Arhiv 2015. / VIII.


u kolovozu 2015. objavljeno: 145 vijesti i 178 fotografija


ponedjeljak, 31. 08.  2015.     **********


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 30. kolovoza u 14.15 sati


SEZONA JOŠ NIJE GOTOVA

Ovog vikenda bio je primjetno veći broj odlazaka nego dolazaka gostiju. „Jadrolinija“ najavljuje da sezona još nije gotova. Zadnjeg vikenda kroz splitsku trajektnu luku prošlo je u oba smjera preko 45.000 putnika i 8.000 vozila. Lijepo vrijeme pogoduje dolasku novih gostiju, a oni koji su na odmoru - ostaju koji dan duže.
Od ponedjeljka će odlaziti i gosti čija djeca od 7. rujna moraju u školu.
Zbog postupnog smanjenja gostiju „Jadrolinija“ je smanjila dva polaska trajekta iz Supetra prema Splitu i jedan iz Sumartina za Makarsku. Manje je i autobusnih linija od Bola prema Supetru i natrag, a direktna autobusna linija Bol – Zagreb posljednji put će prometovati u nedjelju 6. rujna.
Ljeto još kalendarski traje, a na to nas podsjećaju visoke temperature zraka i mora. Prema nekim najavama promjenu vremena možemo očekivati tek sredinom tjedna. (J.E.)

(145) objavljeno  30. 08. 15. u 23.45 h  

********************


alt


NASTAVLJAJU SE TENISKI TURNIRI

Od subote se na teniskim terenima igraju kvalifikacije za VII. tjedan Bluesun Cro Circuit turnira. Prvih šest tjedana odigrano je u svibnju i lipnju, a od 29. kolovoza nastavlja se odigravanje osam turnira u četiri tjedna. Prema najavama organizatora iz Tenis kluba „Kaštela“ ovo će biti turnir sa rekordnim brojem tenisačica i tenisača. Fond nagrada je 10.000 dolara.
Kvalifikacije se igraju još i u ponedjeljak. (J.E.)

(144) objavljeno  30. 08. 15. u 23.40 h  

********************


alt


PROBLEMI S PARKIRANJEM

Nema u Bolu problema samo s parkiranjem vozila po cesti i na trotoarima. Problem je i s parkiranjem (sidrenjem) brodova i jahti uokolo plaže Zlatni rat. U nedjelju ih je bilo, u 14 sati, usidreno 25 na području gdje je to – zabranjeno. Nedavno su, na početku ljeta, stručnjaci upozorili da je sidrenje veoma štetno za floru na morskom dnu, a sidri se i preko kanalizacijski ispusta te optičkih i električnih kabela prema Hvaru.
Sidrenje sa zapadne strane plaže tijekom maestrale donosi na plažu otpadna ulja i naftu, a događa se da neki (ne svi) preko ograde broda u more bacaju – smeće.
To se istina konstatira svake godine, ali ništa se ne poduzima da se to spriječi. Sidrenje se ne bi trebalo dozvoljavati niti uz novčanu naknadu. (J.E.)

(143) objavljeno  30. 08. 15. u 23.35 h  nedjelja, 30. 08. 2015.     ***********


alt

Unutrašnjost muzeja u Dominikanskom samostanu prije 5 godina


alt

Unutrašnjost muzeja danas: župnik o. Damir Šokić i Radoslav Bužančić iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture


MUZEJ DO IDUĆEG LJETA?

Pet je godina, zbog preuređenja, zatvoren muzej u Dominikanskom samostanu. Otvoren je 1975. godine povodom 500-te godišnjice dolaska dominikanaca u Bol. Muzej je bio na tri nivoa gdje su bile izložene inkunabule, antifonari i graduali te numizmatika, podmorski arheološki i lapidarni spomenici, arhivska građa, crkveno srebro, drvena plastika, misno ruho i spomenici s glagolijaškim obilježjima.
Čitava muzejska građa je uklonjena i spremljena 2011. godine kada je počela prva faza obnove muzeja. Slijedeće godine obnavljali su se samostanski krovovi pa se u muzeju nije ništa radilo. Druga faza radova nastavljena je 2013., a 2014. ponovno se stalo s radovima u muzeju jer je trebalo obnavljati zvonik zbog statičke nestabilnosti i građevinskih oštećenja.
U 2015. Ministarstvo kulture je financijski poduprlo projekt završetka obnove zvonika, a muzej je i drugu godinu ostao na čekanju.
- U dvije faze obnove muzeja utrošeno je 683,650,37 kuna – precizne podatke iznosi nam bolski župnik o. Damir Šokić. – Plaćena je projektna dokumentacija, izvođenje i nadzor radova. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uplatilo je 200.000 kuna, Splitsko-dalmatinska županija 15.000, Općina Bol 130.000, donacije pravnih osoba iznosile su 77.200, a fizičkih osoba 28.080 kuna. Vlastita sredstva su bila 233.370,37 kuna. Za potpuno dovršenje muzeja računamo da će trebati još barem 250.000 kuna. Naša provincija će sigurno sudjelovati u financiranju, a ponovno ćemo zamoliti za pomoć Ministarstvo kulture i Splitsko dalmatinsku županiju. Računamo i na financijsku podršku turističkih organizacija jer je muzej interesantan turistima koji dolaze na izlet ili odmor u Bol.
Kada se može očekivati ponovno otvaranje muzeja? Umorni bolski župnik - jer nije jednostavno pored redovnih poslova i obveza, voditi građevinske poslove, ugovaranja i pregovaranja - s mnogo optimizma najavljuje dovršenje muzeja za iduću turističku sezonu. Vjeruje u dobre ljude, razumijevanje Ministarstva kulture, Županiju, pa i u bolsku općinu koja je učinila mnogo za muzej, ali i u turističku privredu.
- Iduće godine se slavi 800 godina dominikanskog reda pa bi bilo sasvim prikladno da taj jubilej obilježimo i ponovnim otvaranjem muzeja u sklopu dominikanskog samostana u Bolu – s mnogo optimizma završava naš razgovor župnik o. Damir Šokić. (J.E.)

(142) objavljeno  29. 08. 15. u 22.50 h  

********************


alt

Megalitni park iz ptičje perspektive (foto: Tonči Buljan)


alt

Načelnik općine Tihomir Marinković, supružnici Sabina i Semir Osmanagić


alt

Uzvanici na subotnjem otvaranju


KAMENI PARK SEMIRA OSMANAGIĆA

Uvijek mogu nastajati nove turističke destinacije i neprestano traje proces u kojem se prožimaju priroda i kultura uz upisivanje novih značenja. Dokaz za to je i nova turistička destinacija,  Megalitni park koji je otvaren u subotu na lokaciji "Prva glavica", na starom putu iz Bola prema Murvici. Park je izgrađen prema ideji dr. Semira Osmanagića još prošlog ljeta, a sada je otvaren za javnost i posjetitelje.
Za gradnju parka korišteni su veliki brački kameni blokovi koji dostižu masu od osam tona. Centralna instalacija je Megalitni krug koji predstavlja Sunčev sustav i kreće se između 12 zvjezdanih konstelacija u galaktici. U parku se nalaze i jedan kameni blok-menhir iznad sjecišta podzemne energetske Hartmanove mreže koji neutralizira negativne energije u krugu od 100 metara, te dolmen, megalitni zid, kamena kugla i piramida kao podsjećanje na arheološke fenomene iz daleke prošlosti.
Semir Osmanagić, sin je Bolke Tonke rođ. Karninčić, a poznat je široj javnosti i po  Bosanskim piramidama. Na terenu svoga pranona Šimuna dovezao je kamp kućicu i oko nje zasadio 125 raznih sadnica. Južnije, ispod ceste, kupio je teren od Vinka Karmelića gdje je „zasadio“ Megalitni park. U nazočnosti sedamdesetak ljudi Semir Osmanagić je objasnio svoju ideju sa gromadama bračkog kamena, naglasivši da je park otvoren za sve posjetitelje koji neće trebati plaćati ulaznicu. Sa par riječi obratio se i načelnik općine Tihomir Marinković istaknuvši da je Bol prepoznao ovaj projekt kao nešto novo u turističkoj ponudi interesantno i posebno pristupačno onima koji starom cestom biciklima idu za Murvicu. (S.B. – J.E.)

(141) objavljeno  29. 08. 15. u 22.15 h   

********************


alt


OD PONEDJELJKA IZMJENE NA TRAJEKTIMA

Dobro je još jednom napisati i podsjetiti da „Jadrolinija“ od ponedjeljka ukida dvije trajektne linije s polascima iz Supetra i isto toliko iz Splita za Supetar. Prema redu plovidbe nema više isplovljavanja iz Supetra u 11.45 i 16.30, a iz Splita za Supetar u 10.30 i 15.15 sati.
Jedan je manje polazak iz Sumartina i u povratku iz Makarske. Nova je i satnica. Iz Sumartina za Makarsku od ponedjeljka trajekt isplovljava u 6.00 (nedjeljom u 8.00), 11.00, 15.00 i 18.30 sati, a iz Makarske u 9.00, 12.30, 17.00 i 20.00 sati. (J.E.)

(140) objavljeno  29. 08. 15. u 22.40 h 

********************


alt  


VEČERAS ZAVRŠNI JAZZ KONCERT

Deset je dana Bol bio domaćin ljetnim glazbenim jazz radionicama koje je vodila Međunarodna ljetna škola u Pučišćima. U nedjelju (30. kolovoza) za zatvaranje, u 21.30 sati, održat će se završni jazz koncert pred župnom crkvom.  Zahvaljujući glazbenim radionicama u Bolu i pozivu Centra za kulturu, gosti i mještani mogu večeras uživali na jazz koncertu.
Kroz gostovanje glazbene škole u Bolu predstavila se Međunarodna ljetna glazbena škola koja se u Pučišćima održava 20 godina, i već je postala prepoznatljiv brand turističke i kulturne destinacije u zemlji i svijetu.
Nakon 15 godina suradnje Bola i Pušišća u ovom projektu, Bol od sljedeće godine dobiva posve novi projekt: „ Jazz workshop Bol“. (S.B.)

(139) objavljeno  30. 08. 15. u 10.30 h subota, 29. 08. 2015.     **********


alt


IZLETNICI (NI)SU DOBRO DOŠLI

U špici sezone, izletničkim brodovima ali i automobilima sa cijelog Brača, u Bol na jednodnevni izlet dolazi preko 2.500 gostiju (dnevno). Neki se dan pred Bolom pojavio kruzer sa dvjestotinjak gostiju, pa su neki odmah prokomentirali: „još su nam samo i oni falili“.
Da odmah pojasnimo, kruzer je u Bol došao nakon 10 godina, a pitanje je kada će se opet zaustaviti ispred Bola. Naime, Bol nema tehničke uvjete za prihvat kruzera (nemaju to ni Trogir, Komiža i Vis), pa nema straha da će nam se na rivi dogoditi gužva kao u Splitu i Dubrovniku.
Mora se ipak nekoliko rečenica napisati vezano uz dolaske jednodnevnih izletnika. Bol od njih u svakom slučaju ima koristi, a što nema i više sami smo krivi.
Pristajanje svakog broda plaća se po metru dužnom (20 kuna po metru za brodove do 20 metara, 30 kuna za one od 10 do 25 metara itd). Od te takse za uporabu obale Bolu pripada 40 posto, a ostatak Lučkoj upravi SDŽ. Iako ti putnici imaju na brodu ručak i piće, računa se da u prosjeku svaki od njih ostavi barem po 10 kuna: prijevoz brodicom, vlakićem ili taksijem do Zlatnog rata, sladoled, kava, možda uzmu ležaljku (50 kn) ili suncobran (50), suvenir …
Koje su to spomenute mogućnosti za veću korist? U Bol nam dolaze prvenstveno da barem vide jedinstvenu plažu na svijetu. Zašto im se na odlasku ne uruči reklamni letak s web stranicama i poziv da dogodine dođu u Bol. To je mnogo jednostavnije (i jeftinije) nego tijekom godine obilaziti sajmove po Europi u potrazi za novim gostima. (J.E.)

(138) objavljeno  28. 08. 15. u 23.05 h 

********************


alt


KANALIZACIJA U KANALU OBORINSKIH VODA?!

Stanari u naselju Blato koji su prolazili ulicom uz zapadnu granicu naselja, već duže vrijeme se žale na nesnosni smrad. Rečeno im je da treba pričekati jesen i odlazak turista kako bi se to saniralo. Ipak je nešto učinjeno i prije jeseni. U petak su vatrogasci šmrkovima počistili dio OTVORENOG kanala za oborinske vode u kojeg su neki priključili kanalizaciju iz septičke jame, a možda i direktno iz neke kuće.
Kanalizacija je odnedavno u nadležnosti Vodovoda Brač koji imaju načina da utvrde točno stanje na terenu. Naravno i krivce za novonastalo stanje. U međuvremenu će još koji put trebati intervencija vatrogasaca.
Pretpostavlja se da još ima sličnih slučajeva u Bolu. (J.E.)

(137) objavljeno  28. 08. 15. u 23 h 

********************


alt


„FRANE“ VOZI U JELSU

Svake se godine, tijekom posljednjeg vikenda u kolovozu, organizira tradicionalni sajam vina u Jelsi na kojem se nude najbolja hvarska vina, domaći specijaliteti i obilje zabave. Po tradiciji Boljani izletničkim brodovima subotom putuju na feštu od vina. Ove subote (29. kolovoza) brodovima „Frane“ i „Frane Bol“ zainteresirani mogu u Jelsu, a cijena povratne karte je 100 kuna.
Polasci iz Bola su, pola sata kasnije nego je ranije bilo najavljeno, u 20.30 i 22.30 sati, a povratak iz Jelse je u nedjelju rano ujutro, u 2 i 4 sata. (J.E.)

(136) objavljeno  28. 08. 15. u 22.55 h 

********************


alt


MANJE AUTOBUSA

Od subote (29. kolovoza) autobusi „Autotransa“ po Braču voze po novom redu vožnje. Iz Supetra se ukidaju polasci za Bol u 1:10, 16:40 i 20:30, a iz Bola u 5:00 i 11:20 sati.
Gasi se i sezonska linija Sumartin – Bol – Sumartin.
Posljednji polazak autobusa iz Zagreba za Bol je 5. rujna (subota), a iz Bola za Zagreb 6. rujna (nedjelja).
Početkom školske godine, od 7. rujna, nastupit će nove izmjene u redu vožnje.
Za pogledati novi red vožnje autobusa kliknite OVDJE. (J.E.)

(135) objavljeno  28. 08. 15. u 22.50 h  

********************


alt

Roko Matjašić s unukom Tonijem, ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić (desno) i Ana Marija Botteri Peruzović (lijevo)


alt


OTVORENA IZLOŽBA „S MOG OTOKA …“

Otvarajući izložbu Roka Matjašića „S mog otoka …“ slikarica Ana Marija Botteri Peruzović posebno je naglasila da nam autor oslikava Brač kakav je nekad bio: „Roko Matjašić neumorno slika bilježeći svu ljepotu rodnog otoka, pokušavajući sačuvati od zaborava i uništenja svaku tezu, gomilu i crikvicu. Njegovo slikarstvo testament je kojim nam ostavlja sve ono lijepo i vrijedno što nam preci ugradiše nadahnuti vjerom i ljubavlju".
Prigodnu svečanost u prepunoj Galeriji uveličali su sudionici Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća i ženska klapa „Užonca“. Izložene slike su i na prodaji, a cijena im je od 200 do 450 eura.
Izložba ostaje otvorena do 14. rujna i može se pogledati svake večeri od 19.30 sati do 23 sata. Ulaz je slobodan. (S.B. – J.E.)

(134) objavljeno  28. 08. 15. u 22-45 h  

********************


alt


PREDAVANJE U DOMU KULTURE

Ing. Josip Moser, nadahnuti predavač koji je već puno puta publici Bolskog lita predstavio zanimljive i važne znanstvenike i inovatore, ove će subote (29. kolovoza) u 21 sat u Galeriji Doma kulture održati predavanje i prezentaciju na temu "Dvije značajne obljetnice u elektroprivredi Hrvatske: 140 godina prvog električnog svjetla u Hrvatskoj i 120 godina prvog suvremenog elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj".
Ranijih godina ing. Moser održao je primjerice predavanja o Nikoli Tesli i  Ruđeru Boškoviću. Ulaz na predavanje je slobodan. (S.B.)

(133) objavljeno  28. 08. 15. u 22.40 h petak, 28. 08. 2015.     **********


alt


OSVJEŽENJE U VRUĆOJ I TUŽNOJ NOĆI

„Braciera“ je početak koncerta odgodila za pola sata zbog Hajdukove utakmice. Dobro da su to učinili jer je njihov nastup pred župnom crkvom u četvrtak navečer bilo pravo, dvostruko  osvježenje: za vruću noć (ponovno je postalo vruće) i tugu zbog poraza na Poljudu.
Petnaest godina „Braciere“ dovoljna su preporuka i garancija za uživanje i dolazak na njihov koncert, drugi ovoga ljeta u Bolu. Uostalom, najbolji je dokaz brojna publika u čijem su okruženju i pjevali.
Izlazak „Braciere“ iz Teatrina Dva ferala na trg pred župnu crkvu pravi je pogodak! (J.E.)

(132) objavljeno  27. 08. 15. u 23.15 h 

********************


alt


IZLOŽBA ROKA MATJAŠIĆA

Poseban osjećaj radosti dogodi se uvijek kada bolski i brački umjetnici izlažu u galeriji Doma kulture jer se tada okupe brojni brački prijatelji i znanci da proslave trenutak u kojem su radovi nastajali u tišini a sada odjednom postanu vidljivi svijetu. Bit će tako i ovoga petka (28. kolovoza) u 20 sati kada se u Galeriji Doma kulture u Bolu otvara izložba "S moga otoka" Roka Matjašića, Pučišćanina koji živi i stvara u Bolu, a posljednjih godina zime provodi u San Joseu u Kaliforniji.
Do sada je Roko Matjašić priredio 15 samostalnih, te više grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izradio je zidne slike velikih dimenzija u hotelima „Kaštil“ i „Bretanide“ te restoranu „Lado“ u Pučišćima. 
Roko Matjašić će se na ovoj će izložbi predstaviti sa 36 ulja na platnu s motivima Brača, bračkih mjesta, maslina, gomila, nevera, porata... (S.B.)

(131) objavljeno  27. 08. 15. u 23.10 h 

********************


alt


„SVJETLICA“ S RIBOM DOLAZI U PETAK

Posljednji put ovog mjeseca stiže „Svjetlica“ s ribom i drugim plodovima mora ulovljenim u akvatoriju Visa i Biševa. Brod će se, kao i obično, nakon 17 sati privezati uz rivu kod autobusne stanice. Dobro je, prije dolaska broda, od Seke Šćepanović zatražiti broj.
U rujnu, prema najavi vlasnika broda, „Svjetlica“ će samo jednom tjedno u ribolov. Koji će dan dolaziti u Bol izvijestit ćemo dan ranije na našem portalu. (J.E.)

(130) objavljeno  27. 08. 15. u 23.05 h  

********************


alt


LJEKARNA – SKRAĆENO

Odlaskom gostiju i završetkom špice turističke sezone, sve je manje i onih koji kupuju u ljekarni. Zbog toga će od ponedjeljka (31. kolovoza) raditi nešto kraće: od ponedjeljka do subote od 8 do 17, a nedjeljom od 8 do 13 sati.
Nova izmjena radnog vremena uslijedit će nakon 14. rujna. (J.E.)

(129) objavljeno  27. 08. 15. u 23.00 h četvrtak, 27. 08. 2015.     **********


alt


alt


alt


alt


KRUZERI SE VRAĆAJU U BOL?

Prošlo je punih deset godina otkako je pred Bolom bio usidren kruzer. Bilo je to 28. svibnja 2005. U srijedu se iza 6 sati pojavio brod Le Lyrial sa 214 putnika iz Francuske. Posebnom brodicom, u grupama, prevezeni su na Veli most gdje je bio postavljen punkt, a odatle su u pratnji vodiča ili individualno krenuli u razgledanje Bola. Nikakvog organiziranog dočeka ni dobrodošlice nije bilo, iako se danima ranije znalo za njihov dolazak.
U 14 sati kruzer je isplovio prema Kopru.
Brod ima 144 člana posade, dužine je 143, širine 18 i visine 4,8 metara. (J.E.)

