Arhiv 2015. / X.

U listopadu 2015. objavljeno: 131 vijest i 208 fotografija


subota, 31. 10. 2015.     ***************


alt


VIŠE ROĐENIH, NEGO UMRLIH

Bol po mnogo ćemo ima rezultate iznad prosjeka Hrvatske, pa tako i po omjeru rođenih i umrlih. Hrvatska od 1991. ima veći mortalitet od nataliteta, pa statističari kažu da je to prirodni pad stanovništva. Bol je tu iznimka. Promatrajući samo brojke od 2011., koje nije teško provjeriti u našoj rubrici Rođeni i Umrli, u Bolu su u pet godina (podaci do kraja listopada) rođena 102 djeteta, a umrlih ih je 73. Skoro podjednako muškaraca i žena (37:36).
(U našim rubrikama Rođeni i Umrli navedeno je više imena od iskazanih brojki, jer smo među rođene upisivali i djecu naših Boljana koja su rođena u inozemstvu, a umrlih smo se sjećali jer su ranije živjeli u Bolu, ali su iz Bola iselili u neki drugi grad u Hrvatskoj ili inozemstvo.)
Jedan je političar nedavno obeća da će rodilje za svako novorođeno dijete, ako oni pobjede na skorašnjim izborima, dobiti po 1.000 eura. Bol to čini već devet godina: za prvo dijete 7.000 kn, za drugo dijete 15.000 kn, za treće dijete 30.000 kn, za četvrto 60.000 kn …
Bol zbog novorođene djece mora proširivati vrtić, a sve je više prvašića. Ne vjerujemo da je u šoldima sve, ali mladim parovima svaka kuna dobro dođe. (J.E.)

(131) objavljeno  30. 10. 15. u 23.55 h 

********************


alt


KAZNE ZA ZLOUPOTREBU

Agencija za obalni linijski promet uputila je obavijest brodarima o načinu korištenja Otočnih iskaznica i kažnjavanju njenih zloupotreba. Javna je tajna da ima i onih koji kupuju jeftinije karte za prijevoz osoba, ali i vozila, sa tuđim iskaznicama. Brodari su upozoreni da iskaznice nisu prenosive, ali upozoravaju da je „dužnost putnika prilikom ulaska na brod brodarovom zaposleniku koji prima karte pružiti i otočnu iskaznicu“. To međutim, čine samo oni koji imaju besplatnu vožnju (stariji od 65 godina, školarci …) jer nisu obvezni javiti se na šalter Jadrolinije već bez karte ulaze na trajekt.
Agencija napominje da je kazna 1.000 do 5.000 kuna za fizičku osobu koja koristi Otočnu iskaznicu mimo Pravilnika, a 2.000 do 10.000 kuna je kazna za pravnu osobu. Pojam „koristi“ odnosi li se na onoga koji putuje jeftinije ili na onoga koji je „posudio“ svoju iskaznicu?
Inspektori i drugi ovlašteni državni službenici Ministarstva poništiti će iskaznicu, ali se uz nadoplatu može zatražiti nova. Tek ako drugi put budu uhvaćeni u zloupotrebi, trajno gube pravo na povlašteni prijevoz. (J.E.)

(130) objavljeno  30. 10. 15. u 23.50 h 

********************alt


POČINJE PLESNA ŠKOLA

Centar za kulturu organizira Plesnu školu za odrasle i to već od četvrtka, 5. studenog kada je zakazan u 20 sati sastanak zainteresiranih s voditeljem. Vježbalo bi se četvrtkom i nedjeljom, a školu će voditi Obrad Burazor, kojeg se može prethodno zbog informacija i objašnjenja nazvati i na mobitel 091 909 7766.
Prijavljeni će učiti bečki valcer, engleski valcer, disco fox, tango, bachatu i salsu. (J.E.)

(129) objavljeno  30. 10. 15. u 23.45 h  petak, 30. 10. 2015.     ***************


alt


SVI SVETI I DUŠNI DAN

U nedjelju su Svi sveti, a sutradan Dušni dan ili Dan mrtvih. U bolskoj župi objavljen je raspored liturgijskog slavlja.


Svi sveti, 1. studenoga, nedjelja:
09:00 h   Sveta misa u Maloj (Župnoj) crkvi
10:30 h   Sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi
10:30 h   Sveta misa u Murvici
16:00 h   Sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi, a nakon mise na groblju je molitva 

              odrješenja za pokojne

Dušni dan, 2. studenoga, ponedjeljak:
08:00 h   Tiha misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi
16:00 h   Svečana sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi

Napomena: u ponedjeljak nema mise u Maloj (Župnoj) crkvi  

(128) objavljeno  29. 10. 15. u 22.10 h  

********************


alt


NASTAVLJENO UREĐENJE MUZEJA

Nastavljeno je uređenje muzeja u Dominikanskom samostanu, na čije se ponovno otvaranje čeka već pet godina. Radilo se desetak dana, a onda je ponovno – stalo. Nastavit će se sigurno, ali je samo pitanje kada. Problem su financijska sredstva kojih nikada nije dosta. Pomagali su do sada  Ministarstvo kulture, Općina Bol, Županija Splitsko-dalmatinska, ali i mnoge druge pravne osobe. Spisak darovatelja objavili smo i na našem portalu, a tko je sve dao možete vidjeti ako kliknete OVDJE. Dali su svoj doprinos i mnogi dobri ljudi, ali na spisku donatora nema nekih koji su možda trebali dati među prvima. Mnogo je pravnih osoba u ovih pet godina, koliko je muzej zatvoren, zaradilo na račun turizma, a da nisu za dovršenje muzeja dali ni kune. Muzej nije vjerski objekt, već je dio turističke ponude Bola. (J.E.)

(127) objavljeno  29. 10. 15. u 22.05 h   

********************


alt


IZBORNE LISTE

Osmi su parlamentarni izbori u Hrvatskoj, ali prvi s preferencijalnim glasovanjem za zastupnike u Hrvatskom saboru. U našoj X. izbornoj jedinici 16 je lista sa po 14 imena kandidata. Ukupno ih je 224. U nedjelju 8. studenoga, na glasačkom mjestu, treba zaokružiti jednu od 16 lista, a može se zaokružiti na istoj toj listi i jedno ime. Kako glasovati još ćemo detaljnije objasniti prije izbora, a u ponedjeljak ćemo na našem portalu objaviti svih 16 lista i njihove kandidata u X. izbornoj jedinici kako bi mogli na miru sve to pogledati i odlučiti se kome dati svoj glas. (J.E.)

(126)  objavljeno  29. 10. 15. u 22 h  


četvrtak, 29. 10. 2015.     **********


alt


NA POLJANI IGRALIŠTA I PARKIRALIŠTA

Radnici „Grabovog rata“ počeli su s pripremnim radovima na Poljani, gdje će se skratiti sadašnji prostor za nogomet, rukomet i košarku, a na ostalom dijelu ucrtat će se parkirališta za cca 100 automobila. Sportski tereni bit će uz istočnu ogradu u pravcu zapad-istok. Općina je objavila poziv za dostavu ponude, a troškovnikom je predviđena izrada čelične konstrukcije visine 6 metara, poklopci za sadašnje kanale u dužini od 90 metara, a novost je što će na betonskom gledalištu po prvi put u Bolu biti postavljeno 100 PVC sjedalica.
Otvaranje ponuda i izbor izvođača je 4. studenog, a rok završetka radova je 20. prosinca kada na Poljani počinje Sportsko-zabavni Božić. (J.E.)

(125) objavljeno  29. 10. 15. u 22 h   

********************


alt


IMENA NAŠE DJECE: EMA I JOSIP

U nedjelju je „Slobodna Dalmacija“ objavila najčešća imena djece u Europi. U Hrvatskoj dječaci najčešće imaju ime  Luka, Ivan, Marko, David, Jakov, Josip, Filip, Petar, a curice su dobile imena: Petra, Ana, Marija, Mia, Lucija, Sara …
Napuštaju se običaji da sin dobije ime po nonotu, a kći po noni. Nekada su u modi bila imena glumica i glumaca, a današnje TV serije očito nisu baš neka inspiracija.
Prelistavajući zapise o rođenima u Bolu posljednjih pet godina, što je upisano i na našem portalu (Rođeni), možemo tek konstatirati da se najviše spominju imena Josip i Ema. Od 2011. do danas (28. listopada) rođeno je 54 ženske i 48 muške djece, rođenih u splitskom rodilištu ali su nakon rođenja došla u Bol.
Od 54 djevojčice čak je 46 različitih imena. Najviše ih je dobilo ime Ema (4), zatim Lucija (3), Marta (2), Katarina (2) i Nicol (2). Muška djeca su: Josip (5), Ivano (3), Frane (3), Duje (2), Luka (2), Andrija (2), Niko (2) i Antonio (2).

(124) objavljeno  28. 10. 15. u 21.55 h

********************


alt


PRIGODNI FILMOVI ZA NOĆ VJEŠTICA

U bolskom Kinu Mediteran nastavlja se, prema najavi, prikazivanje filmova svake druge subote.
S obzirom na Noć vještica (Halloween), a to je noć uoči Svih svetih, program je ove subote (31. listopada) u prigodnom tonu uz horor „Crimson Peak“ (20.30 sati) poznatog majstora strave Guillerma Del Tora, te uz animirani film o vampirima za djecu „Hotel Transilvanija 2“ (18.30 sati). Cijena ulaznica je 25 kuna.
Za pogledati sadržaj filmova otvorite OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(123) objavljeno  28. 10. 15. u 21.50 h  srijeda, 28. 10. 2015.     **********


alt


alt


„HRVATSKA RASTE“ DARIVALA RUŽE

Nakon „Domoljubne koalicije“ (HDZ), u Bol se sutradan (utorak) pojavilo čak osam kandidata s liste SDP-a „Hrvatska raste“ za X. izbornu jedinicu:  Ante Kotromanović, Branko Grčić, Arsen Bauk, Darko Parić, Davor Penić, Nikša Peronja, Tonći Bilić i Ivana Marković.  Nakon šetnje rivom zadržali u se na kavi i u razgovoru sa bolskim članovima SDP-a i simpatizerima stranke u caffe baru „Barka“. Na rivi su djevojkama i ženama darivali crvene ruže.
Osim u Bolu bili su još u Supetru, Pućišćima i Selcima, a za petak je u Splitu najavljen centralni skup za X. izbornu jedinicu  na kojem će biti i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

(122) objavljeno  27. 10. 15. u 22.30 h 

********************


alt


PET NOVIH DAVATELJA

Pozivu za davanje krvi u ponedjeljak se u Bolu odazvalo 46 Boljana, ali njih devetero to nisu mogli učiniti iz zdravstvenih razloga. Za pohvalu je što je petero njih prvi put dalo krv: Marijana  Kuzmanić i Ivica Čović, te troje srednjoškolaca, Mihaela Šesnić, Kristina Gojević i Ivan Josip Marinković.
- Zanimljivost je što su stalni davatelji troje iz obitelji Anić: Ivan, Vlado i Ana – rekla nam je Neda Kraljević, predsjednica DDK Bol. – Ugodno iznenađenje nam je priredio Toni Arbunić, koji odnedavno živi u Zagrebu, a u subotu se u Bolu vjenčao, ali se ipak odazvao našem pozivu i jedan je od 37 davatelja.
Za sve koji su došli dati krv organiziran je, kao i obično, ručak u restoranu Taverna Riva. (J.E.)

(121) objavljeno  27. 10. 15. u 22.25 h 

********************


alt


DVOSTRUKO VIŠE

„Jako vino“ je u bolskom podrumu primao grožđe sedam dana duže nego lani, ali je zaprimljeno dvostruko više grožđa. Iz vlastitog vinogorja u podrum je stiglo 180 tona grožđa raznih sorti, a otkupljeno je još 125 tona, što je sveukupno 305 tona.
Lani je vlastitog grožđa bilo 120, a otkupljeno je samo 30 tona. Ovogodišnji urod je mnogo izdašniji i kvalitetniji.
Iz berbe 2015. najprije će u prodaji biti bijelo vino i to u lipnju 2016. godine. (J.E.,

foto A. Carli))

(120) objavljeno  27. 10. 15. u 22.20 h 

********************


alt


alt


RADI SE NA RAČIĆU

Utorak je bio petnaesti dan nastavka radova na Račiću nakon ljetne sezone. Obrt „Tomislav“ iz Stobreča završio je iskopima za kanalizaciju, položio je cijevi i betonirao šahtu. Sada predstoje iskopi za vodovod i spajanje na objekte.
Sa zapadne strane Račića kamenari iz selačke „Grude“ u utorak  su počeli oblaganjem potpornog zida ceste.
Nekoliko lijepih dana pogodovalo je građevinarima da intenziviraju radove. (J.E.)

(119) objavljeno  27. 10. 15. u 22.10 h 

********************


alt


IZLETNICI JOŠ DOLAZE

Iako su hoteli zatvoreni, u Bolu još ima gostiju u privatnom smještaju. Dolaze mnogi i na jednodnevni izlet autobusom iz Supetra, a u utorak brod „David“ dovezao je pedesetak gostiju koji su na odmoru na Makarskoj rivijeri.

Otvoreno je tek nekoliko caffe barova, jer mnogi u Bolu smatraju da je sezona gotova. (J.E.)

(118) objavljeno  27. 10. 15. u 22.05 h 

*******************


alt


USKORO I LIVE KAMERE

Uz pomoć auto košare očišćeno je kućište live kamere na zgradi škole koja je već ne radi. Čišćenje od soli nagovještaj je da bi uskoro ta kamera bila u funkciji. U tijeku je montaža telefonskih linija, a djelomično radi i druga live kamera postavljena umjesto web kamere na zgradi TZO u bolskom portu.
Bez obzira na dolazak zime, rješavaju se tehnički problemi da vrlo brzo proradi i treća kamera koja bi gledala na plažu Zlatni rat. (J.E.)

(117) objavljeno  27. 10. 15. u 22 h utorak, 27. 10. 2015.     **********


alt


alt


DOMOLJUBNA KOALICIJA U BOLU

Jakim tempom Domoljubna koalicija u X. izbornoj jedinici obišla je u ponedjeljak Supetar, Postira, Pučišća, Bol, Milnu i Nerežišće. Još na trajektu „Biokovo“ su mnogobrojni putnici prilazili kandidatima želeći se rukovati i fotografirati s njima, a pogotovo s generalom Damirom Krstičevićem.
General je u pratnji župana Zlatka Ževrnje posjetio posadu i kapetana trajekta s kojim je ugodno i popričao o pomorskom poslu kao i o budućnosti koju čeka hrvatsko pomorstvo.
Kroz mjesta gdje su prolazili družili su se s građanima otoka Brača i nailazili na riječi potpore, a mnogi su iskoristili priliku, te se slikali sa kandidatima Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici.
U Bolu su također imali druženje s građanima koji su ih srdačno dočekali i čak zapjevali pod murvom u caffe baru „Loža“. Vidjeli su kandidati kako napreduju radovi, odnosno završna prva faza uređivanja šetnice s 50 nautičkih vezova na Račiću, koje sufinancira županija SDŽ, a čeka se pritok sredstava za drugu fazu, za novi lukobran s dodatnim vezovima.

