Arhiv 2015. / VII.

u srpnju 2015. objavljeno: 148 vijesti i 170 fotografija


petak, 31. 07. 2015.     **********


alt


LJETNA PATROLA: BOL JE TREĆi

Jutarnji list ima svoju ljetnu patrolu koja je bila i u Bolu. Nakon 16 objavljenih rezultata, Bol je na trećem mjestu sa 86 bodova. Prije njega su Rovinj i Zadar sa po 87 bodova. Ukupno će biti ocjenjeno 30 turističkih destinacija na Jadranu.
Što su i kako ocijenili reporteri „Jutarnjeg lista“ u Bolu: uređenje plaža 10 / večernja zabava 7 / kulturni sadržaji 7 / gostoljubivost 10 / izleti i priroda u okruženju 10 / prilagođenost obitelji 8 / sportovi, aktivnosti 9 / infrastruktura 7 / slikovitost 8 / dojmovi turista 10 / ukupno 86 bodova.
Prema našim informacijama ocjene svoje Turističke patrole „Večernji list“ bi trebao objaviti ovoga petka. (J.E.)

(148) objavljeno  30. 07. 15. u 22.55 h 

********************


alt


NOVČANE POMOĆI OD PETKA

Skoro pa tri mjeseca su studenti i srednjoškolci, koji se školuju izvan Bola, morali čekati na isplatu pomoći koja im se svake godine isplaćuje iz općinskog proračuna. Ovog petka, 31. srpnja, Općina će na 36 tekućih računa uplatiti ukupno 92 tisuće kuna.
Visina pomoći određena je na temelju postignutih ocjena pa će po tom kriteriju po 4.000 kuna dobiti 4 studenta, po 3.000 kuna njih 18, a po 2.000 kuna 8 studenata. Šestorici srednjoškolaca uplatit će se po 1.000 kuna. (J.E.)

(147) objavljeno  30. 07. 15. u 22.50 h 

********************


alt

Loža kad ima struje


DIO BOLA U MRAKU

U srijedu je dio potrošača iznad Lože i prema Račiću skoro sat vremena ostao u mraku. Dogodilo se to oko 21 sata, kada je podosta ljudi bilo u tamošnjim restoranima i caffe barovima. Nakon intervencije dežurne ekipe „Elektrodalmacije“, koja je zbog toga došla u Bol iz Supetra, struja se vratila, a kao razlog navedeni su prevelika potrošnja i opterećenje.
Ovo je treći put u zadnjih 20-ak dana da dio potrošača u istočnom dijelu Bola, iz istih razloga, ostaje bez struje. (J.E.)

(146) objavljeno  30. 07. 15. u 22.45 h 

********************


alt


KOMEDIJA O REALNOSTI DOMOVINE

Bolska pozornica pod vedrim nebom Teatrin "Dva Ferala" u pogonu je skoro svake večeri. Ovaj petak (31. srpnja) u 21.30 sati na daskama Teatrina igrat će predstava "Postdiplomsko obrazovanje" u izvedbi "Binocular Teatra/Teatra 2000". Riječ je o komediji koja donosi realnost iz svakodnevnog života kao svojevrsnu razglednicu iz domovine i na smiješan način progovara o njezinim društvenim i moralnim procjepima. Redatelj predstave je Borna Armanini, a glume Vilim Matula i Siniša Labrović.
Ulaznice po cijeni od 50 kuna na dan predstave mogu se kupiti na ulazu u Teatrin, sat vremena prije počeka predstave. (S.B.)

(145) objavljeno  30. 07. 15. u 22.40 h 

********************


alt

Gužva pred "Svjetlicom" prošlog utorka


PETAK JE, DOLAZI RIBA

Ovoga petka brodom „Svjetlica“ će u Bol biti dovezena riba koja je ulovljena tijekom četvrtka i petka u vodama oko Visa i Biševa. Brod će se, kao i ranije, oko 17.30 sati privezati uz obalu kod autobusne postaje. Riba koja se ne proda, bit će u subotu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(144) objavljeno  30. 07. 15. u 22.35 h  četvrtak, 30. 07. 2015.     **********


alt

Brod knjižara u srijedu je došao u bolsku luku


alt

Zoran Vakula govori o meteorologiji


alt

Prodajna izložba knjiga na Velom mostu


alt

Na dijelu rive, gdje srijedom bude plesni podij, najmlađi su iscrtali svoje grafite


alt

U Teatrinu Dva ferala nastupio je Zijah Sokolović


MNOGO DOGAĐANJA

Brod knjižara – brod kulture u srijedu je navratio i u bolsku luku. Svojim programom umnogome je obogatio događanja na Bolskoj litnjoj noći. Na Velom mostu je organizirana prodajna izložba knjiga, a u salonu broda poznati TV meteorolog Zoran Vakula razgovarao je s djecom ali i odraslima o meteorologiji.
Na centralnom trgu, na kojem su najmlađi prethodno iscrtali svoje grafite, goste i domaće zabavljao je Dalmacija bend iz Postira. Ponuda kolača i jela, uz pivo i vino, bila je uobičajena kao i svake srijede. Ponovila se nepotrebna vožnja automobilima preko rive zbog snabdijevanja  štandova umjesto da se vozi niz Novi put, preko tržnice i pored Male crkve na rivu.
U Teatrinu Dva ferala nastupio je poznati glumac Zijah Sokolović svojom predstavom „Međuigre 0-24“. (J.E.)

(143) objavljeno  30. 07. 15. u 02.10 h 

********************


alt


SKOKOVI NA RAČIĆU

Čim su postavljene inox stepenice na novoj šetnici na Račiću, radi lakšeg izlaska onih koji slučajno upadnu u more, mladi su to odmah iskoristili za svoje skokove, koji mogu biti i opasni. Popnu se na teletu s koje skaču u more, a preko stepenica se vrlo lako vračaju na Račić za novi skok. (M. Cvitanić)

(142) objavljeno  30. 07. 15. u 02-05 h  

********************


alt


RADOVI NA ŠETNICI

Kopati se mora! U četvrtak će se odmah od ranog jutra kopati na šetnici prema plaži Zlatni rat, kod Ulice Put ruža. Razlog je popravak odvodne kanalizacije, a na tim poslovima su angažirani radnici i strojevi Vodovoda Brač i „Grabovog rata“.
Predviđa se da će se potrebni poslovi obaviti u roku od dva sata. (J.E.)

(141) objavljeno  30. 07. 15. u 02 h

********************


alt


PLESNI ZVUKOVI IRSKE GLAZBE

Bolsko lito svojim je izborom ovog ljeta zagrlilo glazbu. Na pozornici Teatrina, bolskoj rivi i u Dominikanskom samostanu muzicirali su vrhunski izvođači klasične glazbe, tamburaški orkestar HRT-a, australski Lado, dalmatinske klape i zabavnjaci, a do kraja rujna bit će još puno programa. Nešto potpuno drugačije na programu je u četvrtak (30. srpnja): koncert grupe „Ciotog“ iz Splita koja svira tradicionalnu irsku glazbu. u 22 sata, u Teatrinu "Dva ferala".
Grupa "Ciotog"djeluje od 2005. godine. Njihov se program sastoji od instrumentalnih plesnih formi: jigova, slip jigova, polki, reelova,barndancea,slideova, highlandova, airova, marševa te irskih pjesama iz njihovog bogatoga repertoara na engleskom i gaelic jeziku. Irska glazba opstala je u najčišćem obliku jer se dugo vremena prenosila s koljena na koljeno, bez pomoći tehnologije. Instrumenti kao što su frulice, irska drvena flauta, usna harmonika, banjo i drugi stvaraju posebnu atmosferu irske etno glazbe i u publici bude osjećaje kojima se prizivaju neka stara vremena.
Cijena ulaznice je 30 kuna, a prodaja počinje sat vremena prije početka koncerta.
Početak koncerta je u 22 sata. (S.B.) 

(140) objavljeno  30. 07. 15. u 01.55 h srijeda, 29. 07. 2015.     **********


alt


DOLAZI BROD KULTURE I ZABAVE

Brod koji donosi kulturu, zabavu, muziku i smijeh ove će srijede (29. srpnja) uploviti i u Bol! Brod knjižara - brod kulture na svojoj je velikoj, devetoj po redu, turneji po našoj obali. U Bolu će se usidriti uz Veli most. U suradnji s Centrom za kulturu ova Bolska litnja noć proširuje se izvan trga i standardnog programa i to na cijelu bolsku luku s mnoštvom događanja. Program započinje u 19 sati, meteo-ćakulama omiljenog meteorologa s tv ekrana Zorana Vakule i radionicama o meteorologiji za djecu i odrasle koje će se prenositi u javljanjima na Drugome programu Hrvatskoga radija. Poseban program pripremljen je za mališane: lutkarsko-igrana predstava za djecu PORUKA U BOCI ili Misteriozni nestanak gospođice McFlashic kazališta LOFT na programu je u 20.30 sati. Predstava traje 30 minuta i posebna je, jer su sve lutke napravljene od stakla.
Hit večeri je predstava za odrasle glumačke legende Zijaha Sokolovića „MEĐUIGRE 0-24“ koja će početi u 21.30 sati u Teatrinu „Dva ferala“.
Ispred broda još će se održati i radionica puhanja stakla u 19 sati te mala škola pop-rock glazbe u 19.45 sati. Promocija hrvatskih i mađarskih pisaca na programu je u 21 sat, a na samom kraju programa je koncert "4town blues banda" i specijalne gošće Matee Dominković koja je sudjelovala na natjecanju show-a The Voice 2015. godine.
Brod kulture svoju je turneju započeo 25. srpnja u Makarskoj, a u Bol je došao iz Visa. U četvrtak nastavlja za Jezera. (S.B.)

(139) objavljeno  28. 07. 15. u 22.25 h 

********************


alt


ISTINA O TELETI

Neobično zdanje na Račiću ponovo je izgrađeno od istih kamenja kako je bilo i prije proširenja ceste. Nije mnogima, pa ni nama, posve jasno što taj objekt nazvan „teleta“ predstavlja ili je to nekada bila osmatračnica ili telefonski punkt za vezu s Hvarom. Netko spominje to i kao nekakav svjetionik. Općina je službeno zatražila mišljenje kako bi se utvrdila istina, a mi smo dobili fotografiju iz 1959. iz koje je vidljiva „kapa“ nešto drugačija, šira (veća) od sada postavljene. (J.E.)

(138) objavljeno  28. 07. 15. u 22.20 h 

********************


alt


NA TRŽNICI IMA SMOKAVA

Stigle su na bolsku tržnicu i prve smokve. Na štandu Branka Grubišića prodaju se po cijeni od 40 kuna. Ima međutim još i trešanja iako je njihova sezona završila. Njima je cijena 50 kuna.
Na raznovrsnost ponude i kvalitetu nismo čuli nikakve primjedbe. (J.E.)

(137) objavljeno  28. 07. 15. u 22.15 h  utorak, 28. 07. 2015.     **********


alt


ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ZA TURISTE

Ljetna turistička sezona i ove je godine otvorila pitanje dostupnosti liječničke skrbi na turističkim destinacijama, pa iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) poručuju da hrvatski građani potrebnu liječničku pomoć, uz zdravstvenu iskaznicu, mogu zatražiti izvan mjesta prebivališta u bilo kojoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite, koja ima ugovor s HZZO-om.
Na Hitnoj pomoći ili u bilo kojoj ordinaciji opće medicine, stomatologije, pedijatrije i ginekologije, ne mogu odbiti pacijenta s akutnim zdravstvenim problemima i bolnim stanjima koja zahtijevaju momentalnu liječničku pomoć, ističu u HZZO-u.
Planirane preglede i upućivanje na specijalističke preglede građani ipak moraju obaviti kod svojeg izabranog doktora u mjestu prebivališta.
Strani državljani iz država članica Europske unije mogu sa svojom Europskom karticom zdravstvenog osiguranja (EHIC) u ugovornim ordinacijama zdravstvene zaštite ostvariti pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu. Troškovi zdravstvenih usluga koje se koriste na temelju EHIC kartice, HZZO refundira od inozemnog zdravstvenog osiguranja, a turisti moraju platiti participaciju za one usluge koje bi platili i hrvatski osiguranici koji nemaju ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje.
Turisti koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, zdravstvenu zaštitu koriste prema odredbama pojedinog ugovora o socijalnom osiguranju (Bosna i Hercegovina, Turska, Makedonija, Srbija i Crna Gora) na temelju posebnih potvrda, koje im izdaje njihovo zdravstveno osiguranje. Turisti iz zemalja s kojima Hrvatska nema ugovor o socijalnom osiguranju, troškove zdravstvene zaštite snose osobno.

(136) objavljeno  27. 07. 15. u 21.40 h 

********************


alt


KAPETANIJA U NADZORU

Splitska Lučka kapetanija provela je drugu ovosezonsku akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa. U suradnji s lučkim ispostavama na području Splitsko-dalmatinske županije pregledano je prošlog vikenda 37 plovila. Izdane su dvije opomene i 15 prekršajnih naloga, a naplaćeno je 30.100 kuna kazni uglavnom zbog glisiranja.
Nismo dobili podatak koliko je kazni bilo uokolo Bola, ali smo svakodnevno svjedoci nereda posebno zbog sidrenja oko plaže Zlatni rat. Lučka kapetanija bi svaki dan imala samo u Bolu podosta posla i - prihoda. (J.E.)

(135) objavljeno  27. 07. 15. u 21.35 h  

********************


alt


UTORAK: OPET SVJEŽA RIBA

I ovog će utorka ponovo u Bolu biti svježe ribe. Brod "Svjetlica" vraća se iz ribolova u utorak (28. srpnja) u 17.30 sati, a prodaja će biti na brodu privezanom kod autobusne postaje. Ono što ostane prodavat će se u srijedu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(134) objavljeno  27. 07. 15. u 22.20 h

********************


alt


CIKLUS KLASIČNIH KONCERATA

Ciklus klasičnih koncerata utorkom ovaj tjedan u Bol zaista dovodi velike glazbene zvijezde. Naša poznata čelistica Kajana Pačko koja je već nekoliko puta nastupila u Bolu tijekom Bolskog lita i majstor gitare i virtuoz svjetskog glasa Petrit Ҫeku ovog će utorka (28. srpnja) u 21.30 sati održati koncert u crkvi Dominikanskog samostana. Riječ je o dvoje glazbenika bogatih karijera. Kajana Pačko izrazito je talentirana mlada glazbenica, rođena u Splitu 1985., a već kao četrnaestogodišnjakinja upisala se na studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Nastupala je na najznačajnijim pozornicama Europe, i dobitnica je prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Petrit Ҫeku rođen je 1985. u Prizrenu. Školovao se u Prizrenu, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu u SAD. Nastupao je u Europi i SAD solističkim recitalima i kao solist u pratnji simfonijskih orkestara. Nastupa s ansamblom Gitarski trio Elogio kojeg je osnovao 2008. godine kao i sa Zagrebačkim solistima. (S.B.)

(133) objavljeno  27. 07. 15. u  21.30 h 

********************


alt


DOLAZI BROD KNJIŽARA

U bolsku luku, u sklopu turneje koja je počela 25. srpnja u Makarskoj, uplovit će u srijedu BROD KNJIŽARA – BROD KULTURE. Tijekom boravka u Bolu organiziraju se i dvije predstave. U 20.30 sati je dječja kazališna predstava „Poruka u boci“, a u 21.30  sati nastupa Zijah Sokolović u predstavi „Međuigra 0 - 24“. Ulaz je slobodan. (J.E.)

(132) objavljeno  27. 07. 15. u 21.35 h ponedjeljak, 27. 07. 15.     **********


alt


VATROGASCI SE VRATILI KUĆI

U nedjelju je ocjenjeno da više nema opasnosti od požara u uvalama Konjska i Zli dol, pa su se vatrogasci vratili kući. Za svaki slučaj, u nedjelju iza ručka, dežurna je ekipa gliserom otišla do 6 milja udaljenog područje koje je bilo zahvaćeno požarom kako bi provjerila stanje na terenu.
Zna se da su požar izazvali udari groma, ali uz pomoć kanadera i helikoptera, vatra je ugašena i obranjeni su tamošnji objekti. (J.E.)

(131) objavljeno  27. 07. 15. u 01.20 h 

********************


alt

Kino dvorana, nakon preuređenja


JUBILEJ KINA

Na današnji dan, 27. srpnja 1960. - prije 55  godina - otvorena je kino dvorana u Bolu. Bio je to veliki događaj ne samo za mještane, već i za turiste. Godinu dana kasnije prikazivali su se i filmovi na terasi.
Tijekom ljeta bilo je dana kada su na programu bile četiri predstave, sve različiti filmovi, a gledalište – rasprodano. U to vrijeme nije bilo videoteka, satelitskih TV programa, a domaća TV imala je samo I. i II. program.
Prvi kino operater bio je Tonći Pešutić, a taj je posao obavljao sve do odlaska u mirovinu.
Od prošle godine na terasi kina je digitalni projektor, a od ovog ljeta o programu brine Mediteran film. (J.E.)

(130) objavljeno  27. 07. 15. u 01.15 h 

********************


alt


SAT POVIJESTI

U povodu 101-godišnjice izgradnje zgrade Hrvatske čitaonice u Ulici Frane Radića (danas Dom kulture) svojevrstan sat povijesti održan je u nedjelju navečer u Teatrinu Dva ferala. O obitelji Radić, posebno djelima i aktivnostima Ante Radića (1855. – 1940.), najuspješnijeg načelnika u povijesti Bola, govorila je njegova pranećakinja Katarina Pavešić, dok je o prilikama krajem 19. stoljeća na Braču i buđenju nacionalne svijesti kazivao dr. sc. Josip Vrandečić. O društvu „Hrvatska čitaonica“, njegovom osnivanju, razvoju, problemima ali i uspješnim aktivnostima ispričala je ravnateljica Općinske knjižnice Jadranka Nejašmić.
Što se danas radi u Domu kulture, ljeti ali i zimi, informirala je ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić, dok je načelnik općine Tihomir Marinković najavio vrlo skoro uređenje potkrovlja doma gdje bi se dobio novi prostor za dodatne aktivnosti. Jednog dana, rekao je načelnik, kada se riješe imovinsko-pravni problemi za dio terena, radit će se proširenje sadašnje zgrade Doma kulture.
Brzo je prošlo 80 minuta, koliko su trajala predavanja, a šteta je što nije bilo više ljudi da sve to i čuje. (J.E.)

