Arhiv 2015. / III.

utorak, 31. 03. 15.    **********


alt

Prošlogodišnja procesija Priko poja


LITURGIJA U VELIKOM TJEDNU

Župni ured sv. Ivana Krstitelja objavio je raspored liturgija u Velikom tjednu u Maloj (župnoj) crkvi.
VELIKI PONEDJELJAK
07:00 h   MISA I IZLAGANJE PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA
19:00 h   MISA I BLAGOSLOV SA PRESVETIM
VELIKI UTORAK
07:00 h   MISA I IZLAGANJE PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA
19:00 h   MISA I BLAGOSLOV SA PRESVETIM
VELIKA SRIJEDA
07:00 h   MISA I IZLAGANJE PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA
11:00 h   MISA I BLAGOSLOV SA PRESVETIM
19:00 h   BARABAN
VELIKI ČETVRTAK
19:00 h   MISA VEČERE GOSPODNJE
VELIKI PETAK
07.00 h   PROCESIJA „PRIKO POJA“
              Kreće se iz Samostanske crkve. Križonoša je Ivan Cvitović, a Golubicu nosi

              Janja Bogunović       
15:00 h   DEVETNICA BOŽANSKOM MILOSRĐU
19:00 h   OBRED VELIKOG PETKA
              Nakon obreda procesija
VELIKA SUBOTA
22:00 h   MISA USKRSNOG BDIJENJA SA SLUŽBOM SVJETLA
              Nakon mise blagoslov hrane
USKRS
              Mise po nedjeljnom rasporedu
11:00 h   SVETA MISA U MURVICI

(82) objavljeno  30. 03. 15. u 21 h  

********************


alt


KONOBA „DALMATINO“ OD SRIJEDE

Prema ranijoj najavi Konoba Dalmatino ponovno se otvara pred Uskrs, točnije u srijedu 1. travnja. Vlasnik Drago Eterović ponovo najavljuje ugodna iznenađenja za stalne posjetitelje, a o ćemo se točno radi neka ostane mala tajna do srijede navečer. Posjetitelji, u sličnim prilikama, nikada nisu bili razočarani.

(81) objavljeno  30. 03. 15. u 20.55 h  

********************


alt


PROLJETNA LIKOVNA RADIONICA

U Galeriji umjetnina Branislav Dešković, a u suradnji s Osnovnom školom Bol, Centar za kulturu Brač organizira proljetnu likovnu radionicu za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radit će se u srijedu i četvrtak u Galeriji od 10 do 12 sati, a izložba učeničkih radova bit će u subotu od 10 sati
- Odmorite se i zabavite u zajedničkom druženju u „Galeriji umjetnina Branislav Dešković“ na proljetnoj likovnoj radionici pod nazivom “Primijenjena  apstrakcija” koja se, uz podršku nastavnika likovne kulture Ive Ivelića, organizira u srijedu i četvrtak – poručuje voditelj radionice i kustos Galerije, mag. slikarstva Tino Vuković. - Na radionici ćemo se baviti temom apstraktne umjetnosti, a kao inspiracija poslužiti će nam apstraktne slike izložene u samoj galeriji.
Vrijeme je Uskrsnih blagdana za koje se vežu različiti tradicijski običaji poput bojanja jaja. Stoga će se na radionici , inspirirani apstrakcijom, stvarati slike i bojati pisanice, a izrađena likovna djela predstaviti će se na izložbi u subotu, 4. travnja.

(80) objavljeno  30. 03. 15. u 20.50 h    ponedjeljak, 30. 03. 15.    **********


alt


alt


CVJETNICA, BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Pred Samostanskom crkvom u nedjelju je o. Ivo Plenković blagoslovio maslinove grančice. U crkvi je zatim održano svečano euharistijsko slavlje s pjevanjem Muke Gospodnje.
Cvjetnica ili nedjelja Muke Gospodnje uvod je u Veliki tjedan kada se slavi Uskrs, najveći katolički blagdan. (J.E.)

(79) objavljeno  29. 03. 15. u 20.50 h nedjelja, 29. 03. 15.    **********


alt


OTVOREN HOTEL „ELAPHUSA“

Otvaranjem Bluesun hotela „Elaphusa“ u subotu je i službena počela turistička sezona 2015. godine. U hotelu je stiglo stotinjak gostiju uglavnom iz Njemačke, a već za Uskrs u hotelu će boraviti više od 300 gostiju.
Hotel „Bol“ najavio je otvaranje u srijedu 1. travnja. (J.E.)

(77) objavljeno  28. 03. 15. u 21.10 h  

********************


alt


RAMPA ZA INVALIDE

Na Zlatnom ratu uređuje se rampa za lakši pristup invalidima sanitarnom čvoru. Po završetku građevinskih radova ugradit će se i lift koji će omogućiti pristup tuševima i WC-u.
Građevinske radove izvode radnici „Grabovog rata“. (J.E.)

(76) objavljeno  28. 03. 15. u 21.05 h  

********************


alt


NOVI PROMETNI REDAR

Novi prometni redar idućih pet mjeseci u Bolu bit će Dalibor Pavošević. Na objavljeni oglas javilo se troje kandidata, ali je na testiranju jedan od njih odustao. S kandidatima se obavio i razgovor, a povjerenstvo se odlučilo za Dalibora Pavošević. (J.E.)

(75) objavljeno  28. 03. 15. u 21 h  subota, 28. 03. 15.    **********


alt


RAMPA NA ULAZU

Od ove subote (28. ožujka) aktivira se rampa koja će onemogućiti vozikanje preko rive. Prolaz će do 9 sati biti dozvoljen vozilima koji imaju dozvolu. Za sada nema naplate parkiranja kod benzinske postaje.
Osim rampe postavit će se i prometni znakovi koji zabranjuju prolaz rivom. (J.E.)

(74) objavljeno  27. 03. 15. u 20.50 h  

********************


alt


USKRSNA RADIONICA

Učenici nižih razreda Osnovne škole Bol s učiteljicom engleskog jezika Zdravkom Koljatić izradili su pisanice na teme: disco jaja, morska jaja, školski predmeti i boje. Vesela radionica izmamila im je osmjehe na lica, a i teacher se zabavila.
Osim na pisanicama boje ima i po rukama i majicama pa će i mame imati posla. (B.B.)

(73) objavljeno  27. 03. 15. u 20.45 h  

********************


alt


„SAT ZA PLANET ZEMLJU“

Ove će se godine trebati uključiti u akciju pod nazivom „Sat za planet Zemlju“, čiji je glavni cilj ukazati na velike količine energije koje koristimo. U pitanju je najveća volonterska akcija na svijetu, koju posljednjih osam godina organizira WWF, Svjetski fond za zaštitu okoliša.

Akcija je započela 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena. Dvije godine kasnije, „Sat za planet Zemlju“ u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija.

Od 2007. godine Sat za planet Zemlju mobilizirao je brojne tvrtke, organizacije, vlade i stotine milijuna ljudi u više od 7.000 gradova i 162 država, kako bi djelovali za održivu budućnost našeg planeta. U sklopu provođenja akcije u subotu 28. ožujka od 20:30 do 21:30 sati trebala bi se ugasiti javna rasvjeta, ali i kućama smanjiti rasvjetu na minimum.

(72) objavljeno  27. 03. 15. u 20.40 h  


petak, 27. 03. 15.    **********


alt


NAČELNIK PRIMIO ROBOTIČARE

Mladi robotičari Osnovne škole Bol s mentoricom učiteljicom Lucijom Špacal, razrednicom Zdravkom Koljatić i ravnateljem Bartulom Bakulićem posjetili su načelnika općine Tihomira Marinkovića, te su mu prezentirali aktivnosti škole vezane za robotiku. Naime, nakon niza ostvarenih rezultata, dobivenih nagrada i priznanja u prijašnjim natjecanjima, robotičari OŠ Bol pozvani su na Međunarodno natjecanje u robotici koje će se održati u Slovačkoj od 16. do 18. travnja ove godine gdje će imati priliku predstaviti svoje robote ali isto tako i svoju školu i općinu Bol.
Zadovoljan dosadašnjim rezultatima načelnik Tihomir Marinković odlučio je u ime Općine Bol financirati putovanje i kotizaciju učenicima i njihovim mentorima za natjecanje u Slovačkoj na čemu su mu učenici i djelatnici OŠ izuzetno zahvalni.
Ovom prigodom učenici OŠ Bol poklonili su načelniku prigodnu sliku robota u tehnici pop art koju je izradila učenica osmog razreda Stela Marinković. (B.B.)

(71) objavljeno  26. 03. 15. u 20.30 h    


četvrtak, 26. 03. 15.    **********


alt


PROLJETNI PRAZNICI

Još dva dana nastave i za školarce od petka počinju proljetni praznici. U školu neće trebati 10 dana, ako se uračunaju subote, nedjelje i praznici, pa se nastava nastavlja 7. travnja (utorak).
Ljetni praznici počinju 17. lipnja, a učenicima završnih razreda Srednje škole 20. svibnja. (J.E.)

(70) objavljeno  25. 03. 15. u 20.50 h 

********************


alt


USKRSNICA 200 KUNA

Bolski će umirovljenici za Uskrs dobiti po 200 kuna. Za isplatu se trebaju javiti u računovodstvo općine u četvrtak i petak, 2. i 3. travnja. Pravo na Uskrsnicu ima 240 umirovljenika. (J.E.)

