Arhiv 2015. / V.


u svibnju 2015. objavljeno: 146 vijesti i 171 fotografija


nedjelja, 31. 05. 2015.    **********


alt

U 16 sati ukrcani su bageri na trajekt


alt

Prije odlaska, strojevi su uklonili nasip ispred šetnice, a ponovno se pojavila i plaža


OTIŠLI STROJEVI S RAČIĆA

S trajektom Blaca došli su 7. listopada strojevi za radove na Račiću, a u subotu 30. svibnja su, nakon obavljenog posla, ukrcani i odvezeni trajektom Badija. Za nepunih osam mjeseci, usprkos jugu i kiši, splitski „Akropolis“ je izradio potporni zid buduće (proširene) ceste, izgradio šetnicu i iskopao morsko dno za nesmetano buduće privezište brodova. Za preostali dio posla više im nisu potrebni bageri i odvezeni su na neko novo gradilište.
Prije konačnog uređenja ulice preostalo je još malo posla za obrt „Tomislav“ i njihove strojeve koji su angažirani za kanalizaciju i vodovod. Moguće da se i ostvari plan da od 6. do 10. lipnja na Račiću počne  – asfaltiranje. (J.E.)

(146) objavljeno  30. 05. 15. u 21.40 h 

********************


alt


PEČENI ODOJAK U „STUDENCU“

Od subote u gornjem „Studencu“ (Bračka cesta) otvorena je mesnica, gdje će se prodavati pečeni odojci, janjetina, piletina … Prvi dan se ispekao odojak i prodavao po promotivnoj cijeni od 60 kuna za kilogram, a idućih će dana cijena biti 75. Za pečenu janjetinu s ražnja trebati će izdvojiti 160 kuna, dok će se piletina prodavati 40 kuna po komadu.
Rekli su nam da će ponuda mesa biti kvalitetna i jeftinija nego u drugim mesnicama: junjeći but 64 kn, mljeveno meso 50 kn, junjeće šnicle 59 kn, svinjske bržolice 37 kn … (J.E.)

(145) objavljeno  30. 05. 15. u 21.35 h  

********************


alt


PRIREDBA U DJEČJEM VRTIĆU

Za dječji vrtić Mali princ u subotu je završila pedagoška godina, ali će najmlađi Boljani i dalje dolaziti u ovu ustanovu. Za roditelje, uzvanike i stariju braću i sestre, najprije su mali i srednji polaznici izveli prigodni program koji se sastojao od recitacija i pjevanja. Oni najstariji – predškolci - njih 16 dobilo je diplome za boravak u dječjem vrtiću, jer su stekli pravo na upis u prvi razred Osnovne škole. Za rastanak izveli su igrokaz „Izgubljena vjeverica“. U ponedjeljak će zajedno sa svojim tetama u Tavera Rivu na pizzu. (J.E.)

(144) objavljeno  30. 05. 15. u 21.30 h 

********************


alt


PREDSTAVA KOJU TREBA POGLEDATI

Urnebesno smiješna "Audicija 4", nakon Zadra, Šibenika i Splita gostuje u nedjelju navečer (31. svibnja) i u Bolu.  Predstava počinje u 20.30 sati u kino dvorani i nikako nemojte dozvoliti da  Marinko Ćutuk četiri sata ćami čekajući vas. Asvaltina jedva čeka da zgodnim Boljanima pokaže svoje zanosno tijelo, Veseli je još uvijek ljut što ga prije nisu primili, a ostale likove upoznajte sami jer sigurno nećete požaliti.
„Audicija 4" je predstava koja traje više od dva sata humora i na koju se iznova vraćaju i oni koji su je već gledali.
Godine 1985. se pojavila čuvena sarajevska "Audicija", hit predstava koju je tada pogledao veliki broj ljudi. Jedan od glavnih tvoraca bio je Željko Ninčić, autor i najnovije „Audicije 4“
Cijena ulaznice je 30 kuna.

(143) objavljeno 30. 05. 15. u 21.25 h  

********************


alt

Splićanin Duje Kekez bez većih problema protiv tenisača iz Australije


TENIS: ZAVRŠEN I ČETVRTI TJEDAN

Na terenima Tenis centra „Zlatni rat“ odigrani su u subotu finalni susreti u muškoj i ženskoj konkurenciji. Time je završen i četvrti tjedan Cro Circuit turnira kojeg drugu godinu za redom u Bolu organizira Tenis klub Kaštela. U ponedjeljak počinje peti tjedan iako su već u subotu počeli kvalifikacijski susreti.
U finalu tenisačica Kaštelanka Tena Lukas bila je bolja od hrvatske igračice Nine Alibalić 6-4, 4-6, 6-3. To je njena druga pobjeda na bolskim turnirima ove godine, a jednako uspješna je i ruskinja Anastasiya Komardina koja je pobijedila u drugom i trećem tjednu.
Splićanin Duje Kekez bio je uvjerljiv protiv Mavericka Banesa (6-1, 6-2) koji je u Bol doputovao iz daleke Australije. Na prethodna tri turnira pobijedili su Toni Androić (Hrvatska) te Miljan Zekić (Srbija) i Tomislav Brkić (BiH).
Više o događanjima na teniskom turniru pogledajte i pročitajte u poglavlju Cro Circuit ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(142) objavljeno  30. 05. 15. u 21.20 h  subota, 30. 05. 2015.     **********


alt


KAKVOĆA MORA – IZVRSNA!

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i ove će godine ispitivati kakvoću mora. Prvi su uzorci mora ove godine uzeti 19. svibnja na Zlatnom ratu, Borku i Martinici. Grabov rat, kao koncesionar na plaži Zlatni rat, dobio je izvješće da su uzorci uzeti na istočnoj i zapadnoj strani plaže „0“, što znači da je more izuzetno čisto - izvrsno. (J.E.)

(141) objavljeno  29. 05. 15. u 23.25 h   

********************


alt


ADRIA TOURS NA VIDOVOJ GORI

Na natječaj za prostor na Vidovoj gori pristigle su tri ponude. Najpovoljnija je bila od turističke agencija Adria Tours, koja treba urediti i opremiti objekt za ugostiteljsku ponudu.

Naravno, treba pričekati još pet dana, kada istječe rok za eventualne žalbe koje će razmatrati Općinsko vijeće. (J.E.)

(140) objavljeno 29. 05. 15. u 23.20 h 

********************alt


AUTOBUS U 10:45

Autotrans je ponovo uveo dodatnu liniju iz Bola za Supetar s polaskom u 10.45 sati. Tijekom zime je bila ukinuta zbog malog broja putnika. Autobus u 10.45 prometuje preko Pučišća, a putnici mogu nastaviti trajektom za Split u 12.30 sati. Cijena karte u jednom pravcu je 50 kuna, a povratne - koja vrijedi 30 dana - je 50 kuna.
Zbog ljetnog reda plovidbe moguće su idućih dana još neke izmjene u redu vožnje.
Ljetni red vožnje Autotrans još službeno nije objavio. Sigurno je da će ponovno biti uspostavljena direktna autobusna linija Zagreb – Split – Supetar – Bol, a najvjerojatnije i dnevna izletnička linija Split – Supetar – Bol. (J.E.)

(139) objavljeno  29. 05. 15. u 23.15 h

********************


alt


ZELENE POVRŠINE

Izgradnja podzemne trafostanice na Studencu još uvijek u potpunosti nije završena, a niti su montirani uređaji kako bi bila u funkciji zbog čega je i napravljena. Izvođač je trebao urediti dio parka uz zid Rudine, ali se njima očito ne žuri. Umjesto njih taj su posao obavili radnici „Grabovog rata“. Mnogo je to jednostavnije nego svakodnevno gledati zemlju i ostatke građevinskog šuta. (J.E.)

(138) objavljeno 29. 05. 15. u 23.05 h   

********************


alt


POŠTANSKI URED OD 8 DO 21

Ljetno radno vrijeme prvo je uvedeno u Poštanskom uredu. Već od ponedjeljka 1. lipnja, od ponedjeljka do petka ured će biti otvoren od 8 do 21 sat, a subotom od 8 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (J.E.)

(137) objavljeno  29. 05. 15. u 23 h 

********************


alt


PRIJEDLOZI ZA NAGRADE OPĆINE

Jedinstveni upravni odjel Općine objavio je Pozivni natječaj za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja Općine Bol za 2015. godinu. Priznanja su: Nagrada Općine Bol za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol. Nagrade se dodjeljuju kao kolektivna ili pojedinačna priznanja.
Prijedlozi za nagradu podnose se zaključno do 10. srpnja neposredno u pisarnici Općine ili preporučenom pošiljkom. Predlagači mogu biti fizičke i pravne osobe, udruge sa sjedištem u Općini Bol, općinski načelnik, vijećnici te radna tijela Općine.
Prispjele prijedloge razmotrit će najprije Odbor za dodjelu javnih priznanja i proslijediti Općinskom vijeću radi donošenja konačne odluke.
Javna će priznanja biti uručena na Dan općine Bol, 5. kolovoza. (J.E.)

(136) objavljeno  29. 05. 15. u 22.55 h    petak, 29. 05. 2015. **********


alt


ŠIRA CESTA DO SV. LUCIJE

Uglavnom su završeni radovi na proširenju makadamske ceste do crkvice Sv. Lucije. Izgrađeni su potporni zidovi i na proširenom dijelu, u dužini od 280 metara, nasuta je zemlja pa je sada mnogo udobnija i sigurnija vožnja. U cestu su postavljene vodovodne cijevi što omogućava da svi oni koji imaju polja uz cestu dobiju i vodu. (J.E.)

(135) objavljeno  28. 05. 15. u 23.35 h  

********************


alt


RADOVI NA ZVONIKU

Art projekt, kao izvođač radova na zvoniku Samostanske crkve, zatražio je i dobio odobrenje od Općine za nastavak radova nakon 5. lipnja. Do sredine srpnja izvršit će se sanacija kompletne kamene plastike i restauracija kamenih svodova unutar zvonika. Izvođač je dao pismenu izjavu da radovi koji će se izvoditi ne stvaraju buku niti ometaju odmor turistima. (J.E.)

(134) objavljeno  28. 05. 15. u 23.30 h 

********************alt


alt


RAJ U MURVICI

Raj nije daleko, dovoljno je provozati se asfaltnom cestom do Murvice, gdje je upravo otvoren preuređeni restoran – konoba RAJ. Vlasnici vjeruju da će ambijent, dobra hrana i pristupačne cijene biti dovoljan razlog da ih se posjeti. A osim hrane i pića, restoran Raj će nuditi i zabavu za goste: petkom će gostovati klapa „Kantaduri“, a četvrtkom su dio kulturnog programa koji se priprema u ljetnim mjesecima u Murvici.
Novost je što će za sve goste iz Bola, koji to budu željeli, biti organiziran besplatan prijevoz do restorana i povratak nakon večere. (J.E.)

(133) objavljeno  28. 05. 15. u 23.25 h 

********************


alt


MOLBE I TRAŽENJA UPUĆENA OPĆINSKOM VIJEĆU

-   Nakon što su vratili prostor prijašnjim vlasnicima, koji su koristili za prodaju plina, trgovina Tin iz Supetra obratila se Općini s molbom za ustupanje prostora od 40 kvadratnih metara na otvorenom i to u neposrednoj blizini sadašnje lokacije.

Kako Bol ne bi ostao bez redovite opskrbe plinom, Općinsko vijeće se suglasilo da im se ustupi traženi prostor i to bez naknade.

-   Vladimir Matić i Smiljan Jozić tražili su od Općinskog vijeća suglasnost za prodaju kruha i peciva na čestici 811 isključivo za potrebe gostiju kamp odmorišta „Zlatni rat“. Vijećnici su prihvatili traženo.

-  Općinsko vijeće, uz suglasnost ravnateljice Dječjeg vrtića Mali princ Jadranke Doljanin, koja je prisustvovala sjednici, udovoljilo je molbi Pere i Mare Žuljević pa će njihovo dijete biti primljeno u jaslice.

-  Teško oboljelom Antunu Severoviću Dudeku, kao pomoć za liječenje, odobrena je isplata pomoći od 5.000 kuna u dva obroka.

-  Nije udovoljeno traženju Paule Lalić i Smiljana Jozića da mogu koristiti javnu površinu ispred svojih dućana u Ulici Vladimira Nazora, više od 25 centimetara kako je propisano općinskom odlukom za sve trgovine u Bolu. (J.E.)

(132) objavljeno  28. 05. 15. u 23.20 h

********************alt


NASTUP BALETA U SPLITU

Baletni studio Centra za kulturu Bol predstavio se na 43. Kulturno-umjetničkim igrama mladih  u Splitu. Bolske su balerine nastupile s nekoliko plesova u tri različite grupe i oduševile punu dvoranu u Lori. Ovo je bila jedna od večeri dugogodišnje županijske smotre stvaralaštva mladih.
Čestitke djeci na plesu i trudu, a i velikom strpljenju u čekanju nastupa,  roditeljima za put u Split i podršku, a  posebno i voditeljici baletne radionice u Bolu, Nives Rumora. (I.B.I.)

(131) objavljeno  28. 05. 15. u 23.10 h  četvrtak, 28. 05. 2015.    **********


alt

Gradilište na Račiću, 27. svibnja u 17 sati


VIDLJIVI SU POMACI

U srijedu je na Račiću počelo postavljanje energetskog kabela što je preduvjet da se nivelira cesta i počnu završne pripreme za asfaltiranje. Prema izjavi načelnika, rečenoj vijećnicima, asfalt se može očekivati između 5. i 10. lipnja. Za četvrtak je najavljen sastanak koordinacije kada će se utvrditi i svi konačni termini građenja.
Sigurno je da će kasnije, nakon asfaltiranja, biti postavljana javna rasvjeta i zaštitna ograda, a još će se nastaviti raditi i na šetnici. Taj dio posla neće smetati prometu ljudi i vozila po Račiću.
Dobra je vijest da je firma „Akropolis“ skoro potpuno uklonila nasip uz šetnicu, a „Tomislav“ nastavlja završnim radovima oko kanalizacije i vodovodne mreže. Za vodovodne priključke i spajanja angažirali su splitski „Vodovod“ a ne „Vodovod Brač“ kako smo mi pogrešno napisali u Bolskoj kronici. (J.E.)

(130) objavljeno  27. 05. 15. u 23.30 h  

********************


alt


RED, KONTROLA I PLAĆANJE

Vijećnici svojim pitanjima vrlo često ukazuju na probleme koje nas okružuju, a da ih mnogi ne primjećuju ili ih ne žele vidjeti. Aktualan je sada natječaj za komunalne vezove u luci, a Tomislav Marčić je pitao ima li kontrole korištenja vezova odnosno da li je na određenom mjestu privezan brod čiji je vlasnik dobio rješenje. Koliko ima istine u pričama da se vezovi  preprodaju?
Direktor Grabovog rata Mirko Perić odgovorio je da u luci ima 120 vezova, da još sa svima nije sklopljen ugovor, da su pristigla i četiri prigovora, ali da će lučki redar kontrolirati i tražiti intervenciju Lučke kapetanije za svaku zloupotrebu.
Isti vijećnik pitao je načelnika jeli plan Bola, kojeg je izdala Turistička zajednica, prospekt s planom ulica koje nisu vidljive ili je to neki novi način za snalaženje gostiju?
Načelnik Tihomir Marinković, koji je po funkciji i predsjednik TZO, je prihvatio primjedbu uz napomenu da će se tiskati dopunjeno (ispravljeno) izdanje.
Tko će to platiti? – pitao je Marčić, ali nismo čuli odgovor. (J.E.)

(129) objavljeno  27. 05. 15. u 23.25 h  

********************


alt


JAVNI PRIJEVOZ ZA MURVICU?

Vatrogasno društvo već godinama jedan do dva puta tjedno svojim vozilom prevozi tamošnje žitelje od Murvice do Bola i natrag. Nekada je ovu uslugu koristilo 10 do 12 osoba, a danas jedna ili dvije. U ljetnim mjesecima ima zainteresiranih, ali oni nisu domicilno stanovništvo.
Vatrogasci su se obratili Općinskom vijeću da se iznađe neko drugo rješenje jer zakonski nisu ovlašteni obavljati te poslove.
Zaključak je da Vatrogasci nastave petkom prevoziti zainteresirane na relaciji Murvica – Bol – Murvica, a Općina će raspisati natječaj za uspostavu linije koju bi mogli koristiti zainteresirani i za prijevoz od Bola do Murvice i nakon par sati vratiti se u Bol.
Tko će plaćati troškove prijevoza utvrdit će se naknadno. (J.E.)

(128) objavljeno  27. 05. 15. u 23.20 h 

********************


alt


KOLIKO POLITIČKIM STRANKAMA?