(128) objavljeno  26. 08. 15. u 22.15 h  

********************


alt


„BRACIERA“ NAKON UTAKMICE

Klapa „Braciera“ će ovaj četvrtak (27. kolovoza) održati svoj drugi koncert ovoga ljeta u Bolu. Bilo je predviđeno da koncert započne u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala, no kako su i pjevači i veliki dio publike navijači „Hajduka“, početak koncerta je zbog utakmice Hajduk - Slovan Liberec pomaknut u 22 sata, a održat će se na trgu ispred župne crkve.
Klapa Braciera postoji već 15 godina, osvojila je mnoge nagrade na klapskim natjecanjima, a u međuvremenu je postala prepoznatljiv kulturni izričaj koji predstavlja Bol. (S.B.)

(127) objavljeno  26. 08. 15. u 22.10 h 

********************


alt


„ZMAJEVO SELO“ I PUBLIKA NA MILENIJSKOJ FOTOGRAFIJI

Predstava "Zmajevo selo" u Murvici,  povijesna priča o suživotu Murvičana i pustinjaka izazvala je veliko zanimanje ovoga ljeta. Svakog je četvrtka vlakić publiku vozio u Murvicu, a predstavu je do sada vidjelo oko 500 gledatelja. U publici je bilo oko 30 posto stranaca. Uz podršku nekoliko mladih glumaca Umjetničke akademije u Splitu, u predstavi glumi 22 glumca, gotovo svi Murvičani, a tu je i koza Bleka iz Nerežišća i jedna murvička kobila.
Predstava će igrati ovog četvrtka u kolovozu i do kraja rujna ako posluži vrijeme. Uz predstavu je uvijek ponuđena i večera za sve koji dolaze vlakićem po ukupnoj cijeni od 200 kuna, no moguće je kupiti samo ulaznicu za predstavu za 80 kuna ako se dolazi na predstavu u osobnom aranžmanu. Od ovog četvrtka (27. kolovoza) u Murvicu se kreće vlakićem iz Bola u 18 sati jer je dan postao kraći. Naš poznati fotograf Šime Strikoman ovog će četvrtka napraviti tzv. milenijsku fotografiju, zajedničko fotografiranje glumaca i publike na terasi restorana "Raj". (S.B.)

(126) objavljeno  26. 08. 15. u 22.05 h 

********************


alt


UMJESTO PETKA – U NEDJELJU

U odnosu na objavljeni program u knjižici Bolskog lita, došlo je do dvije izmjene – javili su nam iz Općinske knjižnice. Predstavljanje knjige Mercedes Cede Marinković umjesto u petak bit će u nedjelju, 30. kolovoza u Karelovića dvoru. Početak je u 21 sat, a naziv knjige nije „Nekoliko pisama i stranice dnevnika“ već BUOL IZ DUŠIE I STORIH KARTULINAH.

(125) objavljeno  26. 08. 15. u 22 h srijeda, 26. 08. 2015.     **********


alt


NOVO GROBLJE: ODGOVORI VLASNIKA ZEMLJIŠTA

Od 1890. u Bolu se raspravlja o potrebi gradnje novoga groblja. Nakon 125 godina čini se da bi se to uskoro moglo i realizirati. Općina je dobila 11 odgovora od vlasnika zemljišta na kojem je predviđena gradnja novog groblja (istočno od crkvice Sv. Lucije), a za što postoji i lokacijska dozvola od 26. svibnja 2015.
Na 3. sastanku Povjerenstva za groblje (Doro Adulmar, Boris Škrbić, Branko Mikulić i Ivica Šćepanović), koji je održan 25. kolovoza, raspravljalo se o očitovanju vlasnika zemljišta za otkup terena. Ponuđenu cijenu od 80 Eur za metar kvadratni njih pet je prihvatilo bez ikakvih dodatnih uvjeta. Četvero ih osim 80 Eur traži i grobnicu, a dvoje smatra da otkupna cijena treba biti 25 posto veća jer im se uzima manji dio parcele, a ostatak gubi na vrijednosti zbog blizine groblja.
Povjerenstvo ostaje pri ranije ponuđenoj cijeni, bez obzira na procjenu sudskog vještaka od 130 Eur/m2, s tim da se nastave razgovori s onima koji traže veću cijenu i da im se ponude besplatne grobnice umjesto povećanja otkupne cijene.
Konačnu odluku po pitanju otkupa zemljišta donosi Općinsko vijeće kada će javno biti objavljeno tko je i što tražio iznad 80 Eur, na koliko su procijenjene mogućnosti Općine da plati zemljište i to u obročnoj isplati na rok od 5 godina uz godišnju kamatu od 4 posto. (J.E.)

(124) objavljeno  25. 08. 15. u 23.45 h  

********************


alt


alt


SLIKE PO NAŠEM UKUSU

Ljubitelji umjetničkih slika još dva dana (srijeda i četvrtak) imaju priliku pogledati radove splitske umjetnice Lili Gluić koja izlaže u Galeriji Doma kulture. Njeni radovi su uglavnom motivi iz Bola, koji su upravo idealni za turističke apartmane, ali i kao lijepi poklon za nečiji rođendan, vjenčanje …
Cijena slika su primjerene našim mogućnostima i kreću se već od 200 kuna, a one uokvirene od 800 pa do 2.500 kuna.
Izložba je otvorena u srijedu i četvrtak od 19.30 do 23 sata. (J.E.)

(123) objavljeno  25. 08. 15. u 23.40 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ SRIJEDOM

Bolska litnja noć svake srijede dodatno oživi bolsku rivu. I ove srijede 26. kolovoza od 20 sati Boljane i goste očekuje zabava uz muziku i ples uz poznati otočki duo "Slaven i Pero". Ovi su brački glazbenici omiljeni u bračkim mjestima jer znaju napraviti dobru atmosferu. Na štandovima uz more i ove srijede prodavat će se  domaća hrana: rižoti, kolači, fritule, torte … (S.B.)

(122) objavljeno  25. 08. 15. u 23.35 h  utorak, 25. 08. 2015.     **********


alt


VLAK BEZ VOZNOG REDA?

Lani smo imali dva turistička vlakića, ali tek od ovog ljeta voze istovremeno. Značajna je novost da je istočni dio Bola povezan sa centrom i plažom Zlatni rat. Ta nova linija, preko zaobilaznice (Hrvatskih domobrana, David cesta i Tina Ujevića) nije tako česta ali je u svakom slučaju dobrodošla. Ukoliko se uočene slabosti otklone, onda možemo govoriti da je Bol zahvaljujući koncesionarima dobio značajnu turističku ponudu.
Sada se već zna da treba biti više dnevnih polazaka Centar – Dominikanski samostan i Zlatni rat – Dominikanski samostan. Trebalo bi sastaviti jedinstveni red vožnje jer danas mnoge zbunjuje da na stanicama piše jedno, a na početnoj stanici kod autobusnog kolodvora (i našem portalu) nešto drugo. Moguće je da ponekad „vlakovođe“ imaju i neki svoj - treći orar.
Za liniju koja ide zaobilaznicom trebalo bi tiskati letke s točnim satnicama i da to dobije što više iznajmljivača pored kojih prolazi vlakić. (J.E.)

(121) objavljeno  24. 08. 15. u 21.40 h 

********************


alt


GUDAČKI DUO U SAMOSTANU

U ciklusu klasičnih koncerata u crkvi Dominikanskog samostana nastupa gudački Duo Crisóstomo u utorak 25. kolovoza u 21.30 sati. 
Duo Crisóstomo osnovali su glazbenici Krešimir Marmilić, koji svira violinu i Matija Štajcer koji svira violončelo. Glazbenici surađuju dulji niz godina i nastupali su na mnogim značajnim festivalima i pozornicama Hrvatske. Ulaz na koncert je besplatan.
Krešimir Marmilić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavao se na Indiana University. Kao solist nastupao je širom svijeta. Pronašao je i praizveo djela starih hrvatskih autora. Vodi sastav Cadenza kao i nekoliko komornih sastava: Klavirski trio MAK, Komorni duo i Komorni trio Crisóstomo. Član je Chordes tria. Matija Štajcar je violončelo učio kod prof. Csifary, prof.  Baert, prof. Van Doorn i prof. Gandron. Bio je članom BRT simfonijskog orkestra, solist Belgijskog komornog orkestra, Opere Royal de la Monay u Bruxellesu, Koninlijke Opere, Genta i WDR  simfonijskog orkestara, te član mnogih komornih sastava poput Tria Musical Consort, Gudačkog kvarteta Cadenza, C.P. Musica Sacra, a nastupao je i kao solist. (S.B.)

(120) objavljeno  24. 08. 15. u 21.35 h 

********************


alt


RIBA U UTORAK POPODNE

„Svjetlica“ je u nedjelju navečer isplovila prema Visu i Biševu, gdje je planirala ribariti u ponedjeljak i utorak. S ulovom se vraćaju u utorak iza 17 sati na pristaništu pored autobusne stanice. Tu će biti i prodaja, a već od 16.30 mogu se dobiti brojevi. Zahvaljujući njima manja je gužve kod prodaje.
Planirano je da „Svjetlica“ s ribom dođe i u petak, a već od idućeg tjedna prodaja ribe s broda biti će samo jedan put tjedno. (J.E.)

(119) objavljeno  24. 08. 15. u 21.30 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat 24. kolovoza u 18.15 sati


LJETO JOŠ TRAJE

Povremeni neverini stvaraju nelagodu, ali ljetu ni kalendarski, a ni po klimatskim uvjetima nije kraj. Temperatura mora u neko doba dana je veća nego zraka pa turisti uživaju u kupanju. Vidi se to i po našoj slici snimljenoj u ponedjeljak na zapadnoj strani plaže Zlatni rat u 18.15 sati.
Za vikend će ponovno biti toplo, s višim temperaturama nego je uobičajeno za ovo doba godine. U subotu se očekuje dnevna temperatura zraka od 32 do 38 stupnjeva. (J.E.)

(118) objavljeno  24. 08. 15. u 21.25 h  ponedjeljak, 24. 08. 2015.     **********


alt

Boćališta u Murvici


alt

Ekipa Murvica 2 osvojila je četvrto mjesto na turniru: Tiho Pavišić, Deni Bjelobradić, Slavko Pavišić i Nikša Baković


BOĆANJE: MURVIĆANI BEZ MEDALJA

Ekipa Murvica 2 nije izborila treće mjesto i ostala je bez pehara i medalja. Bolji od njih bio je „Bubreg u loju“ iz Postira. Pobjednik 9. boćarskog turnira „Mihovil Pavišić“ je „Mirna luda kuća“ koja je pobijedila ekipu Petrita Fabjanovića. Oba susreta su završila 2:0 pa nije trebalo igrati treću utakmicu, a to je značilo da će na vrijeme (u 21 sat) početi podijela pehara i medalja, a nakon toga zajednička večera za 90 uzvanika u konobi „Raj“ u Murvici.
Za sudjelovanje na boćarskom turniru u Murvici bile su prijavljene 22 ekipe iz skoro svih mjesta na Braču. (J.E.)

(117) objavljeno  23. 08. 15. u 22.30 h 

********************


alt


MANJE TRAJEKTNIH LINIJA

Još sedam dana pa će „Jadrolinija“ smanjiti broj trajektnih linija od Supetra prema Splitu i natrag, ali i na relaciji Sumartin - Makarska - Sumartin.
Iz Supetra prema Splitu od 31. kolovoza ukidaju se polasci u 11.45 i 16.30, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati.
Jedan manje polazak je i iz Sumartina za Makarsku i natrag, a novost je što će nakon 31. kolovoza nedjeljom prvi trajekt iz Sumartina isplovljavati u 8, a u ostale dane u 6 sati.
Ostali red plovidbe ostaje kao i do sada, uključivo i za katamarane, ali će promjena biti nakon 27. rujna. (J.E.)

(116) objavljeno  23. 08. 15. u 22.25 h  

********************


alt


PRIJAVE ZALIHA VINA

Svi proizvođači grožđa i vina dužni su – kako su nas izvijestili u Bol poljoprivrednoj zadruzi – podnijeti izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja. Potrebiti obrazac i pomoć pri popunjavanju „Izjava“ vinogradari mogu dobiti u Uredu Zadruge uz prethodnu najavu na mobitel 099 80 60 303.

Obavijest Bol poljoprivredne zadruge će u cijelosti biti objavljena u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili pritisnite OVDJE. (J.E.)

(115) objavljeno  23. 08. 15. u 22.20 h 

********************alt


LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU

Prije otvaranja Galerije Doma kulture, gdje su izloženi radovi Lili Gluić, splitska umjetnica ima još jedan zadatak. Na poziv Centra za kulturu Lili Gluić je prihvatila voditi malu likovnu radionicu za djecu. Svake večeri, dok traje izložba, djeca će pod njenom paskom pokazati svoje znanje, sigurno nešto i naučiti, a možda se organizira i izložba njihovih radova – povjerila nam je ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. (J.E.)

(114) objavljeno  23. 08. 15. u 22.15 h 

********************


alt


VEČER STAROGRADSKIH PJESAMA

Koncert starogradskih pjesama Panonika Zrinka Posavec Tria održat će se u ponedjeljak 24. kolovoza u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala. Zrinka Posavec mlada je pjevačica koju je publika do sada upoznala kroz njezine svježe interpretacije sevdaha, a Panonika je cjelina koju čine poznati starogradski hitovi koje uvijek rado zapjeva i publika.
Na repertoaru su pjesme panonskih krajeva koje je ponajviše proslavio Zvonko Bogdan, kao što su "Fijaker stari", "Ti bi htio pjesmom da ti kažem", "Ne vrijedi plakati", "Fijaker strari", "Kad bi ove ruže male" i mnoge druge.
Na programu će biti i pokoja sevdalinka, pa posjetitelje očekuje topla večer koja će srce kontinenta kroz pjesmu približiti moru.  
Zrinku Posavec pratit će vrsni muzičari, talentirani jazz glazbenik na braču Filip Novosel Tamburology i Tihomir Hojsak na kontrabasu. (S.B.)

(113) objavljeno  23. 08. 15. u 22.10 h   nedjelja, 23. 08. 2015.     **********


alt


VIŠE IH JE OTIŠLO NEGO DOŠLO

Bez medijske pompe obavljena je tijekom subote smjena gostiju u jadranskim ljetovalištima, pa tako i u Bolu. Istina, svakodnevno se dolazi i odlazi, ali subotom su najveće gužve na aerodromima, u trajektnim lukama i na autocestama. Sigurno je ipak da je više gostiju otišlo, nego ih je došlo.
Malo je mjesta na Jadranu koja ne bilježe porast noćenja u odnosu na lanjski kolovoz. Je li to rezultat pojačane promidžbe prošle zime ili nam ide u prilog političke i ekonomske (ne)prilike    u nekim inozemnim destinacijama poput Turske, Grče, Egipta, Tunisa … Mnogi sebi pripisuju zasluge za veći broj noćenja, a hoće li tu „zaslugu“ prihvatiti i kada budu negativni rezultati?
Bit će nakon sezone vremena (i potrebe) za razgovore i na tu temu, a sada je najbitnije da gostiju ima više nego lani i da su dobre najave za posezonu. (J.E.)

(112) objavljeno  22. 08. 15. u 21.15 h 

********************


alt


VRAĆAJU SE TENISAČI

Iduće subote, 29. kolovoza, nastavlja se Cro Circuit powered by Lukas Sport, profesionalni teniski turnir u organizaciji Tenis kluba Kaštela. Ukupno će ove godine biti odigrano 20 turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji, a prvih šest tjedana odigrano je u svibnju i lipnju.
Sada preostaje, do 26. rujna, u četiri tjedna odigrati 8 turnira. Susreti se igraju na Tenis centru Bluesun hotela, a ulaz je za gledatelje – besplatan.
Prošle godine na ovim turnirima sudjelovalo je preko 1.500 tenisačica i tenisača iz 52 države sa 5 kontinenata. (J.E.)

(111) objavljeno  22. 08. 15. u 21.10 h  

********************


alt


KOMEDIJA SA KSENIJOM PAJIĆ

Bolsko lito svojoj publici donosi još jednu sjajnu predstavu. Ove nedjelje (23. kolovoza) u 21.30 sati može se pogledati "Shirley Valentine" sa Ksenijom Pajić u glavnoj ulozi i to u Teatrinu Dva ferala. Zabavnu monokomediju kazališta Lectirum izvodi poznata glumica koja je već godinama prisutna na Bolskom litu i bolskoj ljetnoj kazališnoj sceni.
Zaplet romantične komedije Shirley Valentine započinje onoga časa kada joj prijateljica Jane kupi kartu za zajednički posjet Grčkoj. Shirley će ta odluka da otputuje s Jane u Grčku promijeniti život. Uzorna majka dvoje djece, Milandre i Braiana, Joeova žena postavit će si niz pitanja o vrijednosnim mjerilima, uobičajenosti života, svom položaju u obitelji. Odgovorit će na njih zapitavši se "kad je prestalo biti dobro". Njezina pobuna logičan je slijed spoznaje. Riječ je o predstavi čiju kvalitetu čini tekst drame Willia Russella kao i vrhunska gluma Ksenije Pajić. (S.B.)

(110) objavljeno  22. 08. 15. u 21.05 h 

********************


alt


ROBOTIČARI U VRBOSKOJ

Jedna manja grupa robotičara iz Bola, Supetra i Splita otišla je u subotu na Hvar, u Vrbosku. Tamo će u kampu biti tjedan dana gdje će se priprema za sljedeća natjecanja. Iz Bola su sa katamaranom otputovali Piera Marinković, Ana Pina Marinković i Luna Jerčić. S njima je mentorica Danica Plastić. (D.M.)

(109) objavljeno  22. 08. 15. u 20.55 h 

********************


alt

Rukovodstvo turnira u VIP loži


FINALE BOĆARA U NEDJELJU U 17 SATI

Domaćini - Murvica 2 - igrat će s Postiranima ("Bubreg u loju") za treće mjesto i brončane medalje. Pobjednika 9. boćarskog turnira u Murvici u nedjelju u 17 sati odlučit će u međusobnom susretu Petrito i "Mirna luda kuća".

Gledatelji koji dođu u nedjelju u Murvicu, osim zanimljivih borbi u finalu i za treće mjesto, mogu uživati i u ponudi s roštilja uz pivo i sokove. (J.E.)

(108) objavljeno 22. 08. 15. u 23 h 
subota, 22. 08. 2015.     **********


alt

Parkiralište na ulazu u Bol (foto: Tonči Buljan)


JAVNE POVRŠINE BEZ AUTA ?!

Izgradnjom parkirališta na samom ulazu u mjesto stvorila se pretpostavka za slijedeću akciju - zabranu parkiranja na javnim površinama u Bolu, a to su ceste i trotoari. Općina će, pretpostavljamo, o toj odluci pravovremeno obavijestiti javnost kako bi se mogao pripremiti i osigurati prostor za parkiranje svojih i vozila gostiju.
Obilaskom nekih važnijih prometnica u petak, utvrdili smo da bi pauk služba trebala ukloniti 118 automobila: na Račiću 4, Šetalištu A. Rabadana 2, Ulici Tina Ujevića 3, David cesti 3, Hrvatskih domobrana 24, Rudini 18, u četiri ulice na Kupini 64 … a koji su parkirani na kolniku ili trotoaru.
Bez pauk službe teško će biti uspostaviti više reda, ali još ima vremena da općinske službe objave točne namjere i planove. Sigurno je da će mnogi (koji to mogu) morati tijekom zimskih mjeseci uklanjati vrtove zbog parkirališta. Ostali? (J.E.)

(107) objavljeno  21. 08. 15. u 23 h 

********************


alt


KUPACA VIŠE NEGO RIBE

„Svjetlicu“ su u petak mnogi s nestrpljenjem očekivali. Prvih dvadesetak kupaca moglo je birati, a ostali su uzimali i ono zbog čega možda nisu došli. Najtraženije su bile škampe i prve su prodane. Od Seke Šćepanović, zadužene za brojeve i prodaju, saznali smo da će još idući tjedan „Svjetlica“ u ribolov dva puta, a onda će u rujnu ribu u Bol dovoziti jedan put tjedno. (J.E.)

