Arhiv 2015. / XII.

U prosincu 2015. objavljeno 136 vijesti i 185  fotografija


alt


SPREMNI ZA DOČEK NA POLJANI

U Bolu će se po prvi put dočekati Nova godina na otvorenom. Na Poljani je sve spremno za taj događaj. Grije se u šatoru, a bit će grijalica i na otvorenom. Uz glazbu u živo, kuhano vino i druga pića neće nikome biti hladno. Uostalom, to su uglavnom mladi koji će se plesom lako i jednostavno ugrijati.
Nešto će se moći i prezalogajiti sa roštilja. Cijene su umjerene i može se očekivati dobar provod uz minimalne troškove.
Za glazbu je angažiran brački sastav Barbary.
Već od 20 sati bit će otvoren šator, a meteorolozi predviđaju povoljne vremenske uvjete tijekom najluđe noći u godini. (j.e.)

(136) objavljeno  30. 12. 15. u 21.50 h 

********************


alt

Bolski porat na kraju 2015. godine


2015. U BOLU

Mnogo je događanja i novosti u Bolu bilo tijekom proteklih 365 dana. Pamtit će se sve ono što je bilo dobro, a nastojati ispraviti ili zaboraviti ono što nas je činilo nesretnim i tužnim.
Protekla godina bila je nastavak realizacije značajnih investicijskih projekata. Nastavljeni su radovi na proširenju Račića: izgradnji šetnice, novoj kanalizaciji i vodovodu te rasvjeti. Još koji dan i sve će biti gotovo kako je projektom i predviđeno ali i vraćeni kandelabri s rasvjetom što je privremeno uklonjeno zbog završetka popločavanja parapeta.
Zamijenjena je rasvjeta na šetnici prema plaži Zlatni rat i novi su kandelabri postavljeni od Bilina kuće do potoka oborinskih voda kod hotela „Bretanide“.
Počelo se i sa uređenjem nogostupa od benzinske postaje do Bilina kuće.
U ovom prvom izvješću o učinjenom i ostvarenom u 2015. godini treba svakako spomenuti i novčana izdvajanja iz općinskog proračuna od čak 550 tisuća za naknade rodiljama, studentima i srednjoškolcima, Uskrsnice umirovljenicima, Božićnice starijima od 80 godina, pomoći invalidima, socijalno ugroženima …
Bolski su nas školarci, mladi robotičari, obradovali i u najboljem svjetlu predstavili Bol na četiri natjecanja gdje su osvojili šest prvih, tri druga i dva treća mjesta. Hvale je vrijedan i uspjeh kluba Bol koji je bio prvi u II. ligi i sada se uspješno natječe u I. ligi malog nogometa.
Treba spomenuti da je, prema našoj evidenciji, u Bolu (u splitskom rodilištu) tijekom 2015. rođeno 27 djece, 11 djevojčica i 16 dječaka. Umrlo ih je u Bolu znatno manje -  14. (j.e.)

(135) objavljeno  30. 12. 15. u 21.45 h  

********************


alt


TRGOVINE NA STARU GODINU

U četvrtak, na Staru godinu, bolske će trgovine raditi – skraćeno. Trgovina Konzum otvorena je do 17 sati, a sat duže (do 18 sati) bit će otvoreni Studenac, Tommy, Kupinica …
Splitska banka u četvrtak radi do 12, a FINA do 13 sati.
Sve su trgovine u petak, na Novu godinu, zatvorene. (j.e.)

(134)  objavljeno  30. 12. 15. u 21.40 h 

********************


alt


PROMET U ČETVRTAK I PETAK

Jadrolinija od 1. siječnja ima novi red plovidbe, ali na katamaranskoj liniji Bol – Split – Bol, te trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar i Sumartin – Makarska – Sumartin ostaje sve isto kao i do sada.
Na Staru godinu nema putovanja trajektom iz Supetra u 22.45, a iz Splita u 23.55 sati. Iz Sumartina nema na Novu godinu trajekta u 8, a ni iz Makarske u 9 sati.
Katamaran na Novu godinu plovi kao nedjeljom pa bi iz Bola za Split treba krenuti u 13.25, a iz Splita kao nedjeljom u 16, a ne kao inače petkom u 16.30 sati.
Na Staru godinu autobus je iz Supetra za Bol u 17.45 jer je redom vožnje tako predviđeno: uoči vikenda (petkom) i blagdana. Na Novu godinu je raspored vožnje kao nedjeljom. (j.e.)

(133) objavljeno  30. 12. 15. u 21.35 h 

********************


alt


NOVI BROJ ŠKOLSKOG  LISTA

Po starom dobrom običaju u Srednjoj školi Bol je prvo polugodište završeno božićnim doručkom. Tom prigodom su se u školskoj dvorani okupili učenici, djelatnici škole i ostali dragi gosti kako bi zajedno blagovali ono što je s velikim trudom pripremljeno u školskom kabinetu. Bilo je vrlo veselo čemu je posebno doprinijela profesorica Ljubica Kusanović koja je sve obradovala 44. brojem lista TO!                                                                 
Prvi predbroj školskog lista izašao je 4. ožujka 1993. i zvao se TIN u čast Tina Ujevića. Njegovi urednici su bili tadašnji učenici: Roni Marinković i Danijel Nikolac, a za list su pisali: Nevena Škrbić, Danijel Nikolac, Nataly Španović, Tija Carević, Ivana Pivačić, Sanja Baković...                                                           
Prvi broj pod imenom TO izašao je u mjesecu studenom 1993. godine. Generacije učenika svesrdno su radile na listu pod vodstvom profesorice Kusanović preko 20 godina. Izgled i sadržaj lista mijenjao se tijekom godina, ali je uvijek bio aktualan i zanimljiv. Digitalno izdanje školskog lista možete pogledati na stranici Srednje škole. (A.S.)

(132) objavljeno  30. 12. 15. u 21.30 h srijeda, 30. 12. 2015.     ********************


alt


alt


USVOJENI PLANOVI, A NOVI DOM?

Zbog novih zakonske obveze da neprofitne organizacije moraju do kraja prosinca donijeti financijski plan ali i plan rada za 2016. godinu, moralo je to učiniti  i Dobrovoljno vatrogasno društvo Bol. Na 3. izvanrednoj sjednici Skupštine DVD-a u utorak navečer usvojeni su potrebni dokumenti.
Ukupni prihodi planirani za 2016. godinu iznose 724.570 kuna, a toliki su i rashodi. Iz općinskog proračuna DVD će dobiti 460.000 kn, od DUZS-a još 60.000 kn, od Hrvatskih šuma 95.000 kn, od pružanja usluga 97.000 kn, od Vatrogasne zajednice SDŽ 5.000 kn, od osiguravajućih društava 7.500 kn …
Planom rada predviđeno je između ostalog poboljšanje materijalnih uvjeta i opće opremljenosti društva te suradnja sa ostalim vatrogasnim ustanovama, udrugama, organizacijama i društvima. Organizirat će se 2016. i dani otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola, posjet dječjem vrtiću u Bolu, realizirati poslovi oko budućeg vatrogasnog doma, čistiti i prorjeđivati šuma na području općine, uređivati protupožarne prosjeke i putove, učiniti napore kako bi se nabavilo navalno vatrogasno vozilo …
Zbog zakonske obveze da zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe mora imati zvanje vatrogasnog časnika, a iz objektivnih razloga to ne može steći dosadašnji zamjenik Frane Marinković u traženom roku, Upravni odbor DVD-a je predložio, a Skupština usvojila prijedlog o razrješenju dosadašnjeg zamjenika te imenovala novog zamjenika, a to je Stipe Marinković.
Skupštini je bio nazočan i načelnik općine Tihomir Marinković koji je članovima DVD-a čestitao na dosadašnjem radu informirajući ih i o planovima za dugo najavljivanu izgradnju vatrogasnog doma. Građevinska dozvola je dobivena prije godinu dana i izgradnja mora početi u roku od tri godine, u protivnom dozvola prestaje vrijediti. Na proljeće se očekuju aplikacije za sredstva iz EU fondova, pa je realno očekivati početak izgradnje već 2016. (J.E.)

(131) objavljeno  29. 12. 15. u 22.50 h 

********************


alt

Finalisti u igri briškula i trešeta: (slijeva) Franci, Ivona, Katarina i Dinko. Muška ekipa nema razloga za dobro raspoloženje. Bolke su bile bolje i pobijedile


BOLKE BOLJE OD BOLJANA

Preostala su još dva dana do kraja 2015. godine, a u srijedu završavaju sportska natjecanja na Poljani. U utorak je završen turnir u briškuli i trešeti, a pobjednik je bolska ženska ekipa: Ivona Plančić i Katarina Marčić. Njih dvije došle su do finala i pobijedile muški par, Francija Marinkovića Pusu i Dinka Karninčića Batinića. Preostaje još saznati tko je najbolji u stolnom tenisu.
U malom nogometu kod seniora pobijedile su bolske Zvijezde, u ženskoj konkurenciji Bolke, kod veterana Bol, a kod basketa Supetar. U sportskim natjecanjima osim bolskih ekipa nastupili su natjecatelji iz Nerežišća, Supetra, Povlja, Sumartina, Pražnica i Selaca.
Završna fešta na manifestaciji „Sportsko zabavni Božić“ je doček Nove godine pod šatorom i na otvorenom prostoru na Poljani. Zna se da će glazba biti u živo, a angažiran je brački sastav Barbary. (J.E.)

(130) objavljeno  29. 12. 15. u 22.45 h  utorak, 29. 12. 2015.      ********************


alt

Bolke su pobjednice malonogometnog turnira


alt

Publika je s igračicama proslavila pobjedu


alt

Domaće su igračice imale veliku podršku iz gledališta


BOLKE UVJERLJIVO NAJBOLJE

U ponedjeljka navečer saznali smo i prve sportske pobjednike na manifestaciji „Sportsko zabavni Božić“. Najprije su pobjednici postali malonogometni veterani Bola, koji su u dvije utakmice osvojili 4 boda. U basketu (košarka na jedan koš) u finalu su sa 2:1 pobijedili Supetrani, a drugi su Boljani.
Najveći interes bio je za finale malonogomatešica. Bolke su ponovno, kao i u polufinalu, pobijedile sa 3:0, ovaj put ekipu Povlja. Domaće igračice imale su veliku podršku iz skoro prepunog gledališta.
U finalu seniora igrali su Zvijezde iz Bola i mješovita (iz više mjesta na Braču) ekipa Mande-Mande. Zvijezde su pobijedile rezultatom 5:1.
U utorak će se znati pobjednici turnira u briškuli i trešeti. (j.e.)

(129) objavljeno  28. 12. 15. u 22.40 h  

********************


alt


JAVNI UVID BEZ PRIMJEDBI

U prvih pet radnih dana, koliko su od 21. prosinca na javnom uvidu projekti urbanističkog plana prve faze uređenja R3 zone, nitko još nije u knjigu utisaka upisao ni jednu primjedbu. Ima ipak za to još vremena, do 21. siječnja, a 15. siječnja je zakazana javna rasprava, također u prostorijama Doma kulture.
R3 zona zauzima 10 hektara, a sada je na javnom uvidu najistočniji dio, tzv. prva faza, koja je na površini od 15.457 kvadratnih metara (1,54 hektar). Na tom prostoru predviđena je površina za sport i rekreaciju (3.500 m2), zelena površina (5.700 m2), parkiralište, prometnice i trafostanica (5.975 m2).
U R3 zoni mogu se graditi objekti veličine podrum + prizemlje za pružanje ugostiteljsko-zabavne usluge, visine vijenca do 5 metara sa ravnim ili kosim krovom. Objekti moraju biti udaljeni najmanje 70 metara od obalne crte.
Izrađivač projektne dokumentacije je Nemico d.o.o. iz Splita. (J.E.)

(128) objavljeno  28. 12. 15. u 22.35 h  ponedjeljak, 28. 12. 2015.      ********************


alt

Ženske ekipe malog nogometa: Povlja i Selca


alt

Ženske ekipe: Nerežišća i Bol


UZBUDLJIVO JE NA POLJANI

Na Poljani je sve više sportaša i gledatelja. U nedjelju se u šatoru igrala briškula i trešeta, a na asfaltnim terenima pod reflektorima natjecali su se košarkaši i malonogometaši. Igrali su veterani, ali i četiri ženske ekipe malog nogometa. U 17 sati Povlja – Selca, a od 19.45 Bol – Nerežišća.
U ponedjeljak je na rasporedu stolni tenis, mali nogomet i košarka.
U nedjelju se na Poljani okupilo u jednom trenutku 280 posjetitelja (gledatelja i sportaša), a barem još toliko ih je bilo na Poljani tijekom poslijepodneva i večeri. (J.E.)

(127) objavljeno  27. 12. 15. u 20.15 h   nedjelja, 27. 12. 2015.     ********************


alt

Poljana je spremna za doček Nove godine


GDJE NA DOČEK 2016.?

Idućeg četvrtka ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Vjerujemo da je malo onih koji se nisu odlučili gdje će na doček. Većina će Boljana ipak ostati kod kuće, uz TV program.
Po prvi put se u Bolu organizira doček na otvorenom. Mladi će se sasvim sigurno zaputiti prema Poljani gdje se program priprema u šatoru, ali i na otvorenom. Dugoročna prognoza najavljuje vedro uz možda umjerenu buru. Aktivisti iz Sportskog društva Bol angažirali su glazbu u živo. Pića neće nedostajati, a ponuda s roštilja, nakon večere kod kuće, je sasvim zadovoljavajuća. Moguće je očekivati dobar provod uz male financijske troškove.
Doček Nove godine priprema i konoba „Raj“ u Murvici gdje je, uz živu glazbu, večera od 5 sljedova za 300 kuna.
Bilo je najavljeno, ali nemamo još potvrde, da će doček biti organiziran i u Taverni Riva. (J.E.)

(126) objavljeno  26. 12. 15. u 22.05 h 

********************


alt

Na Poljani je sasvim ugodno i po danu


alt

Veterani Bola i Pražnica prije subotnje utakmice


„SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ“

Nastavljaju se natjecanja na Poljani. U subotu navečer počeli su igrati i veterani, a sastala se malonogometna ekipa Bola i Pražnica. Još su se prijavili i veterani iz Selaca.
U nedjelju mali nogomet igraju ženske ekipe, a košarka je na rasporedu od ponedjeljka. U šatoru se igra turnir u briškuli i trešeti. (J.E.)

(125) objavljeno  26. 12. 15. u 22 h 

********************


alt

Svečani doček robotičara nakon povratka iz Slovačke (travanj 2015.)


USPJEŠNA 2015. ZA ROBOTIČARE

Bolski robotičari, njih 11 iz Osnovne škole i s njima dvije učenice Srednje škole, na četiri natjecanja u 2015. postigli su izvrsne rezultate: šest prvih mjesta, tri druga mjesta i dva treća. Nastupali su u Dubrovniku (22. veljače), Supetru (21. ožujka), Slovačkoj (18. travnja) i  Zagrebu (5. prosinca).
Treba spomenuti i njihov početak. U kolovozu 2013. prisustvovali su radionici robotike u Pučišćima, a njihovi uspjesi su rezultat marljivog rada s mentoricom  Lucijom Špacal, profesoricom informatike.
Tko je sve osvajao medalje i kakvi su planovi bolskih robotičara pročitajte u opširnom izvješću prof. Lucije Špacal kojeg objavljujemo (zbog dužine teksta) u poglavlju JA TAKO MISLIM ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(124) objavljeno  26. 12. 15. u 21.55 h  
subota, 26. 12. 2015.     ********************

altSpirometar je na slici desno, a lijevo je uređaj za EKG koji se zajednički koristi


DOBRO JE ČINITI DOBRO!

