Arhiv 2015. / IV.

četvrtak, 30. 04. 2015.   **********


alt


„VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA“

Nekad je ta poruka iz naslova bila slogan Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a koristio se na početku sezone kada su se uređivali parkovi. Zbog ljepšeg izgleda mjesta i u Bolu se počelo masovnim uređivanjem i sadnjom cvijeća. Nabavljeno je 2.500 sadnica koje su počeli saditi radnici „Grabovog rata“. Na nama je da čuvamo to cvijeće.  S obzirom da sve to košta, a uloženo je i mnogo truda. Treba nastojati da ono traje što duže. (J.E.)

(112) objavljeno  29. 04. 2015. u 22.45 h  

********************


alt


HORIZONTALNA SIGNALIZACIJA

Nakon bojanja horizontalne prometne signalizacije na glavnom parkiralištu i u naselju Kupina, djelatnici Prvog Treptača nastavili su u srijedu  s radom na rivi. Sada su pješački prijelazi i parkirališna mjesta sasvim vidljivi i ne preostaje ništa drugo nego to poštivati. U svakodnevnoj praksi ponekad je to drugačije: pješaci prelaze izvan „zebre“ ili se na „zebri“ parkiraju vozila. (J.E.)

(111) objavljeno  29. 04. 15. u 22.40 h  

********************


alt


ČEKAJU NA POMOĆ I NAGRADE

Učenici i studenti naše općine, koji se školuju izvan Bola, još nisu dobili novčanu pomoć iako je primanje molbi zaključeno još 10. ožujka. Razlog je, sazna li smo, što se nije sastao odbor koji praktično samo formalno treba potvrditi koliko će tko dobiti, a što ovisi umnogome i o ocjenama tijekom školovanja. (J.E.)

(110) objavljeno  29. 04. 15. u 22.35 h 

********************


alt


SVJEŽA RIBA U ČETVRTAK

Unatoč jakoj buri, ribarski brod „Svjetlica“ isplovio je u ribolov i tijekom srijede bio je u vodama uokolo Visa. Vremenska prognoza ne najavljuje loše vrijeme, pa se „Svjetlica“ u Bolu očekuje u četvrtak oko 17 sati. Istu večer će se prodavati svježa riba po uobičajenim cijenama. Očekuje  se bogat ulov, a time i dobra ponuda. (J.E.)

(109) objavljeno  29. 04. 15. u 22.30 h 

********************


alt


WELLNESS NIJE SAMO ZA GOSTE HOTELA

Wellness centar u hotelu „Elaphusa“ mogu koristiti i oni koji nisu gosti hotela. Svi koji su na odmoru u Bolu, ali i mještani, imaju mogućnost biranja brojnih sadržaja za odmor i rekreaciju. Tu je Fitness (jednokratna ulaznica je 50 kn), sportski Wellness koji uključuje i kuglanu (1,50 kn po minuti). Specijalitet kuće je Thalasso terapija (rituali tijela, anti-age rituali lica), a može se koristiti i sauna (od 90 kn), vanjski i unutarnji bazen (50 kn), masaža, njega ruku i stopala, depilacija voskom …
Mještani Bola, ali i svih ostalih mjesta na Braču, uz predočenje osobne iskaznice  na Wellness recepciji, kojom dokazuju da im je mjesto stalnog boravka na otoku, imaju popust od 30 posto!

(108) objavljeno  29. 04. 15. u 22.25 h  srijeda, 29. 04. 2015.    **********


alt

Nakon čišćenja, ponovno se fugira zid Lože


alt

Projekt rasvjete na Loži


ULJEPŠAVA SE LOŽA

Svakim je danom Loža sve ljepša. Ubrzano se radi na čišćenju fuga i ponovnom fugiranju. Istovremeno električari „Grabovog rata“ ukopavaju električne kabele. Došli su i novi, jednobojni suncobrani. Loža će u punom sjaju biti do kraja svibnja kada se montira noćna rasvjeta. Kako će to izgledati, može se vidjeti na našim slikama. (J.E.)

(107) objavljeno  28. 04. 15. u 21.50 h    

*******************


alt


GRAĐEVINARI OTIŠLI S RUDINE

Počelo je 22. listopada kada je „Berica“ dovezao na Rudinu strojeve i ogradio gradilište. Sutradan su počeli iskopi za izgradnju podzemne trafostanice. Investitor je „Elektrodalmacija“. Od tada je prošlo 187 kalendarskih dana (6 mjeseci i 6 dana), a u utorak (28. travnja) više nije bilo radnika „Perije“ iz Selaca koji su obavljali kamenoklesarske radove i posljednji napustili gradilište. Čak je iznenađujuće sve očišćeno uokolo na Rudini i Studencu. Ostalo je tek malo drvene oplate nakon betoniranje stepenice, ali ne treba biti sitničav. Napokon su završeni građevinski radovi. Preostaje još montaža opreme u trafostanice i postava željeznih vratiju da trafostanica ne postane javni WC. (J.E.)

(106) objavljeno  28. 04. 15. u 21.45 h  

********************


alt

Zbog kiše druženje Prvog svibnja prošle godine organizirano je u Domu kultureDRUŽENJE U TEATRINU

Već tradicionalno, SDP Bol za svoje članove i simpatizere organizira druženje 1. svibnja u Teatrinu Dva ferala. Osim janjetine i piletine s ražnja biti će i mlade kapulice ali i domaćeg vina. Za zabavni program zaduženi su Slaven i Pero.

U slučaju kiše proslava Prvog svibnja bit će u zatvorenom prostoru susjednog Doma kulture. (J.E.)

(105) objavljeno  28. 04. 15. u 21.40 h   

********************alt


PRŠUT ZA 10 KUNA!

Može li se dobiti pršut za 10 kuna? Može, ako se igra loto na bolskoj tržnici gdje broj treba platiti 10 kuna. Pršut je težak 10 kg pa je lako izračunati da se kilo dobije za samo jednu kunu. Biranje brojeva, od 1 do 100, može se obaviti na štandu Mikulića, a izvlačenje je u petak, na Međunarodni praznik rada, u 12 sati.

(104) objavljeno  28. 04. 15. u 21.35 h  

********************


alt


ŠALTER MUP-a U BOLU

Podsjećamo na informaciju koju smo objavili prije dva tjedna: u četvrtak 30. Travnja od 8.30 do 14 sati u prostoru Doma kulture radit će prijenosni šalter MUP-a. Na ovaj način se realizira projekt Ministarstva unutarnjih poslova pa i Boljani imaju priliku na lakši i jednostavniji način, bez putovanja u Supetar, obaviti neke upravne poslove: prijave, matični broj građana, osobne iskaznice, vozačke dozvole i registracija vozila.
Potrebne uplate mogu se obaviti na licu mjesta, ali je potrebno donijeti fotografiju za izradu nekih dokumenata.

(103) objavljeno  28. 04. 15. u 21.30 h  utorak, 28. 04. 2015.    **********


alt


UREĐUJE SE PRILAZ PLAŽI

Istočni prilaz plaži Zlatni rat počeo se uređivati gdje će umjesto zemljanog puta biti betonske kocke. Za uređenje je predviđeno 120 metara, ali će se za ovu sezonu završiti pola od toga. Radnici „Grabovog rata“ su očistili i poravnali prilaz plaži, a trenutno se betoniraju rubnici. Uz sami put već su dovezene betonske kocke. (J.E.)

(102) objavljeno  27. 04. 15.  u 21.05 h  

********************


alt


RADOVI NA RIVI

U sklopu uređenja nogostupa na rivi, od benzinske postaje do Bilina kuće, u tijeku je skidanje kamene obloge s ogradnog zida. Taj će posao biti završen do petka, a onda nakon praznika, od ponedjeljka, 4. svibnja, počinje uređenje nogostupa (trotoara).  U sklopu tih radova uredit će se i rubni dijelovi uz cestu gdje će biti posađeno cvijeće. (J.E.)

(101) objavljeno  27. 04. 15. u 21 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 27. travnja u 12 sati


KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE?

Po posjetiteljima na plaži Zlatni rat vidljivo je da je u bol stiglo podosta gostiju. Sve nas međutim interesira kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna. U ponedjeljak je na plaži bilo sasvim ugodno i za kupanje, ali se do kraja dana naoblačilo. Jugo je bilo u pojačanju što je i razlog da je katamaran iz Splita zaobišao Bol i nastavio za Jelsu.
Kišu meteorolozi najavljuju tijekom utorka ujutro, a kiše bi moglo biti i u noći od četvrtka na petak. U ostale dane, pa i na sam dan Praznika rada, bit će promjenljivo, a u dane vikenda vrijeme će se postupno popravljati.
Prošle godine je Prvog svibnja ujutro bilo malo kiše, ali je nesmetano održan humanitarni kros „Đir oko Bola“. Zbog prvosvibanjskih manifestacija i naših gostiju poželimo da ne bude kiše. (J.E.)

(100) objavljeno  27. 04. 15. u 20.55 h  

********************


alt

Za shopping više od dva sata


alt

MNK BOL u četvrtak igra zadnju utakmicu u II. ligi, jer postaje prvoligaš


U SHOPPING PA NA UTAKMICU

Lijepo je kada se ugodno može spojiti s korisnim. Prilika je da se to dogodi idućeg četvrtka (30. travnja) kada malonogometni klub „Bol“ u Splitu u 19.50 sati igra zadnju utakmicu u natjecanju II. lige malog nogometa. U slučaju pobjede ili neriješenog rezultata Boljani su prvaci II. lige. Tu im je potrebna podrška iz gledališta pa da na kraju zajednički slave ulazak u I. ligu. Igrači MNK Bol računaju na pomoć Boljana koji žive u Splitu, a prema nekim najavama mogu se pojaviti na Gripama i izletnici iz Bola.
Autobus iz Bola je u 13.45 sati (povratna karta 50 kuna), trajekt je u 15.30, a po dolasku u Split autobusom broj 18 može se do trgovačkog centra City Center. Za shopping ima više od dva sata vremena, a onda ponovno autobusom u 19.20 do Gripa. Trajekt za Supetar je u 23.59 sati. (J.E.)

(99) objavljeno  27. 04. 15. u 20.50 h ponedjeljak, 27. 04. 15.   **********


alt


STRATEGIJA TURISTIČKOG RAZVOJA

Općina Bol naručila je izradu Strategije turističkog razvoja općine za razdoblje 2016. do 2021. za što je u proračunu općine rezervirano 200 tisuća kuna. Poziv na dostavu ponude dobili su Institut za turizam Zagreb, Horwath HTL Zagreb, Cerado d.o.o. Postira i Invest Consulting Solin.
Rok za dostavu ponude je 8. svibnja ove godine, a nakon uvida u materijale i eventualne korekcije, konačnu verziju ponude treba prihvatiti Općinsko vijeće.
Tekst poziva na dostavu ponude objavljen je i na službenim stranicama Općine Bol.
Nije prvi put da Bol naručuje (i plaća) Strategiju turističkog razvoja. Posljednju je načinio Institut za turizam iz Zagreba za razdoblje 2007. – 2010. Jesu li i koliko ti materijali korišteni i bili od koristi trebalo bi analizirati. Možda će od nove Strategije biti i nešto više koristi. (J.E.)

(98) objavljeno  26. 04. 15. u 22.40 h  

********************


alt


OGRADA UZ ŠETNICU

Prošle je godine počelo, a ove nastavljeno. Uz šetnicu prema plaži Zlatni rat postavljeno je 70 metara nove ograde. Time su poboljšani sigurnosni uvjeti za šetače, posebno u večernjim satima. Preostalo je ograditi  još stotinjak metara  što će se uraditi iduće godine. Ogradu je izradila i postavila tvrtka Kovinoelektra iz Solina. (J.E.)

(97) objavljeno  26. 04. 15. u 22.35 h 

********************


alt


ZAKUP ZEMLJIŠTA U VLASNIŠTVU RH

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države daje se u zakup isključivo putem javnog poziva na rok od 50 godina. Površina čestice ne može biti veća od 100 hektara. Zainteresirana fizička ili pravna osoba podnosi zahtjev općini gdje se zemljište nalazi. Općina će zahtjev proslijediti Agenciji za poljoprivredno zemljište.
Ovaj javni poziv otvoren je 15 dana, a za više informacija treba se obratiti Općini ili najbližem uredu Savjetodavne službe. Adresa Agencije za poljoprivredno zemljište je u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 78, tel. 01 6106 111 ili otvoriti www.zemljište.mps.hr

(96) objavljeno  26. 04. 15. u 22.30 h  

********************


alt

Staza kojom će se trčati ove godine: djeca 800 metara, a odrasli 8 kilometara


alt

Sa prošlogodišnjeg krosa


HUMANITARNI KROS "ĐIR OKO BOLA"

I ove se godine 1. svibnja (petak) organizira po drugi put humanitarni kros „Đir oko Bola“. Lokacija za prijavu, start i cilj je BIG BLUE na Velom mostu. Najmlađi trče 800 metara, a seniori i veterani 8 kilometara.
Djeca do 10 godina startat će u 9.30, a oni od 11 do 15 godina u 10 sati.
Seniori od 16 do 44 godine te veterani stariji od 45 godina startaju u 10 sati, također ispred Big Blua. Svim natjecateljima tu će biti i cilj. Startnina za seniore i veterane je 70 kuna, a djeca to ne plaćaju. Prihod od startnina bit će uplaćen „Bračkim pupoljcima“, udruzi koja brine o djeci s posebnim potrebama.
Na prošlogodišnjem humanitarnom krosu sudjelovalo je 35 djece i 51 odrasli, ali ih je na cilj stiglo 42. Najbolje plasirani Boljanin bio je Tomislav Mikulić koji je na cilj stigao treći.
Prijave i registracije primaju se u Big Blue. (J.E.) 

