Arhiv 2015. / VI.

u lipnju 2015. objavljeno: 137 vijesti i 181 fotografija


utorak, 30. 06. 2015.    **********


alt


alt


BLAGDAN DVOJICE APOSTOLA

Blagdan sv. Petra i Pavla, dvojice Isusovih apostola, obilježen je u Bolu misom u istoimenoj crkvici iznad plaže Zlatni rat. Misno slavlje predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić.
Po starom običaju, nakon mise, vjernici su pozvani da doručak u hotel „Bretanide“, a kao i lani poduzeće „Zlatni rat“ besplatno je prevezlo svojim turističkim vlakom zainteresirane od rive do crkvice Svetog Petra i Pavla. (J.E.)

(137) objavljeno  29. 06. 15. u 22.30 h 

********************


alt


BOJANJE PROMETNICA

Tijekom ponedjeljka bojana je horizontalna prometna signalizacija na cesti prema Murvici, na zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana), a došlo se i do nove ceste na Račiću. Tu posao nije obavljen do kraja jer je na Velom mostu previše bilo parkiranih automobila. Općinske službe imaju zadatak da oslobode taj prostor od vozila, pa makar morali u pomoć pozvati pauk službu. Bojanje će se nastaviti u srijedu ujutro.
Po oznakama na cesti, jer prometne znakove treba tek postaviti, na većem dijelu Račića je puna središnja linija pa se može zaključiti da neće biti dozvoljeno parkiranje. Nekoliko smo puta tražili da nam se objasni prometna regulacija na Račiću i parkiralištu, ali nam je upornost bila uzaludna.
Moguće su prvih dana gužve na Račiću, nesnalaženja i ljutnje vozača naviklih da se mnogo ne obaziru na prometne znakove. (J.E.)

(136) objavljeno  29. 06. 15.  u 22.25 h  

********************


alt


MANJE PARKIRANJA NA BRAČKOJ CESTI

Na Bračkoj cesti, od ulaza u prostor Škole pa do raskršća, neće se moći parkirati kao do sada. Na rubnim dijelovima nogostupa već su postavljene prepreke, a u srijedu stiže još trideset komada. Biti će dozvoljeno i označeno na početku Bračke ceste petnaestak parkirnih mjesta, ali isključivo za osobna vozila.

Na križanju Bračke ceste i zaobilaznice već je nekoliko dana otvoreno parkiralište od 8 do 22 sata. Cijena sata parkiranja je 5 kuna, ali se mogu koristiti dnevne (35 kn), tjedne (240 kn) i mjesečne karte (980 kuna).

Dolaskom električnih kolica, zabranit će se ulaz u mjesto kamionima koji dovoze robu za trgovine i restorane. (J.E.)

(135) objavljeno  29. 06. 15. u 22.20 h 

********************alt


SVJETLICA DOLAZI U UTORAK

„Svjetlica“ se vraća iz ribolova u utorak iza 17.30 sati. Nakon deset dana pauze, svježu ribu i druge plodove mora koji su ulovljeni u vodama oko Visa i Palagruže, moći će se kupiti odmah po dolasku ribarice koja će se privezati na molu kod autobusne stanice.
Zbog moguće gužve, dok budete čekali na dolazak broda, pitajte za broj. Tko ima broj taj se ne mora gurati. (J.E.)

(134)  objavljeno 29. 06. 15. u 22.15 h  

********************


alt


CIKLUS KLASIČNIH KONCERATA

Koncertom klaviristice Ane-Marije Kyun u utorak 30. lipnja u 21.30 sati započinje ciklus klasičnih koncerata u crkvi Dominikanskog samostana. Ana-Marija Kyun pijanistica je korejskog porijekla, dobitnica brojnih nagrada na pijanističkim natjecanjima. Školovala se u Koreji, a studij je nastavila u Europi gdje je magistrirala na Tehničkom i Humboldtovom Universitetu u Berlinu. Nakon udaje za hrvatskog državljanina preselila je u Hrvatsku, a danas u Varaždinu predaje klavir u Glazbenoj školi. Održava solističke recitale u mnogim gradovima Hrvatske te nastupa sa orkestrom glazbene škole u Varaždinu.

Ciklus klasičnih koncerata u Bol i ovoga će ljeta dovesti brojna poznata imena hrvatske klasične glazbe. Nastupit će Zagrebački kvartet, Splitski gitaristički kvartet, violončelistica Kajana Pačko i mnogi drugi. (S. Baković)

(133) objavljeno  29. 06. 15. u 22.10 h 


ponedjeljak, 29. 06. 2015.    **********


alt


RUDINA U UTORAK BEZ VODE

Općina Bol dobila je u ponedjeljak u 9.35 sati sljedeću obavijest iz Vodovoda Brač d.o.o.:

"Dana 30. 06. 2015. god. (utorak), u vremenu od 8.00 do 9.00 sati, obustavit će se isporuka vode za mjesto Bol, predio "Rudina" zbog neodgodivih radova na mjesnoj vodovodnoj mreži."

Iz citirane poruke, može se samo pretpostaviti (ali ne mora biti točno) da će u spomenuto vrijeme bez vode ostati i hotel "Kaštil", restoran i caffe bar Taverna Riva, restoran "Santo", restoran "Topolino", cocktail bar "Varadero", restoran "Yolo", caffe bar "Batuda" ... Ostanu li bez vode, nema u to vrijeme ni ispijanja jutarnje kave. Tko bi im trebao nadoknaditi izgubljenu zaradu i je li se moglo umjesto u 8.00 početi raditi u 9.00 sati? (J.E.)

(132) objavljeno  29. 06. 15. u 11 h  

********************


alt


JEFTINIJE AUTOBUSOM

Mnogi mediji, čak bi mogli ustvrditi – većina, radije piše o negativnim događajima, a prešućuje one, istina malobrojne, 
lijepe vijesti. Tu spada i pojeftinjenje prijevoza na autobusnim linijama Autotransa. Za otočane i one koji ovdje dolaze na odmor dobra je vijest da za prijevoz od Bola do Supetra sada treba platiti 35 kuna, a da je trebalo do sada izdvojiti 40 kuna. Povratna karta, koja vrijedi 30 dana, košta 44, a ranije 50 kuna.
Čak 63 kune je jeftinija povratna karta Bol – Zagreb – Bol. Sada to treba platiti 315, a ranije 378 kuna. U jednom pravcu od Bola do Zagreba cijena je 226, a do sada 270 kuna. U cijenu autobusne karte uključen je i prijevoz trajektom Supetar – Split. (J.E.)

(131) objavljeno  28. 06. 15. u 21 h 

********************


alt

Unutrašnjost Muzeja Dominikanskog samostana prije preuređenja. Zatvoren je od 2011. god


RADNO VRIJEME U SEZONI

Tijekom ljetnih mjeseci mijenja radno vrijeme u mnogim trgovinama kako bi što više bili na usluzi potrošačima.
Trgovine rade nedjeljom i praznikom, ali turistima nije baš posve jasno da nedjeljom i praznikom (pet je tih dana u lipnju i kolovozu) ostaju pred zatvorenim vratima banke, poslovnice FINE, poštanskog ureda, prodavaonicom tehničkom robom  …
Nije turistima, a ni nama, jasno zašto, na primjer, Galerija Dešković ne radi ponedjeljkom (jer je to pravilo za sve muzeje u Hrvatskoj), a još manje možemo shvatiti da ta Galerija u Bolu ne radi od 12 do 18 sati, u vrijeme kada izletničkim brodovima u Bol stiže dnevno preko 2.500 gostiju. Istina je da u Bol dolaze zbog plaže Zlatni rat i kupanja, ali u predsezoni i posezoni dolaze stariji turisti kojima nije baš toliko do kupanja. Ima tijekom sezone i kišovitih dana. Možda Centar za kulturu Brača ima svojih opravdanih razloga, ali nam se čini da ljeti treba raditi zbog gostiju i potruditi se da gosti koji dolaze u Bol znaju što im se sve nudi. Ako u špici sezone ima preko 12.000 turista, koliko njih navrati u Galeriju? Malo? Što se čini da ih bude više?
Muzej Dominikanskog samostana nema problema zbog radnog vremena. Već četiri godine (od 2011.) je zbog renoviranja – zatvoren. Neće se otvoriti ni ovo ljeto jer nema dovoljno novaca za potpuno uređenje. Tko je sve dao svoj prilog može se pročitati u rubrici „Donacije za muzej“, ali vidjeti koga sve tamo nema, a trebali bi biti među prvima po uplati. (J.E.)

(130) objavljeno  28. 06. 15. u 20.55 h  nedjelja, 28. 06. 2015.    **********


alt


alt

Kongresna dvorana hotela "Elaphusa" tijekom završne svečanosti maturanata


alt

Ravnatelj škole Krešimir Okmažić pozdravio je maturante, ostale učenike i goste


alt

Nakon mise uslijedilo je - fotografiranje


alt

Uspomena za dan kada je dobivena maturalna svjedodžba


SVJEDODŽBE MATURANTIMA, NAGRADE NAJBOLJIMA

U subotu navečer, svečanošću u koncertnoj dvorani hotela „Elaphusa“, službeno je završeno srednjoškolsko obrazovanje za 35 učenica i učenika 39. generacije Srednje škole u Bolu. Njima su u nazočnosti roditelja, rodbine i prijatelja uručene svjedodžbe o završnom ispitu, a mnogi od njih primili su nagrade i priznanja za odličan uspjeh, ali i za aktivnosti u kojima su sudjelovali tijekom školovanja. Istom priliko nagrađeni su i pohvaljeni i učenici ostalih razreda Srednje škole.
Skup u hotelu „Elaphusa“ otvorio je ravnatelj škole Krešimir Okmažić zahvalivši učenicima na postignutim rezultatima i primjernom ponašanju, ali i roditeljima koji su sudjelovali u uspješnom  odgoju svoje djece.

Nagrađeni su iz 4. a razreda: Marijana Karmelić za odličan uspjeh i Ivana Marić za postignute rezultate na županijskom natjecanjima i odličan uspjeh.
Priznanja su dobili: Ivan Vuković za postignute rezultate  na županijskim natjecanjima, Festivalu matematike  i odličan uspjeh.  Marija  Garbajs za humanitarni rad, sportske aktivnosti  i  odličan uspjeh, Ivana Radić za humanitarni rad, postignute rezultate na Festivalu matematike i odličan uspjeh
Pohvaljen je iz 4. a razreda: Borna Jerčić za postignute rezultate na natjecanju iz njemačkog jezika.
Nagrađeni su iz 4. b razreda: Ivana Goić za odličan uspjeh i  praktičnu nastavu, Marija Marinković za redovito pohađanje  nastave  i pokazano znanje na smotri ugostiteljskih škola i Nikolina Bezmalinović za odličan uspjeh.
Pohvaljuju su iz  4. b razreda: Nives Lugušić, Marin Buljan i Nia Bezmalinović  za  pokazano znanje na smotri ugostiteljskih škola te Matea Klinčić za redovito pohađanje nastave.
Nagrađeni iz 3.a razreda:Marinela Arbunić za odličan uspjeh, Duje Jakšić za postignute rezultate na županijskom natjecanju i odličan uspjeh, Mia Petrić za postignute rezultate na županijskom natjecanju, Festivalu matematike i odličan uspjeh, Paula Tomaš za postignute rezultate na županijskom natjecanju i odličan uspjeh, a Matei Borojević dodjeljeno je priznanje za humanitarni rad.
Nagrađeni iz 3. b razreda za odličan uspjeh: Neli Bogunović, Katarina Džambas i Kristina Gojević.
Pohvaljeni su iz  3. b razreda: Marina Anđelić za najredovitije pohađanje nastave kao i cijeli 3. b razred u zanimanju turističko hotelijerski komercijalist za uspješno obavljenu stručnu praksu.
Nagrađeni su učenici 2. b razreda za odličan uspjeh: Ivana Gojević, Ružica Jozić, Lorena Lalić i Kristina Pučo.
Nagrađeni iz 2.a razreda: Nina Kukoč za odličan uspjeh, Lana Martinić za postignute rezultate na županijskom natjecanju i odličan uspjeh, Doris Šćepanović za odličan uspjeh, Anamarija Šesnić za postignute rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, Festivalu matematike i odličan uspjeh, Dora Tomić za odličan uspjeh, Zrno Alojz Stefan za postignute rezultate na županijskom natjecanju i odličan uspjeh te Grgur Živković  za odličan uspjeh.
Pohvaljena je iz 1.a razreda: Sara Žaknić za uspjeh na Međunarodnom natjecanju mladih robotičara.

Nagrađena je učenica 1.b razreda Katarina Bezmalinović za odličan uspjeh.

Priznanje za prihvat stranih učenika koji u Bolu borave po tri mjeseca dobile su obitelji Marić i Petrić

Prije završne svečanosti u hotelu „Elaphusa“, učenici i nastavnici bili su na svetoj misi u župnoj crkvi Gospe od Karmela. Misno slavlje predvodio je o. Ivo Plenković. (J.E.)

(129) objavljeno  28. 06. 15. u 00.30 h  

********************


alt

Nikolina i Hrvoje donijeli su dvije teće iz "Pumparele": dagnje te škampe i kozice na buzaru


alt

U pripremanju hrane sudjelovao je i Zlatko Gall, autor nekoliko knjiga s kuharskim receptima


alt

Glazba za oproštaj i laku noć


IMENA ZAVRŠILA GLAZBOM

Tri je dana trajao Festival kulture IMENA, koji je po šesti put u Bolu organizirala Maja Duka. Svake je godine sve sadržajniji, pa ima osnova za zadovoljstvo i poželimo ovu manifestaciju i dogodine.
Trećeg dana je ponovno organizirana TRUDNA TEĆA, u stvari marenda koju su u subotu pripremili restoran „Pumparela“ i hotel „Kaštil“. Tu je bio i novinar Zlatko Gall, koji je pomagao savjetima, ali je i sam sudjelovao u pripremanju hrane. Sve je to, uz tombolu, bilo organizirano na Trgu Joze Bodlovića. Navečer je ispod Lože, za posjetitelje caffe barova „Loža“, „Barka“ i „Big Blue“, organiziran glazbeni oproštaj.
- Mislim da smo bili dobri ova tri dana – uspjela nam je jedino reći vidno umorna organizatorica Maja Duka.
Mi bi dodali: više nego dobri. (J.E.)

(128) objavljeno  28. 06. 15. u 00.10 h  

********************


alt

Sa prošlogodišnje svetkovine blagdana sv. Petra i Pavla


BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA

U ponedjeljak, 29. lipnja je blagdan sv. Petra i Pavla. U Bolu je iznad plaže Zlatni rat crkvica posvećena ovoj dvojici svetaca i tamo se misa obvezno služi jednom godišnje. Misa će u ponedjeljak biti u 8 sati, a zahvaljujući tvrtki „Zlatni rat“ njihov će turistički vlak besplatno prevoziti vjernike na misu. Polazak vlakića je u 7.40 sati sa autobusne postaje. (J.E.)

(127) objavljeno  27. 06. 15. u 23.55 h  subota, 27. 06. 2015.    **********


alt


PUTOVANJE S KNJIGAMA

Druge večeri IMENA, festivala kulture koji se šestu godinu organizira u Bolu, bili smo u društvu poznatih književnika: Milane Vuković Runjić, Jasne Horvat i Ede Popovića, ali i jednog posebnog gosta, pomorskog kapetana, našeg Boljanina Jurka Karninčića koji je pričao o bolskim pomorskim obiteljima.
Trećeg dana ove manifestacije, u subotu, ujutro u 11 sati biti će TRUDNA TEĆA, besplatna degustacija domaće spize, a navečer na rivi, ispred caffe barova Loža, Barka i Big Blue od 22 sata koncert i ples. (J.E.)

(126) objavljeno  26. 06. 15. u 23.25 h  

********************


alt

Pun pazar svita: Trudna Teća, prvi dan


TRUDNA TEĆA

Očito su marende „Trudna teća“, sastavni dio Festivala kulture IMENA, veoma popularne. Publika je to prepoznala i u još većem broju, nego lani, došla na pijacu (Trg J. Bodlovića). U hladovini došli su i čekali mnogo prije 11 sati, kada su svoje proizvode i pripremljenu hranu ponudili OPG Mario Kuzmanić iz Supetra, Muzej uja iz Škripa (Katja i Kruno Cukrov), Taverna Riva (Josip Eterović) i Fany Katić. Moglo se birati od svega po nešto, a neki su probali – sve. Na stolovima su bili razni namazi, pašta fažol, tripice … Igrala se za 10 kuna i lutrija (lot), a nagrada je bila – pršut.
Drugog dana, u subotu, također u 11 sati, jela pripremaju restoran „Pumparela“  i hotel „Kaštil“. (J.E.)