Najljepši i koristan poklon dobila je za Božić bolska ambulanta zahvaljujući razumijevanju i dobroti Stanka Kvesića, vlasnika turističke agencije Adria Tours. On je u ime svoje agencije uplatio 3.750 kuna za nabavku spirometra, uređaja za mjerenje količine udisajnog i izdisajnog zraka.
- To će biti od velike koristi malim i velikim asmatičarima i ljudima koji boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti – saznali smo od dr. Vesne Tomić.
Teškoće koji se javljaju kod bolesnika, posebno djece, teško je pratiti rijetkim kontrolama kod splitskih specijalista. Sada osim smanjena troškova putovanja, gubitka vremena i čekanja na upis, u bolskoj će se ambulanti moći pratiti tijek bolesti i pravovremeno intervenirati novim, efikasnijim lijekom. U Bolu ima pedesetak osoba kojima će ovaj uređaj biti od koristi, a liječnicima od pomoći u radu.
Urednik ovog portala saznao je za potrebu jednog takovog uređaja, pa se za pomoć i donaciju izravno obratio Stanku Kvesiću. Nije trebalo nikakvo posebno  uvjeravanje niti moljakanje. Za minutu je sve dogovoreno, a novac sutradan uplaćen na adresu dobavljača.
Spirometar, koji će biti priključen na EKG uređaj, u Bol se očekuje krajem siječnja kada će stručna osoba dati bolskim liječnicima i potrebne upute za rad. (J.E.)

(123) objavljeno  25. 12. 15. u 21.25 h  

********************


alt

Oni se na Poljani brinu o organizaciji, serviranju ića i pića, naplati: (slijeva) Martina, Boško i kćer mu Sara, Daniela, Tonči, Jelena i Mario, svi članovi Sportskog društva Bol


NASTAVAK NATJECANJA NA POLJANI

Nakon dvodnevne pauze, zbog Badnjaka i Božića, u subotu se nastavljaju sportska natjecanja. Na rasporedu su i malonogometne utakmice veterana, a u nedjelju igraju i ženske ekipe.
„Sportsko zabavni Božić“ ide prema zacrtanom planu, a treba priznati da im u prilog idu i vremenske prilike. (J.E.)

(122) objavljeno  25. 12. 15. u 21.15 h

********************


alt

U Bolu više udruga nego oblaka


UDRUGE: KOLIKO IH TO IMA?

„Općina Bol iz godine u godinu – pročitali smo u Nacrtu strategije razvoja turizma do 2012. – izdvaja sve značajnija sredstva za sufinanciranje rada udruga na svom području te aktivno sudjeluje u provođenju njihovih programa“.
Nije navedeno koliko se za njih izdvaja sredstava, ali je nabrojeno čak 27 udruga i klubova:  Udruga za razvoj tenisa Zlatni rat Bol, Ženska klapa Užonca, Backgammen – Tavla klub Bol, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Golf klub Brač, Kite boarding klub Bol, Klapa Braciera, Klub jedriličara na dasci, Klub za športski ribolov Šampjer, Malonogometni klub Bol, Moto klub Morsus, Multimedijalna skupina Šušur, Matica hrvatske Brač, Sportsko penjačka udruga BRAClimbing, Udruga Bol, Udruga iznajmljivača soba i apartmana, Udruga studenata povijesti Tome Arhiđakona, Udruga ugostitelja, Udruga za bolji Bol, Udruga Draguj, Udruga za revitalizaciju sela Murvica, Udruga za promicanje nudista Natur Bol, Udruga mladih Bol, Veslački klub Bol, Klub 98, Športsko društvo Bol i Rekreacijska udruga Popaj.
Za neke od njih prvi put čujemo (čitamo), a neki su klubovi aktivni ali nisu na ovom popisu. Na primjer, Klub DDK, Karate klub … (J.E.)

(121) objavljeno  25. 12. 15. u 21.10 h  petak, 25. 12. 2015.   ********************


alt


alt


alt


MISA BDIJENJA I PONOĆKA

U svetoj noći mnoštvo je vjernika došlo u Samostansku crkvu i od 21 sat prisustvovalo misi Bdijenja. Na trgu ispred crkve dočekao ih je upaljeni „badnjak“ a mnogima je, koji nisu imali mjesta u crkvi, dobro došao da ih ugrije u vedroj, ali prohladnoj večeri.
Misno slavlje je predvodio o. Ivo Plenković.
U Župnoj crkvi Gospe od Karmela misu Ponoćku služio je bolski župnik o. Damir Šokić.
Boljani su u molitvi dočekali Božić, rođenje Gospodinovo. (J.E.)

(120) objavljeno  24. 12. 15. u 22.30 h 

********************


alt


alt


BAKALAR NA BADNJAK

Svi koji su došli na Badnjak u Dom kulture besplatno su, kao i ranijih godina, dobili tradicionalno dalmatinsko jelo – bakalar. Pripremili su ga u obližnjem restoranu „Santo“, a pretpraznički domjenak financirala je Općina.
Neke od članica Župnog zbora su i zapjevale, pa je ugodno bilo uz pjesmu uživati u bakalaru. (J.E.)

(119) objavljeno  24. 12. 15. u 22.25 h 

********************


alt

"Badnjak" na Poljani


alt

Druženje u obitelji Fabijanović


„BADNJAK“ NA POLJANI

Badnjak se zove i drvo koje se zapali na kućnom ognjištu, ali se to u Bolu više od 40 godina radi na otvorenom, na Poljani. Nakon što se pomoli za žive i umrle, zapjevaju se uz vatru i božićne pjesme. U obližnjoj obiteljskoj kući Fabijanović uvijek nakon toga slijedi druženje uz domaće kolače i piće. I svi su dobro došli. (J.E.)

(118) objavljeno  24. 12. 15. u 22 h

********************  


alt


alt


„SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ“

Na Poljani je i na Badnjak bilo dosta živo iako sportska natjecanja nisu planirana za četvrtak i petak. Zajedno su u šatoru ili vani na otvorenom bili predstavnici svih generacija, a to su organizatori upravo i željeli. Svatko je našao neku zabavu za sebe, a svi su uz ponudu s roštilja (kobasice, ćevapčići, fritule …) mogli besplatno degustirati gulaš od hobotnice.
Trebalo se sjetiti i djece s teškoćama u razvoju, o kojima osim roditelja brine i Udruga Brački pupoljci, pa neki novčani prilog ubaciti u kutiju, koja će se nalaziti na šanku u šatoru cijelo vrijeme trajanja ove fešte, do 2. siječnja. Lani je to trajalo manje dana i prikupljeno je za Bračke pupoljke 2.500 kuna. (J.E.)

(117) objavljeno  24. 12. 15. u 22.20 h 

********************


alt


INA, KAFIĆI, VATROGASCI …

Božić je veliki blagdan i rade samo oni koji to moraju. Među te spadaju zaposlenici na benzinskoj postaji INE koji rade od 7 do 12 sati, a isto radno vrijeme im je u subotu i nedjelju.
Otvoreni su cijeli dan i kafići, a zlu ne trebalo, u pripravnosti je i Dobrovoljno vatrogasno društvo.
Za hitnu medicinsku pomoć treba nazvati dežurnu službu u Gornjem Humcu 194 ili 112.
Katamaran u 13.25 sati, kao nedjeljom, ide za Split, odakle je povratak u 16 sati, kao nedjeljom a ne petkom.
Autobusi za Supetar su u petak, subotu i nedjelju u 11.20, 13.45 i 16.30 sati.
Na Badnjak su novine izišle kao trobroj i nova će izdanja iz tiska u nedjelju. (J.E.)

(116) objavljeno  24. 12. 15. u 21.55 h 

********************


alt


GORIO JE KONTEJNER

Poluukopni kontejner u Ulici Ante Radića, kod Biline kuće, zapalio se u četvrtak navečer oko 22 sata i morali su intervenirati bolski vatrogasci. Imao je posla i vaš novinar koji je prekinuo pisanje večernjih vijesti radi fotografiranja gašenja.
Pretpostavlja se da je netko nepažnjom ubacio žeravicu iz peći i malo je trebalo da se zapali smeće, ali i vreća u kojoj se skuplja (ubacuje) smeće. Cijena vreće, treba i to znati, je tri tisuće kuna! Nije prvi put da se dogodi isti slučaj. Uvijek je u pitanju nečija nepažnja! (J.E.)

(115) objavljeno  24. 12. 15. u 22.45 h četvrtak, 24. 12. 2015.     ********************


alt


BADNJAK 2015.

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je, u kršćanskom kalendaru, dan prije Božića. Tada se uređuju kuće i kite božićna drvca.
„Badnjak“ je također ime za drvo koje se pali na kućnom ognjištu. U Bolu je običaj na Poljani zapaliti veliki oganj. Učinit će se to i ove Badnje večeri.
17:30 sati:  paljenje „badnjaka“ na Poljani
21:00 sat:   Misa Bdijenja u Samostanskoj crkvi
24:00 sata: Misa Ponoćka u Župnoj crkvi

(114) objavljeno  23. 12. 15. u 21.20 h 

********************


alt


BAKALAR

U restoranu „Santo“ priprema se, po tradiciji, bakalar koji će se u četvrtak na Badnjak u 11 sati servirati u prizemlju Doma kulture.
Organizator je Općina Bol i na bakalar su pozvani svi stanovnici Bola. (J.E.)

(112) objavljeno  23. 12. 15. u 21.20 h 

********************


alt


BLAGDANSKA PREDSTAVA

Osnovci su na kraju prvog polugodišta, a u povodu predstojećih praznika, izveli u srijedu Blagdansku predstavu pred prepunim gledalištem u kino dvorani. Na taj su se privremeno oprostili od škole, jer od četvrtka su na zimskom raspustu. U školu se vraćaju 11. siječnja. (J.E.)

(112) objavljeno  23. 12. 15. u 21.15 h 

********************


alt


CVJETNI PARKOVI

Za Božić i Novu godinu Bol se posebno uljepšava. Rijetko se dešava da snijeg prekrije bolske parkova, pa je razumljivo što su posađene nove sadnice cvijeća. Preko 200 ciklama posađeno je u parkovima i vazama na obalnom dijelu mjesta. (J.E.)

(111) objavljeno  23. 12. 15. u 21.15 h 

********************


alt


RADOVI NA RIVI

Na Račiću je preostalo postaviti još poklopnice na ogradnom zidu u dužini od oko 70 metara. Ostali poslovi su završeni: oblaganje zida, popločavanje šetnice, poklopnice na većem dijelu ceste.
U srijedu je završena montaža novih kandelabra na šetnici prema plaži Zlatni rat. (J.E.)

(110) objavljeno  23. 12. 15. u 21.10 h  

********************


alt


„SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ“

U srijedu su nastavljena sportska natjecanja na Poljani. Publika se okupila i na novim tribinama, a uz roštilj je uvijek netko čekao na sendvič sa kobasicom (15 kn), fritule (10 ili 15 kuna porcija) …
Na Badnjak nema sporta, ali će se nastaviti druženje uz glazbu koju priprema DJ Simson. Besplatno će se dijeliti gulaš od hobotnice, a to se čini kako bi se prikupili novčani prilozi za Udrugu „Brački pupoljci“. (J.E.)

(109) objavljeno  23. 12. 15. u 21.05 h

********************


alt


MANJE AUTOBUSNIH LINIJA

Zbog zimskih školskih praznika Autotrans je smanji i broj linija od Bola do Supetra i natrag. Ukinuta je linija s polaskom iz Bola u 13.45, a iz Supetra u 5.25, 12.40 i 14.20 sati.
U petak i subotu, 25. i 26. prosinca autobusi voze kao nedjeljom.
Za vozni red otvorite rubriku AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(108) objavljeno  23. 12. 15. u 21 h  srijeda, 23. 12. 2015.     ********************


alt


OSNOVCI ZA BRAČKE PUPOLJKE

Na bolskoj rivi u utorak ujutro bilo je veselo. Učenici Osnovne škole Bol sa svojim su profesorima izložili radove koje su vrijedno izrađivali prethodnih tjedana na Božićnim radionicama. Bilo je tu kuglica za bor, ukrašenih šiški, drvenih borića i anđela, ali najviše dječjeg veselja i pjesme. Učenici su prikupili više od tri tisuće kuna, a sav prihod od prodaje donirati će se Bračkim pupoljcima.
Oni koji nisu uspjeli posjetiti veseli štand, prilog mogu dati i u kino dvorani na Božićnoj predstavi Osnovne škole ove srijede (23. siječnja) u 18 sati.
U ime svih osnovaca i naših Pupoljaka velika hvala svim mještanima na pomoći. (B.B.)

(107) objavljeno  22. 12. 15. u 22.30 h 

********************


alt

U utorak se na poljani igrao mali nogomet


alt

U šatoru se jelo i pilo, ali i natjecalo u briškuli i trešeti


SPORT I ZABAVA NA POLJANI

Počela su u utorak i natjecanja u sklopu manifestacije „Sportsko zabavni Božić“. Sve je više posjetitelja na novouređenim sportskim terenima, ali i u šatoru i oko njega.
- Iznenađeni smo interesom mladih za ova događanja – kaže Tonči Buljan, jedan od organizatora. – Vrijeme nam je naklonjeno, ali imamo upaljene i grijalice. Zovu nas iz drugih mjesta na Braču i interesiraju ih detalji oko dočeka Nove godine ovdje na Poljani.
Sportska natjecanja nastavljaju se i u srijedu. Mali nogomet je po rasporedu od 17.30 sati. (J.E.)

(106) objavljeno  22. 12. 15. u 22.25 h 

********************


alt


BLAGDANSKA PONUDA U MESNICI

U pretprazničko vrijeme mnogi ne pitaju koliko što košta. Važno je pod bor svim ukućanima osigurati neki dar, ali i napuniti frižidere. Sigurno je da će mnogi obilato blagovati, od Božića do Nove godine. A u siječnju kako bude …
Ovih dana bogata nas je ponuda dočekala u mesnici Provjereni u trgovačkom centru Studenac na Bračkoj cesti.
Iz klaonice u Gornjem Humcu dopremljeno je kvalitetno svježe meso, a vlasnik Dražen Skelin Dika kaže i – najjeftinije: junetina s kostima 36 – 39 kn, govedina s kostima 28 – 30 kn, teletina s kostima 57 – 60 kn, mljeveno meso 50 kn, janjetina rezana  85 kn, ćevapi i kobasice 45 kn … Može se kupiti i pivac.

(105) objavljeno  22. 12. 15. u  22.20 h 

*******************


alt


RADNO VRIJEME TRGOVINA

Na Badnjak će trgovine (Studenac, Studenac – Palma, Tommy, Kupinica) u Bolu biti otvorene do 18 sati. Iznimka je Konzum koji radi do 16 sati.
Na Božić je sve zatvoreno.
Drugi dan Božića, u subotu, također je praznik, ali je većina trgovina otvorena kao nedjeljom, do 12 sati. Studenac radi dva sata duže, do 14 sati.
Poštanski ured, FINA i Splitska banka na Badnjak rade kao i u druge dane, ali su zatvoreni u petak, subotu i nedjelju. U te dane neće biti otvorena ni ambulanta, a ni ljekarna. (J.E.)

(104) objavljeno  22. 12. 15. u 22.15 h 

********************


alt


ODMOR ZA ŠKOLARCE …

Učenicima Osnovne i Srednje škole u srijedu je zadnji dan nastave, a od četvrtka (24. prosinca) pa do 8. siječnja (petak) im je zimski odmor. U školske klupe će tri dana kasnije, od ponedjeljka 11. siječnja.
Na kolektivni odmor će od četvrtka i zaposlenici ureda općinske uprave. Za eventualne potvrde i informacije, zainteresirani će morati pričekati do 11. siječnja.
Ured TZO je zatvoren do 18. siječnja. (J.E.)