Iako je Proračunom određeno koliko će tko od stranaka ili nezavisnih lista dobiti novaca, Općinsko vijeće je na 6. sjednici donijelo odluku o raspoređivanju za njihov rad tijekom 2015. godine. Za ovu namjenu u Proračunu je planirano 60 tisuća kuna.
SDP će za 4 vijećnika dobiti 21.600 kuna, Kandidacijska lista grupe birača – Doro Adulmar za tri člana 16.200 kuna, HDZ za dva člana 10.800 kuna, HSLS za jednog člana 5.400 kuna koliko pripada i kandidacijskoj listi grupe birača – Ivica Šćepanović.
SDP će dobiti dodatnih 540 jer je jedan njihov vijećnik ženskog spola. (J.E.)

(127) objavljeno  27. 05. 15. u 23.20 h 

********************


alt


LJETNI RED PLOVIDBE

Od petka 29. svibnja trajekti i katamarani „Jadrolinije“ plove po ljetnom redu plovidbe. Iako smo već pisali o novostima, ponovit ćemo da od Supetra do Splita umjesto 9 bit će sada 12 polazaka, a od 2. srpnja još dvije linije više.
Katamaran iz Splita za Bol isplovljava svaki dan u 16.30 sati. Iz Bola je polazak nedjeljom u 7.30, a u sve ostale dane u 6.30 sati.
Svake godine, dok vrijedi ljetni red plovidbe, karte su skuplje za oko 20 posto, ali za otočane ostaju cijene kao i u zimskom periodu. (J.E.)

(126) objavljeno  27. 05. 15. u 23.10 h 

********************


alt


alt


PROMIDŽBA ZA UPIS U I. RAZRED

Na poziv Srednje  škole Bol došli su u srijedu učenici 8. razreda Osnovnih škola
Pučišća, Selaca i Bola. Učenici i njihovi nastavnici bili su  gosti na ručka u  hotelu Bonaca.
Nakon ručka osmaše, buduće učenike SŠ Bol, po mjestu su proveli, pokazali i ispričali im   
povijest o kulturnim znamenitostima Bola (Paloc, Vododerine, Škola, Krajove skaline i
Galerija Dešković) mladi turistički vodiči, učenici SŠ Bol.
Ove školske godine  Srednja Bol upisuje jedan razred u program opće gimnazije i jedan razred za zanimanje hotelijersko turistički komercijalist. (K.O., foto Mia Petrić)

(125) objavljeno  27. 05. 15. u 23.05 h  

********************


alt


U PETAK DVIJE KINO PREDSTAVE

Mediteran film u petak organizira u kino dvorani dvije filmske projekcije. Najprije će u kino najmlađi jer je u 17.30 na rasporedu njemački film 7. PATULJAK. Stariji će u kino u 19.30 sati kada se prikazuje CITIZENFOUR, ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dugometražni film.
Cijena ulaznica je 20 kuna.
Filmovi se još uvijek prikazuju u dvorani, a na terasu su planirane projekcije nakon 20. lipnja. Naravno ako se uredi kino platno kojeg je bura oborila pred skoro dva mjeseca. (J.E.)

(124) objavljeno  27. 05. 15. u 23 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE SNIMANJE NA RIVI

U četvrtak od 12 do 15.30 sati nastavlja se snimanje na rivi za booking portal LastMinute.com.

Mole se vozači za strpljenje u slučaju teškoća u prometu. Nakon rive nastavit će se snimati na plaži Zlatni rat - izvjestili su nas iz komunalne službe "Grabovog rata". (J.E.)

(123) objavljeno  27. 05. 15. u 23.55 h

******************** 


alt

Marijana Batinić voditeljica serije "Ljubav je na selu"


ČARI ŽIVOTA NA SELU

RTL ponovno počinje s emitiranjem serije „Ljubav je na selu“ pa i ovim putem pozivaju sve zainteresirane da im se jave. Svi koji traže ljubav svog života, a slobodni su, mogu se prijaviti.  To je prilika – kako kažu na RTL-u – upoznati naočitog farmera ili zgodnu farmerku. I zaljubiti se naravno …

Za više informacija treba nazvati: 099 7313-569, 091 7246-315, 099 7332-079 ili               099 6605-700.

(122) objavljeno  27. 05. 15. u 22.55 h  

********************


alt


„TORCIDA BRAČ“ UVIJEK POMAŽE

„Torcida Brač“, osnovana 1994. nije samo klub za promicanje kulture navijanja i aktivnosti vezanih za HNK „Hajduk“, već aktivno sudjeluje ili sama organizira akcije za pomoć potrebitima bilo u novcu ili radnim akcijama. Najnovija je akcija turnir koji će seodržati 6. Lipnja u Supetru, a prihod od turnira darovat će se teško oboljeloj Anđeli Švab iz Milne kojoj je pomoć potrebna za liječenje. Obolio je i njezin suprug 80-postotni ratni invalid sudionik Domovinskog rata.
Kontakt telefon za pomoć je 099 800 2864, a novčane uplate primaju se preko Privredne banke broj HR7123400091110569411 uz opis plaćanja: Torcida Brač kup za tetu Anđelu.

(121) objavljeno  27. 05. 15. u 22.50 h   srijeda, 27. 05. 2015.     **********


alt


USVOJENI PROSTORNI I URBANISTIČKI PLANOVI

Na 6. sjednici Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Dora Adulmara, raspravljalo se 26. svibnja i doneseni su odluke o prihvaćanju drugih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja općine Bol kao i prve izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja naselja Bol. Sjednici je prisustvovalo osam vijećnika te Nikola Popić, izrađivač spomenutih planova.
Svi su planovi dobili potrebne suglasnosti, a amandmani Ivice Šćepanovića nisu dobile potrebnu podršku ostalih vijećnika. On je, naime, tražio da se ne gradi cesta u produženju Ulice Marka Marulića prema istoku, da u objektu ne može biti više od 6 apartmana (planom ih se predviđa do 9) te da se smanji površina za sportsko-rekreativnu zonu iznad Zlatnog rata.
Za Prostorni plan bilo je 6, a protiv dva vijećnika, dok je Urbanistički plan prihvatilo 6, jedan je bio suzdržan, a jedan protiv.
Kako život ide dalje, pa se tako usvajaju novi planovi, trebat će vrlo brzo mijenjati i ovo što je na 6. sjednici usvojeno. Spominjala se, na primjer, žičara do Vidove gore, koje sada nema u usvojenim planovima.
Sjednica je trajala tri sata. O ostalim zaključcima pisat ćemo u Bolskoj kronici u četvrtak. (J.E.)

(120) objavljeno  27. 05. 15. u 00.15 h  

********************


alt


NOVO GROBLJE – OD JESENI!?

Općinsko vijeće prihvatilo je informaciju Povjerenstva za izgradnju novoga groblja, istočnije od crkvice Sv. Lucije. Povjerenstvo je, sagledavajući mogućnosti Općine, utvrdilo da otkupna cijena zemljišta bude 80 eura po kvadratnom metru. Vlasnicima terena to bi se platilo u pet godina uz kamatu od 4 posto. Sudski vještak dao je procjenu od 130 eura, ali Općina nije u mogućnosti izdvojiti više od 80 eura.
Vlasnici zemlje trebaju se u roku od 30 dana izjasniti prihvaćaju li ovu ponudu. Ukoliko se dobije njihov pristanak i potpišu potrebni dokumenti, izgradnja bi mogla početi već na jesen. Barem je tako predvidio Mate Petrić, koji zastupa Općinu umjesto načelnika Tihomira Marinkovića koji se izuzeo iz sudjelovanja u svim radnjama koje provodi Općina u vezi otkupa zemljišta za novo groblje.
Na sadašnjem groblju ukopi su počeli 1830. godine, a već 1890. (prije 125 godina!) počele su rasprave o preseljenju na drugu lokaciju. (J.E.)

(119) objavljeno  27. 05. 15. u 00.10 h 

********************


alt


VIJEĆNIČKA PITANJA I PRIJEDLOZI

Rasprava o zapisnicima sa tri prethodne sjednice, zatim usmeno izvješće načelnika o radu općine između dvije sjednice, a onda pitanja i prijedlozi vijećnika, uobičajeni je početak svake sjednice Općinskog vijeća. Ovaj put je za taj dio dnevnog reda trebalo 60 minuta.
- Načelnik Tihomir Marinković, govoreći o radovima na Račiću, spomenuo je da bi se asfalt mogao postaviti između 5. I 10. lipnja;
- Parkiranje (uz naplatu) na ulazu u Bol trebalo bi početi 15. lipnja.
- Vijećnici su tražili da se bolje osigura izlaz iz Težačkog puta na zaobilaznicu, barem postavljanjem ogledala;
- Kada će se znati rezultati natječaja za najam prostora na Vidovoj gori? Za koji dan, odgovorio je načelnik.
- Zašto je prekinut dovod vode potrošačima, pa i hotelima, na zapadnom dijelu Bola - bez najave?
- Nakon što se uredila Loža, trebalo bi urediti i fasade objekata iznad, posebno napuštenu kući i vrt uz nju.
- Plaćaju li svi najam korištenja prostora u Domu kulture i koliko se naplatilo za Prvosvibanjski uranak?
- Promet je veliki problem i trebat će to što prije riješiti posebno na Rudini i oko crkvice Sv. Ante na Loži.
O problemima s vezovima u luci i karti Bola koju je izdala TZO, a ne vide se ulice – u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(118) objavljeno  27. 05. 15. u 00.05 h 

********************


alt

Sa ili bez dozvole, ali ih uvijek ima u pješačkoj zoni


PROMETNI PROBLEMI

Bolske ulice nisu građene za današnji promet automobila, posebno ne onaj tijekom turističke sezone. Mnoge ulice nemaju nogostupa, a dvosmjerne prometnice, zbog parkiranih automobila, postaju jednosmjerne. Izgrađena su nova naselja, a mnogi su svoje kuće gradili uz samu cestu, a neki imaju pred kućom vrtove, ali i ne prostor za parkiranje pa auta ostavljaju na cesti.
Poseban je problema s parkiranjem na samoj rivi. Naplatom parkirališta jedva se pokrivaju troškovi, ali se želi postići, uz naplatu od 10 kuna za sat parkiranja, da što više ljudi može doći u centar mjesta. Nekima se to ne plaća, a autom bi do samog centra¬ pa izmišljaju odlazak u ambulantu. Ne mali broj puta se dogodili da netko umjesto u ambulantu ode u samoposlugu, poštu ili na kavu.
- Trudimo se održavati red na parkiralištu na rivi. Imamo razumijevanja za mnoge, ali pojedini žele koristiti više nego je propisano i ne baš uvijek opravdano – objašnjava nam aktualnu situaciju s parkiranjem direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić. – Slobodno i besplatno korištenje operativnog dijela parkinga, onog iza rampe, je od 22 do 8 sati. Međutim, pojedinci žele to koristiti i duže.
U pješačku zonu mogu samo vozila s dozvolom, a to su uglavnom ona za snabdijevanje. Njima je, međutim, vrijeme boravka u pješačkoj zoni ograničeno do 9 sati. Novi prometni redar je u samo 15 dana za nepropisno parkiranje izdao 50 pismenih opomena. Za sljedeći prekršaj platit će po 500 kuna kazne.
- Ljubazno molimo sve sumještane da pomognu u održavanju reda u pješačkoj zoni – molba je direktora Mirka Perića. (J.E.)

(117) objavljeno  26. 05. 15. u 24 h

********************


alt


VODENI PARK I OVE GODINE

Na radost mladih i onih starijih, i ove je godine sa istočne strane Zlatnog rata, lociran vodeni park. Iste je veličine kao i lani, a da podsjetimo, ovo je treća godina da se montira tijekom ljetnih mjeseci u Bolu. Cijene su neznatno skuplje nego lani, samo 5 kuna. Za pola sata plaća se 60, a za jedan sat 75 kuna. (J.E.)

(116) objavljeno  26. 05. 15. u 23.55 h  

********************


alt


alt


TURISTIČKA PROMIDŽBA BOLA

Brojna snimateljska ekipa s pratećim osobljem, ukupno 70 ljudi pa još 30 vozila, sve je to bilo u utorak u Bolu na rivi i na plaži Zlatni rat za realizaciju projekta za booking portal LastMinute.com. Projekt realizira MP-filmska produkcija d.o.o. iz Zagreba.
Za Bol je veoma interesantan ovaj uradak koji će vidjeti milijuni ljudi širom svijeta koji traže destinaciju za svoj odmor. (J.E.)

(115) objavljeno  26. 05. 15. u 23.50 h  utorak, 26. 05. 15.    **********


alt


RADI I VODOVOD BRAČ

U ponedjeljak su se na Račiću posla prihvatili i radnici Vodovoda Brač koji spajaju novopostavljene vodoopskrbne cijevi. Užurbano i produženo rade kako bi omogućili nasipanje ceste i pripremu za konačno uređenje prometnice.
Istovremeno se otkopavaju posljednji metri nasipa uz šetnicu. (J.E.)

(114) objavljeno  25. 05. 15. u 21.35 h 

********************


alt


RIBE ĆE BITI U UTORAK

Ribarski brod „Svjetlica“ noćas ribari u vodama nedaleko Visa, a u Bol se vraća u utorak. Veliki izbor ribe, po uobičajenim cijenama, ponudit će se na prodaju u utorak nakon 17 sati. (J.E.)

(113) objavljeno  25. 05. 15. u 21.30 h 

********************


alt


alt


BOBANOVE SLASTICE

Od sredine lipnja u cocktail baru „Varadero“ nudit će se i razni kolači, sladoled … „Varadero“ organizira proizvodnju slastica u vlastitom prostoru po talijanskim receptima, ali će zainteresirani moći sve to kupiti i ponijeti kući. Ovaj projekt realizira se u suradnji sa Zvonimirom Bobanom koji u Zagrebu ima poznatu kavanu i restoran ali i slastičaru u kojoj se svakodnevno nude vrhunski pripremljeni kolači i torte. Sada će se sve to moći naći (i konzumirati) u cocktail baru „Varadero“.  (J.E.)

(112) objavljeno  25. 05. 15. u 21.25 h 

********************


alt


ČETVRTI TJEDAN TENISA

Počeo je 4. tjedan profesionalnih teniskih turnira Bluesun Cro Circuit poverend by Lukas Sport. U Bolu je stiglo 50 tenisača i 35 tenisačica koji će igrati do subote za nagradni fond od 10 tisuća dolara.
Ovaj sportski projekt, kojeg realizira Teniski klub Kaštela, najveći je u Europi. U 10 tjedana organizirati će se 20 profesionalnih međunarodnih teniskih turnira (ITF Pro Circuit) a cilj im je sniziti troškove igranja mladim perspektivnim tenisačima iz cijeloga svijeta.
Mečevi se igraju svaki dan na terenima Tenis centra „Zlatni rat“ od 11 do 17 sati. Ulaz je slobodan. (J.E.)

(111) objavljeno  25. 05. 15. u 21.20 h  ponedjeljak, 25. 05. 15.    **********


alt


MODERNIZACIJA JAVNE RASVJETE

Općina Bol objavila je na svojim službenim stranicama i u Narodnim novinama namjeru da modernizira javnu rasvjetu na šetnici, od Biline kuće do Zlatnog rata. Procijenjena vrijednost nabavke i ugradnje opreme je 785 tisuća kuna, a rok za dostavu zahtjeva zainteresiranih za sudjelovanje na natječaju je 12. lipnja. Radovi bi se izvodili tek na jesen.
Sredstva za ovaj posao osigurana su iz Proračuna općine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Modernizacijom rasvjete na šetnici želi se postići kvalitetnija rasvjeta uz manju potrošnju struje. (J.E.)

(110) objavljeno  24. 05. 15. u 22.10 h  

********************


alt

Katamaran u nedjelju 24. svibnja u 13.40 sati u vožnji iz Bola prema Splitu


ZADNJA VOŽNJA NEDJELJOM POPODNE

Katamaran je u nedjelju posljednji put ove sezone krenuo iz Bola za Split u 13.30 sati. Od sljedeće nedjelje, prema ljetnom redu plovidbe, katamaran nedjeljom iz Bola polazi u 7.30, a u ostale dane u 6.30 sati. Nakon 18 nedjelja, ponovno će od 4. listopada katamaran isplovljavati iz Bola u 13.30 sati.
Prema ljetnom redu vožnje, koji vrijedi od petka 29. svibnja, novost je što će polazak katamarana iz Splita biti svaki dan u 16.30, a ne samo petkom kao do sada.
Tijekom ljetnih mjeseci skuplje su karte, kao već nekoliko godina, na trajektima i katamaranima za oko 20 posto. Za katamaran cijena karte od Bola do Splita će biti 55, a do Jelse 35 kuna. Za otočane cijena prijevoza ostaje kao i do sada. (J.E.)