(foto: J. Sabbioncello)

(116) objavljeno  27. 10. 15. u 00.50 h 

********************


alt


BIRAČKI SPISKOVI

Svi oni koji neće biti na dan izbora (8. studenog) u mjestu prebivališta imaju još dva dana vremena (utorak i srijeda) zatražiti privremeni upis u birački spisak. Privremeni upis mogu zatražiti u Uredu Državne uprave koja se za Boljane nalazi u Supetru.
Utorak je zadnji dan za određivanje biračkih odbora. Na oglasnim pločama u Bolu nije bilo obavijesti za prijavu zainteresiranih za rad u biračke odbora. Pretpostavljamo da će biti imenovani i angažirani isti kao na Predsjedničkim izborima u siječnju ove godine. (J.E.)

(115) objavljeno  27. 10. 15. u 00.45 h 

********************


alt


alt


MJESEC HRVATSKE KNJIGE

U godini svjetlosti, posvećenoj 100. obljetnici Einsteinove teorije relativnosti, u „Mjesecu hrvatske knjige“ i u  okviru programa "Upali lampicu i čitaj!", čitalo se i u  bolskoj knjižnici „Hrvatskoj čitaonici“ .
Slušali su najmlađi osnovnoškolci  priču bolske spisateljice Maje Brajko Livaković: „Krijesnica Svijetlica“, a oni malo stariji priču iz grčke mitologije o Prometeju koji je Zeusu, vrhovnom grčkom bogu, ukrao vatru i darovao je ljudima, a on ga kaznio tako da ga je za liticu pribio i orla poslao da mu kljuje jetru sve dok ga Heraklo nije oslobodio.
Najveći njihov interes  privukle su legende o Sunčevoj djeci - Hrvatima.
S pogledom kroz lijepu biforu gotičke palače, usmjerenim prema najvišem vrhu jadranskih otoka, s velikom zainteresiranošću, slušala su djeca priče o vrhovnom božanstvu starih Slavena – Svevidu, Svetovidu, Sutvidu, Svantovidu, Bijelom bogu, Bogu svjetla, Dobrom bogu, četveroglavom bogu, čije su glave gledale na četiri strane pa je pogledom mogao obuhvatiti čitav svijet. Njega su pokršteni Hrvati i dalje zadržali u liku svetoga Vida, čiji se ostaci crkvice nalaze na istoimenoj - Vidovoj gori. (J.N.)

(114) objavljeno  27. 10. 15. u 00.40 h  

********************


alt


DOLAZI „SVJETLICA“

Za utorak je najavljen povratak „Svjetlice“ iz ribolova. Očekuje se da će to biti oko 16 sati i odmah će se ulov prodavati na ribarnici. Ako nešto i ostane, prodavati će se u srijedu ujutro.
Za dan – dva znati će se hoće li još jedanput „Svjetlica“ prema Visu i Biševu. Naime, od 30. listopada tamo je zabranjen ribolov, pa će „Svjetlica“ ubuduće loviti u Hvarskom kanalu. (J.E.)

(113) objavljeno  27. 10. 00.35 h 

********************


alt


ZIMSKI VEZ

Što smo više u jeseni, a sve bliži zimi, sve je manje kupača u moru, ali i brodova. Vlasnici ih vade iz mora jer misle da su na suhom sigurniji, a na proljeće će ih uređivati za ponovni povratak u more. U ponedjeljak je iz mora izvađena polupodmornica „Val“ i odvezena na zimski vez. (J.E.)

(112) objavljeno  27. 10. 15. u 00.30 h  ponedjeljak, 26. 10. 2015.     ***************


alt

Uskoro će se duže putovati do Splita, a u Splitu otočane i goste čekaju novi problemi


OTOČANIMA SPLIT SVE DALJE?!

Isti dan kada se u Bolu raspravljalo o boljoj povezanosti otoka s kopnom, uvođenjem helikopterske veze za bolju zdravstvenu zaštitu, dodatnim naporima da mladi ne napuštaju otok, milijardama koje država izdvaja za bolji život na otoku … u „Slobodnoj Dalmaciji“ je objavljena najava o preseljenja trajektne luke na Stinice (!?). To se može očekivati, prema izjavi ravnatelja luče uprave Splita Milana Blaževskog već 2018. godine.
Isti taj ravnatelj iznio je podatak da je ove godine na liniji prema Supetru zabilježeno 1,47 milijuna putnika. Realiziraju li se najnoviji projekti o preseljenju na Stinice, onda bi tih 1,47 milijuna putnika (a za koju godinu i znatno više) trebalo možda poput migranata krenuti pješke prema željezničkom i autobusnom kolodvoru, tržnici, bolnici, školi … Nova luka znači za sve otočane i duže putovanje do Splita i natrag, nove troškove za prijevoz autobusom (kada se uspostave linije) ili taksijem u Splitu, a za pretpostaviti je da će i „Jadrolinija“ tražiti, zbog dužeg putovanja, i veću cijenu.
Shvatljivo je što Split želi rasteretiti pritisak na sadašnju trajektnu luku, ali svima treba biti jasno da otočanima s Brača, Šolte, Hvara, Visa, Korčule i Lastova te njihovim turistima, koji u Split dolaze bez vlastitih automobila, to nije nimalo prihvatljivo. (J.E.)

(111) objavljeno  25. 10. 15. u 21.50 h  

********************


alt


NAMIRNICE ZA ZDRAV ŽIVOT

Portal Ordinacija.hr piše, a Dalmacija News prenosi, o namirnicama koje treba što više koristiti jer su korisne za zdravlje. Zdrave i ukusne namirnice mogu se tijekom jeseni ubrati u vrtu, pronaći na sada jedinom štandu na  placa u Bolu kod Veselka Mikulića ili možda u nekoj trgovini.
Jabuke su užitak za jelo svježe, kuhane ili pečene! Kora jabuke sadrži četiri puta više vitamina K nego njezino meso. Često se spominje da poboljšava rad pluća, olakšava disanje i štiti pluća od iritacija.
Kelj pupčar (prokulice) su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol.
Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima, nizom vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Sadrže i mineral bor, koji je našem tijelu potreban radi apsorpcije kalcija. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.
Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka, može se jesti samu skuhanu u slanoj vodi i začinjenu po želji ili kao prilog, a može biti odlična zamjena krumpiru. Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i nekih vrsta karcinoma.
Šipak (nar) je hranjivo voće bogato vitaminima B i C, a iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke. Znanstvenici smatraju da bi dnevna doza šipka pomogla pri smanjivanju rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto.
Mandarine: sto grama mandarine sadrži 30 miligrama vitamina C (naranča sadrži 50 miligrama), vitamin B, kalcij, magnezij, cink i kalij.

(110) objavljeno  25. 10. 15. u 21.45 h 

********************


alt

Susjedi restorana "Vagabundo" na oproštajnoj večeri


HVALA I DOVIĐENJA

Kultni restoran „Vagabundo“ završio je za ovu godinu radom, a vlasnik Vice Marinković, po običaju je na oproštajnu večeru pozvao okolne susjede.
- Moram se zahvaliti na ovaj način susjedima na njihovom razumijevanju ukoliko su nekada imali problema zbog našeg rada i naših gostiju – objašnjava Vice svoju pažnju prema ljudima koji stanuju uokolo restorana. – Mi nastojimo da radimo, ali da ne ometamo druge koji žele  mir. Hvala im i vidimo se dogodine za Uskrs. (J.E.)

(109) objavljeno  25. 10. 15. u 21.40 h 

********************


alt

Akcija darivanja krvi iz travnja mjeseca


DARIVANJE KRVI U UTORAK

Već smo to najavili ali je dobro ponoviti: u utorak se organizira 52. Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Bolu, po drugi put ove godine. Početkom travnja krv ih je dalo 28, a prošle godine rekordnih je bilo 99 davatelja, od čega desetero je krv dalo prvi put.
Akcija se organizira od 8 do 13 sati u prostoriji Srednje škole Bol na Rudini. (J.E.)

(108) objavljeno  25. 10. 15. u 21.35 hnedjelja, 25. 10. 2015.     ***************


alt


alt


ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju rano ujutro kazaljke na satu pomiču se – unatrag. Počinje zimsko računanje vremena i to će potrajati do zadnjeg vikenda u ožujku. Pomicanje kazaljki ne izaziva zdravstvene probleme, a povoljno je što se može spavati jedan sat duže.
Ukoliko se i zaboraviti pomaknuti kazaljke neće biti većih problema. Na zakazani dogovor ili sastanak doći će se sat ranije.
Zimskim računanjem vremena obveza je da se u vožnji moraju i po danu paliti svjetla na automobilima. Tko zaboravi može „zaraditi“ kaznu od 300 kuna. (J.E.)

(107) objavljeno  24. 10. 15. u 20.55 h  

********************


alt


ZANIMLJIVA, ALI SKROMNA IZLOŽBA

Za izložbu i prezentaciju proizvoda dobitnika oznake „Hrvatski otočni proizvod“ s našeg otoka nije bilo očekivanog odziva. U subotu ih je svoje proizvode na bolskoj rivi izložilo šestero od ukupno 25, koliko ih je na Braču. Inače, najbrojniji su iz Supetra i Postira (po 7), zatim Selca i Nerežišća (po 3), pa Pučišća i Milne (po 2) i Bobovišća (1). U Bolu nema nitko za svoje proizvode oznaku „Hrvatski otočni proizvod“.
Izložene proizvode moglo se i kupiti. (J.E.)

(106) objavljeno  24. 10. 15. u 20.50 h 

********************


alt


ZATVORENA I „ELAPHUSA“

Posljednji gosti napustili su Bluesun hotel Elaphusa u subotu tijekom poslijepodneva. Do proljeća iduće godine hotel je zatvoren – za goste. Sezona je u Bolu i službeno završena, a mnoge interesira gdje će gosti moći tijekom zime prespavati. Već smo objavili da se prenoćiti i dobiti doručak može u Villi Daniela, a za desetak dana goste će primati i hotel „Ivan“. Na rivi se noćenje, preko agencije Bol Tours, može dobiti u apartmanima „Belvedere“. Agencija „Adria Tours“ nudi smještaj u privatnim apartmanima. (J.E.)

(105) objavljeno  24. 10. 15. u 20.45 h  

********************


alt


VREMEPLOV: 230 GODINA MALE CRKVE

Prije 230 godina (1785.) obitelj Vusio darovala je ondašnju kapelicu Gospe od Karmela s okolnim zemljištem bivšoj Bratovštini duša od čistilišta. Ista je obitelj darovala i klupe u novoizgrađenoj crkvi (1788.) koje su kasnije, nakon 100 godina (1882.), uklonjene zbog dotrajalosti.
Izgradnju crkve Gospe od Karmela, osim obitelji Vusio, pomogli su i mnogi drugi mještani Bola. (J.E.)

(104) objavljeno  24. 10. 15. u 20.40 h 

********************


alt


SUSRET S PREDSJEDNIKOM

Bolski su umirovljenici na izletu u Cavtatu imali i bliski susret s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvanom Hreljom. Zbog predizborne kampanje, koja je u tijeku, ne treba više ništa napisati osim da se naši umirovljenici u Bol vraćaju u nedjelju navečer..

(103) objavljeno 25. 10. 15. u 6.45 h 
subota, 24. 10. 2015.     ***************


alt

Dobitnici priznanja. Za inozemne goste priznanja su preuzeli njihovi domaćini


TURISTIČKA PRIZNANJA

Turističko vijeće TZO Bol odlučilo je dodijeliti 15 priznanja. Najviše, osam priznanja dobili su gosti iz Švicarske, Austrije i Njemačke, koji u Bol dolaze trideset i više godina. Priznanja su zaslužili i djelatnici u ugostiteljstvu koji su ove godine otišli u mirovinu kao i oni koji su dali osobni doprinos razvoju turizma.
Priznanja su uručena u subotu, a u povodu obilježavanja Dana Turističke zajednice općine Bol.

- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje su dobili inozemni gosti: Karin Leidenberger (u Bol dolazi od 1966.), Walter i Erna Bär (od 1966.), Ferdinand i Doris Fischer (od 1985.), Elke i Fritz Sobottka (od 1985.), Mladen i Alemka Kalčić (od 1982.), Karl i Helena Kuzman (od 1977.), Hans i Gisela Kauder (od 1975.), Zenon i Karin Komorowsky (od 1983.).
- Za dugogodišnje djelovanje i doprinos razvoju turizma: Frizerski salon Irena, vlasnica Irena Kraljević (prvi privatni frizerski salon za žene u Bolu, od 1995.)
- Za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu: Darinka Marinković (u mirovini, kao šef kuhinje hotela Borak, sa 42 godine neprekidnog staža u Zlatnom ratu), Marija Fabijanović (u mirovini, kao domaćica hotela, sa 43 godine neprekidnog staža u Zlatnom ratu), Margarita Karninčić (u mirovini, kao voditelj hotelskog restorana, sa 41 godinom neprekidnog staža u Zlatnom ratu), Boris Škrbić (u mirovini, kao šef sale hotela Bonaca, sa 41 godinom neprekidnog staža u Zlatnom ratu), Ante Koljatić (u mirovini, kao voditelj restorana hotela Kaštil, nakon 50 godina rada)
- Za dugogodišnje uspješno djelovanje i suradnju u turističkom razvoju Bola: Nada Orehovac (u mirovini, kao direktorica hotela Bretanide)

(102) objavljeno  23. 10. 15. u 22.45 h 

********************alt

Prepuna je bila dvorana Bluesun hotela "Elaphusa"


alt

Skup je pozdravio načelnik općine Bol Tihomir Marinković


alt

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić s proizvođačima čiji su proizvodi dobili oznaku OHP


PLAKETE ZA OTOČNI PROIZVOD

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP)  na svečanosti u hotelu „Elaphusa“ u petak navečer dobilo je 68 proizvođača za 111 proizvoda isključivo s otoka. Četiri su proizvođača s Brača.
Priznanja im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.
Skup je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu bolski načelnik Tihomir Marinković.
U glazbenom programu nastupili su Marija Vukšić (saksofon), Dječji mandolinski orkestar Bol, klapa Braciera, Puhački sastav BrassČuta iz Pučišća i Pučki pivači otoka Pašmana.
Koji su to proizvodi dobili oznaku HOP za 2015.? Nabrojit ćemo samo neke: razna vina, ulja, razni likeri, sušena rajčica, smrznuta hobotnica, list lunjske masline, začinska sol, palamida u ulju, namaz od maslina, preljev od šipka, manjiga bez šećera, marmelada od grožđa, krema za lice od kadulje, torta koludrica, razne kozmetičke linije, bodulski melem, botanički sapun, pjatić za toć, svijećnjaci od drva masline, suveniri od kamena … (J.E.)