(125) objavljeno  26. 06. 15. u 21 h 

********************


alt


alt


alt


AKVARIJ NA STUDENCU

Bol je dobio novu turističku atrakciju. U akvariju pizzerije „Yolo“ na Studencu u petak su dovezene ribe, komarče i lubini, ukupne težine 75 kilograma. Za koji dan pridružit će im se i hlapovi pa će zbog njihove boje biti još atraktivniji pogled za prolaznike, a posebno goste. Zbog gostiju restorana je taj akvarij i napravljen jer će oni moći birati koju ribu žele da im se pripremi za večeru. Najveći primjerci su lubini, ima ih sedam, a najveći je težak 3 kilograma. (J.E.)

(124) objavljeno  26. 06. 15. u 21.55 h  

********************


alt


alt


alt


PROMETNI KRKLJANAC

U petak nešto iza 8 sati pred prodavaonicom „Konzuma“ bila su četiri (!?) kamiona koja su trebala iskrcati robu. Uz osobne automobile i taxi vozila, koji imaju dozvolu za ulazak u pješačku zonu, to stvara dodatni  veliki prometni problem. Ako već mora u centru mjesta, na samoj rivi, biti trgovina, onda ne treba dozvoliti pristup kamionima nakon 7 sati. Drugi su pronašli rješenje, ali Bol nikako da učini to isto. Kamione treba zaustaviti na ulazu u Bol, gdje ima odgovarajuće parkiralište, a robu prekrcati u manje vozilo, možda i turistički vlakić, i dopremiti do trgovine.
**********
Dan ranije, u četvrtak, oko 14 sati pored dućana Studenac i dječjeg vrtića sat vremena je bio parkiran ovaj kombi (na slici). Pravda se vozač da je mislio, prema prometnom znaku, da je to slijepa ulica, pa otišao na rivu, uz more, popiti kavu. Pronašao ga prometni redar i upozorio da pomakne kombi. Možda bi tu ostao do večere? (J.E.)

(123) objavljeno  26. 06. 15. u 20.50 h 

********************


alt


(NE)KULTURA STANOVANJA

Po treći put pored kanti za kućni otpad, u Ulici Gospe od sniga, osvanula su tri jogi madraca. Njima tu nije mjesto već na reciklažnom dvorištu, ali donedavni njihov vlasnik misli da je jednostavnije ostaviti ih na ulicu. Neznanje ne oslobađa od odgovornosti, a za ovaj prekršaj je predviđena kazna od 2.000 kuna. (J.E.)

(122) objavljeno  26. 06. 15. u 20.45 h  

********************


alt


alt


NOVA PONUDA U MESNICI

Dražen Dika, vlasnik mesnice u gornjem Studencu, veoma je uvjerljiv u uvjeravanju mušterija da je njegovo meso svježe i najjeftinije u Bolu. Red pred pultom potvrđuje zadovoljstvo potrošača, pa stoga i mi bilježimo njegovu najnoviju ponudu:
- U tijeku je akcija – kaže Dražen i vodi nas u hladnjaču punu mesa. – Svinjski šnicli su po 40 kn, bračka janjetina 75 kn, junetina s kosti po 35, a u utorak će biti govedine po 30 kuna.
Ispred prodavaonice vrtili se odojak i piletina na žaru. (J.E.)

(121) objavljeno  26. 06. 15. u 20.40 h  

********************


alt


TOTEM SADA (NE)SVIJETLI!

Totem kod autobusne stanice, gdje su navedene nagrade koje je Bol osvojio u turizmu, ponovno je osvijetljen. To su uradili električari „Grabovog rata“, a nužno bi bilo promijeniti i tekst jer nije baš aktualan. Bol je u međuvremenu dobio još šampionskih priznanja, ali to na spomenutom totemu ne piše. Niti na totemu niti na obližnjem osvijetljenom  panou na autobusnoj postaji.
U Bolu očito ne mogu pratiti taj tempo: brže dolaze priznanja, nego se aktualiziraju natpisi na panou.

Nakon jutarnje provjere, kada je bilo sve u redu, navečer se ipak nije upalilo svjetlo u totemu.

(120) objavljeno  26. 06. 15. u 20.35 h   

********************


alt


ODVODNJA OBORINSKIH VODA

Za većih kiša na dijelu Ulice Vladimira Nazora na rivi stvarali su se bazeni s vodom. Nakon uređenja ogradnog zida čini se da će biti još lošija situacija. Zatvoreni su otvori u zidu, nogostup je dobio nagib prema kolniku, a šahte očito ne mogu primiti veću količinu oborinskih voda. Svjedoči tome i fotografija snimljena prošle srijede kada je u Bolu palo 29 litara kiše na metar kvadratni. (J.E.)

(119) objavljeno  26. 06. 15. u 20.30 h  

********************


alt


IZVOR VODE?!

Na križanju, glavnom ulazu u Bolu, jedan je naš čitatelj snimio vodu na kolniku. A ona je tu već danima pa se može pomisliti da je ispod asfalta - izvor vode. Možda je pukla vodovodna cijevi, jer se to već znalo dogoditi na tom mjestu. U svakom slučaju netko bi trebao javiti Vodovodu Brač u Supetar. (J.E.)

(118) objavljeno  26. 06. 15. u 20.25 h  petak, 26. 06. 2015.    **********


alt


alt


GLAZBENI KONCERT S POVODOM

Mladi mandolinski orkestar, pod ravnanjem Danijela Kelave, održao je u povodu Dana državnosti, koncert pred crkvom Gospe od Karmela. Nastupilo je 13 djevojaka i jedan momak, učenici od četvrtog do osmog razreda Osnovne škole u Bolu.
Mandolinski orkestar djeluje u suradnji Osnovne škole i Centra za kulturu. (J.E.)

(117) objavljeno  26. 06. 15. u 01.5 h 

********************


alt


DAN DRŽAVNOSTI U „BONACI“

Za goste hotela „Bonaca“ u četvrtak je, u povodu Dana državnosti, priređeno malo iznenađenje. Na ulazu u restoran dočekao ih je stol ukrašen hrvatskom državnom zastavom, a na njemu aperitivi, domaće fritule i torta. Naravno i objašnjenje na tri jezika, što se to u Hrvatskoj slavi 25. lipnja. (J.E.)

(116) objavljeno  26. 06. 15. u 01.00 h 

********************


alt


alt


POČEO FESTIVAL KULTURE „IMENA“

U atriju Galerije Branislav Dešković u četvrtak navečer počeo je, šesti po redu, Festival kulture IMENA. Prvoga dana otvorena je izložba fotografija Biljane Gaurine, a predstavljena je i knjiga „Bračka marenda – od godine do godine“ čija je autorica Maja Duka, a fotografijom ju je ilustrirao Mario Kučera. Klasični intermezzo na harmonici izveo je maestralno Mirko Škarica.
IMENA su dio programa Bolskog lita koja se nastavljaju u petak i subotu. (J.E.)

(115) objavljeno  26. 06. 15. u 00.55 h 

********************


alt


KANTADURI U MURVICI

Počevši od ovoga petka (26. lipnja) u preuređenoj konobi-restoranu „Raj“ u Murvici nastupat će svakog petka klapa „Kantaduri“. Gosti sada mogu uz domaće specijalitete i plodove mora, uživati i u dalmatinskoj pjesmi. „Kantaduri“ su i prošle godine gostovali u Murvici.
Početak programa je u 20 sati. (J.E.)

(114) objavljeno  26. 06. 15. u 00.50 h  četvrtak, 25. 06. 2015.    **********


alt

Slavljenik: o. Nikola Dugandžić


alt


alt


ZLATNI JUBILEJ

Dominikanac Nikola Dugandžić došao je u Bol obilježiti 50 godina svećenstva. Svečano misno slavlje održano je u srijedu 24. lipnja u Samostanskoj crkvi, a koncelebriranu svetu misu predvodio je slavljenik o. Nikola Dugandžić uz asistenciju fra Stanka Jerčića, o. Ive Plenkovića, o. Ike Mateljana i o. Vanča Arženšeka. Svečanost su uveličali provincijal Anto Gavrić i braća dominikanci iz Splita, Zagreba, Dubrovnika … (J.E.)

(113) objavljeno  24. 06. 15. u 23.30 h 

********************


alt


MANDOLINSKI KONCERT

Povodom Dana državnosti Mandolinski orkestar „Bol“ održat će u četvrtak koncert ispred župne crkve u 20 sati, odmah nakon mise za domovinu koja će se u župnoj crkvi služiti u 19 sati. Bolski mandolinski orkestar nedavno je oduševio i međunarodnu publiku na otvaranju 35. konvencije Federacije europskih karnevalskih gradova koja se u svibnju održavala u Bolu.
Na koncertu za Dan državnosti bolski glazbenici će na mandolinama izvesti popularne pjesme kao što su Hallelujah, Ruža crvena i druge.
U slučaju kiše koncert će se održati u župnoj crkvi. (S.B.)

(112) objavljeno  24. 06. 15. u 23.25 h   

********************


alt


PONOVNO OBILNE KIŠE

Nevrijeme koje je u srijedu tijekom jutra zahvatilo područje Srednje Dalmacije nije nikakvo iznenađenje, jer je bilo najavljeno. Palo je jedino više oborina nego smo očekivali. U Bolu je od 8.30 do 9.30 sati palo čak 29 litara na metar kvadratni. Sa zemljanih putova kiša je zemlju nosila po asfaltnim prometnicama, a posebno je to bilo vidljivo na zaobilaznici, Ulici Hrvatskih domobrana (na slici). Nakon 11 sati na terenu su bili radnici komunalnog poduzeća „Grabov rat“ koji su čistili kolnike.
Najviše je u srijedu kiše palo u Vidu kod Metkovića – 40 litara, u Zadvarju 37, Brelima 36, Makarskoj 34, Starom Gradu 22 …
Do kraja tjedna biti će pretežno sunčano, a tek u dane vikenda mogući su slabi popodnevni pljuskovi. Ljetne temperature zraka treba očekivati prvih dana srpnja.

(111) objavljeno  24. 06. 15. u 23.20 h  

********************


alt


NOVO PARKIRALIŠTE

Na samom ulazu u Bol uređeno je parkiralište koje bi trebalo umnogome rasteretiti prometni kaos u centru mjesta. Vozači sada imaju mogućnost parkiranja, umjesto da svoja vozila ostavljaju na nogostupima ometajući prolaz pješacima, posebno majkama s kolicima. Kako usluge na novom parkiralištu treba platiti, može se pretpostaviti da će sada biti i više nepropisno parkiranih vozila. Bit će posla i za prometnog redara, ali reda i poštivanja prometnih znakova treba biti.
Prema objavljenom cjeniku na parkiralištu „Bolka“ za osobna vozila jedan sat se plaća 5 kuna, dnevna karta je 35, tjedna 240, a mjesečna 980 kuna. Zadržavanje na parkingu 15 minuta se ne naplaćuje.
Za autobuse će jedan sat koštati 15, dnevna karta 105 kuna …
Mještani će plaćati jeftinije, ali odluku o tim cijenama treba donijeti Općinsko vijeće. (J.E.)

(110) objavljeno  24. 06. 15. u 23.20 h  

********************


alt


MORE JE ČISTO!

I treća ovogodišnja analiza na bolskim plažama pokazala je da imamo more izuzetne kakvoće. Uzorke mora na Zlatnom ratu, Borku i Martinici uzeli su 16. lipnja predstavnici Nastavnog  zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Prethodna ispitivanja kakvoće mora obavljena su 19. svibnja i 2. lipnja. (J.E.)

(109) objavljeno  24. 06. 15. u 23.15 h  

********************


alt


LJEKARNA PO LJETNOM ORARU

Ljekarna u Bolu se također prilagođava turistima kojih je sve više. Naravno da to ide u prilog i mještanima kojima su potrebne njihove usluge. Do kraja lipnja ljekarna će od ponedjeljka do petka biti otvorena od 8 do 20 sati, a subotom i blagdanom (Dan državnosti) od 8 do 13 sati. Nedjeljom je zatvoreno.

Nakon 1. srpnja u ljekarni je novo radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 8 do 21, subotom 8 do 20, a nedjeljom 8 do 13 sati. Već od 18. srpnja je novi raspored o čemu ćemo izvijestiti nekoliko dana ranije. (J.E.)

(108) objavljeno  24. 06. 15. u 23.10 h  srijeda, 24. 06. 2015.    **********


alt


FESTIVAL KULTURE: SV/i/JET I ONI/k/

Već šestu godinu, u sklopu Festivala kulture IMENA, od 25. do 27. lipnja, od četvrtka do subote, Bol je inovativno mjesto kulture, gastronomije, komunikacije. U igri semiotike i lingvistike tema ovogodišnjeg festivala je svjetionik, odnosno "svijet" i "oni". Bolski svjetionik sagrađen 1911. godine, kao topos, kao znak u prostoru, točka komunikacije s kopnom.
Postoji li zbilja s jedne strane Svijet, a s druge Oni, otočani? I razlikuju li se toliko jedni od drugih? Pričat ćemo o čovjeku istraživaču, putovati s Proustom i Matošem do Venecije, brodom po Jadranu, izložbom fotografija "Prozori Hrvatske" Biljane Gaurine u Galeriji Dešković i vjerujemo - doći do Mjesečeva meridijana.
O vlastitom doživljaju otoka, spoju tradicije i turizma u modernom svijetu, iskustvima i uspomenama s putovanja, govorit će književnici Jasna Horvat, Milana Vuković Runjić, Zoran Ferić, Edo Popović i kapetan Jurko Karninčić, a razgovor će moderirati Davor Mandić. Na bolskoj pijaci kuhat će se Trudna Teća, a na pitanje što su marendavali Bračani nekad i danas, odgovore daje produkcijski tim Festivala IMENA u svojoj knjizi "Bračka marenda - od godine do godine", autorica teksta Maja Duka i naš poznati fotograf Mario Kučera.
Glazbena podloga ovog festivala je "uvertira u ljeto"- klasična harmonika (Mirko Škarica), saksofon i DJ (Funk&Sax), Sam Cook - sve pod motom poznate pjesme "Summertimeandtheliving is easy".
Ponijet ćete sa sobom uspomene, slike, doživljaje, okuse. Poželjeti pročitati neku od promoviranih knjiga ili naš kulinarski vodič. Putujte s nama od Bola do Mjesečeva meridijana!
Produkcijski tim festivala čine Maja Duka i Ankica Tomić.

Za detaljan program Festivala kulture otvorite "Obavijesti i oglasi" ili kliknite OVDJE.

(107) objavljeno  23. 06. 15. u 22.25 h  

********************


alt

Polaznici IV. i VIII. razreda na pozornici


alt

Gledalište u Teatrinu Dva ferala


PREDSTAVA ZA OPROŠTAJ

Učenici IV. i VIII. razreda Osnovne škole u Bolu u Teatrinu Dva ferala održali su u utorak navečer predstavu za učenike ostalih razreda, svoje roditelje, rodbinu i prijatelje … Bio je to njihov svojevrsni oproštaj na kraju školske godine, jer četvrtaši prelaze u više razrede Osnovne škole, a osmaši završavaju osnovno školovanje i iduće školske godine će u srednju školu. (J.E.)

(106) objavljeno  23. 06. 15. u 22.30 h  utorak, 23. 06. 15.     **********


alt


VIJENAC ZA POGINULE

U Hrvatskoj je u ponedjeljak obilježen Dan antifašističke borbe u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvoga sisačkog partizanskog odreda, koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Sisaka.
Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarossa, čime je poništen Ribbentrop - Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile.
U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske.
U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe u Bolu je pred spomen bistom Joze Bodlovića vijenac položio zamjenik načelnika općine Mate Petrić, u nazočnosti dvojice vijećnika, Jakova Okmažića i Borisa Škrbića te još nekoliko Bolki i gostiju. (J.E.)

