Arhiv 2015. / IX.

 u rujnu 2015. objavljeno: 137 vijesti i 167 fotografijasrijeda, 30. 09. 2015.     **********


alt


NASTAVA IDE PO PLANU

Bolski nastavnici i učitelji prate što dogovaraju njihovi sindikalni čelnici po pitanju povećanja plaća, ali nisu u štrajku. Od ponedjeljka se redovito održava nastava u osnovnoj i srednjoj školi, a nema razloga da tako ne bude i idućih dana. Izgubljeni sati se trebaju nadoknaditi, a problem je o kojem ravnatelj i nastavnici moraju voditi računa što u Srednju školu svakodnevno učenici dolaze autobusima iz drugih bračkih općina na nastavu u Bol. (J.E.)

(137) objavljeno  29. 09. 15. u 22.10 h 

********************


alt


KUPANJE U ČISTOM MORU

Ispitivanje kakvoće mora za ovu sezonu je završeno. Po deseti put je na hrvatskim plažama uzeto 908 uzoraka mora. Analize su pokazale da je „izvrsno“ 886 uzoraka, „dobro“ 18, „zadovoljavajuće“ 4, a „nezadovoljavajuće“ ni jedan uzorak.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji deset puta se tijekom svibnja, lipnja, srpnja, kolovoza i rujna uzimalo po 96 uzoraka. Tijekom tih ispitivanja ni jedan uzorak nije bio „nezadovoljavajući“ što bi dovelo do zabrane kupanje.
Deseti put su 22. rujna uzeti i uzorci mora u Bolu. Kao i svaki put do sada, od 19. svibnja, more je uvijek bilo izvrsne kvalitete, a ispitivalo se sa obije strane Zlatnog rata, na plažama Borak i Martinica. (J.E.)

(136) objavljeno  29. 09. 15. u 22.05 h 

********************


alt


ZATVARAJU SE RESTORANI

Zbog nestabilnog vremena i manjeg broja turista, postupno se zatvaraju restorani na otvorenom. Među prvima je to učinio elitni restoran „Vusio“, koji radi u sklopu hotela „Kaštil“, ali njihova je ponuda sada dostupna u restoranu „Topolino“ pa ljubitelji ribe neće biti uskraćeni za bogatu ponudu plodova mora.
Idućih dana, a najkasnije do 15. listopada, kako je to i uobičajeno svake godine u jesen, zatvorit će se i ostali restorani na otvorenom. (J.E.)

(135) objavljeno  29. 09. 15. u 22 h 

********************


alt


ZIMSKI ORAR: POŠTA I INA

Odlaskom turista, manje i interes za uslugama u Poštanskom uredu i na benzinskoj postaji INE. To je razlog što će oni od četvrtka, 1. listopada, raditi po zimskom rasporedu.
Poštanski ured bit će otvoren ponedjeljkom od 8 do 17, a od utorka do petka od 7 do 15 sati. Subotom, nedjeljom i praznikom je – zatvoreno.
Benzinska crpka INE, također od četvrtka, radi dvokratno: od 7 do 12 i 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati. (J.E.)

(134) objavljeno  29. 09. 15. u 21.55

********************


alt


PRVI TRENING U SUBOTU

Polaznici Škole nogometa, kako nas je izvijestio voditelj i trener Boško Botica, bit će u subotu 3. listopada. Svi prijavljeni, pa i oni koji to još nisu učinili, trebaju biti u sportskoj opremi u 10 sati na igralištu na Poljani.
Škola nogometa u Bolu se organizira po patronatom NK „Jadran“ iz Supetra. (J.E.)

(133) objavljeno  29. 09. 15. u 21.50 h   utorak, 29. 09. 2015.     **********


alt


TKO TREBA CERTIFIKAT?

Razumljiv je interes za dobivanje energetskog certifikata. To je uostalom zakonska obveza od 2013. ali se zakon primjenjuje od 1. siječnja 2016. Po običaju, mnogi čekaju zadnji trenutak pa tek sada pitaju što i kako i koliko će ih to koštati. Energetski certifikat moraju imati svi oni koji žele prodati, ali i dati u najam zgradu ili dio nje. Tu spadaju i apartmani koji se daju u najam turistima, direktno ili preko agencija. Na popisu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nalaze se imena pravnih i fizičkih osoba koji imaju ovlaštenje za izdavanje certifikata. Na Braču je to jedna pravna i dvije fizičke osobe. Pitamo, jednog od njih, inž. Antu Dominisa iz Postira, tko je obvezan imati energetski certifikat?
- Certifikat nije potrebno izraditi za zgradu ukupne korisne površine manje od 50 m², što znači da je on potreban za zgradu koja ima 50 m² i više ukupne korisne površine. Ako je apartman manji od 50 m² ukupne korisne površine, ali je sastavni dio zgrade, za isti je potrebna izrada energetskog certifikata. Stan ili apartman se može certificirati izdvojeno, neovisno o ostatku zgrade, ako je to samostalna jedinica (etažirani dio). Ako stan nije samostalna jedinica (etažirani dio) tada treba izraditi energetski certifikat za kompletnu zgradu neovisno u koju se svrhu koristi ostatak zgrade. Propisano je da su zgrade s jednostavnim tehničkim sustavom stambene i nestambene zgrade građevinske (bruto) površine manje ili jednake 400 m2.
Kolike su moguće kazne?
- Zakonom o gradnji ("Narodne novine" broj 153/2013) propisane su novčane kazne u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna za pravne osobe odnosno u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe koje kao vlasnici  zgrade ili njezinog posebnog dijela ne pribave energetski certifikat prije njihove prodaje.

Koliko treba vremena za izradu certifikata, s obzirom da je ostalo još tri mjeseca?
- Vrijeme je ovisno o složenosti zgrade za koju se certifikat izrađuje i zauzetosti izrađivača, a može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Neka interesantna pitanja i odgovore mogu se naći na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Međutim, svi zainteresirani, kojima trebaju dodatna objašnjenja, mogu me nazvati na mobitel 099 220 6920 - zaključio je naš razgovor inž. Ante Dominis. (J.E.)

(132) objavljeno 28. 09. 15. u 21.45 h 

********************


alt

Prošlogodišnja berba iznad Murvice


PLAVAC MALI OD SRIJEDE

Na temelju uzoraka ispitanih u ponedjeljak u Jako vinu su odlučili da berba plavac malog počinje od srijede i to u vinogradima oko Murvice. Tijekom utorka nastavit će se ispitivanjem a na temelju rezultata načinit će se raspored berbe i otkupa u podrumu.
Ispitani uzorci pokazali količinu sladora od 18 do 20. Prošlo tjedna kiša ipak je malo „razvodnila“ sladore, ali je dobro došla bura koja će uz malo dnevnog sunca popraviti stanje.
U ponedjeljak su ubrane posljednje količine bijelog grožđa i u podrumu je zaprimljeno 16 vagona, skoro pa dvostruko više nego lani. (J.E.)

(131) objavljeno  28. 09. 15. u 21.40 h 

********************


alt


HODOČAŠĆE U SINJ

Na poziv Prezidija Kraljice svih svetih iz Bola prošle su subote na hodočašće Gospi u Sinju bili Boljani, djelatni i molitveni članovi Marijine legije. To je međunarodna laička organizacija, a njeni se članovi posebice posvećuju marijanskoj pobožnosti. Pokretu je cilj širiti vjeru i spašavati duše u okviru crkvenog poslanja. (D.M.)

(130) objavljeno  28. 09. 15. u 21.35 h 


alt


CENTAR VUNE NA OTOKU?

Nakon Zelenog Brača, Brački pahaj kao sestrinski projekt Zelenog Brača, nastavlja sa sličnim ciljevima, a najvažniji je poticanje na zajedništvo. Projekt Brački pahaj odobren je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Cilj je ovim projektom temeljito izanalizirati sve potrebne temeljne resurse, ljudske, infrastrukturne za izgradnju Centra vune na otoku za odlaganje, skladištenje i pranje vune te izgradnju interpretativnog centra posvećenog Vuni u kojem će biti mala tvornica, galerijski, prodajni, edukacijski i izložbeni prostor. Likovne radionice prvenstveno su osmišljene kao edukativna platforma za mlade bračke likovnjake i umjetnike, i njihove prijatelje iz Hrvatske sa ciljem da se isti upoznaju sa vunom kao resursom te da s vunom izrađuju umjetnička djela, skulpture od vune koje bi prezentirali na manifestaciji ART S VUNOM za sada na Braču a u budućnosti i šire.
Prvi korak je poziv na natječaj koji je već izložen na stranicama Zavoda za zapošljavanje - ispostava Supetar, Brač Online, a biti će i na oglasnim pločama bračkih općina i grada Supetra.
Prijave za sudjelovanje na edukacijskim radionica primaju se do 15. listopada, a za dodatne informacije treba nazvati Udrugu „Svijet kao cvijet“ u Sutivanu, mob. 095 821 7643.

(129) objavljeno  28. 09. 15. u 21.30 h  ponedjeljak, 28. 09. 2015.     **********


alt

Jako vino još nije dao odobrenje za berbu malog plavca


VRIJEME JE JEMATVE

Iako su već neki u Bolu počeli s berbom grožđa, vrijeme trganja biti će nakon 1. listopada. Jako vino je skoro pa obralo bijelo grožđe, a još uvijek se ne zna točan datum berbe i otkupa malog plavca. Kiša je berbu odgodila za nekoliko dana, a bura će, računaju vinogradari, poboljšati situaciju. Prošlog četvrtka u 7 sati izmijereno je 11, a u petak u isto vrijeme 40 litara kiše na kvadratni metar. Čini se da kiseline i šećeri nisu optimalni za berbu, ali će se uzorci u vinogradima uzimati tijekom ponedjeljka i utorka. Naime, Jako vino određuje početak berbe grožđa kojeg će vinogradari donositi u podrum na otkup.
Oni koji beru za svoje potrebe, u vinograde su bili i brali i ovog vikenda. (J.E.)

(128) objavljeno  27. 09. 15. u 21.35 h 

********************


alt

Dio tenis centra Bluesun hotela (foto: Tonči Buljan)


DANI TENISA U BOLU

U tenis centru Bluesun hotela uvijek je u predsezoni i posezoni posebno živo. Zadnjeg vikenda bila su tri turnira, a četvrtu grupu činili su rekreativci, također gosti u hotelima Elaphusa, Bonaca i Borak. Ukupno ih je na teniskim terenima u subotu i nedjelju bilo 120 i to Bluesun Cro Circuit, splitski liječnici, tenisači veterani iz Bavarske i rekreativci.
Prava uzbuđenja tek dolaze. Od 3. do 10. listopada na 20 teniskih terena igrat će preko 350 tenisačica i tenisača. Bit će to X. Adidas Senior Open Bol 2015., a igra će se single, parovi i mix parovi, raspoređeni u više kategorija prema godinama života, od 35+ do 75+. (J.E.)

(127) objavljeno  27. 09. 15. u 21.30 h  


nedjelja, 27. 09. 2015.     **********alt


ENERGETSKI CERTIFIKATI DO 1. SIJEČNJA!

Vremena i nema baš previše kako bi se do 1. siječnja 2016. dobili energetski certifikati što je obveza za sve koji prodaju kuću ili stan, ali i iznajmljivače apartmana većih od 50 kvadrata. Nepoštivanje zakona, država će naplaćivati kaznama koje će iznositi od pet do 30 tisuća kuna.
Energetski certifikat može izraditi samo ovlaštena osoba – popis ovlaštenih Energetskih certifikatora postoji na stranicama ministarstva graditeljstva.
Tu valja naglasiti da je u slučajevima kada se primjerice jedan dio kuće koristi za potrebe domaćina, a drugi dio čine apartmani koji se iznajmljuju Energetski certifikat je uglavnom moguće izraditi jedino za objekt u cjelini.
Sam energetski pregled traje od pola sata kod prosječnog stana do par sati kod većeg objekta koji nema nacrte.
Uštedom energije i korištenjem obnovljivih izvora energije štede se osobna sredstava, a energetski razred zgrade može utjecati na njenu tržišnu vrijednost. Ovisno o potrošnji energije objekt se smješta u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F, G.
Energetsko certificiranje zgrada provodi osoba koja ima ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a jedan od njih je i inž. Ante Dominis iz Postira čija se adresa nalazi u baneru, u desnom stupcu našeg portala. (J.E.)

(126) objavljeno  26. 09. 15. u 22 h 

********************


alt


ANKETNI UPITNIK O RAZVOJU TURIZMA

Bol je naručio izradu Strategije razvoja bolskog turizma od 2016. do 2021. godine. Kako bi se saznalo mišljenje i prijedlozi što većeg broja ljudi, pozvani su zainteresirani da ispune anketni upitnik koji je objavljen na portalu Općine Bol (www.opcinabol.hr), a tom portalu može se pristupiti još jednostavnije ako se klikne na baner (Općina Bol) koji se nalazi u desnom stupcu.
Anketni upitnik treba popuniti do 31. listopada. (J.E.)

(125) objavljeno  26. 09. 15. u 21.55 h 

********************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE

Trajekti i katamarani „Jadrolinije“ plovit će od ponedjeljka (28. rujna) po zimskom redu plovidbe i ne treba očekivati promjene prije kraja svibnja 2016. Dobra je vijest, za one koji nemaju otočne iskaznice, da su od ponedjeljka jeftinije karte za prijevoz putnika i vozila. Cijene se vraćaju kakve su bile prije ljeta. Ipak treba spomenuti jednu praksu „Jadrolinije“: kada poskupljuju karte onda to bude od petka (prije vikenda), a kada pojeftinjuje onda je od ponedjeljka (nakon vikenda).
Iz Supetra za Split su tri putovanja manje. Prvo je u 6.30, a nedjeljom i praznikom u 7.45. Iz Sumartina za Makarsku su po zimskom redu plovidbe tri, a ne četiri putovanja kao ljeti.
Katamaran iz Bola za Split polazi u 6.25, a od nedjelje 4. listopada u 13.25 sati. To vrijedi ne samo nedjeljom već i praznikom. Novost je što će katamaran iz Splita za Bol i Jelsu polaziti u 16, a samo petkom u 16.30 sati.
Već smo objavili, ali ćemo ponoviti: oni koji su naručili otočne iskaznice za sebe i svoje vozilo, a nisu ih preuzeli, moraju to učiniti do 1. listopada. Nakon toga roka nepreuzete iskaznice će se poništiti. (J.E.)

(124) objavljeno  26. 09. 15. u 21.50 h 

********************


alt


ZAVRŠEN BLUESUN CRO CIRCUIT

Nakon 69 dana igranja u 10 tjedana, odigrano je ukupno 20 turnira na Bluesun Cro Circuitu (po deset u muškoj i ženskoj konkurenciji) i zadnje smo pobjednike saznali u subotu nakon 14 sati. Kiša koja se napadala tijekom četvrtka (51 litra po metru kvadratnom) malo je poremetila zadnje dane u desetom tjednu. Nije se igralo u četvrtak, ali tereni nisu bili spremni ni u petak ujutro. Polufinala su se igrala u petak poslijepodne, a na centralnom stadionu, pod reflektorima, igralo se sve do jedan sat iza ponoći. Prema propozicijama igrači su morali pauzirati 12 sati, pa je finalni meč počeo u 13, a završio u 14 sati. Miki Janković (Srbija) kako ne bi zakasni na avion predao je meč argentinskom igraču Tomasu Lipovseku Puchesu koji je prvi set dobio 6:3.
Kod igračica pobijedila je Iva Primorac (Hrvatska) Nataliu Vajdovu (Slovačka) 6:2, 6:2.
Najuspješnija igračica na ovim turnirima je Tena Lukas (Hrvatska), a od tenisača Michael Lunzer (Austrija). Oni su dobili specijalnu nagradu od po 2.000 dolara.
Ukoliko se iduće godine u Bolu bude igra WTA turnir (početkom lipnja) Cro Circuit će ponovno u Bol ali nešto ranije, u travnju i svibnju – rekao nam je direktor turnira Feliks Lukas.
Foto kroniku pogledajte u rubrici TENIS: CRO CIRCUIT ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(123) objavljeno  26. 09. 15. u 21.45 h 

********************


alt


DRUGO KOLO U PONEDJELJAK

U I. malonogometnoj ligi u ponedjeljak se u Splitu u Velikoj dvorani SC Gripe igra II. kolo. MNK Bol će u 21.45 sati igrati protiv L.C.M. Python. U prvom kolu Boljani nisu uspjeli pobijediti, izgubili su 4:5.
Protivnik u II. kolu je momčad koja je u prošlom prvenstvu osvojila 3. mjesto s gol razlikom 128:98. Po utakmici su dali u prosjeku 4,92 gola, a primili 3,77.
U drugoligaškom natjecanju MNK Bol postigao je po utakmici u prosjeku 4,85 golova, a primio je 2,73. (J.E.)

(122) objavljeno  26. 09. 15. u 21.40 hsubota, 26. 09. 2015.     **********


alt

Mještani su na rivi čekali dolazak broda s gostima


alt

Osoblje hotela "Zlatni rat" (danas Kaštil) gdje je organiziran svečani ručak


ZABORAVLJENI  JUBILEJ?!