(106) objavljeno  21. 08. 15. u 22.55 h  

********************


alt


BIT ĆE JOŠ VRUĆIH DANA

Početkom tjedna ciklona je otpuhala velike vrućine. Za kupanje je ipak ugodno jer je temperatura mora visokih 26 stupnjeva.
U subotu će biti pretežno sunčano, a takvo vrijeme će se nastaviti i u nedjelju. Tijekom slijedećeg tjedna temperatura zraka bit će u postupnom porastu pa se treba nadati povratku ljetnih vrućina. (J.E.)

(105) objavljeno  21. 08. 15. u 22.50 h 

******************** 


alt


BOĆANJE: POLUFINALE U SUBOTU

Na startu 9. boćarskog turnira „Mihovil Pavišić“ u Murvici bile su 22 ekipe s više ili manje nade da će igrati možda i u finalu. Blizu cilja su sada četiri momčadi koje će u subotu u 18 sati igrati u polufinalu. Finale je na rasporedu u nedjelju u 18 sati, a onda slijedi završna svečanost s podjelom pehara i medalja.
Zbog kiše nisu odigrane dvije utakmice četvrtfinala u srijedu, već se igralo u petak. Druga ekipa domaćina igrala je treću utakmicu pa su na boćalištu bili do 23 sata. Na kraju su ipak pobijedili ekipu iz Dola i u subotu će igrati u polufinalu. Ostali polufinalisti su: Petrito Fabjanović sa igračima iz Škripa, Gornjeg Humca i Pražnica, zatim „Bubrig u loju“ iz Postira i „Mirna luda kuća“ iz Supetra. (J.E.)

(104) objavljeno  21. 08. 15. u 23.10 h petak, 21. 08. 2015.    **********


alt


MORE IZVRSNO ZA KUPANJE

Vijest o ispitivanju kakvoće mora u Bolu i nije možda više interesantna vijest. Već tri godine pišemo da je more – izvrsne kakvoće. To je potvrdilo i sedmo ovogodišnje ispitivanje uzoraka mora uzetih 11. kolovoza na plažama Zlatni rat (istok i zapad), Borak i Martinica.
Uzorke su uzeli predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije po mirnom vremenu od 9.35 do 10.05 sati. Zabilježena je tada temperatura zraka 29, mora 26.2 stupnja, a slanost je bila 37.
Osnovni ciljevi programa praćenja kakvoće mora su zaštita zdravlja kupača, očuvanje visoke kakvoće mora, održivo upravljanje plažama te promidžba Jadrana i kvalitete turističke ponude.
Ispitivanje kakvoće mora provodi se od 15. svibnja do 30. Rujna, dva puta mjesečno.
Prema podacima ispitivanja, more je u Hrvatskoj visoke kvalitete. Uzorci mora uzeti su sa 917 točaka ispitivani su u 7 priobalnih županija.
Morski okoliš dragocjena je baština i iznimno važan i vrijedan resurs. Više od 16 posto morskog teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000, a na moru se nalazi ili je s njim povezano 8 nacionalnih parkova i parkova prirode.
Prema nizu godišnjih izvješća Europske agencije za zaštitu okoliša kakvoća mora za kupanje u Hrvatskoj među najbolje je ocijenjenima u Europi. Hrvatska se po kakvoći mora nalazi u top 3 zemlje, uz Cipar i Maltu. (J.E.)

(103) objavljeno  20. 08. 15. u 22.40 h 

********************


alt


alt


VJENČANJE NA ZLATNOM RATU

U Bol su stigli kao momak i djevojka, a kući u Brno (Češka) vraćaju se kao – bračni par. Svoje sudbonosno DA izrekli su na špici Zlatnog rata, u četvrtak 20. kolovoza pred matičarom Franom Marinkovićem.
Ženik je bio Lubor Havlik, a nevjesta Petra Vesela. Svjedoci na vjenčanju bili su im Dušan Zavadil i Ivana Zavodilova također iz Brna. Ženik već pet godina dolazi u Bol i strast mu je surfanje, pa je nagovorio i Petru da dođe s njim prvi put u Bol i počne surfati, ali kao njegova supruga.
Vjenčanje je obavljeno u jutarnjim satima, kako bi mogli kasnije na surfanje. A mladence su brodskim sirenama i mahanjem pozdravili turisti koji su brodovima Frane Bol, Frane i Veli u 9 sati iz Bola krenuli, pored Zlatnog rata, na izlet. (J.E.)

(102) objavljeno  20. 08. 15. u 22.35 h 

********************


alt

Lili Gluić: Blaca (slika na izložbi u Galeriji Doma kulture u Bolu)


U BLACA BEZ BOLJANA?

U četvrtak se moglo na izlet u Blaca brodom Frane za 120 kuna, ali za subotu nema najave izleta -  brodom. Možda će netko automobilom preko Brača na svetkovinu Velike Gospe, koja se u ovoj svećeničkoj pustinji slavi prve subote nakon blagdana Velike Gospe. To je i jedini dan u godini kada je misa, a euharistijsko slavlje će predvoditi don Ivan Jurin. (J.E.)

(101) objavljeno  20. 08. 15. u 22.30 h  

********************


alt


PETKOM SE JEDE RIBA

Svatko će, ako to želi, i ovoga petka umjesto mesa uživati u ribi. „Svjetlica“ sa svježom ribom i drugim plodovima mora u Bol dolazi nešto ranije, oko 17 sati. Na brodu, koji će biti privezan kod benzinske i autobusne stanice, prodavat će se moli (30 – 90 kn/kg), škampi (60 – 250), trlje (50), grdobine (120), ražine (120), kozice (70) …
Ribe sa „Svjetlice“, ako što ostane, bit će u subotu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(100) objavljeno  20. 08. 15. u 22.20 h četvrtak, 20. 08. 2015.     **********


alt


alt


OČARAVAJUĆA IZLOŽBA LILI GLUIĆ

Slike koje stvara i izlaže Lili Gluić uvijek su poseban doživljaj. One nam prikazuju ambijent u kojem živimo ili nas okružuje. Sada se u Galeriji Doma kulture mogu vidjeti njezini pogledi na Bol ali i zdanja uz morsku obalu koja su izložena udarima juga i bure.
- U posljednje dvije godine  nastao je ciklus novih akralnih slika koje predstavljaju nastavak autoričinog kontinuiranog istraživanja slike kao doživljaja vizualne stvarnosti koja sve više odmiče od velikih uticaja i potvrđuje slikarski put koji zrcali njezinu osobnost i emotivne raspone – zapisao je Tonči Šitin u katalogu izložbe.
Otvaranje izložbe u srijedu navečer bilo je specifično jer je to učinio svojim muziciranjem na gitari Dario Plevnik, skladatelj, tekstopisac, producent i glazbenik iz Osijeka. Umjetnicu iz Splita i goste koji su došli u Galeriju pozdravila je i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. Izložba će biti otvorena do 27. kolovoza svaki dan od 19.30 do 23 sata.

(99) objavljeno  20. 08. 15. u 00.10 h  

******************** 


alt


OTKUP AMBALAŽE

„Michieli-Tomić“ koji otkupljuje PET i staklenu ambalažu i limenke srijedom i petkom na parkiralištu u Bolu od 7 do 9 sati, činit će to i dalje. Naknada će se dobiti i za ambalažu u kojoj je bilo mlijeko i mliječni proizvodi ukoliko na njoj ima oznaka povratne ambalaže. To pravilo vrijedi do 31. listopada.
Pravilnikom o ambalaži, koji se primjenjuje od 20. kolovoza, obveza je proizvođača da na ambalaži u kojoj je mlijeko ili mliječni proizvodi nema oznake povratne ambalaže, ali i cijena tih proizvoda mora biti za 50 lipa jeftinija.
Postojeće povratne naknade za svu ostalu PET ambalažu ostaju i dalje 50 lipa. (J.E.)

(98) objavljeno  20. 08. 15. u 00.05 h 

********************


alt


alt


KIŠA I KULTURA OMETAJU BOĆARE

Završne utakmice boćarskog turnira u Murvici ovise o kiši i kulturnim događanjima. Zbog kiše nije se moglo igrati u srijedu preostala dva susreta četvrt finala. U četvrtak je u Murvici predstava „Zmajevo selo“ pa će se odgođeni susreti najvjerojatnije igrati u petak, polufinale u subotu, a finale i završna fešta s podjelom pehara i medalja bili bi u nedjelju.
Ranije je bilo planirano polufinale u petak, a finale u nedjelju.
Susreti se inače igraju na boćarskim terenima u Murvici s početkom u 18 sati. (J.E.)

(97) objavljeno 20. 08. 15. u 00.00 h  

********************


alt


„ZMAJEVO SELO“ PO SEDMI PUT

Predstava "Zmajevo selo" zaigrat će se ovog četvrtka sedmi put u Murvici. Interaktivna višejezična je to predstava o suživotu Murvičana i pustinjaka koji su naselili ovaj kraj u 15. stoljeću. Murvica se danas  pretvorila u pozornicu, a njezine kale i konobe postale su scena koja priča povijest mjesta.
Glume Murvičani u suradnji sa studentima Umjetničke akademije u Splitu. (S.B.)

(96) objavljeno  19. 08. 15. u 23.55 h 

********************


alt


IZLOŽBA „LICA ZEMLJE“

U Galeriji umjetnina Branislav Dešković u četvrtak (20. kolovoza) u 21.30 sati otvara se izložba "Lica zemlje" triju umjetnica: Jasne Barišić, Andree Muse i Branke Riđički. Izložba se bavi temom promjene, kao jedine konstante na Zemlji. Svaka od umjetnica prikazuje u svojim radovima različite aspekte promjene materijalnog svijeta kojim smo okruženi.
Izložba ostaje otvorena do 2. rujna. (S.B.)

(95) objavljeno  19. 08. 15. u 23.50 h

********************


alt


PETA VEČER DOBRIH FILMOVA

Pete večeri festivala Lovely Days u četvrtak (20. kolovoza) u 22 sata u Teatrinu Dva ferala prikazivat će se filmovi iz programa "All your gestures are belong to us", part 2  ("Svi vaši pokreti pripadaju vama", drugi dio) u selekciji dvojca Maud Jacquin & Anne-Marie ST-Jean Aubre. Ovaj program istražuje ulogu tehnologije koja oduzima i korporativno eksploatira privatne podatke čovjeka, geste, stavove i jezik. Na programu su filmovi:
- Apple's Macintosh Commercial, 1984 (Reklama za Macintosh), Sergey B., Miri Segal, 2010, 19 min
- Watch my face to read my thoughts (Gledaj moje lice, čitaj moje misli), Roland Baladi 1975, 3 min 40' sec
- The Common sense (Zdrav razum), Melanie Gilligan, 2014, 7 min
- Off camera dialogue (Dijalog iza kamere), Cally spoonder, 2014, 6 min
- What shall we do next? (Što ćemo sljedeće napraviti?), Julien Previeux, 2014, 17 min
Ulaz na filmske projekcije je slobodan. U slučaju kiše filmovi se prikazuju u kino dvorani. (S.B.)

(94) objavljeno  19. 08. 15. u 23.45 h srijeda, 19. 08. 2015.     **********


alt

Neke nove vizure Bola ...


TURIZAM: BOL JE ŠESTI

Reporteri „Jutarnjeg lista“ obišli su trideset ljetovališta na Jadranu i prema njihovoj ocjeni najbolji je Split. Istu ocjenu (95) dobio je Lošinj, zatim slijede Dubrovnik (91), Rovinj (87), Zadar (87), a šesti je Bol s ocjenom 86 od maksimalnih 100.
Od turističkih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji Bol je drugi, nakon Splita, a bolje smo ocjenjeni od Hvara (83), Omiša (82), Makarske (82), Visa (77), Tučepa (72) i Trogira (82).
Već smo objavili i ocjene „Večernjeg lista“ čija je Turistička patrola ocijenila da Bolu pripada treće mjesto. I po njihovoj ocjeni Split je najbolji (93), a na drugom mjestu su sa bodom manje Hvar, Šibenik i Dubrovnik, dok su Bol i Korčula dobili ocjenu 91. Iako je Bolu službeno pripalo treće mjesto koje dijeli s Korčulom, ispred njih su četiri ljetovališta. (J.E.)

(93) objavljeno  18. 08. 15. u 20.45 h 

********************


alt


POZNATI U BOLU

Svima je Bol interesantan i mnoge poznate osobe dolaze u Bol u prolazu, na par dana, a još ih je više koji ovdje provode odmor. To su političari, gospodarstvenici, sportaši, estradne zvijezde … U Bolu se trenutno odmara sa suprugom i sinom Andrej Plenković, političar, pravnik i diplomat. Zastupnik je u Europskom parlamentu i potpredsjednik je Odbora za vanjske poslove EP-a.
Andrej je od malena dolazio u Bol kod barbe Antuna Plenkovića koji je bio dugogodišnji prvi čovjek bolskih hotela.
- Ovo je pomalo i radni odmor – rekao nam je Andrej Plenković koji je iskoristio boravak u Bolu i susreo se sa vodećim dvojcem bolskog HDZ-a Matkom Bakovićem i Brankom Mikulićem.
Nisu svi političari kao Andrej Plenković, objasnio nam je Branko Mikulić. Mnogi dođu na odmor i ne razmišljaju kako bi za sve bilo korisno da barem popiju kavu sa stranačkim kolegama. (J.E.)

(92) objavljeno  18. 08. 15. u 20.40 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Bolska litnja noć i ove srijede za Boljane i goste ima dobre hrane i dobre glazbe. Naravno, sve se to kao i obično organizira na rivi. Za zabavu i ples zadužen je Alen i bračka grupa Ritam, a za dobre zalogaje bolski kuhari i kuharice koji će svoje slane i slatke specijalitete izložiti na štandove.
Bolska litnja noć mjesto je susreta mladih i starih, domaćih i stranih gostiju, te večer plesa ali i  šetnje uz more. (S.B.)

(91) objavljeno  18. 08. 15. u 20.35 h 

********************


alt


IZLOŽBA „BESKRAJNO PLAVETNILO“

Izložba slikarice Lili Gluić otvara se ove srijede (19. kolovoza) u Galeriji Doma kulture u 21.30 sati. Lili Gluić u Bolu je izlagala više puta i omiljena je umjetnica bolske likovne publike. Ovoljetni radovi pod nazivom "Beskrajno plavetnilo" pogledi su na Bol i zdanja uz morsku obalu izloženu udarima juga i bure.
Splitska umjetnica imala je do sada više od pedeset samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. U njezinoj umjetnosti  smještena su mjesta čežnje, nostalgije, radosti i  sjećanja. Izložba ostaje otvorena do 27. kolovoza, a ulaz je slobodan. Izložene slike su i na prodaji. (S.B.)

(90) objavljeno  18. 08. 15. u 20.30 h  utorak, 18. 08. 2015.     **********


alt

Saxofonisti na Jazz seminaru u Bolu 2014. godine (foto: Marko Pletikosa)


LJETNE GLAZBENE RADIONICE

Od idućeg petka na sljedećih 10 dana, do 31. kolovoza, u Bolu se održavaju Ljetne glazbene radionice, koje na poziv Centra za kulturu, organizira i vodi Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća. Cijelog tjedna Boljani i gosti moći će uživati u jazz koncertima. O terminima i lokacijama informirat ćemo i na stranicama ovoga portala.
Gostovanje glazbene škole u Bolu, prilika je da našim čitateljima predstavimo Međunarodnu ljetnu glazbenu školu koja se u Pučišćima održava 20 godina. Taj je projekt postao prepoznatljiv brand turističke i kulturne  destinacije u zemlji i svijetu.
Klasična glazba održava se u Pučišćima, a Jazz radionice u Bolu gdje nakon petnaest godina takve suradnje s Bolom, od slijedeće  godine postaje posve novi projekt: „ Jazz workshop Bol“.
Desetodnevne radionice puna dva mjeseca voditi će  40 priznatih hrvatskih pedagoga  i poznati pedagozi i glazbenici iz prestižnih akademija raznih zemalja Europe i Rusije.
Kao svake godine i ove, svoje prijave poslalo je cca 300 polaznika koji su stigli i oni koji će stići  (zajedno sa pratnjama) iz raznih zemalja svijeta: Hrvatske, Slovenije, Srbije, Kosova, Crne Gore, Bugarske, Italije ,Mađarske,  Švedske, Švicarske, Francuske, Finske, Norveške, Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Singapura, Rusije, Ukrajine, Kanade, Amerike, Novog Zelanda, Kine , Japana,  Irana, Madeire, Venezuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata …

(89) objavljeno  17. 08. 15. u 22.25 h  

********************


alt


UDOBNIJE NA KATAMARANIMA

„Jadrolinija“ namjerava uložiti 8,2 milijuna kuna za obnovu putničkih prostora na katamaranima „Dubravka“, „Judita“, „Karolina“ i „Novalja“. Ponude za uređenje prostora na katamaranima treba dostaviti do 15. rujna. S obzirom da su katamarani stari oko 25 godina, očito je došlo vrijeme i za obnovu.
Hoće li se i kada obnavljati katamaranska flota, to mnogo više interesira otočane od komfora u njima. Mnogima je poznato da sadašnji katamarani nisu za ovo podneblje i često za većih valova i vjetra ne dolaze u Bol. Ima međutim katamarana kojima to ne smeta, poput „Krila“ (na slici) kojeg ponekad angažira „Jadrolinija“ kao ispomoć jer nije u njihovoj floti. (J.E.)

(88) objavljeno  17. 08. 15. u 22.20 h 

********************


alt


KIŠA I OSVJEŽENJE

Najnovija ciklona donijela nam je kišu tijekom nedjelje i u ponedjeljak do jutra. Nakon 43 vruća dana napokon je i malo svježije. U ponedjeljak oko podneva sunce je opet malo pripeklo i kupači su se vratili na plaže. Temperatura mora je visokih 26 do 28 stupnjeva, pa je u moru toplije nego u hladovini.
Na mjernoj stanici na Novom putu u Bolu u ponedjeljak u 7 sati izmjereno je 57 litara oborina, koliko je napadalo u posljednja 24 sata. Temperatura zraka iznosila je 20,8 stupnjeva, a samo četiri dana ranije u isto vrijeme bilo je rekordno toplo jutro – 32 stupnja.
Stabilizacija vremena očekuje se od petka. (J.E.)

(87) objavljeno  17. 08. 15. u 22.15 h 

********************


alt


TREĆA VEČER FESTIVALA LOVELY DAYS

U Teatrinu Dva ferala treća večer festivala "Lovely Days" u utorak 18. kolovoza u 22 sata rezervirana je za filmove iz programa "Difference screen", a za selekciju je zadužen britanski dvojac Bruce Allan&Ben Eastop.
Prikazat će se filmovi:
- Double f for final fantasy (duplo f za finalnu fantaziju), Alina Ozerova (Rusija) 2015, 7 minuta
- Hollywood, Daniel Brefin (Švicarska), 2004/2013, 12:20 min
- Shades of grey! (Nijanse sive 1), Alexander Hahn (Švicarska) 2012, 1 min
- Walk of the Three chairs (Hod na tri stolice), Breda Beban (Srbija), 2003, 10 min
- Russian Kama3 (Ruska kama 3), Adad Hannah (Kanada), 2011, 3:30min
- Friends he lost at sea (Prijatelji koje je izgubio na moru), Henrik Lund Jorgensen (Danska/Švedska) 2009, 5:30 min
- Exhibitionist in Iran (Egzibicionist u Iranu), Sophia Tabatadze (Georgia), 2006, 0:42 min
- Seeds (Sjeme), Shahar Marcus (Israel), 2012, 5 min
- Al Hissan-The Jenin Horse (Al Hissan Jenin konj), Thomas Kilpper (Njemačka), 2003, 26 min

(86) objavljeno  17. 08. 15. u 22.10 h  

********************


alt


UTORAK - DOLAZI "SVJETLICA"

Kao i obično i ovog utorka vraća se iz ribolova "Svjetlica". Na pristaništu kod autobusne i benzinske postaje od 17.30 sati prodavat će se svježa riba: moli, škampi, kozice, trlje ... Što se ne proda u utorak, bit će u ribarnici u srijedu ujutro.