(105) objavljeno  22. 06. 15. u 22.50 h 

********************


alt


ZNANSTVENI SKUP U BOLU

Povodom 9. ISABS konferencije o forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici, stotine znanstvenika iz cijelog svijeta provest će 5 dana u Bluesun hotelu „Elaphusa“. Oni sudjeluju na svjetskom kongresu forenzičara od 22. do 26. lipnja. Deveto je to u nizu bijenalnih okupljanja koje organizira Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti ISABS, udruženje posvećeno afirmaciji primijenjene molekularne biologije.
- Posljednjih godina personalizirana medicina sve više pokazuje golem potencijal. Samo u posljednje dvije godine Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je četiri nova lijeka za liječenje tumora koji u podlozi imaju specifičnu gensku mutaciju – objasnio je prof. dr. Dragan Primorac, jedan od najpriznatijih svjetskih eksperata iz područja forenzičke genetike i jedan od osnivača, te od ove godine i predsjednik International Society of Applied Biological Sciences (ISABS), koji je uz Mayo kliniku glavni organizator ovog znanstvenog skupa.
Deveti ISABS-ov skup počeo je u ponedjeljak. Okupio je oko 500 sudionika, te oko 60 predavača iz preko 40 zemalja. Na otvorenju, među ostalima, bili su ministar znanosti prof. dr. Vedran Mornar, ministar zdravlja dr. Siniša Varga, rektora splitskog Sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović, zamjenika župana Ante Šošić … (J.E.)

(104) objavljeno  22. 06. 15. u 22.45 h  

********************


alt


ZLATNI RAT TREĆI NA SVIJETU!

U ovogodišnjem izboru European best destinations, u kojem se tragalo za najpoželjnijim plažama Staroga kontinenta, Hrvatskoj je pripalo brončano odličje. Zlatni rat, ponos Bola i otoka Brača, naša najprepoznatljivija plaža, osvojila je treće mjesto na ljestvici TOP 15, ostavivši iza sebe rajske obale Grčke, Italije, Portugala, Crne Gore... – pročitali smo na portalu Dalmacija News.
Ovako visoka pozicija malo koga čudi, riječ je o Jadranskom šampionu koji svoje mjesto nađe u gotovo svim renomiranim izborima ovog tipa.
Sreća se u ovogodišnjem izboru osmjehnula i Brelima čiji je simbol, plaža Podrače, zauzela 12. poziciju na ljestvici najljepših.
Na samome vrhu našla se Francuska rivijera i njezin otok Porquerolles s više od 40 kilometara uvala koje, navodi European best destinations, nude savršen odmor za sve profile turista. Viceprvak je grčki Navagio, često prozivan najljepšom plažom planete. I doista, riječ je o uvali na otoku Zakyntosu o kojem je i Homer pisao u svojim epovima, a koja je rajska po svemu osim po svojoj povijesti. Riječ je, naime, o mjestu poznatom po kalvariji krijumčarskog broda kojoj je i danas svjedok olupina nasukana na zlatnome pijesku Navagioa.

(103) objavljeno  22. 06. 15. u 22.40 h 

********************


alt


PRAZNIK PROSLAVILI – RADNO

Dvojica kamenara iz Selaca, koji rade na bolskoj šetnici uz Račić, nemaju odmora ni vikendom ni praznikom. O spajanju praznika i ne pomišljaju. Ako izuzmemo turističko-hotelijerske radnike (i ponekog njihovog rukovoditelja), pa lučke redare, zaposlene na benzinskoj stanici i u ljekarni, u Bolu su kamenari bili jedini fizički radnici na državni praznik, Dan antifašističke borbe. Turisti nisu negodovali zbog prašine. Naprotiv, sa simpatijama su ih gledali kako rade, a neki su to i ovjekovječili svojom kamerom. (J.E.)

(102) objavljeno 22. 06. 15. u 22.35 h 

*******************


alt


„OBOLIO“ GUNDULIĆ

Paklenim se tempom radilo na Račiću, pa možda ne treba mnogo zamjeriti „nepažnji“ i propustu izvođača što već danima stoji poprskana cementnim mlijekom bista Ivana Gundulića. Ona se nalazi u dvorištu gotičkog dvorca, gdje su uredi Turističke zajednice i Općinske knjižnice.

Cementni osip je u početku trebalo samo obrisati, ali je moguće (i treba) nešto učiniti i sada. Ne treba valjda i zbog tih radova, kako obično kažemo, čekati završetak turističke sezone. (J.E.)

(101) objavljeno  22. 06. 15. u 22.30 h  

ponedjeljak, 22. 06. 2015.    **********


alt

Fešta na rivi u nedjelju navečer: Živilo lito


alt

Dio mladih bolskih balerina


alt

Gledalište tijekom nastupa dječjeg baletnog studija "Bol"


alt

Ana Marinelić je na tomboli dobila glavni zgoditak: 2000 kuna. Zbog maminog dobitka radosna je i Lea


SKROMNI POZDRAV LJETU

Zbog bure ili skromnog programa, publika se nije baš ugrijala na rivi u nedjelju navečer kada je, kao i svake godine, organizirana manifestacija „Živilo lito“. Simpatične su bile polaznice dječjeg baletnog studija „Bol“ koje su svoje znanje pred dobro popunjenim gledalištem, gdje su bili njihovi roditelji, starija braća i sestre, ali i none, prezentirali punih sat vremena. Nakon njihovog nastupa uslijedilo je 20 minuta za tombole, a nagrade su bile 500, 1000 i 2000 kuna. Nastavilo se glazbenim programom u kojem je nastupila Grupa Ritam.
Na devet štandova nudili su se uglavnom kolači, nešto malo hrane, domaće vino, pivo i ulje.
Znalo se u Bolu i spektakularnije organizirati svečanosti na početku ljeta, za fjeru i na kraju ljeta. Sjećamo se nastupa mažoretkinja, dva puta pripreme jela u velikoj teči koje se dijelilo besplatno, pa nastupa i limene glazbe, sportskih i zabavnih natjecanja (potezanja konopa, trka u vrećama …) a sve bi završilo vatrometom.
Ostaju sjećanja i žal što se barem nešto od toga nije realiziralo. Nije u pitanju štednja. Treba najprije znati pa onda i htjeti organizirati. (J.E.)

(100) objavljeno  21. 06. 15. u 23.50 h  

********************


alt


GOTOVA JELA NA PLAŽI

U restoranu na plaži Zlatni rat sada se nude i gotova jela. U nedjelju se moglo dobiti teleće pečenje s pečenim krumpirom (73 kune), bakalar a la bianco (60 kuna) ili fažol s kobasicom (55 kuna). U ovom restoranu koji je u sastavu Bluesun hotela mogu se, naravno, dobiti jela po narudžbi. (J.E.)

(99) objavljeno  21. 06. 15. u 23.40 h   

********************


alt

Boljani Marko Aždajić i Stipe Šesnić tijekom igre


alt

Sudionici turnira u Bolu


POBJEDNIK JE IZ ŠIBENIKA

Završen je 6. po redu međunarodni turnir Backgammon "Bol open". Iako je ove godine odziv igrača bio nešto slabiji, to zasigurno nije umanjilo vrijednost i atraktivnost našeg, nadaleko poznatog turnira. Igrači koji su se prvi puta našli u Bolu, oduševljeni su i već su sada najavili dolazak za slijedeći turnir.
Prvo mjesto ovog turnira osvojio je mladi Mislav Kovačić, backgammon klub Šibenik, drugi je Kristijan Čuljat, backgammon klub Zagreb, a treći Mustafa Bešo iz Stoca (BiH).
- Nadasve se zahvaljujemo svima sponzorima koji su nas svesrdno podržali i ove godine, naročito Bluesun hotelu "Elaphusa" – rekao nam je tajnik bolskog kluba Dalibor Pavošević. (D.P.) 

               (98) objavljeno  21. 06. 15. u 23.30 h  

******************** 


alt

Siniša Popović, glumac u predstavi


PREDSTAVA „ŽIVOT JE ČUDO“

U Teatrinu „Dva Ferala“ ove će se godine odigrati čak devet predstava za odrasle i pet predstava za djecu. Kazališni ciklus započinje ovog ponedjeljka  (22. lipnja) u 21 sat predstavom "Život je čudo" teatra "Rugantino". Riječ je o monodrami u izvedbi Siniše Popovića, prema tekstu Ivice Ivaniševića i u režiji Gordane Gadžić. Glazbu za predstavu potpisuje Darko Rundek. Predstava govori o umijeću radovanja životu. Glavni junak Splićanin Fabijan priča o svojem odrastanju u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, životu u fašističkoj okupaciji, odlasku u izbjeglički logor El Shatt i danima socijalizma. Monodrama je nastala prema narudžbi osnivača teatra "Rugantino" velikana našeg glumišta pokojnog Ivice Vidovića kojeg se publika Bolskog lita zasigurno sjeća iz predstava koje su gostovale u Bolu. Ulaznice za ovu predstavu su po 40 kuna, a mogu se kupiti na ulazu u Teatrin od 20.30 sati. (S.B.)

(97) objavljeno  21. 06. 15. u 23.25 h  nedjelja, 21. 06. 2015.   **********


alt

Sa prošlogodišnjih Bolskih litnjih noći


POČINJE LJETO I 26. BOLSKO LITO

Po 26-i put u Bolu se organiziraju kulturno-zabavna događanja pod nazivom Bolsko lito. Službeni početak je prvog dana ljeta, 21. lipnja (nedjelja), kada se na rivi organizira svečano otvaranje, zatim nastup dječjeg baletnog studija „Bol“, a na programu je i veoma popularne igra – tombola. Slijedi zatim gastronomsko-zabavni program.
Za glazbu, tombolu i male baletane zadužen je Centar za kulturu, a prvi put je objavljeno da će o gastronomskom dijelu brinuti Turistička zajednica. Na taj dio programa bilo je posljednjih godina mnogo primjedbi, a nakon nedjeljne premijere znat ćemo što nas od 1. srpnja očekuje svake srijede na Bolskim litnjim noćima.
Poželimo za nedjelju navečer lijepo vrijeme, a svaka zabava na otvorenom je uvijek dobro došla. (J.E.)

(96) objavljeno  20. 06. 15. u 23.15 h  

********************


alt

Prva izložba u Galeriji Doma kulture otvorena je 20. lipnja


alt

Autorica izložbe Iren Milet i Tonči Šitin


IREN MILET: „MORE I MASLINE“

Ciklus ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture počeo je u subotu (20. lipnja) otvaranjem izložbe Iren Milet pod nazivom „More i masline“.
-    Kada se sa obitelji doselila iz Baranje, preko Istre u Split, devedesetih godina prošlog stoljeća, Iren Milet se odlučila za temeljitu slikarsku naobrazbu koja oslobađa njezinu senzibilnost i polako utječe na formiranje slikarske zrelosti – zapisao je u katalogu izložbe i ponovio na otvaranju Tonči Šitin.
Početak izložbene sezone uveličan je i nastupom ženske klape „Užonca“.
Izložbu u Galeriji Doma kulture svakako treba pogledati, a to se može učiniti do 2. srpnja, svaki dan od 19.30 do 22.30 sati. (J.E.)

(95) objavljeno  20. 06. 15. u 23.10 h  

********************


alt

Bolski organizatori: (stoje slijeva) Dalibor Pavošević, Stipe Šesnić i Marko Aždajić


BACKGAMMON PO ŠESTI PUT U BOLU

Bol je ove subote i nedjelje, po šesti put, domaćin International Backgammon Tournamenta „Bol Open 2015.“ na kojem sudjeluje 18 igrača iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije i SAD. Nastupaju i dvojica Boljana: Marko Aždajić i Stipe Šesnić. Turnir se održava u Bluesun hotelu „Elaphusa“.
Iako je backgammon zabavna i dinamična igra s vrlo jednostavnim pravilima, u Hrvatskoj je relativno nepoznat. Nije toliko popularan kao šah ili, u novije vrijeme, poker. U 2009. godini su se konačno počeli događati prvi pomaci k popularizaciji backgammona kod nas. U lipnju je u Zagrebu osnovan prvi hrvatski backgammon i tavla klub (BTK Zagreb). Iste godine, u listopadu, u Rijeci se održao backgammon turnir. Na njemu je, osim internacionalnih igrača, nastupilo čak 20 igrača iz Hrvatske.
Krajem 2009. i početkom 2010. godine osnivaju se novi klubovi u Splitu, Bolu na Braču, Rijeci i Dubrovniku.
U ožujku 2010. osnovan je i Hrvatski backgammon-tavla savez.
Svakog mjeseca drugi backgammon klub domaćin je backgammon turnira koji se boduju za Masters koji se održava krajem godine u Zagrebu. Slijedeći turnir igra se u kolovozu u Šibeniku.
Bolski klub planira se kandidirati za organizaciju Europskog prvenstva, na kojem bi sudjelovalo preko 150 igrača. (J.E.)

(94) objavljeno  20. 06. 15. u 23.05 h  subota, 20. 06. 15.    **********


alt


BIJELA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Važnost očuvanja i zaštite mora poodavno je prepoznata u Bolu, pa ne treba posebno čuditi što je u petak plaža Zlatni rat postala vlasnikom Bijele zastave.
Bijela zastava (WhiteFlagInternational) je jedini simbol u svijetu koji garantira čisto more, plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima, i vlasništvo je Fondacije Princ Albert II od Monaka i GUWAA-e (Global UnderwaterAwareness Association). Bijela zastava je ekološki simbol koji zahtjeva sistematsko i kontinuirano čišćenje mora i priobalja odnosno održavanje istih čistim, kako bi se posjetiteljima garantirale ekskluzivne vrijednosti koje posjedovanje Bijele zastave predstavlja. Ovaj simbol je samo dodijeljen na nekoliko mjesta u svijetu ali kreće sa svojim komercijalnim dodjeljivanjem po svijetu: Singapore, Qatar, Dubai i USA u veljači 2016. godine.
Bijelu zastavu je podigao na jarbol načelnik općine Tihomir Marinković, a nazočan je bio i Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik udruge GUWAA poznat i kao višestruki svjetski rekorder u ronjenju na dah ispod leda. (J.E.)

(93) objavljeno  19. 06. 15. u 21.20 h   

********************


alt


alt


CVIJEĆE NA RIVI

U petak je nešto uljepšana prva faza uređenja rive od benzinske postaje do Biline kuće. Ogradni zid je obložen bijelim betonom, postavljene su betonske vaze u koje su radnici „Grabovog rata“ najprije postavili zemlju, a zatim posadili cvijeće.
Idućih dana trebalo bi montirati nove klupe, a nastavak uređenja trotoara biti će na jesen, nakon završetka turističke sezone. (J.E.)

(92) objavljeno  19. 06. 15. u 21.20 h   

********************


alt

Sidrenje na Zlatnom ratu. Snimljeno 19. lipnja u 12 sati


SVE PO STAROM

Sidrenje uokolo špice plaže Zlatni rat običaj je, za neke normalan, ali i štetan za podmorje i ekološku sigurnost bolskih plaža. Na nedavnom skupu, povodom 50-e obljetnice proglašenja plaže Zlatni rat zaštićenim područjem, stručnjaci su upozorili na opasnosti od sidrenja i savjetovali da se to spriječi. Kažu da je manja šteta od betonskih blokova i bova za vezivanje brodova, nego da brodovi koriste vlastita sidra.
Za sadašnje sidrenje nitko ne plaća koncesionaru, a malo ili ništa je koristi od turista koji su na tim brodovima. Uvijek postoji mogućnost da se preko ograde baca smeće u more, a netko može ispustiti i naftu. Bilo je i toga! (J.E.)

(91) objavljeno  19. 06. 15. u 21.15 h  

********************


alt


VRIJEME ZA VIKEND

Kalendarski ljeto počinje u nedjelju u 18.38 sati. Kakvo nam vrijeme meteorolozi prognoziraju za vikend? U subotu će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana moguć je i slabi pljusak s grmljavinom.
Više će sunca biti u nedjelju, a u prvom ljetnom tjednu neće biti ljetnih vrućina. (J.E.)