(95) objavljeno  26. 04. 15. u 22.25 h 

********************


alt


TEČAJ FOTOGRAFIJE

Foto klub „Moment“ iz Splita uz pomoć i sponzorstvo Centra za kulturu organizira tijekom svibnja tečaj fotografije. Predavanja će se održavati dva puta tjedno po dva školska sata (ukupno 8 dana ili 16 sati). Polaznici tečaja snose dio troškova, 200 kuna po osobi, a po završetku tečaja dobit će se pismeno priznanje.
Nije potrebno da svi imaju vlastiti foto aparat, jer će im ga osigurati organizator.
Broj polaznika je ograničen na 20 pa se zainteresirani trebaju što prije javiti u Centar za kulturu. Prijaviti se može na telefon ili mail Centra. Najmlađi polaznik može biti učenik VII. razreda Osnovne škole. (J.E.) 

(94) objavljeno  26. 04. 15. u 22.20 h  
 nedjelja, 26. 04. 15.    **********


alt

Terasa hotela "Bonaca" na kojoj se poslužuje doručak, a uskoro ručak i večera


alt

Goste je u restoranu hotela "Bonaca" dočekalo i cvijeće


alt

U subotu je hotel "Bretanide" primio goste iz Slovenije i Austrije


alt

Na bazenu "Bretanide" i prvi kupači


alt

Sada radi i restoran na plaži Borak


alt

Otvoren je od subote i cocktail bar "Bolero"


DOLAZE GOSTI, OTVARAJU SE HOTELI …

Vikend prije prvosvibanjskih praznika, u Bolu su otvorena još dva hotela: „Bretanide“ i „Bonaca“. Otvoren je i restoran na plaži Borak i cocktail bar „Bolero“. U dva novootvorena hotela i „Elaphusi“ ovoga će vikenda biti 1.240 gostiju. U „Elaphusi“ ih je 350, uglavnom Francuzi i Slovenci, u „Bonaci“ 540. U „Bretanidi“je stiglo 350 Slovenaca i Austrijanaca.
Sredinom tjedna, uoči Prvog svibnja, očekuju se nove grupe gostiju. (J.E.)

(93) objavljeno  25. 04. 15. u 23 h  

********************


alt

Hotelska naselja i plaža Zlatni rat (foto: Andrija Carli)


GRABOV RAT POSLOVAO S DOBITI

Općinsko vijeće, pod predsjedanjem Dora Adulmara, na 4. sjednici (25. travnja) dalo je suglasnost (jednoglasno) na završni račun „Grabovog rata“ za 2014. godinu. Direktor Mirko Perić, dodatno je usmeno obrazložio pisane materijale koje su vijećnici dobili ranije uz poziv za sjednicu. Najvažnije je da je ostvarena neto dobit od 643.116 kuna, da je promet porastao u odnosu na raniju godinu za 339.776 kuna, pa se iz tih i drugih brojki i podataka može zaključiti da je društvo „Grabov rat“ ostvarilo veoma uspješne rezultate za 2014. godinu: nemaju nikakvih dugovanja po koncesijama niti javnih davanja državi. Prema dobavljačima dugovalo se 28. veljače 2015. godine 577.022 kune, a potraživanja od kupaca iznose čak 2.701.370 kuna. Društvo namjerava, izvijestio je direktor Perić, pokrenuti ovrhe u cilju namirenja tražbine.
„Grabov rat“ trenutno ima 27 zaposlenika, ali će se uskoro angažirati tridesetak sezonskih radnika. Prosječna plaća 2014. bila je 5.033 kune.

NATJEČAJ ZA VIDOVU GORU
Uskoro bi trebalo raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora na Vidovoj gori za ugostiteljsku djelatnost s mogućnošću prodaje autohtonih suvenira. Rok zakupa bio bi tri godine. Kako ima još nejasnoća koje treba definirati, odluka o natječaju donijeti će se na sljedećoj sjednice. Tekst za objavu razmotrit će povjerenstvu u kojeg su imenovani: načelnik, predsjednik Vijeća te Tomi Fabijanović, Matko Baković i Jakov Okmažić.

IMENA ULICA
Općina je imena ulica određivala 1986. a neka preimenovanja izvršena su 1993. Bol se u međuvremenu širio pa je za novo naselje Kupina 2 trebalo odrediti imena ulica. Komisija za imenovanje naziva ulica, a Vijeće je to prihvatilo, predložila je da buduće ulice u tom naselju nose imena bračkih naselja. Prva ulica dobila je naziv. Supetarska ulica.

NADGROBNA PLOČA
Na dnevnom redu je bilo i pitanje natpisa na nadgrobnoj ploči koja je postavljena nedavno u povodu 20-godišnjice smrti Ive Marinkovića Mijarića. Tamo je naime uklesano da ploču podiže „Brački zbornik“ i Općina Bol, a neki su Vijećnici smatrali da se nije poštivala procedura i da je prethodno trebala i suglasnost Vijeća. Na pitanje tko se slaže s uklesanim tekstom, svoju suglasnost dalo su 4 vijećnika SDP-a, pa se smatralo da to nije dovoljno za potvrdnu odluku. Ostali vijećnici nisu se izjašnjavali jesu li suzdržani u glasovanju ili su protiv. Za pretpostaviti je da će o ovome biti još rasprava.

PRISTUPANJA NOVIM UDRUGAMA
Općina Bol uz suglasnost vijećnika pristupila je Udruzi Gora Dalmatina radi promicanja očuvanja i revitalizacije privatnih šuma na otoku Braču. Za ovo članstvo općina će godišnje trebati izdvojiti 5 tisuća kuna. Odlučeno je da se vide rezultati kroz iduće dvije godine pa ponovno odluči želi li Bol ostati član ili će istupiti.
Prihvaćena je ponuđena suradnja s Udrugom Ruka čije je sjedište u Selcima a skrbi o starijim i nemoćnim osobama. Statutom ove udruge  obavezali su se raditi na poboljšanju kvalitete života ljudi treće dobi. To će se očitovati i u pomoći održavanja čistoće stambenih prostora, održavanju osobne higijene, sitnim popravcima u kućanstvu, pomoći pri kupnji hrane, nabavci lijekova, ogrijeva, prijevoz do zdravstvenih ustanova …

ŠTO SE TRAŽI OD OPĆINSKOG VIJEĆA
Na svakoj sjednici vijećnici razmatraju pristigle dopise građana i donose odgovarajuće odluke. Vijećnici pismene predstavke dobivaju ranije, prije sjednice, uz poziv. Tako je bilo i na 4. sjednici Općinskog vijeća.
o Ugostiteljski obrt „Marinero“ tražio je dozvolu da dva puta tjedno, od 22 do 1 sat, ispred caffe bara „Marinero“ organizira živu muziku u ljetnim mjesecima a kao razlog navode „poboljšanje usluge i oživljavanje ovog djela mjesta“.
U općinskoj odluci o korištenju javnih površina nigdje se ne spominje muzika u živo, iako je u praksi to nešto drugačije. Vijećnici su pitali hoće li muzika smetati kino projekciji u susjednom objektu? Zaključak je da se organizira sastanak sa svima koji imaju glazbu u centru mjesta i dogovori način rada, posebno kada je u pitanju jačina buke i ometanje odmora domaćina i turista.
o Djeca i rodbina preživjelih logoraša iz koncetracijskog logora Mauthausen u Austriji zatražili su financijsku pomoć za pokriće troškova prijevoza jer žele prisustvovati 10. svibnja obilježavanju 70. obljetnice oslobođenja tog logora. Vijeće je odobrilo traženih pet tisuća kuna.
o Ugostiteljskom obrtu „Paradise Park“ izdana je suglasnost da na parkiralištu na Zlatnom ratu pruža i uslugu prodaje voća i povrća.
o Taksisti smatraju da je sadašnji broj od 9 dozvola za rad dostatan i da ga u dogledno vrijeme ne treba povećavati. Zaključak je da se do iduće sjednice održi sastanak sa svim taksistima u Bolu kada će se razmotriti i pokušati riješiti sva otvorena pitanja i problemi.
o Na ranije upućeno pismo grupe Boljana na rad caffe bara „Batuda“, reagirala je obitelj Keškić i u svom pismu Općinskom vijeću i načelniku, demantira iznesene navode i optužbe, da se u „Batudi“ uživa droga, a od kada rade samo je bio jedan incident kada je susjed napao i teško ozlijedio jednog od suvlasnika bara. (J.E.)

(92) objavljeno  25. 04. 15. u 22.50 h 

********************


alt


SUNCOBRANI

Ne radi se o nikakvoj foto montaži. Ispred Lože, umjesto šarenih suncobrana, stigli su i koriste se jednobojni, mnogo primjereniji spomeniku kulture kakva je Loža izgrađena 1884. godine. Dugo godina smo pisali o šarenilu i napokon smo dočekali nešto drugačije, po mnogima, mnogo ljepše i primjerenije. Svijetli suncobrani su sada u svim lokalima u portu. (J.E.)

(91) objavljeno  25. 04. 15. u 22.45 h 
subota, 25. 04. 15.    **********


alt

Plaža Zlatni rat u špici sezone


TURIZAM: OČEKUJU SE BOLJI REZULTATI

Na 4. sjednici Općinskog vijeća, održanoj u petak (24. travnja) pod predsjedanjem Dora Adulmara, razgovaralo se 40 minuta o turističkom proizvodu destinacije: stanje, planovi i perspektive. Vijećnike je podrobno izvijestio Tonći Peović, direktor Aerodroma Brač, o planovima i razgovorima kako bi zračna luka na Braču vratila nekadašnji  promet od 34 tisuće putnika, a koji je zadnjih godina svega 10 tisuća. Nisu tome razlog ni izgrađeni autoputova niti kratka pista. Naš je cilj, rekao je Peović, da budemo povezani s Europom, a razgovaramo s avio prijevoznicima iz Skandinavskih zemalja da nam goste dovoze na Brač od 15. ožujka do 15. studenog. U planu su i dva leta dnevno između Brača i Zagreba zrakoplovom od 19 mjesta …
Bol je, tvrde odgovorni u turizmu, spreman za sezonu i očekuju se bolji rezultati nego lani. Bol raspolaže sa 6.000 kreveta, a hoteli i agencije izvještavaju o boljem bookingu za 35 do 40 posto. Početkom svibnja u Bolu se očekuje tri tisuće gostiju.


(O ostalim temama i zaključcima Općinskog vijeća u sutrašnjoj Bolskoj kronici).

(90) objavljeno  24. 04. 15. u 22. 50 h  

********************


alt


STIGLA SUGLASNOST ZA PLANOVE

U svom izvještaju o radu Općine između 2. I 4. sjednice Općinskog vijeća, načelnik Tihomir Marinković je bio vrlo kratak, ali i sasvim konkretan: destinacija je spremna za novu turističku sezonu. Važan je podatak za Bol i budući razvoj da su državni organi dali suglasnost na izmjene Prostornog i Urbanističkog plana. To znači da će vrlo skoro i Općinsko vijeće donijeti konačnu odluku, pa će se, između ostalog, moći nesmetano nastaviti i pripremni radovi potrebni za početak izgradnje luke za javni promet na Račiću.
Vijećnici su po običaju imali primjedbi, ali i pitanja za načelnika.
Zašto se ruši kamena obloga na zidu od pumpne stanice do Biline kuće, pitao je Tomi Fabijanović.
Odlukom konzervatora trebalo je skinuti kamenu oblogu, a to je bio uvijet da se mogu nastaviti radovi na uređenju rive – odgovorio je načelnik.
Tomislav Marčić je pitao kada počinje turistička sezona? Odgovoreno mu je da je predsezona počela, a da se zna kada počinje glavna sezona.
Srećka Karmelića je interesiralo kada dolaze kamioni za kulturno pražnjenje ukopnih kontejnera i što je sa s novopostavljenom ventilacijom na sjevernoj fasadi hotela „Kaštil“. Odvoz smeća na primjereniji način uskoro će biti riješeno, a konzervatori su obaviješteni o ventilaciji – odgovor je načelnika.
Hoće li se urediti bolski parkovi do sezone?, pitao je Tomislav Marčić. Odgovorio je direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić da će to uraditi idućeg utorka i srijede radnici „Grabovog rata“.
Vijećnike je još interesiralo jesu li obavljeni razgovori s vlasnicima zemljišta gdje bi se trebalo graditi novo groblje, tko čisti plaže od Potočina do Zlatnog rata …  (J.E.)