(101) objavljeno  23. 10. 15. u 22.35 h 

*********************


alt


MOGUĆNOSTI ULAGANJA IZ EU FONDOVA

Ulaganja u otoke iznose oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a u 2014. godini su povećana na 1,8 milijardi kuna od čega je glavnina uložena u bolju prometnu povezanost za što je i Jadrolinija nabavila četiri nova trajekta, te razvoj prometne i komunalne infrastrukture na otocima, istaknuto je na sjednici Otočnog vijeća održanoj u petak u Bolu gdje se organizira svečana dodjela oznake „Hrvatski otočni proizvod“.
Uz razmatranje Izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima za 2014. godinu, Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede predstavili su mogućnosti ulaganja na otocima iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. , te Program ruralnog razvoja.
Trenutno je otvoreno više natječaja koji su prihvatljivi i za ulaganja na otocima, a uz one za ulaganja u proizvodnju, sredinom listopada objavljen je i poziv u vrijednosti 304 milijuna kuna namijenjenih podršci razvoja malih i srednjih poduzetnika u turizmu.
Do kraja ove godine očekuje se objava više poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, a među njima onih za jačanje djelatnosti  istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog sektora, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, kulturnu baštinu, e-škole i drugi.
Što se tiče Programa ruralnog razvoja valja izdvojiti da se od početka ovog mjeseca primaju i prijave na natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima, a članovima Otočnog vijeća ovom prigodom predstavljene su i mogućnosti koje se pružaju kroz mjeru 7. jedinicama lokalne samouprave za financiranje osnovne komunalne infrastrukture (vodoopskrba, odvodnja, ceste...) do usluga usmjerenih na povećanje kvalitete života (dječji vrtići, društveni domovi, tematski parkovi, staze...), kao i mogućnosti financiranja  za područja s težim uvjetima gospodarenja.  Objava ovog natječaja očekuje se kroz mjesec studeni.

U diskusiji su otočani po tko zna koji put ponovili: slaba je međusobna povezanost otoka, mladima koji žele ostati ili se vratiti na otok treba posao, utvrditi demografsku sliku … Dobro je, međutim, znati koji se sve krediti i nepovratna sredstva nude otocima. Kako pratiti natječaje i kako povući sredstva iz EU fondova? Na sastanku Otočnog vijeća bili su i čelnici Supetra, Nerežišća, Postira, Pučišća, Sutivana i kraće vrijeme Bola, jer je u isto vrijeme bila i dodjela priznanja TZO. (J.E.)

(100) objavljeno  23. 10. 15. u 22.30 h  

********************


alt


BOLJANI NA IZLETU

Bolski umirovljenici, njih 21, otputovalo je u petak na trodnevni izlet. Zbog bure, jer nije bilo katamarana, putovali su malo duže preko Supetra do Splita odakle su autobusom krenuli na jug, do Cavtata.
Za kračeg zadržavanja u Neumu načinjena je gornja fotografija.
Povratak u Bol predviđen je kasno u nedjelju navečer. (foto: Merlin Katić)

(99) objavljeno  23. 10. 15. u 22.25 h petak, 23. 10. 2015.     ***************


alt


SKUP U „ELAPHUSI“: HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

U Bolu se u petak i subotu u Bluesun hotelu „Elaphusa“ organizira stručni skup na kojem će se dodijeliti oznake „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) za 2015. godinu. Obavit će se to na svečanosti u petak u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela. U programu će sudjelovati Dječji mandolinski orkestar Bol, klapa Braciera, puhački sastav BrassČuta iz Pučišća i Pučki pjevači otoka Pašmana. Najavljen je i dolazak Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Ulaz na svečanost je slobodan pa su dobro došli i svi Boljani.
Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se proizvodima, isključivo s otoka, koji zadovoljavaju kriterij izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Od 2007. ovu je oznaku dobilo 219 proizvođača za 628 proizvoda s 23 otoka.
Preporučamo u subotu od 11 do 12.30 sati posjetiti izložbu i prezentaciju svih dobitnika oznake HOP s otoka Brača, koja se organizira na rivi. U slučaju kiše izložba će se održati u Domu kulture. (J.E.)

(98) objavljeno  22. 10. 15. u 22.15 h  

********************


alt


alt


NA RAČIĆU I PO BURI

Građevinarima na Račiću rade i po buri. Kažu da je to ipak pogodnije nego jugo i kiša. Skinuta je (privremeno) inox ograda jer kamenari obrta „Gruda“ iz Selaca trebaju postaviti kamen. Trenutno se daje cementni špric na vertikalne zidove, a onda slijedi ugradnja kamenih ploča deblj. 6 cm, možda već od subote. Zbog ovih ploča suzit će se cesta na Račiću za 7 centimetara, ali će i kolnik, bliži moru, zbog toga biti uži nego onaj kojim se vozi prema Velom mostu. Rješenje je na proljeće ucrtati po sredini kolnika - novu liniju.
Obrt „Tomislav“ iz Stobreča postavio je dio cijevi nove kanalizacije. Još će se kopati, a treba postaviti i šahte, ali betonirati neke nove za kanalizaciju i vodovod.
Vlasnik obrta Tomislav Šimunić ne voli što ga pitamo kada se može očekivati promet vozila preko Račića do Velog mosta.
-    Svaka prognoza je nezahvalna i ne ovisi  samo o nama građevinarima. Pitanje je kakve će biti vremenske prilike, a imamo nekih nepredviđenih radova. Treba riješiti spajanje zgrada na kanalizaciju, a projektom to nije bilo predviđeno. Kod kopanja za vodovod moramo biti oprezni jer su u kolniku električni i telefonski kabeli. Nama je u interesu da što prije bude gotovo sa što manje problema i negodovanja Boljana – reče nam Tomislav Šimunić. (J.E.)

(97) objavljeno  22. 10. 15. u 22.10 h 

********************


alt


TURISTI JOŠ DOLAZE

Jednodnevnih izletnika koji dolaze brodom, zbog bure, u četvrtak nije bilo u Bolu. Međutim, došli su autobusom njemački gosti iz supetarskog hotela „Kaktus“. U pratnji vodiča prošetali su se Bolom i razgledali njegove znamenitosti.
Jedinu primjedbu gosti su imali što je na Račiću zatvoren muški WC.
Snimili smo ih ispred Krojevih (kraljevih) skalina po kojima je 1875. (izgrađene za tu priliku prije 140 godina) išao car Franjo Josip prilikom posjeta Bolu i obitelji Martinis-Marchi. Kuću u kojoj je car i večerao nije moguće vidjeti jer je srušena i na njenom mjestu je izgrađeno Željezničko odmaralište, danas hotel „Park“. (J.E.)

(96) objavljeno  22. 10. 15. u 22.05 h četvrtak, 22. 10. 2015.     ***************


alt


IZBORI: POTVRĐENE LISTE, POČINJE KAMPANJA

Državno izborno povjerenstvo na svojim je Internet stranicama objavilo sve pravovaljane liste u svih 12 izbornih jedinica. Na listama je 2.311 imena, od čega 957 žena. Svi nisu poštivali obvezu da na listama bude 40 posto žena. Ni na jednoj od 10 lista HDZ nije ispunjen taj uvjet pa će morati HDZ platiti 500 tisuća kuna kazne, a SDP za pet nepotpunih lista 250 tisuća.
Prosjeća starost predloženih kandidata je 42,5 godine. Najmlađi ima 18, a najstariji 95 godina.
Objavom pravovaljanih lista počinje i službena izborna kampanja koja traje do 6. studenoga. Izborna šutnja je u subotu i nedjelju, 7. i 8. studenoga.
Glasački listići su malo poveći, 62 x 43 cm, jer su u našoj, X. izbornoj jedinici osim naziva 16 izbornih lista i imena 224 kandidata. Na listama nema ni jednog Boljanina. (J.E.)

(95) objavljeno  21. 10. 15. u 21.20 h 

********************


alt


U ČETVRTAK BEZ VODE

Bez vode će u četvrtak (22. listopada) od 8 do 14 sati biti potrošači u naselju „Blato – Ratac“ – priopćio je Vodovod Brač. Razlog su neodgodivi radovi na mjesnoj vodovodnoj mreži.

(94) objavljeno  21. 10. 15. u 21.10 h  

********************


alt


STIGLA „SVJETLICA“ S RIBOM

S malim zakašnjenjem (zbog bure), nego je najavljeno, stigla je u srijedu poslije podne „Svjetlica“ s ulovljenom ribom. Nedostajalo je jedino škampi. Dozvole li vremenske prilike „Svjetlica“ će još dva puta u ovom mjesecu otploviti prema Visu. Nakon 30. Listopada nastupa zabrana ribolova u tom području, pa će se ubuduće ribariti svakodnevno u Hvarskom kanalu.
Neprodana riba od srijede biti će u prodaji u četvrtak ujutro. (J.E.)

(93) objavljeno  21. 10. 15. u 21.05 h  

********************


alt


DERATIZACIJA NA PROLJEĆE

Obavijest u medijima da u četvrtak počinje deratizacija u Supetru, nekima je bio povod da nas nazovu i upitaju kada će se trovati štakori na području općine Bol. U splitskom „Cianu“, koji radi deratizaciju na Braču, rekli su nam da imaju ugovor s Općinom Bol za jednu deratizaciju godišnje, a ona će se obaviti tek u travnju 2016. godine. (J.E.)

(92) objavljeno  21. 10. 15. u 21 h  srijeda, 21. 10. 2015.     ***************


alt


OTKUP MASLINOVOG ULJA

Nakon prošlogodišnje pauze zbog lošeg uroda, Zvijezda d.d. ove godine ponovno ima kampanju otkupa bračkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Otkup se vrši u suradnji s uljarom Supetar - Arnerić d.o.o. gdje se vrši i prerada. U planu je otkupiti više desetaka tona ulja.
Otkup je u tijeku, a otkupna cijena je 45 kn za kilogram. Kontakt telefon uljare u Supetru
Je 021 435 520 ili mobitel 091 4350 520 (V.P.)

(91) objavljeno  20. 10. 15. u 20.45 h

********************


alt


altPROMETNA (NE)KULTURA

Podosta je vozača koji ne mare za prometne znakove. Oni priznaju samo prepreke na cesti. Tako je ovih dana i sa parkiranjem na Trgu gdje je inače zabranjen pristup vozilima, osim onima s dozvolom. Na zapadnom ulazu je rampa i semafor, ali je netko uklonio (ukrao) stupiće kod crkve, na istočnom ulazu, pa sada tuda (neki) slobodno ulaze i izlaze svojim automobilima. (J.E.)

(90) objavljeno  20. 10. 15. u 20.40 h

********************


alt


KARTE NA DAN PUTOVANJA

Zbog zimskih uvjeta, kada nije sigurno hoće li ujutro u Bol pristati katamaran iz Jelse ili Starog Grada ili će direktno krenuti za Split, više se neće prodavati karte dan ranije. Dosta je komplicirano poništavati već prodane karte i vraćati novac. Prodaja dan ranije moguća je ponovno, možda, idućeg ljeta, kako bi se smanjila jutarnja gužva i kašnjenje katamarana.
Za prodaju katamaranskih karata i njegov privez za Veli most ponovno je zadužen Zoran Buktenica. To je očekivana zamjena ljudi jer je dosadašnji prodavač karata sezonski radio taj posao. (J.E.)

(89) objavljeno  20. 10. 15. u 20.35 h 

********************


alt


OD NEDJELJE UPALJENA SVJETLA

Od sljedeće nedjelje, 25. listopada, na svim automobilima moraju tijekom vožnje biti upaljena svjetla. Ta će obveza potrajati do zadnjeg vikenda u ožujku.
U nedjelju u 3 sata počinje računanje zimskog vremena. Kazaljke na satu pomiču se jedan sat unatrag. (J.E.)

(88) objavljeno  20. 10. 15. u 20.30 h

********************


alt


DOLAZI „SVJETLICA“

Nakon jednomjesečne pauze, zbog lovostaja, ponovno je u ponedjeljak navečer iz bolske luke u ribolov isplovila „Svjetlica“. Uobičajeno mjesto ribarenja je uokolo Visa i Biševa.
Dolazak „Svjetlice“ u Bol očekuje se u srijedu u ranim popodnevnim satima, od 15 do 16 sati.
Ulov će se odmah prodavati na ribarnici, a ne na brodu kao do sada. (J.E.)

(87) objavljeno  20. 10. 15. u 20.25 h  utorak, 20. 10. 2015.     ***************


alt


JUBILEJ: 540 GOD. DOMINIKANACA U BOLU

Datumi koji se pamte: 12. listopada 1975. svečano je obilježena 500-godišnjica osnutka dominikanske zajednice u Bol. Od njihovog dolaska,  proteklo je ovoga mjeseca 540 godina, a 40 godina od spomenute proslave i otvaranja muzeja koji je, zbog preuređenja, zatvoren od 2011. godine.
Godine 1462. u Bol stižu prvi dominikanci: o. Dominik Prodić, o. Pavao iz Šibenika i o. Albert. Nastanili su se u zgradi bivše „Biskupije“ sa zadatkom da osnuju zajednicu po pravilima dominikanskog reda. Darovnicom od 10. listopada 1475. brački knez Petar Zacharia dao im je u posjed poluotok Glavicu. Od brojnih poznatih dominikanaca spomenut ćemo dvojicu kojih se još sjećaju stariji Boljani: braća Anđeliko i Reginald Rabadan, najznačajnije su figure poznate klasične gimnazije koja je radila u Bolu punih 50 godina. Članova dominikanskog reda bilo je i 79 Boljanina, a njih 46 su bili župnici, priori, vikari i provincijali. U sudbonosnim trenucima samostan je ostao uz narod i pomagao narodu. Vlasnici popaljenih kuća u II. svjetskom ratu dobili su od dominikanaca željezne krevete i drugu opremu, a mnogi su se sklonili u samostanu za vrijeme dok su Talijani palili 1943. po mjestu. (J.E.)

(86) objavljeno  19. 10. 15. u 21.15 h  

********************


alt


FEŠTA NA KRAJU SEZONE

Zaposlenici hotela „Kaštil“ u čijem je sastavu pizzeria „Topolino“ i cocktail bar „Varadero“ bili su na zajedničkoj večeri u ponedjeljak. Povod je zatvaranje objekata na kraju sezone. Njih 35, da ne bi morali posluživati sami sebe, odlučili su večerati u restoranu „Taverna Riva“, naravno uz suglasnost uprave. (J.E.)

(85) objavljeno  19. 10. 15. u 21.10 h

********************


alt

Akcija darivanja krvi u Bolu (arhiv)


DARIVANJE KRVI 27. LISTOPADA

Druga ovogodišnja akcija darivanja krvi u Bolu organizira se 27. listopada (utorak). Medicinsko osoblje bit će, kao i obično, u zgradi Srednje škole na Rudini.
Početkom travnja ove godine bilo je 28 darovatelja, a izuzetno uspješna bila je prošla godina. U dva darivanja krv je uzeta od 99 osoba, a značajno je napomenuti da je njih 10 prvi put dalo krv. (J.E.)

(84) objavljeno  19. 10. 15.  u 21.05 hponedjeljak, 19. 10. 2015.     ***************alt


HELIKOPTER ZA HITNE INTERVENCIJE

Mnogi ne znaju, ali je višestruko dobro što je u Zračnoj luci Brač stacioniran medicinski helikopter i odgovarajuće osoblje. Helikopter je s talijanskom posadom, ali su naši liječnici i medicinsko osoblje. Malo je dana, od 10. rujna  kada su počeli s radom, da nisu imali intervencije. Bilo je slučajeva kada su i po četiri puta u jednom danu polijetali po pacijenta i odvezli ga do KBC Split.
Ova letjelica je specijalno opremljena za medicinske potrebe, ima troja vrata, dva bočna i jedna stražnja za unos pacijenta. Samo je tri minute potrebno ovom  helikopteru za polijetanje. Spremni su za intervenciju od izlaska do zalaska sunca, jer svi helidromi nemaju uvjete za noćno slijetanje.
Drugi medicinski helikopter stacioniran je na aerodromu na Krku. Za sada je ugovoreno da ovaj vid hitne službe bude do kraja godine s mogućnošću produženja za dva mjeseca. Pokaže li se opravdanim ovaj pilot projekt za stanovništvo i goste na otocima, raspisao bi se novi natječaj za nastavak medicinske intervencije helikopterom. (J.E.)

