon tog roka bit će pozvani vlasnici plovila na potpis ugovora kojim će se regulirati sigurnost plovidbe i održavanje reda u luci, iznosi naknade za vez i vrijeme na koje se ugovor zaključuje. Tri će biti potpisa na ugovoru: Lučke uprave SDŽ, koncesionara („Grabov rat“) i vlasnika plovila.
Ukoliko od ranije postoji zahtjev trebat će osobno navratiti u prostorije „Grabovog rata“ (radnim danom od 8 do14 sati) kako bi samo potvrdili da i dalje ostaju pri ranijem traženju.
Detaljna obavijest objavljena je na oglasnim pločama Općine Bol, ali i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI. (J.E.)

(61) objavljeno  20. 01. 15. u 20.55 h   

********************


alt

Sidrište na Račiću u ljetnim mjesecima


TREBA UKLONITI BOVE!

Zbog radova na Račiću i skorog dolaska maone sa velikim betonskim elementima, „Grabov rat“ je javnim pozivom obavijestio i zamolio korisnike i vlasnike koji upotrebljavaju „bove, kolpomorta“ i slično za privez svojih brodova, da pomaknu u naredna dva do tri dana postavljenu opremu na novu lokaciju, kako ne bi bila uništena ili oštećena.

(60) objavljeno  20. 01. 15. u 20.50 h 


utorak, 20. 01. 15.    **********


alt


ENERGETSKA OBNOVA VIŠEKATNICA

Više od 100 milijuna kuna mogu dobiti stambene zgrade koje imaju više od tri stana, ali imaju upravitelja koji u ime suvlasnika podnosi zahtjev. To se može učiniti do 13. ožujka. U Bolu na sredstva Fonda za zaštitu okoliša, koja bi koristili za preuređenje stambenih zgrada, točnije za energetsku obnovu, mogli bi računati zgrade u naselju Blato.
Maksimalni iznos za energetsku obnovu zgrade je 1,4 milijuna kuna po zahtjevu. Različiti su postotci sudjelovanja Fonda: 80, 60 i 40 posto od prikazanih troškova. Brač kao otok II. kategorije može računati na 60 posto nepovratnih sredstava.
Za obnovu obiteljskih kuća, natječaj je bio objavljen u srpnju prošle godine. Na popisu onih kojima su odobrena sredstva našli su se s Brača Supetar, Selca i Sutivan. Nije nam poznato je li netko konkurirao iz Bola, zbog toga i pišemo o novom natječaju kako bi se zainteresirani mogli pripremiti. Nema baš mnogo vremena do 13. ožujka.(J.E.)

(59) objavljeno  19. 01. 15. u 21.30 h  

********************


alt

I u veljači se može uživati na plaži (snimljeno 16. veljače 2014.)


MOŽE LI SE PRODUŽITI SEZONA?

Uvijek je u ovo vrijeme aktualno pitanje: treba li i može li se produžiti turistička sezona? Potvrdan je odgovor na prvi dio pitanja, ali se traži odgovor i način kako to učiniti. Poznavatelji prilika u turizmu smatraju da je za Bol mnogo atraktivnije i logičnije sezonu počinjati ranije, u ožujku i travnju, nego to činiti nakon 15. studenog. U prvom redu to je zbog klimatskih prilika, a mnogi u jesen traže predah od napornog ljeta, pa i zbog  berbe grožđa i maslina.
Hoteli najčešće prve goste primaju za Uskrs, a ove je godine to dosta rano - 5. travnja.
Hoteli u Bolu, za razliku od nekada, nisu više motorni pokretač turizma u Bolu. Oni danas prodaju svoje kapacitete, a privatni iznajmljivači su prepušteni sami sebi. Zbog toga se nije čuditi da se putem interneta bukiraju ovih dana neki apartmani za samo 19 eura (!?), nikad jeftinije. I ovdje vlada tržišni zakon ponude i potražnje, ali to za bolske iznajmljivače ne vodi ničemu dobrom. Logično je upitati: tko bi umjesto hotela trebao biti lokomotiva destinacije, kada je riječ o turizmu? (J.E.)

(58) objavljeno  19. 01. 15. u 21.25 h ponedjeljak, 19. 01. 15.    **********


alt

Visoki gosti s provincijalom i bolskim dominikancima pred oltarom u Samostanskoj crkvi


alt

Dominikanci i ministranti


GENERAL DOMINIKANSKOG REDA U BOLU

Posebno je svečano ove nedjelje (18. siječnja) bilo u Samostanskoj crkvi. Misnom slavlju nazočili su visoki gosti, dominikanci: o. Bruno Cadoré, vrhovni starješina (general) dominikanskog reda, o. Viviand Boland, vikar generala dominikanskog reda i njegov asistent za početnu formaciju mladih dominikanaca te o. Krzysztof Poplawski, asisten generala dominikanskog reda za zemlje istočne i srednje Europe, u koje se ubraja i Hrvatska dominikanska provincija.

Oni ostaju u Hrvatskoj do 24. siječnja, a posjetit će sve samostane u kojima žive i djeluju dominikanci. S njima je u Bolu bio i provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić. (D.M.)

(57) objavljeno  18. 01. 15. u 20.15 h  

********************alt

Dio gradilišta na Račiću gdje će se od srijede (?) nastaviti s postavljanjem betonskih blokova


alt

Na Rudini se nije radilo jer je nedjelja


NAŠA GRADILIŠTA

Zbog loših vremenskih prilika u nedjelju, nisu radili strojevi na Račiću. Jugo međutim nije smetalo gradilištu na Rudini gdje je počelo (napokon) zatrpavanje ceste, ali se nije radilo zbog – neradnog dana. Dok se za Rudinu priželjkuje već poodavno zatrpavanje, ono na Račiću stvara probleme. Jugo je naime zadnjih par dana nanijelo podosta materijala i zatrpalo betonsku podlogu na koju će se postavljati betonski blokovi. Sada će to trebati očistiti, pa tek onda dovesti maonom blokove iz Omiša. To se trebalo učiniti u srijedu, ali zbog juga će se (možda) koji dan kasniti. (J.E.)

(56) objavljeno  18. 01. 15. u 20.05 h  

********************


alt


JAVNA RASVJETA NA SENZOR

Malo je neobično u nedjelju u 10 sati bilo vidjeti upaljenu rasvjetu na bolskim ulicama. Zbog oblačnog vremena, objasnio nam je Jure Kusanović, električar iz „Grabovog rata“, senzori automatski reagiraju i upali se dio javne rasvjete. Drugi dio ipak ostaje pogašen jer se to pali iz dispečerskog centra u Dugom ratu. Taj dio se uključuje prema satu koji se regulira ovisno o godišnjem dobu, odnosno tijekom noći. (J.E.)

(55) objavljeno  18. 01. 15. u 19.55 hnedjelja, 18. 01. 15.    **********


alt


U BOLU SE NE BOLUJE!

„Dok se u zagrebačkim bolnicama liječnici bore s epidemijom atipične upale pluća koja pogađa sve veći broj ljudi svih generacija, u Splitsko-dalmatinskoj županiji broj oboljelih se povećava, ali ne dramatično. U Splitu je i od gripe oboljelo oko 50-ak ljudi, sudeći prema broju službeno prijavljenih. Unatoč tome, čekaonica prijemne ambulante na Plućnom odjelu splitskog KBC-a prepuna je ljudi koji čekaju na pregled“ – pročitali smo u „Slobodnoj Dalmaciji“. Međutim, u bolskoj ambulanti, kako nas je izvijestio dr. Markica Tomić, nema (barem za sada) ni upale pluća ni gripe!
- Nema epidemije upale pluća, ali ja bih rekla da sigurno imamo epidemiju kašlja. Mnogi ljudi ne žele čekati kod svojih obiteljskih liječnika i čim dobiju temperaturu i zakašlju, dolaze k nama. Čini mi se da pola Splita kašlje, ima bronhitisa ili viroza koji se kod nekih bolesnika razviju u upalu pluća, ali to su uglavnom stariji kronični bolesnici - kaže za „Slobodnu Dalmaciju“ dr. Dubravka Perišić, dežurna specijalistica.
Pneumonija je akutna upala plućnog tkiva koju mogu uzrokovati brojni i različiti mikroorganizmi. Klinički je karakterizirana znakovima akutne upale donjeg dijela dišnog sustava kao što su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i probadanje u prsnom košu. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, potvrđuje rendgenskom slikom pluća, a dopunjava hematološkim, mikrobiološkim i imunološkim pretragama.
Liječnici apeliraju na građane da izbjegavaju rizik obolijevanja od uobičajenih zimskih bolesti. Stoga se savjetuje izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi kao što su kina, kazališta, odlazak u posjete, te da se, ako to nije nužno, ne izlazi na hladnoću, na jaki vjetar i na kišu. Osim toga, u ovim zimskim danima kada smo podložniji respiratornim infekcijama treba piti što više tekućine - čaja, sokova, juhe, povećati konzumaciju voća i povrća te vitamina, osobito vitamina C. I naravno, ne zaboravite na dobre stare prirodne lijekove koje su koristile naše bake kao što su češnjak, med, kadulja... jer su dokazano dobri saveznici protiv bolesti - poručuju liječnici. (J.E.)

(54) objavljeno  17. 01. 15. u 22.25 h 

********************


alt

Zbog izborne pobjede HDZ Bol je organizirao - slavljeničko druženje


alt

Stigla je i druga tura janjetine s ražnja


alt

Sve je bilo dobro i ukusno, ali janjetina je bila za prste polizat


SLAVLJE U HDZ-u

HDZ je dao prvog predsjednika, a sada i prvu predsjednicu. Na prošlotjednim izborima pobijedila je je Kolinda Grabar Kitarović i nakon 15 godina na čelu Hrvatske je ponovno osoba iz redova HDZ-a. Svaku pobjedu treba proslaviti pa tako misle i u bolskom HDZ-u koji su u caffe baru „Loža“ u subotu navečer organizirali slavljeničko druženje. Došli su tu i koalicijski partneri, članovi HDZ-a i simpatizeri… Ničega nije manjkalo: pršuta, sira, salame, maslina, janjetine, svih vrsta pića i – pjesme. (J.E.)

(53) objavljeno  17. 01. 15. u 22.15 h subota, 17. 01. 15.   **********


alt

Prošle godine se tastamenat čitao u velikoj dvorani Doma kulture


KARNEVAL: HOĆE ILI NEĆE

Preostalo je svega 30 dana do posljednjeg dana karnevala, a u Bolu se po tom pitanju ništa (još) ne radi. Poznavajući dosadašnje aktiviste ne bi trebalo sumnjati hoće li ili ne biti karnevalske fešte. Sigurno je da će nam se najprije predstaviti oni najmlađi, u nedjelju 15. veljače, a uobičajena povorka, tastamenat, spaljivanje krnje, pa pašticada i zabava barem do ponoći, trebalo bi se dogoditi u utorak 17. veljače.
U nekim mjestima u našoj županiji već su viđene maškare, ali Bol ne mora uvijek biti prvi.
Kako se još ništa ne zna po pitanju organizacije, tako možemo samo pretpostaviti gdje će se čitati tastamenat. Možda na Studencu, ako posluži vrijeme, a za garderobu bi mogla poslužiti nova trafostanica. U slučaju kiše, alternativa je kino sala ili velika dvorana Doma kulture.
Lani je, zbog kiše, tek manji dio maskirane povorke prošao kroz mjesto, a bude li lijepo vrijeme tek treba utvrditi nove pravce kretanja jer je Račić još uvijek veliko gradilište. (J.E.)