(85) objavljeno  18. 08. 15- u 06.30 h  ponedjeljak, 17. 08. 2015.     **********


alt


DUG SE POVEĆAVA

Na najnovijem popisu dužnika koje je objavila Porezna uprava na svojim Internet stranicama, nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji 8.559 imena, a 41 je s bolskom adresom. Posljednja tri mjeseca njihov dug je povećan za 1,27 milijuna i sada Boljani duguju ukupno 9.575.511 kuna.
Najveći pojedinačni iznos bolskog dužnika je 1.115.129 kuna, koji je u zadnja tri mjeseca povećan za 120 tisuća kuna na ime kamata. (J.E.) 

(84) objavljeno  16. 08. 15. u 22.15 h  

********************


alt


STIGLE SADNICE KUPUSA

Na bolskoj tržnici stigle su iz Dračevice i prve sadnice kupusa. Na štandu Veselka Mikulića prodaju se po dvije kune, a u ponudi su kaul, verzot, brokule i glavati kupus.
Kupus je inače izvanredno važno povrće u prehrani, pa se nije čuditi što su mu sadnice veoma tražene. (J.E.)

(83) objavljeno  16. 08. 15. u 22.10 h 

********************


alt

Projekcije su u Teatrinu Dva ferala, a u slučaju kiše u kino dvorani


NEW YORK U BOLU

Druge večeri festivala Lovely Days koji se održava u Bolu u ponedjeljak 17. kolovoza u 22 sata u Teatrinu Dva ferala na programu su filmovi za koje su selekciju napravili Aily Nash i Andrew Norman Wilson (Ny, USA). Riječ je o programu Image Employment (Upotreba slika) koji dolazi iz muzeja MoMA PS1, New York:
- Workers leaving the factory (Radnici napuštaju tvornicu), Harun Farocki, 1995, 36 min
- Sack Barrow, Ben Rivers, 2011, 21 min
- The Trainee, Pilvi Takala, 2008, 13 min
- Workers leaving the Googleplex (Radnici napuštaju googleplex), Andrew Norman Wilson, 2011, 11 min
- People's passion, lifestyle beautiful wine, gigantic glass towers, all surrounded by water (ljudske strasti, dobro vino, gigantski, stakleni tornjevi, sve okruženo vodom), Neil Beloufa, 2011, 10 min
Ulaz je slobodan. U slučaju kiše projekcija će biti u kino dvorani. (S.B.)

(82) objavljeno  16. 08. 15. u 22.05 h 

********************


alt


SPLITSKI GITARISTIČKI KVARTET

Splitski gitaristički kvartet nastupa u utorak 18. kolovoza u 21.30 sati u crkvi Dominikanskog samostana. Riječ je o nastupu iz ciklusa klasičnih koncerata utorkom koji se cijeloga ljeta održavaju u bolskoj samostanskoj crkvi.
Splitski gitaristički kvartet oformili su vrhunski gitaristi Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Uz djela klasičnih majstora kao što su Teleman i Scarlatti iz 18. stoljeća, Splitski gitaristički kvartet izvodi i slavenske plesove Antonina Dvoraka, kubanske i brazilske skladatelje kao i suvremene hrvatske autore.

Ulaz na koncert je slobodan. (S.B.)

(81) objavljeno  16. 08. 15. u 22 h  nedjelja, 16. 08. 2015.     **********


alt


alt


SVETKOVINA VELIKE GOSPE

U povodu svetkovine Velike Gospe, nakon svete mise u Veloj (samostanskoj) crkvi, krenula je u subotu navečer procesija koju je predvodio bolski župnik o. Damir Šokić.
Gospin kip ove su godine nosili Doro Adulmar, Stipe Karmelić, Nikica Bodlović Kovoč i Lovro Karmelić.
U procesiji su bili bolski vjernici, ali i brojni gosti koji su sa Gospinim kipom išli do Male (župne) crkve i natrag do Vele crkve. (J.E.)

(80) objavljeno  15. 08. 15. u 23.25 h 

********************


alt


BLAGDAN SV. ROKA

U Bolu se posebno štuje blagdan sv. Roka čiji se kip nalazi u Veloj crkvi. Sveti Roko (1295. – 1327.)
Rođen je u južnoj Francuskoj a bio je za svog kratkog života hodočasnik i dobrotvor, a slavi ga se kao zaštitnika od kuge i kolere.
U nedjelju je raspored misa kao i dan ranije, na Veliku Gospu. U Maloj crkvi misa je samo u 9 sati, a u Veloj crkvi u 7.00 i 10.30, ružarij je u 18.30, a u 19 sati je procesija i svečana sveta misa. (J.E.)

(79) objavljeno  15. 08. 15. u 23.20 h 

********************


alt

Scena iz filma "Priča o Mari iz Velog Varoša"


U DUHU MEDITERANSKOG HUMORA

Festival "Lovely Days"/lijepi dani između filma I video umjetnosti/ otvara se u nedjelju 16. kolovoza u 22 sata u ljetnom kinu Bol. Nakon otvaranja, prve večeri, projekcije će se održavati u ljetnom kinu, a ostale večeri u Teatrinu, također s početkom u 22 sata. U nedjelju su na programu filmovi u selekciji Alena Munitića, direktora festivala  Mediteranskog filma Split, "Funny shorts". Riječ je o filmovima punim humora i mediteranskog štiha:
- Priča o Mari iz Velog Varoša, Igor Šeregi, 21', 2013.
- Ana Trg, Jelena Novaković, 25', 2015.
- Poklon predsjednika Nixona, Igor Šeregi, 26', 2014.
- Vrilo, Ivan Šušnjar, 3', 2014.

Na otvaranju će koncert "Strogo neuštimane harmonije" održati Filip Šovagović, Nina Rašidov, Fadila Abdulov i Damir Vogrinec.
Ulaz je besplatan, a u slučaju kiše projekcije su u kino dvorani. (S.B.)

(78) objavljeno  15. 08. 15. u 23.15 h 

********************


alt


KADA ĆE OSVJEŽITI?

Posljednjih su dana uistinu nesnosne vrućine. Mnogi priželjkuju kišu radi malo osvježenja, a meteorolozi predviđaju da će je možda biti tijekom nedjelje.
U Bolu veća kiša nije pala od 25. lipnja (28,8 litara), a tek je malo poprskalo ulice i polja jedan put u srpnju (5,3 litre) i dva puta u kolovozu (1,3 i 1,1 litara).
Prošlog četvrtka zabilježena je rekordna temperatura: u 7 sati ujutro bilo je u Bolu 32 stupnja. Sutradan u isto vrijeme 30, a u subotu 28,5 stupnjeva. Zbog vlažnosti zraka čini se da je mnogo toplije. (J.E.)

(77) objavljeno  15. 08. 15. u 23.10 h subota, 15. 08. 2015.     **********


alt

Prošlogodišnja procesija na Veliku Gospu


VELIKA GOSPA I SV. ROKO

Misna slavlja na Veliku Gospu i sutradan na blagdan sv. Roka održavat će se u Veloj (samostanskoj) crkvi. U subotu i nedjelju u Maloj (župnoj) crkvi mise su samo u 9 sati.
Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa – državni je praznik, a u Bolu će se svete mise služiti u Veloj (samostanskoj) crkvi u 7.00 i 10.30 sati, ružarij je u 18.30, a svečana sveta misa u 19.00 sati. Nakon mise je velika procesija!
Isti je raspored i u nedjelju kada se slavi blagdan sv. Roka.
Veliki broj Boljana u subotu namjerava u Sinju na tamošnju proslavu Velike Gospe. (J.E.)

(76) objavljeno  14. 08. 15. u 23.40 h  

********************


alt


ŠEST DANA BESPLATNO

LOVELY DAYS / Lijepi dani između filma i video umjetnosti, organiziraju se u Bolu četvrtu godinu za redom u sklopu 26. Bolskog lita, a u suradnji s Centrom za kulturu. Idejna začetnica i organizatorica je umjetnica Renata Poljak koja svake godine poziva domaće i inozemne kustose u Bol kako bi približila film i video kao formu likovne umjetnosti publici.
Ove godine festival se idejno širi te nosi podnaslov Dani između umjetnosti i filma, te time i počinje selekcijom kratkih filma po izboru Alena Munitića, direktora Festivala mediteranskog filma Split.
Na dan otvaranja u nedjelju 16. kolovoza u 22 sata na terasi Kina Mediteran Bol posjetitelje će uz filmove pune humora i mediteranskog duha zabavljati i bend Strogo neuštimane harmonije, s Filipom Šovagovićem na gitari. Bend će svirati u ljetnom kinu pod zvijezdama, dok 'mediteranske' filmove potpisuju Igor Šeregi, Jelena Novaković i Ivan Šušnjar.
Festival traje šest dana i projekcije se održavaju u ljetnom kinu Bol te u Teatrinu Dva ferala, svaki dan u 22 sata. Ulaz na sve projekcije je besplatan. A na programu su i najznačajni video umjetnici i umjetnice današnje generacije, kao Mika Rottenberg, Julien Prévieux, Pivi Takala ... kao i etablirane zvijezde poput Haruna Farocki-a i  Rolanda Baladi-a.  

(75) objavljeno  14. 08. 15.u 23.35 h

********************   .


alt


PUTUJUĆA IZLOŽBA: „ZMAJEV ZAGRLJAJ“

Kao tornado šarene radosti prohujala su sinoć (petak) rivom djeca  sudionici likovne radionice "Zmajev zagrljaj" koja se u Bolu održavala od 20. srpnja do 12. kolovoza pod vodstvom akademske slikarice Ruže Barbarić Librić. Predvođeni plastičnim futurističkim zmajem, zaogrnuti u svoje  radove, u koloni je rivom prošlo  31 dijete "zmajić" od zgrade škole gdje  se održavala radionica do atrija bolske knjižnice. Tu su svečano u prisutnosti roditelja primili priznanja za sudjelovanje na radionici. Tema radionice bila je Zmajeva špilja, a organizatorica je bila Jadranka Nejašmić. (S.B.)

(74) objavljeno  14. 08. 15. u23.30 h  

********************


alt


AKCIJA ZA BLAGDANE

Mesnica, koja se nalazi u prodajnom centru Studenac na Bračkoj cesti, za vikend će prodavati meso po povoljnijim cijenama. Razlog su blagdani, Velika Gospa i sv. Roko, pa će – na primjer – za govedinu s kostima trebati platiti samo 30 kuna za kilogram.
Uobičajena je ponuda janjetine, odojka i piletine s ražnja. (J.E.)

(73) objavljeno  14. 08. 15. u 23.25 h  petak, 14. 08. 2015.     **********


alt


TURIZAM U BOLU: MOŽE I BOLJE

Pet turističkih agencija, na našu molbu, dalo je (osim ocjena za 10 kategorija, što smo objavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici) i odgovore na tri pitanja:


- Što je u Bolu najbolje?
Plaže su glavni adut u bolskoj ponudi ali treba više o njima voditi računa, prvenstveno da ih se sačuva. Malo se turističkih središta može pohvaliti prirodnim ljepotama, čistim morem, Samostanom, šetnicom uz more do plaže Zlatni rat, ali i ljudima koji ovdje žive i brinu za turizam. Bol može biti ponosan na čistoću mjesta, lijepe hotele, ugostiteljske sadržaje …


- Što u Bolju ne valja?
Trgovine su neuredne, pretrpane robom, lošom ponudom, previsokim cijenama, a i osoblje je loše educirano. „Konzum“ i „Tommy“ se nalaze na neadekvatnim lokacijama, opterećuju mjesto dostavom robe, a za „Konzum“ je krivo određena lokacija jer je to visoko kvalitetan prostor. Tržnica nema adekvatan prostor, nudi se skupo voće i povrće, nisu istaknute cijene, a ne izdaju se ni računi.
Glavni ulaz u Bol iz pravca Supetra je neuredan i nedefiniran. Motori po šetnici se vozikaju u svako doba dana i noći. Često se događa da se preklapa i nadglasava glazba iz dva lokala
Prenapučenost je kupača na Zlatnom ratu, a i ležaljki je malo previše na bolskim plažama. Preglasna je i glazba u popodnevnim satima na Zlatnom ratu (beach party). U centru mjesta je također preglasna glazba za ljude koji tu žive ili su na odmoru.
Nezamislivo je da već 20 godina stoji neiskorišten i propada hotel „Bijela kuća“. U Bolu je problem i prometna regulacija, a parking na ulazu u mjesto nije sretno rješenje.


- Što Bolu nedostaje?
Više zabave za mlade, dobri restorani za goste bolje platežne moći, tuševi na plažama, jasna vizija turističkog razvoja, a loša je politika spuštanja cijena smještaja. Nedostaje događanja u predsezoni i posezoni, više javnih WC-a. Trebalo bi tiskati turističke prospekte na poljskom, češkom, mađarskom, švedskom i norveškom jeziku, urediti pješačke i biciklističke staze, ali i trotoare posebno do teniskog centra i hotela „Bretanide“. Gostima treba organizirati više sportskih i sličnih aktivnosti kao što je maraton za 1. svibanjske praznike. Program kulturnog ljeta prilagoditi inozemnim gostima (u Bolu ih je preko 90 posto). U zimskom periodu organizirati edukaciju iznajmljivača i ugostitelja, mnogo bolje nego se to do sada činilo. Neophodna je veća kontrola prometa na moru, a zabraniti sidrenje uokolo Zlatnog rata …
To su odgovori koje smo na naša tri pitanja dobili od agencija AdriaTours, Bol tours, More, Koki i Santo. (J.E.)

(72) objavljeno  13. 08. 15. u 23.10 h  

********************


alt


PREDSTAVA "JA, DEDA"

Još jedna kvalitetna i urnebesno smiješna kazališna predstava dolazi u bolski Teatrin "Dva ferala" ovog petka 14. 8. u 21.30 sati. Riječ je o hit predstavi kazališta "Teatromanija" iz Zagreba o problemima muškarca u zrelim godinama.
Suočavanje s godinama i svime što one nose, s pozicijom u četrdesetgodišnjem braku, s ulogom oca i djeda, sve je to izazovno i stalno donosi nove, često neugodne spoznaje i zadatke. Potom uočiti da više ne vidite bez naočala, da zaboravljate, udati najmlađu kćer ljubimicu za nesimpatičnog momka, obaviti neugodne preglede kod liječnika, nabaviti ilegalne lijekove za poboljšanje seksualnog života.
Ovo su samo neke od tema o kojima progovara predstava "Ja, Deda" na jednostavan i humorističan način. Glumac je Pero Juričić, a redatelj Boris Kovačević. Karte se mogu kupiti sat vremena prije početka predstave. (S.B.)

(71) objavljeno  13. 08. 15. u 23.05 h  

********************


alt


BIT ĆE RIBE

U petak poslije podne, oko 17.30 sati, kod benzinske i autobusne postaje, dolazi brod „Svjetlica“ sa ribom ulovljenom u vodama oko Visa i Biševa. Odmah će se na brodu organizirati prodaja, a ako što ostane biti će u subotu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(70) objavljeno  13. 08. 15. u 23 h četvrtak, 13. 08. 2015.     **********


alt


BOLJANI STROŽIJE OCJENJUJU!

Večernji list, odnosno njihova Turistička patrola, ocjenjivala je Bol po 10 osnova (kriterija) i sa zbirnom ocjenom 91 Bol je treći na Jadranu. Istu je ocjenu dobila i Korčula, a najbolji je Split sa osvojenih 93.
Da Boljani ocjenjuju svoje mjesto, bi li ocjene bile bolje ili lošije? Kako bi to saznali obratili smo se bolskim agencijama: Adriatours, Bol tours, More, Koki i Santo. Zamolili smo ih za njihove ocjene, ali i mišljenje što je to u Bolu najbolje ili što ne valja ili što Bolu – nedostaje.
Nećemo objavljivati tko je kako ocijenio, ali su zbirno lošije ocjene nego što su ih dali reporteri „Večernjeg lista“. Dvije su agencije dale ukupno 88 (VL 91), a dvije 82 i 79 te jedna agencija svega 68. Bol je od Večernjeg lista dobio tri puta ocjenu 10, a bolske agencije od 50 mogućih dali su samo JEDNU desetku.
Evo kako Bol ocjenjuju domaćini: urednost, izgled mjesta, čistoća i zaštita okoliša  (Večernji list 9) 9, 9, 9, 8, 7 / kvaliteta i raznolikost smještaja (8) 9, 9, 8, 8, 7 / ugostiteljska ponuda (9) 9, 9, 8, 8, 7 / gostoljubivost (10) 10, 9, 9, 9, 7 / večernja zabava (10) 8, 8, 8, 7, 7 / kulturni i izletnički sadržaji (9) 9 , 8, 8, 8, 7 / opskrbljenost i ponuda trgovina (8) 9 , 9 , 8, 7, 5 / uređenost i opremljenost plaža (10) 9 , 9, 9, 8, 7 / inovativnost, originalnost i autohtonost ponude (9) 9, 8, 8, 7, 5 / opći dojam (9) 9, 9, 9, 8, 7. (Ocjene su poredane po veličini, a ne prema objavljenom redoslijedu agencija, dok su u zagradama ocjene Večernjeg lista.)
Sutra: što agencije smatraju da je u Bolu najbolje, a što po njima – ne valja. Također, odgovore agencija na pitanje: što Bolu još nedostaje? (J.E.)

(69) objavljeno  12. 08. 15. u 23.50 h 

********************


alt


PROVALA U SPLITSKOJ BANCI

Tijekom noći od utorka na srijedu provaljeno je u prostorije Splitske banke u Bolu, u Ulici Frane Radića – priopćila je policija. U tijeku je očevid, a banka ostaje zatvorena.
Otuđena je veća količina novca, a službeno se ne navodi koliko. Navodno je lopov, ili više njih, odnio od dva do pet milijuna.
Malo je neobično da je, za sada bez svjedoka, provaljeno u jednoj od najprometnijih ulica u kojoj su u neposrednoj blizini tri restorana, hotel, cocktail bar … (J.E.)

(68) objavljeno  12. 08. 15. u 23.45 h 

********************


alt


„NESTAO“ I BANKOMAT

Nedaleko Splitske banke, na Rudini, u srijedu nije bilo ni bankomata Privredne banke. Neki su pomislili da su i njega odnijeli lopovi. Međutim, radi se o preseljenju bankomata na novu lokaciju. Od četvrtka bankomat će raditi na Račiću, u zgradi gdje je pizzerija Maza.
Na staroj lokaciji ostali su reklamni panoi bez ikakvog objašnjenja gdje su preselili bankomat. (J.E.)

(67) objavljeno  12. 08. 15. u 23.40 h 

********************alt

Prije i nakon programa u salonu obitelji Šimetović, družilo se u dvorištu kuće na Loži


VEČER PRIJATELJSTVA

Brač i Hvar sreli su se sinoć u bliskom prijateljstvu poezije, muzike i umjetničkog stvaranja u kući obitelji Šimetović na Loži. Posebna je gošća bila pjesnikinja i slikarica Tatjana Radovanović koja živi i stvara na relaciji Gdinj-Pariz. Govorila je svoju čakavsku poeziju, autentično, živo i blisko dočaravajući otok i otočki život, i teško je reći osvajaju li više njezini stihovi ili način na koji ih izvodi. Uz nju su s Hvara došli i njezini prijatelji Branimir Dorotić koji je govorio o duhovnoj povezanosti dvaju otoka, te recitirao poeziju, i njegov sin, i naš poznati tenor Domagoj Dorotić koji je izveo je ariju iz opere Andrea Chenier Umberta Giordana kao i jednu pjesmu Paola Tostia.

Domaćin Nikša Šimetović bio je ganut što je uspio okupiti toliko prijatelja u svojoj kući. Ispričao je povijest svoje obitelji, govorio o svojoj ljubavi prema Bolu i kući koju je na Loži kupio još njegov djed nakon povratka iz Argentine, te o tome kako svakog jutra iz svojeg salona s Lože promatra Veli most koji mu se svakog dana čini drugačiji.
Poseban je bio i Bartul Dulčić iz Rudine sa Hvara koji je izveo dvije pjesme Joška Božanića na komiškom narječju.
Bila je to večer umjetnosti obilježene otokom. Nakon programa još su se dugo družili i razgovarali u dvorištu kuće Šimetović uz soparnik i vino. (S.B.)