(109) objavljeno  24. 05. 15. u 22.05 h 

********************


alt

Prošle godine, 4. rujna, 101. rođendan čestitao je Anki Gratelli načelnik općine Tihomir Marinković (desno). S njima je Ankin sin Ivo (lijevo)


UMRLA NAJSTARIJA BOLKA

Anka Gratelli rođ. Marinković, najstarija Bolka, umrla je u subotu 23. svibnja. Rodila se 4. rujna 1913. a doživjela je skoro pa 102 godine, točnije 101 godinu, 8 mjeseci i 19 dana. Mnogo je toga doživjela tijekom života, lijepih i tužnih trenutaka, tri rata, a pretpostavljamo da joj je najteže bilo kada je morala 2007. Ispratiti sina Vinka na posljednji počinak. Umrla je Anka okružena pažnjom njenih najbližih: sina, dvije kćeri, unuka i brojne rodbine.
Posljednji ispraćaj je u ponedjeljak (25. svibnja). Pogrebna povorka kreće u 16 sati iz kuće žalosti, Hrvatskog preporoda 6, na mjesno groblje u Bolu.
Prije 200 godina, a 100 godina prije rođenja Anke (1813.) rodila se u istoj obitelji Marinković još jedna Bolka koja je živjela više od 100 godina (100 godina, 5 mjeseci i 5 dana). Bila je to Kata Marinković Tomić. (J.E.)

(108) objavljeno  24. 05. 15. u 22 h  nedjelja, 24. 05. 2015.   **********


alt

Istočni dio gradilišta na Račiću u subotu, 23. svibnja u 9 sati


RADI SE I PO KIŠI

Na Račiću, nakon što je popravljen bager, nema čekanja ni kada pada kiša. Tijekom subote trebale su biti spojene dvije posljednje stambene kuće na novi kolektor. Bagerom se uklanja nasip ispred šetnice koji je služio za pristup strojevima. Odvezeno je na deponiju ili prebačeno u nasip za buduću prometnicu dvije trećine materijala, a ostalo je još pedesetak metara što će se učiniti tijekom idućeg tjedna. (J.E.)

(107) objavljeno  23. 05. 15. u 22.50 h 

********************


alt


OBOJANI NOSAČI ZASTAVA

Za neke radnike „Grabovog rata“ bila je ovo radna subota. Na Loži su obojani stupovi na kojima su tri zastave (Europske unije, Hrvatske i Općine Bol). Korištenje auto košare iskorišteno je da se skine i transparent postavljen zbog održavanja 35. Konvencije Federacije europskih karnevalskih  gradova. (J.E.)

(106) objavljeno  23. 05. 15. u 22.45 h 

********************


alt


NIJEMCI SE VJENČALI U BOLU

Ne vjenčavaju se stranci samo na plaži Zlatni rat. Učinio je to u subotu jedan njemački para ali u bolskoj župnoj crkvi. Nije ni to prvi put da se događa u Bolu – kaže nam bolski župnik o. Damir Šokić – jer je on vjenčao do sada pet parova, ali je ovo prvo crkveno vjenčanje stranaca ove godine.
U subotu su u župnoj crkvi Gospe od Karmena vjenčani Christian Woltering i Annabelle Fohfing, oboje iz Berlina. Vjenčao ih je fra Božo Vuleta, župnik za Povlja i Novo Selo. Roditelji mladoženje već su tri puta ljetovali u Bolu, a jednom je s njima bio i sin Christian, pa je ljubav prema Bolu bila presudna za izbor mjesta za crkveno vjenčanje. U Bol je na vjenčanje doputovalo i šezdesetak uzvanika iz Njemačke i svi će oni u Bolu ostati barem sedam dana.
Nakon crkvenog obreda mladenci i ostali svatovi provozali su se brodom „Frane Bol“ razgledavajući Bol s mora, a večera je organizirana u restoranu „Vagabundo“. (J.E.)

(105) objavljeno  23. 05. 15. u 22.40 h  

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE I POVLASTICE

Agencija za obalni linijski pomorski promet poziva sve otočane koji su predali zahtjev za povlašteni prijevoz, a još nisu preuzeli otočne iskaznice, da to učine do 1. srpnja. Iskaznice koje se ne preuzmu  biti će poništene, a korisnik će za ponovno izdavanje morati ispuniti pisani zahtjev i platiti 65 kuna po osobi, a 80 kuna za vozilo.
Novost je što vlasnici obrta neće od 15. srpnja moći koristiti neograničen broj putovanja dnevno sa svojim vozilom, ako je vozila registrirano na ime vlasnika obrta. Do tog roka moraju preregistrirati vozilo ako žele i dalje koristiti povlasticu. Ukoliko to ne učine do 15. srpnja, iskaznice za vozilo će se deaktivirati, a za povlasticu od jednog putovanja dnevno, kao i svi ostali otočani,  morati će podnijeti novi zahtjev, ali bez plaćanja 80 kuna troškova izrade. (J.E.)

(104) objavljeno  23. 05. 15. u 22.30 h  subota, 23. 05. 2015.    **********


alt


alt


ZABIJELILO U SVIBNJU

Nevjerojatne snimke načinio je Bernard Jozanović na cesti Bol - Supetar i to u subotu rano ujutro, 23. svibnja. Nešto više u vremenskim (ne) prilikama na ovom području objavit ćemo tijekom jutra.

*****

Sredozemna ciklona Cvjetko donijela je obilne oborine na dijelu sjeverozapadne Hrvatske, ali je bilo kiše i u Dalmaciji. U Kaštelima je od petka do subote ujutro palo 40 litara po metru kvadratnom, po otocima od 20 do 30 litara, a u Bolu je u petak ujutro u 7 sati izmjereno 13, a u subotu u isto vrijeme 26 litara.

Tuče je bilo po otocima i na području Omiša. Neki su govorili da je iznenadni bijeli pokrivač na Braču bio snijeg, ali službena informacija govori o tuči (krupi) na mjestima i do 40 cm. Na cesti je bijeli pokrivač bio od skretanja za Gožul pa do skretanja za Vidovu goru.

Još su moguće prolazne kiše ili pljuskovi s grmljavinom, a stabilizacija vremena se očekuje od srijede. (J.E.)

(103) objavljeno  23. 05. 15. u 6.55 h 
(dopunjeno 23. 05. 15. u 9.30 h)

********************


alt

Okučnica u naselju Blato o kojoj brigu vodi Marija Keškić


alt

Callistemon citrinus ili kako je mnogi zovu "četka za boce" egzotična je mediteranska zimzelena biljka koja je izrasla kao veliko stablo u vrtu Tonkice Trutanić


alt

Već smo ovaj cvijet objavili na našem portalu, ali sada ponavljamo kako bi objavili i ime vlasnice. To je Renči Krunić


NAJLJEPŠI VRT I OKUĆNICA

U Bolu se nekada ocjenjivalo i javno objavljivalo tko ima najljepše uređeni vrt, okućnicu ili balkon. Čak je Hrvatska turistička zajednica 2010. godine dodijelila „Plavi cvijet“ Villi Giardino za najljepšu okućnicu u Hrvatskoj. Ta je praksa u Bolu postala nepoznanica, ali na sreću i zadovoljstvo domaćih ljudi i turista, još ima onih koji vode računa o izgledu prostora oko svojih kuća.
Zahvaljujući ponajprije našoj suradnici Meri Biliš zabilježili smo neke lijepe primjere iako ih ima još podosta u Bolu. (J.E.)

(102) objavljeno  22. 05. 15. u 23.15 h 

********************


alt


OTKUP AMBALAŽE NA DVIJE LOKACIJE

Boljani to već znaju, ali ćemo napisati zbog onih koji u Bol borave samo ljeti: otkup ambalaže, staklenih i plastičnih boca te limenki, može se obaviti samo na dva mjesta. Srijedom se otkupljuje na parkiralištu, na ulazu u Bol, od 7 do 9 sati i to čini „Michieli-Tomić“ iz G. Humca. Od bolskih trgovaca to radi samo trgovina „Studenac“ na Bračkoj cesti (kod upravne zgrade „Zlatnog rata“),  od 12 do 14 sati, ali uzimaju samo do 10 boca. Otkupna cijena je 50 lipa po boci ili limenki. (J.E.)

(91) objavljeno  22. 05. 15. u 21.05 h 

********************


alt


NE TREBA NAM ZAŠTITA?

Sudeći po broju posjetitelja na predavanju „Zaštita prava potrošača u turizmu“, Boljanima po tom pitanju ne treba zaštita niti su zainteresirani za prava ali i obveze koje imaju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Predavanje je organizirala stranka Novi val – Stranka razvoja u Domu kulture u petak navečer, a bilo je najavljeno plakatima i na našem portalu.
Malobrojne posjetitelje pozdravio je Jakša Baloević, član predsjedništva stranke i  zastupnik u Hrvatskom saboru, dok je o zaštiti prava potrošača u turizmu govorila Nela Kovačević, savjetnica u Dalmatinskom potrošaču.
U par rečenica prepričali bi ono najvažnije: trgovci su u prekršaju ako je na policama jedna, a na blagajni druga cijena, Bol ima potrebe za osnivanjem Povjerenstva za zaštitu potrošača, iznajmljivači moraju gostu nuditi uslugu koju su slikali ili napisali u prospektu ili na internet portalu u protivnom gost može tražiti povrat uplaćenog novca i kaznu zbog prevare …
N. Kovačević je zabilježila i priznala kako prvi put čuje za primjedbu jednog posjetitelja predavanja: za reklamacije u garantnom roku traži se originalni račun koji nije čitljiv jer nakon nekog vremena potpuno – izblijedi. (J.E.)

(90) objavljeno 22. 05. 15. u 23 h   


petak, 22. 05. 2015.     **********


alt

Istočni dio gradilišta na Račiću (snimljeno 21. svibnja u 16.30 sati)


alt

Nogostup (trotoar) na zaobilaznici iznad naselja Blato


alt

Pristupni put od Martinice do nudističke plaže


GDJE SE TO GRADI?

Preostalo je još malo dana do 1. lipnja, kada prema općinskoj odluci, trebaju prestati svi građevinski radovi na otvorenom. Tom odlukom želi se osigurati mir u mjestu, bez buke građevinskih strojeva, kako bi se turisti mogli što bolje odmarati. Hoće li se ta odluka i poštivati, znati ćemo za manje od deset dana.
U Bolu je podosta gradilišta. Grade se novi objekti ili uređuju stari, vozi se građevinski materijal i iskopana zemlja …
U značajnije zahvate sigurno spadaju radovi na Račiću. Moglo se čuti od mjerodavnih da će Račićom već 1. lipnja prolaziti automobili prema Velom mostu. Međutim, ne ide onim tempom kako bi željeli tamošnji stanari. Na gradilištu su trenutno tri izvođača, a četvrti bi trebao postavljati električne kabele, a peti izraditi završni sloj ceste. Sasvim sigurno da to nije moguće uraditi do 1. lipnja.
Građevinari rade i nogostupe na zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana) zbog čega ima i nezadovoljnih. Stanari traže parkirališta za sebe i goste, a pješaci malo sigurnosti i normalan prolaz. Nemoguće je sve zadovoljiti jer svi misle da su u pravu.
Tek su počeli radovi na rivi od pumpne stanice do Biline kuće, ali ima izgleda da se to dovrši do kraja mjeseca, a nastavit će se na jesen.
Podalje od centra, pa mogu raditi i nakon 1. lipnja, završava se proširenje makadamske ceste do crkvice Sv. Lucije. Uređuje se i pristupni put od Martinice prema istoku, prema nudističkim plažama. (J.E.)

(89) objavljeno  21. 05. 15. u 21.50 h  
četvrtak, 21. 05. 2015.    **********


alt

Svi bolski maturanti zajedno, njih 35, zadnjeg dana nastave. S njima su ravnatelj Krešimir Okmažić i razrednica IV. b razreda Ana Ursić


alt

Za uspomenu i dugo sjećanje ...


alt

Pozdrav IV. b razreda


alt

IV. a s razrednicom Antonelom Bošković snimljeni dan ranije


alt

Ravnatelj se potpisuje na majice maturantica


MATURANTI: ADIO ŠKOLA!

U srijedu je za maturante u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Bolu, bio zadnji dan nastave. Srednjoškolci su to uglavnom veselo proslavili, ne misleći sada mnogo na državnu maturu koja ih očekuje od 5. do 24. lipnja. U školske klupe su došli obučeni, njih 35, u jednobojne majice koje su dali i svojim razrednicama.
Antonela Bošković razrednica je u IV.a razredu, a Ana Ursić u IV.b. (J.E.)

(88) objavljeno  20. 05. 15. u 20.50 h  

*******************


alt


NOVO GRADILIŠTE NA RIVI

Radnici „Rubigrada“ počeli su sa probijanjem postojećeg ogradnog zida u čije će se otvore postaviti već gotove betonske vaze za cvijeće. Ukupno će ih se biti šest, od benzinske postaje do Bilina kuće, a u srijedu su učinjena četiri otvora.
Obložit će se, za sada, samo zid, dok je zbog turističke sezone oblaganje nogostupa bijelim betonom odgođeno za jesen. (J.E.)

(87) objavljeno  20. 05. 15. u 20.45 h 

********************


alt


KONVENCIJA FECC-a NA FILMU

Sva važnija događanja na 35. konvenciji FECC-a, održanoj od 9. do 17. svibnja u Bolu, zabilježili su video kamerom bračni par iz Nizozemske, Jan i Petra van Dopperen i sami učesnici skupa karnevalista. U video priči, uz našu domaću glazbenu podlogu, prikazani su razgovori i druženja u Bolu, kao i izleti u Split, na Vidovu goru, Hvar, Pučišća i Škrip. Jedinstvena je to priča viđena očima (kamerom) inozemnog gosta, odličan promotivni materijal za sve one u svijetu koji to budu vidjeli na brojnim portalima. Ne zaboravimo da su u Bolu bili karnevalisti iz 22 zemlje Europe i Amerike.
Video uredak u trajanju od 22,34 minute možete pogledati u našoj VIDEOTECI ili kliknite OVDJE. (J.E.)

(86) objavljeno  20. 05. 15. u 20.40 h 

********************


alt

Zgrada Doma kulture u Bolu


ZAŠTITA POTROŠAČA U TURIZMU

Zaštita prava potrošača u turizmu – naziv je tribine koja će se održati u petak 22. svibnja s početkom u 20 sati u Domu kulture, Ulica Frane Radića 18.
Na tribini će sudjelovati Jakša Baloević, zastupnik u Hrvatskom saboru i Nela Kovačević, savjetnica za zaštitu potrošača. Organizator tribine je NOVI VAL – stranka razvoja.

(85) objavljeno  20. 05. 15. u 20.30 h  srijeda, 20. svibnja 2015.     **********


alt


IZVOĐAČ JE DOŠAO!

Jučer smo u Bolskoj kronici napisali da se već tri ponedjeljka čeka izvođača za radove na nogostupu (trotoaru) u Ulici Vladimira Nazora. Izvođač je stigao u utorak oko 15 sati. Dovezene su betonske vaze koje će biti „usađene“ u betonsku ogradu. Pretpostavljamo da će u srijedu početi njihova ugradnja, a onda slijedi postavljanje betonske obloge na ogradnom zidu dok je uređivanje nogostupa (trotoara) odgođeno za jesen! (J.E.)

(84) objavljeno  19. 05. 15. u 21.05 h  

********************


alt


KARTE ZA KATAMARAN – DAN PRIJE

Kako bi se izbjegle jutarnje gužve kod kupovine karata za katamaran, karte su se počele prodavati i poslije podne. Radno vrijeme nije za sada određeno, ali će se karte moći kupiti odmah po odlasku katamarana za Jelsu. Ne bude li zainteresiranih, prodavač karata – ide kući.
Ujutro ne treba čekati zadnji trenutak, jer je zadržavanje katamarana u bolskoj luci predviđeno u zimskom periodu 5, a u ljetnom 10 minuta. (J.E.)

(83) objavljeno  19. 05. 15. u 21 h 

********************


alt


TREĆI TJEDAN TENISA

U ponedjeljak je počeo treći tjedan teniskih ITF turnira, kojeg organizira Feliks Lukas, kada su na rasporedu bile kvalifikacije. Prvo kolo odigrano je u utorak, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a nagradni fond je po 10 tisuća dolara. Prijavljeno je 75 tenisača i 60 tenisačica.
Mečevi se igraju od 11 do 17 sati, a ulaz je slobodan.
Zanimljiv je i podatak da na jednom od terena Tenis centra „Zlatni rat“ trenira Ivan Dodig, pripremajući se za skorašnji turnir u Roland-Garosu. On je svoj dolazak najavio još prošle godine, kada je na poziv Feliksa Lukasa bio vidjeti natjecanje i uvijete koje pruža sportski centar u Bolu. (J.E.)  