(90) objavljeno  19. 06. 15. u 21.10 h  
petak, 19. 06. 2015.     **********


alt


PRODUŽENI VIKEND

U petak se očekuju prve veće gužve prema moru, pa tako i prema Bolu. Završila je školska godina, a idućeg tjedna su dva državna praznika: u ponedjeljak Dan antifašističke borbe, a u četvrtak Dan državnosti. Oni koji rade, mogu za tri slobodna dana (utorak, srijeda i petak) dobiti 9 dana za odmor. To naravno mogu samo sanjati nezaposleni i oni koji rade u turizmu.
U Bolu će za vikend, tri dana (subotu, nedjelju i ponedjeljak) biti zatvoreni: općinska uprava, banka, poštanski ured …


Podsjetimo se na dva praznika koja nam predstoje:


DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE (DAY OF ANTIFASCIST STRUGGLE) – ponedjeljak, 22. lipnja - obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.
On June 22nd, 1941, in the forest Brezovica near Sisak, the first Sisak's partisan detachment and the first anti-fascist troops in occupied Europe were formed. In memory of those anti-fascist fighters we celebrate the Day of Antifasichm.


DAN DRŽAVNOSTI  (STATEHOOD DAY) – četvrtak, 25. lipnja - obilježava se na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.
It is a holiday in Croatia to commemorate the country's 1991 declaration of independence from Yugoslavia.

(89) objavljeno  18. 06. 15. u 22.50 h  

********************


alt

Montaža prvog kandelabra na Račiću: mnogo zvanih i nezvanih (foto: M. Marinković)


alt

U četvrtak je na Račiću postavljeno svih 11 kandelabra


KANDELABRI NA RAČIĆU

Račić će za koji dan dobiti i suvremenu rasvjetu. Iz Njemačke je uvezeno i u četvrtak postavljeno 11 kandelabra. Sada predstoji postavljanje rasvjetnih tijela. Na svakom kandelabru se dva luka za rasvjetu. Manji je okrenut prema šetnici, a već prema cesti. (J.E.)

(88) objavljeno  18. 06. 15. u 22.45 h 

********************


alt


OPREMA SE TRAFOSTANICA

Dočekali smo da se počne i s montažom opreme u ukopnoj trafostanici na Rudini. Potrebni uređaju uneseni su u četvrtak u novoizgrađeni prostor, a prema informaciji iz bračkog pogona „Elektrodalmacije“ nova će trafostanica biti u funkciji za petnaestak dana.
Izgradnjom ove trafostanice umnogome bi se poboljšalo snabdijevanje strujom užeg centra Bola, koje je često puta u ljetnoj sezoni, zbog prevelikog opterećenja ostajalo bez struje. Slabi napon je također predstavljao veliki problem potrošačima. (J.E.)

(87) objavljeno  18. 06. 15. u 22.40 h  

********************


alt


MLADI KOJI OBEĆAVAJU

Mali dječji zbor, koji je završni koncert imao u četvrtak navečer, od lani se zove ČARČOJAK, a postoji već sedam godina. Osnovan je pri Centru za kulturu koji ga oduvijek podržava i financira, a od početka mu je voditelj Srećko Damjanović, koji se osim dvjema bolskim klapama, dva puta tjedno ozbiljno bavi i bolskim pjevačkim pomlatkom.
U zboru  trenutno pjeva  između 15 i 20 mlađih i starijih pjevača, a stariju grupu čine oni koji su po stažu u zboru od samih početaka ili su po uzrastu i pjevanju stekli pravo na pokušaje višeglasja.
Slušajući koncert bolskog pomlatka, s radošću smo shvatili da nema straha za bolske klape i buduće bolske koncerte. (I.B.)

(86) objavljeno  18. 06. 15. u 22.35 h  

********************


alt

Kino terasa bez stolica, platna i - filmova


ČEKA SE NA KINO PLATNO

Prikazivanje filmova na otvorenom neće početi 20. lipnja kako je bilo najavljeno. Godine i vremenske prilike su učinile svoje, pa je kino terasa ostala bez platna za prikazivanje filmova. Idućih bi se dana to trebalo riješiti, a prikazivanje filmova planira se početkom srpnja.
Kinu Mediteran povjeren je odabir filmova i vođenje bolskog kina tijekom cijele godine.
U ljetnoj sezoni programi će se održavati svakodnevno, a u zimskoj dva puta mjesečno. Uspješna digitalizacija kina te kvalitetna suradnja s Kinom Mediteran omogućit će publici da gledaju nove filmove svih žanrova - od američkih kino hitova, preko programa za djecu i do kvalitetnog europskog programa. Podsjetimo, Kino Mediteran ima projekt revitalizacije kino dvorana diljem Dalmacije u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split. Projekt se održava u više od 20 gradova, a Bol, Hvar, Komiža, Imotski i Lastovo imaju programe tokom cijele godine.
Projekt se održava u partnerstvu s Općinom Bol, Centrom za kulturu, a financiran je i od strane Kreativne Europe, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade "Kultura nova".  (I.B.)

(85) objavljeno  18. 06. 15. u 22.30 h  

********************


alt

Zdravko Mamić na gliseru a s kopna mu pomažu Bosa Ivančić i lučki redar Ante Trutanić


alt

Na večeri u restoranu Vusio


POZNATI U BOLU

Bol treba u sezoni posjetiti barem na jedan dan. Oni koji to propuste učiniti, kao da nisu bili na moru. Nije se čuditi da u Bol dolaze sportaši, političari, glumci, pjevači, gospodarstvenici, ali i političari. Domaći i strani. Na izmaku proljeća, pred početak kalendarskog ljeta, u Bol su u četvrtak s dva glisera došli Zdravko Mamić, izvršni Direktor Dinama, Davor Šuker, predsjednik HNS, Mato Đurović, poznati dubrovački ugostitelj, Ognjen Naglić, sportski komentator …
Na samoj rivi dobrodošlicu im je poželio Ivan Ivančić Bosa, koji je goste poveo na aperitiv u cocktail bar „Varadero“, a zatim na večeru u restoran „Vusio“. (foto J.E.)

(84) objavljeno  18. 06. 15. u 22.25 h  

********************


alt


IZLOŽBA: "MORE I MASLINA"  

Galerija Doma kulture i ovog će ljeta ugostiti brojne likovne umjetnike. Prethodnih je godina to bilo lijepo mjesto susreta na kojem su se na otvorenjima izložbi sastajali autori i zaljubljenici u likovnu umjetnost. U subotu 20. lipnja u 21 sat otvara se izložba splitske slikarice Iren Milet "More i maslina". U njenim radovima dominiraju mediteranski pejzaži, vedute i portreti. Preciznost i nadahnuće, lakoća variranja različitih slikarskih tehnika uz začudnu imaginativnost izdvajaju je iz mnoštva drugih slikara koji su krenuli istim putom. Dosad je izlagala na brojnim skupnim izložbama. Izložba Iren Milet ostaje otvorena do 2. srpnja.
Galerija Doma kulture bit će otvorena čitavog ljeta, svake večeri od 19.30  do 22.30 sati, a ulaz u galeriju je besplatan. (S.B.)

(83) 0bjavljeno  18. 06. 15. u 22.20 h 

********************


alt


NA LUTRIJI – ODOJAK

Pred vikend i praznik dobro je frižidere napuniti mesom. A svega se može naći u Mesnici u gornjem „Studencu“. Već u petak će biti junetine i govedine za juhu po 35 odnosno 30 kuna. Janjetina Denisa iz Humca prodavat će se po 75, a novost je pečeno meso na gradele. Bit će i juneće jetrice, meso u pacu. Vlasnik Mesnice Dražen Dika ne otkriva cijenu, jer želi da to bude iznenađenje.
Otkrio nam je tek da svi koji u nedjelju kupe mesa za više od 100 kuna dobiti će lutrijski broj. Izvlačenje dobitnika je u 13 sati, a nagrada je – odojak. (J.E.)

(82) objavljeno  18. 06. 15. u 22.15 h  

********************


alt


PROGRAM BOLSKOG LITA

U maloj knjižici na 52 stranice tiskan je kompletan program 26. Bolskog lita. Većim slovima nego lani, detaljno je opisano sve ono što će se organizirati u Bolu: koncerti, predstave, zabavne večeri, priredbe, kino predstave, izložbe …
Knjižica se dijeli besplatno, a može se dobiti u prizemlju Doma kulture ili Uredu Turističke zajednice, turističkim agencijama i hotelima. (J.E.)

(81) objavljeno  18. 06. 15. u 22.10 h 

*********************


alt 

SVJETLICA DOLAZI U SUBOTU UJUTRO

Čim su to vremenske prilike dozvolile, "Svjetlica" je otplovila u četvrtak predvečer u vode oko Visa i Palagruže gdje planira ribariti tijekom petka. Brod se s ribom očekuje u subotu rano ujutro kada će se i prodavati plodovi mora. (J.E.)

(80) objavljeno  18. 06. 15. u 23 h 
četvrtak, 18. 06. 15.    **********


alt


VIJORI SE PLAVA ZASTAVA

Na plaži Zlatni rat od srijede se ponovno, po četvrti put, vijori Plava zastava. Na jarbol je zastavu podigao načelnik općine Tihomir Marinković. Prvi put je Plava zastava u Bol stigla 6. lipnja 2012. godine.
Od petka će na Zlatnom ratu biti i Bijela zastava. Prigodna je svečanost zakazana u 11 sati.
-  Bijela zastava je jedini simbol u svijetu koji garantira čisto more, plaže i morsko dno u svrhu zaštite života u njemu, a vlasništvo je Fondacije Princ Albert II. od Monaka i GUWAA-e. Drago mi je da i plaža Zlatni rat postaje vlasnikom i Bijele zastave – rekao nam je Mirko Perić, direktor „Grabovog rata“, koncesionara na plaži Zlatni rat. (J.E.)

(79) objavljeno  17. 06. 15. u 21.25 h 

********************


alt

Iz vatrogasne cisterne ispuštala se voda kako bi se provjerila odvodnja s kolnika


alt

U srijedu se počeo montirati i rukohvat na ogradi


alt

Na šetnici se postavlja rubni kamen, a za dan-dva počinje i popločavanje


ZAVRŠNI RADOVI

Račićem se šeta i vozi, iako radovi još nisu u potpunosti završeni. U srijedu se ujutro iz vatrogasne cisterne ispuštala voda po kolniku da se kontroliraju padovi i izvršne eventualne korekcije. Druga je grupa postavljala rukohvat na inox ogradi, a kamenjari su nastavili postavljati rubni kamen na šetnici. Već sutra će početi i popločavanje šetnice.
Bojanje horizontalne prometne signalizacije predviđeno je za subotu ili ponedjeljak.
Novost je svakako informacija da će na početku Račića biti otvoren javni WC, izgrađen - a nikada otvoren - prije dvadesetak godina. (J.E.)

(78) objavljeno  17. 06. 15. u 21.20 h  

********************


alt


NASTAVAK NA JESEN

Oblaganje bijelim betonom ogradnog zida od Bilina kuće do benzinske postaje, u Ulici Vladimira Nazora, za sada je završeno. Brušenje izgrađenog i betoniranje nogostupa nastavit će se na jesen, kada bude manje gostiju i prolaznika.
Na betonske vaze postavljena je dekorativna drvena rešetka, a za dan-dva posadit će se cvijeće. (J.E.)

(77) objavljeno  17. 06. 15. u 21.15 h 

********************


alt

Vodeni park, pedaline i polupodmornica u srijedu su čekali na goste


DAŠAK OSVJEŽENJA

Kiša koja je padala u srijedu rano ujutro donijela je osvježenje, a predvečer i buru. U tijeku noći u Bolu je palo 28,5 litara po kvadratnom metru. Za četvrtak je najavljeno slabljenje bure i više sunca.
Temperatura zraka u srijedu ujutro bila je 22, oko podneva 26, ali je pred večer ponovo bilo svježije. More je sa 24 stupnja bilo ugodno za kupanje, ali u nedostatku sunca plaže su bile slabo posjećene. (J.E.)

(76) objavljeno  17. 06. 15. u 21.10 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA KOMUNALNE POSLOVE

Općina Bol objavila je natječaj za komunalne poslove na cijelom području općine: odvodnja atmosferskih voda, čišćenje i održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta i groblja te održavanje javne rasvjete. Zainteresirani ponude trebaju dostaviti do 2. srpnja, a ugovor se sklapa na rok od četiri godine. (J.E.)

(76) objavljeno  17. 06. 15. u 21.05 h   srijeda, 17. 06. 2015.    **********


alt


VIŠE OD TENISA

Završen je prošlog vikenda prvi dio ovogodišnjeg velikog teniskog projekta, kojeg su osmislili u Tenis klubu „Kaštela“, a drugu godinu realizirali u Bolu. Ukupno će se, kao i lani, odigrati 20 profesionalnih međunarodnih teniskih turnira (ITF Pro Circuit). Nastavlja se 29. kolovoza.
- Izuzetno sam zadovoljan ostvarenim rezultatima, uvjetima koji su igrači imali u Bolu, a i vremenske prilike su nam išle u prilog – bez mnogo razmišljanja rekao nam je direktor turnira Feliks Lukas. – Došlo je ovaj put u Bol 30 posto više igrača, a veliku smo potporu imali iz Australije i Švedske. Neki su ostajali u Bolu i po tri tjedna. Došli su na naše turnire i neki igrači iz Amerike iako su u isto vrijeme bili turniri i na Floridi.
Feliks Lukas hvali vrlo dobru suradnju s Bluesun hotelima, na čijim se terenima igralo i gdje je bila smještena većina natjecatelja. Zadovoljan je i zbog suradnje i suživota s lokalnim stanovništvom. Tenisačice i tenisači šetali su u slobodno vrijeme po mjestu, odlazili u restorane, a u „Varadera“ su sudjelovali u izboru Kraljice Dalmacije …
-    Podršku smo dobili i od Nikole Pilića, trenera mlađeg Đokovića koji nam je udijelio mnogo komplimenata i kazao da je Bol najbolji turnir na kojem je sudjelovao – nastavlja Feliks Lukas. – U Bolu smo razgovarali s Franjom Lukovićem, predsjednikom Teniskog saveza Hrvatske i Jakom Andabakom, vlasnikom Bluesun hotela. Nije tema bila samo nastavak suradnje nego i mogućnost da se u Bolu u lipnju 2016., nakon 13 godina, ponovno organizira WTA turnir.
One koje možda ne zanimaju turniri tenisača i njihovi rezultati, mora ih veseliti prošlogodišnji turistički rezultati koji su ostvareni zahvaljujući ovim turnirima: sudjelovalo je preko 1.150 profesionalnih tenisača i tenisačica iz 52 zemlje svijeta koji su u Bolu ostvarili, u predsezoni i posezoni, 12.000 noćenja. (J.E.)

(74) objavljeno  16. 06. 15. u 22 h 

********************


alt


ADIO ŠKOLA

U utorak je bio zadnji dan nastave u školama. One najmlađe, od prvog do četvrtog razreda, učiteljice su odvele u šetnju, a na povratku na – sladoled. Bili su i na lutkarskoj predstavi u Teatrinu Dva ferala gdje su im se pridružili i oni najmlađi, iz dječjeg vrtića "Mali princ".
Školarcima će ljetni odmor trajati do 7. rujna. Imati će 82 dana za ljetna uživanja. (J.E.)

(73) objavljeno  16. 06. 15. u 21.55 h  

********************


alt

Prvi put je na Zlatnom ratu Plava zastava podignuta 6. lipnja 2012. godine


PLAVA I BIJELA ZASTAVA

Po četvrti put će se u srijedu (17. lipnja) podignuti Plava zastava na Zlatnom ratu. Prvi put je to učinjeno 6. lipnja 2012. godine. Plava zastava, ustanovljena u Europi 1987. godine, je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i obalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom.
U petak bi se na jarbol, također na plaži Zlatni rat, trebala podignuti Bijela zastava. Ona predstavlja ekološki simbol za čiste vodene i morske površine i podmorje. (J.E.)

(72) objavljeno  16. 06. 15. u 21.50 h 

********************


alt


ČISTO I BISTRO MORE

Svima je već poznato da Bol ima prekrasne plaže, ali isto tako kristalno čisto i bistro more. Potvrđuju to sva dosadašnja (višegodišnja) ispitivanja kakvoće mora koje provodi dva puta mjesečno Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Uzorci mora uzimaju se sa istočne i zapadne strane plaže Zlatni rat te na plažama Borak i Martinica. Ispitivanja obavljena 19. svibnja i 2. lipnja pokazala su da je na svim tim plažama more IZVRSNE kvalitete.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji uzeti su uzorci sa 151 plaži. Rezultat „izvrsno“ bio je na 143, a „dobro“ na 8 plaža. (J.E.)