(52) objavljeno  16. 01. 15. u 21.30 h

********************


alt

I bolska luka je u iščekivanju gostiju (foto: frane marinković)


ZIMSKE (TURISTIČKE) PRIPREME

Pripremajući se za novu turističku sezonu, bolska Turistička zajednica je ove godine nešto ranije počela s edukacijom privatnih iznajmljivača. Dogovoreno je i javno objavljeno da će se u siječnju i veljači održati pet predavanja. Teme su: energetski certifikati koje moraju pribaviti svi iznajmljivači do kraja godine, zatim oblikovanje prostora i rekreacijskih površina, podizanje kvalitete uređenja smještajnih kapaciteta, primjena Internet marketinga te edukacija turističkih djelatnika u sklopu projekta „Tajni gost“.
Detaljnije s datumima, satnicom i imenima predavača možete pročitati u oglasu kojeg objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI. (J.E.)

(51) objavljeno  16. 01. 15. u 21.25 h  

********************


alt


ŠETNJA PO SUNCU

Osnovci su iskoristili lijepi i sunčan dan, i u petak sa svojim učiteljicama prošetali od škole do Poljane i natrag. Lijepo ih je bilo vidjeti preko rive, a u koloni su bili učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole. Vodile su ih i na njih pazile Branka Šesnić, učiteljica I. razreda i Meri Biliš, učiteljica II. razreda. (J.E.)

(50) objavljeno  16. 01. 15. u 21.20 h   

********************


alt


ZASTAVA NA KROVU

Prastari je običaj da se tijekom pokrivanja krova na sljemenu zavijori i zastava. Tu tradiciju nisu iznevjerili ni graditelji na zgradi Bol poljoprivredne zadruge koji su proteklih mjesec dana napravili novo krovište na zgradi izgrađenoj 1958. godine. Bila je to najprije depandansa za smještaj turista, kasnije upravna zgrada poduzeća „Zlatni rat“ a sada je u zakupu kod „Konzuma“. Mještani ovaj objekt oduvijek zovu Tri palme. (J.E.)

(49) objavljeno  16. 01. 15. u 21.15 h  
petak, 16. 01. 15.   **********


alt


OTOČNE ISKAZNICE (4)

Jadrolinija je na svojim brodovima uvela nove uređaje uz čiju će pomoć učenici, umirovljenici i stariji od 65 godina moći besplatno putovati bez da na šalterima čekaju kartu s cijenom O.00 kuna. Dovoljno je na ulazu u trajekt pokazati Otočnu iskaznicu i uređaj će očitati status putnika. Ostali otočani, koji kupuju nešto jeftiniju kartu za trajekt i katamaran, morat će zbog karte i dalje dolaziti na šalter Jadrolinije.
Nove otočne iskaznice su nužno zlo kojim se željelo uvesti više reda, ali i spriječiti brojne zloupotrebe. Iz istih razloga, barem za sada, ograničeno je povlašteno putovanje na jedan put dnevno. Naravno nitko ne brani otočanima da putuju više puta dnevno ali uz plaćanje uobičajene tarife.
U četvrtak je novinarima u trajektnoj luci u Splitu demonstriran rad novih uređaja o čemu su isti dan izvijestili TV kuće u svojim informativnim emisijama. (J.E.)

(48) objavljeno  15. 01. 15. u 22.25 h   

********************


alt


IMAMO IZVRSNO ČISTO MORE

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je Nacionalno izvješće o godišnjoj i konačnoj ocjeni kakvoće mora na plažama Hrvatske u 2014. Tijekom ljeta, svakih 15 dana, deset su puta uzimani uzorci mora na 917 točaka u priobalnim županijama. Ocjenom izvrsno, gdje spadaju i tri bolske plaže (Zlatni rat, Borak i Martinica), ocjenjeno je čak 875, odnosno 95,42 posto. Samo je na tri točke ispitivanja more ocjenjeno nezadovoljavajućim za kupanje. Dvije su plaže na području Kaštela, a jedna na Čiovu.
Osim u Bolu, gdje su uzorci mora uzimani na četiri točke (Zlatni rat zapad, Zlatni rat istok, Borak i Martinica), kakvoća mora se ispitivala na Braču u Supetru (7 točaka), Postirama (3), Milni (2), Povljima (2), Pučišćima (2), Selcima (1), Splitskoj (1), Sumartinu (2) i Sutivanu (2). Uvijek je ocjena za kakvoću bila – izvrsno! (J.E.)

(47) objavljeno  15. 01. 15. u 22.20 h 

********************


alt

Skoro će tri mjeseca da je Rudina raskopana ...


alt

Betoniran je sa Studenca novi ulaz u podzemnu trafostanicu


RUDINA TEK U VELJAČI?

Sasvim je sigurno da radovi na trafostanici na Rudini neće biti završeni u ugovorenom roku od tri mjeseca. Izvođač uvijek nađe neko opravdanje, a koliko je ono realno znat će se kada investitor bude obračunavao penale za zakašnjenje. Zadnji su razlozi loše vremenske prilike, pa hladnoća zbog koje su popucala mjerila po Braču, a Vodovod Brač nije imao vremena doći u Bol i prespojiti na Rudinu vodovod. Učinit će to vjerojatno ovoga petka (16. siječnja) jer je najavljen prekid vode u centru mjesta. (J.E.)

(46) objavljeno  15. 01. 15. u 22.10 h  

********************


alt


U PETAK BEZ VODE

Vodovod Brač je za petak najavio redukciju vode u centru Bola. Zbog neodgodivih radova na Rudini, od 8 do 12 sati, bez vode bi trebali ostati potrošači od zgrade škole do ljekarne na rivi. Na tom području ima podosta kafića pa će trebati malo uraniti na kavu ili potražiti caffe bar gdje će biti vode. (J.E.)

(45) objavljeno  15. 01. 15. u 20.30 h

********************


alt


alt


UŽIVAJU NA SUNCU

Tijekom dana bilo je izuzetno toplo, neobično za ovo doba godine. Na štekatu, gdje je sunce dobro grijalo, izmijereno je 32 stupnja, a službena temperatura bila je u 13 sati 15 stupnjeva. Isto toliko je izmjereno u moru. Lijepi dan mnogi su iskoristili za šetnju, a dobro su bili popunjeni i štekati. Čini se da nas ponovno očekuje pogoršanje vremena što nam donosi nova ciklona nazvana Kristina. Srećom neće biti hladnoće, ali će zapuhati jugo i možda bude i malo kiše.
U petak se očekuju sunčana i oblačna razdoblja. Jugo u pojačanju koje će u subotu oslabiti i okrenuti na lebić.
Oborine će prestati u nedjelju, a u drugom dijelu dana će se i razvedriti.
Po prognostičkim najavama u idućem tjednu će biti nestabilno. (J.E.)

(44) objavljeno  15. 01. 15. u 22.05 h  


   

četvrtak, 15. 01. 15.   **********


alt


TKO NAJDUŽE LJETUJE?

Statistički podaci koje objavljuje Turistička zajednica naše županije podosta govore o našim gostima, a lako se može iz tih brojki iščitati i njihove navike. Posebno nam može biti interesantna dužina njihovog boravka na moru.
Davno, prije četrdesetak i više godina, gosti su u Bolu ostajali 15 dana. Smjene gostiju su bile subotom. Danas je to nešto drugo. Ono smo zvali obiteljski i stacionirani turizam, danas je sve u pokretu. Posebno mladi, bez djece, vole vidjeti što više.
Ipak ima i iznimaka. U ljetovalištima gdje dolaze obitelji s djecom, gosti ostaju duže. U Jelsi su, na primjer, 2014. godine ostajali najduže – 7,8 dana u prosjeku. Zatim slijedi Supetar sa 7,72 dana. U Splitu, kao tranzitnom centru, ostaje se svega 2,82 dana, u Hvaru 3,98 dana … Gost se u Bolu zadržava 6,35 dana, u Brelima 6,86, Baškoj Vodi 7.02, Podgori 7,05, Tučepima 6,95 dana …
Koje nacije dolaze zbog odmora, a koje zbog želje da vide što više? Opet ćemo koristiti podatke TZ županije  i saznati da Nijemci ostaju 7,26 dana, Česi 7,50 dana, Poljaci 7,22 dana. Za Bol su interesantni Austrijanci (u županiji su 6,24 dana), Slovenci (7,05), Francuzi (4,22), Talijani (4,76), Šveđani (5,90) … Naravno, on iz dalekih zemalja ostaju najkraće: Korejanci 1,21, Japanci 1,28, Brazilci 2,25, Australci 2,81 dan …
Za kompletnu sliku o turizmu i našim gostima trebali bi imati i podatke o izvan pansionskoj potrošnji pa da možemo opisati, preporučiti i poželiti idealnog gosta. (J.E.)

(43) objavljeno  14. 01. 15. u 21.20 h  

********************


alt


U SUBOTU STIŽE TURIST

U subotu nam u Bol stiže – TURIST. Ne radi se o prvim ovogodišnjim gostima, već je riječ o švedskom filmu koji je na repertoaru bolskog kina u 19.30 sati. Film je dobitnik nagrade žirija na festivalu u Cannesu.
Djeci će biti interesantan digitalno animirani film Hrabri mališan. Početak kino predstave je u 17 sati.
I još jedna obavijesti: još se radi na preuređenju sanitarnog čvora u sklopu kina pa će gosti morati potražiti odgovarajuće prostorije u nekom od kafića u susjedstvu. (J.E.)

(42) objavljeno  14. 01. 15. u 21.10 h   srijeda, 14. 01. 15.    **********


alt


SMANJUJE SE RIBARSKA FLOTA

Europska unija hrvatskim ribarima nudi bespovratno 4,8 milijuna eura za uništenje brodova ili njihovu prenamjenu kako bi se smanjio izlov ribljeg fonda. Zainteresirani ribari svoje zahtjeve mogu dostaviti Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od 15. siječnja do 2. ožujka. Visina ove naknade ovisi i o veličini broda i njegovoj starosti. Najveći iznos mogao bi biti 500 tisuća eura. Navodno ima dosta zainteresiranih, oko 100 vlasnika većih brodova, a manjih mnogo više. I ranijih godina, dok još nije bilo ovih poticaja, mnogi su svoje ribarske brodove preuredili za turizam. Jednom smanjena ribarska flota više se neće moći povećavati.
U Bolu se svojevremeno pričalo da bi i „Svjetlica“ (na slici) umjesto ribarskog mogao postati turistički brod. O tome će odlučiti vlasnik, ali bi mnogi u Bolu, da ih se pita, voljeli da ostane kao i do sada. Jer, zahvaljujući „Svjetlici“ u prošloj godini je u Bolu, ali i nekim drugim mjestima na Braču, uvijek bilo svježe ribe. (J.E.)