(103) objavljeno  22. 12. 15. u 22.10 h 

********************


alt


KATAMARAN KAO NEDJELJOM

Katamaran će u petak i subotu iz Bola za Split u 13.25 sati kao i nedjeljom.
Trajekt na Badnjak i Božić ne plovi iz Supetra u 22.45 a iz Splita u 23.55 sati.
Trajekt na Božić neće isploviti iz Sumartina za Makarsku u 8, a iz Makarske za Sumartin u 9 sati. (J.E.)

(102)  objavljeno  22. 12. 15. u 22.05 h

********************


alt

U uredu Zadruga već dolaze prvi vinogradari


OBAVIJEST IZ POLJOPRIVREDNE ZADRUGE

Svi proizvođači grožđa i vina koji su upisani u Vinogradarski registar – obavještavaju iz Bol poljoprivredne zadruge – dužni su do 15. siječnja Agenciji za plaćanje u poljoprivredi (Mažuranićevo šetalište 24b, Split) dostaviti Izjavu o berbi i Izjavu o proizvodnji.
Osim njih, svi proizvođači jakog alkoholnog pića (rakije), a upisani su u registar trošarinskih obveznika, dužni su do 20. siječnja podnijeti Carinskoj upravi (Carinski ured Split, Put Sjeverne luke bb, Split):
- Godišnje izvješće o ukupnoj proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića
(Obrazac GI.MP-JAP)
- Uplatiti trošarinu u korist Državnog proračuna u iznosu od 200 kuna.
Obrasci i pomoć pri popunjavanju može se dobiti u Uredu zadruge.
Opširnije pročitajte u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(101) objavljeno  22. 12. 15. u 22 h utorak, 22. 12. 2015.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


"NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE"

U predbožićno vrijeme, bolski pjevači i svirači, tradicionalno su nam u ponedjeljak navečer podarili božićni koncert „Na dobro nam Božić dojde“. Prema zamisli Centra za kulturu, koji tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, brine o kulturno-glazbenom programu, u Župnoj crkvi Gospe od Karmela, najprije je prikazan video spot Ivice Jakšića Pukota „Učini kao Bog“.
Potom je o. Ivo Plenković, u ime bolske župe, pozdravio izvođače programa i publiku, koja je u velikom broju prisustvovala jednom lijepom doživljaju.
Nastupili su Dječji zbor Črčojak, Mandolinski sastav Bol, Župni zbor te ženska klapa Užonca i muška klapa Braciera. (J.E.)

(100) objavljeno  21. 12. 15. u 22.40 h 

*******************


alt


POČINJU NATJECANJA NA POLJANI

Zbog nekih drugih događanja u Bolu, za jedan dan je pomaknut početak natjecanja na Poljani. U utorak od 16 sati u šatoru se igra turnir briškula i trešeta, a prve utakmice malog nogometa su od 17.30 sati.
Za mali nogomet, u konkurenciji seniora, prijavljeno je 8 ekipa. U grupi A su Zvijezde, Ko-Min, Ciguli Miguli i Fortuna, a u gripi B Grintavi, Takmac, CB Marinero i Mande Mande. Natjecanje u 17.30 otvaraju Zvijezde – Ko-Min.
U četvrtak i petak, na Badnjak i Božić, neće biti natjecanja, ali su šatori na Poljani otvoreni za druženje. (J.E.)

(99) objavljeno  21. 12. 15. u 22.35 h 

********************


alt


alt


OSVIJETLILO ŠETNICU

Novi kandelabri dovezeni su u Bol u petak navečer, a već u subotu počela je montaža. Nastavilo se raditi u ponedjeljak i navečer je šetnica prema plaži Zlatni rat – osvijetljena sa 13 kandelabra. Ukupno idućih dana biti postavljen 31 rasvjetni stup, od Bilina kuće do noćnog kluba Ella u hotelu „Elaphusa“.
Novo svjetlo je mnogo intenzivnije od dosadašnjeg, manje troši struje, a jačina svjetla se može regulirati. (J.E.)

(98) objavljeno  21. 12. 15. u 22.30 h 

********************


alt


JAVNI UVID U PLAN R3 ZONE

Na javnom uvidu, u prostorijama Doma kulture, od ponedjeljka su izloženi projekti urbanističkog plana uređenja R3 zone - prva faza. To je dio koji se nalazi uz istočnu granicu buduće sportsko-zabavne zone, a sjevero-zapadno od plaže Zlatni rat.
Javno predstavljanje i rasprava planirani su za 15. siječnja.
Pismena mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se pismeno dostaviti Općini Bol tijekom javnog uvida u planove, a što će potrajati do 21. siječnja. (J.E.)

(97) objavljeno  21. 12. 15. u 22.25 h 

********************


alt


STIŽE NAM ZIMA

Najhladnije godišnje doba – zima – stiže nam u utorak u 5.48 sati. Međutim, i dalje će se zadržati stabilno i relativno toplo vrijeme, neobično za ovo doba godine.
U ponedjeljak, posljednjeg dana jeseni, uživalo se na suncu, ispijajući jutarnju i dnevnu kavu na štekatima Big Blua, Lože i Taverne Riva. (J.E.)

(96) objavljeno  21. 12. 15.  u 22.20 h ponedjeljak, 21. 12. 2015.     ********************


alt


STRATEGIJA TURISTIČKOG RAZVOJA (5)

Volimo pročitati o priznanjima koje Bol dobiva na kraju turističke sezone. Počelo je 1965. kada je Bol prvi put proglašen šampionom turizma na Jadranu. Treba međutim pročitati i ono što nam drugi zamjeraju. Na primjer, u Strategiji turističkog razvoja općine do 2021., što je trenutno na javnoj raspravi, napisano je mnogo toga što nam nedostaje ili treba ispraviti. Ti su materijali plaćeni (ili će biti) pa je dobro znati kako nas drugi vide i što predlažu:
Loše upravljanje prostorom i razvojem Općine;  Neplanska izgradnja i zasićivanje prostora; Nedovoljno razvijeni lokalni poljski putovi; Nedovoljna svijest o potrebi zaštite prirodne resursne osnove; Neadekvatna valorizacija prirodnih resursa u turističke svrhe; Nedostatak među općinske suradnje; Slabo korištenje mogućnosti turizma vina; Slaba uključenost kulturnih sadržaja u turističku ponudu; Nerazvijena trgovinska ponuda namijenjena turistima; Nedostatak kulturno-zabavnih događaja prilagođenih stranim gostima; Nedostatak dobro artikulirane vizije razvoja turizma Bola; Loše upravljanje evidencijom turističkih kretanja; Nedostatak akcijskog plana razvoja turizma Bola; Nedostatak općeg sustava upravljanja kvalitetom u turizmu; Nedostatak javno-privatnih partnerstva;
Ograničena uključenost privatnog sektora u TZ; Loša kvaliteta privatnog smještaja; Nedostatak gastronomske ponude izvan ljetnih mjeseci; Nedostatak organizatora specijalnih aktivnosti; Nedostatak integralnog strateškog marketing plana Bola; Nedovoljni marketinški budžet; Nedostatak javno-privatnih inicijativa u sferi marketinga; Nedovoljan broj turističkih informacijskih centara …
To je tek dio zamjerki, a odabrali smo one koje se mogu vrlo lako otkloniti.

(95) objavljeno  20. 12. 15. u 21.30 h 

********************


alt


BRAČ UZ PUPOLJKE

Nedjeljnim prodajnim sajmom u Sutivanu, završen je humanitarni tjedan za pomoć Udruzi Brački pupoljci. Tijekom proteklog tjedna u svim su mjestima na Braču organizirane radionice (u Bolu je to bilo u četvrtak), a onda su se božićni ukrasi izlagali i prodavali u Sutivanu.
Zadovoljstvo je bilo raditi, izlagati, prodavati i kupovati, u božićnom ozračju, i time pomagati onima kojima je najpotrebnije. Ovoga puta je to bilo za Udrugu Brački pupoljci.
Na radionici u Bolu i nastupu na sajmu u Sutivanu sudjelovali su Osnovna i Srednja škola Bol te Centar za kulturu općine Bol. (A.Ć.)

(94) objavljeno  20. 12. 15. u  21.25 h 

********************


alt


DODATAK NA MIROVINE

Bolskim će se umirovljenicima, starijim od 80 godina, danas i sutra (ponedjeljak i utorak) isplaćivati po 300 kuna. Međutim, oni kao i svi umirovljenici u Hrvatskoj dobit će do Božića još i jednokratni iznos. Oni s mirovinom do 1.000 kuna dobit će 325 kuna, do 2.000 kuna mirovine – 225 kn, do 3.000 kuna mirovine - 145 kn, a oni koji imaju preko 3.000 kuna mirovine dobit će – 100 kuna.
Ukupno će biti isplaćeno 175 milijuna, a umirovljenici će novac dobiti na isti način kao što primaju mirovinu. (J.E.)

(93) objavljeno  20. 12. 15. u 21.20 h 

********************


alt

Počelo je na predstavi prije deset godina (2005.) ...


alt

Nastavlja se i danas, jedan put mjesečno


TRADICIJA DRUŽENJA

Počelo je (2005.) kao predstava mala / jedna učiteljica se sjetila,druga podršku dala / glumile su u predstave tri,ali je nekima bilo malo,pa zaglumile jednom mjesečno skoro svi / uz smijeh i šalu njeguju ovu družinu malu / različitih generacija, koje spaja smijeh i šala / i neka nam živi vječno ova družba mala: Leona, Nada, Renči, Renata, Danijela, Fanika, Meri, Bojana i
Darija

(92) objavljeno 20. 12. 15. u 21.15 h  nedjelja, 20. 12. 2015.     ********************


alt

Zona K4 gdje je danas reciklažno dvorište (foto: Tonči Buljan)


URBANISTIČKI PLANOVI

Vijećnici su na sjednici održanoj 16. prosinca prihvatili prijedlog za izradu urbanističkih planova uređenja na tri lokacije u Bolu.
Parkiralište na ulazu u mjesto: Prostor je to od 9.800 kvadratnih metara i dodatnih 2.000 kvadratna na kojem treba osmisliti i smjestiti sve ono što se planira ili barem ono najvažnije. Tu bi se trebao nalaziti prostor za parkiranje, možda i podzemne garaže, trgovački centar, polazna stanica za buduću žičaru, hotel, turističko-informativni centar, dječje igralište …
Reciklažna zona (zona K4): Općina je u vlasništvu prostora od 17.000 kvadratnih metara, a tu bi se trebalo smjestiti moderno reciklažno dvorište, mehanički pročistač otpadnih voda, mehaničke radionice, praonica vozila i skladište komunalnog poduzeća …
Komunalna zona (zona K3): Teren je iznad Zlatnog rata, površine 12.000 kvadratnih metara. Tu se planira smjestiti skladište građevinskih strojeva i gospodarskih vozila, pogon za proizvodnju maslinovog ulja, rakije i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića, skladišta inventara ugostiteljskih objekata izvan turističke sezone. (J.E.)

(91) objavljeno  19. 12. 15. u 23.55 h 

********************


alt

Budući izgled nove luke na Račiću


STRATEGIJA TURISTIČKOG RAZVOJA (4)

Nacrtom Strategije turističkog razvoja općine Bol do 2012. godine, koji je predstavljen vijećnica Bola na sjednici 16. prosinca, definirano je i naglašeno pet ključnih projekata koji bi učinili da se Bol razlikuje od drugih destinacija i na temelju njih bi se gradio imidž Bola:
- Luka otvorena za javni promet;
- Žičara Bol – Vidova gora,
- Uređenje plaža;
- Izletnička ponuda, biciklističke i pješačke staze;
- Rekonstrukcija kanalizacijske mreže i izgradnja pročistača otpadnih voda.
U prvim raspravama čuli su se i prijedlozi da se tim projektima pridoda uređenje Kuće u kući, kao jedinstvenog spomenika kulture i svojevrsne povijesne i turističke znamenitosti te uređenje piscine na Zlatnom ratu uz program koji bi privukao pažnju turista.
Razvoju turizma doprinijeti će svaka dobra ideja i Strategija koja se može ostvariti prema trenutnim financijskim mogućnostima, ali treba znanja i volje onih koji su plaćeni da to realiziraju. (J.E.)

(90) objavljeno  19. 12. 15. u 23.50 h 

********************


alt


BOL UKORAK SA SVIJETOM

Film „Ratovi zvijezda: Sila se budi“ tek je pred neki dan imao svjetsku premjeru, a u subotu je već bio na programu u bolskom Kinu Mediteran. U kino dvorani došlo je osamdesetak posjetitelja što je iznad očekivanja s obzirom na godišnje doba i još neka istovremena događanja u Bolu.
Film „Sila se budi“ producirale su kompanije Walt Disney Pictures, Lucasfilm i Bad Robot Productions[7][11], a službeni svjetski distributer filma biti će Walt Disney Studios. Snimanje filma započelo je u travnju 2014. godine u Abu Dhabiju i Islandu, a završilo u studenom iste godine u Abu Dhabiju i u studijima Pinewood u Engleskoj.
Sedma epizoda Ratova zvijezda, nazvana "Sila se budi" na dobrom je putu da poruši sve rekorde gledanosti i zarade kada su pitanju projekcije u kinima.
Samo u noćnoj premijeri u srijedu Ratove zvijezda su u europskim kinima zaradili 14.1 milijuna dolara, dok se pretpostavlja da je u SAD-u tijekom četvrtka zaradio najmanje 50 milijuna dolara. Film je već srušio prodaju ulaznica preko online stranice Fandango, a procjenjuje se da je samo u SAD-u unaprijed kupljeno ulaznica u vrijednosti od preko 100 milijuna dolara.

(89) objavljeno  19. 12. 15. u 23.45 h 

********************

alt

S jedne od ranijih fešta kod Berice


BERICA ZOVE NA FEŠTU

Nerežišća su u ponedjeljak (21. prosinca) ponovno centar Brača. Berica poziva, kao i svake godine pred Božić na veliku feštu i radost kupovanja. Mnoge će razveseliti besplatna ugostiteljska ponuda ili kupovanja uz popust od 10 do 50 posto. Za dobro raspoloženje zadužen je tamburaški sastav, a slavlje traje od 7 do 17 sati.
Razlog fešti je 23. rođendan firme Berica koja je počela radom 1992. godine kao betonara. Danas u svom sastavu imaju trgovinu, transport, građevinski materijal …

(88) objavljeno  19. 12. 15. u 23.40 h 

********************


alt

Župni zbor na Božićnom koncertu u Župnoj crkvi


BOŽIĆNI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Po tradiciji, pred Božić, Centar za kulturu nam organizira koncert NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE. U Župnoj crkvi će u ponedjeljak 21. prosinca od 18.30 sati nastupiti Dječji zbor Črčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav Bol, ženska klapa Užonca i muška klapa Braciera. Tijekom programa prikazat će se i video spot „Učini kao Bog“ čiji je redatelj, scenarist, tekstopisac i sporedni vokal Ivica Jakšić Čokrić Puko. (J.E.)

(87) objavljeno  19. 12. 15. u 23.40 h 

********************


alt


PRVI DOČEK NA OTVORENOM

Ne bude li vremenskih iznenađenja, po prvi put će se Nova godina dočekati u Bolu na otvorenom. Na Poljani je postavljen šator, a zbog sportskih natjecanja već radi roštilj, šank i – grijalice. Cijene su umjerene, a neće se mijenjati ni zadnjeg dana 2015. Za doček Nove godine ne treba rezervacija niti plaćanja ulaznice. Izvan šatora su postavljeni stolovi.
Organizatori očekuju i mlade iz ostalih mjesta na otoku. (J.E.)