(129) objavljeno  27. 07. 15. u 01.10 h 

********************


alt

Po Frani Radiću nazvana je i jedna ulica u centru Bola


PONEDJELJAK: PREDAVANJE O FRANI RADIĆU I IZLOŽBA

Frane Radić (1857. – 1933.) potomak je stare pomorske obitelji, rodom iz Bola. Studij arhitekture u Beču nije dovršio, ali je radio kao učitelj u Korčuli i Dubrovniku. Po Dalmaciji i otocima istraživao je starohrvatske arheološke lokalitete. Pisao je o grčkim i rimskim napisima iz Lumbarde na Korčuli, te o starohrvatskim crkvicama. Prvi je urednik i suradnik „Starohrvatske prosvjete“.
O Frani Radiću govorit će u ponedjeljak, 27. srpnja u Teatrinu Dva ferala, konzervator i arheolog dr. sc. Franko Oreb. Početak je u 21.30 sati, a ulaz je slobodan.

***
Umjetnički festival “Graffiti na gradele” ove se godine organizira od 27. do 29. srpnja. Mladi će predstaviti svoj umjetnički rad crtajući grafite, družiti se, surađivati, stvarati prijateljstva … Grafite će crtati u bolskoj “Fabrici”, oko napuštenog hotelskog kompleksa “Bijela kuća” i u samom centru mjesta. Službeno otvaranje festivala je u ponedjeljak u 21 sat u Domu kulture izložbom Cheza, ArtuDitu kolektiva, Anxia te Vuka Oreba. (S.B.)

(128) objavljeno  27. 07. 15. u 01.05 h nedjelja, 26. 07. 2015.     **********


alt


NAPOKON I JAVNI WC

Prije 14 godina (2001. godine) za vrijeme dok je načelnik općine bio Đimi Žuvić, uređen je stari WC na Račiću. Otvorit će se tek sada, točnije u ponedjeljak, 27. srpnja, prvenstveno zbog budućih korisnika priveza na novoj šetnici. Poslužit će i brojnim turistima koji u Bol dolaze između 12 i 16 sati izletničkim brodovima iz Makarske, Podgore, Omiša, Jelse …
Korištenje sanitarnih prostorija (barem za sada) biti će besplatno, ali će Bol, kao vodeća turistička destinacija – kako se obično volimo hvaliti – trebati voditi računa o čistoći u novootvorenim prostorija, muškom i ženskom WC-u. (J.E.)

(127) objavljeno  25. 07. 15. u 22.15 h  

********************


alt


MIRNO NA POŽARIŠTIMA

Na dva mjesta na Braču, gdje su proteklih dana morali pomagati i kanaderi, u subotu je bilo mirno. Noću se ostate dežurne ekipe. Na rubnim dijelovima opožarenog područja iznad uvale Konjska dežuraju vatrogasci iz Supetra, Selca i Pučišća. Noć će u uvali Zli dol provesti bolski vatrogasci i splitske kolege iz JVP.
- Ne bude li noćas nekih iznenađenja – izvijestio nas je zapovjednik DVD Bol Nikša Bjelobradić – u nedjelju će se vatrogasci, tijekom jutra, vratiti svojim kućama. (J.E.)

(126) objavljeno  25. 07. 15. u 22.10 h 

********************


alt


REVIJA FRIZURA I LJEPOTE

Na "Bračkoj večeri lipote" u Supetru, na Malom placu, Bol je prezentirala Irena Kraljević i njezina zaposlenica Anđela Buvinić (frizerski salon „Sirena“) . Pod oštrim ostima Posejdona (Šime Kalpić), prekrasne sirene su privlačile poglede gledatelja (Nora Bago, Loren Razen Plančić, Zdravka Jakšić Koljatić, Slađana Kitić Zlatar, Melani Kitić i naš model godine Ivana Šćepanović). To nije smetalo malim ribarima dok su bacali mrižu (Frane Radić, Roko Kalpić i Ante Kraljević). Cijelu tu priču je dopunila svojim izlaskom najmlađa „sirenica“ Tonka Koljatić.
Irena Kraljević se od srca svima zahvaljuje na sudjelovanju kao i Lenkotu i Peri na tehničkoj podršci.
U Supetru se predstavilo 9 salona, koliko ih je sudjelovalo i u Reviji frizura.

(125) objavljeno  25. 07. 15. u 22 h 

********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Ni peto ispitivanje mora, učinjeno 14. srpnja, nije pokazalo ništa novo – i dalje je izvrsne kakvoće. Uzorci mora uzeti su na četiri lokacije u Bolu: Zlatni rat istok i zapad, Borak i Martinica. Na Braču su uzeti uzorci sa još 20 lokacija, a rezultati su kao i u Bolu – izvrsno. U našoj županiji ispitivan je 151 uzorak. Ogromna većina, 146 ima ocjenu „izvrsno“, dva uzorka su „dobro“, a tri „zadovoljava“.
Američko društvo za kemiju – pročitali smo na portalu „Indeks“ – objavilo je da uriniranje u moru uopće nije štetno. Ljudski urin sastoji se od 95 posto vode, a natrij klorid  ne zagađuje niti može ugroziti biljke i životinje koje žive u moru. Ispitivanja su pokazala da 62 posto kupača mokri u moru.  Ipak je preporuka da se to ne čini u malim uvalama, a u bazenima – nikako. (J.E.)

(124) objavljeno  25. 07. 15. u 21.55 h 

********************


alt


DVA FILMA DNEVNO

Zbog kraćeg dana, moguće je već u 21 sat organizirati projekciju filma na kino terasi. Zbog toga će se već od ove nedjelje (26. srpnja) prikazivati po dva filma: u 21 i 23 sata. Iznimno, zbog dužine filma u petak (31. srpnja) i subotu (1. kolovoza) bit će na programu samo jedan film.
U nedjelju se prikazuju „Pikseli“ (komedija i akcija) i „Jurski svijet“ (znanstvena fantastika), a u ponedjeljak „Malci“ (animirani film za djecu) i „Močvara“ (triler), dok su u utorak na programu „Svita“ (komedija) i „Terminator“ (znanstvena fantastika).
U srijedu je ponovno animirani film za djecu „Spužva na suhom“ te dokumentarni film „Posljednji ples na žici u Armeniji“.
Detalji o filmovima mogu se pročitati u poglavlju (rubrici) Obavijesti i oglasi. (J.E.)

(123) objavljeno  25. 07. 15. u 21.50 h  

********************


alt


PRIČE ZA BOLJE UPOZNAVANJE

Živjeti u punini u nekom mjestu znači poznavati njegovu povijest i najznačajnije ljude koji tu povijest čine. Prava prilika za jedno takvo upoznavanje Bola bit će u nedjelju 26. srpnja u 21.30 sati u Teatrinu "Dva ferala" na predavanju o zgradi izgrađenoj prije 101. godine kao „Hrvatska čitaonica“. Interesantno će biti nešto više čuti i o djelima Ante Radića, poznatog bolskog načelnika. koji je dao sagraditi zgradu "Hrvatske čitaonice" 1914. godine, ali i mnoge druge objekte u Bolu (riva, Loža, Vinski podrum i škola, cesta Bol – Gornji Humac …).
Na predavanju u Teatrinu govorit će ing. arh Katarina Pavešić, pranećkinja Ante Radića,  dr. sc. Josip Vrandečić (prilike krajem 19. stoljeća na Braču i buđenju nacionalne svijesti), prof. Ivana Bošković Ivičić, (aktivnosti Centra za kulturu), prof. Jadranka Nejašmić (povijest društva "Hrvatska čitaonica"), te načelnik Tihomir Marinković (budućnost i planovi za zgradu Doma kulture).
Ulaz na predavanje je besplatan. (S.B.)

(122) objavljeno  25. 07. 15. u 21.45 h subota, 25. 07. 2015.     **********


alt

Petak u 2 sata: vatra se ponovno razbuktala iznad uvale Zli dol. Mnogo zla za vatrogasce ...


alt

U petak su u gašenju sudjelovala tri kanadera i jedan helikopter


alt

U petak u 14 sati činilo se da više nema posla za vatrogasce u uvali Zli dol


alt

Računalo se da je opasnost prošla i trojica Boljana mogla su kući. Ali za kratko, jer je ponovno planulo ...


PONOVNO VATRA NEDALEKO BOLA

U noći od četvrtak na petak ponovno se pojavila vatra na području koje se smatralo saniranim. Planulo je u uvali Zli dol, 6 milja istočno od Bola, pa su se ponovno spašavali i branili tamošnji objekti. Zaprijetila je vatra i vatrogascima, a izgorio je i dio njihove opreme.
Ujutro su u pomoć pritekla tri kanadera i jedan helikopter.
Iza podneva ponovno je gorilo na sjeverno-istočnom rubnom dijelu opožarenog terena.
Nakon 14 sati javili su s terena: ponovno gori i u uvali Zli dol.
Pred noć je sve pod kontrolom, izvijestili su nas u DVD Bol. Na terenu je dežurna ekipa, a iz Bola će subotnje jutro dočekati četiri vatrogasca i jedno vozilo.
Inače na gašenju požara istočno od Bola osim Boljana, sudjeluje 18 vatrogasaca JVP iz Splita te članovi DVD Pučišća, Supetar i Selca. (J.E.)

(121) objavljeno  24. 07. 15. u 23.05 h 

********************


alt


NOVI VOZNI RED

Nakon nekoliko dana vožnje, uočenih nedostataka, ali i mogućnosti za poboljšanje ponude, koncesionari cestovnih vlakova predložili su neke izmjene. Načelnik općine, na temelju ovlaštenja donio je novi plan javnog prijevoza putnika.
Spomenimo ono najvažnije: u 8.30 sati cestovni vlak kreće s benzinske postaje prema Samostanu. Pogodan je za djecu koja na Martinici imaju plivanje u 9 sati, ali i za domaćice da sa spizom što lakše dođu do kuće na zaobilaznici.
Linijom u 10 sati od Zlatnog rata do Samostana mogu i oni koji idu nedjeljom na misu u Velu crkvu u 10.30 sati. U 11 sati od Samostana prema Zlatnom ratu mogu oni kojima je završena škola plivanja na Martinici.
Od 12 do 16.30 turistički vlak će sa benzinske postaje prema Zlatnom ratu umjesto svaki sat, prometovati svakih pola sata. Vlak će istovremeno kretati sa Benzinske stanice i sa plaže Zlatni rat.
Dobro je što će u 19 sati iz Samostana pa do benzinske stanice moći svi koji to žele vlakićem doći u centar mjesta (predstave, kino, večera, fešta na rivi …).
Raspored vožnje objavili smo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(120) objavljeno  24. 07. 15. u 23 h 

********************


alt


PROMETNA (NE)KULTURA

O prometnim problemima u Bolu mogli bi pisati svakodnevno. Nije neka novost ni slika koju nam je poslala čitateljica. Zbog parkiranih automobila oko crkvice Sv. Ante na Loži nije mogla svojim autom do kuće, a jedino joj je preostalo da zaobilazno parkira na Veli most. Tamo je parkiranje od 22 do 8 sati – besplatno. Za tu mogućnost ne znaju ili ne mare ni vozači ovih automobila. Kako su parkirali iza policijskog vozila pretpostavljamo da su vozači u obližnjem restoranu.
Međutim, zbog parkiranih vozila zaklanja se i osvjetljenje fasade crkvice. Da će se to desiti upozorili smo odgovorne u Općini i predložili da se rasvjetno tijelo umjesto u parku postavi na obližnji stup javne rasvjete. Nije nas se poslušalo jer, kako su nam rekli, na Loži NEĆE biti parkiranih automobila. (J.E.)

(119) objavljeno  24. 07. 15. u 22.55 h  

********************


alt


BRIGA ZA PUTNIKE

Treba odmah na početku pohvaliti osoblje katamarana koje nesebično pomaže putnicima na izlasku iz plovila. Nose im kofere, pomažu iznijeti kolica … Međutim, ovih dana, kada zvizdan pripeče, a temperatura na suncu oko 16 sati pređe i 45 stupnjeva, putnici u splitskoj luci strpljivo čekaju da ih se pusti u klimatizirani salon. Pravilo je da putnici ulaze 30 minuta prije polaska!
Može li se u vrijeme ovih nenormalnih paklenih vrućina učiniti to barem desetak minuta ranije, naravno ako je u međuvremenu očišćen salon jer taj katamaran dolazi iz Hvara, a utorkom pristaje i u Milnu? U malo vremena treba očistiti salon, ali ako je sve spremno mora li se baš čekati 30 minuta? Nije putnicima lako stajati i čekati na suncu ili na kiši. (J.E.)

(118) objavljeno  24. 07. 15. u 22.50 h  petak, 24. 07. 2015.    **********


alt


GROMOVI IZAZVALI POŽAR

U četvrtak su na požarište morali i bolski vatrogasci. Nakon jutarnjeg požara pored kamenoloma u Pučišćima, Boljani su bili u stanju pripravnosti. Udari groma iza 17 sati uzrokovali su požare na dva mjesta nedaleko Bola. Pored ceste Bol – Gornji Humac, blizu nekadašnjeg smetlišta, sa dva vozila i pet ljudi ugašen je požar na površini 50 x 50 metara. Međutim, mnogo je teže u uvalama Konjska i Zla dol. Tamo su se i sa morske stran branile kuće, a u gašenju sudjeluje 14 bolskih vatrogasaca i petorica su im došla iz Selaca. Koriste i 5 vozila, a u jutarnjim satima u petak očekuju smjenu. U 19 sati iz Splita su im trajektom krenule u pomoć kolege iz JVP-a.  Gori borova šuma na površini cca 1000 x 1000 metara, pa će se u petak ujutro tražiti i intervencija kanadera.
Bilo je u četvrtak uokolo Bola još udara gromova, ali bez posljedica. (J.E.)

(117) objavljeno  23. 07. 15. u 22.45 h 

********************


alt


NAGRADE ZA GLEDATELJE

Mediteran kino nagrađuje vjerne posjetitelje. O čemu se radi, objasnio nam je Alen Munitić iz Mediteran filma:
- Kartica vjernosti "MOVIES i MORE" je za posjetitelje koji često odlaze u kino i kupnjom ulaznica ostvaruju pogodnosti. Kartice su personalizirane, na ime posjetitelja i za posjetu kinu dobije se pečat. Nakon 4 skupljena pečata dobije se ili 1 gratis karta ili gratis piće + kokice. Nakon 8 skupljenih pečata dobiju se ili 2 karte ili 2x piće + kokice.
Nakon 12 skupljenih pečata dobije se Kino Mediteran torba za plažu.

(116) objavljeno 23. 07. 15. u 22.45 h 

********************


alt


STIŽE PIPI DUGA ČARAPA!

Omiljeni lik iz dječjeg romana crvenokosa neobična djevojčica Pipi Duga Čarapa stiže u bolsko kazalište Teatrin "Dva ferala" u petak (24. srpnja) u 21 sat. Kazališnu predstavu prema romanu Astrid Lindgren "Pipi Duga Čarapa" o dječjoj mašti, humoru i dobroti  odigrat će kazalište "Merlin" iz Zagreba u režiji Ane Merlin i Ivana Horvata.
Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na ulazu u Teatrin sat vremena prije početka predstave. (S.B.)

(115) objavljeno  23. 07. 15. u 20.40 h 

********************


alt

"Svjetlica" pred odlazak u ribolov (foto: darija marinković)


PETKOM (OPET)DOLAZI RIBA

Navikli smo da „Svjetlica“ s ribom u Bol dolazi utorkom i petkom. Nije iznimka ni ovaj petak (24. srpnja). U četvrtak navečer „Svjetlica“ je ribarila 10 milja od Biševa, ali se u Bolu očekuje u petak oko 17.30 sati. Brod će se privezati, kao i obično, uz rivu kod autobusne postaje.
Tko dođe ranije neka od Seke traži – broj. (J.E.)

(114) objavljeno  23. 07. 15. u 22.35 h četvrtak, 23. 07. 2015.    **********


alt


OPASNE PREVARE

U predstavljanju svoje ponude, a sada su u ljetnoj sezoni aktualni apartmani, ima i onih koji se služe trikovima ili „malo“ netočnim podacima. Pišu na portalu da im je apartman 50 metara od mora, a stvarno je 400. Isto tako daju se netočni podaci o udaljenosti trgovine … Sve to može da ima posljedice za iznajmljivača.  U „Slobodnoj Dalmaciji“ smo pročitali da laganje u opisu smještaja  može skupo stajati. Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) iznosi i sasvim konkretne primjere: iznajmljivač je gostu rekao da ne mora koristiti automobil do plaže, a kada je stigao morao je do plaže voziti 10 minuta. Gost se obratio za pomoć ECC Poljska, a vlasnik privatnog smještaja vratio je gostu 70 posto uplaćenog iznosa. Gost iz Rumunjske žalio se da apartman kojeg je koristio u Trogiru nije kao na web stranici pa je tražio povrat novca i dobio 50 posto uplaćenog iznosa.
Dobro je znati da je sve teže i financijski neisplativo varati goste. (J.E.)