(69) objavljeno  25. 03. 15. u 20.55 hsrijeda, 25. 03. 15.    **********


alt

Radovi u Ulici Rođera Boškovića na Kupini


STIŽU GOSTI, A JOŠ SE KOPA

Iduće subote otvara se hotel „Elaphusa“  što se može smatrati i službenim početkom ovogodišnje turističke sezone. S hotelskim gostima dolaze i oni u privatnom smještaju koji će u Bolu provesti Uskrsne blagdane. Njih će, na žalost, dočekati raskopane ulice, ali i to je ponekad neizbježno poput radova na Račiću. Međutim, na Kupini se u ožujku planiralo asfaltirati ulice, ali se čini da od svega neće biti ništa. Tek možda nakon Uskrsa.
Idućih dana, nakon subote, slikom ćemo prikazati na što su gosti naišli dolaskom u Bol. (J.E.)

(68) objavljeno  24. 03. 15. u 20.15 h   


utorak, 24. 03. 15.     **********


alt


A. ŠESNIĆ NA DVA DRŽAVNA NATJECANJA


Na temelju rezultata postignutih na županijskim natjecanjima Anamarija Šesnić, učenica 2.a razreda Srednje škole Bol, pozvana je na dva DRŽAVNA NATJECANJA i to iz hrvatskog jezika i matematike.

Anamarija je i prošle godine sudjelovala na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika s mentoricom prof. Ljubicom Kusanović. Natjecanje iz hrvatskog jezika održava se krajem travnja, a mjesto održavanja je još uvijek nepoznato.

Međutim, od 8. do 10. travnja sudjelovat će na državnom natjecanju iz matematike u Trogiru s mentoricom prof. Sandrom Radić.

Čestitamo Anamariji na postignutim rezultatima i želimo da njezin rad i ubuduće donosi ovako sjajne rezultate! (A.S.)

(67) objavljeno  23. 03. 15. u 21.05 h  

********************alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Od nedjelje 29. ožujka, kao posljednje nedjelje u ožujku, počinje ljetno računanje vremena. Kazaljke na satu pomiču se u 2 sata za jedan sat unaprijed, zbog toga će se u nedjelju spavati jedan sat kraće.
Ljetno računanje vremena ostaje do zadnje nedjelje u listopadu.
Od nedjelje 29. ožujka prestaje obveza paljenja svijetla na automobilima tijekom dnevne vožnje. (J.E.)

(66) objavljeno  23. 03. 15. u 21 h  

********************


alt


AVIONOM OD 4. TRAVNJA

Prema ljetnom redu letenja avioni će Brač i Zagreb povezivati već od 4. travnja. Kao i ranijih godina, svake subote avioni će iz Zagreba polijetati u 11.40, a povratak je isti dan u 13.05 sati. Međutim, od 23. svibnja do 3. listopada polazak je s Brača nešto kasnije, u 16.30 sati.
Na relaciji Brač – Zagreb letjeti će zrakoplov tipa Dash 8-Q400 sa 76 sjedala. (J.E.)

(65) objavljeno  23. 03. 15. u 20.50 h   ponedjeljak, 23. 03. 15.    **********


alt


alt


DVADESET GODINA ZAJEDNO

Proslavljajući 20-godina uspješnog rada, u nedjelju je ponovno, nakon preuređenja, otvorena specijalizirana trgovina sportskom opremom Big Blue. Vlasnici su uspjeli u namjeri da Bolu i njegovim gostima ponude ne samo bogati asortiman kvalitetne robe, već da u dvadeset godina s mladim ljudima, koji tamo rade, postanu kao jedna obitelj.
- Hvala svima koji su nam vjerovali i nadam se da će tako biti i ubuduće – rekla je vlasnica Leona Garbajs, pozdravljajući na otvaranja okupljane uzvanike. (D.M.)

(64) objavljeno  22. 03. 15. u 21.50 h 

********************


alt

Sudionici Križnog puta na Hvaru (foto: Petar Botteri)


PLANINARSKI KRIŽNI PUT

I ove godine su mladi s Brača sudjelovali na 55. Planinarskom križnom putu kojeg je prošle subote i nedjelje na Hvaru organiziralo Povjerenstvo za pastoral mladih Hvarsko-bračko-viške biskupije. S mladim bračkim vjernicima, među kojima su bili i Boljani, i ove je godine bio o. Ivo Plenković. (D.M.)

(63) objavljeno  22. 03. 15. u 21.50 h  

********************


alt


KINO PREDSTAVE

Mediteran film idućeg utorka, 24. ožujka, organizira dvije projekcije u mjesnoj kino dvorani. Od 17 sati na programu je film za mlade „ Dječak Mravac“. Obiteljska fantastična pustolovna komedija danskog redatelja Aska Hasselbacha priča je o 12-godišnjem Pelleu Nøhrmannu, bistrom i zaigranom klincu kojem će životnu dosadu razbiti ugriz posebne vrste mrava zbog čega će steći nove moći te uz pomoć novog prijatelja i ljubitelja stripova Wilhelma postati superjunak Antboy."
Odrasli filmoljupci imati će priliku pogledati u 20 sati novi film jednog od najznačajnijih predstavnika tzv. Berlinske škole filma, redatelja Christiana Petzolda. Film „Feniks“ se počeo prikazivati u hrvatskim kinima 12. ožujka, a na programu u Bolu je već ovog utorak, 24. ožujka u 20 sati.
Cijena ulaznica je 20 kuna.
Opširnije o sadržaju filmova pročitajte u rubrici Obavijesti i oglasi.

(62) objavljeno  22. 03. 15. u 21.45 h  

********************


alt


PUTOVANJE KAO OPSESIJA: SVETA  ZEMLJA I JORDAN

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ nastavlja sa započetim ciklus putopisnih predavanja uklapajući se u korizmeno vrijeme s temom o kršćanskim svetim mjestima.
Don Stanko Jerčić, organizator više hodočašća, povest će nas u utorak, 24. ožujka, u 20 sati, „stopama Gospodnjim“ na virtualno putovanje u Svetu zemlju i Jordan.

(61) objavljeno  22. 03. 15. u 21.40 h  nedjelja. 22. 03. 15.    **********


alt


BOLJANI NA ROBOCUPU

Supetar je u subotu bio domaćin 3. Kola Hrvatskih robotičara – Robocup Supetar Open 2015. Sudjelovalo je 50 ekipa među kojima i dvije iz Bola. Boduli su bili  Ante Kraljević, Stela Marinković, Kate Pavišić i Ana Pina Marinković, a Plavi Jadran Sara Žaknić, Frane Radić, Piera Marinković i Luna Jerčić. Prvo i drugo mjesto osvojili su u naj fora robotu, a III. i IV. u robodensu.

Na slici: (slijeva) Lucija Špacel, prof. inf. i mentorica, Sara Žaknić, Luna Jerčić, Pjera Marinković, Ana Pina Marinković, Kata Pavišić, Stela i Dora Marinković, Danica Plastić, prof. tehn. Kulture i mentorica, (čuče) Frane Radić i Ante Kraljević. (foto: Darija Marinković)

(60) objavljeno 21. 03. 15. u 22.25 h  

********************alt


POMOĆ ZA SIRIJU

Preko četiri milijuna ljudi izbjeglo je iz Sirije pred strahotama rata. Kako bi im se osigurali minimalni uvjeti za život, u mnogim se zemljama organizira akcija prikupljanja pomoć. Ni Hrvatska nije iznimka, a Društvo Crvenog križa Brač organizira u utorak, 24. ožujka, u Bolu prikupljanje robe i higijenskih potrepština za izbjeglice iz Sirije.
Robu treba donijeti u Dom kulture (F. Radića 18) od 8 do 13 sati.

(59) objavljeno  21. 03. 15. u 22.05 h  

********************


alt


OSEKA U PORTU

U subotu smo u bolskom portu zabilježili rijetko viđeni fenomen. Oseka je skoro isušila dio luke ispred Lože pa su mnogi sklonili svoje barke. Stari ribari se ne sjećaju kada su nešto slično zadnji put doživjeli. (foto: Darija Marinković)

(58) objavljeno  21. 03. 15. u 22 h  subota, 21. 03. 15.    **********


alt


ULTRAFEŠTA I U BOLU?

Organizatori Trećeg Ultra Europe festivala, kako piše „Slobodna Dalmacija“, pripremaju za brojne goste nove sadržaje. Ultra fešta bit će tri dana na Poljudu, pa onda na Brač, Hvar i Vis. Yacht Regatta planirana je 13. srpnja na plaži Zlatni rat!?
Mnoge je ova informacija iznenadila i – uznemirila. Još su nam u sjećanju prošlogodišnje rasprave treba li Bolu ULTRA Beach, pa je Bol odustao, a sada se najavljuje neka regata.
-  Općinu nitko nije obavijestio, niti usmeno niti pismeno, pa iz novinskog članka i ne znamo o čemu se točno radi – rekao nam je načelnik općine Tihomir Marinković.
O tome ništa ne zna ni „Grabov rat“, koncesionar na plaži Zlatni rat.
-  Nitko od nas ništa nije tražio – kategoričan je direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić. (J.E.)

(57) objavljeno  20. 03. 15. u 21.45 h   

********************


alt


ŠTO SE SVE PIŠE OPĆINSKOM VIJEĆU?