(83)objavljeno  18. 10. 15. u 21.35 h 

********************


alt


alt

Loza je u Njemačku došla iz Planice


PRIČE O VINOVOJ LOZI

Ova je loza u Njemačku došla prije 15 godine iz Planice (nedaleko Bola) koju će Ivana Keresteš rođ. Šćepanović uskoro i obrati. Da je bliže došla bi rado pomoći  u berbi svojima u Bolu.
Boljani su, i bez Ivane, nastavili u nedjelju berbom grožđa sorte plavac mali.
U međuvremenu smo dobili objašnjenje uz naš članak nedavno objavljeni napis o berbi. Javio se Jakša Marinković Šimić, donedavni direktor „Jako vino“, a sada u mirovini:
„Filoksera (trsna uš, žiložder) nije bolest već mali štetnik koji uništava korijen na europskoj (staroj lozi koju je uništio, osim na nekim pjeskovitim terenima gdje nije mogao preživjeti) a na američkoj lišče. Donijet je iz Amerike u Francusku oko 1860. godine, a ne početkom 19. stoljeća.“

(82) objavljeno  18. 10. 15. u 21.30 h 

********************


alt


DOBRODOŠLICA SA SMEĆEM

Od prošlog utorka ne prazni se poluukopni kontejner na Velom mostu. Razlog je što kamion za odvoz smeća ne može preko Račića, a tamo će se raditi barem još dvadesetak dana. Pored ovog kontejnera, oko kojeg će idućih dana biti još više smeća u crnim kesama (dok ne dođu mačke), svakodnevno prolaze turisti s mini kruzera, ali i putnici koji idu katamaranom za Split ili dolaze iz Splita.Nije to oku ali ni nosu ugodna dobrodošlica!

Gosti će se (možda) upitati: ako nas ovako dočekuju u najboljoj autentičnoj primorskoj destinaciji, kako je tek u ostalim turističkim mjestima na Jadranu?

P.S. Ništa bolja situacija nije ni uokolo dva isto takva poluukopna kontejnera kod javnog WC-a. Tamo su malo podalje od pogleda. (J.E.)

(81) objavljeno  18. 10. 15. u 21.20 h  

********************


alt


alt


ZIMSKE RAZGLEDNICE

Zatvaraju se i uklanjaju ljetni štekati. Od restorana „Pumparela“ (gornja slika) nije ostalo ništa, a slično će se za dan-dva dogoditi i sa opremom cocktail bara „Varadero“ (donja slika).
Boljani već znaju kako to izgleda u zimskom periodu, ali je dobro da to vide i oni koji u Bol dolaze samo ljeti. (J.E.)

(80) objavljeno  18. 10. 15. u 21.15 h   nedjelja, 18. 10. 2015.     **********


alt

Dolazak zrakoplova iz Zagreba u subotu 17. listopada. Po redu letenja još će jednom, sljedeće subote 24. listopada biti avio veza Zagreb - Brač - Zagreb. Tijekom ljetnog reda letenja samo dva puta - 3. i 10. listopada - zrakoplov je umjesto na Brač sletio u Split, a razlog su bili niski oblaci


AERODROM: BOLJE NEGO LANI

Zatvaranjem hotela „Bretanide“ prestali su i čarter letovi iz Austrije i Njemačke, a još jednu subotu (24. listopada) i ukida se domaća sezonska avionska linija Zagreb – Bol – Zagreb.
- Sada na kraju turističke sezone, iako mi nastavljamo radom i u zimskom periodu, mogu ustvrditi da su nam rezultati bolji nego lani. Međutim, nadali smo se i računali smo da će biti i bolji  - čuli smo od direktora Zračne luke Brač Tonća Peović.
Slijetanja nije bilo u siječnju i veljači, ali je od ožujka do 17. listopada u Zračnu luku Brač sletjelo 800 aviona. Mnogo je tijekom godine učinjeno na školovanju osoblja aerodroma, poboljšanju infrastrukture, a mnogo se razgovaralo za nove linije. Direktor Peović uvjeren je da trud nije bio uzaludan. Nakon 12 godina ponovo je uspostavljena direktna avio veza sa dvije destinacije u Njemačkoj (Leipzig, Dusseldorf), a na Brač je sletio direktno iz Sao Paola (Brazil) interkontinentalni avion sa poslovnim ljudima. To je povijesni datum (7. 08. 2015.) za brački aerodrom. Inače, ukupno je do sada, ove godine, preko ovog aerodroma prošlo 9.800 putnika, najviše inozemnih turista – 7.700.
- Činimo napore da do iduće sezone produžimo bračku pistu na 1.700 metara što će omogućiti dolazak većih zrakoplova. Nadamo se i većem broju domaćih linija ali u terminima koji više odgovaraju putnicima koji dolaze u Bol i na Brač – zaključio je naš razgovor direktor Tonći Peović. (J.E.)

(79) objavljeno  17. 10. 15. u 23.50 h

********************


alt


PRIZNANJE I WELLNESS CENTRU

Medijski je prošlo nezapaženo priznanje koje je dobio Wellness centar Bluesun hotela „Elaphusa“ na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Poreču. Bili su među tri nominirana za nagradu, ali i drugo mjesto znači priznanje i poticaj da tako nastave i ubuduće.
Uz naše čestitke za drugo mjesto treba podsjetiti i na početke (bez wellnessa), koje isto nešto znače: 67 godina od osnivanja hotelskog poduzeća Zlatni rat. Bilo je to 17. listopada 1948. godine. Tradicija koja traje! (J.E.)

(78) objavljeno  17. 10. 15. u 23.45 h  

********************


alt


IZLET U SLAVONIJU

Bolskim su umirovljenicima ove godine ponuđena dva izleta: 23. listopada u Cavtat ili 12. studenog u Slavoniju. Za Cavtat više nema slobodnog mjesta, ali je nešto ostalo za Slavoniju. Do sada se prijavilo 20 umirovljenika.
Polazak je u četvrtak ujutro (12. studenog) a putuje se autobusom u Slavonski Brod, Vinkovce, Osijek, Aljmaš, Vukovar, Đakovo, Kopački rit, Našice, Kutjevo i povratak u Split je u nedjelju u večernjim satima. Cijena je oko 1.700 kuna, a sve ovisi o broju putnika. Ako ih je više bit će nešto i jeftinije.
Zainteresirani se trebaju prijaviti Klari Petrić. (J.E.)

(77) objavljeno  17. 10. 15. u 23.40 h 

********************


alt

Konoba "Dalmatino" u subotu, 17. listopada u 22.45 h


KRENUO JE „ZIMSKI ĐIR“

Prema najava u konobi „Dalmatino“ od subote je krenuo „Zimski đir“. To znači da će platu dobrodošlice dobiti svi koji navrate u konobu i naruče barem piće. Oni koji se odluče za večeru dobit će besplatno predjelo i desert.
„Zimski đir“, kako je najavio vlasnik Drago Eterović, traje do 5. studenog, a onda se „Dalmatino“ zatvara zbog preuređenja. (J.E.)

(76) objavljeno  17. 10. 15. u 23.40 h 

********************


alt


SJEĆANJE NA UMRLE

Skoro će Dan spomena na umrle, a na to nas podsjećaju trgovine koje nude veliki izbor svijeća, lampiona, cvjetnih košara i umjetnog cvijeća. U „Studencu“, na Bračkoj cesti, ima veliki izbor, a lampionima je cijena od 6 do 14 kuna. (J.E.)

(75) objavljeno  17. 10. 15. u 23.35 h  

********************


alt


ĐIR S „POSUĐENIM“ AUTOM

Mladi gost (21) iz Francuske večerao je u petak u konobi „Dalmatino“. Nije platio račun, ali je vlasniku uzeo (bez pitanja) ključeve od auta (toyota) i odvezao se s još jednim prijateljem (29) prema Supetru. Nisu stigli daleko. Par kilometara od Bola imali su prometni udes (vidi sliku). Vozač se (pretpostavlja se) pješice vratio u Bol i zatražio liječničku pomoć. Ambulantnim kolima je prevezen u splitsku bolnicu odakle je – nestao.
Vlasniku automobila, Dragi Eteroviću, ostao je neplaćeni račun i razbijeno auto. Čuli su valjda gosti, da je u konobi „Dalmatino“ počeo „Zimski đir“ pa oni odlučili jedan đir s autom. Nisu stigli daleko … (J.E.)

(74) objavljeno  17. 10. 15. u 23.30 h   subota, 17. 10. 2015.     **********


alt

Berba maslina / arhiva


MASLINARI TEK KRENULI U BERBU

Maslina će se u Bolu brati i do 15. studenog, a lani je do 13. listopada sve bilo obrano. Trenutno nije ubrana ni trećina maslina, a neki čekaju da plod još malo bolje sazrije. Nakon prošlogodišnje loše sezone, bolski maslinari imaju razloga za zadovoljstvo. Urod je mnogo kvalitetniji, a bilo je, istina, određenog straha od maslinovih muha. Čini se da su ih uništile velike vrućine i suše.
Početkom 19. stoljeća kada se u Francuskoj pojavila filoksera (bolest na vinovoj lozi), u Bolu su uklanjali masline i sadili vinovu lozu. Sa južne strane Brača intenzivnija sadnja maslina počela je prije 25 godina, u vrijeme Domovinskog rata, kada su smanjeni prihodi od turizma, pa je trebalo na drugi način doći do novca za život i otplatu turističkih kredita. U sadnji maslina pomagala je županija, a i političke stranke su besplatno dijelile sadnice. Računa se da u bolskoj općini trenutno ima preko 5.000 stabala maslina. (J.E.)

(73) objavljeno  16. 10. 15. u 22.05 h 

********************


alt


ZLATNI RAT BEZ PONUDE

Zbog završetka sezone, ali i sve manje gostiju i loših vremenskih prilika, sve je skromnija ponuda na plaži Zlatni rat. Zatvoren je restoran i cocktail bar Auro, a za dan-dva potpuno se povlači i Grabov rata sa ponudom ležaljki i suncobrana. U blizini nema ni kave ni sokova …
Moguće je da se vrati bablje ljeto, a kupače smo na Zlatnom ratu lani snimili 23. studenoga. (J.E.)

(72) objavljeno  16. 10. 15. u 22 h

********************


alt


OD UTORKA – BURA

Petak nam je donio smirivanje vremena i malo sunca. Pojavio se ujutro i poslije podne i katamaran, a slično vrijeme meteorolozi predviđaju i u subotu. Meteo-info,  kojeg možete pogledati i na našem portalu, predviđa slabu kišu u nedjelju sredinom dana, a kišovito bi moglo biti i u ponedjeljak tijekom jutra.
Za kišu su to najave, a mnogi bi voljeli da ne budu točne. Za utorak se predviđa slaba do umjerena bura i tramontana. (J.E.)

(71) objavljeno  16. 10. 15. u 21.55 h 
petak, 16. 10. 2015.     **********


alt

Na stijenama iza Velog mosta jugo je nasukalo i razbilo gliser  (foto: Vlado Anić)


alt

Kamion odvozi ostatke glisera


alt

Jugo je odvalilo kameni rubnjak, ali jugo nije krivo što je nestručno, posljednji put taj dio rive ispred Podruma, sanirano


OD JUGA STRADALA DVA PLOVILA

Najnovije orkansko nevrijeme nije posve mimoišlo ni Bol. Problemi su daleko manji nego u Šibeniku, Dubrovniku … Poplava nije bilo, ali su razbijena dva plovila. Jedno je bilo usidreno na bovi ispred Račića, ali ga je jugo bacilo na kamenja koja štite rivu iza Veloga mosta. Slična sudbina zadesila je i brod koji je bio u moru ispred Bjenačice. Vlasniku je to drugi brod koji je uništen iz istih razloga na istoj lokaciji.
Moglo je biti još nevolja da se pravovremeno nije interveniralo. Naime, u srijedu pred večer iz luke su valovi nosili brod kojeg je vjetar nosio prema Studencu. U zadnji trenutak drugim brodom su ga uspjeli privezati i otegliti na sigurno.
Od ostale štete spomenimo uobičajeno izbacivanje žala ispred zgrade podruma, a valovi su podigli (po tko zna koji put) kameni rubnjak.
Katamarane nema od utorka poslijepodne, a moguće je da dođe u Bol iz Jelse u petak ujutro.
Bol je doživio vodenu bujicu, ali je neki nisu preživjeli. Spomen ploča kod Doma kulture i tri potoka izgrađena nakon povodnja, podsjećaju na tragična događanja 1792. kada je život izgubilo 6 osoba, a 4. i 9 listopada 1891. bilo je dvoje mrtvih i velika materijalna šteta: iz vinskih podruma bujica je odnijela svu proizvodnju mošta, srušila jednu kuću … (J.E.)

(70) objavljeno  15. 10. 15. u 21.10 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE BERBA GROŽĐA

Lani je primanje grožđa u podrume „Jako vina“ završeno 15. listopada, a ove će godine potrajati to čitav drugi tjedan, a možda i koji dan duže. Najveći je problem kiša, ali ni to ne može pokvariti dojam da je ovogodišnji urod po količini i kvaliteti mnogo bolji nego prošle godine.
Godine 2013. „Jako vino“ je u svoje podrume primilo 200 tona bijelog i crnog grožđa. Prošle godine su primili ukupno 150 tona i to 120 iz vlastitog vinogorja, a 30 tona od kooperanata.
Ne bude li u petak kiše, nastavit će se berbom preostalog grožđa sorte „cabernet“ sa Grabice, a onda nastavljaju u okolici Murvice branjem „plavca malog“. Sa kooperantima primit će do kraja berbe još oko 50 tona pa se vjeruje da će se premašiti količina iz 2013. (J.E.)

(69) objavljeno  15. 10. 15. u 21.05 h 

********************


alt


BIRAČKI SPISKOVI

Zna se da će izbori za zastupnike u Hrvatski sabor biti u nedjelju 8. studenog. Međutim, treba birače podsjetiti na istek skorašnjeg roka 28. listopada do kada mogu u Uredu državne uprave zatražiti privremeni upis (ako će glasovati u Hrvatskoj) ili prethodnu registraciju (ako će glasovati u inozemstvu). To se naravno odnosi na one koji na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta.
Za bolske birače nadležni Ured državne uprave je u Supetru, Mladena Vodanovića 29, telefon 021/ 631 095.
O načinu glasovanja, koji je nešto drugačiji nego do sada, pisat ćemo naknadno, ali će se narednih dana mnogo pisati i u dnevnom tisku, ali i na portalima. (J.E.)

(68) objavljeno  15. 10. 15. u 21 h četvrtak, 15. 10. 2015.     **********


alt

Anna Hero s priznanjem "Djelatnik godine"


alt

Anni je osobno čestitao i ministar turizma  Darko Lorencin


ANNA HERO – DJELATNIK GODINE

Pod motom „Čovjek je ključ uspjeha“ dodijeljena su na Danima hrvatskog turizma u Poreču, u srijedu navečer, priznanja djelatnicima koji doprinose svojim radom uspjehu hrvatskog turizma. Naša Bolka ANNA HERO djelatnik je godine u kategoriji „Djelatnik u zračnom prijevozu“, inače zaposlenica u Zračnoj luci Brač.
Bol je više puta dobivao priznanja, ali prema našim saznanjima ovo je prvi put da je netko u Bolu dobio osobno priznanje. (J.E.)