(113) objavljeno  22. 07. 15. u  22.55 h  

********************


alt

Još nije sigurno hoće li biti vatrometa, pa mi poklanjamo ovu sliku da bi znali kako je bilo


DAN OPĆINE: NAGRADE DAN RANIJE

Svečana sjednica Općinskog vijeća, kako je dogovoreno, održat će se dan ranije, u utorak 4. kolovoza, a Dan općine je u srijedu 5. kolovoza. Razlog je što bolskoj fešti u srijedu ne bi mogli prisustvovati gosti koji će biti u Kninu.
Sjednica na kojoj će se uručiti „zahvalnice za doprinos razvoju i ugledu općine Bol“ zakazana je za 11 sati u Bluesun hotelu „Elaphusa“, a nakon nje je tratamenat umjesto ručka.
Na sam Dan općine u 9.30 sati položit će se vijenac u spomen na poginule za Domovinu. Sveta misa je u 19 sati u Velikoj (Samostanskoj) crkvi, dok će fešta na rivi početi u 20 sati. (J.E.)

(112) objavljeno  22. 07. 15. u 22.50 h  

********************


alt


BEZ STRUJE OD 10 DO 11

Za četvrtak je „Elektrodalmacija“ planirala u elektroenergetski sustav uključiti novoizgrađenu trafostanicu na Rudini. Zbog toga će dio potrošača u Bolu bez struje biti od 10 do 11 sati. Navodno struje neće imati ni benzinska postaja, pa možda i neki potrošači poput hotela, restorana …
Osim podatka da struje neće biti od 10 do 11 sati, „Elektrodalmacija“ ništa više nije objavila. (J.E.)

(111) objavljeno  22. 07. 15. u 22.45 h 

********************


alt

Na Račiću svaki dan nešto novo. Na neobičnoj građevini koju neki zovu teleta postavljena je kamena "kapa"


SMETAJU BOVE NA RAČIĆU

Veliki betonski blokovi porazmješteni su podalje od nove šetnice na Račiću, a idućih dana „Grabov rat“ će ih međusobno povezati i time omogućiti vezivanje brodova uz novu rivu. Da bi to mogli obaviti, „Grabov rat“ poziva vlasnike dosadašnjih bova na Račiću na koje su vezivali svoje barke, da ih uklone tijekom četvrtka. (J.E.)

(110) objavljeno  22. 07. 15. u 22.35 h 

********************


alt

U Teatrinu Dva ferala na programu Bolskog lita je predstava "Ritina škola"


IZLOŽBA PA PREDSTAVA

Izložba splitskog slikara Stjepana Ivaniševića otvara se u galeriji "Branislav Dešković" ovog četvrtak (23. srpnja) u 21.30 sati. Bit će izloženi noviji radovi, a zajednička tema koja ih povezuje su stabla, u tehnici ulja na platnu i akrilika. Stjepan Ivanišević samostalnu izložbu u ovoj bolskoj galeriji imao je i 2008. godine. O sebi kaže da njegov život slikara obilježava samo predan rad, ustajanje uglavnom u zoru i svakodnevne sitne radosti.

Predstavom „Ritina škola“ u četvrtak (23. srpnja) u Teatrinu „Dva ferala“ u 22 sata gostuje kazalište „Planet art“.. Riječ je o jednoj od najizvođenijih suvremenih komedija na svijetu koja je adaptirana za Hrvatsku, a premijeru u Hrvatskoj predstava je imala u travnju ove godine. Redatelj predstave je Marko Torjanac, a glume Nataša Janjić i Marko Torjanac. Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti na ulazu u Teatrin od 21 sat. (S.B.)

(109) 0bjavljeno  22. 07. 15. u 22.30 h  srijeda, 22. 07. 15.     **********


alt


NEMA OTKAZA U BOLU

Hoće li netko u općinskoj administraciji ostati bez posla nakon što se traži da svi moraju imaju položen državni stručni ispit? Pročelnik u Općini Stipe Karmelić uvjerava nas da Bol nema tih problema, a novoprimljeni zaposlenici imaju rok od godine dana da to polože. 
Upravna inspekcija Ministarstva uprave utvrdila je da čak 330 službenika upravnih tijela općina, gradova i županija nema položen taj ispit i oni su do 30. lipnja trebali dobiti – otkaz. (J.E.)

(108) objavljeno  21. 07. 15. u 21.55 h 

********************


alt


DRUGA MESNICA „PIVCA“

Osim na Rudini, „Pivac“ je u Bolu otvorio i drugu mesnicu. Nova se nalazi u Ulici Domovinskog rata 72. Radno vrijeme je svaki dan, nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati, a poslije podne će od 18 do 20 sati raditi utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom. (J.E.)

(107) objavljeno  21. 07. 15. u 21.50 h 

********************


alt


NOVI VOZNI RED?

Čini se da se priprema novi vozni red za vlakiće posebno na liniji koja ide zaobilaznicom do Samostana. Uprava „Zlatnog rata“ d.d. kao jedan od koncesionara uputila je prijedlog novih satnica i sada se čeka odluka načelnika, koji to treba odobriti, korigirati ili odbiti.
U špici smo turističke sezone i možda će netko, što prije, osmisliti vozni red od interesa za turiste i mještane, označiti stajališta i učiniti da što više ljudi sazna kuda i kada vozi vlakić. (J.E.)

(106) objavljeno  21. 07. 15. u 21.45 h 

********************


alt

Prije dvije srijede na rivi se pojavio i roštilj. Lijepo bi bilo da ga dovezu i ove srijede


SRIJEDOM JE ZABAVA NA RIVI 

Srijeda je dan za Bolsku litnju noć i za zabavu na rivi prvenstveno zbog gostiju! I ove srijede 22. srpnja od 20 sati rivu će oživjeti gastronomsko-glazbeni program. Za muziku je zadužena grupa "Galaxy", a za dobre zalogaje domaći kuhari i kuharice na štandovima pokraj mora. Nudi se obično rižoto, fritule, rožate i druge slastice, pa se srijedom na rivi može i nešto prezalogajiti u hodu, popiti čašu vina ili piva i potom zaplesati! (S.B.)

(105) objavljeno  21. 07. 15. u 21.40 h 

********************


alt

Rudina, utorak u 15 sati (foto: D.K.B.)


alt

Rudina, utorak u 19 sati, ali motor nije još za smeće (foto: j.e.)


„VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA“

Neće nam valjda zamjeriti u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije što ćemo posuditi njihov slogan: „Više cvijeća, manje smeća“. Na žalost, na Rudini kao da ima više smeća nego cvijeća. U utorak je poluukopni kontejner već u 15 sati bio pun, a uokolo njega crne kese sa smećem. U 19 sati netko je crne kese sklonio pod balkon i stepenice susjedne kuće, a pojavile su se i dvije „obične“ kante za smeće.
Za Rudinu treba iznaći neko bolje rješenje. Ima li u Općini netko tko bi trebao o ovome razmišljati, osim okolnih stanara? Nije ni baš lijepa slika koju turisti mogu ponijeti iz Bola. (J.E.)

(104) objavljeno  21. 07. 15. u 21.30 h   utorak, 21. 07. 2015.    **********


alt


POŽARI PRIJETE!

Čitamo i gledamo na TV požare koji haraju na našoj obali. To je dovoljno upozorenje za budnost i moguću opasnost. Još se sjećamo velikih šumskih požara koji su prije par godina opustošili jugo-zapadni dio Brača. Velike vrućine dodatna su opasnost, ali još i više ljudska nepažnja.
U dvorištima nekih bolskih kuća ima osušenih stabala (na slici) koje bi trebalo ukloniti. Opasnost su i parkirani automobili u borovini, a da u blizini nema vatrogasnih aparata. Na plažama se pale vatre za roštilj …
Spriječimo da nam se ne dogodi požar, ali ne zaboravimo da je od 1. svibnja zabranjeno paljenje vatre na otvorenom. (J.E.)

(103) objavljeno  20. 07. 15. u 22.35 h  

********************


alt


BROJEVI ZA RIBU

Kada brod „Svjetilica“ dolazi iz ribolova, dijele se brojevi kako bi gužva kod prodaje bila što manja. Brojevi će trebati i u utorak (21. srpnja) kada iza 17.30 sati s ribom ponovno dolazi „Svjetlica“ i pristaje uz rivu kod benzinske postaje. Tu će biti, kao i obično, prodaja svježe ribe, a ono što ostane prodavat će se u srijedu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(102) objavljeno  20. 07. 15.  u 22.30 h 

********************alt


DOLAZI ZAGREBAČKI KVARTET

Bolsko lito dovodi nam ovog utorka istaknute glazbenike među klasičnim izvođačima. U okviru ciklusa klasičnih koncerata nastupit će znameniti Zagrebački kvartet, u crkvi bolskog Dominikanskog samostana, 21. srpnja u 21.30 sati.
Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl iz 1919. godine, s izvedbama visoke umjetničke vrijednosti. Kvartet je nastupao širom svijeta, a 2007. godine dobili su diskografsku nagradu Porin za životno djelo. Zagrebački kvartet danas čine istaknuti glazbenici Marin Maras, braća Davor i Hrvoje Philips te Martin Jordan.

Ulaz na koncert je slobodan. (S.B.)

(101) objavljeno  20. 07. 15. u 22.25 h  
ponedjeljak, 20. 07. 2015.     **********alt

Plaža Zlatni rat, zapadna strana u 18 sati. Maestral hladi pa nisu potrebni suncobrani


alt

Na vodenom parku uvijek je veselo


alt

Manje je vruće kada se sve skine ...


alt

Nije težak povratak s plaže, jer Bol ima šetnicu


PAKLENE VRUĆINE

U Bolu je ovih dana ipak nešto manja vruće nego u nekim drugim mjestima  zahvaljujući geografskom položaju i maestralu koji donosi malo osvježenja. Međutim, vrhunac toplotnog vala u Hrvatskoj se tek očekuje.
Najviša temperatura izmjerena u Bolu bila je u subotu: 37, a u nedjelju: 35,5  stupnjeva. U mjernoj stanici na Novom putu u nedjelju u 7 sati je izmjereno 28,6 stupnjeva, u 15 sati bilo je 33, a navečer, u 22 sata 28 stupnjeva – izvijestila nas je Ankica Buvinić, zadužena za bolska mjerenja.
Kako je bilo u nedjelju u Bolu vidi se na gornjim fotografijama snimljenim od 17.30 do 18.30 sati. (J.E.)

(100) objavljeno  19. 07. 15. u 23.05 h 

********************alt


VELIKI PROMET, A MALA ZARADA (!?)

Ovih se dana, a tako je to već i desetljećima, iznova ponavlja priča o velikim turističkim gužvama i sve većem broju noćenja. U Bolu je u svibnju bilo 13 posto više, a u lipnju 10 posto više noćenja nego lani. Rekli bi neki: veliki promet, ali mala zarada. Činjenica je da u Bolu još ima slobodnih mjesta, jer se svake godine izgrade novi apartmani. Stalno nas obasipaju fizičkim podacima o broju noćenja, gostiju, izletnika, a podataka o prihodima, potrošnji vrlo malo gotovo ništa. Naravno, o tome bi trebali pričati turistički poduzetnici, ali kao da nisu pretjerano zadovoljni. Sve se više čuje da neki u prejeftino nude apartmane pa su nam došli gosti manje platežne moći koji ne navraćaju u restorane gdje su za njih previsoke cijene.
Potrebna nam je, nema sumnje, redefinicija i tekuće i razvojne turističke politike, tržišna prilagodba turističkog proizvoda novim činjenicama i trendovima. Ali, prije toga treba utvrditi točnu dijagnozu i istinu o tome je li baš turizam "zlatna koka“ i kakav turizam želimo u Bolu.
Moramo se upitati, također, što je to Bol ove godine novoga ponudio gostu? Koje su primjedbe i želje gostiju? Zašto gosti sve kraće ostaju u Bolu, te koliko se njih ponovno vraća? Uskoro neće za goste biti mjesta na plažama koje su okupirali škole raznih vodenih sportova, ležaljke i suncobrani … O tome treba razgovarati odmah po završetku sezone, a ne kada dođu turisti. (J.E.)

(99) objavljeno  19. 07. 14. u 23 h 

********************


alt


GROBLJE: IDE SE PREMA CILJU

Vlasnici zemljišta gdje je predviđeno novo groblje, njih desetak, pismeno su se izjasnili o ponudi Općinskog vijeća da im se može platiti 80 eura po kvadratnom metru i to u rata, u roku od 5 godina. Detalje nismo uspjeli saznati, jer Mate Petrić, koji zastupa Općinu umjesto načelnika, želi najprije upoznati Povjerenstvo pa tek onda i širu javnost.
Razumljivo je zanimanje za novo groblje, a ono traje već 125 godina, od 1890. godine kada se počelo govoriti o preseljenju sadašnjeg groblja na novu lokaciju.
Mnoge su radnje već učinjene. Gotova je projektna dokumentacija i dobivena je lokacijska dozvola. Budu li vlasnici zemljišta prihvatili ponuđenih 80 eura po kvadratu, slijedi sklapanje ugovora, pa ostala procedura za dobivanje potrebne dokumentacije za početak izgradnje. Čuli smo da bi to moglo biti na jesen, ali predstoje mnogi administrativni poslovi pa je za pretpostaviti da će se na novom groblju raditi tek od proljeća 2016. godine. (J.E.)

(98) objavljeno  19. 07. 15. u 22.55 h 

********************


alt


VLAKIĆ KAO JAVNI PRIJEVOZ

Uspostavom linije turističkim vlakom od Dominikanskog samostana do Zlatnog rata, Bol je praktično dobio svojevrsni javni prijevoz. Uz manje korekcije moguće je, već ovoga ljeta, imati stalnu liniju koju mogu koristiti gosti, ali i domaće stanovništvo.
Koje bi to bile korekcije? Sada je, na primjer, predviđeno da vlakić u 9 sati kreće iz Dominikanskog samostana prema Zlatnom ratu. Umjesto što prazan iz garaže ide prema istoku, trebao bi krenuti u 8.30 sa benzinske postaje prema Samostanu. Njime bi mogle putovati domaćice koje su došle po spizu u centar Bola, ali i pedesetak djece koji će idućih mjesec dana vježbati u školi plivanja na Martinici. Zadnja vožnja je predviđena u 19 sati iz Samostana do parkirališta na ulazu u Bol. Zašto vlakić ne bi produžio do benzinske postaje pa da tu liniju koriste turisti koji mogu u centar mjesta na večeru, kino predstavu ili srijedom na Bolske litnje noći?
Neophodno je što prije, a to je već trebalo napraviti i ranije, postaviti vidljive oznake na stajalištima sa redom vožnje, a možda tiskati i letak koji bi se dao iznajmljivačima da upoznaju svoje goste sa mogućnošću prijevoza. (J.E.)

(97) objavljeno  19. 07. 15. u 22.50 h  nedjelja, 19. 07. 2015.     **********


alt


KOMUNALNI POSLOVI „GRABOVOM RATU“

„Grabov rat“ će i iduće četiri godine obavljati komunalne poslove na području općine Bol, u naseljima Bol i Murvica. Na objavljeni javni natječaj 17. lipnja stigla je samo jedna ponuda te je Povjerenstvo za odabir ponuda predložilo, a Općinsko vijeće na sjednici 12. srpnja donijelo odluku da komunalne poslove i dalje obavlja „Grabov rat“. Ti su poslovi: odvodnja atmosferskih voda, održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje javnih površina kao i nerazvrstanih cesta. „Grabov rat“ će voditi brigu i o održavanju groblja, ali i javne rasvjete u Bolu i Murvici. (J.E.)

(96) objavljeno  19. 07. 15. u 00.05 h 

********************


alt


LJEKARNA RADI DUŽE

Od 18. srpnja u bolskoj ljekarni se radi nešto duže. Nedjeljom i blagdanom je otvoreno od 8 do 13 te od 17 do 20 sati. Od ponedjeljka do petka ljekarna radi od 8 do 22, a subotom od 8 do 21 sat.
Ovo radno vrijeme – kako su nas izvijestili iz ljekarne - vrijedit će do 20. kolovoza. (J.E.)

(95) objavljeno 19. 07. 15. u 00.00 h

********************


alt


LANTERNA IZ 1911. GODINE

Već smo pisali i mnoge pitali od kada je lanterna (svjetionik) na Velom mostu. Hvala kapetanu Jurku Karninčiću koji je pronašao Godišnjak pomorstva iz 1960. godine gdje je navedeno da je lanterna izgrađena 1911., a rekonstruirana 1985. Za rad je korišten plin.
O bolskoj lanterni govorilo se i na Festivalu kulture Imena, u sklopu Bolskog lita. (J.E.)

(94) objavljeno  18. 07. 15. u 23.55 h 

********************


alt


MALO GORI PA NE GORI

Problemi s javnom rasvjetom u Ulici Domovinskog rata se nastavljaju. U petak je dio ove ulice bio u potpunom mraku, pa su se onda sama upalila dva rasvjetna tijela, a da nitko od stručnih ljudi ništa nije intervenirao. U subotu nitko nije znao objasniti ovaj slučaj „malo gori pa ne gori“. Trebalo je čekati subotu i ponovno dočekati, ovaj put – polumrak. Gori samo jedna žarulja, ipak nedovoljno za normalni i sigurni pješački prolaz spomenutom ulicom. (J.E.)

(93) objavljeno  18. 07. 15. u 23.50 h 

********************


alt


VRHUNSKI GLAZBENI DOŽIVLJAJ

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold na svojoj velikoj ljetnoj turneji vrhunski glazbeni doživljaj donose i u Bol! Tamburaši HRT-a s gostima klapom „Braciera“ u ponedjeljak 20. srpnja u 21.30 sati nastupit će u Teatrinu „Dva ferala“ gdje će publika zasigurno uživati u najboljem izboru hrvatskih plesova i pjesama u tamburaškoj izvedbi. Riječ je o orkestru sa 75 godina dugom tradicijom umjetničkog djelovanja, a ovaj je koncert posebna poslastica Bolskog lita. Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Leopold predstavit će neke od hitova svojega repertoara: Zagorec v Južnoj Ameriki, Pink Panther, Tango Oblivion, Pizzicato polka...
Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 40 kuna od subote u agenciji "Santo" cijeli dan, te u Galeriji doma kulture od 20 sati do 23 sata. Na dan koncerta ulaznice, po cijeni od 50 kuna, prodavat će se na ulazu u "Teatrin" od 21 sat. (S.B.)