Ove subote, 26. rujna, navršava se 50-a (jubilarna) obljetnica kada je Bol 1965. proglašen turističkim šampionom JADRANA u akciji "Tražimo najbolje turističko mjesto po ocjeni gostiju"  (Tražimo turističko mjesto u kojem su gosti najzadovoljniji ) u organizaciji Turstičkih saveza Hrvatske, Slovenije i Crne Gore te Privredne komore Hrvatske i redakcije lista "Vjesnik". O toj akciji pisao je ekonomski i turistički novinar Milan Gavrović, jedan od urednika Vjesnika: "Vijest da imamo konačne rezultate  ankete i da je Bol pobjednik za mene je bila posebno uzbudljiva  i važna   jer je potvrdila  vrijednost upravo te koncepcije kojom smo anketom, a ne povjerenstvom, tražili najbolje turističko mjesto.
U konkurenciji je bilo 60 mjesta na Jadranu od Ankarana u Sloveniji pa do Ulcinja u Crnoj Gori.
Vijest o pobjedi Bola odmah sam javio u Vjesniku i izvan njega. Većina je to prihvatila normalno , ali neki su me cinički pitali; " Bol , a gdje ti je to?“. Naime, uobičajeno je bilo da se formira neki žiri po poznatom ključu, netko iz saveza a netko iz ministarstva, netko iz ove a netko iz one republike, pa još neki profesor i turistički ekspert ...Onda bi oni s dnevnicama u džepu, zajedno s novinarom i fotoreporterom, putovali iz jednog mjesta u drugo, brojili tuševe na plažama, provjeravali radno vrijeme pošte (što je u ono vrijeme bilo posebno važno), možda kratko razgovarali  s nekim turistima, a sasvim sigurno vodili duge razgovore po općinama i turističkim društvima.  Usput bi se, naravno, kraljevski provodili, a rezultat svega bio bi unaprijed poznat. Ovom akcijom odnosno anketom jedini je kriterij bio: Zadovoljan gost. Gosti su bili ti koji su odgovarali na 20 pitanja, a koja su sva počinjala sa: jeste li zadovoljni ... smještajem, hranom, ljubaznošću, plažom itd. Pitanja su prevedena na više stranih jezika i minimalno 200 anketnih listova. Na ovom poslu angažirala su se najbolja reporterska i turistička pera, koja je Vjesnik tada imao. Uspjeh Bola nije iznenadio samo njih i samo ljude u Zagrebu. U razgovoru s tadašnjim bolskim turističkim radnicima shvatio sam da su u velikoj mjeri iznenađeni i oni sami. To ih, međutim, nije omelo da organiziraju sjajnu završnu svečanost, na kojoj su i skeptici morali shvatiti u čemu je tajna bolskog čuda." (J. Martinić)

(121) objavljeno  25. 09. 15. u 21.35 h

********************


alt

Bolska mladost 1965.


BOL 1965. GODINE

Pokušat ćemo našim čitateljima dočarati kakav je Bol bio te 1965. Godine. U hotelima, paviljonima i depandansama bilo je 270 kreveta, deset puta manje nego danas. Od hotela u Bolu je tada bila „Bijela kuća“ (60 kreveta), hotel „Zlatni rat“ (danas Kaštil, 30 kreveta), paviljoni kod Bijele kuće (100) i tri depandanse (80). Stalno zaposlenih u poduzeću „Zlatni rat“ bilo je 38 osoba.
Gosti (i mještani) mogli su u kino (dvorana i terasa) ili na ples na plaži Borak (od 1964.). Na regionalni vodovod Bol je priključen tek 1976., a asfaltnom cestom do Supetra moglo se od 1979. Iste godine izgrađena je benzinska crpka. 
U Bolu je 1965 . bilo manje od 1000 stanovnika.

(120) objavljeno  25. 09. 15. u 21.30 h 

********************


alt


SVA DOBIVENA PRIZNANJA

Nakon prve titule najboljeg na Jadranu 1965. godine, Bol je u ovih 50 godina još 19 puta bio najbolji u raznim kategorijama. TS Hrvatske, AMS i Večernji list su za Bol rekli da je najbolji tri puta, HGK i HRT čak 8 puta, Večernji list tri puta, Hrvatska turistička zajednica dva puta, te po jedan put „Slobodna Dalmacija“ i „Arena“.
Bol je dobio priznanje i za najbolju plažu (Zlatni rat) i okučnicu (Villa Giardino).

(119) objavljeno  25. 09. 15. u 21.25 h 

********************


alt


ZONA R3 U FAZAMA

Na 8. sjednici Općinsko vijeće dalo je suglasnost da se Urbanistički plan uređenja športsko-rekreativnog centra R3, sjevero-zapadno od plaže Zlatni rat, radi u fazama. Od ukupno 10 hektara, koliko je određeno za R3 zonu, u prvoj bi se fazi uređivalo 1,6 hektara što se nalazi uz istočnu granicu, u pravcu sjever-jug. Na tom području je danas makadamsko parkiralište.
U I. fazi bili bi sportski i ugostiteljski sadržaji s ciljem da se zabavni i noćni život odvija izvan naseljenog područja.
Nakon sklapanja ugovora sa izrađivačem plana, rok izrade plana za javnu raspravu bio bi 30 dana. Planovi bi narednih 30 dana bili na javnom uvidu, a onda predstoji još 30 dana za izradu konačnog prijedloga.
Ukoliko se budu poštivali zadani rokovi, realno je očekivati da bi I. faza bila u funkciji do ljeta 2016. (J.E.)

(118) objavljeno  25. 09. 15. u 21.20 h 

********************


alt


BOLJI DANI U DOMU ZA STARIJE?

Bolski vijećnici imali su priliku na 8. sjednici (23. rujna) upoznati novog upravitelja Doma za starije i nemoćne. Nakon 10 godina Cor Merdianum, tvrtka koja je imala koncesiju za rad u općinskoj zgradi, prepustila je to (bez novog natječaja) drugoj pravnoj osobi. Novi ravnatelj Rajko Šarić po pitanju dugovanja općini, rekao je sasvim jasno: to treba rješavati s dosadašnjim upraviteljem.
U Domu trenutno boravi četvero Boljana, a iz drugih općina ih je 24. Svima je njima ista cijena. O njima se brine 12 zaposlenika, ali se nastoje poboljšati uvjeti stanovanja.
- Nema primjedbi na hranu – rekao je Rajko Šimić – ali radimo u dosta teškim uvjetima. Trebat će obnavljati opremu. Mi sada trošimo 15 tisuća struje mjesečno. Nedavno je stigla nova perilica rublja, ali zbog njenih dimenzija ne može se unijeti u zgradu. Postavit će se (i zaštititi) u dvorištu iza kuće. Sada nam predstoji i ugradnja klima uređaja …
Dom namjerava ponuditi usluge pomoći u kući. Prema potrebi obilazilo bi se korisnike recimo i zbog vađenja krvi, a spremni su nosili bi i hranu po kućama. (J.E.)

(117) objavljeno  25. 09. 15. u 21.15 h 

********************


alt


ZIMSKA PONUDA U MESNICI

Mesnica „Provjereni“ u trgovačkom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti, osim uobičaje  ne ponude sirovog i pečenog mesa, od subote ima – zimsku ponudu. Radi se o domaćem suhom mesu, domaćim kobasicama, kiselom kupusu …
Vlasnik mesnice Dražen Dika uvjerava nas u kvalitetu i povoljne cijene. Ne preostaje nego navratiti i – provjeriti.

(116) objavljeno  25. 09. 15. u 21.10 h  

********************


alt

Zbog kiše u četvrtak, ni u petak ujutro se nije moglo igrati


U SUBOTU ZAVRŠAVA CRO CIRCUIT

Tek u petak poslije podne mogli su se igrati polufinalni susreti desetog tjedna Cro Circuit turnira. Trenutno se još igra (21 sat) pod reflektorima u teniskom centru Bluesun hotela.

U subotu su finalni susreti. U 9 sati je finale parova i singl tenisačica, a u 10 sati finale tenisača.  (J.E.)

(115) objavljeno  25. 09. 15. u 21.05 h 

********************


alt


KREĆE „TOTAL FITNESS“

U srijedu (30. rujna) u 20 sati u velikoj dvorani centra za kulturu, opet kreće grupno funkcionalno vježbanje sa kombiniranim intezivnim vježbama za oblikovanje tijela uz stručnu pomoć kvalificiranog trenera.
Trenirat će se dva ili tri puta tjedno ovisno o dogovoru trenera sa polaznicima, o detaljima ćemo obavijestiti na stranici iza prvog treninga.

Prvi trening je besplatan, a mogu se za vježbanje osim žena prijaviti i muškarci. Za informacije može se nazvati 098 948 3390.

(114) objavljeno  25. 09. 15. u 21 h petak, 25. 09. 2015.     **********


alt


„GRABOV RAT“ ŽELI OSTATI NA ZLATNOM RATU

Koncesija za upravljanjem plažom „Zlatni rat“ ističe 31. srpnja 2016. godine. Prošlo je 14 godina otkako je Skupština SDŽ koncesiju iz drugog pokušaja prepustila Bolu, a u to vrijeme su Boljani mnogo negodovali i protestirali zbog namjere Županije da koncesiju dobije tvrtka izvan Bola. (Vidi video zapis u rubrici VIDEOTEKA iz 2002. godine: Premještanje plaže Zlatni rat).
Na 8. sjednici Općinskog vijeća direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić izvijestio je o stanju u tom komunalnom društvu, kao i namjeri da se jave na novi natječaj. Još nije posve sigurno tko će odlučivati o koncesionaru, je li Županija kao do sada ili Općina kako piše u prijedlogu zakona o pomorskom dobru.
- Grabov rat nema nikakvih dugovanja po pitanju koncesije – bio je decidiran direktor Perić. – Trenutno je u komunalnom društvu 25 stalno zaposlenih a  troje na određeno vrijeme. U sezoni imamo angažirano još 63 zaposlenika. Mi se možemo odlučiti na tri varijante. Prva je da samostalno vodimo plažu Zlatni rat, ali nam onda treba barem 100 kvalificiranih ljudi. Danas mi angažiramo podkoncesionare uz prešutnu suglasnost Županije. Druga je varijanta za se odlučimo, nešto kao i do sada, na poslovno partnerstvo uz suglasnost davatelja koncesije. Treća je varijanta, u slučaju gubitka koncesije, da zbrinemo četvoricu sada stalno zaposlenih na Zlatnom ratu ili ih otpustimo uz odgovarajuću otpremninu. „Grabov rat“ mora što prije izraditi elaborat redizajniranja plaže kojim će točno biti određeni sadržaji, izgled sadašnjih kućica …
Vijećnici su u raspravi napomenuli da je neophodno učiniti značajne zahvate po pitanju sadržaja i ponude koja se nudi gostima. Treba se riješiti sidrenja uokolo plaže, eliminirati glazbenu buku, razmisliti o ograđivanju plaže, zamijeniti plastične ležaljke, smanjiti broj vodenih rekvizita koji prijete sigurnosti kupača … Dobivanje koncesije je prioritetni zadatak jer Zlatni rat je simbol bolskog turizma, a pitanje je što bi se dešavalo da njime upravlja netko sa strane. (J.E.)

(113) objavljeno  24. 09. 15. u 22 h 

********************


alt


GRADIT ĆE SE NOVO GROBLJE!

Članove Općinskog vijeća, na posljednjoj sjednici, izvijestio je Mate Petrić, zamjenik načelnika, o aktivnostima vezano uz izgradnju novog groblja. Prema njegovoj izjavi svih se 11 vlasnika zemljišta izjasnilo da prihvaćaju ponudu od 80 eura po kvadratnom metru, s isplatom u roku od 5 godina i kamatom od 4 posto. Tu im je otkupnu cijenu ponudilo Povjerenstvo koje je imenovalo Općinsko vijeće a temelji se na stručnim procjenama mogućnosti Općine da isplati vlasnike.
Sada predstoji sklapanje pojedinačnih ugovora, dobivanje vlasničkih listova što je uvjet za građevinsku dozvolu.
- Ja sam na jednoj od prošlih sjednica, pomalo u euforiji, izjavio da će radovi početi do kraja godine. Sagledavajući trenutnu situaciju, mislim da je sasvim realno to očekivati u prvom kvartalu 2016. godine – izjavio je Mate Petrić, koji zastupa Općinu u ovim poslovima, jer se općinski načelnik izuzeo iz sudjelovanja u svim radnjama koje provodi Općina vezano za otkup zemljišta jer je načelnik jedan od suvlasnika. (J.E.)

(112) objavljeno  24. 09. 15. u 21.55 h 


alt


ŠTO JE RADIO NAČELNIK?

U polugodišnjem pisanom izvještaju o radu načelnika, kojeg su dobili svi vijećnici, nabrojeni su svi poslovi koji su napravljeni u Bolu, a o čemu smo naše čitatelje redovito informirali. O konkretnom radu samog načelnika napisana je tek jedna rečenica: „održavao kontakte sa odgovornim osobama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u državnim institucijama i na nivou otoka Brača“.
Vijećnici nisu imali primjedbi na ovo izvješće.
Zanimljiva nam se, međutim, čini načelnikova najava nastavka radova u Bolu nakon završetka turističke sezone. Popločavanje šetnice na Račiću i dovršenje kanalizacije nastavlja se 5. listopada. Na južnom nogostupu od benzinske postaje do Bilina kuće radit će se od 12. listopada, dok će zamjena rasvjete na šetnici prema Zlatnom ratu početi 19. listopada. Do kraja godine očekuje se početak radova na rotoru, a odmah zatim i na vidikovcu. Još treba ishoditi jednu suglasnost i počet će izgradnja lifta za invalide na Bjenačici. (J.E.)

(111) objavljeno  24. 09. 15. u 21.50 h 

********************


alt

Viktor Marinković (sasvim desno)


NATJECANJE LOVACA

Na nedavno održanom natjecanju u Sinju - Županijski lovno kinološki kup „Sveti Humbert“ – nastupila su i dva Boljanina: Viktor Marinković i Matej Bodlović. Kao iskusni natjecatelj i lovno kinološki sudac Viktor je osvojio drugo mjesto i stekao pravo nastupa na državnom natjecanju 2. do 4. listopada također u Sinju. Mateju je to bio prvi nastup i zadovoljan je 9. mjestom.
Cilj natjecanja je njegovati sportski duh i lovačku etiku među lovcima i kinolozima koji u lovu koriste pse ptičare. Tijekom natjecanja lovci pokazuju poznavanje lovačke vještine, poštivanje važećih zakonskih odredbi, opreznost u rukovanju oružjem, spremnost u praktičnom lovu te korištenju pasa ptičara u lovu. Od psa, kojeg na ovome natjecanju vodi lovac, traži se da pokaže prirođene osobine te stupanj uvježbanosti u praktičnom lovu. (M.B.)

(110) objavljeno  24. 09. 15. u 21.45 h 

********************


alt


POMOĆ ZA BRAČKE PUPOLJKE

Zastupnik Novog vala - Stranke razvoja u Hrvatskom saboru Jakša Baloević, rođeni Bračanin  koji je poznat po svom humanitarnom djelovanju, odlučio je osobno pomoći obiteljima s Brača koje odgajaju djecu s posebnim potrebama te je na račun Udruge Brački pupoljci uplatio 20.000 kuna. Tim sredstvima Udruga će financirati opremanje prostorija Udruge didaktičkim materijalima održavanje radionica i terapijskih tretmana na otoku čime će olakšati život obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju, kako financijski tako i organizacijski. (D.K.K.)

(109) objavljeno  24. 09. 15. u 21.40 h 

********************alt


KIŠA NAKON 38 DANA

U noći od srijede na četvrtak, područje Srednje Dalmacije, zahvatila je ciklona Helga. U Bolu je nakon 16. kolovoza napokon pala prva kiša. Ne pogoduje to vinogradarima, ali je dobro došla za maslinike. Do 7 sati u četvrtak ujutro palo je u Bolu 11 litara na metar kvadratni, a tijekom dana barem dvostruko više. Nevrijeme je učinilo štete u hvarskom akvatoriju gdje su uočene tijekom jutra četiri pijavice. Obilne kiše izazvale su teškoće u prometu u Splitu i Makarskoj.
Stabilizacija vremena očekuje se tijekom vikenda. (J.E.)

(108) objavljeno  24. 09. 15. u 21.35 h  četvrtak, 24. 09. 2015.     **********


alt


O KONCESIJI ZA ZLATNI RAT, NOVOM GROBLJU …

Sjednica Općinskog vijeća, osma po redu ove godine, pod predsjedanjem Dora Adulmara održana je u srijedu (23. rujna), a nazočno je bilo 8 od ukupno 11 vijećnika. Sjednica je trajala dva sata. U prvom izvješću sa sjednice navest ćemo o čemu se raspravljalo dok će detaljnije biti objavljeno u Bolskoj kronici u petak i subotu.
Načelnik Općine Tihomir Marinković usmeno je izvijestio o radu Općine između dvije sjednice, a vijećnici su dobili pismeni izvještaj o radu načelnika u prvih šest mjeseci 2015. godine.
Novi ravnatelj u Domu za stare i nemoćne osobe Rajko Škarić informirao je vijećnike o stanju u domu i novostima koje se planiraju. Direktor Grabovog rata Mirko Perić govorio je o stanju u tom komunalnom društvu s posebnim osvrtom na ono što nas očekuje po isteku koncesije za plažu „Zlatni rat“ 1. kolovoza 2016.
Prihvaćeni su izvještaji o prihodima i rashodima Proračuna za 2015., kao i o raspodjeli viška iz proračuna za 2014. Također su prihvaćena tri rebalansa za ovu godinu.
Ured državne uprave SDŽ, nakon nadzora zakonitosti nekih općih akata, zatražio je izmjene nekih dijelova odluke o zabrani izvođenja radova kao i odluke o općim uvjetima naplate parkiranja.
Vijećnici su dali suglasnost da se izrada urbanističkih planova uređenja športsko-zabavnog centra R3 radi po fazama.
Državno izborno povjerenstvo, zatražilo je od Općinskog vijeća, a vijećnici su to prihvatili, da se obustavi isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna Općine za dvojicu vijećnika, Tomislava Marčića i Franu Lukšića, jer nisu u propisanom roku dostavili DIP-u godišnji financijski izvještaj za 2014. Navedena obustava isplate traje do dostave traženog izvještaja.
Vijećnici su usvojili odluku o mjesečnoj članarini u konzorciju za izgradnju žičare do Vidove gore. Članarina je 3.000 kuna mjesečno.
Na traženje Ministarstva uprave, Općinsko vijeće je usvojilo cijene za korištenje općinskih prostora tijekom predizbornih skupova. Za plakate do 1m2 plaćat će se 1 kunu dnevno, za stol na javnoj površini 30 kn dnevno, a korištenje kino dvorane i prostora u Domu kulture 100 kuna na sat.
Mate Petrić je izvijestio vijećnike o aktivnostima vezanim za izgradnju novoga groblja. O tome, kao i o ostalim temama i zaključcima Općinskog vijeća, nešto opširnije u Bolskoj kronici u petak i subotu. (J.E.)