(66) objavljeno  13. 08. 15. u 7.00 h

********************


alt


HODOČAŠĆE U BLACA

U svećeničkoj pustinji Blaca u subotu 22. kolovoza slavi se svetkovina Velike Gospe. Euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi don Ivan Jurin. Jedini blagdan i jedini put kad se u Blacama slavi misa je blagdan Velike Gospe, ali uvijek u prvu subotu nakon 15. kolovoza.
Na godišnje hodočašće krenut će vjernici bračkih župa, ali i turisti.
Autom se dobar dio puta može asfaltnom cestom (postoje putokazi), a od parkirališta spušta se poljskim puteljkom do pustinje Blaca. Lakši je spust nego uspon, a za to treba do 25 minuta. Međutim, mnogo je lakše i manje naporno u Blaca s morske strane. Do uvale Blaca može se samo brodom, a onda pješice cca 35 minuta.
Još se ne zna hoće li netko organizirati odlazak brodom iz Bola u Blaca. Hodočasnicima se savjetuje prikladna obuća, ali i dovoljno vode za piće i nešto za jelo.
Onima koji prvi put namjeravaju u Blaca bilo bi dobro da pogledaju film (6'38'') snimljen 2007. a nalazi se u poglavlju (rubrici) VIDEOTEKA. (J.E.)

(65) objavljeno  12. 08. 15. u 23.35 h  srijeda, 12. 08. 2015.     **********


alt

U Bol je u utorak stiglo električno transportno vozilo. Nabavljeno je za transport robe u mjestu, kako bi se eliminirao ili sveo na najmanju mjeru, promet kamiona preko rive i u centru. Pravi efekti mogu se očekivati tek za iduću sezonu, a vozilo s prikolicom nabavio je „Grabov rat“ od firme STI.M d.o.o. iz Sesveta. Dva ista vozilo kupio je „Konzum“ za opskrbu svojih trgovina u Hvaru i Splitu.

BEZ AUTOMOBILA NA CESTI?!

Prometni problemi postali su veliko opterećenje za daljnji razvoj turizma u Bolu. Automobili se parkiraju posvuda, najčešće po kolnicima, ali ih ima i na trotoarima. Ove je sezone otvoreno novo parkiralište na samom ulazu u mjesto i to je bio tek preduvjet za novu regulaciju prometa, koja je neophodna, ali će imati i svojih protivnika.
Najavljeno je da će iduće ljeto biti zabranjeno parkiranje automobila na javnim prometnicama, a posebno trotoarima.
Zna se da gosti traže garažu ili barem teren za parkiranje po mogućnosti natkriven zbog zaštite od sunca. Neki će morati, posebno oni koji imaju apartmane, da tijekom zime iskopaju dio vrta oko kuće za parkiralište ili će vozila ostavljati, tijekom turističke sezone, na centralno parkiralište. (J.E.) 

(64) objavljeno  12. 08. 15. u 01.25 h  

********************


alt


RADNE VEČERE: ZADOVOLJSTVO DOBRIM REZULTATIMA

Praksa radnih večera, na kojima se razgovara o turističkoj sezoni, nastavljena je i ovoga utorka, a turistički gospodarstvenici našli su se u restoranu Plaža Borak s predsjednikom i direktorom Turističke zajednice. Za stolom su bili pored dva sazivača sastanka još i direktor „Zlatnog rata“ d.d., direktorice hotela „Bretanide“ i „Dalmacija“, direktori agencija Adriatours, Bol tours i More, direktor komunalnog poduzeća „Grabov rat“, vlasnik i voditelj kampa „Kito“, direktor i vlasnik „Big blua“ te zapisničar iz TZ i vaš novinar. Je li još netko pozvan a nije došao, nije javno rečeno, a za stolom je ostala prazna samo jedna stolica.
Službeni podaci koji su rečeni, a svi nazočni su dobro o tome informirani, potvrđuju da Bol bilježi veći broj noćenja nego lani, a to znači i nove rekorde. Zadovoljstvo je potpuno jer su dobre i najave  do kraja kolovoza i za rujan.
O eventualnim propustima nije bilo mnogo rasprave iako je i ovaj put Jakša Marinković Tomić (Bol tours) primijetio da bi na ovim sastancima, a posebno tijekom zime, trebalo govoriti isključivo o onome što nam zamjeraju gosti ili sami znamo za te propuste.
Svi su prisutni ponešto kazali, a načelnik (ujedno i predsjednik TZ) ih je dopunjavao i objašnjavao što se sve radi ili je u planu za poboljšanje stanja kada je u pitanju turizam. Rasprava je trajala 60 minuta, a onda se nastavilo neformalnim razgovorom i večerom, u kojoj nisu sudjelovali vaš novinar i voditelj zapisnika iz TZ. (J.E.)

(63) objavljeno  12. 08. 15. u 01.20 h 

********************


alt


STRUJA VIŠE NIJE PROBLEM

U ponedjeljak i prije nego je, po tko zna koji put, nestalo struje u istočnom dijelu Bola, ekipa „Elektrodalmacije“ već je bila u Bolu spremna da intervenira. Zbog toga se i manje vremena ostalo u mraku, ali je u utorak u utorak ujutro ponovo nije bilo struje. Razlog je ovaj put intervencija „Elektrodalmacije“ da zamjeni transformator u trafostanici u Ulici hrvatskog preporoda (na slici). Novi je transformator jačeg kapaciteta i ubuduće, kako su nam rekli u „Elektrodalmaciji“, neće biti problema s napajanjem i naponom. (J.E.)

(62) objavljeno  12. 08. 15. u  01.15 h 

********************


alt


DRAGICA NAJVIŠE ČITA

Bolska knjižnica odabrala je najbolju čitačicu za 2014. godinu. To je Dragica Marinković koja je u prošloj godini iz knjižnice posudila čak 133 knjige, najviše u Bolu! U utorak, na svoj 85. rođendan, došla je Dragica Marinković u knjižnicu gdje joj je ravnateljica Jadranka Nejašmić čestitala i uručila priznanja: počasnu zlatnu iskaznicu s kojom trajno može posuđivati knjige - besplatno, tortu u obliku knjige, cvijeće i knjigu Irene Vrkljan "Rastanak i potonuće".
Jednom je prilikom Dragica Marinković kazala da radije čita nego jede. Mogla bi Dragica Marinković poslužiti kao primjer i motivirati Bolke i Boljane da češće navrate u bolsku knjižnicu, da se ne plaše knjiga. Iako je vremena uvijek malo, u knjigama su mnoga znanja koja otvaraju nove svjetove i maštu. (S.B.)

(61) objavljeno  12. 08. 15. u 01.10 h 

********************


alt

Ribarski put 3: adresa na kojoj će biti novi muzej u Bolu


OTVORITE NONINE ŠKRINJE

Bolski zavičajni muzej bit će otvoren do početka idućeg ljeta, obećao je načelnik Tihomir Marinković na predstavljanju zbirke Čečuk-Romac i ideje bolskog muzeja. Temelj bolskom muzeju bit će kulturno-povijesna zbirka Čečuk-Romac koja broji 520 eksponata, i rezultat je dugogodišnje sakupljačke djelatnosti srednjoškolske profesorice Biserke Romac koja je zbirku donirala Općini Bol. Općina je izdvojila znatna sredstva te otkupila kuću Romac za prostor budućeg muzeja, a za kuću i postojeće eksponate brine Centar za kulturu. Ministarstvo kulture je kulturno-povijesnu zbirku Čečuk-Romac službeno potvrdilo kao kulturno dobro.
Na predstavljanju u Teatrinu Dva ferala dirljivu je povijest svoje obitelji ispričala gospođa Biserka Romac, o tome kako je kroz svoju obitelj primila ljubav prema znanju, znanosti, kulturi, pričala je o solidarnosti, skromnosti i predanosti, o prijateljstvu njezine obitelji s velikim hrvatskim arheologom don Franom Bulićem … Slušajući je, bilo je jasno zašto je sa strašću otkupljivala eksponate koji predstavljaju povijest Bola i srednje Dalmacije, te ih nesebično darovala Bolu, ne tražeći pri tome ništa za uzvrat. Ono što joj Boljani duguju je zaista veliko poštovanje.
Stručnu podršku u ovom zahtjevnom projektu dala je prof.dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević rodom iz Bola, pročelnica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ona je izložila svoj etnološki osvrt na zbirku Čečuk-Romac, dala smjernice i ideje kako bi se postojeća zbirka mogla organizirati, te predložila tematske cjeline kao što su maritimna baština Bola, potom život žena i njihova uloga u obitelji i dr. Naglasila je kako je zbirka dobar temelj koji se može dodatno obogaćivati, a u budućnosti bi mogla predstavljati vrijednost za učenike škole i za mještane koji mogu u muzej ugrađivati priče iz svojih života i povijesti svojih obitelji. Među predmetima u zbirci su umjetnine, rukotvorine, fotografije, posuđe, predmeti vezani uz pučku pobožnost i mnogi drugi, a potječu iz druge polovine 19. i početka 20. stoljeća.
Prof. Škrbić Alempijević sa svojim je studentima s Odsjeka etnologije i kulturne antropologije predano i volonterski  radila na inventarnoj knjizi, važnom poslu u kojem je svaki predmet iz zbirke opisan na stručno predviđeni način. Najveću vrijednost zbirke predstavlja njezina cjelovitost.
 Prof. Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu, pozvala je prisutne da istraže materijalnu baštinu vlastitih obitelji i razmisle mogu li i sami nešto darovati budućem muzeju. Primjerice, Jurko Karninčić, dugogodišnji pomorac, najavio je da će darovati svoje kapetansko odijelo. (S. Baković)

(60) objavljeno  12. 08. 15. u 01.00 h 

********************


alt

Kuća Šimetović na Loži


POETSKA VEČER I IZLOŽBA

Prijatelji umjetnosti sastat će se u kući dr.Nikše Šimetovića na Loži u srijedu (12. kolovoza) u 21 sat. Hvarska slikarica, grafičarka i pjesnikinja Tatjana Radovanović iz Gdinja  predstavit će kratku retrospektivu svojeg slikarstva, te će čitati svoju poeziju. Njezini će gosti biti Domagoj i Branimir Dorotić s grupom prijatelja iz Staroga Grada koja se svake godine okuplja u mjestu Rudine na Hvaru predstavljajući svoje likovno, scensko i glazbeno stvaralaštvo.
Tatjana Radovanović izdala je zbirku poezije "Živo stinje" na čakavskom narječju 2005. godine i ovjenčana je Maslinovim vijencem na susretu pjesnika u Selcima na Braču "Croatia rediviva". (S.B.)

(59) objavljeno  12. 08. 15. u 00.55 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


ŠKOLA PLIVANJA – DOVIĐENJA DO GODINE

Najprije su svoje znanje u plivanju, polaznici Ljetne škole plivanja Grancigula, pokazali u ponedjeljak, a onda je u utorak nastavljeno natjecanje u štafeti gdje su im se priključili i vršnjaci iz Pučišća. Potom je uslijedila podjela diploma i medalja, da bi se nastavilo zakuskom i na kraju skokovima u more, u majicama škole plivanja koje su dobili na poklon.
Lijepo je bilo vidjeti radost tih mladih ljudi, od 4 do 14 godina, posebno onih koji su ovo ljeto na Martinici naučili i plivati. Tijekom mjesec dana rada ove škole na Martinicu je dolazilo 130 djece iz Hrvatske, ali ih je bilo i iz Italije, Francuske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švicarske, Norveške i SAD.
Umorna, ali i zadovoljna bila je i  Marina Lekić koja je još jednu godinu uspješno vodila školu plivanja. Naravno, uz pomoć članova obitelji, ali i novih trenera i pomoćnika. (J.E.)

(58) objavljeno  12. 08. 15. u 00.50 h utorak, 11. 08. 2015.    **********


alt

Na redu je izgradnja luke na Račiću


POSLOVI VRIJEDNI 20 MILIJUNA

Opsežni komunalni radovi počeli su u Bolu 31. listopada 2012. godine. Bageri su prokopali čitav obalni dio Bola, od Biline kuće do Martinice, ali i dio David ceste i Ulicu Tina Ujevića. To je rađeno za rekonstrukciju obalnog kolektora kanalizacije i vodoopskrbnog cjevovoda. Samo je taj zahvat koštao preko 10 milijuna kuna. Kopalo se izvan turističke sezone, a danas ništa od toga nije vidljivo. Sve je ostalo ispod asfalta ili popločenog dijela u Portu bolskih pomoraca!
Bol je u zadnje tri godine jedno veliko gradilište u koje je utrošeno preko 20 milijuna kuna. Velika su to sredstva, a Bol ih je uglavnom nepovratno (90 posto) dobio iz državnih fondova. Sam to ne bi  nikada bio u mogućnosti financirati.
Neki dan smo u Bolskoj kronici pobrojali što je sve napravljeno, a načelnik je na svečanoj sjednici, za Dan općine, najavio što će se još sve uraditi do ljeta 2016. godine.

Dok se radilo, kopalo i betoniralo, trebalo je mnogo truda, ali i strpljenja. Riva je dobar dio godine bila neprohodna, ali su mještani sve to s mnogo razumijevanja – prebrodili. Bol je i za buduće generacije izgradio mnoge komunalne objekte koji omogućavaju daljnji razvoj, prosperitet i bolje uvijete za život mještana i gostiju. (J.E.)

(57) objavljeno  11. 08. 15. u 00.25 h  

********************


alt

U ponedjeljak je na Martinici organizirano natjecanje polaznika Ljetne škole plivanja


FEŠTA U ŠKOLI PLIVANJA

Ljetna škola plivanja Grancigula, koja je počela radom 13. srpnja, u utorak (11. kolovoza) organizira završnu svečanost. Na Martinici u 17 sati male grancigule pročitat će pjesmu Oda mora čiji je autor Ivica Jakšić Čokrić Puko. Nastavlja se štafetom VK Pučišća – PS Grancigula, a onda slijedi štafeta Grancigula protiv roditelja.
Na kraju će se podijeliti priznanja i po tradiciji – zajednički skok u more. Zahvaljujući roditeljima, sponzorima i dobrim ljudima bit će još i zakuska. (J.E.)

(56) objavljeno  11. 08. 15. u 00.20 h  

********************


alt

Predavanje: Biserka Romac, donatorica eksponata za muzej, Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu i Nevena Škrbić Alempijević, pročelnica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu


BOLSKI MUZEJ IDUĆE LJETO!?

Općina Bol otkupila je zgradu na Ribarskom putu, objekt u kojem su rođeni Antun i Frane Radić, a Biserka Romac poklonila je privatnu zbirku za budući bolski muzej. Kada bi se mogao dogoditi muzej u Bolu? Odgovorio je načelnik općine Tihomir Marinković: „Imamo prostor i eksponate zahvaljujući gospođi Romac. Vjerujem da će već iduće ljeto zainteresirani moći to razgledati. U susjedstvu je još jedan objekt za kojeg je Općina zainteresirana pa da tu bude muzej težaka, ribara i turizma.“
Zabilježili smo to na predavanju organiziranom u ponedjeljak navečer u Teatrinu Dva ferala kada su Biserka Romac i dr.sc Nevena Škrbić Alempijević predstavile kulturno-povijesnu zbirku Romac i ideju budućeg bolskog muzeja.
O toj temi nešto više u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(55) objavljeno  11. 08. 15. u 00:15 h 

********************


alt


STIŽE „SVJETLICA“ S RIBOM

Ponedjeljak i utorak brod „Svjetlica“ provela je u ribolovu u vodama oko Visa i Biševa. Po ranije utvrđenom planu „Svjetlica“ se očekuje u Bol u utorak oko 17.30 sati. Brodom, naravno, dolazi i svježa riba koja će se prodavati na brodu privezanom kod benzinske i autobusne postaje. Ribu koja se ne proda moguće je kupiti u srijedu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(54) objavljeno  11. 08. 15. u 00.10 h 

********************


alt


VEČER KLASIKE UZ TRIO LUR

U crkvi Dominikanskog samostana ovog utorka (11. kolovoza) u  21.30 sati održat će se još jedan u nizu iz ciklusa klasičnih koncerata. Nastupa Trio Lur: Lucija Rašeljka Petrač na flauti, Ursa Vukman na orguljama i Rea Alaburić kao glas sopran.
 Trio LUR osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao dio predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, a surađivao je i s prof. Pavlom Mašićem. Mlade su umjetnice ujedinile zajednički interes za komornu glazbu ponajviše iz baroknog razdoblja.
Na koncertu u Bolu izvodit će djela Händela, Bacha, Vivaldija, Mozarta, Moszkowskog, Delibesa. (S.B.)

(53) objavljeno  11. 08. 15. u 00.05 hponedjeljak, 10. 08. 2015.     **********


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 9. kolovoza u 14 sati (foto: j.e.)


IMA VRUĆINE I - GOSTIJU

I drugi vikend u kolovozu potvrdio je da smo u špici turističke sezone. Ponovno su kolone automobila s turistima krenule prema Jadranu, pretrpani su bili aerodromi, a ponovno je bilo gužve i u trajektnoj luci prema otocima. Prema raspoloživim podacima, i ovog je vikenda došlo više gostiju nego ih se vratilo s odmora.
Zadovoljni smo velikim brojem gostiju, ali ne baš i visokim temperaturama. Gore je, kažu meteorolozi, bilo 1950. godine. I idućih dana biti će nastavak visokih temperatura, ali su mogući i ljetni neverini.
Normalo je tražiti osvježenje u moru, ali uz što manje sunčanja. (J.E.)

(52) objavljeno  10. 08. 15. u 00:40 h 

********************


alt


STRUJE IMA PA – NEMA

Zadnjih dana učestali su nestanci struje u istočnom dijelu Bola. U večernjim satima ostati bez struje nije baš ugodno jer je mnogo gostiju, a to traje i po dva sata. Razlog je, navodno, preopterećenje, pa je potrebno da intervenira dežurna ekipa „Elektrodalmacije“ iz Supetra. Na njihov dolazak treba čekati, nekada i malo duže, jer njihova briga nije samo Bol već sva naselja na Braču.
U nedjelju je poslije podne u Bol dolazila „Elektrodalmacija“, ali je njihova intervencija ponovno trebala u 21 sat. Bez struje je ostao Dominikanski samostan, hotel Sveti Križ, Ulica Tina Ujevića … (Struja je stigla u 22.10 sati)
Može li se nešto učiniti da se riješi ovaj problem? (J.E.)

(51) objavljeno  10. 08. 15. u 00.35 h 

********************


alt


BOL DOBIVA JAVNI PRIJEVOZ?

Nova veza turističkim vlakićem od Zlatnog rata do Samostana i obratno potvrdila je opravdanost i sigurno će jednog dana postati linija javnog prijevoza. Bol je postao malo prevelik za pješačenje, ali će trebati razgovarati o intervalima vožnje i naravno – cijeni. Ovo ljeto treba iskoristiti kao uhodavanje i otklanjanje svih uočenih slabosti. Jedna od njih je i loša informiranost gostiju i domaćeg stanovništva o satnici vožnje. Napokon smo dočekali i postavljanje oznaka za stajališta.

***
Pred samo zaključenje ove Kronike saznali smo da je u nedjelju u 18 sati jedan vlakić ostao u kvaru. Zbog toga je moguće da u ponedjeljak poslije podne neće biti vožnje od Samostana do Zlatnog rata i natrag. (J.E.)

(50) objavljeno  10. 08. 15. u 00:30 h 

********************


alt


BOĆARSKI TURNIR U MURVICI

U Murvici je u nedjelju počeo 9. po redu boćarski turnir „Mihovil Pavišić“. Prijavljene su 22 ekipe iz Murvice, Bola, Dola, Supetra, Novog Sela, Postira i Škripa … Do srijede su predkola, a na boćarskim terenima igrat će se svaki dan od 18 sati.
Igrači i publika mogu koristiti priručnu pečenjarnicu i naručiti ćevapčiće, a ima i veliki izbor sokova i piva po 10 kuna.
Nakon desetak dana, na kraju turnira, organizira se večera za sve sudionike i sponzore. (J.E.)