(86) objavljeno  19. 12. 15. u 23.35 h 

********************


alt


UVOZ MEDALJA IZ SLOVENIJE

Bolska djeca, članovi Karate klub Dojo Brač, ovog su vikenda na karate turnirima u Sloveniji. U subotu su imali natjecanje u Domžalama gdje su osvojili 7 zlatnih, 8 srebrnih i 4 brončane medalje. U nedjelju nastupaju na turniru u Ljubljani. (foto: Vlado Anić)

(85) objavljeno  19. 12. 15. u 23.30 h subota, 19. 12. 2015.   ********************


alt


PRORAČUN 18,2 MILIJUNA

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (16. prosinca) usvojen je četvrti rebalans općinskog proračuna za 2015. godinu. Utvrđeno je da je proračun 18.292.000 kuna, a stvarno stanje znat će se nakon izrade završnog računa.
NAKNADA ZA POS-ove STANOVE:  Za potrebe izgradnje stambene građevine iz programa POS-a trebalo je utvrditi visinu naknade za opremanje komunalnom infrastrukturom i podmirenje pripadajućih troškova. Vrijednost terena utvrđena je na 160 eura po kvadratnom metru, a vijećnici su zatražili da bi trebalo izgraditi još jedan objekat sa POS-ovim stanovima. Stambene liste načinjene pred nekoliko godina trebat će aktualizirati, a to znači raspisivanje novog natječaja.
NEKRETNINA ZA VIDIKOVAC: Hrvatske ceste koje će financirati izgradnju vidikovca na cesti Bol – Gornji Humac, moraju biti vlasnici zemljišta gdje će se to graditi. Zbog toga je Općina trebala darovati nekretninu (zemljište) što je bio i uvjet za dobivanje građevinske dozvole.
NAKNADE ZA 2016.: U idućoj godini (2016.) zaposlenicima Općine, Dječjeg vrtića, Općinske knjižnice i Centra za kulturu isplatit će se po 1.250 kuna za godišnji odmor i Božićnicu te još po 600 kuna za svako dijete do 15 godina života. Isti su iznosi isplaćeni i u 2015. godini.
POVJERENSTVO ZA IZBOR RAVNATELJA: Općinsko vijeće imenovalo je dva člana natječajnog povjerenstva za izbor ravnatelja Centra za kulturu. To su Zvonimir Marić i Boris Škrbić, dok je Centar predložio za trećeg člana Annu Hero. Natječaj treba raspisati u roku od 13 dana nakon objave u Službenom glasniku općine Bol. (j.e.)

(84) objavljeno  18. 12. 15. u 21.55 h  

********************


alt


BOŽIĆNI KONCERT

Svake godine pred Božić svoj nastup imaju i mladi polaznici Područne glazbene škole Josip Hatze. Svoje znanje i umijeće prezentirali su u petak na Božićnom koncertu u Bolu.
Prvi javni nastup imali su polaznici prvoga razreda Mlado Karmelić, Tia Živković, Tonka Ivičić, Nina Lisičar, a s njima su naravno nastupili i oni iz viših razreda: Ema Tomić, Leon Lisičar, Lucija Ivičić, Nikola Borojević, Mia Pivčević i Jure Eterović. Zbog odlaska na karate natjecanje nisu nastupile Nicol Lovrić i Anita Ivelić kao ni Iva Marjanović zbog ozljede. Profesorice područne škole u Bolu su Maja Novak i Višnja Marović.

(83) objavljeno  18. 12. 15. u 21.55 h 

********************


alt


alt


„SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ“

Reflektori su upaljeni, radi i roštilj, a prvi su posjetitelji došli u petak navečer na Poljanu gdje se priprema „Sportsko zabavni Božić“. Subota i nedjelja su planirani za druženje i dogovore, a sportski susreti počinju od ponedjeljka: mali nogomet, košarka, tenis, briškula i trešeta … Osim medalja i pehara predviđene su i novčane nagrade pobjednicima. (j.e.)

(82) objavljeno  18. 12. 15. u 21.45 h  

********************


alt


DOČEK 2016. U RAJU

Doček Nove godine organizira se i u konobi „Raj“ u Murvici. Gostima se nudi bogati menu sa 5 sljedova, piće dobrodošlice i šampanjac u ponoć. Angažirana je glazba uživo. Sve to za 300 kuna po osobi. Rezervacije se primaju do 25. prosinca.
I ove subote (19. prosinca) može se večerati u konobi „Raj“, a glazba u živo je od 20 sati.

(81) objavljeno  18. 12. 15. u 21.40 h petak, 18. 12. 2015.     ********************


alt

Strpljivo se čekao dolazak aviona


alt

Stigao je Djeda Božićnjak


alt

Boljani s Djedom Božićnjakom


alt

Bolski mališani preuzimaju darove


AVIONOM STIGLI DAROVI

Malo kasnije nego lani, ali je ipak avionom na brački aerodrom došao i ove godine Djed Božićnjak s darovima za one najmlađe, polaznike dječjih vrtića na Braču. Ukupno je podijeljeno 320 kesica, a iz Bola ih je došlo 33.
Mladi Bračani u pratnji svojih teta, a s nekima su došli i roditelji, avion su s nestrpljenjem čekali uz aerodromski plato i pljeskom pozdravili slijetanje i izlazak Djeda Božićnjaka. Lijepo, sunčano vrijeme, bez daška vjetra, učinili su da ova svečanost bude još ljepša.
Svi su vrtići dobili priliku da se slikaju pored malog aviona, cesne, s Djedom Božićnjakom. (J.E.)

(80) objavljeno  17. 12. 15. u 21.15 h 

********************


alt


alt


OTVARANJE OVOGA PETKA

Posljednje su pripreme na Poljani kako bi manifestacija „Sportsko zabavni Božić“ mogla početi već ovoga petka. U šatoru je postavljen drveni pod i upravo se radi na dekoraciji i unošenju opreme. Volonteri i članovi Sportskog društva Bol označili su dva malonogometna terena 40x20 m, a na jednom će se moći igrati i košarka. „Grabov rat“ je pomogao u građevinskim poslovima i osvjetljavanju igrališta, šatora i gledališta. Na tribinama je postavljeno 100 plastičnih sjedalica …
- Sve je spremno da natjecanja mogu početi – obavijestio nas je Boško Botica. (J.E.)

(79) objavljeno  17. 12. 15. u 21.10 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA U PONEDJELJAK I UTORAK

U ponedjeljak i utorak, od 9 do 12 sati, isplaćivat će se Božićnice starijima od 80 godina. Njih šezdesetak dobit će po 300 kuna, ali je predviđeno da 11 invalida za Božić dobije po 1.000 kuna, a četvero Boljana koji su u Domu za starije osobe po 500 kuna. Ukoliko osobno ne mogu doći po novac, to može učiniti netko od članova obitelji, ali mora donijeti i osobnu iskaznicu onoga koji je ostvario pravo na Božićnicu. Za isplatu je zadužena Nives Serventi.
U susjednoj prostoriji, kod Zorane Marinković, po novac mogu doći, također u ponedjeljak i utorak, roditelji čija djeca pohađaju osnovnu školu. Njima će biti isplaćeno 20 posto od vrijednosti školskih knjiga.
Taj postotak kod nekih nije primljen baš blagonaklono. O tome se razgovaralo i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Prošle godine su roditelji dobili 60 posto. Sada je načelnik Tihomir Marinković objasnio da je za osnovce ukupno izdvojen isti iznos kao lani, ali će veći dio biti utrošen za nabavku školske opreme. Po savjetu nastavnika, neki će dobiti i veći postotak ako su oni ocijenili i predložili, da zbog imovinskog stanja, to zaslužuju. Službeno, nitko od bolskih školaraca nije iz porodice koja je socijalno ugrožena. (J.E.)

(78) objavljeno  17. 12. 15. u 21.05 h  

********************


alt

Treba li i kako smanjiti broj jednodnevnih izletnika?


STRATEGIJA TURISTIČKOG RAZVOJA (3)

„Kad je u pitanju daljnji razvoj turizma – piše u nacrtu Strategije turističkog razvoja - općina Bol se nalazi na svojevrsnoj prekretnici:
-    ili će, nastavljanjem dosadašnjih razvojnih trendova, polako gubiti korak i utapati se u sivilu sve manje atraktivnog, izrazito sezonskog „sunce i more“ turizma, što implicira „osuđenost“ na goste niže platežne moći,
-    ili će, adekvatnijom valorizacijom raspoložive resurno-atrakcijske osnove, novim tržišnim pozicioniranjem, napraviti kvalitativni iskorak …
U namjeri da se pomogne dionicima turističkog razvoja općine Bol, pri čemu osobito TZ općine Bol da objektivno sagledaju svoju poziciju te uspostave preduvjete za novi razvojni uzlet, ovim se dokumentom postavljaju temelji za sustavan, koordiniran i planski usmjeravan razvoj turizma na cijelom projektnom području. U tom smislu, ovaj je dokument krenuo od detaljne analize postojećeg stanja svih relevantnih činitelja turističkog razvoja … „
To je tek dio onoga što je napisano, a što bi trebalo učiniti da, kao i mnogo puta ranije, ne ostane samo na papiru?
Iako se spominjalo prije mnogo godina, ponovo se aktualizira pitanje menadžmenta, grupe stručnih ljudi, koji bi vodili bolski turizam. Mnogo je dobrih ideja izrečeno, napisano i dobronamjerno savjetovano.
Umjesto što se razmišlja o ograničenju dolazak izletnika u Bol, zašto se nešto ne učini da oni slijedeće godine dođu ovdje na odmor? Tko i što treba učiniti da 4.310 kreveta u privatnom smještaju bude korišteno u prosjeku više od 58 dana? Privatni smještaj uglavnom je prepušten sam sebi i djelomičnoj pomoći turističkih agencija koje pomažu u punjenju, ali ne toliko i na osmišljavanju sadržaja i aktivnosti da gost bude zadovoljan i da se, naravno, ponovno vrati u Bol. Bilo je prijedloga da se angažiraju animatori za goste u privatnim apartmanima. Ništa se nije dogodilo, a neki davno osmišljeni i korišteni sadržaji za te goste su – napušteni.
Dobro je pročitati nacrt Strategije turističkog razvoja od 2016. do 2021. kako bi se u siječnju na Općinskom vijeću moglo konkretno razgovarati: što učiniti da se „Bol ne utopi u sivilo sve manje atraktivnog turizma“. (J.E.)

(77) objavljeno  17. 12. 15. u 21 h 

********************


alt


GLAZBENI SPOT MADE IN BOL

Glazbeni spot „Učini kao Bog“, sniman u Bolu početkom studenoga, objavio je youtube i u prva dva dana zabilježeno je 939 posjeta. Tekstopisac je Ivica Jakšić Čokrić Puko, autor glazbe Jure Stanić, a izvođači su Marin Puljizević, Dunja Škopljanac Peroš, Manuela Malvasija, Anna Hero i mnoge Bolke i Boljani svih uzrasta.
Spot možete pogledati i u našoj rubrici VIDEOTEKA ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(76) objavljeno  17. 12. 15. u 20.55 h 

********************


alt


RADIONICA VUNE

U suradnji Udruge Svijet kao cvijet i Centra za kulturu Općine Bol u četvrtak je u Domu kulture održana još jedna  radionica vune. Ovoga puta sudjelovali su učenici 3. i 4. razreda OŠ Bol.
Sve što je na radionici napravljeno, ide u prodaju za Bračke pupoljke.
Ovo je bila i posljednja u nizu radionica koje je Udruga Svijet kao cvijet organizirala za promociju projekta Brački pahaj - iskorištavanje odbačene vune na Braču, a ovaj put sve za humanitarni sajam i manifestaciju Tjedan Bračkih pupoljaka. (I.B.I.)

(75) objavljeno  17. 12. 15. u 20.50 h 

********************


alt


ZATVORENO ZA PROMET

U petak (18. prosinca) biti će zatvorena za promet makadamska cesta od Tina Ujevića prema crkvici Svete Lucije. Razlog je što će se betonirati taj dio ceste u dužini od 30 metara, pa će biti onemogućen prolaz vozilima cijeli dan – obavijestio nas je komunalni redar Zdravko Bartulović.

(74) objavljeno  17. 12. 15. u 20.45 h 
četvrtak, 17. 12. 2015.     ********************


alt

Zdravica na kraju godine


alt

Vijećnici su dobili i prigodnu monografiju


OPĆINSKO VIJEĆE, ZADNJI PUT OVE GODINE

Sjednica Općinskog vijeća, 11. po redu, pod predsjedanjem Dora Adulmara održana je u jutarnjem terminu u srijedu 16. prosinca. Od 11 vijećnika, na sjednici ih je bilo nazočno 9.
U dva sata vremena obrađeno je 12 točaka dnevnog reda: (1) nacrt strategije razvoja bolskog turizma, (2) četvrti rebalans proračuna Općine za 2015., (3) troškovi zemljišta za izgradnju stanova POS-a, (4) darivanje nekretnine za Vidikovac, (5) novčane naknade zaposlenicima u 2016. Godini, (6) imenovanje natječajnog povjerenstva za izbor ravnatelja Centra za kulturu, (7) treće izmjene i dopune PPU općine Bol, (8), izmjene i dopune UPU naselja Bol, (9) izrada plana uređenja parkirališta na ulazu u mjesto, (10) uređenje reciklažne zone K4 u Podbarju, (11) uređenje komunalne zone K3, (12) rasprava o pristiglim molbama.
Nakon sjednice, posljednje u 2015. godini, predsjednik vijeća nazdravio je vijećnicima i ostalima prisutnima poželivši im sretne blagdane i sreću u novoj godini. (J.E.)

(73) objavljeno  16. 12. 15. u 22.40 h 

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU …

Uobičajeno je da vijećnici pitaju, a načelnik im odgovara i objašnjava:
- U naselju Blato-Ratac ima nesređenih imovinsko-pravnih odnosa sa zemljištem kojeg je svojevremeno kupila Stambena zadruga „Zlatni rat“ za gradnju stambenih objekata. Novi vlasnici nisu uknjiženi, a raniji – koji su još uvijek u katastarskim knjigama upisani – prijete da će pregraditi prilazne putove. Tomi Fabijanović traži da se to pitanje riješi, ali i da se utvrdi prioritet uređenja nekih ulica u tom naselju. Smatra da bi najprije trebalo raditi tamo gdje se živi cijelu godinu, a ne samo tijekom ljeta.
Načelnik: po pitanju prioriteta radova u naselju Blato-Ratac razgovarat će se sa tamošnjim stanovnicima ili njihovim predstavnicima tijekom siječnja. Općinske službe će se angažirati po pitanju knjiženja na parcele koje su kupljene i plaćene.


- Što je s rasvjetom na šetnici do plaže Zlatni rat jer danas nema ni starih kandelabra a ni struje – pita Branko Mikulić.
Načelnik: Novi kandelabri koji su nam isporučeni nisu bili kvalitetno urađeni i dolaze novi do 18. prosinca. Vjerujem da će šetnica biti osvijetljena do Božića.


- Matka Bakovića interesira što je s dječjim parkovima?
Načelnik: Već u siječnju postavit će se nove sprave u parku kod stare Fabrike.


- Stanje ispred prodavaonice Kupinica – primijetio je Boris Škrbić – je ruglo i ne služi nam na čast. Ako se tamo moraju okupljati ljudi onda im treba urediti stol, klupe, a možda i javni WC.
Načelnik: Mi smo uklanjali nekakve sanduke, stare klupe i stolice, ali bi nakon dan-dva ponovno bilo kao i ranije. Intervenirat će naš komunalni redar.