Do zaključenja redakcije Bolske kronike nitko nam nije javio je li i Bol dobio neko priznanje.

(67) objavljeno  14. 10. 15. u 20.35 h 


U 21.05 dobili smo poruku iz Poreča: BOL, NAGRADA, MALO MISTO


********************


alt


HOTEL U ZIMSKOM PERIODU

U studenome se zatvaraju bolski hoteli, ali ne baš svi. Noćenje u klimatiziranim hotelskim prostorima nudi Villa Daniela. Osim toga, posredstvom agencije Adria Tours može se rezervirati smještaj u privatnim apartmanima. Agencija će u zimskom periodu radi svakodnevno od 8 do 20 sati. (J.E.)

(66) objavljeno  14. 10. 15. u 20.30 h 

********************


alt


„ZIMSKI ĐIR“ OD SUBOTE

Svake godine nakon završetka sezone u konobi „Dalmatino“ organizira se Zimski đir. Od subote, kako nas je izvijestio Drago Eterović, svi koji navrate i naruče barem piće dobiti će platu dobrodošlice. Besplatno naravno. Tko se odluči za večeru, besplatno će biti uslužen predjelom i desertom.
Ova pogodnost se može iskoristiti do 5. studenog. To je, naime, zadnji dan rada ove godine u konobi „Dalmatino“ jer se zatvara zbog građevinskih radova. (J.E.)

(65) objavljeno  14. 10. 15. u 20.25 h 

********************


alt


FILMOVI I ZIMI

Zimska sezona u Kinu Mediteran u Bolu počinje iduće subote (17. Listopada) projekcijom dvaju filmova. U 18.30 sati je na programu animirani film za djecu „Ups! Noa je otišao …“, a od 20.30 sati hrvatski film „Zvizdan“.
Cijena ulaznica je 25 kuna.
U zimskom periodu kino projekcije će biti dva puta mjesečno.
Sadržaji filmova su u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(64) objavljeno  14. 10. 15. u 20.20 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA ZA UMIROVLJENIKE

Pred skorašnje praznike možda će neki požaliti što i oni nisu u mirovini. Razlog je božićnica koju će neki dobiti iz čak tri izvora. Vlada je naime odlučila da nakon 18. prosinca počne isplata božićnica i to onima do 1000 kuna mirovine – 325 kuna, oni s mirovinom od 1.000 do 2.000 kuno dobili bi 225, od 2.000 do 3.000 kuna primit će 145, a s mirovinom preko 3.000 kuna dobit će 100 kuna.
Bolski umirovljenici stariji od 80 godina, a njih je šezdesetak, dobit će još po 300 kuna iz općinskog proračuna. (J.E.)


(Naknadno smo izostavili dio teksta koji se odnosi na članove zadruge. Naime, nema zakonske osnove da oni dobiju božićnicu. Isplate onima starijim od 70 godina je po drugom osnovu, a nije još ni određen iznos i termin isplate. - op. urednik)

(63) objavljeno  14. 10. 15. u 20-15 h 

********************


alt


NAKON BOLSKE OLIMPIJADE

Bilo je oblačno, ali bez kiše, pa je nesmetano održana 2. Međunarodna dječja olimpijada na centralnom stadionu Bluesun hotela. Opširnije u rubrici SPORT ili kliknite OVDJE.

(62) objavljeno  14. 10. 15. u 20.10 h  srijeda, 14. 10. 2015.     **********


alt

Kopalo se u utorak na istočnom dijelu Račića, Ulica A. Starčevića. Promet nije bio moguć


alt

Iznad "Mlina" upaljeno je "zeleno" , a nema ni oznake da je to zbog radova  - "slijepa" ulica


alt

Četiri su auta ostala "zarobljena" na Velom mostu. Peti je prošao kroz pješačku zonu.


PREKID PROMETA - BEZ NAJAVE

Radovi su na Račiću počeli u utorak onako kako smo i pretpostavljali. Najprije se počelo s iskopima bez službene obavijesti o prekidu prometa vozilima prema Velom mostu. Tamo je ostalo blokirano pet automobila. Jedini način je da čekaju završetak radova ili da krenu preko pješačke zone, ispod Lože pored restorana Pumparela do Konzuma. Tim putem je prva prošla vozačica u autu pulskih registracija.
Na drugoj strani, cestom su pored Mlina dolazili automobili, a na semaforu je bilo „zeleno“. Oni su morali na „rikverc“.
Radovi na iskopima za kanalizaciju i vodovod mogli bi potrajati i do mjesec dana, a bude li kiše možda i duže.
Skidanje ograde i popločavanje do utorka poslije podnije nije još počelo.
Zbog radova (iskopa) na Račiću ne mogu se prazniti poluukopni kontejneri pa će ona dva na Velom mostu od srijede biti blokirana, a za prikupljane kućnog otpada postavit će se plastične kante kod Moby Dicka na Loži i na dnu Ribarskog puta. (J.E.)

(61) objavljeno  13. 10. 15. u 22.35 h 

********************


alt


BERBA KAD NEMA KIŠE

Dva dana bez kiše i odmah se krenulo u vinograde ili maslinike. Ni grožđu a ni maslinama kiša nije dobro došla, ali je urod količinski i kvalitetom mnogo bolji nego lani. Prognoza je da slijede barem dva do tri kišna dana, a onda u subotu ponovno u branje, onoga što je ostalo za ubrati.
Berba maslina lani je završila 13. listopada, a ove godine tek je počela. Kasni i berba grožđa. Godine 2014. podrumi „Jako vino“ prestali su 14. listopada s otkupom.(J.E.)

(60) objavljeno  13. 10. 15. u 22.30 h 

********************


alt

Zaposlenici "Bretanide" na trogirskoj rivi


alt

Izletnici na palubi broda "Frane Bol"


„BRETANIDE“ U TROGIRU I NA ŠOLTI

Po tradiciji uprava hotela „Bretanide“ organizira nakon zatvaranja hotela izlete za svoje zaposlenike. Nakon Blaca i Starog Grada (2013.) te Visa (2014.) ove su ponovo brodom „Frane Bol“ otišli na izlet. Iskoristivši smirivanje vremena, u nedjelju su ispratili goste, a u ponedjeljak krenuli za Trogir. Na kratko su zastali i u Stomorsku na Šolti.

(59) objavljeno  13. 10. 15. u 22.25 h 

********************alt


KOPA SE U SPLITSKOJ

Ulica Splitska u naselju Ratac, a neki ga zovu i Bosanski Novi, postaje gradilište. Idućih će se dana kopati cesta u kojoj će se zamijeniti vodovodna cijevi, ali ugraditi i odvodna cijevi za oborinske vode profila 300 mm.
Na cesti je ucrtana širina iskopa unutar koje će bager tvrtke „Bilić“ od srijede početi kopati. Radit će se dva tjedna, a moguće je povjerovati u taj rok jer je izvođač „Bilić“ a u toj ulici stanuje općinski komunalni redar. (J.E.)

(58) objavljeno  13. 10. 15. u 22.20 h 

********************


alt


ZAMJENA KAMERA

Splitska tvrtka „Adriatic bb“ radila je u utorak na zamjeni web kamere na zgradi u luci. Montirana je nova i kvalitetnija kamera, a saznali smo da će ubuduće raditi kao live kamera kao i ona na zgradi škole. Ta će se kamera, na zgradi škole, po drugi put zamijeniti, a trenutno već danima – ne radi. (J.E.)

(57) objavljeno  13. 10. 15. u 22.15 h  

********************


alt

Vremenske prilike u Bolu u 17 sati kada se očekivao katamaran (13. 10. 15.) ...


alt

Katamaran je u 17.05 prošao podalje od Bola, uz obalu Hvara, prema Jelsi


KATAMARAN „PRESKOČIO“ BOL

Na svom portalu „Jadrolinija“ objavljuje koje su linije u prekidu. U utorak se oko podneva moglo pročitati da će katamaran u 16 sati iz Splita izravno krenuti za Jelsu bez pristajanja u Bolu. Bio je to četvrti preskok Bola, a još nije prošlo ni polovica listopada. Katamaran u listopadu 2012. i 2013. u Bol nije dolazi po jedan put, a 2014. dva puta.
Boljani su bili posebno ljuti u nedjelju 11. listopada kada, nakon produžnog vikenda, nije bilo katamarana u 13.25 za Split, a vrijeme je bilo veoma povoljno. Razlog nedolaska je što je katamaran u subotu, zbog nevremena, ostao u Splitu. (J.E.)

(56) objavljeno  13. 10. 15. u 22.10 h utorak, 13. 10. 2015.     **********


alt

Račić u ponedjeljak 12. listopada u 9 sati. Nigdje građevinara ...


KADA I ŠTO ĆE SE RADITI NA RAČIĆU?

Na Općinskom vijeću je rečeno, a mi smo to prenijeli u izvještaju sa sjednice, da će se radovi na Račiću nastaviti 5. listopada. Početak je „iz tehničkih razloga“ odgođen za tjedan dana, ali u ponedjeljak 12. listopada tamo nismo nikoga zatekli ni dočekali.
Navodno, će kamenari doći u utorak predvečer (prije kiše) jer još imaju posla u Dubrovniku. Prije njihovog dolaska poskidat će se inox ograda, jer se betonski zidić oblaže kamenom pa će na kraju i ograda biti za deset centimetara viša.
Trebat će, međutim, ponovno kopati na istočnom dijelu Račića za spoj istočnog sa zapadnim dijelom kanalizacijskog sustava. Kopati znači i ponovni prekid prometa vozila preko Račića do Velog mosta. O tome nitko nije, ni usmeno ni pismeno, obavijestio tamošnje stanare kao ni one koji su svoja vozila parkirali na Velom mostu. Samo se oglasio Grabov rat i zamolio objavu da zbog radova na popločavanju šetnice na Račiću neće se moći privezivati plovila uz novu rivu od utorka nakon 12 sati.
Koliko će dugo trajati ti radovi? Neslužbeno smo saznali da bi to moglo potrajati do kraja siječnja (?!).
O početku najavljenih radova na rivi i na šetnici bolje da i ne pišemo. Tek kad počnu nešto raditi, mi ćemo ih – uslikati. (J.E.)

(55) objavljeno  13. 10. 15. u 00.10 h 

********************


alt

Pogled s Koštila, možda novog vidikovca, na plažu Zlatni rat (foto: Karl Hohenegger)


NOVI VIDIKOVCI I PJEŠAČKE STAZE

Ima li još nešto što se može ponuditi turistima, osim sunca i mora? Mnogo je ideja i projekata. Ali se mnogi od njih, na žalost, nikada ne realiziraju. Nedavno je o nečem sasvim konkretnom govorio, na skupu u Bolu, Lino Ursić iz postirske tvrtke „Cerado“ koja se najbolje predstavlja u nazivu: Centar za integralni razvoj srednjo-dalmatinskih otoka. Uokolo Bola su upravo idealni prirodni uvjeti za bolji razvoj pješačkih staza. Nešto više reći će nam Lino Ursić:
- Regulacija turističkih tijekova kroz definirane staze za kretanje posjetitelja značajnim krajobrazom Vidove gore trebala bi biti prvi korak u promišljanju uvođenja nekih od selektivnih oblika turizma (primjerice kulturnog-arheološkog, sportskog i avanturističkog turizma) na tom području. Naime, do danas, nije se definirala stvarna mreža turističkih putova koji bi u konačnici povezivali prirodne i kulturno-povijesne atrakcije te istovremeno regulirali kretanja turista kroz plato Vidove gore. Na tom tragu, nameće se i pitanje osmišljavanja reguliranih tematskih vidikovaca kojim bi se zasigurno podigla razina atraktivnosti obilaska Vidove gore i preventivno djelovalo na sigurnost kretanja samih posjetitelja. Kao jedno od rješenja nameće se gradinsko naselje – utvrda Veliko Koštilo iznad Bola.  Upravo na tom strateškom osmatračkom položaju koji je bio u uporabi od prethistorije do ranog srednjeg vijeka, moglo bi se krenuti u projekt prvog vidikovca sa Vidove gore.

(54) objavljeno  13. 10. 15. u 00.05 h  ponedjeljak, 12. 10. 2015.     **********


alt

Osoblje hotela "Bretanide" nakon što su u nedjelju ispratili posljednje goste


alt

Zaposlenici hotela "Bonaca" odlučili su na kraju sezone zajednički večerati u konobi "Raj" u Murvici uz janjetinu s ražnja i klapu Kantaduri


ZATVARAJU SE I HOTELI

Od ponedjeljka u Bolu će biti otvorena samo dva hotela: hotel „Kaštil“ do 17. listopada, a hotel „Elaphusa“ malo duže, s kraćim prekidom, ali ni oni neće primati goste nakon 1. studenoga. Hotel „Baština sv. Križ“ ne radi od 8. listopada.
Posljednji radni dan u nedjelju je bio, za ovu godinu, u hotelima „Bonaca“ i „Bretanide“, a u hotelu „Borak“ zadnji gosti odlaze u ponedjeljak nakon doručka.
U „Elaphusi“ će u nedjelju noćiti 320, a u „Borku“ 70 gostiju. (J.E.)

(53) objavljeno  11. 10. 15. u 22.05 h 

********************


alt

Šetnica sa zatvorenim štandovima


alt

Otvoreni štand u Makarskoj ...


alt

... a ovako izgleda kada se ne radi


ZATVORENI ŠTANDOVI NA ŠETNICI

Ni jedan od 17 štandova na šetnici u nedjelju nije bio otvoren. Otvorit će se tek idućeg proljeća, a idućih dana će ih koncesioniri sami (?!) i uklanjati (demontirati) iako su oni vlasništvo Općine. Tu je i odgovor na pitanje i komentare, zašto nam štandovi tako izgledaju?
Navečer se, tijekom rada, omataju različitim plastičnim pokrivalima pa ih neki u šali nazivaju ciganskim čergama.
Općina naplaćuje po štandu 21 tisuću kuna i nije teško izračunati da su na ime koncesije naplatili u pet godina mnogo više od milijun kuna.
Je li se moglo nešto ljepše i ekonomičnije postaviti, poput onih štandova koja se nalaze u Makarskoj (vidi slike)? (J.E.)

(52) objavljeno  11. 10. 15. u 21.50 h 

********************


alt

U nedjelju su na Zlatnom ratu bili vidljivi tragovi do kuda su dolazili valovi. Za svaki slučaj, pomaknute su ležaljke malo dalje od mora


VRIJEME: DVA DANA SMIRIVANJA

Tijekom subote i do nedjelje ujutro na području Dalmacije pala je obilna kiša, najviše u posljednje pola godine. Na splitskom području, na Marjanu, izmjerene su 103 litre po kvadratnom metru. Vodostaji rijeka su u čitavoj Dalmaciji u značajnom porastu.
U nedjelju ujutro do 9 sati bolska riva, posebno dio ispred zgrade škole, potpuno je bila očišćena od šljunka kojeg je nanijelo jugo. Na plaži Zlatni rat premještene su ležaljke malo dalje od rubnog dijela, zlu ne trebalo.
Katamarana nije došao u subotu poslijepodne iz Splita, ali ga nije bilo ni u nedjelju u 13.25 sati da bi prevezao putnike za Split jer je u subotu ostao u splitsku luku. Jadrolinija je najavila da će katamaran u nedjelju umjesto za Bol i Jelsu krenuti iz Splita u 16 sati direktno u Stari Grad. Hoće li u ponedjeljak ujutro doći u Bol, ovisi o vremenskim prilikama.
Meteorolozi za ponedjeljak i utorak najavljuju smirivanje vremena s dosta sunca, a u srijedu su najavljene nove obilne kiše. (J.E.)