Nema sjednice Općinskog vijeća a da netko ne podnese neki dopis kako bi sa svojim problemima ili zahtjevima upoznao što više ljudi. Na zadnjoj sjednici bio je pisani materijal bolskih taksista kojim obavještavaju kako je nemoguće uskladiti stavove bolskih i supetarskih taksista. Boljani kao uvjet za daljnje razgovore traže jedinstvenu tarifu od 10 kuna po kilometru, u razgovore uključiti sve bračke općine, a veća cijena za noću vožnju od 30 posto treba biti naznačena u cjeniku. Općenito, bolski taksisti smatraju da su oštećeni dosadašnjim odnosom njihovih kolega iz Supetra.
*****
Dopis Bože Nejašmića upućenog Bol poljoprivrednoj zadruzi da se zgradi na rivi što prije vrati prvobitni izgled tj. treba je ožbukati po navodima Konzervatorskog odjela u Splitu. Vijeće ovaj dopis primilo na znanje, jer za bilo kakve intervencije ili posredovanja nije nadležno, jer zgrada ima svojeg vlasnika.
*****
Grupa stanara, njih 17, žali se na buku iz lokala Batuda, gdje je postalo i mjesto uživanja raznih opijata. Nadaju se da će se o tome voditi računa kada se budu ustupale javne površine na korištenje. Vijeće će navedeno pismo proslijediti policiji. (J.E.)

(56) objavljeno  20. 03. 15. u 21.40 h   

********************


alt


INA RADI NEDJELJOM!

Zbog korištenja godišnjih odmora, benzinska postaja u Bolu bila je zatvorena nedjeljom tijekom ožujka. Sada je objavljeno da će od nedjelje 22. ožujka ponovno raditi u jednoj smjeni, od 8 do 12 sati. (J.E.)

(55) objavljeno  20. 03. 15. u 21.35 h    

********************


alt


SREDNJOŠKOLCI U AKCIJI „ŠARENE ČARAPE“

U subotu, 21. ožujka, obilježava se Međunarodni dan sindroma Down. Taj datum predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe sa spomenutim sindromom i prilika je da se upozori i osvijesti javnost o svim teškoćama i preprekama s kojima se još uvijek u Hrvatskoj susreću takve osobe i njihovi roditelji. Šarene čarape ili dvije različite čarape se već nekoliko godina pojavljuju kao jedan od prepoznatljivih simbola osoba s Down sindromom, čime se želi ukazati na potrebu prihvaćanja  različitosti među ljudima.                                           Kampanja je pokrenuta i u Europskom parlamentu te od 4. ožujka europarlamentarci oblače šarene čarape kako bi upozorili na te probleme. Mogućnosti osoba s Down sindromom su puno veće nego što se u prošlosti mislilo. Ta su djeca izrazito emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna i blage naravi. U prevladavanju brojnih poteškoća koje stoje na njihovom životnom putu pomoć svih nas je više nego neophodna.                                                                                                                  
Učenici Srednje škole Bol su se također pridružili obilježavanju tog dana i tako dali podršku borbi osoba s Down sindromom kako bi mogle ostvariti svoje potencijale - da se integriraju u društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, da im se omogući primjeren posao. (A.Seferagić)

(54) objavljeno  20. 03. 14. u 21.30 h   petak, 20. 03. 15.    **********


alt


alt


FJERA U PODBORJU

Već po tradiciji na blagdan sv. Josipa vjernici dolaze u Podborje na misu u istoimenu crkvicu. Ali svetkovina ovoga sveca, kojeg je Hrvatski sabor 1687. proglasio zaštitnikom hrvatskog naroda, znači fjeru za ovo bolsko naselje, popaljeno u II. svjetskom ratu, ali koje se postupno obnavlja i naseljava mladim obiteljima.
Na fjeru se ne poziva, rekli su nam u Podborju, već se dolazi i svi su dobro došli. Obitelj Cvitanić – Bilić brine o crkvici, ali i o vjernicima koje su, nakon mise, počastili u svojoj kući. (J.E. - foto: Darija Marinković)

(53) objavljeno  19. 03. 15. u 20.45 h  

********************


alt


SUGLASNOST NA ZAVRŠNI RAČUN

Vijećnici su na sjednici (18. ožujka) raspravljali i dali suglasnost na završni račun za 2014. godinu. Općina je realizirala prihode u iznosu od 19.271.300 kuna, a rashodi su bili nešto manji, 16.944.386 kuna. Time je ostvaren višak poslovanja u iznosu od 2.326.923 kune.
Na žiro račun općine 31. prosinca 2014. bilo je 3.839.654,87 kuna.
Međutim, i u prošloj godini bilo je problema s naplatom dugovanja. Ukupna potraživanja iznose 11.040.156 kuna. Za poreze koji pripadaju općini, a prema evidenciji Porezne uprave, duguje se 1.271.343, domaćinstva za komunalnu naknadu duguju 1.303.373 kune, za koncesije na pomorskom dobru potražuje se 2.190.633 kune …
Poimenični spisak dužnika biti će objavljen u Službenom glasniku općine i na Internet stranici općine.
Povećane su i cijene zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Općine Bol koje se nisu mijenjale od 2011. godine. Zakup poslovnog prostora plaćat će se mjesečno 50 kn po kvadratnom metru, a za prostor na Vidovoj gori 15 kn po kvadratu. (J.E.)

(52) objavljeno  19. 03. 15. u 20.40 h   

********************


alt

Rebalansom proračuna predviđena su sredstva za uređenje krovišta gotičkog dvorca


PRVI REBALANAS

Ranije usvojeni proračun općine Bol za 2015. godinu, rebalansom usvojenim na sjednici 18. ožujka, povećan je viškom (ostatkom) iz prošle godine za 2.688.654 kune i prihodom iz proračuna Županijske lučke uprave za 2.200.000 kuna. Istovremeno je i smanjen prihod poreza na promet nekretnine te ukupni proračun za 2015. godinu iznosi 25.282.000 kuna.
Od dodatnih sredstava u proračunu, financirat će se uređenje nogostupa od benzinske crpke do Bilina kuće, fugiranje fasade Lože, uređenje krovišta na gotičkoj zgradi (Knjižnica i TZ), analize za žičaru Bol – Vidova gora, rekonstrukcija javne rasvjete na šetnici, uređenje planinarskog doma na Vidovoj gori … (J.E.)

(51) objavljeno  19. 03. 15. u 20.35 h   četvrtak, 19. 03. 15.    **********


alt

Sjednica Općinskog vijeća (arhivska snimka)


MARATONSKA SJEDNICA?

Druga ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, počela je 18. ožujka u 18 sati, ali po predloženom dnevnom redu mogla bi potrajati malo duže. Predsjednik Vijeća Doro Adulmar predložio je sljedeće dnevni red: rasprava o turističkom proizvodu destinacije Bol: stanje, planovi, perspektive … Raspravljat će se i o završnom računu općine za 2014. godinu ali i o prvom rebalansu Proračuna za 2015. Na dnevnom redu su i plaće u Dječjem vrtiću Mali princ, zatim izgradnja i uređenje tematskih staza na području općine, a Vijeće treba donijeti i odluku o visini jedinične zakupnine za poslovni prostor u vlasništvu općine.


Pred zaključenjem današnjeg teksta obaviješteni smo da je sjednica Općinskog vijeća završila u 20.15 sati. Nije se raspravljalo o turizmu jer je direktor aerodroma Brač Tonći Peović opravdao izostanak zbog bolesti. Nešto više o zaključcima sa sjednice u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(50) objavljeno  18. 03. 15. u  21.10 h  

********************


alt


FUGIRANJE ZIDA NA LOŽI

Po svemu sudeći zid Lože, izgrađen 1884. godine, uredit će se već za ovu sezonu. Općina je raspisala natječaj i uvjetovala da zainteresirani izvođači trebaju dostaviti ponude do 26. ožujka, a posao dovršiti do 4. svibnja. U tom roku treba očistiti stare fuge i ponovno fugirati, ali očistiti i obojiti željezne rešetke te popraviti kamena oštećenja. Vrijednost ovih radova procjenjuje se na 200 tisuća kuna. (J.E.)

(49) objavljeno  18. 03. 15. u 21.05 h  

********************


alt


BOLSKI OSNOVCI - DRUGI

Učenice i učenici Osnovne škole Bol sudjelovali su i ove godine na školskom natjecanju podmlatka Crvenog  križa otoka  Brača. Domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Pučišća. Natjecanje je proteklo u odličnoj atmosferi, a svi sudionici natjecanja pokazali su iznimno veliko znanje i sposobnost, posebice u praktičnom dijelu natjecanja, gdje su i učenici  “modeli” svoj posao odradili profesionalno, kao pravi glumci.  
Na natjecanju su sudjelovali učenici bračkih osnovnih škola, dok je samo natjecanje pratio i ocjenjivao stručni sudački dvojac dr. Nađan Šerić i volonterka Crvenog križa Ivana Hržić. Učenici pučiške škole pokazali su najbolje znanje u teoretskom i praktičnom dijelu, dok je natjecateljski tim OŠ Bol koji su sačinjavali učenici osmog razreda: Piera Marinković, Luna Jerčić, Antonia Grubišić, Stela Marinković, Antonia Katić, Ante Kraljević i Marin Karmelić s mentoricom prof. Katarinom Carević osvojio drugo mjesto. Ovo je treći put da bolski učenici sudjeluju na natjecanju Crvenog križa, čestitke osmaši! (B.B.)

(48) objavljeno  18. 03. 15. u 21 h  

********************


alt


NOVI KONTEJNERI

Novih 12 poluukopnih „molok“ kontejnera došlo je u Bol i oni će vrlo brzo biti postavljeni na više lokacija. Bol će, ugradnjom novonabavljenih, imati ukupno 42 poluukopna kontejnera čime je za idućih par godine ispunjen plan nabavke opreme za prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. (J.E.)