(49) objavljeno  10. 08. 15. u 00.25 h 

********************


alt


alt


OTVORENA IZLOŽBA M. MALVASIJA

Premali je prostor u Galeriji Doma kulture bio u nedjelju navečer za sve one koji su došli na otvaranje izložbe naše Bolke Manuele Malvasija. O autorici i njezinim radovima govorio je slikar Hrvoje Marko Peruzović.
Naša je preporuka da izloške treba pogledati, a to se može učiniti svaki dan do 18. kolovoza od 19.30 do 23 sata. (J.E.)

(48) objavljeno  10. 08. 15. u 00:20 h 

********************


alt


BOL DOBIVA MUZEJ

U Teatrinu "Dva ferala" u ponedjeljak 10. kolovoza u 21.30 sati predstavit će se kulturno-povijesna zbirka Čečuk-Romac, kuća Radić kao i ideja za budući bolski muzej. Projekt će predstaviti Biserka Romac i dr. sc.Nevena Škrbić Alempijević, pročelnica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za osnivanje bolskog muzeja nema nikakve prepreke, svi preduvjeti postoje; općina Bol otkupila je kuću Romac, te postoje eksponati budućeg muzeja. Slijedi administrativni posao oko osnivanja muzeja, i naravno, stručni rad oko postavljanja građe. Bolski muzej bio bi još jedno vrijedno mjesto sjećanja i posjećivanja kojim bi se Bol predstavio posjetiteljima, stoga ostaje nadati se da će ova inicijativa što prije i zaživjeti. (S.B.)

(47) objavljeno  10. 08. 15. u 00.15 h nedjelja, 09. 08. 2015.     **********


alt

Područje iza Zlatnog rata, uokvireno žuto, gdje bi se nalazila sportsko-rekreativna i zabavna zona površine 10 hektara


SPORO DO DOKUMENTACIJE

Od ideje do realizacije nekog projekta ponekad, osim novaca, treba mnogo strpljenja i čekanja. Svi koji su nešto namjeravali (legalno) graditi, mogli su se u to uvjeriti. Ništa bolje iskustvo nemaju ni u Bolu, pa i za realizaciju skorašnjih planova trebat će – čekati.
Financijska sredstva ponekad i nisu najveći problem. Mnogo je napornije doći do lokacijskih i građevinskih dozvola.
Nakon nove luke na Račiću, veći zahvat u prostoru je Zona R3 na Paklini, zapadno od plaže Zlatni rat. Tamo je na površini od 10 hektara predviđena sportsko-rekreativna i zabavna zona. Time bi se stvorila realna osnova da buka u večernjim sati preseli iz centra mjesta na novu lokaciju. Sada predstoji da se projektom odrede sadržaji na tom prostoru, kako bi potencijalni korisnici znali na što mogu računati, a rok je do kraja godine.
Realno je vrlo brzo očekivati i izgradnju Doma vatrogasaca jer je dobivena građevinska dozvola, a pri kraju je izrada dokumentacije za dogradnju vrtića i uređenje krovišta Doma kulture. Rješeno je i pitanje pristupne ceste do POS-ovih stanova pa se i za te objekte očekuje početak izgradnje do kraja godine.
Kako se financiraju radovi koji su u tijeku ili se planiraju graditi? O tome u sutrašnjem nastavku. (J.E.)

(46) objavljeno  08. 08. 15. u 23 h 

********************


alt

Najmlađi u Školi plivanja Grancigula


NATJECANJE GRANCIGULA U PONEDJELJAK

U ponedjeljak će sudionici ovogodišnje škole plivanja na Martinici od 9 sati pokazati koliko su naučili. Ove godine je broj učesnika prešao 130 , najviše  do sada. Stare grancigule, plivači koji su se stvorili u Granciguli, su pokazale izrazitu volju i sposobnost da treniraju i pomažu Marini i Zrni Lekić. To su Josip Rukavina i Josip Karmelić, te pomoćnici : Franka Cvitanić, Dominik Dolenc, Nina Kukoč, Maja Karmelić, Ivan Karmelić, Margita Škare te Špela Lovrenčić.
- Pored lokalnih, domaćih i polu domaćih polaznika škole ove godine su školu pohađali  djeca iz Italije, Francuske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švicarske , Norveške i SAD. Ljudi već sad pitaju kada počinje škola slijedeće ljeto – kaže nam voditeljica škole Marina Lekić.
Na startu će u ponedjeljak biti 101 dijete. Najmlađa je Marjeta Bošković koja nema još ni četiri godine. Dolaze i mladi plivači iz Pučišća koji će se natjecati u štafeti. (J.E.)

(45) objavljeno  08. 08. 15. u 22.55 h 

********************

alt

„EHO“ MANUELE MALVASIJE

Izložba "Eho" Manuele Malvasije otvara se u nedjelju 9. kolovoza u 21.30 sati u Galeriji Doma kulture.
Manuela Malvasija je umjetnica iz Bola. Diplomirala je Razrednu nastavu na Sveučilištu u Splitu. Slika u tehnici akvarela, olovke, tuša i kolaža. Na otvaranju izložbe o radu umjetnice govorit će slikar Hrvoje Marko Peruzović. Za vrijeme otvaranja izložbe za pozadinsku glazbu zadužen je skladatelj Jure May Stanić.
Plakat za izložbu "Eho" je rad "Sacramentum", rađen u tušu 2014. godine, a nadahnut je drevnom havajskom pjesmom:
Ja  sam "Ja". / Dolazim iz Praznine u Svjetlost. / Ja  sam Dah koji njeguje Život. / Ja  sam ta Praznina, ta Šupljina / iznad svih svjesnosti / "Ja", ID, Sve. / Nacrtao sam svoj Dugin luk preko Voda, / neprekidnost Umova s Materijom. / Ja sam dolazeći i odlazeći Dah, / nevidljivi, nedodirljivi Povjetarac, / nedefinirani Atom stvaranja, / Ja sam "Ja". (S.B.)

(44) objavljeno  08. 08. 15. u 22.50 h  subota, 08. 08. 2015.     **********


alt

Račić u ljeto 2015. - nova panorama Bola (foto: Tonči Buljan)


NIJE SVE VIDLJIVO, ALI JE UČINJENO MNOGO

Brzo se zaboravljaju raskopane ulice, buka strojeva, prepreke na cesti … A svega je toga bilo u Bolu tijekom zimskih mjeseci, između dvije turističke sezone. Nije se mnogo negodovalo što se gradi, ali su svi željeli da to bude gotovo dok ne dođu prvi turisti.
Od svih brojnih gradilišta u Bolu ostalo je najvidljivije ono što je učinjeno na Račiću: izgrađen je potporni zid, proširena cesta, uređena nova šetnica na kojoj se već uvelike privezuju jahte. Bol se već sada pozicionirao na ruti jahtaša. U novoj cesti je nova kanalizacija, vodovodne cijevi, nova rasvjeta … Preostaje još 80 metara na Račiću pa da se, po završetku sezone, spoje dva pravca kanalizacije i vodovoda.
Od završenih poslova treba spomenuti uređenje dva nova parkirališta. Jedno je na samom ulazu u Bol iz pravca Supetra, a drugo na Velom mostu. Otvoren je na Račiću, nakon dugogodišnjeg čekanja, sanitarni čvor za jahtaše, ali ga mogu koristiti (bez naplate) i svi drugi.
Na Rudini je ukopana nova trafostanica koja će omogućiti kvalitetnije snabdijevanje strujom potrošača u centru Bola i manje prekida zbog pojačane potrošnje ljeti.
Uređeni su pristupni putovi do nudističkih plaža na Paklini (zapadno od Zlatnog rata) i istočno od Martinice. Ugrađen je i lift za invalide radi nesmetanog pristupa sanitarnom čvoru na Zlatnom ratu.
Uređeno je i 400 metara pristupnog puta do budućeg groblja, a ostalo je još 200 dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi. Asfaltirane su i prometnice na Kupini. Uređena je kamena fasada Lože i novo je osvjetljenje lože i crkvice Sv. Ante. Počelo je i s uređivanjem trotoara i ogradnog zida od benzinske postaje prema Bilina kući (šetnici).
O onom što se planira učiniti nakon sezone - u idućim nastavcima. (J.E.)

(43) objavljeno  07. 08. 15. u 23.20 h 

********************


alt

Direktno iz Brazila na brački aerodrom


AVIONOM IZ BRAZILA

U datume koje treba pamtiti i zabilježiti svakako je i petak, 7. kolovoza 2015. Toga dana u 11.50 sati na aerodrom Brač sletio je prvi interkontinentalni zrakoplov iz Brazila registracije PP-VEL.
Nešto više detalja rekao nam je direktor Aerodroma Tonči Peović:
- Zrakoplov je tipa Dassault Falcon 7X, tromotorni poslovni mlažnjak, težine 31 tonu, francuske je proizvodnje. Sam let iz aerodroma Guarulhos (Sao Paolo) u dužini 9.800 km je trajao 11 sati i 15 min. Zrakoplovom je došla na Brač grupa poslovnih ljudi.
Probni let ovog tipa aviona bio je 2005. godine. Maksimalni dolet mu je 11.019 kilometara. (J.E.)

(42) objavljeno  07. 08. 15. u 23-15 h 

********************


alt

Helikopter dolazi po opremu i vodu


alt

Dežurstvo u bolskom DVD-u


OPET GORILO NA BRAČU

U petak je opet gorilo na Braču. DVD Bol alarmirao je svoje članove u 11 sati i krenuli su odmah dva vozila i 6 vatrogasaca. Dojava je bila da gori iznad uvale Mala Farska na Debelo čelo i kilometar dalje prema Blacama, iznad uvale Krušćica. Oba su opožarena terena zapadno od Bola na području općine Nerežišće.
Na parkiralištu pored prostorija bolskog DVD-a tri je puta dolazio vojni helikopter po opremu i vodu. U 20 sati nas je izvijestio zapovjednik bolskog DVD-a NIKŠA BJELOBRADIĆ da su oba požara ugašena, ali su na terenu ostali dežurati vatrogasci iz Bola i Supetra.
Pretpostavlja se da su požare mogli izazvati udari gromova, večer prije oko 20 sati.
Nikola Topalović, koji je u svojoj barci bio u Hvarskom kanalu, javio je svojim kolegama u DVD Bol u 15.12 sati da gori i na Hvaru. Bila je to prva dojava koja je odmah prenesena u Centar za uzbunjivanje i na Hvar su upućeni kanaderi. (J.E.)

(41) objavljeno  07. 08. 15. u 23.10 h 

********************


alt


ZVIJEZDA JAZZ GLAZBE

U bolskom kazalištu pod zvijezdama Teatrinu Dva ferala u subotu (8. kolovoza) u 21.30 sati nastupa ponajbolja hrvatska jazz pjevačica Valerija Nikolovska u pratnji  klavijaturista Viktora Lipića i Mila Stavrosa, najtraženijeg domaćeg jazz bubnjara.
Kada je u pitanju jazz vokalna glazba, Valerija Nikolovska svojim osebujnim glasom i muzikalnošću ne ostavlja ravnim niti jednog slušatelja. Osvaja svojom senzibilnošću i interpretacijom.
Karijera Valerije Nikolovske traje već 25-godina kroz izvedbe bluesa, gospela, acid jazza, jazza, funka i soul glazbe. Sa svojim triom predstavit će autorsku glazbu koju radi s Viktorom Lipićem, te neke od najdražih standarda jazz i blues ostavštine u Lipićevim aranžmanima.
Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Teatrin, sat vremena prije početka koncerta. (S.B.)

(40) objavljeno  07. 08. 15. u 23 h  

********************


alt


BEACH PARTY JOŠ PET PUTA

Do kraja ljeta još će se samo pet puta organizirati Beach party u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu. Bit će to ponedjeljkom i četvrtkom od 16.30 sati, a zadnji je glazbeni party u nedjelju 23. kolovoza (Beach party closing and Chill party starting).
U ponedjeljak 10. kolovoza nastupa DJ Paolo Barbato (Italija), a u četvrtak će DJ biti Stefano Munari (Italija), Za ponedjeljak 17. kolovoza najavljeni su Party Harmonica & Giancarlo Brunelo. U četvrtak 20. kolovoza su Bald, bold & Beautiful with DJ Prince.

(39) objavljeno  07. 08. 15. u 22.55 h petak, 07. 08. 2015.     **********


alt


VL: BOL JE OSTAO TREĆI

Završila je, za ovo ljeto, akcija Turističke patrole „Večernjeg lista“. Sa ocjenom 91 Bol dijeli treće mjesto s Korčulom. Najbolji je Split s ocjenom 93, a na drugom mjestu su Hvar, Šibenik i Dubrovnik sa ocjenom 92.
Slabije su od Bola ocjenjeni: Trogir, Makarska, Vis, Rovinj, Zadar, Novalja, Opatija, Mali Lošinj, Pula, Baška …
Bol je trenutno treći i u anketi „Jutarnjeg lista“, čiji novinari još obilaze ljetovališta na Jadranu. Konačni rezultati će biti poznati za desetak dana. (J.E.)

(38) objavljeno  06. 08. 15. u 22.45 h 

********************


alt


ČIJA JE BRIGA PRIJEVOZ?

Još se čula glazba iz tri lokala, a radnici „Grabovog rata“ počeli su sa čišćenjem rive i okolnih ulica. Na javnom satu, na fasadi Male crkve, otkucavala su četiri sata. I dok su neki plesali, pjevali i pili, neki su morali raditi. Oko 8 sati sve je bilo očišćeno, kao da nije večer prije na rivi bilo preko pet tisuća ljudi.
Možda bi se mogla naći i po koja zamjerka organizatorima, ali je nezahvalno i teško, skoro nemoguće, utvrditi tko je odgovoran za moguće propuste ili koga pohvaliti za dobro obavljen posao.
Organizaciju neke manifestacije treba najprije osmisliti, pa ugovoriti s onima koji trebaju sudjelovati … Trebalo je policiji prijaviti događanja (pretpostavljamo da je to učinjeno), pa obavijestiti vatrogasce i hitnu pomoć da budu u stanje pripravnosti. Pretpostavljamo da je u Bolu bila i dežurna ekipa „Elektrodalmacije“ iz Supetra … Nabrojeni ipak, srećom, nisu imali posla.
Gužve je jedino bilo ujutro u 6.30 kada katamaran nije mogao ukrcati sve one koji su željeli za Split. Na Velom mostu ostalo ih je – stotinjak. To bi, po nama, išlo na dušu organizatorima koji su trebali ranije dogovoriti s „Jadrolinijom“ izvanrednu liniju katamarana ili barem autobuse da sve one koji su došli na fjeru prevezu do Supetra. Sjećam se sličnih fjera, u vrijeme kada je dolazilo u Bol mnogo više mladih, a radio je i Štimćev disco, autobusima se ujutro besplatno vozilo za Supetar sve one koji su stopirali i usput ležali (spavali) uz cestu prema Supetru. (J.E.)

(37) objavljeno  06. 08. 15. u 22.40 h  

********************


alt


ZAVRŠNA FEŠTA U ŠKOLI PLIVANJA

Pri kraju je obuka u školi plivanja koju svako ljeto organizira Plivački klub „Grancigula“ (čitaj  Marina Lekić). Ove ih je godine na Martinici bilo 130, raznog uzrasta, od 4 do 14 godina, ali i onih koji su dolazili kako bi naučili plivati.
Završno natjecanje je u ponedjeljak (10. kolovoza) od 9 sati također na plaži Martinica, a utorak poslijepodne upriličit će se za sve polaznike, njihove roditelje, prijatelje i naravno trenere i sponzore plivačkog kluba, prigodna zakuska s podjelom diploma. (J.E.)

(36) objavljeno  06. 08. 15. u 22.35 h 

********************


alt


TURNIR BALOTAŠA U MURVICI

Tradicionalna igra balota i ove se godine organizira u Murvici. Natjecanje počinje u nedjelju 9. kolovoza, a do sada se prijavilo 18 ekipa iz cijeloga Brača. Prijave se primaju još u petak 7. kolovoza.

Igrat će se subotom i nedjeljom, a nakon finalne utakmice organizira se po običaju druženje svih sudionika turnira uz zajedničku večeru. (J.E.)

(35) objavljeno  06. 08. 15. u 22.30 h 

*******************


alt


PREDSTAVA "ŠKRTAC" U TEATRINU

Molierov Škrtac, uvijek aktualan i svevremenski lik čija je opsesija jedino njegova škrinjica s novcem, dolazi u bolsko kazalište Teatrin "Dva ferala". Kazalište "Merlin" iz Zagreba predstavu "Škrtac" izvest će 7. kolovoza (petak) u 21.30 sati.
Škrtac je zajediljivi i zli starac u čijem životu središte ima strah od krađe njegova zlata, te odlično oslikava model suvremenog čovjeka kojeg često vode pohlepa i želja za stjecanjem materijalnog bogatstva uz zanemarivanje svih drugih moralnih i duhovnih vrijednosti. Redateljica je Ana Merlin, a glume Ivan Horvat, Ana Merlin, Gordana Šimić i Ivan Bošnjak.

Karta se može kupiti na ulazu u Teatrin sat vremena prije početka predstave po cijeni od 50 kuna. (S.B.)

(34) objavljeno  06. 08. 15. u 20.25 h 

********************


alt


RIBA U SUBOTU

Oni koji su naučili da riba brodom „Svjetlica“ dolazi utorkom i petkom, morat će pričekati subotu. Kriva je fjera zbog koje „Svjetlica“ nije isplovila u srijedu navečer, pa je to odgođeno za jedan dan.
Ne bude li nekih vremenskih neprilika, „Svjetlica“ s ribom dolazi u Bol u subotu oko 17.30 sati. (J.E.)

(33) objavljeno  06. 08. 15. u 22.20 h  

********************


alt

Munje, gromovi, kiša ... u četvrtak 6. kolovoza u 20.10 snimila CAROLINA DYRO, Švedska (gošća u hotelu "Borak")


KIŠA ODGODILA NEKA DOGAĐANJA

Grmljavina, pa kiša koja je zahvatila područje Bola u četvrtak oko 19.45 sati, ne samo što je izazvala 15-minutni prekid struje, odgodila je i neka najavljena događanja na Bolskom litu. Najviše je nervoze bilo zbog nestanka struje i prekida TV prijenosa nogometne utakmice Hajduka. U Bolu se struja vratila nakon pauze od 15 minuta, ali je odgođeno predstavljanje knjige u Teatrinu Dva ferala, dok će se predstava „Zmajevo selo“ u Murvici odigrati u subotu. (J.E.)

(32) objavljeno  06. 08. 15. u 22.15 h četvrtak, 06. 08. 2015.     **********


alt


alt


VIJENAC ZA POGINULE

Na državni praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, kada se slavi i Dan općine, blagdan Gospe od sniga i fjera, položen je vijenac u Parku Joze Bodlovića u spomen na poginule za Domovinu. Vijenac su u ime Općine položili načelnik  Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar. (J.E.)

(31) objavljeno  05. 08. 15. u 23.40 h 

********************


alt

Bolska riva na fjeru u večernjim satima


alt

Na štandu konobe Dinko u redu je trebalo strpljivo čekati na pržene lignje i papaline


alt

Splitska grupa Rišpet visoko je profesionalno odradila svoj dio obveze na bolskoj fešti


FEŠTE TREBA PAMTITI

Prošla je još jedna fjera, rekli bi - nikad više ljudi na rivi. I nakon 22 sata u kolonama su ljudi išli prema centru. Svi su željeli vidjeti i doživjeti bolsku feštu, a ona je – prema ocjeni vašeg reportera – prošla uobičajeno. Ništa se nije posebno dogodilo, dok ovo pišemo, što bi moglo ostati u sjećanju, da se prepričava nakon povratka s odmora. 
Za organizaciju fešte, kao što je fjera, treba angažirati pojedince ili agencije koji znaju taj posao. Sve je već viđeno i organizira se skoro svakodnevno u našim ljetovalištima. To isto treba samo prilagoditi bolskim uvjetima, prilikama i mogućnostima. Hvalimo se da imamo 10 posto više gostiju, a za toliko, pretpostavljamo, su i veći prihodi od boravišne takse. Je li problem, na primjer bilo ispeći srdele i dijeliti ih - besplatno. U Bolu se dva puta pripremalo jelo u velikoj teći (po 3.000 porcija) i koštalo je svaki put manje od 40 tisuća kuna, a umjesto gostiju platili su sponzori.
Da mnogo ne pišemo o onome što se i kako nekada radilo u Bolu, dovoljno je pogledati u našu Videoteku snimku fjere iz 1990. godine ili manifestacije Živilo lito iz 2006.!
Na ovoj zadnjoj fešti na rivi, u srijedu navečer, po prvi put su se nudili i ćevapčići, ali je poduži red strpljivih kupaca bio tek ispred štanda gdje su se prodavale pržene lignje i papaline. Pametnom je dovoljno da zaključi što to gosti (i mještani) najviše vole i traže. (J.E.)