- U Ulici Ante Radića, nakon popravka vodovodne cijevi – kaže Srećko Karmelić – ostala je rupa na cesti i postoji opasnost da netko od prolaznika slomije nogu. Nadalje, pita, što je s najavom da će Vodovod Brač kontrolirati tko oborinske vode ispušta u kanalizaciju.
Načelnik: Obaveza je Vodovoda Brač da u potpunosti uredi ulicu nakon radova, a oni su preuzeli i obvezu da izvan sezone kontroliraju gdje se ispuštaju oborinske vode.


- Što je poduzeto po pitanju Varadera 1 i Varadera 2, nakon što je došao novi direktor u Grabov rat, a mene se i tadašnju Skupštinu društva optuživalo za sklapanje štetnih ugovora – pita Tomislav Marčić.
Načelnik: Ništa se nije učinilo jer ugovori imaju svoje rokove. (J.E.)

(72) objavljeno  16. 12. 15. u 22.35 h 

********************


alt


STRATEGIJA TURISTIČKOG RAZVOJA (2)

Materijale koje je pripremio Invest Consulting iz Solina sadrži 160 stranica u kojima je podrobno opisana analiza postojećeg stanja, vizija razvoja, turistička organiziranost, strategija razvoja i upravljanje turističkom destinacijom. Do sredine siječnja, općinski vijećnici, koji su na CD-u, dobili sve to napismeno, mogu (ako žele) to pročitati pa na tematskoj sjednici Općinskog vijeća, neke napisane stvari možda i korigirati.
Istina je da ovo nije prva napisana (i plaćena) Strategija turističkog razvoja općine Bol. Onu prije izradio je Institut za turizam još 2007. ali se malo od toga realiziralo. Nova je Strategija potrebna jer je onoj ranijoj istekao rok upotrebe, a nova je potrebna da bi se potencijalni investitori na nju mogli pozvati ukoliko žele dobiti sredstva iz EU fondova.
U nekoliko nastavaka upoznat ćemo naše čitatelje s nekim analizama, činjenicama i prijedlozima iznesenim u nacrtu najnovije Strategije:
U 11 bolskih hotela ima 2.572 kreveta (čija je korištenost 123 dana u godini), u privatnom smještaju 4.310 kreveta (korištenost 58 dana) i u kampovima 360 kreveta (korištenost 52 dana).
U ostvarenim noćenjima 2015. Godine Nijemci su sudjelovali sa 14,76 posto, Austrijanci sa 12,84 posto, Hrvati sa 7,31 posto, Slovenci sa 6,76 posto, Talijani sa 6,19 posto …
Prihod TZO od boravišne pristojbe i članarine u 2013. godini iznosio je 1,9 milijuna, a 2014. godine 2,1 milijun kuna.
Ukupna površina bolskih plaža je 61.200 kvadratnih metara, a Zlatni rat ima 28.500 kvadratnih metara. Na toj plaži istovremeno bi trebalo biti do 3.500 kupača. Samo u Bolu u špici sezone ima registriranih 7.240 gostiju, preko 3.000 dnevnih izletnika … Većina njih ide na Zlatni rat jer zbog plaže dolaze u Bol. (J.E.)

(71) objavljeno  16. 12. 15. u 22.30 h 

********************


alt


RADOVI NA RIVI

Bijelim betonom uređen je dio nogostupa na rivi, u Ulici Vladimira Nazora, kao ogledni primjerak kako bi to u konačnici trebalo izgledati. U srijedu su to ocjenjivali predstavnici projektanta, izvođača, investitora kao i nadzorni inženjer. Ocjena je pozitivna i s radovima se može nastaviti.
Iako su neke službene osobe izjavile da „Rubigrad“ može početi s radom odmah, čini nam se da će se pričekati do završetka blagdana. (J.E.)

(70) objavljeno  16. 12. 15. u 22.25 h  

********************


alt


alt


ŠATOR NA POLJANI

Tijekom srijede montiran je šator na Poljani gdje će se do 2. siječnja održavati sportsko-zabavni život. Prvi put će se u šatoru organizirati doček Nove godine.
Prijave za sportska natjecanja prima Boško Botica (mob. 098 948 3390) a planiraju se malonogometni turniri za seniore, veterane, žene i djecu, zatim turnir u košarci, stolnom tenisu te turnir parova u briškuli i trešeti. (J.E.)

(69) objavljeno  16. 12. 15. u 22.20 h 

********************


alt


NAKON ZORNICE NA KAVU

U adventu su posebna pobožnost rano jutarnje mise – zornice. U Bolu se od utorka svaki dan održavaju u 6 sati u Župnoj crkvi. A nakon mise ide se na zajedničku prvu jutarnju kavu u caffe bar Loža. Uvijek netko od Bolki donese i domaće kolače. (foto: Z. Buktenica)

(68) objavljeno  16. 12. 15. u 22.15 h  srijeda, 16. 12. 2015.     ********************


alt

Uobičajena ljetna slika plaže Zlatni rat: previše kupača, ležaljki, suncobrana i - brodova


alt

Plastika prekrila žalo na Zlatnom ratu


ČEMU SLUŽI STRATEGIJA?

Strategija turističkog razvoja općine Bol od 2016. do 2021. interesira svega 16 Boljana (i Bolki) koliko ih se okupilo u utorak u Domu kulture na predstavljanju nacrta spomenutog dokumenta. Nešto manje, njih 14, odgovorilo je na anketni upitnik koji je bio objavljen na portalima Općine Bol i TZO.
Ipak, treba priznati, da to nije brojčano reprezentativan uzorak u turističkom mjestu koje ima 1.600 stanovnika.
Malobrojna publika imala je podosta zamjerki kao na primjer čemu služi nova Strategija, ako nije analizirano što je učinjeno ili zašto nije učinjeno po onoj prethodnoj. Iz dvosatne rasprave navest ćemo samo neke primjedbe:
- Volimo se hvaliti kako smo šampioni turizma, a vidite koliko nas je došlo na raspravu;
- Mi dovoljno ne učimo, još smo u mnogo čemu amateri;
- Za koju godinu nećemo imati kadrove koji će raditi u ugostiteljstvu (konobare, kuhare …);
- Nikakva je briga za plaže i na što nam sliči Zlatni rat gdje pored naših gostiju dođe dnevno još barem 4.000 izletnika:
- Od plastičnih ležaljki, od Borka do Zlatnog rata, ne može se proći uz more;
- Apartmanizacija uništava domicilno stanovništvo i nigdje se ne navodi koliko kreveta u privatnom smještaju imaju oni koji ne žive u Bolu;
- Prometna regulacija nam je u Bolu živa katastrofa, nigdje se kao u Bolu auta i kamioni od 7 tona ne vozikaju rivom;
- Ne treba širiti turističke kapacitete, već urediti i srediti ono što imamo;
- Male ili nikakve koristi od TZO i Turističkog vijeća koji bi trebali biti pokretači a ne promatrači …
Strategija turističkog razvoja tema je i na sjednici Općinskog vijeća (16. prosinca) pa se nadamo da ćemo o ovoj temi još pisati i narednih dana. (J.E.)

(67) objavljeno  15. 12. 15. u 22.25 h  

********************


alt


RASPLESANI BOŽIĆ

U sklopu programa „Prosinac u Bolu“, čiji je organizator Centar za kulturu, ove će srijede (16. prosinca) u kino dvorani nastupiti Baletni studio. Pod vodstvom Nives Rumora izvest će baletnu predstavu RASPLESANI BOŽIĆ.
Na pozornici kino dvorane nastupit će svojim igrokazom i učenici III. razreda Osnovne škole koje vodi učiteljica Meri Biliš.
Početak je u 16.30 sati, a ulaz je slobodan. (J.E.)

(66) objavljeno  15. 12. 15. u 22.15 h 

********************


alt

Prošlogodišnji sudionici Božićnog koncerta bolskih pjevača i svirača u Župnoj crkvi


"PROSINAC U BOLU"

Čitav ovaj mjesec u Bolu se organiziraju mnoga događanja, pa će svatko nešto naći za sebe, posebno oni najmlađi. Dočekali smo 6. prosinca Sv. Nikolu s poklonima, a za Svetu Luciju je organiziran lutkarski mjuzikl. Isti dan, 13. prosinca, otvorene su u Loži prve vanjske jaslice.
U srijedu 16. prosinca je u kino dvorani u 16.30 sati RASPLESANI BOŽIĆ, a u petak u 17 sati Božićni koncert Područne glazbene škole Josip Hatze.
Kino Mediteran u subotu prikazuje dva filma.
Tradicionalni Božićni koncert bolskih pjevača i svirača je u ponedjeljak 21. prosinca od 18.30 sati u Župnoj crkvi, a blagdanski program priprema Osnovna škola u srijedu 23. prosinca.
Na Badnjak u 11 sati u Domu kulture dijelit će se bakalar, a poslije podne na Poljani zapaliti – Badnjak.
Na Poljani su od 18. prosinca do 2. siječnja sportska natjecanja, ali i doček Nove godine pod šatorom. (J.E.)

(65) objavljeno  15. 12. 15. u 22.10 h 

********************


alt


KATAMARAN NE DOLAZI!

U prekidu je katamaranska linija Split - Bol - Jelsa s polaskom iz Splita u srijedu 16. prosinca u 16 sati. Razlog je kvar na katamaranu. Iz istih razloga neće katamarana biti ni u četvrtak na liniji Jelsa - Bol - Split.

Hoće li se katamaran popraviti ili će se osigurati zamjena za četvrtak poslije podne još je neizvjesno. Treba nazvati službu informacija Jadrolinije u Splitu (021 / 338 333).

(64) objavljeno  16. 12. 15. u 11.45 h   utorak, 15. 12. 2015.     ********************


alt


ZA NOVČANE POMOĆI POLA MILIJUNA

Više od pola milijuna kuna, točnije 550 tisuća, isplaćeno je pojedincima iz općinske blagajne u 2015. na ime novčane pomoći. To su Uskrsnice, Božićnice, pomoći bolesnima, naknade za srednjoškolce i studente, naknade za rođenje djeteta …
Na ime Uskrsnice, po 200 kuna svakom umirovljeniku, koštalo je 55.000 kuna, a 16.000 kuna isplatit će se za Božićnice (300 kuna svakom Boljaninu starijem od 80 godina). Najveći ukupni iznos dobili su mladi bračni parovi za novorođeno dijete, čak 322.000 kuna. Već godinama Općina isplaćuje za prvo dijete 7.000, za drugo 15.000, treće  30.000, četvrto 60.000 kuna …
Srednjoškolci i studenti dobili su 113.000 kn, invalidi za Uskrs i Božić po 1.000 kuna ili ukupno 22.000 kuna. Po 400 kuna za Uskrs i sada za Božić dobilo je četvero Boljana koji su u Domu za starije osobe, a na ime pomoći u liječenju isplaćeno je tijekom godine ukupno 18 tisuća kuna.
Bol po ovim isplatama i brizi za svoje stanovnike sasvim sigurno je među prvima u Hrvatskoj. Dobro je kada Općina ne zaboravlja na one kojima su pomoć i pažnja potrebiti. (J.E.)

(63) objavljeno  14. 12. 15. u 21.40 h 

********************


alt


MISA U KAPELICI SV. LUCIJE

Dan kasnije, nakon blagdana sv. Lucije koji je ove godine bio u nedjelju, slavila se sveta misa u kapelici na istočnoj strani Bola, nedaleko lokacije budućeg groblja. Misno slavlje predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić.
Mala kapelica sv. Lucije, iznad Martinice, pripadala je obitelji Matulić, a pretpostavlja se da je izgrađena u 18. stoljeću. (J.E.)

(62) objavljeno  14. 12. 15. u 21.35 h  

********************


alt


VAĐENJE KRVI SRIJEDOM

Umjesto četvrtkom, kao što je uobičajeno, u bolskoj ambulanti krv će se vaditi srijedom. Taj novi raspored vrijedi samo u tjednu kada je Božić i Nova godina, odnosno 23. i 30. prosinca.

(61) objavljeno  14. 12. 15. u 21.35 h  

********************


alt


DVA NOVA FILMA

Iduće subote, 19. prosinca, u bolskom kinu bit će organizirane, za ovu godinu, dvije posljednje kino predstave.
Za kraj se u Kinu Mediteran prikazuju dva velika hita: u 18 sati SNOOPY I CHARLIE BROWN film, sinkronizirana avantura popularnog crtanog serijala koja po prvi puta stiže na kino platna.

(60) objavljeno  14. 12. 15. u 21.30 h  

********************


alt


JAVNI UVID PLANA R3 ZONE

Od 21. prosinca do 21. siječnja na javnom uvidu u prostorijama Doma kulture bit će izloženi projekti urbanističkog plana uređenja R3 zone - prva faza. To je dio koji se nalazi uz istočnu granicu buduće sportsko-zabavne zone.
Javno predstavljanje i rasprava planirani su za 15. siječnja.
Pismena mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se pismeno dostaviti Općini Bol tijekom javnog uvida u planove. (J.E.)

(59) objavljeno  14. 12. 15. u 21.25 h ponedjeljak, 14. 12. 2015.      ********************


alt


alt


alt


JASLICE NA OTVORENOM

Prvi put su u Bolu izrađene i postavljene jaslice na otvorenom. U jednom od boksova na Loži, uz prigodnu feštu, jaslice su otvorene u nedjelju predvečer. Svečanost je uveličao Mandolinski sastav Bol.
Ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić predstavila je voditelja radionice akademskog kipara Roberta Jozića, njegovog pomoćnika budućeg kipara Stjepana Kraljevića, a zahvalila se i svima koji su sudjelovali i pomagali u stvaranju jaslica: Adi Seferagić, Vini Lovrić, Manueli Malvasija, Dariji Marinković, Željani Cvitanić, Karli Marinković, Ani Bodlović kao i bolskim školarcima koji su pomagali oko anđela.
Mi bi za ovaj jedinstveni projekt zahvalili Općini Bol na inicijativi i financiranju, ali i ravnateljici Ivani Bošković Ivičić i Centru za kulturu za aktivno sudjelovanje u realizaciji. (J.E.)

(58) objavljeno  13. 12. 15. u 21.20 h 

********************


alt


alt


PREDSTAVA NA SV. LUCIJU

Na svetu Luciju najmlađi su u pratnji starijih mogli uživati u lutkarskom mjuziklu „Božićna medalja za dobrotu“. Predstavu je bolskoj djeci poklonio Centar za kulturu, a svi su mali posjetitelji na izlazu iz kino dvorane dobili krafnu i sok.  (J.E.)

(57) objavljeno  13. 12. 15. u 21.15 h  

********************


alt


DJECA BIRALA DAR

Uspješna je bila i ovogodišnja akcija „Darujem ti dar, ne traži mu kvar …“. Od blagdana sv. Nikole, na poziv Centra za kulturu, djeca su donosila igračke koje im više ne trebaju, da bi sve to bilo izloženo u prizemlju Doma kulture. Na sv. Luciju, nakon lutkarske predstave, djeca su došla u Dom kulture i sama odabrala po jedan dar: lutku, igračku, slikovnicu … (J.E.)

(56) objavljeno  13. 12. 15. u 21.10 h 

********************


alt


RASVJETA PREKO REDA

U subotu su postavljeni kandelabri na rivi, Ulica Vladimira Nazora, ne čekajući da se uredi novi nogostup od benzinske postaje do Bilina kuće. To je omogućilo da se taj dio bolske rive osvijetli, ali i ukrasi svjetlećim dekorom. Još će u mraku ostati šetnica do plaže Zlatni rat, ali se čine napori da i taj dio bude osvijetljen do Božića. (J.E.)