(92) objavljeno  18. 07. 15. u 23.45 h

********************


alt


NAŠA POSLA: PUT, PUTUJEM

Ugodno je putovati autobusima „Autotransa“ po Braču, a može se s njima i do Zagreba. Snizili su cijene, a zahvaljujući klima uređajima snizili i temperaturu u vozilima. Ta su putovanja, već smo spomenuli, ugodna. Ali je uvjet da autobus i  prometuje.
Evo konkretnog primjera: u petak, prema redu vožnje (koji je objavljen i na ovom portalu), autobus je u 16 sati trebao iz Pučišća za Bol. Došao je iz Supetra sa 15 minuta zakašnjenja, a vozač je dvoje putnika, koji su namjeravali za Bol, upozorio da u Gornjem Humcu moraju presjedati u drugo vozilo.
Onda slijedi dogovor vozača (u vožnji) s mobitelom s dvojicom kolega: kako ovu dvojicu prevesti do Bola jer je jedan autobus u kvaru. Dogovor naravno nije postignut, a u Gornjem Humcu je bio parkiran autobus, ali onaj – u kvaru. Savjetovano je našim putnicima: doći će slijedeći autobus za 80 minuta (sat i dvadeset minuta) ili stopirajte.
Vozač autobusa koji je ostao u kvaru imao je sreće da mu se to dogodili nedaleko kuće u G. Humcu.

To je našeg putnika asociralo na jedan događaj od pred dvadesetak godina u Splita. Vozač „Prometa“, tadašnju „petnaesticu“ zaustavio je na ondašnjem Radničkom šetalištu. Putnicima je rekao da je ostao u kvaru, a on je skoknuo u obližnje prostorije Hajduka (Zoranićeva ulica) i odigrao dva kruga tombole! Pa se onda vratio u autobus i nastavio vožnju. To se dešavalo svaki put kada bi bio u popodnevnoj smjeni, dok jednom nije dobio tombolu, što se očito nekome od prisutnih nije svidjelo, pa ga je prijavio. A naš je vozač isti dan zaradio nešto novaca ali i – otkaz.
Svega se čovjek sjeti dok na suncu mora čekati hoće li se netko smilovati i zaustaviti vozilo kojim će ga umjesto autobusa prevesti do Bola.
Autobus nisu dočekala dva „junaka“ ove priče.
Umjesto zaključka: ipak je ugodno putovati autobusima Autotransa, ali samo onda kada – prometuju. (J.E.)

(91) objavljeno  18. 07. 15. u 23.20 h  subota, 18. 07. 2015.     ***********


alt

U moru se traži osvježenje, ali i ono je sve toplije ...


TOPLINSKI VAL

Vruće do ekstremno vruće bit će sljedećih 7 do 10 dana. Državni hidrometeorološki zavod oglasio se za Dalmaciju crvenim upozorenjem. Osvježenje treba tražiti u hladu, a i more je sve toplije. Savjet je, posebno za starije i kronične bolesnike, da izbjegavaju izlaske od 11 do 17 sati. Treba upozoriti one koji su tek došli u Bol da je opasno predugo se izlagati suncu na plaži Zlatni rat. Kupači ne osjećaju prženje jer im godi maestral, ali nakon nekoliko sati imat će opasne i bolne opekotine.
Temperature zraka u 14 sati: Hvar 34, Karlobag 37, Makarska 33, Split 34 stupnja … More je također veoma toplo: Hvar 24, Dubrovnik 27, Komiža 26, Split 26 stupnjeva …

(90) objavljeno  17. 07. 15. u 22.45 h

********************


alt


KONTEJNER ZA ODJEĆU I OBUĆU

Polako se privikavamo na odvajanje otpada. Tamo gdje ima više poluukopnih kontejnera jasno je napisano gdje se ubacuje papir, PET ambalaža, staklo i kućni otpad. Sada je u Reciklažno dvorište, na ulazu u Bol, postavljen i kontejner u kojeg se odlaže odjeća i obuća. Rukovanje je jednostavno, treba samo slijediti napisane upute. (J.E.)

(89) objavljeno  17. 07. 15. u 22.40 h 

********************


alt


UZBUDLJIV KINO TJEDAN

Pred nama je jako uzbudljiv kino tjedan! Mediteran film je osigurao kino hitove "Jurski svijet" (ponedjeljak) i komediju "Špijunka" (srijeda), a za djecu je tu "Prdoprah doktora Proktora" (nedjelja) prema knjizi Joa Nesboa i naravno najveći hit ovog ljeta film "Malci" (utorak).
Kraj idućeg tjedna je rezerviran za gostovanje Festivala mediteranskog filma Split, koje je organizirano u suradnji s Centrom za kulturu općine Bol. Prikazati će se nagrađivani filmovi "Lekcija" ((četvrtak), "Ničije dijete" (petak) i "Van sebe" (subota).
Detaljan program i kraći sadržaj filma možete pogledati u poglavlju Obavijesti i oglasi. (A.M.)

(88) objavljeno  17. 07. 15. u 22.35 h  

********************


alt

Ulaz u "zabranjenu zonu" s Bračke ceste


ZABRANJEN PROLAZ!

Za domaće ljude i goste koji stanuju u apartmanima najbliži put do plaže na Bjenačici je kroz nekadašnje dječje odmaralište Voždovac, a sada naselje u vlasništvu Srednje škole Bol. U posljednje vrijeme, nakon završetka školske godine postavljeni su lanci koji priječe prolaz ljudima i vozilima.
Ravnatelj škole Krešimir Okmažić ima valjano objašnjenje: to je školski prostor i nije dobro da nepozvani i nepoznati prolaze između školskih objekata ili, da nema lanaca, mnogi bi tu i parkirali svoja vozila.
Zbog onih koji su tim putem godinama prolazili trebalo bi na ulazu staviti tablu s objašnjenjem. Istu takvu tablu trebalo bi postaviti i na samoj šetnici da se kupači ne vraćaju kući putem koji nije zbog njih napravljen. (J.E.)

(87) objavljeno  17. 07. 15. u 22.30 h 

********************


alt


VLAK BEZ VOZNOG REDA?!

Dobro je da turistički vlak koji prometuje od rive do Zlatnog rata te od Dominikanskog samostana do Zlatnog rata ima red vožnje. Ali …
Prvi primjer: kad već brodice prevoze do plaže i natrag, prema vlastitom nahođenju, malo nam je bilo čudno prisustvovati uredovanju prometnog redara koji je tražio da vlak krene točno u vrijeme kada piše na rasporedu iako je upravo pristajao brod sa turistima, a u vlakiću je bilo tek pet putnika. Vlakić je prazan (poluprazan) ipak morao krenuti!?
Drugi primjer: desetak minuta prije rasporedom određenog polaska vlakić je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Nije mu dozvoljeno da krene ranije iako su putnici, po nama, nepotrebno čekali, a više se nitko nije mogao ukrcati.
Treći primjer: ima ih više od tri pa ostavimo to za drugi put! (J.E.)

(86) objavljeno  17. 07. 15. u 22.25 h 

********************


alt


ULICA U MRAKU

Gornju smo sliku načinili u petak navečer (22 sata). To je Ulica Domovinskog rata, od križanja s Ulicom R. Boškovića prema centru, do Rudine. Osvijetljen je tek poneki parking prostor ili natpis: Apartmani. Nije ugodno prolaziti ni domaćim ljudima koji su ipak navikli da malo prečesto ova ulica ostaje bez javne rasvjete.
Znamo da nas svakodnevno čitaju odgovorni u „Grabovom ratu“ pa će se (vjerujemo) svijetlo ponovo ukazati u subotu navečer. Ako je veći kvar, nazvat će oni „Elektrodalmaciju“ u Supetar. (J.E.)

(85) objavljeno  17. 07. 15. u 22.20 h  

PS. U 23 sata javili su nam da javna rasvjeta u Ulici Domovinskog rata - opet svijetli! O razlozima nestanka struje pisat ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici.


petak, 17. 07. 2015.     **********


alt

Žuta traka prikazuje put kojim bi trebali proći turisti koji brodovima dolaze u Bol na jednodnevni izlet. Bolje bi upoznali Bol i možda dogodine došli na ljetovanje. Na benzinskoj postaji čekali bi ih brodice, vlakić i taksi. Danas brodice dolaze na Veli most i prevoze na Zlatni rat pa gost i ne može vidjeti Bol


ŠTO KAŽU VIJEĆNICI?

Na početku svake sjednice Općinskog vijeća predviđena su „vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale“. Pohvala je malo, skoro pa ništa, a to je donekle i razumljivo. Ima vremena i prilika hvaliti, ali treba ukazivati na propuste i tražiti neke preinake. To je uostalom i obveza vijećnika, posebno onih koji su u oporbi načelniku.
Na posljednjoj sjednici, 12. srpnja, utrošeno je na primjedbe i pitanja vijećnika – 53 minute.
-  Zašto se dozvoljava prodaja oko Marijan centra i crkvice Sv. Petra i Pavla? (U tijeku je sudski spor oko vlasništva terena, a vlasnik Marijan centra smatra da je to njegovo pa na svom terenu može raditi što on hoće!)
-  Kome se treba obratiti kako bi se uspostavio red na pomorskom dobru (sidrenje na Zlatnom ratu, glisiranje uz plažu) a službena osoba (lučki kapetan) trenutno je na bolovanju?
-  Treba nešto učiniti da oni štandovi na šetnici izgledaju primjerenije i uniformirano, posebno kada ne rade.
-  Što učiniti da Zlatni rat bude spreman za novu koncesiju koja ističe u ljeto 2016. godine? (Plaža se devastira raznim kioscima i plastičnim ležajkama, a trebat će osmisliti zamjenu za borove jer mnoge treba posjeći).
-  Tko je dozvolio ležaljke na nudističkoj plaži koje gosti ne žele? Treba spriječiti dolazak „običnih“ kupača među nudiste koji dolaze iz obližnjeg kampirališta.
-  Kada će se uspostaviti red u luci pa da se turisti koji dolaze na jednodnevni izlet iskrcavaju na Velom mostu, a šetnjom dođu do benzinske postaje gdje mogu nastaviti na isti način do Zlatnog rata ili se ukrcati u taxi boat, vlakić ili auto taxi.
-  Ima u Bolu i onih koji na crno iznajmljuju brodove ili se uopće nisu javili na natječaj za obavljanje tih usluga.
-  Rivom se vozi u svako doba dana, mnogi i nepotrebno, a na rivi uvijek ima ljudi (Svako vozilo, na primjer, koje srijedom dolazi s robom do štandova četiri puta prođe rivom. Tko ih treba uputiti da koriste drugi pravac: niz Novi put, oko Male crkve do rive?)
-  Što je s ventilacijom na fasadi hotela „Kaštil“ u Ulici Frane Radića?
-  Sve je više primjedbi na rad Doma umirovljenika i nezadovoljstva korisnika s njihovim usluga.
Na kraju je predsjedavajući Doro Adulmar predložio da Vijeće što prije raspravi o plaži Zlatni rat i Domu umirovljenika, kao posebnim točkama dnevnog reda. (J.E.)

(84) objavljeno  16. 07. 15. u 22.20 h 

********************


alt


KRENULA TURISTIČKA PATROLA

I ovog će ljeta Turistička patrola „Večernjeg lista“ posjetiti 23 ljetovališta na Jadranu, a među njima je i Bol, i ocjenjivati deset kriterija. Prije dvije godine najbolji je bio Vis, prošle godine Trogir, a oba puta Bol je bio treći sa 95 od mogućih 100 bodova. Što se sve ocjenjuje: (1) urednost, izgled mjesta, zaštita okoliša, (2) kvaliteta i raznolikost smještaja, (3) ugostiteljska ponuda, (4) gostoljubivost, (5) večernja zabava, (6) kulturni, rekreativni i izletnički sadržaji, (7) opskrbljenost i šoping ponuda, (8) uređenost i opremljenost plaža, (9) inovativnost, originalnost i autohtonost ponude, (10) opći dojam.
Prvi je ocijenjen (75) Umag. U reportaži na tri stranice zapazili smo i naslov: „Umag noću spava, a budi ga jutrom tek lupkanje teniske loptice“. Na popisu ljetovališta koje će posjetiti Večernjakova turistička patrola su još i Poreč, Rovinj, Medulin, Pula, Opatija, Mali Lošinj, Cres, Baška, Crikvenica, Novalja, Rab, Zadar, Vodice, Šibenik, Trogir, Split, Bol, Hvar, Korčula, Vis, Makarska i Dubrovnik.
Bol je od Večernjeg lista dobio Zlatno sunce (1967., 1977., 1979., 1984., 1994.), bio je Šampion turizma 2002., a Najbolje ljetovalište 2008. godine. (J.E.)

(83) objavljeno  16. 07. 15. u 22.15 h  

********************


alt


LAKŠE DO NUDISTIČKE PLAŽE

Od ovog ljeta gosti koji žele na nudističku plažu, istočno od Martinice, mogu tu učiniti mnogo jednostavnije i sigurnije. Pristupni zemljani put (na slici) proširili su radnici „Grabovog rata“ i još je ostao manji dio koji će se urediti za iduće ljeto. Međutim, i taj manji dio je uređen. (J.E.)

(82) objavljeno  16. 07. 15. u 22.10 h 

********************


alt


U PETAK OPET RIBA

Drugi put ovog tjedna brod „Svjetlica“ dovozi u Bol svježu ribu i to u petak nakon 17.30 sati. Uobičajeno pristajanje broda je na rivu kod autobusne postaje gdje će se riba prodavati, a ukoliko nešto ostane bit će u prodaji u subotu ujutro na ribarnici.
„Svjetlica“ je tijekom četvrtka ribarila 6 nautičkih milja od otoka Visa, prema Italiji. (J.E.)

(81) objavljeno  16. 07. 15. u 22.05 h  

********************


alt


NATJEČAJ ZA PARKIRANJE

„Grabov rat“ je objavio natječaj za zakup šest parkirnih mjesta na Velom mostu. Zainteresirani mogu svoju ponudu dostaviti do 23. srpnja (četvrtak) u zatvorenoj koverti na adresu „Grabovog rata“, Uz pjacu 2. Početna cijena zakupa jednog parkirnog mjesta za jedan mjesec je 2.400 kuna. Ukoliko budu dva ponuditelja s istom cijenom, prednost ima onaj koji je prije dostavio ponudu.
Čitav tekst natječaja objavljen je i u našoj rubrici „Obavijesti i oglasi“. (J.E.)

(80) objavljeno  16. 07. 15. u 22 h  

_________________________________


IZGUBLJENO - NAĐENO

Na plaži Zlatni rat u četvrtak je pronađena kreditna kartica na ime OLE DAVID BRASK. Vlasnik je može preuzeti na Info pultu "Grabovog rata" na plaži.


____________________________________


četvrtak, 16. 07. 2015.    **********


alt


KOLIKO KOŠTA PARKIRANJE?

U Bolu su sada tri prostora gdje se naplaćuje parkiranje. Ono kod benzinske postaje je već poodavno i sat parkiranja od 8 do 22 sata plaća se 10 kuna. Na Velom mostu se formiralo parkiralište jer su se ranijih godina stvarale velike prometne gužve, posebno u vrijeme dolaska katamarana. Sada na parkiralištu nema automobila čiji su vlasnici na odmoru u nekom od obližnjih apartmana, pa je parkiralište tijekom dana (barem za sada) poluprazno a u vrijeme dolaska  katamarana – pristojno popunjeno.
Cijena parkiranja za jedan sat je 10 kuna, ali će se šest mjesta moći zakupiti i rezervirati tijekom ljetnih mjeseci po početnoj cijeni od 2.400 kuna mjesečno po jednom mjestu.
Novost je i parkiralište na samom ulazu u mjesto. Tamo se sat parkiranja za osobne automobile naplaćuje 5, za autobuse 15, za kamione do 1,5 tone nosivosti 10 kuna, ali je moguće uzeti dnevnu, tjednu ili mjesečnu kartu. Mještani i oni koji rade sezonski u Bolu mogu koristiti popust od 40 posto pa će sat plaćati 3 kune, dnevnu kartu 21, tjednu 120, a mjesečnu 480 kuna.
Otvaranjem novih parkirališta želi se ukloniti, tijekom turističke sezone, automobile sa javnih prometnica. Za realizaciju toga projekta potrebno je nabaviti i „pauka“ što će sasvim sigurno biti realizirano 2016. Do tada će mnogi morati dio svog vrta pretvoriti u parkiralište, za sebe i svoje goste. (J.E.)

(79) objavljeno  16. 07. 15. u 00.10 h

********************


alt

MNK Bol prva II. lige malog nogometa


OPĆINSKA PRIZNANJA

Za Dan općine dodijelit će se pet Zahvalnica za aktivnosti i rad od interesa za Općinu Bol. Dobitnici su MNK Bol za osvojeno prvo mjesto u II. ligi malog nogometa, mladi robotičari s mentoricom Lucijom Špacal, turistički vodič Zoran Kojdić, Ivan Buvinić Bano za osobno angažiranje na uređenju, sadnji hortikulture i održavanju parka na općinskom prostoru, te agencija Bol Tours, prva i najstarija turistička agencija u Bolu.
Odbor za nagrade je predložio, a općinsko vijeće prihvatilo, da se ove godine ne dodjeljuju novčane nagrade ni priznanja: Grb općine Bol, Godišnja nagrada i Nagrada za životno djelo. (J.E.)