(82) objavljeno  19. 05. 15. u 20.55 h  

*******************


alt


VJENČANJE NA PLAŽI

Sve je više parova, posebno onih iz inozemstva, koji svoje sudbonosno „da“ žele izgovoriti pred matičarom na plaži Zlatni rat. Posljednji koji su to učinili bio je par iz Austrije, točnije iz Graca. Ženik Wolfgang Walter Maitz već 11 godina dolazi na odmor u hotel „Bretanide“, a nevjesta je Sabina Beatrix Liebscher. Svjedoci (kumovi) su bili Radoslav Jerčić i Marko Mršo, a matičar Frane Marinković. Vjenčanju je nazočio ovlašteni sudski tumač (prevoditelj) za njemački jezik Krešimir Okmažić.
„Grabov rat“, kao koncesionar na plaži, ima rezervirane termine za još tri vjenčanja ovoga ljeta. (foto: Karin Dubravčić)

(81) objavljeno  19. 05. 15. u 20.50 h  

********************


alt


PONTON ZA ISKRCAJ

Ponton koji služi za iskrcaj i ukrcaj putnika ponovno je u utorak postavljen na istočnoj strani plaže Zlatni rat. Za koji dan postavit će se, pored njega, i manji ponton za ukrcaj u polupodmornicu „Val“ kojom se prevoze turisti na razgledanje podmorja uokolo plaže. (J.E.)

(80) objavljeno  19. 05. 15. u 20.45 h 

********************


alt


U PRODAJI - ARTIČOKI

Na bolskoj tržnici, na do sada jedinom otvorenom štandu, od utorka se mogu kupiti i artičoki. Cijena im je 5 ili 8 kuna, ovisno o veličini, što i nije tako skupo u odnosu na splitski Pazar gdje je ponuda mnogo veća.
Artičoki se mogu spremati s bobom ili tjestenom. Bob se također može kupiti na štandu obitelji Mikulić. (J.E.)

(79) objavljeno  19. 05. 15. u 20.40 h  utorak, 19. 05. 2015.   **********


alt


TRI PONUDE ZA VIDOVU GORU

Do ponedjeljka ujutro pristigle su tri ponude na natječaj za zakup poslovnog prostora (restoran) na Vidovoj gori. U 11 sati bilo je otvaranje ponuda: dvije su iz Bola, a jedna iz Gornjeg Humca. Rok je 8 dana za odgovor na pristigle ponude, a u sljedećih pet dana može se podnijeti žalba Općinskom vijeću. Ne bude li žalbe, za 15 dana - do 3. lipnja -  znati će se tko će do 31. prosinca 2018. pružati ugostiteljske usluge u prostoru na najvišem vrhu jadranskih otoka.
Dosadašnji korisnik prostora nije se javio na natječaj. (J.E.)

(78) objavljeno  18. 05. 15. u 20.45 h  

********************

alt


ČEKA SE IZVOĐAČA

Početak radova za novi trotoar na rivi, od benzinske postaje do Bilina kuće, najavljen je za ponedjeljak. Prošla su od tada tri ponedjeljka, a ne zna kojeg će se to ponedjeljka početi raditi. Zna se da bi tvrtka „Rubigrad“ trebala urediti taj dio rive u dužini od 170 metara. U postojeći zid ukopat će se šest đardinjera sa cvijećem, a eliminirat će se raniji „cvjetni kanali“ između trotoara i kolnika. Na tom dijelu rive (Ulica Vladimira Nazora) dolaze i nove klupe.
Podloga na trotoaru i obloga zida bit će od bijelog betona. (J.E.)

(77) objavljeno  18. 05. 15. u 20.40 h   

********************


alt

Pet najljepših s lentama (foto: Srđan Tutić)


alt

Prije natjecanja kandidatkinje su bili na plaži Zlatni rat i u cocktail baru Auro (foto: S. Tutić)


U BOLU OKRUNJENA KRALJICA

Splićanka Ivana Švorinić okrunjena je u Bolu za Kraljicu Dalmacije. Bio je to izbor ljepote „Kraljica Dalmacije za Kraljicu Hrvatske“ koji je organizirala poznata splitska dizajnerica Branka Vukušić. Prva Princeza je Barbara Blaine,  druga Princeza je Andrijana Dujić, a treća Princeza Dalmacije postala je Andreja Jelača. Najfotogeničnija je Manuela Malenica, dok je Princezom Cro-Circuita proglašena Kristina Ivančir.

Na izboru, organiziranom u cocktail baru „Varadero“, bile su i mnoge poznate osobe iz lokalne zajednice, TZ Splita i Županije, kao i brojni tenisači koji nastupaju na turniru u Bolu.
Glavni pokrovitelj izbora - Cro Circuit powered by: LUKAS SPORT.

Natjecanje za „Kraljicu Hrvatske“ održat će se 10. lipnja u Novalji na Pagu. (J.E.)

(76) objavljeno  18. 05. 15. u 21.35 h  

********************


alt


KONCERT KORIZMENIH NAPJEVA

Svečano je bilo u nedjelju navečer župnoj crkvi Gospe od Karmela. „Faroski kantaduri“, klapa iz Staroga Grada sa Hvara izvela je koncert „Za križem“ izvodeći napjeve „velike šetemone“  koji se desetljećima pjevaju u Starom Gradu i Vrbanju. „Faroski kantaduri“ djeluju 50 godina, a ovaj koncert koji je Bol imao priliku čuti izvode već 20 godine. Do sada su ga održali oko 170 puta pronoseći svijetom pučku glazbenu tradiciju otoka Hvara.
Koncert u bolskoj crkvi imao je nešto intimno i sveto, baš kao što ima i sam Veliki tjedan. Faroski kantaduri dobili su veliki pljesak, a posebno je dirljiva bila zahvala o. Ivana Plenkovića koji je ispričao kako je uz napjeve koje su pjevači izveli odrastao na Hvaru. Hvarski su korizmeni napjevi slični bolskima, no opet su drugačiji i specifični. Glazbeni i umjetnički voditelj klape je Srećko Damjanović. Pjevači su večer prije koncert „Za križem“ održali u Omišu. (S.B.)

(75) objavljeno  18. 05. 15. u 20.30 h 

********************


alt


RIBA U UTORAK UJUTRO

Zbog juga koji otežava ribolov, „Svjetlica“ će se ranije, nego je planirano, vratiti u bolsku luku. Očekuje se da će to biti u noći od ponedjeljka na utorak, a ulovljena riba prodavati će se u ribarnici u utorak već od 6 sati. (J.E.)

(74) objavljeno  18. 05. 15. u 20.25 h  

********************


alt


TURISTIMA NA ZNANJE

Što sve Bol nudi gostima vrlo se lako može saznati iz prospekata i drugog propagandnog materijala koji se mogu dobiti (besplatno) u Uredu Turističke zajednice. Raskopani pločnik pred ulazom u taj ured također je svojevrsna informacija turistima da su u Bolu u tijeku opsežni građevinski radovi. Nitko se ne može požaliti na neinformiranost. (J.E.)

(73) objavljeno  18. 05. 15. u 20.20 h


ponedjeljak, 18. 05. 2015.     **********


alt


KARNEVALISTI SE VRATILI KUĆI

Bol su u nedjelju napustili sudionici konvencije karnevalskih gradova FECC. Tjedan dana u Bolu je boravilo oko 170 karnevalista iz 22 zemlje Europe i Amerike. Pratili smo njihov program, bili smo s njima na izletima, razgovarali smo s njima u slobodnim trenucima druženja, čuli smo njihove dojmove o Bolu i konvenciji. Pročitali smo što su napisali u knjizi dojmova, i kad se podvuče crta, iz Bola su ponijeli lijepe uspomene i zadovoljstvo, često spominjući riječ "srčanost". Pratilo ih je sunčano i lijepo vrijeme.
Predstavnici Općine Bol u FECC-u su načelnik općine Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić koja je organizirala konvenciju FECC u Bolu. Prema riječima i reakcijama gostiju na ovoj je konvenciji Ivana bila dobri i sveprisutni duh manifestacije, dostupna u svakom momentu, dočekivala je, ispraćala, odgovarala na pitanja, vodila programe, moderirala, prevodila, uspješno rješavala tekuće stvari, uvijek dobro raspoložena i strpljiva, glavna organizatorica kojoj su na kraju priče zaista svi čestitali na dobro odrađenom poslu.
- Svaki organizator je najsretniji kada vidi ljude da odlaze sretni i ispunjeni, kada uspiješ pokazati nešto svoje, što nudi tvoj rodni kraj. Odlično je da se jedan mali Bol kao vrlo mlada članica FECC-a uspio pokazati kao izvrstan organizator. Bila sam ponosna kad sam vidjela kako se predstavnici 22 zemlje vesele s nama onome čemu se i mi veselimo, našoj himni, našem klapskom pjevanju, nastupu naše djece. Odradili smo jednu pravu hrvatsku priču. Na službenim majicama bila je kravata, a medalje koje smo dijelili bile su od bračkog kamena. Fotografije Bola otišle su u svijet kroz Facebook, tako da je ovo važno i za turističku promidžbu Bola - rekla je organizatorica.
Na konvenciji FECC-a u Bolu sudjelovale su: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Njemačka, Italija, Francuska, Portugal, Švedska, Nizozemska, Belgija, Urugvaj, Kolumbija, Trinidad i Tobago, Ukrajina, SAD, Malta i Cipar. U Bolu je bilo i nekoliko gradonačelnika koji su predstavljali svoje članice u FECC-u. Osim bolskog načelnika, bio je načelnik Ivanić Grada, gradonačelnik grada Yambola u Bugarskoj, načelnik općine Rakovica u Srbiji, a zadnjeg dana nam se pridružio i gradonačelnik grada Rijeka Vojko Obersnel. (S. Baković)

(72) objavljeno  17. 05. 15. u 21.35 h

********************


alt


alt


PREDAH NA RAČIĆU

Jugo je zadnjeg vikenda malo primirilo građevinare, a zabrinulo tamošnje stanare. Svi postaju pomalo nestrpljivi, Račićem teško prolaze i stanari jer je sve raskopano. „Akropolis“ zbog juga i plime nije bio u mogućnosti bagerom uklanjati nasip uz šetnicu, ali su to nastavili raditi u nedjelju popodne kada se vrijeme malo smirilo. Nije nam baš jasno zašto nije radio „Tomislav“ koji ugrađuje kanalizaciju i vodovod i betonira šahte. Navodno, kažu nam okolni stanari, nisu od 1. svibnja radili šest dana. (J.E.)

(71) objavljeno  17. 05. 15. u 21.25 h 

********************


alt


USKORO LJETNI RED PLOVIDBE

Još će iduće nedjelje (24. svibnja) katamaran iz Bola za Split krenuti u 13.25 sati. Sedam dana kasnije, pa do kraja rujna, katamaran će iz Bola isplovljavati u 7.30 sati. U ostale dane (i praznikom) polazak je u 6.30 sati. Novost je, prema objavljenom ljetnom redu plovidbe, što će katamaran iz Splita svaki dan polaziti u 16.30 sati, a do sada je to bilo samo petkom.
„Jadrolinija“ je objavila da će putovanje od Bola do Splita i obratno trajati sat i 10 minuta, pet minuta više nego u zimskom periodu. Od 29. svibnja pa dok vrijedi ljetni red plovidbe karta za katamaran do Splita plaća se 55 kn (sada 40 kn), a od Bola do Jelse 35 kn (sada 25 kn).
Prema ljetnom redu plovidbe od 29. svibnja (petak) uvode se dodatne trajektne linije između Supetra i Splita. Bit će svakog dana, bez razlike je li radni dan, praznik ili nedjelja, 12 putovanja u jednom pravcu, a od 3. srpnja 14. Putna karta, tijekom ljeta, poskupljuje sa 28 na 33 kune, za auto sa 130 na 160, a za biciklu sa 32 na 38 kuna. Prvi trajekt iz Supetra će polaziti u 5:00, a iz Splita u 5:15 sati.
Za otočane cijene ostaju nepromijenjene, iste su kao i u zimskom periodu. (J.E.)

(70) objavljeno  17. 05. 15. u 21.20 h  

********************


alt


NAŠA POSLA (1)

Kameni koševi, kojih ima uglavnom uz rivu i na šetnici, nisu za odlaganje kućnog otpada, a još manje za ostavljanje krupnog otpada uokolo njega. Već smo jednom objavili prepuni koš na Račiću, na dnu Ribarskog puta. Stanari bi dok se ne uredi Račić i ponovno ne aktiviraju ukopni kontejneri iza Big Blua trebali svoje smeće nositi u kontejnere na Poljanu ili u kante kod Moby Dicka. Ali je očito njima mnogo bliže ostavljati u i pored betonskog koša (na slici).
Taj koš nema tko isprazniti, a to bi trebao učiniti radnik „Grabovog rata“. On, uz najbolju volju, nije u mogućnosti naprtiti na leđa sav taj materijal i odnijeti u reciklažno dvorište. Vozilom je, sigurno još ovaj mjesec, nemoguć pristup, a jedino prijevozno sredstvo je karijola sa jednim kolom.
U međuvremenu, rješenje je ne odlagati otpad na ovoj lokaciji, a prekršitelja treba prijaviti komunalnom redaru. (J.E.)

(69) objavljeno  17. 05. 14. u 21.15 h  

********************


alt


NAŠA POSLA (2)

Volimo se hvaliti ili čuti da nas drugi hvale, kako je Bol u svemu NAJ. Ali nije baš uvijek tako. Ili možda i jesmo ali smo u nečemu NAJ gori. Primjer je doprema dnevnih novina iz Supetra do Bola. Ove nedjelje je kombiju trebalo dva sata i 10 minuta od Supetra do trafike Tiska. Kako prvi trajekt iz Splita nedjeljom (po zimskom redu plovidbe) ide tek u 9 sati, novina je u Bol došla iza podneva. Vozilo, kojim se dovozi novina, najprije novine razvozi po drugim mjestima na Braču, a uz novine i – pakete, a Bol je zadnja postaja.
Treba shvatiti ljutnju onih koji čekaju novine, jer kod kuće možda imaju i drugih obveza. Domaćica iz Rataca radnim danom dođe u spizu i s novinom se želi vratiti kući. Nije lako dva puta dolaziti u centar mjesta, a možda je još gore – čekati.
Svakako da ima rješenje. Općina i Turistička zajednica bi sa distributerom novina trebale razgovarati i dogovoriti drugačiju raspodjelu. Nije opravdanje ako oni ne čitaju novine! (J.E.)

(68) objavljeno  17. 05. 15. u 21.10 h nedjelja, 17. 05. 2015.    **********


alt


BOL DOBIO SPOMEN PLOČU

Prepuno je bilo bolsko kazalište na otvorenom "Teatrin" u subotu kada su karnevalisti u svojim modrim majicama sa slikom kravate čekali na otkrivanje kamenog spomen obilježja. Zadnjeg dana konvencije FECC načelnik općine Bol Tihomir Marinković i predsjednik FECC-a Henry van den Kroon otkrili su kamenu spomen ploču u obliku kravate, s isklesanim imenima gradova u kojima su se održavale konvencije FECC-a.
Nakon fotografiranja svih grupa uz kamenu kravatu, gosti su razgledali galeriju Dešković, popili kavu na rivi i potom se okupili ispred crkvice Sv. Ante na Loži odakle su zajedno krenuli prema Dominikanskom samostanu. U crkvi ih je dočekao o. Ivo Plenković i ispričao im povijest dolaska dominikanaca u Bol i njihovo djelovanje do današnjih dana. U vrtu samostana gosti su se odmorili i okrijepili domaćim prošekom i rakijom rogačicom.
Navečer su se okupiti pored bazena hotela „Bonaca“ gdje su im podijeljene službene fotografija konvencije. Naknadno će dobiti i cd sa svim fotografijama koje je snimio Janko Levanič iz Ptuja, strpljivo snimajući svaki moment, svako lice i pojedinačni program.

Tijekom nedjelje karnevalisti napuštaju Bol i vraćaju se svojim kućama. (S.B.)

(67) objavljeno  16. 05. 15. u 22.25 h

******************** 


alt

U muškom finalu nije bilo Đorđa Đokovića (Srbija) kojeg je u polufinalu eliminirao sunarodnjak Miljan Zekić. On je postao i pobijednik ...


alt

Žensko finale imalo je mnogo više gledatelja. Na tribinama su bile kandidatkinje za izbor Kraljice Dalmacije, direktor TZ županije Joško Stella, direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, direktor turnira Feliks Lukas ...