(47) objavljeno  18. 03. 15. u 20.50 h   srijeda, 18. 03. 15.    **********


alt


alt


alt


TRI VELIKA KOMUNALNA ZAHVATA

Ovog tjedna intenzivno se radi na tri važna komunalna zahvata. Na Račiću obrt „Tomislav“ iz Stobreča počeo je s iskopima za novi vodovod i kanalizaciju. Na drugoj strani gradilišta „Akropolis“ nastavlja sa uređenjem šetnice i izgradnju potpornog zida.
Nakon pet mjeseci, otkako su počeli radovi na podzemnoj trafostanici na Studencu, čini se da se uskoro može očekivati uređenje tog trga. Za oblaganje kamenom angažiran je „Perija“ iz Selaca.
Na putu za Sv. Luciju produžava se potporni zid u dužini od 180 metara. Taj je posao povjeren „Dikovači“ iz Zmijavaca, a rok izgradnje je do 1. svibnja. (J.E. – foto: Z.Bartulović)

(46) objavljeno  17. 03. 15. u 21.10 h 

********************


alt


alt


OSNOVCI U MASLINIKU

Osnovna škola Bol i Poljoprivredna zadruga Bol organizirali su za učenike osnovne škole i njihove učitelje predavanje na temu „Maslina i maslinarstvo“. Dva eminentna stručnjaka iz područja maslinarstva, ravnatelj  Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr. sc. Slavko Perica i dr. sc. Frane Strikić posjetili su našu osnovnu školu s namjerom da  upoznaju učenike i njihove učitelje s poviješću maslinarstva, načinima prerade  i  uporabe masline.    
Dr. sc. Strikić održao je zanimljivo predavanje kroz povijesne priče grčkih i rimskih pisaca koji su uzgoj maslina smjestili na područje Mediterana. U doba Rimljana rimski pisac Columella pripisao je maslini prvo mjesto među svim voćkama sljedećim riječima: “Olea prima omnium arborum est”. Prvi primjerci ovog ponosnog stabla, koje je i simbol mira, mudrosti, plodnosti, napretka i nade, bili su uzgojeni u oazi Siua na granici Egipta, a tek su se kasnije masline proširile u starom i modernom svijetu. Učenici su zainteresirano pratili predavanje, postavljajući niz zanimljivih pitanja stručnjacima Instituta koji su bili oduševljeni njihovom aktivnošću i znanjem.
Nakon poučnog  predavanja dr. sc. Strikića, u školskom masliniku prezentiran je praktični dio radionice u kojem su rezidbu maslina u masliniku obavili djelatnici Poljoprivredne zadruge; upravitelj Ivica Vlahović i zadrugari PZ  Frane Lukšić, Vinko Marinković i Matko Ivelić. Dr. sc. Frane Strikić ukazao je i na opasnosti  koje prijete od zaraznih bolesti koje napadaju to drevno stablo. Maslinik Osnovne škole Bol mladi je maslinik posađen prije sedam godina na inicijativu bivšeg ravnatelja Marja Rončevića i prva prava berba obavljena je 2013. god. u kojoj su sudjelovali učenici i njihovi učitelji.
Stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša pozvali su učenike i njihove učitelje u posjet Institutu što je putokaz budućoj suradnji bolskih školaraca i ustanove značajne za naše područje. (B.B.)

(45) objavljeno  17. 03. 15. u 21.05 h   

********************


alt


ZATVARA SE RIVA U ČETVRTAK

Zbog radova na kanalizaciji kod hotela „Kaštil“ u četvrtak će cijeli dan biti zatvoren taj dio riva i onemogućen prolaz automobilima. Radove na tzv. incidentnom preljevu izvodi „Berica“ iz Nerežišća.

(44) objavljeno  17. 03. 15. u 20.55 h  utorak, 17. 03. 15.    **********


alt


LJETNI REŽIM PROMETA

Zbog prevelikog broja automobila u centru Bola, ponovno se od 28. ožujka, uoči Cvjetnice, uvodi ljetni režim prometovanja. To znači da će se zabraniti ulaz i vožnja automobilima preko rive, ali i Ulicom Frane Radića te zatvoriti prolaz između Male crkve i zgrade Zadruge.
Uklanjanjem rampi ostali su prometni znakovi o zabrani prolaza, ali se na njih malo tko obazirao. Krajem siječnja uklonjeni su prometni znakovi i sada se, nakon dva mjeseca, ponovo postavljaju.
Kazna za nepoštivanje ovih znakova iznosi 500 kuna. (J.E.)

(43) objavljeno 16. 03. 15. u 20.05 h  ponedjeljak, 16. 03. 15.    **********


alt

Šetnica uz koju će se sada betonirati potporni zid


KAKO ĆE IZGLEDATI RAČIĆ?

U subotu su radnici „Akropolisa“ završili sa slaganjem betonskih elemenata pa se u nedjelju sasvim lijepo moglo vidjeti kako će to izgledati kada budu završeni radovi. Od ponedjeljka će „Akropolis“ udvostručiti broj radnika i početi postavljanje oplate za potporni zid. U ponedjeljak je najavljen i dolazak obrta „Tomislav“ čiji je zadatak u cestu na Račiću iskopati kanal za kanalizaciju i vodovodne cijevi. (J.E.)

(42) objavljeno  15. 03. 15. u 21.15 h   nedjelja, 15. 03. 15.    **********


alt


NASTUP ŽUPNOG ZBORA

Bolski župni zbor nastupio je u subotu navečer u Nerežišćima na Smotri župnih zborova Brača. Otpjevali su „Križu sveti, križu blagi“ i „Suze“, a osim Boljana na Smotri su bili župni zborovi: Nerežišća, Povlja (Novo Selo), Dol, Milna, Selca, Gornji Humac, Supetar i Postira. (I.B.I.)

(41) objavljeno 14. 03. 15. u 21.45 h  

********************


alt


PUTOVANJA KAO OPSESIJA: TUNIS

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ nastavlja s ciklusom predavanja pod naslovom „Putovanje kao opsesija“.
U ponedjeljak, 16. ožujka, s početkom u 20 sati, prezentirati će Zorana Bodlović zanimljivo avanturističko putovanje grupice Boljana na motorima od Bola do Tunisa. (J.N.)

(40) objavljeno  14. 03. 15. u 21.40 h  

********************


alt


GDJE SE SVE ČITA OVAJ PORTAL?

Osim u Hrvatskoj portal boljani.info čita se na svim kontinentima. Prema podacima iz veljače najviše su stranica otvarali u Hrvatskoj – 124.752. Ovaj portal, po broju otvaranja stranica, čitaju i u SAD (3.351 otvorena stranica u veljači), zatim Njemačkoj (2.499), Švedskoj (2.322), Sloveniji (2.100) … Najviše se čita „Bolska kronika“, pa „Umjesto čestitke“, a na trećem mjestu su „Obavijesti i oglasi“.
Interesantan je podatak i kada nas to čitaju. Najviše je otvaranja, kako se vidi iz gornjeg grafikona, od 20 do 22 sata, a najmanje od 3 do 4 sati. Ipak, uvijek nas netko čita -  24 sata dnevno. (J.E.)

(39) objavljeno  14. 03. 15. u 21.35 h  subota, 14. 03. 15.    **********


alt

S ovog mjesta će u ponedjeljak početi iskopi za kanalizaciju i vodovod


KANALIZACIJA OD PONEDJELJKA

Radnici „Akropolisa“ nastavljaju slaganje betonskih elemenata za buduću šetnicu, a onda će nastaviti s betoniranjem potpornog za cestu na Račiću. U međuvremenu, već od ponedjeljka 16. ožujka počet će iskopi za kanalizaciju i vodovod. Taj dio posla povjeren je Obrtu za graditeljstvo „Tomislav“ iz Stobreča, nakon što je odustao „Berica“. Kopat će se od sredine Račića prema istoku, jer je na tom dijelu već izgrađen potporni zid.
Razumljiv je interes javnosti, posebno ovih što stanuju na Račiću, za tijek radova, jer sezona je sasvim blizu. Gosti samo što nisu počeli dolaziti. (J.E.)

(38) objavljeno 13. 03. 15. u 21.15 h  petak, 13. 03. 15.    **********


alt

Nastavlja se izgradnja betonskog potpornog zida prema crkvici sv. Lucije i budućem groblju


CESTA DO SV. LUCIJE

Idućeg tjedna nastavljaju se radovi na proširenju i izgradnji novog potpornog zida na cesti koja ide prema crkvici Sv. Lucije i budućem groblju. Firmi Dikovača iz Zmijavaca povjeren je taj posao, a betonski potporni zid će se raditi u dužini od 180 metara, visine dva metra. Rok izgradnje je do 1. svibnja. Izgradnjom zida proširit će se postojeća cesta.
Tijekom rada neće za promet vozila biti zatvorena cesta, ali su mogući manji zastoji. (J.E.)

(37) objavljeno  12. 03. 15. u 21.35 h  

********************


alt

Početak dokumentarnog filma o asfaltiranju ceste do Murvice


VIDEOTEKA: MURVICA NAJGLEDANIJA

U VIDEOTECI smo objavili 19 priloga, od čega je 17 proizveo Press servis, izdavač ovoga portala. To su dokumentarni filmovi o događanjima u Bolu, ali su zanimljiva i dva filma iz 1956. i 1965. „Jesen na otoku Braču“ je snimio Jadran film, a „1000 poziva“ Ozeha po narudžbi hotelske kuće Zlatni rat.
Najgledaniji je film „Asfaltom do Murvice“ (2013.) kojeg je pogledalo čak 1858 posjetitelja našeg portala. Dobru gledanost ima „Bolski karneval 2015“ kojeg je u mjesec dana vidjelo 936 ljudi. Interes su pokazali čitatelji i za film „Priko poja“ (2014.) kojeg je vidjelo 1599 osoba, zatim slijedi „Maturanti“ (2014.) 1240 posjeta … Međutim, preporučamo da se pogledaju i oni malo stariji dokumentarni filmovi. Na primjer, Prvi dolazak katamarana u Bol (1998.), Premještanje Zlatnog rata (2002.) ili Bolska fjera snimljena 1990. godine. (J.E.)