(78) objavljeno  16. 07. 15. u 00.05 h

********************


alt


ZABRANA RADOVA NAKON 1. SVIBNJA

Iduće godine, mjesec dana ranije, već od 1. svibnja, zabranjuje se izvođenje zemljanih radova i izgradnja konstrukcije građevine. Razdoblje zabrane traje do 30. rujna. Odluku o zabrani izvođenja radova u 2016. godini usvojilo je Općinsko vijeće na sjednici održanoj 14. srpnja.
Osim od 1. svibnja do 30. rujna zemljani radovi i konstrukcije neće se moći raditi ni u ostali dio godine, ali samo nedjeljom i državnim praznikom.

Budući investitori sada znaju kada (ne)mogu pa je za pretpostaviti da se nova gradilišta neće iduće godine otvarati kada počne turistička sezona. Spomenutom odlukom predviđene su i novčane kazne za pravne i fizičke osobe, kao i izvođače radova- Općinske kazne su do 10 tisuća kuna uz prijavu Prekršajnom sudu u Supetru i građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva.
Komunalni red ovlašten je za naplatu globe o čemu će prekršitelju izdati potvrdu. (J.E.)

(77) objavljeno  15. 07. 15. u 23.55 h 

********************


alt

Ravnatelj Lučke uprave SDŽ i načelnik općine Bol u obilasku gradilišta na šetnici Račića


alt

"Sardelicu", najstariji brod u Bolu, dočekao je na Račiću načelnik općine


RAVNATELJ LUČKE UPRAVE U BOLU

Novoizgrađeni dio priveza na Račiću u srijedu je obišao ravnatelj Lučke uprave SDŽ Domagoj Maroević. Taj je dan počela i ugradnja anela, pa je praktički moguće već privezivati brodice i jahte. Ukupno će na Račiću biti 61 anel.
U poslijepodnevnim satima, nakon odlaska katamarana, prvi je svoj brod „Sardelicu“ privezao na Račiću Jerko Malvasija. Pomagao mu je pri pristajanju Joško Cvitanić koji dobro poznaje taj kraj jer mu je kuća na Račiću. Cimu je prihvatio i brod vezao za šetnicu bolski načelnik Tihomir Marinković. „Sardelica“ nije slučajno odabrana. To je najstariji brod u bolskoj luci, izgrađen 1880. godine.
Direktor Grabovog rata Mirko Perić upoznao je ravnatelja Lučke uprave s problemima u bolskom portu i akcijama koji se poduzimaju za provođenje reda i naplati lučkih pristojbi. (J.E.)

(76) objavljeno 15. 07. 15. u 23.50 h 

********************


alt


„ZMAJEVO SELO“ DRUGI PUT

Nakon uspješne premijere predstave "Zmajevo selo" u Murvici prije dva tjedna, murvičko kazalište pod zvijezdama nastavlja s radom. Predstava o životu Murvičana i pustinjaka iz Zmajeve špilje i pustinjačkih samostana ponovno će se odigrati ovog četvrtka (16. srpnja) i to u višejezičnoj varijanti.
Na premijeri je „Zmajevo selo“ oduševilo sve koji su ga vidjeli originalnošću koja spaja prirodan ambijent, murvičke kale i konobe, povijesnu priču i mještane Murvice kao glumce! Na predstavu se kreće iz Bola vlakićem u 19.30 s pumpne stanice, a nakon izvedbe goste očekuje domaća večera u konobi „Raj“. Važna napomena za publiku je da ponesu udobnu obuću jer se tijekom predstave pješači po lokacijama u selu.
Ulaznice se  mogu nabaviti na 9 prodajnih mjesta, u hotelima "Elaphusa" i "Bonaca" , u bolskoj knjižnici, na brodu "Frane" i kod mnogih privatnih iznajmljivača apartmana, po cijeni od 200 kuna. Ulaznica uključuje prijevoz do Murvice i natrag, predstavu i domaću bogatu večeru. (S.B.)

(75) objavljeno  15. 07.15. u 23.45 h 

********************


alt


PREDSTAVA ZA DJECU 

"Kako živi Antuntun", predstava za djecu kazališne scene "Gorica", večeras (četvrtak 16. srpnja) je na programu  Bolskog lita u 20.30 sati u Teatrinu "Dva ferala". Predstava za koju je kao predložak poslužila pjesma Grigora Viteza o zaigranom osobenjaku Antuntunu namijenjena je djeci starijoj od četiri godine i traje oko četrdeset minuta. Redateljica je Helena Petković, a glavnu ulogu igra Ante Krstulović kao Antuntun. Riječ je o poučnoj predstavi koja djeci šalje poruku da se isplati biti originalan, poseban, svoj i zanimljiv u svojoj neobičnosti, te na svoj način biti sretan bez obzira što drugi misle o tome. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti sat vremena prije početka predstave. (S.B.)

(74) objavljeno  15. 07. 15. u 23.40 h  srijeda, 15. 07. 2015.    **********


alt


BOLJANIMA POPUST ZA PARKIRANJE

Zbog kasnog završetka 7. sjednice Općinskog vijeća (23.30 sati) danas ćemo samo telegrafski navesti neke odluke, a detaljnije ćemo izvijestiti u Bolskoj kronici u četvrtak.
Vijećnici su pod predsjedanjem Dora Adulmara dali suglasnost načelniku za potpisivanje ugovora o konzorciju za izgradnju žičare do Vidove gore.
Nije prihvaćen prigovor na izbor najpovoljnijeg ponuđača za poslovni prostor na Vidovoj gori. Četiri su vijećnika bila za prihvaćanje prigovora, tri protiv, a dva suzdržana. Za prihvaćanje prigovora trebalo je pet glasova.
U 2016. godini neće se moći izvoditi zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine od 1. svibnja do 30. rujna, ali ni nedjeljom i državnim praznikom u preostalom razdoblju godine.
Razmatrana je i usvojena odluka o naplati parkiranja na javnim parkiralištima Općine Bol: na ulazu u mjesto, kod benzinske postaje i na Velom mostu. Naplaćivat će se parkiranje od 1. lipnja do 30. rujna. Vlasnici vozila koji imaju prebivalište u Bolu plaćati će 60 posto naknade na parkiralištu na ulazu u Bol..
Nisu prihvaćene molbe za proširenje prodajnog prostora na javnoj površini, više od 25 centimetara, koliko je ranijom odlukom odredilo Općinsko vijeće.
Odbor za urbanizam i općinski vijećnici smatraju da ne treba uklanjati kućne bazene izgrađene uz objekte koji su legalizirani, a nalaze se izvan građevinskog područja. Uputit će se inicijativa višim instancama da se to zakonskim putem regulira. (J.E.)

(73) objavljeno  15. 07. 15. u 01.15 h

********************


alt


TAMBURAŠI NA RIVI

Na Bolskoj litnoj noći ove srijede (15. srpnja) goste i domaće zabavljat će popularni tamburaški sastav „Ringišpil“, od 20.30 sati. Bolska litnja noć zamišljena je kao večer za ples i druženje uz domaću spizu i piće koje se može kupiti na desetak štandova smještenih uz rub rive.
Tamburaški sastav „Ringišpil“ čine mladi strastveni glazbenici iz Slavonije koji svojom pjesmom i svirkom donose energičnost i veselje, pa se nadamo da će i ova srijeda na bolsku rivu privući mnoge Boljane i njihove goste. (S.B.)

(72) objavljeno  15. 07. 15. u 01.10 h 

********************


alt


TELETINA PO 50 KN

Mesnica u gornjem „Studencu“ iduća će tri dana – srijeda, četvrtak, petak – prodavati teletinu po nižim cijenama. Za teleća prsa – rekao nam je Dražen Dika – trebat će platiti 50 kuna, a isto toliko za plečku, štrakulo …
Osim povoljnih cijena, na veliki interes potrošača svakako ima utjecaja veliki izbor i svježe meso. (J.E.)

(71) objavljeno  15. 07. 15. u 01.05 h 


utorak, 14. 07. 15.     **********


alt

Na Zlatnom ratu u ponedjeljak nije bilo ništa od Ultra yacht party


alt

Nisu došli partijaneri, ali je stigla oprema za ozvučenje i rasvjetu


ULTRA GLUPOSTI

Nakon Splita, a prije Hvara, u Bol se nisu prema najavama pojavili sudionici Ultra yacht party. Službeno nisu objavljeni razlozi, ali navodno nije bilo dovoljno slobodnih jahti za organizaciju partya. Došao je na Zlatni rat tek kamion sa ozvučenjem i rasvjetom, ne znajući da je sve otkazano. Iskrcali su pa ponovo ukrcali opremu i otišli. Međutim, došlo je i podosta partijanera trajektom i autobusom preko Supetra ili katamaranom iz Splita. Uzalud im bio trud.
Ima ih koji su razočarani otkazivanjem dijela programa Ultra Europe Music Festivala u Bolu, ali i onih koji su zadovoljni ovakvim razvojem događaja. (J.E.)

(70) objavljeno  13. 07. 15. u 23.45 h 

********************


alt

Na plaži Martinica idućih će mjesec dana biti škola plivanja


alt

Prvog dana došao je rekordan broj djece - 62. Svoju podršku voditeljima škole došla je dati i glumica Ksenija Pajić (na slici u sredini s uzdignutom lijevom rukom)


VELIKI INTERES ZA ŠKOLU PLIVANJA

Dvostruko više djece nego lani došlo je u ponedjeljak na Martinicu da bi se upisalo u Ljetnu školu plivanja „Grancigula“. Neki od njih dolazili su i ranije, ali je mnogo i novih. Dobro je što je interes veći, ali voditeljima i trenerima bit će nešto teže.
U početku će se raditi u četiri grupe, a kasnije i u šest grupa, a računa se da će kroz školu plivanja ovoga ljeta proći i preko 130 djece od 4 do 14 godina starosti.
Trening će u utorek početi u 9 sati, a idućih dana vježbat će se u 9 i 10 sati. Svi koji to žele još se mogu prijaviti i to tijekom jutra voditeljici škole Marini Lekić. Škola plivanja je besplatna, a nakon mjesec dana organiziraju se završne svečanosti, međusobna natjecanja, podjela diploma i – zakuska. (J.E.)

(69) objavljeno  13. 07. 15. u 23.35 h 

********************


alt


POGREBNE USLUGE

Komunalno društvo „Grabov rat“ preuzelo je obvezu obavljanja kompletnih pogrebnih usluga. Tu je uključena priprema grobne rake, dovoz i odvoz kolica, ukop, a od nedavno i tiskanje osmrtnica. Te se usluge naplaćuju ukupno 1.150 kuna, a u cijenu je uključen i PDV. Korištenje mrtvačnice (hladna komora) plaća se 150 kuna po danu, a izrada samo osmrtnica 60 kuna. Tijekom radnog vremena treba nazvati tel. 635-393, a u neradno vrijeme mob. 095 454 5601 ili 091 9291 053.
Objavljen je cjenik i ostalih usluga koje se mogu zatražiti od „Grabovog rata“: hortikulturne usluge (podrezivanje grana stabala s odvozom na deponiju, podrezivanje grana s košarom, okopavanje i podrezivanje živice …), te usluge kopiranja i printanja. Kopiranje jedne A4 stranice, na primjer, košta 0,5 kuna. (J.E.)

(68) objavljeno  13. 07. 15. u 23.20 h 

********************


alt

ivana Bošković Ivičić, Anna Hero i Hrvoje Marko Peruzović


alt


IZLOŽBA „SRETNO STABLO“

Anna Hero svojim je foto aparatom dugi niz godina pratila život jednog bračkog duba i sada je svoje radove predstavila javnosti na izložbi „Sretno stablo“ koja je u ponedjeljak navečer otvorena u Galeriji Doma kulture. Nakon što je ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić pozdravila posjetitelje i predstavila autoricu izložbe, o radovima Anne Hero govorio je slikar i umjetnik Hrvoje Marko Peruzović.
Izložba će biti otvorena do 26. srpnja, svaki dan od 19.30 do 23 sata. Ulaz je slobodan. (J.E.)

(67) objavljeno  13. 07. 15. u 23.15 h 

********************


alt


alt


HRVATSKA KULTURA I TRADICIJA U AUSTRALIJI

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo u iseljeništvu "Lado" iz Geelonga u Australiji sa svojih je 40-ak članova trenutno na velikoj turneji u Hrvatskoj. Dva su dana proveli u Bolu, te uživali kao gosti Bola i  sudionici Bolskoga lita.
Dvije večeri za redom svojim su nastupima oduševili mještane i goste.
Prvi su dan pred punom rivom izveli poznate hrvatske folklorne pjesme i plesove iz Dalmacije, Međimurja, Slavonije, Istre, Hrvatskog zagorja i Dubrovnika.
Sutradan su u Teatrinu "Dva ferala" u neformalnoj atmosferi pokazali kako u dalekom svijetu njeguju i prenose hrvatsku kulturu i tradiciju, te se družili s publikom i domaćinima. Bolski načelnik Tihomir Marinković "Ladu" je darovao sat od bračkog kamena, a svi sudionici dobili su bolske promotivne materijale i suvenire.
Voditelj "Lada" iz Geelonga Florio Škratulja u ime ansambla zahvalio se Bolu, a posebno Centru za kulturu, koje je pohvalio za organizaciju i gostoprimstvo. Od Centra za kulturu Bol australski su Hrvati s radošću primili klapske CD-e i notnu ediciju Bračka sjećanja, zbirku tradicionalnih bračkih napjeva, obećavši da će naučiti stare bračke pjesme kao i pripremiti bračke plesove.
Lijepo je što ti mladi ljudi, iako rođeni i odgajani u Australiji, čuvaju hrvatsku kulturu i vole Hrvatsku kao domovinu svojih roditelja ili čak djedova i baka. Uz to govore hrvatski, pjevaju i plešu hrvatske pjesme i plesove. (S.B.)

(66) objavljeno  13. 07. 15. u 23.10 h  

********************


alt


KONTRABAS U KLASIČNOM RUHU

Još jedna večer rezervirana je za program iz ciklusa klasičnih koncerata. U crkvi Dominikanskog samostana u utorak 14. srpnja u 21.30 sati solistički koncert održat će Aleksandar Miljković na kontrabasu, uz klavirsku pratnju Dobrile Miljković.  Aleksandar Miljković predaje kontrabas na Akademiji Lijepih Umjetnosti u Beogradu, u Glazbenoj Školi "Stanković" u Beogradu i u Međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi u Pučišćima na Braču.
Ulaz na koncert je besplatan. (S.B.)

(65) objavljeno 13. 07. 15. u 23.05 h 

********************


alt


RIBA DOLAZI U UTORAK

Ribarski brod „Svjetlica“ s ulovom ribe u Bol dolazi u utorak iza 17.30 sati. Po običaju brod će se vezati kod benzinske postaje i tu će odmah biti organizirana prodaja. Riba će se prodavati u srijedu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(64) objavljeno  13. 07. 15. u 23 h ponedjeljak, 13. 07. 2015.    **********


alt


PARTIJANERI DOLAZE U BOL?!

Dio sudionika Ultra Europe Music Festivala, nakon Poljuda i Splita, a na putu za Hvar i Vis, navratit će u ponedjeljak u Bol. To smo mogli čuti u TV vijestima ili pročitati u novinama. O tome nešto više nismo u Bolu uspjeli saznati tijekom nedjelje. U Uredu TZ su nam rekli da nemaju o tome nikakvih saznanja. Ni koncesionar na plaži „Zlatni rat“ nije upoznat da će se tamo nešto posebno događati u ponedjeljak. Neslužbeno doznajemo da bi u ponedjeljak iza podneva u Bol trebalo doploviti tridesetak jahti sa oko 300 partijanera. Oni bi se trebali iz bolske luke zaputiti na plažu Zlatni rat gdje je okupljanje sudionika Ultra yacht party. Prenoćit će na jahtama i u utorak tijekom jutra otploviti prema Hvaru. (J.E.)

(63) objavljeno  12. 07. 15. u 23.30 h 

********************


alt


PO ISKAZNICE U POŠTU

Zahtjevi za izdavanje otočnih iskaznica za osobe i automobile, od četvrtka 16. srpnja moći će se predavati i u poštanskim uredima - objavila je Agencija za obalni linijski pomorski promet. Do sada su se ti zahtjevi predavali u poslovnicama „Jadrolinije“.
Osim u bolskom poštanskom uredu (Uz pjacu 5) zahtjevi će se primati na Braču u poštanskim uredima: Supetar, Sutivan, Ložišća, Milna, Postira, Pučišća, Povlja, Gornji Humac, Nerežišća, Pražnica, Selca i Sumartin. (J.E.)

(62) objavljeno  12. 07. 15. u 23.25 h

********************


alt


IZLOŽBA ANNE HERO

Izložba fotografija "Sretno stablo" bolske umjetnice Anne Hero otvara se ovog ponedjeljka (13.srpnja) u 21.30 sati u Galeriji Doma kulture. Anna Hero fotografijom se bavi dugi niz godina. Zaposlena je na aerodromu Brač u čijim aktivnostima i okolišu često nalazi nadahnuće u fotografiji. Amaterski se u mlađoj dobi bavila crtanjem kad je i 1992. u Galeriji umjetnina "Branislav Dešković" u Bolu imala i prvu samostalnu izložbu "Govor tijela" - aktovi u olovci, dok u fotografiji sve intenzivnije počinje uživati od prvog susreta s digitalnim fotoaparatom.
Njezina je izložba "Sretno stablo" odabir iz višegodišnjeg foto-praćenja života jednog bračkog duba, vremeplov je njegovih olistanih i ogoljenih grana, u svjetlu i tami, u boji i crno-bijeloj inačici meteoroloških mijena.
Galerija je otvorena svakog dana od 19.30 do 23 sati, a ulaz je besplatan. (S.B.)