(89) objavljeno  24. 04. 15. u 22.45 h 

********************


alt

Gošća iz Bugarske (druga slijeva) s domaćinima iz Bola


VELEPOSLANICA BUGARSKE U BOLU

U prijateljski posjet Bolu bila je u petak veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Tanya Dimitrova. U ime Općine Bol primili su je  zamjenik načelnika Mate Petrić, pročelnik Stipe Karmelić i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić.
Veleposlanica je iskazala interes da se Općina Bol bratimi sa nekom jedinicom lokalne samouprave u Bugarskoj. Posebno se obradovala informaciji da će na 35. konvenciju karnevalskih gradova u Bol doći delegacija iz tri bugarska grada. (S.K.)

(88) objavljeno  24. 04. 15. u 22.40 h  

********************


alt


alt


DVD BOL SLAVI 20-OBLJETNICU

Intoniranjem hrvatske i vatrogasne himne te minutom šutnje za sve umrla članove, počela je u petak navečer 20. skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol. Osim bolskih članova bili su joj nazočni i predstavnici DVD-a Zagreb i otoka Brača te načelnik općine Bol Tihomir Marinković.
S posebnim zadovoljstvom, predsjedavajući Ivica Šćepanović, inače predsjednik Društva, objavio je da je napokon dobivena građevinska dozvola za izgradnju Vatrogasnog doma, prvog na Braču.
Na Skupštini su objavljeni i rezultati rada postrojbe tijekom 2014. godine: bilo je 45 intervencija (16 zbog vatre, 4 tehničke i 25 intervencija ispumpavanja vode iz stambenih i drugih zatvorenih prostora). Gorili su kontejneri, ali i stambeni objekti, deponij smeća i jedan automobil. Srećom nije bilo šumskih požara. To ne znači da je DVD Bol bio bez posla. Svojim vozilom prevezli su 760 kubika vode na područje općina Bol i Nerežišća, a prali su vatrogasnim vozilom ulice i javne površine, prevozili su i putnike na relaciji Murvica – Bol – Murvica (102 transfera)…
Proslava 20-obljetnice osnivanja DVD Bol održat će se u listopadu svečanom sjednicom, ali i dodjelom  nagrada za najbolje članove.
U pozdravnom obraćanju na ovom skupu, Vlado Karoli iz DVD Zagreb poželio je više druženja, a manje intervencija. Boris Šućur iz DVD Supetar želi bolskim kolegama da im Dom bude što prije gotov. (J.E.)

(87) objavljeno  24. 04. 15. u 22.35 h    petak, 24. 04. 15.    **********


alt


ŽURI SE – POLAKO

U četvrtak se napunilo punih šest (6) mjeseci da se na Rudini gradi podzemna trafostanica. Ugovoreni rok izgradnje bio je 90 dana, a nitko nam sa sigurnošću ne može potvrditi kada će se taj posao i završiti. Investitor je „Elektrodalmacija“, a službeni izvođač je „Berica“. Tko je sve sudjelovao (i zašto) u sporoj gradnji?

Tek radi usporedbe: ova trafostanica od dvadesetak kvadrata gradi se već 6 mjeseci, a za izgradnju hotelskog naselja „Bretanide“ trebalo je manje od 9 mjeseci! (J.E.)

(86) objavljeno  23. 04. 15. u 21.20 h  

********************alt


RESTORANI I KAFIĆI DO 4 UJUTRO (?!)

Na inicijativu Ministarstva turizma, Vlada je uputila u Sabor izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ubuduće bi jedinicama lokalne samouprave bilo omogućeno da određuju radno vrijeme ugostiteljskim objektima duže od zakonom predviđenog. Do sada je Zakon predviđao rad od 6 do 24 sata, a lokalna samouprava mogla je dozvoliti rad dva sata duže. Sada to mogu dozvoliti do 4 sata.
Nastoji se, očito, poboljšati ponuda i omogućiti turistima da što duže borave i troše u restoranima i kafićima. Problem je međutim u buci koja smeta okolnim stanarima i turistima koji žele mir, barem u noćnim satima. Sugestija je da se onima koji prekorače dozvoljenu buku ne zatvara lokal, već gasi glazba - uz kaznu. Postoji i mogućnost da se bukačima ukine dozvola za produženi (noćni) rad nakon 24 sata. (J.E.)

(85) objavljeno  23. 04. 15. u 21.15 h  četvrtak, 23. 04. 15.    **********


alt


ZAVRŠEN POTPORNI ZID NA RAČIĆU

Radnici „Akropolisa“ završili su betoniranje potpornog zida na Račiću i on je sada završen u cijeloj dužini. Predstoji još podosta posla za građevinare, a u srijedu su postavljene i prve cijevi za vodoopskrbu. Taj će dio posla obaviti „Tomislav“ iz Stobreča koji je ugrađivao i kanalizaciju.
Kada se postave vodovodne cijevi počet će s nasipanjem i tada ćemo Račić moći vidjeti (i snimiti) u punom profilu. (J.E.)

(84) objavljeno  22. 04. 15. u 21.50 h  

********************


alt


NOVO GRADILIŠTE

Za koji dan u Bolu će se otvoriti novo gradilište. Počet će uređenje nogostupa uz južni dio kolnika Ulice Vladimira Nazora, od benzinske postaje do Biline kuće. Najprije će se otući sadašnja kamena obloga na zidu, a onda će obradu zida i nogostupa raditi „Cemex“ iz Solina.
Radovi na ovom dijelu rive, prema planu, trajat će 30 dana! (J.E.)

(83) objavljeno  22. 04. 15. u 21.45 h  

********************


alt


KRENULI IZLETI

Brod „Frane Bol“ prvi put je ove godine u srijedu odvezao u Hvar goste na jednodnevni izlet. Bilo ih je pedesetak, a u Bolu su smješteni u hotelu „Elaphusa“. Sljedeći izlet u Hvar je također u srijedu (29. travnja), a sutradan (četvrtak) se ide u Blaca. Ponovno će se u Hvar u petak 1. svibnja.
Izleti u Blaca su uvijek četvrtkom i to brodom „Frane“.
Cijena izleta u Hvar je 160, a u Blaca 100 kuna. (J.E.)

(82) objavljeno  22. 04. 15. u 21.40 h 

********************


alt


OBAVLJENA DERATIZACIJA

Postavljanjem zatrovanih mamaca u srijedu je, prema najavi, „Cian“ obavio svoj dio obveze za tzv. proljetnu deratizaciju - trovanje štakora i miševa. Zatrovani mamci su kruti (nalik sapunu) ili rasuti
Crvene, zelene ili plave boje. Trebalo bi, savjetuju iz „Ciana“, onemogućiti djeci i domaćim životinjama pristup zatrovanim mamcima, a u slučaju trovanja protuotrov je vitamin K1. U slučaju zdravstvenih problema treba se javiti liječniku ili veterinaru. (J.E.)

(81) objavljeno  22. 04. 15. u 21.35 h  

********************


alt


SVJEŽA RIBA ZA PETAK

Bit će svježe ribe za ovaj petak. Brod "Svjetlica" dolazi u Bol u četvrtak predvečer između 17 i 18 sati i ponudit će se, kao i obično, veliki izbor morskih specijaliteta, a cijene su iste kao i prošle godine. (J.E.)

(80) objavljeno  22. 04. 15. u 22 h  

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE U PETAK

Zakazana pa odgođena 4. sjednica Općinskog vijeća održat će se u petak, 24. travnja. Predsjednik Vijeća Doro Adulmar predložio je dnevni red po kojem će se raspraviti završni račun Grabovog rata za 2014. godinu, a bit će donesena i odluka o raspisivanju natječaja za zakup poslovnog prostora na Vidovoj gori. Vijećnici će raspraviti i donijeti zaključak o natpisu na nadgrobnoj ploči pok. Ive Marinkovića. Na dnevnom redu su i dopisi koje su građani uputili Općinskom vijeću.
Govorit će se na sjednici i o stanju, planovima i perspektivi turističkog proizvoda destinacije Bol. (J.E.)

(79) objavljeno  22. 04. 15. u 21.30 hsrijeda, 22. 04. 2015.    **********


alt


UREĐUJE SE ZID LOŽE

U utorak je završeno čišćenje fuga na zidu Lože. Čini se da se to prvi put radi od 1884. kada je izgrađen taj objekt. Sada predstoji ukopavanje električnih vodova, što će obaviti „Grabov rat“, a onda slijedi pranje zida vodom s neutralnim Ph faktorom. Tek nakon pranja, zatvarat će se fuge.
Sa otvora su skinute željezne rešetke i odvezene u Split. Nakon tretmana antikorozivnim sredstvima bit će obojene prema izvornoj boji.
Prema dosadašnjoj dinamici rada, računa se – ne bude li vremenskih nepogoda – radovi na uređenju Lože trebali bi biti završeni do 15. svibnja. (J.E.)

(78) objavljeno  21. 04. 15. u 21. 45 h 

********************


alt


POPRAVLJA SE GAT

Pristanišni gat kod benzinske postaje u utorak su počeli popravljati radnici „Grabovog rata“. Na "glavu" mosta veliko je jugo pomaklo kamene blokove i to je trebalo sanirati pred sezonu u očekivanju brodova koji dovoze turiste ili dolaze po gorivo. (J.E.)

(77) objavljeno  21. 04. 15. u 21.40 h 

********************


alt


U SRIJEDU BEZ VODE

Vodovod Brač izvijestio je da će bez vode u srijedu (22. travnja) od 8 do 14 sati biti potrošači uz šetnicu prema Zlatnom ratu. Razlog su neodgodivi radovi na vodovodnoj mreži u tom dijelu Bola.

(76) objavljeno  21. 04. 15. u 21.35 h  

********************


alt


U ČETVRTAK NOĆ KNJIGE

Noć knjige je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.
S knjigom kroz mrak - slogan je ovogodišnje manifestacije Noć knjige koja će se održati u četvrtak, 23. travnja, a u organizaciji bolske knjižnice Hrvatske čitaonice.
S radošću vas pozivamo da posjetite knjižnicu i uživate u pripremljenom programu.
- 10.00 Hrvatska čitaonica, Matineja, Dječji vrtić Mali princ Bol: Moja najdraža slikovnica (pričanje priča)
- 17.00 Hrvatska čitaonica, učenici Osnovne škole Bol: Učimo putujući (pričanje o doživljajima s putovanja)
- 19.00 Taverna Riva, učenici Srednje škole Bol: Putositnice (čitanje putopisa Tina Ujevića i Matka Peića)
- 21.00 Hrvatska čitaonica, Lucija Brešković: Portugal promatran kroz život u obitelji i obrazovanje (impresije s razmjene učenika uz video projekciju).

(75) objavljeno  21. 04. 15. u 21.30 h 

********************


alt

Skulptura odlazi sa rive


alt

Riva bez skulptura


PRESELJENJE SKULPTURA

Nakon 230 dana „boravka“ na rivi, u utorak su odvezene dvije kamene skulpture: čovjek i tovar (7 tona) te galeb (2 tone), rad Ivice Jakšića Ćokrića Pukota. One su na rivu dovezene 3. rujna prošle godine zbog predstavljanja Pukotove nove knjige „Bol kao inspiracija“ u caffe baru „Marinero“.
Skulpture su odvezene i postavljene na prilazu restoranu „Mali raj“ iznad plaže Zlatni rat.
Višednevnu manifestaciju promocije knjige, postavljanje skulptura i razgovor s autorom, snimala je ekipa HRT-a. Emitiranje na HRT3 se očekuje u svibnju. (J.E.)

(74) objavljeno  21. 04. 15. u 21.20 h utorak, 21. 04. 15.    **********


alt


KONTROLA KANALIZACIJE

Još ima dva mjeseca do kada su sva domaćinstva obvezna prestati ispuštati oborinske vode sa svojih kuća i dvorišta u kanalizaciju. Vodovod Brač u pisanoj obavijesti prijeti kaznama, čak i prekidom snabdijevanja vodom, koga se uhvati u prekršaju. U međuvremenu se posumnjalo da su neki kanalizaciju spojili na kanal oborinskih voda. U ponedjeljak je izvršena provjera u Ulici Uz obalu gdje je utvrđeno da je pred dvadesetak i više godina u kanalu oborinskih voda položena i kanalizacijska cijev. Zbog lošeg održavanja došlo je do oštećenja, pa su to radnici „Grabovog rata“ uspjeli u ponedjeljak sanirati. (J.E.)