(107) objavljeno 24. 09. 15. u 01.15 h 

********************


alt


alt


alt


DOBRI STARI OBIČAJI

Dok se u Domu kulture razgovaralo, uz projekcije starih fotografija Bola, o nekadašnjim običajima i životu u ondašnjem Bolu, u hotelu „Bonaca“ ponovo su uveli nešto što je bilo uobičajeno u hotelima „Zlatnog rata“. Pred gostima, tijekom večere u sali i na terasi, prodefilirali su konobari, kuhari, ali i rukovodioci hotela na čelu s direktoricom. Gosti, njih preko 500, koliko ih boravi u hotelu, toplim su aplauzom pozdravili nešto što se pokušava vratiti u ponovnu praksu barem jedan put tjedno. 
Dobrom raspoloženju, prvog dana jeseni, zaslužna je i klapa Kantaduri. (J.E.)

(106) objavljeno  24. 09. 15. u 01.10 h

********************


alt


UREĐUJE SE PRILAZ ŠKOLI

Zahvaljujući upornosti urednika portala boljani.info, koji je u više navrata slikom i tekstom upozoravao na neprikladan i opasan prolaz kroz šumicu od Ulice Domovinskog rata do zgrade Osnovne škole, započelo je uređenje spomenutog prilaza od strane radnika Grabovog rata.
Sada je na redu poboljšanje prometne signalizacije oko pješačkog prijelaza prema školi u čemu će nam, vjerujemo, pomoći Općina Bol.
U ime učenika naše škole zahvaljujem se uredniku Jošku Egekheru i bolskoj komunalnoj tvrtci Grabov rat.
                                                                                       Bartul Bakulić, ravnatelj OŠ

                                                                                                                                                               

(105) objavljeno  24. 09. 15. u 01 h)

********************alt


VLAKIĆ PO NOVOM

Turistički vlakić po izvansezonskom redu vožnje ne prometuje više Ulicom Hrvatskih domobrana do Samostana i natrag. Sa benzinske postaje prva vožnja prema plaži Zlatni rat je u 10.00 sati i prometuje svakih sat vremena (11.00 i 12.00 sati). Od 12.30 uključuje se drugi vlakić, pa su polasci do 17.30 sati svakih pola sata iz Bola do Zlatnog rata.
Zadnji polazak sa Zlatnog rata je u 18.00 sati, a od 18.30 vlakić sa benzinske postaje vozi do hotela Bretanide, svakih sat vremena do 21.30. Nakon zadnje vožnje vlakić iz Bretanide ide u garažu.
Novi raspored vožnje objavili smo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(104) objavljeno  24. 09. 15. u 00.55 h 

********************


alt

Dio polaznika Škole malog nogometa, snimljeni s trenerom Boškom Boticom u studenom 2014.


ŠKOLA NOGOMETA OD 1. LISTOPADA

Škola nogometa za najmlađe, polaznike vrtića do VIII. razreda osnovne škole, ponovno počinje s radom. Ove godine mjesec dana ranije, od 1. listopada. Voditelj i trener Boško Botica objavit će idućih dana, preko našeg portala, točnu satnicu vježbanja na sportskim terenima na Poljani. Prošle je godine 25 mladih treniralo nogomet.
Ova škola dio je nogometnog kluba „Jadran“ iz Supetra. (J.E.)

(103) objavljeno  24. 09. 15. u 00.50 h srijeda, 23. 09. 2015.     **********


alt


alt


alt


VEČERAS: „ČA JE BILO, TEGA VIŠE NI“

Kako se u Bolu živjelo nekada, a kako se živi danas, kako je Bol izgledao, je li nekad bilo bolje, što smo izgubili, a što dobili turizmom, zašto se gubi bolski govor i tko još danas govori bolski...teme su o kojima će se razgovarati u Domu kulture, ove srijede (23. rujna) u 20.30 sati na večeri bolskih uspomena i programu "Ča je bilo, tega više ni". U suradnji s portalom www.boljani.info organizator je Centar za kulturu općine Bol, a predstavit će se stari zapisi i stare fotografije Bola i Boljana.
O odnosu tradicije i turizma svoja će kritička zapažanja iznijeti Siniša Soljačić. Autentični bolski govor predstavit će bolske gospođe, a školska će djeca recitirati na "bolskemu". Predviđena je i mala zakuska s domaćim kolačima.
Iako su vanjska događanja manifestacije Bolsko lito službeno završila u nedjelju, kada se unatoč buri održala oproštajna fešta "Adio lito" i tombola, "Ča je bilo, tega više ni" je kalendarski posljednji program Bolskog lita kojeg je Centar za kulturu općine Bol namijenio Bolkama i Boljanima da se na topao način prisjete bolske prošlosti i tradicije koja je uvezana u bolsku suvremenost. (S.B.)

(Stare fotografije Bola možete pogledati na našem portalu u rubrici STARI BOL ili kliknite OVDJE.) 

(102) objavljeno  22. 09. 15. u 23.10 h 

********************


alt


ZLOUPOTREBA OTOČNIH ISKAZNICA?

Sasvim sigurno, otkako su početkom godine uvedene Otočne iskaznice, da ima mnogo manje onih koji koriste jeftiniji prijevoz a nemaju na to pravo. Pismeno smo 30. srpnja pitali Agenciju za obalni linijski promet u Splitu: a.) je li netko kontrolira na trajektima i katamaranima korištenje Otočnih iskaznica i b.) koje su sankcije za prekršitelje?
Možda zbog godišnjih odmora i velikih vrućina na odgovor smo čekali 54 dana i dobili, po nama, nepotpune odgovore. Dobili smo i objašnjenje Jadrolinije koje je potpisao predsjednik Uprave Alan Klanac i uputio Agenciji.
Ukratko: Jadrolinija je do 31. kolovoza sa svojih 50 plovila (katamarani, trajekti, brodovi) prevezla 8,2 milijuna putnika, a 120.000 je imalo otočne iskaznice. Nije napisano koliko je bilo kontrola i prekršitelja, ali se iz odgovora može zaključiti da su nadležnoj Lučkoj kapetaniji upućena neka rješenja za poništenje zloupotrebljenih iskaznica, ali i zahtjev za izricanje novčane kazne.
Inspektori i drugi ovlašteni službenici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, ali i ovlašteni kontrolori brodara, zaduženi su za kontrolu korištenja iskaznica. Koga se nađe u prekršaju, poništava mu se iskaznica i ponovno treba podnijeti zahtjev za novu. A ukoliko se drugi put otkrije u prekršaju trajno gubi pravo na povlašteni prijevoz. (J.E.)

(101) objavljeno  22. 09. 15. u 23.05 h 

********************


alt

Jesen znači i berbu grožđa, maslina ...


STIŽE JESEN

Danas, u srijedu 23. rujna u 10.20 sati – stiže jesen. Dan i noć traju po 12 sati, a već slijedećih dana dan će biti svaki dan za jednu minutu kraći, a noći za toliko duže. Jesen traje do 21. prosinca.
Jesen znači i berbu mnogi plodova: grožđa, maslina, jabuka, krušaka, šljiva … Listopadna drveća dobivaju posebnu boju, ali će im tijekom jeseni otpasti lišće.
Sunce u srijedu izlazi u 6.44, a zalazi u 18.50 sati.
Meteorolozi od srijede navečer najavljuju pogoršanje vremenskih prilika. Očekuje se kiša koja će na našem području padati i tijekom četvrtka ujutro. Maksimalna temperatura od 25 stupnjeva u srijedu, pasti će na 17 stupnjeva u četvrtak. (J.E.)

(100) objavljeno  22. 09. 15. u 23 h 

********************


alt


SNIMANJE IZ ZRAKA

Jesen je idealno vrijeme za snimanje  objekata (zgrade, vikendice, bazeni) jer se tada mogu načiniti najljepše  fotografije potrebne za portale i prospekte. Sunce nije prejako (a još će ga biti bez obzira na najavu kiše), a listopadno drveće u jesen poprima prekrasne boje. Uz pomoć drona, koji omogućava snimanje iz zraka, mogu se dobiti prekrasni panoramski snimci objekata koje je nemoguće fotografirati s ulice.
Usluge snimanja obavlja bolska firma. Za dogovor treba nazovati mob 091 604 7423.

(99) objvljeno  22. 09. 15. u 22.55 hutorak, 22. 09. 2015.     **********


alt

Završetkom ljeta, dolazi nam zimski red plovidbe (od 29. rujna) ali i zimski uvjeti kada će katamaran ponekad preskočiti Bol. Učinio je to i u ponedjeljak (21. rujna ujutro) zbog bure


USKORO ZIMSKI RED PLOVIDBE

Već od sljedećeg ponedjeljka (29. rujna) trajekti i katamarani plovit će prema zimskom redu plovidbe.
Za katamaran je značajna novost da će iz bolske luke za Split polaziti 5 minuta ranije, u 6.25 sati, a nedjeljom i praznikom, umjesto ujutro, u 13.25 sati. Iz Splita za Bol katamaran je svaki dan u 16 sati (pola sata ranije nego do sada), a petkom ostaje polazak u 16.30 sati.
Do sada je trajekt iz Supetra prema Splitu i obratno plovio 12 puta, a po zimskom redu plovidbe bit će tri polazaka manje, a nedjeljom i praznikom još dva manje. Prvi će trajekt za Split u 6.30, a nedjeljom i praznikom u 7.45 sati.
Za one koji nemaju otočnu iskaznicu putovanje će od 29. rujna biti – jeftinije. Katamaran umjesto 55 plaćat će se od Bola do Splita 40 kuna. Vožnja trajektom od Supetra do Splita umjesto 33 bit će 28 kuna. Za prijevoz osobnog vozila plaća se 160, a po „zimskoj“ tarifi 30 kuna jeftinije. (J.E.)

(98) objavljeno  21. 09. 15. u 21.40 h  

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE ČEKAJU DO 1. LISTOPADA

Agencija za obalni linijski pomorski promet ponovno poziva sve korisnike prava na povlašteni prijevoz koji su predali zahtjeve za izdavanje otočnih iskaznica za putnike i vozila kod agenta Jadrolinija da preuzmu svoje izrađene otočne iskaznice u poslovnicama agenta u kojima su i predali svoje zahtjeve, najkasnije do 01. listopada 2015. godine.
Otočne iskaznice koje ne budu preuzete od strane korisnika do navedenog datuma biti će poništene. Za ishodovanje nove otočne iskaznice za prijevoz putnika i vozila, korisnik će morati ponovno predati novi zahtjev za izdavanje otočne iskaznice kao i pripadajuću uplatu od 65,00 kuna za izdavanje otočne iskaznice za putnika, odnosno 80,00 kuna za izdavanje otočne iskaznice za vozilo i vinjete.
Agencija je priopćila na svojim internet stranicama da u Supetru ima 60, a u Splitu 46 nepredignutih otočnih iskaznica.

(97) objavljeno  21. 09. 15. u 21.35 h 

********************


alt


GDJE SA STAROM ODJEĆOM, OBUĆOM I TEKSTILOM?

„Od početka studenog građani će moći lakše reciklirati odjeću, obuću i ostali tekstil. Sve trgovine koje prodaju tekstil i obuću površine veće od 400 kvadrata morat će imati spremnike za tu vrstu otpada. Omogućavanjem jednostavnijeg prikupljanja tekstila pomaže se i domaćim tvrtkama koje recikliraju tekstil. Prikupljanjem većih količina tekstila na domaćem tržištu tim će se tvrtkama smanjiti ovisnost o uvozu i troškovi proizvodnje. Tako potičemo domaće gospodarstvo i stvaramo preduvjete za otvaranje novih zelenih radnih mjesta“ – izjavio je povodom objave Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Reciklirani tekstil koristi se u građevini, automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi, higijeni.
Kako u Bolu nema trgovina od 400 kvadrata koja prodaje tekstil i obuću, to trgovci nisu obvezni postavljati spremnike, ali ga Bol ima u Reciklažnom dvorištu gdje je koncesionar „Michieli-Tomić“ d.o.o. iz Gornjeg Humca.
Podaci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je 2013. udio tekstilnog otpada u komunalnom otpadu u Hrvatskoj iznosi oko 3 posto. Količina proizvedenog komunalnog tekstilnog otpada je oko 50.000 tona, odnosno oko 12 kg po stanovniku godišnje.

(96) objavljeno  21. 09. 15. u 21.30 h 

********************


alt


PRIJE BURE …

Kada su kontejneri bili na parkiralištu, žalili smo se da je po buri posvuda bilo najlon kesica i papira. Otkako su kontejneri u Reciklažnom dvorištu manje je otpada po Bračkoj cesti i na ogradi okolnih vinograda. Ipak, pred ovu zadnju buru, zaposlenik koncesionara „Michieli-Tomić“ Mijo Čadonja-Pavlović prekrio je kontejnere – mrežom. (J.E.)

(95) objavljeno  21. 09. 15. u 21.25 h 

********************


alt


POČELO JE S PORAZOM

U prvoj utakmici kao član I. lige malog nogometa MNK Bol je zabilježio prvi poraz. Iako su objektivno bili bolja momčad, PB Split je pobijedio rezultatom 6:5. Utakmica je odigrana u ponedjeljak navečer u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Boljani su igrali samo sa dva rezervna igrača, jer mnogi od njih imaju još obveza na radnom mjestu.
Sportska izvješća ubuduće pratite u poglavlju (rubrici) SPORT. (J.E.)

(94) objavljeno  21. 09. 15. u 21.20 h  ponedjeljak, 21. 09. 2015.     **********


alt

Prostor ispred bine ostao je, zbog bure, prazan


alt

Mnogi bi voljeli da se tombola igra - svaki dan


alt

Antonio Cvitanić dobio je na tomboli 1.500 kuna


BURA PRORIJEDILA „ADIO LITO“

Svaki je oproštaj tužan pa je razumljivo što je bilo pomalo otužno i na bolskoj rivi. Nikad manje ljudi na fešti „Adio lito“, a za to je u prvom redu kriva bura koja je mnoge zadržala kod kuće. Bure se, čini se, jedino nisu bojale Bolke koje su zaigrale tombolu, a glavnu nagradu je dobio – Boljanin.
Nisu došli ni svi prodavači na štandovima, ali je svoj glazbeni program, buri unatoč, profesionalno odradio duo „Slaven i Pero“.
Manifestacijom „Adio lito“ nije i kraj programa kojeg je pripremao Centar za kulturu za ljeto 2015. Još preostaje pogledati i poslušati u iduću srijedu (23. rujna) u Teatrinu Dva ferala ili Galeriji Doma kulture, ovisno o vremenskim (ne)prilikama, nešto o tradiciji, turizmu, bolskim uspomenama … Dio starih fotografija za prezentaciju „Ča je bilo, tega više ni“ ustupio je naš portal boljani.info. (J.E.)

(93) objavljeno  20. 09. 15. u 22.40 h  

********************


alt


MORE ZA KUPANJE - IZVRSNO

Kakvoća mora koja je ovoga ljeta 9 puta ispitivana, uvijek je rezultat bio isti: izvrsno za kupanje. Ti se podaci odnose na Bol, a uzorci mora uzimani su na plažama Zlatni rat (istočna i zapadna strana), Borak i Martinica. Ispitivanja su počela u Bolu 19. svibnja, a posljednje je obavljeno 8. rujna. Deseti put uzorke mora će uzimati Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije nakon 15 dana, odnosno do 25. rujna.
Jednako kvalitetno more bilo je i na ostalih 19 lokacija na Braču. (J.E.)

(92) objavljeno  20. 09. 15. u 22.35 h 

********************


alt


TENIS: IGRA SE JOŠ JEDAN TJEDAN

U nedjelju su odigrani finalni susreti devetog tjedna teniskog turnira Bluesun Cro Circuit. Iako se ujutro činilo da bi mogla kiša, sve je odigrano kako je i planirano s početkom u 10 sati. Lijepo je bilo vidjeti popunjeno gledalište, posebno ženskog finala. Tenisačica Melanie Stokke imala je i grupu svojih navijača iz Norveške koji su u Bolu na odmoru.
Rezultati finala tenisača: Miki Janković (Srbija) – Tomislav Ternar (Slovenija) 6:3, 6:4. Jankoviću je ovo treće finale, a čini se da bez treće nema sreće.
Rezultati finala tenisačica: Melanie Stokke (Norveška) – Iva Primorac (Hrvatska) 5:7, 6:3, 6:4.
Već su počele kvalifikacije i za deseti tjedan. Prijavljen je 61 tenisač i 36 tenisačica.
Teniski turnir Bluesun Cro Circuit drugu se godinu organizira u Bolu. Šest tjedana se igralo u svibnju i lipnju, a četiri u kolovozu i rujnu. U dosadašnja 63 dana igranja samo se dva dana nije igralo zbog kiše. Vremenske prilike i ostali uvjeti za natjecanje bili su idealni za igrače i organizatore iz TK „Kaštela“.
Značajno je u ovom izvještaju spomenuti da će se u iduća tri – četiri dana znati hoće li se nakon 13 godina ponovno u Bolu vratiti WTA turnir. Problem su isključivo financijska sredstva za fond nagrada, a ukoliko se to riješi, turnir bi u Bolu počeo 30. svibnja 2016. godine.
Foto kroniku važnijih događanja na natjecanjima tijekom 9 tjedana objavljujemo u poglavlju TENIS: CRO CIRCUIT ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(91) objavljeno  20. 09. 15. u 22.30 h

********************


alt


BANKA PO NOVOM RADNOM VREMENU

Poslovnica Splitske banke objavila je na ulaznim vratima novi raspored rada, koji važi od 21. rujna. Po tom rasporedu banka će ponedjeljkom raditi od 8 do 16, a utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati. Subotom, nedjeljom i praznikom bit će zatvoreno. (J.E.)