(55) objavljeno  13. 12. 15. u 21.05 h 

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Autotrans je od ovoga vikenda smanjio broj polazaka autobusa iz Bola prema Supetru, ali isto tako i u povratku. Za Supetar nema  autobusa u 10.45 i u 17.50. Kao i do sada subotom nema autobusa u 13.45, a nedjeljom i blagdanom iz Bola polazi, kao i do sada, u 11.20, 13.45 i 16.30 sati.
Iz Supetra prema Bolu ne prometuje autobus u 9 ni subotom u 14.20 sati. Nedjeljom i blagdanom autobus ne ide iz Supetra za Bol u 14.20, već samo u 10.25, 12.25 i 15.25 sati.
Novi red vožnje autobusa može se pogledati u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE.

(54) objavljeno  13. 12. 15. u 21 h 

********************


alt


POLJANA SE SPREMA ZA SPORT I DOČEK

Građevinare i bravare u nedjelju su na Poljani zamijenili volonteri, sportski aktivisti, koji su označavali linije sportskih terena gdje će se od petka igrati nogomet, košarka … u sklopu manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“. Šatorska konstrukcija očekuje se u srijedu, a montaža u četrvrtak.
U šatoru će od petka biti sportska natjecanja (šah, briškula i trešeta, stolni tenis …), a na Staru godinu glazbeno-zabavni program za doček 2016. Naravno, uz prigodnu gastronomsku ponudu. (J.E.)

(53) objavljeno  13. 12. 15. u 20.55 h 

********************


alt


VRIJEME ZA PRAZNIKE

Mnoge interesira kakvo će vrijeme biti za Božić i Novu godinu. Kakvo vrijeme američki i europski znanstvenici i njihovi kompjutori predviđaju u drugoj polovici prosinca detaljno je objašnjeno u nedjeljnom izdanju „Slobodne Dalmacije“. Ukratko, za Božić je moguća kiša i temperatura od čak 17 stupnjeva, a na Staru i Novu godinu očekuje se malo sunca, ali povremeno i pljuskovi u popodnevnim satima na Staru godinu.
Mi se nadamo da u Bolu u prazničke dane neće biti bure. (J.E.)

(52) objavljeno  13. 12. 15. u 20.50 h  
nedjelja, 13. 12. 2015.     ********************


alt


OD UTORKA ZORNICE

Posebna pobožnost u adventu su mise zornice. Ove godine u Bolu počinju od utorka, 15. prosinca.
Svako jutro, već u 6 sati, slavit će se misa zornica u Župnoj crkvi Gospe od Karmela. Mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno išćekivanje Isusovog dolaska.

(51) objavljeno  12. 12. 15. u 21.40 h  

********************


alt


DOČEK 2016. POD ŠATOROM

Iako šator dolazi u srijedu ili četvrtak, već se rade planovi da se u njemu organizira, osim sportskih natjecanja za Božić, i doček Nove godine. Zna se da će u šatoru na Poljani biti dvostruko više prostora nego u onome prošle godine, a bit će postavljene i grijalice da bi boravak u šatoru bio što ugodniji. Osim glazbe i novogodišnje dekoracije, posjetiteljima će se uz piće ponuditi i nešto za prezalogajiti. Cijene će biti sasvim pristupačne, a organizatori planiraju i neke iznenađenja.
Računa se da će za doček 2016. u šatoru biti zainteresiranih i iz drugih mjesta na Braču. (J.E.)

(50) objavljeno 12. 12. 15. u 21.35 h

********************


alt


ZAKONI KOJI PLAŠE IZNAJMLJIVAČE

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti zabrinuo je privatne iznajmljivače jer su mislili da im donosi nove obveze, ali i moguće kazne ne budu li se pridržavali zakonskih propisa. Riječ je o zabrani točenja alkohola osobama mlađim od 18 godina i obvezi osiguranja gostiju od mogućeg nesretnog slučaja.
Međutim, načelnica Turističke inspekcije Jasenka Štiglec, objasnila je novinarki „Slobodne Dalmacije“ Ružici Mikačić (objavljeno u SD 12. prosinca) da se to ne odnosi na iznajmljivače.
Iznajmljivači koji pružaju osim smještaja i uslugu doručka, polupansiona ili punog pansiona obvezni su na vidljivom mjestu isticati oznaku upozorenja zabrane konzumiranja alkohola mlađima od 18 godina. Istim Zakonom predviđeno je osiguranje gostiju od posljedica nesretnog slučaja, ali se ta obveza odnosi na pravne osobe, tvrtke koje imaju registrirane ugostiteljske objekte, dakle hotele, hostele, kampove i slično. (J.E.)

(49) objavljeno  12. 12. 15. u 21.30 h


subota, 12. 12. 2015.     ********************


alt


alt


„SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ“

Na Poljani se obavljaju posljednji radovi kako bi 18. prosinca mogao početi, drugu godinu za redom, „Sportsko-zabavni Božić“. „Grabov rat“ je premjestio četiri reflektora, a solinska „Kovinoelektra“ postavlja žičanu i željeznu ogradu oko sportskih terena. Metalni su poklopci postavljeni preko do sada otvorenih kanala, a šator – dvostruko veće površine od onoga lani – dolazi u Bol u srijedu ili četvrtak. Isti će dan biti postavljen i opremljen, kako bi u petak moglo početi s natjecanjima: mali nogomet, košarka, šah, pikado, stolni tenis, briškula i trešeta …
Organizatori iz Sportskog društva Bol organizirat će na Poljani i doček Nove godine. (J.E.)

(48) objavljeno  11. 12. 15. u 21.40 h 

********************


alt


HUMANITARNA PRODAJA

Dječji vrtić Mali princ u petak je organizirao humanitarnu prodaju snjegovića koje su izrađivali roditelji sa djecom i odgojiteljicama na radionici u dječjem vrtiću. Ovom prodajom prikupljeno je 1.100 kuna, a cijeli prihod je namijenjen Udruzi djece sa teškoćama u razvoju "Brački pupoljci". (B.M.)

(47) objavljeno  11. 12. 15. u  21.35 h  

********************


alt


BESPLATNA PREDSTAVA ZA DJECU

U čast sv. Luciji, a djeci na dar, Centar za kulturu organizirao u nedjelju, 13. prosinca u 11 sati, besplatnu predstavu za djecu: BOŽIĆNA MEDALJA ZA DOBROTU. To je lutkarski mjuzikl koji će se održati u kino dvorani. Tu će svako dijete dobiti besplatno krafnu i sok.
Nakon predstava djeca će u prizemlju Doma kulture moći izabrati (besplatno) jednu igraču za sebe. Igračke su prikupljene u akciji „Darujem ti dar, ne traži mu kvar …“

(46) objavljeno  11. 12. 15. u 21.30 h  

********************


alt

U Domu kulture radili su se elementi jaslica


JASLICE NA OTVORENOM OD NEDJELJE

Božićne jaslice pod Ložom otvorit će se u nedjelju, 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije. Najprije je trebao nacrt koji je načinjen uz pomoć Ane Marije Botteri Peruzović, a za realizaciju pomogli su odrasli. Naime, Centar za kulturu pozvao je dosadašnje polaznike kreativnih radionica, ali i sve ostale zainteresirane, koji su marljivo radili petkom i subotom pod vodstvom akademskog kipara Roberta Jozića.
Bit će to prve jaslice na otvorenom u Bolu, a moguće ih je vidjeti već od nedjelje u 17 sati. Na otvaranju jaslica nastupit će Mandolinski sastav Bol. (J.E.)

(45) objavljeno  11. 12. 15. u  21.25 h 

********************


alt


BLAGDAN SV. LUCIJE

U nedjelju je blagdan sv. Lucije (283. – 304.), kršćanske mučenice  koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo, a progonitelji kršćanstva su joj odrubili glavu. Štuje se kao zaštitnica slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara i kovača.
Kako ove godine blagdan pada u nedjelju, misa će se u crkvici sv. Lucije održati dan kasnije, u ponedjeljak u 9 sati. (J.E.)

(44) objavljeno  11. 12. 15. u 21.20 h  

********************


alt


INVENTURA U LJEKARNI

Bolska ljekarna će ove subote (12. prosinca) raditi nešto kraće i to od 8 do 10 sati. Razlog je inventura pa ljekarna moli svoje korisnike da vode o tome računa i pravovremeno osiguraju potrebne lijekove.

(43) objavljeno  11. 12. 15. u 21.15 h petak, 11. 12. 2015.     ********************


alt


USKORO NOVI NOGOSTUP

Nakon što je postavljen novi rubnjak nogostupa na rivi u Ulici Vladimira Nazora, u četvrtak su radnici „Rubigrada“ ugradili prve kubike bijelog betona na trotoaru. To bi trebao biti probni uzorak, jer nadzorni inženjer je imao primjedbi na oblaganje ogradnog parapeta što se radilo prije ljeta. Novouređeni nogostup, od benzinske postaje do Biline kuće, dug je 170 metara. Radovi bi se trebali nastaviti idući tjedan.
Završetak ovih radova bitan je zbog ponovnog postavljanja kandelabra javne rasvjete, jer je ovaj dio rive, dok se ne završe radovi na nogostupu, u potpunom mraku.
U mraku je i šetnica prema plaži Zlatni rat, ali odgovorni u Općini, obećavaju da će rasvjete biti do Božića. (J.E.)

(42) objavljeno  10. 12. 15. u 22.35 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA PRIJE BOŽIĆA

Boljani stariji od 80 godina i ove će godine dobiti božićnicu. Datum isplate još nije određen ali se pretpostavlja da će to biti od 21. do 24. prosinca. Iznos je kao i lani, po 300 kuna. Po novac će trebati doći osobno na općinsku blagajnu ili poslati nekoga od bliže rodbine, ali obvezno sa osobnom iskaznicom. Pravo na božićnicu ima šezdesetak osoba.
Datum i vrijeme isplate objavit ćemo na našem portalu. (J.E.)

(41) objavljeno  10. 12. 15. u 22.30 h  

********************


alt


IDEJA OSTAJE – IDEJA?

Prijedlog je Općine Jelsa da katamaran subotom umjesto u 6.00 iz Jelse krene u 14.00 sati (iz Bola u 14.30), a povratak iz Splita umjesto u 16 bude u 23 sata. Taj bi raspored bio tijekom zimskog reda plovidbe (do 2. lipnja), a omogućavao bi Jelšanima i Boljanima da subotom poslijepodne i navečer u Splitu obiđu trgovačke centre, posjete bolesne u bolnici, a mogli bi u kino, kazalište ili na sportske utakmice.
Ideju je podržalo i Općinsko vijeće Bola, ali je najbitnije mišljenje Agencije za obalni linijski pomorski promet. Čini se da su predlagači mala zakasnili jer je već objavljen zimski red plovidbe katamarana. Osim toga, linija subotom u zimskim mjesecima i nije baš pouzdana. Prema našoj evidenciji u siječnju ove godine katamaran zbog vremenskih uvjeta nije dolazio u Bol 14 puta, u veljači isto toliko, u ožujku 16, u travnju 7 puta … Ne bi bilo za putnike baš ugodno kada bi subotom išli u Split, a za povratak bi se (zbog nevremena) otkazala vožnja katamarana.
Pričekajmo ipak da Agencija svoju odluku službeno priopći Jelsi i Bolu. (J.E.)

(40) objavljeno  10. 12. 15. u 22.25 h   četvrtak, 10. 12. 2015.     ********************


alt

Dom za starije osobe u Bolu


NUDI SE POMOĆ U KUĆI

Dom za starije osobe Cor Aureum, u kojem boravi 28 osoba od kojih je petero iz Bola, sada je ponudio i usluga pomoći i njege u kući. Rajko Škarić, ravnatelj doma Cor Aureum, što u prijevodu znači Zlatno srce, susretljivo nam je govorio o planovima pružanja tih usluga Boljanima u njihovoj kući. Na poziv Dom šalje kvalificirano osoblje, prema traženju, od vađenja krvi, previjanja, pranja bolesnih i starijih, ispomoć u kući, pratnju i do splitske bolnice … Još ranije se moglo dolaziti u Dom po topli obrok ili tražiti da im se donese na kuću.
Usluge koje se nude, naravno, nisu besplatne, ali mogu biti od pomoći bolesnima, starijima i samcima. Za više informacija i dogovor treba nazvati dežurni telefon 718-933 ili mobitel 091 631 4202. (J.E.)

(39) objavljeno  09. 12. 15. u 22.50 h 

********************


alt


KAKAV RAZVOJ TURIZMA DO 2021.?

O Strategiji razvoja bolskog turizma razgovaralo se  4. rujna, o čemu smo izvijestili i u Bolskoj kronici. U međuvremenu su pozvani svi zainteresirani da pomognu u zajedničkom osmišljavanju Strategije, a na temelju prikupljenih materijala i saznanja, za 15. prosinca najavljeno je predstavljanje Nacrta Strategije razvoja bolskog turizma 2016. do 2021.
Na skupu koji će se održati sljedećeg utorka u prizemlju Doma kulture, s početkom u 10 sati, nacrt će predstaviti Marijo Mandarić, direktor tvrtke Invest consulting d.o.o. Općina Bol, kao naručitelj elaborata, pismeno je uputila pozive na brojne adrese (turističke agencije, hoteli, članovi vijeća TZO, Udruga privatnih iznajmljivača, kampovi, Udruga za bolji Bol, Udruga privatnih ugostitelja, Centar za kulturu …) ali su dobro došli i svi drugi Boljani koji mogu pomoći u raspravi i donošenju što kvalitetnijeg dokumenta za turističku budućnost Bola. (J.E.)

(38) objavljeno  09. 12. 15. u 22.45 h srijeda, 09. 12. 2015.     ********************


alt

Za vrijeme mise


alt

Tonći Žuljević u svom dvorištu očekuje goste


alt

Kod Žuljevića je bila tek prva postaja ...


alt

Juraj Pavišić Juki pobrinuo se da ničege ne nedostaje


FEŠTA U MURVICI

Fjera je u Murvici protekla u svečanom i veselom ozračju. Tome je umnogome pomoglo sunčani i toplo vrijeme. Misu je služio u mjesnoj crkvi bolski župnik o. Damir Šokić, a po običaju prvi susjed Tonći Žuljević ponudio je u svom dvoru, nakon mise, kolače, fritule, hrustule … Čestitalo se, častilo i pjevalo.
Slavlje je nastavljeno kod Jukija. Za sve je bilo dovoljno sira, pršuta, šunke i – odojka. Nije nedostajalo ni pjesme, ni kolača kao ni dobrog domaćeg vina.
Zaigrao se i svečarski boćarski turnir, omiljena igra Murvičana i njihovih prijatelja. (J.E.)

(37) objavljeno  08. 12. 15. u 23.15 h  

********************


alt

Prošlogodišnja zabava u šatoru


IPAK DOČEK NA POLJANI

Kao što je bilo najavljeno ipak će se organizirati doček Nove godine na Poljani. Dogovoren je najam šatora, dvostruko veće površine nego je bio onaj lani. Novogodišnjem dočeku prethodit će od 18. prosinca sportska natjecanja i druženja na Poljani pod nazivom „Sportsko-zabavni Božić“. Osim malonogometnog turnira seniora i veterana, nastupit će i ženske ekipe. Planiraju se natjecanja u košarci, stolnom tenisu, natjecanje u briškuli i trešeti, a igrat će se i tombola. Na šanku će se nuditi bezalkoholna i alkoholna pića, čaj, kuhano vino, fritule … Predviđen je i glazbeni program.
Idućih dana ćemo detaljnije izvještavati o planiranim programima i satnici. (J.E.)