(73) objavljeno  20. 04. 15. u 21.40 h  

********************


alt


TRAŽE SE SADNICE

Svakog petka na bolsku tržnicu stižu iz Dračevice razne sadnice, zbog kojih se stoji strpljivo u redu. Dovozi ih i prodaje Ivica Šimunović iz svog rasadanika. Najtraženije su rajčice, kukumari i tikvice, ali se kupuju i sadnice salate, petrusimula, selena, lubenica … (J.E. – D.M.)

(72) objavljeno  20. 04. 15. u 21.35 h 

********************


alt


DERATIZACIJA OD SRIJEDE

Splitski „Cian“ će na području općine Bol početi od srijede 22. travnja proljetnom deratizacijom. Ona se provodi u svrhu smanjena populacije štetnih glodavaca: štakora i miševa. Postavljat će se otrovne kocke (na slici) koje nisu opasne za ljude i domaće životinje. Ipak je potreban oprez, a ukoliko psi ili mačke počnu krvariti treba se obratiti veterinaru. (J.E.)

(71) objavljeno  20. 04. 15. u 21.30 h  ponedjeljak, 20. 04. 15.    **********


alt

Evo ih! Robotičari pred ulazom u Dom kulture


alt

Doček u sali: stol sa sendvičima, kolačima, sokovima ... Sretni roditelji zapljeskali su , a zatim poljupcima poželjeli dobrodošlicu


alt

Devet robotičara, a iza njih njihove nastavnice, ravnatelj škole i načelnik općine


alt

Načelnik Tihomir Marinković svima je pružio ruku i čestitao


alt

Dvorana u Domu kulture: nezaboravni i topao doček s mnogo ljubavi, zahvaljujući roditeljima, ali i Ivani Bošković iz Centra za kulturu. Naši robotičari su to i zaslužili


VRATILI SE ROBOTIČARI

U nedjelju predvečer u Bol se vratila ekipa robotičara koja je sudjelovala na RoboCupu 2015. u Bratislavi (Slovačka). Neočekivano topao i iznenađujuće srdačan doček, nešto što još nismo imali prilike vidjeti,  priredili su im roditelji uz pomoć Centra za kulturu. Na dočeku je bio i načelnik Tihomir Marinković koji je natjecateljima, njihovoj mentorici i nastavnicima, čestitao na postignutim rezultatima i uspješnoj prezentaciji svoje škole i Bola.
-  Hvala na ovoj dobrodošlici – rekao je ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić, koji je s našim robotičarima bio u Slovačkoj. – Posebno bih se zahvalio našim sponzorima koji su omogućili ovo putovanje. To su Općina Bol, turistička agencija Adria tours, koja nam je besplatno ustupila minibus, a i Matko Karmelić koji nas je besplatno i sigurno vozio od Bola do Bratislave i natrag.

Kanape sendviči, koji su bili na stolu, poklon su restorana "Ranč".
Na ovom međunarodnom natjecanju, kako nas je informirala njihova mentorica Lucija Špacal, bilo je preko 250 mladih natjecatelja. Iz Hrvatske sudjelovali su robotičari iz Zagreba, Varaždina, Dugog Sela i Bola. Nastupom u Bratislavi, za ovu školsku godinu, Boljani završavaju s natjecanjima. (J.E.)

(70) objavljeno  19. 04. 15. u 20.45 h  nedjelja, 19. 04. 2015.    **********


alt


OBLJETNICA HDZ-a NA BRAČU

U Supetru i Postirima obilježena je 25-godišnjica HDZ-a na Braču. Druženje s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom organizirano je na supetarskoj rivi, dok je svečana sjednica održana u Pastoralnom centru u Postirima.
Na slici: predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s bolskim članovima HDZ-a, (slijeva) Branko Mikulić, Matko Baković i Zvonko Marić.

(69) objavljeno  18. 04. 15. u 22 h 

********************


alt


alt


NASTAVLJENA „ZELENA ČISTKA“

U Bolu je u subotu nastavljena volonterska akcija „Zelena čistka“ u kojoj su ove godine sudjelovali uglavnom učenici Osnovne i Srednje škole. Nakon čišćenja plaža i okoliša škole na Bjenačici, u subotu se čistilo uokolo sportskih terena na Poljani. Mladi su skupljali smeće u crnim vrećama i napunili koš malog kamiona kojeg je za ovu priliku ustupio „Grabov rat“.
Organizator akcije bio je Centar za kulturu. (J.E.)

(68) objavljeno  18. 04. 15. u 21.55 h  

********************


alt


REGATA DASKAŠA U BOLU

„Grabov rat“, kao koncesionar na plaži Zlatni rat, dao je suglasnost organizatorima da se 7. listopada u Bolu održi natjecanje u jedrenju na dasci sa zmajem, budućoj olimpijskoj disciplini (Tokyo 2020.) Regata se zove Rip Curl Adriakite i ovo je njezino 5. izdanje, a nagradni fond je 5.000 eura što je privuklo veliki broj natjecatelja iz cijele Europe. Očekuje se 30-ak natjecatelja. 
U Bolu će nastupiti i Martin Dolenc koji još nema 15-godina, a već je postigao vrlo dobre rezultate u seniorskoj konkurenciji: bio je 5. na regati Svjetskog kupa u Australiji, a 6. na regati Europskog kupa u Palma de Mallorci prošlog mjeseca. Za nas je Martin interesantan jer je djetinstvo proveo u Bolu, a prije odlaska u školu, preselio je s roditeljima u Pulu. U Bolu ima roditelje po majci, nonota Zdenka i nonu Tatjanu Vučičić.  (J.E.)

(67) objavljeno  18. 04. 15. u 21.50 h  subota, 18. 04. 2015.    **********


alt


ROBOTIČARI OSVOJILI MEDALJE

Robotičari iz Osnovne škole Bol, koji su u petak svoje znanje i vještine prezentirali u Slovačkoj, vraćaju se u Bol s medaljama. Frane Radić je prvi u kategoriji Recue line primary, a Sara Žaknić druga u kategoriji Recue line secondary. Za kolektivni nastup u kategoriji RoboDance secondary bolski učenici osvojili su drugo mjesto. Nastupili su pod imenom Boduli, a tema je bila "planeta zemlje". Medalju su osvojili: Stela Marinković, Ante Kraljević, Kate Pavišić, Frane Radić, Piera Marinković, Ana Pina Marinković, Luna Jerčić, Sara Žaknić i Marin Karmelić. O samom natjecanju nešto više po njihovom povratku kući.
Na slici: bolski robotičari s nastavnicama i ravnateljem škole. (D.M.)

(66) objavljeno  18. 04. 15. u 07 h  

********************


alt


alt


EKO ZELENKO U BOLU

Bol je posjetio u petak Eko Zelenko iz udruge Zeleni Brač . Bio je to dio akcije „Zelena čistka“ koju Centar za kulturu ove godine organizira u petak i subotu. Dozvole li to vremenske prilike oni stariji doći će na Poljanu u subotu u 16 sati. Čistit će se i uređivati sportski tereni i gledalište, a od pomoći će im biti i „Grabov rat“ koji ustupa kamion za odvoz otpada, rukavice, vreće i grablje.
Vrijedne dječje ručice, mališana iz Osnovne škole, u petak su za tili čas očistile jednu od najljepših plaža, Martinicu. Oduševljeni neobičnom maskotom Eka Zelenka, svi su ga htjeli primiti za ruke, a on je pokazao iznenađenje koliko su djeca upoznata sa zaštitom okoliša i kako treba razvrstavati otpad. Poruka od sviju glasi: moramo čuvati naše more i prirodne ljepote i da se posebno pazi gdje se odlaže otpad i razno smeće.
Možda će nove generacije svojim primjerima pokazati kako pomoći našoj Zemlji da bar lakše diše. (M.B.)

(65) objavljeno  17. 04. 15. u 21.10 h   

********************


alt


UREĐUJE SE PARKIRALIŠTE

Na samom ulazu u Bol uređuje se parkiralište za stotinjak osobnih automobila. Prvi Treptač d.o.o. iz Splita upravo ucrtava prostor za parkiranje. Naplata parkiranja planira se od 1. Svibnja, a vozači mogu plaćati po satu, dnevno, tjedno ili mjesečno.
Naplaćivat će se i parkiranje na Bračkoj cesti, od Biline kuće do križanja na ulazu u Bol. (J.E.)

(64) objavljeno  17. 04. 15. u 21.10 h  petak, 17. 04. 2015.   **********


alt


alt


RAČIĆ PRIJE JUGA

Proširenje ceste i izgradnja šetnice na Račiću trenutno je najznačajnije bolsko gradilište. Radovi su počeli početkom listopada prošle godine, a sada se nastoji da Račić bude prohodan za vozila od 1. lipnja. Hoće li se u tome uspjeti umnogome ovisi o vremenskim prilikama. Jugo je najveći protivnik, a njega meteorolozi najavljuju idućih nekoliko dana, pa onda buru.
U četvrtak je gradilište obišao i načelnik Tihomir Marinković, a i vaš se novinar prošetao privremenim nasipom da bi snimio šetnicu s morske strane. (J.E.)

(63) objavljeno  16. 04. 15. u 22.05 h 

********************


alt


alt


KAMENI BLOKOVI ZA ŠKOJERU

Od četvrtka dovoze se kameni blokovi iz Pučišća za pojačanje „škojere“ na dijelu Ulice Vladimira Nazora, ispred restorana Vagabundo. Jako jugo ukopalo je postojeće kamene blokove pa za većeg nevremena more prelazi blokove i betonski parapet te se izlijeva po prometnici. (J.E.)

(62) objavljeno  16. 04. 15. u 22 h  

********************


alt


FITNESS NA OTVORENOM

Ljubitelji rekreacije od sada će imati dodatne sadržaje. Uz šetnicu prema Zlatnom ratu postavljeno je osam različitih sprava za vježbanje. Četiri su na početku šumice Borak, a četiri u šumici na Zlatnom ratu, nedaleko okretišta turističkog vlaka. Postavljanje su obavili radnici „Grabovog rata“ i još je ostalo da se uredi okolni teren. (J.E.)

(61) objavljeno  16. 04. 15. u 21.55 h 

********************


alt

Detalj s prošlogodišnje akcije


ZELENA ČISTKA U PETAK I SUBOTU

Bol se i ove godine uključio u akciju „Zelena čistka“.
U petak će učenici osnovne škole s nastavnicima čistiti plaže uz šetnicu prema Borku, a učenici Srednje škole uređivat će okoliš škole na Benačici.
U subotu od 16 sati Centar za kulturu organizator je akcije uređenja i čišćenja sportskih terena na Poljani gdje se očekuju oni odrasli. Logističku podršku dati će Grabov rat: kamion za skupljanje otpada, vreće, rukavice, grablje …

(60) objavljeno  16. 04. 15. u 21.50 h

********************

 

alt


MOLBE ZA JAVNE POVRŠINE

Načelnik je 15. travnja raspisao oglas za zaprimanje molbi za korištenje javnih površina na području općine za 2015. godinu. Za koje se sve djelatnosti i usluge može iznajmiti javna površina detaljno je opisano u „Službenom glasniku“ br. 5/2014. i 2/2015. koji se nalazi na portalu www.opcinabol.hr

Rok za podnošenje molbi je 30 dana, a pravne i fizičke osobe koji su dužnici prema Općini Bol, Grabovom ratu ili općinskim ustanovama ne mogu računati da će im se udovoljiti molbi.

U „Službenom glasniku“ je navedeno da će na tržnici biti četiri tezge za prodaju voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda, jedna tezga za prodaju antikvarijata  i jedna za prodaju meda. Tri su lokacije po 6 m2 predviđene za crtanje portreta i izradu umjetničkih slika, zatim štekati ispred restorana i slastičarnica, prostor za najam bicikla, automobila, motora, mopeda i skutera … (J.E.)

(59) objavljeno  16. 04. 15. u 21.45 h 

********************


alt


ODGOĐENA SJEDNICA

Najavljena 4. sjednica Općinskog vijeća za petak 17. travnja neće se održati. Predsjednik Vijeća Doro Adulmar učinit će to vjerojatno za idući tjedan. Razlog odgode je što je više vijećnika opravdalo izostanak zbog drugih neodgodivih obveza i odsutnosti iz Bola. (J.E.)