(30) objavljeno  05. 08. 15. u 23.30 h 

********************


alt


TURIZAM:  SVI U PLUSU, OSIM …

Mnogo znači što su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji bolji rezultati ovogodišnjeg srpnja u odnosu na prošlu godinu. Povećanje je noćenja za 11, a dolazaka gostiju za 12 posto.
U Bol ih je u srpnju došlo 24.429 (+12%), u Supetru 18.930 (+13%), a ukupno na Braču 59.658. Kada se usporedi broj noćenja s brojem dolazaka dobije se podatak da u Bolu gosti u prosjeku borave 6,53 dana, a u ostalim mjestima na Braču nešto duže (Supetar 7.90, Postira 8,43, Pučišća 7.63, Sutivan 8.78, Selca 8.76 i Milna 8.33). U Hvaru ostaju mnogo kraće – 4,12 dana, a u Splitu najkraće – 3,34 dana. Prije tridesetak godina, kada su u Bol dolazili uglavnom gosti iz Njemačke, Austrije i tadašnje Čehoslovačke smjene su bile svaki 15 dana.
Od 41 grada i općine u županiji njih 37 ostvarilo je u srpnju više noćenja, a tek ih je četiri u minusu (Dugopolje, Živogošće, Igrane i Milna).
U prvih sedam mjeseci ove godine u Županiji je bilo 1.280.877 dolazaka i 6.693.097 noćenja. Najbrojniji su gosti iz Češke (124.514), zatim Poljske (114.463), Njemačke (100.047) … Ako se zbroje dolasci iz tri Skandinavske države onda bi oni sa 105.443 dolazaka pretekli Nijemce.
U našu županiju dolazi i sve više gostiju iz dalekih zemalja: Koreja 30.696, Japan 16.958, Brazil 10.635, Kina 8.261, Indija 3.170 … Neke goste iz tih država mogli smo vidjeti i u Bolu. (J.E.)

(29) objavljeno  05. 08. 15. u 23.20 h 

********************


alt


PREDSTAVLJANJE KNJIGE I IZLOŽBA

U Teatrinu "Dva ferala" u četvrtak (6. kolovoza) u 22 sata  predstavit će se knjiga
„OTOK BRAČ - negdje između mora i zvijezda“ u izdanju Zaklade za očuvanje otočke baštine. Zaklada “OTOK BRAČ – negdje između mora i zvijezda” nastala je kao posljedica desetogodišnjeg istraživanja otoka Brača, u kojem su bili uključeni vodeći poznavatelji otočke baštine. Istraživala se povijest, tradicija, kultura, jezik, običaji, glazba, arhitektura, gastronomija, speleološki objekti, religija, podmorje, arheološki lokaliteti, te biljni i životinjski svijet. Zaklada je osnovana s ciljem pokretanja društveno korisnih projekata usmjerenih prema istraživanju i očuvanju baštine otoka Brača.

U galeriji "Branislav Dešković" u 21.30 sati otvorit će se izložba Mirjane Petrin.
Mirjana Petrin slikarstvo je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1989. godine, u klasi prof. Đure Sedera. Od 1990. godine predaje na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.
Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza, a može se pogledati svakog dana od 19 do 23 sata. Ulaz je besplatan. (S.B.)

(28) objavljeno  05. 08. 15.  u 23.15 h

********************


alt


U PETAK: PROTIV KOMARACA I MUHA

Splitsko poduzeće „Cian“ u petak rano ujutro će u Bolu zamagljivati javne površine protiv komaraca, a prskati protiv muha. Ovo je druga akcija ovoga ljeta. Prvi put su to učinili 3. srpnja. Prenosimo obavijest iz „Ciana“:


Obavještavamo Vas o izvođenju radova adulticidne dezinsekcije komaraca na području općine Bol u petak 07. srpnja 2015.g. Dezinsekcija će se izvoditi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u 03:00 h . U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.
Skrećemo vam pažnju i molimo:
- za vrijeme zamagljivanja zatvorite vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa),
- upozoravamo vozače na povećani oprez u prometu (vozilo se kreće malom brzinom i obilježeno je rotacijskim svijetlom),
- upozoravamo pčelare da za vrijeme zamagljivanja drže pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.


*****
Potrebno je ponoviti i neke savjete vezano za komarce: treba ukloniti nakupljenu vodu oko kuće; isprazniti ili čvrsto (hermetički) zatvoriti različite spremnike za vodu; redovito prazniti vodu (svaki 3 dan) iz starih autoguma, plitica lonaca za cvijeće i drugih otvorenih posuda svih vrsta koje mogu zadržavati vodu, ili ih ukloniti; držati oluke krovova čistima i prohodnima; održavati septičke jame, držati ih hermetički zatvorene; u septičku jamu naliti tanki sloj mineralnog, parafinskog ili bijelog ulja (ekološki prihvatljivo ulje koje se može nabaviti u svakoj poljoprivrednoj ljekarni) koje će se razliti po površni i stvoriti tanki film koji onemogućava ličinkama disanje na površni vode
Komarci, mali dvokrilni i dugonogi insekti, prenosnici su bolesti. Oni narušavaju mir i zdravlje u širem smislu – ometajući nas pri svakodnevnim aktivnostima, pri boravku u prirodi i rekreaciji.
Kad govorimo o prirodnim sredstvima za odbijanje komaraca kroz povijest se pokazalo da su neke biljke izvrsno prirodno sredstvo za odbijanje komaraca, kao što su: ružmarin, lavanda, Tulbaghia violacea, metvulja, Kadife Ageratum, citronela, geranium i mačja metvica.
U jesen i proljeće kad planirate uređenje svojih vrtova i okućnica razmislite o sadnji neke od ovih biljaka koje će biti više od samog ukrasa u vrtu.


*****
Isti dan (u petak ujutro) kada se bude zaprašivalo protiv komaraca, „Cian“ će prskati kontejnere i odlagališta kućnog otpada protiv muha. (J.E.)

(27) objavljeno  06. 08. 15. u 11 h  srijeda, 05. 08. 2015.     **********


alt

Izlaganje načelnika na svečanoj sjednici Općinskog vijeća


alt

U prvom redu laureati, gosti ...


alt

Gradonačelnica Supetra, gradonačelnik Makarske ...


alt

Za govornicom je izaslanik župana Lovro Kuščević i radno predsjedništvo, pročelnik Stipe Karmelić, predsjednik Vijeća Doro Adulmar i načelnik Tihomir Marinković


alt

U glazbenom programu nastupile su flautistice iz Slovenije


U OZRAČJU DOBRIH REZULTATA

Dan prije praznika, u Bolu je obilježen Dan općine Bol. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u hotelu „Elaphusa“, nazočili su i gosti: izaslanik župana Lovro Kuščević, inače načelnik općine Nerežišće, gradonačelnica Supetra, gradonačelnik Makarske …
Na početku sjednice, nakon intoniranja himni Hrvatske i EU, predsjednik Vijeća Doro Adulmar zatražio je da se minutom šutnje oda počast svim poginulim braniteljima kao i umrlim Boljanima.
Načelnik općine Tihomir Marinković zatim je govorio o učinjenom u Bolu od prošle godine do danas, a nama se čini najinteresantnijim onaj dio kada se najavljuju novi radovi i akcije  uz napomenu da će načelnih idućih dana putem našeg portala govoriti o tome nešto opširnije:

RADOVI KOJI SE OČEKUJU
- Nova luka na Račiću gradit će se od kraja ove ili početkom iduće godine, na redu su rotor i vidikovac, počet će napokon i izgradnja novog groblja, obnovit će se šetnica i postaviti nova rasvjeta sve do Zlatnog rata, uvest će se novi sustav opskrbe prodavaonica, uvesti će se nova regulacija prometa bez parkiranih vozila na javnim površinama, od jeseni se uređuje plaža za invalide, utvrdit će se sadržaji i izraditi projekti za zabavno-sportsku zonu zapadno od Zlatnog rata, za Murvicu će se riješiti pitanje vodoopskrbe i odvodnje …
Svi naši napori – zaključio je načelnik  - u tijeku cijele godine usmjereni su na podizanje kvalitete života na Bolu. Sigurno je da uvijek može biti bolje. Otvoreni smo za sve dobronamjerne kritike koje ćemo raspraviti zajedno s našim vijećnicima.

Na svečanoj sjednici bila je prilika da se uruče Zahvalnice onima koji su dali svoj doprinos razvoju i ugledu općine. Osim pismenih (uokvirenih) priznanja ove godine nije bilo novčanih nagrada.
Ovogodišnji laureati su: Malonogometni klub Bol, agencija Bol tours d.o.o., Zoran Kojdić, Ivan Buvinić Bano i Lucija Špacal.

ŽUPANIJA POMAŽE BOLU
- Svi projekti koji se dešavaju na Braču, pa tako i u općini Bol, podižu kvalitetu teškog života na otoku, popravljaju investicijsku klimu, olakšavaju život našim sugrađanima i stvaraju preduvjete za ostanak mladih na otoku – rekao je na početku Lovro Kuščević, izaslanik župana Zlatka Ževrnje, čestitajući Bolu praznike, ali i uspješne rezultate. – Obalni dio naše županije je najrazvijeniji, dok u Zagori i na otocima treba puno ulagati da bi poboljšali životne uvijete. Županija u okviru svojih nadležnosti i financijskih mogućnosti, pomaže općini Bol u ostvarenju razvojnih planova. Pomaže se izgradnja prometnice Nerežišća – Vela Farska – Murvica – Bol, a ulaže se u izgradnju nove luke u Bolu 30 milijuna kuna. Imamo na otoku mnogo prostora za daljnji razvoj: nove turističke zone, žičara Bol – Vidova gora, ribarstvo i kamenolomi, nautički turizam, poljoprivreda, stočarstvo …
U glazbenom intermezzu na kraju sjednice nastupio je slovenski kvartet flauta Traverso, inače polaznice Međunarodne glazbene škole Pučišća. (J.E.)

(26) objavljeno  04. 08. 15. u 21.55 h  

********************alt

Načelnik Tihomir Marinković uručuje Jakši Marinkoviću Tomiću Zahvalnicu za Bol tours d.o.o.


alt

Lucija Špacal sa Zahvalnicom i mladim robotičarima


alt

Kad bi svi bili kao Ivan Buvinić Bano


alt

Dio malonogometnog kluba Bol: trener Pjer Malvasija, kapetan momčadi Boško Botica i predsjednik kluba (i igrač) Matej Bodlović


alt

Zmajeva špilja, zahvaljujući Zoranu Kojdiću, sada je kulturno turistička ponuda


TKO SU LAUREATI?

Općinsko vijeće, na prijedlog načelnika, donijelo je 14. srpnja odluku o dodjeli pet javnih priznanja. Što piše u obrazloženjima?

BOL TOURS d.o.o.
U iznimno teškim vremenima za bolski i hrvatski turizam 1995. godine, dvojica turističkih entuzijasta s dugogodišnjim turističkim iskustvom, Jakša Marinković i Zoran Bodlović, osnovali su prvu turističku agenciju u Bolu, Bol tours d.o.o.
To je vrijeme završetka Domovinskog rata i novog početka razvoja bolskog turizma. Bol tours je više godina bila jedina turistička agencija koja se brinula o smještajnim kapacitetima privatnog smještaja i koja je radila na promociji bolskog turizma na domaćem i stranom tržištu.
Za svoj trud više je puta nagrađena za doprinos razvoju kvalitete i posredovanja u privatnom smještaju.
I danas, nakon 20 godina djelovanja, agencija Bol tours je jedna od vodećih turističkih snaga u našem mjestu, te je pozitivan primjer uspješnog privatnog poduzetništva na Bolu.


LUCIJA ŠPACAL
Velikim marom  prof. Lucije Špacal, u Osnovnoj školi Bol je osnovana grupa robotičara koja je u dvije godine postojanja postigla takve rezultate da je ove godine dobila Oskara znanja kojeg dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.
Na natjecanju u Varaždinu osvojili su prvo mjesto za Njofra robota. U Dubrovniku su osvojili dva prva mjesta i to u kategoriji Robot-dance i Njofra-robot. U Supetru su osvojili prvo, drugo i treće mjesto. Na natjecanju u Slovačkoj (Puste Ulany) osvojili su jedno prvo, dva druga i jedno treće mjesto.
Na svim tim natjecanjima, gdje je mentorica bila Lucija Špacal, nagrade su osvajali: Stela marinković, Ana Pina Marinković, Luna Jerčić, Sara Žaknić, Piera Marinković, Kate Pavišić, Frane Radić i Ante Kraljević.
Zahvalnica općine Bol je poticaj mentorici da i dalje odgaja nove bolske robotičare i osvaja nove Oskare, a općina Bol će ih podržavati u njihovim uspjesima.


IVAN BUVINIĆ BANO
Gospodin Ivan Buvinić Bano nikad ne dangubi. Može ga se vidjeti kako radi u svojem masliniku ili vinogradu, a također je i drugima spreman pomoći u ovim poslovima. U njega se može nabaviti originalni suvenir iz Bola, a kod njega se može raspitati o temperaturi zraka ili količini padalina.
Iz ljubavi prema Bolu on već nekoliko godina, bez ikakve naknade, uređuje potok koji ide od Doma kulture prema Novom putu. Na križanju potoka i Novog puta uredio je javnu površinu gdje je izgradio potporne zidiće, dovezao zemlju i posadio odgovarajuće raslinje. Taj parkić redovno održava i zalijeva.
Ivan Buvinić zaslužio je Zahvalnicu općine Bol jer svojim primjerom pokazuje da i ostali Boljani mogu učiniti nešto slično barem oko svoje kuće. Tada bi nam Bol bio još ljepši a Boljani još zadovoljniji.


MNK BOL
Malonogometni klub Bol je prije dvije godine započeo natjecanje u III. malonogometnoj ligi Splita. U prvoj godini natjecanja osvojili su prvo mjesto i plasirali se u II. malonogometnu ligu Splita.
U II. ligi su ponovno osvojili prvo mjesto te će sada nastupati u I. malonogometnoj ligi Splita.
Malonogometni klub Bol okuplja najbolje bolske znalce najvažnije sporedne stvari na svijetu. Za klub nastupa i nekoliko bračkih majstora, a vodi ih velemajstor Pjer Malvasija.
Osim ostvarenog sportskog uspjeha, ostali su zapaženi i primjerenim ponašanjem na terenu. Uspjeh je tim veći  što su igrači svakog četvrtka putovali s Brača za Split i nazad, što je tražilo barem šest-sedam sati odsutnosti iz rodnog mjesta.
Njihovim trudom, športskim ponašanjem i rezultatom doprinijeli su razvoju i ugledu općine Bol.


ZORAN KOJDIĆ
Danas je mnogim ljudima poznata Zmajeva špilja, prvorazredni spomenik pećinskog samostanskog života poput glagoljaša iz 15. stoljeća.
- U njoj kao da je balzamirana duhovna povijest hrvatskog naroda u kojoj je pomireno njegovo davno pogansko poimanje svijeta s kršćanskom vjerom. To je naša bračka 'sikstina' – rekao je akademik pok. Petar Šimunović. Do 2001. godine Zmajeva špilja je bila u više navrata pljačkana i devastirana, pa su vrijedni reljefi u njoj čak dijelom i uništeni.
Od 2001. godine brigu o Zmajevoj špilji preuzima Zoran Kojdić. Godine 2004. dobiva županijsku licencu za turističkog vodiča, a 2005. dobiva dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode za vođenje znatiželjnika u Zmajevu špilju. Tijekom 15 godina Zoran je odveo tisuće ljudi do špilje, trudeći se pojasniti im sve pretpostavke i mišljenja stručnjaka i laika koji su se na različite načine bavili njezinim istraživanjem, a nitko u cijelosti i kvalitetno.
Zoran to čini s ljubavlju i na više stranih jezika, što rezultira oduševljenjem svih posjetitelja i njihovim čestim ponovnim vraćanjem.
Zmajeva špilja je zahvaljujući Zoranu postala neizostavni segment naše kulturne turističke ponude.

(23) objavljeno  04. 08. 15. u 21.35 h  

********************


alt

Izvor života. U Bolu su do 1962. po vodu dolazili na Studenac


POVIJEST BOLA

Dan općine Bol razlog je što smo ponovno uključili, nakon dvogodišnje pauze, rubriku POVIJEST BOLA. Tu su zanimljivosti koje mogu biti interesantne i danas, a objavljene su u monografiji BOLJANI godine 2011. U međuvremenu se udvostručio broj posjetitelja našeg portala (ožujak 2013. – 20.275, a srpanj 2015. – 44.251 posjet).
Bol se kao naselje prvi put spominje u ispravi 1487. godine. Tu su živjeli težaci koji su obrađivali biskupska imanja i posjede bračke komune. Prvim stanovnicima Bola pridružili su se doseljenici iz Nerežišća i Gornjeg Humca.
Zanimljivost je što je Bol prvi predložio da se Oluja slavi kao Dan pobjede. O tom je prijedlogu odluku donijelo Općinsko vijeće u rujnu 1995., a potpisnik je tadašnji predsjednik Vijeća Robert Pešutić.
Gospa od sniga je zaštitnica Bola. Je li u Bolu, nekada, bilo snijega usred ljeta? Na internetu smo pročitali i prepisali: Blagdan Snježne Gospa (Gospe od sniga) koji pada na 5. kolovoza, oduvijek je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i meteorologa. Otkud blagdan takva zimskog imena u najtoplijem dijelu ljeta? Svi oni koji žive u mjestima s crkvom posvećenoj Snježnoj Gospi vjeruju da je na taj dan nekad davno u njihovu mjestu pao snijeg, što je bilo čudo koje se pripisivalo svemogućoj bogorodici, Gospi. Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu!
Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći.
I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega.
Za Povijest Bola otvorite istoimeno poglavlje ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(22) objavljeno  04. 08. 15.  u 21.30 hutorak, 04. 08. 2015.    **********


alt


alt


DAN OPĆINE, FJERA, GOSPA OD SNIGA …

Srijeda, 5. kolovoza nije samo državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U Bolu je to od davnina i Dan općine, fjera i blagdan Gospe od sniga.
U utorak je u 11 sati, u Bluesun hotelu „Elaphusa“, svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se uručiti pet zahvalnica za doprinos razvoju i ugledu općine Bol.
U 20 sati u Maloj crkvi je koncert župnog zbora „Karmel“ iz Postira.
U srijedu u 9.30 je polaganje vijenca u Parku Joze Bodlovića za sve  poginule za Domovinu.
Svete mise su taj dan u 7.00 (Vela crkva), 9.00 (Mala crkva), 10.30 (Velika crkva) te u 19.00 sati u Veloj (Samostanskoj) crkvi je središnja misa proslave koju predslavi don Ljubomir Galov, župnik Nerežišća, Donjeg Humca i Dračevice. Od 20 sati je na rivi glazbeni program u kojem nastupa klapa „Rišpet“ iz Splita i gosti. Vatromet se planira u 23.30 sati. (J.E.)