(71) objavljeno  16. 06. 15. u 21.45 h  utorak, 16. 06. 2015.    **********


alt

Tvrtka "Asfalt-AB" iz Solina počela je u 12.20 s asfaltiranjem


alt

U ponedjeljak je asfaltirano dvije trećine ceste. U utorak je planiran ostatak


ASFALT STIGAO NA RAČIĆ

U ponedjeljak u 12.20 sati počelo je asfaltiranje prometnice na Račiću. Sa četiri vozila asfalt je dovezen iz Konjskog i prvog je dana asfaltirano dvije trećine ceste. Ostalo će se uraditi tijekom utorka ujutro. Tek što je postavljen asfalt krenula su vozila po Račiću, najviše u vrijeme dolaska katamarana, a neki su se provozali iz znatiželje. Međutim, prevelikog vozikanja neće biti jer će se voziti i parkirati po posebnom režimu. Već su postavljena tri semafora koja će regulirati promet, a kako  se to zamišlja objaviti ćemo idućih dana.
Na šetnici se nastavlja postavljanje kamenog rubnjaka, a u srijedu dolaze iz Njemačke kandelabri za javnu rasvjetu. Sadašnja ograda je samo privremena, a ona će biti za još desetak centimetara viša, nego danas, od ruba asfalta. (J.E.)  

(70) objavljeno  15. 06. 15. u 22.45 h 

*******************


alt


LJETNI RED VOŽNJE AUTOBUSA

„Autotrans“ od srijede će voziti prema ljetnom redu vožnje. Iz Bola za Supetar umjesto 6 „zimskih“ linija u ljeto će ih biti 10, a iz Supetra prema Bolu čak 13. Svaki dan je isti raspored vožnje, radnim danom kao i nedjeljom i praznikom.
Iz Bola će autobus polaziti u 5:00, 7:40, 10:45, 11.20, 12:45, 13:45, 16:30, 17:50, 19.25 i 21:30 sati, a iz Supetra za Bol u 1:10, 6:15, 9.00, 10:10, 10:25, 11:45, 12:25, 14:00, 15:25, 16:40, 17:45, 19:15 i 20:30 sati.
Nova linija se uvodi 3. srpnja Bol – Sumartin, četiri puta dnevno.
Autobusna ljetna linija Zagreb – Bol – Zagreb kreće iz Zagreba 17. lipnja u 23:30, a iz Bola u 13:45 sati. (J.E.)

(68) objavljeno  15. 06. 16. u 22.40 h  

********************


alt


ODVOZ SMEĆA SVAKODNEVNO

Planirano je bilo da već od 15. lipnja počne odvoz kućnog smeća, ali se zbog tehničkih razloga to odgodilo za petak 19. lipnja. Vozila firme „Michieli-Tomić“ praznit će kontejnere svakodnevno, čak i nedjeljom i praznikom.
Novost je što je u reciklažnom dvorištu postavljen poseban kontejner za odlaganje odjeće i obuće. Bol je prvi, a na Braču će, za sada, tih kontejnera biti na šest lokacija. (J.E.)

(67) objavljeno  15. 06. 15. u 22.35 h 

********************


alt


POČINJE LJETNI ODMOR ZA UČENIKE

U utorak, 16. lipnja, zadnji je dan nastave u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Od srijede su na ljetnim praznicima i učenici u Bolu. Iako je maturantima još ranije završila nastava, onim ovih dana moraju u školu zbog Državne mature.
Ljetni raspust je do 7. rujna, ali će školska godina 2015/16 završiti nešto ranije, već 10. lipnja 2016. godine. (J.E.)

(66) objavljeno  15. 06. 15. u 22.30 h  

********************


alt


MARINERO NA OTVORENOM

Od ponedjeljka i caffe bar „Marinero“ ima štekat na otvorenom, u hladovini stoljetne murve. Sa otvaranjem se kasnilo ove godine zbog građevinskih radova na susjednom objektu, a nekoliko dana je trebalo i za uređenje interijera.
„Marinero“ je popularan i zbog sportskih prijenosa na velikom TV ekranu i platnu. (J.E.)

(65) objavljeno  15. 06. 15. u 22.25 h  ponedjeljak, 15. 06. 2015.    **********


alt

Živilo lito, 21. lipnja: obvezno se igra tombola


PROGRAM BOLSKOG LITA U TISKU

Na portalima Centra za kulturu i ovdje na boljani.info može se pročitati što se sve planira izvesti na 26. Bolskom litu. Knjižica sa 29 stranica nalazi se u tisku i bit će u distribuciji na otvaranju 21. lipnja. Radi boljeg planiranja praćenja bogatog i raznovrsnog programa navest ćemo ne karakteristike: utorkom su koncerti klasične glazbe u Samostanskoj crkvi, a srijedom će se organizirati Bolske litnje večeri na rivi. Ponedjeljkom, četvrtkom i petkom su otvaranja izložbi, predstave, pjesničke večeri, promocije  ili koncerti, a subotom i nedjeljom je mali predah. Ponekad će ipak i tih dana biti nekih događanja.
Od ove godine u sklopu Bolskog lita su i kino predstave, a novost je što će se dio kulturnih događanja, u organizaciji Općinske knjižnice, održavati četvrtkom u – Murvici. U promidžbenim materijalima je navedeno da se radi o „interaktivnoj višejezičnoj kazališnoj predstavi u pokretu kroz selo“.
Poseban je program pripremljen za manifestacije Živilo lito (21. lipnja), Fjera (5. kolovoza), 8. Međunarodni brački ljetni karneval (11. i 13. rujna) te Adio lito (20. rujna).
Program možete pročitati ako otvorite rubriku „26. Bolsko lito“ u desnom stupcu ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(64)objavljeno  14. 06. 15. u 22.55 h

********************


alt

Varadero u nedjelju: besplatni sladoled i torta


alt

Sladoled i slastice pripremaju se po talijanskom receptu


alt

Slastice se mogu ponijeti i kući


BOBANOVE SLASTICE I SLADOLED – BESPLATNO!

Od nedjelje i u Bolu se može uživati u slasticama i sladoledu jednako kao u poznatoj slastičarni Zvonimira Bobana u Zagrebu. Bolska „ispostava“ s oznakom b058 (b=boban, 058= nekadašnji poštanski broj splitsko-dalmatinske županije) nalazi se u sklopu cocktail bara „Varadero“. Sladoled se po talijanskim receptima radi u 15 različitih okusa, a torte u šest. Kugla sladoleda je 10 kuna, a jedna kriška torte 19 kuna. To se poslužuje u „Varaderu“ kao dodatna ponuda, ali se može kupiti nešto iz te ponude i ponijeti kući.
U nedjelju su svi mogli uživati u najnovijoj ponudi i to – besplatno. (J.E.)

(63) objavljeno  14. 06. 15. u 22.50 h   

********************


alt


VOZI SE PO RAČIĆU

Iako Račić još nije završen ni službeno otvoren, neki su iskoristili odsustvo radnika u subotu i nedjelju, pa su svojim autima došli do Velog mosta. Ukoliko netko možda i ostavi parkirano vozilo neće ga moći koristiti dok se ne dovrši asfaltiranje. (J.E.)

(62) objavljeno  14. 06. 15. u 22.45 h  nedjelja, 14. 06. 2015.    **********


alt


alt


SVE JE VIŠE AVIO LINIJA

Lijepo je biti na bračkom aerodromu subotom kada slijeću avioni, a putnici u redu čekaju na čekiranje za odlazak. Hoće li se i kada povećati broj letova?
Trenutno subotom ima redovna (sezonska) linija Zagreb – Brač – Zagreb i čarter linija za goste bolskog hotela „Bretanide“: Beč – Linz – Brač – Linz – Brač – Beč.
Tijekom ovoga mjeseca očekuje se uspostava redovne linije petkom Malme – Brač, Brač – Dusseldorf – Brač i Brač – Leipzig – Brač. Tu će liniju održavati njemačka aviokompanija Express Airways, čiji će avion sa 72 mjesta stalno biti stacioniran na Braču.
U tijeku je natječaj za otvaranje helikopterske baze na Braču (za Srednji Jadran)  i Krku (za Sjeverni Jadran). Helikopteri bi bili opremljeni potrebnom medicinskom opremom, čak i inkubatorom, a služili bi za hitnu medicinsku pomoć i prijevoz bolesnika s otoka u najbliži bolnički centar.
- Mi se nadamo da će u idućem trogodišnjem razdoblju Brač, uz financijsku potporu države, biti bolje povezan sa Zagrebom – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonći Peović. – Mi smo predložili da u zimskom periodu imamo tri leta tjedno iz Zagreba na Brač i natrag, a u ljetnom periodu pet puta tjedno ili ukupno 208 povratnih letova. To bi za nas bio značajan pomak iako bi više od nas povratnih letova godišnje imali aerodromi Osijek 260 (Osijek – Zagreb) i Zadar-Pula 442 (Zagreb – Zadar – Pula), a manje Rijeka (104) za liniju Rijeka – Dubrovnik – Rijeka. (J.E.)

(61) objavljeno  13. 06. 15. u 23.25 h 

********************


alt


alt


BLAGDAN SV. ANTE

Na blagdan svetog Ante uvijek se služi misa u istoimenoj crkvici na Loži. Tako je bilo i ove subote, a u crkvici nije bilo mjesta za sve vjernike i štovatelje sv. Antuna Padovanskog.
Nakon mise, po starom običaju, obitelj Kukoč, Antonija i Tonči, koji se brinu o crkvici, pozovu vjernike na druženje i zakusku u obližnji cafe bar Big Blue. (J.E.)

(60) objavljeno  13. 06. 15. u 23.20 h 

********************


alt


ZAVRŠENA PRVA SERIJA TURNIRA

Na teniskim terenima u Bolu od 5. svibnja do 14. lipnja, odigrano je u šest tjedana, 12 ITF turnira Cro Circuit na kojem je sudjelovalo više od 650 tenisačica i tenisača. Turniri se nastavljaju od 29. kolovoza do 26. rujna, kada će se odigrati u četiri tjedna 8 turnira.
U finalnim mečevima u subotu pobijedili su kod tenisača Michael Linzer (Austrija), a kod tenisačica Gabriela Pantuckova (Češka).
Više o teniskim turnirima, s mnogo fotografija, otvorite Tenis: Cro Circuit ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(59) objavljeno  13. 06. 15. u 23.15 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA NA PAZARU

Dobrog se voća i povrća, osim u trgovačkim centrima Konzum, Studenac, Tommy i Kupinica, može nači i na bolskom pazaru. Na pultovima su i prve višnje, navodno iz Nerežišća, a prodaju se po 15 kuna za kilogram. Od bobičastog voća ima i malina (na slici). Jedna je mjerica 25 kuna.
Prodavači nude, po povoljnoj cijeni, i domaću blitvu za 12 kuna po kilogramu. Domaćice najbolje mogu ocijeniti koliko je to povoljno. (J.E.)

(58) objavljeno  13. 06. 15. u 23.10 h  

********************


alt


NAŠA POSLA

Sigurni smo da jedini ukopni kontejner na Rudini nije najbolje rješenje za prikupljanje kućnog otpada. Možda ima drugačijih rješenja, ali je očito da nešto treba promijeniti. Ne samo tehničko rješenje, već i navike nekih ljudi. Bezbroj smo puta napisali da se kese i drugi predmeti ne ostavljaju pored kontejnera. U subotu u 18 sati, kada smo ovo snimili, kontejner je bio – poluprazan.
Čini se da je mnogo lakše ostaviti kesu sa smećem pored kontejnera nego otvoriti poklopac. Sigurni smo da će do jutra biti još kesa, a kontejner će ostati poluprazan.
Toliko o našoj kulturi stanovanja i življenja. (J.E.)

(57) objavljeno  13. 06. 15. u 23.05 h  subota, 13. 06. 2015.    **********


alt

Dok se jedni kupaju, drugi rade. Dogovor prije postave kamenog rubnjaka na šetnici uz kontrolu načelnika općine Tihomira Marinkovića (foto: Z. Bartulović)


OGRADA NA RAČIĆU

Na Račiću se intenzivno radilo i u petak kako bi se radovi priveli kraju, a cesta bila slobodna za promet vozila do Velog mosta i pristaništa katamarana. Pješaci, uz manji oprez, već uveliko tuda prolaze. U petak je postavljeno pola inox ograde, a završeno je i betoniranje kolnika. Počelo je i postavljanje kamenih rubnika na šetnici. Na gradilištu odgovorne osobe i dalje nas uvjeravaju da će u ponedjeljak početi i asfaltiranje. (J.E.)

(56) objavljeno  12. 06. 15. u 21.55 h 

********************


alt

Nastup klape Krijanca iz Raba


ŽIRI I PUBLIKA ODABRALI POBJEDNIKE

U uobičajeno doba godine, početkom lipnja, u Bol je po petnaesti put došlo deset debitantskih klapa koje su željele izboriti nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Po idealnim vremenskim uvjetima u prekrasnom ambijentu Teatrina Dva ferala, ali ne baš dobrog datuma. Naime u isto vrijeme na TV je bio izravan prijenos nogometnog susreta Hrvatska – Italija. Unatoč toj nepovoljnoj činjenici za klape, gledalište je bilo, reklo bi se, pristojno popunjeno.
Mlade su klape po pjevačkom stažu uložile mnogo truda kako bi se svidjeli stručnom žiriju i publici. Po ocjeni stručnog žirija najbolja je klapa „Krunik“ (m) iz Kučina, a publici je najbolja bila ženska klapa „Stivanja“ iz Trogira.
U subotu su klape ponovno u Teatrinu od 21 sat. Na revijalnoj večeri pobjednika, nastupit će bolska „Braciera“ i splitska „Mriža“. (J.E.)

(55) objavljeno  12. 06. 15. u 23.50 h 

********************


alt

Tenis tereni gdje je u šest tjedana odigrano 12 turnira


TENIS: FINALE U SUBOTU

Finalnim mečevima u subotu završava šesti tjedan teniskih turnira u organizaciji Tenis kluba „Kaštela“. Uslijedit će tromjesečna pauza, a organizacija turnira se nastavlja krajem kolovoza kada će se u četiri tjedna odigrati u Bolu još 8 turnira.
Na tenis terenima u subotu u 10 sati u finalu tenisačica igrat će Sally Peers (Australija) i Gabriela Pantuckova (Češka) dok će se u muškom finalu sastati Gavin Van Peperzeel (Australija) i Michael Linzer (Austrija).

(54) objavljeno  12. 06. 15. u 23.45 h petak, 12. 06. 2015.    **********


alt

Ostalo je za betonirati u petak pedesetak metara


alt

Ugrađena je rampa na zapadnom dijelu Račića


NA RAČIĆU RAMPA I SEMAFORI

U četvrtak se betonirao kolnik na Račiću od 7.30 do 16 sati, ali je ponestalo betona koji se dovozi iz Nerežišća. Preostalih pedesetak metara dovršiti će se odmah u petak ujutro. Kako je naknadno odlučeno da se prije asfalta ugradi i betonska podloga, to je trebalo podizati brojne šahte (voda, kanalizacija, telefon) kako bi se moglo asfaltirati od ponedjeljka. Taj su posao obavili radnici obrta „Tomislav“, a nastavit će i u petak.
Novost je za naše čitatelje, a to je projektom predviđeno, da se u četvrtak ugradila rampa na zapadnom dijelu Račića i prvi od tri semafora. Time se želi regulirati promet, posebno u ljetnim mjesecima, kada je prilaz Velom mostu potpuno zakrčen automobilima. Više reda nekima sigurno neće biti po volji, ali – reda mora biti. (J.E.)

(53) objavljeno  11. 06. 15. u 21.15 h 

********************


alt


BIJELA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Uz Plavu zastavu uskoro će, za koji dan, na plaži Zlatni rat zavijoriti i Bijela zastava. Ona predstavlja ekološki simbol za čiste vodene i morske površine i podmorja.
Bijelu zastavu dodjeluje Global Under Water Awareness Association (GUWAA) na čijem je čelu naš proslavljeni ronilac Kristijan Curavić.
Da Zlatni rat zaslužuje Bijelu zastavu dokaz su i rezultati mikrobioloških analiza koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uzeti uzorci mora 19. svibnja i 2. lipnja na zapadnoj i istočnoj strani plaže, pokazali su rezultat oba puta – 0, a ispituje se prisustvo Enterokoka i Escerichia coli. Sve do 60 smatra se da je izvrsna kakvoća mora. (J.E.)