(58) objavljeno  16. 04. 15. u 21.40 h  četvrtak, 16. 04. 15.   **********


alt


ČISTE SE FUGE NA LOŽI

Čini nam se da se to moglo uraditi i ranije, ali u utorak se počelo sa čišćenjem fuga na Loži. Tri su radnika nastavila to raditi i u srijedu, kada je počela i montaža skele. Izvođač je „Neir“ d.o.o. iz Splita čija je obveza očistiti stare fuge i napraviti nove, urediti željeznu konstrukciju iznad otvora ali i popraviti oštećeno kamenje. Sve će to koštati više od 200 tisuća kuna, a u objavljenom natječaju Općina je tražila da se taj posao obavi u roku od 30 dana ili do 4. svibnja.
Izvođač će morati uložiti dodatne napore, ali je teško povjerovati da će se taj posao obaviti u planiranom roku. (J.E.)

(57) objavljeno  15. 04. 15. u 21.40 h  

********************


alt


VRIJEME POSLUŽILO GRAĐEVINARIMA

Na Račiću je završeno betoniranje šetnice, pa „Akropolisu“ preostaje betonirati preostali dio potpornog zida. Računaju na gradilištu da će to obaviti do sredine idućeg tjedna iako im posao i planove može otežati jugo koje se očekuje tijekom vikenda.
Izgradnjom potpornog zida nastavit će se nasipanjem za proširenje buduće prometnice u koju još treba postaviti i vodovodne cijevi. (J.E.)

(56) objavljeno  15. 04. 15. u 21.35 h  

********************


alt


ROBOTIČARI U SLOVAČKOJ

Bolski robotičari u srijedu su otputovali u Slovačku gdje će sudjelovati na Međunarodnom natjecanju od 16. do 18. travnja. Svi su oni učenici Osnovne škole u Bolu. U troškovima putovanja i boravka pomogla je Općina Bol, a vozilo je ustupio sponzor Adria-tours. Vozač je Matko Karmelić, bolski taksista, koji ih vozi – besplatno.
Na slici s lijeva: Lucija Špacel (mentorica i prof. informatike), Kate Pavišić, Sara Žaknić, Luna Jerčić, te Pjera i Ana Pina Marinković, Zdravka Koljatić-Jakšić (razrednica) i Stela Marinković, (čuče) Matko Karmelić (vozač), Frane Radić, Marin Karmelić i Ante Kraljević. U Splitu će im se priključiti ravnatelj OŠ Bartul Bakulić. (D. Marinković)

(55) objavljeno  15. 04. 15. u 21.30 h  srijeda, 15. 04. 15.    **********


alt


ZAPOŠLJAVANJE SEZONSKIH RADNIKA

Komunalno društvo „Grabov rat“ objavilo je na oglasnoj ploči natječaj za zapošljavanje sezonskih radnika na određeno vrijeme.
Traže se: konobari / šankeri, iznajmljivači plažnih rekvizita, lučki redari, radnici na plaži i radnici u komunali.
Natječaj je otvoren do 31. svibnja ili do popunjavanja svih traženih radnih mjesta.
Detalji se mogu pogledati i u našoj rubrici Obavijesti i oglasi. (J.E.)

(54) objavljeno  14. 04. 15. u 21.05 h   

********************


alt


DVA FILMA U ČETVRTAK

Mediteran film će u bolskom kinu u četvrtak 16. travnja prikazati dva filma.
Za djecu i mlade na programu je u 18.30 sati sinkronizirani animirani film „Snježna kraljica”, raskošna ekranizacija bajke Hansa Christiana Andersena, stvorena od strane ponajboljih europskih animatora koji su udahnuli novi život omiljenom dječjem književnom klasiku. Trajanje filma je 76 minuta.
U 20 sati na programu je "Ples s Marijom”, dokumentarni film o 90. godišnjoj argentinskoj plesačici i plesnoj pedagoginji Mariji Fux i njezinoj plesnoj metodi koja se temelji na unutrašnjim ritmovima. Trajanje filma je 72 minute.
Cijena ulaznica je 20 kuna.

(53) objavljeno  14. 04. 15. u 21.10 h   

********************


alt


NOVI PUT: OTEŽANO ZBOG RADOVA

U srijedu i četvrtak građevinska operativa „Grabovog rata“ radit će na potpornom zidu u Ulici Novi put. Zbog rada bagera mogući su zastoji u toj inače prometnoj ulici. Izvođač moli vozače za malo strpljenja i razumijevanja. (J.E.)

(52) objavljeno  14. 04. 15. u 21.15 h  utorak, 14. 04. 15.    **********


alt


URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA MURVICE

Najznačajnija odluka Općinskog vijeća sa 3. sjednice održane 13. travnja čini nam se ona o donošenju urbanističkog plana uređenja Etno-eko sela Murvica. Planom se u skladu s Prostornim  planom uređenja Općine Bol utvrđuje detaljna namjena površina, uvjeti uređenja i korištenja površina i građevina, način opremanja zemljišta komunalnom, prometnom i infrastrukturom elektroničkih komunikacija, mjere za zaštitu okoliša, očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti …
Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Etno-eko sela Murvica ima 28 stranica tekstualnog dijela, a grafički dio ima tri mape.
Na istoj sjednici, Općinsko vijeće je dalo suglasnost na završne račune za 2014. godinu dječjem vrtiću Mali princ, DVD-u Bol, Centru za kulturu i Općinskoj knjižnici.
Možda već na idućoj sjednici, Vijeće će razmatrati i donijeti odgovarajuće odluke po pitanju prometne regulacije u Bolu.

VIJEĆNIČKA PITANJA
Uobičajeno je da vijećnici, na početku sjednice, postavljaju pitanja načelniku. Ovaj put nisu imali koga pitati jer je načelnik bio odsutan. Navodno je na turističkom sajmu u Kopenhagenu (Danska) kao predsjednik Turističke zajednice, ali će on vjerojatno o tome izvijestiti na sjednici u petak (17. veljače) kada je na dnevnom redu usmeno izvješće načelnika o radu općine Bol od posljednje sjednice.
- Termin za radove na pročelju Lože, čulo se na sjednici, nije najpovoljniji jer se očekuju gosti koji ne mogu koristiti štekate dok se radi, a radovi će potrajati 30 dana!
- Za iduću sjednicu najavljeno je izvješće Povjerenstva i rasprava vezana za groblje. Čula se samo kratka informacija da još nisu počeli razgovori s vlasnicima zemljišta, a zna se da je Porezna uprava procijenila 155 eura po kvadratnom metru, a Povjerenstvo smatra da Općina nije u mogućnosti platiti više od 80 eura.
- Kada se može očekivati početak gradnje luke za javni promet na Račiću? Građevinska dozvola mogla bi se dobiti u proljeće 2016. a to znači da bi radovi počeli iste godine, ali nakon završetka turističke sezone.
- Zašto nisu uređeni parkovi i zelene površine? Sve će biti uređeno do 1. svibnja.
- Turisti su stigli, ali to ne smeta da počnu radovi na uređenju trotoara i zida od benzinske postaje do Bilina kuće. (J.E.)

(51) objavljeno 13. 04. 15. u 23.25 h  

********************


alt


MOBILNI URED MUP-a DOLAZI U BOL

Prijenosni šalter s opremom za obavljanje upravnih poslova, tzv. mobilni kofer, biti će dostupan  stanovnicima Bola 30. travnja (četvrtak) u prostoru Doma kulture od 8.30 do 14 sati.
Ovim se nastavlja realizacija projekta Ministarstva unutarnjih poslova kojim se želi pomoći onima koji stanuju u mjestima udaljenim od policijskih postaja. Na ovaj način će i Boljani moći lakše i jednostavnije obaviti sljedeće upravne poslove (zbog kojih ne moraju putovati u Supetar): poslove prijavništva, matičnog broja građana, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i registracije vozila.
Potrebne uplate mogu se obaviti gotovinskim plaćanjem na licu mjesta, ali je potrebno donijeti fotografije za izradu dokumenata.

(50) objavljeno  13. 04. 15. u 23.20 h  

********************


alt


DOLAZE I IZLETNICI

Počeli su brodovima pristizati i izletnici. U ponedjeljak ih je brodom „Vruja“ stiglo četrdesetak iz Makarske. U špici sezone, u srpnju i kolovozu, stigne ih dnevno i preko dvije tisuće. Tijekom ljeta brodovima s Makarske rivijere u Bol na jednodnevni izlet dođe i preko 250 tisuća uglavnom inozemnih gostiju.
Svi oni u Bol dolaze da vide plažu „Zlatni rat“, ali u Bolu to ne znaju iskoristiti. Čini nam se kako bi uz malo dobre volje i truda moglo animirati goste-izletnike da dogodine dođu na odmor u Bol. (J.E.)

(49) objavljeno  13. 04. 15. u 23.15 h 

********************


alt


ASFALTIRANJE NA KUPINI

U ponedjeljak je završeno asfaltiranje ulica na Kupini. Taj je posao obavio Asfalt AB iz Sinja u tri radna dana, a uređene su Ulica Ivana Mažuranića, Ulica Mirka Vrsalovića, Ulica Marka Marulića i dio Ulice Ruđera Boškovića.
Asfaltna masa je dovezena iz Dugopolja posebnim trajektom iz Splita do Supetra. (J.E.)

(48) objavljeno  13. 04. 15. u 21.10 h  

********************


alt


NASTAVLJA SE OTVARANJEM ŠTEKATA

Nakon pizerije „Equinox“ na Studencu i restorana u Marjan centru na Zlatnom ratu, od nedjelje je otvoren i restoran „Pumparela“ u Portu bolskih pomoraca. To su ugostiteljski objekti koji rade sezonski, a štekati su im na otvorenom.

Restoran na samoj plaži Zlatni rat, u vlasništvu Bluesun hotela, otvorit će se za Prvosvibanjske praznike. (J.E.)

(47) objavljeno  13. 04. 15. u 23.05 h 

********************


alt


BRACIERA U DUBROVNIKU

Prošlog vikenda bolska klapa Braciera gostovala je u Dubrovniku. Na drugoj večeri 4. izdanja dubrovačkog klapskog festivala Aklapela održanoj u kazalištu Marina osim  Braciere nastupili su i klape Subrenum, Armorin, Mriža i Neverin.
U sklopu festivala bio je još i koncert sakralne tematike u Dominikanskoj crkvi kao svojesvrsni glazbeni poklon svim Dubrovčanima i posjetiteljima Dubrovnika. .
Braciera je na istom festivalu u Dubrovniku nastupala i 2012. godine. (I.B.I.)

(46) objavljeno  13. 04. 15. u 23 h  

********************

alt


PUTOVANJE KAO OPSESIJA: BRAZIL

Općinska knjižnica „ Hrvatska čitaonica“ najavljuje novo putopisno predavanje. Katarina i Damir Palavra će nas odvesti na virtualno putovanje u čarobni Brazil.
Prezentacija spektakularnih megapolisa: Ria de Janeira i Sao Paula će se održati u srijedu, 15. travnja, s početkom u 20 sati.

(45) objavljeno  13. 04. 15. u 22.55 h   ponedjeljak, 13. 04. 2015.    **********


alt


OBORINSKE VODE: ROK 90 DANA!

Uz račun za potrošenu vodu u ožujku, domaćinstva su u Bolu dobila obavijest iz Vodovoda Brač, koji je u travnju prošle godine preuzeo upravljanje sustavom fekalne kanalizacije. Utvrđeni su, prilikom pregleda stanja, i određeni nedostaci, prvenstveno nelegalno spajanje oborinske odvodnje privatnih objekata na sustav fekalne kanalizacije. Kako u Bolu nije projektiran ni planiran mješoviti sustav odvodnje, Vodovod Brač je dao rok od 90 dana da se uklone priključci oborinske vode s građevina ili pripadajućih parcela. Nakon tog roka, a to je nakon 1. srpnja, Vodovod Brač će, u suradnji s komunalnom službom Općine, krenuti u pregled i zapisnički utvrditi nedostatke i imena prekršitelja. Vodovod Brač prijeti isključenjem objekata iz sustava vodoopskrbe ako se utvrdi da su oborinske vode priključene na kanalizacijski sustav fekalne odvodnje! (J.E.)

(44) objavljeno  12. 04. 15. u 20.30 h  

********************


alt

Deponij se ponovno "pojavio" uz cestu Bol - Murvica


PONOVNO OTVOREN DIVLJI DEPONIJ (?!)

Nekadašnji deponij otpadnog materijala uz cestu Bol – Murvica ponovno je – aktiviran. Po odbačenom materijalu čini se da je u pitanju više prekršitelja, a tamo se mogu vidjeti građevinski i kućni otpad, posjećene grane stabala …
Bol ima reciklažno dvorište i mogućnost da se dovezu posebni kontejneri za krupni otpad. Čini se da je nekima mnogo lakše odložiti krupni otpad uz cestu ne razmišljajući da to netko treba očistiti i – naplatiti. Uz malo truda nije teško utvrditi tko je prekršitelj i tko bi trebao platiti! (J.E.)