DRUGI TJEDAN ITF TURNIRA

U subotu su na teniskom centru odigrana finala ženskog i muškog teniskog turnira Bluesun CroCircuit powered by Lukas Sport. To je drugi od ukupno šest tjedana koliko će se igrati ITF turniri u prvom dijelu. Preostala četiri tjedna su na rasporedu od 22. kolovoza.
U ženskom dijelu natjecanja, ruskinja Anastasiya Komardina je pobijedila makedonsku igračicu Linu Gjorechesku rezultatom 6-3 6-3.
Pobjednici je trofej uručio direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije,  Joško Stella, dok je drugoplasniranoj trofej dodijeljen od strane  Marca Petersa, direktora tvrtke Creative Global Investments koja je jedan od sponzora turnira.
U muškom finalu pobijedio je Miljan Zekić iz Srbije koji je nakon velike borbe bio uspješniji od prvog nositelja turnira, Yanicka Mertensa iz Belgije. Rezultat je bio 6-7(4) 7-5 6-2.
Trofej je finalistu predao  Predrag Stojčević, dopredsjednik Hrvatskog teniskog saveza, dok je pobjedniku trofej uručen od strane CEO-a Creative Global Investmentsa, Carla Beseniusa. (Z.K.)

(66) objavljeno  16. 05. 15. u 22.15 h 

********************


alt


PRŠUT IDE U G. HUMAC

Iz vrećice s brojevima, šesnaesti po redu (jer je u subotu bio 16. svibnja) izvukla je Mirei Kale ceduljicu na kojoj je bio upisan broj 116. Pod tim brojem uplatio je 10 kuna i dobio 6,5 kg težak pršut Nikola Marinelić iz Gornjeg Humca.
Jedan od vlasnika štanda na tržnici, Tomislav Mikulić, otkrio nam je da je Nikola uplatio pet brojeva, ali očito nije uzaludno potrošio 50 kuna. (J.E.)

(65) objavljeno  16. 05. 15. u 22.05 h 

********************


alt


STIGLE PRVE TREŠNJE

Na bolskoj tržnici, na štandu Mikulić, od subote se prodaju prve ovogodišnje trešnje iz Tugara. Prodaju se po cijeni od 30 kuna za kilogram. Mogu se kupiti i prve lubenice. Cijena im je 15 kuna. (J.E.)

(64) objavljeno  16. 05. 15. u 22 h 

********************


alt


KONCERT „ZA KRIŽEM“

„Faroski kantaduri“ iz Starog Grada gostuju ove nedjelje (17. svibnja) u Bolu gdje će u župnoj crkvi Gospe od Karmela održati koncert „Za križem“. Izvest će tradicionalne korizmene napjeve Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru.
Početak koncerta je u 20 sati. (J.E.)

(63) objavljeno  16. 05. 15. u 21.55 h  subota, 16. 05. 2015.     **********


alt

Kandidatkinje za izbor Kraljice Dalmacije i četiri tenisača na Zlatnom ratu


alt

Slika za uspomenu: mlade djevojke sa mladencima, kumovima i sudskim prevodiocem


BOL BIRA KRALJICU DALMACIJE

Nakon nekoliko godina pauze, Kraljica Dalmacije (Queen of Dalmatia) se vraća kao jedan od najprestižnijih regionalnih izbora ljepote u Hrvatskoj. Vlasnica licence za 2015. godinu je Branka Vukušić, renomirana hrvatska dizajnerica s preko 35 godina dugom karijerom u suradnji s najpoznatijim domaćim i svjetskim modelima i ikonama ljepote. Ona je ujedno i vlasnica prve Hrvatske škole mode i najpoznatije splitske modne agencije ˝Power of Dreams˝.
Na castingu u Splitu 11. travnja, odabrano je 16 djevojaka između 18 i 25 godina, koje su već doputovale u Bol, a smještene su u hotelu „Kaštil“. U petak su prošetale do plaže Zlatni rat i u cocktail baru „Auro“ popile piće. S djevojkama su se slikali i mladenci iz Austrije koji su se upravo vjenčali na plaži. Djevojke su bili i na teniskim terenima.
Boljani i njihovi gosti mogu u subotu navečer prisustvovati izboru Kraljice Dalmacije koja će sudjelovati na izboru Kraljice Hrvatske. Izbor je od 20.30 sati u cocktail baru „Varadero“. Nakon izbora slijedi Players Party. Jedan od sponzora ove manifestacije je Lukas Sport, organizator teniskih ITF turnira koji se ovih dana održavaju u Bolu.

(62) objavljeno  15. 05. 15. u 22.25 h  

********************


alt

Hotel "Bonaca" gdje su bili smješteni sudionici 35. komvencije FECC-a


KARNEVALISTI PO BRAČU

U bogatom radnom i kulturnom programu kojeg za goste karnevalske konvencije FECC petak je bio rezerviran za izlet po Braču. Tri autobusa krenula su prema Pučišćima gdje su gosti posjetili klesarsku školu u kojoj su zatekli učenike na praktičnoj nastavi. O načinu obrade kamena  govorio im je voditelj radionice Mate Radić. No, tek je posjet pučiškom kamenolomu "Veselje", iz kojeg se kamen eksploatira od 1455. Godine, goste ostavio bez daha. Iza zaštitne ograde promatrali su odvajanje kamenih blokova iz kamenoloma i prijevoz dizalicom. Vidjeli su mjesto iz kojeg se vadi kamen od kojeg su sagrađene brojne znamenite građevine u svijetu, a washingtonska Bijela kuća samo je jedna od njih. Potom su se odvezli do najstarijeg mjesta na Braču, Škripa. "Muzej uja" obitelji Krstulović bio je pravo otkriće. Uljara utemeljena 1864. godine obnovljena je 2013. kao muzej u kojem je prikazan proces tradicionalne prerade maslina. Karnevalisti  su kušali domaće ulje i džem od naranče. U zavičajnom "Bračkom muzeju" razgledali su artefakte iz povijesti otoka Brača i sa simpatijama slušali priče o životu na otoku kakav je bio prije tehnologizacije, o stočarstvu, o sićušnom pastiru Lodi iz romana Vladimira Nazora. Po povratku u Bol valjalo se odmoriti do svečane gala večere.
U subotu, koja je i posljednji službeni dan konvencije, u bolskom Teatrinu otkrit će se spomen ploča FECC-a, a potom će za oproštaj od Bola gosti posjetiti Dominikanski samostan.

(o događanjima na Konvenciji FECC-a izvještavala Sanja Baković)

(61) objavljeno  15. 05. 15. u 22.20 h 


KARNEVAL SPAJA LJUDE, A POLITIKA ODVAJA

Na gala večeri u hotelu „Elaphusa“ karnevalisti su završili protokolarni dio konvencije FECC. Dodijeljene su medalje organizatorima i sudionicima, a zastava manifestacije predana je domaćinu iduće konvencije, predstavnicima njemačkog grada Cottbusa.

- Ovdje u Bolu smo zaista dobili duh karnevala! Vidi se da su organizatori sve napravili iz srca. Konvencija je bila izvrsno organizirana, stalno sam gledala kako neke stvari i mi iduće godine moramo ponoviti. A Ivanu Bošković Ivičić koja nas je ovdje vodila želim iduće godine u Cottbusu da mi pomogne u organizaciji jer je toliko dobra. Fasciniralo me kad sam vidjela da svake večeri za istim stolom sjede predstavnici Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, dakle bez politike se sve može! Čestitam Bolu, odrađen je sjajan posao - rekla je Marion Hirche, polupredsjednica njemačke delegacije FECC-a koja će iduće godine brinuti o organizaciji konvencije u Cottbusu.

Predsjednik Henry van der Kroon na gala večeri zahvalio se domaćinima i također čestitao:
- Tako jedna mala zajednica kao što je Bol da organizira ovakvu konvenciju, zaista je impresivno! Nisam prije bio u Bolu, ali htio bih se vratiti iako je bilo dosta komplicirano doći iz Nizozemske. Ja sam sad preuzeo predsjednički mandat FECC-a od tri godine i više neću moći, želim da nakon mene to nastave mlađi - kazao je Henry van der Kroon.


Ništa manje nisu zadovoljni bili ni gosti iz Amerike. Marcia Stamper, kraljica karnevala s otoka Arube koje pripada karipskom otočju u karnevalskoj federaciji sudjeluje već 21 grupu, i pokrenula je mnoge karnevalske grupe:
- Najviše me se dojmio izlet po otoku Braču, bilo je čudesno. Kada smo došli pred klesarsku radionicu u Pučišima, fascinirao me ritam udaraca o kamen, muzika kamena! Svako mjesto i regija prirodno imaju neku svoju muziku, ovdje je to muzika kamena - prenijela je svoje dojmove Marcia Stamber s Arube.


Mahindra Satra – Maharaj s otoka Trinidad i Tobago presretan je bio što su mu organizatori jako puno pomogli oko vize s kojom je bilo dosta problema:
- Ovdje su ljudi još živi! Imaju osjećaje, humani su! Ja sam to osjetio. Nije svugdje na  svijetu tako. Svaki čovjek ima i srce i osobnost. Zadržite to! – poručio je Mahindra Satra-Maharaj s Trinidada i Tobaga i s ponosom istaknuo da će na njihovom karnevalu za dva tjedna ugostiti i predstavnike Hrvatske koji će biti gosti među karnevalistima cijelog svijeta. (S. Baković)

(objavljeno  16. 05. 15. u 6 h)    

********************


alt


RESTORAN NA ZLATNOM RATU

Nakon plaže Borak, otvoren je i restoran na plaži „Zlatni rat“. Osim fast fooda u ponudi su riba i meso na žaru, špageti, sendviči …
Kao i ranijih godina moguća je narudžba jela a la cart. Inače su cijene ostale kao i lani: tost sendvić 35 – 40 kn, špageti i pržene papaline su po 50 kn, hot dog 30 kn … (J.E.)

(60) objavljeno  15. 05. 15. u 22.15 h   

********************


alt


RENT A BOAT I ČARTER PLOVILA

Komunalno društvo „Grabov rat“ je raspisao i 14. svibnja objavio natječaj  za iznajmljivanje brodica (rent a boat) i plovila (charter) sa i bez posade.
Za rent a boat izdat će se 27, a za charter 7 odobrenja.
Ponude treba dostaviti u roku od 7 dana, a zadnji dan je četvrtak 21. svibnja. (J.E.)

(59) objavljeno  15. 05. 15. u 22.10 h 

********************


alt


LOŽA BEZ SKELE

U petak, nakon 30 kalendarskih dana, uklonjena je i skela sa pročelja Lože. Nismo baš vjerovali da će u tome uspjeti, ali „Neir“ iz Splita obavio je posao u ugovorenom roku. Rasvjeta je još u četvrtak osvijetlila zid Lože izgrađen 1884. godine, čije je fuge trebalo očistiti pa ponovno ožbukati. Trebalo je skinuti i ponovno obojiti, pa vratiti željeznu konstrukciju iznad ulaza … Šarene suncobrane, vlasnici prostora su zamijenili još 25. travnja. (J.E.)

(58) objavljeno  15. 05. 15. u 22.05 h 

********************


alt

Grupa turista iz daleke Indije, koja je u Bolu boravila posredstvom agencije "Santo", u petak je prije odlaska još jednom bila na Zlatnom ratu


alt

Zbog juga "Jadrolinija" je u petak otkazala trajektnu liniju Makarska - Sumartin, ali i katamarane iz Splita za Korčulu i Lastovo. Prvi put u svibnju nije došao ni katamaran u Bol već je iz Splita direktno otplovio u Jelsu


VRIJEME ZA VIKEND

Toplo vrijeme u svibnju malo je ugrijalo more gdje je temperatura u petak bila 18 stupnjeva. Međutim, nedolazak katamarana u petak, najava je pogoršanja vremenskih prilika. Za subotu meteorolozi najavljuju sunčana i oblačna razdoblja. Samo je povremeno moguća slaba kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Meteo-info, čiji portal preuzimamo, predviđa u Bolu slabiju kišu oko podneva. Već u nedjelju bit će stabilno, a očekuje se slaba do umjerena bura. Od jutra bit će nadprosječno toplo.
Sunčano i toplo nastavit će se i u idućem tjednu.

(57) objavljeno  15. 05. 15. u 21.55 h  petak, 15. 05. 2015.    **********


alt


alt


alt


SVJETLEĆI DEKOR NA LOŽI

Od četvrtka u večernjim satima Loža je nešto drugo. Nova rasvjeta učinila ju je još atraktivnijom iako svi radovi na rasvjeti još nisu završeni. Oni koji znaju što još treba uraditi mole za još malo strpljenja. Trebati će ukloniti i skelu pa će Loža uistinu biti ponos i nova razglednica Bola.(J.E.)

(56) objavljeno  14. 05. 15. u 21.55 h 

********************


alt


POSJET HVARU

Šestog dana, sudionici 35. Konvencije FECC-a posjetili su Hvar. Brodom „Frane Bol“ nakon sat i 50 minuta vožnje stigli su u grad, a onda su se, raspoređeni u tri grupe u pratnji vodiča, uputili u razgledanje povijesnih i kulturnih znamenitosti Farosa, nekadašnje grčke kolonije čije je naselje nastalo prije 6.000 godina. Gosti su imali mnogo toga za čuti i vidjeti, a pravi domaći ugođaj čekao ih je na brodu „Frane Bol“ gdje su mogli uživati u ribljem ručku i domaćem vinu.
Lijepo vrijeme i ugodna vožnja dodatno su oraspoložili naše goste kojima će ovaj izlet ostati u lijepom sjećanju.

***

Večer su proveli radno. Predstavile su se zemlje u kojima će se iduće dvije godine održati konvencije FECC-a. U 2016. godini konvencija će biti u istočnom dijelu Njemačke, u gradu Cotbusu, a 2017. godine na Malti, u gradu Valenciji.
U petak goste očekuje još jedan izlet, ovaj put bračka tura: posjet kamenolomu u Pučišćima i najstarijem mjestu na Braču, Škripu i zavičajnom muzeju koji se u njemu nalazi.
Večer je rezervirana za svečanu gala večer. (J.E. – S.B.)


(55) objavljeno  14. 05. 15. u 21.30 h 

********************


alt


alt


ZAVRŠAVA SE KANALIZACIJA

Obrt „Tomislav“ iz Stobreča pri završetku je radova na postavljanju i prespajanju na kanalizacijski kolektor na Račiću. Upravo se spaja posljednja cijevi, a pri kraju su spajanja okolnih kuća na glavnu kanalizacijsku cijev. To će omogućiti nasipanje ceste i pripremu za završne radove kako bi se ta prometnica mogla koristiti za promet ljudi i vozila.
Splitski „Akropolis“ nastavlja uklanjanjem nasipa uz šetnicu. Dio materijala se koristi za nasipavanje ceste, a dio odvozi na deponij. (J.E.)

(53) objavljeno  14. 05. 15. u 21.25 h 

********************


alt


alt


PODMORNICA PONOVNO U MORU

Nakon „zimskog sna“, podmornica „Val“ u vlasništvu Vedrana Krunića od četvrtka je ponovno u moru. Uz pomoć velike dizalice, podmornica teška deset tona, spuštena je i vraćena u more bez problema. Nekoliko će dana ostati privezana u portu, a tijekom idućeg tjedna turisti će moći razgledati podmorje uokolo Bola, po danu ali i u večernjim satima. U međuvremenu će se urediti neke sitnice na plovilu i postaviti ponton za ukrcaj i iskrcaj putnika na Zlatnom ratu. (J.E.)

(53) objavljeno  14. 05. 15. u 21.20 h 

********************


alt


PRŠUT ČEKA NA IGRAČE

Planirano izvlačenje u ponedjeljak dobitnika pršuta na štandu Mikulić na tržnici, odgođeno je za subotu u podne. Razlog što se nije prijavio potreban broj igrača. Za samo 10 kuna može se dobiti pršut od 6,5 kilograma.
Još je slobodno dvadesetak brojeva pa organizatori vjeruju da će naći toliko zainteresiranih kako bi ime dobitnika saznali u subotu, a njegovo  (ili njezino) ime objavili u Bolskoj kronici u nedjelju.

(52) objavljeno  14. 05. 15. u 21.10 h 
četvrtak, 14. 05. 2015.    **********


alt


NA PERISTILU I VIDOVOJ GORI

Gosti konvencije FECC proveli su srijedu na izletu u Splitu gdje ih je dočekala i pozdravila direktorica Turističke zajednice Split Alijana Vukšić. Uz stručno vođenje razgledali su staru splitsku jezgru i upoznali glavne znamenitosti grada.
Nakon povratka iz Splita, autobusi su se zaustavili na Vidovoj gori. Oduševljeni pogledom na otoke, europski zaljubljenici u karneval uživali su u šetnji po najvišem vrhu dalmatinskih otoka gdje su se fotografirali i predahnuli prije povratka u Bol. Večer su proveli uz bazen hotela „Bonaca“ uživajući u dalmatinskoj pjesmi.
U četvrtak ih  očekuje izlet na Hvar, a večer će proteći radno u predstavljanju zemalja domaćina idućih konvencija FECC-a, Njemačke i Malte. (S.B.)