(52) objavljeno  11. 06. 15. u 21.10 h 

********************


alt


AKVARIJ NA STUDENCU

Neobična je staklena konstrukcija postavljena na Studencu, u prostoru restorana Yolo. Riječ je o velikom akvariju zapremine tri kubična metra morske vode u kojima će se nalaziti – ribe. Osim lijepog pogleda, gosti će birati koju ribu žele da im se pripremi za večeru. Sasvim sigurno da ovakvo nešto slično nema ni jedan restoran u Bolu. (J.E.)

(51) objavljeno  11. 06. 15. u 21.05 h 

********************


alt

Dražen Dika pokazuje nam u hladnjači tek pristiglo meso


AKCIJSKA PONUDA MESA

Novootvorena mesnica u gornjem „Studencu“ (Bračka cesta) ponovno priprema iznenađenja i pogodnosti za svoje kupce. Za petak je predviđena akcijska prodaja: govedina ekstra kvalitete 30 kn, junetina s kosti 35 – 40 kn … Uobičajeno se nudi pečeni odojak, pečene koke …

(50) objavljeno  11. 06. 15. u 21 h 
četvrtak, 11. 06. 2015.    **********


alt

Prvi je beton "iscurio" u 11.14 sati .... (foto: Markito Marinković)


alt

Betoniranje je nastavljeno do 17.30 sati prema istoku (foto: Roni Marinković)


POČELO BETONIRANJE KOLNIKA

Najavljeno betoniranje za srijedu malo je kasnilo. Trebalo je dodatno poravnavati i nabijati posteljicu, a prvi kubik je iz miješalice¸“Berice“ „iscurio“ u 11.14 sati. Betoniranje je nastavljeno do 17.30, a planira se da će taj dio posla biti završen tijekom četvrtka.
Za petak i subotu se planira postavljanje inox ograde i kamene obloge na vertikalnom rubnom zidu prema šetnici. Asfaltiranje će početi u ponedjeljak, 15. lipnja.
Na Račiću, cesti dugoj 186 metara, time neće biti sve završeno. Možda će se nešto nastaviti raditi na šetnici, jer to nikome ne smeta, a treba postaviti i nove kandelabre za rasvjetu. (J.E.)

(49) objavljeno  10. 06. 15. u 21.40 h  

********************


alt


DOLAZE  KLAPE

Bol i Centar za kulturu su u petak i subotu domaćini po petnaesti put Večeri klapa debitanata koji žele izboriti nastup na 49. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2015. Za nagrade stručnog povjerenstva i publike u natjecateljskom dijelu programa borit će se 10 klapa debitanata: 6 muških i 4 ženske klape, i to (abecednim redoslijedom): Bistrica (m) iz Marije Bistrice, Dalmari (m) iz Maribora(Sl), Kolanjke (ž) iz Kolana, Koprivnica (m) iz Koprivnice, Krijanca (m) iz Raba, Krunik (m) iz Kučina, Lađarice (ž) iz Siska, Stivanja (ž) iz Trogira, Sveti Luka (m) iz Otoka i Travertin (ž) iz Trebižata (BiH).
Početak u petak i subotu je u 21 sat. (J.E.)

(48) objavljeno  10. 06. 15. u 21.35 h  

********************


alt

Nove su vreće sa kadicama, a kontejneri su isprani ...


alt

Na kamionu umjesto mrežaste sada je limena ograda ...


alt

Vozaču koji prazni kontejnere nemoguće je u kamion (s visokim stranicama) ubaciti ovaj TV aparat


MNOGO JE ODGOVORNIH ZA ČISTOĆU!

Michieli-Tomić d.o.o., koncesionar za odvoz smeća i njihov zaposlenik u Bolu Ivica Šesnić, učinili su zadnjih dana mnogo na poboljšanju kvalitete usluge, a sada preostaje da se korisnici tih usluga pridržavaju osnovnih pravila koja pišu na kantama za prikupljanje otpada.
Ono što smo priželjkivali to je i urađeno. Oprani su svi poluukopni kontejneri, zamijenjene su vreće i na dnu im je kadica u kojoj se skuplja tekućina koja se cijedi, ugrađena je i limena ograda na kamionu u kojega se prazne te vreće skupa s kadicom …
Međutim, da bi sve to funkcioniralo treba i više suradnje i discipline samih građana. Ako se kućni otpad odlaže u vrećicama (a neki jednostavno istresu vrećicu i vrate je kući) onda ne bi s kamiona letio otpad po ulicama. Pored kontejnera se ne ostavlja glomazni otpad (kao na primjer TV aparat) jer njega treba odvesti u reciklažno dvorište. U kontejnerima za kućni otpad nije mjesto za kartonske kutije. Dogodi se i da pored kontejnera ima vrećica, a kontejner je – poluprazan. Netko je ostavio vrećicu pored, a drugi koji je došao misli da je kontejner pun pa i on ostavi vani svoju kesu sa smećem.
Novost je da će od 15. lipnja početi svakodnevni odvoz smeća velikim vozilom i pražnjenje poluukopnih kontejnera. (J.E.) 

(47) objavljeno  10. 06. 15. u 21.30 h  

********************


alt


VRIJEME DO VIKENDA

Noću burin, a po danu maestral. To su karakteristike vremena do subote, kada treba očekivati – jugo. Ono će u nedjelju biti umjereno i jako. Oborine su moguće tek krajem nedjelje.
More je sve toplije i sasvim ugodno za kupanje, od 22 do 24 stupnja.
Pad temperature, 5 do 10 stupnjeva, očekuje se sredinom idućeg tjedna.

(46) objavljeno  10. 06. 15. u 21.25 h  

********************


alt


TENIS: U TIJEKU JE ŠESTI TJEDAN

Prvi dio teniskih turnira bliži se kraju. Od 5. svibnja odigrano je u pet tjedana (10 turnira), a ovoga tjedna igra se šesti koji završava u subotu. Trenutno je na teniskim terenima 45 tenisača i 30 tenisačica, a mnogi od njih vratit će se u Bol krajem kolovoza kada se nastavljaju natjecanja. Igrat će se, naime, još četiri tjedna.
Organizatori su u Bolu imali odlične uvijete za natjecanje, zadovoljni su i tenisači, a i turizam Bola imao je od tenisača podosta koristi. Ukoliko i na kraju ovogodišnjih natjecanja budu jednako zadovoljni, realno je očekivati da će i dogodine Feliks Lukas  i Tenis klub Kaštela po treći put doći u Bol. (J.E.)

(45) objavljeno  10. 06. 15. u 21.20 h   
srijeda, 10. 06. 15.    **********


alt

Kolnik na Račiću je spreman za betoniranje


BETONIRANJE CESTE NA RAČIĆU

U utorak je nasuta i izvaljana posteljica na Račiću pa u srijedu (10. lipnja) može početi betoniranje kolnika. Taj je posao dogovoren s „Bericom“ čiji su radnici i strojevi viđeni na gradilištu u ponedjeljak i utorak.
Na betonsku podlogu postavit će se završni sloj asfalta, pa će Račić (možda) biti prohodan za automobile do pristaništa katamarana do krajem tjedna ili najkasnije sredinom idućeg.
Podsjetimo, radovi na proširenju Račića (iskopi u moru, šetnica, potporni zid, podzemne instalacije) počeli su 7. listopada prošle godine. (J.E.)

(44) objavljeno  09. 06. 15. u 21.15 h 

********************


alt


GRAĐEVINARI PONOVNO NA RIVI

Nakon nekoliko dana prekida, nastavljeni su radovi na uređenju ogradnog zida u Ulici Vladimira Nazora od Biline kuće prema benzinskoj postaji. Do prekida je došlo zbog primjedbi nadzornog inženjera na do tada izvedeni dio posla. Nekoliko dana će biti potrebno za dovršenje započetog posla, a onda slijedi uređenje betonskih vaza sa cvijećem i postava klupa za odmor.
Na jesen se planiraju radovi na nogostupu, a tada će se najvjerojatnije i sanirati nekvalitetno izvedena obloga parapeta. (J.E.)

(43) objavljeno  09. 06. 15. u 21.10 h 

********************


alt

Srijedom neće biti ribe s roštilja, ali će se moći kupiti - palačinke


LJETNE VEČERI – SRIJEDOM

Umjesto četvrtkom, ovog će se ljeta Bolske ljetne večeri organizirati srijedom na rivi. Povjerenstvo je odabralo devet ponuđača koji će na isto toliko štandova nuditi jela, slastice i vino. Bit će i prostor za prodaju piva.
Za zabavni program zadužen je Centar za kulturu, a gastronomska ponuda briga je Turističke zajednice, dok je montaža i demontaža štandova i čistoća obveza „Grabovog rata“.
Iako Ljetne večeri počinju tek 1. srpnja, svojevrsna proba je 21. lipnja kada se na rivi organizira „Živilo lito“. Tada će se znati što će se gostima i mještanima nuditi srijedom tijekom ljeta. Za sada je sigurno da na rivi neće biti roštilja s ribom i lignjama, iako je to uvijek bila najpopularnija ponuda za posjetitelje ljetnih zabava na rivi. (J.E.)

(42) objavljeno  09. 06. 15. u 21.05 h 

********************


alt

S Vidove gore je odličan pogled na Zlatni rat, ali se još ne vidi tko će biti zakupnik poslovnog prostora


ŽALBA ZBOG VIDOVE GORE

Tri su molbe pristigle na javni natječaj za zakup poslovnog prostora na Vidovoj gori gdje bi se nastavila ugostiteljska djelatnost. Kao najpovoljnija ponuda je odabrana ona agencije Adria Tours, ali je u roku za žalbe stigao i jedan prigovor. Neslužbeno saznajemo da žalitelj prigovara da izabrani ponuđač ne ispunjava sve uvijete iz natječaja.
O žalbi će raspravljati Općinsko vijeće, čija se sjednica očekuje u idućih desetak dana. (J.E.)

(41) objavljeno  09. 06. 15. u 21 h  utorak, 09. 06. 2015.    **********


alt

Najviše je publike bilo kada se pripremala i besplatno dijelila bolska marenda (Trudna teča) u sklopu manifestacije IMENA, Bolskog festivala kulture


POČINJE 26. BOLSKO LITO

Centar za kulturu objavio je program kulturno-zabavnih događanja u Bolu tijekom lipnja. Već smo pisali da će u Teatrinu Dva ferala u petak i subotu (12. i 13. lipnja) nastupati klape koje žele izboriti nastup u Omišu.
Završni koncert bolskih učenika Glazbene škole „Josip Hatze“ je u ponedjeljak (15. lipnja) u Dominikanskom samostanu s početkom u 20.30 sati.
Predstava za djecu „Dobro se dobrim vraća“ je u utorak (16. lipnja) u 11.30 sati u Teatrinu Dva ferala.
Dječji zbor „Čarčojak“ održat će završni koncert u četvrtak 18. lipnja u Galeriji Doma kulture s početkom u 18.30 sati.
Otvaranje izložbe „More i dubine“ je u Galeriji Doma kulture u subotu 20. lipnja u 21 sat.
Bolsko lito, 26. izdanje, službeno počinje u nedjelju 21. lipnja (prvi dan ljeta), a u 20 sati će se na rivi predstaviti Dječji baletni studio Bol. Igrat će se po tradiciji i tombola, a zabava se nastavlja gastronomsko-zabavnim programom.
Već sutradan, u ponedjeljak može se u 21 sat pogledati u Teatrinu Dva ferala kazališna predstava „Život je čudo“.
Bolski festival kulture – IMENA održava se tri dana, četvrtak, petak, subota (25. – 27. Lipnja) u Galeriji B. Dešković, na pjaci a na programu su izložbe, bolske marende, noćni lov na pametnu riječ, koncert … Marende su u 11, a večernji program u 22 sata.
Zadnjeg dana lipnja (utorak) prvi iz Ciklusa klasičnih koncerata od 21.30 u Dominikanskom samostanu.
Knjižica sa kompletnim programom 26. Bolskog lita dijelit će se zainteresiranima na manifestaciji Živilo lito.

(40) objavljeno  08. 06. 15. u  21.20 h  

********************


alt


TREĆI ŠTAND NA TRŽNICI

Narodna je izreka da bez treće nema sreće. A sreću možemo očekivati od trećeg štanda kojeg je u ponedjeljak sa članovima svoje obitelji otvorio Branko Grubišić. Općinskom odlukom odobreno je postavljanje tri prodajna mjesta s voćem i povrćem, ali se na njima nude i ulje, sir, pršut, čak i cvijeće. (J.E.)

(39) objavljeno  08. 06. 15. u 21.15 h  

********************


alt


DOLAZI „SVJETLICA“ I – RIBA

U utorak iza 17.30 očekuje se dolazak „Svjetlice“ koja je dva dana ribarila u vodam Visa i Palagruže. Svježa riba će se odmah prodavati na samom brodu koji će tu večer biti privezan uz rivu kod benzinske postaje.

Prema najavama, nakon utorka će uslijediti pauza kada je u pitanju „Svjetlica“ jer brod desetak dana mora u brodogradilište na remont. (J.E.)

(38) objavljeno  08. 06. 15. u  21.10 h  
ponedjeljak, 08. 06. 2015.   **********


alt


FASADE KOJE SU RUGLO

O zapuštenim fasadama i vrtovima govorilo se i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Kao ruglo koji šteti ugledu Bola, a i opasnost je za prolaznike, navedena je zgrada na početku Lože. Poodavno u objektu nitko ne stanuje, a nasljednici su u Rijeci i Dubrovniku, očito nezainteresirani da je urede za stanovanje. Ili barem da riješe prozore i susjedni park obrastao i zarastao u travi i žbunju.
Novi Zakon o građenju nigdje ne spominje obveze vlasnika starih i zapuštenih objekata. Općina i da hoće ne može ulaziti i uređivati privatnu imovinu, pa ostaje samo da se čeka neka nesreće kako bi se nešto i učinilo.
Našlo bi se još zapuštenih fasada i zatvora na njima. Nedaleko, na broju 7, je stambena višekatnica gdje su i neki općinski stanovi. Nužno bi bilo popraviti i prozore  na sjevernoj strani Galerije. Već par godina nema vanjskih zatvora na ambulanti …
U „Pravilniku mjestnoga redarstva obćine bolske“ iz 1887. (prije 128 godina!) u članu 11 piše: „Krovove, prozore, kućne kvire i slična, treba uzdržavati u dobrom stanju, i baš takovu da budu odalečena svaka pogibelj.“ Bila je predviđena, naravno, i kazna (globa) - 20 forinti! (J.E.)

(37) objavljeno  07. 06. 15. u 21.55 h  

*********************


alt

Gledalište u Teatrinu Dva ferala gdje nastupaju klape u petak i subotu


PO PETNAESTI PUT U BOLU

Idućeg petka, 12. lipnja, Bol je domaćin jubilarne i to po petnaesti put Večeri klapa debitanata 49. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2015. Za nagrade stručnog povjerenstva i publike u natjecateljskom dijelu programa borit će se 10 klapa debitanata, a time i tražiti prolaz na izborne večeri festivala u Omišu.
Nastupit će 6 muških i 4 ženske klape, i to (abecednim redoslijedom): Bistrica (m) iz Marije Bistrice, Dalmari (m) iz Maribora(Sl), Kolanjke (ž) iz Kolana, Koprivnica (m) iz Koprivnice, Krijanca (m) iz Raba, Krunik (m) iz Kučina, Lađarice (ž) iz Siska, Stivanja (ž) iz Trogir, Sveti Luka (m) iz Otoka i Travertin (ž) iz Trebižata (BiH).
-    Večer klapa debitanata u Bolu ima uistinu posebno značenje za festival. Četrnaest godina zaredom je potvrda da se u startu jako dobro procijenilo da je Bol mjesto koje će biti mamac upravo za klape, klapaše i klapašice i da su vrlo rado tu, gdje se u jednom sjajnom okruženju dolaze okušati u natjecanju za plasman na Omiš –  tim je riječima prošle godine ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu Dražan Mladin na Radio postaji Split ukratko opisao dugogodišnju skladnu vezu Festivala dalmatinskih klapa i Bola.
Godine 2001., na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i tadašnje voditeljice Bolskog lita, pokrenuto je premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol.
Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale mjesne vlasti Omiša i Bola, koliko i Festivalsko vijeće. Zadnjih 6 godina debitantske večeri u Bolu organizira Centar za kulturu Općine Bol. 