(90) objavljeno  20. 09. 15. u 22.25 hnedjelja, 20. 09. 2015.     **********


alt

Tombola, omiljena igra Bolki, igra se na početku i na kraju ljeta (snimak iz rujna 2014.)


„ADIO LITO“ ZA OPROŠTAJ OD SEZONE

Sezona je bila dobra, vruća, s rekordnim brojem noćenja, s nikad boljim i bogatijim Bolskim litom koje  je trajalo više od tri mjeseca i ponudilo gostima i Boljanima brojna  kulturna događanja. Došlo je vrijeme da se dojmovi zbroje i ljetu  kaže "adio". Ove nedjelje (20. rujna) Bol će se službeno oprostiti od ljeta tradicionalnom feštom "Adio lito", na rivi, koja počinje u 20 sati. Na programu je već uhodana bolska tombola s novčanim nagradama. Za dobru muziku i atmosferu  zadužen je selački duo "Slaven i Pero".
Na štandovima na rivi nudit će se domaća spiza i piće. "Adio lito" dobra je prilika za druženje i  oproštaj od sezone kao uvertira u mirnije jesenje dane i – bablje ljeto. (S.B.)

(89) objavljeno  19. 09. 15. u 23 h 

********************


alt

Bolke na plaži na Bjenačici


alt

Veli most kao splitske Bačvice: igra se picigin


alt

Opuštanje u kafiću Big Blue


LJETU NIJE KRAJ?!

Za naše Bolke, ovih su dana, dva najomiljenija okupljališta i – kupališta, ono na Bjenačici i iza Velog mosta. Prkose skorom završetku ljeta, a kažu da će se  malo odmoriti ako par dana bude malo kišovito i hladnije. Vjeruju u tradiciju i Bablje ljeto (Babinjak).
Picigin se ne igra samo na splitskim Bačvicama. Grupica 50+ Bolki, po dobrom starom običaju, svakodnevno je na svojoj omiljenoj plaži na Velom mostu. Ne plivaju samo, već tjelovježbu upotpunjuju piciginom. Čini se da im je najdraže zaigrati kad dolazi katamaran, jer imaju i publiku!
Nakon zabave i rekreacije na plaži, ne idu poput onih sa Bjenačice kući, nego se malo opuštaju uz kavu ili aperitiv (i ćakulu, naravno) u obližnjem kafiću.

(88) objavljeno  19. 09. 15. u 22.50 h 

********************


alt


TENIS: FINALE DEVETOG TJEDNA

Na kraju svakog tjedna, pa tako i nakon devetog, igraju se finalni susreti u muškoj i ženskoj konkurenciji Cro Circuit teniskog turnira u Bolu. U nedjelju, ne bude li vremenskih iznenađenja, u 10 sati će igrati 20.godišnja Iva Primorac (Hrvatska) i 19-godišnja Melanie Stokke (Norveška). U finalu tenisača treći put za redom je 21-godišnji Miki Janković (Srbija) čiji je protivnik 25-godišnji Tomislav Ternar (Slovenija).
Na teniskim terenima već su počele i kvalifikacije za deseti, posljednji ove godine, tjedan Bluesun Cro Circuit turnira.
Navečer od 22.30 sati u cocktail baru Varadero je Open Players Party s DJ Robbiem  na kojem će biti tenisačice i tenisači, ali je otvoreno za sve zainteresirane. (J.E.)

(87) objavljeno  19. 09. 15. u 22.50 h 

********************


alt


PADA LIŠĆE, ALI I CIJENE!

Na pragu smo jeseni i već pomalo pada lišće, ali i cijene! Barem je to slučaj u Mesnici „Provjereni“u prodajnom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti.
- Hvala Boljanima i ostalim Bračanima, naravno i gostima, koji su ovo ljeto dolazili u novootvorenu Mesnicu – kaže vlasnik Dražen Dika, očito zadovoljan prometom i povjerenjem potrošaća. – Od danas nove cijene! Svi koji dođu mogu se u to uvjeriti: u povoljne cijene i kvalitetno meso. Svakog petka biti će i akcija!
Ponovimo ono što piše na panou: junetina 36 – 39, govedina 21 – 30, teletina 57 – 60 i svinjetina 22 – 35 (sve sa kostima), odojak u komadu 35, janjetina u komadu 75, miješano meso 50 kn/kg. Ima toga još, ali je najbolje navratiti i provjeriti što to nudi Mesnica „Provjereni“.

(86) objavljeno  19. 09. 15. u 22.45 h  

********************


alt

Smiljan Jozić (stoji) i Antun Matić (sjedi) na bolskoj rivi. Iza njih je gliser kojeg su spašavali


POMOĆ U NEVOLJI

Nije lijepo kad se čovjek nađe u nevolji, ali je za svaku pohvalu kad netko ima da priskoči u pomoć. S malim zakašnjenjem pišemo o događaju od prošlog tjedna, kada je na gliseru otkazao motor, a zbog jakog maestrala prijetila je opasnost da se plovilo razbije o kamenitu obalu. Dogodilo se to istočno od Bola u predjelu Gališnjok. Vlasnik glisera P.J. pokušao je baciti pomoćno sidro, ali to nije pomoglo.
Njegove pozive za pomoć čuli su i neki na kopnu pa su i oni počeli dozivati. Nedaleko, u maloj barci, ribarili su Smiljan Jozić i Antun Matić. Bez mnogo razmišljanja, iako su oni bili preslabi za pomoć mnogo većem brodu, nismo se dvoumili. Nakon nekoliko pokušaja konopom su uzeli u tegalj gliser i spriječili nasukavanje i veliku štetu. Putnici u  gliseru prošli su tek s lakšim ozljedama.
Dolaskom većeg broda iz Bola, problem je riješen sa sretnim završetkom. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, a najviše Smiljanu Joziću i Antunu Matiću koji su bez mnogo razmišljanja priskočili u pomoć iako su i sami mogli nastradati. 

(85) objavljeno  19. 09. 15. u 22.40 h  subota, 19. 09. 2015.     **********


alt

Plaža Zlatni rat 18. rujna (petak) u 14 sati (foto j.e.)


ADIO LITO!

Blizu su dani kada ćemo se i službeno oprostiti od ljeta. U petak je na mjernoj stanici u Bolu bilo u 15 sati visokih 34,2 stupnja. Međutim, prodor oceanskog zraka donosi nam već u nedjelju promjenu vremena, čak uz mogućnost kiše i pad temperature. Vjerujemo da se to neće dogoditi u Bolu gdje Centar za kulturu u nedjelju priprema tradicionalnu feštu na rivi „Adio lito“. Osim uobičajene gastronomske ponude, biti će glazbe, a zaigrat će se i tombola.
Kalendarska jesen počinje u srijedu 23. rujna u 10.20 sati. (J.E.)

(84) objavljeno  18. 09. 15. u 22 h

********************


alt


PARKIRANJE BEZ NAPLATE

Najprije je podignuta rampa i bez naplate se može parkirati na parkiralištu na ulazu u Bol, a od pred neki dan slobodno je parkiralište na Velom mostu. Brzo se to saznalo pa ponovno ima gužve kada dolazi katamaran iz Splita. Većina se ipak slaže da je naplata parkiranja na Velom mostu uvela mnogo reda u prometu na Velom mostu i preko Račića.
I dalje se naplaćuje parkiranje (10 kuna po satu) kod benzinske postaje. (J.E.)

(83) objavljeno  18. 09. 15. u 21.55 h 

********************


alt

Zapovjednik DVD Nikša Bjelobradić sa primljenom donacijom


DONACIJA ZA DVD

Naš portal poklonio je DVD-u opremu za snimanje kanalizacijskih odvoda. Iako se radi o jednostavnoj i ne baš skupoj opremi s kabelom dužine 7 metara, pretpostavljamo da će biti od koristi kod hitnih intervencija. Za zahtjevnije poslove pozvat će se Vodovod Brač koji je i zadužen za održavanje kanalizacije u Bolu. (J.E.)

(82) objavljeno  18. 09. 15. u 21.50 h

********************


alt


DOBRODOŠLICA ZA TREĆAŠE

Treći razred Osnovne škole u Bolu s učiteljicom Meri Biliš iskoristio je zadnje dane ljeta za šetnju i kupanje na Potočinama. U beach baru Plaža dobrodošlicu im je poželio vlasnik Vlado Matić i počastio ih pizzom, sokovima i sladoledom. Osim toga, pozvao ih je da navrate ponovno. (A.M.) 

(81) objavljeno  18. 09. 15. u 21.45 h 

********************


alt


GITARISTIČKI KONCERT

Mladi virtuoz gitare trinaestogodišnji Filip Mišković ove će subote (19. rujna) u 20 sati održat će koncert u župnoj crkvi Gospe od Karmela.
Filip Mišković glazbenik je velikog talenta i dobitnik je brojnih nagrada na natjecanjima u gitari. Ovaj je koncert posljednje iznenađenje u Ciklusu klasičnih koncerata Bolskog lita.
Ulaz na koncert je slobodan. (S.B.)

(80) objavljeno  18. 09. 15. u 21.40 h 

********************


alt

Slavlje na splitskim Gripama: MNK Bol postao je prvoligaš


OD PONEDJELJKA MALI NOGOMET

Malonogometni klub Bol, koji je prošle sezone osvojio prvo mjesto u II. ligi, od ponedjeljka počinje s natjecanjem u I. ligi. Prvu utakmicu u I. kolu igraju Boljani u 18:50 sati, a protivnik im je PB Split. Ta je momčad prošle sezone bila sedma na tablici, a godinu dana ranije (2014.) osvojila je prvenstvo.
Na startu prvenstva MNK Bol želi zadržati prvoligaški status. Mnogi igrači su zauzeti obvezama na poslu, jer turistička sezona još traje.
Sve prvoligaške utakmice igraju se u Splitu ponedjeljkom u Velikoj dvorani SC Gripe. (J.E.)

(79) objavljeno  18. 09. 15. u 21.35 h petak, 18. 09. 2015.     **********


alt


REDIZAJN PLAŽE ZLATNI RAT, TREĆI PUT

Po treći put će biti raspisan natječaj za redizajn plaže Zlatni rat. Prva dva pokušaja, preko Društva dizajnera, nisu uspješno okončana, pa se vjeruje da bez treće nema sreće. Što se podrazumijeva pod „redizajn“? Plaža Zlatni rat je svjetski poznata plaža pa kao takva zaslužuje i svjetsko uređenje, opremanje i – vođenje. Zna se da drugačije treba urediti kućerke na plaži, opremu za zabavu djece i odraslih, ali iznaći i zamjenu za plastične ležaljke. Ideja je da na plaži budu dvije kategorije ležaljki, da gost ne treba dolaziti u caffe bar, već da konobar poslužuje i na samoj plaži. Očekuju se prijedlozi za rješavanje problema prekobrojnih kupaća, sidrenja uokolo plaže ali i način korištenja prostora za sportove na vodi.
Otvoreno je pitanje kada i kako zamijeniti borovu šumu koja je postala opasnost za posjetitelje.
Natječaj bi trebalo raspisati do kraja godine, jer nešto treba učiniti već za iduću sezonu. Treba pritom voditi računa o činjenici da koncesija „Grabovom ratu“ ističe u kolovozu 2016. Još se ne zna tko će birati koncesionara: županija kao do sada ili općina, kako je napisano u prijedlogu zakona. Projekti uređenja plaže sasvim sigurno nisu jeftini, pa je pitanje kome bi to odgovaralo ako dođe drugi koncesionar? (J.E.)

(78) objavljeno  17. 09. 15. u 21.10 h 

********************


alt


SOFTCOM U „ELAPHUSI“

Bol je domaćin 23. Međunarodne znanstvene konferencije o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2015. Skup se održava u hotelu „Elaphusa“ od 16. do 18. rujna.
I ove godine tehnički sponzor konferencije SoftCOM je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada u području elektrotehnike i računarstva - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), odnosno IEEE Communications Society (IEEE ComSoc) sa sjedištem u New Yorku.
Tehnički program konferencije obuhvatit će niz tehničkih sjednica, više simpozija/specijalnih sjednica posvećenih aktualnim temama uključujući RFID Technologies and the Internet of Things, Smart Environment Technologies, Ad Hoc and Sensor Networks, Green Networking, QoS in Wired and Wireless Networks, te Environmental Electromagnetic Compatibility.
Pored znanstvenog dijela konferencije održat će se i stručna radionica posvećena temama iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije te Gospodarski forum.
Ovoj konferenciji prisustvuje oko 200 sudionika, među kojima ima i Boljana. (J.E.)

(77) objavljeno  17. 09. 15. u 21.05 h 

********************


alt

Najmlađi Boljani sudjelovali su i na Olimpijadi u Mostaru


DJEČJA OLIMPIJADA U BOLU

Za manje od mjesec dana, Bol će postati središte školskog sporta. Naime, 11. listopada u Bolu će biti održana 2. Međunarodna dječja olimpijada „BOL 2015“ na kojoj će snage odmjeriti oko 200 djece iz Hrvatske, BiH, Crne gore i Slovenije. Na olimpijadi će sudjelovati dječaci i djevojčice od 5 do 12 godina, svi redom polaznici sportskih škola diljem regije. Ciljevi ovog natjecanja su promicanje sporta i zdravog načina življenja među djecom i mladima kao i animiranje djece za bavljenjem sportskim aktivnostima. Organizatori ove manifestacije su Splitski sveučilišni sportski savez i Sportska škola višestranog razvoja Bol, a pokrovitelji Općina Bol i Turistička zajednica. Ovogodišnja Međunarodna dječja olimpijada održava se u suradnji sa UniSport Hrvatska koji predstavlja jedan od najmasovnijih te zasigurno najzabavniji sustav sporta u RH, dostupan svim studentima hrvatskih sveučilišnih, veleučilišnih i visokoškolskih ustanova. (T.B.)

(76) objavljeno  17. 09. 15. u 21 h četvrtak, 17. 09. 2015.     **********


alt


BOL MEĐU BOGATIJIMA

Vjerovali ili ne, ali u Bolu su prihodi 11.772 kune po stanovniku! To ga svrstava na šesto mjesto među 428 općina u Hrvatskoj. Šampion je Vir sa 19.313 kuna, druga je općina Funtana (12.871), slijede Šolta (12.856), Baška (12.735), Sutivan (12.042) pa je onda Bol, a iza njega, među prvih deset, su Kolan, Kostrena, Omišalj i Tisno.
Najbogatija je među gradovima Novalja (gdje je lani prihod bio 11.659 po stanovniku), zatim Vis, Vrlika … Supetar je osmi sa prihodom od 8.908 kuna po stanovniku. Split je na 47. mjestu s prihodom od 4.095 kuna.
Najbogatiji proračun među dalmatinskim općinama imaju Konavle – čak 63 milijuna, a u Bolu je on prošle godine iznosio 16,8 milijuna.
Statistički su to podaci Ministarstva financija koje je obradio Institut za javne financije, a objavila „Slobodna Dalmacija“ 16. rujna. (J.E.)

(75) objavljeno  16. 09. 15. u 20.35 h  

********************


alt

Pogled s ceste Bol - Gornji Humac na teren gdje će se graditi novo groblje


alt

Situacija novog groblja istočno od crkvice Sv. Lucije


BOLSKO GROBLJE KONKURIRA ZA NAGRADU

Na ovogodišnjem Zagrebačkom salonu arhitekture, između 131 izabranog rada, bit će i projekt novog groblja kod Sv. Lucije, čiji su autori Ana Krstulović i Nikola Popić. Na natječaj je prispjelo 298 radova, a selektor Salona Hrvoje Njirić odabrao je 131. Međutim, bolsko groblje je ušlo u uži izbor i među 13 je nominiranih za nagradu, od 91 rada u kategoriji "situacija".
Salon se otvara 1. listopada u Hrvatskom domu likovnih umjetnika i na otvaranju će biti objavljena imena nagrađenih.
Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Godišnja je to smotra suvremenog stvaralaštva posvećena naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU). Ova trijenalna manifestacija najznačajnija je likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici imaju priliku pokazati dosege vlastite suvremene produkcije na nacionalnoj razini. U nekoliko svojih posljednjih izdanja Zagrebački salon se afirmirao kao regionalna i međunarodna referentna točka u stvaralaštvu. Salon je osnovan 1965. godine, dok je prva izložba održana 1966. (J.E.)

(74) objavljeno  16. 09. 15. u 20.30 h  

********************


alt


SREDSTVA IZ PRORAČUNA ZA KULTURU I SPORT

Tko računa na sredstva iz općinskog proračuna za potrebe kulture, odnosno sporta i tehničke kulture, treba do 12. listopada dostaviti svoje programe rada i aktivnosti za 2016. godinu. Potrebno je također dostaviti i projekcije za 2017. i 2018. godinu s planom financijskih potreba.
Detalji natječaja objavljeni su na službenom portalu Općine Bol (www.opcinabol.hr) a tamo su i dva obrazca koja treba ispuniti.
Na sredstva iz proračuna mogu računati samo oni koji pravovremeno (do 12. listopada) dostave kompletnu dokumentaciju. (J.E.)