(51) objavljeno  11. 10. 15. u 21.45 h 

********************


alt

Zvijezda soul festivala Jarrod Lawson


VEČERAS BESPLATNO NA KONCERT

- Pozivamo sve  drage mještane Bola da prisustvuju završenom koncertu soul zvijezda u Bluesun hotelu Elaphusa – kaže za naš portal izvršni direktor hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol. – Završni koncert Bol Soul festivala će se održati ovog ponedjeljaka (12. listopada) u 21:30 sati u Night Clubu Ella (Bluesun hotel Elaphusa).  Bit će to zajednički LIVE nastupi soul zvijezda: Jarrod Lawson, Tracy Hamlin i Rose Vincent. Ulaz je besplatan!
Međunarodni soul festival Bol Soul koji se po prvi puta održava u Bolu, oduševio je brojne fanove soula koji su na više otvorenih i zatvorenih lokacija hotela Bluesun Elaphusa mogli uživati u live soul glazbi, ali i plesnim ritmovima vrhunskih europskih soul DJ-eva.
Festival Bol Soul organiziraju veterani globalne soul scene, DJi i producenti Ian Dewhirst i Carl Webster koji su odlučni u namjeri da Bol na Braču pretvore u top destinaciju za sve ljubitelje soul glazbe.
Dewhirst i Webster iz Bola, tijekom svih festivalskih događanja, izvještavaju uživo i za svoju radijsku postaju Starpoint, koja već tradicionalno promovira nove glazbene talente soul glazbe.
Dok se ovogodišnje, prvo izdanje Bol Soula bliži kraju, organizatori potvrđuju da će s pripremama Bol Soula 2016 započeti odmah po završetku ovogodišnjeg festivala, a očekuju da će ovaj zanimljivi festival nagodinu privući još veći broj poklonika ove vrste glazbe.

(50) objavljeno  12. 10. 15. u 10.15 h 

nedjelja, 11. 10. 2015.     **********


alt


alt


KIŠA POKVARILA SPEKTAKL

Zbog kiše sudionici 2. Međunarodne dječje olimpijade umjesto po rivi morali su u dvoranu hotela „Bonaca“. Njih 150 iz Hrvatske, BiH i Crne Gore borit će se u nedjelju, također u „Bonaci“, u tri discipline za medalje koje su ovaj put izrađene od bračkog kamena. Autor medalja je Ivica Jakšić Čokrić Puko.
Sudionike Olimpijade pozdravio je i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. (J.E.)

(49) objavljeno  10. 10. 15. u 22 h

********************


alt


PLIN OD 14 SATI

Već smo jednom najavili, ali ćemo ponoviti: prodaja plina od ponedjeljka počinje po zimskom oraru: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati. Subotom je satnica ista kao i ljeti: od 9 do 10 sati.
Cijena boce za kućanstvo je 110 kuna. (J.E.)

(49) objhavljeno  10. 10. 15. u 21.55 h 

********************


alt


VLAKIĆ KAD NEMA KIŠE

Linija turističkog vlakića za Samostan (plažu Martinica) ukinuta je 24. rujna, a za Zlatni rat vozi prema vremenskim prilikama. Kada je i oblačno ima turista koji bi željeli vidjeti plažu, ali po kiši nema interesa ni tehničkih uvjeta. (J.E.)

(48) objavljeno  10. 10. 15. u 21.50 h subota, 10. 10. 2015.     **********


alt


alt


alt


alt


DOŠAO JE „KRISTIJAN“

Bol, 10. listopada u 17.15 sati - Prema najavi tijekom subote naše je područje zahvatila ciklona nazvana „Kristijan“. Puše jak vjetar i pada kiša. U 16.15 sati valovi su na plaži Zlatni rat zaprijetili da odnesu ležaljke, a Vedran Krunić je spašavao svoj ponton kojeg koristi za ukrcaj i iskrcaj iz polupodmornice. Šteta će se znati tek u nedjelju oko podneva kada se očekuje smirivanje vremenske nepogode.
Veliki su valovi ispred podruma skoro onemogućili prolaz pješacima (16.40 sati).
Od Splita do doline Neretve puše levant, a sjevernije i južnije – bura.
U splitskom okružju u prekidu su katamaranske linije Split – Bol – Jelsa, Split – Hvar – Vela Luka - Ubli i Split - Hvar – Korčula. (J.E.)

(47) objavljeno  10. 10. 15. u 17.15 h 

********************


alt


alt


NAJBOLJI JE HOTEL – „BONACA“

Tradicionalno, na kraju turističke sezone, Bluesun hotel na temelju ocjena gostiju objavljuje tko je najbolji. U konkurencije je bilo 13 njihovih hotela, a mi smo saznali da je ove godine najbolji - hotel „Bonaca“ u Bolu.
Više detalja i imena najboljih (recepcije, restorani,barovi, sobe, kuhinje, wellnessi …) objavit će se na sportsko-rekreativnim susretima tzv. Bluesunijadi u Tučepima 10. do 12. studenoga. (J.E.)

(46) objavljeno  09. 10. 15.  u 23.10 h  

********************


alt


ZIMSKI RASPORED ZA SMEĆE

Subota je zadnji dan odvoza smeća po tzv ljetnom rasporedu. Od ponedjeljka će se kućni otpad odvoziti iz Bola ponedjeljkom, srijedom i petkom, a u te će se dana i prazniti kontejneri. U Bolu ostaje i dalje malo vozilo za odvoz smeća iz centra mjesta i tamo gdje ne mogu pristupiti velika vozila. (J.E.)

(45) objavljeno  09. 10. 15. u 23.05 h 

********************


alt


MASLINA JE NEOBRANA …

Prošle godine u Bolu je 13. listopada završila berba maslina, a ove godine, po svemu sudeći neće ni početi do tog datuma. Razlog je naravno kiša. Oni koji su planirali u maslinike ovaj vikend, morat će odgoditi berbu par dana, a možda i duže. Zna se sa sigurnošću da su masline ove godine odlično rodile. Jakša Cvitanić Borovina lani nije ni brao, a ove se godine nada da će biti barem 2.500 kg, koliko i prije dvije godine. Vojmir Cvitanić je lani ubrao 800 kila, a 2013. čak 1.700. Mikica Bodlović vjeruje da će u svojim maslinicima ubrati 5.000 kg, a lani je bilo samo 300 kilograma.
„Jako vino“ je prošle godine s otkupom vina završio 14. listopada, a ove će godine to biti nešto kasnije. Sve naravno, kao i kod maslinara, ovisi o vremenskim prilikama. (J.E.)

(44) objavljeno  09. 10. 15.  u 23 h 

********************


alt


U PONUDI I - PIVAC

Mesnica i klaonica „Provjereni“, u prodajnom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti, od subote nudi i domaće pivce po cijeni od 50 kuna za kilogram. Može se kupiti i živog. Prve količine su vrlo brzo razgrabljene, a vlasnik Dražen Skelin Dika obećava dovoljno pivaca već u nedjelju. Preporučamo da se predbilježite. Mnogo je sigurnije.
U ponudi ima, standardno, bravetine, teletine, svinjetine, suhomesnatih proizvoda …

(43) objavljeno  10. 10. 15. u 10.15 h  

********************


alt


NESTABILNO UZ OBILNU KIŠU

Iz pravca Alžira i Tunisa stiže nam ciklona Kristijan kojoj se nimalo ne vesele ni vinogradari, ali ni maslinari.
U subotu će cijeli dan biti oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U nedjelju je nastavak nestabilnog vremena s oborinama posebno u prvom dijelu dana.
U ponedjeljak i utorak najavljeno je prolazno smirivanje vremena. (J.E.)

(42) objavljeno  09. 10. 15. u 22.55 h  petak, 09. 10. 2015.      **********


alt


alt


alt


DAN NEOVISNOSTI U „BONACI“

Gosti koji su u hotelu „Bonaca“, njih 350, zahvaljujući ideji uprave hotela i naporima osoblja, jedini su u Bolu u četvrtak navečer obilježili naš praznik – Dan neovisnosti. Na ulazu u restoran, pozdravili su ih voditelji hotela i ponudili ih aperitivom (prošek, lozovača, pelinkovac) te suhim smokvama, prženim bajamima i orasima. Za dobro raspoloženje pobrinula se klapa „Kantaduri“, a kvalitetne spize i pića, kao i obično u „Bonaci“, nije nedostajalo.

Za "Bonacu" ovogodišnja sezona završava u nedjelju, a "Borak" se zatvara u ponedjeljak. "Elaphusa" će ostati najduže otvorena, do kraja mjeseca. (J.E.)

(41) objavljeno  08. 10. 15. u 21.50 h 

********************


alt


ANKETA: ČEKAJU SE ODGOVORI

Općina, kao naručitelj Strategije razvoja turizma od 2016. do 2021. godine, pozvala je što više zainteresiranih da ispune anketu. Želi se, naime, dobili što kvalitetnija Strategija. Anketiranje traje do kraja ovoga mjeseca, a u prvih desetak dana dobiveno je tek 25 odgovora. Normalno je da sudjeluju turističke agencije, privatni iznajmljivači, ugostitelji i svi oni koji žive za i od turizma.
ANKETNI UPITNIK je objavljena na portalu Općine Bol (www.opcinabol.hr) ili najjednostavnije - kliknete OVDJE.

(40) objavljeno  08. 10. 15. u 21.45 h  

********************


alt


RAČIĆ SE PRIPREMA

Nakon jednotjedne odgode, u ponedjeljak se očekuje nastavak na Račiću. Kamen je već dovezen, a postavljat će se na šetnici. Također na Račiću, na istočnom dijelu pored istezališta brodova, kopati će se kako bi se spojio istočni i zapadni dio kanalizacijskog sustava. Zbog tih iskopa bit će ponovo za automobile zatvoren pristup Velom mostu. Nadamo se da će javnost o tome biti pravovremeno obaviještena kako se ne bi dogodilo da neki automobili ostanu i više dana zarobljeni. Obavezni su to učiniti Općina i izvođač radova. (J.E.)

(39) objavljeno  08. 10. 15. u 21.40 h 

**********************


alt

Maskota Hrki u subotu i nedjelju dolazi u Bol


DJEČJA OLIMPIJADA U SUBOTU I NEDJELJU

Sve je spremno za 2. Međunarodnu dječju olimpijadu koja će se u subotu i nedjelju organizirati u Bolu, a sudjelovati će 150 djece iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Svečani mimohod planiran je u subotu u 18.30 sati od Velog mosta do trga na rivi, gdje će u 19 sati biti ceremonijal svečanog otvaranja.
Sutradan, u nedjelju u 10 sati počet će natjecanja na Centralnom stadionu tenis centra Bluesun hotela. Proglašenje pobjednika je u 12.30 sati, a od 14 sati dječji olimpijski party.
Program može poremetiti kiša, ali su organizatori predvidjeli da će se onda sve održavati u hotelu „Bonaca“.
Ovogodišnja Međunarodna dječja olimpijada "BOL 2015" održava se u suradnji sa UniSport Hrvatska koji predstavlja najmasovniji i najzabavniji organizirani sustav sporta u Hrvatskoj. UniSport je orijentiran na zabavu i radost bavljenja sportom, a svaku sportsku manifestaciju koja se održava pod patronatom UniSporta prati službena maskota Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016. imena HRKI. Simpatična maskota može se vidjeti posvuda a u subotu Hrki nam dolazi u Bol da se druži sa djecom, zabavi i sudjeluje u 2. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi.

(38) objavljeno  08. 10. 15. u 21.30 h  


   


četvrtak, 08. 10. 2015.     **********


alt


PRAZNIK: DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti (8. listopada) državni je praznik i neradni dan. Toga dana 1991. Hrvatski sabor je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.
U Bolu su sve trgovine otvorene do 12 sati, ali neke i do navečer. Ne rade Općina, Grabov rat, FINA, Splitska banka, Poštanski ured, trgovina Berica, a nema ni nastave u školama. Katamaran za Split ide u 13.25 sati.
Jedina dnevna novina koja izlazi u četvrtak je „Slobodna Dalmacija“ ali će u Bolu biti u prodaji tek oko podneva. Naime, prvi trajekt iz Splita je tek u 9 sati. Autobusi za Supetar prometuju kao nedjeljom (11.20, 13.45 i 17.50 sati).
Za razliku od nekih škola u Hrvatskoj, u petak ujutro u Bolu je redovita nastava u Srednjoj školi. Učitelji i nastavnici u Osnovnoj školi bit će na radnom mjestu, ali ne će biti nastave. Osnovci će imati još jedan dan odmora, ukupno četiri dana, od četvrtka do nedjelje. (J.E.)

(37) objavljeno  07. 10. 15. u 20.40 h 

********************


alt


WTA PONOVNO U BOLU!

Portal boljani.info prvi je medij u Hrvatskoj koji će objaviti: u svibnju i lipnju 2016. u Bolu će se igrati WTA 125k turnir. Skupština WTA jednoglasno je odlučila da se ide u Bol – rekao nam je u telefonskom razgovoru Feliks Lukas, koji je dobio lincencu za organizaciju turnira.
Počelo bi 30. svibnja, a finale je u nedjelju 5. lipnja. U kvalifikacijama će 16 tenisačica, a 32 će igrati na glavnom turniru. Moguće je da u Bolu dođu od naših tenisačica Mirjana Lučić-Baroni, Ana Konjuh, Dona Vekić, Petra Martić, Ajla Tomljanović, Jana Fett i mlada nada Tena Lukas
WTA turnir već se jednom igrao u Bolu. Prvi je organiziran 1991. Na drugi se čekalo, zbog ratnih događanja, do 1996., a igralo se do 2003. Od brojnih igračica spomenimo samo neke: Iva Majoli, Mirjana Lučić, Jelena Kostanić  i Silvija Talaja (Hrvatska), Sandra Cecchini (Italija), Tina Pisnik (Slovenija), Corina Morariu (USA), Ana Kournikova i Vera Zvonarjeva (Rusija), Amalia Mauresmo (Francuska)  … (J.E.)

(36) objavljeno  07. 10. 15. u 20.35 h 

********************


alt


alt


BOLSKI UČENICI U FRANCUSKOJ?