(36) objavljeno  07. 06. 15. u 21.50 h

******************** 


alt


OTVOREN I „VUSIO“

Nakon preuređenja terase, u nedjelju je ponovno otvoren restoran „Vusio“ koji radi u sklopu hotela „Kaštil“. Osim što će od sada goste posluživati i po kiši, novi je ambijent spoj modernog i tradicionalnog, a mediteranska kuhinja je dodatni razlog da gost bude zadovoljan. Ovdje će se pripremati mesna jela iz vlastite farme na Braču, a u ponudi su još riba, školjke, jastozi … Ljubitelji dobre kapljice mogu birati između 40 različitih butelja vina.
U Bolu i Murvici tijekom turističke sezone otvoreno je 29 restorana, konoba i pizzerija. (J.E.)

(35) objavljeno  07. 06. 15. u 21.45 h  

********************


alt


UREĐENA PLAŽA ZA PSE

Napokon smo dočekali da možemo napisati: počelo je uređivanje plaže za pse! Dovezene su potrebne količine sitnog šljunka na stjenovitu plažu na početku šetnice, koju je u nekoliko zima ogolilo jugo. Sada preostaje da radnici „Grabovog rata“ dovrše započeti posao i poravnaju dovezenu gomilu šljunka.
Kada se to uredi, do novog velikog juga, biti će to jedna od ljepših plaža u Bolu. (J.E.)

(34) objavljeno  07. 06. 15. u 21.40 h  

********************


alt

Ivan Dodig (na slici sasvim desno) pred neki dan u Bolu u restoranu Marijan centra u društvu rodbine i prijatelja. Do njega je Feliks Lukas, direktor teniskih turnira koji se igraju u Bolu, a čijom je zaslugom Dodig došao u Bol


IVAN DODIG - IZ BOLA PO POBJEDU

Ivan Dodig prošle je godine, sredinom rujna, doputovao u Bol, odmah nakon New Yorka gdje je s Brazilcem Marcelom Melom igrao u polufinalu parova na turniru US Open. Tada je, u izjavi za naš portal rekao, da je impresioniran uvjetima koje tenisači imaju u Bolu. Njegov trener Žarko Dodig dopunio ga je kako bi u Bolu bili idealni uvjeti za pripreme, ali bi trebalo urediti i jedan teren sa tvrdom podlogom.
Prije Roland Garrosa Ivan Dodig je ipak bio u Bolu na desetodnevnim pripremama. Možda mu je i to pomoglo da u paru s Brazilcem Melom pobijedi u finalu američke blizance Boba i Mikea Bryana 6:7(5), 7:6(5) i 7:5. (J.E.)

(33) objavljeno  07. 06. 15. u 21.35 h  nedjelja, 07. 06. 15.    **********


alt


alt


alt

Biskup msgr Štambuk, o. Plenković i krizmanici


alt

Kumovi s biskupom Štambukom


BISKUP NA KRIZMI U BOLU

Hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk udijelio je u subotu u Bolu krizmu ili Sakrament svete potvrde za 17 osoba. U koncelebraciji su bili i bolski župnik o. Damir Šokić te o. Ivo Plenković, koji je pripremao mlade za ovaj čin.
Krizmanici 2015. godine: Tea Bogunović, Frančeska Bošković, Franka Cvitanić, Ivana Gojević, Ruža Jozić, Maja Karmelić, Nina Kukoč, Lorena Lalić, Doris Šćepanović, Ana Mari Tomičić, Dora Tomić, Luka Ćurin, Jakov Eterović, Antonio Karmelić, Petar Marinković, Frane Mladineo i Ante Vrsalović.

(32) objavljeno  06. 06. 15. u 21.30 h 

********************


alt


alt


ZAVRŠNI ISPITI

U petak i subotu u Srednjoj školi u Bolu polagali su se završni ispiti za zanimanje turističko hotelijerski komercijalist. Završni ispit polagala su 23 učenika iz 39. generacije škole u Bolu. Završni ispit se sastojao od izrade i obrane teme završnog rada pred ispitnim povjerenstvom.
Nakon uspješno položenog završnog ispita, kojim se stiče zanimanje turističko hotelijerski komercijalist, učenici mogu pristupiti ispitima Državne mature ukoliko žele nastaviti školovanje na nekom od fakulteta. (K.O.)

(31) objavljeno  06. 06. 15. u 21.25 h  

********************


alt


NEVRIJEME: KIŠA I GROMOVI

Iznenadna kiša s grmljavinom u predvečerje petka zahvatila je Bol i u manje od sat vremena palo je 16,5 litara kiše na metar kvadratni. Kiša je malo oštetila i nedavno postavljeni asfalt u Ulici Ivana Mažuranića (na slici). Mnogo više problema i straha bilo je zbog grmljavine i udara groma. Grom je udario u stablo na šetnici, između dva štanda i trebat će ga ukloniti. Bilo je ljudi u blizini, ali osim šoka, nema drugih posljedica. Stradala je međutim elektronika na glavnom ispustu kanalizacije na početku šetnice. Sanacija kvara trajala je do 23 sata, a trebali su intervenirati i radnici Vodovoda Brač iz Supetra.
Popravcima i udarima gromova svjedočio je i Jurica Kusanović, koji nam tvrdi da je bilo pražnjenja direktno u more, što on nikada ranije nije doživio.
Nije nam poznato je li bilo kvarova elektronike (telefona, kompjutora, TV …) u obližnjim kućama. (J.E.)

(30) objavljeno  06. 06. 15. u 21.20 h  

********************


alt

Iva svoj poklon prepušta (poklanja) Anni


TENIS: ZAVRŠEN I PETI TJEDAN

Subotnjim finalnim mečevima završen je i peti tjedan velikog ITF turnira tenisača u Bolu. Tenisačica, 20-godišnja Iva Mekovec iz Čakovca pobijedila je Annu Žaju, njemačku igračicu hrvatskih korijena, čiji je otac iz Trogira. Rezultat je bio 6-3 i 6-2. U muškom finalu Maverick Banes i u drugom nastupu u finalu bolskog turnira nije došao do pobjede. Bolji je bio Michael Linzer (Austrija) rezultatom 6-2, 3-6, 6-1.
Osim odličnih uvjeta za igru koje pruža Teniski centar „Zlatni rat“, te primjerne organizacije Tenis kluba Kaštela, treba spomenuti i sportski potez Ive Mekovec. Ona je kao pobjednica dobila od sponzora „Briljant“ sunčane naočale, ali ih je poklonila svojoj protivnici u finalu.
U Bolu se od ponedjeljka igra šesti tjedan, a onda slijedi pauza do 28. kolovoza kada se tenis vraća u Bol, kada će se odigrati još, u četiri tjedna, 8 turnira. (J.E.)

Za foto kroniku teniskog turnira otvorite TENIS: CRO CIURCUIT ili kliknite OVDJE

(29) objavljeno  06. 06. 15. u 21.15 h  subota, 06. 06. 2015. **********


alt


TURIZAM: BOL JE SEDMI

Po broju gostiju u svibnju Bol je sa 7.807 dolazaka sedmi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvi je Split (40.544), zatim Makarska (13.154), Hvar (11.894), Seget (10.393), Trogir (10.050) i Podstrana (8.195).
Gosti su u Supetru boravili u prosjeku 5,78 dana, u Bolu 5,31, u Makarskoj 4,27, Splitu 2,44 dana …
U Bolu je u svibnju bilo 644 domaćih (10 posto manje nego lani u istom mjesecu) i 7.159 stranih, ukupno 7.807 gostiju ili 28 posto više nego lani. Značajno su na ovaj dobar rezultat utjecala dva masovna skupa: Konvencija FECC-a i ITF teniski turnir.
Bol je u svibnju ostvario 41.489 noćenja, a cijeli Brač 83.587. Županija je zabilježila 570.749  noćenja i povećanje od 14 posto.
U prvih pet mjeseci u županiji je došlo 294.648 gostiju. Najviše ih je bilo iz Njemačke (35.226), Francuske (16.954), BiH (15.008) … Nijemci i Šveđani su u prosjeku ostajali 4.94 dana, Turci 4.89, Austrijanci 3,72 dana. (J.E.)

(28) objavljeno 05. 06. 15. u 22.05 h 

********************


alt


ZAMJENA PLATANA

Od sedam platana posađenih 30. ožujka 2013., nakon dvije godine, tri je stabla trebalo zamijeniti jer su uvenula. Učinjeno je to u petak ispred Lože i sada je ponovno kompletiran listopadni drvored. (J.E.)

(27) objavljeno  05. 06. 15. u 22 h 

********************


alt


PROBLEMI SA SMEĆEM

Još uvijek se u Bolu prikuplja i odvozi smeće po zimskom rasporedu: u centru mjesta manje auto prazni kante svaki dan, a u ostalim dijelovima veliki kamion dolazi ponedjeljkom, srijedom i petkom, a subotom obilazi hotele. Kamionom se po istoj dinamici prazne ukopni kontejneri. Uskoro bi trebao  početi svakodnevni odvoz smeća.
Najveći je problem s ukopnim kontejnerom na Rudini. Jedini je, a čini se da mu previše gravitira domaćinstava. Kesice sa kućnim smećem dolaze iz Kupine, Obale, Uz potok … Međutim, nedisciplinirani korisnici ovih usluga ostavljaju pored kontejnera i dijelove namještaja, a najčešće i kartonske kutije. Možda će se svakodnevnim odvozom smeća situacija poboljšati, ali očito u Općini trebaju razmišljati koliko ljudi odlaže razno-razni otpad na Rudinu.(J.E.)

(26) objavljeno  05. 06. 15. u 21.55 h  

********************


alt


DOBRA PONUDA U NOVOJ MESNICI

Sudeći po redu kupaca ispred pulta, gdje se prodaje sirovo i pečeno meso, čini se da je nova mesnica u gornjem „Studencu“ već nakon nekoliko dana stekla povjerenje Boljana i njihovih gostiju. Neobično susretljivi i raspoloženi za razgovor, Dražen Dika, izdiktirao nam je ponudu za subotu: na akcije je u subotu i nedjelju domaća junetina za juhu po 35 kuna, svinjetina u pacu po 40, odojak s ražnja 75, piletina s ražnja 50, a prodavat će se i svinjske i teleće bržole ispečene na česmini.

(25) objavljeno 05. 06. 15. u 21.50 h   

********************


alt


ZAGREB – BOL OD 20. LIPNJA

Autotrans Brač i ovog će ljeta uspostaviti izravnu vezu autobusom od Zagreba do Bola i natrag. Prvi autobus polazi 20. lipnja sa zagrebačkog kolodvora u 23.30 sati, a u Bol stiže sutradan u 7.25 sati. Povratak iz Bola je u 13.45 preko Pučišća, a u Zagreb dolazi u 21.45 sati. Isti raspored vrijedi svaki dan, uključivo nedjelje i praznike.
Cijena karte je prošle godine bila u jednom pravcu 270, a povratna 378 kuna. U cijenu karte je uključena i karta za trajekt. (J.E.)

(24) objavljeno  05. 06. 15. u 21.45 h  

********************


alt


FINALE PETOG TJEDNA

U subotu se igraju finalni mečevi u muškoj i ženskoj konkurenciji. Završetak je to petog tjedna profesionalnih tenis turnira u organizaciji Tenis kluba Kaštela. Već u ponedjeljak počinje šesti tjedan, posljednji u prvom dijelu, jer se nastavlja 28. kolovoza, također na teniskim terenima Bluesun hotela u Bolu. Igrat će se tada još osam međunarodnih teniskih turnira (ITF Pro Circuit) u tijeku četiri tjedna.
Finala su na rasporedu u subotu u 10.30 sati. Igrat će tenisačice  Iva Mekovec (Hrvatska) – Anna Žaja (Njemačka) i tenisači Mavrick Banes (Australija) i Mihael Linzer (Austrija). Ulaz je slobodan.
Navečer se nastavlja druženje u cocktail baru Varadero. Zajednički će, s ostalim gostima, gledati na velikom ekranu nogometno finale Europe, susret Barcelone i Juventusa, a zatim slijedi glazbeni program i ples. (J.E.)

(23) objavljeno  05. 06. 15. u 21.40 h  
petak, 05. 06. 2015.    **********


alt


alt


TIJELOVSKA PROCESIJA S BLAGOSLOVOM

Nekoliko stotina vjernika, stanovnika Bola i gostiju, sudjelovalo je u četvrtak navečer u procesiji. Nakon svete mise krenulo se iz male (župne) crkve do crkvice Sv. Ante, gdje se zastalo zbog molitve, a onda se nastavilo niz Ložu i preko rive  do Tri palme. Procesiju i molitvu predvodili su župnik o. Damir Šokić i o. Ivo Plenković. Okupljene barke, ribarske i turističke brodice, okićene cvijećem, blagoslovio je bolski župnik.
Svetkovina Tijelovo u znaku je sjećanja na Veliki četvrtak kada je Isus na Posljednjoj večeri ustanovio euharistiju dajući apostolima kruh i kalež s vinom riječima „Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje“ i „Uzmite i pijte, ovo je krv moja“. (J.E.)

(22) objavljeno  04. 06. 15. u 21.50 h   

********************


alt


alt


RADI SE I PRAZNIKOM

Za mnoge praznik i neradni dan, za radnike obrta „Tomislav“ bio je – radni. Ravnali su teren na Račiću (gornja slika) jer će već u petak početi postavljanje i ravnanje tampon sloja prije betoniranja. Asfaltirenje se očekuje od srijede. Tamošnji stanovnici sve to pomno prate, a pomalo su i nervozni, jer su računali da će Račić biti prohodan od 1. lipnja. Njime je otežan pristup kućama, pa i ne pomišljaju otvoriti apartmane za goste.
Preko Račića je najbliži put do dva restorana koja su već otvorena, a dva restorana i jedna pizzerija čekaju asfalt pa će tek onda primati goste.
Iako je Račić gradilište, ipak nam se čini da je trebalo urediti prolaz za pješake, između kamiona i ogradnog zida (na donjoj slici). Moraju stanari doći do svojih kuća, a rijetki gosti i do restorana. (J.E.)

(21) objavljeno  04. 06. 15. u 21.45 h 

********************


alt


O GROBLJU NA OPĆINSKOM PORTALU

Sve informacije o pripremama za izgradnju novoga groblja u Bolu, mogu se od sada pročitati na službenoj stranici Općine Bol: www.opcinabol.hr Tamo su objavljene mnoge odluke i zaključci: Odluka o donošenju urbanističkog plana uređenja groblja (21. 01. 2013.), grobna polja (7.308 m2), zelene površine (435 m2), parkiralište (1.849 m2), prostor za ispraćaj (1.013 m2), pješačke komunikacije (186 m2), crkva na otvorenom (500 m2), natkriti dio (150 m2) … Tu su i mišljenja i sugestije, zaključci povjerenstva, procjena tržišne vrijednosti, studija izvedivosti …
Još nije objavljen zaključak Općinskog vijeća, o kojem smo mi već pisali, da će vlasnicima zemljišta biti ponuđena otkupna cijena od 80 eura po kvadratu s isplatom u roku od 5 godina, a prema financijskoj prognozi i mogućnostima općinskog proračuna. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 06. 15. u 21.40 h  četvrtak, 04. 06. 2015.   **********


alt

Prošlogodišnja "Imena" u Galeriji B. Dešković


TURIZAM: POTPORA ZA PROGRAME

S ciljem potpore razvoja destinacijskih menadžent kampanja, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je 10. travnja Javni poziv za kandidiranje za potpore za programe promocije. Sada je na službenim stranicama TZ SDŽ objavljeno tko je i koliko dobio bespovratnih sredstava. Ukupno će biti isplaćeno 550 tisuća kuna za 91 program.
Među dobitnicima potpore je i 21 turistička zajednica grada ili općine u našoj županiji.
Bol je dobio 5.000 kuna za Festival kulture – Imena, manifestacije koju će ove godine po šesti put organizirati Maja Duka.
Lani su „Imena“ bila na programu Bolskog lita 22. do 24. lipnja. Posjetitelji su vidjeli izložbu grafike i animirani film, a na književnoj večeri predstavljene su knjige. Tijekom jutra na Trgu J. Bodlovića pripremala se i besplatno dijelila težačka marenda: prvi dan bila je kuhana hobotnica, a sutradan juha od pivca, sir i panceta.
Neke TZ imale su i tri programa, a Bol je potporu dobio samo za jedan. (J.E.)