(41) objavljeno  13. 01. 15. u 20.50 h  

********************


alt


alt


PRIPREME ZA SEZONU

Sudeći po radovima i gradilištima u Bolu su u tijeku velike pripreme za novu turističku sezonu. Radnici „Grabovog rata“ šire put uz  more, od Zlatnog rata prema zapadu. Zidaju se kameni ogradni zidići, dio prostora će se i popločiti za klupe. Kada se već radi trebalo bi postaviti na tom dijelu plaže oznake da je to rezervirano za nudiste. Uz te plaže su od pred par godina parkirališta i kamp odmorišta čiji korisnici i ne znaju da dolaze na nudističku plažu pa su moguće neugodnosti za one u kupaćim kostimima kao i one bez ičega.
Nakon proširenja ovog prilaza plaži, počet će i uređenje sličnog puta od Martinice prema istočnim plažama koje uglavnom koriste također nudisti.
Na budućem rotoru postavljena su četiri ukopna kontejnera. Sada su nešto zapadnije nego se ranije planiralo te su sačuvana i dva parkirna mjesta. Vjerujemo da neće trebati premještati kontejnera kada se bude gradio rotor. (J.E.)

(40) objavljeno  13. 01. 15. u 20.45 h  

********************


alt


SKIDA SE SVJETLEĆA DEKORACIJA

Svjetleći ukrasi postavljeni u Bolu za Božićne i Novogodišnje praznike, od utorka se postupno uklanjaju sa bolske rive, trgova i ulica. Spremiti će se u skladište kako bi i za iduće blagdane ponovo bili postavljeni. Dobar dio svjetleće dekoracije je obnovljen, svjetleća čestitka je postavljena na Loži, a prvi put su upaljene i četiri svijeće adventa. U svojoj režiji Bol poljoprivredna zadruga je ukrasila i svoju zgradu na rivi.
Za prosinac 2015. naručit će se dodatni svjetleći ukrasi, a dobro bi bilo razmisliti i o dekoraciji Vinskog podruma i hotela „Kaštil“- (J.E.)

(39) objavljeno  13. 01. 15. u 20.40 h   


utorak, 13. 01. 15.   **********


alt

Kolinda Grabar Kitarović, većinom glasova, postala je četvrta predsjednica RH


IZBORI NA BRAČU – 4:4

Drugi krug izbora na Braču donio je Kolindi Grabar Kitarović više glasova nego u prvom krugu. U prvom krugu Ivo Josipović je imao prednost u jednom gradu i četiri općine, a Kolinda Grabar Kitarović samo u jednoj općini. U dvije su bračke općine imali jednak broj glasova. Prošle nedjelje, 11. siječnja, sve je izgledalo ozbiljnije, posebno zbog većeg odziva birača. Najviše ih je bilo u Nerežišćima (76,13 posto), a najmanje u Milni (48,93%). Novoizabrana predsjednica RH pobijedila je u Postira (59,14%), Nerežišća (58,44), Sutivan (52,33%) i Pućišća (52,23), dok je dosadašnji predsjednik više glasova dobio  u Milni (59,38%), Supetru (58,60%), Selcima (54,63) i Bolu (53,71).
Na Braču je ukupno, u jednom gradu i sedam općina, bilo upisano 14.504 birača, a glasovalo ih je 8.123 ili 56%. Ivo Josipović je na Braču dobio 4.081, a Kolinda Grabar Kitarović 3.794 glasa. Međutim, već u našoj županiji Kolinda Grabar Kitarović je bila u prednosti, a u ukupnom zbroju glasova izabrana je za četvrtu predsjednicu Hrvatske, prvu ženu na toj funkciji.  Prema podacima DIP-a, objavljenim 12. siječnja, u 5 sati Kolinda Grabar Kitarović dobila je 1.114.865 glasova (50,74%), a Ivo Josipović 1.082.430 glasova (49,26%).

ZAHVALA I ČESTITKA

„Hvala biračima koji su u velikom broju došli na izbore, a posebno hvala i čestitke članovima, simpatizerima i svima koji su glasovali za novu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović“ – stoji u priopćenju bolskog HDZ i njihovih koalicijskih partnera.

(38) objavljeno  12. 01. 15. u 21.45 h

********************


alt


JEDAN AUTOBUS MANJE

Od ponedjeljka 12. siječnja, na početku II. polugodišta, brački autoprijevoznik Autotrans izvršio je neke izmjene u redu vožnje. Za Boljane je interesantan podatak da je ukinuta linija s polaskom u 10.45 sati iz Bola za Supetar preko Pučišća. Autotrans nije dao nikakvo objašnjenje, ali je činjenica da Boljani radnim danom iz Bola mogu u Supetar u 6.35 (trajek u 7.45 sati) pa tek sljedeći put u 13 sati na trajekt za Split u 14.30 sati. (J.E.)

(37) objavljeno  12. 01. 15. u 21.40 h  

********************


alt


alt


DOBRO JE BILO, ALI TREBA I NASTAVITI

O efektima, a posebno o sudbini nedavno organizirane manifestacije „Sportsko zabavni Božić“, još će se razgovarati. Organizatori i idejni tvorci, Tonči Buljan i Boško Botica, pripremili su potrebna izvješća za Općinsko vijeće i Skupštinu Turističke zajednice općine Bol. Bez svake dileme može se zaključiti da je bilo dobro i uspješno. Hoće li se to ponoviti u prosincu 2015.?
Ni tu ne bi trebalo biti dileme. Organizatori će predložite određene korekcije, ali je već sada sigurno da će biti i mnogo novosti. Prijedlozi već pristižu, kao na primjer: u natjecateljski dio uvrstiti kros (maraton) u dvije kategorije (za djecu i odrasle), pikado za djecu i žene, potezanje konopa, trku u vrećama … Svi koji imaju neku ideju mogu je dostaviti na e mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
- Mi ćemo intenzivno početi raditi nakon ljeta, nakon 15. rujna – kaže Boško Botica, jedan od organizatora. – Međutim, ni do tada nećemo biti bez posla. Treba naći sponzore, učiniti program za sve generacije, da se napravi što više, a potroši što manje. (J.E.)

(36) objavljeno  12. 01. 15. u 21.35 h ponedjeljak, 12. 01. 15.   **********


alt


alt


PRVA PREDSJEDNICA

Hrvatska je u nedjelju dobila prvu ženu predsjednicu države. Nakon Franje Tuđmana, Stipe Mesića i Ive Josipovića, iduće pet godina predsjednica Hrvatske bit će Kolinda Grabar Kitarović. U drugom krugu izbora, u nedjelju 11. siječnja, dobila je 50,54% glasova, a dosadašnji predsjednik Ivo Josipović 49,46 % glasova. To su podaci objavljeni u nedjelju u 21.55 sati.
U Bolu, na dva biračka mjesta, bio je odaziv veći nego u prvom krugu. Birači u Bolu dali su prednost Ivi Josipoviću (478 glasova) ispred Kolinde Grabar Kitarović (412 glasova). Od upisanih 1697 birača glasovalo ih je 923 (54,39%), a birača je bilo 134 više nego u prvom krugu. (J.E.)

(35) objavljeno  23. 01. 15. u 23.30 h    

********************


alt

Ovako je bilo prvog dana, ali na početku školske godine


PONOVNO U KLUPE

Nakon 19 dana odmora, školarci će u ponedjeljak ponovno u klupe. Nastava osnovcima počinje u 8 sati, a srednjoškolci će odmor produžiti do 14 sati.
Nekima je ponedjeljak i prvi radni dan jer su do sada bili na kolektivnom godišnjem odmoru.
Vozači se zbog vremenskih prilika i činjenica da će na ulicama, prije i nakon nastave, biti mnogo djece, trebaju biti na oprezu. (J.E.)

(34) objavljeno  11. 01. 15. u 23.25 h

********************


alt


ŽUPANIJSKE NAGRADE

Odbor za javna priznanja Skupštine županije objavio je pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada Splitsko-dalmatinske županije za 2015. godinu. Podnosioci prijedloga mogu biti župan, vijećnici, radna tijela županije, gradovi i općine u županiji, trgovačka društva i ustanove, ali i građani i udruge građana i političke stranke. Tri su nagrade za životno djelo, pet je osobnih nagrada i isto toliko skupnih nagrada a mogu se dobiti za zasluge u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, športa, zdravstva, socijalne skrbi i drugih područja društvenog života u županiji.
Svaki prijedlog mora se dostaviti pismeno i s obrazloženjem. (J.E.)

(33) objavljeno  11. 01. 15. u 23.20 h 

********************


alt

Nebo u predvečerje 11. siječnja (16.16 sati)


NOVA CIKLONA

Područje Srednje Dalmacije zahvatila je u nedjelju navečer nova ciklona. Uz obalu i na otocima zapuhala je jaka i olujna bura. U Bolu je ciklona Jura počela u 20.25 sati. Srećom, ova je ciklona kratkog maha jer će u noći od nedjelje na ponedjeljak doći do smirivanja vjetra. (J.E.)

(32) objavljeno  11. 01. 15. u 23.15 h  nedjelja, 11. 01. 15.   **********


alt


OVE NEDJELJE DRUGI KRUG

Ove nedjelje (11. siječnja) ponovno treba na birališta. Drugi je krug za izbor predsjednika RH s mandatom od pet godina. Gotovo 3 milijuna i 800 tisuča birača moći če izabrati jednog od dva kandidata. U Hrvatskoj ima 6.260 biračkih mjesta, a u Bolu su dva: jedno u zgradi Osnovne škole, a drugo je u Murvici. Izvan Hrvatske su 92 biračka mjesta.
Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a prvi će se rezultati znati već u 20 sati. U to vrijeme mi ćemo na ovom portalu objaviti rezultate glasovanja u općini Bol.
Broj promatrača bit će kao i u prvom krugu - oko 20 tisuća. Na biračima je da se odazovu, ali da ne zaborave identifikacijsku ispravu!
"Tko nema važeću osobnu iskaznicu, može koristiti putovnicu ili vozačku dozvolu jer isprava služi samo za identificiranje osobe, da se zna da je pristupila točno ta osoba koja je registrirana u biračkom popisu", pojasnila je Zdravka Ćufar Šarić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva. (J.E.)

(31) objavljeno  10. 01. 15. u 20.40 h  

********************


alt

Radovi na Račiću (snimljeno 10. siječnja)


USKORO BETONSKI BLOKOVI

Lijepo vrijeme građevinari su iskoristili da na Račiću u subotu rade do samog mraka. U tijeku je čišćenje i ravnanje podmorja gdje se betonira podloga za velike betonske blokove. Oni će biti dovezeni maonom iz Omiša. S njihovim dovoženjem mora se pričekati dok podloge ne budu gotove. Na gradilištu nerado govore o rokovima, jer ne ovisi samo o izvođaču, već i vremenskim prilikama. Ipak, na naše inzistiranje, čuli smo da će se to dogoditi tijekom ovoga mjeseca. (J.E.)

(30) objavljeno  10. 01. 15. u 20.30 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat ljeti (foto: Boris Kragić)


TURIZAM 2014.