(36) objavljeno  08. 12. 15. u 23.10 h  

********************


alt


alt


MARIJINA LEGIJA U BOLU

Djelatni i molitveni članovi Marijine legije, koji djeluju u bolskoj župi, prisustvovali su u utorak poslije podne, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, svečanom bogoslužju koje je predvodio duhovnik Marijine legije pater Damir Šokić. Nakon svečanosti uslijedilo je zajedničko druženje.
Bolski članovi Marijine legije sastaju se osim 8. prosinca još i 25. ožujka na Bogojavljanje. U svijetu je inače 12 milijuna djelatnih i molitvenih članova. Najmanja njihova osnovna jedinica zove se prezidij i ova u Bolu je jedina na Braču. Ima četiri djelatna člana i osamdesetak molitvenih. Sastaju se obvezno jednom tjedno, a djelatne članice redovno posjećuju stanare u Domu umirovljenika, pomažu starijima i nemoćnima.
Marijina legija je međunarodna katolička laička organizacija u kojoj laici djeluju dragovoljno, a cilj im je sudjelovati u evangelizacijskom poslanju Crkve. (J.E. – foto: D. Marinković)

(35) objavljeno  08. 12. 15. u 23.05 h  

********************


alt


INA: ZATVORENO ZBOG INVENTURE

Ove srijede, 9. prosinca, benzinska postaja INE radit će samo tijekom jutra, od 7 do 12 sati. Poslije podne je zatvoreno, a razlog je – inventura.
Već u četvrtak je uobičajeno radno vrijeme od 7 do 12 i od 16 do 19 sati. Međutim, nakon blagdana Tri kralja može se očekivati trotjedni prekid rada zbog radova na preuređenju benzinske postaje u Bolu. (J.E.)

(34) objavljeno  08. 12. 15. u 23 h  utorak, 08. 12. 2015.     ********************


alt

Murvica je 6 kilometra udaljena asfaltnom cestom od centra Bola


alt

Omiljena zabava u Murvici je igra na balote


alt

Murvica ima prekrasne plaže


U MURVICI JE DANAS FEŠTA

Murvica i Murvičani danas, 8. prosinca, slave blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije. To je ujedno i murvička fjera ali i prilika da se na misi u 10.30 sati okupe i oni koji su poodavno iselili, najviše njih u susjedni Bol. Doći će na feštu i njihovi prijatelji. U Murvicu se postupno vraća život. Ima mladih obitelji, dvoje djece idu u školu u Bolu, a troje ih je u vrtiću. U siječnju se očekuje prinova …
Voda je do Murvice stigla prije 8 godina, a asfalt prije dvije godine. Uskoro, za koju godinu, do Murvice će se moći i sa zapadne strane asfaltnom cestom koja će skratiti put od Murvice do Supetra.
Murvica ima status eko-etno sela, a postaje sve traženija destinacija za turizam, istinski odmor i uživanje u prirodnim ljepotama.
****
Većina kuća u Murvici nalazi se na 100 metara nadmorske visine, podno kraških špilja na južnim obroncima Vidove gore, dok je nekoliko novijih građevina bliže moru. Mnoge su kuće napuštene te su se tijekom vremena urušile. Raslinje je tipično mediteransko, prošarano brojnim čempresima i agavama. Uz more su šljunčane plaže, koje u sezoni privlače kupače željne intimnije atmosfere od napučenog Zlatnog rata.
Na zapadnoj strani naselja nalazi se uvala Dračeva luka, zvana i Dračeva uvala. Iznad nje su ostaci samostana.
Malobrojno lokalno stanovništvo bavi se poljoprivredom i turizmom. Vinogradi se spuštaju od ceste pa sve do mora. Turizam je novijeg datuma i usko je povezan s proširenjem ceste koja vodi od Bola.
Murvica je 1841. godine imala 86 stanovnika u 16 obitelji, više nego 130 godina kasnije, prema službenom popisu 1971. godine. Međutim, danas je u Murvici dvadesetak stanovnika.
Tijekom turske najezde na Poljičku Republiku na područje Murvice izbjegli su brojni svećenici te redovnice, poznate u narodu kao picokare ili picokere. U razdoblju 1416.-1512. osnovano je na Braču nekoliko pustinja, od kojih je posljednja izgrađena upravo iznad Dračeve luke, a u nju su preselili redovnici koji su ranije stanovali u Drakonjinoj špilji iznad Murvice. Redovnice picokare također su tu izgradile svoje utočište (pustinja Dutić).
Samostani su posjedovali velika imanja, bilo naslijeđena ili kupljena. Zemlju su im obrađivali težaci s Brača, većinom iz Nerežišća. Naselje Murvica nastalo je kao "servisno" naselje za ovdašnje samostane te je gašenjem pustinja i ono kopnilo, sve do današnjih dvadesetak stanovnika.
Od špilja ponad Murvice najpoznatija je Drakonjina špilja, zvana i Zmajeva spilja ili Zmajeva pećina. Ta je redovnička pustinja taj naziv dobila zbog tajanstvenog reljefa zmaja pronađenog u njoj.
Osim što se zna da su izgradili samostan iznad Dračeve luke u koji su i preselili, smatra se da su ti glagoljaši kasnije osnovali obližnju Pustinju Blaca, do koje put vodi kroz Murvicu. Ostale pustinje u okolici su pustinja Silvio (Dubravčić, iz 1497.) zapadno od Zmajeve spilje, pustinja Stipančić (picokare, iz 1416.) s njezine jugoistočne strane, te pustinje Dutić (picokare) i Dračeva luka zapadno od Murvice. Pustinje su preživjele sve do razdoblja između dva svjetska rata, kada su se posljednje dvije picokare preselile u Supetar.
Crkva na lokalitetu Dračeva luka potječe iz 16. stoljeća. Iznad nje su ruševine samostana iz 1512. godine. Nova je crkva izgrađena u Murvici nakon Drugog svjetskog rata.

(33) objavljeno  07. 12. 15. u 22.10 h 

********************


alt


PLOČNIK NA ŠETNICI

Od ovog ponedjeljka počelo se s popločavanjem šetnice na Račiću. Projektnom je najprije bilo predviđeno da pud bude drveni, ali je naknadno umjesto drva predviđen – kamen. Ukupno će se postaviti 350 kvadratnih metara ploča na podu, a na zidovima je obloga od 570 kvadratnih metara.
Nastoji se da radovi na Račiću budu završeni do Božića, uključivo i ponovnu montažu ograde. (J.E.)

(32) objavljeno  07. 12. 15. u  22.05 h 

********************


alt


UDARNIČKI NA POLJANI

Ovaj naslov smo odabrali jer su nam upravo tako najavili početak završnih radova na Poljani. Tamo će se, kao što smo već pisali, nalaziti sportski tereni (na smanjenoj površini) i parkirališta (na proširenoj površini). Tako su odlučili odgovorni i mi nemamo što dodati ili oduzeti jer je sve već gotovo. Radnici „Grabovog rata“ kopaju temelje za reflektore koji će se premjestiti malo prema istoku, a u utorak trebaju iz Solina doći majstori za postaviti novu ogradu oko sportskih terena.
Radovi su ubrzani jer se želi iskoristiti povoljne vremenske prilike, a sve treba biti gotovo vrlo brzo jer se na Poljani treba montirati šator za Sportsko-zabavni Božić, a možda i doček 2016. godine.
O tim događanjima nešto više u Bolskoj kronici u srijedu. (J.E.)

(31) objavljeno 07. 12. 15. u 22 h  ponedjeljak, 07. 12. 15.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


DOŠAO JE SVETI NIKOLA

Sveti Nikola došao je ove godine u Župnu crkvu Gospe od Karmela i donio pregršt darova za najmlađe. Ukupno je podijeljeno 176 paketića koje su dobili najprije učenici od I. do IV. razreda osnovne škole (59), pa onda oni najmlađi od 1 godine starosti do onih koji će dogodine u školu (117).
Prije podijele izveli su školarci, ali i oni iz dječjeg vrtića, prigodni program.
Iduća fešta za mlade Boljane bit će za svetu Luciju, 13. Prosinca, u kino dvorani. (J.E.)

(30) objavljeno 06. 12. 15. u 22 h 

********************


alt

Ekipa Boduli osvojila je prvo mjesto ...


alt

Plavi Jadran je drugi


USPJEH BOLSKIH ROBOTIČARA

Dvije su ekipe robotičara iz Bola sudjelovalo u I. kolu Hrvatske lige. Ekipa Boduli: Piera Marinković, Ana Pina Marinković, Kate Pavišić i Ivo Trutanić pobijedili su u kategoriji On Stage Secondary, a druga je ekipa Plavi Jadran: Dora Marinković, Ana Mikulić, Ante Kraljević i Frane Radić.
Natjecanje je održano prošle subote u Osnovnoj školi Mate Lovreka u Zagrebu, a sudjelovalo je 100 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. (D.M.)

(29) objavljeno  06. 12. 15. u 21.55 h 

********************


alt


NOVE MINISTRANTICE

Na nedjeljnoj misi, na blagdan sv. Nikole, u Župnoj crkvi Gospe od Karmela prvi put su župniku Damiru Šokiću pomagale i dvije nove ministrantice. To su Katarina Karninčić i Ela Pavišić. (D.M.)

(28) objavljeno  06. 12. 15. u 21.50 h nedjelja, 06. 12. 2015.     ********************


alt


U UTORAK NA FJERU U MURVICU

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije, posebno se 8. prosinca (ove godine u utorak) slavi u Murvici. Taj je dan i njihova fjera.
Nakon mise koja je u 10.30 sati, prvi susjed, Tonći Žuljević, će pripremiti za sve koji mu dođu u goste – tratamenat. Dobrodošlicu će im poželjeti bičerinom domaćeg pića, ali i kolačima … Blagovati će se nastaviti u novoj kući kod Juraja Pavišića Jukija. Tamo će, po običaju, biti iča i pića: sira, pršuta, francuske salate i pečenog odojka … (J.E.)

(27) objavljeno  05. 12. 15. u 21.45 h 

********************


alt


AUTOM I PO RIVI

Od subote, nakon što su radnici „Grabovog rata“ uklonili prometne znakove o zabrani vožnje rivom i Ulicom Frane Radića, može se automobilom do Trga pred crkvu ili samoposlugu Konzuma.
Mnogi, koji nisu poštivali prometne znakove, nisu ni do sada mnogo marili za zabranu vožnje. Zbog njih su, očito, i uklonjeni prometni znakovi na čuđenje mnogih vozača. Nije nam poznato u kojim se mjestima, kao u Bolu, primjenjuje sistem regulacije prometa po sistemu: malo DA, malo NE.
Nakon „zimske regulacije“ prometa, normalno se upitati što će raditi prometni red za kojeg je nedavno raspisan natječaj? (J.E.)

(26) objavljeno  05. 12. 15. u 21.40 h  

********************


alt


ZDRAVA HRANA U „STUDENCU“

Na policama marketa „Studenac“ na Bračkoj cesti pojavila se nova ponuda: ZDRAVA HRANA. Na policama je šezdesetak raznih artikala: kokosovo ulje, maslac, soja sos, soja u ljuskicama, kus-kus, tjestenina bez glutena … Sve su to artikli koji neće škoditi vašem zdravlju, a zovemo ih zdravom prehranom. Ova ponuda posebno će razveseliti vegetarijance. (J.E.)

(25) objavljeno  05. 12. 15. u 21.35 h 

********************


alt

Snimak iz prošle godine na sv. Luciju kada su mališani mogli birati jednu darovanu igračku


DARUJEM TI DAR, PO ČETVRTI PUT

Akcija „Darujem ti dar, ne traži mu kvar“ je dobrovoljna, besplatna i korisna inicijativa skupljanja i ponovnog darivanja igrački, stvari, poklona i predmeta i traje od 6. do 13. prosinca u Domu kulture. Ovo je četvrta godina da to organizira Centar za kulturu.
Svako dijete (za one male ipak mama) treba izabrati jednu ili više manjih, rabljenih, ali očuvanih igračaka ili stvarčice iz svoje kolekcije  i donijeti u Dom kulture od dana proslave sv. Nikole pa do proslave svete Lucije. Zabranjeno je svako kupovanje pa čak i ukrasne vrećice. Cilj je razveseliti nekoga nečim svojim, odreći se pa i riješiti nečega, nikako ne trošiti i kupovati.
Nakon kazališne predstave za sv. Luciju, 13. prosinca, svako će dijete jednostavno moći samo izabrati po jednu stvarčicu iz naše sakupljene hrpe.
Za više detalja o ovoj akciji otvorite OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(24) objavljeno  05. 12. 15. u 21.30 h 
   subota, 05. 12. 2015.     ********************


alt


alt


SVIJETLI I ČESTITKA

Od petka navečer svijetli i čestitka na Loži: Sretan Božić i Nova godina. Veoma je atraktivno  vidjeti od ove godine ukrašen objekt u kojem je caffe bar Big Blue.
Dok je središnji dio Bola u prazničkom osvjetljenju, zapadni dio je u – mraku. Zbog radova nema javne rasvjete od pumpne stanice do Bilina kuće, a ni na čitavoj šetnici prema plaži Zlatni rat.
Za pretpostaviti je da će se učiniti dodatni napori i do Božaća upaliti barem javna rasvjeta. (J.E.)

(23) objavljeno  04. 12. 15. u 22.45 h 

********************


alt

Nismo uspjeli snimiti jedinog gosta u studenome. Možda je bio na drugoj strani plaže


JEDAN GOST U STUDENOM?!

S obzirom da prošle godine u studenome nije bio evidentiran ni jedan gost u Bolu, možda može radovati da je ove godine bio – jedan. Tako se barem navodi u službenoj statistici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije gdje također piše da je taj jedan gost ostvario 124 noćenja. Ta nelogičnost upućuje da je možda u pitanju tiskarska greška. Točno je, sasvim sigurno, da po pitanju turista ove godine u studenome u Bolu nije bila 0 (nula).
U studenome su na Braču bila 173 gosta: u Supetru 146, Sutivanu 14, Postirama 12, a ni jednog u Milni, Pučišćima  i Selcima.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je 22.371 gost (14 % više nego lani u istom mjesecu), a ostvareno je 69.452 noćenja (26% više).  Po broju gostiju najviše ih je došlo u Splitu (11.053), pa u Segetu (2.567), Makarskoj (1.468), Podstrani (1.263), Hvaru (392) ...

(22) objavljeno 04. 12. 15. u 22.40 h 

********************


alt

Križ je iz Pražnica prevezen u Bol pa brodom Veli do Pelegrina. Trebalo je snage i znanja za ga ručno postaviti na kamenitoj hridi ...


alt

Križ postavljen prije blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, poklon je bolskih pomoraca Dinka i Branka


KRIŽ NA PELEGRINU

Na Pelegrinu, najzapadnijem dijelu otoka Hvara, kuda tijekom cijele godine uvijek prolaze mnogi brodovi, a u ljetnim mjesecima i dva broda (Frane Bol i Veli) s izletnicima koji iz Bola idu u Hvar, postavljen je u petak kamene križ. To su u petak realizirali kapetani i vlasnici izletničkih brodova Dinko Marinković i Branko Karmelić, a u realizaciji njihove ideje i postavljanju kamenog križa pomogli su im Đuro Mihovilović, Dragutin Kale, Ivica Eterović i Mate Keškić.
Križ je visok 1,40 m, težak 160 kilograma, a toliko teži i kameno postolje. (foto. Helena Mihovilović)

(21) objavljeno  04. 12. 15. u 22.30 h

********************


alt

Na štandu Vagabunda na splitskoj rivi snimili smo i bolskog načelnika Tihomira Marinkovića


VAGABUNDO PRESELIO U SPLIT

Poznati bolski restoran „Vagabundo“ preselio je u Split, ali samo dok traje Božićni sajam na splitskoj rivi. Na istoimenom štandu, nasuprot Splitske banke, nude se alkoholna i bezalkoholna pića, pivo, domaće kobasice …
Uvijek je splitska riva posebno lijepa pred blagdane, a posebno kada ima mnogo ljudi. Na Vagabundov štand česti su gosti – Boljani. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 12. 15. u  22.25 h 

********************


alt


VETERINAR U SUBOTU U BOLU

Vlasnici kućnih ljubimaca imaju priliku u subotu (5. prosinca) dovesti ih veterinaru koji dolazi iz Supetra, zbog pregleda, liječenja, sterilizacije …). Veterinar će tijekom subote ujutro biti u općinskim prostorijama na Loži, gdje u ljetnim mjesecima bude policijska postaja.
Vrijeme rada nije nam poznato, ali zainteresirani trebaju nazvati 091 253 3793. (J.E.)