(36) objavljeno  12. 03. 15. u 21.30 h  

********************


alt

Ovo se vidjelo u nedjelju 8. ožujka, nakon bure, na live kameri


NAŠA POSLA: LIVE I WEB KAMERE

e mail 1: „Joško – pratimo Boljani.info i gledamo što se događa u Bolu uz pomoć kamera (centar, luka, Zlatni rat), ali u zadnje vrijeme kamere počivaju u miru. Što se događa?  Pozdrav tebi, Bolu i Boljanima. Zdenko Vučičić“


Ovaj e mail proslijedili smo Turističkoj zajednici i dobili sljedeći odgovor:
e mail 2: „Zahvaljujemo se na vašem mailu iz kojeg je vidljivo da naši sugrađani diljem svijeta uredno  prate web kamere na našem portalu bol.hr, te vas obavještavamo da smo vašu predstavku proslijedili osobi koja je zadužena za održavanje kamera g. Ante Knezović.
Također vas obavještavamo da su u tijeku razgovori sa načelnikom i Grabovim ratom koje će u dogledno  vrijeme preuzeti obvezu čišćenja kamera i obavješćivanja nadležnih za eventualne kvarove.
Još jednom koristimo prigodu da vam se zahvalimo na iskazanoj  brizi te izvolite primiti  izraze našeg osobitog poštovanja. Markito Marinković, direktor“

Ipak o ovoj temi treba napisati još nekoliko rečenica. Servisera (Ante Knezović) treba nazvati kada je kamera u kvaru, a kako je on u Splitu, sigurno je da neće dolaziti u Bol očistiti staklo od soli, nakon bure. Urednik portala samoinicijativno je svojevremeno konstruirao napravu i financirao njezinu izradu kako bi se što jednostavnije moglo očistiti kamera koja je na fasadi škole. Nakon velike bure i potpunog „zamračenja“ nazvali smo u nedjelju 8. ožujka ravnatelja Srednje škole da nam otvori vrata, a čišćenja se prihvatio (na našu molbu) Mirjan Marinković. Tako su mnogi, koji vole Bol, mogli vidjeti kako je u Bolu nakon orkanske bure.
Web kamera prema Zlatnom ratu u zimskom periodu ne radi jer je isključena struja, a kamera na zgradi Turističke zajednice već duže vrijeme prikazuje istu sliku.
O opremi i njenom funkcioniranju netko mora voditi brigu. Dosadašnji odnos prema toj opremi i njenoj ispravnosti nimalo ne priliči šampionu turizma, kako se volimo hvaliti. (J.E.)

(35) objavljeno  12. 03. 15. u 21.25 h  
 
četvrtak, 12. 03. 15.    **********


alt

Iz komunalne naknade plaća se svakodnevno čišćenje ulica, a posebno je Grabov rat angažiran kada treba uklanjati posljedice elementarnih nepogoda. Čisti se riva i samo neke glavne ulice u Bolu, ostale moraju čistiti sami građani. Svatko ispred svoje kuće.


GDJE SE TROŠI NOVAC OD KOMUNALIJA?

Ovih dana poštom stižu uplatnice za komunalije koje se plaćaju Općini dvomjesečno. Iako je uplatu trebalo izvršiti 1. siječnja i 1. ožujka, kako piše na uplatnicama, ipak neće zbog kašnjenja biti nikakvih sankcija niti obračuna kamata.
S osnova komunalne naknade Općina će u 2015. godini uprihoditi 1,8 milijun kuna. Oni koji plaćaju trebaju znati i gdje će se taj novac utrošiti. Na samoj uplatnici piše da se veći dio odnosi na komunalnu naknadu, a manji postotak za deratizaciju i dezinsekciju (po dva puta godišnje) te na vodnu naknadu. Ova posljednja naknada ide izravno Hrvatskim vodama koje brinu od pet potoka za oborinske vode. Prošle godine su uredili dva kanala, jedan na Martinici, a drugi zapadno od plaže Zlatni rat. Preostala tri su uz hotel Bretanide, u centru kod Doma kulture te uz hotel Bijela kuća.
Od sredstva koja se prikupe, Općina direktno uplaćuje 400 tisuća Elektrodalmaciji za javnu rasvjetu, a ostatak ide na račun Grabovog rata. Njihova obveza su: odvodnja oborinskih voda (50.000 kn), održavanje čistoće na javnim površinama (450.000 kn), održavanje javnih površina: ograde, rešetke, rukohvati, krpanje betonom ili asfaltom ulagnuća i oštećenja na cestama, održavanje zelenih površina … (350.000 kn), održavanje nerazvrstanih cesta (400.000 kn), održavanje groblja u Bolu i Murvici (10.000 kn) i održavanje javne rasvjete (140.000 kn).
Detaljnije o svim stavkama može se vidjeti u Službenom glasniku općine Bol, koji je objavljen na internet stranicama Općine. (J.E.)

(34) objavljeno  11. 03. 15. u 21 h  

********************


alt


ROTOR I VIDIKOVAC TEK NA JESEN

Budući rotor na ulazu u Bol nalazi se na križanju državne, županijske i lokalne ceste. Zbog toga su se u srijedu na terenu našli predstavnici Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, načelnik Tihomir Marinković i projektant. Obišli su i dio ceste koja vodi prema plaži Zlatni rat i Murvici, jer će se proširiti dio koji ide do Sportskog centra, ali i napraviti nogostup kojeg sada nema. To je potrebno učiniti radi sigurnosti gostiju i mještana koji tim putem idu na teniske terene i centralni stadion.
Obišli su i lokaciju vidikovca iznad Bola, a na cesti koja vodi prema Gornjem Humcu. Obije investicije trebale bi se realizirati tek na jesen, nakon završetka turističke sezone. (J.E.)

(33) objavljeno  11. 03. 15. u 20.55 h    

********************


alt


RADI SE PRELJEV

Radnici „Berice“ počeli su u srijedu izradom tzv. incidentnog preljeva na kanalizacijskom sustavu na Bilina kući. Radi se o ispustu u more kada se pojavi višak oborinskih voda zbog čega su ponekad iskakali poklopci na šahtama. Za višak vode umnogome su kriva neka domaćinstva koja su oborinske vode sa krovova, terasa i vrtova, preusmjerili u kanalizaciju. Vodovod Brač će, kako je najavio, do početka turističke sezone utvrditi činjenično stanje i narediti hitnu sanaciju.
Ovi preljevi planiraju se napraviti na još tri lokacije. (J.E.)

(32) objavljeno  11. 03. 15. u 20.50 h    srijeda, 11. 03. 15.    **********


alt


ZAKUP PROSTORA NA RIVI

Općina će do 25. ožujka primati zahtjeve za korištenje prostora na rivi, od Krojevih skalina do hotela Kaštil, gdje će se nuditi ugostiteljska ponuda i prodaja prigodnih artikala. Na rivi će biti 8 tezgi i 3 javne površine rezervirane za te aktivnosti tijekom održavanja ljetnih turističko-ugostiteljskih manifestacija: Živilo lito, Bolske ljetne večeri, Fjera, Adio lito, a u periodu od 21. lipnja do 23. rujna.
Oni koji budu odabrani morat će uplatiti za 15 manifestacija ukupno 3.000 kuna. Ne treba čekati zadnji trenutak za prijavu jer će pod jednakim uvjetima prednost imati oni koji se ranije jave s kompletnom dokumentacijom.
Bolske ljetne večeri, uz glazbu i ples, bit će i ugostiteljske ponude, te pića, napitaka i slastica, ali i igračaka, balona, bombona … Prošle godine je to bilo četvrtkom, a ove se planira srijedom, iako je Udruga ugostitelja još lani tražila da to bude ponedjeljkom. (J.E.)

(31) objavljeno  10. 03. 15. u 21.45 h  

********************


alt


UREĐENJE PLAŽA

Idućih desetak dana intenzivno će se raditi na uređenju plaža i pristupnih putova. Jugo i tramontana mnogo su toga donijeli na plaže, a terasu restorana na plaži Borak prekrilo je kamenje i žalo.
Za veću sigurnost turista tijekom ovog mjeseca postavit će se još 80 metara ograde na šetnici od plaže Borak prema Zlatnom ratu. (J.E.)

(30) objavljeno  10. 03. 15. u 21.40 h  

********************


alt


NOVI IZGLED TERASE VUSIO

Sa terase restorana Vusio, u sklopu hotela Kaštil, uklanjaju se kameni stupovi i drvene nastrešnice. Drvena konstrukcija je postala opasnost za goste, pa se sa rekonstrukcijom moralo požuriti. Postavit će se konstrukcija od kovanog željeza. (J.E.)

(29) objavljeno  10. 03. 15. u 21.35 h  

********************


alt


NOVI PROMETNI REDAR

Na objavljeni oglas da se traži prometni redar, javila su se tri kandidata. Idućih će dana komisija testirati kandidate i objaviti ime onoga koji će tijekom ljeta pomoći u regulaciji prometa, odnosno uspostavi većeg reda.
Najveći je problem svih ovih godina, zimi i ljeti, nepoštivanje prometne signalizacije. Očekuje se da se zaustavi (napokon) vožnja automobila i motora preko šetnice koja je prometnim znakom označena kao pješačka zona. (J.E.)