(73) objavljeno  16. 09. 15. u 20.25 h 

********************


alt


PREDSTAVA „GOVORITE LI HRVATSKI“

Posljednja kazališna predstava Bolskog lita, antologijska monodrama Joška Ševe "Govorite li hrvatski" odigrat će se ovoga četvrtka, 17. rujna, u 21 sat, u dvorani Kina Bol. Joško Ševo u ovoj predstavi govori na svim hrvatskim dijalektima, te kroz prozu i poeziju, u zahtjevnoj kazališnoj formi, upoznaje publiku s djelima i tekstovima koje potpisuju slavni hrvatski književnici, romanopisci, dramatičari i pjesnici: Marko Marulić, Marin Držić, Antun Gustav Matoš, Josip Pupačić, August Šenoa, Tin Ujević, Ivo Vojnović, Slavko Mihalić, Danijel Dragojević i mnogi drugi umjetnici riječi.
Ova je predstava do sada izvedena više od 500 puta i obišla je cijelu Hrvatsku, te se može svrstati u kazališnu lektiru koju svakako vrijedi vidjeti. Cijena ulaznice je 30 kuna. (S.B.)

(72) objavljeno  16. 09. 15. u 20.20 h  srijeda, 16. 09. 2015.     **********


alt


POMOĆ ZA „BRAČKE PUPOLJKE“

Zahvaljujući  8. Međunarodnom ljetnom bračkom karnevalu i ljudima dobre volje, za Udrugu „Brački pupoljci“ u Bolu je prikupljeno 23.000 kuna.
U nebo je u nedjelju navečer pušteno gotovo 300 lampiona koji su u jednom trenutku svojom svjetlošću ukrasili nebo iznad Bola. Lampione je nabavila Općina Bol, a novac od prodaje bit će doniran "Bračkim pupoljcima".
Na humanitarnoj večeri, u petak, jela su na bolskoj rivi pripremali talijanski karnevalisti i brački Rotary club, dok su Riječki Veseli oldtimeri prodavali suvenire i rukotvorine. Oko pripreme hrane, kolača i slastica, najviše su se potrudile bolske žene i domaćice i mama Ivana Radić. Akciju prikupljanja novca za udrugu pomogli su i karnevalisti iz Srbije (grupe iz Vrnjačke Banje i Požarevca), potom iz Slovenije i hrvatska karnevalska grupa iz Ivanić Grada. (S.B.)

(71) objavljeno  15. 09. 15. u 23 h

********************


alt

Bolski porat iz ptičje perspektive (foto: Tonči Buljan)


NISU SVI REGULIRALI SVOJ STATUS

„Grabov rat“, kao koncesionar u bolskoj luci, objavio je na oglasnoj ploči poziv svima koji koriste „komunalni“ vez u luci Bol, a nisu kompletirali ugovore (nisu potpisali, a platili su ili nisu kompletirali dokumentaciju) da to učine u što kraćem roku. Posebno se pozivaju oni koji su se potpuno oglušili na poziv iz „Grabovog rata“, a brod im je privezan u portu.
U portu ima 136 tzv. komunalnih vezova, a njih je 85 uplatilo godišnju pristojbu.
Nadležna Lučka uprava SDŽ smatrat će nevažećim ugovore koji nisu potpisani ili kompletirani. S onima koji ne budu imali reguliran status neće se potpisivati ugovori za 2016. godinu.
Za dogovor i informacije treba se javiti u upravu Komunalnog društva „Grabov rat“ (Uz pjacu 2) radnim danom od 8 do 13 sati.

(70) objavljeno  15. 09. 15. u 22.55 h 

********************


alt


NASTAVAK U DVORANI

Crtanim filmom „Spužva na suhom“ završile su, za ovu godinu, kino projekcije na terasi. Mediteran film je najavio filmove u dvorani početkom listopada, a prvi film će biti „Zvizdan“.
„Zvizdan“ govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.
Točan datum objavit ćemo nekoliko dana prije početka prikazivanja u zatvorenom. (J.E.)

(69) objavljeno  15. 09. 15. u 22.50 h  

********************


alt


SPORTSKA ŠKOLA NASTAVLJA RADOM

Sa početkom nove školske godine počela su nova sportska druženja malih članova Sportske škole višestranog razvoja Bol. Treninzi će se kao i do sada održavati u terminima suprotnim od školske nastave u Domu za kulturu. Ponedjeljkom, srijedom i petkom u u 9:00 za mlađu grupu i 10:30 za stariju grupu, te popodne ponedjeljkom u 15:30 i 16:45, srijedom u 17:00 i 18:15 i petkom u 14:00 i 15:30.
U dogovoru sa Dječjim vrtičem Mali princ, treneri će po predškolce dolaziti u vrtić u 08:30 u jutarnjim terminima treninga. Trenutno su u tijeku upisi za sve nove članove, a Pristupnicu za upis može se preuzeti OVDJE. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na 098/673-232  (trener Jure) i 091/940-9568 (trenerica Karla).

(68) objavljeno  15. 09. 15. u 22.45 h  utorak, 15. 09. 2015.     **********


alt


MANJE DANA ZA ODVOZ SMEĆA

Završetkom turističke sezone, postupno se smanjuje broj dana kada „Michieli-Tomić“ odvozi smeće iz Bola na centralni deponij nedaleko Gornjeg Humca. Iz naselja Kupina kamion sada dolazi po kućni otpad ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. U ostali dio Bola, do kraja mjeseca, odvozit će smeće svakodnevno osim nedjeljom.
Ukopni kontejneri praznit će se svaki dan, a po istom rasporedu radit će u centru mjesta  i manje vozilo. (J.E.)

(67) objavljeno  14. 09. 15. u 22.50 h 

********************


alt


POPRAVLJEN CJEVOVOD

Naselje Rataca, zbog puknuća vodovodne cijevi u Splitskoj ulici, skoro dva sata u nedjelju i nešto malo više vremena u ponedjeljak, bilo je bez vode. Pokušaj da se sanira oštećenje cjevovoda još u nedjelju predvečer nije uspio, pa su radnici Vodovoda Brač nastavili radovima u ponedjeljak. Privremeno je sanirana situacija zamjenom oštećene cijevi, pa su potrošači dobili vodu Pozvani su vatrogasci da opru ulicu nakon završetka posla..
Prije tri godine također je u istoj ulici došlo do puknuća cijevi, pa je neophodno zamijeniti cijev u dužini od oko 100 metara. Zbog turista, sa kopanjem ulice nastavit će se nakon 15. listopada. (J.E.)

(66) objavljeno  14. 09. 15. u 22.45 h  

********************


alt


LJETU NIJE KRAJ

Temperature zraka i mora pogodne su za kupanje pa se može ustvrditi da ljetu još nije kraj. Meteorolozi najavljuju da će idućih dana biti još toplije.
Od ponedjeljka je na cijelom Jadranu počelo razdoblje juga. Na našem području se ne očekuje kiša niti veći problemi u pomorskom saobraćaju. U utorak će jugo malo oslabiti, a u srijedu ponovno ojačati. Prestanak juga može se očekivati krajem petka. (J.E.)

(65) objavljeno  14. 09. 15. u 22.40 h 

********************


alt


IZLOŽBA „MORE I MORNARI“

"More i mornari" naziv je izložbe Irene Zeiner kojom će završiti ciklus ljetnih izložbi Bolskoga lita. Izložba radova s morskim motivima otvara se danas (utorak, 15. rujna) u 21 sat, u Galeriji Doma kulture.
Irena Zeiner bavi se slikanjem i dizajnom, a njezini pažljivo građeni radovi ispunjeni su bogatim koloritom. Često koristi kombinirane tehnike. Irena Zeiner posljednjih  pet godina izlagala je svoje radove u  Zagrebu, Karlovcu i Slavonskom Brodu.
U Galeriji Doma kulture izložba "More i mornari" bit će otvorena do 1. listopada. Može se razgledati svakog dana od 19.30 do 22.30 sati, a ulaz se ne naplaćuje. (S.B.)

(64) objavljeno  14. 09. 15. u 22.35 h  

********************


alt


„SVJETLICA“ OSTALA U BOLU

Jugo je razlog što „Svjetlica“ u nedjelju navečer nije isplovila u ribolov. Ostala je usidrena ispred bolske luke, pa u utorak neće biti prodaje ribe kod autobusne stanice.
Kako je zabrana kočarenja na Srednjem i Južnom Jadranu od 15. rujna do 15. listopada, ribarski brod „Svjetlica“ s ribom bi u Bol mogla biti tek 17. listopada. (J.E.)

(63) objavljeno  14. 09. 15. u 22.30 h  ponedjeljak, 14. 09. 2015.     **********


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


LJETNI KARNEVAL KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA

Maškare su u nedjelju na bolsku rivu vratile onu gužvu na koju smo bili navikli tijekom srpnja i kolovoza. Činilo se kao da ljetu nije kraj. Toplo vrijeme pogodovalo je događanjima i publika je mogla uživati u promenadi kostimiranih grupa iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Bio je to osmi po redu Međunarodni brački ljetni karneval kojeg zajednički organiziraju Centar za kulturu općine Bol i karnevalska udruga „Monade“ iz Supetra.
Kako smo već izvijestili, manifestacija je počela u petak na bolskoj rivi kao Karnevalska humanitarna večer kada su prodajom jela, suvenira i pića prikupljena sredstva za udrugu „Brački pupoljci“.
Karnevalska povorka organizirana je u subotu u Supetru, a u nedjelju u Bolu. Nastavljaju u ponedjeljak u Sutivanu, a već u utorak su u Sumartinu. (J.E.)

(62) objavljeno  14. 09. 15. u 00.35 h  

******************** alt

Novom šetnicom na Račiću ...


alt

Jutarnja kava u caffe baru "Loža"


LUKOBRAN NA JESEN 2016. GODINE

Župan Zlatko Ževrnja prošetao je u nedjelju novoizgrađenom šetnicom na Račiću. S njim je bio i Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ čija je briga izgradnja buduće bolske luke za javni promet. Čuli smo prognozu D. Maroevića po kojoj bi nasipanje za lukobran nove luke moglo početi u jesen iduće godine, nakon završetka turističke sezone. U međuvremenu ima podosta posla oko izrade izvedbenih projekata, ispitivanja …
Sa gostima iz Splita bili su načelnik općine Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, vijećnici i čelnici bolskog HDZ-a Matko Baković i Branko Mikulić te kapetan bolske ispostave Lučke kapetanije Drago Jerkin. (J.E.)

(61) objavljeno  14. 09. 15. u 00.30 h 

********************


alt


ŽUPAN NA TENISKOM TURNIRU

Završio je i osmi tjedan teniskog turnira Cro Circuit. Sudjelovalo je 64 tinisača i 40 tenisačica. U finalu je kod tenisača pobijedio Marcelo Zorman iz Brazila, a kod tenisačica, drugi put za redom, Anna Bondar iz Mađarske. Finalistima, u muškoj i ženskoj konkurenciji, pehare su uručili župan Zlatko Ževrnja i načelnik općine Bol Tihomir Marinković.
Foto kroniku VIII. turnira objavljujemo u rubrici TENIS: CRO CIRCUIT, a možete fotografije pogledati ako kliknete OVDJE. (J.E.)

(60) objavljeno  14. 09. 15. u 00.25 h 

********************


alt


HVARSKI MASLINARI U BOLU

Bolski i hvarski maslinari već se godinama međusobno posjećuju. Osim druženja (uz bogatu trpezu, naravno) razmjenjuju iskustva, ali im to prošle godine nije mnogo pomoglo. Hvarani su na jedan dan došli katamaranom u nedjelju do Bola i po njihovom raspoloženju očito ove godine u maslinicima nema problema.
Nakon jutarnje kave u caffe baru „Loža“ (na slici), 11 Hvarana se zaputilo na „razgovor“ s bolskim kolegama u maslinik Mikice Bodlovića. (J.E.)

(59) objavljeno  14. 09. 15. u 00.20 h

********************


alt


PUKO VEČERAS NA HTV3 (20.15 h)

Već smo to najavili, a sada i ponavljamo: Ivica Jakšić Čokrić Puko glavni je lik u večerašnjoj emisiji (ponedjeljak, 14. rujna) koja je na programu HRT3 u 20.15 sati. Uz Pukota sudjeluje još podosta Boljana.
Emisija je snimljena prošle godine u rujnu tijekom izložbe kod Marinera i promocije njegove knjige „Bol kao inspiracija“.

Na teletekstu HRT-a, u najavi dokumentarnog filma, napisano je:

Na jednom od najljepših otoka Hrvatske, u mjestu poznatom po mnogoćemu, ali najvećim dijelom po pješčanim, bajkovitim plažama i razvijenom turizmu, živi umjetnik koga mještani i širi krug hrvatske kulturne javnosti pozna po nadimku Puko. Riječ je o multimedijalnom umjetniku koji se okušao u mnogim područjima umjetnosti, ali mu je zajednička nit za svekoliko umjetničko djelovanje nazivnik: borac protiv turizma. Rodnog imena Ivica Jakšić Čokrić, sam za sebe kaže kako će živjeti vječno, a ono što radi, radi zato što se mora. Urednica i redateljica: Snježana Samac.

(58) objavljeno  14. 09. 15. u 00.15 h  


nedjelja, 13. 09. 2015.     **********


alt

Maškare iz Rijeke prije odlaska iz Bola za Supetar


VEČERAS KARNEVALSKA POVORKA

Nakon Supetra, gdje su karnevalisti gostovali u subotu navečer, sudionici 8. Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala u nedjelju navečer će prodefilirati bolskom rivom. U koloni bi trebalo biti preko 400 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, naravno i nekoliko grupa iz Bola. Okupljanje je na parkiralištu na Velom mostu odakle se kreće u 20 sati preko porta, rivom do Studenca, zatim Ulicom Frane Radića do glavnog trga gdje će biti predstavljanje maski uz prigodni program.
Osim Boljana, vjerujemo da će i gosti koji su na odmoru u Bolu, doći vidjeti ovaj jedinstveni spektakl kostima i maski. Organizatori ljetnog karnevala su Centar za kulturu općine Bol i Karnevalska udruga „Monade“ iz Supetra. (J.E.)

(57) objavljeno  12. 09. 15. u 22.25 h  

********************


alt

Stroj umjesto ljudi bere grožđe na Grabici (foto: M. Trutanić)


BERBA: STROJEVI UMJESTO LJUDI

Na Grabici, gdje su vinogradi pošipa u vlasništvu „Jako vino“, u subotu je prvi put počelo strojno branje grožđa. Neće se brati po vrućini, već noću i rano ujutro. Tijekom radnog vremena moguće je obrati s površine od četiri hektara četiri vagona grožđa. Za tu količinu i površinu do sada je trebalo 27 ljudi.
Zbog konfiguracije terena nije moguć pristup stroja ostalim vinogorjima „Jako vina“ uokolo Bola. (J.E.)

(56) objavljeno  12. 09. 15. u 22.20 h 

********************


alt


alt


SIDRE GDJE JE ZABRANJENO

Dva smo puta 2013. U Bolskoj kronici pisali o sidrenju brodova preko kanalizacijskog ispusta, pa je realna opasnost da dođe do oštećenja a fekalije preplave plaže, a za južine dođu i do Zlatnog rata. Na poziv naših čitatelja ponovno smo snimili u subotu sidrenje kočarice, nešto zapadnije od ispusnih cijevi, ali još uvijek preblizu. Za kapetana ništa ne znači ni oznaka betonskom zidu o zabrani sidrenja.
Svojevremeno je Ivica Čikotić, pomorski inspektor, pismeno odgovorio na naše pitanje o ovom problemu, a mi smo to objavili 19. lipnja 2013.
Ukratko: ispust nije ucrtan u službene pomorske karte, a očito je da kapetani ne vide (?) oznaku zabrane sidrenja. Korisnik, to je do ove godine bila Općina, a sada Vodovod Brač, treba snimak pružanja cijevi ispusta dostaviti Hrvatskom hidrografskom zavodu u Splitu radi ucrtavanja u službene publikacije. Ove će postupke kontrolirati Lučka kapetanija Split, a na terenu i Ispostava Kapetanije Bol. Prekršitelji koji tu sidre podliježu sankcijama.
Nakon savjeta Ivice Čikotića i pisanja našeg portala, Općina Bol idućih 18 mjeseci nije učinila ništa, a od ove godine ni Vodovoda Brač koji uredno kroz kubik vode naplaćuje i za kanalizaciju. (J.E.)

(55) objavljeno  12. 09. 15. u 22.15 h 

********************


alt


LJETNO KINO DO 15. RUJNA

U nedjelju, ponedjeljak i utorak na terasi ljetnog kina prikazat će se tri film (SNJEGULJICA, WE ARE YOUR FRIENDS, SPUŽVA NA SUHOM) koje publika nije vidjela zbog vremenskih uvjeta. Nakon 15. Rujna nema kino predstava na terasi, što je i razumljivo da su noći postale hladnije.
Projekcije u dvorani počet će početkom listopada i to hrvatskim filmom „Zvizdan“. Datumi, satnice i naslovi filmova, bit će objavljeni na ovom portalu. (J.E.)

(54) objavljeno  12. 09. 15. u 22.10 h 

********************


alt


ZADNJE KOČARENJE „SVJETLICE“

Večeras (nedjelja) će zadnji put isploviti „Svjetlica“ na kočarenje uokolo Visa i Biševa. S ulovom dolazi, kao i obično, kod autobusne stanice, u utorak oko 17 sati. Kočarenja neće biti idućih mjesec dana, do 15. listopada. Do tada traje lovostaj za kočarenje na bijelu ribu u zoni C i D, od Dugog otoka do granice sa Crnom gorom, a to je Srednji i Južni Jadran.
Ovaj moratorij prvi put je uveden otkako je Hrvatska samostalna, ali smo ga već imali za plavu ribu.
Za vrijeme zabrane kočarenja „Svjetlica“ će na remont. (J.E.)