(43) objavljeno  12. 04. 15. u 20.25 h  nedjelja, 12. 04. 2015.    **********


alt

Pri kraju je izgradnja potpornog zida i proširenje ceste do crkvice Sv. Lucije


alt

Gradilište je u subotu obišao i načelnik općine Tihomir Marinković


PRI KRAJU RADOVI NA CESTI

Veći dio makadamske ceste prema crkvici Sv. Lucije i budućem groblju je proširen, a posljednjih 40-ak metara potpornog zida bit će završen tijekom idućeg tjedna. Firma „Dikovača“ iz Zmijavaca odabrana je za izvođača jer je dala najpovoljniju ponudu za proširenje puta i izgradnju 180 metara potpornog zida. Prije nasipanja trebat će položiti vodovodne cijevi, a ugovorom je predviđen 1. svibnja kao rok završetka radova.
Ceste do crkvice Sv. Lucije bit će i dalje makadamski put, ali u većem dijelu širine 5,5 metara. (J.E.)

(42) objavljeno  11. 04. 15. u 22.05 h 

********************


alt


RADOVI NA RIVI

Radnici „Grabovog rata“ i „Perije“ iz Selaca u subotu su radili na sanaciji rubnog dijela rive ispred Studenca kojeg je oštetilo jako jugo. Postavljao se kameni rubnik, a u ponedjeljak ili utorak će se staviti i zakrpe od asfalta. (J.E.)

(42) objavljeno  11. 04. 15. u 22 h  

********************


alt


LED RASVJETA U BOLU

Prvi put od subote navečer i u Bolu imamo led lampe za javnu rasvjetu! Na četiri kandelabera u Ulici Hrvatskih domobrana radnici „Grabovog rata“ postavili su led rasvjetu kojom se smanjuju troškovi potrošnje struje, a ekološki je mnogo prihvatljivija od klasične rasvjete. Od ponedjeljka će se nastaviti zamjenom lampi jer je ukupno nabavljeno 21 led rasvjetno tijelo i svi će biti u Ulici Hrvatskih domobrana.
Lako je uočiti razliku između stare i nove rasvjete. (J.E.)

(41) objavljeno  11. 04. 15. u 21.55 h  

********************


alt


UREDIT ĆE SE LOŽA

Zid Lože, prepoznatljivi simbol Bola, od ponedjeljka će se uređivati. Trebat će otući fuge i ponovno ih fugirati jer to, čini se, nije nikada do sada napravljeno otkako je 1884. izgrađena Loža. Osim fuga očistiti će se i ponovno obojiti željezne rešetke, ali popraviti i kamena oštećenja.
Loža će nakon ovih radova imati mnogo ljepši izgled, a posebno kada budu završeni radovi na osvjetljenju.
Rok za uređenje Lože je 4. svibnja, a do tada se neće moći uživati na popularnim štekatima tamošnjih kafića. Možda će se uređenjem Lože ukloniti i zamijeniti šareni (reklamni) suncobrani, kako je bilo najavljeno i za prošlo ljeto. (J.E.)

(40) objavljeno  11. 04. 15. u 21.50 h   subota, 11. 04. 15.    **********


alt


NA RAČIĆU - UŽURBANO

Nakon devet dana, koliko nismo bili na Račiću, vidljiv je napredak radova i koristi se lijepo vrijeme kako bi se napravilo što više. Tvrtka „Tomislav“ iz Stobreča postavila je skoro na cijelom dijelu Račića nove kanalizacijske cijevi i šahte. Za koji dan postavljat će se i vodovod, a onda će početi zatrpavanje. Taj dio posla morat će pričekati dok se ne završe betonski potporni zidovi za što je zadužen drugi izvođač - „Akropolis“ iz Splita. Oni su pri kraju betonskih radova na šetnici. (J.E.)

(39) objavljeno  10. 04. 15. u 21.45 h  

********************


alt


KONZERVATORSKA PODLOGA UŽEG CENTRA

Općina je dobila naručeni elaborat kao konzervatorsku podlogu za izradu izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Bol. U opsežnom materijalu na preko 200 stranica analizirano je stanje na užem području Bola, sa skicama i slikama, ali i primjedbama što bi trebalo ispraviti, a o čemu posebno voditi računa da se sačuva izvorna gradnja.
Za hotel „Park“, nekadašnje Željezničko odmaralište, se navodi da je građevina nekvalitetno oblikovana. Pored toga, piše u elaboratu, nije se vodilo računa o kontekstu, duhu mjesta, podneblju i svim elementima kojima se započinje projektiranje. Njena pojavnost je neprihvatljiva u ambijentu u kojem se nalazi i potrebno ju je ukloniti. Prilikom projektiranja nove gradnje na tom mjestu, potrebno je uzeti u obzir obnovu perivoja.
U materijalima se spominje i zgrada čitaonice, izgrađena početkom 20. stoljeća. „Prošle godine s kuće je otučena žbuka i kameni zidovi koji očito nisu građeni da bi bili završni sloj su fugirani. Potrebno je obnoviti žbuku i kuću vratiti u izvorno stanje“ – piše u spomenutom elaboratu kojeg je izradila splitska firma „Neir“ d.o.o.
Ne bude li tehničkih problema čitav će elaborat biti i na službenom portalu Općine Bol. (J.E.)

(38) objavljeno  10. 04. 15. u 21.40 h  

********************


alt


IZVANUČIONIČKA NASTAVA: MOJ ZAVIČAJ

Učenici II. i III. razreda Osnovne škole s učiteljicama Meri Biliš i Marinom Soljačić posjetili su, u sklopu izvanučioničke nastave, Zavičajni muzej otoka Brača i Muzej uja u Škripu. Nadahnutom pričom kustosice Andree Matoković, učenici su se na trenutak preselili u davna  vremena našeg otoka. U Muzeju uja vidjeli su kako je nekad bio mukotrpan posao činjenja ulja koje je prehranjivalo obitelji na otoku.
Nakon obilaska Škripa posjetili su rodnu kuću Vladimira Nazora, karakterističnu kogulanu ulicu i slikali se pored biste dragog pjesnika u rodnim Postirima. Pozdravili su i postirske osnovce i isprobali igrati “balun“ na travnatom terenu kojeg željno iščekujemo i u našem Bolu.

"U tvornici konzervi ribe Sardina nismo uspjeli ući u pogone iz tehničkih razloga jer su zaštitna odijela bila prevelika za nas malene te bi se vukla po podu, ali smo puno vidjeli kroz stakla i s galerije zahvaljujući gospođi Ivani Jakšić, voditeljici proizvodnje, koja je strpljivo odgovarala na sva naša pitanja. Oduševljena djeca su čak pomogla u slaganju praznih konzervi, a za poklon smo dobili svi po jednu paštetu od tunjevine koju možete bez straha konzumirati jer ne sadrži konzervanse. U Pučišćima nas je dočekala jaka bura koja nas nije spriječila da kupimo suvenire od kamena", kazala nam je učiteljica Meri. (B.B.)

(37) objavljeno  10. 04. 15. u 21.35 h 

********************


alt


DVIJE SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

Za idući tjedan, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar – kako je objavljeno na službenom portalu Općine Bol – sazvao je dvije sjednice Vijeća.
Na 3. ovogodišnjoj sjednici, u ponedjeljak 13. travnja, razmatrat će se završni računi za 2014. godinu Dječjeg vrtića Mali princ, DVD-a Bol, Centra za kulturu i Općinske knjižnice. Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o urbanističkom planu Etno-eko sela Murvica.
U petak 17. travnja održat će se 4. sjednica Općinskog vijeća. Dnevnim redom je predviđena rasprava o turističkom proizvodu destinacije Bol (stanje, planovi, perspektive …), zatim završni račun komunalnog javnog poduzeća „Grabov rat“, raspisivanje javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora na Vidovoj gori, utvrđivanje imena ulice, izmjene i dopune odluke o nerazvrstanim cestama, zaključak o natpisu na nadgrobnoj ploči pok. Ivi Marinkoviću te na kraju rasprava i očitovanje o pristiglim dopisima građana. (J.E.)

(36) objavljeno  10. 04. 15. u 21.30 h  petak, 10. 04. 15.    **********


alt


PO JUTRU SE DAN POZNAJE?

Statistički podaci Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije govore da je u ožujku bilo 27.770 gostiju ili 21 posto više nego godinu dana ranije, a noćenja 72.736 ili 28 posto više. U Bolu je u ožujku službeno evidentirano 498 noćenja, a godinu dana ranije 1.159, dok je 2013. godine bilo 2.035 noćenja.
Ako se po jutru dan poznaje, onda u Bolu nije baš najbolje počela turistička sezona.
Na Braču je u ožujku bilo 1.210 gostiju i 4.097 noćenja. Najbolje brojke iskazuje Supetar: 1.012 gostiju i 3.098 noćenja, šest puta više nego u Bolu. (J.E.)

(35) objavljeno  09. 04. 15. u 21.40 h  

********************


alt

Asfaltiranje Ulice Ivana Mažuranića (foto Jurica Kusanović)


alt

U petak će se asfaltirati Ulica Mirka Vrsalovića


POČELO ASFALTIRANJE

U četvrtak je prema najavi počelo asfaltiranje ulica na Kupini. Najprije je asfaltirana Ulica Ivana Mažuranića, a u petak je na redu Ulica Mirka Vrsalovića. U subotu i nedjelju se neće raditi, a nastavlja se u ponedjeljak u Ulici Marka Marulića, a u utorak na dijelu Ulice Ruđera Boškovića.
Asfalt se dovozi iz baze u Dugopolju, posebnim trajektom iz Splita do Supetra. Izvođač radova je Asfalt AB iz Sinja. (J.E.)

(34) objavljeno 09. 04. 15. u 21.35 h  

********************


alt


SVJEŽA RIBA U PETAK POPODNE

Ribarski brod „Svjetlica“ isplovio je u četvrtak prema Visu. Prema planu, tamo će tijekom večeri u četvrtak i petak ribariti, a u Bol se sa svježom ribom očekuje u subotu rano ujutro.

Tijekom petka ujutro javljeno nam je da Svjetlica s ribom umjesto u subotu rano ujutro dolazi u petak (10. travnja) između 17 i 18 sati! (J.E.)

(33) objavljeno  09. 04. 15. u 21.30 h  


alt


NOVI ORAR ZA PLIN

Još ovaj petak plin će se u Bolu prodavati po zimskom rasporedu, od 14 do 16 sati. Već od ponedjeljka (13. travnja) je ljetni raspored prodaje: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, a subotom ostaje kao i ranije, od 9 do 11 sati. (J.E.)

(32) objavljeno  09. 04. 15. u 21.25 h   četvrtak, 09. 04. 15.    **********


alt


TOMMY DO 21 SAT

Dolaskom turista i većeg interesa za kupovinom, trgovački centri koji imaju trgovine u Bolu produžuju radno vrijeme. Prvi je to učinio Tommy koji, nakon uskrsnih blagdana, radi sat duže, do 21 sat. Tommy je jedini u Bolu tijekom zimskih mjeseci radio i nedjeljom poslije podne, a nakon 1. lipnja radit će do 22 sata. (J.E.)

(31) objavljeno  08. 04. 15. u 21.20 h 

********************


alt


GRABOV RAT PREUZIMA RIBARNICU

Komunalno poduzeće „Grabov rat“ od sada će voditi brigu i o ribarnici. Ubuduće će se od prodavača naplaćivati korištenje prostora i opreme. Mjesečna naknada je 612 kuna plus PDV, ali će se moći koristiti (i plaćati) dnevni najam. U siječnju, veljači i ožujku je 80 kuna, u svibnju i lipnju 122 kune, a od srpnja do listopada 210 kuna dnevno plus PDV. (J.E.) 

(30) objavljeno  08. 04. 15. u 21.15 h  
 


srijeda, 08. 04. 15.    **********


alt

Ulica Ivana Mažuranića na Kupini


ASFALTIRANJE U ČETVRTAK?

Asfaltiranje ulica na Kupini, najavljeno za ožujak, moglo bi početi ovoga četvrtka, 9. travnja. Početak ovisi i o vremenskim prilikama, a u utorak se još nije znao točan raspored rada. Naime, nije javno objavljeno gdje će se najprije asfaltirati. U pitanju su četiri ulice: Ivana Mažuranića, Mirka Vrsalovića, dio Ulice Ruđera Boškovića i Marka Marulića. U tim ulicama ima podosta parkiranih automobila koje će trebati, prije početka rada, i ukloniti. Vlasnike vozila bi netko trebao i obavijestiti kada će se i gdje raditi-
Izvođač radova je Asfalt AB iz Sinja. (J.E.)

(29) objavljeno  07. 04. 15. u 20.05 h 

********************


alt

Smotra sirnica u Selcima


HOĆE LI BOL ISKORISTITI PRILIKU?