Uz preporuku Francuskog veleposlanstva i uz zalaganje gospođe Lucije Puljak, u posjeti Srednjoj Školi Bol i Klesarskoj školi Pučišća,  boravi peteročlana  delegacija  iz francuske škole „Lyceea Camille Claudel“ iz Remiremonta. Delegaciju predvodi ravnateljica škole gospođa Christelle Georgel.  Njihov zadatak je ispitati  mogućnost za razmjenu učenika na učeničkoj praksi u Francuskoj i Hrvatskoj, a u sklopu projekta Erasmus+. Od ove razmjene učenici i nastavnici struke imali bi veliku korist  kroz stjecanje profesionalnih i kulturnih iskustava u inozemstvu, ali i učenje jezika. Sve bi se to financiralo iz europskih fondova. 
Tijekom srijede profesore iz Francuske proveli su  mladi turistički vodiči iz Srednje škole i pokazali im neke od bolskih znamenitosti: Paloc (Kuća u kući),  Vinski podrum, Školu, potoke, Krajeve skaline i Galeriju Dešković.  Francuze je najviše oduševio Paloc  i povijest školstva u Bolu  iz vremena francuske okupacije za koje  vrijeme je posebno briga bila posvećena školstvu kroz uredbu „ da svaki otac obitelji mora slati jedno dijete u školu pod prijetnjom novčane kazne“.  Nastava je bila na hrvatskom jeziku, a učilo se je pisati, čitati, računati i nauk ćudoredni, a za curice još i osnove domaćinstva.
Nakon višegodišnje razmjene gimnazijalaca  i učenja jezika, Srednja škola Bol  želi usavršavati i struku kroz profesionalna iskustva.
U sklopu radnog posjeta Bolu, učenici Srednje škole su za goste iz Francuske pripremili večeru. (K.O.)  

                                                                                                              (35) objavljeno  07. 10. 15. u 20.30 h

********************     alt


KIŠA PREKINULA BERBU

U utorak je zbog kiše ubrana i otkupljena tek manja količina grožđa sorte „plavac mali“. Odlučeno je, zbog vremenski uvjeta, da nema berbe u srijedu. Planirano je da se nastavi u četvrtak, a za raspored treba provjeriti u podrumu „Jako vino“ ili nazvati Rikarda Petrića (mob. 099 815 5515).
Kiša utječe na slador, a to su nam potvrdili i neki vinogradari. Prvu su količinu predali u podrum prije kiše, a drugi dio sutradan nakon kiše i slador je bio za pola gradacije manji. (J.E.)

(34) objavljeno 07. 10. 15. u 20.25 h srijeda, 07. 10. 2015.     **********


alt


DATUMI KOJI SE PAMTE

8. listopada - Dan neovisnosti državni je praznik i neradni dan. Toga dana 1991. Hrvatski sabor je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.
U Bolu su sve trgovine otvorene do 12 sati, a neke i do navečer. Ne rade Općina, Grabov rat, FINA, Splitska banka, Poštanski ured, trgovina Berica, nema nastave u školama … Katamaran za Split ide u 13.25 sati.
8. listopada – Dan Turističke zajednice općine Bol, spomen na 1954. kada je registrirano i osnovano Turističko društvo Bol. Za predsjednika je bio  izabran kap. Đuro Vodanović.
12. listopada – Nastavljaju se radovi na Račiću (kamen na šetnici i ostatak kanalizacije) i na rivi od Benzinske postaje do Bilina kuće.
Prodaja plina je po zimskom rasporedu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati, a subotom ostaje kao i do sada od 9 do 10 sati.
19. listopada – Počinje zamjena rasvjete na šetnici do Zlatnog rata.
23. listopada – Umirovljenici idu na trodnevni izlet u Cavtat.
25. listopada – U tri sata ujutro kazaljke na satu vraćaju se sat unatrag, počinje zimsko računanje vremena. Obvezno je imati upaljena svjetla na automobilima i po danu.
1. studenoga – Svi Sveti, spomen na sve svete mučenike. Državni je praznik. Mnogi taj dan koriste za posjet groblju. Nakon mise u Velikoj crkvi (16 sati) bit će na groblju odrješenje za sve pokojne.
2. studenoga – Dan spomena na umrle. Na groblje se donosi cvijeće, pale se svijeće za pokoj duši umrlih. Na bolskom groblju, gdje su ukopi počeli 1830. godine svoj mir našlo je preko 2.200 ljudi, više nego ih je danas živih u Bolu.
8. studenoga – Deveti izbori za Hrvatski sabor.

(33) objavljeno  06. 10. 15. u 23 h 

********************


alt


KOLIKO OSTAJU GOSTI?

Iz statističkih podataka koje za protekli mjesec ali i cijeli period od početka godine, objavljuje Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, mogu se isčitati mnogi zaključci. Oni bi, onima koji to žele, mogli biti putokaz u pripremama za sljedeću sezonu. Na žalost nisu nam dostupni podaci o ukupnim financijskim rezultatima sezona, ali nismo ni čuli da se netko pretjerano žali. Je li možda moglo biti i bolje?
Bilo ih je relativno malo u rujnu (13.534) ali su Srbi ostajali najduže na odmoru  - 11.22 dana. Česi su u Županiji najbrojniji gosti i odmarali su se 9.77 dana, slijede ih Nijemci (8.49), Poljaci (8.48), Mađari (8.41) …
Na Braču imamo podatke za rujan o dolascima i noćenjima. U Sutivanu su boravili u prosjeku 13.27 dana, u Selcima 11.74, u Milni 11.16, u Supetru 8.71 … Bol je na šestom mjestu sa 6.78 dana. Znamo da su nekada gosti dolazili na odmor u Bol na dva tjedna, a sada je navodno trend mlađih gostiju koji više vole putovati nego se odmarati. Možda jedno suvišno pitanje: bi li naši privatni iznajmljivači više voljeli da im gost ostaje što duže ili kraće? (J.E.)

(32) objavljeno  06. 10. 15. u 22.55 h  

********************


alt


PARKIRALIŠTE NA IGRALIŠTU

Problem parkiranja u istočnom dijelu Bola misli se riješiti uređenjem prostora na Poljani gdje bi se nešto izmjestili (smanjili) sportski tereni, a uredilo parkiralište za stotinjak automobila (vidi sliku). Usvojenim prostornim planovima predviđeno je, posebno zbog izgradnje luke, da se izgradi ukopna garaža ispod sadašnjih terena na Poljani.
Razumljivo je i nezadovoljstvo mlađih ljudi koji su tamo dovodili djecu na igranje i rekreaciju, ali narodna kaže da se od dva zla treba uvijek izabrati ono manje.
Radovi na „preuređenju“ Poljane očekuju se tijekom iduća dva mjeseca, jer sve treba biti dovršeno do planiranih sportsko-zabavnih aktivnosti u povodu Božića i Nove godine. (J.E.)

(31) objavljeno  06. 10. 15. u 22.50 h

********************


alt


RASPORED U DOMU KULTURE

Postupno se popunjavaju termini u Domu kulture i kreću ustaljene radionice i aktivnosti u zimskome programu Centra za kulturu. Osim već objavljenih termina Sportske škole, Total fitnessa i karatea, najavljuje se i počeci glazbenih i plesnih radionica:
Prvi sat baleta je u utorak, 13. listopada od 17 sati i to prema lanjskome rasporedu, najmanji i novi u 17, srednji u 18, a najstariji u 19 sati. Nastavak srijedom.
Prva proba dječjeg zbora Čarčojak kao i upisi novih članova je u ponedjeljak, 12. listopada u 13 sati.

(30) objavljeno  06. 10. 15. u 22.45 h  

********************


alt


alt


TENIS SE IGRA I IZA PONOĆI

Deseto izdanje teniskog turnira Adidas Senior Open Bol 2015. nema sreće s vremenskim (ne)prilikama. I kada kiša prestane treba čekati neko vrijeme da se tereni pripreme za igru. U ponedjeljak nakon kiše igralo se na svih 20 terena, a na nekima i do 1,30  iza ponoći. U utorak se pokušalo nešto nadoknaditi izgubljenog vremena, ali je nakon 19 sati ponovo počela kiša.
- Prognoze za srijedu nisu ništa bolje – žalosno će nam kazati Krešimir Ivičić, rukovoditelj sportskog centra. – Igrači shvaćaju da je to viša sila pa se više druže uz šank ovdje na terenima ili u hotelu. (J.E.)

(29) objavljeno  06. 10. 15. u 22.40 h

********************* 


alt


NAŠA POSLA (2)

Panoi se postavljaju posvuda, bez ikakvog reda i – dozvole. Čak kada su na privatnom zemljištu trebalo bi voditi računa da se međusobno ne zaklanjaju, da ne smetaju u prometu i da u krajnjoj liniji službe svojoj svrsi.
Pravi labirint putokaza je na cesti koja vodi prema Murvici, gdje bi trebalo načiniti jedno parkiralište prije tih panou kako bi vozači mogli u miru pročitati i odlučiti da li krenuti lijevo, pravo ili  …
Svoja pravila za postavljanje panoa uz prometnicu imaju Hrvatske i Županijske ceste. Trebala bi im se priključiti i naša općina, pa možda bude po onoj narodnoj „puno baba kilavo dite“ ili ipak bude više reda i jasniji putokazi do parkirališta, kampa, restorana, plaže … (J.E.)

(28) objavljeno  06. 10. 15. u 22.35 h  utorak, 06. 10. 2015.     **********


alt

Nastavi li u Bol svake godine dolaziti po 10 posto više gostiju, trebati će vrlo brzo razmišljati o novim hotelima i - šljunčanim plažama


TURIZAM: SVI USPJEŠNIJI NEGO LANI

Čak 39 Turističkih zajednica u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježi više noćenja u devet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani. U minusu su samo tri destinacije uz more i jedna u unutrašnjosti županije. Ipak, ukupno u našoj županiji je dolazaka i noćenja po 9 posto više. Među toliko dobrih je i naš Bol gdje je samo u rujnu registrirano 14.017 dolazaka (+ 16 posto) i 95.083 noćenja (+13 posto), a u prosjeku su boravili 6,78 dana.
Županijska statistika govori da je u devet mjeseci ostvareno 13.185.634 noćenja, da su najbrojniji bili gosti iz Češke (231.573), zatim iz Poljske (220.270), Nemačke (215.885), Ujedinjenog Kraljevstva (120.659), Slovačke (110.596.) … Manje ih je nego lani stiglo iz Rusije (20 posto), Ukrajine (10 posto) i Norveške (6 posto). Sve više gostiju dolazi nam iz daleka:  Tajvana, Kine, Koreje, Argentine, SAD, Australije, Japana, Brazila, Indije … Iz navedenih zemalja u našu Županiju došlo ih je u devet mjeseci 215.329.
Na Braču je u rujnu zabilježeno 205.810 noćenja, najviše u Bolu (95.083) pa u Supetru (69.835) … Najveće je povećanje, u odnosu na rujan 2014., u Pučišćima (24%), Postirama (14%), Bolu (13%), a jedino je na Braču Milna u minusu tri posto. (J.E.)

(27) objavljeno  05. 10. 15. u 21.20 h 

********************


alt

Kiša je u ponedjeljak pokvarila planove turistima i vinogradarima (foto: Darija Marinković)


TURIZAM PO KIŠI

Nije baš jednostavno organizirati sadržaje za goste u posezoni kada pada kiša. Većim destinacijama i gradovima to je mnogo jednostavnije, a nakon što se zatvore hoteli u Bolu koji imaju bazene, saune, fitness centre, kuglane i teretane, sve postaje pomalo otužno. Čini nam se izlišnim u tim uvjetima razgovarati o produženju sezone. Nakon ljetnih mjeseci i napornog rada, mnoge čekaju vinogradi i berba maslina, a sezonski su radnici otišli kućama …
U Strategiji razvoja turizma, koja se upravo priprema, sigurni smo da će jedna od strategija biti i produženje sezone. Uz sadašnju infrastrukturu, koja je turistima u Bolu na raspolaganju nakon zatvaranja hotela, to je sasvim iluzorno planirati i očekivati. (J.E.)

(26) objavljeno  05. 10. 15. u 21.15 h  

********************


alt


KAKO RADE TRGOVINE?

Završetkom glavne sezone, neke su trgovine izmijenile radno vrijeme, a neke će to sasvim sigurno učiniti nakon 15. listopada. Prva se trgovina otvara već u 6 sati (Kupinica), a najduže rade do 21 sat (osim nedjeljom i praznikom)  Konzum, Studenac kod vrtića  i Tommy.
„Konzum“ radi 7 do 21, a nedjeljom i praznikom 7 do 12. (Praznik je već u četvrtak – Dan neovisnosti.) „Studenac“ na Bračkoj cesti otvoren je od 7 do 20 sati, a onaj kod Vrtića (Uz pjacu) 6.30 do 21, a nedjeljom i praznikom 7 do 20 sati. Treća trgovina „Studenac“ u Ulici Hrvatskog preporoda otvorena je 7 do 20, ali će drugačiji raspored biti nakon 15. listopada. U „Kupinicu“ se može kupovati od 6 do 20, a nedjeljom i praznikom od 6 do 12, dok „Tommy“ radi od 7 do 21, a nedjeljom i blagdanom 7 do 20.
Trgovina tehničkom robom „Berica“ otvorena je od 7 do 13, subotom od 7 do 11, a nedjeljom i praznikom ne rade. (J.E.)

(25) objavljeno  05. 10. 15. u 21.10 h 

********************


alt


USKORO FILMOVI U DVORANI

Prema najavi iz Centra za kulturu, projekcije filmova u dvorani počet će sredinom listopada. Planira se prikazivanje filmova dva puta mjesečno. Do prve projekcije treba još premjestiti digitalni kino projektor sa terase u dvoranu. Mediteran film je već ranije najavio da će prvi film u Bolu biti prikazan „Zvizdan“, dobitnik Velike Zlatne arene kao najbolji film u Puli 2015. godine.
Kino dvorana će se tijekom zimskog perioda koristiti i za priredbe, predavanja, prezentacije, javne tribine … (J.E.)

(24) objavljeno  05. 10. 15. u 21.05 h

********************


alt


LOVAC JE DOŠAO

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, bolski lovac Marinko Botica na poziv učiteljice, posjetio je učenike trećeg razreda. Nadvladao je tremu i uživao slušajući i odgovarajući na zanimljiva dječja pitanja. Sat je protekao u trenu, a djeca su poželjela još ovakvih druženja. Učenici i učiteljica mu ovom prilikom još jednom zahvaljuju. (M.B.)

(23) objavljeno  05. 10. 15. u 21 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: OPASNOST NA CESTI!

Tabla (vidi sliku) koja na ovom mjestu i nije smjela biti ni postavljena jer onemogućava preglednost vozačima kamiona i drugih visokih vozila pri izlasku iz Ulice Put Podkaštilja (iz tamošnjeg naselja, kampova i Reciklažnog dvorišta) na Bračku cestu. Katastarska izmjera, zbog koje je kao obavijest tabla postavljena, gotova je prije nekoliko godina. Tablu bi trebalo ukloniti prije nego bude uzrok nekog prometnog udesa.
Na žalost ima podosta istih ili sličnih situacija. Kako oni, koji su plaćeni, to ne vide, mi ćemo ih upozoravati. Možemo (i moramo) biti i mi malo uporni, kada se oni (uporno) ne obaziru na probleme i propuste. (J.E.)


    (Sutra: tko je nadležan za postavljanje i uklanjanje tabli, panoa i putokaza uz cestu.)

(22) objavljeno  05. 10. 15. u 20.55 h  
ponedjeljak, 05. 10. 2015.     **********


alt


DOČEK 2016. NA POLJANI?

Ono što se planiralo lani, sasvim je izgledno da bi se moglo ostvariti ove godine. Do kraja listopada trebat će utvrditi program božićnog sportskog natjecanja i druženja na Poljani. Nastavilo bi se organizacijom dočeka Nove godine na otvorenom i pod šatorima. U tijeku je sastavljanje troškovnika i traženje sponzora.
Za Poljanu nisu to jedine novosti. Sigurno je da će se do idućeg ljeta skratiti površina sportskih terena i na tom prostoru izgraditi – parkiralište. (J.E.)