(28) objavljeno  10. 03. 15. u 21.30 h   

********************


alt


LUTKARSKA PREDSTAVA

U bolskom kinu u četvrtak, s početkom u 11.30 sati, izvesti će se lutkarski mjuzikl Duška Mucala FESTIVAL ŽIVOTINJSKOG CARSTVA. Priča je to prilagođena dječjem uzrastu, a o vječnoj temi borbe dobra i zla. Rukovodeći se poslovicom „Tko pjeva zlo ne misli“ životinje su odlučile organizirati prvi festival životinjskog carstva. Svatko je na tom festivalu htio pobijediti, što je i normalno, samo što su to neki htjeli na pošten način (pčelica i mrav) radom i usavršavanjem, a drugi prijevarom i podvalama (lija i vuk).
Duško Mucalo dokazani je autor nekoliko uspješnih lutkarskih mjuzikla. Čak 13 lutaka-životinja u izvedbi Jakova Gavrana, hit songovi i što je najvažnije zabavna, a vrlo edukativna priča o tom kako su marljivi i pošteni pčelica i mrav pobijedili lukavu i pokvarenu liju i vuka garancija su da će i ovaj lutkarski mjuzikl ostati u lijepom sjećanju najmlađih. Trajanje lutkarskog mjuzikla je 37 minuta.

(27) objavljeno  10. 03. 15. u 21.25 h   utorak, 10. 03. 15.    **********


alt


KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA

Mjesec dana ranije nego lani, Općina je na svojim službenim internet stranicama objavila oglas o zaprimanju zahtjeva za korištenje pomorskog dobra. Godišnjim planom određeno je gdje se može koristiti pomorsko dobro. Dosadašnjih godina više je zahtjeva od planiranog bilo za štandove na šetnici prema plaži Zlatni rat. Tamo je predviđeno 17 štandova.
Postoji u Općini poseban obrazac kojeg treba ispuniti, ali uz njega treba priložiti i određene potvrde, isto kao i ranijih godina. Važi isto pravilo da na prostor na korištenje ne mogu dobiti oni koji nisu podmirili porezne obveze ni dužnici prema općini te prema Grabovom ratu i općinskim ustanovama.
Vijeće za koncesije kod donošenja odluke vodit će se sljedećim kriterijima: kvaliteta ponude, mjesne potrebe, raznolikost ponude, ali i je li bilo pritužbi na dosadašnji rad tražioca od strane nadležnih institucija ili komunalnog redara. (J.E.)

(26) objavljeno  09. 03. 15. u 20.25 h  

********************


alt


UREDIT ĆE SE NOGOSTUP

Do 1. svibnja uredit će se nogostup uz južni rub ceste, od benzinske postaje do Biline kuće u dužini od 186 metara. Na spomenutoj površini neće se postavljati kamene ploče već bijeli brušeni beton. Uklonit će se sa ogradnog zida postojeće kamene obloge (češki vez), a obveza je izvođača i posaditi u rubnom dijelu, između nogostupa i kolnika – levandu.
Predračunska vrijednost ovih radova je 499 tisuća kuna, a za dostavu ponuda pozvani su „Berica“ d.o.o. Nerežišća, „Dulex“ d.o.o. Ludbreg i „Rubigrad“ d.o.o. Split. Otvaranje ponude je javno 23. ožujka. (J.E.)

(25) objavljeno  09. 03. 15. u 20.20 h  

********************


alt


PIZZERIA NA STUDENCU

Na Studencu se priprema otvaranje pizzerije Equinox i to već 1. travnja. U ponedjeljak su prali stabla od posolice nakon bure, a potvrđeno nam je da će restoran početi odmah raditi i nuditi pizze. To naglašavamo zbog činjenice da zadnji mjesec rada prošle sezone nije se nudila pizza. (J.E.)

(24) objavljeno  09. 03. 15. u 20.15 h  

********************


alt


OSVJETLJENJE SE VRATILO

Proteklih par dana u dijelu Ulice domovinskog rata, ali i u još nekim ulicama u centru Bola nije bilo javne rasvjete. Kvar su uklonili električari „Grabovog rata“ i u ponedjeljak su ulice ponovno osvijetljene. (J.E.)

(23) objavljeno  09. 03. 15. u 20.10 h  


ponedjeljak, 09. 03. 15.   **********


alt

Bolke su za Dan žena dobile po jednu ružu


alt

Žene su u Domu kulture igrale tombolu


RUŽE ZA DAN ŽENA

Već po tradiciji, načelnik općine Tihomir Marinković sa suradnicima darivao je u nedjelju Bolke ružama, čestitajući im Dan žena. Ove godine u Bolu je ovaj Međunarodni praznik obilježen nešto skromnije, ali se u medijima o tom prazniku pisalo i govorilo mnogo više nego ranije.
Osim ruža, žene su na svoj dan, u organizaciji Centra za kulturu, puna tri sata igrale svoju omiljenu igru – tombolu. Nagrade su bili suveniri i skromni pokloni, ali su svima servirani čaj i sirnice. (J.E.)

(22) objavljeno  08. 03. 15. u 21.40 h  

********************


alt


D. MARČIĆ DONOSI MEDALJE IZ GRČKE

Dragica Dada Marčić iz bolskog Bluesun hotela Bonaca osvojila je brončanu medalju za desert, ali i priznanje (za 4. mjesto) za jelo od janjetine i jelo od ribe. Također, po prvi put se Dragica natjecala i u kategoriji za Kuhara godine i dobila još jedno priznanje.
To bi bio za nas najvažniji dio izvještaja sa 9. Međunarodnog kuharskog natjecanja održanog od 26. veljače do 1. ožujka u Thessaloniki (Solun) u Grčkoj.
Hrvatsku su predstavljali kuhari Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), Dragica Dada Marčić iz Bola te Erich Glavica iz Koprivnice. Oboje su se natjecali u seniorskim kategorijama pokazavši veliku snalažljivost i znanje. Nije bilo lako udovoljiti strogim kriterijima međunarodnih sudaca i natjecati se u velikoj i snažnoj konkurenciju kuhara iz Engleske, Turske, Izraela, Grčke, Crne Gore, Uzbekistana, Rusije, Tajlanda, Latvije, Dubaija, Južne Koreje…
Sudjelovanjem na značajnim svjetskim natjecanjima razvijaju se stručne kompetencije kuhara, postavljaju novi standardi te se time dugoročno ulaže i u razvoj gastronomije i objekta u kojem kuhar radi. Prepoznali su to u Bluesun hotelima i općini Bol te omogućili Dragici Marčić da sudjeluje na natjecanju i prezentira svoje mjesto i zemlju.

(21) objavljeno  08. 03. 15. u 21.35 h  

********************


alt

Katamaran je umjesto iz Jelse došao u nedjelju poslije podne iz Starog Grada gdje se zbog bure bio sklonio od srijede navečer


NEVOLJE ZBOG BURE

Nedjelja je osvanula s vrlo malo bure, ali s mnogo sunca i uspostavom normalnih veza trajektima i katamaranom s kopnom. Brač je u četvrtak i petak bio potpuno blokiran, a u subotu je samo nekoliko puta plovio trajekt između Splita i Supetra.
Činjenica je da je posljednja ciklona samo okrznula Bol koji nije pretrpio veće štete u odnosu na druga mjesta na Braču i kopnu.
U nedjelju je nakon tri dana u Bol došao i katamaran iz Staroga Grada, gdje je bio privezan od srijede navečer. U nedjelju je iz Bola za Split prevezao 15 putnika. (J.E.)

(20) objavljeno  08. 03. 15. u 21.25 h   nedjelja, 08. 03. 15.   **********


alt


VALOBRANI NA RAČIĆU

Bura je malo usporila radove na Račiću, ali su sada uočljive konture buduće ceste i šetnice koja će biti na nižem nivou. Istočni dio te šetnice, koja će biti zaštićena lukobranom buduće luke, građen je monolitno, a zapadni dio je načinjen slaganjem betonskih elemenata. U njihovom udubljenju, kako je predviđeno projektom, počelo je nasipanje kamenja koja služe kao valobrani. U slučaju većeg nevremena oni ublažavaju udare vala i štite od mogućih oštećenja na šetnici.
U planu je bilo da u ponedjeljak 9. ožujka počne i polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. Možda se to zbog loših vremenskih prilika odgodi za neki dan. (J.E.)

(19) objavljeno  07. 03. 15. u 22.25 h 

********************


alt

Snimak iskopa za električni kabel do budućeg lifta, objavljen u Bolskoj kronici 8. travnja 2013.


I OVO LJETO BEZ LIFTA ZA INVALIDE?

Čini se da ni treće ljeto, otkako je obećano, invalidi neće dobiti lift za nesmetani pristup plaži. Trebalo je plažu za invalide urediti još u ljeto 2013. godine. U travnju te godine ukopan je električni kabel, a oprema je u Bol stigla 30. studenog. Dočekavši opremu reklo se da će lift biti ugrađen do ljeta 2014. Ali …
Ustanovilo se da za rampu i ugradnju lifta treba projekt i građevinska dozvola. Potom je rečeno da mali mostić, onaj istočni kao i onaj zapadni na plaži, nemaju građevinsku dozvolu. Pokušalo se dokazivati da su mostići izgrađeni prije 1968. za potrebe tadašnjeg Dječjeg odmarališta Voždovac iz Beograda.
Onda su u Hrvatsku došli zračni snimci koji su trebali potvrditi što je bilo izgrađeno prije te 1968. Tada su uslijedila još dva iznenađenja. Najprije je rečeno da se na snimkama ne vide mostići, pa je Općina podnijela zahtjev za legalizaciju. Potom, je došao drugi pismeni dokument da su mostići ipak izgrađeni prije 1968. Sada više nije potrebna legalizacija, ali treba građevinska dozvola.
Poznavajući našu administraciju, nije se čuditi da će radovi na rampi i ugradnja lifta početi tek za ljeto 2016. godine. Oprema već 15 (petnaest) mjeseci stoji uskladištena u Bolu, a invalidi neka i dalje čekaju …
Da nije žalosno, bilo bi smiješno! (J.E.)