Prema statističkim podacima objavljenim na portalu Turističke zajednice naše županije, po pitanju turizma, 2014. godina bila je izuzetno uspješna. U županiji je bilo 191.544 domaća i 2.054.552 strana gosta ili ukupno 2.246.096 gostiju koji su ostvarili 12.597.361 noćenje. To je 9 posto više u dolascima, a 5 posto u noćenjima.
Najviše su noćenja ostvarili Česi (1.747.932), zatim Poljaci (1.610.304), pa Nijemci (1.574.223) … Gosti su dolazili odasvuda, sa svih kontinenata. Spomenimo samo neke: iz Japana (32.707 gostiju), Republike Koreje (40.536), Australije (36.005), Brazila (16.620), Bjelorusije (2.905), Estonije (3.807), Turske (2.572), Maroka (324), Hong Konga (843), Tajvana (13.331), Tajlanda (3.625) … Iz Rusije je došlo 10 posto manje gostiju nego 2013., a iz Ukrajine 5 posto manje.
Na Braču je bilo prijavljeno 2014. godine 17.788  domaćih i 177.656 stranih gostiju ili ukupno 195.444. U Bolu je bio 83.581 gost, u Supetru 65.286, u Postirima 14.446, Sutivanu 11.059, u Milni 9.057, u Selcima 8.729, a u Pučišćima 3.286. Na Braču je u 2014. ostvareno 1.429.310 noćenja ili 11,35 posto od noćenja u našoj županiji. (J.E.)  

(29) objavljeno  10. 01. 15. u 20.30 h    subota, 10. 01. 15.   **********


alt


IZJAVE O BERBI I PROIZVODNJI

Dobro je podsjetiti proizvođače grožđa i vina, a koji su upisani u Vinogradarski registar, da im 15. siječnja (četvrtak) ističe rok do kada su obvezni podnijeti Izjavu o berbi i Izjavu o proizvodnji. Ispunjene formulare sa po 20 kuna državnih biljega šalju se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, na splitsku adresu (Mažuranićevo šetalište 24b).
Više o tome može se saznati u Bol poljoprivrednoj zadruzi ili na Oglasu koji je objavljen i na našem portalu (OBAVIJESTI I OGLASI).  Tamo su navedene obveze i rokovi za prijavu proizvođačima jakog alkoholnog pića (rakije).

(28) objavljeno  09. 01. 15. u 21.45 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: OTOČNE ISKAZNICE (3)

Došla jedna umirovljenica iz Bola (N.N.) kupiti kartu za katamaran. Pruža Otočnu iskaznicu i 25 kuna. Prodavač Zoki joj daje kartu i vraća 25 kuna. Čudi se naša gospođa i misli da je možda nesporazum. Ali naš Zoki objašnjava da je kompjutor „izračunao“ – 0.00 kuna. Dva dana kasnije isti slučaj, ali je u pitanju druga osoba.
A mi pitamo (pismeno) Agenciju za obalni linijski pomorski promet: Je li možda kategorija starijih od 65 godina, a sa manjom mirovinom, naknadno dobila pravo na besplatni prijevoz?
Citiramo njihov (pismeni) odgovor: „Istu informaciju koju ste naveli smo dobili i od brodara. Dakle, radilo se o pogrešci unutar sustava što je odmah i ispravljeno. U Pravilniku stoji kako i navodite da samo umirovljenici ili osobe starije od 65 gdina ostvaruju pravo na besplatan prijevoz brzobrodskim linijma sa svog otoka prebivališta ako se radi o nerazvijenim otocima koji su poimenice navedeni u Zakonu o otocima.“
U Zakonu o otocima piše da u prvu skupinu nedovoljno razvijenih i nerazvijenih spadaju između ostalih Vis i Lastovo pa oni stariji od 65 godina mogu katamaranom – besplatno. U tu grupu otoka spada, nama najbliža Mrduja. Ali nema besplatne vožnje jer nema tamo ljudi koji stalno prebivaju, niti ima privezišta za katamaran. (J.E.)

(27) objavljeno  09. 01. 15. u 21.40 h petak, 09. 01. 15.   **********


alt


BILO JE LIJEPO I KORISNO

Bolu se pred Božić i Novu godinu dogodilo nešto lijepo i korisno. Grupa mladih entuzijasta, predvođena Tončem Buljanom i Boškom Boticom, organizirala je na Poljani manifestaciju pod nazivom „Sportsko zabavni Božić“. Trebalo je mnogo hrabrosti za upustiti se u taj projekt.
- Moja je to bila ideja – kaže Tonči Buljan – i to sam iznio pred članove Skupštine turističke zajednice. Bilo je to 24. studenog, a to je bio posljednji trenutak da se nešto učini. Razgovarao sam o tome s Boškom Boticom i kada smo se složili krenuli smo u akciju. A nismo, osim velike volje, imali apsolutno ništa.


Napisali su pismo Općini, iznijeli troškovnik i zatražili prvenstveno novčanu pomoć. Dobili su mnogo od onoga što su tražili, a znali su da je novac najveći problem. Trebalo je odabrati, ugovoriti, platiti i montirati šatore na Poljani. Tu je i druga oprema, sportski rekviziti, grijalice, roštilj, piće pa i ljudi koji su tamo, moglo bi se reći, radili danonoćno.
- Uložili smo mnogo vremena i truda, ali nam se čini da nije bilo uzaludno – riječi su Boška Botice. – Moramo priznati da smo imali sreće i s vremenskim prilikama. Stalno su nam pomagala petorica, naša rodbina, naše djevojke … Da smo imali brojčanike na ulazu izbrojili bi u devet dana i preko tisuću posjetitelja.


Veoma su uzbudljiva bila i sportska natjecanja, a bilo je i ženskih ekipa.
- Uvrstili smo sport uz zabavni dio jer smo željeli da na Poljanu dođe što više mladih – nastavlja B. Botica. – Mislim da su svi bili zadovoljni, čak i oni koji su s rezervom prihvatili našu ideju. Predstoji detaljna analiza događanja i troškova. Sve će se to prezentirati i dokumentirati pred Skupštinu turističke zajednice i Općinsko vijeće.


Ovaj dvojac ima planove i za prosinac 2015. Ostavimo to za jedan od idućih izvještaja.
- Molimo portal boljani.info da u Bolskoj kronici zahvali svima koji su nas podržavali i pomogli. Uz njihovu pomoć nama je bilo mnogo lakše. Veliko hvala Općini Bol, Turističkoj zajednici Općine Bol, KP Grabov rat, Adria toursu, Bluesun hotelima (Dino Sokol, Mladen Trutanić, Vinko Martinić, Dinko Karninčić i Miro Karmelić), Centru za kulturu općine Bol, Cocktail bar Varadero, Konobi Dalmatino (Drago Eterović Šale), Studencu Bol  (Tomo Brešković), Ugostiteljskom obrtu Loža, Srednjoj školi Bol, Ugostiteljskm obrtu Kala (Stipe Jerkan), Taverni Riva (Josip Eterović), Marinero Bol (Tonči Kukoč), Euro frut (Veselko Mikulić), Jako Vino (Jakša Marinković), Mladenu Akrapu, Ikan građevina (Ivan Buljan), Jakši Cvitaniću Borovini, Tomiju Fabijanoviću, Ana-Mariji i Gerryu Psenneru, DVD-u  Bol, Jakši i Neni Marinković, Marinku i Dragici Botica. Ukoliko smo koga zaboravili neka ne zamjere, još smo prepuni dojmova i emocija i svakako ćemo se pokušati odužiti svima koji su nam pomogli da ovaj Božić učinimo posebnijim. Hvala svima – u jedan glasu su rekli Tonči Buljan i Boško Botica, na najljepši način zaključivši ovaj razgovor. (J.E.)

(26) objavljeno  08. 01. 15. u 22.05 h  

********************


alt


PRIJETI NAM GRIPA?

Neki dan smo mogli pročitati u novinama ili čuti na televiziji da nas očekuje epidemija gripe, a navodno će u Hrvatskoj oboljeti i oni koji su se cijepili. Iako su prognoze nezahvalne, predviđa se da bi u Hrvatskoj moglo oboliti preko 50 tisuća ljudi. Prošle zime je vrlo mali broj ljudi u Bolu obolio od gripe.
Od Nove godine registrirano je u Hrvatskoj 200 oboljelih od gripe, a pravi bum se očekuje do kraja mjeseca. Već broj oboljelih moguć je i početkom II. polugodišta kada je mnogo djece na okupu.
Dobra je zaštita da se što manje zadržavamo u zatvorenom prostoru gdje ima mnogo ljudi, a ukoliko osjetimo simptome gripe trebalo bi ostati kod kuće. Treba često prati ruke, izbjegavati kontakte s oboljelima. Oboljelima se preporuča mirovanje, mnogo svježeg voća i povrća, ljute začine, češnjak, đumbir, topli tuš i inhaliranje. Kod većih smetnji obvezno se javite liječniku. (J.E.)

(25) objavljeno  08. 01. 15. u 21.55 h 

********************


alt


"STUDENAC" IMA INVENTURU

U petak (9. siječnja) prodavaonica prehrambene robe „Studenac“ kod Dječjeg vrtića radit će od 7 do 10 sati. Razlog skraćenom radnom vremenu je uobičajena godišnja inventura.

(24) objavljeno  08. 01. 15. u 21,45 h


četvrtak, 08. 01. 15.   *********


alt

Gradilište na Račiću 7. siječnja u 16.30 sati


VRATILI SE GRAĐEVINARI

Samo dan nakon praznika, Tri kralja, u Bolu su nastavljeni radovi na Račiću. Tako su nam i obećali rukovodioci „Akropolisa“ pred odlazak na odmor. A zadnji im je radni dan bio prošle godine - 23. prosinca. Radi se na pripremi betonske podloge na koju će se postaviti veliki betonski blokovi. Oni će idućeg tjedna biti dovezeni maonom iz Omiša.
Na onom gradilištu na Rudini još strojevi miruju. Radnika nema, možda su još na odmoru ili su u pitanju neki drugi problemi. Otkako je otvoreno gradilište za buduću trafostanicu, manje se radilo nego mirovalo i čekalo. Hoće li radovi biti završeni u roku od tri mjeseca, do 20. siječnja, kako je ugovoreno? (J.E.)