(21) objavljeno  04. 10. 15. u 21.25 h 

********************


alt


ZA KRAJ SEZONE – BESPLATNI SLADOLED

U nedjelju navečer od 18.30 do 19.15 sati, svi koji su došli kupiti „bobanov“ sladoled dobili su ga besplatno. Cocktail bar „Varadero“ odlučio je počastiti Boljane i goste na kraju uspješne sezone rada ovog ljeta otvorene prodaje sladoleda i torti po talijanskim receptima.
- Želimo zahvaliti svima koji su dolazili u Varadero ili na prozor po sladoled i torte – kaže voditelj Danijel Čamber. – Termin smo planirali prema obližnjoj crkvi gdje nedjeljom misa bude u 18 sati. Ove nedjelje je iznimno misa bila u Veloj crkvi. Žao nam je da više Bolki nije dobilo sladoled, ali ih očekujemo iduće godine, jer je ove nedjelje bio zadnji dan. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 10. 15. u 21.20 h 

********************


alt


alt


POČEO ADIDAS TENIS TURNIR

Na 20 tenis terena Bluesun hotela idućih će se dana, do 10. listopada, igrati X. Adidas Senior Open Bol 2015. Došlo je preko 300 natjecatelja koji će igrati singl, parove i mix parove, a raspoređeni su u više kategorija, prema životnoj dobi, od 35+ do 75+.
Svečano otvaranje, uz prigodni program, bilo je u nedjelju u 16 sati. (J.E.)

(19) objavljeno  04. 10. 15. u 21.15 h  nedjelja, 04. 10. 2015.     **********


alt


KIŠA USPORILA BERBU

Prva tri dana berbe i otkupa grožđa sorte „plavac mali“ krenulo je dobro, a onda je kiša u subotu mnogima poremetila planove tako i onima u „Jako vino“. Iako za nedjelju nije najavljena kiša, oni koji su bili planirali taj dan berbu odgodili su to barem za dva dana.
U podrum se najprije primalo grožđe iz Murvice, ali je počela berba i na vinogradima na Paklini.
Čak 20 tona grožđa primljeno je u podrumu u srijedu, četvrtak i petak, a u subotu, zbog kiše, samo pet tona. Slador je od 18 do 22. (J.E.)

(18) objavljeno  03. 10. 15. u 22.40 h  

******************** 


alt


alt


POČELA ŠKOLA NOGOMETA

Na sportskim terenima na Poljani u subotu je pod vodstvom Boška Botice počela Škola nogometa. Na prvom treningu došlo ih je 24, a bilo je i djevojčica.
- Sa mlađima se radi jedan sat, a oni stariji ostaju malo duže – kaže trener B. Botica. – Idući trening je u utorak u 15 sati. (J.E.)

(17) objavljeno  03. 10. 15. u 22.30 h 

********************


alt


KRENUO I „TOTAL FITNESS“

Grupno funkcionalno vježbanje sa kombiniranim intenzivnim vježbama za oblikovanje tijela ili kraće „total fitness“ održava se u velikoj dvorani Doma kulture uz stručnu pomoć kvalificiranog trenera.
Za vježbanje se mogu prijaviti i muškarci.
Nakon prvog treninga (30. rujna) dogovoreno je da će se vježbati tri puta tjedno: utorak, srijeda i subota u 20 sati. (J.E.)

(16) objavljeno  03. 10. 15. u 22.25 h  subota, 03. 10. 2015.     **********


alt


ZBRINJAVANJE OTPADA NA BRAČU

U Bolu je koordinacija načelnika bračkih općina i grada Supetra informirana o nekim aktualnim temama: zbrinjavanje otpada te poslovi vezani za žičaru do Vidove gore. Sastanku su u petak nazočili gradonačelnica Supetra te načelnici Bola, Sutivana i Postira. Izostali su čelnici Nerežišća, Milne, Pučišća i Selaca.
Ideja je da Brač, ne čekajući na županijski Centar za gospodarenje otpadom, izgradi nešto svoje. Firma Conesta d.o.o. iz Zagreba ponudila je nova postrojenja koja gradi u Kini, ali ne još i u Hrvatskoj. Do kraja mjeseca Koordinacija otoka Brača detaljnije će o tome razgovarati i nešto konkretno i zaključiti.
Centar za integralni razvoj srednjodalmatinskih otoka „Cerado“ iz Postira izvijestio je o do sada učinjenim po pitanju žičare do Vidove gore. Priznali su da sve ne ide kako je planirano, pa će trebati požuriti sa nekim radnjama. Trebat će što prije definirati početnu i završnu stanicu žičare, načiniti studiju izvodljivosti i buduću žičaru ucrtati u prostorne planove. (J.E.)

(15) objavljeno  02. 10. 15. u 22 h 

********************


alt


alt


alt


VARENIK DOŠAO I U BOL

Nakon Supetra, priča o vareniku je nastavljena u petak u Bolu. Riva je bila iznenađujuće dobro ispunjena domaćim ljudima ali i stranim gostima kojih još uvijek ima u Bolu. Na štandovima bolski su ugostitelji ponudili (besplatno) jela pripremljena s varenikom, za kojeg organizatori kažu kako je koristan u svemu, pa i u seksu. Svoje su štandove imali „Pumparela“, „Vagabundo“, „Santo“, „Taverna Riva“, „Vusio“ pa čak i Srednja škola. Za dobru kapljicu pobrinuo se „Jako vino“. Zainteresirani su mogli kušati od svega po nešto: rižot sa kozicama i tikvicama, paštetu od tune, salatu od hobotnice, biftek, okruglice od sira, kunac na gulaš s njokima, brudet od miješane ribe, brudet od hobotnice, crnu pulentu … U pripremi jela koristili su varenik za kojeg je supetarska Poljoprivredna zadruga zatražila zaštitu kao „brački varenik“.
Feštu na rivi uveličala je klapa „Kantaduri“. (J.E.)

(14) objavljeno  02. 10. 15. u 21.55 h 

********************


alt

Hotel "Albatros" u Cavtatu


DVA IZLETA ZA UMIROVLJENIKE

Bolski umirovljenici ove godine mogu birati gdje će na izlet. Najmanje naporan i jeftiniji, čini nam se, je izlet u Cavtat. Programom je ovaj izlet predviđen od 23. do 25. listopada. Cijena je 750 kuna.
U Slavoniju se ide od 12. do 15. studenog, a u planu je posjetiti Vinkovce, Vukovar …
Zainteresirani se trebaju prijaviti Klari Petrić, mob. 098 287 369.

(13) objavljeno  02. 10. 15. u 21.50 h  

********************


alt


alt„BOBAN“ DO NEDJELJE

Svojevrsna ispostava zagrebačke slastičarne Zvonimira Bobana, koja je u Bolu otvorena 14. lipnja, zatvara se u nedjelju. Preostalo je još samo dva dana (subota i nedjelja) da se uživa u jednom od 15 okusa sladoleda izrađenog po talijanskim receptima ili torti koje se nude u pet okusa.
Prodaja sladoleda i torti organizirana je u sklopu cocktail bara „Varadero“, ali se ove slastice mogu ponijeti i kući. Zahvaljujući interesu turista, ali i samih mještana, sigurno je da će se sladoled i torte nuditi i iduće ljeto. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 10. 15. u 21.45 h 

********************


alt


DJEČJA OLIMPIJADA ZA TJEDAN DANA

Još nas tjedan dana dijeli od početka 2. Međunarodne dječje olimpijade "BOL 2015" na kojoj će se u tri discipline nadmetati oko 150 djece iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Uz Organizacijski odbor koji broji preko 20 članova, ovogodišnja dječja olimpijada po prvi put okuplja i volonterski team od 20 mladih Boljana koji će doprinijeti uspješnoj organizaciji ovog sportskog natjecanja. Svečano otvaranje olimpijade održat će se u subotu 10. listopada u 18:30 sati svečanim mimohodom natjecatelja na bolskoj rivi, dok je početak natjecanja predviđen u nedjelju 11. listopada sa početkom u 10 sati na centralnom tenis terenu Bluesun hotela.  Medalje za natjecatelje izrađene su od bračkog kamena, a djelo su našeg Ivice Jakšića Čokrića Puka. (T.B.)

(11) objavljeno  02. 10. 15. u 21.40 h petak, 02. 10. 2015.     **********alt


NAGRADA ZA BOLSKO GROBLJE!

Ana Krstulović i Nikola Popić, autori su projekta novog groblja u Bolu koji je dobio prestižnu nagradu na Zagrebačkom salonu arhitekture. Imena nagrađenih u tri kategorije priopćena su na otvaranju Salona u četvrtak navečer u Zagrebu.
U kategoriji „situacija“ selektor Hrvoje Njirić odabrao je 91 rad, a bolsko groblje je bilo među 13 nominiranih za nagradu.
Prvo stručno predstavljanje izloženih radova bit će u subotu 3. listopada u 11 sati u izložbenom prostoru HDLU (Trg žrtava fašizma 16 u Zagrebu), a drugo 17. listopada također u 11 sati. Radovi na ovogodišnjem Zagrebačkom salonu mogu se razgledati od srijede do nedjelje od 11 do 20 sati do 18. listopada. (J.E.)

(10) objavljeno  01. 10. 15. u 22.15 h 

********************


alt


alt


MNOGO BOLJI UROD NEGO LANI

Iako su u srijedu primljene u podrum manje količine grožđa sorte „plavac mali“, od četvrtka „Jako vino“ je u punom pogonu. Damir Pavišić dovezao je u 10.45 prve gajbe grožđa ubranog u Moloj Slatini, zapadno od Murvice. Po njemu grožđe je ove godine mnogo kvalitetnije, a ima ga i više nego lani. Zadovoljan je i sladorom koji je 21,2.
Otkup grožđa u podrumu „Jako vino“ nastavlja se i idućih dana. To se radi prema posebnom rasporedu, a tko će i kada dovoziti grožđe treba pitati Rikija Petrića. (J.E.)

(09) objavljeno  01. 10. 15. u 22.10 h 

********************


alt


PARKING KRAĆE, PLIN RANIJE

Jedini parking gdje treba platiti parkiranje, u funkciji je onaj kod benzinske postaje. Međutim do daljnjega radi sat kraće, od 8 do 21 sat. U ostalo vrijeme, od 21 do 8 sati, parkiranje je besplatno.
Završetkom sezone mijenja se i radno vrijeme za prodaju plina. Od ponedjeljka 12. listopada plin će se ponedjeljkom, srijedom i petkom prodavati od 14 do 16 sati, a subotom od 9 do 10 sati. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 10. 15. u 22.05 h

**?******************


alt


NA RAČIĆU TJEDAN KASNIJE

Najavljeni početak (nastavak) radova na Račiću umjesto 5. Listopada odgođen je za tjedan dana. Nastavit će se postavljanjem kamenog pločnika na šetnici i dovršenjem kanalizacijskog priključka na istočnom dijelu Ulice Račić.
Hoće li i koliko zbog radova na kanalizaciji biti otežan promet vozilima do Velog mosta, obavijestit ćemo naše čitatelje idućih dana. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 10. 15. u 22 h  četvrtak, 01. 10. 15.      **********


alt


KREĆU GRAĐEVINARI

Prestala je zabrana rada za građevinare, pa oni ponovno mogu od 1. listopada nesmetano kopati, štemati, betonirati … Stvaranje buke ponovno im je dozvoljeno do 1. svibnja 2016. kada će se ponovno, zbog turističke sezone, morati primiriti.
Koliko se poštivala odluka o zabrani radova? Komunalni redar kaže da nije bilo prekršitelja iako smo mu pokazali jučer snimljenu fotografiju o radovima na krove jedne višekatnice (na slici). To ne stvara buku, smatra komunalni redar, a požurilo se s radovima zbog najave nekoliko kišnih dana.
Građevinari ne mogu raditi od 13 do 14, te od 20 do 08 sati, u vrijeme dnevnog odnosno noćnog odmora. Prekršitelje treba prijaviti policiji zbog remećenja javnog reda i mira. U općinskoj odluci napisano je da radovi nisu dozvoljeni nedjeljom ni državnim praznicima. (J.E.)

(06) objavljeno  30. 09. 15. u 23.30 h  

********************


alt


RADOVI U BLATU

U naselju Blato u srijedu su počeli, a nastavit će se u četvrtak iskopi na cesti. Rješavaju se problemi kanalizacije koji su stvarali probleme u ljetnim mjesecima, ali se čekalo s iskopima zbog gostiju. Investitor je Vodovod Brač koji moli pješaka a posebno vozače za malo strpljenja. Na iskopima su angažirani ljudi i strojevi tvrtke Bilić. (J.E.)

(05) objavljeno  30. 09. 15. u 23.25 h  

********************


alt

Katamaran ulazi u Bolsku luku 30. rujna (foto j.e.)


KATAMARAN: SAMO DVA IZOSTANKA

Samo je dva puta katamaran u rujnu „preskočio“ luku Bol. Isto toliko puta i prošle godine nije dolazio u Bol. Ove je godine razlog bila bura, a dogodilo se to 21. i 28. rujna.
Zimskim redom plovidbe predviđeno je da nedjeljom i praznikom umjesto  ujutro iz Bola za Split katamaran isplovljava u 13.35 sati. Prvi put to će biti sljedeće nedjelje (4. listopada), ali i u četvrtak 8. listopada, kada je praznik – Dan neovisnosti. (J.E.)

(04) objavljeno  30. 09. 18. u 23.20 h  

********************


alt


U PETAK DANI VARENIKA

Prehrambenim čudom neki smatraju varenik i smilje. O tome će se govoriti u petak, 2. Listopada, u hotelu „Elaphusa“ (dvorana Korčula) s početkom u 13.30 sati.
Prema informaciji iz Ureda TZO u Vinskom podrumu će u 17 sati članovi Bol PZ predstaviti svoje proizvode, a u 17.30 sati ispred Konzuma organizira se prezentacija jela s primjenom varenika koja su pripremili bolski ugostitelji, sudionici manifestacije „Dani varenika“.
Varenik je tradicionalna delicija od grožđa koja se dobiva iskuhavanjem najkvalitetnijeg mošta, a isti je nutritivno neizostavan dodatak najboljim bračkim gastronomskim specijalitetima. (J.E.)

(03) objavljeno  30. 09. 15. u 23.15 h 

********************


alt

Zlatni rat 30. rujna 2015. u 14.30 sati (foto j.e.)


KUPANJU (JOŠ) NIJE KRAJ

Unatoč jeseni i nekoliko burnih dana, još nije kraj kupanju i sunčanju. Plaža Zlatni rat u srijedu u 14 sati (na slici) najbolje o tome svjedoči da će još biti dana za uživanje u moru.
Meteorolozi predviđaju da će jesen biti nadprosječno topla, a Meteo-info (čiju prognozu možete vidjeti i preko našeg portala) ne predviđa kišu u četvrtak i petak. Tek u subotu i nedjelju moguće je malo kiše i grmljavine. (J.E.)

(02) objavljeno  30. 09. 15. u 23.10 h 

********************


alt


OBAVIJEST ZADRUGARIMA

Bol poljoprivredna zadruga obavijestila je članove zadruge da je „Jako vino“ d.o.o. počeo s otkupom grožđa sorte „plavac mali“. Detalje s tim u vezi možete pročitati opširnije u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(01) objavljeno  30. 09. 15. u 23.05 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"