(18) objavljeno  07. 03. 15. u 22.20 h  subota, 07. 03. 15.   **********


alt

Na području Bola bura je bila jača u petak nego u četvrtak, ali nije bilo kiše


alt

Veliki bor "naslonio" se na krovove objekata Srednje škole


alt

Vatrogasci su uklonili jedan bor koji je prijetio da se sruši na krov


alt

Bura je prevrnula i ovaj brod ...


ZBRAJAJU SE ŠTETE OD BURE

Čini se da je u petak u Bolu jače puhala bura nego u četvrtak. Ipak, ruku na srce, treba priznati da je Bol mimoišlo ono najgore. Oboreno je nekoliko stabala, reklamnih panoa, a jedan je brod doživio havariju – na kopnu. Zbog jakog vjetra spojili su se u četvrtak navečer neki električni zračni vodovi i dio potrošača Uz potok bio je neko vrijeme bez struje. Na uklanjaju posljedica nevremena bili su angažirani radnici „Grabovog rata“ i vatrogasci.
Prvi trajekt iz Splita prema Supetru krenuo je u petak poslije podne..
Vrijeme će se postupno smirivati, a bura će najviše oslabiti tijekom nedjelje. Sljedeći tjedan bit će sunčano i sve toplije. (J.E.)

(17) objavljeno  06. 03. 15. u 20.30 h  

********************


alt

Veći broj gostiju očekuje se krajem ovoga mjeseca, za Uskrsne blagdane


PRVI GOSTI U VELJAČI

Nakon tri mjeseca bez gostiju, u veljači je službeno evidentirano u Bolu 9 gostiju (21 noćenje). Prošle godine u isto vrijeme nije bilo ni jednog gosta! Na Braču je, prema službenoj statistici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u veljači  bio 181 gost. Najviše ih je boravilo u Supetru - 163 (769 noćenja).
Statistika je zabilježila veći broj dolazaka (22 posto) i noćenja (25 posto) u hotelima i privatnom smještaju u Županiji. Dolazaka je bilo 13.886, a noćenja 43.944. Najbrojniji su bili gosti iz BiH (1.441), zatim Slovenije (384), Italije (335) ... (J.E.)

(16) objavljeno  06. 03. 15. u 20.25 h  

********************


alt


TOMBOLA ZA DAN ŽENA

Centar za kulturu u povodu Međunarodnog dana žena organizira u nedjelju, 8. ožujka u Domu kulture zajedničku tombolu i druženje i to od 15 do 18 sati. Osim nagrada za terno, cinkvinu i tombolu, predviđena je za svaku ženu i neka sitnica: malo pince, čaja …
Mnogo više će biti nagrada i veselja ako i žene ponesu iz kuće neku sitnicu: suvenir, poklon, kolač …  (J.E.)

(15) objavljeno  06. 03. 15. u 20.20 h  petak, 06. 03. 15.   **********


alt

Burno u četvrtak ujutro


alt

Uz Ulicu Hrvatskih domobrana bura je oborila čempres ...


alt

Istočna strana Zlatnog rata pod udarom bure


ZBOG BURE BRAČ U BLOKADI

Jaka bura, koja je bila i najavljena, blokirala je u četvrtak pomorski promet. Katamaran je ostao u Starom Gradu, a prekinute su trajektne linije Supetar – Split i Sumartin – Makarska. Gliserom je morala biti prevezena u splitsku bolnicu jedna bolesnica iz Supetra.
U Bolu je bura oborila neka stabla, reklamne panoe i prometne znakove. Jedan je brod doživio havariju, ali ne na moru nego na parkiralištu. Tamo je bio na suhom čekajući proljeće, ali ga je bura oborila i prevrnula. Moguća oštećenja znati će se tijekom petka kada će brod  biti podignut uz pomoć dizalice. (J.E.)

(14) objavljeno  05. 03. 15. u 18 h  
četvrtak, 05. 03. 15.    **********


alt


AERODROM BRAČ: DOLAZE BOLJI DANI

Sve su realnije pretpostavke da za bračku zračnu luku dolaze bolji dani. A to znači nove redovne ili čarter linije, više slijetanja zrakoplova, a s njima i dolazak putnika. Glavna je preokupacija Tonća Peovića, novog direktora Aerodroma Brač, dogovoriti što više slijetanja (i polijetanja) od čega će koristi imati i turizam na Braču.
- Mi sigurno imamo, kao i prošle godine, redovnu liniju subotom Zagreb – Brač – Zagreb, a isti dan i čarter let iz Austrije za goste hotela „Bretanide“ u Bolu – kaže direktor Tonći Peović. – Mnogo toga je dogovoreno ili su razgovori pri kraju, pa čekamo izvještaje turoperatora o interesu putnika. Bili smo također na sajmovima u Zurichu i Beogradu, predstavili naše planove i želje, dogovorili za ovu godinu čarter letove, a dogodine očekujemo i redovne linije. Nadamo se i slijetanjima zrakoplova iz Dusseldorfa i Leipziga.

Veoma je interesantan plan povezivanja Zagreba sa četiri dalmatinska otoka, preko aerodroma na Braču. Avioni Europen Coastar Airlinesa, čiji hidroavioni već sada povezuju Kaštela i Jelsu, letjeli bi dva puta dnevno iz Zagreba na Brač, a odatle za Vis, Korčulu i Hvar. Ta bi linija bila svakodnevna, osim subotom, a avioni mogu prevesti po 19 putnika. Otočani bi imali popust od 50 posto! O svim tim planovima znati će se uskoro mnogo više i detaljnije. (J.E.)

(13) objavljeno  04. 03. 15. u 21-20 h  

*******************


alt

Boljani po svijetu: Jadranka i Božo Nejašmić u Kini


PUTOPISNA PREDAVANJA: KINA

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ započinje s ciklusom putopisnih predavanja uz prezentacije različitih svjetskih destinacija pod naslovom „Putovanje kao opsesija“.
Prvo predavanje održat će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić s temom:
„Kina – simfonija čovjeka i prirode gdje zmaj i feniks ljudima donose sreću“.
Predavanje je ovoga četvrtka, 5. ožujka, s početkom u 20 sati u prostoru knjižnice.
Pozvani su putoljupci (i oni koji nisu u mogućnosti često putovati) na druženje i razmjenu doživljaja s putovanja.

(12) objavljeno 04. 03. 15. u 21.15 h
  

Zbog iznimno lošeg vremena predavanje se odgađa za subotu 7. ožujka u 20 sati.srijeda, 04. 03. 2015.   **********


alt


KARNEVALI: LJETNI ILI ZIMSKI?

Ljetni je brački karneval nastao na inicijativu Tonkice Trutanić i uz veliku pomoć riječke grupe Veselih oldtimera, karnevaliskih zaljubljenika. Nastao je u želji za produživanjem karnevalske sezone, dijeljenjem veselja s bolskim gostima. Od tih je početaka do danas, karneval rastao, postao dio međunarodne karnevalske obitelji, proširio se, povećao i nadamo se, raste i dalje. Već ga tri godine organizira  Centar za kulturu, u okrilju je Federacije karnevalskih gradova.

- Ljetni karneval kao da potiskuje u drugi plan onaj tradicionalni, u zimskom periodu, pred korizmu. Ima li razlike u pristupu i organizaciji?
- Ljetni se brački karnevalski festival ipak sasvim pogrešno uspoređuje s našim tradicionalnim zimskim, pravim karnevalom. Nitko mu ne želi oduzeti snagu, on ima svoje vrijeme, svoje običaje, svoga Juru, svoj tastamenat, spaljivanje, izrugivanje, provociranje i sasvim je naš – objašnjava nam ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. - Ne znam što bi na njemu uopće radile gostujuće grupe, čemu bi se smijale dok se mi izrugujemo sami sa sobom, općinom, državom ... Pravi je karneval zapravo nemoguće organizirati, on se mora dogoditi. Na ustanovama je da ga potiču i čuvaju i  zato je tu Centar za kulturu općine Bol, kao financijska, logistička, tehnička podrška, ali stvaraju ga mještani, ljudi, naša Družba Jure Karnavola. Ljetni je karneval samo krasna maskirana turistička manifestacija, a ima naziv karneval jer je tako prepoznatljiva u svijetu, ali s tradicionalnim  karnevalskim običajima nema puno veze. Kod nas se ljeti radi o Festivalu maski, o  predstavljanju, i to  plesa, ideja, druženja, putovanja, zabavljanja...  Nadamo se da ćemo bez obzira na različita mišljenja uspijevati podržati dobre namjere, želju za očuvanjem i odvajanjem tradicionalnog i zimskog karnevala i korištenjem samo njegovog bogatstva i iskustva koje može nešto značiti, a istovremeno i nadu u uspjeh ljetne turističke karnevalske manifestacije i karnevalskog druženja. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 03. 15. u 21.55 h 

********************


alt


KOMUNALNI VEZOVI

Ne brine samo vlasnike brodica hoće li i gdje dobiti vez u bolskoj luci, već i činjenica što će od ove godine morati nešto i platiti za privez. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali će se trebati prilagoditi na pravila koja je napisala Lučka uprava, a mora provoditi „Grabov rat“ kao koncesionar.
Detaljnija objašnjenja koncesionara mogu se pročitati u rubrici „Ja tako mislim“. (J.E.)