(53) objavljeno  12. 09. 15. u 22.05 h 

********************


alt


TENIS: FINALE OSMOG TJEDNA

U nedjelju se na teniskim terenima Bluesun hotela igra muško i žensko finale osmog tjedna Cro Circuit turnira u organizaciji TK Kaštela. Susreti se igraju u 10.30 sati. U finalu tenisača sastaju se 20-godišnji Marcelo Zorman Da Silva (Brazil) i prošlotjedni finalist 21-godišnji Miki Janković (Srbija). Pobjednica sedmog turnira 19-godišnja Anna Bondar (Mađarska) igra s 17-godišnjom Magdalenom Pantuckovom (Češka).
U gledalištu se u nedjelju očekuje i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja.
Navečer od 22.30 sati u cocktail baru Varadero organizira se Open Players Party, a posjetitelje će zabavljati Jakša Jordan Saxo i DJ Robbie. Specijalne gošće su seksi plesačice iz Ukrajine. (J.E.)

(52) objavljeno  12. 09. 15. u 22 h

********************


alt


LJEKARNA: NOVO RADNO VRIJEME

Još ove nedjelje (13. rujna) ljekarna će raditi od 8 do 13 sati, a od ponedjeljka je novi raspored rada pa će u zimskom periodu nedjeljom i praznikom ljekarna biti – zatvorena.
Prema novom rasporedu ljekarna je od ponedjeljka do petka otvorena od 8 do 15, a subotom od 8 do 13 sati. (J.E.)

(51) objavljeno  12. 09. 15. u 21.55 h subota, 12. 09. 2015.     **********


alt


alt


alt


VEČER POSVEĆENA „BRAČKIM PUPOLJCIMA“

Na najljepši način počeo je 8. Međunarodni brački ljetni karneval: karnevalisti koji su doputovali tijekom petka u Bol te mještani i gosti okupuli su se u petak navečer na rivu. Bila je to humanitarna noć za „Bračke pupoljke“, udrugu koja brine o djeci s teškoćama u razvoju sa cijelog otoka. Na deset štandova prodavali su se kolači i nešto manje hrane, ali se nudilo i piće. Prošle je godine prikupljeno 10 tisuća kuna.
Pristigli karnevalisti zaslužni su za dobro raspoloženje, pjesmu i ples na rivi. U tome im je umnogome pomogla glazbena grupa Ritam.
Karnevalska povorka je u nedjelju u 20 sati, a kreće s Velog mosta. Organizatori ljetnog karnevala su Centar za kulturu općine Bol i Karnevalska udruga „Monade“ iz Supetra. (J.E.)

(50) objavljeno  11. 09. 15. u 23.50 h  

********************


alt


KAKO POMOĆI DJECI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU?

Nakon sastanka s članovima udruge „Brački pupoljci“, saborski zastupnik u Hrvatskom saboru Jakša Baloević pokušao je riješiti pitanje da se djeci s teškoćama u razvoju i njihovoj pratnji (majka ili otac) omogući prijevoz s otoka besplatno kao djeci koja se školuju izvan otoka. Dosadašnji pokušaji ostali su bez rezultata, ali poznavajući zastupnika Baloevića, vjerujemo da neće tako lako odustati.
- Gdje je socijalna osjetljivost Vlade i koja je to politika prema otocima? Da se i dalje iseljava? Mislimo da je vrijeme da se netko ozbiljno pozabavi ovim pitanjem. Jer ovdje se radi o posebnoj kategoriji djece koja bi na taj način i trebala biti tretirana, tj. da imaju povlastice kao i njihovi zdravi vršnjaci ili penzioneri, koji su također posebna kategorija stanovništva. Ili, možda pitanje da je riječ o manjoj skupini građana za koju Vlada nije našla mjesta u svojim Zakonima za kupovinu glasova u ovo predizborno vrijeme? - obrušio se Baloević na vladajuće koji očito nemaju sluha za najranjiviju skupinu, djecu.
Tekst priopćenja, kojeg smo primili iz Novog vala-Stranke razvoja, objavljujemo u cijelosti u rubrici JA TAKO MISLIM. (J.E.)

(49) objavljeno  11. 09. 15. u 23.45 h  

********************


alt


KAKO SIGURNO DO ŠKOLE?

Još jedan vijest u današnjoj Bolskoj kronici vezana je za (ne)brigu o djeci. Većina osnovaca, onih koji pohađaju V., VI., VII. i VIII. razred, prolazi šumicom od Ulice Domovinskog rata prema školi na Bjenačici. Silazak sa asfaltne ceste u šumicu nije nimalo prikladan, a moglo bi se reći (napisati) i da je pomalo i opasan. Nestabilno je kamenje koje služi kao stepenište, a kiša je dobrano razrovala dio makadamskog puta.
Bilo bi lijepo kada bi netko ovo pročitao i angažirao dvojicu radnika i dovezao par kubika zemlje. Prije nego neko dijete ne slomije nogu. (J.E.)

(48) objavljeno  11. 09. 15. u 23.40 h  

********************


alt


PONTON NA ZIMOVANJU

Sa plaže Martinica uklonjen je ponton koji se tamo ljeti postavlja zbog škole plivanja. Sada predstoji njegovo čišćenje, popravci eventualnih oštećenja i uskladištenje. Na Martinicu će, naravno, iduće ljeto iz istih razloga školu plivanja „Grancigula“. (foto: D. Pavošević)

(47) objavljeno  11. 09. 15. u 23.35 h

********************


alt


PRVENSTVO OD 21. RUJNA

Malonogometni klub „Bol“ počet će s natjecanjem u I. ligi od 21. rujna. Sve će se utakmice igrati ponedjeljkom u velikoj dvorani Sportskog centra „Gripe“ u Splitu.
Osvajanjem prvog mjesta, nakon samo jedne sezone natjecanja u II. ligi, Boljani su stekli status prvoligaša. Očekuju, naravno, da zadrže prvoligaški status. (J.E.)

(46) objavljeno  11. 09. 15. u 23.30 h  petak, 11. 09. 2015.     **********


alt

Međunarodni brački ljetni karneval počinje već ovoga petka u Bolu


NOĆ ZA BRAČKE PUPOLJKE

Karnevalskom humanitarnom noći u petak 11. rujna službeno započinje 8. Međunarodni brački ljetni karneval. Večer je namijenjena "Bračkim pupoljcima", udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Na rivi će se prodavati hrana koju će roditelji pripremiti ali i suveniri. Za tu priliku Općina Bol nabavila je svjetleće lampione koji će se prodavati na rivi i pustiti u nebo, ako to dozvole vremenske prilike.
Grupa Ritam, dobro poznata publici s Bolske litnje noći, zabavljati će na rivi od 20 sati.
U Bol prvi karnevalisti stižu u petak tijekom jutra iz Italije, Srbije i karnevalske grupe iz Rijeke. U Supetru će biti smješteni gosti iz Slovenije i Makedonije. (S.B)

(45) objavljeno  10. 09. 15. u 21.25 h 

********************


alt

Desni se balkon srušio, lijevog će trebati testirati i sanirati


alt

Nakon policijskog očevida, uklonjen je srušeni balkon


SRUŠIO SE BALKON S TURISTIMA

„Pali s terase“ - piše na jednom portalu, a istina je: u srijedu navečer oko 18.15 sati srušio se balkon na zgradi na Obali Vladimira Nazora. Na balkon su bili gosti, njemački državljani, on 60 godina, ona 64 godine, koji su zajedno s betonskom konstrukcijom, ogradom i namještajem, pali sa 2.40 metara na trotoar. Pad je nešto malo ublažila tenda ispod balkona, a iznad ulaza u prodavaonicu.
Turisti su dan ranije doputovali na odmor u Bol i može se konstatirati da je u ovoj nezgodi bilo i mnogo sreće. Turisti su prošli s lakšim ozljedama, a Njemica je hitno prevezena u Supetar pa u splitski KBC. Samo minut ranije, prije rušenja balkona, iz prodavaonice je izišla obitelj s djetetom. Kako je tu još prodavaonica i turistička agencija, moglo je biti i težih posljedica.
Zgrada je renovirana 1975. godine, a prema prvim saznanjima balkon se srušio jer je more potpuno „pojelo“ željezo na spoju balkona i objekta. Zgrada se nalazi na samoj rivi, ni desetak metara od mora, stalno izložena valovima i morskoj pjeni.
Slično izgrađenih balkona još ima na bolskoj rivi. (J.E.)

(44) objavljeno  10. 09. 15. u 21.20 h  

********************  


alt


PUKO NA HTV3

Hrvatska televizija snimala je u Bolu djela i lik Ivice Jakšića Čokrića Puka. Emisija u trajanju od čak 70 minuta emitirat će se u ponedjeljak 14. rujna u 20.15 sati na HRT3. Osim Pukota u emisiji će sudjelovati mnogi Boljani i Bolke: Tonči Kukoč Bager, Pero Trutanić, Željana Cvitanić, Renata Poljak, Đuro Mihovilović, Andro Jugović, Mate Petrić, Joško Šćepanović, Vedran Krunić, Rajka Malvasija, Sonja Karmelić …
Sada se treba samo odlučiti: gledati TV seriju ili emisiju „Marsadura“ s Pukotom u glavnoj ulozi. (J.E.)

(43) objavljeno  10. 09. 15. u 21.15 h

*********************


alt


DOLAZI RIBA

Petak je rezerviran za ribu koju će „Svjetlica“ uloviti u vodama oko Visa i Biševa. Vrijeme dolaska je uobičajeno između 17 i 17.30 sati, a ribarica će biti privezana uz rivu kod autobusne stanice.
Ovo je predzadnji dolazak „Svjetlice“, a zadnji je u utorak 15. rujna. Nakon toga će „Svjetlica“ na remont. (J.E.)

(42) objavljeno  10. 09. 15. u 21.10 h  četvrtak, 10. 09. 2015.     **********


alt


USKORO NASTAVAK RADOVA

Završetkom turističke sezone, nakon 15. listopada, ponovno će u Bolu krenuti s građevinskim radovima. Na Račiću će se nastaviti popločavanjem šetnice što je bilo prekinuto zbog buke i prašine. Nastavit će se uređenjem trotoara od benzinske postaje do Bilina kuće, ali će početi i zamjena postojeće rasvjete duž šetnice, od Bilina kuće do Zlatnog rata.
Najavljeno je redizajniranje plaže Zlatni rat, a što bi se sve trebalo učiniti, opširnije ćemo izvijestiti idućih dana. Pospješit će se početak izgradnje u R3 zoni, zapadno od plaže Zlatni rat, gdje se planiralo na površini od 10 hektara izgraditi sportsko-zabavni park. Načelnik općine Tihomir Marinković vjeruje da bi već za iduće ljeto trebalo iz centra mjesta premjestiti glazbu.
Intenzivno se radi na povratku WTA turnira (tenis) koje bi se u Bolu ponovno organizirao u lipnju, nakon 13 godina. Dogovara se i prva jedriličarska regata čiji bi start i cilj bili u Bolu. (J.E.)

(41) objavljeno  09. 09. 15. u 22.30 h 

********************


alt


KONTEJNER ZA ODJEĆU I OBUĆU

Četiri puta se do sada praznio kontejner postavljen u Reciklažno dvorište u kojeg se prikuplja odjeća i obuća.
Iako je kontejner tamo samo dva mjeseca, očito je da mještani, a pretpostavljamo i gosti, u njega ubacuju njima nepotrebni tekstil, odjeću i obuću.
Na kontejneru su ispisane upute i jednostavno je za rukovanje. (J.E.)

(40) objavljeno  09. 09. 15. u 22.25 h 

********************


alt


AKCIJA: GOVEDINA 30 KUNA

U mesnici Trgovačkog centra Studenac, na Bračkoj cesti, u tijeku je akcija i prodaja govedine po 30 kuna za kilogram. I dalje se u istoj mesnici može kupiti janjetina i odojak s ražnja po cijeni od 200 odnosno 100 kuna. Naravno i pečena piletina. Za vikend je vlasnik Mesnice Dražen Dika najavio pečenje i prodaju bravetine na špici. (J.E.)

(39) objavljeno  09. 09. 15. u 22.20 h srijeda, 09. 09. 2015.      **********


alt

Stol na terasi restorana "Vusio" koji je pripremljen za sudionika "radne večere". Za stolom su bili načelnik općine, direktor TZ Bol, ravnateljica Centra za kulturu, direktor Aerodroma Brač, direktorica hotela "Villa Dalmatina", direktor Hoteli Zlatni rat d.d., predstavnici agencija Adria Tours, Boltours, More i Big Blue te zapisničar TZO i vaš novinar


ŠAMPANJAC ZA DOBRE REZULTATE

Na početku radne večere, kako se naziva skup vodećih ljudi bolskog turizma, Tihomir Marinković, načelnik i ujedno i predsjednik Turističke zajednice, kao inicijator i sazivač ovog okupljanja, predložio je da se šampanjcem nazdravi odličnim turističkim rezultatima u prvih osam mjeseci ove godine.
Neki su podaci poznati i već objavljeni i na ovom portalu: noćenja je u kolovozu 9 posto, a u osam mjeseci 11  posto više nego lani. Najnovije podatke predočio je Ured TZO: u sedam dana rujna bilo je 24.552 noćenja, a lani 20.923. U Bolu je 7. rujna (ponedjeljak) bilo 4.151 gost, a neke su destinacije, s kojima se često uspoređujemo, imale manje gostiju kao na primjer Hvar (3.409), Supetar (2.846), Brela (3.648), Tučepi (3.800) …
Povjerenstvo koje obilazi nominirana središta za ovogodišnje nagrade na Danima turizma Hrvatske u Poreču (13. i 14. listopada) bilo je u utorak u Bolu, a bolski turistički čelnici se nadaju nekom od priznanja za 2015. godinu.
Praksa je da se pročitaju i neke od primjedbi gostiju koje su napisali u anketi na portalu Turističke zajednice: mnogo je čikova cigareta na plaži Zlatni rat, malo je zabave za mlade, trebala bi još jedna katamaranska linija, previše je parkirališta koja treba plaćati, vodeni park je preblizu plaže Zlatni rat, u restoranima i kafićima treba da se više čuje domaća glazba, treba organizirati izlete na Vidovu goru, udaljiti vodene sportove od plaže Zlatni rat jer  prijete sigurnosti kupača …
Direktor Aerodroma Brač Tonči Peović izvijestio je o naporima koji se čine radi većeg prometa aviona i putnika na bračkom aerodromu. Dogovaraju se čarter linije u kojima bi bilo mjesta i za komercijalne putnike iz Francuske, Švicarske, Slovenije, Njemačke, Češke, Srbije … Nastoji se osigurati pet letova tjedno tijekom ljeta, a tri leta u zimskom periodu iz Zagreba na Brač. Planira se produžiti pista sa sadašnjih 1.440  na 2.100 metara, ali za osiguranje sredstava iz EU fondova treba to biti zajednička akcija cijelog Brača, a ne samo jednog ili dva mjesta na otoku. (J.E.)

(38) objavljeno  08. 09. 15. u 23.40 h  

******************** 


alt

U petak karnevalisti prodaju na rivi, a prihod je za Bračke pupoljke


STIŽE 400 KARNEVALISTA

Na Međunarodni brački ljetni karneval koji počinje u  petak 11. rujna dolazi oko 400 karnevalista iz Hrvatske i okolnih zemalja. Stižu gosti, ljubitelji karnevala i maskiranja, iz Italije, Slovenije, Srbije i Makedonije. Iz Hrvatske dolazi nekoliko riječkih grupa na čelu sa Veselim oldtimerima kao svojevrsnim začetnicima bračkog karnevala, te karnevalske grupe iz Ivanić Grada i Makarske.
Program počinje u petak na bolskoj rivi, u 19 sati, u Karnevalskoj humanitarnoj noći, kada će se skupljati novac za "Bračke pupoljke", udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Prodavat će se suveniri i hrana koju će roditelji sami pripremati. Na rivi će od 20 sati svirat grupa Ritam, a program će voditi Edita Lucić Jelić.
U nedjelju (13. rujna) u 20 sati u Bolu će se održati povorka sa sudionicima iz zemalja članica Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) čiji je član i Općina Bol od 2012. godine. Zbog toga je Bol upisan na karti karnevala Europe. (S.B.)

(37) objavljeno  08. 09. 15. u 23.35 h  

********************


alt

Grožđe pošip je u utorak u podrum dovezeno iz Selaca


BERE SE SAMO POŠIP

Do sada je u podrume Jako vino primljeno 25 tona bijelog grožđa (pošip). Izmjereni slador je 17 ili 18 što zadovoljava za tu vrstu grožđa. Berba i otkup plavca počet će tek za petnaestak dana.
Prošle godine Jako vino je primio 120  tona grožđa iz vlastitih vinograda, a 30 tona je otkupio od kooperanata. Godinu dana ranije (2013.) uzeto je u obradu 200 tona bijelog grožđa i crnog iz sorte plavac mali. (J.E.)

(36) objavljeno 08. 09. 15. u 23.30 h 

********************


alt


„SVJETLICA“ IDE NA REMONT

Iako su bile loše vremenske prilike na moru (tramontana pa bura), „Svjetlica“ je ipak odradila svoj posao, ali su posada i kupci bili pomalo razočarani. Nije bilo očekivanog ulova, a škampi skoro pa ništa i mnogi su se  morali zadovoljiti kozicama.
Saznali smo da će „Svjetlica“ u ribolov još samo dva puta. S ribom će doći u Bol u petak (11. rujna) i utorak (15. rujna). Zabrana kočarenja je od 15. rujna do 15. listopada i to će se vrijeme iskoristiti za uobičajeni godišnji remont broda. (J.E.)