Bol je dakle domaćin iduće i to pete po redu Smotre sirnica otoka Brača, ili po bolsku, pinci.
Organizator događanja bit će Centar za kulturu Općine Bol koji od početka sudjeluje na bračkim smotrama te uz pomoć bolskih žena koje su davale svoje sirnice, predstavljao naše mjesto na dosadašnjim susretima u Sutivanu, Nerežišćima, Škripu i Selcima.
- Ovom prilikom najviše zahvaljujemo Meri Biliš, koja je radila sirnice i sudjelovala na svim smotrama. Tu su uvijek bile i Gita Marinković te Fani Katić, a jedne je godine s nama bila i Dubravka Mrsić rođ. Hero. Na inicijativu učiteljice Meri, u bolsku se smotru dogodine uključuje i OŠ Bol, a njen je ravnatelj potvrdio  taj projekt u školski kurikulum iduće godine -  rekla nam je ravnateljica bolskog Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić.
Veselo i slatko bilo je na Uskrsni ponedjeljak u Selcima na IV. Smotri sirnica otoka Brača, gastronomskoj manifestaciji Narodne knjižnice Sutivan, čiji su domaćini ove godine bili pobjednici lanjske smotre u Škripu.
U lijepom prostoru novootvorene „Galerije Ursić“ ispod „stare crikve“ gosti su dočekani sa pjesmom i sa prekrasnim delicijama koje su pripremile selačke domaćice i domaćini. U glazbenom programu sudjelovali su „Slaven i Pero“ te „Senka i djeca", čitala se poezija selačkih pjesnika te pričalo o nekadašnjim uskršnjim običajima ovog starog kamenog mjesta na istočnoj strani otoka.
Iza te zabavne i kulturno-umjetničke kulise odigravao se gastronomski dio manifestacije, ocjenjivanje prijavljenih sirnica kojih je ove godine bilo 16 u konkurenciji sedam bračkih mjesta: Selaca, Škripa, Supetra, Bola, Postira, Sutivana i Ložišća.
Domaćinstvo koje je povjereno Bolu na Uskrsni ponedjeljak 2016. prilika je koju Bol mora (ako zna i želi) iskoristiti kao turističku manifestaciju, dobrodošlicu prvim gostima, posebno onima koji dolaze u privatni smještaj. Uz ovu smotru trebalo bi vezati i Uskrsni doručak. (J.E.)

(28) objavljeno  07. 04. 15. u 20 h  utorak, 07. 04. 15.    **********


alt


USKRSNI DORUČAK

I ove je godine Udruga privatnih ugostitelja organizira doručak na Uskrsni ponedjeljak, a ponuđeni su uskrsni specijaliteti: kuhana jaja, kuhana šunka, francuska salata, sir, sokovi, kava, sirnica … U prizemlju Doma kulture došlo je na doručak i druženje četrdesetak ljudi.
Gledajući na TV izvješća iz drugih mjesta u Dalmaciji, sve su to oni organizirali kao jedinstvenu turističku manifestaciju prvenstveno zbog gostiju. U Bolu to nije praksa iako je turista, osim u hotelima, bilo i u privatnom smještaju. (J.E.)

(27) objavljeno  06. 04. 15. u 21.10 h 

********************


alt


GLAZBENA ČESTITKA

Uskrsne svečanosti u Bolu su završene Glazbenom čestitkom, koncertom u Maloj (župnoj) crkvi, u ponedjeljak nakon večernje mise. U organizaciji Centra za kulturu općine Bol nastupili su Dječji zbor Čarčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav te ženska klapa Užonca i muška klapa Braciera.
Ovaj se koncert već po tradiciji održava na Uskrsni ponedjeljak. (J.E.)

(26) objavljeno  06. 04. 15. u 21.05 h

********************


alt


PIZZERIJA NA STUDENCU

Otvoren je još jedan lokal, koji najavljuje skori početak turističke sezone. Na Studencu od 11 do 23 sata radi Pizzerija Equinox, a tijekom ovoga mjeseca nudi sve vrste pizza iz originalne krušne peći po 50 kuna. Zbog hladnijih i vjetrovitih večeri još će se nudi pizze u zatvorenom prostoru, a uskoro će se postaviti i stolovi na otvorenom. Novost je što će Equinox biti na većem prostoru nego lani, sa čak 160 sjedećih mjesta.
Otvoren je i caffe bar YOLO na Studencu i to od 8 do 23 sata, a subotom će raditi kao noćni klub do 05 sati. (J.E.)

(25) objavljeno  06. 04. 15. u 21 h  

********************


alt

Na smotri sirnica u Selcima bile su i sirnice iz Bola


V. SMOTRA SIRNICA U BOLU!

Bol će biti domaćin V. Smotre sirnica otoka Brača na Uskrsni ponedjeljak 2016. godine. Odlučili su to organizatori ove manifestacije, izmijenivši ranije propozicije po kojima bi domaćin trebao biti ovogodišnji pobjednik. U Selcima, na IV. Smotri sirnica, pobijedio je Sutivan, a Bol su sa svojim sirnicama predstavljale Meri Biliš i Gita Marinković.
Nešto više o organizaciji i domaćinstvu u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(24) objavljeno  06. 04. 15. u 20.55 h  ponedjeljak, 06. 04. 15.     **********


alt

I s malo juga na rivu more izbaci žalo i - smeće


PROHLADNI USKRS

Prema najavi, Uskrs smo dočekali s niskim temperaturama, a na planinama iznad 700 metara bilo je i snijega. Nedjelja je osvanula s jugom i kišom, a tijekom dana okrenulo je i na buru koje će još biti tijekom ponedjeljka i utorka. Zatopljenje se može očekivati tek od petka.
Malobrojni turisti koji su za Uskrs došli u Bol nisu mogli uživati u prirodnim ljepotama. Zbog loših vremenskih uvjeta, a vjerojatno i malog broja putnika, otkazane su u nedjelju neke trajektne linije Split – Supetar – Split.
Prvi put ovoga mjeseca izostao je i katamaran jer je u nedjelju ostao u Starom Gradu. Kako je i ponedjeljak praznik, katamaran za Split kreće tek u 13.25, a iz Splita u 16 sati. Naravno, ako „Jadrolinija“ ne odluči drugačije.
U ožujku od 62 pristajanja u bolskoj luci katamarana nije bilo 16 puta. U istom mjesecu prošle godine katamaran u Bol nije došao 13, a 2013. godine čak rekordnih 30 puta. (J.E.)

(23) objavljeno  05. 04. 15. u 20.55 h  

********************


alt


POČINJE DRUGO POLUGODIŠTE

Proljetni praznici školarcima završavaju i od utorka (7. travnja) ponovno su u klupama. Učenici Srednje škole odmarat će se malo duže jer njima nastava počinje u utorak u poslijepodnevnoj smjeni. Zadnji dan ove školske godine je 16. lipnja, a maturantima 20. svibnja.
Proljetni praznici 2016. bit će najranije u zadnjih sedam godina, od 21. do 25. ožujka, jer je Uskrs već 27. ožujka 2016. (J.E.)

(22) objavljeno  05. 04. 15. u 20.50 h

******************** 


alt


KINO BEZ PLATNA

Malo je neobično vidjeti zgradu kina bez platna. Najprije je, zbog popravka, uklonjen pano dobrodošlice, a onda je bura rastresla panele na kojima se ljeti prikazuju filmovi. Neke je oborila bura, a neki su uklonjeni da ne stradaju slučajni prolaznici.
Centar za kulturu, koji brine i o objektu kina, obećava da će se platno pravovremeno vrati, a ljetne projekcije počinju tek nakon 10. lipnja. (J.E.)

(21) objavljeno  05. 04. 15. u 20.45 h  nedjelja, 05. 04. 2015.    **********


alt

Iz Zračne luke Brač, 4. travnja: stigao je avion iz Zagreba s 11 putnika


SUBOTOM AVIONSKA LINIJA

Ove subote (4. travnja) uspostavljena je avionska (sezonska) linija Zagreb – Brač – Zagreb. Polazak je (uvijek subotom) u 11.50 iz Zagreba, a s Brač (do 23. svibnja) vraća se isti dan u 13.05 sati.
Na prvom letu iz Zagreba bilo je u avionu 11 putnika, koji ih inače može prevesti 76. Međutim, u Zagreb se avion vratio bez putnika (!?).
U Bolu, ali ni na aerodromu nitko, vjerovali ili ne, ne prodaje avionske karte za avion Croatia Airlinesa. Karte se mogu kupiti jedino uz pomoć interneta, a to je za mnoge nepraktično. Croatia Airlines je državna tvrtka kojoj će netko (država od poreznih obveznika) nadoknaditi gubitke, a domaći i strani putnici će tražiti neki drugi prijevoz. Inače, najjeftinija karta na ovoj liniji je 348 kuna u jednom pravcu.
Nisu to, na žalost, jedini problemi s kojima se susreće putnik koji bi želio putovati avionom. Nema ni organiziranog prijevoza od Bola do Aerodroma, niti ima tko prevesti putnika od zračne luke do Bola. Osim rodbine, prijatelja i taksija koji dolazi samo na poziv. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 04. 15. u 22.05 h  

*******************


alt

Postavljeni su stolovi i otvoren je Snack bar, svaki dan od 10 do 16 sati


alt

Iako je bilo oblačno i prohladno, u subotu je bilo, prije ručka, podosta šetača na Zlatnom ratu


SNACK BAR NA ZLATNOM RATU

Uoči Uskrsa, Grabov rat je otvorio Snack bar, na plaži Zlatni rat, prvi sezonski ugostiteljski objekt na otvorenom. U subotu je malo njih koristilo ponudu i uživalo na postavljenom štekatu, jer je bilo prohladno i oblačno. Radno vrijeme će tijekom ovog mjeseca biti od 10 do 16 sati. Cijene kave i pića su inače kao i prošle godine, a već za toplijih dana nudit će se posjetiteljima suncobrani i ležaljke. (J.E.)

(19) objavljeno  04. 04. 15. u 21.55 h  

********************


alt


Sudionici likovne radionice s kustosom Galerija Tinom Vukovićem


alt

Frane kao Murtić


alt

Pisanice čije su autorice Ana Pina, Stela i Sara


LIKOVNA RADIONICA ZA OSNOVCE

U „Galeriji umjetnina Branislav Dešković „ u srijedu i četvrtak održana je proljetna likovna radionica pod nazivom “Primijenjena  apstrakcija” koju je vodio kustos Galerije mag. slikarstva Tino Vuković .
Radionica je organizirana u suradnji s Osnovnom školom Bol, a tema joj je bila apstraktna umjetnost inspirirana slikama Ede Murtića, Šime Perića i Joška Eterovića koje su izložene u stalnom galerijskom postavu.
Djeca su se uz Tinovu stručnu pomoć zaputila stopama  ovih vrhunskih slikara koristeći neke od slikarskih tehnika i metoda kojima su se i oni služili. 
Uz glazbu i dobro raspoloženje djeca su pronašla i neka nova i originalna likovna rješenja. Slikarske boje bilo je posvud,  a galerija je izgledala baš kao pravi atelje nekog apstraktnog umjetnika.
Perićevi, Murtićevi i Eterovićevi apstaktni potezi u dječjoj interpretaciji našli su se na njihovim slikama i velikim pisanicama koji su izloženi u aneksu galerije u subotu (4. travnja) ali će se moći pogledati i idućih dana.

(18) objavljeno  04. 04. 15. u 21.45 h  

********************


alt

Prošlogodišnji doručak također je bio u Domu kulture na Uskrsni ponedjeljak


alt

Mala (župna) crkva na Uskrsni ponedjeljak 2014. godine


USKRSNI PONEDJELJAK: DORUČAK I KONCERT

Dva bolska događaja na Uskrsni ponedjeljak treba posebno najaviti i - posjetiti.
Udruga privatnih ugostitelja organizator je uskrsnog doručka, koji se od lani organizira ponedjeljkom. U prizemlju Domu kulture bit će posluženi uskrsni specijaliteti: jaja, šunka, sirnice … Početak je u 10 sati.
Navečer, u Maloj (župnoj) crkvi, Centar za kulturu organizira Glazbenu čestitku, koncert bolskih pjevača i svirača. Odmah nakon sv. mise, koja počinje u 19 sati, nastupit će Dječji zbor Čarčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav i bolske klape Užonca i Braciera. (J.E.)