(19) objavljeno  04. 12. 15. u 22.20 h  petak, 04. 12. 2015.     ********************


alt


alt


DRUGAŠI S VATROGASCIMA

Učenike II. razreda Osnovne škole Bol u četvrtak je učiteljica Branka Šesnić povela u bolski DVD. Tamo su im vatrogasci demonstrirali mnoge od uobičajenih aktivnosti s kojima se susreću u svom radu: gašenje požara, spašavanje unesrećenih u prometnim nezgodama, namjenu pojedine opreme … Na kraju ovog neobičnog školskog sata DVD je obradovao mališane prigodnim darovima. (J.E.)

(18) objavljeno  03. 12. 15. u 21.55 h 

********************


alt


INVENTURA PA PREUREĐENJE

Iako ima još dana, ali je dobro pripremiti se jer iduće srijede, 9. prosinca, benzinska postaja INE radit će samo kroz jutro, od 7 do 12 sati. Poslije podne je zatvoreno zbog inventure.
U siječnju se čak tri tjedna neće moći kupiti gorivo jer će se za to vrijeme preuređivati benzinska postaja u Bolu. Datum zatvaranja objavit ćemo u ovoj kronici nekoliko dana ranije. Pretpostavlja se da to neće biti prije blagdana Sveta tri kralja. (J.E.)

(17) objavljeno  03. 12. 15. u 21.50 h 

********************


alt


NOVA RUBRIKA: PITANJA – ODGOVORI

Od sredine prosinca, prema savjetu nekih naših čitatelja, otvaramo na ovom portalu novu rubriku: PITANJA – ODGOVORI. Na naš e mail ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) pošaljite pitanje, a mi ćemo tražiti od odgovornih osoba ili službi – odgovor. Pitanje će biti odmah objavljeno, a odgovor kada ga dobijemo. Tako će se znati koliko je nekome briga za ljude kojih nešto interesira.
Čitatelj mora poslati svoje puno ime i prezime te broj telefona ili mobitela radi kontakta i mogućih dodatnih objašnjenja. Na zahtjev čitatelja objavljeno pitanje može biti potpisano pseudonimom. (J.E.)

(16) objavljeno  03. 12. 15. u 21.45 h  

********************


alt


REKREACIJA

Tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, u hotelu „Ivan“ se organizira gimnastika. Početak je u 18 sati, a u prvom tjednu vježbaju samo djevojke i žene. (D.M.)

(15) objavljeno  03. 12. 15. u 21.40 h  

   


četvrtak, 03. 12. 2015.     ********************


alt

Iza ove borove šume gradit će se Vatrogasni dom


alt

Ovako će izgledati novi Vatrogasni dom


VATROGASCI ĆE DOBITI SVOJ DOM

Realni su izgledi da izgradnja Vatrogasnog doma počne krajem 2016. godine. Inicijalna sredstva za projektnu dokumentaciju i troškove apliciranja za EU fondove pred neki dan je uplatila Splitsko-dalmatinska županija, čak 100 tisuća kuna. Iz općinskog proračuna dodat će se 2016. još 40.000 kuna.
Dom DVD-a bit će na Staroj cesti, na terenu površine tisuću kvadratnih metara. Dobivena je građevinska dozvola što je bio preduvjet da se mogu tražiti sredstva iz EU fondova. Računa se da će za izgradnju Doma trebati ukupno milijun eura.
Dio prostora osigurao bi se za policiju, jer će se sadašnja zgrada na Loži preurediti za općinsku upravu. (J.E.)

(14) objavljeno  02. 12. 15. u 21.45 h  

********************


alt


CVIJEĆE CIJELE GODINE

Ne sadi se u Bolu cvijeće samo kada ovdje borave turisti. Parkovi se uređuju i izvan sezone, a skorašnji blagdani su razlog da ovih dana djelatnici „Grabovog rata“ sade cvijeće u svim parkovima, od cvjetnog otoka na ulazu u Bol, pa u vazama na rivi, na Loži i u parku pored Galerije B. Dešković (na slici).
Ukupno će se zasaditi 1.500 komada raznog cvijeća kojima mnogo ne smeta hladnoća. (j.E.)

(13) objavljeno  02. 12. 15. u 21.40 h  

********************


alt


SANACIJA ZIDA U NASELJU BLATO

Poodavno je trebalo sanirati zid iznad stambenih kuća u naselju Blato, a koji podupire obilaznicu (Ulica Hrvatskih domobrana). Sa terenom, iznad ove ceste, već je bilo problema zbog klizišta, a to isto prijeti i spomenutom zidu.
U proračunu za 2016. planirano je 350 tisuća kuna i to za projektnu dokumentaciju i prvu fazu radova.
Tamošnji stanari vjeruju da će se prilikom projektiranja i izvođenja voditi računa i o parkiralištu, ali i o nogostupu na samoj obilaznici. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 12. 15. u 21.35 h 

********************


alt


ČEPOVIMA DO SKUPIH LIJEKOVA

Početkom ove školske godine  Srednja škola Bol se  priključila kampanji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Udruga sa sjedištem u Čakovcu djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Hrvatske te vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma, GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora) te srodnih hematoloških i onkoloških bolesti. Bolski su učenici već prvog dana nastave izradili spremnik za odlaganje čepova koji se nalazi u hodniku Škole i vrlo su se aktivno uključili u njihovo prikupljanje.  
Cilj ovog projekta je da se od novca prikupljenog reciklažom sakupljenih čepova sufinancira nabava skupih lijekova za liječenje članova Udruge oboljelih u slučaju kada to ne financira HZZO.
U nadi kako će ova humanitarna akcija pridonijeti zaštiti okoliša, a istovremeno pomoći poboljšanju životnih uvjeta oboljelih pozivamo sve zainteresirane pojedince ili tvrtke da se uključe u ovaj projekt.
Svi koji žele sudjelovati mogu čepove donijeti u SŠ Bol i ubaciti ih u spomenuti spremnik. Čepovi se prikupljaju i u Centru za kulturu.  Bol, a možete ih sami dostaviti na adresu. (A.S.)

(11) objavljeno  02. 12. 15. u 21.30 h  


 


srijeda, 02. 12. 2015.     ********************


alt


ZAŠTITA I SPAŠAVANJE U OPĆINI BOL

O sustavu zaštite i spašavanja na području općine Bol bilo je riječi i na 10. sjednici Općinskog vijeća koja je održana 27. studenoga. Analizom stanja za 2015. godinu konstatirano je da postoji postrojba civilne zaštite opće namjene, a imenovan je i Stožer u sastavu Tihomir Marinković, Mate Petrić, Doro Adulmar, Nikša Bjelobradić, Teo Bogunović, Ivica Šćepanović, Mirko Perić, dr. Markica Tomić, Drago Jerkin i Danijela Mornar. Postoji i Plan motrenja, čuvanja i ophodnje.
Zna se i tko treba određene usluge pružiti u stanju neposredne prijetnje, veće nesreće i katastrofe. Na moru će to učiniti Nautic centar i Big blue diving, a na kopnu Bilić d.o.o. i Yekom d.o.o.
Usvojene su i smjernice sustava zaštite i spašavanja u 2016. godini. (J.E.)

(10) objavljeno  01. 12. 15. u 23.25 h  

********************


alt


PO DAROVE U ŽUPNU CRKVU

Sveti Nikola darivat će ove godine bolsku djecu u Župnoj crkvi, Gospe od Karmela. Biti će to u nedjelju 6. prosinca. Najprije će darove dobiti školarci (59) u 10.30 sati, a djeca predškolskog uzrasta (117) u 11.30 sati.
Centar za kulturu, kao organizator ovih manifestacija, najavio je tjedan dana kasnije, 13. prosinca, za sv. Luciju, predstavu u kino dvorani. Bit će još krafni i sokova. (J.E.)

(09) objavljeno  01. 12. 15. u 23.20 h 

********************


alt


NAŠIH JE ČITATELJA SVE VIŠE

Po broju otvaranja našeg portala u odnosu na mjesec listopad, studeni je imao manje posjeta, ali mnogo više nego ijedan studeni u posljednjih pet godina. Ova će godina sasvim sigurno biti rekordna. Računamo na 439.000 posjeta, što je za 90.000 više nego 2014.
U studenome je zabilježeno 33.093 posjeta ili u prosjeku dnevno 1.103. Čak su u Hrvatskoj u studenome otvorene 111.382 stranice, a u inozemstvu je na drugom mjestu – Japan (7.190 stranica), zatim Švedska (3.239), Njemačka (2.994), SAD (2.934), Ukrajina (1.926), Slovenija (1.546), BiH (1.400), Poljska (1.382), Austrija (996), Kanada (968), Italija (766), pa Velika Britanija, Norveška, Rusija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Čile, Australija, San Marino, Mađarska, Češka …
Najviše se čita Bolska kronika, pa Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Rođeni, Obavijesti i oglasi, Boljani po svijetu ...

(08) objavljeno  01. 12. 15. u 23.15 h utorak, 01. 12. 15.     ********************


alt


OBVEZNA JE TABLA NA GRADILIŠTU

Sezona je građevinskih radova pa je dobro podsjetiti na obvezu: svako gradilište za koje treba građevinska dozvola mora na ulazu, na vidnom mjestu, postaviti informativnu tablu s osnovnim podacima (naziv objekta, ime investitora i projektanta, broj građevinske dozvole …).
Tko nema tablu može biti kažnjen od 500 do 2.000 kuna. „Zaboravnost“ postavljanja table može značiti da je riječ o divljoj gradnji! (J.E.)

(07) objavljeno 30. 11. 15. u 22.30 h 

********************


alt

Ovdje kod potoka (hotel Bretanide) kraj je prve faze ugradnje nove rasvjete


alt

Montaža prvog kandelabra  na početku šetnice


alt

Neobičan oblik rasvjetnoga tijela


alt

Prvi kandelaber s novom rasvjetom


ZASVIJETLILO NA ŠETNICI

U ponedjeljak je na šetnici prema plaži Zlatni rat postavljen prvi kandelaber koji je navečer i zasvijetlio. Početak je to zamjene stare rasvjete, a nova će rasvjeta prema zamisli projektanta, svijetliti bolje i – jeftinije. Monteri iz inozemstva, koji su zbog ovoga posla došli u Bol, kažu da ovu rasvjetu imaju samo u Parizu i Bruxellesu. Stari su kandelabri i rasvjeta uklonjeni pa je ostatak šetnica trenutno u mraku.
Grabov rat je iskopa kanal za kabel, uklonio staru rasvjetu, položio kabel i zatrpao iskopani kanal od Bilina kuće do potoka kod hotela „Bretanide“. Ovi će radovi biti završeni do 10. prosinca ili koji dan kasnije.
Šetnica, jedna od turističkih atrakcija Bola, postat će još ljepša i atraktivnija s novom rasvjetom. Uskoro, za koji mjesec, ugradit će se, nakon trogodišnjeg čekanja, i lift za invalide.
Ima za kraj i jedno neizbježno pitanje: kada će se na ovoj šetnici postaviti novi, moderniji štandovi za prodaju suvenira? Možda ćemo i to jednog dana i doživjeti! (J.E.)

(06) objavljeno  30. 11. 15. u 22.25 h 

********************


alt


MURVICA DOBILA NOVE KONTEJNERE

Poluukopne kontejnere sada ima i Murvica. Na parkiralištu, iznad boćarskih terena, ukopano ih je četiri: za kućni otpad, plastiku, papir i staklo. I dalje će, na ulazu u Murvicu, ostati stari kontejneri za kućni otpad.
Novi poluukopni kontejneri postavljeni su ili će to biti učinjeno tijekom ovoga tjedna, na Poljani (2) i u Podbarje (4). (J.E.)

(05) objavljeno  30. 11. 15. u 22.20 h 

********************


alt


SAMO SEDAM IZOSTANAKA

Četvrtu godinu pratimo (ne)dolaske katamarana u Bol. Ovaj je mjesec studeni, za putnike, bio najpovoljniji. Ove godine u studenom katamaran nije pristao u bolsku luku sedam puta. Jedan put je to bilo zbog kvara elektronike, a šest puta zbog vremenskih uvjeta.
Ranijih godina izostanci u studenom bili su 15 (2012.), 18 (2013.) i 14 puta (2014.).

(04) objavljeno  30. 11. 15. u 22.15 h 

********************


alt


GLAZBENICI NA KONCERTU U SPLITU

Učenici dislociranog odjela Glazbene škole Josipa Hatzea su u nedjelju, 29. studenog, bili na koncertu najboljih komornih ansambala glazbenih škola iz Splita, Kaštela, Omiša, Blata na Korčuli, Makarske i Dubrovnika koji je održan u Galeriji Meštrović u Splitu. Nakon koncerta, kustos galerije ih je upoznao s bogatom ostavštinom najvećeg hrvatskog kipara čija djela krase mnoge svjetske gradove. Posjet Splitu zaokružen je organiziranim razgledavanjem Dioklecijanove palače i starog dijela grada. (J.N.)

(03) objavljeno  30. 11. 15. u 22.10 h  

********************


alt

Scena iz filma "Mustang"


NOVI FILMOVI U SUBOTU

Iduće subote (5. prosinca) ponovno će u Kinu Mediteran u Bolu biti dvije filmske predstave. Za djecu se u 18 sati prikazuje novi animirani spektakl iz radionice Disney Pixar studija "DOBRI DINOSAUR". Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.
U 20h na programu je francusko-turska duhovita drama "MUSTANG" koja nam stiže s netom završenog Zagreb Film Festivala i s "friško" osvojenom nagradom Europskog parlamenta za najbolji europski film godine.
Ulaznice za animirani film su 25 kuna, a za Mustanga iznose 20 kuna!
Također želimo podsjetiti da program uz redovne objave na facebooku i portalu boljani.info možete pratiti i na adresi: www.kinomediteran.hr/gradovi/bol/
Sadržaj filmova možete pročitati u poglavlju OBAVIJESTI I OGLASI ili pritisnite OVDJE. (J.E.)

(02) objavljeno  30. 11. 15. u 22.05 h

********************


alt

TV snimka tijekom emisije


VIJEST NA HTV4: WTA U BOLU

Naš portal prvi je medij u Hrvatskoj koji je još 7. listopada objavio da će se u Bolu igrati teniski turnir WTA iz serije 125k. Bilo je to odmah nakon jednoglasne odluke Skupštine WTA, a onda se krenulo u traženje sponzora. U ponedjeljak navečer (30. studenoga) u emisiji „Stadion“ na HRT4 direktor turnira Feliks Lukas javnosti je obznanio da će se nakon 2003. u Bolu ponovno igrati WTA teniski turnir. U TV studiju bila je i naša tenisačica Ana Konjuh koja se nada dolasku u Bol. (J.E.)

(01) objavljeno  30. 11. 15. u 22 h