(61) objavljeno  12. 07. 15. u 23.20 h

********************


alt


VOZNI RED VLAKIĆA

Objavio je Plan javnog prijevoza putnika cestovnim vlakom na području bolske općine.
Benzinska postaja – Zlatni rat: 09.00, 10:00, 11:00, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:00, 17:00, 18:00 i 19:00 sati.
Benzinska postaja – hotel „Bretanide“: 20:00, 21:00, 22.00 i 23:00 sata.
Dominikanski samostan – Zlatni rat: 09:00, 11:00, 17:00 i 19:00 (do parkirališta na ulazu u Bol)
Zlatni rat – Benzinska postaja: 09:30, 10:30, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30 i 19:30 sati
Hotel „Bretanide“ – Benzinska postaja: 20:30, 21:30 i 22:30 sati
Zlatni rat – Dominikanski samostan: 10:00, 16:00 i 18:00 sati.
Od Dominikanskog samostana vlakić će se zaustavljati na sljedećim postajama: Šumića dvori – Zagrebačka ulica – naselje Blato – Ulica Uz šilovac – Ulica Gospe od sniga – parkiralište na ulazu u mjesto – ulaz u naselje Elaphusa – ulaz u naselje Bretanide – raskrižje (skretanje) prema Murvici. Idućih dana bit će postavljene table s oznakama stajališta. (J.E.)

(60) objavljeno  12. 07. 15. u 23.15 h  nedjelja, 12. 07. 2015.     **********


alt


RAČIĆ SVE UREĐENIJI

Potiho, bez buke, postupno se dotjeruje Račić, a potpuno uređenje planira se na jesen kada će se popločiti šetnica. Sada je na svih 11 kandelabra postavljeno svjetlo i prema šetnici, a postavljaju se ograde na pristupnim putovima. Od utorka će se na rubnim kamenima, na šetnici, ugrađivati aneli za privez  barki i jedrilica. (J.E.)

(59) objavljeno  11. 07. 15. u 22.50 h 

********************


alt


TURISTI NA BICIKLIMA

Sve je više gostiju, posebno onih iz inozemstva, koji godišnji odmor provode na biciklima. Rašireni je to vid rekreacije kojeg su prepoznali i u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije i pokrenuli široku akciju promidžbe ove turističke ponude. Zna se da se vozeći bicikl stječe nova snaga, jača fizička i psihička izdržljivost, a pritom se gubi višak kalorija. Svjedoci smo i u Bolu biciklističkih tura: brodom dolaze u Bol i asfaltom cestom odlaze u Supetar odakle nastavljaju brodom po Jadranu. Iz Bola se odlazi brodom u Jelsu, a biciklama po otoku Hvaru …
Po Bolu je također moguće vidjeti bicikliste. Voze se asfaltnom cestom prema Murvici i makadamskim putem pored crkvice sv. Lucije prema istoku. Tomaž Garbajs, vlasnik agencije Big Blue Sport, nije međutim posve zadovoljan uređivanjem i označavanjem biciklističkih i pješačkih staza na području općine Bol. Prema Murvici, na primjer, starom cestom na koju se dolazi iznad teniskih terena, nema nikakvih oznaka i putokaza, a pitanje je i u kakvom je stanju taj makadamski put i je li netko o njemu uopće vodi vodi brigu.
Turisti nam dolaze s biciklima ili ih unajmljuju u Big Blue Sportu, ali netko bi trebao nešto i uraditi da ti turisti budu i zadovoljni učinjenim našim dijelom obveza. (J.E.)

(58) objavljeno  11. 07. 15. u 22.45 h  

********************


alt


UREĐUJE SE DOM NA VIDOVOJ GORI

Planinarski dom „Vladimir Nazor“ na Vidovoj gori, koji je u vlasništvu Općine Bol, dobio je novu nadstrešnicu ispred objekta. U dva tjedna zamijenjena je stara i neugledna nadstrešnica, čak i opasna za posjetitelje. Sada su postavljene drvene grede sa panel pločama u obliku crijepa, a natkrito je oko 150 kvadratnih metara terase. Radovi su izvedeni uz suglasnost Konzervatora.
U tijeku je realizacija natječaja za izbor novog najmoprimca za pružanje ugostiteljskih usluga izletnicima na Vidovoj gori, najvišem otočnom vrhu na Jadranu, odakle se pruža prekrasan i nezaboravan pogled na Bol, plažu Zlatni rat i susjedne otoke. (J.E.)

(57) objavljeno  11. 07. 15. u 22.40 h  subota, 11. 07. 2015.     **********


alt


VLAKIĆEM DO SAMOSTANA

Već nekoliko dana turistički vlakić vozi na relaciji od Samostana, zabilaznicom (Ulica Hrvatskih domobrana) do plaže Zlatni rat i natrag. Još je to u fazi uhodavanja pa se službeno ne objavljuje vozni red, ali je za sada predviđeno da iz parkirališta kod Samostana vlakić kreće u 9, 11, 17 i 19 sati, a sa plaže Zlatni rat  prema Samostanu u 10, 16 i 18 sati. Tek se u ponedjeljak može očekivati objava službenog voznog reda za oba vlakića.
Sigurno je da će se morati izvršiti neke korekcije u odnosu na prvu verziju prometovanja. Najbitnije je da mogući putnici znaju kada se vozi i gdje su stanice za ukrcaj i iskrcaj. (J.E.)

(56) objavljeno  10. 07. 15. u 22.15 h 

********************


alt


KOLIKO DUGUJU BOLJANI?

Teško je nama saznati koliko su i kome sve Boljani dužni. Jedino se točno može znati koliko se duguje Poreznoj upravi jer je na njihovom portalu objavljena poimenična lista dužnika. Tu se navodi koliko je tko dužan za PDV, porez na dobit, porez i prirez na dohodak, doprinos za obvezno osiguranje, trošarinu, porez na promet nekretnina te za carinski dug. Na popisu dužnika je 40 imena s bolskom adresom, a duguju ukupno 8,3 milijuna kuna.
Na A listi je u Hrvatskoj 8.044 osobe koje obavljaju neku djelatnost, a duguju više od 100.000 kuna. Rekorder je dužan 52 milijuna! Iz Bola je 11 dužnika koji zajedno duguju 4,8 milijuna, a od bolskog rekordera Porezna uprava potražuje 1.095.009 kuna.
Na listi B su pravne osobe, ukupno ih je na popisu 3.983, a duguju više od 300.000 kuna. Rekorder je iz Zagreba sa 176 milijuna kuna duga. Tu nema nikoga iz Bola.
Na listi C su ostali porezni obveznici koji duguju više od 15.000 kuna. U Hrvatskoj ih je ukupno 71.062, a rekorder sa 74,4 milijuna je iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Boljana je na tom popisu 29 sa ukupno 3,5 milijuna duga, a najveći dužnik bi trebao platiti 803.362 kune.
Ovo je stanje dugovanja 30. travnja, a nova će lista dužnika biti objavljena nakon 31. srpnja. (J.E.)

(55) objavljeno  10. 07. 15. u 22.10 h 

********************


alt

Prošlogodišnji polaznici škole plivanja "Grancigula"


ŠKOLA PLIVANJA OD PONEDJELJKA

I ovoga se ljeta, zahvaljujući Marini Lekić i još nekolicini entuzijasta, organizira škola plivanja za najmlađe, od 4 do 14 godina. Plivački klub „Grancigula“ vježbat će na Martinici, a od ove godine ima i dva nova plivačka trenera. U Ljubljani su Josip Rukavina i Josip Karmelić prošli potrebnu obuku i ispite, a financijski su njihove ispite pomogli Antonija i Kristijan Vrdoljak.
Svi zainteresirani za ovogodišnju školu plivanja, koja će trajati mjesec dana, a obvezno je u školi provesti barem 14 dana, trebaju se pojaviti na Martinici u ponedjeljak 13. srpnja u 9.30 sati. Svi u isto vrejeme, a tada će se izvršiti raspored prema uzrastu djece. (J.E.)

(54) objavljeno  10. 07. 15. u 22.05 h  

********************


alt


PRODAJA PO CESTI I RIVI

Ne pridržavaju se svi općinske odluke o korištenju prostora izvan prodavaonica. Dozvoljeno je, naime, izlaganje robe do 25 centimetara, a neki su na javnoj površini izložili više robe nego je imaju u prodavaonici. Komunalni redar je obišao sva prodajna mjesta, utvrdio i fotografirao činjenično stanje. Uslijedile su pismene opomene, a u četiri slučaja je izdan nalog za prisilno uklanjanje. (J.E.)

(53) objavljeno  10. 07. 15. u 22 h  

********************


alt


POJAVIO SE I SOPARNIK

Na štandu Mikulića na tržnici častilo se kupce soparnikom jer je jednom od Mikulića bio rođendan. Mnogo je bilo zainteresiranih za kupnju pa će to ubuduće moći i ostvariti, ali treba naručiti dan ranije. Cijena ovisi o veličini, ali pretpostavljamo da ovaj specijalitet neće koštati više od 300 kuna.
Soparnik datira još iz vremena Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicima. Izvorno se priprema na okruglim drvenim pločama i peče na kaminu. (J.E.)

(52) objavljeno  10. 07. 15. u 21.55 h   petak, 10. 07. 2015.     **********


alt


KATAMARAN I PO BURI

U petak je katamaran, buri unatoč, pristao u bolsku luku i odvezao Boljane i goste prema Splitu. Zbog najave jake bure katamaran je iz predostrožnosti noćio u Starom Gradu umjesto u Jelsi. Prema jutarnjoj informaciji iz Jadrolinije samo je u prekidu trajektna linija Prizna - Žigljan na riječkom području. (foto: Sanja Baković)

(51) objavljeno  10. 07. 15. u 07.15 h)

********************


alt


TURIZAM: NIKAD BOLJA SEZONA?!

Na „radnoj večeri“ koju je sazvao predsjednik TZO Bol Tihomir Marinković, a odazvali su se tek neki od pozvanih turističkih gospodarstvenika, čule su se optimističke prognoze prema kojima sasvim sigurno treba očekivati nove turističke rekorde u Bolu. Ali, najprije treba predstaviti sudionike sastanka: dva djelatnika iz Ureda TZO, direktora Zlatnog rata d.d., jednog vlasnik kampa, tri vlasnika turističkih agencija, direktora komunalnog poduzeća „Grabov rat“ i vlasnika sportskog centra Big Blue. Ostalo je za stolom još šest praznih stolica pa pretpostavljamo da je još toliko osoba bilo i pozvano.
Brojke su impresivne: broj noćenja u prvih šest mjeseci veći je za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvom tjednu srpnja ima 2.000 noćenja više nego lani, a najviše je Austrijanaca, pa Norvežana … Bol je nominiran za državnu nagradu kao najpoželjnija destinacija, od subote novi je izgled portala www.bol.hr na kojem se radilo zadnjih šest mjeseci… Predsjednik TZO, koji je ujedno i načelnik općine, pohvalio se za izvršene infrastrukturne radove u mjestu i najavio nakon sezone nove zahvate: rotor i odmorište, uređenje šetnice na Račiću, novu rasvjetu na šetnici prema Zlatnom ratu, napokon montažu lifta za invalide na Bjenačici …
Ostali su sudionici potvrdili bolje rezultate nego lani, ali su spomenute, onako usput i neke primjedbe: ove i slične sastanke treba održavati prije sezone, spuštanje cijena apartmana imat će loših posljedica u destinaciji, treba više angažiranja oko sportskih i sličnih aktivnosti kakav je maratona na početku svibnja …
O temama, o kojima se ne govori prvi put, pisat ćemo opširnije idućih dana. (J.E.)

(50) objavljeno  10. 07. 15. u 00.55 h 

********************


alt


BESPLATNA DOSTAVA S TRŽNICE

Mnogi kažu da nigdje nema tržnice kao u Bolu. U svakom pogledu. Na skučenom prostoru, na tri se štanda prodaje voće, povrće, sir, pršut, ulje, vino … Kupci za prilaz štandu koriste prometnicu. Turisti se čude, a Boljani su se navikli. Na tržnici se ponekad zaigra i tombola (lot). Prvi se put, međutim, može naručiti roba koja će se kupcima besplatno dostaviti na kućnu adresu. Ta je novost uvedena na štandu Branka Grubišića (na slici) a može se nazvati i na mobitel 091 512 8287 (J.E.)

(49) objavljeno  10. 07. 15. u 00.50 h  

********************


alt


PJESMA I DRUŽENJE S „LADOM“

Bolsko lito dovelo je zvijezde hrvatskog folklora iz daleke Australije. Nakon sinoćnjeg njihovog nastupa na rivi, Hrvatsko kulturno društvo u iseljeništvu "Lado" iz Australije u petak 10. srpnja u 21.30 sati nastupit će u Teatrinu "Dva ferala", u opuštenoj i intimnoj atmosferi. Australski "Lado" će kroz pjesmu, ples i razgovor ispričati svoju priču, a publika će moći u spontanoj i mirnoj atmosferi upoznati predstavnike hrvatske kulture, potomke hrvatskih iseljenika iz australskog grada Geelonga. Bit će i domaćih gostiju koji će čitati svoje stihove i razgovarati s australskim Hrvatima. (S.B.)

(48) objavljeno  10. 07. 15. u 00.40 h  

********************


alt

Scena iz filma Divlje pričeKINO PREDSTAVE OD SUBOTE

Kino Mediteran se vraća u Bol i to s novim konceptom održavanja filmskog programa svaki dan tijekom ljetne sezone uz novi digitalni projektor subvencioniran od strane Ministarstva kulture.

Kino Mediteran je putujuće kino u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split, čiji je glavni cilj vraćanje kino repertoara u manje gradove diljem Hrvatske gdje su kina odavno zatvorena ili više ne postoje. Projekt se u 6 gradova održava kroz cijelu godinu, a u ostalim gradovima domaćinima u ljetnim mjesecima. Dugoročni cilj projekta je da se što više gradova pridruži cjelogodišnjoj mreži kina. Kino Mediteran publici nudi uvid u filmove europske i svjetske kinematografije. Program se sastoji od kombinacije američkih hitova, programa za djecu i filmova europske kinematografije. Po završetku ljetne sezone  nastaviti ćemo se družiti i u zimskim mjesecima, ove zime još redovitije.

Kino Mediteran organizira se uz potporu Općine Bol, Centra za kulturu Bol, Kreativne Europe, Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Program za subotu, nedjelju i ponedjeljak.

Subota u 21.30 sati: DIVLJE PRIČE, Argentina 2014., trajanje 122 min, crna komedija.

Nedjelja u 21:30 sati: IZVRNUTO OBRNUTO, SAD 2015., trajanje 94 min, animirani film za djecu.

Ponedjeljak u 21:30 sati: OSVETNIK 2: VLADAVINA ULTRONA, SAD 2015., trajanje 141 minuta, akcijski.

Opširnije o filmovima pročitajte u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI.

(47) objavljeno  10. 07. 15. u 00.35 h 

četvrtak, 09. 07. 2015.    **********


alt


„LADO“ GOSTUJE U BOLU

Hrvati u iseljeništvu s velikom srčanošću i ponosom njeguju hrvatsku kulturnu baštinu i njihovi su nastupi uvijek poseban doživljaj. U Bolu će ovoga četvrtka  (9. srpnja) u 21.30 sati na rivi nastupiti Hrvatsko kulturno društvo u iseljeništvu "Lado" koje djeluje u gradu Geelongu nedaleko od Melbournea u Australiji. Bol je jedno od odredišta koje će imati priliku vidjeti i čuti raskošnu folklornu izvedbu više od 40 članova KUD-a "Lado" koje je svoju dvadeset dnevnu turneju započelo u Zagrebu.
"Lado" iz Geelonga osnovan je prije 43 godine u vrijeme kada je jedna mala grupa  Hrvata iz Geelonga osjetila potrebu za očuvanjem svoje tradicije, na ovom dalekom kontinentu. Za svoj dugogodišnji rad u Australiji među hrvatskim iseljeništvom premijer australske države Victorije Denis Nephtine nagradio je HKUD "Lado" nagradom "‘Excellence aword"  za širenje i održavanje kulture hrvatskog naroda. U svojoj četrdesetgodišnjoj povijesti, "Lado" iz Geelonga je okupljao generacije mladih umjetnika, muzičara, plesača i prikupio je veliku kolekciju tradicionalnih instrumenta i narodnih nošnji. Podigao je stupanj umjetničkog predstavljanja tradicije hrvatskog folklora i usavršio način izvedbi. (S.B.)

(46) objavljeno  08. 07. 15. u 23.30 h 

********************


alt


RASVJETA NA NOVOJ CESTI

Kada padne mrak upale se novih 11 kandelabra na Račiću. Rasvjetu još treba kompletirati manjim svjetlima koji će osvjetljavati šetnicu, a ugasiti stare klasične balone javne rasvjete. U zimskom periodu će se smanjiti intenzitet svjetla. (J.E.)

(45) objavljeno  08. 07. 15. u 23.25 h  

********************


alt


KOLPOMORTA ZA RAČIĆ

„Grabov rat“ je naručio i u srijedu su u Bol stigla kolpomorta, betonski blokovi za privez brodova. Ukupno ih je 12, a svaki je težak 8,3 tone. Idućih dana će biti postavljena na morsko dno kolpomorta, uz šetnicu na Račiću, na koja će se vezivati brodovi. (J.E.)

(44) objavljeno  08. 07. 15. u 23.25 h  

********************


alt


POSTAVLJENO I KINO PLATNO

Tijekom srijede na terasi kina u Bolu postavljeno je novo kino platno izrađeno od stakloplastike. Bilo je manjih problema na početku montaže, jer elementi nisu mogli proći na terasu kroz željezna vrata pa je trebalo kidati željezne okvire.
Prema nekim najavama prve projekcije na terasi mogle bi biti već ovoga vikenda, ali tijekom četvrtka očekujemo informaciju o datumu i programu prikazivanja. (J.E.)

(43) objavljeno  08. 07. 15. u 23.20 h  

********************


alt


„SVJETLICA“ DOLAZI U ČETVRTAK

Brod „Svjetlica“ isplovila je iz Bola u utorak navečer, a ribariti će u vodama oko Visa. S ribom se u Bol očekuje u četvrtak oko 17.30 sati, a privezat će se kao i obično uz rivu kod autobusne postaje. Odmah po dolasku bit će organizirana prodaja, a tko ne voli gužvu može uzeti već oko 17 sati - broj. (J.E.)