(23) objavljeno  07. 01. 15. u 20.15 h  

********************


alt


UKIDA SE MALI RIBOLOV

Od 1. siječnja ukida se mali ribolov za osobne potrebe , odnosno svakodnevni izlov do pet kilograma riba i morskih organizama, obaveza je to koju je Hrvatska preuzela kada je postala članica EU a propisana je novim Zakonom o morskom ribarstvu.
Što će to značiti za naše ribare kao i za tradiciju ribarstva na otocima i u priobalju? U Ministarstvu poljoprivrede rade na Pravilniku o malom obalnom ribolovu, koji bi se za 15-ak dana, zbog velikog broja upita građana, trebao naći na internet stranicama Uprave za ribarstvo. Umjesto kategorije mali ribolov postojat će mali obalni ribolov, a smjet će ga obavljati samo stručno osposobljene osobe koje već imaju povlasticu za mali ribolov.
Na ovaj način će mali ribolov postati gospodarska djelatnost, pa će oni koji pređu u kategoriju mali obalni ribolov moći prodavati 5 kilograma dnevnog ulova ribe, ali samo u mjestu prebivališta. Tri i pol tisuće malih ribara nakon bodovanja moći će obavljati mali obalni ribolov, rekao je pomoćnik ministra Ante Mišura, a ostalih šest tisuća vlasnika odobrenja dobit će besplatnu dozvolu za rekreacijsko sportski ribolov i dozvolu za parangal. Oni mogu bacati vrše, parangale, udice i koristiti osti, ali ne i mreže stajačice.
Budući vlasnici dozvole za mali obalni ribolov moraju ispuniti i dva uvjeta, da im mjesečna primanja po članu kućanstva ne prelaze 1600 kuna, te da imaju 60 ili više godina života.
Europski propis ili ne u ustima ostaje gorak okus zanemarivanja naše ribarske tradicije i propuštene prilike zaštite otočkog načina života, života uz more i od mora. (izvor: Brac Online)

(22) objavljeno  07. 01. 15. u 20.10 h 

********************


alt


U NEDJELJU DRUGI KRUG IZBORA

Na izbornu pobjedu u drugom krugu izbora za Predsjednika RH, ocjena je analitičara, bit će ključno tko će više pridobiti glasova Ivana Sinčića. Hoće li Ivo Josipović (SDP) osvojiti drugi mandat ili Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) prvi mandat, znat će se u nedjelju navečer, 11. siječnja.
Birališta su u nedjelju otvorena od 7 do 19 sati, a u Općini Bol su dva birališta. Jedno je u zgradi Osnovne škole na Rudini, a drugo u Murvici.
U prvom krugu na izbore se odazvalo 47,12 posto birača. Josipović je dobio 687.678 glasova (38,46%), a Grabar Kitarović 665.379 glasova (37,22%). Znaju se i rezultati izbora u prvom krugu u Općini Bol. Glasovalo je 47,22 %, a Josipović je dobio 355 glasova, a Grabar Kitarović 229 glasova. (J.E.)

(21) objavljeno  07. 01. 15. u 20.05 h  srijeda, 07. 01. 15.    **********


alt

Jaslice u Samostanskoj crkvi


alt

Svjetleći dekor u Bolu


OBIČAJI ZA TRI KRALJA

Na jučerašnji su dan (6. siječnja), kaže Biblija, u Betlehem stigli mudraci s istoka, kako bi se poklonili novorođenom djetetu, budućem kralju Židova. Sveta tri kralja ili Bogojavljanje, dolazi od grčke riječi "Epiphaneia'" kojom se misli na prikazanje Boga. Treći termin, Vodokršće, u svakodnevnom se govoru koristi nešto manje, a blagdan se nekada zvao i Tri mudraca s istoka.
Neke od običaja – o kojima piše Goran Knezović na portalu Dalmacija News – prenosimo za naše čitatelje:
Na Sveta tri kralja bilo je Vodokršće, te bi svećenik na misi blagoslovio vodu koja se nosila kućama za slučaj nesreće, bolesti ili smrti. Toga bi dana župnik po Splitu i splitskim Varošima dolazio blagosloviti kuću. Zatim bi sam domaćin kuće u štali blagoslovio životinje vodom koja se donijela s Vodokršća.
Svećenika bi u Kaštelima na Sveta tri kralja pratila djeca te bi zastajkivali ispred kuća i vikali: "Bacite nan sto i jednu smokvu", a kada bi ih dobili nastala bi pomama tko će ih više skupiti.
Splitski Varošani su počinjali koledati, kolendrati, dan poslije Božića sve do Tri Kralja. Obično kolendraju muškarci, često njih dvadeset do trideset. Koledari koji dan prije odluče koga će pohoditi i to mu nerijetko dojave. Kreću oko Zdravo Marije ili kada se smrkne. Kada domaćin otvori vrata, koledari stupe na prag i prvo pozdrave njega, zatim domaćicu, pa najstarijega sina (...). Kada ispjevaju zadnju pjesmu, gospodar kuće im dade znak da mogu ući. Koledari posjedaju oko komina, gdje ih domaćini pogoste. Kada završe zdravicu i prije nego će napustiti kuću, koledari pred vratima zapjevaju jednu oproštajnu pjesmu.
Na Hvaru je koledanje bilo održavano na Sveta tri kralja ("Pisma od tri kralja"), a kao dar ophodnicima (koledarima) se davalo pašurate, hruštule, smokve, rakija i dr., ali su to morali izrijekom, posebnom pjesmom, zatražiti.
U sjeverozapadnim i sjevernim krajevima Hrvatske npr. u okolici Zagreba i Bjelovara uobičajeni su bili ophodi zvjezdara. To je grupa od tri dječaka, koji drže betlehemsku zvijezdu od kartona. Zovu se i betlemehari ili svjećari. Obilazili su kuće, nekad i uz pratnju dječaka koji su svirali te pjevali: "O Sveta tri kralja o blažen vaš dan, kad Sveti Kralj Mladi bil z neba poslan". Pri tome su dobivali poklone od mještana svojeg i drugih sela.
U Zagorju se blagoslov kuća naziva "Križec" prilikom čega svećenik s dvojicom pomoćnika koje nazivaju glorijaci, a negdje i križari, obilaze i blagoslivljaju kuće. Nakon blagoslova okupljeni ukućani nagrađuju svećenika darovima koji su prije bili u naturi, a danas se gotovo isključivo daruje novac.

*****
Kako Božićni ciklus ne završava na Tri kralja, tako se tada ni ne skida božićni dekor.
Božićni dekor se skida na Blagdan Krštenja Gospodinova (ove godine je to 11. siječnja) jer njime završava Božićni ciklus, a taj blagdan uvijek je u nedjelju poslije Bogojavljenja tj. Sveta tri kralja.

(20) objavljeno  06. 01. 15. u 19.40 h  

********************


alt


NOVI RAČUN ZA DOPUNSKO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) – kako piše „Slobodna Dalmacija“ – obavještava sve korisnike dopunskog zdravstvenog osiguranja da je od Nove godine otvoren novi račun s pratećim IBAN-om u Hrvatskoj narodnoj banci koji glasi:

HR33 1001 0051 5502 0000 2.
Korisnici dopunskog osiguranja ubuduće trebaju uplate obaviti na navedeni broj ako plaćaju preko interneta ili tiskanih uplatnica. Model i poziv na broj primatelja ostaju isti.
Osiguranici koji imaju ugovorene trajne naloge u bankama ne moraju ništa mijenjati, jer sve banke imaju obavijest o novom broju računa.

(19) objavljeno  06. 01. 15. u 19.30 h utorak, 06. 01. 15.    **********


alt


NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR S NAČELNIKOM (3)

Počnimo ovaj treći dio razgovora jednim pitanjem koje je od interesa za sva koji žive u Bolu. Konkretno, hoće li najnovijim Vladinim odlukama biti smanjen općinski proračun i kako se namjerava pokriti taj minus?
- Računamo da će s tog osnova u naš proračun biti manji priliv sredstava za cca 250 tisuća kuna – objašnjava načelnik općine Tihomir Marinković. – Mi u Bolu ne namjeravamo to nadoknaditi na način kako to čine neke druge lokalne jedinice. To znači da će naš prirez i u 2015. godini ostati na istoj razini.

Usvojeni planovi troškova za razne aktivnosti predvidio je i sredstva raznim korisnicima: za socijalu, sport, kulturu, investicijska ulaganja, umirovljenike … Znači li to da se to sada može koristiti kako tko želi unutar odobrenih sredstava?
- Odobrena sredstva ne znači bjanko ček – kaže načelnik. -  Sve mora imati svoje pokriće iako se i ranijih godina dešavalo da netko potroši i više. Zbog toga postoje rebalansi, ali će kontrola trošenja biti sve strožija. Svi koji računaju na općinski novac morali su dostaviti svoje planove i troškovnike. Nekoliko puta tijekom godine gledat će se ne samo koliko je tko potrošio nego i u što.

Moraju li se financijski pomagati neke aktivnosti za koje nema dovoljno interesa kod publike ili su isključivo za domaće goste, a njih je u Bolu manje od 10 posto?
- I o tome će se voditi računa, da novac dobiju potrebitiji.

Potrebitiji su, vjerujemo, i oni koji čekaju godinama na POS-ove stanove i na taj način žele riješiti stambeno pitanje?
- Dobro mi je poznat taj problem i znam koliko su ljudi nestrpljivi. Donošenjem Prostornih i Urbanističkih planova stekli su se uvjeti za dobivanje građevinske dozvole. Problem su bili pristupni putovi, a gradit će se 10 stanova. Rang liste su gotove, znaju se obitelji koje će dobiti stan, a zna se da bi građevinski radovi trebali početi na jesen.

Mnogo nas toga čeka na jesen …
- Tu spada i početak gradnje Vatrogasnog doma u sklopu kojeg će biti i prostor za Policiju. Sadašnja zgrada koju koristi Policija na Loži, u vlasništvu je Općine, i tu bi se preselile općinske službe, ali i uredila dvorana za sastanke, vjenčanja … Gotovi su projekti za dogradnju Dječjeg vrtića, a uredio bi se i Dom kulture dok je u drugoj fazi planirana i njegova dogradnja. Na popisu investicijskih i komunalnih ulaganja je i izgradnja nekih potpornih zidova radi veće sigurnosti u prometu. Uredit će se i nogostup na dijelu obilaznice, a popločit će se i trotoar od benzinske crpke do Biline kuće.

Čovjek kad sve ima, misli da uvijek nešto fali. U Bolu nedostaje nekih osnovnih zanatskih radnji. Nema ni brijačnice, foto radnje gdje bi se moglo fotokopirati i slikati za osobne dokumente …
- U sklopu Grabovog rata pokušat ćemo formirati neke službe koje bi bile na usluzi Boljanima, ali i sve brojnijim vlasnicima apartmana i vikendica. Vrlo brzo će javnost biti upoznata s tim planovima.

Po nama, veliki je problem, što Bol ima samo jedan javni WC, onaj na plaži Zlatni rat …
- Najprije ćemo napraviti javni WC na početku šetnice prema Zlatnom ratu. Drugi će biti u budućoj turističkoj palači na mjestu današnjeg Autobusnog kolodvora.

Za kraj, o ne manje važnoj temi koja za mnoge život znači: turizmu. Mnogi su u čudu kada se Bol (opet) proglasi šampionom turizma, a oni bi mogli nabrojiti i niz nedostataka. Mi usmeno i kroz tekstove sugeriramo i tumačimo da je Bol zaslužno prvi. Pitanje može biti: kakvi su onda drugi?? Ako bi po pitanju turizma Bol učinio korak više i ispravio neke očite nedostatke, gdje bi nam onda bio kraj?
- O turizmu, kako pomoći privatnom smještaju, kako poboljšati kulturno-zabavni život ne samo u ljetnim mjesecima, kako organizirati izlete po otoku i iskoristiti izletnike koji u velikom broju dolaze brodovima i automobilima. Tema je to od životne važnosti za ljude i općinu u cjelini. Pričekajmo do kraja mjeseca kada ćemo mnogo više znati što nam treba i kako se pripremiti za sezonu – zaključio je naš novogodišnji razgovor načelnik Tihomir Marinković, najavljujući time i četvrti nastavak. (J.E.)