(51) objavljeno  13. 05. 15. u 23.20 h  

********************


alt

Đorđe Đoković, igrač na turniru u Bolu, Feliks Lukas, organizator i direktor turnira, Nikola Pilić, proslavljeni igrač, selektor i trener, Dino Sokol, izvršni direktor hotela "Zlatni rat" d.d.


KAŠTELANKA PRVA POBJEDNICA

ITF teniski turniri koje već drugu godinu u Bolu organizira Feliks Lukas donose, osim sportskih rezultata,  više od 12 tisuća noćenja. U prvom terminu od 1. svibnja igrat će se šest tjedana po dva turnira, paralelno u muškoj i ženskoj konkurenciji. Turniri se nastavljaju 22. kolovoza, kada će se igrati četiri tjedna.
Prošlogodišnja pobjednica u Bolu, Kaštelanka Tena Lukas i ove je godine pobjednica prvog tjedna. U finalu je bila bolja od Slovenke Tamare Zidanšek (6:2, 6:3). U muškoj konkurenciji Tomislav Brkić (BiH) svladao je  Vaclava Šafraneka iz Češke (6:2, 6:4).
Svi se susreti igraju na terenima Tenis centra Zlatni rat, a ulaz je slobodan. (J.E.)

(50) objavljeno  13. 05. 15. u 23.15 h 

********************


alt


BIRA SE KRALJICA DALMACIJE

U Bolu se u subotu (16. svibnja) bira Kraljica Dalmacije za 2015. godinu. Izbor počinje u 20.30 sati u cocktail baru „Varadero“. Nakon izbora najljepše Dalmatinke, slijedi od 22.30 sati Players party u kojem će sudjelovati i sudionici teniskog turnira.
Organizatori najavljuju i neka iznenađenja za publiku. (J.E.)

(49) objavljeno  13. 05. 15. u 23.10 h 

********************


alt


PROLAZ DO 8 SATI!

Zna se da je riva pješačka zona - bez automobila, osim … Mnogi smatraju da je nemoguće potpuno odstraniti automobile iz centra mjesta, posebno tijekom turističke sezone. U nekim je sredinama to uspjelo, ali u Bolu ide malo sporo i mnogo teže.
U centar mogu samo automobili s propusnicom! Međutim, kako se još uvijek posvuda radi i gradi, automobili s građevinskim materijalima i opremom stalno pristižu i traže da im se otvara rampa. Zbog toga iz komunalnog poduzeća „Grabov rat“, koji brine o prometu u mjestu, upozoravaju vozače da se rampa na ulazu, kod autobusne postaje, zatvara u 8 sati. Do tada mogu ulaziti vozilom do svojih gradilišta, ako se znaju (ili hoće) bolje organizirati i prilagoditi novom režimu prometa u centru mjesta.

(48) objavljeno  13. 05. 15. u 23.05 h  srijeda, 13. 05. 2015.     **********


alt


alt

Izvršni direktor hotela "Zlatni rat" d.d. Dino Sokol, direktor turnira Feliks Lukas i Nikola Pilić.


TENIS: VIŠE OD SPORTA

Teniski turniri nisu zanimljivi samo sportašima. Turniri, kakav je ovaj koji se drugu godinu održava u Bolu, interesantni su i za turističko gospodarstvo. Noćenja ulaze u službenu statistiku turističkog prometa, sportaši koriste hotelski i privatni smještaj, ima i vanpansionske potrošnje, a nastupi u Bolu prate i mediji u državama iz kojih sportaši dolaze, što ima značaja i za promidžbu Bola.
- U Bolu smo u dva termina bili prošle godine – kaže nam Feliks Lukas, organizator i vlasnik turnira. Došli smo i ove godine jer su u Bolu uvjeti idealni. U prvom terminu smo od 1. svibnja do 14. lipnja. Drugi termin je od 22. kolovoza do 26. rujna. Ove godine očekujemo 30 posto više natjecatelja, a dolaze iz 52 države sa pet kontinenata. Većina natjecatelja, njih 60 posto je smještena u Bluesun hotelima, a ostalih 40 posto je u privatnom smještaju.
Mladi su to tenisači koji traže afirmaciju i proboj prema vrhu. Trenutno najzvučnije ime u Bolu je 20-godišnji Đorđe Đoković, brat proslavljenog Novaka Đokovića. U Bolu je, nakon 40 godina, došao i legendarni Nikola Pilić, kao VIP gost. Međutim, prati i nastupe Đorđa Đokovića koji je polaznik teniske akademije Nikole Pilića u Opatiji. (J.E.)

(47) objavljeno  12. 01. 15. u 22.15 h 

********************


alt


KRAVATA SA ZLATNOG RATA

Pravi izazov bilo je zajedničko fotografiranje na plaži Zlatni rat za goste 35. konvencije Federacije europskih karnevalskih gradova koji dane u Bolu provode radno, no isto tako i u druženju i zabavi. Unatoč vjetrovitom vremenu u utorak su se u službenim modrima majicama FECC-a posložili na plaži Zlatni rat kako bi iz Bola ponijeli još jednu jedinstvenu uspomenu, vjetrovitu i neponovljivu fotografiju s prevrtljive bolske "punte". Na žalost, zbog jakog vjetra nije bilo moguće, kako je bilo planirano,  snimiti fotografiju i iz zraka. Na majicama koje su domaćini pripremili za goste otisnuta je kravata, prepoznatljivi hrvatski "izum", s imenima i godinama svih gradova u kojima su se do sada održale konvencije FECC-a.
Jutarnje radne sate  proveli su diskutirajući kako ovoj rastućoj manifestaciji osigurati dugoročno financiranje. Direktor Turističke zajednice grada Rijeka Petar Škarpa prezentirao je projekt o promociji suradnje između europskih karnevalskih gradova prema kojemu bi se sredstva zatražila iz fondova EU, posebno iz programa Kreativna Europa. Dobri su primjeri došli iz Portugala, ali i od predstavnika Malte te predstavnika karipske države Trinidad i Tobago kao i od novoizabranog predsjednika Henrya van der Kroona. Večer će gosti proveli u "bijeloj noći pokraj bazena" uz živu glazbu i ples.
U srijedu će karnevalisti posjetiti Split, a na povratku i Vidovu goru, dok ih navečer očekuje dalmatinska večer uz klapu "Kantaduri".  (S.B.)

(46) objavljeno  12. 05. 15. u 22.10 h 

Za fotokroniku otvorite FECC CONVENTION ili kliknite OVDJE


********************

alt


RIBA DOLAZI U SRIJEDU

Ribarski brod „Svjetlica“ tijekom utorka ribario je desetak milija od Visa, prema Italiji. Kako saznajemo u Bol se „Svjetlica“ očekuje u srijedu nakon 17 sati, kada će se moći kupiti svježa riba po starim cijenama. Prodaja će se nastaviti i tijekom četvrtka ujutro na ribarnici. (J.E.)

(45) objavljeno  12. 05. 15. u 22.05 h 
utorak, 12. 05. 2015.    **********


alt

Zajednička fotografija na bazenu hotela "Elaphusa" (foto: Mario Jelić)


KARNEVALISTI BIRALI PREDSJEDNIKA

Ozbiljno su se zahuktale aktivnosti trećeg dana 35. konvencije Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) koja se ovaj tjedan održava u Bolu. U kongresnoj dvorani hotela Elaphusa članovi FECC-a predano su i uspješno tijekom jutra odradili vrlo važan dio konvencije, presidium-sjednicu predsjedništva federacije, te potom održali Generalnu skupštinu. Na sastanku Generalne skupštine za predsjednika je ponovno izabran Nizozemac Henry van der Kroon na novi trogodišnji mandat, te novi članovi Boarda, upravljačkog tijela FECC-a. Odlučivalo se i o primanju novih članica - gradova, asocijacija i pojedinaca. Na sjednici skupštine goste je pozdravio i načelnik općine Bol Tihomir Marinković.
Odjeveni u službene uniforme FECC-a gosti su se zajedno fotografirali pokraj otvorenog bazena u hotelu Elaphusa.
U stankama između regularnih obaveza, kao i poslijepodne, opuštali su se u druženju i razgovoru, u predivnom ambijentu uređenih hotela Bonaca i Elaphusa,  prožetom živim bojama prirode, plavetnila i šume. Kako se karnevalisti na konvencijama i karnevalima viđaju svake godine, već su se stvorila poznanstva i prijateljstva te susreti članova izgledaju kao da se na jednom mjestu okupila jedna velika obitelj.
U večernjim satima na programu je bio maskenbal uz živu muziku.
Utorak, četvrti dan konvencije rezerviran je za tematske radionice i okrugle stolove, a navečer na programu je "bijela noć na bazenu". (S. Baković)


Za foto kroniku događanja otvorite FECC CONVENTING ili kliknite OVDJE.

(44) objavljeno  11. 05. 15. u 21.50 h  

********************


alt


TKO MOŽE U RIBOLOV?

Bilo je 4.200 zahtjeva, a Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je 3.394 povlastice za mali obalni ribolov. Povlastice je dobilo i 12 Boljana: Smiljko Pavišić, Andrija Vlastelica, Slobodan Marinković, Nikša Pavišić, Matko Ivelić, Srećko Pavišić, Mirko Kitić, Nikša Baković, Branimir Burmaz, Branko Petojević, Marko Petojević i Zlatko Brizić. Zakonom je određeno što se sve može koristiti od ribolovnog alata i pribora, ali su obvezni vlasnici povlastice ispunjavati izvješća o ulovu.
Povlastice za mali obalni ribolov dobilo ih je u Povlja 11, Milni 30, Nerežiščima 5, Postirama 11, Pučišćima 20, Selcima 14, Splitskoj 2, Sumartinu 7, Supetru 23 i Sutivanu 12. (J.E.)

(43) objavljeno  11. 05. 15. u 21.40 h 

********************


alt

Ivana Jekić, vlasnica frizerskog salona za muškarce


alt

Novi je salon na Rudini


PONOVNO BRIJAČNICA U BOLU!

Nakon više od 20 godina u Bolu je ponovno otvorena brijačnica, odnosno frizerski salon samo za muškarce. Vlasnica je Ivana Jekić, a od ponedjeljka YOU barber shop radi na Rudini od 9 do 13 te od 17 do 21 sat, osim nedjeljom. Nisu potrebne rezervacije ni prethodne najave, a domaći ljudi (Boljani) imaju i povoljnije cijene: šišanje 50, brijanje 30, pranje kose … (J.E.)

(42) objavljeno  11. 05. 15. u 21.35 h  ponedjeljak, 11. 05. 15.    **********


alt

Mladi čekaju u župnoj crkvi na prvu pričest


alt

Mladi prvopričesnici sa župnikom i učiteljicom Marinom Soljačić


SVE VIŠE PRVOPRIČESNIKA

Svoju prvu svetu pričest u nedjelju je primilo 11 mladih Boljana, šest djevojčica i pet dječaka. Misno slavlje predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić.
Treba nas veseliti podatak da u Bolu svake godine ima sve više mladih, a time i prvopričesnika. (J.E.)

(41) objavljeno  10. 05. 15. u 22.25 h 

********************


alt

Otvaranje u nedjelju navečer u kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa"


alt

Mimohod bolskom rivom


POČEO 35. KONGRES FECC-a

Prigodnim ceremonijalom u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ službeno je u nedjelju navečer otvoren 35. Kogres FECC-a. Gostima su se predstavili bolski Mandolinski orkestar te muška i ženska klapa.
Čitava nedjelja bila je ispunjena programom, pa je bilo malo vremena za odmor, ali dovoljno da upoznaju Bol. Iz hotela „Bonaca“ šetnicom su krenuli do Vinarskog podruma gdje je sudionike primio i pozdravio bolski načelnik Tihomir Marinković.
Potom se krenulo u mimohod sa državnim zastavama čiji su predstavnici doputovali u Bol, a u 12 sati bili su na misi u župnoj crkvi Gospe od Karmena.
U ponedjeljak je predviđen sastanak predsjedništva, zatim snimanje zajedničke fotografije na bazenu hotela „Elaphusa“, a od 11 sati je izborna skupština. Navečer će se održati maskenbal.
Za pogledati fotografija o boravku karnevalista u Bolu otvorite rubriku FECC CONVENTION  ili kliknite OVDJE.

(40) objavljeno  10. 05. 15. u 22.15 h  nedjelja, 10. 05. 15.    **********


alt

Dobrodošlicu gostima u hotelu "Bonaca" poželjela je u ime domaćina ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić


STIGLI KARNEVALISTI

Avionom, katamaranom, trajektom i autobusom preko Supetra, tijekom subote stiglo je u Bol oko 160 sudionika 35. Konvencije Federacije europskih karnevaliskih gradova (FECC). Smješteni su u hotelu „Bonaca“ gdje su ih dočekali domaćini, a nakon večere dobrodošlice uručene su im poklon vrećice. Nastavilo se na bazenu hotela zabavom uz živu glazbu.
U nedjelju u 9.30 napuštaju hotel i šetnicom dolaze u centar Bola. Načelnik općine Tihomir Marinković pozdravit će i zaželiti im dobrodošlicu u prostorima Podruma, a onda (oko 11 sati) slijedi parada zastava i mimohod svih sudionika.
Misa je u 12 sati u župnoj crkvi Gospe od Karmen. Ceremonijal svečanog otvaranja 35. Kongresa FECC-a je u 20 sati u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“. (J.E.)

(39) objavljeno  09. 05. 15. u 23.20 h  

********************


alt


RECIKLAŽNO DVORIŠTE JEDINO IMA BOL

Od svih lokalnih jedinica na Braču, jedino je u Bolu napravljeno reciklažno dvorište. Učinjeno je to prvenstveno zahvaljujući Općini i Općinskom vijeću koji su odobrili ne mala sredstva za otkup terena i njegovo uređenje. Trebat će i domaćinstva sudjelovati u sortiranju otpad i odlagati u ukopne kontejnere prema istaknutim natpisima. Po Bolu na više lokacija, postavljeni su ukopni kontejneri. najčešće po tri ili četiri, jedan pored drugoga. Za sada treba odvajati kućni otpad, staklenu ambalažu, papira i PET-boca. Mnogi to, međutim, ne čine. Bilo je slučajeva da se u kontejnere ubacivao žar sa komina i došlo je do požara pa su morali intervenirati i vatrogasci.
Vrlo brzo će otpad trebati odvajati u više grupa: papir, karton, plastika, metalna ambalaža, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET – boce, PE – folija, limenke, stari lijekovi, otpadne gume bez naplatka (do 4 komada), metalni glomazni otpad, elektronički  otpad, glomazni otpad (drvo), akumulatore, fluorescentne cijevi i zeleni otpad.  Za to realizirati trebat će zajednički napor i disciplina domaćinstava i koncesionara za prikupljanje i odvoz otpada.
Ponovit ćemo i obvezu građevinara da kod adaptacija objekata trebaju naručiti veliki kontejner. Dnevno korištenje, koje uključuje dovoz i odvoz do 7 kubika materijala, je 700 kuna uz dodatnih 50 kuna po danu. Neki to zanemaruju pa građevinski otpad odlažu uz cestu Bol – Murvica ili Bol – Gornji Humac. Za najam kontejnera treba nazvati „Michieli – Tomić“ (mob 098 448 522), a komunalnom redaru javiti sve prekršitelje. (J.E.)

(38) objavljeno  09. 05. 15. u 23.15 h 

********************


alt


SREĆA U NESREĆI

Mercedes se u suboto u 11 sati kretao niz Ulicu Uz pjacu, a umjesto da skrene lijevo prema tržnici, nastavio je ravno preko stepenica do pred župnu crkvu. Sreća je u nesreći da tada na tom dijelu nije bilo ljudi, jer bi moglo biti mnogo težih posljedica.
Razlog ove nezgode utvrdit će se stručnim pregledom vozila nakon očevida policije. (J.E. – foto Đ. Balajić)

(37) objavljeno  09. 05. 15. u 23.10 h 

********************


alt

Boško Botica u ime MNK Bol predaje vlasniku restorana Taverna Riva Josipu Eteroviću osvojeni pehar - na čuvanje


alt

Taverna Riva je dugogodišnji sponzor MNK Bol, još dok su bili trećeligaši. Za osvojeno prvo mjesto u II.ligi vlasnik restorana Josip Eterović pozvao ih je na večeru


VEČERA ZA PRVAKE

Restoran Taverna Riva priredio je večeru za MNK Bol, prvake II. lige malog nogometa i nove prvoligaše. Restoran i vlasnik Josip Eterović i do sadašnjih godina pomagao je ovaj klub, a oni su mu u znak zahvalnosti predali bedž i osvojeni pokal koji će se čuvati u vitrini restorana ili caffe bara. (J.E.)