(42) objavljeno  08. 07. 15. u 23.15 h  

********************


alt


NAJSTARIJA BARKA U BOLU

Znamo, jer je o tome pisao naš portal, tko su najstariji stanovnici u Bolu, a dobro je znati i koliko je godina najstarijem plovilu u bolskom portu. Zahvaljujući kapetanu Jurku Karninčiću saznali smo da je gajeta „Sardela“, u vlasništvu Jerka Malvasije, izgrađena 1880. godine. Bez obzira što je kasnije plastificirana, ima status najstarijeg plovila u Bolu, izgrađenog prije 135 godina u Starom Gradu na Hvaru. (J.E.)

(41) objavljeno  08. 07. 15. u 23.10 h srijeda, 08. 07. 2015.    **********


alt


PROMETNI PREKRŠAJI: OPOMENA (NE)POMAŽE

U nepuna dva mjeseca rada prometni redar ispisao je 330 opomena za pogrešna parkiranja. Najviše ovih opomena se odnosi na naše domaće vozače, potom na one koji ljeto provode u svojim nekretninama i na jedan manji broj stranaca. Najčešći prekršaji su nepropisno parkiranje u zavojima i nepreglednim mjestima (što je i iznimno opasno), u blizini trgovina i ustanova (gdje se blokira prilaz dostavnim vozilima) te u pješačkim zonama i na nogostupima (gdje ometaju prolaze i prilaze starijima i nemoćnima te invalidnim osobama i dječjim kolicima).
Neki od naših sumještana dobili su i po nekoliko puta upozorenja, ali očito mnogo ne haju pa nastavljaju svojim sebičnim ponašanjem narušavati kvalitetu života ostalih savjesnih i odgovornih sumještana. Takvi vozači u buduće mogu očekivati na svojim  brisačima umjesto opomene  obavijest o počinjenom prekršaju zajedno sa uplatnicom za plaćanje novčane kazne. Već je napisano desetak naloga s kazno po 300 kuna.
- Ne zaboravimo da prometni redar ima ovlasti prometne policije u smislu kažnjavanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, a to znači da prometni redar opominje, kažnjava, a u slučaju neplaćanja kazne šalje nalog za ovrhu, blokadu računa preko Fine, pa sve do kazne zatvora – objašnjava nam prometni redar Dalibor Pavošević. (J.E.)

(40) objavljeno  07. 07. 15. u 23.20 h  

********************


alt


„OSKAROVCI“ KOD NAČELNIKA

Dobitnike Oskara znanja iz Osnovne škole u Bolu primio je načelnik općine Tihomir Marinković i čestitao im na znanju, zalaganju i zasluženom priznanju koje im je pred neki dan uručeno u Zagrebu. Na primanju su bili učenici Stela Marinković, Ana Pina Marinković, Luna Jerčić, Sara Žaknić, Piera Marinković, Kate Pavišić, Frane Radić i Ante Kraljević, te mentorica Lucija Špacal, nastavnica Zdravka Koljatić i ravnatelj OŠ Bartul Bakulić. (J.E.)

(39) objavljeno  07. 07. 15. u 23.10 h  

********************


alt


UREĐENA ZUBNA ORDINACIJA

Zahvaljujući Domu zdravlja obnovljena je i uređena zubna ordinacija u Bolu. Uz pomoć Općine Bol nabavljen je i novi namještaj i sada će pacijentima, a i osoblju biti mnogu ugodniji boravak, liječenje i rad.
-    Zahvalio bih se načelniku Tihomiru Marinkoviću, pročelniku Stipi Karmeliću, ali i članovima Općinskog vijeća koji su shvatili potrebu za uređenje i opremanje prostora na dobrobit korisnika usluga, mještana ali i brojnih gostiju koji traže našu pomoć – kaže dr. Stipe Vrsalović, doktor dentalne medicine. – Hvala i bolskim umjetnicima Ivici Jakšiću, Snježani Karninčić i danas pokojnom Petru Doljaninu koji su svojim radovima oplemenili ovaj prostor. (J.E.)

(38) objavljeno  07. 07. 15. u 23.05 h 

********************


alt

Izložba Hrvoja Marka Peruzović otvara se ove srijede u Galeriji B. Dešković


GDJE OVE SRIJEDE?

BOLSKA LITNJA NOĆ, fešta namijenjena gostima, na bolskoj rivi počinje i ove srijede u  20.30 sati. Večer je predviđena za šetnju, druženje i ples, a za glazbeni program zadužen je popularni otočki duo "Slaven i Pero".

IZLOŽBA HRVOJA MARKA PERUZOVIĆA otvara se u 21.30 sati u Galeriji  umjetnina  "Branislav Dešković". Slikar i umjetnik Hrvoje Marko Peruzović na poseban je način povezan s Bolom, kroz svoju obitelj i svoju umjetnost. Dulje je vrijeme živio u Bolu, a u ateljeu Botteri-Peruzović  na Rudini mogu se vidjeti njegovi radovi, a povremeno ga se tamo može zateći kako slika. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Đure Serdara. Osim toga, Peruzović je i ilustrator, grafičar, fotograf i pjesnik. Studijski je boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Najviše koristi tehniku akrilike na platnu. (S.B.)

(37) objavljeno  07. 07. 15. u 23 h  

********************


alt

Dio glumačke ekipe iz Murvice na premijeri predstave "Zmajevo selo"


ODGOĐENA PREDSTAVA U MURVICI

Predstava "Zmajevo selo" u  Murvici  ovog četvrtka (9. srpnja) neće se održati zbog smrti mještanke Bistre Vlahović, rođene Papić. Mještani  Murvice koji sudjeluju u predstavi kao i oni povezani s organizacijom u četvrtak će  biti na pogrebu u Postira.
Iduća izvedba planirana je za četvrtak 16. srpnja u 19.30 sati. Karte se mogu kupiti u knjižnici,  hotelima "Bonaca" i "Elaphusa" te ispred broda "Frane". (S.B.)

(36) objavljeno  07. 07. 15. u 22.55 h   

********************


alt


POVRĆE: SVE PO 10

U prizemlju restorana „Mendula“ na bolskoj zaobilaznici (Hrvatskih domobrana) od utorka se u novootvorenom prostoru može kupiti povrće iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Ništa nije skuplje od 10 kuna po kilogramu: pome, kukumari, tikvice, paprike, blitva, zelena salata … Nešto se prodaje i po 8 kuna. Povrće dolazi iz Dračevice, a mala trgovina je otvorena od 10 do 12 i od 17 do 21 sat. (J.E.)

(35) objavljeno  07. 07. 15. u 22.50 h utorak, 07. 07. 2015.     **********


alt

Plaža Zlatni rat u subotu 4. srpnja


TURIZAM U LIPNJU

Statističke brojke su nešto nepovoljnije u lipnju nego su bile u svibnju, ali i dalje su (statistički) bolji rezultati nego u istom mjesecu prošle godine. Bol je imao 13.296 gostiju ili 11 posto više, a noćenja 77.170 ili 10 posto više. Na Braču je u lipnju došlo 29.040 gostiju, najviše u Bolu (13.296) pa u Supetru (9.901). Bol i Supetar imaju i bolji rezultat nego lani, a slabiji imaju Milna (12 posto), Postira (5 posto), Pučišća (1 posto), Sutivan (1 posto) i Selca (19 posto).
U županiji je bilo 314.554 gosta i 1.529.552 noćenja ili četiri posto više nego lani. Po dolascima gostiju Split je najbolji (53.877), zatim slijede Hvar (24.181), Makarska (24.094), Baška Voda (20.522), Trogir (16.166) … Bol je u županiji na osmom mjestu.
U hotelima, privatnom smještaju i kampovima na području Splitsko-dalmatinske županije najviše je gostiju u lipnju bilo iz Češke (39.064), zatim Poljske (25.810), Njemačke (25.251), Ujedinjenog Kraljevstva (21.178), BiH (14.967), Švedske (14.616) …
Što misle o rezultatima i prognozama za 2015. godinu, svoje će mišljenje (nadamo se) reći bolski turistički gospodarstvenici na radnoj večeri koju je zakazao predsjednik TZO Bol Tihomir Marinković za četvrtak. (J.E.)

(34) objavljeno  06. 07. 15. u 21.45 h  

********************


alt


RAMPA NA VELOM MOSTU

Iako se moglo očekivati, u ponedjeljak je ipak mnoge iznenadila rampa na parkiralištu na Velom mostu. Naravno, i naplata od 10 kuna za jedan sat. Besplatno se na Velom mostu može zadržati 15 minuta, uglavnom zbog iskrcaja ili ukrcaja putnika. Parkiralište je otvoreno od 8 do 22 sata.
Tko se zatekne na parkiralištu nakon 8 sati morat će platiti „boravak“ od 8 sati do izlaska. Jedno je mjesto rezervirano za invalide, ali mora imati propisanu vinjetu na vjetrobranskom staklu. (J.E.)

(33) objavljeno  06. 07. 15. u 21.40 h 

********************


alt


RASVJETA OD UTORKA

Na 11 kandelabra, nedavno postavljenih na Račiću, počela je u ponedjeljak montaža rasvjetnih tijela. U utorak se očekuje da će Račić biti osvijetljen, ali samo kolnik. Rasvjeta prema šetnici montirat će se naknadno.
Više o rasvjeti u Bolskoj kronici u srijedu. (J.E.)

(32) objavljeno  06. 07. 15. u 21.35 h  

********************


alt


IZVRSNA ČISTOĆA MORA

Četvrto mjerenje kakvoće mora potvrdilo je rezultate iz ranijih mjerenja: na bolskim plažama (Zlatni rat, Borak i Martinica) kupamo se u moru koje je – izvrsne kakvoće! Uzorke mora uzeo je Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ 30. lipnja.
U županiji je ispitano 108 uzoraka. Ocjenu „izvrsno“ dobilo je 100 plaža (92,59 posto), „dobro“ 6 (5,56 posto), a „zadovoljava“ 2 plaže (1,85 posto).

(31) objavljeno  06. 07. 15. u 21.35 h 

********************


alt


STIGLE NOVE KANTE

Općina je nabavila 120 novih kanti za kućni otpad. Oni koji žele imati kantu dobit će je besplatno, ali trebaju nazvati komunalnog redara (099 445 33 99). Na kantu ne mogu računati oni koji u blizini kuće imaju ukopne kontejnere, već uglavnom oni u starom dijelu Bola, uz šetnicu prema Zlatnom ratu, na Kupini … (J.E.)

(30) objavljeno  06. 07. 15. u 21.30 h 

********************


alt


KONCERT KLAVIRISTA

Utorak je dan za klasične koncerte u crkvi Dominikanskog samostana. Ovog utorka, 7. Srpnja, u 21.30 sati na programu je klavirski duo Vladimira Mlinarića i Jakše Zlatara.
Duo će izvoditi djela Maurica Ravela, Claudea Debussya i Sergeja Rahmanjinova. Jakša Zlatar profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani, te ja autor više knjiga iz metodike klavira i povijesti pijanizma. Vladimir Mlinarić profesor je klavira na “Akademiji za glasbo” u Ljubljani. Stručna kritika ocjenjuje ga kao profinjenog interpreta, koji u sebi udružuje akademizam i slobodnu fantaziju te ljubav za glazbu.
Ulaz na koncert je slobodan. (S.B.)

(29) objavljeno  06. 07. 15. u 21.25 h  ponedjeljak, 06. 07. 2015.     **********


alt

Ovo je snimljeno u ljeto prošle godine. Sada je terasa - bez kino platna


ČEKA SE NA KINO PLATNO

Još se ne zna kada će početi prikazivanje filmova na terasi ljetnog kina. Razlog je što još uvijek nema platna koje će biti napravljeno od stakloplastike. Ovo je već četvrti mjesec da je terasa bez kino platna kojeg je početkom travnja srušila bura.
Centar za kulturu, koji je preuzeo brigu o kino programu, dogovorio je da projekcije organizira Mediteran film, što je povremeno radio i tijekom zime, ali u dvorani. (J.E.)

(28) objavljeno  05. 07. 15. u 22.15 h 

********************


alt


KONOBA „RAJ“ NUDI I – GLAZBU

Preuređeni restoran-konoba „Raj“ u Murvici od ponedjeljka će imati tri puta tjedno glazbeni program. Ponedjeljkom će pjevati i svirati Nebojša Ursić – Kole, srijedom Zdravka Damjanović iz Supetra, a petkom, kao i lani, klapa „Kantaduri“.
Početak glazbenog programa je u 20 sati, ali restoran cijeli dan nudi mesne i riblje specijalitete, školjke, domaća jela … (J.E.)

(27) objavljeno  05. 07. 15. u 22.10 h 

********************


alt


„BRACIERA“ NA OTVARANJU OMIŠA

Muška klapa „Braciera“ nastupila je u subotu u Omišu na Svečanom otvaranju 49. Festivala dalmatinskih klapa. Uz Boljane u Omišu su bili još pet muških, jedna ženska i dvije mješovite klape: „Kampaneli“ Donja Kaštela, „Kožino“ Kožino, „Mriža“ Split, „Braciera“ Bol, „Neverin“ Kaštel Lukšić, „Luka“ Ploče, „Versi“ Split, „Šufit“ Split i „Sinj“ Sinj.
Prva natjecateljska večer je u petak 10. srpnja, a završna večer je 25. srpnja. (J.E.)

(26) objavljeno  05. 07. 15. u 22.05 h  nedjelja, 05. 07. 2015.     **********


alt


OPĆINSKE NAGRADE: PRIJEDLOZI DO PETKA

Još samo do petka, 10. srpnja, mogu se predlagati kandidati za kolektivne i pojedinačne nagrade Općine Bol koje će se dobitnicima uručiti 5. kolovoza. Priznanja su: Nagrada za životno djelo, Grb općine Bol i Godišnja nagrada. O prijedlozima će najprije raspravljati Odbor za javna priznanja, a konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. (J.E.)

(25) objavljeno  04. 07. 15. u 21.40 h  

********************


alt


GOTOVA JELA NA PLAŽI

Svakodnevno se u restoranu na plaži „Zlatni rat“ nudi sedam gotovih jela. Dolaskom sve većeg broja turista, povećava se i broj pripremljenih jela, jer u restoranu u sastavu Bluesun hotela, može se dobiti jela i po narudžbi.
Za one koji još nisu bili u tom restoranu, navest ćemo koja su to gotova jela i koliko koštaju: bakalar a la bianco 60 kn, teleće pečenje s pečenim krumpirom 73 kn, teletina u grašku s rižom 63 kn, lešo junjetina s pire krumpirom i šalšom 59 kn, goveđi gulaš s makaronima 59 kn, punjena paprika s pire krumpirom 57 kn (na slici) i fažol s kobasicom 55 kn.

Radno vrijeme restorana je od 10 do 18 sati. (J.E.)

(24) objavljeno  04. 07. 15. u 21.35 h 

********************


alt


TELEFON ILI PUTOKAZ

Neke dileme oko namjene objekta na Račiću, koji je zbog proširenja porušen pa ponovno izgrađen s istim kamenjem, malo su razjašnjene. Najstarijeg Boljanina, 90-godišnjeg Vinka Ivulića Ingleza svojim je autom provozao u subotu Gabrijel Marinković, da bi mu pokazao kako danas izgleda Račić. Usput ga je priupitao za neobično zdanje na Račiću.
Vinko Ivulić je potvrdio drugu verziju objavljenu u jučerašnjoj Bolskoj kronici: radi se o teleti, koja je korištena, sve do početka II. svjetskog rata, za uspostavljanje telefonske veze s ootokom Hvar.
Načelnik Tihomir Marinković zatražio je od nadležnih službi u županiji i službenu potvrdu. (J.E.)

(23) objavljeno  04. 07. 15. u 21.30 h  

********************


alt


PREDSTAVA ZA DJECU I MLADE

Bolsko lito s posebnim veseljem bira programe za svoju najmlađu publiku. U nedjelju 5. srpnja u Teatrinu "Dva Ferala" u 20 sati na programu je kazališna predstava za djecu "Svaki pas ima svoj dan", te projekcija kratkog filma "Sve što vidiš istina nije". Predstavu je pripremilo Zaprešićko kazalište za djecu i mlade, a izvode je polaznici dramske grupe Zaprešićkog kazališta od III. do VII. razreda. Riječ je o duhovitom mjuziklu u kojem mali glumci pričaju priču o psima u potrazi za Zemljom sretnih pasa, punoj neočekivanih obrata. Film je snimila starija grupa Zaprešićkog kazališta pa će zasigurno biti zanimljiv tinejdžerima.
Ova predstava kao i projekcija filma poseban su dar Bolskog lita djeci i mladima, a u Bolu će se izvesti i prikazati  zahvaljujući suradnji Centra za kulturu Općine Bol i Festivala Mali Grad FAROS Kristijana Ugrine i Staroga Grada. Ulaz na predstavu i projekciju je slobodan. (S.B.)

(22) objavljeno  04. 07. 15. u 21.25 h  

********************


alt

Dio predstave: Pavišićevi dvori


SAVJET ZA „ZMAJEVO SELO“

Mnogo je pozitivnih komentara nakon kazališne predstave „Zmajevo selo“, premjerno izvedene prošlog četvrtka u Murvici. Organizatori su sigurno zadovoljni kada se o tom događaju priča i piše, a mi bi dodali jedan savjet, kojeg smo propustili napisati u prvom izvješću: posjetitelji koji će četvrtkom vlakićem ići u Murvicu moraju imati prikladnu obuću za šetnju Murvičkim uličicama  i kaletama. (J.E.)

(21) objavljeno  04. 07. 15. u 21.20 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat u subotu 4. srpnja u 17 sati (foto: j.e.)