(19) objavljeno  03. 06. 15. u 21.35 h 

********************


alt


KRENULO PA STALO

Znalo se i prije početka radova na rivi, da će se zbog turističke sezone najprije obložiti ogradni zid bijelim betonom i ugraditi betonske vaze sa cvijeće. Uređenje nogostupa ostavljeno je za jesen.
Radovi su krenuli, a onda se - stalo. Građevinari su iza sebe očistili nogostup i odnijeli oplatu.
Za prekid radova „kriv“ je nadzorni inženjer koji nije bio zadovoljan kvalitetom izvedenih radova i tražio je da se za nastavak rada pripremi odgovarajući materijal, kako je predviđeno projektom.  Vjerojatno će se otući ono što je napravljeno.
Nije ugodno što se dogodilo, ali je dobro što se traži da izvedeno bude i kvalitetno. (J.E.)

(18) objavljeno  03. 06. 15. u 21.30 h  

********************


alt


INTERES ZA PEČENJA U „STUDENCU“

Uvijek nekoga ima pred pultom novootvorene mesnice u prodajnom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti. Očito je da Boljani i gosti vole janjetinu s ražnja (bračka janjetina po 190 kn/kg), odojak (80 kn) ili pečenu piletinu (cca2 kg za 50 kuna).
U četvrtak će se nuditi odojak i piletina, a ujutro do 9 sati treba naručiti janjetinu s ražnja koja će biti na pultu oko 12 sati. Prodavat će se i bržole s gradela. U petak, subotu i nedjelju je na akciji domaća junetina za juhu po 35 kuna. (J.E.)

(17) objavljeno  03. 06. 15. u 21.25 h  

********************


alt


PRVA POMOĆ I ZAŠTITA

Na poziv ravnatelja OŠ Bol, dr. Nađan Šerić održao je za učenike  od 5. do 8. razreda predavanje na temu Prva pomoć i zaštita. Predavanje je namijenjeno učenicima i njihovim učiteljima u cilju usvajanja postupaka pružanja pravovremene pomoći unesrećenom do dolaska hitne medicinske pomoći i liječnika. Učenici su s velikim interesom popratili predavanje aktivno sudjelujući  u razgovoru s doktorom i odgovarajući na postavljena pitanja, a osobito zanimljivo i poučno bilo je u praktičnom dijelu gdje su učenici koji su već sudjelovali na natjecanju koje svake godine organizira Crveni križ, pokazali već usvojeno praktično znanje. Malim ali sigurnim koracima trude se u Osnovnoj školi da i učenici i u ovom aspektu društveno korisnog rada budu što više zastupljeni i na pomoći našim sugrađanima u nepredvidljivim i neuobičajenim životnim situacijama. (B.B.)

(16) objavljeno  03. 06. 15. u 21.20 h  
srijeda, 03. 06. 15.    **********


alt


BOLSKO LITO VEĆ OD 12. LIPNJA

Neslužbeno kulturno-zabavna manifestacija Bolsko-lito počinje već 12. i 13. lipnja kada se u Bolu organizira 15. Debitantska večer, izbor klapa za Festival dalmatinskih klapa u Omišu.
Službeno Bolsko lito, 26. po redu, počinje 21. lipnja programom „Živilo lito“. Iz bogatog ljetnog programa izdvojimo: svake srijede Bolska litnja noć na rivi, a svakog utorka Klasični koncerti u Veloj crkvi. U Galeriji Doma kulture bit će Ciklus ljetnih izložbi, a u Teatrinu se planira 9 predstava za odrasle i 5 za djecu. U Teatrinu će 20. srpnja gostovati Tamburaški orkestar HRT-a, a u tom prostoru su predviđeni koncerti klapa, jazza, starogradskih pjesama, talijanske canzone …
Na rivi će 9. srpnja nastupiti Kulturno umjetničko društvo „Lado“ iz Australije.
Na Bolsku fjeru, 5. kolovoza, dolazi klapa „Rišpet“ i zvijezde VOICE-a.
Tjedan suvremene video umjetnosti je od 16. do 22. kolovoza, Jazz radionica od 21. do 31. kolovoza, Međunarodni brački ljetni karneval 11. do 16. rujna …
- Za koji dan objavit ćemo detaljan program – rekla nam je ravnateljica Centra za kultura Ivana Bošković Ivičić. (J.E.)

(15) objavljeno  02. 06. 15.  u 21.55 h 

********************


alt


PREVOZE PUTNIKE BEZ UGOVORA (?!)

Vlasnici taxi brodica zainteresirani za prijevoz putnika od luke do plaže Zlatni rat i natrag, trebali su se javiti u „Grabov rat“ do 8. svibnja, a vlasnici brodica rent a boat i čarter plovila do 21. svibnja. Svi oni, ili barem većina, počela je s obavljanjem tih usluga ali nitko nije još zaključio s „Grabovim ratom“ ugovor za obavljanje tih djelatnosti. Čini se da je problem u neizmirenim novčanim obvezama od ranije, jer novog ugovora nema ako ima dugovanja.
Praktično, sada se radi na crno, a u „Grabovom ratu“ će biti strpljivi još desetak dana. Zainteresirani se trebaju radi ugovora javiti što prije u pravnu službu „Grabovog rata“, jer slijedi prijava i zahtjev kapetaniji i pomorskoj policiji da obavi kontrolu na moru. (J.E.)

(14) objavljeno  02. 06. 15. u 21.50 h  

********************


alt


DRUGI ŠTAND NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici otvoren je još jedan štand za prodaju voća i povrća, ali se tu može kupiti maslinovo ulje, sir, rezani pršut … Vlasnik je štanda Dean Baković, a otvaranju će se obradovati potrošači jer imaju veći izbor. Oni će odlučiti gdje je ponuda kvalitetnija i jeftinija.
Uskoro bi se trebao otvoriti još jedan štand također s voćem i povrćem. (J.E.)

(13) objavljeno  02. 06. 15. u 21.45 h

********************


alt


LUTKARSKA PREDSTAVA

Splitsko kazalište „Bumerang“ u srijedu, 3. lipnja, gostuje u Bolu gdje će izvesti lutkarsku predstavu „Zaljubljeni žabac“. Jedna je to ljubavna priča o žabcu koji se zaljubio u patku.
Početak predstave je u 11.30 sati u kino dvorani. Ulaznica je 20 kuna. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 06. 15. u 21.45 h  

********************


alt


BROJEVI ZA RIBU

Počela je gužva kod prodaje ribe ispred broda „Svjetlica“. Zbog toga su se, prvi put ove godine, dijelili brojevi. Svi su ipak kupili što su željeli, a ostatak ribe prodavat će se od srijede ujutro u ribarnici.
U planu je da još jedan put „Svjetlica“ isplovi u ribolov, a u Bol bi se s ulovom vratili u nedjelju. Nakon toga slijedi pauza od desetak dana jer brod mora na remont u brodogradilište. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 06. 15. u 21.40 h 

********************


alt


TIJELOVO: PROCESIJA I BLAGOSLOV BRODICA

Tijelovo ili Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, ove se godine slavi u četvrtak 4. Lipnja. Uvijek je taj blagdan u četvrtak, ali deveti četvrtak nakon Uskrsa. Katolički je to blagdan, ali i neradni dan u Hrvatskoj i Njemačkoj. U Bolu će raditi trgovine prehranom i pumpna stanica INE, a zatvoreni su Poštanski ured, Splitska banka, Fina i prodavaonica tehničkom robom „Berica“, kao i Uredi Općine.
Katamaran, po ljetnom rasporedu, iz Bola za Split ide kao i svakog radnog dana. To isto vrijedi i za trajekt Supetar – Split. Jedino trajekt Sumartin – Makarska nedjeljom i blagdanom umjesto u 6 isplovljava u 8 sati.
Tijelovo se slavi u svim crkvama i svetištima diljem Hrvatske. U Velikoj (Samostanskoj) crkvi misa je u 10.30, a u Maloj (župnoj) crkvi u 9 i 19 sati. Nakon večernje mise je procesija do crkvice Sv. Ante, a na povratku, u luci, je blagoslov brodica, ribara i ribarskih mreža. (J.E.)

(10) objavljeno 02. 06. 15. u 21.35 h  utorak, 02. 06. 2015.    **********


alt

Plaža Zlatni rat u ponedjeljak 1. lipnja


alt

Stigli gosti na plažu, a zbog njih i polupodmornica "Val"


alt

Ugodno može biti raditi na Zlatnom ratu


POČELO KLIMATOLOŠKO LJETO

U ponedjeljak smo zakoračili u novi mjesec, ali u u klimatološko ljeto. Ono kalendarski počinje 21. Lipnja, kada ljetni suncostaj nastupa u 18.30 sati. Sljedećih dana možemo očekivati temperature zraka znatno više od prosjeka za ovo doba godine. More je također sve toplije, ugodno za kupanje.
Na plaži Zlatni rat u ponedjeljak je oko 13 sati bilo znatno više ljudi nego dan ranije, u nedjelju. (J.E.)

(09) objavljeno  01. 06. 15. u 21.45 h  

********************


alt


VLAKIĆEM NA ZLATNI RAT

Od ponedjeljka se na plažu Zlatni rat može i turističkim vlakićem. Prvi je krenuo vlakić u vlasništvu „Zlatnog rata“ d.d. a navodno je dogovoreno da vozi svaki drugi dan. Sutradan bi trebao turiste prevoziti vlakić u vlasništvu obrta „Frane“. Ovaj vlakić na zadnjem vagonu ima rampu za invalide i dječja kolica.
Za sada, kao i lani, putnici nemaju nikakve pogodnosti što su u Bolu dva vlakića. Koristi ima samo općinski proračun kojem svaki koncesionar mora uplatiti po 50 tisuća kuna. „Zlatni rat“ je prije dvije godine, kada je sam prometovao, plaćao 25 tisuća kuna za koncesiju. Sada plaća dvostruko više, a dvostruko manje prevozi putnika.
Planira se, ali treba načelnikovo odobrenje, da vlakići istovremeno polaze iz luke i sa plaže Zlatni rat, a ideja je da se uspostavi linija Veli most – Samostan – Obilaznica – možda i do Murvice. Dok se ne uredi cesta na Račiću dobro bi bilo kretati od Samostana. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 06. 15. u 21.40 h 

*******************


alt


alt


OPROŠTAJ UZ PIZZU

Na kraju pedagoške godine, u ponedjeljak su mališani predškolskog uzrasta imali oproštaj s Dječjim vrtićem Mali princ. Njih 16 sastalo se u Taverni Riva i uz pizzu i sokove zaključili s dječjim vrtiće jer ih na jesen očekuju klupe u I. razredu Osnovne škole.
Od budućih osnovaca oprostila se ravnateljica vrtića Jadranka Doljanin, a s njom je bila i jedna mama, Ivana Radić. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 06. 15. u 21.35 h  

********************


alt


PETI TJEDAN TENISA

Počeo je i peti tjedan teniskih turnira koji se u Bolu igraju od 6. svibnja. Tijekom ponedjeljka igrale su se kvalifikacijski susreti, ali su odigrani i neki susreti I. kola. Trenutno se za fond nagrada od po 10 tisuća dolara bori 66 tenisača i 52 tenisačice.
Najavljuje se lijepo vrijeme, a mladi tenisači i tenisačice u Bolu, na terenima Tenis centra, imaju idealne uvijete za igru.
Direktor i organizator turnira Feliks Lukas ima interesantnu najavu, za Bol i za tenis:
- Spreman sam u Bol vratiti WTA turnir, kojeg već ovdje nema 12 godina. U džepu mi je licencija za organizaciju turnira u lipnju 2016., drugi tjedan Roland Garrosa. Ako to ne uradimo dogodine, vjerojatno će netko drugi uzeti licenciju. To je idealan termin. Još uvijek je predsezona, ali će biti i turista u Bolu. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 06. 15. u 21.30 h 

********************


alt


RIBA U UTORAK

„Svjetlica“ ponovno ribari u vodama oko Visa i Palagruže, ali se s ulovom u Bol vraća u utorak iza 17 sati. Zbog gužve u portu, privezat će se kod benzinske i autobusne postaje. Tu će se i prodavati, odmah po dolasku, a ukoliko nešto ostane može se kupiti u srijedu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 06. 15. u 21.25 h  

********************


alt


NAJČITANIJI OVOGA SVIBNJA

Petu godinu se priprema ovaj web portal (boljani.info) a ovoga svibnja zabilježen je rekordan mjesečni posjet: 39.860 posjeta ili u prosjeku dnevno 1.285. Najviše nas je čitalo 22. svibnja – 1.879, a najmanje 7. svibnja – 1.049. Gdje nas sve čitaju, osim u Hrvatskoj, objavit ćemo za koji dan na naslovnoj strani.
Bolska kronika se, bez svake sumnje, najviše otvara. U svibnju smo objavili i rekordan broj vijesti – 146. Otvara se i čita Videoteka gdje ima 18 dokumentarnih priloga koje smo sami snimili, a i dva koja smo preuzeli iz filmske arhive. Najgledaniji je prilog „Asfaltom do Murvice“ (2013.) kojeg je pogledalo 2.013 ljudi, zatim „Priko poja“ (2014.) 1.710, Maturanti (2014.) 1.319, Karnevol (2015.) 1089, Bolska fjera (1990.) 586 pregleda …

(04) objavljeno  01. 06. 15. u 21.20 h  ponedjeljak, 01. 06. 2015.    **********


alt


STOP ZA GRAĐEVINARE

Kako bi se osigurao miran odmor gostiju, bez buke barem tijekom dana, Općinskom odlukom zabranjeni su nakon 1. lipnja građevinski radovi koji stvaraju buku. Ne može se raditi ni u kući ako se koriste kompresori, štemalice i drugi strojevi koji ometaju odmor. Samo u iznimnim slučajevima, kao što je završetak radova na Račiću ili u Ulici Vladimira Nazora na rivi, moguće je taj rok pomaknuti nekoliko dana.
Komunalni redar je, prema izjavi načelnika na sjednici Općinskog vijeća, obišao bolska gradilišta i upozorio investitora i izvođača na odluku Općine. Učinit će to on ponovno i nakon 1. lipnja, a nepoštivanje odluke znači prijava inspekciji i novčana kazna.
Tko smatra od investitora da ima opravdanih razloga za rad i u lipnju, mora prethodno zatražiti suglasnost kao što je to učinio izvođač radova na zvoniku Velike crkve. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 05. 15. u 22.40 h

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

Nekolicina putnika koja je u nedjelju oko 13.30 bila na Velom mostu, nije se mogla načuditi da nema katamarana, a vremenske su prilike bile idealna. Razlog nije ni bura, ni jugo ni kvar plovila. Po novom redu plovidbe, nedjeljom (sve do listopada) katamarana nema u 13.30 prema Splitu već je ujutro u 7.30 isplovio iz bolske luke.
Nije uvijek kriva „Jadrolinija“ ni posada katamarana, mogu pogriješiti (ponekad) i putnici. Inače, katamaran je u svibnju izostao samo jedan put i to 15. svibnja kada je zbog loših vremenskih prilika iz Splita direktno otplovio za Jelsu. U svibnju 2014. zabilježili smo pet izostanaka katamarana. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 05. 15. u 22.35 h 

********************


alt


NA RIVI DO KRAJA TJEDNA

Radovi na oblaganju zida i ugradnji betonskih vaza za cvijeće na rivi, od Benzinske postaje do Bilina kuće, trajat će još ovaj tjedan. Uređenje trotoara odgođeno je za jesen, a tek kompletnim dovršenjem radova, moguće je komentirati ono što je učinjeno. Saznajemo, da stižu novo dizajnirane klupe na tom dijelu bolske rive. (J.E.)

(01) objavljeno 31. 05. 15. u 22.30 h 


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"