(18) objavljeno  05. 01. 15. u 21.35 h 

********************


alt


alt


KOD DOMINIKANACA S PJESMOM

Ni ove godine nije izostala kolenda, stari običaj čestitanja pjesmom. U Bolu se to po tradiciji čini uoči Tri kralja kada bolski vjernici dolaze u Samostan čestitati svojim dominikancima. Sve njih, dominikanci su pozvali u ponedjeljak na večeru. (M. K.)

(17) objavljeno  05. 01. 14. u 21.20 h 

********************


alt


(NE)KULTURA ŽIVLJENJA

Na bolskim ulicama su od pred par godina kamene vaze u kojima je plastična vrećica za manji, sitniji otpad. Malo dalje su ukopni kontejneri, a vide se još (ponegdje) i neka klasična kanta. Kontejneri i kante su namijenjene za kućni otpad. Ne misle svi baš tako. Po njima, mnogo je jednostavnije vrećicu s kućnim otpadom odložiti pored kamene vaze, nego nekoliko desetaka metara prošetati i ubaciti je u kontejner ili kantu.
Na slici je primjer s Račića, na dnu Ribarske ulice, gdje je ispražnjena (u 8 sati) i zamijenjena vreća sa sitnim smećem iz kamene vaze. Dva sata kasnije, u 11 sati, pored vaze odložena je (ostavljena) vreća s kućnim otpadom.
Na žalost nije to usamljen primjer u Bolu. Neki bi pomislili da je riječ o (ne)kulturi stanovanja ili življenja. Teško je mijenjati navike. A trebalo bi!

(16) objavljeno 05. 01. 15. u 21.05 h  ponedjeljak, 05. 01. 15.    **********


alt


NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR S NAČELNIKOM (2)

Za novogodišnji razgovor s načelnikom općine očito nije dovoljno osamdesetak redaka. Trebat će, čini se, i tri nastavka. Bol, kao malo koja općina u Hrvatskoj ima toliko mnogo investicijskih ulaganja, a većina toga se financira iz EU fondova te uz pomoć države i županije. Ništa od toga, ili vrlo malo, mogao bi podnijeti općinski proračun.


U prvom dijelu „zaboravili“ smo na groblje, a o tome se govori, vjerovali ili ne 125 (slovima: sto dvadeset pet) godina. Podsjetimo još jednom: Općina je zabranila 1890. godine ukapanje na današnjem groblju, a zbog velikog povodnja 1891. i neplaniranih troškova odustalo se od uređenja groblja. Tadašnji načelnik Nikola Bodlović namjeravao je osobno kupiti zemljište i pokloniti ga Općini za groblje …
- Stvoreni su svi preduvjeti – objašnjava načelnik Tihomir Marinković – da uskoro, već ove jeseni, počne izgradnja. Prostorno-planska dokumentacija i idejni projekti su završeni. Na upit iz Općine dobili smo odgovor iz saborskog Povjerenstva za sukob interesa da iz procesa odlučivanja treba isključiti odgovorne osobe iz Općine, a to su načelnik i pročelnik, čije se zemljište nalazi na dijelu terena predviđenog za groblje. Općinsko vijeće nedavno je formiralo i svoj Odbor koji će Vijeću dati više informacija za konačne odluke. Tijekom prethodnog razgovora rekao sam da se u međuvremenu radi na potpornim zidovima i proširenju buduće pristupne ceste do groblja.


Kada već govorimo o groblju, moramo pitati i za Spomen park poginulima za Domovinu. U monografiji Boljani napisano je da je, a navedeni su i poimenično, u I. svjetskom ratu poginulo 14 Boljana, a u II. svjetskom ratu u redovima antifašističkih boraca 40 ali je bilo još i 18 civilnih žrtava…
- Imamo projekt Spomen parka. Posebna komisija, koju je imenovalo Općinsko vijeće još prošlog saziva, od vijećnika i stručnih osoba, odlučila se za prostor budućeg parka na parceli zapadno od današnjeg groblja, a južno od crkvice Sv. Ivana. Slažem se da tamo trebaju biti imena svih poginulih Boljana. Trebat ćemo pozvati i mještane da pomognu u utvrđivanju imena poginulih, posebno onih u I. svjetskom ratu. Nema razloga da uređivanje Spomen parka ne počne već na jesen.


Veliki je projekt žičara Bol – Vidova gora …
- Gotova je Predinvesticijska studija žičare, koju je osmislio brački tim okupljen u tvrtki Cerado iz Postira. Taj dio je financirala Općina Bol. Sada to već postaje bračka priča jer je to od interesa za Bol, ali i cijeli Brač i Republiku Hrvatsku. Imamo podlogu za daljnje razgovore na otoku, u županiji, Hrvatskoj i sa EU fondovima. Bol sam ne može učiniti mnogo, ali ta žičara može značiti veoma mnogo za daljnji razvoj otoka.


Treći dugogodišnji problem na kojeg mnogi mještani ukazuju, reklo bi se rukama i nogama, a to je uređenje nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“.
- Istina je da se polako ili nikako do sada kretalo prema rješavanju Bijele kuće. Općina je pokušala zaštititi od daljnje devastacije taj nekadašnji biser bolskog turima. O svom trošku smo čistili i blokirali ulaze i otvore, iako nismo vlasnici nego država. Najnovije je da vrlo brzo očekujemo poziv na razgovor. Zainteresirani smo osim da se nađe netko koji će objekt urediti u hotel i za dio zemljišta za cestu do buduće luke na Račiću- Želimo dobiti i dio zemljišta tog kompleksa za sportski centar i sportsku dvoranu. Ukopao bi se dio terena za garažu gdje bi bila vozila hotela, luke ali i okolnih apartmana.

Ostavimo za idući nastavak: stanovi POS-a, javni WC-i, prirezi, Etnografski muzej, ali i muzej ribara i težaka, prostor za općinske urede, Vatrogasni dom, Dječji vrtić, adaptacija i dogradnja Doma kulture, zanati kojih nema, a trebaju Bolu … (J.E.)

(Napomena: prvi dio Novogodišnjeg razgovora s načelnikom općine objavili smo u Bolskoj kronici 3. siječnja.)

(15) objavljeno  04. 01. 15. u 22.50 h  

********************


alt


VRIJEME I ZA KUPANJE

Nije ćudljiva samo veljača. Zna to biti i siječanj. Počeli smo u novoj godini kao da smo u ledeno doba. S burom i niskim temperaturama, a već u subotu bilo je sunčano i mnogo toplije. U nedjelju se, na 36 stupnjeva na suncu, u 13 sati, šetalo i sunčalo na Zlatnom ratu.
Snimili smo i par koji je uživao u ljepotama i blagodatima ove klime. Jer već sutra će možda biti drugačije. Utjeha je da je dan sve duži, a noć sve kraća. Ipak smo krenuli prema ljetu! (J.E.)

(14) objavljeno  04. 01. 15. u 22.40 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: OTOČNE ISKAZNICE (2)

Na jutarnjoj kavi u Taverni Riva, bilo je 8.45, uvaženi Profesor, upozori me:
- Pogledaj katamaran iz Jelse ide za Split.
- Nije jedan, nego dva – naivno idem ispraviti Profesora.
Tek se tada sjetim da od pred dvadesetak dana imam problema s vidom. Vidim, naime – dvostruko. Vraćam povez na oko i stvarno SAMO JEDAN katamaran ide za Split.
Zahvaljujući čudu tehnike, zvanom mobitel, odmah nazivam Jadroliniju i službenica na informacijama me ispravlja: „Ne ide to katamaran u Split već u Stari Grad“.
- A hoće li u 13.30 doći u Bol i odvesti me za Split?
- Nazovite u 13 sati!
Do tada mi je još trebalo organizirati tko će umjesto mene snimiti za  „nedjeljom prije 2“ Zlatni rat i katamaran, jer tim bi katamaranom i novom Otočnom iskaznicom trebao za Split na zakazane liječničke pretrage.
Pronalazim Juru koji bi to snimio, ali je bez auta jer mu je na servisu. Sjetim se da mu je brat taksista.
- Što ako Emilu bude trebalo platiti? – pita se bojažlivo Jure.
- Reci Emilu da ni meni nitko ne plaća, pa neću ni ja njemu – moj je „pametni“ odgovor.
U 13 sati Jadrolinija još ne zna hoće li katamaran okrenuti za Bol ili direktno za Split.
Zoki, prodavač karata, mi u 13.10 javlja da je katamaran krenuo prema Bolu, ali ne zna hoće li i pristati. Bura je u pojačanju.
Zove i Jure. Priopćava da će Emil voziti besplatno.
Čekam u redu za karte. Gospođa ispred mene, mlađa i ljepša (muž je za svaki slučaj sa strane), ne treba platiti za kartu ni kune. Pomislim da se možda pod stare (ozbiljnije) dane upisala na fakultet.
- Kompjuter je izbacio cijenu 00,00 kn – objašnjava prodavač Zoki.
Možda je svima danas, zbog bure, besplatno! Meni, međutim, na karti piše 25,00 kn.
Platio, dobio kartu, katamaran pristao u Bol i odvezao me u Split. Jure snimio i poslao sliku s plaže Zlatni rat. Emil ništa nije naplatio za vožnju. Zbog bure se taj dan katamaran nije vratio u Bol…
Do čitanja. Vaš J.E.

(13) objavljeno  04. 01. 15. u 22.35 h  nedjelja, 04. 01. 15.   **********


alt


ZA PUPOLJKE 43.807 KUNA

Humanitarna akcija „Tjedan za Bračke pupoljke“ priređena u Bolu, ali i na području cijelog otoka, imala je svoje financijsko finale. Prikupljeno je 43.807 kuna za Udrugu Brački pupoljci koja brine o djeci s posebnim potrebama.
Tijekom tjedan dana, od 15. do 21. prosinca, održavane su radionice filcanom vunom pod stručnim vodstvom Ivne Jakšić. Izrađeni predmeti su prodavani na Božićnom sajmu u Sutivanu kada se moglo kupiti i donirani kolači i slastice, a bilo je i kuhanog vina. (J.E. - bracOnline)

(12) objavljeno  03. 01. 15. u 21.50 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: OTOČNE ISKAZNICE

Otočne iskaznice, kada je Bol u pitanju, nisu posve saživile. Prošla su tri dana, a još je kao i lani. Prvi dan zbog bure nije bilo katamarana. Sutradan je došao, ali nisu stigla uputstva o prodaji karata. Treći dan su stigla uputstva, ali neki od desetorice putnika nisu znali svoj OIB. Prodavaču karata su pokazivali svoju osobnu iskaznicu, ali nemaju OIB i ne može se provjeriti jesu li u sustavu za otočni popust. Možda nisu ni podnijeli zahtjev. Čovjeku je bilo malo nezgodno svom susjedu naplatiti punu cijenu (40 kn za jedan pravac), pa je naplatio 25 kuna, koliko su platili oni s Otočnom iskaznicom.
Tako je bilo u subotu, a možda će putnici u nedjelju donijeti i OIB. Rješenje za moguće nesporazume je da ne dođe katamaran.
Žao nam je i prodavača, ako mu Jadrolinija naplati razliku. Eto što se može dogoditi kada, mimo propisa, želiš biti dobar i susretljiv. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 01. 15. u 21.45 h  
subota, 03. 01. 15.   **********


alt

Ovako nas vide oni izvan Bola (a i još malo gore)


alt

Osunčani štekat caffe bara "Taverna Riva"