(36) 0bjavljeno  09. 05. 15. u 23 h   
subota, 09. 05. 2015.    **********


alt


TURIZAM: SLABIJA PREDSEZONA

U Bolu je u prva četiri mjeseca registrirano 3.376 gostiju koji su ostvarili 15.690 noćenja što je u odnosu na 2014. manje za 8 posto. U siječnju uopće nije bilo gostiju, u veljači samo 9, ali je u ožujku u Bol došlo njih 150. Travanj je već bio uspješniji sa 3.217 gostiju i 15.171 noćenje. U prosjeku su u Bolu  boravilo 4,7 dana.
Po broju noćenja u prva četiri mjeseca u SDŽ na prvom mjestu je Split, zatim slijede Makarska, Podstrana, Seget, Supetar, Trogir, a sedmi je Bol.
Od siječnja do travnja na Braču je zabilježeno 7.823 gosta sa 37.479 noćenja. Supetar je ostvario u tom periodu 19.198 noćenja, Bol 15.690, Sutivan 1.641, Postira 816 i Selca 124. Gosti nisu dolazili u Milnu i Pučišća. (J.E.)

(35) objavljeno  08. 05. 15. u 21.45 h 

********************


alt

Gradilište na Račiću, petak 8. svibnja u 16.30 sati


OD JUTRA DO MRAKA

„Akropolis“ na Račiću praktično radi od jutra do mraka. Trenutno se bagerom prebacuje materijal iz nasipa u moru na buduću cestu. Pomalo se nazire i izgled buduće šetnice. U ponedjeljak će ponovo biti drugačije. Svi se nadamo - izvođači, okolni stanari i znatiželjna publika - da će radovi biti istim tempom nastavljeni, a cesta za automobila prohodna od 1. lipnja. (J.E.)

(34) objavljeno  08. 05. 15. u 21.40 h

******************** 


alt


STIŽU STIPENDIJE

Načelnik općine Tihomir Marinković potpisao je odluku po kojoj se studentima i srednjoškolcima mogu isplatiti stipendije, nepovratne novčane pomoći za školsku/akademsku godinu 2014/15. Iz proračuna općine biti će ukupno isplaćeno po toj osnovi 92.000 kuna, a novac će dobiti 30 studenata i 6 srednjoškolaca koji se školuju u programima kojih nema u Bolu.
Najbolji studenti dobili su po 4.000 kuna. Oni imaju prosjek ocjena 4,5 do 5 pa zaslužuju da ih spomenemo: Mia Dubravčić, Marijana Arbunić, Helenka Marinković i Mirna Martinić. Manje uspješni dobili su, ovisno o uspjehu, 3.000 ili 2.000 kuna. Srednjoškolci će dobiti po 1.000 kuna bez obzira na uspjeh.
Svi koji su podnijeli molbu nisu dobili stipendiju. Odluka s imenima nagrađenih objavljena je na službenom portalu Općine Bol. (J.E.)

(33) objavljeno  08. 05. 15. u 21.35 h  

********************


alt

Skulptura Mala Mare bila je interesantna i ekipi turske televizije


alt

U petak ujutro Mala Mare je - uništena


NEMA VIŠE MALE MARE!

Nije Mala Mare izgubila glavu zbog ljubavi, već su je uništili neki vandali. Dva je puta kamena skulptura ostajala bez glave, a u noći od četvrtka na petak potpuno je razbijena i ne može se nikako obnoviti. Tko su počinitelji, trebala bi utvrditi policija, a sigurno je u tom razbijanju sudjelovalo više osoba.
Često su se turisti, mlađi i stariji, zaustavljali i fotografirala pored Male Mare. TV priču o kamenoj Mari načinila je i ekipa turske televizije. (J.E.)

(32) objavljeno  08. 05. 15. u 21.25 h  

********************


alt


DRUGI O NAMA

Švedski putopisni magazin „Allt om Resor“ objavio je na čak 16 stranica reportažu o ljepotama Hrvatske. To je mjesečnik koji se tiska u nakladi od 30 tisuća primjeraka, a dijelovi reportaže publicirani su i na web stranicama gdje ima jedinstvenih pregleda i do nekoliko milijuna.
Osim slike plaže Zlatni rat na naslovnoj strani, o Bolu je napisan izvještaj na 6. stranici sa dvije fotografije. (J.E.)

(31) objavljeno  08. 05. 15. u 21.20 h  

********************


alt

Tomislav Mikulić pokazuje pršut kojeg će netko dobiti za samo 10 kuna


PRŠUT ZA VIKEND

Tko nije imao sreće Prvog svibnja treba pokušati ovog vikenda. Na lotu je ponovno pršut, a brtojevi će se po 10 kuna prodavati u subotu, nedjelju i ponedjeljak do podne. Tada će se saznati i ime dobitnika pršuta teškog 6,5 kilograma.
Pršut se može vidjeti (i preuzeti) na štandu obitelji Mikulić na tržnici. (J.E.)

(30) objavljeno  08. 05. 15. u 21.15 h  petak, 08. 05. 15.    **********


alt


PUNE RUKE POSLA

Za radnike „Grabovog rata“ kao da nema predaha. Nakon radova oko plaže Zlatni rat (pristupni putovi), uređenje zelenih površina, postavljanja električnih kabela na Loži, na redu je čišćenje kanala oborinskih voda. U četvrtak su čistili kanal na Rudini, uz zgradu škole, zbog čega je bilo i zastoja u prometu vozila. (J.E.)

(29) objavljeno  07. 05. 15. u 22.20 h   

********************


alt

Bolski osnovci s učiteljicama Katarinom Carević i Nadom Okmažić te ravnateljicom Centra za kulturu Ivanom Bošković Ivičić


BRAČKO ČA ZA SUDAMJU

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, organizirana je pjesnička i čakavska večer pod nazivom "Bračko ČA za Sudamju", odnosno mali poklon Bračana te prikaz bračkih govora i pjesničkih uradaka užežin Svetoga Duje. Sudjelovali su predstavnici Bola, Selaca, Postira, Pučišća, Sutivana. Pražnica i Milne.
Na poziv splitske knjižnice i u  organizaciji Centra za kulturu općine Bol u Split je ovaj put otišla mala delegacija od troje učenika i u pratnji učiteljica, pa su tako  Kate Pavišić i Marin Karmelić recitirali stihove Ivice Jakšića, a Lucija Ivičić svoj rad o nonama.
Uz kratki i poučan uvod Lucije Puljak o bračkim govorima, moglo se čuti krasnih poznatih  i novonastalih bračkih stihova. (I.B.I.)

(27) objavljeno  07. 05. 15. u 22.15 h 

********************


alt


IZLOŽBA O PUSTINJI BLACA

U palači Skočibučić-Lukaris na splitskom Peristilu u petak (8. svibnja) u 12 sati otvora se izložba „Pustinja Blaca – kulturni krajolik“ na kojoj će biti izložene fotografije muzeja Pustinje Blaca i područja zaštićenog krajolika blatačke doline, od 60-ih godina 20. stoljeća do današnjeg vremena. Autori fotografija su  Aleksandar Kukec, Živko Bačić i Kristijan Brkić.
Na izložbi će na fotografijama iz arhive Centra za kulturu Brač biti prikazani i opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi koji se provode u posljednjih sedam godina na muzejskom kompleksu, u sklopu aktivnosti integralne zaštite programa „Eko-muzej Pustinja Blaca“.
Kustosi izložbe su dr.sc. Radoslav Bužančić, dr.sc. Vanja Kovačić i Jasna Damjanović. Tijekom  trajanja izložbe, do listopada 2015., u palači će biti organizirana predavanja i prezentacije o značaju i daljnjim planovima za očuvanje i razvoj ovog iznimnog kulturnog krajolika. (J.D.)

(27) objavljeno  07. 05. 15. u  22.10 h 

********************


alt


UPISI U DJEČJI VRTIĆ

Dječji vrtić „Mali princ“ objavio je oglas o upisu djece za pedagošku godinu 2015/16. Za djecu koja se prvi put upisuju ili koja su se u međuvremenu ispisala iz dječjeg vrtića, upisi su od 15. svibnja do 15. lipnja.
Potrebni formular za upis zainteresirani mogu dobiti u Dječjem vrtiću radnim danom od 8 do 13 sati. Detaljnije o potrebnim prilozima uz Upisnicu pogledajte u našoj rubrici Obavijesti i oglasi.

(26) objavljeno  07. 05. 15. u 22.05 h  četvrtak, 07. 05. 2015.    **********


alt


NATJEČAJ ZA TAXI BRODICE

Još je dva dana preostalo (četvrtak i petak) za predaju molbi za brodski taxi prijevoz od luke do plaže Zlatni rat i natrag.  Uprava društva „Grabov rat“ raspisala je natječaj za izdavanje osam odobrenja. Oni koji dobiju koncesiju za prijevoz morat će uplatiti 15.099 kuna po brodu plus PDV.
Natječaj je objavljen 30. travnja na oglasnoj ploči u „Grabov rat“ i na oglasnoj ploči Općine Bol. (J.E.)

(25) objavljeno  06. 05. 15. u 21.10 h 

*********************


alt


NOVI PROMETNI REDAR

Prometni redar Dalibor Pavošević od srijede ima zadatak uvesti više reda u poštivanju prometnih znakova u Bolu. Svi oni koji se zateknu u pješačkoj zoni ili voze ulicama gdje je to zabranjeno ili nepropisno parkiraju, dobit će ispod brisača prvi put opomenu, a drugi put će morati platiti kaznu.
Radno vrijeme novom prometnom redaru nije određeno, pa se ne treba iznenaditi ako se pismena opomena ili kazna nađe na vjetrobranskom staklu, ispod brisača, i u večernjim satima. (J.E.)

(24) objavljeno  06. 05. 15. u 21.05 h  

********************


alt

Učenici I. i II. razreda s učiteljicama u šetnji bolskom rivom


DAN PRVAŠIĆA

Bolski učenici prvog razreda Osnovne škole, ali i njihove kolege iz drugog, trećeg i četvrtog razreda, pripremaju za četvrtak (7. svibnja) poseban program. Razlog je Dan prvašića i Majčin dan koji se inače obilježava druge nedjelje u svibnju.
Nastup učenika nižih razreda je u 18 sati u Velikoj dvorani Doma kulture. (J.E.)

(23) objavljeno  06. 05. 15. u 20.55 h  

********************


alt

Veliki transparent na Loži najavljuje 35. konvenciju FECC-a koja će se održati u Bolu


STIŽU ČLANOVI FECC-a

Već ovoga petka stižu u Bol prvi sudionici 35. Konvencije Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC). Ukupno će tjedan dana (9. – 17. svibnja) u hotelu „Bonaca“ biti smješteno 170 gostiju iz 25 zemalja Europe i svijeta.
Općina Bol je član FECC-a od 2012. godine, pod čijim se pokroviteljstvom u Bolu i na Braču održava u rujnu ljetni karneval. To sve više postaje i poznata turistička manifestacija.
Osim radnog dijela, planiran je obilazak Brača te izleti u Hvar i Split. (J.E.)

(22) objavljeno  06. 05. 15. u 20.50 h   srijeda, 06. 05. 2015.    **********


alt

Plaža Zlatni rat 5. svibnja u 14.00 sati


alt

Domaćini i gosti: (sdesna) predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, ravnatelj Javne ustanove Ivan Gabelica, načelnik Općine Bol Tihomir Marinković ...


PRIJETI LI OPASNOST ZLATNOM RATU?

Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode RH od 6. veljače 1965. godine, plaža Zlatni rat je zakonom zaštićena! U utorak je prigodnom prezentacijom i razgovorom obilježen taj jubilej, 50-e obljetnica, a u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije. Okupljene je pozdravio ravnatelj Ivan Gabelica, a zatim je iznesen kratki prikaz razloga i kronologije proglašenja zaštite, dok su stručnjaci Prirodoslovnog muzeja iznijeli osvrt na sadašnje stanje vegetacijskog pokrova Zlatnog rata sa sugestijama za njegovo održavanje.
Čulo se, na primjer da je pregusto zasađena borova šuma, koju treba obnavljati jer je izložena udarima bure i posolici. Trebati će stručnom analizom utvrditi čime možda zamijeniti borove. Nadalje, sidrenjem uokolo Zlatnog rata ugrožava se livada morskih cvjetnica (lažina) što je iznimno važno stanište koje se teško i sporo obnavlja. Brodovima bi trebalo zabraniti pristup plaži ili ih vezivati za bove, ali nikako dozvoliti da brodovi bacaju svoja sidra. Sidrenje je izuzetno štetno!
Ponovno se čulo i pitanje ograničenja broja kupača na samoj plaži. Jedina je zaštita, čini se, ograditi plažu na koju u špici sezone bude dvostruko više ljudi nego ih objektivno tamo može i treba biti. Raspraviti treba i o raznim sadržajima, brojnim kioscima,  koji se  danas tamo nalaze.
Zlatni rat je geomorfološki fenomen, jedinstvena plaža na svijetu, koju treba zaštiti, pa je to dovoljan razlog da se o njegovoj zaštiti što prije razgovara i organizira novi sastanak. (J.E.)

(21) objavljeno  05. 05. 15. u 21.10 h  

******************** 


alt

Račić sa zapadne strane


alt

Nasipa se po cijeloj dužini Račića


NASIPANJE CESTE NA RAČIĆU

U tijeku su radovi zatrpavanja postavljenih kanalizacijskih i vodovodnih cijevi na Račiću. Koristi se materijal iz nasipa koji je načinjen uz šetnicu kako bi strojevi imali pristup gradilištu, jer je cesta bila raskopana. Istovremeno se bagerom kopa do potrebne dubine zbog pristajanja i priveza brodova.
Idućeg tjedna planira se priključivanje kuća na novu kanalizaciju, a prema najavama, do kraja mjeseca, moći će se preko Račića automobilima  na Veli most i katamaran. (J.E.)

(20) 0bjavljeno  05. 05. 15. u 21 h  

********************


alt

Građevinski otpad umjesto u reciklažno dvorište, često se odlaže uz cestu Bol - G. Humac


ČAK 800 TONA OTPADA!

Osamdeset tona otpada kamioni „Michieli-Tomić“ mjesečno odvezu iz Bola na deponij kod Gornjeg Humca. U ljetnim mjesecima ta je brojka desetorostruko veća – čak 800 tona. Te smo, pomalo nevjerojatne brojke saznali od Vinka Šesnića, zaposlenika u firmi koja brine o prikupljanju, odvozu i zbrinjavanju otpada za cijeli Brač, osim Supetra.
Za Boljane kažu da su uredne platiše, najbolje na Braču. Račune plaća njih 90 posto, a ostale se mora utužiti. Međutim, za Bol važi generalna ocjena da se premalo vodi računa o odvajanju otpada. U kontejner za kućni otpad nađe se i starog namještaja, građevinskog šuta, staklene i plastične ambalaže. Zna se da glomazni otpad i građevinski materijal treba odvesti u reciklažno dvorište, a ostalo ubacivati u kontejnere prema natpisu na njima. Inače, ukopni kontejneri će se u svibnju prazniti ponedjeljkom, srijedom i petkom, a u hotelima još i subotom. Malim vozilom smeće se u centru mjesta i u uskim ulicama odvozi svakodnevno.
Boljani pak imaju primjedbe da se nedovoljno vodi računa o pranju kesa iz ukopnih kontejnera, a te se kese prazne u otvoreni koš kamiona pa osim neugode za oko, za vjetrovitog vremena raznosi se po ulici papirnata ambalaža.
Vinko Šesnić je zapisao naše primjedbe i obećao da će se pranje kesa organizirati češće nego do sada u dogovoru sa DVD Bol, a vozača kamiona će upozoriti da koristi zaštitnu mrežu koja se i sada nalazi u kamionu. (J.E.)

(19) objavljeno  05. 05. 15. u 20.55 h  

*******************


alt


LIFT ZA INVALIDE

Nakon što su radnici „Grabovog rata“ uredili pristupni put i stepenište do sanitarnog čvora na plaži Zlatni rat, u utorak su radnici zagrebačke firme „Alfa-Kov“ montirali lift uz čiju će pomoć invalidne osobe imati nesmetan pristup tuševima i WC-u.
U Bolu će se montirati još jedan lift za invalide do plaže na Bjenačici. Oprema je poodavno u Bolu, ali se čekalo na građevinsku dozvolu. Napokon je i to sređeno, ali je za ovu sezonu kasno da se otvori još jedno gradilište. Trebati će izgraditi pristupnu rampu pa je to ostavljeno za jesen, a lift za ljeto 2016. godine. (J.E.)

(18) objavljeno  05. 05. 15. u 20.50 h  utorak, 05. 05. 15.    **********


alt

Plinska platforma


NAFTA ILI TURIZAM?