(17) objavljeno  04. 04. 15. u 21.40 h   subota, 04. 04. 15.    **********


alt

Vjernici su na križnom putu "Priko poja" prešli 9,5 kilometara


alt

Križonoša je ove godine bio Ivan Cvitović


alt

Golubicu uvijek nosi žena. Ove je godine to učinila Janja Bogunović


alt

Kristov grob pred oltarom u Maloj (župnoj) crkvi


alt

Večernja procesija od Male do Samostanske crkve i natrag


VELIKI PETAK

Kršćani diljem svijeta obilježili su Veliki petak. Dan raspeća i smrti Isusa Krista. Dan je to Muke Gospodnje, kada se vjernici prisjećaju posljednjih sati Isusova života.
Već u 7 sati počeli su u Bolu obredi Velikog petka. Tada je iz Samostanske crkve krenula procesija nazvana „Priko poja“, a vjernici su prešli 9,5 kilometara puta za 3,5 sata, pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i mjesta. Iz Male (župne) crkve iznesen je Veliki križ, visok tri metra i težak 20 kilograma, kojeg je ove godine nosio Ivan Cvitović. Manji križ, nazvan Golubica, nosila je Janja Bogunović. U procesiji je, kao i obično, bilo mnoštvo vjernika usprkos nešto hladnijem vremenu i buri. Izostali su oni stariji, ali raduje veliki broj mladih.
Stotinjak Boljana sudjelovalo je na križnom putu na Hvaru, koji je počeo u četvrtak navečer, a završio u petak ujutro.
Vjernici su ponovno u 15 sati došli u Malu (župnu) crkvu na devetnicu Božanskom milosrđu.
Obredi Velikog petka počeli su u istoj crkvi u 19 sati, a večernja procesija od Male crkve do Samostanske crkve i natrag krenula je u 21 sat.
Kasno navečer vjernici su otišli svojim kućama, a crkva je ostala u iščekivanju Kristovog uskrsnuća.

(16) objavljeno  03. 04. 15. u 22.50 h  

********************


alt


alt


HUMANITARNA AKCIJA

Polaznici dječjeg vrtića Mali princ uz pomoć svojih teta i roditelja imali su u povodu Uskrsa svoju radionicu gdje su izrađivali razne uskrsne ukrase. Svoje radove donijeli su pred Malu crkvu, na završetku križnog puta, i ponudili na prodaju. Hvale je vrijedan njihov trud, ali i odluka da prihod od prodaje ustupe udruzi „Brački pupoljci“ koja brine o djeci s posebnim potrebama. Prikupljeno je čak 3.700 kuna.

(15) objavljeno  03. 04. 15. u 22.45 h  

********************


alt


RADNO VRIJEME ZA USKRS

Sve su trgovine na Uskrs – zatvorene. Iznimka je crpna stanica INE koja radi, kao i svake nedjelju od 8 do 12 sati. Na Uskrsni ponedjeljak prodavaonice prehrambene robe otvorene su od 7 sati, a „Konzum“ će raditi do 12, „Studenac“ do 14, a „Tommy“ kao i svake nedjelje do 20 sati. INA radi kao i nedjeljom od 8 do 12 sati

(14) objavljeno  03. 04. 15. u 22.40 h   petak, 03. 04. 15.    **********


alt


NOVA PARKIRALIŠTA

Zbog povećanog broja automobila u tijeku ljeta, u Bolu će se ovoga mjeseca urediti novi prostori za parkiranje. Idućih dana će se ograditi i obojiti dio parkirališta na samom ulazu u mjesto gdje će biti 170 parkirnih mjesta za osobne automobile. Deset posto će biti rezervirano za invalide. Plaćanje će biti po satu, ali će se moći koristiti pretplata za 7, 15 i mjesec dana.
Naplata parkiranja uvest će se i na Bračkoj cesti, od križanja do Biline kuće.
„Grabov rat“ koji brine o prometnoj regulaciji u užem dijelu mjesta, nabavio je električno vozilo za prijevoz prtljage i robe za trgovine u centru mjesta.
Dovršenjem radova na Račiću uredit će se 17 parkirnih mjesta na Velom mostu. (J.E.)

(13) objavljeno  02. 04. 15. u 21.50 h 

******************** 


alt


POREZ NA VIKENDICE

Područni ured Porezne uprave uputio je javni poziv (na oglasnoj ploči Općine Bol)  obveznicima poreza na kuće za odmor za dostavu podataka za utvrđivanje poreza za 2015. godinu. Iako tamo piše da je obveza to učiniti do 31. ožujka očito je da se kasni sa objavom poziva, pa će Porezna uprava to (možda) imati u vidu. Jer, oni koji zakasne mogu biti kažnjeni za prekršaj od 500 do 25.000 kuna.
Porez se plaća po četvornom metru korisne površine kuće za odmor. Prijave su dužni podnijeti i vlasnici novoizgrađenih kuća za odmor, zatim vlasnici kuća za odmor kod kojih je od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2015. promijenjen broj četvornih metara korisne površine, svi novi vlasnici te i oni vlasnici koji su u tom razdoblju promijenili adresu. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 04. 15. u 21.45 h  

********************


alt


ZUBNA AMBULANTA – NE RADI

Stomatološka ordinacija do daljnjega u Bolu – ne radi! Za hitne slučajeve treba se obratiti stomatološkim ordinacijama u Selca (622-156), Pučišća (633-620), Postira (634-653) ili Supetar (630-729, 630-643).
Prije nego se krene na put potrebno se najaviti telefonom. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 04. 15. u 21.40 h  

********************


alt


USKRSNICA ZA UMIROVLJENIKE

Općina je svojim proračunom i ove godine rezervirala 50 tisuća kuna za Uskrsnicu. Po 200 kuna dobit će umirovljenici u Bolu, a isplata je počela u četvrtak i trajat će još danas (petak) od 8.30 do 12.30 sati u računovodstvu Općine. Nakon petka više nema isplata.
Obvezno treba predočiti osobnu iskaznicu, a novac za starije i bolesne mogu preuzeti (uz osobnu iskaznicu umirovljenika) i članovi obitelji. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 04. 15. u 21.35 h   

********************


alt


SMOTRA SIRNICA

Selca su, kao prošlogodišnji pobjednik, domaćini i organizatori IV. Smotre sirnica, koja će se održati na Uskrsni ponedjeljak u Galeriji Ursić (ispod stare crkve). Poseban žiri ocjenjuje izgled, strukturu, miris i okus sirnice, a pobjednik je domaćin 2016. godine.
Svoje sirnice pripremaju i Bolke, a zainteresirane za sudjelovanje na ovom natjecanju, trebaju se javiti u Centar za kulturu općine Bol.
Sudionici Smotre se okupljaju u 11.30, a ulaz za publiku je od 12.30 sati. Predviđa se bogat program: kušanje sirnica, izložba uskrsnih jaja, igre za djecu i tradicionalne igre za odrasle, čitanje poezije i bogat zabavno glazbeni program u kojem sudjeluju Slaven i Pero. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 04. 15. u 21.30 h  četvrtak, 02. 04. 15.     **********


alt


RAČIĆ DO LIPNJA?

Povećan je broj radnika na Račiću kako bi se što prije završili radovi. Poseban problem su nova kanalizacija i vodovod. Poravnava se iskopani dio za novu kanalizaciju gdje će se idućih dana betonirati posteljica na kojoj se polažu cijevi. Za taj dio posla angažiran je „Tomislav“ iz Stobreča, dok splitski „Akropolis“ dovršava šetnicu i ostatak potpornog zida buduće prometnice.

Predstoji još mnogo posla, ali i strpljenja za tamošnje stanare. Nastoji se da sve bude gotovo u sljedeća dva mjeseca. Mnogo ovisi i o vremenskim (ne)prilikama. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 04. 15. u 22.25 h  

********************alt


PRVA AKCIJA DARIVANJA KRVI

U organizaciji Kluba DDK Bol u srijedu je održana prva ovogodišnja akcija darivanja krvi. Odazvalo se 28 davatelja, nešto manje nego je uobičajeno, ali je jedan od razloga što su mnogi počeli s radom u hotelima. Nema ni nastave u školi, pa nitko nije prvi put dao krv.
Sljedeća akcija bit će, kao i svake godine, u listopadu. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 04. 15. u 22.20 h  

********************


alt


TKO ĆE NA ŠETNICU?

Oko izdavanja dozvola za rad na šetnici uvijek je bilo nezadovoljnih, a razlog je što je interes svake godine veći nego je predviđeno koliko može biti štandove. Određeno je 17 korisnika za ovo ljeto, a četvorici su odbijene molbe. Štandove je trebalo otvoriti za Cvjetnicu, ali ih je tek petero uplatilo pola naknade za koncesiju. Iako su donijeli svoje štandove, još nitko, do srijede 1. travnja, nije počeo s radom. (J.E.) 

(06) objavljeno  01. 04. 15. u 22.15 h  

********************


alt


DO KADA ĆE SE GRADITI?

Dolaskom turista malo više smetaju radovi, a u Bolu se trenutno posvuda nešto radi. Gradilište na Račiću ima poseban tretman i nemoguće je prekidati započete poslove na proširenju ceste i ugradnji vodovoda i kanalizacije. Idućih 15 dana završit će se poslovi na proširenju ceste do crkvice Sv. Lucije.
Pri kraju su radovi na zgradi Bol poljoprivredne zadruge (na slici). Treba još samo montirati limeni oluk za odvod vode sa krovišta pa će se početi i s uklanjanjem fasadne skele.
Ipak, ima najava i za nove poslove: uredit će se nogostup i ogradni zid na rivi od pumpne stanice do Bilina kuće, ali i kamene spojnice na zidu Lože. Odmah nakon Uskrsa asfalitirati će se pet ulica na Kupini. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 04. 15. u 22.10 h  

********************


alt


„DALMATINO“ OTVORIO SEZONU

Nije bila prvotravanjska šala: Konoba „Dalmatino“ je prvi restoran, nakon zimskog odmora, koji je u srijedu otvorio i gdje se častilo sve koji su došli na otvaranje. Drago Eterović je svima poželio dobrodošlicu i u to ime besplatno ponudio platu sa tri vrsti sira, pršutom, kulenima, slanim inčunima … Bez naplate je serviran i desert.
Konoba će tijekom travnja raditi od 12 do ponoći. (J.E.)

(04) objavljeno  01. 04. 15. u 22.05 h   srijeda, 01. 04. 15.    **********


alt


KATAMARANOM U JELSU

Zbog procesije na Hvaru, katamarani će u četvrtak i petak između Bola i Jelse ploviti po nešto izmijenjenom plovidbenom redu. U četvrtak će katamaran u Bol doći iz Jelse, a iz Bola isploviti u 19 sati. U petak ujutro, nakon procesije Za križen, katamaran će u 8 sati krenuti iz Jelse u Bol, a u 8.30 se vraća u Jelsu.
Samo ovoga petka jutarnja redovita linija Jelsa – Bol – Split umjesto u 6 kreće u 9.15 sati iz Jelse, a u 9.40 iz Bola za Split.
Za prijevoz Bol – Jelsa – Bol ne važi otočna iskaznica i karta se plaća 25 kuna u jednom pravcu. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 03. 15. u 21.20 h  

********************


alt


ZA USKRSNICU DVA DANA

Dva su dana određena za isplatu Uskrsnice. Bolski umirovljenici, njih 240, po 200 kuna dobit će u četvrtak i petak, 2. i 3. travnja, u računovodstvu Općine od 8.30 do 12.30 sati.

(02) objavljeno  31. 03. 15. u 21.15 h  

********************


alt


SŠ BOL - PRIMJER DOBRE PRAKSE

Samovrjednovanje škole obuhvaća vrjednovanje odgojno-obrazovnog procesa te odgovara na pitanja: koliko smo dobri, kako to znamo i što možemo napraviti kako bi bili još bolji.
Proces samovrjednovanja Srednje škole Bol započeo je kao pilot projekt nakon provedbe prvih nacionalnih ispita 2006., a na inicijativu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Tada su imenovani članovi Tima za kvalitetu koji su na temelju rezultata nacionalnih ispita, a kasnije i rezultata ispita Državne mature ispunjavali samoevaluacijsko izvješće. U timu su uz nastavnike bili i učenici, roditelji te predstavnici lokalne zajednice i poslodavaca. Tri godine su u tom procesu Školi pomagali i vanjski suradnici.                                                                                                                                     Danas Škola provodi samovrjednovanje po naputku Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koje je prilagođeno strukovnim školama. U izradi Hrvatskog okvira za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kao član radne skupine, sudjelovala je i profesorica Sani Bodlović. Iako zakonska obveza obuhvaća samovrjednovanje samo strukovnih škola, pronašao se način da se u taj proces integrira i Opća gimnazija kako bi se vrjednovalo Školu kao cjelinu, a ne samo pojedine programe. U spomenutim aktivnostima primjenjena su znanja stečena višegodišnjim radom na tom području  uz pomoć NCVVO-a te se na taj način doprinijelo izlasku Škole izvan lokalnih okvira. Tako se Srednja škola Bol pojavljuje u oba priručnika za samovrjednovanje. No posebno treba naglasiti  činjenicu da je Škola, zbog uspješne dugogodišnje suradnje s Udrugom za interkulturalno učenje „Globus“ iz Zagreba, u brošuri NCVVO-a  Primjeri dobre prakse srednjih škola istaknuta kao takav primjer. (A.S.)

(01) objavljeno  31. 03. 15. u 21.10 h   


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"