DOŠLI GOSTI I – VRUĆINE

Prve veći gužve i dolasci turista očekuju se ovog vikenda. Već u subotu bilo je mnogo putnika u splitskoj zračnoj luci, a na autoputu su poduže kolone vozila koja idu prema Splitu. Gužva je i u splitskoj trajektnoj luci, pa će podosta od tih putnika doći i u Bol.
Osim povećeg boja turista dolaze nam i  visoke temperature. „Afrički val“ koji je već zahvatio Europu postupno se približava našim krajevima. Iz dana u dan bit će sve toplije, a najviše u srijedu i četvrtak. Tek u petak se očekuje manji pad temperature. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 07. 15. u 21.15 h  subota, 04. 07. 2015.    **********


alt


USKORO RASVJETA NA RAČIĆU

Kamenari više neće stvarati buku i prašinu na Račiću. Kompletno je postavljen rubni kamen na šetnici, a popločavanje će se nastaviti na jesen. Postavljene su i kamene stepenice (na slici) za pristup šetnici, ali još – zbog sigurnosti – treba ugraditi ogradu. Izgrađeno je kameno zdanje tzv. torreta koja je bila srušena zbog proširenja Račića, ali je sada obnovljena. To je svojevrsni spomenik koji treba podsjećati na ulogu koju je imala torreta u pomorskom prometu kada nije bilo svjetionika na Velom mostu. U toj kamenoj utvrdi noću bi se ložila vatra kao putokaz brodarima koji su prolazili Hvarski kanalom. Međutim, čuli smo i nešto drugačiju priču. To je navodno "teleta" mjesto gdje se uspostavljala telefonska veza sa Hvarom koja je uvijek bila pod paskom žandara. Prvu smo verziju čuli od pomoraca, a drugu od ljudi koji su živjeli na Račiću. Nastojat ćemo, idućih dana, otkriti ono pravo!
Od srijede počinje postavljanje javne rasvjete na Račiću. (J.E.)

(18) objavljeno  03. 07. 15. u 22 h  

********************


alt


KOMEDIJA O ODNOSU OCA I SINA 

Na kazališnom programu Bolskog lita uvijek su najnovije predstave hrvatskih kazališta. Komedija "Pivo" teatra Gavran čija je premijera bila u ožujku, na rasporedu je u subotu 4. srpnja u Teatrinu "Dva ferala" u 21.30 sati. Riječ je o neobičnoj komediji koja govori o ocu i sinu i njihovu odnosu tijekom 60 godina. U prepoznatljivima situacijama između roditelja i djece i međugeneracijskim procjepima zasigurno će se svi prepoznati, a autor Miro Gavran kroz tekst donosi humor i toplinu koja osvaja publiku.
Redateljica je Helena Buljan, a glumci Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran.
Na dan predstave cijena ulaznice je 50 kuna, a mogu se kupiti na ulazu u Teatrin od 20 sati do početka predstave. (S.B.)

(17) objavljeno  03. 07. 15. u 21.55 h   petak, 03. 07. 2015.     **********


alt

Vlakićem su gledatelji stigli na predstavu u Murvicu


alt

Šetnja Murvičkim kaletama


alt

U dvoru Pavišića


alt

Mazga je bila jedino prijevozno sredstvo, a semafora ni danas nema u Murvici


alt

Uz petrolejku klesalo se za Zmajevu špilju. To su radili neki Kojdići, a kasnije generacije su postali soboslikari


alt

Zajednička molitva pred kapelicom u Murvici


alt

Na terasi konobe "Raj", prije zajedničke večere, Jadranka Nejašmić je svima poimenično zahvalila na pomoći u realizaciji ove jedinstvene ideje. Posjetitelji su njoj zahvalili - aplauzom


ŠETNJA KROZ POVIJEST

Jedna ideja i realizacija zamisli Jadranke Nejašmić, ravnateljice Hrvatske čitaonice u Bolu, zaslužuje mnogo više prostora i fotografija, ali i ovi prvi dojmovi trebali bi biti preporuka da to treba osobno doživjeti. Na premijeru u četvrtak predvečer turističkim vlakićem ili osobnim kolima u Murvicu se zaputilo osadesetak domaćih ljudi. Kazališna predstava „Zmajevo selo iliti je tribo ča pomoć“ jedinstvena je po mnogo čemu. Publika aktivno sudjeluje skupa sa 13 „glumaca“, odreda stanovnika Murvice, a šetnjom kroz kamenite ulice može se vidjeti kako se to živjelo nekada u Murvici, naselju nastalom prije 500 godina gdje su prvi doseljenici bili pustinjaci, a za njima je došlo četrdesetak obitelji iz Poljičke republike. Posjetitelji su u sat vremena zastajkivali, gledali i aktivno sudjelovali na desetak lokacija: dvori i konobe, ali su mogli vidjeti kozu i mazgu, kušati smuticu, domaće vino, slanu srdelu, zapjevati …
Za iduće posjete Murvici (svakog četvrtka), kada se očekuju i inozemni gosti, voditelj će pričati na više stranih jezika. Na kraju obilaska očekuje ih zajednička večera u restoranu „Raj“: gulaš od hobotnice s bobom.
- Cjelokupan dojam je prekrasan i nezaboravan – rekla nam je Gita Dragičević, ravnateljica Gradske knjižnice u Supetru. – Autentično je oslikano stanje u Murvici u XV. stoljeću i hvala Jadranki koja nas je vratila 500 godina unatrag. Fantastičan je dojam na mene ostavila predstava i Murvica. (J.E.)

(16) objavljeno  03. 07. 15. u 00.35 h  

********************


alt


„ZELENA“ KLUPA

Kompletirane su sve klupe na rivi u Ulici Vladimira Nazora. Postavljene su i četiri klupe neobična izgleda i uz to sa dvije stabljike javora. Prvi put su klupe dizajnirane i napravljene za Bol, a nešto slično nismo vidjeli ni u prospektima. Bol uvijek po mnogo čemu mora biti neobičan i – prvi. (J.E.)

(15) objavljeno  03. 07. 15. u 00.30 h 

********************


alt


IZLOŽBA „ZIMA – LJETO“

U galeriji Doma kulture nastavlja se ciklus ljetnih izložbi. U petak 3. srpnja u 21.30 sati otvara se izložba splitske umjetnice Kasje Tulić pod nazivom „Zima - ljeto“. Kasja Tulić najviše se koristi tehnikom ulja i akrila. Iako je završila studij anglistike i komparativne književnosti, već se dugi niz godina bavi slikarstvom i sudjeluje na brojnim skupnim izložbama, humanitarnim aukcijama i slikarskim kolonijama. Članica je likovne udruge "Emanuel Vidović".
Izložba Kasje Tulić ostaje otvorena do 12. srpnja. Izložbe u galeriji Doma kulture mogu se vidjeti svakog dana od 19  do 22.30 sati. Ulaz je slobodan. (S.B.)

(14) objavljeno  03. 07. 15. u 00.25 h 

********************


alt


RIBE ĆE BITI U PETAK

Tko je prošlog utorka zaboravio ili nije uspio kupiti ribu, moći će to učiniti danas (petak) jer se „Svjetlica“ vraća u Bol oko 17.30 sati. Tijekom četvrtka i u petak lovili su nedaleko Biševa, pa se očekuje dobar ulova pa i dobra ponuda. Naš je savjet, ako stignete kod autobusne stanice prije broda, zatražite broj koji će vam omogućiti da do ribe dođete bez gužve. (J.E.)

(13) objavljeno  03. 07. 15. u 00.20 h  četvrtak, 02. 07. 15.     **********


alt


BOLSKE NOĆI PO STAROM

Ove srijede, nakon deset dana, ponovo je na rivi organiziran gastronomsko-zabavni program. Prvi put se to zvalo Živilo lito, a sada Bolska litnja noć. Tako će biti svake srijede do 2. rujna. Glazbeni program standardno dobar, uz nastup grupe Riva, a za gastronomsku ponudu ništa novo što već nismo napisali. Kako se ove godine ne mogu očekivati poboljšice, smatramo da je uzaludno ponavljati uvijek iste komentare. Samo se u jednom ipak moramo složiti: bolje i s ovako organiziranom Bolskom litnjom noći, nego bez ičega. Ako netko želi učiniti nešto malo bolje bolje neka se za pomoć ili barem savjet obrati Maji Duki, koja je nedavno pokazala kako se to radi kada je dva dana organizirala Trudnu Teću na Trgu J. Bodlovića. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 07. 15. u 00.50 h

********************


alt


NOVA LINIJA ZA VLAKIĆ?

Turistički vlakić koji je do sada prevozio putnike do plaže Zlatni rat, u srijedu se pojavio na parkiralištu na Velom mostu. Bila je to proba, može li se vlakić tu okretati ako se uspostavi stalna linija od Velog mosta preko Račića, Ulicom Tina Ujevića i zaobilaznicom do benzinske postaje ili do Zlatnog rata, a razmišlja se da vlakić produži do Murvice.
Okretanje na Velom mostu je moguće, ali treba eliminirati tri parkirna mjesta. Nadalje, mogu nastati problemi zbog preuske ceste kod restorana Mlin. Alternativa je da polazna stanica bude kod Samostana. Idućih dana novu liniju treba utvrditi načelnik sa dva koncesionara, vlasnika turističkog vlakića. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 07. 15. u 00.45 h   

********************


alt


NOVE KLUPE NA RIVI

Nastavlja se uređenjem rive od benzinske postaje do Bilina kuće iako će građevinski radovi biti nastavljeni tek na jesen. U srijedu su radnici „Grabovog rata“ postavili sedam novih, po nama, lijepo dizajniranih klupa. Još ih treba postaviti četiri, nešto drugačijeg oblika, na kojima će biti i vaze sa cvijećem. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 07. 15. u 00.40 h 

********************


alt


NA RAČIĆU – JOŠ MALO

Zadnji su dani postavljanja kamenih rubova na šetnici, zbog čega je bilo buke i prašine. Zbog gostiju se odustalo od popločavanja a to će se uraditi početkom listopada. Još će se tijekom četvrtka postaviti kamene stepenice po sredini Račića kao prilaz šetnici. U srijedu bi se trebala montirati javna rasvjeta, a kandelabri su već postavljeni.
Obojana su parkirna mjesta na Velom mostu, a u četvrtak će se obilježiti žutom bojom gdje je zabranjeno parkiranje zbog okretanja vozila.
Jedno će mjesto biti rezervirano za invalide (označeno žutom bojom) ali su još tri parkirna mjesta – rezervirana (R). Navodno će se za ta mjesta raspisati natječaj, pa tko ponudi više imat će osigurano mjesto za svoje vozilo. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 07. 15. u 00.35 h 

********************


alt


KONTEJNER U PLAMENU

Vatrogasci su morali intervenirati jer se zapalio otpad u kontejneru na Poljani. Razlog je što je netko od stanara ili iz restorana u kontejner ubacio žar iz kamina i time izazvao požar. Koncesionar za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ nije mogao odvesti gorući kontejner jer bi mogli nastati veći problemi, ali su vatrogasci brzo intervenirali i vatra je bila ugašena i prije nego što smo mi uspjeli snimiti vatru i gusti dim.
Ipak, ne bi škodilo više pažnje sa žeravom! (J.E.)

(08) objavljeno  02. 07. 15. u 00.30 h  

********************


alt


POLICIJA STALNO U BOLU

Ovoga ljeta, od 1. srpnja do 1. rujna, u Bolu će kao i ranijih godina biti stalna policijska postaja. U zgradi na Loži stigla su četiri policijska službenika koja će biti angažirana prvenstveno  na sprječavanju kršenja javnog reda i mira, ali i uredovanju u prometu. Njihove su, naime, ovlasti mnogo veće nego prometnog redara koji nema ovlasti da zaustavlja automobile niti vozače na motorima bez kacige. (J.E.)

(07) objavljeno  02. 07. 15. u 00.25 h 

********************


alt


ZAMAGLJIVANJE PROTIV KOMARACA

Općina Bol i naš portal primili su obavijest iz poduzeća „Cian“ koju objavljujemo u cijelosti:


Obavještavamo Vas o izvođenju radova adulticidne dezinsekcije komaraca na području općine Bol u petak 03. srpnja 2015.g. Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u 03:00h . U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.
Skrećemo Vam pažnju i molimo:
- za vrijeme zamagljivanja zatvorite vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa),
- upozoravamo vozače na povećani oprez u prometu (vozilo se kreće malom brzinom i obilježeno je rotacijskim svijetlom),
- upozoravamo pčelare da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.

(06) objavljeno  02. 07. 15. u 00.20 h 

********************


alt


KONCERT KLAPE BRACIERA

Prije nego li se uputi na Festival dalmatinskih klapa u Omišu, bolska će klapa „Braciera“ još jednom podsjetiti Boljane i goste Bola koliko je originalna u svojim izvedbama i izborima pjesama i zašto već godinama osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. U četvrtak 2. srpnja „Braciera“ će održati koncert u Teatrinu „Dva ferala“ s početkom u 21.30 sati, a gošće večeri bit će bolska ženska klapa „Užonca“.
„Braciera“ postoji već 15 godina, i posljednjih je pet godina u klapskom vrhu, među prvih pet najboljih na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Klapska se pjesma pjeva sa srcem i upravo su zato momci iz „Braciere“ ostali zajedno sve ove godine i postali vrijedan i kvalitetan kulturni izričaj koji predstavlja Bol. Klapsko je pjevanje UNESCO 2012. godine uvrstio u popis svjetske nematerijalne baštine.
Ulaznice za koncert u Teatrinu mogu se kupiti sat vremena prije početka koncerta, po cijeni od 30 kuna. (S.B.)

(05) objavljeno  02. 07. 15. u 00.15 h   srijeda, 01. 07. 2015.    **********


alt

Bolski učenici, dobitnici Oskara znanja, s mentoricom Lucijom Špacal i ravnateljem OŠ Bartulom Bakulićem


alt

Ministar Vedran Mornar s Boljanima (Bolkama)


OSKAR ZNANJA I BOLSKIM UČENICIMA

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je svečana dodjela Oskara znanja najboljim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Pored 329 nagrađenih učenika svečanosti su nazočili njihovi nastavnici, mentori, ravnatelji te veliki broj roditelja. Na početku svečanosti nazočne su pozdravili ravnateljica AZOO Jadranka Žarković Pečenković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.
Učenici Osnovne škole Bol dočekali su s nestrpljenjem da se prozovu njihova imena kako bi im se uručila zaslužena priznanja za postignuti uspjeh na Međunarodnom natjecanju iz robotike. Nagrađene učenice i učenici su: Stela Marinković, Ana Pina Marinković, Luna Jerčić, Sara Žaknić, Piera Marinković, Kate Pavišić, Frane Radić i Ante Kraljević te njihova mentorica Lucija Špacal.
Nakon svečanosti ravnatelj Osnovne škole Bol Bartul Bakulić predložio je ravnateljici AZOO da kipiće Oskara znanja za sljedeću svečanu dodjelu izrade učenici Osnovne škole Bol u suradnji s učenicima Srednje kamenoklesarske škole iz Pučišća te uz pomoć bračkih majstora kamena, što je ravnateljica AZOO Jadranka Žarković Pečenović prihvatila s oduševljenjem. (B.B.)

(04) objavljeno  30. 06. 15. u 20.55 h  

********************


alt


KATAMARAN BEZ IZOSTANKA

Sa zadovoljstvom moramo napisati da katamaran u lipnju, od 60 pristajanja u dolasku za Split ili iz Splita ni jedan put nije izostao. Zbog vremenskih uvjeta katamaran u 2015. u Bol nije dolazio 52 puta, najviše je preskočio Bol u ožujku (16 puta), u siječnju i veljači po 14, u travnju 7, a u svibnju jedan put. (J.E.)

(03) objavljeno  30. 06. 15. u 20.50 h  

********************


alt

Murvičani su glumci u predstavi


PREDSTAVE NA MURVICI – NEŠTO SASVIM NOVO!

Murvica će ovoga ljeta postati originalna kazališna destinacija. Počevši od 2. srpnja (četvrtak) pa gotovo do konca rujna svakog četvrtka održavat će se interaktivna višejezična predstava „Zmajevo selo iliti je tribo čo pomoć“. Riječ je o jedinstvenom umjetničkom projektu u kojem kao glumci i kreatori sudjeluju sami mještani Murvice zajedno sa studentima glume Umjetničke akademije u Splitu. Konobe, dvori i štale Murvičana postat će kazališne daske, a domaći ljudi glumci u svojem prirodnom izričaju i životnom okruženju. Redatelj predstave je Franjo Đaković, a scenarij su pisali Franjo Đaković, Jadranka Nejašmić i Tonči Žuljević. Premijera predstave bit će u četvrtak 2. srpnja, a polazak iz Bola je u 19.30 sati na stajalištu vlakića. Cijena ulaznice je 200 kuna, što uključuje vožnju vlakićem, predstavu i Zmajevu večeru u konobi „Raj“ u Murvici.
Nakon predstave organiziran je i povratak u Bol turističkim vlakićem. Karte se mogu kupiti na recepcijama hotela Elaphusa, Bonaca i Borak, te u bolskoj luci na brodu "Frane". Predstava je nastala na inicijativu „Hrvatske čitaonice“ Bol i ravnateljice Jadranke Nejašmić. (S. Baković)

(02) objavljeno  30. 06. 15. u 20.45 h  

********************


alt


LJEKARNA – SVAKI DAN

Od 1. srpnja (srijeda) ljekarna u Bolu će raditi svakodnevno. Od ponedjeljka do petka radno vrijeme je od 8 do 21, subotom od 8 do 20, a nedjeljom od 8 do 13 sati.
Sljedeća promjena radnog vremena je od 18. srpnja kada će se od ponedjeljka do petka raditi jedan sat duže, od 8 do 22 sata, subotom 8 do 21, a nedjeljom i blagdanom dvokratno, od 8 do 13 i 17 do 20 sati. (J.E.)

(01) objavljeno  30. 06. 15. u 20.40 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"