(35) objavljeno  08. 09. 15. u 23.25 h  utorak, 08. 09. 2015.     **********


alt

Prvaši prvi dan su došli s roditeljima


alt

Nove školarce pozdravili su ravnatelj škole Bartul Bakulić i učiteljica Nada Okmažić


alt

Program dobrodošlice izveli su učenici II., III. i IV. razreda


POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Učenici osnovnih i srednjih škola od ponedjeljka su ponovno u školskim klupama. Bolski prvašići, njih 16 (5 djevojčica i 11 dječaka), došlo je prvi put u razred u pratnji roditelja. Dočekali su ih i pozdravili ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić i učiteljica Nada Okmažić koja će s njima biti iduće četiri godine.
Prigodni program dobrodošlice izveli su učenici II., III. i IV. razreda.
***
Ove školske godine u Osnovnoj školi u Bolu ima 82 učenika, pet više nego lani. Za njihovu izobrazbu zaduženo je dvadesetak nastavnika i učitelja. Planira se da u drugom polugodištu svih osam razreda bude na jednoj lokaciji, a nastava samo u jutarnjoj smjeni. (J.E.)

(34) objavljeno  07. 09. 15. u 21.25 h 

********************


alt

Prije početka press konferencije


alt

Ministar turizma Darko Lorencin (desno) i načelnik općine Bol Tihomir Marinković (lijevo)


SVI U PLUSU, A U BOLU 600.000 NOĆENJA

Dobre turističke rezultate u Hrvatskoj za kolovoz, ali i osam mjeseci 2015. godine objavio je u ponedjeljak u Bolu ministar turizma Darko Lorencin. Na press konferenciji u Bluesun hotelu Elaphusa, uz ministra su bili još i predsjednik uprave Sunce Koncerna koji upravlja hotelima u lancu Bluesun Hotels & Resorts, načelnik Općine Bol i direktor TZO Bol.
Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u kolovozu 2015. odmaralo se 3 milijuna i 900 tisuća turista (plus 5,5 posto), koji su ostvarili 26 milijuna i 94 tisuća noćenja (plus 4,7 posto).
"Ove godine možemo očekivati financijske efekte koje će se približiti razini od osam milijardi eura. Dakle, u financijskom smislu ove godine napravit ćemo veliki iskorak", rekao je ministar turizma Darko Lorencin.
Prošle godine devizni prihod od turizma iznosio je 7,4 milijardi eura.
Strani su turisti ostvarili 3 milijuna i 655 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 5,5 posto te 24 milijuna i 167 tisuća noćenja što predstavlja rast od 4,6 posto. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima i noćenjima od 5,8 posto.
Poraste u mjesecu kolovozu bilježe sve jadranske županije i Grad Zagreb. U Istri je u kolovozu zabilježen broj dolazaka od milijun gostiju (plus 5,1 posto) te noćenja od 7 milijuna i 751 tisuća (porast od 3,4 posto). U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju se odmaralo 768 tisuća turista (porast od 6,8 posto), koji su ostvarili 5 milijuna i 25 tisuća noćenja (porast od 7,6 posto).
Od siječnja do kolovozu u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 11 milijuna i 518 tisuća gostiju, koji su ostvarili 66 milijuna noćenja, što su porasti od 8 posto u dolascima i 6,5 posto u ostvarenim noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.
Najjača tržišta u razdoblju od siječnja do kolovoza po udjelu u noćenjima su: Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija, Češka, Poljska, Slovačka, Nizozemska, Mađarska te Ujedinjeno Kraljevstvo.
"Mjesec kolovoz je i ove godine opravdao naša očekivanja te mi je izuzetno drago što se trend rasta turističkog prometa uspješno nastavio. Tako u mjesec rujan, od kojeg također puno očekujemo, ulazimo dodatno ohrabreni dobrim rezultatima ostvarenim u kolovozu. Najave za nastavak sezone su dobre, a dodatno veseli činjenica kako sam mjesec rujan svake godine sve više ulazi u glavni dio sezone. Upravo je taj trend jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je produljenje turističke sezone", izjavio je ministar turizma Darko Lorencin na press konferenciji u Bolu.
Načelnik općine Tihomir Marinković naglasio je da je Bol u grupi vodećih turističkih destinacija i da se nada novom rekordu: preko 600 tisuća noćenja. O poslovanju hotela u lancu Bluesun hotela govorio je Jako Andabak, predsjednik Uprave koncerna Sunce, izjavivši da će „Elaphusa“ goste imati i u studenom. (J.E.)

(33) objavljeno  07. 09. 15. u 21.20 h 

********************


alt


NOVI GLAZBENI FESTIVAL U LISTOPADU

Novinarima je u ponedjeljak u Bluesun hotelu „Elaphusa“ predstavljen novi glazbeni festival Bol Soul koji će se održati od 7. do 14. listopada na više lokacija: stara bolska vinarija, plažni restorani, Zlatni rat, diskoteka i u samom hotelu „Elaphusa“.
Ideju za ovaj festival dali su utjecajni i svjetski etablirani veterani globalne soul scene Ian Dewhirst i Carl Webster. Tijekom privatnog odmora u Hrvatskoj slučajno su „otkrili“ Bol i oduševljeni njegovom ljepotom i sadržajima odlučili upravo u Bolu napraviti glazbeni spektakl.
Organizatori najavljuju da će u tjedan dana Bol pretvoriti u veliku glazbenu pozornicu, a zoru bi dočekali u disco klubu Ella hotela „Elaphusa“. Zahvalni su, kažu, Turističkoj zajednici i općini kao i hotelskim partnerima što su prepoznali njihovu viziju te uložili značajan napor u organizaciju i financiranje projekta.
Predstavljanju projekta nazočili su osim novinara i načelnik Općine Bol i direktor Ureda TZO Bol, ministar turizma i predsjednik uprave Sunce Koncerna.
*** 
Soul je glazbeni žanr koji proizlazi iz stilova gospel i ritam i blues (R&B). Prvi zvukovi soula počinju 1957. godine u Memphisu (SAD). Kao glazbeni žanr, soul se počeo razvijati krajem '50-ih godina, kada glazbenici poput Sama Cookea i Raya Charlesa počinju miješati stilove gospel i ritam i bluesa. Privlačan ritam, naglašen pljeskom ruku i pokretom tijela, njegove su vrlo bitne značajke. Ostale karakteristike su veza i reakcija između solista, pripjev i posebno napeti vokalni zvuk.

(32) objavljeno  07. 09. 15. u 21.15 h 

********************


alt


UTORAK JE, DOLAZI "SVJETLICA"

Unatoč tramontani i buri u večernjim satima, "Svjetlica" je ostala na poziciji u vodama oko Visa i Biševa. S ulovom ribe "Svjetlica" se očekuje u Bolu u utorak oko 17 sati. Privezat će se uz rivu kod autobusne postaje. (J.E.)

(31) objavljeno  07. 09. 15. u 21.40 h ponedjeljak, 07. 09. 2015.     **********


alt


KAKAV RAZVOJ TURIZMA (3)

Što se predviđa Strategijom razvoja turizma u općini Bol? Nešto je napisano u materijalima koje su dobili prošlog petka (neki) sudionici skupa u Domu kulture. Izrađivači Strategije, Invest colsulting iz Solina, pozvao je sve zainteresirane da sudjeluju u stvaranju dokumenta kojeg treba donijeti u idućih šest mjeseci. Općini je sugerirano da otvori poseban portal gdje bi, oni koji to žele, mogli pisati (savjetovati) a svi zajedno to čitati.
U trećem nastavku našeg izvješća s tog skupa treba ponoviti neke iznesene i napisane podatke. Na primjer, u Bolu ima registrirano 6.300 kreveta koji se izdaju turistima. U hotelima ih je 2.500 (prosječna godišnja popunjenost 123 dana), u kućanstvima je čak 3.500 kreveta (popunjenost samo 58 dana), a u kampovima ima još 300 (popunjenost 52 dana). Iako hoteli imaju tisuću kreveta manje nego kućanstva, ostvaruju mnogo više noćenja od tzv. kućne radinosti. To potvrđuju i podaci o prosječnoj popunjenosti.
Koji su, prema Strategiji, ciljni potrošački segmenti: obitelj s djecom, gosti od 50 do 65 godina i oni u „zlatnim godinama“, preko 65 godina. (J.E.)

(30) objavljeno  06. 09. 15. u 23.05 h  

********************


alt

Prošlogodišnji prvašići ove će godine u II. razred


PONOVNO U KLUPE

Za oko 320 tisuća osnovaca i 178 tisuća srednjoškolaca u Hrvatskoj, u ponedjeljak počinje nova školska godina. Poseban je to doživljaj za oko 42 tisuće prvašića, ali i njihove roditelje. U Bolu će u prvi razred njih 16. Nastava za polaznike I. do IV. razreda počinje u 9 sati (ta je satnica samo za ponedjeljak), a oni od IV. do VIII. razreda u školu će već u 8 sati. (J.E.)

(29) objavljeno  06. 09. 15. u 23 h 

********************


alt


KINO SAT RANIJE

Ljetno kino u Bolu prikazivat će filmove na terasi sve dok budu dozvoljavale vremenske prilike. Novost je što će od ponedjeljka (7. Rujna) predstave umjesto u 22 sata počinjati u 21 sat.
Raspored filmova, kraći sadržaj i satnicu objavljujemo u rubrici (poglavlju) OBAVIJESTI I OGLASI. (J.E.)

(28) objavljeno  06. 09. 15. u 22.55 h 

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Autotrans, kao i svake godine u ovo vrijeme kada postupno završava sezona, a počinje nastava u školama, objavljuje novi red vožnje – do opoziva. Vjerojatno će do novih promjena doći 28. rujna kada „Jadralinija“ uvodi zimski red plovidbe i manji broj trajekti između Splita i Supetra.
Umjesto dosadašnjih 8 linija iz Bola do Supetra od ponedjeljka 7. rujna bit će ih radnim danom 6, subotom 5, a nedjeljom 3.
Iz Supetra prema Bolu umjesto 10 puta dnevno, radnim danom će prometovati 6 autobusa, a petkom jedan više u 17.45 sati. Subotom će biti 5 polazaka, a nedjeljom 4.
Za točan raspored vožnji otvorite rubriku AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(27) objavljeno  06. 09. 15. u 22.50 h 

********************


alt


TENIS: ZAVRŠEN SEDMI - POČINJE OSMI TJEDAN

Tenisači su zbog kiše u subotu imali dan odmora, ali su u nedjelju neki morali odigrati i dva meča. Na rasporedu su naime bile polufinalne i finalne borbe. Kod tenisača pobijedio je Alexander Ward iz Velike Britanije, a u ženskoj konkurenciji Mađarica Anna Bondar bila je uspješnija od naše Kaštelanke Tene Lukas
(6:4, 6.2).
U nedjelju su počeli i kvalifikacije za VIII. tjedan Bluesun Cro Circuit, teniskih turnira koje organizira Tenis klub iz Kaštela.
Sedmog tjedna turnira, prvog nakon ljetne pauze, došao je u Bol rekordan broj igrača. Više nego ih je moglo sudjelovati u natjecanju. Tenisača je bilo 78, a tenisačica 48.
Za više o teniskim turnirima otvorite rubriku (poglavlje) TENIS: CRO CIRCUIT ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(26) objavljeno  06. 09. 15. u 22.45 h nedjelja, 06. 09. 2015.     **********


alt

Apartmanizacija prijetnja za bolski turizam


KAKAV RAZVOJ TURIZMA (2)

Ništa novoga nismo čuli od izrađivača najnovije Strategije razvoja turizma. Mnogo toga se ponavlja, a neke ranije uočene slabosti i sada se pišu. Dobro je samo što će to biti (ponovno) zapisano, a vidjet ćemo za pet godina hoće li i dalje ostati mrtvo slovo na papiru.
Čini nam se značajnim najprije spomenuti neke prijetnje bolskom turizmu koje su rečene (i napisane) na radionici u petak u Domu kulture: pretjerana apartmanizacija devastirat će prostor, a prijetanja je domicilnom stanovništvu. Jer, nedavno je Prostornim planom povećana mogućnost gradnje broja apartmana sa 6 na 9 u jednom objektu, a za izgradnju su uglavnom zainteresirani oni koji žive podalje od Bola. Oni će kući odnijeti i zaradu od turizma. U prijetnje su uvršteni masovni turizam, ljudski faktor, (ne)prečišćavanje otpadnih voda, neiskorišten potencijal privatnog smještaja, stanje na svjetskom turističkom tržištu, porast konkurentskih turističkih destinacija …
Dobro je znati (podaci iz 2014.), a napisano je u predočenim materijalima, da su u padu dolasci Austrijanaca, a Nijemaca je mnogo manje nego 2013. Slovenci i Talijani su u porastu, ali ih je manje u Bolu nego 2011., u porastu su gosti iz Skandinavskih zemalja i Francuske, manje je Poljaka … (J.E.)
(Još na istu temu i u sutrašnjoj Bolskoj kronici)

(25) objavljeno  05. 09. 15. u 22.05 h 

********************


alt

Karnevalska povorka 2014. godine


alt

Karnevalska humanitarna noć za Bračke pupoljke


LJETNI KARNEVAL IDUĆI VIKEND

Međunarodni brački ljetni karneval, od idućeg petka opet osvaja otok Brač. Ono što je prije 8 godina započelo u Bolu, brzo je prihvaćeno u Supetru, proširilo se po Braču i danas dobilo sasvim novo ruho. Sjever i jug otoka udružili su svoje snage pa su glavni organizatori manifestacije pod maskama Centar za kulturu Bol - FECC Bol  i Karnevalska udruga Monade iz Supetra, a  tu su i pomagači iz drugih općina na Braču.
Karnevalska humanitarna noći je u Bolu u petak, 11. rujna.  Već od 19 sati karnevalske grupe i domaćini sudjelovat će u sakupljanju novaca za Udrugu Brački pupoljci i to prodajom suvenira, ali i hrane koju će sami pripremati.
Velika međunarodna karnevalska povorke održat će se u Bolu u nedjelju 13. rujna.

(24) objavljeno  05. 09. 15. u 21.55 h 

********************


alt

U polufinalu je i Kaštelanka Tena Lukas


ZBOG KIŠE SE NIJE IGRALO

U III. tjednu (18. – 23. svibnja) i sada u VII. tjednu kiša nije dozvolila da se odigraju polufinalni susreti teniskog turnira u Bolu. Igrat će se u nedjelju polufinala i finala. Prognoza ne predviđa kišu!
Svi se susreti igraju već u 10 sati na teniskim terenima Bluesun hotela. U ženskoj konkurenciji igraju Tena Lukas (Hrvatska) – Anastasia Vdovenco (Moldavija) te Magdalena Pantuckova (Češka) – Anna Bondar (Mađarska).
Parovi polufinala tenisača: Alexander Ward (Velika Britanija) – Abdullah Maqdes (Kuvajt) te Peter Nagy (Mađarska) i Miki Janković (Srbija). j.e.

(23) objavljeno  05. 09. 15. u 21.50 h  subota, 05. 09. 2015.     **********


alt

Zbog čega ne ostanu u Bolu koji dan duže?


ZAŠTO GOSTI OSTAJU SVE KRAĆE?

Bol, kao i sve ostale turističke destinacije na Jadranu, bilježe rast noćenja i u kolovozu. Došla su 29.243 gosta  koja su ostvarila 185.163 noćenja. To je rast od 9 posto! Međutim, nije teško izračunati da su u Bolu u prosjeku gosti u kolovozu boravili 6,32 dana, što je najmanje na Braču. Na otok je u kolovozu došlo 68.551 gost sa 516.824 noćenja. U Selcima su boravili 9,38 dana, u Sutivanu 9,05 dana, u Milni 8,93  dana, u Supetru 7,96 dana … Zašto u Bolu ostaju sve kraće?
U Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je u kolovozu 728.881 gost ili 6 posto više nego lani u istom mjesecu. Najbrojniji su bili Česi (83.030), zatim Poljaci (81.111), Nijemci (75.269) …
Split je po broju dolazaka gostiju najbolji (103.350), ali je po broju noćenja najbolja Makarska (207.540 noćenja u kolovozu), druga je Baška Voda, slijede Split, Omiš, Seget, Gradac, Trogir, Tučepi, Hvar, Podgora, a 11. je Bol … (J.E.)

(22) objavljeno  04. 09. 15.  u 21.25 h 

********************


alt


KAKAV RAZVOJ TURIZMA DO 2020.?

Tvrtka „Invest consulting“ iz Solina, za račun Općine Bol, izradit će u idućih šest mjeseci Strategiju razvoja turizma od 2015. do 2020. godine. Na prvom konzultativnom sastanku tzv. radionici trebalo je definirati smjernice razvoja turizma, a na sastanku se odazvalo 18 zainteresiranih da čuje o čemu se to radi i kako u tome mogu sudjelovati. U petak ujutro (10 sati) u dvorani Doma kulture ostalo je praznih stolica, ali je čini se ipak došlo više ljudi nego su organizatori računali. Naime, pisane materijale nisu svi dobili jer više nije bilo uvezanih i kopiranih primjeraka.
Direktor „Invest consultinga“ Mario Mandarić sat je vremena objašnjavao osnovne postavke Strategije čiji je cilj povećanje korištenja sadašnjih kapaciteta, produženje sezone, privlačenje gostiju veće platežne moći …
Nazočni, ali i svi oni koji bi mogli pomoći, pozvani su da svojim pisanim prijedlozima sudjeluju u stvaranju što kvalitetnijeg dokumenta. Kako surađivati i kakva je „dijagnoza“ za bolski turizam - u sutrašnjem nastavku. (J.E.)