Na 5. sjednici Općinskog vijeća, održanoj u ponedjeljak navečer, trebali su vijećnici usvojiti svoj stav vezano za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu. To je od njih traženo zbog skorašnje sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Nakon jednosatne rasprave pet je vijećnika bilo za, a dvoje protiv, pa je usvojen zaključak da se podržava nastavak istraživanja na hrvatskom dijelu Jadrana prvenstveno zbog plina, a bude li se naišlo i na naftu onda bi trebalo nastaviti eksploatacijom uz visoke mjere zaštite kako ne bi ugrozili ili ostali bez onoga što imamo. Naravno i uz veću transparentnost prema narodu.
Očito i sasvim razumljivo, općinama i gradovima koji žive uz more, primaran je turizam. Ili kako jedan od diskutanata reče: ljepše je gledati nudistice na Zlatnom ratu nego platforme. Ali je činjenica da je turizam i naše lijepo i čisto more u opasnosti i zbog brojnih tankera koji plove Jadranom i prevoze naftu. Uz to, svoje platforme imaju Talijani uz svoju obalu, a istraživanje nafte i plina planiraju i u Crnoj Gori.
Bez obzira što je javnost umnogome podijeljena po ovom pitanju, pa možda više iz političkih nego ekoloških razloga, dobro je znati kakvim prirodnim bogatstvima raspolaže Hrvatska. (J.E.)

(17) objavljeno  04. 05. 15. u 23.40 h  

********************


alt


NATJEČAJ ZA ZAKUP DOMA

Poslovni prostor, Planinarski dom „Vladimir Nazor“, koji je u vlasništvu bolske općine, daje se u zakup do 31. prosinca 2018. uz mogućnost produženja za još dvije godine. Taj se objekt koristi za pružanje ugostiteljskih usluga izletnicima koji dolaze na Vidovu goru.
Početna cijena zakupnine je 15 kuna po kvadratnom metru odnosno 3.000 kuna mjesečno (objekt ima 200 kvadrata).
Rok za podnošenje ponude je 18. svibnja a uvjeti natječaja objavljeni su na službenom portalu Općine Bol. (J.E.)

(16) objavljeno  04. 05. 15. u 23.35 h    ponedjeljak, 04. 05. 2015.    **********


alt

Ljetni karneval u Bolu 2014. godine


BOL DOMAĆIN KARNEVALISTIMA

Bol je ove godine domaćin jubilarne 35. konvencije Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) koja se održava od 9. do 17. svibnja. Očekuje se dolazak 170 gostiju i sudionika iz 25 zemalja Europe i svijeta.
Članom FECC-a Općina Bol postala je 2012.godine. Prethodne konvencije održane su u Makedoniji, Bugarskoj i na Cipru.
FECC je neprofitna Međunarodna karnevalska udruga osnovana 1980. godine u Patrasu u Grčkoj. Članovi su gradovi, organizacije, udruge i pojedinci sudionici u organizaciji karnevala, maskenbala, karnevalskih parada ili pučkih tradicijskih svečanosti koji predstavljaju autentičan kulturni identitet kraja iz kojeg potječu. Prve zemlje članice bile su Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Velika Britanija i Malta.
Već se nekoliko godina u Bolu ljeti organizira turistički i međunarodni karneval. Pod okriljem FECC-a i u suradnji s drugim zemljama koji na bračkom karnevalu sve više i radije sudjeluju, ljetni karneval na Braču postaje sve  poznatija turistička manifestacija.
Svake tri godine održava se Generalna skupština, kao u Bolu ove godine, a održavaju se i brojne tematske radionice i diskusije. U Bolu će osim izborne skupštine biti i Okrugli stol o financiranju karnevala i zajedničkom apliciranju na europske fondove kao i susret nekoliko gradonačelnika sudionika. No, organizatori su za goste u Bolu pripremili i puno više; osim upoznavanja Bola i turneju po bračkim mjestima, posjet kamenolomu u Pučišćima, izlet brodom u Hvar, posjet Splitu i Dioklecijanovoj palači te još brojne detalje koji će biti potvrda da je Bol bio dobar izbor za ovogodišnjeg domaćina europskim karnevalistima.

(15) objavljeno  03. 05. 15. u 23.35 h  

********************


alt

Etno eko selo Murvica svoju perspektivu vidi u turizmu


TURIZAM I TRADICIJA

„Potencijali etnoturizma“ naziv je predavanja kojeg u utorak 5. svibnja organiziraju Lokalni info centar Brač u suradnji s Udrugom etnologa i antropologa.

-  Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da dođu poslušati predavanje o prilikama, prednostima, mogućnostima, ali i nedostatcima povezivanja etnologije, odnosno tradicijskih aspekata i turizma. Moći ćete čuti primjere koji idu u prilog etnoturizmu, ali i one koji prikazuju negativan odnos turizma spram tradiciji, koji ju svojim postupcima narušavaju, komodificiraju i isrcpljuju njene resurse, na štetu same tradicije i kulture određenog područja i zajednice – saznali smo u Centru za kulturu općine Bol, koji je domaćin organizatorima predavanja koji će se održati u Domu kulture s početkom u 19 sati.

(14) objavljeno  03. 05. 15. u 23.30 h 

********************


alt


HUMANITARNI SPEKTAKL

Zadar je u nedjelju bio dio Wings for Life World Run utrke koja je okupila 90 tisuća trkača na 35 svjetskih lokacija. Cilj tog sportskog humanitarnog spektakla je učiniti izlječivim ozljede leđne moždine.
U Zadru su među 4.000 trkača bile i dvije Bolke, sestre Helenka i Ketrin Marinković koje su i lani sudjelovale i trčale za one koji to ne mogu.

(13) objavljeno  03. 05. 15. u 23.25 h  nedjelja, 03. 05. 15.    **********


alt


ZABRANA PALJENJA VATRE NA OTVORENOM

Od 1. svibnja pa do 1. listopada zabranjeno je paliti vatru na otvorenom. Prekršiteljima, pravnim i fizičkim osobama, prijeti kazna od 500 do 10.000 kuna. Tu je odluku još prošle godine (21. svibnja) donijela Skupština Splitsko-dalmatinske županije. Zabrana je pomaknuta sa 1. lipnja, mjesec dana ranije, na 1. svibnja, a zbog veće opasnosti od požara. U svibnju, naime,  mnogi još pale po poljima, a početkom turističke sezone mnogi lože roštilj na plažama. Dovoljna je mala neopreznost i nepažnja pa da posljedice budu katastrofalne. Za većinu požara kriv je ljudski faktor. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 05. 15. u 21.45 h  

********************


alt


ENERGETSKA OBNOVA KUĆA

Osigurana su sredstva za sufinanciranje energetske obnove 10 tisuća obiteljskih kuća. Maksimalno se može dobiti (nepovratno) 84 do 168 tisuća kuna – objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Poticaji su od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji, a otok Brač spada u kategoriju od 60 posto.
Zahtjevi se izravno predaju Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a rok je do iskoristivosti predviđenih sredstava. Naravno za opravdanost zahtjeva treba ispuniti i neke uvijete, a detalji se mogu pročitati na portalu Ministarstva. Sredstva se mogu tražiti za vanjsku stolariju, ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla, ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, toplinsku zaštitu vanjskih zidova i krova … (J.E.)

(11) objavljeno  02. 05. 15. u 21.40 h  

********************


alt


alt


UREĐUJE SE PRISTUP PLAŽI

Nakon popločavanja pristupnog puta do nudističke plaže i javnog WC-a, „Grabov rat“ je prema nudističkoj plaži postavio tri klupe (na slici) s kojih se ne mogu vidjeti golaći na plaži, ali će dobro doći za odmor. U subotu je završeno, za ovu godinu, postavljanje betonskih kocki na istočnom prilazu plaži Zlatni rat u dužini od 60 metara (na slici). Iako je u petak bio Praznik rada, za radnike „Grabovog rata“ bio je – radni dan.
Ovogodišnje turiste dočekat će u borovoj šumici, nedaleko taxi stanice, i četiri sprave za rekreaciju, a tijekom svibnja montirat će se i lift za lakši pristup invalidima do sanitarnog čvora. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 05. 15. u 21.35 h    

********************


alt


GDJE I KAKO ODLAGATI OTPAD?

Koliko se brzo privikavamo na nove uvijete odlaganja otpada? Po onome što je utvrdilo komunalno poduzeće Michieli Tomić d.o.o., koncesionar za sakupljanje i odvoz kućnog i komunalnog otpada, u Bolu to ne ide kako bi trebalo. U kontejnere predviđene za kućni otpad odlaže se svega i svačega: građevinski šut, granje, boce, drveni namještaj, papir … Ti se kontejneri vrlo brzo napune, a ostali pored njih: za papir, staklo, pet ambalažu, skoro su – prazni.
Mnogi ne koriste ni mogućnost odvoza krupnog otpada na reciklažno dvorište, jer im je  bliže i lakše to učiniti ubacivanjem u poluukopne kontejnere. Ali ni tamo ne razvrstavaju otpad prema oznakama, već ubacuju najčešće u onaj gdje piše: kućni otpad.
Ova tema sigurno zaslužuje više pažnje, a naš će portal ubuduće posvetiti više prostora ovoj temi: zbog edukacije i ispravljanja loših navika. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 05. 15. u 21.30 h  

********************


alt


DUBROVKINJE U BOLU

Udruga žena iz Dubrovnika, umjesto inozemnih putovanja, odlučila se za obilaske otoka na Jadranu. Ove su  prvosvibanjske praznike došle na Brač. Odsjele su u Supetru ali su posjetile Pučišća, Škrip i Vidovu goru. U Bolu su bile u petak, 1. svibnja, ali osim prirodnih ljepota i svjetski poznate plaže Zlatni rat, nisu imale što pogledati. Muzej u Dominikanskom samostanu se još renovira, a Galerija B. Dešković, zbog praznika, bila je – zatvorena.
Željeli su pogledati i skulpture u dvoru Koločevog mira (na slici), nastale u Lobol koloniji, ali im je dvorišna vrata otvorio susjed jer je vlasnik, Ivica Karninčić Koloč, još uvijek u Splitu. Srećom po njih i nas kao domaćine, nije im trebala usluga Pošte ili Banke, jer su oni imali produženi vikend i odmor: petak, subotu i nedjelju.
Dobro je i ovome napisati par rečenica jer Ministarstvo turizma i HTZ stalno govore o produženju sezone. (J.E., foto D. PAVOŠEVIĆ)

(08) objavljeno  02. 05. 15. u 21.25 h  subota, 02. 05. 15.    **********


alt

Krenuli su najprije oni najmlađi, do 15 godina starosti


alt

Na početku krosa za starije od 15 godina i veterane


USPJEŠAN KROS „ĐIR OKO BOLA“

Caffe bar Big Blue bio je centar događanja u Bolu za prvosvibanjske praznike. Za razliku od prošle godine kada je kišilo, sada je vrijeme bilo upravo idealno, pa je razumljiv veliki interes za natjecanje i gledanje. Na drugom humanitarnom krosu „Đir oko Bola“ sudjelovalo je 76 natjecatelja do 15 godina i 105 starijih. To je dvostruko više nego lani. Stariji natjecatelji za sudjelovanje su trebali platiti 70 kuna i taj je novac bio namijenjen za udrugu „Brački pupoljci“ koja brine o djeci s posebnim potrebama. Prikupljeno je 9 tisuća kuna! Pobjednici, po tri prvoplasirana u više kategorija, dobili su pokal i medalje, ali i nagrade glavnog sponzora Asics-a, najvećeg proizvođača opreme za trčanje.
Mladima je staza bila duga 800 metara, od Big Blua do benzinske postaje i natrag. Oni stariji morali su pretrčati 8 kilometara, uokolo Bola, od Big Blua, preko rive, šetnicom do iza Zlatnog rata, pa zaobilaznicom do Samostana i natrag na rivu. Najbržem trkaču trebalo je 34 minute, a najbolji Boljanin Mario Plenković bio je 8., dok je u ženskoj konkurenciji Ana Batinić bila također 8. s vremenom od 47,05 minuta. Sva tri prva mjesta osvojili su natjecatelji iz Slovenije. Svaki je natjecatelj dobio majicu, a oni mlađi i sladoled.
Pobjednicima je čestitao i načelnik općine Tihomir Marinković, pohvalivši ideju o organizaciji krosa, a najveće zasluge za to ima svakako Tomaž Garbajs, vlasnik Big Blua, kao i članovi njegove obitelji. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 05. 15. u 22.15 h 

********************


alt


PRVOSVIBANJSKO DRUŽENJE

Na poziv SDP-a odazvalo se više od stotinu članova i simpatizera koji su u petak u 12 sati ispunili prostor u Teatrinu Dva ferala. Došlo ih je i više nego je organizator očekivao, pa su se naknadno donosili stolovi i stolice. Načelnik općine Tihomir Marinković, nakon intoniranja državne himne, pozdravio je prisutne, zahvalio na dolasku i čestitao im Međunarodni praznik rada.
Osim karanfila na ulazu i aperitiva, tko je to želio, servirana je janjetina i piletina s ražnja, miješana salata, mlada kapulica i na kraju kolači. Nije falilo ni vina, a mogli su se još dobiti pivo i sokovi.
Za dobro raspoloženje pobrinuo se glazbeni sastav  „Slaven i Pero“. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 05. 15. u 22.10 h  

********************


alt


DOBIO PRŠUT ZA 10 KUNA

Tradicionalno se 1. svibnja na štandu obitelji Mikulić igra loto, a nagrada je pršut. Jedan lutrijski broj prodavao se za 10 kuna, pa ispada da je dobitnik za toliko dobio pršut od 10 kilograma. Ovaj put najviše je sreće imao Emil Buktenica, čiji je broj izvukla Sandra Eterović.
Zanimljivo je da je Stanko Mikulić morao nagovarati Emila da kupi broj i - postane dobitnik. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 05. 15. u 22.05 h  petak, 01. 05. 15.    **********


alt

Predstavnici izvođača, investitora, projektanta i nadzora u obilasku gradilišta na Račiću


alt

Počelo je zatrpavanje ceste nakon polaganja cijevi kanalizacije i vodovoda


ZADOVOLJSTVO IZVRŠENIM POSLOM

Rukovodioci izvođača radova koji su angažirani na radovima na Račiću, kao i predstavnici investitora, projektanta i nadzora, zadovoljni su do sada obavljenim poslom. To su nam izjavili po obilasku gradilišta u četvrtak, uoči praznika.
„Akropolis“ je izradio potporne zidove i šetnicu, a obrt  „Tomislav“ je angažiran za kanalizaciju i vodovod. Glavni izvođač je „Vodoprivreda Split“, a za nadzor je zadužen splitski „Akvedukt“.
Na bolskom gradilištu u četvrtak su bili i predstavnici Hrvatskih voda te Vodovoda Brač.
Počelo je, nakon polaganja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi, i nasipanje iskopanog i proširenog dijela buduće prometnice na Račiću. Koristi se dio materijala iz privremenog nasipa koji je napravljen radi pristupa mehanizacije s morske strane. Ugrađeno je do sada 1.700 kubika betona, izgrađeno 180 metara šetnice uz more, 250 metara potpornog zida te po 270 metara kanalizacije i vodovodne mreže … (J.E.)

(04) objavljeno  01. 05. 15. u 07.50 h 

********************


alt


BEZ KATAMARANA 7 PUTA

U travnju katamaran nije bio u Bolu sedam puta. Po broju izostanaka, a uvijek su razlog bile vremenske prilike, čini se da je ovogodišnji travanj bio bolji jer lani u isto vrijeme katamarana u Bol nije pristao 9 puta.
Za pretpostaviti je da u sljedećih pet mjeseci neće biti izostanaka. (J.E.)

(03) objavljeno  01. 05. 15. u 07.45 h  

********************


alt


OBLJETNICA ZAŠTITE PLAŽE ZLATNI RAT

Pola je stoljeća, 50 godina, prošlo otkako je plaža Zlatni rat proglašena zaštićenim područjem. Taj će se jubilej prigodno obilježiti u utorak 5. svibnja u Bolu kada će predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije prikazati razloge i kronologiju proglašenja zaštite, a stručnjaci Prirodoslovnog muzeja iz Splita imati će osvrt na sadašnje stanje vegetacijskog pokrova Zlatnog rata, sa sugestijama za njegovo održavanje. (J.E.)

(02) objavljeno  01. 05. 15. u 07.40 h   

********************


alt


RADNO VRIJEME NA PRAZNIK

Trgovine prehrambenom robom na praznik, u petak 1. svibnja, bit će otvorene tijekom jutra. Međutim, neke će nastaviti radom i poslije podne. „Konzum“ je otvoren do 12, „Tommy“ kao i svaki dan do 21, a „Studenac“ kod dječjeg vrtića također će redaiti do 21 sat. (J.E.)

(01) objavljeno  01. 05. 15. u 7.35 h ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"