(21) objavljeno  03. 08. 15. u 21.55 h  

********************


alt


PRIVATNI SMJEŠTAJ VIŠE OD HOTELA

Nije se ponovio prošlogodišnji srpanj, kada je bila stanovita „rupa“ u broju noćenja. Ove je godine u srpnju ostvareno u Bolu 141.949 noćenja ili 12 posto više nego lani, a 8 posto više nego 2013. godine. Inače, u Hrvatsku je prošlog vikenda stigao rekordan broj gostiju i vozila, više nego dosadašnje rekordne sezone 1988.
Interesantan je podatak da je u srpnju bilo više noćenja u privatnom smještaju (79.022) nego u hotelima (73.088). Rast noćenja u privatnom smještaju je 19, a u hotelskom 6 posto.
U kampovima je u srpnju bilo 4.891 noćenje ili 2 posto više nego lani.
U strukturi gostiju najbrojniji su u Bolu, po broju noćenja u srpnju, bili gosti iz Skandinavskih zemalja (18 posto), zatim iz Austrije (11 posto), Slovenije (9 posto), Njemačke (8 posto) …

(20) objavljeno  03. 08. 15. u 21.50 h 

********************


alt


IZVRSNA ČISTOĆA MORA

Šesto ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora potvrdilo je da se u Bolu kupamo u moru izvrsne kakvoće. Uzorke mora Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ uzeo je 28. srpnja na Martinici, plaži Borak i sa zapadne i istočne strane plaže Zlatni rat u periodu od 10.20 do 11 sati. Zapisnički je konstatirano da je tada bilo sunčano uz temperaturu zraka 32, mora 26 i slanost 38.
Ukupno je u našoj županiji ispitan 151 uzorak mora. Ocjenu „izvrsno“ dobile su 139 plaže (92.05 posto), „dobar“ 6 plaža (3.97 posto), „zadovoljavajuće“ 6 plaža (3.97 posto) dok ni jedna plaža nije bila opasna po zdravlje kupača. (J.E.)

(19) objavljeno  03. 08. 15. u 21.50 h

********************


alt


alt


ZA FJERU RIBA ILI JANJETINA

U Bolu će na fjeru biti kućni jelovnik po izboru. Može se birati između svježe ribe ili janjetine s ražnja.
Brodom „Svjetlica“ riba u Bol stiže u utorak iza 17.30 sati. Po običaju brod će se privezati kod pumpne (autobusne) stanice i tu će se prodavati ulovljeni plodovi mora.
Za janjetinu s ražnja trebat će prošetati do Mesnice u centru „Studenac“ na Bračkoj cesti. Dobro je već u utorak se predbilježiti i rezervirati određenu količinu jer interesa ima i ne treba čekati srijedu u podne. Cijena janjetine je 200 kn, a odojka 100 kuna. Moguće je dogovoriti i dostavu na kućnu adresu. (J.E.)

(18) objavljeno  03. 08. 15. u 21.45 h 

********************


alt


VEČER KLASIKE

Ciklus klasičnih koncerata donosi nove umjetničke izvedbe u crkvi bolskog Dominkanskog samostana. Ovog utorka (4. Kolovoza) u 21.30 sati nastupa duo Racz-Samogray, Dorotea Racz na violončelu i Dmitry Samogray na klaviru.
Dorotea Racz rođena je u Zagrebu. Diplomirala je i završila poslijediplomski studij na prestižnom Peabody Conservatory u Baltimoreu (SAD) s punom stipendijom, a u proljeće 2015. godine diplomirala je s najvišim počastima -"summa cum laude" na doktorskom studiju na Catholic University of Amerika u klasi Michaela Mermagena.
Dmitry Samogray je američki pijanist ruskog porijekla. Diplomirao je na  Institutu Peabody Sveučilišta “Johns Hopkins” u Baltimoreu, u klasi A. Štarkmana, a poslijediplomski i doktorski studij završio je na University of Maryland u klasi Larise Dedove.
Dorotea Racz i Dmitry Samogray nastupaju diljem Hrvatske, Europe i Amerike, te su  umjetnički voditelji i osnivatelji Audeamus festivala klasične glazbe koji će se u studenom ove godine po prvi put održati u Zagrebu. (S.B.)

(17) objavljeno  03. 08. 15. u 21.40 h  ponedjeljak, 03. 08. 2015.     **********


alt


DVA DANA ZA FEŠTU

Dan općine i fjera slavit će se ove godine u Bolu dva dana. U utorak, 4. kolovoza, održat će se u hotelu „Elaphusa“ svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se uručiti pet Zahvalnica za doprinos razvoju i ugledu općine Bol u 2015. godini. Nije predviđen, nakon sjednice, zajednički ručak, već će se nastaviti druženje uz tratamenat.

NA RIVI KLAPA „RIŠPET“
U srijedu, 5. kolovoza, u 9.30 sati je polaganje vijenca na Trgu Joze Bodlovića u spomen na poginule za Domovinu. Svečana blagdanska Sveta misa, u čast Gospe od sniga, je u 19 sati u Veloj (Samostanskoj) crkvi. Na rivi će uobičajeni gastronomsko-zabavni program početi u 20 sati. Nastupit će na rivi klapa „Rišpet“ i gosti. Vatromet je predviđen u 23.30 sati. Slavlje se nakon ponoći nastavlja programom u obližnjem cocktail baru „Varadero“.

PREDBILJEŽBE ZA JANJETINU
Mesnica iz supermarketa „Studenac“, nakon jednogodišnje pauze, ponudit će janjetinu s ražnja, ali i odojak. U predbilježbi je rezervirano, u prva dva dana, pet janjaca i dva odojka, pa oni koji vole janjetinu morat će požuriti i rezervirati. Pečena će se janjetina, tko to želi, dostavljati i na kućnu adresu, jer se neće prodavati na rivi. (J.E.)

(16) objavljeno  03. 08. 15. u 00.30 h 

********************


alt

Ema je najavila namjeru svoga nonota da se LoBOL - zatvara ...


alt

... možda se Ivica Karninčić Koloč još i predomisli ...


alt

... okupljeni u Koločevom dvoru misle da će još biti kulturnih okupljanja


LoBOL – BEZ NASTAVKA?

LoBOL je manifestacija umjetničkog stvaralaštva nastala 1995. u Dvoru Koločevog mira, a u nedjelju navečer je Ema, unuka Ivice Karninčića, priopćila okupljenom mnoštvu uzvanika da je njezin nono Ivica, odlučio „zatvoriti butigu“. Malo je tko od nazočnih u to povjerovao. Činjenica je, da je u ovih 20 godina kroz dvor i Koločevu koloniju prošlo preko 140 umjetnika: Edo Murtić, Josip Botteri Dini, Slavomir Drinković, Jagoda Buić, Matko Mijić, Kažimir Hraste, Nives Kaurić Kurtović, Vatroslav Kulić, Vasko Lipovac … O njihovom radu svjedoče i brojne skulpture i slike koje i danas stoje unutar zidova Koločevog mira (zida).
Na prigodnoj svečanosti u povodu 20-e obljetnice početka Anja Šovagović pročitala je pismo opravdano odsutnog Igora Zidića, a nazočne je na razgledanje izloženih eksponata pozvao Božo Biškupić. (J.E.)

(15) objavljeno  03. 08. 15. u 00.15 h 

********************


alt

Bolski robotičari kao alkari


ROBOTIČARI KAO ALKARI

Bolski robotičari, učenici Osnovne škole, sudjelovali su na Robo alci u Sinju održanoj u povodu 300. godišnjice Sinjske Alke. Bolski „alkari“ bili su Frane Radić, Ante Kraljević, Marija Karninčić, Mia Pivčević i Ana Pina Marinković. Pogodak alke u "sridu" ostvarila je Ana Pina Marinković. Prezentaciju Robo alke pratio je veliki broj Sinjana i gostiju. (D.M.)

(14) objavljeno  03. 08. 15. u 00.10 h 

********************


alt


PREDSTAVA ZA DJECU

Bolsko kazalište Teatrin "Dva ferala" opet otvara vrata najmlađoj publici. Predstava "Mačak u čizmama" kazališne družine "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda na programu je ovog ponedjeljka (3. kolovoza) u 20.30 sati.
Mačak u čizmama poznata je basna Charlesa Perraulta, u originalnom tekstu braće Grimm, o modno osviještenom mačku koji pomoću lukavosti osigura svom gospodaru, mlinarevu sinu, ruku kraljeve kćeri. Redatelj je Mario Kovač.
Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na ulazu u Teatrin, sat vremena prije početka predstave. (S.B.)

(13) objavljeno  03. 08. 15. u 00.05 h 

********************


alt

Od ovog ljeta Varadero nudi sladoled, torte i kupove


alt

U redu se strplivo čeka za sladoled


SLATKO I OSVJEŽAVAJUĆE

Pravi je potez učinio coctail bar Varadero kada je svoju ponudu od ovoga ljeta obogatio  sladoledom, tortama i kupovima. Za kvalitetu je garancija što se nova ponuda realizira u suradnji sa Zvonimirom Bobanom i njegovom zagrebačkom slastičarnicom b041. Sladoledi i torte rade se po istim receptima, dobivenim iz Italije, kao i u Zagrebu. Vrlo dobro su novu ponudu prihvatili i gosti, ali i mještani, koji mogu dobiti sladoled i tortu, a da nisu obvezni sjediti u Varadera. Tražene su i cijele torte, posebno za rođendane i slične prigode. Cijena im je 170 kuna, a nude se torte sa 6 okusa. Sladoled se radi u 48 raznih okusa, ali zbog skučenog  prodajnog prostora dnevno se nudi 18, koji se svakodnevno dopunjuju.
- Mi smo zadovoljni, a prema tražnji, sasvim sigurno i potrošači – rekao nam je voditelj Varadera Danijel Čamber. – Dnevni promet od sladoleda i torti je 8 tisuća kuna. To govori sasvim dovoljno. Neki dan je ovaj naš pogon (b058) obišao Zvonimir Boban i nije imao primjedbi. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 08. 15. u 23.55 h nedjelja, 02. 08. 2015.     **********


alt


SMJENA GOSTIJU

Kako su javljali radio postaje i portali, u subotu je bila prava najezda turista prema Jadranu. To je dan kada je sigurno došlo više gostiju, nego ih se vratilo kućama. Zabilježen je i rekordan broj putnika u splitskoj trajektnoj luci, a bilo je i vanrednih polazaka trajekata iz Splita prema Supetru.
Računa se da će u Bolu u nedjelju biti preko 12.000 ljudi (gostiju i domaćeg stanovništva) što je deset puta više nego ih u Bolu ima u zimskom periodu.
Unatoč većem broju gostiju nego lani, u Bolu se još uvijek može naći poneki slobodan krevet. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 08. 15. u 00.25 h  

********************


alt


BLAGDAN GOSPE OD SNIGA

Dan općine, blagdan Gospe od sniga, bolska fjera ali i državni praznici Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u Bolu će se obilježavati dva dana, u utorak i srijedu. Danas objavljujemo raspored crkvenih svečanosti.
Nedjelja, 2. kolovoza
18.30 sati: Krunica s pjevanim litanijama / 19.00 sati: Sveta misa s prigodnom propovijedi u Maloj crkvi;
Ponedjeljak, 3. kolovoza
18.30sati: Krunica s pjevanim litanijama / 19.00 sati: Sveta misa s prigodnom propovijedi u Maloj crkvi / 21.00 sat: Molitvena večer na čast Gospi od sniga;
Utorak, 4. kolovoza
18.30 sati: Krunica s pjevanim litanijama / 19.00 sati: Sveta misa s prigodnom propovijedi u Maloj crkvi / 20.00 sati: Koncert župnog zbora „Karmel“ iz Postira;
Srijeda, 5. kolovoza
07.00 sati: Sveta misa u Veloj crkvi / 09.00 sati: Sveta misa u Maloj crkvi / 10.30 sati: Sveta misa u Veloj crkvi / 18.30 sati: Krunica s pjevanim litanijama u Veloj crkvi / 19.00 sati: Središnja misa proslave u Veloj crkvi. Predslavit će don Ljubomir Galov, župnik Nerežišća, Donjeg Humca i Dračevice.

(10) objavljeno  02. 08. 15. u 00-20 h

********************


alt


TJEDNI PROGRAM FILMOVA

Mediteran film dostavio nam je popis filmova koji će se na bolskoj kino terasi prikazivati tijekom idućih sedam dana. Dvije su predstave dnevno, u 21 i 23 sata, osim u petak i subotu kada je samo jedna projekcija zbog trajanja filmova više od dva sata.
Kino predstave neće biti u srijedu 5. kolovoza, na bolsku fjeru, zbog organizacije drugi zabava. Raspored prikazivanja i sadržaj filmova objavljujemo u poglavlju (rubrici) Obavijesti i oglasi. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 08. 15. u 00.15 h  

********************


alt


RETROSPEKTIVA IVE MIJARIĆA

U Galeriji Doma kulture otvorena je u subotu navečer Retrospektiva Ive Marinkovića Mijarića, njegovi radovi u drvu, ali i druga građa koja govori o njegovom stvaralačkom radu kao samoukog umjetnika, ali i gospodarstvenika koji je mnogo učinio za Brač, posebno za njegovu elektrifikaciju, vodoopskrbu, cestovnu infrastrukturu …
Ove godine obilježava se 20-a obljetnica njegove smrti, pa je ova izložba organizirana na inicijativu njegovog suradnika i prijatelja Petrita Fabjanovića. On je govorio o poznanstvu s Ivom, nakon II. svjetskog rata, aktivnostima, idejama i planovima za dobrobit Bola i Brača. Izložbu je otvorio bolski načelnik Tihomir Marinković.

Izložba se može pogledati do 8. kolovoza od 19.30 do 23 sata. (J.E.)

(08) objavljeno  02. 08. 15. u 00.10 h 

********************


alt


BEACH PARTY NA ZLATNOM RATU

U kolovozu se nastavlja s organizacijom beach party u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu. Početak glazbenog programa je u 16.30 sati, a raznolikog program bit će ovog mjeseca 10 dana: 2., 3., 4., 5., 7., 10., 13., 17., 20. i 23. kolovoza.
Program za nedjelju: Violin Plays House vs. DJ Prince. (J.E.)

(07) objavljeno 02. 08. 15. u 00:05 h  subota, 01. 08. 2015.     **********


alt


DIO BOLA BEZ VODE

U Ulici Ante Radića, ispred kućnog broj 4, već u 11 sati u subotu počela je iz kolnika izvirati voda. Obaviješten je Vodovod Brač čija je ekipa oko 12.30 došla iz Supetra, ali se odmah nije znalo gdje zatvoriti ventil. Učinili su to mnogo sjevernije nego je bilo potrebno pa je zapadni dio Bola ostao bez vode nešto prije 13 sati. Naknadno je pronađen traženi ventil i veći dio potrošača dobio je vodu u 13.35 sati.

Nakon toga slijedi utvrđivanje što se točno dogodilo. Vjeruje se da će kvar brzo biti uklonjen. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 08. 15. u 13.45 h 

********************


alt


JOŠ JEDNOM – TREĆI

„Večernji list“ je u petak objavio ocjene za Bol, a prema mišljenju njihove Turističke patrole. S ukupnom ocjenom 91 Bol je treći, iza Splita (93) i Šibenika (92). Na istoj je poziciji kao i kod „Jutarnjeg lista“. Još se očekuju ocjene za pet turističkih destinacija (Hvar, Korčula, Vis, Makarska i Dubrovnik), pa je neizvjesno prognozirati hoće li Bol zadržati treće mjesta, kao i prošle godine. Činjenica je da su manje ocjene dobila neka poznata turistička ljetovališta, na primjer Trogir (90), Rovinj (87), Opatija (84), Poreč (80), Crikvenica (78), Umag (75) …
Kakve je ocjene Bol dobio od Turističke patrole „Večernjeg lista“ (u zagradama su prošlogodišnje ocjene): urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša 9 (10) / kvaliteta i raznolikost smještaja 8 (9) / ugostiteljska ponuda 9 (8) / gostoljubivost 10 (10) / večernja zabava 10 (9) / kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji 9 (10) / opskrbljenost i ponuda trgovina 8 (10) / uređenost i opremljenost plaža 10 (10) / inovativnost, originalnost i autohtonost ponude 9 (9) / opći dojam 9 (10) / ukupna ocjena 91 (95)
U odnosu na sezonu 2014. Bol je popravio ocjenu za ugostiteljsku ponudu i večernju zabavu, a lošije je ocjenjen za urednost i izgled mjesta, smještaj, kulturne i izletničke sadržaje, opskrbljenost i trgovinu te opći dojam. (J.E.)

(05) objavljeno  31. 07. 15. u 23.30 h  

********************


alt

Čakula prije službenog početka sastanka


PROJEKTI OD INTERESA ZA BRAČ

U petak se u hotelu „Elaphusa“ razgovaralo o projektima od interesa za razvoj otoka. Tu spada zbrinjavanje otpada, žičara do Vidove gore, vodoopskrba na otoku … Na okupu su se našle odgovorne osobe pojedinih gospodarskih subjekata, koji su već članovi Konzorcija ili to žele biti. Spomenimo neke od njih: suvlasnik Bluesun hotela Jako Adabak, načelnik općine Bol Tihomir Marinković, predsjednik uprave Orbico grupe Branko Roglić, vlasnik Svpetrvs hotela Marion Duzich, suvlasnik tvornice „Sardina“ Niko Bezmalinović, direktor Aerodroma Brač Tonći Peović te rukovodioci tvrtke „Cerado“ iz Postira Ivo Šimunović i Nenad Šore

O zajedničkim akcijama i planovima razvoja za dobrobit Brača govorio je u uvodnom dijelu Ivo Šimunović. Na skupu je dogovoren idući sastanak za sredinu rujna kada će se utvrditi i prioriteti. (J.E.)

(04) objavljeno  31. 07. 15. u 23.25 h 

********************alt


POČELO VEZIVANJE JAHTI

Novih 60 vezova na Račiću spremno je za prihvat isto toliko jahti i sličnih plovila. Postavljeni su odgovarajući ormarići za priključak brodova na vodu i struju, a na početku šetnice, sa zapadne strane, otvoren je novouređeni sanitarni čvor. Njega već nekoliko dana koriste i svi drugi zainteresirani, a ne samo nautičari. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 07. 15. u 23.20 h 

********************


alt

Ive Marinković Mijarić (1918. - 1995.)  foto: A. Kukec


IZLOŽBA UMJETNIČKOG RADA IVE MIJARIĆA

Zahvaljujući vizionarstvu i predanosti Ive Marinkovića Mijarića (1918. – 1995.) mnoga važna postignuća i projekti unaprijedili su Brač: vodoopskrba, elektrifikacija, izgradnja cesta, oživljavanje turističkog razvoja, osnivanje Galerije umjetnina u Bolu i Bračkog muzeja u Škripu, briga nad Pustinjom Blaca …  Riječ je o svestranoj osobi i čovjeku velike stvaralačke energije. Osim što je iza sebe ostavio niz pothvata koji su unaprijedili kvalitetu života svih otočana, značajan je i njegov umjetnički rad i uloga u dugogodišnjem uređivanju Bračkog zbornika. Iz tog se razloga u čast Ivi Marinkoviću Mijariću otvara ove subote (1. kolovoza) izložba "Retrospektiva" koja će predstaviti njegovo umjetničko stvaralaštvo.
Izložba je organizirana na inicijativu Petrita Fabjanovića, dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Ive Marinkovića Mijarića, a u suradnji s Centrom za kulturu i Općinom Bol. Na izložbi će biti prikazane slike i skulpture kao i brojni izdavački kompleti Bračkog zbornika. Sva građa koja će biti izložena u vlasništvu je Petrita Fabjanovića.
Otvaranje je u 21.30 sati, a izložba ostaje otvorena do 8. kolovoza svaki dan od 20 do 23 sata. (S.B.)

(02) objavljeno  31. 07. 15. u 23.05 h 

********************


alt


BIT ĆE JANJETINE I VATROMETA

Iako još ima dana do srijede, kada je u Bolu fjera, već treba znati, barem ono osnovno, što možemo očekivati za taj dan. Čini nam se da je vijest dana što će nakon jednogodišnje pauze na fjeri biti i janjetine s ražnja. Tu, za Boljane tradicionalnu poslasticu, ove će godine osigurati Mesnica iz „Studenca“ u Podbarju. Razlika je od ranijih godina što se janjetina neće prodavati na rivi, već u Mesnici koja računa da će trebati ispeći najmanje dvadesetak bračkih janjaca.
Cijena će biti 200 kuna po kilogramu, a osim janjetine prodavati će se i odojci.
Već od subote može se rezervirati janjetina za srijedu: količina i vrijeme kupovine. Iz dosadašnjeg iskustva najviše će Boljani janjetinu kupovati za ručak.
Sigurno je da ćemo u Bolu ponovno vidjeti i vatromet u srijedu navečer oko 23.30 sati. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 07. 15. u 23.15 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"