(21) objavljeno  04. 09. 15. u 21.20 h  

********************


alt


ZADNJI AUTOBUSI ZA ZAGREB

Završetkom školskih praznika, „Autotrans“ je reducirao i broj autobusnih linija, a u subotu i nedjelju vozit će se posljednji put ove godine na relaciji Zagreb – Bol – Zagreb. U subotu autobus iz Zagreba polazi u 23.30, a u Bol dolazi u nedjelju u 7.25 sati. Iz Bola će za Zagreb u nedjelju u 13.45 sati.
Od ponedjeljka je novi vozni red od Bola prema Supetru i natrag. Detaljnije se može vidjeti u poglavlju AUTOBUSI ili pritisnite OVDJE. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 09. 15. u 21.15 h 

********************


alt


TENIS: ZA VIKEND FINALNI SUSRETI

U subotu i nedjelju igraju se polufinalni odnosno finalni susreti dvaju teniskih turnira organiziranih sedmog tjedna Bluesun Cro Circuit. U subotu od 10 sati su na programu polufinalni susreti, a oko 13 sati počinje finale parova.
Tijekom petka u hotel „Bonaca“ počeli su pristizati sudionici osmog tjedna turnira (na slici) kojeg organizira drugu godinu u Bolu Tenis klub „Kaštela“.
Organizatori se nadaju da kiša neće ometati natjecanje. (J.E.)

(19) objavljeno  04. 09. 15. u 21.10 h 

********************


alt

Kupači se nisu mnogo obazirali na oblake u petak ujutro. Kasnije je razvedrilo, ali je kiša počela u 19.15 sati (foto: Jerkica Pratljačić)


NEVERINI I KIŠA

Za subotu je najavljena kiša, a mogući su i ljetni neverini s grmljavinom. U petak ujutro su bili vidljivi oblaci, ali se ubrzo razvedrilo. Obilnije kiše bilo je iza podneva na sjevernoj strani Brača posebno na području Pučišća.
Kiša je u Bolu počela padati u 19.15, a meteorolozi najavljuju za nedjelju prestanak oborina i ponovni povratak lijepog vremena uz nešto nižu temperaturu zraka i mora. (J.E.)

(18) objavljeno  04. 09. 15. u 21.05 h petak, 04. 09. 15.     **********


alt


SVE JE VIŠE PRVAŠIĆA

Bol nema problema s upisima u prvi razred Osnovne škole. Od 2012. godine kada ih se u prvi razred upisalo 11, stalno taj broj raste pa će ove godine u prvi razred biti 16 učenica i učenika. Moguće je da se do ponedjeljka upiše još jedno dijete čiji će roditelji doseliti u Bol.
Računa se da bi se 2020. u Bolu trebao upisati rekordan broj prvašića – 29.
Svečani prijem prvašiću u školi na Rudini (na slici) bit će u ponedjeljak u 9 sati. U isto vrijeme, ali samo taj dan, nastava počinje učenicima od I. do IV. razreda. U 8 sati u školu trebaju biti učenici od V. do VIII. razreda. (J.E.)

(17) objavljeno  03. 09. 15. u 22.20 h 

********************


alt


DANAS: SMJERNICE RAZVOJA TURIZMA

Kakve bi trebale biti smjernice turističkog razvoja općine Bol za idućih 5 godina? Tvrtka Invest consulting d.o.o., koja je dobila zadatak da izradi Strategiju turističkog razvoja za razdoblje 2016. – 2021. godine, očekuje na sastanku (radionici) sazvanoj za petak (4. rujna) u 10 sati u Galeriji Doma kulture, viziju i definiranje smjernica razvoja, analizu turističkih resursa …  Pismeni poziv je upućen članovima Općinskog vijeća, članovima Vijeća TZO, turističkim agencijama, hotelima … Iz općinskog ureda zamoljeni smo da objavimo poziv na sastanak i onima koji misle da mogu pomoći u određivanju budućnosti bolskog turizma. (J.E.)

(16) objavljeno  03. 09. 15. u 22.15 h  

********************


alt


KNJIGA DON STANKA JERČIĆA

Centar za kulturu Općine Bol poziva Boljane i sve zainteresirane na predstavljanje knjige don Stanka Jerčića "Otajstva krunice" što će se održati u nedjelju 6. rujna u 20 sati, u galeriji Doma kulture.
Predstavljanje knjige "Otajstva krunice", u izdanju Glasa Koncila, mještane polako vraća u njihov  "zimski" život. Knjigu će predstaviti sam autor don Stanko Jerčić i slikar Josip Botteri Dini čije su ilustracije obogatile knjigu. Nastupiti će tom prilikom i dječji zbor "Slavuji" iz Jelse.
Don Stanko Jerčić omiljeni je brački svećenik iz Pražnica, a danas je generalni vikar hvarske biskupije, pjesnik i pisac duhovnih misli. U svojoj je novoj knjizi na kreativan način obradio molitvu Krunice, spajajući pjesnički izraz i duhovnu praksu. Knjiga može biti i svakodnevni priručnik za duhovni život i kršćansku meditaciju, te je stoga vrijedna kao inspiracija za vjernike. (S.B.)

(15) objavljeno  03. 09. 15. u 22.10 h  

********************


alt


„SVJETLICA“ DOLAZI U PETAK

Po ustaljenom rasporedu brod „Svjetlica“ u petak nakon 17 sati dovozi ribu ulovljenu u vodama oko Visa i Biševa. Prodaja će biti odmah na brodu koji će se privezati uz rivu kod Autobusne postaje.
Riba koja se ne proda bit će u subotu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(14) objavljeno  03. 09. 15. u 22.05 h   četvrtak, 03. 09. 2015.     **********


alt


POČELA BERBA GROŽĐA

Od srijede je počela berba grožđa, dan ranije nego lani. Bere se pošip iz vinogorja na Grabici, koje je uz cestu od Gornjeg Humca prema Bolu. Računa se da će „Jako vino“ prvih dana ubrati do tri tone bijelog grožđa, a nastavit će se idući tjedan.
U planu je, kako nas je izvijestio Jakša Marinković Šimić, direktor „Jako vina“, da se s berbom  plavca počne tek sredinom mjeseca, a krajem rujna planira se početak otkupa grožđa od članova “Bol poljoprivredne zadruge“.
Nema nikakvih naznaka da je ove godine bolest napala vinograde uokolo Bola. (J.E.)

(13) objavljeno  02. 09. 15. u 23.05 h  

********************


alt


ODVOZ SMEĆA – SVAKODNEVNO

Iako je u Bolu nešto manje gostiju, „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca i dalje će iz Bola smeće odvoziti svakodnevno. Sigurno je da će taj raspored ostati barem do 15. rujna.
Svakodnevno se prazne poluukopni kontejneri, većim se vozilom prazne kućni otpad iz klasičnih kanti, a manje vozilo u ranim jutarnjim satima kupi smeće u centru mjesta.
Za čišćenje ulica zaduženi su radnici „Grabovog rata“. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 09. 15. u 23.00 h

********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Ni osmo ispitivanje kakvoće mora nije pokazalo ništa novo. Uzorci mora koje je uzeo Nastavni  zavod za javno zdravstvo SDŽ 26. kolovoza na plažama Martinica, Borak i Zlatni rat pokazali su isti rezultat kao i ranija ispitivanja ove i prošlih godina: kakvoća mora je izvrsna.
Uzorci mora uzeti su ujutro od 7.10 do 7.40 sati pri temperaturi zraka 24, a mora 24,6 stupnjeva.
Na Braču su ispitani uzorci mora sa 23 lokacije i na svima je rezultat kao u Bolu: more je izvrsne kakvoće. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 09. 15. u 22.55 h  

********************


alt


AUSTRIJANCI MUZICIRALI NA RIVI

U hotelu „Bretanide“ su na odmoru, ali su u srijedu navečer nastupili na rivi. Riječ je o orkestru „Musikverein Traboch“ glazbenog društva iz Trabocha u Austriji koji su na radost posjetitelja Bolskih litnjih noći uveličali manifestaciju koja se organizira tijekom ljetnih mjeseci svake srijede.
Prema rasporedu objavljenom u Programskoj knjižici čini se da je ovo i posljednja Bolska litnja noć ove godine. Na rivi su planirane još tri manifestacije: u petak 11. rujna Karnevalska humanitarna noć, u nedjelju 13. rujna Međunarodna karnevalska povorka, a u nedjelju 20. rujna - Adio lito. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 09. 15. u 22.50 h  

********************


alt


ODGOĐENI DANI BUGARSKE KULTURE

Odgođeni su Dani bugarske kulture u Bolu koji su bili najavljeni od 5. do 13. rujna. Program je otkazan na zamolbu sudionika iz Bugarske. Dani bugarske kulture upisani su u programsku knjižicu Bolskog lita koja je tiskana prije ljeta, kada se nije znalo za odgodu, a pravo je organizatora – Centra za kulturu – da mijenja program. Ovo je tek drugi put da je došlo do nekih izmjena.
O novom mogućem terminu čitatelje portala www.boljani.info obavijestit ćemo na vrijeme. (S.B.)

(09) objavljeno  02. 09. 15. u 22.45 h  srijeda, 02. 09. 2015.     **********


alt


POMOĆ ZA ŠKOLSKE KNJIGE

Općina Bol i ove će godine isplatiti roditeljima dio troškova za nabavku knjiga učenicima osnovne škole. Lani je isplaćeno ukupno 50 tisuća kuna, a naknada (pomoć) je iznosila 64,5 posto troškova za kupljene knjige, bez bilježnica i ostalog školskog pribora.
Čini se da će taj iznos biti ove godine nešto veći, ali odluku treba donijeti Općinsko vijeća. Sastanak je moguće očekivati tijekom rujna, pa će tek nakon toga biti - isplata. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 09. 15. u 21.15 h  

********************


alt


JEDAN „PIVAC“ MANJE

Srijeda je zadnji dan rada mesnice „Pivac“ na Rudini. Nedavno je otvorena trgovina „Pivac“ u Ulici Domovinskog rata gdje će se moći kupovati meso i mesni proizvodi.
Što će biti u prostoru na Rudini još nije definirano. Znat će se to do kraja mjeseca – rekao nam je vlasnik prostora u kojem je dvadesetak i više godina bila mesnica. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 09. 15. u 21.10 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ: GOSTI IZ AUSTRIJE

Sezona polako ide prema završnici, no programi Bolskog lita još uvijek traju. U srijedu 2. rujna Boljane i goste na rivi očekuje još jedna Bolska litnja noć. Zanimljivo je da će ove srijede nastupiti i gosti iz hotela „Bretanide“: orkestar "Musikverein Traboch", glazbeno društvo iz austrijskog gradića Trabocha. Njihov je nastup predviđen od 20 do 21 sat, a nakon toga za zabavu će biti zadužen Dalmacija Band Postira. Uz rivu, kao i obično srijedom, nudit će se na štandovima domaći zalogaji i kolači. Naravno uz pivo i domaće vino. (S.B.)

(06) objavljeno  01. 09. 15. u 21.05 h 

********************


altBOLJANI.INFO: SVE JE VIŠE ČITATELJA

U dva ljetna mjeseca, srpanj i kolovoz, zabilježili smo rekordan broj čitatelja našeg portala, od 2011. do danas. Po broju otvaranja srpanj je bio najbolji: 44.251 otvaranje ili prosječno dnevno 1.427,45. Mjesec kolovoz je za malo bio slabiji: 44.220 otvaranja, a dnevni prosjek je  1.426,45. Najviše nas je čitalo 14. kolovoza (1.750), a najmanje 22. kolovoza (1.232).

Iako na prvoj stranici našeg portala objavljujemo mjesečne brojke od 2012. do danas, navest ćemo rast u mjesecu kolovozu: 2012. god – 12.268 otvaranja, 2013. god – 29.401 otvaranje, 2014. god – 32.762 otvaranja i ove godine u kolovozu 44.220 otvaranja.

Od ukupno 32 poglavlja (rubrike) najviše se čita Bolska kronika zatim Obavijesti i oglasi, Umjesto čestitke, Ljetne razglednice, Red plovidbe, Autobusi, Izleti …

Interesantan je i podatak gdje nas se sve čita. Najviše stranica (rubrika) otvara se naravno u Hrvatskoj (u kolovozu 135.447), Švedskoj (5.404), SAD (3.067), Njemačkoj (2.841), Sloveniji (1.960), Kanadi (1.872), BiH (1.586), Velikoj Britaniji (1.146), Rusiji (1.130), Srbiji (1.061), a na Top 25 listi još su (po broju otvaranja): Japan, Austrija, Ukrajina, Norveška, Italija, Češka, Švicarska, Poljska, Španjolska, Francuska, Australija, Nizozemska, Brazil i Crna Gora.

(05) objavljeno  01. 09. 15. u 21 h 

utorak, 01. 09. 2015.     **********


alt


BOLSKO LITO I U RUJNU

Deset je dana Bol proveo uz zvuke jazza zahvaljujući polaznicima i muzičarima ljetnih Jazz radionica koje se u Bolu održavaju petnaestu godinu za redom. Jazz radionice, koje su započele 21. kolovoza, završile su koncertom u nedjelju navečer (30. kolovoza) ispred župne crkve (na slici). Ove se radionice u Bolu održavaju u okviru Međunarodne ljetne glazbene škole u Pušišćima i u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol. Zahvaljujući ovoj uspješnoj suradnji, nakon 15 godina, iduće se godine pokreće posve novi projekt „Jazz workshop Bol“. Organizator Jazz radionica u Bolu bio je Nenad Jura Vrandečić koji je na prijedlog Centra za kulturu ove godine dobio nagradu Splitsko-dalmatinske županije upravo za ovaj projekt.
Aktivnosti Centra za kulturu nastavljaju se i u rujnu. Zadnji koncert u Dominikanskom samostanu je u utorak 1. rujna, a sutradan, u srijedu, nastavljaju se Bolske litnje noći. Osmi po redu Međunarodni brački ljetni karneval je 11. i 13. rujna, a izložba Irene Zeiner „More i mornari“ otvara se 15. rujna u Domu kulture. U teatrinu Dva ferala prikazat će se 17. rujna kazališna predstava Joška Ševe „Govorite li hrvatski?“, dok je završna manifestacija „Adio lito“ planirana za nedjelju 20. rujna. 26. Bolsko lito završava u Teatrinu Dva ferala 23. rujna predavanjem, glazbom, sjećanjima: „Ča je bilo tega više ni“. (S.B. – J.E.)

(04) objavljeno  31. 08. 15. u 22.05 h 

********************


alt


KOLIKO BRINEMO O GOSTIMA?

Svaki gost voli kada se o njemu brine, očekuje ljubaznost od domaćina i pažnju. Tada se može i očekivati da će se taj gost ponovo vratiti. Koliko smo prema gostima susretljivi? Već godinama Ured Turističke zajednice tiska mali turistički vodič na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Ako se hvalimo da nam je u Bolu u srpnju najviše gostiju došlo iz Skandinavskih zemalja (17.914), zašto se nisu tiskale knjižice na švedskom, norveškom i finskom jeziku? Po broju gostiju Česi su šesti, a Poljaci sedmi. Ni za njih nema propagandnog materijala na njihovom matičnom jeziku. Nisu u pitanju troškovi, samo tek treba platiti prijevod i sjetiti se da je to obveza ukoliko mislimo da su nam i ti gosti dobrodošli.
Predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković obećao nam je da će to za iduću sezonu biti ispravljeno.
Mogli bi još dodati da ni restorani nisu neka iznimka. Jelovnici su najčešće na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Neki ipak imaju nešto više: ruski (Taverna Riva i Mali Raj) i francuski (Konoba Dalmatino, Mali raj, Raj u Murvici i Pumparela).
Na kojim su jezicima Internet stranice na kojima se nudi smještaj u apartmanima, sobama i kampovima? (J.E.)

Ured TZO dopunio je naš članak informacijom da su spomenute knjižice tiskali još na slovenskom i francuskom jeziku.

(03) objavljeno  31. 08. 15. u 22 h 

*******************


alt


KRAJ ZA KLASIČNE KONCERTE

Ciklus klasičnih kocerata u crkvi Dominikanskog samostana završava se ovog utorka (1. rujna) u 21.30 sati nastupom Arbor VItae Dua, kojeg čine sopranistica Jelena Mamić i pijanistica Petra Filmonović. Glazbenice će izvesti djela Hatzea, Rahmanjinova,  Glinke, Montsalvatgea, Menottia, Gershwina, Puccinia, Verdia, Debussya, i Gotovca.
Petra Filimonović diplomirala je klavir u klasi prof. Vladimira Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te se usavršavala na seminarima brojnih uglednih pedagoga. Jelena Mamić magistrirala je solo -pjevanje Operni modul i komornu glazbu specijalizirajući repertoar New Music na Australian National University, School of Music.
Ulaz na je besplatan. U okviru Ciklusa klasičnih koncerata ovoga je ljeta je izvedeno ukupno deset koncerata. (S.B.)

(02) objavljeno  31.08. 15. u 21.55 h 

********************


alt


„SVJETLICA“ IPAK DOLAZI S RIBOM

Iako se ranije planiralo da će „Svjetlica“ u rujnu u ribolov samo jedan put tjedno, ipak se od toga odustalo. Razlog je što je zabranjen izlov plave ribe, pa će „Svjetlica“ s ribom još neko vrijeme dolaziti u Bol utorkom i petkom iza 17 sati.
Zbog toga se pripremite za kupovinu ribe ovoga utorka nakon 17 sati na pristaništu kod Autobusne postaje. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 08. 15. u 21.50 h  


********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"