NAPOKON I MALO SUNCA

U petak je bilo dovoljno da ne puše bura i da je vedro, pa je na suncu tijekom jutra bilo sasvim ugodno. Na suncu, na štekatu caffe bara Taverne Riva (donja slika), sve do ručka je bilo publike. Temperatura zraka 34 stupnja!
Ali Boljani koji ne žive u Bolu, kao i brojni gosti koji otvaraju live cameru, nisu mogli vidjeti tu ljepotu (gornja slika). Proizvođača kamere, negdje u Kini, nismo zvali, jer bi nam on savjetovao da očistimo zaštitno staklo. A to će trebati pričekati jer su odgovorni za čišćenje na kolektivnom odmoru.
Najprije za tu kameru i one web kamere nitko nije bio zadužen. Onda smo dobili drugu mogućnost; brigu o kamerama preuzeo je Ured Turističke zajednice. Pitali smo načelnika koja je treća varijanta? Jer, kažu naši stari, bez treće nema sreće.
Evo i odgovora načelnika općine Tihomira Marinkovića:
- Kada završe kolektivni odmori, imam novo rješenja. Na ekranu u uredu Grabovog rata vidjet će se koje kamere rade i koje bi trebalo očistiti. Za ispravnost zadužit će se njihovi električari. Oni će tražiti servisera (u Splitu) ili sa prozora Osnovne škole očistiti staklo.
Hoćemo li i to vidjeti (doživjeti), jer Bol – kao turistički prvak – zaslužuje više pažnje prema (ne baš jeftinim) uređajima, ali i prema prijateljima Bola koji žele svakodnevno biti u Bolu barem posredstvom kamere. (J.E.)

(10) objavljeno  03. 01. 15. u 00:35 h  

********************


alt


OŠTEĆENI VODOMJERI

Niske temperature imale su svoje posljedice. Kako smo saznali od dežurnog dispečera Vodovoda Brač u Supetru mnogo je hvarova na vodovodnim instalacijama, posebno na vodomjerima. U petak poslije podne dvije su njihove ekipe bile na terenu. Radit će se i idućih dana.
Svi koji imaju oštećeno mjerilo trebaju to javiti dežurnoj službi (021/631-141) i kvar će u najkraćem roku biti otklonjen. Vlasnici vikendica i kuća za odmor, koji ne žive u Bolu, trebaju zamoliti susjede ili kućepazitelje da provjere ispravnost vodovodnih instalacija.
Idućih dana ne zovite zaposlenika Vodovoda u Bolu, koji inače očitava mjerila, jer je odsutan i boravi u inozemstvu. (J.E.)

(09) objavljeno 03. 01. 15. u 00:25 h  

********************


alt


PORTAL IDE I PETU GODINU

Kao i što sami vidite portal boljani.info zakoračio je i u petu godinu. Zbog financijskih, a najnovije i zdravstvenih razloga postojala je mogućnost za njegovo gašenje. Konačna odluka je odgođena, a uskoro će se znati i definitivna odluka. Nadajmo se da ćemo zajednički dočekati barem 2016. godinu.
Barem da osiguramo pare za troškove, a radit će se i dalje besplatno. Ionako mnogi kažu da novac kvari ljude. Zdravstveni predledi završavaju, barem za sada, u ponedjeljak navečer. Barem da ne bude gore!
Hrabri nas brojka od 348.095 otvaranja u prošloj godini. Preciznije podatke pročitajte za 2011., 2012. I 2013. godinu na početnoj stranici.
Lijepo je kada primite čestitke i lijepe želje iz Argentine, Belgije, Njemačke, Italije, SAD, Austrije … iz susjednih zemalja, ali posebno izdvajamo onu iz Slovenije. Pročitajmo je zajedno:

DOBRE RIJEČI MOGU BITI KRATKE
I JEDNOSTAVNE ZA IZGOVORITI,
ALI NJIHOV ODJEK JE BESKRAJAN! (Majka Tereza)

Spoštovani urednik!
Vsem Boljanom želiva , da bi bili srečni in zdravi in da bi srečo delili tudi z drugimi. Vam osebno želiva ,da bi vam zdravje dobro služilo in se vam zahvaljujeva za vaš trud, da nam prikažete lepote  in utrip vašega prelepega Bola, kjer se že 23 let odpočijeva, srečava prijatelje, kisva jih spoznala v teh letih. Še enkrat hvala  in vse dobro v letu 2015!
Marko in Renata Lotrič (Železniki,Slovenija)

Čitatelji nam neće zamjeriti što smo odabrali Sloveniju. Oni su u Bolu vrlo dragi gosti, a u odnosu na broj stanovnika u svojoj državi i najbrojniji. U našu županiju, u prvih 11 mjeseci, boravilo je 82.570 građana Slovenije koji su ostvarili 586.630 noćenja. U Bolu ih je ljetovalo preko 5.000.
O novostima koje namjeravamo uvesti na ovom portalu ipak pričekajmo još koji dan.

(08) objavljeno  03. 01. 15. u 00:15 h

********************


alt


RAZVOJNI PLANOVI I RADOVI ZA BOLJI BOL

Vrijeme je sumiranja rezultata, analiza onoga što je učinjeno, kako ispraviti i nadoknaditi ono što smo učinili krivo ili jednostavno nismo uspjeli realizirati. Što realno možemo očekivati u 2015. godini? Naslušamo se mnogo toga u ovo doba godine, a najmanje želimo čuti uvjeravanja kako živimo bolje, samo to ne primjećujemo.
Od problema, kojih ima u Hrvatskoj, ne možemo pobjeći ni mi koji živimo u Bolu, ali će epidemija gospodarskih i inih problema, najkasnije doći do Bola. Siječanj je najduži mjesec svima, ali je prvi sunčani dan vratio malo zimskog optimizma. Preostale zimske školske praznike mnogi će iskoristiti za neko krstarenje kruzerom po Mediteranu ili nekoliko dana odmora u turističkim centrima Austrije, Italije, ili barem do susjedne Bosne i Hercegovine.
Po čemu se u Bolu može pamtiti 2014. godina? – pitamo općinskog načelnika Tihomira Marinkovića.


- Imali smo uspješnu turističku sezonu – kaže bez mnogo razmišljanja T. Marinković – To je naša životna orijentacija. Razumljivo je i sasvim dobro što Boljani prihvaćaju sugestije za modernizaciju apartmana i nužnost maksimalnog korištenja interneta za prodaju kapaciteta. Određivanje cijena usluga je bitan faktor u animiranju gosta da dođe u Bol i da se zadovoljan vrati kući. Veoma su važni za kvalitetniji život u Bolu, mještana i gostiju, ovi zahvati na izgradnji infrastrukture. U travnju smo završili veći dio kanalizacijskog i vodovodnog sustava, a popločavanjem i asfaltom sada je to prekriveno i oku postalo nevidljivo. Uspjeh smatram i završetak kanalizacije i vodovoda na istočnom dijelu Bola. Dobro je što su 9. listopada nastavljeni radovi na Račiću i već ćemo ovog ljeta dobiti privezište za nekoliko desetaka jahti uz buduću šetnicu.
Bol nam je ljepši uređenjem parka na Trgu Joze Bodlovića (pored pazara – op. autora), a od velikog je značaja i nova ukopna (podzemna) trafostanica na Studencu. Izgradnjom ovog objekta rasteretit će se postojeća trafostanica, zbog čega je padao napon i zbog preopterećenja uži centar mjesta često ostajao bez struje. A u tom dijelu su brojni restoran, kafići, trgovine, hotel … Spomenuo bih i 140 metara nove ograde na šetnici prema plaži Zlatni rat. Ugrađeni su u nekim ulicama novi kandelaberi javne rasvjete, postavljena je svjetleća dekoracija za Božić i Novu godinu …


Bilo je nešto od onoga što se planiralo, a nije realizirano
-  Nova luka na Račiću planirala se graditi, odnosno početi graditi, krajem prošle godine. Ipak vjerujem da će se početi s godinom dana zakašnjenja. Govorili smo godinama i obećavali rotor i vidikovac. Sve ne ovisi o Bolu. U pitanja su sredstva županije i države, a mi moramo obaviti potrebne pripreme i iskoordinirati poslove. Ne ide baš lako jer moramo voditi računa i o turističkoj sezoni. Potrebni su natječaji za izvođača, pa ako ne bude žalbi, trebat će početi kopati prije 1. ožujka. Ako se ne uspije do tada, onda će zbog turista trebati čekati jesen. S dozvolama se zakompliciralo i oko lifta za invalide, a uređaji su u Bolu od prije prošlog ljeta.


Što realno možemo očekivati od većih investicijskih poslova u 2015. godini?
- U prvom redu moraju se završiti radovi na Račiću (proširenje ceste, novi potporni zid, šetnica, kanalizacija, vodovod, javna rasvjeta – op. a.). Vjerujem još uvijek da će se raditi novi rotor i vidikovac. Uredit će se park ispred Doma za starije, gdje će ubuduće biti i prostor za djecu, jer se dječji park, kod nekadašnje Fabrike, mora preseliti zbog izgradnje luke. Dovršit će se uređenje puta od Martinice do crkvice Sv. Lucije, nasuti će se i dio pristupnog puta do plaža istočno od Martinice, U planu je i uređenje oko 1000 metara puta uz more od Zlatnog rata prema Murvici. Uredit će se biciklistička i pješačka staza starim putem za Murvicu. Sigurno će se zamijeniti i javna rasvjeta na šetnici prema Zlatnom ratu. Gotovi su projekti za osvjetljenje Lože i crkvice Sv. Ante, a obnovit će se fuge na zidovima Lože. Počinjemo rješavanje parking prostora i općenito prometa u mjestu. Ide se i prema rješavanju problema proširenja ceste prema budućem groblju. Pored nabrojenih aktivnosti, veoma je značajno i to što će Bol do kraja mjeseca dobiti prostorne i urbanističke planove bez kojih nema daljnjeg razvoja mjesta. Usvajanjem zone R3, na području Pakline, zapadno od plaže Zlatni rat, otvaraju se mogućnosti za neke nove sadržaje.


Dosta je toga nabrojeno, ali će biti i manjih zahvata u samom mjestu. Predviđeno je to općinskim proračunom za 2015. godinu. Možemo li za dan-dva dogovoriti nastavak razgovora? – pitali smo načelnika.
-    Uvijek i u svako doba. Iskoristio bih ovu priliku da i ovim putem čestitam i poželim sve najbolje u 2015. godini svim Boljanima, našim poslovnim prijateljima, suradnicima, svima koji nam pomažu u razvoju Bola. Želim da u Bolu svima bude dobro i ugodno boraviti i živjeti, a posebno me veseli sve veći broj gostiju. Zadovoljnih gostiju. Dobro nam došli. (J.E.) 