(10) objavljeno 03. 03. 15. u 21.50 h   

********************


alt


NAŠA POSLA: SVE U ZADNJI ČAS

Plovidbenim redom napisano je da katamaran iz Jelse u Bol dolazi u 6.20, a nakon pet (5) minuta odlazi za Split. To što ponekad katamaran dođe i malo kasnije, ne daje za pravo putnicima da dolaze kupiti kartu u posljednji trenutak. Događa se, naime, da katamaran mora čekati one koji su – zakasnili.
A katamaran NE MORA čekati. Ne treba se iznenaditi ako katamaran napusti bolsku luku u 6.25, a da neki neplanirano ostanu na rivi. (J.E.)

(09) objavljeno  03. 03. 15. u 21.45 h 

********************


alt

U utorak se uživalo na suncu


ZATIŠJE PRED BURU

Proljeće je klimatološki počelo 1. ožujka, ali ono kalendarsko dolazi tek 20. ožujka u 23.45 sati. U utorak su mnogi uživali na suncu i visokih 39 stupnjeva (službena temperatura zraka bila je 19 stupnjeva). Ali ne za dugo. Očekuju nas „marčane bure“, a prva dolazi u noći od srijede na četvrtak. U srijedu, krajem dana, će se naoblačiti a očekuje se i kiša. U četvrtak se trebamo pripremiti na buru koja će ponegdje biti i orkanska. Njezini udari mogu biti i 120 km/h.
Međutim, već u subotu očekuje nas smirivanje bure i djelomično sunčano vrijeme. (J.E.)

(08) objavljeno  03. 03. 15. u 21.25 h  


utorak, 03. 03. 15.    **********


alt

Ponedjeljak, 9.30 sati: u slaganju betonskih elemenata sudjelovala su i dva ronioca


alt

Ponedjeljak, 13.00 sati: ostalo je još malo do kraja (foto: Frane Marinković)


POSTAVLJENI BETONSKI BLOKOVI

Po ne baš idealnim vremenskim prilikama, u ponedjeljak je postavljeno preostalih 20 betonskih elemenata za buduću šetnicu na Račiću. Nakon 13 sati pojačalo je jugo, došla je i plima, a nakon 16 sati pojačala je i kiša. Unatoč tome, radilo se i s maone su do 18 sati iskrcani i posljednji elementi dovezeni iz Omiša.
Sada su vidljive konture buduće ceste na Račiću i vijugava šetnica koja ide uz more. „Akropolisa“ mora obaviti još podosta posla, a od 9. ožujka počinju iskopi za vodovod i kanalizaciju. Glavni nositelj posla, „Vodoprivreda“ iz Solina, još nije objavio tko će taj dio radova obaviti, jer je to trebao učiniti „Berica“ ali je – odustao. (J.E.)

(7) objavljeno  02. 03. 15. u 21.45 h  

********************


alt


ASFALTIRANA RUDINA

Iskopani dio Rudine, zbog radova na podzemnoj trafostanici, u ponedjeljak je asfaltiran. Uskoro će, tijekom ovog mjeseca, biti asfaltirane i tri ulice na Kupini. Čeka se na podizanje šahti (telefon, voda, kanalizacija) kako bi se moglo početi s dugo očekivanim uređenjem ulica: Marka Marulića, Mirka Vrsalovića i Ivana Mažuranića. (J.E.)

(6) objavljeno  02. 03. 15. u 21.40 h   

********************


alt

Sudionici 34. Konvencije na Cipru


BOL JE DOMAĆIN KONVENCIJE FECC-a

Konvencija, 35. po redu, Federacije europskih karenevalskih gradova (FECC) održat će se u Bolu od 9. do 16. svibnja. Računa se na dolazak najmanje 150 članova – predstavnika iz 30-ak zemalja. Najviše ih je na konvenciji bilo 2005. na Malti, čak 450.
Gosti će u Bolu biti smješteni u hotelu „Bonaca“, a planirani su izleti u Split i Hvar, te po Braču (Vidova Gora, Škrip i Pučišća).
Općinu Bol u FECC-u predstavljaju načelnik općine Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić.
Federacija europskih karnevalskih gradova je neprofitabilna Međunarodna karnevalska udruga osnovana 1980. u Patrasu (Grčka). Prve zemlje članice su Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Velika Britanija i Malta, a Općina Bol je član od 2012. godine.
Sutra: Razlike između Zimskog i Ljetnog karnevala u Bolu. (J.E.)

(5) objavljeno  02. 03. 15. u 21.35 h    

********************


alt


TOTAL FITNESS

Ljeto je blizu i treba misliti kako istopiti masne naslage, ojačati tijelo … Rješenje za te probleme nudi magistar kineziologije Boško Botica koji poziva dame i muškarce u Veliku dvoranu Doma kulture srijedom i subotom u 20 sati.
Sve informacije mogu se dobiti i na njegov mobitel 098 948 33 90.

(04) objavljeno  02. 03. 15. u 21.30 h    ponedjeljak, 02. 03. 15.    **********


alt

Nedjelja, 13:45 sati: u Omišu je završen ukrcaj betonskih elemenata ...


alt

Nedjelja, 14:15 sati: remorker je uzeo u tegalj maonu i krenuo za Bol gdje je stigao u 20.10 sati (foto: Diana Lučić)


DOVEZENI SVI ELEMENTI

Razumljiv je interes mnogih Boljana, pa tako i našeg portala, za tijek radova na Račiću. Zbog loših vremenskih prilika, pa zatim kvara na dizalici, radovi su se neplanirano odužili. Radnici splitske firme „Akropolis“ rade na ovom poslu od 7. listopada prošle godine i po onome što možemo vidjeti sa strane, nema im se što prigovoriti. U zimskom periodu su radili dok se nije smrklo, a na gradilištu su bili i nedjeljom.
Pitanje je, prvenstveno zbog turističke sezone, hoće li i kada Račić biti prohodan za ljude i vozila?
Na Račiću se ne radi samo proširenje ceste, ni potporni zid nego i šetnica uz more, buduće privezište manjih brodova i dio buduće nove luke. Od ponedjeljka 9. ožujka trebalo bi se početi s kopanjem za novu kanalizaciju i vodovodne cijevi.
S posebnom pažnjom pratili smo od subote ponovni dolazak, nakon mjesec dana čekanja, maone (teglenice) s betonskim elementima. Isti dan (subota) remorker je navečer oteglio maonu u Omiš da bi se ukrcali i dovezli u Bol preostali betonski elementi. Objavili smo na naslovnoj stranici početak ukrcaja u Omišu tijekom nedjelje ujutro, a uz ovaj članak imamo još dvije fotografije zahvaljujući Diani Lučić koja nam ih je poslala iz Omiša.
U 14.15 remorker je krenuo s teretom prema Bolu, gdje je stigao u 20.10 sati. Radilo se u nedjelju na gradilištu u Bolu i na ukrcaju u Omišu, kako bi se tijekom ponedjeljka posložili u moru na Račiću svi dovezeni elementi. Svaki od njih težak je 26 tona. (J.E.)

(03) objavljeno  01. 03. 15. u 20.50 h  nedjelja, 01. 03. 15.    **********


alt

12.15 sati: remorker i maona s auto dizalicom i betonskim elementima pred bolskom lukom


alt

13.10 sati: prvi je betonski blok težak 26 tona iskrca s maone. Na Račiću je bilo podosta znatiželjnika, ali i službenih osoba. Došao je iz Splita i direktor Akropolisa, a bio je na Račiću i načelnik općine Bol ...


alt

14.15 sati: gradilište na Račiću iz ptičje perspektive. Već je iskrcano i ugrađeno pet betonskih blokova ... (foto: Frane Marinković)


DIZALICA SE VRATILA

Točno nakon mjesec dana u Bol se vratila maona s dizalicom, ali i betonskim elementima za šetnicu na Račiću. To je, da podsjetimo, bilo u Bolu 28. siječnja ali se zbog kvara na dizalici iskrcalo i posložilo samo osam armirano betonskih elemenata. Preostalih 13 ostalo je na maoni i zbog kvara na dizalici remorker je to sve morao otegliti u Split.
U subotu (28. veljače), mjesec dana kasnije, u Bol je remorker doteglio maonu s drugom dizalicom. „Akropolis“, kao izvođač radova, spremno je dočekao povratak betonskih elemenata čija je ugradnja počela odmah. Do mraka (do 18 sati) iskrcano je i posloženo 13 elemenata, svaki po 26 tona težine. Oko 20 sati remorker je oteglio maonu prema Omišu gdje treba tijekom nedjelje ukrcati preostale elementi i vratiti se s njima u ponedjeljak u Bol.
Izgubljeno vrijeme trebat će nadoknaditi jer prvi gosti stižu već za mjesec dana. Svi radovi na otvorenom, prema općinskoj odluci, moraju prestati do 1. lipnja. Na Račiću se osim proširenja prometnice, do tog roka, mora ukopati nova kanalizacija i vodovod, a cesta bi trebala biti prohodna za ljude i vozila. (J.E.)

(02) objavljeno  28. 02. 15. u 21.10 h  

********************


alt


KATAMARAN KAO I U SIJEČNJU

Iako veljača ima manje dana (28) katamaran je izostao jednako puta kao i u siječnju. U bolsku luku katamarana u veljači nije bilo 14 puta, a razlog su bile vremenske (ne)prilike: najčešće zbog juga, ali je bila razlog i bura.
U veljači 2013. katamaran u Bolu nije bio 7, a prošle godine 12 puta.
Nakon uvođenja otočnih iskaznica pojavio se problem oko izdavanja karata. Boljani su navikli dolaziti zadnji trenutak, pa katamaran mora čekati dok svi ne kupe putne karte. Treba će o tome povesti računa jer će dolaskom turista taj problem biti još veći. (J.E.)

(01) objavljeno  28. 02. 15. u 21.05 h