(07) 0bjavljeno  03. 01. 14. u 11.45 h  
petak, 02. 01. 15.    **********


alt


NAJGORE JE PROŠLO

Čini se da će idućih dana biti manje hladno. Ne bude li bure, sunce bi nas, po danu, moglo i ugrijati. Malo se tko sjeća da se i more smrzavalo. Ledom su bile prekrivene i škrape, zapadno od plaže Zlatni rat (na slici) gdje obično uživaju naši gosti – nudisti. Do proljeća neće biti ni traga ledu i uživat će na blagodatima koje im pruža more i sunce. (foto: Jeri Marinković)

(06) objavljeno  01. 01. 15. u 20.25 h  

********************


alt


POPUST I BEZ OTOČNE ISKAZNICE

Od 1. siječnja otočani mogu koristiti jeftiniji, a neki i besplatni prijevoz trajektima i katamaranima, samo ako imaju Otočnu iskaznicu. Međutim, kako su mnogi čekali zadnji trenutak, a uz to Agencija nije bila spremna da pravovremeno riješi i smanjeni broj zahtjeva, mnogi će ovih dana na šalterima „Jadrolinije“ imati i neugodnosti s novim propisima.
Na šalteru „Jadrolinije“ u Supetru, ako putnik nema Otočnu iskaznicu, predočit će osobnu iskaznicu i svoj OIB. Ako je podnio zahtjev to će biti vidljivo na ekranu i dobit će besplatnu ili putnu kartu s popustom. To isto će se napraviti i za vozilo s prometnom dozvolom. Ako zahtjev nije predan, tada nema popusta i putovat će se uz punu cijenu (do predaje zahtjeva).
Na otocima, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 138 tisuća žitelja, a do početka prosinca predano je 50.000 zahtjeva za ljude i 15.400 za vozila.
Ovih dana čitamo naslove u novinama: PUTOVANJE NA OTOKE … Nije li točnije: PUTOVANJE S OTOKA … Čini se da se više vodi brige o onima koji su fiktivno prijavili boravak na otoku zbog jeftinijeg putovanja ili sutra zbog neplaćanja poreza na vikendice. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 01. 15. u 20.20 h  

********************


alt


KATAMARAN (NE)DOLAZI U BOL

U prosincu katamaran nije u Bol bio 16 puta. Razlog je uvijek bila bura, a posljednji smo ga put ispratili u nedjelju 28. prosinca u 13,30 sati iz Bola za Split. Možda se prvi put u novoj godini pojavi u petak ujutro (2. siječnja) jer je večer prije iz Splita otplovio direktno za Jelsu bez pristajanja u Bolu.
U 2014. dodini katamaran nije dolazio u Bol 93 puta, a redovit je bio samo u lipnju, srpnju i kolovozu. Godinu ranije, 2013., nije ga bilo 83 puta. (J.E.)

(04) objavljeno 01. 01. 15. u 20.15 h   četvrtak, 01. 01. 15.   **********


alt


DOČEK U PODNE

Mnogo je gradova i u Hrvatskoj doček Nove godine organiziralo u podne. Možda se to učini dogodine i u Bolu, ako se prihvati ideja ovih naših Bolki. One su se okupile u caffe baru Marinero, popričale, popile nešto i međusobno čestitale.
Putem našeg portala čestitaju i žele sve najbolje svima koji ovo pročitaju. Posebno onima koji ih prepoznaju.

(o3) objavljeno  31. 12. 14. u 20.45 h  

********************


alt

Ujutro je riva bila od mora mokra i zaleđena (foto Jurica Kusanović)


alt

Na mostiću pored benzinske postaje podeblji je sloj leda


alt

Led na staklu autobusne čekaonice. Izvana je trebalo ostrugati...


LEDILO SE I MORE!

Mnogo je u srijedu, zadnjeg dana 2014. Bilo hladno i burno. Zaledila je riva koju su polijevali morski valovi. Posebno je debeli sloj leda bio na malom mostu kod benzinske postaje. Neka su domaćinstva ostala bez vode. Što je razlog, treba nazvati i pitati dežurnu službu Vodovoda Brač u Supetru. Cesta im je prohodna.
Na benzinskoj postaju nema više antifriza, a kako je prvi trajekt iz Splita krenuo tek u 16.30 sati nije bilo novina, a i police u trgovinama su bile zbog toga prorijeđene artiklima.
Čuli smo i za savjet: kako spriječiti zamrzavanje cijevi? Treba malo otvoriti špinu da voda barem malo curi. Ne zaboravite, pritom, da je kubik vode 17 kuna. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 12. 14 u 20.35 h  

********************


alt


BOL U 2014.

Mnogi se pozivaju na brojke, kao činjenice kojima žele dokazati svoju teoriju. A ima i onih koji u to mnogo ne vjeruju. Nešto slično je kad govorimo (i pišemo) o rekordima u bolskim turističkim noćenjima. Ove je godine, kao ni jedne do sada, u Bolu bilo 83.581 gost koji su ostvarili 530.758 noćenja. Unatoč tim činjenicama čuju se i oni koji tvrde da nisu uspjeli popuniti svoje apartmane. To je preširoka tema za ovaj kratki osvrt o bolskim brojkama u 2014. pa ćemo to ostaviti za neku drugu priliku. Je li moglo biti i bolje? Možda, ako uzmemo statistiku Turističke zajednice naše županije po kojoj Bol u siječnju i veljači te u studenom nije imao ni jednog gosta. Ta se „nula“ očekuje i u prosincu!
Dobra je vijest da se u Bolu već godinama mnogo više rađa nego umire. Ove smo godine (2014.) imali 13 umrlih, iako na našem popisu ima 22 imena. To su Boljani koji su živjeli negdje drugdje, u Hrvatskoj ili inozemstvu. Slično je i sa rođenima. Tijekom godine upisali smo 36 imena rođenih, a u Bol se iz rodilišta vratilo 32. Dvoje ih je rođeno u SAD, a po jedno dijete u Srbiju i Poljsku. Jedan od roditelja je  iz Bola, pa smo ga i mi upisali u rubriku rođenih.
Statistika nam govori da katamaran u Bol 2014. nije bio 93 puta, deset puta više nego godinu dana ranije. Ni jedan put nije izostao samo u lipnju, srpnju i kolovozu!
Interesantan je (možda) podatak da smo 2014. imali 124 kišnih dana, svaki mjesec po neki dan, a najviše u siječnju (16) i veljači (17). Najviše je kiše palo u prosincu (275,2 litre) i rujnu (212,6 litara). Ukupno je 2014. palo u Bolu 1.575,70 litara kiše na četvorni metar.


KRONIKA DOGAĐANJA
Ovdje ćemo spomenuti samo neka događanja koja smo objavili u Bolskoj kronici. Napisali smo u 2014. ukupno 1.145 vijesti, a u listopadu čak 135.
Siječanj 2014.
- Svi vlasnici apartmana morat će do kraja 2015. godine pribaviti energetski certifikat.
- Bolski su vatrogasci dobili defilibilator, prenosni uređaj za reanimaciju. Pet je vatrogasaca prošlo obuku za njegovu primjenu.
- Jugo koje je puhalo u noći od subote na nedjelju, 18 na 19. siječnja, srećom nije nanijelo veće štete osim što je s rive trebalo ukloniti veću količinu kamenja i drvene građe.
Veljača 2014.
- Organiziran je besplatni tečaj za učenje talijanskog i francuskog jezika, ali su se u klupama našli i maslinari zbog stručnog osposobljavanja.
- Počelo uređivanje parka na Trgu Joze Bodlovića.
Ožujak 2014.
- Kiša pokvarila karnevalsku feštu i odustalo se 5. ožujka od povorke kroz mjesto.
- Općinsko vijeće 14. veljače odbilo da se beach party organizira sredinom srpnja na plaži Zlatni rat.
Travanj 2014.
- Hotel „Elaphusa“ primio prve goste 5. travnja
- Umirovljenici, njih 240, primili uskrsnicu, po 200 kuna.
- Završeno osfaltiranje na rivi (18. travnja).
- U procesiji Priko poja križ je bosonog nosio Rajmond Šćepanović, koji je samo zbog toga doputovao iz Australije.
- Tradicionalni Uskrsni doručak organiziran je 21. travnja u Domu kulture.
Svibanj 2014.
- Prvi i to uspješni kros organiziran je 1. svibnja za mlade (800 metara) i odrasle (8000 metara).
- Prvosvibanjski uranak (janjetina s ražnja i sve ostalo što ide uz to) održan je u Domu kulture na poziv općinske organizacije SDP-a,
- Postavljeno 140 metara ograde iznad provalije uz šetnicu do plaže Zlatni rat.
- MNK Bol osvojio prvo mjesto u III. ligi malog nogometa i stekao pravo iduće sezone igrati u II. ligi.
Lipanj 2014.
- U Bol doplovila polupodmornica Val, nova turistička atrakcija.
- Na završnoj svečanosti maturanata Srednje škole za najbolju učenicu tijekom 4-godišnjeg školovanja proglašena je Marijana Arbunić.
- Počelo 25. Bolsko lito, od 21. lipnja do 21. rujna.
Srpanj 2014.
- Nabavljen je digitalni projektor kojim je omogućena filmska projekcija na terasi kina Bol od 11. srpnja.
- U promet od Bola do plaže Zlatni rat uključen 21. srpnja i drugi turistički vlak.
- Tommy je treći trgovački lanac koji je svoju prodavaonicu otvorio u Bolu 23. srpnja.
Kolovoz 2014.
- Dan općine Bol, 5. kolovoza. Općinska priznanja dobili Jurica Bošković i Vlasta Cvitanić.
- Na Martinici se i ove godine organizira škola plivanja koju vodi Marina Lekić.
Rujan 2014.
- Jako jugo nanijelo mnogo štete.
- Ana Gratelli, najstarija Bolka, proslavila 4. rujna 101. rođendan.
- U prvi se razred ove školske godine upisalo čak 16 malih Boljana.
- Ljetni međunarodni karneval, po sedmi put, organiziran je u Bolu od 12. do 14. rujna.
Listopad 2014.
- Stigli 7. listopada strojevi i odmah počeli s radom na proširenju Račića.
- Završen je 14. listopada otkup grožđa u podrumima Jako vino. Otkupljeno je, zbog lošeg uroda, samo 15 tona grožđa.
- Na Danima hrvatskog turizma Bol dobio priznanje kao najbolja mala destinacija,
- U akciji darivanja krvi (18. listopada) prikupljene su 54 doze, a njih osam prvi je put dalo krv.
- Uređena stara pješačka staza od mora prema crkvici Sv. Lucije.
- Zapaljene svijeće na Loži za stradale u Vukovaru i Škabrnji.
- Snimili smo 23. studenog posljednji put kupače na Zlatnom ratu (navodno je i kasnije bilo kupača).
- Počela se postavljati je 25. studenog nova svjetleća dekoracija za Božić i Novu godinu.
Prosinac 2014.
- MNK Bol jesenski je prvak u II. ligi malog nogometa.
- Pučka fešta u Murvici za blagdan zaštitnice mjesta Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.
- Božićnicu, po 300 kuna, dobilo je 56 umirovljenika starijih od 80 godina.
- Općina je osigurala na Badnjak – bakalar.
- Na Poljani organiziran Sportsko zabavni Božić.
- Zahladilo, a zadnjeg dana 2014. čak se i more – zaledilo!

(01) objavljeno  31. 12. 14. u 20.25 h     

(ZA OSTALE VIJESTI OTVORITE KRONIKA - ARHIV)